oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 16. 06:42,  Magyarország és én 356 komment

2015. április 16. 06:42 Határátkelő

Magyarország és én

Aligha van ma kényesebb pont a határátkelésről folytatott beszélgetés során, mint a szülőföldhöz fűződő viszony. A hazaárulózós korszakon talán már túl vagyunk, de a kérdés még mindig komoly érzelmeket vált ki. Ki miért hagyta el Magyarországot, miért tért vissza (ha visszatért), tervezi-e, hogy visszaköltözik – egyáltalán, milyennek látja szülőhazája és saját kapcsolatát? Íme, a Határátkelő első pályázata!

margitsziget_vizilabda.jpg

A Határátkelő közel négy éves története során lassan másfél ezer poszt született, több száz ember küldte már el történetét. Az írásokból és a rájuk született reakciókból bennem az csapódott le, hogy a szülőföldhöz fűződő kapocs egyike a legerősebb, és a legtöbb érzelmet kiváltó kapcsolatnak.

Ezért most arra biztatok mindenkit, ragadjon billentyűzetet és írja meg, miként gondol Magyarországra! Mi az, ami hiányzik, és mi az, amitől örül, hogy megszabadult? Mi az, ami nosztalgiát ébreszt benne, és mi az, amit legszívesebben soha nem látna többet?

Hiányzik a család, a barátok, a Balaton, a romkocsmák, a borozások, a nyáréjszakák, a Túró Rudi és a kolbász (amiből nincs a kerítés), ellenben egy életre eleged lett a bürokráciából, a mosolytalan kiszolgálásból, a komor emberekből? Írd meg!

Tervezed-e, hogy hazaköltözöl egyszer, esetleg már meg is tetted – ha igen, milyen indokok vezetnek? Vagy eszedbe sem jut a visszatérés, és ha így van, akkor miért van így?

Ezek persze csak ötletek, nem feltétlenül kell ezen kérdések köré építeni a személyes történeteket. Hiszek abban, hogy a szubjektív történeteken keresztül elkészül majd a mai Magyarország és a határátkelők viszonyának egy tanulságos lenyomata.

A tudnivalók

Formai megkötés minimális van csak: a szöveg legyen minimum 500 szó (ez körülbelül másfél gépelt oldal), hosszabb természetesen lehet, és külön megköszönöm, ha tudtok egy képet is küldeni mellé, ami szerintetek jól illusztrálja a történetet.

A játék kedvéért, és hogy legyen azért tét is, a pályázat végén két győztest hirdetünk majd, az egyik a közönségszavazás nyertese lesz, a másikról pedig teljesen önkényesen a Határátkelő dönt.

Szavazni itt a blogon a posztok alatt elhelyezett szavazómodulban és a Facebookon az írásoknál lájkokkal lehet majd.

Mindent azért nem árulnék el most, így a nyeremény mibenléte egyelőre maradjon titok, de a nagyon közeli jövőben erre is fény derül majd.

Jöhetnek tehát az írások arról, ki hogyan érez Magyarország iránt, akár aktív, akár egykori, akár leendő határátkelőként! (Aki ihletre vágyik, annak ajánlom a nagyon jó Irish Times oldalát, ott volt már hasonló kezdeményezés.)

A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com, a tárgy mezőbe írjátok oda, hogy Magyarország és én.

Az írásokat közép-európai idő szerint május elsején éjfélig várom.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr327371730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 22:59:04

@Golf2: Jaaa, hogy ez a baj.Lehet tanulni, jobb munkát keresni, vagy akár kivándorolni.De egy ügyfelesnek, aki az emberekből él, annak kutya kötelessége a 40 foggal mosolygás, még akkor is, ha az inkább vicsorgás.Ezt már itt kint nyugaton tudják az emberek.Odahaza még erősen nem.Meg is látszik ez mindenben...Ezért 250 ojró odahaza egy ilyennek a bére...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 23:03:35

@Taxomükke: Na, csak tovább kellett volna olvasnom... :D
Így igaz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 23:06:02

@Philosoraptor: De mi az isten van a f@szbúkon olyan, amitől egész nap bámulni kell?Hogy ki milyen hülyeséget oszt meg?Vagy mindenki hiperaktív, meg az összes ismerőse is az?Komolyan nem tudom...Nincs is f@szbúkom (szerintem az utolsó ember vagyok e sárgolyón, akinek nincs...) .Kérlek áruld el, ha tudod... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 23:25:10

@~~Babette~~: Hehh, igen, ennek mostanság szezonja van odahaza.Itt kb fél évente van ilyesmi, de lehet, hogy sokat is mondtam... Kib@szott magyar rögvalóság... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 23:38:46

@qkuc: Nem kell az egészét, csak egy darabját...De nem tudom én se, csak úgy hallottam, hogy menő... :-)

@Philosoraptor: Így van, sajnos.

morsels (törölt) 2015.04.16. 23:50:07

Azt hiszem mindenkinek mas az az az orszag, amit el, vagy hatrahagyott.
Mindenkinek megvan a tortenete es minden tortenet egyedi, sajatos, erdekes... meg sokszor annyira szubjektiv, hogy abba mar olyan elemek is beleepulnek kinagyitva, amik csak apro reszei voltak a dontesnek.

Nekem (azert hangsulyozom ujra, hogy nekem) Magyarorszag az, ahol felnottem.
Nekem az iskolai tanaraim, a Ho Shi Min park, a sport, az elso munkahely, a volt fonokom (aki mar meghalt) Magyarorszag.
Hertelend, Sikonda, Harkany, a discok, a TV torony, vagy a siklosi var..
Mohacsi sziget uzemi udulo (az ivovizet ugy kellett hordani, mert a folyoviz csak zuhanyzasra volt jo, ebbol aztan voltak jo tortenetek), Abaliget KISZ tabor, sport tabor, amikor a napunk ugy kezdodott, hogy korbefutottuk a tavat...

Nekem ez Magyarorszag.
Ott jartam iskolaba, ott nottem fel, ott csajoztam, ott nosultem meg es hat onnan van egy reszem, ami oda tartozik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.16. 23:57:58

Nézem ezt a Szirmai Márton féle Radnóti filmet, hogy a rákba lehet, hogy csak 3 komment van?Valszeg még nem fedezték fel, mert azért az origó népe is szokott vetődni az ilyen témákra otthon.Nem meglepő módon...

rezsöatya 2015.04.17. 00:09:45

@geegee: nem vagy egyedul. Legalabb ketten vagyunk! (mondjuk, ember az ilyen?)
:D

morsels (törölt) 2015.04.17. 00:18:02

@morsels:
Szoba kerult a bujtatott allas, irastudatlan ciganyok...
(nem allasfogalalasnak, csak eszembe jutott ez is, mint az en Magyarorszagom)

Az egyik brigadban volt egy cigany segedmunkas, a Petrovics. Egy alacsony, nagyon cingar ember volt talan 50 kilo osszesen, kb. masfel meter magas... nem tudott irni olvasni, a brigad megtanitotta arra, hogy a nevet leirta, alairashoz.

De erdekes fazon volt :-)
A brigad sztar lakatosahoz volt beosztva. Neha mondta neki a Petrovics, hogy azt nem ugy kene, ami miatt lebasztak, de joparszor volt, amikor igaza volt :-).
Pedig hat a muszaki rajzokat sem tudta olvasni, csak volt tapasztalata.
Banyasznap utan nem lattuk harom napig. A csaladja elvette tole a penzt, buli volt, ot itattak, mig a penz tartott.
Addig nem jott be dolgozni.
Nem tudott :-)

A fonokom is elnezte, egy evben egyszer belefert.

2015.04.17. 00:35:13

@geegee: Nem tudom, én sem értem a jelenséget. Nekem van fb fiókom, de viszont nem köt le. :D

P.Elliot 2015.04.17. 00:36:48

@geegee: Had csatlakozzak. Nekem sincs facebookom, sot a csaladomnak sem. Nem is tudom elkepzelni hogy hogy van valakinek ideje arra hogy allandoan ott logjon, legfokeppen mi ertelme van. Csaladja nincs? Vagy valodi barati kore?
A mobiloktol is fraszt kapok. Ugy van ahogy mondod, nem latsz senkit aki nem a telefonjan beszelne vagy nyomogatna rajta a gombot.
Egy lehajtott feju generacio, hehehe...
Nalam tudja mindenki hogy ha valakit meghivok vacsorara akkor amig az asztalnal vagyunk le kell zarni a telefonjat, kiveve ha valami tenyleg nagyon fontos hivast var. Meg tudok bolondulni attol hogy a barataimnal, legtobbnel, ulunk az asztalnal es a beszelgetes csak reszleges mert vagy 3-4 szemelynek csorog a telefonja, beszelget, vajon mi a francnak jott el?
Hat nalam ilyen nincs, lezarni azt a rohadt telefont vagy maradjon otthon.

M. Péter 2015.04.17. 00:41:14

@FutureFry: Nem, a GDP a termelést méri.

P.Elliot 2015.04.17. 00:41:17

@morsels: Mindenkinek van egy resze ami odatartozik. Nem sok olyan keseru ember van aki haraggal gondol vissza, netan gyulolettel a hazajara.
Egyebkent ezt nagyon szepen irtad le, mi lenne ha kifejtened a palyazati posztban?

morsels (törölt) 2015.04.17. 00:43:49

@P.Elliot:
" Nem is tudom elkepzelni hogy hogy van valakinek ideje arra hogy allandoan ott logjon"

:-)

FutureFry 2015.04.17. 00:52:59

@M. Péter: Jogos (IANAE), ahogy nézem a GNI-be tartoznak bele ezek az utalások és ezért lehet pl., hogy a Kelet-Timor-ba utalt pénzek a GDP több mint 200%-át teszik ki:
en.wikipedia.org/wiki/Remittance

Mrs. Clayton 2015.04.17. 01:23:49

@morsels: mert a HA-n logni nagyon nagy kulonbseg. El kell vhogy 5-ig utnom az idot ugyhogy itt leszek :-)

morsels (törölt) 2015.04.17. 01:27:39

@Jess G:
Hajnali 5-ig?
Miert nem alszol? :-)

Mrs. Clayton 2015.04.17. 01:32:01

@morsels: mert egy costaban ulok ugyanis a vonatallomason hideg van

kék madár 2015.04.17. 01:36:38

@P.Elliot: Ma ebeddel egy volt munkatarsammal akit 1 eve nem lattam, cikkeket olvasott a telefonjan. Bevagtam a bokorba (a telefont) azt mondta eszre se vette, ennyire megszokta

P.Elliot 2015.04.17. 01:43:57

@kék madár: Tiszta rohej, de tenyleg. A helyedben felhivtam volna telefonon...hogy akkor beszelgessunk.

Mrs. Clayton 2015.04.17. 01:47:33

@P.Elliot: csak ket es fel
Viszont irto fira fogurak vannak itt. Egy manuas egy konyvben a sorokat huzogatja mar percek ota egy masik fel oraja valogatja a zoldfuszert a paradicsomos tesztajabol...
Remelem megerem az 5-orat

P.Elliot 2015.04.17. 01:52:27

Meg ha te is kitalalsz valamit.
En egyebkent nagyon tartok a fura alakoktol ha lehet szeles ivben kikerulom oket. Meg a normalis kinezetu is begolyozhat, hat meg ezek.
Hirtelen nem is emlekszem hogy melyik orszagbol vagy. Atkeltel vagy maradtal.

kék madár 2015.04.17. 01:53:53

@P.Elliot: a lanyom neha textel azzal a baratnojevel aki atjon sleepoverre. Mar nem is kerdezek ra miert : )

Mrs. Clayton 2015.04.17. 01:55:01

@P.Elliot: a csatornan keltem at anglia fele most meg visszafele megyunk
Nem tunnek ezek annyira veszelyesnek meg nem is vagyok egyedul szoval nem lesz gond hacsak nem az h szetfagyok

Mrs. Clayton 2015.04.17. 01:56:04

@kék madár: en rendszeresen kuldok a szomszed szobaba textet a kolkoknek, mi ezzel a gond? Nem kell orditani

P.Elliot 2015.04.17. 01:56:21

Szeduletes. De valoszinuleg azert hogy ne halljatok hogy mit mond.
Praktikusnak praktikus. A kolykokkel nem lehet kitolni. Vannak otleteik.

P.Elliot 2015.04.17. 02:03:55

@Jess G: Ebben is van valami. Vegul kiderul hogy nem kell szidnunk a mobilokat mert mi is mindenfelere allandoan hasznaljuk.
Nincs nalad valami meleg ruha? Vagy egy korty wisky?

Mrs. Clayton 2015.04.17. 02:06:24

@P.Elliot: hat ez nem jutott eszembe plusz ket napja nem sikerult leinni a szomszedot egy igen eros kuzdelemben szoval maz veszek egy teat

kék madár 2015.04.17. 02:22:34

@Jess G: igen de ha melletted all, akkor is?

P.Elliot 2015.04.17. 02:27:01

@Jess G:
Valami jo cukros valamit igyal. A cukor is melegit. MEnnyi idot kell meg varni a vonatindulasig?

montroyal ( CAN qc) 2015.04.17. 02:51:50

@geegee: kib@szott telefon-buzéria mindent ellep.

nem tudom hanyan vagyunk itt de , nekem nincs mobilom soha nem is volt ... otthon amiota ide koltoztem 5 eve nincs vezetekes telefonom se ..8-tol 5,6 ,7 ig a muhelybe lehet hivni este es a hetvegen (vasarnap) mindenki hagyjon békén ... rengeteg programom van koncertek ,szinhaz ,kirandulasok,nyar, magyar bulik de nem a telefon es a net se sok ..tv hebe-hoba de nem 2 oras filmek
nejemnek van mobilja en nem hasznalom bar ismerem a piros es a zold gombot rajta ..

Mrs. Clayton 2015.04.17. 03:04:31

@P.Elliot: 5.40 kor megy a vonatunk. Viszont most tok elkenodtem. Itt van az irto lassan valogatva evos manus a konyvet alahuzgalo pasas meg egy fiatal lany. Tok jol szitualt de most hallottam hogy hajlektalan. Elment minden kedvem. Mar nem is lesz olyan klassz a hosszuhetvege. Ez a lany lesz vegig a fejemben.

Mrs. Clayton 2015.04.17. 03:05:18

@kék madár: akkor nem de en ertem a poent benne

P.Elliot 2015.04.17. 03:44:31

@Jess G: A lany a hajlektalan? Borzaszto. Nem ertem hogy milyen lett a vilag hogy nincs egy baratja vagy rokona aki odafogadna magahoz amig nem rendezodik a sorsa?
Hova lett az emberek segito keszsege, megertese? Hiszen akarmikor a lany sorsara juthatnak.
El is hiszem hogy van min gondolkodnod.

Mrs. Clayton 2015.04.17. 04:23:36

@P.Elliot: aha kb 25 ev korul van. Itt alaszik ket szekkel mellettem a kavezoban. Mellette meg a fura valogatos alak.

kék madár 2015.04.17. 04:46:01

@montroyal ( CAN qc): ezert hatalmas LIKE. En 12 orat nem birnek ki a telefonom nelkul

rezsöatya 2015.04.17. 06:00:05

@Jess G: remelem tulelted a varakozast!

Amit irtal, annyira szurrealis kep, ird meg valamikor...

2015.04.17. 06:01:46

@Bredpitt Monika:
" Pl annak, hogy a romáknak is adtak munkát csak írni meg olvasni nem tanult meg mindegyik pedig állítólag ilyen nem volt a Kádár korszakban. Ja. "
Nem is volt. Tetszett elni abban a korban, vagy "csak ugy hallotta"? (en eltem benne, majd' 30 evig, de analfabetakkal - ugy ciganyokkal vagy nem ciganyokkal - nem talalkoztam)
@Golf2:
"meg arról híresek hogy szeretnek dolgozni biztos Kanadában is dolgoznak... "
Igen, nagy tobbseguk dolgozik. Dolgoztam olyan helyen, ahol par magyar cigany is dolgozott, pl. Torontoban, 2002-03-ban, egy epitkezesen. De ismerek magyarokat, raadasul nagyon sokat, akik keveset dolgoznak (pl. jomagam) :))))
A "kanadai magyar ciganysagrol" szolo negativ hirek egy nagyon sikeres, a ket erintett orszag jobboldali kormanya altal osszehangolt sikeres propaganda eredmenye. Kezdhetnem azzal, hogy az otthon uldozott ciganykent Kanadaban menekultstatuszt kerelmezoknek a fele sem volt cigany.
Megjegyzem, nem zsanereim a ciganyok - finoman fogalmazva - de a tenyeket es a legendat illik elvalasztani.

2015.04.17. 06:12:08

@Mr Long (UK):
Csak nem tortent valami a kellemetlen esemeny veled Angliaban, hogy igy megvaltozott a velemenyed a ket orszagrol? Ebredunk, ebredezunk? Vagy elvesztetted a rozsaszin szemuvegedet?:)))) Adhatok kolcson:)

Mrs. Clayton 2015.04.17. 06:30:14

@rezsöatya: tul eltem, mondjuk volt egy epizpd ugy fel oraja amikor a roman kavezo fonok odakopogott hangosan a lany asztalara h keljen fel meg h nem alhat ott
Akkor ugy kedvem volt odaszolni meki h S-t is keltsem fel vagy csak a lany nem alhat.
De mar a vonaton ulunk ahol van tolto igy tudok netezni :-)

2015.04.17. 07:02:40

@Philosoraptor:
"De Mo.-n pontosan ez a cél. Hogy csak saját magaddal foglalkozzál, lehetőleg annyi közöd legyen a közélethez, hogy 4 évente elmenj szavazni, aztán fogd be a következő 4 évig, és bólogassál mindenre, amit eléd tolnak. Ne vegyél tudomást arról, hogy éppen hányadik bőrt húzzák le rólad a fiúk, mert attól csak felmegy a vérnyomásod. Nagyon tehetséges emberek amúgy a magyar politikusok, mert használják az oszd meg és uralkodj elvet, és ez még mindig működik, és nem ébred fel a társadalom, hogy teljesen hülyének van nézve."
Nem csak Magyarorszagon cel ez, hanem a vilag legtobb orszagaban. Az "oszd meg uralkodj" elvhez meg hozzatennem a "felelemkeltes" eszkozet. Az angolszasz "establishment" vitte ezt a legmagasabb fokra. (lasd a "Lázadás a Bountyn" c. filmet. Ennek erdekeben pl. most Kanadaban a legtobb rendorautot feketere festik. Eddig feher, kek, sarga, stb. szinuek voltak, varosonkent, tartomanyonkent valtakozva. Most az egyseges feketere ternek at, szinte az egesz orszagban. Meg az RCMP is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 07:18:43

@geegee: pont ugyanaz, mint itt. kozosseg

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 07:31:29

@P.Elliot: sajnos nem tudok csatlakozni a fb szidasahoz, mert okosan hasznalva rengeteg jo dolog van benne.
en egy csomo regi kedves ismerost talaltam meg rajta, akik elsodrodtak mellolem, es jo neha par szotvaltani veluk.
ugyanigy a 0kulfoldre koltozottekkel.
afb-on talaltammeg regi osztalytarsakat, es nem kellett napokig nyomozni utanuk telefonon
sms helyett a fb messengert hasznaljuk, az ingyen van
az egyetemi csoportok gyakorlatilag eletmentok, foleg vizsgaidoszakban:-) (nem, nem mindenki ismeros, a csoportban meg nemismerossel is lehet beszelni)
a szulovarosomrol van egy csoport, regi fenykepekkel, ez sokat jelent nekem, foleg, hogy rajta van a hazunk, amirol csak reszfotoim vannak

es meg rengeteg mindent tudnek sorolni.
csak tudni kell kezelni, tavoli ismerosoket kiszurni, idiota megosztokat, jatekokat letiltani, trollokat letiltani stb.

olyanok vagytok, mint a ludditak...:-(

én a feri meg a bíró imre 2015.04.17. 07:33:34

ki ismeri azt az angol szót, hogy "lekvar"?

www.thefreedictionary.com/lekvar
lek·var (lĕk′vär)
n.
A sweet spread or pastry filling made of prunes or apricots.
[Hungarian lekvár, jam, from Slovak, from Czech lektvar, electuary, from Middle High German lactwārje, latwērge, from Old French leituaire, from Late Latin ēlēctuārium, electuary; see electuary.]

Lekvar is a thick jam or fruit butter of Central and Eastern European origin. Lekvár is a very thick, sometimes coarse jam of pure ripe fruit.

Lekvár is usually made of fruits like apricot, peach, strawberry, plum, prune, raspberry, cherry or sour cherry, but apples, and less usually, green whole walnuts, muscadine grapes or figs may also be used.

Lekvar is used in filling palacsinta pancakes,[1] pastries like Buchteln (or buchta), kifli, or strudel and other sweet yeast breads, pastries, cookies, and pierogi, as a spread on toast or biscuits, and in fruit sauces.

a palacsinta etimológiája se unalmas, kicsit mint józsef attila dunája:

The name of the dish has followed a track of borrowing across several languages of central and south-eastern Europe. The dish originates from the Slavic countries and thus Austrian-German term Palatschinke is borrowed from Czech palačinka, that in turn from Hungarian palacsinta, and that in turn from Romanian plăcintă (a cake, a pie), where it ultimately derives from Latin placenta (a flat cake), a word of Greek origin.[3] Palačinka is also the name in most Slavic languages (Ukrainian, Slovak - palacinka, Bosnian, Bulgarian, Czech, Croatian, Macedonian, Serbian, Slovenian- palačinka, палачинка). In Polish, the equivalent is called a naleśnik, in Romanian clătită.

a palacsinta is olyan kelet-(közép?)-európaian nemzetközi, mint maguk a magyarok, akikről józsef attila így ír (a dunánál):
"A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövővel - mai magyarok! "

én a feri meg a bíró imre 2015.04.17. 07:33:41

európa impozáns romjai (fotógaléria, bezárt hotelek, pszichiátriák, kaszárnyák):
http://diepresse.com/home/kultur/kunst/4708897/Thomas-Windisch_In-Europas-prachtvollen-Ruinen?xtor=CS1-15#!index=1

szóval nemcsak amerikában vannak ilyenek (bár arrafelé inkább döglött detroitok meg mallok fotóztatják magukat):
www.weather.com/travel/news/modern-ruins-abandoned-detroit-photos-20130715
a nyugat valódi hanyatlása. sic transit gloria mundi...

distractify.com/culture/black-friday-abandoned-malls/?v=1
abcnews.go.com/Business/photos/inside-mall-closes-23445290/image-23445755
a fotós jó arc, ilyeneket mond:
'most Americans never read a book after they graduate high school, so I came out with a photo book' :)

2015.04.17. 07:39:39

@Rebarbaraa:
" Azon egyszeru oknal fogva, hogy nem en valasztottam hova szulessek. Aztan pedig nem volt lehetosegem valtoztatni. Amikor lett, megtettem. Ennyi. "
Vannak paran ezen a blogon is olyanok, akik ugy erzik, csak veletlenul, onakaratukon kivul szulettek magyarnak, hiszen ok angolnak (hottentottanak, romannak, amerikainak, stb) ereztek magukat szuletesuk pillanatatol kezdve. Vagy szivesen szulettek volna nonek, ill. ferfinak, mivel mennyivel konnyebb nekik ervenyesulni az eletben:)))) Vagy vannak sokan, akik kicsinek (esetleg nagynak) erzik bizonyos szerveiket. Ezen mindig elcsodalkoztam de elfogadtam, mint PC-n nevelkedett polgar.. A mai vilagban tobbe-kevesbe lehet ezeken a gondokon segiteni, valtoztatni: szilikonnal, operaciokkal, gyogyszerekkel vagy hataratkelessel:)) De kerdezem en, hogy fogott vagy simogatott e peldaul valaki mestersegesen megnagyobbitott szevet es mit erzett? Vagy osszefekudne e ferfi letere egy ferfibol nove atvaltoztatott szemellyel, aki elt a valtoztatas lehetosegevel? (vagy vice versa) Vagy megbizna e egy hataratatkelessel peldaul angolla (vagy kanadaiva) lett szemelyben?:))))
Csak ennyi.

tableno 2015.04.17. 07:45:23

@Cascabel: teljesen másról beszélsz. Rebarbaraa nem az identitását, hanem a lakhelyét változtatta meg. Nem ugyanaz a kettő

tanato 2015.04.17. 08:10:25

@~~Babette~~: Bizony-bizony sok régi ismerőst találtam meg,sokat külföldről a FB segítségével,még előtt az IWIW-el.csak nem szabad függővé válni ez a lényeg,tudni kell elszakadni a PC-től úgy általában akár több hétre is.,nehogy kóros függőség alakuljon ki.

2015.04.17. 08:10:51

@tableno:
Szerintem meg ugyanaz: egy bizonyos orszagba valo szuletessel identitast is kap az ember. Ha valtoztatni akar az orszagon, mint lakhelyen, azt is jelenti, hogy nem akar azonosulni a magyarsagaval.

tanato 2015.04.17. 08:14:50

@Cascabel: Ez így van a Kanadába kivándorlók közül több mint fele nem cigány csak annak hazudták magukat hogy bejuthassanak.Feketére festett haj,szolárium mérgező mennyiségben,cigány mondatok bemagolása és az üldöztetés hangoztatása a magyarok által.Nem is egy ismerősöm innen a városomból így lett kanadai,semmi közük a cigánysághoz,egyszerű csalás volt.

tanato 2015.04.17. 08:25:23

@Cascabel: Féléig adok csak igazat,pl itteni példa Birca attól még lehet bulgár identitású hogy MO,-on született és tizenegynéhány évet itt is élt.Vagy nézd meg a cigányokat,azért legtöbbjüknek saját roma identitásuk van.Beszédjükben a magyarok más csoport ,nem a sajátjuk.Pedig sokan csak magyarul értenek.Ezt én tudom, a körzet 30%-a biztos roma.Viszont sok itthon született meg magyarnak tartja magát,nemrég beszélgettem dr. AHmed Mubarakkal/kitalált név persze/ akinek apukája jemeni ,itt nálunk végzett MŰegyetemet,ide nősült,Ahmed itt született,orvos lett már neki is 4 gyereke van,igen kiváló belgyógyász egyik vidéki egyetemi klinikán.Ő már teljesen magyarnak tartja magát jemeni neve és félig arab vére ellenére.Pedig négy öt évente meglátogatja a jemeni nagyszülőket is,valamilyen szinten arabul is kommunikál.

2015.04.17. 08:25:48

@tanato:
Meg csak feketere sem kellett festeni a hajukat vagy szolariumozni, ciganyul beszelni, hiszen a kanadai hatosagok az igazi ciganyokat indiaiaknak azonositotta sokaig, a kulso jegyeik alapjan. Eleinte hazug csaloknak lettek titulalva, hogy peldaul magyarorszaginak kiadva magukat bekeruljenek Kanadaba valahonnan Indiabol menekulve:) Komolyan. Olvastam errol annak idejen egy hosszu cikket egy kanadai orszagos napilapban. Lehet, hogy fenn van az Interneten is valamelyik archivumban, megprobalom megkeresni, ha lesz idom, most megyek aludni.
Nekem is volt jo nehany ilyen csalo ismerosom Vancouverben es ha neha talalkoztam veluk, kerdeztem toluk, hogy "Na mi van Kolompar?" Nagyon meg tudtak sertodeni erre:))))

tableno 2015.04.17. 08:32:33

@Cascabel: ez egy oltári hülyeség. Persze provokálni jó.

jog-ász 2015.04.17. 08:35:05

a hazaárulás meg cserbenhagyás szót azok találták ki akik rohadtul irígyek a szomszéd zöldebb kertjére vagy dögöljön meg a szomszéd tehene is-mentalitással állnak a témához.
én imádok külföldre járni és alig várom hogy hazajöhessek, jelenleg megélek az itthoni fizumból, és nem is mennék külföldre, de aki akar az hadd boldoguljon, gondolom a nagy többség itthon is kamatoztatná szakmáját tudását, ha lehetősége lenne.

2015.04.17. 08:38:59

@tableno:
Szerinted.
Ha nincs erdemleges valasz, jon a minositgetes, szokas szerint:)
Ez a provokator jelzo uj, tetszik:) Meg ugy sem voltam az, ideje mindent kiprobalni:)

tableno 2015.04.17. 08:54:59

@Cascabel: igen, szerintem. Szerinted meg másképp van, ez ok. Viszont TE vagy az, aki általános érvényű megállapításokat teszel (ráadásul sértőeket) másokra a saját semmivel sem alátámasztott véleményed alapján. Ezt vagy provokáció céljából csinálja valaki, vagy ostobaságból.

DieNanny CH 2015.04.17. 09:07:33

@Cascabel:

Ezek jó kérdések - és meg fogsz lepődni, de mindegyikre van olyan jelentkező, aki igennel felelne.
Tőled idegenek ezek a dolgok - tőlem is néhány -, de ez nem azt jelenti, hogy másoktól is! Különbözőek vagyok, különböző igényekkel és tűréshatárokkal.

2015.04.17. 09:10:55

@tableno:
Igazad van, felrertheto voltam. De nem altalanositottam! Rebarbaranak irtam a hozzaszolasomat, aki nehezmenyezte, hogy Magyarorszagra szuletett es valtoztatott rajta, hataratkelessel. Utana jot az az ominozus roved valaszom, a lakohely es identitas viszonyara. Szuletesi helyet es identitast kellett volna irnom. De meg igy is felreertheto let volna. Most irjam, hogy faradt es almos vagyok? Mar lefekudtem, de nem hagyott nyugodni a valaszod es a felreerthetosegem, ezert felkeltem:( Bocsanat, de most mar tenyleg megyek aludni.
Peace es "sorry vagyok" (hunglish)!

Mr Long 2015.04.17. 09:27:07

@Cascabel: Nekem nem volt bajom Mo-val, nem azert mentem el. A mult honapban tobbszor utaztam oda es jo volt Pesten setalgatni, sokkal szebb,mint itt :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 10:30:00

@~~Babette~~: Na jó, de azért ez már kicsit beteges, hogy az utcára sem megy ki nélküle, meg nem hajlandó felnézni a telefonból...Vagy csak én reagálom túl...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.17. 11:01:32

@én a feri meg a bíró imre: Kösz, jók a képek.Detroit pusztulásán nem tudok eléggé megdöbbenni.

regenbogen12 2015.04.17. 11:07:11

@én a feri meg a bíró imre:
Jó ég! Nem hittem, hogy valaha "találkozom" vkivel, aki ismeri ezt a dalt!!! :D :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 12:37:23

@Cascabel: én fogtam szilikonmellet, mert a barátnőm amikor megcsináltatta, fűnek-fának mutogatta, nekem meg ellenőriznem kellett pár naponta, hogy jó-e a fogása:DD
nem viccelek, nagyon sokat röhögtem akkoriban, nagyon büszke volt rá:)))

és nem, nem volt mű érzete. miért kérded?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 12:45:20

@geegee: majd elüti egy autó.
najó, néha kicsit szociáldarwinista vagyok.

2015.04.17. 13:36:59

@~~Babette~~:
Azert, mert en is simogattatam egy idoben:) Nagyon visszataszito es termeszetellenes tapintasa volt, mintha egy gumilabdat gyomoszoltem volna:( Izlesek es pofonok:)
(igaz, regen volt, tobb, mint 20 eve, azota fejlodhetett a szilikon technologia)

regenbogen12 2015.04.17. 14:18:24

@~~Babette~~:
Főiskolás korom óta nem találkoztam olyannal, aki hallgatott volna Cseh Tamást. De jó, ezek szerint te is kedveled :)

2015.04.17. 14:44:00

@regenbogen12:
En meg ma is rendszeresen hallgatom. Sot 35 eve is hallgattam, par koncertjere is elvetodtem abban az idoben. Hataratkelos dala is van (tobb is) de ezt nagyon kedvelem:
www.youtube.com/watch?v=LtYjt9CqC5c
(Cseh Tamás - Ballada öcsémről )
Ez pedig eletem mottoja:
www.youtube.com/watch?v=9q6j5aXvMek
(Cseh Tamás - Születtem Magyarországon)

Feher babaim, hol vagytok mar? :(((
Gyapotfoldek:((

Gizi06 2015.04.17. 16:29:46

@Határátkelő: Nem akarnek rinyalni es nincs jogom arra, hogy innen
fikazzam , ami szerintem nem jo. Azert nincs jogom ra, mert nem tehetek semmit, hogy jobb legyen...

regenbogen12 2015.04.17. 19:05:01

@Cascabel:
Ne szomorodj el! Télikabátod rajtad van még? :)

Fekete Pestis 2015.04.17. 19:29:51

@maxval bircaman szerkesztő:

"1. Egy közösség csak úgy tudja cserben hagyni egy tagját, ha kiközösíti őt.

2. aki elhagy egy közösséget, az mindenképpen elárulja azt. Azt hiszem, ez vitán felüli kérdés."

1 = vélelem.
2 = a saját vonatkoztatási rendszeredben és dimenziódban lehet, de nyilván léteznek más vonatkoztatáasi rendszerek és dimenziók a tiéden kívül ( ahol az "árulás" és a "cserbenhagyás" szavakat vagy nem is ismerik, vagy ha igen, akkor más értelemmel).

Normatív kifejezések, kerüljük öket, hogy Nietsche is örüljön ;)

2015.04.17. 19:58:19

@Cascabel: Szinte éreztem, hogy valaki majd leírja, hogy külföldön is ugyanez megy, mint Mo.-n. Azért, ha nem bánod, én megpróbálnám külföldet, és majd megtapasztalom a saját bőrömön, hogy mi igaz és mi nem. Azt tudom, hogy Mo.-n mi megy, és egyenesen katasztrófa, ha egy szóval tudnám jellemezni.

Egyre jobban rohad le ez az ország, és bele sem merek gondolni, hogy majd ki fog például nyugdíjat fizetni a szüleimnek, kik fognak egyáltalán dolgozni, mikor omlik össze az állami egészségügy. Milyen gyerekek fognak kikerülni ebből az oktatási rendszerből. Egyszerűen úgy érzem, hogy ebben az országban a gondolkodás luxussá válik szép lassan. Nekem nincsenek diplomáim, de ettől függetlenül még nem vagyok hülye, és pontosan látom, hogy hova fogunk süllyedni. Nem akarom azt megvárni, ezért tervezek lelépni innen.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.17. 20:43:03

@regenbogen12: muszaj vagyok, az emberem maniakus zenehallgato:-)

pappito · http://pappito.com 2015.04.18. 01:25:25

@Fekete Pestis: hát te legalább vetted a fáradtságot, egymás tiszteletébe úgylátszik nem kell beleférnie a házitrollnak, aki hazaárulózhat kedvére

megjön az embernek a kedve a kommenteléshez, az biztos

kék madár 2015.04.18. 03:02:43

@pappito: nekem ot olvasni es nem felhaborodni minden nap egy zen gyakorlat, leginkabb arra jo, hogyha hazamegyek es egy rokonomtol hasonlot hallok, pokerarccal tudjam hallgatni.
A fantaziaja ketsegtelenul rendkivuli.

Mr Long 2015.04.18. 12:28:48

@Philosoraptor: A kozoktatasbol nem fognak rosszabbak kikerulni, mint itt. A felsooktatas meg az egyenen jobban mulik, mint az iskolan.

2015.04.18. 12:49:12

@Mr Long (UK): Tudod, az a baj, hogy Mo.-n minél kevésbé értesz valamihez a politikában, annál jobb pártkatona vagy. Többek között ennek is köszönhető, hogy amihez a politikusok hozzányúlnak, az szarrá v. rosszabb színvonalúvá válik. Ami a nagyobb baj, hogy azokat sem igazán hallgatják meg, akik értenek hozzá. Látszik is az oktatáson meg az egészségügyön is. Ezeknek a percembereknek semmi sem számít, se Isten, se ember. Szóval én a közeljövőben nem számítok gyökeres változásokra.

Mo. nincsen abban a helyzetben, hogy elpazarolhatja a fiataljait, meg a tehetségeit. De ez történik, és ennek lesznek majd igazán komoly következményei.

Rebarbaraa 2015.04.18. 17:05:59

@Cascabel: az identitasod a fejlodesed soran fejlodik ki. Azonosulas, befogadas es asszimilalas. Ezeket a dolgokat akkor tudod megtenni ha magadenak erzed es elfogadod azt.Az identitas nem egy csomag es nem labmeret. Az identitas fejlodik,valtozik. A csecsemot nem kotelezheted h magyar legyen. Kesobb,a sajat akaratabol valik a tarsadalom reszeve vagy elutasitja azt. Az identitas lehet egyszeruen a sajat magadba vetett hit es magadhoz valo huseg. A lenyege az entudat es annak eldontese, hogy hova,kihez, mihez akarsz tartozni vagy tartozonak erezni magad. Magyaran : szabad akarat. Bizonyos hatarokkal.

2015.04.18. 18:43:12

@Rebarbaraa:
Tableno irta, hogy nem is identitast akartal valtoztatni, hanem csak lakohelyet. Szerintem szuletesi helyet - es nem csak te, hanem paran a blog olvasoi kozul hozzaszolasaik alapjan - ami a nemzeti identitas fontos meghatarozoja, egesz eleten viszi magaval az ember, mint egy keresztet. Termeszetesen meg lehet valtoztatni, ha ugy erzi az ember, akkor meg is kell, de az uj identitas nem olyan lesz, mint az eredeti. Erre tettem fel azokat a bizonyos kerdeseket is:)

Rebarbaraa 2015.04.19. 11:54:05

@Cascabel: A jo isten aldjon meg! Ne akard mar nekem megmagyarazni, vagy eloirni, hogy milyen volt vagy milyen most az identitasom! Nem erted a lenyeget. Es ez a baj. Amit az ember soha nem erez a magaenak azt akarki is probalja raeroszakolni sosem lesz a sajatja. Megertem, hogy szamodra ez felfoghatatlan, mint az univerzum kiterjedese, de ne akard, hogy ezzel egyet is ertsek.

2015.04.19. 12:10:09

@Cascabel: Szerintem te azt nem akarod elfogadni hogy van egy csomo ember aki nem kotodik erzelmileg ahhoz az orszaghoz ahol szuletett. Te kotodsz Mo.hoz, vannak akik nem. Nekem soha nem volt 'magyar identitasom'. Magyar vagyok mert Mo.on szulettem, magyarok a szuleim, magyar az anyanyelvem, de nincsen es nem is volt 'magyar identitasom', az egesz magyar dolog nem jelent semmit nekem erzelmileg.

tanato 2015.04.19. 12:21:27

@Mirjam2: Off:http://vs.hu/gazdasag/osszes/majd-jon-a-jobbik-het-vezere-es-jarhatunk-haromevente-becsbe-0417#!s129

Még egy téged érdeklő téma mi lesz ha a Jobbik hatalomra kerül, nagyon érdekes.

2015.04.20. 21:28:28

@tanato: Mi az a neoliberalizmus? Olyan szitokszó, mint a libsi? Amúgy szerintem tök mindegy, ki van kormányon, hiszen egyrészt mindegyik szar, másrészt meg az emberek úgyis mindent eltűrnek, bármit meg lehet velük csinálni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása