oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. január 03. 06:30,  A norvégok megértése és használata 326 komment

2023. január 03. 06:30 Határátkelő

A norvégok megértése és használata

Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt.

norve_gia_aker_brygge.jpegAz oslói Aker Brygge

Norvég beszélgetések (vannak ilyenek?)

Néhány különleges helyzettől eltekintve a norvég természeténél fogva néma. Norvégiában ezért a csendet az okossággal társítják. A norvég kultúrában számos, ezt idéző idióma létezik: „A beszéd ezüst, a csend arany”, „A legmélyebb talajban van legcsendesebb víz", „Az üres kukák adják a legtöbb zajt”, stb.

A norvégok hallgatásának, a beszélgetésekkel, pletykákkal szemben mutatott bizalmatlanságának (mint a legtöbb nemzeti sajátosságnak) történelmi, földrajzi, éghajlati háttere van.

8000 évig minden norvég a saját barlangjában élt, saját fjord vagy önálló vízesés mellett, a magas fennsíkon (fjell) csak a családjával körülvéve. Más szóval: 8000 évig a norvégnak a közeli rokonokon kívül nem volt senkije, akivel beszélhetett volna. Kérdés persze, hogy velük miről társaloghatott, amikor 8000 éve éjjelt és nappalt együtt töltöttek.

Ezért a norvég 8000 évig teljesen néma volt. Ez idő alatt azonban természetesen nem volt mentes egy bizonyos belső kényszertől, hogy véleményét a többiek tudomására hozza. Amikor ez a szükséglet túl erőssé vált, kiment és keresett egy lapos követ, majd üzenetet faragott bele.

Az akkori felszereléssel elég unalmas és időigényes lehetett betűket, rúnákat vésni a kőbe. Az üzenetek ezért viszonylag rövidek voltak: „Én, Thor, felemeltem ezt a sziklát, vagy „én, Thor” vagy csak „én”. Vagy valami hasonló.

8000 év után a norvég először látott más embereket (szomszédokat), ezt azonban nagyon messziről - más fjellen vagy a fjord túloldalán. 

Elkezdett kiabálás útján kapcsolatot teremteni velük, bár a nagyobb távolság miatta a mondandót elég röviden kellett összefoglalni: „Tűnj el innen”. De például nem kiáltotta ki, hogy „szeretlek”, mert a félénk emberek ezt nem kiáltják

Eközben a norvégnak akkoriban más lehetőségei is voltak érzelmei kimutatására. Haragját vagy dühét ki tudta fejezni avval, hogy kiment, és kivágott egy fát, vagy nagy köveket dobott a vízbe. Ha szeretetet akart kifejezni, elmehetett az erdőbe, találhatott egy jávorszarvast vagy medvét, hogy megölje, az állatot a hátán hazavigye és szerető kedvese ölébe tegye.

Ez azt jelentette: „Szeretlek, meg foglak védeni, óvni és biztosítom gyermekeinknek az élelmet jó és rossz időkben a végsőkig.” (És ha lehetséges, anélkül, hogy Norvégia az EU tagja legyen.:-)))

A mai korban a norvégoknak nincsenek ilyen lehetőségei. Ma erdővel kell rendelkezned, hogy kivághasd a fákat, a medve pedig védelem alatt áll, míg a szerelem az év bármely szakában váratlanul lecsaphat.

A ma élő átlag norvégnak sajnos nincs lehetősége arra, hogy Grönlandon sílécen átkelve vagy szalmakosárban áthajózza az Atlanti-óceánt, érzéseit ezen úton kommunikálva. Különben is: a 8000 éves kommunikációs szokás rögződött, üzenetek kőbe vésve vagy a széllel szemben ordítva nagy távolságra nem erősítették benne azt a késztetést es képességet hogy szeretne hosszú beszélgetéseket folytatni.

Ráadásul Norvégiában hideg van. -20 fokban nem ül sokáig az ember járdára kihelyezett kávézókban, és nem folytat hosszú, kimerítő beszélgetéseket a művészetről, az ételekről, a sajtokról, a futballról, az éves szőlőszüret, szerelem vagy „az élet értelméről”.

Ha a norvég ilyesmiről akarja kifejezni a véleményét, megteszi otthon. Nem beszél róla, hanem könyvet vagy levelet ír és elküldi ezt a levelet a helyi újságnak. Nem csoda, hogy lakosságarányosan a világon Norvégiában van a legtöbb szerző és újság.

A norvég és az alkohol

Mivel a norvég magányosan élt a barlangjában 8000 évig, akkoriban nem volt a környéken piaca a kereskedelmi pálinkagyártásnak. A norvégnak tehát saját magát kellett menedzselnie ezen a területen. Otthon, barlangjában (később a farmján) készítette el az alkoholos italokat.

Üveget és palackot azonban nem tanult meg készíteni, Emiatt a késztermék tartósítása gondot okozott számára. A norvég úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy egyszerre megitta. Utána, amikor bement az erdőbe, boldog volt, elégedett és az egész világ felé barátságos.

Ha egy ilyen napon találkozott egy jávorszarvassal, medvével vagy valami hasonlóval, gyakran meleg szavakat mondva közeledett feléjük, például: „Remek fickó vagy”, és előkészületeket tett, hogy megsimogassa az állat fejét.

A tökéletesen józan állat úgy érezte, a kedvesség csak álca, és fenyegetésként értékelte, egyes esetekben megölve vagy megharapva a norvégot, eltávolítva egy vagy több karját, esetleg lábát.

Ezek a tapasztalatok, együttesen az üres palackok hagyományos hiányával együtt, ahhoz vezettek, hogy a norvég nagyon tiszteli a részeg állapotot, tudván, hogy az félreértésekhez és kellemetlenségekhez vezethet az erdőben, azért iszik meg ma mindent, mert nem tudja, hogy holnap él-e még.

Statisztikailag a norvég alkoholfogyasztás összehasonlítva más országokkal, viszonylag alacsony. A statisztikák szerint

- a dán egy év alatt 11 liter bort, 116 liter sört és 1,7 liter tömény szeszesitalt iszik meg.

- a franciáknál: 101, 45,2 és 3,5;

- az angolnál: 5,7, 118 és 4,1;

- a németeknél: 22, 148 és 4,1.

Ezzel szemben a norvég csak 3,2 liter bort, 45,1 liter sört és 1,2 liter töményt nyakal be.

Tehát bár a norvég alkoholfogyasztás az egyik legalacsonyabb Európában, néha úgy tűnhet és hangozhat, mintha ez nem így lenne. Ez azért van, mert a dánok, angolok, franciák stb. minden nap isznak egy keveset a teljes statisztikai időszak alatt.

A norvégok ellenben a fent említett okok miatt gyakran az összes statisztikát egyszerre kapják (és isszák) meg. Ez gyakran a Dániába vagy más országokba tartó kompokon utazva történik. Szóval pusztán statisztikailag többnek tűnik a pálinka, mint amennyi valójában.

Miként régen, amikor részegen ment be az erdőbe, és kedvesen beszélt a medvével és a jávorszarvassal, a norvég ma is valami hasonlót akar csinálni. Akár a kompon van úton Dániába, akár más ország másik városában: az éves statisztikák megivása után boldog, elégedett és barátságos.

Aztán néha a táncparkettre lép vagy kimegy az utcára, mindenkit köszönt, akivel találkozik („Halló, halló!") és megpróbálja megsimogatni a fejét vagy megölelgetni. Ezt sok külföldi félreérti (emlékszünk a jávorszarvasra és a medvékre?) és fenyegetőnek érzi a norvégot, ezért ráüvöltve elhallgattatja vagy ellökdösi.

Ezután a norvég szomorú lesz, és elkezdi a csalódástól puszta tehetetlenségből levegőbe dobálni a karjait, roppant kínosan viselkedve, a pincért vagy valami és valaki mást esetlenül fellökve.

Ittasan a norvég néha beszédes lesz. Ebben az állapotban hirtelen birtokolja több idegen nyelv (francia, olasz, orosz stb.), ismeretét anélkül, hogy valamelyiket is tanulta volna. Emellett az este folyamán megoldja a világ legtöbb problémáját. Ha az amerikai elnök, az ENSZ főtitkára vagy más, a világ jövőjét befolyásoló hatalmasság a részeg norvégre hallgatna és tanulna tőle, a Föld egészen másképp nézhetne ki.”

Mr.Tellinghovon posztja Odd Børretzen “Wie man ein Norweger versteht“ könyvén alapul.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218016816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.01.10. 19:01:26

@Csodabogár: “ Rettenetes lehet ilyen állandó aggodalomban és félelmek közt élni”

Ez az, a társadalmat állandó félelemben kell tartani, igy lesz belőle egy irányítható “ birka” nyáj.

fhdgy 2023.01.10. 19:04:21

@Csodabogár: "megtanulni a jelenlegi klímával élni".

2008-ban vagy 9-ben Nagyfaluban ( Bp. ) volt dolgom. Fontos volt, hogy ne késsek, ezért korán mentem, így volt időm a Mamutban nézegelődni. A galérián volt egy kiállítás, pl. mi másból, mint mamutokból. Ott feketén-fehéren írva vagyon, hogy a jégkorszakban is voltak időszakok, amikor a mai Magyarország területén melegebbek voltak, mint napjainkban. Akkor most mi van???

fhdgy 2023.01.10. 19:08:20

@Mr.Tellinghovon: A Föld forog tovább! A kérdés csak egy apróság. Velünk vagy nélkülünk?

Amikor a Nap majd kihűl, mi már régen kihaltunk, de a Föld ettől még forog tovább!

Csodabogár 2023.01.10. 19:14:01

Jómagam a klíma katasztrófában nem hiszek csak a változásban, amihez majd szépen hozzá idomul az emberiség.
Félelem nélkül élni jó és ebből én nem engedek! Covid alatt is mindig azt hangoztattam, hogy a félelem árt az immunrendszernek. Ezt csak úgy magamtól mondogattam a rettegő ismerősöknek. Aztán nem rég olvastam, hogy valaki bebizonyította azt amit én csak úgy mondogattam.:-)

fhdgy 2023.01.10. 19:33:10

@Csodabogár: Régészeti leletek bizonyítják, hogy több ezer évre visszamenőleg is voltak klímaváltozások, amibe kultúrák is belebuktak.

Lenne egy javaslatom: a régészek írjanak össze ezek közül néhányat ( mondjuk egy tucatot ). Hely, idő, hatás, stb.

A klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.

Ha a magyarázatokat el lehet fogadni hitelesnek, akkor az alapján magyarázzák meg, hogy mi történik napjainkban. Ha ezen is túl vagyunk, akkor jöhet az extrapoláció!

Addig pedig riogatás nélkül mars a dolgozószobába!

SzZoole 2023.01.10. 19:39:43

@fhdgy: “ A klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.”

Sokan voltak az állatok, mamutok, bölények meg dinók akik tele böfögték meg tele finogták a levegőt oszt attól változotott a levegő :-)))

2023.01.10. 19:43:13

@fhdgy: “ klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.”

Tudod érdekes módon Angliában az ipari forradalom idején, amikor meg nem voltak mindenfajta szűrők, meg az emberiség sem volt ennyire tudatos, volt a legkisebb károsanyag kibocsátás.

2023.01.10. 19:45:47

@SzZoole: “ Sokan voltak az állatok, mamutok, bölények meg dinók akik tele böfögték meg tele finogták a levegőt oszt attól változotott a levegő :-)))”

Ezért részesítem előnyben a marhahúst, ha sikerül felennem őket akkor hozzájárulok hogy kevesebb metán kerüljön a légkörbe.

fhdgy 2023.01.10. 19:59:15

@Mr.Tellinghovon: Abszolút értékben vagy fajlagosan?

fhdgy 2023.01.10. 20:00:44

@Mr.Tellinghovon: Ez nem biztos, hogy így van.

Babgulyás marhahússal, hát itt nagyon összeadódnak a szinergiák!

fhdgy 2023.01.10. 20:03:35

@SzZoole: Ezt kéretik egy tudományos dolgozatban prezentálni. Még az is lehet, hogy elismerésül meghívást kapsz, mint kitüntetett, Stockholmba és Jancsi Karcsi társaságában még Grétikével is elbeszélgethetsz!

DE: szagmintát vigyél!

fhdgy 2023.01.10. 20:12:50

@SzZoole: Bocs, nem Jancsi Karcsi, hanem Karcsi Guszti!

Még annyit tennék hozzá, hogy a szagminta inhaláltatásával egy újabb találkozót, mondjuk egy év múlva, eszközölhetnél ki.

Csak fel kellene tenned egy reprezentatív kutatás keretében, ott a helyszínen a kérdést, hogy akkor most a bölények, mamutok, dínók biogáza a kellemesebb illatú vagy a más elven működő szerkezetek kipufogóinak gáza?

Mert ugye, mindegyik kipufogógáz.

2023.01.10. 22:11:34

@SzZoole: “ Pinky bAndi megint címlapos :-)))”

Tudjuk tegnapi hír:-))))
Mondjuk én nem ismertem, de érdekes figura lehetett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 22:44:34

Na, ilyenkor egy nagy face palm lebeg a szemem elott...a sok climate change fear mongering ember sopankodik, hogyan is lehetne a katasztrofakat megelozni...Ehhez kepest olyan - egy jozan esszel rendelkezo ember szamara is- orult otlettel alltak elo evekkel ezelott itt LA-ban, hogy az LA river (ami inkabb a hegyekbol lezudulo csapadek oceanba vezetesere hivatott) medret kibetonoztak (!)...Persze, hogy ez azt is megakadalyozza, hogy a foldbe szivarogjon a sok csapadek. Igy most nem csoda, hogy sok helyen helyi aradasokat okoz itt a varosaban.

Ok, ertem, hogy a sarcsuszamlasok megakadalyozasara (is) talaltak ki ezt a modszert, de meg egy olyan laikus, mint en, is latja, hogy ez mekkora hulyeseg volt...

FutureFry 2023.01.10. 22:55:22

@Mr.Tellinghovon: "Tudod érdekes módon Angliában az ipari forradalom idején, amikor meg nem voltak mindenfajta szűrők, meg az emberiség sem volt ennyire tudatos, volt a legkisebb károsanyag kibocsátás.”

Ez a kijelentés nekem nem igazán tűnik tényszerűnek, legalább is pl. a londoni légszennyezés esetében:
ourworldindata.org/london-air-pollution

“As we see, from 1700 on, London experienced a worsening of air pollution decade after decade. Over the course of two centuries the suspended particulate matter in London’s air doubled. But at the very end of the 19th century the concentration reached a peak and then began a steep decline so that today’s levels are almost 40-times lower than at that peak.”

FutureFry 2023.01.10. 22:59:45

@Zsuzsi65: “... orult otlettel alltak elo evekkel ezelott itt LA-ban, hogy az LA river (ami inkabb a hegyekbol lezudulo csapadek oceanba vezetesere hivatott) medret kibetonoztak (!) ...”
Mondjuk tudtommal azt 1938-ban betonozták ki [1], akkoriban a “climate change” szerintem nem volt igazán szempont….
[1] la.curbed.com/2015/8/19/9936922/la-river-history-before-concrete-after-photos

2023.01.10. 23:00:55

@Zsuzsi65: “ medret kibetonoztak”

Nálunk most állítják vissza a természet által kialakított eredeti állapotot.

2023.01.10. 23:03:42

@FutureFry:

i mentioned england and not london. As is well known, the capital has a special situation

FutureFry 2023.01.10. 23:05:17

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @fhdgy:
Bizonyos becslések/mérések alapján az állattényésztés kérődző állatai (főleg szarvasmarha) által kibocsátott metángáz (magyarul tehénfing :), ami erős üvegházhatású) nem nagy, de talán nem is elhanyagolható mennyiséggel jár hozzá az ilyen típusú károsanyag-kibocsátáshoz:

www.ccacoalition.org/en/file/1756/download?token=A9F9q0xV

“…
• Globally, ruminant livestock produce about 2.7 Gt CO2 eq. of enteric methane annually, or about 5.5% of total global greenhouse gas emissions from human activities.
• Cattle account for 77% of these emissions (2.1 Gt), buffalo for 14% (0.37 Gt) and small ruminants (sheep and goats) for the remainder (0.26 Gt). 

...”

FutureFry 2023.01.10. 23:06:31

@Mr.Tellinghovon: “,,, Although London was arguably one of the worst polluted cities during this time (and often referred to as the “Big Smoke”), many other industrial cities across Great Britain (and indeed across other nations) experienced similar air pollution problems.  ..”

2023.01.10. 23:25:43

@FutureFry:

Lehetséges. Valamikor egy tudományos folyóiratban olvastam az iparosodás ártalmairól, amit írtam. Magas korom ellenére, nem voltam ott, hogy személyes tapasztalatom legyen. :-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 23:26:24

@FutureFry: akkor meg nem, de miota elkezdtek vele riogatni, nem gondoltak arra, hogy a beton nem igazan a legjobb megoldas? ;) egy csomo helyen azt latjuk, hogy a problema effektiv megoldasa helyett csak a sirankozas megy, hogy a klima valtozas mekkora katasztrofakat idez elo...akkor rajta, tessek megoldast keresni:
az arviz veszelyes helyekre nem adni ki epitesi engedelyt; magasabb gatakat epiteni; atgondoltabb erdogazdalkodas...stb stb...Tudom, az allami burokracia malmai lassan orolnek mindenhol. De ha igazan meg akarnak oldani ezeket a problemakat, lenne ra lehetoseg...

2023.01.10. 23:29:04

@FutureFry:

Ha el gondolom hogy Diesel autókhoz való adalék adBlue is szarvasmarhahoz köthető, a következő energia forrás lehetne metán is

FutureFry 2023.01.10. 23:47:15

@Zsuzsi65: Azért van terv kicsit visszaalakítani az LA river-t [1]. Persze nem tudom, hogy most éppen hol tart (meg ez csak egy kis szakasz), és persze a bürokrácia gyakran a “zöld” megoldásokat is lassítja [2], de azért azt nem mondanám, hogy “csak a sirankozas megy”. Pl. Az Elwha folyó esetében személyesen is láttam, hogy milyen most, hogy a viaszalakítás keretében kivett gát (“the largest dam removal in U.S. history”) után a természet “visszaveszi ami az övé” [3]. Igaz a vízenergia még mindig zöldebb mint sok más megoldás, szóval ez számomra egy kicsit ambivalens is…

[1] spectrumnews1.com/ca/la-west/environment/2022/01/19/los-angeles-river-restoration-project
[2] trueskyenergy.com/bill-mahers-trouble-with-solar/
[3] www.nps.gov/olym/learn/nature/elwha-ecosystem-restoration.htm

Zulu4321 2023.01.11. 00:22:38

@fhdgy: Nem lennek ennyire biztos. Halistennek egyre inkabb teret kapnak azok (tudosok, hangsulyozom), akik meg merik fogalmazni az ellenvelemenyt, es szamon merik kerni a fals elemeket a narrativaban. Erdemes tajekozodni, nem csupan elfogadni, es tovabbtulkolni, amit megprobalnak lenyomni a torkunkon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 00:46:25

@FutureFry: Terv az van, de hogy abbol valaha lesz-e valami, ketlem ;) Egyelore a hajlektalanok uraljak a terepet ;(

www.youtube.com/watch?v=b5h1TgAIBn8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 00:59:46

@Zulu4321: CA elen jar ebben a "net zero" oruletben...:( egy kicsit belulrol latva (CA Air Resourves Board-nal dolgozom) tudom, hogy pl. a kozossegi forumokon (egy bevezetendo torvenyt kotelezoen ki kell adni public opinion meghallgatasra), rengeteg kamionos es szallitasi vallalkozo mondta/mondja, hogy ezek a torvenyek ellehetetlenitik a csaladi vallalkozasokat, mert olyan draga technologiat akarnak kotelezove tenni, amit nem tudnak ezek a vallalkozasok finanszirozni.

Es persze ne is beszeljunk a mara mar elegge ismert - es persze a kornyezetvedok altal szonyeg ala soport - problemakrol, mint pl. gyerekmunka alkalmazas az elektromos autok elemeihez szukseges litium banyaszatban stb stb.

www.theguardian.com/environment/2021/jan/03/child-labour-toxic-leaks-the-price-we-could-pay-for-a-greener-future

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 02:31:59

A blog (eredeti) temajaba vago, nagyon erdekes mini sorozat Friderikusztol. A bp-i repteren szolit meg embereket, varakozokat, vagy erkezoket. Sok erdekes emberi sors, tortenet.

www.youtube.com/watch?v=CrtksGaLLqA
www.youtube.com/watch?v=g3Sw5Eah_4A

fhdgy 2023.01.11. 07:48:40

@Zulu4321: A megsülünk vagy megfagyunk közül az egyik biztos bejön.

A nap energiája előbb-utóbb kimerül ( hány milliárd év ? ).

fhdgy 2023.01.11. 07:54:03

@FutureFry: A Föld él! Még!

Ha túl sok metán lenne a levegőben, akkor a Föld kitenyésztene olyan élőlényeket, mechanizmusokat, amik abból élnének. Semmi nem veszne kárba.

A kérdés csak az, hogy tudnánk-e örülni ennek vagy bakker, egy még nagyobb megoldandó probléma.

Egy dolgot tudomásul kellene venni: a Föld a saját tengelye körül forog és nem körülöttünk.

Tetszik, nem tetszik? Egyre megy!

2023.01.11. 10:26:04

@Zsuzsi65:

Megnéztem az első részt, érdekes sorsok, jópár igazság elhangzik mondhatnám úgy, első látásra hétköznapi emberektől.

Soha nem lehet tudni, hogy ki mögött milyen élettörténet van ezért kell óvakodnia egy másik személy felületes megítéléséről. Több alázat és tisztelet kellene, nemcsak egymás hanem a természet iránt is. Jót tenne a klimanak!

2023.01.11. 10:31:24

@Zsuzsi65: “ problemakrol, mint pl. gyerekmunka alkalmazas az elektromos autok elemeihez szukseges litium banyaszatban”

Ezért szemforgató a fanatikus öko társaság. Nekem az az állítás tetszik legjobban, hogy ne vállaljanak gyermeket mert az az öko szisztéma túlterhelése. Hogyan lehet jövőről beszélni következő nemzedék nélkül?

fhdgy 2023.01.11. 11:19:07

@Mr.Tellinghovon: Jó lenne tudni, hogy mennyi lehetne a Föld népességeltartó képessége.

A jelenlegi technológiával, de egy jobb elosztási rendszerrel?

Másik oldalról, meddig fejleszthető még a technológia?

Ha ezekre nem tudunk megfelelően reagálni, akkor mit lehet mondani a következő nemzedékről???

Halva született ötlet? Jó, ez még odébb van, de tényleg és mennyivel???

Zulu4321 2023.01.11. 14:43:49

@Mr.Tellinghovon: Kedvelem BL-t, regebben rendszeresen hallgattam az Egy Bogar Naplojat, ismered? www.youtube.com/@egybogarnaploja/videos
@Zsuzsi65: Igen, pontosan, vannak a moralis vetuletek is, de a tudomanyos ervek is rendkivul egyoldaluak, nagy elhallgatasok mennek az osszkepet illetoen. Erdekes a magyar NASA tudos sztorija is, biztos ismered (talan Miskolczi?).
Fridi uj musorabol lattam vmelyik nap reszletet, nem kedveltem ot sose, de udito latni, hogy mennyire hatterben tud maradni es alazattal kerdezni. Nem volt mindig igy:)

Golf2 2023.01.11. 15:07:13

@fhdgy: 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam. Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak fideszes politikusokkal, többek között miniszterekkel és államtitkárokkal...emiatt most minden eu-s forrást elvettek tőlük...

dikusz. 2023.01.11. 15:18:15

@Golf2: Az Erasmus+diákcsere program támogatását függesztette fel ideiglenesen Brüsszel.

Érdekes lesz megtudni, erre mit lépnek itthon...

2023.01.11. 15:26:21

@Zulu4321:

Tegnap olvastam tole az alábbi cikket: magyarhirlap.hu/velemeny/20230108-narrativak-haboruja

A Friderikuszt mindig egy beképzelt majomnak tartottam meg fiatal srác koromban is, de itt visszafogott volt. Lehet, hogy öregszik és észrevette, nem neki kell a központban lenni.

2023.01.11. 15:28:34

@dikusz.: “ Érdekes lesz megtudni, erre mit lépnek itthon...”

Amíg azt sem tudod mi a probléma amiatt felfüggesztettek nem tudsz rá reagálni.

Szégyenteljes zsarolás amit az EU csinál. Így soha nem lesz megbékélés, és Orbán legközelebb megint vétózni fog.

2023.01.11. 15:30:09

@Golf2: “ 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam. Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak politikusokkal, “

És ez máshol miért nem probléma?

2023.01.11. 15:35:36

@fhdgy: “ Jó lenne tudni, hogy mennyi lehetne a Föld népességeltartó képessége.”

A föld biztosan többet tudna a jelenlegi helyzetnél eltartani. Persze ehhez kellene egy összes kontinensre kiterjedő globális gazdálkodás. De amíg csak kizsakmonyoljuk a világ egyik részét a nagyobb profit reményében addig nem lesz változás.

Tavaly lent voltunk Ugandában, az egyik unokaöcsém IRK színeiben évek óta ott dolgozik. Ott láthatsz és hallgatsz érdekes dolgokat, mikor kezded szégyellni fejlett nyugati mivoltodat.

fhdgy 2023.01.11. 15:54:11

@Mr.Tellinghovon: Kicsit részletesebben lehet? Ilyen dolgok ( is ) érdekelnének!

fhdgy 2023.01.11. 15:54:46

@Golf2: Követem a dolgokat.

fhdgy 2023.01.11. 15:57:27

@Mr.Tellinghovon: Szégyenteljes viselkedésre szégyenteljes reakció!

Pl. egy miniszternek mennyi ideje marad egy kuratóriumban effektív dolgozni?

Vagy csak a kapcsolatrendszerét adja el? Ez a jog szerint bűncselekmény, befolyással való üzérkedés!

fhdgy 2023.01.11. 15:59:13

@Mr.Tellinghovon: Ha még egyszer vétózna, én úgy t.kön rúgnám, hogy felcsúszna neki csokornyakkendőnek! Be szép lenne!

2023.01.11. 16:21:22

@fhdgy: “ Vagy csak a kapcsolatrendszerét adja el? Ez a jog szerint bűncselekmény, befolyással való üzérkedés!”

Miért szerinted mit csinálnak a politikusok az egész világon? A lobby tevékenység biztosan nem ismeretlen fogalom számodra.

2023.01.11. 16:23:22

@fhdgy: “ Kicsit részletesebben lehet? Ilyen dolgok ( is ) érdekelnének!”

Az több órát és üveg vörösbort venne igénybe.:-))))

Ha legközelebb Somogyban vagyok, megejthetjuk:-)))

fhdgy 2023.01.11. 16:42:30

@Mr.Tellinghovon: állom a vörösbort. Csak időben szólj!

fhdgy 2023.01.11. 16:44:37

@Mr.Tellinghovon: nem ismeretlen, de Pl. Tudom, hogy USA-ban szigorú szabályai vannak

2023.01.11. 17:33:52

@Zsuzsi65: “ Mivel emlitetted a PCH-t :) Ez egy szuper jo video, ha vegignezed, nosztalgiazhatsz :) ”

Ez volt az egyik utunk

ibb.co/Xpz8666

2023.01.11. 18:48:48

@fhdgy: “ állom a vörösbort. Csak időben szólj!”

Az unokaöcsémet saját kívánságára áthelyeztek Ruandába. Azt mondja elege volt a borzalmakból, itt viszonylag rendezettebbek a körülmények.
De emiatt több mesélni való is lehet, talán meg meg is tudom látogatni, habár az mindig nehézkes, kell hozza “b” vitamin ( IKRK ) ajánló levél.

fhdgy 2023.01.11. 18:50:10

@Mr.Tellinghovon: B vitamin, mint barackpálinka?

2023.01.11. 20:09:01

@fhdgy: “ B vitamin, mint barackpálinka”

Lehetne így is értelmezni, de csak kecskeméti :-)))

Nálunk a B egyenlő Beziehung, tudod amikor ismersz valakit, aki valakit ismer

fhdgy 2023.01.11. 20:10:30

@Mr.Tellinghovon: Magyarul szocialista összeköttetés!

2023.01.11. 20:16:26

@fhdgy:

Tudod ez ember emlékezet óta így működik :-)))))))
Nem szocialistak privilégiuma

fhdgy 2023.01.11. 20:18:11

@Mr.Tellinghovon: Már az ókori rómaiak azt mondták, mánusz mánum matat a lavórban!

2023.01.11. 20:52:55

@fhdgy:

Ez dél római kiejtése vall :-)))))

Zulu4321 2023.01.11. 20:54:39

@Mr.Tellinghovon: Igen, a korabbi BL cikket beidezo kommentedre reagaltam:)

Zulu4321 2023.01.11. 20:54:40

@fhdgy: Amit szigoruan be is tartanak... ROFL.

taga20 2023.01.11. 20:54:47

@Mr.Tellinghovon: "Amíg azt sem tudod mi a probléma amiatt felfüggesztettek nem tudsz rá reagálni.

Szégyenteljes zsarolás amit az EU csinál. Így soha nem lesz megbékélés, és Orbán legközelebb megint vétózni fog. "

te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál.

íme:
hvg.hu/gazdasag/20230111_Brusszel_tobbszor_jelezte_hogy_nem_jo_otlet_fideszes_politikusokkal_teletomni_az_egyetemi_kuratoriumokat

Golf2 2023.01.11. 21:15:05

@fhdgy: úgy t.kön rúgnám...+1

Golf2 2023.01.11. 21:15:51

@taga20: te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál...+1

2023.01.11. 21:26:54

@taga20: “ te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál”

Mindig nagyra értékeltem ezt a közvetlen, együtt őriztunk birka nyájat stílusodat.
El kell, hogy szomorítsalak. Habár vannak minden bizonnyal negatív tulajdonságain,( türelmetlen vagyok, szeretek mindent gyorsan és pragmatikusan intézni, ki nem allhatom a Pató Pal ur stílust,) de a hazugság definitiv nem tartozik közéjük. Meg szoktam tájékozódni is.

Azok akik más hírekből tájékozódnak, ne adj isten más országbeli média, mint a HVG azok tisztában vannak avval, hogy ezek az állítólagos jelzések hivatalos formában nem történtek meg. Az pedig, hogy más országokban is politikusok vesznek részt lobby tevékenység miatt a kuratóriumban, azon már túl vagyunk.

Megjegyzés gyanánt, mert egyszerűen hazugnak nevezel.
nálunk van egy mondás : Schulbildung ist kostenlos, in manchen Fällen aber auch umsonst . Nálad biztosan umsonst.

2023.01.11. 21:28:06

@Golf2: “ te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál...+1”

Cimbire találtál? De jó lett neked

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 22:43:46

@Zulu4321: Igen, Friderikusz podcastjei - a mufajuk miatt - eleve jobbak, hiszen nem o van a kozpontban hanem a beszelgeto partnerei. Es gondolom, hogy a par evtized alatt azert o is valtozott. A showman mar a multe, most mar kicsit intellektualisabb lett :)

Voltak nagyon erdekes beszelgetesei, erdemes belenezni par podcastjebe...(Legutobb Gesztit neztem :) Geszti foiskolai evfolyamtarsam volt anno, ez adta az apropot :) Furcsa latni Gesztit igy "oregen", haha. Na jo, egykoruak vagyunk, szoval nem mondhatom, hogy "oreg" :))))

www.youtube.com/@FriderikuszPodcast

Zulu4321 2023.01.12. 10:55:15

@Zsuzsi65: En vmiert nem latok kommenteket (?)
Geszti P-t Aladarkent csiptem legjobban, esetleg Jazz+Az:)) Hallgattam vele vmi beszelgetest (nem hiszem h Fridi lett volna), es keresztbe allt a szemem a gyerekeivel kapcsolatos, meg egy-ket egyeb nyilatkozatatol. Kicsit ugy erzem, nagyobb totumfaktumkent allitjak be (vagy o vallal nagyobbat), mint ami...

2023.01.12. 12:13:46

@Zulu4321: “ En vmiert nem latok kommenteket (?)”

Valószínűleg érdektelenség miatt nincs komment vagy megint problémák vannak a bejutassal. :-((((

SzZoole 2023.01.12. 17:33:12

@Mr.Tellinghovon: a bejelentkezéssel van a gond, többször kidob, mint be enged, így hamar rá un az ember :-(

fhdgy 2023.01.12. 17:48:37

@SzZoole: milyen op. Rendszered van és milyen böngészőt hasznàlsz?

Zulu4321 2023.01.12. 18:09:21

@Mr.Tellinghovon: Ja, bocsi, a Zsuzsi altal linkelt cikkre irtam, hogy nem latom a kommenteket, pedig kivancsiva tett:)

@SzZoole: Jaj, ne...

taga20 2023.01.12. 18:09:42

@Mr.Tellinghovon:

"Mindig nagyra értékeltem ezt a közvetlen, együtt őriztunk birka nyájat stílusodat."

ne tegezz! :)))

ja és ne csak a pravdát olvasd, me hazudnak.

"Bizottsági javaslatra még tavaly december 15-én döntöttek az Európai Unió Tanácsában ülő nemzeti miniszterek bizonyos magyar támogatások visszatartásáról a 27-ből 25 tagállam igen szavazatával."

százszónakisegyavége, szerintem el kéne engedned ezt papa svájcból, me beégtél.

u.i.: itt nálunk magyarban is van egy dakota közmondás:

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!

SzZoole 2023.01.12. 18:17:37

@fhdgy: iPhone-t használok csak, mármint úgy értem, hogy csak arról olvasok/írok, többnyire Safari, de néha Chrome, szerintem mindkettő a Google-t használja kereső motorként.

SzZoole 2023.01.12. 18:20:42

@Zulu4321: nem érted a viccet, ne komolykodjál már ennyire, még mindig olyan merev vagy, mint 8-9 évvel ezelőtt, is :-)))

SzZoole 2023.01.12. 18:26:46

@taga20: nebáncsdmá Vincebát, bele egyedül több inteligenca szorult, mind kettőnkbe :-)))

fhdgy 2023.01.12. 18:29:30

@SzZoole: én androidról, Chrommal, de csak ritkán, mert nem szeretem nyomkorászni. Itt soha nincs gondom.

Inkább windows alól. Ott a Firefox gyakorlatilag nem enged kommentelni. Azóta Avast böngészőt használok, azzal semmi gond.

SzZoole 2023.01.12. 18:31:03

@fhdgy: az avast az nem vírus irtó?

taga20 2023.01.12. 18:56:27

@SzZoole: dehogy bántom az öregcsókát, csak nagyon utálom, ha valaki kamuzik, vagy a csutiékat próbálja mentegetni.

ha én olyan intelligens lennék, mint ő, ako én elengedném a témát a helyében;)

jut eszembe, henriherceg könyvét megvetted má?:)))

SzZoole 2023.01.12. 19:07:30

@taga20: ne idegeld magad, rágcsájá egy kis makukát az nyugtatja az idegeidet :-)))

Hogy kinek a könyvét?

Golf2 2023.01.12. 19:10:31

@SzZoole: OV22 a rendszáma a Ferrarinak, ami mellett az újabban fideszes Gáspár Győző énekel..

2023.01.12. 19:15:24

@taga20: “ szerintem el kéne engedned ezt papa svájcból”

Kedves uram!
Moldova György írta valamikor az egyik könyvében: nem mindegy ha a gyerek neki támaszkodik a falnak, egy tégla vagy egy könyv esik a fejére. Nem tehetek róla, hogy olyan környezetben nőttem fel, ahol egy földrengés esetén is, csak az irodalom nagy klasszikusai (amik elég nehezek) potyoghattak volna le rám.

Pravda nem tartozik a napi olvasmányaim köze, ahhoz magasabb szinten kellene az orosz nyelvi tudást birtokolnom, de a szélesebb látókörű tájékozódás jegyében a russia today szoktam követni.
Egy dakota közmondás szerint az igazságnak sok árnyalata van, ennek megismerésére kell törekedni.

Termeszetesen nem áll ellenemre önnel a jövőben a magazodas formájában kommunikálni.

taga20 2023.01.12. 19:21:52

@SzZoole: a Tartaléknak.

én azt hittem, hogy egész éjszaka sorba álltál:)))

fhdgy 2023.01.12. 19:26:25

@SzZoole: Alapból igen, de van böngészőjük is!

SzZoole 2023.01.12. 19:26:28

@taga20: nem tudom kiről beszélsz……

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 19:35:13

@Mr.Tellinghovon: Taga lett az uj (?) troll a blogon :) szerintem elvezi...de hat igy szines a vilag, es mi meg legalabb kicsit gyakoroljuk a magyart itt a hanyatlo nyugaton, mikor valaszolunk neki, nem igaz? :)

SzZoole 2023.01.12. 19:45:18

@Zsuzsi65: just a harmless half-wit:-)))

SzZoole 2023.01.12. 20:01:33

@Zsuzsi65: most nézem a híradót, éppen Bájdenbácsit baszogatják, neki is vannak titkos dokumentjei, titkos háza és egy titkos garázsban egy titkos Corvette, vajon ki lehet a háttérben……

SzZoole 2023.01.12. 20:13:13

@Mr.Tellinghovon: persze, hogy nem, csak bohózkodik, pógártpukkaszt :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 20:45:32

@Mr.Tellinghovon: most kepzeld el, ha feltennek par meme-et Biden-rol, mindjart jonne Kekmadar, hogy ez mekkora hazugsag, es ennel mar nincs lejjebb...;)))) Humorerzeket lehet tanulni, vagy az genetikatol fugg vajon? LOL

taga20 2023.01.12. 20:49:32

@Zsuzsi65: csókolom, de ha meg nem sértem, én régi troll vagyok:)))

egyébként, abban mi a trollkodás, ha alapvető hazugságokra világítok rá?

SzZoole 2023.01.12. 21:42:54

@taga20: “ ne bassz haver, te hol élsz?:)))

A realitás talaján :-)))

A kutya sem foglakozik a kis hazudós, figyelemhiányos veressel…….. vagyis egyvalaki igen, a tálibok nagyon kíváncsiak rá a sakkfigurás megjegyzésért :-))

Az összes üzlet tele volt a könyvével, már az első napon féláron, az újságírókon kívül senki nem állt sorba :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 22:29:17

@taga20: ha a Telex mellett (ami a magyar CNN ;) mas forrast is olvasnal, akkor kicsit realisabb kepet kapnal Harry-rol, aki egy pszichologiai allatorvosi lo kezdve a feldolgozatlan gyasz/mami issue-val, testver rivalizalas es egyebekkel. Neki egy JO terapeutara lenne szuksege...
youtu.be/i6IqpPdKre8

Zulu4321 2023.01.12. 22:33:25

@SzZoole: Ertem a viccet, de valoszinuleg kulonbozik az izlesunk;-) A bizalmaskodas se all hozzam kozel. Ja, tudom, merev vagyok:-DD

P.Elliot 2023.01.13. 02:39:07

@Mr.Tellinghovon: Szerintem humorerzekkel szuletni kell elsosorban de talan el lehet tanulni mastol aki nagy hatassal van az emberre de az nem lesz olyan termeszetes.

Reszemrol nagyon szeretem a finom humoru embereket, magam is a vidamsagon keresztul szemlelem az etelet, embereket, szituaciokat.

Lazan, felszabadultan elni, igen, ez nagyon fontos az elethez es az emberi kapcsolatokhoz is.

Ebben sem csalodtam.

Egyebkent nagyon faraszto lehet allandoan piszkalodni, ismerek ilyen alakot is, az egyik baratnom meg mindenben a rosszat latja, hazassaga nem sikerult, a 4 gyereket o nevelte, turelmetlenul es kritizalva, nala nem sok humor akadt, a 4 lany elnezo szeretettel viszonyul hozza, kicsit meg is ertik de az apjukkal jobban kijonnek mert az mas tipus.

Mindig mondom neki hogy nem kell annyira mellre szivnod mindent, lazits...
Probalkozik neha de nemigazan megy.

Talan ha a hazassaga sikerult volna akkor mas lett volna o is, a fene tudja. En mar ugy ismertem meg hogy el volt valva, nem tudom milyen volt amikor meg otthon volt a ferje akit jo ha ketszer lattam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása