oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 07. 06:43,  Hosszú út Norvégiába 94 komment

2015. szeptember 07. 06:43 Határátkelő

Hosszú út Norvégiába

A mai egy olyan poszt, ami elég nem is kell sok mindent írni, mert magáért beszél, így talán elegendő, ha a szerzőtől, Zolitól idézek, aki szerint történetében nincsenek csodák, hatalmas sikerek, van ellenben kemény munka és elszánás. (Na és persze sok képe, amiért külön köszönet neki.)

cim_5_aker_brygge.jpgAker Brygge

„Ez a történet nem a hihetetlen fordulatokról, a meseszerű sikerekről, vagy a mérhetetlen látszat-gazdagságról szól. Ebben a történetben nincsenek könnyű csodák éppúgy, mint megvalósult álmok és könnyen elérhető célok sem. Lehet ezért nem szeretni, vagy unalmasnak, esetleg mázlistának tartani. Azok számára, akik hasonló cipőben járnak, mint mi, talán tanulságos lehet a történetünk.

17 éves korom óta készültem arra, hogy külföldre költözzek, tíz évvel később, 27 évesen léptem meg végre azt, amit talán már évekkel korábban meg kellett volna lépnem. Jelenleg Norvégiában élek a párommal Oslótól kicsit távolabb, a gardermoeni reptér közelében egy kisvárosban. Hogy miért nem korábban, és miért nem Kanadába, ahol a nagybátyámék élnek, arról hosszú és kacifántos történetem van.

A kikövezett út nem mindig segít

Hosszú éveken át hallgatni a különböző, hozzá nem értő emberek kioktatását arról, hogy már rég Kanadában kellene lennem csak azért, mert rokonaim élnek ott, egyáltalán nem könnyű. Pláne, ha az ember mást se szeretne jobban, mint oda kerülni.

Aki ismeri a kanadai bevándorlási politikát, az tudja: legális letelepedési engedélyhez jutni egyáltalán nem könnyű manapság. Jó végzettség, angol és francia nyelvvizsga nélkül szinte reménytelen. Márpedig én nem turista vagy illegális bevándorló szerettem volna lenni.

Sosem elég jó

Éveken keresztül készültem arra, hogy elég jó legyek, hogy megfelelő legyek egy évről évre szigorodó bevándorlási rendszernek. A végén mondhatni feladtam, de azt a vágyamat, hogy külföldre kerüljek, sosem adtam volna fel.

Viszonylag fiatalon, 20 évesen már munkába álltam (akkor még az első számú prioritás a mielőbbi munkatapasztalat szerzése volt a kanadai vízumhoz), hogy aztán éveken keresztül bizonyítsak: elsősorban magamnak.

Amint egy kicsit kezdtem rutinosabbá válni valamiben, azonnal újabb és újabb akadályokat görgettem magam elé. Rögös volt az út, több mint öt évig dolgoztam azon, hogy elfogadjanak, hogy kiemelkedjek, és végre észrevegyenek.

Az előrejutás relatív

Amikor végül sikerült pozíciót váltanom (irodista lettem 5 év kemény munka után), egyszerre hatalmas kő esett le a szívemről, ugyanakkor hatalmas teherként nehezedett rám az új feladatkör, amiben bizonyítanom kellett. Körülbelül 115 ember beosztását egyengetnem hónapról hónapra, ami emberpróbáló feladat volt.

Végül 2014 nyarán, a nyaralásunk közepén – amikor éjszaka a sötétben lopózó démonként leselkedett az ágyunk fölött a hazautazás (és az újbóli munkába állás) nyomasztó réme – döntöttünk úgy, hogy véget vetünk ennek, és mielőbb elindulunk valamerre.

Magyarország

„Majd ha észrevesznek, odateszem magam!” „Majd ha megfizetnek rendesen, akkor jobban dolgozom!” „Én nem maradok bent túlórázni, így is épp eleget dolgozom!” Aztán a következő hónapban megy a szitkozódás, hogy a másik miért keres többet. Az, aki mindent bevállalt, aki megszakadt, hogy mások helyett dolgozzon.

A legjobban az tetszett, hogy volt, aki négy hét betegszabadság után kevesellte a fizetését. Ilyen és ehhez hasonló történetek százait tudom felidézni, amikor a Magyarországon ledolgozott éveimre emlékszem vissza.

Amikor a munka szóra gondolok, akkor az az érzés jut eszembe, amikor nem volt se szabadnap, se szabadság. Nem létezett hétvége, egy napot nem tudtam munka nélkül eltölteni.

Mindenhol utolértek a telefonok, és ha szabadságra mentem, az utána következő héten megszakadtam, annyi munka halmozódott fel. 14 egymást követő, reggeltől estig munkával töltött nap után elgondolkoztam, vajon megéri-e mindez.

Döntés, lehetőség

Az előzőekben nagyjából felvázoltam az események kiindulási alapját. Alapvetően baromi szerencsésnek mondhatjuk magunkat. A magyarországi cég, ahol dolgoztunk, egy nemzetközi vállalat – multi, ha úgy tetszik – és a jelenlegi munkánkat is ugyanennek a cégnek köszönhetjük.

Egy keddi nap reggelén csörgött a telefonom, a főnököm hívott azzal, hogy Oslo érdekelne-e. Rávágtam, hogy igen, és pénteken már a felvételi papírokat intéztük.

1_erkezes.jpgA legelső kép, amit az országban csináltam, még érkezéskor a buszról

Egy hónap múlva indultunk, hétfőn érkeztünk és kedden írtuk alá a munkaszerződésünket. Azóta négy hónap telt el, sikerült állandó szállást találnunk, beköltöztünk és be is rendeztük a teljesen üres lakást. Eddig egyszer utaztunk haza, kétszer látogattam barátokat Angliában, de megyünk harmadszor is, és már a szeptemberi nyaralásunk is le van foglalva.

Valóban szerencsésnek, sőt: álomszerűnek tűnik mindez. Ha nem nézzük mindazt, ami mögötte van. Magyarországon hat évet dolgoztam egy cégnél, az abszolút nulláról építettem fel magamat. Miután 2013-ban sikerült összetörnöm az egyik céges autót, úgy éreztem, innen már nem lehet lejjebb kerülni.

Ezért aztán elindultam felfelé. Odatettem magam, 150, sőt, 200%-ot is beleadtam. A túlóra nem volt kérdés, általában önként maradtam bent tovább, nem ritkán órákat.

Olyan dolgokkal foglalkoztam, amihez semmi közöm nem volt, de még csak nem is kértek meg rá. Pusztán szívességből. A szívességből hálálkodás, a hálálkodásból kérés, a kérésből plusz feladat született. (Persze mindezek mellett az eredeti pozíciómban is helytálltam, hiba nélkül.)

Másfél év kőkemény munkával – az utolsó pár hónapban már bőven havi 200 munkaóra fölött – jutottam el oda, hogy felkértek egy új feladatkörre. Ebben az új szerepben fél évet dolgoztam, amikor úgy éreztem, hogy nem bírom tovább. Túl sok volt.

Ekkor kértem meg a főnökömet, hogy segítsen munkát találni külföldön. Ez idén januárban volt, akkor már több mint két éve dolgoztam azon, hogy sikerüljön előrébb jutnom.

Minden a saját döntésem volt. Én határoztam el, hogy előrébb jutok, bármi áron. Én döntöttem úgy, hogy többet vállalok a kötelezőnél. Én döntöttem el, hogy külföldre megyek – bár akkor még nem tudtam, hogy hol fogok kikötni. Azok az emberek, akiknek a megjegyzéseit fentebb idéztem, csak megerősítettek abban, hogy nem ott van a helyem. Hogy többre vagyok hivatott.

Lehet szerencsének nevezni, hogy ide kerültem, de az én szememben egyáltalán nem az. Kőkeményen megdolgoztam ezért a lehetőségért, azért, hogy a főnököm számára magától értetődő volt, hogy segít nekünk munkát keresni. Hálás vagyok neki, és köszönettel tartozom, ugyanakkor büszke is vagyok arra, amit saját magamnak kiharcoltam.

Véleményem szerint a szerencse relatív. Ha keményen dolgozol, és elmélyülsz abban maximálisan, amit csinálsz, akkor sikereid lesznek előbb-utóbb. Én ebben hiszek. Nagyon mélyről indultam, és önerőből jutottam el idáig.

2_2015_03_26.jpg

3_2015_03_26.jpgA norvég időjárás igyekezett minél hamarabb megismertetni velünk magát, így érkezésünk után 3 nappal egy komolyabb hóvihar szakadt ránk (március 26-án) 

Norvégia

Mindketten Norvégia legforgalmasabb repterén, Oslo Gardermoen repterén dolgozunk. Amikor azt gondoltam, hogy Ferihegyen sok a munka, akkor még nem láttam ilyen forgalmú repteret a színfalak mögött. (Az éves utasforgalom kb. 2,5-szerese az otthoninak.)

Alapvetően jó benyomásokat szereztünk az itteni emberekről. Hozzánk hasonlóan rengeteg a bevándorló, a cégünknél kb. minden második munkavállaló külföldi. A legtöbben Svédországból jöttek (mert itt jobbak a fizetések és beszélik a nyelvet), de nagyon sok a pakisztáni, a román és a spanyol kolléga is.

Velünk egy időben heten érkeztek Romániából, hozzánk hasonlóan mindegyikük reptéren dolgozott előtte. De már az ő érkezésük előtt is számottevően sok romániai kolléga dolgozott a cégnél. Van két erdélyi magyar kollégám is, úgyhogy néha még magyar szót is hallok bent.

Norvégia alapvetően hideg és iszonyú drága ország. Rengeteg jó írást olvastam már a Határátkelőn korábban az országról, így részletes bemutatásba nem mennék bele.

Ha valaki ide készülne esetleg, annak elsősorban azt tanácsolnám, hogy minél több tartalékot halmozzon fel otthon. Én a hat év alatt, amit csak tudtam, félreraktam. Az ebből összegyűlt pénznek a harmada elment az első hónapban (leginkább ételre és tömegközlekedésre), a többit pedig a kaució elvitte.

15_room_for_two.jpgA szoba, ahol pontosan 90 napig tengettük napjainkat, mielőtt beköltöztünk a lakásunkba. Ez volt az ára. 

Viszont ha nem lett volna ez a tartalék, akkor nem tudtunk volna ilyen gyorsan elköltözni a motelből, ahol 3 hónapig laktunk. Mindezek után elégé sokkoló volt, hogy az első kéthavi fizetésem több volt annál, mint amit otthon félre tudtam tenni hat év alatt.

Még az országról annyit, hogy a helyi emberek igencsak lazák. Olykor túlzásba is viszik a lazaságot. A köszönés nem divat, ahogy a kézfogás sem. A zsebkendőt nem ismerik.

Viszont nagyon segítőkész mindenki. Kivéve, ha valami ügyintézésre kerülne sor. A bürokrácia egy általam eddig nem ismert szinten van ebben az országban. Azt már otthon is megszokhattuk, hogy hétvégén leáll minden, de az ötnapos húsvéti szünet igencsak megdöbbentő volt számunkra (csütörtöktől hétfőig megállt az élet).

Emellett igen lassan csordogálnak a hivatalos ügyek. De ha egyszer sikerül magad regisztrálnod a rendszerbe, akkor hirtelen ez az egész átvált egy félelmetesen egyszerű és barátságos rendszerbe.

A lakásunkban az internet beállítása (miután megvolt a szerződés) körülbelül öt percet vett igénybe például. A telefon előfizetésem feltételeinek módosítása még ennyi sem volt, és online el tudtam intézni. Időnként azt érzem, hogy fényévekkel előttünk járnak bizonyos dolgokban (pl. a szelektív hulladékgyűjtésben, vagy online adminisztrációban), más dolgokban jobb volt az otthoni rendszer.

Minden ügyintézés feltétele az ún. ID-number (személyi szám, ami a TB és adószámod egyben), ezt csak munkaszerződés függvényében adnak. Amíg nincs munkád, semmit nem tudsz intézni. Ezért voltunk nagyon szerencsések, hogy rögtön érkezéskor kaptunk szerződést.

Munkaszerződés hiányában hatalmas tartalékokra van szükség ahhoz, hogy valaki fent tudja magát tartani, az élet itt nagyon drága. Emellett a nyelvismeret is fontos. Nekünk ebben is szerencsénk volt, ugyanis a reptéren a sok éves szakmai tapasztalat miatt elnézték nekünk, hogy nem beszéljük a nyelvet. Mindenhol máshol viszont kérik.

Akit érdekel, és tényleg szeretne belevágni, az mindenképpen vegyen nyelvórákat otthon. Nem könnyű, de lehet találni nyelvtanárt, és a nyelv nem túl nehéz, szerintem könnyen tanulható. Aki beszél németül, annak szinte magától értetődő lesz.

Relatív gazdagság

Nagyon jól hangzik, hogy a belépő szintű munkákkal itt akár havi 6-700 ezer forintnak megfelelő koronát kereshet az ember. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ennek gyakran legalább a fele csak a lakbérre megy el.

A norvég lakosság alsó 10%-a 20-25 ezer korona között keres havonta (mi is ebbe a rétegbe esünk, ahogy szerintem minden más rendes pályakezdő-bevándorló), az átlag havi jövedelem 30-35 ezer korona. (A felső 10% 80-90 ezret keres havonta.)

Ezek a számok viszont nyelvtudás és itteni referenciák nélkül elérhetetlenek. A főváros környékén egy szoba 5-6 ezer, egy lakás 8-10 ezer korona. Egy hónapban ennivalóra kb. 3-6 ezer között költ az ember, étkezési habitustól függően.

Lehet spórolósan csinálni, olcsó alapanyagokból és csak otthonfőzéssel. Én sokszor veszek a reptéren kaját (nincs mindig időnk főzni), így átlagban 5-6 ezer körül költök kajára havonta.

A tömegközlekedés húzós, Oslóból bejárni 1500 korona lenne havonta, mi fele ennyit fizetünk csak, mert a reptér közelében találtunk lakást, így csak egyzónás bérletet kell vennünk.

Az viszont még így is elmondható, hogy havonta egy repülőjegy kényelmesen belefér, és nem kell számolgatni hónap végén, mert kijövünk. Az pedig, hogy egy havi fizetésünkből sikerült berendeznünk egy komplett lakást számomra felér egyfajta csodával.

Ennek ellenére nem érzem, hogy bármivel gazdagabb lennék, mint otthon voltam. Egész egyszerűen csak itt az a normális, hogy az ember megengedheti magának azt a luxust, hogy számolgatás és spórolás nélkül kijön egy hónapban normálisan.

Megéri

Mindent összevetve megéri váltani. Ha nem is feltétlenül Skandináviába, de mindenképpen érdemes mozdulni otthonról. A világ fejlettebb országaiban nem kell mindenféle megaláztatáson átesni, hogy értelmes munkát kapjon az ember, nem éhbérért dolgoztatják a kétkezi munkát végzőket (nálunk a cégnél a rakodók keresnek messze a legjobban!).

14_ikea.jpg

Az ügyintéző mosolyog, és segíteni próbál, nem mielőbb lerázni, és néha úgy érzi az ember, hogy tényleg emberszámba veszik. A szakszervezet nem csak a hírekből ismert, és valóban, szinte lehetetlen kirúgni valakit. (Nem is hallottunk még ilyenről, otthon pedig mindennapos volt a dolog.)

Ha valaki hibázik, nincs egyből keresztre feszítve. Persze megdicsérni itt sem fognak, de ordítozás és megaláztatás nincsen. Helyette higgadt fejmosás és sokszori figyelmeztetés várható.

Nekünk megérte váltanunk. Nekem abszolút nincs honvágyam, inkább csak a barátaim hiányoznak. Az internet segít csökkenteni a távolságot, de eltűntetni nem tudja azt. Havi egy hazaút viszont sokat segít a dolgon.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr327765402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.09.07. 06:59:10

Jò hely,jò poszt

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.07. 07:03:56

Nagyon jó írás.
Ne kérj már elnézést, hogy a szerencse itt-ott felbukkant. Rég idéztem már Dr. Kemény mondását , "szerencséje annak van, aki megérdemli".
:)

skye8 2015.09.07. 07:39:31

Az egyik erdelyi magyar kollegadat ismerem,tesom osztalytarsa volt,mult heten osszefutottunk vele Kolozsvaron :D alacsony jo humoru srac.
Posztrol annyit tudok irni hogy orulhet a poszter hogy a sok tuloraba nem bolondult/betegedett bele. A multik kihasznaljak az ilyen munkamaniasokat. Azt vegkepp nem ertem miert kellett olyan feladatokat elvegezni amire senki nem kerte.
Az erdekelne,hogy a kanadai bevandorlas miert nem jott ossze az ironak.igen, as angol vagy francia nyelvvizsga kotelezo,emiatt bukott el a terv?

Sanyi9 2015.09.07. 07:58:38

Nekem Norbi irasa Norvegiarol jobban tetszett. Osszeszedettebb volt es sokkal erdekesebb. Inkabb tobb olyan posztot szeretnek olvasni.

Határátkelő 2015.09.07. 08:08:34

@Sanyi9: Nagyon vicces... :) Látom, ettől soha nem fogunk már megszabadulni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.07. 08:12:25

@Határátkelő: Ettől? Soha. Már a felvezetésnél nekem is eszembe jutott.
:D

Muscari 2015.09.07. 08:27:26

Szuper poszt, gratulálok! Az engem is érdekelne, hogy mivel próbálkoztál Kanadában.

firg_firg 2015.09.07. 08:46:18

A poszt alapfeltevese hogy Mon aki kemenyen dolgozik azt kiemelik meg eloleptetik. A posztolonak jo hogy olyan cegnel dolgozott es ilyen fonokei voltak de attol ez meg nem altalanos. Jellemzoen dolgozhat az egyszeri munkavallalo latastol vakulasig amit eler vele az nem eloleptetes hanem hogy onnantol kezdve az lesz a megszokott es csodalkozik a fonok ha egysze hazamegy 8 ora utan.

Ugyan mar miert lenne normalis hogy minden "rendes" palyakezdo bevandorlo az also 10 szazalekban, ertsd a tarsadalom legalajan kezd? A tobbi nem rendes bevandorlo? Meg palyakezdo hat ev szakmai tapasztalattal? Nem ertem...

2015.09.07. 09:23:01

@firg_firg: Van egy olyan mondás, hogy azt a lovat ütik, amelyik húz. Én eddig azt tapasztaltam a munkás éveim alatt, hogy nem szabad 100%-ot teljesíteni, mert akkor holnap már a 110%-ot fogják követelni tőled. Biztos vannak olyan munkahelyek is, ahol a munkáddal lehet előrébb lépni. Ők képezik a kivételeket. Ahol eddig én megfordultam, ott a hosszú nyelv többet ért, mint a szívvel-lélekkel elvégzett munka.

Golf2 2015.09.07. 10:14:06

Szuper hely lehet Norvégia,csak a breivik nevü szomszédokat kell kerülni.

2015.09.07. 10:57:00

Regi szep idoket idez a poszt, amikor evente tobbszor rettegtem vegig a repuloutat Budapest es Oslo kozt a Norwegian piros repuloin (ruhellek repulni, csak reszegen vagyok hajlando)... Egyebkent az Oslo Rygge erdekesebb, mint a Gardermoen, az ugyanis katonai repter, amit a civilek is hasznalnak (pl. a Norwegian nehany budapesti jarata), es azert van egy baja, amikor a felszallas elott vegignezet, hogy ket harci repulo elstartol... :D

Norvegia egyebkent kiraly hely, szivesen koltoznek oda, csak hat messze van, autoval necces, repulni meg csak ha az eletem vagy a munkam mulik rajta... :)

TilosazA (UK) 2015.09.07. 11:21:01

Nekem az jutott a posztról eszembe, hogy 2004-től kezdve minden hónapban kínkeservesen félretettem havi kb. 10-15ezer forintot, amihez sosem nyúltam. (plusz még ugyanennyit amit a hirtelen hoppákra költöttem, mint tönkrement hűtő pl.) Aztán a minap összeszámoltam, és röhögő görcsöt kaptam, Itt Angliában kb. egy- másfél havi lakbérem jönne ki belőle. Nesze neked gyűjtögetés. :D

Hari Seldon 2 2015.09.07. 11:56:44

Bátor és optimista ember írása.

"A bürokrácia egy általam eddig nem ismert szinten van ebben az országban. Azt már otthon is megszokhattuk, hogy hétvégén leáll minden, de az ötnapos húsvéti szünet igencsak megdöbbentő volt számunkra (csütörtöktől hétfőig megállt az élet).

Emellett igen lassan csordogálnak a hivatalos ügyek. De ha egyszer sikerül magad regisztrálnod a rendszerbe, akkor hirtelen ez az egész átvált egy félelmetesen egyszerű és barátságos rendszerbe."

A bürokrácia nálunk is így megy. Az elején hosszú köröket lehet tenni, míg bekerülsz a rendszerbe, aztán könnyebb. (nem feltétlenül Ausztrál lazaságú, de érezhetően könnyebb)

©________ 2015.09.07. 12:18:58

norvégia?
klassz;)

klassz kis poszt ez.

Anyádlóháton 2015.09.07. 12:53:21

Nem egy klasszikus határátlépő poszt. Egyrészt, mert túl van pörgetve a történet. Ismerve a Liszt Feri reptér napjait és az ott dolgozók munkamorálját.... senki nem szakad meg a melóban. Kényelmesek, ráérőek és egyesek Istennek képzelik magukat. Most, hogy egy buszmegálló után normális reptérre került csodálkozik a világon. Másrészt nem szimpatikus a történet, mert segítséggel került oda ahova. Hátszél, csók...stb. Fújjj! Egy szobában volt kénytelen 90 napi élni..... és? Ez olyan nagy dolog? Sokan, sokkal mélyebbről küzdötték fel magukat és értek el magasabb szintekre. Áhhh .. sajnálom, olvastam már jobb posztot is itt.

P.Elliot 2015.09.07. 12:55:27

Nekem errol a korlatlanul es fizetes nelkuli tulorarol az jutott eszembe hogy nem csoda hogy a fonok segitett munkat keresni a buzgo dolgozonak mielott a sajat fonokei eszre nem veszik az illetot es ki nem cserelik vele. Volt itt egy hasonlo eset, a beosztott annyira dolgos es buzgo volt hogy kiemeltek a fonoke helyere.
Nagy szerencseje nem volt vele mert a tobbi mas osztalyon dolgozo fonokok nagyon fel voltak haborodva ezen a dolgon mert az elkuldott fonoknek mar csak nehany eve volt a nyugdijig es egy nagyon segitokesz es nepszeru ember volt kozottuk, az ujat meg tiszta szivbol utaltak hogy kiturta ilyen alattomos modon.
Ugy azert itt nem olyan altalanos dolog mert az indok nelkul tul sokat es munkaidon kivul dolgozonak szolnak hogy menjen haza, lejart a munkaido.
A poszt nagyon jo egyebkent.

pamut 2015.09.07. 13:43:57

Rám a szerző elszántsága, küzdése nagy hatással van (kicsit néhol már túl is tolta önfényezéseb de ezt most hagyjuk), ha Magyarországnak csak a 10%-a ilyen mentalitású lenne fényévekkel előrébb járna.

A szerencse az tényleg annak jön aki megküzd érte, illetve aki nem küzd meg érte de mégis jön az nem tudja kihasználni, mert az alkalommal csak az tud élni aki ott van és akkor amikor kell és rá tudja építeni arra amit addigi melójával elért. Ez így tudom elvont de aki akarja érti.

Ami meg a melós-terhelést illet: amikor én voltam főnök - lelkiismeret-furdalások közepette, rossz szájízzel, de - én is azt az emberem terheltem aki egyébként is sokat és jól dolgozott. Nem azért hogy szívassam, hanem a melóval meg kellett lenni és tudom hogy csak az csinálja meg jól és időre. Szóval a főnök szemével nézve egy ez kényszerhelyzet, rajta is ugyanúgy számon kérik hogy megcsináltatta-e az embereivel a melót. Ezzel együtt hosszútávon aki jól és sokat dolgozik az kiemelkedik -legalábbis elméletben, normális helyeken....

2015.09.07. 15:05:37

@puhacica: Azt nem tudom, hogy mi van máshol, de ami itt megy munka szinten, az katasztrófa.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.09.07. 16:32:27

@firg_firg: "palyakezdo hat ev szakmai tapasztalattal?"
Ez nekem is erdekes :). 6 ev szakmai tapasztalat mashol mar kokemeny szaktudas :)

2015.09.07. 16:33:33

@Andras125:

Norbi vegig csakis a szintiszta igazat irta, a valosagot. A hajokabin meg csak hasonlitott a furotoronyra, mert mindkettot ugyanaz a ceg gyartotta.

2015.09.07. 16:39:45

Mostmar homalyositson fel valaki, ki az a Norbi?

Anyádlóháton 2015.09.07. 17:32:14

@Andras125:
skocia.blogspot.hu/
Ha megnézed a "blogarchívum"-ot, láthatod, hogy nem ma kezdtük, némi rálátásunk van a dolgokra.

micsoda? 2015.09.07. 17:32:17

Tetszik, hogy a poszt irója tudja mit akar, nem téblábol határoz. Talán kicsit túlbecsüli önmagát, pedig a sors kereke forgandó.

2015.09.07. 17:35:30

Offoljunk mar kicsit itt is Europa jovojerol, kulonben meg a 100 komment sem lesz meg... :)))

2015.09.07. 17:47:18

@wuaaa [nor]: LOL koszonom szepen, ekkor meg tenyleg nem voltam rendszeres olvaso asszem. :D

Zoltan Szijarto 2015.09.07. 18:56:11

@firg_firg: Igazad van, talan nem jol fogalmaztam. A tok ujonnan erkezok alt. 135 koronas orabert kapnak, mi ennel azert magasabbatt kaptunk a repteri melora. Palyakezdonek nem neveznem magam, de itt senki sem az: a Roman kollegaim kozul van, aki 10 eves tapasztalattal erkezett ide (Bucharest Otopeni), es most ugyannyit keres, mint egy 19 eves norveg check-in-es. Szoval valahol mindketto igaz: palyakezdok nem vagyunk, de a norveg munkaeropiacon teljesen ujak vagyunk, igy akarva-akaratlanul (foleg a nyelvtudas hianya miatt) ebbe a savba sorolnak minket.

Zoltan Szijarto 2015.09.07. 18:56:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Sajnos az az altalons, amit leirsz. Nem mindegy, hogy milyen cegnel vagy es az sem hogy mi a munkakor... en ebbol a szempontbol szerencses vagyok, olyan helyen dolgozom ahol kicsit mindenhez erteni kell, koordinalni, stb. Ezert volt ralatasom sok olyan dologra, ami nem volt a feladatom, es igy tudtam bedolgozni magam egy magasabb szintre. De ez masok szamara nem biztos hogy ilyen kezenfekvo volna. Es persze a fonokeim is nagyon normalisak voltak (mas munkahelyekrol hallottakhoz kepest).

Zoltan Szijarto 2015.09.07. 18:56:12

@Muscari: Eloszor is koszonom! Kanadarol roviden (mas is kerdezte ha jol emlekszem):
18 evesen, erettsegi utan szerettem volna egybol menni (permanent visa / federal skilled worker class), nagyon naiv voltam. Akkori bevandorlasi szabalyok ertelmben ehhez kellett volna egy szakma (amit Kanada is elismer, tehat fent van a National Occupational List-en mint foglalkozas), illetve abban legalabb 1 ev munkatapasztalat. Igy jott a repter, egy 2 eves OKJ utan egybol elkezdtem dolgozni. Kozben azonban valtoztak a bevandorlasi szabalyok (korulbelul 1-2 evente valtoztatnak rajta), es mar nem volt eleg pusztan csak egy letezo szakmaban 1 ev tapasztalat. Meghataroztak 29 szakmat, amibol az egyikben kellett tapasztalt legyel. Ezert elvegeztem egy 1 eves OKJ kepzest hogy legyen szakacs vegzettsegem, mert az rajta volt a listan. Aztan mire meglett, a szakasz lekerult a listarol... es persze mellette meg kellett volna a 2 ket nyelvvizsga, angol IELTS es francia TEF. Ebbol az elobbit megcsinaltam, azt is masodik probalkozasra. Aztan belefaradtam az egeszbe sajnos.

wuaaa 2015.09.07. 19:12:26

@Zoltan Szijarto: Gratula a történethez, jó helyen vagytok szerintem, a jövőre nézve is, maga az OSL is gazdag lehetőségekben, főleg ha megtanultok norvégul, mire meg kell majd újítani az adgangskortot... :)
Hilsen fra SVG ;)

DieNanny CH 2015.09.07. 20:09:52

@Határátkelő:

Nem is baj! Minden családban vannak ilyen történetek; ez tart össze minket... :-)

DieNanny CH 2015.09.07. 20:14:03

@wuaaa [nor]:

Nem semmi, milyen gyorsan megtaláltad... :-)

DieNanny CH 2015.09.07. 20:15:14

@mojyo:

Érdemes elolvasni a kommenteket is, nagyon jól látszik a folyamat, hogy hogyan kezdődött a gyanakvás, és hogyan csúcsosodott ki a leleplezéssel!

wuaaa 2015.09.07. 20:42:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyon egyszerű megkeresni. Európa->Norvégia, aztán már csak lapozni kell..

2015.09.07. 21:19:32

@Zoltan Szijarto: ez igaz, a kanadai bevandorlas eleg fingatos de eleg demokratikusan: norvegot, britet stb is siman hazakuldenek vagy be sem engednek. Amcsiknak egy icipicit konnyebb, de ismerek olyat is akit kitiltottak 5 evre, mert problemazott a hataron szoval az sem garancia.

2015.09.07. 21:33:31

@Zoltan Szijarto: Ez kegyetlen. Ennyire nem kell nekik a dolgozni akaró bevándorló?

2015.09.07. 21:45:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: johetsz ha x osszeget befektetsz az orszagban. Rengeteg honkongi erkezett igy miutan visszakerultek Kinahoz. Ill. az agyelszivas is mukodik pl most kitalaltak az express entry-t ahova felviszed az adataidat (vegzettseg, tapasztalat stb) azzal osszegyujtod a pontjaidat es varsz, hogy egy kanadai munkaadonak epp rad legyen szuksege, arra aztan hipphopp statuszt kapsz. Menekultkent ne gyere, mert Magyarorszagot biztonsagosnak minositettek igy nincs ra sok esely.

2015.09.07. 21:48:00

@Mrs Rumcajsz CA:

"Menekultkent ne gyere, mert Magyarorszagot biztonsagosnak minositettek igy nincs ra sok esely."

Tettek róla a "honfitársaink"...

2015.09.07. 21:49:55

@mojyo: @wuaaa [nor]: elovastam en is mert nem ismertem, gyaaaaa ez kemeny. Mostmar ertem miert kialtottak kamut itt nehanyan egy multkori francia poszt kapcsan

wuaaa 2015.09.07. 21:50:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Bocs, hogy belekontárkodok a válaszba, mert nem tőlem kérdezted, de ahogy Zoltán írta "A tok ujonnan erkezok alt. 135 koronas orabert kapnak..", és ez egy elég szar órabérnek számít errefelé. Összehasonlításképpen, a mekiben a kezdő órabér 147 korona. Szóval inkább az olcsó minkaerőre van szüksége bizonyos cégeknek.

2015.09.07. 21:58:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: amugy sok menekultkero megszivta, nem kicsit, mert kanadai " menekultugyi specialista" ugyvedek beigertek nekik fut fat es jogi kepviseletet, amiert ugye a menekult statuszt keronek nem kell fizetni az allam viszont ad fejkvota rendszerben penzt az ugyvednek erte. A penzhajhasz ugyvedek bevallaltak tobbszaz ugyet, aminek ugye az lett a kovetkezmenye, hogy a menekultkerok papirjait hianyosan/rosszul adtak le, mert nem volt ra idejuk ill el sem mentek a targyalasokra. Volt olyan ugyved, akinek tobb, mint 400 ugyet dobtak vissza...

2015.09.07. 21:59:57

@wuaaa [nor]: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: jah sorry sracok, ezt en felreertettem, azt hittem a kerdes a kanadai be nem jutasrol szolt, mmint, h nekik nem kell az olcso bevandorlo munkaero

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 22:44:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: miért a honfitársaink? Mo biztonságos ország, szegénység van, de nem üldöznek senkit, jóhogy nem lehet onnan menekültként bevándorolni.

skye8 2015.09.07. 22:59:08

@Mrs Rumcajsz CA: az express entry Ben nem kotelezo munkaajanlattal rendelkezni hogy a PR meghivot megkapd.FSW-ben nincsenek tobbe hianyszakmakNOC kod szerint, akarki palyazhat minimum 1 ev munkatapasztalattal.a pontszam donti el a palyazo sikeret.

adg 2015.09.07. 23:24:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
""Menekultkent ne gyere, mert Magyarorszagot biztonsagosnak minositettek igy nincs ra sok esely."

Tettek róla a "honfitársaink"..."

Tettek rola a honfitarsaink, hogy magyarorszag biztonsagos orszag, ezert a kanadaiak nem fogadnak menekulteket magyarorszagrol? Es ez nem jo?

Jobb lenne, ha mo veszelyes haborus ovezet lenne, es a magyar menekultekkel lenne most tele az osszes hirek?
Furcsan gondolkodsz te neha. :))

pappito · http://pappito.com 2015.09.07. 23:32:11

@wuaaa [nor]: és ez még mindig kinn van a blogon basszus :(

Határátkelő 2015.09.07. 23:49:32

@pappito: Direkt nem vettem le, mert úgy gondoltam, az a tisztességes, ha az ember vállalja a hibáját.

2015.09.07. 23:56:13

@skye8: igen ez igaz elvileg nem kell job offer, viszont anelkul eleg nehez eleg magas pontszamot kapni, amire mehivnak hogy jelentkezhetsz PR-a. Szoval igen ez a "kotelezeoen ajanlott" kategoria

pappito · http://pappito.com 2015.09.08. 00:15:56

@Határátkelő: izé, nem értem, te írtad a posztot? Ha nem, akkor te nem hibáztál, nem tudtad, hogy kamu. De aztán kiderült és mégsem vetted le - na ezt meg már nem értem.

pappito · http://pappito.com 2015.09.08. 00:20:05

@Mrs Rumcajsz CA: na ezért lett nálunk illegális a regisztráció nélküli bevándorlási tanácsadóként való működés.

Érvényes regisztráció nélkül be sem fogad a bev.hiv. ügyeket.
És a formon rajta van, hogy "segített neked valaki kitölteni a papírokat?" ha igen és nemet mondasz és kiderül, azonnal bad character leszel. (ki szokott derülni)

2015.09.08. 02:21:48

@pappito: altalaban azt szoktak mondani, ha tudsz olvasni, szoveget ertelmezni es irni angolul akkor tok felesleges az ugyved/tanacsado, mert minden egyertelmu. Csak akkor kell ha valaki buntetett eloeletu...

pappito · http://pappito.com 2015.09.08. 02:40:09

@Mrs Rumcajsz CA: ez azért országfüggő, az ozziknál pl. teljesen elvetemült és bonyolult a szisztéma, oda szerintem én is ügynököt fogadtam volna, itt nálunk viszonylag egyszerű, ha megfelelsz nem kell ügynök, ha meg nem felelsz meg a feltételeknek, akkor nincs az az ügynök aki behozzon.

Viszont biztos vannak a tökegyszerű alaphelyzeteknél komplikáltabb esetek, vagy olyan, hogy látszólag nem felelsz meg, de az ügynök tud olyan scheme-t ami érvényes rád... vagy mondjuk extremitások, amikor a munkáltatód elveszti az akkreditációját, miközben a vízumod az akkreditációtól érvényes, hát ilyenkor jól jön egy ügynök.

Meg általában úgy működnek, hogy először van egy assesment ingyen és ha úgy látják, hogy nem fogsz megfelelni, akkor megmondják, hogy nem vállalnak, mert nem vagy esélyes ezért meg azért, vagy, hogy elvállalnak, mert jók az esélyeid. ez elég jó indikátor nálunk.

Kanadát nem tudom, oda nem akartam bevándorolni még.

swfla 2015.09.08. 04:30:49

@Andras125: "@Anyádlóháton: a kritika az megy... mi a te sztorid? "

Uhh, te ovatosan az ilyen megjegyzesekkel, egy resze az idejarogatoknak eleg kemenyen trogerolt, hogy megcsinalja magat. Azoknak egy kis atmeneti kenyelmetlenseg a tulorak vagy pl a lakhatas korul nem mindig tartozik az emlitesremelto kategoriaba...

Nekem pl. volt egy projektem Nemetorszagban, ahol oktobertol februar elejeig (a szelvedon *belulrol* hajnalban jeget kaparni megvolt mar?) a kocsimban aludtam, mert annyira aggressziven sporoltam, hogy nem akartam penzt kiadni hotelre.

Furdes estenkent uszodaban (szezonberlet rulez), reggeli fogmosas meg benn a ceg egyik mosdojaban. Nagyjabol ennyi. Es biztos vagyok benne, hogy ezt a kis tortenetet is boven tudnak masok überelni.
Szoval erted... az, hogy kemenyen ragyursz, igazabol a dolog velejaroja, egy szabaly, es nem kivetel.

Ettol fuggetlenul erdekesnek talaltam en is az irast, talan annyit tudnek hozzafuzni, hogy az esos/borus idore kifejezetten erzekeny vagyok, uh nekem Norvegia alapbol eselytelen lenne. Svedorszag kifejezetten nem hagy nyugodni.

Határátkelő 2015.09.08. 06:07:25

@pappito: Nem én írtam, de hibáztam, mert én tettem ki. Mindenesetre azt gondolom, hogy a kevésbé sikerült posztok, a veszekedős kommentek, a hibák ugyanúgy hozzátartoznak a blog történetéhez, mint minden más. Az ominózus poszt elején van egy elég hosszú szöveg, ami szerintem tisztázza a helyzetet, azaz az olvasó nincs becsapva.

2015.09.08. 06:48:49

@adg: Inkább elszámoltam tízig, minthogy csúnyát írjak...

A "honfitársaink" miatt ítélik meg sok esetben a magyarokat, akik lehet, hogy dolgozni akarnának menni Kanadába, nem pedig azért, hogy az állam tartsa el őket, akárcsak itthon.

pappito · http://pappito.com 2015.09.08. 07:13:32

@Határátkelő: a kevésbé sikerült posztok meg a komment-cicaharc az egy dolog, de egy kamu posztot kinnhagyni az egész más sztori.

ha valaki odaszarik a kapud elé, nem egy cédulát tűzöl rá, hogy nem te csináltál oda, hanem ellapátolod szerintem.

Ez nem tisztesség kérdése (pláne, hogy a te jóindulatoddal és jóhiszemúségeddel élt vissza valaki).

IMHO

Muscari 2015.09.08. 07:34:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: miért is kellene "mendkülni" Magyarországról? A kanadaiak voltak a hülyék, hogy akármennyit is befogadtak ezen a címen. A legális munkavállalás az más, sajnos ez Észak-Amerikai országok válogathatnak és még is teszik.

Muscari 2015.09.08. 07:39:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: abban a kommentben rosszul fogalmaztál, nézd csak vissza. Azért nem érted a reakciókat.

adg 2015.09.08. 07:51:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Te a vizumkenyszerrol beszelsz.
Kanadaba nem kellett vizum par evig a magyaroknak. Akkor indult meg a nagy romamenekules kanadaba, es ezert vezettek be ujra a vizumkenyszert.

Ha nem kell vizum, akkor ugyanis csak felulsz a repulore, es mesz. Ott leszallsz, bejelented, hogy menekulsz, es elkezdodik az ugyed, es akar evekig tarthat.

Ha kell vizum, akkor fel sem engednek a gepre vizum nelkul, tehat nem tudsz odamenekulni. Mivel magyarorszag nem veszelyes hely, el fognak utasitani, ha menedekkerelmet kersz. A kanadai rendszer baromsaga, hogy aki megjelenik a repteren, hogy o menekult, azt menekultkent kezelik az ugye vegleges elbiralasaig. Ez evekig tarthat, addig teljes ellatas, oktatas, stb. Ha csak vizummal mehetsz, akkor ennek joval kisebb az eselye.

Ezt koszonhetjuk honfitarsainknak.

DieNanny CH 2015.09.08. 08:27:53

@Határátkelő:

Hagyd is fent, nehogy levedd!!!

@pappito:

Szerintem meg hozzátartozik a HÁ történelméhez. A sz@ros példád nem passzol. Inkább a történelemből vettek a jók (ha valamit valamilyen politikai vezetés 500 éve elcseszett, azt nem el kell felejteni, hanem a hibából tanulni).
Ebben az esetben, hogy nem hiszünk el mindent rögtön, viszont a "kamu!" kiáltást is meghallgatjuk.
Szóval, jó, hogy még fent van.

svédnyugger 2015.09.08. 11:20:38

@swfla:
Svédország klimája még rosszabb, mint Norvégiáé, itt nem is kell a kocsiban aludni, hogy a jeget belülrôl is kaparni kelljen. De azért szívesen látnánk itt.
Már most kezdek depis lenni a hidegtôl és az egyre gyorsabban közelgô sötétségtôl.
Valami drasztikus megoldást kell találnom a tél ellen. Átaludni, mint a medve?

©________ 2015.09.08. 12:08:27

@pappito: nem is olyan rég még a cigányok tömegével mentek, rasszizmus szöveggel, meg a buzik is,
mind menekültstátuszt kért.
utána vezették be újra a vízumkényszert magyaroknak, ha jól rémlik

©________ 2015.09.08. 12:10:45

@Muscari: az az érdekes, hogy én értettem philot, mire gondol, és az a fura, hogy ti nem:)

©________ 2015.09.08. 12:11:56

@pappito: ahh, a világháborút is elbasztuk, meg trianont is, töröljük is gyorsan a történelemkönyvekből ;)

©________ 2015.09.08. 12:12:37

@pappito: ahh, a világháborút is elbasztuk, meg trianont is, töröljük is gyorsan a történelemkönyvekből ;)

pappito · http://pappito.com 2015.09.08. 12:18:33

@Bezerédj Amália: igen a két dolog teljesen ugyanaz, okos vagy.

2015.09.08. 12:32:16

@adg: cigányokra gondolt akik kanadába "menekültek". kanadának nem kellenek a lumpen élősködők ezért olyan szabályt hoztak, hogy magyarország biztonságos, tehát nem kell menekülni.
Remélem így megérted.
Köszönöm, hogy segíthettem.

Zozeeta2 2015.09.08. 12:33:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A vicc az, hogy Kanada (+ AUS, + NZL) olyan ország, amelyiknek a bevándorlók éves számától függ a GDP-je és a gazdasági növekedése. 50 éve (legalább) bevándorlók tartják fent az országot. Nagybátyám, aki ott él, gyakran mondta hogy ott nincs olyan hogy Te bevándorló vagy, én meg kanadai, hisz mindenki bevándorló volt egyszer, és ezt tudják nagyon jól. A különbség az angolul alig beszélő indiai és a társadalomba tökéletesen beolvadt, 3. generációs bevándorló belga/német/angol/magyar/amerikai (=kanadai) között, annyi, hogy mennyi ideje vannak gyökerei.
A mi szempontunkból a probléma a mennyiség, mert míg Magyarországról évente 1-2 ezren próbálnak meg legálisan kijutni (illegálisan menekültstátuszért sírókról ne beszéljünk inkább), addig más országokból (Kína, India) 10ezrével érkeznek. Nagybátyám szerint azért változtattak ilyen drasztikusan a 2000-es évek elején tapasztalt "laza" bevándorlási szabályokon (ők még nyelvtudás nélkül, simán bevándoroltak, egy interview után), mert egyszerűen megtelt az ország olyan, főleg indiai/pakisztáni/kínai bevándorlóval, akik 1-2 év munka után nyugdíjba mentek és az állam képtelen eltartani ennyi embert. (Itt százezres nagyságrendről van szó.)
Ne értsd félre: én nem éltem soha Kanadában, így nem látok reálisan mindent, de voltam kint kétszer, és a kint élő rokonaim véleményéből táplálkozom. Ettől függetlenül lehet, hogy tévedek. De az nagyon igaz, amit @Mrs Rumcajsz CA írt, ma már nagyon válogatnak, hogy kit engednek be és kit nem (és megtehetik!). A lényeg az, hogy minél fiatalabb legyél, lehetőleg minél tovább lapátold a GDP-t (nyugdíjat nem akarunk fizetni!), és persze ezt is olyan szakmában tedd, amiből hiány van az országban (és ezt a keleti parti parlamentben szavazzák meg az egész országra nézve, holott én Vancouver-be tartottam volna, ahol teljesen más szakmák hiányoznak mint pl. Quebec-ben). Lehetőleg legyél tele pénzzel (BC = bring cash - Nagybátyám szerint), ne legyél házas (még a végén el kell tartania valakit az államnak mert nem kap munkát), beszéld mindkét nyelvet (igaz, franciául csak a keleti parton beszélnek, mindenhol máshol csak az állami szférában ismert) és erről legyen papírod is, de az sem akármilyen: csak olyan, amit a kanadai oktatási rendszer elfogad. De lehetőleg inkább legyél mérnök vagy orvos mert az mindig jól jön, de az sem baj, ha értesz az olajkitermeléshez. :)

Zozeeta2 2015.09.08. 12:33:52

@wuaaa [nor]: Helló! Először is köszönöm! :-) Amíg a norwegian járatain dolgoztam (ill. a párom jelenleg is teszi) rengeteg járatot küldtem el SVG-be! :-)
Te ott dolgozol? Milyen cégnél? Nagyon kíváncsi lennék, hogy ott mi a helyzet a földi kiszolgálás terén, illetve hogy ott hogyan működik a reptér ill. a légitársaság rendszere (check-in kiosk vagy standard, mi van az inkatív csomagokkal, van-e AAA, stb.).
Egyébként pedig lehet hülye kérdés lesz, de mi az az adgangskort? Értem a szó jelentését, de mi ilyet nem kaptunk. Regisztráltunk már az UDI-nál, és van végleges ID number-ünk is. Ennél több kell?
Köszönöm a válaszod előre is! :-)

adg 2015.09.08. 13:03:50

@Kulics: Kesz szerencse, hogy te itt vagy nekunk, Okoska.

wuaaa 2015.09.08. 13:35:27

@Zozeeta2: Szia, az az adgangskort, amit mindig láthatóan viselned kell, az SRA-n, ill. CSRA-n belül, de aztán lehet, hogy felétek inkább ID-kortnak hívják, nem számít... :)
Itt a ground service-t két cég csinálja, az SGH és az Aviator, szóval a multinak, amelyiknél (ha jól sejtem) ti dolgoztok itt nincs képviselete. Én a reptere(ke)t üzemeltető cégnél dolgozok, így rálátásom a ti munkátokra csak külső szemlélő szemszögéből van, nagyon belsős infókat nem tudok.
Most hirtelen nem jut eszembe semmi más, ami per pill. fontos lehetne nektek, talán a helsetrygdkort, ami jó ha van, főleg ha gyakran utaztok külföldre. Na meg persze tanulni a norvégot... :)

Meridian74 2015.09.08. 16:24:27

Van egy kis logikai bukfenc az írásban:

Íme, itt:
"Mindezek után elégé sokkoló volt, hogy az első kéthavi fizetésem több volt annál, mint amit otthon félre tudtam tenni hat év alatt."

Oké, tisztességesen lehet keresni kint, de a fenti szöveg úgy lenne releváns, ha azt hasonlítaná össze, hogy az első kéthavi fizetéséből mennyit tudott félretenni...ugye? Mert nem hat évnyi keresetét hasonlította össze a kéthavi kinti keresetével, hanem a hatévnyi spórolt pénzét... tehát, mennyi a spórolt pénz a kéthavi keresetből, én erre is kíváncsi lennék?

2015.09.08. 18:31:07

@Muscari: A romák nem nagyon akartak Mo.-n maradni (mert hogy itt üldözik őket), és kaptak a lehetőségen, hogy majd Kanada eltartja őket, és nem kell dolgozniuk. Aztán ugye szépen visszazsuppolták őket.

2015.09.08. 18:32:28

@adg: Pontosan erről van szó. Csak lusta voltam leírni a teljes sztorit, úgyis mindenki tudja.

2015.09.08. 18:36:00

@Zozeeta2: Én is nézegettem Kanadát (picit olvastam is utána), de tényleg valami szuperembernek kell már lassan lenned, hogy legyen bármi esélyed. :(

2015.09.08. 18:40:15

@Zozeeta2: Túlságosan nem vagyok otthon a témában, de a kvóta rendszer az tényleg minden volt brit gyarmaton megy. Kanada anno francia volt (?). Szóval kell ielts, hiányszakma, lehetőleg legyél fiatal, legyen x millió a számládon, amikor belépnél, és a többi. Biztos, hogy Kanadában élni, de eléggé meg kell küzdened azért, hogy bejuss. Nekem Kanada nagy álmom, de nem hiszem, hogy valaha is össze fog jönni.

swfla 2015.09.09. 08:06:00

@svédnyugger: annyira nincs bajom a hideggel, sot... csak az esovel: felmentem az ex-el a Lofotenig, direkt juliusban, hogy adjunk egy eselyt a joidonek. Hat nem dobta ki a gep: vegig esett.

Zozeeta2 2015.09.09. 17:51:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Kanadának csak egy része volt Francia fennhatóság alatt (keleti part, Montréal és környéke), de ezt a Brittek megvásárolták tőlük a későbbiek során. Akárcsak British Columbiát a spanyoloktól, más területeket pedig az oroszoktól. Ha egyszer eljutsz BC-be, feltétlenül látogass el Fort Langley-be (az első település volt nyugaton), van ott egy skanzen, ahol ki van állítva az az asztal, ahol aláírták az adás-vételit a spanyolokkal meg az oroszokkal. Egy papírfecni döntött egy 60 Magyarországnyi területről! :-)
Amikor legutóbb néztem, akkor ~11000 kanadai dollár volt a landing fee (az összeg amvel kivándorláskor rendelkezned kell ha le akarsz telepedni), kb. 2,5 millió HUF.
Nem egyszerű kijutni, az biztos.

Zozeeta2 2015.09.09. 17:51:34

@wuaaa [nor]: Jaaa, hogy ID card! :-) Olyanom van, persze, 2020-ig érvényes, szóval addigra van esélyem megtanulni a nyelvet. :-)
Akkor az Avinor-nál dolgozol ezek szerint!
Bírom az itteni reptér üzemeltetést. Körülbelül 100000-szor komolyabb az otthoni BUD bohóckodásnál. :-)
Ha van valami tipped hatékony nyelvtanulásra (lehetetlen időbeosztással, tanfolyam sajnos szóba se jöhet), akkor ne tartsd magadban! :-)
Helsetrygdkort-ot honnan lehetne igényelni?

Zozeeta2 2015.09.09. 17:51:35

@Meridian74: Való igaz, hogy az összehasonlítás nem releváns a megtakarítás szempontjából. Csak azért fogalmaztam így mert ott teljesen egyeztek a számok. De ha ilyen pontosak akarunk lenni, akkor annak az összegnek (az első két havi fizetést egy összegben kaptuk meg 2 hónap után mert nem volt kész még a bankszámlánk) kb. a 36%-át tudtam félretenni, de ennek is kb. a fele belement a deposit-ba a megmaradt megtakarítással együtt.
Én mostani állás szerint - ha jól csinálom és nem költök fölösleges dolgokra - kb. 5000-et tudok félretenni havonta. Az majdnem az otthoni fizetésemnek felel meg.

wuaaa 2015.09.09. 20:30:08

@Zozeeta2: Nem tudom milyen a bohóckodás BUD-en, de azért itt is vannak agyament ötletek bőven, csak talán szebben becsomagolva adják elő... :)
A kártyáról bővebben itt : helsenorge.no/foreigners-in-norway/who-is-entitled-to-a-european-health-insurance-card
Ami a nyelvtanulást illeti csak egyet tudok javasolni : akarni kell. Valójában csak rajtad múlik, hogy úgy közelíted-e meg, hogy miért nem lehet, vagy úgy, hogy hogyan lehetne. So easy.. :)
Bár a dolgok jelenlegi állása alapján azért sejteni lehet, hogy árban alátok bemászni senki nem tud, a Norwegian így egy állandó és ahogy nyilván te is tudod, egy egyre nagyobb ügyfeletek lesz. Szóval hogy szükség lesz-e ott a norvég nyelvtudásra a közeljövőben az kérdéses, de ártani biztos nem ártana, főleg ha hosszabb távra terveztek.

Fracas 2015.09.13. 22:27:30

@Zozeeta2: Nyelvtanulásra pl. privattimer.net, esetleg a Kreatív norvég csomag...

Zozeeta2 2015.10.29. 23:44:33

@Fracas: Jó tippek, köszönöm szépen!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása