oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. március 01. 15:49,  Sok hegy, kis Svájc 264 komment

2023. március 01. 15:49 Határátkelő

Sok hegy, kis Svájc

Alighanem a legtöbbünknek már tele a hócipője a téllel és a hideggel, remélhetőleg már nincs messze a tavasz (így március első napjaiban csúnya is lenne, ha nem közelítene). Ma a napsütés és a meleg jegyében egy csupa napsütéses fotókkal teli posztot kínálunk Steve tollából, aki egy tavalyi svájci út élményeit írta meg.

ci_m_5.jpg

„Az elmúlt évben kétszer is átlátogattunk Európába. Az elsőről, a szicíliai utunkról (március-áprilisban), már írtam egy posztot.

De utána kaptunk egy meghívást kisebbik fiamtól, akik vettek nemrégen egy ingatlant Val-d'Isére-ben, egy francia síhelyen. Az „Haut Savoie”-ban van és a franciák híres síbajnoka, Jean-Claude Killy tette népszerűvé. Fiamék Hongkongban élnek, de ő nagy síelő, (ezt tőlem örökölte) és minden télen családostul mennek két hétre síelni. Ez persze most egy nyári hegyi nyaralás volt.

Meghívásunk 10 napra szólt. Gondoltuk, látogatás előtt töltünk egypár napot a közeli francia Annecy városkában, majd utána két hetet a szomszéd Svájcban. A legközelebbi repülőterek: Genf, Milánó és Lyon, mi az elsőbe érkeztünk Montreálból egy szép nyári reggel.

Annecy

Annecy-be Genfből a legegyszerűbb busszal menni. A reptéri információs irodában megvettük a jegyet. Még volt 2 óra az indulásig, kérdeztük a hölgyet, hol lehet itt (az Érkezés Szintjén) jó kávét inni. A Montreux Kávézót ajánlotta. Nos az éjszakai út után fáradtan elbattyogtunk ide és kapuccsínót rendeltünk süteménnyel. Reggel 9 lehetett.

annecy_1.jpg

Tudni illik, hogy a világhírű Montreux Jazz Fesztivál épp ebben az időben zajlott. Montreux Genftől kb. 100 km-re van a Genfi-tó mellett. Ez a kávézó a repülőtéren sok világ híres muzsikust fogadhatott már.

Történetesen az asztalunkhoz közel egy kis csoport zenész le is telepedett. Mind fekete volt és drágán öltözve. A kávézóban van egy kis színpad, aki akar, felmehet és muzsikálhat. A csoportból egy férfi ezt meg is tette. Komótosan kibontotta klarinétját és játszani kezdett a kevés jelen levő embernek. Nem tudom, ki volt, de istenien játszott. Fáradtságunk eltűnt.

Annecy-t szokás Velencéhez hasonlítani, a városkát (a hasonló nevű tó mellett van) jó néhány csatorna szeli keresztül. A busz a vasútállomásnál tett minket le, és onnan gyalog mentünk hotelunkhoz. Egy negyedóra alatt oda is értünk, bőröndjeinket görgetve. De túl korán volt, úgyhogy otthagytuk a cuccot és városfelfedező sétára mentünk. A város mérete ideális sétákra, volt a turista bőven, sokjuk a tó melletti parkok fái alatt hűsölt.

Az egyik nap, egy vasárnap, elmentünk egy kétórás sétahajókázásra. Gyönyörű nyári nap volt, a part mellett strandolók és vízibiciklisek, beljebb vitorlázók... és ami a leginkább lenyűgöző, a levegőben ejtőernyősök százai lebegtek. Nem tudtam kitalálni honnan jöttek, a part menti magas hegyekről ugrottak-e avagy repülőgépekből?

Val-d'Iser-be kocsi nélkül elmenni több átszállással jár, télen persze a repterekről van direkt busz a síelőknek, de nyáron nem. Vonat megy, de az utolsó szakaszt busszal kell tenni.

Val-d'Isere közel 2000 méter magasan van, ami télen azt jelenti, hogy mindig van hó. A nyári látogatók száma a téliek töredéke. Akkor tudsz kirándulni a hegyekbe, biciklit bérelni, unokáink lovagló leckét vettek, és teniszeztek.

Irány az Alpok!

No de forduljunk az utunk svájci részéhez, amit a Val-d'Isere tartózkodás után kezdtünk el! Visszamentünk Genfbe és első állomásunk a közeli Lausanne volt, ahol régi ismerősünkkel, egy svájci házaspárral találkoztunk. Ők erre az alkalomra egy pár napos magas hegyi túrát szerveztek, de előtte egy-egy napot Lausanne-ban és utána Montreux-ban voltunk velük.

Montreux-ból a második nap reggel indult a hegyi vonatunk. Montreux mint már írtam, a jazzfesztivál székhelye, ugyan a fesztiválnak már vége volt. Nem egy olcsó hely. Szembetűnően tele volt arabokkal, akik fehér-fejkendős feleségeikkel és gyerekeikkel a híres tóparti sétányon töltötték idejük jó részét.

A hegyi túra célja a Berni Alpokban volt, a hely neve Griesalp. Az út egy részén vonattal lehet menni, de végül is egy hagyományos svájci postabusszal végződik, ami a meredek hegyi úton egy órán keresztül kapaszkodik. A végcéltól turistaszállónkig még egy 20 perces emelkedőn gyalog mentünk, bőröndjeinket holtfáradtan magunk után húzván.

A turistaszálló hegyi gyalogösvények mellett van, nagy terasszal. Isteni a kilátás a havas hegyekre, ahova, ha fel akarsz mászni, lehet vezetőt bérelni. Mi csak a lankás völgyekbe merészkedtünk, kolompolnak a tehenek, süt a nap, szikrázik a hó a hegyeken.

Mondták, a tehenek csak nyáron vannak itt a dús legelőkön. Gazdáiknak van nyári faháza, majdnem mindegyik kis vendéglő is, ahol a vándor ehet sajtot, ihat sört, és egy padon megpihenhet. Egészséges az ilyen vakáció, a svájciak bölcs emberek. Télen csak a sítúrázók jönnek, ez nem egy lesikló hely.

golderli.jpgSéta Golderlinél, a berni Havasokban

Három éjszaka után busszal és vonattal indultunk tovább, ebédidőre Luzernbe értünk, ahol ebédeltünk és barátainktól elbúcsúztunk, ők mentek haza Zürichbe, nekünk még két hetünk volt. Ez az idő el lett osztva, egy pár napot itt Luzernben töltöttünk egy hotelban, majd visszamentünk Lausanne-ba és utunk végét Genfben töltöttük, minkét helyen egy Air B and B lakást béreltünk.

Írásomat erről a három városról szerzett rövid benyomásaimmal fejezem be:

Luzern

Luzernben németül beszélnek. A város fő nevezetessége a fa gyaloghíd, a Kapellebrücke, amit 1365-ben adtak át az itteni polgárok. Fedett, és tele van festményekkel. Nem egyenes. 1993 augusztusában egy tűz hatalmas kárt okozott, de azóta mindent visszaépítettek, a kárt nem látni.

A város a Luzern-tó mellett van, hegyek itt hegyek ott, mehetsz az egyik tetejére kabinban. Lehet hajókázni. Bolyonghatsz az óvárosban... ékszerboltok, "alles was gut und teuer". Isteni a koszt.

Richard Wagner zeneszerző, kedvencem, itt élt hat évig második feleségével (Liszt leányával, Cosimával) és gyerekeikkel. Házuk, a tóparton ma egy múzeum. Busszal jöhetsz, a látogatás után 40 perce séta a tóparton, vitorlás klubok, jobb lakónegyedeken át, vissza a belvárosba.

luzern.png

Lausenne

A francia nyelvű Lausanne persze hasonló. A lakásunk az óvárosban volt a Place Saint Fracoise-n, nagyszerű központi hely. A negyedik emeleti garzon (volt lift) nagy privát verandával rendelkezett, ami a térre, és egyenesen a kb. 50 méternyire levő Szent Ferenc templom tornyára nézett.

A templom tornyán ősrégi harangok és óra, negyedóránként kis gong, óránként nagy. A bim-bam megy éjjel nappal, az itteniek gondolom hozzászoktak.

Feleségemet éjjel zavarta... de nem volt mit tenni. Ha az ablakokat becsuktad a hűs éjszakai levegőt kizártad és július volt, rendes kánikula. Ami Svájcba még nem jött be, az a lakások légkondicionálása. Ezek mind régi (és gyönyörű) épületek, de légkondi az nincsen.

A harangozás éjszakai beszüntetésére, nos, arra népszavazás kell, gondolom... és persze ha van, nem szavazzák meg. Mintha panaszkodnék, de nem, ha nekik jó nekem is jó. A feleségem szitkozódott, dehát a füldugón kívül nem volt mit tenni.

Lausanne-nak két része van, a régi belváros, ahol mi laktunk, ez dombos, meredek utcák, és a tó melletti rész, amolyan Pasarét, ami lapos. Spórolandó, mivel volt konyhánk, főztünk. Isteniek a helybeli boltok, a hentesről regéket tudnék írni, rafinált vágatok, előre töltött húsok, csak ki kell sütni. Utána mesebeli édességek... Csak legyen pénzed, nem adják olcsón, a kanadai árak duplája, de a minőség jóval jobb itt.

Genf

Bérelt lakásunk az állomástól nem messze volt. Egy új épület, persze légkondicionáló nélkül. Szemben egy nagy park volt, ahova délutánonként elsétáltunk.

A népek gyerkőceikkel és kutyáikkal ide menekültek meleg lakásaikból, a lombos fák árnyékot szolgáltattak. Sokan a francia golyós játékkal, (boules) szórakoztak, volt kis sekély medence is, itt az egész fiatalok meztelenül lubickoltak, mert a meleg rekkenő volt. Nálunk kanadai parkban meztelen gyerekek nincsenek, az ottaniak prűdek, de itt, mint Európában általában, ez nem probléma.

Lakásunktól egy félóra sétányira, át a főpályaudvaron a tóhoz értünk, onnan jobbra volt nem messze a híres szökőkút, és az óváros, ami itt is dimbes-dombos.

genf.jpg

Egyik este egy régi kis templomban volt egy kamarakoncert, ingyenes, illetve önkéntesen adhattál pénzt, ha akartál. Elmentünk. Jobbfajta helybeliekkel élveztük a zenét. A szünetben a főzenész beszélt az ott levőkhöz, mit csinálnak szerte a világban... hát megszólalt a telefonom! Elfelejtettem lehalkítani. Nagyon röstelltem, de még szerencse, képzeld, ha egy Vivaldi kellős közepén szól meg!

Összefoglalóul, Svájcba egy francia tartózkodás után jöttünk. Nem először jártunk erre, ugyan nem itt a francia részen. Svájcban drágább az élet, gondolom, a fizetések magasabbak, ha itt élsz. De az életstílus, a nyugalom nagyon vonzó, szóval nem véletlen, hogy pénzes emberek, pl. Charlie Chaplin ide vonultak vissza. Egy tó mellé, a havas hegyekre nézel, a tisztaság a rend a jólét... a világon egyedülálló.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8918061610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.06. 07:54:14

@Mr.Tellinghovon: Ahogy a hírcsárdán mondták: a libsik-szóval az a hatmillió, aki nem ránk szavazott....

fhdgy 2023.03.06. 07:57:19

@Mr.Tellinghovon: Nincs sok időm, ezért csak nagyon távirati stílusban.

2016-17-ben szórakozásból csináltam néhány programot.

Az egyik ahhoz kapcsolódik, hogy mobil telefon autóval utazva menet közben mérte és rögzítette, hogy mennyire ráz az út. Dátum, idő ( ezred másodperc pontossággal ), GPS koordináták és a gyorsulásszenzor adatai. Utána ezt térképre rajzolva látható tettem, hogy mennyire rázós Mo.-on autózni. A nagyon rázós szakaszokat feketével jelöltem, fekete mint gyász, mint temető, mint halálút.

A másik csoportban, egy kicsit bigdatát utánoztam. Pl. térképre rajzoltam országosan, településenként az egy főre eső adóalapot.

Aztán volt olyan is, hogy elég nagy területen településenként térképen jelenítettem meg az egy főre eső "pénzügyi állampolgári rendetlenség" adatait.

Ha ezeket a térképeket összevetjük egymással, akkor nem meglepő módon erősen korrelálnak. Utak minősége egy térségben, a jövedelmek, a rendetlenség szintje nagyon összefüggeni látszik.

Pl. direkt elmentem az egyik "legrendetlenebb" faluba. Eleve zsákfalu, lerítt, hogy tombolt a szegénység. Az odavezető út rettenet. 40 km.-es sebesség korlátozás, a qrva anyátokat, nem akarok tengelytörést, még lassabban kellet mennem.

Ha kapnék megfelelő adatokat a KSH-tól nagyon érdekes dolgokat tudnék térképen vizualizálni. Rövidesen el is zavarnának, nem azért, mert rosszul csináltam volna, hanem mert túl jól.

Csak amit én látok a térképeim alapján, nagyon szét van szakadva az ország.

2023.03.06. 08:14:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: “ Ahogy a hírcsárdán mondták: a libsik-szóval az a hatmillió, aki nem ránk szavazott....”

A világban ismert jelenség, nézd csak meg például a svéd kormány támogatottságát, és meg lehetne sorolni….

2023.03.06. 08:32:15

@fhdgy: “ Nincs sok időm, ezért csak nagyon távirati stílusban.”

Azért ez egy hosszab távirat volt:)))

Az ország szét van szakadva elég régóta, van egy Budapest és a többi. A régiók fejlettsége magától értetődő módon különböző szinten fejlett avagy elmaradott. Ez sem egy egyedülálló dolog, Nézd meg az USA-t milyen különbségek vannak, de ha nem akarsz messzire menni, maradjunk Európában. Negyedik legnagyobb gazdaság az olasz, és mégis ég és föld különbség a fejlett észak és dél között. El mehetünk Görögországba is, ott is vannak olyan állapotok amit a táviratban leírtál.

Ezt nem mentségként írom, mert minden kormányzat kötelessége a vidék fejlesztése.

Stop..

fhdgy 2023.03.06. 08:39:11

@Mr.Tellinghovon: A távirat önmagában elég hosszú lett, de a téma szempontjából nyúlfarknyi.

Pl. ha megkapnám a települések jövedelmi viszonyait, a szavazatok megoszlását, akkor abból sok minden kiderülne.

Pl., gyanúm szerint, a szegénység szintje és a szavazatok összefüggése. De mondom, erről sokat lehetne írni.

dikusz. 2023.03.06. 08:42:02

@Mr.Tellinghovon: Köszönöm.
Te lennél az első nem az ellenzéket támogató, akivel anélkül tudnánk beszélgetni politikáról, hogy leordítanád a fejemről a hajat csak azért, mert más nézeten vagyunk.

Eddig még nem találkoztam olyan Fideszessel, aki hacsak megszólaltam, már lekomcsizott, hazaárulózott. Nem idegenekről volt szó, hanem barátokról, jó ismerősökről.

2023.03.06. 09:13:06

@fhdgy: “ szegénység szintje és a szavazatok összefüggése. De mondom, erről sokat lehetne írni.”

Idézet a mérce honlapról:

“Na jó, de az azért mégiscsak túlzás, hogy emberek alacsony IQ-val vagy bármi iskolai végzettség nélkül szavazzanak! Hiszen valószínűleg még azt sem tudják, milyen pártok indulnak a választáson, vagy hogy mennyi 8 x 8.

Valóság: a választásokon való részvételt nem köti a világon sehol törvény ahhoz, ki mennyire művelt vagy okos. Nincs sem IQ-teszt, sem műveltségi kérdőív a szavazóurna előtt.

Nem amiatt vagyunk jogosultak szavazni, hogy fel tudjuk sorolni a 6 legnagyobb párt nevét és vezetőiket – közvéleménykutatók tudnának arról mesélni, hogy milyen sokan nem lennének erre képesek. Sem a szorzótáblát, sem az utolsó Árpád-házi király nevét nem kell tudni ahhoz, hogy kifejezzük a magunk világképéhez mérten, hogy melyik pártot rühelljük, vagy melyiket akarjuk. A világ legtöbb országában nincs ma már sem vagyoni cenzus (amikor szegényeket zárnak ki szavazásból, mint tették Európa-szerte a 20. század első feléig), sem más, pl. nemi alapú kizárás (Svájcban az 1970-es évekig nem volt általános választójoga a nőknek).

A politikai jogok gyakorlásának feltétele kicsit leegyszerűsítve annyi, hogy valaki nagykorú legyen (bár a korhatár csökkentése 16 évre több helyen napirenden van), hogy az illető ne legyen bíróság által eltiltva a közügyektől pl. büntetőügy miatt, és hogy legyen állampolgársága az adott országban. Értelmi fogyatékos vagy pszichiátriai beteg emberek tízezrei nagykorúak, nem bűnözők, és kizárásuk a választójogból nem indokolható azzal, hogy fogyatékosságuk miatt nincs meg a választójog gyakorlásához szükséges „belátási képességük”, és nem tudnak eleget a politikáról, a politikai intézményekről -hiszen a választáskor mások intelligencia-szintjét vagy politikai tudását sem ellenőrzik. (És nézzünk magunkba: hányan olvasták e sorok olvasói közül mondjuk a 6-8 legnagyobb párt választási programját? Ki tudna ötnél több politikust megnevezni a legnagyobb pártok országos listájáról?)“

Az egyenjogúság az alapja egy demokratikus államnak. Amennyiben elkezdünk szelektálni, nemi, vallási, vagyoni nemzetiségi stb. alapon az sima úton diktatúrába vezet.

Minden társadalom magasabb tudással felvértezett tagjainak felelőssége a szerényebb tudással rendelkezők felzárkóztatása.
Nem a budapesti belső kerületi fellegvárból kellene ítélkezni a “nép” többi része felett, hanem az általad említett falvakban személyesen (lefordítva a nyelvükre) felvilágosítani őket.

Személyesen elutasítók minden altalanositast, mint a vidéki fel analfabéta és szenilis nyugger.

Biztos vagyok benne, hogy ez egyetértéseddel találkozik.

fhdgy 2023.03.06. 09:20:32

@Mr.Tellinghovon: igen, egyetértek.

DE: mit mondasz arra, hogy Mo.-on túl sok az olyan szegény, aki fél zsák krumpliért megvásárolható?

És mit mondasz arra, hogy vannak területek az országban, ahol az egyén szegénysége szinte kódolható?

2023.03.06. 09:48:06

@dikusz.: “ aki hacsak megszólaltam, már lekomcsizott, hazaárulózott.”

Sajnos ez hozzátartozik az itthoni vita kultúrához. Soha nem értettem, miért kellene hazaárulózni azt aki másképp képzeli el a cél fele vezető utat.
Nekem a catl Debrecen közmeghallgatása volt a mélypont, ahelyett, hogy a jogos aggályokat konstruktiv nyugodt légkörben megvitatatták volna, egy indulatokkal terhelt sárdobálás lett. Az egyik oldalon a hatalmi arrogancia, a másik oldalon hazaárulózás.
Hogyan lehetséges így egy megegyezés, mikor az összes porcelán a boltban összetört. Amit én megtanultam az érdekvédelem el, csak addig menj el ahonnan arcvesztes nélkül van visszalépés.

2023.03.06. 09:58:14

@fhdgy: “ DE: mit mondasz arra, hogy Mo.-on túl sok az olyan szegény, aki fél zsák krumpliért megvásárolható?”

Biztosan van ilyen aki valamilyen formában megvásárolható. Ez sem magyar sajátosság.

De nem hiszem a számok aranyossaga alapján, hogy ez vezetett a kétharmadhoz.

Az ellenzéknek jó és pár mondatban elmondható programmal és hiteles karizmatikus vezetővel kellene rendelkezni. Amíg ezek a feltételek nem léteznek, lehet magyarázni a bizonyítványt.
A versenyképesség a piaci alapú gazdaságban, egy jó áru, amit más nem kínál.

fhdgy 2023.03.06. 10:09:14

@Mr.Tellinghovon: az utolsó bekezdéssel nem tudok mit kezdeni. Csak bosszankodom rajta, mert még azt sem tudom mondani, hogy DE.

A 22-es választásokon már 3-4 hónappal előtte kiakadtak. Az ellenzéknek drukkoltam, de akkorra már azt mondtam, hogy ekkora ökröket még nagyítóval sem lehet találni.

Golf2 2023.03.06. 14:59:51

@SzZoole:Friss hír: szombat este Nyíregyházán a Mamma Mia éjszakai szórakozóhely előtt hat biztonsági őr agyba-főbe vert három fiatalt.(tücsköt) Áll a bál, tüntetésre készülnek a biztonságiak is.

Golf2 2023.03.06. 15:06:06

Off.EnnyiZajlik az élet,kamionos írta:22 szeptember 4-én éjszaka befújtak ideggázt a fülkémbe (igaz, a francoknál, de itthon is divat!) és elvitték a bankkártyámat, meg a régi telefonomat. 1.2m ft-ot sikerült levenniük a kártyámról PINKÓD NÉLKÜL! az otp nem tudja hogyan!!!!!!!
hívtam a francia rendőrséget és azt mondták nem jönnek ki, menjek be a legközelebbi őrsre...ennyit ér a pinkód?

fhdgy 2023.03.06. 17:08:39

@Golf2: Sok minden lehetséges, nem voltam ott.

Lehet, hogy direkt rá hajtottak, mert előtte kifigyelték, amikor pénzt vett ki egy automatából vagy fizetett pénztárnál és be kellett ütni a pin kódot.

SzZoole 2023.03.06. 17:14:48

@Golf2: nem én voltam, becsszó :-)

Az a hely régen is késdobáló éjszakai klub volt.

A stadion és a egyetem szomszédságában van, ha ingyen szekszet akarsz, ott megkapod az egyetemista lányoktól, vagy fiúktól, attól függ mi a preferenciáid :-)))

SzZoole 2023.03.06. 17:20:01

@fhdgy: nem tudom máshol hogy működik, de itt pl az én bankomnál a napi max limit £300 amit ATM-ből felvehetek, vagy £100 font a tapizós, pin kód nélkül.

Az is lehet, hogy több helyen vásároltak a tapizós fizetéssel, szerintem.

fhdgy 2023.03.06. 18:50:12

@SzZoole: Itt is úgy működik, hogy van egy napi készpénzfelvételi limit, plusz egy bankkártyás fizetési limit. Mind a kettő egy totál maximált értékig emelhető csak fel. Ezt bankja válogatja, hogy hol vannak a határok. Például én maximum 300 ezer forint napi készpénz felvételi limitet állíthatok, de van olyan, hogyha más bank automatáján veszem fel a pénzt, akkor egyszerre maximum 150 ezret ad, tehát a maximum maximum napi limitet kettő tranzakcióval tudom felvenni.

Utalni eddig nem ütköztem határba. Talán kettő millánál van a határ, ennyit még nem utaltam egyszerre.

Viszont, a gazemberek qrva okosak, a qrva anyjukat meg apjukat!

2023.03.06. 20:05:44

@Golf2:

Lakóbuszos körökben ismert dolog francia országban. Kollegám majdnem 3 napot aludt a be fújt anyagtól. Főleg az autópálya parkolók veszélyesek.

Mondjuk engem is előzött meg egy kék BMW Hegyeshalomnál, hevesen gesztikulálva és dudálva az autóra hátuljára mutogatott.

A feleségem mondta állj meg, de ösztönösen éreztem, jobb ha nem teszem. Két kilométerrel később a MOL ( marche) benzinkúton megálltam, a BMW tovább hajtott. Autónak semmi baja, az pont ott tartózkodó szerv számára történetem ismert volt.

2023.03.06. 20:09:50

@SzZoole: “ nem én voltam, becsszó :-)”

Hiszünk neked!!!!!
de azért tudsz a kérdéses időpontban alibit igazolni:-))))

Ingyen szeksz? Gondolom ezt hallomásból tudod:-)))

Semmi sincs ingyen, fizetsz Viszketessel és egó érzéssel

2023.03.06. 20:20:08

Ma volt egy óriási élményem a budapesti tömegközlekedés egyik ékkővével. Egy oda vissza út Örs vezér tere és Gödöllő városa között a zöld csodaval. Valahogy úgy éreztem magam mintha egy időutazást tennék. Leharcolt vagonok, infrastruktúra, magas padlozattal.
A kalauzok, mert meg vannak, két biztonsági ember kíséretében.
Ez azért sokat elmond.

dikusz. 2023.03.06. 21:21:10

@Mr.Tellinghovon: Nem jó HÉV-en utaztál. Mentél volna Szentendrére, akkor is, ha semmi dolgod nincs ott.:)))
Nem hiszem, hogy rosszabb a budapesti közlekedés, mint más országokban. Külföldön élt barátom mondta, hogy ne panaszkodjunk se a BKV-ra, se a MÁV-ra, HÉV-re. Vagy neked más a véleményed?

2023.03.06. 21:34:51

@dikusz.: “ Külföldön élt barátom mondta, hogy ne panaszkodjunk se a BKV-ra, se a MÁV-ra, HÉV-re.”

Nem is tudom, mi lenne a viszonyítás alapja? Dominika ahol az menetrend szerinti reggel kilenckor induló busz délig nem indult, mert nem volt elég utas:-))
Zürich ahol hat perces kovetesben jar a busz villamos?
Nem akarnám összehasonlítani budapesti tömegközlekedést. Én egyszerűen csak le voltam döbbenve az allapoton, nem méltó a 21. Szazadhoz

Csodabogár 2023.03.06. 21:34:59

@dikusz.: Szerintem is jó a pesti közlekedés. Mostanában már pontosan jönnek a járművek. Viszont Svájcból nézve, tényleg borzalom. Ott már vagy 20 éve csak halkan közlekedő alacsony padlós villamosok vannak, amik úgy járnak mint egy svájci óra. Zürich körül és részben alatt kiépítettek az elmúlt kb. 30 évben egy fantasztikus gyorsvasút rendszert. Természetesen ezek is modern tiszta rendes kocsik, alacsony padló stb.
Bent a városban buszok nincsenek, de amik a közeli településekre mennek, szintén modern kocsik, pont úgy mint a város szélén közlekedő trolik. Nem vagyok egy Svájc rajongó, de a közlekedés az ott remek és természetesen elég drága.:-(

SzZoole 2023.03.06. 22:01:46

@Mr.Tellinghovon: nem tudom miről beszélsz Vincebá…….

Én egy tisztességes, boldog házasságban elő többgyermekes családapa vagyok, aki az éjszakát a családjával tölti :-)))

svajcineger 2023.03.07. 00:30:00

Hagyjuk már ezt a "sviccer kvalitét" csodát! Rendszeresen van "szerencsém" az SBB szolgáltatásához. Egyáltalán nem ritka a késés.

2023.03.07. 08:08:29

@svajcineger: “ sviccer kvalitét”

Az egyik oldalon folyamatos a fejlődés , újabb és kényelmesebb “rollmaterial” jármű beszerzések történnek. Sajnos a lakosság robbanásszerű növekedésével ( a kezdet 6 millió, 8.5 millióra ) az infrastruktúra nem tud minden igényt kielégítően lépést tartani.
Gondolok itt az országos sinhalozatra, egy új vasútvonal kiépítése a maga szokásos bürokratikus buktatóival, a kantonok ellenallasaval, és a kiépítés pénzügyi terhevel nehézkes.

Tovább nehezíti a helyzetet a kötöttpályás kozlekedesnel, ha egy jármű kompozíció valamely hiba miatt leáll, ez egy megkerulhetetlen akadályt képez. Ilyenkor próbál az irányítás központ minden lehetséges modon varázsolni, pl. elterelessel, buszok bevetésével.
A sínek kopasa az egyre nagyobb megterhelés miatt folyamatosan növekszik. A csere intervallumok le rövidülnek, vágányzárra van szugseg, ennek megtervezése kb. egy évet vesz igénybe.

A legolcsóbb közlekedési forma ökológiai szempontbót tekintve is, a kötöttpályás. A nagyvárosok megpróbálnak előre menekülni s a költségesebb trolibusz fele fordulni, mert ez rugalmasabb forgalom vezérlést tesz lehetővé. Az új akku generációkkal rövid szakaszokat felső vezetek nélkül is képesek megtenni.

A jövő a jól kiépített tömegközlekedés, ez minden bizonnyal csak az egyéni közlekedés kárára történhet, a forgalmi sávok, parkoló helyek csökkentésével jár.

Egy szó meg a finanszírozásról, mindegy eladott jegy árának, egyharmada származik közvetlenül a költségvetésből, egyharmada az autótulajdonosok által fizetett adókból, és csak egyharmada a jegy eladásból. Tulajdonképpen a költségek 2/3 -t az állam a befizetett magán és vállalati adókból fedezi.

A probléma annál komplexebb, mint hogy egy profán SBB késik mondattal el lehessen intézni, ennek megértéséhez remelem a fenti sorokkal hozzájárultam

2023.03.07. 08:14:57

@SzZoole: “ Én egy tisztességes, boldog házasságban elő többgyermekes családapa vagyok, aki az éjszakát a családjával tölti :-)))”

Nem is vártam mást:-))) elkepzellek a karosszékben a kandalló előtt térdeden tweed takaróval, a kutyus fejet simogatva

2023.03.07. 09:18:59

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: “ nem érted. Vagy nem akarod érteni.”

Mit is? A társadalom többi tagjának lenézését biztosan nem. Rengeteg értelmes és értékes embert ismerek a vidéki és nyugdíjas lakosság körében. Sokszor meg tisztább meglatassal mint egy városi ember. Egy más értékrendű, pragmatikus generációs tapasztalatra épülő gondolkozás jellemzi őket.

A szegényeket sem kell lebecsulni, akinek valamely ok híján megélhetési gondjai vannak, az nem elszállt kritériumok alapján határozza meg a létét. De azért véleménye van.

2023.03.07. 09:21:55

@SzZoole: “ elénk a fantáziád :-))”

Ha tudnád! Tulajdonképpen egy sejknek kepzeltelek el, nagy haremmal de mivel ez egy kor határos blog, inkább nem reszletezem:-))))

SzZoole 2023.03.07. 09:44:40

@Mr.Tellinghovon: kevesebb kokszot kellene magadhoz vételezned Vincebá :-)))

2023.03.07. 09:47:35

@SzZoole: “ kevesebb kokszot kellene magadhoz vételezned Vincebá :-)))”

Miért, ez nem porcukor amit a sutire szorok?

SzZoole 2023.03.07. 09:48:30

@Mr.Tellinghovon: na most a volt munkám folyamán én sokat jártam a vidéket, gyakorlatilag nincs olyan falu/tanya ahol ne lettem volna, az én tapasztalatom az volt, hogy a tanult/értelmes, józan paraszt ésszel rendelkező ember kevesebb volt, mint azok, akiknek nem volt szerencséjük a gondolkodással, na ők voltak a hangos többség.

SzZoole 2023.03.07. 09:52:18

@Mr.Tellinghovon: látom veszed át a szerepemet, te is élvezed a hűjét jáccani? :-)))

fhdgy 2023.03.07. 09:53:53

@Mr.Tellinghovon: A 2/3-hoz sok minden vezet.

Például feltűnt-e neked, hogy az egyéni körzetekben tarol a fidesz? 106 egyéni van, ebből 87 ( 82 % ) a kormánypártoké. Elvileg, hangsúlyozom, hogy elvileg, ezt 87 plusz szavazattal meg lehet nyerni. Minden választókerületben eggyel több szavazat elég.

Országos listán már csak 54,13 %-kal nyertek a kormánypártok.

A levélszavazatok majdnem 94 ( !!! ) %-át is ők kapták. Ha nem lenne levélben lehetőség szavazni, akkor csak 52,15 % lenne.

Így, mondhatjuk azt, hogy a fidesz, mint párt támogatottsága ~ 52 %.

Ebből az 52 %-ból plusz a 87 egyéniből jön ki a 2/3. Ezek után érthetetlen, az ellenzék helyi szinten miért csak futottak még embereket indít.

2023.03.07. 10:52:53

@SzZoole: “ ők voltak a hangos többség.”

Ezt nem is vitatom. Azt sem, hogy egy bizonyos szint kell a dolgok megértéséhez. De hol húzzuk meg a határt? És ki húzza ezt meg?
Ez egy veszélyes játék, könnyen rosszra fordulhat. Szerintem amíg nincs javulás a réteg arányok megváltoztatásában, el kell fogadnunk mint szugseges rosszat, minden szavazó véleményét, akar tetszik akar nem.

Minden kormányzati vagy annak elnyerésére törekvő erő morális dilemmája, hogy meg akarnak-e minden társadalmi réteget,( populáris demagóg szajbarago módra ), vagy inkább csak az intellektuálisabb rétegre támaszkodnak.

A mostani ellenzék nem tud a hangos többségnek alternatívát kínálni. A momentum, lmp, fővárosi part, az MSZP elvesztette vidéki szavazótáborát, a párbeszéd mérhetetlen. A mi hazánk felfele ívelő pályán van, de ok is el fogjak érni a korlataikat.

“ látom veszed át a szerepemet, te is élvezed a hűjét jáccani? :-))”

Egyszer egy utas azt kerdezte tőlem: mikor fog felnőni? Remelem soha válaszoltam. Meg nem is szeretném, hogy itt magányos legyél:-))

2023.03.07. 11:04:55

@fhdgy: “ A 2/3-hoz sok minden vezet”

Egy visszatérő mondat nálam, ez nem magyar sajátosság. A világon nagyon sok országban, torzult a választási rendszer. Vegyük csak a vezető hatalom, USA példáját, a győztes mindent visz elvet. Ez nemigen fejezi ki a választói akaratot, de a stabil kormányzáshoz szükségeltetik.

“ A levélszavazatok majdnem 94 ( !!! ) %-át is ők kapták“

Ez érthetlen számomra, pl. a svájci magyar közösség nagyon kritikus a kormányzattal szemben, támogató olyan ritka mint a fehér holló.
A level szavazatok hitelességének megkérdőjelezése lehet legitim, ezt Trump elnök is felvetette. A szavazo bizottság előtt személyesen megjelenő polgár ellenőrizhető, míg ez egy level szavazat esetében nem lehetséges.

fhdgy 2023.03.07. 11:08:34

@Mr.Tellinghovon: A kritikusok nem szavaznak, főleg nem levélben!

2023.03.07. 11:10:31

@fhdgy:

Majd elfelejtettem, és ez is fontos. Levélben csak országos listára csak egy szavazatot lehet leadni. Állandó lakóhellyel rendelkezők egyéni és országos listára szavazhatnak, ez két szavazat, de az ő esetükben be kell fáradni a kijelölt szavazóköri irodába, vagy külképviseleti át jelentkezéssel a konzulátuson kell személyesen megjelenni.

Golf2 2023.03.07. 11:13:25

@Mr.Tellinghovon: Lakóbuszos körökben ismert... Pedig a lakóbusz tervben volt...Olasz,vagy francia tengerpart.

2023.03.07. 11:16:32

@fhdgy: “ A kritikusok nem szavaznak, főleg nem levélben!”

Ha nem élnek a jogukkal, az több mint sajnálatos.

2023.03.07. 11:28:41

@Golf2: “ Olasz,vagy francia tengerpart.”

Olaszban más módi járja: elmennek melletted és húznak a busz oldalára egy gumi csíkot, vagy meg előtte a parkolóban.

Utána megelőznek, megállásra “kényszerítenek” és azt állítják, hogy te nekik mentél, kárt okoztal es kártérítés kell fizetned. Esetleg amíg ki szállsz es megtekinted az állítólagos kárt, eltűnnek értékes tárgyak mint pénztárca a lezáratlan autóból.

Megéri egy zárt camping területen ejszakazni.
Az olyan lakobusznal amelyiknek a vezető fulken két ajtaja van érdemes egy rögzítő övvel belülről külön rögzíteni

ibb.co/t2wTqb9

Golf2 2023.03.07. 13:34:06

@Mr.Tellinghovon: Akkor evvel elkéstem 30 éve mehettem volna... marad a szokásos repcsi,szállás,bérautó.

2023.03.07. 13:40:10

@Golf2:

A legjobb védekezés nem turistaként viselkedni.

SzZoole 2023.03.07. 17:01:38

@Mr.Tellinghovon: én nem a pártokra bírnám ezt az egészet, mert azok csak a saját mantrájukat nyomatnák, mintahogy most Viktorék teszik.

Én a hangsúlyt az oktatásra és a tájékozottságra tenném. Az internet a legutolsó vakondtúrásban is ott van, könnyen le lehetne ellenőrizni mindent amit a kormány/pártok prezentálnak a köznép felé, Brüsszel/SorosGyuribácsi stb, hogy mi az igaz az egészből.

Szóval a vidéki embereket addig félre tudják vezetni, míg tájékozatlanok, szerintem.

2023.03.07. 19:54:40

@SzZoole: “ Én a hangsúlyt az oktatásra és a tájékozottságra tenném.”

Pontosan. Amikor somogyi kis faluban gyerekkori barátokkal, ismerősökkel beszélek, meglep a tajekozottsaguk. Az internet hatalmas lehetőségeket hordoz magában, az oktatás terén is. Ha tájékozott vagy, ahogy irod, könnyen ellenőrizhető a kincstári mantra, és kevésbé megvezethető leszel. Sok jó eszű embert ismerek akik rendszeresen kritikus kérdéseket vetnek fel, olyan dolgokról ami foglalkoztatja őket. A falvakban is vannak különbségek, meg mindig hordozzuk a paraszt gazdák és a zsellérek örökséget.

fhdgy 2023.03.07. 21:04:26

@SzZoole: @Mr.Tellinghovon: Szerintetek, egy átlag ember mit ért az alatt, ha azt hallja, hogy elloptak egy milliárd forintot?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.07. 21:23:06

Csak hogy a politika mellett legyen egy kis valtozatossag :) bar tudom, mar sokadszor jovok ezzel a kaliforniai ho temaval...na de egy del-kaliforniainak minden vicc - helyesebben minden ho - ujdonsag :))
A Sierra Nevadaban nem annyira ujdonsag, de azert az idei ho mennyiseg meg az o ingerkuszobuket is elerte :) Par napja hivtuk a berlonket, es menyugtatott minket, hogy minden rendben, az utakat megtisztitottak, mindenki tud kozlekedni. O pedig szorgosan takaritja haz erkelyen (deck) a havat :)

A kepek magukert beszelnek :) Tenyleg tisztara Donner party az 1860-as evekbol...akkor kb 20 labnyi ho esett...

www.msn.com/en-us/weather/topstories/29-surreal-pictures-of-what-15-feet-of-snow-looks-like-in-california/ar-AA18ifdd?ocid=msedgntp&cvid=4464be958d624b3f82795c8f8950a575&ei=37

2023.03.08. 07:12:13

@fhdgy: “ Szerintetek, egy átlag ember mit ért az alatt, ha azt hallja, hogy elloptak egy milliárd forintot?”

Azt hiszem Rejtő Jenő egyik könyvében a megkerült cirkaloban mondja az egyik szereplő, ekkora összeg mint 100 dollár nincs is, mert ilyet meg ő nem látott

2023.03.08. 07:21:02

@Zsuzsi65:

Végre nem csak politika.

Tényleg szurrealis a lesesett ho mennyisége, ezt a képek jókora drámaisággal jól adják vissza. Nekem a 2 és 15 tetszik legjobban, talán azért is mert ebben a formában átéltem. ibb.co/hFxS7bJ

Lehet majd az unokáknak mesélni, a kellő borzongassal a forró kakaó fogyasztása közben.

fhdgy 2023.03.08. 08:07:06

@Mr.Tellinghovon: Holnap 9.-e lesz. Aktuális a személyes találkozó?

A holnapi nem nekem nem jó, azon kívül bármelyik nap megfelelő.

2023.03.08. 11:30:02

@fhdgy:

Elég feszített a programom, minden teendők elintézese egy kicsivel több időbe kerül. Meglátjuk, hogy alakul.

SzZoole 2023.03.08. 12:59:38

A nemzetközi nő napra való tekintettel, minden vagina tulajdonosú nőnemű nőnek és az itt kommentelő hölgynek, boldog nőnapot kívánok Zoltán nap alkalmából :-))

2023.03.08. 18:34:43

@SzZoole:

Jaj de ünnepeltük a nő napot boldog úttörő koromban. Igaz akkor meg csak Jancsi és Juliska volt. Szigorú önvizsgálatot tartva a génjei tekintetében, az arányok következőképpen határozhatok meg, alapos tudományos vizsgálatok alapján.

Fiú gyermekként jöttem a világra, az ennek megfelelő anatómia jegyekkel. Az iskolában és azon kívül harcos alkat voltam, hittem hogy az első pofon döntő érv lehet egy konszenzusos probléma megoldásban. Szeretem az action filmeket, és minden jarmut ami Brumi-brum hangot hallatt. Fiatalabb eveimben szünet nélkül, hajkurasztam a zsákmány gyors elejtésenek reményében a nemes vadat.
Ezek mind férfias atrributok.

Az utóbbi időben szoktam főzési műsorokat nézni, és arra is vetemedek elvetemült módra, hogy kihajtom családom tagjait a konyhából. Igaz meg is eszem a saját főztem. Ismeritek: bűn és bűnhődés:-)))
Sőőőt legutóbb, egy teljes részt végignéztem egy esküvői ruha választás műsorból.
Aha kezdenek előbújni a női gének:-)))
Tehát a kérdés csak az: ha 75% férfi vagyok, 15% nő és 10 % vegan, akkor parkolhatok-e a nőknek fenntartott helyeken a parkoló házakban?

Boldog hónapot kivanok minden kommentelő hölgynek.!!!

2023.03.08. 18:37:48

Nem hónapot hanem NŐNAPOT, én kis butus :-(((

SzZoole 2023.03.08. 18:39:24

@Mr.Tellinghovon: “ nőknek fenntartott helyeken a parkoló házakban?”

Ilyen létezik?

Nyűggereknak/rokisoknak/kisgyermekeseknek fenntartott parkolót már láttam, de kimondottan nőknek, még nem.

fhdgy 2023.03.08. 18:40:35

@Mr.Tellinghovon: Ha 75 % férfi, 15 % nő, 10 ! vegán vagy mi a nyavalya, akkor Te se férfi, se nő nem vagy, nem parkolhatsz sehol!

A kishelyiségek problémát már ne is feszegessük!!!!

fhdgy 2023.03.08. 18:43:00

@SzZoole: Nem csodálom, oda férfiak nem parkolnak, mert csak roncshalmazt találnának!

Vagy ne legyek pejoratív? Jó, akkor a nők se parkoljanak rossz helyre, mert ők még roncsmaradványokat sem találnának!

2023.03.08. 19:40:56

@SzZoole:

A women's parking space is a marked and designated parking space or parking space for use by women in multi-storey car parks, underground car parks and parking lots.

ibb.co/TBgtT7s

2023.03.08. 19:42:58

@SzZoole:

Öcsi, én egy fejlett és felvilágosodott országban elek ;-))))

Boldog névnapot!

2023.03.08. 19:45:33

@fhdgy: “ A kishelyiségek problémát már ne is feszegessük!!!!”

Ne is:-))))

SzZoole 2023.03.08. 19:46:49

@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: naponta kb 20 bevásárló központba járok, tényleg nem találkoztam meg ilyennel, komolyan.

svajcineger 2023.03.08. 21:16:00

@SzZoole:
Én már láttam itt ilyet. De, mint tudjuk ez egy Tündérkert.

SzZoole 2023.03.08. 21:18:41

@svajcineger: “ Én már láttam itt ilyet.”

Akkor biztos használod is, szerintem :-)))

fhdgy 2023.03.08. 21:57:04

@Mr.Tellinghovon: Én ilyen ábrákat nem a vízszintes, hanem a függőleges síkban szoktam látni.

Általában egy ajtón vagy ajtó mellett a falon.

2023.03.09. 08:13:02

@SzZoole:

A női parkoló bevezetése az 1990-es években jelent meg a nők biztonságának növelése érdekében. A női parkolóhelyek speciálisan megjelölt parkolóhelyek, amelyek különösen közel helyezkednek el a parkolóházak kijárataihoz, gyakran speciálisan megvilágítottak, vagy térfigyelő kamerák hatókörén belül vannak. Azok a nők, akik egy női parkolóban parkolnak le, így egy rövidebb utat kell megtenniük a néha gyengén megvilágított létesítményeken keresztül.

Nemet nyelvterületen kerül alkalmazásra, Németország schweiz Ausztria mellett China , dél Korea Indonézia is bevezette.

Csodabogár 2023.03.09. 10:22:01

@fhdgy: Ha emlékeim nem csalnak valamikor 30-40 éve Zürichben egy parkolóházban megöltek egy nőt. Ezután jött az ötlet, hogy a hatalmas parkolóház világosabb és talán a bejárathoz közelebbi részén alakítsanak ki egy csak nők számára parkolót. Gondolom aztán a többi parkolóházakban is megcsinálták ezt.
Jómagam nemigen járok ilyen helyekre, így nem is láttam ilyet, csak emlékszem a régi esetre.

2023.03.09. 11:07:31

@Csodabogár:

Igazad van, ez eset után lettek bevezetve a női parkolóhelyek Svájcban. Személy szerint jónak ötletnek tartom. Igaz, mivel nem része a KRESZ- nek, mások is parkolhatnak rajta retorziók nélkül.
Itt inkább a józan észre apellál a rendelkezés alkotó.

SzZoole 2023.03.09. 15:20:06

@Mr.Tellinghovon: pont jókor beszélünk a női parkoló helyekről. Ma az egyik bevásárolni központ parkolójában parkoltam szabályosan. Mire ki értem hujeszőke igy parkolt mellém. Csak baloldalról az utas felőli részről tudtam be mászni az autóba.

A piros az enyém, a hujeszoke a range-el volt :-))

ibb.co/rmjxvQg

2023.03.09. 17:07:32

@SzZoole: “ Csak baloldalról az utas felőli részről tudtam be mászni az autóba.”

Egyértelműen rossz oldalon van a kormány, milyen egy vicces ország :-)))

Szóval homofób melle jön a szőke nő fóbia?

SzZoole 2023.03.09. 17:25:33

@Mr.Tellinghovon: festett szőke volt, szóval mesterséges intelligenciával rendelkezett, szerintem :-))

Golf2 2023.03.09. 18:26:09

@SzZoole: Jövőre beutazási engedély kell Nagy-Britanniába..

Golf2 2023.03.09. 18:29:43

@SzZoole: Jövőre belépési engedélyt kell kiváltaniuk azoknak a beutazóknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába, közölte csütörtökön a brit belügyminisztérium.

SzZoole 2023.03.09. 18:30:13

@Golf2: az mi az? Én citizen vagyok, szóval nekem az öt is páros :-)

Golf2 2023.03.09. 18:32:02

@SzZoole: Az ETA kiváltásával hat hónapig lehet Nagy-Britanniában tartózkodni turizmus, családtagok és barátok meglátogatása, üzleti utazás, illetve tanulmányok... neked nem kell.

SzZoole 2023.03.09. 18:32:36

@Golf2: az unió is valami hasonlót tervez az innen utazókkal szembe

SzZoole 2023.03.09. 18:42:14

@Golf2: 7€ nem túl sok, talán ki fogom tudni gazdálkodni :-))

Golf2 2023.03.09. 19:54:41

@SzZoole: Nem a pénz itt a gond hanem az eljárás,ez csak az első tégla a falban,majd ugyanolyan nehéz lesz bejutni ne adj Isten ottmaradni mint amcsiban,Ausztráliában.Pedig nemrég még micsoda átjáróház volt,a fél balkán kicuccolt...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.09. 19:55:56

@SzZoole: Az EU-n kivulrol utazoknak lesz ez, tehat nekunk, az USA-bol utazoknak is (ha amerikai utlevellel utazunk) kell majd fizetni. Biztos vagyok benne, hogy akinek van ervenyes magyar utlevele, azt fogja tovabbra is hasznalni az EU-ba valo beutazashoz :)

telex.hu/kulfold/2023/03/04/2024-tol-az-eu-penzt-ker-a-beutazasert

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.09. 19:57:27

@SzZoole: en is erre gondoltam :) ahogy az ESTA sem vag foldhoz senkit, igy ez sem fog. Ami inkabb lehetseges, az a sok fake igenylo oldal, ahol majd lehuzzak a tajekozatlan es/vagy naiv utazokat ;)

2023.03.09. 21:18:42

@Golf2: ETA registration

Néha tényleg az arcom elé teszem a kezem és azt mondom ezt nem hiszem el. Mennyire lehet tudatlan egy ember? Mi ebben az újdonság?

Évtizeddel ezelőtt amikor Kanadába vagy USA-ba utaztam mindig kellet egy előzetes regisztráció, ami minimális összegbe került. Na és? Minden országnak joga előírásokat felállítani, a jobb ellenőrizhetőség érdekében. Akit ez zavar, ne utazzon oda!

business as usual

2023.03.09. 21:21:46

@SzZoole: “ 7€ nem túl sok, talán ki fogom tudni gazdálkodni :-))”

Biztos, hogy ne szervezzek egy jótékonysági estet számodra?

2023.03.09. 21:37:08

Egy kis történet miért is drága ország svajc

Ha még nem ismernéd, az Úr a teremtést követően megkérdezte a svájcit, mit szeretne. - Szép hegyeket, erdőket, legelőket, teheneket, tavakat - volt a válasz. Egy évre rá a Teremtő arra járt, megkérdezte a svájcit, hogy elégedett-e? - Természetesen igen, szép a táj, ízletes a tej, kóstolja meg, Uram! - A teremtő megkóstolta, rábólintott, hogy tényleg nagyon finom

svajcineger 2023.03.09. 23:28:58

@SzZoole:
Elvették a magyar útleveledet, mi?

svajcineger 2023.03.09. 23:30:11

@Zsuzsi65:
Nagyon helyes a kölcsönösség!

Golf2 2023.03.10. 07:39:01

@Mr.Tellinghovon: Mennyire lehet tudatlan egy ember?... már azt hittem, tudunk normálisan kommunikálni.

SzZoole 2023.03.10. 18:29:46

@Golf2: nagyon helyes, én is támogatom, sőt kötelezővé is tenném :-)))

SzZoole 2023.03.11. 14:59:27

Na hova tűnt mindenki, tán csak nem a berlini uszodába mentettek? :-))

P.Elliot 2023.03.11. 16:35:28

@Mr.Tellinghovon: Te, ez nagyon jo, vegul megfizettette a tej arat, hehehe....
Milyenek a svajci emberek? Anyagiasak ?

P.Elliot 2023.03.11. 16:40:41

@fhdgy:

Noknek valo parkolokat itt meg nem lattam, attol persze meg lehet hogy van de van benne igazsag.

Utalom a nagy emeletes parkolokat, mindig olyan kihalt, barki johet egy oszlop mogul kirabolni vagy akar megolni barkit.
A foepulet mindig odebb van, or nincsen, alig tudjak meghallani ha valaki kiabal.

Raadasul egy no fizikai ereje se olyan hogy vedekezni tudjon kelloen.

Homo economicus 2023.03.19. 17:39:45

@fhdgy:
Tudod miért szavaz a vidéki "krumplis" a fideszre? Mert van munkája, piaci munka, még akkor is ha culáger. Be van jelentve, kapja a családi adókedvezményt, igénybe tudja venni a falusi CSOK-ot.
Szóval felesleges itt ferdíteni a valóságot egy telexes propagandavideó alapján.

Inkább a tisztelt városlakókat kellene megkérdezni, hogy miért nem megy a piacgazdaságba történő integráció. Budapest érdemileg a 90-es évek eleje óta nem fejlődött. Kisiparosok nagyvárosa az egész.
A baloldal utolsó miniszterlenöke, mint aki jól végezte dolgát lelépett franciaországba vezérigazgatónak. Hát azért erre elég nehéz progresszív-liberális-nyugatosh balodali pártot kommunikálni, ami magyarországon arra épít, hogy a legképzettebb réteget hajlandó integrálni a multicégeik szervezetébe. A többi 9,5 millió ember számára meg nincs megoldása.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása