oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. szeptember 26. 19:53,  Csodaút egy Vespa nyergében 190 komment

2023. szeptember 26. 19:53 Határátkelő

Csodaút egy Vespa nyergében

Erősen elfogult vagyok Olaszországgal szemben, idén nyáron is sikerült egy (túl rövid) hetet eltölteni az országban, szóval nagy örömmel olvastam Tamás posztját, nem is beszélve a rengeteg csodás képről. Szerintem sokunk álmát váltotta valóra egy Vespa nyergében.

ci_m_8.jpg

Kritikusan szemlélve, az ős-Vespám felszerelése spártai. Hiába keresi az ember a sebességmérőt. A három fokozatú váltó számomra szokatlanul, a kormány baloldali markolatában van elrejtve.

1_2.png

A jobb oldalon, a fékkar mellett csak egy fedélzeti műszer található. Szürke indító gomb és a kürt. Hallás alapján kell váltani ” – mondták a bérbeadók.

Mert a Vespa lehet konok, főleg ha első fokozatot keresed. Ha meghúzod a tengelykapcsolót, a váltókaron lévő perforált bevágás az 1-es szám irányába mozdul el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az öt lóerős jármű készen áll a bevetésre. Tovább fordítani nyers erővel biztosan a szerkezet végét jelentené.

Dio mio! Segít, ha finoman előre-hátra ringatom, amíg egy fémes kattanás jelzi, hogy a fogaskerekek összekapcsolódtak. Amikor a Signora prüszkölve mozgásba lendül, a vezetési élmény összehasonlíthatatlan.

Az idős hölgy fiatalos könnyedséggel lendül kecsesen egyik ívről a másikra. Hangjának vidám kattogásától felbuzdulva, boldogan lebegünk felfelé az olajfaligetekkel szegélyezett szerpentin úton, amely a Sorrentói-félsziget csúcsán lévő szállodánktól Massa Lubrense felé vezet. Az langymeleg levegő borzolja hajunkat, amit alig takar a minimalista félhéjú sisak. A reggelnek, tenger és fenyő mámorító illata van.

Egy szembejövő kamionsofőr látva a Vespánkat, lelkesen dudálva integet.

2.png

A tényleges Amalfitana San Pietro mögött kezdődik. És ott azonnal kibontakozik teljes drámai szépsége. Bal oldalon meredeken emelkedik a Lattari-hegység masszívuma, jobbról a Salernói-öböl alatti mélykék ragyog.

3.png

A következő 40 kilométeren az SS 163, azaz Amalfitana gyakran átvág függőleges sziklákon, merész viaduktokon, kanyarog szurdokokon át, és elbűvölően gyönyörű falvak mellett halad el.

4.png

Szeretjük úgy körbejárni ritkaságainkat a makulátlan álom utakon, hogy az tiszta boldogság legyen. A kanyarok pedig olyanok mint testre-szabott sugarak, és van belőlük több is, mint elég.

5.png

Az egyik bal kanyarban magasan, az út jobb oldalán, Positano felett a feltűnik a leglátványosabb kis parkoló,, Innen nemcsak a kilátás gyönyörködtető hanem Francesco frissen sajtolt, citrom - narancs itala frissítő felüdülést hoz.

6.png

7.png

Positano, az egyik leglátványosabb helység. Az Amalfitana út építése előtt a helység csak keskeny öszvér csapáson vagy a tenger felől volt elérhető.

8.png

9.png

Mint egy kubista festményen nőnek ki a sziklából a pasztell színű házak az öböl két oldalán, felfelé emelkedve a meredek falon, föléjük magasodnak a hatalmas csúcsok.

10.png

Mint egy mikrokozmosz köldökeként trónol középen, zöld-sárga kupolájával Santa Maria Assunta templom.

11.png

Miután a szegény halászfalu a második világháborúban, a művészek és az értelmiségiek menedékhelye lett, az 50-es években indult növekedésnek, amikor filmes nemzetközi hírességek által ismert es felkapott lett. A római filmvilágnak ez a rész akkoriban már nem bennfentes tipp volt.

Olyan művészek, mint Roberto Rosselini rendező, Anna Magnani színésznő és Pablo Picasso élvezte a Dolcefarniente-t, (az édes semmittevést), a Positano strandon.

12.png

Ebben az időben egy divatos légies kis ruhát kreáltak a helyi ruha tervezők. Nem csoda, ha manapság Positano sikátorok labirintusában számtalan trattoria és szuvenír bolt mellett, sok elbűvölő butik is “Positanóban készült" jelzővel reklámozza magát.

13.png

Számos turista számára azonban sportos handicap lesz, a néha végtelennek tűnő meredek lépcsők világa, a tengertől egészen a szállodáig és vissza.

14.png

Méltán lehet idézni John Steinbeck amerikai írót (1953-ban nyaralt itt.) „Az a benyomásom, hogy a világ Positano-ban függőleges."

15.png

A Costa d'Amalfi felvétele az Unesco Világörökség részének, egyben építési tilalmat is jelentett a falvak számára. Ez lehetővé tette Positanónnak, hogy megőrizze karizmatikus vonzerejét a modern időkben.

A sötét homokos tengerparton, a kipihent napimádók mellett ott állnak a kis halászhajók is, amelyeken a férfiak délután készítik fel zsinórjukat, hálóikat az éjszakára.

A sziklába süllyesztett halász szövetkezet központja, bizonyítja, hogy semmiképpen sem csak a turisták számára előkészített díszlet. Minden reggel lenyűgöző számú és sokféle éjszakai fogás kerül a jéggel borított vitrinekbe. Frissen fogott grongó, tengeri keszeg, márna, tintahal és még a tonhal is nap mint nap vándorolnak a helyi éttermek és a szomszédos falvak konyhájába.

16.png

Ez meghozza a mi étvágyunkat is! Visszalendülünk a Vespa széles bőrülésébe. A közeli Praianóban találjuk meg, amit keresünk. A kilátás a széles tengerre igazán látványos. A városka jelképe San Luca Evangelista templom.

17.png

A Ristorante Il Pino panorámás kilátást nyújt a Li Galli-szigetekre és a linguine al tartufo, egyszerűen fantasztikus.

18.png

„Ez tipikus Costiera Amalfitana tészta” - biztosít Sandra háziasszony, de csak akkor lesz igazán jó, magyarázza, ha a tészta a Lattari-hegység északi oldalán fekvő kisvárosban, Gragnanóban készül. A hagyományos ipari tésztával összehasonlítva a helyi tészta négyszer hosszabb ideig szárad. Pompásan illik hozzá egy pohár helyi fehérbor.

Az első pillantásra nem feltűnő Praiano mindenképpen megér egy látogatást. stratégiai helyen található Amalfi és Positano között, egy nyugalmas falu, pedig csak néhány kilométerre van a két turbulens turisztikai mágnestől.

Az Amalfitana alatt fekszik, a templomtér mögött, ahol nevető gyerekek játszanak, álomszerű kis házakat fedezünk fel gyalogosan.a tengerparton. A turisták nyüzsgésétől védett falusi élet megnyugtatóan egyszerűnek és privátnak tűnik.

A hibiszkusz, a füge, a citrusfélék virágoznak a békés teraszos kertekben, a naptól elkényeztetett érlelődő paradicsom füzérek mellett.

19.png

20.png

Ellentétben a többi tengerparti városkákkal, mivel itt nyugszik le a nap legkésőbb, a helyiek élvezik legtovább a naplementét a mielőtt eltűnik a meredek hegyek mögött.

21.png

Egy keskeny ösvény visz le egy meghitt sziklás öbölbe úszni. Néhány perc alatt elérhetjük a Marina di Praia félreeső öblét is kerülő úton Vespáinkkal.

 

22.png

Az egyszerű tengerparti bárban egy cappuccinó mellett nyugodtan lehet üldögélni, kilátással a sziklákkal körülvett öbölre, aminek gyakran az 1950- es években játszódó filmek kulisszájaként kellett szolgálnia. Az évek során semmit sem veszített csendes varázsából.

23.png

Alig, hogy lendületbe jöttünk, egy egyedülálló természeti jelenség, a Cala di Furore késztet bennünket újabb megállásra. Egy fjord olasz változatban.

24.png

A mintegy 800 lakosú Furore egy kis gyöngyszem a csodálatos Amalfi-parton, és felejthetetlen panorámával van megáldva - és természetesen egyedülálló kilátással a szurdokra.

25.png

26.png

Mintha ez a hely nem lenne elég színes minden növényével, beleértve a csodálatosan virágzó citrom bokrokat és a szőlő teraszokat, évente egyszer egy egészen különleges esemény zajlik itt, amelyre a csodálatos tengerparti városka a világ minden tájáról meghívja a művészeket, hogy bemutathassák alkotásaikat, műveiket a házfalakon és támfalakon történő megörökítésére.

Ezért szokták Furorét "festett falunak" nevezni, egy falunak, egy álomszerű környezet közepén, amely másodszor biztosan nem létezik a világon.

27.png

Egészen más a lüktető élet Costiera szívében, Amalfi történelmi városában - egykor Olaszország négy nagy tengeri köztársaságának egyike volt Velence, Genova és Pisa mellett. 1343 - ban nagy részek süllyedtek a tengerbe egy tomboló vihar hatására.

28.png

29.png

A Római Birodalom összeomlása után Amalfi volt az első város, amely újraindította a kereskedelmet a Kelettel. Egzotikus árukat, például szőnyegeket, papírt és kávét importáltak óceánjáró evezős gályákon. Ehhez hozzájárult az Amalfiban született Flavio Gioia iránytű feltalálása is.

30.png

31.png

Amalfi pazar katedrálisa és impozáns lépcsője és a „Bar Francese” fonott székes terasza között a téren mindig van nyüzsgés és tömeg.

32.png

A téren a helyi rendőr engedélyével kivételesen leállíthatjuk a darazsakat. Ő rögtön megnyugtat bennünket, nem engedhette, hogy ezeket az értékeket őrizetlenül hagyjuk valahol a katedrális, vagy a nyüzsgő kikötői móló melletti parkolóban. Ez is bizonyítja hogy nemcsak az öregek szeretik a Vespát. Többen megállnak, értékelik és megvitatják ma már ritka „Faro Basso” modelljeink évszámát és alakját.

„Sembra una Vespa” - „Úgy néz ki, mint egy darázs” - mondta Enrico Piaggio, amikor 1946- ban meglátta Corradino D'Ascanio tervező első modelljét (aki egyébként Olaszország első helikopterét építette).

33.png

Valójában a karcsú középső szakasz a masszív hátsó rész és a fémből készült első sárvédő között olyan, mint egy darázs derék. A fém hajtóláncról technikai okok miatt lemondott, ehelyett a motort közvetlenül csatlakoztatta a hátsó kerékhez.

34.png

A világháború alatt Olaszország tömegesen állított elő gumiabroncsot a repülőgépek számára, amelyekre háború végén már nem volt rá szükség. Emellett felhasználták a lebombázott pontederai repülőgép gyárban talált maradék alkatrészeket is.

A “darázs” így kapta a kicsiny kerekeket, (amik hamarosan a robogók márka jeleivé váltak) és minden bizonnyal az eredetileg szürke festett rovar volt abban az időben amire a világ várt. A következő tíz évben, a munkások több mint egymillió Vespát építettek.

Még az egyház is áldását adta, 30.000 olasz pap az 1950-es évek közepén büszkén birtokolt egy Vespát.

Hercegnőként Audrey Hepburn és Gregory Peck a legendás Egy szív és egy korona című filmben vadul száguldott át Rómán egy Vespán, így a kis Motorinónak végre sikerült elfogadtatni magát, még Hollywoodban is.

Valaki piros betűkkel írta a "Ti amo Principessa" feliratot az út kanyarulatában a félmagas kőfalra, amely az utazót hivatott megvédeni a mélybe zuhanástól. Vajon a menyasszonyra vagy inkább a Costa d'Amalfira gondolt? Számomra a nap után már csak egy szeretett hercegnő maradt: a Faro-Basso Vespa.

Az Amalfi-part felfedezése egy unalmas buszon vagy a Metro-del-Mare hajókkal? No grazie, di certo non con me. :-)

35.png

Szerelmes vagyok a forró olívaolaj, a fokhagyma és a peperoncino illatába, amikor a szűk házak sikátorain keresztül vezetek. Beleszerettem az isteni szabadság érzésébe, amikor könnyed, légies kétütemű ritmusban haladok a sok szűk kanyaron át Amalfi felé, a mélykék tenger elérhető közelségében.

Csodálatos érzés spontánul követni egy mellékutcát anélkül, hogy arra gondolnál, hogy valaha is vissza tudsz-e fordulni, és azonnal engedni az intuitív impulzusoknak.

36.png

Mint a "Pasticceria De Riso" édes kísértései a bájos Minori falu tengerparti sétánya mögött, ahol a Vespát közvetlenül a teraszuk előtt parkolom le.

37.png

A helyi cukrászmester tortája, ricotta e pere, megérdemel egy hangos Bravissimo maestro!-t Kanyaroktól bódultan gurulunk a szerpentines Via Castiglione úton Ravello hegyi faluba.

38.png

Késő délután ellenére a zsibongó gyerekek játékukkal szorosan a markukban tartják a kiterjedt katedrális teret.

39.png

A fenyőfák, esernyőként árnyékot adóan, sehol máshol nem tornyosulnak olyan magasan a dél-olasz égboltra, mint azoknak a feudális villáknak a kertjeiben, amelyeket az Amalfi tengeri köztársaság hatalmas nemesi családjai építettek a tengerparton, 14. században a szikla szélén, 350 méterrel a tenger felett lebegve.

40.png

41.png

Az impozáns palazzók többsége ma már luxusszállodaként működik.

A Villa Cimbrone parkjában található híres Terrazza dell'Infinito kilátóhelyről, amely a nagyközönség számára is nyitva áll, páratlan kilátás nyílik a partvonalra és a tengerre.

50.png

51.png

Szemtől szembe a márvány mellszobrok obskúrus sorával, tekintetünk a feneketlen mélységbe merül, a hegygerincek által barázdált partok fényárban úszó sziluettjei fölött a költészettel teli tengerbe zuhan.

Ritkán érzi magát az ember annyira eltávolodva a földi léttől, mint ezen a varázslatos ponton.

E csodalatos hely után, a Sorrentói-félsziget csúcsán a nosztalgikus Vespa robogókon tett időutazás méltó befejezéséhez érkezik, stílusosan, a "Relais Blu" étteremben, egy kulináris élménnyel zárjuk utunkat.

56.png

Az étterem Punta Campanellán való elhelyezkedése is egyedülálló, panoráma kilátás nyílik Caprira.

57.png

A modern, teljesen fehér lounge-teraszán, miközben a vörös nap valóban elsüllyed a Capri mögötti tengerben, emeljük poharunkat Olaszország legszebb kanyarulataira. Alla vostra salute!

58.pngA moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1118222697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2023.10.08. 16:35:26

@Mr.Tellinghovon: akkor igazából a die Heide csak közelítő fordítás. Csak a felszini formát, a flórát és faunát veszi figyelembe.

A puszta ennél több. Emberi vonatkozásokat is figyelembe vesz. Életmód, gazdálkodás, stb.

Somogyban a puszta az alföldi pusztától is különbözik. Az Alföldön a puszta maga a táj is és a hozzátartozó, jellemzően egy családos, lakó és gazdasági épületek is.

Somogyban a puszta független a táj puszta jellegétől. Azokat a kis, jellemzően 10-20 családos, lakó és gazdálkodási helyeket jelenti, ahol cselédek laktak és művelték a környező urasági földeket.

Az én falumnak is több pusztája volt a grófi időben, mára csak három maradt.

fhdgy 2023.10.08. 16:47:59

@Mr.Tellinghovon: másképp ítéljük meg a II. Vh.-t.

Nem adtuk fel a szuverénitásunkat, egyszerűen elvették, mert katonailag tönkrevertek bennünket.

fhdgy 2023.10.08. 18:24:37

@Mr.Tellinghovon: a die Heide/Haide teljesen rossz fordítás. Semmi mást nem vesz figyelembe csak valami "ürességet".

Ha "pusztát" keresem német nyelvű wikipédán, akkor ott egyértelműen azt írja, hogy szteppéről ( die Steppe ) van szó, ami a felszínt, a flórát és faunát illeti. Plusz az Einöden, ami az életmódot.

Így azt mondom, hogy a pusztára egyetlen jó fordítás van: die Pußte!!!

fhdgy 2023.10.08. 19:11:56

@Mr.Tellinghovon: egyébként, 2017-ben direkt, csak Piroschka miatt elmentem Székkutasra.

Az állomás épületében lakik egy vasutas család, a feleséggel hosszan beszélgettünk Piroschkáról. Panaszkodott, hogy a kultuszból nem lett semmi, pedig szerinte hatalmas lehetőség lenne.

A német kollégáim elmondása szerint, egy kultfilmről van szó. Nekik nagyon tetszett a cigányzenekaros jelenet is.

Én előtte nem tudtam erről a filmről, ők hívták fel rá a figyelmemet.

2023.10.08. 19:14:48

@fhdgy: “ Somogyban a puszta független a táj puszta jellegétől. Azokat a kis, jellemzően 10-20 családos, lakó és gazdálkodási helyeket jelenti, ahol cselédek laktak és művelték a környező urasági földeket.”

Természetes, hogy különböző vidékeken ugyanazon szónak más jelentése van vagy mást határozunk meg vele.

Mit is mond erről az arcanum?

“ puszta szó értelmezése

puszta főnév és melléknév
I. főnév ..tát, ..tája
1. <Magyarországon> nagy kiterjedésű, többnyire fátlan, füves síkság, amelyet gazdálkodásra, főleg legeltető állattenyésztésre használtak. Alföldi, hortobágyi puszta. A pusztán nyájak legelnek. Behajtják a gulyát a pusztáról. Felszántják a pusztát.  Hejh, mostan puszta ám igazán a puszta! (Petőfi Sándor) Az irtás szélén a maga buckáival már mindjárt a puszta következik. (Tömörkény István) Tanya, falu errefelé napi járóföldre nem volt. Ember sehol, csak a merő puszta. (Móricz Zsigmond) || a. Kopár, lakatlan sík terület; sivatag. Pusztába → kiáltó szó.  Pusztában bujdosunk, mint hajdan Népével Mózses bujdosott. (Petőfi Sándor) És méne a pusztába, … | hol aki a forró homokra lépett | jó saru nélkül, a talpa megégett. (Babits Mihály)
2. (tájszó) <Vmely nagyobb földbirtok központjában> mezőgazdasági település, gazdasági épületek, istállók, cselédlakások, gazdatiszti ház, urasági kastély stb. együttvéve; major. Ötven béres lakott a pusztán. A pusztákon ma termelőszövetkezet vagy állami gazdaság van.  Mi lehet az Orczy apja, hogy még pusztájuk is van, meg lovuk? (Móricz Zsigmond)
II. melléknév pusztán, ..tább
1. Olyan, amiről v. amiből hiányzik mindaz, ami ott szokott lenni, oda tartozik; üres, kopár, elhagyatott. Puszta föld, ház, telek. A ház leégett, csak a puszta falak maradtak meg.  Sík, puszta, kietlen az őszi határ. (Vörösmarty Mihály) Puszta bár, az otthonos vidéknek, Fiaim, csak énekeljetek! (Tompa Mihály) Puszta volt az út véges-végig, senkit és semmit nem láttam rajta járni. (Nagy Lajos) || a. (átvitt értelemben) Üres, tartalmatlan, merő; hiú.  Fecseg … vagy három oldalnyit puszta semmiségekről. (Mikszáth Kálmán)
2. <Nyomósító szóként, annak kifejezésére, hogy a jelzett fogalom szigorúan önmagában értendő:> olyan, amihez más (tényező) nem járul; csak, csupán, egyedül, semmi egyéb v. más, mint … (Csak) a puszta életét mentette meg. Ez a puszta igazság. Puszta véletlen volt, hogy … Puszta irígységből ellenezte a dolgot.  Örökké a világ sem áll; Eloszlik, mint a buborék, S marad, mint volt, a puszta lég. (Vörösmarty Mihály) || a. (határozóragos főnévvel) <Nyomósító szóként annak a kifejezésére, hogy a szóban forgó dologhoz semmi nem járul, csak azt vesszük igénybe:> önmagában vett, minden (segéd)eszköz nélküli. A puszta földön (fekszik): közvetlenül magán a földön, nem szalmán, nem pokrócon v. fekvőhelyen; puszta kézzel v. ököllel: anélkül, hogy vmely eszközt v. fegyvert használna, venne igénybe; puszta szemmel: szemüveg, távcső v. nagyító nélkül.  Puszta öklével képes betörni a bölény koponyáját. (Jókai Mór) Puszta kézzel tördelé el a patkószeget. (Eötvös Károly) || b. (nyelvtudomány) Bővítmény nélküli. Puszta alany, állítmány; puszta mondat: tőmondat.
Szóösszetétel(ek): pusztacsősz; pusztalakó.
pusztáz.”

2023.10.08. 19:19:45

@fhdgy: “ Panaszkodott, hogy a kultuszból nem lett semmi, pedig szerinte hatalmas lehetőség lenne.”

Egyértelmű, hogy az akkori kultúráért felelősek szándékában nem állt ennek a filmnek a magyarországi propagálása, mert az elmaradott klisékkel tűzdelt előző társadalmat mutatta be. Ez pedig ellenkezett a kommunista “ új szocialista ember” dogmával.

fhdgy 2023.10.08. 19:51:44

@Mr.Tellinghovon: bocsi, 2017-ben voltam Székkutason!!!

2023.10.08. 20:06:50

@fhdgy:

A film 1954-Ben készült

fhdgy 2023.10.08. 20:15:53

@Mr.Tellinghovon: ezt értem, a beszélgetésem volt 2017-ben. Akkor hivatkozni új szocialista embertípusra nem volt aktuális. Max posztszocialista vagy ner embertípusra.

Egyébként 2009-ben emlékművet állitottak Hartungnak.

fhdgy 2023.10.08. 20:24:39

@fhdgy: utána néztem: az utazás 1925-ben volt, a könyv 1954, a film 1955-ben jelent meg.

fhdgy 2023.10.08. 20:46:33

@fhdgy: találtam olyat is, 1922-ben volt az utazás. Kinek, minek higyjen a szegény ember???

fhdgy 2023.10.08. 21:04:14

@Mr.Tellinghovon: ezek a bzfof cd dirkászok, hogy mit

Nem érted? Én sem, egy macska besegített:-)

Azt akartam írni, hogy ezek a firkászok mit össze-vissza nem írnak.

Van pl. Olyan, amelyik Kutaspusztáról irka-firkál.

fhdgy 2023.10.08. 21:10:41

@fhdgy: találtam az utazásra 1923-at is. -:)

fhdgy 2023.10.08. 21:23:00

@Mr.Tellinghovon: német wikipédián találtam:

Biberfeldmarktplatzbrunnenheide

fhdgy 2023.10.08. 21:24:37

@Mr.Tellinghovon: egyéb iránt Biberfeldmarktpltz-on voltam sorkatona.

fhdgy 2023.10.08. 21:34:39

@Mr.Tellinghovon: hű, de qrva sokat okosodtam!

Én már tökéletes fordításként Biberfeldmarktortbrunnenpußtát írnék.

2023.10.08. 23:36:13

@fhdgy: „ ezt értem, a beszélgetésem volt 2017-ben. Akkor hivatkozni új szocialista embertípusra nem volt aktuális.“

Dehogynem! A film az ötvenes években készült, az akkori magyar kulturpolitikusoknak nem volt érdekük erről a magyar közvéleményt értesíteni, pedig PR- kent gazdaságilag kiaknázni a benne levő lehetőséget. Az ideológia győzött a pénzügyi érdekek felett. Egyébként én is nyugaton hallottam erről a filmről.

Azt pedig, hogy a beszélgetések 2017-Ben volt az én kommentárom után írtad.

Egy kicsit túl bonyolítód a dolgot:-)))

fhdgy 2023.10.09. 07:20:05

@Mr.Tellinghovon: egyébként, 2017-ben direkt, csak Piroschka miatt elmentem Székkutasra.

Az állomás épületében lakik egy vasutas család, a feleséggel hosszan beszélgettünk Piroschkáról.

Ezt hamarabb írtam.

1955-ben a magyar-német viszony még azt sem engedte, hogy a külső felvételek nálunk készüljenek. Nem volt véletlen, hogy Zenta környéke volt a felvételek helyszine.

2023.10.09. 07:53:08

@fhdgy: “ Ezt hamarabb írtam.”

Okay

fhdgy 2023.10.09. 08:04:16

@Mr.Tellinghovon: 17 július közepén volt a dolog.

Székkutasról elmentem Szegedre. Ott ért a döbbenet. Sok ünneplőbe öltözött embert láttam, kezükben virágcsokrokkal.

Jé, diploma osztó volt. Jé, nekem is volt, csak pont negyven évvel korábban. Szíven ütött a felismerés!

2023.10.09. 22:28:48

@puhacica:

A vágyaknak nincs határa :-)))

A statisztika alapján a legkedveltebb bakancslista célok.

1 a 10-ből
Aurora Borealis Észak-Európában
A híres északi fény izgalmat kelt az emberek között szerte a világon. Az égbolt naprészecskék okozta ragyogása bolygónk egyik legnépszerűbb természeti jelensége.

2 a 10-ből
Niagara-vízesés az Egyesült Államokban és Kanadában
Az amerikai New York állam és a kanadai Ontario határán fekvő Niagara-vízesés szintén a világ egyik legnépszerűbb természeti látványossága.

3 a 10-ből
Uluru/Ayers Rock Ausztráliában
Ausztrália nevezetessége lenyűgöző kilátást kínál, különösen naplementekor: az Ayers Rock. A vörös hegy mintegy 350 méterrel emelkedik ki szigetkent Ausztrália középső sivatagától, és az őslakosok nyelvén Ulurunak hívják.

4 a 10-ből
Indiai nyár Új-Angliában
Az úgynevezett "indián nyár" idején az ősz a legszebb: szeptember végétől októberig különösen színes a táj az USA északi partján. Maine, Vermont, New Hampshire, Connecticut, Massachusetts és Rhode Island New England államait a sárga és a vörös tónusok valóságos kaleidoszkópja festi színesre.

5 a 10-ből
Izlandi gejzírek
Izland a tűz és a jég országa – mert a hideg felszín alatt hatalmas forrongás van. Ezt bizonyítják az ország legendás gejzírei. A föld alatti magmakamrák forráspontja fölé melegítve a talajvíz szökőkútként robban ki a földből. Izlandon összesen 26 aktív gejzír található.

6 a 10-ből
A "Big Five" Afrikában
A „Big Five” elnevezése mögött meghúzódó történet nem valami szép. A „Big Five” a nevüket a nagyvadvadászokról kapta. Ide tartoznak az Afrikában élő állatok: elefánt, orrszarvú, bivaly, oroszlán és leopárd.

7 a 10-ből
Grand Prismatic Spring a Yellowstone Nemzeti Parkban
Micsoda látvány: Számunkra a Yellowstone Nemzeti Parkban található színes „Grand Prismatic Spring” termálforrás egyértelműen a világ egyik legszebb természeti látványossága.

8 a 10-ből
Asztalhegy Fokvárosban
A dél-afrikai Fokváros nevezetessége minden évben utazók millióinak örömet okoz: a Table Mountain. Az Afrika délnyugati csücskén található mérföldkő jellegzetes hátteret kínál. A 6000 hektáros természetvédelmi terület növényzete is lenyűgöző. Az 1951-ben természeti és történelmi műemlékké nyilvánított Asztalhegy mintegy 1500 növényfajnak ad élőhelyet. A masszívum megmászható számos túraútvonalon – vagy egyszerűen felvonóval. A csúcsra jutva lélegzetelállító kilátás nyílik Fokvárosra

9 a 10-ből
Nagy kék lyuk Belize-ben
A karibi természeti látvány, a "Nagy Kék Lyuk" a belize-i világítótorony-zátony része. Csaknem 300 méter átmérőjű, és a világ minden tájáról ejti rabul a tapasztalt búvárokat. Nem csoda, hogy a „nagy kék lyuk” úgy néz ki, mint egy titokzatos víz alatti világ bejárata. Egyedülálló színjátékát 125 méteres mélységének köszönheti. Mivel a környező víz lényegesen sekélyebb, ezért világosabb. És a belseje is lenyűgöző. Mert földalatti barlangrendszere van, legfeljebb nyolc méter hosszú cseppkövekkel

10-ből 10
"A hullám" Arizonában
A világhírű homokkő hullám, "The Wave" az Arizona-Utah határ közelében zárja a legszebb természeti jelenségek top 10-ét. A hullám alakú kőtáj akár 200 millió éves is lehet. Idővel kőzete az erózió következtében egyre jobban elkopott, így különböző rétegek váltak láthatóvá.

Nekem az ötös, hetes és a kilences meg hiányzik:-))

Csodabogár 2023.10.09. 22:36:56

@fhdgy: Miután a német tv sokszor játszotta és ismételte a filmet, amiben a Piroskát Liselotte Pulver játszotta, határozottan emlékszem, hogy Székkutasról nem volt szó benne. Az állomást, Hódmezővásárhely Kutasipuszta volt. Kötőjellel összekötve a név, de egy idegen tasztatúrán írok és nem találom a kötőjelet rajta.:-(

fhdgy 2023.10.10. 08:25:10

@Csodabogár: nem volt szó, mert csak később lett önálló település, de már Székkutas néven.

A filmben a vasútállomáson egybe írva, kötőjel nélkül szepel, hisz a külső felvételek Vajdaságban voltak, egy ottani állomás lett a díszlet, oda pedig kötőjel nélkül írták.

puhacica 2023.10.10. 22:22:20

@Mr.Tellinghovon: en meg sosem jartam europan kivul. nem mondom, hogy nem indulnek el azonnal barmelyik helyre a fenti listarol, ha meghivast kapnek, de az en bakancslistam kicsit mas. :)
1. uj-zeland eszakrol delre bebarangolva, ezt kipihenve kis pihengetes a cook-szigeteken
2. maldives a cetcapak miatt
3. baja a szurkebalnak miatt
4. cuba
5. utah nemzeti parkjai
6. sheikh lotfollah mosque
7. whitehaven beach es ugy altalaban ausztralia
8. patagonia
9. costa rica
10. british columbia

az elso 4 allando, a tobbi sorrendje hangulattol fuggoen valtozik, van, hogy hozzaadodik, van, hogy lekerul rola valami... de a realitasok talajan maradva sajnos ezek nagyresze alom marad.

dikusz. 2023.10.10. 23:15:51

@Mr.Tellinghovon: Ilyesféle bakancslistám már nincs, legfeljebb a tv-ben keresek olyan műsorokat, ahová elmennék, és így utazom.:)

Barátnőimmel utazunk itthon, de gyakran járunk színházba, és egyéb előadásokra is.

Most sikerült nem könnyen jegyet szerezni MÜPA-ba. Nem tudom ismered-e őt, Tommy Emmanuel ad koncertet. Előfordulhat, hogy nem jön többet Magyarországra. Ha nem tudod ki ő, itt egy pár sor róla:

Tommy Emmanuel, CGP a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza, aki ezt már többször is telt ház előtt bizonyította a Müpában. Az 1955-ben született ausztrál zenész az akusztikus gitár mestere, gyakran sorolják a hangszer tíz legjobb játékosa közé. Chet Atkins által inspirált különleges tízujjas pengetési technikája pedig egyenesen lélegzetelállító, de ezt úgyis tudja mindenki, aki csak egyszer is látta-hallotta. 2023-ban új albuma jelenik meg, de ahogy minden szólókoncertjén, ezúttal is bármi megszólalhat terjedelmes életművéből.

2023.10.11. 00:29:18

@puhacica: “ az elso 4 allando”

Van köztük egypár igazán csábító!
Az USA nyugati parkjai csodálatosan, erről Zsuzsi biztosan sokat tud mesélni. A wawe -hez tényleg úgy sorsolják ki a látogatókat, mert nagyon óvják. Nekünk szerencsénk volt!

Cuba mikor is voltam ott? Fidel akkor kezdett betegeskedni. Meggyőztem a feleségem, ha látni akarja az igazi országot akkor most kell menni, mert változások jönnek. Nagyon szép részei vannak, mint a valle vinajles, a dohány termelő vidék.

Dél-Afrikában, Knysna városában, egy ketrecben lemerultunk a cápák köze, az igazán adrenalin növelő volt. Igaz csak bálna és delfin nézésre indultunk, de helyettük jöttek a cápák. Gondoltak itt az ingyen kaja. Az életben nem voltam olyan rosszul hajón mint ott, az egész belsőmben egy tornádó játszódott le. Azóta inkább hanyagolom az ilyen élményeket.

British Columbia természetes szépsége a hegyekkel csodalatos, ott meg van egy bakancslista bejegyzesem, a canadian vonat és a jasper nemzeti park.

Ahova rögtön indulnék a listáról, az patagonia. A szomszédom nemrég volt ott és azóta is csak aradozik a látottakról. Igaz onnan meg tovább repültek tűz földre. A képei fantasztikusak.

Ausztrália nagy összességében egy csalódás volt, Melbourne egy rossz klimaju város, engem az zavart, hogy olyan uniformizált. Sidney jobban tetszett, innen mentünk a parton a surfer paradise-g.
Az első benyomás sokszor döntő, amikor órákon át repülsz az outback felett, kiszáradt vörös föld, életnek semmi nyoma, oly érzésem volt mintha a pokolba kerültem volna. Feleségem is csak halkan merte kérdezni, hova jöttünk?

2023.10.11. 00:46:51

@dikusz.: “ Tommy Emmanuel, CGP a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza”

Nem, nem ismertem a művészt. Természetesen most megnéztem egypár videót tőle. Biztosan nagy élmény lesz a koncert!
Szeretem az akusztikus gitár játékot, Carlos Santana-n szocialazodtam, talán ezért is kedvelem a pengetos hangszereket. Persze azért egy b tenor saxophon is gyorsan elő tud bennem hívni érzelmeket.

De az örök szerelmem az opera, (persze nem mindegyik,) itt a szívem szárnyakat kap és olyan érzésem van mintha lebegnek.
Az ének órán mindig kiküldött a tanárnő amikor énekelni kellett, emiatt orroltam is rá (nincs jó ének hangom) de sokszor operákat hallgattatott velünk. Akkor nem igazán értékeltem, de azt hiszem ehhez is valahogy be kell érni. Az olasz stílus áll hozzam legközelebb.

puhacica 2023.10.11. 13:52:50

@Mr.Tellinghovon: jo olvasni az elmenyeidrol, nem a megszokott "jovoltjotettunkhidegvoltmelegvolt" szosszenetek. kubaval kapcsolatban van egu olyan erzesem, hogy mire mi oda eljutunk, az mar nem az a kuba lesz, amit latni szeretnek. mar most se az...
en azert megneznem ausztraliat, de nekem fuerteventura koparsaga is tetszett, valamiert nagyon szeretem az "egyhangu" tajakat. is. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.10.11. 16:40:05

@Mr.Tellinghovon: "Van köztük egypár igazán csábító!
Az USA nyugati parkjai csodálatosan, erről Zsuzsi biztosan sokat tud mesélni."

Regen jartam erre, orulok, hogy par "hardcore" kommentelo még itt van :)
Igen, egyetertek, az USA nyugati oldala termeszeti szepsegekben annyira gazdas es olyan valtozatos, hogy szinte egy egesz elet nem eleg mindent bejarni. Maga Kalifornia is ilyen, de Washington, Oregon, Arizona, Utah (es meg sorolhatnam a tobbi allamot) lenyugozo!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.10.11. 16:43:39

@puhacica: ha "egyhangu" tajakat akarsz latni, akkor nagyon elvezned a high desert helyeket itt nalunk Kaliforniaban. Van egy megfoghatatlan varazsa, nehez szavakba onteni, milyen hatast valt ki az emberbol. En is igy voltam, amikor ezeken a helyeken jartam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.10.11. 16:52:43

@Mr.Tellinghovon: Yellowstone nekunk is nagy elmeny volt, de az emlitett csodakek "to" mellett rengeteg mas is lenyugozo ott, pl a Yellowstone "Grand Canyon-jakent emlegetett hely a csodalatos vizesessel, es sok mas.
A Wave nekunk is bakancs listas, de a lotto sorsolos rendszer miatt ennek kicsi az eselye. Viszont hasonlo helyet talaltunk Nevadaban Valley of Fire nevu helyen, ami Vegastol kb 1-1.5 oranyira van, igy mindig ajanlani szoktam azoknak, akik csak LV-ig akarnak elmenni :)

2023.10.11. 17:34:38

@puhacica: “ valamiert nagyon szeretem az "egyhangu" tajakat. is. :D”

Evvel nem vagy egyedül, ugyanez okból, ha Norvégiában vagyok és elhagyom trondheim helységet észak felé, fel éled az egész belső énem!
ibb.co/TBc4p5q

Egyszer megcsinaltattam a DNA vizsgálatot, szerintük is északi származék lennék.:-)))

2023.10.11. 17:43:02

@Zsuzsi65: “ Viszont hasonlo helyet talaltunk Nevadaban Valley of Fire nevu helyen, ami Vegastol kb 1-1.5 oranyira van, igy mindig ajanlani szoktam azoknak, akik csak LV-ig akarnak elmenni :)”

Hiányoltalak, gondoltam a rad való utalással kimozdítalak a kényelmi zónákból :-))

Köszi a tippet, ezt a nemzeti parkot nem is ismertem. A nappalink falát egy Zabriskie Point-on készült kép díszíti, csodálatosak az egyes kőzet rétegezodesek. Ha belegondondolok a kialakulasuk körülményeire milyen erők játszhattak ott szerepet, hatalmaba kerít a borzongás

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.10.11. 17:56:59

@Mr.Tellinghovon: :)) mostanaban tobbet kellett dolgoz(gat)nom :))
Itt egy kedvcsinalo Valley of Fire-hez. Ez nem szovetsegiNational Park, hanem csak state park egyebkent. Minden allamban vannak sajat allami termeszetvedelmi teruletek (state park), ezeket is erdemes felfedezni
youtu.be/heAG6jUQwcA?feature=shared

2023.10.11. 17:57:03

@Zsuzsi65: “ Van egy megfoghatatlan varazsa, nehez szavakba onteni, milyen hatast valt ki az emberbol”

Például ez! Beatty felől death walley fele, visszafelé sötét volt amikor láttunk egy fenyszorot szembe jönni, a feleségem mondta kapcsolj tompított fényre, és vártam jó tíz percet amíg el haladtunk egymás mellett.

Meg vegas-tol beatty fele sötétben az area 51 mellett, mély csönd volt a kocsiban, a nő tagok sem csiripeltek, szerintem mindenki a kis zöld embereket várta :-)))

ibb.co/pZp5766

2023.10.11. 18:06:34

@Zsuzsi65:

Stovepipe Wells olyan volt mint ha egy Orson Welles filmbe kerültünk volna, a fák tele voltak fekete madarakkal.
A homokdűnékben mezítláb sétálni a lemenő nap fényében egy olyan élmény amire mindig szívesen emlékezünk.

puhacica 2023.10.12. 14:00:08

@Zsuzsi65: nem tudom miert olyan vonzoak ezek a tajak, en alfoldi vagyok es azt is nagyon szeretem, talan emiatt talalom kulonlegesnek a kopar videket. ti is gyonyoru helyen laktok, gondolom nem unjatok :)

puhacica 2023.10.12. 14:07:44

@Mr.Tellinghovon: felenk a bodmin moor az a hely, ahol elvezhetem az egyhangusagot, bonuszkent szabadon boklasznak a lovak, shetland ponik, birkak, highland tehenek...

az en "osszetevoimet" is megneztek, van bennem egy jo adag gorog, meg ugy nagyjabol az osszes europai nemzetbol egy kicsi, biztos ezert vonzodom ugy a mediterran videkekhez :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.10.12. 17:49:47

@puhacica: igen, nagyon hálás vagyok, hogy itt elhetek (minden negativuma ellenére)

puhacica 2023.10.12. 21:10:24

@Zsuzsi65: jaja, erdekes, hogy egy ido utan leesik a rozsaszin szemuveg, megis megmarad az erzes, hogy milyen jo, hogy megadatott, hogy ilyen helyen elhetunk

2023.10.13. 08:40:55

@puhacica: „ jaja, erdekes, hogy egy ido utan leesik a rozsaszin szemuveg, megis megmarad az erzes, hogy milyen jo, hogy megadatott, hogy ilyen helyen elhetunk”

Természetes, hogy amikor a dolog új és érdekes akkor csak a pozitívumokat látod és a kevésbé tetsző oldal a háttérbe szorul. Ez a szinte egy dimenziós látás szinte az élet minden területére kivetíthető, normális emberi tulajdonság.

Az idő haladtával mivel valószínűleg a “dolog” ugyanaz marad, a hozza való viszonyulás változik meg.

Itt nálunk a magyar közösségben van egy érdekes beszélgetés arról, hogy minek van nagyobb értéke, az anyagi vagy az érzelmi “vagyon” gyűjtésnek. Ahogy látszik fiatalok és idősebbek között nagy a különbség. Pedig szerintem csak sok minden atertekelodik.

Egy kicsit elkóboroltam az általad írttól, szóval több mint negyven év után is amikor határon belül utazom, rá csodálkozom nap mint nap, e Lego ország szépségeire, es egy belső hang köszönetet mond az életnek, hogy így alakult. A negatívumok ellenére is.

puhacica 2023.10.13. 17:19:19

@Mr.Tellinghovon: persze, normalis dolog, megis neha ugy racsodalkozunk. haha, mi anyagi ertelemben biztos nem gazdagodtunk meg, tapasztalatot/kalandokat viszont gyujtottunk boven, es azert ez sem egy utolso dolog. ahogy mondod, jo az, hogy igy alakult, ahogy.

puhacica 2023.10.13. 17:24:23

@Mr.Tellinghovon: "amikor határon belül utazom, rá csodálkozom nap mint nap, e Lego ország szépségeire" - nekem ez az ingazos utvonalamon fordul elo szinte naponta, 25 merfold, de olyan nyalcsorditoan szep napfelkelteket, naplementeket, kodbe burkolozo erdoszeleteket, folyo felett gomolygo felhoket latni! :)

fhdgy 2023.10.13. 17:35:09

@puhacica: Lego ország nekem Dánia, mert a Lego ...

Itt más értelemben használhátok, homályosítsatok fől!

2023.10.14. 00:45:35

@fhdgy: „ Lego ország nekem Dánia, mert a Lego ...”

Nagyon precíz akarsz lenni:-)))

Svajc a kinézetében olyan mit egy Lego színes kockából épített nagyon változatos színes ország. Minden 50 km után változik az ország jellege, falu város hegy tavak zuhatag szurdok és így tovább. Mindez példátlanul rendben tartva. A paraszt nem csak azért nyírja a füvet a domboldalon, mert pénzt kap érte, hanem a környezetet is szépíteni kívánja. Ez egy lokálpatriotizmus szépíteni a világunkat.
Ez otthon meg hagy kívánni valót maga után, mert sajnos valahogy a közösnek nincs értéke. Pedig jó példáért nem is kellene messze menni, a sógorok példamutatóak ebben.
Ha mindenki csak egy kicsit tenne, sokkal előbbre lehetne jutni. Például itt ha kutyád van és viszed sétálni, mert idióta módon, nem záród be láncra verve egy udvarba, akkor össze szeded egy kis zacskóban a kutya gumit amit az EB útközben produkál, mert tekintettel vagy a másik emberre és a környezetre.

2023.10.14. 00:51:39

@puhacica: “ nyalcsorditoan”

Szuper kifejezés

Ez az igazi érték amit senki nem vehet el tőled

fhdgy 2023.10.14. 08:05:59

@Mr.Tellinghovon: akart a rossebb nagyon precíz lenni, csak nem tudtam, hogy melyik országot értitek Lego ország alatt. Ugye, Olaszország, Svájc, USA és UK is szerepelt a hozzászólásaitokban.

2023.10.14. 09:27:12

@fhdgy: “ akart a rossebb nagyon precíz lenni, csak nem tudtam, hogy melyik országot értitek Lego ország alatt.”

Na akkor fussunk neki mégegyszer:-)))

Mit is írtam?
“ szóval több mint negyven év után is amikor határon belül utazom, rá csodálkozom nap mint nap, e Lego ország szépségeire”
Szerinted mely országról lehet szó?

2023.10.14. 10:14:50

@fhdgy: “ melyik határon belül?”

Elértem a határokat :-))))

fhdgy 2023.10.14. 10:28:55

@Mr.Tellinghovon: ha Mo.-on vagy, akkor határon belül vagy kívül?

Ugyanez a kérdés Svájcra vonatkoztatva.

Szóval, ez nem egy egzakt dolog. Ki így, ki úgy értheti.

Megyünk haza, honnét hova?

A sort lehet folytatni.

2023.10.14. 18:12:46

@fhdgy: „ ha Mo.-on vagy, akkor határon belül vagy kívül?

Mindenki más értette.

fhdgy 2023.10.14. 18:32:25

@Mr.Tellinghovon: jó, nagyon akarom, akkor én is. Az egy másik kérdés, hogy elsőre eksiklottam felette.

fhdgy 2023.10.14. 18:38:40

@Mr.Tellinghovon: egy apróságot azért ne feljts el: 40+ évig az volt a munkám, hogy meg kellett győződnöm arról, hogy az ügyfél azt mondta-e, amit akart, jól mondta-e és én jól értettem-e.

Mindjárt folytatom.

fhdgy 2023.10.14. 18:44:19

@fhdgy: van egy város, roppant egyszerű a villamos vonalon a tarifa. 40 cent minden egyes megálló, a villa.oson kalauz van, nála kelll fizetni.

Felszáll egy utas, letesz a kaluznak egy eurót, a kalauz nem kérdez semmit, ad kettő megállóra jegyet és visszaad 20 centet.

Honnét tudt, hogy az utas kettő megállót akar utazni és nem csak egyet, mert akkor 60 vent járt volna vissza???

fhdgy 2023.10.14. 19:20:44

@Mr.Tellinghovon: nehéz a feladvány? Segítsek?

2023.10.14. 20:21:13

@fhdgy:

Nem szállok vitába már az emberekkel. Nem akarom őket megváltoztatni. Ahogyan bárki szembejövőt sem. Élem a saját életemet és hagyok másokat is, hogy éljék a sajátjukat. Ha dolgunk van egymással, a sors/karma/Isten/Buddha/akárki/akármi úgyis úgy intézi, hogy elég erős jele legyen annak.
Fontosnak tartom azóta is, hogy magamban kutassak. Egyszer olvastam valahol, hogy időnként meg kell állni a saját belső könyvtárunkban, amiben minden gondolatunkat őrizzük, és felülről/kívülről rendet rakni – kell még az a könyv a gyermeteg gonoszkodásokról? Nem? Akkor dobjuk ki. Adjunk helyet az újnak, a jónak!

dikusz. 2023.10.17. 17:39:16

@Mr.Tellinghovon: Saját tapasztalat: egy beszélgetés akkor fog vitává fajulni, ha a felek nem értenek egyet, legyen az sport, művészet, főzés, bármi.
A politikát azért említem külön, mert ott csak vita van már az elején, ott nincs beszélgetés, ha a résztvevők nem egy oldalon állnak, és nagyon el tud durvulni.

2023.10.17. 19:46:45

@dikusz.: “ Saját tapasztalat: egy beszélgetés akkor fog vitává fajulni, ha a felek nem értenek egyet”

Amennyiben tiszteletben tartjuk egymás véleményét és nem akarunk meggyőződésén változtatni, egy vita a civilizált keretek között még kívánatos is tud lenni, mert olyan gondolatokat tud ébreszteni amire az egysíkú gondolkodás miatt az ember magától nem képes. Probléma az, ha vita érzelmi töltést kap és át helyeződik ideológiai alapokra akkor már nem az eltérő vélemény megismeréséről van szó, hanem egymás legyőzése és lehetséges sárba taposása a cél.
Nézzünk magunk körül, sajnos pont ez játszódik le az egész világon.

Régen sokkal többet felvállaltam, érvekkel tényekkel alátámasztott véleményem jobban kifejezésre juttattam. Ma sokkal nyugodtabb, tapasztaltabb vagyok, nem érzem feladatomnak megvaltoztatni a világot.

Említed a politikát mint forró témát, de ez lehetne a vallás, a nemek közti egyenlőtlenség es meg hasonló dolgok. Akármelyikböl lehet a megfelelő vehemenciával vérre menő csatákat generálni, ahogy a történelem is bizonyítja.

Egy másik téma: milyen volt a koncert?

dikusz. 2023.10.17. 20:55:06

@Mr.Tellinghovon: A koncert november 4-én lesz a MÜPA-ban.

Viszont elfelejtettem egy előre megbeszélt másik programot, ha időben eszembe jut, nem vettem volna rá jegyet. Meghívtak húgom kolléganőjének 80.születésnapjára (én onnan ismerem, hogy egy nyugdíjas-klubba járunk), így a koncert miatt nem tudok menni, ez kicsit elszomorít).
Nem tudok mit tenni (percek alatt el tudnám adni a jegyet), mert a koncertre viszont én csaltam el egy barátnőmet, aki nagyon örült a lehetőségnek.

2023.10.18. 11:08:25

@dikusz.: „ A koncert november 4-én lesz a MÜPA-ban.“

Jön hozzánk is november 14-én, foglaltam is jegyeket.

2023.10.18. 11:12:43

@dikusz.:

A zenekritikus szemszögéből látva:

Nagyon belead mindent a színpadon, és tudja, hogyan kell megmozgatni a közönséget! Tommy három különböző gitáron játszik megszakítás és szünet nélkül 20:00 órától (pontos, nagyon nem jellemző egy ausztrálra...) 21:45-ig plusz ráadások. Színpadi jelenléte, elkötelezettsége és játék közbeni intenzitása, különösen gyors játéktechnikája, teljesen egyedi, élőben is látni és hallani kell. A zenei címeket tekintve (néhány) saját darabot játszik, többnyire jól ismert fülbemászó dallamokat, amelyeket aztán a Tommy Emmanuelre az ő interpretációiból jellemző átmeneti technikával és művészettel tolmácsol virtuóz módon, mindig visszatérve a fő témához. stílusos módon, botlás vagy eltévedés nélkül. Remek!! Nem szabad megfeledkezni a ritmusával és találékonyságával lenyűgöző ütős számról sem, Tommy a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a mikrofont, a gitárt és önmagát, majd el is magyarázza a technikáit a közönségnek. Számomra remek volt ez a koncert, csak ajánlani tudom Tommy Emmanuelt, úgy gitározik, mint senki más, hébe-hóba énekel (egyáltalán nem rossz), és a színpadon is kínál vicces szórakozást. Igazi, tehetséges zenész

Lóváry Lóránt vállalkozó 2023.10.18. 11:29:36

Ezek a fotók mind fent vannak a neten, nem illik más tollával/fotójával ékeskedni!

gabors 2023.10.18. 15:30:12

@dikusz.: "@Mr.Tellinghovon: Nem Orbánra gondoltam, hanem Mészáros Lőrincre.:)))"

Az egy ugyanaz ... ami a Lorince az Orbane ...

Golf2 2023.10.18. 17:10:07

@gabors: +1 ezt csak az agymosottak nem akarják tudni.

SzZoole 2023.10.18. 21:18:01

Afakszba, már megint buktam a fonton. Pár hete 460 forint volt egy font, ma meg már 445……

Nem sokára megyek, hátha addig vissza erősödik a font :-)

fhdgy 2023.10.19. 06:13:28

@SzZoole: mondtam múltkor, hogy szólj és lehet forexezni!

2023.10.19. 07:20:41

@SzZoole:

A dollár euróval szembeni erősödése megakasztotta a forint erősödését. Amennyiben Magyarország a következő hetekben hozzájut az EU pénzek egy részéhez a forint erősödni fog a fonttal szemben. Szerintem vigyel több fontot magaddal

SzZoole 2023.10.19. 08:55:37

@Mr.Tellinghovon: nem tudom mi fog megtörténni ebből azok után, hogy Orbán ott pózol Putyinnal Pekingben, mennyire vet ez jófényt rá és az országra. Pozitív véleményt nem igazán lehet olvasni róla, de hajrá…..

SzZoole 2023.10.19. 08:56:16

@fhdgy: “ forexezni” az meg mijaz? :-))

fhdgy 2023.10.19. 09:28:09

@SzZoole: külföldi valatával kereskedni.

Lásd pk: oanda.com

2023.10.19. 09:55:03

@SzZoole:

“ Hszi Csin-ping kínai elnök válasza Annalena Baerbock szövetségi külügyminiszternek: "Baerbock külügyminiszter asszony, ön nagy hibát követett el, személy szerint, de nemzete számára is. Azt mondja, hogy én egy diktátor vagyok!

De ki - kérdezem önt, ki készíti el mindazt a szép dolgot, ami nélkül már nem tud a nyugat élni?" Amik kellemessé és gondtalanná teszi a napjait. Ki gyártja, termeli azokat a dolgokat ami a zöld politikájuk alapjait képezi, gondoljon csak az önök által szorgalmazott energia átállásra. “

Nem tudom, ha rá vagyok valakire utalva, akkor azért diplomatikusabb lennék, főleg külügyminiszterként a személyes véleményemmel. Persze ehhez reál politikusnak is kell lenni, nem egy begozolt magától elszállt libának.

Persze én sem tartom a kínaiakat a demokrácia példaképének.

Ez emlekeztett a Sebestyén Balázs Mórning show-ra, ahol állandó téma volt Andrew vajna pocskondiazasa, aztán pont az o rádiójahoz kellett menniük dolgozni. Milyen komikus forduló mutatott be számára az élet. Hosszú időn keresztül semmibe vette vajnat, és utána térdre kellett ereszkedni előtte.

Nehogy hasonló történjen velünk China esetében, az idióta politikusok miatt.

Egyébként nem csak Orbán pózol ott, hanem a közelmúltban sok más politikus is tett ott látogatást pl. Macron ahol von der leyen-t lealázták.

2023.10.19. 09:59:35

@SzZoole:

“ Kína különösen a német nagyvállalatok számára vált egyedülállóan fontos piaccá. A Volkswagen eladásainak fele, BMW esetén 40 százaléka, míg a Mercedesek 37 százaléka Kínában talál gazdára, így a kelet-ázsiai ország messze a legnagyobb piaca a német autógyáraknak. Hasonlóan fontos a kínai jelenlét a német ipar egyéb nagyágyúinak, de KKV-k számra is eddig nélkülözhetetlennek számított Kína. Mindemellett Németország számított az EU-ba irányuló kínai tőke legfontosabb célpontjának az elmúlt évtizedben, így mára meghaladta a 32 milliárd eurót a Népköztársaságból érkezett FDI állománya az országban.”

Portfolió

2023.10.19. 10:04:32

@SzZoole:

Gyurcsány Ferenc interjú.

A magyar miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az egységesülésében elbizonytalanodó Európa "két tűz közé került", a nála sokkal nagyobb tempót diktáló Egyesült Államok és Kanada, illetve Ázsia között. Európa évek óta nem tudja felvenni a versenyt, s most arra a kérdésre kell választ adnia, hogy miként tudja egyeztetni a versenyképességet a hagyományos európai szociális modell fenntartásával.
Gyurcsány Ferenc szerint tanulni kellene abból a kínai mondásból, hogy úgy kell fejlődni, ahogy azt az idő megköveteli. Európa úgy akar fejlődni, ahogy a múltban megszokta, s ha ezt akarja fenntartani, akkor lemarad.

"Magyarország nem titkolja, hogy azért is fordul egyre határozottabban Ázsia és Kína irányába, mert úgy látja, hogy van mit tanulnia" – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki a reformok bátorságát, a kínaiak erősödő nemzeti öntudatát nevezte a kínai sikerek egyik titkának.

Kína globálisan is él azzal a felelősségével, amely megerősödött szerepéből hárul rá s a világon ezt a teljesítményt nagyon sokan elismerik – tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a jövőben a világ tartósan három nagy fejlődési, gazdasági központ – Amerika, Ázsia és Európa – együttműködésére és versenyére fog épülni. A XXI. században úgy kell tudnunk egymással versenyezni, hogy közben meg kell őriznünk az együttműködés képességét – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az együttműködésben szükség van arra is, hogy a II. világháború után kialakult globális intézményrendszer – az ENSZ-től kezdve a WTO-ig bezárva – szerepét újragondolják. Nem abból kell kiindulni, hogy milyen volt a helyzet a II. világháború után, hanem abból, hogy milyen kihívásokat tartogat a XXI. század.

Kérdésekre válaszolva Gyurcsány Ferenc kijelentette: szükség lenne a Kínával szembeni vízumkényszer megszüntetésére, s Magyarország az Európai Unión belül ezt támogatja.

Nagy figyelemmel kísérte a hallgatóság a magyar miniszterelnöknek azt a gondolatmenetét is, hogy a demokratikus parlamentarizmus és a piacgazdaság Európa és az Egyesült Államok számára hosszú időn keresztül fennmaradó érték lesz, viszont annak a gazdasági-társadalmi modellnek, amelyet Európa és az Egyesült Államok követ, a kritikátlan exportja, a világ más táján való változatlan formában másolása, nem lehetséges.

Egyáltalán nem biztos, hogy ennek alapján is irányítható, egyben tartható és fejleszthető lenne Kína vagy Oroszország – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint csínján kell bánni az olyan megjegyzésekkel, hogy mindenki másnak úgy kell irányítani a társadalmát, ahogy mi irányítjuk a magunkét.

HVG

SzZoole 2023.10.19. 11:27:18

@fhdgy: tényleg, nem tuttam, nem értek a kecskékhez, én városi vagyok :-))

SzZoole 2023.10.19. 11:30:29

@Mr.Tellinghovon: basszus odvas, te ilyen szennylapokat olvasol? :-))

Én komoly tudományos szakfolyóirtokon művelődök, mint pl. tutty-frutti, ökm, playboy, nagycsecsű nők lapja stb……..:-)))

SzZoole 2023.10.19. 11:31:51

@Mr.Tellinghovon: mondjuk arra próbáltam utalni, hogy kivel pózol s nem arra, hogy hol , teccikérteni Tamásbáttya :-))

2023.10.19. 12:47:44

@SzZoole:

Az új selyem út 10 évfordulója van, 130 vendéggel. Itt sokan pózolnak mindenkivel

De most már értem. A vinceba azért jobban tetszett:-)))

FutureFry 2023.10.21. 01:54:32

@Mr.Tellinghovon: Ahogy más is megemlítette, talán érdemes (lett) volna megjegyezni (akár forrásmegjelöléssel is), hogy pár (sok?) kép esetleg nem saját készítésű, és néha még meg is van vágva az eredeti.
Pl. innen: www.veteranvespaclub.com/news-updates/2019/119/roman-holiday
(Hacsak az a blog post nem tiéd és ti vagytok a Jopsonék (esetleg az ő képeik származnak tőletek) mert akkor mea culpa)

fhdgy 2023.10.21. 09:58:15

@FutureFry: lehet, hogy csak véletlen, de az első képen a rendszám is egyezik.

2023.10.21. 11:41:36

"Mikor a gyereked egy idegen országban jár oviba??
Az első szülői értekezleten az óvónő mondja, hogy vigyem el pszichológushoz a gyereket, megmagyarázhatatlan kegyetlenség, agresszivitás látszik rajta.
- Miért, miből látszott?
- Égő csigát rajzolt. - mondja az óvónő.
- Égő csigát? De hát ez igen egyszerű. A magyar gyerekek a csigát így hívogatják ki a házukból: Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki.. Talán volt más is?
- Hát, mindenféle sérült madarakat rajzol, például a múltkor egy vakmadarat. -így az óvónő.
- Hm, hogyan? Ja, igen. Ön nem hallotta azt a
kedves magyar mondókát, hogy:csip, csip, csóka, vak varjúcska.?
- Na, jó. De a csonka tehén mégiscsak durva.
-Csonka tehén? Hm,..Ja, igen. Egy nagyon helyes kis dalocskánk van: Boci,boci tarka, se füle, se farka..
- ....és mondja, kedves anyuka! Semmi vidám, kedves dalocskát nem énekelnek
a magyar gyerekek?
- Dehogynem. Ott van például a Süss fel nap, fényes nap, ...kertek alatt a ludaink megfagynak.... Basszus! ? "

Nem én írtam, egy csoportból másoltam, de szerintem nagyon jó :)

2023.10.21. 11:52:54

@fhdgy: “ lehet, hogy csak véletlen, de az első képen a rendszám is egyezik.”

Hat hogyne egyezzen amikor mindent de mindent, ahogy látod úgy loptam!!
Az egész életem egy hazugság, talán nem is létezem. Vicc az egész.

2023.10.21. 12:11:38

@FutureFry: “ Ahogy más is megemlítette, talán érdemes (lett) volna megjegyezni (akár forrásmegjelöléssel is), hogy pár (sok?) kép esetleg nem saját készítésű, és néha még meg is van vágva az eredeti.”

Amikor ott körutat tettünk, meg eszembe sem jutott, hogy erről egy úti leírást fogok készíteni. Ha ez így lett volna, biztosan megállok minden méteren, és mindent mindenfajta szög állásból lefényképezek. Mivel ezt nem tettem, a későbbiekben a 90% százalék saját képhez kerestem kiegészítő, képeket (egyeseket avval a kikötéssel kaptam, hogy a forrást ne nevezzem meg).

A többinél jogos a kritikád, itt meg kellet volna jelölni.

A cél többek között, a HA -ba egy kis életet lehelni törekvés, egy színes képekkel teli jó hangulatú leírás volt.

fhdgy 2023.10.21. 12:54:02

@Mr.Tellinghovon: ezen hozzászólásodban látok egy érdekességet. Lehet már egy-két éve is, hogy kiveséztük az emojik viselkedését a hozzászólásokban. Azt állapítottuk meg, hogy kb. Fél óra múlva az első emoji utáni szöveg lemarad. Ezt a hozzászólásodat még 58 perc után sem érte el ez a végzet! Valamit fejlesztettek, jó irányba. ?

Ezt csak azért írom az emoji után, hogy lássam, működik-e nálam is.

fhdgy 2023.10.21. 14:23:15

@fhdgy: nem egészen jó a fejlesztés. Kettő óra múlva az emoji helyett kérdőjel lesz, szerencsére a szöveg emoji utáni része nem veszik el.

SzZoole 2023.10.21. 16:12:42

@Mr.Tellinghovon: jájj Vincebá mit nem feltételeznek itt egyesek rólad…….tamáskodnak itten meg aszongyák, hogy te vagy Pál Gium :-)))

Csak vicc volt

fhdgy 2023.10.21. 19:02:18

@Mr.Tellinghovon: én szívesen írnék, de már nincs miről. Én 2001-ben mentem ki Németoszágba, 2009-ben hazajöttem, ezek meg már a múlt homályába vesznek, már nincs aktalitásuk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.10.23. 02:56:42

@puhacica: "baja a szurkebalnak miatt"
Bajánál már vannak szürke bálnák a Dunában?Feljöttek a Fekete tengerből?Nem feneklenek meg az alacsony vízállásnál?
:D

fhdgy 2023.10.23. 07:25:39

@geegee: sőt, egy már Budapestig is felért!

A régi közraktárak helyén meg is csodálható.

Arthamyr 2023.10.23. 07:52:21

@Mr.Tellinghovon: "A cél többek között, a HA -ba egy kis életet lehelni törekvés, egy színes képekkel teli jó hangulatú leírás volt." - Szép törekvés. Jól sikerült?

"Apám mindig tanított, előbb tegyél le valamit, ha lehet többet az asztalra, hogy morális jogod legyen a kritikára." - Sajnos gyakran jön elő ez, sokféle kontextusban. Elég szar lenne, ha azt kritika nélkül el kellene fogadni, amihez mi magunk nem (vagy kevésbé) értünk. Egy hosszú élet alatt azért nem árt újraértékelni bizonyos dolgokat, pl. ezt is. Nem minden - amire akár általunk nagyra tartott emberek tanítanak minket - állja meg a helyét.
Amúgy FutureFry elég pedánsan fel szokta tüntetni a forrásokat a hozzászólásaiban, mondjuk azt nem tudom, hogy írt-e posztot, de a fentiek miatt mindkét dolog - szerintem - irreleváns.

puhacica 2023.10.23. 09:16:23

@geegee: neeem, nem feneklenek meg, sot, a sugovicat elvezik csak igazan, ott nagyon nyugodt a viz, ott szoktak szuletni a kisbalnak :D

taga20 2023.10.23. 11:59:54

@Mr.Tellinghovon: "az életem párja általában kedves uramnak,"

:))))

plastico mundo 2023.10.23. 11:59:56

@dikusz.: évente megy Mo-ra, miért ne menne többet?

plastico mundo 2023.10.23. 11:59:58

@Zsuzsi65: láttad már a Norman Reedus motoros barangolásait amerikában, s ebben az évadban olaszban is, Keanuval a salt sivatagban..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.10.24. 04:06:28

@fhdgy: Haha, tényleg, azt el is felejtettem. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása