oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. január 25. 19:40,  A világ legszebb utazása 376 komment

2023. január 25. 19:40 Határátkelő

A világ legszebb utazása

Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk!

ci_m_4.jpgNusfjord

Bodø

Ebben a városban, az Északi-sarkkörtől északra a nap soha nem megy le június 2. és július 10. között. A Golf-áramlat által jégmentesen tartott egykori halásztelepülés a Trondheim felől érkező Nordland Vasút utolsó állomása, egyben Nordland tartomány 45 ezer lakosú közigazgatási központja.

A hegyvidéki táj a város körül csodálatos. Bodø jó kiindulópont a Lofoten-szigetekre tett kirándulásokhoz, amelyek csaknem 100 km-re vannak az Atlanti-óceán partjától. Tiszta időben hófödte csúcsaik még a szárazföldről is láthatók. Itt sikerült azt hiszem a legszebb “naplemente” képeket készíteni.

bodo_1.jpg

bodo_2.jpg

Lofoten-szigetek a természet gyöngyszemei

Az örök hóval borított masszív hegycsúcsok emelkednek ki a tengerből az északnyugati partoknál. A szigetcsoport teljes egészében az északi sarkkör felett fekszik, és egy 120 km hosszú láncot alkot, amelyet a Vestfjord sötét mélysége választ el a szárazföldtől.

Amikor az atlanti viharok tombolnak, csak a Lofoten állja ki bátran a külső támadás erejét, a hajók pedig át tudnak navigálni a nyugodt belső átjárón. Még ilyen messze északon is érezhető a Golf-áramlat hatása. Az éghajlat mérsékeltnek számít, ami azt jelenti, hogy ezeken a szélességi fokokon a hőmérő higanyszála télen is csak a fagypont körül jár.

Az utolsó jégkorszak után a szigetek betelepültek; A megtalált nyomok viking falvakra utalnak. Úgy az 1100 években halászok költöztek szigetekre, és egészen a közelmúltig a tőkehalhalászat volt itt is a fő bevételi forrás. Mára felváltotta a turizmus: nyaranta túrázók, hegymászók, horgászok, madár lesők ezrei érkeznek a szigetekre. Végül sok művész is értékeli az egyedülálló tájat és a kivételes fényviszonyokat. 

Az elmúlt évszázadokban, a szárazföldről kifejezetten a tőkehal szezonjára érkezett halászok, a csónakjaikban aludtak, amelyeket néha kicipeltek a partra. Később spártai kunyhókat építettek a sziklás parton vagy cölöpökre a vízben. Manapság ezek a “Rorbuer-ok” minden kényelemmel felszereltek és bérelhetők.

A Narvik közúti kapcsolatának, a különféle hidaknak és a jól fejlett hajózási hálózatnak köszönhetően minden fő sziget könnyen megközelíthető. A fontosabb kikötők között gyors katamaránok és autókompok közlekednek: a tengerjáró hajók több ponton, így Gravdalon is kikötnek. A Lofoten teljes hosszában egy út fut az austvågøy-i Fiskebøltől az északkeleti csücskén a délnyugati moskenesøy-i A (ejtsd: "ó") faluig.

te_rke_p_1.jpg

A Lofoten és a Vesterålen-szigetek közötti keskeny Raftsund a hurtigruteni utazás egyik festői fénypontja. A szoros két oldalán hegyek tornyosulnak. A 20 km-es út olyan lehetetlenül kanyargós, hogy gyakran megkérdőjeleződik hogy a hajós megtalálja-e a helyes utat, át tudja-magát préselni az izgalmasan szűk szoroson.

raftsund_2.jpg

A Raftsundból egy miniatűr fjord ágazik ki, amely minden elképzelhető látványt nyújt 2 km-es távon. A bejárat jól el van rejtve; A 100 m széles nyílást a hajóknak a parttól 4000 lépésnyi kerülővel kell megközelíteni. Csak akkor lehet be hajózni a Trollfjordba, ha a tenger nyugodt és nincs aktuális kőzuhatag-veszély.

raftsund_1.jpg

A sziget csoport fővárosa és kulturális központja az Auswåg szigeten fekvő Svolvaer. Itt kötnek ki a legfontosabb tengerjáró hajók és termeszetesen a Hurtigruten hajói is. A legfontosabb halászkikötővel bír, és repülőtérrel is, amennyiben hozzánk hasonlóan Bodø városából a légi utat választjátok.

svolvaer_1.jpg

Mellettünk felfedeztünk egy kis üzletet, az elmúlt idők tanúival.

A Hurtigruten egy zseniális gondolatnak köszönheti a létezését.  

Az új közlekedési eszköz gyorsan nélkülözhetetlenné vált a tengerparti városok számára, mert elhozta a postát és alapvető árukat a távoli területekre. Az útvonal hamarosan a turistákat is vonzotta, ezért az üzemeltetők nagyon modern, kényelmesebb kompokba fektettek be. A nagyobb kabinokkal már inkább tengerjáró hajókra hasonlítanak.

komp.jpg

A Hurtigruten ( gyors útvonal ) utazásának legnépszerűbb időpontja áprilistól van szeptemberig, amikor az éjszaka nappal lesz az Északi-sarkon,  árak télen jóval alacsonyabbak, ha szeretnéd látni az északi fényt és megtapasztalni az "igazi" zord norvég időjárást, válasszátok ezt.

A táj állandó változása a “A világ legszebb utazása" címet szerezte meg neki. Közel 4000 km-en keresztül vezet a legnyugatibb, legészakibb és legkeletibb pontjai között. Az útvonal csak rövid úton vezet a nyílt tengeren, általában védett útvonalat választanak a hajók a szigetek es a szárazföld között. Szóval ritkán jutsz zord tengerbe.

A hajónak Kirkenesig az orosz határ közelébe, Bergentől tizenegy napra van szüksége. Eközben 31 kikötőbe fut be. Bár időnként az éjszaka közepén is megáll, a jól összehangolt menetrend biztosítja, hogy oda- vagy visszaúton nappali órákban is felkereshessük ugyanazon a helyeket. Egyes pontokon a hajó csak annyi ideig áll meg, hogy az árukat fel és kirakodják, míg a hosszabb megállók lehetővé teszik az utasok számára, hogy a szárazföldön meg járassák a lábukat. A nagyobb kikötőkben több órát is el lehet tölteni, így bőven elég egy bevásárláshoz, kiránduláshoz.

Következzenek a nagy kedvenceim a szigeteken:

Henningsvær

A halászfalu az egyik legszebb Lofotenen, nyolc szigeten fekszik, amelyeket hidak kötnek össze egymással. A hely az évszakok szerint változik: tél végén tele van horgászhajókkal, nyáron pedig hemzseg a turistáktól. A 750 lakosnak csak a kettő időpont között van csöndes nyugalma. Egy útikönyvben azt olvastam, hogy a helyet "Észak Velencéjének" is nevezik. hülyeség szerintem. Aligha van klasszikusabb horgásztelepülés, – az ember mindenhol halakba botlik.

Nusfjord 

A büszke UNESCO kulturális örökség címmel rendelkezik. Sajnos öt is utolérte a sorsa, turisták tömegei foglalják el napról napra.

nusfjord.jpg

Haukland strand

Lofoten leghíresebb strandja, ezért nem lehet kihagyni. Nagyon tágas, világos színű homokkal és kék vízzel, egy kicsit a karibi álompartra emlékeztetett.  Volt olyan eset is, hogy láttam fürdőző embereket is, főleg a merész fiatalok közül. Én csak a nadrág szárát hajtottam fel, és pár métert begyalogoltam, utána közel negyedóráig próbáltam elpuhult testrészembe az életkedvet vissza csalogatni.

A Haukland Beach a fotósok kedvelt helyszíne, (itt tényleg remek képeket lehet készíteni a naplementékről!).

Reine és Reinebringen

Moskenes sziget fővárosa egy kis szigeten található, meredek hegyeivel, így egyedülálló panorámát kínál.  A Lofotennel kapcsolatos tippjeim közül Reine-t kétségtelenül kötelező megnézni. A falu meglátogatása és a környező csúcsok alulról való látványa mellett a nyári hónapokban különösen érdemes felmenni a „Reinebringen” hegyre.  Az egész ösvény meglehetősen megterhelő, és csak a jó kondícióban lévőknek ajánlott, de a csúcsról a kilátás mindenképpen megéri.

reine_1.jpg

reine_2.jpg

Hamnoy

Reine helységtől egy kőhajításnyira található néhány további kisebb sziget, amelyeket több híd kötött össze, és a 10-es európai út ugróköveiként szolgálnak. Exponált elhelyezkedése miatt remek fotózási lehetőségek is vannak itt. A leghíresebb motívum közvetlenül a nagy Hamnøy-híd elején található: horgászkunyhók, fjord és hatalmas hegyek kombinációja a háttérben. 

hamnoy.jpg

Å

mint a norvég ábécé utolsó betűje - az út végén lévő falu neve, Moskenesøy szigeten. 

A látogatásunk fő oka a festői fekvésű Halászfalu Múzeum volt, amely több mint 150 éves.  A jól megőrzött épületek 19 századbol jó benyomást adnak a szigetek hagyományos életéről, a Halászati Múzeumban és a Stockfish Múzeumban pedig sok mindent megtudhatunk a halászat történetéről.

a_1.jpg

Néhány évtizeddel ezelőttig az északiaknak a termésfelesleg megőrzésével kellett biztosítaniuk téli élelmiszerellátásukat. Ezt általában sózással, szárítással vagy pácolással végezték – minden olyan módszerrel, javítja az ízt. A helyiek megszokták, és ma is szeretik ezt az ételt.

a_2.jpg

A tartósított élelmiszerek általános kifejezése a “spekemat”. Norvégia több szárított és sózott tőkehalat exportál, mint az összes többi ország együttvéve, és még mindig elegendő mennyiséget tart fenn az önellátásra. A halat két napig sós lében áztatjuk, majd két napig vízben fürdetjük! majd lutefisk néven kerül az asztalra, egy ragacsos, csípős illatú, téli csemegének számító étel. 

Ma a füstölt lazacot az egész világon ismerik és szeretik; A friss kaporral, sóval, borssal, cukorral pácolt, súly alatt préselt gravlak “pácolt lazac” azonban hamarosan utoléri.

a_3.jpg

A legendás Maelstrom a Moskenesøy déli csücske és Mosken szigete között folyik a tengerparton. Vannak még gonosz tengeri örvények, de a Lofoten délnyugati csücskén található viharos “Beszippantó örvény” így fordítanám értelemszerűen, vonult be a nyelvbe és az irodalomba – egy örvény, amelyből az ember már nem tud megszabadulni. Hogy az egykor a föld alatt a Botteni-öbölhöz kapcsolódónak hitt árapály-áramlat először a holland Mercator térképész 1595-ös atlaszában jelenjen meg.

A Moskenstraumen hírhedt hírnevét nem utolsósorban Edgar Allan Poe-nak és Jules Verne-nek (Húszezer mérföld a tenger alatt vagy még ismertebb címén Nemo kapitány) köszönheti, akik nem kímélték a jelenség borzalmát. Fantázia vagy sem, a Moskenstraumen minden, csak nem ártalmatlan: keleti és nyugati oldala között akár 4 m is lehet a különbség. Amikor a merev északnyugati szél nekiütközik a szoroson átáramló árapály-áramlatnak, az örvény teljes dühében forr – halálos csapda kisebb hajók, csónakok számára.

Innen délebbre az ornitológia iránt érdeklődők paradicsoma helyezkedik el, mivel tengeri madarak milliói fészkelnek Værøy és Røst sziklás szigetein.

madarak_1.jpg

madarak_2_1.jpg

Sokat utaztunk idáig, általában ketten, néha hárman kiegészülve a lányunkkal. Az Ő ötlete volt ez a látogatás mert nem akarta tovább hallgatni azt a megjegyzést tőlem, akárhol is voltunk, “azért Norvégia szebb”. A 25 perces repülőút alatt Bodø és Svolvaer között szokatlanul csendes lett, csak nézett ki az ablakon és a utána csak azt jegyezte meg: "Apu, igazad volt".

A kívánságára meg beiktattunk Lofoten északi részen egy walsafari-t, sajnos a tenger elég nyugtalanul hullámzott ezért nem adta az elvárt élményt.

A következőkben impresszió vagy kedvcsináló célból egy pár kép.

Egy gyönyörű ország érdemes ellátogatni ide. Jó utazást!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7618034128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.01.31. 18:12:26

@Zsuzsi65: tényleg szörnyű, sírok :-((

Na most képzeld el, hogy ebben az orosz kislányban mekkora törést okozott, hogy nem indulhatott az olimpián :-))

ibb.co/619Xh15

SzZoole 2023.01.31. 18:45:41

@Zsuzsi65: a lányom 26 éves, eléggé elfogadó és modern gondolkodású. Heti 3-4 alkalommal jár a gym-be.

Jár oda egy trani, a női öltözőben öltözik és zuhanyzóba/ból comközépig erő lókolbászal mászkál. A vaginatulajdonos női nők mélyfelháborodás közepette jelentették a menedzsmentnek, de, azok nemigen tudnak mit kezdeni vele, mert a buzikurvának ehhez joga van, mert belülről a nőnek érzi magát!!!

Mit szólsz ehhez?

kék madár 2023.01.31. 19:28:04

@SzZoole: az a lenyeg, hogy belulrol minek erzi magat, mi se itelunk el azert mert homofobnak erzed magad :)

SzZoole 2023.01.31. 20:01:01

@kék madár: igazad van, át érzem a fájdalmukat, szolidaritásból vettem egy új fürdőruhát. Péntek utazunk haza, vasárnap megyünk Miskolc Tapolca barlang fürdőzni.

Ezt fogom viselni szolidaritásból.

ibb.co/Ryt0JP8

kék madár 2023.01.31. 20:12:42

@SzZoole: jol nezel ki benne, de amikor dicsekedtel a mereteiddel, nagyobbnak kepzeltelek :)
(nem, nem, nem kepzeltem el!!!!)

fhdgy 2023.01.31. 20:18:47

@SzZoole: Ha strandon találkoznál egy kis elefánttal, tuti megkérdezné, hogy azon kapsz te elég levegőt?

SzZoole 2023.01.31. 20:22:44

@kék madár: aha, szóval te rólam képzelődsz, ezt azért nem gondoltam volna rólad te kis perverz :-)))

SzZoole 2023.01.31. 20:23:45

@fhdgy: vinyagrával nagyobb szokott lenni :-))

kék madár 2023.01.31. 20:28:06

ott kellett volna abbahagyni a temat, hogy bele se megyek :)

SzZoole 2023.01.31. 21:15:05

@kék madár: nyakig benne vagy, a kíváncsiság nagy úr Pimpike :-)

2023.01.31. 22:26:44

@SzZoole: Homofób

Istenem, Zoli öcsém, te tényleg nem szereted melegen a dolgokat, több megértést kérek :-)))) el vagyok képedve!!!!

2023.01.31. 22:28:46

@SzZoole: Viagra

Csak óvatosan a 100 milligrammal, megkergeti a szivedet:-))))

Golf2 2023.02.01. 05:26:30

@SzZoole: Bezár Miskolcon a Barlangfürdő, a Selyemrét és az Ellipsum is...mázlid van most épp nyitva megint.

Golf2 2023.02.01. 07:35:19

Orbánnak alig van egy kis pénze, Pintér Wartburggal jár - idén is folytatódik a néphülyítés a "vagyonnyilatkozatokkal"
Anyaország :: 2023-02-01. 07:02...agymosottak szerint minden ok.

Golf2 2023.02.01. 07:40:10

Korábban csak hármas holtversenyben volt Magyarország az EU legkorruptabb állama, most viszont már egyedül a mienk az utolsó hely a Transparency International listáján...

Golf2 2023.02.01. 08:51:51

@SzZoole: Angliában 632 körzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség most is úgy gondolja, hogy nem volt hiba elhagyni az uniót.
Mindhárom, még most is Brexit-párti választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van...Nemhogy örülnének hogy megszabadultak Kelet Európától.

2023.02.01. 09:11:19

A transzparencia érdekében jó tudni, hogyan is néz ki a Transparency International finanszírozása.

A finanszírozás nagyrészt nagyvállalatok adományaiból származik, köztük a Lockheed Martin és a Northrop Grumman amerikai védelmi cégek, valamint a Shell és az ExxonMobil.

Ezek után magát függetlennek nevezni, nevetséges.

“Vagyonnyilatkozat”

Szívesen megnézném a európai unió vezetőinek vagyonnyilatkozatát, kezdve von der leyen asszonnyal és verhofstadt úrral. Minden bizonnyal az utolsó eurocentig nem felejtettek ki semmit. Most, hogy már 60 személyekre bővült a korrupciós botrány. Persze ezek ki lesznek “szigorúan ” vizsgálva.:-)))

2023.02.01. 09:27:30

Egy cikk Benjámin Dirke deutschlandfunk

A szervezet Transparency International szervezete világszerte küzd a korrupció ellen, de úgy tűnik, ez sem egészen helyes a saját soraiban. A korrupcióellenes konferenciák finanszírozása miatt maguk a korrupciós vadászok magyarázatra szorultak, és hitelességi problémát vetettek fel. A Transparency International fel akar lépni a megvesztegető politikusokkal és a kétes üzleti főnökökkel – szó szerint. Ha a korrupciós vadászok gyanakodni kezdenek, nem elhatárolják magukat, hanem felveszik a kapcsolatot. Edda Müller a Transparency International Germany elnöke: "Első kapcsolattartási pontunk mindig maguk az intézmények. Szerintem újra és újra meg kell érteni, hogy valamit megváltoztathassunk, mi az érdek és mi a helyzet a különböző szektorokban."
Korrupt adományozók
De mennyire jó ezeknek az állítólagos korrupt szereplőknek a közelsége egy olyan szervezetnek, amely pontosan ezeket akarja számon kérni? Edda Müller úgy véli, tudja, hol van a piros vonal: "Elképesztő lenne, ha nem mernénk a sebbe tenni az ujjunkat." Müller utal egy olyan esetre, amikor a Transparency International a korrupció közelségére törekedett: kétévente a Szervezet korrupcióellenes konferenciája – néha olyan országokban, amelyek a korrupt összefonódások kiváló példái. A konferenciára tavaly decemberben került sor Panamában – a házigazdák pénzt is adtak a találkozóra. "Ez elvi kérdés: csak akkor kell ilyen vitákat folytatni, ahol minden ember - azt mondom, lazán - már katolikus, vagy zavarja őket azok, akiknek meg kellene változniuk?" A korrupcióellenes konferenciák átláthatóságot hoztak a magyarázatba. A Correctiv kutatószövetség elítélte az átláthatatlanul egy 2012-es brazíliai konferenciát – amelyet szintén német adópénzből finanszíroztak. Ennek megfelelően több bevétel, köztük a brazil Petrobras ásványolaj-gyártó cég támogatása, nem került megfelelően felsorolásra. "Valóban nagy probléma van azzal, hogy mit kezdjünk a szervezet finanszírozásával." "Átláthatóság fejlesztésre szorul". Müller szerint a konferenciákon a számlázási káosz is ebből a szétválásból fakadt. Finanszírozásukat elsősorban az illetékes országos szövetség hozza létre. Csak az utazási költségeket és hasonlókat a Nemzetközi Titkárság viseli. A kétféle számlázás nagyon összezavarodott. "Az átláthatóság, a történtek ellenőrizhetősége, ami javításra szorul." 2015-ben 27 millió eurós adomány 2015-ben az átláthatóság csak a tagdíjakból és az adományokból virágzik. 2015-ben egy ilyen mintegy 27 millió eurós költségvetés jött össze. Németország részt vesz a Szövetségi Külügyminisztérium, a Fejlesztési Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium és a Német Nemzetközi Együttműködési Társaság (röviden: GIZ) kifizetéseivel. A német szekció társasági tagjain kívül az önkormányzatokon és alapítványokon kívül elsősorban olyan társaságok tartoznak, mint az Allianz biztosító, a Commerzbank és a Daimler autógyártó, egyenként 5000 eurós éves díjjal. A nemzetközi ernyőszervezetet többek között a Shell és a Siemens támogatja. A finanszírozók nem mentesek a korrupciótól Egyes cégek több százezer eurót adományoztak az évek során, és milliók áramlanak az egyes projektekre. De az adományozók természetesen maguk sem mentesek a korrupciótól. Ha tag akar lenni, szigorú szabályokat kell felállítania. Ha a korrupció gyanúja merül fel, az ilyen belső óvintézkedések nem elegendőek, mondja Edda Müller. "Aztán általában ott van: "Mindent meg tudunk csinálni egyedül, olyan nagyszerű megfelelőségi osztályunk van." Aztán persze alig várjuk, hogy összejöjjenek velünk."
Drága extrák a vezetők számára
Az átláthatóság csak a vállalati tagok befizetéseinek felével finanszírozható, és a tagság pihenhet. A nemzetközi ernyőszervezet jelenleg felismeri, milyen fájdalmas a bevétel elvesztése. A hírek szerint az alkalmazottak az elbocsátások miatt panaszkodnak, míg a vezetőket drágán finanszírozzák. Nehéz egyensúly a közelség és a politikához való távolság között Egy vita a saját Munkástanácsával a közelmúltban a Berlini Munkaügyi Bírósághoz vezetett. Edda Müller abszurd módon nevezi az eseményeket. törvény." A régi ügyvezető igazgatót időközben leváltották. Az újat dicsérte. A közelség és a politikához és az üzlethez való távolság nehéz egyensúlya azonban megmaradt.

nyuszigonosz 2023.02.01. 10:52:12

@Mr.Tellinghovon:

Mivel nem szeretek különbözö cikkeket dilettáns fordításokban olvasni, ha valaki idetesz egy szerzö névvel elátott fordítást, utána nézek:

Nos a Deutschlandfunk - az egy rádióadó amit én konkrétan szivesen hallgatok, és hol írnak cikkeket - lehethogy internetes oldalakon, , de:

Benjámin Dirke - nem megtalálható személy

Edda Müller - sosem volt a Transparency International Germany elnöke

Van Transparency International Deutschland e.V. - elnöke 2022. szeptemberétöl: Alexandra Herzog

Elötte Hartmut Bäumler volt az.

Ha az ember már iderak valamit , nézzen már utána mit is.

2023.02.01. 11:48:33

Utánanéztem Wikipédia
Edda Müller (* 23. Juli 1942 in Sorau, Niederlausitz) ist eine deutsche Politikwissenschaftlerin. Sie war Ministerialbeamtin und von 1994 bis 1996 parteilose Ministerin für Natur und Umwelt des Landes Schleswig-Holstein im Kabinett Simonis I. Nach 2000 übte sie weitere öffentliche Ämter aus, so mehrere Jahre als Vorstand des Verbraucherzentrale-Bundesverbandes. Von Juni 2010 bis Juni 2019 war sie Vorsitzende von Transparency International Deutschland.

Edda Müller (Sorau, Niederlausitz, 1942. július 23. –) német politológus. Miniszteri tisztviselő volt, 1994-től 1996-ig pedig párton kívüli természet- és környezetvédelmi miniszter volt Schleswig-Holstein tartományban a Simonis I. kabinetben. 2010 júniusa és 2019 júniusa között a Transparency International Németország elnöke volt.

Deutschlandfunk elsősorban rádió de az nem zárja ki, hogy cikkeket is megjelentessen. Természetesen be tehetném a linket is, de aki ennyire személyeskedő dolgozzanak meg az ebédért.

Az utánanézés vonatkozik mindenkire, nekem egy percbe került.
Önkritika elvárása felém tudom csak egy hiú ábránd

2023.02.01. 11:53:18

Az újságíró munkahelyei

Deutschlandfunk Berlin Deutschland

It's the D-Funk era...

Reporter, Berlin

2014: Redakteur, Deutschlandfunk in der Abteilung Hintergrund, Köln

2023.02.01. 11:54:16

Deutschlandfunk

Berlin
Németország

Ez a D-Funk korszak...

Riporterek, Berlin

2014: szerkesztő, Deutschlandfunk, háttérosztály, Köln

Jó nagy arcvesztes

fhdgy 2023.02.01. 13:21:03

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz: Azt mondják, hogy az Internet információs szupersztráda. Igen, de azt nem teszik hozzá, hogy a világ legnagyobb hegyénél is nagyobb információs szeméthegy.

A szerencsétlen földi halandó meg csak néz ki a lyukon és nem tudja, hogy minek, kinek higgyen.

2023.02.01. 13:53:10

@fhdgy: “ információs szeméthegy.”

Az bizonyos hogy sok minden felesleges dolog felkerül. Néha én sem tudom, hogy hogyan lehet orientálódni, merre van az előre.

Igazán a kettős mérce és a farizeus magatartás ami bosszant legjobban. Egy állítólagos független szervezet, ami nem is olyan független, bírál országokat a korrupció miatt, és saját maga is korrupt és ezt meg az állítólagosan nem létező igazgató nő is beismeri. A korrupció az mindenki számára elítélendő dolog, számomra is. Az hogy Magyarország nem valami előkelő helyen áll, egyértelmű es elfogadható okai vannak. Erről az előző időszakban elég sokat ertekeztunk. Nem azt állítom, hogy a kormány nem korrupt.
Az a probléma, hogy olyanok többek között az EU, vetik ezt a kulönbözö országok szemére, akiknek semmiféle erkölcsi alapjuk nincs a kritikára, hiszen saját maguk is korruptak.

Az idézett dilettánsan fordított cikk, ( Google ) is erre mutatott rá. A személyes fordítás biztosan jobb lett volna, de idő hiányában erre a megoldásra kellett fanyalodnom.

És a kettős mérce itt is jelen van: szememre van vetve a nem elégséges tájékozódás olyantól aki személyesen nem tájékozódik.

fhdgy 2023.02.01. 14:16:41

@Mr.Tellinghovon: A fölösleges, csak fölösleges, de vannak abszolút félrevezető dolgok. Ebből is kettő féle, sima hanyagság vagy egyértelmű ártó szándék.

Egy nagy szervezetben óhatatlanul is vannak nem odavaló, korrupt emberek.

Ha jól emlékszem, Jürgen Möllemann, korrupcióba keveredett, öngyilkos lett.

Nálunk maradna még életben politikus?

Szóval az arányok, de főleg a következmények!

2023.02.01. 15:11:43

@fhdgy: „ Jürgen Möllemann“

Lezuhant egy ejtöernyös ugrasnal. Beszéltek, hogy öngyilkos lett de ez utólagosan nem bizonyítható.
Igaz átadott előtte egy végrendeletet a legjobb barátjának Wolfgang Kubickinek, de abban csak a hagyaték volt részletezve. Möllemann feleségét Carolának nevezi ki örökösnek. A levél foglalkozik a teheráni és türkmenisztáni tranzakciókkal, külföldön letétbe helyezett dokumentumokkal és egy luxemburgi számlával is.
Az átadás oka Kubicki szerint möllemann fenyegetve érezte magát Egyébként nem szerepel benne öngyilkosságra utaló megjegyzés.

2023.02.01. 15:17:36

@fhdgy: “ korrupcióba keveredett”

Az adóhatósággal volt problémája mert 1996 és 2002 között Észak-Rajna-Vesztfália pártvezetőjeként összesen mintegy 2,2 millió euró értékben kapott természetbeni és készpénzes adományokat a pártja számára, de eltitkolta azok eredetét.

Mondjuk ilyen ma is van:-))) pl. guruló dollárok

fhdgy 2023.02.01. 15:50:18

@Mr.Tellinghovon: Én akkor Németországban éltem. A közvélemény 120 %-ban elkönyvelte, hogy halálba ugrott.

Másik példa: Franz Josef Strauß. Halála után is isten volt Bajorországban. Ez nem akadályozta meg, hogy a fiát börtönbe csukják.

Persze ott is van korrupció, ez a dolog egyik oldala, de állítsuk mellé a másik oldalt is!

2023.02.01. 17:46:09

@fhdgy: “ közvélemény 120 %-ban elkönyvelte, hogy halálba ugrott.”

Lehet ezt csak ő tudna megmondani. Az is lehet, hogy szabotálták az ernyőjét.
Ismered az uwe Barschel sztorit, aki úgy lett öngyilkos hogy 8 különböző gyógyszert vett be. Az első hét feloldódott állapotban volt a testében, a hatásuktol ájult volt, ezután bevette öntudatlan állapotban a nyolcadik halálos gyógyszert. A hivatalos magyarázat mai napig öngyilkosság.

dikusz. 2023.02.01. 17:49:47

Mindenkinek, akit érdekel:

szuperjo.net/vujity-tvrtko-dobbenetes-irast-tett-kozze/?fbclid=IwAR1ygoNsIvPdvT12gO1WwUwNoyW55AByrnyRkZtPmipdmnias-3JO9k7yaM

Itthon megosztó személyiség, eddig az írásáig én is így gondoltam. Lehet őt kedvelni, vagy nem kedvelni, de ez az írása megérintett (lehet ezért ki is gúnyolni engem). Véleményem szerint igazi újságíró!

fhdgy 2023.02.01. 18:33:02

@Mr.Tellinghovon: A kollégák azt állították, hogy az ernyőjének baleset utáni vizsgálata semmi rendellenességet nem mutatott, viszont arra utaló jel sem volt, hogy egyáltalán ki akarta nyitni.

fhdgy 2023.02.01. 18:42:53

@dikusz.: nekem 1995-ben ( főleg nyarán ) nagyon fontos volt a személye.

Horvátországban akkor volt az Oluja ( Vihar ) hadművelet, ami kisöpörte a szerb hadsereget Horvátországból.

Ha jól emlékszem, este hétkor volt az eszéki rádió magyar nyelvű adása, amit kint Csákszegben, tudod ott, hallgattam a tehenek terelgetése közben ( A kecskéket tehenek előzték meg )

Rövid hullámú adó volt, hol elment, hol visszajött a hang, de én reménykedve, a fülemet maximálisan hegyezve hallgattam.

Aztán 97-ben volt szerencsém pár embert megismerni, akik nagyon sokat tettek a mai, szabad, független Horvátországért.

Vujity Tvrtkot nem ismerhettem meg, bár messze megérdemelte volna.

fhdgy 2023.02.01. 18:59:49

@Mr.Tellinghovon: „Gyerekek, mutatom, mi lesz” – minisztériumi dolgozók mesélnek arról, milyen megalázóan ment a Völner–Schadl-korrupció

telex.hu/belfold/2023/02/01/schadl-volner-igazsagugyi-miniszterium-tanuvallomas-korrupcio-mukodese

Ha a többit hozzáképzeled, menthetetlenek vagyunk!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.01. 20:23:20

@dikusz.: FB oldalat kovetem, szamomra egy szimpatikus szemelyiseg. Sok irigy ember rogton elkezdte ot kritizalni (a fotelbol), amikor Hawaii-ra koltozott...tipikus reakciok, mint mindig. Jelenleg Floridaban el.

2023.02.01. 20:30:36

@dikusz.: érdekel.

Igen erősen megosztó riporter, amihez ő személyisége is erősen hozzájárult. Értékeltem a háborús országokból történt tudósításait munkáit.
Láttam párszor a mokka-ban műsorvezetőként. Mondjuk úgy a stílusa nem az én stílusom. Mindig megjátszottnak és arrogánsan önteltnek mutatta magát. A viszkissel készített műsora után végleg leszerepelt nálam.
De térjünk rá a bejegyzésére: az első része tetszett, jó gondolatokkal később többször ismétli önmagát és átmegy érzelmi síkra úgy viselkedve mint egy megbántott kisfiú.
Egy nagyon jó ötlete van,( ezt mondom én is 30 éve, sokan nem is tudják milyen jó dolguk van ), a tisztábban látás érdekében én is
egy hatalmas repülőgépre felültessem hazám összes polgárát és elvigyem Szrebrenicába, Ruandába vagy Haitire, hogy hazaérve mindenki elkezdje megbecsülni az iható vizet, az ehető kenyeret és az ágyat, amelyen alszik.

Örüljön, hogy ott élhet ahol él.
Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát.

fhdgy 2023.02.01. 20:39:37

@Mr.Tellinghovon: „Horvát az anyanyelvem, horvát a kultúrám, horvátul beszélek Édesanyámmal, horvátul szólok kisfiamhoz. Magyar a hazám, piros-fehér-zöld a zászlóm, „Isten áldd meg a magyart” a Himnuszom. Itt születtem, ez a szülőföldem, ide kísértem haza a világ utolsó hadifoglyát, Pécs a szerelmem, ezért az országért dolgozom. Horvát vagyok. Magyar vagyok. A kettő nemhogy kizárja, talán gazdagítja is egymást. Büszke vagyok horvátságomra, büszke magyarságomra. És soha nem fogom megengedni, hogy bárki megkérdőjelezze azt, hogy Magyarország a hazám! Soha!”

– Vujity Tvrtko

Na, bammeg, erre köss csomót! ( ha feltételezzük, hogy őszinte )

2023.02.01. 20:43:49

@fhdgy: “ ( ha feltételezzük, hogy őszinte )”

Olvastam én is, véleményem megegyező, erre köss csomót

2023.02.01. 20:54:32

@fhdgy:

Magyar a hazám, piros-fehér-zöld a zászlóm, „Isten áldd meg a magyart” a Himnuszom. Ott születtem, az a szülőföldem, oda járok vissza gyökereim sírját, emlékét ápolni.
Magyar vagyok. Svájci vagyok, mindkét országért dolgozom és aggódom. A kettő nemhogy kizárja, hanem gazdagítja egymást. Büszke vagyok magyarságomra, büszke helvetiára, arra amit az országoktól kaptam s tettem érte.

De soha nem fogom megengedni, hogy bárki megkérdőjelezze azt, hogy Magyarország a hazám! Soha!

fhdgy 2023.02.01. 20:56:21

@Mr.Tellinghovon: Akkor miért : Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát. ???

2023.02.01. 21:05:24

@fhdgy: “ Akkor miért”

Nála egy ország, nálam két ország.

fhdgy 2023.02.01. 21:06:15

@Mr.Tellinghovon: Rosszul látod!

Nála kettő nép, egy ország!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.01. 22:51:08

Na, egy kis USA politika megint :)
telex.hu/kulfold/2023/02/01/ujabb-hazkutatast-tartott-az-fbi-joe-biden-otthonaban

...Az eset párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ellen is vizsgálat folyik egy hasonló, de súlyosabb ügyben."

Ez inkabb azzal all osszefuggesben (szvsz), hogy mar a demokratak egy jo resze sem akarja Bident 2024-ben ;) szoval el kell kezdeni valamit felhozni ellene...
Hat, erdekes egy menet lesz 2024-ben, az biztos...;)
De akarki is gyoz, a jelenlegi allapotokat gyokeresen megvaltoztatni enm fogja tudni, mert csak egy lezarulo korszak utolso elnokeket fog az illeto tevekenykedni.
Nagyon ajanlom elolvasni (sajnos csak angolul tudoknak) ezt a konyvet (mar ajanlottam, ha jol emlekszem)
www.penguinrandomhouse.com/books/252382/the-storm-before-the-calm-by-george-friedman/

nyuszigonosz 2023.02.02. 10:39:54

@Mr.Tellinghovon:

Látom, nem akarsz nekem válaszolni, csak a világba rakod válaszaid sokaságát. :-) Na mindegy is.

Kezdjük azzal, hogy ideraktál egy írást, amit csak te tudod honnan vetted.

Ellenben pl. @dikusz.: amit idetett, ha az ember olvasni akarja és olvassa, tudja honnan van. Ha esetleg még részleteiben valamit meg szeretne nézni ezzel kapcsolatos, megvan a lehetösége.

Az általad idetett szöveg írója Bejnamin Dirke ha nincs a keresés által kidobott elsö 150 lehetöség között - nem érdekel annyira, avagy esetleg nem is érdekes annyira, hogy az ember kutassa hol is lehetne esetleg mert nem lopom az idömet.

Edda Müller politikus hölgyet természetesen ismerem, de nem ö ott az elnök, mint a cikkben van! Mert a cikkedben az van, hogy ö az, miközben tudom, hogy nem.
Az, hogy valamikor volt, az valamikor volt.

Egyszóval a cikked valamikori, régi, ezért részleteiben félrevezetö.

Az hogy kiásol egy irtó régi írást valahonnan nem baj, miért is legyen, azt raksz ide, amit akarsz, de akkor tán jó lenne tényleg az eredetit idetenni, még ha régi is, mint ahogy említettem Dikuszt, de említhenék sok sok mindenki mást is.

Maga a téma aktuális, mármint a korupció.

Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, elöfordulhat a korupció és elö is szokott fordulni.

2023.02.02. 13:48:07

@nyuszigonosz: „ Látom, nem akarsz nekem válaszolni, csak a világba rakod válaszaid sokaságát. :-)

At szoktam gondolni érdemes-e válaszolnom vagy sem. Jó ideje nem akartál velem kommunikálni, aztán most mégis személyeskedő bejegyzést írtál nekem.

Többek között ezt állítottad: “Edda Müller - sosem volt a Transparency International Germany elnöke.” - most azt irod “ Az, hogy valamikor volt, az valamikor volt”.

Most akkor a sosem volt vagy valamikor volt? Olvasd el újra, sehol sem állítottam, hogy 2022- ben ő lett volna az elnök.

Ugyanígy vagy az újságíró személyével, létezik vagy sem? Én megtaláltam, csak a deutschlandfunk oldalán kellene keresni..
Azt sem állítottam, hogy a cikk új, egyébként 2017 jelent meg.
A teljes cikket feltettem, nincsenek részletek, ha neked fontos németül elolvasni keresd meg.

2017-s cikk, ez persze nem változtat azon a korrupció tényén. Történt változás vagy sem? Transparency támogatása a mai napig ugyanolyan atlathatlan mint azelőtt.

“ Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, elöfordulhat a korupció és elö is szokott fordulni.”

Ezek szerint nálad a korrupció ebben a formában elfogadott, akkor ellenben nem kellene más szemére vetni a korrupciót. Az ukrán vezetés sem korrupt hanem csak egyes emberek sibolják el a segélyeket. Akkor az úgy elfogadott? Ha az EU botrány hatvan emberre duzzadt, akkor sem a rendszer korrupt mert lehetővé teszi ellenőrzés hiányában az ilyen mesterkedéseket. Érdekes morális felfogás ez!

A bűnözés az mindig bűnözés marad, ha kirabolnak és elmész a rendőrségre feljelentést tenni, mit szólsz ha azt mondjak neked ez csak egy ember volt, nem érdemes vele foglalkozni.

Állítottál két tényt amit megcafoltam. Rendes pofára esés volt, megpróbálhatnad feldolgozni.

Elkezdesz az első bejegyzésben magas lóról egyfajta felsőbbrendűségi tudattal kioktatást tartani amelyre most ráduplázol? Mondd kinek érzed magad, isten után a másodiknak.? Miből gondolod, hogy kíváncsi vagyok a véleményedre? Ha ez így lett volna akkor “nem csak a világba raktam volna válaszaim sokaságát”

Egy átlagos iq- val rendelkező tudta volna értelmezni

fhdgy 2023.02.02. 13:58:15

@Mr.Tellinghovon: "“ Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, előfordulhat a korrupció és elő is szokott fordulni.”

Ezek szerint nálad a korrupció ebben a formában elfogadott"

Bocsesz! A kettő nem következik egymásból.

Vannak gyilkosságok is ( sajnos ), ha ezt mint tényt elismerem, azzal még nem értek egyet az emberek gyilkolászásával. Nem kezdek el magam is embereket gyilkolni.

2023.02.02. 14:26:23

Ez egészen új megvilágításba helyez mindent:

A Transparency International indexe nem a tényleges korrupciót, hanem az észlelt korrupciót reprezentálja. A pontértéket mind a szakértői vélemények, mind az üzletemberek körében végzett felmérések alapján számítják ki.

A kritikusok erre panaszkodnak, a vélemények túlságosan alapozhatnak személyes korrupciós tapasztalatokon, vagy például látványos korrupciós esetekről szóló sajtóhírek befolyásolhatják.

www.zdf.de/nachrichten/politik/korruption-index-transparency-international-deutschland-100.html

Golf2 2023.02.02. 14:32:17

@dikusz.: Szuper írás,jól tette hogy elment!

2023.02.02. 14:41:41

@fhdgy:

A TI természetesen nincs abban a helyzetben, hogy mérje a valódi korrupciót... Ennek megfelelően a TI jelentését „Korrupció-érzékelési Indexnek”, azaz „Korrupció-észlelési jelentésnek” is nevezik, és azt közli, hogy mely országok minősülnek különösen korruptnak, nem pedig azt, hogy azok, persze vannak összefüggések, de ez azért különbség).

Igaz, hogy a TI oldalán a megnevezés helyesen szerepel, de valahogy ez a médiákban nem ugyanúgy van visszaadva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 17:20:28

@fhdgy: mar miert ne lehetne a ketto egyutt? Egyaltalan nem zarja ki a ketto egymast. Ezt a kettosseget pl nagyon sok masodgeneracios magyarnal meg lehet figyelni. De az erzest (kettos identitas) csak az tudja,megerteni, aki maga is ilyen cipoben jar, igy valahol megertem a ketelkedesed. Ugyanakkor a dolog validitasat nem kerdojelezheted meg csak azert, mert te nem tapasztaltad meg.

Golf2 2023.02.02. 17:58:55

@fhdgy: Levágatta és karácsonyi partiján tálaltatta fel egy dél-mexikói állatkert igazgatója az állatkert négy kameruni törpekecskéjét – közölték a helyi hatóságok

Golf2 2023.02.02. 18:27:38

@fhdgy: Még jó hogy a tieid nem törpék.

fhdgy 2023.02.02. 19:03:44

@Zsuzsi65:

@Mr.Tellinghovon: írta, hogy "Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát."

Utána beraktam egy idézetet, hogy erre kössön csomót!

Ha kettőt együtt nézed, plusz hozzáveszed azt, amit írtál, akkor szerintem egy dologról, annak ugyanazon oldaláról beszélünk.

Így az a kitételed, hogy " Ugyanakkor a dolog validitását nem kérdőjelezheted meg, csak azért, mert te nem tapasztaltad meg."

Mit kellett volna megtapasztalnom, különben meg honnét tudod, hogy nem?

Apám szlavóniai magyar, apai nagyanyám sváb Sváb-Törökországból ( Schwäbische Türkei-ből ez a terület tkp. magában foglalja Tolna, Baranya, Baranya háromszöget is szigorúan, és Szlavóniát, Szerémséget a Dráva és Száva között, tágabb értelemben )

Csak egy példa: 1986-ban apámat, a Szentlászlón élő nagynénémet, az Eszéken élő lányát felpakoltam és elvittem Ljubljanába az ott élő nagynénémhez.

Három testvér, a gyerekeik, a szlovéniai nagynéném férje és az egyik szlovéniai első unokatestvérem férje volt jelen.

Azt a bábeli zűrzavart! Magyar, horvát, szlovén, angol, német kellett, hogy ezek a nagyon közeli családtagok egymással beszélgethessenek.

Még egy példa: sajnos, az egyik szlovéniai unokatestvérem meghalt. A temetésén a lányával összeborultunk és ő angolul megköszönte, hogy elmentem a temetésre.

Kicsit fátyolos szemmel, annyit tudtam neki kinyögni, hogy Different countries, different languages, but same family!

Ja, és természetesen voltak Horvátországból is.

Szóval, mit nem tapasztaltam meg?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 19:23:29

@fhdgy: Amire en gondoltam, az a kettos identitas. Persze termeszetesen nem tudhatom, te szemely szerint hogy erzel. A kettos identitas szvsz foleg elso-masodgeneracios kivandorlok sajatossaga. Utana mar csak egyfajta nosztalgikus erzes a mult, a gyokerek iranyaban.
Elso- es madogeneracios kivandorlok viszont meg jobban kapcsolodnak mindket nemzethez, igy bennunk meg mind a ketto el, es gyakorlatilag nem tudjak szetvalasztani a kettot.
Ez csak az en velemenyem, de kivancsi lennek masok velemenyere ezzel kapcsolatban. Nekem mindig erdekes tema volt, mert a gyerekeim tipikus elso generacios kettos identitassal rendelkezo fiatalok.
Van egy nagyon jo regeny (trilogia), ami pont ezt a temat is boncolgatja:
Oravecz Imre trilogiaja egy szazadelos magyar csalad Amerikaba emigralasarol: csgyk.hu/rog-gyermekei-trilogia

Ez pedig egy tudomanyos cikk, szerintem erdekes:
idi.btk.pte.hu/dokumentumok/disszertaciok/babaszilviaphd.pdf

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.02. 19:25:45

@Zsuzsi65: a doktori disszertacio is emliti Oravecz konyvet, ami egy kivalo dokumentum a kettos identitas megertesere...A szerzovel (Oravecz) egyebkent par evvel ezelott itt LA-ben talalkoztunk egy iro-olvaso talalkozon, ami nagyon erdekes volt. Oravecz kotodese Kaliforniahoz ertheto, es o maga is tanitott itt egyetemen.

fhdgy 2023.02.02. 19:37:20

@Zsuzsi65: Kettős identitás, meg kivándorlás! Ezeket mifelénk másképp kell értelmezni!

Az idősebbik nagynéném 101 évet élt, egy Eszék melletti magyar faluban.

Még a monarchiában született, Erzsébet lett a neve. Utána volt szerb-horvát-szlovén királyság állampolgára, majd Jugoszlávia állampolgára, majd az usztasa Horvátország állampolgára, majd a titói Jugoszláviáé, végül pedig a mai Horvátországé.

A neve volt Erzsébet, Elizabeta, Jelisava. Ő ezeket nem kérte, csak kapta.

Ugye milyen izgága nőszemély volt? Ennyiszer kivándorolni, ennyiszer új életet kezdeni, nevet változtatni, nem semmi, ugye?

Szegénykém pedig csak az egyik szobából ment át a másikba! -:)

blek kat 2023.02.02. 20:00:16

@fhdgy: jó ember a trutyi

fhdgy 2023.02.02. 20:05:38

@Zsuzsi65: Nekem csak másfél identitásom van. Magyar vagyok, akkor is, ha van bennem kevés sváb vér. Ez az ország a hazám, akkor is, ha van egy kis kötődésem Horvátországhoz.

Ezt a németeknek úgy szoktam előadni, hogy meine Heimat ist Ungarn aber mein Vaterland ( ich meine das Land meines Vaters ) ist Kroatien. Először néztek, nem értették. Aztán elmagyaráztam, hogy a hazám Magyarország, "apám földje" Horvátország.

Valahol huszonévesen, a hetvenes években kérdeztem meg apámat, hogy miért nem tanított meg horvátul.

A legnagyobb döbbenetemre az volt a válasz, hogy nem mertelek! Igen, az ötvenes években rendőri felügyelet, kényszerlakhely, kényszermunkahely, csak azért, mert Jugoszlávia területén született és így természetesen Tito láncoskutya ...

Ahogy idősödöm, egyre fontosabb a múlt. Most érzem, hogy milyen jó lenne horvátul tudni. Ez már veszett fejsze nyele.

Ami még rosszabb, már csak az emlékeim vannak, egyre inkább nincs kit kérdezni.

2023.02.03. 08:57:31

@Zsuzsi65: “ kettos identitas szvsz foleg elso-masodgeneracios kivandorlok sajatossaga. Utana mar csak egyfajta nosztalgikus erzes a mult, a gyokerek iranyaban.
Elso- es madogeneracios kivandorlok viszont meg jobban kapcsolodnak mindket nemzethez, igy bennunk meg mind a ketto el, es gyakorlatilag nem tudjak szetvalasztani a kettot.”

Ez tejesen egyértelmű, teljesen átfedi a személyes tapasztalataimat, nemzettől függetlenül.

Az első generáció kivandorlonak személyes múltja van és beszéli a nyelvet, a secondo azaz második generáció vagy beszéli a nyelvet vagy csak érti, vannak személyes élményei a látogatások miatt. A harmadik generáció a legjobb esetben ért valamennyit és van egy nosztalgia benne, de eltűnt a kettős identitás.

Érdekes paradoxon: az óhazában maradt családi elvárás, hogy idegenben mi és gyerekeink magyarok maradjanak, míg otthon minden idegennel szemben az elvárás, hogy minél előbb váljon magyarra és tudjon magyar nyelven.

@fhdgy: Nálam mindig visszatetszést keltett a neve, ha magyarnak vallja magát."

Ha ekkora magyar mint ahogy fellengzősen írja és magyar névvel lett keresztelve, anélkül is kiélhette volna a horvát identitást, hogy nevet változtat. Ez valami személyiségre utaló dolog, mutatni, hogy más vagyok mint a többi.

Apam dél tiroli osztrák családfa, anyám nemet, én nemet nyelvű államban elek több mint negyven éve, magyar a keresztnevem, ugyanaz mai is változtatás nélkül, pedig a benszulotteknek mindig problémájuk volt kimondani.

fhdgy 2023.02.03. 09:30:16

@Mr.Tellinghovon: mit mondhatok erre? Nem vagyunk egyformák.

Ha Dél Tirolban maradtál volna valami olaszos névvel, vissza "osztrákosítottál" volna?

Ezt azért kérdezem, mert nem mindegy, hogy Te zúgsz át a határon vagy a határ zúg át raktad.

A kisebbségi lét!

2023.02.03. 09:51:31

@fhdgy: “ Ha Dél Tirolban maradtál volna valami olaszos névvel, vissza "osztrákosítottál" volna?”

Nem kellet volna, a családi nevem “ osztrak” ill. olyan nemet szó ami a magyar nyelven is gyökeret vert , egy szakmát jelöl meg.

Kisebbségi lét

Egyszer egy benzinkúton Lengyelországban tankoltak mellettem a Wáberer cég sofőrjei. Nagy veszekedés én voltak, kérdezem az egyiket, mi a gond? Mondja idejön a román és elveszi a munkánkat. Erre megjegyeztem, de hiszen magyarul vitatkoztok! Persze magyar, de romániai magyar. Akkor szerencséd van, hogy a trianoni határokon belül születtél válaszoltam.

Nekem mindenki magyar akárhol született. Ezért sem tudom Gyurcsány-nak a 23 millió románnal való ijesztgetés elfeledni. Orbán jó érzékkel felfedezte az ebben rejlő potenciált, ha nem is meggyőződésből de megtette a logikus lépést. Kalap emelés!

fhdgy 2023.02.03. 11:15:48

@Mr.Tellinghovon: Ezt a lerománozást ismerem, ne beszéljünk róla, mert csak fölnyomja az agyam!

A kisebbségi léthez még: ismerek jópár embert, akik így vagy úgy a határ másik oldalára kerültek és a kisebbségi lét jutott nekik.

Ez sokuknak nagy trauma, akkor is, ha ők már az adott állapotba születtek bele.

Ez adott esetben nagy bizonyítási vágy formájában jelentkezik, legyen pl. névváltoztatás.

Nem értek egyet, de megértem.

2023.02.03. 17:21:12

@fhdgy: „ Bocsesz! A kettő nem következik egymásból.“

Dehogynem, Korrupció csak egy van, teljesen mindegy milyen formában követik el, egyesével vagy közel 60-an.

Emlékszem amikor a volt belügyminiszter Kuncze úr, a megélhetési bűnözésről beszélt. Megértéssel kell lennünk, mert nem mindegy hogy valaki milyen okból követi el pl. a lopást. Természetesen lehet ezt mérlegelni, de azért attól ez mégiscsak bűn marad.

Ha el kell fogadnunk, hogy ahol egynél több ember van, ott létezik korrupció, akkor milyen morális alapról beszélünk.

fhdgy 2023.02.03. 17:30:11

@Mr.Tellinghovon: a kérdés jogos, a válasz indokolt, válaszold meg!

2023.02.03. 17:34:23

@Zsuzsi65: bodyshaming

Sebestyén Balázs a rádió 1-en:

…..és itt tényleg nem a transzneműekkel van a baj, mert borzasztó nagy átok lehet és borzasztó nagy csapás, és találja meg mindenki mindenben a saját maga lelke, fizikuma és egészsége boldogságát. De amikor egy ideológia úgy válik veszélyessé, hogy a normalitást kezdi eltörölni, és az abnormalitás lesz az elfogadott, akkor az nagyon veszélyes, mert évezredek hagyományaival, kultúrájával akar úgy leszámolni, hogy aztán még te hülyén érzed magad, hogy férfiként férfi vagy.”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.03. 18:01:56

@Mr.Tellinghovon: a media nalunk is kitargyalta ezt az esetet. :)

Teljesen egyetertek Sebestyen Balazzsal ebben a kerdesben.
Borzaszto dolog lehet egy ilyen meghasonlott allapotban elni, es a szivem szorul ossze ezekert az embereket, meg a csaladjukert. Elkepzelni is nehez, amin keresztul kell menniuk.

De ahogy az LGBTQ eseten is, aktivistak probaljak ezt az ideologiat a "tolerancia" jegyeben mindenkivel elfogadtatni. Ami onmagaban ellentmondas, mert ha annyira toleransak lennenek, akkor a masok eltero velemenyet is elfogadnak. De tudjuk, hogy nem errol van szo.

2023.02.03. 18:58:22

@Zsuzsi65:

Csak akkor számítasz toleránsnak, ha az o véleményüket kepviseled. Ha nem akkor minden vagy ami fob-bal végződik.:-))))

Golf2 2023.02.03. 19:19:40

Inkább 100 Gyurcsány mint 1 Orbán. Több kárt csinál mint Rákosi,Kádár. Lóf...neki nem kalapemelést! (Egybe írják)...

SzZoole 2023.02.04. 11:59:18

A politikai elit vagyon nyilatkozata

youtu.be/pzeDOdYny-A

taga20 2023.02.04. 12:30:45

@Mr.Tellinghovon:

"Ezért sem tudom Gyurcsány-nak a 23 millió románnal való ijesztgetés elfeledni."

az a baj veled öreg, hogy olyat akarsz elfelejteni, amit nem is gyurcsány mondott.

"Orbán jó érzékkel felfedezte az ebben rejlő potenciált, ha nem is meggyőződésből de megtette a logikus lépést. Kalap emelés! "

gratulálok, hogy egy bűnözőnek emelgeted a kalapodat.

én csak azt nem értem, hogy zoli mit zabál benned!?

taga20 2023.02.04. 12:31:12

@Zsuzsi65: azt tudtad, hogy volt olyan időszak, amikor a nőknek nem volt szavazati joguk, csak a férfiaknak?

svájcban például 1971-től van csak.

"A ’71-es népszavazást 12 évvel megelőzően, 1959-ben is népszavazást tartottak a nők szavazati jogáról, amelyen csak férfiak szavazhattak. Ezen a népszavazáson a férfiak 67%-a leszavazta a nők szavazati jogát."

szóval, ami ma túlzásnak tűnik, az holnap a mindennapok normális része.

remélem érthető voltam?:)))

Golf2 2023.02.04. 13:44:03

Warum sterben Männer früher als Frauen?

fhdgy 2023.02.04. 16:13:53

@Golf2: es ist einfach, weil die Frauen länger leben!

Golf2 2023.02.04. 18:48:43

@fhdgy: Mégis 5-7 évvel elöbb nyugdíjba mehetnek,pont fordítva lenne egál.

NorthPier 2023.02.04. 19:13:07

König Orbans Verrat: Während in Ungarn die Armut um sich greift, baut sich der Ministerpräsident ein Schloss

"Orbán király árulása: míg Magyarországon tombol a szegénység, addig a miniszterelnök várat épít"

www.nzz.ch/gesellschaft/koenig-orbans-reich-ld.1723532?reduced=true

Svájci újság cikke a svájciaknak.
Egy kis adalék ahhoz, amit egyesek, ha a szemüket kiszúrja sem hajlandóak észrevenni.
(Regisztrálni kell hozzá, és nem árt németül tudni, de nekem a google is kiválóan fordít németet magyarra is, angolra is.)

fhdgy 2023.02.04. 19:21:25

@Golf2: Figyelj! Húzd ki magad! Én is kihúzom magam!

Mi vagyunk a teremtés koronái! Legyen már ennyi tartás, nagyvonalúság bennünk!

Tudod, a rang kötelez!

SzZoole 2023.02.04. 19:44:31

@taga20: “ én csak azt nem értem, hogy zoli mit zabál benned!?”

Semmi különös taga, tudod Vincebá svájci, gazdag, naiv, csupáncsak a pénz szagát érzem benne, nosztalgikus vagyok :-)))

2023.02.04. 20:29:49

Érdekes dolgok vannak mostanság a világban, a nick name új, a stílus régi. Egy érdekes betegséget fedeztek fel a szovjet tudósok, a sok kulönbözö fóbia után megjelent a Swiss fóbia is. Magas lázzal és kiütésekkel jár, tartós fennállása észlelési zavarokhoz és a tájékozódási károsodásokhoz vezethet.

@SzZoole:
Január 01-el megváltoztak az örökösödési szabályok, az NZZ is megírta.:-)))

SzZoole 2023.02.04. 20:39:31

@Mr.Tellinghovon: “ Január 01-el megváltoztak az örökösödési szabályok”

Örökbe akarsz fogadni? :-))

Golf2 2023.02.04. 20:41:24

@fhdgy: A balti csoda: pár éve korruptabbak voltak, mint Magyarország, mára Kelet-Európa legtisztábbjai...hvg.hu

2023.02.04. 20:46:06

@SzZoole: “Örökbe akarsz fogadni? :-))”

Ujuj, mit mondana a széles nyilvánosság, nem törödsz a hosszú évek nehéz munkájával felépített rossz fiú képpel?

SzZoole 2023.02.04. 20:58:36

@Mr.Tellinghovon: nemtudommirőlbeszélsz…….:-)))

taga20 2023.02.04. 21:02:10

@Golf2: szerintem a csajok pont jó, hogy tovább élnek, me mi férfiak csak a szarkavarjuk.

taga20 2023.02.04. 21:02:15

@SzZoole: haver, így má aleszklá:)))

ja és, migráns tezsvérem, zenét szoktál néha?

nesze egy jó:

www.youtube.com/watch?v=eSaa3vC_n2k

SzZoole 2023.02.04. 21:27:31

@taga20: én legyek a dalai láma ha értem miről beszélsz :-)

2023.02.04. 21:29:52

@fhdgy:

Nekem nincs problémám avval, hogy a nők tovább élnek. Ezt sok minden dönti el, a dupla kromoszóma, az ösztrogén a szervezetben, az egészségesebb életmód, a több mozgás mivel sokkal aktívabbak az egész napi teendők során. A pozitív beállítottság is fontos.
Kivanok minden nőnek hosszú életet azok után amit nap mint nap megtesznek értünk és gyerekeinkért. Köszönet jár a többszörösen kilenc hónap-ért , a szülés fajdalmaiert, és az egész életen át tartó támogatásért, szeretetért.

A teremtés koronája mögött mindig ott áll egy erős nő!

postimg.cc/PNjvKxCf

2023.02.04. 21:33:35

@SzZoole:

Lefordítom Google-val: aleszklá:))) azt jelenti alles klar, a kommentáló értelmezésében ez úgy jön át, szabadon értelmezve
Mint : akkor értem, akkor is ha szó szerint mást jelent.

SzZoole 2023.02.04. 21:47:43

@Mr.Tellinghovon: így sem tudom mit akart mondani a másik eccerü :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.05. 05:11:05

@Mr.Tellinghovon: koszonjuk! :) ezt kellene tobbszor hallani! :)

Golf2 2023.02.05. 12:48:17

időskori szegénységgel szembesülnek...
érdekes hogy 10 hajléktalanból 8-9 férfi errefelé.Idősotthonban meg fordítva...

Golf2 2023.02.05. 13:05:17

A magyar Pick szalámi is kevesebb, mint feleannyiba kerül Németországban, mint itthon...tolvajok.

taga20 2023.02.05. 17:45:45

@SzZoole: akkor kérdezd meg tőle.

ennyire egyszerű a történet!:)))

Golf2 2023.02.06. 20:23:30

@Mr.Tellinghovon: Németországban ugyanis a szalámi áfája 7%, míg Ausztriában 10%, Magyarországon pedig 27% ..tolvajok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.01. 01:04:43

Huuu, bazz, Lofoten?Az első számú célpont Európában, ahová el akarok jutni.Odaadnám érte majdnem bárki fél karját is!
:D
Még nem olvastam el, de talán holnap e fogom tudni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.03.04. 06:19:31

"Az örök hóval borított masszív hegycsúcsok"
Azért ez így nem igaz, apszolut nem örök havasak a csúcsok, nyaranta a legtöbbről lecsúszik,
már csak a hegyek meredeksége miatt is.Egy sereg hó nélküli kép van a neten,
de még a posztba belinkelt (saját?) fotókon is vannak hómentes csúcsok... :D
A reménykedő cafka cicák jó arcok, gyámbálnám őket!
:D
Mi még eddig csak Narvikig jutottunk, az a kapuja az egész helynek,
üvöltöttem, hogy nem tudunk időhiányban tovább menni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása