oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 30. 06:44,  Magyarország tényleg hazavár? 306 komment

2015. április 30. 06:44 Határátkelő

Magyarország tényleg hazavár?

Miközben a kormány nagy csinnadrattával újabb programot indít a külföldön élők hazacsábítására, a kép finoman szólva sem ilyen egyszerű. A mai írás szerzője, Tomeepapa 9 év franciaországi élet után érezte úgy családjával, hogy talán érdemes lenne megpróbálni ismét otthon. Nem akarok a dolgok elébe vágni, de története nekem azt bizonyítja: egyelőre szövegben erősebb a gyere haza!, mint cselekvésben… (A fotókért külön köszönet a szerzőnek!)

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem! Részletek itt!

UPDATE: A nyereményekről itt olvashattok!

cim_utca_behajtani_tilos_tablaval.jpg

„Az utóbbi hetekben eléggé felkapott téma lett, hogy az ország hazavárja a külföldre távozott szakképzett munkavállalóit. Már politikai döntések is születtek, ámbár hogy ezek reklám kampányok a szavazatvesztések miatt, vagy tényleg visszavárják a potenciális adózókat, az egy másik kérdés.

Én nem tudom eldönteni, hogy a cégek otthon tényleg készek, nyitottak-e a hazaköltözők alkalmazására, akik természetesen nem szeretnének éhbérért dolgozni, mindenféle tapasztalat és tudás nélkül kinevezett kiskáderek irányítása alatt. (Természetesen tudom, hogy ez nem minden cégnél van így, de sajnos hallok elég példát erre is.) 

A családommal 9 évvel ezelőtt költöztünk ki Franciaországba, semmi anyagi megfontolás nem játszott szerepet döntésünkben. Otthon mindkettőnknek nagyon jól fizetett állása volt, de feleségem cégen belül kapott egy lehetőséget csatlakozni egy európai teamhez Párizsban.

Habár tudtuk, hogy az én karrieremnek ez nem igazán tesz majd jót, mégis nagyon érdekelt minket egy másik kultúra, ország megismerése. Emellett az akkor 4 éves fiunknak úgy éreztük, hogy adhattunk egy második anyanyelvet, ami a mai globális, multinacionális világban jól jön. 

diadaliv.jpg

Miért költöznénk haza?

Kilenc év után úgy éreztük, hogy eljött az idő a hazaköltözésre. Az okok többfélék. Egyfelől pár év után elmúlik a rózsaszín köd, amin keresztül az emberek látják az új országot, és egyre több kényelmetlen valósággal szembesülnek.

Tudom, ez nagyon ember- és országfüggő, rokonságból van olyan, aki a mai napig nagyon boldog abban az országban ahova ment és esze ágában sincs hazaköltözni, de például itt Franciaországban vannak olyan barátaink, akik komoly lelki traumán mennek keresztül, mert a szaktudásukat nem fizetik meg otthon, szakmai területük nagyon leszűkült, nincs állás és nem mehetnek haza, de rettentően hiányzik nekik Magyarország.

viragzo_fa.jpg

Visszatérve a mi esetünkre, nagy baráti kört hagytunk otthon, a családi kötelékünk pedig szoros volt. A szülők még abban a korban vannak, hogy egy jó évtized aktív együtt jövés-menés várna ránk, a közös együttlét az egész családnak nagy örömet okozna. Nem beszélve a már említett széles baráti körről. Ezek a lelki tényezők, melyek hazahúznak. 

A másik oldalon maga a francia mentalitás áll. Most nem ecsetelem részletesen ezeket, ha érdekel valakit, egy másik írásban szívesen megosztom az évtizedes tapasztalatainkat.

korforgalom_zaszlokkal.jpg

Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság. 

Silány oktatás

Az igazi ok azonban az oktatás szerintünk meglehetősen silány és elképesztően szervezetlen színvonala. Röviden összefoglalva tartalmában káosz, stílusában pedig büntetésen alapuló rendszer. Pozitív motiválással a 9 év alatt még nem nagyon találkoztunk.

Ami a káoszt illeti: hiába vannak szerintem jó könyveik, már első osztálytól a tanárok tananyagot tartalmazó papírlapokat osztogatnak a gyerekeknek, melyek hol kiesnek a füzetből, hol nem. A megfelelő lapok beazonosítása heroikus feladat, mivel sem számozva sem kódolva nincsenek. 

Ezenkívül a fiamnak 12 évesen több oldalnyi A4-es oldalt kell kézzel lejegyzetelni órán, aminek az a következménye, hogy olvashatatlan az egész, felkészülni a dolgozatokra igazi kihívás. Tavaly 11 évesen Ovidius: Metamorfózist kellett olvasniuk, ami otthon, ha jól emlékszem gimnáziumi anyag, persze, hogy a gyerek utálja az egészet.

Mindennek a tetejében, a francia oktatás a teljes büntetésre épít, semmi dicséret, magold be, amit megkaptál, ne gondolkozz. Pont. A gyerek 7 év alatt egyszer sem lett megdicsérve, a legtöbb, amit egy francia tanár mond: „Nem rossz, de egy kicsit próbálj még jobban teljesíteni”. Itt ez a dicséret. Az pedig, hogy „Ti nullák vagytok” (vous êtes nuls) olyan gyakori, mint otthon a jó napot. Igazi lelkesítő hozzáállás…

park_5.jpg

Követve a barátaink gyerekeinek otthoni eredményit, iskoláikat, az ottani légkört, úgy érezzük, a gyerek boldogabb lehetne Magyarországon. 

Mi lenne ha…

Itt jön az egész cikk lényege, ahova szeretnék kilyukadni. Ha hazamennénk, feleségem valószínűleg tudná folytatni jelenlegi munkáját Magyarországról.

Nekem kell állást találnom. Informatikus vagyok, több mint 16 éves tapasztalattal, főleg multinacionális cégeknél dolgoztam otthon is, sokszor angolul, külföldi kollégákkal. Windows rendszerek üzemeltetésében van tapasztalatom szerver-hálózat-adatbázisok szinten, de nem akarok belemenni a szakmai részletekbe.

Többek között auditokra is készítettem fel cégeket, levezényeltem új áruház teljes IT és kommunikációs elindítását, tehát úgy gondolom, tényleg széles körű tapasztalatokkal rendelkezem. 

Két hónapja kezdtem el jelentkezni állásokra otthon, megadva, hogy jelenleg nem élek Magyarországon, de ha kell, hazarepülök egy interjúra, ha komoly az érdeklődés.

Kb. 20-25 helyre adtam be a jelentkezésemet, és mivel nem szeretek füllenteni, tényleg csak olyan helyre jelentkeztem ahol tudtam, hogy 100%-osan megfelelek az elvárásoknak. Ennek ellenére szinte válaszra sem méltatnak.

sajtarus.jpg

Volt, hogy barát cégvezető ajánlott engem egy másik cégvezetőnek (meghirdetett állásra), akinek a HR-s kolléganője egy 10 perces teljesen szürke, nem szakmai beszélgetés után annyit közölt, hogy továbbítja az önéletrajzomat az IT vezetőnek és majd ő keres, aki azóta is keres…

Fizetésben már kevesebbet kérek, mint amennyit 9 éve kerestem Magyarországon. 

Esetleg 40 évesen már „öreg” vagyok otthon? Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?

Most magántanártól kezdtem el programozást tanulni (nem teljesen új dolog nekem), remélem egy 8-9 hónap erőteljes tanulással, junior programozóként nagyobb sikerem lesz. 

Azonban felmerül bennem, hogy ennyi éves szakmai tudással, két idegen nyelvvel nem igazán találok állást, egy elvileg hiányterületen, akkor Magyarország tényleg hazavár?”

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr157413244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme Seldon 2015.04.30. 19:33:36

@kardio1:
Például az óvónőnek négy (munka)napos :)

"Az iskolarendszert illetôen meg zavaros a kép. A collège idején azt gondoltam, na majd a lycée nehéz lesz. Most azt gondolom, talàn az egyetem nehéz lesz.
Màsfelôl meg nem jol van felépitve a dolog: màr az ovodàban elkezdik az iràsoktatàst, de még a collège elején is probléma, hogy sokan nem tudnak normàlisan irni-olvasni. Elhùzzàk, mint a rétestésztàt, az eredmény meg nem olyan, amilyennek lennie kellene. "
De közben a posztolót zavarja az Ovidius, mert túl nehéz...

M. Péter 2015.04.30. 19:34:53

@maxval bircaman szerkesztő: A magánhangzók redukcióját tanították, fonémákat nyilvánvalóan nem, de azt igen, hogy vannak lágy és kemény mássalhangzók, azt viszont már nem, hogy mondjuk egy lágy k-t ténylegesen hogy kellene kiejteni,

Hari Seldon 2 2015.04.30. 19:41:17

@kardio1:

"Elhùzzàk, mint a rétestésztàt, az eredmény meg nem olyan, amilyennek lennie kellene. ""

Miért milyennek kell lennie? Hát mit mondjak? Nem lehet mindenki Jean-Baptiste Poquelin...
(Azt gondolom, sok szempontból, túl szigorúan ítélkezel a világról.)

kardio1 2015.04.30. 19:49:40

@Mme Seldon: Ha jol értettem, a posztolot az zavarja, hogy Ovidiust tùl koràn tanultàk.
@Hari Seldon 2: Ezt végülis mindkettôtöknek irom:
En azt tartanàm ideàlisnak, ha az ovodàban többet jàtszanànak, alsoban (école primaire) rendesen megtanulnàk az alapokat, collège-tôl kezdve meg fokozatosan ugyan, de haladjanak elôre. Itt inkàbb amolyan körbe-körbe a stilus, nem egyenesen elôre. Nem tudom értitek-e, mit is akarok mondani. he nem tiszta, kérdezzetek vissza nyugodtan. :)

Mme Seldon 2015.04.30. 20:13:07

Nagyjából érteni vélem, mit akarsz mondani. De nem tudom, mennyire lehet összehasonlítani a magyar iskolarendszerrel a franciát - magoltatás, nehéz-könnyű, dicsérés-büntetés, hatékonyság, későbbi "való" életre felkészítés.... szempontjából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.30. 20:22:34

Nekem semmi bajom a poszttal. Jól megírt érdekes.
A bajom az hogy hozzácsapták a gyerehaza kampányt.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz. Lehet hibáztatni a kormányt a politikusokat a kialakult helyzetért a munkanélküliségért, mindenért de belekeverni a kampányt erős csúsztatás.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.30. 20:44:43

szép kastélypark ez a Sceaux, minek hazamenni?!

blackhairlady 2015.04.30. 20:57:18

@Zsuzsi65: Errol a Reneissance Man cimu film jutott eszembe. Nalam az 5 legjobb filmben benne van:)

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:14:29

@kardio1: Természetesen CUI prodest, nem qui.
(Qui - kicsoda, cui - kinek)
Jelentése (mint az köztudott): "Kinek áll érdekében".
:)

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:17:15

@kiber kóbor: Ugye te a magyar piacról beszélsz? Mert Nyugat-Európában egyelőre még eléggé keresett szakma az informatikus.
A fiam még nincs 22 éves, nincs felsőfokú végzettsége, de vagy egy igen jó szakmai tudása (természetesen van még mit tanulnia), és két kézzel kapkodtak utána. Már a londoni (nem az angol, a londoni) átlag felett keres....

Hari Seldon 2 2015.04.30. 21:21:45

OFF:

Na itt van magyarul is a kémügy:

index.hu/kulfold/eurologus/2015/04/30/nemetek_kemkedtek_a_francia_kormanynal_az_amerikaiknak/

Megjegyzés, ebből is lászik, hogy micsoda provincializmus van a Duna mentén. Pinpongozgatnak valami tv műsor miatt, meg a Orbán "seggszáj" Vitkor "halálbünteési tangóján".

Itt meg olyan cégek körül megy a balhé, amik egyenként termelnek annyit mint Magyaroszág évek alatt.

ON

kardio1 2015.04.30. 21:26:20

@Taxomükke: Hàt persze! Micsoda szarvas hiba! Köszi a javitàst, ùgy làtszik, màr nem latinul, hanem latenül irtam! Hù de gàz...
@Mme Seldon: @Mme Seldon: En sem tudom, és szerintem sokan màsok sem, tudjàk összehasonlitani a két iskolarendszert, mert mindkettôrôl csak részleges ismereteink vannak, csak azokat az iskolàkat ismerjük jobban, amihez valamilyen modon közünk volt/van.
Lehet, hogy a te gyerekeidnek màs élményei lesznek, nàlunk alsoban nagyon jo tanitonéniket sikerült kifognunk. A francia tanitonôk pedig alapbol odzkodnak a közvetlen érzelemnyilvànitàstol, félnek a pedofilia vàdjàtol (ezt el is mondtàk a kérdésemre), pedig vannak olyan gyerekek, akik kifejezetten igénylik a szeretet kimutatàsàt.

Taxomükke (UK) 2015.04.30. 21:40:02

@kardio1: "... vannak olyan gyerekek, akik kifejezetten igénylik a szeretet kimutatàsàt."
Így van... Amikor helyettesítő tanárként dolgoztam itt, Angliában, az ügynökségnél erőteljesen kihangsúlyozták, hogy egy ujjal sem érhetek a gyerekekhez.
Ehhez képest amikor szaladgáltam velük az udvaron, vagy más alkalommal megláttak, és odaszaladtak hozzám, és megölelgettek, akkor mégsem tudtam mit csinálni... kérdeztem is a főállású tanárokat, de ők azt mondták (meg hát tudom magamtól), a kicsik igénylik a fizikai kontaktust, és nem is tilos. (Nyilván normális módon, szexuális tartalom nélkül.)

lavór 2015.04.30. 21:42:54

Ide csak nyugati nyugdíjjal szabad visszajönni. Venni egy kis falusi házat, vagy egy kisvárosi minigarzont és élvezni a napokat. A sok itthon maradt marha meg kínlódjon csak minimálbéren és nyugdíjon - már ha megéri -, köztük én is. De ha gyerek kiejti a száján, hogy hazaköltözik, úgy elverem, hogy arrólkoldul. :D

rumitom 2015.04.30. 21:47:09

@kiber kóbor: ezt gondolom magyarorszagra leszuktive gondolod, mert Eu-ban par eve tombol a IT. a cegek 2009 es 2012 kozott gyakorlaitlag nem koltottek IT-re, ezt rohamleptekkel probaljak behozni azota. ezerrel folynak meg most is az XP-rol es srv2K3-rol barmire csak ujabbra upgradek, brutal migracios projektek. virtualizacio elonyben

2015.04.30. 21:51:21

@kiber kóbor:

Hát elnézést, de te szerintem eléggé el vagy tévedve...

Igaz, hogy MS témában valóban sosem kerestem állást, ezért a sátáni tanok követőinek az esélyéről csak közvetett infóim vannak, de az tuti, hogy egy tapasztalt Linux és/vagy Vmware sysadmin nem fog a közeljövőben éhen halni, főleg ha még nyelveken is tud szólni. ;) A network vagy security expertekről meg ne is beszéljünk, az ethical hackerek kb olyan népszerűek, mint az első vonalas celebek! :D

2015.04.30. 21:57:16

@lavór: Azért arra nem árt ügyelni, hogy vidéken olyan helyre költözz, ahol nem ölnek meg 500 forintért....................

lavór 2015.04.30. 22:02:29

@Philosoraptor:

Majd szólok a kölöknek...

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.30. 22:04:57

@Zka: a meh meg a duh h-ja pl nema h, ha nics ragja, hullik is a hajamrendesen, amikor megis kiejtik a reklamokban...

Reszelő Aladár 2015.04.30. 22:29:17

Tulajdonképpen a poszt felsorolta azokat az indokokat, amelyek miatt szokás itthonról távozni: lehetetlen bürokrácia, rossz oktatás, rossz hangulat.
Ehhez képest Franciaország talán néhol még rosszabb, csak ott midnenért jobb fizetés jár.
Szép dolog, hogy hazavár a hazád, viszont munkahelyet teremteni csak a versenypiac tud igazán.
Az a multi világ, aki folyamatosan hiányolja a jól képzett, és tapasztalt munkaerőt, aki minden fórumon elmondja, hogy (a további adókedvezmények mellett) ezen tényező hiánya a legégetőbb egy újabb beruházás indításához.
Erre jön egy ideális jelentkező, aki látott csinált és érti a dolgát, majd vissza sem hívják.

Én őszintén sajnálom ezt, de valahogy ez fordítva múködik itt. Ismerősöm munkahelyén is lejjebb vitték a limitet, egy adott munkakörhöz eddig kellett diploma, mostmár nem kell sőt. Ezzel is lehet 100-120€ spórolni valakinek a bérköltségén, ami pont egy nyugati közepes munkavállaló napi bére...

Guillam 2015.04.30. 22:31:34

@Tomeepapa

A személyes tapasztalatomat szeretném megosztani veled, én 5 év Busselben töltött munka után jöttem haza, hálózati rendszermérnökként, erős MS AD és network tudással.
Brusselben egy nagy multi európai informatikai központjában dolgoztam és hasonló munkát találtam itthon is.
A tapasztalataid megegyeznek az enyémmel, nagyon nehéz volt állást találni, hatalmas szerencse kellett hogy megtaláljam a mostani állásomat külföldről.
Én is jelentkeztem sok magyarországi állásra, de döntő többségben nem vették a fáradtságot a HR/fejvadászok hogy behívjanak egy interjúra mikor volt elég jelentkező Magyarországon. Egyszerűen lusták voltak több nappal előre leszervezni az interjút.
A másik gond a kor, 35 év felett Magyarországon ha nem vezetői pozícióról van szó, túl öregnek tartanak az IT iparban.
Nem szeretnélek elkedvetleníteni, de készülj fel hogy hosszú folyamat lesz, akár több mint egy év, és nagy szerencse kell hozzá.
Sok HR-es mondta nekem hogy jöjjek először haza és keressek állást itthonról. (persze nekik így egyszerűbb) Ha jó állásod van kint amit szeretsz akkor ne tedd, a korod miatt nagyon nehéz lesz itthonról is. Lehet hogy nagyon szeretnél hazajönni, de állás nélkül szerintem nagyon kockázatos. Ha soha nem voltál munka nélkül, rettenetesen lélekromboló lehet ha nem sikerül elhelyezkedned. Szerencsére soha életemben nem voltam munka nélkül egy napot sem, de láttam a környezetemben hogy mennyire meg tud valakit viselni.
Még egy dolog amit meg szeretnék veled osztani a környezetemből, az pedig a fiad magyarországi beilleszkedése az iskolába. Nem tudom mennyire tanulta meg a magyar tananyagot, de ha nem, nagyon nehéz lenne neki az iskolában. Amit a környezetemben láttam a gyerek Németországból tért haza Magyarországra, az általános iskola 7. osztályába családi okok miatt. A srác okos volt de mivel hiányoztak a magyar alapok, nagyon nem volt siker élménye. Rengeteget szenvedett a magyar helyesírással.
Ezt megakadályozandó esetleg elgondolkodnék a helyedben hogy a fiad Magyarországon egy Francia iskolában folytassa a tanulmányait, az ugyanis a francia tanmenetet követi és nem a magyart. (Persze ha a lakhatás és az anyagiak megengedik.)
Mivel jelenlegi életkörülményeteket nem érzitek ideálisnak (amit személyes tapasztalataim alapján tökéletesen megértek), mindenképpen javasolnék alternativ terveket: vagy Franciaországon belül keresni valamit (a napfény övezetben a Loire-tól délre :)) vagy esetleg Anglia.
Akárhogy döntötök, nagyon sok sikert kívánok nektek! Nagyon át tudom érezni a mostani dilemmáidat.

bpetya75 2015.04.30. 22:47:25

@Zsuzsi65:

Igazad van, csakhogy a posztból nem ez a hozzáállás jött le. Azt írta Tomi, hogy utálta a gyerek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.04.30. 22:57:48

@bpetya75: Hat, mondjuk egy szulo lehet kicsit elfogult:) lehet, hogy a gyerek nem csipi a tanart valamiert, vagy mondjuk nem human erdeklodesu, ki tudja...Persze a reszletek ismerete nelkul mi sem jelenthetunk ki egyertelmuen dolgokat...A lenyeg szerintem az, hogy egy temat lehet jol is meg nagyon rosszul is tanitani...

Noricska23 2015.04.30. 23:04:11

www.nisz.hu/allas
Mi meg nem találunk szakembereket a piacon :-(((

Din Serpahis 2015.04.30. 23:04:11

@kiber kóbor: Hat ez egy hot nagy butasag, mar bocs. Tobb embert ismerek, akik millio koruli, vagy feletti fizetessel dolgoznak az IT-ban Magyarorszagon. Es meg nem is managerek, csak tapasztalt seniorok.

Engem is hivtak multkor haza, ajanlottak volna havi 900 bruttot Bp-n, de egyelore meg nem akarok hazamenni.

Din Serpahis 2015.04.30. 23:04:11

@Taxomükke: Nem a magyar piacrol beszel... egy programozo baratom meg Pecsen is (pedig az aztan a leghervasztobb regio egesz Magyarorszagon) elhelyezkedett egy honap alatt. Pedig meg palyakezdo is szegeny.

rumitom 2015.04.30. 23:05:51

@Guillam: az ilyen sztorikon mindig jot derulok :( , egyreszt megy a nyivakolas a kamarak reszerol a mernok hianyrol, masreszrol meg, egesz nyugat-europaban ugy vadasszak le a szakembereket. nagyon pici tulzassal de vigyazban allnak a fejvadasz cegek, csak hogy az o megbizojukat valaszd. Magyarorszagon meg meg egy elvileg hianyszakmaban is ugy kell pitizni. iszonyat motivacio kellhet ilyen korulmenyek kozott hazamenni. ez az igazi "hazafisag"
hivnak ide is, oda is, de en inkabb nemet mondok az ajanlatokra, jobb szeretek oda menni ahonnan nem hivnak (vissza se)

bpetya75 2015.04.30. 23:07:00

@Zsuzsi65:

"A lenyeg szerintem az, hogy egy temat lehet jol is meg nagyon rosszul is tanitani... "

Nos ez vitathatatlan. Meg az is, hogy egy szülő nem lehet objektív, ha a gyerekéről van szó. Persze nem is az a dolga ;-)

rumitom 2015.04.30. 23:08:43

@rumitom: helyesbitek, IT mernok. a "klasszikus" mernok mernoknek, meg az elvileg szinten mernokhiannyal kuzdo nemetorszagban sem feltetlenul teritenek piros szonyeget.

rumitom 2015.04.30. 23:10:28

@bpetya75: dehogynem. "az enyem olyan hulye kis kolyok, de hat mar nevadasnal tudtam hogy pistikebol nem lesz agysebesz"

pappito · http://pappito.com 2015.04.30. 23:32:07

@qkuc: nem egy cégnek dolgozunk, csak szerintem részben a ti cégetek csinálja a hálózatot annak aminek én dolgozom

IT services, de minden magyar név mögött t-systems.com imélcím van :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 00:02:17

@diggerdriver: "A bajom az hogy hozzácsapták a gyerehaza kampányt.
Köze nincs a kettőnek egymáshoz"

így

kék madár 2015.05.01. 00:05:01

@Guillam: en egyszer probaltam otthon allast talalni, a tapasztalatom az volt, hogy nem szabad beleirni, hogy kulfoldon dolgoztal mar, az zavarja oket. Egybol elkezdtek angolbol tesztelni meg kioktatni. A masik, hogy IT cegeknel kar probakozni, inkabb IT-s allast kell keresni kozepes meretu cegeknel (horgaszegyesulet honlapja, szerverei, stb)

pappito · http://pappito.com 2015.05.01. 00:13:28

@kék madár: ja, csak ha mondjuk van nagyvállalati tapasztalatod (virtualizáció, serverek, AD, etc.) akkor kár azt elvesztegetni a horgászegyesület honlapjánál meg az egy db sosem update-elt. lefingott w2000 szerverénél

anyagilag sem éri meg, szakmailag meg öngyi

kék madár 2015.05.01. 00:20:52

@pappito: persze nem erdemes, csak ha gyorsan kell allas, akkor ez egy konnyebb ut. Meg egy par honap stresszmentes elet is belefer (nekem)

Muscari 2015.05.01. 00:53:43

@blackhair-lady: szia, de jó, hogy itt vagy megint :-)

kék madár 2015.05.01. 01:14:32

@Muscari: kedelyeskedunk, jopofizunk, varialjuk a "hat hol a busba tuntel mar te" megszolitast?

kuki123 2015.05.01. 01:29:59

"Kb. 20-25 helyre adtam be a jelentkezésemet, és mivel nem szeretek füllenteni, tényleg csak olyan helyre jelentkeztem ahol tudtam, hogy 100%-osan megfelelek az elvárásoknak. Ennek ellenére szinte válaszra sem méltatnak."

Üdv itthon, ez nem az EU hogy majd válaszolnak is.

"a HR-s kolléganője egy 10 perces teljesen szürke, nem szakmai beszélgetés után annyit közölt, hogy továbbítja az önéletrajzomat az IT vezetőnek és majd ő keres, aki azóta is keres…"

Üdv itthon

"Fizetésben már kevesebbet kérek, mint amennyit 9 éve kerestem Magyarországon. "

senki vagy elkönyvelik
Ez itt a farkasverem
Üdv itthon

"Esetleg 40 évesen már „öreg” vagyok otthon? Minden munkavállaló legyen 20 éves, többdiplomás, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és értsen mindenhez, mindezt minél kevesebbért?"

Meg is válaszoltad
Üdv újra itthon

"Most magántanártól kezdtem el programozást tanulni (nem teljesen új dolog nekem), remélem egy 8-9 hónap erőteljes tanulással, junior programozóként nagyobb sikerem lesz. "

Minimálbért akarsz keresni? Hajrá.
Visszajöttök és 6 hónap múlva sírva menekültök vissza nyugatra.

A gyereket meg rakd át angol iskolába ne állami franciába.

kék madár 2015.05.01. 02:02:39

@kuki123: milyen tapintatosan megfogalmaztad :)

skye8 2015.05.01. 04:05:37

Nem ertem a posztirot, a baratokert terne haza?Allast hogyan fog talalni?Burokracia szerintem otthon is lesz eppen eleg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.01. 08:15:12

@Noricska23: megneztem a linket. a nemzeti szobol kiindulva elkepzeltem, mennyit fizettek....akkor ne csodalkozz. egy jo infosszakember nem fog elmenni brutto 150ert. de meg egy deszktopos se, mert ennek kétszereset megkeresi pl egy multi telefonos ugyfelszolgalatan kepzettsegnelkul.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.01. 08:55:33

@soad1221:

Volt ilyen. Amikor 4 éves volt, Azt mondtam, nekem nagyon nehéz a bolgár, ezért nem szeretnék vele bolgárul beszélni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.01. 08:55:39

@M. Péter:

A redukciót úgy tanították, hogy pl. a hangsúlytalan "o"-ból "á" lesz, ami nem igaz, sőt teljesen félrevezető.

eMJe 2015.05.01. 08:55:53

"Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva."

Ez engem nagyon érdekelne, mert bár nem élek Fr.o-ban, de vannak francia érdekeltségeink, és jó lenne tudni, hogy a megfigyeléseim mennyire tükrözik a valóságot :)

Zoltán Lukács 2015.05.01. 08:56:23

A magyar cégekkel kapcsolatos lesújtó véleményekkkel egyetértek. Idióta kis seggfejek százezrekért osztják az észt, szakmai nullák. Ha valaki elmúlt negyven, akkor nyugodtan eláshatja magát. Érdekes módon hasonlót külföldön soha nem tapasztaltam, legfeljebb olyasmi fordult elő, hogy azt mondták, hogy sajnos nem tudnak annyit fizetni vagy olyan beosztást adni, ami a szakmai múltam alapján járna. Én jelenleg ötvenöt évesen Arábiában dolgozok, addig amíg a biztonsági helyzet esélyt ad a túlélésre. Aztán valszeg hazajövök, nyugdíjasnak...

grani 2015.05.01. 08:56:34

Dettó ugyanez játszódott le velem tizenöt évvel ezelőtt:) Fél év után elhúztam megint a világba és hátra sem nézek. Most már csak nyugdíjasnak megyek haza pár év múlva.
Ha adhatok tanácsot: soha ne menj vissza. Csak nyugdíjasnak :) Sok pénzzel.

zackie 2015.05.01. 08:56:44

Elég érdekes poszt volt. A Franciaországot röviden bemutató, elfogult véleményét inkább nem kommentálom. Azt viszont nem hiszem, hogy ne találna munkát. Én a helyében Kevésbé válogatnék. Diplomával, két idegen nyelvvel azt hiszem tudna találni valamit. Munka mellett ugyanúgy tudná tovább keresni a számára megfelelő pozíciót.

kardio1 2015.05.01. 09:12:29

Szerintem azt nem vette észre sok kommentelo, hogy a posztiro felesége hazakoltozes után is a jelenlegi cégénél dolgozhatna, párizsi bérrel. Azért abból otthon jól el lehet lenni akkor is, ha a posztiro nem keres túl jól.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.01. 09:13:10

@diggerdriver: egyetertek, ez nekem is furcsa volt....

odamondó 2015.05.01. 10:23:19

Csak mondom, hogy ITban a te szakmai tudásod már rég elavult. Sajnos ebben az esetben nem magyar a példa hanem a szakma az egész világon ilyen. 40évesen már olyan vagy mint egy foci sztár. Kiöregedtél a tudásod elavult régen de a költségeid magasak egy friss munkavállalóhoz képest.

Számodra lehetséges megoldások:

-irány a menedzsment mert van tapasztalatod. Felejtsd el a programozást. Irányíts friss embereket.

-találj egy kisebb céget ahol régebbi a te tudásodnak megfelelő technikával dolgoznak még. Ott egyértelműen te leszel a nyerő.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.01. 10:54:28

@kardio1: ez valoban nem tünt fel.Igy azert valtozik a dolog fekvese valamelyest,marha az anyagi reszet nezzük.De ha az elveket...persze ök nem anyagi okok miatt undultak el anno elsösorban es nem amiatt ternenek vissza sem.Nalunk is felmerült a lehetöseg,hogy ferjemet elöleptetik a cegnel,budapesti munkavegzessel,itteni berert.Kategorikusan mondott nemet a dologra,miutan megvitattuk,mert eszünk agaban sincs ott felnevelni a gyermekeinket,meg igazsag szerint mi is jol megvagyunk itt,föleg a ferjem a maga lassan 9 itt töltött evevel,plane hogy mar 20 eves kora ota nem elt huzamosabb ideig Magyarorszagon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:07:25

@qkuc: annó, mikor az iwiw nyitott, akkor volt az, hogy iwiw meghívóért sz*pok-nyalok-mosogatok-gombot varrok... :D

qkuc 2015.05.01. 11:08:12

@pappito: Jahh, faksznizunk ezzel az ITSH névvel, de ofkorsz a nagy magenta T betűs kis leánykái vagyunk, :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:15:15

@maxval bircaman szerkesztő: Na, Birkaman, ez f@sza komment volt, ilyeneket írjál még sokat... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 11:19:32

@Sanyi9: Semmi rasszizmus nincs ebben...Miért baj az, ha valaki úgy nevez valamit, valakiket, ahogy, amik??De rühellem ezt a kib@szott pc-világot... :-((

vuvuvu2 2015.05.01. 11:29:47

Kedves Posztoló!

Az elmúlt 9 évben nagyon sokat változott a munkaerőpiac MO-n. De a te szakmáddal biztos vagyok benne hogy előbb-utóbb össze fog jönni egy tűrhető állás, amiből később lesz majd jó állás.

Az biztos, hogy ma már nem úgy működik a dolog, főleg annak,aki 40-es, sok a tapasztalata, nyelvet beszél, hogy jelentkezik és aztán 20-ból 10 helyre behívják, abból pedig lesz 4-5 ajánlata. Nagy szerepet játszik a kapcsolatépítés. Többek között emiatt is haza kellene jöjjetek, egy darabig elvilselned hogy a feleséged tart el, és itthonról elkezdeni mozgolódni, barátok, volt kollégák segítségével kapcsolatokat építeni.

Annyira felgyorsult minden (ennek az okairól rengeteget tudnék írni), hogy nem elég hogy felülsz egy gépre ha adódik egy interjú, mert itt kell lenned ugrásra készen. Sokszor az van, hogy miután hetekig szarakodnak az anyagoddal (meg a többi jelöltével), a lehető legrövidebb időn belül meg kell jelenj egy interjún.Lehet hogy te kész lennél 1-2 napon belül itt lenni, de aki ránéz a CV-dre, mielőtt felhív, nem ezt fogja gondolni, hanem azt, hogy ez a pasas legkorábban 1 hét múlva tud jönni, nekem meg 1 héten belül be kell mutassak 3 potenciális jelöltet, tehát nem hív fel.

Arról nem beszélve, hogy ha ráharapnak valakire, akkor akár 4-5 interjút is le kell zavarni pár héten belül, tesztekkel és egyebekkel, és hidd el, nem feltételezik, hogy te 2 naponta ide tudsz repkedni.

Tudom hogy kint ez másképp megy, rengeteg a skype / videóinterjú, de itthon sajnos nem itt tartunk, max. az 1. körben van erre mód, utána mindenképpen kell a személyes megjelenés, és a szenior szakértői állásokban ez akár 3-4 alkalomra is felkúszhat.

Ha itthon lennél, a kapcsolataid segítségével sok interjúra tudnál elmenni, olyanokra is amik nem konkrét állásokról szólnak, hanem csak ismerkedések, amelyek szintén fontosak, mert bármikor beeshet a nem konkrét dolgokból egy állás ha megtetszel valakinek egy ilyen szakmai ismerkedős beszélgetésen. Ha itthon mozgolódnál, a beszélgetésekől rengeteg infót tudnál magadnak visszacsatolni arról, hogy milyen a hangulat itthon a cégeknél. Ezek az infók nagyban tudnának segíteni abban hogy tudd hogyan kell magad (jó értelemben véve) eladnod a hazai piacon. Azon a piacon ami már nagyon nem egyenlő azzal ami volt kb. 2007-2008-ig. Rengeteg a visszalépés, kb. 20 év tapasztalattal mondom, sokkal rosszabb a helyzet mint 2000 előtt. A munkanélküliség, a válság, a funkcionális analfabéta diplomások piacra áramlása miatt sokkal nagyobb a kínálat az olcsó (és valójában képzetlen) diplomásokból, a piac felhígult, a magukat fejvadászoknak nevező cégeknél dolgozó sok fiatal tanácsadócska valójában képzetlen munkerőközvetítő, semmi más. Az állások amiket meghirdetnek a website-okon tömeg-állások, nem a te szintednek szólnak, majdnemhogy felesleges azokat pályázgatni, mert a legtöbb hangzatos néven futó pozíció droid SSC/BSC állás.

Végül azért is kell kapcsolatokat építeni itthon, mert miközben rengeteg ember kínlódik hozzád hasonlóan, a cégek is kínlódnak, mert vannak olyan állások ahova gyorsan kellenének jó szakemberek (nem a funkcionális analfabéták akikkel tele a piac), hanem magas szintű work-ethic-kel, jó szakmai tudással, munkakultúrával rendelkező, érett személyiségű jelöltek (akikből viszont óriási a hiány), akik gyorsan beállnak, gyorsan felveszik a ritmust. Az időhiány miatt legtöbbször ezeket az állásokat nem hirdetik meg, hanem ismeretségen belül keresnek, mert így van esély, hogy 2 hónapon belül megvan az ember (keresés és kiválasztás max.1 hónap + 1 hónap felmondási idő). Ha elkezdenének egy normál kiválasztási procedúrát akkor ez felkúszhat 6 hónapra is, amit ma azért nem engedhetnek meg a cégek, mert nincs annyi kapacitástartalékuk hogy egy álláshely 6 hónapig üresen álljon (a válság után még szorosabbra húzták a nadrágszíjat).

Egy szó mint száz: kockáztatni kell, haza kell jönni és itthon rászánni kb. fél évet a történetre. A hazai iskolarendszer egyébként jobbnak tűnik a kintinél, de azért majd óvatosan a hazai iskolaválasztással, itt is sokat romlott a helyzet az elmúlt 9 évben.

Ha tényleg haza szeretnétek jönni, akkor ne az legyen a feltétel, hogy legyen MO-n állásod, hanem vágjatok bele, mert itthon kell lenni ahhoz hogy megértsd mi kell a hazai piacnak. Ebbe a fentieken kívül az is beletartozik hogy a CV-det a hazai szintre kell csökkentsd (butítsd), mert ha beleírod azt a sok szuper dolgot amit kint csináltál, attól megijednek itthon (senki sem szereti a riválisokat).

Sok sikert kívánok!
vuvuvu

qkuc 2015.05.01. 11:55:49

@FutureFry: Ha jól értettem, a posztoló fix munkahelyet szeretne, nem contract/project munkákat. Én tak össze arra próbáltam utalni, hogy ha ilyen állást keres, nem biztos, hogy csak arra érdemes jelentkeznie, amit 100%-ig rászabtak. Főleg, hogy Zka-val tudnánk példákat írni, amikor tök hülyeségeket ollóznak össze a HR-sek, :))).

qkuc 2015.05.01. 12:04:16

@kiber kóbor: Érdekes, párhuzamos valóságban élünk ezek szerint, :D.

qkuc 2015.05.01. 12:09:54

@Ödenburger [Hu/At]: Ez bizony így van, egyre felkapottabb lesz minden IT security területhez kapcsolódó "szakma". Nemcsak itthon, külföldön is.

2015.05.01. 12:22:01

@skye8: Van erre egy jó közmondás.

Your friends won't pay your bills....

staropramen 2015.05.01. 12:53:44

"Röviden jellemezve totális szervezetlenség, teljesen felesleges, idegesítő bürokrácia, gyakori sztrájk, minél kevesebb munka nagyon hosszú ebédszünettel tarkítva. Csoda, hogy egyáltalán úgy-ahogy megy a gazdaság. "

Biztos, hogy az élet csak görcsösen akarva, ökölbe szorított tekintettel,éjjel nappal megfeszített munkával,könyökléssel stresszesen leélve lehetséges, születéstől a szívinfarktusig??? A gyakori sztrájk pedig nem egyéb, mint az itthon hírből sem ismert dolgozói érdekképviselet és adott esetben a szolidaritás.
Csoda vagy nem, Franciaország így is egészen jól működik.

Ha csak ennyi a gondod akkor nyugodtan gyere haza.

Itthon nincs totális szervezetlenség,nincs felesleges és idegesítő bürokrácia,nincs sztrájk, nincs érdekképviselet , van 20 perc ledolgozandó ebédidő,és csoda , hogy egyáltalán megy a gazdaság.A gyerekeidről pedig majd néhány inkompetens politikus majom eldönti, hogy mi lehet belőle.
Gyere haza.

skye8 2015.05.01. 13:28:07

@Philosoraptor: :)) or your mortgage.
Nem ertettem, hogy miert rossz a gyakori sztrajk es a hosszu ebedszunet?
Arab vagy fekete megnevezesek szamomra nem rasszistak.Torontoban is az utcan szembejovok 3/4-e kinai, fekete vagy indiai. Hogyan kellene nevezni oket?

borzimorzi 2015.05.01. 14:15:19

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem is pont ez jutott eszembe. Mármint, hogy nem a posztolóval van a baj, hanem azzal, hogy a potenciális munkaadók attól tartanak, hamar lelép. Esetleg érdemes lenne a motivációs levelébe beleírnia, hogy a gyerekét itt akarja felnevelni, és mivel a szüleit sem akarja öreg korukra magukra hagyni, hosszú távra gondolkodik a magyarországi munkavállalásban.

Üdv:
b

En123 2015.05.01. 14:15:40

amit írsz, nem meglepő.
nekem hasonló élményem volt, de nekem a hazajövet nem választható opció volt.
Multi cégből expat voltam 2 évig egy másik kontinensen, ahonnan nem volt opcionális a hazajövet a 2 év után.
Mikor hazajöttem, utána 3 nap múlva leépítették a csapatomat, és közölték, hogy 6 hónapunk van munkát találni a cégen belül vagy kívül.
Mo-on a cégen belül legalább 6 helyre pályáztam, mindenütt elutasítottak, de így legalább kikerültem UK Headquarterbe. Szóval, igen, a kis emberkék féltik az állásukat, és minden módom megmagyarázzák neked, hogy nem vagy elég tapasztalt (pedig expat voltál, és legalább 3X annyi tapasztalatod van mint nekik).
Ajánlanám, hogy ha a cégednek van Mo-on kihelyezett affiliate-je, akkor próbáld meg azon keresztül, és lehet, hogy még az ottani fizetésedet is megtarthatod, de Mo-on lehetsz. ez a legkirályabb verzió. :-)

Sanyi9 2015.05.01. 16:53:15

@geegee: alap logika: nem azt mondta, hogy 550 ember es nem is mas szempont szerint kategorizalta oket (peldaul 300 no es 250 ferfi), hanem azt emelte ki, hogy feketek meg arabok.

Peldaul te milyen kontextusban szoktad kiemelni, hogy akikrol beszelsz, azok ciganyok? Ha a szemetesek ciganyok, azt mondod, hogy "elvittek a szemetet", vagy azt, hogy "a ciganyok elvittek a szemetet". Latod, ebben a kontextusban nem emeli ki a beszelo az alany nemzetiseget. Bumm.

Határátkelő 2015.05.01. 17:11:55

@vuvuvu2: Szia! Nagyon tetszik a kommented, szeretném felhasználni a szombati poszthoz, ha beleegyezel. :) Előre is kösz!

FutureFry 2015.05.01. 18:18:21

@qkuc: Én sem contract munkára gondoltam. És ezért kell SZVSZ "mergkerülni" az HR-t, azaz szakmai kapcsolatokat és szoftvert építeni/fejleszteni ("lelkesedéből"). Aztán, ha egy cégen belül pl. egy elismert fejlesztő beajánl valakit, akkor az HR ritkán probléma.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.01. 19:44:42

@kuki123: szerintem te nagyon nem vagy képben az itthoni IT állásokkal és fizukkal.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.01. 19:47:50

@kiber kóbor: LOL, ez is teljesen téves. Ja, ilyen tedd ide-tedd oda szereld össze "rendszergazdát" sehol se keresnek, meg ha mégis akkor szar pénzért. De fejlesztői, architect és hasonló állásokkal valós nyelvtudás birtokában simán el lehet helyezkedni, még verekednek is érted és jó pénz adnak. Egy senior developer már vidéki nagyvárosban is 400 nettó körül van, ha nem valami putri sufnicéghez megy el.

mondras 2015.05.01. 21:35:18

en 2013-ban kerestem programozoi munkat magyarorszagon, 40 felettikent, sok eves "szabadsagrol visszaterve", erdemi programozoi tapasztalat nelkul.
tobb helyen is behivtak interjura, es par honapon belul kaptam allasajanlatot is (400 koruli brutto fizetessel, es 1 even beluli jelentos emeles igeretevel).
ezert meglepve olvastam, hogy problemas lehet e teruleten az elhelyezkedes.

nekem is az a velemenyem, hogy nem szabad tulzottan komolyan venni az allashirdetesekben megfogalmazott kriteriumokat. ha 60-70%-ban ismeros dolgokat varnak el, arra mar erdemes palyazni, realis az esely, hogy megfeleljunk.
persze, hazudni nem szabad az oneletrajzban, de amivel talalkozott mar az ember, azt celszeru beleirni. aztan ha rakerdeznek, termeszetesen el kell mondani az igazat, hogy milyen szintuek az adott teruleten a tapasztalataink.

kék madár 2015.05.02. 00:21:07

@mondras: "erdemi programozoi tapasztalat nelkul"
akkor mi volt az ami miatt felvettek?

Bonjour 2015.05.02. 00:31:17

Kár, hogy ezt csak most láttam. Részben egyetértek, de nagyobb részben egyáltalán nem. Nyilván könnyebb integrálódni egy olyan kultúrába, amelyet jól ismer az ember (l. Hari kommentjét és igyekezetét), meg valakinek ez eleve valamiért adott, noha a megismerés így is személyes munka. Fro-t biztos, hogy e nélkül sem megszeretni, sem elfogadni nem lehet.

Párizs nem könnyű hely, egyszer leírom a véleményem tényleg, családdal meg különösen nem. De Párizs környéke (pl ény-ra, st. Cloud, versaille környéke) élhető. Párizzsal egy baj van. Az elmúlt 20-30 évben a metrón olyan, mintha New Yorkban lennék: kisebbségben érzed néha magad. Jó, nem mindig, nem egészen. De kezd kényelmetlen lenni az egész.

Ugyanakkor minden negyednek, vagy kinti városnak vannak speciális helyei, mindenki kerületi lokálpatrióta. És azért vannak még helyek, amelyek a varázslatos 60-as évekre emlékeztetnek. Őszintén? Most Budapesten hamarabb megtalálod néha ezt az érzést. Párizst viszi a hírneve, ami még sokáig nem fog elkopni, de az etnikai sokk, az sok.

Az iskola pedig igen: épp a masszív kulturális változatosság miatt nagyon nem mindegy hol és melyik iskolába jár a gyereked. Vannak nagyon jó iskolák. A műveltség elé helyezik fanatikusan a reáltárgyakat országosan (meglepő, ugye?), de a jobb gimikben hallottak még Ionesco-ról is akár.

Vannak hibák, ami előny is. A formai követelmények, ezalatt azt értem, hogy megtanulják a logikát, amely mentén fogalmaznak, egyfelől előnyös, másfelől gúzsba kötheti a diákot. A szabadosság azon foka hiányzik, ami az angolszász országokban van. Ne feledjük, 68-ban még professzorokaz hajigáltak ki az ablakon, nem véletlen, a túlzott formalizmus miatt. Az egyetem is egy hajsza, ki meddig ér el, és igazán a szabad gondolkodók alkotnak eredetit, meglepőt, vagy nagyon kivételes egyedek. Mégis, nagyon sokszínű, és rengeteg apró eredmény összeadódik.

Amit a posztoló leír: egy ilyen iskola egyedien sz@r, sürgősen új iskolát kell keresni.

Hogy hiányzik nekik Mo., ez szubjektív. De ha feleség, mint francia expat dolgozhat Bp-en, az bevállalható, az expatoknak nagyon jó dolguk van. Budapest most, ha csak egyszerűen élni akarnak ott, akkor jobb hely, mint Párizs. DE! A szellemi közeget nem lehet összahasonlítani sem, mondom úgy, hogy remek barátaim okoskodnak Bp-en (néha én is). Ez nem Bp hibája, és nem is fogja tudni behozni ezt az előnyt, egy provinciális falu marad Párizshoz képest. De ha a feleség kapcsolatban marad az anyacéggel, mint quasi francia, szerintem bátran vállalható. Suli a szülőn is múlik, meg a műveltség is.

Hogy a férj hogy fog boldogulni, ahhoz kicsit se èrtek :))).

Bonjour 2015.05.02. 00:52:08

Ui: ne tessék a francia gyerekek helyesírás-tanulását összevetni a magyar gyerekekével. Ég és föld! Addig csak szóban hallottakat leírni nekik nagyon nehéz. Évekig tanulják. Azért kell az ovis nagycsoportban (grand section) minden betűt ismerni, hogy a szótagokat tanulhassàk (persze szövegeket keresztül) a következő 2 évben. Aki idegen nyelvként kezdte, annak szerintem sokkal logikusabb, de egy kisgyereknek nem az.

Az irodalom és hasonló nagyon tanárfüggő. Egyiknél hetente memo (versek!), másiknál évente 3-4 füzetecske szerű könyv olvasása, ugyanazon suliban. Nem lehet kérni, hova kerüljön a gyerek. Ebben is él még a 68 előtti vaskalaposság.

Meg abban is, ahogy a szülői közösség (közgyűléssel, osztályonként választott képviselő, meghozott határozat :) ) meg akár a tanár kéréseit kezelik. Mindenre a válasz egy részletesen kifejtett nagy NEM. Alapból. Mert minden jó, ahogy van. Az nem lehet, hogy nem vagyunk tökéletesek, és ha elismernénk, hogy tényleg közlekedési lámpát kéne venni a suli elé vagy egy még egy fénymásolót, akkor követelési alap lesz, vagy felelősség
. Szóval egy tucat közgyűlési pontban meghozott határozatra egy nagy nem, DE, hetek múlva az ember azt veszi észre, mégis van egy rendőr, aki irányítja a gyerekek úton átkelését, esetleg hipp-hopp, másfél év múlva egy közlekedési lámpa is feltűnik a rentrée-nél (szünet utáni visszatérés). Aztán, amit úgy gondolnak, azt elfelejtik örökre.

De működik. Jobban sokszor mint máshol. Nem hibamentes. De élhető, szerethető.

Bonjour 2015.05.02. 01:00:09

Charli-nak igaza van: nagyvállalati szinten elképesztő hosszadalmasak, és egyéni szinten nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a felelősséget mindig elhárítsák, lehetőleg egy szinttel lejjebb, vagy külső cégre telepítsék. Nem látok bele eléggé, de állítólag működnek :) , amikor beleláthattam/beleokoskodhattam. Szerintem sokat hibáznak a döntési folyamatok miatt.

Ugyanakkor egy francia sokat dolgozik és a hatékonyság tekintetében (egy munkaórára vetített gdp) az elsők között vannak. Csak győzze az ember kivárni. De nem akarják felvenni az új ritmust már 20 éve.

Amúgy Párizs, ennek ellenére, remek hely. Bp is az, máshogy. Pedig kicsit hasonló nekem a két város.

Bonjour 2015.05.02. 01:14:28

@kardio1: vörösboros kérésedet túl sokára olvastam. Kedvenc... Fajták vannak meg helyek, ennyi. Merlot és déli részek, meg a rajna. Túlzottan nem értek hozzá, de jó helyen járva bevásárolok, ahol èrtenek is hozzá, azok a kedvencek. Ez nem olcsó mulatság. Persze az egyszerű bolt is tele van remek sok jó átlagon felüli borral, csak sajnos nekem a gyümölcsös könnyedség nem jön be, ott 10ből 9x ilyen van (mert a francia borok többsége ilyen ugyanis, normálisan). Ha te sem a gyümölcsöst szereted, erre terem másfajta is pl, itt van kedvenc: www.domaine-labaume.com/fr/home.html , de máshol is tartanak egy-egy nem annyira bogyós-gyümölcsöset, hanem "érett tanninban gazdagot" :))), talán főleg a déli borvidékeken.
Nem vagyok szakértő!

Bonjour 2015.05.02. 01:20:49

A merlot keresd ki a linken :), sorry

mondras 2015.05.02. 08:11:11

@kék madár:
a rovid valasz az, hogy valoszinuleg lattak bennem a potencialt.
(nagyjabol ugyanez lehetett kulfoldon is, ahova vegulis mentem.)

csekely tapasztalat volt regrol, ami legfeljebb programozaskozelinek volt nevezheto. de voltak ismereteim a temarol (meg regebbrol). amit az interjun tesztelni szerettek volna, de ugye tul regi volt ahhoz, hogy hasznalni tudtam volna. de mondtam nekik, hogy par nap alatt hasznalhato szintre tudom hozni.
mivel az interju algoritmikus gondolkodast vizsgalo reszen jol teljesitettem, adtak meg egy eselyt: egy hettel kesobbre egy uj idopontot. addigra elolvastam 2-3 konyvet (sql) es konnyeden meg is tudtam oldani a feladatokat.

kuki123 2015.05.02. 13:37:02

@Zka:
Nem tudom hol láttál bármilyen fizetést/összeget az én megjegyzésemben

Pesten állandó állás max 300-350 nettó és az már jó fizetés
Vidéken 200-250 ha egyáltalán találsz

négyzet 2015.05.02. 23:21:13

@kardio1: gondolom Fro-ban is vannak jó iskolák...

kardio1 2015.05.02. 23:32:25

@négyzet: Kétségtelenül. Ugyanakkor a mi gimnáziumunk a legjobb színvonalú a megyében...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.03. 09:15:27

@kuki123: Nem tudom milyen szakterületről ismersz embereket, de vannak jól fizetett melók bőséggel. Főleg Pesten. Én vidéken a te vidéki számaidra nagyon durván rá tudok cáfolni, természetesen felfelé.
Kb ez a létra itt vidéken:
- sufnicég nettó 100-120, általában bejelentve sincs rendesen.
- Hazai középvállalat: nettó 150-250 általában bejelentve (köztisztviselők hasonlóan)
- Multinál aktív nyelvtudással: 200-500 nettó fejlesztőként, nagyon függ attól hogy mekkora a munkatapasztalat és mennyire tudtad magad eladni a béralkunál illetve utána mit bizonyítottál.

soad1221 2015.05.04. 10:39:33

@maxval bircaman szerkesztő: nem rossz :) igen, ilyesmi kort írtam volna.. ezek szerint ezt simán el is fogadta...

Lordmotor 2015.05.04. 15:39:17

Ezt tényleg nehéz elhinni.. Számtalan informatikus ismerősöm van, és 2 percig sem tartott nekik állást találni. Valami mással lehet itt a bibi, kíváncsi lennék az önéletrajzodra.

Amúgy javaslom ne csak küldözgesd az önéletrajzokat mindenhova, hanem keress meg fejvadász cégeket, azok majd vadásznak neked melót.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 16:24:56

@Sanyi9: Azt emelte ki hogy nem európai fehérek voltak, hanem afrikai feketék, meg közelkeleti beduinok, pl.Amiben én nem látok semmilyen rasszizmust.Ha valaki engem le-nagydaraboz, vagy le-magyaroz bármilyen kontextusban, akkor arra csak bólogatni fogok, mert hogy az vagyok, ami.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.04. 16:31:03

@Sanyi9: Ráadásul az eredeti kommentben az is szerepelt, hogy azok a népek ott nem megszokottak, ezért is emelte ki valszeg, hogy milyen jellegűek.

A cigányos kérdésedre: én ilyen értelemben nem szoktam kiemelni.Csak akkor emelem ki valakinek a rasszát, ha az valamiért plusz jelentést ad, vagy a megszokottól eltérő, pl.

deepwing 2015.05.04. 23:02:18

Magam is informatikában dolgoztam, üzemeltetőként 13év tapasztalattal. Teljesen egyetértek a szerzővel. Az elmúlt 3 hónapban 10interjún voltam, és mindenhol azt tapaszataltam, hogy valóban "fiatalos lendületes csapat" van. Ezt annyit jelent, hogy ritkán látsz 30évnél idősebb embereket a cégeknél. Sőt, a magam 35évével sokszor öregnek éreztem magam nagyon.. Az interjúztatók között is sok volt a tőlem min. 10évvel fiatalabb, mondom magamba hová tart a világ, gyerekek interjúztatnak???
Számomra már nem kérdés az, hogy 40fölött kiöregedsz-e, én már azon gondolkozom, hogy a jövőben mihez kezdek az IT-vel felhagyva egy teljesen más munkakörben.

Jonathan 2015.05.05. 07:10:56

@Din Serpahis: Tevedsz, Pecs isteni hely, ha Miskolc - Ozd tengelyhez hasonlitod....

Jonathan 2015.05.05. 07:10:56

@Lordmotor: Igen, en is ezt szoktam meselni az ismeröseimnek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.06. 04:41:43

@deepwing: " én már azon gondolkozom, hogy a jövőben mihez kezdek az IT-vel felhagyva egy teljesen más munkakörben."

Hehh, a vicces, hogy én is ilyesmin gondolkozom.Mondjuk én nem mondom magam it-snek, csak középfokú a végzettségem.De frankón érdekelne egy másik szakma, mert elegem lett a folyton elértéktelenedő tudásból, az élet végéig szóló tanuláshoz meg nincs kedvem.Pl 58 évesen az új windows 16 beletanulásába...? Áááhh, nem, köszi.Csak télleg mi legyen ez a szakma, aminek van is értelme, meg is fizetik, és szereti az ember?
Plusz a jövőbe kell látni.És akkor még mindig az van, hogy negyven-pár évesen ott vagy kopasznak egy ismeretlen, épp csak valahogy kitanult szakmában, rutin nélkül..Nehéz, nagyon nehéz...

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:38

@Taxomükke: nem akarlak megbántani, de te is a fiad elbeszélése után ismered az informatikai piacot, gondolom ő is valamikor 2012 körül költözött UK-ba. Csak hogy tisztában legyünk az atlaggal, egy brit állampolgár IT szakember 10-15 év management experience-el kb 140-150k éves fizetést visz haza. Anonym módon, a fiad megkapja éves szinten a 100k GBP-t 22 évesen? Ugye hogy nem, a magyarok és az indiaiak azért kellenek Londonban mert olcsók, féláron dolgoznak mint a helyiek, és soha nem akarnak főnökök lenni, arra ott vannak a britek. Persze a fiad legyen büszke arra amit elért, hisz éves szinten megkapja a 40-50k-t, ami magyar viszonylatban igazán kiemelkedő. És nem fikázni akarlak, sem téged sem a fiad, távol álljon tőlem! Csak jobb tisztába tenni a dolgokat, és felkészülni, ha megjönnek a románok, bolgárok, mert ők már 30k-ért is megcsinálják ugyanazt.

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:54

@Ödenburger [Hu/At]: Ezt tényekkel is alá tudnád támasztani?
Nem láttam egy darab ethical hacker álláshirdetést sem az elmúlt egy évben. Legyen mondjuk az osztrák piac - mert látom ott működsz, karriere.at állásokat ha belinkelnél megköszönném.

Tényleg nem kötekedni akarok, de kiváncsivá tettél. :-)

kiber kóbor 2015.05.09. 17:58:59

@Din Serpahis: és azt meg tudod mondani, ma Magyarországon mi az a szaktudás ami havi egymillió forintot ér? (versenyszféra nem államigazgatás).

2015.05.09. 18:23:55

@kiber kóbor: Nem tudom mennyi ideig eltel es dolgoztal Angliaban; nekem az a tapasztalatom hogy barkibol lehet manager, szarmazastol fuggetlenul. Ami az 'indiaiakat' illeti, elegge vicces amit irsz mert sok indiai pl. egyben brit is, es nem hinnem hogy ok pl. nem lehetnek managerek a borszinuk alapjan. Egesz veletlenul laktam egyutt sok eve harom indiai IT-s lannyal, ok nem voltak britek, frissen jottek Indiabol. Azota szep karriert futottak be kulonbozo orszagokban, az aki Londonban maradt mar szep nagy lakast vett egy jo kornyeken es vezeto allasban van. Nem hiszem hogy ez magyarok szamara ne lenne elerheto.

2015.05.09. 18:28:41

@kiber kóbor: Ja es 100k 22 evesen? Annyit senkinek nem fizetnek, vagy lehet hogy a Sohoban vannak olyan lanyok akiknek igen, de az egy mas mufaj :). Meg investment banking teruleten is nagyon nehezen tudom elkepzelni 22 evesen, mas teruleten meg teljesen ki van zarva. Es tegyuk hozza hogy brutto 100k-rol beszelunk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása