oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. április 07. 06:30,  Űzött vadból istenek 227 komment

2023. április 07. 06:30 Határátkelő

Űzött vadból istenek

Senkit nem fog meglepni, hogy Mexikóban teljes ipar próbálja meg lenyúlni, izé szórakoztatni a turistákat, néha egészen pofátlan módszerekkel. Ettől még az ország csodás szépségeket rejt, miként az Daniék kalandjainak újabb fejezetéből is kiderül. (Az első részt itt olvashatjátok.)

ci_m_3.jpeg

„Az elmúlt három hónapban minden videót, blogot, vlogot, fórumot megnéztünk, hogy mit érdemes csinálni Mexikóban. A főváros egyik legautentikusabb látnivalója egyértelműen a Xochimilcho (ejtsd: Szocsimilkó) városrészben található csatornarendszer, ahol színes gondolákkal viszik az elsősorban helyi turistákat, hogy útközben mindenféle csecsebecsét eladjanak nekik és mariachi (de inkább macska)zenével kápráztassák el őket.

ke_p1_1.jpeg

Hétvégenként van az igazi ramazuri, nem férnek el egymástól a gondolák, és a hatalmas tömeg részegen táncolva próbálja elkülöníteni az egyszerre hallható nyolc zenekar zenéjét. Szóval mi inkább hétköznap mentünk.

Azt, hogy hova hogy jutunk el, egy zseniális oldal, a rome2rio.com -on nézzük meg, ahol még az Ostffyasszonyfáról Balkány-Görénypusztára eljutni vágyók is megoldást kapnak égető problémájukra.

Mexikóvárosban remek metróhálózat van és a világ legolcsóbbja is egyben. Jó, harminckilenc évesek a szerelvények és néha ki-ki gyulladnak, de ez otthon sincs másképp. Minden állomáson rendőrök vannak. 95ft egy jegy, és addig érvényes, amíg ki nem jövünk a föld alól. Mi két metróval és egy föld feletti, másik metróval utaztunk el, egy óra alatt. Az egész oda-vissza út kettőnknek 700ft volt.

Xochimilcho

Ahogy kiszálltunk a vonatból, mivel egyedül mi "világítottunk" fehéren, már ránk is szálltak, hogy elkísérjenek egy kikötőbe, ahol gondolák sorakoznak, és megtegyék a legdrágább ajánlatot egy körre. Jelesül 37 ezer forintnyi pesoért szerettek volna vinni, egy full extrás csomagban. Tequila, mariachi, anyám tyúkja. Hát mi, akik nem most jöttek a 10-es vonattal (ja, de!), nem dőlünk be az ilyeneknek, ezért elsétáltunk.

Odajött egy kedvesebb bácsi, aki már elvitt volna 9-ért is, megadta a számát,én megígértem, hogy  hívom, ha a "barátaink" ideérnek. Tudtuk, hogy 9000 egy hajó egy órára és legszívesebben megosztottunk volna egyet másokkal. Ezért beírtam a WhatsApp és Facebook csoportokba, de a legtöbben azt sem tudták, hogy eszik-e vagy isszák ezt a Szocsimilkót, így végül magunkra maradtunk.

Amíg így kóvályogtunk egyik helyről a másikra, végig többen követtek minket a "túraszervezők". Úgy éreztük magunkat, mint az űzött vadak, akiket be akarnak cserkészni a ragadozók. Hiába bújtunk el előlük.

Az alvó Jézusgyermek legendája

Hogy-hogy nem, közben ismét belefutottunk egy elég rendhagyó fesztiválba. Egy díszesen felöltözött embersereg táncolva haladt el előttünk egy rezesbanda kíséretében, némelyek pedig fura kosárkával a kezükben követték őket, amiben egy még furább baba pihent.

Ez pedig a "Nino dormidito de Xaltocán" (A xaltocáni alvó kisfiú) fesztivál volt. A legenda szerint  több, mint 100 évvel ezelőtt egy elhunyt kisfiú emlékére az édesapja készített egy babát, az alvó Jézus mintájára. 1973-ban megtalálták ezt a babát egy antikváriumban, és elvitték a Xaltocáni Fájdalmas Boldogasszony Plébániára, hogy megáldassák.

Ez a baba annyira élethű és újszerű volt, hogy élőnek hitték és az atya elkérte a megtalálóitól, hogy gyermekistenként tisztelhessék azt. Azóta több csoda történt körülötte (pl. leégett a "szobája" és ő sértetlenül megmenekült, rengetegen hallottak gyereksírást a közelében, gyerek nélkül,stb.). Azóta szentként és csodatevőként tisztelik, és időpontot kérnek hozzá, valamint több ünnep is hozzá kapcsolódik.

ke_p2.jpegHátborzongatóan élethű ez a baba (Kép forrása: El color de la Fe) 

Gondolázás Xochimilcho-ban

Miután kihüledeztük magunkat, felhívtuk a bácsit, hogy vigyen el minket egy körre. Vártunk rá a megbeszélt helyen, majd odajött több "keselyű", hogy menjünk velük inkább, de mondtam, hogy várunk a barátainkra. Aztán odajött egy másik ember, hogy engem keresnek telefonon :-))))). A bácsi volt, és mondta, hogy elkísérnek a hajóhoz.

Beültünk a gondolába, és kihajóztunk. Nagyon jó élmény volt látni az ottlakók házait, a csatornákat, járműveket. Így is elég hajó volt kint, de nem zavaróan sok. Az egyórás program épp' elég volt, közben végig beszélgettem a "sofőrrel", Raullal, aki nagyon kedves volt, és sokat mesélt nekünk. Nyilván nem értettem mindent a zöldfülű spanyolommal, de azért jót dumáltunk. Ha valaki valaha jön ide, ezt látnia kell!

Hazafelé beugrottunk Taco-zni,.meg Gordita-zni, és végre ízlett is. Bár biztos sokat segített rajta a koriander levél meg a limelé. Jól megtömtük a hasunkat és a másnapra áhított vulkántúrára is bevásároltunk szendvicseket (torta itteni nyelven), így fizettünk 4000 Ft-ot.

ke_p8.jpegEz egy gordita

Izta-Popo vulkántúra

Valahogy nem vagyunk szerencsések a vulkánokkal. Legutóbb a covid zárta el előlünk a lehetőséget, most pedig a Popocatepetl (mi csak Popóka, te Peti!-nek hívjuk,jelentése füstölgő hegy), őméltósága újfent eregeti a napi 3400 tonna kéndioxidot , meg böfögve füstölget egész nap, szóval a közelébe se lehet menni.

Úton Teotihuacán-ba

Másnap reggelire Dona Judith Chilaquiles-ét próbáltuk ki, ami egy vmilyen babszószos, sajtos,húsos, avokádós izé, kiflivel. Már azt is el tudtam mondanj spanyolul, hogy ketten eszünk meg egyet, és.még értették is. Ez is ízlett, és nem is ártott meg. 2500ft volt kettőnknek, és vacsorára is maradt. A helyiek egyedül ettek meg egyet-egyet, nem tudom, hova fért beléjük.

ke_p9.jpeg

Metróra és buszra pattantunk, hogy eljussunk Mezo-Amerika második legnagyobb piramisához, ami az egyik legrejtélyesebb múltú ősi városban van, Teotihuacánban, mely nahuti nyelven Istenek városát jelent, aki elmegy, fennáll a veszélye, hogy istenné válik, jelentsen bármit is ez.

A távolsági (nem turista)buszon két helyi gitáros-énekes szolgáltatta a zenét némi apró reményében. Nem volt egy Antonio Banderas az énekes, de olyan lett a hangulat, mintha egy útifilmbe csöppentünk volna.

ke_p10.jpeg

Olyan környékeken haladtunk el, ami annyira veszélyes, hogy libegőt kellett felette építeni (!), hogy az emberek biztonságosabban jussanak a munkahelyre, olyan gyakoriak a vagyon elleni bűncselekmények.

Az istenek városa

ke_p11.jpeg

Amikor az aztékok 1200 körül elfoglalták a várost, már elnéptelenedett, és gőzük sem volt, ki hagyta rájuk. A komplexum 2000 éves, és sok épület funkciója mai napig is csak teóriaszinten tisztázott. Az ásatások folyamán kiderült, hogy virágzó dinasztia volt, 150000 lakossal, ami akkor hatalmasnak számÍtott. A nagy népsűrűségnek azonban már akkor is ára volt: az elnéptelenedés az erdőÍrtásnak és az átgondolatlan mezőgazdaságnak volt köszönhető. 

ke_p12.jpegEz a terepasztal szemlélteti a méreteket. A város fele látható csak itt.

A belépő ára 1800ft. Fárasztóan sokat kell gyalogolni a Holtak Útján (4,5km csak egy irányban), hogy az ember megláthassa a három legfőbb építményt, a Tollas Kígyó templomot, a Nap-, és a Holdpiramist.

Az egész területen rengeteg árus van, aki obszidiánkőből faragott hímvesszőket (helyi bányából), szőtteseket és jaguárhangot utánzó sípokat árul, az első "jaguárvisításnál" még a legedzettebbek is összerezzentek. Lenyűgöző a látvány és a tudat, hogy egy ennyire régi és rejtélyes civilizáció romjai közt sétálhatunk.

A nagyobb piramisokra sajnos már nem lehet felmenni, pedig 45 és 63m magasak. Van egy múzeum is, ahol az ásatások során talált eszközök, szobrok és egyebek vannak kiállÍtva.

ke_p18.jpeg

ke_p19.jpeg

Az újabb 10km-es gyalogtúra után fáradtan értünk vissza a szállásra, és Viki "sajátmárkás" söréből tartottunk kóstolót. Mexikó a világ egyik legnagyobb sörexportőre, és igen, van élet a Coronita-n túl!

ke_p20.jpeg

Ha szívesen olvasnátok még Daniék kalandjairól, látogassatok el a blogjukra!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8718096546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2023.04.17. 20:15:10

"Musk tényleg jó fej, pl. bocsánatot kért egy kirúgott Twitter-alkalmazottól "
ez kb olyan gesztus volt Elantol mint visszarakni egy poharat a polcra, miutan egy tankkal atment a porcelanbolton.

Nemcsak hogy kirugta az alkalmazottat, de csicskaztatta, lealazta, lelogosozta, szerintem fogalmad sincs a tortenetrol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.17. 22:22:29

A kinaiak mar a spejzban vannak :)) csak hogy eletben tartsuk a blogot, egy kis tema nektek holnapra :))

www.newsmax.com/us/chinese-government-justice-department/2023/04/17/id/1116471/

kék madár 2023.04.18. 02:21:44

a newsmaxnek meg annyi koze van a tenyekhez, meg igazmondashoz, mint George Santosnak.

2023.04.18. 06:42:28

Egy hét szünet után benéztem, de látom nem sokat vesztettem.

fhdgy 2023.04.18. 08:21:18

Lenne egy javaslatom: a foci mintájára, ha unatkoznak a szurkolók, akkor maguk szórakoztatják magukat:

Osztályozzuk azokat az országokat, ahol éltek, a demokrácia mértéke szerint.

1-es elégtelen, 5-ös kiváló.

Lehet teljesen szubjektív, magyarázni sem kötelező az osztályzatot.

Egy kérésem van csak: kultúrember módjára. A vélemény szabad, de a hangnem legyen normális.

fhdgy 2023.04.18. 08:22:49

@fhdgy: Indítok: Magyarország kettes alá!

Indoklás: a kellékek megvannak, de a tartalom silány!

SzZoole 2023.04.18. 09:34:12

@fhdgy: “ Magyarország kettes alá!”

5*, ha be vagy töltve rendesen anyagilag, szerintem :-)

fhdgy 2023.04.18. 09:43:04

@SzZoole: az anyagi helyzet még a demokrácia hogyan függ össze?

SzZoole 2023.04.18. 09:46:26

@fhdgy: sehogy :-)

De amikor én haza megyek, híradót/politikát leszarva, vígan el vagyok. Megyek ahova szeretnék, azt teszek/eszek amit szeretek, teccik érteni? :-))

2023.04.18. 09:49:25

@fhdgy:

Vegyük Svájcot.

A keretek megvannak. Lehetseges a referendum és népszavazás, de az eredménye nem kedvezo, nem veszi figyelembe, szabotálják a végrehajtást.

A kormány hoz olyan döntéseket ami generációk életet befolyásolják a társadalom megkérdezése nélkül. Pl. most utólag a CS história.
Közben többször szavazunk egy évben helyi megyei és országos szinten.

A korrupció magas mértékben jelen van, de szemérmes módon rejtőzködik és nem keresi a nyilvánosságot. Kamarai tagság nélkül nincs közbeszerzésen részvétel.

Az ország nem igazán családbarát, és csak nevében humánus. Amíg a munkavállaló fiatal egészséges és 100% -ki csavarható mint egy citrom addig jó. Minden a magánszektor és a profit alá van rendelve.

Egészségügy állami és privatizált. Sok és drága gyógyszer felesleges műtétek.

A nyugdíjak a megélhetéshez épp megfelelők, habár az állami nyugdíj intézet 500 milliárd vagyonnal rendelkezik. A magán nyugdíj pénztár vagyonát meg megbecsülni sem lehet.

A bankszektor, lásd CS és UBS példája tisztességtelen úton módon gyarapszik.

A társadalom túl van szabályozva, rugalmasság tolerancia a papíron létezik.

Bűnözés mértéke emelkedő

Általános osztályzat: 4 alá.

fhdgy 2023.04.18. 10:01:00

@SzZoole: a közérzeted jó, nem a demokrácia állapota, amit érzékelsz.

fhdgy 2023.04.18. 10:09:03

@Mr.Tellinghovon: remélem, jó kis diszkurzus lesz, érdemes lesz felfüggesztened az önsanyargatást.

Számítottam rá és vártam is, hogy reagálsz.

Svájcra vonatkoztatva tőled egy négyesre számítottam. Nagyjából bejött.

Golf2 2023.04.18. 13:55:13

@fhdgy: "Indítok: Magyarország kettes alá!"
Érdekes pont ennyit gondoltam én is.
Lehet hogy 1 országban élünk?

Golf2 2023.04.18. 14:09:38

TÖRÖK ÁDÁM (MINI) RIP!

2023.04.18. 14:47:00

@fhdgy: „ remélem, jó kis diszkurzus lesz, érdemes lesz felfüggesztened az önsanyargatást.“

Értelmes emberek értelmes tarsalgasaban mindig partner vagyok

fhdgy 2023.04.18. 15:07:49

@Mr.Tellinghovon: Akkor én ne számítsak rád???

2023.04.18. 15:33:42

@fhdgy: „ Akkor én ne számítsak rád???“

Hahaha

SzZoole 2023.04.18. 16:27:16

@fhdgy: dehiszen szabadon lehet pocskondiázni mindenkit, Orbánct nyugodtan lehet gecizni, meg az összes sleppjét is, lehet nyíltan cigányozni, lophatsz-csalhatsz-rabolhatsz törvényesen, mi ez ha nem demokrácia, végülis azt csinálsz amit akarsz :-))

Bezzeg itt, ha nigázol-pakizol-csinkizel egyet hangosan, rögtön bajba kerülsz :-))

SzZoole 2023.04.18. 16:28:05

@Mr.Tellinghovon: “Általános osztályzat: 4 alá.”

Mondom én, hogy svejc egy tündérkert :-)))

fhdgy 2023.04.18. 16:37:53

@SzZoole: Volt ugye a gorbacsovi éra.

Kérdezik a kutyát, hogy no, milyen!

Oh, nagyon jó, azt és annyit ugatok, amit és amennyit csak akarok.

És a szabadság?

Az is jó, eddig a lánc 4 méter volt, most már nyolc.

A kaja?

Sokat kapok.

Akkor minden rendben van?

Nem egészen, a kaját tíz méterre rakják!

radio tarifa 2023.04.18. 17:22:32

@kék madár: Egy igazi Munchausen a Georgie, GOP üdvöskéje :)

SzZoole 2023.04.18. 18:02:40

@fhdgy: ilyen az asztalalatti kutyák sorsa :-)

fhdgy 2023.04.18. 18:08:36

@SzZoole: Miért szereti a kutya a csontot?

Mert a gazdája szereti a húst!

SzZoole 2023.04.18. 18:12:20

@fhdgy: a kutya annyira szereti a csontot, mint a macska a tejet :-)

Azt tudod, hogy miért látod előbb a villámlást és aztán a dörgést?

Mert a szemed előrébb van mint a füled :-)))

Csodabogár 2023.04.18. 19:00:06

A jó kis diskurzusból nekem annyi jött le, hogy mindenütt jó de a legjobb sehol.
Hosszabb ideig Svájcban és Svédországban éltem. Nekem Svájc magasan jobb volt mint Svédország, miután a szocializmust nem szeretem.
Elég jól bele láttam még a spanyol viszonyokba és Amerikába is. Egyikben se szeretnék élni. Bár Németország nekem nagyon szimpatikus és közeli barátok és a német média fogyasztása révén elég sokat tudok róla. Az se mindig tündérkert.
De ahogy itt valaki megjegyezte, ha az embernek nincsenek komolyabb anyagi gondjai, akkor bárhol lehet élni. Itthon is.

fhdgy 2023.04.18. 20:28:01

@Csodabogár: Ha emlékeim nem csalnak, akkor sok-sok poszttal ezelőtt azt írtad, hogy a szüleiddel jó anyagi körülmények között éltetek és a szabadságvágy miatt metél el.

Jól emlékszem?

Golf2 2023.04.18. 20:33:18

A brit főváros kerületei közül Harrow-ban a lakosság 7,54 százaléka, azaz 19 000 ember, Barking and Dagenhamban 4,78 százalék, Redbridge-ben 4,31 százalék, Waltham Forestben 3,97 százalék, Haveringben 2,28 százalék, Bexley-ben 0,95 százalék román anyanyelvű...
(Anglia)

2023.04.18. 21:13:27

@SzZoole: „ Mondom én, hogy svejc egy tündérkert :-)))“

Akkor várhatunk tőled egy mely analízist angliarol?

Érdekelne társadalom kutatási célból a véleményed, mint az elnyomott fehér heteroszexuális kisebbség szemszögéből

Tudod mikor volt Svájc tündér kert? Amikor ide jöttünk. Ma mondta a szemetes a zürichi pályaudvaron, régen elég volt egy kocsi, ma 5 darab tevékenykedett. Ennyit a beengedő bevándorlásról

SzZoole 2023.04.18. 21:20:00

@Mr.Tellinghovon: “ Érdekelne társadalom kutatási célból a véleményed, mint az elnyomott fehér heteroszexuális kisebbség szemszögéből ”

Egyet biztosra tudok, mindkét nemzet lovas nemzet, csak a magyarok jobban azok :-)))

ibb.co/NxGGrGd

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.18. 21:26:04

@kék madár: es a Justice department is hazudik termeszetesen :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.04.18. 21:31:07

@kék madár:
"As alleged in the complaint, Lu and Chen are charged with conspiring to act as agents of the PRC government as well as obstructing justice by destroying evidence of their communications with an MPS official. The defendants worked together to establish the first overseas police station in the United States on behalf of the Fuzhou branch of the MPS. The police station – which closed in the fall of 2022 after those operating it became aware of the FBI’s investigation – occupied a floor in an office building in Manhattan’s Chinatown. While acting under the direction and control of an MPS Official, Lu and Chen helped open and operate the clandestine police station. None of the participants in the scheme informed the U.S. government that they were helping the PRC government surreptitiously open and operate an illegal MPS police station on U.S. soil.

“The PRC, through its repressive security apparatus, established a secret physical presence in New York City to monitor and intimidate dissidents and those critical of its government,” said Assistant Attorney General Matthew G. Olsen of the Justice Department’s National Security Division. “The PRC’s actions go far beyond the bounds of acceptable nation-state conduct. We will resolutely defend the freedoms of all those living in our country from the threat of authoritarian repression.”

www.justice.gov/opa/pr/two-arrested-operating-illegal-overseas-police-station-chinese-government

FutureFry 2023.04.19. 00:37:12

@Zsuzsi65: Érdemes hozzátenni a feljelentés alján fellelhető lábjegyzetet is: “The charges in the complaint are merely an allegation. All defendants are presumed innocent until proven guilty beyond a reasonable doubt in a court of law.”
Mellesleg a legjobb mondat a feljelentésből: “None of the participants in the scheme informed the U.S. government that they were helping the PRC government surreptitiously open and operate an illegal MPS police station on U.S. soil.”
Szerinted melyik amerikai hatóságnál kellett volna a New York-i kínaiaknak bejelenteniük hogy egy törvénytelen kínai rendőrőrsöt szeretnének Manhattanban üzemeltetni? :) Ez kb. olyasmi mint az amerikai vízumkérelem [1] egyes kérdései, mint pl.:
- “Do you seek to engage in espionage, sabotage, export control violations, or any other illegal activity while in the United States?”
- “Do you seek to engage in terrorist activities while in the United States … ?”
- etc.

[1] travel.state.gov/content/dam/visas/PDF-other/DS-160-Example_11-19-2020.pdf

FutureFry 2023.04.19. 00:45:27

@Zsuzsi65: A kínaiak amerikai tevékenysége egyébként szerintem online (még)problémásabb (pl. nehezebben kezelhető/lebuktatható), lásd a te általad idézett feljelentéssel egy időben kiadott igazságügyi minisztériumi feljelentést: “Defendants Accused of Creating Fake Social Media Accounts to Harass PRC Dissidents, and Working with Employees of a U.S. Telecommunications Company to Remove Dissidents from Company’s Platform” [1]. A legjobb “vádbeszéd” az ilyen ügyekben egyébként Dan Crenshaw (texasi képviselő) által hangzott el nemrég a hasonló ügyben tett legutóbbi kongresszusi meghallgatáson [2]. Öt perc, de szerintem érdemes végignézni, ő azon ritka képviselők/szenátorok egyike aki koherensen és meggyőzően tudja előadni az álláspontját (pláne a többiekhez képest).

[1] www.justice.gov/opa/pr/40-officers-china-s-national-police-charged-transnational-repression-schemes-targeting-us
[2] youtu.be/AvsIogVNs7w

Golf2 2023.04.19. 07:17:12

@radio tarifa: köszi, jó cikk! "Minden öt évben szervezünk egy nagy bulit. A fűtési mizéria miatt a színházban csak tavasszal lehet megtartani, ezért lesz május 8-án a koncert, amely születésnapi buli"
Ezért maradt el,pedig már januárban betöltötte...

kék madár 2023.04.19. 20:58:24

"es a Justice department is hazudik termeszetesen :)"
erdekelne valami pelda ra
En is hozok a newsmax hazugsagairol:
valassz veletlenszeruen vagy kedved szerint barmit amit barmikor mondtak
:)

2023.04.19. 22:01:42

@FutureFry: “ Ez kb. olyasmi mint az amerikai vízumkérelem [1] egyes kérdései, mint pl.:
- “Do you seek to engage in espionage, sabotage, export control violations, or any other illegal activity while in the United States?”
- “Do you seek to engage in terrorist activities while in the United States … ?””

Oh ezen én mindig halálra röhögtem magam, mégis milyen választ várnak el?

SzZoole 2023.04.20. 15:16:33

“ Szeretem azokat az embereket, akik legalább három nyelven beszélnek:

Egyenesen, őszintén, és a szemembe”

Golf2 2023.04.20. 15:55:40

@fhdgy: Születésnapi hír az egykor német országból: a lakosság 28,7 százaléka, 23,8 millió ember már "migrációs hátterű"

Golf2 2023.04.20. 16:25:15

@fhdgy: És továbbra is özönlenek,a merkelt meg épp kitüntették pedig tönkretette európát...

fhdgy 2023.04.20. 17:09:07

@Golf2: Hogy ki kit vagy mit tesz tönkre, jó kérdés.

Csakhogy tudd: viktorkánk kézzel-lábbal kapálózott a migráncsok ellen és láss csodát!

A hatalom azt szajkózza, hogy szükségünk van félmillió emberre, Ázsiából!

Erre köss gombot!

2023.04.20. 17:18:37

@fhdgy:

A szakképzett munkaerő hiánya Németországban meredeken növekszik, különösen a szociális ügyek és az oktatás, az egészségügy és az ellátás, az építőipar és a kézművesség, az informatika, valamint a matematikához, informatikához, természettudományokhoz és technológiához (MINT) kapcsolódó szakmák területén. Ugyanakkor egyre nagyobb szükség van kevésbé képzett munkaerőre, például szakképzetlen munkára és háztartási szolgáltatásokra.
Bár még mindig az EU-országokból érkező bevándorlás teszi ki a munkaerő-vándorlás túlnyomó részét, ez a bevándorlási potenciál csökken az ezekben az országokban tapasztalható népesség hasonló elöregedése és zsugorodása miatt. Ezért a jövő stratégiai kérdésévé válik a munkaerő-toborzás harmadik országokból, köztük a német fejlesztési együttműködés partnerországaiból.
A közelmúltban végrehajtott reformok ellenére a harmadik országokból érkező munkaerő toborzása továbbra sem elégséges, és a fejlesztéspolitikai szempontok még nem kaptak kellő figyelmet ahhoz, hogy fenntartható hatásokat tudjanak kifejteni.
Amire szükség van, az az, hogy a német munkaerő-toborzást erősebben be kell ágyazni a származási országokkal kialakított, fejlesztésorientált, tisztességes partnerségekbe, amelyekben figyelembe veszik érdekeiket, és tiszteletben tartják a migráns munkavállalók jogait. Mivel most sok iparosodott ország verseng a munkavállalókért, Németország ezzel versenyelőnyt szerezhet.
A szövetségi kormánynak fel kell használnia a kísérleti projektek során szerzett sok tapasztalatot szakképzett munkaerő toborzására nagyobb toborzási programokba, és meg kell határoznia az irányt a fejlesztés-orientált munkaerő-toborzáshoz az összes érintett minisztérium szisztematikus együttműködésével (átfogó kormányzati megközelítés), valamint a civil társadalom és a civil társadalom részvételével. a magánszektor.
A szövetségi kormánynak az eddigieknél is jobban be kell vonnia magát a vonatkozó globális folyamatokba és fórumokba, és támogatnia kell a tisztességes toborzást.

www.swp-berlin.org/10.18449/2023S01/

2023.04.20. 17:27:48

@SzZoole: „ Egyenesen, őszintén, és a szemembe”“

+1

@fhdgy:

Németországban az újabb statisztikák szerint majdnem két millió betöltetlen munkahely van, évente a jóléti államot fenntartani szugseges 75 ezer új munkavállaló.

Túl iparosodott ország, a születésszám nem pótolja az elhalálozottak számát, bevándorlás “ agyelszívás” eddig is szugseges volt, hogy valamennyire meg legyen valamennyire a stabilitás. A probléma: az új menekültek inkább a jóléti államok előnyeit akarjak élvezni mint érte dolgozni.

fhdgy 2023.04.20. 17:42:24

@Mr.Tellinghovon: Ehhez és az előző hozzászólásodra:

Amiket leírtál, rövidebben úgy fogalmaznám meg, hogy amikor elkezdődött ez a migráncsosdi, én feltettem magamnak a kérdést, hogy hogyan fognak ebből jól kijönni a németek!

Azt mondtam, hogy biztosan van valami, amiért meg fogja nekik érni!

Azokért, amiket leírtál?

Aztán eljátszottam egy másik gondolattal is. Iskoláztassák azt a sok szírt és irakit, aztán majd velük "foglalják" el Szíriát és Irakot!

SzZoole 2023.04.20. 18:38:51

@Mr.Tellinghovon: örülünk Vinszent :-))

Itt is ugyanez a probléma. A sok kedves menekült hotelekben vannak elhelyezve. Napi többszöri étkezést kapnak, mosnak rájuk stb. Természetesen visszafelé semmi és mindez többmillió fontba kerül, naponta!!

A G7-ben itt a legmagasabb az infláció, 10.2%, naponta/hetente mindig sztrájkol valaki magasabb bérezését. Pl. junior doktorok 35% akarnak, 4 napra letették a munkát amivel azt értek el, hogy többszázezer műtét maradt és hosszabbították az amúgy sem rövid várólistát!

Volt egy brekszit egy covid és most a háború, szóval az ország már nem az a jóléti állam ami volt. Erre az évre csak 5 holiday van be tervezve :-)

1.2 millió munka van a piacon és ugyanennyi munkanélküli. A segélyeket kellene megvágni és az embereket visszaterelni a munka világába. Szerintem :-)

fhdgy 2023.04.20. 18:53:38

@SzZoole: hány alkalmatlan van az 1,2 millióból?

Hiába munkanélküli, ha nem használható semmire!

SzZoole 2023.04.20. 18:57:39

@fhdgy: nem mind használhatatlan, csak lusták. Az állam nagyon bőkezű velük.

Egy jó dolgot tett Viktor anno, amikor behívatta az összes rokkantnyugdíjast felülvizsgálatra. Itt is az kellene!

fhdgy 2023.04.20. 19:11:49

@SzZoole: nyilván nem mind, csak sok. Ráadásul, ha látja a másik, hogy csak alkalmatlannak kell lenni, akkor ő is az lesz.

SzZoole 2023.04.20. 19:38:19

@fhdgy: az a baj, hogy a segélyrendszer nagyon bőkezű :-(

fhdgy 2023.04.20. 19:59:00

@SzZoole: Azért ez nem mondható.

Ha valaki fele annyit sem kap segélyként, mintha dolgozna, és mégsem akar dolgozni, akkor ott más probléma van.

Csodabogár 2023.04.20. 23:10:54

@Mr.Tellinghovon: Azon nem röhögsz, mikor a svájci határőr megérdeklődi, hogy van-e nálad fegyver. Az ördög incselkedett velem, hogy egyszer magunkkal visszük a férjem katonaságtól kapott fegyverét és bátran igent mondunk a kérdésre. Sajnos férjem nem volt hajlandó ilyen tréfákra.:-(

NorthPier 2023.04.20. 23:20:10

@fhdgy: Nagyon megengedő vagy evvel a kettes alával.
Rendeleti kormányzás alatt hogyan működhet a demokrácia?

2023.04.21. 07:23:41

@fhdgy: “ Azt mondtam, hogy biztosan van valami, amiért meg fogja nekik érni!

Azokért, amiket leírtál?

Aztán eljátszottam egy másik gondolattal is. Iskoláztassák azt a sok szírt és irakit, aztán majd velük "foglalják" el Szíriát és Irakot!”

Persze, Merkel úgy gondolta 2015-ben, mert a menekültek nagy része fiatal egészséges férfiak ( nem terhelik az egészségügyet és a nyugdíj kasszát) a szám csak pozitív lehet. Egy részét be tudtak vonni a munka világába de a munka moráljuk nem alkalmazkodik a nemet tugendekhez.

A másik gondolat: jót mosolyogtam rajta. Lehet, Rommel is elég sikeres volt annak idején. Szíria és Irak több etnikumu és vallású művileg létrejött ország, ezért is a szüntelen villongás.

fhdgy 2023.04.21. 07:43:50

@Mr.Tellinghovon: A második gondolatot csak felvillantottam, nem fejtettem ki.

Ha nézzük az 1900-as évek eleje óta a gyarmati birodalmak formálódását, átalakulását, majd megszűnését, akkor a történetekben kulcsszerepet játszanak USA-barát elemek, amiknek a vezetői még USA-barátabbak voltak, hála annak, hogy sokat éltek, de főleg tanultak ott. ( A szovjet Lomonoszov hatását se becsüljük le, de az egy másik történet )

Nem, nem új Rommelekre lenne szükség, hanem sok szempontból németesen gondolkodó Alikra, Juszufokra, stb.

Kurd nevet nem tudok mondani, de rájuk is szükség lenne. Meg a többi etnikumhoz tartozókra is.

Tanítani, kiképezni ezeket az embereket, aztán beígérni, hogy miniszter, tábornok, stb, lesz belőletek.

Szerintem úgy harcolnának, mint a kisangyalok.

Egyetlen visszaütője van csak a dolognak, az nem egy-két éves dolog, 15-20-25 évben kellene gondolkodni, egy politikus meg azonnal vagy még hamarabb látványos eredményt akar, mert holnap választások lesznek!

2023.04.21. 09:04:00

@NorthPier: “ Nagyon megengedő vagy evvel a kettes alával.
Rendeleti kormányzás alatt hogyan működhet a demokrácia?”

Egy virtuális látszat világban élünk, ahol nem dől egy politikus sem a saját kardjába.
A rendeleti kormányzást sok kormány megízlelte, és jónak találtatott. Lásd pl. Macron is rendeleti úton vezeti be a nyugdíjreformot

@Csodabogár: “ Azon nem röhögsz, mikor a svájci határőr megérdeklődi, hogy van-e nálad fegyver”

Nincs határőr, ez is ki lett szervezne@fhdgy: . Tőlem soha nem kérdeztek ilyet, de rendőrnél láttam ilyet igazoltatásnál.
De jó gag lett volna:-)))

FutureFry 2023.04.22. 05:05:22

@Csodabogár: @Mr.Tellinghovon:
Nem meglepő módon Amerikában ez gyakran megtörténik: mondjuk, hogy a kanadai határőr felteszi ezt a kérdést (szinte mindig) és az igen válasz sem ritka (ami persze papírmunkával jár, már ha egyáltalán engedélyezett típusú a bevitelre szánt fegyver). Az is előfordul, hogy rendőr kérdez rá (pl. ha gyorshajtásért megállít) ami persze érthető, bár inkább - ha nem is kérdezi - az a (nem alaptalan) feltételezése, hogy az autóban valahol van fegyver.
Ha (nem magán módon) repül az ember (belföldi járaton) akkor meg checkin-nél esetleg rákérdeznek hogy fegyverrel utazik-e, és ha igen, az nem kizáró ok, de ugye rendesen (pl. töltetlenül) van elpakolva a “checked in” csomagban. Elég sokan ennek ellenére elfelejtik hogy van náluk: 2019-ben pl. ~4400 lőfegyvert koboztak el amerikai repülőterek biztonsági ellenőrzéseinél ráadásul ezek majd 90%-a töltve is volt (!) [1]. Volt valaki aki egy texasi repülőjáraton vállról indítható rakétakilövőt csomagolt szuvenírként (“checked in” csomagban, de az azért még ott sem mehet). Elkobozták tőle de ő azért felszállhatott a gépre (igaz ő active duty military volt).

[1] www.npr.org/2020/01/16/796968553/tsa-says-it-seized-a-record-number-of-firearms-at-u-s-airports-last-year
[2] www.npr.org/2019/07/30/746596629/tsa-officials-find-missile-launcher-in-texas-mans-luggage

2023.04.22. 07:45:03

@SzZoole: “ Ez a fiú nagyon bátor”

Szerintem csak egy megélhetési megmondó ember. A műsorára amit a végén felsorolt az egész országban, ingyenes a belépés?
Vagy csak látott egy piaci rest, igényt és ennek tekintetében osztja az észt.
Ne érts félre! mond ki igazságot de ha ezt önzetlenül tenne sokkal hitelesebb lenne

SzZoole 2023.04.22. 09:39:17

@Mr.Tellinghovon: igazad van, csak egy komédiás, mint Zelenszki, ő is így kezdte :-)

fhdgy 2023.04.22. 09:40:41

@Mr.Tellinghovon: bocsesz, akkor Te egy megélhetési utazásszervező, utazási vállalkozó voltál?

Én meg egy megélhetési programozó?

Mindegyik jobb mint egy megélhetési politikus vagy megélhetési segélyezett!

SzZoole 2023.04.22. 09:55:36

@fhdgy: én is szívességből dolgozok, sőt, most akartak fizetés emelést adni, ami visszautasítottam :-)))

SzZoole 2023.04.22. 12:44:34

@fhdgy: mondj ujjat, ezt eddig tudtam :-)))

Ja, nagyképű is vagyok :-)))

SzZoole 2023.04.22. 12:48:05

@Mr.Tellinghovon: “ soha nem kertem fizetés emelést”

Én sem, adják maguktól :-))

“ Zelenszkij példája mutatja, hogy korunk illúziókra alapuló világa milyen lehetőségeket ad.”

Így van, az álmok valóra válnak! A sztenápkomedis eljáccotta Ukrajna elnökének szerepét, és lásd, a szerepe életre kelt :-)

SzZoole 2023.04.22. 12:49:55

@Mr.Tellinghovon: “ Meg jóképű, bomlanak utánad a nők :-)))”

Ez is igaz, nem győzöm visszautasítani a fiatal és vén csatakancák ajánlatait :-))

fhdgy 2023.04.22. 13:07:39

@Mr.Tellinghovon: morális kifigurázás ... Akkor a színészek, írók, stb. Nagy része elfogadhatatlan módon jut pénzhez?

fhdgy 2023.04.22. 14:44:07

@SzZoole: Oh, szegény! Csak most nincs időm, hogy sajnálajak!

SzZoole 2023.04.22. 15:40:09

@fhdgy: “ morális kifigurázás ... Akkor a színészek, írók, stb. Nagy része elfogadhatatlan módon jut pénzhez?”

Így van, teljesen etikátlan amit tesznek, márminthogy pénzt fogadnak el a munkáért, a kurváknak is azt kellene tenniük, szerintem :-)))

SzZoole 2023.04.22. 15:42:02

@Mr.Tellinghovon: “ Emlékezz az őszödi beszédre, volt benne igazság ”

Azok legalább őszintéskedtek :-)))

fhdgy 2023.04.22. 18:35:16

@SzZoole: egyszer a qrva életben, egy politikus igazat mondott, be is törték a fejét.

Feltették a kérdést a félbevágott alcsúti bányásztörpének, hogy hazudott-e már.

Szemrebbenés nélkül azt hazudta, hogy sohasem hazudott.

SzZoole 2023.04.22. 20:13:11

@fhdgy: most mit mondjak erre, elkúrták, nem kicsit, nagyon :-))

fhdgy 2023.04.22. 21:00:24

@SzZoole: nem kúrták el, csak a nagyobb hazudozó nyert!

radio tarifa 2023.04.23. 10:11:28

@Zsuzsi65: Most hogy Fox fizetni kényszerül Dominiomnak a hazug hírek terjesztése miatt, a többi media ..lásd newsmax, etc, szintén fizetni fognak, nem lehet agymosást folytatni az iskolázatlan tömegek terhére.

radio tarifa 2023.04.23. 10:11:32

@Golf2: Igen kiváló, dacára hogy mandiner :)

Igaz is média, amit a Fox birságról írtam az nem jött át valamiért..?

radio tarifa 2023.04.23. 10:11:35

@kék madár: :)

A hazugságkért:

754 millió Fox
1.4 billion newsmax, mypillow guy

Büntetés.

radio tarifa 2023.04.23. 10:11:37

@SzZoole: so what? Karcsit megkoronázzák.

taga20 2023.04.23. 10:11:40

@SzZoole: mi abban a bátorság, ha elmondod a valót?

Golf2 2023.04.24. 11:12:36

1 napja no komment...Vajon ki miatt haldoklik a blog,régi vagy új kommentelő miatt. Melyik a logikusabb?

SzZoole 2023.04.24. 11:58:03

@Golf2: “Vajon ki miatt haldoklik a blog,régi vagy új kommentelő miatt. Melyik a logikusabb?”

Egyik miatt sem, egy ősrégi átok miatt haldoklik a blog :-)

fhdgy 2023.04.24. 15:33:21

@SzZoole: Nem haldoklik az kérem, csak ritkán mutat életjeleket! -:)

SzZoole 2023.04.24. 15:42:04

@fhdgy: nekem az öt is páros :-)

fhdgy 2023.04.24. 15:51:47

@SzZoole: Hát, igen! Jó lenne, ha pörögne, de néha úgy tűnik, hogy hibernált állapotban van.

Az nem rossz, ha van egy új poszt, de annak sem kellene akadálynak lennie, ha nincs!

Ha poszt témája kifulladni látszana, akkor is be lehetne vetni valami témát, lenne elég!

SzZoole 2023.04.24. 15:55:07

@fhdgy: mennyi hozzászólás volt érdemben ehhez a poszthoz, mert én például azt sem tudom, hogy miről szólt :-)

fhdgy 2023.04.24. 16:01:40

@SzZoole: Magához, a poszt témájához nem sok.

Szerintem nem is nagyon lehetett. Hány % járt már Mexikóban? Nem hiszem, hogy sok.

Ennek a nyitóposztjában az volt, hogy az igazi Mexikó kerül bemutatásra. Nagyon erősen kétlem, hogy egy turista képes a színfalak mögé nézni, főleg látni.

Én pl. majdnem hét évet dolgoztam Németországban, tehát nem turista voltam, de nagyon kevésnek érezném magam ahhoz, hogy az IGAZI Németországról írjak. Kishitű vagyok?

Golf2 2023.04.24. 18:34:05

@fhdgy: Az igazi Német,Anglia,a németek,angolok vérében van,a többi náció csak vendég ott,bármeddig marad.

fhdgy 2023.04.24. 18:53:26

@Golf2: én Magyarország esetében sem mernék az igazi Magyarországról írni, maximum egy nagyon szubjektív valamit, egy aprócska szeletéről.

Golf2 2023.04.25. 08:32:31

@fhdgy: Én magyarnak tartom magam.

fhdgy 2023.04.25. 08:52:01

@Golf2: én is! A kérdés az, hogy vállalnád-e, ide írsz egy posztot olyan címmel, hogy "az igazi Magyarország"?

Golf2 2023.04.25. 17:52:49

@fhdgy: Nem,mert csak panasz lenne.Szerencsére 50 évemig jó volt.

SzZoole 2023.04.26. 15:17:42

@Golf2: pedig írhatnál, mert még azt sem tudjuk rólad, hogy hím taggal született férfi nemű e vagy, vagy vaginával született nő :-))

Bár kommentjeid alapján, inkább gondolom, hogy egy picsogó fürdős kurva lehetsz, mivel mindig csak sírsz és panaszkodsz :-)))

radio tarifa 2023.04.26. 18:41:24

@taga20: próbáld meg észak kóreában taliga.

radio tarifa 2023.04.26. 18:41:27

@fhdgy: 88 százaléka a kanadaiaknak nem akarja többé a monarhiát, Kamilla meg végképp nem lesz a királynőnk.

Miss you Elizabeth, we miss You!

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.05.13. 21:55:22

@Mr.Tellinghovon: "Ez a demokrácia által felkínált jog."

És demokratikus alapjog az is, hogy ha nem teszik a másik képe, mondanivalója, stílusa, akármi, akkor egyszerűen nem kíván vele semmilyen kapcsolatot tartani, pl. nem hallgatja meg.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.05.14. 12:37:00

@taga20: "mi abban a bátorság, ha elmondod a valót?"

Vannak azok az országok...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2023.05.14. 12:37:18

@Golf2: "Az igazi Német,Anglia,a németek,angolok vérében van,a többi náció csak vendég ott,bármeddig marad."

Nem hiszek benne.
Egy europai kulturkörből jött (pl. keleteuropai) második nemzedéke már echte polgár lesz.
Ha nincsenek valamilyen erős korlátai (pl. vallási becsípődés), akkor a gyerekek a haverok életvitelét és életstílusát veszik át.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása