oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. március 11. 15:15,  Kórházban (vagy hotelben?) Ausztriában 267 komment

2023. március 11. 15:15 Határátkelő

Kórházban (vagy hotelben?) Ausztriában

Miközben Magyarországon az oktatás után (mellett) most éppen az egészségügy körül áll (vagy folytatódik) a bál, Ausztriában kicsit más a helyzet. Lívia történetéből kiderül, kórházba ugyan sehol nem jó kerülni, de van, ahol jobb, mint máshol.

ci_m_6.jpg

„Senki nem szeret kórházba menni, de ha már muszáj, nagyon nem mindegy, milyen körülmények közé költözik be az ember. Nemrég úgy adódott, hogy velem is ez történt. Egy kis időre beköltöztem. Szó szerint. Vittem a könyveimet, okoskütyüket és otthonosan beköltöztem.

De kezdjük az elején!

Miután az egyik orvos ismert már, engedélyt kaptam, hogy ne reggel jelenjek meg az osztályon (nem fontos, melyiken voltam, így nem is írom bele a történetbe).

ki_vu_l_1.jpg

11 óra után érkeztem meg, a recepción ellenőrizték, hogy érvényes-e a Covid-oltásom, utána engedtek fel. Lejelentkeztem a egyik nővérnél, aki mondta, hogy egy kicsit üljek le.

Amíg várakoztam, kaptam kitölteni való papírokat, a férjem pedig egy kódot, amivel jöhetett látogatni. Aztán jött egy nagyon kedves ápoló, aki levette a vért tőlem.

szoba_7.jpg

Ezután a kapott részletes kórházi térkép alapján, elmentem az altatóorvoshoz. Ő kedvesen elmagyarázott mindent onnantól kezdve, hogy a műtőbe tolnak, egészen addig, amíg majd a szobába vissza nem kerülök.

Aztán visszamentem az osztályra és kaptam szobát, ahol bent volt a fürdőszoba is. Két szobatársam volt, az egyik már gyógyulgatott, ő jött-ment, a másik frissen műtve még feküdt. Volt egy szekrényem, ahova bepakoltam a ruháimat és átöltöztem macinaci-pólóba, majd olvasgattam, pihentem.

Minden ágyhoz (amik távirányítóval állíthatóak) külön tv tartozott. A szoba felszerelve fertőtlenítővel, gumikesztyűkkel, kéztörlőkkel. Az ajtó mellett egy gomb, ha a nővérke bejön, megnyomja, ez jelez a nőverpultban a többieknek, hogy ő melyik szobában van.

Sokszor bejöttek megnézni, hogy minden rendben van-e, jól érzem-e magam, pedig akkor még se vizsgálataim, se fájdalmaim nem voltak. Mindig kérdezték, hogy mindent megértek-e, amit mondanak, mert ha esetleg valamit nem, akkor jöhet a Google-fordító. :)

a_gy_1.jpg

Később megkaptam a vacsorát, ami egy mákkal megszórt zsemle volt, barna kenyér, egy tányéron sok szelet felvágott, sajt, zöldségfélék, mindez szépen dekorálva. Nagyon adnak a kórházi étkezéskor is az ételek tálalására.

Este 10 órakor volt az első és egyetlen vizsgálatom. Jött értem az ápoló és hiába mondtam neki, hogy semmi bajom, tudok járni, ragaszkodott hozzá, hogy eltoljon a vizsgálatra, majd vissza a szobába. Vizsgálat után jó éjszakát kívántak és a nővér csak a szobatársamat „zargatta” éjjel.

kantin.jpg

Másnap reggel fél 8-kor volt vizit, ahova laptoppal érkeztek az orvosok. Miután elmondtuk, hogy jól vagyunk, szép napot kívántak és tovább mentek. Az orvos, aki végezte a műtétemet, bejött hozzám, elmondta, mikor lesz az operáció, mire számítsak, mikor mehetek haza.

Ezután az ápoló, aki előző nap levette a véremet, hozott tiszta törülközőt meg egy hálóruhát, amit majd a műtéthez kellett felvegyek. Tiszta törülközőt minden nap, minden beteg kap.

Kicsit később visszajött az ápoló, hogy felkészítsen a műtétre. Ékszerek ki- és lekerültek rólam, felhúztam a hálóruhát, lefeküdtem az ágyamra, betakart és mondta, hogy mindjárt jönnek értem. Így is volt, ággyal együtt vittek a műtőbe.

Na, ott volt sürgés-forgás... de mindenkinek volt felém egy mosolya, egy kedves szava, megálltak az ágyam mellett, kérdeztek ezt-azt.

Amikor felébredtem, kicsit még őriztek ott, aztán visszatoltak a szobába, ahol már várt az ápoló, hogy megkérdezze jól vagyok-e, szükségem van-e valamire. Bár ő utána kiment a szobából, 10 percenként jött valaki megnézni, hogy minden rendben van-e. Hoztak teát, elkísértek a fürdőszobába.

fu_rdo_szoba.jpg

A délutáni vizit után megkaptam borítékban a zárójelentést, majd hazajöhettem. Igaz, hogy csak 30 órát töltöttem bent, de inkább éreztem magam egy sok csillagos hotelben, mint kórházban. Ez a fajta törődés, kedvesség, figyelmesség, kiszolgálás, a felszereltség, a tisztaság... valami elképesztő, ugyanakkor teljesen természetes.

Apropó tisztaság... amikor a folyosón használtam az egyik mosdót, úgy ragyogott a tisztaságtól, hogy miután kezet mostam, kitöröltem magam után a mosdókagylót, nehogy vízcseppes maradjon. :)

ki_vu_l_2_ve_ge_re.jpg

Eljövetelünkkor pedig még láttam, hogy az egyik nővérke kártyázik egy beteg bácsival. :)

Hát... ilyen Ausztriában kórházban lenni.

Mindenkinek jó egészséget kívánok!”

Ha szívesen olvasnál még Líviától, látogass el a blogjára

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2618069578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.19. 17:39:16

Majd elfelejtetted. Há 2030-ra utolérjük Ausztriát! :))

2023.03.19. 19:11:55

@Golf2: „ Szerintem ezek a hírek vérlázítóak,csak a birkáknak,vagy a hasonlóknak mindegy...“

Tudod avval nincs bajom, hogy te valamit vérlázítónak találsz, de miért osztod meg ezt velünk?
A blog neve hataratkelo. Nagyon jól el lennénk a politika nélkül is, arra van sok más fórum. Miért nem gazdagitod azokat a kommentjeiddel?

2023.03.19. 19:18:06

@Tulsa King: “ Párbeszédes aktivistát zavartak el Szíjj jachtjáról”

Miből gondolod, hogy engem ez Zürichben a tóban gyonyorkodve egy pohár finom cabernet sauvignon-nal a kezemben, érdekelne ?

Nekünk itt saját problémáink vannak. Például, mennyi CS részvényt vegyünk és főleg mikor? Ha ebben tudsz segíteni, örömmel vennénk!

2023.03.19. 19:19:23

@taga20:

Meg mindig a lopott avatar-t használod?

2023.03.19. 19:22:49

@SzZoole: “ Te keversz valakivel gulfi, én Zoli vagyok nem Józsi :-))”

Mindig mondom, óvatosan a tudatmódosító szerekkel!

A Zoltán név sokkal szebb mint a joooooska, meg a jelentése is szuper, oh felseges uram:-)))

dikusz. 2023.03.19. 21:09:35

@NorthPier: Köszönöm szépen, megkaptam, olvasom.:)

Az igazság az, hogy a fiam ért hozzá, de későig dolgozik, és ha átjön, már sokszor fáradt. De mielőtt a képekkel variálnék bármit is, meg szoktam kérdezni tőle, jó-e amit csinálok. Egyébként duplán menti le a fotókat a gép.

Csodabogár 2023.03.19. 23:12:36

@Mr.Tellinghovon: A CS-t most bekapja az UBS. Komoly lehet az ügy ha már a Nationalbank is beszáll.

svajcineger 2023.03.20. 00:05:02

@Mr.Tellinghovon:
Részvényvásárláson már nem kell gondolkodnod. Legalábbis CS részvényen nem.

2023.03.20. 05:48:36

@svajcineger: Részvényvásárláson már nem kell gondolkodnod. Legalábbis CS részvényen nem“

Az ubs saját részvényeket ad a cs részvényekért. Kb. 10 ezer munkahely fog megszűnni.

2023.03.20. 06:03:42

@Csodabogár: “ A CS-t most bekapja az UBS. Komoly lehet az ügy ha már a Nationalbank is beszáll.”

A CS problémája, hogy tul nagy, az atvetellel lesz egy meg nagyobb bank. Ezt a kormány sem akarja. A másik opció, a cs-t három darabra osztani, national,international és invesment bank. Itt az a baj, hogy az invesment nem ér semmit, nem lenne rá külföldi vevő.
Meg nincs is külföldi érdeklődő, a deutsche bank meg mindig beteg,a saudiaknak nem kell, a Blackrock talán.
Így a kormány előre menekült, remélve, hogy az ubs gatyába rázza a CS-t. Probléma, hogy cs azért van ebben a helyzetben, mert hitelességi problémái vannak, ezért történt a hatalmas tőkekivonás. Most pont egy olyan veszi át aki meg kevésbé hiteles bank, aki ki van tiltva sok országból.
Szerintem a vége az lesz, hogy házon belül feldarabolják. A párhuzamos üzletágat megszüntetik, 10 ezer ember kerül az utcára.

Nekem az UBS nem alternatíva mindig utaltam őket. Maradok a sok lábon állás mellett, a pénzek szétosztva, több bankra és egy része a padláson a szénát között. Amióta a bankjegyek műanyagból készülnek, még nem is kell forgatnom őket nehogy bepeneszedjenek:-))))

2023.03.20. 06:27:32

@Mr.Tellinghovon:

A cs részvény ára CHF 1.86 volt, az UBS 0.76 ad érte. Sokan vesztettek a pokerben.;-))))

SzZoole 2023.03.20. 12:07:43

@Mr.Tellinghovon: rosszak az információid Vincebá. Biztos forrásból tudom, hogy nem a UBS vásárolja ki a CS, hanem a BLM!

2023.03.20. 12:27:54

@SzZoole: “ UBS vásárolja ki a CS, hanem a BLM!”

ubs felvásárolja és nem kivásárolja, de minden lehetséges:-))))

Ma olvastam

“ istent 6 napja nem látták. A hetedik napon Gábriel angyal rátalál, és megkérdezi: "Hol voltál az elmúlt héten?"

Isten lefelé mutat a felhőkön keresztül, és büszkén mondja: "Nézd, mit alkottam!"

Gabriel ránéz, és megkérdezi: "Mi az?"

Isten azt válaszolja: "Ez egy bolygó, és életet tettem rá. Földnek fogom hívni, és ez a hihetetlen egyensúly helye lesz!"

"Egyensúly?" kérdezi Gabriel.

Isten elmagyarázza, miközben a világ különböző részeire mutat: "Például Észak-Amerika nagyon virágzó lesz, de Dél-Amerika nagyon szegény. Ott van egy kontinensem fehérekkel, itt feketékkel. Egyes országokban nagyon meleg lesz és száraz, a többit vastag jég borítja."

Gabrielt nagyon lenyűgözi Isten munkája. Közelebbről szemügyre veszi a földet, és megkérdezi: "És ez mi?"

"Ez - mondja Isten - Svájc! A legszebb és legjobb hely a földön. Lesznek kedves emberek, csodálatos tavak és erdők, idilli hegyi tájak és hangulatos sörkertek, és a kultúra és a társasági élet központja lesz. A svájci emberek nemcsak szebbek lesznek, hanem okosabbak, jobb humorérzékük és képzettebbek is. Nagyon társaságkedvelőek, szorgalmasak és produktívak lesznek."

Gabriel mély benyomást kelt, és megkérdezi: "De uram, mi van az egyensúlyral? Azt mondtad, mindenhol egyensúly lesz!"

Isten: "Ne aggódj, a szomszédságban van Anglia."

SzZoole 2023.03.20. 14:59:28

@Mr.Tellinghovon: jájj Vicces Vincebá miért kell már neked is kisregény hosszúságú kommentet írni??? Könybe lábad a pinám mire végig olvasom :-)))

SzZoole 2023.03.20. 15:02:57

@Mr.Tellinghovon: kiverted a fejembűl a gondolatod…….

Csak asztat akartam mondani, a BLM aki átveszi a CS-t, nem más mint; Bank of Lawrance Butcher :-))))

svajcineger 2023.03.20. 16:30:54

@Mr.Tellinghovon:
Ebben az a vicc, hogy ez nem vicc. Sokan tenyleg igy gondoljak. Tunderkert...

2023.03.20. 17:35:29

@SzZoole: “ Könybe lábad”

Így gyakorolhatod az olvasást és pozitív mellékhatásként benedvesedsz.:-)))

BLM:-))) alabecsulted a rejtvenyfejto kepessegemet, az első olvasatban is értettem kire gondolsz:-))))

Ma jött ki, hogy szaúdi-k is kínáltak 5 milliárdot de a kormány elutasította.

2023.03.20. 17:44:40

@svajcineger: “ Tunderkert...”

Én a mai napig így gondolok rá, Akkor is ha sok kritikát fogalmazok meg velük szemben. Nem egy okos nép, megvannak a hataraik, dehát mi sem vagyunk sokkal különbek.
Néha olvasom a feszbukon a svájci kisokos csoportban a kommenteket, ott is el kell többször takarnom az arcom.
Némelyik nem is tudom milyen elvárásokkal jött ide.
A jogos kritikanak mindig helye van de néha túl mennek minden határon.

SzZoole 2023.03.20. 17:46:21

@Mr.Tellinghovon: nem fogod elhinni, de gyakorlás nélkül is megy, nem vagyok én belterjes svájci, azok sem tartanának sehol a gyütmentek nélkül, csak a vamzerkodás megy nekik jól :-)))

Csodabogár 2023.03.20. 18:23:27

@Mr.Tellinghovon: Tündérkert nem létezik. De aki sokat akar dolgozni és nem vágyik feltétlenül házra a tóparton, az jól fog élni.

Én tudtam kb. mi vár rám, mert már nagyon régen mondta apám öreg barátja, akinek volt háza is Svájcban, csak buta módon inkább Pesten maradt, ahonnét aztán jól ki is telepítették anno. Szóval ő nagyon dicsérte az országot, de azt ajánlotta, hogy csak akkor akarjak oda menni, ha sok pénzem van.
Ennek tudatában meg se fordult a fejemben Svájc, mikor már másodszor hagytam el a szocializmust, akkor a svédországit, de a sors másként akarta. Lehetett volna rosszabb is.:-)

Golf2 2023.03.21. 08:32:14

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi,sok közülük rasszista,homofób,nőgyűlölő...

2023.03.21. 10:07:46

@Golf2:

Én csak egyet ismerek aki nem nem brit etnikai hátterű, nem angol az anyanyelve és homofób, fehér hetero beállítottságú és tiszteli a női nemet és nagyon jó humora van.:-))))

“ 71 százaléka férfi,sok közülük rasszista,homofób,nőgyűlölő...”

Mennyire életszerű ez a statisztika? A rendőrség szabályzata tiltja mindezt, aki megszegi az állásával játszik?

Megint felkaptál valami tyúkszar hírt!

SzZoole 2023.03.21. 16:46:07

@Mr.Tellinghovon: ha a fentiekben rám utaltál, akkor kikérem magamnak, én nem homofób vagyok, hanem rasszista-homofób, pontosabban :-)))

Gulfinak van igazsága éppen most a rendőrséggel kapcsolatban, valóban sok visszaélés volt az utóbbi időben a Metropolitan Police kereteiben, amikre most derült fény. Rasszizmus, nők megerőszakolása stb.

Golf2 2023.03.21. 18:10:10

A magyar kurmány ismét a parlament elé terjeszti az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását...
Szabadkéz a továbblopáshoz.

2023.03.21. 20:39:04

@SzZoole: „ hanem rasszista-homofób, pontosabban :-)))“

Mea culpa:-)))

2023.03.21. 20:42:19

Ma engem se enged be egész nap az indapass, a másik készüléken is gyogvelelosen

fhdgy 2023.03.22. 07:22:37

Tegnapi hír: Mégsem kapja meg Magyarország a beígért mezőgazdasági támogatást az EU-tól.

index.hu/belfold/2023/03/21/agrarminiszterium-nagy-istvan-europai-unio-penz-gabona/

Röviden: Lengyelország, Románia és Bulgária plusz agrár támogatást kap az EU-tól az Ukrán gabona helyzet miatt, Magyarország nem.

Ezt persze, mindjárt diszkriminációnak kiáltotta ki a magyar kormányzat. Igen, annak tűnik, miért is? Elindult a folyamat, hogy az EU nyíltan nekimegy Magyarországnak?

Ha igen, hol lesz a vége?

Mondhatjátok, hogy ne politizáljunk, mert ez egy határátkelő blog, stb.

Én viszont attól félek, hogy pont rajtatok, az EU-ban élő magyar határátkelőkön is csattanni fog az ostor.

Kérdezhetitek, hogy miért, hisz Ti nem is itt éltek. Igen, nem itt, hanem ott. De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?

Mondhatjátok, hogy ne fessem az ördögöt a falra! Nem én festem!

Ezt az ördögöt már régóta festegeti valaki.

Arthamyr 2023.03.22. 09:46:45

@fhdgy: "Kérdezhetitek, hogy miért, hisz Ti nem is itt éltek. Igen, nem itt, hanem ott. De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?" - Szerintem te túlértékeled Magyarország és a hangulat jelentőségét.

2023.03.22. 10:44:44

@fhdgy: “ De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?”

Eddig sem indult egy hangulatkeltés! Mi nagyon kis célpontok lennénk.:-))))

fhdgy 2023.03.22. 11:01:59

@Mr.Tellinghovon: a hangulat forgandó, mint a széljárás.

2023.03.22. 13:39:07

@fhdgy: „ a hangulat forgandó, mint a széljárás.”

Amikor a magyar médiát olvasom, hallgatom mindig olyan érzésem van mintha Magyarország a világ közepe lenne. Ezen a féltekén hazánk egy a sok nemzet közül, az EU-n belül is csak egy a 27 közül.
Igaza van Arthamyr-nak tulbecsulod mind az ország mint a hangulat jelentőséget.

Golf2 2023.03.22. 16:52:38

Azért ítélem el Orbánt, mert teljesen hiányzik belőle az emberség – mondja az ország legidősebb, százévesen is praktizáló háziorvosa,aki kétszer utasította vissza a tisztikeresztet...+1000

SzZoole 2023.03.22. 17:21:30

@fhdgy: “ Én viszont attól félek, hogy pont rajtatok, az EU-ban élő magyar határátkelőkön is csattanni fog az ostor.”

Akkor az rám nem vonatkozik :-)

Viccet félretéve, kérdés, hogy meddig lesz még EU, többször olvastam, hogy a franciák és a németek elég rendesen egymásnak feszültek. EU-n belüli hatalom átvétel lesz?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.22. 18:55:06

A lanyom kuldte ezt a linket ma, es azt mondta, orul, hogy egyelore olyan orszagban elunk,ahol ez meg lehetseges (velemeny nyilvanitas szabadsaga)...Ki tudja, meddig ;)

twitter.com/sahouraxo/status/1637873561976152064?s=20&fbclid=IwAR0CQaQsaLpN5X2iUuh1vfuKfudpssI5kk52Ca3Lrm5eeUmvpOJqEL4_OnA

SzZoole 2023.03.22. 19:17:59

@Zsuzsi65: szerintem igaza volt a srácnak, az iraki, és más háború is amit az USA indított, teljesen értelmetlen volt, mivel semmi bizonyítékot nem találtak a biológiai fegyverek létezésére, és ebben Tony Blair is vastagon benne volt, ami miatt itt háborús bűnösnek tartják. De ez csak az én szerény véleményem, ami mit sem számít :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.22. 19:59:04

@SzZoole: igen, ezt egyre tobben gondoljak igy nalunk is...:) marmint ami a haboru ertelmetlenseget illeti.

2023.03.22. 20:35:52

@Zsuzsi65:

Mit is mondott a hadügyminiszter? Kitartunk az utolsó ukrán katonáig, és a segítség amit adunk csak 10% az éves budget- nek
Na akkor hajrá

Az egész háború olyan értelmetlen, csak megy a vér áldozat

2023.03.22. 20:42:46

@SzZoole: “ szerintem igaza volt a srácnak,”

Persze, hogy igaza volt, mint veterán ezt átélte.

Ez a kérdés már a vietnami háborúban felvetődött, mit keres egy USA katona ott? Hazugság ért és hamis ideálokért feláldozni fiatal embereket.

taga20 2023.03.22. 21:30:28

@Golf2: döbbenet, hogy még itt is bevédik egyesek a neres lopásokat!

FutureFry 2023.03.23. 00:10:38

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon: @SzZoole:
Mondjuk a (második) iraki háborúban az (ifjabb) Bushnak jóval nagyobb szerepe volt, ezért Ő többször is nagyon hasonlóan megkapta az ezzel kapcsolatos “feedback”-et, pl. pár éve: [1]. Igaz ott kisebb a tét mert Ő már nem lehet újra elnök, de azért - iraki háború ide vagy oda - anno megválasztották másodszorra is. Szóval attól, hogy egy vagy több veterán szerint egy jelölt “disqalified” nem jelenti, azt hogy mások ne szavaznának rá. @Zsuzsi65 videója is erre példa mert az 2020 Márciusában (azaz a legutóbbi elnökválasztás előtt) készült.

[1] Iraq Veteran Confronts Ex-President George W. Bush On War Deaths (September/2021):
twitter.com/i/status/1440797556515082246

FutureFry 2023.03.23. 00:11:38

@Mr.Tellinghovon: "Az egész háború olyan értelmetlen, csak megy a vér áldozat"
Igazad van, legjobb el sem kezdeni.

2023.03.23. 06:21:41

@SzZoole: „ De ez csak az én szerény véleményem, ami mit sem számít :-)“

Nálunk a felesegemnel a véleményem és az utolsó szó joga megillet engem!!!!!!!

(amíg egyezik az övével):-))))

fhdgy 2023.03.23. 07:23:58

@Mr.Tellinghovon: Utolsó szó joga.

Persze drágám, hogyne drágám, úgy lesz drágám!

Erre gondoltál?

2023.03.23. 08:06:07

@fhdgy: „ Erre gondoltál?“

Ahogy gondolod, drágám, igazad van drágám, természetesen drágám és így tovább:-))))

fhdgy 2023.03.23. 09:16:13

@Mr.Tellinghovon: valami ilyesmi. Olyanra már nem is merek gondolni, hogy valaki vitatkozni is mer.

Pl. Gyere ki az ágy alól!

Nem megyek!

2023.03.23. 09:32:55

@fhdgy: “ Pl. Gyere ki az ágy alól!

Nem megyek!”

Ha viszek be egy sört és egy kis párnát, egész jól el vagyok

2023.03.23. 09:39:20

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint az M237-es kódjelű sokat, az utóbbi hetekben emlegetett svájci farkas nem állt meg a dél-budai agglomerációnál, a fiatal állat már Nógrád vármegye keleti részén jár.

Lehet, hogy a tokaji borvidékre tart ? Vagy megnézi Kassa városát ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 15:24:12

@FutureFry: az altalam belinkelt Twitterben Bidennek szol a "disqualified", vele beszel egy fiatal srac.

FutureFry 2023.03.23. 15:33:25

@Zsuzsi65: Igen, az általad belinkelt Twitter videóban (ami _nem_ mostanában, hanem 2020 Márciusában lett felvéve) Bidennek szólt a "disqualified" komment egy veterántól (aki ennek ellenére lett megválasztva elnöknek 2020 Novemberében).

FutureFry 2023.03.23. 15:45:44

@FutureFry: Pontosan 2020 Március 3-án történt az eset [1]:

“ … During a campaign event in Oakland, California on 3 March, Michael Thurman asked Mr Biden: "We are just wondering why we should vote for someone who voted for a war and enabled a war that killed thousands of our brothers and sisters [and] countless Iraqi civilians." ...”

[1] www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election/joe-biden-iraq-war-veterans-george-bush-a9380076.html

SzZoole 2023.03.23. 17:13:12

@Mr.Tellinghovon: tudtam én mindig is, hogy azt csinálsz amit akarsz, csak a feleséged mondja meg neked, mármint Vicces ‘papucs’ Vincebának, hogy mit akarsz :-)))

2023.03.23. 17:52:22

@SzZoole: „ Vincebának, hogy mit akarsz :-)))“

Egy híresség gyémánt házassági évfordulójukat ünnepli feleségével, néhány barátjával és riporterével.
Egy riporter azt kérdezi, hogy "hogy lehet az, hogy te és a feleséged ennyi éve együtt vagytok, és soha nem veszekedtek?"
A híresség azt mondja: "Ez egy hosszú történet... Akkoriban mindketten a Szaharában utaztunk, de A feleségemet nem engedte a teve felülni, mert nem akart leterdelni, ekkor azt mondta, hogy „1”, kesobb inni akartunk valamit, de a feleségem nem tudott leszállni a tevéről, mert a teve nem akart leterdelni, ekkor azt mondta „2”, majd amikor egy szurdokban a teve ledobta a feleségemet, akkor azt mondta "3" és lelőtte a tevét ...

Haragosan rá szóltam , kedvesem nem lőheted csak úgy le a tevét"!

Ekkor a feleségem azt mondta, hogy "1"

Azóta óvatos vagyok:-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 19:28:43

@FutureFry: szoval mar akkor vilagos volt, hogy szerencsetlen Biden nem odavalo...azota csak romlott a helyzet...;) kivancsi leszek, 2024-ben kivel fognak a demokratak elorukkolni, mert hogy Biden eleve kudarcra lenne itelve (szvsz)...de God's in controll, ahogy szoktam mondani ;)

FutureFry 2023.03.23. 19:45:43

@Zsuzsi65: Lehet, hogy számodra világos volt, hogy “Biden nem odavaló”, a szavazók többségének viszont nem (pláne ha a novemberi riválist nézték).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 19:49:24

@FutureFry: Hat errol van szo :) the blind masses :)))

ekkora labdat nem lehetett nem leutni LOL

FutureFry 2023.03.23. 20:05:34

@Zsuzsi65: Nincs itt semmilyen labda, szerintem, hiszen a “blind masses” szavazta meg az ifjabb Bush-t is (2x) meg persze Obama-t (2x) és Trump-ot is (eddig 1x).

Golf2 2023.03.23. 20:40:04

a dúsgazdag Polgár házaspárt is megdöbbentette, hogy a floridai nagybevásárlásuk, még ha kicsivel is, de olcsóbbra jön ki, mintha Magyarországon vásárolnának. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai boltba rengeteg az 1-et fizet, kettőt kap akció...Mindez az elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 20:57:30

@Golf2: kivancsi lennek, hol es mit vasaroltak ;)

2023.03.24. 11:26:45

@Golf2: “ elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt”

“Mielőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 12 százalék áfa terhelte az élelmiszereket. A mérték 2004-ben 15 százalékra kúszott fel, ám nem sokáig maradt annyi. A balliberális koalíció 2006 tavaszán választást nyert, a módszerekről a baloldal akkori – és mostani – vezére, Gyurcsány Ferenc vallott Balatonőszödön.
A GYURCSÁNY-KORMÁNY 2006 SZEPTEMBERÉBEN MEGSZORÍTÓCSOMAGOT FOGADTATOTT EL A TÖRVÉNYHOZÁSSAL, AMELY 20 SZÁZALÉKRA EMELTE AZ ÉLELMISZEREK FORGALMI ADÓJÁT.

A 2009-es újabb, minden korábbinál kegyetlenebb lakossági megszorítás idején Gyurcsány és utódja, Bajnai Gordon tovább emeltette, 25 százalékra srófolta fel a forgalmi adót. Kivételt a kenyér- és a tejféleségek jelentettek, azoknál „kedvezményes", 18 százalékos áfát szabtak meg a balliberálisok.

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját végül nem Gyurcsányék, hanem a Fidesz–KDNP-kormány csökkentette, ráadásul egy többéves program keretei között 5 százalékra.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban megvizsgálta a 2015 és 2019 közötti hazai áfacsökkentések hatásait. A számvevők arra jutottak, hogy

AZ ÁFACSÖKKENTÉS VISSZASZORÍTOTTA AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK PIACÁN KORÁBBAN TAPASZTALT FEKETEKERESKEDELMET, AZ ÁRAKAT AZONBAN LEGFELJEBB CSAK IDŐLEGESEN CSÖKKENTETTE.

A fogyasztók hosszabb távon általában semmit nem éreztek az áfacsökkentésből, a drágulás legfeljebb rövid ideig állt meg.

Ellenben a költségvetést hiány érte, az áfa adja ugyanis az állami bevételek egyik legfontosabb elemét.”

Csak, hogy maradjunk a tényeknél!

2023.03.24. 11:39:43

@FutureFry:

Trump azért tudott nyerni mert, mindenki alábecsülte az esélyeit. Így tudott a kevesebb rá leadott szavazat ellenére nyerni.
A Trump-i négyévet állandó media nyomás jellemezte. Azok akik józanok maradtak, azt már akkor jeleztek, hogy ez nem fog megtörténni mégegyszer. Az pedig, hogy azóta is milyen módon folyik az ellehetetlenítése, az nem méltó a világ morális mertek mercejenek kikiáltott USA-hoz. Az ilyen inkább egy banán köztársaságra jellemző.
Hogy árnyaljam a helyzetet, ki nem alhattam trump és az ifjabb Bush stílusát és megvan eléggé elítélő véleményem a politikai tevékenységükről.
Ami pedig a “ blind masse”-t illeti, ez egy létező probléma. Egyszer a nép bölcs, egyszer tudatlan, ez a megítélés annak függvénye, hogy ki nyerte a választást.

2023.03.24. 11:45:55

@Zsuzsi65: “ szoval mar akkor vilagos volt, hogy szerencsetlen Biden nem odavalo...azota csak romlott a helyzet...;) kivancsi leszek, 2024-ben kivel fognak a demokratak elorukkolni, mert hogy Biden eleve kudarcra lenne itelve (szvsz)...de God's in controll, ahogy szoktam mondani ;)”

Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy biden csak az életkora miatt sem alkalmas. Én is hányszor állok meg a szoba közepén elgondolkodva, hogy mit is akartam, és én nem vagyok elnök. ( ahogy a napokban Zoltán barátunk helyesen megállapította, max. Vice president lehetnek, az feleségem mellett):-))

A demokrata candidat személyére én is kivancsi vagyok

fhdgy 2023.03.24. 12:19:21

@Mr.Tellinghovon: Van egy ajtóeffektus.

Ha elfelejtesz valamit, menj vissza az ajtón, amin utoljára beléptél és lőn csoda!

Nem azt mondom, hogy tökéletesen működik, de megtapasztaltam, hogy kb. 70-80 %-ban igen.

Hú, várj, ki kell mennem, mert elfelejtettem, hogy mit is akartam még írni.

Bakker, most nem működik! -:)

2023.03.24. 12:21:07

@fhdgy: “ menj vissza az ajtón”

És ha nincs ajtó, vagy nyitva van?

2023.03.24. 12:22:33

Megint nem megy a belépés, szerencsére van másik iPad:-)))

fhdgy 2023.03.24. 12:26:15

@Mr.Tellinghovon: Valahol, valamikor beléptél egy ajtón.

Az nem feltétel, hogy újra ki kell nyitni.

Igazából oda kell visszamenni, ahol még tudtad, hogy mit akarsz.

Akkor van nagy baj, ha már arra sem emlékszel, hogy hol is történt.

Egyébként, viccet félretéve, elég jó hatékonysággal működik.

Próbáld ki, és írd meg, hogy mit tapasztaltál!

Egy kísérlet, nem kisérlet!

fhdgy 2023.03.24. 12:30:35

@Mr.Tellinghovon: Erről már írtam egypárszor! Windows alatt is kettő böngészőt használok, FireFox és Avast.

Az Avasttal még soha nem volt gond. FireFox-szal, mint a mesében, hol volt, hol nem volt.

Régebben a FireFox-szal sem volt gond, aztán egyszer csak elkezdett szórakozni. Hogy a FireFox változott-e vagy a blog.hu, nem tudom, de az is lehet, hogy mind a kettő.

dikusz. 2023.03.24. 12:39:20

@Mr.Tellinghovon: Lenne mit hozzáfűznöm ehhez a kommentedhez, de nem tudom, megtegyem-e.
Másképp, más oldalról látjuk a dolgokat, és nem egyezik a véleményünk itt sem.

Valakivel vitába keveredtél nemrégen, és azt írtad neki kb, hogy csak ellenzéki hírportálokat olvas, és elfogultan alkot véleményt.
Szerinted ez a cikk (lenne tippem hol olvastad) nem elfogult?
Azt írod ezek az adatok tényként kezelendők, hitelesek, de hidd el nekem, nem azok.

dikusz. 2023.03.24. 12:48:04

@Mr.Tellinghovon: Antitalentum vagyok ezekhez a dolgokhoz, és kényelmes is, nem vagyok rákényszerülve arra, hogy megtanuljam, van állandó segítségem.
Le vala írva szájbarágós ódon, hogy mit kell csinálnom akkor, ha nem tudok kommentelni:

blog.hu/
blog.hu fiók: .....(e-mail címet kell beírni)
Jelszó: .....
(„belépek indapass” gombra kattintva)

- ha pirossal hibás a felhasználónév vagy jelszót ír ki, akkor próbáld újra:
......(e-mail címet kell beírni)
Jelszó: .....

Lehet, hogy akik profibbak, azok az egyszerűsége miatt nem értik, de nekem ez működik.:)))

2023.03.24. 14:45:41

@dikusz.: “ de nekem ez működik.:)))”

Érdekes, több iPad van a tulajdonomban, az egyiken hol megy, hol nem megy a belépés. A többin működik, a e-mail cím és a jelszó ugyanaz. Ma és most! Hetekkel ezelőtt pont fordítva volt.

2023.03.24. 14:55:36

@dikusz.: “ Azt írod ezek az adatok tényként kezelendők, hitelesek, de hidd el nekem, nem azok.”

Te lennel az utolsó akivel vitába akarnék keveredni, annál jobban tisztellek.
A kivonat az Origo oldalán volt, onnan másoltam, mert jobb összefoglalását adta a történteknek.

A tényként való kezelés nem amiatt van, mert egy ilyen vagy olyan oldal megjelentette. Számomra azért tény, mert kb. egykorúkent ezt mindketten átéltük. Az ígéreteket az előző kormányoktól és a valóságot is. Ez persze, nem azt jelenti, hogy nem lenne ezen a téren tennivaló, ez a mindenkori kormányzat felelőssége.

Az utolsó sor volt a fontos, az ÁFA mindenhol jelentős bevétel az állam számára. Erről senki nem mond le.
A cikkel golf kommentjere reagáltam, mert amiért ilyen magas az ÁFA az nem csak az mostani hanem az előző kormányzatok bűne is.

2023.03.24. 15:45:43

@dikusz.:

Megtaláltam a megoldást Safari-rá vonatkoztatva:
Beállítások
Safari
Legalul további beállítás
Weboldal adatok
A megjelenő közül a blog.hu-t torolni

És lőn csoda minden működik

SzZoole 2023.03.24. 16:45:41

@Mr.Tellinghovon: “ Számomra azért tény, mert kb. egykorúkent ezt mindketten átéltük. Az ígéreteket az előző kormányoktól és a valóságot is.”

Namost én vagyok veled egyívású, de ezeket én is átéltem. Én vagyok az a korosztály, akinek a ‘80-as évek végén és a ‘90-es években folyamatosan azt mondták, hogy nektek minden jobb lesz. Folyamatosan reménykedtünk. A remény a kétezres évek közepétől elszállt és léptünk, mert két normálisnak mondható keresettel nemnagyon lehetett boldogulni hivatalos munkából, kellet egy mellékes, ha boldogulni akartál, de ezt tudja mindenki szerintem :-)

2023.03.24. 17:44:16

@SzZoole: “ Namost én vagyok veled egyívású”

Szerintem itt kimaradt egy nem szó!

Generációs eltérés miatt jópár dolgot biztosan másképp látunk, de egy párhuzam azért van köztünk. A hazánk elhagyásának oka a kilátástalanság volt. Az én fiatal korom a kádári időszakra tevődik, minden negatív és kevés pozitív oldalával együtt. Akkor en is folyamatosan reménykedtem, de aránylag hamar rájöttem, hogy a szólamokon kívül a politikában nincs tartalom, nem ad jövő képet.
Az, hogy 89-ben milyen társadalmi változás fog történni, senki nem gyanította. Ha ezt tudtam volna előre, nagy valószínűséggel maradtam volna.

Kulönbözö okokból vagyunk nyugaton, van aki férjhez ment, van akinél a kalandvágy, nálam a politika, nálad a megélhetés az ok.

Emiatt és a gyerekkori indíttatás miatt van az eltérő meglátásunk, ami szerintem csak színesíti a társalgást.( Amennyiben az enyémmel egyező véleményt szeretnek csak hallgatni, az ágy alatt csak magamba beszélnék.)

Aminél elfog mindig el fog a belső borzongás, az a dolgokra történő dogmatikus ideológiailag elkötelezett rálátás.

Törekedni kell az objektivitásra

SzZoole 2023.03.24. 18:15:17

@Mr.Tellinghovon: “ Szerintem itt kimaradt egy nem szó!”

Valóban kimaradt a nem szó, és ezennel esedezem az elnézésedért, hogy eme hibát elkövettem :-))

“ Kulönbözö okokból vagyunk nyugaton, van aki férjhez ment, van akinél a kalandvágy, nálam a politika, nálad a megélhetés az ok. ”

Ez estben te tévedsz, nekem nem voltak megélhetési problémáin, születésétől fogva jó módban éltem/élek, mivel jómódú családba születtem (apai részről nemesi család )

Háromszobás hitelmentes házunk volt, amikor jöttünk, és autó :-)

Az én esetemben a “mellék állásból” eredő kellemetlenségek esete állt fent :-)))

FutureFry 2023.03.24. 19:29:21

@Mr.Tellinghovon: “… Az ilyen inkább egy banán köztársaságra jellemző. …”

A politikának (és a politikai sajtónak) - pláne az amerikainak - mindig is jelentős része szólt a rivális ellehetetlenítéséről (lásd Clinton szexbotránya [1], de pl. a durva negatív kampány már a második (Adams) és harmadik (Jefferson) amerikai elnök rivalizásából megszületett [2]). A helyi politika meg méginkább ilyen, ez pl. - európai szemmel talán/néha durvának tűnő (?) - plakátok, röplapok és politikai TV hirdetésekben jelenik meg (amiben igazi amerikaiként a jelölt - bizonyos államokban/körzetekben a demokrata is - gyakran fegyverrel demonstrál [3], [4], [5]).

Az érdekes mindenben az, hogy a napi életben vagy a munkahelyeken ennek nincs igazán lenyomata, ott mindenki igen civilizált akkor is ha ilyen politikai téma (_nagyon_ ritkán) felmerül (akkor is inkább “praktikus körítésben”, pl. hogy hol lehet töltényt vásárolni, amikor Obama megválasztása miatt éppen hiánycikk lett egy ideig [6] :)),
Bár a teljes képhez hozzájárul, hogy - pláne Trump óta - azért volt egypár nem éppen békés “politikai esemény” is…

[1] books.google.com/books/about/An_Affair_of_State.html?id=JFRi1TQgVmQC
[2] www.mentalfloss.com/article/12487/adams-vs-jefferson-birth-negative-campaigning-us
[3] youtu.be/4ABRz_epvic
[4] youtu.be/tNte7Vr-IJg
[5] youtu.be/KNovhS7Z5-s
[6] usatoday30.usatoday.com/news/nation/2009-03-29-ammo-shortage_N.htm

FutureFry 2023.03.24. 19:33:53

@Mr.Tellinghovon: “… Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy biden csak az életkora miatt sem alkalmas. …”

A szavazóknak úgy tűnik nem. Ráadásul a magas életkor nem feltétlenül alkalmatlansági ok, bár Biden mintha tényleg kicsit (és valószínű egyre inkább) lelassulna, ilyesmi Trump-on kevésbé látható (ő “ránézésre” most is szinte ugyan olyan szinten van mint 2016-ban vagy akár előtte), Bernie Sanders pedig (aki még idősebb is mindkettőjüknél) teljesen frissnek tűnik szellemileg most is (interjúk, beszédek alapján).
Egyébként meg - bár az elnöké a végső szó - ugyan annyira (ha nem jobban) fontos a hozzá tartozó apparátus szóval aki szavaz lehet ezt is figyelembe veszi.

NorthPier 2023.03.24. 19:57:05

@Golf2: "Mindez az elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt."
Na, na, ne dobd el a sulykot, például 5 % az áfa a vakok fehér botjára! Fogadjunk, Polgárék ennek többszörösét csengetik be az államkasszába érte.
Na ugye?!

2023.03.24. 21:21:38

@SzZoole: “ mert két normálisnak mondható keresettel nemnagyon lehetett boldogulni hivatalos munkából”

Mea culpa, a felső sorok vezettek tévútra

2023.03.24. 21:27:58

@FutureFry: “ A politikának (és a politikai sajtónak) - pláne az amerikainak - mindig is jelentős része szólt a rivális ellehetetlenítéséről”

Igen Amerika egy más világ. Az első időkben történő beszelgeteseknel mindig meglepett az amerikai patriotizmus mértéke. (ebből Trump meg egy szlogent is kreált.)
Utána csak óvatosan mertem kritikus hangokat megütni. Amit mindig kedveltem ott a derűs gondtalan pragmatikus hozzáállás dolgokhoz

2023.03.24. 21:29:40

@NorthPier: “ Polgárék ennek többszörösét csengetik be az államkasszába érte.”

Kérlek, vilagosits fel mint tudatlant: kik azok a polgárok?

2023.03.24. 21:38:20

@FutureFry: “ hozzá tartozó apparátus”

Biztosan ez is egy átgondolt érv a szavazopolgaroknal.

Az életkort kérdése termeszetesen kulönbözö az embereknél, de Biden állapota a megválasztásakor is present volt. Valahogy nem érzem jól magam, ha ilyen állapotban levő emberek vannak fontos döntéshozói helyzetben. Így voltam egyébként az összes szovjet pártfőtitkár elvtárssal.

dikusz. 2023.03.24. 21:51:39

@Mr.Tellinghovon: Nem a nép, az istenadta nép, hanem ő:

Polgár Árpád (Zalaszentgrót, 1955. január 4. –) magyar műkereskedő, műgyűjtő, üzletember, a budapesti Polgár Galéria és Aukciósház tulajdonosa, több művészettörténeti könyv szerzője, vlogger. (Wikipédia)

Arthamyr 2023.03.25. 06:29:25

@SzZoole: Ha helyben nem is, akkor is sokkal könnyebben léphettél, mint a szüleid, már pusztán emiatt is jobb lett.
Egyébként szerintem helyben is, hacsak nem volt nagyon jómódú/befolyásos család sarja, azért a 70-es, 80-as években sok, ma teljesen alapvetőnek tekintett dologhoz nem fért hozzá az ember (én mondjuk csak az utóbbira emlékszem az életkoromnál fogva, de az ismerősök/rokonok, akik éltek előtte is, egyöntetűen azt állítják, hogy előtte még rosszabb volt).

2023.03.25. 10:10:16

Egypár kép a múltról és jelenről:

Gyerekkori emlék
Széll Kálmán tér 1941

A furfangos svájciak leplezett radarja napjainkban

ibb.co/m48YRHn
ibb.co/wz6f46j
ibb.co/gVZyLtY
ibb.co/1mtsqnS

fhdgy 2023.03.25. 10:35:53

@Mr.Tellinghovon: melyik a radar? A kuka szerű valami vagy a tehén szerű vagy mind a kettő?

2023.03.25. 14:08:05

@fhdgy:
Mindkettő

Az egyik szemetes kukanak van álcázva, a másik a tehén homlokán van.

Hiába a cs megmentése sok pénzbe kerül :-))))

ibb.co/py1HkSq
ibb.co/4pRr1KV
ibb.co/pnVfLxf

fhdgy 2023.03.25. 16:28:08

@Mr.Tellinghovon: Tudtommal, Svájc a népsavazások ( ! ) hazája.

Ki kell íratni egy népsavazást, csak azok az eszközök érvényesek, amit egy úriember annak elfogad!

Golf2 2023.03.25. 17:36:47

Müller Péter szerint Hofi „három dolgot gyűlölt megbocsáthatatlanul: a hazugságot, a hülyeséget és a gátlástalan hatalomszomjat...ebből kettő orbánc.

SzZoole 2023.03.25. 18:21:00

A minap olvastam, hogy az amerikai turisták 33% azért látogat Skóciába mert azt hiszik, hogy a haggis egy vadállat, hihetetlen……….. mármint, hogy tényleg ennyire ostobák lennének?

Golf2 2023.03.26. 09:50:01

Kazettás bombaként robbanhat az etikai eljárások elvétele és állami kézbe adása a Magyar Orvosi Kamarától

SzZoole 2023.03.27. 10:15:27

@Mr.Tellinghovon: “ Annyi szép dolog van az életben”

Így van, egy találós kérdés, mi az p-vel kezdődik és inára végződik? :-)))

fhdgy 2023.03.27. 10:34:01

@SzZoole: Pristina kielégíti az elvárásaidat?

SzZoole 2023.03.27. 15:20:50

@fhdgy: tökéletesen, pont erre gondoltam :-)

smunci mókus 2023.03.27. 20:05:50

@Golf2: a tagának is:

Becsicskult a sziámi is. Havi 100ezer a harminc ezüst.

Határátkelő 2023.03.27. 20:12:15

Sziasztok!

Némi influenzával súlyosbított gyengélkedést követően ismét új poszt! :Akad még egy-kettő talonban, szóval rövidebb szüneteket ígérek! :)

hataratkelo.blog.hu/2023/03/27/a_teli_kalifornia

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása