oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 23. 06:41,  A csoda és a bukás hétköznapjai 678 komment

2014. május 23. 06:41 Határátkelő

A csoda és a bukás hétköznapjai

Az elmúlt évek válságának sok nagy vesztese volt, de talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Írország minden bizonnyal ott van a legnagyobbak között. Ezért nekem külön érdekes volt László írása, aki a helyszínen élte át azt az öt évet, még éppen elcsípte az aranykor végét és végigcsinálta a válság éveit is. Ma már Máltán él (erről egy korábbi posztban írt is, itt olvashatjátok el), illetve a mai poszt közvetlen előzményeként megjárta Csehországot és Hollandiát is (erről itt olvashattok). Ma tehát jöjjön Írország!

Írország, down on my luck.jpg

„2008 januárjától újra Írországban kezdtem dolgozni, szebben mondva élni. Most 6 euróval indultam neki, ennyi apróm még maradt az előző kalandból. Ismét köszönöm unokabátyám segítségét, két héttel később már mindent vissza tudtam adni.

Több mint 5 évet húztam le ugyanazon a munkahelyen, a „hentesfalu”-ban. Akkoriban még 2 húsipari cég 3 gyáregysége számított a legnagyobb foglalkoztatónak az 5000 fős faluban.

A magyarok képezték a legnagyobb kisebbséget, már jóval az unióba lépésünk előtt érkeztek az első képzett hentesek, később már bárkit alkalmaztak, aki hajlandó volt bepiszkítani a kezét.

Nem tranzit, hanem végső állomás

2010-ig nagy jövés-menés volt, csapatostól érkeztek az új dolgozók, többségük az angol nyelv legkisebb ismerete nélkül, ami nem volt akadály, mindig akadt tolmács.

A Németországban edződött hentesek itt végre tisztességes fizetést kaptak 39 óra munkáért, szakszervezettel, cigarettaszünetekkel, karácsonyi sonkával, bár elégedetlenkedők mindig voltak.

Ekkor még mindenkit felvettek, a kirúgásért keményen meg kellett dolgozni. Ez a hely sokaknak végre nem tranzitváros, hanem végső állomás volt. A munkásosztály jólétje 39 órában.

A Kelta Tigris ekkorra a '90-es évek közepe óta tartó növekedés tetőpontján volt. Írországba öntötték a pénzt a külföldi befektetők, és fialt is rendesen. A bevándorlás és az építőipar még magasabbra lendítette a gazdaságot.

Rántott hús és pörkölt illata

Látványosan fejlődött az infrastruktúra, többszázezer ház épült a 4 milliós országban. Európa második legmagasabb minimálbérével büszkélkedhettek, az állami szektorban még magasabbra szaladtak a fizetések. A foglalkoztatottság az egekben volt, de a szegénység is nőtt közben. Ez gyakori jelenség a gyorsan gazdagodó országokban.

A többségünk újépítésű házakban lakott, tucatnyi új lakópark épült csak ebben az 5000-es faluban. Honfitársaim is szép számmal vásároltak házakat 150-200.000 euró körüli áron.

A magyarok által kedvelt lakóparkokban esténként sírtak a köszörűk, a hentesek élesítették a késeket másnapra. Hétvégén rántott hús és pörkölt illat lengte be a környéket, miközben magyar zenék szóltak a hangszórókból.

Könnyű volt az élet és olcsó, kifogástalan körülmények között voltam. Maroknyi csapatunk egymásra számíthatott mindenben, a honvágy nem kerülgetett soha.

Nem tipikus, de jól működő háztartásban éltünk 4 egyedülálló férfi, a többi barátunk fiatal párok voltak, a srácok a húsiparban dolgoztak, a lányok a McDonald's-ban. Ott bármikor tudtál magyarul rendelni.

Árakról

Négyszobás házért fizettünk 700 eurót havonta, net 60, villany 60, a téli szezonban 1000 euró ment el fűtőolajra, a költségeket négyfelé osztva. A közös főzés, ebéd+vacsi heti 30 euróra jött ki fejenként, saját szakácsunk volt és vágóhídról vettük a húst.

Az albérletek mind jól bútorozottak, a konyha közepesen felszerelve. Probléma esetén készségesen intézte a cserét vagy javítást a tulaj, csak győzd kivárni. De ezeket jól lehetett kezelni, ha egy ír másnapra ígéri magát, akkor arra egy hetet nyugodtan rászámolhatsz.

Az élelmiszerárakban az elmúlt évek alatt nem tapasztaltam észrevehető növekedést, körültekintő vásárlással nem volt drága a bevásárlás. Háziorvosi vizitért 50 eurót fizettem, amikor a fizetésem drasztikusan lecsökkent jogosulttá váltam ingyenes vizsgálatra és gyógyszerekre.

Igazából nem sokat érintkeztem az írekkel, a bulikat kivéve, ahol mindig nagyon közvetlenek és barátságosak voltak, és a lengyel nyelvtudásunk iránt érdeklődtek, lévén Kelet-Európa a többség számára Lengyelországot jelenti.

Magyarok egymás közt

Burokban éltük a hétköznapokat, esténként Híradó + Fókusz + Barátok közt-öt néztünk, magyar UPC Direct minden háztartásban volt. Hogy mi történt Írországban, arról sok fogalmunk nem volt. Ismertem a falu bolondjait, az embereket az utcán, a taxisokat, de én tökéletesen elvoltam a magyarokkal (szlovákiaiakkal is).

Egy fiatal ír srácot ismertem csak közelebbről a magyar barátnője által. Velünk evett, ivott, minden születésnapon ott volt, Dopemant hallgatott és magyarul tanult. Saját barátai lenézték, amiért velünk szóba állt, de ez minősítse őket, ne minket.

Sajnos nagyon hamar elhunyt, egy reggel már nem ébredt fel. Mi, magyar barátai külön táblán emlékezünk rá gyönyörű márványsírján, rajta az imádott csocsóasztalunkkal, amin éjszakákat játszottunk végig.

Szórakozni rendszeresen eljártunk, péntekenként versenyt űztünk abból, ki ér hamarabb a pubba a munkahelyről, ilyenkor magyarok lepték el a helyet. Később a válság elmosta ezt a jó szokást, az esztelen költekezés minden téren abbamaradt. A hétvégi kirándulások is ritkultak, az autómtól is meg kellett válnom.

Így szórakoznak ők

Pub, sportesemények és fogadóiroda, ahova leggyakrabban járnak az írek, kevés a szórakozási lehetőség, mozit vagy bowlingpályát 30 km-es távolságon belül nem találtunk.

Hétvégére a szöszmöszmackót a lányok a legrövidebb szoknyára és erős sminkre, a srácok álló gallérú csapatlogós ingekre cserélik és indulhat a mértéktelen ivás. Nagyon szerettem velük bulizni, igazán elengedik magukat nincs semmi feszültség bennük.

Én összességében kedveltem az íreket, elfogadtam őket olyannak, amilyenek. Soha nem okoztak nekem bajt, legfeljebb kellemetlenséget, de azokat mindig lazán kezeltem, lévén én mentem az ő országukba. Tudtam, ha minőségi munkát szeretnék bármiben, akkor keressem a magyar, lengyel vagy szlovák szakmunkást.

Hitele volt a kimondott szónak. Bár ez a szavahihetőség sokat romlott az utóbbi években.

A közénk keveredett íreknek minden tetszett, amit csináltunk. A szakácsunkat többször kérték főzzön nekik, a cukrászlánytól tortákat rendeltek, a körmös töredék áron gyönyörű munkát végzett nekik. Magyar pálinkáért és füstölt kolbászért nem kellett a szomszédba menni. Kisebb szünetekkel magyar élelmiszerbolt is üzemelt a faluban.

A finn csábítás

A 2009-es évben volt egy elvándorlási hullám a magyarok között Finnországba. Egyik hétvégén megjelent egy magyar srác és a finnek nevében a fizetés dupláját ígérte azonos munkáért.

Sok ember már csak felmondani ment be a következő hétfőn, hátrahagyva több év alatt magasra tornázott fizetését, és összepakolva Finnország irányába távoztak. Néhányan csalódottan visszakönyörögték magukat pár hónappal később, és újra a bértábla legalján találták magukat.

Nem csak egyedülálló férfiak voltak itt, egész magyar családok is itt rendezkedtek be hosszútávra, a szerencsésebb hölgyek munkát is találtak, a srácok iskolába jártak. A családbarát szociális rendszer szépen támogatta is őket.

Itt jöttem én a képbe. Több ezer euró értékben intéztem segélyeket, támogatásokat, adóvisszaigényléseket szinte bárkinek, aki szépen megkért. Mindezt ingyen, viszont kaptam például kölcsön BMW-t vagy a nyaralásuk időtartamára csodálatos farmházat teli hűtővel, autót teli tankkal. Hívtak tolmácsolni kórházba, rendőrségre, bankba, könyvelőhöz, autót venni-eladni, szinte bárhová.

Remek társaságban voltam, szűk baráti kör és az ismerősök. Sok volt az egyedülálló férfi, a barátok barátnőit / feleségeit nagyon megbecsültük, ők hozták a szépséget köreinkbe. Párt találni kint nem lehetetlen volt, de legalább is nagyon nehéz. Aki otthon hagyta a kedvesét / feleségét, azoknak nagy valószínűséggel tönkrement a kapcsolatuk.

… és akkor jött a válság

A válság gyorsan és keményen érte el az országot, sorban zártak be a viszonylag új gyárak is, a munkanélküliség megközelítette a 15%-ot. Boldog lehet, aki 30 óránál többet dolgozhat egy héten.

Házak százezrei állnak azóta befejezetlen állapotban, a válság és a kapzsiság fájdalmas emlékei, hiszen a kínálat nagyságrendekkel meghaladta a keresletet. Egy közelmúltban történt haláleset miatt lebontják a legrosszabb állapotban lévő félkész házakat.

Írországi barátaim többségével ellentétben én másik gyárban dolgoztam, nálunk az orosz volt a közös nyelv, amit én nem beszélek egyáltalán. Az írek sem, viszont remekül lehetett dolgoztatni minket. Két erős kéz, nagy buta fej, ennyire volt csak szükség a munkához.

Itt nem kerestünk olyan fényesen, és a válság is eléggé megtépázta a munkaórák számát. A munkatempót viszont rohamléptekben emelték, mi meg lehajtott fejjel dolgoztunk tovább, nekünk nem volt szakszervezetünk. Túl hűséges voltam a gyárhoz vagy túl bátortalan váltani.

Az utolsó időkben a fizetésem az előző évek felére esett vissza, és már jövedelempótló támogatást is kaptam az államtól. A munka rossz volt és nehéz, de ha kiléptem a gyárkapun, akkor már szabad voltam, sokkal fontosabb számomra mivel telik a maradék 16 óra.

Már csak a csoda segíthet

Munkába menet a belvároson át vezetett utam, ezen a 300 méteren 9 bezárt boltot és 2 gyárat számoltam, nagyon sajnálom, ezen az országon már csak a csoda segíthet.

Örülök, hogy kiélvezhettem a gazdasági csoda előnyeit, utazhattam sokat, karácsonyozni Angliába jártam ott élő édesanyámhoz, a nyári szabadságot Magyarországon töltöttem, Amszterdamban fergeteges hétvégét tölthetett 10 fős csapatunk.

Azonban nem rendelkezem piacképes tudással és így jövővel sem Írországban. Rengeteg egyéb dolgot is számításba véve a küzdelem helyett a kalandot választottam.

Még a válság előtt mindenki Spanyolországról, napfényről és tengerpartról álmodott. Nekem kötöttségek híján lehetőségem is volt a váltásra. A mindennapi stresszt a munkában, otthon és a magánéletben hátrahagyva a Földközi-tenger közepére költöztem.

Interneten foglaltam egy tengerpartra néző lakást, befizettem magam angol tanfolyamra, és éltem a lehetőséggel, hogy az írországi munkanélküli segélyemet 13 hétig utánam küldjék egy általam választott európai úniós országba. 2013 márciusában Máltára költöztem.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr316157533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2014.05.24. 05:55:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Detto ugyan ez velem. Az orromig betakarozva alszom.

2014.05.24. 06:01:36

@blackhair-lady: Én meg már nem tudok hova kitakarózni ebben a nyavalyás melegben, viszont amikor a klíma hűtésre kapcsol akkor álmomban meg kell keresni a takarót, majd amikor nem hűt akkor ki kell takaróznom. Ez ment egész éjszaka kb. 10 percenként. Baromi sokat aludtam. Már úgy ébredtem hogy legszívesebben felrúgnék valakit. Tegnap este olvastam a posztot aztán egy idő után vissza kellett tekernem hogy mégis miről szól az írás, annyira másról ment a beszélgetés, de legalább nem unatkoztam.

2014.05.24. 06:15:07

@blackhair-lady: Huvosebb idoben zokni nelkul el sem alszom. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 06:44:39

@Papagály:

Téved az érsek, amikor az árvizet hasonlítja a homokmenethez.

A homokmenet sokkal veszélyesebb az árvíznél. Az árvíz jön, majd megy, s aztán az emberek jobban felkészülnek ellene. Míg a homokmenet tartósan rombolja az embereket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 06:45:45

@Zoole[uk]:

Nem, én mindenkit kedvelek, aki nem hazug vagy demagóg, a nézet nem számít.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 06:52:06

@blackhair-lady: es a fuled kimarad??

@cougarcat: 4 napja meg zokniztam:)

Quercus a favágó 2014.05.24. 07:40:13

@Turchi:

Ha mos azt mondod, hogy meztelenül alszol, magamhoz nyúlok!!!!

2014.05.24. 07:43:56

@QUERCUS(a favágó): Hehe, ne tedd, nem. Hálóing kell, vagy a klíma ellen, vagy a szúnyogok által támadott felületet csökkentem.

Quercus a favágó 2014.05.24. 07:47:28

@Turchi:

Én rosszabb vagyok mint a szúnyog. Megtalálnám a legkisebb felületet is, ahol támadni tudnék.
Sajna nem most. Irány a gyapotmezők.

2014.05.24. 07:49:44

@QUERCUS(a favágó): DD Sajnos a szúnyogok is megtalálják

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:11:13

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, persze. És az árvizekben meghalnak.
Á persze, tényleg a homokosmenet a veszélyesebb...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:15:20

@Hari Seldon 2:

Így igaz. SOKKAL veszélyesebb.

Hány ember hal meg egy árvízben? S mi az árvíz iránti viszony? Gondold át ezt!

Chamroe 2014.05.24. 08:20:56

@Turchi: QUERCUS legalább nem a véredet szívná :-D

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:43:25

@maxval a gondolkodó birca:
Egy halott pont egyel több mint kéne.
Á befejeztem.
Nem fogod fel, hogy a világ gondolkodása "nem marad egy helyben" folyton változik. És változni FOG.
Ha beleőrülsz akkor is.
Változik most is, változni fog 100 év múlva és 1000 év múlva is. (az iszlám világban is, csak ott sokkal lassabban)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:46:31

@Hari Seldon 2:

Így igaz, a halál mindig baj. De mondtam mást én?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:47:15

@Hari Seldon 2:

"a világ gondolkodása "nem marad egy helyben" folyton változik"

Így igaz. S tedd hozzá: néha pozitív irányban, néha negatívban.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:04:03

@maxval a gondolkodó birca:
Az emberek mindig jobbat akarnak a gyerekeiknek, és maguknak. Azaz boldogabbak akarnak lenni.

A változásért mindenki a saját szintjén hozzájárul.
Hozzájárul az a fiatal lány is, aki a szavannán nem hagyta, hogy "szájtányért" (vagy mi a fenének hívják azt) rakjanak az ajkába. Ott ennyi egyenlőre a pozitív változás.
A gyerekének már varrógépet küldünk... Megtanulja magát becsülni. Stb.
Itt Európában meg más a pozitív változás.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:14:34

@maxval a gondolkodó birca:
Az hogy Európában negatív, csak a te kisebbségi véleményed.
A társadalom önmagát formálja, abban az irányban hogy a többségnek jobb legyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 09:19:18

@Hari Seldon 2:

Tehát a zsidók üldözése jó volt. Hiszen a többség támogatta.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:36:01

@maxval a gondolkodó birca:
Nem. Egy vezető klikk támogatta, és az információhiányban levő/ egy irányból tájékoztatott tömeg követte.
Ezért (is) jó az információs társadalom: a sok baromság nem vihető át olyan könnyen.

Persze vannak most is olyan országok, akik próbálják zárni a tömegek felé az információs csatornákat.
Na az ilyenek gyakorlatilag mind a "lator államok" (Reagennel kifejezéséve élve).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 09:49:56

@Hari Seldon 2:

Az információt MINDENKI igyekeszik elzárni. Lásd az ukrán kérdést tálalását nyugaton. De mondhatnám a Líbia elleni agressziót is. Figyeld nyitott szemmel a médiákat, s meg fogod látni, hogy a nyugat ugyanúgy manipulál. Példákat akarsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 09:58:58

@Papagály:
Senki nem cáfol meg téged.
A rasszizmus nem jó.
Mégis van.
Még a vérliberálisok között is.
Igazából teljesen mindegy hogy a feministák ellen a szőke nők ellen a teljesen mindegy milyen csoport ellen.

tanato 2014.05.24. 09:59:17

index.hu/gazdasag/2014/05/23/hianygazdasag_hiperinflacio_a_krimben/
Nem tudom ez mennyiben manipulációs hír ,mennyi a valóság benne,de ha igaz akkor gáz van Krímben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:00:05

@blackhair-lady:
Ugye milyen jó emberismerő vagyok?
:))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.05.24. 10:01:21

@tanato: Na ezért m ondom én, hiába erősödik katonailag és válik egyre agresszívabbá a Kelet,ha gazdaságilag nem tudja a lakosságát felhozni,el van veszve a Nyugattal szemben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:04:03

@Chang Yai:
Köszi. Körülbelül erre voltam kiváncsi.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:10:46

@maxval a gondolkodó birca:
Tudom, hogy minden vezető szeretné saját hasznára használni.

Ezt nem kell tagadni. De van különbség a között, hogy letiltunk minden kormány bírálatát az interneten és a médiában.
Végül is sikerült elzárni mondjuk előled? - Nem, hiszen például TE is megtaláltad a választ.
(igaz, te a "szabad" világban élsz, vagy legalábbis a perifériáján)

Ezzel együtt, ha valaki bekiált a világba valami ordas nagy hazugságot, akkor azonnal (akár itt a fórumon is így van) lesz ezer cáfolat. A lényeg a gyorsaság.

Régen mi volt?
Volt egy régi "népújság" faluhelyen (mindegy milyen országról beszélünk) és nyomatták éveken keresztül a rezsimek a propagandájukat.
Még régebben mi volt? Még ez sem. Az volt, amit a király/cár, vagy a földesúr mondott.
És mentek az emberek például a zsidók ellen. (de bárki más ellen, akit a hatalom megjelölt)

Ez ma már nem lehet ilyen egyszerűen. Leginkább még a "latorállamokban" működik ez, de a társadalmi erjedés eléri őket is (igaz, sokkal lassabban).

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:12:19

@diggerdriver:
Ha így nézzük, én "pro-európai civilizációs" "rasszista" vagyok.
(Jól megtekertem, mi?)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 10:16:28

@Papagály: "nem a tej a hibás abban, hogy nem teszik hűtőbe."

Ez így van, nem is vitatom.
Csak máshol látjuk a probléma hangsúlyát. Szerintem nem sok értelme van azon lovagolni, hogy mit hívunk rasszizmusnak, illetve hogy mi számít annak a cigányság kapcsán. Szerintem az lenne a fontos, hogy valamiféle épkézláb megoldást találni a problémára.

Alapvetően azért nem tartom szerencsésnek a Jobbik politikáját sem ezzel kapcsolatban mert ők is csak addig jutnak el, hogy mondjuk ki hogy van cigánybűnözés vagy hogy ismerjük el, hogy mennyi probléma van velük kapcsolatban a társadalomban. Jó, elismertük. Most ezzel beljebb vagyunk? Nem.

Megoldásra lenne szükség nem definíciókra és fogalmakra.

Elismertük, hogy nem a kunsági tej hibája, hogy rossz íze lesz a napon? El. Fog ez segíteni bármit is a tej helyzetén, be fog kerülni a hűtőbe? Nem. Megint nem szartunk a kútba, csak a kávájára, úgy érzem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:17:12

@diggerdriver: aztán láttam, hogy a doki megszakértette a témát tudományosan, én csak azt tudom, velem személy szerint mi történik, ha nem hagyom magam izzadni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 10:19:31

@Hari Seldon 2:

A legtöbb ember nem keres, hanem elfogadja a legelső infót. Azaz hiába van ma sokkal több lehetőség, ha a nagy többség nem él velük. S ezt mindenki tudja, ezt ki is használja minden propaganda.

A társadalmi erjedés a nyugat ellen működik jelenleg.

Én ismerek pl. irániakat a neten. Tudod hányan nyugatpártiak? 10-ből 1. A többi 9 a modern eszközöket NEM a nyugat igenlésére használja.

Nyugati tévhit, hogy a szabad kommunikáció a nyugatot segíti.

Rebarbaraa 2014.05.24. 10:21:31

@diggerdriver: Nem is kell, igazad van. Ugy kellett volna fogalmaznom, hogy pontosan kiveheto legyen, hogy mit akarok mondani. Valoszinuleg a mondat leirva altalanossagnak hatot, bar en tobbszor is elmagyaraztam, hogy nem igy ertem, de suket fulekre talalt. Ha Mirjamot megbantottam azt sajnalom, vagy akarki mast akinek arab parja van. Nem allt szandekomban. En mindossze azt nehezmenyeztem/nehezmenyezem, hogy kifejtem, hogy nem mindenkire ervenyes csak az emlitett viselkedesformara es szagra egyes szemelyeknel es ezt nem fogtak fel. Azt hiszem a meg-nem-ertes aldozata lettem. De nem fogok belehalni.:) Majd legkozelebb ugy fogalmazok, hogy 0-99 eves korig mindenkinek ertheto legyen. :) Pedig masvalaki is par napja leirta, hogy miket muvelnek Angliaban. Eroszakos viselkedes, zaklatasok az utcan stb. Ot nem akartak kivegezni.:) Mindegy.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:22:06

@cougarcat:

És gondolj bele, a mostani családomnál az anyuka húga Portugáliában ment férjhez - bár mindketten svájciak.
Szóval, a családomnak 3 gyerekkel, legkisebb alig 1 éves, repjegy meg szállást fizetni nem volt valami könnyű. Ugyanis nem veti fel őket a pénz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:33:06

@tanato: amikor "keletről" van szó, akkor kiről is van szó? Ukrajna? Oroszország? Közel-Kelet? India? Indonézia? Kína? Japán? nekem nem tiszta, kiről van szó általában keletezéskor.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:41:50

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, de ha lebukik a hazugságával, az számára azonnal bukás (mondjuk politikailag) ezért a bukás kockázatát általában nem vállalják.
A 10-ből 1, az máris 10%-os "lemorzsolódás" - Ebben a te általad ismert generációban. A következőben újabb 10%. Stb... Így is lehet nézni.
Itt nálunk feleségemnek három muzulmán kollégája van. Abból egy egyáltalán nem tartja a ramadant. Nem követi a vallást. Itt máris 33% a lemorzsolódás.
Persze ez országtól társadalmi közegétől is függ. Franciaországban minden vallást tiltanak, így a "hagyományőrző" muzulmánok is nyomás alatt vannak. És mint már írtam a fejkendőt leveszik az állami intézményben. És ez után majdcsak egy lépés lesz a felismerés (lehet, hogy csak a következő generációnak) hogy ha le kell venni, akkor mi értelme?
A régebben itt élő muzulmánok gyerekszülési aránya már nagyon egy szinten van az "őslakosokéval". Miért? Mert ők is "boldogabban" akarnak élni. Azaz, felismerik, hogy nem 6-8 gyerek vezet oda, hanem elég a kettő-három. Nincs annyi gyerekre szükség mint a sivatagban. Szóval két vonal is megy, (igaz nagyon lassan) egyik, hogy a (minden) vallás jelentősége csökken, és a muzulmánoknak egyszerűbb feladni a vallást. Például itt a muzulmánok több mint50% nem vallásos. Pontosabban nem követi a vallást. Ezért is tartom jobb megoldásnak ezt mint az angol utat. Itt szépen lassan "beleszocializálódnak" a társadalomba.

Szóval szerintem ez egy másik történet, hogy milyen ütemű ez, és ez gyors-e vagy lassú? Ez egy másik történet.

Na, ezt most már elég jól körbejártuk, és lassan amúgy is mennem kell. Szerintem ma már nem igen lesz időm visszanézni, sőt egész hétvégén kevés az időm.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:41:58

@maxval a gondolkodó birca: az a 9 biztos csak a fizetett bérkommentelők :-)
egyébként miért kéne egy iráninak nyugatpártinak lennie? nem kell pártolnia senkit, elég, ha a hülyeséget nem bírja.
még1 egyébként, érdemes keresni néhány utazós blogot, ahol írnak az emberekkel való tapasztalatokról, beszélgetésekről.
alighanem az átlag iráni is azt akarja, mint az átlag magyar / angol / maja indián / piréz: hogy hagyják békén, hagyják élni.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:43:10

@Papagály:

""jöjjön walaki, fogy az energia, jöjjön valaki, szökik a fény""

Én úgy emlékszem, az utolsó szó 'pénz' volt. Merthogy takarékossági reklám, vagy mi volt...

tanato 2014.05.24. 10:46:43

@Chang Yai: Szerintem Max ezek közül Ukrajnát és Japánt nem számolja bele a Keletbe.Véleményem szerint ő a nyugat ellenes harcos keleti országokat érti Keleten.
De majd megcáfol ha nem így gondolja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 10:46:50

@tanato:
Ott vannak az oroszok... persze, hogy gáz van :)
A bibliai csapások nem érnek fel egy orosz vezetéssel!

Igazából van bizonyíték Isten létezésére: az ember mindig "rossz" volt. Aztán Isten küldte a özönvizet, dögvészt, pestist, sáskajárást... minden hatástalan volt. Aztán a XX. század elején Isten megteremtette a Szovjetuniót és a kommunizmus fellegvárává tette. Na ez rendesen betett az embereknek, 25 év elteltével még mindig nem tudnak szabadulni ezen bibliai sorscsapás hatása alól.

@Chang Yai:
Arról nem is beszélve, hogy a japánok számára csak a nyugat rohadhat, míg Hawaii-n nehéz értelmezni a nyugati hanyatlást.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:51:02

@Kövérmadár [swe]: végülis ha a dátumvonalat figyelmen kívül hagyjuk, akkor Japán simán nyugatra van Hawaiitól. legalábbis a repülők mindenképpen arrafee mennek :-)

tanato 2014.05.24. 10:51:35

@Hari Seldon 2: A francia út nem rossz,ők már anno a gyarmatokon is sok helyit emeltek be az akkori elitbe,rendőrségbe katonaságba,nem voltak olyan elkülönített campusai a hivatalnokaiknak mint az angoloknak.És sokkal több volt a vegyes házasság már akkor is,mint az angol gyarmatokon.Ha pl, Zidanet fénykorában valaki le büdös arabozta volna,az echte franciák biztos agyonverték volna az illetőt.Jobb a befogadó képességük.

tanato 2014.05.24. 10:52:46

@Kövérmadár [swe]: Most olvastam a neten egy orosz viccet:Mi Oroszország hívószáma itthonról.Mo.-ról?: 49-44-56

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:56:34

@Hari Seldon 2:
Nézd, minden kirekesztésnek, aminek ugye egyik legjellegzetesebb példája a rasszizmus a legnagyobb hibája hogy olyanokat is súlyt akik az adott kirekesztett közösségbe beletartoznak ugyan de nem vonatkozik rájuk a kirekesztés valódi oka.
Például azt mondják hogy a cigányok ellen rasszizmus folyománya van eszközölve a bőrük színe miatt.
NEM IGAZ.
A viselkedésük miatt van ez és ez a viselkedés Magyarországon egy bizonyos fajtajelleget viselő népcsoportra jellemző.
A baj az hogy ugyanezt a kirekesztést kivetítik a normális beilleszkedett dolgozó cigányokra is.
Minden kirekesztéssel ez a probléma.
Sajnálom hogy Rebarbara belefutott a pofonba de meggondolatlan volt.
Az ilyenre mondják hogy több mint bűn. Hiba.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:59:13

@tanato:

Még egy szám jöhetne hozzá: 2013 (Paks miatt)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 10:59:52

@Chang Yai:

Mert az a nyugati tévhit, hogy aki nyugatról behozott technológiát használ, az automatikusan nyugatpárti is lesz. Pedig egyáltalán nem. Sőt, azt láthatjuk, hogy a neten arányaiban több a nyugatellenes.

Amikor Mo-n megjelent széles körben az internet, egyenesen látható volt, hogy pl. a szélsőjobbosok hatalmas arányban neteznek. Ma is így van, több a jobbikos aneten, mint a szavazófülkékben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:01:42

@Chang Yai:

Ami nem "nyugat", az kelet.

Ausztrália, Új-Zéland pl. "nyugaton" van.

Szóval nem égtáj, hanem irányultság.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:07:58

@Chang Yai:

"alighanem az átlag iráni is azt akarja, mint az átlag magyar / angol / maja indián / piréz: hogy hagyják békén, hagyják élni"

Így igaz. Csak nem mindegy hogy ez mit takar. Ez ugyanis NEM nyugati életmódot jelent. A legtöbb embernek a békénhagyás azt jelenti: ne kötelezzék nyugati életmódra. Míg a nyugat csak akkor hajlandó egy országot békén hagyni, ha az elfogadja a nyugati értékeket. Amíg ez nincs meg, addig ott "elmaradottság", "elnyomás" van, amin bármi eszközzel változtatni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:07:59

@Rebarbaraa:
Figyelj, semmi baj. Mirjamnak úgy tudom arab párja van és arab országban élnek és Mirjam harcos jogvédő úgy hogy már itt is figyelmezettem egyszer hogy nem kéne a fekete macska emlegetésére is rasszizmust kiáltani.
Ugrott valamire amire te is ugrottál néhány napja.
Igaza volt mint ahogy neked is igazad volt néhány napja, mert én ugyan a feketék csokizását nem tartom rasszizmusnak de ott akkor abban a szövegkörnyezetben valóban volt egy rasszista felhangja.
Mirjam is jogosan érzékeny erre és te is.
Azért van annak egy sajátos bája ha két színes bőrű párral élő nő üti egymást.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:10:01

@maxval a gondolkodó birca: ééértem. akkor szeretném tudni, mi a közös Ukrajna, Oroszország, Irán, Pakisztán, India, Indonézia, Kína és Japán, plusz mondjuk Kolumbia és Szomália irányultságában. mert ezek mind "kelet".
én egyébként azzal simán egyetértek, hogy jelenlegi formájában a "nyugati" út nem fenntartható, és nem etikus, és ennek persze sajnos(?) én is része vagyok. viszont szerintem a "kelet" se alakít jobban egyáltalán, sőt. a többi ami itt el szokott hangzani a témában, az nekem nagyon homályos, ködös.

bocs, igaziból nem akarnék belemenni a "nyugat hanyatlása" témába, de ez az egy dolog érdekelne, hogy pontosan mi tartozik a "keletbe", ami emelkedik és "győzni fog",meglátásod szerint. hátha akkor jobban értem majd.
köszi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:11:45

@diggerdriver: szerintem a párja angol, persze attól még lehet arab származású angol, de ha igen, akkor valamit nagyon benéztem eddig, majd kijavít, ha ez nem igaz :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:13:12

@Chang Yai:

A közös, hogy nem fogadják el a nyugati értékrendet. Persze, nyilván különböző alapállásokból.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:17:42

@diggerdriver:

Most volt egy eset. Két leszbikus nő "házasságot" kötött egy olyan USA-államban, ahol ez lehetséges. Örökbe fogadtak gyereket, majd megromlott a viszonyuk. Ekkor az egyik nő elment a gyerekkel egy másik USA-államba, olyanba, ahol nincs egynemű házasság. Amikor a párja követelte a közös gyereknevelést, a nő arra hivatkozott a bíróság előtt, hogy az illető államban az egynemű házasság nem létezik, így a volt párnak nincsenek jogai, mert a házasságuk érvénytelen, így abból származó jogok sincsenek..

Vicces, amikor a homokos arra hivatkozik önérdekből, ami ellen egyébként hangosan harcolt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:18:16

@Chang Yai:
Én úgy tudom arab származású angol.
Végül is mindegy tegnap igaza volt.

tanato 2014.05.24. 11:20:24

@maxval a gondolkodó birca: A "Kelet" nem egységes/mint ahogyan a "nyugat" sem. Az iszlám harcosok pl. Oroszországot is az iszlámellenes legyőzendő nyugatiak közé m ondják,és tesznek is ezirányban bőven véres "harci" cselekedeteket.Robbantásos tömegmészárlások Volgográd,Moszkva stb.
Kínában ugyanígy az iszlám ujgurok.
Vagy vegyük az indiai szubkontinenst,az most hová húz?Putyinékhoz vagy ellenirányban?
Szóval nem lehet ezt fekete-fehér sablonban kiokoskodni.

tanato 2014.05.24. 11:21:44

@diggerdriver: Én is így sejtem,angol-arab férje van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:38:25

@maxval a gondolkodó birca: mert az meg sokkal viccesebb, hogy mondjuk meghal az egyik, és a közösen nevelt gyereket árvának tekintik a hatóságok. vagy nem engedik be a kórházban a társát, mert nem családtag.
ja, mert egyébként a heterók egyáltalán nem abuzálják a házasság intézményét.
azért mert meleg valaki, még nem kell szentnek is lennie, hogy a társadalom előtt vezekeljen és kompenzáljon. legyen csak ugyanúgy ember, mint bárki más, legyen olykor szemét dög, váljon el, legyen geci a párjával. miért ne. mert ha a jogokért cserébe elvárjuk, hogy de viselkedjen ám, húzza meg magát, akkor mit ér az egész.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:39:45

@Chang Yai:
De nem hagyjuk figyelmen kívül :)

@tanato:
:D

@maxval a gondolkodó birca:
Egy dolog nem elfogadni és egy másik harcolni ellene és elpusztítani azokat, akik elfogadják.
Én sem fogadom el sem a keresztény, sem a muzulmán, sem semmilyen más vallás értékrendjét.
Viszont nem érzem feladatomnak, hogy elpusztítsam őket, de még csak azt sem, hogy meggyőzzem (térítsek).

Változatlanul úgy gondolom, hogy ami nincs más kárára, azt nyugodtan lehet csinálni. Ha nekem dorbázolni van kedvem, de ezt a vallás (mindegy melyik) elutasítja, attól még nincsen joguk engem ezért elítélni. Maximum nem csinálják és ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:42:30

@maxval a gondolkodó birca: @Chang Yai:
Én egyébként maximálisan támogatom a melegek gyermekvállalását.
Meggyőződésem hogy sokkal jobb körülmények között nő fel a gyerek és nem fogja átvenni a nevelőszülők nemi identitását.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:42:48

@Chang Yai:
De az más!

Ha egy heteró csinál szemét dolgokat, az rendben van. Ha egy meleg, az elítélendő...
Ha egy cigány követ el bűncselekményt, az szörnyűség, ha egy nem-cigány, az belefér vagy kevésbé súlyos.

:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:44:40

@diggerdriver:
Így van.
Családban felnőni sokkal jobb, mint árvaházban.

Egy árvazáhaz gyereknél szerintem nagyobb esély van rá, hogy felnőttként deviáns lesz. Meleg párok esetén a leg-leg-legrosszabb az, ha ő is átveszi ezt a mintát (amit nem hiszek, hogy lehetne, mert ez nem tanulásos dolog szerintem). Azzal viszont senkinek sem árt.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 11:50:49

@DieNanny [SZ,CH]:
valószínűleg te emlékszel jól.
ez az egyik walakis reklám, de más szöveggel:
www.youtube.com/watch?v=Mokv5DfkFgE

ez egy másik sorozat, hasonló téma, másik figura:
www.youtube.com/watch?v=8Z7VKZhsgao

viccesek a késő szocialista reklámok. a hiánygazdaságban ugye viszonylag csekély szükség van a fogyasztásösztönzésre. :)
vannak a népnevelő célzatúak (lásd az idézett walaki és forgó morgó sorozat, sőt, talán még az "útba esik jövet menet - a takarékszövetkezet" is tekinthető a pénzügyi kultúra emelésére tett hiábavaló kísérletnek.

a legviccesebb és egyben legérthetetlenebb talán az első blokkban bemutatott homlokrakodó-reklám (nem csalás, nem ámítás, homlokrakodót is reklámoztak, nyilván a gondos háziasszony kamrájából nem hiányozhat ez a nélkülözhetetlen eszköz... :) ).

az általuk közvetített vizuális kultúra is megérne egy misét. nem tudom, hogy commodore 64 vagy spektrum számítógép áll a hátterében, de - az esztétikumra való legcsekélyebb tekintet nélkül - felvonultatja mind a 16, szöveges környezetemben használható betűszínt (ld. kév-metróbeton reklám).

a magyar acélárugyár "rakományrögzítője" is nyilvánvalóan széles érdeklődésre tartott számot, melyet topless szereplővel és piros ifával próbáltak izgalmassá tenni. szerintem nem kell feministának se lenni ahhoz,hogy szexistának minősítsük. ebből a szempontból nem sokat változott a világ.

(az említett vizuális opuszok mindegyike megtekinthető itt:
www.youtube.com/watch?v=Mokv5DfkFgE)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 13:09:07

@Chang Yai:
úgy tudom, vannak deodorantok (szagtalanítók, szagelnyomók) és antiperspirantok (izzadásgátlók). manapság a termékek többsége kettő az egyben, de azért vannak még mindig izzadásgátló hatással nem bíró készítmények.

számomra nem természetes, nem egészséges, így kerülendő az izzadásgátlók használata. nem kell egymás intimzónájába belegázolni, akkor nem zavaró a szag (persze, napi mosakodást feltételezve :) ). és persze kerülni kell a zsúfolt városokat is, azok sem tekinthetők természetes környezetünknek. ;))

Papagály (törölt) 2014.05.24. 13:09:11

@blackhair-lady:
miért ne menne? honnan lehet azt előre tudni / sejteni?

2014.05.24. 13:26:46

@diggerdriver: Huha, most latom hogy kibeszeltek itt a hatam mogott! :))) Viccelek persze. A ferjem feher angol, sok generaciora visszamenoleg mindenki Eszak-Angliabol szarmazik a csaladjabol. Az okozhatta a felreertest, hogy az elozo volegenyem / elettarsam indiai volt, az meg mar majdnem olyan mint egy arab :))), es jelenleg arab orszagban elunk (a feher angol ferjemmel :))).

Kicsit tullihegtuk itt a rasszizmus-kerdest tegnap, reszemrol az egesz el van felejtve. Digger, amirol te irsz a ciganyokkal kapcsolatban, az szerintem nem rasszizmus. Rasszizmus az lenne, ha ok nelkul utalnal valakit azert mert cigany, nem akarnal vele szoba allni a viselkedesetol fuggetlenul, stb. Ha sok tapasztalata volt az embernek egy bizonyos nepcsoporttal, akkor termeszetes hogy elvar toluk egy bizonyos viselkedest az elozo tapasztalatok alapjan. Pl. ha nekem egy nemet azt mondja, hogy valami keszen lesz szerda reggel 9-re, akkor feltetelezem hogy minimum 99% biztos hogy keszen lesz. Ha egy arab mondja ugyanezt, akkor feltetelezem hogy lehet hogy csutortokon, vagy inkabb az az utani heten, de remelhetoleg kb. tiz napon belul keszen lesz, ha szerencsem van, de akkor sem pont az lesz amit igertek hanem valami mas stb. Ez nem rasszizmus, hanem elettapasztalat. Aztan ha egy nemet vagy arab racafol a tapasztalatomra, akkor kellemesen vagy kellemetlenul csalodok, de attol meg a tapasztalat amit tobb szaz masik elmeny alapjan formaltam nem valtozik. Ettol nem tartom magam rasszistanak.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:18:35

@Chang Yai:
szégyellem, hogy egybeesik e kérdésben a véleményem egyes, monomániás megszólalókéval, de attól, hogy hitler szerette a rágógumit, talán még nem kell mindenkinek lemondani a rágózásról.

valójában "nyugatról" és "nemnyugatról" lenne helyes beszélni, állandóan idézőjelben, ahol a "nyugat" az európai civilizációt és annak "hagyományos" (mondom, hogy sok lesz az idézőjel :) ) értékeit jelenti, mely röviden és tipikusan a kapitalizmusban és a demokráciában foglalható össze.
ebből már rögtön látszik is, hogy az elmúlt évtizedek kezdik egyre jobban összemosni a régi határokat, talán ezért is vagy bizonytalan abban, hogy mi is az, ami "rohad" és "hanyatlik". :)

megjegyzés: abból, hogy a nyugat hanyatlik és elbukik, számomra még messze nem következik, hogy a nemnyugat sikeresen be fog tudni türemkedni a helyére. annál is kevésbé, mert egyre kevésbé létezik a nemnyugat (a fertőzés futótűzszerűen terjed).

a homály és a köd nem csak számodra érzékelhető, a kritikusok se látnak szinte semmit. :)

ez a rövid idézet brysontól illusztrálja, hogy a nyugat mennyit hanyatlott a "fénykorához" képest, s egyben talán azt is jelzi, hogy a nyugat hanyatlása nem ördögtől való, hanem nagyon is pozitív fejlemény, kívánatos momentum a homo abnormalis történetében:

"[In 1851] Britain also had its decennial census, which put the national population at a confidently precise 20,959,477. This was just 1.6 percent of the world total, but it is safe to say that nowhere was there a more rich and productive fraction. The 1.6 percent of people who were British produced half the world’s coal and iron, controlled nearly two-thirds of its shipping, and engaged in one-third of all trade. Virtually all the finished cotton in the world was produced in British mills on machines invented and built in Britain. London’s banks had more money on deposit than all the other financial centers of the world combined. London was at the heart of a huge and growing empire that would at its peak cover 11.5 million square miles and make “God Save the Queen” the national anthem for a quarter of the world’s people. Britain led the world in virtually every measurable category. It was the richest, most innovative, most accomplished nation of the age—a nation where even gardeners rose to greatness."

Quercus a favágó 2014.05.24. 15:18:58

@Chamroe:

Azt nem. De hogy azon túlmenően mi mindent tennék vele,azt most inkább nem részletezem.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:19:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

persze, abban igazad van, hogy a világos definíciókból még nem lesz megoldás. ha olyan példaértékű egyetértés lenne a világban (és magyarországon), mint itt a blogon arról, hogy van-e rasszizmus, s hogy ez jó-e, akkor nem is lenne érdemes bíbelődni vele. viszont sajnos jelenleg nem ez a helyzet, a létét is tagadják. s amíg valami nincs elismerve, addig nyilván értelmes dialógus se nagyon folytatható a megszüntetéséről.

a megoldás? hát, ahhoz előbb a célokban kellene tudnunk megegyezni. nem vagyok benne biztos, hogy a teljes integráció (bedarálás) a helyes út. személy szerint annyira nem találom vonzónak az átlag szegénymagyar helyzetét, hogy ezt érdemes lenne a cigányoknak megcélozni (s nem azért, mert én nem vagyok anyagilag hátrányos helyzetű).
persze, teljesen lényegtelen, hogy én mit tartok vonzónak, a lényeg, hogy maguk a cigányok mit tartanak vonzónak (a reális és elérhető, megvalósítható alternatívák közül).

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:20:41

a rasszizmus nem más, mint hibás általánosítás. logikai, ok-okozati összefüggést feltételezni ott, ahol csupán statisztikai korreláció van.

ha azt mondom, hogy az arabok büdösek, az egy megalapozatlan, diszkriminatív kijelentés - mindaddig, amíg be nem bizonyítom, hogy e népcsoportnak több "büdösség-termelő mirigye" :) van.

az, hogy az etiópok jó futók és gyorsabban futnak, mint más népek lányai-fiai, az egy hasonló kijelentés, de mivel nem valami nyilvánvaló negatív állítás, nem vesszük észre, hogy ez is egy rasszista kijelentés - mindaddig, amíg nem bizonyítják be, hogy a háttérben milyen okok hatnak (pl. az izomszövet szerkezete, vagy a lábszár tömege más, mint egyéb népeknél - ez nem teljesen vicc, ezt tényleg vizsgálták).

hogy a cigányok bűnözők vagy lusták, ez is egy rasszista kijelentés. genetikailag bélyegez meg egy népet, s megalapozatlan.
a bűnözés társadalmi konstrukció. senki sem bűnöző, főleg nem születik annak. ugyanaz a cselekedet kaliforniában elfogadott, utahban meg esetleg 10 év börtön jár érte.
a lustaság talán még kevésbé objektív fogalom. a kultúrák által kívánatosnak tartott értékek rangsora nyilvánvalóan más, s a magyar cigányok bizonyosan más értékrenddel bírnak, mint a magyar nemcigányok. például náluk még vannak közösségek, az összetartás köztük családon belül egészen más szintű.

manapság a fenti kérdések némelyikének felvetése sem píszí. voltak efféle vizsgálatok, hogy a zsidók meg a cigányok, meg a fej formája hogyan befolyásolja a szorgalmukat, intelligenciájukat, stb., de aligha hiszem, hogy ezek mai szemmel elfogadható, tudományosan vizsgálható kérdések lennének.

szerintem rasszizmus minden olyan feltevés, állítás, amely a genetikai származás és a megfigyelhető tulajdonságok között összefüggést tételez fel. a vizsgálatok szerint az emberek genetikailag rendkívül egységesnek bizonyulnak, ezért szinte egyetlen "a magyarok okosak" szerkezetű állítás sem vehető komolyan.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:11

@QUERCUS(a favágó):
a kijelentésed nem rasszista, az országok mind elmebeteg bűnözők, van amelyiknél teljesen, van amelyiknél kevésbé nyilvánvaló. persze, többségüknek jobb a píárja, mint iránnak.

a korbácsolás ritkán gyakorolt szokás mostanában európában, de ha visszamész az időben pár évszázadot, akkor ennél sokkal brutálisabb hétköznapi gyakorlatokat fogsz találni - bármelyik, jelenleg általad talán nem elmebetegnek gondolt országban is.

blackhairlady 2014.05.24. 15:56:55

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Nem. Specialis technikam van mar, kifejlesztettem, hogyan kell csak az orromat kint hagyni, hogy kapjak levegot:)
Nalunk a klima 70 fokra van allitva, es kozben megy a ventillator is, kulonben a ferjem 10 percenkent felebred annyira melege van. De mar megszoktam, nem zavar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 16:04:55

@Papagály:
Well, akkor én rasszista vagyok.
Most mi lesz? 8)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 16:57:33

@Kövérmadár [swe]: hát, szerintem esni fog. bár lehet, hogy akkor is esne, ha nem lennél az. ;)

Hari Seldon 2 2014.05.24. 18:32:17

@QUERCUS(a favágó):
Persze hogy elmebeteg. Lator állam. (Ahogy mondták régen.)

tanato 2014.05.24. 19:20:19

@Papagály: Az etióp futók gyermekkoruknak köszönhetik a sikereiket.Mivel kis gyermekkoruk óta dolgoznak,szemben pl. az európai gyerekekkel.Általában az etióp felföldről származnak, 3-4000m méter magasan élnek ritkább levegőben így már a tüdőkapacitásuk is jobb mint a mienk.Az egyik fő dolguk ott a gyerkőcöknek a vízhordás, 10 km.-es távolságokról 40 fok melegben.valamint az iskola is sokszor 10-vagy még több km.-es távon van.Oda is futva szoktak menni.Ezért edzettek.
Egyszer mesélte az egyik maratoni sikeres futójuk akiről azt sem tudni pontosan mikor született,/ő maga sem tudja./hogy már 8-10éves korában dolgozott egy kőfejtőben:A bányászoknak hordta fel a vizet a hegyre a lenti tóból 5km-es távon majdnem merőleges sziklafalon négykézláb a hátán a 10 literes demizsonnal.

2014.05.24. 20:29:06

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Koszi, megkaptam, valaszoltam, el vagyok buvolve. :)

2014.05.24. 20:37:50

@Papagály: "szerintem rasszizmus minden olyan feltevés, állítás, amely a genetikai származás és a megfigyelhető tulajdonságok között összefüggést tételez fel. a vizsgálatok szerint az emberek genetikailag rendkívül egységesnek bizonyulnak, ezért szinte egyetlen "a magyarok okosak" szerkezetű állítás sem vehető komolyan."

Ennek eppen az ellenkezojerol irt itt valaki egy konyvet nemreg, miszerint igenes megfigyelhetok bizonyos sajatossagok a kulonbozo rasszok kozott, amelyek nem kizarolag kulturalis kulonbsegekre alapulnak, hanem kb. 15 %-a genetika. Eszerint mar ezert sem lesz soha bizonyos orszagokban nyugati tipusu demokracia, stb. Mindez a ballib vezeto lapban jelent meg, Margaret Wente tollabol, akit aztan tenyleg nem lehet nem-PC-seggel vadolni, csak eppen bator a no es meri neven nevezni a dolgokat. Persze ez nem azt jelenti hogy a banto, kirekeszto, lealazo, leigazo celzatu rasszizmust tamogatja ez az illeto.

Nem vitatkozni akarok a nezeteiddel, tudom hogy maskent latod, csak megjegyeztem... :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 20:51:28

@cougarcat:
érdekes, el is tudom képzelni. a tudományos vizsgálatokra alapozott állítások nyilván nem rasszisták.
ha bizonyítást nyer, hogy tényleg genetikailag "büdösebbek" vagy okosabbak egy rassz tagjai, akkor onnantól kezdve ezek a kijelentések nem diszkriminatívak, hanem tárgyilagosak.

2014.05.24. 20:53:56

Az USA-ban nemreg volt egy eset az idos kosarlabda csapat tulajdonossal, akinek a feketekre iranyulo rasszista kijelenteseit otthon a kb. 120 evvel fiatalabb baratnoje titokban felvette es nyilvanossa tette. Volt nagy felhaborodas, stb. stb. De gondoljuk meg - ezek szerint mar a PC-seg sem eleg, meg negy fal kozott sem mondhatod ki oszinten, hogyan erzel. Teny, ez az ember valoban rasszista kijelenteseket tett (megkerdojelezte hogy a baratno miert erintkezik feketekkel), de kit zavart azzal, hogy ezt egy privat beszelgetes soran, negy fal kozott megtette? A baratno egyszeruen otthagyhatta volna, ha nem ert ezzel egyet (persze apu penze jol jott). A "vadlott" publikusan nem nyilvanult meg rasszistakent, sot, multimillio dollaros fizetest adott a fekete sportolo alkalmazottainak. Rohej. Es plane egy idos generaciotol elvarni, hogy maskepp gondolkodjon. Erdekes lenne ha mindenkit titokban felvennenk otthon, meg a vegen kiderulne egy szinte minden intolerans valakivel szemben....

2014.05.24. 20:55:50

@Papagály: Termeszetesen nem a testszagrol volt szo, gondolhatod. :) Inkabb olyasmirol, hogy miert maradnak egyes nepek a torzsi szokasoknal, stb.

2014.05.24. 20:57:10

minden = mindenki (miert mindig egy szot szurok el)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:12:21

@cougarcat: egyetértek, ez szerintem is túlzás, ez már szinte gondolatrendőrség. de hát, mint tudjuk, a mccarthyzmus nem idegen az usa kultúrájától sem.
fontos alapelv, hogy a gondolataimhoz senkinek semmi köze, nem vagyok értük felelősségre vonható. a nyilvánosan elmondott szavaimért és tetteimért persze annál inkább. az ördög meg, ugye, a részletekben: a nyilvánosság határa nehezen definiálható. de a saját lakásában elmondott szavainak felvétele és lejátszása miatt inkább a barátnőt vonnám büntetőjogilag felelősségre (privátszféra megsértése). mondjuk a kiszivárogtatások miatt előálló helyzet meg megintcsak a megnyilatkozót hozza - társadalmilag legalábbis - kellemetlen helyzetbe.

2014.05.24. 22:03:31

@Papagály: Azert nem hittem volna 23 eve amikor idejottem, hogy ezt is megerjuk az USA-ban. Felre ne erts, en nem vedem ezt az uriembert, dehat magamat is ismerem, tudom hol vannak a hataraim - es ahogy idosebb leszek, egyre tobb lesz (lehet, hogy ez normalis?). Maradjunk annyiban, jobb ha senki nem veszi fel a privat beszelgeteseimet, foleg amikor kieresztem a gozt. :)

En is ugyanerre gondoltam a baratnovel kapcsolatban.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:11:23

@cougarcat:
a saját korlátaink ismerete feltétlen erény.
mindenkinek, mindig vannak korlátai, ráadásul ezek némelyike nélkülözhetetlen is a társadalmi érintkezéshez.

talán nem a korlátaid száma nő, hanem a tudatosságod szintje. bár az is nyilvánvaló, hogy születésünktől kezdve egyre veszítünk a rugalmasságunkból, képlékenységünkből, adaptációs képességünkből. de ez szinte minden élőlényre igaz, nem csoda, hogy nem vagyunk kivételek.

2014.05.24. 22:19:27

@Papagály: Az en hivatasomban elengedhetetlen a sajat hataraid ismerete, kulonben nem tudsz jelentosegteljes kapcsolatot letesiteni azokkal, akikkel dolgozol. Az viszont nem szukseges hogy ugyanugy gondolkozz, vagy abban higyj, mint az illeto, sot - a nezetek utkoztetesebol haladunk lepesrol lepesre elore, megha lassan is (marmint egyeni, csaladi problemakkal kapcsolatban).

Igen, letezik pszichologiai oregedes - mindenki azt gondolja, nala nem kovetkezik be, aztan megis. :)

2014.05.24. 23:17:04

@cougarcat: Hallottam ezt a beszelgetest, egyertelmuen manipulalta a baratno az egesz helyzetet, szerintem undorito ahogyan viselkedett. A pasi egy aldozat az egesz tortenetben. Nem ertem miert tartozik barkire is hogy mit mondott egy teljesen privat beszelgetes soran, kiveve ha pl. buncselekmeny elkoveteset tervezte, de akkor is csak a rendorsegre tartozna, nem a nyilvanossagra. Kezd komoly tarsadalmi problema lenni hogy a modern kommunikacios eszkozok miatt mar szinte nincs privat szferajuk az embereknek, tiszta Big Brother.

2014.05.24. 23:35:59

@Mirjam2: Egyetertek. Es egyre inkabb ilyesmit politikai celokra is felhasznalnak, foleg az USA-ban, de nalunk is. Barkit "ki lehet igy csinalni". Na es ilyenkor jonnek a hivatasos "bleedingheart"-ok (LOL) hogy itelkezzenek, kozben ez is sokszor csak kepmutatas. Persze en nem azert advokalok hogy intoleransak, kirekesztoek, vagy bantalmazoak legyenek az emberek. De igazi Terez anyabol is keves van.... szoval az vesse az elso kovet.... :) En azert ellenzem a fenti tortenethez hasonlo tulkapasokat, mert szerintem tobbet art a megvedendo csoportnak, mint hasznal.

2014.05.24. 23:42:50

@cougarcat: Pontosan, ez kepmutatas, mindenki mond olyan dolgokat privatban amin a nyilvanossag felhaborodhatna. Es ez a normalis, emberek vagyunk es nem elore programozott gepek. Ahogy mondod, semmit nem profitaltak pl. az afro-amerikaiak abbol hogy ez a beszelgetes nyilvanossagra kerult.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.25. 06:37:27

@Papagály:
tudod, hogy téged szívesen meghallgatlak akármikor, csak hangyafészekbe nyúlni nem akartam, meg felhúzni azt a kis nyuszit, ami az öcsémnek volt kicsi korában, és mindig ugyanazt énekli (és megtaláltam, és még mindig működik)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása