oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 16. 06:30,  Tíz év és a könnyes… 432 komment

2021. augusztus 16. 06:30 Határátkelő

Tíz év és a könnyes…

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is kerül részünkről, hiszen ez egyben a blog búcsúját is jelenti.

hatatarkelo_3_ev_sutemeny_rezsoatya.jpgIlyen is volt: amikor Rezsőatya sütit készített a 3. születésnapra

„Ebből az országból el kell menni.

Ízlelgetem a mondatot, nézem, elolvastam már sokszor, végiggondoltam ezerszer.

Ebből az országból el kell menni.

Nem azért, mert ez az ország ne lehetne jó hely (vannak gyönyörű tájai; az emberek kedvesek is tudnak lenni, ha akarnak, más kérdés, hogy nem mindig akarnak; néha finom az étel – noha nem olyan gyakran, mint büszkén állítjuk -; szépek a lányok és jó a bor – ahogyan Ferenczi Gyuri énekli), hanem mert nem látszik esély arra, hogy az elkövetkező években, ne adj' Isten évtizedekben értelmes, normális életet lehet itt élni, mindig előbbre és előbbre jutva."

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án ezekkel a mondatokkal indult útjára a Határátkelő. Ízlés, világnézet és személyes sors kérdése, hogy most, 2021. augusztus 16-án mennyire tűnnek igaznak ezek a szavak - szerintünk fájdalmasan azok.

Szóval tíz éves a Határátkelő, ami hatalmas büszkeség és igazi ünneplésre okot adó kerek szám. Van mit ünnepelni, elsősorban titeket, akik megírtátok a történetetek, beszámoltatok az életetekről, a határátkelés szépségeiről, nehézségeiről, az ügyintézés csapdáiról, akik tanácsot adtatok egymásnak és igaz közösséget alkottok.

Ünneplünk titeket, akik kommentjeitekkel igazi élő, lélegző közösséget hoztatok itt létre. Olyanok voltunk, mint egy család vagy baráti társaság – szeretettel, veszekedésekkel, „örök haraggal”, sértődésekkel (néha némi gyűlölködés is akadt).

A legcsodálatosabb az volt, amikor a virtuális ismeretségek átfordultak a való életbe, igazi barátságok szövődtek – és nagy büszkeség volt az is, amikor olyan leveleket kaptunk, melyek szerzői megköszönték a blog létezését, mondván, az milyen sokat segített nekik a döntésben és a külföldi élet megkezdésében.

Az évek során mi is sokat változtunk. Segítségetekkel (amiért nem lehetünk elég hálásak) elindult a Határátkelő saját oldala, készítettünk podcastokat (személyes beszélgetéseket és a Los Angeles-London-Budapest tengelyt), szerveztünk személyes klubtalálkozót, írtunk ki pályázatot Magyarország és én címmel, próbáltunk vasárnaponként a heti ajánlóval más blogokat is népszerűsíteni - és közben rendületlenül készültek a posztok.

Amire külön büszkék vagyunk, hogy segítségetekkel bejártuk a világot Kínától Ausztrálián, Dél-Amerikán és Kanadán át a Fülöp-szigetekig – a legelképesztőbb helyekről jöttek írások, mind-mind személyes tapasztalat alapján, ami egészen egyedi ízt adott a blognak.

Ez a 3612. poszt a Határátkelőn, ami rémisztően nagy szám. Tíz éve minden nap, karácsonykor, szilveszterkor, születésnapon, nyaralás idején és betegség alatt is mindig volt írás a blogon (és az oldalon), mert azt akartuk, hogy a reggeli kávé mellé mindig legyen mit olvasni.

A tíz év alatt (pontos számot sajnos nem tudunk) nagyjából 56-57 millió lapletöltés volt a blogon, és persze megszámlálhatatlan komment. A törzsgárdából nem szeretnénk senkit kiemelni, hiszen egyrészt szerencsére sokan vagytok, másrészt senkit sem szeretnénk megbántani azzal, hogy véletlenül kimarad – aki rendszeresen olvassa a blogot és a kommenteket, úgyis tudja, kikről van szó.

A legnépszerűbb posztot 157 ezren olvasták, Kata ebben arról írt, mennyiért költözne haza Norvégiából. Nem sokkal maradt el mögötte Z sem, aki azt írta meg, miért kellett elmenniük Magyarországról (ezt 150 ezren olvastátok), a harmadik legnépszerűbb posztot pedig Gábor jegyezte a legélhetetlenebb orosz városokról (141 ezer kattintás).

Miért fejezzük be és miért most?

Arra, hogy miért fejezzük be, két magyarázat van. Az egyik az, hogy tíz év alatt a határátkelés újdonságból a mindennapok részévé vált. Ez nagyon jól van így, hiszen az ország részben azért csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy a közösségen belül mindenki szabadon élhessen ott, ahol akar.

Ha valaki úgy gondolja, hogy neki Ausztriában, Németországban, Hollandiában, vagy akár Spanyolországban lenne jobb, akkor szabadon nekivághasson és szorgalmához, tehetségéhez mérten boldogulhasson.

Ha pedig úgy érzi, mégis inkább visszatérne Magyarországra, erre is legyen módja, mi több, ha utána ismét elmenne, az elé se gördíthessen senki akadályt. Ennél fantasztikusabb dolgot nehéz elképzelni.

A másik magyarázat az, hogy elfáradtunk. Amikor az ember december 24-én késő este vagy karácsony első napján már nem szívesen foglalkozik azzal, hogy a világ minden részéről beömlő karácsonyi képekből posztot készítsen, amikor egy nyaralás alatt este már nyög egyet-kettőt, hogy még fel kell tenni a másnapi posztot, amikor a megélhetést biztosító napi teljes állású munka után már nincs túl sok kedve „nekiállni a Határnak”, akkor azt el kell engedni. (Egyáltalán nem mellesleg: hatalmas hála a mindezt támogató és ehhez hátteret biztosító családnak!)

Nehéz elengedni és egyelőre nem látjuk, hogyan fog menni, de a blog kifutotta magát. Biztosan többet ki lehetett volna belőle hozni, de mi büszkék vagyunk mindarra, amit ez a blog nekünk, nektek és sokaknak az elmúlt tíz évben jelentett.

Ha valaki még úgy érzi, megírná, mi történt vele az elmúlt tíz évben (vagy akár mit jelentett neki a határátkelés, esetleg a blog), vagy lenne olyan története, amit megosztana, azt kitesszük (az elválás mindig nehéz), de mi befejeztük.

Így kerek a történet.

Köszönünk mindent, vigyázzatok magatokra és tartsátok meg a barátságokat!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Határátkelő blogzáró

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716660372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2021.08.16. 07:09:04

Hát engem meglepett, hogy itt a vége, de persze az érveitekkel nem lehet vitatkozni. Sajnálom!

Sok sikert mindenkinek!

desw 2021.08.16. 07:09:04

Baromi nagy meló lehetett minden hülye kommentemet végigolvasni, full respect!

És azért 10 év nagyon sok. Tíz évig minden áldott nap ugyanazt csinálni, brrr, engem ez megölt volna!

Arthamyr 2021.08.16. 07:19:10

Kár érte. :(

Bár tény, hogy nem ártott volna ritkítani a posztok gyakoriságát, ez bizonyára kevesebb munkával és minőségibb posztokkal járt volna. Talán ez is opció lehet a jövőben, ha azt azért kirakjátok, amit más beküld (de sajnos ez is munkával jár, kivéve, ha mindenféle ellenőrzés nélkül kiteszitek), szerintem ez mindenképp jobb koncepció, ha nincs anyag, nem kell görcsölni, csak hogy legyen valami poszt aznap.

Köszönet az eddigiekért, 10 év alatt rengeteg munka mehetett bele!

dikusz. 2021.08.16. 07:36:37

Ha egy blog megszűnik, akkor nincs mit ünnepelni, legfeljebb jó szívvel visszagondolni az elmúlt tíz évre.

Volt itt minden, az elején jó hangulat, barátságok (inkább haverság) amelyek idővel, ahogy a blog is, elfáradtak, megszakadtak. Nagy valószínűséggel az itt kialakult jó ismerősi kapcsolatok is meg fognak szűnni, de kívánom, hogy ne így legyen.

Maga a blog is elfáradt, az igazi határátkelős történetek elfogytak, nem jöttek újak, amiből poszt lett, az sokaknak nem tetszett (volt, hogy nekem sem).

Jött is a reklamáció mindenfelől, ötlet, hogy mégis hogyan tovább, az viszont nemigen. Azon se csodálkoznék, ha az, aki az utóbbi időben foglalkozott a bloggal, ebbe (is) belefáradt.

Én sajnálom, hogy így alakult, de meg is értem a döntést. Nem tudom, van-e egyáltalán olyan blog, amelyik ennyi időn át fenn tud maradni úgy, hogy azt a szintet, amivel indult, tartani tudják.

Mindenesetre köszönöm a blog kezelőinek, gazdáinak az eddigi munkát, és további sikereket kívánok nekik, bárhol is folytatják.

fhdgy 2021.08.16. 07:56:54

A szép, a jó dolgokat most nem írom ide, túl sok is lenne, meg sejtitek, tudjátok is, hogy mi kívánkozna ki belőlem, is!

Egy KÉRDÉST tennék csak fel:

Hajlandók vagyunk-e elgondolkodni, hogy azt a bizonyos törzskommentelői gárdát hogyan lehetne a blog megszűnése után is összetartani?

Könyörgöm, ne mondjuk azt, hogy nincs itt semmi látni való, menjen mindenki tovább.

Jó, a bloggazda a maga részéről befejezi, sajnálom, de teljesen elfogadom.

DE, ne hagyjuk, hogy minden az enyészeté legyen!

Jó, valami megszűnik, valaminek vége, de akkor jöjjön valaminek a kezdete!

dikusz. 2021.08.16. 08:02:04

@fhdgy: De hogyan, és miként jöjjön az a kezdet? Van ötleted?

Hari Seldon 2 2021.08.16. 08:07:04

Viszlàt HA.
Nekem ez a blog egyfajta facebook potlék volt. Ismertem meg embereket itt, akikkel talàlkoztuk.
Voltak posztok, amik nagyon jok voltak, de akkor is àtszaldtam, ha kevésbé érdekelt a téma vagy az orszàg.

(Egyébként nem tudom, jol értem-e, de a felulet nem szunik meg, csak nem lesz naponta poszt, hanem csak hébe-hoba.)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.08.16. 08:07:57

Erre nem számítottam. Megértem, hisz egy ideje már látható volt hogy a blog elfáradt. De attól még nagyon sajnálom. Köszönet ezért a tíz évért és sok sikert bármerre is vezessen az utatok!

Határátkelő 2021.08.16. 08:11:36

@Hari Seldon 2: A felület marad, tehát nem tűnik el a semmibe. Szóval jól érted.

Csodabogár 2021.08.16. 08:47:58

Ez most egy rossz hétkezdet lett nekem. Valahogy megszoktam, hogy reggelente a bloggal kezdem a napot. Sok ismeretlen ismerősöm lett itt. Tényleg jó lenne valahol valamilyen formában megtartani a törzsgárdát. El tudnám képzelni, hogy ki hol van, a napi eseményekről, az életéről írna pár sort és az is lenne olyan érdekes, mint, nem akarom nevesíteni közelmult idők néhány visszatérő posztját. Nem a poszt, hanem a hozzá szólások lehetnének érdekesek. Remélem délután, mikor vissza nézek, már lesz valami okos ötlet, hogy hogyan merre.
HA-nak persze köszönöm, hogy csinálták, biztos sok munka járt vele, akár tőlük is várnék ötletet, hiszem van benne gyakorlatuk

Csodabogár 2021.08.16. 08:55:26

@dikusz.: "Nem tudom, van-e egyáltalán olyan blog, amelyik ennyi időn át fenn tud maradni úgy, hogy azt a szintet, amivel indult, tartani tudják."
Van, a sajátom. Most megnéztem 2009-ben kezdtem. Persze nem írok naponta, hanem csak akkor ha van valami írnivalóm. Nyilván alacsony szinvonalon indultam és ott is maradtam. Maroknyi olvasóm van és igen ritka kommentelöim. Akaratlagosan nem hírdettem soha sehol, hagytam hogy rámtaláljanak. Magamnak írom, nem keresem az ismeretlen közönség kegyeit.
Ami itt a HA-nál a nevem mellett szerepel az nem az igazi blogom. Azt se tudom honnan került elő.

négyzet 2021.08.16. 09:01:47

Ó, hát én is kommenteltem már a postr-es időkben is. Az indulás nagyon más volt persze, nagy részt praktikus posztok voltak eleinte.

Nos, hát úgy néz ki, tényleg nem írtam akkor meg ide a mi külföldre költözésünk történetét, ami szintén 2011-ben indult.

dikusz. 2021.08.16. 09:06:30

@Határátkelő: Ezt sejtettem én is, hogy így csináljátok.

A moderálás is megszűnik?

fhdgy 2021.08.16. 09:10:05

@dikusz.: Ha jól értem dolgokat, akkor a Határátkelő, mint felület, technikailag nem szűnik meg, csak nem lesznek napi blogok. Ha pedig nem lesznek, akkor borítékolható lenne, hogy szép lassan az enyészeté lenne.

Valahogy életben kellene tartani!

Hogyan? Jó kérdés!

Pl. megoldás lehetne, hogy alakulna egy "szerkesztő bizottság", így meg lehetne osztani a terhet. Ez a bizottság oszthatna is feladatokat a többieknek, persze önkéntes alapon.

Én pl. vállalnám, hogy megbeszélt napokon ellátnám a moderálás feladatát. Szerintem ki kellene írni, hogy adott nap ki a moderátor.

A főlényeg szerintem az lenne, hogy a törzskommentelőket egyben kellene tartani. Erre jó lenne egy facebook vagy valami hasonló csoport is. Ez ellen nekem annyi kifogásom lenne, hogy a facebook-om inaktív, mert nehezen viselem, hogy állandóan érdektelen dolgokkal "bombázzák" az embert. Semmi kedvem jó pofizásból lájkolgatni. Legtöbbször az lenne a reakcióm, hogy ezt a magamutogató dolgot miért kellet felrakni, semmi közöm hozzá.

Magyarul, az ilyen oldalak nekem túl tolakodók. Az évek folyamán itt is megtudtunk egy csomó dolgot a másikról, de szerintem nem volt magamutogatás.

dikusz. 2021.08.16. 09:10:35

@Csodabogár: Ha nem nyilvános a blogod, csak a maroknyi ismerősöddel osztod meg, akiket talán személyesen is ismersz, akkor az inkább olyan naplóféle számukra, és azon keresztül tudatod velük, hogy mi történik veled, vagy tévedek?

GrandMasterB 2021.08.16. 09:18:22

Köszönöm a munkátokat, sok érdekes történetet lehetett itt olvasni. Szinte minden reggel ez volt az első oldal, amit megnéztem. Nincs és talán nem is lesz még egy olyan blog, ami ilyen konzekvens. Minden egyes nap kora reggel ott volt az új írás, ezt nagyon elhivatott emberek képesek csak csinálni ennyi időn keresztül.
Sok sikert az új munkátokban és jó egészséget kívánok.

_z_ 2021.08.16. 09:18:35

Ez meglepett. Sajnalom, de megertem. Jo pihenest, es koszonom az eddigieket!

SzZoole 2021.08.16. 09:26:04

Szomorú, most minek az olvasásával fogom kezdeni a napot a “nagydolgok” kitolása közben, sírok…….

Örök barátságok tűnnek el!!!!! Bruhahahaha

fhdgy 2021.08.16. 09:26:28

@dikusz.: Egy újabb apró ötlet:

Nem lennének igazi posztok, csak egy témamegjelölés. Az adott téma alapján a hozzászólásokban kerülnének a dolgok kifejtésre.

Pl. ma legyen téma az élet X országban vagy legyen téma az X szakmákban dolgozók élete.

fhdgy 2021.08.16. 09:27:43

@SzZoole: Ne hagyjuk, hogy az örök barátságok eltűnjenek! Keressünk, találjunk megoldást!

desw 2021.08.16. 09:46:17

@fhdgy:

"Ne hagyjuk, hogy az örök barátságok eltűnjenek! Keressünk, találjunk megoldást! "

Tali a Rokkantnyugdíj Cseppfolyosító Igazgatóság kirendeltségén, ok?

Ott a Csapos Böbe lesz a moderátor! Nos?

Bredpitt Monika 2021.08.16. 09:47:41

Huuuuuuu!!!!!
Ez egy jo kis gyomros volt nekem , pont most , hogy tegnap ferjem 40 nap utan visszament New Jerseybe. Mar gondolkoztam, ,hogy kene irni megint a cim Amerika v. Magyarorszag 3. resz lenne.

Nagyon sajnalom, tenyleg nagyon rossz hirkent elem meg. Raadasul vegre a telefonomon is ki tudom nyitni az oldalt (oskovulet a kobon).

A kep kulonosen tetszik, mert Rezsoatyat meg szemelyesen is ismerem.

Koszonjuk a faradsagos munkat. Az utobbi idoben mar csak visszamenoleg nezegettem a posztokat es kivancsi voltam melyek utan van sok hozzaszolas. Javareszt az itteni helyzet, ami erdekli az embereket es pont azok a temak, amiket sokan nem szeretnek itt, borzoljak a kedelyeket (pl 164 hozzaszolas valami Jobbagymentalitas cimmel).

Most van az a pillanat, hogy mindjart el is sirom magam.

puhacica 2021.08.16. 09:48:03

koszi, hogy "osszehoztatok" azokkal, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot! :)

Bredpitt Monika 2021.08.16. 09:48:54

@desw: csak igy tovabb, maradj pozitiv!!!!!!

Bredpitt Monika 2021.08.16. 09:58:10

@fhdgy: nem vagyok meglepve, hogy te hoztad fel az otletet

gondoltam rad a vonaton BAlatonberenybol Kaposvar fele tartva ferjemmel, te szoktad mondogatni,, hogy Somogy megyet csak Somogyorszagkent emlegetik, most mar ertem miert, eletemben eloszor utaztam Kaposvarra.

Mit szolnal, ha megneznem a kecskeidet? Esetleg lejohetne velem @dikusz.: es@Csodabogár: akik a tanuim arra, hogy tenyleg alltam a Parlament elott, na persze @SzZoole: ka is johetne.......

fhdgy 2021.08.16. 10:01:11

@Bredpitt Monika: Mindenkit szeretettel várok! Téged külön is, hisz személyesen is találkoztunk már az életben.

Nos, már adott is lenne az első téma: Miért Somogyország Somogyország!

Nagyon érdekelnének a meglátásaid!!!

Bredpitt Monika 2021.08.16. 10:10:00

@fhdgy: @Határátkelő:

az otlethez hozzajarulnek, nem tudom hogy lehet kivitelezni, de mit szolnal HA ha kiraknad a konyvem, igazi hataratkelos tortenet, nekem ez az ajandekom nektek es az olvasoknak, mindenkinek, aki segitett pszichiatert szerezni....(haha)

nem tudom hogy lehet penzt csinalni belole, mondjuk ha befolyna belole valami, akkor lehetne egy resze a haszonnak a tietek a masik resze meg menjen Ritok Noraeknak.....(en a nagy h asznot ugyis attol remelem, ami ennek a konyvnek a folytatasa immar angolul, van szerzodesem is, azzal a ceggel akivel a holgy szerzodott , aki a Still Alice c konyvet irta).

A konyv 472 oldalas, lehetne hetente egyszer leadni belole mondjuk 20 oldalt.......csak otlet , mit szolsz?. A kiado nem szolhat bele, mert anno olyan szerzodest kotottem,, hogy massal is kiadathatom, tehat a mas ez esetben ti lennetek.

Bredpitt Monika 2021.08.16. 10:25:17

@fhdgy: jo kerdes, amikor aradoztam a latvanytol, akkor furcsa mod a ferjem azt mondta, hogy nagy elmeny volt latni a fakat, szarkazmust veltem felfedezni.......persze, o aki New Jerseyben fakat lat, hiszen megelhetese, hogy kivagjak oket mashogy viszonyul ehhez

nekem oriasi elmeny ez utan a dzsumbuj 20 kerulet utan ilyen helyeken utazni, es furcsa volt az erzes, mert Fonyodtol Kaposvarig tenyleg szinte a nagy semmit fakkal lattunk, de pont ez fogott meg...az erintetlen termeszet, ami utan nagyon ki vagyok ehezve

Balatonberenyben egy olyan szallasunk volt, ahol a kert maga a csoda, ejjel felebredtem es tapsolnom kellett egyet mert azt hittem megsuketultem, ez par ora csak, amikor meg a tucskok is elhallgatnak....
Egy het helyett ket hetig maradtunk, megkaptuk a szallast felaron a 2. hetre. Mikor hazajottunk majdnem bogtem itthon.

szoval itthon jartam mar szinte mindenhol (Baja meg mindig nincs meg) nekem a Kobanya Kispest Kecskemet utvonal is nagy elmeny volt, pedig ott elhagyatott tanyakat lattam,, de engem nagyon vonz ez a vadregenyes videk....

Szoval szerintem Somogyorszag Somogy megye erintetlensegere utal, de hat ez csak egy szakasza a megyenek , amit lattam.

London2009 2021.08.16. 10:28:19

Na erre en sem szamitottam, de megertem. Valo igaz, hogy a blog is elfaradt. Tamogatom @Arthamyr: otletet. Keves, de minosegi tartalommal alkalmi posztok megjelenhetnenek? Ezzel sok munka sem lenne.
@fhdgy: Igen, az valoban jo lenne ha valahogy a kommentelo garda nem tunne teljesen el.

Bredpitt Monika 2021.08.16. 10:32:29

@fhdgy: kecskes ut megbeszelve, a lanyokat is megkerdezem, hogy van e kedvuk........ma dolgom van, de mindenkeppen visszanezek, meg HA valaszara is kivancsi vagyok. ha jol ertem akkor most amugy is a mai poszt alatt lesznek meg jo darabig a hozzaszolasok.............

mar reg voltam itt, ugy latom van valtozas, minden hozzaszolas elkuldese elott be kell bizonyitanom, hogy valodi hozzaszolas lesz...bosszanto, de mindent megszokik az ember, biztos ennek is van ertelme...

Bredpitt Monika 2021.08.16. 10:34:06

@SzZoole: na, mikor jossz haza kecsket nezni?

tanato 2021.08.16. 10:34:14

SZép volt fiúk!/Meg lányok/A 10 év aZ nagyon szép idő egy blog életében.Csatlakozván az előttem szólókhoz én is tartom jónéhány emberrel a kapcsolataot,akiket itt ismertem meg.A blog témája tényleg minedennapossá vált,szerencsére a magyar lakosság döntő többsége szabad utazási és munkavállalásai meg költözés párti,ezáltal UNIÓ párti.A leheteőségek szerencsére korlátlanok mlég így is a brit kapuzárás ellenére is.FŐleg a kezdetekben hatalmas hatása volt a blognak ebben,.Mindig szívesen fogok a HÁ-re gondolni.

Golf2 2021.08.16. 10:41:37

Sajnálom,sok év megszokása tűnik el...

SzZoole 2021.08.16. 10:41:57

@Bredpitt Monika: mikor megyek haza, de hiszen én már megérkeztem Monix :-)))

fhdgy 2021.08.16. 10:43:50

@Bredpitt Monika: Ami tény:

Somogy az Árpád házi királyok idején a királynő birtoka volt.

Ami a véleményem, érzésem ( az igazság tartalmáért nem vállalok felelősséget ):

Mint királynői birtokra, más szabályok vonatkoz(hat)tak. Így ország volt az országon belül. Ez rögzül(het)tet, úgy mint Somogyország. Ma már nem tudhatjuk a különbségeket, de az emléke a névben fennmaradt.

Én ennek a királynői vármegye valamikori székhelyén születtem, nőttem fel, és újra itt élek. Ma már csak egy kis falu.

Hozzuk össze, hogy eljöttök! Én elmennék értetek mondjuk Balatonszárszóra autóval és onnét átszelnénk Somogyországot észak-keletről dél-nyugat irányba. Nekem Kaposvártól észak, észak-keletre eső rész nem a szűkebb értelemben vett fatornyos hazám, de nagyon tetszik a vidék. Szerintem Ti sem csalódnátok.

Golf2 2021.08.16. 11:15:36

Akik,egyre többen,nyafogtak a gyengébb posztok miatt,megnyugodhatnak,lesz ez még igy se.

glorianna 2021.08.16. 11:24:49

Köszönöm a tízévi munkát, figyelmet. Hiányozni fog a blog.
Igen, amit már nem lehet jókedvvel csinálni, azt abba kell hagyni.
Azt kívánom a bloggazdának és minden olvasó- és kommenttársnak, hogy legyen sok olyan elfoglaltságuk, amiben örömüket lelik, és hozzá jó egészséget mindnyájatoknak.

Arthamyr 2021.08.16. 11:28:13

@London2009: Rég láttalak errefelé, remélem jól vagytok. :) Csak kijavítanám, hogy nekem itt semmi ötletem nem volt, mindössze értelmeztem a poszt végét (vagy helyesen, vagy sem):

"Ha valaki még úgy érzi, megírná, mi történt vele az elmúlt tíz évben (vagy akár mit jelentett neki a határátkelés, esetleg a blog), vagy lenne olyan története, amit megosztana, azt kitesszük (az elválás mindig nehéz), de mi befejeztük."

dikusz. 2021.08.16. 11:32:03

@fhdgy: Jók az ötleteid. A megvalósításához, szerintem @Határátkelő: -vel kell felvenni a kapcsolatot.

"A főlényeg szerintem az lenne, hogy a törzskommentelőket egyben kellene tartani" - Ebben meg pláne igazad van.

Facebookon a törzstagok közül sokan nincsenek fent, vagy -mint te- nem aktívak. Én fent vagyok, de nem azért, hogy képeket töltögessek fel.
Azokon a kerületi oldalakon, ahol tag vagyok, elég sok dolga van a moderátornak, adminoknak, mondhatni mindennapos feladat. A zárt csoport is lehetne egy megoldás, de az pont a már említett okok miatt nem működne.

A somogyi összejövetelben pedig én is benne szeretnék lenni.

dikusz. 2021.08.16. 11:33:05

@Golf2: Mindnyájan nyafogtunk, nincs kivétel.

dikusz. 2021.08.16. 11:34:16

@SzZoole: Akkor nem fogunk találkozni Nyíregyházán?

dikusz. 2021.08.16. 11:35:22

@puhacica: Meg azokkal, is, akikkel csak itt a blogon.:)))

fhdgy 2021.08.16. 11:37:49

@dikusz.: A somogyi összejövetelről: HAJRÁ!

SzZoole 2021.08.16. 11:39:57

@dikusz.: dehogynem, csak jussunk el odáig :-)

dikusz. 2021.08.16. 11:40:11

@Arthamyr: Tönkretenné a blogot az, ha moderálás nélkül kerülnének ki kommentek.

SzZoole 2021.08.16. 11:40:56

@dikusz.: és mi van azzal akinek nincs, nem is volt és nem is lesz feszbukja?

Arthamyr 2021.08.16. 11:43:19

@dikusz.: Én kommentelésről nem írtam.

dikusz. 2021.08.16. 11:44:35

@fhdgy: Tényleg meg kéne beszélnünk, én tudok rá időt szakítani.

De attól tartok, hogy a távol élők ezen nem tudnak részt venni, talán akkor, ha éppen itthon vannak, és belefér az idejükbe.

dikusz. 2021.08.16. 11:49:06

@Arthamyr: De én igen.:)
Mert ha nincs moderáció, igen hamar elszabadulnának az indulatok, és biztos vagyok benne, hogy sokan elmaradnának emiatt.

Arthamyr 2021.08.16. 11:51:41

@dikusz.: Ha nincs kommentelés, nem szabadul el semmi.

bízwax 2021.08.16. 11:54:04

Köszönet a tenger munkáért.

Csodabogár 2021.08.16. 12:03:17

@dikusz.: Nem ismerem az összes olvasómat, sőt. Egyetlen egyről tudok, aki rendszeresen olvas, őt ismerem az indexről személyesen is.Rapszódikusan írok, néha naponta néha néhány hét kimarad, nagyon változó, de él. A HA is élhetne ha nem akart volna naponta rendszeresen feltenni valamit.

dikusz. 2021.08.16. 12:05:22

@Arthamyr: Biztos vagyok benne, hogy azok, akiket kimoderáltak a vállalhatatlan kommentjeik, a gyűlölködésük miatt, vagy azok, akiknek az a szórakozásuk, hogy tönkretegyenek egy blogot, bármelyiket, nem csak a Határátkelőt, ha nem moderálják itt a kommenteket, azonnal megjelennek.

dikusz. 2021.08.16. 12:14:49

@Csodabogár: De ahogy többen írtuk, egyszerűen elfáradt a blog. És véleményem szerint nem csak a blog, hanem azok is, akik dolgoztak vele.

Aztán igazi határátkelős posztok jó ideje nem jöttek, még annyi sem, hogy heti egy-két poszt kikerülhetett volna, mert azok, akik határátkeltek, és valóban tudtak volna ilyet írni, vagy nincs idejük a posztolásra, vagy nem szeretik kiteregetni a magánéletüket, vagy nem is szeretnek írni.

Csodabogár 2021.08.16. 12:15:43

@dikusz.: Én nem nyafogta, csak az unalmas posztokon átgörgettem csendben.

bízwax 2021.08.16. 12:15:58

@Csodabogár: Látunk pesten megint, ha isten odasegít…

Arthamyr 2021.08.16. 12:17:18

Most komolyan @dikusz.: , ugye csak szivatsz?

1. Tényleg nem lehet en-bloc letiltani a kommentelést ezen a felületen?
2. Ha nem, akkor még mindig lehet azt csinálni, amit most, csak aki nincs whitelisten, annak senki sem nézi meg és engedi be a kommentjét, így egyszerűen nem jelenik meg a kommentje. A whitelistre meg referenciával vagy posztírással lehet rákerülni. Kb. eddig is ez volt, csak ezen felül megnézték a nem whitelistes kommenteket is, és aktívan menedzselték a whitelistet, ami nem kis munka. A facebook moderátorainál is volt, akinél PTSD tünetek jelentkeztek. :)
3. Nekem aztán mindegy, nem az én döntésem, munkám, életem, de tökéletesen megértem, ha @Határátkelő: lehúzza a rolót, én azt csodálom, hogy ilyen sokáig csinálta minden áldott nap, és az is tiszteletet érdemel, hogy belátta, hogy elfáradt a blog és ők is.

Arthamyr 2021.08.16. 12:18:08

@dikusz.: Szerintem csak @Golf2: , de ő más miatt. :)

dikusz. 2021.08.16. 12:34:29

@Csodabogár: Ez igaz, nem vagy nyafogós.

Golf2 2021.08.16. 12:48:34

@Arthamyr: Mi bajod már megint velem? Utolsó nap se birod ki?

dikusz. 2021.08.16. 12:49:50

@Arthamyr: Miért szívatnálak, nincs szándékomban senkit heccelni.

Ha csak a posztok ritkulnak meg, vagy nem tesz ki Határátkelő posztokat, azonban mi írhatunk, vagy vethetünk fel témákat, de lesz, aki kezelje a whiteliste-t, akkor felesleges volt aggódnom, valóban.

dikusz. 2021.08.16. 12:50:54

@Arthamyr: Azért ez nem volt túl korrekt, de ne vedd szívatásnak.:)

London2009 2021.08.16. 12:56:33

@Arthamyr: jol vagyunk koszonjuk! Igazabol amiota itthon vagyok mar tobb, mint ket eve, a sajat szabadidombol nem aldoztam egy percet sem a kommentelesre. Minden elismeresem a HA-e, hogy o ezt tiz evig csinalta. Nem is tudom, hogy volt ra kepes. Azt vettem otletnek, hogy ha jon be valamilyen klasszikus HA-s poszt azt azert ki lehetne tenni.

Arthamyr 2021.08.16. 13:02:34

@Golf2: Már megint? Még mindig... :) És csak a szokásos: te mondtad, hogy nyafogtak, én csak leírtam, hogy azt inkább te szoktál.

@dikusz.: Nem ezt írtam, hanem azt, hogy nem (nagyon) kezeli senki sem a whitelist-et. Mint a brexitnél az állampolgárság, aki nem szerzi meg időben, az utána vagy szívni fog vagy nem, de egy szava sem lehet, ha igen. Aztán, mint a brexitnél, vagy hiányzik az illető, vagy nem. :)
Ami a golffal kapcsolatos korrektséget illeti, nem gondolnám, hogy ezzel indokolatlanul inkorrekt lettem volna vele, ha nincs a második hozzászólása, hozzá sem szóltam volna, de ugye belátható, hogy ő ott elindult az inkorrektség rögös útján?

Arthamyr 2021.08.16. 13:05:54

@London2009: Na, két éve? A covid miatt, vagy perma-WFH lesz? Mindenesetre nem rossz, és igazad van, de nekem ugye szabadidőm jó sok van, így nekem ez is belefér.

Az "ötletet" nem HÁ maga írta posztban? És mintha meg is erősítette volna seldonnak.

Golf2 2021.08.16. 13:13:01

@Arthamyr: Mi abban az inkorrektség ha nehezményezem a posztok elleni kritikát amik tuti közrejátszottak a megszünésben...Utolsó napot is tedd tönkre te nagyon korrekt!

desw 2021.08.16. 13:18:13

@Arthamyr:

"2. Ha nem, akkor még mindig lehet azt csinálni, amit most, csak aki nincs whitelisten, annak senki sem nézi meg és engedi be a kommentjét, így egyszerűen nem jelenik meg a kommentje."

Ezzel egy jó kis belterjes, safe-place-es közösség lesz csak. (ilyesmi van most is itt, csak most azért valamennyire beengedik a nem vájtlisztes kommenteket -- ellenvéleményeket -- is) Mi értelme van úgy közéleti dolgokról beszélgetni, ha a másik csak bólogat és helyesel? Veszélyes ám buborékban élni!

puhacica 2021.08.16. 13:22:21

@dikusz.: a kommentelest nem annyira neveznem kapcsolattartasnak, bar igazad van, rafoghato :)

bízwax 2021.08.16. 13:28:19

@fhdgy: Szerintem senki nem akadályoz meg benneteket abban hogy nyissatok egy mások blogot, ahol tudtok értekezni Kobolról, kecskékről, Kőbányáról..

Hajrá :)

Arthamyr 2021.08.16. 13:31:10

@Golf2: Én csak igyekszem korrigálni. Nehéz.

@desw:
1. A nemkívánatos entitások tobzódása nem veszélyes, csak irritáló.
2. Nem kell közéleti dolgokról beszélgetni, főleg nem olyan emberekkel, akiknek már a kiindulási pontjai is ellentétesek, és a whitelistre is azért nem kerülnek rá, mert a faék egyszerűségű szabályokat is megkérdőjelezik, mert azokról is ellenvéleményük van. Ebből még soha, semmilyen előny nem származott.

desw 2021.08.16. 13:41:01

@Arthamyr:

Bizony, az ellenvélemény irritáló, úgyhogy tíltsuk be/ki.

Van itt olyan whitelistes, pl jóbarátod . . . aki igazából mivel is érdemelte ki ezt?

Na mindegy!

A legjobbakat mindenkinek!

Határátkelő 2021.08.16. 13:44:23

@London2009: Ha jön poszt, azt kitesszük természetesen.

Amk a kommentelést illeti, azt lehet folytatni, nem csak a whitelisteseknek. Pont ugyanúgy nézzük majd, mint eddig, ennyi azért belefér. :)

fhdgy 2021.08.16. 13:44:58

@bízwax: Persze, elfogadom, hogy igazad van.

Lehet, sok mindent lehet, de lehetnek jogos ellenvetések is.

Lehetne pl. csinálni egy határátkelők.blogot is, csak nem lenne ildomos.

Volt/van egy bejáratott dolog, egyszerűen kidobni nem lenne célszerű. Megtartani, modernizálni csak ez eredeti tulajdonos maximális belegyezésével lenne helyénvaló.

Összehozni egy új dolgot, nem is olyan egyszerű, lenyúlni a másét nem korrekt.

Ez a megszűnés úgy jött, mint villámcsapás a derült égből.

Pillanatok alatt kiagyalni egy helyénvaló dolgot, nem biztos, hogy sikerül. Mi van akkor, mire meglesz az ötlet, szétszéled a csapat?

Szóval, bambán nézek ki a lyukon.

Úgy gondolom, hogy sem tehetségem, se affinitásom nincs, hogy én pótoljam a HÁ-t. Maximum arra érzem magam képesnek, hogy besegítsek.

fhdgy 2021.08.16. 13:47:31

@Határátkelő: Bocsi! Lehet, hogy lassú a felfogásom, különben is, qrva meleg van.

Ha kiteszed a beérkező posztot, ha pont ugyanúgy nézitek a kommenteket, akkor mi változik???

London2009 2021.08.16. 13:56:57

@Határátkelő: szuper! Akkor megvan a haza mentve!

Arthamyr 2021.08.16. 13:58:56

@fhdgy: Nem lesz poszt minden nap...

London2009 2021.08.16. 14:00:49

@Arthamyr: eloszor Gyesen voltam tobb mint egy evig, utana meg jott a covid panik. Kozben meg az irodankat is eladtak de majd jovo ev kozepen elvileg megint lesz irodank amibe be lehet menni par napra valasztottan es egy nap lesz a kotelezo pofavizit. Nekem hianyzik a bejaras legalabb a heti egy szinten. Szeretnek normalisan feloltozni, kollegakkal talalkozni meg ugyfelekkel is szemelyesen. Egy heten egyszer igy mindenkeppen tervezem a bejarast de nem tobbszor mert kozben videkre koltoztunk es a vonatozas annyira nem hianyzik napi szinten.

fhdgy 2021.08.16. 14:04:29

@Arthamyr: "ám az örömbe kis könny is kerül részünkről, hiszen ez egyben a blog búcsúját is jelenti"

Én már nem tudni magyar? Nem érteni semmi?

Milyen az a búcsú, amikor csak bizonyos dolgok változnak, de a lényeg többé-kevésbé marad?

No, elolvasom a posztot még egyszer, akkurátusan, talán megvilágosodom.

fhdgy 2021.08.16. 14:16:34

@Arthamyr: Elolvastam újra.

Találtam olyat, hogy "befejeztük". Ez elég egyértelműnek tűnt számomra.

Találtam olyat is, hogy "kitesszük" ( a beérkező posztot ).

No, itt már megkavarodtam.

HÁ hozzászólásában volt olyan is, hogy a kommenteket továbbra is nézik. Az nem volt, hogy moderálják is.

Szóval, nem teljesen értem.

Ha agyalgok egy kicsit, akkor valami olyanra gondolok, hogy ha akartok magatoknak posztokat, akkor csináljatok magatoknak, ne várjátok, hogy a sült galamb a szátokba repüljön. Ha továbbra is szeretnétek a posztot, akkor tegyetek is érte!

Mehet minden tovább, de kapjátok össze magatokat!

Jól érzem???

dikusz. 2021.08.16. 14:17:39

@Arthamyr: Igazad van! (komolyan mondom)

dikusz. 2021.08.16. 14:18:41

@Határátkelő: Most én is megnyugodtam, és köszönöm a választ.

Határátkelő 2021.08.16. 14:19:25

@fhdgy: Az, hogy ha nem jön poszt, akkor nem lesz. Ha hetente egy jön, akkor egy lesz. Ha egy sem, akkor egy sem lesz. Heti 7 poszt iszonyatos meló. Ha a közösség úgy érzi, fontos neki annyira a blog, hogy legyen új tartalom, akkor ír valaki és lesz. Ennyi még belefér. De jelenlegi formájában nincs tovább.

fhdgy 2021.08.16. 14:23:09

@Határátkelő: Tényleg meleg van, vagy tényleg lassú vagyok.

Elsőre tényleg nem így értettem, de így már egészen más. Szerencsére!

Nincs vége a blognak, mint a botnak, csak másképp fog működni, ha mi is közreműködünk.

Ha nincs közreműködés, nem lesz blog.

dikusz. 2021.08.16. 14:23:13

@puhacica: Tényleg nem az, csak beszélek itt összevissza...:)))

Eléggé futkorászósak mostanában a napjaim, és ennek jórészt én vagyok az oka. És úgy látszik, gyorsabban gépelek, mint gondolkodom.

dikusz. 2021.08.16. 14:50:38

@Arthamyr: "Az entitás az informatika izéje" - ismered ezt a mondást?

littke 2021.08.16. 14:55:35

Hmm. Reggel bekapcsoltam mint mindig a BBC World News-t....Afgán hírekkel van tele, ujrajátszódik ami Saigonban jópár éve lezajlott. Utána meg ez a hír....

Én gyakran (hetente) teszek fel ide posztot, ez a blog megsokszorozza az olvasókat, főleg ha az Indexre is átmegy, ezért szetettem. Ezért sok köszönet. És persze sok érdekes írás jelent itt meg amit olvastam.

Őszintén szólva nem tudtam, hogy minden nap új poszt jelent meg....ha esetleg ez a "mindennap" megszünne, nem lenne a világ vége. Az igazság az hogy sajnos ma is keveset tudok hogyan működik, hányan szerkesztik,stb.

Az sem tiszta hogyan fog működni mától kezdve?
Olvasva azt a benyomást kaptam, hogy meg fog szünni, de a Határátkelő kommentjei itt arra utal hogy nem!

Mérnök vagyok szeretem a világos/tiszta nyilatkozatokat.

bízwax 2021.08.16. 14:59:55

@littke: Még vacilál a HA, úgy tűnik nekem..

Határátkelő 2021.08.16. 15:02:35

@littke: @bízwax: Nincs semmi vacillálás. A blog jelen formájában nem megy tovább. Ha jön poszt, azt kitesszük, ha nem jön semmi, akkor nem teszünk ki semmit. A kommentekre továbbra is figyelünk, tehát aki beszélgetni akar, az megteheti.

madarliget 2021.08.16. 15:07:34

Köszönök szépen mindent!Munkátokat, energiát, elhivatottságot és külön köszönet családotoknak.
Nagyjó olvasni, sorsokba bepillantani s utazgatni!
Köszönet!

bízwax 2021.08.16. 15:07:43

@Határátkelő: Magyarán: nem fogsz a blogokon, neten keresgélni hogy idevalót találj. Így kerek?

bízwax 2021.08.16. 15:07:48

@littke: Nézd meg a Szabó Tímea bikinis képét, mindjárt tisztábban fogsz látni :)

https://www.reddit.com/r/kunhalmiagneslabkepek/comments/p523nx/szabó_t%C3%ADmea_bikiniben/

fhdgy 2021.08.16. 15:09:42

@littke: @bízwax: @Határátkelő:

Ahogy littke írta, ő mérnök ember, azt mondom én, hogy én meg programozó.

Az indítás nem volt tiszta/világos. Szerintem.

Most már letisztult a helyzet, úgy, ahogy!

Az, hogy legyenek posztok, megoldható, de azt szervezni kell.

@Határátkelő: erre van elképzelésed? Ugye azért a gyeplő nem lesz a lovak közé dobva?

Arthamyr 2021.08.16. 15:18:02

@desw:Látod, ez (is) a baj. Nem, nem önmagában az ellenvélemény az irritáló, hanem a nem megfelelő tapintattal megfogalmazott ellenvélemény. Csak te már ezt sem fogadod el, te azt várnád el, hogy akadály nélkül, a szerinted felesleges, meg "hülyepíszí" korlátoktól mentesen osszad a véleményed. Viszont a világban vannak olyan helyek, ahol szabályok vannak, pl. itt is. Ha zavarnak ezek a szabályok, az internet (meg a világ is) jó nagy, találsz sok olyan helyet, ahol nincsenek ilyenek, és szabadon kifejezeheted a kendőzetlen véleményed, olyan stílusban, ahogy szeretnéd és téged zavaró veszélyes buborékok sincsenek.
Nekem egyébként itt nincsen (jó)barátom, nem tudom, kire gondolsz, de ha bajod van vele, jelezd az irányába vagy a megfelelő csatornán a bloggazda vagy súlyos esetben a blog.hu üzemeltetője vagy az illetékes hatóság felé.

@dikusz.: Nem ismertem, de én pénzügyi/gazdasági környezetben hallottam. A fenti szövegkörnyezetben (ez a helyes, elsőre kontextust akartam írni? :)), a blogra vetítve pl. a gyűjtőneve bárminek és bárkinek, aki kommentelhet (beleértve botokat, hozzászólókat, moderátorokat stb. is).

bízwax 2021.08.16. 15:21:10

@fhdgy: hagyd a szervezést.

Írni kell ide, idevalót.

Esetleg jövőre megint beindul a magyarok migrációja, ha Orbán nyer.
Vagy nem.

littke 2021.08.16. 15:30:07

@Határátkelő: Ja. Akkor szerintem nincsen semmi baj! Ez a változás teljesen érthető.

fhdgy 2021.08.16. 15:31:48

@bízwax: Azt kell, hogy mondjam, kell a szervezés. Ha mindenki másra vár, akkor nem lesz poszt.

Elég lenne pl. indításnak, ha minden nap kiírásra kerülne "szolgálati közlemény"-ként, hogy már csak ennyi meg annyi napra elég poszt van.

Te, önként és dalolva, megírod a következőt?

tsabus UAE 2021.08.16. 15:47:25

Kedves HÁ ! Köszönet az eddigi, és a jövőbeni (valamivel visszafogottabb) munkáért !
Lehetne tisztázni a posztok elvárt tartalmát - akár a törzskommentelők segítségével is ? Gyakran voltak olyan kritikák, hogy egyes posztok nem idevalók, vagy csak áttételesen, nagyon távolról kapcsolódnak a határátkelés témájához. Talán nem ártana, ha az "új világrend nevében", ez is kicsit pontosabban be lenne határolva. Szerintem a színvonalra jótékony hatással lenne és a kevesebb írást esetleg többen olvasnák...

bízwax 2021.08.16. 16:13:31

@fhdgy: Lehet hogy majd megírom az agusztus 21 central parki NYC Springsteen, Paul Simon koncertet, s ha belefér egy Broadway színdarabot is - ki vagyunk éhezve az élő zenére, NY-ra is..

Te miről írsz majd?

bízwax 2021.08.16. 16:13:35

@fhdgy: Mit fizetsz egy posztért? :) kiló kecsketúrót?

Határátkelő 2021.08.16. 16:16:04

@tsabus UAE: Kérdés, 2021-ben mi kapcsolódik a határátkelés témájához... alighanem minden, ami a külföldi élettel kapcsolatos személyes tapasztalat. Belefér akár a gasztronómia, kirándulás, stb. Mára a külföldre költözés mindennapos lett - a mindennapokat megmutatni viszont továbbra is érdekes.

bízwax 2021.08.16. 16:19:21

@Határátkelő: Neked küldjük ha találunk valami idevalót?

fhdgy 2021.08.16. 16:22:04

@bízwax: Eddig is volt szándékomban, de mindig csúszott. Tudod, a majd, meg a soha édestestvérek.

Hogy miről?

Hát a múltról, mert ugye én 2009-ben hazajöttem, én balga lélek!

Vagy arról a folyamatról, amit megszenvedtem 2009 után.

blackhairlady 2021.08.16. 16:40:12

Mar az elso nap ratalaltam a blogra, azota kovetem. Nagyon jo baratsagokat kotottem itt emberekkel amelyek a mai napig tartanak. Ezert nagy koszonet neked, Hataratkelo!
Tenyleg oriasi munka lehetett ezt csinalni nap mint nap, nem csodalom, hogy igy dontotel. Minden jot neked a jovoben!:)

Csodabogár 2021.08.16. 17:43:08

@fhdgy: Egyet ígérhetek. Szeptember első hetében Berlinbe utazunk. Annyiból lesz élmény, hogy 2 év után végre, de már most körvonalazódnak a nehézségek is. Ha viszajöttünk megírom a jó és a rossz dolgokat is. Aztán feltehetően a kutyát se érdekli de megírom!

dikusz. 2021.08.16. 17:54:14

@Csodabogár: Engem érdekel, az biztos.

desw 2021.08.16. 17:58:17

@Arthamyr:

Bizony az nagyon rossz, hogyha a szabályok olyanok, hogy nem tűrik az ellenvéleményt. Akkor bizony a whitelistes csoporttagok hajlamosak elhinni, hogy mindenben igazuk van, és hogy milyen okosak és szépek, hisz nincs is ellenvélemény. Ez a véleménybuborék egy ideig hasznos lehet a kis mimózalelkű hópihéknek, csak aztán egyszer jön a valóság . . .

Aztán engem a whitelistesek hányszor le Orbán-hívőztek és lenáciztak már, de érdekes, az én válaszom már nem ment át a szűrőn, holott én szinte mindig idézem azt a szövegrészt, amire válaszolok, tehát idézem az engem mocskoló részt is. (miért nem kapott tíltás v. törölték whitelistes hsz-ét???)

Szóval a whitelistes szabadon mocskolhat másokat, nem kap tíltást, de a hasonló szintű válaszokat már kiszűrik. Persze, értem én, védelmezni kell a nyájat, mert ugye az ellenvéleményt és a kritikát nem szereti senki. Hmm, de nem kettős mérce ez így?

Persze, a saját "házán" belül mindenki olyan szabályokat tartat be, amilyeneket csak akar, de akkor nem kellene akkor sem picsogni, ha a másik oldal is ezt teszi.

Vagy pl csomószor írtam itt a cigókról, de mindig kukába ment, pedig itt a 20%?-nyi cigóval talán egy csöppet authentikusabb a véleményem, mint egy belpesti szobabölcsésznek.

Na de ez már nem ért több időt . . .

Arthamyr 2021.08.16. 18:22:21

@desw: "Bizony az nagyon rossz, hogyha a szabályok olyanok, hogy nem tűrik az ellenvéleményt." - Valóban rossz, szerencsére itt sem ez van, hiába hajtogatod.

"Akkor bizony a whitelistes csoporttagok hajlamosak elhinni, hogy mindenben igazuk van, és hogy milyen okosak és szépek, hisz nincs is ellenvélemény. Ez a véleménybuborék egy ideig hasznos lehet a kis mimózalelkű hópihéknek, csak aztán egyszer jön a valóság." - Ez már nem kell, hogy a te problémád legyen, hagyd csak meg nekik, majd jó pofánbassza őket a csúnya valóság.

"Szóval a whitelistes szabadon mocskolhat másokat, nem kap tíltást, de a hasonló szintű válaszokat már kiszűrik." - Tévedsz, ugyanúgy kitörlik (igaz utólagosan) és a whitelistről is leveszik, aki bizonyítja, hogy nem tud viselkedni, volt már rá példa.
"Persze, értem én, védelmezni kell a nyájat, mert ugye az ellenvéleményt és a kritikát nem szereti senki. Hmm, de nem kettős mérce ez így?" - Azt már nem is próbálom magyarázni, hogy csak a szabályok vannak betartatva, ahogy a legtöbb helyen. De ez megint legyen a nyáj problémája, te meg mehetsz a felvilágosultabb társaid közé pl. elemezni a cigók jelentette társadalmi problémát, vagy amit csak jól esik, hisz ott nincsenek butuska szabályok, amik korlátozzák az eszmecserét, ami a cigóprobléma megoldásához vezet.

"Persze, a saját "házán" belül mindenki olyan szabályokat tartat be, amilyeneket csak akar, de akkor nem kellene akkor sem picsogni, ha a másik oldal is ezt teszi." - _Pont ezért_ picsogni itt senki sem szokott. Kb. mindenki leszarja, hogy más a saját házán belül mit csinál, mert ha nem tetszik neki, akkor nem megy oda.

Shanarey 2021.08.16. 18:55:23

@desw:

Ha errőla témáról akarsz írni, menj a prosti srácok oldalára, ott imádni fogják. Ha én akarnék ott kommentelni, esélyem sincs, blokkolva vagyok, pedig normálisan, személyeskedés nélkül kommenteltem, de nem azt, amit ők látni akartak, így bannoltak.

Örömhernyó 2021.08.16. 19:34:42

Azért az eddigi posztokat érdemes fenntartani, a blogot nem törölni, legyen kereshető. A magyar blogszféra fontos része ez az oldal. Hátha egyszer valaki feltámasztja.
Az újabb posztok valóban elég laposak voltak, semmiről nem szóltak, úgymond senkinek semmiben nem segítettek, aki éppen határátkelés előtt állt, elfáradt a blog, de a régi, egzotikusabb, informatívabb posztok közül én rendszeresen olvasgattam elég gyakran.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.16. 19:34:55

@desw: no igen. Mivel cenzúra van, a moderáció, mint műfaj, halott.

desw 2021.08.16. 19:35:26

@Arthamyr:

" Ez már nem kell, hogy a te problémád legyen, hagyd csak meg nekik, majd jó pofánbassza őket a csúnya valóság. "

Kb leszarom azokat a dolgokat (body shaming, BLM, . . .), amik engem nem érintenek. Csak sajnos bizonyos dolgok (cigó, menekültek, gazdaság, politika) érintenek engem is, így nem tudok olyan megengedő lenni.

"Tévedsz, ugyanúgy kitörlik (igaz utólagosan) és a whitelistről is leveszik, aki bizonyítja, hogy nem tud viselkedni, volt már rá példa."

Esetemben ilyen még nem volt. A gyülölkődő whitelistes comment maradt, az én hasonló stílusú válaszom kukázva lett.

" . . . hisz ott nincsenek butuska szabályok, amik korlátozzák az eszmecserét, ami a cigóprobléma megoldásához vezet. "

Egy probléma megoldásához előbb meg kellene találni az okokat, viszont arról beszélni sem lehet, mert beindul a cenzúra és a nácizás.

" _Pont ezért_ picsogni itt senki sem szokott. Kb. mindenki leszarja, hogy más a saját házán belül mit csinál, mert ha nem tetszik neki, akkor nem megy oda. "

Hmm, más filmet nézünk! Mintha a libsik épp azért ájvékolnának évek óta, hogy sajtószabaccság meg ilyesmi.

desw 2021.08.16. 19:35:31

@Shanarey:

"Ha én akarnék ott kommentelni, esélyem sincs, blokkolva vagyok . . . "

Ezt pontosan ugyanúgy elítélem és hibásnak gondolom!

Persze mondhatnánk, hogy 1:1, de itt mindenki vesztes lesz, nem pedig mindenki nyertes.

NorthPier 2021.08.16. 20:33:52

Szervusztok. Ez nem túl jó hír, bár egy ideje számítani lehetett rá. Van némi tapasztalatom ez ügyben, régebben tagja voltam két közösségi portálnak is, mindegyik tíz év körül adta be a kulcsot. Úgy látszik, ez valami törvényszerűség. A szívem szakadt meg kicsit értük, ahogy most is, függetlenül attól, hogy az elmúlt egy évben nem voltam aktív. ( Máshol igen, annyiszor és annyiféle kórházban egész életemben nem jártam, mint az elmúlt egy évben. Kegyetlenül rájárt a rúd a családunkra, de talán most már vége van, bár jelenleg is van még egy covidos szerettünk, szerencsére nem túl súlyos állapotban.)
Nem az első naptól, talán a harmadiktól kezdve olvastam a blog minden posztját és közel az összes kommentjét. Még a másik szájton, már nem emlékszem mi hozott ki a sodromból annyira, hogy beregisztráltam droptimista néven, hogy hozzászólhassak. Sok érdekes poszt, hsz és -nem mondok neveket- sok érdekes ember megfordult és sajnos el is tűnt az évek során. A döccenők ( :-) ) ellenére jó kis blog és jó kis társaság, jó tíz év volt ez.
Köszönet a Határátkelőnek a rengeteg melóért, mindenki másnak az érdeklődésért, és a "tartalomfejlesztésért".

Arthamyr 2021.08.16. 20:43:14

@desw: "Egy probléma megoldásához előbb meg kellene találni az okokat, viszont arról beszélni sem lehet, mert beindul a cenzúra és a nácizás." - Menj olyan fórumra, ahol beszélhetsz szabadon. Ha meg ilyen nincsen, annak megvan az oka. Nem tudom, miért olyan beszélgetőpartnerekkel akarod keresni a megoldásaid, akiket nem érdekelnek. Az utcán is odamész a random arcokhoz, és próbálod rájuk tukmálni magad? No nem mintha olyan kaliberű embernek tűnnél, aki meg tud oldani ilyen problémákat, sztem kb. ugyanolyan senki vagy, mint én és az itt lévők túlnyomó többsége. Ha esetleg mégsem, akkor sem ez ezen problémák megoldásának fóruma.

"Esetemben ilyen még nem volt. A gyülölkődő whitelistes comment maradt, az én hasonló stílusú válaszom kukázva lett." - Jelezted a problémádat a blog üzemeltetője felé? Csak mert a whitelist tulajdonsága, hogy azokat a kommenteket nem olvassa el az üzemeltető. Egyébként ha így sem törölték, az amiatt van, mert igen megengedőek, neked is elég sok húzós hozzászólásod beengedik, mint ma is látható.

"Hmm, más filmet nézünk! Mintha a libsik épp azért ájvékolnának évek óta, hogy sajtószabaccság meg ilyesmi. " - Igen, más filmet nézünk. Az, hogy valakit zavar annak a környezetnek állapota amiben él és aminek működéséért kötelezően, elkerülhetetlenül fizet (pl. az ország, ahol él), és az, hogy valakit egy opcionálisan használható, privát és ingyenes "klub" állapota (pl. a határátkelő) zavar, teljesen más dolog.

Na mindegy, én lezárom a vitát, mert teljesen értelmetlen, amíg nem vagy képes minimális kultúrát sem magadra erőltetni. Pl. a legutolsó mondat iskolapéldája annak, ami nem hiányzik innen sem. Nem feltétlenül a jelentésével van gond, hanem ahogy megfogalmaztad. És szerintem nagyon is jó, hogy ezek a megnyilvánulások korlátozva vannak, képzelem mi lehet, ami fennakad a szűrőn, ha ezek átmennek rajta... Ha te olyan környezetet szeretnél, menj olyanba, én nem szeretnék, ezért nem megyek, ennyi. A mai alkotásod nélkül is tökéletesen meglettem volna.

További szép napot neked!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.08.16. 20:52:52

Csatlakoznék, hatalmas munka lehetett ez így, eddig a 10 évben, respect a szerkesztőknek.A végére sajnos tényleg ellaposodott a dolog, a fáradtság érezhető volt.Kár, hogy az utolsó 3-4 évben a régi kommentelőcsapat alaposan szétszéledt, sokak közt elmérgesedett a helyzet, bár legalább ugyanennyi új kommentelő is megjelent, a nagy részük normális hangnemben.
Ha valaki együtt akarja tartani a hozzászólókat, seregnyi lehetőség áll előtte:
új blogot indítani és ott moderációval vagy anélkül lehet beírkálni, vagy megkérni a HÁ-ékat, hogy nyissanak itt egy offtopic posztot és akkor oda mehet a sok komment.De olyat is ismerünk, hogy egy bloghoz az utolsó posztál alakul ki több éves kommentfolyam, stb.Falloszbúkon is biztos lehet csoportot indítani, szerkeszteni, de nekem nincs falloszbúkom, szóval ehhez nem adnék tippeket.
Régebben voltak ilyen hírfolyamok (nem ez volt a nevük, de most nem jut eszembe a rendes), mint pl a HiX, googlegroups, stb, ahol egy központi emilcímre beküldött adott napi tartalmakat (kérdések, válaszok, közlemények) másnap reggel összegyűjtve a regisztráltaknak körbeküldte a szerver, bár ez egy kicsit mára már idejétmúlt dolog...Kérdés, hogy ki akar ebbe viszonylag sok munkát beletenni, időt, energiát nem kímélve?
Ha meg mégis szétszéledünk, szétszéledtek, mindenkinek minden jót, végtelenül örültem az értelmes kommenttársakkal történt beszélgetéseknek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.08.16. 20:55:59

* jav: ...utolsó posztNál alakul...

2021.08.16. 22:11:28

Igaz hogy regisztralkent nem régóta, de olvasóként regebbrol követem ezt a blogot.
Sajnálom, hogy vége lesz, élvezetet hozott a hétköznapokban.
Köszönöm a sok munkát a szerkesztőknek.
Köszönet jár a kommenteloknek is, mindenkinek akikkel értelmes eszmecserét lehetett folytatni az esetleges nézet különbségek ellenére is.
Szép volt fiúk, lányok
So long

bízwax 2021.08.16. 22:11:33

@desw: szerintem ezekkel a cigózós, libsizős, ajvékolós dumákkal a szomszédnál garantált lesz a sikered.

szerintem! :)

gigabursch 2021.08.16. 22:11:46

Hazudtatok eleget.
Cikkeitek bő 90%-áról messziről bűzlött, hogy ti találtátok ki.
Senkinek sem fogtok hiányozni.

svajcineger 2021.08.16. 22:25:51

Hát, nem örülök a hírnek. Szinte az első perctől olvastam a HÁ-t, sőt az indulás évében még a régi felületen posztot is írtam. Azóta mindennap benéztem, igaz már nem mindent olvastam el, és kommentelni is ritkábban szoktam.
A blog valóban elfáradt kicsit, de ez nem csoda ennyi idő után. Inkább az a csoda, hogy eddig is működött. Örök hála a bloggazdának a sok melóért! És persze minden tagnak, aki életben tartotta a blogot.

Behajtó70 2021.08.16. 22:31:51

Jól olvasom, hogy bezártok? Ez nagyszerű hír, tekintve, hogy már 10 éve szennyezitek, mergezitek a levegőt ócska mocskos hazugságaitokkal, csúsztatásaitokkal, a kormánypártra hazudva a elvándorlást, miközben csupán arról van szó, hogy a németek/osztrákok/olaszok/spanyolok/stb, tehát szinte mindenki csak 2010-ben nyitotta meg a 2004-ben csatlakozott országok előtt a munkaerőpiacot.

Azt is elfeledtétek, hogy akkoriban éppen nem volt vilkommenskultur, nem várták a németek tárt karokkal a kelet-középeurópai bevándorlókat, most meg nagy szükség lett a muszlimokra, de nyomban-rögtön.

Szóval ahogy gazdátok: hazudtatok reggel, délben, meg este.

Örülök, hogy elhalgattok, többek leszünk nélkületek!

svajcineger 2021.08.16. 22:47:30

Ha jól sejtem, kikerült az index főoldalára a mai poszt...

P.Elliot 2021.08.17. 03:23:25

En is had koszonjem meg ezt a 10 evi munkat a Hataratkelo szerkesztoinek, nagyon faraszto lehetett 10 even at de elvezetes volt olvasni, en is azzal kezdtem a reggelt hogy megneztem hogy mirol szol.

Mostanaban is bele szoktam nezni, neha beleolvasni a regi topikokba, a hozzaszolasokba amik felul voltak a 100-200, eleg gyakran 300-as hozzaszolasokon is.

Erdekes, tanulsagos es szorakoztato volt, nem is a poszt volt annyira erdekes/ az is/, hanem a hozzaszolasok es lehetett okulni beloluk.

Nem tudom hogy lehetne eletbe tartani ha H. nem vallalja a szerkesztest, azt sem tudom hogy igazabol mirol lehetne irni, mar minden orszag at lett fesulve de azert meg mindig lehetnenek olyan temak amik mar az uj orszagban valo elessel kapcsolatosak, szivesen vennek a mindennapi eletbol/ azert az minden orszagban egy kicsit mas/ valo dolgokat, most peldaul a Covid, hogy kezdodott, ki hogy elte meg, hogy es miben valtozott az orszag, az emberek, az eletforma mert nekem bizony rendesen masforma lett es van egy rossz sejtelmem hogy ez lassan majd allandosul....

Nem egeszen ertem hogy az ezutan beerkezo posztokat azert kiteszik? Vagy csak az olyat ami aktualis vagy erdekes vagy ujszeru?

Nagyon szepen koszonom a munkatokat H. szerkesztoi...le a kalap elottetek....

Arthamyr 2021.08.17. 05:09:12

@P.Elliot: "Nem egeszen ertem hogy az ezutan beerkezo posztokat azert kiteszik?" - Igen.

gabors 2021.08.17. 05:57:20

Megneztem a naptarat hatha, de nem April's Fool day ...

Amugy mar reg volt hogy vegig olvastam a komment folyamot a vegere megerkeztek jo kis kommentek (is).

Megneztem az adatlapomat az szerint majdnem napra 2 evvel a Hataratkelo elott regisztraltam ... es eleinte a Tekozlo Homarra irtam...

HA-ra eloszor...
gabors 2012.12.28 22:09:29
@hagyma:

hagymanak valaszoltam ebben posztban :
Itt nem az emberek ellen dolgozik a rendszer 2012.11.26 06:54:00

Regi szep idok .....

gabors 2021.08.17. 06:02:24

@Bredpitt Monika: "de mit szolnal HA ha kiraknad a konyvem, igazi hataratkelos tortenet,..."

Erdekelne ... foleg hogy mi genre fiction ? :-)

Es meg sem fogjuk tudni mikor sikerul vegre ujra atkelni az ujvilagba.

Kyria 2021.08.17. 06:18:53

Ne máááÁÁÁR!
Ui.: Persze értem. Sajnálom. Hiányozni fog(tok).
Ui.1.: Minden szépet és jót!

sírjatok 2021.08.17. 06:18:55

No, még szerencse hogy nagyobb baj nem történt.

kék madár 2021.08.17. 07:26:16

Oh please.
Nem-e lehetne-e hogy de megis folytassatok-e?
Mit fogok ezek utan megnyitni este 10-kor minden nap?

dikusz. 2021.08.17. 07:27:25

@P.Elliot: Rég jártál errefelé, hiányoztak a hozzászólásaid, és a posztjaid is.

Én, amikor olvastam a posztot, azt hittem, hogy teljesen megszűnik a blog. Aztán kiderült, hogy nem, hanem elfáradt a blog, és a bloggazda is (teljesen meg is értem). Posztok akkor lesznek, ha küldünk, és nem marad el ez sem, hogy figyelik a hozzászólásokat is, és nem engedik ki a gyűlölködő kommenteket.

kék madár 2021.08.17. 07:28:54

azert latom a fekete gyalogok is megerkeztek

fhdgy 2021.08.17. 07:31:31

@kék madár: Van, akinek világít a negró a szájában!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.17. 08:10:44

Koszonom a munkatokat, es az eddigi 10 evet! Nekem a Hataratkelo tobb szemelyes baratsag letrejottet is jelentette, ezert mindig ha'la's leszek!
Kivanok nektek, es a blog tobbi olvasojanak is minden jot! Remelem, hogy tobbekkel meg talalkozom valahol a virtualis vagy akar a valo vilagban! :)

desw 2021.08.17. 08:31:42

@Arthamyr:

Ahogy mondtam, az engem nem érintő kérdéseket kb ignorálom, pl body shaming, max csak jót röhögök azokon a dagikon, akik rengő hájjal tűzzel-vassal írtják az őket ért kritikákat. Ugyan a píszíséget és a cenzúrát ebben a témakörben is rendkívül károsnak tartom, de nem venném el tőlük lehetőséget egy tíz évvel előbbi elhalálozástól és egy kényelmetlen élettől.

A politikai, társadalmi és gazdasági kérdések viszont már engem is jobban érintenek, ezért mondanám el a véleményemet én is kicsit szinesítve egy belterjes közösség dogmáit.

Külön érdekes, hogy egy sok éve külföldön elefántcsonttoronyban élő magyarnak miként lehet autentikusabb a véleménye a magyar helyzetről, mint egy Magyarországon élő és ott dolgozó magyarnak.

És nagyon más lesz ám a megítélése ugyanannak a dolognak, ha van (részben) személyes érintettség, ill. ha csak a píszí médiában látod/hallod azt (pl cigány kérdés)

Aztán e személyes tapasztalatok birtokában (mocskos náciként) nagyon máshogy fogod megítélni az ilyen-olyan politikai ötleteket is (pl családi adókedvezmény vs. alanyi jogú CSP, közmunka vs. segély), mint egy buborékban élő hópihe, aki nem élte át ezeket, aki csak a cenzúrázott píszí hireket hallja.

Ezért gáz a belterjesség és a cenzúra.

"Jelezted a problémádat a blog üzemeltetője felé?"

Nem vagyok ilyen kis érzékeny mimóza. Pont leszarom, hogy ki mit gondol rólam, csak a kettősmérce zavart.

"Csak mert a whitelist tulajdonsága, hogy azokat a kommenteket nem olvassa el az üzemeltető. "

Ezért írtam, hogy a válaszomban idéztem az engem mocskoló kommenteket, tehát a modinak látnia kellett a whitelistes mocskolódást is. Az maradhatott, az én válaszom meg ment a kukába.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.17. 08:32:15

Na, igy vegiggorgetve a sok hozzaszolast, kicsit tisztult a kep! :) szoval csak a mindennapi (kenyerunk) posztunk helyett ritkabban lesz valami - ha arrol mi gondoskodunk :)
Szerintem ez korrekt! Akkor lehet, hogy megis megirom a magyarorszagi nyaralasunk elmenyeit :) (megigertem Dikusznak :)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 08:32:18

@Arthamyr: hát nemtom...
A kommentedet olvasva, nem kevés igaza lehet, akár whitelist-es vagy, akár házigazda.
Ez az arrogáns, lekezelő stílus önmagában is irritáló, hátmég egy effektíve cenzúrázott oldalon.
Miután a téma nem érint, túl sok posztot nem láttam, kommentet még kevesebbet, de más, hasonlóan működő oldalakkal van tapasztalatom. Merem állítani, hogy egyformán működik mind: haveri mocsok átmegy, a "másik oldal(ak)é" csak nagyon ritkán. És a whitelistből adódóan: a nem cenzúrázott kommentek kimennek, míg a rájuk adott válaszok... hát nem annyira.
És akkor még ott a belterjesség kérdése: politikai oldaltól függetlenül egyformán megy ez is: aki nem béget a nyájjal, azt a törzscsürhe mindenáron megpróbálja elhallgattatni.

Határátkelő 2021.08.17. 08:33:53

@ChristineK: Szia! Lehet olyat kérni, hogy legalább itt ne népszerűsítsük a gyűlölködő kartárs elmebajait? Köszi!

kék madár 2021.08.17. 08:54:27

@ChristineK: hulyebb mint gondoltam. Azt unnepli, hogy az a blog aminek az ekezese, gyalazasa, alaptalan elvakult kritizalasa az egyetlen oromforras volt az eleteben, es amire reggeltol estig orakat aldozott, most megszunik (lecseng). Most mit fog magaval kezdeni?
Az emberi sotetseg es gonoszsag merhetetlen, legalabbis meg nem gyartottak le hozza a merleget

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 09:20:01

@desw: bocs, azt hittem, csak valaki olyan vagy, akinek elege van ebből a "csodás" PC világból. De látom, te szimplán gyűlölködni akarsz, az nem ugyanaz. :(

Határátkelő 2021.08.17. 09:22:00

@ChristineK: @kék madár: Kék madár kommentje meggyőzött, hogy hadd maradjon. Saját magát minősíti.

para_noir 2021.08.17. 09:38:13

@Határátkelő: de eddig nem pont így volt, hogy ha valaki küldött anyagot, akkor kitettétek? Én nem emlékszem saját kontentre, csak hogy valaki beküldött valamit, és az ki lett rakva. Nem értem az egészet, akkor most vége, de közben ugyanúgy megy tovább? Vagy annyi, hogy nem lesz két mondatos bevezető, amit ti tettetek hozzá? Mert az meg nem igazán érdemi változás. Most akkor mi van?

Határátkelő 2021.08.17. 09:40:40

@para_noir: Nem azért, de iszonyatos meló volt benne. Voltak saját tartalmak, néha fordítások, vasárnapi blogajánló... szóval nem, nem "csak" annyi volt, hogy valaki küldi, mi pedig 10 perc munkával kitesszük. Nem beszélve a többoldalas, ékezet nélkül érkező szövegekről, amiket konkrétan újra be kellett írni.

dikusz. 2021.08.17. 09:50:19

@ChristineK: Tiltani kell az e-mail címet, átkerül spam-be, és nincs több gond vele.

Din Serpahis 2021.08.17. 10:02:57

Fura ez nagyon, amikor a blog indult akkor kezdtem tervezni a kiköltözést külföldre, még örültem is, hogy van egy ilyen felület, ahol lehet ilyenekről beszélgetni.

Most meg, hogy a hazaköltözésem van folyamatban, bezár.

Szomorú vagyok, de köszönet az eddigiekért. :)

fhdgy 2021.08.17. 10:13:31

@Din Serpahis: Van egy javaslatom:

Várd meg, hogy a Határátkelő újra teljes gőzzel üzemeljen.

Akkor majd kaphatsz jótanácsokat, hogy hogyan is kell egy ismeretlen, vadidegen országba költözni! :-)

para_noir 2021.08.17. 10:27:11

@Határátkelő: oké, ezt értem, de akkor igazából annyi változás, hogy ezentúl csak letisztázott, szerkesztve küldött anyagokat raktok ki? Ez teljesen érthető, de akkor mi a könnyes búcsú?

desw 2021.08.17. 10:27:14

@Le a spammerekkel:

" bocs, azt hittem, csak valaki olyan vagy, akinek elege van ebből a "csodás" PC világból. De látom, te szimplán gyűlölködni akarsz, az nem ugyanaz. :( "

A píszíséget károsnak érzem, effektive anyagi és társadalmi károkat okoz, viszont érzésem szerint a tények leírása nem gyülölködés.

Határátkelő 2021.08.17. 10:32:08

@para_noir: Hetente volt kb. 2 fordítás, egy vasárnapi blogajánló, és rengeteg meló a tartalmak aktív keresgélésével. Ez tette ki a munka 70-80 százalékát. Ez most nem lesz. Érdekes és nagyon tanulságos most látni, hogy többen, pl. te is :), azt gondoljátok, hogy "nagy kaland, ki kell tenni a beküldött anyagokat". Emögött rengeteg szervezés, levelezés és egyéb háttermunka volt. Ez nem lesz. Ha jön poszt, kitesszük, ha nem jön, akkor nem lesz kint semmi. Eddigi formájában vége. Bocs, de ennél nem nagyon tudjuk egyértelműbben megfogalmazni.

desw 2021.08.17. 11:07:32

@Határátkelő:

" Nem beszélve a többoldalas, ékezet nélkül érkező szövegekről, amiket konkrétan újra be kellett írni. "

Uhhh, ez igen! Visszaküldtem volna, hogy "Na cica akkor gépelj magyarul vagy kuka!"

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 11:07:38

@desw: a tényeké nem. De környezetükből kiragadva, illetve megváltoztatva stb. De, amit csinálsz az gyűlöletkeltés, propaganda.

para_noir 2021.08.17. 11:07:49

@Határátkelő: nyolc éve írok egy, a területén sikeres, gyakran főoldalas blogot, igaz nem napi frissítésű, viszont szigorúan csak saját anyagos. Szóval tudom, mi meló van egy nulláról írt posztban, meg el tudom képzelni, hogy van meló egy ilyesmivel is, amit ti csináltok. Ez tiszta sor. Az nem volt világos, hogy mire fel a könnyes búcsú, ha a blog megy tovább, csak megváltozott struktúrában. Mindegy, sok sikert így is.

Határátkelő 2021.08.17. 11:11:23

@para_noir: "Ha valaki még úgy érzi, megírná, mi történt vele az elmúlt tíz évben (vagy akár mit jelentett neki a határátkelés, esetleg a blog), vagy lenne olyan története, amit megosztana, azt kitesszük (az elválás mindig nehéz), de mi befejeztük." Ha jön poszt, kitesszük, ha nem jön, akkor nem lesz kint semmi. Részünkről befejeztük a blogot, nem fogjuk aktívan csinálni, ha lesz, aki úgy érzi, szívesen látná itt a történetét, megírja és elküldi, akkor kikerül. Ennél nem tudunk egyértelműbben fogalmazni.

Arthamyr 2021.08.17. 11:11:29

@Le a spammerekkel: Nem tudom miről beszélsz, egy csepp arrogancia sem volt ebben. Lekezelés? Talán... Ugyan nagy a türelmem, de nem végtelen, és miután valaki nem egyszer (hanem inkább bevett szokásként) tényként leír erősen vitatott/hamis állításokat, és erre akarja építeni a további mondanivalóját vagy érvként akarja felhasználni, esetleg egy más által nem állított dolgot kezd el vitatni nagy elánnal, mindezt nem az általánosan elfogadott normák szerint teszi, hanem valamilyen szinten sértő hangnemben (csak a friss merítés: libsi, cigó, hülyepíszí, ájvékol, picsog, nyáj stb.) azt bizony egyszerűen félre fogom söpörni, aztán egy idő után már azt sem, mert nincs értelme.

Pl., idézve az általad kifogásolt hozzászólásokból:
***
"Bizony az nagyon rossz, hogyha a szabályok olyanok, hogy nem tűrik az ellenvéleményt." - Valóban rossz, szerencsére itt sem ez van, hiába hajtogatod.
"Persze, a saját "házán" belül mindenki olyan szabályokat tartat be, amilyeneket csak akar, de akkor nem kellene akkor sem picsogni, ha a másik oldal is ezt teszi." - _Pont ezért_ picsogni itt senki sem szokott. Kb. mindenki leszarja, hogy más a saját házán belül mit csinál, mert ha nem tetszik neki, akkor nem megy oda.
***
Sajnos ezt csak így lehet kezelni, bár így sem vezet sehová. Az is lehet, hogy az ignorálás a legcélravezetőbb megoldás, mivel aki egyetért ezekkel a hamis/vitatott állításokat, az továbbra is egyet fog, aki meg nem, azt remélhetőleg nem fogja meggyőzni, hogy leírják többször is.

És ha egyébként igazad is volna, még mindig nem értem, hogy minek foglalkozol vele. Én sem járok olyan helyekre olvasgatni a kommenteket, ahol desw kommentelőtárs stílusa/gondolatvilága az elfogadott norma, de egyáltalán nem zavar, hogy vannak ilyenek, és nem megyek oda, majd kezdem el mantrázni eltéríthetetlen határozottsággal és kitartással, hogy szerintem milyen rossz már, ami ott van, és miért inkább annak kéne lennie, amit én szeretnék.

dikusz. 2021.08.17. 11:20:56

@fhdgy: Ez remek komment volt!:)))

Csodabogár 2021.08.17. 11:42:25

@fhdgy: Haza költözni se egyszerü. Nekem több szempontból is elég nehéz volt. Megint egy új háztartás, megismerkedni a hazai dolgokkal, hol lehet jól vásárolni stb. Hogy ne unatkozzak, még munkát is kerestem, lehetőleg önkéntest. Voltak furcsa és tanulságos tapasztalataim. Szóval haza költözésről, mostaniról is lehetne érdekes posztot írni.

dikusz. 2021.08.17. 11:49:04

@Csodabogár: A te posztodat is szívesen olvasnám. Úgy gondolom, lenne miről írnod, nem is keveset.

fhdgy 2021.08.17. 12:00:20

@Csodabogár: Én majd hét év után költöztem haza, közben volt egy kis akklimatizálódás itthon.

A legnagyobb tévedésem az volt, hogy azt hittem, hogy ott folytathatom, ahol abbahagytam.

Hát nem! Már én sem voltam az, aki elment, az ország sem volt az, ahonnét elmentem.

Minden szót értettem, de sokszor nem értettem, hogy mit akarnak mondani, főleg, hogy miért!

fhdgy 2021.08.17. 12:03:53

@Csodabogár: Egy szlovákiai barátom 23 év után költözött haza Kanadából.

Mondtam neki, hogy figyisz! Nehezebb lesz itthon ( Pozsonyban beszélgettünk ) újra megszokni, mint Kanadában.

Mosolygott, hitte is, meg nem is.

Kb. fél év múlva kérdeztem, hogy mi a helyzet.

Tényleg nehezebb, mondta.

desw 2021.08.17. 12:08:44

@Le a spammerekkel:

"a tényeké nem. De környezetükből kiragadva, illetve megváltoztatva stb. De, amit csinálsz az gyűlöletkeltés, propaganda."

Például?

London2009 2021.08.17. 12:16:40

@Határátkelő: csak az email ertesitest lattam de gondoltam, hogy o az. Azota sem gyogyult meg szegeny. Van ez igy…

dikusz. 2021.08.17. 12:46:35

@London2009: Szerintem minden régebbi kommentelőnek elküldte az üzenetét...

Wilhelmus80 2021.08.17. 13:19:37

Sajnálom, de megértem a döntést. Remélem, hogy csillapított formában azért életben marad a blog.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 14:07:02

@ChristineK: nem tudom, mi ez, de lehet, hogy jobb lenne valóban törölni. Próbáltam megnyitni, de nagyon hosszú ideig (percekig) kellett várni arra, hogy megnyissa a böngésző.
Ilyesmi általában akkor fordul elő, ha olyasmit illesztettek a lap kódjába, ami egy nagyon kis sávszélességgel rendelkező vagy erősen terhelt szerverről jön.
Nem túl szimpatikus, bármi legyen is az.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 14:07:14

Ímhol a példa, miért gáz ez a fajta cenzúra: szerkeszteni nem lehet a kommenteket, ugyanakkor hivatkozni sem tudok az imént beküldöttre, hogy egy tippem van még a lassúságára: túl sok facebook, insta stb. hivatkozás van rajta, mert azokon a böngészőm molyol egy darabig, mire rájön, hogy felesleges. :)

Határátkelő 2021.08.17. 14:09:36

@Le a spammerekkel: Bocs, de ugyan mi közünk van ahhoz, hogy a blog.hu kommentjeit utólag nem tudod szerkeszteni? Mi csak arról tudunk dönteni, hogy beengedjük vagy nem. Természetesen nem tudunk (nem is akarnánk) módosítani rajta - egyébként a sajátunkon sem, max törölni tudjuk és újra megérni. Szóval OK, hogy nem tetszik ez a whitelist-rendszer, de azért mindent ne kenj ránk, ha lehet.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2021.08.17. 15:16:13

@Határátkelő: csak a cenzúrához van közötök. Pontosabban a szó szoros értelmében vett cenzúrához, miszerint csak az jelenhet meg, amit ti engedtek. Ez a ti döntésetek volt, meg még sok más hasonló blogé is.
És kb. mióta van blog.hu és van rajta ilyesfajta cenzúra, azóta mondogatom, hogy ez így egy rakás szar, nem komment lehetőség.
Részben mert nem lehet folyamatos beszélgetést folytatni (bármely blogon, ahol így megy a cenzúra), mivel ki kell várni, míg a cenzor (ami sok esetben egyetlen személy, tekintettel arra, hogy sok ilyen blog egyszermélyes) kegyeskedik beengedni a kommentet, addig meg akár órák is eltelhetnek.
Részben meg a fent említett ok: nagyon el van baszva a kommentrendszer, nem kicsit szánalmas, hogy nem lehet szerkeszteni a beküldött hozzászólást, hogy nem látom azt, amit én írtam, de a cenzor még nem engedett át. Ez már nem a ti hibátok, én csak leírom minden ilyen esetben.

Határátkelő 2021.08.17. 15:19:15

@Le a spammerekkel: Talán ha lenne kultúrája a kommentelésnek, akkor nem kényszerülne ennyi blog arra, hogy whitelist és előmoderáció legyen. Nyilván senkinek nem okoz perverz örömet, hogy a mindennapjait azzal töltse (hétvégén is, mindenkor), hogy kommenteket engedget be. Sajnos az a tapasztalat, hogy ha nem így tesz, akkor pillanatok alatt pöcegödörré változik a kommentmező.

Arthamyr 2021.08.17. 15:30:33

@Le a spammerekkel: Erre is csak azt lehet írni, mint fentebb írtam: nem ez a megfelelő fórum. Innen csekély valószínűséggel fog eljutni a blog.hu fejlesztőihez (van még ilyen?), hogy te milyen funkciót hiányolsz (amiben mellesleg teljesen egyetértek veled).

Elolvastad a Határátkelő "moderálási alapelveit"? Csak mert ott le van írva, hogyan tudod megkerülni a moderációt, és folyamatos beszélgetést folytatni.

A moderáció meg van, és egyelőre úgy tűnik, hogy marad is. Nem tudom, hogy a blogok mekkora részén van/nincs, de egész biztosan van rengeteg, ahol nincs és érezhető a különbség a kommentfolyamok közt is. Ha te preferálod a moderálatlan környezetet, akkor találsz rengeteg olyat is, forgalmasabbat és kevésbé forgalmasat is, amilyen témában csak szeretnél. Miért egy nem olyat próbálsz átfaragni a te kívánalmaidnak megfelelően?
Azt is írtad hogy "a téma nem érint, túl sok posztot nem láttál, kommentet még kevesebbet", akkor mégis miért lényeges számodra, hogy ez egy moderált kommentmezős blog?

Shanarey 2021.08.17. 15:32:09

@ChristineK:

A Fanyűvő sokadik neve. azért van neki több hogy legyen kivel beszélgetnie. Ide is néha besunnyogott többször, több különböző néven, aztán büszkén mesélte a Digger blogon micsoda hőstettet hajtott végre. Nos tegnaptól nem lesz mit ócsárolni, szegénynek nem lesz elég témája.

zuzzer 2021.08.17. 17:12:12

Kössz mindenért és minden jót! Kár, de megértelek. Maximálisan.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.17. 17:39:10

@P.Elliot: ó, jó itt látni téged, kár, hogy csak a "végére" jöttél vissza.

Kár, hogy vége, hiányozni fognak az érdekes, jó és jobb írások (a vita, a trágárság nem), de ezzel nem hiszem, hogy egyedül vagyok. Köszönöm a munkád, nem kis érdem, 10 évig fenntartani. Jó pihenést, és sok sikert, bármibe fogsz is.

dikusz. 2021.08.17. 17:54:34

@kisrumpf: Téged is jó látni itt, rég jártál erre.:)

svajcineger 2021.08.17. 18:19:29

@dikusz.:
A végére csak visszatér mindenki. :)

Shanarey 2021.08.17. 18:30:13

A Határátkelőnek.

Köszönöm az eddigi munkát, amit ebbe belefektettél, na meg a kitartást a nyomitomik ellen akiknek nem volt jobb dolguk, mint téged és minket ócsárolni.

taga20 2021.08.17. 18:35:45

@Határátkelő:

elsőre is, tényleg nagyszerű tíz évet csináltatok, grat!

másodikra, én vagyok az egyik olyan nick, akinek jó pár kommentjét dobtátok, de így utólag azt mondom, hogy igazatok volt.

harmadikra, sok sikert kívánok nektek a szabad európánál, remélem legalább ennyi évet lehúztok ott is, mint itt.

kék madár 2021.08.17. 18:44:40

@P.Elliot: hetente eszembe jutott, hogy mi van veled, hova tuntel

nyuszigonosz 2021.08.17. 18:45:21

Határátkelö.

Köszönöm az eddigi munkát és kitartást.

P.Elliot 2021.08.17. 19:30:09

@kék madár:

Nem tuntem el csak a ferjem sulyos beteg lett, vele toltottem minden idomet, sajnos meg is halt, rogton utana bejott a Covid zarlat is, mit mondjak?
Kinek lett volna kedve irogatni barhova?

kék madár 2021.08.17. 19:50:19

@P.Elliot: ezt nagyon sajnalom, borzaszto nehez lehetett. Azert a lanyod, unokad biztos sokat jelentenek, lattad oket a covid alatt is....

SzZoole 2021.08.17. 20:05:36

@dikusz.: nekem nem irt, pedig szinte én vagyok az egyik legrégebbi tag, engem biztos szeret, mert csak hatelemis tetovált tirpák-ként említett :-))

SzZoole 2021.08.17. 20:09:24

@P.Elliot: so sad, I can't find the word how so sorry I'm!

P.Elliot 2021.08.17. 20:36:10

@kék madár: Nem, nem vagyok magamra hagyva, a Covid ugyan alaposan betett a tarsasagi eletnek de ez van, elfogadom a sorsot ahogy jon.

Most ez van, majd talan lesz jobb valtozas is ilyen teren.

P.Elliot 2021.08.17. 20:38:50

@dikusz.: Igen, elsore felreertettem, azt hittem hogy bezarjak a posztokat is...
Kivancsi vagyok ki lesz az elso posztiro!

blackhairlady 2021.08.17. 20:47:29

@P.Elliot: Oh, te jo eg, nagyon sajnalom! Oszinte reszvetem :(

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.17. 21:12:53

@dikusz.: Aha, jottem integetni a vonat utan :-)

svajcineger 2021.08.17. 22:06:12

@SzZoole:
Ja, hogy az te vagy!? A fene se gondolta volna. :)

svajcineger 2021.08.17. 22:09:46

@SzZoole:
Engem még jobban szeret!
Egyszer kaptam egy privátot, amiben azt kérdezte, hogy én, aki általában tök normális dolgokat írok, hogy tudok egy ilyen szemét blogra irogatni. :)

SzZoole 2021.08.17. 22:13:42

@svajcineger: mármint a tetovált hatelemis tirpák, szerintem rám gondolt :-)

svajcineger 2021.08.17. 22:17:51

@SzZoole:
Ezen csodálkozom. Azt hittem, hogy neked legalább hét elemi azért megvan. :)

SzZoole 2021.08.17. 22:20:26

@svajcineger: jo is lenne, de nincsen, csak két első és négy második, így van hat elemim és az is 16 éves koromra, mongyuk a matek sem ment olyan jól :-)))

dikusz. 2021.08.17. 22:53:26

@SzZoole: Biztos azt gondolta, hogy ezzel megsért téged.

gabors 2021.08.17. 23:51:08

@desw: "Uhhh, ez igen! Visszaküldtem volna, hogy "Na cica akkor gépelj magyarul vagy kuka!""

Hmm azert sokan vannak mint pl en is hogy magyar ekezettel mar 30 eve nem dolgoztam (persze lehet telepiteni ezt azt amazt) de mivel a napont 4-5 orat gepelek angolul magyarul ekezettel egyszeruen nem megy ... (nem is irtam posztot) ....

Neha mikor otthon mas gepevel kell dolgoznom (azert szoktam sajat laptopot vinni) gyotrelmes....

dikusz. 2021.08.18. 06:38:33

@gabors: Nem kétlem, hogy kínlódsz már a magyar ékezetes billentyűzettel.

De gondolj bele abba, hogy Határátkelőnek mekkora munka az, a poszt átolvasása, szerkesztése mellett még azt is figyelni, hogy az ékezet nélkül leírt szó mit is akar jelenteni.
Amikor kommenteket olvasok, már fel sem tűnik az, ha valaki ékezet nélkül ír, de egy posztnál már igencsak zavaró lenne.

Azt sajnálom, hogy azért nem írsz posztot, már gond az, hogy magyar ékezettel írj. Hagymát mégis kiszekálták ezért. Később már direkt csinálta (pl.: cask - csak)

Arthamyr 2021.08.18. 06:45:15

@dikusz.: A nem-vendégmunkás itteni tevékenységét ismerve én nem lennék benne olyan biztos, hogy (elsősorban) ezért szekálták.

dikusz. 2021.08.18. 07:30:32

@Arthamyr: Ezért IS, amire alaposan rájátszott. Még a fia is írta, hogy tudott tenyérbemászó lenni, és valóban az volt.
Viszont remekül írt, érdemes beleolvasni.

Arthamyr 2021.08.18. 07:32:19

@dikusz.: Bennem nem az maradt meg, hogy remekül írt. Nem állítom, hogy nem, de arra már nem emlékszem, hogy hogyan írt.

dikusz. 2021.08.18. 07:36:15

@Arthamyr: lemaradt: "Viszont remekül írt, érdemes beleolvasni..."
A blogjába érdemes beleolvasni...

Arthamyr 2021.08.18. 07:38:09

@dikusz.: Szerintem belenéztem anno, de az, hogy ki szerint ki ír remekül, viszonyítás és ízlés kérdése. Ha szerintem remekül írt volna, emlékeznék erre.

dikusz. 2021.08.18. 07:40:01

@Arthamyr: A hozzászólásaiból valóban nem derült ki.
Folyton ígérgette, hogy befejezi a könyvét, de nem volt rá ideje.
Én is tettem rá megjegyzéseket emiatt, de ha tudom, hogy milyen beteg, nem tettem volna.

fhdgy 2021.08.18. 07:58:35

@gabors: Nem teljesen értem ezt az ékezetproblémát. Nekem a gépemen választható, hogy magyar, angol, német vagy horvát billentyűzetkiosztás legyen. ( Horvátot jellemzően csak nevek írására használom, nem tudok horvátul. )

Nem dolgoztam 30 évet Németországban, csak majdnem hetet, ott német billentyűzetet kellett használnom. Ha becsukom a szemem, most is látom a német elrendezést, függetlenül attól, hogy milyen kriksz-kraksz van a billentyűn.

Vannak ismerőseim, akik néha felhívnak telefonon, hogy jaj, hol van ez meg az a billentyű!?

Hát ott, az orrod előtt!

Csodabogár 2021.08.18. 09:11:07

@P.Elliot: Rám mindig a legnagyobb bánatban és bajban tör rám az írás, de nem vagyunk egyformák.
Férjed miatt őszinte részvétem, sajnos tudom mit éltél , élsz át.:-(

Csodabogár 2021.08.18. 09:17:25

@gabors: Nekem még soha nem volt magyar ékezetes tasztaturám. Svájci német volt, van, és lesz. Az én igazán közepes képességeimmel is könnyedén elsajátítottam, hogy mit hol találok a billentyűkön. Persze vannak akiknek nehéz.:-(
Angol nekem azért rémes, mert az y és z fel van cserélve, nos ahhoz már nem akarnék hozzá szokni.

SzZoole 2021.08.18. 09:18:30

@Arthamyr: abban igazad van, hogy kinek mi az érdekes írás mert ha programozói nyelven íródtak volna a posztjai/kommentjei, akkor nyilván maradandó nyomot hagyott volna benned, es emlékeznél rá :-))

@dikusz.: -nak is van igaza abban, hogy hadzsma nem volt annyira hülye, mintahogy itt előadta magát és sokszor csak rájátszott, de lehetet vele normális hangnemben is beszélgetni, szerintem :-)

SzZoole 2021.08.18. 09:22:28

Nem értem ezt a ékezet/ékezet nélküli írás problémát.

Annyi itt az ájtis pogramozó ember, nem lehetne irni egy pogramot, amibe bemasolják az ékezet nélküli szöveget, a pogram pedig atalakittya ekezetesre és fordítva?

Csak vicc volt

Bredpitt Monika 2021.08.18. 09:24:56

@tanato: doki, koszi a multkori ajanlatot, vegul be lettem oltva Janssen vakcinaval, ra lettem kenyszeritve amugy, mert taboroztattam es a legutolso pillanatban derult ki, hogy megis kell az oltas nekem is (direkt rakerdeztem elotte, akkor nem volt a valasz)........

Congeria 2021.08.18. 09:56:22

Én negyven éve nem olvastam magyar könyvet, csak a neten lévő blogokat, hírportálokat. A több ezer konyvem mind angol nyelvű. Írni viszont mindig a megfelelő billentyűzettel írok.

Nyelvében él a nemzet.

Bredpitt Monika 2021.08.18. 09:58:48

Latom ,van igeny a beszelgetesre, gondoltam, hogy ez lesz, most egy darabig ez alatt a poszt alatt lesz beszelgetes.

Egy par hozzaszolassal kapcsolatban nem vagyok ugyan meglepodve, de......
nagy az Isten allatkertje v. hogy is mondjak.

HA! Sajnalom, hogy nem reagaltal, szerintem ez eleg gaz egyebkent lehet, hogy hihetetlen az ajanlat, de komolyan mondtam.
Akkor reszemrol ennyi a konyvvel kapcsolatban. Attol meg nem leszek megsertodve, de azert ennyi poszt utan legalabb elvartam volna annyit, hogy valaszoltok. (ha nem vettetek eszre az ajanlatot, akkor persze bocs)

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:01:26

@P.Elliot: tegnap gondoltam rad egesz nap, vajon megjelensz e,orulok, hogy jottel es OSZINTE RESZVETEM!!!!!!!

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:10:06

@Congeria: en vakon gepelek, es a fentiekre azt tudom mondani, hogy az ujjaidban el az ekezet......

a lanyom laptopjat hasznalom amin az y es a z fel van cserelve a magyar billentyuzethez kepest, van ezen magyar klaviatura program is, de mar annyira megszoktam ezt, hogy most mar kezdenek gondok lenni, amikor a magyart eloveszem es szimpla lustasag az egesz, hogy ezt hasznalom......

a masik ok, ha mar emlitetted, hogy angolul olvasol , hogy en meg angolul irok mert nem vagyok hajlando megegy Mo i torturat vegigcsinalni barmelyik magyar kiadoval....

en egyebkent csak magyarul szeretek olvasni, ferjem megvette nekem ket eve John Grisham The Reckoning c. regenyet amit egyszeruen nem elveztem es most inkabb kiadtam a penzt a magyar forditasra, nekem ezt jelenti a nyelveben el a nemzet v. igazabol mit is jelent ez? tenyleg, olyan ertelmezhetetlen a fenti megjegyzesed, mert ha csak angolul olvasol akkor mi koze van ennek a nemzethez, kifejtened?

London2009 2021.08.18. 10:10:44

@fhdgy: tobb mint tiz eve nincs magyar ekezetem es ebbol kifolyolag nem is irok mar sehol magyar ekezettel. Minek? Minimalis szintu az amit magyarul kommunikalok. Ez kimerult mondjuk a HA-s kommentelesben meg a FB messenger hasznalatan. Nem is emlekszem mar, hogy at kellett e szokni az angolra vagy nem. Azt hiszem egyedul az y meg a z van mas helyen. De a magyar ekezeteket mar nem tudom, hogy ujra meg tudnam e szokni. Ekezet nelkuli posztot kuldtem be en is mindig a HA-nek amit o mindig atjavitott. : )

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:11:26

@Bredpitt Monika: @Határátkelő: csakhogy tuti eszrevedd a 9.58 as nektek ment.........

Congeria 2021.08.18. 10:17:10

@Csodabogár: Az én gépemen kétféle magyar billentyűzet van, az egyiken helyén van a z és az y, van í, viszont a számok között nincs nulla. A másikon z és y felcserélve, nincs í, de van zero.

Határátkelő 2021.08.18. 10:19:08

@Bredpitt Monika: Bocs, nem láttuk, mindjárt megnézzük. Elnézést!

Határátkelő 2021.08.18. 10:25:42

@Bredpitt Monika: Megnéztük gyorsan, küldd el és meglátjuk! Kösz szépen és mége egyszer elnézést, hogy nem reagáltunk!

fhdgy 2021.08.18. 10:26:31

@SzZoole: Hát! Rossz vicc vót!

eger -> mi ? egér vagy éger ( fa )
torok -> mi? torok vagy török?
vereb -> mi? véreb vagy veréb?
megorul -> mi? megörül vagy megőrül?

Csak néhány példa. Kérsz többet is?

Én 2013 körül adatbázisokat konvertáltam ide-oda ( apropó oda vagy óda ) még a nevek konvertálásával is gond volt. Nem mindegy, hogy pl. Hajdu vagy Hajdú.

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:28:46

@fhdgy: na, akkor most leirom mi volt ket napja.....

irtad, hogy lejossz ertunk Szarszora, ha hiszed ha nem, aznap oda keszultem strandra, mivel baromi meleg volt, gondoltam meg egyszer lemegyek furdeni, nem sikerult lejutnom a Balcsira....

innen Erzsebetrol kijutok vonattal Kelenfoldre 20 perc alatt, de most gondoltam egyet es a vonat, amire atszallok Ferencvarosban egeszen Fehervarig megy es arra vettem jegyet, hogy addig is tuti legkondis vonattal megyek kevesbe tomott kocsiban......

le is jutottam Fehervarig,, ott vettem egy jegyet egy sebesvonatra, ami Balatonszentgyorgyig kozlekedik es volt kb negyed ora az indulasig (Szabadisostoig vettem a jegyet)....megjott a vonat, tomve volt, legkondi nincs, na jo, akkor erre inkabb nem szallok fel......

venni akartam a kovetkezo IC re jegyet, hogy elmegyek mondjuk Foldvarig, nem volt mar ra egyaltalan jegy, meg az elso osztalyra sem, ket es fel ora mulva jott egy masik, amire viszont volt, arra tuti, hogy nem varok....

vettem Balatonakarattyaig egy masik jegyet, amire nem is kellet sokat varni es a sostoi jegyemnek a kb 80 % at visszatette egy nagyon helyes ugyfelszolgalatos holgy a kartyamra.....

megjott a vonatom, piros vonat, de jo, van rajta legkondi......
nem tudtam felszallni ra, mert ket ajtonal probalkoztam es mindket ajtoban a foldon fiatalok ultek korben, be sem tudtam lepni a vonatba, a kalauztol kerdeztem, hogy akkor most ez a vonat tele van, azt mondta igen........

vegul hazajottam, mert attol feltem, hogy hazafele is gondjaim lesznek, mivel Siofokrol alig birtunk hazajonni szombaton este, azok a vonatok is tele voltak......

szoval augusztusban a Balatonra menni kihivas vonattal, rengetegen vannak most , meg talan a negynapos unnep miatt is ennyi ember van, lesz valami fesztival is.....

a lenyeg, hogy talalkozunk Szarszon, a reszleteket megbeszeljuk, nagyon varom a kecskekkel valo talalkozast......

fhdgy 2021.08.18. 10:29:15

@London2009: A betűkben, ha a magyar ékezeteseket nem nézzük, nincs nagy különbség, de az írásjelek kiosztása egészen más.

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:33:29

@Határátkelő: el van nezve, de az egesz konyvet nem kuldenem at egyben, inkabb az erdekelne, hogy tudtok ebbol penzt csinalni, hogy a Ritok Noranak is jusson belole.......

szerkesztes ugyben pedig nem kene semmit csinalni, lassa csak mindenki milyen munkat ad ki a kezebol egy magyar kiado (a nevuk nem fog kiderulni)..........

fhdgy 2021.08.18. 10:33:47

@Bredpitt Monika: Ha fürdeni akartál a Balatonban, akkor miért túlélőtúrára mentél? -:)

Mondjuk, Szárszó helyett lehetne Dombóvár vagy Kaposvár is.

Az talán nem akkora tortúra! -:)

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:40:25

@gabors: az eredeti, amit atkuldenek HA nak, nem fikcio, de en ezt le akartam forditani angolra, hogy ferjem is el tudja olvasni, es rajottem ,, hogy nekem ez nem megy, baromi unalmas melo a forditas, foleg egy ilyen terjedelmu anyagnal, ezert, hogy en is jot szorakozzak, kitalaltam kore egy tortenetet, ami egy krimi amugy,

nagy elmeny volt...........hosszu, varom hogy HA reagaljon, hogy lehet ebbol penzt csinalni, hogy ne a semmire rakjam ki ide ezt az egyebkent nagyon szemelyes tortenetet

Bredpitt Monika 2021.08.18. 10:42:48

@fhdgy: a szarszo jo otlet, szeptemberben mar nincs ez az orulet (meg ki tudja mi lesz, a Papa elmegy aztan jon megint a lezaras......v ki tudja)

London2009 2021.08.18. 11:22:50

@fhdgy: ez inkabb jo moka. Uta’lom a penzt vagy utalom a penzt nem mindegy ugye. De a szovegkornyezetbol ez egyertelmuen kiderul. Nekem fel sem tunik, hogy ki ir ekezettel, meg ki nem. Azt sem tudom, hogy pl a magyar barataim, hogy irnak. Majd megfigyelem!

London2009 2021.08.18. 11:24:28

@SzZoole: @Arthamyr: @dikusz.: nem volt Hagyma annyira hulye, de, hogy remekul irt volna az kicsit tulzas. : ) Na de halottrol vagy jot vagy semmit…

fhdgy 2021.08.18. 11:36:16

@London2009: Az ember el tudja dönteni, de programot írni rá?

Ebből talán az látszik, hogy az ember még, ki tudja meddig, okosabb egy számítógépnél.

Pl. a Google hatalmas energiát öl a beszédfelismerésbe, a természetes nyelvek fordításába, stb.

Az eredmény ma még elég kétséges, de talán majd a jövő!!!

Bredpitt Monika 2021.08.18. 12:16:27

@Határátkelő: azt is lehet, hogy a konyvet adom a kezetekbe, ha bele akartok nezni, csak kell szereznem egy normalis pld t, ami nekem van az mar szinte szo szerint salata kinezetu.......

dikusz. 2021.08.18. 13:41:48

@SzZoole: Nem Hagyma volt az egyedüli itt a blogon, aki messze nem olyan lökött, mint ahogyan azt mások gondolni szeretnék róla...:)))

SzZoole 2021.08.18. 13:46:29

@dikusz.: nem értem a célzást :-)))

SzZoole 2021.08.18. 13:48:41

@London2009: rólam is mindig mondják ezt…..:-)))

Határátkelő 2021.08.18. 14:23:46

@Bredpitt Monika: Hát hogy hogyan lehetne ebből pénzt csinálni, az nagyon jó kérdés. Alighanem rengeteg utánajárással és munkával. Mi ezt a felületet tudjuk biztosítani hozzá, de arra sajnos nincs időnk, hogy ennél többet bevállaljunk. Talán ez is segít, remélhetőleg.

dikusz. 2021.08.18. 15:59:01

@London2009: Enyém a felelősség, csak én állítottam, hogy remekül írt, a többiek nem.:)))

dikusz. 2021.08.18. 16:00:40

@SzZoole: Sejtettem, hogy nem érted..:)))

FutureFry 2021.08.18. 16:12:47

@London2009: @fhdgy:

nol.hu/gazdasag/melyik-letezo-vasutas-kifejezes-1554199

“… Vasutasok történetei szerint a MÁV egyik javítóbázisán már a leltározás sem ment simán.
Az anyagok és alkatrészek jegyzékének ellenőrzésén dolgozó szakemberek sehogy sem értették, mit kezdenek a gépészek több száz méter fókabéllel.
Az ékezetes magyar karaktereket nem ismerő, kissé avítt számítógépes szoftver adatlapján ott állt feketén-fehéren: a raktárban hatalmas mennyiségű „fokabel" várja felhasználását. Kiderült, hogy a gépészek nem cuki állatok belső szerveiből, hanem főkábelből spájzoltak be. …”

Arthamyr 2021.08.18. 16:45:24

@SzZoole: Nem a kommentjeiről beszéltünk. És nem a témájáról, hanem a minőségéről.

@London2009: Én a vélt hülyeségével kapcsolatban nem fogaltam állást.

@FutureFry: Az a durva, hogy elsőre is főkábelnek olvastam a fókabelet, aztán miután továbbhaladtam, rájöttem, hogy kell lennie valami csavarnak. Jóindulatú diszlexia? :)

fhdgy 2021.08.18. 16:55:20

@FutureFry: No, majd figyelek és megnézem, hogy melyik áruház az, amelyiknek még a mai nap sem jó az ámítógépes rendszere, mivel az ékezetes karakterekkel gondjaik vannak az árcédulákon.

FutureFry 2021.08.18. 17:31:27

@Arthamyr: “… elsőre is főkábelnek olvastam …”
Szerintem a bevezetés vasutas/MÁV témája befolyásolhat egyeseket a szöveg további értelmezésében (“contextual priming” talán a jó kifejezés erre?)
Szóval ezt az anekdotát inkább az állatkerttel (meg C64-el) kéne előadni :)

SzZoole 2021.08.18. 17:37:50

@FutureFry: én is tudok hasonlóról nyíregyházi lévén. A sóstói tölgyes erdő története, vagy igaz vagy nem :-)

nlc.hu/magyarorszagkul/20171009/nyiregyhaza-sostoi-erdo-legenda-meztelen-wellness-halott-zenesz/amp/

SzZoole 2021.08.18. 17:39:17

@dikusz.: most mit vársz egy agysérűltől :-)))

SzZoole 2021.08.18. 17:40:29

@Arthamyr: jaj Arty már megint koczkának teccik lenni :-))

Arthamyr 2021.08.18. 17:44:12

@FutureFry: Lehet benne valami.

@SzZoole: Már megint? Inkább még mindig...

SzZoole 2021.08.18. 17:47:10

@Arthamyr: nem, nem mindig vagy az :-) Néha a kerek szobában is a sarkot keresed, ha nem találod írsz rá egy sarok kereső pogramot :-)))

Vicc volt

FutureFry 2021.08.18. 17:58:29

@fhdgy: “ … Én 2013 körül adatbázisokat konvertáltam ide-oda ( apropó oda vagy óda ) még a nevek konvertálásával is gond volt. …”

Tetszőleges szavak magyar ABC sorrendbe rendezése (“betűrendbe sorolása”) sem igazán végezhető el (pontosan) anélkül, hogy a szavakat ne kelljen (fel)ismerni (esetleg értelmezni), és tudtommal ezt az adatbázisok (nem meglepő módon) jelenleg nem tudják, pl.:
bugs.mysql.com/bug.php?id=12519

gabors 2021.08.18. 18:01:23

@dikusz.: "De gondolj bele abba, hogy Határátkelőnek mekkora munka az, a poszt átolvasása, szerkesztése mellett még azt is figyelni, hogy az ékezet nélkül leírt szó mit is akar jelenteni."

Megertem de ha belegondolsz alig alig van olyan mikor a mondat kontextusabol ne lenne egyertelmu.

Ha csak egyes szavakat nezunk onmagaban akkor nyilvan ez mar nem igaz.

Ezert is erted a kommenteket is minden tovabbi nelkul.

gabors 2021.08.18. 18:02:59

@dikusz.:
"Viszont remekül írt, érdemes beleolvasni."

Ez igy igaz a blogjaban egyes (nem mind) posztok igen csak jol voltak megirva nem ketseges.

gabors 2021.08.18. 18:08:03

@fhdgy: "@gabors: Nem teljesen értem ezt az ékezetproblémát. Nekem a gépemen választható, hogy magyar, angol, német vagy horvát billentyűzetkiosztás legyen. ( Horvátot jellemzően csak nevek írására használom, nem tudok horvátul. )"

En angolul tanultam meg gepelni mivel szuksegem volt ra az akkori munkamhoz igy 2-3 honap alatt vakon eleg szep tempoban ment is (megy is meg mindig) Mikor elmentem alig alig volt szamitogep magan kezben az egyetem is nagy durranas volt IBM AT 486 (talan mar volt 486) de lehet meg csak 386DX volt...

Akkoriban bizony a diplomamunkat atadtuk egy gepironak aki legeplete (indigoval) 3 peldanyban (vagy 4) ...

Tudom hogy lehet billentyuzetet valtani csak en soha nem tettem ezt mert soha nem volt ra szuksegem. Biztos meg tudnam tanulni es valtani is tudnek egy ido utan ... de ez csak hobby igy meg minek.

gabors 2021.08.18. 18:12:26

@London2009: Ezt probaltam irni en is szinte csak ide irok magyarul meg nehany email evente ....

gabors 2021.08.18. 18:26:11

@fhdgy: mint irtam is egyes szavaknal nyilvan problemas de amint mondatba teszed mar egyertelmu ....

az eger megette a sajtot
kivagtak az utolso eger fat

eleg nehez olyan mondatot kitalni ahol ne lenne egyertelmu (biztos lehet ...)

gabors 2021.08.18. 18:31:01

@Bredpitt Monika: "nem fikcio, de en ezt le akartam forditani angolra, hogy ferjem is el tudja olvasni,"

csak akartam mondani hogy ha meg mindig emigralni (ferjed oldalarol immigralni) szeretnel semmifele nyilvanos helyen ne ird le mi tortent veled foleg ne angolul ... manapsag mindenfele social media feluletet is ellenoriznek a bevandorlasi hivatalnal es ha peched van megtalaljak az irasodot (is).....

gabors 2021.08.18. 18:34:04

@SzZoole: Te mikor haltal meg hogy rolad mar semmit vagy jot kellene mondani... :-)

SzZoole 2021.08.18. 18:37:19

@gabors: 11 éve! 6 napig voltam élet és halál közt, de sokak bánatára visszajöttem :-)

gabors 2021.08.18. 18:42:08

@SzZoole: @gabors: 11 éve! 6 napig voltam élet és halál közt, de sokak bánatára visszajöttem :-)

SzZoole 2021.08.18. 18:53:34

@gabors: nem tesz semmit, nem veszem fel :-)

Mondjuk volt már itt olyan aki agysérült baromnak titulált.

Arthamyr 2021.08.18. 19:05:51

@London2009: Jogos, nem csak nekem válaszoltál.

gabors 2021.08.18. 19:10:04

@fhdgy: "Én 2013 körül adatbázisokat konvertáltam ide-oda ( apropó oda vagy óda ) még a nevek konvertálásával is gond volt. Nem mindegy, hogy pl. Hajdu vagy Hajdú."

Ilyenhez nekem is volt szerencsem kb 10 eve, nemzetkozi halozat ugye es vannak spanyol (meg orosz, holland) nevek 3 illetve 4 taggal es van ket "ablak" Firstname Lastname .. es angolul is meg franciaul ment parhuzamosan na az arab nevek sem voltak akarmik. Nem volt mindegy hogy eppen franciaul vagy angolul irtak at a nevet tok mas lett belole. ... Talaltunk sok olyan "szemelyt" aki 5x de igen sokat aki 4x benne voltak az adatbazisban kulonbozo id-vel. Na nem is lehetett algoritmussal kiszurni meg ugy sem hogy oszeraktuk egyebb adatokkal is pl szuletesi hely ido stb vegul "kezzel" ellenoriztek a gyanusabb eseteket (mar nem a programozok) ... mokas es tanulsagos volt

dikusz. 2021.08.18. 19:30:11

@gabors: "Ezert is erted a kommenteket is minden tovabbi nelkul."

Meg valószínű azért is, mert csak néhány mondat, nem egy egész poszt.

Jelent már meg posztom, kettő biztos. Két-három félig készen talonban van, ezek is utazósak fotókkal. Erdélyi, és montenegrói utazások, ráadásul ott élő barátoknál, ismerősöknél szálltunk meg, tehát az ő "meséikből" is belefért volna valamennyi a történetbe.

A lényege ennek az, hogy az egész írás, amit én beküldtem, nem kerülhetett úgy ki, ahogy megírtam. Át kellett szerkeszteni Határátkelőnek, mert túl hosszú volt, a fotók közül is ki kellett választani azt, ami az adott keretbe belefér, és mégsem szabdalja szét magát a posztot. Ez sem kevés munka, nem hiányzik még mellé pluszba, hogy keresgélni kelljen mit is jelent egy szó az ékezetek hiánya miatt.

Golf2 2021.08.18. 19:56:05

@Bredpitt Monika: Balatonra menni kihivas vonattal...menne a franc,túlárazott tetü mávval.Most néztem Párizs-Marseille TVG-vel már 5000ft-tól...(650km 3 óra alatt...)

puhacica 2021.08.18. 20:27:41

@kisrumpf: @P.Elliot: jo latni benneteket

@P.Elliot: nagyon sajnalom, hogy ilyen szomoruan alakult az eleted, reszvetem!

puhacica 2021.08.18. 20:29:22

nekem mar csak Hinta hianyzik, remelem befut :D

tanato 2021.08.18. 21:36:46

@Bredpitt Monika: Helyes.JÓl tetted a Janssennel való oltakozást.SZárszón egy hónapja voltunk néhány napot nagy családdal,jó hely,a strandja is meg a kisváros is.A JA kegyhelyek azok már morbidabbak.Ha ilyen levelet kapnék mint orvos mellbe vágna amit JA írt a kezelőorvosának:Köszönök mindent amit megtett értem,sajnos a therápiája nem sikerült.Ezt megírta aztán irány a végzetes sínek.

tanato 2021.08.18. 21:40:45

@fhdgy: Két ékezetes elírásról tudok,a nyomda ördöge miatt megjelent egy költő verseskötetében:Hajnali szárnyalás helyett az első ékezet eltűnt így más értelmet nyert a cím.A másik :Küzdelem egy vérebbel helyett küzdelem egy verébbel.Ezek megtörtént elírások voltak.

SzZoole 2021.08.18. 21:55:40

@svajcineger: az is vagy igaz vagy nem, tudod fejre estem, műtötték is, sérült darabot is vágtak ki belőle, aztán meg a doki csak irt egy pecsétes papírt róla, de amúgy nem sok mindenre emlékszem. Mondtam már, hogy volt egy balesetem? :-)))

svajcineger 2021.08.18. 22:04:17

@SzZoole:
Utodott! Vagy inkább ütődött? :)

SzZoole 2021.08.18. 22:08:07

@svajcineger: nem emlékszem, lehet azt mondták, hogy elmebeteg, én meg úgy értettem, hogy elmehetek, végülis itt vagyok :-))

fhdgy 2021.08.18. 22:19:18

Gyerekek!

Minden nap be kellene lengetni, hogy itt a vége fuss el véle!

Olyan jó lett ez poszt!

London2009 2021.08.18. 22:19:46

@puhacica: haha. Remelem en is! Igazan megirhatnad az uj hazatok tortenetet. Na az egy igazi HA-s poszt lenne!

kék madár 2021.08.18. 22:25:47

@puhacica:
es a digger? Sokaig o volt itt a main course.
te szemelyesen is ismered, nem?

kék madár 2021.08.18. 22:26:23

@fhdgy: "Olyan jó lett ez poszt!"
A kommentekre gondolsz? :)

fhdgy 2021.08.18. 22:34:07

@kék madár: IGEN!

Valahogy úgy érzem, hogy összetartozunk!!!

London2009 2021.08.18. 22:34:28

@kék madár: o nem hinnem, o ugye megsertodott. Biztos nem jelenik meg. Egyszer en is talalkoztam amugy vele.

puhacica 2021.08.18. 22:37:32

@London2009: azt is darabokban lehetne kozolni, mint a Moni konyvet, olyan kacifantos :D

@kék madár: mar nem tartjuk a kapcsolatot

SzZoole 2021.08.18. 22:38:25

@London2009: only once, lucky you :-)))

kék madár 2021.08.18. 22:39:35

@fhdgy: nemcsak ugy erzed, ennyi ido utan tenyleg ossztartoztunk, sokat beszelgettunk, neha véresen komoly temakrol. En ezen kivul egy 1 blog.hu oldalon szoktam hozzaszolni es egy hiroldalon de egyiken se annyit mint a hataratkelon, ahogy rolam mondtak egyszer: "bejelentett lakcime a hataratkelo blog" :)

kék madár 2021.08.18. 22:41:12

@London2009: @puhacica: @SzZoole:
re digger, akkor ki is targyaltunk, ha tobbet beszelnenk rola, az mar a hata mogott kibeszeles kategoria lenne, jo egeszseget, blogolast kivanok neki.

puhacica 2021.08.18. 22:43:58

@kék madár: ezert nem ertettem a kerdesed...
ja, en is.

kék madár 2021.08.18. 22:49:11

@puhacica:
hirtelen roham volt nalam, hogy elkezdett mindenki benezni, Bocs

@SzZoole:
az az erzelgos lelked :)

SzZoole 2021.08.18. 22:51:30

@kék madár: a lelkem, olyan nekem nincs :-))

Az volt az ára 11 éve, hogy visszakerültem a pokolból :-)))

kék madár 2021.08.18. 22:53:57

@SzZoole: hogy "sajnalom" milyen szep lelked lehetett azelott :)

fhdgy 2021.08.18. 22:55:17

@kék madár: Igen, volt, hogy én is kommenteltem máshova, de azok jöttek. mentek. A fix pont ez volt és szeretném, ha ez is maradna!!!

Nem mindenben értünk egyet? Nem baj! A lényeg, hogy emberek maradtunk, köszönet HÁ-nak is, aki erős kézzel rendet tartott és remélem, hogy fog is.

Rend a lelke mindennek!

Én is áldozatul estem? Ez sem baj! Mindenki hibázik. Én is.

Rendre lettem utasítva? Igen. Nem baj. Tanultam belőle!

Tartsunk össze!!!

kék madár 2021.08.18. 23:02:56

@fhdgy: nem akarok okoskodni, mert ekkora aggyal az nekem nem menne ugyse de:
ez a blog mar reg nem a hataratkelesrol szolt, sokkal inkabb a hazahoz valo viszonyrol es velunk egyet nem ertokkel valo ellentetek, fesziultsegek, motivaciok megerteserol, kezeleserol.
En sokszor csak vitatkozni jottem ide, meg felidegesiteni magam, de en is sokat tanultam magamrol es vita celjarol ertelmerol

London2009 2021.08.18. 23:03:49

@puhacica: igy van ezzel mindenki nyugi. Azert megirhatnad. :P@fhdgy: en csak ide kommenteltem! Talan Digger blogjara irtam par kommentet, de azert mert ilyen optimista ember vagyok. Mashova szerintem nem is. Ilyen huseges tipus vagyok. : )

SzZoole 2021.08.18. 23:07:56

@kék madár: elképzelheted, hogy milyen volt ha már a zördögel is biznyicben voltam :-))

fhdgy 2021.08.18. 23:18:32

@kék madár: @London2009: Nem a mennyiség számít! Írhatsz száz hozzászólást valahova, de mi van, ha az egy számít igazából???

@kék madár: ez a blog tényleg régen nem a határátkelésről szól.

Ez a blog rólunk szól, akik határátkelő voltunk vagy vagyunk vagy leszünk vagy szeretnénk lenni.

Sokszor én bennünket vád ,volt vagy most is határátkelőket, hogy mit pofázunk bele, miért pofázunk bele?

Hát azért b+, mert mi már látjuk/láttuk a másik oldalt is!

Nem értik, hogy mi nem rombolni akarunk, csak egy szebb, jobb világot szeretnénk! Sokaknak, sajnos, ez magas!

dikusz. 2021.08.18. 23:39:58

@SzZoole: Azt is mondhatták, hogy menj a fülészetre. de helyette a szülészetre mentél...:)))

(viccvót!!!)

bízwax 2021.08.18. 23:41:08

@fhdgy: Kitartunk főhadnagy elvtárs! :)

bízwax 2021.08.18. 23:41:20

@London2009: Digsi úgy érzi - ha jól értelmezem azt amit a blogján írogat, hogy a távozása után lelki válságba került ez a blog :)

bízwax 2021.08.18. 23:41:22

@London2009: Hazátok vagy házatok? átok ékezetek :)

bízwax 2021.08.18. 23:41:28

Pinki, Gejza is benézhetne..

SzZoole 2021.08.18. 23:44:59

@dikusz.: hát nőnek nézek én ki Magdianyus, sírok :-))

dikusz. 2021.08.18. 23:45:47

@fhdgy: Tőlem már kérdezte volt törzstag határátkelő, hogy mit keresek itt (igaz, szépen becsomagolva), amikor sosem éltem külföldön...

Nem gondoltál egyébként arra, hogy posztot írj?

dikusz. 2021.08.18. 23:47:38

@SzZoole: Egyáltalán nem!!! Csak egy másik elírást említettem, de magamat mégsem hozhattam fel példának, és süket sem vagyok...:)))

SzZoole 2021.08.18. 23:48:13

@dikusz.: én már gondolkodtam rajta, csak semmi nem jutott az eszembe :-))

dikusz. 2021.08.18. 23:49:50

@bízwax: Pinki teljesen kilépett, nincs jelen a blog.hu-n.
Kedveltem, bár volt vele vitám, ami később rendeződött.

dikusz. 2021.08.18. 23:51:20

@SzZoole: Ez azt jelenti, hogy már fáradt vagy:)

SzZoole 2021.08.18. 23:56:39

@dikusz.: azt, fáradt vagyok, már régen ágyban vagyok, csak nem hagysz aludni :-)))

London2009 2021.08.19. 00:04:53

@bízwax: szerintem meg addig egy sokkal jobb blog volt amig o itt at nem vette a foszerepet. No teljesen mindegy igy ennyi ev tavlatabol. Arra persze kivancsi lennek, hogy mire jutott az angliai elete.

@dikusz.: de kar. Nagyon birtam pinkit.

dikusz. 2021.08.19. 00:11:18

@SzZoole: Tényleg!!! Miattam kell ébren lenned, mert állandóan visszabeszélek.:)))

dikusz. 2021.08.19. 00:15:49

@London2009: Sajnáltam én is, remek humora van, sokat tud, bár időnként tényleg indokolatlanul durva tudott lenni.
Először a nickjét szüntette meg, nem sokkal utána a hozzászólásai is eltűntek.

P.Elliot 2021.08.19. 01:28:56

@Bredpitt Monika: Hat igen engem is sziven utott hogy 10 ev utan lezarult valami bar ha eletben tarthatnak jo lenne.

En ugy vagyok a posztokkal hogy irnek ha lenne temam, nekem ugy kell kiosztani hogy mirol irjak bar az is lehet hogy nem sikerulne valahogy a dolog, az is hangulat kerdese.

A reszvetnyilvanitast koszonom, mar kezdem valahogy megszokni, / ha ugyan meg e lehet valaha is/.
Mindig vartam hogy valami visszajelzest kapok a ferjemtol mert eddig kaptam meghalt ismerosoktol, nehanytol, jelentkeztek, kulonfele modokon, / na errol is lehetne egy posztot siman osszerakni/ de ez nem hataratkelo bar ha meggondolom ez meg csak igazan a hataratkeles!
Egy ismeretlen orszagba!
Valami uzenetet megis kaptam, illetve nem uzenet volt csak affele alombeli bucsu.

Mit mondjak, egesz nap bogtem...

P.Elliot 2021.08.19. 01:42:29

@Csodabogár:
Koszonom a reszvetnyilvanitast, tudom, te ketszer is atelted...

Irogatni? Alig vagyok a kompjuter elott, valahogy leszoktam rola pedig igazad van, ez is egy elfoglaltsag...

Rettenetes forro nyar van, egyre melegebb, alig varom hogy osz vagy tel legyen.

gabors 2021.08.19. 01:52:29

@puhacica: "nekem mar csak Hinta hianyzik, remelem befut :D"

nekem is eszembe jutott mar regen mondta el hogy a legjobb dontese volt hogy hazament ... lehet megint osztrak munkakerulo ...

P.Elliot 2021.08.19. 01:54:48

@London2009:
En is nagyon kedveltem Pinkyt de sosem ertettem hogy miert kellett olyan igazan nem hozzaillo nyelvezetet hasznalni, ugy ereztem hogy az egesz vilagra haragszik, meg van bantva es ezt igy vezeti le.

Rafert volna egy jo pszihologussal valo alapos beszelgetes aki kiszedte volna belole hogy dehat mi a baj, mi ez az egesz vilagra haragszom dolog, valoszinu hogy volt ra oka persze de ki kellett volna beszelni a fejebol hogy tojd le a vilagot, a regi valoszinu nem keves problemakat, megbantasokat, eros vagy es hatarozott, van benned rengeteg jo dolog, kezd ujra....
Mosolyogva.....

Most 2 ev korul van a gyereked ugye, meg a kiskutya akit szinten akkor szereztel be.

Milyen erzes szulonek lenni?

P.Elliot 2021.08.19. 02:03:30

@dikusz.: En nagyon szerettem Hagyma blogjat, ahogy irt ugy volt elottem kepekben a sztori, plane hogy itt elek, pontosan tudom hogy mirol beszelt es nagyon jol le tudta irni.
A feleseget nagyon sajnaltam,...vegre revbe ert mindketto es ez lett a vege...

Neha meg most is beleolvasok a blogba ha olyan a hangulatom, ....

gabors 2021.08.19. 02:32:44

@P.Elliot: "Neha meg most is beleolvasok a blogba ha olyan a hangulatom, ...." en is ...

tegnap meg komentet is irtam ! :-)

amugy vannak kommentek egyes posztokhoz evekkel a halala utan (nem csak az enyem)

P.Elliot 2021.08.19. 03:04:34

@gabors: Tenyleg? Meg vannak kommentek?
Utana fogok nezni.

A fia talan kiegeszithette volna vagy ha az a konyv nem jelent meg es nem lett befejezve akkor talan felrakhatta volna folytatasokban, megfizettem volna a konyv arat.
Amit az atelt a kezdeti idokben az pokoli lehetett. Se szallas, se munka vagy eppencsak, egyszeruen rettenetes.

Csupa olyan illegalis magyart ismertem csak aki biztosra jott, legalabbis volt nemi penz a zsebeben, netan meg munka is varta oket.

Congeria 2021.08.19. 06:23:12

Ha valakinek megadatott, hogy ezt a csodálatos, különleges magyar nyelvet magáénak vallja, akkor, ha publikál vele, ne nyomorítsa meg az elspórolt ékezetekkel.

Szerintem.

@Bredpitt Monika: egy bizonyos szintű angol tudás után már irritálónak fogod találni a fordításokat, különösen, ha a helyszínnek a jellegzetességeit is ismered.

A feltehetőleg Szécsenyi Istvánnak tulajdonított idézetet nem kell magyarázni.

mertcsak 2021.08.19. 06:23:43

Bevallom, az utobbi 5 evben mar alig neztem be ide, de az elso 1-2 ev az ugy telt, h reggel szinte elso dolgom volt elolvasni az aznapit.
Egyre tobb volt az erdektelen poszt, a torzsgarda pedig (aki egyben eletben is tartotta a blogot) szetfloodolta a kommentszekciot.

Beke poraira.

bízwax 2021.08.19. 07:28:00

@P.Elliot: Túl képzett volt ahhoz a munkához amit végzett. Ez volt a fő baja..

fhdgy 2021.08.19. 08:03:54

@dikusz.: Gondoltam már rá. Sőt el is határoztam, hogy írok.

Egyet még 2018-ban gondoltam ki. Jó, mindig mondtam, hogy holnap. Hogy elszaladt az idő! A címe is megvolt: Hosszú volt az út hazáig.

Egy másiknak is megvan már a címe: Megnyugodtam vagy csak beletörődtem?

Persze, bizonytalan vagyok. Annyi mindent leírtam a hozzászólásaimban, hogy igazán újat nem tudok mondani. Max. annyi lenne az értelme, hogy összeszedve lenne olvasható.

Arthamyr 2021.08.19. 08:16:57

@fhdgy: A hozzászólásokat sokkal kevesebben olvassák, mint a posztokat. Azt, hogy ez előny vagy hátrány, te tudod.

dikusz. 2021.08.19. 08:17:19

@gabors: "amugy vannak kommentek egyes posztokhoz evekkel a halala utan (nem csak az enyem) "

Szerintem egyedül te voltál az, aki évekkel a halála után írt, és nem csak a részvétét nyilvánította, hanem hiányolta őt.

@P.Elliot: @Hagyma halála után a fia vagy ide, vagy egy másik blogba, ahová rendszeresen kommentelt írt pár mondatot, és megköszönte a részvétnyilvánításokat. Ő írta azt is, kb. hogy: "apám modora valóban tudott tenyérbemászó lenni".
De szerintem a fia ezzel lezárta, és emléknek elmentette az édesapja blogját, de nincs ideje azzal foglalkozni, hogy elérhetővé tegye számunkra a félbemaradt könyvet.

dikusz. 2021.08.19. 08:33:57

@fhdgy: Én úgy vagyok a félbehagyott posztokkal, hogy minek is írjam meg, ez csak nekem szép emlék, mást biztos nem érdekel...

Az egyik megjelent posztom Albániáról szólt, "duettben" írtam egy ott élő, itteni törzskommentelő feleségével, akit megkértem, hogy segítsen, hogy érdekesebb legyen a poszt. Minden fotó alá írt szövegemet kiegészítette az ő pontos tapasztalatával. A többi Albániáról szóló posztot ők írták.
A félig megírt montenegrói posztomnál is ez volt a terv, meg volt beszélve az idegenvezetővel, hogy elküldöm neki az írást a képekkel, és ő kiegészíti, aztán annyiban is hagytam, nem küldtem el.

A cím alapján érdekes poszt lenne, jó is lenne, ha megírnád.

SzZoole 2021.08.19. 09:03:54

Van új poszt fent, gondoltam szólok :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.19. 12:09:16

@puhacica: Gondoltam, beköszönök. Gratula az új lakóhelyhez!

London2009 2021.08.19. 13:35:30

@P.Elliot: @dikusz.: igen, ez igy volt. Nagyon csunyan tudott irni, de engem ez annyira nem zavart, mint amennyire tetszett es erdekelt amiket irt. Nekem sosem irt durvan. Sajnalom ha a hozzaszolasai is eltuntek. Kar ertuk.

Most lesz ket eves a kisasszony, a kiskutya meg mar be is toltotte. Nagyon edes, okos, bator kiscsaj es raadasul jo is, kedves is, szep is. Termeszetesen mint minden szulo imadjuk es elfogultsk sem vagyunk vele. : ) Nagyon elvezzuk a szuloseget es a videki eletet. Erdekes modon nalunk egybeesett a gyerekes elet meg a Covid. Ugyhogy ket eve nem voltam az irodaban. Ez jo is, rossz is, ez van. Reszvetem a ferjed miatt. Nagyon sajnalom. Jo ujra itt latni.

dikusz. 2021.08.19. 14:53:05

@London2009: Durván nekem sem, csak nyersen, mert egy hozzászólásomat értette teljesen félre, most is azt gondolom, hogy nem volt igaza, de hiányoznak a hozzászólásai.
Szerintem komoly tudása van, nem csak felületes, és jó a humora is, csak nagyon hamar dühbe gurul. Remélem jól van, bárhol is legyen a világon.

A hölgyike nagyon aranyos lehet, beszél is már? A kutyival is jól kijön?

puhacica 2021.08.19. 15:39:35

@London2009: tudom. olvasok, hallok olyan sztorikat, hogy az elkepeszto. tulajdonkeppen mi nem is jartunk olyan rosszul, ha ezekhez viszonyitunk :)

puhacica 2021.08.19. 15:40:07

@kisrumpf: jol tetted! koszonjuk :)

P.Elliot 2021.08.19. 16:14:25

@London2009: Szerintem jol jott neked, a gyereknek meg plane hogy otthon tudtal vele maradni ebben a ket evben.

A lanyom sem dolgozik az irodaban vagy masfel ev ota, illetve csak egy napot varnak el hogy menjen be, a tobbieken itthonrol, nagyon elkepzelheto hogy ez allandosulni fog.

Ahol kisgyerek van ott jol jon szerintem.

Okos dolog volt videkre koltozni, milyen szep az angol videk, szoktam nezni errol sorozatot/ hazeladasi/, az a gyonyoru zold fu, a taj, ugy ahogy az egesz van.

A gyereknek is jot fog tenni ilyen kornyezetben felnoni.
Elhiszem hogy szeretitek,jo is egy lanygyerek, jobb mint egy fiu.
A fiu felnove a tarsa csaladjahoz fog igazan huzni, illetve a feleseg beolvassza a csaladjaba, magaval viszi.

A lany is hozza az uj csaladtagot a sajat csaladjaba es a lany egyebkent is a sajat csaladjahoz huz.

Masodikat nem terveztek....

P.Elliot 2021.08.19. 16:17:23

@P.Elliot: Lemaradt a kerdojel...

Masodikat nem terveztek?

dikusz. 2021.08.19. 18:19:13

@kisrumpf: Jó lenne, ha többször jönnél.:)

blackhairlady 2021.08.19. 22:53:40

@kisrumpf: Egyetertek Puhacicaval, jo, hogy bekoszontel :)
Merre fele vagy most? Nemetorszag ha jol emlekszem?

blackhairlady 2021.08.19. 23:23:56

@kisrumpf: Elnezest, kozben felvilagositottak, hogy Irorszag, nem is ertem honnan szedtem a Nemetorszagot :))))))

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.08.20. 01:46:07

Hát elég szomorú ez. Én ugyan túl sokat nem szóltam hozzá, de gyakorlatilag minden bejegyzést olvastam, és az érdekesebbeknél a vitát is. Pár éve írtam egy posztot magam is innen Isles of Scillyről, ha már eléggé ismeretlen, de csodás hely, Azóta is terveztem, hogy írok még. Különösen azt,hogy itt mi hogyan éltük meg a lezárásokat, az újranyitásokat. Sz utóbbi 1-2 hónapban már elég közel voltam, de nehéz volt rászánni magam. Hát ez akkor már a tarsolyban marad :)

svajcineger 2021.08.20. 03:06:14

@dorian gray:
Pont, hogy ne maradjon tarsolyban!

Arthamyr 2021.08.20. 05:23:54

@dorian gray: A hozzászólások közt azért HÁ is leírta, hogy ha beérkezik poszt, azt ki fogják tenni továbbra is.
Csak annyi változott, hogy több helye lett a posztodnak. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 09:59:30

@dikusz.: idő...

@blackhairlady: :-) a nev teveszthetett meg talan. De igen, meg mindig a szigeten.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 10:01:46

@dorian gray: pedig ne maradjon, erdekelne, gondolom masokat is. Mindig fennmaradok/felebredek akkor, ha kompozunk, szeretem latni a fenyeit. Mashogy ugysem jutok el oda.

puhacica 2021.08.20. 11:08:22

@dorian gray: tenyleg megirhatnad. valoszinuleg en elek legkozelebb hozzad (del-cornwall) a kommentelok kozul, nagyjabol kepben is vagyok, es meg igy is nagyon erdekel a szigetcsoport.

dikusz. 2021.08.20. 11:22:40

@kisrumpf: "a nev teveszthetett meg talan" , vagy a profilkép.:)))

Ha nézem(még nem olvasom) a kommenteket, gyakran összetévesztelek @littke: -vel, a profilképed alapján, de ő úgy emlékszem, Kanadában él.

Viszont tévesztettelek össze -szintén a profilkép alapján- @nyuszigonosz:-al is, ő viszont tényleg Németországban él. Lehet, hogy @blackhairlady: is emiatt tévesztett össze

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 11:35:21

@dikusz.: nezek valami mast, ugysem jellemzo itt a havas birkas taj.

dikusz. 2021.08.20. 11:45:22

@kisrumpf: Nemnemnem!!! Kérlek ne nézz, nekem a régi nagyon tetszett!!!
A denevérekről pedig ez ugrott be, nagyon kedvelem a rajzfilmet:

www.youtube.com/watch?v=Ny-kbhHFvlQ

puhacica 2021.08.20. 12:05:16

@kisrumpf: :D ez valoban egyedi. london2009 jutott rola eszembe a lajharkajaval :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 12:09:22

@dikusz.: :-D

@puhacica: sajat! Nemreg talaltam szegenyt a jardan egyik reggel. Eldugtam egy falresbe, azota eltunt, fingers crossed h elrepult s nem elvitte valami.

London2009 2021.08.20. 12:38:01

@P.Elliot: igen, gyonyoru az angol videk. Imadom en is. Lanyra vagytam en is mindig. : ) De tervezunk! Majd meglatjuk mit hoz a jovo. : )

puhacica 2021.08.20. 14:18:06

@kisrumpf: en is remelem, hogy jol van! nagyon rendes volt toled a mentesi akcio.

@dorian gray: Looetol nem messze, a keleti reszen.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.08.20. 14:58:47

@puhacica: az tényleg kelet :) azt hiszem egesz közel van Plymouthoz, ami már Devon.

FutureFry 2021.08.20. 16:02:17

@London2009: Angol vidék: “Clarkson's Farm” (két nap alatt végignéztem mind a 8 részét).
youtu.be/pW-iVG0_D34

puhacica 2021.08.20. 16:29:28

@dorian gray: igy van, ezert is dontottunk mellette. elerheto tavolsagban a varos, megis egy rejtett kis zug negyed ora setara a parttol.

@FutureFry: mi letoltuk egy nap alatt, nem tudtuk abbahagyni :)

Golf2 2021.08.20. 16:35:30

@fhdgy: Kecskéket gázolt a Debrecenből Fehérgyarmatra 9:15-kor elindult személyvonat Hodász és Mátészalka között - megvan mind?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 18:29:05

@puhacica: nagyon jól szórakoztunk! Jóó vóót. Azóta másképpen nézek a búzatáblában a "tramline"-okra. Egyszer akartam egy szívhezszólót írni a főút menti táblákról amiket munkába menet bámultam mindig, de aztán elhalt a kedv. Remekül nyomon lehet rajtuk követni az idő múlását.

Értékeltem, hogy Clarkson magát adta, s hogy nem hajolt előtte földig mindenki.

puhacica 2021.08.20. 19:30:55

@kisrumpf: nagyon birtam, olyan emberi volt az egesz. es csomo mindent tanultam mindamellett, hogy jol szorakoztam. :)

nagyon szeretunk itt, annyira jo helyen kotottunk ki, hogy neha magam sem hiszem :)

FutureFry 2021.08.20. 21:54:40

@kisrumpf: “… Értékeltem, hogy Clarkson magát adta …”
Ez az elejétől fogva valószínűsíthető volt, amikor ugye egy túlméretes Lamborghini :) traktort vett, amin ráadásul európai (nem angol) volt a “hitch” (magyarul vontató/adapter?), úgyhogy át kellet alakítani…
@puhacica:
Egyébként az egyik legjobb figura (persze Kaleb-en kívül) a kőfalépítő munkás (Gerald), az érthetetlen szövegével (direkt megnéztem, hogy amikor beszél, a felirat néha “[Indistinct]”-et vagy “[Music]”-ot (!) mutat :)) és Clarkson reakciója: ahogy csak bólogat, vagy esetleg - amikor walkie-talkie-n próbálja értelmezni amit mond - csak ingatja a fejét: “Not a word, not a word….”

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 22:02:31

@FutureFry: Igaz, nem is lett volna annyira élvezetes, ha megfogadja a kapott tanácsokat...

Az a Gerald!... semmit nem értettem belőle :-D

puhacica 2021.08.20. 22:43:00

@FutureFry: jaj, hat rajta beszartunk :D de a ra adott reakciok is fenomenalisak voltak, ahogy irod.
amin meghaltunk meg, az a farmer srac londoni kiruccanasa volt. sirtunk :D

blackhairlady 2021.08.21. 02:55:43

@kisrumpf: Igen, de mar pontosan kepben vagyok, de akkor is jo, hogy te is bejelentkeztel :)

blackhairlady 2021.08.21. 03:00:24

@dikusz.: Nem, en a profil kepeket soha nem nezem, nem latom oket, olyan kis aprok :)))))
Egy masik kedves kommentelo ugrott be hirtelen a neverol, a nevmemoriam kb egyenlo a nullaval :))))
Orulok, hogy Kisrumf nem vette rossz neven :)

dikusz. 2021.08.21. 08:10:29

@blackhairlady: Akkor azért nincs profilkép a nicked mellett?:)))
Ami azt illeti, volt már rá példa, hogy én téged tévesztettelek össze mással, a hasonló név miatt...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.21. 08:25:57

@blackhairlady: haha, olyan erzesem van, mint amikor halotti torra mindenfelol osszegyulnek a gyaszolok. Bar ott aztan vegkepp nincs remeny 'feltamadasra', hmm

London2009 2021.08.21. 12:39:27

@dikusz.: elfelejtettem valaszolni. Nagyon cuki, meg nem igazan beszel. Vagyis rengeteget beszel csak nem ertjuk. :D Viszont nagyon jol ert mindent mindket nyelven. Majd elvalik, hogy alakul kesobb.

blackhairlady 2021.08.21. 23:39:31

@dikusz.: Valamikor volt, aztan ugy tunik felszivodott, fel sem tunt eddig :)))))

blackhairlady 2021.08.21. 23:47:06

@London2009: A napokban talalkoztam egy reg nem latott ismerosommel, keresztul utaztak a varosunkon. 4 eves a kislanyuk, itt szultett az allamokban, Havaiin. Tokeletesen beszeli a magyart es az angolt is, erti es hasznalja a vicces gyerek szavakat magyarul, angolul.
Viszont most 1 honap utan jottek vissza a nagymamatol Magyarorszagrol, ezido alatt nem hallott egyaltalan angol beszedet, idonkent megkerdezte anyukajat, hogy ezt vagy azt hogy mondjak angolul :)))

P.Elliot 2021.08.22. 03:20:26

@London2009:

Talan azert nem beszel erthetoen mert 2 nyelven kell tudnia....

Mindenesetre a legkozelebbi orvosi vizitnel emlitsd meg es kerdezd meg hogy mi a velemenye, sok vagy nem sok ilyen kicsike gyereknek a ket nyelv.

Emlekszem hogy nekem azt mondta a gyerekorvos hogy elsore a sajat anyanyelven, vagyis magyarul beszeljunk hozza, ne keverjuk, az angol automatikusan fog menni, illetve eszrevetlenul fogja felszivni.

Ugy is lett!
Persze, nalatok az apa angol anyanyelvu, nem lehet ebbol kihagyni otet sem.

Szerintem el fog erni egy fejlodesi fokot hamarosan amikor igazodik a hallott szavakhoz es ugy fogja visszaadni ahogy hallotta.

Minden gyerek mas, baratnom fia 3 es fel eves koraig csak hummogott, muszaj volt nevetni rajta olyan edes volt, persze ennek oka volt mert a gyerekorvos hallascsokkenest allapitott meg, mar nem is emlekszem hogy mi is volt de tokeletesen rendbejott.

Az en lanyomnak is volt kicsikori furcsasaga, beszelni mar 11 honapos koraban rengeteg szot tudott de azt a szot hogy igen, harom eves koraig se magyarul, se angolul nem volt hajlando kiejteni, el nem tudtuk kepzelni hogy mi baja van ezzel a szoval, ugy potolta hogy o is hummogott, vegyuk annak aminek akarjuk.

A gyerekorvosnak mondtuk, az csak nevetett rajta...

Az ovono az elso bolcsodes napon helyrerakta a kolykot, mi mondtuk neki azonnal hogy ezt a szot nem ismeri, szerinte nem akarja ismerni mert akkor meg kell csinalnia akkor is ha nem akarja azt amire igent kellett volna mondani.

Ranezett szigoruan a kolokre mar nem emlekszem mit mondott vagy kerdezett tole de a valaszt vart amit azonnal meg is kapott, yes, mondta a dragasagom, nicsak, ismeri a szot, hehehe... es utana mar nekunk is....

Evekig ezen nevettunk...

Egy kisgyerek rettento szorakoztato tud lenni...egy 2 eves meg plane a legszebb korban van...

Engem a lanyom radionak is hasznalt...
A szobaja szomszedos volt a konyhaval, ezt direkt ugy csinaltuk hogy a kinyitott ajtot elkeritettuk a bebikeritessel, o oda kuszott amikor meg menni se tudott es nezte hogy mit csinalok a konyhaban, en meg ellenorzes alatt tudtam tartani hogy mit csinal.
Amikor mar tipegni is tudott akkor plane jo volt, o ult a szonyegen, jatszott, en foztem es enekelgettem neki gyerek enekeket.

Nagyon tetszett neki, tulsagosan is mert amikor abbahagytam akkor surgetett hogy meg,....ha nem csinaltam akkor sirankozott, szoval en voltam neki a radio, mar reggel bekapcsolt, hehehe...

Nagyjabol 1 honap utan tudtam hatarozottam leallitani arrol hogy egesz nap nem enekelunk...

A Covid elott kezdtek a gyerekek beszelni arrol hogy akkor jo lenne egy kisbaba es a lanyom leallt a tablettarol, bejott a Covid es erre remulten kezdte ujra szedni hogy ez nem alkalmas ido, ki tudja nem-e lesz baja a szuletendonek, most varjuk hogy akkor mikor lesz veszelytelen a gyerekszules..
Azt mondjak hogy nem lesz baj, de olyanokat is lehet hallani hogy
voltak problemak.

Mar igazan vege lehetne ennek a cirkusznak...

Lanyom itthonrol dolgozik csak hetente egyszer kell bemenni, tegnapelott viszont a legnagyobb fonok kuldott egy korlevelet hogy a mult heten ket 40-en aluli dolgozojuk halt meg Deltaban, nem arulta el hogy ki volt de a kisebb fonok azt mondta hogy o majd megtudja es megmondja hogy ott naluk-e vagy masik irodahazukban....

dikusz. 2021.08.22. 07:19:45

@London2009: De meghallgatnám, ahogy mondja a magáét...:)))

SzZoole 2021.08.22. 10:15:14

@dikusz.: én hallottam beszélni, 6 nyelven beszél egyszerre, a hetediken meg enni kér :-)))

Vicc volt

London2009 2021.08.22. 12:19:16

@dikusz.: majd atkuldok par videot. : )

London2009 2021.08.22. 12:23:44

@P.Elliot: ket eves korra a szokincse egy gyereknek atlagosan 90 szo korul van. Nagyon sok szor tud mindket, ebbol kifolyolag leginkabb csak en ertem. Foleg miutan sikerul megfejteni a kodokat. Da-cumi, az angol dummybol, sza-ki a magyar utcabol, du-juice stb. De nagyon szepen es erthetoen szamol magyarul, ismeri a gyumolcsoket, kerem, koszi, szia stb. Erdekes igy eloszor ezt atelni, hogy elkezdi kifejezni magat a csemete. : )

P.Elliot 2021.08.22. 13:48:04

@London2009:

Kesobb is lesznek humoros dolgok .

Eveken at emlegettuk azt amikor a 3 ev koruli gyerekunket akinek hatarozottan meg lett tiltva hogy a kristalycukorhoz veletlenul sem nyulunk hozza, rajtakaptam hogy cukros a szaja korul.

Megijedt es azt mondta, gesztikulalva hogy a papa adta..... / az apjat hivta igy/. O nem akarta de szetfeszitette a szajat es beletomte...

A foldon fetrengtunk a nevetestol, / tudom nem a legjobb nevelesi modszer/, attol hogy a gyerekunk felfedezte a hazugsagot.....

Irto edesek tudnak lenni...

Volt itt a neten valahol egy no akinek indiai ferje volt, sajnos elfelejtettem a nevet pedig jo lett volna utananezni hogy hogy mekkorak a gyerekei mar, az elso kislanyarol a neten naplot irt, minden napjarol azert hogy majd 18 eves koraban atadja neki olvasasra hogy ki volt, mi volt, milyen volt.

Oriasi otlet, ugy sajnalom hogy akkor mar felnott lett a gyerekem hogy en ezt nem utanoztam, tudta volna ertekelni. Fotot is rakott melle.

Sajnos volt nehany nagyon durva ferfi sot noi hozzaszolas ennel a blognal es igy elzarta, nem tette ki tobbe a nyilvanossagnak.
Indiai ferje volt, sokat dolgozo, torekvo, csaladnak elo es emiatt jo korulmenyeket teremtett a csaladnak es ez szurta egyesek szemet ahelyett hogy utanoztak volna.

Ugy hallottam hogy kesobb meg egy kislanya szuletett...

Csodabogár 2021.08.22. 15:37:46

@dikusz.: Lehet, hogy férjhez ment és gyerekeket szült, ergo nem ér rá. Nekem is volt vitám vele, de azért örültem ha írt.

Csodabogár 2021.08.22. 15:46:05

@P.Elliot: Érdekes téma lenne, az erre senzibilizáltaknak, bár azt hiszem sokszor csak bebeszéljük magunknak.
Örüljünk, hogy csak mi ketten vagyunk ebben benne, a többi még fiatal,
Én a férjem halála után éjszakákat írtam át, már nem tudom mit. Nemrég dobtam ki a discetteket amire írtam nem akarom tudni mennyire szörnyű állapotban voltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 17:25:10

nahát, ezer éve nem voltam itt tényleg, és most is csak azért jöttem, mert eszembe jutott egy régi történet, és meg akartam keresni, de nem találom. négy gyerekes család volt, akik Angliába mentek. amikor az anya rákos lett és kezelés alatt állt, kérték méltányosságból a lakáshitel törlesztő felfüggesztését, amit nem kaptak meg. amikor meggyógyult, de lemaradtak a fizetéssel, fogták a lakáskulcsot, bedobták a behajtó postaládájába, beültek az autóba, és elmentek.... valaki emlékszik rájuk esetleg?
nekem is nagyon szép emlékeim voltak innen, sajnáltam, amikor szétestek a dolgok és szétszéledtek a legjobbak - nekem is megtörtént már ugyanez korábban is, azóta is, több online közösséggel, soha nem lesz kevésbé fájdalmas veszteség :-(
örülök azoknak, akikre még emlékszem, és most olvastam a fentebbi kommentekben :-)

SzZoole 2021.08.22. 17:30:44

@Dragonlady (Bp, Hun): szia! Igen én emlékszem rá, Rózamami volt és ép tegnap linkeltem be, de érted ide is belinkelem :-))

Hogy van a kis Dragon Dani, biztos nagy már :-)))

hataratkelo.reblog.hu/osszecsomagoltuk-az-eletunket

SzZoole 2021.08.22. 18:13:17

Vajon Mirjam mikor jelenik meg? :-)

Golf2 2021.08.22. 19:00:48

@SzZoole: De jó kis story rózamamáé,még időben léptek 2012.

SzZoole 2021.08.22. 19:03:02

@Golf2: messze a legjobb volt, szerintem!

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 19:04:32

@SzZoole: kösziiiii.
(itt most írtam egy hosszabbat, de kitöröltem, inkább nem akarok semmit sem írni. nagyon nem vagyok jól. )

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 19:07:23

@SzZoole: (régebben küldött ez a szarság emailt a válaszüzenetekről, most nincs - vagy valami spam mappában, ezért nem kerestem sehol még választ )

SzZoole 2021.08.22. 19:09:11

@Dragonlady (Bp, Hun): ezzel én is így vagyok, néha kapok értesítő, néha pedig spamba teszi

dikusz. 2021.08.22. 19:20:12

@London2009: Egyet mindenképpen tanácsolnék: ha már beszél a kislányod, írd fel egy naplóba a mondásait.

Évek múlva kincset fog érni. Én nagyon sajnálom, hogy nem vezettem ilyen füzetet a fiam mondásairól, nagyon kevésre emlékszem belőlük.
Az unokahúgom óvónő, neki hiába pampogom, hogy írja fel, amit az ovisai mondanak, mert amit néha-néha mesél, azok nagyon aranyosak. Néhány példa:

"Anya, majd veszel nekem citrom fagyit, ha nem fog fájni a mogyoróm?" ( A doktor bácsi korábban figyelmeztette, hogy ne egyen hideget, mert fájni fog a mandulája.)”

„Az ötéves Bercike a fürdőszobában púderpamaccsal és púderes dobozzal a kezében állt és így hívta be magához a hároméves kishúgát: -Gyere Blanka, bepanírozlak!”

„A 2,5 éves kislányunk nagyon szeret focizni. Az egyik nap ezt mondta játék közben: "Nézd, Anya, tudok homlokozni. Fejelésre gondolt.”

„Lányaim Eszter és Dóra. Sokszor mentünk Esztergomba. Egyik útnál Dóri sírva fakad. Dórigomba már sose megyünk?”

„Március 15 az oviban:
- Óvónéni, felteszed nekem a petárdámat? (kokárda)”

„Természet filmet néztünk és megszólalt a kisfiam:nézd anya ott egy prézli farkas.”

„A kisfiam egyik nap közölte, hogy olyan köhögős köretet kér a husi mellé. Tudod anya, a kusz kusz :)”

„Lányommal hazafele, kezében kedvenc lovacska plüsse. Kislányom, fogd meg a kezem, átmegyünk az úttesten. " nem tudom, tele van a kezem lóval."

„Lányom kb. 5 évesen nagyanyjához fordulva: Mama, Te már éltél az őskorban?”

„Eszti mondta, hogy a barátnője Fingiling volt a farsangon.”

„Kisebbik lányom szerint apának nagyon szúr az arcán a SÖRÖSTÉJE.”

„Nagyobbik kislányom Nadin mikor olyan két éves volt és fázott azt mondta: Anya nézd, tiszta bőrkacsa vagyok.”

„Kislányom 3 évesen, mikor folyt a nyála: "Anya, csurog a köp.”

P.Elliot 2021.08.22. 20:13:03

@Csodabogár:

Tenyleg, mi vagyunk ketten a legidosebbek?
Nagyonis lehetseges...
Amig megvagyunk a magunk boreben jol addig nincs is baj.

Veszem eszre az ido mulasat, igazabol nem is annyira kivulrol mint az altalanos kozerzettol, ezalatt most csak a faradtsagot ertem.

Meg 2 evvel ezelott is olyan mozgekony es aktiv voltam amilyen meg talan fiatal koromban sem, most is az vagyok, jobban mondva teherbiro de mar erzem a labomon hogy elfaradt, nem tud annyit allni.
A lepcsokon a hazban, / 4 szint/ meg mindig nem felmegyek hanem felszaladok/ rossz szokas, ezen kellene talan valtoztatnom, majd ki is kiserletezem/ de ha allni kell egyhelyben, egy ido utan akkor azt bizony kezdem erezni hogy letorik a labam.
A suti suteseknel fedeztem fel eloszor ezt.
Hat nem is gyakran csinalom azota!

A ferjem halala ota fogytam vagy 5-6 kilot, nincs kinek foznom, igy magamnak csak osszedobok valamit vagy eszem ami a kezembe kerul, olyan mindegy hogy mit, a kave fontos egyedul.
1 honapja ujra kinyitott a gym es megint megkezdtem a jarast az uszodaba ami kezd ujra formaba es erobe huzni, jobbjara egyedul vagyok, neha atjon az edzoterembol valaki egy keves uszasra.

Ennek orulok mert kevesebb a fertozes veszely, ha egyszer mindenki visszajon akkor lehet hogy nem is megyek tobbet...
Be vagyok oltva a Pfizerrel mindket oltasra, semmi bajomat nem ereztem eddig de azert jobb ha az ember figyel...

A barati korom megcsappant egyelore mert nem akarok a gyerekekre barmi bajt hozni, / ok maguk is csak keves otthonrol dolgozo barattal mernek kapcsolatot tartani/ igy is erik az embert meglepetesek, pont ma reggel irt a baratnom uzenetet hogy tegnap valami nagy szabadteri koncerten volt, ezrek voltak ott es milyen sokan nem visetek maszkot.
O igen!

Kerdeztem hogy beoltattad magadat? Nem!

Akkor mit kerestel ott?
Hat hogy vegletekig nem hajlando otthon kuksolni, es hogy legkozelebb menjek en is mert olyan jo volt.
Hat nem, sot ide sem engedem jonni, oltasi papirral csak de meg azt sem talan mert ez pimaszsag hogy be se oltatja magat de azert elmegy fertozni mert barmikor benne lehet a virus.

A legkedvesebb baratnom meg mas allamba koltozott a lanya utan.

A tobbiek megvannak csak eppen telefonon van csak kapcsolat egyelore.

Amirol irtal hogy a rossz gondolatok, hat ha az ember teljesen magara marad szerintem normalis/ nalam nemigazan van ilyen hiszen itt laknak a lanyomek, nem vagyok egyedul/ de errol ha lehet azonnal le kell allni mert begolyozik az ember tole, a rossz kozerzet fokozodik es napkozben is erre gondol az ember.

Ami elmult az elmult, a hazastars eltunt a semmibe, uj utat, eletmodot kell keresni valaki mas szemelyeben, lehet baratno, barat, ferj, fogadott felnott "gyerek", egyik baratnomnek van ilyen, nem papiron csak vedelmezi/ rafer mert rokkant/ azt a kellemes de szinten maganyos fiatal not aki halas neki mert egyedul van.

Szerintem ezt nem szabad, egyedul maradni.

Vannak akiknek ez bejon de nagyon kevesnek, az ember tarsasleny.

En nem vagyok egyedul, nem igenylek senkit/ a jovot nem tudhatom/, masfel eve halt meg a ferjem de meg nagyon kozeli a dolog...

blackhairlady 2021.08.22. 20:42:53

@P.Elliot: Eppen akartam kerdezni, Hogy uszni jarsz-e meg? :)

P.Elliot 2021.08.22. 20:43:24

@dikusz.:
Te, ezek itt irto edesek...

blackhairlady 2021.08.22. 20:45:27

@Dragonlady (Bp, Hun): Teged is nagyon jo ujra latni (olvasni) :)

P.Elliot 2021.08.22. 20:46:12

@blackhairlady:

Igen, azt feladni nem akarom, hihetetlenul sok energiat tud adni meg a megerosodott izmok jol fogjak a csontokat.
Estem en mar el ugy hogy ha ez nincs, biztos tores lett volna.
Nem vagyok egy sportember de az uszast azt nagyon szeretem...

dikusz. 2021.08.22. 21:46:41

@P.Elliot: Régebben a Nők Lapjában volt egy rovat, "Ő mondta"-címmel. Anyukák küldték be a kicsik beszólásait, nagyon szerettem olvasni, de a neten nem találom.

Muscari 2021.08.22. 23:29:58

@P.Elliot: fogadd őszinte részvétemet

P.Elliot 2021.08.23. 00:53:23

@Dragonlady (Bp, Hun):

Jo teged is latni, nehanyszor mar eszembe jutott hogy vajon visszamentel-e vagy maradtatok es mekkora lehet a kisfiu, szerintem mar iskolas...
Edes kis pofija volt, csak egy karacsonyi fotot lattam rola, kisbaba volt meg...

P.Elliot 2021.08.23. 00:58:14

@Muscari:
Tenyleg, mindenki elokerult, nem lenne rossz ha maradnanak is.
Talan azt is lehetne hogy ennel az utolso posztnal lenne az altalanos gyulekezo, a tema ami eppen jon, a posztoknal is volt nagy elteres a napi temaktol.

Ha meg ha uj poszt jonne akkor ott is hozzaszolnank persze de ide mindig visszaternenk ha nem is naponta....

Csak gondolkozok....kar lenne veszni haszni ezt a valahai jo kis helyet....

Muscari 2021.08.23. 07:29:49

@blackhairlady: jól megviccelt a blogmotor. Írtam egy hosszú kommentet és csak a szia jelent meg. Sebaj.
Csak azt akartam mondani, hogy nagyon örülök, hogy ennyi mindenkit megismertem itt a blogon ☺️
Remélem, hogy jól vagytok ☺️

dikusz. 2021.08.23. 08:17:10

@P.Elliot: Nagyon jól gondolod! A te posztjaid is hiányoznak, nekem is van egy pár félig készen.:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 09:58:41

@Muscari: szia, ne rakj bele emojit, azt hiszem, az okozza az eltunest.

dikusz. 2021.08.23. 10:13:36

@kisrumpf: Ezt nem is tudtam!
Pedig néha jó lenne használni, egyértelműbb lehetne, ha ironzál, viccel valaki.

Muscari 2021.08.23. 15:41:31

@kisrumpf: köszi, akkor ezentúl kerülöm. Te jól vagy?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 16:02:26

@Muscari: köszönöm, nem panaszkodhatok, megvagyunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 18:11:54

@dikusz.: igen, néha jól.jön, de úgy látszik, itt nem megy át

blackhairlady 2021.08.23. 22:32:17

@Muscari: Szia :)
De jo, hogy a regi kommentelok is igy visszajottek, jo olvasni a regi nickeket :)

blackhairlady 2021.08.23. 22:35:30

@Muscari: En is nagyon orulok, hogy szulettek jo kis baratsagok, ismerettsegek a blognak koszonhetoen :)

dikusz. 2021.08.23. 23:22:53

@P.Elliot: Én két posztodra emlékszem, egyszer a kertedről, a mindennapjaidról, és egyszer egy karácsonyi vendégségről írtál.Ilyesmikre gondoltam.

P.Elliot 2021.08.23. 23:34:25

@dikusz.:

Be vagyok zarva joforman a Covid miatt, fogalmam sincs hogy mirol irhatnek.

A kozossegi kertrol? Ugyan kit erdekelne?

Irtak errol valamikor is posztot vajon?

Ha nem akkor talan meg lehetne probalni, nem tudom hogy a HA. helyeselne-e?

Jovahagyasa nelkul nem irok rola de ha ugy erzi hogy igen akkor talan megprobalhatnam.

Ekezet nelkul mert igy szoktam meg itt es nem akarom valtoztatgatni, nem is tudom hogy kell, sosem probaltam.

Ha a hozzaszolasokat el tudjak olvasni ekezet nelkul akkor ezt is el tudnak....

P.Elliot 2021.08.23. 23:43:19

@dikusz.: Ja, es azokat a felig kesz posztokat fejezd csak be minel elobb...

zsibuna 2021.08.28. 06:19:21

Sziasztok!

Mint sokan mások én is sajnálom, hogy a blog berekeszti működését. Volt egy időszak, amikor többet olvastam, mert én is ki akartam menni, csak nem jött össze, de lehet, hogy a blog hatására maradtam itt, mert kicsit átéltem, hogy milyen lenne kint, és ez elég volt, hogy maradjak. :) Most megint fellángolt bennem az el innen, ahogy lehet, főleg, hogy kislányom most szeptemberben kezdi a sulit Hollandiában. Mondjuk én inkább Németországot preferálnám.
Mindig jó volt olvasni a "Mag" hozzászólásait, észrevételeit.
Szerintem van egy réteg, aki nagyon sokat olvasta a blogot, de nem kommentelt, és így kvázi a határátkelő láthatatlan olvasótábor tagja. Soha nem írtam hozzászólást, csak most az egyszer. Köszönöm a blognak a létezését, jó volt kicsit kiszakadni az itthoni valóságból.
Zsibuna

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.09.14. 15:20:28

Mi idén vagyunk kinn tizenkét éve, szerintem írok hamarosan ha nem gond :)

DieNanny CH 2021.09.14. 20:01:15

Nahát, tök véletlenül találtam rá erre a posztra.
Sajnálom, hogy vége a blognak. Most megnéztem, 4 nap híján 9 éve regisztráltam be. Az utóbbi pár évben már nem néztem minden nap, de bizony az első 6 évben minden reggelem ezzel kezdődött. Volt, hogy még első kommentelő is lehettem. (Ha Golf nem előzött meg...)
Szóval, megértelek titeket, az új posztokra azért még rá fogok nézni.

DieNanny CH 2021.09.14. 20:06:48

@zsibuna:

Poén lenne, ha kiderülne, talán tudom, ki a kislányod.
Bár az is igaz, több tucatnyian is kezdhetik ott most szeptemberben a sulit.
Az unokatestvérem barátnője is most ott kezd. 10 napja esküvőn voltak Mo-on, unokatesóm meg kiment hozzá az elmúlt pár napban.
Hm? Vajon egyről beszélünk?
:-)

Morgo1229 2021.10.06. 08:59:01

@SzZoole:
Örök barátságok tűnnek el!!!!! Bruhahaha

En mindig itt leszek neked. Ha nem is Hagaban, mert haza akarok menni. De valami fereglyukban.

Morgo1229 2021.10.06. 09:02:18

@Bredpitt Monika: mit csinaltal Kaposvaron ? Blachairlady es en is odavalosiak vagyunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása