oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 04. 06:48,  Határátkelés Svájcban – elintézendő ügyeink 365 komment

2014. december 04. 06:48 Határátkelő

Határátkelés Svájcban – elintézendő ügyeink

Ma folytatódik az a sorozat, melynek célja, hogy megpróbáljuk közösen összegyűjteni egy-egy országról a legfontosabb tudnivalókat, remélhetőleg megkönnyítve azok dolgát, akik a határátkelést fontolgatják. Ma a svájci rendszert próbáljuk meg feltérképezni, méghozzá Svájci Sapka (blogját ide kattintva érhetitek el) segítségével, ő szedte össze a szerinte legfontosabb tudnivalókat. Természetesen ezúttal is várom a kiegészítéseket, hiszen közösen mindig többre megyünk. Ez egyébként a sorozat hatodik része Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Ausztrália és a magyarországi elindulás után.

cim.jpg

„Svájcról minden megtalálható az interneten, így az általánosságok közül csak kettőre szeretném felhívni a figyelmet. Az ország közigazgatása háromszintű. A 26 kanton saját maga szabja meg a szabályait, a helyieket pedig maguk az önkormányzatok. Tehát, ami így van az egyik faluban, a másikban lehet pont ellenkezően.

Az ország hivatalosan 4 nyelvű, ebből a gyakorlatban hármat használnak (német, francia, olasz), illetve az ehhez kapcsolódó helyi nyelvet, a „swizzerdüütsch” valamelyik változatát.

Ebből a két tényből szokott lenni sok bonyodalom, valamint abból, hogy sokan elfelejtik, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, így egészen másként működnek a dolgok, mint bármelyik más EU-tagországnak.

Elsőként és egyben összefoglaló információként két weboldalt emelnék ki:
Ch.ch
Statisztikai Hivatal

Megérkezés

Svájcba földön, vízen és levegőben érkezhetünk. Úgy gondolom, hogy ebből az első és az utolsó megoldással élnek a legtöbben.

Magyarországról végig autópályán közlekedve jöhetünk Ausztrián és Németországon keresztül. Amire érdemes figyelni, hogy míg Németországban (egyelőre) nincs díj, addig Ausztriában is kell matricát venni és Svájcban is.
Utóbbiban nincs napi, heti, vagy havi illeték, éves matricát kell vásárolni. Az éves díj 40.- frank. A matrica az első benzinkúton beszerezhető.

Ezen kívül naponta két vonat jön, amivel átszállás nélkül utazhatunk. Ha előre sikerül jegyet vásárolni, akkor azt akciósan 12 ezer forint körül vehetjük meg.
Utolsó lehetőségként említem még a buszt, ami szintén naponta közlekedik Budapest-Zürich útvonalon. Ennek a költsége egy picit magasabb.

Ha repülővel jövünk, akkor három célpont közül kell választani. A Swissair Zürichben és Genfben landol, az EasyJet pedig Baselban.

Fontos link
Vámelőírások

Közlekedés

Kéretik a közlekedési szabályokat betartani, mert sok helyen van kirakva fix vagy mobil sebességmérő készülék. Az sem mentesít bennünket, hogy magyar rendszámmal vagyunk, mert ugyan pillanatnyilag még nem küldik a csekket Magyarországra, de amennyiben az országon belül vagy a határon megállítanak, akkor a bírságot bevasalják.

Lakott területen 50, azon kívül 80, autópályán 120 km/h a sebességhatár. Amire nagyon figyelni kell még: a gyalogost át kell engedni. Ez nem opcionális, hanem kötelező.

A tömegközlekedés nagyon jól kiépített, magas színvonalon üzemeltetik, de nem olcsó. Ha már van tartózkodási engedélyünk, akkor különböző kedvezményeket vehetünk igénybe (halbtax, gyerek,- és ifjúsági, nyugdíjas jegy, illetve bérlet).

A parkolásra is nagyon kell figyelni. Soha ne álljunk tiltott területre! Nagyon kevés az ingyenes parkolóhely, szinte mindenhol ott az automata, ahol a megadott ideig lehet parkolni. Van ahol például csak fél órát.

Magyar rendszámú autóval a tartózkodási engedély kiállításának dátuma után egy évig autózhatunk az országban. Ez vonatkozik a jogosítvány cseréjére is.

Fontos linkek:
SBB
Útinformációk
Útlezárások, tudnivalók

Lakhatás

Az egyik legnehezebb kérdés a megfelelő lakás megtalálása. Sajnos (vagy nem) az országban még mindig keresleti a piac, ami jelentősen befolyásolja az esélyeinket. A tulajdonos válogathat a jelentkezők közül.

Általánosságban a következő a metódus: megpillantjuk álmaink otthonát, felhívjuk a kontaktszemélyt, aki vagy az éppen ott lakó vagy a tulajdonos, illetve megbízottja. Egy előre egyeztetett időpontban megtekintjük a lakást. Ne lepődjünk meg, ha a kilincset egymásnak adjuk.

Ha megfelel, akkor elkérjük a jelentkezési lapot. Ez jó esetben egy A4 oldalas irat, amin a személyes adatokon kívül kíváncsiak arra, hol dolgozunk, kinek, mióta, mennyi a havi bevételünk, tartunk-e állatot. Ez az alap, ennél már csak bonyolultabbak vannak. Sok esetben kérnek referencia személyt is, akit rendszerint fel is hívnak és leellenőriznek bennünket.

Ezután következik a várakozás. Ha szerencsénk van, mehetünk szerződést kötni. Az országban jellemzően három nagy költözési hullám van (április 1., július 1., október 1.).

Ha beköltöztünk, aláírjuk a szerződést. Innen kezdve 15 napon belül be kell jelentkezni a helyi önkormányzathoz. Ellenkező esetben ők keresnek minket, ugyanis a folyamat kétpólusú. A tulajdonos is bejelenti, hogy új lakó van. Elbújni nem nagyon lehet.

A bérleti szerződést érdemes átnézni jó alaposan, attól függően milyen időtartamra tervezünk. A szerződések általában egy évre szólnak, de láttam már hosszabbat is. A bérleti díjjal egy időben ki kell fizetni a kauciót, amely lehet 1-3 hónap is. Ez akkor jár vissza, ha kiköltözünk és nem robbantottuk fel a lakást.

A fogyasztókat is az új tulaj jelenti be. Ez általában a víz, villany, fűtés és közös költség (ha van). A TV-t is sok esetben tartalmazza a bérleti díj, az internetet, telefont azonban ritkán, azt legtöbbször nekünk kell.

A lakások nagy része üres, illetve Németországgal ellentétben konyhabútor van, gépekkel kiegészítve. Ha önálló lakásba költözünk, akkor legtöbbször van mosókonyha, géppel, szárítóval. Ha egy lakóközösségbe költözünk, akkor egy-egy blokknak van egy mosókonyhája közös gépekkel. Itt beosztás szerint moshatunk, általában heti 1 vagy 2 alkalommal. Szinte kivétel nélkül fizetni kell érte.

A szemétszállítás önkormányzatonként változik, van, ahol matricás rendszer van és van, ahol zsákos. Ezek az információk minden esetben megtalálhatóak a település honlapján. Településnév/kukac/.ch alatt minden megtalálható az adott faluról, városról.

Fontos linkek
Homegate
Comparis

Telefon

Természetesen több vezetékes és mobilszolgáltató van, a teljesség igénye nélkül néhány: Swisscom, Orange, Sunrise.

A nagyobb szolgáltatók nem minden esetben adnak útlevélre SIM-kártyát, ilyen esetben érdemes a kisebbeket (például a Lebara vagy a Yallo) választani. Általában minden postán, vagy Kioskban van lehetőségünk SIM- kártya beszerzésre.

Munkakeresés

Ez lehet nagyon könnyű, de eltarthat akár hónapokig is. Ha hiányszakmánk van, akkor jó eséllyel napokon vagy pár héten belül munkához juthatunk.

Melyek a hiányszakmák?

Elsősorban az egészségügy hatalmas felvevőpiac, aztán az IT. Sokan könnyedén el tudnak helyezkedni közgazdászként, vagy a minőségbiztosítás terén. A kétkezi munkaerőt gyakorlók körében könnyű az elhelyezkedés a vendéglátóiparban, CNC gépkezelőknek, hegesztőknek.

Mi kell egy sikeres álláspályázathoz?

Egy profi jelentkezési dosszié (motivációs levél, CV, referencia levél, bizonyítványok másolata) és kitartás. Néha hetekig, hónapokig tart, amíg célt érünk. Bár, sokak nem gondolnak rá, Svájcban nagy figyelmet fordítanak e jelentkezési formulákra.

Hogyan keressünk állást?

Erre nincs bevált recept. Sokan fejvadászon keresztül találnak munkát, és vannak, akik a cégek „face to face” megkeresésére esküsznek, vannak, akik munkaközvetítőkhöz fordulnak.

Fontos! Svájcban nincs központi minimálbér. Sajnos, sok esetben a munkáltató – svájci végzettség hiányában – alacsonyabb bérsávba sorolja a dolgozót, mint ami járna.

Annak ellenére, hogy Svájc nem tagja az EU-nak, a végzettség elismerését elfogadó egyezményt aláírta. Ez azonban mégsem ennyire egyszerű. Ha el akarjuk ismertetni a végzettségünket, azt egy kétlépéses folyamattal tehetjük meg.

Ha nincs a végzettségünk a listában, vagy nem egyértelmű, akkor célszerű egy elővizsgálatra jelentkezni. Ha ott pozitív a bírálat, akkor mehetünk a második körre. Ez azért lényeges, mert a díja elég borsos, 400.- frank körül van.

Végül, de nem utolsósorban, nagyobb az esélyünk, ha beszéljük az ország nyelvét. Ez nem zárja ki, hogy nem lehet nélküle is állást találni, hisz az IT vagy a bankszektor nyelve angol, de sok esetben már itt is kérik a német/francia vagy olasz nyelv ismeretét.

Fontos linkek
Munkaügyi Hatóságok
EURES (Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portál)
Jelentkezési minták
És tippek

Hogyan lesz a bruttóból nettó bér?

Erre sincs egy konkrét szám, a különböző biztosítások ágazatonként, cégenként különböznek.

Fix számok:
- nyugdíj – 5,15 %
- munkanélküli járadék – 1,1

Ezen felül van még a táppénz-biztosítás, a nyugdíj 2. oszlop (függ az életkortól), stb. Az SZJA településenként eltér, befolyásolja, hogy hány gyereket tartunk el, fizetünk-e egyházadót. Összességében az a „mondás”, hogy a bruttó bérből számolj egy 20-25 % levonással, és akkor nagy baki nem történhet a nettó belövésével.

Támpontul szolgálhat az alábbi link, de ahogy azt említettem, sok esetben a végzettség vagy szolgálati idő hiánya miatt az itt megjelölt összegek néha kevesebbek egy külföldi munkavállaló esetében.

Fontos link
Lonhrechner

Milyen papírokra lesz szükségünk, ha itt akarunk maradni?

Három fontos dolog van, ami nélkül nem tudunk az országban maradni: munkaszerződés, bérleti szerződés, és egészségbiztosítási szerződés. Sajnos az első kettő a legnehezebb. Sok munkáltató addig nem ajánl szerződést, amíg nincs lakcím, és sok tulajdonos addig nem adja ki a lakást, amíg nincs munka.

Persze, itt is, mint mindenhol, vannak kiskapuk. Mire gondolok? Betársulunk valakihez, vagy privát tulajdonost keresünk, akik sok esetben eltekintenek a kötelező papíroktól. Megelégszenek, hogy ki tudjuk fizetni a kért összeget.

A kezdeti időkben sokam motelban, fogadóban laknak. A migrációs hivatal ezt is elfogadja. Ezek díja havi 5-600 franktól a csillagos és. Hátránya, hogy nem lehet főzni. Ez plusz költséget generálhat.

Fontos link
Tartózkodási engedély igénylése

Betegbiztosítás

A betegbiztosítást magunknak kell megkötni, minden mást a cég intéz (ez jellemzően az AHV szám / nyugdíj / PK / nyugdíj 2. oszlop/). Betegbiztosításra a Comparis.ch honlapon a Krankenkasse fül alatt kérhetünk ajánlatot. A díja az igényeinkhez igazodik: mennyi önrészt vállalunk, milyen egészségügyi intézmény szolgáltatását kívánjuk igénybe venni, stb.

Tartózkodási engedély

Két lehetőség van arra, hogy tartózkodási engedélyhez jussunk. Vagy a cég vállalja fel az ügyintézést, vagy a kezünkben lévő munkaszerződéssel, és a lakásbérleti szerződéssel, az okmányainkkal és egy fotóval mi magunk besétálunk a helyi önkormányzathoz és beadjuk az igényünket.

A betegbiztosítást általában csak akkor kérik, amikor már megérkezett a várva várt papír. Az ügyintézés általában 4-5 hetet vesz igénybe.

Milyen engedélyt kaphatunk? No, ez az a kérdés, ami szintén változó.

90 napos engedély – ezt csak a cég kérheti ki, és max. 90 napot lehet az országban dolgozni (ebben az esetben semmilyen dokumentumra nincs szükség). Ezt elég kevés cég alkalmazza, pedig 2 perc alatt az interneten elintézhető. Ezek után már rugalmasabb a további ügyintézés.

L – 91 naptól 365 napig - (ehhez már kérik a fentieket). Manapság általában ezt a típust preferálják.

B – egytől öt évig tartó itt tartózkodásra jogosít (ilyet elsőre általában csak hiányszakmában dolgozóknak adnak, vagy nagy –nagy szerencsével). Ahogy korábban írtam sok függ melyik kantonban élünk.

C - 10 év után adnak (ez már tulajdonképp a végleges letelepedési engedély, állampolgárság nélkül). Az állampolgársághoz 12 év szükséges. Ezen belül megszabja a kanton és az önkormányzat is, hogy ők mennyihez ragaszkodnak.

Fontos link
Migrációs Hivatal

Bankszámlanyitás

Ehhez már kérik a tartózkodási engedélyt. Nagyon sok bank közül lehet választani, az egyik legnépszerűbb a Postabank.

Szociális juttatások

Természetesen, ha megkötöttük a betegbiztosítást, akkor jár az egészségügyi ellátás (szerződés szerint). Az országba érkezvén 90 napig él az otthoni biztosítás, ha kiváltottuk az európai egészségbiztosítási kártyát (ingyenes).

Ha elveszítettük a munkánkat, akkor 1 év munkaviszony után jár a munkanélküli segély. A családi pótlék gyermekenként 20-250 frank / hó.

Amennyiben itt születik a baba, és volt előtte szolgálati időnk, akkor szülési szabadság is jár. Ez cca. 4 hónap, és a munkabér 80 %-t százalékát zsebelhetjük be.

Oktatás

Az alapoktatás ingyenes és kötelező. Amint bejelentkeztünk az új lakóhelyre az önkormányzat a napokon belül megküldi, hogy melyik iskolába kell menni. Célszerű már akkor megkérdezni, hogy van-e a településen integrációs iskola, ha nem beszéli a gyerek a nyelvet. Sok esetben maga az iskola keres megoldást erre.

Fontos link
Svájci oktatási rendszer

Nagykövetségek

Berni Magyar Nagykövetség
3006 Bern Muristrasse 31.
tel: 031-352-28-67; 031-352-85-72
fax: 031-351-20-01
e-mail: mission.brn@mfa.gov.hu

Budapesti Svájci Nagykövetség
Budapest, 1143, Stefánia út 107
Tel.: 36 1 460 70 40
Fax: 36 1 384 94 92
e-mail: bud.vertretung@eda.admin.ch, vie.rkc@eda.admin.ch

Tanács nem csak Svájcba érkezőknek

Montecuccoli szerint a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. A külföldre költözéshez szintén három dolog: információ, információ, információ. És persze nem árt egy kis tartalék.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr186955201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardio1 2014.12.05. 10:07:28

Erdekes ez a tema hintaval kapcsolatban. Nekem nemigen volt bajom vele, de megertem, ha masnak igen. Ugyanakkor van annak egy diszkret baja, hogy ot a tavolleteben szapuljuk. Ez ugyanaz, mint amit neki felrovunk...

bpetya75 2014.12.05. 10:17:12

@kardio1:

Meg most friss az élmény. Ma lecseng, és kész. Nem nagyon fog többet előkerülni. Nála ellenben feszt téma volt az itteni "hazug", "csaló", ésatöbbi társaság. Nem ugyanaz.

Keleti Szél 2014.12.05. 10:20:51

Szerintem semmi gond senkinek a kitiltásával, ez a virtuális tér a bloggazda játszótere, azt enged be, akit akar.
Az indoklás viszont nevetséges. Innen már csak egy lépés, hogy X.Y. veri a feleségét, ezért kitiltom a blogról. Mert a feleségverés "indokolhatatlan és védhetetlen".

Arról nem is beszélve, hogy kettős mérce, ahogy erre @zöldeketbeszélek: is felhívta a figyelmet.
Ha a frissen kitiltott nick is törli a blogjáról a kifogásolt bejegyzést, akkor ő is mentesül a következmények alól???

bpetya75 2014.12.05. 10:27:41

@Keleti Szél:

Vitathatatlanul van egy feszültség digger és zöldi között (szerintem azért, mert digger nem mindig fontolja meg, hogy mikor használja a haversrác stílt, zöldi meg érzékeny erre) , de ez meg van más párosok között is. Ez alapján egyenlőségjelet tenni digger és hinta közé, eléggé erős lenne. Szerintem.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.05. 10:30:45

@tanato:

Van ennél cifrább dolog is.

Egy libanoni harcos, aki aktívan részt vett robbantásokban is és fegyverrel harcolt az izraeliek ellen. Aztán egyszer csak valami megfordult az agyában, Izraelbe szökött, s nem csak a Moszad informátora lett, hanem felvette a zsidó vallást, s jelenleg egy ultraortodox kibucban él.

A cikkben lévő ember ehhez képest semmi.

Az ilyesmi megesik. Sok gondolkozó ember életében megesik a törés.

Din Serpahis 2014.12.05. 10:30:46

@Herr Géza: Igen..Magyarorszagon szerintem minden fejleszto siman bevallalna azt a fizut :)

kardio1 2014.12.05. 10:35:17

@bpetya75: Szerintem meg ne tegyunk massal olyat, amit magunknak se kivanunk. Ez a kommentek soran folyo hintabiralat nekem visszas. Ha az ô blogjan teszi vki, az rendben van. De nem itt.

bpetya75 2014.12.05. 10:41:34

@kardio1:

Jogos észrevétel. Ugyanakkor biztosra veszem, hogy a jövő héttől nem születik több hintabírálat itt. Esetleg elvétve néhány nosztalgikus bejegyzés.

Én megengedem a tökéletlenséget magamnak, úgy korrekt, ha másnak is megteszem ;-)

tanato 2014.12.05. 10:52:05

@maxval birca hozzászóló: Ez jogos,az élet néha tényleg tud cifra dolgokat művelni az ember agyával.

tanato 2014.12.05. 10:52:51

@kardio1: Sajnos neki nem volt komoly mondanivalója,csak a blogot mérgezte.

tanato 2014.12.05. 10:53:26

@bpetya75: Én is elvagyok a kommentjei nélkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 11:14:18

@bpetya75:
Nézd én szinte soha nem kommenteltem a hozzászólásait az utóbbi időben.
Egyszerüen azért mert pozitív megnyilvánulása soha nem volt.
Ok. Nem probéma nem kell mindenkivel beszélgetni.
Na de mikor már semmi de semmi belekötnivaló nem adódott és levezette egy kidobott bútor hazaviteléböl a kis kínai munkások sanyarú sorsát hogy senki nem becsüli meg öket az mindenen túlment.
Nem a háta mögött hanem nyíltan megmondtam a véleményem ami azóta sem változott.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 11:20:17

@diggerdriver: fél perc?
türelmes ember vagy te, hallod.
én 2 mpnél kiakadok.

bpetya75 2014.12.05. 11:27:51

@diggerdriver:

Semmi gond ezzel, de sokan nem tudták megállni, hogy reagáljanak rá. Így HÁ szerintem sem tehetett mást. Bár @Keleti Szél:-nek van némi igaza, az indoklás elég gyengécske.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.05. 12:17:58

@diggerdriver: nem egeszen. Erdekes h errol tobbekkel normalisan el lehetett vitatkozni. Te egybol minositettel. Meg raadasul jol felre is magyaraztad a hangyas hasonlatot. Aztan persze a valaszomra a blogodon nem reagaltal mert gerinced az nincs hozza h nyilvanosan beismerd ha tevedsz. Ez nem csak az utobbira vonatkozik. Szamomra te hintanal is rosszabb vagy, mert mig rola mindenki tudja mit tartson, a jofej digger buntetlenul sertegethet olyan modon, amit aljasnak neveznek. Nem ertem, mi bajod velem, ha zavarlak, miert nem szursz.

bpetya75 2014.12.05. 12:43:06

@zöldeketbeszélek:

Jól félreértettem a csávót. Szentül meg voltam győződve róla, hogy hintáról ír.

@diggerdriver:

Szerintem itt egyetlen hozzászóló van, már csak volt, akinek "pozitív megnyilvánulása soha nem volt".

bpetya75 2014.12.05. 13:02:01

@diggerdriver:

Jóvanna! Butára ettem magamat :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.05. 13:25:04

@bpetya75:
Én hazafelé bemegyek a KFC-be és veszek egy vödör csirkét.
Mint minden pénteken.
Tudom tudom....

...de nem érdekel

:)))))))))))))))

2014.12.05. 14:12:06

Te jo eg, fel napig nem jartam erre es most latom micsoda drama zajlott itt tegnap! Ez komoly, uj korszak kezdodik a HA eleteben, vege a Mekis / melos vegtelen tortenetnek? El sem akarom hinni...

Mindenesetre, mivel lehet hogy ennek eredmenyekeppen tobben is elolvassatok meg nem nevezett egyen blogjat, jobb ha egyszer es mindenkorra tisztazok nehany dolgot. Tehat: a blogon megjelentekkel ellentetben nem 'tart el' az angol ferjem, sot a londoni lakasunkat sem o vette, olyannyira hogy nincs is londoni lakasunk. 18 eves korom ota egyedul tartom el magam, es ezen a jovoben sem tervezek valtoztatni. Nem azert vagyok a ferjemmel mert gazdag es / vagy angol, hanem mert jol kijovunk es hasonlo vilagnezetunk, ertekrendunk, eletstilusunk van. Nemcsak 'elvileg' van diplomam, hanem gyakorlatilag is, ja es tenyleg beszelek angolul :). Ha barki barmit tisztazni szeretne meg ezeken kivul, forduljon hozzam batran, barmilyen kerdesre nyitott vagyok de ha elkerulheto, lecci inkabb ne posztoljatok rolam masik blogokon a hatam mogott, koszi.

2014.12.05. 14:45:14

@morsels: +1, teljesen egyetertek a kommentjeiddel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.05. 15:07:06

@Mirjam2: nyugi, aki csak egy H*ntakommentet olvasott már életében, az tudja, hogy összevissza beszél és kb egyik HA-tagról írt hadoválásának sincs alapja. Aki meg nem ismeri, az rád sem fog rádismerni.
De egyetértek, hogy nagyon szar dolog, ha az embert hülyeségekkel vádolják meg.

bpetya75 2014.12.05. 15:10:50

@tanato:

Ezzel nem értek egyet, csak délelőtt nem volt érkezésem reagálni rá. Szerintem nagyon is komoly, és fontos mondanivalója volt a srácnak. Való igaz, hogy sokaknak nem, vagy nagy úgy jön be az élet külföldön, ahogy szeretnék, vagy elképzelték. Releváns dolgokat írt le a témában, csak teljesen egysíkúan közelítette meg azt. Mintha egyedül neki kellett volna a mérleg egyensúlyáról gondoskodni, ezért aztán unalomig hajtogatta ugyanazt a mantrát. Ezzel nyilván ellenkező hatást ért el, hiszen akik egy értelmesen vitatkozó, a nyugati lét árnyoldalairól fátylat fel-fellebbentő emberrel beszélgetésbe elegyedtek volna a témáról, azok az egyre ugyanazt szajkózó egybitest maximum leugatni vagy kiröhögni tudták.

Így viszont egy idő után már tényleg csak kárt okozott.

2014.12.05. 15:15:30

@Keleti Szél: Nem csak egy bejegyzesrol volt szo; Hinta egesz blogja a HA posztjainak, posztoloinak, kommenteloinek, sot szerzojenek a rosszindulatu elemzesere epul, idonkent teljesen beteges es vegtelenul szemelyeskedo stilusban irt posztokkal es kommentekkel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 15:18:14

@bpetya75: nem az egysíkúság a fő probléma, hanem az képtelen volt az elképzelésinek ellentmondó tényekről tudomást venni,
a neki írtakat csakis a saját inerciarendszerében értelmezte.

hányszor mondtuk neki, hogy Mao-gal az a baj, hogy reménytelenség van, hogy itt nem érdemes mosogatófiúként másokkal együtt lakni, mert ebből nincs itt kiút, takarékoskodni nem lehet, mondjuk éhenhalni se,
máshol meg van, mert ha összeszedte a kis kezdőtőkét, bérel egyedül egy lakást, és bárhol tud dolgozni, ha melósként, akkor is tud előbbre lépni, takarékoskodni, stb. Ez itthon egy képzetlen munkaerőnél gyakorlatilag lehetetlen.

Ebből ő mit szűrt le? hogy külföldön mindenki karriert csinál és hülyére keresi magát. Ami nyilvánvaló hazugság, ahogy ő is írja.
Csakhogy ezt senki nem mondta.

Szóval én továbbra is tartom, hogy jöjjön vissza, próbálja itthon, aztán verődjön az orra a sza...bocs, nagy magyar valóságba.
Megnézem, hogy mennyi idő után rohan a kis konyhájába vissza havi 500 eurókat gyűjtögetni.

Részemről ennyi. Éttermi fogyatékos, de legalábbis funkcionális analfabéta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.05. 15:26:20

@bpetya75: na ebben igazad van. senki, vagy nem sokan, fognak azzal villogni, pedig biztos vannak több tízezren, akik belebuktak a nyugati kalandba és belefutottak az összes árnyoldalba. pedig érdekes meg fontos lenne.

2014.12.05. 15:30:52

@Réka ‎: Nem lenne nehez ramismerni mivel hasznaltak a nicknevemet, mint ahogy a tiedet is, viszont teljesen igazad van abban hogy normalis embereket valoszinuleg nem erdekel H es tarsai velemenye.

2014.12.05. 15:39:20

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez igy van. Paradox modon H kommentjei pont azt akadalyoztak hogy ertelmes parbeszed alakuljon ki errol a temarol, pedig tenyleg fontos lenne beszelni rola.

svajcineger 2014.12.05. 16:21:01

Felve kerdezem meg: Mi koze ennek a cirkusznak a vitaindito poszthoz?

2014.12.05. 16:29:07

@svajcineger: Semmi. Ez csak úgy közbejött...

tanato 2014.12.05. 16:35:50

@bpetya75: Az már nem volt normális amit művelt az ismételgetésével.Az nem mondanivaló hogy milyen szarul élek,de változtatni nem óhajtok a saját sorsomon,sem hazajönni nem óhajtok,sem kint továbblépni sem óhajtok.

Quercus a favágó 2014.12.05. 16:44:55

@bpetya75:

Erről a témáról itt nem igazán lehet értelmes vitát folytatni.
Ahogyan Hinta csinálta, meg főleg nem. Bár én sem a blogját,sem az itteni megnyilvánulásait nem olvastam.

Quercus a favágó 2014.12.05. 16:52:54

@tanato:

"Az már nem volt normális amit művelt az ismételgetésével."

Akkor olvass bele közös barátunk, Gyula blogjába. Na az se semmi.
Most azt mondja el sokadszor, hogy napközben is ügyeletet kell szervezni, mert az ellátási kötelezettség a háziorvosoknál csak a rendelési időben él.

Nagy betegség ez valahol.

tanato 2014.12.05. 17:02:09

@QUERCUS: Sajnos Gyulánál is vannak bajok rendesen.Neki is megvan a mantrája.

bpetya75 2014.12.05. 18:08:00

@Babette .:

Szerintem nem fogyatékos és nem is analfabéta. Vagy provokatőr vagy végtelenül frusztrált. Inkább az utóbbira tippelek.

@Dragonlady (now in Indonesia): @Mirjam2:

Szerintem is fontos lenne, de az ő "munkássága" megakadályozott minden ezirányú érdemi eszmecserét.

@tanato:

Dr Kutya szerintem már analizálhatta volna, ha akarja ;-)

@QUERCUS:

Szerintem lehetne. Van itt épp elég olyan külföldön élő, aki nem szemellenzős. Mi nyilván kívülállók vagyunk ebben a kérdésben.

bpetya75 2014.12.05. 18:09:30

@svajcineger:

Több, mint 1,5 nappal a poszt megjelenése után az lenne a meglepő, ha ontopikok lennénk. Persze ettől még lehet kapcsolódni az eredeti témához, csak kicsit nehezebb, mint 1 nappal ezelőtt ;-)

svajcineger 2014.12.05. 18:46:29

@bpetya75:
Akar letre lehetne hozni egy topikot, ahol OFF temakban mehetne a beszelgetes.

Határátkelő 2014.12.05. 19:30:10

Szerintem itt lenne az ideje, hogy lezárjuk ezt a témát. Legalábbis ez lenne a tiszteletteljes javaslatom, különös tekintettel arra, hogy a reagálás lehetősége immár nem adatik meg neki.

Köszönöm.

bpetya75 2014.12.05. 19:47:32

@Határátkelő:

Minden csoda három napig tart, Te meg alig fél nap után kiveszed a szánkból a gumicsontot? Micsoda autokrata hozzáállás ez? ;-P

rekafoto 2014.12.05. 20:00:21

@svajcineger: volt regebb klubsaroksorozat, az amolyan kotetlen offolos lehetoseg volt. Tenyleg, @Határátkelő: mi lett a klubsarok posztokkal?

Határátkelő 2014.12.05. 20:02:46

@rekafoto: Az csak egy nyári kaland volt, igaz, nem egyéjszakás. :)))

Ha van igény rá, visszahozhatjuk, de a klubsarok esetében nem volt más poszt, szerintem meg egyszerre alapvetően csak egy helyen megy a beszélgetés, nem?

Vagy várjatok még pár napot, amíg elindul az oldal, ott annyit lehet majd offolni, meg topikozni, amennyit csak akartok. :)

Világpolgár2012 2014.12.05. 20:20:40

@pappito: @Herr Géza:
Igen, azokat is lehet használni, én a dropbox-ot preferálom, de lehet, hogy ez csak az én saját bogaram. Nem szeretem megosztani a fotóimat se a iCloud-on, se a Google Drive-on, nem bízok bennük.

Világpolgár2012 2014.12.05. 20:25:42

@diggerdriver:
Mint, ahogy a többiek is írták, túl nagy igényeid vannak. iPad mini nem szereti a pendrive-ot :)

Keleti Szél 2014.12.05. 20:37:02

@bpetya75:
"Ez alapján egyenlőségjelet tenni digger és hinta közé, eléggé erős lenne. Szerintem. "

Szerintem is. Csupán demonstrálni akartam, hogy a felhozott érv nem vehető komolyan. A valódi ok, hogy - teljes joggal - tele volt a bloggazda hócipője a mantrázással és hogy százszámra tartalmatlan, üres beszéd zajlik a blogján. Számtalanszor figyelmeztette a mantrázót, hogy hagyjon fel e magatartással. Ezek után teljesen védhető a kitiltás. De nem egy mondvacsinált okkal. Attól, hogy rosszindulatú, gonosz, aljas gazember vagyok, még nem kell kitiltani. Azért kell / lehet kitiltani, amit ITT csinálok.

@Mirjam2:
Egyetértek. Csak azt nem értem, hogy ez mennyiben függ össze bárkinek a kitiltásával.
Megérteném, ha a bejegyzései miatt nem állnának vele szóba sokan. De mi a cél a kitiltással, amit a kitiltott magatartásával, jellemhibájával indoklunk? Büntetés? :) Kiűzzük a Paradicsomból mert rosszindulatú feltételezéseinek hangot is ad? :)

@Babette .:
"Éttermi fogyatékos, de legalábbis funkcionális analfabéta. "

Ezzel nem csak nem értek egyet, de durván személyeskedő is. Csodálom, hogy nem törli a bloggazda.

2014.12.05. 21:00:03

@svájci sapka (ch): Te valami kitartott nő vagy, azt mondják többen is. :)

Világpolgár2012 2014.12.05. 21:06:19

@diggerdriver:
Igazad van, ezért nem vettünk mi sem újabbat a nyáron. Most olvastam csak, hogy 150 gb fotód van, ennyit sehol nem fogsz tudni tárolni ingyenesen, mármint amiket mi említettünk, dropbox, stb. Add el az iPad minit és vegyél valami mást :)

2014.12.05. 21:09:59

@Mirjam2: Te is kitartott vagy, állítólag. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:16:09

@Keleti Szél: en meg azt csodalom., h nem erted, ol vasd el meg egyszer, kulonben kikialtalak teged is funkcionalis analfabetanak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:17:28

@Világpolgár2012: hat figyi en se gondgam volna h hogy az ipad pendrive keptelen. micsoda modi ez???

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.05. 21:18:05

@svajcineger: nem tudom, de majd ha megint te leszek, megirom:D

Keleti Szél 2014.12.05. 22:53:37

@Világpolgár2012:
Szerintem ennél is fontosabb új baráti körről gondoskodni.
Mert hogy mindenki utálni fogja, miután 150 gigát lenyomott a retinájukon, az tutifix... Még akkor is, ha raw formátumban tárolja a tükörreflexes képeit. ;)

2014.12.05. 22:57:35

@Philosoraptor: Koszi hogy kiemelted a lenyeget :))). Egyebkent semmi kedvem vasarnap visszamenni dolgozni, ha tudtok valakit aki kitartana, kuldjetek mar egy privat uzit, elore is kosz a segitseget :)

2014.12.05. 23:25:36

@Mirjam2: A jól értesültek eddig is úgy tudták, hogy van már pártfogód. :D

morsels (törölt) 2014.12.05. 23:46:44

Csak mert multkor szo volt karacsonyi zenekrol...
Egy ausztral stand up comic :-)

www.youtube.com/watch?v=_GUjsoCqynI

Világpolgár2012 2014.12.06. 00:09:59

@Babette .:
Lehet, hogy ezután a traumatikus hír után te is mást választasz? :)))

Egyébként írtam még a múlkori eszmecserénk után, nem tudom láttad-e. Megtaláltam a mi gépünkön egy programot, amivel lehet írni az iPadre, Evernote Penultimate a neve, azt hiszem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 01:05:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Örülök! :D

@pappito: Oké, igazad van. :-)
De "fogásnak" nevezni szerintem akkor is erős túlzás.Inkább max kóstolónak...

pörgettyű: :-)))) én is elb@szakodtam vele egy ideig, sőt, még van valéria, izé, galéria is benne, mások mentett munkáival...szépek.

@kardio1: na jó, de ha hét fogásból négy összesen egy kanálnyi méretű, akkor nem megyek tőle a falnak.Na mindegy, egyszer télleg ki kéne próbálni.Vagy röhögök egyet rajta, bagy beokádok... :D

@M. Péter: Várjál, a cikk/poszt egy tizenötezer forintos ólcsó cuccot ír,.Az ipad meg 200 ezer forint.Nagyon nem ugyanaz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.06. 01:17:27

@Világpolgár2012: Jól teszed, a celebek is hogy megszívták... :D

Világpolgár2012 2014.12.06. 01:33:44

@geegee:
Jaj, most, hogy mondod, lehet, hogy jót tenne a karrieremnek egy kis fotó megosztás :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:23:46

@Világpolgár2012: ezt a "nem bizom bennük" dolgot elmagyaráznád?

Csak mert nekem egy kicsit komolyabb, komolyabban menedzselt infrastruktúrának tűnik amit ezek a felhős cégek üzemeltetnek, mint egy szakadék usb-s külső vinyó (vagy egy belső)

Múszaki szempontból fényévekkel biztosabb helyen van ezeken a szerverfarmokon a bited, mint bárhol máshol.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:25:02

@geegee: hát az ilyen egyfalatos izék neve amúgy degusztációs (kóstoló) menü szokott lenni tudtommal

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 02:28:48

@diggerdriver: "Egyszerüen nem tudom megérteni hogy a világ legegyszerübb legalapvetöbb módját adatátvitelre nem tudja egy ilyen gép."

nem az igényeidnek megfelelő eszközt vásároltál.
Azt, hogy az almás izék nem akarnak téged kiengedni az itunes/ifotó appokból az évek óta jól ismert dolog, és már a legelső ipad sem volt úgy tervezve, hogy a juzer mindenfélét dugdosson bele.

Válassz olyan eszközt, amelynél kevesebb/más kompromisszumok vannak.

Világpolgár2012 2014.12.06. 03:25:13

@pappito:
A külsős vinyó az biztos, hogy előbb-utóbb elromlik, az nem kérdés, szóval attól természetesen jobbak a felhős rendszerek. A nem bízok bennük-et arra értettem, hogy én személy szerint nem szeretem a saját dolgaimat másra bízni. A legjobb a saját szerver, szerintem. Persze, másnak lehet, hogy más jobb.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 03:48:15

@Világpolgár2012: a saját szerver jó megoldás lehet, de egy komoly szervert üzemeltetni párszáz-párezer fotó miatt az azért kicsit túlzás szerintem. Ha meg a szoba sarkában ketyegő pc-re gondolsz amit fileserverként üzemel, az pont olyan biztonságos, mint egy bolti NAS.
Nem lehet versenyezni házi körülmények között a gyak. korlátlan pénzből üzemeltetett google/apple felhővel. Biztonságban meg uptime-ban semmiképpen. (most arról nem is beszélünk, hogy spec a gugli "ingyen" biztosítja ezt, az aplit nem tudom, de soktiz-száz év tárhely havidíj kijön egy nem túl komplikált, de azért megbízható server beruházásából (plusz écs, karbantartás, áram, stb.)

Most a nyaralás fotóiról (abszolút home felhasználás) beszélgetünk, nem valami szupertitkos nemtommiről.

Világpolgár2012 2014.12.06. 03:57:49

@pappito: A saját szervert nem is Digger-nek ajánlottam, saját magamról beszéltem, mert kérdezted :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 04:01:32

@Világpolgár2012: és a saját vasad a szoba sarkában biztonságosabb, mint a gugli (vagy akármelyik nagy mamut) 7/24 felügyelt, redundáns, hangárméretű cajgja? ne má :)

Világpolgár2012 2014.12.06. 04:34:32

@pappito:
Én nem vitatom azt, amit írsz. Mint írtam, ki mit preferál, azt használ. Én (és a másik felem) nem szeretjük megosztani a saját dolgainkat, 100%-ban úgy van konfigurálva, ahogy mi akarjuk, network-on van az összes itthoni gép, szóval ezért van saját szerver, ennyi. Neked lehet, hogy nem szükséges, de nekünk igen. Persze ez a felállás a legtöbb embernek otthonra túlzás. És ha még látnád a szobánk sarkát - tényleg tele van ócskavassal :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 04:42:51

@Világpolgár2012: ja, hát a házipornót én se tölteném fel a felhőbe :)))))))

Világpolgár2012 2014.12.06. 04:50:38

@pappito: Na, látod valamiben csak megegyezik a véleményünk :)))

De megyek is aludni, mert se a tanulással nem haladok így, se nem pihenek. Minél kevésbé van kedvem tanulni, annál nagyobb a csábítás, hogy ide írogassak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.06. 05:55:13

@tildy[UK]: na a mobil okosabb volt, a szótár belejavitott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 07:31:50

@pappito:
Jo igazad van de én azt gondoltam hogyvez olyan alap mint a bekapcsoló gomb.
Mostmár csak azt nem tudom hogy tudják ezt a szart eladni és miért a rajongás?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.06. 07:35:26

@pappito:
Azt nem. Azt majd egy nyilvános oldalra válás után....
:)))))))))))))))))

X0Y0ZQ3 2014.12.06. 09:25:37

Legjobb tudomásom szerint az Apple cuccok az iTunes miatt nem "pendrive-képesek". Ugye ez egy nagy áruház, amiben ha megvettél valamit, akkor azt Te használhatod. Az Apple pedig így "védi meg az érdekeit", hogy csak az használhassa ezeket a dolgokat, aki fizetett érte. Te csak ne dugdossál bele ezt-azt, ne másolgass ide-oda, és ne passzolgasd át a file-okat ennek-annak :-) Pont ezért nincs az iPhone-oknál, iPad-eknél Sd-Card támogatás, meg Bluetooth file-megosztás, amiket egy 20.000ftos kínai vacak is tud, az 1000euros Apple cuccok meg nem.

2014.12.06. 09:55:14

@Philosoraptor: A penz soha nem eleg! Ezert vagyunk mindannyian kulfoldon, nem tudtad? Minden kivandorlo, velem egyutt, penzehes, gatlastalan, erkolcstelen ember, a legkozelebbi rokonainkat is eladnank egy tal lencseert vagy valami ilyesmi :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.06. 10:27:27

@Mirjam2: egy tál lencséért semmiképpen. esetleg egy tál thai curry sok rizzsel vagy fried noodles szóba jöhet mint cserealap.
:-)

2014.12.06. 10:29:07

@Mirjam2: Így van. Nem is értem, hogyan merítek vállalni magatokat. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:28:14

@Világpolgár2012: hát könnyen lehet, főleg, ahogy az árakat elnézem. egyszerűen nem fér bele:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:32:30

@Világpolgár2012: nem, nem láttam már, de köszi:)

@pappito: ezt mondjuk el tudom képzelni azok után, hogy az elmúlt két évben két laptop meg egy külső hdd dobta be a kulcsot, így aztán hiába tartottam 3 helyen a cuccaimat, nincsenek meg.
pedig 3 hely elég biztosnak tűnt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 11:34:48

@X0 Y0 ZQ3:

"nincs az iPhone-oknál, iPad-eknél Sd-Card támogatás, meg Bluetooth file-megosztás"

komoly?

na most beszéltetek le róla végleg.

adg 2014.12.06. 11:41:53

@Babette .: @X0 Y0 ZQ3: Szerintem meg még azert sincs nekik, mert akkor vehetnel egy szep nagy memoriakartyat bele par fillerert, igy viszont belerakjak ok maguk egy vagyonert. Nezd meg, mennyivel dragabb egy 32/64 gigas kutyu, mint egy 8 vagy 16. A kulonbsegbol egy szatyor sd kartyat lehet venni.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:50:49

@diggerdriver: "o igazad van de én azt gondoltam hogyvez olyan alap mint a bekapcsoló gomb.
Mostmár csak azt nem tudom hogy tudják ezt a szart eladni és miért a rajongás?"

igen, szerintem is alap, ha véletlenül tabletvásárlásra adnám a fejem, valószínűleg nem applit vennék, de hát egyelőre nem sikerült meggyőzni magam, hogy kell nekem egy tablet egyáltalán.

az apple aszondja, hogy azért a pénzért kapsz egy nagyon okos dizájnú, easy-going, felhasználóbarát és szép cuccot, és ezeket mind garantálja amíg almán belül maradsz. SD kártyát akarsz? vegyél egy macbook airt (vagy mit) abba dugdoshatod a USB izéidet.

szerintem az ipad egy fasza termék, csak - ahogy más termékekkel is van - nem szabad olyasmit várni amit nem tud/hajlandó nyújtani.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:51:27

@adg [Au, Darwin]: akármekkorát vesz akármiből, nem lesz hely ötszáz giga képnek :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 11:57:17

@Babette .: hát én sokmindent elhiszek meg sokminden "úgyse romlik el" csak túl régen dolgozom ebben a szakmában ahhoz, hogy tudjam, hogy nem véletlenül van a szerverekben még tápból is kettő (legalább.) és nem véletlenül született a hotswap meg az egyre komplikáltabb backup megoldások.

meg a diszkek is csak mechanikus vackok, kopnak, törnek, melegszenek, ledadog rajtuk az elektronika, stb. mindennek vannak korlátai

adg 2014.12.06. 12:02:58

@pappito: Az a 150 gb kep eleg meredek. Biztos jo turelmu csaladja van otthon. De azert valtas ruha meg hideg elelem mindenkepp javasolt.
A mi ket eves termesunk csak 4 gb korul van, pedig ez is par ezer kep. Ha egyszerre megmutatnam a csaladnak, szerintem nem elnem tul, vagy deportalnanak.

Unokatesom tanul amerikaban vagy tiz eve, es hat a szulok elmentek erte, amikor vege lett a sulinak. Ha mar ott jartak, korbejartak az egesz orszagot egy bo honap alatt.
Mi meg orulhettunk a millio kepnek. A vegen mar videokat neztunk, ahogy mennek az orszaguton, es hat az milyen fasza.
Ket evig felejuk sem mentunk, nehogy elovegyenek meg egy albumot valahonnan. :DD

adg 2014.12.06. 12:07:19

Amugy 150 gigat feltolni valami felhobe, es onnan mutogatni szeriintem nem tul eletkepes megoldas. Mekkora adatforgalom, meg nem mindenhol van eleg szeles net hozza. ha meg akadozik, szetszeled a kozonseg.
Na mindegy, nem az en gondom. :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 12:15:15

@adg [Au, Darwin]: ja, az biztos nagyon sok, én másokat nem fárasztok a képekkel, sokáig saját magamat se fárasztottam, de most összeszedtem pár albumot, azok fenn vannak a gugliban (ahova a telefonnal lőtt képek is mennek) és azt a pár albumot ami érdekes, azt a chromecast kirakja a tévére és slideshow-zik csendeskén. másnak úgyse érdekes, hogy mi hol voltunk együtt :)

viszont itthon nem kell tárolni, egy ledöglő vinyó nem visz magával n évnyi családi fotót.

pappito · http://pappito.com 2014.12.06. 12:16:23

@adg [Au, Darwin]: de nem kell egyszerre a letölteni a 150 gigát, mert már háromszáz megánál agyonvernek a rokonzok :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.06. 13:08:52

@Philosoraptor: Nem többen, egy valaki.
:)

DieNanny CH 2014.12.06. 13:26:44

@pappito:

Én is szeretem fent tárolni a dolgaimat, de már előfordult a történelemben, hogy fájlmegosztót töröltek... (Megaupload. Oké, ez nem képnézegető...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.06. 13:45:47

@pappito: ezért volt mindenem 3 helyen.
aztán mégis csak az maradt meg, ami fenn volt a googlen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása