oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 16. 06:30,  Tíz év és a könnyes… 432 komment

2021. augusztus 16. 06:30 Határátkelő

Tíz év és a könnyes…

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is kerül részünkről, hiszen ez egyben a blog búcsúját is jelenti.

hatatarkelo_3_ev_sutemeny_rezsoatya.jpgIlyen is volt: amikor Rezsőatya sütit készített a 3. születésnapra

„Ebből az országból el kell menni.

Ízlelgetem a mondatot, nézem, elolvastam már sokszor, végiggondoltam ezerszer.

Ebből az országból el kell menni.

Nem azért, mert ez az ország ne lehetne jó hely (vannak gyönyörű tájai; az emberek kedvesek is tudnak lenni, ha akarnak, más kérdés, hogy nem mindig akarnak; néha finom az étel – noha nem olyan gyakran, mint büszkén állítjuk -; szépek a lányok és jó a bor – ahogyan Ferenczi Gyuri énekli), hanem mert nem látszik esély arra, hogy az elkövetkező években, ne adj' Isten évtizedekben értelmes, normális életet lehet itt élni, mindig előbbre és előbbre jutva."

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án ezekkel a mondatokkal indult útjára a Határátkelő. Ízlés, világnézet és személyes sors kérdése, hogy most, 2021. augusztus 16-án mennyire tűnnek igaznak ezek a szavak - szerintünk fájdalmasan azok.

Szóval tíz éves a Határátkelő, ami hatalmas büszkeség és igazi ünneplésre okot adó kerek szám. Van mit ünnepelni, elsősorban titeket, akik megírtátok a történetetek, beszámoltatok az életetekről, a határátkelés szépségeiről, nehézségeiről, az ügyintézés csapdáiról, akik tanácsot adtatok egymásnak és igaz közösséget alkottok.

Ünneplünk titeket, akik kommentjeitekkel igazi élő, lélegző közösséget hoztatok itt létre. Olyanok voltunk, mint egy család vagy baráti társaság – szeretettel, veszekedésekkel, „örök haraggal”, sértődésekkel (néha némi gyűlölködés is akadt).

A legcsodálatosabb az volt, amikor a virtuális ismeretségek átfordultak a való életbe, igazi barátságok szövődtek – és nagy büszkeség volt az is, amikor olyan leveleket kaptunk, melyek szerzői megköszönték a blog létezését, mondván, az milyen sokat segített nekik a döntésben és a külföldi élet megkezdésében.

Az évek során mi is sokat változtunk. Segítségetekkel (amiért nem lehetünk elég hálásak) elindult a Határátkelő saját oldala, készítettünk podcastokat (személyes beszélgetéseket és a Los Angeles-London-Budapest tengelyt), szerveztünk személyes klubtalálkozót, írtunk ki pályázatot Magyarország és én címmel, próbáltunk vasárnaponként a heti ajánlóval más blogokat is népszerűsíteni - és közben rendületlenül készültek a posztok.

Amire külön büszkék vagyunk, hogy segítségetekkel bejártuk a világot Kínától Ausztrálián, Dél-Amerikán és Kanadán át a Fülöp-szigetekig – a legelképesztőbb helyekről jöttek írások, mind-mind személyes tapasztalat alapján, ami egészen egyedi ízt adott a blognak.

Ez a 3612. poszt a Határátkelőn, ami rémisztően nagy szám. Tíz éve minden nap, karácsonykor, szilveszterkor, születésnapon, nyaralás idején és betegség alatt is mindig volt írás a blogon (és az oldalon), mert azt akartuk, hogy a reggeli kávé mellé mindig legyen mit olvasni.

A tíz év alatt (pontos számot sajnos nem tudunk) nagyjából 56-57 millió lapletöltés volt a blogon, és persze megszámlálhatatlan komment. A törzsgárdából nem szeretnénk senkit kiemelni, hiszen egyrészt szerencsére sokan vagytok, másrészt senkit sem szeretnénk megbántani azzal, hogy véletlenül kimarad – aki rendszeresen olvassa a blogot és a kommenteket, úgyis tudja, kikről van szó.

A legnépszerűbb posztot 157 ezren olvasták, Kata ebben arról írt, mennyiért költözne haza Norvégiából. Nem sokkal maradt el mögötte Z sem, aki azt írta meg, miért kellett elmenniük Magyarországról (ezt 150 ezren olvastátok), a harmadik legnépszerűbb posztot pedig Gábor jegyezte a legélhetetlenebb orosz városokról (141 ezer kattintás).

Miért fejezzük be és miért most?

Arra, hogy miért fejezzük be, két magyarázat van. Az egyik az, hogy tíz év alatt a határátkelés újdonságból a mindennapok részévé vált. Ez nagyon jól van így, hiszen az ország részben azért csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy a közösségen belül mindenki szabadon élhessen ott, ahol akar.

Ha valaki úgy gondolja, hogy neki Ausztriában, Németországban, Hollandiában, vagy akár Spanyolországban lenne jobb, akkor szabadon nekivághasson és szorgalmához, tehetségéhez mérten boldogulhasson.

Ha pedig úgy érzi, mégis inkább visszatérne Magyarországra, erre is legyen módja, mi több, ha utána ismét elmenne, az elé se gördíthessen senki akadályt. Ennél fantasztikusabb dolgot nehéz elképzelni.

A másik magyarázat az, hogy elfáradtunk. Amikor az ember december 24-én késő este vagy karácsony első napján már nem szívesen foglalkozik azzal, hogy a világ minden részéről beömlő karácsonyi képekből posztot készítsen, amikor egy nyaralás alatt este már nyög egyet-kettőt, hogy még fel kell tenni a másnapi posztot, amikor a megélhetést biztosító napi teljes állású munka után már nincs túl sok kedve „nekiállni a Határnak”, akkor azt el kell engedni. (Egyáltalán nem mellesleg: hatalmas hála a mindezt támogató és ehhez hátteret biztosító családnak!)

Nehéz elengedni és egyelőre nem látjuk, hogyan fog menni, de a blog kifutotta magát. Biztosan többet ki lehetett volna belőle hozni, de mi büszkék vagyunk mindarra, amit ez a blog nekünk, nektek és sokaknak az elmúlt tíz évben jelentett.

Ha valaki még úgy érzi, megírná, mi történt vele az elmúlt tíz évben (vagy akár mit jelentett neki a határátkelés, esetleg a blog), vagy lenne olyan története, amit megosztana, azt kitesszük (az elválás mindig nehéz), de mi befejeztük.

Így kerek a történet.

Köszönünk mindent, vigyázzatok magatokra és tartsátok meg a barátságokat!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Határátkelő blogzáró

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr416660372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mertcsak 2021.08.19. 06:23:43

Bevallom, az utobbi 5 evben mar alig neztem be ide, de az elso 1-2 ev az ugy telt, h reggel szinte elso dolgom volt elolvasni az aznapit.
Egyre tobb volt az erdektelen poszt, a torzsgarda pedig (aki egyben eletben is tartotta a blogot) szetfloodolta a kommentszekciot.

Beke poraira.

bízwax 2021.08.19. 07:28:00

@P.Elliot: Túl képzett volt ahhoz a munkához amit végzett. Ez volt a fő baja..

fhdgy 2021.08.19. 08:03:54

@dikusz.: Gondoltam már rá. Sőt el is határoztam, hogy írok.

Egyet még 2018-ban gondoltam ki. Jó, mindig mondtam, hogy holnap. Hogy elszaladt az idő! A címe is megvolt: Hosszú volt az út hazáig.

Egy másiknak is megvan már a címe: Megnyugodtam vagy csak beletörődtem?

Persze, bizonytalan vagyok. Annyi mindent leírtam a hozzászólásaimban, hogy igazán újat nem tudok mondani. Max. annyi lenne az értelme, hogy összeszedve lenne olvasható.

Arthamyr 2021.08.19. 08:16:57

@fhdgy: A hozzászólásokat sokkal kevesebben olvassák, mint a posztokat. Azt, hogy ez előny vagy hátrány, te tudod.

dikusz. 2021.08.19. 08:17:19

@gabors: "amugy vannak kommentek egyes posztokhoz evekkel a halala utan (nem csak az enyem) "

Szerintem egyedül te voltál az, aki évekkel a halála után írt, és nem csak a részvétét nyilvánította, hanem hiányolta őt.

@P.Elliot: @Hagyma halála után a fia vagy ide, vagy egy másik blogba, ahová rendszeresen kommentelt írt pár mondatot, és megköszönte a részvétnyilvánításokat. Ő írta azt is, kb. hogy: "apám modora valóban tudott tenyérbemászó lenni".
De szerintem a fia ezzel lezárta, és emléknek elmentette az édesapja blogját, de nincs ideje azzal foglalkozni, hogy elérhetővé tegye számunkra a félbemaradt könyvet.

dikusz. 2021.08.19. 08:33:57

@fhdgy: Én úgy vagyok a félbehagyott posztokkal, hogy minek is írjam meg, ez csak nekem szép emlék, mást biztos nem érdekel...

Az egyik megjelent posztom Albániáról szólt, "duettben" írtam egy ott élő, itteni törzskommentelő feleségével, akit megkértem, hogy segítsen, hogy érdekesebb legyen a poszt. Minden fotó alá írt szövegemet kiegészítette az ő pontos tapasztalatával. A többi Albániáról szóló posztot ők írták.
A félig megírt montenegrói posztomnál is ez volt a terv, meg volt beszélve az idegenvezetővel, hogy elküldöm neki az írást a képekkel, és ő kiegészíti, aztán annyiban is hagytam, nem küldtem el.

A cím alapján érdekes poszt lenne, jó is lenne, ha megírnád.

SzZoole 2021.08.19. 09:03:54

Van új poszt fent, gondoltam szólok :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.19. 12:09:16

@puhacica: Gondoltam, beköszönök. Gratula az új lakóhelyhez!

London2009 2021.08.19. 13:35:30

@P.Elliot: @dikusz.: igen, ez igy volt. Nagyon csunyan tudott irni, de engem ez annyira nem zavart, mint amennyire tetszett es erdekelt amiket irt. Nekem sosem irt durvan. Sajnalom ha a hozzaszolasai is eltuntek. Kar ertuk.

Most lesz ket eves a kisasszony, a kiskutya meg mar be is toltotte. Nagyon edes, okos, bator kiscsaj es raadasul jo is, kedves is, szep is. Termeszetesen mint minden szulo imadjuk es elfogultsk sem vagyunk vele. : ) Nagyon elvezzuk a szuloseget es a videki eletet. Erdekes modon nalunk egybeesett a gyerekes elet meg a Covid. Ugyhogy ket eve nem voltam az irodaban. Ez jo is, rossz is, ez van. Reszvetem a ferjed miatt. Nagyon sajnalom. Jo ujra itt latni.

dikusz. 2021.08.19. 14:53:05

@London2009: Durván nekem sem, csak nyersen, mert egy hozzászólásomat értette teljesen félre, most is azt gondolom, hogy nem volt igaza, de hiányoznak a hozzászólásai.
Szerintem komoly tudása van, nem csak felületes, és jó a humora is, csak nagyon hamar dühbe gurul. Remélem jól van, bárhol is legyen a világon.

A hölgyike nagyon aranyos lehet, beszél is már? A kutyival is jól kijön?

puhacica 2021.08.19. 15:39:35

@London2009: tudom. olvasok, hallok olyan sztorikat, hogy az elkepeszto. tulajdonkeppen mi nem is jartunk olyan rosszul, ha ezekhez viszonyitunk :)

puhacica 2021.08.19. 15:40:07

@kisrumpf: jol tetted! koszonjuk :)

P.Elliot 2021.08.19. 16:14:25

@London2009: Szerintem jol jott neked, a gyereknek meg plane hogy otthon tudtal vele maradni ebben a ket evben.

A lanyom sem dolgozik az irodaban vagy masfel ev ota, illetve csak egy napot varnak el hogy menjen be, a tobbieken itthonrol, nagyon elkepzelheto hogy ez allandosulni fog.

Ahol kisgyerek van ott jol jon szerintem.

Okos dolog volt videkre koltozni, milyen szep az angol videk, szoktam nezni errol sorozatot/ hazeladasi/, az a gyonyoru zold fu, a taj, ugy ahogy az egesz van.

A gyereknek is jot fog tenni ilyen kornyezetben felnoni.
Elhiszem hogy szeretitek,jo is egy lanygyerek, jobb mint egy fiu.
A fiu felnove a tarsa csaladjahoz fog igazan huzni, illetve a feleseg beolvassza a csaladjaba, magaval viszi.

A lany is hozza az uj csaladtagot a sajat csaladjaba es a lany egyebkent is a sajat csaladjahoz huz.

Masodikat nem terveztek....

P.Elliot 2021.08.19. 16:17:23

@P.Elliot: Lemaradt a kerdojel...

Masodikat nem terveztek?

dikusz. 2021.08.19. 18:19:13

@kisrumpf: Jó lenne, ha többször jönnél.:)

blackhairlady 2021.08.19. 22:53:40

@kisrumpf: Egyetertek Puhacicaval, jo, hogy bekoszontel :)
Merre fele vagy most? Nemetorszag ha jol emlekszem?

blackhairlady 2021.08.19. 23:23:56

@kisrumpf: Elnezest, kozben felvilagositottak, hogy Irorszag, nem is ertem honnan szedtem a Nemetorszagot :))))))

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.08.20. 01:46:07

Hát elég szomorú ez. Én ugyan túl sokat nem szóltam hozzá, de gyakorlatilag minden bejegyzést olvastam, és az érdekesebbeknél a vitát is. Pár éve írtam egy posztot magam is innen Isles of Scillyről, ha már eléggé ismeretlen, de csodás hely, Azóta is terveztem, hogy írok még. Különösen azt,hogy itt mi hogyan éltük meg a lezárásokat, az újranyitásokat. Sz utóbbi 1-2 hónapban már elég közel voltam, de nehéz volt rászánni magam. Hát ez akkor már a tarsolyban marad :)

svajcineger 2021.08.20. 03:06:14

@dorian gray:
Pont, hogy ne maradjon tarsolyban!

Arthamyr 2021.08.20. 05:23:54

@dorian gray: A hozzászólások közt azért HÁ is leírta, hogy ha beérkezik poszt, azt ki fogják tenni továbbra is.
Csak annyi változott, hogy több helye lett a posztodnak. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 09:59:30

@dikusz.: idő...

@blackhairlady: :-) a nev teveszthetett meg talan. De igen, meg mindig a szigeten.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 10:01:46

@dorian gray: pedig ne maradjon, erdekelne, gondolom masokat is. Mindig fennmaradok/felebredek akkor, ha kompozunk, szeretem latni a fenyeit. Mashogy ugysem jutok el oda.

puhacica 2021.08.20. 11:08:22

@dorian gray: tenyleg megirhatnad. valoszinuleg en elek legkozelebb hozzad (del-cornwall) a kommentelok kozul, nagyjabol kepben is vagyok, es meg igy is nagyon erdekel a szigetcsoport.

dikusz. 2021.08.20. 11:22:40

@kisrumpf: "a nev teveszthetett meg talan" , vagy a profilkép.:)))

Ha nézem(még nem olvasom) a kommenteket, gyakran összetévesztelek @littke: -vel, a profilképed alapján, de ő úgy emlékszem, Kanadában él.

Viszont tévesztettelek össze -szintén a profilkép alapján- @nyuszigonosz:-al is, ő viszont tényleg Németországban él. Lehet, hogy @blackhairlady: is emiatt tévesztett össze

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 11:35:21

@dikusz.: nezek valami mast, ugysem jellemzo itt a havas birkas taj.

dikusz. 2021.08.20. 11:45:22

@kisrumpf: Nemnemnem!!! Kérlek ne nézz, nekem a régi nagyon tetszett!!!
A denevérekről pedig ez ugrott be, nagyon kedvelem a rajzfilmet:

www.youtube.com/watch?v=Ny-kbhHFvlQ

puhacica 2021.08.20. 12:05:16

@kisrumpf: :D ez valoban egyedi. london2009 jutott rola eszembe a lajharkajaval :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 12:09:22

@dikusz.: :-D

@puhacica: sajat! Nemreg talaltam szegenyt a jardan egyik reggel. Eldugtam egy falresbe, azota eltunt, fingers crossed h elrepult s nem elvitte valami.

London2009 2021.08.20. 12:38:01

@P.Elliot: igen, gyonyoru az angol videk. Imadom en is. Lanyra vagytam en is mindig. : ) De tervezunk! Majd meglatjuk mit hoz a jovo. : )

puhacica 2021.08.20. 14:18:06

@kisrumpf: en is remelem, hogy jol van! nagyon rendes volt toled a mentesi akcio.

@dorian gray: Looetol nem messze, a keleti reszen.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2021.08.20. 14:58:47

@puhacica: az tényleg kelet :) azt hiszem egesz közel van Plymouthoz, ami már Devon.

FutureFry 2021.08.20. 16:02:17

@London2009: Angol vidék: “Clarkson's Farm” (két nap alatt végignéztem mind a 8 részét).
youtu.be/pW-iVG0_D34

puhacica 2021.08.20. 16:29:28

@dorian gray: igy van, ezert is dontottunk mellette. elerheto tavolsagban a varos, megis egy rejtett kis zug negyed ora setara a parttol.

@FutureFry: mi letoltuk egy nap alatt, nem tudtuk abbahagyni :)

Golf2 2021.08.20. 16:35:30

@fhdgy: Kecskéket gázolt a Debrecenből Fehérgyarmatra 9:15-kor elindult személyvonat Hodász és Mátészalka között - megvan mind?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 18:29:05

@puhacica: nagyon jól szórakoztunk! Jóó vóót. Azóta másképpen nézek a búzatáblában a "tramline"-okra. Egyszer akartam egy szívhezszólót írni a főút menti táblákról amiket munkába menet bámultam mindig, de aztán elhalt a kedv. Remekül nyomon lehet rajtuk követni az idő múlását.

Értékeltem, hogy Clarkson magát adta, s hogy nem hajolt előtte földig mindenki.

puhacica 2021.08.20. 19:30:55

@kisrumpf: nagyon birtam, olyan emberi volt az egesz. es csomo mindent tanultam mindamellett, hogy jol szorakoztam. :)

nagyon szeretunk itt, annyira jo helyen kotottunk ki, hogy neha magam sem hiszem :)

FutureFry 2021.08.20. 21:54:40

@kisrumpf: “… Értékeltem, hogy Clarkson magát adta …”
Ez az elejétől fogva valószínűsíthető volt, amikor ugye egy túlméretes Lamborghini :) traktort vett, amin ráadásul európai (nem angol) volt a “hitch” (magyarul vontató/adapter?), úgyhogy át kellet alakítani…
@puhacica:
Egyébként az egyik legjobb figura (persze Kaleb-en kívül) a kőfalépítő munkás (Gerald), az érthetetlen szövegével (direkt megnéztem, hogy amikor beszél, a felirat néha “[Indistinct]”-et vagy “[Music]”-ot (!) mutat :)) és Clarkson reakciója: ahogy csak bólogat, vagy esetleg - amikor walkie-talkie-n próbálja értelmezni amit mond - csak ingatja a fejét: “Not a word, not a word….”

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.20. 22:02:31

@FutureFry: Igaz, nem is lett volna annyira élvezetes, ha megfogadja a kapott tanácsokat...

Az a Gerald!... semmit nem értettem belőle :-D

puhacica 2021.08.20. 22:43:00

@FutureFry: jaj, hat rajta beszartunk :D de a ra adott reakciok is fenomenalisak voltak, ahogy irod.
amin meghaltunk meg, az a farmer srac londoni kiruccanasa volt. sirtunk :D

blackhairlady 2021.08.21. 02:55:43

@kisrumpf: Igen, de mar pontosan kepben vagyok, de akkor is jo, hogy te is bejelentkeztel :)

blackhairlady 2021.08.21. 03:00:24

@dikusz.: Nem, en a profil kepeket soha nem nezem, nem latom oket, olyan kis aprok :)))))
Egy masik kedves kommentelo ugrott be hirtelen a neverol, a nevmemoriam kb egyenlo a nullaval :))))
Orulok, hogy Kisrumf nem vette rossz neven :)

dikusz. 2021.08.21. 08:10:29

@blackhairlady: Akkor azért nincs profilkép a nicked mellett?:)))
Ami azt illeti, volt már rá példa, hogy én téged tévesztettelek össze mással, a hasonló név miatt...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.21. 08:25:57

@blackhairlady: haha, olyan erzesem van, mint amikor halotti torra mindenfelol osszegyulnek a gyaszolok. Bar ott aztan vegkepp nincs remeny 'feltamadasra', hmm

London2009 2021.08.21. 12:39:27

@dikusz.: elfelejtettem valaszolni. Nagyon cuki, meg nem igazan beszel. Vagyis rengeteget beszel csak nem ertjuk. :D Viszont nagyon jol ert mindent mindket nyelven. Majd elvalik, hogy alakul kesobb.

blackhairlady 2021.08.21. 23:39:31

@dikusz.: Valamikor volt, aztan ugy tunik felszivodott, fel sem tunt eddig :)))))

blackhairlady 2021.08.21. 23:47:06

@London2009: A napokban talalkoztam egy reg nem latott ismerosommel, keresztul utaztak a varosunkon. 4 eves a kislanyuk, itt szultett az allamokban, Havaiin. Tokeletesen beszeli a magyart es az angolt is, erti es hasznalja a vicces gyerek szavakat magyarul, angolul.
Viszont most 1 honap utan jottek vissza a nagymamatol Magyarorszagrol, ezido alatt nem hallott egyaltalan angol beszedet, idonkent megkerdezte anyukajat, hogy ezt vagy azt hogy mondjak angolul :)))

P.Elliot 2021.08.22. 03:20:26

@London2009:

Talan azert nem beszel erthetoen mert 2 nyelven kell tudnia....

Mindenesetre a legkozelebbi orvosi vizitnel emlitsd meg es kerdezd meg hogy mi a velemenye, sok vagy nem sok ilyen kicsike gyereknek a ket nyelv.

Emlekszem hogy nekem azt mondta a gyerekorvos hogy elsore a sajat anyanyelven, vagyis magyarul beszeljunk hozza, ne keverjuk, az angol automatikusan fog menni, illetve eszrevetlenul fogja felszivni.

Ugy is lett!
Persze, nalatok az apa angol anyanyelvu, nem lehet ebbol kihagyni otet sem.

Szerintem el fog erni egy fejlodesi fokot hamarosan amikor igazodik a hallott szavakhoz es ugy fogja visszaadni ahogy hallotta.

Minden gyerek mas, baratnom fia 3 es fel eves koraig csak hummogott, muszaj volt nevetni rajta olyan edes volt, persze ennek oka volt mert a gyerekorvos hallascsokkenest allapitott meg, mar nem is emlekszem hogy mi is volt de tokeletesen rendbejott.

Az en lanyomnak is volt kicsikori furcsasaga, beszelni mar 11 honapos koraban rengeteg szot tudott de azt a szot hogy igen, harom eves koraig se magyarul, se angolul nem volt hajlando kiejteni, el nem tudtuk kepzelni hogy mi baja van ezzel a szoval, ugy potolta hogy o is hummogott, vegyuk annak aminek akarjuk.

A gyerekorvosnak mondtuk, az csak nevetett rajta...

Az ovono az elso bolcsodes napon helyrerakta a kolykot, mi mondtuk neki azonnal hogy ezt a szot nem ismeri, szerinte nem akarja ismerni mert akkor meg kell csinalnia akkor is ha nem akarja azt amire igent kellett volna mondani.

Ranezett szigoruan a kolokre mar nem emlekszem mit mondott vagy kerdezett tole de a valaszt vart amit azonnal meg is kapott, yes, mondta a dragasagom, nicsak, ismeri a szot, hehehe... es utana mar nekunk is....

Evekig ezen nevettunk...

Egy kisgyerek rettento szorakoztato tud lenni...egy 2 eves meg plane a legszebb korban van...

Engem a lanyom radionak is hasznalt...
A szobaja szomszedos volt a konyhaval, ezt direkt ugy csinaltuk hogy a kinyitott ajtot elkeritettuk a bebikeritessel, o oda kuszott amikor meg menni se tudott es nezte hogy mit csinalok a konyhaban, en meg ellenorzes alatt tudtam tartani hogy mit csinal.
Amikor mar tipegni is tudott akkor plane jo volt, o ult a szonyegen, jatszott, en foztem es enekelgettem neki gyerek enekeket.

Nagyon tetszett neki, tulsagosan is mert amikor abbahagytam akkor surgetett hogy meg,....ha nem csinaltam akkor sirankozott, szoval en voltam neki a radio, mar reggel bekapcsolt, hehehe...

Nagyjabol 1 honap utan tudtam hatarozottam leallitani arrol hogy egesz nap nem enekelunk...

A Covid elott kezdtek a gyerekek beszelni arrol hogy akkor jo lenne egy kisbaba es a lanyom leallt a tablettarol, bejott a Covid es erre remulten kezdte ujra szedni hogy ez nem alkalmas ido, ki tudja nem-e lesz baja a szuletendonek, most varjuk hogy akkor mikor lesz veszelytelen a gyerekszules..
Azt mondjak hogy nem lesz baj, de olyanokat is lehet hallani hogy
voltak problemak.

Mar igazan vege lehetne ennek a cirkusznak...

Lanyom itthonrol dolgozik csak hetente egyszer kell bemenni, tegnapelott viszont a legnagyobb fonok kuldott egy korlevelet hogy a mult heten ket 40-en aluli dolgozojuk halt meg Deltaban, nem arulta el hogy ki volt de a kisebb fonok azt mondta hogy o majd megtudja es megmondja hogy ott naluk-e vagy masik irodahazukban....

dikusz. 2021.08.22. 07:19:45

@London2009: De meghallgatnám, ahogy mondja a magáét...:)))

SzZoole 2021.08.22. 10:15:14

@dikusz.: én hallottam beszélni, 6 nyelven beszél egyszerre, a hetediken meg enni kér :-)))

Vicc volt

London2009 2021.08.22. 12:19:16

@dikusz.: majd atkuldok par videot. : )

London2009 2021.08.22. 12:23:44

@P.Elliot: ket eves korra a szokincse egy gyereknek atlagosan 90 szo korul van. Nagyon sok szor tud mindket, ebbol kifolyolag leginkabb csak en ertem. Foleg miutan sikerul megfejteni a kodokat. Da-cumi, az angol dummybol, sza-ki a magyar utcabol, du-juice stb. De nagyon szepen es erthetoen szamol magyarul, ismeri a gyumolcsoket, kerem, koszi, szia stb. Erdekes igy eloszor ezt atelni, hogy elkezdi kifejezni magat a csemete. : )

P.Elliot 2021.08.22. 13:48:04

@London2009:

Kesobb is lesznek humoros dolgok .

Eveken at emlegettuk azt amikor a 3 ev koruli gyerekunket akinek hatarozottan meg lett tiltva hogy a kristalycukorhoz veletlenul sem nyulunk hozza, rajtakaptam hogy cukros a szaja korul.

Megijedt es azt mondta, gesztikulalva hogy a papa adta..... / az apjat hivta igy/. O nem akarta de szetfeszitette a szajat es beletomte...

A foldon fetrengtunk a nevetestol, / tudom nem a legjobb nevelesi modszer/, attol hogy a gyerekunk felfedezte a hazugsagot.....

Irto edesek tudnak lenni...

Volt itt a neten valahol egy no akinek indiai ferje volt, sajnos elfelejtettem a nevet pedig jo lett volna utananezni hogy hogy mekkorak a gyerekei mar, az elso kislanyarol a neten naplot irt, minden napjarol azert hogy majd 18 eves koraban atadja neki olvasasra hogy ki volt, mi volt, milyen volt.

Oriasi otlet, ugy sajnalom hogy akkor mar felnott lett a gyerekem hogy en ezt nem utanoztam, tudta volna ertekelni. Fotot is rakott melle.

Sajnos volt nehany nagyon durva ferfi sot noi hozzaszolas ennel a blognal es igy elzarta, nem tette ki tobbe a nyilvanossagnak.
Indiai ferje volt, sokat dolgozo, torekvo, csaladnak elo es emiatt jo korulmenyeket teremtett a csaladnak es ez szurta egyesek szemet ahelyett hogy utanoztak volna.

Ugy hallottam hogy kesobb meg egy kislanya szuletett...

Csodabogár 2021.08.22. 15:37:46

@dikusz.: Lehet, hogy férjhez ment és gyerekeket szült, ergo nem ér rá. Nekem is volt vitám vele, de azért örültem ha írt.

Csodabogár 2021.08.22. 15:46:05

@P.Elliot: Érdekes téma lenne, az erre senzibilizáltaknak, bár azt hiszem sokszor csak bebeszéljük magunknak.
Örüljünk, hogy csak mi ketten vagyunk ebben benne, a többi még fiatal,
Én a férjem halála után éjszakákat írtam át, már nem tudom mit. Nemrég dobtam ki a discetteket amire írtam nem akarom tudni mennyire szörnyű állapotban voltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 17:25:10

nahát, ezer éve nem voltam itt tényleg, és most is csak azért jöttem, mert eszembe jutott egy régi történet, és meg akartam keresni, de nem találom. négy gyerekes család volt, akik Angliába mentek. amikor az anya rákos lett és kezelés alatt állt, kérték méltányosságból a lakáshitel törlesztő felfüggesztését, amit nem kaptak meg. amikor meggyógyult, de lemaradtak a fizetéssel, fogták a lakáskulcsot, bedobták a behajtó postaládájába, beültek az autóba, és elmentek.... valaki emlékszik rájuk esetleg?
nekem is nagyon szép emlékeim voltak innen, sajnáltam, amikor szétestek a dolgok és szétszéledtek a legjobbak - nekem is megtörtént már ugyanez korábban is, azóta is, több online közösséggel, soha nem lesz kevésbé fájdalmas veszteség :-(
örülök azoknak, akikre még emlékszem, és most olvastam a fentebbi kommentekben :-)

SzZoole 2021.08.22. 17:30:44

@Dragonlady (Bp, Hun): szia! Igen én emlékszem rá, Rózamami volt és ép tegnap linkeltem be, de érted ide is belinkelem :-))

Hogy van a kis Dragon Dani, biztos nagy már :-)))

hataratkelo.reblog.hu/osszecsomagoltuk-az-eletunket

SzZoole 2021.08.22. 18:13:17

Vajon Mirjam mikor jelenik meg? :-)

Golf2 2021.08.22. 19:00:48

@SzZoole: De jó kis story rózamamáé,még időben léptek 2012.

SzZoole 2021.08.22. 19:03:02

@Golf2: messze a legjobb volt, szerintem!

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 19:04:32

@SzZoole: kösziiiii.
(itt most írtam egy hosszabbat, de kitöröltem, inkább nem akarok semmit sem írni. nagyon nem vagyok jól. )

Dragonlady (Bp, Hun) 2021.08.22. 19:07:23

@SzZoole: (régebben küldött ez a szarság emailt a válaszüzenetekről, most nincs - vagy valami spam mappában, ezért nem kerestem sehol még választ )

SzZoole 2021.08.22. 19:09:11

@Dragonlady (Bp, Hun): ezzel én is így vagyok, néha kapok értesítő, néha pedig spamba teszi

dikusz. 2021.08.22. 19:20:12

@London2009: Egyet mindenképpen tanácsolnék: ha már beszél a kislányod, írd fel egy naplóba a mondásait.

Évek múlva kincset fog érni. Én nagyon sajnálom, hogy nem vezettem ilyen füzetet a fiam mondásairól, nagyon kevésre emlékszem belőlük.
Az unokahúgom óvónő, neki hiába pampogom, hogy írja fel, amit az ovisai mondanak, mert amit néha-néha mesél, azok nagyon aranyosak. Néhány példa:

"Anya, majd veszel nekem citrom fagyit, ha nem fog fájni a mogyoróm?" ( A doktor bácsi korábban figyelmeztette, hogy ne egyen hideget, mert fájni fog a mandulája.)”

„Az ötéves Bercike a fürdőszobában púderpamaccsal és púderes dobozzal a kezében állt és így hívta be magához a hároméves kishúgát: -Gyere Blanka, bepanírozlak!”

„A 2,5 éves kislányunk nagyon szeret focizni. Az egyik nap ezt mondta játék közben: "Nézd, Anya, tudok homlokozni. Fejelésre gondolt.”

„Lányaim Eszter és Dóra. Sokszor mentünk Esztergomba. Egyik útnál Dóri sírva fakad. Dórigomba már sose megyünk?”

„Március 15 az oviban:
- Óvónéni, felteszed nekem a petárdámat? (kokárda)”

„Természet filmet néztünk és megszólalt a kisfiam:nézd anya ott egy prézli farkas.”

„A kisfiam egyik nap közölte, hogy olyan köhögős köretet kér a husi mellé. Tudod anya, a kusz kusz :)”

„Lányommal hazafele, kezében kedvenc lovacska plüsse. Kislányom, fogd meg a kezem, átmegyünk az úttesten. " nem tudom, tele van a kezem lóval."

„Lányom kb. 5 évesen nagyanyjához fordulva: Mama, Te már éltél az őskorban?”

„Eszti mondta, hogy a barátnője Fingiling volt a farsangon.”

„Kisebbik lányom szerint apának nagyon szúr az arcán a SÖRÖSTÉJE.”

„Nagyobbik kislányom Nadin mikor olyan két éves volt és fázott azt mondta: Anya nézd, tiszta bőrkacsa vagyok.”

„Kislányom 3 évesen, mikor folyt a nyála: "Anya, csurog a köp.”

P.Elliot 2021.08.22. 20:13:03

@Csodabogár:

Tenyleg, mi vagyunk ketten a legidosebbek?
Nagyonis lehetseges...
Amig megvagyunk a magunk boreben jol addig nincs is baj.

Veszem eszre az ido mulasat, igazabol nem is annyira kivulrol mint az altalanos kozerzettol, ezalatt most csak a faradtsagot ertem.

Meg 2 evvel ezelott is olyan mozgekony es aktiv voltam amilyen meg talan fiatal koromban sem, most is az vagyok, jobban mondva teherbiro de mar erzem a labomon hogy elfaradt, nem tud annyit allni.
A lepcsokon a hazban, / 4 szint/ meg mindig nem felmegyek hanem felszaladok/ rossz szokas, ezen kellene talan valtoztatnom, majd ki is kiserletezem/ de ha allni kell egyhelyben, egy ido utan akkor azt bizony kezdem erezni hogy letorik a labam.
A suti suteseknel fedeztem fel eloszor ezt.
Hat nem is gyakran csinalom azota!

A ferjem halala ota fogytam vagy 5-6 kilot, nincs kinek foznom, igy magamnak csak osszedobok valamit vagy eszem ami a kezembe kerul, olyan mindegy hogy mit, a kave fontos egyedul.
1 honapja ujra kinyitott a gym es megint megkezdtem a jarast az uszodaba ami kezd ujra formaba es erobe huzni, jobbjara egyedul vagyok, neha atjon az edzoterembol valaki egy keves uszasra.

Ennek orulok mert kevesebb a fertozes veszely, ha egyszer mindenki visszajon akkor lehet hogy nem is megyek tobbet...
Be vagyok oltva a Pfizerrel mindket oltasra, semmi bajomat nem ereztem eddig de azert jobb ha az ember figyel...

A barati korom megcsappant egyelore mert nem akarok a gyerekekre barmi bajt hozni, / ok maguk is csak keves otthonrol dolgozo barattal mernek kapcsolatot tartani/ igy is erik az embert meglepetesek, pont ma reggel irt a baratnom uzenetet hogy tegnap valami nagy szabadteri koncerten volt, ezrek voltak ott es milyen sokan nem visetek maszkot.
O igen!

Kerdeztem hogy beoltattad magadat? Nem!

Akkor mit kerestel ott?
Hat hogy vegletekig nem hajlando otthon kuksolni, es hogy legkozelebb menjek en is mert olyan jo volt.
Hat nem, sot ide sem engedem jonni, oltasi papirral csak de meg azt sem talan mert ez pimaszsag hogy be se oltatja magat de azert elmegy fertozni mert barmikor benne lehet a virus.

A legkedvesebb baratnom meg mas allamba koltozott a lanya utan.

A tobbiek megvannak csak eppen telefonon van csak kapcsolat egyelore.

Amirol irtal hogy a rossz gondolatok, hat ha az ember teljesen magara marad szerintem normalis/ nalam nemigazan van ilyen hiszen itt laknak a lanyomek, nem vagyok egyedul/ de errol ha lehet azonnal le kell allni mert begolyozik az ember tole, a rossz kozerzet fokozodik es napkozben is erre gondol az ember.

Ami elmult az elmult, a hazastars eltunt a semmibe, uj utat, eletmodot kell keresni valaki mas szemelyeben, lehet baratno, barat, ferj, fogadott felnott "gyerek", egyik baratnomnek van ilyen, nem papiron csak vedelmezi/ rafer mert rokkant/ azt a kellemes de szinten maganyos fiatal not aki halas neki mert egyedul van.

Szerintem ezt nem szabad, egyedul maradni.

Vannak akiknek ez bejon de nagyon kevesnek, az ember tarsasleny.

En nem vagyok egyedul, nem igenylek senkit/ a jovot nem tudhatom/, masfel eve halt meg a ferjem de meg nagyon kozeli a dolog...

blackhairlady 2021.08.22. 20:42:53

@P.Elliot: Eppen akartam kerdezni, Hogy uszni jarsz-e meg? :)

P.Elliot 2021.08.22. 20:43:24

@dikusz.:
Te, ezek itt irto edesek...

blackhairlady 2021.08.22. 20:45:27

@Dragonlady (Bp, Hun): Teged is nagyon jo ujra latni (olvasni) :)

P.Elliot 2021.08.22. 20:46:12

@blackhairlady:

Igen, azt feladni nem akarom, hihetetlenul sok energiat tud adni meg a megerosodott izmok jol fogjak a csontokat.
Estem en mar el ugy hogy ha ez nincs, biztos tores lett volna.
Nem vagyok egy sportember de az uszast azt nagyon szeretem...

dikusz. 2021.08.22. 21:46:41

@P.Elliot: Régebben a Nők Lapjában volt egy rovat, "Ő mondta"-címmel. Anyukák küldték be a kicsik beszólásait, nagyon szerettem olvasni, de a neten nem találom.

Muscari 2021.08.22. 23:29:58

@P.Elliot: fogadd őszinte részvétemet

P.Elliot 2021.08.23. 00:53:23

@Dragonlady (Bp, Hun):

Jo teged is latni, nehanyszor mar eszembe jutott hogy vajon visszamentel-e vagy maradtatok es mekkora lehet a kisfiu, szerintem mar iskolas...
Edes kis pofija volt, csak egy karacsonyi fotot lattam rola, kisbaba volt meg...

P.Elliot 2021.08.23. 00:58:14

@Muscari:
Tenyleg, mindenki elokerult, nem lenne rossz ha maradnanak is.
Talan azt is lehetne hogy ennel az utolso posztnal lenne az altalanos gyulekezo, a tema ami eppen jon, a posztoknal is volt nagy elteres a napi temaktol.

Ha meg ha uj poszt jonne akkor ott is hozzaszolnank persze de ide mindig visszaternenk ha nem is naponta....

Csak gondolkozok....kar lenne veszni haszni ezt a valahai jo kis helyet....

Muscari 2021.08.23. 07:29:49

@blackhairlady: jól megviccelt a blogmotor. Írtam egy hosszú kommentet és csak a szia jelent meg. Sebaj.
Csak azt akartam mondani, hogy nagyon örülök, hogy ennyi mindenkit megismertem itt a blogon ☺️
Remélem, hogy jól vagytok ☺️

dikusz. 2021.08.23. 08:17:10

@P.Elliot: Nagyon jól gondolod! A te posztjaid is hiányoznak, nekem is van egy pár félig készen.:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 09:58:41

@Muscari: szia, ne rakj bele emojit, azt hiszem, az okozza az eltunest.

dikusz. 2021.08.23. 10:13:36

@kisrumpf: Ezt nem is tudtam!
Pedig néha jó lenne használni, egyértelműbb lehetne, ha ironzál, viccel valaki.

Muscari 2021.08.23. 15:41:31

@kisrumpf: köszi, akkor ezentúl kerülöm. Te jól vagy?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 16:02:26

@Muscari: köszönöm, nem panaszkodhatok, megvagyunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.23. 18:11:54

@dikusz.: igen, néha jól.jön, de úgy látszik, itt nem megy át

blackhairlady 2021.08.23. 22:32:17

@Muscari: Szia :)
De jo, hogy a regi kommentelok is igy visszajottek, jo olvasni a regi nickeket :)

blackhairlady 2021.08.23. 22:35:30

@Muscari: En is nagyon orulok, hogy szulettek jo kis baratsagok, ismerettsegek a blognak koszonhetoen :)

dikusz. 2021.08.23. 23:22:53

@P.Elliot: Én két posztodra emlékszem, egyszer a kertedről, a mindennapjaidról, és egyszer egy karácsonyi vendégségről írtál.Ilyesmikre gondoltam.

P.Elliot 2021.08.23. 23:34:25

@dikusz.:

Be vagyok zarva joforman a Covid miatt, fogalmam sincs hogy mirol irhatnek.

A kozossegi kertrol? Ugyan kit erdekelne?

Irtak errol valamikor is posztot vajon?

Ha nem akkor talan meg lehetne probalni, nem tudom hogy a HA. helyeselne-e?

Jovahagyasa nelkul nem irok rola de ha ugy erzi hogy igen akkor talan megprobalhatnam.

Ekezet nelkul mert igy szoktam meg itt es nem akarom valtoztatgatni, nem is tudom hogy kell, sosem probaltam.

Ha a hozzaszolasokat el tudjak olvasni ekezet nelkul akkor ezt is el tudnak....

P.Elliot 2021.08.23. 23:43:19

@dikusz.: Ja, es azokat a felig kesz posztokat fejezd csak be minel elobb...

zsibuna 2021.08.28. 06:19:21

Sziasztok!

Mint sokan mások én is sajnálom, hogy a blog berekeszti működését. Volt egy időszak, amikor többet olvastam, mert én is ki akartam menni, csak nem jött össze, de lehet, hogy a blog hatására maradtam itt, mert kicsit átéltem, hogy milyen lenne kint, és ez elég volt, hogy maradjak. :) Most megint fellángolt bennem az el innen, ahogy lehet, főleg, hogy kislányom most szeptemberben kezdi a sulit Hollandiában. Mondjuk én inkább Németországot preferálnám.
Mindig jó volt olvasni a "Mag" hozzászólásait, észrevételeit.
Szerintem van egy réteg, aki nagyon sokat olvasta a blogot, de nem kommentelt, és így kvázi a határátkelő láthatatlan olvasótábor tagja. Soha nem írtam hozzászólást, csak most az egyszer. Köszönöm a blognak a létezését, jó volt kicsit kiszakadni az itthoni valóságból.
Zsibuna

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.09.14. 15:20:28

Mi idén vagyunk kinn tizenkét éve, szerintem írok hamarosan ha nem gond :)

DieNanny CH 2021.09.14. 20:01:15

Nahát, tök véletlenül találtam rá erre a posztra.
Sajnálom, hogy vége a blognak. Most megnéztem, 4 nap híján 9 éve regisztráltam be. Az utóbbi pár évben már nem néztem minden nap, de bizony az első 6 évben minden reggelem ezzel kezdődött. Volt, hogy még első kommentelő is lehettem. (Ha Golf nem előzött meg...)
Szóval, megértelek titeket, az új posztokra azért még rá fogok nézni.

DieNanny CH 2021.09.14. 20:06:48

@zsibuna:

Poén lenne, ha kiderülne, talán tudom, ki a kislányod.
Bár az is igaz, több tucatnyian is kezdhetik ott most szeptemberben a sulit.
Az unokatestvérem barátnője is most ott kezd. 10 napja esküvőn voltak Mo-on, unokatesóm meg kiment hozzá az elmúlt pár napban.
Hm? Vajon egyről beszélünk?
:-)

Morgo1229 2021.10.06. 08:59:01

@SzZoole:
Örök barátságok tűnnek el!!!!! Bruhahaha

En mindig itt leszek neked. Ha nem is Hagaban, mert haza akarok menni. De valami fereglyukban.

Morgo1229 2021.10.06. 09:02:18

@Bredpitt Monika: mit csinaltal Kaposvaron ? Blachairlady es en is odavalosiak vagyunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása