oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 20. 06:54,  Málta rád vár! 336 komment

2013. május 20. 06:54 Határátkelő

Málta rád vár!

A Komár Laci-utánzat undok magyar munkaügyi központostól hosszú út vezet a mindenben segítségedre lévő máltai megfelelőjéig. A kettő közül az egyik rendszer kézen fog, segít, ahol tud – avagy állami segítségnyújtás az álláskeresésben Magyarországon és Máltán.

Málta La Valletta_1.JPG

„A máltai munkakereséssel kapcsolatban szeretném tapasztalataimat megosztani azokkal, akik ide szándékoznak jönni rövidebb-hosszabb időre. Hálás vagyok családomnak, hogy támogatták kalandozásaimat szerte Európában. Két hónap Amszterdamban, két hónap Csehországban, öt év Írországban és most Máltát boldogítom.

Mielőtt belevágnék a részletekbe, mindenekelőtt pár sor arról, mennyibe is kerül itt az élet.

Lakás és étkezés

A lakásunkról annyit, hogy újépítésű, egy percre van a buszmegálló 6 vonal közlekedik itt. Az öböltől 20m-re lakom, és az első hónapban 281 eurót fizettem vízzel, villannyal, lakbérrel együtt a teljesen felszerelt, egy hálószobás picike lakásomért, amikor még egyedül voltam itt.

Ami az élelmiszert illeti, elárulom Írország is olcsóbb, mint Magyarország, de ha Máltán a helyiek által látogatott boltokat keresem fel, olcsón feltöltöm a hűtőt. Zöldségesnél drága-minőségi és olcsó-helyi termékek közül választhatok. A helyi termék olyan, mintha a kertben szedtem volna.

Tömegközlekedés

Busz, busz és busz. Más nincs. Esetleg taxi vagy komp, de az már képmutatás. Tudom, nem lehet összehasonlítani a magyarországi viszonyokkal, és biztos ez sem tökéletes... csak elmesélem.

Máltai rezidens 30 napos buszbérletet kb. 7500 Ft-ért, 7 napra kb. 1900 Ft-ért, 1 napra kb. 435 Ft-ért, / gyermek-nyugdíjast kb. 145 Ft-ért válthat.

Ezért az összegért annyit buszozik, amennyit csak bír. Városon kívül-belül, bármennyi megállót. Az összes buszt lecserélték két éve. A következő megállóról folyamatosan tájékoztat a hangszóró és a kiírás. Hogyan csinálják hogy megéri??? Nem tudom...

Nem pontos, viszonylag sűrűn jár, kirázza a lelkem, de a légkondi működik nagyrészt. Ha nem intesz, nem áll meg. Ha tele van, akkor sem, mondjuk minek is állna meg.

A szemétszállítás ingyenes, a hét bármely napján reggel csak kiteszem a ház elé a kukászacskót és elszállítják.

Egészségügy

A háziorvos 7 euró, de van ingyenes is valahol Mostában. Fizettem már 50-et Írországban, ez barátságosabb azért.

Angol nyelv

Második hivatalos nyelvként mégsem beszélik olyan sokan és olyan jól, mint gondoltam. Maradjunk annyiban, hogy az alapfokot kitűnően beszélik. De ne próbálkozzunk a tegnap esti CSI-ból tanult új szófordulattal.

Ujjlenyomatot is vettek

És akkor most az álláskeresésről, illetve arról, miként segít ebben az állam. Minden itt tapasztalt dolgot kétszer éltem át, magam és kedvesem ügyeinél is jelen voltam. 

A regisztráció a fővárosban, Vallettában kezdődik az ETC központjában. 10 perc várakozás az előtérben és bő húsz perces regisztráció után kezembe nyomtak egy mágnescsíkos, fényképes igazolványt, és ujjlenyomatot is vettek digitálisan.

Erre azért volt szükség, hogy a kártyával és az ujjlenyomattal hetente tudjam magam regisztrálni a körzeti Jobcenter-ben egy mindig változó szűk 30 perces idősávban. Ez egy szolgáltatás, és aktívnak kell lenni az álláskeresésben, ezért elmulasztani természetesen lehet, állásinterjún voltál például, de hozz igazolást róla.

Havonta egyszer kb. 30-40 perces álláskeresési tanácsadást nyújtanak személyesen. Addig is a Máltán meghirdetett állások nagy részét az állami oldalon keresztül hirdetik, amiről naponta emailben értesítenek.

Mindkettőnk esetében levélben is ajánlottak munkalehetőséget, amire értelemszerűen kötelező jelentkezni, és 2-3 hét múlva kötelezően jelenteni kell a levél alsó részét kitöltve, hogy sikerült a jelentkezés.

A személyes tanácsadáson ellátnak tényleg hasznos információkkal, website címekkel, személyes álláskeresési tervvel és kérik, hogy az email-es jelentkezésekről küldjünk másolatot a tanácsadónak.

A jelentkezésekre vagy reagálnak a hirdetők vagy nem. Ebben semmi különös nincs, mindenhol így megy.

Fogják az ember kezét

Barátnőm a jelentkezés másnapján már hívták is telefonon, az angol nyelvtudását még nem találták kielégítőnek, és ahelyett, hogy bosszankodva elbúcsúzott volna a hölgy, kérte, ha picit biztosabb a tudása, akkor keressük bátran.

Voltam otthon én is álláskereső, az XY megyeszékhelyen lévő munkaügyi központ kiskirályát, a mindenkit megalázó, lenéző Komár Laci-utánzatot innen üdvözlöm. Semmit soha nem segítettek.

Ellenben itt fogják az ember kezét, amíg állást talál. Már voltam egy napos álláskeresési tréningen is. Ingyenes busz vitt oda! A legmesszebbmenőkig taglalta a tréner, hogyan írjunk CV-t, mire hogyan válaszoljunk, hogyan öltözzünk, ésatöbbi. Tapasztalatból mondja, ő maga is fejvadászcéget vezet.

AZ ETC-nél angolt és máltait is tanulhatsz ingyen, természetesen itt is sorra kell kerülni, nem minden héten indulnak tanfolyamok, de hiányszakmákat is ingyen képeznek.

Magyarországon volt olyan tanfolyama a munkaügyi központnak amire csak állással rendelkezők jelentkezhettek. Nem ellentmondás? A munkanélküli nem tanulhat?

Ne várj, járj utána!

Ennyit az állami szerepvállalásról. Természetesen ott az internet, és ott a Yellowpages is. Teszem azt istenáldotta bútorasztalos vagy. Felütöd a Yellowpages-t, megkeresed a bútorgyárakat, és elküldöd az önéletrajzodat a megfelelő kísérőlevéllel a lehető legtöbb helyre, és...

Nem, nem vársz. Elmész személyesen is, telefonálhatsz is 2-3 hét múlva, kedvesen érdeklődve megkapták-e a jelentkezésedet. Amennyiben felszolgáló vagy eladó szeretnél lenni, a kisebb nagyobb helyek is kiírják az ajtóra, ha van felvétel.

Ha nincs, akkor is jelentkezhetsz. Ez nem Magyarország! Ez így működik. Csak bátran! Ettől nem kell megijedni, ezt várják el, hogy így jelentkezz.

De gyorsan! A szezon már a nyakunkon, a diákok még az iskolában, a máltaiak akik eddig még nem dolgoztak, azok a családi bizniszben fognak. Szóval Málta Rád vár!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: álláskeresés Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr505306760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 20:40:03

@Kovermadar: "Paradicsomleves nekem is OK, de csak és kizárólag püréből :)"

Ha nem mondták meg miből készült akkor rendben volt.
Volt pár ilyen hülyeségem.
Tej nem, kakaó igen.
Zsíroskenyér nem - vajaskenyér igen (kósher disznóból sem volt jó)
Kocsonyával a világból ki lehetett volna kergetni.
Szalonna? Mai napig rá se birok nézni.

Csoda hogy ekkorára sikerült nőnöm.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.20. 20:46:09

@nyuszigonosz: Nekem csupa kellemes emlékem van az ottani emberekkel kapcsolatban. Volt, hogy valami ünnepnap volt, és nem, vagy ritkábban jártak a kompok Gozora. Megkérdeztem az egyik induló halászt: nem vinne-e át, szívesen megfizetem (ha tudom). Halászni indult, de nem esett nehezére engem kidobni útközben. Pénzt nem fogadott el. Egy feltétele volt indulás előtt, ne idegesítsem felesleges dumával. Ezt se mondta, csak az arcáról olvastam. Nem kellett kétszer "mondania" én istenien tudok hallgatni. Gozon elkapott egy taxis, hogy szívesen körbevisz a szigeten. Mondtam neki: nosza. Elmentünk a túloldalra (kék ablak vagy kék barlang, errre már nem emlékszem), nézegettem vagy fél órát, ő addig várt. Aztán mutatott egy várat, mondtam: ez tovább fog tartani, jöjjön vissza értem egy óra múlva. Addig is kifizetem a számlát. Mondja a taxis: minek fizetné ki? egy óra múlva úgyis találkozunk, majd fizet a végén. Azzal elhajtott, engem otthagyott a leesett állammal várat nézni. Egy óra múlva ott volt a megbeszélt helyen, mint ahogy én is. Mutatott még pár dolgot, de azokra se emlékszem. Mondta, ekkor meg ekkor indul a komp, addig mutogat. Indulás elött 10 perccel értünk a komphoz. Felvetődhet a kérdés: mennyire nyúlt le (egy kollegánk szavait használva) a helyi taxis. Már nem emlékszem. Ha baromi sokat kért volna, arra emlékeznék. Ha potom pénzért furikázott volna velem, arra is. Normális pénzt kért. Megkérdezheti valaki, miért nem a taxióra szerint fizettem. Hát, az nem volt neki. Szintén a lenyúlt kollega írta, hogy mocskos drágán ivott sört. Szerintem nem volt vészes, bár a pontos árra se emlékszem. Nálam is létezik tűréshatár, egy bizonyos árszint fölött inkább a tengerből iszom. Ez nem olyan szint volt.
Többet tényleg nem írok, csak elveszem a helyet a többiektől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.20. 20:54:42

@ctboy: a Gyilkos paradicsomok támadását.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 20:58:37

@Babette_: "Gyilkos paradicsomok"

Nem, de tényleg ijesztően hangzik.

Kívülről hagyján, de mikor felvágod,
ahogy az a evolúció előtti folyós valami visszanéz az tényleg rettenetes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.20. 21:00:07

@ctboy:
Kocsonya nekem sem megy, de a szalonna es a zsir minden mennyisegben :)

nyuszigonosz 2013.05.20. 21:01:58

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem vetted el a helyet senkitöl.
Köszönöm, hogy leírtad.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 21:08:59

@Kovermadar:
"zsir minden mennyisegben"

Nincs is jobb mint a rénszarvas zsíros kenyér friss nyírfa moszattal.

Vagy egy kis szaftos, illatos Lutefisk.

Javaslom anyósodnak kipróbálásra, ha úgyis szereti a halat, és el akarja kergetni a lányát/vejét otthonról.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.05.20. 21:13:17

@01234567: Nem. Blogketrecben engem érdeklő téma volt, és muszáj egy kicsit "védeni" a magyar munkaügyi központokat, mert van akinek az az egyetlen reménye.

01234567 2013.05.20. 21:22:17

@jobangel: Nekem a XIV. kerületiről van tapasztalatom, ami ugye Újpesten van, alig 3/4 óra BKV-val, már akinek telik bérletre a munkanélküliek közül. Én kerékpárral járok, fő az egészség :), azzal sem kevesebb. Akarod hogy meséljek? Amúgy hihetetlen kíváncsivá teszel a blogoddal. Te komolyan ilyen vagy és így látod a dolgokat? Hány éves vagy? Mi az őszinte igaz véleményed? Meg szerintem nem értesz engem.
1. Én sem dühös nem vagyok rád, sem egyéb dolgot nem érzek irántad negatívat, mivel nem ismerlek.
2. Amit képviselsz azt vetem meg, és gyűlölöm, azt viszont nem tudom mennyire őszintén képviseled.
3. Az igaz sokszor bosszant, amikor a reakciód olyan rám, vagy a hozzám hasonló megnyilvánulásokra mint az ápolónőé a diliházban az ápoltakkal. De ez is csak bosszúság afelett, egy pillanat elgondolkodásra sem késztetlek, hogy talán...az még rosszabb, ez az én hibám is.

Juzer 2013.05.20. 21:25:27

@Barátusz: Vitánk okafogyottá vált :)

Honvágy nálam egyszerűen működik. Ha hazavágyom, aznap este megnézem a királyin a hiradót... és máris tudom, hogy miért jöttem el és miért nem akarok hazamenni.

Túró rudi éppen nem hiányzik. A tejföl, mák, meg a túró az igen. Kicsit bonyolultan de itt is beszerezhetőek, szóval még ez sem nyert.

Az alkohol olcsóbb, kisebb rajta az adó :)

Hogy az éttermek 90% hamburgert, pizzát, tésztát és salátát tart az étlapon az egy kicsit flusztráló. A többi ételt (az az 1-2 "extra" fogás) még drágának érzem ( 25-30 eur egy steakért még sok).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 21:25:41

@Babette_: "Gyilkos paradicsomok támadását."

Jó ötlet, meg fogom nézni.

BTBTBT 2013.05.20. 21:28:51

@Juzer:

De hát nem is vitáztunk. :)
Honvágyad van, na. Minek erősíteni azt a tré híradóval?
Éttermeket emlegetsz. Főzni tudsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 21:29:49

Jó rendben ne forintosítsunk.
Ajánlok más mérőszámot.
Minimál órabér Angliában és Magyarországon.
6 font vs 500 forint
Korrekt mérőszám .
Sorolnék néhány dolgot amit itt meg lehet venni 6ontból.
Kettő frissen sült egész csülök.
Másfél grillcsirke.
60deka füstölt hal.
Egy Fish and Chips az ASDA önkiszolgáló éttermében.
24db Heintz 40dekás paradicsomos bab.
Öt liter Lenor öblítő koncentrátum. KONCENTRÁTUM.
6 doboz Super Skol 9fokos sör.
3kg Flóra margarin.
6kg kenyér
4kg Cooking Bacon
10liter 4%-os tej
2liter Persil folyékony mosószer.

Nem vagyok tisztában a Mostani magyarországi árakkal de ide lehet írni hogy 500forintért mit lehet venni.

BTBTBT 2013.05.20. 21:33:23

@ctboy:
És ha nagyon fokozni akarod, akkor megnézheted a folytatást is, "Return of the killer tomatoes" címmel. George Clooney is benne van. :)
Bevallom, nem láttam ezt a nem igazán felmagasztalt alkotást.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.05.20. 21:33:44

@01234567:
www.bkv.hu/upload/M_166/rek4/4493.pdf --- A BKV munkanélkülieknek szánt kedvezményét ajánlom figyelmedbe. Nyugdíjasbérlettel utazhatnak, ami nem nagy kedvezmény, de mégis valami.
1. Ezzel nekem nincs dolgom.
2. Amit képviselek, az az, hogy ha már az oktatási rendszerünk nem hajlandó embereket álláskeresésre felkészíteni, akkor aki képes rá, segítsen. Én megpróbálok, ami máris jóval több, amit az álláskeresőkre kitalált hivatalos rendszer akar. Persze ott is vannak "rebellisek", akik csakazértis segítenek, pedig nem elvárás. Simán csak emberségesek, még akkor is, ha munkaügyi központban dolgoznak. Ezért nem kellene nagyon ostorozni őket.
3. Igen, ez a te hibád :)

BTBTBT 2013.05.20. 21:36:36

@diggerdriver:
Ha nem írod ide ki, eszembe sem jutott volna megtudakolni, még a családomtól sem, hogy mennyi a mai magyar minimál órabér. Mondjuk gáz az az 5 kiló.

És igen, kezdetben, amikor még csak 5,25 volt az órabérem (és persze az árak is alacsonyabbak), azt néztem, mire elég, nem azt, hogy egy hónapja jöttem Mo.-ról, és hogy forintba átszámolva jól jártam-e vagy sem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 21:43:30

@Barátusz:
Köszi, ha a lefárasztás után (első) még lesz erőm, megnézem ezt is.
Mostanában giccses német filmeket nézek a ZDF-en nyelvgyakorlási okokból. (Heti "Herzkino", "Bergdoktor" ilyenek)
Oda is kell lelkierő.

Sokszor a könny vagy (nyál) kicsordul a monitorból.

A dokumentum műsoraik, viszont kifejezetten jók és élvezetesek.

Juzer 2013.05.20. 21:49:15

@Barátusz:
Akkor meg főleg :)

Hiradómazohizmus... eddig 1szer gondoltam otthonra, akkor is zöld táj hiányzott (Málta ugye száraz mediterrán sziget okkersárga épületekkel, néha kicsit unalmas..)

Főzni ja, de néha az ember kiugrik ebédre aztán mindenütt ugyanaz van. Kedvencem a kebabos, 4 eur a pita.
Állítólag ott is dolgozik magyar (meg egy román is).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 21:51:18

@Barátusz:
Azért mondtam hogy nézzük meg ezt az oldalát.
Sokkal nagyobb különbséget mutat mintha forintra számolnád át az árakat.
De mondok mást.
A lányom lakok az otthoni családi házamban. Nem nagy 70nm.
Havonta fizet 60ezer rezsit. Víz villany gáz telefon lakásbiztosítás tv.
Ebből a víz villany gáz 48ezer.
Itt a fele akkora stúdió lakásra víz villany gáz számlára fizettem 250fontot fél évre. Lehet arányosítani.

nyuszigonosz 2013.05.20. 21:52:08

@ctboy: Ne má... ilyeneket nézni.
Hiszen más filmekben is németül beszélnek. Mármint a sok német adón.

01234567 2013.05.20. 21:56:39

@jobangel: Mivel szerintem állást keresni nem munka, hanem állapot, így azt hiszem a mi elveink nem fognak közeledni egymáshoz. Arról nem is beszélve, a munka az muszáj, a megélhetésért, és nem adomány, néhány kivételtől, amikor valakinek az életcélja egy HIVATÁS, nem is az élet értelme. Engem taszít ez a felelj meg hogy dolgozhass szisztéma, megfelelni a kívánt szakmai tudásnak kell, profin és nem emberileg. Az hogy belekényszerítenek egy elvárás skatulyájába, ami ráadásul hazug elvárás, mivel az emberek 90%-a nem olyan amilyen az elvárás, mindezt azért hogy megéljek, frusztráltságot gerjeszt. Nem gondolod hogy mostanában ezért is ilyen magas a társadalomban a frusztrált emberek aránya, ezért van ennyi pszichésen károsult ember? Én sok mindent csináltam életemben, voltam vezető pozícióban is, évekig külföldön is, alkalmazottak felvételét is volt szerencsém bonyolítani, ennek a tapasztalatai alapján mondom, ez a munkaerő piaci szisztéma unprofesszionális, magas hibaszázalékkal, társadalmilag káros, és embertelen. Most arról, hogy egy szintű féljobbágyság, a levett százalékkal, a belekerülő alany nulla döntési szabadságával, teljes kiszolgáltatottságával erről ne is beszéljünk.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 21:58:14

@diggerdriver: kb 60-70 dkg rama margarint, kb 3,8dl pepsit, kb 1kg friss csirkeszárnyat, kb 1l lenor öblítőt, kb 1kg ariel mosóport v kb 0,5 l mosógélt, 80dkg paprika-paradicsom csomagot, megjegyzem ennyiért itt max 3-4 szemet kapsz csak, 0,5kg sertéslapockát, 1kg pulykapárizsit, 20dkg kolozsvári szalonnát, 1 zacskó túró rudi multipakkot, 2 üveg budweisert, nem egész 3 doboz sopronit

mivel 500 forintért kereken semmit se találtam a tesco akciós újságjában, így az otthoni akciós, de nagyobb kiszerelés árakat arányosítottam, ha kisebb kell, akkor viszont lehet drágább

BTBTBT 2013.05.20. 21:58:15

@ctboy:
Nem tudom, miért, de azt hittem, te angol nyelvterületen (nem feltétlenül Angliában) leledzel, de így már értem , hogy miért vagytok akkora spanok a tegnapi posztban teljesen bedurvult váj mí-vel.

Nem nézek tévét. (Nincs is.)
Volt is ebből egyszer más számára - arcmegnyúlásos eset évekkel ezelőtt egy házibuliban, ahol a gazda egyik csaj haverja kérdezi tőlem, hogy szeretem-e Katie Price-t. Mire én: lövésem sincs, hogy az ki. Ő félig mímelt megdöbbenéssel, és az eset számára való "fontosságát" hangsúlyozandó sápítozott, hogy "OMG! Te nem tudod, kicsoda K.P.?" Aztán összeszedte magát, és megkérdezte, ismerem-e Jordan-t.
Nem személyesen, feleltem, de tudom, ki az. Erre az angol csajszi: "Hát az ugyanaz a személy."
Nem változott az életem attól, hogy ezt megtudtam. :D

01234567 2013.05.20. 22:00:46

@jobangel: És köszi, de ugyan belőlem a BKV nem eszik, marad a kerékpár, télen is! Fő az egészség. Majd ha a szolgáltatás és az ár arányban lesz, és mindenkinek kell a bérlet a buszon, villamoson, egyébben, akkor.

BTBTBT 2013.05.20. 22:02:55

@Juzer:
Hol látsz te zöld tájat a magyar híradóban? Ja, hogy a Gazdatévé rögzített adásaiba is belenézel? :)

Még Newham-ben (és nem a Sámán-féle New Ham-ben), volt egy sarki kebabos, ott összehaverkodtunk (és nem összebarátkoztunk) egy normális török sráccal. Na az olyan köftéket meg kebabokat csinált (többnyire akkor, ha a főnöke nem volt ott), hogy csak na. Nagy adagok is voltak, sültkrumplival meg aztán főleg. Az ár? 2-3, legfeljebb 4 font, de akkor már a nagyobb adagot toldotta meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:05:35

@Jess G:
Mindig mondtam hogy túl csóró vagyok én ahhoz a gazdag országhoz:))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.05.20. 22:11:44

@diggerdriver:
Nem is állt szándékomban forintra átszámolni.

A közüzemi díjak említése is jó példa. A villany meg a gáz hihetetlenül olcsó - a fizetésekhez mérten is. A lakbér meg a tanácsi adó viszont nem.
ÉS ott van szívás - vagyis túlfizetés -, ahol nincs vízóra, hanem hálószoba száma után fizetsz átalányt a lakásban.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:12:00

@diggerdriver: de a másik fele, h a kocsimra egy évre 15e a biztosítás nem kell adóznom a házam után, nem kell tv előfizetést fizetnem, nem kell a kocsimra csak évi kb 12e adót fizetnem, nem kell évente vizsgáztatnom, és főleg otthon van sajátom, itt nincs

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:19:59

@Barátusz:
Olyan szuper kifőzdék vannak itt hogy nem győzünk válogatni hova menjünk.

Ha már eszünk lenne egy kérdésem hátha tudja valaki a választ.
Ki volt az az akasztani való istenbarma aki a Magyarországon kapható hot dognak csúfolt förmedvényt meghonosította ott?
Egy kiflibe félig bedugott virslit. Tárgyalás nélkül főbelövést érdemel.
Már több helyen ettem itt hot dogot de amit szombaton a piacon ettünk az különösen jó volt.

Először is az egyenes kiflit hosszában végigvágják. Ott előttünk a platnin elkezd sütni egy ugyanolyan hosszú kolbászt mint a kifli. Ez angol kolbász talán a Magyarországon kapható Bajor kolbászhoz hasonlítanám. Mikor majdnem megsült a kolbászt is felvágja hosszában és a belsejével a platnira fektetve azt is megsüti.
Mivel baconos hot dogot kértem a bacont is együtt süti a kolbásszal majd szépen belepakolja a kiflibe és hagymát szór mellé.
Lényeges hogy ne önti le semmivel hanem odaadta nekem és a kifőzde előtti asztalon volt háromféle ketchup háromféle mustár és háromféle majonéz. A vevő abból és annyit tesz rá amennyit akar.
Négy font egy ilyen hot dog. Egy minimálbéres dolgozó negyven percet dolgozik érte.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 22:21:24

en e rdeklodo vagyok az otthoni hirekhez, de most hogy itt a tarsalgas maltarol atterelodott az elelmiszerpiacra, gondolkodtam /tudom ,magas labda/ es rajotterm hogy segedfogalmam sincs az otthoni elelmiszerarakrol
tartok tole, ha megyunk haza, le fog esni az allam

01234567 2013.05.20. 22:26:09

@hagyma: Hát lehet hogy hagymán fogsz élni? :) Azt hiszem amerikánál drágábbak vagyunk, most várjuk jövőhónapban az asszony nagynénjét Kaliforniából, ő már megkezdte a felkészítését, de azt hiszi hülyéskedünk, majd rájön. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:27:42

@Jess G:
Jó példa.
Én havonta 107 fontot fizetek biztosítást az autómra. Viszont ez a saját kárt is fedezi.
Az otthoni autódra kössél egy cascót csapd hozzá a biztosításhoz és akkor mondjad mennyibe kerül.
Nekem kell adóznom az otthoni lakásom után.
Itt viszont többet kapok lakbértámogatásként mint amennyit fizetek lakás adót.
Magyarországon mennyi a hausing benefit? A Tax Credit? A Child Tax Credit? Ezekhez képest hogy aránylik a Council Tax?

BTBTBT 2013.05.20. 22:31:42

@diggerdriver:

Lehet, hogy Mo.-on azért honosodott meg a hotdog úgy, mert az élelmes vállalkozó már a 80-as évek elején (vagy 70-es?) rájött, hogy ha félbe vágja a kiflit, spórol. :)
A puffancsos hambi is érdekes volt. (Mondjuk nem is lett nagy kedvenc az az édes tésztából készült cucc.)

Angliában persze úgy van, ahogy leírod, bár nem mindenhol vágják félbe a kolbit. 2,5-ért is ettem már ilyet, és FRISS kiflibe teszik bele, nem valami szikkadsz szarba.

BTBTBT 2013.05.20. 22:32:48

@tildy:):
Akkor miért néz német műsorokat? Végülis mindegy.

Ettél már Newham-ben new ham-et? (Ha tegnap óta ez már szakállas vicc, akkor bocs.)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 22:33:36

@nyuszigonosz: "Sok német adón????????"
Itt nincs egy német adó sem.

ZDF mediathek, ARD mediathek az interneten oszt jó napot

Csodálkozom is magamon milyen türelemmel bírom nézni ezeket a baromságokat csak hogy élő németet hallgassak.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 22:36:10

@Barátusz: "Nem tudom, miért, de azt hittem, te angol nyelvterületen (nem feltétlenül Angliában) leledzel, "

USA keleti part. Nem titok. Eléggé angol nyelvterület.

BTBTBT 2013.05.20. 22:37:39

@ctboy: Akkor jól rémlett. És miért kell karbantartanod a német tudásodat? Munkához kell?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 22:37:49

@diggerdriver: en $ 130-at fizetek 2 kocsira full biztositassal
es hat igen van evente kb 100 dollar a ket kocsira a muszaki vizsga meg a rendszam matrica
mondjuk amerikaban a biztositas erosen telpulesfuggo
floridaban tobbet fizettem 1 kocsira es csak az alapbiztositas volt, semmi Casco, meg korlatozott volt a korhazi kezeles is
de Ky-ban is alig volt kevesebb 1 kocsira alapbol, mint itt kettore a full

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 22:39:20

@01234567: nem tagadom tuti fogok enni hagymas zsiroskenyeret
mert azt itt nem tudok:)

nem mondanam, hogy kifejezetten hianyzik, de hogy voltal olyan kedves es eszembe juttattad, most be tudnek tolni nehany deszkaval:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.20. 22:40:58

@Barátusz: "Akkor miért néz német műsorokat?"
Azért hogy visszarázódjon a német nyelvbe. Hogy ne égjen a pofája ha meg kell szólalni németül, és mindent angolul mondana.
Kb. ezért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:42:04

@hagyma: De csak azért mert a Te nyugatod jobban hanyatlik mint az enyém:)))))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:43:05

@diggerdriver: van cascom kb 1000 ft havonta, benefitekben itt sem vok érdekelt, meg otthon sem voltam, de a csp egy kicsivel több 2 gyerekre mint otthon volt, arányaiban sztem a magyar többet ért a fizetés mellett mint itt

BTBTBT 2013.05.20. 22:45:27

@hagyma:
Haj, de jó is az a zsíroskenyér! Pláne, ha nagyapám disznótoros fehér zsírjából készítem. Persze csak ritkán, én sem azon élek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:45:35

@Barátusz:
Igazából nem a kifli mérete a bajom még csak az se hogy egy kilónként háromszáz forintos virslit tesz bele. Az a bajom hogy előbb elfogy a virsli mint a kifli.
Marad a kezemben egy kúrva nagy darab kiflicsücsök amiben nincs semmi.
Na ezért ölni tudnék.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:46:39

@diggerdriver: egyébként sztem nem jó környéken laksz, és nincs no claim bonusod azért ilyen sok, én csak 54 fontot fizetek, de várom h a régi biztosítóm küldje a bonus igazolást, akkor még lejjebb fogok menni kb 45-50 körülre

BTBTBT 2013.05.20. 22:49:04

@diggerdriver:
Ez azért van, mert bénán csinálták a trafikban.

Gyerekkoromban nekünk is volt otthon az a fene tudja milyen nevű kütyü, amivel a lyukat csinálták a kiflibe. Rendesen bele kell nyomni, és akkor a virsli 2/3-a, és nem a fele tűnik el benne, és amikor a végére értünk, már csak a kifli sarka maradt, nem egy jókora üres darab.

Jártam olyan helyeken, ahol nemcsak a mustár, ketchup (az de szar, semmi köze a paradicsomhoz!) meg a majonéz, hanem chili meg más csípős szósz is ki van téve, aztán azzal öntöd nyakon a kolbit, amivel éppen kedved tartja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:49:18

@Jess G: Milyen az a cascó havi ezerért?
Totálkár esetén fizeti szelepsapkát? :)))))))))))))
Miért nem úgy fogalmazol hogy arányaiban az itteni fizetés többet ér a családi pótlékhoz képest?

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:51:13

@diggerdriver: ugyanez a hotdog a budaörsi ikeaban emlékeim szt 100 ft

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:52:30

@Jess G: Nekem nem fogadták el a hazai bónuszom akkor 55font lenne.
Egy 2,2-es Primera-ra nem sokallom 0-ás bónusszal.
Golders Green-ből meg nem mennék el ha ütnének se.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:53:00

@diggerdriver: nem telejskörű, tudod, ha sok biztit kötsz egy cégnél akkor adnak bazi kedvezményt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:53:57

@M. Péter:
Az volt. Maradt a kezedben egy negyed óriás kifli üresen.
Égbekiáltó.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
az égbe kiáltottam.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:54:54

@diggerdriver: nekem se, mert h otthon nem is adtam el a kocsimat, eddig én is 100-t fizettem, de most beírtam egy 2. sofőrt is, elköltöztem egy még jobb környékre, eladtam az 1 év no claim bonusos kocsimat és így lesz kb 45-50, most meg 54 egyébként a tesconál

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:56:25

@Jess G: Melyik ugyanez?
Amit a piacon ettem Londonban?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 22:57:00

ja, mikor bejott otthonra a hot dog oriaskifli felebe tettek, legalabb a negyede a vegen csak kifli volt
@Barátusz: van itt feher disznozsir meg a boltban is, csak valami agyonhomogenozott fortelem
porkolt ala jobb mint az olaj, de kenyerre....
/neha fozok marhaporkoltet es megnehabb csirket/
@diggerdriver: amugy nekem is olcsobb lesz jovore, mert 4 eve volt egy kis problemam a hatosaggal, ami megdobta a dolgot, de jovore lekerul a recordomrol:)

BTBTBT 2013.05.20. 22:57:50

Annyit angliázunk itt, hogy holnap bébisintéres London-poszt lesz. Az már úgysem volt hetek óta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 22:58:06

@Jess G: Na én is a Tesco-nál vagyok.
Én megtartottam még az otthoni kocsit.

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:58:15

@diggerdriver: aha, mondjuk roppanós virslivel, nem angol kolbásszal, de ugyanaz, félbevágott kifli, amiben ugyanakkora a virsli, amit nem főznek szarrá, mert gőzben párolják, és te nyomsz rá annyi cuccot és olyat amilyet akarsz

Mrs. Clayton 2013.05.20. 22:59:33

@diggerdriver: nekem is van Mo-n kocsim, csak itt korábban kettő volt, mondjuk most is kettő van,csak az egyik céges

BTBTBT 2013.05.20. 23:01:05

@hagyma: Hát ez a disznótoros teljesen eredeti, és ha nagyapám karácsony előtti héten vág, és el is tudok szabadulni a melóból, eszméletlen, mi mindent ki tudunk hozni (nyilván egy böllér hathatós segítségével is) abból a nagy dögből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 23:01:33

@Jess G:
Akkor mostmár csak egyet nem értek.
Miért itt vagy és miért nem Magyarországon?
Hiszen ott olcsóbb az autóbiztosítás meg a casco.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 23:03:40

@Jess G: itt meg ne is paroljak hanem ilyen gorgokon sutik
kiveszed a hot dog kiflit, bele a virsli, altalaban 3 kulonbozo fajta van es meret
es akkor teszel bele amit akarsz, hagymatol a mustaron at a kecsapig, meg meg vagy4 kulonbozo ize:)

www.twochums.com/wp-content/uploads/2012/09/hotdog.jpg

Mrs. Clayton 2013.05.20. 23:04:22

@diggerdriver: mert itt jobban szeretek lenni, de egyébként valójában csak egy kicsit van több pénzem, ha több van, de fele annyit dolgozom, most meg főleg mióta flexi hoursban nyomom, garantált minimum bérrel, így napi 4-5 óránál átlagban nem dolgozom többet, míg Mo-n h-v napi 10 órát dolgoztam

Mrs. Clayton 2013.05.20. 23:05:08

@hagyma: nekem otthoni használatra van olyanom és a görgők melett van a rúd amire a kiflit lehet felszúrni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 23:06:26

@Barátusz: hat az tenyallas
en nem szerettem disznotorra jarni, valahogy nem volt hozzaallasom, nem is voltam, csak talan ha ketszer
nade az elso jo sult ver, utana a meg friss meleg toportyu
es igen jo nagy fagyaszto kellett
meg hely a fustoltt cuccnak
es most ilyenekrol tarsalgunk es ehetek rantocsirket vacsorara
fasza

Mrs. Clayton 2013.05.20. 23:10:45

@hagyma: de én szeretem ha reggelire van friss hotdog, szoktam venni az ikeában előre lesütött hagymát, ami ropogós, lehet gagyi de én szeretem, nem tudom olyat tesznek-e bele amerikában, de Mo-n az amerikai hotdogba teszik és a házi ketyerémen megcsinálom magamnak olyanra, amilyenre én akarom

BTBTBT 2013.05.20. 23:11:49

@hagyma: Reggelire a hagymás vér az valami fenséges volt!
Meg a friss hurka/kolbász késő délután - vagy este, ha bepálinkáztak a töltők!
Viszont amikor a zsírt olvasztják az üstben, az időnként gyomorgorgatóan büdös tudott lenni.
Ez persze semmi ahhoz képest, amikor vagy 30 éve nagyanyámék még kézzel mosták a beleket - mert ugye amit lehetett, felhasználtak.

Mondjuk gyerekkoromban néhány alkalommal, aztán csak az elmúlt néhány évben voltam disznóvágáson. Közben nekem sem különösebben hiányzott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.20. 23:12:10

@Barátusz: Én 35 évig voltam a család böllére évi 5-6 disznóval.
13 éves voltam mikor az első disznót leszúrtam.

BTBTBT 2013.05.20. 23:17:12

@diggerdriver: Disznóölésnél mindig csak néző voltam.
Általában nagyapámékhoz közel, egy ismerős gazda tartott 4-6-ot, és a decemberi hidegben, jó nagy hóban, hajnal 4-kor már az utolsók kerültek (volna) sorra. Persze hogy meg voltak kergülve a disznók, mikor már leszúrtak előttük néhányat.
Aztán persze segítettem a külső tisztításnál meg a töltés előtti kóstolásnál. Mostanság meg a töltésben meg pakolászásban is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.20. 23:29:57

@Barátusz: igen , ezt akartam irni
a zsirsutes rettento budos
azt utaltam a legjobban az egeszben
meg a hideg hajnalt
meg sajnaltam a desznyot
raadasul egyszeruen megerzik, hogy eljott a nap...
@diggerdriver: en keptelen lennek ra, hacsak nem az ehhalal miatt kellene
meg egy csirket sem
@Jess G: reggelire ritkan eszem, inkabb ebed kornyeken
najo ha nem melozok, akkor sutok virslit reggelire, de az nem kifejezett hot dog, hanem vsult virsli tormaval es mustarral
@zebralany: most mar en is
johet a rantott csirke

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.20. 23:38:53

@Barátusz: nem még.
Fogalmam sincs, miert nez nemet musorokat, bar nekem is jo lenne raszokni, hogy nemet musorokat nezzek, nagyon gaz, hogy ennyire visszafejlodtem.

2013.05.20. 23:41:59

@Barátusz: 'holnap bébisintéres London-poszt lesz'

Sot - Saman fogja osszehasonlitani a budapesti au pairek helyzetet a londoniakkal. Csak semmi kritika, mindenkinek kotelezo olvasmany, utana tesztet kell kitolteni - akinek jol sikerul, azt nem tiltjak ki a Hataratkelorol (egyelore).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.21. 00:14:21

@tildy:): "Azért hogy visszarázódjon a német nyelvbe. Hogy ne égjen a pofája ha meg kell szólalni németül, és mindent angolul mondana.
Kb. ezért."

Pont azért amiért Te is akarod gyakorolni.
Nálunk középiskolában nem volt angol csak német (egyébként eléggé földik vagyunk).
Mikor kijöttünk ide 98-ban, még folyékonyan beszéltem németül. Aztán nem gyakoroltam. Javult az angolom, és egy napon Ausztriában azt vettem észre, hogy nem tudok németül. Szenvedtem minden mondattal amit össze akartam rakni.
Érteni még mindig elég jól értek, de jó lenne beszélni tudni újra. Ezért nézem a német TV-t. Sokat segít. Szívből ajánlom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.21. 00:23:47

hat amugy inkabb egy Marta varjon ram, mint egy Malta
de ezt nem kene Maryvel kozolni
nem hive a tobbnejusegnek
semmi kedvem szigeten elni, ezert marad ki hawaii is:)
/angliarol nem is beszelve/

BTBTBT 2013.05.21. 00:37:04

@Mirjam2:
Tudom, hogy csak ironizálasz, de ha Sátán, akarom mondani, Sámán-górcső alá kerül az angol-magyar bébisitter/au pair-téma, akkor hanyagolni fogom a végigolvasást és az érdemben hozzászólást.
Mert biztos, hogy ebben a témában is "nagytudású szakértő" lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.21. 00:37:06

@ctboy: mondjuk most nyarra nyaralasra egy kis portugalt probalunk felszedni ( szerencsere tobb brazil/portugal ismerosunk van), telre meg nem artan egy kis svedet. Nem sokat, de legalabb 100-100 szot, meg 10-20 mondatot.

BTBTBT 2013.05.21. 00:40:50

@tildy:):
A német-tudásom annyira minimális, hogy nálam ez a pillanat - hogy tévéműsorokkal próbálom felzárkóztatni magamat - sosem fog eljönni.

Keleti vagy nyugati sonkát tessék!
(Mondjuk mintha az East Ham-nál lévő piacon árulnának nagyon jó török kajánakvaló.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.21. 00:55:35

@tildy:): C Ronaldot akarjatok felszedni partiba?????

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.21. 00:57:23

kis svedet nem ismerek, mind lapaj favago
vagy sifuto

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.21. 01:08:04

@hagyma: Kinezel ilyet belolem?
Nem tudom, valahogy szivesebben kerek egy sort, vagy wrapot az adott orszag anyanyelven. Szoktak ertekelni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.21. 01:12:14

@tildy:): nem
de azert C ronaldonak lehet nem mondanal nemet:)
vagy egy sved sifutovilagbajnoknak
na, oszinten?:)
amugyis Te irtad fel akartok szedni egy kis portugalt
en beajanlottam a leggazdagabbat
es kicsi is

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.21. 01:18:09

@hagyma: Ronaldo nem az idealom, szerintem a sved sifutok sem. es termeszetesen nyelvre ertettem.

Nekem egy pasi is eleg, neha sok is:D Bar most, hogy ugy nez ki, mint Zaphod Beeblebrox, nem lehet okom panaszra:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.21. 01:21:33

@tildy:): ( Sam Rockwell alakitotta a The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)-ban)

pappito · http://pappito.com 2013.05.21. 01:48:36

@tildy:): " Bar most, hogy ugy nez ki, mint Zaphod Beeblebrox, nem lehet okom panaszra:D"

két feje van?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.21. 02:31:56

@diggerdriver: azert a hot dog amit sport arenakba lehet kapni arany araert $$$$$szar mini kenyer mini viz izu mu virsli az nalunk is ehetetlen .. de mas nincs esetleg 2-3 oraja keszult melegitett pizza vagy nachos ... visszagondolva a becsi Kertneren a lukas kiflis orias kolbaszos hotdogra bizony elfog a nosztalgia..

montroyal ( CAN qc) 2013.05.21. 02:39:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Anyai nagyapám májrákban halt meg. Antialkoholista volt

ex anyosom is .. viszont ha meghallott egy kulfoldi gyogyszert biztos hogy meghozatta es marokszamra mindenfelet szedett.. de nem vagyok szakerto ebben(sem)

tucano 2013.05.21. 13:08:01

@miegysmàs: Zürichben a tranzitban. Nem is értem egyébk, hogy miért vettem meg az MN-t, már a címlaptól felhúztam magam:)

A brazil csirkével az van szerintem, hogy a hajón kell ki és mire áthozzák a végig szinte tűzforró úton, óriási energiamegtakarítással tudják ezeket nevelni, majd értékesíteni.

miegysmàs 2013.05.21. 15:28:23

@tucano:

köszönet,majd körülnezek kicsit alaposabban,hatha akad vmi. mas is MN-en kivül.

A csirke dologra,ez meg egesz logikus es gazdasagos megoldasnak tünik,de most mar megprobalok utananezni alaposabban.

tucano 2013.05.21. 16:09:39

@miegysmàs: érdekes lett ez a tengeri kereskedelem, brazil úszó csirkeneveldék és kínai alkatrész összeszerelő üzemek uralják az óceánokat :D

M. Péter 2013.05.21. 21:57:54

@tucano: Brazíliában nevelik és vágják a csirkéket, és a húst exportálják. 10 év alatt Brazília a világ legnagyobb csirkehúsexportőre lett.

30-06 2013.05.31. 18:44:40

Élelmiszer 0% Áfa, tisztálkodó szereken 5%, szeszen 18%
nem dohányzok ezért a cigit nem tudom.

borzimorzi 2013.08.01. 16:08:41

Nem tudom, hogy a posztoló vajon olvas-e kommenteket. Ha igen, tisztelettel megkérem, hogy tegye be ide pár olyan site linkjét, ahol máltai állásokat hirdetnek. Ha van infója arról, hogy a hazai diplomákat ott elfogadják-e, akkor annak is örülnék. Előre is köszönöm!

Üdv:
b

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása