oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 30. 06:44,  Magyarország tényleg hazavár? 306 komment

2015. április 30. 06:44 Határátkelő

Magyarország tényleg hazavár?

Miközben a kormány nagy csinnadrattával újabb programot indít a külföldön élők hazacsábítására, a kép finoman szólva sem ilyen egyszerű. A mai írás szerzője, Tomeepapa 9 év franciaországi élet után érezte úgy családjával, hogy talán érdemes lenne megpróbálni ismét otthon. Nem akarok a dolgok elébe vágni, de története nekem azt bizonyítja: egyelőre szövegben erősebb a gyere haza!, mint cselekvésben… (A fotókért külön köszönet a szerzőnek!)

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem! Részletek itt!

UPDATE: A nyereményekről itt olvashattok!

cim_utca_behajtani_tilos_tablaval.jpg

„Az utóbbi hetekben eléggé felkapott téma lett, hogy az ország hazavárja a külföldre távozott szakképzett munkavállalóit. Már politikai döntések is születtek, ámbár hogy ezek reklám kampányok a szavazatvesztések miatt, vagy tényleg visszavárják a potenciális adózókat, az egy másik kérdés.

Én nem tudom eldönteni, hogy a cégek otthon tényleg készek, nyitottak-e a hazaköltözők alkalmazására, akik természetesen nem szeretnének éhbérért dolgozni, mindenféle tapasztalat és tudás nélkül kinevezett kiskáderek irányítása alatt. (Természetesen tudom, hogy ez nem minden cégnél van így, de sajnos hallok elég példát erre is.) 

A családommal 9 évvel ezelőtt költöztünk ki Franciaországba, semmi anyagi megfontolás nem játszott szerepet döntésünkben. Otthon mindkettőnknek nagyon jól fizetett állása volt, de feleségem cégen belül kapott egy lehetőséget csatlakozni egy európai teamhez Párizsban.

Habár tudtuk, hogy az én karrieremnek ez nem igazán tesz majd jót, mégis nagyon érdekelt minket egy másik kultúra, ország megismerése. Emellett az akkor 4 éves fiunknak úgy éreztük, hogy adhattunk egy második anyanyelvet, ami a mai globális, multinacionális világban jól jön. 

diadaliv.jpg

Miért költöznénk haza?

Kilenc év után úgy éreztük, hogy eljött az idő a hazaköltözésre. Az okok többfélék. Egyfelől pár év után elmúlik a rózsaszín köd, amin keresztül az emberek látják az új országot, és egyre több kényelmetlen valósággal szembesülnek.

Tudom, ez nagyon ember- és országfüggő, rokonságból van olyan, aki a mai napig nagyon boldog abban az országban ahova ment és esze ágában sincs hazaköltözni, de például itt Franciaországban vannak olyan barátaink, akik komoly lelki traumán mennek keresztül, mert a szaktudásukat nem fizetik meg otthon, szakmai területük nagyon leszűkült, nincs állás és nem mehetnek haza, de rettentően hiányzik nekik Magyarország.

viragzo_fa.jpg

Visszatérve a mi esetünkre, nagy baráti kört hagytunk otthon, a családi kötelékünk pedig szoros volt. A szülők még abban a korban vannak, hogy egy jó évtized aktív együtt jövés-menés várna ránk, a közös együttlét az egész családnak nagy örömet okozna. Nem beszélve a már említett széles baráti körről. Ezek a lelki tényezők, melyek hazahúznak. 

A másik oldalon maga a francia mentalitás áll. Most nem ecsetelem részletesen ezeket, ha érdekel valakit, egy másik írásban szívesen megosztom az évtizedes tapasztalatainkat.

korforgalom_zaszlokkal.jpg

Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság. 

Silány oktatás

Az igazi ok azonban az oktatás szerintünk meglehetősen silány és elképesztően szervezetlen színvonala. Röviden összefoglalva tartalmában káosz, stílusában pedig büntetésen alapuló rendszer. Pozitív motiválással a 9 év alatt még nem nagyon találkoztunk.

Ami a káoszt illeti: hiába vannak szerintem jó könyveik, már első osztálytól a tanárok tananyagot tartalmazó papírlapokat osztogatnak a gyerekeknek, melyek hol kiesnek a füzetből, hol nem. A megfelelő lapok beazonosítása heroikus feladat, mivel sem számozva sem kódolva nincsenek. 

Ezenkívül a fiamnak 12 évesen több oldalnyi A4-es oldalt kell kézzel lejegyzetelni órán, aminek az a következménye, hogy olvashatatlan az egész, felkészülni a dolgozatokra igazi kihívás. Tavaly 11 évesen Ovidius: Metamorfózist kellett olvasniuk, ami otthon, ha jól emlékszem gimnáziumi anyag, persze, hogy a gyerek utálja az egészet.

Mindennek a tetejében, a francia oktatás a teljes büntetésre épít, semmi dicséret, magold be, amit megkaptál, ne gondolkozz. Pont. A gyerek 7 év alatt egyszer sem lett megdicsérve, a legtöbb, amit egy francia tanár mond: „Nem rossz, de egy kicsit próbálj még jobban teljesíteni”. Itt ez a dicséret. Az pedig, hogy „Ti nullák vagytok” (vous êtes nuls) olyan gyakori, mint otthon a jó napot. Igazi lelkesítő hozzáállás…

park_5.jpg

Követve a barátaink gyerekeinek otthoni eredményit, iskoláikat, az ottani légkört, úgy érezzük, a gyerek boldogabb lehetne Magyarországon. 

Mi lenne ha…

Itt jön az egész cikk lényege, ahova szeretnék kilyukadni. Ha hazamennénk, feleségem valószínűleg tudná folytatni jelenlegi munkáját Magyarországról.

Nekem kell állást találnom. Informatikus vagyok, több mint 16 éves tapasztalattal, főleg multinacionális cégeknél dolgoztam otthon is, sokszor angolul, külföldi kollégákkal. Windows rendszerek üzemeltetésében van tapasztalatom szerver-hálózat-adatbázisok szinten, de nem akarok belemenni a szakmai részletekbe.

Többek között auditokra is készítettem fel cégeket, levezényeltem új áruház teljes IT és kommunikációs elindítását, tehát úgy gondolom, tényleg széles körű tapasztalatokkal rendelkezem. 

Két hónapja kezdtem el jelentkezni állásokra otthon, megadva, hogy jelenleg nem élek Magyarországon, de ha kell, hazarepülök egy interjúra, ha komoly az érdeklődés.

Kb. 20-25 helyre adtam be a jelentkezésemet, és mivel nem szeretek füllenteni, tényleg csak olyan helyre jelentkeztem ahol tudtam, hogy 100%-osan megfelelek az elvárásoknak. Ennek ellenére szinte válaszra sem méltatnak.

sajtarus.jpg

Volt, hogy barát cégvezető ajánlott engem egy másik cégvezetőnek (meghirdetett állásra), akinek a HR-s kolléganője egy 10 perces teljesen szürke, nem szakmai beszélgetés után annyit közölt, hogy továbbítja az önéletrajzomat az IT vezetőnek és majd ő keres, aki azóta is keres…

Fizetésben már kevesebbet kérek, mint amennyit 9 éve kerestem Magyarországon. 

Esetleg 40 évesen már „öreg” vagyok otthon? Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?

Most magántanártól kezdtem el programozást tanulni (nem teljesen új dolog nekem), remélem egy 8-9 hónap erőteljes tanulással, junior programozóként nagyobb sikerem lesz. 

Azonban felmerül bennem, hogy ennyi éves szakmai tudással, két idegen nyelvvel nem igazán találok állást, egy elvileg hiányterületen, akkor Magyarország tényleg hazavár?”

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr197413244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 06:57:03

nem lenne jobb magyarorszag kulso birtoka, londonorszag?

:-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.30. 07:07:50

Regg
Érdekes volt olvasni az eszmefuttatást a hazatérésről. Meg hogy ott is vannak komoly strukturális gondok. A hosszú ebédszünetet azért komálnám ;)
No de van egy olyan felhangja a posztnak - főleg a bevezetővel együtt -, mintha Magyarország, netán a gyerehaza kampány volna hibás abban, hogy a poszter nem talált munkát. Ez azért nem stimmelhet...

Másik dolog: Ha a munka csak passzióból, önmegvalósításból kell, akkor megértem, hogy csak a tökéletes állásokat pályázza meg, de akkor legyen felkészülve arra, hogy ilyen tempó mellett beletelik pár évbe rátalálni az igazira, és valószínűleg nem nyilvánosan meghirdetett pozíció lesz, hanem majd headhuntingolják valahova, ahova pont ő kell.
Ha viszont az ő állása is szükséges a megélhetéshez, akkor 20-25 pályázat HETENTE a reális tempó.

Sok sikert, érdekelne az esetleges visszaköltözés után egy évvel írt poszt is (ez minden hazatérőre érvényes).

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 07:19:25

nu ez érdekes volt, nem gondoltam volna, hogy a francia iskolák ilyenek. (vagy inkább, hogy ilyen is van)

persze 9 év alatt Fr is nagyot változhatott és Mo is...

Shebelle 2015.04.30. 07:23:53

Tényleg érdekes cikk. Meglepődtem az iskolai problémákon, nem ezt hallom vissza ismerősöktől. Igaz azok főleg vidékről származnak, s nem Párizsrol, na de Franciaország hatalmas , igy sok a különbözőség. Érdekelne h. a fú mit szól vagy szólna a költözéshez?

2015.04.30. 07:36:59

Erdekes. Nekem pont tegnap volt egy beszelgetesem egy HR-es ismerossel, hogy a turoert kapok egyre tobb ajanlatot Mo-rol (szinten rendszergazda, csak VMware/Linux, es mindentol tavol tartom magam, ami a satani MS termeke :D), amikor nyilvanvaloan latszik a LinkedIn profilomban, hogy Ausztriaban vagyok? Szerinte akkora szakember hiany kezd kialakulni Mo-on tapasztalt senior IT-s munkaerobol, hogy az valami dobbenet. Lassan kenytelenek megfizetni a cegek a nyugati bereket, ha nem friss diplomasokat akarnak pelenkazni. Es meg azok kozul is sokan lelepnek.

Mivel igazabol egyre sem jelenteztem, igy nem tudom, mennyire kamu ajanlatok, de nem gondolom, hogy azok lennenek, komoly multicegek a hirdetok.

Meg az jutott eszembe, hogy amennyire a magyar piacot ismerem, ott (is) nagyon sokat szamitanak a kulonbozo minositesek, foleg Cisco es MS temakorben. Nem tudom ilyenek vannak-e a poszolonak? Ha nem, mindenkeppen erdemes lenne parat begyujteni, 2-3 MCSE, foleg ha friss, meg tudja dobni a CV-t rendesen. Es erdemes lehet a szemelyesen bejelentkezni HR tanacsado cegekhez, foleg olyanokhoz, akik a nagy cegeknek vadasznak, elmenni egy interjura, leegyeztetni veluk, hogy milyen poziciot keres. Es nem csak bekuldeni egy internetes hirdetesre. En mar regebben is ezt csinaltam, es mukodott.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 07:38:40

@pappito: ezen en is nagyon meglepödtem...jo,en meg nem kilenc eve vagyok itt a csaladommal,de a lanyom mar resze durvan 2 eve az oktatasi rendszernek es bizony semmi,de semmi a poszter altal felemlitett jelenseggel meg nem talalkoztunk,meg ugy sem,hogy a lanyom az elsö nap meg a "Bonjour"-t sem ismerte,nehogy mast.Mostanra meg majhogynem osztalyelsö lett, es ha mar a posztolo a motivalast hianyolja a sajat gyerekenel,akkor elarulom,az enyemet dicserik,nehogy szoban,de pl. a mostani bizonyitvanyaban irasban is szerepel "Tres bon travail"-Ertsd: nagyon jo munka.Persze,nem vonom ketsegbe a poszter szavait,valoszinüleg nem egyformak az iskolak,es az iskolarendszer különbözö szintjei sem,szoval el tudok kepzelni ezt-azt,de azert ez sziven ütött,nehez elhinnem hogy ekkora a baj,marcsak mert sajat magam nem ezt tapasztalom.Összessegeben erdekes volt szamomra a poszt,mondjuk en föallasu edesanya vagyok,tehat "normal helyen" nem szereztem meg itt tapasztalatokat,de a ferjem közel 8 eves itteni munkatapasztalataval ( 1 ceg,specialis szakterület) lehet tudna cafolni a poszter allitasainak nagy reszet.
Nem akarom ragozni a dolgot tovabb,en nem ertek egyet a poszt szinte egyetlen gondolataval sem ( marmint föleg azokkal nem amelyben Franciahont ekezi),jo,en elfogult vagyok,es mas körülmenyek között vetödtem ide,de akkor sem.Mindezek ellenere kivanok sok sikert poszternak es csaladjanak es szivesen vennem en is ha majd idömultaval beszamolna a magyarorszagi tapasztalatairol.
Kivancsi vagyok,hogy a többiek,Mme vagy M. Sheldon hogyan latjak ezt a kerdeskört,mondjuk ha jol tudom,nekik meg kisebbek a gyermekek,de azert erdekelne a velemenyük...

pasztasuta 2015.04.30. 07:40:33

"Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság."

Na tessék. Ezek után nem is értem a nagy francia-olasz kölcsönös utálatot, hát van egy csomó közös érték. :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 07:40:44

@Shebelle: Mi is videkröl vagyunk,szoval nalunk is pozitivak a tapasztalatok,de van ismerös a nyugati reszröl is es onnan sem hallottam vad dolgokat.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 07:47:29

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Egyebkent szep reggelt Mindenkinek,ez az elöbb lemaradt...
Csak a sztori,igy a reggeli elsö kave melle,kicsit megemelte a vernyomasom,elöntött a köd...
Kellemes napot Nektek! :)

Shebelle 2015.04.30. 08:07:19

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Ennek örülök! :)
...nem tudom váltott e iskolát emiatt a gyermek vagy csak egy iskola után vonták le a tapasztalatot, de megtörténhetett hogy igy volt.

Zavard el a ködöt, nem tesz jót az egészségnek :) , de megértem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.30. 08:17:35

Kérdés. A posztoló kérte e valamelyik hazatérőket támogató kormányszervezet segítségét?
Ha nem akkor értelmetlen a poszt.
Hazamegyek nem találok munkát és a kormányt hibáztatom?
Előszőr saját magát kéne amiért hazament.
Majd rájön hogy ott milyen pozitív inspirációra épül az oktatás.

kék madár 2015.04.30. 08:19:42

"Most magántanártól kezdtem el programozást tanulni"
minek ahhoz magantanar?

en szinte minden koltozesemkor visszaleptem, lejjebb adtam szakmailag, mert a gyors koltozes es a jo allas talalasbol a gyors koltozest valasztottam.
Iszonyu utos oneletrajzot kell irni, ami szinten egy szakma, es kivarni, leverage is a bitch!!!

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:20:58

@diggerdriver: ez korrekt,targyilagos reakcio volt, es az utolso mondatoddal meg inkabb egyet kell ertsek.Mielött valaki rakerdezne,hogy mennyire vagyok kepben az ottani iskolarendszerrel,elegge,mert a kisebbik hugom egyenlöre meg ott van,ott vegzi altalanos iskolai tanulmanyait,szoval eleg jol informalt vagyok..es amiket hallok..megyeszekhely,altalanos iskola,felsö tagozat...:(

kék madár 2015.04.30. 08:22:16

@Réka ‎: "akkor 20-25 pályázat HETENTE a reális"

es akkor azzal el is ment az egesz het

kék madár 2015.04.30. 08:23:38

eleg fontos kerdes, a 9 alatt is dolgozott a posztolo?

Golf2 2015.04.30. 08:23:39

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Lehet hogy a posztirò levette a ròzsaszín szemüvegét.Nyilván nem állit valòtlant.

Golf2 2015.04.30. 08:23:42

Inkább London,itthon csalòdnának szerintem.

Din Serpahis 2015.04.30. 08:24:01

Csodalkozom a posztolo allaskeresesi problemain, egy ismeros programozo srac nemreg koltozott haza, kirakta az oneletrajzat ide-oda, vagy negyvenen felhivtak egy het alatt, azt mondja, hogy ha nagyon akart volna sietni, egy het alatt lett volna allasa otthon. (De helyette inkabb pihent picit, aztan most elment egy ceghez **** jo fizetesert.)

A masik meg ez a nem szeretek fullenteni dolog...khmm, hat en ugy veszem eszre, hogy ebben a szakmaban boldog boldogtalan azt csinalja, hogy ha egyszer mar latott valami szoftvert, vagy technologiat, az mar ott figyel az oneletrajzaban. Ezt siman meg lehet csinalni, tekintve, hogy az allaskiirasok zome hot dilettansan van osszerakva, es olyan kovetelmenyeket is belepakolnak, amik az allashoz abszolut nem kellenek, ergo az interjun se fognak elokerulni, hiszen az interjuztato se ert az egeszhez semmit. Becsuletesen versenyezni ezzel marha nehez.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 08:24:07

@~~Babette~~:

Nem a mosogatási szakmában akar elhelyezkedni a cikkíró.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 08:24:14

"Esetleg 40 évesen már „öreg” vagyok otthon?"

Valójában a korhatár 35 év. E kor felett már idős vagy munkaügyileg.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.04.30. 08:24:24

@kék madár: így van. A komoly munkakeresés teljes munkaidős meló.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 08:24:35

"Tavaly 11 évesen Ovidius: Metamorfózist kellett olvasniuk"

Velem így utáltatták meg a zenét.

10 évesen iskolástul elcipeltek a Traviatára. Mondanom sem kell: soha nem hallgattam aztán zenét.

30 évnek kellett eltellnie, hogy kiheverjem, s ismét a zene felé forduljak. Manapság a munkahelyemen én vagyok a klasszikus zene szakértője, ami elég vicces, mert 40 éves korom előtt azt sem tudtam ki volt pontosan Bach és melyik században élt.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:24:49

@Shebelle: probalom oszlatni a ködöt,ittam meg egy kavet,csinaltam egy kakaot a legkisebbemnek,aztan most probalok meg higgadni. :) Nehezen,de oszlik a köd,nem tehetek rola,en elfogult vagyok ez irant a "defektes" orszag irant.... :)

kék madár 2015.04.30. 08:29:04

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): vigasztaljon az, hogy az irt Franciaorszagrol aki ott el, ez mar egy jo kezdes

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:29:20

@Golf2: en sem mondtam hogy valotlant allit,csak furcsallom a dolgokat.A rozsaszin szemüveg nekem is majdnem leesett mar,miutan futottam bele ügyintezes soran,es mashol is erdekes dolgokba,az iskolaval szemben meg rajtam sem volt a szemüveg,mivel a lanyom itt lett iskolaskoru,tehat szirupos elvarasaim nem voltak,csak annyi hogy ne alazzak le amiatt mert nem tud egy nyikkot sem franciaul ( ez volt a szitu ugyanis 2 eve), tanitsak meg neki amit itt tudnia kell egy megfelelö szinthez, es ennyi..hat jelentem,ettöl joval többet tettek erte! Iskolaban es a gyerekkel kapcsolatban nem ismerek trefat,tuti leirnam es szova tennem ha valami nem tetszik.

Kiég3tt 2015.04.30. 08:31:45

En is Angliat ajanlanam, nem kizarolag Londont, sot! IT-s kent konnyen elofordulhat, hogy ebben az esetben az allas hamar meg is lenne es mar a biztosba lehetne koltozni.
Magyarorszag? Mielott felegetnetek a francia hidakat, szerintem toltsetek el ott egy par hetet, mielott dontenetek.

@diggerdriver: Itt jön az egész cikk lényege, ahova szeretnék kilyukadni. Ha hazamennénk, feleségem valószínűleg tudná folytatni jelenlegi munkáját Magyarországról.

Nekem az jott le, h meg nem mentek haza, kulfoldrol keresgel

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 08:41:35

@maxval bircaman szerkesztő: figyelj max, megkérdeznéd a fiadat, hogy a lumián hogyan lehet kikapcsolni a jobb gombról a binget, vagy legalább átprogramozni?
köszielőre is

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 08:42:37

@maxval bircaman szerkesztő: mert ez kell ahhoz, hogy szeressük bach zenéjét?

Tomeepapa 2015.04.30. 08:45:12

Sziasztok!

Én vagyok a cikk szerzője.

Annyit hozzátennék, hogy a francia nem Párizs környéki élet, lehet akár vidéknek is nevezni teljesen más. Más a mentalitás, a hangulat. Számos franciával találkoztam aki x. év útán otthogyta Párizst és elment más kisvárosba élni. Sajnos nálunk ez, feleségem munkája miatt majdhogynem lehetetlen.

Az iskolák nagy része itt ilyen, több szülővel is beszéltünk, akikkel megegyezett a véleményünk.

Réka:
Hetente 25 pályázat nekem nem normlális, azt jeletni a megpályázott állások egy részénél vagy hazudok és nem értek mindenhez, amit elvárnak, márpedig ezt nem szeretem, vagy nem édekel a fizetés, ami szintén nem igaz. Igaz, hogy nem anyagiak miatt mennénk haza, de annyit csak szeretnék keresni, mint 9 évvel ezelőtt.

'Londonország' bennünk is felmerült, ha nem is London, de Surray megye, feleségem cégének ott az angol központja. Dorking, Redhill valahol itt, tavaly voltunk is lakásnézőbe, de a gyerek valahogy nem igazán boldog az angol költözéssel. Megint új nyelv neki...
A lelki dolgok jelentős része pedig Angliával sem oldódna meg, család, barátok stb...

Digger:
Nem mentünk még haza, csak tervezzük, biztosra mennénk, azért keresek állást. A majd lesz valahogy nem jöhet szóba.
Kormánytól mit kérhetnék? Állami szférát inkább kihagynám, mint lehetőséget.

Tomeepapa 2015.04.30. 08:45:12

@Din Serpahis: Írtam, hogy nem programozó vagyok. Az IT nem csak programozásból áll.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.30. 08:47:10

@Kiég3tt:
Én mindent megértek.
A privát munkakaresés és a kormányprogram két külön dolog.
Miről van szó?

DonTintoretto 2015.04.30. 08:48:42

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Nekem a kollegáim mindig azt mondják, hogy Párizs nem is Franciaország :) Szóval egy párizsi cikket olvastunk, nem franciát :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.30. 08:49:27

@Tomeepapa:
Ne kérj semmit de akkor ne hibáztasd hogy nem is ad.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 08:52:38

@pasztasuta:
Utáltok minket? Én pl. bírom az olasz kaját.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:53:09

@DonTintoretto: igaz,igaz..:) Valahogy ugy,mint a Vive la France c. filmben..." Ez mar Franciaorszag? Nem,ez Korzika.Ez mar Franciaorszag? Nem,ez Marseille..ez mar az? Nem,ez Paris...." ...:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:54:51

@Hari Seldon 2: csatlakozom..en is birom,söt az olasz csokoladekat is,epp a minap kostoltattak velem az egyik bevasarloközpontban,es vettem is nehany tablaval...:) Söt a törzshelyünk egy olasz kisvendeglö az egyik közeli kisvarosban.:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 08:57:02

@Hari Seldon 2:

OFF: Ne haragudj,most latom hogy a kommentemben amiben emlitve vagy,elirtam a neved,ezuton kerek elnezest a pontatlansagert.

ON

rumitom 2015.04.30. 09:03:48

@Ödenburger [Hu/At]: ez irjatok sokan, de engem az elmult 10 evben (meg elotte sem) soha egyetlen HR's, fejvadasz vagy barki nem hivott se magyarorszagrol, se magyarorszagi munkara. nem mintha szandekomban allna menni.
csak furcsallom kulonosen annak tukreben, hogy a latin orszagok kivetelevel (sajnos) mar mindenhonnan hivtak. meg csehorszagbol es gorogorszagbol is.

mondjuk csak azert mert senior linux adminbol hiany van, citrix architectbol lehet dunat lehet rekeszteni, vagy csak senki nem hasznalja a technologiat Magyarorszagon.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 09:05:32

@~~Babette~~:

Hát, nem tudom.

Mondom: nekem abszolút nulla ismereteim voltak a komolyzenéről. Tudtam pár nevet, de azt már nem, hogy ki mikor élt és mit alkotott. A

zenékből meg csak olyat ismertem, ami pl. filmekből ismert, de ott is csak a dallamot, nem a szerző nevét.

Könnyűzenében sem voltam nagy szakember. A diszkózenét szerettem, meg részben az elektronikusat. A magyarok közül Szűcs Judit nagy híve

voltam. (Még személyesen nekem dedikált lemezek is vannak tőle.) Elektronikusban: Kraftwerk. Talán ebből érezhető volt, hogy szeretni fogom a

komolyzenét, mert talán ez áll a legközelebb hozzá. De irtóztam a komolyzenétől a 10 éves korombeli trauma miatt.

Egyébként egy paródiaszám hozott el a komolyzenéhez. Nagyon megtetszett egy humoros paródia zenéje, s utána kerestem mi lehet az. Ez indított el 8 éve a komolyzene felé. Mára átestem az ellenkező végletbe: képtelen vagyok más zenét hallgatni a komolyon kívül. Valószínűleg kevés ember létezhet manapság a világon zenei szakembereken kívül, aki meghallgatta Bach ÖSSZES zenéjét (itt pl. a 180 cd-s összes művére gondolok) - na, én ezek közé tartozom, s ugyanígy vagyok még pár zeneszerzővel.

Egyébként a paródiaszám: www.youtube.com/watch?v=pwDBaOqysC0

Golf2 2015.04.30. 09:05:32

@Tomeepapa: Pedig 2 világnyelv jò lenne a gyereknek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 09:05:32

@~~Babette~~:

Fiam válasza, most írt a FB-on:

"nem lehet kikapcsolni
átprogramozni úgy lehet
telefon nyelvét oroszra állítod
és a telefon régióját Oroszországra
valamint az internet explorer speciális beállításaiban az alapértelmezett keresőt Google-re állítod"

aztán:

"hm
mégse
a nyelvet úgy néz ki nem kell átállítani
csak a régiót
és az internet exploreren belül az alapértelmezett keresőt google-re"

rumitom 2015.04.30. 09:13:48

@Din Serpahis: ez nagyon igaz.
bar ennek is tobb oldala van. pl egyszer egy projektben 3 honapig szinte csak SAP-val dolgoztam, nem arra mentem de igy alakult (ez meg regen volt) nyilvan beleraktam az oneletrajzomba a specifikus modult megemlitve amiben jo voltam, meg meg masik kettot amit lattam. ha utana rogton egy masik SAP-os allasra megyek, relevans is lett volna.
ha most, vagy 8 evvel kesobb kerdeznel barmit az SAP-rol. googleval inditanam. ettol meg az oneletrajzomba nyilvan benne van, nem a skilleknel, de egy sorban annal a projektnel kiemelve.

arrol nem tehetek hogy a hozza nem erto fejvadasz nagy igyekezeteben SAP-os munkakra is megtalalja a CV-met, majd nem esik le par masodperc alatt, hogy ez bizony nem az a delikvens akit o keres.

Bebbi 2015.04.30. 09:15:22

@maxval bircaman szerkesztő: Bocs a szemelyes kerdesert, de a fiad ilyen jol tud magyarul irni, ugy hogy nem is Magyaroszagon el? Vagy O ott el, csak Ti vagytok Bulgariaban? Akarhogy is, minden elismeresem!

kardio1 2015.04.30. 09:17:23

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Hàt igen, a posztiro és teközted van néhàny különbség, ami magyaràzza, hogy màsképp làtod ugyanazt az orszàgot.
1. Nem ugyanazért mentetetk el Magyarorszàgrol
2. Pàrizs nem Elzàsz.
3. Ôk màr 9 éve kint vannak.

Az itteni iskolarendszert én sem szeretem, de nem azért, mert nem dicsérik meg a diàkokat. Nàlunk inkàbb a màsik véglet jellemzô e téren. Hanem inkàbb azért, mert a nagy egyenlôsdi (vive l'égalité) oda vezet, hogy lefelé hùzva az àtlagszintet hozzàk egyenlô szintre a diàkokat. Egész napos az iskola, de a tudàsszint nem valami magas. Nem tanitjàk meg azt a lexikai tudàst sem, amit Magyarorszàgon megtesznek/megtettek, de cserébe gondolkozni se tanitanak meg...
Ami meg a posztolo az orszàggal kapcsolatos egyéb kritikàit illeti, nekem az az érzésem sokszor, hogy ugyan nagyon màs a logikàjuk, mint a mienk, de valahogy mégis mûködik az orszàg.
Ha egy szoban akarnàm jellemezni, milyenek a franciàk, azt mondanàm: râleur (morgo, zsörtölôdô), ebben hasonlitanak rànk, magyarokra. Viszont amiben eltérnek, hogy nagyon büszkék a franciasàgukra. Mi, magyarok meg mindig "szégyelljük ezt.

rumitom 2015.04.30. 09:27:40

@diggerdriver: amit irsz az maximamlisan jogos, de a posztban szerintem nincs semmifele hibaztatas, inkabb csodalkozas. mint ahogy en is csodalkozom, mert az en tapasztalatom homlokegyenest mas mint amit "hallani lehet"
mondjuk en nem jelentkeztem egyetlen allasra sem, de nem is keresnek, mar ez is furcsa

fhdgy 2015.04.30. 09:32:23

@Tomeepapa: A programozás az programozás, az IT meg IT. Én programozónak tartom magam és mindig hevesen tiltakozom ellene, ha informatikusnak titulálnak.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 09:32:32

@kardio1: nagyon sok megallapitasoddal egyet kell ertsek.Ami a francia logikat illeti,voltam mar olyan szituacioban,hogy sirni tudtam volna töle ( konkretan a korhazban,amikor a fiamat szültem),aztan erdekes modon megis müködött a dolog,ugy,ahogy ök gondoltak.
Persze,a körülmenyek is tök masak,ahogy en itt kikötöttem,meg valoszinü a folytatas is teljesen mas lesz-ferjem nekem is a nyolcadik evet tölti itt, mostanra megert benne a gondolat az allampolgarsag temaköreben is, szoval lassan aktualis lesz ez a fajta ügyintezes.Egyik ismerösünk epp par honapja kapta meg az allampolgarsagot,nagyon megkönnyebbült amikor vegere ert a proceduranak,bar mondta hogy meg az utlevel ügyintezes folyamatban van...:)
Utolso bekezdesedhez: nagyon tetszik a franciakban hogy ennyire büszkek a franciasagukra es az is tetszik,hogy ezt mar gyermekkorban beleültetik a gyerekek fejebe.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 09:32:54

@maxval bircaman szerkesztő:
az alapértelmezett keresőt átállítottammár régen, nem használt

az orosz régió minek ehhez??

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:33:59

@kardio1:
Most akkor összegezve: neked alacsony az oktatás színvonala, nála meg sok az Ovidius.
Persze mindenkinek más és más az ideális iskola képe.

fhdgy 2015.04.30. 09:35:46

Szerintem a magyarországi álláskeresésben elég nagy százalékban kifejezett hátrány, ha valakiről kiderül, hogy komoly külföldi szakmai tapasztalata van. Ellenségesen és gyanakvással néznek rá. Pl. feltételezik, hogy az első adandó alkalommal úgy is továbbáll.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:37:28

Először is, megörültem, hogy az én országomról lesz szó, de aztán egy csomó dologba bele tudtam kötni. Kezdjük:

"Habár tudtuk, hogy az én karrieremnek ez nem igazán tesz majd jót, mégis nagyon érdekelt minket egy másik kultúra, ország megismerése. Emellett az akkor 4 éves fiunknak úgy éreztük, hogy adhattunk egy második anyanyelvet, ami a mai globális, multinacionális világban jól jön. „

Az enyémnek sem, de egy család az egy csapat, együtt irányba kell lépni.

„Kilenc év után úgy éreztük, hogy eljött az idő a hazaköltözésre. Az okok többfélék. Egyfelől pár év után elmúlik a rózsaszín köd, amin keresztül az emberek látják az új országot, és egyre több kényelmetlen valósággal szembesülnek.”

Lássuk a ködöket:

„rettentően hiányzik nekik Magyarország.”

„Visszatérve a mi esetünkre, nagy baráti kört hagytunk otthon, a családi kötelékünk pedig szoros volt. A szülők még abban a korban vannak, hogy egy jó évtized aktív együtt jövés-menés várna ránk, a közös együttlét az egész családnak nagy örömet okozna. Nem beszélve a már említett széles baráti körről. Ezek a lelki tényezők, melyek hazahúznak.”

Világos, honvágya van. Ezzel már többször írtam, nem tudok mit kezdeni ezzel. Van, aki ilyen alkat, sok barát, igényli a régi társaságot, meg emlékeket. Ez van.

(Saját példa erősen zárójelben: Én most az új hazám történelmével ismerkedem. Amennyire lehet, bejárjuk az országot. Lunéville a környékünkön van, csak másfél óra. Jó ki hely. Ott volt a lunéville-i béke. Miután legyőztük az osztrákokat Marengónál. Persze gyerekekkel csak a kastély parkjában voltunk, mert ott vannak őzek meg játszótér, de azért mint felnőtt ettől függetlenül azonosulni tudok olyan dolgokkal, amikkel a helyiek. – Nem tudom a posztoló gondolkozott-e az országról valaha így?)

„Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság. „

Bürokrácia az van. Főleg, ha még nem vagy bent a rendszerben. Ugyanakkor, ha már bent vagy sokszor meglepően gyors. Másrészt tényleg segíteni akarnak. Ugye, én is megyek időnként ügyeket intézni a magam erős B1-es szintjével, és nagyon kedvesen végighallgatnak. És intézik az ügyet.
A gyakori szrájk, egyrészt már messze nem annyira gyakori mint a 80-as 90-es években volt, de természetesen van. Egy magyarnak az szokatlan, hogy a dolgozók kiállnak a vélt vagy valós jogaikért. Ott mindenki kussol, hogy ki ne rúgják, és „rabszolgázik” tovább. Itt volt óvónő szrájk is tavaly. Miért volt lehetséges? – HÁT AZÉRT, mert az emberek még tudják, hogy számít a véleményük. Ez van. Ez a társadalmunk nagy vívmánya. Ha ez nem lenne, a társadalom sokkal inkább ketté szakadna. – Meg lehet nézni Amerikát, mekkora a gap a két szélső réteg között. (egyébként Anglia is ezen az úton jár, 30-40 év és ott is Amerika lesz)

Az ebédszünetről meg: SZUPER. Van időnk együtt lenni Mme Seldonnal pár órát nyugodtan. El tudjuk intézni a kisebb nagyobb ügyeinket. Sokkal pihentetőbb, mint egyszerre lehúzni a teljes munkaidőt, és este fáradtan hazaesni. – Persze mi nem nagy városban lakunk, így ez itt talán egyszerűbb.
Az gazdaság most talán talán kicsit kezd jobban lenni, az első éveit nagyon elszúrta (lehetne más szavakat is használni, de inklább maradjunk csak ennél) a Hollande, talán a Valls kicsit javít rajta. Azért csak kihúzzuk valahogy 2017-ig.

„Az igazi ok azonban az oktatás szerintünk meglehetősen silány és elképesztően szervezetlen színvonala. Röviden összefoglalva tartalmában káosz, stílusában pedig büntetésen alapuló rendszer. Pozitív motiválással a 9 év alatt még nem nagyon találkoztunk.”

Na lássuk mik is azok:

„Ami a káoszt illeti: hiába vannak szerintem jó könyveik, már első osztálytól a tanárok tananyagot tartalmazó papírlapokat osztogatnak a gyerekeknek, melyek hol kiesnek a füzetből, hol nem. A megfelelő lapok beazonosítása heroikus feladat, mivel sem számozva sem kódolva nincsenek.”

Ez azért nem olyan gáz. Én mint szülő, megkérhetem a szülői értekezleten a tanárt, hogy számozza be, és úgy fénymásolja. Hasonló ügyekben is lehet szólni.

„Tavaly 11 évesen Ovidius: Metamorfózist kellett olvasniuk, ami otthon, ha jól emlékszem gimnáziumi anyag, persze, hogy a gyerek utálja az egészet.”

Ha jól tudom, Franciaország latin ország. Mit tanuljanak, ha nem Ovidius-t? Mégsem vehetnek Berzsenyit.

„Mindennek a tetejében, a francia oktatás a teljes büntetésre épít, semmi dicséret, magold be, amit megkaptál, ne gondolkozz. Pont.”

Ez most komoly? Mert ha ez arra épít, akkor ehhez képest a magyar mire épít? (főleg most egyre inkább?) Ráadásul a tankönyvek tele vannak tárgyi hibákkal. (persze csókos írta a könyvet)
Ha meg lazább oktatást szeretne, akkor inkább a csatorna túlsó oldalát keresse.

„Az pedig, hogy „Ti nullák vagytok” (vous êtes nuls) olyan gyakori, mint otthon a jó napot. Igazi lelkesítő hozzáállás…”

Természetesen az ilyen helyről azonnal ki kell venni a gyereket.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 09:39:04

@Hari Seldon 2: Nekem meg epp jo ahogy van.Mondjuk ha a lanyom specialis erdeklödese megmarad ( ferjem munkaja nagyon erdekli,illetve az a terület),akkor a magyarorszagi iskolarendszerrel elmehetnenk a lecsoba,mert az egesz orszagban nincs olyan szakközepiskola,ahol tanulhatna..meg jo hogy nem Magyarorszagon jött neki ez az orientacio...ok.,meg van par evünk,valtozhat a leanyzo,de ha nem valtozik,akkor itt azert lesz lehetösege, es meg csak amiatt sem lesz hatranyban hogy lany.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 09:39:05

Öröm olvasni, hogy valahol még nálunk is szarabb az oktatás.

Az IT cégek meg szopnak-nyalnak-gombot varrnak nyelvet beszélő tapasztalt szakemberért (ezt persze nem fogják neked az interjún elmondani), úgyhogy inkább az lehet, hogy kintről nem akarnak berángatni.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:39:08

@fhdgy:
"feltételezik, hogy az első adandó alkalommal úgy is továbbáll. "
És az esetek egy részében joggal... :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 09:41:23

@fhdgy: ez is lehet, de meglepne, ha a multik is így állnának hozzá.
Ismerek olyan embert aki hazajött UKből és itthon azzal baszogatták álláskereséskor a cégek, hogy miért nem maradt kint... Tipikus magyar tuskóság, amivel a világból ki lehet keregetni.

fhdgy 2015.04.30. 09:43:08

@Hari Seldon 2: Természetesen! Én is pályaztam magyar munkahelyre, azzal az eltökélt szándékkal, hogy eszem ágában sincs lemondani arról, hogy újra el, messzire!

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:43:16

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Rakéta tervező akar lenni.
Akkor jó helyen van, mert Magyarországon nem igazán terveznek Ariane-kat... :-)

bpetya75 2015.04.30. 09:45:30

@Hari Seldon 2:

Ovidius nem csak úgy per definitionem sok neki, hanem a 11 éves gyerek számára az. Szerintem jogos észrevétel. Itt 11 évesen Pál utcai fiúk van, ami szintén nem könnyű neki, de azért emészthetőbb, mint pölö az Arany virágcserép lenne ennyi idősen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 09:46:20

@Ödenburger [Hu/At]: én is ezt látom a piacon. Egy közel 4000 fős IT multi cégnél vagyok, komoly gond a toborzás, pedig nyugatmagyarország kivételével minden régióban van már telephely és bizony megcsinálják azt is, hogy egy team egy része itt van, a másik meg ott, ha úgy találnak embert.
Lehet fhdgynek lesz igaza és félnek attól hogy lelép, de akkora a szakemberhiány, hogy ezt nem tudom elhinni, hogy komolyan akadály.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 09:48:35

@Hari Seldon 2: Köszönöm hogy ilyen szepen összeszedted a dolgokat,pontokba szedve,en sem tudtam volna maskepp megfogalmazni.Azt hiszem meg fogom mutatni ferjemnek a posztot meg a hozzaszolasokat,szerintem hasonlo velemenyen lesz mint te.Mondjuk ö ebedszünetben nem jar haza ( fel ora a tavolsag),de kenyelmesen megebedel a kollegaival -olykor grilleznek,stb,van idö kavera,sütire,van ideje hogy felhivjon,megbeszeljük a dolgokat ,stb.Azert van arra is pelda hogy hazaugrik ebedelni,föleg ha delutan kiküldetesbe megy es par percen nem mulik mar semmi.Szereti ezt a fajta mentalitast, 8 eve ebben el,volt ideje megszokni.Mar nem akad fenn a "bürokracian " sem, elkezdeni neha nehez a dolgokat,de ha mar beindult a gepezet,megy minden a maga utjan.Mondom mindezt ugy,hogy a jogositvanyomat csak masodszorra sikerült kiallitaniuk a prefekturan,mert elsöre elvesztettek a papirköteget es megegyszer be kellett nyujtani a dolgokat-nem szabadkoztak tulsagosan,csak közöltek hogy ez van,nem is voltak arrogansak sem,egyszerüen közöltek,elnezest kertek,en meg mondtam hogy ez van,remelem hamar meglesz vegre.3 het mulva kesz lett.Es habar Magyarorszagon is voltak nehezsegek ügyintezeskor,az ott megis rosszabbul esett.
Szoval nalam az esetleges negativumok ellenere is Franciaorszag fele billen a merleg nyelve.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 09:49:55

@Hari Seldon 2: Nem,nem raketatervezö...annak majd a fiunkat szanjuk.... :D

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:51:41

@Hari Seldon 2:
@bpetya75:
Szerintem a gyerekkel FOGLALKOZNI kell (bocs, hogy nagy betűvel írok - mindig meg is jegyzem, hogy DŐLT BETŰ lenne igazából, de hát a rendszer nem igazán képes ilyesmire)

Pontosabban az iskolával konzultálni a tananyagról, mikor mi lesz (nagyjából) és előtte átbeszélni, hogy mire lehet számítani.
(A témát átbeszélve érinteni a tananyagot.)
Ez a szülő feladata. - Ha úgy tetszik Ovidius is "szülői feladat" ilyen értelemben.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.04.30. 09:52:09

@Ödenburger [Hu/At]: " Lassan kenytelenek megfizetni a cegek a nyugati bereket"

Kérdés eddig miért nem tették. Hiszen nyugaton is ugyanúgy egy asztal és egy pc kell az IT-snek (kisarkítva) hasznot meg ugyanannyit termel.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 09:55:53

@Bebbi:

Fiam Bulgáriában él.

Ez az eredménye, ha valakivel csecsemőkora óta beszélnek egy adott nyelven. Megszokja, s tudja, nincs menekvés.

Ha beszélsz vele, azt mondanád: átlagos budapesti fiatalember.

Egyszerűen két anyanyelve van. Oké, talán ha a bolgár szintje 100, akkor a magyar "csak" 99, de lényegében azonos a szint. Akcentusa nulla, nyelvtana hibátlan, szókincse nagy. Néha egyes kifejezések használatánál mond furcsákat, de az is csak annyira furcsa, hogy szokatlan, de senki sem gondolná, hogy egy külföldi mondja. Például múltkor azt mondta "gyümölcs-zöldség üzlet", ez szokatlan magyarul, mert a szokásos alak, legalábbis Budapesten: "zöldség-gyümölcs üzlet".

A módszer titka: kell egy családtag (olyan, aki együtt él a gyerekkel), akivel a gyerek csak egy adott nyelven beszélhet. Így a kisgyerek kénytelen megtanulni az illető nyelvet. De teljes keménység kell: az illető SOHA nem beszélhet a gyerekkel máshogy, mert ha megteszi, a gyerek a könnyebb utat fogja választani. Még társaságban sem szabad más nyelvre áttérni. Ő így szokta meg. Most már 26 éves, de e 26 év alatt még SOHA nem beszéltünk egymással más nyelven a magyaron kívül. Pl. ha elmegyünk együtt társaságba, akkor persze beszél simán bolgárul, de amint csak hozzám kezd beszélni, azonnal magyarul folytatja.

Kisebbik fiammal ugyanez van. Neki a magyar szókincse kisebb, mert nem szeret se olvasni, se filmeket nézni (a nagyobbik fiam igen), de kiejtés szinten ő is tökéletes budapesti kiejtéssel beszél.

Egyébként esetenként magyarul beszélnek egymással, főleg ha az a cél, hogy más ne értse őket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 09:55:56

@~~Babette~~:

Gondolom le van korlátozva egyes régiókban az alapértelmezett böngésző, s az oroszban meg nincs.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 09:56:06

Alátámasztom: a franciák tényleg lelépnek 12-kor ebédelni és talán 14-15 óra körül ismét láthatod őket...Franciaországban.
Nem Franciaországban dolgozó francia 11-kor átugrott hozzám, hogy mit rendeljen nekem ebédre, fél 12-ig maradt is dumcsizni aztán lement a portára az időközben megérkezett ebédért, és 12.30 körül viszontlátták a saját irodájában...

Más: Ha informatikusként nincs esély otthon mit kezdjen egy humán végzettségű?...

Hari Seldon 2 2015.04.30. 09:58:38

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

"Mondjuk ö ebedszünetben nem jar haza ( fel ora a tavolsag),de kenyelmesen megebedel a kollegaival -olykor grilleznek,stb,van idö kavera,sütire,van ideje hogy felhivjon,megbeszeljük a dolgokat"

És ugye hogy mennyivel jobb, ha egy viszonylag pihent ember jön haza, mint ha egyszerre lehúzta volna a teljes napot és fáradtan hazaesik?

Más:
Itt van Lunéville:
fr.wikipedia.org/wiki/Lun%C3%A9ville

Ez meg egy kis erdei vonat, jó kis kirándulásnak:
fr.wikipedia.org/wiki/Abreschviller

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 10:04:21

@Suvahe: " a franciák tényleg lelépnek 12-kor ebédelni és talán 14-15 óra körül ismét láthatod őket" én ettől agyfaszt kapnék, ez gyakorlatilag azt jelent, hogy vagy 2x mész be a melóhelyre egy nap, vagy van 2-3 órád amit nem tudsz semmire használni, viszont ennyivel később érsz haza. No fucking way.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 10:07:39

@Hari Seldon 2: igen,azert jobb a helyzet,de nekik van sajnos olyan napjuk is hogy alig van idö ebedelni,ha sürgös a javitanivalo,meg az egyeb körülmenyek is nehezitik neha a napot-sok a kiküldetes,stb..szoval neha igy is hullakent keveredik haza,föleg bizonyos idöszakokban.De meg igy is sem panaszkodik,szereti a munkajat,szeretünk itt elni,szoval minden klappol.

Megneztem a linkeket,szuper helyek,es ahogy latom nincs is annyira messze tölünk,lehet valamikor sort keritünk ra-ez a honap eleg huzos,mert ferjem több hetvegen is ügyeletes es olyankor nem igazan jö ötlet elhagyni a megyehatart,junusban meg mar megyünk vakaciora,de valamikor sort keritünk ra,majd rabeszelem,ugyis nagy kirandulok vagyunk.Köszönöm a tippeket.

fhdgy 2015.04.30. 10:08:49

@Suvahe: Programozóként, informatikusként azért van esély, de általában nem sétagalopp. Bár még mindig előnyösebb a helyzet. Programozóként egy-két nagy gondot látok:

Valamiért csak a fiatalok a kelendőek, legyen 25 éves, friss diplomás, de 25-30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezzen ( nem elírás, csak véresen komoly vicc )

A pályazati kiírásokba beleírnak mindent, toronyórát láncostól. Egyszerűen nincs olyan ember, aki mindet tényleg teljesíteni tudja.

Egy nagyon szerteágazó területről van szó. Kész szakembert csak a konkurenciától lehet megszerezni, de senki nem akar a cégen belüli kiképzéssel foglalkozni, ezt egyszerűen nyűgnek tekintik.

Bebbi 2015.04.30. 10:09:06

@maxval bircaman szerkesztő: Nem semmi, tenyleg minden elismeresem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 10:11:54

@fhdgy: a kiírások nálunk is nevetségesek, cserébe elég ha a valóban lényeges részhez értesz. Azt viszont itt legalábbis nem tapasztaltam, hogy gondot jelentene a kor. Most is vettünk fel 45+ kollegát és van a csapatban több 50+. Máshol lehet máshogy állnak hozzá. (akár cégen belül is, hozzá kell tennem, mert a HR is már telephelyenként van de a végső szó a telephelyi vezetőké, főnököké)

pasztasuta 2015.04.30. 10:13:01

@Hari Seldon 2: en nem utalom a franciakat, en nem vagyok olasz. :) amugy nem tudom a pontos okat olasz reszrol, az egyesites koraban volt valami gubanc ha jol emlekszem, meg biztos faj nekik a Mona Lisa meg Carla Bruni elvesztese. :))

Tomeepapa 2015.04.30. 10:15:31

@Hari Seldon 2: Aha. Azért majd megnézem mikor a gyerekeitek egy nagyobb college vagy lycée-be járnak ahol van 2000 gyerek, mikor tudsz az összes tanárral konzultálni, vagíy esetleg jobb belátásra téríteni, egy-egy könyvvel kapcsoltaban. Itt simán azt mondják az arcodba, ha nem tetszik vidd el a gyereket.(megtörtént eset 2 hónapja a szomszéd, szintén nagy gimiben, barátaink egyik gyerekével, aki nem akart oroszt tanulni 2. nyelvnek, és kérte hogy másik nyelvű osztályba tegyék)

Kicsit úgy látom személyes sértésnek veszed, amiket leírtam, de mi lassan egy évtizede ezeket tapasztaljuk. Egyébként mégegyszer kihangsúlyozom vidék nem Párizs.
A mi alprefektúránkon (ez nem tudom mi magyarul) ahol az okmányokat és állampolgárságot lehet intézni, minden nap reggeltől ott van kb 300 fekete és 250 arab(úgy hogy a dél-nyugati régóban lakunk, ami még sokkal jobb). Reggel sorszámhúzáskor kb 5 órát kell várni. Gondolom ha Te bemész a hozzátok tartozó prefektúrába max egy óra alatt végzel. Ezek után gondolhatod az ügyintéző, ha sorra kerülsz mennyire segítőkész...

2015.04.30. 10:17:07

Nagyon tetszik a poszt. Vegre nincs patosz, "cserben hagyott a hazam" BS.

@maxval bircaman szerkesztő: nem hiszem. Amikor hazamegyek, allandoan nezek az uj kifejezeseken, a szlengen.

@Tomeepapa: a szakmai heti 20-25 palyazat realis. Nem egy szaktudas nelkuli allasrol,van szo.
Nekem a francia iskolaval nagyon mas a tapasztalatom. A szemelyes tapasztalat ugyan 25 eves. Algeriaban jartam francia iskolaba, kemeny volt. Strukturalt. Kb fel ev volt, mire elkezdtem franciaul,beszelni, 11 evesen. A noveremnek kb 1 ev, o 13 volt. A fiadnak nem lesz nagy oroblema az angol, ha megis London kornyekere mentek. Redhill jo kornyek, az iskolakra ott nagy a waiting list (ha jol emlekszem). Ha megis odamentek, elotte erdemes az iskolak utan nezni, felkerulni a listara a jobb iskolaknal.

A UK deli reszerol sok szulo kuldi at a francia maganiskolaba a gyereket es hetvegente jarnak haza. Annyira rossz akkor gondlom most sem lehet.

Az teny, hogy a franciak munkarendszere angolszasz kulturahoz kepest meglehetosen "furcsa". Az allando steering committee, a lassu dontes, a szemelyes felelosseg hianya, a szakszervezet, a torveny a kirugasokkal kapcsolatban mind azt hozza, hogy ha lehet, nem visszunk Franciaorszagba munkat. Egyebkent a megoldasaik innovativok, de mire a dontesuk megszuletik, addigra a project penz lejar.

A francia reszen a munkahelyi canteen jobb, mint egy atlagos londoni etterem. Az teny, hogy az en szakmamban nincs 1.5 oras ebedszunet. Es vegre, nem az unalmas olasz kajat eljenitik!

Ja, es a francia a munkaban mar nem vilagnyelv. Spanyol vagy kinai.

2015.04.30. 10:18:22

@fhdgy:

Ez szerintem pozicio fuggo. Ha egy senior szakember hazamegy egy senior pozicioba, es ott megkapja az anyagi es erkolcsi megbecsulest, nem latom miert allna odeb? Altalaban azert allnak odebb emberek, mert a ceg nem becsuli meg oket. Legalabbis ez a sajat tapasztalat. Es altalaban az a baj, hogy a legtobb palyazo is a kuszobot ragja, hogy barhova felvegyek, (tipikus "barmit elvallalok" hozzaallas). Ezert elvalall egy olyan poziciot, ami joval kevesebb, mint amit szeretne, "csak legyen valami biztos", aztan meg ahogy jon valami jobb, maris lep. De ennek semmi koze a kulfoldi tapasztalathoz, szerintem. Ezt kellene a HR-nek kiszurnie, csak hat ez nem egy konnyu feladat.

2015.04.30. 10:20:12

@flash.gordon:

En mar nem vagyok nagyon otthon a magyar piacon, de amennyire latom, most dobbentek ra erre. Es arra, hogy a mit jelent, ha nincs eleg tapasztalt ember, es aki van az is a kezdok pelenkazasaval van elfoglalva, ahelyett, hogy dolgozna.

2015.04.30. 10:23:45

@rumitom:

Nem tudom. Engem mindenestre 2-3 hetente talalnak meg... Nemet, svajci es magyar, ami nalam tipikus. Angliababol talan egyszer volt, az is jo regen...

bpetya75 2015.04.30. 10:24:18

@Hari Seldon 2:

Nyilván kell velük foglalkozni, de alapvetően az iskola dolga lenne a tanítás, és nem tartom jó módszernek, hogy 10-12 éveseknek otthon küzdős feladatokat adjanak.

A Pál utca fiúkban vagy az Egri csillagokban tudok segíteni, de a Bűn és bűnhődést hogyan nyomnám le egy ötödikes-hatodikas torkán?

2015.04.30. 10:26:41

@Zka:

Meg amit fentebb is irtam, olyan pozira kell palyazni, ahonnan nem szivesen lepnel le (persze a realitasok talajan maradva azert), es nem kel lennem tenni a lecet. Pl. tanacsado cegek, akik projekteben dolgoznak. Cegneveket most nem irnek, mert nem a reklam helye, de szerintem aki a szakmaban van, nagyjabol ugy is ismeri azt 15-20 ceget, aki ilyen temakban nagyjabol minden mo-i nagyvalallatnak bedolgozik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.30. 10:27:04

Érdekes írás.
Bár, fogalmam sincs az IT -ről, de állítólag több ezer hiányzik otthon.
Akkor miért nem kap állást?
Hm...

Az iskola otthon sem lesz jobb.
:(

Muscari 2015.04.30. 10:31:03

@maxval bircaman szerkesztő: ezért csodállak, komolyan, egy ismerősöm sem volt képes ilyet véghezvinni, semmilyen nyelvi felállásban.

Így lehet megőrizni vagy átadni egy nyelvet, kérem szépen, ha a a szülők különböző anyanyelvűek.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.30. 10:34:11

Ma ráakadtam egy cikkre a bérekről!

Az azért egy kulurális / politikai csúcsteljesítmény, hogy a magyarok 12 éve befagyasztották a bérüket és a teljes gyurcsány - orbán éra alatt lényegében semmiféle értékelése nem folyik annak, hogy akkor ezzel mit is nyer a kicsoda!!!

Ehhez nemcsak a magyar sajtó és a közgazdász szakma vaksága kell, nemcsak a Mari néni tudatállapotúak süketsége! A KSH állítólag nem közli a bér ügyben a mediánt és a sajtó elfogadja, hogy a modus adatot átlagbérnek meg reálbérnek tituláljuk! Az előző a "legtöbbször elő fordulót" tartja "átlagosnak", a másik meg matekol és az osztás / arány módszerrel mond egy "átlagot"

Komolyan mondom ez az ország nem normális!

Bolnodok gyülekezete vagyunk!

kettosmerce.blog.hu/2015/04/30/egyetlen_grafikon_arrol_mi_a_valodi_katasztrofa_magyarorszagon

130 akilencedik decilis átlagbére!!!! Az alsó 9 decilist, ha befárad a bankba és lakáshiteléről érdeklődik, akkor úgy repül ki a bankból, mint az macska, aki hülye helyen szeretné dolgát végezni a gazdi szeme láttára!

Váltsuk már ezt át a "hamburger átalány" logika alapján "lakáshitelképes" vonalba! Az alsó 9 decilisben EMBER nem hitelképes egy koszos lakáshitelre! Ekkora nettoval nem adnak ki lakáshitelt az új lakáspolitika rendszerlogikája szerint!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.30. 10:36:36

A mult héten otthon voltam egy napot és anyámnál néztem a közrémhírTV-t vagy három órán keresztül!

Folyamatosan ömlött a lakásépítési forradalmról szóló sikerproganada!

Meg ez a hír!!! Hogy tudniiliilk a hazamenésünk hatalmas nagy nemzeti programja!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 10:38:33

@Ödenburger [Hu/At]: nem tudom a postoló milyen bérigénnyel áll elő és pontosan mihez is ért, de szerintem se érdemes a lécet alacsonyra tenni. Egy komoly cég nem fog komolyan venni egy seniort aki 300-400 bruttót kér mondjuk. Hazudozni se kell egyébként, csak az önéletrajzot átírni úgy, hogy azokat a tapasztalataidat hangsúlyozza, amit abban a pozícióban keresnek.

kardio1 2015.04.30. 10:38:49

@Hari Seldon 2: En is örültem, hogy francia poszt van. Nem jo, ha ùgy veszed, hogy "sok dologba bele tudtam kötni". En azt làtom, hogy nemcsak amiatt vannak akàr gyökeresen eltérô élményeink itt Franciaorszàgban, mert az orszàg igen nagy és vàltozatos, minden tekintetben, hanem mert ehhez mindenkinek hozzàjön a sajàt története, habitusa stb.
A tanitàst illetôen, az biztosan hozzàjàrul az eltérô tapasztalatokhoz, hogy a tanàroknak nagy szabadsàga van a tanitott anyagot illetôen. Nàlunk sem ugyanazt tanultàk ugyanazon évfolyamon.
Meg aztàn kis vagy nagylétszàmù iskola, kisvàros vagy nagyvàros, mind-mind eltérô tapasztalatokat adnak.
Mindenesetre, ami pl. a francia irodalom oktatàsàt jellemzi: Magyarorszàgon többet tanulunk rola, mint ôk itt, nagyon kevés szo esik vilàgszerte ismert és elismert francia költôkrôl, irokrol.
@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Az àllampolgàrsàgi ügyben, ha gondolod, tudok segiteni.

SzZoole 2015.04.30. 10:40:15

A poszthoz nem igazan tudok mit hozzafuzni,talan az iskolai rendszert furcsallom egy kicsit,dehat ahany iskola,annyi szokas.
A dontes a tietek.
De,Redhill-ben mar jartam,nagyon szep kis varos,viszont Dorset egy mese szep varos.Korbe magasabb dombokal,volgyekel rengeteg toval es folyokal es mindez teljesen erdos.
Egy termeszetjaro,sokat kirandulo csaladnak maga lenne a mennyei kiralysag:)
A varos is nagyon szep,szellos nem tulzsufolt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 10:41:01

@Saman: háhá lebuktál Csaba :) Ezen a grafikonon amúgy nem bérek vannak, ugye vágod? :)

fhdgy 2015.04.30. 10:41:20

@Ödenburger [Hu/At]: Elmesélek egy konkrét esetet: 5 év németországi munka után jelentkeztem egy budapesti szoftware céghez, azzal, hogy Bp.-től nem túl messze lesz az íróasztalom és az ámítógépem. Megvolt a felvétel, megmondták, hogy mi lesz a feladatom. Akkor irány az íróasztalom. Mire leértem, telefonon háromszor mondták, hogy felejtsem el az eddig megbeszélt feladatot, mert találtak egy újabbat. Mit lehet erre mondani? Azt hiszem semmit. Aki 5 évig Németországban edződött az ottani szervezettségen, ettől sikítófrászt tud kapni. Kilenc hónap után felmondtam.

2015.04.30. 10:43:27

@Zka:

Igen, az jo kerdes, mihez ert, milyen tapasztalatai, tanfolyamai vannak... Ezert is irtam neki, hogy 2-3 relative friss MCSE pl. igen sokat tud dobni a CV-n... Meg sajnos MS desktop adminkent azert valszeg nehezebb jol kereso allasban elhelyezkedni, mint pl. Navision vagy MSSQL expertkent... Hiaba hivjak mindkettot rendszergazdanak sok allaskiirasban, azert eleg nagy kulonbseg van az elerheto jo szekemberek szamaban...

bpetya75 2015.04.30. 10:43:40

@svájci sapka (ch):

Ezt nem mondanám. Itthon is van ilyen, meg jobb is, meg más Fo-ban élő hozzászólása alapján ott is van jobb.

etetőszék 2015.04.30. 10:47:23

6 év Franciaország után én is azokhoz csatlakozom, akik nem értenek egyet a posztolóval. Már ami a francia oktatás szidását illeti. Én ilyeneket még nem hallottam, bár legdélebbi részén vagyunk az országnak, itt biztos teljesen más, mint Párizsban. Az biztos, hogy a még óvodás gyerekemet inkább francia oktatásra bíznám, mint magyarra.
A bürokrácia nehézkességét sem tudom elfogadni, Magyarországon ugyanolyan nehéz elintézni a hivatalos dolgokat, csak ott kevesebb segítséget kap az ember, mint a mosolygós, jól fizetett, kiegyensúlyozott francia irodista néniktől. Úgyhogy én még mindig szívesebben és könnyebben intézem itt a hivatalos ügyeket, mint otthon, ez biztos.
A barátok-család hiányát viszont tökéletesen megértem, emiatt mi is szívesen költöznénk vissza. Sajnos az, amit itt elértünk, nem költöztethető, arról pedig nem is álmodunk, hogy ezt az életszínvonalat otthon is meg tudnánk ilyen könnyen teremteni, úgyhogy még jópár évig a francia kényelem és nyugalom vár minket az otthoni boldog családi és baráti kör helyett.....

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 10:47:28

@Zka: Igen. Este 8-9-ig dolgoznak. Persze ehhez az kell, hogy dolgozó apuka mögött álljon 100 % háztartásbeli feleség, vagy dolgozó anyuka mögött teljes munkaidős bébiszitter. Nyáron azonban 3 hét szabadságra mennek családostul Mauritiusra allinkluzív...Szerintem ez nem biztos, hogy követendő példa kell legyen, de valakinek ez az élet jön be, ebben a formában.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 10:47:36

@svájci sapka (ch): Szia Sapka! Késsel végül mi lett? Megettétek?;-) Azóta is Piece in my heart az a fotó.

Gondolom azért nem kap állást, mert képzett és senki nem akarja megfizetni, amikor van hülyébb is fele annyiért, aztán három hülye az ő teljes béréért majd összehozza együtt. Ez így működik.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 10:47:40

@fhdgy: Ismerem a szitut. Uram kocka. Nem a hasa.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 10:47:42

@Bebbi:

Pedig az erőfeszítés nem igazán kell hozzá, csak következetesség.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.30. 10:48:04

@bpetya75: Jogos. Akkor helyesbítek. Az esély nagy, hogy ugyanilyen szart fog ki. :(
A magyar oktatási rendszer sem híres a pozitív motivációról.
Másrészt, mivel nem éltek otthon, semmilyen releváns tapasztalat nincs, semmi nem garantáálja, hogy megtalálják azt az oktatási intézményt, ami kivétel.
Persze, kívánom, hogy jobbat találjanak mint a jelenlegi.
:)

Tomeepapa 2015.04.30. 10:48:16

@kardio1: Őszintén, a kisiskola 1-5 év(École primaire) óta itt a college-ben jelenleg nincs is irodalom tananyag! Elolvasnak évente 3-4 könyvet, a franciaórák 80% nyelvtan, a maradék 20 a könyvről írnak, beszélnek, de verseket pl. 3 éve nem kellett megtanulni. Moliere-en kívül nem ismer mást a gyerek, csak akit mi mesélünk neki.

2015.04.30. 10:48:23

@fhdgy:

Nekem a Tescoval volt otthon egy nagyon rossz tapasztalatom. Elmentem interjura a halal nemi szervere az M1-es melle, ahol varattak majdnem 1 orat, mert a HR-es eppen egy megbeszelesen volt. Amikor 1 ora utan mondtam, hogy koszonom a lehetoseget, akkor reszemrol ennyi, tovabb nem varok, lepek, akkor meg ok voltak besertodve, es nem ertettek...

fhdgy 2015.04.30. 10:48:56

Általában a hazatérés témájához: aki pár év után ( mondjuk minimum 4 után ) haza akar térni, szorító objektív okok nélkül, nagyon gondolja meg. Meg fog döbbenni, hogy mennyire nem fogja a helyét találni. Bármi meglepő is, szerintem nehezebb visszailleszkedni, mint a kimenetel után beilleszkedni. Elhagyott egy országot, amikor kiment és nem fogja azt találni, amikor visszajött. Valaki már írta ma, hogy javasolja azt, hogy mielőtt visszatérne próbáljon meg újra eltölteni hosszabb időt itthon. Én is csak ezt tudom javasolni, de nagyon!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.30. 10:49:20

@Suvahe: :D
Eltettem emlékbe.

Aha, mondasz valamit. Ebbe így nem gondoltam bele.
Szomorú.
:(

DonTintoretto 2015.04.30. 10:50:21

@Zka: Nálunk a hivatalos ebédszünet (szintén Franciaország) 1 óra, amiből gyakran 1,5-2 lesz. Ha nem akarsz a kollegáiddal lenni ennyit, nem tudsz hazamenni, nem tudsz sportolni, akkor még mindig képezheted magad. Vagy csak olvashatsz... Azért lehetőség elég sok van.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 10:51:43

@kardio1:
Igaz. Mi is, amikor találkoztunk mondtuk neked is, hogy Párizst imádjuk, de gyereket nevelni ott nem szeretnénk.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.30. 10:54:42

Koszi a posztot, erdekes volt. Marcsak azert is mert en a forditottjan vacillalok... menni Parizsba es hogy mire szamithatok.
Azert van nemi otthoni es kulfoldi tapasztalatom ami alapjan a kovetkezo keppen latom az eseted:

1. A feleseged szep karriert futott be es a cege (ami feltetelezem hogy Francia) nagyon is tamogatja --> ilyet nagyon ritkan latsz 'otthon' :)

2. Neked is jol megy es rugalmas vagy es informatikus. Valoszinuleg azert nem jeleztek vissza mert kulfoldon vagy es a cegek egybol leirnak mondvan hogy ' hulye lennel hazajonni', nem ismerik a motivaciodat, ez nem derul ki onletrajzbol. Biztosra veszem hogy par honapon vagy egy even belul talalnal jo munkat. Ja, en francia ceget keresnek a nyelvtudasoddal, ok azert azt ertekelik.

3. Hat az iskolarendszeren meglepodtem. Foleg hogy Francia cegnek dolgozom es egesz mas a tapasztalatom. A gyereknek valoban kell az onbizalom noveles meg aztan a magolas semmire nem jo. Azert Mo.-n is vannak hasonloan rossz helyek de ha jo tanarokhoz kerul akkor az egesz mas.meg van egy par eve altalanos es kozepiskolaban de felsooktatasra en semmikepp nem Mo-t valasztanam.
En meg esetleg megfontolnam hogy Angol rendszeru iskolaba adjam-e a gyerek meregdragan vagy esetleg koltosnek mas orszagba de nem Mo-ra.

Velemenyem szerintem ha valoban Mo, a cel akkor ezert jol megelnetek abbol amit megkerestek plusz beoszthatnatok amit eddig felre raktatok, ezzel nem lenne hiba. 'Kis Kadarok' mindenhol vannak. mekem az a tapasztalom hogy ha a kozvetlen fonokom OK akkor el lehet viselni sot meg kellemes is lehet a munka, ha viszont rossz a fonok, nincs mas ut, menni kell. Akar cegen belul akar kivul. Meg kell iterjuztatni a fonokot mielott alairsz :).

"Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?"
Ez bizony igy van baratom. Csak tudnam honnon szalasztjak ezeket a mai HR-eseket :).
Ja, a tobb diploma nem feltetel, altalaban eleg egy, ugyis betanitott munkara vesznek fel amit 8 altalanossal meg lehet tanulni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 10:55:57

@Suvahe: az én párom is HTB most, de azt nem tudnám elképzelni, hogy gyakorlatilag kényszerből legyen az. Sem azt, hogy akkor érek haza a melóból amikor a gyerek már gyakorlatilag alszik.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 10:56:11

@Tomeepapa:
Nincs vers? Nálam újabb pozitívum. :-)

bpetya75 2015.04.30. 10:56:27

@svájci sapka (ch):

A nagy baráti kör azért tud fogódzókat adni az iskolaválasztás kérdésében is. Vagy teljesen összezavarják az embert. ;-)

Tomeepapa 2015.04.30. 10:56:42

@etetőszék: Az utóbbi másfél évben több dolgot kellett elintézni otthon,(Budapest) ingatlanügyek-áram,víz átírás, állampolgársághoz mindenféle papírok(ezek ugye önkormányzattól jönnek) és nekünk csak pozitív fejlődés jött le a 9 évvel ezelőttihez képest. Még az önkormányzatoknál is ahova sokszor az utolsó percben estünk be segítőkészek voltak.

bpetya75 2015.04.30. 10:57:20

@Tomeepapa:

Megértem a hiányérzetedet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.30. 10:58:43

@bpetya75: No, igen.
:)
Vannak kis "műhelyek", de megtalálni őket nem egyszerű.
Nem irigylem őket.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 11:05:02

@charlieharper:

Én Bp-en élve sem ismertem jól a szlenget, mert eléggé szlengmentes a beszédem, szóval ez nem igazán szempont.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.30. 11:05:08

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Koszi az ellenvelemenyt. Azert jo tobb oldalro nezni a dolgokat :).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 11:05:37

@Muscari:

Ezt nem igazán értem. Szerintem csak hozzáállás kérdése. Milyen nehézség van abban, hogy az ember a saját anyanyelvén beszéljen a saját gyerekével?

Anyai nagymamámnak egyenesen 3 anyanyelve volt: 2 különböző anyanyelvű szülő + harmadik nyelvű környezet. S plusz egy nyelvet is tudott, majdnem anyanyelvi szinten, ez meg a környezet második leghasználtabb nyelve volt. Mindezt már gyerekként. Igaz, ezeket a nyelveket csak szóban tudta, írni-olvasni csak 2 nyelven tudott hibátlanul. Apja: ruszin, anyja: német, Csehszlovákiában nőtt fel, cseh iskolába járt, s a környéken a magyarok voltak a második legnépesebb népcsoport. Viszont helyesen írni csak csehül és németül tudott. Magyarul és ruszinul tudott olvasni, de nem ismerte a helyesírást, pl. magyarul röhejesen írt, hangzás alapján, lásd "egésség" (egészség), "kel" (kell), "haggya" (hagyja), stb.

Nyelvtudásának köszönheti nagyapám az életét. Amikor bejöttek 1944 végén az oroszok Bp-re, a szekrényben meglátták nagyapám pénzügyőr egyenruháját, s ráfogták, hogy "SS-egyenruha". Már vitték is volna kivégezni az udvarra nagyapámat, amikor nagyanyám elmagyarázta az ukrán tisztnek ruszinul, hogy az milyen egyenruha. Tiszt természetesen megértette (a két nyelv 90 %-ban kölcsönösen érthető), s ejtette a vádat nagyapám ellen.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:14:13

@kardio1: Köszönöm az ajanlkozast,meg csak nagyon kezdeti stadiumban van a dolog,van ismerös itt a közelben aki nemreg zongorazta vegig,ö igerte hogy segit,de lehet valamelyik nap megkeresnelek privatban mert lehet lesz nehany kerdesem,csak ugy altalanossagban.

@Hari Seldon 2: Igen,Paris valoban mas teszta,ott mi sem szivesen nevelnenk gyereket,ezt ferjjel is kiveseztük mar parszor,ahogy Strasbourgba sem szivesen költöznenk be.Szeretjük,imadjuk,meg minden,ferj ott dolgozik,de a gyerekeknek tökeletes itt videken.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:17:06

@Andras125: Igazan nincs mit,szivböl jön amit irok es tapasztalom a lanyomon,mennyire kinyilt miota itt elünk.Paris tuti mas teszta -ferjem eleg sok idöt tölt ott munka miatt,ö mar nem rajong annyira erte,mint en aki csak turistaskodni jar oda...:) Meg persze ahogy M.Seldon is megfogalmazta fentebb,gyereknevelesre nem biztos hogy alkalmas közeg-de persze ez is nezöpont kerdese-Budapesten is elnek gyerekek...:)

adg 2015.04.30. 11:22:42

@maxval bircaman szerkesztő: kb ide tartozik. Hetvegen dayadt a majam rendesen. 2,5 eve vagyunk itt, a gyerekek kb nulla nyelvtudassal jottek. Es most hetvegen elmentunk allatkertbe, es a bemutaton a lanyom kezebe nyomtak egy kigyot. O meg - marmint a lanyom - elkezdett beszelgetni a gondozoval a kigyorol. Szintiszta ausztral srac volt a gondozo, eleg nyilvanvaloan, es nehany mondat utan megkerdezte a lanyom, hogy sydneybol vagy melbourne-bol valo-e, mert azt hallja, hogy nem darwini.

Azert ez nem rossz ket ev utan. Tolem meg nem kerdeztek ilyet, de nem is fognak szerintem. :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:23:10

@Suvahe: Azert nem altalanos ez az este 8-9 ig munka..mondjuk ez attol is függ,ki mikor kezdi a munkat.Mondjuk annyiban igazad van,ha aranyaban nezem mondjuk a ferjem munkaidejet,hogy sok kicsiböl összejön neki annyi,mintha este 8-9 ig dolgozna.Az igazsag resze azonban az is,hogy van olyan napja,amikor konkretan malmoznak,mert nincs melo,maskor meg 2 napig nincs itthon,es volt olyan hete is,hogy elment hetfön es penteken hazaert,mindeközben bejarta fel Europat-mondjuk ez is a specialis szakterület atka...
Az uticel pedig: nem Mauritius,hanem Dominikai Köztarsasag..az allinkluziv stimmel.... :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:25:32

@adg [Au, Darwin]: Kb a lanyom is ilyen szintre jutott a franciaval,szinten 2 ev alatt... :) Az meg mar csak bonusz,hogy mellette pötyög nemetül is,mert a suliban azt is tanulnak,meg hat hallja ferjemtöl is epp eleget,a munkaja miatt.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.30. 11:30:21

@kék madár: "Iszonyu utos oneletrajzot kell irni, ami szinten egy szakma". Ez igy van!

Az azert hozza tartozik hogy egy ido utan azert az eltoltott evek es a tapasztalat azert elegge meghatarozza a CV-t.
Persze nem ismerem a tortenet hogy mit jelent nalad a 'visszalepes' de en pont a masik tabort kepviselem: ketto elore :).
Nem azt nezem hogy mennyit nyerek a valtassal hanem hogy hogy alakul a dontes miatt az eletpalyam. Persze lehet hogy hulyeseg... ki tudja mi lesz 1-2-5 ev mulva :). En mar csak ilyen vagyok, szeretek tervezgetni.

kardio1 2015.04.30. 11:30:37

@Tomeepapa: Nàlunk pl. ötödikben (ez otthon a hetedik osztàly) francia irodalombol a félelem témakörét jàrtàk körül, a tanàr àltal vàlasztott kötelezô olvasmànyokkal (noname, sokszor külföldi szerzôk). Itt ùgy làtom, màr a gimnàziumban is eléggé szakirànyù képzés folyik. Az egyetemen ez tovàbb erôsödik. Pl. a nàlunk megfordulo interne-ek (korhàzi rezidensek) az orvostudomànyhoz értenek, legalàbbis elméleti szinten, de ami az azon tùli mûveltséget illeti, hàt az meglehetôsen hiànyos. Elmondàsok szerint azért régen màs volt a követelmény.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 11:31:19

@Zka: Szerintem ezek a franciák születésük óta ilyenek munkafelfogás szempontjából (is.) Úgy érzem, hogy nekik a munka ill. a munkahely olyan mint magyarnak a sör és a kocsma. Egy korsó mellett trécselgetünk a szebb jövőről. A franciák ebben a felfogásban dolgoznak. Ezért sem érdekli őket, ha ugrik 2-3 óra az ebédre vagy este 9-kor érnek haza. Mert nekik a munka olyan, mintha csupán a korsó sört hagynák ott az íróasztalon.

Lugosi Albert 2015.04.30. 11:31:19

Én 41 évesen, szintén IT végzettséggel próbálok melhelyezkedni itt Magyarországon. Igen, az álláslehetőségek 99%-a junior Java-programozói pozíciókról szól.

Igen, a kiválasztási folyyamat tényleg úgy megy, hogy valami programmal szövegesen keresnek a feltöltött önéletrajzokban. Mivel nekem sokáig szerepelt benne, hogy JavaScript, ezért hetente kapok még ma is Java programozói felhívásokat.

Az idegennyelv-tudás nem azt jelenti, hogy valaki tényleg beszéli az adott idegen nyelvet. Hanem azt, hogy tud szótárprogrammal tükörfordítani és valamit gügyögni. Semmiképp se szabad bonyolultabb nyelvtani szerkezetet vagy jobb kiejtést használni, mint az interjúztató.

Akár üzemeltetni, akár programozi akarsz, a HR-esek és a menedzserek úgy fognak kezelni, mint valami biorobotot, amit tucatszám meg lehetne venni a MediaMarktban is akár.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.30. 11:31:19

@Tomeepapa: huuu, fuuu... sutty, placcs :)
Csak viccelek, jo a cikk :)

"Megint új nyelv neki" bocsass meg ha nyers leszek, de szerintem mikor es hogy fog a gyerek megtanulni Angolul ha nem most mig fiatal es nem anyanyelvi kornyezetben?

Biztos van ellenvelemeny de nekem az a meggyozodesem hogy ma az Angol alap. MINDENHOL kell az Angol nyelvtudas. Nem akarok itelkezni, tavol alljon tolem, foleg mert meg nincs gyerekem, de a gyerek nagyon is flexibilis es agya mint a szivacs. Minel tobbet tabasztal a vilagbol es tobbet tanul annal inteligensebb lesz es szelesebb lesz a latokore.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 11:31:19

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): :-)
És volt még egy klassznak mondható esetem: francia anya bosszankodott, amiért a magyar főnök nem engedte meg neki hogy délután 3-kor elmenjen a munkahelyről ( gyereket edzésre vinni) pedig ígérte: utána visszajön.
Gondolom otthon náluk ezek ilyen rutinprogramok munkaidőben. "Helló kiugrom a tisztítóba az estélyi ruhámért" meg hasonlók...

kardio1 2015.04.30. 11:31:39

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): En màr a vàlaszt vàrom a beadott kérelemre :)

kardio1 2015.04.30. 11:36:39

Jo, hogy többen haza tudnak jàrni ebédidôben. Nekem àltalàban egy ora jut ebédre, és noha "hivatalosan" nem dolgozom dél és kettô közt, mindeig megtalàlnak valamivel. Este meg 7-nél elôbb nem megyek haza.

qkuc 2015.04.30. 11:38:13

"Ezenkívül a fiamnak 12 évesen több oldalnyi A4-es oldalt kell kézzel lejegyzetelni órán, aminek az a következménye, hogy olvashatatlan az egész, felkészülni a dolgozatokra igazi kihívás."

Igazából jegyzetelni kellene megtanítani helyesen, a gimnáziumban pl. nekünk is több oldalt kellett kapirgálni, viszont első történelem órám úgy kezdődött, hogy akkor hogyan is kell kivonatolni. És ezért a mai napig hálás vagyok a tanárnak.

Más, a csodafantasztikus ITSH-hoz jelentkezett a posztoló? Nem hiszem, hogy tőlünk ne keresnék meg, mivel tényleg kötéllel szedik össze az embereket.

Lugosi Albert 2015.04.30. 11:38:38

@maxval bircaman szerkesztő: Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a helyesírás nem tartozik a nyelvtudáshoz. Attól még tökéletesen ismerhet valaki egy nyelvet, hogy nem ismeri (valamelyik) írásmódját és annak szabályait. (Bővebben: nyest.hu)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:42:50

@kardio1: Hivatalosan ferjemeknel is egy ora az ebedidö es irtam is,hogy neha nem jut ideje enni...
Az allampolgarsaghoz: meg csak tervben van a kerelem beadasa,ismerös,akit emlitettem,most 2 honapja kapta meg az allampolgarsagot.Irigylem...:)

qkuc 2015.04.30. 11:45:00

@pasztasuta: :D Az olaszok és a vasút megér egy külön fejezetet a szervezetlenségben, :D.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 11:45:10

@Suvahe: Mint irtam,föallasu anyuka vagyok,igy csak a ferjem helyzetet tudom hozni peldanak.Van hogy el tud szabadulni csip-csup ügyeket elintezni es van hogy hetekig ismerös hozza haza csütörtökönkent a lanyunkat APC-röl,mert annyi a melo,hogy sehova nem mehet,meg 5 perccel korabban sem.

2015.04.30. 11:46:52

Minden aldott nap megfogadom, hogy nem kommentelek tobbet, sot el sem olvasom az uj posztot a Ha-n, leginkabb az ilyen kijelentesek miatt:
" Nehezen,de oszlik a köd,nem tehetek rola,en elfogult vagyok ez irant a "defektes" orszag irant.... :) "
Kezdek belefaradni a szelmalomharcba. Nem vagyok en Don Quijote, Egyre tobben kopocseszenek hasznaljak ezt a blogot es vigyorognak is egy jo sercintes utan. No, thanks!
Tovabbi jo szorakozast.
Bye!

adg 2015.04.30. 11:48:49

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): borzalmas, mire kepes a fiatal agy. :) A lanyom japanul tanul idegen nyelvkent, de mar erlelodik bene, hogy spanyolul (is) kene.
Mondjuk ez talan az en rahatasom kicsit.

2015.04.30. 11:53:21

@Cascabel:
Ugy latszik, en is remeket latok mindenhol, elsiklott a szemem azon, hogy "ez irant" volt nem pedig "az irant" . Mea culpa. Mentsegkent felhozom, hogy hajnal fel 4-kor olvastam, felra.
ettol figgetlenul tartom magam a "kopocsesze" hasonlathoz.

qkuc 2015.04.30. 11:53:22

@rumitom: 3 citrixessel ülök egy szobában, plus 1 komplett teamet kergetek öőrületbe Debrecenben, :D. /magenta, nemzetközi piacra dolgozó divíziója/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 11:55:51

@Lugosi Albert: ez olyan szomorú történet, biztos vagyok benne hogy 99%-ban objektív :)

qkuc 2015.04.30. 11:57:01

@rumitom: ja igen, ezt elfelejtettem, hozzánk tuti keresnek embert, viszont arról nem vagyok meggyőződve, hogy olyan nagyon megfizetnék őket

qkuc 2015.04.30. 12:02:37

@Zka: Ezt a performanszt megnézném, leginkább a gombvarrást, :D.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.04.30. 12:12:41

@Cascabel: Nem a köpködes volt a celom,lehet felreertettel valamit...pont azert hasznaltam idezöjelet is,hogy egyertelmü legyen a dolog,hogy semmi bajom nincs Franciaorszaggal,csupan a posztra kivantam reagalni meg a közben elhangzott felvetesekre.
Magyarorszag mar mas teszta lenne,de mivel nem akarok senkit megbantani,ezert ebbe a temaba nem folynek bele.
En kerek elnezest ha felreerthetö voltam,nem akartam senki erzekenyseget megbantani,de tenyleg elfogult vagyok Franciaorszaggal szemben,erösen pozitiv ertelemben!

qkuc 2015.04.30. 12:17:48

@Zka: Kösz, tudtam, hogy a kolléga úrra számíthatok, :D.

pasztasuta 2015.04.30. 12:20:32

@qkuc: eheheh, ha meg csak a vasut lenne, szerintem lenne meg ott hely mas fejezetnek. :D bar en az utobbi idoben pont a vasutban nagyon pozitivan csalodtam, ezt a TAV-ra ertem csak, ha felulnek egy regionalera azt hiszem rogton megvaltozna a velemenyem..

qkuc 2015.04.30. 12:24:42

No most, úgy nagygenerálban, szerintem itthon szakember hiány van IT területen, legalábbis én ezt tapasztalom a területemen (is), napontan abajgat valaki újabb állásajánlattal, tehát nem kissé furcsa, hogy a posztoló még nem talált semmit.

Másfelől igen sok álláshirdetés átnyálazása után kizárt, hogy lenne olyan, aminek 100%-ig bárki megfelelne (ok, ez IT security), tehát csak azokra jelentkezni, balgaságnak tartom.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.04.30. 12:42:40

@adg [Au, Darwin]: Gratulálok a lányodnak! Mi is hasonló helyzetben vagyunk, a mi kisfiunk most harmadikos, szintén nulla nyelvtudással kezdte. Mindenkivel simán elbeszélget albánul (pedig az egy kegyetlenül nehéz nyelv), felnőttel, gyerekkel, sőt, a tolmács barátunk dicsérte meg valamelyik nap, hogy akcentus nélkül beszél. Mi is nagyon büszkék vagyunk rá, és persze nyomába sem érünk. Ügyesek, okosak, fogékonyak.

rumitom 2015.04.30. 12:46:55

@qkuc: 3 max adminbol kell :) architectbol csak egy, es az sem foallasban ha csak nem vmilyen consultancy ceg :) . meg eleve a projekt munkakat szeretem

négyzet 2015.04.30. 13:02:36

A gyerek iskoláztatása ugye csak ürügy a szülőknek, igazából ők akarnak hazajönni. Mert a mostani magyar iskolarendszerbe visszajönni, hogy ez mint fő ok... hát lol, komolyan. Talán tájékozódni kéne előbb. Már rendesen, nem a feleségem régi barátnője hallomásából. Mert ugyan mitől lenne itt boldogabb az iskolában a gyerek? A csudálatos, hibákkal teli egyentankönyvektől? Hogy ugyanúgy fénymásolgatott lapokból tanítanak a tanárok, csak épp fénymásolni nincs pénz az iskolában? Az egész napos iskolától lesz majd boldog, amikor egész délután bent unatkoznak? A továbbra is frontális, ugyancsak negatív visszajelzésre épülő oktatástól?
Ja persze lehet vinni magánba is a gyereket, csak az alapítványi és alternatív iskolákat mostanában nem szeretik odafönt, és kivéreztetésig baxtatják épp őket. Másrészt meg ugye Fro-ban is meg lehetne tenni, hogy keresnek jó iskolát, mert ne mondják már nekem, hogy olyan arrafelé egyáltalán nincs. Ha 9 év erre kevés volt - informálódni, pénzt gyűjteni rá, akkor minek volt az egész... tényleg haza is jöhetnek.

adg 2015.04.30. 13:06:13

Megertem a posztolot, Franciaorszagbol en is menekulnék. Itt egy korabbi hataratkelo tortenete, nyilvan borzalmas hely lehet. Okuljatok belole: ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2015/04/30/regi_magyar_diafilmek_17_menekules_az_idegenlegiobol

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 13:06:56

@qkuc: na, akkor azért látok annyi magyar nevet az ilyenolyan outage notik feladójaként :)

DieNanny CH 2015.04.30. 13:14:51

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):

Én nem értettem félre! :-)
Szegény Cas is csak félálomban volt...

GERI87 2015.04.30. 13:29:53

"...eljött az idő a hazaköltözésre. Az okok többfélék."

Franciák...."azokkal csak a baj van"..ennyi:)

Már amiatt sem szimpatikusak ahogy a motorosokkal bánnak: ugyanis "motorozni német dolog" (...csavarogni Párizsi") tehát ott szopatnak ahol tudnak.

"úgy érezzük, a gyerek boldogabb lehetne Magyarországon. "

?
nem látok fejlődést.

"Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?"

Így van, ez a pannon puma sikerének záloga.... és már csak párat kell aludni hozzá.

A lényeg hogy nem érdemes hazajönni.
Ha már adva van a francia nyelv, akkor ott van Belgium még mint alternatíva.
Vagy Kanada, franciák ott is vannak...ha esetleg hiányozna a légkör:)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 13:30:27

@Lugosi Albert: Én eddig azt hittem hogy a junior a munkatapasztalatra vonatkozik és nem a munkavállaló életkorára. Lehet valaki 50 évesen is kezdő és 20 évesen is profi. Vagy hogy van ez? (Bölcsész lennék volna...)

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.30. 13:30:27

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Nálam is főállású anya program van betöltve :-), de sajnos csak 1 gyerekem van hozzá.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 13:30:27

@Lugosi Albert:

Ez nyilvánvaló. Az analfabéta is tökéletes beszéli saját anyanyelvét.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 13:30:46

@adg [Au, Darwin]:

Ez nyilvánvaló.

A hangok rögződése az emberi agyban lezárul kb. 6-7 éves korban. Mert ugye fizikailag az összes létező ember hangképző szervei 100 %-ban azonosak, a skandináv fehér és az ausztrál őslakos szervei TELJESEN azonosak, azaz nincs fizikai, testi ok, hogy ne tudjon mindenki akcentus nélkül beszélni a világ osszes nyelvén. S mégis, az emberek 95 %-a nem képes erre.

Szóval ez inkább agyi probléma. 6-7 éves korig az agy eldönti melyek az "emberi" hangok, hány van belőlük, s mik a határaik. Ahol a gyerek kétnyelvű, ott ez a lezárás érinti mind a 2 nyelv hangjait, de ott is lezárul az agy hangkészlete minden más nyelv szempontjából.

Ezek után idegen nyelv tanulása közben jönnek a gondok minden olyan hanggal, mely hiányzik az anyanyelvből (anyanyelvekből).

Több probléma is van.

Az első az idegen hang felismerése, sok esetben már ez is probléma. Az átlag magyar pl. fel se ismeri, hogy pl. az angol "man" és "men" szavakban nem ugyanaz a magánhangzó van! Ez egy angolnak viszont nyilvánvaló különbség, meg se érti, hogy lehet, hogy ezt valaki nem érzi.

S a második gond: ha a magyar fel is ismeri a két hangot, akkor is neki ez ugyannak a hangnak két változata marad. Ugyanez fordítva mondjuk a magyar "ö" és "ő" - magyarul tanuló angol haverom komolyan megkérdezte, gond-e ha ezeket egyformán ejti, mert "annyira hasonlóak" - mondtam neki, igen, ha szerinte a "man" és a "men" ugyanaz, akkor ez is az. Ezen persze nevetett, s megértette. Meg mondtam neki, hogy az "örült" és az "őrült" egész más dolog...

Vagy mondjuk a "h" és a "ch". Itt nem is az ejtés a baj. A magyarban szerepel mind a két hang, minden magyar képes ejteni ezeket jól, de minden magyar számára ez nem két önálló hang, hanem a "h" két változata. Ezen egy német, cseh, lengyel meg nagyon meglepődne, mert neki meg nyilvánvaló, hogy ez 2 önálló hang. A magyarok spontán csak ott ejtenek ch-t, ahol magyarul is ez van, más helyzetben h-t, ami mondjuk csehül, lengyelül súlyos hiba. Az oroszban meg nincs "h", csak "ch", így az oroszok az idegen "h"-t a g változatának hallják, így lesz Hitlerből Gitler.

S persze a hangokon kívül az akcentust meghatározzák más dolgok is. Pl. az egyes hangok kapcsolódása. Egy magyarnak természetes, hogy a zöngés hang zöngétlen lesz zöngétlen hang előtt, pedig ez abszolút nem természetes. A szlávoknak meg az is természetes, hogy a szavak végén nem lehet zöngés hang, ez viszont a magyaroknak furcsa.

Aztán ott van a redukció. A magyarban nincs semmilyen magámhangzó redukció, azaz a magánhangzók ejtése nem függ a hangsúlytól, oroszul viszont alapvető szabály, hogy éles a különbség a hagsúly miatt. Így a magyar beszéd az orosz fülnek monotón mekegésnek hangzik, míg fordítva meg viccesen elmosódottnak.

Nem beszélve az olyan dolgokról, mint tónusok, melyek leginkább egyes ázsiai nyelvekre jellemzőek.

Szóval nyelvtanulásnál a tanuló az összes idegen hangot és más kiejtési elemet bezsúfolja az agyi hangkészletébe. Nem vesz tudomást arról, hogy ezek új hangok, hanem behelyettesíti őket a már létező hangkészletbe. S az eredmény: az idegen akcentus.

Hogy lehet ebből a ketrecből kitörni:
- 1. tudatosan észrevenni, hogy mik az új hangok,
- 2. figyelni az anyanyelvi beszélőket hogyan mozog nyelvük, szájuk, stb. e hangok ejtésénél,
- 3. igyekezni utánozni, lassan megszokni, így a helyettesített rossz hangok helyén meg fog jelenni a jó hang.

Csak mivel ez baromira lassú folyamat, nagyon lassú eredményekkel, a legtöbb ember bele se kezd soha.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 13:41:02

@maxval bircaman szerkesztő: ezt a ch dolgot fejtsd már ki, komolyan nem tudom, hol van a magyarban két féle h hang :O

adg 2015.04.30. 13:59:13

@maxval bircaman szerkesztő: Koszi. Mi az a ch hang? A tobbit ertem. A lanyom mar 14, de ebben nagyon fegyelmezett, komolyan vette a nyelvet nagyon. Kicsit feltunk, hogy hamarabb fog megtanulni gorogul vagy valami azsiai nyelven, mert ilyenekkel van korulveve, de aztan megsem.
A kovetkezo lanyom - az en fulemnek legalabbis - meg szebben beszel, de o nem "utanozza" az ausztralok szovegi -er hangjat. Vagyis pl finger = fingá, quicker=kviká stb. A nagyobbik meg igen. Ez valoszinuleg a tanarok miatt van, a nagyobbiknak ausztral tanarai voltak foleg, a masiknak meg gorog, angol, meg mindenfele.

A fiam eleg batortalan, ha ott vagyunk mi is. Sosem hallottam angolul beszelni, de a tanara szerint tud.

A legkisebb meg pont az a korosztaly, amit irtal, 7 eves. O tokeletes kiejtessel nyomja, de neki meg azert vannak szokincs meg mondatszerkesztesi problemai, szoval ot nem nezik ozinak. Egyelore.

Mme.Brioche 2015.04.30. 14:26:00

A francia iskolarendszerről nincs semmi tapasztalatom, így ahhoz nem tudok hozzászólni, de azzal egyet kell értenem, hogy tényleg rettenetesen szervezetlenek a franciák (a Loire ezen szakaszának környékén legalábbis nagyon, pont olyan nehézkesek a dolgok, mint amilyen lassan hömpölyög a folyó), mi is gyakran elképedünk, hogy hogy a csudába tarthat ott az ország ahol tart, ezzel a hozzáállással. De valahogy mégiscsak működik a dolog :-)
Viszont teljesen megértem ha valakit ez egy idő után felőröl idegileg, főleg, ha vannak más lehetőségei. Mi is nehezen viseljük, de mivel a távozás egyáltalán nem opció, megtanultuink együtt élni vele, és beletörődni.
Bár azért egyre gyakrabban fontolgatjuk, hogy valahová a német határ közelébe költözünk Elzászba, hátha ott átszivárog valamicske a német precizitásból :-)

Mme.Brioche 2015.04.30. 14:37:11

Mondjuk én a hosszú ebádszünetet nem cserélném el semmire, olyan jó minden nap itthon ebédelni együtt, és még egy 20 perces szundira is van idő :-)

Sanyi9 2015.04.30. 14:45:57

@Tomeepapa: "kb 300 fekete és 250 arab" - bacsi, rasszistanak tetszik lenni?

GERI87 2015.04.30. 14:47:34

@adg [Au, Darwin]:

A 'h' olyan mint a lehelet, a 'ch' meg nyelvesebb:)
pl technika.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.30. 14:48:12

@adg [Au, Darwin]: kis guglizással találtam valami wikipédia oldalt, ahol volt pár példa is pl hó és a sah. Az nem volt odaírva, hogy mi az eltérés, de utóbbiban (szerintem) enyhén torokból jövő a h, a hóban nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.30. 14:50:28

@Zka: @adg [Au, Darwin]:
szerintem a technika, pech h-hangjáról beszél Birca, a sima h ilyen helyen alapból el szokott tűnni, a ch meg nem. vagy valami ilyesmi.

@maxval bircaman szerkesztő:
az elvet értem, ja mármint a következetes nyelvhasználatról, hogy mindig csak a "kijelölt" nyelve beszéljen a szülő a gyerekkel.
csak azt nem tudom, pl családi vacsora esetén, amikor ott van mind a két szülő, akkor mi lesz. te a feleségeddel milyen nyelven szoktál beszélni? bocs, nem jut eszembe most, hogy ő honnan származik. - ha ő mondjuk bolgár, és nem tud magyarul, akkor a családi programokon te magyarul beszélsz a fiaddal és kész? és persze akkor mi van, ha a szülőknek van 1-1 anyanyelve, de egymással angolul beszélnek, az ország és az iskola nyelve meg egy negyedik nyelv? - szóval szépek az elvek, de a gyakorlat sokkal bonyolultabb is tud lenni.
(én egyébként még nem tudom, hogy mit csinálok majd a fiammal ezügyben. mert meg kell majd tanulnia angolul is meg magyarul is, de hogy mikor és hogyan és kitől, még mindig nem tiszta.)

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 14:54:15

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Szerintem Cascabel biztosan nem Franciaországot akarta megvédeni.

Tomeepapa 2015.04.30. 14:54:26

@Sanyi9: Nem, tényeket írtam le. Fiam legjobb barátja egy félvér fiú és nagyon jó arab barátunk is van. Az afrikai bevándorlásról temészetesen megvan a véleményünk, amit megint csak egy párizsi vagy egy marseilles-i ért meg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 15:07:46

@Zka: @adg [Au, Darwin]:

Sőt, a magyarban 4 "h" hang van.

A "normál" magyar "h" zöngétlen gége-közelítőhang (angolul: pharyngal approximant). Ez az "alapverzió".

Azonban, amikor a magyar "h" bizonyos más hangokkal kerül kapcsolatba, ejtése kicsit vagy erősebben megváltozik.

Ha magánhangzók közé kerül a "h", zöngésedik. Lásd: "hely" - "óhaj". Érezhető a zönge!

Ha a "h" szótag végén áll magánhangzó után, akkor pedig közelítőhangból réshanggá változik. Ha ez a magánhangzó mély, akkor a h ejtése poszpalatáris, ha meg magas, akkor proveláris.

Mondjuk próbáld mondani a "hely" - "óhaj" - "jacht" - "ihlet" szavakat. Meg fogod látni a nyelved helyezkedését, hogy az három különböző a "h" képzésénél. Legelől a "jacht" szónál lesz, leghátul a "hely" és az "óhaj" szónál, ráadásul míg a "hely" és "óhaj" szavaknál nem lesz semmilyen rés, addig a másik kettőnél lesz (ezért réshang).

Létezik a magyarban továbbá még két h-féle hang: zöngés és zöngétlen palatális réshang (ezek azonosak gyakorlatilag a német ch-val), de ezek a magyarban nem a H, hanem a J verziói, így magyar szempontból ezeket nem lehet a h alá kategorizálni.

Azt hiszem erre már írtam kommentet ebben a blogban pár hónapja, amikor a svéd nyelv került szóba. Ekkor ajánlottan a "kapjon" és "kapj" szavak ejtését annak érzékeltetésére, hogy az utóbbi esetben valójában "kapch" az ejtés, de ez a magyar anyanyelvi beszélő agya számára nem a "h", hanem a "j" verziója. Egy német számára ez úgy látszódik: a magyarok a "j"-t időnként "ch"-nak ejtik, de magyar szempontól ez nem így van. Mint már említettem, az egyes hangok elhatárolódása egymástól nem nyelvfüggetlen jelenség, hanem nyelvfüggő. Az, hogy magyarul a német "ch" a "j" változata az egy német számára pont ugyanolyan furcsa, mint mondjuk egy magyar számára az, hogy a kínaiaban az "l" és az "r" ugyannak a hangnak a két változata.

A félreértések elkerülése végett. Vedd észre: a "kapj" szóban az utolsó hang és az "ihlet" szóban a "h" nem ugyanaz a hang, hanem míg a "kapj" hangja egyezik a német "ch"-val, addig az "ihlet" hangja hátrébb képzett!

Igen, tudom, hogy a németben van kétféle "ch", de most erre ne térjünk ki.

Itt van egy szép táblázatom i0.wp.com/bircahang.org/wp-content/uploads/2014/10/con2bghu1.png - ez eredetileg bolgár-magyar összehasonlításhoz készült. Szóval a zöldet kéretik nem nézni, mert az a bolgárra vonatkozik.

adg 2015.04.30. 15:08:34

@GERI87: @Zka: @Dragonlady (Bp, Hun): Csodas, micsoda osszefogas. :-D
Mindent ertek. Koszi. Igy utolag eleg evidensnek erzodik. :)

DieNanny CH 2015.04.30. 15:12:24

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ó, nálad egyszerű a dolog. Mivel a volt kollégáid felajánlották, hogy bébisintérkednek, így ők tanítják angolul, te meg következetesen magyarul...
:-)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 15:22:20

@Dragonlady (Bp, Hun):

Megszokják a rokonok, ennyi.

Ha nem, vessenek magukra.

Egyébként feleségem olyan B2-es szinten van magyarul, szóval nem is gond ez.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.30. 15:23:56

@maxval bircaman szerkesztő:
haladó fonetika kurzus :-)
légyszi magyarázd el a népnek, mik a fonémák. neked ez jobban megy.
ha már itt tartunk, mindig minden hangot befolyásol, hogy milyen hangok vannak körülötte.
pl mondjuk a "hang" szóban sincs sűrűn igazi "n". de magyarul ez a hang nem lehet akárhol egy szóban, és nem fonéma. thaiul és indonézül meg igen, aljas módon akár egy szó elején is lehet ez a hang.
az angolban a light és a hell "l" hangjai mások, ez a két hang, ha jól tudom, pl az oroszban különálló fonémák.
stb stb stb

Mme Seldon 2015.04.30. 15:32:34

A francia iskolákról még nincs személyes tapasztalatom, mivel a lányaim még csak a moyenne section-ba (középső csoport) járnak. Itt elég nagy a követelmény: betűk, számok, hónapok ismerete és lerajzolása (nem biztos, hogy ez minden magyar ötévesnek megy).
Rendszeresen járnak könyvtárba, tegnapelőtt néptánc-bálon voltak, ma erdei kirándulásra mentek.

Néha megnézem, hogy a kórházban fekvő kamaszok mit olvasnak, mit tanulnak. A matematikapéldáikhoz hozzá sem tudok szagolni, pedig középiskolában jó matekos voltam. A könyveik inkább mai irodalom, de Camus-t láttam már többször.
Egy földrajz-könyvet is láttam egy 11-12 éves fiúnál, abban is elég komoly ismeretanyag volt:

A posztolónak azért javaslom, hogy nézzen körül a magyar iskolák környékén is, mert ott sem minden iskolában dicsérnek, sok felesleges ismeretet gyömöszölnek a nebulók fejébe és igen gyengék a kötelezően előírt tankönyvek (ahogy hallom másoktól, mivel nincs személyes tapasztalatom ott sem :) )

Van Franciaországban bürokrácia, nehézkes ügyintézés, sztrájk, ebédszünet... Ezzel szemben Magyarországon?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.30. 15:34:05

@maxval bircaman szerkesztő:
értem, hogy akkor nálatok mi a helyzet.
én biztos nem "kényszerítenék" (rossz szó ez ugyan) senkit arra, hogy megtanuljon szegény magyarul. (ja és nem is mondom, hogy te kényszerítetted, valszeg magától tanult meg.) nekem fontosabb lenne az angolját felhozni.
családi ebéden meg nem a mindenféle rokonokat értettem, hanem egyszerűen a családi (szülők + gyerekek) kommunikációt, amikor mind3 (4, 5....) családtag ott van, és van másik közös nyelv, amit mindenki beszél, de az nem az adott szülő anyanyelve. nekem ez nagyon furcsa lenne, hogy kizárok valakit az általános társalgásból. persze lehet, hogy konkrét helyzetben nem lenne az mégsem. vagy megszoknám. nem tudom.
egyébként meg nyilván a gyerek részéről is olyan személyiség kell ehhez is.... itt a HÁ-n is biztos vannak mindenféle történetek. volt egy olyan évfolyamtársam, akinek az apja ugyanígy makacsul ragaszkodott a saját anyanyelvéhez, annak ellenére, hogy a magyar neki is az apanyelve volt és tökéletesen beszélt, és nem és nem és nem volt hajlandó megérteni semmit, amikor az évfolyamtársam inkább magyarul szólt volna hozzá, a saját apjához, mert valamiért azt szerette volna inkább. saját bevallása szerint ez a makacsság és érzelmi gát is hozzájárult ahhoz, hogy elhidegültek és aztán megszakadt a kapcsolatuk. persze lehet, hogy enélkül is szétmentek volna, de lehet, hogy nem. szóval szerintem nagyon nem fekete-fehér dolgok ezek. ezek sem.

7edik (törölt) 2015.04.30. 16:11:39

@Zka: @Din Serpahis:

Sziasztok!

Én is informatikus vagyok, még csak pályakezdő, lenne 1-2 szakmai kérdésem hozzátok.

Kérhetnék egy elérhetőséget esetleg?

Az én címem narancsle kukac citromail.hu

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket.

7edik

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 16:11:47

@Dragonlady (Bp, Hun):

Fonéma - absztrakt fogalom, gyakorlatilag az, ami a hangokat összeköti.

Onnan lehet felismerni, hogy jelentésmegkülöböztető szerepe van.

Minden nyelvben más-más egy adott fonéma. Azaz pl. egy nyelvben lehet, hogy egy fonéma nem ugyanazokat a hangokat tartalmazza, mint egy másikban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.30. 16:11:52

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem, oroszban nem.

Az oroszban a "gond" az szokott lenni, hogy:
- a lágy/kemény párok következetesen megvannak, s már a "párok" megnevezés is nagyon félrevezető, mert azt a sugallatot adja, mintha ezek egymás változatai lennének, pedig erről szó sincs: egy orosznak a "kemény b" és a "lágy b" két totál különböző hang, önálló fonémák, pont úgy, mint ahogy egy magyarnak az "n" és az "ny" két külön fonéma,
- a magánhangzó-redukció.

Jellemző, hogy amikor Mo-n az orosz kötelező tárgy, ezek a témák szóba se kerültek.

2015.04.30. 17:02:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezek tenyleg komplex dolgok, es kiszamithatatlan hogy hogyan reagalnak a gyerekek. Pl. ismertem Londonban egy csaladot, az apa angol, az anya nemet, a ferj szuleivel elnek. Van egy gyerekuk, en utaljara akkor talalkoztam veluk mikor a gyerek kb. 4 eves volt. Mindenki angolul beszelt a gyerekkel, kiveve az anyat aki csak es kizarolag nemetul - a csaladbol rajtuk kivul nem beszelt nemetul senki sem, de ez megis mukodott napi szinten valahogy hogy ok ketten nemetul beszelnek. Ami szamomra vicces volt, amikor meglatogattak oket a nemet nagyszulok, es a gyerek nem volt hajlando hozzajuk szolni nemetul, egy szot sem, csak angolul (szerencsere tudtak angolul). Tanuja voltam ahogy batoritottak hogy beszeljen nemetul, de a gyerek kijelentette (angolul) hogy 'nemetul csak anyaval beszelek, veletek nem' :)

qkuc 2015.04.30. 17:05:52

@rumitom: architekt is van (de minek ...), szegény idegeit mér megcincáltam, :D

2015.04.30. 17:06:58

@maxval bircaman szerkesztő: Ez nagyon szep teljesitmeny toled, komolyan (marmint hogy egyedul ilyen szinten megtanitottad a fiaidat magyarul).

bpetya75 2015.04.30. 17:08:44

@kardio1:

Rossz hivatást választottál ;-P

qkuc 2015.04.30. 17:09:15

@pappito: Nézd már, csak nem egy kompániában dolgozunk? :D Zero outage, jahj, még itt is utolér a Cég ..., :D.

kék madár 2015.04.30. 17:16:58

@Andras125: ha az allas miatt koltozol akkor persze, logikus, hogy akkor mar elorelepes legyen. En mindig valahova koltoztem, es ez volt az ara, ellfogadni valamit aztan onnan tovabblepni.

soad1221 2015.04.30. 17:26:30

@maxval bircaman szerkesztő: ebben egy kérdés van: biztos volt, hogy bolgárul szólt hozzád, hiszen tudja, tapasztalja, hogy Te is beszélsz bolgárul. Ha bolgárul szólt hozzád, mit tettél? eljátszottad, hogy nem érted? vagy rászóltál, hogy beszélj magyarul? vagy hagytad, csak Te következetesen magyarul válaszoltál?

azért kérdezem, mert ő gyerekként nyilván a könnyebb kommunikációt akarta választani, ami a bolgár volt és az biztos, hogy tapasztalta, hogy Te is tudsz... erre mi a megoldás?

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 17:52:44

@maxval bircaman szerkesztő: Szerencse, hogy te nem vagy sértődős fajta, mert ezek a kommentek hiányoznának.
Nem ironizálok.

Hari Seldon 2 2015.04.30. 18:35:04

Előbbit én helyesetem, de igazából szerintem Mme Seldon is pont egyet ért.

2015.04.30. 18:40:50

"k is születtek, ámbár hogy ezek reklám kampányok a szavazatvesztések miatt, vagy tényleg visszavárják a potenciális adózókat, az egy másik kérdés."

Azt olvastam elsőre, hogy potenciális áldozatok. :D

kardio1 2015.04.30. 18:41:23

@bpetya75: Tudom :) Gyerekkoromban egy idôben buszsofôr meg mozdonyvezetô akartam lenni, de aztàn ùgy gondoltam, mégsem jo szakmàk ezek, mert hétvégén meg ünnepnap is kell dolgozni...

Hari Seldon 2 2015.04.30. 18:42:48

OFF:

Nálunk most ilyen balhé van:

www.lefigaro.fr/international/2015/04/28/01003-20150428ARTFIG00328-merkel-rattrapee-par-le-scandale-de-la-nsa.php

Kémbotrány.

Nem lennék meglepve,ha most Merkel alatt rezegne a léc.

És könnyen lehet hogy az Airbus - BAE egyesülés ellenzésebe van a háttérben. A kémbotránnyal lehetetlenné teszik, és nem fogja ellenezni a francia angol cég egyesülését.
Eddig azért ellenezte, mert a németek háttérbe szorulnának az egyesült cégben.

ON

kardio1 2015.04.30. 18:43:49

@Mme Seldon: Nekem pont az a furcsa az itteni ovodàban, hogy csöppet sem jàtékos, hanem tényleg iskolaként kezelik, mint a neve is mutatja (école maternelle). Holott az iràshoz valo finommotorikai képességek àltalàban nem àllnak még készen ovodàskorban. A magyar ovoda ilyen szempontbol jobban tetszett.

kardio1 2015.04.30. 18:46:56

@Hari Seldon 2: Mindig valakinek az érdekei rejtôznek az ilyen ügyek napvilàgra hozata:làban. Ahogy a latin mondàs tartja: Qui prodest?

2015.04.30. 18:47:32

@Ödenburger [Hu/At]: Neked és a Mérnök uraknak (hinta után szabadon) mindig lesz munkája Mo.-n. Azonban ez azokat nem vigasztalja, akik nem ilyen végzettséggel rendelkeznek.

kardio1 2015.04.30. 18:49:36

@négyzet: Hàt nem tudom. Nekünk van a rokonsàgban jopàr gyerek, vannak azért jo iskolàk Magyaro.-on, nem is kevés.

kiber kóbor 2015.04.30. 19:00:01

Aki manapság az informatikát a hiányszakmák közé sorolja, az nem ismeri a mai viszonyokat.
Üzemeltető sehova nem kell, semmilyen szinten, érthetsz te az MS minden kis bugyrához akkor sem, lehet nagyon speciális hálózati kommunikációs ismereted akkor sem. Navision, Ms Exchange expert, ugyanmár!!!
Programozóra szükség lenne, de csak ha beéred havi brruttó 210-el. Fölötte már oda se kellesz.
Az informatika ma már teljesen értéktelen a munkaerőpiacon. Aki mást mond, az nem buta, csak nem próbált állást keresni az elmúlt 2 évben.

FutureFry 2015.04.30. 19:06:58

@qkuc: Én igazából sosem értettem ezt a tömeges CV/Resume-küldés/jelentkezés mizériát. A programozás (és pár más “ámítástechnikai” tevékenység) tipikusan az a feladat amit általában:
* Lehet önállóan is végezni
* Bárhonnan lehet “bedolgozni”
* Be lehet szállni szabad szoftver fejlesztésébe (és ez sokszor jobb ajánló mint egy LinkedIn vagy FB jelenlét)
* (Ha az alapok megvannak) relatíve könnyű elsajátítani az “újdonságokat” onlány (Azért az idézőjel, mert néha nem veszik észre hogy a spanyolviaszt találták megint fel: kicsit olyan mint a divat: ciklikus). Persze vannak specialitások és tényleges ujdonságok amihez azért jó ha van “mentor”/suli/kapcsolatok.

Mindehez leginkább “csak” motiváció és készség kell (meg jó internetkapcsolat).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 19:09:09

@Shebelle: ..."nem tudom váltott e iskolát emiatt a gyermek vagy csak egy iskola után vonták le a tapasztalatot, de megtörténhetett hogy igy volt. "

nekem is ez volt az elso gondolatom...sokszor az elso negativ elmeny utan teves kovetkeztetest von le az ember a rendszerrol...Nem olvastam me'g a kommenteket, nem tudom, jelentkezett-e a posztolo, es valaszolt-e erre a kerdesre.

Mme Seldon 2015.04.30. 19:20:44

@kardio1:
A másoknak négy napos hétből 6-ot dolgozom... Lehet mégis mozdonyvezetőnek kellett volna menni? :)

Most végül az a gond a francia iskolarendszerrel, hogy túl erős vagy hogy túl gyenge?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 19:26:51

@bpetya75: "Ovidius nem csak úgy per definitionem sok neki, hanem a 11 éves gyerek számára az. Szerintem jogos észrevétel. Itt 11 évesen Pál utcai fiúk van, ami szintén nem könnyű neki, de azért emészthetőbb, mint pölö az Arany virágcserép lenne ennyi idősen. "

Szerintem teljesen tanar-fuggo, mindent meg lehet tanitani a gyerek szintjen. A lanyom 7. osztalyos , es Shakespeare-t olvasnak angol oran. Gondolhatjatok, hogy ez sem igazan egy kis tinedzsernek valo.
1. A tanar olyat valasztott, aminek a temaja egy kamasznak is emesztheto (Szentivaneji Alom).
2. Olyan kapcsolodo feladatokat kapnak, amit elveznek: pl. csinaljanak egy szereposztast (casting), mai szineszekkel, es indokoljak meg, miert valasztottak az illetot ; mindenkinek kellett valami kelleket gyartania, amit az orai felolvasas soran hasznalnak.
3. Minden angol oran felolvasnak (kvazi eljatszanak) egy reszt, es az ismeretlen (regias) szavakat megmagyarazzak.
Szoval mindent meg lehet tanitani, csak megfelelo pedagogiai modszerek kellenek hozza :)
Csak erdekessegkeppen egy par Ovidius koltemeny a linken...gondolom, hogy a francia gyerekek sem latin eredetiben olvassak (ha csak nem latent tanul), es ezeket siman el lehet magyarazni egy gyereknek (pl. Daedalus es Ikarus tortenete nagyon ismert, es remek pedagogi pontokat lehet vele erinteni) blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=nagyuska&pid=135323

FutureFry 2015.04.30. 19:28:09

@adg [Au, Darwin]: Vigyázz nehogy “letagadjanak” a gyerekeid - láttam már olyat aki kicsit távolabbra állt a szüleitől amikor ők angolul beszéltek, nehogy véletlenül azt higgye a többi ember, hogy együtt vannak...

kardio1 2015.04.30. 19:30:20

@Mme Seldon: Kinek négynapos a hét nàlatok?
Az iskolarendszert illetôen meg zavaros a kép. A collège idején azt gondoltam, na majd a lycée nehéz lesz. Most azt gondolom, talàn az egyetem nehéz lesz.
Màsfelôl meg nem jol van felépitve a dolog: màr az ovodàban elkezdik az iràsoktatàst, de még a collège elején is probléma, hogy sokan nem tudnak normàlisan irni-olvasni. Elhùzzàk, mint a rétestésztàt, az eredmény meg nem olyan, amilyennek lennie kellene.

kardio1 2015.04.30. 19:31:15

@Mme Seldon: Ja, hogy erre a hétre gondolsz! nem kapcsoltam.

Mme Seldon 2015.04.30. 19:33:36

@kardio1:
Például az óvónőnek négy (munka)napos :)

"Az iskolarendszert illetôen meg zavaros a kép. A collège idején azt gondoltam, na majd a lycée nehéz lesz. Most azt gondolom, talàn az egyetem nehéz lesz.
Màsfelôl meg nem jol van felépitve a dolog: màr az ovodàban elkezdik az iràsoktatàst, de még a collège elején is probléma, hogy sokan nem tudnak normàlisan irni-olvasni. Elhùzzàk, mint a rétestésztàt, az eredmény meg nem olyan, amilyennek lennie kellene. "
De közben a posztolót zavarja az Ovidius, mert túl nehéz...

M. Péter 2015.04.30. 19:34:53

@maxval bircaman szerkesztő: A magánhangzók redukcióját tanították, fonémákat nyilvánvalóan nem, de azt igen, hogy vannak lágy és kemény mássalhangzók, azt viszont már nem, hogy mondjuk egy lágy k-t ténylegesen hogy kellene kiejteni,

Hari Seldon 2 2015.04.30. 19:41:17

@kardio1:

"Elhùzzàk, mint a rétestésztàt, az eredmény meg nem olyan, amilyennek lennie kellene. ""

Miért milyennek kell lennie? Hát mit mondjak? Nem lehet mindenki Jean-Baptiste Poquelin...
(Azt gondolom, sok szempontból, túl szigorúan ítélkezel a világról.)

kardio1 2015.04.30. 19:49:40

@Mme Seldon: Ha jol értettem, a posztolot az zavarja, hogy Ovidiust tùl koràn tanultàk.
@Hari Seldon 2: Ezt végülis mindkettôtöknek irom:
En azt tartanàm ideàlisnak, ha az ovodàban többet jàtszanànak, alsoban (école primaire) rendesen megtanulnàk az alapokat, collège-tôl kezdve meg fokozatosan ugyan, de haladjanak elôre. Itt inkàbb amolyan körbe-körbe a stilus, nem egyenesen elôre. Nem tudom értitek-e, mit is akarok mondani. he nem tiszta, kérdezzetek vissza nyugodtan. :)

Mme Seldon 2015.04.30. 20:13:07

Nagyjából érteni vélem, mit akarsz mondani. De nem tudom, mennyire lehet összehasonlítani a magyar iskolarendszerrel a franciát - magoltatás, nehéz-könnyű, dicsérés-büntetés, hatékonyság, későbbi "való" életre felkészítés.... szempontjából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.30. 20:22:34

Nekem semmi bajom a poszttal. Jól megírt érdekes.
A bajom az hogy hozzácsapták a gyerehaza kampányt.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz. Lehet hibáztatni a kormányt a politikusokat a kialakult helyzetért a munkanélküliségért, mindenért de belekeverni a kampányt erős csúsztatás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.30. 20:44:43

szép kastélypark ez a Sceaux, minek hazamenni?!

blackhairlady 2015.04.30. 20:57:18

@Zsuzsi65: Errol a Reneissance Man cimu film jutott eszembe. Nalam az 5 legjobb filmben benne van:)

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:14:29

@kardio1: Természetesen CUI prodest, nem qui.
(Qui - kicsoda, cui - kinek)
Jelentése (mint az köztudott): "Kinek áll érdekében".
:)

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:17:15

@kiber kóbor: Ugye te a magyar piacról beszélsz? Mert Nyugat-Európában egyelőre még eléggé keresett szakma az informatikus.
A fiam még nincs 22 éves, nincs felsőfokú végzettsége, de vagy egy igen jó szakmai tudása (természetesen van még mit tanulnia), és két kézzel kapkodtak utána. Már a londoni (nem az angol, a londoni) átlag felett keres....

Hari Seldon 2 2015.04.30. 21:21:45

OFF:

Na itt van magyarul is a kémügy:

index.hu/kulfold/eurologus/2015/04/30/nemetek_kemkedtek_a_francia_kormanynal_az_amerikaiknak/

Megjegyzés, ebből is lászik, hogy micsoda provincializmus van a Duna mentén. Pinpongozgatnak valami tv műsor miatt, meg a Orbán "seggszáj" Vitkor "halálbünteési tangóján".

Itt meg olyan cégek körül megy a balhé, amik egyenként termelnek annyit mint Magyaroszág évek alatt.

ON

kardio1 2015.04.30. 21:26:20

@Taxomükke: Hàt persze! Micsoda szarvas hiba! Köszi a javitàst, ùgy làtszik, màr nem latinul, hanem latenül irtam! Hù de gàz...
@Mme Seldon: @Mme Seldon: En sem tudom, és szerintem sokan màsok sem, tudjàk összehasonlitani a két iskolarendszert, mert mindkettôrôl csak részleges ismereteink vannak, csak azokat az iskolàkat ismerjük jobban, amihez valamilyen modon közünk volt/van.
Lehet, hogy a te gyerekeidnek màs élményei lesznek, nàlunk alsoban nagyon jo tanitonéniket sikerült kifognunk. A francia tanitonôk pedig alapbol odzkodnak a közvetlen érzelemnyilvànitàstol, félnek a pedofilia vàdjàtol (ezt el is mondtàk a kérdésemre), pedig vannak olyan gyerekek, akik kifejezetten igénylik a szeretet kimutatàsàt.

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:40:02

@kardio1: "... vannak olyan gyerekek, akik kifejezetten igénylik a szeretet kimutatàsàt."
Így van... Amikor helyettesítő tanárként dolgoztam itt, Angliában, az ügynökségnél erőteljesen kihangsúlyozták, hogy egy ujjal sem érhetek a gyerekekhez.
Ehhez képest amikor szaladgáltam velük az udvaron, vagy más alkalommal megláttak, és odaszaladtak hozzám, és megölelgettek, akkor mégsem tudtam mit csinálni... kérdeztem is a főállású tanárokat, de ők azt mondták (meg hát tudom magamtól), a kicsik igénylik a fizikai kontaktust, és nem is tilos. (Nyilván normális módon, szexuális tartalom nélkül.)

lavór 2015.04.30. 21:42:54

Ide csak nyugati nyugdíjjal szabad visszajönni. Venni egy kis falusi házat, vagy egy kisvárosi minigarzont és élvezni a napokat. A sok itthon maradt marha meg kínlódjon csak minimálbéren és nyugdíjon - már ha megéri -, köztük én is. De ha gyerek kiejti a száján, hogy hazaköltözik, úgy elverem, hogy arrólkoldul. :D

rumitom 2015.04.30. 21:47:09

@kiber kóbor: ezt gondolom magyarorszagra leszuktive gondolod, mert Eu-ban par eve tombol a IT. a cegek 2009 es 2012 kozott gyakorlaitlag nem koltottek IT-re, ezt rohamleptekkel probaljak behozni azota. ezerrel folynak meg most is az XP-rol es srv2K3-rol barmire csak ujabbra upgradek, brutal migracios projektek. virtualizacio elonyben

2015.04.30. 21:51:21

@kiber kóbor:

Hát elnézést, de te szerintem eléggé el vagy tévedve...

Igaz, hogy MS témában valóban sosem kerestem állást, ezért a sátáni tanok követőinek az esélyéről csak közvetett infóim vannak, de az tuti, hogy egy tapasztalt Linux és/vagy Vmware sysadmin nem fog a közeljövőben éhen halni, főleg ha még nyelveken is tud szólni. ;) A network vagy security expertekről meg ne is beszéljünk, az ethical hackerek kb olyan népszerűek, mint az első vonalas celebek! :D

2015.04.30. 21:57:16

@lavór: Azért arra nem árt ügyelni, hogy vidéken olyan helyre költözz, ahol nem ölnek meg 500 forintért....................

lavór 2015.04.30. 22:02:29

@Philosoraptor:

Majd szólok a kölöknek...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 22:04:57

@Zka: a meh meg a duh h-ja pl nema h, ha nics ragja, hullik is a hajamrendesen, amikor megis kiejtik a reklamokban...

Reszelő Aladár 2015.04.30. 22:29:17

Tulajdonképpen a poszt felsorolta azokat az indokokat, amelyek miatt szokás itthonról távozni: lehetetlen bürokrácia, rossz oktatás, rossz hangulat.
Ehhez képest Franciaország talán néhol még rosszabb, csak ott midnenért jobb fizetés jár.
Szép dolog, hogy hazavár a hazád, viszont munkahelyet teremteni csak a versenypiac tud igazán.
Az a multi világ, aki folyamatosan hiányolja a jól képzett, és tapasztalt munkaerőt, aki minden fórumon elmondja, hogy (a további adókedvezmények mellett) ezen tényező hiánya a legégetőbb egy újabb beruházás indításához.
Erre jön egy ideális jelentkező, aki látott csinált és érti a dolgát, majd vissza sem hívják.

Én őszintén sajnálom ezt, de valahogy ez fordítva múködik itt. Ismerősöm munkahelyén is lejjebb vitték a limitet, egy adott munkakörhöz eddig kellett diploma, mostmár nem kell sőt. Ezzel is lehet 100-120€ spórolni valakinek a bérköltségén, ami pont egy nyugati közepes munkavállaló napi bére...

Guillam 2015.04.30. 22:31:34

@Tomeepapa

A személyes tapasztalatomat szeretném megosztani veled, én 5 év Busselben töltött munka után jöttem haza, hálózati rendszermérnökként, erős MS AD és network tudással.
Brusselben egy nagy multi európai informatikai központjában dolgoztam és hasonló munkát találtam itthon is.
A tapasztalataid megegyeznek az enyémmel, nagyon nehéz volt állást találni, hatalmas szerencse kellett hogy megtaláljam a mostani állásomat külföldről.
Én is jelentkeztem sok magyarországi állásra, de döntő többségben nem vették a fáradtságot a HR/fejvadászok hogy behívjanak egy interjúra mikor volt elég jelentkező Magyarországon. Egyszerűen lusták voltak több nappal előre leszervezni az interjút.
A másik gond a kor, 35 év felett Magyarországon ha nem vezetői pozícióról van szó, túl öregnek tartanak az IT iparban.
Nem szeretnélek elkedvetleníteni, de készülj fel hogy hosszú folyamat lesz, akár több mint egy év, és nagy szerencse kell hozzá.
Sok HR-es mondta nekem hogy jöjjek először haza és keressek állást itthonról. (persze nekik így egyszerűbb) Ha jó állásod van kint amit szeretsz akkor ne tedd, a korod miatt nagyon nehéz lesz itthonról is. Lehet hogy nagyon szeretnél hazajönni, de állás nélkül szerintem nagyon kockázatos. Ha soha nem voltál munka nélkül, rettenetesen lélekromboló lehet ha nem sikerül elhelyezkedned. Szerencsére soha életemben nem voltam munka nélkül egy napot sem, de láttam a környezetemben hogy mennyire meg tud valakit viselni.
Még egy dolog amit meg szeretnék veled osztani a környezetemből, az pedig a fiad magyarországi beilleszkedése az iskolába. Nem tudom mennyire tanulta meg a magyar tananyagot, de ha nem, nagyon nehéz lenne neki az iskolában. Amit a környezetemben láttam a gyerek Németországból tért haza Magyarországra, az általános iskola 7. osztályába családi okok miatt. A srác okos volt de mivel hiányoztak a magyar alapok, nagyon nem volt siker élménye. Rengeteget szenvedett a magyar helyesírással.
Ezt megakadályozandó esetleg elgondolkodnék a helyedben hogy a fiad Magyarországon egy Francia iskolában folytassa a tanulmányait, az ugyanis a francia tanmenetet követi és nem a magyart. (Persze ha a lakhatás és az anyagiak megengedik.)
Mivel jelenlegi életkörülményeteket nem érzitek ideálisnak (amit személyes tapasztalataim alapján tökéletesen megértek), mindenképpen javasolnék alternativ terveket: vagy Franciaországon belül keresni valamit (a napfény övezetben a Loire-tól délre :)) vagy esetleg Anglia.
Akárhogy döntötök, nagyon sok sikert kívánok nektek! Nagyon át tudom érezni a mostani dilemmáidat.

bpetya75 2015.04.30. 22:47:25

@Zsuzsi65:

Igazad van, csakhogy a posztból nem ez a hozzáállás jött le. Azt írta Tomi, hogy utálta a gyerek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 22:57:48

@bpetya75: Hat, mondjuk egy szulo lehet kicsit elfogult:) lehet, hogy a gyerek nem csipi a tanart valamiert, vagy mondjuk nem human erdeklodesu, ki tudja...Persze a reszletek ismerete nelkul mi sem jelenthetunk ki egyertelmuen dolgokat...A lenyeg szerintem az, hogy egy temat lehet jol is meg nagyon rosszul is tanitani...

Noricska23 2015.04.30. 23:04:11

www.nisz.hu/allas
Mi meg nem találunk szakembereket a piacon :-(((

Din Serpahis 2015.04.30. 23:04:11

@kiber kóbor: Hat ez egy hot nagy butasag, mar bocs. Tobb embert ismerek, akik millio koruli, vagy feletti fizetessel dolgoznak az IT-ban Magyarorszagon. Es meg nem is managerek, csak tapasztalt seniorok.

Engem is hivtak multkor haza, ajanlottak volna havi 900 bruttot Bp-n, de egyelore meg nem akarok hazamenni.

Din Serpahis 2015.04.30. 23:04:11

@Taxomükke: Nem a magyar piacrol beszel... egy programozo baratom meg Pecsen is (pedig az aztan a leghervasztobb regio egesz Magyarorszagon) elhelyezkedett egy honap alatt. Pedig meg palyakezdo is szegeny.

rumitom 2015.04.30. 23:05:51

@Guillam: az ilyen sztorikon mindig jot derulok :( , egyreszt megy a nyivakolas a kamarak reszerol a mernok hianyrol, masreszrol meg, egesz nyugat-europaban ugy vadasszak le a szakembereket. nagyon pici tulzassal de vigyazban allnak a fejvadasz cegek, csak hogy az o megbizojukat valaszd. Magyarorszagon meg meg egy elvileg hianyszakmaban is ugy kell pitizni. iszonyat motivacio kellhet ilyen korulmenyek kozott hazamenni. ez az igazi "hazafisag"
hivnak ide is, oda is, de en inkabb nemet mondok az ajanlatokra, jobb szeretek oda menni ahonnan nem hivnak (vissza se)

bpetya75 2015.04.30. 23:07:00

@Zsuzsi65:

"A lenyeg szerintem az, hogy egy temat lehet jol is meg nagyon rosszul is tanitani... "

Nos ez vitathatatlan. Meg az is, hogy egy szülő nem lehet objektív, ha a gyerekéről van szó. Persze nem is az a dolga ;-)

rumitom 2015.04.30. 23:08:43

@rumitom: helyesbitek, IT mernok. a "klasszikus" mernok mernoknek, meg az elvileg szinten mernokhiannyal kuzdo nemetorszagban sem feltetlenul teritenek piros szonyeget.

rumitom 2015.04.30. 23:10:28

@bpetya75: dehogynem. "az enyem olyan hulye kis kolyok, de hat mar nevadasnal tudtam hogy pistikebol nem lesz agysebesz"

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 23:32:07

@qkuc: nem egy cégnek dolgozunk, csak szerintem részben a ti cégetek csinálja a hálózatot annak aminek én dolgozom

IT services, de minden magyar név mögött t-systems.com imélcím van :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 00:02:17

@diggerdriver: "A bajom az hogy hozzácsapták a gyerehaza kampányt.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz"

így

kék madár 2015.05.01. 00:05:01

@Guillam: en egyszer probaltam otthon allast talalni, a tapasztalatom az volt, hogy nem szabad beleirni, hogy kulfoldon dolgoztal mar, az zavarja oket. Egybol elkezdtek angolbol tesztelni meg kioktatni. A masik, hogy IT cegeknel kar probakozni, inkabb IT-s allast kell keresni kozepes meretu cegeknel (horgaszegyesulet honlapja, szerverei, stb)

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 00:13:28

@kék madár: ja, csak ha mondjuk van nagyvállalati tapasztalatod (virtualizáció, serverek, AD, etc.) akkor kár azt elvesztegetni a horgászegyesület honlapjánál meg az egy db sosem update-elt. lefingott w2000 szerverénél

anyagilag sem éri meg, szakmailag meg öngyi

kék madár 2015.05.01. 00:20:52

@pappito: persze nem erdemes, csak ha gyorsan kell allas, akkor ez egy konnyebb ut. Meg egy par honap stresszmentes elet is belefer (nekem)

Muscari 2015.05.01. 00:53:43

@blackhair-lady: szia, de jó, hogy itt vagy megint :-)

kék madár 2015.05.01. 01:14:32

@Muscari: kedelyeskedunk, jopofizunk, varialjuk a "hat hol a busba tuntel mar te" megszolitast?

kuki123 2015.05.01. 01:29:59

"Kb. 20-25 helyre adtam be a jelentkezésemet, és mivel nem szeretek füllenteni, tényleg csak olyan helyre jelentkeztem ahol tudtam, hogy 100%-osan megfelelek az elvárásoknak. Ennek ellenére szinte válaszra sem méltatnak."

Üdv itthon, ez nem az EU hogy majd válaszolnak is.

"a HR-s kolléganője egy 10 perces teljesen szürke, nem szakmai beszélgetés után annyit közölt, hogy továbbítja az önéletrajzomat az IT vezetőnek és majd ő keres, aki azóta is keres…"

Üdv itthon

"Fizetésben már kevesebbet kérek, mint amennyit 9 éve kerestem Magyarországon. "

senki vagy elkönyvelik
Ez itt a farkasverem
Üdv itthon

"Esetleg 40 évesen már „öreg” vagyok otthon? Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?"

Meg is válaszoltad
Üdv újra itthon

"Most magántanártól kezdtem el programozást tanulni (nem teljesen új dolog nekem), remélem egy 8-9 hónap erőteljes tanulással, junior programozóként nagyobb sikerem lesz. "

Minimálbért akarsz keresni? Hajrá.
Visszajöttök és 6 hónap múlva sírva menekültök vissza nyugatra.

A gyereket meg rakd át angol iskolába ne állami franciába.

kék madár 2015.05.01. 02:02:39

@kuki123: milyen tapintatosan megfogalmaztad :)

skye8 2015.05.01. 04:05:37

Nem ertem a posztirot, a baratokert terne haza?Allast hogyan fog talalni?Burokracia szerintem otthon is lesz eppen eleg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.01. 08:15:12

@Noricska23: megneztem a linket. a nemzeti szobol kiindulva elkepzeltem, mennyit fizettek....akkor ne csodalkozz. egy jo infosszakember nem fog elmenni brutto 150ert. de meg egy deszktopos se, mert ennek kétszereset megkeresi pl egy multi telefonos ugyfelszolgalatan kepzettsegnelkul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.01. 08:55:33

@soad1221:

Volt ilyen. Amikor 4 éves volt, Azt mondtam, nekem nagyon nehéz a bolgár, ezért nem szeretnék vele bolgárul beszélni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.01. 08:55:39

@M. Péter:

A redukciót úgy tanították, hogy pl. a hangsúlytalan "o"-ból "á" lesz, ami nem igaz, sőt teljesen félrevezető.

eMJe 2015.05.01. 08:55:53

"Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva."

Ez engem nagyon érdekelne, mert bár nem élek Fr.o-ban, de vannak francia érdekeltségeink, és jó lenne tudni, hogy a megfigyeléseim mennyire tükrözik a valóságot :)

Zoltán Lukács 2015.05.01. 08:56:23

A magyar cégekkel kapcsolatos lesújtó véleményekkkel egyetértek. Idióta kis seggfejek százezrekért osztják az észt, szakmai nullák. Ha valaki elmúlt negyven, akkor nyugodtan eláshatja magát. Érdekes módon hasonlót külföldön soha nem tapasztaltam, legfeljebb olyasmi fordult elő, hogy azt mondták, hogy sajnos nem tudnak annyit fizetni vagy olyan beosztást adni, ami a szakmai múltam alapján járna. Én jelenleg ötvenöt évesen Arábiában dolgozok, addig amíg a biztonsági helyzet esélyt ad a túlélésre. Aztán valszeg hazajövök, nyugdíjasnak...

grani 2015.05.01. 08:56:34

Dettó ugyanez játszódott le velem tizenöt évvel ezelőtt:) Fél év után elhúztam megint a világba és hátra sem nézek. Most már csak nyugdíjasnak megyek haza pár év múlva.
Ha adhatok tanácsot: soha ne menj vissza. Csak nyugdíjasnak :) Sok pénzzel.

zackie 2015.05.01. 08:56:44

Elég érdekes poszt volt. A Franciaországot röviden bemutató, elfogult véleményét inkább nem kommentálom. Azt viszont nem hiszem, hogy ne találna munkát. Én a helyében Kevésbé válogatnék. Diplomával, két idegen nyelvvel azt hiszem tudna találni valamit. Munka mellett ugyanúgy tudná tovább keresni a számára megfelelő pozíciót.

kardio1 2015.05.01. 09:12:29

Szerintem azt nem vette észre sok kommentelo, hogy a posztiro felesége hazakoltozes után is a jelenlegi cégénél dolgozhatna, párizsi bérrel. Azért abból otthon jól el lehet lenni akkor is, ha a posztiro nem keres túl jól.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.01. 09:13:10

@diggerdriver: egyetertek, ez nekem is furcsa volt....

odamondó 2015.05.01. 10:23:19

Csak mondom, hogy ITban a te szakmai tudásod már rég elavult. Sajnos ebben az esetben nem magyar a példa hanem a szakma az egész világon ilyen. 40évesen már olyan vagy mint egy foci sztár. Kiöregedtél a tudásod elavult régen de a költségeid magasak egy friss munkavállalóhoz képest.

Számodra lehetséges megoldások:

-irány a menedzsment mert van tapasztalatod. Felejtsd el a programozást. Irányíts friss embereket.

-találj egy kisebb céget ahol régebbi a te tudásodnak megfelelő technikával dolgoznak még. Ott egyértelműen te leszel a nyerő.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.01. 10:54:28

@kardio1: ez valoban nem tünt fel.Igy azert valtozik a dolog fekvese valamelyest,marha az anyagi reszet nezzük.De ha az elveket...persze ök nem anyagi okok miatt undultak el anno elsösorban es nem amiatt ternenek vissza sem.Nalunk is felmerült a lehetöseg,hogy ferjemet elöleptetik a cegnel,budapesti munkavegzessel,itteni berert.Kategorikusan mondott nemet a dologra,miutan megvitattuk,mert eszünk agaban sincs ott felnevelni a gyermekeinket,meg igazsag szerint mi is jol megvagyunk itt,föleg a ferjem a maga lassan 9 itt töltött evevel,plane hogy mar 20 eves kora ota nem elt huzamosabb ideig Magyarorszagon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:07:25

@qkuc: annó, mikor az iwiw nyitott, akkor volt az, hogy iwiw meghívóért sz*pok-nyalok-mosogatok-gombot varrok... :D

qkuc 2015.05.01. 11:08:12

@pappito: Jahh, faksznizunk ezzel az ITSH névvel, de ofkorsz a nagy magenta T betűs kis leánykái vagyunk, :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:15:15

@maxval bircaman szerkesztő: Na, Birkaman, ez f@sza komment volt, ilyeneket írjál még sokat... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:19:32

@Sanyi9: Semmi rasszizmus nincs ebben...Miért baj az, ha valaki úgy nevez valamit, valakiket, ahogy, amik??De rühellem ezt a kib@szott pc-világot... :-((

vuvuvu2 2015.05.01. 11:29:47

Kedves Posztoló!

Az elmúlt 9 évben nagyon sokat változott a munkaerőpiac MO-n. De a te szakmáddal biztos vagyok benne hogy előbb-utóbb össze fog jönni egy tűrhető állás, amiből később lesz majd jó állás.

Az biztos, hogy ma már nem úgy működik a dolog, főleg annak,aki 40-es, sok a tapasztalata, nyelvet beszél, hogy jelentkezik és aztán 20-ból 10 helyre behívják, abból pedig lesz 4-5 ajánlata. Nagy szerepet játszik a kapcsolatépítés. Többek között emiatt is haza kellene jöjjetek, egy darabig elvilselned hogy a feleséged tart el, és itthonról elkezdeni mozgolódni, barátok, volt kollégák segítségével kapcsolatokat építeni.

Annyira felgyorsult minden (ennek az okairól rengeteget tudnék írni), hogy nem elég hogy felülsz egy gépre ha adódik egy interjú, mert itt kell lenned ugrásra készen. Sokszor az van, hogy miután hetekig szarakodnak az anyagoddal (meg a többi jelöltével), a lehető legrövidebb időn belül meg kell jelenj egy interjún.Lehet hogy te kész lennél 1-2 napon belül itt lenni, de aki ránéz a CV-dre, mielőtt felhív, nem ezt fogja gondolni, hanem azt, hogy ez a pasas legkorábban 1 hét múlva tud jönni, nekem meg 1 héten belül be kell mutassak 3 potenciális jelöltet, tehát nem hív fel.

Arról nem beszélve, hogy ha ráharapnak valakire, akkor akár 4-5 interjút is le kell zavarni pár héten belül, tesztekkel és egyebekkel, és hidd el, nem feltételezik, hogy te 2 naponta ide tudsz repkedni.

Tudom hogy kint ez másképp megy, rengeteg a skype / videóinterjú, de itthon sajnos nem itt tartunk, max. az 1. körben van erre mód, utána mindenképpen kell a személyes megjelenés, és a szenior szakértői állásokban ez akár 3-4 alkalomra is felkúszhat.

Ha itthon lennél, a kapcsolataid segítségével sok interjúra tudnál elmenni, olyanokra is amik nem konkrét állásokról szólnak, hanem csak ismerkedések, amelyek szintén fontosak, mert bármikor beeshet a nem konkrét dolgokból egy állás ha megtetszel valakinek egy ilyen szakmai ismerkedős beszélgetésen. Ha itthon mozgolódnál, a beszélgetésekől rengeteg infót tudnál magadnak visszacsatolni arról, hogy milyen a hangulat itthon a cégeknél. Ezek az infók nagyban tudnának segíteni abban hogy tudd hogyan kell magad (jó értelemben véve) eladnod a hazai piacon. Azon a piacon ami már nagyon nem egyenlő azzal ami volt kb. 2007-2008-ig. Rengeteg a visszalépés, kb. 20 év tapasztalattal mondom, sokkal rosszabb a helyzet mint 2000 előtt. A munkanélküliség, a válság, a funkcionális analfabéta diplomások piacra áramlása miatt sokkal nagyobb a kínálat az olcsó (és valójában képzetlen) diplomásokból, a piac felhígult, a magukat fejvadászoknak nevező cégeknél dolgozó sok fiatal tanácsadócska valójában képzetlen munkerőközvetítő, semmi más. Az állások amiket meghirdetnek a website-okon tömeg-állások, nem a te szintednek szólnak, majdnemhogy felesleges azokat pályázgatni, mert a legtöbb hangzatos néven futó pozíció droid SSC/BSC állás.

Végül azért is kell kapcsolatokat építeni itthon, mert miközben rengeteg ember kínlódik hozzád hasonlóan, a cégek is kínlódnak, mert vannak olyan állások ahova gyorsan kellenének jó szakemberek (nem a funkcionális analfabéták akikkel tele a piac), hanem magas szintű work-ethic-kel, jó szakmai tudással, munkakultúrával rendelkező, érett személyiségű jelöltek (akikből viszont óriási a hiány), akik gyorsan beállnak, gyorsan felveszik a ritmust. Az időhiány miatt legtöbbször ezeket az állásokat nem hirdetik meg, hanem ismeretségen belül keresnek, mert így van esély, hogy 2 hónapon belül megvan az ember (keresés és kiválasztás max.1 hónap + 1 hónap felmondási idő). Ha elkezdenének egy normál kiválasztási procedúrát akkor ez felkúszhat 6 hónapra is, amit ma azért nem engedhetnek meg a cégek, mert nincs annyi kapacitástartalékuk hogy egy álláshely 6 hónapig üresen álljon (a válság után még szorosabbra húzták a nadrágszíjat).

Egy szó mint száz: kockáztatni kell, haza kell jönni és itthon rászánni kb. fél évet a történetre. A hazai iskolarendszer egyébként jobbnak tűnik a kintinél, de azért majd óvatosan a hazai iskolaválasztással, itt is sokat romlott a helyzet az elmúlt 9 évben.

Ha tényleg haza szeretnétek jönni, akkor ne az legyen a feltétel, hogy legyen MO-n állásod, hanem vágjatok bele, mert itthon kell lenni ahhoz hogy megértsd mi kell a hazai piacnak. Ebbe a fentieken kívül az is beletartozik hogy a CV-det a hazai szintre kell csökkentsd (butítsd), mert ha beleírod azt a sok szuper dolgot amit kint csináltál, attól megijednek itthon (senki sem szereti a riválisokat).

Sok sikert kívánok!
vuvuvu

qkuc 2015.05.01. 11:55:49

@FutureFry: Ha jól értettem, a posztoló fix munkahelyet szeretne, nem contract/project munkákat. Én tak össze arra próbáltam utalni, hogy ha ilyen állást keres, nem biztos, hogy csak arra érdemes jelentkeznie, amit 100%-ig rászabtak. Főleg, hogy Zka-val tudnánk példákat írni, amikor tök hülyeségeket ollóznak össze a HR-sek, :))).

qkuc 2015.05.01. 12:04:16

@kiber kóbor: Érdekes, párhuzamos valóságban élünk ezek szerint, :D.

qkuc 2015.05.01. 12:09:54

@Ödenburger [Hu/At]: Ez bizony így van, egyre felkapottabb lesz minden IT security területhez kapcsolódó "szakma". Nemcsak itthon, külföldön is.

2015.05.01. 12:22:01

@skye8: Van erre egy jó közmondás.

Your friends won't pay your bills....

staropramen 2015.05.01. 12:53:44

"Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság. "

Biztos, hogy az élet csak görcsösen akarva, ökölbe szorított tekintettel,éjjel nappal megfeszített munkával,könyökléssel stresszesen leélve lehetséges, születéstől a szívinfarktusig??? A gyakori sztrájk pedig nem egyéb, mint az itthon hírből sem ismert dolgozói érdekképviselet és adott esetben a szolidaritás.
Csoda vagy nem, Franciaország így is egészen jól működik.

Ha csak ennyi a gondod akkor nyugodtan gyere haza.

Itthon nincs totális szervezetlenség,nincs felesleges és idegesítő bürokrácia,nincs sztrájk, nincs érdekképviselet , van 20 perc ledolgozandó ebédidő,és csoda , hogy egyáltalán megy a gazdaság.A gyerekeidről pedig majd néhány inkompetens politikus majom eldönti, hogy mi lehet belőle.
Gyere haza.

skye8 2015.05.01. 13:28:07

@Philosoraptor: :)) or your mortgage.
Nem ertettem, hogy miert rossz a gyakori sztrajk es a hosszu ebedszunet?
Arab vagy fekete megnevezesek szamomra nem rasszistak.Torontoban is az utcan szembejovok 3/4-e kinai, fekete vagy indiai. Hogyan kellene nevezni oket?

borzimorzi 2015.05.01. 14:15:19

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem is pont ez jutott eszembe. Mármint, hogy nem a posztolóval van a baj, hanem azzal, hogy a potenciális munkaadók attól tartanak, hamar lelép. Esetleg érdemes lenne a motivációs levelébe beleírnia, hogy a gyerekét itt akarja felnevelni, és mivel a szüleit sem akarja öreg korukra magukra hagyni, hosszú távra gondolkodik a magyarországi munkavállalásban.

Üdv:
b

En123 2015.05.01. 14:15:40

amit írsz, nem meglepő.
nekem hasonló élményem volt, de nekem a hazajövet nem választható opció volt.
Multi cégből expat voltam 2 évig egy másik kontinensen, ahonnan nem volt opcionális a hazajövet a 2 év után.
Mikor hazajöttem, utána 3 nap múlva leépítették a csapatomat, és közölték, hogy 6 hónapunk van munkát találni a cégen belül vagy kívül.
Mo-on a cégen belül legalább 6 helyre pályáztam, mindenütt elutasítottak, de így legalább kikerültem UK Headquarterbe. Szóval, igen, a kis emberkék féltik az állásukat, és minden módom megmagyarázzák neked, hogy nem vagy elég tapasztalt (pedig expat voltál, és legalább 3X annyi tapasztalatod van mint nekik).
Ajánlanám, hogy ha a cégednek van Mo-on kihelyezett affiliate-je, akkor próbáld meg azon keresztül, és lehet, hogy még az ottani fizetésedet is megtarthatod, de Mo-on lehetsz. ez a legkirályabb verzió. :-)

Sanyi9 2015.05.01. 16:53:15

@geegee: alap logika: nem azt mondta, hogy 550 ember es nem is mas szempont szerint kategorizalta oket (peldaul 300 no es 250 ferfi), hanem azt emelte ki, hogy feketek meg arabok.

Peldaul te milyen kontextusban szoktad kiemelni, hogy akikrol beszelsz, azok ciganyok? Ha a szemetesek ciganyok, azt mondod, hogy "elvittek a szemetet", vagy azt, hogy "a ciganyok elvittek a szemetet". Latod, ebben a kontextusban nem emeli ki a beszelo az alany nemzetiseget. Bumm.

Határátkelő 2015.05.01. 17:11:55

@vuvuvu2: Szia! Nagyon tetszik a kommented, szeretném felhasználni a szombati poszthoz, ha beleegyezel. :) Előre is kösz!

FutureFry 2015.05.01. 18:18:21

@qkuc: Én sem contract munkára gondoltam. És ezért kell SZVSZ "mergkerülni" az HR-t, azaz szakmai kapcsolatokat és szoftvert építeni/fejleszteni ("lelkesedéből"). Aztán, ha egy cégen belül pl. egy elismert fejlesztő beajánl valakit, akkor az HR ritkán probléma.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.01. 19:44:42

@kuki123: szerintem te nagyon nem vagy képben az itthoni IT állásokkal és fizukkal.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.01. 19:47:50

@kiber kóbor: LOL, ez is teljesen téves. Ja, ilyen tedd ide-tedd oda szereld össze "rendszergazdát" sehol se keresnek, meg ha mégis akkor szar pénzért. De fejlesztői, architect és hasonló állásokkal valós nyelvtudás birtokában simán el lehet helyezkedni, még verekednek is érted és jó pénz adnak. Egy senior developer már vidéki nagyvárosban is 400 nettó körül van, ha nem valami putri sufnicéghez megy el.

mondras 2015.05.01. 21:35:18

en 2013-ban kerestem programozoi munkat magyarorszagon, 40 felettikent, sok eves "szabadsagrol visszaterve", erdemi programozoi tapasztalat nelkul.
tobb helyen is behivtak interjura, es par honapon belul kaptam allasajanlatot is (400 koruli brutto fizetessel, es 1 even beluli jelentos emeles igeretevel).
ezert meglepve olvastam, hogy problemas lehet e teruleten az elhelyezkedes.

nekem is az a velemenyem, hogy nem szabad tulzottan komolyan venni az allashirdetesekben megfogalmazott kriteriumokat. ha 60-70%-ban ismeros dolgokat varnak el, arra mar erdemes palyazni, realis az esely, hogy megfeleljunk.
persze, hazudni nem szabad az oneletrajzban, de amivel talalkozott mar az ember, azt celszeru beleirni. aztan ha rakerdeznek, termeszetesen el kell mondani az igazat, hogy milyen szintuek az adott teruleten a tapasztalataink.

kék madár 2015.05.02. 00:21:07

@mondras: "erdemi programozoi tapasztalat nelkul"
akkor mi volt az ami miatt felvettek?

Bonjour 2015.05.02. 00:31:17

Kár, hogy ezt csak most láttam. Részben egyetértek, de nagyobb részben egyáltalán nem. Nyilván könnyebb integrálódni egy olyan kultúrába, amelyet jól ismer az ember (l. Hari kommentjét és igyekezetét), meg valakinek ez eleve valamiért adott, noha a megismerés így is személyes munka. Fro-t biztos, hogy e nélkül sem megszeretni, sem elfogadni nem lehet.

Párizs nem könnyű hely, egyszer leírom a véleményem tényleg, családdal meg különösen nem. De Párizs környéke (pl ény-ra, st. Cloud, versaille környéke) élhető. Párizzsal egy baj van. Az elmúlt 20-30 évben a metrón olyan, mintha New Yorkban lennék: kisebbségben érzed néha magad. Jó, nem mindig, nem egészen. De kezd kényelmetlen lenni az egész.

Ugyanakkor minden negyednek, vagy kinti városnak vannak speciális helyei, mindenki kerületi lokálpatrióta. És azért vannak még helyek, amelyek a varázslatos 60-as évekre emlékeztetnek. Őszintén? Most Budapesten hamarabb megtalálod néha ezt az érzést. Párizst viszi a hírneve, ami még sokáig nem fog elkopni, de az etnikai sokk, az sok.

Az iskola pedig igen: épp a masszív kulturális változatosság miatt nagyon nem mindegy hol és melyik iskolába jár a gyereked. Vannak nagyon jó iskolák. A műveltség elé helyezik fanatikusan a reáltárgyakat országosan (meglepő, ugye?), de a jobb gimikben hallottak még Ionesco-ról is akár.

Vannak hibák, ami előny is. A formai követelmények, ezalatt azt értem, hogy megtanulják a logikát, amely mentén fogalmaznak, egyfelől előnyös, másfelől gúzsba kötheti a diákot. A szabadosság azon foka hiányzik, ami az angolszász országokban van. Ne feledjük, 68-ban még professzorokaz hajigáltak ki az ablakon, nem véletlen, a túlzott formalizmus miatt. Az egyetem is egy hajsza, ki meddig ér el, és igazán a szabad gondolkodók alkotnak eredetit, meglepőt, vagy nagyon kivételes egyedek. Mégis, nagyon sokszínű, és rengeteg apró eredmény összeadódik.

Amit a posztoló leír: egy ilyen iskola egyedien sz@r, sürgősen új iskolát kell keresni.

Hogy hiányzik nekik Mo., ez szubjektív. De ha feleség, mint francia expat dolgozhat Bp-en, az bevállalható, az expatoknak nagyon jó dolguk van. Budapest most, ha csak egyszerűen élni akarnak ott, akkor jobb hely, mint Párizs. DE! A szellemi közeget nem lehet összahasonlítani sem, mondom úgy, hogy remek barátaim okoskodnak Bp-en (néha én is). Ez nem Bp hibája, és nem is fogja tudni behozni ezt az előnyt, egy provinciális falu marad Párizshoz képest. De ha a feleség kapcsolatban marad az anyacéggel, mint quasi francia, szerintem bátran vállalható. Suli a szülőn is múlik, meg a műveltség is.

Hogy a férj hogy fog boldogulni, ahhoz kicsit se èrtek :))).

Bonjour 2015.05.02. 00:52:08

Ui: ne tessék a francia gyerekek helyesírás-tanulását összevetni a magyar gyerekekével. Ég és föld! Addig csak szóban hallottakat leírni nekik nagyon nehéz. Évekig tanulják. Azért kell az ovis nagycsoportban (grand section) minden betűt ismerni, hogy a szótagokat tanulhassàk (persze szövegeket keresztül) a következő 2 évben. Aki idegen nyelvként kezdte, annak szerintem sokkal logikusabb, de egy kisgyereknek nem az.

Az irodalom és hasonló nagyon tanárfüggő. Egyiknél hetente memo (versek!), másiknál évente 3-4 füzetecske szerű könyv olvasása, ugyanazon suliban. Nem lehet kérni, hova kerüljön a gyerek. Ebben is él még a 68 előtti vaskalaposság.

Meg abban is, ahogy a szülői közösség (közgyűléssel, osztályonként választott képviselő, meghozott határozat :) ) meg akár a tanár kéréseit kezelik. Mindenre a válasz egy részletesen kifejtett nagy NEM. Alapból. Mert minden jó, ahogy van. Az nem lehet, hogy nem vagyunk tökéletesek, és ha elismernénk, hogy tényleg közlekedési lámpát kéne venni a suli elé vagy egy még egy fénymásolót, akkor követelési alap lesz, vagy felelősség
. Szóval egy tucat közgyűlési pontban meghozott határozatra egy nagy nem, DE, hetek múlva az ember azt veszi észre, mégis van egy rendőr, aki irányítja a gyerekek úton átkelését, esetleg hipp-hopp, másfél év múlva egy közlekedési lámpa is feltűnik a rentrée-nél (szünet utáni visszatérés). Aztán, amit úgy gondolnak, azt elfelejtik örökre.

De működik. Jobban sokszor mint máshol. Nem hibamentes. De élhető, szerethető.

Bonjour 2015.05.02. 01:00:09

Charli-nak igaza van: nagyvállalati szinten elképesztő hosszadalmasak, és egyéni szinten nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a felelősséget mindig elhárítsák, lehetőleg egy szinttel lejjebb, vagy külső cégre telepítsék. Nem látok bele eléggé, de állítólag működnek :) , amikor beleláthattam/beleokoskodhattam. Szerintem sokat hibáznak a döntési folyamatok miatt.

Ugyanakkor egy francia sokat dolgozik és a hatékonyság tekintetében (egy munkaórára vetített gdp) az elsők között vannak. Csak győzze az ember kivárni. De nem akarják felvenni az új ritmust már 20 éve.

Amúgy Párizs, ennek ellenére, remek hely. Bp is az, máshogy. Pedig kicsit hasonló nekem a két város.

Bonjour 2015.05.02. 01:14:28

@kardio1: vörösboros kérésedet túl sokára olvastam. Kedvenc... Fajták vannak meg helyek, ennyi. Merlot és déli részek, meg a rajna. Túlzottan nem értek hozzá, de jó helyen járva bevásárolok, ahol èrtenek is hozzá, azok a kedvencek. Ez nem olcsó mulatság. Persze az egyszerű bolt is tele van remek sok jó átlagon felüli borral, csak sajnos nekem a gyümölcsös könnyedség nem jön be, ott 10ből 9x ilyen van (mert a francia borok többsége ilyen ugyanis, normálisan). Ha te sem a gyümölcsöst szereted, erre terem másfajta is pl, itt van kedvenc: www.domaine-labaume.com/fr/home.html , de máshol is tartanak egy-egy nem annyira bogyós-gyümölcsöset, hanem "érett tanninban gazdagot" :))), talán főleg a déli borvidékeken.
Nem vagyok szakértő!

Bonjour 2015.05.02. 01:20:49

A merlot keresd ki a linken :), sorry

mondras 2015.05.02. 08:11:11

@kék madár:
a rovid valasz az, hogy valoszinuleg lattak bennem a potencialt.
(nagyjabol ugyanez lehetett kulfoldon is, ahova vegulis mentem.)

csekely tapasztalat volt regrol, ami legfeljebb programozaskozelinek volt nevezheto. de voltak ismereteim a temarol (meg regebbrol). amit az interjun tesztelni szerettek volna, de ugye tul regi volt ahhoz, hogy hasznalni tudtam volna. de mondtam nekik, hogy par nap alatt hasznalhato szintre tudom hozni.
mivel az interju algoritmikus gondolkodast vizsgalo reszen jol teljesitettem, adtak meg egy eselyt: egy hettel kesobbre egy uj idopontot. addigra elolvastam 2-3 konyvet (sql) es konnyeden meg is tudtam oldani a feladatokat.

kuki123 2015.05.02. 13:37:02

@Zka:
Nem tudom hol láttál bármilyen fizetést/összeget az én megjegyzésemben

Pesten állandó állás max 300-350 nettó és az már jó fizetés
Vidéken 200-250 ha egyáltalán találsz

négyzet 2015.05.02. 23:21:13

@kardio1: gondolom Fro-ban is vannak jó iskolák...

kardio1 2015.05.02. 23:32:25

@négyzet: Kétségtelenül. Ugyanakkor a mi gimnáziumunk a legjobb színvonalú a megyében...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.03. 09:15:27

@kuki123: Nem tudom milyen szakterületről ismersz embereket, de vannak jól fizetett melók bőséggel. Főleg Pesten. Én vidéken a te vidéki számaidra nagyon durván rá tudok cáfolni, természetesen felfelé.
Kb ez a létra itt vidéken:
- sufnicég nettó 100-120, általában bejelentve sincs rendesen.
- Hazai középvállalat: nettó 150-250 általában bejelentve (köztisztviselők hasonlóan)
- Multinál aktív nyelvtudással: 200-500 nettó fejlesztőként, nagyon függ attól hogy mekkora a munkatapasztalat és mennyire tudtad magad eladni a béralkunál illetve utána mit bizonyítottál.

soad1221 2015.05.04. 10:39:33

@maxval bircaman szerkesztő: nem rossz :) igen, ilyesmi kort írtam volna.. ezek szerint ezt simán el is fogadta...

Lordmotor 2015.05.04. 15:39:17

Ezt tényleg nehéz elhinni.. Számtalan informatikus ismerősöm van, és 2 percig sem tartott nekik állást találni. Valami mással lehet itt a bibi, kíváncsi lennék az önéletrajzodra.

Amúgy javaslom ne csak küldözgesd az önéletrajzokat mindenhova, hanem keress meg fejvadász cégeket, azok majd vadásznak neked melót.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 16:24:56

@Sanyi9: Azt emelte ki hogy nem európai fehérek voltak, hanem afrikai feketék, meg közelkeleti beduinok, pl.Amiben én nem látok semmilyen rasszizmust.Ha valaki engem le-nagydaraboz, vagy le-magyaroz bármilyen kontextusban, akkor arra csak bólogatni fogok, mert hogy az vagyok, ami.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 16:31:03

@Sanyi9: Ráadásul az eredeti kommentben az is szerepelt, hogy azok a népek ott nem megszokottak, ezért is emelte ki valszeg, hogy milyen jellegűek.

A cigányos kérdésedre: én ilyen értelemben nem szoktam kiemelni.Csak akkor emelem ki valakinek a rasszát, ha az valamiért plusz jelentést ad, vagy a megszokottól eltérő, pl.

deepwing 2015.05.04. 23:02:18

Magam is informatikában dolgoztam, üzemeltetőként 13év tapasztalattal. Teljesen egyetértek a szerzővel. Az elmúlt 3 hónapban 10interjún voltam, és mindenhol azt tapaszataltam, hogy valóban "fiatalos lendületes csapat" van. Ezt annyit jelent, hogy ritkán látsz 30évnél idősebb embereket a cégeknél. Sőt, a magam 35évével sokszor öregnek éreztem magam nagyon.. Az interjúztatók között is sok volt a tőlem min. 10évvel fiatalabb, mondom magamba hová tart a világ, gyerekek interjúztatnak???
Számomra már nem kérdés az, hogy 40fölött kiöregedsz-e, én már azon gondolkozom, hogy a jövőben mihez kezdek az IT-vel felhagyva egy teljesen más munkakörben.

Jonathan 2015.05.05. 07:10:56

@Din Serpahis: Tevedsz, Pecs isteni hely, ha Miskolc - Ozd tengelyhez hasonlitod....

Jonathan 2015.05.05. 07:10:56

@Lordmotor: Igen, en is ezt szoktam meselni az ismeröseimnek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 04:41:43

@deepwing: " én már azon gondolkozom, hogy a jövőben mihez kezdek az IT-vel felhagyva egy teljesen más munkakörben."

Hehh, a vicces, hogy én is ilyesmin gondolkozom.Mondjuk én nem mondom magam it-snek, csak középfokú a végzettségem.De frankón érdekelne egy másik szakma, mert elegem lett a folyton elértéktelenedő tudásból, az élet végéig szóló tanuláshoz meg nincs kedvem.Pl 58 évesen az új windows 16 beletanulásába...? Áááhh, nem, köszi.Csak télleg mi legyen ez a szakma, aminek van is értelme, meg is fizetik, és szereti az ember?
Plusz a jövőbe kell látni.És akkor még mindig az van, hogy negyven-pár évesen ott vagy kopasznak egy ismeretlen, épp csak valahogy kitanult szakmában, rutin nélkül..Nehéz, nagyon nehéz...

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:38

@Taxomükke: nem akarlak megbántani, de te is a fiad elbeszélése után ismered az informatikai piacot, gondolom ő is valamikor 2012 körül költözött UK-ba. Csak hogy tisztában legyünk az atlaggal, egy brit állampolgár IT szakember 10-15 év management experience-el kb 140-150k éves fizetést visz haza. Anonym módon, a fiad megkapja éves szinten a 100k GBP-t 22 évesen? Ugye hogy nem, a magyarok és az indiaiak azért kellenek Londonban mert olcsók, féláron dolgoznak mint a helyiek, és soha nem akarnak főnökök lenni, arra ott vannak a britek. Persze a fiad legyen büszke arra amit elért, hisz éves szinten megkapja a 40-50k-t, ami magyar viszonylatban igazán kiemelkedő. És nem fikázni akarlak, sem téged sem a fiad, távol álljon tőlem! Csak jobb tisztába tenni a dolgokat, és felkészülni, ha megjönnek a románok, bolgárok, mert ők már 30k-ért is megcsinálják ugyanazt.

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:54

@Ödenburger [Hu/At]: Ezt tényekkel is alá tudnád támasztani?
Nem láttam egy darab ethical hacker álláshirdetést sem az elmúlt egy évben. Legyen mondjuk az osztrák piac - mert látom ott működsz, karriere.at állásokat ha belinkelnél megköszönném.

Tényleg nem kötekedni akarok, de kiváncsivá tettél. :-)

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:59

@Din Serpahis: és azt meg tudod mondani, ma Magyarországon mi az a szaktudás ami havi egymillió forintot ér? (versenyszféra nem államigazgatás).

2015.05.09. 18:23:55

@kiber kóbor: Nem tudom mennyi ideig eltel es dolgoztal Angliaban; nekem az a tapasztalatom hogy barkibol lehet manager, szarmazastol fuggetlenul. Ami az 'indiaiakat' illeti, elegge vicces amit irsz mert sok indiai pl. egyben brit is, es nem hinnem hogy ok pl. nem lehetnek managerek a borszinuk alapjan. Egesz veletlenul laktam egyutt sok eve harom indiai IT-s lannyal, ok nem voltak britek, frissen jottek Indiabol. Azota szep karriert futottak be kulonbozo orszagokban, az aki Londonban maradt mar szep nagy lakast vett egy jo kornyeken es vezeto allasban van. Nem hiszem hogy ez magyarok szamara ne lenne elerheto.

2015.05.09. 18:28:41

@kiber kóbor: Ja es 100k 22 evesen? Annyit senkinek nem fizetnek, vagy lehet hogy a Sohoban vannak olyan lanyok akiknek igen, de az egy mas mufaj :). Meg investment banking teruleten is nagyon nehezen tudom elkepzelni 22 evesen, mas teruleten meg teljesen ki van zarva. Es tegyuk hozza hogy brutto 100k-rol beszelunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása