oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 04. 06:48,  Határátkelés Svájcban – elintézendő ügyeink 365 komment

2014. december 04. 06:48 Határátkelő

Határátkelés Svájcban – elintézendő ügyeink

Ma folytatódik az a sorozat, melynek célja, hogy megpróbáljuk közösen összegyűjteni egy-egy országról a legfontosabb tudnivalókat, remélhetőleg megkönnyítve azok dolgát, akik a határátkelést fontolgatják. Ma a svájci rendszert próbáljuk meg feltérképezni, méghozzá Svájci Sapka (blogját ide kattintva érhetitek el) segítségével, ő szedte össze a szerinte legfontosabb tudnivalókat. Természetesen ezúttal is várom a kiegészítéseket, hiszen közösen mindig többre megyünk. Ez egyébként a sorozat hatodik része Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Ausztrália és a magyarországi elindulás után.

cim.jpg

„Svájcról minden megtalálható az interneten, így az általánosságok közül csak kettőre szeretném felhívni a figyelmet. Az ország közigazgatása háromszintű. A 26 kanton saját maga szabja meg a szabályait, a helyieket pedig maguk az önkormányzatok. Tehát, ami így van az egyik faluban, a másikban lehet pont ellenkezően.

Az ország hivatalosan 4 nyelvű, ebből a gyakorlatban hármat használnak (német, francia, olasz), illetve az ehhez kapcsolódó helyi nyelvet, a „swizzerdüütsch” valamelyik változatát.

Ebből a két tényből szokott lenni sok bonyodalom, valamint abból, hogy sokan elfelejtik, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, így egészen másként működnek a dolgok, mint bármelyik más EU-tagországnak.

Elsőként és egyben összefoglaló információként két weboldalt emelnék ki:
Ch.ch
Statisztikai Hivatal

Megérkezés

Svájcba földön, vízen és levegőben érkezhetünk. Úgy gondolom, hogy ebből az első és az utolsó megoldással élnek a legtöbben.

Magyarországról végig autópályán közlekedve jöhetünk Ausztrián és Németországon keresztül. Amire érdemes figyelni, hogy míg Németországban (egyelőre) nincs díj, addig Ausztriában is kell matricát venni és Svájcban is.
Utóbbiban nincs napi, heti, vagy havi illeték, éves matricát kell vásárolni. Az éves díj 40.- frank. A matrica az első benzinkúton beszerezhető.

Ezen kívül naponta két vonat jön, amivel átszállás nélkül utazhatunk. Ha előre sikerül jegyet vásárolni, akkor azt akciósan 12 ezer forint körül vehetjük meg.
Utolsó lehetőségként említem még a buszt, ami szintén naponta közlekedik Budapest-Zürich útvonalon. Ennek a költsége egy picit magasabb.

Ha repülővel jövünk, akkor három célpont közül kell választani. A Swissair Zürichben és Genfben landol, az EasyJet pedig Baselban.

Fontos link
Vámelőírások

Közlekedés

Kéretik a közlekedési szabályokat betartani, mert sok helyen van kirakva fix vagy mobil sebességmérő készülék. Az sem mentesít bennünket, hogy magyar rendszámmal vagyunk, mert ugyan pillanatnyilag még nem küldik a csekket Magyarországra, de amennyiben az országon belül vagy a határon megállítanak, akkor a bírságot bevasalják.

Lakott területen 50, azon kívül 80, autópályán 120 km/h a sebességhatár. Amire nagyon figyelni kell még: a gyalogost át kell engedni. Ez nem opcionális, hanem kötelező.

A tömegközlekedés nagyon jól kiépített, magas színvonalon üzemeltetik, de nem olcsó. Ha már van tartózkodási engedélyünk, akkor különböző kedvezményeket vehetünk igénybe (halbtax, gyerek,- és ifjúsági, nyugdíjas jegy, illetve bérlet).

A parkolásra is nagyon kell figyelni. Soha ne álljunk tiltott területre! Nagyon kevés az ingyenes parkolóhely, szinte mindenhol ott az automata, ahol a megadott ideig lehet parkolni. Van ahol például csak fél órát.

Magyar rendszámú autóval a tartózkodási engedély kiállításának dátuma után egy évig autózhatunk az országban. Ez vonatkozik a jogosítvány cseréjére is.

Fontos linkek:
SBB
Útinformációk
Útlezárások, tudnivalók

Lakhatás

Az egyik legnehezebb kérdés a megfelelő lakás megtalálása. Sajnos (vagy nem) az országban még mindig keresleti a piac, ami jelentősen befolyásolja az esélyeinket. A tulajdonos válogathat a jelentkezők közül.

Általánosságban a következő a metódus: megpillantjuk álmaink otthonát, felhívjuk a kontaktszemélyt, aki vagy az éppen ott lakó vagy a tulajdonos, illetve megbízottja. Egy előre egyeztetett időpontban megtekintjük a lakást. Ne lepődjünk meg, ha a kilincset egymásnak adjuk.

Ha megfelel, akkor elkérjük a jelentkezési lapot. Ez jó esetben egy A4 oldalas irat, amin a személyes adatokon kívül kíváncsiak arra, hol dolgozunk, kinek, mióta, mennyi a havi bevételünk, tartunk-e állatot. Ez az alap, ennél már csak bonyolultabbak vannak. Sok esetben kérnek referencia személyt is, akit rendszerint fel is hívnak és leellenőriznek bennünket.

Ezután következik a várakozás. Ha szerencsénk van, mehetünk szerződést kötni. Az országban jellemzően három nagy költözési hullám van (április 1., július 1., október 1.).

Ha beköltöztünk, aláírjuk a szerződést. Innen kezdve 15 napon belül be kell jelentkezni a helyi önkormányzathoz. Ellenkező esetben ők keresnek minket, ugyanis a folyamat kétpólusú. A tulajdonos is bejelenti, hogy új lakó van. Elbújni nem nagyon lehet.

A bérleti szerződést érdemes átnézni jó alaposan, attól függően milyen időtartamra tervezünk. A szerződések általában egy évre szólnak, de láttam már hosszabbat is. A bérleti díjjal egy időben ki kell fizetni a kauciót, amely lehet 1-3 hónap is. Ez akkor jár vissza, ha kiköltözünk és nem robbantottuk fel a lakást.

A fogyasztókat is az új tulaj jelenti be. Ez általában a víz, villany, fűtés és közös költség (ha van). A TV-t is sok esetben tartalmazza a bérleti díj, az internetet, telefont azonban ritkán, azt legtöbbször nekünk kell.

A lakások nagy része üres, illetve Németországgal ellentétben konyhabútor van, gépekkel kiegészítve. Ha önálló lakásba költözünk, akkor legtöbbször van mosókonyha, géppel, szárítóval. Ha egy lakóközösségbe költözünk, akkor egy-egy blokknak van egy mosókonyhája közös gépekkel. Itt beosztás szerint moshatunk, általában heti 1 vagy 2 alkalommal. Szinte kivétel nélkül fizetni kell érte.

A szemétszállítás önkormányzatonként változik, van, ahol matricás rendszer van és van, ahol zsákos. Ezek az információk minden esetben megtalálhatóak a település honlapján. Településnév/kukac/.ch alatt minden megtalálható az adott faluról, városról.

Fontos linkek
Homegate
Comparis

Telefon

Természetesen több vezetékes és mobilszolgáltató van, a teljesség igénye nélkül néhány: Swisscom, Orange, Sunrise.

A nagyobb szolgáltatók nem minden esetben adnak útlevélre SIM-kártyát, ilyen esetben érdemes a kisebbeket (például a Lebara vagy a Yallo) választani. Általában minden postán, vagy Kioskban van lehetőségünk SIM- kártya beszerzésre.

Munkakeresés

Ez lehet nagyon könnyű, de eltarthat akár hónapokig is. Ha hiányszakmánk van, akkor jó eséllyel napokon vagy pár héten belül munkához juthatunk.

Melyek a hiányszakmák?

Elsősorban az egészségügy hatalmas felvevőpiac, aztán az IT. Sokan könnyedén el tudnak helyezkedni közgazdászként, vagy a minőségbiztosítás terén. A kétkezi munkaerőt gyakorlók körében könnyű az elhelyezkedés a vendéglátóiparban, CNC gépkezelőknek, hegesztőknek.

Mi kell egy sikeres álláspályázathoz?

Egy profi jelentkezési dosszié (motivációs levél, CV, referencia levél, bizonyítványok másolata) és kitartás. Néha hetekig, hónapokig tart, amíg célt érünk. Bár, sokak nem gondolnak rá, Svájcban nagy figyelmet fordítanak e jelentkezési formulákra.

Hogyan keressünk állást?

Erre nincs bevált recept. Sokan fejvadászon keresztül találnak munkát, és vannak, akik a cégek „face to face” megkeresésére esküsznek, vannak, akik munkaközvetítőkhöz fordulnak.

Fontos! Svájcban nincs központi minimálbér. Sajnos, sok esetben a munkáltató – svájci végzettség hiányában – alacsonyabb bérsávba sorolja a dolgozót, mint ami járna.

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, a végzettség elismerését elfogadó egyezményt aláírta. Ez azonban mégsem ennyire egyszerű. Ha el akarjuk ismertetni a végzettségünket, azt egy kétlépéses folyamattal tehetjük meg.

Ha nincs a végzettségünk a listában, vagy nem egyértelmű, akkor célszerű egy elővizsgálatra jelentkezni. Ha ott pozitív a bírálat, akkor mehetünk a második körre. Ez azért lényeges, mert a díja elég borsos, 400.- frank körül van.

Végül, de nem utolsósorban, nagyobb az esélyünk, ha beszéljük az ország nyelvét. Ez nem zárja ki, hogy nem lehet nélküle is állást találni, hisz az IT vagy a bankszektor nyelve angol, de sok esetben már itt is kérik a német/francia vagy olasz nyelv ismeretét.

Fontos linkek
Munkaügyi Hatóságok
EURES (Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál)
Jelentkezési minták
És tippek

Hogyan lesz a bruttóból nettó bér?

Erre sincs egy konkrét szám, a különböző biztosítások ágazatonként, cégenként különböznek.

Fix számok:
- nyugdíj – 5,15 %
- munkanélküli járadék – 1,1

Ezen felül van még a táppénz-biztosítás, a nyugdíj 2. oszlop (függ az életkortól), stb. Az SZJA településenként eltér, befolyásolja, hogy hány gyereket tartunk el, fizetünk-e egyházadót. Összességében az a „mondás”, hogy a bruttó bérből számolj egy 20-25 % levonással, és akkor nagy baki nem történhet a nettó belövésével.

Támpontul szolgálhat az alábbi link, de ahogy azt említettem, sok esetben a végzettség vagy szolgálati idő hiánya miatt az itt megjelölt összegek néha kevesebbek egy külföldi munkavállaló esetében.

Fontos link
Lonhrechner

Milyen papírokra lesz szükségünk, ha itt akarunk maradni?

Három fontos dolog van, ami nélkül nem tudunk az országban maradni: munkaszerződés, bérleti szerződés, és egészségbiztosítási szerződés. Sajnos az első kettő a legnehezebb. Sok munkáltató addig nem ajánl szerződést, amíg nincs lakcím, és sok tulajdonos addig nem adja ki a lakást, amíg nincs munka.

Persze, itt is, mint mindenhol, vannak kiskapuk. Mire gondolok? Betársulunk valakihez, vagy privát tulajdonost keresünk, akik sok esetben eltekintenek a kötelező papíroktól. Megelégszenek, hogy ki tudjuk fizetni a kért összeget.

A kezdeti időkben sokam motelban, fogadóban laknak. A migrációs hivatal ezt is elfogadja. Ezek díja havi 5-600 franktól a csillagos és. Hátránya, hogy nem lehet főzni. Ez plusz költséget generálhat.

Fontos link
Tartózkodási engedély igénylése

Betegbiztosítás

A betegbiztosítást magunknak kell megkötni, minden mást a cég intéz (ez jellemzően az AHV szám / nyugdíj / PK / nyugdíj 2. oszlop/). Betegbiztosításra a Comparis.ch honlapon a Krankenkasse fül alatt kérhetünk ajánlatot. A díja az igényeinkhez igazodik: mennyi önrészt vállalunk, milyen egészségügyi intézmény szolgáltatását kívánjuk igénybe venni, stb.

Tartózkodási engedély

Két lehetőség van arra, hogy tartózkodási engedélyhez jussunk. Vagy a cég vállalja fel az ügyintézést, vagy a kezünkben lévő munkaszerződéssel, és a lakásbérleti szerződéssel, az okmányainkkal és egy fotóval mi magunk besétálunk a helyi önkormányzathoz és beadjuk az igényünket.

A betegbiztosítást általában csak akkor kérik, amikor már megérkezett a várva várt papír. Az ügyintézés általában 4-5 hetet vesz igénybe.

Milyen engedélyt kaphatunk? No, ez az a kérdés, ami szintén változó.

90 napos engedély – ezt csak a cég kérheti ki, és max. 90 napot lehet az országban dolgozni (ebben az esetben semmilyen dokumentumra nincs szükség). Ezt elég kevés cég alkalmazza, pedig 2 perc alatt az interneten elintézhető. Ezek után már rugalmasabb a további ügyintézés.

L – 91 naptól 365 napig - (ehhez már kérik a fentieket). Manapság általában ezt a típust preferálják.

B – egytől öt évig tartó itt tartózkodásra jogosít (ilyet elsőre általában csak hiányszakmában dolgozóknak adnak, vagy nagy –nagy szerencsével). Ahogy korábban írtam sok függ melyik kantonban élünk.

C - 10 év után adnak (ez már tulajdonképp a végleges letelepedési engedély, állampolgárság nélkül). Az állampolgársághoz 12 év szükséges. Ezen belül megszabja a kanton és az önkormányzat is, hogy ők mennyihez ragaszkodnak.

Fontos link
Migrációs Hivatal

Bankszámlanyitás

Ehhez már kérik a tartózkodási engedélyt. Nagyon sok bank közül lehet választani, az egyik legnépszerűbb a Postabank.

Szociális juttatások

Természetesen, ha megkötöttük a betegbiztosítást, akkor jár az egészségügyi ellátás (szerződés szerint). Az országba érkezvén 90 napig él az otthoni biztosítás, ha kiváltottuk az európai egészségbiztosítási kártyát (ingyenes).

Ha elveszítettük a munkánkat, akkor 1 év munkaviszony után jár a munkanélküli segély. A családi pótlék gyermekenként 20-250 frank / hó.

Amennyiben itt születik a baba, és volt előtte szolgálati időnk, akkor szülési szabadság is jár. Ez cca. 4 hónap, és a munkabér 80 %-t százalékát zsebelhetjük be.

Oktatás

Az alapoktatás ingyenes és kötelező. Amint bejelentkeztünk az új lakóhelyre az önkormányzat a napokon belül megküldi, hogy melyik iskolába kell menni. Célszerű már akkor megkérdezni, hogy van-e a településen integrációs iskola, ha nem beszéli a gyerek a nyelvet. Sok esetben maga az iskola keres megoldást erre.

Fontos link
Svájci oktatási rendszer

Nagykövetségek

Berni Magyar Nagykövetség
3006 Bern Muristrasse 31.
tel: 031-352-28-67; 031-352-85-72
fax: 031-351-20-01
e-mail: mission.brn@mfa.gov.hu

Budapesti Svájci Nagykövetség
Budapest, 1143, Stefánia út 107
Tel.: 36 1 460 70 40
Fax: 36 1 384 94 92
e-mail: bud.vertretung@eda.admin.ch, vie.rkc@eda.admin.ch

Tanács nem csak Svájcba érkezőknek

Montecuccoli szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. A külföldre költözéshez szintén három dolog: információ, információ, információ. És persze nem árt egy kis tartalék.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr256955201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2014.12.04. 07:02:46

Szerintem ennél az országnál a legnehezebb tuti tippet adni. Mert valóban: szinte minden településenként más! De jól össze van szedve!

rezsöatya 2014.12.04. 07:36:58

Jo reggelt!
Konnyu a svajciaknak! Minden tavuk kék. En meg nem tudtam aludni... forgolodtam, hogy most kék-e a Balaton...

NIKI LAURA 2014.12.04. 07:41:33

Hat ha az osztrakok,nemetek :arogansok,felsobbrenduek,rasszistak,uszitoak,kinezoek...akkor ez Svajcra triplan igaz!

12 ev,meg gombocbol is sok,nemhogy egy milka tehennel elni :)

rezsöatya 2014.12.04. 08:20:03

@svájci sapka (ch): akkor amit leirtal annak az ellenkezoje is igaz lehet...
Akkor az menjen oda, aki igazan flexibilis.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 08:22:41

@rezsöatya: Majdnem.
:)
Nincs szentírás arra, hogy ki, milyen tipusú engedélyt kap. Annak kiadása lehet egy hét, de két hónap is.
Lakásbérlésnél lehet, hogy elsőre sikerül, de van akinek hónapok kérdése.
Stb.

Din Serpahis 2014.12.04. 08:25:25

@NIKI LAURA: Valojaban nem... A svajciak akikkel eddig talalkoztam ket kivetellel, nagyon kedves, baratsagos, nyitott embereknek bizonyultak.

A ket kivetel ket hataror volt...

Din Serpahis 2014.12.04. 08:25:49

Ket megjegyzes

1. Nem vagyok benne biztos, de szerintem C-t mar 5 ev utan is lehet kerni - az englishforumon olvastam errol egyszer valami ertekezest, hogy ilyenkor a feltetelek mintha kemenyebbek lennenek (B1-es nemzetkozi nyelvvizsga meg ilyesmik), de elvileg mukodik.

2. Erdemes rarepulni a neubau lakasokra, ugyanis ezek altalaban eleg igenyesen meg vannak csinalva, ezzel szemben pl Zurichben az atlag lakasok eleg otvarok. Az az elonyuk is megvan, hogy a legtobben van mar mosogep, nem kell a kozos mosokonyhaval szenvedni. Persze nemileg dragabbak mint az atlag, de pont emiatt nincs utanuk akkora lokdosodes. A mi hazunkban pl a 9 lakasbol csak 4et laknak, a tobbi augusztus ota ures.

3. Lakaskeresesnel nagyon sokat szamithat a lokacio - Zurich kornyeken vannak ilyen klasszikus bevandorlo zonak (pl Opfikon) illetve ilyen kozlekedesi csomopontokhoz kozeli teruletek (pl Oerlikon banhnof) ahol kb remenytelen a tortenet, mert megjelenik a megtekintesen cirka 30 fo. Vannak ilyen terkepek ahol meg lehet nezni az egyes utcak etnikai osszetetelet, erdemesebb a svajciak altal dominalt teruletekre loni, mert egyreszt nyugisabbak, masreszt sokkal kisebb a tulekedes. (persze dragabbak is...)

GrandMasterB 2014.12.04. 08:25:58

A legjobb fórum (angolul), ahol minden Svájccal kapcsolatos kérdésedre megtalálod a választ, segítőkész fórumtagokkal:
www.englishforum.ch/

Golf2 2014.12.04. 08:26:01

@NIKI LAURA: mégis tele van törökkel svájc

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 08:32:31

@Din Serpahis:
1. Az EU 8-nak lehet kérni.
2. Igényesek, de rossz minőségűek.
:(

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.04. 08:53:06

Jól összeválogatott infogazdag poszt lett ez. Biztos sokaknak jól jön. Köszönet érte.

radirpok123 2014.12.04. 08:54:32

"Ha szerencsénk van, mehetünk szerződést kötni. Az országban jellemzően három nagy költözési hullám van (április 1., július 1., október 1.)."

A hullammal erdemes megprobalni koltozni, vagy azon kivul? Gondolom nyugisabb idoszakban kisebb a konkurrencia, viszont nem neznek ilyenkor az emberre kicsit furan, hogy mit akar?

SzerződésSertés 2014.12.04. 08:54:43

@Golf2:
Szervusz! Igazán nem akarok vitát indítani, de a Svájcban töltött négy évem alatt gyakorlatilag csak kebabosban láttam törököt, igaz én a déli részén élek, itt inkább az olasz bevándorlók vannak sokan, gondolom te a német részre célzol, de "tele" azért nincs velük Svájc.

A poszthoz: nekem Ticinoba úgy a legegyszerűbb jönni, hogy Budapest-Malpensa, aztán autóval kb. 50 perc az olasz-svájci határig.

Bebbi 2014.12.04. 08:58:23

@svájci sapka (ch): Tok jol osszeszedted a legfontosabbakat, gratulalok! Tenyleg eleg nehez lehet, mert baromira sokfelekeppen tortennek itt a dolgok.

Annyi kiegeszites esetleg, hogy az a bizonyos 12 ev hamarosan mar "csak" 10 lesz. Az ezzel kapcsolatos uj torveny nemsokara eletbelep (www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/20092990/index.html), mar lejart a 100 napos hatarido, ameddig nepszavazast lehetett volna ellene eszkozolni.

Bebbi 2014.12.04. 09:00:40

@radirpok123: Amikor eloszor jossz Svajcba, akkor igazabol akkor koltozol, amikor csak akarsz, pontosabban, amikor tudsz. Utana mar a szerzodesedben lesz benne, hogy melyik honapok vegere mondhatod fel a szerzodest es milyen hosszu felmondasi idovel. Mi peldaul december kivetelevel barmelyik honap vegere felmondhatjuk a berleti szerzodest, 3 honapos felmondasi idovel.
De olyat is ismerek, hogy valakinek csak evi egy lehetosege van, nem 11...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 09:03:43

@radirpok123: A "hullámnál" inkább arra kell figyelni, hogy legyen üres költöztető autó, vagy takarító cég (ha nem magunk csináljuk).
Egyébként ezen kívül is van költözés, szinte mindig. Ha pl. találunk egy lakást, és tudunk magunk helyett "utánbérlőt" találni, akkor ráfizetés nélkül mehetünk a szerződéstől eltérően.
@Bebbi: Köszi a kiegészítést.
Mi is beleestünk abba a hibába az elején, hogy szentírásnak vettük, amit x vagy y mondott. Aztán persze véletlenül sem úgy történt velünk.
Idővel megszokja az ember.

DieNanny CH 2014.12.04. 09:09:45

@Din Serpahis:

Amit a C-ről írsz, azt nagyon szeretném, hogy így legyen! Pont 3 év múlva esedékes nekem a 2. ötéves terv (:-)), és B2 nyelvvizsgám is van. Meg lesz egy csomó svájci továbbképzési papírom. Szóval, nagyon szeretném, hogy igazad legyen!

DieNanny CH 2014.12.04. 09:13:21

@svájci sapka (ch):

1; Óó... :-((( Azért remélem, addig még sok víz lefolyik a... Muotán... :-)

2014.12.04. 09:20:18

Svájc, a lila tehenek országa.

pasztasuta 2014.12.04. 09:22:39

Hú Svájc pont szerepel a lehetséges következő ország listámon, köszi!

Amúgy blog.hu szerint ma reggel digger vagyok, szeretnék is érdeklődni, hogy mi a helyzet a svájci maseratikkal. :)))))

X0Y0ZQ3 2014.12.04. 09:36:19

Nekem van portugál kollégám, aki 6év után megkapta a C-t. És semmilyen nyelvvizsgája nincs, sőt alig beszél németül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 09:55:30

@X0 Y0 ZQ3: Ne keverjük a szezont a fazonnal.
:)
A C-hez 5 év (EU 8) kell, vagy a többieknek tíz.
Nyelvvizsga az állampolgársághoz szükséges.
:)

rezsöatya 2014.12.04. 10:10:06

@svájci sapka (ch): Maseratira, vagy hogy Digger legyel te is? Reka mar volt. Aszongya, hogy jó vót! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 10:16:48

@rezsöatya: Előbbire. Elképzeltem magam, jobb mindenkinek, ha nem leszek Digger.
:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 10:57:33

@svájci sapka (ch):
Jobb lenne a világ ha mindenki én lennék...
:)))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.04. 11:14:38

@diggerdriver: azért ezt még jobban gondold végig
ha érted, mire gondolok;D

Muscari 2014.12.04. 11:17:43

Tényleg jól összeszedted, Tilmir, biztos sok munkát fektettél bele. Köszönjük szépen.

Az mennyire működik, hogy az ember csak úgy odamegy és jelentkezik mondjuk a McDonald's-ba? Mintha úgy rémlene, hogy nem érdemes, vagy csak nem működik?

Azzal mi a helyzet, ha valaki az építőiparban szeretne elhelyezkedni, mint mondjuk digger? És segédmunkásként? Mi a legjobb módszer?

rezsöatya 2014.12.04. 11:31:51

@Babette .: nezd, minden Digger letoltheti Monica Belucci fenykepet a netrol...! :-)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 11:35:45

@Muscari: Ahogy az elején írtuk, minden lehetséges és annak az ellenkezője is.
:D
A mekis meló szerintem alma.
Az építőipar annyiban könnyebb, hogy van rá kereslet.
Viszont a cégek nem szeretik fix-re felvenni az embereket, hanem inkább kölcsönöznek. Az meg ugye, bizonytalan.
:(
Az a legjobb, ha valaki több ilyen munkaerőközvetítőhöz jelentkezik.
Annó a párom is így csinálta. Minap mosolyogtunk, mert -5 év után (!)- felhívta egy cég, hogy lenne munka.

2014.12.04. 11:49:42

@svájci sapka (ch): Na ezt ügyesen összeszerkesztetted!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 11:51:59

@Babette .:
Nem, nem tudom mire gondolsz.
Nem vagyok olyan szexista mint te.
:))))))))))))))))))

Muscari 2014.12.04. 11:57:08

Angliaban elok, kellene egy kis segitseg. Az egyik egyetem hivatalos forditast ker a gyerekem magyar altalanos iskolai bizonyitvanyarol. WTF, de mindegy. Ha minden jol megy, a bizi mar uton van kifele, viszont kelle valaki, aki leforditja.

Azt irtak, hogy authorized translation kell nekik, van valami otletetek, hogy hova lehet fordulni?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 12:00:44

@Turchi: ;) két vakargatás közben...

@diggerdriver: Nyílván annak egyszerűbb, akinek van egy jó szakmája, mint pl. neked.
Akinek semmi nincs a kezében, az bizony sokszor hoppon marad.

svajcineger 2014.12.04. 12:25:56

@svájci sapka (ch):
Nem! Az EU 8-nak adják 5 év után(kérdezés nélkül), nekünk kérni kell, és általában, ha a feltételeknek megfelelünk, meg is adják. Ezek a folyamatos munkaviszony, valamint a nyelvvizsga megléte. 10 év után elvileg automatikusan (nyelvvizsga nélkül is) jár nekünk is.
A "B"-t pedig, mióta (újra) megszűnt a kvótarendszer (idén április), megint automatikusan adják nekünk is, ha rendelkezünk munkaszerződéssel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.04. 12:27:15

@rezsöatya: és a fenti kívánság értelmében a képen egy szép szőrös diggie szerepelne:DDDD

svajcineger 2014.12.04. 12:28:06

@SzerződésSertés:
Azért vannak néhány százezren az országban. :)
Én is a legtöbbször Malpensa keresztüljövök/megyek, pedig SG kanton.

qkuc 2014.12.04. 12:29:56

Huh, ismerősön keresztül volt szerencsém végighallgatni a lakáskeresés nehézségeit ...

svajcineger 2014.12.04. 12:32:01

@X0 Y0 ZQ3: @svájci sapka (ch):
Azért,Te is kevered (egy kicsit). :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 12:39:13

@svajcineger: Amit te írsz, az messz nem fix. Sorolhatok neked egy csomó példát, aki 7-8 év után kérte a C-t és nem kapta meg.
Annak ellenére, hogy végigdolgozta.
Olyat is ismerek, aki 10 év után autómatiksan kapta, és nem is beszélt németül.
:)
Szóval, nem fehér vagy fekete. Ez sem.
A Tv. azt mondja 10 év után jár.

svajcineger 2014.12.04. 12:43:56

@svájci sapka (ch):
Na, akkor megismételem! :)
5 év után kérhető(!), 10 év után jár. Természetesen, vannak feltételek, amiket vizsgálnak.

"Sorolhatok neked egy csomó példát, aki 7-8 év után kérte a C-t és nem kapta meg."
Amennyiben pl. nincs nyelvvizsgája, nem is fogja megkapni.

"Olyat is ismerek, aki 10 év után autómatiksan kapta, és nem is beszélt németül.
:)"
Mint említettem, 10 év után nem is kell a nyelvvizsga!

"A Tv. azt mondja 10 év után jár."
Mondtam, én mást? :)

svajcineger 2014.12.04. 12:45:58

@svajcineger:
Valamint, még egy fontos dolog: házastársak csak egyidőben kaphatják meg a "C"-t. Tehát pl.az asszony csak két éve van az országban, akkor a férj sem kaphatja meg öt év után.
Szóval, vannak itt okosságok. :)

svajcineger 2014.12.04. 12:49:24

@svajcineger:
Ja, és még valami. :)
Nem 5 év országban tartózkodás kell, hanem 5 éves "B" Bewilligung. Tehát, ha valakinek évekig csak "L"-je volt, akkor azok az évek "elvesztek" ebből a szempontól.

Din Serpahis 2014.12.04. 12:50:05

@svájci sapka (ch): Szerintem Svajc pont az a hely, ahova mosogatni meg hamburgert sutni, nos abszolut nem erdemes. AZ ilyesmibol szerintem max nyomorogni lehet. (na jo ez kicsit tulzas, de nincsenek fenyes kilatasok) Arrol nem is beszelve, hogy otthonrol ilyen munkat talalni eselytelen, kijonni es csak ugy talalomra keresgelni meg teljesen ertelmetlen, kb egy honap felemeszt egy magyar eves atlagfizut.

A szakkepzett melok arazasa viszont brutalisan magas, europaban szerintem a legjobb, minel kvalifikaltabb munkat vegez valaki, annal nagyobbra nyilik az ollo. Az IT-t pl azt hiszem itt fizetik meg a vilagon a legjobban.

X0Y0ZQ3 2014.12.04. 12:50:09

@svajcineger:
Még jó, hogy Svájcban minden ilyen "egyértelmű" :)

Bär Finn 2014.12.04. 12:50:33

én kb hat év utan kaptam C-t, és 9 utan allampolgarsagot. Nagyon függ az ügyintézötöl is. (mondjuk én itt elvégeztem egy föiskolat, ami mellett dolgoztam és a diplomaoszto utan valamikor kérdezték az Einwohnerkontrolléban, hogy nem akarok- e svajci lenni?!?)
Költözési hullam csak bizonyos Kantonokban van vagy éppen nincs. Schaffhausenben, Thurgauban nincs ra elöiras (kivéve dec31 jan1) még pl. Zürichben, ha a Mietvertag mashogy nem rendelkezik akkor csak 3 idöpont lehetséges egy évben.
Egyébként nagyon jo poszt az altalanos dolgokrol :-)

Bär Finn 2014.12.04. 12:52:18

@svajcineger: Na neee, azert jarni nem jar. Ismerek olyan magyart aki 1982 jött Svajcba és még mindig B-je van. Nem is akar mast...

A nyelvvizsga nagyon uj dolog, még nem halottam, hogy barkitöl is kérték volna az ismerösi körömben

2014.12.04. 12:56:30

@svájci sapka (ch): Hehe, én is azt csinálom. Én azért nem tudok ilyen posztot írni meg nem is vállalom mert a 3. mondatnál eltérnék a lényegtől, a beszólogatókat meg elküldeném a csába, szóval nem vagyok alkalmas a feladatra DD, ezért kritizálni sem nagyon szoktam mert más legalább veszi a fáradtságot hogy írjon és az már értékelendő.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 12:58:35

@svajcineger: Ok, én értem. :)
De!
Ha azt leírva látják, hogy kérhető, akkor már futnak is a Gemeindébe.
:)
Nagyon ritka, ha valaki megkapja 5 év után.
Mondjuk SG, Thurgau lehet, de Aargauban nem fogadnék rá.
:)
Egyébként maga a poszt arról szól, hogyan induljunk. Ezt csak érdekességképpen írtam.
@Din Serpahis: Korrekt, így gondolom én is.

Aki indul, még nagyon messze van ettől.
:)

Bär Finn 2014.12.04. 13:10:52

@svájci sapka (ch): Nem emlékszem ra, hogy kértem volna, de arra igen, hogy kérni akartam. Sztem adtak, Schaffhausenben.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 13:13:06

@Bär Finn: Köszi.
:)
Én megkérdeztem, hogy esetleg "nem lehetne-e"... az ügyintéző lobogtatta a törvényt, hogy odébb lesz az még.
:)
Másik Gemeindénél szintén.
Szóval, nagyon nem egyértelmű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 13:17:23

@Turchi:
Pedig igen nagy közérdeklödés övezné ha írnál egy ilyen posztot Szudánról.
Tömeges kivándorlás várható oda.
:)))))))))))))))))))))

2014.12.04. 13:21:51

@diggerdriver: DDDDD
Mondjuk ilyet mint sapka nem is tudnék írni Szudánról mert itt semmiben nincs semmilyen rendszer, azt meg csak nem írhatom a hivatalos dolgokat alapvetően az aktuális ügyintéző aznapi hangulata határozza meg, vagy az időjárás

2014.12.04. 13:22:38

@diggerdriver: De most adtál egy jó ötletet!!

Bär Finn 2014.12.04. 13:25:43

@svájci sapka (ch): Na igen, nekem ez 2007-ben vagy 2008-ban volt. Akkor még mashogy alltak a dolgokhoz, ill. mas szabalyok voltak.

Kb. két éve "felvettünk" egy Au-pair-t, aki 6 honap utan hazament mert nem kapott semmi hivatalos papirt, pedig mi mindent elintéztünk. Ha utana kérdeztünk mindig azt mondtak varjunk...
Ugyanez volt a cégünknél is, atvettünk 2 embert a lengyel leanycégünktöl es csak kb 9 honap mulva jöttek meg a papirjaik.
Az idén ismét atvettünk valakit és lass csodat 1 honap alatt minden el volt intézve.
c'est la vie, meg az ügyintézö... :-)

Muscari 2014.12.04. 13:27:49

@svájci sapka (ch): köszi, akkor az építőipar úgy működik, mint itt. A Mekit gondoltam, nyilvan elsősorban diákok dolgoznak ott, vagy egyéb bennszülöttek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 13:34:22

@Bär Finn: Na igen...
Van ilyen és olyan tapasztalat is.

@Muscari: Nagyon sok a képzetlen munkaerő, akik már itt vannak, beszélik a helyi nyelvet. Ők vannak előnyben a Meki és társainál.

Muscari 2014.12.04. 13:41:33

@Turchi: különben miért ne írnál? Biztosan mindenkit érdekel egy ilyen egzotikus ország, engem tutira. Bemutathatnád a mindennapi életet, az iskolákat, szórakozási lehetőségeket, orvosi ellátást, a férjed kollégáit, az időjárást, hogy van e szemét...
Soroljam még? ;-)

Herr Géza 2014.12.04. 13:54:24

@svájci sapka (ch): Frankón összeszedett poszt.
Csak egy dologba kotyognék bele:
"A lakások nagy része üres, illetve Németországgal ellentétben konyhabútor van, gépekkel kiegészítve."
Ez állandóan elöjövö tévhit N.o.-gal kapcsolatban. Csont új lakásokban természetesen jellemzöen nincs konyhabútor. A régebbieknél meg három verzió lehetséges:
- az elözö bérlök egyike valamikor már otthagyta a saját bútorát, amit átalában "ingyen" tovább is adnak, azaz kvázi a lakás tartozékává válik.
- az elözö bérlö/tulaj saját maga vett jó drágán (méretre szabott) konyhabútort, ha az új lakásába nem passzol, akkor rád akarja sózni lehetöleg szintén jó drágán. Ha azt mondod, hogy kösz, de nem kell, akkor nagy eséllyel nem kapod meg a lakást, mert mindig lesz valaki, aki hajlandó azt kifizetni...
- szarabb helyen, nehezebben kiadható lakásoknál maga a tulaj tesz bele mézesmadzagnak konyhabútort, de akkor biztos lehetsz benne, hogy a legolcsóbbat vette a barkácsáruházból...
Az a rémhír is gyakori, hogy itt még kád/mosdó/WC-csésze/csaptelep sincs a lakásokban: hosszú praxisomban ilyennel én még nem találkoztam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 13:57:15

@Herr Géza: Ok, köszi. Én ezt az infót kaptam, ezek szerint fals.
:)
Köszi a javítást.

Herr Géza 2014.12.04. 13:58:56

@Herr Géza: Bocs, van negyedik eset is:
- az elözö bérlö olyan elemes, standard konyhabútort vett, amit visz is magával tovább. Ez lehet pech, de van, amikor jobb is így (narancssárga/lila csíkos dizájnbútor pl.)

2014.12.04. 14:01:22

Mi a helyzet a svájci melós életszínvonalával?

Din Serpahis 2014.12.04. 14:03:20

@svájci sapka (ch): Ja tenyleg, az meg fontos lehet, hogy az ilyen melokhoz mind swiccerul kell tudni.. Nalunk pl a karbantarto nem beszel egy mukkot sem hochdeutschul, ezekkel meg szot is kell ugye erteni ha veluk dolgozol egyutt.

Ezzel szemben pl egy gyogyszerlaborban jo esellyel tud mindenki normalisan nemetul, mar ha nem angol kell oda...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.04. 14:04:13

Igen, Svájcban sok pénzt lehet szerezni, ez tény. A fizetések ott az égbe szálltak, az átlag svájci nem tud mit

kezdeni magával, hányszor nyaraljon évente és mire költsön, mert bármennyit költ, folyton jönnek az újabb pénzek. Még a kisnyugdíjasok is tele vannak pénzzel.

Viszont az élet szomorú. Egyfolytában havazik, csúszósak az utak, vadállatok lesnek az erdőből. S robotemberek

társadalma ez, minden csak a munkáról, a pénzről szól.

Ismertem öt őshonos svájcit, közülük hárman már kivándoroltak az alpesi pokolból. Az egyik megismerkedett egy kis pufók lengyel lánnyal, és elhúzott Krakkóba örökre. A másik Thaiföldre költözött. A harmadik Bulgáriába ment, BG-ban élt 5 évet, majd átköltözött Örményországba. Utoljára azt írta: jelentkezett önkéntesnek a karabahi haderőbe.

Ez a karabahos srác azt mondta, azért ment el Svájcból, mert ott még egy jót üvölteni sem lehetett a buszon, azonnal megjelent a rendőr. S este 8-kor csak fejhallgatóval hallgathatott zenét, mert jött a rendőr. Azt mondja, az egy rendőrállam, a rendőr folyton jön és zaklatja az embert. Azt mondja, olyan hely a hazája, ahol még azt is meg kell tervezni, hogy valaki este 9 és fél 10 között részegen hányi fog, s ezt be kell jelenteni 2 héttel korábban a lakóközösségben. Kihalt a spontaneitás, az emberi szellem.

A két máig ott élőből egy pedig már megbolondult, nem bírta a folyamatos nyomást.

Én személyesen 7-szer jártam Svájcban. Ebből 5-ször alkalmanként másfél órát: a zürichi repülőtéren. A másik 2 alkalom meg pár nap volt, Zürichben és Genfben. Genfben, ami állítólag a leginkább szabadszellemű hely Svájcon belül, este 9-kor olyan kevés ember volt az utcákon, mintha kijárási tilalom lenne.

Az egyetlen ami tetszett: a Genfi-tó és az, hogy a reggeliasztalnál külön vannak a müzli alkotóelemei, és az ember magának keveri össze. Egyébként az adagok aprók, a végén kénytelen voltam elmenni Genfben egy arab étterembe, mert máshol olyan mesterkonyhás adagok voltak: 40 centis tányér közepén egy babérlevél, rajta egy harapás hús, leöntve vakondfűszósszal vagy mi a fenével, meg hasonlók. Másnap találtam egy önkiszolgáló éttermet egy áruházban, ott sikerült jóllakni. Néztek rám, mint egy kísértetre, amikor a tálcámat alaposan megpakoltam 5-6 tányérral. Aztán még nagyobbat néztek, amikor leadtam a tálcámat, csupa üres tányérral. A őslakos benszülöttek egy tányérnyit fogyasztottak csak.

Ja, s az állandó spórolás. A szállodai szobában (négycsillagos szállodában) nem volt hová bekapcsolni a laptopot. Végül kénytelen voltam beülni a vécébe vele, mert ott be tudtam dugni a fürdőszobai konnektorba. Az összes szobai konnektor le volt zárva, nem lehetett használni bennük mást, csak a beléjük szerelt eszközöket (éjjeli lámpa, rádió, tévé, hűtőszekrény).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 14:04:26

@Philosoraptor: Nézd, egy segédmunkás, akinek családja van, kis eséllyel fog Maseratival járni.
Ez azt hiszem mindenhol így van.
Ha valaki képzi magát, akár munka mellett, van lehetősége előrejutni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 14:10:47

@maxval birca hozzászóló: Tehát a véleményed mind a "messziről jött ember" elmondása alapján alakult ki.
Azért ennél többet vártam tőled.
Amiket írsz, annak legtöbbje nettó baromság.
:(

Herr Géza 2014.12.04. 14:14:59

@maxval birca hozzászóló:
"A harmadik Bulgáriába ment, BG-ban élt 5 évet, majd átköltözött Örményországba. Utoljára azt írta: jelentkezett önkéntesnek a karabahi haderőbe."
Na ö aztán a mazochisták netovábbja... Most üvölthetne kedvére, de nem a rendör jön, hanem szimplán lelövik. Nagy elöny.... :))))

TilosazA (UK) 2014.12.04. 14:20:13

@Muscari: Nem tudom írták-e már válaszul, de Naric.
www.naric.org.uk/naric/

Din Serpahis 2014.12.04. 14:29:25

@maxval birca hozzászóló: maxval ez baromsag. A helyieknel egyaltalan nem minden a penzrol szol, egyszeruen ok tisztaban vannak vele, hogy ha kemenyen dolgoznak, annak az eredmenyebol tudjak elvezni az eletet.

Es elvezik is - rengeteget utaznak, a svjaci barataink harom havonta mennek at gorogorszagba gorog tancokat tanulni.
Hetvegenkent a kirandulohelyek tomve vannak, estenkent a barok detto, szerintem ok kifejezetten jol erzik magukat.

svajcineger 2014.12.04. 14:42:38

@Bär Finn:
Ha nem akar mást,nem kötelező. Megkaphatná, ha a akarná.
Nem annyira új dolog ez a nyelvvizsga ügy. 5 év után kérelmezett "C" Bewilligungnál (magyarokról beszélek) kérik. 10 év után már nem.

nosuti 2014.12.04. 14:48:18

@maxval birca hozzászóló: ha minden csak a munkáról es a pénzről szól, akkor minek mennek nyaralni? Többször is

Genfben élek, amit írtál róla, az nem igaz. Sok részeg fiatalt láttam mar utcán is villamoson is de meg azt sosem hogy rendőrök foglalkoztak volna velük. Es hányás es kutyaszar is sok van :))) nem a legtisztább város, felháborító
1 hónapig hotelben laktam, volt sok konnektor. Nem az zavart meg véletlenül, hogy a svájci szabvány más? Három lukú ;)

svajcineger 2014.12.04. 14:48:28

@svájci sapka (ch):
Hidd el, hogy benne van az a törvényben.:)
Egyébként több kollégám van (Aargauban is), akik éppen mostanában kapták meg a "C"-t, mindenféle gond nélkül.
Az ügyintéződnek mondd meg,hogy nézzen jobban utána a dolgoknak. Egyébként, némely ügyintéző még azt sem tudja, hogy Magyarország EU tagállam. :)

DieNanny CH 2014.12.04. 14:53:53

@svájci sapka (ch):

Szerintem ezt csak poénból írta. Én legalábbis úgy olvastam, mint egy Karinthy egypercest.

Vagy tévedek...? Birca?

2014.12.04. 14:55:04

Lehet hogy Max nem ír igazat de nekem tetszik, különösen a hányós rész DDD

Herr Géza 2014.12.04. 14:55:15

@svájci sapka (ch): Nichts für Ungut...:) Svájc szempontjából lényegtelen ugyan a kommentem, de muszáj volt belevernyognom, mert annyifelé láttam már ezeket a tévinfókat (à la Birca, pld.).:))))
Én elöször és utoljára Romániában éltem meg, hogy nem volt konnektor a szobában, mondjuk annak egy csillagja sem volt, nem volt se TV, se hütö, se éjjelilámpa és a fürdöszobában sem volt konnektor. Amikor megkérdeztem a portást, hogy mégis hogyan tölthetném fel a mobilomat, teljes komolysággal azt mondta, hogy tegyem ki a folyosóra, ott van a porszívónak dugalj.... :D Na persze. Ja, és ez is majd 20 éve volt....
Még ha azt írta volna, hogy Ticinóban olasz szabványú konnektorok vannak, amibe a földelt dugó csak adapterrel passzol, akkor hasznos is lett volna az infó...

nosuti 2014.12.04. 14:58:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,C
Hát nála sosem lehet tudni :)

Amúgy meg itt ez Genfben nem sok őslakossal találkozhatott

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 15:00:49

@svajcineger: Én nem vitatkoztam, csupán azt írtam, hogy felesleges hiú reményeket kelteni.
Ami adható, az nem jár mindenképp.

Engem spec. nem érdekel, mert jó a B is.
Csak megkérdeztem, kíváncsi voltam mit szólnak.

Akit érdekel itt bővebben olvashat róla:

www.ma.zh.ch/internet/sicherheitsdirektion/migrationsamt/de/einreise_aufenthalt/ausweise_bewilligungsarten/_jcr_content/contentPar/downloadlist/downloaditems/_bersicht_aufenthalt.spooler.download.1412601431771.pdf/Aufenthaltskategorien+in+der+CH.pdf

Mondjuk a nyelvet itt sem említi.
Be tudnád másolni hol van erre útmutatás?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.04. 15:01:01

@diggerdriver:
nem vagyok szexista

ezt kikerem magamnak

2014.12.04. 15:01:13

@Muscari: Egzotikus ország, haha

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.04. 15:02:25

@maxval birca hozzászóló: Haha, ha nincs itt Hintus, akkor itt van nekünk Birkaember... :-))))))))

"olyan mesterkonyhás adagok voltak: 40 centis tányér közepén egy babérlevél, rajta egy harapás hús, leöntve vakondfűszósszal vagy mi a fenével, meg hasonlók"

na ezeken a sznob "kajákon" én is csak röhögni tudok, hihetetlen, hogy ezt hívják egy fogásnak.
Egy kétméteres 150 kilós kamionsofőr meg megeszik 49 "fogást", mire jóllakik?Nevetséges.

svajcineger 2014.12.04. 15:09:48

@svájci sapka (ch):

www.so.ch/fileadmin/internet/ddi/iosaf/pdf/080117C_Info_EG_EFTA.pdf

Ez épp egy Solothurnból származó dokomentum, de ugyanez érvényes a többi kantonra is.

DieNanny CH 2014.12.04. 15:10:03

Még annyit hadd tegyek hozzá kiegészítésképpen - de ez nagyon kicsi apróság! - hogy az ágyneműszabvány is más. Ha kihozod a kedvenc huzatodat, akkor az az itteni paplanra nem fog rámenni. (Vagyis igen, de mivel a paplan nagyobb, így hullámosodni fog.) Ha valaki fordítva tervezi - magyar paplan, svájci huzat - akkor meg a huzat lesz nagy.
Amit nem értek, még a Yisk-ben is országspecifikus. Gondolom, van 2 gyártósor a kínai gyárban, aztán az anyag, cérna, gépkezelő ugyanaz, az egyes soron Svájcnak gyártanak, a kettesen osztrák meg magyar boltoknak.

svajcineger 2014.12.04. 15:11:33

@svájci sapka (ch):
Én sem vitatkozom. :)
Az elejétől fogva azt mondtam, hogy adható (5 év után), és nem azt, hogy jár.

wuaaa 2014.12.04. 15:17:50

@maxval birca hozzászóló: Mi történt, hogy ma ilyen szórakoztatóan írsz? Emelted a szőlőcukor adagod? Minden nap összehozhatnál valami ilyesmit, állandó kiegészítő rovatnak se lenne rossz. Könyvet nem írsz? Menő lenne, "alpesi pokol", Rejtő-féle szereplők és történetek... Na?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 15:18:43

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezt eddig észre sem vettem. :)

@svajcineger: Hm... érdekes. Egyik hivatalos oldalon sem láttam még a nyelvi kitételt.
Mindig érik meglepetések az embert.
Lehet, nem tartozok a "sehr gute integration" alá.

2014.12.04. 15:21:56

@TilosazA (UK): @Muscari: Varjatok, itt ket kulonbozo dolog keveredik. A NARIC nem fordit, hanem azt mondja meg hivatalosan hogy egy kulfoldi vegzettsegnek mi a magyar megfeleloje. A hivatalos forditas mas, nekem is kellett ilyen az egyetemi felvetelihez UK-ben; en a magyar kovetsegen keresztul csinaltattam. Pontosan ugy zajlott, hogy en leforditottam magamnak az erettsegi bizonyitvanyomat, a kovetsegen pedig irtak egy pecsetes papirt hogy ok ellenoriztek es a forditas mindenben megfelel az eredetinek. Biztosan maskepp is lehet csinalni, en igy csinaltam, olcso es egyszeru megoldas volt.

2014.12.04. 15:23:50

@Mirjam2: Nem magyar megfeleloje, hanem UK megfeleloje, bocs. Kicsit distracted vagyok...

TilosazA (UK) 2014.12.04. 15:29:59

@Mirjam2: Ó, igaz, bocs... Benéztem.

DieNanny CH 2014.12.04. 15:32:40

@svajcineger: @svájci sapka (ch):

Na, még egy oldal, ahol az '5 év után kérhető'-dolog csak a régi EU15-nek szól.
www.swissinfo.ch/ger/arbeitsbewilligungen/29082954

Hmmm....

2014.12.04. 15:39:13

@Herr Géza: Ennel csak az rosszabb, amikor van konnektor, bedugod a hajszaritot, bekapcsolod es felrobban a kezedben :(. Ez termeszetesen velem tortent - na hol? - Indiaban, de ne aggodjatok, nagy szerencsem volt es nem serultem meg, reszben mivel azonnal eldobtam es hatraugrottam, igy nem talaltak el a szerteszallo muanyag darabok. A masik esetem meg az volt mikor bedugtam az adaptert a konnektorba es par ora mulva megolvadt... Az a tanulsag hogy nem mindig jo ha van konnektor :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 15:40:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Jobb, ha nem kutakodunk tovább.
Ahány kanton, ahány önkormányzat, annyiféle ügyintézés.
:D
Mellesleg, két hónapja jelentkeztem be új helyen és még nem jött meg a cím betétlapja az engedélybe. Eddig ez max. 2 hét volt.

2014.12.04. 15:42:30

@TilosazA (UK): Semmi gond, 'confusing' - en csak azert vagyok kepben valamennyire mert atmentem ezen a proceduran, nekem is kellett hiteles forditas plusz NARIC, innen tudom hogy ket kulonbozo dolog. De nalam az altalanos iskolara senki nem volt kivancsi, csak a kozepiskolara es az erettsegire.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 16:07:44

azt hittem, az alap- és középfokú bizonyítványok automatikusan konvertibilisek....? és mi van, ha nem tetszik nekik, visszaküldik az embert hetedikbe, hogy tanuljon még több social studies-t vagy kémiát?
juteszembe, az ELTE 2009-ben még nem tudta, mi a transcript és mire való (- ez elsorolja az összes elvégzett kurzust egy-két lapon, mellette a jegyekkel, kreditekkel, nem kell az egész index hóbelevanc), azóta esetleg már megtanulták, a határátkelők nagy tömegére való tekintettel? nekem az volt a szerencsém, hogy az eredeti magyar indexszel kellőképpen megfélemlítettem átmenetileg a hivatalt, akik nem mertek inkább semmit se kérdezni....
@Mirjam2: nekem rendszerese kipakolják a hosszabbítót a kézipoggyászból és néznek, mintha még nem láttak volna ilyet. mert ugye az átlag guesthouse szoba egyetlen rozzant konnektorjával biztos fel tudom tölteni a laptopom, telefonom, fényképezőbe az elemeket, zseblámpát meg kindle-t.

RecsölGrin · http://3x.no.londonorszag.dot.com 2014.12.04. 16:12:42

@Mirjam2:
A Naric fordit is, csak sajnos magyar nem szerepel koztuk.
A neve: Translation Waiver Scheme

2014.12.04. 16:14:17

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem arrol van szo hogy nem tetszik nekik, de pl. engem a magyar erettsegi eredmenyeim alapjan vettek fel egyetemre UK-ben, nyilvan meg akartak gyozodni rola eloszor hogy az o rendszeruk szerint minek felelnek meg az eredmenyek. Nem tudom hogyan lehetne 'automatikusan konvertibilis', hiszen masik nyelven van, egy mas rendszer szerint mint a brit. Ha nincsenek megfelelo szintu eredmenyeid a szukseges tantargyakbol, akkor ertelemszeruen nem fognak egyetemre felvenni, legfeljebb ha leteszel A-level vizsgat az adott tantargybol.

2014.12.04. 16:17:19

@RecsölGrin: Koszi az infot, ezt nem tudtam. Bar a nevebol itelve lehet hogy nem forditasrol van szo, hanem arrol hogy nincs szukseg forditasra, gondolom mert valamelyik elismert vilagnyelven irodott az eredeti dokumentum.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.04. 16:20:13

Most hogy lassan már 1 hónapja Svájcban vagyok munka miatt, volt szerencsém számtalan itt élővel beszélgetni. Őslakossal és bevándorlóval egyaránt (olyaoktól kezdve, akik pár hónapja érkeztek, egészen odáig, hogy most jelentkezik az állampolgárságra). Fiatallal és időssel egyaránt. Továbbá volt szerencsém sok szép helyre eljutni.

Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy Svájc egy fantasztikus hely! :) Gyönyörű táj, a városok mind olyanok, mint egy-egy kis ékszerdoboz. Nagyon-nagyon jó a helyi konyha, közel áll az én izlésvilágomhoz. A helyiek sokkal közvetlenebbek és nyitottabbak, mint amire én számítottam. És ami az egyik legmegdöbbentőbb volt számomra, hogy apró pici jelekből nekem az jött le, hogy Svájcban tényleg egyenlő partnerként kezeli az állam a polgárokat. Ami nagyon érdekes. Igaz, nem volt még túl sok helyen (most még csak a 3. országomat "taposom"), de eddig ilyet még sehol nem tapasztaltam. Mindenhol máshol az volt az érzésem, hogy a vezetés egy buta, szürke csordaként kezeli a népet, akit terelgetni kell és megmondani nekik, hogy mit csináljanak mert különben eltévednek/megölik magukat/nem tudják mihez kezdjenek. Svájcban nem ez volt az érzésem. Azt látom, hogy itt az állam értelmes, döntésképes, megbízható emberként kezeli a polgárokat. Ez nekem új volt. :)

Mindenesetre a mi jövőbeni elképzeléseinkhez nem igazodik Svájc, így jelenleg nem áll szándékomban hogy ide helyezzük át a "családi headquarter"-t. :) De aki gyökeret vert itt és megtalálta a számításait, azokat maximálisan meg tudom érteni, hogy sehová sem akarnak menni. :)
Persze ez csak az én saját, szubjektív benyomásom. Nyilván pont annyit ér mint a másik 7 milliárd. :)

Mindenesetre ha mostanáig csak úgy "sodródtam volna az árral" és nem lennének határozott elképzeléseim a jövőre nézve (aminek sajnos nincs Svájccal közös metszete), akkor teljesen biztos hogy most az itteni benyomások után, hazaérve máris venném elő a német nyelvtankönyveim és kezdenék is cégen belül Svájcba pályázni mert UK-t tuti, hogy hezitálás nélkül cserélném le semmi perc alatt Svájcra. :D Mondjuk én UK-t nagyon sok más helyre hezitálás nélkül cserélném le, de ez megint egy másik magánvélemény. :)

Ennyi lett volna az én magánvéleményem Svájcról és most megyek lila teheneket simogatni. :)

svajcineger 2014.12.04. 16:20:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ugyanezt már svajcisapka is belinkelte. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 16:21:17

@Mirjam2: jó, de ezt egyenként mindenkinek bizonygatni kell? nincs sehol egy lista, hogy a lengyel/magyar közép/emelt szintű biológia érettségi ugyanaz, mint az angol O-level/A-level, vagy ilyesmi? és miután megnézi a papírjaidat, azt mondja ok, de kéne mégegy kémia A-level meg egy fizika GCSE, vagy akármi.
de mondjuk miért vagyok meglepve, pár hónapja a jogosítványokkal kapcsolatban is felmerült ez.
szerintem ha az EU tényleg valami hasznosat akarna csinálni, akkor ezeket a dolgokat, a mindenféle papírokat, valahogy össze kéne hozni, hogy mindenki értse egymáséit, utána tudjon nézni egy adatbázisban a diplomáknak, érettségiknek, jogosítványoknak, hogy mi mivel egyenértékű.
azt hittem, valamennyire ezt már megcsinálták. remélem.

2014.12.04. 16:21:48

@montroyal ( CAN qc): Igen, az biztos hogy tokeletes alca, UK-ben is kovettek mar el benne buncselekmenyeket, pl. ekszerbolti rablas. Termeszetesen Szaudiban nem fordulhatott volna elo hogy az elkoveto beszall a kocsiba es elhajt :))). Viszont olvastam itt egy esetrol, letartoztattak egy 'not' koldulasert, es kiderult hogy egy ferfi volt aki noi ruhaban koldult.

Mr Long 2014.12.04. 16:21:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Most hogy lassan már 1 hónapja" Mar az elso mondatba belekothetnek XD
Hozol csokit nekem? :D

montroyal ( CAN qc) 2014.12.04. 16:23:41

@Mirjam2: egy ferfi volt aki noi ruhaban koldult.

na meg egy ok hogy legkozelebb nonek szulessek .... DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.04. 16:26:24

@Mr Long (UK): Persze, nyilván bármi bele lehet kötni. :) Ez csak egy rövid futókaland benyomása. Nem akarok társadalomtudományi értekezést írni Svájcról.
Ha van valami egyéni kérés csokiügyben, akkor írj. Ha nincs, akkor viszont nem vennék többet engedelmeddel, mert már vagy 200CHF-et fektettem eddig édességekbe. :) Szóval lesz választék ha jösztök (Igen, borsodi vagyok, tehát az nekem "jösztök" és nem peddig "jöttök"). Mondjuk én sietnék a helyetekben mert nem tudom meddig tart majd ki...

svajcineger 2014.12.04. 16:26:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Na akkor tényleg utoljára:
Régi EU tagállamok állampolgárai 5 év után, mi 10 év után kapjuk "automatikusan". Kérelmezni, mi is kérelmezhetjük 5 év után. Aztán, hogy megkapja-e a delikvens, az már a saját szerencséje, vagy szerencsétlensége. Egyébként tényleg lépjünk át a témán, mert túl sok jelentősége nincs, hogy "B", vagy "C". :)

Mr Long 2014.12.04. 16:30:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Megyunk januar elso hetvegejen akkor az engedelmetekkel :)

2014.12.04. 16:31:37

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez nem olyan egyszeru, mert pl. konkretan Mo.on folyton valtoztatjak az oktatasi rendszert, az en idomben nem volt meg emelt szintu erettsegi peldaul. Masreszt pedig nem eleg egy lista, kell egy hivatalos papir arrol hogy ami neked van az tenyleg hiteles. Peldaul egy angol egyetem hogyan ellenorizze hogy az en papirom az en orszagomban tenyleg erettsegi bizonyitvany es nem egy altalam osszeallitott papirfecni? A gimnaziumi erettsegi is masnak felel meg mint egy szakmunkaskepzobol szerzett erettsegi, egy hozza nem erto nem tudom honnan tudna megallapitani a kulonbseget. Ugy tudoma szakkozepiskolai erettsegi nem felel meg A-level szintnek UK-ben, csak a gimnazium. Most egy angol hogyan dontse el, akar egy lista alapjan is, hogy melyik micsoda, foleg mikor Angliaban nincs is kulon gimnazium es szakkozepiskola.

wuaaa 2014.12.04. 16:36:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ...már látom a fúrótornyot a Genfi-tó közepén... :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.04. 16:40:29

@wuaaa [nor]: Mostanában még akkora a köd, hogy talán pár hétig titokban lehetne tartani a "létesítményt" a tó közepén, de aztán ha felszállna a köd és meglátná a lakosság, olyan népszavazás lenne róla hogy a fal adná a másikat! :)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.04. 16:42:26

@wuaaa [nor]:

A nagy érdeklődés miatt hamarosan újraindul a honlapom (mely NEM blog, mert én nem írok blogot), immár teljesen irányítható formában. Meguntam az ingyenes szervereket, folyton baj van velük. Meg az ember használ valamilyen alkalmazást, aztán számtalan korlátozást eszelnek ki. Most ennek vége, kifizettem és minden az én irányításom alatt.

Csak egy példa: hiába ingyenes és gyors a wordpress.com, ha minden pluszért pénzt kérnek. Tavaly kifizettem 30 dollárt csak azért, hogy ne kelljen a beépített betűtípusokat használni. Ennyiért kifizethető egy korlátlan forgalmú szerver negyed évre. Maradok egyébként a WP alkalmazásnál (régebben Joomlát használtam, de meguntam a sok bajlódást vele), de átviszem fizetős szerverre. S ezentúl már követni lehet nem csak FB-on, hanem Twitteren és Tumblren is. (Hozzáteszem: sosem értettem mire jók ezek, de ha olyan sokan használják, akkor legyen.)

Szóval így újult erővel megy majd a munka.

Határátkelő 2014.12.04. 16:43:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem lenne kedvet ezt kicsit bővebben is megírni, érdekes poszt lenne belőle?!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 16:43:56

@Mirjam2: valamelyik Al-Kaida főmufti menekült el burkában, amikor majdnem elfogták, emlékeim szerint.... amik sajnos nagyon homályosak. gondolom, ez se ritka.
tényleg, reptéren hogy azonosítják őket? mert Dohában láttam, amikor a kapunál ellenőrzik az ember útlevelét meg arcát mégegyszer, na akkor ezek a fekete szellemek mind átmentek csakúgy arc nélkül. ki tudja, a passport control után hogyan cseréltek szerepet a vécében, ez jutott rögtön eszembe. ezek a dolgok nem tetszenek..... ujjlenyomat, íriszelismerő? haha. csak reménykedek. szóval remélem, egyszer legalább valahol valaki megnézi őket.....

wuaaa 2014.12.04. 16:47:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Pedig jót tenne a kontrasztnak, mint a Louvre-ban a piramis... :)

@maxval birca hozzászóló: Nagyszerű ! :)

Muscari 2014.12.04. 16:52:43

@TilosazA (UK): köszi, de egy sima hivatalos fordítás nem elég? Nem akarjuk akkreditáltatni. Ráadásul gyorsan kéne. A konzulátus oldalán van pár név, küldtem ki ajánlatkéréseket. Az eredmény : a legolcsobb £35, a legdrágább £140

Muscari 2014.12.04. 16:55:49

@Mirjam2: ezen mi is meglepődtünk, de csak a Brunel kéri, más egyetem nem. Ráadásul van GCSC - je is, meg AS, nem tudom miért kell az általános iskolai bizi.

svajcineger 2014.12.04. 16:56:03

@Herr Géza:
He-he. Milyen kis vidám ország ez!

2014.12.04. 16:57:12

@Dragonlady (now in Indonesia): UK-ben erre kialakult rendszer van: ha nem akarod eltavolitani az arckendot nyilvanosan, akkor bevisznek egy kulon szobaba ahol egy noi biztonsagi ember azonosit. Szaudiban is ugyanigy van, kulon szoba noi biztonsagiakkal, de kisebb repuloteren lattam mar hogy nem azonositottak noket, akarki lehetett volna, de beszelt veluk az ellenor, szoval gondolom hallotta volna ha ferfi lett volna a lepel mogott.

A multkor tortent velunk egy vicces eset: Bahrainbol jottunk Szaudiba egy brit kolleganommel aki muszlim es niqabot hord. Be kellett mennunk egy zart epuletbe azonositasra, itt csak ferfiak voltak, de megkerte a pasi hogy emelje fel a niqabot hogy azonositani tudja (gondolom ha szaudi lett volna, nem kerte volna meg, bar nem tudom biztosan). Nem beszelt tul jol angolul a biztonsagi, igy mikor azt akarta kozolni a kolleganommel hogy most mar visszateheti a kendot, azt mondta neki hogy 'now, hide!' :)

Muscari 2014.12.04. 16:58:10

@Mirjam2: ez tok jó ötlet, köszi!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.04. 16:58:13

@Dragonlady (now in Indonesia): Amerikában a beléptetésnél láttam olyat, hogy egy szaudi gép lefátyolozott utasait egy kis szobába kísérték, gondolom egy női tiszt ellenőrizte az arcukat, útlevelüket. Szép szervezetten ment a dolog, olyan amerikai módon... gyanúm szerint az utasok egy része nem először járt Amerikában, rutinosak voltak.

2014.12.04. 17:00:32

@Muscari: Gondolom ezzel akarjak bizonyitani hogy ok nagyon komoly egyetem :(

2014.12.04. 17:07:32

@Muscari: Nem tudom csinaljak-e meg, az en idomben nagyon csaladias volt a nagykovetseg, alig voltak meg magyarok Londonban. Kezzel irtam meg a forditast a helyszinen egy A4-es papiron :), aztan alairtak es pecseteltek. De ezert is fizetni kellett, a hitelesitesnek mindenkeppen van dija, hogy mennyi azt nem tudom. Arra emlekszem hogy oldalankent kellett fizetni, ezert kis betukkel mindent rairtam az egyetlen A4-es lapra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 17:11:48

most hogy rákerestem gyorsan, azért tényleg vannak ekvivalencialisták meg kétoldalú egyezmények országok között, meg vannak egyetemi honlapok, ahol párszáz országról egyesével leírják, milyen bizonyítányokat kérnek, szóval nem reménytelen a helyzet. :-/
persze, bocs, ez perpill itt a konkrét esetben nem segít, de kíváncsi lennék, másoknak milyen tapasztalataik vannak ezügyben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.04. 18:01:47

OFF most hallom egy volt kollégától, hogy van egy újabb magyar expat Yangonban, ő is tanít (csak egy másik iskolában). még a végén ez is kivándorlócélpont lesz? :-)

2014.12.04. 18:10:19

@svájci sapka (ch): Azt hittem, hogy Svájcban nem kell dolgozni, alanyi jogon mindenki gazdag. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.04. 18:13:40

@Dragonlady (now in Indonesia): ahh, orszagon belul sem egyforma a tanrend a felsooktatasban

montroyal ( CAN qc) 2014.12.04. 18:23:48

@Dragonlady (now in Indonesia): nalunk a valasztasokon hozniuk kellett valakit aki igazolta oket de nagy felhaborodassok utan most mar fe kell fedniuk azonositas erejeig magukat ..

Világpolgár2012 2014.12.04. 18:35:31

@Muscari:
Én is azt javasolnám, amit Mirjam írt. Fordítsd le otthon, le is gépelheted, beviszed a követségre és hítelesítik a fordítást, tavaly 26 font volt oldalanként. Na meg is találtam az infót:

http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/976660EF-E836-48CB-9317-85BA24744BAC/0/Hitelesítésekmod140102.pdf

http://www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/B8BE0A2B-2724-4BBE-AA98-581D023F30D7/0/Konzulidíjak20141001.pdf

Világpolgár2012 2014.12.04. 18:40:04

@Mirjam2:
Ja, én is emlékszem még a családias hangulatra, de az már rég volt :) Volt egy időszak, amikor kb. mindig 30-40 ember nyomorgott bent, tavaly szerencsére átalakították és van egy váróterem, meg egy külön szoba az ügyintézőkkel. És időpontra jön szinte mindenki, nincs nyomorgás, májusban voltam ott utoljára, minden rendben ment.

Világpolgár2012 2014.12.04. 18:43:25

@Dragonlady (now in Indonesia):
Nekem elfogadták a magyar érettségi bizonyítványt (szakközépiskolából) fordítás nélkül. Volt egy könyvük, amiben gyorsan kikeresték, hogy mi minek felel meg. A könyvben, gondolom majdnem minden országra lebontva meg volt, hogy mit lehet elfogadniuk.

TilosazA (UK) 2014.12.04. 18:53:06

@Muscari: tudok még egy olyat, hogy Pearl Linguistics : www.pearllinguistics.com/
Ők tudom hogy fordítanak, mert mindig keresnek magyar nyelvű fordítókat.

Herr Géza 2014.12.04. 19:00:37

Úúú, ez tényleg breaking news....

www.life.hu/news/20141204-halalra-keseltek-egy-magyar-szuletesu-edesanyat-abu-dhabiban.html

Remélem nem közülünk valaki...., esetleg csendes olvasóként...

M. Péter 2014.12.04. 19:40:43

@Philosoraptor: Volt nem túl régen egy népszavazás arról, hogy mindenki kapjon havi 2000 frankot, és a hülye svájciak elutasították.

tanato 2014.12.04. 19:43:32

@Herr Géza: Hát,lehet hogy néha olvasta a blogot,onnan sokan olvassák,régebben irkáltak is ide.Igaz román polgárként született,de magyar anyanyelvű.

tanato 2014.12.04. 19:51:17

@Herr Géza: rtl.hu/rtlklub/fokusz/moszab-hasszan-juszef-hos-vagy-arulo

Arab terrorizmus témához kapcsolódó riport most láttam az RTL-n
AHamasz egyik alapítójának fiával készült riport Pesten,éppen itt járt nálunk az illető fiatal srác.Megundorodván a sok brutalitástól,erőszaktól átállt a zsidók oldalára és 10 éven keresztül jelentett titok ban nekik,így megmentvén több száz embert,mert jelentette a tervezett robbantásokat gyilkosságokat.Ő maga meg keresztény lett,jelenleg USA-ban él.Érdekes riport.

M. Péter 2014.12.04. 19:59:20

@Muscari: Írj az egyetemnek, minimum a tanszékvezetőnek, de akár a dékánnak vagy a rektornak is lehet, kérdezd meg, hogyha az angol jelentkezőktől nem kérik az általános iskolai jegyeiket, akkor a te gyerekedtől miért, és miért akarnak emiatt költségbe verni. Említsd meg, hogy ez illegális diszkrimináció egy EU-állampolgár ellen.

DieNanny CH 2014.12.04. 20:01:26

@svajcineger:

Nekem annyi jelentősége van, hogy C-vel biztosabbnak érzem az itt-levésemet. 2017 őszén kell újra kérvényeznem, és nem tudom: benne lehet a pakliban, hogy B után minimum B-t adjanak (C is lehet, oké...,)? Tehát egy B után a delikvens biztosan nem kap L-et? (Persze, ha van munkaszerződés, meg minden, amit elvárnak.)

enrobag 2014.12.04. 20:04:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha már egyperces, akkor inkább Örkény:-)))

2014.12.04. 20:08:30

@M. Péter: Az nem sok pénz az ottani árakhoz képest.

DieNanny CH 2014.12.04. 20:09:30

@enrobag:

Tudom, de K. írt poénosan. :-)

33621 2014.12.04. 20:27:38

@Herr Géza: Látom már megelőztél!:-)

svajcineger 2014.12.04. 20:37:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ha "B"-d van, akkor a kovetkezo is minimum "B" lesz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.04. 20:59:52

Játék! Háhá-Háhá!

nathanfriend.io/inspirograph/

Egy kis szakrajz mindenkire ráfér szerintem...Milyen pályát ír le egy fogaskerék bármilyen kiválasztott pontja egy rá illeszkedő másik fogaskeréken, fogaslécen körbeforgatva?

:D

De nevezhetjük pszihedelikus mandalarajzoló programnak is.

Kettest az kap aki annyit tud mint a könyv.
Hármast az kap, aki annyit tud mint én.
Négyest az kap, aki annyit tud mint Einstein.
Ötöst az kap, aki csontot hoz a kiskutyámnak...

Aki nagyon unja magát, vágjon bele!

2014.12.04. 21:14:15

@geegee: Ránéztem a képre, és instant fejfájásom lett. :(

DieNanny CH 2014.12.04. 21:14:34

@svajcineger:

Elutasítás nem lehetséges?

pasztasuta 2014.12.04. 21:17:32

Jut eszembe, ha már Svájc. Kedvenc olasz politikusom, aki ha nyilatkozik sírva esek be a röhögéstől az asztal alá, onorevole Razzi, 40 évet élt kint Svájcban. Vesszőparipája, hogy Észak-Korea és Svájc nagyon hasonlítanak egymásra; az emberek pontosak, és az utcák is tiszták. Valaki meg tudja erősíteni a szavait? :D
www.youtube.com/watch?v=Vin1ROu1IIU

wuaaa 2014.12.04. 21:17:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tekergeted az egérrel. Ha abba belefáradsz, akkor elég, ha tartod a jobbra vagy balra nyilat.

Keleti Szél 2014.12.04. 21:18:52

A magyar jövő

Jövőre minden román harmadikos gyerek kap egy táblagépet, iskolai használatra. Ezeket digitális tananyagokhoz fogják használni, ezen belül informatikai képzéshez is. (...)

A harmadikos magyar gyerek, amennyiben nem részeltetett abban a szerencsében, hogy a magyar állam fennhatóságán kívül élhet, ezzel szemben heti öt tornaórát, egy erkölcstanórát és kötelezően előírt, ám röhejes hülyeségeket tartalmazó tankönyveket kap a hazájától. Esetleg kivezénylik polgármestert tapsolni, ha jó napja van. Informatikát nulla órában tanítanak neki. (...)

Ja, hát Románia gazdag ország. Megengedheti magának. Ha mi követni akarnánk őket ezen az úton, az csaknem kétmilliárd forintba kerülne. (Százezer gép, kb. 15 000 forint bekerülési árral, meg még félmilliárd, amit ellophat a Mészáros & Gazdája Nemzeti Tabletforgalmazó Vállalat.)

Elképesztően nagy pénz az. Ha még hat évig megspóroljuk ezt a felesleges kiadást, akkor abból kijön a szombathelyi stadion ára. A közmédiára alig negyvenszeresét költjük. Aztán fennáll a veszélye annak is, hogy kevesebb jutna a Nemzeti Lovas Programra emiatt, holott kétmilliárd forint közpénzhez már csak egy kicsit kellett tenni ahhoz, hogy megújuljon VÉGRE a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok! (...)

Végül is ez nyitott kérdés, ugye, lehet ezen hümmögni, hogy több forgatókönyv is létezik. Előfordulhat, hogy tíz évvel később a román fiatalok ott állnak bekockulva a hülye számítógépeikkel meg angoltudásukkal, minden perspektíva nélkül, a szilaj magyar legények meg röhögve válogatnak a világ legjobb lovascirkuszainak felkérései közül. Magyarul, mert addigra az egész világ megtanulja a kedvünkért. (...)
hvg.hu/w/20141118_Egy_lovas_miatt

DieNanny CH 2014.12.04. 21:20:46

@geegee:

Rájöttem! :-D Tök jó!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.04. 21:26:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem. Vissza nem sorolnak. Ha B van, akkor nem kaphatsz L-t.
:)
Nyugi.

pappito · http://pappito.com 2014.12.04. 21:30:54

@geegee: "na ezeken a sznob "kajákon" én is csak röhögni tudok, hihetetlen, hogy ezt hívják egy fogásnak."

talán már más elmondta, de ha nem, akkor én: ezeket a dolgokat nem azért eszed, hogy jóllakj, hanem, hogy találkozz olyan ízekkel amikkel eddig nem/otthon nem/más étteremben nem

tudom, hogy az az általános nézet, hogy csak az a rendes ebéd, ahol háromszor szed az ember a csülkös bablevesből és így épp marad hely fél négyzetméter stiriai metéltnek, de a fenti nem erről szól.

mehetsz negyven kört a versenypályán egy dízel toyota yarissal vagy egyet egy SLS mercivel. annak ellenére, hogy mind a kettő pályán vezetés, nagyon nem ugyanaz a kettő :)

2014.12.04. 21:31:51

@geegee: Ez a rajzoló nagyon menő, holnap a gyerekem meg fog őrülni ha megmutatom!

pappito · http://pappito.com 2014.12.04. 21:40:38

@geegee: ez nem volt fair, sokat romboltál az újzléandi gdp termelésen ezzel a pörgettyűs bigyóval :)))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 21:48:06

Tudna segíteni valaki?
Ipad minin hogyan lehet megnézni pendrive-on lévő képeket?
Adapterem van, csatlakoztattam is de ennyi.
Semmit nem csinál.
Le kell tölteni hozzá valamit?

kardio1 2014.12.04. 22:06:59

@geegee: Azért ezzel vigyázz! Ha végigeszel egy menüt, akkor azokban is jóllaksz. Persze drága. Egy menüsor normálisan egy aperitifből (kis rágcsálnivalóval), amuse-bouche-ból (étvágygerjesztő falatok), előételből, jobb helyeken két főételből (hal, majd hús), sajtból, desszertből és kávéból áll, ez utóbbi is kiegészitő édességgel együtt...

Taxomükke (UK) 2014.12.04. 22:26:29

@Muscari: Írj egy mélt, ha még aktuális.

Taxomükke (UK) 2014.12.04. 22:41:14

@TilosazA (UK): A Pearl is olyan mint sok hasonló fordítóiroda: jó drágák, de a fordítók/tolmácsok szemét kiszúrják pár fabatkával. Azért keresnek állandóan embereket, mert a legtöbben pár meló után nem hajlandók többet vállalni., mert nem éri meg. Én is elvállaltam nekik is pár munkát, de útiköltséget nem adnak, vagy csak minimálisat, és másfél-két hónap után fizetnek. Rablóbanda.

puhacica 2014.12.04. 23:00:02

@Mirjam2: ezt meg multkor, a posztod alatt akartam kerdezni, csak elfelejtettem. szoval ha en kitalalom, hogy elrepulok hozzatok mondjuk egy par napos uzleti utra, akkor a gyakorlatban ezt hogy kell kiviteleznem? nekem kell meg itthon gondoskodnom az ottani viseletrol? vagy ott a repteren kell beszereznem? mert farmerban es poloban biztos nem kovalyoghatok az utcan. sot, most jut eszembe, hogy mi van, ha egyedulallo nokent utazom oda? kapok egy kiserot? koszi a valaszt!

2014.12.04. 23:11:57

@puhacica: Ez ugy mukodik, hogy csak akkor kapsz uzleti vizumot ha egy itteni ceg meghiv, es az o kepviselojuknek kell varniuk a repteren ha no vagy. Ezt a gyakorlatban szerintem mar nem ellenorzik, de allitolag regen addig nem engedtek el a not a repuloterrol egyedul amig egy pasi meg nem jelent erte (adott esetben a cegtol). Ha mar egyszer bent vagy az orszagban, akkor nincs szukseged kiserore, oda mesz ahova akarsz, vagyis inkabb ahova taxit tudsz szerezni... Abayat hoznod kell magaddal es legkesobb leszallaskor felvenni a repteren.

rezsöatya 2014.12.04. 23:13:31

@diggerdriver: Tedd le az asztalra az iPad-ot. Megvan?
Na most tedd ra a pendrive-ot!
Tolts le (ki) egy pohar bort!

Nezzed!

:D

2014.12.04. 23:16:20

@33621: Ki mondta hogy 'tokeletes' ott a kozbiztonsag? Egyebkent van olyan orszag a vilagon ahol tokeletes a kozbiztonsag es soha nem olnek meg senkit?

2014.12.04. 23:18:55

@tanato: Hogy milyen elettortenetek vannak...

Herr Géza 2014.12.04. 23:21:28

@diggerdriver: Az adaptered a "Camera Connection Kit" nevű kütyü? Csak ezzel műxik. A pendrive-on létre kell hozni egy DCIM nevű mappát és az átmásolandó képeket abba bepakolni. A fájlokat át kell nevezni úgy, hogy az új név pontosan 8 betűből és/vagy számból álljon, a végződés pedig .jpg legyen. Ezután a sticket csatlakoztatva automatikusan megnyitja a képeket és utána oda másolod, ahova akarod. Tök egyszerű, nem ???? :)))))))

puhacica 2014.12.04. 23:27:14

@Mirjam2: hm, erdekes, de logikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 23:29:35

@Herr Géza: Mondtam már hogy én is kezdem megutálni az ipadot?
Igen olyan kütyüm van.
Na várjál csinálom...

2014.12.04. 23:32:35

@pappito: "tudom, hogy az az általános nézet, hogy csak az a rendes ebéd, ahol háromszor szed az ember a csülkös bablevesből és így épp marad hely fél négyzetméter stiriai metéltnek, de a fenti nem erről szól."

:D Hat ez jo, pedig nem akartam a maihoz hozzaszolni, de ez nagyon tetszik es a mercis hasonlat is kivalo :) Aztan vegigmentem a threaden, marmint, hogy honnan szarmazik ez a komment, es egyetertek. Az etel ajandek, allatok, novenyek aldoztak erte az eletuket, es akkor a legjobb, ha igazi mualkotas, haromdimenzios, eheto installacio, ami a leleknek is valo es meditalni kell rajta es minden erzekszervet stimulalja, oh, az ugy nagyon jo... (Igen amugy, en pontosan egy ilyen irritalo sznob p*csa vagyok a valosagban is, bocsanatot kerek, csak ugy elkepzeltem ezeket a svajci sajt csodakat meg csokikat ilyen posh talalasban, de mar megyek is...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 23:34:05

@Herr Géza:
Megcsináltam
Azt írja ez az ipad nem támogatja ezt a kiegészítőt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.04. 23:35:17

Ipad mini alig használt szart elcserélném LG G PAD 8,3-ra

Muscari 2014.12.04. 23:47:05

@Világpolgár2012: koszi szepen. Hat nem olcso, es az a rohej, hogy ha tobb, mint egy oldal, akkor megeri azzal megcsinaltatni aki a 35 fontos arajanlatot adta. Meg elgondolkodunk rajta, meg egyszer koszi

@Mirjam2: neked is koszi :-)

Herr Géza 2014.12.04. 23:49:58

@diggerdriver: Vazze... Magyar classic gyorsjavítás? Kétszer odavág, egyszer belerúg, újra próbálkozik ?? :))))

wuaaa 2014.12.04. 23:56:49

@rezsöatya: ..ez de durva volt... :DD

Határátkelő 2014.12.04. 23:58:48

@diggerdriver: írtam neked, légyszi nézd meg az emailed! fontos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.04. 23:59:04

Emberek, total kiakadtam, hogy hinta hogy sertegeti a blogjaban az itt levoket. Csoda , hogy ram meg nem szallt. ( pedig itt lennek neki jo peldanak, igazi munkascsaladbol jutottam el fosulira, meg ide is, es leginkabb onerobol)

Herr Géza 2014.12.05. 00:01:56

@diggerdriver: Sorry, lehet nem említettem azt az apróságot, hogy a pendrive-ot formattálni kell és csak a DCIM mappát lehet rajta.
BTW, miért is nem az iTunes-on keresztül csinálod??

Herr Géza 2014.12.05. 00:04:54

@diggerdriver: Vagy átmásolod SD-kártyára , azt jobban komálja a Camera Kit....

wuaaa 2014.12.05. 00:06:36

@tildy[UK]: Én nem is néztem meg a blogját, elég volt a múltkori idézet amit valaki belinkelt, meg Charlie tegnapi, nagyon pontosan megfogalmazott kommentje. Abban minden benne van.

Muscari 2014.12.05. 00:07:32

@tildy[UK]: szerintem ot a gyerehaza.org penzeli, ugy latom a blogja a HA ellenesek gyulekezoje. Szerintuk mi itt mind hazudunk, mert minden szar. Latom nagy spanok lettek valakivel, akinek nem mondjuk ki a nevet :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 00:11:01

@tildy[UK]:
Charli hogy kiakadt. Ha ő patkánynak nevez valakit az már a világvége.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 00:12:55

@Herr Géza:
A lánctalp alatt fogja befejezni a pályafutását már látom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 00:15:12

@Herr Géza:
Formattálni???
Formahedidbe fogom rakni a kütyüt.
Az az itunes a felhő?
Azt ne is emlegesd.

Határátkelő 2014.12.05. 00:23:56

@tildy[UK]: @wuaaa [nor]: @Muscari: Én is megnéztem. Miután annál gusztustalanabb dolgot, mint mást a háta mögött kibeszélni, nem tudok elképzelni, úgy döntöttem, mostantól Hinta nem kommentelhet a Határátkelőn.

pappito · http://pappito.com 2014.12.05. 00:26:25

@tildy[UK]: nem tökmindegy mit művel ott? de komolyan

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.05. 00:30:36

@pappito: a blogtulajjal ertek egyet ezugyben. Mert oke, az sem szep , amit itt muvelt , folyamatosan, de meg egy ilyen alattomos, masok ala tarto, rosszandeku embert nem nagyon lattam mostanaban. Innentol be is fejezem, de elegge felment bennem a pumpa mirjam es a tobbiek sertegetesen.

pappito · http://pappito.com 2014.12.05. 00:32:22

@tildy[UK]: szerintem nincs viccesebb a toporzékoló trollnál :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 00:34:17

@tildy[UK]:
Nézd, minden jelzővel egyetértek amit írsz de nem ilyen egyszerű ez.

wuaaa 2014.12.05. 00:35:07

@Határátkelő: Na kérem, most öntött csak el a büszkeség, hogy egy jó projektet támogathattam ! Koccintanák is, ha lenne kivel és nem lennék stand by-on !
:))

Az igazi elismerés azonban neked azért jár, amit eddig elviseltél és keretek közt tartottál kitűnő diplomáciai érzékeddel.

wuaaa 2014.12.05. 00:37:14

@diggerdriver: Talán ha láttad volna mindazt, amit HA nem engedett be, nem így gondolnád.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 00:46:42

@wuaaa [nor]:
Nem azon múlik.
Azt azért tudod hogy nekem sem a szívem csücske.
Tudod nehéz ezt eldönteni.
Mondhatnánk hogy az a saját homokozója.
Csakhogy innen vitte az anyagot oda.
Mégis azt mondom hogy sajnálom.
Nem azt mondom hogy rosszul döntött HA.
Meggyőződésem hogy itt kellett volna kivégezni.
Egyszer csak egyszer történt volna meg hogy senki nem válaszol neki mondjuk két hétig.
Na akkor lett volna toporzékoló troll.

Herr Géza 2014.12.05. 00:51:06

Na azért meg ne sajnáljuk már.... Engem személy szerint halálosan idegesitett mindennapos ámokfutása itt. A végtelenségig ismételt mantrái, a permanens észosztás a világ majd minden sarkát illetően, pedig szerencsétlenje csak a grazi mekikonyháig jutott. Mások durva sértegetése, fikázása a saját blogján, miközben itt megpróbálta eljátszani az ártatlan, szerencsétlen kisfiút. Ha az itteni ténykedését vetted csak figyelembe, még akár esélye is lehetett volna a zseniális troll szerepére, de a blogján egyértelműen megmutatta önmagát.

FutureFry 2014.12.05. 00:59:00

@Din Serpahis: "Az IT-t pl azt hiszem itt fizetik meg a vilagon a legjobban."

És úgy tűnik, tényleg! Bár nem IT, hanem SW Eng.:
www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst//highest-paid-software-engineers-countries
E szerint a svájci középérték $104K/év. Második Norvégia ($81K/év, harmadik az USA ($76K/év), szóval Svájc elég magasan vezet. De, ha az átlagfizeéshez mért arányt nézzük akkor a "legjobb" Pakisztán ($7.2K/év)!

wuaaa 2014.12.05. 01:00:49

@diggerdriver: Igen. Ideális esetben akár lehetett volna így is, ha öt ember járna ide. HA megadta az esélyt a kommentelőknek ahhoz, hogy pl. úgy legyen, ahogy írtad. De nem lett úgy, HA-nak viszont konzekvensnek kellett lennie.

morsels (törölt) 2014.12.05. 01:04:03

Azt hiszem en kezdtem ezt tegnap... mivel nem akartam itt, a HA-n valaszolni hintanak, igy csak irtam neki, hogy ott tettem egy megjegyzest.

Az igazsag az, hogy pont az bosszantott engem is, hogy itt kiadja magat valamifele sajnalnivalonak, kozben meg mindenkit utal. Mindenkit.
Az itteni 'jomodor' csak alca, ott es a masik blogon jon ki igazabol az, hogy tele van mereggel, irigyseggel, bantalommal es valamifele bosszuvaggyal.

Elnezst kerek mindenkitol, aki esetleg ugy vette (foleg charlietol) hogy hasznaltam. Nem ez volt a szandekom, nem akartam en senkit sem kozeppontba allitani... egyszeruen a kepmutatas merteke olyan, ami szamomra erthetetlen.

Charlie, megegyszer elnezest kerek toled, nem igy kellett volna megirni a hozzaszolasomat, igazad van.

M. Péter 2014.12.05. 01:16:57

@svájci sapka (ch): Mert nem tudják, hogy elég megszavazni, és máris dől a pénz. ;)

M. Péter 2014.12.05. 01:21:30

@Réka ‎: Az USA-ban úgyis ujjlenyomatot vesznek, úgyhogy nyugodtan takarhatja az arcát, anélkül is tudják azonosítani.

M. Péter 2014.12.05. 01:42:32

@FutureFry: Az árszínvonalat is figyelembe véve 76000 dollár az USA-ban alighanem többet ér, mint Norvégiában 81000.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 01:44:06

@M. Péter: le is fotóznak mindenkit. A tiszt nyilván megnéz magának ezen kívül.

FutureFry 2014.12.05. 02:07:39

@M. Péter: Jogos. Azaz az USA-t fel kéne osztani államokra, hogy pontosabb képet kapjunk (bár még Kalifornián belül is nagyok az eltérések).
Igaz azt sem tudom mennyire pontosak ezek az adatok általában: Ukrajnában tényleg majd 2x annyi lenne a SW Eng. fizetés-középérték mint Romániában ($11.6K/év vs. $6.5K/év)? Magyarországra pedig egész szép összeget ír ($19.3K/év).

pappito · http://pappito.com 2014.12.05. 02:23:14

@diggerdriver: tudom, sőt részben igazat is adok neked

de ha valaki rendszeresen a szoba közepére szarik miközben a többi vendég megpróbálja jól érezni magát, egy idő után elszakad a cérna

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.05. 02:47:42

Sajnálom hogy így alakult. Nem akartam senkit megsérteni. Azért az persze enyhén szólva is furcsa hogy engem itt mindenki naponta leidiótázhat (ugye már akasztást is javasoltak nem egyszer, az talán merő jóindulat?), elküldhet a fenébe, aztán ha kiderül hogy egy totál másik felületen én is megengedek magamnak egy kicsit véresszájúbb fogalmazásmódot, akkor kivágnak innen mint a macskát. Pedig tényekből építkeztem! Tilmir saját maga írta hogy háztartásbeli, még régebben! Miért sértés ha ezt leírom? Nekem nem tetszett ahogy fújt arra a szobára, ennyi az egész.Ne fújjon a szegényekre, mert ő is pont olyan lenne a férje támasza nélkül.

Mást én talán meg se emíltettem a blogomon, Rékát még esetleg. Őt se sértegettem csak kiakadtam azon amit írt, ennyi az egész. Nem értem, ha valaki nem bólogat nyájasan és ért egyet, akkor máris ő lesz a közellenség?

Engem itt naponta sértegethetett a törzsközönség, az érdekes módon senkit nem zavart!

Amúgy szép kis legyek ura kerekedett ebből megint.

Örüljetek neki hogy sikerült kidobatni innen mindenféle homályos indokkal. Sikerült egy 23 éves kölyköt kivágatni, szép munka volt fiúk! Aki tiszta lelkű és jó érzésű az pontosan tudja hogy nem én vagyok az ellenség.

Most pedig porba hullok megtört szárnyú főnixmadárként és nem kelek fel többé. További jó időtöltést mindenkinek, szeretek mindenkit, ne utáljatok. Kedvenc kabalátok : hinta.

Világpolgár2012 2014.12.05. 04:47:04

@diggerdriver:
A legegyszerűbb, ha lesz egy dropbox-od. Letöltöd minden gépedre, majd arra felteszel mindent, amit több helyen is ki akarsz nyitni. Azt lehet az iPad-en is használni. Jobb ötlet tényleg nincs :( Itt az infó róla, ha érdekel:
www.dropbox.com/

pappito · http://pappito.com 2014.12.05. 05:16:29

@Világpolgár2012: ennyi erővel az iCloudot is használhatná, nem? vagy csak az tablet almás?

adg 2014.12.05. 05:58:27

@Határátkelő: Es azert a vasarnapi blogajanloba beteszed majd neha-neha? :D

2014.12.05. 06:26:42

@Határátkelő: Megkapod majd pár embertől, hogy ez cenzúra, terror...

Határátkelő 2014.12.05. 06:34:48

@Philosoraptor: Az lehet. Én ameddig lehetett (talán kicsit tovább is) toleráltam. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy másik felületen mocskolni olyanokat, akik nincsenek ott és nem tudják megvédeni magukat (ha akarják), indokolhatatlan és védhetetlen.

wuaaa 2014.12.05. 06:48:30

@adg [Au, Darwin]: ..már szinte látom ahogy HA felkonferálja : ..és végül következzen egy blogger, aki saját akarata ellenére, Natascha Kampuschhoz hasonló kitartással tűri a szoba-konyhás élet nehézségeit, aki körül mindig forró a levegő és az étolaj, a gy_r_haza ausztriai mártírja, (dobpergés!) .... tádáááám : H.nta !

FutureFry 2014.12.05. 06:50:46

@Muscari: @TilosazA (UK): @Mirjam2:

Igaz, ez amerikai vonatkozású, úgyhogy inkább csak érdekességképpen írom: Ott szinte sohasem kell olyan "hivatalos" fordítás amiért fizetni kéne. Pl. egyetemi jelentkezéshez a magyar sulipapírokat (index, stb.) csak lefordítja a delikvens maga, aztán esetleg lepecsételteti a megfelelő irodával (pl. dékáni hivatal, ha nem problémáznak rajta). Persze ez lehet egyetemenként változó.
Ha pedig bevándorlási (pl. zöldkártya) kérelemhez kell valamilyen fordítás azt bárki lefordíthatja aki kijelenti, hogy tud mindkét nyelven (bár nem ajánlott, hogy közeli rokon legyen az illető). A gyakorlatban ez persze megintcsak történhet úgy, hogy a delikvens lefordítja maga, a "fordító" pedig csak ellenőrzi/aláírja:

www.uscis.gov/forms/forms-and-fees/general-tips-assembling-applications-mailing

"Please submit certified translations for all foreign language documents. The translator must certify that s/he is competent to translate and that the translation is accurate.

The certification format should include the certifier's name, signature, address, and date of certification. A suggested format is:

Certification by Translator

I [typed name], certify that I am fluent (conversant) in the English and ________ languages, and that the above/attached document is an accurate translation of the document attached entitled ______________________________.

Signature_________________________________
Date Typed Name
Address"

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 07:16:21

Óóó ugy tunik gyonyoru napra virradtunk..... :-)
ha mar ujjlenyomat, volt tegnap egy csortem a visa agenttel,aki meghosszabbittatta a vizumom. Aszongya muszaj bemenni immigration officeba ujjlenyomatozni meg fenykepet csinalni. Mondom nagyszeru mult honapban nem kellett,es miert nem jo nekik az ujjlenyomat az utlevelbol??? Blahblahblah. Mondom ok, szerezzen nekem jo sorszamot vagy soron kivul,mert mivel jelenleg is infuzion logok,maskulonben 20perc max es el fogok ajulni. Puffogott egy sort. Aztan este 11kor hiv, hogy oke nem kell bemenni megse,elintezte (es nem akart ezett extra penzt). szerintem ennyire nagyon felnek barmifele jelenettol... hogy vagy az immigration big boss vagott le nehany kanyart, vagy az ugynok fizetett pluszt azt nem tudom, de orulok

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 07:20:07

@Határátkelő: Ha tehát az illető itt nyom egy mocskolódó, személyeskedő és gyűlölködő kommentet, majd a törlése után külön felhívja rá a figyelmet, hogy ez a saját blogján elolvasható, az rendben van. Vagy ez csak amolyan Jupiter/kisökör effektus?

@Herr Géza: a többieknek is. Hirtelen úgy tesz mindenki, mintha csak most tűnt volna fel, hogy milyen Hinta, hogy viszonyul a HÁ-höz. Hónapok óta meg a hintáztatás, amiben mindenki, aki folyton reagál a hülyeségekre, partner. Szóval vastagon kettőn áll a vásár, nem kell úgy tenni, mintha a saját blogján megjelent posztja hirtelen felnyitotta volna a szemeteket. Ráadásul annál a bizonyos posztnál ha valaki nem megy rá a Határátkelőre, fogalma sem lehet, hogy éppen kit tűzött Hinta a tolla hegyére. Ha meg rámegy, akkor 5 perc alatt láthatja, hogy Hinta hazudik, vagy annyira elborult már, hogy mást olvas, mint amit lát.

Határátkelő 2014.12.05. 07:32:24

@zöldeketbeszélek: Azt a kommentet kimoderáltam és a szerző is levette a saját blogjáról, ha jól tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 07:38:50

@Világpolgár2012: @pappito:
150 giga tartalmat akarok megnézni a tableten.
Túl nagy igény egy ilyen géptöl hogy egyszerűen rádugok egy pendrájvot vagy external hddt és lássam a képernyön?
Nem az bosszant hogy nem tudja hanem hogy ezt egy 50fontos szar is tudjacez meg több mint 300ért nem tudja.
Ennyi pénzért ne próbáljanak engem terelni mindenféle szar icloud meg dcim meg tököm tudja milyen irányba mert nem vagyok birka.
csatlakoztatni akarok egy gépre egy adathordozót és fél percen belül látni akarom a tartalmát.
Ennyi pénzért talán ez a minimum.
Szerintem.

2014.12.05. 07:55:07

@diggerdriver:
"Túl nagy igény egy ilyen géptöl hogy egyszerűen rádugok egy pendrájvot vagy external hddt és lássam a képernyön?"
Igen, ez tul nagy igeny:) Windowsnal nem;) Ezert is szabadultam meg minden almas gadgetemtol:)
Egy relative olcso megoldas: vezetek nelkuli kartya olvaso:
www.mymemory.co.uk/Memory-Card-Readers/Kingston/Kingston-MobileLite-Wireless-Memory-Card-Reader
(nekem van egy ilyen, csak jot tudok rola irni - van egy AirStash-em is, meg Ipad-os koromban vettem parat beloluk)
Dragabbak, de sok minden rafer a wireless hard drive-okra.

tanato 2014.12.05. 07:59:02

@Mirjam2: Igen nagyon érdekes volt a riport,csak azt nem tudom hogyan képes életben maradni a Hamasz bosszúja elől.

Herr Géza 2014.12.05. 08:05:43

@Világpolgár2012: Például, de jó a Goggle Drive is... Meg még sok hasonló Cloud tár....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 08:10:28

@Határátkelő: orakon keresztul fenn volt. Mondjuk legalabb tudtam ra reagalni.@Réka ‎: teljesen mindegy, nem ez a lenyeg.

Herr Géza 2014.12.05. 08:17:42

@diggerdriver: Mert öregszel (te is) és mindent csak a plug&play oldalról bírsz elképzelni. :D Egyébként a Dropbox-hoz most jelent meg kimondottan képek&videók kezelésére egy saját app, a Carousel. Egy hete töltöttem le, szerintem király. Automatikusan összeszedi a gépeden és a Dropboxban lévő összes képet és videót és timeline-on prezentálja. Érdemes kipróbálni.

tanato 2014.12.05. 08:23:32

@svájci sapka (ch): Te is,valamiért nagyon haragudnak rád ott azon a blogon.

tanato 2014.12.05. 08:24:57

@Muscari: Ebben lehet hogy van valami,nem csak a Mekis pénzből él.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 08:27:17

@svájci sapka (ch): ha hinta blogjara gondolsz, akkor igen, egyebkent nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 08:27:29

@Cascabel:
Drága barátom már múltkor is hallgattam rád és vettem egy olyan kingston kütyüt.
Teljesen meg vagyok vele elégedve tökéletesen működik.
Mindössze egy másik úttal akartam bebiztosítani magam.
Egyszerüen nem tudom megérteni hogy a világ legegyszerübb legalapvetöbb módját adatátvitelre nem tudja egy ilyen gép.

2014.12.05. 08:27:53

@Réka ‎: @M. Péter:
Kanadaiakat es mexikoiakat nem fenykepeznek le az USA-ba valo belepeskor, sot ujjlenyomatot sem vesznek toluk
@Herr Géza:
A Dropbox-xal es a kulonbozo Cloudok-kal csak egy a baj: kell hozzajuk internet connection. A vezeteknelkuli tarolokhoz nem kell.
www.ebay.com/sch/buy%20a%20wireless%20hard%20drive

M. Péter 2014.12.05. 08:29:44

@diggerdriver: Milyen jó, hogy az almás termékeket egyszerű kezelni. :)

tanato 2014.12.05. 08:30:09

@diggerdriver: Valószínűleg,mert különben nem élne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 08:30:43

@Réka ‎:
Az én kommentemet emlegeti amiben kikeltem a Hintai magasságokat ostromló rosszindulat ellen.

2014.12.05. 08:34:18

@diggerdriver:
Na vegre, eccer eletemben adtam elfogadhato tanacsot:)
En az Ipadomat egy Windows 8.1 tabletre csereltem le:
www.asus.com/ca-en/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T100TA/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 08:38:53

@Cascabel:
Hátezaz.
Hazamegyek elmegyek sok helyre meg akarom mutatni a fényképeket a tableten.
Megbízhatóan legalább 2 út lehetöségével.
Egy már van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 08:42:09

@M. Péter:
Egyszerü?
Az Android ha a két kezét a seggébe dugja akkor is különbet csinál.
Egyébkén van egy másik ipad is a fiamnak az brutál jól bírja és a fiam rajong érte.

Din Serpahis 2014.12.05. 08:44:30

@FutureFry: Nagyjabol tudom mennyit keresnek a kollegak az ukrajnai irodankban, hat ha megmondanam, sokaknak elkerekedne a szeme...Durva.

Herr Géza 2014.12.05. 09:00:00

@Cascabel: Yes, így igaz. Csak a WLAN harddrive-ok kicsit drágábbak, mint a mezei verzió, és föleg drágábbak, mint a Cloud-os megoldások, tudtommal 150 €-ról indulnak (pl. Seagate Wireless Plus -1 TB). No meg Diggi is csak most jött elö a farbával, hogy mire is kell konkrétan...
Ilyen alapon vesz hozzá egy TimeCapsule-t és akkor még almás rendszeren belül is marad, tehát null problemo.

tanato 2014.12.05. 09:03:08

@diggerdriver: Egyébként meg jobb ha nincs itt,csak azért jött hogy mérgezze a levegőt.Még ha időnként voltak is érdekes hozzászólásai.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 09:03:12

@Cascabel: ok és itt most róluk volt szó? Vagy szaudi fátyolos nőkről.

M. Péter 2014.12.05. 09:17:09

@Keleti Szél: Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből. Próbát végeztek már egy kisebb területen, hogy működik-e dolog, vagy csak úgy beleugranak a mélyvízbe? Az ilyen digitális oktatási programoknak a nyertesei a Pearson és hasonló cégek, nem a gyerekek. A költség nagyobb része nem maga a táblagép, hanem a szoftver, a támogatás, a fejlesztés az iskolákban. A University of Colorado nemrég megjelent tanulmánya szerint a digitális oktatás általában nem ér el jobb eredményeket, mint a hagyományos, illetve amikor igen, akkor viszont több pénzbe kerül. Informatikaoktatásra pedig legkevésbé alkalmas egy tablet, még arra sem, ami Mo.-n informatika címen megy, MS Office vagy hasonló irodai programcsomag használata.

A Los Angeles-i ipad-botrányról hallottál? Az Apple megetette velük, hogy 1 milliárd dollárból minden diák kap egy ipadet, és ez majd megoldja az oktatás összes problémáját. Az iskolakörzet vezetője már belebukott, már az FBI is nyomoz. Sokan eladták az ipadjüket, majd bejelentették ellopottnak, és kaptak újat, ez Romániában is meg fog történni, meg a bűnözők is örülni fognak annak, hogy a harmadikosoknál mindig lesz értékes cucc.

Herr Géza 2014.12.05. 09:18:50

@zöldeketbeszélek: Azért álljon már meg a fáklyásmenet...Ha XY permanensen hazudozik, hülyeségeket beszél, nekem meg az n.-edik alkalomnál szakad a cérna és reagálok rá, akkor én vagyok a gonosz??? WTF?
Mellesleg én már rég láttam, miket írnak öszze E.-vel rólunk, meglehetösen jól azonosíthatóan, de pont úgy voltam vele, hogy a saját blogján azt csinál, amit akar (majdnem...).Ráadásul E. szigorúan csak a saját elvtársait engedi be hozzászólásokkal, míg kedves barátját ez csöppet sem zavarja, de itt meg kígyót-békát-cenzúrát kiabál, ha nem jelenik meg a hsz.-e.
Ez a "nem szólunk hozzá" egyébként is vicc, mindig van valaki, (ha más nem, hát olyan aki csak erre tévedt és nem ismeri a sztorit), aki nem bírja ki, hogy erre a szánalmas "a melósnak-is-jár-a-helyre kis-napos-lakás" meg az "elömelegített-édi-bédi-barátnö" dumára ne bírjon tovább csöndben lenni.
Szóval miért kellene a bonyolult megoldást választani (nem szólunk hozzá és majd csak lelép), amikor sokkal egyszerübben megoldható a dolog ? HÁ végre megtette, én örülök neki. Aki hiányolja a hülyeségeit, annak meg szívböl ajánlom a blogját, ott sürítve megkapható.
Többet le nem írom a "Hinta" szót, ünnepélyesen megfogadom.
Ámen.
:)))))))))))

kardio1 2014.12.05. 10:07:28

Erdekes ez a tema hintaval kapcsolatban. Nekem nemigen volt bajom vele, de megertem, ha masnak igen. Ugyanakkor van annak egy diszkret baja, hogy ot a tavolleteben szapuljuk. Ez ugyanaz, mint amit neki felrovunk...

bpetya75 2014.12.05. 10:17:12

@kardio1:

Meg most friss az élmény. Ma lecseng, és kész. Nem nagyon fog többet előkerülni. Nála ellenben feszt téma volt az itteni "hazug", "csaló", ésatöbbi társaság. Nem ugyanaz.

Keleti Szél 2014.12.05. 10:20:51

Szerintem semmi gond senkinek a kitiltásával, ez a virtuális tér a bloggazda játszótere, azt enged be, akit akar.
Az indoklás viszont nevetséges. Innen már csak egy lépés, hogy X.Y. veri a feleségét, ezért kitiltom a blogról. Mert a feleségverés "indokolhatatlan és védhetetlen".

Arról nem is beszélve, hogy kettős mérce, ahogy erre @zöldeketbeszélek: is felhívta a figyelmet.
Ha a frissen kitiltott nick is törli a blogjáról a kifogásolt bejegyzést, akkor ő is mentesül a következmények alól???

bpetya75 2014.12.05. 10:27:41

@Keleti Szél:

Vitathatatlanul van egy feszültség digger és zöldi között (szerintem azért, mert digger nem mindig fontolja meg, hogy mikor használja a haversrác stílt, zöldi meg érzékeny erre) , de ez meg van más párosok között is. Ez alapján egyenlőségjelet tenni digger és hinta közé, eléggé erős lenne. Szerintem.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 10:30:45

@tanato:

Van ennél cifrább dolog is.

Egy libanoni harcos, aki aktívan részt vett robbantásokban is és fegyverrel harcolt az izraeliek ellen. Aztán egyszer csak valami megfordult az agyában, Izraelbe szökött, s nem csak a Moszad informátora lett, hanem felvette a zsidó vallást, s jelenleg egy ultraortodox kibucban él.

A cikkben lévő ember ehhez képest semmi.

Az ilyesmi megesik. Sok gondolkozó ember életében megesik a törés.

Din Serpahis 2014.12.05. 10:30:46

@Herr Géza: Igen..Magyarorszagon szerintem minden fejleszto siman bevallalna azt a fizut :)

kardio1 2014.12.05. 10:35:17

@bpetya75: Szerintem meg ne tegyunk massal olyat, amit magunknak se kivanunk. Ez a kommentek soran folyo hintabiralat nekem visszas. Ha az ô blogjan teszi vki, az rendben van. De nem itt.

bpetya75 2014.12.05. 10:41:34

@kardio1:

Jogos észrevétel. Ugyanakkor biztosra veszem, hogy a jövő héttől nem születik több hintabírálat itt. Esetleg elvétve néhány nosztalgikus bejegyzés.

Én megengedem a tökéletlenséget magamnak, úgy korrekt, ha másnak is megteszem ;-)

tanato 2014.12.05. 10:52:05

@maxval birca hozzászóló: Ez jogos,az élet néha tényleg tud cifra dolgokat művelni az ember agyával.

tanato 2014.12.05. 10:52:51

@kardio1: Sajnos neki nem volt komoly mondanivalója,csak a blogot mérgezte.

tanato 2014.12.05. 10:53:26

@bpetya75: Én is elvagyok a kommentjei nélkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 11:14:18

@bpetya75:
Nézd én szinte soha nem kommenteltem a hozzászólásait az utóbbi időben.
Egyszerüen azért mert pozitív megnyilvánulása soha nem volt.
Ok. Nem probéma nem kell mindenkivel beszélgetni.
Na de mikor már semmi de semmi belekötnivaló nem adódott és levezette egy kidobott bútor hazaviteléböl a kis kínai munkások sanyarú sorsát hogy senki nem becsüli meg öket az mindenen túlment.
Nem a háta mögött hanem nyíltan megmondtam a véleményem ami azóta sem változott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 11:20:17

@diggerdriver: fél perc?
türelmes ember vagy te, hallod.
én 2 mpnél kiakadok.

bpetya75 2014.12.05. 11:27:51

@diggerdriver:

Semmi gond ezzel, de sokan nem tudták megállni, hogy reagáljanak rá. Így HÁ szerintem sem tehetett mást. Bár @Keleti Szél:-nek van némi igaza, az indoklás elég gyengécske.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 12:17:58

@diggerdriver: nem egeszen. Erdekes h errol tobbekkel normalisan el lehetett vitatkozni. Te egybol minositettel. Meg raadasul jol felre is magyaraztad a hangyas hasonlatot. Aztan persze a valaszomra a blogodon nem reagaltal mert gerinced az nincs hozza h nyilvanosan beismerd ha tevedsz. Ez nem csak az utobbira vonatkozik. Szamomra te hintanal is rosszabb vagy, mert mig rola mindenki tudja mit tartson, a jofej digger buntetlenul sertegethet olyan modon, amit aljasnak neveznek. Nem ertem, mi bajod velem, ha zavarlak, miert nem szursz.

bpetya75 2014.12.05. 12:43:06

@zöldeketbeszélek:

Jól félreértettem a csávót. Szentül meg voltam győződve róla, hogy hintáról ír.

@diggerdriver:

Szerintem itt egyetlen hozzászóló van, már csak volt, akinek "pozitív megnyilvánulása soha nem volt".

bpetya75 2014.12.05. 13:02:01

@diggerdriver:

Jóvanna! Butára ettem magamat :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 13:25:04

@bpetya75:
Én hazafelé bemegyek a KFC-be és veszek egy vödör csirkét.
Mint minden pénteken.
Tudom tudom....

...de nem érdekel

:)))))))))))))))

2014.12.05. 14:12:06

Te jo eg, fel napig nem jartam erre es most latom micsoda drama zajlott itt tegnap! Ez komoly, uj korszak kezdodik a HA eleteben, vege a Mekis / melos vegtelen tortenetnek? El sem akarom hinni...

Mindenesetre, mivel lehet hogy ennek eredmenyekeppen tobben is elolvassatok meg nem nevezett egyen blogjat, jobb ha egyszer es mindenkorra tisztazok nehany dolgot. Tehat: a blogon megjelentekkel ellentetben nem 'tart el' az angol ferjem, sot a londoni lakasunkat sem o vette, olyannyira hogy nincs is londoni lakasunk. 18 eves korom ota egyedul tartom el magam, es ezen a jovoben sem tervezek valtoztatni. Nem azert vagyok a ferjemmel mert gazdag es / vagy angol, hanem mert jol kijovunk es hasonlo vilagnezetunk, ertekrendunk, eletstilusunk van. Nemcsak 'elvileg' van diplomam, hanem gyakorlatilag is, ja es tenyleg beszelek angolul :). Ha barki barmit tisztazni szeretne meg ezeken kivul, forduljon hozzam batran, barmilyen kerdesre nyitott vagyok de ha elkerulheto, lecci inkabb ne posztoljatok rolam masik blogokon a hatam mogott, koszi.

2014.12.05. 14:45:14

@morsels: +1, teljesen egyetertek a kommentjeiddel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 15:07:06

@Mirjam2: nyugi, aki csak egy H*ntakommentet olvasott már életében, az tudja, hogy összevissza beszél és kb egyik HA-tagról írt hadoválásának sincs alapja. Aki meg nem ismeri, az rád sem fog rádismerni.
De egyetértek, hogy nagyon szar dolog, ha az embert hülyeségekkel vádolják meg.

bpetya75 2014.12.05. 15:10:50

@tanato:

Ezzel nem értek egyet, csak délelőtt nem volt érkezésem reagálni rá. Szerintem nagyon is komoly, és fontos mondanivalója volt a srácnak. Való igaz, hogy sokaknak nem, vagy nagy úgy jön be az élet külföldön, ahogy szeretnék, vagy elképzelték. Releváns dolgokat írt le a témában, csak teljesen egysíkúan közelítette meg azt. Mintha egyedül neki kellett volna a mérleg egyensúlyáról gondoskodni, ezért aztán unalomig hajtogatta ugyanazt a mantrát. Ezzel nyilván ellenkező hatást ért el, hiszen akik egy értelmesen vitatkozó, a nyugati lét árnyoldalairól fátylat fel-fellebbentő emberrel beszélgetésbe elegyedtek volna a témáról, azok az egyre ugyanazt szajkózó egybitest maximum leugatni vagy kiröhögni tudták.

Így viszont egy idő után már tényleg csak kárt okozott.

2014.12.05. 15:15:30

@Keleti Szél: Nem csak egy bejegyzesrol volt szo; Hinta egesz blogja a HA posztjainak, posztoloinak, kommenteloinek, sot szerzojenek a rosszindulatu elemzesere epul, idonkent teljesen beteges es vegtelenul szemelyeskedo stilusban irt posztokkal es kommentekkel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 15:18:14

@bpetya75: nem az egysíkúság a fő probléma, hanem az képtelen volt az elképzelésinek ellentmondó tényekről tudomást venni,
a neki írtakat csakis a saját inerciarendszerében értelmezte.

hányszor mondtuk neki, hogy Mao-gal az a baj, hogy reménytelenség van, hogy itt nem érdemes mosogatófiúként másokkal együtt lakni, mert ebből nincs itt kiút, takarékoskodni nem lehet, mondjuk éhenhalni se,
máshol meg van, mert ha összeszedte a kis kezdőtőkét, bérel egyedül egy lakást, és bárhol tud dolgozni, ha melósként, akkor is tud előbbre lépni, takarékoskodni, stb. Ez itthon egy képzetlen munkaerőnél gyakorlatilag lehetetlen.

Ebből ő mit szűrt le? hogy külföldön mindenki karriert csinál és hülyére keresi magát. Ami nyilvánvaló hazugság, ahogy ő is írja.
Csakhogy ezt senki nem mondta.

Szóval én továbbra is tartom, hogy jöjjön vissza, próbálja itthon, aztán verődjön az orra a sza...bocs, nagy magyar valóságba.
Megnézem, hogy mennyi idő után rohan a kis konyhájába vissza havi 500 eurókat gyűjtögetni.

Részemről ennyi. Éttermi fogyatékos, de legalábbis funkcionális analfabéta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 15:26:20

@bpetya75: na ebben igazad van. senki, vagy nem sokan, fognak azzal villogni, pedig biztos vannak több tízezren, akik belebuktak a nyugati kalandba és belefutottak az összes árnyoldalba. pedig érdekes meg fontos lenne.

2014.12.05. 15:30:52

@Réka ‎: Nem lenne nehez ramismerni mivel hasznaltak a nicknevemet, mint ahogy a tiedet is, viszont teljesen igazad van abban hogy normalis embereket valoszinuleg nem erdekel H es tarsai velemenye.

2014.12.05. 15:39:20

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez igy van. Paradox modon H kommentjei pont azt akadalyoztak hogy ertelmes parbeszed alakuljon ki errol a temarol, pedig tenyleg fontos lenne beszelni rola.

svajcineger 2014.12.05. 16:21:01

Felve kerdezem meg: Mi koze ennek a cirkusznak a vitaindito poszthoz?

2014.12.05. 16:29:07

@svajcineger: Semmi. Ez csak úgy közbejött...

tanato 2014.12.05. 16:35:50

@bpetya75: Az már nem volt normális amit művelt az ismételgetésével.Az nem mondanivaló hogy milyen szarul élek,de változtatni nem óhajtok a saját sorsomon,sem hazajönni nem óhajtok,sem kint továbblépni sem óhajtok.

Quercus a favágó 2014.12.05. 16:44:55

@bpetya75:

Erről a témáról itt nem igazán lehet értelmes vitát folytatni.
Ahogyan Hinta csinálta, meg főleg nem. Bár én sem a blogját,sem az itteni megnyilvánulásait nem olvastam.

Quercus a favágó 2014.12.05. 16:52:54

@tanato:

"Az már nem volt normális amit művelt az ismételgetésével."

Akkor olvass bele közös barátunk, Gyula blogjába. Na az se semmi.
Most azt mondja el sokadszor, hogy napközben is ügyeletet kell szervezni, mert az ellátási kötelezettség a háziorvosoknál csak a rendelési időben él.

Nagy betegség ez valahol.

tanato 2014.12.05. 17:02:09

@QUERCUS: Sajnos Gyulánál is vannak bajok rendesen.Neki is megvan a mantrája.

bpetya75 2014.12.05. 18:08:00

@Babette .:

Szerintem nem fogyatékos és nem is analfabéta. Vagy provokatőr vagy végtelenül frusztrált. Inkább az utóbbira tippelek.

@Dragonlady (now in Indonesia): @Mirjam2:

Szerintem is fontos lenne, de az ő "munkássága" megakadályozott minden ezirányú érdemi eszmecserét.

@tanato:

Dr Kutya szerintem már analizálhatta volna, ha akarja ;-)

@QUERCUS:

Szerintem lehetne. Van itt épp elég olyan külföldön élő, aki nem szemellenzős. Mi nyilván kívülállók vagyunk ebben a kérdésben.

bpetya75 2014.12.05. 18:09:30

@svajcineger:

Több, mint 1,5 nappal a poszt megjelenése után az lenne a meglepő, ha ontopikok lennénk. Persze ettől még lehet kapcsolódni az eredeti témához, csak kicsit nehezebb, mint 1 nappal ezelőtt ;-)

svajcineger 2014.12.05. 18:46:29

@bpetya75:
Akar letre lehetne hozni egy topikot, ahol OFF temakban mehetne a beszelgetes.

Határátkelő 2014.12.05. 19:30:10

Szerintem itt lenne az ideje, hogy lezárjuk ezt a témát. Legalábbis ez lenne a tiszteletteljes javaslatom, különös tekintettel arra, hogy a reagálás lehetősége immár nem adatik meg neki.

Köszönöm.

bpetya75 2014.12.05. 19:47:32

@Határátkelő:

Minden csoda három napig tart, Te meg alig fél nap után kiveszed a szánkból a gumicsontot? Micsoda autokrata hozzáállás ez? ;-P

rekafoto 2014.12.05. 20:00:21

@svajcineger: volt regebb klubsaroksorozat, az amolyan kotetlen offolos lehetoseg volt. Tenyleg, @Határátkelő: mi lett a klubsarok posztokkal?

Határátkelő 2014.12.05. 20:02:46

@rekafoto: Az csak egy nyári kaland volt, igaz, nem egyéjszakás. :)))

Ha van igény rá, visszahozhatjuk, de a klubsarok esetében nem volt más poszt, szerintem meg egyszerre alapvetően csak egy helyen megy a beszélgetés, nem?

Vagy várjatok még pár napot, amíg elindul az oldal, ott annyit lehet majd offolni, meg topikozni, amennyit csak akartok. :)

Világpolgár2012 2014.12.05. 20:20:40

@pappito: @Herr Géza:
Igen, azokat is lehet használni, én a dropbox-ot preferálom, de lehet, hogy ez csak az én saját bogaram. Nem szeretem megosztani a fotóimat se a iCloud-on, se a Google Drive-on, nem bízok bennük.

Világpolgár2012 2014.12.05. 20:25:42

@diggerdriver:
Mint, ahogy a többiek is írták, túl nagy igényeid vannak. iPad mini nem szereti a pendrive-ot :)

Keleti Szél 2014.12.05. 20:37:02

@bpetya75:
"Ez alapján egyenlőségjelet tenni digger és hinta közé, eléggé erős lenne. Szerintem. "

Szerintem is. Csupán demonstrálni akartam, hogy a felhozott érv nem vehető komolyan. A valódi ok, hogy - teljes joggal - tele volt a bloggazda hócipője a mantrázással és hogy százszámra tartalmatlan, üres beszéd zajlik a blogján. Számtalanszor figyelmeztette a mantrázót, hogy hagyjon fel e magatartással. Ezek után teljesen védhető a kitiltás. De nem egy mondvacsinált okkal. Attól, hogy rosszindulatú, gonosz, aljas gazember vagyok, még nem kell kitiltani. Azért kell / lehet kitiltani, amit ITT csinálok.

@Mirjam2:
Egyetértek. Csak azt nem értem, hogy ez mennyiben függ össze bárkinek a kitiltásával.
Megérteném, ha a bejegyzései miatt nem állnának vele szóba sokan. De mi a cél a kitiltással, amit a kitiltott magatartásával, jellemhibájával indoklunk? Büntetés? :) Kiűzzük a Paradicsomból mert rosszindulatú feltételezéseinek hangot is ad? :)

@Babette .:
"Éttermi fogyatékos, de legalábbis funkcionális analfabéta. "

Ezzel nem csak nem értek egyet, de durván személyeskedő is. Csodálom, hogy nem törli a bloggazda.

2014.12.05. 21:00:03

@svájci sapka (ch): Te valami kitartott nő vagy, azt mondják többen is. :)

Világpolgár2012 2014.12.05. 21:06:19

@diggerdriver:
Igazad van, ezért nem vettünk mi sem újabbat a nyáron. Most olvastam csak, hogy 150 gb fotód van, ennyit sehol nem fogsz tudni tárolni ingyenesen, mármint amiket mi említettünk, dropbox, stb. Add el az iPad minit és vegyél valami mást :)

2014.12.05. 21:09:59

@Mirjam2: Te is kitartott vagy, állítólag. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:16:09

@Keleti Szél: en meg azt csodalom., h nem erted, ol vasd el meg egyszer, kulonben kikialtalak teged is funkcionalis analfabetanak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:17:28

@Világpolgár2012: hat figyi en se gondgam volna h hogy az ipad pendrive keptelen. micsoda modi ez???

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:18:05

@svajcineger: nem tudom, de majd ha megint te leszek, megirom:D

Keleti Szél 2014.12.05. 22:53:37

@Világpolgár2012:
Szerintem ennél is fontosabb új baráti körről gondoskodni.
Mert hogy mindenki utálni fogja, miután 150 gigát lenyomott a retinájukon, az tutifix... Még akkor is, ha raw formátumban tárolja a tükörreflexes képeit. ;)

2014.12.05. 22:57:35

@Philosoraptor: Koszi hogy kiemelted a lenyeget :))). Egyebkent semmi kedvem vasarnap visszamenni dolgozni, ha tudtok valakit aki kitartana, kuldjetek mar egy privat uzit, elore is kosz a segitseget :)

2014.12.05. 23:25:36

@Mirjam2: A jól értesültek eddig is úgy tudták, hogy van már pártfogód. :D

morsels (törölt) 2014.12.05. 23:46:44

Csak mert multkor szo volt karacsonyi zenekrol...
Egy ausztral stand up comic :-)

www.youtube.com/watch?v=_GUjsoCqynI

Világpolgár2012 2014.12.06. 00:09:59

@Babette .:
Lehet, hogy ezután a traumatikus hír után te is mást választasz? :)))

Egyébként írtam még a múlkori eszmecserénk után, nem tudom láttad-e. Megtaláltam a mi gépünkön egy programot, amivel lehet írni az iPadre, Evernote Penultimate a neve, azt hiszem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 01:05:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Örülök! :D

@pappito: Oké, igazad van. :-)
De "fogásnak" nevezni szerintem akkor is erős túlzás.Inkább max kóstolónak...

pörgettyű: :-)))) én is elb@szakodtam vele egy ideig, sőt, még van valéria, izé, galéria is benne, mások mentett munkáival...szépek.

@kardio1: na jó, de ha hét fogásból négy összesen egy kanálnyi méretű, akkor nem megyek tőle a falnak.Na mindegy, egyszer télleg ki kéne próbálni.Vagy röhögök egyet rajta, bagy beokádok... :D

@M. Péter: Várjál, a cikk/poszt egy tizenötezer forintos ólcsó cuccot ír,.Az ipad meg 200 ezer forint.Nagyon nem ugyanaz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 01:17:27

@Világpolgár2012: Jól teszed, a celebek is hogy megszívták... :D

Világpolgár2012 2014.12.06. 01:33:44

@geegee:
Jaj, most, hogy mondod, lehet, hogy jót tenne a karrieremnek egy kis fotó megosztás :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:23:46

@Világpolgár2012: ezt a "nem bizom bennük" dolgot elmagyaráznád?

Csak mert nekem egy kicsit komolyabb, komolyabban menedzselt infrastruktúrának tűnik amit ezek a felhős cégek üzemeltetnek, mint egy szakadék usb-s külső vinyó (vagy egy belső)

Múszaki szempontból fényévekkel biztosabb helyen van ezeken a szerverfarmokon a bited, mint bárhol máshol.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:25:02

@geegee: hát az ilyen egyfalatos izék neve amúgy degusztációs (kóstoló) menü szokott lenni tudtommal

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:28:48

@diggerdriver: "Egyszerüen nem tudom megérteni hogy a világ legegyszerübb legalapvetöbb módját adatátvitelre nem tudja egy ilyen gép."

nem az igényeidnek megfelelő eszközt vásároltál.
Azt, hogy az almás izék nem akarnak téged kiengedni az itunes/ifotó appokból az évek óta jól ismert dolog, és már a legelső ipad sem volt úgy tervezve, hogy a juzer mindenfélét dugdosson bele.

Válassz olyan eszközt, amelynél kevesebb/más kompromisszumok vannak.

Világpolgár2012 2014.12.06. 03:25:13

@pappito:
A külsős vinyó az biztos, hogy előbb-utóbb elromlik, az nem kérdés, szóval attól természetesen jobbak a felhős rendszerek. A nem bízok bennük-et arra értettem, hogy én személy szerint nem szeretem a saját dolgaimat másra bízni. A legjobb a saját szerver, szerintem. Persze, másnak lehet, hogy más jobb.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 03:48:15

@Világpolgár2012: a saját szerver jó megoldás lehet, de egy komoly szervert üzemeltetni párszáz-párezer fotó miatt az azért kicsit túlzás szerintem. Ha meg a szoba sarkában ketyegő pc-re gondolsz amit fileserverként üzemel, az pont olyan biztonságos, mint egy bolti NAS.
Nem lehet versenyezni házi körülmények között a gyak. korlátlan pénzből üzemeltetett google/apple felhővel. Biztonságban meg uptime-ban semmiképpen. (most arról nem is beszélünk, hogy spec a gugli "ingyen" biztosítja ezt, az aplit nem tudom, de soktiz-száz év tárhely havidíj kijön egy nem túl komplikált, de azért megbízható server beruházásából (plusz écs, karbantartás, áram, stb.)

Most a nyaralás fotóiról (abszolút home felhasználás) beszélgetünk, nem valami szupertitkos nemtommiről.

Világpolgár2012 2014.12.06. 03:57:49

@pappito: A saját szervert nem is Digger-nek ajánlottam, saját magamról beszéltem, mert kérdezted :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 04:01:32

@Világpolgár2012: és a saját vasad a szoba sarkában biztonságosabb, mint a gugli (vagy akármelyik nagy mamut) 7/24 felügyelt, redundáns, hangárméretű cajgja? ne má :)

Világpolgár2012 2014.12.06. 04:34:32

@pappito:
Én nem vitatom azt, amit írsz. Mint írtam, ki mit preferál, azt használ. Én (és a másik felem) nem szeretjük megosztani a saját dolgainkat, 100%-ban úgy van konfigurálva, ahogy mi akarjuk, network-on van az összes itthoni gép, szóval ezért van saját szerver, ennyi. Neked lehet, hogy nem szükséges, de nekünk igen. Persze ez a felállás a legtöbb embernek otthonra túlzás. És ha még látnád a szobánk sarkát - tényleg tele van ócskavassal :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 04:42:51

@Világpolgár2012: ja, hát a házipornót én se tölteném fel a felhőbe :)))))))

Világpolgár2012 2014.12.06. 04:50:38

@pappito: Na, látod valamiben csak megegyezik a véleményünk :)))

De megyek is aludni, mert se a tanulással nem haladok így, se nem pihenek. Minél kevésbé van kedvem tanulni, annál nagyobb a csábítás, hogy ide írogassak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.06. 05:55:13

@tildy[UK]: na a mobil okosabb volt, a szótár belejavitott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 07:31:50

@pappito:
Jo igazad van de én azt gondoltam hogyvez olyan alap mint a bekapcsoló gomb.
Mostmár csak azt nem tudom hogy tudják ezt a szart eladni és miért a rajongás?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 07:35:26

@pappito:
Azt nem. Azt majd egy nyilvános oldalra válás után....
:)))))))))))))))))

X0Y0ZQ3 2014.12.06. 09:25:37

Legjobb tudomásom szerint az Apple cuccok az iTunes miatt nem "pendrive-képesek". Ugye ez egy nagy áruház, amiben ha megvettél valamit, akkor azt Te használhatod. Az Apple pedig így "védi meg az érdekeit", hogy csak az használhassa ezeket a dolgokat, aki fizetett érte. Te csak ne dugdossál bele ezt-azt, ne másolgass ide-oda, és ne passzolgasd át a file-okat ennek-annak :-) Pont ezért nincs az iPhone-oknál, iPad-eknél Sd-Card támogatás, meg Bluetooth file-megosztás, amiket egy 20.000ftos kínai vacak is tud, az 1000euros Apple cuccok meg nem.

2014.12.06. 09:55:14

@Philosoraptor: A penz soha nem eleg! Ezert vagyunk mindannyian kulfoldon, nem tudtad? Minden kivandorlo, velem egyutt, penzehes, gatlastalan, erkolcstelen ember, a legkozelebbi rokonainkat is eladnank egy tal lencseert vagy valami ilyesmi :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.06. 10:27:27

@Mirjam2: egy tál lencséért semmiképpen. esetleg egy tál thai curry sok rizzsel vagy fried noodles szóba jöhet mint cserealap.
:-)

2014.12.06. 10:29:07

@Mirjam2: Így van. Nem is értem, hogyan merítek vállalni magatokat. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:28:14

@Világpolgár2012: hát könnyen lehet, főleg, ahogy az árakat elnézem. egyszerűen nem fér bele:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:32:30

@Világpolgár2012: nem, nem láttam már, de köszi:)

@pappito: ezt mondjuk el tudom képzelni azok után, hogy az elmúlt két évben két laptop meg egy külső hdd dobta be a kulcsot, így aztán hiába tartottam 3 helyen a cuccaimat, nincsenek meg.
pedig 3 hely elég biztosnak tűnt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:34:48

@X0 Y0 ZQ3:

"nincs az iPhone-oknál, iPad-eknél Sd-Card támogatás, meg Bluetooth file-megosztás"

komoly?

na most beszéltetek le róla végleg.

adg 2014.12.06. 11:41:53

@Babette .: @X0 Y0 ZQ3: Szerintem meg még azert sincs nekik, mert akkor vehetnel egy szep nagy memoriakartyat bele par fillerert, igy viszont belerakjak ok maguk egy vagyonert. Nezd meg, mennyivel dragabb egy 32/64 gigas kutyu, mint egy 8 vagy 16. A kulonbsegbol egy szatyor sd kartyat lehet venni.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:50:49

@diggerdriver: "o igazad van de én azt gondoltam hogyvez olyan alap mint a bekapcsoló gomb.
Mostmár csak azt nem tudom hogy tudják ezt a szart eladni és miért a rajongás?"

igen, szerintem is alap, ha véletlenül tabletvásárlásra adnám a fejem, valószínűleg nem applit vennék, de hát egyelőre nem sikerült meggyőzni magam, hogy kell nekem egy tablet egyáltalán.

az apple aszondja, hogy azért a pénzért kapsz egy nagyon okos dizájnú, easy-going, felhasználóbarát és szép cuccot, és ezeket mind garantálja amíg almán belül maradsz. SD kártyát akarsz? vegyél egy macbook airt (vagy mit) abba dugdoshatod a USB izéidet.

szerintem az ipad egy fasza termék, csak - ahogy más termékekkel is van - nem szabad olyasmit várni amit nem tud/hajlandó nyújtani.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:51:27

@adg [Au, Darwin]: akármekkorát vesz akármiből, nem lesz hely ötszáz giga képnek :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:57:17

@Babette .: hát én sokmindent elhiszek meg sokminden "úgyse romlik el" csak túl régen dolgozom ebben a szakmában ahhoz, hogy tudjam, hogy nem véletlenül van a szerverekben még tápból is kettő (legalább.) és nem véletlenül született a hotswap meg az egyre komplikáltabb backup megoldások.

meg a diszkek is csak mechanikus vackok, kopnak, törnek, melegszenek, ledadog rajtuk az elektronika, stb. mindennek vannak korlátai

adg 2014.12.06. 12:02:58

@pappito: Az a 150 gb kep eleg meredek. Biztos jo turelmu csaladja van otthon. De azert valtas ruha meg hideg elelem mindenkepp javasolt.
A mi ket eves termesunk csak 4 gb korul van, pedig ez is par ezer kep. Ha egyszerre megmutatnam a csaladnak, szerintem nem elnem tul, vagy deportalnanak.

Unokatesom tanul amerikaban vagy tiz eve, es hat a szulok elmentek erte, amikor vege lett a sulinak. Ha mar ott jartak, korbejartak az egesz orszagot egy bo honap alatt.
Mi meg orulhettunk a millio kepnek. A vegen mar videokat neztunk, ahogy mennek az orszaguton, es hat az milyen fasza.
Ket evig felejuk sem mentunk, nehogy elovegyenek meg egy albumot valahonnan. :DD

adg 2014.12.06. 12:07:19

Amugy 150 gigat feltolni valami felhobe, es onnan mutogatni szeriintem nem tul eletkepes megoldas. Mekkora adatforgalom, meg nem mindenhol van eleg szeles net hozza. ha meg akadozik, szetszeled a kozonseg.
Na mindegy, nem az en gondom. :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 12:15:15

@adg [Au, Darwin]: ja, az biztos nagyon sok, én másokat nem fárasztok a képekkel, sokáig saját magamat se fárasztottam, de most összeszedtem pár albumot, azok fenn vannak a gugliban (ahova a telefonnal lőtt képek is mennek) és azt a pár albumot ami érdekes, azt a chromecast kirakja a tévére és slideshow-zik csendeskén. másnak úgyse érdekes, hogy mi hol voltunk együtt :)

viszont itthon nem kell tárolni, egy ledöglő vinyó nem visz magával n évnyi családi fotót.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 12:16:23

@adg [Au, Darwin]: de nem kell egyszerre a letölteni a 150 gigát, mert már háromszáz megánál agyonvernek a rokonzok :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.06. 13:08:52

@Philosoraptor: Nem többen, egy valaki.
:)

DieNanny CH 2014.12.06. 13:26:44

@pappito:

Én is szeretem fent tárolni a dolgaimat, de már előfordult a történelemben, hogy fájlmegosztót töröltek... (Megaupload. Oké, ez nem képnézegető...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 13:45:47

@pappito: ezért volt mindenem 3 helyen.
aztán mégis csak az maradt meg, ami fenn volt a googlen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása