oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. november 12. 19:59,  Utazás a kimondhatatlan nevű úton 86 komment

2023. november 12. 19:59 Határátkelő

Utazás a kimondhatatlan nevű úton

A legfrissebb poszt túlzás nélkül a szem ünnepe, ahogyan azt szerzője, Tamás nagyon pontosan megfogalmazta. Az amerikai New Hamsphire államban található Kancamagus Highway neve nyelvtörő még a helyiek számára is, de a környék egészen csodálatos – ősszel különösen. Tartsatok velünk!

ci_m.png

A nyugati partvidék bejárása után úgy gondoltuk, ideje lenne New England államait is megismerni. Terveztünk egy több hetes túrát ezekre a csodalatos vidékekre. A sok szépségből, amit útközben átéltünk, csak egy kis részt, mint a szívünkhöz egy közel állót szeretnénk bemutatni.

1_te_rke_p.png

2_ta_bla.png

Okay, a Kanc‘ már nem bennfentes tipp. Nem csak a "Leaf Peepers" tudják, hogy New Hampshire északi részén található, körülbelül 55 kilométer hosszú autóút New England egyik legszebb útja.

3_1.png

A Kancamagus Highway, mivel teljes neve még az amerikaiak számára is kimondhatatlan, rövidítve Kanc-nak nevezik, egy "Scenic Drive“ (festői út), Conway és Lincoln között.

4_1.png

5_1.png

Egy kanyargós, a késői nyár végén (Indian Summer) a Fehér-hegység színekben tobzódó erdői között vezető út.

6_1.png

Valószínűleg sehol máshol a "Fall Foliage", a lombos fák elszíneződése, olyan intenzív és színes, mint itt - egy ünnep a szemnek, a színek tűzijátéka, amely újra és újra megállásra kényszerít.

7_1.png

8_1.png

A Kanc mutatja a termeszet eredeti arcát, imponálóan gondtalan szépségével és extravaganciájával.

9_1.png

Természetesen itt soha nem vagy egyedül. még szakadó esőben sem. (Nekünk az első alkalommal nem volt szerencsénk, mert esett, emiatt egy későbbi időpontban visszatértünk, ellenben esőben a színek sokkal szebbek.)

10_1.png

Ugyanis a világ minden tájáról régóta érkeznek a Leaf Peepers, hogy megcsodálják a színes lombokat. A sűrű juhar- és nyírerdők gazdag sárga, vörös és narancssárga tónusokban tündökölnek.

Eredetileg a "Scenic Byway" két falusi útból állt. Az egyik Lincolnon, a másik Passaconawayn keresztül vezetett. A helyi indiánok vadász útjait követték. 1937-ben az utakat mindkét irányban meghosszabbították, és egyesítették a Kancamagus Highway név alatt. Az átmenő forgalom számára 1959-ben nyitották meg.

14_1.png

A lombok színes pompáját "indián nyárnak" is nevezik, és a terület valóban “indiánok” (Native Americans) tulajdona volt. A névadó Kancamagus ("a rettenthetetlen"), a penacooki indiánok főnöke. Kancamagus sokáig próbált békében élni a fehérekkel, mígnem az angolok többszöri szerződésszegése után elvesztette a türelmét és kiásta a csatabárdot.

1690 őszén habár feleségükkel és gyermekeikkel a családok újra egyesültek, ennek ellenére is folytatták a harcot. Végül újra tárgyalásokba kezdett, de nem sokkal ezután eltűnt, valószínűleg a családjával a Fehér-hegységbe ill. Kanadába ment.

15_1.png

Az érdeklődőknek számos lehetőségük van arra, hogy megismerjék az indián kultúrát New Englandben. Szívesen látják őket olyan rezervátumokban, mint a Maine-i Penobscots, az utazó mindenhol indián nevekbe és számokba botlik, mint például a New Hampshire-i Winnipesaukee-tó.

Egyes törzsek, mint például a vermonti abenakik, Új-Angliából Kanadába menekültek, hogy elkerüljék a fehérek uralmát. Mivel bíróság előtt nem tudják bizonyítani, hogy a 16. század óta az Egyesült Államokban élnek, az Egyesült Államok kormánya megtagadta, hogy bennszülöttként ismerje el őket, és nem ad nekik semmilyen támogatást.

A "Kanc" a Swift folyó mentén halad, melyet sűrűn fedett hidak ívelnek át, a White Mountain National Forest-en keresztül. Az útról a sűrű erdővel benőtt Saco-völgyre nyílik kilátás. Szűk szerpentinek vezetnek fel a csaknem 900 méter magas Kancamagus-hágóhoz, utána az út a idillikus völgyeken keresztül halad lefelé. A szaggatott völgyeket számos, két oldalon mintegy ezer méter magas hegyek szegélyezik.

Conway-hez hasonlóan Lincoln-t is, angol befektetők és telepesek alapították. A talaj azonban túl sziklás volt a bőséges terméshez. A környező erdőkben első osztályú fa volt, amelyet a 19. század közepe óta könyörtelenül kitermeltek. Ezt csak 1971-ben állítottak be. A kisvárosok ma főleg a turizmusból élnek, még akkor is, ha a legtöbb látogató csak az elszíneződött levelekre és New Hampshire “színes fáira" figyel.

Robert Frost költőt annyira lenyűgözte a Fehér-hegység természeti szépsége, hogy itt telepedett le, és írta híres költeményét: Megállni az erdőben egy havas estén.

20_1.png

A White Mountain Trail csodálatos útvonal a sofőrök számára. A Scenic Byway több, mint 160 kilométer hosszan kanyarog a Mount Washington Valley, Crawford Notch és Franconia Notch között kis falvakon és természetvédelmi területeken, New Hampshire csiszolatlan hegyein keresztül. Szintén keresztezi az Appalache-ösvényt, a gyalogösvényt, amely Maine-tól Georgiáig 3500 kilométeren keresztül halad át az Egyesült Államokon.

21_1.png

Egyedül a mackók megjelenésével kell számolni egy piknik esetén, mert jó szaglásukkal kilométerekről megérzik a süti illatát. Az arányok pedig igazán imponálóak.

22_1.png

23_1.png

Nem érdemes fára menekülni, mert vagy utánad mászik vagy leráz, mint egy érett gyümölcsöt.

24_1.png

A New Hampshire-i kiemelkedő hegyi élménye azonban a Mount Washington, amely 1917 méter magasan az Egyesült Államok északkeleti részének legmagasabb hegye. Az év nagy részében hó borítja. Bár lehet túrázni vagy autóval feljutni a legmagasabb pontjára, a csúcs elérésének leglátványosabb módja a legendás Mount Washington Cog Railroad utazás. A műszaki csoda 1869 óta működik. A gőzmozdonyok bő öt kilométeren át zakatolnak a feneketlen szakadékok mellett, és leküzdik a 25, sőt a végén 37 százalékos átlagos emelkedőt.

A bázisállomás a Mount Washington Resort közelében található, egy luxuspalota, amelynek vörös cseréptetői hívogatóan világítanak a Fehér-hegység hátterében. 1944-ben itt ülésezett az Egyesült Nemzetek Szervezetének pénzügyi konferenciája, a „Bretton Woods” volt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap kezdete.

29_1.png

Itt a helyi irodában kaptam egy “ez a motor megmászta a Washington-hegyet” matricát, és sikerült vásárolnom egy pólót is, amin az áll “nincs szükségem barátokra mert van egy Harley-Davidson-om“. Igen, a Harley egy életfilozófia (ahogy mondják, a motor csak ráadás), de az USA-ban utazni így autentikus.

30_1.png

"Ne azért hagyd abba a motorozást, mert öreg vagy, akkor fogsz megöregedni igazán, ha abbahagyod a motorozást."

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1718257025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2023.11.13. 07:54:11

Múltkorában olvastam, hogy Észak Amerikában át kell írni Korda slágerének, Hull az elsárgult levél, szövegét arra, hogy Hull a vöröses levél. Az itt lévő képek ezt meggyőzően bizonyítják.

fhdgy 2023.11.13. 09:25:09

@Bingobongo: igazad van, nem Korda Sándor, hanem Kozma József, bár a fordítástól erősen függ, hogy hervadt vagy sárga falevél.

Mikor már elküldtem, nem sokra rá gyanus lett a dolog, mert eszembejutott, hogy a

Sárga CITROËN lejött a fáról

De csak most tudtam reagálni, mert a kecskék ...

Shanarey 2023.11.13. 16:24:44

Ha tudnák, hogy a kancamagus magyarul mit is jelent :-)

fhdgy 2023.11.13. 16:45:15

@Shanarey: ami még egy kancát is elvarázsol???

littke 2023.11.13. 22:49:29

Ja az őszi színek nagyon szépek tudnak lenni, az idén az az érzésem, hogy jóval később érkeztek.
Mi 3 hete tettünk egy utat ( 3 naposat). Lake Placid-ba mentünk, innen ahol lakunk Ottawából. Oda vissza kb 2X250 km.
Az út 3. rendű elhagyatott országutakon megy, a GPS-re vagy bízva. Ez a része NY államnak (Észak-Nyugat) nagyon ritkán lakott. Gondoltam is ha netán lerobban a kocsink, hol talál itt az emberfia segítséget egy Volvo-ra?

fhdgy 2023.11.15. 17:40:36

Ha nem vagyok windischgrätz, akkor minek nektek új poszt???

dikusz. 2023.11.15. 19:55:47

@fhdgy: Ami azt illeti, a poszthoz eddig még nem érkezett érdemi hozzászólás.

A posztolót hiába várjuk, Mr Tellinghovon kilépett a blog.hu-ról, így ő sem tudja felpörgetni a kommenteket.
Ezért nem lelkesedem én se azért, hogy befejezzem a megkezdett posztjaimat. Az nem zavar, hogy egy idő után már más téma is előkerül, ez mindenhol így van. A poszttól függetlenül is ki tudnak alakulni érdekes, vicces beszélgetések. De az elveszi az ember kedvét, ha a még azok sem reagálnak rá, akik hozzá is szólnak néha.

Más: megjött a válasz az Inda ügyfélszolgálattól, itt van:

"Szia, tapasztalod még ezt a problémát?
Üdv, Az Inda csapat"

Ennyi...

Válaszoltam, bemásoltam amit kiirkál állandóan, most majd várhatok újabb 72 órát a válaszra...

fhdgy 2023.11.16. 08:19:21

@dikusz.: megtörtént a csoda! Nem piszkálódik már a sütikkel!

fhdgy 2023.11.16. 08:41:34

Újra végignéztem a képeket. Sokkal nagyobb a vörös levelek aránya, mint itt nálunk.

Van az amerikai vörös tölgy. Amerikából származik és összel vörös a levele, legalább is ott, innét kapta a nevét.

Itt a falu határában is van egy vörös tölgyes. Egyik nap direkt elmentem arra, hogy megnézzem, de inkább sárga mint vörös.

Asszimilálódott vagy csak tagadja, hogy migráncs?

dikusz. 2023.11.16. 08:59:15

@fhdgy: Akkor mára megoldották a problémát. A második levélben küldtem egy képernyőfotót, amin látható volt a probléma, le is írtam, hogy minden egyes lépésnél ezt írja ki. Nekik ezt nyilván nem volt gond megoldani.

fhdgy 2023.11.16. 09:31:12

@dikusz.: mégis gond volt, mert hány napig szüttyögtek vele.

dikusz. 2023.11.16. 11:39:53

@fhdgy: Pénteken írtam nekik, még aznap jött az e-mail, hogy 72 órán belül visszajeleznek. Hétvége volt, tegnap meg is jött a válasz, az, amit a másik kommentemben idéztem.

Tegnap késő este küldtem azt az üzenetet, amiben látható volt, a sütiválasztós link. Ma reggelre már nem volt gond, lehet ezzel a világrengető hiba megoldásával kezdték a napot...

fhdgy 2023.11.16. 11:59:04

@dikusz.: azt gondolom, hogy náluk nincs hétvége, 7/24-es redszerben van ügyelet.

dikusz. 2023.11.16. 13:12:12

@fhdgy: Ügyelet nyilván van, de ügyfélpanaszokkal csak munkanapokon foglalkoznak, ezért jött szerdán a válasz.

De mindegy, az a lényeg, hogy megoldódott a probléma.

kék madár 2023.11.16. 18:38:52

A kedvencem a Cherry Mtn a kornyeken meg persze a Gorge Franconiaban. De 30 ev alatt bejartam a kornyek osszes jobb turautjat. Az egesz eszakkelet legszebb panoramai innen lathatok szerintem

Csodabogár 2023.11.16. 18:40:32

@dikusz.: Nálam nem oldódott meg. Most mikor beléptem is kérte a süti dolgot. Miután ezt sok helyen kérik, már rá se rántok.
Bevallom, még nem volt időm elolvasni az új posztot, talán a hétvégén lesz egy kis szusszanásnyi időm.

dikusz. 2023.11.16. 19:37:45

@Csodabogár: Egyenlőre nekem működik reggel óta. Majd meglátom, meddig.

SzZoole 2023.11.17. 16:28:46

A posztban, amit el sem olvastam, nem is volt semmilyen cukrászda, mégis mindenki a sütikről beszél, ki érti ezt…….

Amúgy ki az a szőke maca aki a szegény medvét riogatja :-))

fhdgy 2023.11.18. 07:46:57

@SzZoole: kérlek, saját érdekedben viselkedjél szépen ama csinos nővel, különben ő fog riogatni téged a medvével!

SzZoole 2023.11.18. 09:30:27

@fhdgy: távol álljon tőlem az a szándék, nem akarok én sértegetni senkit, megaztán mégiscsak Vincebá ex-baratnőjéről van szó :-)

Vincebá meg átalakult medvévé :-)

gabors 2023.11.18. 20:51:29

sok ev utan voltam Mo-on es direkt elmentem felcsutra ...

Es (direkt kezdem a mondtot igy) igen van csonakazo to meg kisvasut az utak 100x jobbak mint az atlag vagy akar barhol. A falu EGYETELEN etterme nagyon jo volt nem is igen draga New York-hoz kepest

szoval mi a gond ? ...

A stadinba elfer a falu TIZSZER (1600 plusz minusz szaz lako es 16 ezres a stadion nem szamitva az extra VIP-t ) mi a gond Felcsut szepult.

Az "akadkemia-i koimplex valami lenyugozo nagyagu ... persze bemenni nem lehet csak ugy sot "vedelem" volt macko nacis valaki megkerdezte miert fotozok ....

Szoval ilyen "most" Orbanisztan felcsuton

gabors 2023.11.18. 20:56:13

Ja a regi M-1 rol kulon leagzo van szoval nem kelll "Bicskere" is bemenni ... ez kb CSaus baromsag ... de ez jo most eppen

Ajanlom itt a magyar hang Komp orszag ... videojat Keri-vel a heten talan jelent meg ... Orban 9 arca

SzZoole 2023.11.25. 11:57:48

Élt 10+ évet, béke poraira, ámen ✝️

fhdgy 2023.11.25. 21:12:16

@SzZoole: órákig nem tudtam bejelentkezni + a sütis zaklatás is újrakezdődött.

Testben és lélekben is megy a haldoklás.

NorthPier 2023.11.26. 22:26:53

Az én technikám, hogy belépve maradok, így nem idegesít fel ez marhaság.
Érdekes módon hosszú ideig beválik, aztán egyszer csak "minden külön értesítés nélkül" újból jelentkezik.

dikusz. 2023.11.26. 23:53:12

@TrueFood: Nem sikerült megoldást találni?

fhdgy 2023.11.27. 07:26:27

@NorthPier: korábban napokig bejelentkezve hagyott, mostanában naponta be kell jelentkezni. Aztán van, hogy nem is enged be.

Ehhez jön az állandó sütikkel való szórakozás. Ez nem a HA hibája, de hogy az üzemeltető, hogy nem kap a fejéhez, nem is értem.

fhdgy 2023.11.27. 07:33:25

@NorthPier: vicces eset, a telexen szokott lenni sakkfeladvány. A címlapon szépen megjelenik a sakktábla, a bábukkal együtt.

Ha rámegyek a feladványra, a sakktábla minden mezője fekete, a bábuk mind fehérek. Érdekes így megoldani a feladványt!

Tegnap reggel óta így van. Jó, elrontották, de senki nem veszi észre??? Ha észre is veszi, senki nem javítja???

NorthPier 2023.11.27. 21:32:36

@fhdgy: Keresem ennek a fenti két hozzászólásnak az előzményeit, hol vannak?
Csak azért, mert a "Hull az elsárgult levél"-ről nekem csak Máté Péter ugrott be, s direkt rákerestem, szöveg-, és zeneszerzők Malek-S.Nagy.

NorthPier 2023.11.27. 21:33:55

@NorthPier: Ja, nem a fenti kettő, hanem a két első hozzászólás.

NorthPier 2023.11.27. 21:40:13

@fhdgy: Nem is értem, miért nem tetszik, a sakk nem csak logika, hanem memória játék is :)
Ritkán én is játszom online, sudokut. Az egyik oldalon, amikor a rács fölé vittem a kurzort, megjelent az összes megoldás.
Ennél azért szerintem izgalmasabb, amikor az összes bábu fehér :-)

fhdgy 2023.11.28. 07:11:24

@NorthPier: megvannak, csak vissza kell görgetni.

Igen, megírtam, hogy tévedés részemről és korrigáltam is.

fhdgy 2023.11.28. 07:14:24

@NorthPier: érdekes lenne, ha az lenne az én bábum, amelyiket éppen akarnám.

Csodabogár 2023.12.01. 10:50:47

Meghaltunk. Béke porainkra.:-)

Ha valahol feltámadtok szóljatok. Jó társaság volt itt, mindig szívesen jöttem ide.

Süti cirkusz, még mindig tart, de engem ez nem nagyon zavar. Mostanában már szinte mindenhol ez van.
Viszont kétszer kellett törölnöm az előzményeket, mire hozzá szólhattam. .

dikusz. 2023.12.01. 13:53:13

@Csodabogár: Nekem azóta nem gond, amióta két hete jeleztem nekik. Semmit nem válaszoltak, egyszercsak működött.
Asztali számítógépem van, nem tablet/okostelefon, stb.

fhdgy 2023.12.01. 15:35:30

@dikusz.: A süti cirkusz visszajött, mobilon a bejelentkezés is problémás. A javítás csak átmeneti volt.

dikusz. 2023.12.01. 18:04:38

@fhdgy: Nem lehet, hogy mobilon problémás csak?

fhdgy 2023.12.01. 18:38:36

@dikusz.: A sütikézés Win 11 alatt, laptopon is jelentkezik.

Jelen pillanatban mobilon nem tudok bejelentkezni, így laptopról írom ezt a hozzászólást.

Mindjárt megnézem, hogy Linux alatt mi a helyzet.

fhdgy 2023.12.01. 18:46:11

@dikusz.: Linux alatt, FireFox böngészővel, gond nélkül be tudtam jelentkezni és sütikézés sincs!

Az ámítástechnika egyre inkább okkult tudomány! -:)

fhdgy 2023.12.01. 18:51:33

@dikusz.: Most megint Linux alól, FireFoxból írok, a Win 11 FireFox kombóról:

Sütikézés van, bejelentkezni nem lehet!

Totál káosz???

fhdgy 2023.12.01. 18:57:09

@dikusz.: Most Win 11 alól, Chrome böngészővel:

Nincs sütikézés és be is lehet jelentkezni.

Teljes káosz a köbön???????????????????

fhdgy 2023.12.04. 07:29:12

Az örök élet kamú? Nincs feltámadás?

SzZoole 2023.12.04. 11:07:44

@fhdgy: “ Nincs feltámadás?”

Az nincs, újjászületés van! Tegnap vörösboros marhalábszárat főztem, gerslit volt mellé. Egy púpos tányérral be termeltek, reggel úgy szálltam le a wécéről, mint egy férfi bicikliről, teljesen úgy éreztem mintha újjá születtem volna :-)))

fhdgy 2023.12.04. 14:12:50

@SzZoole: Nem újjászületés van, hanem feltámadás!

Feltámadt a gyanúm, hogy sokat ettél!

SzZoole 2023.12.04. 14:54:00

@fhdgy: “ Nem újjászületés van, hanem feltámadás!”

Azt csak a főnix madár tudja, feltámad hamvaiból:-))

A marha lábszárból készült pörkölt, nem paprikás és nem gulyás, tipikusan az az étel, amivel nem tudok/birok jól lakni, akár mennyit meg birok enni belőle :-)

dikusz. 2023.12.04. 20:59:41

@fhdgy: Tudtál sütítleníteni? Nekem eddig volt szerencsém, két perce újra kezdődött...:(((

fhdgy 2023.12.04. 23:17:14

@dikusz.: Utálom a sütiket! Nem hagy nyugton.

SzZoole 2023.12.05. 09:05:51

@fhdgy: “ Utálom a sütiket!”

Én is, a feleségem cukrászmester, közel 30 éve vagyunk együtt, el tudod képzelni?

Amúgy a süti már olyan nekem mint a nőgyógyásznak a p…a :-)))

dikusz. 2023.12.05. 16:05:05

@fhdgy: Írtam az ügyfélszolgálatnak e-mailt, megint azt válaszolták, hogy utánanéznek a problémának, és 72 órán belül válaszolnak.

Te nem írtál még nekik? Szakszerűen le tudnád írni nekik mi a gond, én csak a képernyőfotót tudtam bemásolni.

Arthamyr 2023.12.06. 07:43:04

@dikusz.: Az tökéletesen elég, ez nem egy nehezen reprodukálható hiba, inkább azért kell komoly erőfeszítéseket tenni, hogy ne jöjjön elő.
Szerintem lehet, hogy egyszerűen leszarják. Nincs benne sok pénz (és amúgy sem biztos, hogy piaci alapon működik az üzemeltető cég), gyakorlati haszna csekély.

fhdgy 2023.12.06. 12:23:46

@dikusz.: Nem írtam nekik, de itt van egy teszteredmény, három operációs rendszerre és 6 böngészőre. Ha ezt elküldöd nekik, sokat segítesz nekik, ha ők is úgy akarják!!!

Win 11 Avast Secure Browser Verzió: 119.0.23105.160 (Hivatalos verzió) (64 bites) be lehet lépni, de sütikézik
Win 11 FireFox 120.0.1 ( 64 bites ) be lehet lépni, és nem sütikézik
Win11 Google Chrome Verzió: 120.0.6099.63 (Hivatalos verzió) (64 bites) be lehet lépni, és nem sütikézik
Win11 Microsoft Edge Verzió: 119.0.2151.97 (Hivatalos build) (64 bites) be lehet lépni, és nem sütikézik
Android 13 Samsung A14 Samsung Internet Verzió 23.0.1.1 nem lehet belépni, és sütikézik
Linux OpenSUSE Leap - 15.1 FireFox for OpenSUSE Leap 168.2.0esr (64-Bit) be lehet jelentkezni, és nem sütikézik

dikusz. 2023.12.06. 13:19:45

@Arthamyr: Leírták a megoldást, de nem mentek le az én tudásszintemre...
Telefonos segítséget kell kérnem a fiamtól.:)

dikusz. 2023.12.06. 13:23:54

@fhdgy: Kaptam választ tőlük, továbbítom neked e-mailben.

Nekem mandarinul van, halványlila fogalmam sincs miről van szó.

SzZoole 2023.12.06. 20:28:50

@fhdgy: bissztos vagyok benne, hogy ez tecceni fog :-))

ibb.co/XYmbkdz

fhdgy 2023.12.06. 21:39:46

@SzZoole: Ha valóság lenne, nemcsak egy kép!!!

Így csak fájdítja a szívemet.

fhdgy 2023.12.06. 22:54:11

@kék madár: Erősítsd a csapatot, akkor nem!

SzZoole 2023.12.09. 15:10:55

Kis karácsony nagy karácsony kisült e már a süti :-)))

fhdgy 2023.12.09. 16:28:05

@SzZoole: a süti köszöni szépen, de él és virul.

Legalább annyi történt, hogy mobilon is be tudok jelentkezni.

ferry999 2023.12.10. 17:01:07

Három böngészőt próbáltam ki, csak Firefox esetén jelentkezett ez a hiba, Icedragon és Edge esetén nem. Mintha a Firefox nem jegyezné meg a sütibeállításokat, és minden oldalletöltésnél újra meg kell kérdeznie. Szerintem nemcsak a Blog.hu hibája, hanem a böngésző valamelyik automatikusan települt frissítéséé is.

taga20 2023.12.10. 17:01:14

@fhdgy: mind meg fogunk dögleni.

én szerettem benézni ide, mert én is határátkelő vagyok, csak itt maradtam orbanisztánban!;)

búcsúzóul egy kis zene, egy könnyű;)

www.youtube.com/watch?v=xOzgft37uGY&pp=ygUTaGFsw6FsdMOhbmMgYmFsbGFkYQ%3D%3D

kenu ibrahim 2023.12.10. 17:01:26

@Csodabogár: én nem szeretnék nyugger lenni, me ahogy olvasom, ako semmire sem lesz időm:)))))))))))))))))))))))))

Mr.Tellinghovon 2023.12.10. 17:01:31

Huh, de nagy a mozgás ! És akkor meg én tettem tönkre a blogot?

anderlecht 2023.12.10. 17:01:34

Nincs megjelenési lehetőség, valami nem működik, vagy az inda vagy nincs moderáció. Akkor hasta la vista, baby

Mr.Tellinghovon 2023.12.10. 17:01:36

@fhdgy: "különben ő fog riogatni téged a medvével!

Ahogy ismerem, biztosan

anderlecht 2023.12.10. 17:01:40

Mikor szoktak általában megjelenni a kommentek!

anderlecht 2023.12.10. 17:01:42

@SzZoole: „ex-baratnö“

Miert megette a medve? Lehet, hogy nála van a mézesbödön kulcsa így a nagy brummm hűséges társként követi minden jóban és rosszban

anderlecht 2023.12.10. 17:01:48

Sziasztok

Erre tévedtem, mert az index első oldalán szerepelt a blog. Ahogy látom túl nagy tolongás azért nincs.

Az index/ blog csapatnak egy javaslat van a belépési problémák kezelésére, a frissítés! Ennek ellenére naponta vacakol

2023.12.10. 17:01:49

Ámulni még, ameddig még lehet,
amíg a szíved jó ütemre dobban,
megőrizni a táguló szemet,
mellyel csodálkoztál gyerekkorodban.

Elálmélkodni megszokottakon:
az andezitre plántált ősi váron,
virágokon, felhőkön, patakon,
az azúrban kerengő vadmadáron,

a csillagon, ha végtelen terek
hajítják át a késő-nyári égen.
S ámulva szólni: Most voltam gyerek.
S vén volnék már, – s itt volna már a végem?

Áprily Lajos

1887. november 14. — 1967. augusztus 6.

költő, műfordító

2023.12.10. 17:01:55

@kék madár: „ Gorge Franconiaban”

Az tényleg szép és nem olyan megerőltető, nekem a szurdok mohával borított gránitsziklái sok hasonlóságot mutatnak az ausztriai hegyek szurdokaira. Milyen mega erők lehettek itt, amik a sziklákat így össze-vissza dobalhattak.

A kilátás csodalatos az acadia nemzeti parkban is, A 466 méteres Cadillac-hegy csúcsáról lenyűgöző kilátás nyílik az Atlanti-óceánra és a sok kis tengeri szigetre. Akik pedig nem csak a naplementét imádják, Innen fentről látható először a napfelkelte az Egyesült Államokban

Amerika csodalatos

2023.12.10. 17:01:58

@fhdgy: migrancs?

Valószínű a speciális mikroklima okozza. Megvan az oka annak, hogy ősszel a levelek színe megváltozik: tavasszal és nyáron a zöld levelek pigmentje, a klorofill, amely elengedhetetlen a fotoszintézishez, dominál. Lefedi a többi pigmentet.

Ahogy a levélzöld ősszel lassan eltűnik, a többi pigment előkerül. De ettől is érzékennyé válik a lombozat ősszel. A túl sok napfény károsíthatja a leveleket, miközben a fotoszintézis még mindig zajlik a szövetükben. A színezés ekkor védelem.

Az USA északkeleti részén nagyon napos az ősz, ezért az erdők különösen intenzív színűek.

SzZoole 2023.12.11. 11:35:10

Pörög a blog, mint a búgócsiga, nem győzöm visszaolvasni :-)

anderlecht 2023.12.11. 17:51:17

Nem semmi, egy het után jelent meg amit írtam, lenyűgöző ez a gyorsaság

SzZoole 2023.12.12. 11:36:14

Most ez hogy van, felkínálta a sütit, én elfogadtam, de mikor kapom meg? :-)))

SzZoole 2023.12.12. 15:32:49

Dörög, villámlik, esik, 11 fok van, faszányos tavaszias időjárás tél haván, ez már a vég……:-))

anderlecht 2023.12.12. 16:26:04

@SzZoole:

Mire vágysz? Mákos beigli jó lesz?
14.10 dec.12

SzZoole 2023.12.13. 15:45:39

@anderlecht: nem az nem lesz jó, de nem a krematórium büféjéből, mert az gyanús :-)

Amúgy meg te ki vagy, az új Vincebá?

SzZoole 2023.12.13. 15:47:27

@anderlecht: ja, amúgy a hamuban sült pogácsa az kimaradt a mondandómból :-)

anderlecht 2023.12.13. 21:46:32

@SzZoole: “ Amúgy meg te ki vagy, az új Vincebá?”

Az meg kicsoda?

SzZoole 2023.12.15. 16:47:21

@anderlecht: “ Az meg kicsoda?”

Az, akit elvitt a medve :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása