oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 25. 06:50,  Határátkelés Ausztráliában – elintézendő ügyeink 421 komment

2014. november 25. 06:50 Határátkelő

Határátkelés Ausztráliában – elintézendő ügyeink

Ma azoknak próbálunk a kedvébe járni, akik Ausztráliát szemelték ki életük színterének, vagy legalább már egyszer eljátszottak a gondolattal (és vagyunk így egy páran szerintem). Van, aki nem csak eljátszott a gondolattal, hanem meg is lépte, ők az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzői, akik a praktikus információkat összegereblyéző sorozat legújabb részét vállalták be és írták is meg (ami nem pontos benne, az szinte biztosan az én művem). A mai kicsit talán más lesz, mint a korábbi hasonló írások Németországról, Nagy-Britanniáról és Ausztriáról, sokkal szubjektívabb, de azért a hasznos linkek sem hiányoznak. A kiegészítéseket, pontosításokat természetesen ma is várom és szívesen fogadom, hiszen közös érdek, hogy a lehető legpontosabb tájékoztatással szolgáljunk így, közösen.

DSC_0005-W1200.jpg

„Amikor 2013-ban elindultunk hátizsákkal Ázsiába fél évre, azt gondoltuk, hogy ennyi utazás meg világlátás biztosan hosszú időre elég lesz. Nem így lett, Ausztrália keresztülhúzta a számításainkat. Az ázsiai utazásunk végén csupán 3 hetet töltöttünk el Sydneyben, de ez elég volt ahhoz, hogy rögtön azon kezdjünk gondolkozni, hogyan tudnánk ide visszajönni.

Hamar meg is találtuk a módját, a tanulói vízum mellett döntöttünk. Egy MBA végzettség már korábban is a tervek között szerepelt Zolinak, úgyhogy összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és a Sydney-i Holmes Institute-ot választottuk a képzésre.

Tavaly október közepén érkeztünk meg Sydney-be, így immár több mint egy éve vagyunk itt. Úgyhogy itt az idő egy kis visszatekintésre, mi is történt velünk ezalatt az egy év alatt, és hogyan látjuk most Ausztráliát, azon belül is Sydney-t.

Ezen felül igyekszünk pár tippet is megosztani az itteni élettel kapcsolatban azoknak, akik szintén egy hasonló kalandot terveznek Ausztráliába. (Figyelem, ez egy igencsak hosszú, és SZUBJEKTÍV bejegyzés lesz, mi szóltunk… :))

Habár korábban már mindketten több országban is eltöltöttünk hosszú hónapokat, először vagyunk távol otthonunktól egy huzamban 1 évig. Ráadásul fizikailag ennél messzebbre már szinte nem is nagyon lehetnénk a családunktól, barátainktól (na jó, Új-Zéland még messzebb van…).

Már az elindulásunkkor tisztában voltunk azzal, hogy habár Ausztrália és azon belül is Sydney a világ egyik legélhetőbb országa, városa (Sydney egészen pontosan a 7. a világon), azért az otthoniaktól való óriási távolság és az itteni beilleszkedés valószínűleg nem lesz zökkenőmentes. Igazunk lett… :)

Fontos link
Bevándorlási ügynökségek hivatalos listája

DSC_0063-W1200.jpg

Munkalehetőségek

Talán ez az egyik legfontosabb tétel, hiszen otthonról azt hallani, hogy húúú, Ausztráliában (Sydneyben) aztán csak az nem tud dolgozni, aki nem akar. Röviden: ez tényleg így van. Munka az van rengeteg.

Mi az elmúlt évben padlókat csiszoltunk és építettünk, felszolgáltunk, kisegítettünk konyhákban, építkezéseken dolgoztunk, kerteket gondoztunk, hétvégi piacokat építettünk és bontottunk, TV-t és antennát szereltünk, bolti eladók voltunk, költöztettünk és szórólapoztunk. Úgy, hogy korábban sohasem végeztünk még csak hasonlókat sem, így tapasztalatunk sem volt egyikben sem. Mégis elég volt annyi, hogy akartunk dolgozni.

A munkák nagy részét eleinte itteni magyarokon keresztül szereztük, de sokszor az is elég volt, ha végiglátogattunk pár kávézót munka iránt érdeklődve, és rögtön fel is vettek.

Az egyértelmű, hogy a vendéglátás és az építőipar elképesztő ütemben pörög, és gyakorlatilag mindig szükség van új emberre, akár tapasztalattal, akár anélkül. Természetesen azért csodákra senki se számítson, tapasztalat nélkül a minimálbér dukál (~16 AUD / óra), de munkától függően olyan ~20 AUD-ot is meg lehet keresni óránként.

A problémát általában az szokta okozni, hogy nehéz egy fix, teljes idős, konstans állást találni, mindig 2-3 különböző munkáltató között kell libikókázni, hogy kinél mikor van éppen munka. Ez hosszú távon nagyon stresszes és macerás.

Rengeteg új dolgot tanultunk az egy év alatt, alázatot, tiszteletet, kitartást, alkalmazkodást, amiket nagyon hasznosnak tartunk. Viszont ami negatív, hogy azért tanuló vízummal és a hozzá járó munkavállalási engedéllyel a képzettségünknek és tapasztalatunknak megfelelő pozíciót nem könnyű szerezni, az ilyeneknél már az ausztrálok egyértelműen előnyben részesítik a saját nemzetükhöz tartozókat.

IMG_20131102_102911-W1200.jpg

Azt látjuk, hogy ha már PR (Permanent Residency, kb. letelepedési engedély) státuszban van itt valaki, annak jó pár fokkal könnyebb a helyzete, de ha nincs valami nagyon speciális tudása, akkor őt is csak alsóbb pozícióba veszik fel első körben.

Itt is igaz, hogy kitartó és kemény munkával vagy egy jó szakmával (jó azt jelenti, hogy amire itt szükség van) kitermelhető egy nagyon kellemes életszínvonal, de érdemes az elvárásokból eleinte visszavenni, hisz többnyire végig kell járni a ranglétrát itt is.

Az számít elsősorban, hogy milyen és mennyi ausztrál munkatapasztalata van az embernek, az otthoni referencia szinte egyáltalán nem érdekes, itt újra lentről kell kezdeni, egyértelműen ezt a lépcsőfokot a legnehezebb megugrani. Andinak kb. fél évbe telt megszereznie egy duty manageri pozíciót, Zolinak pedig majdnem egy évbe, hogy felvegyék egy IT céghez mobil applikáció üzletágvezetőnek.

TIPP: Ha valamilyen építkezéshez közel álló szakmád van (gipszkartonos, vízvezetékszerelő, padlócsiszoló, stb.), szinte biztosan el fogsz tudni helyezkedni 16-25 dollár/óráért. Ha esetleg vendéglátós végzettséged, tapasztalatod van (szakács, felszolgáló, barista, stb.) azzal is viszonylag hamar menni fog a munkavállalás 16-20 dollár/óráért. Menedzseri, irodai munkákat sokkal nehezebb találni, az még komoly otthoni tapasztalattal is akár 4-8 hónap lehet, mire felveszik az embert.

Fontos linkek
Ausztrál Bevándorlási Hivatal
Ausztrál kormányhivatalok
Hiányszakmák listája
Jobsearch
CareerOne
Seek
MyCareer
Careersonline

Árak

Sydney iszonyú drága. Pont. Habár az előbb említett 16-20 AUD / óra bér elsőre nagyon jól hangzik, azonban az is tény, hogy ebből gyakorlatilag éppen hogy csak megélni lehet.

Egy egy hálószobás lakás Sydney-ben 300-500 AUD hetente, a bevásárlást ritkán lehet megúszni alkalmanként 100 AUD alatt, és ha egy autót is fenntart az ember, akkor annak az évenkénti regisztrációja, vizsgáztatása minimum 1500 AUD.

A helyi bkv bérlet heti ~50 AUD, gyorskajáldában is minimum 10-15 dollár egy étel. Ha pedig néhanapján valami szórakozásra is van igény, az bizony 50 dollár alatt ritkán jön ki fejenként, pláne a 6-10 dolláros pohár sörrel.

DSC_0001-W1200.jpg

Mindehhez pedig a diákvízumnál hozzátartozik a kifejezetten drága oktatási költség, amit valahogy ugye ki kell termelni, félre kell tenni. Mindezek egyértelművé teszik, hogy Sydney-be valami megtakarítás nélkül elindulni nem tanácsos, ilyen szempontból ez itt nem a szerencsevadászok országa. (Nyílván vannak kivételek, de azok csak ezt a szabályt erősítik)

TIPP: Érdemes a szupermarketek heti reklámmagazinjait nézni, mert ott elég jó kis ajánlatokat lehet találni. Ezen kívül a bevásárlóközpontok „foodcourt” részein fél 4 körül 50%-os akciókat csinálnak, hogy az aznap megmaradt ételeket kiszórják, így a szokásos 10-15 dollár helyett 5-8 dollárért lehet nagyon korrekt kajákat enni. És a legtutibb dolog a rendszeres hétvégi lomtalanítás a gazdagabb környékeken, ahol pl. mi a kanapénkat, a szekrényeink nagy részét, és az LCD TV-nket (!!) találtuk. Fogyasztói társadalom van itt, kérem szépen, annak minden szépségével és visszásságával.

Fontos linkek
Property
RealEstate

Üzleti lehetőségek

A véleményünk egyértelműen az, hogy Ausztrália az új Amerika. Ha valaki elszántan, bátran, kis üzleti gógyival megáldva idejön, és nem fél vállalkozni, akkor az előbb vagy utóbb, de megtalálja a számítását. Már természetesen ha kibírja az előbb említett nagy távolságból és drágaságból adódó nehézségeket.

Rengeteg példa található az ismeretségi körünkben, akik valamilyen végzettséggel idejöttek, majd két év múlva egy totál más szakmában elhelyezkedve alapozták meg a jólétüket. Legyen az költöztetés, TV-, és antennaszerelés, takarítás, szökőkút-építés vagy akár padlócsiszolás.

Ausztrália nagyon nagy mókamester, hiába érkezel meg egy jól végiggondolt tervvel ide, nagyjából 2 hét múlva szinte biztos, hogy a terved a kukában, és valami olyan dolgot csinálsz, amit 1 éve még kiröhögtél volna.

Ez abból is adódik, hogy rendkívül könnyű elkezdeni egy vállalkozást. A magánvállalkozói engedély megszerzése nagyjából 10 perc az interneten, az adózásnál meg rengeteg leírható kedvezményt lehet igénybe venni, akár számla nélkül is.

Ha már a számlánál tartunk: szigorú számadású számlatömb? Hahahahaha, na az meg mi, ugyanmár! Fogsz egy sajtfeclit, ráírod a Te meg az ügyfél adatait, az összeget, és csókolom, kész is számla. Sőt, ha kártyáról vásárolsz valamit, akkor még a kapott számlát sem kell megtartanod feltétlen, ott a kártyán a vásárlás bizonyítéka.

Habár a nyereségadó nem kevés (30%), viszont az áfa csak 10%, és ahogy írtuk, sok lehetőség adódik a költségek elszámolására. Ebből adódóan az adófizetési hajlandóság kifejezetten magas, mert egyszerűen nem éri meg a büntetést megkockáztatni…

TIPP: ha egy párként jöttök ki, akkor érdemes partnership-et létrehozni, mivel ebben az esetben az adómentes jövedelem határa dupla akkora (~36.000 AUD / év)

Fontos linkek
Minden, amit egy üzlet indításához tudni érdemes
Ausztrál Üzleti Szám (ABN)
Adóhivatal

IMG_20131206_071754-W1200.jpg

Társadalombiztosítás, nyugdíj

Az ausztrál társadalombiztosítási rendszer különbözik a legtöbb fejlett ország társadalombiztosítási rendszerétől. Az ausztrál kormány általános alapból folyósítja minden személy nyugdíját, és azt nem egyéni és munkaadói hozzájárulásokból kialakított társadalombiztosítási alapból fedezi. Ennek következtében az ausztrál nyugdíj a jövedelmi és vagyoni viszonyoktól függ.

Az egyének számára az ausztrál társadalombiztosítási kifizetéseket a Department of Human Services (DHS) folyósítja. Nyilatkozni kell a teljes jövedelmi és vagyoni helyzetünkről, ha ausztrál nyugdíjat akarunk igényelni.

Az Ausztrália és Magyarország közötti megállapodás értelmében összeadhatjuk az Ausztráliában töltött tartózkodási időt és a magyar társadalombiztosítási rendszerben felhalmozott időszakot.

Amennyiben Ausztráliában vagy Magyarországon élünk, a két ország közül bármelyikben benyújthatjuk az ausztrál Age Pension iránti igényt, ha elértük a korhatárt, és az Ausztráliában töltött tartózkodás és/vagy a magyarországi társadalombiztosítási rendszerben szerzett évek összege meghaladja a 10 évet.

Fontos linkek
Human Services
Társadalombiztosítási megállapodás Magyarország és Ausztrália között (magyarul)
Egészségügyi Biztosítás

Közlekedés

Sydney belvárosában az autót el kell felejteni, mivel a parkolás akár 30-40 AUD is lehet óránként. A tömegközlekedéssel nincs problémánk, kiszámítható, kiterjedt, általában pontos. Viszont az óriási távolságok miatt adott esetben akár 1,5 órát is simán el lehet buszozni, vonatozni.

Ha csak tehetjük, inkább a hajót választjuk, mivel a hajózás is a közlekedés szerves része, és egyszerűen imádnivaló. Mi csak úgy hívjuk magunk között a hajós utazásainkat, hogy „komp-enzálunk”: legyen bármilyen rossz kedvünk is, a kis tengeri kompok ringatózása a Sydney öbölben az Operaház előtt minden bút és bánatot elmulaszt. Örök kedvenc.

IMAG0105-W1200.jpg

Viszont ha autóba kell szállnunk, bizony az sem jelenti egyből, hogy fel kell hogy menjen a pumpa a fejünkben. Habár az autós forgalom nagyon zsúfolt tud lenni, ennek ellenére elképesztő budapesti szemmel, hogy mennyire lazán, intelligensen, a szabályokat betartva vezetnek itt az emberek.

A zippzár elvet mindenhol betartják, nem kell harcolni, hogy beengedjenek valahova, dudálás ritkán hallható, egymásra anyázást meg mutogatást pedig talán ha 2x láttunk az elmúlt évben. Nem volt könnyű megszokni ezt a mentalitást, de most már nagyon élvezzük, és nekünk is sikerült belelazulni a helyi viszonyok közé.

Valószínűleg ez a mentalitás azért annak is köszönhető, hogy nagyon betartatják a szabályokat a rendőrök, és ha valamit áthág az ember, az azonnal súlyos dollár százasokba kerül. Egyszerűen nem éri meg szabálytalannak lenni.

A sok autó viszont sok közlekedési dugót jelent, türelmes araszolással. Csúcsidőkben nem érdemes autóba ülni és a városból való kiutat is jobb előre tervezni a hétvégén, ahogy otthon az M7-esen a Balcsira jutást nyári péntek délután, különben ugyanúgy órákig tart az. Ami viszont nagyszerű, hogy ittlétünk alatt nagy balesetet nem láttunk, az összekoccanásokat is egy kezünkön meg tudjuk számolni.

TIPP: még ha valaki student vízumon is van itt, sajnos még az sem kap diákkedvezményt a közlekedési bérletekre. Viszont általában az üzleti iskoláktól lehet igényelni egy kedvezményes kódot, amivel negyedéves kombinált bérletet lehet venni elég nagy kedvezménnyel. Ez egy nagyobb befektetés (~400 AUD), de ezzel a kedvezménnyel a heti bérlet olyan 30-35 dollárra jön ki heti szinten a szokásos 50-55 helyett. Ez már azért nagyon jó... Ezen felül ha van gyereked, akkor vasárnaponként 2.5 dollár/főért korlátlanul utazhatsz (family funday sunday - minimum egy felnőtt és egy gyerek).

Sydney

Egy csodálatos város, fantasztikus adottságokkal, gyönyörű partszakaszokkal, öblökkel, karbantartott parkokkal és kellemes klímával és változatos kerületekkel. A város óriási mintegy 150 km átmérővel rendelkezik. A kiterjesztett Sydney régió mintegy 12,000 négyzetkilométer terület jelent, ebből a kormányzati negyed csak 25 négyzetkilométer.

A kerületek bizonyos esetekben annyira eltérőek az adott természeti adottságoknak vagy az ott lakó embereknek köszönhetően, hogy olyan érzés, mintha más országban járnánk. Például jártunk olyan McDonalds-ban, ahol a kitett helyi kerületi lap szigorúan arabul volt.

A város utcái zömmel tiszták, a parkok pedig mind gyönyörűen karbantartottak. Ezeket az emberek előszeretettel használják is, hétvégente hatalmas nyüzsgés, családi evés-ivások vannak a fák árnyékában és persze előszeretettel használják a sok felé megtalálható ingyenes (!!!) barbecue sütőhelyeket.

TIPP: a múzeumok egy része (Museum of Contemporary Art, New South Wales Art Gallery) ingyenes!

Természet

Ausztrália flórája és faunája lenyűgöző. Nem lehet nem imádni. Az, hogy a Sydney belvárosától 20 percre levő, 6. emeleti kecónkban rendszeresen papagájok és kakaduk rikácsolására ébredünk, egyszerűen megfizethetetlen.

Valamint az is, hogy másik 20 perces autózással akár már egy vadregényes őserdőben sétálhatunk többek között a Ku ring gai nemzeti parkban, vagy hogy akár minden hétvégén más-más lélegzetelállító tengerparton futhatunk a homokban. Tényleg megunhatatlan.

De ne menjünk el szó nélkül a szokásos kérdés mellett: mi van a pókokkal, cápákkal, kígyókkal és egyéb „gyilkos” álatokkal?!?!?! Nos, akinek arachnophóbiája van, az kétszer gondolja meg, hogy kijön-e ide. Pókokkal egészen biztosan találkozni fog, kicsikkel, nagyokkal, mérgezőkkel. Akár a lakásban is. Ez van, ezt csak megszokni lehet.

TIPP: A Blue Mountains-ba megy egy nagyon kényelmes vonat a Centralból, kifejezetten olcsó, minőségi és gyors! Ezen felül érdemes még vonattal Kiamába is elutazni, mesés tengerparti tájakon vezet keresztül az út.

Ételek és termeik :)

Köszönhetően a kultúrák őrült egyvelegének szinte minden ízvilág fellelhető. Viszonylag korrekt pénzből is lehet jó kaját kapni és nyilván az árhatár a csillagos ég. Ahogy említettük szolgáltatni tudnak, hát vendéglátni is.

Az éttermekben a felszolgálók kedvesek, a csapvíz kis kancsóból alap felszereltség a menü mellé, azt automatikusan hozzák, avagy önkiszolgáló módon tölthet magának az ember a kikészített kis tartályból a poharakba. Sok helyen friss szeletelt gyümölcsökkel is ízesítik a vizet, ami isteni.

Az alapanyagok általában frissek, a tálalás gusztusos. A tengeri ketyerék pedig a frissességből adódóan isteniek. Vannak egyszerű, olcsó, utcai árusok is ahol szintén jó minőséghez lehet jutni megfizethető áron.

A véges ellenpontként pedig persze számtalan olyan étterem is van a kis öblökben vagy apró szigeteken, ahol aranyáron lehet vacsorázni, ahol a legjobb bort kapja a betévedő vendég, aki nyilván hidroplánnal vagy magánjachttal érkezik. Na, ilyen helyen még nem jártunk belül, csak kívülről csurgattuk a nyálunkat. Még. :)

A másik fantasztikus „találmány” a B.Y.O., azaz „bring your own”. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a ilyen felirattal ellátott éttermekbe magaddal viheted a saját sörödet, borodat, tudatmódosító alkoholos italodat. Ilyenkor „pohár” díjat számítanak csak fel (1-4 dollár), viszont így jóval olcsóbban ki lehet hozni az esti vacsorát, és azt ihatsz, amit szeretsz... Hát nem zseniális?

Helyi arcok

Eddigi tapasztalataink alapján a kép vegyes. Kezdjük a pozitív meglátásokkal. Kedves, mosolygós és alapvetően nyitott, beszédes és hangos szavú emberek. Érdeklődőek, kíváncsiak és többnyire meghallgatnak. Határozott kiállásúak kortól függetlenül.

Már egész fiatal gyerkőcök is magabiztosak, határozottak és tisztelettudóak, ami nagyon szimpatikus. Ingalj gyűrögető, szégyenlősködő, zavarban lévő gyereket még talán nem is láttunk. Szinte hihetetlen, de többek állítása szerint a gyerekek a sulit imádják. Imádni az iskolát, na azt meg hogy? :)

Az emberek azonnali visszajelzést adnak, ha valami tetszik nekik, avagy ha valami nem. Nincs susmogás, meg elfojtás, meg orr alatt morgolódás. Kiteszi az asztalra bármit is gondol, akár kritika vagy dicséret, azonnali visszajelzést kapsz. Ezt szintén a nyitottságuknak tudjuk be, nagyon könnyű kapcsolódni hozzájuk és egyszerű csevegésbe fogni.

A felületességük ugyanakkor nehézség is, hisz barátságokat kötni nem egyszerű. Számunkra egyelőre úgy tűnik, hogy nem nagyon járnak össze a régi osztálytársakból lett barátok vagy kollégák. Nincsenek kiterjedt baráti köreik. Van egy határ, amit kőkeményen be is tartanak.

IMG_20140224_155805-W1200.jpg

Nekünk össz-vissz egy nagyon jó igazi ausztrál barátunk lett egy év alatt, pedig ismeretségek kötődtek, de nem mozdultak tovább barátsággá. Ez a barátunk viszont inkább nemzetközi figura, mintsem törzsgyökeres helyi, ő világlátott és nagyon nyitott személyiség, nem tipikus ausztrál.

Ami viszont egy kellemes meglepetés, hogy az itteni magyar közösség nagyon összetartó, és segítőkész. Már rögtön a megérkezésünkkor rátaláltunk egy magyar ingatlanügynökségre, akik sokat segítettek nekünk abban, hogy mindenféle referencia nélkül jó lakásba tudjunk költözni.

Többek között rajtuk keresztül is sok más magyarral ismerkedtünk meg az elmúlt évben, akikkel kétheti rendszerességgel találkozunk egy vacsora keretében. Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy itt a magyarok segítenek egymásnak ötletekkel, tapasztalatokkal, munkalehetőségekkel. Le a kalappal előttük, nagyon sokat számít ez a mindennapi nehézségek legyőzésében!

Az ausztrálok kedvenc kifejezése a „no worries” (talán „sima ügy”, „semmi gond”, vagy „minden ok”), egy nap minimum 30x elhangzik egy ember szájából. Eleinte furcsa volt nekünk, hogy miért hangoztatják ezt ennyiszer, de mára megszoktuk és meg is szerettük. Gyakorlatilag ez szinte egy pozitív, megerősítő mantraként működik itt. Minél többször mondod, hogy semmi gond, annál inkább el is hiszed már a végén.

TIPP: használd a no worries-t ahányszor csak tudod. És köszönj a buszvezetőnek… :)

Multikulturalitás

Hogy vagy az ázsiaiakkal? Ausztrália tobzódik az ázsiaiakban, rengeteg kínai, indiai, pakisztáni, maláj, thai, indonéz, ésatöbbi nemzet képviselteti itt magát. Ha nem figyelsz oda, és véletlenül egy megállóval később szállsz le a vonatról a tervezettnél, simán Kis-Kínában találod magad, angol feliratok nélkül. Egyébként mi inkább élvezzük ezt a rendkívüli sokszínűséget.

Tetszik vagy sem, Ausztrália szerintünk egy modern rabszolgatartó társadalom. Az igazi „ozzik” nagy része irodában csücsülve kortyolgatja a kávéját és kényelmesen dolgozgat, amíg a bevándorló ázsiaiak, európaiak, stb., fizikailag építik és működtetik az országot.

Azonban ezt még így is inkább win-win helyzetnek érezzük, hiszen aki idejön, az valóban kap lehetőséget arra, hogy dolgozzon és kitörjön a szegénységből. Mondjuk az is tény, hogy igazán meggazdagodni azért nem könnyű a nulláról itt sem, mivel az ingatlanárak annyira elszálltak, hogy egy brutál hitel nélkül szinte lehetetlen lakást vásárolni, addig viszont az elképesztően magas lakásbérleti árak miatt jóval nehezebb félretenni.

Viszont ha már valakinek van egy-két háza (mondjuk örökségből), akkor arra terhelve már simán tud még kettőt-hármat venni, és kiadni azokat, ezáltal folyamatos passzív jövedelemre szert tenni. Ráadásul nem is kevésre…

Sok magyar ismerősünktől hallottuk, hogy az ideérkező első generációnak nagyon nehéz, majd a gyerekeknek már jó lesz. Nyílván itt is kivétel erősíti a szabályt, de azért van benne igazság, ezt érdemes figyelembe venni, ha valaki belevág ebbe a kalandba.

TIPP: vegyülj és figyelj! Ide Ausztráliába a különböző nemzetekből azok jönnek, akik akarnak tenni, dolgozni, fejlődni, érdemes az erősségeiket ellesni, és magadévá tenni, érdemes tőlük tanulni!

IMG_20140301_190835-W1200.jpg

Távolság

Na, ez nagyon nagy. Az itteni téli időszámítás szerint +8 óra a különbség, nyáron pedig +10 (mivel ugye a téli és nyári időszámítás otthonhoz képest pont fordítva van). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor otthon elkezdenek felkelni az emberek, akkor mi itt pont kezdünk lefekvéshez készülődni, alig van olyan időszak, ami megfelelne egy jó kis skype-os beszélgetésre. És ez bizony tényleg nehézzé teszi az ittlétet.

Mind az otthoni barátokkal, mind a családtagokkal előre meg kell szervezni az időpontokat a beszélgetésekhez, és azok is vagy már lecsukódó szempillák mögül történnek, vagy még szinte félálomban kora hajnalban. Ez viszont a legjobb szándék ellenére is azt okozza, hogy bizony kimaradunk az otthoni történésekből, élményekből, sztorikból.

Arról pedig nem is beszélve, hogy nincs olyan, hogy „na jó, hazaugrok egy hosszúhétvégére”, mivel ugye minimum 26-30 órás repülőút és nem kevés pénz szükséges egy hazalátogatáshoz. Ebből kifolyólag 2-3 hét alatti hazautazás teljességgel értelmetlen, mivel 4-5 nap csak az oda meg visszautazással telik.

Ez már önmagában is komolyan hangzik, és bizony megtapasztalni sem egy hejehuja élmény. A jetlag még rádob másik 4-5 napot, amikor tényleg csak nagyjából tudod, hogy éppen melyik időzónában is vagy, és éppen hogy is kéne érezned magad, plusz a lehető legváratlanabb időpontokban mondja be az unalmast a szervezeted, és alszol el bármilyen helyzetben.

Ja, és ugyebár az évszakok is pont ellentétesen járnak, úgyhogy pl. innen a hűvös télből hazamész a tikkasztó nyárba, majd vissza. Ember legyen a talpán, aki lebetegedés nélkül kibírja ezt a nagy különbséget.

TIPP: na, itt nincs, ez az ausztrál csomag része, megszoksz vagy megszöksz. :)

Canberrai Magyar Nagykövetség
17 Beale Crescent, Deakin ACT 2600
Telefon: (+61) (2) 6282 3226
Fax: (+61) (2) 6285 3012
E-mail: consulate.cbr@mfa.gov.hu

Ausztrália bécsi nagykövetsége
Mattiellistrasse 2-4, 1040 Vienna
Telephone: (+43) 1 506 740
Fax: (+43) 1 504 1178

Ha érdekel Ausztrália és jókat szeretnél olvasni, akkor ne hagyd ki az Ausztrália A-tól Z-ig blogot!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr616930291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2014.11.25. 19:23:56

Megkérek mindenkit, hogy ezt a teljesen terméketlen, értelmetlen, sehová sem vezető, végtelenül unalmas, és a poszthoz a legkevésbé sem kötődő vitát fejezze be.

Immáron órák óta megy megint a szokásos őrület Hinta mekijével és melósaival, és most már borzasztóan unalmas.

Köszönöm.

qkuc 2014.11.25. 19:26:05

@Határátkelő: Igenis kapitány! Karácsonyi menüről lehet offolni? :D

tanato 2014.11.25. 19:36:52

@Határátkelő: Hintának éppen az a célja,ellehetetleníteni a munkádat.Hogy ez saját ötlete vagy súgnak e neki arról még lehet gondolkodni.

morsels (törölt) 2014.11.25. 19:56:27

@Határátkelő:
Most nezek egy erdekes filmet, az a cime, hogy Predestination.
Mondjuk ez sem kapcsolodik a posthoz :-).

Határátkelő 2014.11.25. 19:58:50

@tanato: Amiben nagyban segítik mindazok, akik ennyi idő után is képesek reagálni rá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 20:10:40

Törölt hozzászólásomat akit érdekel elolvashatja a blogomon.

tanato 2014.11.25. 20:13:10

@tanato: Az új ausztrál útlevél,lebegő képes a cikk szerint.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:19:41

@diggerdriver: Aki téged még egyszer jó fejnek, humorosnak és úriembernek titulál itt a blogon, azt én biztosan körberöhögöm. A korrektség jegyében talán a kommentjeimet is felrakhattad volna, hogy legyen miről eldönteni, hogy a szemétkedésed mennyire jogos.

Te Grál lovag.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:23:48

@Mirjam2: "Most lattam ezt, mindjart olvasom. Egyben hadd emeljelek ki kovetendo peldanak: ha az itteni posztokhoz / kommentekhez kapcsolodo tartalmat kozolsz a blogodon, szolsz nekunk, es nem a hatunk mogott irkalsz 'egyesekkel' ellentetben."

A példaképed? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.11.25. 20:26:01

@Kövérmadár [swe]: de basszus, meg ebben sem jo. hetvegen mertuk a vernyomasom, 100/70 volt. azt hittem, nem is elek mar.

morsels (törölt) 2014.11.25. 20:27:36

@puhacica:
Szoval neked is kell gyogyszer.
:-))

Határátkelő 2014.11.25. 20:27:44

@zöldeketbeszélek: Miután levettem a kommentet, kérlek, te se tegyél ezzel kapcsolatban megjegyzéseket. Amennyiben arról szeretnél beszélni, ajánlom a szerző blogját. Itt ezt a vitát ne folytassátok. Köszönöm.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.25. 20:30:10

@Határátkelő: Csupán azért húztam fel magam, mert Digger miután levetted a kommentjét, külön felhívta rá ITT a figyelmet, hogy az ő blogján elolvasható. De hagyom, mert te kéred.

qkuc 2014.11.25. 20:33:29

@puhacica: Jój, felvillanyozzunk? Ja, az nem jó, :D. Akkor felrázzunk, mint a párnát? :D

Szegény anyukámnak volt ilyen vérlötyögése, 90/60, :). Azóta sajnos feljebb kúszott neki, mint a talajvíz ...

puhacica 2014.11.25. 20:41:43

@morsels: lehet, hogy kellene. de azt a gyogyszert meg nem talaltak fel... :)

@qkuc: nekem eszembe se jutott, hogy barmi ilyesmi bajom lehet, csak pentek ota kicsit erzeketlen a jobb kezemen a huvelykujjam es mivel csak egy vernyomasmero es egy lazmero volt fellelheto a rokonoknal, jobb hijjan megmertuk a vernyomasom. :D sokra nem mentunk vele, mert az ujjam olyan, mint elotte.

qkuc 2014.11.25. 20:45:41

@puhacica: el kéne csattogni dottoréhoz, ez azért nem hangzik mókásan, :(.

2014.11.25. 20:46:06

@Határátkelő: Megfigyelted gondolom, hogyha nincsen Hinta, nincsen több száz komment sem. Szóval ő egy olyan szükséges rossz a blog életében. :)

Határátkelő 2014.11.25. 20:47:38

@Philosoraptor: Nekem semmi örömöt nem okoz több száz komment, ha annak a harmada ugyanarról szól minden egyes nap. Szóval inkább ne legyen.

2014.11.25. 20:52:04

@Határátkelő: Két opció van erre a helyzetre.

A) Kitiltod, de azzal cenzúrát követnél el, neki is joga van elmondani a véleményét, még ha nagyon beszűkült látásmóddal teszi is.

B) Az emberek nem reagálnak a hülyeségeire, és el fog menni magától. De szerintem akkor sem menne el, ha holnaptól senki sem válaszolna neki. Ő jól érzi itt magát, csak nem azért, amiért mi.

puhacica 2014.11.25. 20:53:42

@qkuc: meg varok kicsit. (hatha leszarad az egesz kezem. :D ) valoszinuleg az lehet a bibi, hogy penteken masfel oran keresztul nyirbaltam egy feliratot a diszlethez es az olloval megnyomhattam egy bizonyos ideget. ha nem mulik el, akkor jovo heten erot veszek magamon es elmegyek dokihoz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 20:54:05

@VPBA: ez valami ...kindern nevu helyseg volt, majd ha gépnél leszek, kikereaem a terkepwn.

Taxomükke (UK) 2014.11.25. 20:58:48

@diggerdriver: Erről a hozzászólásodról jut eszembe: mi van Zolikával?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:02:07

@házelőtthinta: de azert biztos tudod, h a bigmac imdex nem a hamburger arlistaja, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:06:31

@Taxomükke:
Zolika dolgozik mint a güzü.
Hálistennek van sok munkája.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:08:58

nagyanyám mondta az ilyenekre h jódógába' megveszett.
@qkuc:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:09:37

@qkuc:
Meg nekem.
Bármikor bárhol egy percen belül alszok.
A gépben munka közben már többször elaludtam.
Brutális kávémennyiség tart ébren.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 21:10:04

@maxval birca hozzászóló: nem igaz. Magyarország az EU-ban a 9. helyen áll a GDP-hez viszonyított adóteher listáján. Veled ellentétben én forrást is tudok mutatni, nem a levegőbe beszélek.
Nemrég jegyeztem meg, hogy ahányszor utánanézek egy-egy kommented valóságtartalmának, mindig kiderül, hogy téves.
m.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/meglepo_teny_magyarorszagrol_itt_nott_a_leginkabb_az_adoteher.582697.html

puhacica 2014.11.25. 21:10:16

amugy meg vegre egy lista, ahol legalabb emlitest tesznek a videovagokrol. mindig csak az apolok, it-sek, autoszerelok es orvosok vannak porondon. es most vegre! kar, hogy nincs par ezer dollarunk Ausztraliahoz. :) de egyszer azert csak eljutunk oda vagy Uj-Zelandra, mert a "no worries" eletmod nagyon csabito es sehol mashol nem elnek igy a nepek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:11:01

@házelőtthinta: "20 ezret kajautalványban"
kizart, annak sokkal kisebb a maximuma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:13:37

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Ebben benne van a munkáltató által a munkavállaló után fizetett összeg is?
Szerintem nincs.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.25. 21:13:54

@Philosoraptor: joga van elmondani a véleményét - otthon a tükör előtt. De egy blogon kommentelni nem jog, hanem a blogger által opcionálisan engedélyezett lehetőség. Ha én előírom, hogy az én blogomon kizárólag a tengeri leguánok tojásrakási szokásairól lehet kommentelni, azzal senki jogait nem sértem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 21:14:15

@Határátkelő: most olvastam vegig az utolsó 150et. tenyleg unalmas.

qkuc 2014.11.25. 21:20:00

@Babette .: Bözsi max 8 e/hó, SZÉP kártya kaja szekció max 12,5 e lehet/hó, ofkorsz ehhez elég combos cafeteria keret kell. Tehát egészséges módon kételkedem a 20 e tényleges kajautalványban, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 21:25:57

@Babette .:
Légyszives írd meg hogy nettó 150ezer forintnak mennyi az összes terhe munkaadó+munkavállaló részéről.
Köszi.

2014.11.25. 21:29:14

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Meg van engedve neki a hozzászólás, mint láthatjuk...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.25. 21:31:43

@Babette .:

Pedig ezt mondta. Mindegy. Erről sose ír itt senki.Pedig egyáltalán nem smafu szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:32:02

@diggerdriver: ra tudsz ksresni gugliban egy brurto netto kalkulatorra, mindegyik megmondja neked.
en most mobilrol vagyok.azzt se latom, amit irok

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:36:11

@Philosoraptor: kihivasokban gazdag
ma 10 percig nem tudtak eldonteni, melyik kasszat nyissak meg. kozben vagy 30 ember allt egy sorban
(jelentsm, itt is mukodik a zaras elotti learazas, ma lattam)

utazasi ktgbsn nagyvonaluak.
bar a vasarnPpi potlek nem stimmel, dd kicsire nem adunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.25. 22:38:08

@házelőtthinta: engsm az jobban efdekelne, h a fizetesebol felre tud e tenni 45%ot, mint te, te kis melos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 22:44:54

@Babette .:
Köszi megtaláltam.
Igaza van Rékának a táblázat mindent tartalmazott.
150ezer forint összes bérköltsége 294 273 Ft.
Majdnem 50%.

Keleti Szél 2014.11.25. 22:52:13

@tanato: "Hintának éppen az a célja,ellehetetleníteni a munkádat."

Neked ez a rögeszméd. :) Csak azt felejted el, hogy ehhez az "ellehetetlenítéshez" a blog szerkesztőjének / moderátorának aktív közreműködése is szükséges. Tehát egy lanyha kézmozdulattal bármikor ellehetetleníthetné azt, aki szerinted az ő munkáját akarja ellehetetleníteni.
Tényleg komolyan gondolod, hogy van olyan őrült, aki ilyen egyenlőtlen versenyfeltételekkel "tör" a blog életére és van olyan épeszű ember, aki a moderátor munkáját akarja ellehetetleníteni? (Ha igen, azt kell feltételeznem, nem érted, mit jelent a moderáció: a szerkesztő mindegy egyes hintabejegyzésre aktívan rábólint. Ha tehát úgy gondolja, hogy az pusztán "munkájának ellehetetlenítésére" irányul, nyilvánvalóan nem fog rábólintani, s te nem is fogod olvasni ezeket a hozzászólásokat. Azaz egy moderált blogon, mint ez is, esélye sincs az "aknamunkásnak".)

Din Serpahis 2014.11.25. 22:52:18

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Az adóteher önmagában nem sokat mond. A teljes újraelosztási rátát kell nézni, azaz hogy az állam a GDP hány százalékát folyatja át magán - ez nemcsak adó, hanem minden lehetséges elvonás. Ebben tuti, hogy dobogósok vagyunk, talán az official statisztikákban pár skandináv megelőz minket, de ha ebbe belveszem, hogy a ksh trükközik az adatokkal, bőven lehetünk elsők.

Keleti Szél 2014.11.25. 22:52:27

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:
Nem az a baj, hogy tévedéseket állít. Errare bircanum est, mint tudjuk. A gond az, hogy forrást, érvet hallomásból sem ismer.
Ezért célszerűbb ignorálni. Vitatkozni így nem érdemes.

2014.11.25. 22:54:58

@Babette .: Pedig ott be vannak erre tanítva a dolgozók, ahogy az aldiban v. a penny-ben is. X ember után nyitni kell új kasszát.

Határátkelő 2014.11.25. 22:56:50

@Keleti Szél: Ezt azért erősen leegyszerűsíted. Ugyanis alapelvem, hogy a moderációt csak arra használom, hogy a másokat sértő kommenteket ne engedjem be ill. kivegyem. Az egymillió dolláros kérdés: mikor jön el az a pont, amikor egy mantraszerűen ismétlődő kommentet nem engedsz be? Hol húzódik ez a határ? Ha csak azért nem engedem be, mert úgy gondolom, hogy nem értek vele egyet, akkor az cenzúra, ha azért nem engedem be, mert másokat sért, vagy mert egyértelműen a trollkodás a célja, akkor próbálom megőrizni a blog épségét. A határ viszont rendkívül bizonytalan és egyebek mellett ez a blogszerkesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy naponta X esetben kell feltenni ezeket a kérdéseket és döntést hozni bennük.

2014.11.25. 22:59:07

@Din Serpahis: Igen, és ugye a sok okos magyar érvelő mindig felhozza, hogy van ahol, nagyobb az elvonás mértéke. Csak az a nem mindegy, hogy mennyiből vonnak el mennyit, és mit kapsz cserébe a sok adódért. Mo.-n nem sok mindent kapsz a sok adóból. Ha lenne normális eü, oktatás, utak, infrastruktúra, akkor érteném, hogy mire kell ez a sok adó. De ezekre "nincsen pénz". :)

morsels (törölt) 2014.11.25. 23:05:34

@Keleti Szél:
Ne viccelj.
En mar lattam, amikor vitas esetben a sajat irasat linkelte be a sajat blogjarol, mint forrast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.25. 23:24:42

@Keleti Szél:
Na ezért nem válaszolok neki.
Nem lehet vele érdemben beszélgetni.

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:14:43

@Határátkelő: "ha azért nem engedem be, mert másokat sért, vagy mert egyértelműen a trollkodás a célja, akkor próbálom megőrizni a blog épségét. A határ viszont rendkívül bizonytalan és egyebek mellett ez a blogszerkesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy naponta X esetben kell feltenni ezeket a kérdéseket és döntést hozni bennük."

azért hinta esete nem ennyire komplex, egy határozott közösségrombolót nyugodtan elzavarhatsz a francba. tekintve, hogy hónapok óta ugyanazt játssza _mminden_ posztnál, nehéz nem azt gondolni, hogy te hagyod

rezsöatya 2014.11.26. 00:35:16

@pappito: Hinta pont nem "hatarozott kozossegrombolo", hiszen eppen hogy osszehozza azokat az embereket (90%), akik elbol ellene vannak. Tehat azt is mondhatjuk, hogy kivalo csapatepitesi munkat vegez!

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:41:20

@rezsöatya: hát ja. csak a blogot teszi olvashatatlanná

csomóan nincsenek itt akiket régebben nagyon szívesen olvastam, mára a sztenderd, hogy pörgetem a kommenteket, mert harminc kommentből 25-öt ez a troll csicskáztat ki a népből, szóval hiába szűröm a trollt

a kocsmába se jársz, ha minden nap ugyanazok verekszenek a szomszéd asztalnál

na mindegy, ha erre van igény, akkor erre

Határátkelő 2014.11.26. 00:42:11

@pappito: Mondjuk állati sokat segítene, ha nem reagálnátok rá. Akkor mondhatnám, hogy elsütheti a napi 1 "melós nyomorog" mantráját, de abban a pillanatban, ahogy elkezdtek rá reagálni, akkor engem is kényszerhelyzetbe hoztok.

Ez az, amit Digger után szabadon "rohadt befőtt effektusnak" nevezek. Szóval ti legalább annyit tehetnétek ellene, ha már közösségromboló.

strekdo 2014.11.26. 00:42:45

bakker, mi egy hazban lakunk veletek szerintem :))))
Legalabb is a kep alapjan ami a kakaduval keszult :D
Szurke kombi + Mosman street?

pappito · http://pappito.com 2014.11.26. 00:59:08

@Határátkelő: én nem reagálok rá már nagyon régen, minden nap azzal kezdem a kommenteket, hogy kidobom a trollt, mégis százával van komment ami rá reagál.

de én legalább nem fogok erről a blogomban írni, jó? :)

2014.11.26. 01:54:29

@Határátkelő: Tiltsd ki, ha közösségromboló.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 07:07:31

@Din Serpahis: ez teljesen igaz. De kevésbé mérhető sajnos. Ahogy az is, hogy milyen minőséget kapsz az újraelosztás során - ezt érezzük azért mindannyian. :)
@Keleti Szél: bár csak mindenki így látná. De láttam olyat nem is egyszer, hogy leborulnak a "tudása" előtt és minden témában szaktekintélynek nézik. Persze ez nem kellene hogy érdekeljen, de néha felborzolom a tollam a sok, tévedhetetlen igazságként csomagolt tévedést olvasva.

adg 2014.11.26. 07:44:43

@Határátkelő: HA! Ha gondolod, szerintem beszurhatod a kis kiegeszitesemet a poszt ala, mert igy elegge elveszett a melosok problemai kozt. Nem sokan fognak odaig jutni a kommentekkel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 07:44:59

@Határátkelő: az se segit egyebkent, hogy mar tobbszor megfenyegetted, ha meg egy melosozas,akkor repul, de ez meg mindig nem tortent meg. Az ures fenyegetesekre meg ennyi ido alatt egy atlag 3eves is megtanulja,h akkor lehet randalirozni es masok fejen ugralni

puhacica 2014.11.26. 07:50:37

@Határátkelő: ezt te irtad hinta posztja alatt:
"Holnaptól viszont arra szeretnélek kérni, hogy csak akkor szólj hozzá, ha érdemi mondanivalód van. Azokat természetesen beengedem, de a szokásos mantrákból őszintén szólva nagyon elegem van. Hosszú hónapok óta ismételgeted ugyanazokat, és úgy látom, nem sok esély van arra, hogy ebből a helyzetből elmozduljunk, ellenben a blogot egyre jobban leterheled, és nekem fontosabb a Határátkelő annál, mint hogy ezt végignézzem." - ebbol arra kovetkeztettem, hogy a szokasos, unasig ismert hulyesegeket tobbe nem engeded ki. fel is csillant a remeny, par napig alig volt tole komment a posztja utan, de aztan megint jott az amokfutas. :( (egyebkent meg mi van akkor, ha cenzurazod a blogot? par nick beszol majd. na es?)

tanato 2014.11.26. 08:46:04

@Határátkelő: @Keleti Szél: Nekem sajnos az az érzésem,hogy egész egyszerűen a blog ellehetetlenítése a célja és ugyanúgy mint Birca egyáltalán nem azt írogatja le mint amit ténylegesen gondol a világ dolgairól.Csak Birca egy mókamesteri köntösben csinálja, Hinta meg egy depressziós "melós" köntösében.

fotengelyszimering 2014.11.26. 09:48:27

Éltem Új-Zélandon 10 hónapig, voltam Ausztráliában (Melbourne - Victoria) egy hétig munkaügyben ("customer visit"). Mindkettő csodás ország, de a honvágyam, azaz pontosabban a családomhoz való kötődésem felülírta mindkettőt.
Most az Egyesült Királyságban vagyok, ami nem olyan elképesztően szép mint Zéland volt, de a repülőút csak 2,5 óra Gatwickből, nem 2,5 nap (pl: Wellington-Auckland-Bangkok-Zürich/Bécs/Bp) és nem évente egyszeri hazalátogatás van, hanem 3 havonta én, félidőben engem látogatnak...

Kinek a pap, kinek a papné, kinek a pap-LAN... :)

u.i.: Nálam mindkét fentebb említett távoli ország bakancslistás, de csak turistaként...

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 09:48:27

@Határátkelő:

Na, ezért nem kell moderáció. Éppen a moderáció tesz tönkre mindent.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 09:48:47

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:

Ki mondta, hogy én GDP-arányosan nézem az adóterhet? Almát hasonlítasz körtéhez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.26. 09:59:53

@Határátkelő:
Nos, ez kicsit hosszú lesz.

Ha deklaráltan látod, hogy valami közösségromboló, akkor neked kell tenni érte, mint a "hatalom" letéteményesének.
A te blogod.

És most vonatkoztassunk a konkrét személytől.
Nyilván mindenki válaszolni fog, és nem fogja vissza magát, ha vérlázító hülyeségeket olvas, ténybeli tévedéseket olvas
Ha ennek a blognak a nem titkolt célja a közösségépítés, a korrekt információk közzététele, akkor gondoskodni kell róla, hogy a céloknak megfeleljen.
Persze, a dolgoknak van pozitív oldala is, de ha a romboló hatás erősebb, akkor tenni kell ellene.

Fognak szidni, meg csúnyákat mondani, de minden döntésnek vannak vesztesei.
Ha viszont a nyertesi többen vannak, akkor el kell gondolkodni.

Amit most csinálsz. az egy közepesen népszerű viselkedés, szélsőségektől mentes.
Ám ha valami ennyire idegesít, akkor lehet, hogy érdemesebb elmenni a szélsőségek felé.
A kérdés, mennyit vesztesz, és mennyit veszítesz.
Aztán dönts. Most kissé határozatlannak tűnsz.
Lehet ilyen populistán is blogot vezetni (vagy bármit), de akkor tudni kell, hogy ez a döntésed, és nem "siránkozni" amiatt, ami történik.

Ha ez egy probléma, akkor oldd meg. Ez a feladatod. Ne terheld az olvasókra.

-----------------------------
Az én szimpátiámat mindenképpen bírod, úgy mindezt nem ellened írtam.

2014.11.26. 10:27:52

@Határátkelő:

Én nem kommentelek itt túl sokat, úh nem tudom mennyit számít, de én is hinta kitiltására szavaznék.

Vitaképtelen, provokatív, személyeskedő, és mindig mindenhova ugyanazt írja. Ha meggondoljuk, egészen pontosan ez a troll definíciója.

Diverlaci 2014.11.26. 11:59:59

Nagyon jó beszámoló, élveztem minden sorát és nagyon hiteles, korrekt leírást kaptam. Köszönet érte!!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 12:30:05

@Babette .: nagyjabol +1

De nem mindenki reagal tenybeli tevedesekre es verlazito hulyesegekre meg szemelyes erintettsegnel sem. Nem muszaj beszallni a jatekba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.11.26. 13:00:46

@Th's child: ez nagyon erdekes. Megneztem a wiki cikket, hat hinta meg egesz artalmatlan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 14:05:33

@maxval birca hozzászóló: tehát nincs forrásod. Levegőbe beszélsz. Minő véletlen, hogy utánanéztem s téves volt.
Az "adószint" ráadásul nem létező, nem mérhető fogalom. A GDP-hez mért adóteher viszont igen. Te még csak nem is definiáltad az "adószint" fogalmát. Nem tudod, miről beszélsz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.26. 16:02:35

@maxval birca hozzászóló: az az szja, nem az adóteher. Utóbbit kiszámolták a forrásomban. A többi kamuduma.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.26. 16:10:29

ez annyira jó, amikor az emberek még tapsolni is tudnak ahhoz, hogy brutál szinten megkopasztják, kifosztják, letapossák őket :-)
alighanem még egy közepes szintű diktátor is sikongatna örömében, hogy ennyire ügyesen átbaszta a népet.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 16:47:43

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]:

Gondolom nem számoltak se ÁFA-t, se szuperbruttót, anélkül meg az egész nem ér semmit. Én kiszámoltam ezt is.

kardio1 2014.11.26. 17:40:03

@adg [Au, Darwin]: Egyébként megnéztem, hogy a szakmàm rajta van-e a hiànyszakmàk lisàjàn. Jelenleg WA, SA, ACT és TAS fogadna... Persze IELTS 7 kellene minimum. Es akkor még csak vizumom van, ha minden klappol, àllàs még nincs...

adg 2014.11.26. 22:23:03

@kardio1: igen, ez igy mukodik alapesetben. Korhazak egyebkent gyakran szponzoralnak orvosokat, akkor van allas is, meg koltoztetes, lakas, stb.
En a 7-es ieltsen kicsit csodalkozom, en lehet, hogy tobbet varnek el ebben a szakmaban. Eleg kritikus lehet laikuskent, hogy az orvos megertse az alig elo beteg nyoszorgeset is. Aztan lehet, hogy nincs igazam...

kardio1 2014.11.26. 23:08:58

@adg [Au, Darwin]: Nekem az IELTS 7 nem tûnik olyan gyenge szintnek. Egyébként az alig élô beteg nyöszörgését magyarul is alig értjük meg sokszor :)
Egyébként a dolgok menete az lenne, hogy kellene talàlni egy korhàzat, aki alkalmazna, majd elinditani egy szponzoràlt vizumkérelmet? Es akkor ebben az esetben a vizum a munkahelyhez kapcsolodik, ugye? Neked ùj vizumot kellett kérned, amikor a munkahelyed vàltozott?
Melyek a "népszerûbb" àllamok? Nekem mondjuk furcsa lenne pl. Western Australia, ami elfoglalja Ausztràlia harmadàt, aztàn van rajta egyetlen jelentôsebb vàros, Perth.

adg 2014.11.27. 08:35:20

@kardio1: igen, ha talalsz egy korhazat ami hajlando szponzoralni, akkor az a legegyszerubb, es leggyorsabb. Es igen, oda vagy kotve akkor. Ha kirugnak, vagy felmondasz, akkor van egy nagyon rovid idod uj szponzort talalni. De a legjobb, ha allando vizumra szponzoralnak, akkor nem vagy odakotve, pont ezert nem is szeretik ezt a munkaltatok. Hiszen kifizet par ezer dollart a szponzoralasert a bevandorlasi hivatalnak, estleg neked a koltozesert, intez szallast, stb, aztan te meg mehetsz ahova akarsz rogton. Persze probalkozhat szerzodesbe foglalni, hogy ott kell maradnod, de mi van ha nem maradsz? Tul nagy a kockazata.

ezekben az a jo, hogy van munkad rogton.

Nekem az allam volt a szponzorom, igy nem vagyok munkahelyhez kotve. Ott dolgozok, ahol akarok. Viszont nekem meg ebben az allamban kell elnem ket evig, es a sajat szakmamban dolgozni egy evig. Ezt kellett vallalnom cserebe a szponzoralasert. Mindketto teljesitve lett azota. Viszont nekem nem volt munkam, igy eleg kockazatos volt azert. De szerencsere talaltam.

Szoval egyiknek ez az elonye, a masiknak meg az.

Szerintem messze a legjobb, ha a munkaltato hajlando allando vizumra szponzoralni, megha nem is rogton, de mondjuk x ido utan. A masodik meg ha allamilag szponzoralt allando vizumod van. Orvoskent konnyen lehet munkat talalni.

Ha kalandvagyo fajta vagy, akkor rural teruleteken horror fizetesekkel, teljes ellatassal szoktak orvosokat keresni. Foleg gp-t, nem nagyon tudom, hogy ez hogy mukodik. Csaladdal nem opcio.

kardio1 2014.11.27. 08:48:15

@adg [Au, Darwin]: Azért megnéztem Bertok oldalàn az orvosokra vonatkozo részt. En kb. consultant lennék a szakmai mùltam alapjàn, de Au-ban vsz. ismét a ranglétra aljàrol kellene kezdeni, ùjra vizsgàzgatni horror pénzekért, hogy elismerjék a végzettségeimet. Kivéve esetleg valoban, ha a bushba mennék valahovà. Ezt, hogy elküldenek vkit a bùsba (gy.k. bushba), nem a magyarbol vették àt ? :))

kardio1 2014.11.27. 08:51:49

@adg [Au, Darwin]: Ha jol értem, akkor te màr mehetnél màsik àllamba is, ha akarnàl?
A Northern Territoryban Darwinon és mondjuk Alice Springsen kivül van jelentôsebb vàros? Mennyire divat az orszàgon (nem az àllamon) belüli utazgatàs? Egy Melbourne környéki ismerôsöm campervannal ment a lànyàt meglàtogatni Perthben...

adg 2014.11.27. 09:42:52

@kardio1: Jol tetted, hogy megnezted, semmit nem tudok az orvosok szakmaelismerteteserol. Ezt lehet, hogy irtam is fentebb, hogy csak a sajatomat tudom, mas szakmaknal tok mas.
Nem tudom, hogy mennek a vizsgazgatasok. Nekem is kellett ilyenekkel bohockodni, meg most sem tervezhetek onalloan, mert kellene valami palyazatot gyartani a mernokkamaranak, de nincs kedvem. Otthon vezeto tervezo voltam, barmit tervezhetek magyarorszagon. Mondjuk itt mas a rendszer, ha egy ember alairhat a cegnel, az eleg, es ez nekem megfelel most. Majd kesobb megcsinalom a regisztraciomat. Lusta vagyok.

Igen, mehetnek masik allamba is. Most adtam be tegnap az ujabb vizumkerelmemet, mert teljesitettuk ezeket a felteteleket, es igy jogosultak vagyunk allando vizumra. Ha ezt megkapjuk, az mar majdnem allampolgarsag.
Furcsa a szabaly amugy. Nekem a szponzoralasert azt kellett vallalnom, hogy itt maradok. De a torveny azt mondja, hogy tavoli videken kell laknom ket evig. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb varosokan kivul barhol. (Adelaide es Darwin is tavoli videk ebbol a szempontbol, de nem mehetnek Sydneybe mondjuk.) Szoval most az uj palyazaton ez volt a kerdes, hogy toltottem-e ket evet tavoli videken. Vagyis koltozhettem volna eddig is. Csak megfelelo helyre. Mert ez a torveny, amit NT kert tolem, az meg egy keres. Ezt sokan ki is hasznaljak.
De en szeretek itt lenni, nekem tetszik ez a hely, meg annyi munka van, hogy hulye lennek elmenni. Es ennel nyugodtabb, relaxaltabb varos nincs az orszagban, de szerintem a civilizaltabb vilagban mashol sem sok.

Nt-ben nincs darwinon kivul jelentosebb varos, Darwin is eleg kicsi, kisebb mint Debrecen. kb 250.000 ember lakik az allamban, ebbol itt lakik 140-160.000, a szomszed palmerstonban meg vagy 35-40.000. Szoval a maradek meg szetoszlik azon a 1.4 million km2-en.
Alice alig 20 ezres varos, fele aboriginal. Gyakorlatilag semmi nincs ott, csak az Uluru.

Az ozik nagyon menosek, eleg sokan jonnek hozzank is a szaraz evszakban, amikor faznak otthon. Altalaban a fiatalok elennek backpackerelni egyetem alatt, mellett, helyett, utan, aztan nyugdijasok is folyton csavarognak. Karacson korul is megy mindenki mindenhova, orszagon belul is, kivul is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.27. 13:29:46

@maxval birca hozzászóló: de igen. úgy fest, jó párszor még neki kell futnod ennek a számolásnak, míg az EU közgazdászainak szintjét eléred, még akkor is, ha saját magad szerint sokkal ügyesebb vagy náluk :))

tucano 2014.11.27. 21:47:56

@maxval birca hozzászóló: sztem inkább csökkentsék az adókat, az sokkal jobb megoldás, mint kiküldeni az adószedőt, hogy elvegyen mindent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 01:20:54

Szemét, qrva mamagájok és kakaduk! :D Ezek az aussi galambok.Mennyire jók lennének itt Európában is.Ha ott kint élnék, valszeg az összeset úgy megtanítanám káromkodni, hogy a sydneyi kikötői lumpenprolik a korcsmában elszégyellnék magukat utánuk...
:-)))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 01:44:23

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Hmm, ez érdekes, nálunk van egy konténer, ahová a direkt jó állapotú cuccokat lehet betenni, amik még sokkal jobbak annál, mintsem bedarálja a sredder.De mondjuk nem tudta eladni a tulaj, vagy nem akart vele vesződni...
És valszeg megy a tartalom a Vöröskereszthez, Myrornához, tudomisén.Aszittem, ez általános.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 02:26:32

@diggerdriver: Hát ja, ez igaz.Amikor a '69-es Sevroletben kelyeg a Moszkvics motor, az télleg felülmúlhatatlan. :-)
Szerencsétlen ördögök...bár ők magukat boldognak tartják. :-(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.28. 06:16:30

@geegee: itthon ez úgy megy, hogy van egy konténer, amire a cég vöröskeresztes designnal írja, hogy gyűjti a ruhákat,
majd eladja őket.
és mindenki azt hiszi, jót cselekszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:07:24

@Babette .: Na jah, el tudom hinni.Itt se biztos, hogy másképp megy, de legalább "talán"...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:08:34

Ja, és a poszt tolóéknak, bár már úgysem olvassa senki: az az első kép az nagyon atom, a felhők alatt-feleltti házakkal.Grat, ha saját kép.Bár biztos, hogy valakinek a sajátja...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.28. 09:16:37

@Babette .: Illetve bocsánat, helyesbítek, nagyon reggel van még. :-)
Szóval itt biztos hogy eladják a cuccokat, mi is rengeteg holmit vettünk már a 'Vörösből.És a gempát adják a szegényeknek.Hisz mit is csinálna egy éhező egy használt íróasztallal...

Genevier (törölt) 2014.12.02. 07:34:03

Kengu@Kövérmadár [swe]: Sajnos a kegurukat elutik nem kerulgetik.Csak elore tudnak menni.Szivorito latvany egy haldoklo kenguru.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása