oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 23. 06:41,  A csoda és a bukás hétköznapjai 678 komment

2014. május 23. 06:41 Határátkelő

A csoda és a bukás hétköznapjai

Az elmúlt évek válságának sok nagy vesztese volt, de talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy Írország minden bizonnyal ott van a legnagyobbak között. Ezért nekem külön érdekes volt László írása, aki a helyszínen élte át azt az öt évet, még éppen elcsípte az aranykor végét és végigcsinálta a válság éveit is. Ma már Máltán él (erről egy korábbi posztban írt is, itt olvashatjátok el), illetve a mai poszt közvetlen előzményeként megjárta Csehországot és Hollandiát is (erről itt olvashattok). Ma tehát jöjjön Írország!

Írország, down on my luck.jpg

„2008 januárjától újra Írországban kezdtem dolgozni, szebben mondva élni. Most 6 euróval indultam neki, ennyi apróm még maradt az előző kalandból. Ismét köszönöm unokabátyám segítségét, két héttel később már mindent vissza tudtam adni.

Több mint 5 évet húztam le ugyanazon a munkahelyen, a „hentesfalu”-ban. Akkoriban még 2 húsipari cég 3 gyáregysége számított a legnagyobb foglalkoztatónak az 5000 fős faluban.

A magyarok képezték a legnagyobb kisebbséget, már jóval az unióba lépésünk előtt érkeztek az első képzett hentesek, később már bárkit alkalmaztak, aki hajlandó volt bepiszkítani a kezét.

Nem tranzit, hanem végső állomás

2010-ig nagy jövés-menés volt, csapatostól érkeztek az új dolgozók, többségük az angol nyelv legkisebb ismerete nélkül, ami nem volt akadály, mindig akadt tolmács.

A Németországban edződött hentesek itt végre tisztességes fizetést kaptak 39 óra munkáért, szakszervezettel, cigarettaszünetekkel, karácsonyi sonkával, bár elégedetlenkedők mindig voltak.

Ekkor még mindenkit felvettek, a kirúgásért keményen meg kellett dolgozni. Ez a hely sokaknak végre nem tranzitváros, hanem végső állomás volt. A munkásosztály jólétje 39 órában.

A Kelta Tigris ekkorra a '90-es évek közepe óta tartó növekedés tetőpontján volt. Írországba öntötték a pénzt a külföldi befektetők, és fialt is rendesen. A bevándorlás és az építőipar még magasabbra lendítette a gazdaságot.

Rántott hús és pörkölt illata

Látványosan fejlődött az infrastruktúra, többszázezer ház épült a 4 milliós országban. Európa második legmagasabb minimálbérével büszkélkedhettek, az állami szektorban még magasabbra szaladtak a fizetések. A foglalkoztatottság az egekben volt, de a szegénység is nőtt közben. Ez gyakori jelenség a gyorsan gazdagodó országokban.

A többségünk újépítésű házakban lakott, tucatnyi új lakópark épült csak ebben az 5000-es faluban. Honfitársaim is szép számmal vásároltak házakat 150-200.000 euró körüli áron.

A magyarok által kedvelt lakóparkokban esténként sírtak a köszörűk, a hentesek élesítették a késeket másnapra. Hétvégén rántott hús és pörkölt illat lengte be a környéket, miközben magyar zenék szóltak a hangszórókból.

Könnyű volt az élet és olcsó, kifogástalan körülmények között voltam. Maroknyi csapatunk egymásra számíthatott mindenben, a honvágy nem kerülgetett soha.

Nem tipikus, de jól működő háztartásban éltünk 4 egyedülálló férfi, a többi barátunk fiatal párok voltak, a srácok a húsiparban dolgoztak, a lányok a McDonald's-ban. Ott bármikor tudtál magyarul rendelni.

Árakról

Négyszobás házért fizettünk 700 eurót havonta, net 60, villany 60, a téli szezonban 1000 euró ment el fűtőolajra, a költségeket négyfelé osztva. A közös főzés, ebéd+vacsi heti 30 euróra jött ki fejenként, saját szakácsunk volt és vágóhídról vettük a húst.

Az albérletek mind jól bútorozottak, a konyha közepesen felszerelve. Probléma esetén készségesen intézte a cserét vagy javítást a tulaj, csak győzd kivárni. De ezeket jól lehetett kezelni, ha egy ír másnapra ígéri magát, akkor arra egy hetet nyugodtan rászámolhatsz.

Az élelmiszerárakban az elmúlt évek alatt nem tapasztaltam észrevehető növekedést, körültekintő vásárlással nem volt drága a bevásárlás. Háziorvosi vizitért 50 eurót fizettem, amikor a fizetésem drasztikusan lecsökkent jogosulttá váltam ingyenes vizsgálatra és gyógyszerekre.

Igazából nem sokat érintkeztem az írekkel, a bulikat kivéve, ahol mindig nagyon közvetlenek és barátságosak voltak, és a lengyel nyelvtudásunk iránt érdeklődtek, lévén Kelet-Európa a többség számára Lengyelországot jelenti.

Magyarok egymás közt

Burokban éltük a hétköznapokat, esténként Híradó + Fókusz + Barátok közt-öt néztünk, magyar UPC Direct minden háztartásban volt. Hogy mi történt Írországban, arról sok fogalmunk nem volt. Ismertem a falu bolondjait, az embereket az utcán, a taxisokat, de én tökéletesen elvoltam a magyarokkal (szlovákiaiakkal is).

Egy fiatal ír srácot ismertem csak közelebbről a magyar barátnője által. Velünk evett, ivott, minden születésnapon ott volt, Dopemant hallgatott és magyarul tanult. Saját barátai lenézték, amiért velünk szóba állt, de ez minősítse őket, ne minket.

Sajnos nagyon hamar elhunyt, egy reggel már nem ébredt fel. Mi, magyar barátai külön táblán emlékezünk rá gyönyörű márványsírján, rajta az imádott csocsóasztalunkkal, amin éjszakákat játszottunk végig.

Szórakozni rendszeresen eljártunk, péntekenként versenyt űztünk abból, ki ér hamarabb a pubba a munkahelyről, ilyenkor magyarok lepték el a helyet. Később a válság elmosta ezt a jó szokást, az esztelen költekezés minden téren abbamaradt. A hétvégi kirándulások is ritkultak, az autómtól is meg kellett válnom.

Így szórakoznak ők

Pub, sportesemények és fogadóiroda, ahova leggyakrabban járnak az írek, kevés a szórakozási lehetőség, mozit vagy bowlingpályát 30 km-es távolságon belül nem találtunk.

Hétvégére a szöszmöszmackót a lányok a legrövidebb szoknyára és erős sminkre, a srácok álló gallérú csapatlogós ingekre cserélik és indulhat a mértéktelen ivás. Nagyon szerettem velük bulizni, igazán elengedik magukat nincs semmi feszültség bennük.

Én összességében kedveltem az íreket, elfogadtam őket olyannak, amilyenek. Soha nem okoztak nekem bajt, legfeljebb kellemetlenséget, de azokat mindig lazán kezeltem, lévén én mentem az ő országukba. Tudtam, ha minőségi munkát szeretnék bármiben, akkor keressem a magyar, lengyel vagy szlovák szakmunkást.

Hitele volt a kimondott szónak. Bár ez a szavahihetőség sokat romlott az utóbbi években.

A közénk keveredett íreknek minden tetszett, amit csináltunk. A szakácsunkat többször kérték főzzön nekik, a cukrászlánytól tortákat rendeltek, a körmös töredék áron gyönyörű munkát végzett nekik. Magyar pálinkáért és füstölt kolbászért nem kellett a szomszédba menni. Kisebb szünetekkel magyar élelmiszerbolt is üzemelt a faluban.

A finn csábítás

A 2009-es évben volt egy elvándorlási hullám a magyarok között Finnországba. Egyik hétvégén megjelent egy magyar srác és a finnek nevében a fizetés dupláját ígérte azonos munkáért.

Sok ember már csak felmondani ment be a következő hétfőn, hátrahagyva több év alatt magasra tornázott fizetését, és összepakolva Finnország irányába távoztak. Néhányan csalódottan visszakönyörögték magukat pár hónappal később, és újra a bértábla legalján találták magukat.

Nem csak egyedülálló férfiak voltak itt, egész magyar családok is itt rendezkedtek be hosszútávra, a szerencsésebb hölgyek munkát is találtak, a srácok iskolába jártak. A családbarát szociális rendszer szépen támogatta is őket.

Itt jöttem én a képbe. Több ezer euró értékben intéztem segélyeket, támogatásokat, adóvisszaigényléseket szinte bárkinek, aki szépen megkért. Mindezt ingyen, viszont kaptam például kölcsön BMW-t vagy a nyaralásuk időtartamára csodálatos farmházat teli hűtővel, autót teli tankkal. Hívtak tolmácsolni kórházba, rendőrségre, bankba, könyvelőhöz, autót venni-eladni, szinte bárhová.

Remek társaságban voltam, szűk baráti kör és az ismerősök. Sok volt az egyedülálló férfi, a barátok barátnőit / feleségeit nagyon megbecsültük, ők hozták a szépséget köreinkbe. Párt találni kint nem lehetetlen volt, de legalább is nagyon nehéz. Aki otthon hagyta a kedvesét / feleségét, azoknak nagy valószínűséggel tönkrement a kapcsolatuk.

… és akkor jött a válság

A válság gyorsan és keményen érte el az országot, sorban zártak be a viszonylag új gyárak is, a munkanélküliség megközelítette a 15%-ot. Boldog lehet, aki 30 óránál többet dolgozhat egy héten.

Házak százezrei állnak azóta befejezetlen állapotban, a válság és a kapzsiság fájdalmas emlékei, hiszen a kínálat nagyságrendekkel meghaladta a keresletet. Egy közelmúltban történt haláleset miatt lebontják a legrosszabb állapotban lévő félkész házakat.

Írországi barátaim többségével ellentétben én másik gyárban dolgoztam, nálunk az orosz volt a közös nyelv, amit én nem beszélek egyáltalán. Az írek sem, viszont remekül lehetett dolgoztatni minket. Két erős kéz, nagy buta fej, ennyire volt csak szükség a munkához.

Itt nem kerestünk olyan fényesen, és a válság is eléggé megtépázta a munkaórák számát. A munkatempót viszont rohamléptekben emelték, mi meg lehajtott fejjel dolgoztunk tovább, nekünk nem volt szakszervezetünk. Túl hűséges voltam a gyárhoz vagy túl bátortalan váltani.

Az utolsó időkben a fizetésem az előző évek felére esett vissza, és már jövedelempótló támogatást is kaptam az államtól. A munka rossz volt és nehéz, de ha kiléptem a gyárkapun, akkor már szabad voltam, sokkal fontosabb számomra mivel telik a maradék 16 óra.

Már csak a csoda segíthet

Munkába menet a belvároson át vezetett utam, ezen a 300 méteren 9 bezárt boltot és 2 gyárat számoltam, nagyon sajnálom, ezen az országon már csak a csoda segíthet.

Örülök, hogy kiélvezhettem a gazdasági csoda előnyeit, utazhattam sokat, karácsonyozni Angliába jártam ott élő édesanyámhoz, a nyári szabadságot Magyarországon töltöttem, Amszterdamban fergeteges hétvégét tölthetett 10 fős csapatunk.

Azonban nem rendelkezem piacképes tudással és így jövővel sem Írországban. Rengeteg egyéb dolgot is számításba véve a küzdelem helyett a kalandot választottam.

Még a válság előtt mindenki Spanyolországról, napfényről és tengerpartról álmodott. Nekem kötöttségek híján lehetőségem is volt a váltásra. A mindennapi stresszt a munkában, otthon és a magánéletben hátrahagyva a Földközi-tenger közepére költöztem.

Interneten foglaltam egy tengerpartra néző lakást, befizettem magam angol tanfolyamra, és éltem a lehetőséggel, hogy az írországi munkanélküli segélyemet 13 hétig utánam küldjék egy általam választott európai úniós országba. 2013 márciusában Máltára költöztem.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr776157533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2014.05.23. 07:50:03

Az EU-ellenesek győztek,bejött a jóslat,lehet hogy kilépnek.Lehet hogy Maxnak lesz igaza és az UNio a végét járja?
Akkor pedig a 600 ezer magyar azon része akik még nem kinti állampolgárok/a döntő többség/ haza lesznek paterolva.
Lehetséges hogy néhány év múlva a blog nevét át kell címezni Egykor volt határátkelők blogjára?

01234567 2014.05.23. 08:06:53

@tanato: A brittek előbb-utóbb kilépnek ez biztos, túl erős az USA befolyás, a II. VH. alatt kilóra megvették őket, ettől azóta sem szabadultak.
El nem tudom képzelni hogy az EU valamilyen formában ne létezzen, viszont azt igen, hogy minket kidobnak belőle. Na akkor lesz itt komoly gáz, meg talán végre felfordulás.

2014.05.23. 08:07:18

@tanato: nem ezt jelenti. Erre a valasztasra eleve kevesen mennek el. A UKIP valoszinuleg jol szerepelt, ne felejtsd a nullarol jott, ahhoz kepest jol szerepel. Viszont "nem nyeri meg", csak erosen feljott, ami jot is tesz Cameronnak, mert ad neki vegre egy ebreszto pofont. De tegyuk fel, hogy az europai parlamentben a UKbol a UKIP kuldi a legtobb jeloltet, akkor sem tudjak kileptetni a UKt. Ugye, ebben egyetertesz?

A UK parlamenti valasztasi rendszer miatt, hiaba szerepel jol egy helyen egy part, a legerosebb candidate jut be, a tobbi szavazat arrol a helyrol elveszik. A mostani joslat szerint, a UKIPnek kb 1 darab helye jut majd a 2015-os House of Commonsba. Azert az nem sok.
A Labour (munkaspart, aki adokat emelne es meg tobb segelyt osztogatna), nagyon erosen all. En Labour gyozelmet josolom 2015-re.

01234567 2014.05.23. 08:08:05

Ami az írást illeti: "Addig élj még fiatal és független vagy!"

Shebelle 2014.05.23. 08:15:10

Szerintem ha Anglia kilép is az EU-ból, attól még nem fog felbomlani. Más lenne a helyzet, ha az EU motorja, Németország tenné ezt a maga 82millos állampolgárával, de mivel az eu ellenes párt csak olyan 3-4%-on van, ez nem valószinű hogy megtörténik a helyzet pillanatnyi állásában.EU-nak szüksége van ránk, és a többi keleteurópai országra, nem hinném hogy kidobnának minket. Az viszont megtörténhet, hogy anglia bizonyos rendszer szerint fogja szűrni a bevándorlókat.

A poszthoz:
Nekem tetzsett amit László írt, lényegretőrően, ugyanakkor nem érzelem mentesen írta meg a cikket. Remélem bejöttek a számitásai máltán.

tanato 2014.05.23. 08:21:46

@charlieharper: Persze mert te ismered az angol választási rendszert.de egy mezei civil olvasó ha ezt a cikket olvassa egyből az EU szétesése ugrik be.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 08:22:05

@tanato: miért lépnének ki? Gondolom ott sem az EP parlamenti tagok irányítják az országot.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 08:24:43

@charlieharper: viszont ha ilyen sok voksot kaptak az EP választáson, az mindenképp jelzésértékű. Ha a jelenlegi kormány ki akarja fogni az UKIP zászlajából a szelet, tutira hozzányúl a bevándorlókérdéshez.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 08:24:59

@tanato: 2017-ben lehet leghamarabb szavazas. Jovo ev vegen pont kerhetjuk az allampolgarsagot.

Jo ez a mai cikk, egyebkent.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 08:28:41

Ja igen, a post az pedig tényleg jó, köszönjük :)

tanato 2014.05.23. 08:34:05

@tildy[UK]: 3 év van akinek sok van akinek kevés,de ez a mai cikk mindenképpen jelzésértékű.

2014.05.23. 08:36:33

@Zka: igen, de nem feltetlenul arra, amire te gondolsz. Elege van az embereknek az orokos Labour-Conservative (gondolom olyan, mint otthon az MSzP es Fidesz vita) szovegbol, akiket hosszu idon at latnak. A UKIP friss es a vezetojuk igen jo szonok, egyebkent a Cityben volt trader. De legalabb dolgozott, ami meg mindig tobb, mint a legtobb UK politikus, hiszen egyiknek sem volt igazan "munkahelye". Nigel Farage, UKIP vezeto egyebkent igen jo szonok. A tv-ben a Lib Demet siman lebeszelte. Ami az embereknek tetszik, hogy a kerdesre egyszeruen es erthetoen valaszol. A sajat velemenyemet rola megtartom magamnak.

Local election is volt, ami sokkal jobban mervado es arrol beszelnek ma. A UKIP elsosorban a Lib Dem karara novekedett, de nyert council helyeket a Labour es a Troyktol is. Azonban ma hajnalban meg egyik councilt sem "birtokolja", estere lesz meg az eredmeny.
A parlamenti valasztasokon ez meg mindig gyenge lesz es meg mindig nem biztos, hogy 1-nel tobb kepviselojuk lesz a 2015-os parlamentben. Most minden nagyobb part kapott egy pofont.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 08:42:25

Ha egyszer kis is lep majd UK az EU-bol (mondjuk en ezt nem a kozeljovore tennem, szerintem ez inkabb olyan 4-5 ev mulva tortenhet meg), ketlem hogy automatikusan mindenkit hazakuldenenek, akinek nincs allampolgarsaga.
Nyilvan vizum kell majd, de tobb mint valoszinu, hogy a sok, magasan kepzett kulfoldit foglalkoztato cegek sorban intezik majd a vizumot az orvosoknak, ugyvedeknek, penzugyeseknek, stb.

Teny, hogy ugyanakkor nagyon sok magyarert nem fog senki sem kiallni azok kozul, akik raktarakban es gyartosorok mellett huzzak az igat. :(

Evain 2014.05.23. 08:42:54

Akkor ma én fogok szembevizelni a széllel? Nekem nem jött be, ahogy az eddigiek sem. Evvan. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 08:44:18

Igen, ez szép írás, jól leírja a mesterségesen keltett hitelválságot hétköznapi szemmel.

Ez a mesterséges hitelhisztéria volt az utolsó próbálkozás a nyugat vezető szerepének fenntartására. Persze nem jött be, hiszen hiányoztak az alapok.

2014.05.23. 08:47:29

@Evain: az iras tetszik, a tortenet nem. Megertem, hogy lelepett az irektol

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 08:47:58

@01234567: "minjet kidobnak belőle.."
Persze.Ekkora baromsàgot màr règ olvastam..DDD...
@tanato: az eu kilèpès sok èvig eltart.
Ès aki màr kint van nem kūldik haza.
Ès egyàltalàn nem biztos hogy kilèpnek, de ha mègis, mièrt hullana szèt az eu??!!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 08:48:51

@tanato: @01234567:

Az EU csak akkor lesz hosszú ideig fenntartható, ha országgá alakul, szövetségi állammá. Viszont ez nem lehetséges számtalan okból. A legfontosabb okok gazdaságiak, de ideológiaiak is vannak.

Az UK csak határozottabban képviseli azt az EU-ellenes álláspontot, amit más államok félénkebben.

Mára el lehet mondani: a nyugat-európai átlagember SEMMIT sem nyert az EU-val, azon kívül, hogy megszűnt a háborús veszély az EU-tagok között, a kelet-európai átlagember pedog szintén SEMMIT sem nyert az EU-val, azon kívül, hogy szabadon utazhat, munkát vállalhat nyugaton.

gergius 2014.05.23. 08:49:50

"Több ezer euró értékben intéztem segélyeket, támogatásokat, adóvisszaigényléseket szinte bárkinek, aki szépen megkért."

Nem véletlen hogy fújtatnak a kelet-európaiakra lépten nyomon.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 08:49:51

@Shebelle: egy orszàgot nem lehet "kidobni".

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 08:50:35

@charlieharper:

Igen, csak a választási rendszer miatt nem lesz az UKIP kormányon soha.

S ezt Angliában senki sem tartja igazságtalannak.

A magyar ballib mérce szerint Angliában tombol a diktatúra.

tanato 2014.05.23. 08:54:45

@maxval a gondolkodó birca: Semmit? És a több millió kint dolgozó kelet európai,non EU esetén most csinálna a saját hazájában.?Megmondom én:Segélyen,közmunkán tengődne és állandó utcai zavargásokat szítana a nyomora miatt.Szép jövőkép?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 08:55:02

@maxval a gondolkodó birca: érdekes, én azt hittem, a hitelválságok a kapitalista rendszer természetes velejárói, de biztos hülye vagyok :)))

Rebarbaraa 2014.05.23. 08:55:38

Jaj ne lassatok mar olyan borusan. A UKIP-nak lesz par helye de nem fognak sok vizet zavarni. Anglia pedig ket nappal ezelott ugy nyilatkozot, hogy 2017-ig lesz nepszavazas a kilepes vagy bennmaradas ugyeben de Anglia addig is keresni fogja a megoldast es lehetosegeket a bennmaradasra. Nem hulyek az Angolok. Anglia-Nemetorszag-Franciaorszag a fo pillerei az EU-nak. Elegedetlenkednek kicsit, morgolodnak kicsit, de ok is tudjak mekkora hatalommal a kezukben fenyegetoznek kilepessel ha az EU nem tesz ezt vagy azt. Anglia ezt marcsak azert sem fogja meglepni mert az valoban az EU halalat jelentene. Egyreszt bizonyos mertekig elszigetelodne Europatol masreszt olyan lenne mintha egy hatalmas torzset elhagyna a venek tanacsa. Nem fogjak megtenni, igazabol nem is akarjak, hanem csak kemenyebb felteteleik teljesuleset akarjak kiharcolni. Nem lesz itt semmifele kilepes.

Evain 2014.05.23. 08:56:06

@charlieharper: Nekem egyik sem.
Olyan benyomásom van, hogy amúgy egy rendes pali, de valahogy nem jön be az a felfogás, amit jól leír a zárt magyar közösségről a rántotthús és pörköltszagú hétvégékkel.
A stílus meg ugye ízlések és pofonok. Hozzám a tegnapi írás közelebb áll.
De olyat nem lehet írni, ami mindenkinek tetszik, ma pont én vagyok az, akinek nem. :)

tanato 2014.05.23. 08:56:57

@Sexual Harassment Panda: Aki már kint van nem küldik haza.Ezzel nem értek teljesen egyet,ugyanis éppen ebbe az egy fogalomkörbe illetve erre alapozva nyert most Angliában az idegenellenes párt.

Rebarbaraa 2014.05.23. 08:57:43

A post nagyon tetszett. Egy regi kollegamat veltem felfedezni a sorok iroja szemelyeben. De lehet csak hasonlo a story:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 08:57:46

@maxval a gondolkodó birca: az átlag keleteurópai azt is nyerte az EUval hogy vámmentesen exportálhat bármit a gazdag nyugat- és északeurópaiak piacára, azzal a hatalmas helyzeti előnnyel, hogy itt töredék bérek vannak. Aztán, hogy ezt nem tudja kihasználni, mert nincs tőkéje és hülye is hozzá, az egy másik történet.

2014.05.23. 08:58:29

@maxval a gondolkodó birca: szerintem viszont az FN-nel a franciaknal szamolni kell

Rebarbaraa 2014.05.23. 08:58:56

@tanato: Tanato, nem nyert idegenellenes part. A het vegeig nem hozzak nyilvanossagra az eredmenyeket.

DieNanny CH 2014.05.23. 08:59:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Teny, hogy ugyanakkor nagyon sok magyarert nem fog senki sem kiallni azok kozul, akik raktarakban es gyartosorok mellett huzzak az igat. :("

Ez biztos? (Bár én egyáltalán nem értek politikához, az angolhoz meg pláne nem.)

Úgy értem, hogy azért a gyáraknak is érdekük, hogy tovább működjenek. Vagy, ezzel együtt csökkentik a segélyeket, plusz az időt, ameddig folyósítják, és ennek hatására az angolok fogják ezeket a munkákat végezni?

tanato 2014.05.23. 09:01:26

@Rebarbaraa: Ja igen ezek csak előzetes számítgatások.

2014.05.23. 09:03:07

@tanato: szerintem a magyar media belekeverte a helyi onkormanyzati valasztasok eredmenyet. Arrol mar jonnek be a szamok. A UKIP feljott, de meg egeytelen onkormanyzat sem az ove. Ugyanakkor a Labour nyert Cambridgeben (ki erti?)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 09:03:35

@charlieharper:

Nem, ott is hasonló a választási rendszer, mint nálatok, azaz nincs se lista, se kompenzáció. Esetleg lehet 10 mandátumuk, kv. 1-2 %.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 09:06:51

@DieNanny [SZ,CH]: hát, a gyári melók nagyrésze képzetlenekkel betölthető, abból meg még nem gyakran volt hiány sehol sem...

Rebarbaraa 2014.05.23. 09:11:07

@tanato: Illetve apontos eredmenyeket. Most nezem a BBC-t, a UKIP amugy az elozetes eredmenyek alapjan az utolso helyen all.

01234567 2014.05.23. 09:12:35

@Sexual Harassment Panda: Majd ne felejts el nevetni amikor megtörténik . :D Amúgy a kilépésünknek lesz megkommunikálva.

01234567 2014.05.23. 09:14:57

@maxval a gondolkodó birca: Ezt elég rosszul látod, főleg az utolsó bekezdésed döbbenetes hülyeség. Elnézést ha erősen fogalmaztam.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.05.23. 09:17:47

@tanato: Miért paterolnák haza? Eu előtt is voltak magyarok külföldön.

**mimi** 2014.05.23. 09:18:20

jó írás, tetszik...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 09:18:50

rögtön az első kommentben offolni? szép....

a posztra csak hümmögni tudok.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 09:18:52

@DieNanny [SZ,CH]: Hat nezd, UK-ben a bevandorloknak csak egy reszet teszik ki az europaiak. Rengetegen vannak itt a commonwealth orszagokbol, meg igazabol a vilag minden tajarol.

Masreszt ez egy faramuci helyzet mert a gazdasagnak nyilvan jot tesz a sok bevandorlo, tehat valahol szukseg van rajuk. Masreszt ha az utcan dorbezolo kulfoldiek ellen felszolal egy kritikus tomeg, akkor az ellen valamit tennie kell a vezetesnek.

A kerdes majd a jovoben inkabb az lesz, hogy mi alapjan fognak szurni. Ha butak es lustak akkor nemzetiseg alapjan, ha van egy kis eszuk, akkor azokat fogjak kiemelni a rendszerbol akiknek hosszu ideje nincs bejelentett munkahelye es nem haztartasbeli (ergo a benefit-vadaszokat) es/vagy akiknek birosagi ugyei voltak UK-ben (a renitens bajkeveroket).

Ha lesz annyi eszuk, hogy az utobbit valasszak es lesz eleg batorsaguk, hogy ezt kiterjesszek MINDEN bevandorlora, nem csak azokra akik europaiak, akkor egesz jok a UK hosszu tavu kilatasai szerintem.

tanato 2014.05.23. 09:20:47

@flash.gordon: Igen de döntő többségben vagy feketemunkán,vagy a hivatalosan engedélyezett au-pairként-.Most persze nem számítom a 90-ig kimenteket,ők még menekültként tudtak letelepedni.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:22:57

@01234567: kizàrt .
Először is, vissza kellene fizetnūnk az összes felvett tàmogatàst elàrulnàd miből?
A kilèpès dolgot màr 4ève hallgatim az àllamcsőddel egyūtt.kicsit nàr uncsi

tanato 2014.05.23. 09:23:10

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Bocs hogy eloffoltam,de érdekesnek találtam az angliai cikket,rá is csaptak/csaptunk/sokan.
A postíró igazi kalandor,a jég hátán is képes megélni típus,nekem tetszenek az írásai.

tanato 2014.05.23. 09:24:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Bizony-bizony ilyen alapon kellene szűrni,ezt minden értelmes ember elfogadná.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:25:35

@tanato: aki màr huzamosabb ideje, mindjuk 3ève kint èl, dolgozik, adòt fizet, letelepedett, azt nem hinnèm hogy egyszerűen hazakūldik.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.05.23. 09:32:03

@tanato: Na jó fekete munkának most sincs helye sehol. Az más kérdés, hogy a jelenség létezik de akkor is megtűrt legfeljebb az eu erősíti azt.

Egyébként 90 után és az Eu csatlakozásig (2004) ill. bővítéséig is (2011) rengetegen mentek ki.

Azt el tudom képzelni esetleges megszűnés esetén, hogy az emberek státusza megváltozik. Megnézik van-e az eltöltött évek arányában nyelvtudása, munkája és az alapján dönthetnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.23. 09:32:50

@maxval a gondolkodó birca: mindig van egy első alkalom. Az emberi mohóságnak meg nincs határa, a nyugatiak is még jobban akarnak élni, mert miért ne. Ott se zavarta az embereket, ha tovább nyújtózkodtak a takarónál. Volt alkalmam 2007 tájt megfigyelni ahogy US állampolgárok vitatkoznak, hogy mennyire jó ötlet fogyasztási hitelt venni fel az amúgy hitellel terhelt igatlan értéknövekményére (fújódott már a lufi javában). Sokak szerint nem volt rossz ötlet, nos nem nekik volt igazuk. :DDD

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:34:49

@flash.gordon: pontosabban figalmazva, az, hogy valaki gondol1-et, kiköltözik Londonba, mindenfèle kèpzettsèg nèlkūl, ès keres àllàst amihez nincs szūksèg szakkèpesìtèsre, na az nem lesz.
De attòl hogy a britek kikèpnek, (amiről mèg messze vagyunk) az eu nem hullik szèt.

tanato 2014.05.23. 09:35:21

@Sexual Harassment Panda: A puding próbája az evés,de a nyugati szélsőjobbos pártok sajnos azt ígérik a választóknak hogy erősen fog majd szűrni a kifelé dolgozó söprű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 09:35:38

Szepen sorban:

A poszt tetszett, kulonoskepp az a hozzaallas, hogy ha itt nem, majd ott igen. Drukkolok a posztolonak a jovobeni sikerekhez!

EU-felbomlas eseten nehezen tudom elkepzelni, hogy akik eddig ott voltak, hirtelen nemkivanatosak lennenek. Ez persze jogfuggo, ha igy dont az adott parlament, akkor ez van. De nem hiszem, hogy ne lenne valamilyen kedvezmenyes maradasi lehetoseg es csak az ujak dolgat nehezitenek meg.
Meglatjuk... vagy nem.

Ket evig mar csak kihuzza az Unio ;)

Pontosan ma van harom eve, hogy osszecsomagoltuk a korabbi eletunket... holnap lesz harom eve, hogy eletunk kalandja elkezdodott... 8)

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:37:27

@tanato: lehet.
Azt hogy az eu szètesik, nem hiszem.
Az, hogy a britek mondjuk 5èv mùlva nem lesznek tagok, el tudom kèpzelni.
De ettől az eu nem fog szètseni .

Mrs. Clayton 2014.05.23. 09:37:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem fog kiallni? hanem mit csinal? bezarja a gyarat a tulajdonos, vagy ir egy levelet a megrendeloinek, h bocs, de kileptunk az uniobol, kirugtunk mindenkit, majd egy olyan ev mulva gyertek a rendelesert

nalunk most olyan 150-en dolgoznak, ebbol csak tegnap 10-en off-osok vagy kileptek, vagy kirugottak voltak, ma megyek egy korbacsboltba, tegnap mindenkinek megmondtam, h nem fogok felni hasznalni sem, es ez meg a 10%-ot sem eri el
a gyari munkasnak is ugy fogjak intezni a vizumot mint a szel, megnyugtatlak, jo, aki szarul dolgozik, azt lehet tenyleg kirugjak inkabb, de az bekovetkezne egyebkent is

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:40:57

@Kövérmadár [swe]: ès gondolod az eu ùgy bomlana fel hogy ma van holnap meg màr nem?
Ugyanez igaz a kikèpèsre, a britek ma mèg tagok holnap meg màr nem?
Ez a folyamat minimum 3-4 èvig eltart.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 09:40:58

@Kövérmadár [swe]: "Living there for five years does not make you eligible for Swedish citizenship, you must have had a permanent residence status in Sweden for five years or be a citizen of the EU with a permanent right to residence for five years. "

Ha ez megvan, akkor jok vagytok:)

Nalunk 5 ev +1 ev kell. 5 ev utan kapunk permanent residencyt, 6 ev utan allampolgarsagot.

tanato 2014.05.23. 09:41:37

@flash.gordon: 90 és 2004 között volt az átmeneti időszak amikor nem lehetett csak úgy bejelentkezni egy kinti munkahelyen hogy jöttem holnaptól itt akarok dolgozni.Még egy nyelvet jól beszélő magasan képzett embernek sem./egész egyszerűen nem volt kompatibilis a diplomája vagy oklevele. 2004-ig/Én már írtam itt régebben az orvoskollégámról akinek a 90-es években kiküldték a feleségét Strasbourgba dolgozni diplomáciai pozícióban,és a kollégának majd egy év kemény bürokratikus ügyintézésbe telt hogy befogadják egy strasbourgi klinikára dolgozni./pedig a felesége még meg is támogatta,lobbizta diplomáciai pozíciójából kifolyólag/
2004 után ugyanezen szituáció néhány hetes procedúra.

01234567 2014.05.23. 09:44:43

@Sexual Harassment Panda: Az a baj, Európában vannak szerencsés országok, ilyen pl. Magyarország, ahol évtizedek óta nem történik semmi.(itt egy 2006-os semmi hacacáré, ami máshol negyedévente a társadalmi elégedetlenség kifejezésének egy formája, máig példa nélküli skandalum) Az emberek el sem tudják képzelni milyen az amikor történik. A magyar politikai, gazdasági elit sz.rik arra hogy mit kell visszafizetni és kinek. Naponta adja bizonyítékát semmivel sem törődő egoista harácsolásának, és ugyan, ha kilépünk és szankciók lesznek, annak is az átlagember issza meg a levét. Az elit addigra gondoskodik magáról, őket ez nem fogja érinteni. Viszont új verebek jöhetnek, új pénzekkel, és azokat is lehet ellopni, jüant, rubelt, dénárt..stb..Mert az eddigi nagy EU ellenes harcuk lényeg semmi más, ott megunták a lopásuk mértéktelenségét és zárják a csapokat, csak itt ez is máshogy van megkommunikálva a selejt média által.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:45:01

Ès mièrt olyan biztos az, hogy aki igènyel, az jap is àllampolgàrsàgot pl uk ban?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 09:46:17

@tanato: Azert eleg sok akkreditalt diploma volt mar elotte is. A Kandos diplomat pl UK-ben evtizedek ota akkreaditaltak.
Az infosat kicsit kesobb ugyan, de a villmernokinel a 80as evekre emlekszem.
www.niif.hu/rendezvenyek/networkshop/96/eloadas/02e03.pdf

tanato 2014.05.23. 09:49:37

@tildy[UK]: Persze nem volt lehetetlen az átmeneti 14 évben sem kint dolgozni de nagyon sok utánajárást,hosszú időt igényelt,egyszóval ég és föld a jelenlegihez képest.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 09:49:58

@01234567: Magyarorszàgon az eu tàmogatottsàga kifejezetten magas.
Ha kiìrnàk a nèpszavazàst a kilèpèsről, egyszerűen nem ajarnàbak kilèpni, a többsèg.
Tegnap jelent neg egy ipsos felmèrès, àtlag feletti az eu tàmogatottsàg nàlunk.
55% szerint ùgy jò ahogy van, 30% szerint nem tökèletes de nem kilèpni hanem vàltoztatni kell, ès 15-29% akarja a kilèpèst.
Soha senki nem emlìtette hogy ki kellene lèpni a lyobbikon kìvūl .
Ennek nincs reàlis esèlye.

firg_firg 2014.05.23. 09:50:10

A posztrol: Irorszag ezen darabkaja nem csigazott fel, egyszerre sekelyes, szomoru es nosztalgikus. Varom a folytatast Maltarol.

Evain 2014.05.23. 09:51:20

@Kövérmadár [swe]: csak három? Hmm, akkor valakivel kevertelek, azt hittem hosszabb ideje legeltetitek svédföldön a Muffint. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.23. 09:54:53

@Evain: akkor már úgy írd, hogy Evvain, nem? :-)

Rebarbaraa 2014.05.23. 09:55:28

@Sexual Harassment Panda: En sem hinnem, hogy azt paterolnak haza aki termel az orszagnak. Biztos, hogy az ingyenelok lesznek akiknek ajtot mutatnak...egy masik vilagra:)

Evain 2014.05.23. 09:57:31

@geegee: dehogy írom. Éppen elég, ha én félreolvasom, ha más leírja. :D Amúgy sokáig az Evian logot használtam, amit fotosoppal kijavítottam. :)

Rebarbaraa 2014.05.23. 10:00:41

@Sexual Harassment Panda: Egyszeruen ki sem irnak a nepszavazast Mo.-n a kilepesrol. Melyik hulye part akarna a mezesbodon mellol elulni. Bar most rajar a rud Mo.-ra, tegnap vagy tegnapelott linkeltem egy cikket amiben benne volt, hogy nemcsak, hogy visszassagokat talalt az EU a penzek Mo.-i elosztasaban de kifejezetten csalast is. Sot egeszen pontosan meg is neveztek azokat a tipusokat amiben nagyon sok volt a csalas. Kulon kiemelve h pl a kutatas-fejlesztesre szant penzeknel nem arra koltottek, sokkal nagyobb hanyadot tett ki pl a tanacsadasi dij, es ezt nehezmenyezi az EU. Ebben igazuk van. Evtizedek ota bevett csalasi forma, hogy az elszamolasokba irdatlan osszegu tanacsadoi dijjat tesznek bele, igy konnyen zsebre tehetik a penzt.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:05:00

@Rebarbaraa: a lyobbik ha most hayalomra kerūlt vilna, kiìrta volna a nèpszavazast .
Jelenleg az alkotnàny tiltja, ès màr 2012ben elutasìtottàk a jezdemènyezèsūket, illetve 2hònapja is beadtak 1et ami az uniòs szerződès mòdosìtàsàra vonatkozott amit szintèn elutasìtottak.
Bàr szerintem ez az egèsz csak szìnjàtèk az euellenes vàlasztòiknak tèt nèlkūl szerepelnek.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:08:35

@Rebarbaraa: azt hiszem hogy van egy idő, 5 èv utàn nem kūldhetnek haza.
Ès ez arra vonatkozik, hogy mire pl nagybritannia tagsàga negszűnik, ès ott vagy màr 5ève nem fognak hazakūldeni.
Tehàt ha most ott vagy 2ève, a britek kilèpnek, de a tagsàg 3èv mùlva szűnik meg az màr elèg.(az egèsz csak fikciò, egyàltalàn nem biztos hogy ìgy lesz)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 10:08:57

@Jess G: Olvass vissza, mar irtam hogy UK-ben nem csak europai bevandorlok vannak, sot! De sztem ezt te is nagyon jol tudod.

Excsimóta (törölt) 2014.05.23. 10:10:44

Sirály poszt!!!
A magyar gettósodásra és a helyiekkel való nem érintkezésre jól rávilágít, a legtöbben sajnos így élnek kint.

2014.05.23. 10:12:19

@firg_firg: ossze is foglaltad vele irorszagot

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:13:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: teljesen mindegy milyen bevandorlo, nalunk a legalja kepzetlen dolgozik, mondjuk nagyon keves a kulfoldi, ez igaz
en arra valaszoltam csak, hogy akinek van munkaja, annak nyilvan ha nem egy lusta, mihaszna, akkor a munkaltatoja el fogja intezni a vizumot, vagy amit majd kell, nem csak az agysebesznek, hanem a szalag meg raktarmunkasnak is, mert kulonben bezarhatja a gyarat, ceget, amijet

Rebarbaraa 2014.05.23. 10:16:02

@Sexual Harassment Panda: ja en a kilepest a magyarokra ertettem a mostaniban amiben irtam a korrupcios magyar ugyekrol. Anglia kilepese meg szerinte meg kisebb esely van mint Mo. onkentes kilepesere. Mo szinte sosem megy el onkent sehonnan ahonnan penzt remel. Minket kidobni szoktak:)))

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:17:38

@tildy[UK]: eleve olyan nincs egy idegen orszagban, h kotelesek allampolgarsagot adni barkinek is, egyik orszag sem koteles erre, barmikor, indoklas nelkul megtagadhaja, akarhany evet eltel is ott, barmennyi adot is fizettel

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:20:53

@Rebarbaraa: nincs olyan hogy kidobnak valakit az eubòl.kilèpès van.
A britek lehet hogy kilèpnek de sztem nem valòszìnű.

Rebarbaraa 2014.05.23. 10:23:08

@Jess G: Ez igaz, hogy megteheti, indoklas nelkul. Mas kerdes, hogy nem teszi meg, mert a te penzed eppugy szamit neki mint a sajat polgaraie. Most is van itt nagyon sok olyan aki vizummal erkezett, vagy mnekult statusszal, eszrevehetoen bunozessel vagy gyanithatoan bunozessel foglalkozik de nem toloncoljak haza, majd max ha rabizonyitjak. Az meg sok ido. Ezt mondjuk sajnalom nagyon. En bevallom oszinten, hogy az araboktol egyszeruen felall a szor a hatamon es hanyas kerulget.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:23:16

@maxval a gondolkodó birca: akkor megis csak elmondhatjuk, h azert nyert az atlagember valamit az eu-val, nem?
oda megy ahva akar, ott dolgozik ahol akar, azt vesz es hoz be amit szinte csak akar
azert ez nem keves

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:25:08

@Rebarbaraa: nekem is.ezèrt nem mentem oda dolgozni.nincs az a pènz.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:25:42

@Rebarbaraa: altalaban nem utasitanak el allampolgarsagi kervenyeket, ha a torvenyi felteteleknek megfelel a kerelmezo, de nem anyagi megfontolas all mogotte

Rebarbaraa 2014.05.23. 10:26:32

@Sexual Harassment Panda: tudom, hogy nincs:) Viccnek szantam, de sztem a magyarokkal kivetelt tesznek es minket kifejezetten meg fognak kerni, sot lefizetnek, hogy kilepjunk, csak tunjunk el vegre az EU-bol :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 10:26:46

@Jess G: "en arra valaszoltam csak, hogy akinek van munkaja, annak nyilvan ha nem egy lusta, mihaszna, akkor a munkaltatoja el fogja intezni a vizumot, vagy amit majd kell, nem csak az agysebesznek, hanem a szalag meg raktarmunkasnak is, mert kulonben bezarhatja a gyarat, ceget, amijet"

Bar ha minden jol megy mi akkor mar nem leszuk UK-ben, de a tobbszazezer honfitars miatt oszinten, szivbol kivanom, hogy neked legyen igazad. ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 10:30:01

@Zka:

Semmi gond azzal, hogy valaki jobban akar élni, sőt ez pozitívum. De ha nincs meg a fedezet. akkor gond van hamarosan.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:30:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: na, hova keszultok? eu-n kivulre vagy maradtok bent?

Mr Long 2014.05.23. 10:31:26

@charlieharper: Miota kezdik az egyetemek negativan diszkriminalni a magansulisokat eltolodott a lakossag osszetetele? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 10:31:27

@01234567:

Mo-t sosem fogják kizárni. Egyszerűen nincs rá ok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 10:35:21

@tanato:

Ha bármilyen szűrés lesz EU-állampolgárok ellen, az az EU végét fogja jelenteni.

Ez lesz a jel, hogy aki akarja, az nem tartja be az EU alapvető szabályait. S minden országnak van oka nem betartani bizonyos szabályokat. Amint ez megtörténik, semmi értelme nem lesz a szabályoknak, hiszen bárki bármikor bármit megszeghet.

Rebarbaraa 2014.05.23. 10:36:57

@Sexual Harassment Panda: Pont ugyanez. Mikor meg single voltam itt, kerulgetett egypar. Ugy elzavartam oket h porzott utanuk az ut.

@Jess G: " altalaban nem utasitanak el allampolgarsagi kervenyeket, ha a torvenyi felteteleknek megfelel a kerelmezo, de nem anyagi megfontolas all mogotte"

Persze, nyilvan a torveny az elso. De azer egy jo kover ayagi javakkal rendelkezo akarkit is megfontolnak, akkor is ha csoppet hanynak tole.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 10:38:28

@Jess G:

Így van. A szabály úgy szól: x év után beadhatja a kérelmet. Mo-n is így van. S az elbírálás menete nem nyilvános.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:39:09

@maxval a gondolkodó birca: honne lenne!
Mer' a zorbànt mindenhol utàljàk ès miatta jòl kirùgnak minket :)

Off
Felhìvtam a bevàndorlàsi hivatalt ès aszontàk amit pinki tegnap:
Nem kell tartòzkodàsi engedèly, ès nincs korlàtja az itt tartòzkodàsnak sem.
Csak adòszàm, tb, nyugdìj..

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:40:45

@maxval a gondolkodó birca:
De ha pl 5 èvet lehùzol valahol, vagy azt az időt ami elèg ahhoz hogy ne kūldjenek haza az elèg, az àllampolgàrsàg nem fontos sztem.

2014.05.23. 10:44:43

@Mr Long: mar egy jo ideje ez van

Mrs. Clayton 2014.05.23. 10:47:26

@maxval a gondolkodó birca: de a semmi az lenne, ha nem tudnak akar csak egy dolgot is megnevezni, mivel megtudunk, ezert azt kell mondjuk h sok mindent nyert mind a nyugat europai mind a kelet europai atlagember, a vallalkozasok meg konkretan rengeteget

alaspontom szt ha a nemzeti ideologiai kerdeseken tullepunk illetve lesz egy kozos penzugy szervezet az allamok felett, akkor befejeztuk az eu letrehozasat
sztem ez az elkovetkezo 30 evben meg fog valosulni

tucano 2014.05.23. 10:52:32

@charlieharper: nekem régi mániám, hogy az angolok mindig a saját Nemzetközösségük és az Unió között őrlödnek. Mert mi a fészkes fenének nekik egy országban lenni a finnekkel, amikor ott van Ausztrália, meg Kanada? Nem vágynak a horvát partokra, ha mehetnek Máltára vagy a Bahamákra. Ráadásul az Unió ugye pont a saját közösségi területeikkel történő kereskedelmet nehezíti, nem is beszélve az offshore ellenes németekről, franciákról.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 10:55:00

@tucano: rengeneteg brit nyaral horvàtorszàgban.

tucano 2014.05.23. 10:56:02

@maxval a gondolkodó birca: dehogy csak 1880-tól 20 évente folyamatosan induló hullámokban.

Mr Long 2014.05.23. 10:56:42

@Rebarbaraa: Nem kotozkodes, de mellettuk a rasszistakat sem birod.

tucano 2014.05.23. 10:58:12

@Sexual Harassment Panda: meg spanyolországban és Kínában is. Csak mondom, hogy más a fontossági sorrend náluk. Egyébként sztem sem lépnek ki, ezen már rég túllépett az idő és közben a karibi térséget is behúzták. Áprilistől újabb 12 országból lehet vízum nélkül belépni az EU-ba és pár hónapon belül az összes karibi hely megkapja, aztán az afrikai nemzetközösségi tagok és nem a UK vált ki, hanem a szubállamait húzta be :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 11:00:42

@Jess G: "na, hova keszultok? eu-n kivulre vagy maradtok bent?"

Yes and no. :) EU-n kivul, de meg Schengenen belul, Norvegia lesz a vegallomas, ha isten es a part is ugy akarja. :)

Kiég3tt 2014.05.23. 11:01:59

Habar szaguld az Egyesult Kiralysag gazdasagi szekere, mert sok lo van befogva es jo a hatszelet biztosit az EU, de hatalmas az allamadossag a platon.
Persze morog az angol kocsis, hogy a sok lo rengeteget zabal, es huzatot kapott a fule a hatszeltol, de nem onmaga ellensege.
Tetelezzuk fel, kilepnek az EUbol, kizsuppoljak a bevandorlokat.
Mindekozben Skocia megszavazza a kivalast... E-Irorszag persze koveti Skocia peldajat...
Hopp, oda a hatszel, oda a lovak... marad az angol nep meg az allamadossag. Akkor aztan az egesz szigetcsoport lehuzhatja a rolot es kiteheti a "Balkan 2" tablat.
Nem fog megtortenni...

Mr Long 2014.05.23. 11:06:55

@Jess G: Norbi a multkori poszt utan ugy dontott, megprobalja valoban. Es megkrealodott Don. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 11:07:09

@Jess G: Allandoan mindenki ezzel jon. :) Komolyan mondom, ha felvesznek a Statoil-hoz (amugy az az elsodleges cel), raszanom az idot es addig fogok a HR nyakara jarni, amig kideritem, hogy letezett-e ilyen ficko vagy sem, hogy vegre pontot tehessunk erre a kerdesre. :)

Mekkora martir vagyok, annak szentelem az eletem, hogy a HAtaratkelo 2 posztjat tisztara mossam. :D

2014.05.23. 11:07:27

Anglia az USA bábja. Az USA-nak létérdeke, hogy ne jöjjön létre az Európai Egyesült Államok. Nem hiányzik még egy konkurencia Kína mellé. Ezen belül Angliának, és az USA-nak szintén létérdeke Németország visszafogása. Egy erős, egységes Európának egyértelműen a németek lennének a vezetői. Na ettől az angolszászok hidegrázást kapnak.

Sexual Harassment Panda 2014.05.23. 11:09:47

@lexrex: most is a friccek euròpa vezetői.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 11:10:29

@Mr Long: Azt tudtam, hogy valaki egyszer elo fog allni ezzel az elmelettel, de azt nem gondoltam, hogy pont te fogsz hatbaszurni. :) Te is fiam, Brutus? :)

Amugy jelzem, hogy en Norbi posztjanak koszonhetoen talaltam meg a HA-t, szoval... aztan azt mindenki eldonti magaban, hogy ez most aldas volt vagy atok. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 11:10:45

@Sexual Harassment Panda:
Termeszetesen nem.
De nem is aggodom miatta, mert biztos helyem van.

@Evain:
Sajnos nem :)
Geegeeek vannak itt valamivel regebb ota. Reka gyerekkora ota, mrsmihaly szerintem tobb evtizede.
Bandirepublik is regebb ota, mint mi... mi vagyunk az ujoncok ;)

@tildy[UK]:
Ez egy trukkos dolog.

Aposomek 5 ev utan kertek az allando tartozkodasi engedelyt a bevandorlasi hivataltol, erre megkuldtek az igazolast, hogy megkaptak az allampolgarsagot.

Nem EU eseten lenne szerintem ez a lepcso, de a semat rahuztak mindenkire.

Ettol persze ha az EU megszunne vagy kilepne Mo, akkor kerni kellene, de mivel mar van szemelyi szamunk es tartozkodasi engedelyunk is (ez lenne azEU miatt, de mi kulon kertuk 3 eve), igy nem tudom ez mennyiben erintene minket.

Akarhigyan is, meg 2 ev :)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 11:12:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most mar nyugodtan bevallhatod, h par atmulatott este utani lazalmaidat vetetted papirra, amikor elkepzeled, h milyen az elet egy olajfuro tornyon

a faszikamra en is kivi lennek, mit osszerohoghetett, foleg h voltak, akik emailt kuldtek neki, h segitsen bekerulni :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 11:14:15

@Excsimóta:
En kopnek egyet felfele es ala allnek, ha igy elnek. Nem ertem ezeket az embereket...

Mr Long 2014.05.23. 11:14:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja, hogy ez volt az a titok, amit itt nem lehetett volna elmondani? :( Bocsi!
Juni 28.-an cserebe meghivlak egy sorre, ha jo nektek. A reszleteket majd megbeszeljuk.

2014.05.23. 11:28:29

Nekem nagyon tetszett a poszt, az eddigi legjobb amit Irorszagrol olvastam. Kivancsian varom a folytatast Maltarol!

Rebarbaraa 2014.05.23. 11:37:57

@Mr Long: Van kulonbseg akozott, hogy valaki nyiltan vagy burkoltan rasszista meg akozott, hogy valaki nem birja elviselni a spenot latvanyat sem (ez esetben az arab ferfiakat) En a viselkedesuket, a harsanysagukat, a buzuket amit tobb hekto parfummel probalnak elnyomni, es a nokkel szembeni viselkedesuket ki nem allhatom. Es itt nem csak a sajat nemzetuk noivel kapcsolatban, hanem egyaltalan, akarmelyik noehez. Nem atallotam az egyiknek a kepebe torolni, hogy en europai, szabad gondolkodasu, fuggetlen no vagyok, beletorne a bicskaja ha velem kekeckedne (erre lehet mondani, hogy meg tudna torni amire vszont nem akarom ecsetelni, hogy hogyan alltam bosszut azon aki megprobalt megtorni engem). Legyeg a lenyeg, hogy nem a rasszuk miatt ki nem allhatom oket hanem mert viselkedesuk miatt. A buzrol mar ne is beszeljunk. De mint tegnap emlitettem, van muslim ismerosom tobb is de ok teljes egeszeben szocializalodtak, ja es nem arabok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.23. 11:58:07

@Evain: És akkor itt miért nem használod?Úgy már lenne is értelme a nikkednek... :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 12:34:50

@Kövérmadár [swe]: Szerencsesek vagytok. Nekunk mar csak fel ev van az 5 evig, de allampolgarsagot csak 1.5 ev mulva, 6 ev itt toltott ido utan kaphatunk.

@Rebarbaraa: wuhhuuu, meg egy hozzam hasonlo mentalitasu noszemely, High five:D

DieNanny CH 2014.05.23. 12:34:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

HÁ-tól is kérhetsz segítséget egy poszt viszonzásával, ha elárulja Norbi ip-címeit.

andaluzkutya 2014.05.23. 12:38:02

@DieNanny [SZ,CH]: Lenne nagy meglepetés, ha Norbi posztjai a Statoil szerverén keresztül jöttek volna... :)

Hari Seldon 2 2014.05.23. 12:54:57

Ma azért eléggé szétoffoltuk a témát a EU választások kapcsán.

A posztról egyenlőre nem tudok semmi érdemlegeset írni, talán majd amikor olvashatjuk a máltai folytatást is, akkor összeáll.

Evain 2014.05.23. 13:14:30

@geegee: mert igazából a nickemnek semmi köze az Evianhoz, csak eleinte állandóan félreolvasták, és ezért csináltam poénból. Azóta pár helyen az Evayn változatot használom, azt kevésbé nézik félre. :)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 13:38:07

@tildy[UK]: hol a banatban talalkoztok ti ilyen fazonokkal, h ennyire irritalni is tudnak? lehet en nem Angliaban lakom? de se paikikat, se arabokat, de meg csak Muscari altal ninjaknak hivott noket se latok
ok, nalunk az irodahazban van egy sikh manus, meg talan par masik indiai, de soha nem ereztem h budosek lennenek, meg meg azt se h megbamulnanak, nem h leszolitsanak, koszonni szoktak

andaluzkutya 2014.05.23. 13:44:20

@Jess G: Én eddig kevés olyan arabbal találkoztam, aki ne lett volna agyonparfümözve... Nemrég beadtam az autót egy arabok által működtetett kézi autómosóba, gyönörűen kitakarították, de telenyomták valami rájuk jellemző parfümmel, két napig kellett az 5 fokban lehúzott ablakkal mennem, hogy ne fulladjak meg odabent :)
És errefelé is a megszokotthoz képest elég agresszívek, akár a közértben, buszon, akárhol. Viszont nem szólítottak még le, de ebben közrejátszhat, hogy egy viszonylag nagyobb darab pasi vagyok :)

2014.05.23. 13:51:17

@charlieharper: 'Labour nyert Cambridgeben (ki erti?)'

A ballib entellektuelek! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 13:53:24

@andaluzkutya: Aham, nagyobb darab pasi, aki rendszeresen sportol es meg kopasz is. Raadasul igen kemenynek latszik mert 5 fokban is lehuzott ablakkal megy mindenhova. Kezd osszeallni a fejemben, hogy mivel birod "jobb belatasra" a pacienseket. :)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 13:53:27

@andaluzkutya: bizonyosan ilyenek, ha mondjatok, es mint azt mar itt tobbszor bevallottam, tudatosan kerulom az olyan helyeket, ahol a tarsadalmi rangletra also fokan megjeleno szemelyekkel talalkozhatok
igy nem jarok se busszal, se vonattal, nem maszkalok a belvarosban, mert meg a kocsiajtot is bezarom, nem hogy kiszallnek, nem jarok az altaluk latogatott pubokba, egyeb szorakozo helyekre, igy ha talalkozom is mas borszinu emberrel, akkor azok teljesen europai modon viselkednek, azt nem mondom, h ugy is oltozkodnek, de pl a ez a parfumos dolog nem tunt fel
az biztos, h pl ilyen nagyon fenyes oltony szokott a szinesboru fickon lenni, akivel az irodaepulet folyosojan szoktam talalkozni, de ebbol nem vontam le semmilyen kovetkeztetest, mert a fonokom is ujabban olyat vesz fel, na jo azt hiszem vmi SLK mergaja is van az embernek es kozvetlen a bejarat mellett parkol, de ez sztem csak kicsit feltunoskodes

Rebarbaraa 2014.05.23. 13:56:58

@Jess G: En sokat jarok a belvarosba, Knightbridge kornyeke tele van veluk sajna. Budosek mint a parfummel korbefujt tehenszar.

2014.05.23. 13:57:34

@Rebarbaraa: Nem akarok belemenni a temaba, de maradjunk annyiban hogy szerintem miutan leirtad: az arabok budosek, hangosak, undoritoan viselkednek a nokkel stb.; szerintem ezek utan te ne panaszkodj, ha masok 'rasszista' megjegyzeseket tesznek a blogon. En egesz veletlenul arab orszagban elek jelenleg es tanusithatom hogy semmivel sem budosebbek az arabok mint masok. Valoban szeretnek illatszereket hasznalni, ez nekem szemely szerint nagyon bejon, megertem ha neked nem, de ettol meg nem kene 'budosarabozni' itt a forumon, ha nem muszaj. Erdekes hogy a feketekkel kapcsolatos kommentekre nagyon erzekeny vagy mert a pasid pont fekete, viszont ha te roman ciganyozol, pakizol, arabozol stb. az oke szerinted.

andaluzkutya 2014.05.23. 13:59:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: természetesen a megnyerő modorommal ill. a szakmai felkészültségemmel érek el eredményeket :D

@Jess G: de van nálunk egy Boszniából származó főorvos, ő ugye nem arab, viszont ő is rengeteg parfümöt rak magára, és a többség rosszul van ettől. Amikor késik a munkából, rendszeresen megjegyzik, hogy biztos azért késik, mert parfümözi magát...

2014.05.23. 14:00:03

@Jess G: Nem, nem te :). A gyanus, szakallas, szemuveges fazonok akik az egyetem kornyeken lofralnak (bar mikor legutobb ott voltunk tavaly Augusztusban, nem sokat lattunk ezekbol, de biztosan a konytarakban bujkaltak).

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 14:02:14

@Rebarbaraa: na ez a rasszizmus, nem a szőkézés...

mayree 2014.05.23. 14:02:31

Tetszett.

(számomra olyan fura hogy az emberek számon tartják mennyi megy el hetente kajára, fűtésre, villanyra, papagályeledelre....)

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:02:56

@Jess G: Tudod te azt, hogy ezek az arabok es jellemzoen a muslimok nem vagy csak alig hasznalnak toalett papirt? Minden haztartasban van ilyen kis amfora jellegu edeny es abban mossak meg a hatso feluket. Aki toalettpapirt is hasznal az mar nagyon el van nyugatiasodva. Egyik muslim ismeros meselte, hogy annyira utalta ezt a szokast vilag eleteben, hiaba volt termeszetesnek tuno, hogy amikor fiatalon idejott, szamuzte nem csak az amforat de minden egyeb szokast, egyedul a disznohust nem eszi meg meg nem iszik alkoholt. Azt mondta h a disznohus egyebkent is budos. Ebben meg igaza van.

2014.05.23. 14:03:09

@Jess G: Mer' a Harrodsba muszaj menni a meno embereknek! Milyen kar hogy az arabok is mind ott vannak... Es ok meg azt is megengedhetik maguknak hogy vasaroljanak :).

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:04:11

@Babette (eper vagyok a jogobellában): az rasszizmus, hogy utalom az arab pasik szagat meg a viselkedesuket? Nos...akkor rasszista vagyok. De mi van akkor ha tenyleg csak a ferfiakat utalom, a nokkel eleg jol elvagyok?

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:05:39

@Jess G: Mert sok ugyfelem lakik ott akikhez kimegyek hazhoz.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:06:27

@andaluzkutya: igen, a jelenseget ismerem egyebkent, egyebkent nem szimpatikus, foleg egy orvos legyen mar magara annyira igenyes, h nem terheli ilyennel a kornyezetet, egyszeruen nem elegans, nem jonnek be az ilyen beallitotsagu pasik, akkor sem ha saudi sejk az illeto
hopp epp most setalt el az ablakom elott egy arabnak kinezo, kover ficko, a szagat nem ereztem :-)
viszont fekete nadrag, fekete ing volt rajta

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:07:11

@Mirjam2: Sosem vasaroltam ott:) De csak a Te kedvedert holnap fogok :PPPP Nem tudom mire fel ez az utalkozas reszedrol iranyomban de mulattat:D

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:08:26

@Rebarbaraa: hat valogass jobb korokbol ugyfeleket, ja hogy azoknak meg te nem felelsz meg...

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:09:57

@Mirjam2: a, akkor ennek alafutottam, azt hittem ez olyan lepukkant kornyek, egyre inkabb nem kerek nekem a kisholgy sztorija, de ez legyen az en bajom

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:11:58

@Rebarbaraa: most mondjam azt h toalett papirt hasznalni gusztustalan! szoval az araboknak reszben igazuk van es veluk ertek egyet

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:12:24

@Jess G: Nagyon jo korbol szarmaznak elhiheted, azert en megyek hozzajuk es nem ok jonnek enhozzam:) Ok ki tudjak fizetni, hogy hazhoz menjek:) Csakis ezert. Elegge gazdag kornyek, gazdag lakokkal:)

2014.05.23. 14:12:56

@Rebarbaraa: algeriaban nottem fel reszben. Az eleg arab? Volt wc papir, na jo, a suvatagban nem

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:14:18

@Jess G: Hat...izlesek es gusztusok:) En inkabb hasznalom a toalettpapirt is es meg utana mosakszom, mint a sajat puszta kezemmel tavolitsam el a nagydolog utani dolgokat:D

gyengetölcser 2014.05.23. 14:16:05

@Kövérmadár [swe]: ezt en sem ertem, amikor Skociaban laktam, ott is volt egy csoport, akiknek volt UPC dobozuk, a reggeli ebreszto musort is a TV2-n neztek, meg a Baratok Kozt-et is. Mondjuk akkor jol jott, amikor bekonyorogtem magam hozzajuk az olimpiat nezni hajlani 6-kor :)

2014.05.23. 14:16:08

@Rebarbaraa: Te utalod allitolag az arabokat, bocs. En nem utallak, csak megjegyeztem, milyen erdekes hogy a feketekkel meg szokekkel szembeni intolerancia zavar, ellenben lelek nyugalommal leirod hogy az arabok mind ilyenek meg olyanok, stb.

enrobag 2014.05.23. 14:16:34

@Hari Seldon 2:
idézet a bevezetőből:
Ma már Máltán él (erről egy korábbi posztban írt is, itt olvashatjátok el)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:16:48

@charlieharper: az gaz mert ott lapulevel sincs :-)

enrobag 2014.05.23. 14:16:57

ma különösen szép gyöngyszemeknek örülhetünk:
"Amúgy a kilépésünknek lesz megkommunikálva."
"erősen fog majd szűrni a kifelé dolgozó söprű."
"nalunk most olyan 150-en dolgoznak, ebbol csak tegnap 10-en off-osok vagy kileptek, vagy kirugottak voltak, ma megyek egy korbacsboltba, tegnap mindenkinek megmondtam, h nem fogok felni hasznalni sem, es ez meg a 10%-ot sem eri el"
"Van kulonbseg akozott, hogy valaki nyiltan vagy burkoltan rasszista meg akozott, hogy valaki nem birja elviselni a spenot latvanyat sem (ez esetben az arab ferfiakat)"

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:17:28

@Jess G: Mindjart kerek lesz. Mukormos-muszempillas-sminkes vagyok. A regi munkam reven sok tehetos embert ismertem meg akik kozul az egyik batoritott egy sajat vallalkozas beinditasara. O lett az elso ugyfelem, majd pedig ismerosei, baratnoi az ugyfeleim. Igy mar kerek? vagy meg kivancsi vagy valamire.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:18:48

@Rebarbaraa: lassan jo lesz leirnod h milyen szolgaltatasokat nyujtasz ezekenek a nagyon jo korokbol szarmazo embereknek, ha a kiszallas is ennyire draga, mert lassan kezdem azt hinni, h Pinky kolleganoje vagy

Hari Seldon 2 2014.05.23. 14:19:18

@Mirjam2:
"En egesz veletlenul arab orszagban elek jelenleg es tanusithatom hogy semmivel sem budosebbek az arabok mint masok."

Tehet, hogy csak megszoktad a szagokat?
Csak kérdezem, nem piszkálódás.

(Sci-fi:
Minden bolygónak más a szaga. Az első napokban minden nagyon szokatlan, és büdösnek érzed, aztán fel sem tűnik. Ha másik bolygóra mész az első napok megint ilyenek lesznek.)

Ebből következően minden nép először büdös lehet egy másik nép tagjának. - És aki nem szokja meg hosszú távon az büdösnek érzi.
Például aki NEM él köztük, csak időnként olyan helyre téved, ahol olyan emberek vannak, az simán érezheti büdösnek egyik héten, majd feléjük se megy x hétig, aztán megint arra viszi a szerencséje.

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:19:24

@Mirjam2: Olyan szepen el tudod ferditeni amit irtam. De vagy nem tudsz olvasni vagy ertelmezesi gondjaid vannak. Ugy latom mindketto. Az arab ferfiak mentalitasat es igenytelenseget utalom. Olvasd el meg parszor ha nehezseget okoz a felfogasa. Mert ennyire ostoba nem lehetsz, azt nem feltetelezem.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:19:44

@Rebarbaraa: nem, sot ignorald az alant feltett kerdesemet legy kedves, ez boven eleg, igy mar mindent ertek

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:21:39

@Jess G: Megkaptad az infot. Akarsz meg piszkalni vagy befejezted? Javaslom, hogy a kezdeti kellemes hangvitelt koztunk, ne rontsd el. Koszi:)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:22:41

@Rebarbaraa: isten orizz, en teged? inkabb nem

Mr Long 2014.05.23. 14:22:48

@Jess G: A rozsdat is le lehet szedni homokfujoval, akkor egy kis ragacsos trutyit csak leszed. :)

2014.05.23. 14:23:33

@Jess G: igen es a homok nem tul kellemes. Hidd el

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 14:24:41

@Jess G: Whitechapel pl elegge ilyen. De Stoke Newingtont is hozhattam volna peldanak.

2014.05.23. 14:26:10

@Rebarbaraa: Hat ha szerinted 'ostoba' vagyok, az mindenkeppen jo jel :). Szerintem kicsit tobb arab ferfit ismerek mint te, es erdekes modon mind egyenisegek, kulonbozo mentalitassal stb. Szerintem ha egyaltalan ertened mi az a 'rasszista' (mar kiderult az elozo hozzaszolasaidbol hogy fogalmad sincs), rajonnel, hogy azt mondani egy embercsoport minden tagjarol hogy 'budosek, igenytelenek' stb., ezt hivjak rasszizmusnak. Persze ha en irnak hogy minden fekete ferfi budos, igenytelen, az tutira nem tetszene neked.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:26:34

@Mr Long: eloszor nem esett le h mirol van szo, de mar vagom :-)
viszont attol tarotk, h elobb hullik ki a kezed kozul mint hogy a trutyit leszedne, sot tengerparti elmenyeim alapjan a nedvesre ragad a homok, levakarhatatlanul, s a viz egyedul ami leviszi, az meg meg annyira sincs a sivatagban mint budi papir, elegge kellemetlen lehet homokos es hat hogy is mondjam milyen ulleppel gyalogolni a homokbuckak kozt

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:28:33

@charlieharper: elhiszem, sot mar vegig is gondoltam
es fel is merult bennem a kerdes, h mikent lehet ott megoldani ezt a nagyon is sulyos problemat
ronggyal? de az sem tul hatekonyan tisztit
vagy annyira kiszaradnak az ott elok, athaladok, h inkabb aranyer problemaik vannak, sem mint a koszos ullepukon kene aggodjanak?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 14:28:51

@Jess G: Amugy nem jarok gyakran ezekre a helyekre , legalabbis utobbi idoben nem, de tudom mirol beszelt Rebarbaraa.

Ninja-lanyoakt is rendszeresen latok, oket sem komazom, ki tudja, mikor van ferfi a lepel alatt?! Oke, eddig egyszer sem volt, de felelemkelto, hogy nem latom sem az arcat a mimikajat. Ez itt UK, UK szabalyok , stb... Ja es vigyek a Sariajukat is mashova, itt ne legyen torveny, es meg csak meg se forduljon a fejukben.

Es igen, liberalis is vagyok melle, de a liberalizmus nem azt jelenti, hogy mindent turjon el az ember.

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:29:28

@Jess G: A szakmam szerint amugy muszaki informatikus vagyok, 15 ev gyakorlattal, de nem voltam eleg magabiztos mkor kijottem es szallodaba mentem dolgozni. Ott ismertem meg sok embert. Egyszer tortent, hogy egy amcsi vendeg smink es mukoromugyileg bajba kerult en meg felajanlottam neki, hogy melo utan visszamegyek es megcsinalom. Nala volt a Knightbridgeben lako baratnoje aki allando vendegem lett utana, O batoritott. Igy lettem vallakozova.

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:31:13

@Mirjam2: Befejeztem veled a beszelgetest mert mint mondtam nem feltetelezem rolad, hogy ostoba vagy, de a mostani valaszod utan meggyoztel az ellenkezojerol. Koszonom a figyelmet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 14:31:24

@Rebarbaraa: "Azt mondta h a disznohus egyebkent is budos. Ebben meg igaza van" -van benne igazsag , bar ennek lehet genetikai oka is akar, ahogy par ember szappanosnak erzi a koriandert. semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_rovid_hir/hir/309

En sem eszem meg, iszonyat ize van.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:31:51

@tildy[UK]: ok, gondoltam, h nem ugy talaltad ki, de itt videken siman megoldom, h amig nem akarok, addig nem latok ilyen alakokat
mondom zsakba oltozott not is ha havonta egyet eszreveszek
szariba oltozott noket latok nap mint nap, par hazzal feljebb a szomszedom mindig abban van, mar banom h en anno szoknyasat varrattam nem nadragosat, akkor meg en is felvennem, mert az enyem is nagyon szep

2014.05.23. 14:31:54

@Jess G: valahogy megoldotta az emberiseg tobb ezer evig
Ugy, mint az intimbetetet

Hari Seldon 2 2014.05.23. 14:32:03

@Rebarbaraa:
"Tudod te azt, hogy ezek az arabok es jellemzoen a muslimok nem vagy csak alig hasznalnak toalett papirt? Minden haztartasban van ilyen kis amfora jellegu edeny es abban mossak meg a hatso feluket"

Bidére gondolsz? Az nálunk is van. Bár őszintén szólva, errefelé, akárhány lakást megnéztem amikor béreltünk azt hiszem mindegyikbe volt. Ha akartam volna sem tudtam volna olyat kivenni, amiben nincs.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:35:37

@charlieharper: en egyertelmuen arra tippelek, h nincs a sivatagban eloknek ilyen gondjuk a vizhiany miatt

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:36:12

@Hari Seldon 2: Nem, a bide tudom micsoda (wc kagylo jellegu es intim zuhany van rajta) Szo szerint ertettem az amfora jellegu (cserep vagy muanyag) edenyt. Kis kb 30cm magas ketfules edeny.

Hari Seldon 2 2014.05.23. 14:38:28

@Jess G:
Igen, otthon még megoldható wc papír nélkül, de ha máshol vagy? Mondjuk munkahelyen?

Mr Long 2014.05.23. 14:39:02

@charlieharper: De akkoriban nem mentek az allatok a ver szagara. Tudod, evolucio! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 14:39:17

@Jess G: Volt egy muslzim fonokom, kb 10edrangu emberkent kezelt. Meg itt az elso munkahelyemen. Ha no vagy, akkor kb "kuss a neved" .

Az en mentalitasommal ez nem osszegyeztetheto, alkalmazotti jogviszonyban meg foleg nem.

Nem, nem feleselek vissza, nem errol van szo, hanem arrol, hogy mennyire alaz meg, es fitogtatja valakia felsobbrenduseget.

Kollegaim kozt is van muszlim, veluk nincs problema. Es meg jopar muszlim ismerosom. De se Whitechappel , se akar Stratfordnal a piac nem az a terulet, ahola "kvalifikaltabbak" vannak, legalabbis latszolag.

2014.05.23. 14:40:30

@Hari Seldon 2: Oke, akkor elemezzuk: nekem az a szemelyes tapasztalatom, hogy az araboknak alapjaraton ugyanolyan testszaguk van mint a fehereknek, azaz szamomra 'semleges'. Plusz ezen felul szeretnek illatszereket hasznalni. Nem, nem csak 'megszoktam', ugyanis regen is rendszeres kontaktusban voltam arab emberekkel meg egyidejuleg masokkal, es soha nem tunt fel hogy az araboknak mas testszaguk lenne. Egyebkent meg ha veletlenul azt is gondolnam hogy az en szubjektiv ertekelesem szerint egy bizonyos nepcsoport 'budos', tutira nem irnam le igy, ebben a formaban egy nyilvanos forumon, kulonosen akkor nem ha ugyanazon a forumon panaszkodtam par napja masok rasszista megnyilvanulasairol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 14:44:58

@Rebarbaraa: hűűűű, nemár, tényleg, lehet létezni vécépapír nélkül? aszta!
nekem is sikerül már vagy 10 éve. nagyon praktikus kis dolog az a "bum gun".

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:46:13

@tildy[UK]: en nem kerdojelezem meg hogy altalaban igy viselkednek, csak 3 eve miota itt elek, nem volt meg szerencsem hozzajuk, nem is eroltetem
megjegyzem az utobbi 2 alkalommal BP kuton tankoltam, azt szurtem le h a szemelyzet arab ferfiakbol all
tobbet nem megyek, meg is irtam a BP-nek, ugyanis nem voltak kedvesek

andaluzkutya 2014.05.23. 14:46:25

@Mirjam2: még régebben hallottam, de lehet, hogy urban legend, hogy az ázsiaiak (kínai, japán, stb.) számára az európaiaknak van fura szaguk.
Az araboknál engem a tömény parfüm az, ami zavar, közelebbről nem szoktam őket szagolgatni :)
De a tömény parfüm máson is (nőkön is) zavar. Viszont errefelé jó eséllyel arab származású használ parfümöt nagyobb tételbem... Kivéve a bosnyák főorvost :) Ráadásul van egy iraki orvos, rajta pl. semmi "szokatlan" nincs, csak hogy teljes legyen a képzavar :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 14:46:59

@Mirjam2: Szerintem arra gondolt, hogy esetleg kevesebbszer tisztalkodnak?! Nem tudom.

Rebarbaraa 2014.05.23. 14:47:58

@Hari Seldon 2: Itt van egy cikk arrol, hogy mar 4 eve is problemasnak tartottak a szokasukat foleg a HNS-ben dolgozo orvosok es noverek eseteben es szablyoztak:
www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7576357/Muslim-staff-escape-NHS-hygiene-rule.html

Hari Seldon 2 2014.05.23. 14:49:46

@tildy[UK]:
Hát hozzánk nem hozzák az biztos.
Nem igazán feltűnő. Saját szememmel láttam, hogy amikor bölcsődébe vittem Johannát, a muzulmány kislány (aki az egyik gondozó volt) az utcán szépen kendőben mászkált, és ahogy belépett a kerítésen azonnal vette le! Francia állami közintézmény! Nincs kivétel.

Egyszer amikor Londonországban voltam, (ugye így hívják? :-) ) lutoni reptéren csadoros (vagy mit tudom én minek hívják? valami nagy pingvinnek nézett ki, az arca látható volt, de a többi része be volt takarva valami fekete köpenybe) nő volt az eladó. Ilyen itt gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:50:07

@andaluzkutya: errol a napokban olvastam egy cikket, h alapjaiban a husevo embernek budosebb szaga van mint a novenyevonek

andaluzkutya 2014.05.23. 14:52:21

@Jess G: én meg azt olvastam, hogy a növényevők kb. 10x annyi "gázt eresztenek", úgyhogy fifti-pifti :)

2014.05.23. 14:53:10

@tildy[UK]: Nem tudom mire gondolt, az biztos hogy errefele nagyon tisztak az emberek, legalabb annyit vagy tobbet tisztalkodnak mint az europaiak.

Hari Seldon 2 2014.05.23. 14:55:37

@Mirjam2:
OK. Én nem vagyok egy vadászkutya szaglású. Majd ha arab országban járok (terveim szerint egyébként soha, de nem látok a jövőbe) akkor majd szaglászom. De azt hiszem: nyáron (a melegben) mindenki izzad, és azért biztos büdös.

Na szépen eljutottunk Írországtól a fenékmosásig, és a testszagokig...

Csináltunk már ilyen ugrásokat OFF-on belül is?

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:56:16

@andaluzkutya: hat arrol nem szolt a cikk, h ki mennyit pukizik, viszont a testszagot nagyban befolyasolja h mit eszel

2014.05.23. 14:58:29

@andaluzkutya: Nyilvan minden nepcsoport szamara vannak olyan csoportok akiknek a testszaga mas es zavarja oket; en konkretan feketektol hallottam hogy zavarta oket a feher emberek szaga gyerekkorukban, de aztan megszoktak... Nyilvan ez egyeni dolog is. Az illatszerek hasznalata nagyon elterjedt az arab kulturaban, nekik az a furcsa hogy masok nem hasznalnak annyi illatszert mint ok. Teljesen egyeni dolog illetve megszokas kerdese hogy kinek mi a sok vagy keves illatszer.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 14:59:26

@andaluzkutya: de egyebkent az allatkertben az oroszlan is budosebb mint a gazellak, meg amennyire emlekszem a kutyam szaja is budosebb volt mint a nyulame, szoval sztem igaz a tetel, h aki hust eszik az budosebb mint a vega

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:00:26

@tildy[UK]: Itt van a szabalyozas arrol, hogy aki nem az angliai szabalyoknak megfeleloen tisztalkodik es nem hajlando felfedni a kezet konyok alatt az nem vehet reszt kozvetlenul egy beteg elletasaban sem. (a channel4 hozta le)

blogs.channel4.com/factcheck/did-nhs-scrap-washing-rules-for-muslim-staff/1828

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:01:06

@Hari Seldon 2:
Egyébként valahol értékelem is, hogy dolgozott valamit az a lutoni eladónő. Legalább nem lesz kiszolgáltatva (annyira) a férjének. A munka a muzulmán nőnek (is) önbecsülést ad.

(És amint betagozódik a társadalomba a muzulmán család, csökken a gyerekszám is. Hiszen ők boldogan akarnak élni, és nemnapról napra. Egyre inkább meggondolják a gyerekszámot is)

2014.05.23. 15:01:27

@Jess G: a kinaiak szerint budosek vagyunk. Tej es sajt termek parolog a borbol.

2014.05.23. 15:03:24

@Jess G: ne keverd, az oroszlan az elfogyasztott vertol bodos. Ott van mindig a pofajan (nem az intimbetetes)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 15:03:25

rájöttem, én is rasszista vagyok. szerintem a fehér emberek büdösebbek, mint a sárgák. mert a sárgák már hozzászoktak a meleghez, mi meg izzadunk többnyire 30-35 fok felett, mint a lovak.
aztán mi jut eszembe még? nekem eddig négy muzulmán pasi főnököm volt, és ebből három nagyon jó fej volt, egyikük elég furcsa és kemény, de végülis normális. akkor ez már statisztikailag jelentős minta ahhoz, hogy általánosítsak, hogy semmi baj nincs a muzulmán pasikkal mint főnökökkel.
hű, és muzulmán pasim is volt. de lehet, hogy csak miattam mosakodott.
a pszim is muzulmán, két év után tudtam meg róla, most rettegjek, hogy jelent-e az elmeállapotomról az Al-Qaedának?
bár ha belegondolok, muzulmán volt a hajókapitány is, aki elsüllyesztette a hajót, amin utaztam. biztos szabotázs volt! terrorakció 16 külföldi ellen!
bár talán a legutóbbi Air Asia repülésem pilótája nagyobb nyilvánosságot kapott volna egy hasonló akcióval, rettegtem is, amikor valahol a Csomolungma környékén valahol beköszönt, hogy Assalam aleikum.
ja, és később tán tudom csatolni a legutóbbi osztályomról a képet. szeretném tudni, ránézésre melyikükből lesz terrorista, mikor megnő.
salam mindenkinek, na akkor most elmentem elhozni a képeket az ejtőernyőzésről, annak örömére, hogy még mindig szakad az eső, megérkezett a monszun, éljen.

mayree 2014.05.23. 15:03:37

@Rebarbaraa:
Disznóöléskor segédkezni kellett régebben, hányni tudtam volna attól a szagtól amit éreztem ahogy fölé hajoltam a fölvágott tetemnek :)
Azonban ezt a rántott karajon nem érzem. Sem a szűzérmén, magyarosan. Ahagymás sült csülkön sem (jahaaj, az sztrapacskával...). De nem ám! Próbáltad már így is? :)

2014.05.23. 15:04:39

@Rebarbaraa: Huuuha, hat most elvesztette az eletem az ertelmet, nem eleg hogy nem allsz velem szoba tobbet, meg arra is rajottel hogy 'ostoba' vagyok! :)

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:04:53

@Rebarbaraa:
Na ideje volt, hogy a "hülye angolok, angol hülyék" (gyalog galopp) végre erősebben nyomják el a vallási szokásokat. Mindenki kövesse a téveszméjét otthon, de közintézményben ne lehessen.

2014.05.23. 15:06:09

Mikor jon mar Babette? Tukon ulok a reakciojaert

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:06:42

@mayree:
Addigra megszoktad!
Vagy: már délelőtt kiszagoltad a rossz szagokat belőle, délutánra már semmi nem maradt! :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 15:09:36

@mayree: en igen, prokoltben es rantott huson is megerzem, hogy disznoszagu es izu . A felvagottakon es a baconon viszont nem . Marmint van egy bizonyos iz es szag.

2014.05.23. 15:09:48

Szerintem a 7.keruletben lakok budosek
@Chang Yai: varj, mielott mesz ejtoernyozni/alpacat megfejni. Vettem himalayai sot. Rozsaszin. Jo valamire vagy csak jol nez ki?
Az is jo, ha a blog Martha Stewarta valaszol (a.k.a. Jess)

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:10:24

@charlieharper:
Milyen reakciót vársz?
Lehet, hogy nem tudok addig maradni, mert egyedül vagyok a gyerekekkel.

2014.05.23. 15:11:43

@Hari Seldon 2: valami egysoros, vicces

DieNanny CH 2014.05.23. 15:12:56

@Hari Seldon 2:

Én minden családomnál, mikor először beléptem a lakásba/házba, büdöset éreztem. Pontosabban, szokatlan, számomra kellemetlen szagot. Aztán néhány hét alatt megszoktam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 15:13:09

@Jess G: "algeriaban nottem fel reszben. Az eleg arab? Volt wc papir, na jo, a suvatagban nem"

"@charlieharper: az gaz mert ott lapulevel sincs :-)"

Vannak viszont mormoták. Nagyon kis cuki állatkák, rettenetesen puha es nedvszívó bundával. Kicsit kisebbek a közönséges üregi nyulaknál... több kell tehát belőlük, csak azert mondom! ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 15:13:22

Amugy en az embereket egyenileg szeretem nezni, nem csoportosan. Minden ember mas, de siman el tudom kepzelni, hogy pl. az azsiaiak jobban erzik a "tejsav szagot".En is megerzem magamon eleg hamar, ha izzadok ( ami 20 fok folott nekem mar siman beindul, tehat az itteni idojaras legalabb segit).

De csoportosan nezve, igen, overgroundon vagy buszon rogton erezheto , ha kozelkeletiek szallnak fel csoportosan.
Remelem nem serto , amit irok.

mayree 2014.05.23. 15:14:03

@tildy[UK]:
na de nem értem mi a baj ezzel. A disznónak disznó szaga/íze van, a marhának marha, a halnak hal, a vadnak vad, a tökömnek meg liliom. :D

Ami viszont tényleg büdös, az a ... nem is tudom, herélt öreg kan? de azt fel sem szolgálhatják pl. étteremben.

A Korán pedig -okosan- azért tiltja a malacot, mert abban a disznóhús nagyon hamar romlik. Na de most már van hűtőszekrény...

@Hari Seldon 2:
Utáltam is segédkezni elhiheted, pedig nekem csak cipelni kellett a boncolás során leesett darabokat :))

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:14:12

@mayree: Oszinten megmondva azota nem eszem meg a disznohust amiota kislanykoromban elkezdtem fozni tanulni anyutol.Anyu maniakusan tiszta,mindent tobbszor megmos, mielott hasznal valamit alaposan elmossa, sokat vagtunk disznot is de keptelen vagyok megszokni azt a szagot. Kesobb amikor a ferjemnek foztem disznohusbol etelt hat kepzelheted...Erdekes azonban, hogy a fustolt kolbaszt, fustolt szalonnat, bacont megeszem.

mayree 2014.05.23. 15:16:13

@Rebarbaraa:
Elhiszem... anyámnak 18 éves korában megakadt egy szálka a torkán, és élete végéig képtelen volt megenni a halászlét. Főzni főzött, de megkóstolni is a szomszédasszonyt hívta át ha nem volt otthon senki akkor.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 15:16:27

@mayree: igen a koriandernek is koriander ize es szaga van, megis kopom kifele. :) Egyszeruen szappanizu nekem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 15:17:03

@Rebarbaraa: te, te nem vagy veletlen az ikertesom?:D

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:20:02

@mayree:
"A Korán pedig -okosan- azért tiltja a malacot, mert abban a disznóhús nagyon hamar romlik. Na de most már van hűtőszekrény... "
Ezt azt hiszem a zsidóktól vették át.

mayree 2014.05.23. 15:21:17

@tildy[UK]:
Az érdekes dolog nálam is, a levelét meg nem enném, ha megérzem a számban öklendezek, viszont a magot curryben imádom :)

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:21:55

@Mirjam2: Hagyd mar abba Mirjam:) En legalabb annyira ostoba csaj vagyok, mint te. A velemenyunk kulonbozhet de tiszteletben tartom a tiedet, nem akarok veled vitazni vagy rosszban lenni. Es nem azert mert ne tudnalak kisujjal padlora kuldeni pedig dehogynem, siman, az erveimmel hanem mert nem akarom megtenni. Inkabb neked is ahogy Pinknek, kezet nyujtok es remelem a virtualisan megfogott kezemet nem hasznalod ki a masik kezeddel valo pofancsapasra. Szoval?

DieNanny CH 2014.05.23. 15:23:17

@Jess G:

Ez igaz!
Középiskolai barátnőm, aki Krisna-hívő úgy 10 éve, eljött 6 éve az osztálytalálkozónkra, és nagyon kellemes, fogalmam sincs, milyen, de jó illata volt. (Nem parfüm!) Merthogy vegetáriánus.

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:23:44

@tildy[UK]: Nem tudom:) lehet, vagy csak hasonlitunk:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 15:24:27

@Chang Yai:

Sikerült Kubában egyes afrikai négerekkel jó kapcsolatba kerülni, olyan szinten jóba, hogy meg lehetett vitatni rasszista kérdéseket is szabadon.

Megbeszéltük azt is kinek milyen szaga van. Sokat meséltek, hogy a fehér embereknek iszonyatos szaguk van, alapból mint valami romlásnak indult gyümölcs, ha meg meg is izzad, akkor teljesen elrothadt gyümölcs. Az egyik haver szerint a romlott káposzta áll legközelebb az fehérszaghoz.

S ami érdekes: állították,hogy az amerikai négereknek fehérszaguk van, enyhébb a fehérekénél, de ugyanaz a bűz. A rabságban elkapták a tulajdonosaik szagát, elkezdtek fehér kajákat zabálni, ez volt a magyarázat.

mayree 2014.05.23. 15:24:35

@Hari Seldon 2:
Meglehet, de az ok ugyanaz. (persze másként magyarázzák :))

DieNanny CH 2014.05.23. 15:27:29

@mayree:

Nekem a nagymamámnak kellett segíteni bélmosásnál... Az a szag!!! Pedig mínuszban csináltuk a szabadban. Undorító volt. Viszont a valódi beles dolgok jobbak, mint a műbelesek...

DieNanny CH 2014.05.23. 15:28:26

@charlieharper:

... Fürdik a yogobellában...

2014.05.23. 15:28:39

@tildy[UK]: Nem kotekedesbol, de honnan tudod egy csoportrol a buszon hogy kozel-keletiek? Pl. sokszor emlegeted az 'arabokat' Whitechapelen, mikozben ott fokent (persze nem kizarolag) bangladeshiek laknak. A kozel-keletiek atlagban tobb parfumot hasznalnak mint masok, igy arrol esetleg fel lehetne oket ismerni. Ami a bangladeshieket es mas del-azsiaiakat illeti: azt mar jobban el tudom kepzelni hogy oket 'budosnek' erzed, mivel tobbnyire jellegzetes fuszereket hasznalnak fozeshez es a szagot sokszor lehet a ruhajukon / hajukon erezni (persze ez nem mindenkinel van igy, de elofordul). Ezzel nekem is vigyaznom kell, mivel en is ugyanazokat a fuszereket hasznalom es ha nem figyelek oda, az en ruhaimnak / hajamnak is jellegzetes 'paki' szaga van... Ennyit a genetikai elemrol :).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 15:30:12

@Hari Seldon 2:

Nem hiszem, vannak különbségek a zsidó és az iszlám étkezési szabályok között.

Pl. alkohol: zsidóban lehet, iszlámban nem.
Vagy tengeri nem-hal típusú állatok: zsidó tiltja, iszlám nem.

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:31:41

@DieNanny [SZ,CH]: Nem csak az etelnek, italnak van nagy szerepe a test szagaban hanem a magunkra kent kremek, testapolok, parfumoknek is de akkeppen, hogy az izzadsaggal keveredve felszivodnak a borben majd ujra kiizzadjak. En pl sosem birtam megerteni, hogy hanyan vannak olyanok akik izzadnak (oke mindenki izzad es olykor kellemetlen szag) de ezt megprobalja parfummel elrejteni. Na a ketto komboja iszonyatos. Vannak nagyon jo puderes izzadasgatlok amiket pl honaljra kell hasznalni, en is hasznalom (mindamellett, hogy szortelenitem) es ez a melegtol fuggoen 4-6 orara teljesen szarazza teszi a honaljamat. Olyannyira, hogy zuhanyzasnal pl a sima viz elsore lepereg rola. Csak eros tusfurdos lemosassal lehet eltavolitani.

Kaksi Kapitány 2014.05.23. 15:31:58

@mayree: Igen milyen fura tenyleg :/

Bizony leteznek olyan emberek akik nem olyan aszok mint te, es nekik szamon kell tartaniuk a kiadasaikat.

2014.05.23. 15:32:58

@Rebarbaraa: Nem, nem, nem! Inkabb kuldj a padlora!! Nem latod hogy unatkozom?? Halljuk az erveidet, miert rasszista azt mondani hogy 'budos neger', de nem azt hogy 'budos arab' (az nem erv hogy a te pasid fekete).

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:35:57

@Mirjam2: Inkabb most beteszlek szuresbe. Es ahogy a gyerekemnek mondanam: allj a sarokba es gondolkodj el a faszsagaidon. (ujra megjegyzem: nem budos arabot mondtam te ostoba nember hanem budos arab ferfit)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 15:42:09

Gyors korkerdes a pasikhoz, miben szeretnetek vegignizni a Mirjam vs. Rebarbara birkozast? Iszapban vagy olajban? :)

2014.05.23. 15:43:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: en Babettet varom, hozza fogja adni a magaet. Valaki telefonaljon Pecsre, hogy jojjon mar.

DieNanny CH 2014.05.23. 15:44:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Te kis szenya! Készíted a rágcsát meg a sört, mi?

2014.05.23. 15:46:47

@DieNanny [SZ,CH]: a kecskek ott vannak, nem?
@Mirjam2: kapsz 2 perc szunetet, utana visszalokunk a ringbe

Rebarbaraa 2014.05.23. 15:48:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ne nagyon keszulj semmire:) Meltosagomon alulinak ereznem bantani egy gyengebbet:) Amugy erg birom a fejet csak most hagyjon beken a faszsagaival. Ma rossz napra ebredt azt hiszem:)

2014.05.23. 15:55:48

@charlieharper:

Megint meccs van? Eredmény?

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:55:59

@maxval a gondolkodó birca:
Ettől még simán lehet, hogy például a disznóhús evést a zsidóktól vették át.
Igaz a zsidók (mármint a hívők) nem ehetnek a tengeri gyümölcsöket, vagy egy részét, ha jól tudom.
És a keresztények nem nagyon vették át a zsidó étkezési szokásokat. (Ennyi maradt a régi görög római világból)
Ettől függetlenül Mohamed eljutott Szíriába is a karavánokkal, és kapcsolatban volt a Medinai zsidó törzsekkel is, és miután elkapta az epilepszia a barlangban, ezeket a szokásokat is bevette a vallása elemei közé.

Evain 2014.05.23. 15:56:02

@tildy[UK]: na a korianderrel spec én is így vagyok, ha receptben látom, automatice cserélem le petrezselyemre. :)

Nekem a kecskehúsnak van elviselhetetlen szaga, meg a nem jól előkészített birkának. :(

Jó, a kecskét azért utáltam meg, mert egyszer egy buliban bográcsos kecskepöri volt, és sajnos a (khm) nem túl mértéktartó italozás hatására pár órával később kevésbé guszta formában láttam viszont, de ez meg az én bajom. :D :D:D

Hari Seldon 2 2014.05.23. 15:58:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
van olyan is hogy olajos birkózás?
(azt hiszem iszaposat már láttam)
Kicsit le vagyok maradva az ilyen témában...

poggY 2014.05.23. 16:00:33

Igazabol az az erdekes, hogy te nem tudod megerteni hogy kijelenteni hogy az arab ferfiak budosek agresszivak etc kategorikusan az rasszizmus

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 16:00:54

@Hari Seldon 2:

A kereszténység szakított minden zsidó étkezési szokással még az elején, a Bibliában is le van írva ennek a története.

Maradt 3 dolog, melyet JAVASOLT nem enni, de ez is csak javaslat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 16:03:56

@Hari Seldon 2:

Ősi török sport.

Bár leginkább férfiak csinálják.

A legjobbaknak honlapjuk is van: www.bashpelivanns.com/

Női verzióban csak a wam-fetisisztáknál láttam ezt, de ott meg nem csak olaj, hanem szinte bármi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.23. 16:03:56

@Mirjam2: Meglehet. Sot biztosan igazan van.

Viszont a westfieldben a parfumarus es a kornyeken maszkalo es oda betero emberek mindig tulsagosan illatoznak, otthon pacsuliszagnak mondtak, de hat jo, oda az megy be, aki ki akarja probalni. De a pacsuliszag nekem regen is budos volt, most is az. Husveti kolni elbujhat mellette.

@Rebarbaraa:

Mondanad a nevet, mert nekem eddig nem nagyon valt eb semmi. meg a sudorica sem.

Evain 2014.05.23. 16:04:32

@Hari Seldon 2: hogyne lenne. :) Látványra kábé egy fokkal esztétikusabb (nem sárosak a csajok, csak fényesek). :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 16:04:36

@charlieharper: Az! Ilyen pankrátor biró szerepben tudom elképzelni. Felváltva adogatja a székeket es a vázákat az ellenfelek kezébe. :D

@Mirjam2: Rád számoljunk? :)

@Rebarbaraa: Ebből így nem lesz technikai K.O. :)

@DieNanny [SZ,CH]: Most mit csináljak? Személyimben a születési helyhez Degec van beírva. :)

2014.05.23. 16:05:03

@Rebarbaraa:

"Es nem azert mert ne tudnalak kisujjal padlora kuldeni pedig dehogynem, siman, az erveimmel hanem mert nem akarom megtenni"

Kár, mert engem tök érdekelne, hogy nézeted szerint van-e különbség az alábbi 4 kijelentés között, és ha van, akkor mi:
- az arab férfiak büdösek
- a fehér nők dagadtak
- a szőke nők ostobák
- a fekete férfiak nemi betegségeket terjesztenek

Köszi előre.

blackhairlady 2014.05.23. 16:05:33

@Kövérmadár [swe]: Gratulalok, es tovabbi sok sikert kivanok! :)

mayree 2014.05.23. 16:06:42

@Evain:
Az nem a birka hanem a faggyú :)
Itt az arab birkáknak nem farkuk van hanem egy faggyúgyüjtő akármi. Szinte nem tudod megkülönböztetni a marháról, ha jól készítik?

Kitetted? meglehet azt mégegyszer enni :D

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:08:39

@mayree:
Jó, te nem számítasz, mert eleve az olajszakmában utazol...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.23. 16:09:09

@Hari Seldon 2:

Egy elmélet szerint Mohamed zsidó volt, zsidókeresztény ebionita, onnan vette át az alapokat.

Az ebioniták egy I. századi eretnekség, mely keresztény eredetű, etnikailag zsidó, később az I. sz. végén az Arab-félszigetre költöztek.

De ha ez nem is bizonyítható, az bizonyított tény, hogy az első iszlám vallástudós Mohamed egy közeli társa, egy volt rabbi volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 16:09:38

@Hari Seldon 2: Finoman jelzem neked, hogy amúgy vannak erotikus tartalmak is az interneten, tessék tájékozódni! Nem, amúgy hazudtam... Csak erotikus tartalom van az interneten! :DDDD

@mayree: Szuper! :)

Rebarbaraa 2014.05.23. 16:12:58

@tildy[UK]: Superdrugban szoktam venni, Michum Advanced Control a neve. Zold-ezust doboz. Szinte teljesen a Secret amit otthon is lehet kapni de itt nem talaltam. Van aloe-s es sima is. Nagyon kellemes, semleges es diszkret illata van. De csak akkor erzed ha kozvetlen beleszagolsz. Ez az alap nalam, ehhez jon a parfum. Amit inkabb ruhara szoktam fujni es nagyon keveset a boromre. Azt is inkabb tarko tajra es csuklora. A nyak bore (legalabbis az enyem) nagyon erzekeny, kipattoghat, kipirosodhat.

Rebarbaraa 2014.05.23. 16:13:41

@tildy[UK]: Bocs elirtam, Mitchum Advanced Control

2014.05.23. 16:16:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @charlieharper: Szoljatok, ha jon a Babette vagy valaki mas, keszen allok a masodik korre! Olaj van!! Esetleg valami kombinalt olaj-homok birkozasrol is lehet szo.

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:18:29

@maxval a gondolkodó birca:
OK. De ettől még az étkezési szokások (akárcsak egy része) simán lehetett átvett.

Evain 2014.05.23. 16:19:46

@mayree: hátizé, nem vagyok én kutya. :D

A birkára meg azért írtam, hogy ha nincs jól előkészítve. Nem elkészítve, elŐkészítve. :) Pedig egy jó kis pácolt birkaborda grillen, ommnomnom. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:20:00

@charlieharper: nemtom, mi lehet, itt rendes só van az étteremben, de a Himalája maga odébb van 30 kilométerrel, ez lehet az oka.

blackhairlady 2014.05.23. 16:20:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Akkor en szurkolok neked, hogy felvegyenek, tenyleg kivancsi vagyok, hogy dolgozott-e valaha is ott az illeto:)
Addig peig jol kell viselkednunk, hogy HA meg ne szuntesse a blogot, mert akkor sosem tudjuk meg:DDD

**mimi** 2014.05.23. 16:20:56

mindjárt beszarok...milyen téma megy ma .))))))))

Evain 2014.05.23. 16:21:06

Jah, Zoleenak üzenem, hogy micsoda szivárvány pisztrángról maradt le, még a férjem is azt mondta, hogy megtanultam halat sütni. :D:D:D

blackhairlady 2014.05.23. 16:22:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egyertelmuen aldas, szerintem nagyon jo fej vagy:) Csak egy kicsit valtoztass a kulturalis ertekeiden, es kezdjen el tetszeni az amerikai epiteszet, tortenelem, stb... is:DDD

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:26:42

@**mimi**:
Igen, pontosan olyan. Illetve olyan téma IS volt ma.

Rebarbaraa 2014.05.23. 16:27:07

@Th's child: Persze, hogy van, a negy kerdesbol harom a betuvel kezodik, egy pedig az-al. Tovabba a 4 kerdesbol ketto nokre, masik ketto pedig ferfiakra vonatkozik. Valamint az, hogy a negy kerdesbol harom sztereotipia, egy pedig tapasztalat alapjan szurheto le. De tovabbmegyek, negy kerdesbol haromra csak alapos kutatas utan kaphatsz valaszt, mig az egyikhez csak az ORRODAT kell hasznalnod ha elmegy melletted 5 arab ferfi akik mert no vagy, ugy mennek el melletted, hogy kozben korbevesznek minden oldalrol a belvaros kellos kozepen ugy, hogy ki sem tudod oket kerulni pedig meg csak nem is miniszoknyas tulsminkelt kacerkodo no vagy, csak egy no.
Vagy amikor kijossz egy kavezobol es elalljak az utadat, hogy fizetnek ha visszamesz veluk. Es meg sorolhatnam. Ez a kulonbseg a tealtalad leirt sztereotipiak es a valosag kozott: a szaglas. A testkozelbol megtapasztalt szaglas.
Remelem tobb ostoba kerdessel nem zaklatsz mara.
Koszontem
Kovetkezo?

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:28:10

@Chang Yai:
Nagyon jópofa, ahogy lazán leírod, hogy itt van ez a kis izé, a Himalája a kert végében! :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 16:31:03

@blackhair-lady: "Addig peig jol kell viselkednunk, hogy HA meg ne szuntesse a blogot, mert akkor sosem tudjuk meg:DDD"

Ne viccelj, ha már ennyi energiát ölök a dologba, akkor az a legkevesebb, hogy a végén csinálunk belőle egy egész estés, különkiadásos CSI: Norge epizódot.
Az lesz az alcíme, hogy "A kovászos uborkás platform".

DieNanny CH 2014.05.23. 16:31:07

@mayree:

Hogy hasonlít a marhára, az igaz.
Nagynéném nem szereti a birkapörköltet. Anyukám egyszer egy családi buliban azt csinált, de valahogy nem került szóba, pörkölt-pörkölt, mindenki leült, azt ette. 1 óra múlva jön be nagybátyám a konyhába: Van még birkapörkölt? - Mielőtt anyukám válaszolhatott volna, nagynéném csodálkozva: Volt birkapörkölt?? - Erre anyukám: Igen, abból ettél egy púpozott tányérral!
Nagynéném mondta, azt hitte, marhapörkölt. Pedig ő aztán megismeri a húsokat, mert neveltek is állatokat, meg vágtak is.
Énrólam nem mondható el ugyanez. Mindenfajta húst megeszek, nem igazán gondolkodom az állaton. Néha elmélázok hangosan a disznótoron: Ha elképzelem, hogy ez a darab hús 6 órája még élt...! (Na, ilyenkor érzékenyebb lelkületű asztaltársaim igen szúrós szemmel néznek... Mert ők valóban elképzelik...)

tanato 2014.05.23. 16:31:54

@andaluzkutya: Testszagok:Én soha semmilyen éltérő testszagot nem éreztem más kontinensről jövökről,akár 30 fok kánikulában akár mínusz 20-ban.A kollégiumban 6 évig laktam egy kis szűk szobában negyedmagammal anno.Felsorolom milyen nemzetiségű srácokkal voltam abban a szoros légtérben.Jemeni,szíriai,etiópiai,perui,palesztin,szudáni,bangladeshi,észak koreai,jordániai örmény,nigériai.Szóval ilyen nemzetiségűekkel a röpke 6 év alatt.Soha semmilyen külön szagot nem éreztem.

DieNanny CH 2014.05.23. 16:32:42

@Mirjam2:

Paradicsomra nem gondoltál? Az még jót is tesz a bőrnek...

Evain 2014.05.23. 16:32:47

@Hari Seldon 2: a múltkor panaszkodott is, hogy a pára miatt nem látja reggel. :) Én emlékszem! :)

@Chang Yai: írj még olyan napi panaszártadatot mint a múltkor! Az nekem nagyon bejött. :D

**mimi** 2014.05.23. 16:32:52

@Hari Seldon 2:
sajnos nem volt időm az összes kommentet végig olvasni, úgy látszik pont ABBA a témakörbe futottam bele...elnézést ha bántó voltam.

blackhairlady 2014.05.23. 16:34:34

@Kövérmadár [swe]: En most fogom kerelmezni az amerikai allampolgarsagot, miutan visszajottem Magyarorszagrol. Mar tavaly megtehettem volna, mert 3 ev utan lehet, de nem akartam. Viszont a mult heten nem tudtam szavazni az iskolakorzet valasztason, es akkor eldontottem, hogy itt az ideje. Szoval kovetem Hagymat, es naponta leirom, hogy allampolgar leszek:))))))))))))))

Evain 2014.05.23. 16:36:04

@DieNanny [SZ,CH]: Erről jutott eszembe, múltkor étterembe voltunk a férjemmel, és mivel ilyen nagyon ritkán következik be, langusztát rendeltem. Jóízűen elfogyaszottam, ám mikor kifelé mentünk az étteremből, akkor fedeztem fel egy akváriumot, benne összegumizott ollójú langusztákkal. Ott csápoltak ezerrel, én meg végiggondoltam, hogy az imént elfogyaszott vacsorám érkezésünkkor dettó ott csápolt. Hát biztos nem voltam jó passzban, mert teljesen elszomorodtam a gondolatra. :(

blackhairlady 2014.05.23. 16:36:57

Nagyon tetszett a poszt, nagyon sok szerencset kivnok a posztolonak barhova is vesse a sors (vagy a repulo/vonat/auto/ busz, nem kivanatak torlendok)!

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:37:17

@tanato:
"A kollégiumban 6 évig laktam egy kis szűk szobában negyedmagammal anno."
Lehet, hogy akkor kihaltak a szaglósejtjeid? :-)
Attól kezdve meg már tényleg nem számít ki megy el melletted?

Mr Long 2014.05.23. 16:37:50

@mayree: " A Korán pedig -okosan- azért tiltja a malacot, mert abban a disznóhús nagyon hamar romlik. Na de most már van hűtőszekrény..."
Es milyen cimen adjak ki ujbol? Koran v2.0 ?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:38:25

@Hari Seldon 2: merem remélni, hogy ott van, és a mai nagy eső után holnap végre látszani is fog!! mert még mindig nem láttam azokat a bizonyos hóval fedett 6-7-8 ezreseket, csak a "kicsiket" itt közelebb. és mivel én nem mászok, nekem nem játszik a "ha a hegy nem megy Mohamedhez..." kitétel.

Mr Long 2014.05.23. 16:39:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: " miben szeretnetek vegignizni" Marmint, hogy ok legyenek a hpmokban. En a ruhamban.

Hari Seldon 2 2014.05.23. 16:41:38

@**mimi**:
Dehogy voltál!
Ma szerintem mindenkinek ilyen "lökött" napja van.
Rebarbaraa meg Mirjam iszap vagy olaj birkózik.
Azt hiszem még nem zárult le a szavazás.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:42:41

@Evain: én is voltam ilyen étteremben, hogy kértem halat, erre mutatnak, hogy válasszak, melyiket. de én egy ilyen kétszínű alak vagyok, mert ha már halott az a hal amúgy is, akkor megeszem, de hogy én mutassak rá, hogy most ezt öljék meg, na ilyet nem. pedig egyébként pecáztam is már, és ott is megettük ebédre a fogást, de valahogy az is más. nem tudom, miért.

ma nem tudok panaszkodni, csak a kurva szúnyogokkal van a bajom, ja meg áram sincsen, és lemerül nemsokára a laptop. (nagyon helyesen vannak a prioritások a guesthouseban, a backup napelekről vagy generátorról csak a lámpák fele meg a wifi működik, más nem :-) )

tanato 2014.05.23. 16:43:16

@Mirjam2: @DieNanny [SZ,CH]: www.youtube.com/watch?v=Tca4arfYdtA

Itt van az egyik kedvenc birkasütős videóm éppen Saudiból.Én nagy kedvelője vagyok a különböző birkából készült ételeknek.Tegnap is pl. Pesten voltam hivatalos ügyben utána beültem egy indiai étterembe ettem egy jó lamb biriany-t,Mirjam biztos tudja mi az./Rizses birkahús,méregerős fűszerekkel/

Mr Long 2014.05.23. 16:44:37

@mayree: Az a vastag fekete olaj? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:46:16

@tanato: biztos ugyanazt a menzakaját ették ők is, mint te :-)

nekem egyetlen "etnikai jellegű" emberszag kavarta meg a gyomromat mostanság, amire emlékszem, a tamil (indiai) tanítványok egy része szokta a haját kenni valami olajjal, na az olyan szörnyű, hogy diákok közül páran is elkezdtek nyavalyogni, hogy nem akarnak X.Y mellett ülni. Mirjam biztos tudja, mi lehet, én nem tudtam beazonosítani.

2014.05.23. 16:47:34

@tildy[UK]: Westfieldbe elvbol nem jarok / jartam, igy nem tudok nyilatkozni :). Meg tudom erteni hogy sok embert idegesit az eros parfum-szag.

2014.05.23. 16:49:29

@Mirjam2: setalj ki a ahzbol az elso sarokig, kezdj el furni. Lesz olajad, nem? Egesz Szaudi alatt oljmezo van vagy mi

2014.05.23. 16:49:58

@tanato: En vegan vagyok, ugyhogy inkabb a zoldseges biryanira szavazok, de azert koszi :)

**mimi** 2014.05.23. 16:51:06

@Hari Seldon 2:
olvastam már azt is.....:)
ma itt dög meleg van, berobbant a nyár, érthető ha érzékenyebbek vagyunk...
de ott a Ködös Albionban?

mayree 2014.05.23. 16:52:56

@Mr Long:
Ötletem lenne :)
Mivel ezek nem zsinatolnak, sosem fognak egy jó kis csülköt pékné módra benyomni. Megszívták. Mert írva vagyon.
(És most jönne néhány jelzős szerkezet, de minek? :))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:54:07

@Mirjam2: szerintem nem, azt megismerném, bár ki tudja, a hajom milyen átalakulásba fog, mert elég karakteres szaga van alapból. valami olyasmi szag, ami hindu templomokban is megvan.
de most nem tudom jobban megfogni, mert túl régi emlék.

mayree 2014.05.23. 16:54:19

@Mr Long:
Inkább argánolaj... és tőlem vegyék :D

2014.05.23. 16:54:27

@Mr Long: azom pont nincs. Marmint pattanas es senkinek sem a csaladbol

2014.05.23. 16:55:04

@Chang Yai: az a fejfajditos tomeny fustoloszag?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 16:55:26

@mayree: minden meleg test büdös belülről. én ezért is nem tudom őket pucolni, meg kell várnom, míg kihűl.

mayree 2014.05.23. 16:56:12

@**mimi**:
Kedvenc együttesem volt :)

2014.05.23. 16:56:29

@Chang Yai: @charlieharper: A rozsaszin 'himalayan' so nagyon nepszeru Angliaban bioboltokba jaro emberek koreben... En teljesen normalis sokent hasznaltam, fozeshez stb. Nem vettem eszre semmi kulonbseget a rozsaszin meg az 'atlagos' so kozott, kiveve persze arban, illetve a rozsaszin nagyon jol nezett ki a konyhaban, nekem mar ezert megerte.

mayree 2014.05.23. 16:57:31

@Mirjam2:
Baromi kénes a himalaya só, nem?

tanato 2014.05.23. 16:57:41

@Chang Yai: Igen közös konyhán voltunk,de azért mind főzött időnként a kollégiumi konyhán speciális hazai ételt,végigkóstolgattam persze én is mind.Az alapanyagok persze magyarországiak voltak,de a fűszereket otthonról kapták.Voltak időnként a folyosón olyan szagok mintha nem is Mo.-on lettünk volna.meg időnként kaptak a fiúk pl. Szíriából hatalmas lepénykenyeret,mézédes , magyar gyomornak már csömör édességeket, a koreaiak meg szárított füstölt halat,eredeti koreai rizst stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 16:57:52

@charlieharper: mire, édesem?:)

inkább azt mondjátok meg, a linkedinen szokás, hogy ismeretlenek jelölnek be, vagy csak én vagyok ilyen "szerencsés"?

blackhairlady 2014.05.23. 16:58:06

@tildy[UK]: Szerintem nem. Te egesz mas vagy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 16:59:44

@Mirjam2: na ennek kénytelen leszek utánakérdezni, még nem láttam/ hallottam róla. illetve annyi jut eszembe, hogy tudom, a tibetiek sóval kereskedtek, járkáltak át a hegyeken, illetve a hágókon, amíg itt az okosok ki nem találták, hogy itt most külön országok vannak és tilos összevissza mászkálni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 16:59:59

@blackhair-lady:
Mindenképpen! :)

Még mindig nem ismerik el a többes állampolgárságot az USA-ban?

tanato 2014.05.23. 17:00:54

@Mirjam2: Mondjuk a vega ételeknek én is híve vagyok,legutóbb ettem szintén egy indiai-ban nyársra fűzött sült indiai sajtfalatkákat tandoori módra,nagyon felséges ízű volt.

2014.05.23. 17:00:57

@Chang Yai: Hat nem tudom, eleg hindu templomban voltam mar eletemben, tobbek kozott Tamil Naduban is rengetegben, de jellegzetes szagu olajat nem vettem eszre, nyilvan van fustolo-szag de az mas. Lehet hogy megis kokuszolaj lesz. Annak nagyon tomeny szaga tud lenni, pl. en kimondottan imadok minden kokuszosat es fozok is kokuszolajjal, de van egy del-afrikai kolleganom aki rengeteg kokuszolajat hasznal a hajara es az a szag meg engem is kikeszit reggelente, tenyleg nagyon tomeny.

2014.05.23. 17:02:33

@tanato: Igen, vegetarianus etelekben az indiai konyha nagyon jo. Csak aztan vigyazni kell a fuszer-szaggal :).

mayree 2014.05.23. 17:03:11

@Babette (eper vagyok a jogobellában):

Újabban igen... szerintem azzal akarják "erősíteni" a saját portfóliójukat hogy milyen kvalitású ismerőseik vannak, illetve hogy azok révén esetleg munkához jutnak. Legalábbis az én tapasztalatom ez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.23. 17:03:26

@tanato: hű, ezért irigykedek, nálunk a suliban csak évente egyszer csapunk egy ilyen nagy etnikai kajafesztivált, de akkor hülyére ettem magam + csomagoltak nekem másnapra.
abszolút nem vagyok egy nagy ínyenc, de szeretem a változatosságot :-)

Mirjam - simán lehet, hogy kókuszolaj, tényleg nem tudom felidézni már rendesen. én is azzal szoktam főzni egyébként, meg masszázshoz is jó :-)

**mimi** 2014.05.23. 17:07:36

@mayree:
még szép :)))))

megsúgom a Mamma Mia meg az egyik kedvenc filmem....tényleg öregszem :)

2014.05.23. 17:08:09

@Babette (eper vagyok a jogobellában): LinkedIn-en teljesen normalis hogy ismeretlenek jelolnek be, pl. fejvadaszok akik a tiedhez hasonlo allasokra keresnek embereket, vagy allaskeresok, akik a tiedhez hasonlo allast szeretnenek es bele akarnak kerulni a kapcsolat-rendszeredbe. Meg mindenfele mas okbol is (pl. tobb 'kapcsolatot' akar valaki a profiljan, ez olyan mint a 'baratok' gyujtese Facebook-on).

tanato 2014.05.23. 17:09:44

@Chang Yai: Igen szinte minden héten volt valami külföldi kaja kóstoló,persze én is vittem otthonról mindig a magyaros ételeket a disznótorostól kezdve a sült tökig meg a magyar süteményekig.nagy keletjük volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 17:12:56

@tanato:
Képzeld milyen jó lett volna sültkolbásszal! :)

Mr Long 2014.05.23. 17:13:01

@mayree: teged is bejeloljunk? :D

2014.05.23. 17:13:31

@Babette (eper vagyok a jogobellában): most vegre laton az avatarod fotojat. Rossz fenybol fotoztad (mar amennyire ertek hozza). Mekkora fulei vannak!

tanato 2014.05.23. 17:17:26

@Kövérmadár [swe]: Ettük a sült kolbászt is sokszor,volt hogy pogácsával mert a kenyerünk elfogyott.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 17:19:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ne haragudj, de epp ettem, es most ezt kellett olvasnom, basszus, legorgeteg a budos arab faszikra, upsz, ez se jobb, akkor a husevo ember izzadt szagara, legjobb
mar nem vok ehes

mayree 2014.05.23. 17:22:40

@**mimi**:
Ja, azon bőgtem is! Remélem nincsenek itt nők :)

mayree 2014.05.23. 17:23:13

@Mr Long:
Ha nem tartatok tőlem :)

tanato 2014.05.23. 17:23:15

@Mirjam2: Na fúszerszag az volt bőven.

2014.05.23. 17:28:10

@Rebarbaraa:

Igen, hát, bűbájos válasz, és gondoltam, hogy szerinted ez a különbség.

Persze az igazság az, minden sztereotípiának van tapasztalati alapja (különösen természetesen a szőke nősnek)... de nem akarom magam nagyon megkeverni, tök nehéz így is tartani a lépést.

DieNanny CH 2014.05.23. 17:29:22

@tanato:

Te hova jártál egyetemre és mikor, mert a fogorvosom Szíriai származású és '84-ben kezdett a Sotén.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 17:31:06

@charlieharper: @Mirjam2: ha ez a pasi fejvadász, istenuccse visszajelölöm, hátha kínál nekem egy állást massachusettsben
(hm, beegees:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 17:32:16

@mayree: na, de ha semmi azonosság nincs? meg egy amerikai velem erősítene?
azért az szép:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 17:33:21

@charlieharper: nem értesz hozzá, elárulom, mire gondolt a költő: napfényes megvilágítás hátulról. egyébként nagyban kurbajó a kép.

2014.05.23. 17:36:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egy nagyon kedves baratom a Statoil-nal executive geologiai fronton. Dolgozott Stavangerben, most Osloban. Nem kellene neked mar most ott elned es a praktikumot a Statoilnal vegezni? Mar ha ez lehetseges...

tanato 2014.05.23. 17:41:50

@DieNanny [SZ,CH]: Én akkor már végeztem 77-83 között jártam Szegeden

mayree 2014.05.23. 17:42:08

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Hát nem tudom, több oka is lehet ezen túl ugye... ha nem robot, akkor valami alapján rád klikkel, de ha nem tudja az email címed és nincs közös cég akkor nem szokta hagyni a rendszer hogy küldjön valamit is. Ezt viszont nem veszi figyelembe akkor, amikor maga a rendszer ajánlgat ismerősöket.

(engem csak olajiparból keresnek, szóval semmi gyanús)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 17:45:08

@cougarcat: "Nem kellene neked mar most ott elned es a praktikumot a Statoilnal vegezni? Mar ha ez lehetseges..."

Ohh, hidd el, ha megoldható lenne már régen Norvégiában lennék. :P
Mindenesetre az a tervem, hogy a diplomamunkámat (ami olyan 1.5-2 év múlva lesz esedékes) már náluk szeretném írni. :)

**mimi** 2014.05.23. 17:47:12

@mayree:
ááááádehogy:)))))))
egy darab se :)

2014.05.23. 17:49:34

@mayree: Fogalmam sincs :(. Azt tudom hogy tok jol nez ki a rozsaszin so az angol bioboltokban kaphato csomagolasban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 17:49:41

@Mr Long: Jellegzetes Mr. Long-os válasz volt. :)

2014.05.23. 17:49:42

Tetszett a poszt - nem a posztiro hibaja, hogy Irorszag ilyen vagy olyan. A valsag kitorese utan olvastuk hogy Irorszagban uj bevasarlo kozpontok allnak uresen - ezt nehez volt elkepzelni de az iras alapjan jobban sikerul.

Bar en csak kibic vagyok, szerintem sem fog a UK kilepni az EU-bol, legalabbis nem erzelmi alapon es a gazdasagi okok ehhez egyelore meg nincsenek meg. A UK most ket fronton nyomulhat gazdasagilag, az EU fele, es az USA (angolszaszok) fele, es szerintem hulyeseg lenne barmelyiket feladni. Miert kellene ez vagy az - ennek gazdasagi szempontbol semmi ertelme.

A UK bevandorlokra egy dolog jelentene veszelyt - ha a mindenkori kormanynak sikerulne a mar ott szuletett, segelyen elesre (sokszor generaciokon keresztul) berendezkedett allampolgarokat visszaterelni a munka vilagaba. Egyelore nem ez tortenik, es ha Charlie joslata bevalik a Labour parttal kapcsolatban, akkor inkabb az ellenkezo iranyba mennek el. Igy viszont tovabbra is szukseg lesz vendegmunkasokra (ami nem egyenlo a bevandorloval).

2014.05.23. 17:51:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Helyes. :) A baratom Svedorszagbol koltozott Norvegiaba, hogy az olajiparban dolgozhasson.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 18:00:44

@cougarcat: Nem meglepő. :)
Többnyire 2 szakma megy Norvégiába, de azt a kettőt számolatlanul szippantja fel az ország: olajosok és orvosok. :)

2014.05.23. 18:13:53

@Rebarbaraa: De akkor miert vagy felhaborodva ha valaki ugyanezeket (viselkedes, stb.) felsorolja a feketekrol? Remelem nem kettos merce szerint gondolkodsz... Na es persze ugyanezt ezzel az erovel a szoke, feher nokrol (pl. rolad) is el lehet mondani, nem? Mert lehet hogy valakinek epp az o viselkedesuk, stb. nem tetszik. Bar en nem altalanositanek a te viselkedrol az osszes tobbi feher szoke nore....

2014.05.23. 18:14:46

@cougarcat: viselkedrol = viselkedesedrol

2014.05.23. 18:18:38

@cougarcat:

A rasszista az, aki nem azokat utálja, akiket én.

mayree 2014.05.23. 18:20:01

@**mimi**:
Jóvanakkó, senkit nem kell eltennem láb alól :)

2014.05.23. 18:22:01

@Rebarbaraa: Neked mindenki ostoba, aki nem veled ert egyet. Eddig mar szinte mindenkit leostobaztal itt. Volt itt egy nick, Voribaba, ra emlekeztetsz... De jon majd Digger es kozli velem hogy en "csunya' vagyok, te meg a berrego Helikopter.

2014.05.23. 18:23:35

@cougarcat:

Van egy pár vaj mi klón.

2014.05.23. 18:23:41

@lexrex: En nem a rasszizmusrol beszelek, hanem a kettos mercerol.Valszeg en is rasszista vagyok masok szerint...

Shanarey 2014.05.23. 18:24:26

Na a poszt okán csak egy kérdésem van.

A vége ugye az a sztorinak, hogy elment Spanyolországba Angolt tanulni.
Oké, de akkor addig hogyan tolmácsolt?

@blackhair-lady:

Ha ezt megteszed, akkor mehetsz a Hagyma után te is a homárra.
:-))

2014.05.23. 18:24:57

@lexrex: Allitolag ez a noies no. :) De az en ferjem felne tole. :))

nyuszigonosz 2014.05.23. 18:33:13

@Shanarey(SCO):
"A vége ugye az a sztorinak, hogy elment Spanyolországba Angolt tanulni.
Oké, de akkor addig hogyan tolmácsolt?"

Pontosan ugyanez jutott eszembe, mikor olvastam a posztot. :-)

2014.05.23. 18:35:05

@blackhair-lady: :))))) Nem baj, en Hagymat is birtam.... :))

Chamroe 2014.05.23. 18:37:25

@cougarcat: á, hagy már, nem érdemes vele foglalkozni.. Én már az első 5 hsz alapján leszűrtem, hogy csak egy "gyökérkezelés" segíthetne..

2014.05.23. 18:41:00

@cougarcat:

A mai világban a Néma Levente a legkapósabb férjjelölt.

2014.05.23. 18:41:30

@blackhair-lady: +1 Eg es fold a kulonbseg.

@Chamroe: :))))))

2014.05.23. 18:46:26

@lexrex: :)))))) Az enyem nem ilyen am, sot en vagyok az aki kevesebbet beszel, de ez a szemelyiseg tipus miatt van.

2014.05.23. 18:53:41

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Na de en szeretnem az edes kis pofikajat jobban latni. :)))

2014.05.23. 18:54:22

@cougarcat: az a no pszichopata volt, eltelve magatol.

Chamroe 2014.05.23. 18:59:14

@blackhair-lady: @cougarcat: De ha már ilyen szépen itt vagytok mind a ketten :)

Tudnátok nekem írni egy tuti amerikai palacsinta receptet?
Jön hozzám a barátnőm a két kölyökkel, szeretnék nekik valami "hazait" készíteni.
Juharszirupból mindegy, milyen fajtát veszek?

mayree 2014.05.23. 18:59:21

@lexrex:
Alkoholista pedig az, aki többet iszik az orvosánál :)

2014.05.23. 19:01:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Statoil most nagyon nyomul Texasban (tobbek kozott), de tudom te nem szeretnel ott elni. Pedig akkor Blackhairladyvel kavezhatnal am! :))

@charlieharper: Mielott vegleg beragott, letamadott es lehulyezett mindenkit. Pedig eleinte nepszeru volt, meg majdnem baratusz is lett, csak aztan letamadta az egyik baratuszt is, igy aztan a nicksorsa megpecsetelodot...

2014.05.23. 19:03:59

@Chamroe: Elkuldom az enyemet emailben amint elszakadok a blogtol (ami remelem hamarosan bekovetkezik, LOL) jo?

2014.05.23. 19:05:26

@Chamroe: Oh, juharszirup - hat kanadait, termeszetesen. :)) (mindegy sztem)

2014.05.23. 19:11:13

@mayree:

Ha már alkohol......

"A házasság még az alkoholnál is gyorsabban pusztít. Egy becsületes zsírmáj felhizlalásához a legmasszívabb alkesznek is legalább tíz, de inkább tizenöt évre van szüksége. A házasság ehhez képest villámgyorsan felzabálja az önbecsülést, szétcincálja az idegeket, kiheréli a lelket. Van úgy, hogy egyetlen nászi esztendő is elegendő arra, hogy végleg kicsináljon."

Cserna-Szabó András

Chamroe 2014.05.23. 19:13:43

@cougarcat: nagyon kösziiii :))

Már úgy értettem, hogy a juharszirup, az csak juharszirup, nincs benne semmi más, csak a csomagolás különböző, a tartalom ugyanaz.

mayree 2014.05.23. 19:14:25

@lexrex:
Bizony ez igaz, ezért kell megfontoltan választani... majd az esküvő előtt egy földrésznyit elugrani :)

2014.05.23. 19:18:47

@Chamroe: Igen, csak legyen rajta hogy juharszirup (maple syrup). Mert van tobbfele palacsinta szirup, azt hiszem az olcsobb az kukoricaszirup - ahhoz kell juhar esszencia ha azt az izt szeretned, de az nem az igazi.

@mayree: Nagy francok vagytok! :)))) Na de akkor mire van a lepkehalom? :)))

2014.05.23. 19:23:38

@mayree: Nem hanem egy gyonyoru, ritka lepket aki nem akar egy viragon se hosszabb ideig megulni. :)))) De gombosture mar nem tuzzuk fel, hanem dedelgetjuk, nektarral etetjuk. :)))) (legyen egy Man Cave is a hazban, az segit)

2014.05.23. 19:30:27

@cougarcat:

Az okos férfi olyan mint a méhecske. Rászáll minden virágra, mert tudja, a legjobb méz a vegyes méz.

Rebarbaraa 2014.05.23. 19:53:58

@cougarcat: Nezd. Lehet, hogy ma mindenki irastudatlanna valt vagy a fene tudja, mar aki engem cseszeget. Nem altalanositottam, nem voltam rasszista sem, es mar leirtam joparszor de neked is leirom: nem birom elviselni az eroszakos viselkedesu es budos arab felrfiakat. Nem azt irtam, hogy minden arab budos, meg csak azt sem, hogy minden arab ferfi budos. Kerlek olvasd el megegyszer amit most irtam es ertelmezz mar a jo eletbe!
Ha valakit leostobazok mert leirom neki mar szinte dedosnak magyarazva ezt amit most neked, es megsem erti meg akkor masnak nem tudnam nevezni csak ostobanak, de megmondtam Mirjamnak is, hogy nem feltetelezem rola, maz felreolvasta. De ha te is elkezded....Tehat, kerlek olvasd el:

"nem birom elviselni az eroszakos viselkedesu es budos arab felrfiakat. Nem azt irtam, hogy minden arab budos, meg csak azt sem, hogy minden arab ferfi budos. "

Egyebkent meg senkit nem ostobaztam le, Pinkkel volt nemi szovaltasom amit kulturaltan megoldottunk. Mirjam ezt a kulturalt megoldast nem fogadta el. Virtualis kezfogast ajanlottam neki es a vita lezarasat a kolcsonos tiszteletben tartas mellett. Szoval ha valaki, akkor EN biztosan kulturaltan viselkedtem. Akarsz meg fikazni vagy befejezed?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 19:58:48

@cougarcat: "Statoil most nagyon nyomul Texasban (tobbek kozott), de tudom te nem szeretnel ott elni. Pedig akkor Blackhairladyvel kavezhatnal am! :))"

A vicc az, hogy ha anno az utolsó magyar munkahelyemen nem mondok fel és megyek Norvégiába, akkor most jó eséllyel Texasból irogatnék, ugyanis egy amerikai cégnél dolgoztam és épp a vezetőképző programjukba akartak betenni, amikor felmondtam. Ez a program pedig egy 1 éves kiküldetéssel kezdődik az anyacéghez, Dallasba. Én meg magamat ismerve ott ragadtam volna. :D
Bár a hőséget tényleg nem kedvelem...

Amúgy Kanadában sokkal erősebben tör előre a Statoil, akkor már százszor inkább az. :)

Rebarbaraa 2014.05.23. 19:59:52

@cougarcat: Ja es Diggertol meg nem felek, mert pontosan, sok mas itt postolo mellett, O az aki raerzett a stilusomra, es akarmilyen nyakatekerten fogalmazok sosem ert felre. Mint ahogy jopar tobbi postolo is megertette mirol irtam.

Mr Long 2014.05.23. 20:03:16

@lexrex: Ha en nem komalom az ordinalo (mashogy beszelni nem kepesek) mediteranokat, akkor rasszista vagyok e?

Ezt meg a korabbi temankhoz kapcsolodoan!
m.youtube.com/watch?v=TvJ_-5bQfQs

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 20:10:41

@házelőtthinta: Nagyon jól néz ki, de ez mi?

Mármint a húst felismertem meg a tetején a szarvasgombát, de azokat a sárgás-aranyszínű tömböket nem tudom mik lehetnek.

DieNanny CH 2014.05.23. 20:11:33

@cougarcat:

Én úgy olvastam valahol - de te jobban tudod -, hogy minél sötétebb a juharszirup színe, annál jobb a minősége.

2014.05.23. 20:13:45

@Rebarbaraa: Az "ostobazas" szemelyeskedes. Ez a blog nem errol szol, olvasd el, mit irt errol HA korabban. De folytasd nyugodtan.

Nem vagyok se irastudatlan, se ostoba, ezt itt mindenki tudja, kiveve teged. ;) Nem is cseszegettelek, csak proballak ravezetni, hogy hogyan kellene beilleszkedned egy mar meglevo kozossegbe.

DieNanny CH 2014.05.23. 20:14:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Szerintem polenta. (Kukoricalisztből sütött lepény-féle.)

2014.05.23. 20:14:23

@Mr Long:

Ennek többször nekifutottam, de nem lettem okosabb.

2014.05.23. 20:15:50

@DieNanny [SZ,CH]: Ugy nez ki szegyenszemre nem is tudom jobban - lehet hogy igazad van, nem tudom. En csak leveszem a polcrol ami a boltban eppen van. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:17:09

@tanato:
Doki jó hogy itt vagy lenne egy kérdésem.
Ugye az egyértelmű hogy a melegvérű állatok állandó testhőmérsékletűek bizonyos keretek között.
Az ember 36fokra van belőve nagyjából.
Minden élőlény máshogy oldja meg a hőszabályozást.
A kutya lihegve párologtat az elefánt a füleivel legyezgeti magát az ember izzad és így a testén lévő izzadság elpárologtatásával hűti magát.
Na de mi van ha ilyen-olyan izzadásgátló szerek ezt megakadályozzák?
Hogy van az hogy vannak izzadékony és kevésbé izzadékony emberek?
Azt gondolnám hogy két ember azonos testfelülettel azonos hőmérsékleten egyformán kell hogy izzadjon mert egyforma a testhőmérsékletük.
Ha viszont ez nem így van akkor a kevésbé izzadékonynak hogyhogy nem emelkedik meg a testhőmérséklete?
Előre is köszi a választ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:19:24

@blackhair-lady:
Vigyázz, az amerikai állampolgársághoz a szárítógép kötelező tartozék.
:)))))))))))))))))))))))))))

2014.05.23. 20:19:26

@cougarcat: jon a bank holiday weekend. It will be a complete washout. Jo, hogy nem leszunk itt!

Mr Long 2014.05.23. 20:19:31

@lexrex: Te mondtad, hogy az a rasszista, aki nem azokat utalja, mint en. Epp tarsakat keresek a rasszizmusunkhoz. A link pedig nem celzottan neked ment, hanem a napkozbeni beszelgeteshez itt a blogon.

2014.05.23. 20:20:14

@Mr Long: en az olaszokat nem birom. Az eleg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:21:13

@DieNanny [SZ,CH]:
Ennél rosszabb csak az amikor le kell szúrni a disznót.
Túl vagyok vagy 300-on de nem tudtam megszokni.

2014.05.23. 20:21:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Kanada nem rossz, de pont az olajipari munkak tobbsege eleg nehez kornyezetben van, taborban, a civilizaciotol messze - a fizetes viszont nagyon jo. De neked remelem osszejon majd Norvegia, az nagyon jo hely....

Mr Long 2014.05.23. 20:22:00

@charlieharper: Ja, azok is ugy telefonalnak, hogy folosleges nekik a keszulek?

2014.05.23. 20:22:15

@charlieharper: Hol lesztek? Csak nem koltoztok mar?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:23:42

@tanato:
Doki én három évig 8emberrel 15négyzetméteren.
Melyikünk nyert?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.23. 20:26:10

@cougarcat: megyunk Jeruzsalembe egy eskuvore. Stilusosan sabeszkor utazunk.

Evain 2014.05.23. 20:26:58

@diggerdriver: hát ha csak az egész testedet tetőtől talpig be nem kened, azért ez a veszély nem fenyeget, ugyanis nem csak hónaljban izzadsz :D

mayree 2014.05.23. 20:28:42

@cougarcat:
Én egy olyan ember vagyok aki azt álmodja hogy ő egy olyan pillangó, aki azt álmodja hogy ember :D

Evain 2014.05.23. 20:28:49

@Evain: meh, elküldtem befejezés előtt. Azt akartam még írni, hogy a hőérzet és a hőszabályozás nem ugyanaz.
A hőérzete meg mindenkinek eltérő.
Innentől fogva a hőérzékenyebbek jobban izzadnak, mint a kevésbé hőérzékenyek.
Na, hogy hangzik? :)

Evain 2014.05.23. 20:29:52

@charlieharper: Fúúúú, nem akarsz egy vendéget még vinni? Mindig is részt akartam venni egy echte zsidó esküvőn! Léccilécciiii!

2014.05.23. 20:30:34

@charlieharper: O ertem, akkor ott biztos szep ido lesz.

@Rebarbaraa: A stilusodra en is raereztem, pont arrol beszelek.

2014.05.23. 20:30:47

@Mr Long:

Így értem. Konkrét célcsoport?

@charlieharper:

Hát az, hogy csak nem bírod őket, szerintem kevés. Ettől több kell.

mayree 2014.05.23. 20:32:34

@tanato:
Én sem...

Viszont volt egy barátnőm, aki megőrült a "szagomért", fúrta az orrát a párnámba és azt mondta sosem fogja kimosni hogy ha nem leszek ott akkor is érezze....

Mindenkinek van a füle mögött egy-egy kis sajátillat előállító mirigy. Húzd végig ott az ujjad, emeld az orrodhoz és érezni fogod utána :)

2014.05.23. 20:35:12

@mayree: Ez jo. :) De akkor fogadok hogy a parod is ilyen. :)

Rebarbaraa 2014.05.23. 20:36:01

@cougarcat: Jo, tudod mit? Irtam tobbszor is: senkirol nem felteleztem, sem leirva sem gondolatban. Sot ki is fejtettem, hogy nem feltetelezem, sot inkabb johszemuen azt, hogy felreertette vagy felreolvasta amit irtam. De! Minek nevezned azt akinek 5x elmagyarazol valamit minden oldalrol, es meg mindig nem erti, mint ahogy most te engem???? Ostobanak! Csakhogy en nem neveztem annak senkit. Ezt te allitod most is, magadrol. Ehhez mar tenyleg nincs mit hozzatenni. Szia

2014.05.23. 20:36:39

@Evain: nem ebben semmi kulonos nincs. Az egyik unokatestverem viszont egy kereszteny, talan katolikus, lanyt vett el. Nem tudom hogyan csinalta, mivel nincs megkeresztelve az unokatestverem, gondolom fizetett, de kereszteny templomban volt az eskuvo. Ment a fiu reszerol a csalad, mindenki zsido. A ceremonian a szemben oadsort neztuk, hkgy mikor kell ulni, allni es neha terdepelni. Tiszta tornaora volt. Es mindig csak kesessel ment a fel-le-terdepel, mert mindenki a szemben padsort nezte, hogy mit kene csinalni. Ugy nezhettunk ki, mint a focistadionban a tomeg, ahogy hullamzik.
Persze a pap meg mondogatott ament, amire a tomegnek kellett volna valaszolni, de mindenki csak nezett szegenyre. Kozben az egyik rokon nem tudott felallni az egyik terdepeles utan, mert mar oreg volt es fajt a terde es ojvehzott vagy 10 percig hangosan es karogott yiddishul.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 20:39:23

@Evain: Valamelyik régi James Bond filmben (Goldfinger?) a csajt bekenték tetől talpig arany színű festékkel. Akkoriban még nem igazán voltak megfelelően lélegző tetsfestékek. Állítólag a forgatáson egy külön orvos csoport folyamatosan figyelte a színésznő életjeleit, nehogy elájuljon attól, hogy nem tud a teste izzadni a festék miatt.

@Mr Long: Asszony tűkön ülve vár és kérdezi, hogy mi lesz 28-án? :)

2014.05.23. 20:40:03

@Rebarbaraa: Miert nem hagyod mar abba a szemelyeskedest? De igen, te konkretan ostobanak neveztel, direkt vagy indirekt modon egy jopar embert. Az oroszokkal kapcsolatban kezdodott...

Es most menj trollkodj valaki massal. Volt itt mar valaki aki pont ilyen volt mint te - mar nincs itt.

Evain 2014.05.23. 20:40:34

@charlieharper: hát bevallom őszintén, nem csak a szertartás miatt érdekelne, hanem a kaja miatt, ugyanis szerintem marha jó a konyhájuk, és, hol legyen a legjobb, ha nem egy esküvőn? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:41:08

@cougarcat:
Erre azért nagy összegben ne fogadjál.
:)))))))))))))))))))))))

2014.05.23. 20:43:42

@diggerdriver: Hat tudod jol hogy erzekeny vagyok :))))

2014.05.23. 20:46:12

@Evain: remelem lesz libacomb.

2014.05.23. 20:47:57

@charlieharper: Kivancsi vagyok: ott is nagy osszegeket elkoltenek egy eskuvore mint Eszak-Amerikaban? Errol meg nem is beszeltunk, de a reszvenypiac segitse meg azt aki itt a lanyat ferjhez akarja adni. :) Kesz anyagi osszeomlas...

puhacica 2014.05.23. 20:48:40

@Rebarbaraa: "nem birom elviselni az eroszakos viselkedesu es budos arab ferfiakat." - amennyiben nem birod elviselni az eroszakos viselkedesu es budos EMBEREKET, akkor nem vagy rasszista, csak butan fogalmaztal. ha nem birod elviselni az eroszakos es budos FERFIAKAT, akkor szexista vagy. amennyiben nem birod elviselni az eroszakos es budos ARAB FERFIAKAT, de az eroszakos es budos JAPAN/MAGYAR/SKOT/NIGERIAI... FERFIAKAT igen, akkor rasszista es szexista is vagy.

mayree 2014.05.23. 20:49:18

@cougarcat:
Ő nálam sokkal de sokkal jobb :)

Az a szerencsém hogy lát bennem valamit, amiről én nem tudok... :)

2014.05.23. 20:52:57

@mayree: Awwwww!!! :)))

O is igy van vele, biztosan.

tanato 2014.05.23. 20:55:46

@diggerdriver: Ez hormonális-genetikai.van akinek alapból nagyobb az anyagcseréje,jobban izzad,más még alacsonyabb anyagcserével kevésbé,ezért melegebb helyen is kisebb a testhőmérséklete.Az agyalapi mirigy felelős ezért.Idősebb korban csökken az alapanyagcsere,ezért is fázékonyak az öregek és pl. akkor is több rétegben öltözködnek amikor más már pólóban jár.

puhacica 2014.05.23. 20:57:25

@charlieharper: :D most majdnem leborultam a szekrol. :D vigjatekba illo jelenet lehetett. :D

@cougarcat: ha egy picit is erdekelne az eskuvo tema, tuti csinalnek valami eskuvoszervezos-menyasszonyiruhas vallalkozast. de sajnos nem foglalkoztat ez az egesz. annyira nem, hogy az elmult evekben 3 eskuvot forgattunk es vagtunk, mindet baratoknak es ingyen. pedig volt felkeres, kereshettunk volna egy kisebb vagyont, de nagyon nem szeretjuk csinalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:57:35

@Evain: Ok de akkor mégiscsak ki kell izzadnod azt a mennyiséget.
Ha a tökeim mellett izzadom ki mert bekentem a hónaljamat akkor jobb?
Vagy ha a lábamnál izzadom ki?
Nem értem.

tanato 2014.05.23. 20:57:44

@diggerdriver: 8 emberrel 15 m2-en?Akkor emeletes ágyak voltak.Mi volt az ?Börtön?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 20:58:44

@Evain:
Akkor a hőérzékenyebbnek túl kéne hűtenie magát hiszen többet izzad.

tanato 2014.05.23. 20:59:15

@diggerdriver: Ha teljesen lefojtod az izzadságmirigyeidet,természetesen hőgutát kapsz,összeomlik a keringésed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:00:18

@tanato:
Emeletes ágyak voltak.
Kollégium volt.
Modern korszerű kollégium.
Tudok olyan kollégiumról ami régi uradalmi kastélyban volt és 36-an voltak egy szobában.

tanato 2014.05.23. 21:00:21

@mayree: A nőknek fejlettebb a szaglószervük.

tanato 2014.05.23. 21:01:15

@diggerdriver: Igen ilyen 30-as terem még az én időmben is volt pl. a gimiben.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 21:02:01

@charlieharper: o, ez ennel sokkal egyszerubb, en sem vagyok megkeresztelve, nem is leszek mar sztem es megis kereszteny templomban volt az eskuvom
ugyanis a ferjem vallalta ertem a szentsegeket meg h en majd kereszteny szellemben fogom nevelni a gyerekeket
ennyi az egesz

tanato 2014.05.23. 21:02:07

@diggerdriver: Inkább többet kell innia,az többet ér m int a hűtés.

Rebarbaraa 2014.05.23. 21:04:44

@cougarcat: Nem is irtam hozzaszolast az orosz temahoz, mirol beszelsz? LOL:)))

mayree 2014.05.23. 21:07:00

@tanato:
És van akié kiemelkedő, gondolom, mer sem addig, sem azóta nem volt ilyen.

2014.05.23. 21:07:39

@Jess G: hat szerintem nem talasz rabbit, aki osszeadna a mi esetunkben, nekunk papirokat kellett anno bemutatni, meg az osszes rokon/ismerosnek is. Kiveve, ha valami new age-est, akit le tudsz fizetni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:08:27

@tanato:
Na de fizikai oldalról megközelítve annak a valakinek magasabb hőmérsékleten mitől alacsonyabb a testhőmérséklete hogy nem izzad?
A fizikai feltételek ugyanazok.
Adott a 36fok adott a 40fok külső hőmérséklet.
Az agyalap hogyan szabályoz?
Azt mondja a mirigy hogy ne izzadj.
Na de hűteni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:10:35

@tanato:
Én ezt értem de nem erről van szó.
VALAHOL ki kell izzadni azt amit egy izzadásgátló megakadályoz.

Rebarbaraa 2014.05.23. 21:10:36

@puhacica: Na latod te jol ertelmezed amit irtam, viszont volt szo eppen az arabokrol es en megjegyeztem, hogy veluk kapcsolatban voltak rossz tapasztalataim, vilagos nappal, London belvarosaban. De nem fogalmaztam butan mert ha visszaolvasod a bejegyzeseimet akkor lathatod, hogy pontosan megfogalmaztam,leirtam a tortenteket hogy ezeknek a nagyon kellemetlen tapasztalatoknak okan nem kedvelem oket. Egy fia buta megfogalmazas reszemrol nem volt. Ferdites masok reszerol annal tobb.

2014.05.23. 21:11:21

@puhacica: most gondold el, amikor megjelenik a kereszteny templomban az egyik nagybatyad harci vallasos hacukaban, pajesszal, mint a Diggerek kornyekerol. Es mindenki azon susmorog, hogy ki szolt neki, mert probaltuk eltitkolni elole.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:12:01

@tanato:
Az hogyan hat hűtésként ha nem izzadja ki?

2014.05.23. 21:12:35

@diggerdriver: nekem a tarkomon es a halantekomon szomott folyni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:14:10

@charlieharper:
Bazmeg én betegre röhögtem volna magam.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.05.23. 21:14:28

@cougarcat: Azért egy esküvő költségeit nagyban befolyásolja az is, hogy kinél mennyire gurul el a gyógyszer.
A mi esküvőnk egy lovas tanyán volt, ruhával, zenével, fotóssal együtt max 500e volt, amit ráköltöttünk.
Ismerek olyan párt, aki tavaly óta tervezi, és már 2 millánál járnak.

Mi júliusban megyünk esküvőre, a férjemmel tanuk leszünk, a töpörtyűk vonulnak a pár előtt.
A lányomnak most veszem meg a harmadik ruhát, ami mostmár talán tökéletes lesz (legalábbis ezzel nyugtatom a férjemet) :D

2014.05.23. 21:17:18

@puhacica: Itt oriasi uzlet, es van eleg PR vegzettsegu, aki ilyesmivel foglalkozik. Itt mar tobbnapos esemeny lett, van eskuvo proba, aztan eskuvo meg utana is meg egy csomo program, pontrol pontra megszervezve. Aztan meg nyomtatnak konyvet az egeszrol (film is keszul persze).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:17:41

@charlieharper:
Figyelj, mindegy hol folyik.
A fizika az fizika.
A párolgás hőelvonással jár.
Van egy adott állandó testhőmérséklet és egy annál jóval magasabb külső hőmérséklet.
Na most be lehet vetni trükköket de a fizikát kijátszani elég nehéz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:19:48

@Chamroe:
Most láttam itt Londonban egy hírdetést a Korona Szállón hogy esküvői rendezvény 35font/fő.
Szerintem az korrekt ár.

Quercus a favágó 2014.05.23. 21:20:09

@diggerdriver:

"VALAHOL ki kell izzadni azt amit egy izzadásgátló megakadályoz."

Na itt kezdődik az embert próbáló feladat. Bele kell találni a csészébe.

blackhairlady 2014.05.23. 21:22:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: De ha bezar a bazar akkor nem tudjuk hol nezhetjuk meg, en nem vagyok e-mail kapcsolatban veled (es masokkal sem:):))))))))
Ahogy olvasgatok most ismet igy munka utan, hat lehet, hogy jon a masodfoku ejnyebejnye. Tegnap este is,. ma is, ez mar kicsit sok nekem:)))))))

2014.05.23. 21:22:26

@cougarcat: az indiai eskuvok meg a nagy muszlim eskuvok se semmi a harom nap 500 ember ellatasaval, zabaltatasaval. Evekig erre sporolnak a szulok

2014.05.23. 21:22:26

@Chamroe: Ez csak a szubjektiv velemenyem, de itt erosen tulzasba vittek az egeszet. Az egyik legjobb baratnom, mikor vegul ferjhezment, Mexikoba szervezte az eskuvojet - ami 3 napos volt. Hat alig tudtam kimagyarazni magam - bar imadom Mexikot, nehogy mar elkoltsek egy rakas penzt meg kivegyek szabit egy eskuvoi reszvetelert. :) Kulonben is utalom meg a gondolatat is hogy a tengerparton megjelenunk puccos ruhaban, mikozben csorog rolunk a veritek, es a tobbiek meg furdoruhaban bamulnak minket. :)

Mrs. Clayton 2014.05.23. 21:24:16

@charlieharper: lehet nalatok nem egyszeru, de a katolikusoknal nem volt gond abbol h en pogany vagyok v mi a szosz
gondolom ezert a mas vallasu sem jelent szamukra gondot
de majd maz megmondja

2014.05.23. 21:29:20

@charlieharper: Azt meg el tudom fogadni, hogy sok ember, meg vacsora, stb. De ez a tobbnapos buli erthetetlen - es az igenyek az egekben, illetve nem a sajat szintjuknek megfeleloen. Mert aki gazdag, az azt csinal amit akar, van ra penze - nekem az a fura hogy a kozeposztaly ugy akar tenni mintha felso tizezer lenne. Itt nem sporolnak ra, hanem "csak" adossagba verik magukat, de kemenyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:29:27

@QUERCUS(a favágó):
Nana. Pontosan fordítva van.
Ha nem találsz bele akkor a csésze pereméről a lábad szárára verődik amit onnan veszel észre hogy hideget érzel ugyanis a permet az onnan azonnal párologni kezd ergo hűti a testet.
Tehát?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.05.23. 21:30:28

@charlieharper: hagyd abba, mert elpusztulok!!! :D sirva rohogtem volna azt hiszem. :D

@cougarcat: asszem azert megis van az a penz, amiert en is vagnek eskuvot. ezen is gondolkodtam, hogy amig nincs olyan eros angolom, hogy hiradot, magazint, stb. vagjak, addig az eskuvokre kellene raallni. vegul azt is vagni kell, penzt hoz, brit halgazdasagrol es indiai valasztasokrol meg ugyse beszelgetnek a resztvevok. :)

@diggerdriver: fura, de nekem a jobb honaljam jobban izzad mint a bal. pedig tobbnyire ugyanolyan homersekleten van mindket oldalam. :)

Chamroe 2014.05.23. 21:31:21

@diggerdriver: Ebben az árban a terem bérlete (ha külön termet kérnek) és a vacsi van benne gondolom, és tényleg korrekt árnak tűnik.
Sok mindent meg lehet oldani kreativitással is, pl. meghívók készítése, ültetőkártyák, asztaldíszek, torta díszítés..

2014.05.23. 21:34:29

@puhacica: Ha van kereslet, es aki hajlando megfizetni azt hogy te minosegi munkat vegzel akkor miert ne? :)

puhacica 2014.05.23. 21:37:01

@cougarcat: igen. amellett, hogy a franc se vagyik ra, hogy puccos feherben nyomjon vegig egy napot es ismert/ismeretlen nepek csokolgassak es azokkal bajologni kelljen, rengeteg penzt is elvisz. ha nekem lenne 2milliom, biztos repulojegyre koltenem, nem zabalasra meg ruhara.

2014.05.23. 21:37:42

@Chamroe: "Sok mindent meg lehet oldani kreativitással is, pl. meghívók készítése, ültetőkártyák, asztaldíszek, torta díszítés.. "

Valamikor nem is volt mas. Meg orulhettem hogy volt lagzi - csaladi alapon hoztuk ossze, es a menyasszony tanc penzbol fizette ki apam az ettermet. :) Meg jo hogy nem koltottunk tobbet ra, mert sajnos ez a hazassag a statisztika aldozata lett. :)

Chamroe 2014.05.23. 21:40:48

@puhacica: Én erősen szelektáltam a vendégkört. Csak azokat a rokonokat hívtam meg, akikkel ha nem is napi, de minimum heti rendszerességgel tartottam a kapcsolatot, ráadásul önként, és nem muszályból :))
Elmondhatom, hogy csak azok voltak jelen, akiket örömmel láttam vendégül :D

2014.05.23. 21:41:53

@cougarcat: hany hazassagod volt? Kiderul, hogy montroyal kispalyas

Chamroe 2014.05.23. 21:42:22

@cougarcat:
"Meg jo hogy nem koltottunk tobbet ra, mert sajnos ez a hazassag a statisztika aldozata lett" :DDD

2014.05.23. 21:43:50

@puhacica: Brrrr. :) En is inkabb elutazgatnam a penzt - vagy letennem egy ingatlanra.

TilosazA (UK) 2014.05.23. 21:44:20

@tanato: Hűűű. Most nagy összefüggésekre világítottál rá, megvilágosodtam, de komolyan. :)) Úgy értem, ezért nem vagyok képes még a szaunában sem izzadni, vagyis kb. dupla idő kell hozzá. Vagyis tényleg jól sejtem, hogy baromira lassú az anyagcserém. Ezt nem gondoltam volna, hogy összefügg, tök jó.

puhacica 2014.05.23. 21:45:25

@Chamroe: okos dontes. es persze nincs is azzal baj, ha valakinek az az alma, hogy menyasszony legyen es csinaljanak egy jo kis bulit, de en ezt kihagyom a terveim kozul. :)

2014.05.23. 21:49:13

@charlieharper: 19 eves koromban ferjhez mentem, ami oriasi hiba volt, de nekem el kellett kerulnom otthonrol, bizonyos nyomos okok miatt. Egy ev mulva valas - nem voltam meg erett tartos kapcsolatra. Kanadaban ujra ferjhezmentem, ez a ferjem sajnos meghalt, pedig nagyon nagyon szerettuk egymast. Igy jott a mostani. Ezt is imadom. Remelem itt en dobom fel a tappancsaimat eloszor! :))

2014.05.23. 21:50:02

@Chamroe: Hat nem? (kuldtem a melt) :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:50:53

Na szóval...

kepkezelo.com/images/09zsqx7ozc7uhmhq0ab.jpg

A posztról néhány szó.
Jó poszt mert keveset beszéltünk róla.
Egy olvasmányosan megírt szösszenet Írország pünkösdi királyságáról.
Nekem tetszett. Részletes volt alapos és érdekes.

@Rebarbaraa:
Figyu, nagyon sajnálom de nem tudlak kivédeni.
Nem is értem hogy tudtál ebbe a csinnbe belefutni.
Nem a rasszizmussal van baj. Én is az vagyok.
Pontosan azért utálom a cigányokat amit te írtál az arab férfiakról.
Ez egy tapasztalati alapú rasszizmus.
Azt is elmondom hogy miért rasszizmus.
Azért mert a rossz tapasztalatodat kivetíted egy népcsoportra.
Nem azt mondod hogy Kabalafasza Ali büdös hanem AZ arab férfiak.
Ezt bizony rasszizmusnak hívják akár tetszik akár nem. Mégpedig azért mert amennyiben nem nevezünk meg valakit konkrétan, név szerint hanem egy tulajdonságot kivetítünk akkor olyanok is szenvedő alanyai lesznek akikre az nem vonatkozik.
Én rasszista vagyok és előítéletes a cigányokkal holott tudom és ismerek rengeteg olyan cigányt akire nem vonatkozik az én tapasztalati rasszizmusom. Ha viszonyt a cigányokról mint népcsoportról pozitív úgynevezett polkorrekt módon nyilatkoznék akkor hazudnék.
Ezért mondom hogy önmagával a rasszizmussal nincsen gond.
A gond ott van amit néhány napja műveltél a csokifiú jelző után.
Gyakorlatilag ugyanazt tetted amit Mirjam ma.
Persze te nem tudhattad hogy Mirjamnak vagy valaki másnak arab párja van vagy arab közegben él.
Na de képzeld el hogyha holnap idejön egy új tag és kinyilatkozik hogy a néger férfiak büdösek és különben is a pigmentnek szaga van.
Egyébként @puhacica: ezen levezetése hajszálpontos volt.
Nagyon sajnálom de most nem tudtalak megvédeni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 21:51:25

@tanato: bizony, 36,5 folott mar hoemelkedesem van, es ha en jzzadok, akkor mar kva meleg van:)

tanato 2014.05.23. 21:52:22

@diggerdriver: Valahogy úgy,az agyalapi mirigy lassítja a szervek működését és meggátolja hogy a nagy külső hő károsítsa a szervezet egészét,kvázi hűti magát izzadás nélkül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 21:53:43

@diggerdriver: lassabanyagcsere kevesebb hot termel, igy kevesbe kell huteni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 21:54:42

@Chamroe:
Az én esküvőmön ha eggyel kevesebb a résztvevő akkor nincs esküvő.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 21:54:43

@diggerdriver: viz nemcsak izzadassal tavozik,hanem parologtatssal es pisilessel is.

SzZoole 2014.05.23. 22:00:06

@diggerdriver: miert nem vallod be,hogy inkontinenciad van es csak ugy erzed,hogy a tokod izzad:)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:00:37

@tanato: @Babette (eper vagyok a jogobellában):
Ok, ezt elfogadom.
Ez megmagyarázza az emberek közötti különbséget.
Igaz. Teljesen rendben van erre nem gondoltam.
Na de az izzadásgátló lófaszok azok hogyhogy nem károsak?
Ha pedig nem károsak mert MÁSHOL kiizzadom azt amit ott nem akkor meg humbug az egész.

Chamroe 2014.05.23. 22:00:43

@cougarcat: Átjöttek a receptek, köszi! :)
Írtam is vissza.

Chamroe 2014.05.23. 22:01:34

@diggerdriver: Hát akkor nem bonyolítottad túl :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:02:23

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
A pisilés nem hűt.
Milyen párologtatásra gondolsz?
Persze a lehelet is párologtatás csak nem elég hatékony.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:03:28

@Zoole[uk]:
Azért mert pelenkában nem érzem a különbséget.
:))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.05.23. 22:03:36

a tudomány és technika újdonságaiból

orosz és szerb ortodox egyházi vezetők megfejtették az utóbbi évek legpusztítóbb áradásának okát, s most megosztották velünk is (a lényeg már a hivatkozás címéből is kiderül).

www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/god-punished-balkans-with-floods-for-conchita-wursts-eurovision-2014-win-says-serbian-church-leader-9419300.html

további hajmeresztések itt érhetők el:

joemygod.blogspot.com/
(korlátoltaknak nem ajánlott kattintani - én szóltam! :) )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:04:45

@Chamroe:
De igen. Egy ember felesleges volt. Én.
Az első házasságomról beszéltem.
Mielőtt....

tanato 2014.05.23. 22:04:46

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Mint egy termosztát,ki mire van beállítva izzadás ügyben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 22:05:49

@diggerdriver: ahh,annak nem ez a lenyege.hanem a honalj zart terulet, a szorokon konnyebben telepszenek a bakteriumok. mert ok azom, akik az izzadsagot budosse teszik.
es elsosorban a budos ellen hasznaljuk a dezodort,masodskrban azert,hogy ne legyen foltos a ruhank

miert lenne humbug? mirol jutott ez eszedbe?

Chamroe 2014.05.23. 22:05:57

@diggerdriver: Nem tudom ki hogy van ezekkel az izzadásgátló deo cuccokkal, de pl én használat után is ugyanúgy izzadok, csak jobb az illata :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 22:07:19

@diggerdriver: az evesz borfelulet parologtat. meg meg a szemgolyod is:D

2014.05.23. 22:07:31

@Babette (eper vagyok a jogobellában): nem teszed ki nagyobba ezt az allatot? Szeretnem megnezni a fejet.
A felsegemnek le van lezerezve a honalja, attol meg izzad

SzZoole 2014.05.23. 22:07:40

@diggerdriver: aha,most mar ertem,eddig azt hittem,hogy akkora tokod van mint egy lonak,de akkor most mar tudom,hogy a pelenka miatt latszott akkoranak:)))))))))))))

Chamroe 2014.05.23. 22:07:51

@diggerdriver: De abból a házasságodból is születtek szerekek,nem? Akkor talán mégsem volt annyira felesleges.

puhacica 2014.05.23. 22:08:26

@Babette (eper vagyok a jogobellában): miert lettel eper a jogobellaban? :)
kepfeltoltes.hu/view/140523/let_lt_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hari Seldon 2 2014.05.23. 22:11:26

@diggerdriver:
Egyszerű: Amelyikteknek megmaradtak a szaglószervei.

blackhairlady 2014.05.23. 22:12:09

@Chang Yai: Most olvastam utana, es a Himalaja so nem a Himalajabol szarmazik hanem egy marketing nev.

himalajaso.hu/

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 22:12:27

@charlieharper: inkabb atkuldom mailben.
gondolom, a lezer csak szor ellen volt.

lattam musort,ahol a csajnak a kezen volt hiperhidrozisa, annak a honaljaban egettek (?) el egy ideget,hogy ne legyen

Chamroe 2014.05.23. 22:13:35

@charlieharper: ez a lézeres szőrtelenítés már foglalkoztat egy ideje. Ha tényleg olyan frankó, szerintem beruházok rá.

Most éppen a kavitációs zsírbontáson filózok, hasonlítgatom össze az árakat, gyűjtöm a véleményeket.
Valaki esetleg? Tapasztalat? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 22:13:38

@puhacica: eperszezon van.
mobilon nem latom a kepet,ez az oldal szar...

puhacica 2014.05.23. 22:14:01

@Chamroe: en mar a botoxon gondolkodtam, annyira rossz volt a helyzet. kiprobaltam mindent. aztan letettem a cigit es pikk-pakk, "normalisan" izzadok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.23. 22:14:43

@Chamroe: csak kerdes. hova lesz a lebontott zsirszovet?

blackhairlady 2014.05.23. 22:14:47

@Kövérmadár [swe]: De, elismerik. Szerintem. Nem tudom, hogy ez gond lenne. A lanyom is magyar es amerikai allampolgar is. Ha le kene mondanom a magyarrol akkor nem kernek az amerikait. Tudom, neked ez netto hulyeseg, de en mar csak ilyen kis szentimentalis vagyok:) Szerintem tavaly Hagyma sem mondott le az allampolgarsagarol, sot gondolkodott a magyar utlevel meghosszabbitasan.

blackhairlady 2014.05.23. 22:16:32

@Mirjam2: Van tobb fele kokusz olaj? Amit en hasznalok fozeshez annak sem szaga sem ize nincs. Nagyon szeretem, bar elobb fedeztem volna fel.

puhacica 2014.05.23. 22:17:45

@Babette (eper vagyok a jogobellában): ertem. vicces a zarojeles szoveg, azt a kepet juttatja eszembe, amit linkeltem. kis sargabarackok beszelgetnek, kibol mi lesz, ha nagy lesz. es az egyik mondja, hogy "gyumolcs a jogobellaban!", mire a masik: "cefreeee!". :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:18:27

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Arról hogy valaki ma ide beírta hogy az izzadásgátló a hónaalján milyen hatásos mert még a fürdővíz is lepereg róla.
Akkor?

2014.05.23. 22:19:07

@Chamroe: az mi? Miert nem inkabb csak siman lemesz futni?
Az asszony szerint a vilag legjobb dolga a szeletelt kenyer utan az a lezeres ize.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 22:19:19

@blackhair-lady:
Az biztos, hogy én nem vagyok szentimentális :)
De ha neked fontos, akkor legyen fontos... csak nekem ne kelljen, hogy az legyen ;)

2014.05.23. 22:20:02

@tanato: Az nagyon komoly következményekkel fog járni, elég csak abba belegondolni, hogy vajon mennyien lesznek munkanélküliek itthon...

Papagály (törölt) 2014.05.23. 22:20:43

@diggerdriver:
kevés olyan rasszistát ismerek, aki elismeri magáról, hogy ő rasszista. dicséretes ez az önismeret a részedről.
viszont logikailag nem tudlak követni. ha egyszer számos pozitív példád van, hogy a cigányok mégse "olyanok", akkor hogyan sikerül fenntartanod a rasszista attitűdöt?

Papagály (törölt) 2014.05.23. 22:20:43

@Chamroe: nem, szerekek egyáltalán nem. szekerek lettek, bár én egy kis dömpert, de legalább egy bobcatot szerettem volna. el is váltam az asszonytól.
de hát nem születhet mindenki transzvesztitának!

2014.05.23. 22:21:05

@Babette (eper vagyok a jogobellában): "eperszezon van." Tudjuk, ezert nincs a Niki

Chamroe 2014.05.23. 22:21:57

@Kövérmadár [swe]: Azt csinálom. Meg mellette torna is. Van is eredménye.
De az az én fájdalmam, hogy a köldököm, és a császármetszés közti területről sehogy sem akar eltűnni a zsírpárna.
Arra a területre nem is tudok úgy edzeni, mert az első császárt nagyon elbarmolták.

Chamroe 2014.05.23. 22:22:43

@charlieharper: a te asszonyod egy nagyon bölcs asszony :)

Hari Seldon 2 2014.05.23. 22:24:00

@Papagály:
Szerintem Max súgta nekik.

Valaki már összeszámolta ma mennyi OFF téma volt?
wc használat az araboknál, testszag,állatok levágása, most a ortodox papok agymenése...
Meg persze ma a miénk is...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 22:24:01

@cougarcat: Van az arab kultúrkörben egy kifejezés (majd Mirjam megmondja melyik), amit nem igazán lehet magyarra egyszerűen lefordítani, de tulajdonképpen azt jelenti, hogy "remélem te fogsz engem eltemetni és nem fordítva". Ez ugye arra utal, hogy aki mondja, az nem tudná elviselni a másik fél hiányát.

Kultúrális dolgokban csapnivalóan rossz vagyok, de azt hiszem naluk ez a kifejezés a lehető legmélyebb 'I love you' megfelelője. :)

(Eskü ma már nem veszek be több romantika-tablettát. :) )

Mr Long 2014.05.23. 22:24:44

@Zoole[uk]: Szoval megiscsak az asztal birta el Diggert es n a szek :) Max nem fog kedvelni titeket! :D

blackhairlady 2014.05.23. 22:25:34

@Shanarey(SCO): Ok!:)))) (De en meg nem irtam a Homarra, akkor is oda kell mennem?:DDD)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 22:26:51

@Papagály:
Nagyon egyszerű.
A negatív tapasztalat sokkal több.
Ha lenyomnak neked három pofont és utána megsimogatnak akkor amikor megint nyúlnak feléd mire számítasz?

Chamroe 2014.05.23. 22:28:16

@charlieharper: Ááááááá!! Fusson az, akinek két anyja van, vagy akit az éhes oroszlánok kergetnek :))
Bármi más jöhet.

Kavitációs ultrahang

A használat során speciális vákuum-technológiát alkalmazunk, amely a kezelőfejbe épített, egymással 135 fokos szöget bezáró ultrahang-fejeken alapszik. Ez teszi lehetővé, hogy a kezelés során kizárólag a készülék által beszippantott bőrben felhalmozódott zsírréteget kezeljük.

blackhairlady 2014.05.23. 22:28:29

@cougarcat: Alapjaba veve en is birtam, es amit Amerikarol irt azok tenyleg ugy vannak, csak az irritalt nagyon amikor mas orszagokat kapasbol leszarozott, leidiotazott.

SzZoole 2014.05.23. 22:30:41

@Mr Long: Max senkit nem kedvel,aki nem a nezeteit valja

blackhairlady 2014.05.23. 22:30:52

@házelőtthinta: Ez egy mesteri foto egy kiralyi eledelrol! A nyalam folyik a klaviaturara, en ma csak egy hambit ettem:( Ezt az etelt minden hetvegen meg tudnam enni:)

Chamroe 2014.05.23. 22:36:32

@puhacica: Nahát, pont az én névnapomra esik az "ééééévszááááázad esküvője" ?
Most majd minden évben jól eszembejut :D

blackhairlady 2014.05.23. 22:39:21

@cougarcat: Rengeteg norveg jon ide mostanaban, a lanyom sulijaban is van legalabb 10 norveg gyerek, csak akirol o tud.

33621 2014.05.23. 22:40:23

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Ezért jó ha mostanság ha a puncit borotválják mert a szöszállaknál nem telepszenek meg a baktériumok. Meg természetesen a hónaljban.

blackhairlady 2014.05.23. 22:43:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Dallas mar egy fokkal jobb idojarasilag mint Houston, legalabbis nincs az a nagy paratartalom. Szerintem:)

puhacica 2014.05.23. 22:43:51

@Chamroe: na latod, milyen hires vagy? :D boldog nevnapot!

Mr Long 2014.05.23. 22:46:15

@charlieharper: Szoval teged leelozott az angol kenyer? :DDDDDDDDD

Papagály (törölt) 2014.05.23. 22:47:06

@diggerdriver:
ha a kunsági tejipari vállalat által gyártott tej többnyire megsavanyodik, amikor nem teszem hűtőbe, nem biztos, hogy azt a következtetést vonom le, hogy a kunságiak nem tudnak rendes tejet csinálni.

blackhairlady 2014.05.23. 22:48:19

@diggerdriver: Oh, nekem mar 1999 ota van szaritogepem, anelkul mar el sem tudnam kepzelni az eletem:)))))))))))))) A ferjem kotelezove tette, utalta, hogy a feje folott szradnak a bugyijaink a furdoszobaban, meg telen is tele volt minden a szarado goncokkel. Itt olyan szuper csodagepem van, hogy het nyelven szarit!:DDDDDD
Szoval ha csak ez lenne a kitetel akkor mar postazhatnak is az utlveelt:)

blackhairlady 2014.05.23. 22:51:50

@Evain: Ez biztos igy van. Ami a ferjemnek meg meleg szobahomerseklet, ott en mar megfagyok. Ahol en kellemesnek erzem a meleget ott o mar megsult haromszor.
En mar attol is tudok fazni ha ragondolok a hora:))))))))

blackhairlady 2014.05.23. 22:56:09

@diggerdriver: Szerintem soha tobbet ne dicserj meg senkit nyiltan, mert az rossz omen (Shakty, vajmi, es Rebarbara):)))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.23. 22:58:07

@charlieharper: Ez kesz vigjatek lehetett:))))))))

Chamroe 2014.05.23. 23:00:00

@blackhair-lady: köszi szépen!
Nagyon jól néznek ki ezek a palacsinták a képeken.
Akkor leszek bajban, ha nagyon ráharapnak a kölykök itthon, mert akkor tuti, hogy heti 3x kell legalább reggel 6kor kelnem palacsintát sütni :)))

Chamroe 2014.05.23. 23:00:49

@puhacica: köszi szépen!
Be is teszem a boromat a hűtőbe, hogy reggel méltó módon fel tudjam köszönteni magam :))

blackhairlady 2014.05.23. 23:03:01

@cougarcat: Es par ev mulva jol elvalnak es a kandalloban landol a konyv es film is:)))))))))
Egyebkent ki allja az eskuvoi koltsegeket itt az USAban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.23. 23:03:55

@blackhair-lady:
Ha rosszat akarsz valakinek mond nyugodtan hogy dicsérjen meg téged a Digger.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.23. 23:05:24

@cougarcat: agaveroad.com/
Ez a venue itt van kb 2 km-re tolunk. Csodalatos a parkoloja is mar ami az utrol latszik, a kepek alapjan meg meg szebb belul. Mindent megszerveznek a-tol z-ig.

blackhairlady 2014.05.23. 23:13:03

@Jess G: Az exsogoromnak meg annak idejen a hosok templomaban a Pecsi utcanal, nem engedte az eskuvot a pap addig amig nem jart oktatasra es nem aldozott es bermalkozott meg.

Mrs. Clayton 2014.05.23. 23:20:42

@blackhair-lady: oktatason en is reszt vettem, de a tobbin nem, eskut sem tettem, csak a ferjem, o meg jol meg is szegte

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.23. 23:30:09

@Chamroe:
Hogy erted, hogy "arra a teruletre edzeni"?
Mozgas celjara nagyon tudom ajanlqni a fitness walkingot (tempos setalas, kb. 6.5 - 7 km/h sebesseggel, illetve a pulzusod zsireget tartomanyban tartasaval).

Nekem a zsiregeto tablettak is segitetrek, ha mast nem, lelkileg :)

Vitamin es asvanyi anyag komplex kotelezo (mindenkinek ;) ).

@blackhair-lady:
Anelkul nem is adnak meg az allampolgarsagot ;)

2014.05.23. 23:34:32

@blackhair-lady: "Egyebkent ki allja az eskuvoi koltsegeket itt az USAban? "

A lanyos haz! :))) Remelem tudja a ferjed! :))) (sokszor az ifju par, hitelbe)

Szep az a hely amit belinkeltel. Nekem falusi lagzim volt, pedig pesti vagyok. Aztan a valasom utan mar nem volt kepem meg egy nagy eskuvot kerni. :)))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.05.23. 23:34:56

@diggerdriver: csak egy röpke válasz: sajnos a fekete bőrű férfiaknak erősebb " szaguk" van... Ez igaz. Az nem igaz, hogy nem tesznek ellene, mert az én férjem tesz, de ha munkából hazatér, ahol egész nap melegben van, már megy is zuhanyozni... És megjegyzi, hogy szerinte a szomaliaiak bizony nem tisztálkodnak minden nap!!! Mert hogy büdösek....
Akkor ő most rasszista?? ;-)
Ja,én amúgy az vagyok.

Shanarey 2014.05.23. 23:36:22

@blackhair-lady:

Amint elkezdesz ide írogatni hogy USA állampolgár leszel, és hány nap van hátra, menned kell a homárra is.
:-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.23. 23:36:35

@Papagály: Én értem, hogy mit szeretnél mondani, de tudod az a baj, hogy Magyarországon jelenleg nincsen elég hűtő, hogy minden kunsági tejet be lehessen tenni a hűtőbe. Egyszerűen nincs pénz annyi hűtőt venni, amennyit kéne.
Illetve sokszor az az érzésem, hogy a tejesember nem is szeretné a kunsági tejet a hűtőben tudni mert valahogy a megbuggyant kunsagi tej sokkal könnyebben mozgosítható bizonyos politikai célokra. Például, amikor szükség van a kunsági tej tömeges támogatására és a tejesember - bár hűtőt nem tud nekik biztosítani - de egy pár jégkockát ígér nekik és cserébe egy elég tetemes mennyiségű kunsági tej támogatását élvezi. És mivel a kunsági tej a szavazáson teljesen mértékben egyenértékű minden más tejtermékkel, így ez nekik tökéletesen megfelel.
If you know what I mean. :)

2014.05.23. 23:39:42

@Chamroe: Boldog nevnapot innen is! :) Sajnos nekem mar nincs nevnapom, itt nem unneplik - probaltam "eroltetni", de kudarcba fulladt. A ferjem mindig elfelejti, utana szabadkozik, a vegen meg ot sajnalom meg. Inkabb veszek valami ajandekot magamnak es le van tudva. :)

2014.05.23. 23:40:52

@Shanarey(SCO): Jaj ne, tudod mit kap ott szegeny Hagyma, nap mint nap. :)

2014.05.23. 23:48:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem hittem volna hogy valaha ilyet mondanek de a sajat boren erzekeli az ember.

2014.05.24. 00:16:22

@blackhair-lady: En is bevallottam am hogy dobozost veszek - de ha epp nincs ilyen, akkor megcsinalom anelkul is, nagyon egyszeru. Vegre egy teszta amit nem kell, sot nem szabad simara keverni!

M. Péter 2014.05.24. 00:20:35

@Kövérmadár [swe]: Elismerik vagy legalábbis megtűrik. Az állampolgársági esküben az van, hogy "I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen", de nem követelik meg, hogy az ember ténylegesen lemondjon a korábbi állampolgárságáról. Az soha nem volt probléma, ha valaki kettős állampolgárnak született, arra viszont sokáig nagyon csúnyán néztek, ha egy amerikai külföldi állampolgárságot vett fel, de aztán az 50-es és 60-as években a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy csak emiatt nem lehet valakitől elvenni az amerikai állampolgárságát.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 00:32:12

@mayree:
"papagályeledelre"
a szárnyasokat továbbra is hívhatjuk papagájnak ;)

volt egy reklám régebben:
"jöjjön walaki, fogy az energia, jöjjön valaki, szökik a fény"
utána állítólag az iskolásgyerekek tömegesen kezdték a valakit walakinek írni - nem poénból... :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 00:32:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
értem én, csak nem szeretem. ;)
valójában amit írsz (mellékzöngék az utoljára ismert magyar valóságból), az megerősíti az állításom: nem a tej a hibás abban, hogy nem teszik hűtőbe. ergo, a rasszizmus logikai hiba (is).

blackhairlady 2014.05.24. 00:49:06

@Kövérmadár [swe]: A vilagert sem kenyszeritenem rad a magyar allampolgarsagot eleted vegeig, annal jobban kedvellek:)

blackhairlady 2014.05.24. 00:56:40

@Chamroe: Szivesen:) Hamar kesz van, kb 10 perc alatt ki lehet sutni 10-et. csak budos a suteskor, arra keszulj fel. Ahogy a vaj eg elegge fustol. Probalj meg csak a kozepere pottyenteni mindig a sutonek, akkor a teszta betakarja es nem eg korulotte.

blackhairlady 2014.05.24. 00:57:58

@diggerdriver: Ok, igy fogok tenni:) De tenyleg ezt a 3 embert docsergetted nyilt szinen, es lam...

blackhairlady 2014.05.24. 00:59:37

@Kövérmadár [swe]: Igen. olvastam a hivatalos honlapon, hogy a nyelvismeret utan a masodik legfontosabb a szaritogep meglete, szoval idoben, 15 eve beszereztuk mar, stabil ami biztos:)))

M. Péter 2014.05.24. 01:00:24

@Jess G: Angliában (csak Angliában, az Egyesült Királyság többi részében nem) mindenkinek joga van a helyi plábániatemplomban házasodni, elvben egy hindu meg egy muzulmán is összeházadodhat ott.

blackhairlady 2014.05.24. 01:01:12

@cougarcat: Oh, nem tudtam. Na mindjart megkerdezem tole, most ert haza:)

Igen, most mondja, hogy a menyasszony szulei:((((((
Remelem olyat valaszt a lanyom akinek kicsi a rokonsaga:))))
A masik valoszinuleg nem megy ferjhez.

blackhairlady 2014.05.24. 01:06:09

@cougarcat: Nekem az elso 60 fos volt, felesben fizettek a szulok. nagyon jo volt, sajna valassal vegzodott, de sosem voltunk haragban egy percig sem:)
a mostani ferjem az eskuvo elott 2 nappal jott haza Koszovobol, megvettuk a gyuruket es az oltonyet, elmentunk a varoshazara 12-en, majd megebedeltunk, de olyan jol elbeszelgettunk, hogy meg vacsorara is maradtunk:) masnap este utazott vissza, legkozelebb pontosan 110 nap mulva latta,
Mi fizettuk, en szerveztem mindent, semmi ajandek nem volt mert direkt kikotottuk, hogy nem kerunk. Es boldogan elunk, es en is azt kivanom mint te, hogy en menjek el elobb. Persze azt is emgertem ha valaki nagy eskuvore vagyik, az elsonel en is igy voltam.

blackhairlady 2014.05.24. 01:08:34

@Shanarey(SCO): Ok, megprobalom majd visszafogni magam:))) De meg a kerelmet sem adtuk be es a teszten is at kell menni, raadasul most meg is reformaltak, allitolag sok tortenelmi kerdes lesz benne, nem pedig a csillagok meg a savok szama:(
De ok, megertettem, a maradasomnak feltetelei vannak itt a blogon:DDD

blackhairlady 2014.05.24. 01:15:02

@cougarcat: Nalunk a Sam"s clubban van Red Lobster-es pogacsa por, pont olyan mint amit a kaja elott felszolgalnak nasizni. Na az is olyan, hogy vizzel es reszelt sajttal kell osszekeverni, de kulon kiemelei a recept, hogy eppen csak, nem szabad sokaig kevergetni. Van hozza egy fokhagymas fuszeres por amit vajjal kell osszemelegiteni es forron rakanalazni a pogacsak tetejere, valami istentelenul finom:) Jo parszor ez a koret a hus melle:)

2014.05.24. 01:29:10

@blackhair-lady: Vagy ha nagy a rokonsag, akkor elmehetnek Vegasba, egy otperces eskuvoert, fizetett tanukkal. Meg Elvis kosztumben is! :))

Nagyon szep tortenet rolad es a ferjedrol. Szerencsere amikor az embernek mar beno a feje lagya akkor pontosan tudja ki/mi a jo neki es arra is rajon, hogyan kell ezt megtartani.

Huh, ez a pogi dolog nagyon jol hangzik, meg fogom nezni, hogy nalunk van-e ilyen. Sajnos itt nem minden kaphato ami nalatok igen.

blackhairlady 2014.05.24. 01:37:53

@cougarcat: Na az is jo otlet, nincs is olyan nagyon messze tolunk:) szerintem belemenne konnyen a lanyom ahogy ismerem:D

Igen, sokat segitett a tapasztalat, lehet ha elsore vele talalkozom az is zatonyra futott volna mint ahogy az elso es neki az elso ketto:)

Igy nez ki a keverek:
www.google.com/search?q=red+lobster+biscuit+mix&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Ctt_U66lKtWfqAaI_4HoCw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg&biw=1280&bih=687

Tenyleg nagyon finom. Fagyis kanallal adagolom a pizza suto lapra, 8 db szokott kijonni egy zacskonyibol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 05:04:03

@blackhair-lady: tegnap este az emberem dunnyogott,hogy mjlyen meleg lett a hazban. egesz nap tartam az ablakokat. en vegre nem faztam. es vegre levehettem a ket pledet a takaromrol.

26 fok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 05:17:24

nagyon off, ma végre látszik a Himalája (konkrétan a Fishtail leginkább) :-)
és itt van egy kis tudományos színes a féreglyukakról :-)
www.iflscience.com/physics/could-photons-travel-through-time-using-wormholes

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 05:41:36

@diggerdriver: bocs, nem engem kérdeztél izzadásról, de van jó sok személyes tapasztalatom.
én azért sem szeretem a hónaljmirigyeket gyakorlatilag eltömítő ragacsos izéket, mert így izzadás helyett az a sok víz elkezd pangani a bőröm alatt, és a nap végére tenyérnyi nagyságú iszonyúan viszketős kiütések lesznek. ki kellett kísérletezni, melyik dezodor hagy eléggé izzadni úgy, hogy mégsem vagyok nagyon büdös.
naptejjel ugyanez, az olajos réteg megakadályozza az izzadást, aztán olyan hőguta lesz belőle (nekem), hogy a fal adja a másikat, az egész karra stb kiterjedő kiütések mellett. én így 10 év után is csak úgy tudok napra menni nagy melegben, hogy teljesen fel vagyok öltözve, naptej a kezemre és az arcomra csak. egyébként is nagyon fehér a bőröm, és könnyen leégek, úgyhogy amúgy se menne a "napozás". nagyon irigylem, akiknek barna a bőrük.

blackhairlady 2014.05.24. 05:55:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Detto ugyan ez velem. Az orromig betakarozva alszom.

2014.05.24. 06:01:36

@blackhair-lady: Én meg már nem tudok hova kitakarózni ebben a nyavalyás melegben, viszont amikor a klíma hűtésre kapcsol akkor álmomban meg kell keresni a takarót, majd amikor nem hűt akkor ki kell takaróznom. Ez ment egész éjszaka kb. 10 percenként. Baromi sokat aludtam. Már úgy ébredtem hogy legszívesebben felrúgnék valakit. Tegnap este olvastam a posztot aztán egy idő után vissza kellett tekernem hogy mégis miről szól az írás, annyira másról ment a beszélgetés, de legalább nem unatkoztam.

2014.05.24. 06:15:07

@blackhair-lady: Huvosebb idoben zokni nelkul el sem alszom. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 06:44:39

@Papagály:

Téved az érsek, amikor az árvizet hasonlítja a homokmenethez.

A homokmenet sokkal veszélyesebb az árvíznél. Az árvíz jön, majd megy, s aztán az emberek jobban felkészülnek ellene. Míg a homokmenet tartósan rombolja az embereket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 06:45:45

@Zoole[uk]:

Nem, én mindenkit kedvelek, aki nem hazug vagy demagóg, a nézet nem számít.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.24. 06:52:06

@blackhair-lady: es a fuled kimarad??

@cougarcat: 4 napja meg zokniztam:)

Quercus a favágó 2014.05.24. 07:40:13

@Turchi:

Ha mos azt mondod, hogy meztelenül alszol, magamhoz nyúlok!!!!

2014.05.24. 07:43:56

@QUERCUS(a favágó): Hehe, ne tedd, nem. Hálóing kell, vagy a klíma ellen, vagy a szúnyogok által támadott felületet csökkentem.

Quercus a favágó 2014.05.24. 07:47:28

@Turchi:

Én rosszabb vagyok mint a szúnyog. Megtalálnám a legkisebb felületet is, ahol támadni tudnék.
Sajna nem most. Irány a gyapotmezők.

2014.05.24. 07:49:44

@QUERCUS(a favágó): DD Sajnos a szúnyogok is megtalálják

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:11:13

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, persze. És az árvizekben meghalnak.
Á persze, tényleg a homokosmenet a veszélyesebb...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:15:20

@Hari Seldon 2:

Így igaz. SOKKAL veszélyesebb.

Hány ember hal meg egy árvízben? S mi az árvíz iránti viszony? Gondold át ezt!

Chamroe 2014.05.24. 08:20:56

@Turchi: QUERCUS legalább nem a véredet szívná :-D

Hari Seldon 2 2014.05.24. 08:43:25

@maxval a gondolkodó birca:
Egy halott pont egyel több mint kéne.
Á befejeztem.
Nem fogod fel, hogy a világ gondolkodása "nem marad egy helyben" folyton változik. És változni FOG.
Ha beleőrülsz akkor is.
Változik most is, változni fog 100 év múlva és 1000 év múlva is. (az iszlám világban is, csak ott sokkal lassabban)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:46:31

@Hari Seldon 2:

Így igaz, a halál mindig baj. De mondtam mást én?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 08:47:15

@Hari Seldon 2:

"a világ gondolkodása "nem marad egy helyben" folyton változik"

Így igaz. S tedd hozzá: néha pozitív irányban, néha negatívban.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:04:03

@maxval a gondolkodó birca:
Az emberek mindig jobbat akarnak a gyerekeiknek, és maguknak. Azaz boldogabbak akarnak lenni.

A változásért mindenki a saját szintjén hozzájárul.
Hozzájárul az a fiatal lány is, aki a szavannán nem hagyta, hogy "szájtányért" (vagy mi a fenének hívják azt) rakjanak az ajkába. Ott ennyi egyenlőre a pozitív változás.
A gyerekének már varrógépet küldünk... Megtanulja magát becsülni. Stb.
Itt Európában meg más a pozitív változás.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:14:34

@maxval a gondolkodó birca:
Az hogy Európában negatív, csak a te kisebbségi véleményed.
A társadalom önmagát formálja, abban az irányban hogy a többségnek jobb legyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 09:19:18

@Hari Seldon 2:

Tehát a zsidók üldözése jó volt. Hiszen a többség támogatta.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 09:36:01

@maxval a gondolkodó birca:
Nem. Egy vezető klikk támogatta, és az információhiányban levő/ egy irányból tájékoztatott tömeg követte.
Ezért (is) jó az információs társadalom: a sok baromság nem vihető át olyan könnyen.

Persze vannak most is olyan országok, akik próbálják zárni a tömegek felé az információs csatornákat.
Na az ilyenek gyakorlatilag mind a "lator államok" (Reagennel kifejezéséve élve).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 09:49:56

@Hari Seldon 2:

Az információt MINDENKI igyekeszik elzárni. Lásd az ukrán kérdést tálalását nyugaton. De mondhatnám a Líbia elleni agressziót is. Figyeld nyitott szemmel a médiákat, s meg fogod látni, hogy a nyugat ugyanúgy manipulál. Példákat akarsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 09:58:58

@Papagály:
Senki nem cáfol meg téged.
A rasszizmus nem jó.
Mégis van.
Még a vérliberálisok között is.
Igazából teljesen mindegy hogy a feministák ellen a szőke nők ellen a teljesen mindegy milyen csoport ellen.

tanato 2014.05.24. 09:59:17

index.hu/gazdasag/2014/05/23/hianygazdasag_hiperinflacio_a_krimben/
Nem tudom ez mennyiben manipulációs hír ,mennyi a valóság benne,de ha igaz akkor gáz van Krímben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:00:05

@blackhair-lady:
Ugye milyen jó emberismerő vagyok?
:))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.05.24. 10:01:21

@tanato: Na ezért m ondom én, hiába erősödik katonailag és válik egyre agresszívabbá a Kelet,ha gazdaságilag nem tudja a lakosságát felhozni,el van veszve a Nyugattal szemben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:04:03

@Chang Yai:
Köszi. Körülbelül erre voltam kiváncsi.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:10:46

@maxval a gondolkodó birca:
Tudom, hogy minden vezető szeretné saját hasznára használni.

Ezt nem kell tagadni. De van különbség a között, hogy letiltunk minden kormány bírálatát az interneten és a médiában.
Végül is sikerült elzárni mondjuk előled? - Nem, hiszen például TE is megtaláltad a választ.
(igaz, te a "szabad" világban élsz, vagy legalábbis a perifériáján)

Ezzel együtt, ha valaki bekiált a világba valami ordas nagy hazugságot, akkor azonnal (akár itt a fórumon is így van) lesz ezer cáfolat. A lényeg a gyorsaság.

Régen mi volt?
Volt egy régi "népújság" faluhelyen (mindegy milyen országról beszélünk) és nyomatták éveken keresztül a rezsimek a propagandájukat.
Még régebben mi volt? Még ez sem. Az volt, amit a király/cár, vagy a földesúr mondott.
És mentek az emberek például a zsidók ellen. (de bárki más ellen, akit a hatalom megjelölt)

Ez ma már nem lehet ilyen egyszerűen. Leginkább még a "latorállamokban" működik ez, de a társadalmi erjedés eléri őket is (igaz, sokkal lassabban).

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:12:19

@diggerdriver:
Ha így nézzük, én "pro-európai civilizációs" "rasszista" vagyok.
(Jól megtekertem, mi?)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.24. 10:16:28

@Papagály: "nem a tej a hibás abban, hogy nem teszik hűtőbe."

Ez így van, nem is vitatom.
Csak máshol látjuk a probléma hangsúlyát. Szerintem nem sok értelme van azon lovagolni, hogy mit hívunk rasszizmusnak, illetve hogy mi számít annak a cigányság kapcsán. Szerintem az lenne a fontos, hogy valamiféle épkézláb megoldást találni a problémára.

Alapvetően azért nem tartom szerencsésnek a Jobbik politikáját sem ezzel kapcsolatban mert ők is csak addig jutnak el, hogy mondjuk ki hogy van cigánybűnözés vagy hogy ismerjük el, hogy mennyi probléma van velük kapcsolatban a társadalomban. Jó, elismertük. Most ezzel beljebb vagyunk? Nem.

Megoldásra lenne szükség nem definíciókra és fogalmakra.

Elismertük, hogy nem a kunsági tej hibája, hogy rossz íze lesz a napon? El. Fog ez segíteni bármit is a tej helyzetén, be fog kerülni a hűtőbe? Nem. Megint nem szartunk a kútba, csak a kávájára, úgy érzem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:17:12

@diggerdriver: aztán láttam, hogy a doki megszakértette a témát tudományosan, én csak azt tudom, velem személy szerint mi történik, ha nem hagyom magam izzadni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 10:19:31

@Hari Seldon 2:

A legtöbb ember nem keres, hanem elfogadja a legelső infót. Azaz hiába van ma sokkal több lehetőség, ha a nagy többség nem él velük. S ezt mindenki tudja, ezt ki is használja minden propaganda.

A társadalmi erjedés a nyugat ellen működik jelenleg.

Én ismerek pl. irániakat a neten. Tudod hányan nyugatpártiak? 10-ből 1. A többi 9 a modern eszközöket NEM a nyugat igenlésére használja.

Nyugati tévhit, hogy a szabad kommunikáció a nyugatot segíti.

Rebarbaraa 2014.05.24. 10:21:31

@diggerdriver: Nem is kell, igazad van. Ugy kellett volna fogalmaznom, hogy pontosan kiveheto legyen, hogy mit akarok mondani. Valoszinuleg a mondat leirva altalanossagnak hatot, bar en tobbszor is elmagyaraztam, hogy nem igy ertem, de suket fulekre talalt. Ha Mirjamot megbantottam azt sajnalom, vagy akarki mast akinek arab parja van. Nem allt szandekomban. En mindossze azt nehezmenyeztem/nehezmenyezem, hogy kifejtem, hogy nem mindenkire ervenyes csak az emlitett viselkedesformara es szagra egyes szemelyeknel es ezt nem fogtak fel. Azt hiszem a meg-nem-ertes aldozata lettem. De nem fogok belehalni.:) Majd legkozelebb ugy fogalmazok, hogy 0-99 eves korig mindenkinek ertheto legyen. :) Pedig masvalaki is par napja leirta, hogy miket muvelnek Angliaban. Eroszakos viselkedes, zaklatasok az utcan stb. Ot nem akartak kivegezni.:) Mindegy.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:22:06

@cougarcat:

És gondolj bele, a mostani családomnál az anyuka húga Portugáliában ment férjhez - bár mindketten svájciak.
Szóval, a családomnak 3 gyerekkel, legkisebb alig 1 éves, repjegy meg szállást fizetni nem volt valami könnyű. Ugyanis nem veti fel őket a pénz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:33:06

@tanato: amikor "keletről" van szó, akkor kiről is van szó? Ukrajna? Oroszország? Közel-Kelet? India? Indonézia? Kína? Japán? nekem nem tiszta, kiről van szó általában keletezéskor.

Hari Seldon 2 2014.05.24. 10:41:50

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, de ha lebukik a hazugságával, az számára azonnal bukás (mondjuk politikailag) ezért a bukás kockázatát általában nem vállalják.
A 10-ből 1, az máris 10%-os "lemorzsolódás" - Ebben a te általad ismert generációban. A következőben újabb 10%. Stb... Így is lehet nézni.
Itt nálunk feleségemnek három muzulmán kollégája van. Abból egy egyáltalán nem tartja a ramadant. Nem követi a vallást. Itt máris 33% a lemorzsolódás.
Persze ez országtól társadalmi közegétől is függ. Franciaországban minden vallást tiltanak, így a "hagyományőrző" muzulmánok is nyomás alatt vannak. És mint már írtam a fejkendőt leveszik az állami intézményben. És ez után majdcsak egy lépés lesz a felismerés (lehet, hogy csak a következő generációnak) hogy ha le kell venni, akkor mi értelme?
A régebben itt élő muzulmánok gyerekszülési aránya már nagyon egy szinten van az "őslakosokéval". Miért? Mert ők is "boldogabban" akarnak élni. Azaz, felismerik, hogy nem 6-8 gyerek vezet oda, hanem elég a kettő-három. Nincs annyi gyerekre szükség mint a sivatagban. Szóval két vonal is megy, (igaz nagyon lassan) egyik, hogy a (minden) vallás jelentősége csökken, és a muzulmánoknak egyszerűbb feladni a vallást. Például itt a muzulmánok több mint50% nem vallásos. Pontosabban nem követi a vallást. Ezért is tartom jobb megoldásnak ezt mint az angol utat. Itt szépen lassan "beleszocializálódnak" a társadalomba.

Szóval szerintem ez egy másik történet, hogy milyen ütemű ez, és ez gyors-e vagy lassú? Ez egy másik történet.

Na, ezt most már elég jól körbejártuk, és lassan amúgy is mennem kell. Szerintem ma már nem igen lesz időm visszanézni, sőt egész hétvégén kevés az időm.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:41:58

@maxval a gondolkodó birca: az a 9 biztos csak a fizetett bérkommentelők :-)
egyébként miért kéne egy iráninak nyugatpártinak lennie? nem kell pártolnia senkit, elég, ha a hülyeséget nem bírja.
még1 egyébként, érdemes keresni néhány utazós blogot, ahol írnak az emberekkel való tapasztalatokról, beszélgetésekről.
alighanem az átlag iráni is azt akarja, mint az átlag magyar / angol / maja indián / piréz: hogy hagyják békén, hagyják élni.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:43:10

@Papagály:

""jöjjön walaki, fogy az energia, jöjjön valaki, szökik a fény""

Én úgy emlékszem, az utolsó szó 'pénz' volt. Merthogy takarékossági reklám, vagy mi volt...

tanato 2014.05.24. 10:46:43

@Chang Yai: Szerintem Max ezek közül Ukrajnát és Japánt nem számolja bele a Keletbe.Véleményem szerint ő a nyugat ellenes harcos keleti országokat érti Keleten.
De majd megcáfol ha nem így gondolja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 10:46:50

@tanato:
Ott vannak az oroszok... persze, hogy gáz van :)
A bibliai csapások nem érnek fel egy orosz vezetéssel!

Igazából van bizonyíték Isten létezésére: az ember mindig "rossz" volt. Aztán Isten küldte a özönvizet, dögvészt, pestist, sáskajárást... minden hatástalan volt. Aztán a XX. század elején Isten megteremtette a Szovjetuniót és a kommunizmus fellegvárává tette. Na ez rendesen betett az embereknek, 25 év elteltével még mindig nem tudnak szabadulni ezen bibliai sorscsapás hatása alól.

@Chang Yai:
Arról nem is beszélve, hogy a japánok számára csak a nyugat rohadhat, míg Hawaii-n nehéz értelmezni a nyugati hanyatlást.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 10:51:02

@Kövérmadár [swe]: végülis ha a dátumvonalat figyelmen kívül hagyjuk, akkor Japán simán nyugatra van Hawaiitól. legalábbis a repülők mindenképpen arrafee mennek :-)

tanato 2014.05.24. 10:51:35

@Hari Seldon 2: A francia út nem rossz,ők már anno a gyarmatokon is sok helyit emeltek be az akkori elitbe,rendőrségbe katonaságba,nem voltak olyan elkülönített campusai a hivatalnokaiknak mint az angoloknak.És sokkal több volt a vegyes házasság már akkor is,mint az angol gyarmatokon.Ha pl, Zidanet fénykorában valaki le büdös arabozta volna,az echte franciák biztos agyonverték volna az illetőt.Jobb a befogadó képességük.

tanato 2014.05.24. 10:52:46

@Kövérmadár [swe]: Most olvastam a neten egy orosz viccet:Mi Oroszország hívószáma itthonról.Mo.-ról?: 49-44-56

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 10:56:34

@Hari Seldon 2:
Nézd, minden kirekesztésnek, aminek ugye egyik legjellegzetesebb példája a rasszizmus a legnagyobb hibája hogy olyanokat is súlyt akik az adott kirekesztett közösségbe beletartoznak ugyan de nem vonatkozik rájuk a kirekesztés valódi oka.
Például azt mondják hogy a cigányok ellen rasszizmus folyománya van eszközölve a bőrük színe miatt.
NEM IGAZ.
A viselkedésük miatt van ez és ez a viselkedés Magyarországon egy bizonyos fajtajelleget viselő népcsoportra jellemző.
A baj az hogy ugyanezt a kirekesztést kivetítik a normális beilleszkedett dolgozó cigányokra is.
Minden kirekesztéssel ez a probléma.
Sajnálom hogy Rebarbara belefutott a pofonba de meggondolatlan volt.
Az ilyenre mondják hogy több mint bűn. Hiba.

DieNanny CH 2014.05.24. 10:59:13

@tanato:

Még egy szám jöhetne hozzá: 2013 (Paks miatt)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 10:59:52

@Chang Yai:

Mert az a nyugati tévhit, hogy aki nyugatról behozott technológiát használ, az automatikusan nyugatpárti is lesz. Pedig egyáltalán nem. Sőt, azt láthatjuk, hogy a neten arányaiban több a nyugatellenes.

Amikor Mo-n megjelent széles körben az internet, egyenesen látható volt, hogy pl. a szélsőjobbosok hatalmas arányban neteznek. Ma is így van, több a jobbikos aneten, mint a szavazófülkékben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:01:42

@Chang Yai:

Ami nem "nyugat", az kelet.

Ausztrália, Új-Zéland pl. "nyugaton" van.

Szóval nem égtáj, hanem irányultság.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:07:58

@Chang Yai:

"alighanem az átlag iráni is azt akarja, mint az átlag magyar / angol / maja indián / piréz: hogy hagyják békén, hagyják élni"

Így igaz. Csak nem mindegy hogy ez mit takar. Ez ugyanis NEM nyugati életmódot jelent. A legtöbb embernek a békénhagyás azt jelenti: ne kötelezzék nyugati életmódra. Míg a nyugat csak akkor hajlandó egy országot békén hagyni, ha az elfogadja a nyugati értékeket. Amíg ez nincs meg, addig ott "elmaradottság", "elnyomás" van, amin bármi eszközzel változtatni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:07:59

@Rebarbaraa:
Figyelj, semmi baj. Mirjamnak úgy tudom arab párja van és arab országban élnek és Mirjam harcos jogvédő úgy hogy már itt is figyelmezettem egyszer hogy nem kéne a fekete macska emlegetésére is rasszizmust kiáltani.
Ugrott valamire amire te is ugrottál néhány napja.
Igaza volt mint ahogy neked is igazad volt néhány napja, mert én ugyan a feketék csokizását nem tartom rasszizmusnak de ott akkor abban a szövegkörnyezetben valóban volt egy rasszista felhangja.
Mirjam is jogosan érzékeny erre és te is.
Azért van annak egy sajátos bája ha két színes bőrű párral élő nő üti egymást.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:10:01

@maxval a gondolkodó birca: ééértem. akkor szeretném tudni, mi a közös Ukrajna, Oroszország, Irán, Pakisztán, India, Indonézia, Kína és Japán, plusz mondjuk Kolumbia és Szomália irányultságában. mert ezek mind "kelet".
én egyébként azzal simán egyetértek, hogy jelenlegi formájában a "nyugati" út nem fenntartható, és nem etikus, és ennek persze sajnos(?) én is része vagyok. viszont szerintem a "kelet" se alakít jobban egyáltalán, sőt. a többi ami itt el szokott hangzani a témában, az nekem nagyon homályos, ködös.

bocs, igaziból nem akarnék belemenni a "nyugat hanyatlása" témába, de ez az egy dolog érdekelne, hogy pontosan mi tartozik a "keletbe", ami emelkedik és "győzni fog",meglátásod szerint. hátha akkor jobban értem majd.
köszi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:11:45

@diggerdriver: szerintem a párja angol, persze attól még lehet arab származású angol, de ha igen, akkor valamit nagyon benéztem eddig, majd kijavít, ha ez nem igaz :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:13:12

@Chang Yai:

A közös, hogy nem fogadják el a nyugati értékrendet. Persze, nyilván különböző alapállásokból.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.24. 11:17:42

@diggerdriver:

Most volt egy eset. Két leszbikus nő "házasságot" kötött egy olyan USA-államban, ahol ez lehetséges. Örökbe fogadtak gyereket, majd megromlott a viszonyuk. Ekkor az egyik nő elment a gyerekkel egy másik USA-államba, olyanba, ahol nincs egynemű házasság. Amikor a párja követelte a közös gyereknevelést, a nő arra hivatkozott a bíróság előtt, hogy az illető államban az egynemű házasság nem létezik, így a volt párnak nincsenek jogai, mert a házasságuk érvénytelen, így abból származó jogok sincsenek..

Vicces, amikor a homokos arra hivatkozik önérdekből, ami ellen egyébként hangosan harcolt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:18:16

@Chang Yai:
Én úgy tudom arab származású angol.
Végül is mindegy tegnap igaza volt.

tanato 2014.05.24. 11:20:24

@maxval a gondolkodó birca: A "Kelet" nem egységes/mint ahogyan a "nyugat" sem. Az iszlám harcosok pl. Oroszországot is az iszlámellenes legyőzendő nyugatiak közé m ondják,és tesznek is ezirányban bőven véres "harci" cselekedeteket.Robbantásos tömegmészárlások Volgográd,Moszkva stb.
Kínában ugyanígy az iszlám ujgurok.
Vagy vegyük az indiai szubkontinenst,az most hová húz?Putyinékhoz vagy ellenirányban?
Szóval nem lehet ezt fekete-fehér sablonban kiokoskodni.

tanato 2014.05.24. 11:21:44

@diggerdriver: Én is így sejtem,angol-arab férje van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.24. 11:38:25

@maxval a gondolkodó birca: mert az meg sokkal viccesebb, hogy mondjuk meghal az egyik, és a közösen nevelt gyereket árvának tekintik a hatóságok. vagy nem engedik be a kórházban a társát, mert nem családtag.
ja, mert egyébként a heterók egyáltalán nem abuzálják a házasság intézményét.
azért mert meleg valaki, még nem kell szentnek is lennie, hogy a társadalom előtt vezekeljen és kompenzáljon. legyen csak ugyanúgy ember, mint bárki más, legyen olykor szemét dög, váljon el, legyen geci a párjával. miért ne. mert ha a jogokért cserébe elvárjuk, hogy de viselkedjen ám, húzza meg magát, akkor mit ér az egész.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:39:45

@Chang Yai:
De nem hagyjuk figyelmen kívül :)

@tanato:
:D

@maxval a gondolkodó birca:
Egy dolog nem elfogadni és egy másik harcolni ellene és elpusztítani azokat, akik elfogadják.
Én sem fogadom el sem a keresztény, sem a muzulmán, sem semmilyen más vallás értékrendjét.
Viszont nem érzem feladatomnak, hogy elpusztítsam őket, de még csak azt sem, hogy meggyőzzem (térítsek).

Változatlanul úgy gondolom, hogy ami nincs más kárára, azt nyugodtan lehet csinálni. Ha nekem dorbázolni van kedvem, de ezt a vallás (mindegy melyik) elutasítja, attól még nincsen joguk engem ezért elítélni. Maximum nem csinálják és ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.24. 11:42:30

@maxval a gondolkodó birca: @Chang Yai:
Én egyébként maximálisan támogatom a melegek gyermekvállalását.
Meggyőződésem hogy sokkal jobb körülmények között nő fel a gyerek és nem fogja átvenni a nevelőszülők nemi identitását.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:42:48

@Chang Yai:
De az más!

Ha egy heteró csinál szemét dolgokat, az rendben van. Ha egy meleg, az elítélendő...
Ha egy cigány követ el bűncselekményt, az szörnyűség, ha egy nem-cigány, az belefér vagy kevésbé súlyos.

:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 11:44:40

@diggerdriver:
Így van.
Családban felnőni sokkal jobb, mint árvaházban.

Egy árvazáhaz gyereknél szerintem nagyobb esély van rá, hogy felnőttként deviáns lesz. Meleg párok esetén a leg-leg-legrosszabb az, ha ő is átveszi ezt a mintát (amit nem hiszek, hogy lehetne, mert ez nem tanulásos dolog szerintem). Azzal viszont senkinek sem árt.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 11:50:49

@DieNanny [SZ,CH]:
valószínűleg te emlékszel jól.
ez az egyik walakis reklám, de más szöveggel:
www.youtube.com/watch?v=Mokv5DfkFgE

ez egy másik sorozat, hasonló téma, másik figura:
www.youtube.com/watch?v=8Z7VKZhsgao

viccesek a késő szocialista reklámok. a hiánygazdaságban ugye viszonylag csekély szükség van a fogyasztásösztönzésre. :)
vannak a népnevelő célzatúak (lásd az idézett walaki és forgó morgó sorozat, sőt, talán még az "útba esik jövet menet - a takarékszövetkezet" is tekinthető a pénzügyi kultúra emelésére tett hiábavaló kísérletnek.

a legviccesebb és egyben legérthetetlenebb talán az első blokkban bemutatott homlokrakodó-reklám (nem csalás, nem ámítás, homlokrakodót is reklámoztak, nyilván a gondos háziasszony kamrájából nem hiányozhat ez a nélkülözhetetlen eszköz... :) ).

az általuk közvetített vizuális kultúra is megérne egy misét. nem tudom, hogy commodore 64 vagy spektrum számítógép áll a hátterében, de - az esztétikumra való legcsekélyebb tekintet nélkül - felvonultatja mind a 16, szöveges környezetemben használható betűszínt (ld. kév-metróbeton reklám).

a magyar acélárugyár "rakományrögzítője" is nyilvánvalóan széles érdeklődésre tartott számot, melyet topless szereplővel és piros ifával próbáltak izgalmassá tenni. szerintem nem kell feministának se lenni ahhoz,hogy szexistának minősítsük. ebből a szempontból nem sokat változott a világ.

(az említett vizuális opuszok mindegyike megtekinthető itt:
www.youtube.com/watch?v=Mokv5DfkFgE)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 13:09:07

@Chang Yai:
úgy tudom, vannak deodorantok (szagtalanítók, szagelnyomók) és antiperspirantok (izzadásgátlók). manapság a termékek többsége kettő az egyben, de azért vannak még mindig izzadásgátló hatással nem bíró készítmények.

számomra nem természetes, nem egészséges, így kerülendő az izzadásgátlók használata. nem kell egymás intimzónájába belegázolni, akkor nem zavaró a szag (persze, napi mosakodást feltételezve :) ). és persze kerülni kell a zsúfolt városokat is, azok sem tekinthetők természetes környezetünknek. ;))

Papagály (törölt) 2014.05.24. 13:09:11

@blackhair-lady:
miért ne menne? honnan lehet azt előre tudni / sejteni?

2014.05.24. 13:26:46

@diggerdriver: Huha, most latom hogy kibeszeltek itt a hatam mogott! :))) Viccelek persze. A ferjem feher angol, sok generaciora visszamenoleg mindenki Eszak-Angliabol szarmazik a csaladjabol. Az okozhatta a felreertest, hogy az elozo volegenyem / elettarsam indiai volt, az meg mar majdnem olyan mint egy arab :))), es jelenleg arab orszagban elunk (a feher angol ferjemmel :))).

Kicsit tullihegtuk itt a rasszizmus-kerdest tegnap, reszemrol az egesz el van felejtve. Digger, amirol te irsz a ciganyokkal kapcsolatban, az szerintem nem rasszizmus. Rasszizmus az lenne, ha ok nelkul utalnal valakit azert mert cigany, nem akarnal vele szoba allni a viselkedesetol fuggetlenul, stb. Ha sok tapasztalata volt az embernek egy bizonyos nepcsoporttal, akkor termeszetes hogy elvar toluk egy bizonyos viselkedest az elozo tapasztalatok alapjan. Pl. ha nekem egy nemet azt mondja, hogy valami keszen lesz szerda reggel 9-re, akkor feltetelezem hogy minimum 99% biztos hogy keszen lesz. Ha egy arab mondja ugyanezt, akkor feltetelezem hogy lehet hogy csutortokon, vagy inkabb az az utani heten, de remelhetoleg kb. tiz napon belul keszen lesz, ha szerencsem van, de akkor sem pont az lesz amit igertek hanem valami mas stb. Ez nem rasszizmus, hanem elettapasztalat. Aztan ha egy nemet vagy arab racafol a tapasztalatomra, akkor kellemesen vagy kellemetlenul csalodok, de attol meg a tapasztalat amit tobb szaz masik elmeny alapjan formaltam nem valtozik. Ettol nem tartom magam rasszistanak.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:18:35

@Chang Yai:
szégyellem, hogy egybeesik e kérdésben a véleményem egyes, monomániás megszólalókéval, de attól, hogy hitler szerette a rágógumit, talán még nem kell mindenkinek lemondani a rágózásról.

valójában "nyugatról" és "nemnyugatról" lenne helyes beszélni, állandóan idézőjelben, ahol a "nyugat" az európai civilizációt és annak "hagyományos" (mondom, hogy sok lesz az idézőjel :) ) értékeit jelenti, mely röviden és tipikusan a kapitalizmusban és a demokráciában foglalható össze.
ebből már rögtön látszik is, hogy az elmúlt évtizedek kezdik egyre jobban összemosni a régi határokat, talán ezért is vagy bizonytalan abban, hogy mi is az, ami "rohad" és "hanyatlik". :)

megjegyzés: abból, hogy a nyugat hanyatlik és elbukik, számomra még messze nem következik, hogy a nemnyugat sikeresen be fog tudni türemkedni a helyére. annál is kevésbé, mert egyre kevésbé létezik a nemnyugat (a fertőzés futótűzszerűen terjed).

a homály és a köd nem csak számodra érzékelhető, a kritikusok se látnak szinte semmit. :)

ez a rövid idézet brysontól illusztrálja, hogy a nyugat mennyit hanyatlott a "fénykorához" képest, s egyben talán azt is jelzi, hogy a nyugat hanyatlása nem ördögtől való, hanem nagyon is pozitív fejlemény, kívánatos momentum a homo abnormalis történetében:

"[In 1851] Britain also had its decennial census, which put the national population at a confidently precise 20,959,477. This was just 1.6 percent of the world total, but it is safe to say that nowhere was there a more rich and productive fraction. The 1.6 percent of people who were British produced half the world’s coal and iron, controlled nearly two-thirds of its shipping, and engaged in one-third of all trade. Virtually all the finished cotton in the world was produced in British mills on machines invented and built in Britain. London’s banks had more money on deposit than all the other financial centers of the world combined. London was at the heart of a huge and growing empire that would at its peak cover 11.5 million square miles and make “God Save the Queen” the national anthem for a quarter of the world’s people. Britain led the world in virtually every measurable category. It was the richest, most innovative, most accomplished nation of the age—a nation where even gardeners rose to greatness."

Quercus a favágó 2014.05.24. 15:18:58

@Chamroe:

Azt nem. De hogy azon túlmenően mi mindent tennék vele,azt most inkább nem részletezem.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:19:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

persze, abban igazad van, hogy a világos definíciókból még nem lesz megoldás. ha olyan példaértékű egyetértés lenne a világban (és magyarországon), mint itt a blogon arról, hogy van-e rasszizmus, s hogy ez jó-e, akkor nem is lenne érdemes bíbelődni vele. viszont sajnos jelenleg nem ez a helyzet, a létét is tagadják. s amíg valami nincs elismerve, addig nyilván értelmes dialógus se nagyon folytatható a megszüntetéséről.

a megoldás? hát, ahhoz előbb a célokban kellene tudnunk megegyezni. nem vagyok benne biztos, hogy a teljes integráció (bedarálás) a helyes út. személy szerint annyira nem találom vonzónak az átlag szegénymagyar helyzetét, hogy ezt érdemes lenne a cigányoknak megcélozni (s nem azért, mert én nem vagyok anyagilag hátrányos helyzetű).
persze, teljesen lényegtelen, hogy én mit tartok vonzónak, a lényeg, hogy maguk a cigányok mit tartanak vonzónak (a reális és elérhető, megvalósítható alternatívák közül).

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:20:41

a rasszizmus nem más, mint hibás általánosítás. logikai, ok-okozati összefüggést feltételezni ott, ahol csupán statisztikai korreláció van.

ha azt mondom, hogy az arabok büdösek, az egy megalapozatlan, diszkriminatív kijelentés - mindaddig, amíg be nem bizonyítom, hogy e népcsoportnak több "büdösség-termelő mirigye" :) van.

az, hogy az etiópok jó futók és gyorsabban futnak, mint más népek lányai-fiai, az egy hasonló kijelentés, de mivel nem valami nyilvánvaló negatív állítás, nem vesszük észre, hogy ez is egy rasszista kijelentés - mindaddig, amíg nem bizonyítják be, hogy a háttérben milyen okok hatnak (pl. az izomszövet szerkezete, vagy a lábszár tömege más, mint egyéb népeknél - ez nem teljesen vicc, ezt tényleg vizsgálták).

hogy a cigányok bűnözők vagy lusták, ez is egy rasszista kijelentés. genetikailag bélyegez meg egy népet, s megalapozatlan.
a bűnözés társadalmi konstrukció. senki sem bűnöző, főleg nem születik annak. ugyanaz a cselekedet kaliforniában elfogadott, utahban meg esetleg 10 év börtön jár érte.
a lustaság talán még kevésbé objektív fogalom. a kultúrák által kívánatosnak tartott értékek rangsora nyilvánvalóan más, s a magyar cigányok bizonyosan más értékrenddel bírnak, mint a magyar nemcigányok. például náluk még vannak közösségek, az összetartás köztük családon belül egészen más szintű.

manapság a fenti kérdések némelyikének felvetése sem píszí. voltak efféle vizsgálatok, hogy a zsidók meg a cigányok, meg a fej formája hogyan befolyásolja a szorgalmukat, intelligenciájukat, stb., de aligha hiszem, hogy ezek mai szemmel elfogadható, tudományosan vizsgálható kérdések lennének.

szerintem rasszizmus minden olyan feltevés, állítás, amely a genetikai származás és a megfigyelhető tulajdonságok között összefüggést tételez fel. a vizsgálatok szerint az emberek genetikailag rendkívül egységesnek bizonyulnak, ezért szinte egyetlen "a magyarok okosak" szerkezetű állítás sem vehető komolyan.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 15:21:11

@QUERCUS(a favágó):
a kijelentésed nem rasszista, az országok mind elmebeteg bűnözők, van amelyiknél teljesen, van amelyiknél kevésbé nyilvánvaló. persze, többségüknek jobb a píárja, mint iránnak.

a korbácsolás ritkán gyakorolt szokás mostanában európában, de ha visszamész az időben pár évszázadot, akkor ennél sokkal brutálisabb hétköznapi gyakorlatokat fogsz találni - bármelyik, jelenleg általad talán nem elmebetegnek gondolt országban is.

blackhairlady 2014.05.24. 15:56:55

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Nem. Specialis technikam van mar, kifejlesztettem, hogyan kell csak az orromat kint hagyni, hogy kapjak levegot:)
Nalunk a klima 70 fokra van allitva, es kozben megy a ventillator is, kulonben a ferjem 10 percenkent felebred annyira melege van. De mar megszoktam, nem zavar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.24. 16:04:55

@Papagály:
Well, akkor én rasszista vagyok.
Most mi lesz? 8)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 16:57:33

@Kövérmadár [swe]: hát, szerintem esni fog. bár lehet, hogy akkor is esne, ha nem lennél az. ;)

Hari Seldon 2 2014.05.24. 18:32:17

@QUERCUS(a favágó):
Persze hogy elmebeteg. Lator állam. (Ahogy mondták régen.)

tanato 2014.05.24. 19:20:19

@Papagály: Az etióp futók gyermekkoruknak köszönhetik a sikereiket.Mivel kis gyermekkoruk óta dolgoznak,szemben pl. az európai gyerekekkel.Általában az etióp felföldről származnak, 3-4000m méter magasan élnek ritkább levegőben így már a tüdőkapacitásuk is jobb mint a mienk.Az egyik fő dolguk ott a gyerkőcöknek a vízhordás, 10 km.-es távolságokról 40 fok melegben.valamint az iskola is sokszor 10-vagy még több km.-es távon van.Oda is futva szoktak menni.Ezért edzettek.
Egyszer mesélte az egyik maratoni sikeres futójuk akiről azt sem tudni pontosan mikor született,/ő maga sem tudja./hogy már 8-10éves korában dolgozott egy kőfejtőben:A bányászoknak hordta fel a vizet a hegyre a lenti tóból 5km-es távon majdnem merőleges sziklafalon négykézláb a hátán a 10 literes demizsonnal.

2014.05.24. 20:29:06

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Koszi, megkaptam, valaszoltam, el vagyok buvolve. :)

2014.05.24. 20:37:50

@Papagály: "szerintem rasszizmus minden olyan feltevés, állítás, amely a genetikai származás és a megfigyelhető tulajdonságok között összefüggést tételez fel. a vizsgálatok szerint az emberek genetikailag rendkívül egységesnek bizonyulnak, ezért szinte egyetlen "a magyarok okosak" szerkezetű állítás sem vehető komolyan."

Ennek eppen az ellenkezojerol irt itt valaki egy konyvet nemreg, miszerint igenes megfigyelhetok bizonyos sajatossagok a kulonbozo rasszok kozott, amelyek nem kizarolag kulturalis kulonbsegekre alapulnak, hanem kb. 15 %-a genetika. Eszerint mar ezert sem lesz soha bizonyos orszagokban nyugati tipusu demokracia, stb. Mindez a ballib vezeto lapban jelent meg, Margaret Wente tollabol, akit aztan tenyleg nem lehet nem-PC-seggel vadolni, csak eppen bator a no es meri neven nevezni a dolgokat. Persze ez nem azt jelenti hogy a banto, kirekeszto, lealazo, leigazo celzatu rasszizmust tamogatja ez az illeto.

Nem vitatkozni akarok a nezeteiddel, tudom hogy maskent latod, csak megjegyeztem... :)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 20:51:28

@cougarcat:
érdekes, el is tudom képzelni. a tudományos vizsgálatokra alapozott állítások nyilván nem rasszisták.
ha bizonyítást nyer, hogy tényleg genetikailag "büdösebbek" vagy okosabbak egy rassz tagjai, akkor onnantól kezdve ezek a kijelentések nem diszkriminatívak, hanem tárgyilagosak.

2014.05.24. 20:53:56

Az USA-ban nemreg volt egy eset az idos kosarlabda csapat tulajdonossal, akinek a feketekre iranyulo rasszista kijelenteseit otthon a kb. 120 evvel fiatalabb baratnoje titokban felvette es nyilvanossa tette. Volt nagy felhaborodas, stb. stb. De gondoljuk meg - ezek szerint mar a PC-seg sem eleg, meg negy fal kozott sem mondhatod ki oszinten, hogyan erzel. Teny, ez az ember valoban rasszista kijelenteseket tett (megkerdojelezte hogy a baratno miert erintkezik feketekkel), de kit zavart azzal, hogy ezt egy privat beszelgetes soran, negy fal kozott megtette? A baratno egyszeruen otthagyhatta volna, ha nem ert ezzel egyet (persze apu penze jol jott). A "vadlott" publikusan nem nyilvanult meg rasszistakent, sot, multimillio dollaros fizetest adott a fekete sportolo alkalmazottainak. Rohej. Es plane egy idos generaciotol elvarni, hogy maskepp gondolkodjon. Erdekes lenne ha mindenkit titokban felvennenk otthon, meg a vegen kiderulne egy szinte minden intolerans valakivel szemben....

2014.05.24. 20:55:50

@Papagály: Termeszetesen nem a testszagrol volt szo, gondolhatod. :) Inkabb olyasmirol, hogy miert maradnak egyes nepek a torzsi szokasoknal, stb.

2014.05.24. 20:57:10

minden = mindenki (miert mindig egy szot szurok el)

Papagály (törölt) 2014.05.24. 21:12:21

@cougarcat: egyetértek, ez szerintem is túlzás, ez már szinte gondolatrendőrség. de hát, mint tudjuk, a mccarthyzmus nem idegen az usa kultúrájától sem.
fontos alapelv, hogy a gondolataimhoz senkinek semmi köze, nem vagyok értük felelősségre vonható. a nyilvánosan elmondott szavaimért és tetteimért persze annál inkább. az ördög meg, ugye, a részletekben: a nyilvánosság határa nehezen definiálható. de a saját lakásában elmondott szavainak felvétele és lejátszása miatt inkább a barátnőt vonnám büntetőjogilag felelősségre (privátszféra megsértése). mondjuk a kiszivárogtatások miatt előálló helyzet meg megintcsak a megnyilatkozót hozza - társadalmilag legalábbis - kellemetlen helyzetbe.

2014.05.24. 22:03:31

@Papagály: Azert nem hittem volna 23 eve amikor idejottem, hogy ezt is megerjuk az USA-ban. Felre ne erts, en nem vedem ezt az uriembert, dehat magamat is ismerem, tudom hol vannak a hataraim - es ahogy idosebb leszek, egyre tobb lesz (lehet, hogy ez normalis?). Maradjunk annyiban, jobb ha senki nem veszi fel a privat beszelgeteseimet, foleg amikor kieresztem a gozt. :)

En is ugyanerre gondoltam a baratnovel kapcsolatban.

Papagály (törölt) 2014.05.24. 22:11:23

@cougarcat:
a saját korlátaink ismerete feltétlen erény.
mindenkinek, mindig vannak korlátai, ráadásul ezek némelyike nélkülözhetetlen is a társadalmi érintkezéshez.

talán nem a korlátaid száma nő, hanem a tudatosságod szintje. bár az is nyilvánvaló, hogy születésünktől kezdve egyre veszítünk a rugalmasságunkból, képlékenységünkből, adaptációs képességünkből. de ez szinte minden élőlényre igaz, nem csoda, hogy nem vagyunk kivételek.

2014.05.24. 22:19:27

@Papagály: Az en hivatasomban elengedhetetlen a sajat hataraid ismerete, kulonben nem tudsz jelentosegteljes kapcsolatot letesiteni azokkal, akikkel dolgozol. Az viszont nem szukseges hogy ugyanugy gondolkozz, vagy abban higyj, mint az illeto, sot - a nezetek utkoztetesebol haladunk lepesrol lepesre elore, megha lassan is (marmint egyeni, csaladi problemakkal kapcsolatban).

Igen, letezik pszichologiai oregedes - mindenki azt gondolja, nala nem kovetkezik be, aztan megis. :)

2014.05.24. 23:17:04

@cougarcat: Hallottam ezt a beszelgetest, egyertelmuen manipulalta a baratno az egesz helyzetet, szerintem undorito ahogyan viselkedett. A pasi egy aldozat az egesz tortenetben. Nem ertem miert tartozik barkire is hogy mit mondott egy teljesen privat beszelgetes soran, kiveve ha pl. buncselekmeny elkoveteset tervezte, de akkor is csak a rendorsegre tartozna, nem a nyilvanossagra. Kezd komoly tarsadalmi problema lenni hogy a modern kommunikacios eszkozok miatt mar szinte nincs privat szferajuk az embereknek, tiszta Big Brother.

2014.05.24. 23:35:59

@Mirjam2: Egyetertek. Es egyre inkabb ilyesmit politikai celokra is felhasznalnak, foleg az USA-ban, de nalunk is. Barkit "ki lehet igy csinalni". Na es ilyenkor jonnek a hivatasos "bleedingheart"-ok (LOL) hogy itelkezzenek, kozben ez is sokszor csak kepmutatas. Persze en nem azert advokalok hogy intoleransak, kirekesztoek, vagy bantalmazoak legyenek az emberek. De igazi Terez anyabol is keves van.... szoval az vesse az elso kovet.... :) En azert ellenzem a fenti tortenethez hasonlo tulkapasokat, mert szerintem tobbet art a megvedendo csoportnak, mint hasznal.

2014.05.24. 23:42:50

@cougarcat: Pontosan, ez kepmutatas, mindenki mond olyan dolgokat privatban amin a nyilvanossag felhaborodhatna. Es ez a normalis, emberek vagyunk es nem elore programozott gepek. Ahogy mondod, semmit nem profitaltak pl. az afro-amerikaiak abbol hogy ez a beszelgetes nyilvanossagra kerult.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.25. 06:37:27

@Papagály:
tudod, hogy téged szívesen meghallgatlak akármikor, csak hangyafészekbe nyúlni nem akartam, meg felhúzni azt a kis nyuszit, ami az öcsémnek volt kicsi korában, és mindig ugyanazt énekli (és megtaláltam, és még mindig működik)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása