oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. március 27. 20:10,  A téli Kalifornia 226 komment

2023. március 27. 20:10 Határátkelő

A téli Kalifornia

Kaliforniáról a napsütés és a kellemes (többé-kevésbé) állandó meleg jut az ember eszébe. Ha ez nem is feltétlenül igaz mindig és a hatalmas állam minden részére, az biztos, hogy télen kívánatosabb hely, mint Kanada. Nem csoda, hogy Stevenék is ellátogattak oda két hétre.

ci_m_santa_monica_pier.pngSanta Monica Pier

„A karácsony jellemzően családi ünnep. Feleségem és én Ottawában élünk, két felnőtt fiunk van, akik tőlünk messze laknak. Nagyobbik fiam élettársával most Los Angelesben él, kisebbik fiam még messzebb, Hongkongban, ugyan ők az idén karácsonykor kéthetes családos sívakációra mentek a francia Alpokba.

Mi LA-t választottuk, ott ilyenkor tavaszias az idő, ami kellemes változás a brutális kanadai télből érkezvén. Meg is érkeztünk késő december este, 8 órás repülőút után, kanadai hóviharokat szerencsésen elkerülvén a torontói átszállásnál. Kanadából az USA-ba repülésnél a vám/útlevél formaságokon Kanadában mész át, tehát érkezésnél nem nemzetközi utasként kezelnek, így mehetsz utadra minden további hercehurca nélkül.

Fiam is e nap érkezett haza valahonnan, így nem tudott elénk kijönni. Jellemzően az óriási reptérnek pocsék a kapcsolódása a tömegközlekedéshez, így ha nem vár senki, taxival, avagy hasonlóval (Uber, Lyft) kell menni. Ahhoz, hogy ezek várakozóhelyét elérjed, egy ingyenes (shuttle) busszal fogsz menni. Egy szó, mint száz, belekerült egy jó órába, és hatvan dollárba, míg orosz származású taxisofőrünk fiamék belvárosi lakása előtt kirakott.

Ő társával (egy amerikai kínai származású hölgy) csak pár hónapja lakott itt. Egy kétszobás öröklakást vettek nemrégen egy frissen renovált art deco épületben, a South Broadway-en. A lakás nagyszerű központi helyen van.

Ez a negyed a 30-as években divatos volt: színházak, mozik, hotelek és jobbfajta bérházak épültek. Az 50-es években ezek elhanyagolódtak, de kb. 15 éve újra divatba jöttek, ugyan a mozik-színházak még mindig döglődnek. Erre van az ékszervásárlási és a divatnegyed is.

Fiamék épülete anno egy a filmipart ellátó ruhagyár volt. Ma, a rafinált átalakítás után jobbára jómódú fiatalok, tehetős nyugdíjasok és gyermektelen házaspárok, valamint ezek designer kutyáinak az otthona.

Összesen két hetet töltöttünk náluk. Az új év elején egy hétre foglaltam egy AirBnB lakást Santa Monicában, (ami északabbra van, de szintén LA-hez tartozik), majd ezután még egy hétig az LA-től délre levő Laguna Beach-ben laktunk egy hotelben a Csendes-óceán mellett. Ez egy nyaralóhely.

A három helyet és megfigyeléseimet próbálom most megírni.

Felemás Los Angeles

Los Angelesben a napom reggel korán kezdődött, fiamék kutyájának reggeli sétálását magamra vállaltam. A kutya neve Wesley, egy pug. A mi szobánkban aludt és már reggel 6 fele orrával bökdösni kezdett, legjobb volt ezen túlesni. Mentünk a pórázzal a lifthez, le a bejárathoz, bólintottam a szundikáló portásnak és kiléptünk az amolyan nagykörúthoz hasonló elegáns főutcára.

Általában olyan plusz 7 fok volt, ködös, sokszor szemerkélt az eső. Még minden kihalt, a hajléktalanok, mert ezekből igen sok volt, szerte széjjel sátraikban/hálózsákjaikban aludtak. A részegek meg, mert azok is akadnak... elterülve, mint a halottak. Balra fordulván egy mellékutca, a buszmegálló mellett hétköznaponként a mexikói mozgóárus reggelis asztalát készítgette a furgonja előtt, a nemsokára munkába menőknek.

A széles járdán sok a szemét, (rósejbni darabok, pattogatott kukorica, kiköpött rágógumi)... vigyázni kellett, mert Wesley mindezt felfalta volna, ha a pórázzal el nem húzom. A szag aminek forrása elkerülhetetlenül a hajléktalanok és a kutyák vizelete volt, na meg itt-ott az előbbiek fekáliája.... domináns. A világ leggazdagabb országában vagy, annak második legnagyobb városában, de ez van.

A séta fél órát, egypár tömböt vett igénybe, valahol végül is a kutya nagydolgát elvégezte, (amiért jutalom járt), majd az eredményt kis műanyag zacskóval felvettem és a következő szemétládába bepottyantottam. Végül is hazamentünk, bólintás a portásnak, kutyaetetés, és nekünk reggeli.

kara_csonyi_mise.pngKarácsonyi mise az Our Lady of Angels templomban, Los Angeles

Ha unatkozol, a te hibád

Úgy 11 óra felé nejemmel általában városnézőre mentünk. Ez a közeli kávézóban kezdődött, ahol isteni eszpresszót ittunk (fejenként 4.50) és a legjobb friss péksütemények választéka köszöntött. A hely tele volt divatos fiatalokkal, kutyáikkal, komputereikkel. Láthattál gyönyörű fiatal leányokat is, egypár sajnos túl volt tetoválva.

A széles járdán asztalok mellett is ülhettél, lehetett napozni, a kuncsaftokat és járókelőket mustrálni, olasz módra. Az Acne Studios svéd divatcég boltja 11-kor nyitott, szemben volt egy Paul Smith üzlet, egy mellékutcában a francia APC. Ezek a butikok a legjobbak közé tartoznak... nem olcsók.

Majdnem mindenhova gyalog mentünk, napi 10-15 km-t sétáltunk, ugyan vettünk feltölthető buszjegyet is (TAP), tetejében LA-nek van egy momentán ingyenes buszjárata is amit Dash-nek hívnak. Elsétáltunk a Japánvárosba, a városi könyvtárba, megnéztünk egypár múzeumot, elmentünk HÉV-vel Pasadenába. Ha unatkozol az a te hibád.

Este a vacsorát hol mi, hol fiam élettársa készítette, az utóbbi főleg kínai koszt volt. A hölgy egy nagy banknak dolgozik, de otthonról. Fiam valamikor gyógyszerkutató volt, kémiai doktorátusa van, de megunta, szabadúszó lett, ingatlanokkal seftel, vesz-elad és eközben ezeket adja bérbe. A futás a hobbija, naponta 20 km-t fut az óceán mellett és hétvégeken gyakran futóversenyeken vesz részt.

A főzéshez a kellékeket egy közeli nagy üzletben vettük, (Whole Foods), ahol nem úgy, mint itt Kanadában, szeszes italokat is árulnak, sőt még egy bár is volt a hozzá tartozó önkiszolgáló éttermében. Ugyan ki van írva, hogy kutyát nem lehet bevinni, ezt mindenki semmibe veszi. Ez is lehetetlen lenne Kanadában.

Kérdeztem is a fiamat, mondta, Dad, ha valaki kérdezi, csak mondjad, hogy a kutya "service dog" ezt nekik nem szabad tovább feszegetni, még akkor sem, ha egy pincsiről van szó. Ez Kalifornia végül is, az egyéni szabadság egyik fellegvára. A szabályoknak nem szokás engedelmeskedni, ha azok éppenséggel nem a kedvedre vannak.

Többször is mentünk éttermekbe, nagyszerű vendéglők voltak a közelben. Egy brazil, egy argentin, olasz és francia, plusz LA két legjobb japán étterme, de az utóbbiak méregdrágák.

Santa Monica

AirBnB lakásunk Santa Monica egyik jobb részében volt. Egy Uber kocsival jöttünk, 40 dollárért, kb. fél órát tartott az út. Tömegközlekedéssel az út kettőnknek 4 dolcsi se lett volna, de gondoltuk a két bőrönddel talán jobb autóval érkezni, háztól házig.

Az utcánk neve Adelaide Drive volt, egy magaslaton haladt. Egyik oldalon ráláttál a Csendes-óceánra és a környező hegyekre. Az utcán a házak közel 8-15 millió dollárba kóstáltak. Ahol mi voltunk, az egyik ilyen ház mellett volt és annak garázsára épült vendégházként. A ház tulajdonosa egy középkorú férfi, hollywoodi forgatókönyvíró. Mindezt, a ház értékét és a tulaj foglalkozását a Google-ből lehetett megtudni, beírod a címet és ezek az adatok jönnek fel.

Lakásunk 20 percnyi sétára volt a Montana Avenue-tól, egy ismert bevásárlóutca. Szép konyhánk volt, itt vettük az élelmiszert és itt voltak a divatos butikok, éttermek és kávézók. Ha a másik irányba mentél és a lépcsőkön le egy völgybe, onnan csak 20 perc alatt az óceánpartra jutottál.

Jobbra pár kilométerre Malibu Beach, balra fél óra séta és Santa Monica mólójához érsz. Azon túl Venice Beach kezdődik, ez is híres, de kissé csiricsáré, tele izompacsirtákkal, csinibabákkal, gördeszkázókkal és artistákkal, meg olcsó turista üzletekkel.

Az egész egy végtelennek tűnő homokos strand, sétáló és bicikliző sávok, röplabda pályák, zuhanyzó és WC-állomások, stb. Az idő tavaszias volt, nyáron itt nagy lehet az élet.

Egyik nap elmentünk a nem messzi Getty Múzeumba, ami egy domb tetejére épült és 1997-ben nyílt meg. Már jártunk itt, de ezt a múzeumot érdemes újra meglátogatni. Tele van a leghíresebb reneszánsz és impresszionista festményekkel. Az építész Richard Meier volt. Látogatásod ingyenes, de a netten foglalni kell. A domb lábánál, ha kocsival jöttél parkolnod kell, az nem ingyenes. Mi Uberrel jöttünk és a városi buszokkal mentünk haza.

getty_mu_zeum_kila_ta_s.pngKilátás a Getty Múzeumból

Laguna Beach

Már decemberi érkezésünknél a reptéri orosz taxisofőr, akinek elmondtuk, merre fogunk járni megjegyezte: "Ja, Laguna Beach az gyönyörű."

Laguna Beach kb. 100 km-re délre van Santa Monicától. Los Angeles az autók városa, számtalan autópálya között választhatsz a nekünk kellő É-D irányba. Rendeltünk a komputeren egy Lyft kocsit, aki du. 1 órakor minket felvett és a már megegyezett (és a netten már kifizetett) 100 dollárért célunkhoz elvitt.

A választott út, azt hiszem, az I-405 S (6 sávos egy irányba) volt. Sofőrünk két telefon segítségével is navigált, az egyiken a leggyorsabb a másikon a legolcsóbb út/sáv volt kalkulálva a forgalom legfrissebb adatai alapján.

Néha a forgalom bedugult, gondolj Fellini Roma filmjére. A kocsik legtöbbje nagy, nehéz SUV, egyedüli emberrel, ugyan vannak olyan sávok, ahol minimum 2 utas szükséges és ezeken valamivel gyorsabban haladhatsz, mert kisebb a forgalom. Utunk egy óra helyett így is két órát vett igénybe.

Az itteni egy pazarló a társadalom, csak az autókra/utakra költ, vonat az nincs, avagy 50 évvel el van maradva a mai fejlett világ normájától. És hogy miért? Mert az itteniek ezt szeretik. Ha tömegközlekedéssel jöttünk volna, (busz HÉV, busz), utunk 4 órába tellett volna, igaz 100 dollár helyett talán csak 10-be. A tömegközlekedést majdnem kizárólag a szegények használják, esőben a hajléktalanok egy része itt alszik.

Hotelünk, ahol egy hetet töltöttünk, jó helyen volt. A főutcán, a nyaralóhely központjától gyalog 20 percnyire. Ez a főutca a híres Hwy 1 volt, ami az USA egyik első országútja, a Csendes-óceánt követi végig Mexikótól Kanadáig. Nagyon híres és látványos. A Laguna Beach szakaszon, kb. 20 km, voltak ingyenes "shuttle" buszok, ha letöltötted az alkalmazását a telefonodra, láttad mikor fog a busz a te állomásodhoz érni. Ezzel ide oda utazhattál, de persze így is sokat gyalogoltunk.

laguna_beach.pngLaguna Beach

Hotelünk a mai hotelek mintájára volt igazgatva, ami lényegében egy „önkiszolgáló” minta. Érkezésed előtt megkapod a neten a hotel bejárati kulcsának kombinációját, és a szobád számát, plusz annak a kulcs kombinációját. Ergo a hagyományos portásra és hotelalkalmazottakra nincsen szükség.

Hotelünknek volt vagy 300 szobája, ugyan idény előtt voltunk, talán 20% foglaltsággal, de láthatólag csak két alkalmazott volt. Szobánk szép nagy volt és modern. De nem úgy, mint régen, takarítás nem volt, ha netán akartál, azt külön kiszámlázták. Váltás törülköző, WC-papír, kávézacskók, poharak, stb. a földszinten voltak, magad cserélgetted, amikor kellett.

Ha valami probléma volt, pl. a TV nem működött, nem a portással beszéltél, hanem a neten valakivel Montreálban (kanadai cég), éjjel-nappal és akik a cég hasonló hoteleit, világszerte, onnan irányították. Ezek ilyenkor felhívtak egy helyi szakit, esetleg magát a portást, aki aztán bekopogott és a problémát orvosolta.

Az épület takarítását egy bérelt cég intézi, ez láthatólag kizárólag bevándorlókat alkalmaz, (kétlem, hogy legálisakat), naná minimálbéren. Tessék. Én a régi stílust szeretem, de azok drágábbak és kihalóban vannak, legalábbis itt Észak-Amerikában.

Na, de térjünk vissza látogatásunkra. Aznap délután átsétáltunk a hotelunk előtti főutcán, át az óceán felőli oldalra, majd egy kis meredek utcán le a parthoz. A part megközelítéséhez kb. minden kilométernél lépcsőzet lett megépítve, ha lemész kis homokos nyilvános strandot találsz.

Az óceán mellett egy magaslat halad, azon kis házak és nyaralók sokasága, többségét már vagy 50-100 éve építették és aránylag egyszerűek, de mára értékük gondolom a csillagokban van. Legtöbbjük renoválva, sokjuk sajnos lebontva és helyükbe csoda modern házak épültek. A kilátás tökéletes, az állandó hullámtörés, a jódos levegő felejthetetlen. A víz hideg, de látsz fiatal szörfösöket megfelelően beöltözve.

A főutca másik oldalán a terep meredek, következésképpen az itteni házaknak is van rálátása az óceánra, de itt van kis kertjük is, nincsen ez a rész annyira sűrűn beépítve. Jólét és gondtalanság lebeg a levegőben, mintha a világ és a nagyváros gondjai ide el nem jutnának. Nyoma sincsen hajléktalanoknak, szegénységnek. Színes bőrűt ritkán látsz. A városka tele van jó éttermekkel, zenés szórakoztató helyekkel, készülj el esténként ketten száz dolcsit költeni.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5218081976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.04.03. 15:19:25

@FutureFry: igen ez igaz, de az affair valamikor 2006-ban történt és a kurvanéni lefizetése 5-6 évvel később, azaz 2012-13 körül. A kérdés az, hogy akkor Trump elkezdte már a választási kampányát?

Végülis teljesen mindegy, az egész egy tiszta zűrzavar……..

del’arte 2023.04.03. 16:37:41

@fhdgy: “ Most ugye egy hallgatási pénz fizetése miatt áll a bál?”

Nem egészen, azért tartóztatják le kedden donaldot mert a választásra gyüjtött pénzekből fizette le Stormyt. Ezért az ügyvédje két évet ült.

Trumpnak ezek kivül még 5 más büntetügye is van..

fhdgy 2023.04.03. 17:37:26

@taga20: Mondjuk, ha azt vesszük, hogy négy évig volt az USA elnöke, egy kis tudást önthettek volna a tábornokok a fejébe.

Elég kretén dolog a 2000-es években azt gondolni, hogy egy repülőt a ráfestett jelek alapján, még ha az zászló is, azonosítják. Már sok évtizede léteznek az un. barát-ellenség felismerő rendszerek.

Ezekkel történik az azonosítás, ezt azért tudni kellene!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.03. 17:43:56

@kisrumpf: igen, ukran a felesege. Mindegyik videoja nagyon jo! Erdekes szubkulturakat mutat be, es igyekszik a sztereotipiakat ledonteni. Mindenkinek csak ajanlani tudom (angolul ertoknek).
Egyebkent meg Bp-en is volt, a varos ket vegletet probalta bemutatni (nagyon szegeny es nagyon gazdag kornyek)

2023.04.03. 17:47:42

@taga20: „ aki egy szavát is elhiszi, az is bolond.”

Akinek pedig nincs egy minimális humorérzéke, az is bolond

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.03. 17:49:52

@SzZoole: az egesz egy politikai sakk jatszma, ahogy az elmeletunket mar leirtam. A "victim" forgatokonyv mindig mukodik.

2023.04.03. 17:59:01

@taga20:

Ry Cooder és fia Havannában a Buena Vista Social Club film felvételekor. Mint információ az általad használt avatar-hoz.

ibb.co/1LgY7tT

2023.04.03. 18:00:41

@del’arte: “ A béke nagy barátja :)))”

A link mögött csak nagy üresség van

FutureFry 2023.04.03. 19:41:14

@SzZoole:
Mindkét hölgy az után kapott “hush-money”-t, hogy 2016-ban Trump a republikánusok elnökjelöltje lett [1]. Azaz _nem_ 2012-13-ban, tehát ezek a pénzek a kampány-törvénybe is ütközhettek. Mint fent említettem ezért (is) ítélték el Trump ügyvédjét. Más kérdés, hogy mostanra ez - ha bűntetendő is volt - már (attól függően mi a pontos vád) elvileg el is elévülhetett (mert New York-ban a legtöbb bűncselekménynek 5 év az elévülési ideje) [2]. Viszont New York törvényei lehetővé teszik ennek meghosszabbítását (pl. ha a vádlott folyamatosan az államon kívül tartózkodik, és Trump 2019 óta hivatalosan Floridában él [3]).
De - ahogy it többen említették - valószínűleg az egész herce-hurca Trump malmára hajtja a vizet, mert, ahogy ő egyszer mondta, szavazókat akkor sem veszítene ha az 5. sugárút közepén lelőne valakit [4] (sőt!), másrészt a törvény szerint elnök akkor is lehet ha akármiért - akár gyilkosságért is! - elítélik [5]. Igaz, akkor - legalább is Floridában - szavazni elvileg nem szavazhatna (amíg le nem töltötte a büntetését) [6], bár ha ez bekövetkezne, DeSantis bizonyára kegyelemben részesítené ez ügyben [7].

[1] www.foxnews.com/politics/cohen-says-trump-knew-hush-money-payments-to-stormy-daniels-karen-mcdougal-were-wrong
[2] www.politifact.com/article/2023/mar/21/fact-checking-trump-stormy-daniels-deflections/#:~:text=Trump%20statement:%20The%20case%20has%20passed%20the%20%22deadline%20of%20the%20statute%20of%20limitations.%22
[3] www.cnn.com/2019/10/31/politics/trump-florida-resident
[4] youtu.be/qC16c98hDPc?t=7
[5] www.politifact.com/article/2022/mar/07/ask-politifact-can-donald-trump-run-president-if-i/
[6] dos.myflorida.com/elections/for-voters/voter-registration/constitutional-amendment-4felon-voting-rights/
[7] www.fcor.state.fl.us/docs/clemency/clemency_rules.pdf

NorthPier 2023.04.03. 21:56:01

@kisrumpf: Végtelenül sajnálom, együttérzésem mind nektek, mind apósodnak. Bár ettől nem válik könnyebbé a helyzetetek. Majd amikor megoldódik, tudósíts arról is légyszíves.
Szomorúan olvastam azt is, hogy a piacot kihúzták alólatok. Van már terved, hogyan tovább?

kék madár 2023.04.03. 22:06:09

Ez nem politikai jatszma, a demokratak lepese, vagy a Sorose, ez egyszeruen az ugyesz munkaja. Trump hulyere lopta/csalta magat maffia modszerekkel New Yorkban, 1000 dologert lesittelhettek volna, mindent meguszott, kisakkkozott, kijatszott, most eltort a korso, ennyi. Holnap kiderul mennyire tele a bili.

taga20 2023.04.03. 22:49:15

@Mr.Tellinghovon:

aki szerint trámp vicces, az is bolond.

taga20 2023.04.03. 22:49:18

@fhdgy: az a baj, hogy trámp meg volt róla győződve, hogy ő volt a csapatban a legpatentabb.
egy kibaszott zseninek képzeli magát, akinek holmi tábornokok ne okoskodjanak;)

2023.04.04. 08:24:11

@taga20: „ aki szerint trámp vicces, az is bolond.“

Tudod a bolondság egy állapot amit megfelelő gyógyszerekkel és kezeléssel jól kordában lehet tartani, de az emberi primitívségen meg a mesterséges intelligencia sem segít.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2023.04.04. 11:05:33

@NorthPier: koszonom, ha minden ugy megy ahogy egy nover emailben (!) igerte, mert telefont nem vesznek fel, sikerul ma zarojelenteshez jutni.

Ooo, nahat, igazan kedves, h olvasol. A tagok dontese volt az eladas - korulottunk telepek sora epul, terjed a varos, kellenek a lakasok... eloregedo tagsag, nincsenek ujak, 59 ev utan mondhatni, elhal. Ettol fuggetlenul nagyon fog hianyozni. Holnap temetjuk egy 101.5 evesen elhunyt tagunkat :-( 3 eve meg aktiv volt! Nagyon szerette a magyarokat, lanykoraban egy magyar baratnoje volt, egy ekszeresz lanya.

Junius vegen zarunk.

Terv van, de egyelore aposom ugye van szem elott, aztan majd korbenezek. Lehetosegek vannak, mas formaban kisse, de lesz munka.

SzZoole 2023.04.04. 18:15:00

@geegee: ne szólíts főnöknek! Bocsi főnök :-)

Korporésön??? Húzd fel slicced dzsidzsi, mert lóg a dialektusod :-)))

SzZoole 2023.04.04. 18:15:58

Amerikánusok, van már valami hír Doniról?

kék madár 2023.04.04. 19:39:03

@SzZoole: van, mar bevonult, izzad nagyon, mindenki igyekszik tavol allni tole

SzZoole 2023.04.04. 19:40:43

@kék madár: röhögve fog kijönni, szerintem :-)

SzZoole 2023.04.04. 19:44:15

@kék madár: ja, amúgy élőben nézem, a sky élőben közvetíti. Aszongyák, hogy már formálisan letartóztatták.

blackhairlady 2023.04.04. 20:06:45

@kisrumpf: Sajnalom ami aposoddal tortenik, remelem mihamarabb megoldodik ez a remalom :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.04.04. 20:26:17

@SzZoole: Aszittem ismered a híres idézetet.Erre a kérdésre egyetlen, elfogadható válasz létezik, ez: "Bunkó vagy Bugsy!"
:D :D
(Bácpenszer-TerenszHill film)
Amúgy meg a filmben mondták így, hát ki vagyok én, hogy felülbíráljam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.04. 20:27:17

@SzZoole: www.newsmax.com/us/indictment-arraignment-donald-trump/2023/04/04/id/1115025/
Es egy kis jogi utmutato a grand jury-hez, ami - varhato volt ;) - egyertelmuen bias...szoval minden a forgatokonyvek szerint zajlik :)

www.thoughtco.com/grand-jury-in-the-united-states-3368320
"The names of grand jury members are also kept secret to prevent bias. While secrecy can be helpful for maintaining confidentiality, it also makes the grand jury process somewhat of a mystery to most members of the public and raises questions about transparency in the court."

Meg egy atlagos intelligenciaju ember is fel tudja merni, hogy egy melykek allamban, mint NY, az emberek tobbsege anti-Trump, szoval az elfogulatlansag gyakorlatilag kizart ;) A felmeresek szerint a nagy tobbseg tudja, hogy ez az egesz egy politikai indittatasu cirkusz...
Jol ki volt ez talalva :)

The Storm before the Calm szerzoje nagyon jol latta elore az esemenyeket :)

SzZoole 2023.04.04. 21:28:07

@geegee: tudom, A különben dühbe jövünkbe volt, asziszem :-)

SzZoole 2023.04.04. 21:36:13

@Zsuzsi65: olvastam, a sky news ugyanezt írja.

Amúgy mikor lesz ítélet, mert itt már lassan alvás idő lesz és én úgy izgulok, fel-alá mászkálok és tördelem az ujjaimat…….-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.04. 22:01:27

@Zsuzsi65: Minden a forgatokonyvek szerint...;)
1. nem bunos
2. Trump tabor lelkes, meg tobb pontencialis szavazo
3. Trump a republikanusok jeloltje
4. demokratak orulnek, mert a komolyabb ellenfelkent szoba joheto republikanus jeloltek kiesnek
5. Demokrata gepezet beindul a 2020-asvalasztasi forgatokonyv szerint ;)

Hat, meglatjuk, 2024 erdekes lesz LOL

SzZoole 2023.04.04. 22:02:39

@Zsuzsi65: a sky news is élőben adja, néztem is egy darabig, de már ágyban vagyok álláshoz készülődve :-)

Majd reggel a hírekkel kezdek a budin :-)

FutureFry 2023.04.05. 00:26:45

@Zsuzsi65:
“… Meg egy atlagos intelligenciaju ember is fel tudja merni, hogy egy melykek allamban, mint NY, az emberek tobbsege anti-Trump …”

Azért New York államnak is vannak részei (pl. általában “upstate” New York, de még Long Island is) ahol a Trump szavazók vannak többségben (legalább is voltak 2020-ban [1]), sőt az összes megyéből (62) a nagy többség (45, azaz 72+%) Trump-párti. Persze Manhattan (aka New York megye) _nagyon_ nem ilyen (és a “jury pool” megyénkéire van osztva), ráadásul egy grand jury szinte mindenhol rábólint az ügyész által javasolt vádakra. Ahogy a 80-as években mondta egy new york-i bíró: “district attorneys can convince a grand jury to indict a ham sandwich”. (Az irónia ebben az hogy később ezt a bírót magát is egy grand jury vádja érte el és még börtönre is ítélték :) [2])

Mindenesetre ha Trump egy számára “barátságosabb” államban (pl. Florida) működteti ezt a “hush-money” business-t ott nagyobb valószínűséggel elkerülhette volna az ilyen “kellemetlenségeket”. De neki ez valószínű nem célja hiszen pont Trump írta az “Art Of The Deal” könyvében, hogy “bad publicity is sometimes better than no publicity” [3].

[1] www.mynbc5.com/article/new-york-election-results-2020-county-map/34935637
[2] slate.com/human-interest/2014/11/sol-wachtler-the-judge-who-coined-indict-a-ham-sandwich-was-himself-indicted.html
[3] www.goodreads.com/quotes/7479178-good-publicity-is-preferable-to-bad-but-from-a-bottom-line

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.05. 01:21:13

@FutureFry: Ami a konzervativokat illeti NY-ban, kb. ugyanaz a szitu, mint CA-ban: hiaba leteznek, a tobb millios nagyvaros (NY ill. LA) szavazoi ezt a masik (kek) oldalra billentik...mint ahogy altalaban a nagyvarosok eseten.

Haha, a ham sandwich-es dolgot en is hallottam :))

FutureFry 2023.04.05. 03:07:35

@Zsuzsi65:
Hát ez az Electoral College (Nebraska kivételével) “győztes mindent visz” rendszere: Ezért “veszett el” a 2020-as elnökválasztás során 6 millió Trump szavazat Kaliforniában meg 3.2 millió New York-ban vagy 5.2 millió Biden szavazat Texasban és kb. ugyan ennyi Floridában [1].

A szenátusban pedig hasonló aránytalanságok vannak (pl. Wyoming-ban ~580 ezer lakosra jut 2 szenátor Kaliforniában meg 39 millióra [2]). Persze, tudom, ez (is) “by design”, de (ahogy, ha jól emlékszem, itt egyszer már kérdeztem): miért is kell Dakotából kettő is? [3] :). Egyébként meg Kalifornia egyes konzervatív részei majd csatlakozhatnak az ideológiailag hozzájuk közelebb álló “Greater Idaho”-hoz (a második fázisban) [4] :)

[1] www.cnn.com/election/2020/results/president
[2] en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_and_territories_by_population
[3] www.youtube.com/embed/sjY_hPqKF4k?start=19&end=56&autoplay=1
[4] www.greateridaho.org/phase-2-greater-idaho-maps/

2023.04.05. 06:10:54

@Zsuzsi65: “ Ami a konzervativokat illeti NY-ban, kb. ugyanaz a szitu, mint CA-ban: hiaba leteznek, a tobb millios nagyvaros (NY ill. LA) szavazoi ezt a masik (kek) oldalra billentik...mint ahogy altalaban a nagyvarosok eseten.”

Azt hiszem ez az USA választási anomáliája, a győztes mindent visz alapon. Természetes, hogy a törvényalkotás evvel a stabilitásra törekedett, de így ebben a formában, nem tükrözi a választói akaratot.

shagal 2023.04.05. 08:26:51

@Zsuzsi65: jaja, izgi lesz.

DeSantaClauscsay

shagal 2023.04.05. 08:26:55

@SzZoole: Nagyon le volt lombozva a Donald. S még lesz más tárgyalása is.

shagal 2023.04.05. 08:26:56

@kék madár: Másutt is csalt, s most bebukott.

2023.04.05. 11:18:40

@shagal: “ Nagyon le volt lombozva a Donald. S még lesz más tárgyalása is.”

Ha lenne igazság akkor Biden és co. is mellette kellene álljon. Így nagyon féloldalas a dolog.

SzZoole 2023.04.05. 12:34:50

Ülök a vécén a vécécsészén, kezembe újság, nézem mi újság. Megjött a hír, Doni free!!
Örömömben sírok, és az ujjaim tördelem, egyszer csak hallom, valami csörög.

Hátra nézek, és látom, hogy valami mozog, jé ez egy farok, ja, ez nem egy farok, csak én xarok……….

2023.04.05. 13:18:52

@SzZoole: “ egyszer csak hallom, valami csörög.”

Odaszólt előtte, hogy ne érjen meglepetés? Az enyém vibrálni szokott:-)))

A második rész annyira lírai lett, hogy szinte csípi a szememet:-)))

shagal 2023.04.05. 14:21:09

@SzZoole: Free? Nem igazán, szabadlábon védekezik a tárgyalásig, itéletig.

shagal 2023.04.05. 14:21:11

@Mr.Tellinghovon: Bidennek mi köze van Trump bűnözéséhöz?

shagal 2023.04.05. 15:19:06

@Mr.Tellinghovon: Ez a hivatalos tárgyalótermi skeccs.

Kicsi most a mellény Don, zabszemet se.

kepfeltoltes.eu/images/2023/04/05/728F7A4A021_C929_4A5A_814.jpeg

SzZoole 2023.04.05. 15:55:32

@Mr.Tellinghovon: azért sírva ne fakadjál :-)))

Van egy tervem, kürtőskalács gyártásba fogok kezdeni, szerinted kelendő lesz itt?

Íme a prototípus :-)))

ibb.co/xCLpvVQ

Golf2 2023.04.05. 17:18:26

Két évet kapott a bosnyák kormányfő, mert túl drágán vett lélegeztetőgépeket a koronavírus alatt Kínából...
Még a bosnyákok is elörébb a magyaroknál,itt megússzák,mint a mol-os.

2023.04.05. 17:30:41

@shagal: “ Bidennek mi köze van Trump bűnözéséhöz?”

Semmi. Biden és családja jó gazda módjára saját maga bűnözik és nem szorul Trump segítségére.

2023.04.05. 17:32:14

@SzZoole: “ Íme a prototípus :-)))”

Csinálnék paprikás verziót is :-)))

2023.04.05. 17:33:29

@Golf2: “ Két évet kapott a bosnyák kormányfő, mert túl drágán vett lélegeztetőgépeket a koronavírus alatt Kínából...”

Megérdemelte, miért nem az EU-nal dolgozott, ott megúszta volna

2023.04.05. 17:36:53

@Golf2: “ Két évet kapott a bosnyák kormányfő, mert túl drágán vett lélegeztetőgépeket a koronavírus alatt Kínából...”

Ha a corona időben te vagy valamelyik hozzátartozód lett volna a lélegeztető gépre rá utalva, a te fajtád óbégatott volna elsőként, miért nem tesz semmit a kormány.

2023.04.05. 17:39:07

@SzZoole: “ azért sírva ne fakadjál :-)))”

Pedig erősen konnyeztem, igaz az oka ismeretlen mert mostanra elfelejtettem Udv szenilia

SzZoole 2023.04.05. 18:10:23

@Mr.Tellinghovon: “ Udv szenilia”

Kijaza szenilia, semmilyen szeniliát nem ismerek!

Üdv Szenilla :-))

shagal 2023.04.05. 18:54:13

@Mr.Tellinghovon: Nagy pénzeket tett ebből zsebre a viklejár, óbégatom én :)

2023.04.05. 19:41:18

@SzZoole: “ ez jó lesz? :-))”

Egy kürtőskalács kalács újragondolva:-))))

2023.04.05. 19:42:50

@shagal:

Óbégass csak, mást úgysem tudtok

SzZoole 2023.04.05. 19:43:20

@Mr.Tellinghovon: nem, ez egy kürtőskalács gyártó üzem modelterve :-)))

2023.04.05. 20:10:22

@SzZoole:

A közkedvelt kacsamáj patét most sós kürtőskalácsban kínálják. A teljes harmóniát a tormás almalekvár és a lila káposzta biztosítja.
ibb.co/9hZ8t3L

kék madár 2023.04.05. 20:35:18

Don volt ugyvedje, egy egyebkent eleg penge csavo Ty Cobb:
ha a hushmoney ugy egy vizipisztoly, a tobbi ugye egy agyu.
ha igy halad, tobb ugyvedre lesz szuksege, mint pelenkara

kék madár 2023.04.05. 20:36:22

@Mr.Tellinghovon: itt is bevadultak es cseh talalmanynak hivjak
thecrispycones.com/

Golf2 2023.04.06. 08:39:41

@Mr.Tellinghovon: Eltévesztetted az oldalt svájcisapkás fidesznyik! Az én adómból élsz,visszaólálkodsz magyar közpénzért a bkv-hoz...Agymosott maffiatámogató!

2023.04.06. 10:22:23

@Golf2: „ Az én adómból élsz,visszaólálkodsz magyar közpénzért a bkv-hoz“

Nem semmi állítás amit írsz, anélkül hogy ismernéd a tényeket.
1: Amikor otthoni cégem volt, rendesen adoztam.
2: nem kell visszaolalkodnom, mert kettős állampolgár vagyok nagyon jó megelhetessel.
3: a zürichi közlekedési vállalatnál szerzett tapasztalatot adtam át tanácsadóként, FIZETÉS nélkül a budapesti közlekedési központ ( nem BKV) Vitézy Dávid vezette csapatával együtt dolgozna.

Ezért nem várok el köszönetet, mert saját szándékból szabad elhatározásombol tettem.

Összefoglalva: adoztam segítettem és magyarnak vallom magam.

Látod az olyan mocskos állítások miatt hagytam az egészet abba, mint amit te tettel. Ha lenne erkölcsi erzeked, szembekopned magad.

2023.04.06. 10:25:05

@Golf2:

Meg annyit nem vagyok Fidesz birka és agymosott, de ezt a te szadbol hallva meg ezt is büszkén vállalnám.

Óvatosan azokkal a tudatmódosító szerekkel :-)))) meg a végén kárt okoz

fhdgy 2023.04.06. 12:20:32

@Mr.Tellinghovon: milyennek találtad Vitézyt?

Önmagában is megállja a helyét vagy csak azért mert hátszeles?

2023.04.06. 13:05:28

@fhdgy: “ Önmagában is megállja a helyét vagy csak azért mert hátszeles?”

Egy nagyon gyors eszjarasu, más véleményre is nyitott, 21 századi szemléletű fiatal férfi. Ha van is hatszele akkor ezt a munkatársaival soha nem éreztette. Van egy mániája mondhatnám víziója Budapest tomegkozlekedesenek javítása. Kevesen értenek úgy a szak területhez mint ő.( A magánszférában hatalmas karriert futhatna be.)

Persze evvel érdekeket is sért, az ilyen elhivatott embereket pedig támogatni kellene.

Dehát ilyen a magyar általános szemlélet, ha valamit önzetlenül ingyen teszel, akkor is mint fentebb, primitív támadásokat kapsz, olyanoktól akik talán meg nem is adóztak, vagy letettek valamit az ország asztalára.

SzZoole 2023.04.06. 13:37:31

@Mr.Tellinghovon: jáj Vincebá, hogy miket meg nem tudok rólad :-))))))))))))))))))))))))))))))))

Golf2 2023.04.06. 15:04:04

Az amerikai nagykövet példátlannak nevezte Orbán Viktor kijelentését...
Bunkótól mit vár...

dikusz. 2023.04.06. 15:30:46

@fhdgy: Bár nem engem kérdeztél, de nekem az a véleményem, hogy önmagában is megállná a helyét.

Az más kérdés, hogyha az a hátszél nem lett volna, soha nem kerül abba a pozícióba, ahová került. Nem ismerem őt (honnan is ismerném) úgy, mint @Mr.Tellinghovon: , de sokat javult a tömegközlekedés az ő vezetése alatt Budapesten.

2023.04.06. 17:30:05

Congratulations to President Trump on this final attorney fee victory in his favor this morning. Collectively, our firm obtained over $600,000 in attorney fee awards in his favor in the meritless litigation initiated by Stormy Daniels. t.co/ld7SVvZOp6 pic.twitter.com/1b5P3flxFb

— Harmeet K. Dhillon (@pnjaban

2023.04.06. 17:31:17

@SzZoole: “ jáj Vincebá, hogy miket meg nem tudok rólad :-))))))))))))))))))))))))))))))))”

De meg vannak titkaim:-))))))

2023.04.06. 17:37:08

@dikusz.: “ Bár nem engem kérdeztél, de nekem az a véleményem, hogy önmagában is megállná a helyét.

Az más kérdés, hogyha az a hátszél nem lett volna, soha nem kerül abba a pozícióba, ahová került.”

Nem tudom a hátszél mit jelentett, amikor megismertem őt már ebben a pozícióban volt. Szerintem hátszél nélkül is eljutott volna ide. Valószínűleg a családi háttér és az anyagi gondoktól mentes élet sok lehetőséget megnyitott számára amivel tudott élni is.

2023.04.06. 17:40:06

@dikusz.:

Érdekes hogy az akkori javaslatunk, egy másfajta módon a közelmúltban valósult meg. Csak mi bele vettük a városok tömegközlekedését is. Egy jeggyel az országon belül.

2023.04.06. 17:45:00

@Golf2: “ Az amerikai nagykövet példátlannak nevezte Orbán Viktor kijelentését...
Bunkótól mit vár...”

Az amerikai nagyköveteket sohasem a képességeik miatt kapnak ilyen posztot, hanem azért mert pénzt és adományt gyujtottek az adott kormányzó pártnak.
A mostani személyes élete miatt is legalja ember, egy nagykövet feladata hazája képviselete, nem beleszólás az adott ország belügyeibe. De ahogy irod: bunkótol mit vár az ember:-)))

dikusz. 2023.04.06. 19:04:47

@Mr.Tellinghovon: A hátszél az ő esetében annyit jelent, hogy édesanyja a Fidesz-EP képviselője volt, a féltestvére pedig Orbán Viktor unokatestvére.

Nehezen tudom elképzelni, hogy akadna olyan ember, akinek ne az ugrott volna be elsőre: na ez is a rokonai miatt jutott oda, ahol van.
Huszonéves volt, amikor elindult a karrierje, rögtön az élvonalba került, ismeretlenül, addig nem is hallottunk róla. Arról senki nem beszélt, hogy ennek a fiatalembernek olyan tudása van, ami még a tapasztaltabbak közül is kevésnek van meg.

Most őszintén: neked nem az jutott volna eszedbe elsőre, hogy a rokonai miatt van ott, ahol?

2023.04.06. 19:42:27

@dikusz.: “ Most őszintén: neked nem az jutott volna eszedbe elsőre, hogy a rokonai miatt van ott, ahol?”

Őszintén? Nem, mert ezt az elő történetet nem ismertem, én csak azt a fiatalembert láttam, aki lázas szemmel a villamosokról és buszokról beszélt. Látod ez karakter kérdés, lemondott posztokról és Lázár János vezette minisztériumba sem ment.

Ez egy magyar tulajdonság, ha valaki tehetséges akkor minden meg lesz kerdojelezve. Biztos, ha nő akkor kinek lehet az agyasa, vagy milyen rokoni baráti kapcsolatai vannak. El kellene fogadni, hogy igenis vannak tehetséges elkötelezett emberek.

Gyurcsány mondta múltkor: azok akik ot támadják, sem intelleganciaban sem tehetségben nem érnek fel hozza.
És ebben tökéletesen igaza van

Csodabogár 2023.04.06. 19:48:13

@Mr.Tellinghovon: Részemről az első perctől kezdve Vitézy fan vagyok, pedig a hátszelét akár van akár nincs nagyon útálom.

2023.04.06. 19:54:42

@SzZoole: “ “ jáj Vincebá, hogy miket meg nem tudok rólad :-))))))))))))))))))))))))))))))))””

A napokban a “macskánk” új cipőt kelljen, hogy kapjon. A svájci magyar közösségben hirdetett egy fiatal magyar, hogy új vállalkozást indított és házhoz jöve elvégzi a munkát.

Amikor eljött, és elvégezte a munkát, közben beszélgettünk. A végén azt mondta, ritka az olyan magyar aki ennyi év után így beszél, (és látva a környezetet) es ennyire normális, nem játsza meg magát.

Ilyenkor érzem jól magam

Csodabogár 2023.04.06. 19:55:40

Bevallom őszintén nekem is az jutott eszembe, mert sajnos ez egy ilyen ország. De amint olvastam az elképzeléseit rögtön elkezdtem lelkesedni érte. Szerintem is sokat javított a budapesti közlekedésen, de nem vagyok biztos benne, hogy ha minden háttér nélkül egy fiatalember ugyanezt akarta volna, elérte-e volna ilyen hamar ezt a pozíciót.

2023.04.06. 20:08:07

@Csodabogár: “ Részemről az első perctől kezdve Vitézy fan vagyok, pedig a hátszelét akár van akár nincs nagyon útálom.”

Csak az embert kell nézni, minden sallang nélkül, és előítélettel mentesen.

Az iker testverem baloldali elkötelezett, én liberális konzervatív.
Ha jön valaki aki csak egyikünket ismeri, hogy tudja a másikat besorolni?

2023.04.06. 20:10:35

@Csodabogár: “ de nem vagyok biztos benne, hogy ha minden háttér nélkül egy fiatalember ugyanezt akarta volna, elérte-e volna ilyen hamar ezt a pozíciót.”

Ezt írtam felül, ennek tudatában élt minden előnnyel.

taga20 2023.04.06. 20:29:08

@Mr.Tellinghovon:

arcpirító, amit tolsz rendszeresen.

pl. a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos csuti lopással kapcsolatosan is.

www.youtube.com/watch?v=DrHUAmHMZBM

taga20 2023.04.06. 20:39:55

jövök haza a melóból. bekapcsolom a számológépes világhálót, a határátkelőt.

erre mit látok?

valami svájci nermigráncs leuralja a blogot.

beszarás!

u.i.: egyébként respect a bloggazdának, mert lehet, hogy néha egy nap után rakja be a kommentemet, de berakja;)

ja és zene!

www.youtube.com/watch?v=aLtmq0g_4Og

2023.04.06. 20:58:37

@taga20: “ valami svájci nermigráncs leuralja a blogot.”

Neked is nyitva áll a lehetőség, szólj hozza értelmesen témákról amik érdekesek.

“ arcpirító, amit tolsz rendszeresen. ”
A neveltetésem tiltja, hogy erre reagáljak.

“ jövök haza a melóból”
Látod ez is egy különbség: nekem nem kell frusztráltan a gép elé ülnöm. Pocsék érzés lehet:-))))

“ beszarás!”

Tegnap láttam két film között egy hirdetést, felnőtt libero!
Ajánlanám, hogy ne kerülj kényes helyzetbe:-)))

SzZoole 2023.04.06. 22:03:18

@Mr.Tellinghovon: nem akarsz engemet örökbe fogadni? :-)))

dikusz. 2023.04.06. 22:45:45

@Mr.Tellinghovon: "Nem, mert ezt az elő történetet nem ismertem, én csak azt a fiatalembert láttam, aki lázas szemmel a villamosokról és buszokról beszélt."

Arra az időre gondoltam, mielőtt találkoztál volna vele személyesen. Mert amikor kinevezték, csak annyit lehetett tudni róla tudni, a miniszterelnök rokona. Arról, hogy mit tud, szó sem volt. Honnan kellett volna az nekünk tudnunk, mennyire képzett, és hozzáértő?

Sokkal szerencsésebb lett volna, ha már akkor tudjuk/ismerjük a szakmai hozzáértését, azt, hogy tizenévesen alapította a VEKE-t, minthogy egyszercsak azokba a pozíciókba kerül, amibe szakembereket is csak több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött nevezhet(né)nek ki.
Senki nem nézte volna őt valaki ágyasának/rokonának.

shagal 2023.04.07. 07:50:35

@Mr.Tellinghovon: Cinkes dolgokat irkálsz. itt..az emberek tulnyomó többsége, még a zolee komád is - orbán mocskos dolgai miatt vette fel a nyulcipőt.

Fizet téged a Ner hogy itt nyomasd a kamu dolgokat?

taga20 2023.04.07. 07:50:45

@Mr.Tellinghovon:

még valami. te amit írsz egyből megjelenik.
nem tudom miért, mert egy fél évvel ezelőtt még nem láttalak itt.

én évek óta olvasom a határátkelőt, és a kommenteket, de sehol sem vagyok.

semmi gond, ilyen az élet:))))

u.i.: bumer, a kevesebb néha több, tényleg igaz.

2023.04.07. 08:17:02

@dikusz.: “ Sokkal szerencsésebb lett volna, ha már akkor tudjuk/ismerjük a szakmai hozzáértését, azt, hogy tizenévesen alapította a VEKE-t,”

Így igaz, sokkal szerencsésebb lett volna. Kérdés csak az, hogy ezt mennyire hitte volna el a társadalom nagy része.
A magyar (általánosságban és meg előzőleg is ), mindig egy hasonló magyarázatot keres a sikerre, mint a ki kinek agyasa rokona csókosa, embere. Ez pedig egy nagyon pesszimista szemlélet.
Nekem szerencsém volt, egy idegen társadalomban erős ellenszélben élhettem ki vállalkozói almaimat, magamnak bizonyítva a ratermettsegemet. Mindenfajta előítélet nélkül. Amikor egy gyerekkori barátommal közös céget csináltunk otthon, újra szembesültem a magyar sajatossagokkal. Mint pl.ígéreteiben gazdagok, teljesítésében kevésbé, az alkalmazott megkérdőjelezi a tulajdonos döntéseit, állandóan panaszkodó elégedetlen, és meg sorolhatnám.
Pedig csak a megszokott üzleti kultúrát amiben jó vagy, szeretnéd otthon is folytatni és példaképpen átadni. Nemcsak a hatalom tud gátolni hanem az egyének egyesével is. Legfőképp irigységből.

Erről Náray Tamás is irt egy nagyszerű könyvet.

Nekem mindig azt vetettek a szememre, hogy idejove nyugatról csak osztja az észt. Minek okoskodik itt, mi itt élünk és mi úgyis jobban tudjuk. Olyan Pató Pál úr módjára.

Amíg egy nap, felteszed magadnak a kérdést, van erre neked szugseged? jön a belátás, hogy társadalom nagy része nem kívánja a változást, modernizálást és nekik megfelel a megszokott mocsár amiben élnek. Annyi gancsoskodast amit otthon egy év alatt kaptam, itt egy évtized kellene hozza. És ebben nincs semmi politika!
Ez a szemlélet átszövi az egészet, a permanens bizalmatlansági állapot egy méreg ami megfertőz mindent.
Magánemberként mint ahogy itt ezen a blogon többen is teszik, kialakithatsz magadnak egy buborékot amiben élsz és örömet lelhetsz, és csak annyi kulvilagot engedsz be amennyi számodra nem karos. A pozitív lelkiállapot nagyon fontos, ez hiányzik egyetemlegesen otthon.

2023.04.07. 08:18:17

@shagal: “ Fizet téged a Ner hogy itt nyomasd a kamu dolgokat?”

Persze és svájci frankban kapom

2023.04.07. 08:22:06

@taga20: “ még valami. te amit írsz egyből megjelenik.
nem tudom miért, mert egy fél évvel ezelőtt még nem láttalak itt.

én évek óta olvasom a határátkelőt, és a kommenteket, de sehol sem vagyok.

semmi gond, ilyen az élet:))))

u.i.: bumer, a kevesebb néha több, tényleg igaz.”

Persze mert be tartom az illem kódexet.
Régóta jelen vagyok csak más nick alatt, jobban ismerlek mint gondolnád. Persze vettem is a fáradságot és visszamenőleg sok posztot olvastam.

Ilyen az élet, és a kevesebb lehet több is, ebben egyetértünk.

SzZoole 2023.04.07. 15:15:47

@Mr.Tellinghovon: “ Biztos,hogy jól jarnal velem:-)))))”

Most ez kérdés volt?

taga20 2023.04.08. 18:17:35

@Mr.Tellinghovon:

"Persze mert be tartom az illem kódexet."

gondolom ez is a kódex része?;)
:

"Ha a corona időben te vagy valamelyik hozzátartozód lett volna a lélegeztető gépre rá utalva, a te fajtád óbégatott volna elsőként, miért nem tesz semmit a kormány. "

az a baj veled, hogy túl sokat gondolsz magadról, fityeszmigráns.

Shanarey 2023.04.15. 21:57:07

Na, itt is rég jártam. De ahogy elnézem, sokat nem vesztettem. Amikor Golf2, aki anno trollként kezdett, most képes összeveszni valakivel, mert az illető, nem azt a politikai vonalat követi, amit ő. Engem sosem érdekelt, ki fideszes ki nem, amíg ezt normálisan intézte. Pár embernek ez nem sikerült, el is mentek más blogba anyázni.

A lélegeztető gép, és a Covid-19. Nos ezzel az a baj, hogy a lélegeztető gép egy adott ritmus alapján tolja a levegőt. A Covid beteg, pedig nem a levegő, hanem a tüdő kapacitás csökkenése miatt fuldoklik. A megoldás az az oxigén sátor lett volna, de az meg veszélyes és drága is. Anno eme ok miatt egész kórtermeket kellett volna átalakítani oxigén sátor üzemmódra.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.25. 19:59:43

Emlekeztek a Groundhog Day filmre? (Idetlen idokig cimmel ment magyarul).
Nos, most a valo vilagban erzem ugyanezt...mert egy Biden - Trump 2.0 meccs benne van a pakliban most, hogy Biden bejelentette, ujra indul LOL
OMG, 2024 erdekes lesz :)))

www.msn.com/en-us/news/politics/biden-says-he-is-running-for-reelection-setting-up-possible-trump-rematch/ar-AA1ajanC

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.25. 20:00:54

@Mr.Tellinghovon: teljesen egyetertek...en is csak idonkent nezek be, vagy dobok be 1-1 temat, de a blog, ahogy elnezem, haldoklik...beke poraira :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása