oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 02. 06:48,  Magyarországi kijelentkezés – elintézendő ügyeink 344 komment

2014. december 02. 06:48 Határátkelő

Magyarországi kijelentkezés – elintézendő ügyeink

Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja az életét, hirtelen rengeteg teendő szakad rá, ügyintézések garmadája. A mai posztban megpróbáltam összeszedni, melyek a legfontosabb elintéznivalók mielőtt elindulunk – ha esetleg valami kimaradt volna, nyugodtan egészítsétek ki. Ez egyébként a sorozat ötödik része Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria és Ausztrália után.

sorállás_1.jpg

Alapvetően három olyan hatóság, intézmény van, amelyet érdemes felkeresni határátkelés előtt. Ezek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (azaz a NAV), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az önkormányzat.

Fontos linkek
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Lakcím

Az egyik legérdekesebb kérdés és állandó probléma. Hivatalosan ugyanis az a helyzet, hogy ha nem jelentjük ki magunkat, akkor élő marad a magyarországi lakcímünk, azaz magyarországi lakosként tartanak nyilván, ezért Magyarországon kell egészségbiztosítási járulékot fizetnie, adóznia. Értelemszerűen, ha bejelentjük, hogy határátkelünk, és igazolni is tudjuk, hogy ott fizetjük a tb-t, akkor Magyarországon mentesülünk a kötelezettség alól.

Na, ez az, amit nagyon kevesen tesznek meg (egyebek mellett ezért sem tudja senki pontosan megmondani, hány magyar él külföldön). Ami érdekes, hogy 2013 márciusában módosult az ezt szabályozó (1992. évi LXVI.) törvény, ekkor megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége.

Ez tulajdonképpen abban jelent változást, hogy a korábbi 3 hónapos időhatárral szemben nem határoz meg konkrét sem határidőt, sem időtartamot, azaz ránk bízza, hogy eldöntsük: külföldi letelepedés céljából hagyjuk el az országot, vagy sem.

Ha igen, akkor kötelező bejelenteni, de ez eléggé gumiszabály, hiszen arra nincs semmilyen megkötés, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek, azaz a szándék számít, nem az időtartam.

A törvény nem tartalmaz szankciót, azonban nem árt tudni, hogy például a kiskorú gyermekünket az iskolaköteles kor elérésekor a gyámhivatal keresni fogja, hogy az iskoláztatási kötelezettséget teljesítették-e a szülők.

Ha bejelentjük, hogy véglegesen külföldön telepszünk le, akkor a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat le kell adni. Marad az útlevél, ezzel igazolhatjuk magunkat, valamint kapunk egy új lakcímkártyát, melyre az lesz írva, hogy „külföldön élő magyar állampolgár”, pontos lakcím nem szerepel rajta. Ezzel igazoljuk magyarországi ügyintézésnél (pl. bank), hogy külföldön élünk.

Fontos link
1992. évi LXVI törvény

Jövedelmek, adózás

A helyzet úgy áll, hogy a törvény szerint a belföldi és külföldi jövedelmünk egyaránt adóköteles, a kettős adóztatást nemzetközi egyezményekkel kerüli el az ország (már ahol).

Alapszabály, hogy ott adózunk, ahol a pénzt megkeressük, a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmek esetén életbe lép az ún. mentesítési szabály, ami annyit jelent, hogy a megszerzett jövedelmünk Magyarországon nem adóztatható, és ha más adóköteles jövedelmünk nem volt belföldön (mert folyamatosan külföldön élünk és dolgozunk), nem kell személyijövedelemadó-bevallást sem beadnunk.

Ha Magyarországon és külföldön is dolgozunk (mondjuk szezonális munkán Ausztriában, vagy csak az év egy bizonyos részét töltjük külföldön), akkor ugyan nem adózik a külföldön szerzett jövedelem, de azt a személyijövedelemadó-bevallásban fel kell tüntetni (az 1253-as bevallás 44. sora). Ha év közben, tehát nem január 1-jétől, vállalunk külföldi munkát, akkor az itthon szerzett jövedelmek után szja-bevallást kell benyújtania.

Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, a külföldön megszerzett jövedelmet, illetve a megfizetett adót forintban kell feltüntetni, az átváltáshoz pedig a jövedelemszerzés napján érvényes MNB árfolyamot kell alkalmazni (gesztusként alkalmazhatjuk a jövedelem megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyam is). Ez enyhe őrületnek hangzik elsőre, mert ezek szerint minden hónapban külön vezetgetni kellene, hogy mi volt az MNB árfolyam, vagy az adóév végén visszakeresni… hát nem tudom.

Ennél már csak az a nagyobb kín, ha olyan országban dolgozunk, amellyel nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, ilyenkor ugyanis elvileg a külföldi munkaviszonyból származó jövedelmet 16 százalék személyi jövedelemadó terheli Magyarországon is. (Akit érdekelnek az ilyen finomságok, annak még ideírom, hogy a megállapított belföldi adó összegét csökkenteni lehet a külföldön megfizetett adó 90 százalékával, de legfeljebb a külföldi jövedelem adóalapjának 16 százalékával.)

Fontos link
Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása, és járulékkötelezettsége 

Magyar Nemzeti Bank árfolyamok

Egészségbiztosítás

No, egy másik érzékeny téma, pedig elvileg nem bonyolult. Az alaphelyzet az, hogy mindenképp biztosítottnak kell lenni valahol. Az Európai Unióban ez még viszonylag egyszerű is, mert ott csak egy országban kell fizetnünk, a problémát ismét azok az országok jelentik, amelyekkel Magyarországnak nincs a kettős adóztatást elkerülő egyezménye, ilyenkor ugyanis mindkét helyen fizetni kell tb-t.

Bejelenteni a bejelentendőt a külföldi munka megkezdésétől számított 15 napon belül kell az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A bonyodalmak akkor keletkeznek, ha ideiglenesen megyünk csak külföldre dolgozni (és az az érzésem, elég sokan vagyunk így), és nem jelentkezünk ki a magyarországi lakcímről (ezzel meg még többen). Ha addig magunk fizettük a tb-járulékot (ami 2014 végén havi 6810 forint), akkor be kell jelentenünk a NAV-nál, hogy külföldön dolgozunk, és ott is fizetjük a tb-t, ezért szüneteltetjük a befizetést.

(Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy ha olyan országba költözünk, mellyel nincs kétoldalú egyezménye Magyarországnak – és ilyen például az Egyesült Államok is -, ha megmarad a hazai állandó lakcímünk, akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t. Ha ezt nem tesszük, akkor az adóhatóság öt évre visszamenőleg bármikor büntethet, így az évek során elég kellemetlen összeg is összejöhet.)

Visszatérve az Európai Unióhoz, ha a munkáltatón keresztül vonták le a tb-t, akkor viszont az OEP-nél kell bejelenteni a változást (négyszögletű kerek erdő legyek, ha tudom, miért e különbségtétel…). Nyilván ha külföldön nem fizetünk tb-t, akkor marad a magyar kötelezettség (mert ugye biztosítottnak lennünk kell valahol), és ekkor lép a képbe az…

Fontos linkek
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
14T1011 számú adatlap

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával olyan ellátást kapunk külföldön, mintha az adott tagállamban lennénk biztosítottak. Ez határátkelés esetén értelemszerűen addig érdekes (addig ellenben nagyon), amíg nem találunk munkát és nem válunk biztosítottá az adott országban. Mindenképpen érdemes tehát kiváltani (azt viszont nem árt tudni, hogy a kártyát csak az adott állam tb-szervével szerződött szolgáltató fogadja el).

Nem árt ha tudjuk, mielőtt nekivágunk, hogy az adott tagállamban milyen ellátásra milyen önrészt / kötelező hozzájárulást kell fizetni, ezt ugyanis nyilván velünk is megfizettetik, így érhetnek kellemetlen meglepetések.

Eü kártya.jpg

A kártya (egyébként ingyenes) kiadásának előfeltétele, hogy legyen érvényes biztosításunk, jogosultak legyünk egészségügyi szolgáltatásra, ezt a kiállításkor természetesen ellenőrzik is. Igényelni postán és személyesen lehet, kell hozzá személyazonosságot igazoló okmány, lakcímigazolás, TAJ-kártya. A kártya 3 évig érvényes.

Fontos linkek
OEP az Egészségbiztosítási Kártyáról
Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylőlap

Gyerekkel külföldre

A gyerekkel történő határátkelés sok szempontból külön sport, bár március óta könnyített, ugyanis a korábbiakkal ellentétben az új Ptk. szerint már nem kell a gyámhivatal jóváhagyását megszereznünk, elég a mindkét szülő által aláírt nyilatkozat, amit a jegyzőhöz kell benyújtani.

Rossz (de logikus) hír, hogy ha külföldön élünk, akkor sem Gyermekgondozási segélyt (gyed), sem Terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) nem kapunk, pontosabban csak akkor, ha az az adott országban jár, mivel annak az országnak a jogrendje érvényes ránk, ahol biztosítva vagyunk (függetlenül attól, hogy melyik tagállamban lakunk / tartózkodunk).

Fontos link
Szociális és Gyámhivatal

Európai Igazságügyi Hálózat

Ez volt a törvényi része a dolognak, most ti jöttök és írjátok meg, mi a gyakorlat…

Ha van kedvetek, küldjetek képeket arról, miként készülődik a környezetetek a karácsonyra. Ezek lehetnek kirakatok, utcai díszítések, de nagyon örülök annak is, ha a saját készülődésetekről küldtük képet. Karácsonyig még van három hétvége, szerintem hangulatos posztokat lehetne addig összeállítani. A fotókat (némi hosszabb-rövidebb szöveggel) a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre várom!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr686950193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.12.02. 17:44:10

@Muscari: Akkor hova jarjak most mar kavezni?(csak vicc volt)
Sok sikert az ujj munkadhoz:)))

SzZoole 2014.12.02. 17:46:56

@Babette .: Magyarul nincs meg a cikk?
Digger complenolni fog:)))

catnip cupcake 2014.12.02. 17:47:01

@Réka ‎: Angliában ez úgy megy, hogy vagy a UK jogsival (ha van olyan) igazolod a címed, vagy a címedre szóló közüzemi számlával, bankszámla-/hitelkártya-kivonattal vagy council tax levéllel. Nincs se lakcímkártya, se személyi igazolvány.
Asszem néhány éve tervezték bevezetni a személyit, de az össznépi felháborodás (azaz "fúj, ez milyen orwelli") miatt nem lett belőle semmi... közben meg lassan a kerti szerszámoskamrában is CCTV van:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.02. 17:47:29

@paha: igen,en is azt hallottam hogy elegge elhuzodo az ügy.A konzulatus honlapjan is 6-8 het szerepel,es ehez jön meg ha utlevelet is igenyel az ember.Mindegy,remelem ha marciusban elinditjuk,decemberre meglesz az utlevel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 17:49:28

@Zoole[uk]: sajnálom:)))))))
de mivel úgyis arról szól, hogy angolul elérhetőek lesznek a Nature 100 éves cikkei is, mindegy:DDDDDDD

Herr Géza 2014.12.02. 18:15:50

@Mirjam2: Na Achtung, Achtung: az EU-közi "BAR"-lista már papíron most is létezik, de még nem aktív.... De csak egy lépés és az otthoni sarad is megjelenik EU-szerte minden hasonszörü rendszerben (pl. SCHUFA-N.o.). És ha nem csengeted be a párezer forintos vackokat, néhány év után nagy meglepi érhet. Mondjuk kapsz egy levelet pl. a külföldi hitelkártyás cégtöl (vagy banktól), hogy ugyan már, tessen szíves miszlikbe vágva visszaküldeni a VISA/MasterCard kártyáját, mivel az "ön bonitásában negatív változás állt be"... :))))
Persze nálad ez most nem téma, de lehet, hogy beteszed még a lábad te is az EU-ba valamikor.....

2014.12.02. 18:19:46

@QUERCUS: Nem magyarazok tovabb, nem igy van, de ugysem hiszed el nekem szoval mindegy. UK-ben nincs bejelentett lakcim, nincs lakcimnyilvantartas. Attol mert van valakinek NI szama meg nem jogosult egeszsegugyi ellatasra. Egyebkent engem nem erint az egesz dolog, nem tudom minek szoltam bele egyaltalan.

2014.12.02. 18:22:54

@Herr Géza: Ezt a rendszert hiszem ha latom... Termeszetesen tovabbra is az EUban bankolok, de valahogy nem rettentett el ez a hir.

Herr Géza 2014.12.02. 18:27:44

@Mr Long (UK): Bocs, de általánosítasz. Számlanyitáshoz itt is kell lakcím (de nem kellett róla papírt mutatnom, csak online számlanyitásnál van Post Ident -eljárás). Onnantól soha semmilyen müveletnél nem kell "nyilatkoznom" a lakcímemröl és nem kérnek igazolványon vagy bankkártyán kívül mást. Söt, ha megváltozik a lakcímem, telefonon bediktálom és ámen.
Na azért ehhez képest a saját számlára történö párezer forintos befizetéshez (vagy vesszöparipámhoz, a számlazáráshoz) elkért lakcímkártya nem ugyanaz a kategória. :))))

2014.12.02. 18:28:03

@Babette .: Biztosan neked van igazad, egyszer sem olvastam meg el hogy mi van a kis szurke kartyara irva. Eletemben egyszer hasznaltam eddig, a lakasom adasveteli szerzodesehez.

Herr Géza 2014.12.02. 18:32:30

@Mirjam2: Pedig a rendszer készen áll, de ugye még csiszolgatni kell az IT-t hozzá. Éppen azért jeleztem, hogy a "leszarom" állapot (amit sokmindenben magam is követtem) nem sokáig lesz nyerö. Csaxólok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 18:39:19

@Herr Géza: addigra minden bizonnyal leírják @Mirjam2: bankszámlaegyenlegét "bad debt"-ként.
Ez a lakcím-mizéria most megihletett, fogok is róla írni egy szösszt :)

Herr Géza 2014.12.02. 18:41:59

@Mr Long (UK): Hogy lehet bunkón kávét kérni ???
Próbáld meg így:
-Hé, kisköcsög, nyomjál már ide két kávét, de iziben!....
Aztán figyeld a reakciót... :)))))

2014.12.02. 18:51:06

@Herr Géza: Meg mindig nem paraztam be :). Szerintem talaljanak ki az intezmenyek olyan szabalyokat amiket be is lehet tartani, ebben az esetben majd betartom oket. Ez eddig mindig, minden orszagban bevalt, meg Nemetorszagban is :)

Herr Géza 2014.12.02. 18:56:58

@Réka ‎: Aha. Én is hittem ilyen mesékben. Aztán nagyot koppantam, amikor egy 90-es évek elején itt hagyott néhányszáz DM (!)-es bankszámlatartozást itt "felejtettem" és 2008.-ban a visszajelentkezés után 2 hónappal már jött is a behajtó cégtöl (bocs: követeléskezelötöl) a "bizonyára elkerülte a figyelmét.." kezdetü levél, aminek a végén már többezer euró 8 napon belüli befizetésére noszogattak... Azt hittem vicc, mert hogy elvileg a tartozás elévülése öt év lett volna. Csakhogy ez abban az esetben nem így van, ha a bank (mint megtette, csak nem tudtam róla) jogerös bírósági végrehajtási végzést kér és kap ellenem.
Így aztán 13 év "elfektetés" után, "peren kívüli" megegyezéssel eltörölték a követelés felét és azt bizony ki kellett csengetnem....
Na ennyit az urban legends kategóriából.

2014.12.02. 19:12:20

@Babette .: Azok minden szituációban veszélyesek.

2014.12.02. 19:14:18

@QUERCUS: Az első rész nagyon szuper volt, ezt is meglesem rögtön. Köszi.

Többieknek: Nézzétek meg, nagyon érdekes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:41:58

@Babette .:
Vigyázok a vonalaidra...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:42:47

@puhacica:
A tiedre is...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.12.02. 19:45:13

Amerikai magyarok ill New York-iak!
Miért mentek el és hogyan érzik magukat?
Hol van a mi fekete hajú lányunk? Már régen láttam itt kommentelni,remélem jól van!

index.hu/kultur/2014/12/02/new_yorki_magyarok_foto_kiallitas/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:50:08

@Szilvana1[Bucks, UK]:
Ez így van.
Viszont voltam évekig olyan fórumban ahol semmilyen termék vagy cégnév nem jelenhetett meg mert kimoderálták.
Jogosan hiszen az oldal reklámokból élt.
Most el fog indulni ez a HA oldal.
Fenntartani üzemeltetni kell.
Amit mi adunk az olyan mint a kutya vacsorája. Vagy van vagy nincs, vagy elég vagy nem.
A fenntartója pénzt munkát fektet bele nem tudom miért ördögtől való dolog beszélni róla.
Aki irigyli tőle annak romoljon meg az összes befőttje:))))))))))))))
Azért kérdeztem hogy kiírhatom e ide a cég nevét vagy ha valakit érdekel privátban megküldöm.
Egy ilyen oldal aranybánya lenne mint reklámfelület a csomagküldő cégeknek.
Itt a tömény célközönség van jelen.
Mondjuk választ még nem kaptam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 19:55:40

@Mr Long (UK):
Nem tudom mire gondolsz de a sógornőm itt élt néhány évig majd elköltözött az usákokhoz.
A bankszámláját meghagyta néhány font volt rajta.
Hat év múlva visszaköltözött.
Gondolta biztos rég megszüntették a számláját de azért bement érdeklődni.
A számlája élt mégpedig a rajta lévő összeg is növekedett nem is keveset.
Vagyis nem a Magyarországi gyakorlat van itt hogy te fizetsz mert van számlád.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:10:40

@Babette .:
Kösz Csoki sokat segítettél...
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:15:55

@rezsöatya:
Sőt, a balos mintha hasonlítana is rá...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.02. 20:20:12

@diggerdriver: Marmint kire hasonlit?:)))

SzZoole 2014.12.02. 20:40:19

@diggerdriver: Hat ez az,ki hasonlit a balosra?

M. Péter 2014.12.02. 20:41:56

@QUERCUS: De miután megvan az embernek a NI száma, elmehet vele pl. Szaúd-Arábiába, és akkor már nem lesz az Egyesült Királyságban biztosított.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 20:45:11

@Zoole[uk]:
Ha "ez az" akkor megvan nem?
:))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.12.02. 20:49:35

@diggerdriver: En azt hittem az asztalnal Te es az Atya boroztok

Alex7911 2014.12.02. 20:57:51

Szeptemberben volt 10 eve, hogy Angliaba jottem. Mar folyamatban az angol allampolgarsag. Mar csak hetek kerdese :-)
Viszont otthon is van ingatlanom es sehol nem jelentkeztem ki. Az evtized alatt 2 fiam szuletett. Ok mar megkaptak az angol allampolgarsagot is a magyar mellett. Mindket fiamat Magyarorszagon elo magyarkent regisztraltattam a londoni kovetsegen. Akik ilyen "regen" hagytak el hazajukat azoknak is ki kell jelentkezni vagy ez mar elevult nekunk?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.02. 21:01:14

@diggerdriver: de edes vagy:D

Mamugy nem szeretem a csokit, az emberemnek kampanolok erte. en kremessutis tipus vagyok.

Quercus a favágó 2014.12.02. 21:03:47

@M. Péter:

Az alapkérdés az volt, elfogadják-é a magyar hatóságok az NI számot biztosítási jogviszony igazolására. Szerintem el. Ha igen, akkor kikerülsz a magyar biztosítási rendszerből. Onnantól kezdve a holdra is költözhetsz, az itthon senkit nem érdekel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 21:25:42

@diggerdriver: jaja. Nekem is volt egy 10+ éve elfeledett svéd számlám. Nemrég megszűnt a bank és küldtek egy levelet, hogy akkor lezárnák a számlámat is. Megijedtem, hogy valami tartozásom van, de 4 öre volt az egyenleg, ahogy anno hagytam. Nem növekedett, de nem is csökkent. :) itt ismeretlen fogalom a számlavezetési díj.

PannonBoy 2014.12.02. 21:27:05

Már nagyon várom az új honlapot. 280 komment átnyálazása használható információért, eléggé időigényes. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.02. 21:31:08

@Réka ‎: Azért az világröhely hogy van egy számlád amivel semmi sem történik és költsége van.

PannonBoy 2014.12.02. 21:32:45

Jah, közben eszembe jutott egy kérdés: volt-e olyan, aki az eMagyarország portált külföldről használta ügyintézéshez, kimondottan a külföldi munkavállalással kapcsolatosan és elégedett volt vele? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 21:39:56

@Réka ‎: ma vont a magyar bankom eves bankkartya dijat: 5000 forint... pff. Most hogy van olyan szamlam is , ami nem von le plusz koltsegeket, szuntetem meg azt Magyarorszagon a fenebe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 21:40:53

@Alex7911: Nem kotelezo kijelentkezni, barmeddig lehetsz "ideiglenesen" kulfoldon.

FutureFry 2014.12.02. 21:44:10

@M. Péter: "Egyébként ki tudja, mi a teendő, ha az embert MNB által nem jegyzett pénznemben vagy mondjuk bitcoinban fizetik?"

Gondolom ugyan az mint amikor "természetben" (pl. aranyban) fizetnek. A bitcoin jelenleg inkább vagyontárgy mint fizetőeszöz.

Domán Nemes 2014.12.02. 21:59:31

Valaki tudja esetleg azt, hogy ha kijelentkezem Mo-ról, lakcímkártyámat, személyimet leadom, akkor ha lejár a Magyar jogsim akkor meg fogom tudni Mo-on gond nélkül hosszabítani? tud valaki valamit róla?

2014.12.02. 22:10:09

@Alex7911: @tildy[UK]: Ez igaz Tildy, de elvileg akkor is rendezni kellett volna az egeszsegbiztositasi helyzetet, miutan meghoztak a torvenyt rola, nem tudom ez mikor volt. Szoval a torveny szerint nem igy van hogy nem vonatkozik az emberre csak azert mert 'regen' vandorolt ki; ertesiteni kellett volna valamelyik hivatalt valamilyen ponton arrol hogy mashol fizetsz TB-t az EU-n belul. Hogy mit es hogyan azt en nem tudom, nekem mar ezek a jarulekok / hivatalok nevei nem mondanak semmit. Nekem az valt be hogy nem csinaltam sokaig semmit, majd a vegen bejelentettem a kulfoldi letepedest es ugy tunik mindent megusztam, de ez valojaban nem szabalyos eljaras.

A biztonsag kedveert megkerdeztem egy EU-s szervet hogy mik a jogaim ha kuldenek egy szamlat a be nem fizetett TB-rol: azt mondtak hogy alapvetoen ne parazzak mert ha bemutatom a bizonyitekot hogy az elmult 5 evben UK-ben / EU-ban dolgoztam akkor nem kovetelhetnek tolem penzt, azt is irtak hogy onmagaban a brit allampolgarsag nem bizonyit semmit, azt kell bizonyitanom hogy UK-ben dolgoztam / laktam / biztositva voltam. Ezen kivul azt tanacsoltak hogy jelentsem be hivatalosan hogy hol vagyok biztositva, marmint a magyar szerveknel, de ezt vegul nem tettem meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 22:45:26

@Mirjam2: szerintem meg elbeszélünk egymás mellett, te a társadalombiztosításról beszélsz, én meg nem arról írtam, hanem a végleges tartózkodás bejelentéséről.

A tb-s törvény amúgy emlékeim szerint 2009.apr. 1 -tol van, aki előtte vándorolt ki, arra is érvényes.

Furos 2014.12.02. 23:03:12

@Alex7911: Ugyanez nalam csak egy kicsit kevesebb gyerek. Megtalaltak engem az avosok hogy fizessek par szazezret mert 2011 es 13 kozott nem rendezett a TB-m.
Irtam nekik, hogy 2001 ota nincs TB-m meg hogy sexualjak szajba a vacogos fogsoru capat... Nem valaszoltak :)

Mr Long 2014.12.02. 23:07:13

@charlieharper: Neked ugyis aranylag friss az elmeny, nem foglalnad ossze mit kell csinalni, ha az ember ukbol koltozik kulfoldre?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:18:19

@diggerdriver:

Az 1000 fontos londoni albérlet nem röhej meg lehúzás?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:28:13

@charlieharper:

szerintem itt alig van olyan akinek egyáltalán van összesen ennyi pénze....9 ezer font.. a fél blogot csődbe vinné... hogy fizeti ki?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 23:29:08

@házelőtthinta: s annak mi köze van ahhoz, hogy a magyar bankok idióta díjakat szednek?

Muscari 2014.12.02. 23:35:05

Mindenkinek nagyon köszönöm a jókívánságokat, három hét felmondási időm van, szóval pont karácsonykor kezdek. Egy átlagon felüli idősotthonban fogok dolgozni, egészen pontosan ez egy zsidó otthon. Az interjú sem volt könnyű, de sikerült.
A fizetésem ebben a kategóriában igen jónak számít, főleg, hogy végre nem órabért kapok, hanem éves fizetést, ezért 38.5 órát kell majd hetente dolgozni.

Most azt várom, hogy lássam holnap a főnököm arcát, mikor beadom a felmondásom. Nagy bajban lesz, én vagyok a jobb keze, ő meg alkalmatlan az üzlet vezetésére.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.02. 23:35:26

@Mr Long (UK): csak azt felejted el, hogy UK-Ben csak a számla nyitáskor kell, és ennyi, míg otthon MINDEN ügyintézéshez a bankban, meg ahhoz is ha a saját számlára fizetsz be.

rezsöatya 2014.12.02. 23:39:39

@házelőtthinta: Azert az 1000 £-ert egy honapig fedel van a fejed folott. Tehat kapsz valamit a penzedert.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.12.02. 23:41:28

@diggerdriver: küldtem neked egy kicsi arany színű borítékot, benne az "ajándékkal", tegnap adtuk fel, remélem hamarosan megkapod.
Köszönöm!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.02. 23:52:57

@Muscari:

Mennyi az az igen jó fizetés? Londonban NETTÓ 2500 font alatt nem igazán beszélhetünk jó fizetésről. Nézzük már a költségeket is...

@rezsöatya:

Értem. Csakhogy az 1000 font több mint egy havi melósbér. Ez a nem mindegy!

@Réka ‎:

Érdekes, nekem ugyanúgy van számlavezetési díjam a dicsőséges osztrák bankomnál. Akkor azok is lehúznak? Rémes, 15 eurókat vonnak le negyedévente, vagy valami hasonló bagatell összegeket...tényleg releváns tétel...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 00:04:01

@házelőtthinta: egy normális albérlet Budapesten is többe kerül, mint a minimálbér. 950 ér jön ki kb a UK minimál. ( átlagos bért meg ne hozz, mert az alapján bruttó 30-35k / év az átlagbér Londonban)

Muscari 2014.12.03. 00:20:59

@Babette .: koszonem Babette, de nem tudom,mit kell nezni, en bena vagyok a FB-hoz.

@házelőtthinta: mas carer fizetesekhez kepest jo, nem Londonhoz kepest. Egyebkent meg semmi kozod hozza.
Egyebkent mi negyen vagyunk es mind a negyen dolgozunk, igaz a lanykam csak heti masfel napot. Igy mar nem olyan rossz am.

Koltozz ossze egy csajjal, neked is jobb lesz, meglatod ;-)

Muscari 2014.12.03. 00:24:54

@Babette .: asszem megvan, tok jo :-)

@Philosoraptor: koszi szepen.

@mindenki: Olyan jol esik, hogy ennyien gondoltatok ram <3

Muscari 2014.12.03. 00:29:44

@mojyo: siman lehet. Az en egyik kolleganom peldaul zsirmentes tejjel leszitette az italat azoknak, akik bunkok voltak, akkor is, ha nem azt kertek :-)))
Persze ezt csak azutan mondta el, hogy kilepett. De a decaf sem rossz otlet, lehet, hogy a hatralevo harom hetben en is alkalmazom majd :-)

Muscari 2014.12.03. 00:33:47

@Mr Long (UK): csaxolok, hogy egy kis latte semelyik kavezoban nincs ennyi, max a repteren.
El nem tudod kepzelni, hogy mennyi bunko ember van, sokaknak a kosznom is nehezere esik. A legrosszabbak a turistak, foleg akik Mirjam szomszedsagabol jottek. Azok ugy bannak velunk mint a szolgakkal.
Szerencsere ahol en dolgozom, ott a vasarlok nagy tobbsege jo fej, de ez messze nincs igy mindenhol.

M. Péter 2014.12.03. 00:45:12

@radirpok123: Rákgyanús esetben 2 héten belül szakorvoshoz kerül a páciens, erre van külön "pathway", A magyar egészségügyről meg a praxis.blg.hu -n lehet érdekes történeket olvasni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.03. 01:25:16

Muscari grat innen is :-)
Nekem a thai bankszamlam volt olyan, hogy ha nulla az egyenleg automatikusan megszuntetik par honap utan. Amikor atmentem masik bankba mondtak hogy semmi gond ha kiuritem, utana nem kell csinalni semmi mast.ez igy lenne normalis....

2014.12.03. 04:23:07

@Muscari: Gratulálok! Szép és nehéz munka.

Mr Long 2014.12.03. 06:46:58

@tildy[UK]: Kulonben megneznem par akadekoskodo penztarcajat (na nem ugy, mint hinta!), hogy hany husegpontgyujto kartya, meg faxom tudja mi van benne. Tudom, hogy egy magyar hatosagi kartya undort kelto, de nem foglal tobb helyet, sot kevesebbet, mint egy tesco pontgyujto.

Mr Long 2014.12.03. 06:47:36

@Muscari: Na jo, legyen £2.25 :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.03. 07:21:39

@Furos:
Ejnye ejnye semmi hazafiság nincs benned...
:))))))))))))))))))))

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.03. 07:36:36

@diggerdriver:

S olyan milliós látogatottság lesz az oldalon, hogy azt nem lehet megoldani egy szimpla, havi 10-20 eurós szerverrel? Nem hinném...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.12.03. 07:36:37

@Muscari:

csak fura hogy így írtad hogy igen jó fizetés...az igen jó fizetés az annyit jelent hogy helyben(!) simán ki tudsz fizetni a jövedelmed harmadából egy szép kis lakást.

Mr Long 2014.12.03. 07:43:12

@maxval birca hozzászóló: Ejnye max! Hat akinek van esze az koltozik az orszagbol! Itt naponta megfordulnak milliok! ;)

2014.12.03. 07:48:30

@Muscari: 'A legrosszabbak a turistak, foleg akik Mirjam szomszedsagabol jottek. Azok ugy bannak velunk mint a szolgakkal.'

Igen, itt sajnos valoban (rab)szolgaknak nezik a vendeglatasban dolgozo embereket, akik szinte kivetel nelkul azsiai vendegmunkasok. Nem ritka hogy megall a - nem drive through - kavezo elott a 'vendeg' autoval es beordit a szemelyzetnek hogy hozzanak ki neki etelt-italt, azok meg nem mernek nemet mondani persze. A vilag legrosszabb meloja itt vendeglatasban dolgozni szerintem, arrol nem is beszelve hogy mennyi penzt kapnak es milyen korulmenyek kozott elnek. Tobbek kozott ezert szurom Hintat, felmegy a vernyomasom mikor a munkakorulmenyeirol meg a fizeteserol panaszkodik. Nagyon remelem hogy bevalik neked az uj munkahely, sok sikert kivanok hozza!

2014.12.03. 08:05:07

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, Szaudiban is van egy szabaly hogy ha nincs penz a szamlan es 3 honapig nincs rajta penzmozgas akkor megszuntetik a szamlat. Ezt nemreg tudtam meg mert eppen le akartam zarni a szamlamat es mondtak hogy lezarjak szivesen de felesleges mert magatal lezarul amugy is ha nem hasznalom. Lakcimkartyat nem kertek... Es termeszetesen nincs szamlavezetesi dij, keszpenzfelveteli dij, bankkartya-dij, stb.

2014.12.03. 08:14:27

@Mr Long (UK): Nem tudom hogy akadekoskodonak szamitok-e, de en pont hogy nem hordok egy ilyen kartyat sem, kivetel a Boots kartya mert az tenyleg nagyon megeri, rengeteget sporoltam vele az elmult evek soran (ugy ertem, tobb szaz fontot). A tobbi kartya nem erdekel, utalom oket, inkabb par centtel vagy akar fonttal tobbet fizetek mint hogy kartyakkal kelljen huznom az idot. Hitelkartyat sem hasznalok egyet sem, csak bankkartyat a folyoszamlamhoz, ennyi. A magyar hatosagok reszerol elvart kartyagyujtemeny szerintem rohejes, meg a nemetek is sokkal egyszerubben, rugalmasabban es persze hatekonyabban meg tudjak oldani az ugyintezest.

2014.12.03. 08:19:03

@tildy[UK]: Szerintem azt akarta tudni a kerdezo hogy milyen kovetkezmenyei vannak annak hogy nem jelentett be semmit sehol; messze a legfontosabb lehetseges kovetkezmeny hogy kap egy par szazezres szamlat TB tartozas miatt. Ebben az esetben nem fogja vigasztalni hogy nem kotelezo kijelentkezni, ezert irtam neki amit irtam. Azt feltetelezte hogy ra nem vonatkozik semmilyen ezzel kapcsolatos torveny mert regen nem el Mo.on, de ez sajnos nem igy van, erre akartam felhivni a figyelmet.

M. Péter 2014.12.03. 08:30:14

@M. Péter: praxis.blog.hu . Kimaradt az o.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.12.03. 08:31:01

@Mr Long (UK):

Nem, egyszerűen nem értem mire kell a pénz. Egy szerver korlátlan forgalommal olcsó, hacsak nincs milliós látogatottság, ami miatt iszonyúan lassulna az egész.

Evain 2014.12.03. 09:04:32

@Mr Long (UK): höhö, az enyémen meglepődnél. :) Van benne egy jogsi, egy bankkártya, egy eü biztosítási kártya, meg a motorom forgalmija. :D
Világéletemben lábrázást kaptam a gyűjtögetős akcióktól. :s

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 09:35:58

@Mr Long (UK): csak hitelkartyabol van vagy 3 nekem es akor meg ott a tobbi.

De miert is baj, hogyha valakinek vannak ilyen kartyai? Attol meg, hogy valaki nem minbert keres, meg figyelhet az akciokra, foleg ha szegenysegbol jott, ahol minden filler szamitott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.03. 09:37:05

@Mr Long (UK): egyebkent meg van kulonbseg az onkent vallalt dolgok, meg a kotelezo dolgok kozt.
En tenyleg nem ertem, miert vagyok koteles bemutatni lakcimkartyat otthon ha a sajat szamlamra fizetek be penzt.

Mr Long 2014.12.03. 10:13:47

@tildy[UK]: Nekem semmi bajom ezzekel a kartyakkal, csak nem igazan foglal helyet meg egy.

Herr Géza 2014.12.03. 10:15:24

@Mr Long (UK): Az akadékoskodó buxáját megnézheted: mivel itt semmi szükségem nincs a magyar kártyáimra, ezért azokat értelemszerüen nem hordom magammal. Retikülöm ugyanis -minö meglepö- nincs, így a tárcának be kell férnie a farzsebbe nyáron. Ezért ha hazamegyek bizony elöfordult már sajna nem egyszer, hogy ezek a kártyák itt maradtak, majd nem tudtam rongyos párezer forintot a számlámra BEfizetni. Most akkor csodálkozol, hogy miért vagyok egy ilyen húgyagyú szabályon kiakadva ? Amikor van nálam személyi, útlevél, jogsi, bankkártya, és neki pont a lakcímkártya kell, ami már ránézésre is egy vicc, mint igazolvány..... Ilyen alapon akár születési anyakönyvi kivonatot is kérhetne, vazze...

flea 2014.12.03. 10:40:20

Pár éve (konkrétan 2009-2011) még megkaptad a tgyást, gyedet, ha itthon szereztél rá jogosultságot, és aztán mentél ki. (Ami logikus is: kint nem fognak egy frissen érkezőnek ilyeneket adni. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb országban az efféle juttatások közel sem járnak a gyerek 2 éves koráig, mint nálunk a gyed.)

Változott volna a szabályozás azóta?

Pocky 2014.12.04. 20:40:17

@Babette .: Legközelebb, amikor otthon járok, megpróbálom felhívni őket. Dec. 23-án vajon még van telefonos ügyeletük? :'D

Egyébként macera. Az összes papír macera. Nem szeretem a macerát, de meg kell tenni, nehogy még több macera legyen :/ (Ezért nem kérdeztem meg őket eddig, amikor otthon voltam.)

Pocky 2014.12.04. 20:44:29

@Sanz: Közi, megnézem, az ÁNYK-ban ezt el tudom-e játszani :) Végül is, az oepnél is ezzel igazoltam. Nekik elég volt.
@QUERCUS: Na igen, kérdés, NIN elég-e.
@Kivancsi: Tudod, hogy MO-n minden törvény változik kétnaponta 2010 óta... Szóval könnyen elképzelhető.

Mondjuk azt még mindig nem értem, a személyimet miért veszik el, ha kijelentkezem. Azon nincsen lakcím, csak személyi adat és attól még magyar állampolgár maradok. Tudom, van útlevél, nadena. Az könnyen lejár, meg sokszor adom ki a kezemből.

Oké, abbahagytam :D

tessina 2014.12.11. 12:39:16

Sziasztok!

Lenne egy kis kiegészítésem a poszthoz, és kérdésem is :)
Előfordulhat, hogy valahol szükség lesz az új, háromnyelvű születési anyakönyvi kivonatra (nekem pl. a külföldi, EU-beli munkaadó kéri), ezt a születési hely szerint illetékes anyakönyvi hivatalban lehet kérni, hivatalosan 14 nap alatt lesz meg, de ne felejtsétek el vinni a 2000 forintos illetékbélyeget is hozzá.
Ha jól sejtem, ugyanez a helyzet a házasságival is, de abból nekünk már az újabb van, szóval nem tudom.

Amit máshogy tudok, mint ahogy a posztban van, és teljesen bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban, az egészségügyi hozzájárulás. Én most itthon magam után fizetem, amit ugye a NAVnál kellett bejelenteni annak idején, viszont szerződéssel megyek ki dolgozni. Mindkét szerv, a NAV és az OEP is azt mondta, hogy az OEP-nél kell bejelenteni,a megfelelő nyomtatvánnyal, amit postán is el lehet küldeni, ha csak kint derül ki a biztosító neve és a biztosítási szám. Viszont erre a saját tb-fizetéses cuccra az OEP azt mondta, hogy azért a NAVnak is be kéne jelenteni, és az OEP által lepecsételt papírt el szokták fogadni, tehát mégis inkább jobb lenne személyesn intézni meghatalmazottal. Nincs valakinek véletlenül hasonló tapasztalata? A jövő héten azért bemegyek a NAV-hoz, mert telefonon nem sikerült kompetens ügyintézővel beszélnem, ha kiderül, és valakit érdekel az eredménye, szívesen megírom.

Igaz Barát 2014.12.11. 12:57:15

@tessina: Nekem október végén kellett anyakönyvi kivonatot kérnem. Ingyen volt, és azonnal a kezembe nyomták. Ezek szerint ez sincs egységesen szabályozva az egész országra?

tessina 2014.12.11. 13:24:21

@Igaz Barát: Hmm, ez érdekes. Nekünk mindkét önkormányzatnál kérik az illetéket. (Bp. XIII. és Bp. VIII. kerületek)

Igaz Barát 2014.12.11. 13:56:33

@tessina: Valami hasonlót mondtak, hogy saját részre ingyenes. Ha a feleségem kérte volna ki az enyémet, az már fizetős lett volna. Egyébként ez Zalaegerszegen volt.

tessina 2014.12.11. 14:11:26

@Igaz Barát: tényleg fura, bár nekünk saját részre is fizetős. Még olyasmi lehet, hogy attól függ, mire kell. Lehet, hogy nem kellett volna megmondanom, hogy külföldre :D

Igaz Barát 2014.12.11. 14:15:13

@tessina: Ilyen kérdés nem volt. Szerintem a hölgy tisztában volt vele egyébként is. :)

adg 2014.12.11. 14:56:42

@Igaz Barát: @tessina:
Van, amikor ingyenes, de altalanos esetben 2000 forint.

Reszlet a szabalybol az ingyenessegre

5. az anyakönyvi kivonat kiállítása illetékmentes, ha
a) a születés, a házasságkötés és a haláleset anyakönyvezését követően az érdekelt részére első ízben;
b) az intézeti vagy állami nevelt gyermek anyakönyvezéséhez;
c) az 1953. január 1-je előtti bejegyzésről a névmutató szerint illetékmentes kivonatot még nem adtak ki, és
ca) a születési anyakönyvből a bejegyzett személy, örökbefogadás esetén az örökbefogadó részére,
cb) a házassági anyakönyvből a házastárs részére,
cc) a halotti anyakönyvből a házastárs vagy a meghalt személy egyenesági rokona részére,
d) a tartásdíj külföldön való behajtása tárgyában New Yorkban 1957. június 20-án kelt nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló 1957. évi 53. tvr. alapján folyó eljárás céljára,
e) a szülők házassági anyakönyvi kivonatának a gyermek születésének anyakönyvezéséhez,
f) az elhunyt születési és házassági anyakönyvi kivonatának a haláleset anyakönyvezéséhez,
g) a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény alapján kijavított anyakönyvi adatokról az érdekelt részére első ízben történik a kiállítása;

Forras: nav.gov.hu/data/cms133559/21_eljarasi_illetek.pdf

DeadBodiesEverywhere 2017.05.08. 15:49:41

helló!
Gyereket is ki kell jelentkeztetni az OEP-nél? 2,5 éves
köszi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása