oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 02. 06:43,  A Janteloven országa 65 komment

2016. április 02. 06:43 Határátkelő

A Janteloven országa

Egy másik országot, a gondolkodásmódot, a társadalmi életet megszokni mindig komoly dolog, talán egyike a határátkelés legnagyobb kihívásainak. Végül is mindegy, hogy minek nevezzük, kultúrsokknak (bár ezt sokan nem szeretitek), vagy beilleszkedésnek, nagyon gyakran nehézséggel jár. Nemrégiben elindult itt egy sorozat, ami azt próbálja meg feltérképezni, mire érdemes az egyes országokba indulóknak felkészülni. Ma Norvégia van soron (és nem, terveim szerint az árakról nem lesz szó – maradjunk annyiban, hogy magasak).

8_20.jpg

Kezdjük talán a címben említett Jantelovennel, amit külföldiként nem is olyan egyszerű megérteni. Tulajdonképpen egyfajta egyenlőségről van szó, aminek az egyik következménye, hogy nem nagyon illik beszélni pénzről, vagyonról, de még a munkahelyi sikerekről sem.

Vagy ahogyan egy korábbi posztban Zoltán írta: „Egy idős nénivel beszéltem, aki tisztában van a kelet-európai viszonyokkal. Idézem: ’Fiam, ti annak idején próbáltátok megteremteni a kommunizmust, sikertelenül. Mi úgy valósítjuk meg, hogy észre se vesszük’."

Körülbelül ugyanezt tapasztalta Jegesmedve is: „Általában véve a toleranciát az anyagi jólét és az individualista igények kielégítettsége teszi lehetővé. A norvég társadalom elsőre szocialista királyságnak tűnik, ahol az egyenlőség és egymás tisztelete alapvető.

Az, hogy mindenki lehetőleg egyforma legyen, gyakran sajnos fűnyíróelvvel valósul meg: nem arról van szó, hogy „legyen a szomszédnak is ilyen jó kocsija, mint nekem”, hanem „nehogy már a szomszédnak jobb kocsija legyen”. Általában nem tolerálják, ha valaki jobbnak tartja magát valakinél."

Bea szerint a norvégok jóindulata és hozzáállása elég sok konfliktus forrása is a külföldről érkezettekkel: „Amikor a munkahelyen beszélgettem erről a kollégáimmal azt mondták: Igen, mert mi naivak vagyunk. Mire én azt feleltem: Nem naivak, csak jóhiszeműek. Hiszen nekik is megvan a magukhoz való eszük, csak egy kicsit kevesebb félelemmel és előítélettel rendelkeznek, mint mi."

Ugyanakkor a Janteloven mintha eltűnőben lenne, az olajból befolyó hatalmas összegek, és a nyitás a világra azért lassan megváltoztatja ezt a hozzáállást, de azért alapvetően még mindig létezik és fontos szerepet játszik.

Talán ebből következik az is, hogy a szabályok betartásában nem kivételeznek senkivel. „A norvégok azt mondják, akkor működik a demokrácia, ha a szabályok mindenkire azonosan vonatkoznak. Ha egy emberért átírják a törvény, akkor kettőért is át lehet írni. Ha kettőért át lehet írni, akkor bármikor hozzá lehet nyúlni” írta például Balázs.

Az emberek

A norvégok tehát visszafogottak, őszinték, és egyenesek, általában véve nem szeretik a hierarchiát, ne lepődjünk meg, ha ez a munkahelyen is megjelenik, ahol a főnök nagyon ritkán utasítgat, sokkal inkább megbeszél és egyenlő partnerként kezel.

Külföldiként az első időszakban könnyen barátságtalannak vehetjük a visszafogottságukat, ám ha megismernek minket, megnyílnak. Ha pedig barátnak tekintenek, az akár élethosszig tarthat.

„Azt tartják az északiakról, hogy ridegek és távolságtartóak, de én ezeket egyáltalán nem tapasztalom. Nagyon befogadóak és toleránsak, érdeklődőek, de tisztelik a privát szférát.

Értékelik, ha érdeklődöm a kultúrájukról, hogy a saját identitásomat megtartva, de próbálok „norvégosodni”, a szokásaikat is próbálom beépíteni az életembe, velük tartok sízni, féloldalas öleléssel köszöntjük egymást, a nemzeti ünnepre én is norvégzászló-mintás tortát sütök.

Nagyon tetszik, ahogy a gyerekeiket nevelik, hogy aktívak, nagyon sok és minőségi időt töltenek együtt. Tetszik, hogy minden flottul megy, nem akadályozzák egymást, ésszerűségre törekednek, becsületesek, nagy a közbiztonság"tapasztalta Virág.

Szóval a norvégok látszólag nem túl barátkozók, amíg alaposan meg nem ismernek valakit, addig ne várjunk tőlük túlzott nyitottságot. Igaz ez a munkahelyre is, ahol a munkaidő végeztével mindenki fogja magát és szépen hazamegy a családjához – merthogy a családi életre nagy hangsúlyt fektetnek.

Kapkodni pedig nem kapkodnak, vidéken főleg nem – írta még jó régen Don Kartasch: „Én egy kisebb városkában laktam, ami azért elég máshogy működik, mint mondjuk a sokak által emlegetett Oslo.

Az igazi norvégok soha nem sietnek sehová. Mindig a megengedett sebességkorlát alatt 20%-al közlekednek. Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik.

A szabadidejük nagy részét kinn töltik a levegőn és nyugdíjas korukban is mindig sportolnak valamit. Esőben is kinn vannak, nekik ez olyan, mint hogy nálunk süt a nap. Megszokták.

Szociálisan nincsenek olyan igényeik, mint nekünk és emiatt gyakran távolságtartónak bélyegzik meg őket. Ez nem távolságtartás. Attól még, hogy egy hónapban csak egyszer beszélsz egy norvéggal, ő simán úgy gondolhatja, hogy ti közeli barátok vagytok. Nincs ölelkezés, puszilkodás. De ez nem azért van, mert nem fogadnak be. Egyszerűen csak meg kell érteni, hogy az ő igényeiknek tökéletesen megfelel, hogy kiköltöznek az erdő közepébe és egy héten egyszer bemennek a városba bevásárolni”.

Ami a párkapcsolatokat illeti, Dávidnak elég érdekes tapasztalatai voltak, például az, hogy a norvég nők nem sokat vacakolnak, ha egy férfi megtetszik nekik.

„Nem kell a pasiknak kezdeményezniük. A norvég leányzók elég nyíltan kezelik az ismerkedős dolgokat. Nem jeleket küldözgetnek. Ha megtetszel nekik, akkor egyszerűen csak odamennek és megkérdezik, hogy benne vagy-e egy kis hancúrban.

Nem kerítenek nagy feneket a dolognak. :) Engem rendszeresen betaláltak szórakozóhelyeken, pedig nem vagyok egy Brad Pitt, csak egy átlagos srác. Mondjuk, ha sötét a hajad és a bőröd is, akkor azért megőrülnek, mert az nagyon ritka feléjük. :)

Ellenben a nők cserébe nincsenek kitüntetett pozícióban. Nem adják át nekik az ülőhelyet, nem nyitják ki az ajtót, nem cipelik a pasik a cuccaikat. Ha terhes a nő az más tészta, akkor minden pasi azonnal körbeugrálja, természetesen, de ez rendjén is van. Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem.”

Munkahely és ügyintézés

A fentiekből adódik, hogy a határátkelők számára meglepő lehet, mennyire flexibilis, család- (és nap-…)barát a norvég munkaidő. Persze arról szó sincs, hogy a munkahelyen lazsálás menne, általában 8-tól 4-ig tart a nap munkával töltött része.

Ám ha kisüt a nap és meleg van (ami azért nem olyan nagyon gyakori), akkor a vállalatok egy része hajlamos már 3 órakor lehúzni aznapra a rolót és hazaengedni az alkalmazottakat, hogy azoknak legyen módjuk a családdal, vagy valamilyen kinti tevékenységgel, sporttal tölteni az időt.

A gyerekesek egyébként is fél órával hamarabb elmehetnek, minden különösebb magyarázat nélkül, ami persze nem mindenhol van így, de sok vállalat megengedi.

Ezzel együtt Zoli tapasztalata szerint a hivatalos ügyeket nem kapkodják el, legalábbis addig, amíg az ember bele nem kerül a rendszerbe, mert amikor ez megtörténik, onnan már meglehetősen kényelmessé válik a dolog.

„A helyi emberek igencsak lazák. Olykor túlzásba is viszik a lazaságot. A köszönés nem divat, ahogy a kézfogás sem. A zsebkendőt nem ismerik.

Viszont nagyon segítőkész mindenki. Kivéve, ha valami ügyintézésre kerülne sor. A bürokrácia egy általam eddig nem ismert szinten van ebben az országban. Azt már otthon is megszokhattuk, hogy hétvégén leáll minden, de az ötnapos húsvéti szünet igencsak megdöbbentő volt számunkra (csütörtöktől hétfőig megállt az élet).

Emellett igen lassan csordogálnak a hivatalos ügyek. De ha egyszer sikerül magad regisztrálnod a rendszerbe, akkor hirtelen ez az egész átvált egy félelmetesen egyszerű és barátságos rendszerbe.”

Noha Kata szerint a norvégok hajlamosak panaszkodni a magas adók miatt (ki nem?), de azért másként állnak a pénzhez, mint például a magyarok: „az látszik még nagyon feltűnően, hogy milyen kényelmes élethez vannak szokva a norvégok, és a pénznek más az értéke, mint nálunk. A fiatalok elég könnyen szórják, és alapnak veszik, hogy mindig van elég. Ráadásul nem szeretnek annyira dolgozni, és a magas munkanélküli segély miatt sokan távol tartják magukat a pénzkereséstől”.

A nyelv

A norvégok legendásan nagyon jól beszélnek angolul, gyakorlatilag azok, akik 1960 után születtek nagy valószínűséggel majdnem anyanyelvi szinten tudnak (Don Kartasch szavai szerint: „kb. 13 éves koruktól halálukig tökéletesen folyékonyan és akcentus nélkül beszélnek angolul. Az ő angoljuk sokkal tisztább és szebb volt, mint egy brité vagy egy amerikaié.”), tehát ezzel alaphangon egy bizonyos pontig elboldogulunk.

A nyelvet ezzel együtt is érdemes megtanulni, főleg, ha nem valamilyen hiányszakmában próbálunk meg elhelyezkedni. Ha már a nyelveknél tartunk, a két hivatalos helyit, a nynorskot és a bokmålt használják a hivatalokban, iskolákban, a médiában, és a norvégok általában mindkettőt beszélik is.

Az időjárás

Na, ez kemény tud lenni, mert kell erő elviselni a hideg, hosszú, sötét teleket. Nem csoda, hogy a lakosság mintegy 10 százaléka úgynevezett szezonális hangulati zavartól (SAD - Seasonal Affective Disorder) szenved, és erre nekünk is érdemes felkészülni, mondjuk azzal, hogy sportolni kezdünk.

Gasztronómia

Hal, rizs, krumpli. Ezek határozzák meg a norvég konyhát (mondjuk nem meglepő, főleg a hal), az ebéd általában hideg hal, hús, tojás, és zöldség kenyérrel, nem ritkán tejjel – írja az Expat arrivals.

A különlegességek között olyasmiket találunk, mint a pinnekjøtt (ez egyfajta szárított hús, amit karácsony környékén esznek), a lutefisk (szárított hal), a rakfisk (sózott, erjesztett hal), a risgrøt vagy a riskrem (rizskása), vagy a magyar ízlésnek kissé talán khmmmm különös smalahove (juhfej).

Kell még szólnunk pár keresetlen szót az alkoholfogyasztásról is, amit a társadalmi élet fontos részének tekintenek (azt hiszem, visszafogottan fogalmaztam), és nem mindig állnak meg ott, ahol elvileg meg kellene.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat kultúrsokk Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr898553448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.04.02. 06:54:55

Biztos jò hely.Szebben beszélnek angolul mint a britek,ez vicc ugye.

DieNanny CH 2016.04.02. 07:25:31

Hát, ezek a skandináv országok nagyon egyformák.

Golf2 2016.04.02. 07:50:50

2013as poszt a HA-n: Oslo lakosságának 1/3 -a pakisztáni,és a leggyakoribb név a mohamed...Az 1/3 soknak tünik,nehezen hihető.

adg 2016.04.02. 08:24:08

Pont akartam kerdezni, hogy a zsebkendot ismerik-e, de szerencsere megkaptam a valaszt. Erost csodalkoztam volna, ha ez a lenyeges pont kimarad. :)
Rideg embertelen robotvilag, fagyott renszarvasok ugralnak a jegviragok kozt a sarki sotetsegben.

A gyermekvedelem kimaradt, pedig arra is van legendas norveg modszer. Tobb forrasbol is olvastam mar, foleg a legutobbi norveg poszt alatt kialakult beszelgetes utan, hogy ha barmilyen csekely jelet eszleli az ember a gyamugy erdeklodesenek, erdemes abban a pillanatban, akar mindent hatrahagyva, elhagyni az orszagot, ellenkezo esetben jo esellyel mas neveli fel a gyereket.
Nyilvan kicsit eltulozzak ezeket a hireket is, de biztos van benne valami, mert nem ritkak az ilyen tortenetek.
A szerzoknek milyen tapasztalatai vannak e teren, hallottak ok is ilyeneket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.02. 08:32:29

@Golf2:
Miért lenne vicc?
Én meg szoktam dícsérni az angolokat ha szépen beszélnek úgy hogy én is értek néhány szót.
Magyarul sem beszél szépen sok magyar.

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 08:37:17

@diggerdriver: En egyszer regen egy amerikait dicsertem meg, hogy milyen jol beszel angolul. Annyira tisztan, szamomra erthetoen beszelt, hogy nem gondoltam, hogy az anyanyelve.
Itt mar azert sokakkal talalkozom, akiknek tenyleg minden szavat ertem, de az meg nagyon zavaro, amikor viszont feszulten figyelve is csak a harmadat fogom fel annak, amit valaki mond.

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 08:38:31

@adg: Ezt a multkor sem ertettem, miert akarnak elvenni barki gyereket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.02. 08:40:55

@Taxomükke (UK):
Én úgy szoktam megdícsérni hogy tudom hogy angol és ő is tudja hogy tudom. Nincs abban semmi. Szép kiejtése van én meg jobban megértem és ezt elmondom neki. Soha nem volt belőle félreértés.
Különösen huszonéveseknél ritka szép angol beszéd.
múltkor volt a főnököm egy olyan kinézetű angol hogy bármelyik ukrán muzsiknak elment volna kinézetre. Szinte BBC angolt beszélt.

kardio1 2016.04.02. 08:41:28

@adg: téged olvasva az jutott eszembe, hogy logikus, ha Ausztráliából egy birca kommentel :-)
Másrészt a norvégiai posztirok azért értek rá írni, a HA- rá, mert egyiknél sincs már otthon gyerek, mindet elvette a Barneverket :-)

kardio1 2016.04.02. 08:42:27

@Golf2: szebben, azaz érthetőbben.

wuaaa 2016.04.02. 08:43:12

Na jó reggelt mindenkinek! Akinek ideje engedi és kedve is lenne hozzá, ajánlom a youtubeon a "Fillet Oh Fish" című dokufilm megtekintését, érdemes szerintem, a norvég lazactenyészetekről is meg lehet tudni érdekes dolgokat.
A véleményem nagyon eltérő az itt leírtaktól, úgyhogy ha valakinek gyanús a cukormáz, akkor nem is biztos, hogy az hiba lenne..

adg 2016.04.02. 08:47:19

@kardio1: kesz szerencse, legalabb van idejuk irni. :)

@Taxomükke (UK): mindenhol vesznek el gyerekeket, ha a korulmenyek atlepnek egy szintet. Hogy a szint hol van, az az erdekes. Olvass utana, tenyleg rengeteg ilyen esetrol irnak, es parhuzamosan nem egy pedofil orokbefogadorol, meg gyerekvedelmisrol. Szerintem biztos van valami alapja legtobbszor, en sem hiszem, hogy csak ugy sorsolnak csaladokat, akiktol elveszik a gyereket, de mintha nagyon hamar a legdrasztikusabb megoldashoz nyulnanak. Erdekes tema amugy, kisse hatborzongato. Keress ra, nem kell sokat turni a netet erte.

adg 2016.04.02. 08:49:10

@wuaaa: na meselj, halljuk az arnyas oldalt. :)

2016.04.02. 08:53:08

@Golf2: Én ugyan norvég angolt még nem hallottam élőszóban, őshonos britet viszont már igen, és itt szerintem arra gondolt az idézet, hogy a brit angol úgy alapból sok mindent elnyel. Az amcsi angol és a brit angol között zongorázni lehet a különbséget, ha azt nézzük, hogy ki beszéli "szebben". Legalábbis szerintem egy amerikait v. kanadait sokkal könnyebb megérteni, mint egy angol angolt. Legalábbis nekem. :D

2016.04.02. 08:56:27

@wuaaa: Az igazság mindig utat tört magának! Ne tétovázz, rántsd le a leplet a valódi Norvégiáról. :D

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 08:58:10

@adg: Ja, kozben rakerestem, elegge remiszto...
Dobbenetes szamomra, hogy milyen dolgokba folyik bele az allam es hogy nyulnak bele masok eletebe emberek (akik jelentenek masokrol) egy ilyen liberalisnak gondolt orszagban... En liberalis gondolkodasu vagyok, de (vagy inkabb pont ezert) felhaboritonak tartom, amikor igy beavatkoznak masok eletebe, gyakorlatilag "bemondasra". Az artatlansag velelmet nem mindig alkalmazzak...
Kegyetlen, rideg, embertelen vilag...

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 09:01:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Azt nyilvan tudod, hogy a "brit angol" es az "amerikai angol" csak atfogo elnevezesek, mindketton belul szamtalan akcentus megtalalhato a (szamunkra) kivaloan erthetotol az erthetetlenig.

2016.04.02. 09:16:08

@Taxomükke (UK): Amire te gondolsz, az a nyelvjárás (dialektus). Akcentusa a nem natív beszélőknek van.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.02. 09:25:33

"Norvégia legjobban őrzött titkai. A cenzúrázatlan igazság arról, amiről tulajdonképpen nem lenne szabad tudnod!" Ezt a könyvet, egy norvégiai menedékház könyvespolcán találtam. (Svéd tudás birtokában meg lehet érteni a norvég szöveget.)

Néhány praktikus tanácsot kijegyzeteltem belőle:

”Hogyan állítsd meg a csuklást? (Sok teketóriázás nélkül nyelj le egy kiskanál kristálycukrot.) Elveszett a kontaktlencséd a szőnyegen? (Húzz nylonharisnyát a porszívó csövére! Azon fennakad.) Hogyan beszéljünk idegenekkel? (Lassan, érthetően, gesztikulálva.) Hogyan fürdessük meg a macskát? (Óvatosan.) Hogyan szoktasd le a kutyát a kanapén való heverészésről? (A kanapéra terített takaró alá helyezz egy felhúzott egérfogót, attól úgy megijed, hogy többet nem próbálkozik.) Hogyan neveld a gyereket? (Ahogy jónak látod.) Hogyan állj bosszút a szomszédon? (Önts az éjszaka leple alatt dízelolajat a fűszőnyegre. Vagy szereld ki a fűnyírójából a kést. A gép mindkét esetben durrog, csak éppen nem vág.)”

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 09:28:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Accent.
Ne mondd meg, en mire gondolok, azt en jobban tudom.

Muscari 2016.04.02. 10:08:24

@adg: nekem is pont ez jutott eszembe, Geegee emlegette egyik nap. Számomra annyira hihetetlen, hogy ennyire azt tudnak esni a ló másik oldalára.

Itt is hallottam már, hogy állítólag az iskola jelenti, hogy ha sokszor más megy a gyerekért délután, tehát nem a szülő és természetesen be kell jelenteni az iskolában, hogy ki az. (Ez mondjuk oké) Egyedül otthon hagyni egy gyereket még véletlenül se, öt percre se, mert arra ugranak.

Muscari 2016.04.02. 10:11:06

@wuaaa: ha ráérsz, akkor mesélj nekünk egy kicsit a cukormáz nélküli Norvégiáról, engem érdekel.

wuaaa 2016.04.02. 10:13:57

@Hobbiszakács: Azt ismered, hogy "a kukac alma ízű" ? :D A kedvencem.

@adg: A legutóbbit, amire ilyen jól emlékszel is én írtam. Igazán értékelem, hogy még emlékszel rá.. ;)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem kezdek bele olyan dolgokba, melyekről előre tudom, hogy feleslegesek, esetleg kontraproduktívak lennének. A világnak van egy véleménye norvégiáról, de gyakran elgondolkoztat, hogy végülis mi alapján alakult ki az emberekben ez a nézet... Na mindegy, nem is megyek nagyon bele. Elfogadom más véleményét, örülök, ha valaki itt jól érzi magát, de attól még megvan a saját nézetem is.
Tudod, olyan ez, amikor valakitől, aki szentül hisz a 9/11 események hivatalos verziójának megkérdezed, hogy de akkor mi a magyarázata annak, hogy egy sértetlen irodaépület is összedőlt.
Hát így van ez..

Muscari 2016.04.02. 10:14:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: az elején így van. Aztán, ha hosszabb ideig itt élsz már, akkor elkezded őket jobban érteni. Nekem a cockney-t minimum két évbe telt, mire elkezdtem kapisgálni (remélem, a kékség nem jön ez köt bele a szóba), de egy-két ember még mindig van, akit alig értek.

Muscari 2016.04.02. 10:19:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hallgass Taxomükkére, igaza van. Ez nagyon szépen leírja a különbséget : An accent becomes a dialect when the differences between it and other speakers of the same language begin to include differences in vocabulary and/or grammar. As long as the differences are principally in pronunciation it is an accent, not a dialect.

wuaaa 2016.04.02. 10:21:22

@Muscari: Én ezt már szemtől szemben sem próbálom, annyiszor láttam már az emberek szemében hogy nem hitték el, így név és arc nélkül ugyan mindegy lenne, de ahogy feljebb írtam, inkább kihagyom.
Amúgy a svábokat már sikerült kidögleszteni?

adg 2016.04.02. 10:26:12

@wuaaa: haha, amit elolvasok, arra eleg jol szoktam emlekezni. Arra, hogy ki irta, mar sokkal kevesbe.
Megneztem a filmedet, eleg erdekes, koszi. Ha valakit erdekel, itt egy kozvetlen link hozza: youtu.be/MgrFXN4d1Jc

Amugy a film a norveg halgyartasrol szol. Annyi bajom van vele, hogy az eredeti angol szoveg helyenkent angol alamondast kapott, sajnos nem ertem ki az eredetit. Hogy ez csak az akcentus (norveg es vietnami) miatt nehezebben ertheto beszed miatt tortent-e, azt nem tudom, de sok helyen mast mond a beszelo, mint a ramondott szoveg. De a tartalmat nem tudom osszehasonlitani, csak foszlanyokat.

Tovabbra is maradok inkabb a vadon termett halnal, lehetoleg a helyi barramundinal.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.02. 10:26:18

@wuaaa: Nem ismertem, nagyon jó! 

” A világnak van egy véleménye Norvégiáról, de gyakran elgondolkoztat, hogy végülis mi alapján alakult ki az emberekben ez a nézet... ”

Talán azért, mert legjobban a más/ a szomszéd kárára lehet mulatni.

A svédek szerint az egyedüli okos emberek Norvégiában a turisták. A "hegyes sipkás hegylakó" norvég pedig a svéd viccek szenvedő figurája. Zsebre dugott kézzel jár, mert szégyelli, hogy az ujjai nem egyformák. Amikor villámlik, kiöltözik, mert azt hiszi, hogy fényképezik őt. Út közepén megy, mert fél a vadvirágoktól…

A svéd vicceknek bizonyára van odaát norvég verziója is :-))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.02. 10:27:45

@Golf2: Oslo lakosságának 30%-a bevándorló, ebből pakisztáni a legtöbb, nagyjából a lakosság 4%-a.

@diggerdriver: Az angoloknál van néhány dialektus a tankönyvekben szereplő BBC English mellett, amit egyébként 100 éve gyakorlatilag csak a királyi család használt...

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A brit angol kiejtése kicsit jobban eltávolodott az írástól, mint a korábbi angol nyelvet konzerváló amerikai. Mondjuk ez nem teljesen igaz a fekete gettóra...

DieNanny CH 2016.04.02. 10:33:01

@Taxomükke (UK):

Van több cikk is e témában, valódi történeteket írnak le. Hogy miért? Az jó kérdés. Talán túlbuzgóak, nem tudom. De tényleg szörnyű.
Talán valaki tud belinkelni oldalakat, a múltkori norvég posztnál elég sokat betettek. Magyarul is.

DieNanny CH 2016.04.02. 10:34:13

@Taxomükke (UK):

Írd be a gugliba: "norvég gyámügy", sok cikket kidob.

Csodabogár 2016.04.02. 10:34:25

@Taxomükke (UK): Ha megfenyited a saját gyereked és az esetleg szól valahol, iskolában pl. valakinek, már megy is a rendőrség.:-(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.02. 10:34:50

@Hobbiszakács: Ezeknek a norvég vicceknek itthon is van megfelelője: rendőrös, szőkenős, vasi, zalai, stb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.02. 10:40:34

@Csodabogár: A Norvég Alap fizette civilek Magyarországon is hasonló elvek alapján számolják ki, hogy a családon belüli erőszak gyakorlatilag mindenkit érint és éhezik a fél ország...

Csodabogár 2016.04.02. 10:46:18

Én csak a svédeket ismerem, de elég hasonlóka ezek a skandinávok. A dánok már nem annyira, azt mondták a svédek, hogy a dánok skandinávia olaszai. Tehát kicsit lazábbak, jobbakat esznek stb.
Valahogy állandóan visszatérő téma a zsebkendő. 7 év alatt nem tünt fel nekem, hogy nem használnának zsebkendőt. Volt viszont Svájcban egy svájci főnököm, aki egész nap szipogott és nem fújta ki az orrát. Nagyon idegesített, de ebből még nem következett, hogy ott nem használnak zsebkendőt. X. főnök nem használt.

Csodabogár 2016.04.02. 10:49:19

@Online Távmunkás: Ez már olyan, mint a sexual abuse. Most ez a divat.

2016.04.02. 11:27:59

@Taxomükke (UK): Elnézést. Többször nem fogok reagálni semmit sem. :D

@wuaaa: Mi alapján? Biztos csak az alapján, hogy milyen gazdagok és hogy milyen jó életszínvonalon élnek, minden milyen jól működik és a többi. Minden népnek meg vannak a maga hülyeségei meg furcsaságai. Csak azokat csak akkor ismered meg, ha ott élsz közöttük.

Taxomükke (UK) 2016.04.02. 11:33:23

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Miert ne reagalhatnal? Csak valogasd meg a szavaidat.
:)))))))
Iden tervezed a hataratkelest amugy?

2016.04.02. 12:01:14

@wuaaa: Naa, ugyanmar, engem is erdekel! :D

Az egy jo kerdes, hogy mi alapjan alakult ki az emberek rendkivul pozitiv kepe Norvegiarol (ill. en bloc Skandinaviarol), valoszinuleg, mert a modern emberek egy jokora hanyada vagyik egy ilyen befele fordulos, termeszettel egyutt elos, a mindennapokat nagyban megkonnyitos, eselyegyenlos, mindenkinek-jarjon-sokmindenes tarsadalmat. Ha ez nem is mind igaz Norvegiarol, az emberek valoszinuleg szeretnek elhinni, hogy letezik egy ilyesmi hely, de pont ezert volna erdekes a negativ tapasztalat is.

Amugy szerintem bizonyos arnyoldalakkal meg maguk a norvegok is valoszinuleg tisztaban vannak, azert festettek peldaul a Sikolyt, nem? :D A svedek meg irjak azokat az iszonyu, sotet, perverz krimiket mert egyszeruen keptelenek tuljutni a sajat egalitarianus perfekcionizmusukon. :D

En egyaltalan nem kepzelem peldaul, hogy tokeletes orszagok volnanak ezek, a krimikkel peldaul ki lehet kergetni a vilagbol, viszont a targyak, az epiteszet es a design, az kozel all hozzam, ha nem is mind tetszik, az elvuk igen, hogy a tomegigeny kiszolgalasa es az olcsosag nem a giccset jelenti, hanem az egyszeruseget es a hetkoznapokban megelt jo dolgokat, meg ilyesmiket, szinte az osszesbol ez jon, es ez nekem tetszik. Az nem, amikor oncel minimalizmusba fordul at, es az uresseg praktikatlanul eroltetve van, ahelyett, hogy arra lenne, hogy megtoltsuk a lelkunkkel, de lattam mar ilyet is. Szoval halljuk, halljuk azokat az arnyoldalakat :)

wuaaa 2016.04.02. 12:41:52

@Muscari: :) ..akkor biztosan, ha már nem is emlékszel...

@mojyo: Ez nem arról szól, hogy rossz tapasztalatom lenne. Nincs ebben semmi személyes. Csak inkább arról, hogy szeretik az "igazságot" a saját maguk által létrehozott szubjektív módon úgy megfogalmazni, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki belőle. Annyiszor eszembe jutott már a szó, hogy "propagandaminisztérium", nyilván nem alaptalanul, pedig itt nincs semmi ilyesmi. Valahogy mégis elérték azt, hogy a világ - sőt ők maguk is - azt gondolja róluk amit szeretnének.

2016.04.02. 12:51:02

@wuaaa: En ertem, pont erre mondtam, hogy lehet, hogy azert sikerul nekik ezt elerni, mert ugy tunik, hogy a modern emberek egyszeru, hetkoznapi vagyait megtestesito dolgokban teljesitenek jobban, mint a tobbi orszag (egyenloseg, komfort, stb), es pont az lenne erdekes toled, hogy ennek milyen ara van a gyakorlati megvalosulasukban, es hogy mennyire torz ez a kep?

De en azt is ertem amugy, hogy semmi kedved hulye kerdesekre valaszolni :D Nyilvan en se azert arulom el, hogy hol lakom es micsinalok, hogy nehogy kelljen ilyenekkel foglalkozni, de mivel te nem voltal ilyen ovatos, tehat kerdezunk. :D

©________ 2016.04.02. 13:04:45

@mojyo:
Jut eszembe, a Ferfiak es csirkeket lattad mar??

2016.04.02. 13:12:22

@Babette©: Nem, ez micsoda? Valami festmeny? Film? Performansz? Nem tudom, hogy erdekel-e, az az igazsag. :D

wuaaa 2016.04.02. 13:29:22

..ha már eszembe jutott a propagandaminisztérium..
youtu.be/t6qF5NU-ehU

kardio1 2016.04.02. 15:19:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @Taxomükke (UK):
Azért nem értitek egymást, mert nem ugyanazt jelenti az akcentus/accent a két nyelvben. Itt is használják az accent szót az egyes régiókra jellemző kiejtésre. De ehhez eredetileg nyilván tajnyelvi kifejezések is járultak. Az meg már magyarul a dialektus.

szalka240 2016.04.02. 15:39:18

@wuaaa: Ez a film már lassan igazi klasszikus lesz.
Budapest tiszta Amerika, aki még nem ismeri, az a film második felét figyelje nagyon.

Muscari 2016.04.02. 16:12:20

@wuaaa: tenyleg nem emlekszem :-) A multkor volt szo a svabokrol, de mar nem tudom, hogy konkretan minek a kapcsan.

wuaaa 2016.04.02. 17:32:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Mi alapján? Biztos csak az alapján, hogy milyen gazdagok és hogy milyen jó életszínvonalon élnek, minden milyen jól működik és a többi. "

Tudod, egy megoldás lenne. Mondjuk hogy hetente küldenék neked egy jelentést, vagy összefoglalót, linkekkel, megjelent cikkeket lefordítva magyarra. Lenne benne sok gazdasági jellegű, mondjuk olyan, amelyikből kiderül, hogy gyakran milliárdok (nem forint) sorsa hasraütésszerűen dől el, társadalmi jellegű, ahol fiatal felnőttek mesélnek milyen volt az életük azután, hogy a gyermekvédelmisek elvitték egy "jobb helyre" otthonról. Meg ilyenek a mindennapi életből, hogy a betegek a kórházban a folyosón vannak elszállásolva, mert nincs hely, hogy valakit feleslegesen operáltak, vagy éppen félrekezeltek, vagy hogy a rendőrök nem jöttek megfogni a betörőt, mert nem értek rá, de ha meg is fogták volna, akkor is kiengedik, mert nincs kapacitás végigvinni az ügyet. Na meg a hab a tortán, a korrupciós ügyek, százmilliós tételben, állami cégekben. Pedig ilyen itt nincs ugyebár, itt becsületes mindenki a monda szerint. Eltelne pár hónap és kezdenéd megérteni.... de ezzel nem téged minősítelek, remélem érzed. De ez ilyen téma, nekem évekbe telt úgy, hogy itt zajlik az orrom előtt minden.

kardio1 2016.04.02. 18:22:24

@wuaaa: arra már én is megprobaltam felhivni a figyelmet (nem kifejezetten Philoet), hogy itt a csodás nyugaton is csak emberek élnek, a politikusok sem mások érdemben, mint az ohazaban.
És még mielőtt vki megkerdezne, miért maradok, annak számos oka van, de az biztos, hogy nem az illúziók tartanak itt

2016.04.02. 18:37:38

@Taxomükke (UK): Az angoltanárom azt mondja, hogy egyre jobb a beszélőkém, de értelemszerűen, nagyon nem szeretnék kellemetlen szituációba kerülni, ott nem lesz senki, aki kihúzna a slamasztikából. Ő azt mondja, hogy jövő év eleje reális lehet. Igyekszem, és én is reménykedem, hogy így lesz.

2016.04.02. 18:46:11

@wuaaa: Engem nem tud minősíteni egyetlen egy vadidegen nick sem az internetről, efelől biztosíthatlak. Pont annyira szarom le, hogy kit mit v. mit nem gondol rólam, mint a való életben. :D

Figyelj, te tetted fel a kérdést. Miért gondolják az emberek azt, hogy norvégban minden fasza? Ha nem érdekel egyáltalán, illetve "nehezedre" esik kifejteni az ellenérveket, akkor minek kérdezed meg. Úgysem érdekel valójában a válasz.

2016.04.02. 18:47:19

@kardio1: Miért maradsz? Csakviccvót. :D

zsu987 2016.04.02. 20:18:34

A norvég gyámügy, a Barnevernet túlkapásai miatt világszerte tiltakozások vannak. A legközelebbi ilyen tiltakozás 2016 április 16-án lesz, köztük Magyarországon is.

Nagyon szomorú és dühítő is egyben, hogy ilyen megtörténhet. Hogy kisgyerekeket ilyen szenvedésnek tesznek ki, hogy elszakítják őket a szüleiktől, nagyszüleiktől. És később hiába bizonyosodik be, hogy ártatlan a szülő, évekig még nem adják vissza a gyerekeket, ill. sok esetben soha.

Jelenleg a leghíresebb ügy a román Bodnariu család ügye. A szülőktől elvették mind az öt gyereket, a pár hónapos szoptatott babát is.

A facebookon több oldal is létrejött ezzel kapcsolatban. Pl.

STOP Barnevernet hun

vagy

Norway, Give Us Back the Children You Stole

vagy

Norway Return the children to Bodnariu Family

oldalak.

Valóság nevű unokahúgotok 2016.04.03. 13:36:10

Idézet a posztból: "Ellenben veszélyes dolog ez az emancipáció, mert a házasságok 70%-a válással végződik és ez valahol ide vezethető vissza szerintem.”

Ez régen is így volt, hiszen már Lagertha is elvált Ragnar Lodbroktól!:-)))

Dori Wittner 2016.04.03. 15:32:43

@Csodabogár: ezt eleg nehez nem eszrevenni, hogy nem hasznalnak zsepit, ha itt elsz vagy tartozkodsz huzamosabb ideig. Nem csak visszaszivjak a dolgokat, de azt azutan szepen ki is kopik jo messzire! Teljesen mindegy az ferfi vagy no ! Brrrrr megszokhatatlan

Dori Wittner 2016.04.03. 15:32:55

A nynorsk es a boknorsk helyett mondjuk irhattad volna az uj norveg nyelvet es a hagyomanyos norvegot, igy talan egy idegennyelv tudatlan is felfogja azok mik .... Amugy ez kb nagyjabol ervenyes a svedekre is, bar itt mar a barnaboru es hajuakat mar nem annyira kedvelik ;)

klonkgorg 2016.04.03. 17:56:48

@wuaaa: "9/11 események hivatalos verziójának megkérdezed, hogy de akkor mi a magyarázata annak, hogy egy sértetlen irodaépület is összedőlt. "

Sértetlen dolog nem dől össze.

kérdem 2016.04.03. 17:57:05

Ilyen egy szocialista királyságban élni.
Egy európai ország, ahol a munkahelyen nem illik beszélni a sikerekről, a vagyonról, és egymás tisztelete alapvető érték.
haha,
Jaja, tiszta Felcsút, az is kiráyság, töményen hortikultival.
kolozsvaros.com/2016/04/01/nem-mi-fogunk-elmenni-ti-fogtok-ulni/
444.hu/2016/02/17/orban-rahel-tanitja-a-vendeglatast-a-corvinuson

ezektől tanulhat egész Norvégia.
no meg lézer dzsonikától, aki vegzáltatta a norvég alapot

micsoda? 2016.04.04. 10:02:37

Hmm. Arra jöttem rá, miközben olvastam az érdekes leírást, hogy jó nekem Magyarországon, csak lenne kicsit több pénzem.:)

Aye aye 2016.04.04. 12:56:55

Vótmá, hogy a risgrøt az tejberízs? Nem annyira norvég specialitás.. :D
Jaj és ez a "nem ismerik a zsebkendőt, a köszönést a kézfogást" - ez annyira magyar fikázás... nem igaz.
Szórják a pénzt - hát konkrétan annyira nem szórják, hogy tömérdek dolgot feltesznek a netre, ami ingyen elvihető (működő műszaki cikkek, bútorok, játékok, stb), egy kezdő lakást simán be lehet ebből rendezni, ha éppen az ember meg van szorulva. Nem lusták lefotózni, feltenni, pedig pénzt nem kapnak érte, csak a norvégok nagy része nem szeret semmit kidobni (azért pár évtizede még itt kőkemény volt az élet)- de már megtehetei, hogy évente (vagy évente többször) átrendezze a házát, lecserélje a bútorokat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása