oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. december 10. 17:06,  Százból csak hat fiatal maradna biztosan Magyarországon 19 komment

2023. december 10. 17:06 Határátkelő

Százból csak hat fiatal maradna biztosan Magyarországon

Tízből hat fiatal külföldön képzeli el a jövőjét egy friss felmérés szerint, de ami ennél egy fokkal durvább, száz megkérdezettből mindössze hat mondta, hogy semmiképpen sem menne el Magyarországról.

bo_ro_nd_a_ke_zben.jpg 

A magyar fiatalok egy jelentős része nem érzi jól magát Magyarországon. Legalábbis ez derül ki az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatásából, melyben 800 16-24 év közötti magyart kérdeztek meg.

Az ország helyzetét kétharmaduk (egészen pontosan 68 százalékuk) inkább rossznak ítéli, és 36 százalék vár további romlást, míg javulást nagyságrendileg ugyanennyien (egyharmad) remél.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a megkérdezett fiatalok több mint fele (57 százaléka) arra a kérdésre, hogy hol képzeli el a jövőjét tíz év múlva, azt válaszolta, hogy külföldön. Ennek oka elsősorban a megélhetés (szebben fogalmazva: leginkább az egzisztenciális problémáktól félnek), és az oktatás helyzete, azaz úgy érzik, az iskola nem készíti fel őket a munkavállalásra.

Más kérdés, hogy az elmúlt bő tíz évben sok ilyen felmérést láttunk már, így azt is tudjuk, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyien el is mennek majd Magyarországról. Ezt hangsúlyozta egyébként a kutatást végző Impetus Research vezetője, Kozák Ákos társadalomkutató is.

A megkérdezettek közül fele (48 százalék) vagy nem érzi kifejezetten jól magát, vagy egyértelműen rosszul érzi magát Magyarországon. Ilyen szempontból nem is olyan meglepő, hogy mindössze hat százalék mondta azt, biztosan Magyarországon marad.

A fiatalok hangulata tehát nem jó: az ország helyzetét a 68 százalék inkább rossznak ítéli, mint jónak (32 százalék), és a jövőre nézve sem túl optimisták: a legtöbben (36 százalék) további romlásra számítanak, és csak minden harmadik megkérdezett vár javulást.

Hasonló, bár némileg alacsonyabb eredményeket hozott egy idén tavaszi hasonló kutatás is. Akkor a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete (az MTA által támogatott) felmérése keretében 16–29 éves magyar fiatalokat kérdeztek. 

A májusban felvett adatok szerint minden harmadik fiatal (35 százalék) gondolt már a határátkelésre és a külföldi életre. Ez persze a kutatók szerint megint csak nem azt jelenti, hogy ennyien elmennek, de azt igen, hogy a fiatalok egy jó része dühös és elkeseredett. Ami még érdekesebb, az a trend, hiszen 2020-ban ez az arány még csak 11 százalék volt, azaz három év alatt a háromszorosára emelkedett.

Érdekesség, hogy a kutatók szerint elsősorban nem is az egyetemisták, hanem a szakképzésben részt vevők és a gimnazisták tervezik azt, hogy egyszer külföldre mennének dolgozni. A kutatók hangsúlyozták, hogy elsősorban a „két véglet”, azaz a hónapról hónapra élők, valamint a gondok nélkül élők körében felülreprezentált a külföldi munkavállalást fontolgatók aránya.

Összességében minél kevésbé elégedettek a magyar fiatalok a saját életükkel, illetve minél negatívabban ítélik meg a demokrácia jelenlegi állapotát, annál nagyobb a valószínűsége, hogy fontolgatnak külföldi munkavállalást.

A ti környezetetekben milyen a fiatalok hangulata? Tudtok olyanokról, akik komolyan fontolgatják, hogy külföldre költöznek hosszabb időre?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9218277971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2023.12.11. 08:06:56

Én olyanról nem tudok, aki azt tervezi, hogy elhúz. A kis, kb. 2500 lakosú falumból, viszont már sokan leléptek. Fiatalok, idősebbek egyaránt.

javított állomány 2023.12.11. 17:51:15

Ebben a BAZ vármegyei brazilok is benne vannak? Mert akkor HAJRÁ!!
Bizonyára Germanisztánba mennek a Schleswig-Holstein vilajetbe.
Nukleáris mérnökökre ott most nagyon nagy szükség van. :-)))

Csodabogár 2023.12.11. 19:34:56

Sok fiatal nem érzi jól magát Magyarországon. Kérdés, hol érzi jól magát? Élt már külföldön? Beszél nyelveket?
Szóval nem annyira egyszerű ez és nem is hiszem, hgy ténleg olyan sok elmegy és nem is jön vissza.
Azt viszont, hogy elmennek külföldre tanulni, más népeket szokásokat megismerni, nagyon okosnak tartom.

littke 2023.12.12. 20:03:43

Az a fiatal aki manapság elmegy, (és ez egy világjelenség, nem csupán magyar), más okok miatt megy mint anno jómagam a 60-as évek végén.
Persze mindkettőnél ott van a kalandvágy, a világ megismerése, a más nyelv elsajátítása, a több pénz.
De ma az emberek szabadok, az elmenés nem feltétlenül végleges, mint az én esetemben volt. A komcsik még 20 évig uralmon voltak lelépésem után, azután meg nem igen volt nekem hazamenni.

fhdgy 2023.12.13. 08:10:34

@littke: Az elmenők egy nem elhanyagolható hányada nem kalandvágyból megy/ment el, inkább a kilátástalan anyagi helyzete ( lásd svájci frank hitel ) miatt.

fhdgy 2023.12.13. 08:16:45

Lenne egy izgalmas terület, amit nem ártana alaposan körüljárni.

Aki marad, miért marad ( elégedett, családi okok miatt, félelem, nyelvtudás hiánya, stb. )?

Aki elmegy/elment, miért ( kalandvágy, nyelvtanulás, kíváncsiság, anyagi okok, stb. )?

Aki hazatért, miért ( honvágy, elérte céljait, családi okok miatt, stb. )?

Aki hazatért, de visszamegy, miért ( már nem oda tért vissza, ahonnét elment, elfogyott a pénze, stb. )?

Lehet, hogy nagyon érdekes dolgok derülnének ki!

Golf2 2023.12.13. 14:33:29

Ennyi hülyét! (6)

fhdgy 2023.12.13. 15:42:18

@Golf2: nagy a retye-rutya! Azok miért mennének el?

fhdgy 2023.12.13. 16:07:46

@Golf2: bár az egyik, a gazsi elszökött, de a tekesek visszahozták apucihoz.

fhdgy 2023.12.19. 19:12:57

Nagy késztetést érzek arra, hogy mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánjak, de nagyon bizonytalan vagyok.

Lesz valaki, aki elolvassa???

dikusz. 2023.12.20. 00:19:31

@fhdgy: Neked is kellemes ünnepeket, és boldog új évet kívánok.

Mindenki arra vár, hogy a másik írjon valamit. Én is nézem, hátha valaki ír kommentet, és ha látom, hogy nincs új, akkor lépek is tovább.
Ez az iromány is egy valahonnan kiemelt cikktöredék, százszor lerágott csont, nem túl érdekesen leírva.
Azt nem értem, egy ilyet minek idepakolni akkor, amikor többen írták, hogy küldtek be posztot. Ezért nem töröm magam én se, megírni, ha van fotó a témához kiválogatni, szöveget írni hozzá mit ábrázol. Előfordult már, hogy rákérdeztem kell-e poszt, hetek múlva jön a válasz, hogy persze, küldjed, aztán pedig se kép, se hang megint hetekig.

Arra kíváncsi vagyok, hogy lesz-e olyan poszt, ami arról szól, ki hogyan karácsonyozik. Lehet, a régebben beküldött képek közül lesz kiválasztva néhány, mert sehol nem látok a felhívást, hogy küldjünk be képeket.

dikusz. 2023.12.23. 15:56:00

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

NorthPier 2023.12.24. 09:58:22

@fhdgy: @dikusz.:
Szép karácsonyt és boldog új évet nektek is és mindenkinek, aki erre téved!

fhdgy 2023.12.26. 18:11:01

Titkon azért reméltem, hogy a régi szép idők emlékére lesz pár komment. Csalódnom kellett!

Golf2 2023.12.26. 18:17:30

@fhdgy: Csak sikerült leépíteni az oldalt:(

fhdgy 2023.12.26. 18:23:43

@Golf2: Igen, sajnos igazad van.

Nem sokszor, de belenéztem más blogokba is, ezek alapján azt kell mondanom, hogy ez a a béke és a kulturáltság szigete, oázisa volt.

Kár érte!

Csodabogár 2023.12.27. 17:14:57

Nem könnyű mostanában írni ide. Most is háromszor töröltem az előzményeket és frissítettem az oldalt, mire bejutottam a kommenteléshez.
Persze, hogy kívánok mindenkinek csodás új évet. A magam részéről jelenleg igen elfoglalt vagyok, mert áthoztattam az ünnepekre magamhoz az Embert, aki most kezd kicsit járni, járókerettel. Több mint egy évig ágyban fekvő beteg volt. Szabályosan átörömködtünk az elmúlt napokat. Gondozónőket szabadságoltam, gond nélkül ellátom, de időm az nincs.

Határátkelő 2023.12.29. 17:21:42

Kicsit megkésve, de itt a Nagy Karácsonyi Összefoglaló - 29 országból mintegy 150 kép!

hataratkelo.blog.hu/2023/12/29/magyarok_karacsonya_a_vilag_korul_411

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása