oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. május 14. 19:44,  A világ legjobb kakaója nyomában 745 komment

2023. május 14. 19:44 Határátkelő

A világ legjobb kakaója nyomában

Venezueláról az elmúlt években gyakorlatilag semmi jót sem lehetett hallani és nem véletlenül. Zavargások, teljes gazdasági és politikai csőd, szinte teljesen értéktelen pénz, munkanélküliség... a másik oldalon viszont csodás természeti szépségek és a világ talán legjobb kakaója. Utóbbi miatt utazott oda Gábor is, az ő (rengeteg képpel dúsított) beszámolója következik.

ci_m_7.jpg

„Lassan két évtizede foglalkozom csokoládéval, s nagyjából ez idő óta vágytam Venezuelába, ahol Chuao, egy nehezen megközelíthető, elszigetelt falu ad otthont a világ egyik legjobb kakaófajtájának.

Csokoládét már többször kóstoltam chuao-i babból, de eljutni ide, részt venni egy igazi kakaószüreten, valamint testközelből szemlélni a kakaóbabok fermentációját, szárítását, szortírozását, minőség-ellenőrzését és szállításra előkészítését – na ez már egy teljesen más történet!

A chocoMe csokoládámanufaktúra jóvoltából – Nicaragua után - immár másodízben volt szerencsém kakaóültetvényen járni. Kakaófákkal eddig Trinidad és Tobagón, az indonéz Balin és Martinique szigetén találkoztam.

Venezuela, „az utazásra egyáltalán nem javasolt ország”

Egyáltalán nem voltunk meglepve, amikor a Külügyminisztérium honlapján Venezuelát az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájában találtuk meg. Mi is hallottunk-láttunk ezt-azt az országról az elmúlt pár évben, és ezek nagy része bizony rossz hír volt.

No de minket sem könnyű fából faragtak, és mivel nagyon éreztük a késztetést, hogy eljussunk végre ide, ezért belevágtunk. (Amikor legutóbb hasonló eszmefuttatásokat folytattunk négy éve Nicaraguában – na ott akkor épp fegyveres felkelés tört ki, és éppen csak el tudtunk onnan menekülni, át Costa-Ricába...)

Gyorsan előre leszögezem, itt sem menekülnünk, sem fegyverekkel szembenéznünk nem kellett, azonban itt is adódott pár kellemetlen szituáció. Aki ismeri az írásaimat, az tudhatja, hogy én mindig a ténylegesen megélt történést adom át, függetlenül attól, hogy az jó volt-e, vagy sem. És Venezuelában kaptunk hideget, meleget: van több dolog, ami remek itt, és legalább ugyanennyi, ami nem. Ez a kettősség lengi át teljesen az országot.

A rossz dolgok közé tartozik példának okáért a közbiztonság hiánya. Rögtön szembetűnik, hogy mindenhol szögesdrót, villanypásztor és rácsok fogadják az embert, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy a húszemeletes ház összes ablaka is be van rácsozva! Ugyanis mindenhova bejutnak a tolvajok – függetlenül attól, hogy Caracas, a főváros közepén vannak, vagy a város környéki illegálisan épített nyomornegyedekben (a leghírhedtebb ezek közül a Petares).

Nem szabad drága telefont villantani, vagy ékszert, vagy pénzt, és nem árt, ha beszél az ember valamit spanyolul, mert szinte senki nem beszél angolul. Többször beszéltek hozzánk idegenek, de rendőrök is megállítottak (figyelem! A rendőrök is veszélyesek lehetnek!), és csak a hanglejtésből gondolhattunk rá, hogy valami nem volt kerek.

26_13.jpg

Aztán jöttek a technikai komplikációk. Szinte semmilyen bankkártyánk nem akart működni, tán kétszer-háromszor tudtunk kisebb összegeket fizetni, de az ötcsillagos szállodában például nem. (Az idegenvezetőnk fizette ki a szállásunkat helyi kártyával, ráadásul hogy benne van-e a reggeli az árban, azt napi szinten kellett újratárgyalnunk, de a reggelizőasztalnál is körbeálltak minket, hogy „most azonnal fizessünk”.)

27_13.jpg

Minden USD-ben megy, de visszaadni nem nagyon tudnak, sokszor át is vernek, a helyi pénz, a bolivár meg, ha jól emlékszem, 750%-os inflációt tudhat magáénak. Mindent kiírnak egyébként kétfajta pénzben, naponta két alkalommal korrigálják az SD-Bolivár árfolyamot. Egy utcai fánk belekerül vagy tizenkétmillió bolivárba.

pe_nz.jpg

USD-t beváltanak bolivárra, de csak bizonyos helyeken, és amikor elhagyod az országot, akkor korlátlanul lehet USD-t bolivárra váltani. Igen, jól hallották: akkor, amikor már nincs értelme a tranzakciónak!

A boltban egy üveg víz megvásárlásához útlevelet kértek, rögzítették a nevet, honnan jöttünk és mit vásároltunk, a bonyolultabb tranzakciókhoz - így a SIM-kártya vásárlához – ezen felül vettek tőlem kétszer ujjlenyomatot, lefényképezték a fejemet, és az így kinyert adatokat elküldték valahova Whatsappon. A művelet nem kevesebb, mint egy órán át tartott.

A boltban a vásárlás azzal kezdődik, hogy bemondod a kasszásnak a személyigazolvány számodat (ez lehet amúgy kamu is), és (figyelem!) - a bankkártyád PIN kódját is, amit az eladó pötyög be a terminálba! Ez nagyon abszurd érzés volt.

Ezek fura dolgok nekünk, de ha azt nézzük, hogy pár éve még hiányoztak itt az államiság alapvető elemei, akkor már nem is annyira. Az ország államcsődöt jelentett, a boltok üresek voltak, a pénzed semmit nem ért, mindenkit mindenben korlátoztak, munka alig volt, az ország mindenhol szankciós listán állt és folyamatosan mentek a halálos áldozatokat is követelő tömegmegmozdulások.

A szocializmusban prosperáló, utána viszont teljesen behanyatló ország most kezd magához térni, nyiladozni, és ha a rossz mentalitáson tudnak változtatni, a jelenlegi árakon csökkenteni (mert a magyarnál is magasabbak az árak!), akkor jöhetnek majd a turisták...

…mert amúgy meg Venezuela a Föld egyik legszebb országa!

A gazdasági problémák és az emberi hülyeség sem tudják elcsúfítani az ország természeti szépségeit, hiszen itt található többek közt a világ legmagasabb vízesése, a majd ezer méteres Angel, rengeteg nemzeti park, érintetlen dzsungelek, esőerdők, hófehér homokos-pálmafás strandok, kristálytiszta-türkizkék tenger és rengeteg egyéb lélegzetelállító látnivaló.

Az ország északi részén található Margarita üdülősziget lehet még ismerős az olvasóknak, vagy netán a Topotepui nemzeti park és arborétum Caracasban. (Nicolas Maduro elnök is ismerős lehet talán).

Mi ezekből a természeti kincsekből most főleg a kakaót helyeztük előtérbe és nyomába eredtünk a világ egyik legjobb kakaójának, ami Chuaóban található. Ide elég macerás út vezet: két óra autóút Caracasból egy Maracay nevű városig, majd onnan két óra egy szerpentines úton a Henri Pittier nemzeti parkon keresztül egy Choroni nevű faluig, onnan ötméteres csónakokkal (!) fél órán át a tengeren a part mentén Chuaóig, a kikötőből meg dzsippekkel a faluig. Nagyon kalandos, vadregényes az egész út.

Minden, ami az elmúlt 500 évben kiment Chuaóba, az csónakkal ment, a legnagyobb tétel egy busz volt. Utóbbit négy ilyen csónak szállította egyszerre. A település nem véletlenül ennyire eldugott: a helyiek szökevény rabszolgák leszármazottai, és szinte senkit nem fogadnak be maguk közé. Tehát miközben elmenekültek rabszolgatartóiktól, véletlenül ráleltek a világ legjobb kakaójára, s ha már így alakult, akkor ott is ragadtak, és elkezdtek a kakaóval foglalkozni.

A falu elég magas hegyek és a tenger közt egy völgyben helyezkedik el, ami nagyon különleges mikroklímát biztosít a kakaónak. Az itt fellelhető (főleg Criollo típusú, vagy a Criollo és Trinitario kakaóajták keverékéből származó típusú) kakaóbabok meglehetősen különlegesek, mert nagyon gazdag, főleg pirosgyümölcsös és kakaógyümölcsös ízjegyekkel rendelkeznek, ízük tiszta, lecsengésük hosszú. Az ezekből a kakaóbab-fajtából készülő csokoládé igazi kuriózumnak számít.

A helyszínen mindenekelőtt volt szerencsénk megtekinteni egy kakaószüretet. Ez azzal kezdődött, hogy egy platós teherautóra felszálltunk vagy húszan (főleg nők, a férfiak halászattal foglalkoznak) és kivittek minket az ültetvényekre.

Itt egy hosszú bottal, melynek a vége egy sarlóra emlékeztet elkezdték lenyesni a kakaógyömölcsöket. Volt ezek közt zöld, lila, pirosas, sárga, narancs, de még fehér színű is!

A kakaófa gyümölcse virágból keletkezik, és nagyjából nyolc-kilenc hónapig tart az érése. Betakarítani egész évben lehet. Miután a gyümölcsöt levágják a fáról, azt felnyitják egy machetével, de vigyáznak, nehogy megsértsék benne a babokat. A babok nagyjából úgy helyezkednek el a rögbilabdára vagy kistökre emlékeztető gyümölcsben, mint a szőlőszemek egy fürtön, amiket kézzel vesznek ki és tesznek bele egy vödörbe.

Nyersen nem lehet elfogyasztani a kakaóbabokat, csak a gyümölcsben meglévő nedvet, amelynek citrusos-ananászos íze van. Ebből készítenek frissítő italt, de akár likőrt is. A fürtből lekvárszerű anyagot főznek néha, megkóstoltuk azt is, de az nekem annyira nem jött be.

A szüret után felpakolják a vödröket a teherautóra, és viszik a fermentálóba, ahol mintegy hat-nyolc nap alatt történik a fermentálás. Ez egy érdekes kémiai folyamat, gyakorlatilag erjesztve-rothasztást jelent, ami erőteljesen felerősíti a kakaóbabok íz- és zamatvilágát.

A folyamat során alkohol keletkezik, ami később ecetsavvá alakul át és beivódik a babokba. A fermentálást általában az apamate nevű keményfából készült kalodákban végzik, banánlevelek alatt. Ez a folyamat mindenhol kicsit máshogy történik, de a csokoládékészítési folyamat kötelező elemének lényege mindenhol ugyanaz.

Eztán jön a kakaóbabok napon való szárítása, ahol naponta kétszer kiviszik őket a főtéri templom előtti betonplaccra, és átforgatják. Általában reggel és este, amikor még nem éget a nap. Ezután jön a minőségellenőrzés, a rossz babok kiválogatása, illetve bizonyos esetekben a szemek nagyság alapján történő kiszortírozása. (A kisebb szemeknek kevesebb pörkölési idő kell, mint a nagyoknak).

A helyi feldolgozás itt nagyjából véget is ér, a babokat eztán zsákokba teszik, és irány a nagyvilág! Illetve hozzá kell tenni, hogy a helyiek is készítenek a babból csokoládét, ami nagyon kezdetleges, ámde még így is nagyon különleges.

A fermentált és kiszárított babokat melangeur-ban (őrlőkövek közt) folyékony masszává változtatják, amihez (sajnos) aztán rengeteg cukrot adnak. S ez igaz az étkezésekre is, ami szerintem nem a legjobban van kitalálva. Itt Chuaóban alap a rizs-feketebab-plantán trió, amihez általában halat fogyasztanak.

Minden nagyon édes és kalóriadús, ugyanakkor gyümölccsel viszonylag ritkán találkoztunk (papayával, dinnyével, bannánnal, soursoppal, kókuszdióval és maracujával főleg). Teljesen érthetetlen mindez, hisz ezerféle trópusi gyümölcs megterem itt, a helyiek mégis a cukros csokit, és az édes kenyeret preferálják, ráadásul édes forró csokival párosítva!

Mindemellett nagyon felemelő volt a legjobb kakaó földjén járni, ezekkel az emberekkel kapcsolatba lépni. Több farmon is jártunk egyébként Venezuelában, a másik lenyűgöző ültetvény a La Sabaneta névre hallgatott Choroni falu mellett, ahol kicsit másképpen, mondhatni szakszerűbben, sokkal tudományosabban végezték a chuaói metódushoz képest a kakaóbabok feldolgozását.

Az ország gyönyörű, kiemelném még egyszer. Remélem, a gazdasági, politikai és turisztikai folyamatok is helyreállnak hamarosan, és szélesebb körben is látogatható lesz!”

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Venezuela

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1318123816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.06.16. 16:29:05

@Golf2: ez relatív gulfi :-) ez a zsebpénz kb £1400 forint nettóban. Londonyfalva külsőn ez nem sok mindenre elég. Egy szoba ára tömegszálláson es akkor még nem ettél és ittál.

Itt ahol én lakom ez arra elég, hogy egy garzont vagy egy szoba+ nappalis lakást bérelj és némi inni-enni valóra.

Északon, Skóciában, Welszben el lehet lenni belőle.

2023.06.16. 17:40:57

@SzZoole: „ https://ibb.co/tzB3mvG”

Pont így kepzeltelek el;-))))

De inkább az új tetkora gondoltam, valami hasonlóra mint az enyém

ibb.co/BZPwnBz
ibb.co/K97H834
ibb.co/nPm5NFt

2023.06.16. 20:10:52

“Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nyilatkozata.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon minden harmadik építőipari munkás - beleértve a magyar munkavállalókat - feketén dolgozik. Évek óta probléma az építőipari munkavállalók szabálytalan foglalkoztatása és a legújabb statisztikák szerint hiába minden ellenőrzés, semmi javulás nem történik ezen a területen. A feketemunka pedig nem csak adózási, vagy erkölcsi kérdés.“

epiteniakarok.blog.hu/2023/06/16/kulon_szabalyozast_javasolnak_a_vendegmunkasokra_az_epitoiparban

Ehhez nincs mit hozzátenni

2023.06.16. 20:48:16

“A svájci választók a vasárnapi népszavazáson döntenek az új klímatörvényről, amelynek célja, hogy 2050-re nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást - számolt be a Reuters.
A svájci választók a vasárnapi népszavazáson döntenek az új klímatörvényről, amelynek célja, hogy az ország nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, ezzel is megfelelve a globális kötelezettségvállalásoknak.

Mint ismert, az alpesi országban a felmelegedés a kétszerese a globális ütemnek, ami gleccserolvadáshoz és sziklaomlásokhoz vezethet.

A SVÁJCI KORMÁNY KORÁBBAN ARRÓL NYILATKOZOTT, HOGY A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA KORLÁTOZZA AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁSSAL KAPCSOLATOS FELLÉPÉSI LEHETŐSÉGEKET.”

Forrás: Reuters

Egy kis 8 milliós ország amely minimálisan 0.001 arányban járul hozza a globális felmelegedéshez, 3,2 milliárd svájci frankot költ el az általános költségvetésből tíz év alatt a megújuló energiákra.

Evvel biztosan érezhető javulást fogunk elérni ;-))))
Lehet, hogy eredményesebb lenne ha talán Indiával, Kínával, USA-val stb. kezdenénk.

Lám-lám, és a közvetlen demokrácia sem olyan jó a megélhetési politikusok számára.

SzZoole 2023.06.17. 15:41:51

Új poszt nincs, mert erről már unalmas beszélgetni :-))

2023.06.17. 18:30:03

@SzZoole: “ Új poszt nincs, mert erről már unalmas beszélgetni :-))”

A huszadik komment után úgyis másról beszélgetünk:-)))
Gyerünk valami polgarpukkasztoval;-)))

FutureFry 2023.06.17. 19:44:51

@Zsuzsi65: “valoszinuleg tul messze vagy a Feher Haztol, ezert nem hallottal errol a celebrol :) …”

Szerencsére te, mint - eszerint - a Fehér Házhoz közelebb lévő kommentelő, beszámolsz az ilyesmi (és sok másféle) amerikai LMBTXQ++ eseményről meg videókról, hogy más le ne maradjon róla :)

2023.06.17. 21:04:40

@FutureFry: „ hogy más le ne maradjon róla :)”

Én igazán örömmel veszem az ilyen híradásokat, mert érdekel mi történik a nagy víz másik oldalán:-))

FutureFry 2023.06.17. 21:44:12

@Mr.Tellinghovon: Talán érdemes nem csak @Zsuzsi65: -tól beszerezned a “víz inneni oldaláról” a híreket, mert akkor túlnyomó többségben lesznek a (pikáns) LMBTXYQZ++ részletek (ha csak nem éppen ez az érdeklődési köröd :))

2023.06.17. 22:00:53

@FutureFry: “ Talán érdemes nem csak @Zsuzsi65: -tól beszerezned”

Amit eddig kommentáltál, érdeklődve elolvastam és hozzászóltam és válaszoltam.

Nem hiszem, hogy jogosan vádolhatsz egyoldalúsággal!

2023.06.17. 22:05:37

@FutureFry: “ ha csak nem éppen ez az érdeklődési köröd :))”

Értem, ez a híres liberális elfogadó toleráns szemlélet. Lenyűgöző

2023.06.18. 09:41:15

@FutureFry:

Egy ideig naivan azt hittem az emberek azért regisztrálnak a csoportba, hogy segítséget nyújtsanak/kapjanak, megosszák a tapasztalataikat! Aztán kiderült, hogy szinte minden egyes poszt alatt perceken belül beindul a személyeskedés a véleménykülönbségek miatt (legyen szó bármiről). Egy idő után rájön az ember, hogy az inteligencia nem függ a helyrajzi koordinátáktól! ( ha verbális abúzálásra vágysz itt a legjobb helyen vagy)

dikusz. 2023.06.18. 11:31:21

@Mr.Tellinghovon: De ha nem kívánunk személyeskedni, akkor nem vesszük fel a kesztyűt, figyelmen kívül hagyjuk a provokációt.

SzZoole 2023.06.18. 11:51:42

@Mr.Tellinghovon: ez így is volt, 10 évekkel ezelőtt :-)

“ Aztán kiderült, hogy szinte minden egyes poszt alatt perceken belül beindul a személyeskedés a véleménykülönbségek miatt (legyen szó bármiről). Egy idő után rájön az ember, hogy az inteligencia nem függ a helyrajzi koordinátáktól! ( ha verbális abúzálásra vágysz itt a legjobb helyen vagy)”

Jaj öreg csacsi medvebocs, mondta Róbertgida Micimackónak a retardált medvének :-)))

Semmi személyeskedés, csak viccesen vicceskedek :-)))

fhdgy 2023.06.18. 14:28:31

@Mr.Tellinghovon: Oh, pár nappal ezelőtt rákeveredtem Nagy Ervin és Rákai Philip vitáira. No, ott volt pocskondiázás. Itt kellemes, kedves emberek vannak. Szóval, minden relatív

2023.06.18. 14:33:21

@fhdgy: “ Nagy Ervin és Rákai Philip vitáira. ”

Ne is mondd. Kiakadt a potmeterem, állítólagos intelligens emberek

2023.06.18. 14:50:57

@dikusz.: “ De ha nem kívánunk személyeskedni, akkor nem vesszük fel a kesztyűt, figyelmen kívül hagyjuk a provokációt.”

Igen ez egy jó tanács. Ellenben a kommunikációs szakemberek is azt állítják, hogy az elnémulás nem a megfelelő védekezési forma. Az úgynevezett strucc politika esetleg megvéd az esetleges konfrontalodas veszélyétől , de evvel meg a méltatlan megnyilvánulásnak felhajtó erőt biztosít és meg nagyobb szemérmetlenségre bátorít.

Igenis időnként fel kell vállalni a véleményed és az evvel együtt járó vitákat.

dikusz. 2023.06.18. 16:15:09

@Mr.Tellinghovon: Abban az esetben nincs értelme, ha a valaki direkt hergeli az alanyt, és annak örül, ha jól feldühíti a másikat, legyen bárkiről is szó. Nem feltétlen az itt vitázókra gondolok.

A kommunikációs szakemberek állításával nem vitatkoznék, mert ezek szerint az a megoldás, hogy ordítsuk le a másik haját a fejéről, ez a megfelelő viselkedési forma, mert ettől biztos nem leszünk frusztráltak. Igaz, a probléma nem feltétlenül oldódik meg, legfeljebb még meg is utálhatják a vitapartnert.

Felvállalom én a véleményemet, az ismerőseim tisztában is vannak vele, mi a véleményem adott dolgokról, de a parttalan vitába nem vagyok hajlandó belemenni. Én meghallgatom mindig a másik felet, de ugyanezt elvárom attól is, akivel éppen beszélgetek akár a valóságban, akár a neten. Ha azt veszem észre, hogy nem hallgat végig, miután én szó nélkül meghallgattam, be is fejeztem a vitát. Mégpedig azért, mert ha a vita hevében elszakad a cérna, hajlamos vagyok olyat, és úgy mondani, ahogy nem szeretnék. És hiába lép túl rajta a másik fél, én nem tudom ugyanezt tenni.
Ez valóban struccpolitika (ha nem veszek tudomást róla, nincs is probléma). Mondjuk az életben ezzel a hozzáállással nem mentem sokra, mert a csendesebb embert tényleg nem veszik semmibe, és hülyének nézik. Mindegy, nem baj. Akik fontosak számomra, azoknak így is jó vagyok.

Csodabogár 2023.06.18. 23:37:47

@Mr.Tellinghovon: Minimum 20 éve mászkálok a forumokon és a blogokon. Nekem nagyon bejött, hogy ha valaki személyeskedett velem, egyszerűen tovább görgettem a szöveget. 2-3 kísérlet után, mindenki ráunt, hogy az üres falnak beszéljen. Ismeretlenekkel igazán nem érdemes leállni vitázni. A koronámból nem potyognak ki a kövek, ha ráhagyom valakire, mondjon amit akar. Forumon volt, hogy a modik törölgettek az engem ért támadásokat, amik igen alacsony színvonalú trágárságokat tartalmaztak.

Golf2 2023.06.19. 17:05:56

@SzZoole: Twelve-year-olds are being taught about anal sex in school while nine-year-olds are told to 'masturbate' for homework: The shocking lesson plans used by teachers in UK classrooms...zajlik az élet nálatok is.

SzZoole 2023.06.19. 17:17:25

@Golf2: ezt hol olvastad és mióta olvasol te angolai híreket angolul? Már megint a mecénásod oltogat hátulról?

Ne csak ezt a részletet olvasd, hanem az egészet, aztán szörnyülködj gulfi :-)

SzZoole 2023.06.19. 21:23:27

@Mr.Tellinghovon: látod Vincebá, manapság ez a tananyag meg házifeladat……,, bezzeg a régi szép időkben, a sitten köcsögölték egymást, ha akarta ha nem a delikvens, régen minden, is, jobb volt :-)))

2023.06.20. 21:30:53

@SzZoole: “ régen minden, is, jobb volt :-)))”

Nem állítanám, hogy régen minden jobb volt. Egy komoly változás történt a gondolkodás módban.
Ma beszélgettem egy rendőrtiszttel: azt mondja a mindent megengedő erkölcsi és társadalmi normák minden tiszteletet a másik ember fele leépítettek. Táborokra oszlott a világ, mindkét oldal azt hiszi, hogy csak az o igazsága az igazi. Megszűnt a párbeszéd, a más vélemény elfogadása, mert ha nekem igazam van, akkor minek róla párbeszédet folytatni. Annak ellenére, hogy ez csak gazdagítja a demokráciát. Mellette a társadalom gerince, a középosztály szélre, pályán kívülre lett sodorva, a véleménye semmit sem számít. Mi fog akkor történni, ha ez olyan marginális lesz, hogy a szélsőségek lesznek a dominánsak.

Ma mindenképp elkötelezettnek kell lenni, csak két kategória van, ellenség vagy barát. Sokszor olyan érzésem van, egy modern “vallashaboru” folyik, a wok, a gender, a klíma védelem örve alatt.

Megpróbáltam sokszor a humorba menekülni, mert humor úgymond anarchikus, a határokon át kell mennie, ez nálam ösztönszerű, ha szavaimat meg kell magyaráznom, elveszti a humorom minden funkcióját. Akkor fel kell tennem a kérdést, akarok e egyáltalán egy humor nélküli társadalomban kommunikálni. Persze vigyázni kell, mert humor élesebb mint egy szabja, sok sérülést lehet vele okozni.

SzZoole 2023.06.20. 21:38:27

@Mr.Tellinghovon: Ámen :-)

Nekem nincsenek barátaim, illetve csak egy van, a feleségem, nincs igényem többre :-)

Engem nem érdekel, hogy kinek milyen az identitása/vallása/politikai négyzete stb. addig amíg nem próbál meg győzni róla és lenyomni a torkomon, szerintem :-)

2023.06.20. 21:50:28

@SzZoole:

Tudod sokszor arra gondolok, hogy két generáció közötti idő foglya lettem. A szüleink igazi nyárspolgárok voltak aki elmondtak, hogy mi a helyes és helytelen. Tanáraink voltak a Horthy időből a hozzátartozó ideológiával, a hosszú haj a fiatal koromban karos hozzáállás kifejezése volt. Most pedig egy generáció került hatalmi pozícióba, aki megint meg mondja nekünk, hogy mi a helyes.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.20. 22:37:53

@Mr.Tellinghovon: A tortenelem ismetli onmagat, ahogy mondjak...bar ez nem teljesen igaz, de van valami alapja.
A Biblia bolcsessege meg ebben a temaban is megmutatkozik :)

Ez egy erdekes es elgondolkodtato cikk (bocs, angolul - es attol, aki "offended", mert hat soha nem lehet tudni, ki mennyire erzekeny ilyen spiritalis dolgokra, hahaha :))

Reszlet a cikkbol:
"We tend to think that former days are gone forever. However, Ecclesiastes 3 shows that this concept is not totally true because history keeps repeating itself. In fact, we are learning that God causes this repetition. Verse 15 confirms this fact once again, but it adds a positive twist to it. Why would God do this?

A prominent theme in Ecclesiastes is judgment. The book ends with the statement that God will bring every deed into judgment (Ecclesiastes 12:14), pointing directly to a reason why everything matters. It is obvious that God, who is in control, brings up the past for His purposes. God always does things with good purposes in mind. In this verse, the language is quite positive: He does not bring the past up for the purposes of condemnation but for redemption. Our Savior God is a Redeemer.

He is seeking to help those who have truly made a mess of their past—that includes all of us. This verse provides evidence that by His grace He is seeking to recover and restore what seems from our point of view to be forever lost. Earlier in the chapter, Solomon says that the work of God endures forever (Ecclesiastes 3:14). This verse suggests that, since we are God's work, He will use His powers to make sure that our labors are not in vain. He will make things beautiful in His good time by enabling us to profit even from our messes.

This is not to suggest that those messes will be completely resolved, and everybody is happy, happy, happy! No, but He has the power to bring experiences from our past to mind, facilitating us to sort through them with a great deal more clarity than we had when they originally happened. Thus, He helps us recall incidents with honesty that helps us learn what we should and should not have done or said, and resolve to conduct ourselves far better going forward. He helps us to grasp whether repentance should occur if a similar situation happens again.

Should we forgive and forget? Should we be more patient and kind? Should we sacrifice our pride? Should we be firmer, insisting that godly actions be done to uphold righteousness? He may reveal to us how an event's outcome could have been far more profitable for all concerned."

Mas kerdes - ezt mar en teszem hozza - hogy tudunk-e tanulni a mult hibaibol, vagy nem? Vagy ahogy mostanaban tortenik, ki akarjuk torolni a multat, es ujat irni helyette...

www.bibletools.org/index.cfm/fuseaction/topical.show/RTD/cgg/ID/18616/History-Repeats-Itself.htm

2023.06.21. 08:50:59

@Zsuzsi65: “ He is seeking to help those who have truly made a mess of their past—that includes all of us. This verse provides evidence that by His grace He is seeking to recover and restore what seems from our point of view to be forever lost.”

Ez az utolsó remenyem.

I realized: what God does is for all time. Nothing can be added or taken away from it. There is an appointed time for everything and a time for every will under heaven.
There is a time to be born and a time to die; time to plant, time to pluck it, what is planted.
There is a time to kill and a time to heal; a time to destroy and a time to build.
There is a time to cry and a time to laugh; a time to wail and a time to flee.
There is a time to throw up stones and a time to collect stones; a time to hug and a time to leave the hug.
There is a time to seek and a time to lose; a time to keep and a time to throw away.
There is a time to tear and a time to sew; a time to listen and a time to speak.
There is a time to love and a time to hate, a time for war and a time for peace

FutureFry 2023.06.22. 01:00:07

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon:
“Peter Sutcliffe, the Yorkshire Ripper, distinctly heard the voice of Jesus telling him to kill women, and he was locked up for life. George W. Bush says that God told him to invade Iraq (a pity God didn't vouchsafe him a revelation that there were no weapons of mass destruction).”
- Richard Dawkins, The God Delusion

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 02:04:46

@FutureFry: a Biblia mar erre is megadta a valaszt...:) ugyanis nem mindenki, aki Jezusra/Istenre hivatkozik, igazi, megterto hivo; Gondolom, szektakrol is hallottal, ok sem keresztenyek, bar annak valljak magukat :) (lsd. Matthew 7:21-23)
21 “Not everyone who says to me, ‘Lord, Lord,’ will enter the kingdom of heaven, but the one who does the will of my Father who is in heaven. 22 On that day many will say to me, ‘Lord, Lord, did we not prophesy in your name, and cast out demons in your name, and do many mighty works in your name?’ 23 And then will I declare to them, ‘I never knew you; depart from me, you workers of lawlessness.’

FutureFry 2023.06.22. 02:27:13

@Zsuzsi65: A biblia (és egyéb vallásos művek, meg a “jóisten”) azért (is) “jók” mert azok alapján / azokra hivatkozva mindent és az ellenkezőjét is lehet hirdetni/csinálni és bárkit cáfolni/ellenezni akkor is ha ugyan arra hivatkozik.

2023.06.22. 06:32:45

@FutureFry: “ Peter Sutcliffe, the Yorkshire Ripper, distinctly heard the voice of Jesus telling him to kill women, and he was locked up for life. George W. Bush says that God told him to invade Iraq (a pity God didn't vouchsafe him a revelation that there were no weapons of mass destruction).”
- Richard Dawkins, The God Delusion”

Wow, Igen ez egy megdontethetetlen bizonyíték arra , hogy nincs Isten.

2023.06.22. 06:34:57

@FutureFry: “ A biblia (és egyéb vallásos művek, meg a “jóisten”) azért (is) “jók” mert azok alapján / azokra hivatkozva mindent és az ellenkezőjét is lehet hirdetni/csinálni és bárkit cáfolni/ellenezni akkor is ha ugyan arra hivatkozik.”

Mondjuk ezt akármelyik ideológiával, politikai irányzatról el lehet mondani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 07:09:38

@Mr.Tellinghovon: igen, altalaban ilyenekben merul ki a fo erv :))

SzZoole 2023.06.22. 15:51:46

Dzsizuszfákingkrájszt, mán hittan óra is van itt? :-))

2023.06.22. 17:34:51

@SzZoole: “ Dzsizuszfákingkrájszt, mán hittan óra is van itt? :-))”

Igazad van, elfelejtettem, hogy ez egy liberális haladó oldal:-)))
Mea culpa, mea maxima culpa

De meg számodra sincs késő:-)))

SzZoole 2023.06.22. 17:40:15

@Mr.Tellinghovon: “ Igazad van, elfelejtettem, hogy ez egy liberális haladó oldal:-)))”

Dehiszen te mész a buzisimogatótáncdalfesztiválra, talpig rózsaszínben liberacicának öltözve :-))

“ De meg számodra sincs késő“

Mire nincs késő, hogy kitérjek vagy betérjek :-)))

2023.06.22. 19:11:45

@SzZoole: “ Dehiszen te mész a buzisimogatótáncdalfesztiválra, talpig rózsaszínben liberacicának öltözve :-))”

Tévedsz énekelni nem kellett:-)))

Át akartam egyszer élni , hogy milyen emberekből áll egy ilyen felvonulás. A pink short csak álruha volt, mégsem mehettem nyakkendőben közéjük.
Egy tapasztalattal több, ilyenkor örülök, hogy nekem ilyen problémáim nincsenek, és normálisnak mondhatom magam.

“ Mire nincs késő, hogy kitérjek vagy betérjek :-)))”

Gondolom, mivel életedben volt már kitérő és egy új életet is kaptál, csak egy megtérés jöhet szóba. :-)))

SzZoole 2023.06.22. 19:21:30

@Mr.Tellinghovon: ahhoz, hogy megkülönböztesd a rosszat a jótól, nem kell egy összetákolt féligazságokból álló könyvet követni, és egy hamis, fikciós alakhoz sem kel térden állva könyörögnöd, szerintem :-))

SzZoole 2023.06.22. 19:23:09

@Mr.Tellinghovon: “ Tévedsz énekelni nem kellett:-)))”

Miért, tán csak nem táncoltál páva tollal a sejhajodban :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.22. 20:45:46

@SzZoole: na de itt a bokkeno: honnan tudjuk, mi az igazsag, amikor par evtizedenkent minden 180 fokos fordulatot vesz? sot, manasag ez mar olyan gyorsan tortenik, hogy csak kapkodjuk a fejunket :))

2023.06.22. 20:47:53

@SzZoole: „ Miért, tán csak nem táncoltál páva tollal a sejhajodban :-)))”

Nem igazán:-))) de biztosan emelte volna a természetes vonzeromet

“ ahhoz, hogy megkülönböztesd a rosszat a jótól, nem kell egy összetákolt féligazságokból álló könyvet követni,”

Ez egy örök vita, hogy mi miatt tudjuk megkülönböztetni a jót és rosszat. Mi az ami minket különbé tesz az állatról.
Lehet, hogy több van mögötte mint gondolnánk.

Soha nem voltam nagy templom járó, ma sem vagyok, nem is tartom magam bigott hívőnek. Materialista nevelésben reszesultunk, én is csak azt hittem amit a kezemben tartok. Aztán teltek az évek és egyre szaporodtak azok a meggyőző élmények, amelyek elgondolkodtatóak voltak.

Hitem a belsombol fakad nemcsak a Bibliából. Ha ezt olvasom:
“ Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett.”

Prédikátor Salamon könyve

Kérdezem: hol van ebben a féligazság?

SzZoole 2023.06.22. 21:14:44

@Zsuzsi65: látod, pont ezért veszek én mindig háromszázhatvan fokos fordulatot :-)))

SzZoole 2023.06.22. 21:18:36

@Mr.Tellinghovon: “ Kérdezem: hol van ebben a féligazság?”

Abban, hogy az ember a születéséről és a meghalásáról nem tehet, de, a közte eltelt időszakot maga irányítja, szerintem :-)

Megannyi vallás és isten van, szóval holt vita ez……….

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 04:39:46

@SzZoole: "Megannyi vallás és isten van, szóval holt vita ez"
Emlekszem, hogy anno valami hasonlo kerdest tettem fel (es ezzel nem vagyok egyedul, nagyon sokan ugyanezt a kerdest teszik fel ezzel a temaval kapcsolatban)
Szoval ha annyi vallas van, es mindegyik azt gondolja magarol, hogy az ove az "igazi", honnan tudjuk, hogy melyik az "igazi"?
Nekem ez a valasz volt meggyozo: ha megnezed, a keresztenyseg egy fontos dologban kulonbozik az osszes tobbitol: amig minden mas vallasban az embernek kell "pedaloznia" (ilyen vagy olyan formaban), hogy az isten "kegyeit" es jutalmat elnyerje (akarmilyen formaban), ezzel ellentetben a keresztenyseg Istene az egyetlen, aki "proaktivan" keresi az embert, es tole kapjuk az "ajandekot".

Ez egy kicsit filozofikus, de nagyon erdekes cikk a temaval kapcsolatban
www.gotquestions.org/correct-religion.html
ez joval rovidebb, es szerintem nagyon jopofa:
www.youtube.com/watch?v=w6AHcv19NIc

fhdgy 2023.06.23. 07:11:12

@Zsuzsi65: Az igazi vallás az igazi fegyverektől nyeri az erejét.

Ha visszamegyünk a Római Birodalomig, onnét nézzük a vallások történetet, akkor látszik, hogy a hatalom határozza meg a vallások elterjedését.

SzZoole 2023.06.23. 09:38:30

@Zsuzsi65: Zsuzsi, tudod, hogy minden tiszteletem a tied, te vagy nagy plátóim, ezért csak annyit mondok, meghagylak a hitedben, kövesd azt, amit te jónak hiszel, én meg maradok a saját hitemmel Ámen :-))

SzZoole 2023.06.23. 09:40:17

@fhdgy: vissza mehetsz te jóval korábbra is szerintem.

Egy dolgot tudok, a legtöbb háború a vallás miatt tört ki, a többi meg a pina miatt :-)))

fhdgy 2023.06.23. 10:23:07

@SzZoole: azért a pénzről se feledkezzünk meg
!

SzZoole 2023.06.23. 10:31:36

@fhdgy: így van, három legfontosabb dolog van a világon, a pénz, meg a pénz és a pénz, ha pénzed van, a tied a legtöbb pina a világon :-)))

2023.06.23. 12:24:08

@SzZoole:

De azért monogam vagy:-))))

2023.06.23. 14:42:05

@SzZoole: “ többi meg a pina miatt :-)))”

Tegnap láttam egy természet filmet, két hím medve verekedett egymással órákon át, tét ki élvezheti a barlang meleget.:-)))
A nőstény meg pár méterrel arrébb, halkan kacarászva lakkozta a kormeit, míg a két idióta élet halál küzdelmet vívott

SzZoole 2023.06.23. 15:48:31

@Mr.Tellinghovon: ebben különbözünk az állat világtól, gondolkodó lények vagyunk, és pont emiatt követtem isten szavát; Szeresd felebarátod feleségét :-)))

2023.06.23. 17:14:53

@SzZoole: “ Szeresd felebarátod feleségét :-)))”

Ejnye ejnye, pontatlanul olvasol,:-))) előtte meg volt egy NE

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:12:04

@SzZoole: amen! :) tudod, csak azert osztom meg veled, mert szivemen viselem a sorsod, nem akarom hogy elkarhozzal :)))

De abban teljesen igazad van, es en sem szeretem azt a fajta masok-torkan-lenyomos-teritos szoveget, amit egyes, magat keresztenynek vallo egyenek gyakran csinalnak. Sajnos miattuk alakult ki egy negativ kep a hivokrol en bloc...
Ha ilyen tuneteket eszleltek rajtam, szoljatok ram :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:16:01

@SzZoole: cherchez la femma, mondja a muvelt francia :)) a nok mindennek az okai :))
Mennyivel okosabbak voltak azok az okori gorog nok, akik azzal allitottak meg a haborut, hogy ultimatumot adtak a ferfiaknak: csak akkor lesz sex, ha abbahagyjak a haborut. Igy kellene most is! :)

en.wikipedia.org/wiki/Lysistrata

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:18:07

@Zsuzsi65: na, de persze WIkipedianak meg ebbe a leirasba is bele kell szonie a jelenlegi agendakat ;)

SzZoole 2023.06.23. 22:18:40

@Zsuzsi65: “ nem akarom hogy elkarhozzal :)))”

Már késő :-))

13 éve amikor a balesetem volt megjártam a poklot, Luciferel is találkoztam, a szemébe röhögtem és vissza jöttem. Tudod mit mondott nekem; Azt mondta, hogy tőlem nagyobb ördög nem kell ide :-)))

Amúgy meg gyanús vagy te nekem, túl kedves vagy velem, biztos meg akarsz teríteni engemet :-)))

Csak vicc volt.

SzZoole 2023.06.23. 22:21:32

@Zsuzsi65: “ Mennyivel okosabbak voltak azok az okori gorog nok, akik azzal allitottak meg a haborut, hogy ultimatumot adtak a ferfiaknak: csak akkor lesz sex, ha abbahagyjak a haborut. Igy kellene most is! :)”

És mi történt ezután? A férfiak nem hallgattak a nőkre, háborúztak tovább, és a nők megleszbultak, míg a férfiak megbuzultak :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 22:28:54

@SzZoole: es az o leszarmazottaik a mai LGBT alphabet :))))) nemhiaba hiszik sokan, hogy ez genetikai problema :))) bar a genjet meg nem sikerult felfedezni :))

SzZoole 2023.06.23. 22:34:16

@Zsuzsi65: az is lehet, hogy amikor keresztelik a gyereket a pap akkor dönti el a gyerek sorsát, ha pap pedobuzi akkor a gyerek is az lesz :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.23. 23:38:06

@SzZoole: oh, a gyerek sorsat a szulesz doki donti el, amikor "assigns" the gender to the baby :))))) de neha tevesen rendeli neki a gendert, ez a problema :)))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.06.24. 05:10:54

Wow, lehet, hogy ez a cikk lesz a blog utolso cikke? :)) Tobb mint egy honapja "lifeline-on" vegetal :) Valoszinuleg a blog gazda mar reg lemondott rola, csak mi, oreg harcosok tartjuk eletben :))

SzZoole 2023.06.24. 07:47:41

Megindult a puccs Putyin ellen, mi lesz még ebből……..

apple.news/AQrNKcmESTuuVkMyimItgag

SzZoole 2023.06.24. 07:49:04

@Zsuzsi65: értem, már a születéskor eldöntik, hogy mi legyél ha nagy leszel :-)))

2023.06.24. 08:06:11

@Zsuzsi65: “ Valoszinuleg a blog gazda mar reg lemondott rola, csak mi, oreg harcosok tartjuk eletben :))”

Remelem nem egészségi okokból van ez a tartós poszt szünet, múltkor is küzdött egy problémával.

Feltettem egy posztot a felhőbe egy olasz útról, ha van kedvetek olvassatok el. Talán új lendület kap a régi harcosok gyülekezete

www.swisstransfer.com/d/af9f1f4c-13f1-4ebf-8aef-0efaba686487

2023.06.24. 08:52:24

@SzZoole: “ Megindult a puccs Putyin ellen, mi lesz még ebből……..”

Nem hiszem, hogy sikeres lenne

SzZoole 2023.06.24. 12:54:23

@Mr.Tellinghovon: nem tudhatjuk :-)

Bár azt is olvastam, hogy az orosz seregből kezdenek átállni a Wagnerhez a katonák, szóval bármi is lehet.

2023.06.24. 13:09:48

@SzZoole:

Akármennyi is átáll, a többség marad.

ibb.co/dMCjPp8

fhdgy 2023.06.24. 14:34:23

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: Most ( még ) ingatag a helyzet. Sok múlik azon, hogy azok az orosz egységek, akik most az ukránok és a Wagner között vannak, két tűz közé kerülnek-e.

Ha igen, akkor az ukránok nagyot húzhatnak, ha gyorsan és erőteljesen tudnak reagálni.

Minden katona rémálma, ha elölről és hátulról is lőnek rá!

SzZoole 2023.06.24. 15:13:19

@fhdgy: Jevgenyij célja a katonai vezetés, és talán Putyin, megdöntése.

A kiszivárgott Pentagon jelentések arról is szóltak, hogy jevgenyij Zelenyszkivel is tárgyalt.

Szóval, az ellenségem ellensége a barátom.

Az orosz elit meg behúzta a fület farkát és menekülőre fogta, talán Putyin is.

Szerintem az orosz elit Jevgenyint fogja támogatni, mert ők is a megszokott jóléthez akarnak visszatérni, ami Putyinnal már elképzelhetetlen, szerintem.

fhdgy 2023.06.24. 15:18:00

@SzZoole: Ha zűrzavar lesz az orosz hadseregben, a katonák eldobják a fegyvert vagy legalább is megpróbálják.

Ebben az esetben nem az ellenség, az ukránok, fogják legyőzni a hadsereget, hanem a hátország.

SzZoole 2023.06.24. 15:25:40

@fhdgy: egyék meg amit főztek…….

Bármi is történjen, ez a háború/különleges hadművelet, hatalmas lyukat ütött az oroszok kollektív tudatukba.

Elképzelésem sincs, hogy hogy lehet majd visszaállítani az egészet.

Volt az az ellenzéki srác, aki most sitten van különböző indokokkal, talán az tudna enyhíteni az indulatokon, csak ahhoz ki kellene hozni a sittről, valahogy.

2023.06.24. 17:02:55

@SzZoole: “ Szerintem az orosz elit Jevgenyint fogja támogatni, mert ők is a megszokott jóléthez akarnak visszatérni, ami Putyinnal már elképzelhetetlen, szerintem.”

Ez egy nagyon naiv vagy lenne az orosz elit számára, nyugat soha nem fog visszatérni a háború előtti viszonyokhoz. Ha Oroszország meghátrál, elveszik mindenüket nem csak a jó létet.

fhdgy 2023.06.24. 17:10:29

@SzZoole: "egyék meg, amit főztek…….", egyetértek!

2023.06.24. 18:47:29

@SzZoole:

Prizsogin-t megvettek Kilogramm, vagy ahogy Moldova írta, be ígértek neki. Nem olyan azon a vidéken egy hatalom váltás. Ha kihátráltak mögüle a háttér erők, akkor o egy halott ember. Emlékezz a Gorbacsov elleni puccsra, az sem sikerült, és az is legalább annyira megrendezett volt mint ez. Egyébként meg az is lehet hogy Putin áll mögötte, hogy megszilárdítása a hatalmat. Minden lehetséges és annak az ellenkezője is.

Csak azt nem szabad hinni, ha Putin eltűnik másnap minden olyan lesz mint régen. Akkor hogyan lehetne a magas árakon milliárdokat keresni?

fhdgy 2023.06.24. 19:27:56

@Mr.Tellinghovon: ez a Prigozsin gyerek nekem nagyon ellenszenves volt, mert olyan ronda pofája volt. Most, hogy elnézem, egyre szimpibb, egyre aranyosabb a pofája

Ki érti ezt?

2023.06.24. 20:01:29

@fhdgy: “ Most, hogy elnézem, egyre szimpibb, egyre aranyosabb a pofája ”

És tessék, vége is van a történetnek, szép hulla lesz belőle:-))

fhdgy 2023.06.24. 20:27:09

@Mr.Tellinghovon: kiből lesz szép hulla?

Szerinted lefutott játék?

2023.06.24. 21:04:02

@fhdgy: “ Szerinted lefutott játék?”

Egyértelmű. Prizsogin

fhdgy 2023.06.25. 08:49:52

@Mr.Tellinghovon: remélem, hogy az elfuserált főpróbát egy fergeteges bemutató előadás követi, már alkalmas főszereplővel!

SzZoole 2023.06.25. 09:31:21

@fhdgy: Vincebának van igazsága amikor ezt írta

“ Egyébként meg az is lehet hogy Putin áll mögötte, hogy megszilárdítása a hatalmat. Minden lehetséges és annak az ellenkezője is.”

Prigozsin leállt, Lukasenkoval való tárgyalása után és már nem lázadó terrorista. Amnesztiát kap ő is meg a serege is és Fehéroroszországba van/mehet mehet. A serege beolvad az orosz seregbe, Sojgu-t eltávolítják a hadsereg éléről. Állítólag ez volt a deal.

Szerény véleményem szerint is, ami semmit sem számít, ez egy átlátszó színjáték, ahogy Vincebá írta korábban, szerintem.

apple.news/AYkfXzNYwT1WectVzq5bdbA

2023.06.25. 10:49:40

@SzZoole:

Pont erről van sz. Oroszországban meg egy puccs sem sikerült. Putyin két egyre szemtelenebb alkalmazottjától vett búcsút.
Ha főpróba nem sikerült nem hiszem, hogy az előadást a közeljövőben műsorra tűznék.

fhdgy 2023.06.25. 14:05:53

@Mr.Tellinghovon: ne felejtsd a mondást, rossz főpróba jó ómen a sikeres bemutatóra.

Színházi berkekben legalább is ez a mondás járja.

Egyébként a színház elég messzire áll tőlem, max annyi, hogy egyetemista koromban voltam diszletező a szegedi szabadtéri játékokon.

A nagy, öreg színészek előtt le a kalappal ( Kállai, Bessenyei, Sinkovits, Gobbi, stb. ), A fiatalok beképzelt majmok voltak.

Csak egy-két emlék:

Ha jól emlékszem, Sinkovits, fiúk, adok pénzt, hozzátok egy kis bort, amiből a tiétek ennyi meg annyi lesz!

Gobbi, fiúk, segítsetek, mert nem látok már rendesen, nehogy lehessek a lépcsőn!

Az öregek közénk ültek, ment a beszélgetés, a fiatalok sz.rtak a fejünkre, de az öregekére is.

SzZoole 2023.06.25. 16:48:38

@fhdgy: “A nagy, öreg színészek előtt le a kalappal ( Kállai, Bessenyei, Sinkovits, Gobbi, stb. ), A fiatalok beképzelt majmok voltak.”

Aszittem Gobbi színésznő volt :-)))

fhdgy 2023.06.25. 17:30:05

@fhdgy: a qrva anyját! És jól hitted?

fhdgy 2023.06.25. 17:33:47

@fhdgy: bocs! Nem Gobbi anyját bántom, csak a qrva korrektort.

SzZoole 2023.06.25. 17:59:41

@Mr.Tellinghovon: lelőted a poént, azt akartam írni, hogy erősen a saját neméhez vonzódott, amit az akkori hatalom hallgatólagosan elnézett neki :-))

SzZoole 2023.06.25. 18:12:06

@fhdgy: csak azért írtam, hogy színésznő volt, mert a mostanság divatos asztsemtudimhogyfiúvagyokevagylány generáció már csak actor/férfiszínész hívják magukat és a actress/színésznőt már mellőzik a liberafasisztacicák, akurvaanyjúkat :-)))

Határátkelő 2023.06.25. 22:23:49

Sziasztok!

Hosszú idő után ismét van új poszt!!

hataratkelo.blog.hu/2023/06/25/hogyan_kalandozzunk_kulfoldon

Többen kérdeztétek, hogy érdemes-e írást küldeni: persze, hogy érdemes. Az elmúlt egy hónapban akadtak akadályozó tényezők, a jövőben az a cél, hogy azért legalább hetente egy poszt legyen - szóval ne tartsátok magatokba, ami kikívánkozik! :)

Kösz a türelmet!

DieNanny CH 2023.07.21. 14:22:53

@NorthPier:

Köszönöm szépen, jól vagyok, minden rendben velem. Szerencsére van jó sok munkám, ezért voltam itt már régen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.08.24. 08:24:18

"Egy utcai fánk belekerül vagy tizenkétmillió bolivárba."
Atyaúristen, akkor mennyibe kerül egy új autó, vagy valami ingatlan??

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása