oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 09. 06:42,  Elővédként Svájcban 531 komment

2014. július 09. 06:42 Határátkelő

Elővédként Svájcban

Sokan kértétek, hát íme Lex D'Arquebus története. Aki a „klasszikus határátkelős posztokat” szereti (már ha van ilyen), az most dörzsölheti a tenyerét, mert ez a svájci történet szerintem az: információ is van benne, ugyanakkor személyes is, és jól megírt. A képekről nem is beszélve.

cím_108.jpg

„Azt, hogy miért indultam neki, nem tudnám egyértelműen megfogalmazni. Nem mondhatom, hogy volt egy hitelünk és már nem tudtuk fizetni, mert ez nem lenne igaz. Volt / van hitelünk, tudtuk is fizetni, de valahogy mégsem láttuk azt, hogy bármikor is vége lenne. Vagy láttuk, hogy mikor lesz vége, de úgy éreztük, hogy addig nem tudunk és akarunk várni.

Nem a létbizonytalanság, hanem talán az ország bizonytalansága volt az egyik tényező, valamint az, hogy ha a két hitelből az egyiket kiütnénk, akkor kábé úgy élhetnénk, ahogy azt elképzeltük akkor, amikor elindítottuk a közös életünket.

Tehát megvoltunk, egy kényelmes lakásban, született egy fiunk, és egyre inkább éreztük, hogy valahogy előbbre kéne jutni, valami tartalmat teremteni, nem pedig csak élni a világban.

Akkor már pedzegettem a feleségemnek, hogy meg kéne próbálni külföldön, hátha szerencsénk lenne és találnánk valami pozitív lehetőséget, de ez sokáig csak beszélgetés és pillanatnyi fellángolás maradt.

Alapos előkészületek

2012 végén azonban, már nem emlékszem mi volt a kiváltó ok, de az egyik ilyen felindulásomra ő is azt mondta, hogy rendben, próbáld meg. Na, ezen meglepődtem, de ha már ő is ezt mondja, akkor nézzük meg a lehetőségeket.

Mivel családdal nem ugrál úgy az ember, mint fiatalon, elkezdtük apránként megtervezni, hogy mit is kéne csináljunk. Legelőször felvázoltuk a célt, ami jelesül az egyik hitel kifizetését jelentette.

9_3.jpg

Ezután jött, hogy ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, milyen megtakarítást kell megcélozni (egyelőre forintos összegben) havonta (1 éves időtartamra vetítve), mennyi kell megélhetési költségnek nekik, Magyarországon. Kezünkben volt egy havonkénti szükséges összeg, ami kellett ahhoz, hogy a cél megvalósítható legyen.

Következő lépésként feltérképeztük, hogy milyen országok jöhetnek szóba, így lett Anglia, Németország és feltételes módban Svájc, mivel azt hallottuk, oda nehéz bejutni.

Első lépés, Anglia: a szükséges kézben maradt összeg nehezen, de elérhető lett volna, de nagyon nagy szerencse kellett volna hozzá. Nyelvtudás meglenne, úgyhogy 1-2 pályázatot beadtam, de sehonnan sem kaptam pozitív választ. Megmondom őszintén, annyira nem is bántam, valahogy nem vágytam oda.

Németország: anyagilag szintén a határon mozog, ráadásul tisztán angoltudással nem sok lehetőség adódik, volt pár jelentkezésem, volt, ami ezen túl is jutott, de végül mindegyik elutasítás lett.

Célozzuk meg Svájcot

Svájci frank, nézzük meg Svájcot. Sok helyen olvastam, hogy nehéz bejutni az országba, viszont cserébe kellemes az adózási ráta, megfelelően magas jövedelemmel párosulva.

Utánanéztünk, hogy a szakmámmal és tapasztalatommal milyen átlagos fizetéseket lehet elérni, majd számoltunk, és jött, hogy akár sikerülhet is, ha találnék egy nekem való ajánlatot.

10_1.jpg

Megkérdeztük a bankot is, hogy ha végtörlesztenénk, akkor azt lehet-e direktben svájci frankban, vagy át kell váltani? Szerencsére magát a tőkét lehetett CHF-ben, csak a kapcsolódó költségeket nem.

Elkezdtem bőszen küldözgetni az önéletrajzomat, voltak visszajelzések is, de a siker váratott magára. Elhatároztam, hogy ha 2013. március végéig nem sikerül, akkor nem az a sorsunk, hogy elhagyjuk az országot.

Lehet naivitás, de hittem abban, hogy ha ez van megírva, akkor sikerülni fog. Ha meg nem, akkor sincs tragédia, maradunk otthon és éljük tovább az életünket. Mondanom sem kell, nem jött össze, így már nem küldözgettem pályázatokat, maximum átfutottam az érkező hírleveleket.

Fél percen belül csörgött a telefonom

Május eleje lehetett aztán, amikor érkezett egy kiírás, teljesen az én tudásomra és tapasztalatomra címezve, viszont 6 hónapos, szerződéses munka lett volna, egy fejvadász cég oldalán, amiről később kiderült, hogy munkaerő közvetítő, de ne szaladjunk ennyire előre.

Regisztráltam az oldalon, de nem emiatt, hanem hogy ha van náluk fix időtartamú, akkor előbb-utóbb lehet határozatlan idejű is. Miután megnyomtam az „elküld” gombot, fél percen belül csörgött a mobilom, svájci számról. Látták, hogy regisztráltam, és lenne itt egy ajánlatuk. Mondtam, hogy érdekel, hiszen az még nem jelent semmi elkötelezettséget.

5_8.jpg

Hétvége előtt hívott fel újra, hogy átadta a megbízó cégnek az önéletrajzom, és szeretnék, ha a következő héten megjelennék egy személyes interjún, ám az akkor munkahelyemen épp olyan időszakban voltunk, hogy nem lehetett hiányozni, emiatt kértem, hogy ha már muszáj a következő hét, akkor legyen péntek, előbb nem megy.

A repülőjegyet ők fizetik, ha felvesznek, a felét, ha a cég utasít el, és én magam, ha felvennének, de én utasítom el. Közben az lett, hogy akkor egyezzünk meg egy telefonos interjúban pénteken, ha nehézkes a kiutazás az akkori munkám miatt.

Maradt egy hónap a szervezésre

Az interjú 1.5 órán át tartott a vezérigazgatóval és a fejlesztési csoportvezetővel. Úgy éreztem, sikerült pozitív benyomást tegyek, és jól éreztem, mert a következő héten még az IT vezetővel is történt egy interjú (előző héten szabin volt), ami szintén jól sikerült.

Ennek ellenére jó nagy csend következett, de a végén már azt mondtam magamnak, mi tart ennyi ideig, és felhívtam a közvetítő céget, hogy akkor most mi a helyzet?

Az volt, hogy nagyon vacillálnak, mert nekik az lenne a legjobb, hogy ha egy héttel előbb tudnék kezdeni. Ha ez megoldható, akkor engem választanának a jelentkezők közül. Királyság, csak ha nem telefonálok, ez nem derül ki?

Osztottunk, szoroztunk a szabadsággal, felmondási idővel, és ha minden kötél szakad, akkor megoldható 1 héttel előbb a kezdés. Ehhez viszont az kellett, hogy még az adott héten szerződjünk, mert addig érthető okokból nem szerettem volna felmondani.

Csütörtök délután háromkor érkezett meg a szerződés, és volt benne egy eltérés a megbeszéltekhez képest, ami újabb megbeszéléseket igényelt, így jött ki, hogy annyira necces lett a felmondás-kezdés időpontja, hogy adott ideig mindkét munkaviszonyom megvolt.

Szóval kezemben az aláírt szerződés, van körülbelül 1 hónapunk megszervezni mindent, és kimenni.

2_23.jpg

Az első lépés: a lakás

Miután megvolt a szükséges kezdőtőke, az első, és legfontosabb volt a lakás, vagy szoba, vagy bármi, ahol meghúzhatom magam. Mondjuk a szoba, mint olyan már a végén jött, mikor már látszott, hogy a lakás teljesen esélytelen.

Mivel mindezt Magyarországról próbáltam előadni, körülbelül mindenhonnan lepattantam, azon a kitételen, hogy gyere el ekkor és ekkor megnézni a lakást. Akkor még csak olvastam róla, hogyan megy a lakásbérlet, de még nem tapasztaltam, az csak később jött.

Három hét idegbaj, és a végén már kapkodás után, sikerült az indulás előtt 1 héttel egy business home-nak nevezett helyen egy szobát találnom, amolyan munkásszálló jelleggel, de képek alapján kulturált, jó megjelenésű helynek tűnt.

Sajnos, közös zuhanyzó, meg konyhahasználat, de akkor már mindegy volt, csak legyen egy helyem, ahol alszok. Aztán jött a sokk, amit a kaució jelentett, 2000 CHF, és akkor ez még nem is kevés, ahhoz képest, hogy mennyit elkérnek amúgy egy-egy lakásnál. Létezik olyan, hogy kaució-biztosítás, de egyrészt nem mindenki fogadja el, másrészt fix szerződéssel, friss bevándorlóként nem is kötnek veled ilyet.

11_2.jpg

Megszerveztük az utazást, és július elején, megpakolva az autót, nekivágtunk a 10-12 órás útnak, életünk legnagyobb kalandjának. A legrosszabb talán az volt, amikor elbúcsúztam a fiamtól, hajnalban, úgy, hogy azt sem tudtam, biztosra, mikor jövök haza legközelebb. 4 éves volt akkor, nem tudom, mit fogott fel belőle a kis lelke.

Nehéz szívvel hagytam ott, még mindig látom, ahogy integet az ajtóban, és fogalma sem volt, hogy nem csak egy fél napra megyek el, hanem ki tudja meddig? A feleségemtől való búcsúzást még tudtam halogatni, hiszen ő elkísért az úton.

Az egészben a legnehezebb az egyedüllét és a magány. Persze, vannak körülötted emberek, de jómagam sosem voltam az a könnyen barátkozó fajta. 20-25 évesen még kaland a kollégium feeling, de családosként már másra vágyik az ember, mint bulizásra, meg ivászatra. Szerencsére internet volt a szoba árában, így rengeteg filmet és sorozatot tudtam megnézni, amikre otthon nem volt időm, vagy energiám.

Hogy milyen Zürich? Színes, de kezdjük az elején!

Mikor megérkeztem, kiraktuk a cuccaimat, és érzelmes búcsú után ott ültem egyedül a szobában. Arra gondoltam, mit keresek itt? Tényleg ezt akartam, hátrahagyni a családomat, a feleségem, a fiam?

Talán ennek az érzelmi sokknak köszönhető, hogy az általában kialakuló eufórikus állapot, hogy denagyonjó itt nálam elmaradt, vagy inkább csak lassan alakult ki.

Egyedül barangoltam a városban, és próbáltam felfedezni a környékem. Az első dolgom az volt, hogy vegyek egy ZKV bérletet (BKV után szabadon, amúgy ZVV). Szerintem az állomások 99%-ában van automata, ahol jegyet és bérletet lehet venni, ezeknek érzésre 1%-a fogad el papírpénzt. Úgyhogy első alkalommal ott tanakodtam, hogy mi legyen, mert persze érmém nem volt, ellenben magyar bankkártya igen, mert azt meg az összes elfogadja.

Vettem egy darab jegyet és elvillamosoztam az első olyan állomásra, ahol bérletet tudtam venni. Majd beutaztam a belvárosba, kicsit körülnézni, de inkább csak azt éreztem, hogy mennyivel jobb lenne mindezt hárman átélni, mint egyedül.

Fokozatosan szerettem meg

A munka négy nappal később kezdődött és ez azért sokat segített a kezdetekben, hogy van egy állandó momentum. A közvetlen kollégák nagyon barátságosak, van közöttük mindenféle náció, úgyhogy lehet gyakorolni a különböző angol akcentusokat.

A várost, és az ittlétet fokozatosan szerettem meg. Nem zavarnak egyelőre a szabályok áltat meghatározott helyzetek, bár azt látom, hogy vannak rugalmasan kezeltek is.

8_3.jpg

Hazajárni, ha nem akarsz 10-12 órát utazni, a SWISS üzemeltet közvetlen járatokat, eléggé borsos áron, vagy átszállással Bécsben, esetleg Münchenben. Bár elvetemült módon, előfordult, hogy Brüsszelen keresztül mentem, mert akkor épp az volt emberi áron.

Összességében azt kell mondjam, hogy egyelőre nem látom, hogy rossz döntés lett volna. Sokkal nyugodtabb vagyok, más dolgok foglalkoztatnak, mint eddig. Gondolom, az a rész, hogy anyagilag megérte, nem kérdés.

A kérdés az, hogy vajon a jövőre nézve, mit fog adni nekünk az ország. Most ott tartunk, hogy készülődünk, szervezzük a család kiköltözését. Lehetne az, hogy én itt, ők ott és gyűjtünk, de mi értelme a nyugati életnek, ha nincsenek velem a szeretteim?

Így kerestünk Zürichhez közel egy megfelelő lakást, és intézzük az otthoni dolgokat, hogy hamar jöjjenek ők is, és éljük át együtt, mindazt, amiből én már ízelítőt kaptam, de ez már nem az én, hanem a mi történetünk lesz.

Általános tapasztalatok

Tömegközlekedés

Ez az, ami nagyon jól működik. Igaz, jobbára csak helyi szinten használom, de kulturált, pontos. Jó esetben. Persze, előfordulnak késések, fennakadások, de olyankor az mindig ki van írva, nem csak áll az ember a megállóban. Hozzá kell szokni, hogy 99%-ban akkor megy a vonat, amikor kell. Nincs az, hogy mondjuk 08:00-kor indul, de még szaladsz rá, hátha 08:01-kor eléred. Hát nem.

A tömegközlekedési térkép zónákra van osztva, és egy-egy zónára veszel jegyet, bérletet, és onnantól azon belül bármilyen tömegközlekedési eszközt használhatsz. Vonat, busz, villamos, troli, hajó.

A jegyek 1 órára, vagy 24 órára szólnak, árban a 24 órás duplája az 1 órásnak. A jegynek egészen az utazás végéig érvényesnek kell lennie, és ha elkapnak, keményen büntetnek (bár ahogy hallottam, a budapesti büntetési tétel lassan utoléri az ittenit).

Első alkalommal 100 CHF, és regisztrálják az adataid, a következőnél még több, és talán 3 után meg kitiltanak? Ennek ellenére ritkán találkozom ellenőrrel, de olyan is volt, hogy ahány ajtaja van a villamosnak, annyian beálltak a megállóba, az összes leszállót ellenőrizték, majd a villamoson is mindenkit.

3_23.jpg

Bank

Nekem a Credit Suisse-nél van számlám, így csak arról tudok nyilatkozni. Felejtsd el a 4 órás átutalást, másnap reggel indul el a pénz, viszont aznap meg is érkezik pl. Magyarországra. Az alapból adott bankkártya debit kártya, azaz vásárlás és pénzfelvét, de nem használható online vásárlásokra.

Erre két megoldás létezik, az egyik a pre-paid kártya, amire át kell tenni pénzt, és utána használhatod. Lehet online, személyesen és telefonon rátölteni, ebből az online 1 nap, a személyes 2-3 nap, a telefonon történt töltés meg 3-4 óra, szóval nem egy gyorsreagálású csoport.

A másik a credit avagy hitelkártyák. Ez a szokásos költök róla és aztán vagy utalhatok, vagy csoportos beszedéssel leemelik az elköltött pénzt a számláról. Viszont azonnal használható bármire, a pénzfelvét viszont drága vele.

Egész barátságos az online felület, könnyen használható. Még valami, ami eszembe jutott, a debit kártya külföldi használata korlátozott, Magyarországot külön engedélyeztetnem kellett, hogy használhassam. Biztonság mindenek felett?

Mobil

Nekem Orange előfizetésem van, mert kevesebben voltak az üzletben, mikor valami számot akartam venni. Lehet, hogy intő jelnek kellett volna lennie. Egy feltöltős kártyával nyitottam, amihez 300 Mb adatforgalom tartozott.

Ez mondjuk nem havi 300, hanem egyszeri, emiatt döntöttem úgy, hogy átváltok előfizetésre, megtartván a számot. Na, ez az, ami nagyon nem ment nekik, augusztustól novemberig tartott a procedúra, hogy az átmeneti számból és az eredetiből egy előfizetést fabrikáljanak, de azért a végére csak sikerült.

Ráadásul ki sem derült, hogy mi volt a probléma, egyszer csak megoldották. A térerő hektikus, ilyen szempontból a Swisscom viszi a pálmát az elmondások szerint, cserébe magasabb havidíjak vannak.

Vásárlás

Legelőször is, nem szabad átváltani forintba. OK, ha turista vagy, persze, de ha itt élsz, akkor itt kapsz fizetést, ahhoz kell mérni, hogy mit enged meg magának az ember, és mit nem. Úgy látom, hogy körülbelül minden drágább, mint otthon, még a svájci termékek is. A húsfélék eszméletlen áron vannak, a többi úgy összességében 20%-kal több mint Magyarországon.

Rengetegen járnak át Németországba vásárolni, mi is voltunk egyszer, a paskolóban nem lehetett találni szinte egy német rendszámú autót sem. Ami ismerős, az Aldi és a Lidl, emellett svájci üzletláncok vannak, Migros, Coop és Denner.

4_12.jpg

Én mindegyikbe járok, mindenhol megvan, hogy mit keresek, mit veszek. Mondjuk meglepődtem az elején, mikor bementem a Migros-ba, hogy vegyek sört a nyári kánikulában, és nem volt. Nemhogy sör, hanem semmilyen alkohol, azt Coop vagy Dennerben lehet csak venni.

Felvágottból még nem találtam olyat, amire rárepültem volna, hogy ez mennyire finom, de még nem kóstoltam végig mindent. Az otthoni Karát (Penny – Index.hu tesztgyőztes) szalámihoz hasonló katarzist még nem sikerült átélni.

Étkezés

Ebédelni a közeli vendéglátóegységekbe szoktunk menni, itt 18-25 frank egy-egy alkalom, innivalóval. Jobbára olasz étterembe vagy pizzériába megyünk, vagy kínaiba, esetleg indiaiba. Egyszer próbáltam egy svájci éttermet, de nem volt túl szimpatikus és még drága is volt.

A Migros és a Coop üzemeltet kifőzdét vagy éttermet, itt olcsóbban is meg lehet úszni, de nem szoktunk járni. Nagy néha, amikor junk / fast foodra vagyok éhes, akkor eszek egy olcsó menüt a Migrosban, vagy a szinte mindenhol jelen levő török kebabost látogatom meg. Gyrossal még nem találkoztam, inkább a törökök vannak.

És mindenhol a fehér kolbászt nyomatják, nem tudják, mi a jó. Mikor hozok otthonról magyar kolbászt, totál meg vannak őrülve, a spanyolok két pofára eszik.

12_1.jpg

Minden egyéb ömlesztve

Fodrász

30 frank egy mosás-vágás, és még nem sikerült nem törökhöz mennem, nagyon sokan fodrászok, akik itt élnek.

Lakhatás

Eddig két helyen laktam, az egyik egy munkásszálló volt, ugródeszkának megfelelő, cserébe drága, viszont látatlanban nem sok variáció volt. Addig kibírható, amíg az ember nem talál egy lakást, vagy, mint esetemben, nem kap egy végleges szerződést, és kiköltözteti a családot. A mostani már egy családnak megfelelő méretű lakás, egyelőre egyedül vagyok benne, de ez hamarosan megváltozik.

A keresés folyamata, hogy kinézel hirdetést, aztán felveszed a kapcsolatot a hirdetővel. Akkor kapsz egy időpontot, vagy egy másik kontaktot, akinél kérhetsz időpontot, hogy mikor lehet menni megnézni a lakást. Ha tetszik, akkor pályázni kell egy űrlapon, és ha szimpatikus vagy (néha nem találkozol a döntéshozóval, mert akinél megnézed a lakást az az aktuális bérlő), akkor megkapod.

6_5.jpg

Na most, sok helyen van olyan, hogy benne van apróbetűben, hogy ha a tiéd a lakás, de mégsem kell, akkor adminisztrációs költséget kell fizetni (100+ CHF). Tehát vagy rászánod a pénzt az ilyen esetekre, vagy jól elhúzod a keresést, mert egyszerre csak egy jelentkezést adsz be és vársz. Közben lehet, hogy elvisznek lakásokat emiatt, mert nem pályázol, amíg nem válaszolnak. Mi az utóbbit jártuk végig, mert nem hajtott a tatár, hogy adott időre kellett lakást találni.

Autóbérlés

Van közösségi autóbérlés, előre le lehet foglalni adott kategóriájú autót, és jellemzően vasútállomások környékén fel lehet venni, majd letenni, bizonyos fair szabályok mellett. Hasznos, mivel a parkolás kardinális kérdés Zürichben, sokaknak pont emiatt nincs autója, hanem a közösségit használja, amikor szüksége van rá.

Szabadidő

Kirándulni mindig van lehetőség, túrázni, bár én ritkán, vagy egyáltalán nem szoktam. Péntek-szombat szabad asztalt találni valamilyen beülős helyen elég nagy kihívást tud jelenteni, ahol lehet, érdemes előre asztalt foglalni.

Ami nagyon idegesítő, hogy a moziban mindig van szünet a film közben. Néha jelenet közepén szakítják meg, mert ott a fele, vagy nem tudom, mi a szempont. Szerintem minden filmet lehet nézni angolul, német és francia felirattal.

Jó időben szeretnek piknikezni, tóparton, parkokban, erdőben. Sok helyen kiépített grill helyek várják az embereket, csak a hozzávalókat kell vinni és máris lehet sütögetni.

Nagyon használható kerékpárút-hálózat van, sokat bicikliznek, görkorcsolyáznak, és van is hova menni, nagyon szép helyekre juthat el így is az utazó.

1_36.jpg

Emberek

Akikkel találkoztam, azok kedvesek, segítőkészek. Egy-két kivételtől eltekintve, mindig próbálnak megérteni, ha valamit próbálok németül makogni (még mindig nem beszélem). Talán azért, mert nagyon sok a bevándorló (erről volt ugye a népszavazás is). Innen jut eszembe, hogy most arról szavaznak, hogy vegyenek-e Gripeneket vagy ne.

Mi lehet még érdekes?

Kellemes itt élni, de persze itt sem kolbászból van a kerítés. A munkaidő heti 42 óra, azaz napi 8 óra és 24 perc. Ebből a 24 perc a kötelező pihenőidő. Nem tudom, máshol hogy van, de itt figyelnek is rá, ha túl sok plusz órát generálok, akkor szólnak, hogy ki kéne venni.

Árnyalja a képet, hogy a jelenléti ívet saját magunk töltjük, szóval annyit írsz be, amennyit gondolsz. Munkakezdés, törzsidő nincs előírva, jössz-mész, amikor gondolod, kirívó esetben szólok a főnöknek, hogy mondjuk csak 4 órát leszek, mert délben megy a gépem, vagy ilyesmi. Rugalmasak, nyitottak, és ha van valami bajod, próbálnak segíteni.

Hamarosan már mindezt családostul fogjuk átélni, úgyhogy új tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak, és másfélék is lesznek, köszönhetően, hogy az életstílus megváltozik. Kíváncsi vagyok, milyen lesz az óvoda a fiamnak, hogy fogja megtanulni a nyelvet, jól fogja-e érezni magát. Ez azonban már egy következő poszt lesz.”

7_3.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr706486157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.09. 07:08:29

ez klassz volt, köszi, hogy megírtad!

Remélem a család is szeretni fogja, egyedül nagyon kemény lehet úgy,hogy a rokonzok Mo-n rekednek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 07:15:26

Jó írás. Köszi!
Kis kiegészítést tennék.
Lakhatás: ha nem ragaszkodik valaki a városi léthez, akkor egy vidéki motelben jó áron lehet szobát bérelni, ahova be is lehet jelentkezni. Átmenetileg jó megoldás lehet.

Telefon: szerintem csak nem volt szerencséd. :) Nekem több mint 5 éve van a "narancsnál" előfizetésem. Feltöltősről váltottam előfizetésesre, kb. 5 perc alatt.
Hogy a swisscom jobb? Ez egy városi legenda csak. :)

Utazás: mióta megszűnt a Malév, a Swissair aranyáron kínálja a jegyeket. Érdemes Baselból Easy Jettel repülni, filléres tétel a jegy.

Fodrász: Zürichben van több magyar fodrász is. Ha ragaszkodsz a "hazaihoz". :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 07:16:59

@pappito: 'egyedül nagyon kemény lehet úgy,hogy a rokonzok Mo-n rekednek.'

Több ezren ingáznak hetente, kéthetente.
:(
Kemény dolog.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 07:28:04

Jo poszt, koszonjuk!

"A munkaidő heti 42 óra, azaz napi 8 óra és 24 perc. Ebből a 24 perc a kötelező pihenőidő. Nem tudom, máshol hogy van, de itt figyelnek is rá, ha túl sok plusz órát generálok, akkor szólnak, hogy ki kéne venni."

Nalunk is hasonlo a munkahelyi terror, bar a gyartasban nehezkesebb a joves-menes.

tableno 2014.07.09. 07:35:15

Tetszett a poszt. Remélem, a családegyesítés sem várat már sokáig magára!

tableno 2014.07.09. 07:39:09

Zürich egyébként nagyon klassz hely, szerintem szeretni fogjátok!

firg_firg 2014.07.09. 07:57:38

Zurich pont az a hely ahol el lehet lenni eveken keresztul is csak angollal. Videkebbre menni nemet nelkul mar necces.

A kantonok kozott nagy ado es lakber kulonbsegek lehetnek, erdemes utatanezni hol lakik es hol dolgozik az ember mielott kikoltozik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 08:27:52

"Nincs az, hogy mondjuk 08:00-kor indul, de még szaladsz rá, hátha 08:01-kor eléred. Hát nem."

ez igy van, emlekszem.

"Lehetne az, hogy én itt, ők ott és gyűjtünk, de mi értelme a nyugati életnek, ha nincsenek velem a szeretteim?"

ismertem olyat, aki megprobalta. nem jott be nekik, rament a hazassaguk. nem mondom, hogy ez jellemzo, csak hogy volt ilyen.

La Pantera 2014.07.09. 08:44:02

Jó poszt volt, én is kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg, hogy a feleség, kisfiú hogyan éli meg a kiköltözést. Aki dolgozik, annak talán könnyebb, mint a párjának, ha nem talál munkát, otthon ül elszigetelve.
Zürich meg... el tudnék ott nyomorogni, fantasztikus város!

Quercus a favágó 2014.07.09. 08:55:42

Egy "földhöz ragadt" poszt, és ezért nagyon jó. Remélem mielőbb sikerül kivinni a családot is. A feleségednek milyen lehetőségei lesznek a munkavállalásban?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 09:12:18

Sok szerencsét a posztolónak és családjának!

A poszt maga nagyon nem tetszett. Langyos víz. Vagy inkább hideg.

nyuszigonosz 2014.07.09. 09:30:35

Ez egy nagyon jó poszt.
Sok sikert, és remélem a családnak is tetszik majd Zürich.

Herr Géza 2014.07.09. 09:34:54

@svájci sapka (ch):
"Utazás: mióta megszűnt a Malév, a Swissair aranyáron kínálja a jegyeket. Érdemes Baselból Easy Jettel repülni, filléres tétel a jegy."

Korábban volt rövid ideig a Ryanair-nek Baden-Baden-böl és Memmingenböl is budapesti járata, szintén fillérekért lehetett repülni (a nejem egyszer 29,90-böl járta meg az utat oda-vissza...), aztán egy szezon után a Ryanair "elkarcsúsította" mindkét járatát. Pedig a baden-badeni-re még a franciák is nagyon rábuktak, tele is volt a gép mindig, de úgy látszik csak a bombaár mellett.... Rádásul Baden-Baden-ben a parkolás is fillérekbe került.... Azóta a környékröl csak a Germanwings maradt, de arra már lassan 100.-€ lesz a "bombaár"(egy útra...). Ha a héten kéne repülnöm ad-hoc, akkor oda-vissza 500.-€ ... Ez már rég nem a fapad kategória.... :-(

Herr Géza 2014.07.09. 09:46:02

@zöldeketbeszélek: Miért? Véres drámákat, hatalmas csavarokat vártál? Szerintem meg pont ez a jó értelemben vett "langyos víz" az, amit sokan keresnek. Na persze nyilván nem mindenki erre vágyik....

Nekem tetszett, ez egy sima "landolás" volt, persze még csak az elsö nagy lépésen van túl barátunk, a család kivitele és az ottani huzamosabb idöre való berendezkedés hozhat még "forró vizet" böven... Ellenben én inkább azt kívánom, legyen az is csak langyos víz... :)))

Din Serpahis 2014.07.09. 09:51:38

Par kiegeszites:

Lakhatas: Ha valaki megengedheti maganak, indulasnak a legjobb valami apartmanhotel, mondjuk a Vision Apartments vagy hasonlo.
Draga mint a fene (3000 CHF/ho egy 40m2-es lakas), viszont eleg jo szinvonalu, es logisztikailag marha jo helyen vannak az apartmanjaik. Sok esetben a cegek adnak valami relocation csomagot, szoval indulasnak ki lehet jarni, hogy fizessenek ilyet egy-ket honapra.
Meg ha valaki megkap valami jobb ITs melot, abbol 1-2 honapra kifutja ugyis, jobb mint munkasszallasokon szenvedni.

Kozlekedes: Szerintem ha valaki csak Zurin belul jarkal, a tomegkozlekedest felejtse el, draga mint a fene. Persze attol is fugg, hogy tudod megoldani a parkolast, mert az is draga... Illetve a lakasokhoz kulon kell meg berelni parkolohelyet 100-150ert... De meg igy is megeri szerintem.
Nekem a cegnel szerencsere ingyen van, szoval igy eleg jol ki tudom hozni, bar szinte minden delutan van legalabb 15 perc alldogalas a dugoban.
Aztan ha meg hetvegen kirandulni is akarsz, teszem azt egy Zurich-Luzern vonatjegy odavissza 40 CHF...

Munkaido: Ahol en dolgozom, ott szinten megvan ez a szabaly, de gyk nem erdekel senkit, ugy jonnek mennek az emberek ahogy kedvuk tartja.

Utazas: Svajci sapkanak abban igaza van, hogy erdemes Bazelbol jarkalni az easyjettel, de egyreszt, az is marha draga, masreszt nagyon hulye idopontokban kozlekedik. Penteken pl delben indul Bp-re...Szoval a legtobb esetben marad a swiss, pedig tenyleg marha draga.
Aki birja a vonatot, annak meg egesz jo alternativa lehet, este 11kor indul Zurichbol, ejjel alszol, reggelre meg mar Bp-en is vagy. Visszafele detto.

Kaja: A nemet vasarlasban az a jo, hogy B-s permittel mar vissza lehet igenyelni az AFA-t, ami helybol -20 szazalek az arakra. Viszont amig magyar rendszamod van, addig a hatarnal tutira szivoznak valamit a svajciak, ugyhogy en emiatt egyelore hanyagolom. Van par lidl, ott viszonylag emberi arak vannak, hust ott erdemes pl venni, viszont nincs belole sok...
A kajak altalaban eleg jo minoseguek, viszont nekem a valasztekkal problemaim szoktak lenni. Mondjuk egy osztrak Merkurhoz kepest pl eleg visszafogott szerintem.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 09:52:14

Nagyon jó volt olvasni. Sok sikert kivánok, remélhetőleg a családod mihamarabb ott lesz és irni fogsz arról is!

Herr Géza 2014.07.09. 09:55:48

"Hozzá kell szokni, hogy 99%-ban akkor megy a vonat, amikor kell. Nincs az, hogy mondjuk 08:00-kor indul, de még szaladsz rá, hátha 08:01-kor eléred. Hát nem."

Én ugyanezt hallottam a német vasútról, ezzel szemben ca. az elsö öt vonatutam mindegyike egy-egy külön akciófilm volt. El sem indult, az elsö állomáson mozdony meghalt, áram elment, nem csak nekem szólt a helyjegyem az adott helyre, hanem még két másiknak is, csatlakozás lekésve, átszálláshoz a jegyet 5 perc alatt kéne módosíttatni, a müncheni állomáson a két ezzel foglalkozó ablaknál darabonként 50 m sor, szóval minden volt, csak zökkenömentes utazás nem. Akkor nagyot csalódtam a DB-ben, azóta azért sikerült nálam a renoméjukat egy kicsit szanálni, de azért még nem az igazi.

Evain 2014.07.09. 09:59:44

@zöldeketbeszélek: Jóvanna, hát nem mindenki egy Jókai. :D
Egyébként egyetértek, viszont az nekem nagyon szimpatikus volt, ahogy felelősségteljesen megszervezték az egészet. :)
Szerintem a család kitelepítésével sem lesznek gondok, sok sikert kívánok hozzá (bár remélem a feleséged jól bírja az egyedüllétet, mert ez a része nehéz lesz).

De mand minnyá' jön Digger, és megmondja, hogy jó írás, de hogy lehet ilyen kiszámítottan élni! :D

Matula néne 2014.07.09. 10:11:26

@Evain: "@zöldeketbeszélek: Jóvanna, hát nem mindenki egy Jókai. :D"

Nem értem hol a probléma. A poszt szuper volt, véleményem szerint kifogástalan a fogalmazás, a stílus..... stb. is. Bár én nem nagyítóval nézem a posztokat, hanem szimplán elolvasom, tanulok belőlük, megszűröm mi fontos számomra, mi nem.

Posztoló, köszönöm!

Muscari 2014.07.09. 10:16:28

Nekem is bejon a poszt, orulok, hogy van, akinek viszonylag zokkenomentesen megy. Nagyon rossz a csalad nelkul, en is eltoltottem egy jo kis idot a gyerekek nelkul, ugyhogy tudom, milyen erzes.
Kedves D'Artagnan, (bocsanat, de szamomra megjegyezhetetlen a neved :-)) akkor a kovetkezo lepes a nyelvtanulas lesz? A feleseged beszel valamit nemetul?
Akkor te most IT-s vagy?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 10:28:41

Sajnos nem tudok személyeknek válaszolni, valamiért a kommentelés nem megy a céges gépen tegnap óta, egyik böngészővel sem, úgyhogy telefonról válaszolok.

A történet picit régebben íródott, azóta már átköltöztem a lakásba április elején, és május közepén jött ki a család. Az is egy külön történet, nem ment minden zökkenőmentesen, talán majd azt is megírom.

Easyjet tényleg valami elszabott időpontokban jár, ráadásul az elején szerződéses munkaerőkölcsönzős voltam, így nem volt szabadság (vagy volt, de aznapra akkor meg pénz nem volt), tehát maradt a hétvégenként hazaugrok. Ott meg minden perc számít, egyszer mentem autóval, egyszer busszal, de aztán maradt a Swiss. Nem akarom kiszámolni, mennyi pénzt repkedtünk el. :)

Múlt héten voltunk először kipróbálni a németországi vásárlást, lepecsételtettem a papírt, megkérdezték, hozok-e húst, mondtam, hogy 2.7 kilót, és beengedtek, semmi különös nem volt. Meg se nézték az autót (még magyar rendszámos).

Fodrászt csak megemlítettem, nem fontos, hogy ki vágja a hajam, amíg az elfogadható eredménnyel jár.

Feleségem járt otthon németórákra, és itt is beiratkozik szeptemberben egy kurzusra, miután a gyerek elkezdi az óvodát (ez megint egy külön történet, itt sem volt olajozott a rendszer). Én magam még nem tudom, hogy mikor és hol fogom tanulni, egyelőre szedek fel kifejezéseket, meg szavakat, aztán majd meglátom.
Páromnak a legnehezebb, egyelőre még nem látjuk, hogy milyen irányban fog elindulni munkaügyben, de respect, eddig nagyon jól veszi az akadályokat.
A gyerek laza, egyelőre nem akar hazamenni, de lehet, hogy lesz olyan is.

Ja, és a végére, igen IT-s vagyok, szoftvermérnök.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 10:30:27

@Muscari:
"Akkor te most IT-s vagy?"

Ez ugy hangzik, mint valami betegseg :)

Mr Long 2014.07.09. 10:33:18

@Herr Géza: Kijozanodtak mar a kollegaid?

Evain 2014.07.09. 10:34:37

@KukorIca: Igazából semmi. Ez teljesen egyéni vélemény. Nekem stílusra sokkal olvasmányosabbak a fanyar humorú, szarkasztikus írások, témától függetlenül. Pl a múltkori belga kajás leírás. Pedig azt mennyien megszólták, holott nekem az nagyon nagyon tetszett.

Mivel ez nem egy irodalmi fórum, és egyébként is ízlések és pofonok, ez nem várható el senkitől. Ennyi. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 10:45:38

@Lex D'Arquebus: jó, hogy megint együtt a család :-) nagyon durva lehetett ilyen sokáig távol.
akkor ez most átmeneti, ez a határátkelés, remények szerint pár év múlva mentek vissza Magyarországra, vagy most mik a tervek, szerinted hogy fog alakulni?

Herr Géza 2014.07.09. 10:48:30

@Mr Long (UK): A fönökömröl még senki nem tud semmit.....:))) A másik nagy fociörült is két óra késéssel jött.
Ma reggeli humor a német rádióban:
Van Gaal felhívja a Jogi Löw-öt, hogy adjon már neki tanácsot a ma esti Argentína elleni meccsre, mivel látszik, hogy kiismeri a dél.amerikai focit. Mire Jogi: "Szívesen komám, mi úgyis csak vasárnap játszunk az argentínokkal...."
(Röhög nagyon!)
Minta német humorra..... :DDD

Herr Géza 2014.07.09. 10:49:51

@Chang Yai: Várjál már, hát még meg sem melegedtek ott... :)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 10:52:13

@Herr Géza: Igen, sajnos elég kicsi a "választék". Néhány éve még volt fapad Bernből is, de azt hiszem az is megszűnt.
:(

@Din Serpahis: már van nappali vonat is, de ha nem veszed meg időben a jegyed, akkor az ára vetekszik a swissel. :(
A múlt évben volt még busz is, azt nem tudom van-e még, illetve akinek bírja a gyomra, vannak a "közösségi szolgáltatók".
:D

Matula néne 2014.07.09. 10:52:56

@Evain: Értem. :)
Nekem egyféle posztok nem tetszenek. A "ki-ha-én-nem" "velem-kel-és-nyugszik-a-nap" típusúak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 10:53:27

@Lex D'Arquebus: Júli 1-től változtak a behozatali szabályok. :(
Vigyázz azért, mert ha olyan vámost fogsz ki, akinek szorít a gatyája, megbírságol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 10:53:45

@Herr Géza: de attól még lehet valami terv, nem? :-)
csak mert Svájc nem valami nagy vágy volt a fentiek szerint, hanem így alakult, meg mintha az egyik hitel lenullázása lenne egy nagy cél.
az volt az érzésem, hogy átmeneti költözésnek indult az egész. ezért is vagyok kíváncsi, mi lesz belőle, hogyan alakul :-)
vagy ha túl személyes a kérdés, akkor tényleg bocs, egyébként.

Mr Long 2014.07.09. 10:54:28

@Herr Géza: Hmmm... Nagyon jo a nemet humor, ha ilyen. Mintha magamat hallanam! :DDDDDDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.09. 10:59:41

Szuper összeszedett poszt, grat, sok sikert!

Előre jelezném, hogy este 10 után a futballé lesz a főszerep, minden más téma offtopiccá válik!
Csaxólok... :-)))))))))))

TilosazA (UK) 2014.07.09. 11:00:07

Szegény posztoló, mit fog kapni Diggertől... Már megint valaki, aki aprólékosan tervez, ahelyett hogy hűbelebalázs módjára csak menne....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 11:09:39

Talaltam egy megoldast a fapados problemara: jarjatok a tengerentulra nyaralni es akkor nem szempont, hogy hova megy fapados ;)

Herr Géza 2014.07.09. 11:09:50

@KukorIca: Na azért van még pár típus:
1.Itt minden szar, mert én tudom, bárki mást mond hazudik.
2.Nem rossz, de nincs Túró Rudi/tejföl/Köbányai Világos, stb.
3.Ezek semmihez sem értenek, minden szar és drága, ha nem jöttem volna ide bedölne az ország.
4. A kedves mosoly nem is az, aminek látszik, hanem vérszomjas vicsorgás a fogak között megszürt "mi-a-k.anyádnak-jöttél-ide" kifejezésére.
Lehet még folytatni.Ja egyet még:
5. Tök jó, de képzeljétek nincs függöny, és a kislányomnak már sárga gumicsizmát is vettünk....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.09. 11:12:06

"Múlt héten voltunk először kipróbálni a németországi vásárlást, lepecsételtettem a papírt, megkérdezték, hozok-e húst, mondtam, hogy 2.7 kilót, és beengedtek, semmi különös nem volt. Meg se nézték az autót (még magyar rendszámos)."

Ez számomra olyan vicces...én biztos röhögnék hogy lebuktam a gulyáshússal az ülés alatt... a nagy svájci jólétben hordozgatják az emberek át a húst..nem tudom..nekem ez nagyon vicces.

egyébként kíváncsi lennék hogy egy nagyobb svájci városban ahol ugye nagyobb eséllyel van munka is, milyen életszínvonalat lehet fenntartani egyedül, mondjuk 40 óra mekizésből. Egy normális(!) lakásban, aminek van normális konyhája, meg hálója. De ugye alig van szó egyenes módon bérekről és megélhetésről és sokat is sarkítanak vele...

Herr Géza 2014.07.09. 11:13:10

@Kövérmadár [swe]: És ha nem nyaralni akarok, akkor menjek Caracason át Bp.-re, mert a két fapados olcsóbb lesz, mint a Swiss Zürich-Budapestje.....

Evain 2014.07.09. 11:14:20

@Herr Géza:
6. igazából eszembe nem volt eredetileg idejönni, de mióta itt vagyok, rájöttem, hogy marhajó.

:D

Matula néne 2014.07.09. 11:18:03

@Herr Géza: Teljesen igazad van, bár felsorolásod majd összes pontja a "kihaénnem" típus megkülönböztető jegyeit viseli magán.::))) Na jó, a sárga csizmát és túró rudi miatt sírót levéve.

Függöny nélkül én sem tudom elképzelni az életem. Ide a rozsdás bökőt! :::)))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 11:18:49

@házelőtthinta: mér, ha két helyen meg lehet venni ugyanazt a terméket, akkor te direkt a drágábbat választod?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 11:18:58

Nem gondolkozunk azon, hogy mi lesz később. Az eredeti terv úgy volt, hogy a féléves szerződés mellé megpróbálok eljönni fél év fizetésnélkülire, ebbe az akkor munkáltatóm nem ment bele, így felmondtam. Ezután már nem volt akkora tényező a visszamenetel, mivel most nem látom, hogy kapnék-e olyan fizut, mint akkor volt. Ugyanoda meg értelemszerűen nem mennék vissza.
Azután meg, hogy a cég felajánlott egy állandó pozíciót, úgy vagyunk vele, hogy miért ne próbálnánk meg?
Hogy Svájc csak így alakult volna? Ezt nem tudom, de például mikor anno otthon váltottam munkahelyet, poénból mindig azt mondtam anyámnak, hogy megyek Svájcba, szóval azért ez benne volt a levegőben. Igazából szerintem a kalandvágy is nagy mozgatóerő volt, ami bennem van (páromban már kevésbé), és logikusan levezetve nem sok ország maradt fenn a szűrőn ugye, nekem meg mindegy volt, előtte nem sok helyen voltam, szóval nem mondhattam, hogy húú, imádom Spanyolországot, ott akarok élni, mert még soha nem voltam. Svájc meg pont jó, középen van, mindenhova lehet menni.
És igen, nincs túrórudi, hiányzik is nagyon.
A hitelt amúgy kinulláztuk, szóval a terv sikerült. Most meg azt nézzük, hogy talán a gyereknek nagyobb esélyei lesznek az életben, ha innen indul.

Evain 2014.07.09. 11:19:15

@házelőtthinta: "De ugye alig van szó egyenes módon bérekről és megélhetésről és sokat is sarkítanak vele... "

Ugyan már, ha valaki leírja, akkor meg nem hiszed el, rosszabb esetben meg lehazugozod.

Herr Géza 2014.07.09. 11:21:43

Mellesleg még egy apróság a repjegyárak képzésének abszolút logikátlanságára: Stuttgart (ill. Frankfurt/München/Memmingen/Baden-Baden)-Szardínia vonalra kerestünk repjegyet, toronymagasan a legolcsóbb verzió (beleértve fapadost/chartert) pont a Swiss lett Stuttgart-Zürich, Zürich--Cagliari vonalon.És nem csak mázlista módon egy adott idöpontra, hanem egy tól-ig tartományban bármilyen dátummal.....
Ugyanazon idöpontra Germanwings Stgt-Bp. oda-vissza duplájába kerülne.....
Ennyit a logikáról a repjegyek árában.

Evain 2014.07.09. 11:22:06

@KukorIca: Hát látom ez a sárga csizma mindenkiben mély nyomot hagyott. Két hónapja vettem gumicsizmát a fiamnak, pont sárgát. Esküszöm felröhögtem a bolt kellős közepén, nem kicsit néztek hülyének :D

Akár hiszed akár nem, meg lehet szokni. :) Simán integetünk ki-be környékbelieknek, akár vacsora közben is. :)

Herr Géza 2014.07.09. 11:25:45

@házelőtthinta: "...milyen életszínvonalat lehet fenntartani egyedül, mondjuk 40 óra mekizésből."
572.-szer kérdezed meg. Most utoljára: semmilyet, vazze. Csakúgy, mint a világon majdnem mindenhol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.09. 11:26:16

@Lex D'Arquebus: "És igen, nincs túrórudi, hiányzik is nagyon"

Jajj, bazz, ne mondj ilyet, erre ugrik a jónép 99%-a... :-(((
Megnézheted magad, ha szereted az otthoni ízeket...

Matula néne 2014.07.09. 11:26:55

@házelőtthinta: ".. a nagy svájci jólétben hordozgatják az emberek át a húst..nem tudom..nekem ez nagyon vicces."

Ezért nem jutsz semmire az életben. Ha valami harmadannyiba kerül pár kilométerre tőled - és viszonylag jelentős összegekről van szó - akkor nem az a kérdés, hogy az x jövedelmemből megengedhetném-e magamnak a jóval drágább terméket, hanem ez józan gazdálkodás.
Az így megmaradt pénzre nem ráül az ember, mint Zsugori uram anno a pénzes ládájára, hanem azt másra fordítja, magyarul több jut pld. a kedvtelésére stb., így MÉG JOBBAN ÉL. De az eddigi határátkelős múltadat nézve valószínűleg még haloványan sem értheted miről is beszélek.
A mekis kérdésed Svájc vonatkozásában pedig már legalább 5x feltetted - minden alkalommal, ha valaki Svájcról ír.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 11:28:26

@házelőtthinta: a hús eszméletlen drága, ezért aki teheti átjár vásárolni. Attól még, hogy valakinek van sok pénze, meg jólét, az nem azt jelenti, hogy nem használja ki a lehetőségeket. Nekem se megy hogy ugyanaz a hús kilója 40 CHF vagy 15 EUR. Mégha meg is engedhetném a 40 frankosat is.
Számszerűsítve? Sajnos nem vagyok tisztában a mekis fizukkal, úgyhogy ebben nem tudok segíteni. Nekem amíg egyedül voltam, határozott idővel, igen magas fizetésem volt, de annak nagy része a hitelre ment. Átlag 700 frankot költöttem egy hónapban, de nem volt szórakozás, csak kaja mondjuk az napi menü étteremben. Plusz hideg vacsora otthon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 11:31:02

@házelőtthinta: Kiszámoltam neked. 3500 és 4500 között kereshetsz, 13 havi bért beleszámítva bruttóban.
Most elégedett vagy?
:)

Evain 2014.07.09. 11:31:23

@KukorIca: most ez marhára off, de nekem Tomcat jutott erről eszembe. Okés, nem fog népszerűségi versenyt nyerni, de a droid és a végtelen ciklus összefüggés mégicsak tőle származik. Na hintára ez nagyon ráillik.

Matula néne 2014.07.09. 11:37:18

@Evain: Nem, a sárga csizmából én pont kimaradtam valahogy.... pedig általában minden posztot elolvasok...... csak arról beszéltem, hogy a sárga csizma nem a "kihaénnem" kategória.
Nem bírnám ki függöny nélkül. Eleve a legszebben berendezett lakás is ronda nélküle szerintem, olyan, mintha most költözött volna be az ember, vagy éppen nagytakarításon lenne túl, ill. rühellném ha belátnának. Ha olyan típusú az üveg, hogy nem lehet belátni, akkor még mindig ott tartok, hogy Rózsa Sándor után szabadon: Hii- be csúf!!:::))) De biztos vagyok benne, ha olyan országban kellene élnem, ahol nem szokás függönyt tenni, én attól tennék, és kész. Szóval ez nem egy megoldhatatlan probléma.::))

Din Serpahis 2014.07.09. 11:38:36

@házelőtthinta: Az asszonnyal ketten a havi kiadasunk olyan 4000 korul van, na ez ugy nagyjabol a svajci minimalber szintje lehet. Viszonylag takarekosan elunk, de azert korantsem szukosen.

Nagyjabol a minimalber szintje is valahol ekorul van, szoval szerintem siman meg lehet elni belole, plane ha valaki kifejezetten osszehuzza a nadragszijat.

Igazabol az indulas lehet necces, amig valaki nem talal lakast meg kipengeti a kauciot, minimalberes melobol az nehez ugy.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 11:41:42

@svájci sapka (ch): megnéztem a nettóját 3800nak, kb 3500 lehet. Lakás legyen 1000, bérlet 90, betegbiztosítás 200. Így marad 2000 Chf, ami egy egyedülállónak nagyon jó pénz. Még ha a lakás több, akkor is havi 500-600 Chf-et el lehet tenni havonta, ha gyűjteni akarsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 11:42:14

@házelőtthinta:
Na, cukorfalat, megneztem neked. Egy 2013 majusi forumbejegyzes szerint 108.50 korona a brutto orabere egy Mekis dolgozonak. Erre jon ra a kenyelmetlen munkaidobol szarmazo kiegeszites, ami orankent 18.50 korona. Errol azt irtak, hogy H-P este 8 utan adjak csak, nem tudom meddig, gondolom reggel 6-ig.

Nyilvan nincs kivansagmusor, de ha heti 40 orat veszek, nappalos muszakkal, akkor havi brutto 19.100 korona esik le. Ez kb. 1900 euro. Ebbol marad ugy 15.000 netto.
Ha van jogsid es nem akarsz mindenaron a varosban lakni, akkor egy ket szobas lakast berelhetsz 4-5000 koronaert. Villany kb. 300 havonta, egy fonek az eves maximum 2000kr. Internet kb. 450.
Tehat van hol lakni, villany, viz, futes, internet es eszel kb. amit megkivansz. Marad meg igy is 7200 kr.
Hitelt egy ideig nem kapsz, 2 honap utan vehetsz kpra valami autot. Aztan szepen lassan, egy ev alatt berendezhetsz egy lakast es meg sorre is marad a honapban.

Nem sok penz, de konyorgom, a munka sem kivan PhD fokozatot ...

Tenyleg kurv@ szar nyugaton elni!!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 11:43:33

@Lex D'Arquebus: Persze, hogy ki lehet jönni. A probléma szerintem azzal van, hogy Hinta képzettség nélkül szeretne 10 rugót keresni. Annyit meg, ugyi itt se lehet... :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 11:44:09

A posztból süt, hogy nagyon hiányzik a családod. Remélem különösebb lelki sérülések nélkül sikerült átvészelni ezt az egy évet.
Jó volt olvasni, gördülékeny a stílusod, szerintem menne neked a német is, ha lenne kivel beszélgetni. :)

Sok sikert kívánok a családegyesítéshez, és várom a következő beszámolót, bár Svájc nekünk nincs a költözési listánkon.
(Bár én már soha nem mondom, hogy soha... :D )

Lukas Meier (törölt) 2014.07.09. 11:45:35

Jó poszt, gratulálok a posztolónak, hogy sikerült kijutnia.

Amúgy hadd kérdezzem már meg, hogy mi az, hogy valaki úgy költözik ki egy városba/országba, hogy nem tudja a fogadó ország nyelvét?

Most nem a posztolóról van szó konkrétan, hanem ezen már korábban is elgondolkodtam, mert vannak ilyen ismerőseim, meg rendszeresen jönnek ilyen posztok itt is.

Én is IT-s lennék, itt jellemző ez ugye. Mondjuk én németül is dolgozom, na de hogy él meg az ember csak angoltudással egy nagyvárosban? Orvoshoz hogy megy vagy szobát hogy vesz ki, hogy vásárol a boltban, amikor minden pl. németül van kiírva? Újság, rádió, vagy jön egy levél az adóhivataltól. Kocsit javíttatni kell, portástól kérdezni kell valamit, satöbbi.

Félreértés ne essék, tudom, hogy sok ilyen ember van akár még Ausztriában is, főleg Bécsben és tudom, hogy átvergődnek a hivatalos és a napi dolgokon valahogy, mert mindenhol előbb-utóbb lehet találni valakit, aki középszinten elgagyog angolul. Na de milyen élet ez?

Úgy élni, hogy fogalma sincs az embernek gyakorlatilag, hogy hol él és mi folyik körülötte, ez számomra mindenképpen furcsa.

Persze tudom, meg lehet tanulni munka mellett is egy nyelvet, de én nagyon megnézném azt, aki egy 9 órás munkanap + hazautazás után még nekiül tanulgatni alapokról nyelvet tanulni, főleg ha előbb-utóbb lesznek ismerősei/barátai angolul, illetve ha eleve barátnővel/családdal megy ki, akkor hozzájuk megy haza rögtön. Ekkor ugye az ember nem a Leseverstehen-t meg a Grammatik-ot erőlteti a munka utáni pár szabad órájában, hanem lazulni megy meg kikapcsolódni az ismerőseivel vagy családozni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 11:47:11

@Lex D'Arquebus: Syntax error. Nem frissítettem reggel óta a posztot. A fentieket ennek fényében olvasd. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 11:52:16

@Chang Yai: aki nyugaton él és ötször annyit keres, annak úgy illik.

Evain 2014.07.09. 11:53:36

@KukorIca: Hát én már annyira megszoktam, hogy az tűnik fel, ha valakinél be van húzva. :D
Na jó, itt is az nem tesz fel függönyt, aki nem akar. Egyébként vannak marha érdekes megoldások betekintés ellen a felragasztható fóliától kezdve a középre felfüggesztett reluxán át a mindenféle vitrázsfüggönyig.

@Lukas Meier: pl úgy, hogy csal, és helyivel házasodik össze. :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 11:53:47

@Lex D'Arquebus: ez a túrórudi ez komoly? annyit mondjátok, a múltkor próbából ismét megkóstoltam, hát még rosszabb, mint pár éve. a régihez meg egyáltalán nem hasonlít.

2014.07.09. 11:55:25

@Herr Géza: :) Ezt jol osszefoglaltad, kulonosen

'3.Ezek semmihez sem értenek, minden szar és drága, ha nem jöttem volna ide bedölne az ország.'

az ilyenek nagyon viccesek...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 11:56:06

@Lukas Meier: "mi az, hogy valaki úgy költözik ki egy városba/országba, hogy nem tudja a fogadó ország nyelvét?"

Tök egyszerű. Ha az ember 40 fölött van, és mondjuk oroszt tanult, majd nem volt ráutalva, hogy valamilyen más nyelvet elsajátítson.
Hát így.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 11:56:35

@Lex D'Arquebus: köszönöm a választ, valahogy ez volt az érzésem :-) sok sikert a továbbiakhoz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 11:57:19

@Lukas Meier:
"Amúgy hadd kérdezzem már meg, hogy mi az, hogy valaki úgy költözik ki egy városba/országba, hogy nem tudja a fogadó ország nyelvét?"

én pl simán megpróbálnám a jelenlegi kevéske angol és német tudásommal.
mert hiszek magamban.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.09. 11:58:19

Még mielőtt félreértenétek: én nem a klasszikus expatokra gondoltam, akik csak max. pár évre mennek egy országba pénzt/tapasztalatot gyűjteni, hanem azokra, akik le is akarnak valahová telepedni kifejezetten hosszú távra.

Ezért jutott ez a dolog eszembe ez a posztolóról, mert ők már családdal mentek ki és hosszú távúnak néz ki a dolog.

Evain 2014.07.09. 11:59:53

@Babette.: én valahogy felemásan vagyok vele. Amikor jön hozzánk látogató, és hoz, akkor két nap alatt felkajáljuk, és az jó, de ezen kívül nem is jut eszembe.
Mint a leszokott bagós. :P Lehet volt benne valami?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 12:00:10

@KukorIca: ez a függöny kérdés érdekes. engem nem érdekelne, mi a helyi szokás, én raknék fel és kész. (ahol vagyok, ott egyébként is létkérdés, mert az ember az év 12 hónapjából minimum 9-ben egy szál semmiben mászkál otthon.)
vagy különben bekopognak a szomszédok és reklamálnak, kiküldik a rendőrséget, vagy csak hatványozottan gyanakvóak és barátságtalanok lesznek?

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 12:00:10

@Babette.: én/mi szeretjük, de fogalmazzunk úgy, hogy ha van rá lehetőség, akkor hozunk-hozatunk, de ha nincs, akkor nem dől össze a világ. Ami nagyobb falat volt, az a petrezselyemgyökér, mert zöld van, de gyökér nem igazán. Most a németeknél találtunk, ennek örömére lett is hétvégén húsleves. :)

@Lukas Meier: igazad van, baromi idegesít, hogy a német nem megy, emiatt viszont motivál, hogy tanuljam meg, szerencsére Zürichben egész jól tudsz boldogulni angollal, nagyon sok helyen beszélik. Ami németül jön levél, azt behozom a munkahelyre és van egy nagyon jó fej kollégám, aki nagyon sokat segített, mióta itt vagyok. Most próbálom a cégnél elintézni, hogy menjek nyelvoktatásra.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 12:01:02

@Lukas Meier: Ugy, hogy megoldja az angollal. Magyarországra is költöznek sokan, akik nem beszélnek magyarul és igy vagy ugy megoldják. Voltak otthon lengyel barátaim, sokat segitettem nekik. Nem a legideálisabb, de túl lehet élni szerintem. Persze ideális, ha az ember beszéli a fogadó ország nyelvét, de nem lehetetlen anélkül.

2014.07.09. 12:03:56

@Evain: Ezzel speciel nem tudom mi a gond, mivel en egesz pontosan igy kerultem Angliaba. Eppen nem volt jobb dolgom Pesten erettsegi utan igy jelentkeztem au pairnek egy ugynokseghez; Nemetorszagba akartam menni mert nemetul beszeltem, angolul meg nem, de volt nekik pont egy angol csaladjuk akik engem valasztottak, en meg igent mondtam. Aztan a repuloterrol a haz fele vezeto autouton eldontottem hogy engem kirobbantani sem lehet majd ebbol az orszagbol :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 12:04:50

@TilosazA (En/Mum): Digger, véleményem szerint nem a szervezés ellen van, hanem a túlszervezés ellen. :)
Vannak dolgok, amiket lehetetlen szervezés nélkül megélni, ezt ő is megérti. Pl. a házát sem szervezetlenül építette fel. :)

@Herr Géza: :D

@Chang Yai: Kettő közül a a piros-sárgát vagy a sárga-pirosat. ;D

@Lex D'Arquebus:
Túró
Tejföl (kevés, épp csak tartsa össze a túrót)
Cukor (kevés, mert szétolvad a túró)
Citromsav
Összekever, alaposan behűt.
Megformáz, újra behűt.
Csokoládé (vagy kakaó, víz, cukor, gőz fölött megolvasztva)
Golyók, rudak a hűtőből ki, csokit ráöntöd.
Ha van idő, beteszed a hűtőbe, nálunk nem ér el a hűtőig...
Töltelékkel egyebekkel variálható, formába is önthető.
Klasszisokkal job ba boltinál és kb. az 2000 kilós árból kilót hozok ki...

Ennyit a túró rudiról. :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 12:06:40

@Babette.: nekem is hiányzik és szoktunk hozni. Egyébként ilyen szempontból Katar teljesen liberális hely. Elvileg tilos a disznóhús. Elvileg..... És mivel itt nem kapható disznóhús......

Egyszer Eidkor repültem Kairóból Dohába. Az a szokás, hogy ilyenkor feláldozzák az állatot és adnak a családtagoknak, szegényeknek.... Vártam a csomagomra és a reptéren feltűnt, hogy mennnyi hűtőtáska érkezik. Kicsik is nagyok is. Hozta mindenki a hazai báránykát. Egy-kettő kiborult a ládából. Érdekes látvány volt.

Quercus a favágó 2014.07.09. 12:07:22

@Chang Yai:

"(ahol vagyok, ott egyébként is létkérdés, mert az ember az év 12 hónapjából minimum 9-ben egy szál semmiben mászkál otthon.)"

Húúú vaze! Eddig utáltam a meleget, de most hogy így mondod........hol is élsz pontosan?

Evain 2014.07.09. 12:09:15

@Mirjam2: mi lenne a gond vele? Speciel magamról írtam. :D

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 12:10:05

@nezzazegfele: ebből a listából speciel a túró és a tejföl beszerzése nem a legkönnyebb, nem az van, hogy bemész a boltba és leveszed a polcról. Lassan megvannak a helyettesítő termékek, de még nézelődünk.

Muscari 2014.07.09. 12:16:27

@Lukas Meier: nekem el orosz ismerosom Pesten, aki nem beszel magyarul, mindent angolul intez. Sok-sok eve lakik mar ott, valahogy mindig elboldogult. Nyilvan a munkajahoz nem kell a magyar, baratkozni meg foleg oroszokkal szokott.
Kicsit mar megtanult ugyan magyarul az evek alatt, de kozel nem annyira, hogy mondjuk hivatalos ugyet intezzen.

Szoval azert nem lehetetlen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 12:23:06

@Lukas Meier: "Mondjuk én németül is dolgozom, na de hogy él meg az ember csak angoltudással egy nagyvárosban? Orvoshoz hogy megy vagy szobát hogy vesz ki, hogy vásárol a boltban, amikor minden pl. németül van kiírva? Újság, rádió, vagy jön egy levél az adóhivataltól. Kocsit javíttatni kell, portástól kérdezni kell valamit, satöbbi. Félreértés ne essék, tudom, hogy sok ilyen ember van akár még Ausztriában is, főleg Bécsben és tudom, hogy átvergődnek a hivatalos és a napi dolgokon valahogy, mert mindenhol előbb-utóbb lehet találni valakit, aki középszinten elgagyog angolul. Na de milyen élet ez?"

ok, nem Ausztria, nem Európa, és nem engem kérdeztél, de elmondom, én hogy költöztem úgy Tajvanra, Thaiföldre, és Burmába, hogy nem beszéltem egyik nyelvet se.
orvos: mind nagyon jól beszél angolul. amikor műtétem volt, jött velem egy thai barátnőm is, mert nem voltam magamnál. Tajvanon is egy kínai kolléganő / barátnő segített egyszer, amikor veszettség elleni vakcinát kellett keríteni (még előtte Bangkokban kb úton a reptérre harapott meg egy kutya, Tajvanon nincs veszettség, és ezért oltóanyag se).
szobát kivenni: Tajvanon ezt a főnök intézte teljesen, mindig épp az aktuális alkalmazott vette ki tőle a szobát. Thaiföldön először angolul tudtam mindent intézni. a másodiknál, valamint aztán Burmában a munkaadótól segített valaki, mert amúgy is nekik kell aláírni a garanciákat, és vigyázni akarnak ránk.
vásárlás: látom én, hog ymi az, paradicsom vagy káposzta, a számokat ismerem. nagyon sokmindenre angoul is rá van írva, hogy só vagy cukor vag ymi. ha nem találok valamit, akkor kiszótárazom, és legközelebb megkérdezem.
újság, rádió: angol média, BBC, CNN, Star World, NatGeo, stb.
adóhivatal: közöm soha nem volt hozzájuk, mindent a munkaadó intéz, alá kellett írnom a papírokat évente.
kocsit javítani: motort kellett csak, meg tudom mutatni, mutogatni amikor valami összetettebb van, egy kolléga leírja cetlire helyi nyelven, mit akarok. erre mindenféle dolog kapcsán kb havonta egyszer volt szükség.
internetet beköttetni, bankban bármit elintézni, villany, víz és telefontársaság mind ment angolul. ha valami iszonyú nagy kommunikációs szakadék van, felhívom egy barátnőmet, vagy a főbérlőt ha a lakásról van szó, mondjuk kéthavonta egyszer, hogy van itt egy ürge, vajon mit akar, és ő tolmácsol nekem telefonon. Burmában nagyon sokat segítettek a szomszédaim, számlákat befizetni, amíg nyaraltam, meg villanyszerelőt keresni. soha nem éreztem magam ilyesmik miatt kellemetlenül.
persze keleten nem is várja el senki, hogy megtanuld a nyelvet, de ha beszélsz, örülnek neki. soha nem leszel emiatt szutykos bevándorló, mindenki kezét-lábát töri, hogy segítsen.
ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem feltétlen lesznek megoldhatatlan akadályok és végleges elszigetelődés csak azért, mert az ember nem tudja a nyelvet. tudom, hogy nyugaton másképp van ez. csak a praktikus és érzelmi részét mondom, a saját szemszögemből. nehezen tudom elképzelni, hogy Ausztriában rosszabb lenne a helyzet ilyen szempontból, max az ember érzi magát kellemetlenüól, ha segítségre szorul, vagy annyira másképp állnak hozzá, szutykos bevándorló, na ezt nem tudom.

Muscari 2014.07.09. 12:24:39

@Evain: Tavaly nyaron egy ismeros csalad jott ki varoslatogatasra, ok is Turo Rudit hoztak nekunk ajandekba :-)))

Mondtuk, hogy koszonjuk, de itt is lehet kapni. Ez igazabol mar szimbolum lett, szerintem a honvagy szimbolumava valt, ugy szoktak emlgetni.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.09. 12:25:49

@Evain: ok, ez nem ér! :)

@svájci sapka (ch): @Babette.: hát igen, a kényszer nagy úr, de nagyon-nagyon oda kell tennie magát az embernek, hogy haladjon és sajnos hanyagolnia kell sok mindent az első pár évben, hogy eljusson egy jobb szintre.

Mondom ezt úgy, hogy én felsőfokkal jöttem ki és még így is kemény pár év után a helyiekkel szót érteni, főleg az alapvető információkon (merre van ez, mit kell csinálni) baráti szintre jutni.

@Lex D'Arquebus: hajrá, hajrá, anyanyelvi környezetben elvileg gyorsabban lehet fejlődni. Bár én konkrétan a svájci némettel úgy vagyok, hogy kérdésesnek tartom, hogy valaha meg lehet-e tanulni rendesen a sok kis dialekt és falucska miatt, valamint mert nincsen írott formája ezeknek.
Persze egy erős Hochdeutsch-csal + svájci kifejezésekkel már közelítesz a helyiekhez, én ugyanezt csinálom az osztrákoknál, habár itt jóval jobb a helyzet, mert nincs olyan sok eltérés.

@Sesamelmo: " Magyarországon megoldják"= ott vágják át, ahol tudják. Ismertem echte németet még Magyarországon és panaszkodott, hogy neki minden sokszor annyiba kerül és mindig próbálják átvágni, mert hogy "ő a gazdag német, úgyis van pénze".
Ázsiában élő magyar haverom szintén így volt eleinte, látták, hogy fehér, így neki rögtön drágult minden többszörösére.
Feltételezem nyugati országokban nem ekkorák a hátrányok, de biztos, hogy vannak.

Herr Géza 2014.07.09. 12:25:55

@Evain: Na de ez kimondottan pozitív!!!! :DDD Elötte a negatív standardokról volt szó....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 12:28:51

@QUERCUS: hol itt, hol ott. legutóbb Yangon, na ott decemberben kb 4 napig volt olyan idő, hogy 20 fok alá mentünk reggelente.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 12:29:24

@Lukas Meier:
Pl. édesapám az Emirátusokba így ment ki. Két nagybátyám a németekhez így ment ki.
Én a hollandokhoz így mentem ki.

Különböző szótárak, nyelvkönyvek, zsebkönyvek vannak utazóknak. Az alapok benne vannak.

Ha kint is akar valaki maradni, akkor meg igen, tanul.
Nem csak a 9 óra munka után, hanem a buszon munkába menet, munka közben, a karjára, fecnkire, kis füzetbe, szabad felületekre írkálva a szavakat.
Neten videókat néz, rádiót hallgat, figyel a boltban a körülötte beszélőkre, megpróbálja kitalálni, hogy miről beszélgetnek, elolvassa a feliratokat a termékeken.

Meglepően sokat és gyorsan lehet így tanulni.

Amikor az embernek kemény hajcsára van a háta mögött, akkor a kitűzött célokat nézi, nem azon agyalgat, hogy jaj, hogyan fogom elmondani, amit akarok...
Elmondom, ahogy tudom, ha visszakérdeznek, újra, ha nem értik, leírom, megmutatom a szótárban, a jegyzeteimben.

Kolombusz is kezdte valahogyan...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.09. 12:29:49

@svájci sapka (ch):

Erről szó sincsen. Kíváncsi vagyok hogyan élhet egy egyszerű melós egyedül. Igazából ez lenne a legfontosabb. Hogy egyedül. Mert itt egy normális lakás elvinné a bérem felét. De lehet Svájc tündérkert és ott valamiért csak a negyedét viszi el....valahogy nem jön ki a matek.

Quercus a favágó 2014.07.09. 12:29:50

@házelőtthinta:

Gondolom az már megvan neked is, ezen a blogon azok egyike vagyok, aki nem esik hasra a a kapitalizmustól, a piac mindenhatóságától, aki nem szereti, ha birkának nevezik az itthon élőket, aki nem hisz abban, hogy kint minden happy, itthon meg minden szar, de......Akinek van lehetősége arra, hogy az ország határain kívül egy jobb, élhetőbb, nyugodtabb, anyagi biztonságot nyújtó életet teremtsen magának, meg a családjának, és nem él vele, az nemes egyszerűséggel hülye.

Ha majd legközelebb kedved támad sÍránkozni a sanyarú osztrák mekis sorsodon, jusson eszedbe, amit most írok.
A feleségem ma dolgozik. Helyettesít egy kézbesítőt a Magyar Császári és Királyi Állami Postánál. 5 órában van fölvéve, úgy, hogy minden alkalommal 7-8 órát dolgozik(az is így van, akit helyettesít). Ezért kemény 2000 nettó forintot kap. Ehhez tedd hozzá, most éppen szakad az eső, de azért neki menni kell. Az osztrák mekiben is szokott szakadni az eső? Te is 2000 Ft-ot keresel naponta?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.09. 12:29:52

@Kövérmadár [swe]:

Tehát egyedül élve megmarad szinte a mekis bér fele hó végére???(7k korona) Itt egy normális lakás élből elvinné a fizetésem felét...érdekes..

Lukas Meier (törölt) 2014.07.09. 12:29:58

@Lex D'Arquebus: @svájci sapka (ch): nézegettem régebben német fórumokat, ott 70-80.000 frankot lőnek be kezdőfizetésnek, de azt írták, hogy a hüvelykujjszabály a német és svájci fizetések között a 2, tehát legalább 2-szer annyit kell keresned Svájcban bruttóban, mint Németországban bruttóban, akkor élsz csak jobban.

Németországban 40-50k euró bruttó a kezdőfizetés, Ausztriában kicsit kevesebb, mondjuk 35-40, de az adó is kevesebb egyedülállónak.

Szóval szerintem csak a pénzért nem érdemes Németországból és Ausztriából átcuccolni Svájcba, ott ezt írták, mert pénzben majdnem ugyanott vagy. Az arányok a tapasztaltabbaknál is ugyanilyenek később.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 12:33:23

@Lukas Meier: Ok, értelek.
Ezt írod: " baráti szintre jutni." Hát én 46 évesen már nem barátkozok.
;)
Persze, nem azt mondom, hogy követendő példa nyelv nélkül kimenni, de nem lehetetlen nélküle is célba érni.
:)
Én alapszinten baromi jól érzem magam.
Szóval, ez egyéni dolog, nincs rá törvény.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 12:33:49

@Lukas Meier:
"sajnos hanyagolnia kell sok mindent az első pár évben, "

inkább, mint egy életre

;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 12:38:53

@házelőtthinta: de ugye azzal tisztában vagy, hogy egy melós bérének itthon is simán elviszi felét az albérlet?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.09. 12:41:24

@házelőtthinta: Neked soha nem jön ki. Egy barátom Winterthurban (nem olyan szar hely) bérel egy 1 szobás lakást, egyedül. Havi 600-ért. Rezsi, ez-az 200. Még, ha nem vagy olyan jó matekból, akkor is marad.
Persze, ahogy a múltkor írtad - Svájc Rózsadombján nézel lakást - ,akkor azt nem úszod meg ennyiből.
Tök egyszerű.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 12:42:48

@Lukas Meier:
Persze, jobb, ha beszéled az ország nyelvét és igen, át fognak vágni. Ez benne van. Én se beszélek arabul, de boldogulok mindenütt. Kicsit talán jobb lenne, ha beszélném, de nem jelentősen. Megpróbáltam megtanulni :D

Én pl. nem tudom elképzelni,amit mirjam irt. Hogy olyanra bizzam a gyerekem, aki nem érti az ő nyelvét, akkor sem ha még bébi. Most szinte csak ilyet látok, fekete afriaki, fülöpke és hasonlók a dadák, de továbbra is azt gondolom, hogy ha gyerekem lesz és dadája is lesz, az beszélje a nyelvünket. Viszont a többségnek ez itt nem szempont vagy lentebb adott az igényeiből.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 12:43:40

@Lukas Meier: minden többszöröse témában - villanyszámla, teszkóban a csirke, könyvesboltban a könyv, mobilfeltöltés, kötelező biztosítás, vonatjegy stb szerintem nekem is ugyanannyiba volt, mint a thai szomszédnak. a magánorvos és a kórház, fogorvos ugyanannyit számol fel nekem, mint a thaioknak. Burmában ez szívás volt, mert ott sokszorosát, de ezt lehet tudni előre, hogy mi mennyibe kerül.
thai állami szintű lehúzás, hogy sokkal többe kerül a nemzeti park, látványosság belépő nekünk, helyi jogosítvánnyal meggyőzhetőek, hogy mi itt lakunk és nekün k is az olcsóbb jár.
taxis próbál átvágni, akkor pár keresetlen szóval helyreteszed (azért nem olyan nehéz megtudni az igazi tarifákat), piacon paradicsomot venni ugyanez, tájékozódsz és tudod az árakat.
ha valami szerelő jött (a mosógépem egy időben állandóan lehalt), a szomszéd rendezte le vele amúgy is, nem akart egyedül hagyni napközben a házban. (ő amúgy is otthon volt, kollégám férje.)
a takinéninek magamtól adtam többet, mint szokás, mert annyira rendes volt.
a yangoni házinénim először havonta 300 dollárért akarta kiadni a kecót, mondtam, hogy ok, jött vissza két nap múlva, hogy a szülei leszidták, és én olyan rendes embernek látszom, úgyhogy inkább 250. ilyen is van :-)
ha a fodrász vagy a masszőr vagy a mosoda olykor 3 helyett 4 dollárt húzott le rólam, na az meg a hátistenem kategória.
észnél kell lenni, mint mindenhol. meg tájékozódni. meg nem hagyni magát az embernek. meg nem büszkén elutasítani, ha valaki segíteni akar. akkor nem lesz olyan durva semmi lehúzás.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 12:45:40

@Lex D'Arquebus: A céges nyelvoktatás okos dolog. :)

A petrezselymet helyettesíthetitek pasztinákkal is. Paszternák néven is fut.
Kicsit édesebb, és nagyobb is, de színre, illatra kb. ugyanaz. A zöldje nem fogyasztható, de az le is van csavarva róla.

A túró helyett keress a Lidl-ben a hűtőpultban kb. 20 dekás, kék színű, fóliaborítású valamilyen quark feliratú cuccost.
Kicsit lazább, így két dolgot tehetsz vele:
1. átküldöd szűrőn, de kell hozzá egy rakás dobozzal,
2. nem formát csinálsz, csak ízt.

Ha hozzájutsz valahonnal nem UHT-s tejhez, gondolom vannak arrafelé is farmok, és megoldás rá, akkor a tejet fel kell rakni főni, és amikor kezd forrni, pár csepp citromot belecsepegtetni, és azonnal levenni.
Összerántja, kevergeted, hamarosan túród lesz, csak csepegtetni kell vászonzsákba rakva és hűteni.
Nekünk, ha így csinálom, kell ilyen tejből 4-5 liter négyünkre, de akkor van rudi, süti, tészta, minden, ami túrós.
Hűtőben 3-5 napig eláll.
Ha olyan tejet találsz termelői piacon, az is tökéletes.
Itthon ez boltiban a zacskós, vagy a piaci, házi, termelői tej.

@Sesamelmo: +1

@Mirjam2: Ez tetszik. :) Mindjárt küldök egy mélt. :)

@QUERCUS: Őrült vagy. :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 12:49:32

@Lukas Meier: abban egyetértek veled, hogy ha valaki végleg egy országban kiván maradni, az vegye a fáradtságot és tanulja meg az ország nyelvét. Szerintem ez elvárható, de sokan másként gondolják.

Evain 2014.07.09. 12:55:42

@Herr Géza: aaah, azt hittem simán listázzuk a posztok típusait :D

2014.07.09. 13:03:40

@Evain: Akkor ez egy felreertes :). Az elso 5 pont ugyanis olyan emberekre vonatkozott akiket Herr Geza, es masok, idegesitonek talalnak; erre hozzaadtal egy hatodikat, ezert ertettem felre. Egyebkent en is tudok nagyon idegesito lenni, csak pont annak a tortene ahogy Angliaban kikotottem szerintem pont nem tartalmaz idegesito elemeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 13:08:48

@nezzazegfele: és milyen igazad van, ha az ember meg van szorulva, ha muszáj, akkor megy előre és csinálja, és tanul, és nem adja fel. nagyon szimpatikus nekem ez az eltökéltséged amúgy is, nem tudom, hogy csinálod, én már rég elbújtam volna egy lyukba és legyen ami lesz. riszpekt.

és persze ha az ember nem akarja, hogy átverjék, akkor sürgősen megtanulja ha mást nem is, legalább a számokat. :-) aztán meg amúgy is ragad, aminek muszáj. olyannal még nem találkoztam, aki ne tudna két sört rendelni. vagy kinek mik a prioritásai.

@QUERCUS: ez nagyon durva.
és nem és nem és nem értem, hogy ezt hogy lehet a mai napig megcsinálni az EU-ban, hogy 7-8 órai munkáért részmunkaidős bér. és nem tudom, minek kéne változni, hogy ne lehessen így átgyalogolni embereken. mert nyilván reklamálni senki nem fog, mindenki fél. meg a kirúgott és aztán közmunkásnak visszavett erdészek és irodai alkalmazottak.
nekem ez a félelmetes Mo-n mostanság, túl sok ilyet hallok.

@Sesamelmo: hát honnan tudjam én most, hogy akarok-e végleg maradni? :-)
au pair ügyben pár hónapja, vagy esetleg tavaly, nem tudom már, én is hasonlót mondtam, mint te, és akkor alig értett egyet velem valaki.

2014.07.09. 13:12:53

@Chang Yai: Tetszik a sztori a lakbereddel... Velem is volt olyan hogy elmentem kozmetikushoz, a csaj brutalis arat kert. Tudtam hogy brutalis ar, de en akkor konnyen meg tudtam engedni magamnak, es nagyon szimpatikus fiatal no volt, a sajat hazukban volt a kozmetika egy szobaban es lattam mennyire szegenyek igy ugy csinaltam mintha ez a normalis ar lenne es beleegyeztem - mindenben angolul allapodtunk meg, nem szolaltam meg hindiul. Aztan jott a no ferje es elkezdi tole kerdezni hindiul hogy mennyit kertel a feher notol; mondja neki a no, erre a pasi felhaborodik, mondja neki hogy ez lopas, ennyit nem kerhetsz, igenis mondd neki hogy kevesebb, a no meg vitatkozik hogy de hat beleegyezett, stb. :) Mondjuk az gyakrabban fordult elo hogy azt targyaltak elottem emberek hindiul hogy mennyivel huzzanak le.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 13:15:05

@Herr Géza: Nem erre gondoltam. Az én értelmezésemben ez a poszt csak a pénzről szólt, már a motivációtól kezdve. Oké, posztoló szereti a feleségét, fiát, de egyébként az egész lóg a légüres térben. Jómódú apuka elmegy külföldre, hogy még több pénzük legyen. A háttér hiányzott.

Evain 2014.07.09. 13:15:48

@Mirjam2: ja, már tisztáztuk, hogy ezt benéztem. :D

Mindenki másnak: akkor most kérnék tejmentes túrórudirecepteket is :D:D:D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 13:19:51

@Chang Yai:
Időnként én is el szoktam bújni egy lyukba, általában a zuhany alá, ahol nem látszanak a könnyek. Azért a férjem előtt le is bukok mindig... :D
Viccet félretéve.
Évekig voltam a nagyapám mellett mindenes, amikor beteg volt.
A nagymamámat imádtam. Együtt lélegeztünk.
Összejöttünk a férjemmel.
Mire nagymamám nagyon beteg lett, addigra végre már kerekedtem.
A halála után nem sokkal megszületett az első gyerekünk, akkor meg rá kellett koncentrálnom.
Aztán a másodikra.
Most meg a túlélésre.
Hát így... :)
Most meg megkerestek Angliából. 8 óra se telt el a regisztrációm óta és minden negatívat leírtam, "miheztartás végett".
Mindeközben itthon...
Hát ebbe ne menjünk bele, hogy az itthoni munkáltatókkal milyen tapasztalatokat szereztem.
A jövőre koncentrálok.
A férjem közölte, hogy vasárnapig simán lenyom nekem 40 óra angol oktatást.
Legyen, ha ez kell hozzá.
A hely, ahonnan megkerestek, most néztem meg a térképen, hogy pont ott van, amit kinéztünk magunknak letelepedésre.
Se messze, se közel Londonhoz és a vízhez.
Mázli? Lehetőség? Hogy lesz?
Ahogyan kell lennie.
:)

Evain 2014.07.09. 13:21:49

@zöldeketbeszélek: ha már kocka, mindig kiakadok, hogy a kollégáimhoz képest én vagyok a legkockább a cégen belül. Múltkor mutogattam az irodában, hogy ilyen tortát fogok a férjemnek a szülinapjára, és az egész irodából EGY ember értette...
:s
Ez volt a fotó:
thechive.files.wordpress.com/2014/06/amazing-cake-designs-15.jpg

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 13:22:08

@Mirjam2: dehogynem. ha az ember nagyon akar, bármibe bele lehet kötni.
működik már a laptopod rendesen, facebook meg minden?
lenyúlás: ilyen sztorijaim nekem is voltak, ha jól jön ki a drámai effekt, akkor bele szoktam szólni és nézem a hatást :-)))
OFF
akikkel együtt voltam tevegelni, mint az 5 másik ember szóról szóra ugyanazt éli át a gyomrával, mint én. hol jobb, hol rosszabb, ez van, már beletörődtem.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 13:24:01

@zöldeketbeszélek: sorry, de az miért baj, hogy alapvetően a pénz és a jólét indít el valakit? Már kinőttem az elindulunk kalandvágyból korszakból. Mi más vehetne rá, hogy felszámoljunk mindent, mint egy jobb élet reménye? Nem érzem ezt problémának. Vagy ez csak akkor ér, ha otthon nyomorgunk?

Mr Long 2014.07.09. 13:24:03

Rohadjon meg a blogmotor!!!

@Lukas Meier: "illetve ha eleve barátnővel/családdal megy ki, akkor hozzájuk megy haza rögtön. Ekkor ugye az ember nem a Leseverstehen-t meg a Grammatik-ot erőlteti a munka utáni pár szabad órájában, hanem lazulni megy meg kikapcsolódni az ismerőseivel vagy családozni."

Mi ezt csinaljuk asszonnyal, igaz nem grammatikot tanulunk, hanem grammart. Ulunk az ebedloasztal ket vegenel es tanulunk. Amikor megy a tv csak angol nyelvu musorok vannak benne, nincs magyar szatelitunk (se kertunk Madar) es estenkent angolul nezunk filmet, illetve olvasunk. Mondjuk bennunk van elhatarozas, mert marhara zzavar, hogy az egesz orszag (na jo, a bavandorlok egy resze csaknem) jobban beszel nalunk angolul es kellemetlen ez nekunk. Szoval nem kell csodabogarnak elnni hozza, igaz mi nem kilenc orat dolgozunk, vagyis csak en neha. Plusz lehet olvasni, tanulni utazas kozben is, felteve, hogy nem te vezetsz. Akkor egeszsegtelen!

Muscari 2014.07.09. 13:24:31

@QUERCUS: egyszer regen, egy messzi-messzi galaxisban en is horttam ujsagot a postanak. Haromkor keltem, igaz, tizre otthon voltam. Harom honapot birt a terdem, utana ugy begyulladt, hogy fizikoterapiara kellett jarnom. Megyeszekhelyen laktam, az egyik szelen, a "teruletem" meg a masik szelen volt.
Siman megvolt a napi 50km-em. Ezutan felmontam, mert nem is tudtam volna tovabb csinalni a terdem miatt. Mindezt 18 ezer forintert, ugy 10-12 evvel ezelott.

Azota en felnezek minden postasra, mert tudom, hogy nagyon keves penzert milyen sokat dolgoznak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 13:25:33

@zöldeketbeszélek: Akkor éppen a pénz égette a zsebét, illetve annak hiánya, ezért ez volt a középpontban.
Ha most lenyomnék egy posztot a kifelé készülésünkről, az is leginkább arról szólna. Hol és mi, mennyi, mennyiért, etc.
Ha kitoltuk a tíz milkatehenet a bevételből, addigra ott a további cél, amiért tenni kell.
A pénz mozgatja a világot. :)

@Mirjam2: Ezt csinálják itthon is, csak elvonulnak vagy megkérnek, hogy kicsit hadd beszéljenek kettesben, ha adásvételről van szó. :)
A szájról olvasást gyerek mellett remekül el lehet sajátítani, ha két szülő nem akar mindent a gyerek előtt megbeszélni. No, olyankor jól jön. :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 13:31:19

@Mr Long (UK): +1

@Muscari: Nahát, még egy közös pont. Én is hordtam megyei lapot. Engem konkrétan hülyének néztek, amiért háromkor keltem és mentem, de 5-kor meg kezdődött a piac, ahol ezt-azt árultam, ill. büfés is voltam.
Nekem a bicikligumi volt az áldozat, kétnaponta kellett ragasztani. Árokparton, sáron át, fedetlen utakon, becsapódó gyümölcsfa ágakkal körítve. Rohanó kutyafalkák...
Erről is tudnék mesélni. :D

@QUERCUS: Ámen.

bpetya75 2014.07.09. 13:34:56

@Evain:

Douglas Adams örökbecsű művének ismerete mióta számít kockaságnak? ;-)

Muscari 2014.07.09. 13:36:51

@nezzazegfele: na, mi tortent, meselj! Most megyek dolgozni, a blogodat legfeljebb keso este tudom megnezni. Vegre valami jo hir?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 13:39:20

@Evain: Én sem értem, de a párom értené. Nálunk ő az informatamókus :).

Evain 2014.07.09. 13:39:43

@bpetya75: ez csak egy példa volt. Mondhattam volna azt is, hogy azt a kérdésemet senki nem értette, hogy mit szóltok ahhoz, hogy megfilmesítik a Randevú a rámával c eposzt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 13:39:43

@házelőtthinta:
Nem szamoltam mobillal, szorakozassal csak a minimalis, eletbenmaradashoz szukseges dolgokkal + videki lakassal.

Sem autoval, tomegkozlekedessel...

Latatlanban azt mondom, hogy a 15e nettobol ha nem vagy hulye, 2-3-5e maradhat ho vegere. Neha nyilvan kevesebb, mert fodrasz, mozi, par sor.

Mondtam mar, hogy mi 19e nettobol tengerentulra is eljutottunk. 3*.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 13:42:35

@Lex D'Arquebus: Ne is foglalkozz velem, lehet, hogy csak a szőlő savanyú. Mert én mennék (1 éve nincs munkám, pénzem, adósságom 1,2 millió), de nem mehetek.

Egyébként az tényleg érdekelne, hogy milyen hátországot hagytatok ott. Idős szülők, jó barátok. Feleséged karrierje? Anyaként nagyon is érdekel, hogy milyen a feleségek beilleszkedése külföldön a munka világába, amikor alapvetően a férjüket követve mennek ki.

Muscari 2014.07.09. 13:43:01

@nezzazegfele: hat ez felelmetes, lehet tudni, melyik varosrol van szo? Titokban picit remenykedtem, hogy Londonba jottok.

Engem is tamadott meg kutya, sajnos a postasokra allergiasak :-(

analee 2014.07.09. 13:43:15

Jó a poszt, bár számomra mindig meglepő, hogy csak angollal el lehet boldogulni ebben az országban. Egy ideje én is Zürich mellett élek, igaz nem egy nagyvárosban, de itt sokaknak még a hochdeutschal is problémájuk akad. Nem egyszer néztek kb. fogyatékosnak, amikor az első hallásra semmihez sem hasonlító helyi nyelvet hallván visszakérdeztem, hogy "wie bitte?". Bár nyilván ez intelligenciafüggő, és nem akarok általánosítani, de sajnos ezen a téren is találtam problémákat.
A mozi szünetes dolog meg tényleg vicces, bár legutóbb egy 3 órás filmet néztem, úgyhogy kivételesen örültem is neki. Amúgy a kisebb art mozikban, ha kevesen vannak, akkor lehet szavazni, hogy legyen-e szünet vagy sem.
Az árakkal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy tényleg van néhány élelmiszer, amit aranyáron adnak, viszont néhány dolog (ruhák, elektronikai cuccok) meglepően olcsók, az otthoni árakhoz viszonyítva is.
Nekem yallo-s sim kártyám van, aminek előnye, hogy magyarországi számokat is, főleg vezetékeset (kb. 3 Rp./perc) nagyon olcsón lehet hívni, ellenben a svájci mobilhívások elég drágák. Nem túl logikus, úgyhogy most tervezem, hogy veszek egy másik sim kártyát is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 13:43:20

@nezzazegfele: Én a posztból pont nem a pénz hiányát olvastam ki.

McZozo 2014.07.09. 13:43:29

@Lex D'Arquebus:
Gratula a poszthoz, nagyon tetrszett. En nagyon hasonlo tortenetet jartam be mint te csak nalam a cel Anglia volt, Es mostmar kicsit elorebb tartok az itt eltoltott idoben mint te. De en is tudnek meselni. Peldaul itt a gyerek iskolajaval kuzdok mar masodik alkalommal.
Ettol fuggetlenul nagyon sok sikert a tovabbiakhoz :)

bpetya75 2014.07.09. 13:44:19

@Evain:

Tényleg megfilmesítik?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 13:44:30

@QUERCUS:
2000 ft "5" orara? Az 400 ft/ora, ami kb. 12 korona lehet. Ez ugye legalabb mar netto?!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 13:45:01

@bpetya75: @Evain:
nem ismerem ugyan ezt a művet én se, de a poén olyan sokszor szembejön, hogy én mint totál anti-kocka is tudom már, mit jelent :-/

juteszembe, Tanato vajon nyaral, régóta nem láttam. és Papagály?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 13:46:35

@Muscari: Olyasmi. A blogban, ahol írtál is, tettem fel egy kérdést Neked, biztosan kaptál értesítőt, ha arra válaszolsz, akkor azt megköszönöm. Kapcsolódik.

@Mirjam2: Köszi, nézem.

Quercus a favágó 2014.07.09. 13:48:21

@Chang Yai:

"minek kéne változni,"

Szinte mindennek. A magyar társadalmat vissza kellene bontani az alapokig, és újra építeni. Na erre semmi esély. Bár azt mondom, nem szeretem, ha birka népnek nevezik a magyart, de azért halkan megjegyzem, van némi alapja.
Tegnap volt egy évforduló. 1850. július 8-án hívta vissza Ferenc József osztrák császár Julius Jakob von Haynau táborszernagyot a Magyarországon állomásozó császári csapatok éléről, miután egyre nagyobb felháborodás övezte Magyarországi tevékenységét.A bresciai hiénát, ahogy a kortársak nevezték.
Vagyis a mészáros nyugdíjba ment. És hol telepedett le. Magyarországon.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 13:48:57

@Evain: van egy tejmentes turorudi receptem valahol tofubol. Megkeressem? Nem ettem belőle, de allitolag olyan.

Evain 2014.07.09. 13:58:57

@Lex D'Arquebus: @bpetya75: pl itt. Jó, csak téma még, de remélem összehozza, a technológia ugye rendelkezésre áll.
www.hitfix.com/motion-captured/morgan-freeman-discusses-why-he-keeps-trying-to-get-rendezvous-with-rama-made

De lol, hogy lecsaptatok rá :D

@Sesamelmo: Igen, érdekelne, bár eddig a tofuval nagyon rossz tapasztalatam vannak. :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 14:03:03

@Kövérmadár [swe]: Különben nem akartok összedobni egy excelt hintának, hogy a különböző országokban hogy kereshetne egy mekis dolgozó? Látom, Svájc és Svédország már megvan, jöhetne Anglia (London és vidék), Dublin, Róma, Párizs stb. :).

Matula néne 2014.07.09. 14:03:55

@QUERCUS: "A feleségem ma dolgozik. Helyettesít egy kézbesítőt a Magyar Császári és Királyi Állami Postánál. 5 órában van fölvéve, úgy, hogy minden alkalommal 7-8 órát dolgozik(az is így van, akit helyettesít). Ezért kemény 2000 nettó forintot kap."

Nálunk is mindenhol levették a postások munkaidejét, pedig a munkájuk nem csökkent. Ráadás bónusz, pld. nálunk most rúgták ki a kézbesítőt, mert nem kötött elég biztosítást, nem adott el elég sorsjegyet. Könyörgöm!!! ha én nem akarok sorsjegyet venni, biztosítást kötni, az nem a postás hibája, ő megkérdezi és kész. Ezért embereket kirúgni!!!

bpetya75 2014.07.09. 14:07:33

@Kövérmadár [swe]:

Biztos az, de úgy is eléggé sovány. Pláne, hogy valójában 7-8 óra a munka. A környékünkön 500-as órabérért kapálnak napszámban az emberek. Igaz, az teljesen fekete, amit Quercus felesége csinál, az meg szürke. De így is eléggé gáz.

@Evain:

Szeretem azt a könyvet. Clarke egy igazi sci-fi író, nem csak wannabe :-)

Evain 2014.07.09. 14:09:26

@bpetya75: mármint a trilógiát, ugye? :)

Herr Géza 2014.07.09. 14:09:47

@nezzazegfele: C'est la vie, mondaná a jól müvelt magyar, ha tudna franciául. És ezt nagyon pozitívan mondom. Ha azt hiszed kész, nincs tovább, akkor mindig jön valami jó. De csak akkor, ha alapvetöen pozitívan állsz a saját sorsodhoz. Akkor el is várhatod a csodát is.
(Na ennek a képességnek a nyomai is hiányoznak pl. Hintából....)
Szóval hajrá. Én mindesetre NAGYON szurkolok nektek.

Quercus a favágó 2014.07.09. 14:14:06

@Kövérmadár [swe]:

Igen, nettó. Arra mondjuk vigyáznak, hogy ha a helyettesítés idejébe beleesik egy fizetett ünnep, akkor két szerződést kötnek. Vagyis ne kelljen az ünnepet fizetni.
Vagy pl. volt rá precedens, defektet kapott a postásbicaj. Tartalék kerékpár nincs. Telefon nekem. Abba hagyom a melót, húzok haza, elviszem neki a saját bringáját, a "cégeset", haza, kiszedem a kereket, irány a város, megcsináltatom, mindezt saját költségen.
Alaphangon 10 000 mínusz a nap. Jó buli. Már háromszor játszottuk el.

Quercus a favágó 2014.07.09. 14:17:27

@zöldeketbeszélek:

Olvastam. Amin azért el kellene gondolkodnunk:

"Haynau nyugdíjba vonult, és valami megmagyarázhatatlan okból Magyarországon vett birtokot, Nagygécen telepedett le. A vidék toleráns volt, Haynau nyugodtan sétálhatott, félelemből, vagy talán közömbösségből nem kellett atrocitásoktól tartania. Nem úgy, mint Nyugat-Európában. A "mészáros" híre ugyanis bejárta a világot, és a nyugati közvéleményt nem kötötte acélbilincsbe a Habsburg uralom. Párizsban egyenesen az életéért kellett futnia, Brüsszelben tüntettek jelenléte ellen és vérrel locsolták le a szálloda lépcsőjét, ahol megszállt.

A leghíresebb eset a londoni Barclay and Perkins sörgyárban történt. Amikor elterjedt a hír, hogy éppen Haynau tartózkodik ott gyárlátogatáson, a munkások gyülekezni kezdtek. Először szalmát és szénát ejtettek rá, majd megrohanták, szeméttel és mindenféle limlommal dobálták, seprűnyéllel, botokkal verték, miközben kiáltozták: le a mészárossal! Talán meg is ölték volna, ha a rendőrök nem mentik ki szorult helyzetéből. A helyszínen a ma emléktábla figyelmeztet a csúfos esetre."

Quercus a favágó 2014.07.09. 14:18:50

@KukorIca:

Ez bizony így van. A szórólapozásról már nem is beszélve.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 14:19:07

@Evain: Ízek és érzések magazinban láttam, de valószinu, hogy bpen van az a szám, mert itt nem találom sehol. Rákerestem neten es végülis megtaláltam, de nem értékelték tul sok csillagra. receptek.tv/?oldal=14&q=Tofu
Egy ismerősöm megcsinálta, neki izlett.

Evain 2014.07.09. 14:28:21

@Sesamelmo: köszi! Elmentettem. Megnézem, tudok-e szója vagy kókusztej joghurtot találni hozzá.

Nem csodálom az alulértékeltségét, aki nem kényszerül rá, az fölöslegesen ne kínlódjon alternatívákkal. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 14:30:08

@Muscari: Annyira nincs messze Londontól, mondjuk a közlekedéshez nem értek.
Nyilvánosban még nem írnám ki a helyet.

@zöldeketbeszélek: Azt írta, hogy két hitele volt.
Nekünk adósságspirálunk van kb. 10millával, így nem volt nehéz belehelyezkednem a helyzetébe.

@Kövérmadár [swe]: Felénk is ez már egész jó kereset... :/

@KukorIca: Nálunk tavaly rugdosták ki a postai dolgozókat ugyanezért. Nevetséges. :/

@bpetya75: Ugyanez a tapasztalat. Gyári munkára dettó.

@Herr Géza: Köszönöm. De hogy pont vele hozol egy lapon. Bakker. Ennyire a másik végponton lennénk? :) ;)

@QUERCUS: Ez is ismerős... Majd megkérdezem már a postásunkat, hogy milyen gyakran ragasztja, cseréli a gumit. Én nem is megyek annyit mint ő, mégsem úszom meg havi legalább hat tapasz nélkül... A gumik minősége is leesett az utóbbi években.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 14:31:39

@KukorIca: Tukmálnia kellett volna. Biztos hiányzott a kereskedői véna...:(

Quercus a favágó 2014.07.09. 14:34:14

@nezzazegfele:

"A gumik minősége is leesett az utóbbi években."

Nekem mondod. Három balkézről született gyereket hoztam össze, csak az elmúlt 2 évben.DDDD.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 14:34:41

@nezzazegfele: Amit tudtak fizetni és emellett a kiutazásra, kaucióra félretenni. Nem is hasonlít a helyzetetek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 14:37:58

@QUERCUS: Akárhogy is nézzük, a magyar békeszerető nép és türelmes. Sok kell ahhoz, hogy úgy istenigazából berágjunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 14:45:35

@zöldeketbeszélek:
Nem akarunk :)

@bpetya75:
Tegnap feszegetted a ceges tervezest. Ma reggel eldobta az agyat a szerszam, holnap reggel jon a masik. Kozben felmegoldasokkal dolgozom, amik hatekonysaga kb. 1:4. Na igy mar nem leszunk meg holnap reggelre, de a pentek meg osszejohet. :)

Szabadsag elotti heten 3-4*12 orat dolgozni jelentosen noveli a szabadsag elvezeti erteket :))))

A @QUERCUS: -fele dolog nagyon gaz! :(

Nekem a legrosszabb ilyen elmenyem az volt, amikor diakmunkat csinaltam es 6 oraban nem volt semmi szunet. Elvartak, hogy vagjak jo pofat ahhoz, hogy nem ehetek / ihatok. Vegulis kirohogtem oket es akkor is ettem, de ugye nem volt sok jelentosege, mert ha kitesznek sem dol ossze a vilag. De nem tettek :)

Din Serpahis 2014.07.09. 14:45:41

@Lukas Meier:

A francot nem erdemes... En Becsbol koltoztem at Zurichbe, a nettom konkretan haromszor nagyobb, a megtakaritasi szintem detto...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 14:45:50

@zöldeketbeszélek: hogy kicsit tisztább legyen a motiváció, amiért elindultam-elindultunk:
1. első hitel, árfolyamgát, havi 120e
2. autóhitel, brutális kamatemeléssel, és árfolyammal havi 115e.

Mindemellé hiába tartoztam statisztikailag a felső 10%-ba bérügyileg, látszik, hogy akkora kiadások voltak (ugye ehhez még jön a rezsi, kaja, ruházkodás, stb.), hogy elgondolkozol, hogy bazz, azért keresek ennyit, hogy ne látszódjon? Így jött az, hogy legalább az egyik hitelt ki kell ütni ahhoz, hogy helyrerázódjunk.
Félretenni nem tudtunk kaucióra, meg első hónapra, hanem apósom és egy barátunk dobta össze a kezdőtőkét, amit ugye szintén vissza kellett adni nekik.
Ha tudtam volna jönni fizetésnélkülire, lehet, hogy visszamentem volna, vagy egy ugyanolyan fizura, mint amit ott hagytam, de ahova jelentkeztem, még vissza sem jeleztek. Úgyhogy ittmaradtam és a család jött ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 14:47:44

@zöldeketbeszélek: szerintem erre mondják (mondjuk) sokan ezt a szót, amit Quercus nem szeret, hogy birka....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 14:50:17

@Lex D'Arquebus:
Van ra egy ezresem, hogy jobban jartatok igy. A gyerekeitek biztosan, ez lesz minimum a ti oromforrasotok is. Mindenki nyert! :)

@zöldeketbeszélek:
Ez sajnos egy ketelu dolog, mar ha az en eletemet nezem. Es mondjuk 10 eves idotavban sem megoldhato?

2014.07.09. 14:50:53

@Chang Yai: Szia, a laptop-helyzet itt Ramadan kozepen sajnos mar nem fog megoldodni, mar csak tulelesre jatszunk, kevesebb mint egy het es normalis helyen leszunk yuhuuu (vagy legalabbis ami nekem normalis...). Hihetetlen nekem hogy mindenkinek akivel talalkoztal ilyen gyomor-problemaja van arrafele. Oszinten szolva ha velem ez lett volna, en szerintem utalnam Indiat. Szerencsere meg soha csak hasonlo sem tortent velem, illetve a ferjemmel es kozeli ismeroseimmel sem. Most annyira beparaztattal, hogy megprobalok elmenni este tiz utan holnap az orvoshoz (este 10-kor nyitnak) es beoltatni magam Hep A meg typhoid ellen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 14:51:32

@Kövérmadár [swe]: szabadság jövő héten - hova mentek?

2014.07.09. 14:53:49

@QUERCUS:
" Gondolom az már megvan neked is, ezen a blogon azok egyike vagyok, aki nem esik hasra a a kapitalizmustól, a piac mindenhatóságától, aki nem szereti, ha birkának nevezik az itthon élőket, aki nem hisz abban, hogy kint minden happy, itthon meg minden szar, de...... "
Kedves Kollega! A masik en vagyok, aki hasonloan gondolkodik ezekrol a dolgokrol:) Lehuztam a kapitalizmusban tobb, mint 30 evet, tetszett is eleinte, de mara kiabrandultam belole. Az "emberarcu kapitalizmusnak" vege:(
Beszelni a befogado orszag nyelvet: nem tudom, ki hogy van vele, de nekem roppant kellemetlen volt, hogy 3 kulonbozo nyelvu orszagban elve es dolgozva hosszabb- rovidebb ideig(nemet, angol, spanyol) sokaig nem ertettem alapfoku kerdeseket sem, nem tudtam beszelgetni a helyiekkel, nem tudtam helyi ujsagot olvasni, nem ertettem a radiot, TV-t, vicceket, stb.
Kolumbuszrol nem tudom, hogy kommunikalt a benszulotekkel, de Corteznek, Mexiko meghoditojanak a felesege (benszulott no) La Malinche volt a tolmacsa, A modern Mexikoban a hazaarulokat "malinchista" -nak nevezik:)

bpetya75 2014.07.09. 15:06:27

@Evain:

Most, hogy mondod, második részt tényleg olvastam, de harmadikat szerintem nem. Te azzal külföldön találkoztál, vagy magyarul is megjelent?

@Chang Yai:

:-D

Tanato mintha tegnap benézett volna. Papagályt passzolom.

@Kövérmadár [swe]:

Volt egy gyanúm, ha nem az a módi, hogy 24 órában megy a gép, akkor nem fogja bírni olyan sokáig.

Ez a jó hozzáállás, kemény munka után édesebb a pihenés. :-D

Quercus a favágó 2014.07.09. 15:06:40

@zöldeketbeszélek:

Ennek a györei azért mélyebben vannak szerintem. Nem arról van szó, hogy a magyar békeszerető, és türelmes, hanem arról, nem tudja miért kellene harcolnia. Nincs meg az élmény, a tapasztalat.
A gengszterváltáskor azt mondták, hurrá mindenki vállalkozhat. Megtettük. Bele is buktak/buknak sokan. Miért? Egyrészről persze az idióta szabályzók miatt. De másrészről hány embernek volt arról tapasztalata családon, szűk környezeten belül, mi az hogy vállalkozni? Nem volt élmény, nem volt tapasztalat.
Az úgynevezett demokratikus vívmányok,a sajtó, a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás, stb, ugyan így működik. Nem tudjuk, nem érezzük a saját bőrünkön, miről van szó.
A demokrácia működtetéséhez kell egy erős, anyagilag független, művelt középosztály. Aki nem tart a hatalomtól, viszont a hatalom tart tőle(lásd pl.az északi államok). Magyarországon mikor volt ilyen? Soha. És belátható időn belül nem is lesz.
Kellenek erős, független civil szervezetek, szakszervezetek. Akik nem az államtól függenek. Ilyen sem volt, és nem is igen lesz.
Kellenek a helyi közösség érdekeit képviselő erős, az államtól független önkormányzatok(lásd északi államok). Ilyen sincs. Az önkormányzatok ledegradálódtak az elosztó feladat szintjére.

Fog-é ez változni. Talán. Majd ha a határátkelők haza jönnek, és a saját élményeik, tapasztalataik alapján megindítanak egy társadalmi erjedést.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 15:06:42

@Mirjam2: hű, nem vagy beoltva?
azért ez merész :-)
emlékeim szerint viszont 1 hónap, mire elkezdenek ezek hatni.
vagy csak az ismétlők hiányoznak?

OFF MEGINT BOCS
az egyik egy német lány, aki vagy egy éve itt él, ő gyakorlatilag állandóan ezzel szenved, azt mondja.
az egyik srác azt mesélte, hogy csak elvonult egy bokorba brunyálni, és ott helyben összefosta magát.
ehhez képest én még nagyon jól vagyok, de ma megint egész nap pihenés, csúnya volt a tegnapi nap vége a napszúrással meg kiszáradással. tevét látni most egy ideig nem is akarok :-)
épp ma beszélgettem anyukámmal, kiakadt, amikor azt mondtam, Delhi majd legközelebb, hog ymit akarok én itt legközelebb. de hát ha annyi érdekes dolog van? elvagyok, szeretem, nyűglődök, aztán megint látok valami fantasztikusat, de ugyanakkor viszont tényleg nagyon várom már, hogy hazamehessek. mindenképpen elmegyek majd orvoshoz ott meg laborra, és megnézetem, hogy nem szedtem-e össze valamit.

ON, illetve hát....
most láttam a meccs ismétlését, mert azért éjjel egy után elég esélytelen volt, hát te jó ég....

pilezi 2014.07.09. 15:07:29

Nagyon jó kis írás. Én is itt élek, és majdnem mindenben egyetértek veled. Én mondjuk imádom az itteni felvágottakat és a bratwurstot (fehér kolbász) :) Egyelőre rendületlenül átszámolok forintra (idén költöztem ide), és nekem mások a tapasztalataim az élelmiszerekkel kapcsolatban, szerintem a mindennapi bevásárlás átlagban a háromszorosába kerül a budapestinek. Átlag, mert pl. a Coopban a múlt héten 1 kg tarját 27 Frankért vettem :/ Ellenben friss, ellenőrzött minőséget kapsz, isteni helyi gyümölcsöket, sajtokat, na meg a kenyerek :)
A közlekedés valóban elsőrangú, és nekem az egyik nagy kedvencem a hulladék újrahasznosítás. Éves naptár arra vonatkozóan, melyik nap mit szállítanak el (ha valaki hamarabb viszi ki a kartont, két nyelven írt kedves, de határozott üzenet a hirdetőtáblán valamelyik szomszédtól, hogy ezt ne csináld, mert ellenkező esetben feljelentést tesz), a szemétégető pedig elképesztően jól szervezett, az autó súlyát mérik befelé és kifelé jövet, abból számítják ki, hány kilót hoztál, bent pedig mindennek megvan a maga helye, szétválogatod (segítenek), itt ez a "lomtalanítás".
Az Orange tényleg csapnivaló, az én SIM kártyámat egy vadidegennek postázták ki, majd kaptam helyette ugyan másikat, de hetekkel később az eredetit is nekünk kezdték el számlázni. Az még mindig lezáratlan, telefonon értelmes választ nem kapunk, e-mailekre nem válaszolnak.

Ami igazán nagyon nagyon jó: a kisfiadnak nagyszerű lehetőséget adsz. Nyitott és gyerekbarát oktatás, semmi pánik, semmi nyomás. Nagyon jó időben érkeztek (az én fiam 13 múlt, amikor jöttünk, ezért tudom, hogy nektek könnyebb lesz), jól be fog illeszkedni, nagyon jó önállóságot tanul (ahogy elnézem, itt szinte a legfontosabb szempont az önállóság, egyedül jönnek-mennek az ilyen kicsik is a vényvisszaverő szalaggal a nyakukban, mondjuk itt az autók abszolút evidenciával állnak meg a zebránál mindenkinek), nyelveket és toleranciát tanul, hiszen Zürichben rengeteg a külföldi, vallások, szokások keverednek, de jól van ez így.
Sok sikert kívánok a családodnak/családoddal is!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 15:10:54

@Lex D'Arquebus: Na ez mindjárt másként néz ki, mint a poszt eredeti felütése!

Evain 2014.07.09. 15:12:54

@bpetya75: nem, az első részt olvastam csak magyarul (hopp, még ezen a gépemen is ott figyel elektronikus formában, minő véletlen). A többit már itt. Tudtommal csak az első jelent meg magyar nyelven.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 15:14:00

@zöldeketbeszélek: lehet, de másképp néz ki, mert ebből nem jönne le, hogy nem volt szigorúan véve nyomorgás, csak az érzés, hogy bazz, ennyit keresünk, és nem élünk úgy, ahogy kéne élni ekkora fizetésből, amit ketten kapunk.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 15:14:42

@Evain: második is megvan valahol magyarul, a harmadik nincs.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 15:18:14

@Chang Yai:
Jovo heten en konditerembe, utana New York es Washington DC.

@bpetya75:
Nem a geppel volt baj, hanem a szerszammal. Az is boritekolhato volt, de nem hittem, hogy ennyire gyorsan haza tudjuk vagni :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 15:20:49

@bpetya75: az uj pstasunk kozmunkas. bdvallasa szerint 50 ezret visz haza.

Evain 2014.07.09. 15:27:21

@Lex D'Arquebus: ah, na lol, ezt a kiköltözésem után két évvel adták ki. :D De a többit miért nem voltak akkor képesek?

@pilezi: hopp, most hogy mondod, ilyen autósúlyméregetős válogatós szemétgyűjtő a hollandoknál is divat. Mi az állandó felújítgatás miatt rendszeres vendégek vagyunk. ^^
Ráadásul a háztartási szemetet is négyféleképpen gyűjtjük. Papír, szerves lebomló, műanyag és egyéb.
Meg az üveg. Meg a használt elem. Meg az elektromos ketyerék.
Na jó, elismerem, nem vagyunk normálisak :(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 15:28:17

@QUERCUS: Cseszed, minek kell félrenézni... :D Legalább a nyugdíj miatt nem kell aggódnod... ;)

@zöldeketbeszélek: Nem állítottam, hogy hasonlítana :)
Csak azt, hogy bele tudom magam élni.
Tudod, van egy mondás, valahogy úgy szól, hogy mindenki a saját szintjén nyomorog.
Nekik máshol és máshogy szorított a cipő, halkan jegyzem meg, hogyha visszamehetnék az időben, akkor az önerőre szánt pénz említése előtt megráznám magamat, meg az emberemet és elmennék az okmányirodába útlevelet csináltatni.
De ez a hajó már elment. :)

Közben láttam, beírta posztoló a törlesztőket, arányaiban ugyanott voltak, ahol mi. Csak nekik volt miből indulni.

@Kövérmadár [swe]: Szurkolok, hogy meglegyen a péntek. :)

@Cascabel: Mindig tanul újat az ember. Mondjuk az is biztos, hogy a feleségem nem lesz a tolmácsom. :D Marad a nyelvtanulás. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 15:30:24

@QUERCUS: Igen, ebben igazad van. Bár én a békeszerető, türelmes jelzőknél a vérontásra való kisebb kedvre gondoltam. Forradalmakat sem 15 évente csináltunk, de akkor abba beleadtunk mindent...
A társadalmi változásokhoz valóban kellene egy független és erős középosztály, de valahogy nem hiszem, hogy a határátkelők fogják majd ennek az alapját képezni. Hiszen alapvetően mindenki azért megy el, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 15:30:45

@QUERCUS: "HA a határátkelők hazamennek", na ez a baj, ez a ha. akár ha csak a mai posztot nézem, nem úgy indultak, hog ymenekülés mindenképpen, de simán olyan helyzetnek tűnik, hog yakár örökre kint is ragadhatnak. ha az ember egyszer megszokja, hogy a dolgok jobban is mehetnek, baromi nehéz visszamenni. még akkor is, ha eredetileg tulajdonképpen nem volt semmi különösebb baja a helyzettel.
@Kövérmadár [swe]:
bocs, most hogy mondod, emlékszem már, hogy milyen régóta tervezitek ezt. :-/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.09. 15:31:58

@Lex D'Arquebus: Oké, nem akarok ezen rugózni, meg nyúzni téged. Ha esetleg a második kérdésemre válaszolnál - asszony helyzete és kilátásai - annak nagyon örülnék :)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 15:36:18

@Chang Yai:
Par honapja ;)
Gondos tervezessel es korai repulojegy vetellel sokat lehet sporolni. De mar megkezdtuk a kovetkezo ut tervezeset is :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 15:40:38

@Kövérmadár [swe]: na a következőre visznt tényleg nem emlékszem.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.07.09. 15:43:31

@zöldeketbeszélek: bocs, lemaradt. Egyelőre otthon van a gyerekkel, neki augusztusban kezdődik az ovi. Utána itt is elmegy nyelvtanfolyamra, mert amit otthon kapott tudást, nem érzi elégnek. Sajnos a végzettsége nagyon Magyarország-specifikus, viszont így valami újat is kitalálhat. Nincs még ötlet, most még megtelepedés, ismerkedés. Takarítani, meg mosogatni én nem engedem, szerencsére annyira nem is akar. Szóval nyitott kérdés, hogy mit fog csinálni, egyelőre mondtam neki, hogy pihenjen, amit az elmúlt egy évben véghezvitt, az emberfeletti, megérdemli, hogy kicsit szusszanjon. Aztán jön a nyelviskola, ahol ismerkedhet, kapcsolatokat teremthet.

2014.07.09. 15:45:49

@Chang Yai: Egy csomo embert ismerek szemelyesen aki sosem oltatta be magat India elott es nem lettek betegek. En az elmult evek soran tobbszor kaptam mar Hep A es typhoid oltast, de a legutobbiaknak mar azt hiszem tobb mint 3 eve. Tetanuszt kaptam mikor vad kutyak megtamadtak es az 5 even belul volt, szoval nincs para :). Oszinten szolva en nem tudom magamat halalra parazni ezen mivel eddig meg egyszer sem lettem beteg, kiveve a napszurast amit mondtam neked.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 15:46:54

@nezzazegfele: kar, h az eures tamogatsi korhatarbol kilogtok.
en mondjuk nem sokat vacillalnek, vennek fel egy barmilyen kolcsont, a kinti fizubol siman vissza lehet adni.
meg akar providenteset is, pedig oket meg munkafronton is bojkottaltam, ugy utalom

Evain 2014.07.09. 15:47:41

@Chang Yai: azért a remény haljon meg utoljára. Csak nézd meg a tegnapi posztot. Legyen még pár tízeter Niki típusú, pozitív hozzáállású, nyitott gondolkodású hazatérő, és abból akár még lehet is valami.

Quercus a favágó 2014.07.09. 15:48:38

@zöldeketbeszélek: @Chang Yai:

Ez így van. Akik tehetik, és mondjuk ki, akik képesek lennének kieszközölni a változásokat, azok határátkelnek. Az itthon maradottak, meg beletörődnek.
A fiatalok lennének azok, akik képesek lennének élére állni a változásoknak, de ők is inkább a távozáson gondolkodnak. Jogosan. Aki meg gyökeret tud verni az új hazájában, az nem fog vissza jönni, ha nem muszáj.

Sak-matt.

Evain 2014.07.09. 15:49:49

@Lex D'Arquebus: azért imo figyelj oda rá. Tágabb család meg barátok meg munka nélkül be tud fordulni az ember. Főleg az elején.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 15:54:01

@Chang Yai:
Mert meg nem volt rola szo ;)

Tobb variacio is elkepzelheto, de a legvaloszinubb Singapore. Jo lenne kotni valamivel, bar egy heti program mar igy is van. Telire tervezzuk, hajokazas helyett.

De kozeptavu terv meg egy afrikai szafari, nyugat USA korut (Yellowstone, LV, GC, LA, SF, Hawaii es kb. 3 kaliforniai nemzeti park), Aus+NZ, Oceania...
Van meg mit megnezni :)

Az en bakancslistamom 100 orszag szerepel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 15:54:45

@Mirjam
nekem a második HepA után azt mondták, hogy ez már örökre jó, és asszem a harmadik typhoid után is, de erre nem mernék megesküdni. azt tudom, hogy egyik se kell már újra.
értem, hogy nem parázol, és jól is teszed, ha eddig nem lett semmi bajod, most se lesz.
de szerintem az oltás az nagyon alap, én Thaiföldre jövőknek is mindig mondom, ja és az összes útikönyv meg net is, nem az én privát hülyeségem. amúgy is sokminden történhet az emberrel, legalább amit lehet tényleg meg kell próbálni megelőzni.
de nem akarok ma is szétoffolni mindent, szerintem hagyjuk élni a többieket :-)

@Evain nem akarok én se károgni ezzel kapcsolatban. de pl simán lehet, hogy Nikinek is annyira bejön Hollandia, hogy ottmarad. Mirjam is kintragadt így :-)

bpetya75 2014.07.09. 15:55:45

@Babette.:

Ez az amit nagyon utálok ebben a közmunka programban. Alapvetően támogatható szemlélet, hogy segély helyett dolgozzanak az emberek. Az viszont nagyon tré, ahogy használják ezt az egészet. A "közeli" vállalkozó kirúgja az embereit és visszaveszi őket közfoglalkoztatásban fele bérét, amit nem is ő áll? Rendes takarító, postás, irattári dolgozó, stb helyett közmunkást alkalmaznak. És még van pofájuk eladni "sikertörténet" gyanánt! Pffff

Ha valami csoda folytán tényleg megmentenének a bankoktól, akkor sem tudnám tisztelni őket ezek miatt a szemétségek miatt (sem).

2014.07.09. 15:58:12

@Chang Yai: 'ha két helyen meg lehet venni ugyanazt a terméket, akkor te direkt a drágábbat választod?'

Siman kinezem Hintabol hogy igen. Kulonben hogyan lehetne panaszkodni hogy milyen draga minden Nyugaton? Vagy azt akarod hogy olcso szart vegyen, csak azert mert proli melos?? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 15:58:34

@Chang Yai:
A vedooltas jo.
A veluk beultetett nyomkoveto microchipek meg megvedenek a szunyogoktol is ;)

Herr Géza 2014.07.09. 15:59:02

@nezzazegfele: "Ennyire a másik végponton lennénk? :) ;)"
Szerintem igen, miért, nem úgy érzed Te is ???? :)))))

bpetya75 2014.07.09. 15:59:46

@QUERCUS:

Szerintem nem ennyire sötét a helyzet. De abban biztos vagyok, hogy rövid távon ki fog derülni, hogy kellemesen fogsz-e csalódni, vagy én kellemetlenül.

Az utolsó mondatodról eszembe jutott egy bölcselet: "Ahol oltalmat találunk és nyújtunk, ott az otthonunk és a hazánk."

Evain 2014.07.09. 16:01:01

@Chang Yai: akkor itt egy próbálkozásra ötlet. Az összes frissen végzett pályakezdőt csereprogrammal kiküldeni külföldre. Az összeset. Csak 1 évre. Európa összes országába. Csökkentjük vele a pályakezdő munkanélküliséget, és kinevelünk egy nyitottabb/tájékozottabb/tapasztaltabb generációt. ^^
Na?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 16:02:08

@bpetya75:
En is pont igy gondolom. Eloszor nagyon tetszett, de jelen formajaban hulyeseg. Olyan munkara kellene kikuldeni a nepet, amit eddig vagy nem csinalt senki (telen reggelente a havat letakaritani az autokrol) vagy amibol eppen hiany van (mondjuk rendszamtablat festeni, mondtam valamit).

2014.07.09. 16:03:17

@Chang Yai: Oke en sem akarok offolni - bar miert ne? Pl. egy csomoszor offolnak itt autokkal meg szamitogepekkel kapcsolatban, ami engem nem erint.. - de en is azt olvastam hogy Hep A-t nem kell megismetelni, viszont egy nover meg azt mondta nekem UK-ben hogy igen?, a typhoid-ot meg azt hittem hogy mindig kell par evente ismetelni de jo lenne ha nem kene. Hep A-t lehet hogy hagyom a csudaba mert mar volt nekem legalabb 2, viszont typhoid-tol parazok mert lattam embereket akik nagyon betegek voltak tole. Viszont sok ismerosom tenyleg nem lett beteg annak ellenere hogy nem voltak oltasaik, de en sem kockaztatnek mert nem eri meg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 16:03:18

@Kövérmadár [swe]: mi van betervezve egy egész hétig Szingapúrban? :-)
nekem ott az egyik kedvencem az orchideakert volt. de egyébként is nagyon jókat mászkáltam.
onnan nagyon könnyű átmenni busszal Melakába, vagy fapadossal Penangra, vízum se kell, nekem nagyon tetszett mindkettő, de persze úgy más az ilyen, ha az embernek nemigen vannak esélyei szépen megépített városokat látni éveken át. Szingapúrt se szokták sokan szeretni, hacsak nincs civilizáció-elvonásuk. :-) szóval meg vagyok lepődve.
kíváncsi lennék a teljes listádra ;-)

2014.07.09. 16:06:37

@Evain: Oke, es mi van azzal hogy pl. Angliaban nagyon nehezen talalnak a frissdiplomasok munkat a sajat orszagukban? Mindenhol Europaban komoly problema hogy meg jol kepzett, diplomas fiatalok is sokszor nehezen talalnak munkat. Hova kuldenel embereket, McDonald'sba dolgozni? (Javaslom hogy utobbit inkabb ne, mivel nem akarjuk az utolso lehetoseget is elvenni Hinta elol! :))).

Herr Géza 2014.07.09. 16:09:45

@Evain:
"Na jó, elismerem, nem vagyunk normálisak :("
Egy fenét. Pont ti vagytok a normálisak. Ennek mindenhol így kéne lennie. Németországban akkor kezdték, amikor idekeveredtem: úgy 25 éve...

Evain 2014.07.09. 16:10:16

@Mirjam2: mert nem dolgozni kell őket kiküldeni. Azért írtam csereprogramot. Mondjuk tanulni, önkéntes munkát végezni, stb. A kultúra megismerése a lényeg, hogy megtanulják azt, hogy másképpen is meg lehet oldani dolgokat, mint azt otthon tanulta. Mondtam én, hogy nem jár befektetéssel? :D

bpetya75 2014.07.09. 16:10:51

@QUERCUS:

Ha jól tudom, a legjobban az asszonykorbácsoltatása akasztotta ki a nyugatiakat. Szerintem ebből a hozzáállásbeli különbségből is csak az derül ki, hogy nyugatabbra már egy komoly öntudattal rendelkező munkásréteg is volt a polgárság mellett, míg nálunk még a feudalizmus vegetált.

Láttam, hogy példálóztál az északi országokkal. Szerintem épp az ő példájuk adhatna reményt nekünk is. Finnország nincs 100 éve, hogy önálló lett, 30 éve csaknem csődbe mentek. Nem mondom, hogy dúsgazdagok, mert nem azok, de azért bőven jól állnak. A svéd királyság más tészta, de a norvégok mikor kezdték el felépíteni a jóléti államukat? Szerintem tanulható, hogy hogyan csinálták. Talán lesznek megfelelő emberek, akik el is lesik a módját.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 16:11:46

@Chang Yai:
A lista egy resze nem publikus ;)
Majd eloturom valamikor es atkuldom.

Singapore: nem tudom megmondani pontosan, Nori tudja :)

@QUERCUS:
Ott az a gyonyoru epulet a Duna-parton. Van neki, ha jol tudom, 365 tornya/csucsa.
Es van 200 kepviselo.

Csak feltalaljak magukat az ottmaradtak... ;)

bpetya75 2014.07.09. 16:14:13

@zöldeketbeszélek:

A társadalmi változásokat szerintem nem a középréteg szokta kezdeményezni, hanem az alsóbb népréteg feltörekvői. Az amerikaiak függetlenségi háborúja más tészta, meg biztos van pár hasonló még, mai most nem jut eszembe, vagy nem is hallottam róla.

Herr Géza 2014.07.09. 16:14:58

@Kövérmadár [swe]:
"Van neki, ha jol tudom, 365 tornya/csucsa.
Es van 200 kepviselo. Csak feltalaljak magukat az ottmaradtak... ;)"

Te kis vérszomjas..... :)))))))))))))

bpetya75 2014.07.09. 16:18:10

@Kövérmadár [swe]:

Úgy látom, hogy a kisebb településeken, ahol sikerül egy-két jó munkavezetőt is találni, ott a célkitűzésnek megfelelően tud működni a dolog. De sajnos ez a ritkább.

Nálunk nagyon jó munkát végeznek. És ami a legmegdöbbentőbb számomra, a nők sokkal használhatóbbak, mint a férfiak. Fizikai munkára is.

bpetya75 2014.07.09. 16:18:47

@Herr Géza:

Hehe. Ez kellett, hogy megértsem, mire akar utalni a srác.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 16:20:20

@Mirjam2: ok, akkor értem.
sajnos nem tudok visszaemlékezni, hogy melyikből hányat kaptam, hány év után, és pontosan mit mondtak, és nincs itt az oltási könyvem. a neten is mindenfélét talál az ember ezzel kapcsolatban. valszeg nem tudja rendesen a tudomány se, hogy pontosan hány évig hatnak, illetve nagy egyéni különbségek is lehetnek, hogy a szervezet hogy reagál?
arra emlékszem, hogy a typhoid oltástól lázas voltam.

olcsóbb cuccokkal kapcsolatban: ma vette meg az ismerősöm a kindle-t Angliában, és hozza nekem BAngkokba július végén :-) sokkal olcsóbb így. Thaiföld ezekre a cuccokra 30% luxusvámot húz rá. szóval én is csak egy szarrágó vagyok.
ráadásul repülővel jártam rendszeresen másik országba vásárolni az elmúlt két évben ;-)

@Kövérmadár:
akkor ezért nem találkoztam még egy fia szúnyoggal se Indiában.
vagy mert nem bírják a 40 fokot.
vagy nincs elég víz a sivatagban :-)
ja, tőlem akár az útlevél és a bankkártya is lehetne beültetett chip. akkor nem paráznék ennyit, az biztos.
én nem voltam végül a szingapúri állatkertben, de csak jókat hallok róla. azért el tudnék lenni én is egy hétig, na.
én most olyan fáradt vagyok, hogy kb még listám sincs. tavaly kb minden sürgőset lehúztam róla. kínai vízum reménytelen eset.
usa nyugati része, nemzeti parkok, na az tényleg nagyon jó lenne, de túl messze van.
vagy tán majd egyszer nekimegyek Dél-Amerikának is. még messzebb.
kéne egy szponzor :-)

@Evain:
én túl öreg vagyok már ahhoz, hogy optimista legyen, vagy nem is tudom.
már fiatalon is kipiszkáltak iskolából azért, mert én voltam kb az egyetlen, aki rendesen dolgozni is akart. komolyan.

Evain 2014.07.09. 16:26:11

@Chang Yai: na várj. Mi köze ennek az optimizmushoz? Az ominózus stadion építési költségéből ez simán megvalósítható lett volna. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 16:27:15

@bpetya75:
Azert a norvegoknak olyan adujuk volt/van/lett, amilyen csak egy tucat orszagnak van. Ehhez parosul a frissen nyert fuggetlenseg (1905) es az eszaki elore gondolkodas.

Ugyanakkor valoban sokmindet lehetne tanulni a legkulonfelebb orszagoktol. Megis onmegvalositani akarnak es szabadsagharcot vivni, szerintem sokszor a jozan esz ellen (bar sem politikus, sem kozgazdasz nem vagyok).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 16:30:02

@Herr Géza:
Ugyan :)

@bpetya75:
A nok mindig, mindenben jobbak a ferfiaknal :)

2014.07.09. 16:32:25

@Evain: Hat nem tudom, en mint EU-allampolgar mar annyira unom ezt hogy ilyenekre koltik azoknak az adopenzet akiknek meg van igazi allasuk es penzert dolgoznak. Szerintem mindenki probaljon meg igazi munkat szerezni amiert fizet is valaki, hogy milyen orszagban az nekem mindegy. Angliaban pl. kimondottan nagy problema hogy cegek ingyen probaljak dolgoztatni a palyakezdo fiatalokat (sot neha idosebbeket is) un. internship-ek kereteben. Szerintem ha dolgozik valaki, azert fizessenek, es fizessen az aki profitot termel belole, adott esetben a munkaado.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 16:34:28

@Babette.:
Az adatbázist használhatjuk ingyenesen.
Ha a munkáltatót támogatja az EURES, az legalább olyan jó, mintha közvetlenül bennünket.
Lehet, hogy nem volt egyértelmű, de nem kapunk kölcsönt. Providentet sem.

@Herr Géza: Még nem próbáltam magamat elhelyezni a skálán sosem... :D

Herr Géza 2014.07.09. 16:40:28

@bpetya75: "Szinkrontolmácsolás, müfordítás magyarról-magyarra is - óccsón!" - jeligére a kiadóba....... :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 16:41:09

@Evain: egyrészt, hogy visszamegy akárki is, és nem kap két kézzel minden lehetőség után, hog yinkábbmaradjon nyugaton, másrészt meg hogy akárki is hallgatna-e világlátott fiatalokra.
de mondom, én pesszimista vagyok, nem kell rám figyelni.

Quercus a favágó 2014.07.09. 16:46:29

@bpetya75:

A közmunka program nem új találmány. Az amcsik találták ki a New Deal idején. A cél egyrészről az volt, hogy gátat szabjanak a munkanélküliségnek, másrészről, hogy ezen keresztül kezelni tudják a polgárok egyre növekvő reménytelenségét.
A munkanélküliséget nem sikerült kezelni, annak csökkenését a háborús készülődés indította el, viszont sikerült megőrizni a törékeny társadalmi békét, a társadalmi status quót, és adott némi remény a munkanélküliek tömegének.
Van persze ellenpélda, méghozzá Európából. Franciaországban a forradalom, és a köztársaság kikiáltása után, a munkanélküliség kezelésére létrehozták az úgynevezett "nemzeti műhelyeket". Csakhogy az 1840-es években is gazdasági válság volt éppen. Nem sikerült a munkanélküliséget kezelni. Munkáslázadás tört ki, amit persze levertek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.09. 16:46:42

@Evain: es mi lesz, ha a kis rohadekok nem jonnek vissza?

pilezi 2014.07.09. 16:50:10

@Lex D'Arquebus: ha esetleg érdekel: Migros Klubschule. Nagyon jó német nyelv programjuk van a bevándorló külföldiek részére, kifejezetten Svájc-specifikus tananyag. Én is tanultam Magyarországon néhány hónapig, de itt érdemes volt inkább elölről kezdeni, mert egymásra épülnek a kurzusok (na meg a szintfelmérőm alapján nem is voltam többre jó, sokkolt, hogy németül kell megszólalnom, leblokkoltam). Intenzívre járok, heti 20 óra (plusz otthon napi kb. 2 óra), a 7. héten vagyok most, és már németül érdeklődtem a recepciósnál a következő kurzus indulása felől (nagyon király volt, amikor megdicsért :)). Ez valószínűleg csak nekem óriási dolog, mindenesetre ez a nyelviskola az életre készít fel, mint látszik.

2014.07.09. 17:03:33

Csalad nelkul eljonni szomoru dolog, remelem minel hamarabb ki tudnak menni hozza. Amugy Svajc gyonyoru es szepek a kepek is. Meg amugy eleg svejciesen preciz a poszt, szoval biztos bejon, hajra hajra :D

@Mirjam2: Vegre valaki megirja! Legyen mar vege ennek az ingyenmunka korszaknak, meg ez a nincspenzunk, de addigisjolmutat CV-ben / portfoliodban / s*ggedben mar bocsanat :D De ettol ki vagyok. Persze tapasztalat nelkul nem vesznek fol senkit, de a kezdot is meg kell fizetni... Az elso reszevel azert vitatkoznek, marmint azzal, hogy zavar, hogy az EU adopenzbol finansziroz ilyen programokat, vagyis nem vitatkoznek csak valaszolnek ra, hogy szerintem azert mert egy kisebb vallalkozas nem biztos, hogy meg tudja engedni maganak, hogy folvegyen valakit es megfizesse, de az ingyenes internship helyett akkor mar inkabb fizessek ki adokbol, de valaki fizesse meg a munkajat a szegeny inasnak :D Amugy ezzel a vallakozast is tamogatjak, aki lehet, hogy tud kesobb kigazdalkodni rendes bereket is ujabb embereknek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.09. 17:06:31

@mojyo: írta kommentben aztán, hogy már kint van a család is :-)

2014.07.09. 17:10:10

@Chang Yai: Ja akkor jo, azt nem lattam, ez az en konyvelesem szerint mar felig hepiend akkor :D

madscientist 2014.07.09. 17:14:36

@Lex D'Arquebus:

Szia!
Nagyon tetszett az írásod, sok mindenben a saját tapasztalataimra emlékeztet :)

Annyit tennék hozzá, hogyha hiányzik a Túró Rudi, itt is meg tudjátok ám venni :)
Mi a Coop-ban szoktuk venni, Quarilla néven fut, van sima vanillás változat (sárga dobozban) és a közepén eperízzel töltött változat is (ez piros dobozban) :)
Nagyon finom, érdemes kipróbálni, a hűtőpultban a tejdesszertekhez szokták pakolni.
Túróhoz annyit, hogy a magyar túrót, ami olyan kissé darabos, azt én sem találtam, de süteményekhez jó az itteni is, ami krémesebb. Az édeshez a Rahmquark a jobb, a sóshoz a Magerquark, mindkettő van a Coop-ban és a Migros-ban is, de Aldiban és Lidlben is lehet kapni, ne papírcsomagolást keressetek, hanem kis műanyag dobozt, hasonló a margarinos dobozhoz.

blackhairlady 2014.07.09. 17:22:12

@nezzazegfele: En probalta. Ezt is es meg tobb valtozatot is. A gyerekem egyszeruen azt mondta, hogy a kozelee sincs a pottyosnek, ne is kiserletezzek:))))
Szerencsere most jol bekajalt belole es a Kinder Pinguebol amikor otthon voltunk, igy egy jo iseig eszebe sem fog jutni:)

2014.07.09. 17:23:47

@mojyo: Angliaban az internship rendszert nagyon pofatlan modon hasznaljak, nemcsak kisvallalkozasok hanem sokszor olyan vallalatok akik nagyon is meg tudnak engedni maguknak hogy fizessenek, de rajottek hogy a hirnevuk miatt ingyen is kapnak munkaerot mert a szerencsetlen intern mindent megtesz hogy rakeruljon a CV-jere a ceg neve. Meg politikusok, orszaggyulesi kepviselok is rendszeresen alkalmaznak internship rendszerben embereket! Ez szerintem majdnem annyira rossz mint a kozmunka-program Mo.on, neha probalnak lobbizni a valtozasert, de addig nem lesz vege amig a cegek tudjak hogy vannak akik hajlandoak ingyen dolgozni.

blackhairlady 2014.07.09. 17:25:59

@Lex D'Arquebus: Nagyon tetszett a posztod, amikor a csaladod hianyarol irtal, teljesen atereztem, en kozel 5 eve toltottem tavol a ferjemtol ugy, hogy evente 30 napot talalkoztunk. Orulok, hogy most mar kint vannak a szeretteid is veled, biztos konnyebb lesz atveszelni a nehezsegeket is egyutt, a kalandok pedig sokkal izgalmasabbak lesznek kozosen racsodalkozva.:)
Nekem az lenne a kerdesem, hogy az idojaras hogy tetszik, mennyire jon be neked? Mar egy egesz evet kint toltottel, szoval lattad az osszes evszakot, mennyire volt nehez hozzaszokni a magyarorszagi utan?

2014.07.09. 17:30:55

@Mirjam2: Most ezt nem ertem, marmint, hogy jol ertem, hogy az internship utan a munkaltato kap penzt, de az intern nincs megfizetve? En hittem, hogy az elozo kommentedben ket kulonbozo dologrol beszelsz :D Hogy, 1, ne dolgozzanak ingyen a palyakezdok, es 2, hogy ne az EU / allam / adozo penzebol fizessek a palyakezdok programjait, hanem fizesse meg a munkaltato. Vagyis en igy ertelmeztem, erre irtam, hogy az EU / allam / adozo arra valo, hogy ha a munkaltato nem tudja kifizetni, akkor toluk kapjon penzt a palyakezdo. Dehogymarmint, a palyakezdo zsebebe menjen, mert o dolgozik :D De akkor amit irsz, az azt jelenti, hogy az internshipet az adopenzbol kifizetik a munkaadonak EU / allam / adozo penzebol, mikozben az intern tovabbra is ingyen dolgozik? WTF + OMG. Ez egy nagyon durva rendszer...

blackhairlady 2014.07.09. 17:31:02

@Muscari: Szerintem azert emlegetik sokan a turo rudit, meret talan azt a legnehezebb beszerezni, potolni az otthoni kajak kozul. Minden mas elobb utobb fellelheto, elkeszitheto, de a turo rudi ugyanugy nem mint az otthoni. Nem hinnem, hogy annyian vagyakoznanak utana, inkabb csak ahogy te emlited, szimbolikus ertelemben.

blackhairlady 2014.07.09. 17:34:48

@Lukas Meier: "ott vágják át, ahol tudják. Ismertem echte németet még Magyarországon és panaszkodott, hogy neki minden sokszor annyiba kerül és mindig próbálják átvágni, mert hogy "ő a gazdag német, úgyis van pénze". "

Na ezt alairom. Ketszer epitkeztunk, es mind a ketszer nekem kellett mindent inteznem, a beszerzestol a kivitelezesig, raadasul a lanykori nevemet hasznaltam, mert mihelyst kiderult, hogy amerikai a ferjem, minden a duplajara, haromszorosara nott hirtelen. Es ez azota sem valtozott sajnos, tapasztaltam a legutobbi otthontartozkodasomkor is.

blackhairlady 2014.07.09. 17:45:10

@nezzazegfele: Hu, ezek am a hirek! Sok sikert kivanok!:)

blackhairlady 2014.07.09. 17:46:12

@Evain: Ez nagyon jo, hogy hogy nem ertettek? Nem tudnak angolul>:)))))))
Ilyet kerek majd jovore amikor az 50-et "unneplem":(((((

2014.07.09. 17:47:29

@mojyo: Varjal, ez felreertes... Ugy latszik ma ilyen nap van. Evain elmeleti felvetesere reagaltam, aminek semmi alapja nincs a valosagban, hogy legyen egy ilyen program EU-penzbol hogy MINDEN fiatalt kulfoldre kuldenek egy evre es az allam fizet, az illeto csinalhat non-profit munkat vagy tanulhat stb. Ez egy nem letezo dolog, egy otlet. Erre reagaltam en hogy mar vannak kicsiben hasonlo programok es nem szeretnem ha meg tobb lenne. Aztan ezt probaltam megindokolni azzal hogy nem szeretem a valo eletben az olyan helyzeteket amikor cegek vagy masok kihasznaljak az ingyen munkaerot. Az internshipek jelenleg ugy mukodnek hogy a cegek / politikusok egyszeruen nem fizetnek az intern-nek, de penzt sem kapnak utanuk, csak ingyen munkaerot kapnak.

2014.07.09. 17:56:18

@Mirjam2: Jaertem, akkor tenyleg felreertettem, bocsanat :D Akkor egyetertek, azzal tovabbra is, hogy hagyjuk mar az ingyen dolgoztatast / dolgozast. Meg azzal is, hogy ez egy eletkeptelen felvetes, hogy a palyakezdest / onkenteskedest / elettapasztalast finanszirozza az EU (erre valok a szulok :D)

Viszont (mostmar nem vitatkozom csak tovabbgondolom amit Evain irt :D) az nem lenne hulyeseg, ha szelesebbe koruek lennenek az internshipek, marmint az ilyenek, hogy az EU fizet rovid idore, foleg ha a vallalkozas nem tud. En csinaltam igy amugy egy ilyen osztondijat, hogy az EU fizetett nekem a munkahelyem helyett, egy diploma elott igy csinaltam a szakmai gyakorlatot kulfoldon. De ez csak par honapig mukodo kepes, utana vagy vegyek fel a palyakezdot, vagy keressen mas munkahelyet... Mert ezzel segitenek a vallalkozasnak is, ingyen + munkaero... De a palyakezdo kapjon penzt... Azt mindenkepp. Nem tudtam amugy, hogy ilyen elterjedt az ingyenmunka az UK-ben bar olvastam rola.

Quercus a favágó 2014.07.09. 18:03:06

@bpetya75:

Hát a finnek eléggé egyedi utat jártak az északi modellen belül.
A függetlenség elnyerése után az első lépésük az volt, hoztak egy olyan törvényt, mely szerint a finn cégekben külföldiek nem rendelkezhettek 20%-nál nagyobb részesedéssel. ezt 87-ig fenntartották, majd fölemelték 40%-ra. 95-ben az unióba történő belépéskor törölték el. Átvették a svéd szociáldemokrata jóléti modellt. Sokat profitáltak a Szovjetunióhoz fűződő különleges viszonyukból is. Olcsóm vettek nyersanyagot, majd azt feldolgozva drágán adták el. A kilencvenes években válságba kerültek, amit megint egyedi módon oldottak meg.
A finnek az állam további csökkentése helyett a következőket csinálták: 1. leértékeltek, 2. bíróság elé állították a felelős bankárokat, 3. innovációs stratégiát állítottak fel, és létrehozták a világ legjobb oktatási rendszerét.
Ja és korrupció gyakorlatilag nem létezik.

Na már most, ezt a megoldást szerinted Magyarország alkalmazhatná az unióban?

2014.07.09. 18:19:09

@mojyo: Regen jol mukodott az internship-rendszer, akkor kezdett elfajulni a dolog mikor a gazdasagi valsag miatt nagyon sok frissdiplomas nem talalt munkat, es erre rajottek a cegek es kezdtek kihasznalni. Sok cegnek esze agaban sincs felvenni az internt allandora, akkor sem ha bebizonyitja hogy o a legalkalmasabb a feladatra. Egyszeruen az internship vegen felvesznek egy masik ingyen munkaerot. Demoralizalo az egesz rendszer, hasonlo ahhoz mint amiket a kozmunka-programrol hallok Mo.on, hogy kirugnak embereket fizetos allasokbol es internekkel helyettesitik oket.

Amit te csinaltal, hogy csak par honap ami alatt munkatapasztalatot szerzel es meg az is lehet hogy a vegen atvesznek allandora, az nagyon hasznos dolog es igy is kene mukodnie, csak most mar sajnos valami mas lett az egeszbol.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 18:25:40

@blackhair-lady: Elmondhatjuk, hogy a gyermeked konzervatív típus? :)

Jó kívánságaidat köszönöm :)

blackhairlady 2014.07.09. 18:31:04

@nezzazegfele: Nem erosen liberalis, a helyzetebol adodoan is, de a Turo Rudi kerdesben nem ismer trefat:)))))))))))

**mimi** 2014.07.09. 18:43:19

Nekem tetszett az írás, jó hogy már a család is kint van:)
azt hiszem ők sem jönnek már vissza....:)

M. Péter 2014.07.09. 18:50:18

@QUERCUS: Magyarországon meg egyenesen 0% volt a külföldi tulajdon megengedett aránya.

blackhairlady 2014.07.09. 18:50:25

@blackhair-lady: A "nem" uatn kene egy vesszo, mert igy teljesen a z elelntetjet jelenti a mondatom.

Sesamelmo (Q) 2014.07.09. 18:56:18

@Chang Yai: en is azt hittem, hogy melegben nincs szunyog, de van!!!!!!! Aprilis/majusban tele voltam szunyogcsipessel!

Ha sikerül a turo rudi, majd ird meg. :)

Quercus a favágó 2014.07.09. 19:02:48

@M. Péter:

A gengszterváltás utáni időszakra gondoltam. Arra, hogy fölzárkózunk ejurópához. 2004-től uniós segedelemmel. Konvergencia. Na ezt nem lehet úgy csinálni mint a finnek, svédek, angolok, stb. Másképpen meg......

2014.07.09. 19:14:14

@Chang Yai:

"kínai vízum reménytelen eset"

Miért reménytelen?

@Kövérmadár [swe]:

Szerintem szingapúr bitang kellemes hely -- de semmi kiemelkedő érdekesség nincs ott, úh én csak szingapúrért nem utaznék annyit (viszont ha már ott vagyok a környéken, tuti nem hagynám ki, tényleg nagyon klassz).

2014.07.09. 19:17:43

@Mirjam2: Igen ilyesmiket olvastam enis, csak nem gondoltam volna, hogy ilyen tomeges merteku, nagyon durva. Es aaannnyira utalom ezt a rovidtavu gondolkozast amugy, hogy felveszek valaki mast ingyen, akit ujra be kell tanitani... Ok, hogy ingyen van, de ez a vallalkozasnak is egy helyben toporgas amugy, hiszen nem szamithat lojalis, megbizhato emberekre... Amit en csinaltam, az tisztara ilyen ceh-inas szeru rendszer volt es tenyleg csak par honapig :D Az ilyen amugy arra is jo, hogy hatarozott ideju projektekbe vonjanak be palyakezdoket, ez nem csak nekik jo hanem a munkaadoknak is, akik lehetnek akar egesz kicsi cegek vagy tokre egyeni vallalkozok, freelancerek, kezmuves mesterek, vagy kepzomuveszek akiknek szukseguk van a segitsegre, hogy hataridore tudjak teljesiteni az adott megbizast, de nincsen az a cash-flow, hogy megengedjek maguknak. Szoval ez tokre jo lenne, foleg most, hogy ilyen durvan magas a fiatalok munkanelkulisege mindenhol, es szornyu amugy, hogy ingyendolgoztatas lett ebbol az egeszbol :(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 19:44:50

@blackhair-lady: Hofi óta tudjuk, hogy a kukoricával nem lehet viccőni. A rudival sem. :)
(Vessző nélkül is értettem.)

@mojyo:
Társadalmi munka zászlaja alatt.

DieNanny CH 2014.07.09. 19:45:01

Jó poszt volt, köszi.

2,5 éve vásárolok a Migrosban, de csak pár hónapja tudtam meg, hogy nem árulnak alkoholt. Ezt is csak úgy, hogy tesóm mondta. Ebből is látszik, mennyire kerestem a gondűzőket... :-)))
Az, hogy a moziban szünet van a film közepén, egyszer átéltem, de gyerekfilmet néztem, és abban a hiszemben voltam, ez csak a gyerekek pisiszünete miatt van. Hát, szóval felnőttfilmnél is...!!! Ma is tanultam valami újat!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 19:54:24

@Mirjam2:
Az 330e km2, annyi időnk és pénzünk nem lesz :)

2014.07.09. 19:56:36

@Kövérmadár [swe]: Szingapurbol kezenfekvo atugrani Malayziaba, ha van egy hetetek, szerintem logikus megoldas. Nyilvan nem kell egesz Malayziat megnezni. Ugy tudom sokkal olcsobb mint Szingapur.

DieNanny CH 2014.07.09. 19:58:10

@Evain:

" @Herr Géza:
6. igazából eszembe nem volt eredetileg idejönni, de mióta itt vagyok, rájöttem, hogy marhajó.

:D "

Pontosan ez vagyok én. Eszem ágában sem volt Svájcba jönni...

2014.07.09. 20:00:54

@Kövérmadár [swe]:

Óh, szingapúrhoz minden közel van.
Meg lehet nézni thaiföldből is, ami eddig kimaradt, de egy ugrás angkor wat kambodzsában, vagy vietnam, vagy malajzia (penang pl.), vagy bali, sőt, akár hongkong vagy tajvan is.

Oh boy, ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban, vissza kell húzni a belemet a környékre nagyon hamar.

Szóval szerintem inkább az idő a szűk keresztmetszet, nem a "mit".:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 20:22:53

@nezzazegfele: Irjál nekem az emailemre hogy válaszolni tudjak.
janoshorvath64kukacyahoo.com

Evain 2014.07.09. 20:24:36

@Babette.: az összes? Azért azt a nagy számok törvénye alapján kizártnak tartom. Meg nekik lehet még nem annyira negatív a tapasztalatuk otthonról, viszont eléggé idealisták ahhoz, hogy megpróbálják megváltoztatni.

Amúgy meg naaaa, miért vagytok ennyire negatívak? :(

@Mirjam2: na várj, az au pair program szerinted mi? Azért pénz is jár, tanulni is tud mellette, és még a kultúrát is megismeri. Egy meglévő, működő rendszer. Én szándékosan önkéntes munkát írtam amúgy, nem internship munkát. Méghozzá amiatt, amit itt a hollandoknál tapasztaltam, ahol nagy kultusza van, tehát szintén egy működő rendszer.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 20:37:16

@Th's child:
Néztem repülőjegyeket STO-SIN-KUL útvonalon, de nem olcsó. 17-22e kr 2 főnek.
De még nézegetünk, htáha lesz olcsóbb vagy majd átúszunk :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 20:44:08

Na szóval...

kepkezelo.com/images/p4ppoayecun0kh8fvja.jpg

Ez egy nagyon részletes nagyon alapos de száraz poszt volt.
Ilyen hosszú írást meg kell törni valamivel mert nem köti le az olvasó figyelmét.
Kár mert jó írás, jó fogalmazás, jó téma.
De az általam unalomig ismételt humorbonbonok hiányoznak belőle.
Nem humoreszket várok, csak valami szarkazmust, öniróniát, sztorit, bármit ami megszakítja az olvasás monotóniáját.
Még egy kellően adagolt káromkodás vagy indulatszó is közelebb hozza az írót mert ez egy távolságtartó poszt.
Az ember elolvassa és azonnal elfelejti, mert egy folyamatos betűfolyam karakterek nélkül.
Egy ilyen volumenű írásban kell leni epizódnak.
Képzeljük el Arany János Toldi-ját a toportyán és a bikás epizód nélkül.
Sótlan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 20:45:48

@Kövérmadár [swe]:
...és a kor előrehaladtával mindig feljebb visz.
Eddig a bokámat vizeltem le de mostmár a térdemet.
:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 20:50:43

Az van hogy tegnap a hosszú éveken át gyűjtögetett avatarképeimet mind eltüntettem valahogy a számítógépről.
Ha beírom hogy keresés akkor kiadja a mappát de megnyitáskor ezt a szöveget teszi be.

kepkezelo.com/images/p4ppoayecun0kh8fvja.jpg

Kezdhetem a gyűjtögetést elölről.

2014.07.09. 20:51:17

@Kövérmadár [swe]:

Ja, ez combos ár.
Nem tudom, hol nézted, és mikorra, de én úgy látom, a keresők az olcsó légitársaságokat nem nagyon hozzák ki.

Szingapúrig el kell menni valamivel, de ott rövidtávon az air asiá-nak vagy a tiger airnek vannak olcsó jegyei. Most bepötyögtem októberre egy keresést, két főnek 13500 kr (ha jól számolom).

Ha ezeket is nézted, és halat tanítok itt úszni, akkor elnézést.:)

blackhairlady 2014.07.09. 20:56:14

@nezzazegfele: Beleolvastam a blogodba. hat neked sem konnyu az elet, ahogy latom (olvasom). Csak az elso par posztot olvastam emg, de pl. a szulinapos sokkolt.
Jo, hogy ilyen humorerzekkel aldott meg a sors, bar en tudnam ennyire "nem mutatni", hogy mit erzek:(

Es igen, a Turo Rudival nem viccelunk, az kerem egy komoly tarsadalmi problema:)

blackhairlady 2014.07.09. 20:59:18

@DieNanny [SZ,CH]: En meg a minap tudtam meg a lanyom altal, hogy ha gyufat, ongyujtot, ill. elektromos tuzcsiholot akar venni valaki, ahhoz is szigoruan be kell mutatni a jogsit, hogy felnott vagy. Meglepodott amikor a gyertyaihoz vasarolt olyan hosszu csovu grill gyujtot es elkertek a szemelyiet:))))

blackhairlady 2014.07.09. 21:00:07

@DieNanny [SZ,CH]: Azert latod milyen jo egy uj poszt, meg te is aki mar evek ota elsz ott, tanultal uj dolgokat:)

blackhairlady 2014.07.09. 21:04:59

@diggerdriver: Most nem ertek egyet veled. Szerintem olvasmanyos volt, nekem lekototte a figyelmemet, sot meg olvastam volna. Mondjuk nekem nincs is humorerzekem, biztos azert:)
Nem, nem kell mindig a szarkazmus, a humor, a poen, jo ha neha csak a tenyeket olvassuk. Hozzateszem, szerintem:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.09. 21:13:53

Jo a poszt! :-)
Hozzäfüznivalom:
Én CHF 250-ig reälis ärnak tartom a Swiss jegyet.
A lakäsbérlésnél ha räd esik a välasztäs, akkor elöször fölhivnak, és megkérdezik, hogy küldhetik-e a szerzödést. Ha ekkor nemet mondasz, akkor nincs semmiféle dij. Ha viszont igent mondasz és kiküldik a szerzödést és ekkor közlöd velük, hogy bocs, de mégsem, akkor van cégtöl függöen egy dij, ez benne van a szerzödésben, hogy mennyi. Ismerössel történt meg, hogy aläirta a szerzödést, visszaküldte, majd lätta a neten, hogy a häzban van pär emelettel följebb is egy ugyanakkora lakäs. Fölhivta az irodät, hogy neki inkäbb az a lakäs kellene, és itt is elkérték volna azt a bizonyos dijat, (mert szerzödésbontäsnak szämitott) de mivel jo beszélökéje van, megbeszélte a fönökkel, hogy mégse kelljen fizetnie.
A kaucio max 3honap bérleti dij (rezsi nélkül) lehet privät személynél.
A munkaidöddel szerencséd van, mert nagyon sok helyen nem szämit bele a szünet és / vagy az ebédidö a munkaidöbe.
A szünet jogilag csak akkor szämit bele a munkaidöbe, ha a munkavégzés területét nem hagyhatod el... az, hogy mi a munkavégzés területe...hät ugye mindenkinek mäs fogalma van rola...
Nälunk 8ora 24 perc a kötelezö munkaidö + 45perc szünetet kapunk. Tehät 9ora 9percet kell a munkahelyünkön eltölteni. = 45oräs munkahét. Nagyon jo ügyvédei vannak a cégnek, akik ismerik az összes szürke zonät :-(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 21:22:16

@diggerdriver: Írtam.

@blackhair-lady: Humort adott az Isten, így nem szorulok antidepresszánsra.
Minden jó valamire, látod, egy ilyen életút is.
Nem hiszed el, de ma elsírtam magamat.
Évek óta nem.
Most is azért, mert itthon normális lehetőséget sem kaptam, pláne nem idősgondozás terén (tegyek le eü szk vizsgát, és majd akkor), szocgondozóra nem vettek fel, ott túlképzettségre hivatkoztak.
Bakker, kint meg kellenék a puszta gyakorlatommal is, anyanyelvihez képest hátrányosan is.

Magyarország, én úúúúúgy szeretlek...
De ezt én nem értem.

Üdv, Hajnalka
:)

DieNanny CH 2014.07.09. 21:22:47

@Lex D'Arquebus:

Azt megpróbálhatja a feleséged, hogy az oviban, ha találkozik szimpatikus gyerekkel-szülővel, akkor mondjuk délben hazavisz egy gyereket ebédelni, meg vigyáz rá, ha valamiért az anyuka elfoglalt. Sokan még fél-egy órának is örülnek. Aztán, ha nejed fut ki az időből, talán ez az anyuka fog a tietekre vigyázni kicsit. Így is lehet ismeretségeket kötni, meg nyelvet tanulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 21:23:27

@Th's child:
Nálunk most az időpont eléggé meghatározott, január első hete.
Az lehet, hogy drágább időszak az újév közelsége miatt.

mrjet.se-t szoktuk használni.

Ezt melyik oldal dobta?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 21:26:05

@DieNanny [SZ,CH]: Szép kis motor. :)

@blackhair-lady: Ó...

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ezek igen érdekes infók voltak számomra.
Kártyával csekkoltok?

morsels (törölt) 2014.07.09. 21:30:14

@Kövérmadár [swe]:
Singapore-Kuala Lumpur jegyeket lehet kapni a Malaysia Airline szerint 1200 sved korona korul (1 fore, oda-vissza)
Erdemes kulon venni, nem Stockholmbol.

2014.07.09. 21:33:27

@Kövérmadár [swe]:

Ezt a momondo.com + az air asia saját oldala dobta.

Szerintem érdemes a konkrét légitársaságok oldalát is megnézegetni, ha az ember már megsejtette, hogy mi jár az adott útvonalon, mert pl. októberre megjelennek a thai airways találatai, januárra meg nem.

És igen, az simán lehet, hogy a januári időpont növeli az árat. :(

2014.07.09. 21:34:07

@morsels:

Igen-igen, külön venni, +1.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 21:58:58

Mikor lesz a meccs és hol lehet nézni?

morsels (törölt) 2014.07.09. 22:03:20

@diggerdriver:
Most kezdodik.
Azt nem tudom, hogy Londonban hogyan lehet nezni.

2014.07.09. 22:18:22

@Evain: En voltam au pair 2 evig, es biztosithatok mindenkit hogy az igazi munka volt, nagyon is megdolgoztam azert a keves penzert amit kaptam, senki nem tamogatott egy EU-program kereteben.

2014.07.09. 22:19:25

@morsels: A mai meccs nagyon uncsi. Mar 20 perc eltelt es meg semmi gol.

2014.07.09. 22:24:44

@Evain: Ja es tamogatom az onkentes munkat, magam is csinaltam, UK-ban is nepszeru, de pont az a lenyege hogy onkentes. Miert fizessen erte az allam? Volt itt egy poszt ami teljesen kiakasztott: leirta a csaj hogy egy evig Spanyolorszagban 'onkenteskedett' egy EU-program kereteben, szallast, fizetest es ingyen nyelvtanfolyamot kapott egy napi par oras, szamomra teljesen ertelmetlennek tuno munkaert. En szeretnem ha az ilyen programokat eltorolnek, nem kiterjesztenek. Mikor en au pair voltam, minden fillerert megdolgoztam, nem jarhattam nyelviskolaba mert se penzem, se idom nem volt ra. Miert is fizettek volna pl. adofizetok nekem nyelviskolat, vagy szallast?

2014.07.09. 22:30:14

@diggerdriver: Tragedia! De nem vagy egyedul a bajban, segitunk! Kedves kommentelok, keretik surgosen potencialis avatar-kepeket kuldeni Diggernek! Ez a legkevesebb amit megtehetunk egyik fo torzskommentelonkert, elvegre osszetarto kozosseg vagyunk, avagy?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.09. 22:34:14

@morsels: @Th's child:
Meggyoztetek :)

Mit erdemes 3-3 nap alatt megnezni/csinalni Kuala Lumpurban es Szingapurban?

A Petronas tornyokon kivul, persze :)

Okor halam!

SzZoole 2014.07.09. 22:34:38

@Mirjam2: biztos Tildy torolte ki az osszeset ,mikor az ujj gepet osszeraktak neki:)))

morsels (törölt) 2014.07.09. 22:38:13

@diggerdriver:
Nem tudom milyen op rendszered van, valoszinuleg Win7, ha uj gepet kaptal.

De van a desktopon (ez a fo felulet, amikor nem fut semmi program) kulonbozo ikonok. Az egyik a 'Recycle Bin'.

Ha veletlenul torolted a foldert, akkor ha ezt kinyitod, akkor ott lathatod a foldert. Onnan vissza lehet hozni.

Vagy nem tudom, hogy mit csinaltal, hol taroltad a kepeket, meg gyakorlatilag semmit :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 22:42:46

@Mirjam2:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.07.09. 22:46:20

@diggerdriver:
Igen, arrol.
Hat ha ott nincs, akkor vagy eltunt orokre, vagy csak az a folder tunt el valahogy, ahol taroltad a fotokat.
De azt ketlem, hogy veletlenul kitorolted az egesz directoryt.

Gondolom uj kepeket majd talalsz, nem kell neked fellelohely :-)

morsels (törölt) 2014.07.09. 22:47:47

@diggerdriver:
Lehet, hogy hulye kerdes, dehat most kaptad az uj gepedet.
Biztos vagy benne, hogy a regirol at lettek masolva azok a fotok?

2014.07.09. 22:51:43

@Zoole[uk]: Gyanus, nagyon gyanus :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 22:57:11

@morsels:
Persze. Már napok óta.
Tegnap betettem őket egy mappába aztán vissza ki az asztalra és akkor vége.

SzZoole 2014.07.09. 22:58:45

@Mirjam2: persze erre csak Tildy tudja a valaszt:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.09. 23:03:35

@diggerdriver: Véletlenül esetleg nem húztad bele másik mappába, ami kint van?

Egy kesést *.jpg -re megérne a dolog.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.09. 23:05:03

@svájci sapka (ch): @Lex D'Arquebus: @Din Serpahis: Uj szabäly van Juli 1-töl.
www.ezv.admin.ch/aktuell/04042/04081/05645/index.html?lang=de&&msg-id=53584
Azt ugye tudjätok, hogy a hus személyenként van meghatärozva, és külön szämlän kell lennie? :-) Tehät, ha 3-an vagytok, akkor 3különbözö szämlän lehet szämlänként 1kg frisshusi mostmär. Jestettennél kint älltak a sväjciak egy mérleggel. :-)
Én ältalänossägban nem szeretem az Aldi / Lidl husvonulatot. A mai vacsimat a Coop szponzorälta: 276g Schweineschulter (disznoväll / lapocka? :-) ) marinält a Bell-töl CHF 3, természetesen 50%-osan, különben nem én lennék. :-)
@Herr Géza: Én inkäbb kifizetem a direkt jegy ärät, minthogy körberepüljem a fél vilägot...(még nincs gyerekem ;-) )
@Kövérmadár [swe]:
:-)
@Chang Yai: Nem nyigäs, még mielött annak venné valaki. Tudod milyen a mi munkaszerzödésünk? 5ledolgozott munkanap utän jär 2szabadnap. Ha beteg vagyok, akkor értelemszerüen nem dolgozok, tehät nem jär a szabadnap. Itt az orvosok valamiért nem szeretnek kiirni. Folyamatos küzdés megy velük, hogy 7napra (és többszörösére) irjanak ki, mert különben le kell dolgoznom a betegnapjaimat. A rendszer szerint, ha valaki pl 50%-ban munkaképes csak, mert mondjuk hosszu betegségböl "szokik vissza", annak 5munkanap utän csak 1szabadnap jär...mert nem 5egész napot dolgozott le, hanem "csak" a felét...
@nezzazegfele: Nagyon kivänom, hogy sikerüljön! Räd / rätok férne!
@analee: 8% MwSt vs 27% ÁFA... :-)
A mozis szüntetet mär Izraelben ätéltem, ugyhogy nekem ez nem volt akkora fäjdalom. A szünet különben is azért van, hogy a Popcorn mellé megivott itokät kiüritsük a szervezetböl, és hogy a cukorszintet fagyival visszahuzzuk a normälis tartomänyba. :-)
@zöldeketbeszélek: Küldtem privit.

SzZoole 2014.07.09. 23:05:11

Na hatha ez a fel ido latvanyosabb lesz.

morsels (törölt) 2014.07.09. 23:10:50

@diggerdriver:
Nem lehet, hogy masik user van beloggolva?
Ugy ertem, hogy mondjuk te tegnap az asztalra tetted, ma meg a fiad loggolt be masik user alatt..

De igaza van nezzazegfelenek. Probalj egy kereseest csinalni '*.jpg' vagy hasonlo modon a c driveon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 23:12:03

@nezzazegfele:
Ha a mappa nevére rákeresek megvan csak azt az ablakot adja ki amit fent bemásoltam

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.09. 23:12:30

@nezzazegfele: Nem, hanem ilyennel: www.rtm.ch/images/index_img_title_pic.jpg
Jobboldalon alul az a szürke és a fekete bigyokkal. Elöször a szürke volt, de bedöglött a blokkoloora 10év utän. Viszont spur a cég, meg ha rendszerröl van szo, akkor a helyi cégeknek vastagon fog a toll, igy csak az orät cserélték le. Igy most ugy néz ki, hogy az orähoz van a képen läthato fekete izé, az összes többi ajtohoz pedig az a szürke kis izé. :-)

morsels (törölt) 2014.07.09. 23:14:05

@diggerdriver:
Amit betettel, ott az a foto van, ami most az avatarod :-)

Herr Géza 2014.07.09. 23:23:48

@Kövérmadár [swe]: Ha összerakom nektek a sto-sin-kul útvonalat kettőtöknek októberben oda-vissza 1200 €-ból, mennyit kapok a difiből? (Csak úgy belenéztem egy itteni keresőbe....) :))))

firg_firg 2014.07.09. 23:24:34

@pilezi: orangehoz visszuk at a swisscomos szamunkat, ket honap a swisscomnal a felmondasi ido, de az orange addig is kikuldott egy szamlat nekem, hogy fizessek mar most, amikor meg nem is tudom hasznalni a szamomat naluk. Anyatokat. Kb harom het es ket durva level utan valaszoltak vegre, hogy nagyon apologize felejtsem el a szamlat sajna most tobb embernek kuldtek ki hulye szamlakat, es nagyon apologizalnak de tenyleg. Nem tudom hogy mindig ilyen lassuak e vagy csak most cseszodott el valami kivetelesen naluk a szmlazasnal, de idaig rosszul kezdodik a dolog. A swisscom draga, de soha nem volt veluk gondom.

Herr Géza 2014.07.09. 23:28:34

@Th's child: Igen, a Tigert én is megtaláltam: SIN-KUL oda-vissza 58 kőkemény euró két főre... Vicc.

morsels (törölt) 2014.07.09. 23:34:10

@diggerdriver:
Erre gondolsz?

"diggerdriver · diggerdriver.blog.hu 2014.07.09. 20:50:43
Az van hogy tegnap a hosszú éveken át gyűjtögetett avatarképeimet mind eltüntettem valahogy a számítógépről.
Ha beírom hogy keresés akkor kiadja a mappát de megnyitáskor ezt a szöveget teszi be.

kepkezelo.com/images/p4ppoayecun0kh8fvja.jpg

Kezdhetem a gyűjtögetést elölről."

Mert ez az avatarod.
Vagy tedd be megegyszer a linket, mert akkor nem talalom.

morsels (törölt) 2014.07.09. 23:53:22

@diggerdriver:
Hat, most csak talalgatok, a 'parancsik' feltetelezem a shorcut lehet...

Ami azt jelenti, hogy a location megszunt, ahova ez mutatott.

Probaltad a keresest? Marmint a File Managerben.
(megint nem tudom, hogy az pontosan mi magyarul)

morsels (törölt) 2014.07.10. 00:09:54

@diggerdriver:
Ne a 'Jo kepek 2'-re keress ra, az valoszinuleg csak a short cut. Hanem keress ra kepekre, ugymint '*.jpg'

morsels (törölt) 2014.07.10. 00:10:31

@Kövérmadár [swe]:
Amit enirtam (1200 sved korona) az januarban van.

morsels (törölt) 2014.07.10. 00:12:48

@diggerdriver:
Mondjuk nem ertem, hogy miert Total Commandert hasznalsz (azt nem ismerem, vagyis nagyon, nagyon regen hasznaltam), de biztos jo neked az ugy.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.10. 00:28:12

@Evain: Én olyan szinten välogatok, hogy 1hét alatt alig telik meg a 17lityos szemeteszacsi. Egyet sajnälok, hogy komposztunk nincs a faluban, mert ott is tuti én lennék a fö töltögetö. :-)
@Kövérmadár [swe]: Az a baj sokszor, hogy pl a värosnak nincs pénze fizetni a közmunkäsokat. Szegeden telente harc van a holapätoloi munkäért... :-(
A 2014.07.09. 20:37:16 -eshez: Multi-Stopp jegyeket is néztél? A kayak.com-on szoktam ilyet keresni, de van ugye mäs keresö is.
@pilezi: Nem csak a Migros van, viszont mindenkinek ök jutnak elöször észbe. :-) Öcsém järt oda is, januärtol viszont magäntanärhoz ment. CHF 60/ 60perc a dij. Én ezt baräti ärnak tartom, föleg hogy nem voltak fix idöpontok, az öcsém beosztäsähoz tudtak igazodni.
@DieNanny [SZ,CH]: "2,5 éve vásárolok a Migrosban, de csak pár hónapja tudtam meg, hogy nem árulnak alkoholt." :-)
Mi ugye anno idegenvezetéssel kezdtünk - mézesmadzag elhuzäsa :-), és ott mondta a néni, hogy a Migros az egyetlen länc, ahol nem lehet alkoholt kapni. Régebben pl csak nekik gyärtott cuccokat lehetett ott venni, de ugye a piac nagy ur, igy megjelentek a szokäsos märkäk ott is.

2014.07.10. 00:41:02

@diggerdriver: Az egesz komputeredben kerestel, vagy csak az asztalodon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 01:01:45

Ötglettelen, sz@r holland játék és még a tiziket is elb@$$zák...Ez így nagyon gyenge volt... :-(((((
Innentől németszurkolás maxigázon...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 01:05:05

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez az orvosi mizéria... Hogy lehet 5 napos szerződést írni 2 szabadnappal? Újszülöttnek minden új alapon kérnék információt. :)))

...és köszönjük... :)

@diggerdriver: Nekem a mézes csajod jött be a linken.
Na, a másikon már a problémád jött.

@morsels: Jó a Total is, ha tudja használni.

Tudod használni a keresést rajta Digger?
Alul egy hosszú csík, olyan mint a böngészőkben a címsor.
Ha magyar, akkor Keresés, ha angol, akkor szörcsöt keress.
Oda beírod vagy innen bemásolod: *.jpg
Akkor az összes képet beadja.
Vagy holnap ha gép előtt vagy, rám írsz és team w.-vel segíthetünk.

pappito · http://pappito.com 2014.07.10. 01:06:08

@QUERCUS: "A demokrácia működtetéséhez kell egy erős, anyagilag független, művelt középosztály. Aki nem tart a hatalomtól, viszont a hatalom tart tőle(lásd pl.az északi államok). Magyarországon mikor volt ilyen? Soha. És belátható időn belül nem is lesz."

nono, volt ilyen, csak aztán a nagy részük ki lett irtva, '49 után meg esély sem volt

de örvendezzünk, most készül éppen a hűbéres arisztokrácia a te pénzedből

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 01:09:56

@Naschkatze (Mostindien / CH): Tehát akkor a lapocskák a kulcsok, amik aktiválják a rendszert, jól gondolom?

@Mirjam2: @diggerdriver:

+1
A teljes C meghajtón keress, ha esetleg több is van beépítve, akkor mindegyiken. (Ki tudja, hogy hány terra képet tárolsz otthon, sutyiban... :) )

pappito · http://pappito.com 2014.07.10. 01:14:04

@bpetya75: "Ha valami csoda folytán tényleg megmentenének a bankoktól, akkor sem tudnám tisztelni őket ezek miatt a szemétségek miatt (sem)."

ha valami csoda folytán a magyarok nem ócska polbuzzvördök csattogtatásával foglalkoznának, lehet, hogy tudnám tisztelni őket. megmentenének a bankoktól? seriously, dude...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 01:14:17

@diggerdriver:

Férjem üzeni:

XP esetén:

Start
Keresés
Fájlok és mappák
Kutya felett a buborékba belekatt
Ablakban megjelnik keresés az alábbi kritériumok alapján: beírod ---> Jó képek 2

Win7-8 esetén is hasonló a keresési módszer

morsels (törölt) 2014.07.10. 01:20:00

@geegee:
Ja, a hollandok megnyerhettek volna rendes jatekidoben, de mintha arra mentek volna, hogy ne kapjanak ki.
Csak magukat okolhatjak. Kar erte, dehat ez van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.10. 01:37:54

@nezzazegfele: Ugy, hogy mi elméletileg müszakban dolgozunk, munkaszerzödés szerint meg nem. :-) Mert ha müszakban dolgoznänk szerzödésileg, akkor kompenzälni kéne a hétvégéket, az ünnepnapokat (most csak 3-at kapunk a 12 helyett), éjszakai potlék (10%) - ezt ugy "oldjäk meg", hogy hivatalosan 45orät kellene dolgozni, de ök jofejek, mert "csak" 42-t dolgoztatnak le velünk, ellenben nem fizetik a 10%-ot, mint éjszakai potlékot. Viszont a szünetet nem fizetik (holott készenléti idö, amit fizetni kéne, ez benne van a szerzödésben is, de szerintük nem az), igy a szünettel együtt märis ott vagyunk az eredeti 45oräs munkahétnél.
Most éppen a szabad vasärnapokon meg a haccacäré. Mert ha müszakban dolgoznänk, akkor kutyät nem érdekelné, kiräly életünk lenne, de mi valami folyamatos munkarend vagy mi szerint dolgozunk, igy egy évben 12szabad vasärnapnak / fö kell lennie, amiben a szabadsägok vasärnapjai nem szämitanak bele. (Egyes részlegeknél ezt nem tudjäk megoldani, igy ott beleszämitanak. :-) ) Meg vannak mäs nyalänksägok is. Pl a hét hétfötöl vasärnapig tart. Ha valakinek vasärnap hétfö a szabadnapja, akkor az nem 2db egyben szabadnapnak szämit, hanem 2külön napnak...mert van a hét elején 1db szabadnap, majd a hét végén 1db. Logikus, nem? :-)
A beosztäsunk havi bontäsban van, tehät ha én mondjuk hétfö kedd szabadnapos vagyok, akkor szerdätol keddig kell betegnek lennem. :-) Minden munkanapomra 0,4nap szabadnapot kapok, igy jön ki az 5 / 2.
A sväjciaknak fogalmuk sincs, hogy hovä soroljanak be bennünket. A kezdetek kezdetén meg még ugy sem volt. Ezt jol ki is hasznältäk az ügyvédek.
De nem sirni akarok. Ez van, ezt kell szeretni. Oszt' ha nem tetszik mär, akkor majd megyek perelni.
Remélem igy érthetö(bb) lett. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.10. 01:43:12

@nezzazegfele: Igenigen. Van az egyik rendszer, ami az idöt "méri", és van a mäsik, ami a mozgäst regiszträlja häzon belül.
Volt az elözö munkahelyemen egy bäros csaj, aki azt hitte, hogy ha mäs badge-ével megy ki a teremböl és a häzbol, akkor senki nem veszi észre, hogy ö kiszaladt a postära...

Morgo1229 2014.07.10. 02:10:39

@Mirjam2: hidd el nem kar azokert az avatarokert

Morgo1229 2014.07.10. 02:24:49

@Mirjam2: en a nyelvsulit ki tudtam fizetni az aupairsegbol. En is sok orat dolgoztam de a suliba elengedtek. Muszaj nekik nem ? Kesobb mothers help lettem es akkor is elengedtek heti ketszer. Mire ment el az aupaires penzed ?Mondjuk en a mult szazadban voltam au-pair.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 02:36:28

@Mirjam2: "Mondjuk az gyakrabban fordult elo hogy azt targyaltak elottem emberek hindiul hogy mennyivel huzzanak le."

Én néha elkottyintanék csak annyit, hogy "Nem, annyit nem, az sok..." és röhögnék magamban a megrendült pofákon... :D

Nem szoktál ilyet csinálni? :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 02:40:30

@Chang Yai: @Mirjam2: Na jól van, megint csak tovább kellet volna olvasnom... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 02:58:44

@KukorIca: Még mindig van ez a kib@$zott köcsökösködés a postán?Biztosítás, meg sorsjegy, mikor még a levelekkel, csomagokkal se boldogulnak rendesen?Meg nincs elég baja az embernek a sorállásban, még a tukmálást is kell hallgatni?Oké, a postai dolgozókat se irigylem, gondolom, hogy kb a hátuk közepére kívánják a dolgot...Jejjzusom.Atomot a Magyar Postára... :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 03:04:11

@QUERCUS: Hmm, ez jó, nem is tudtam...Nem volt akkoriban egy tisztességes magyar merénylő, aki legalább félholtra verte volna...?Kár...
Kicsit olyan ez, mint nemrég volt az öreg Biszku Béla pere.Őt sem akarta senki se elővenni a munkásságáért.Hamar felejtenek az emberek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 03:16:12

@pilezi: "szemétégető pedig elképesztően jól szervezett, az autó súlyát mérik befelé és kifelé jövet, abból számítják ki, hány kilót hoztál,"

Ezt nem értem, minek mérni azt, hogy mennyit hoztál?Fizetni kell, hogy leadhasd?Vagy maximális havi, éves keret van?Vagy te kapsz pénzt érte, aki hozza?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 03:27:30

@bpetya75: "de a norvégok mikor kezdték el felépíteni a jóléti államukat? "Amikor megtalálták a tengereikben a temérdek olajat...
Ezt mondjuk elég nehéz "tanulni"... :-)))

pappito · http://pappito.com 2014.07.10. 03:36:33

@geegee: szerintem fizetnie kell a lerakásért, itt is így van

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 03:58:18

@morsels: Jaja, valahogy én is úgy láttam, hogy néha nem is akarnak gólt rúgni.Csak álltak a labdával tétován...Ehh.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 04:05:04

@pappito: Hmm, az fura.És nem dobálják el a többit az emberek, mindenfelé, ahol tudják?(Jó, tudom, ez részben neveltetés kérdése is...)
De itt meg az van, hogy semmiféle méricskélés vagy kvóta nincs, bárki vihet bármennyit, csak szépen szét kell válogatni, megfelelő konténerbe hajigálni.És ez azért jó az államnak (bár csak feltételezem, de nekem is így lenne logikus) mert mindent szépen rendezve, összegyűjtve kap megsemmisítésre és nem kell külön szemételtakarításért (folyópartról, erdőszélről stb.) erős óradíjakat fizetnie cégnek vagy alkalmazottnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.10. 04:07:44

És most megy az éjszakai őrjárat aludni, miután jól beszóltam mindenkinek.Jöhetnek a hajnaliak ügyelni tovább... :D

pappito · http://pappito.com 2014.07.10. 04:12:14

@geegee: hát nemtrom, a rendes szemetet (kommunális hulladék) pre-paid zsákba teszed, heti egyszer elviszik. az üveg/plasztik/fém megy a kukába amit az önkormi ad mindenkinek, kéthetente elviszik. a papír/karton-t is kéthetente viszik el, összekötve ki kell rakni vagy egy kartondobozba a többi papírszemetet.

Ami nem kommunális az vagy építési törmelék vagy nem. Ha az, akkor rendelsz konténert vagy ilyen spéci, nagy zsákot, ha megtelt elviszik, ezek persze külön fizetősek. Ha nem építési akkor meg elmehetsz a telepre leadni a hulladékot (kidobásra itélt matractól a törött kanapéig) azt viszont megmérik és az után fizetsz.

sajnos eldobálva a mekis papirzacsi meg a csokipapír meg a pet palack van. itt is van büdösgyökér aki szemetel.

de ha észreveszik, hogy a kidobós matracodat leteszed valahol csak úgy, akkora büntit kapsz, hogy elsírod magad

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 04:58:25

@Th's child: persze hogy jó Szingapúr, de szerintem az a fő vonzereje, hogy ha az ember már nagyon régen DK-ázsiai körülmények között van, akkor ki tudja élvezni a civilizáció minden előnyét. jé, egy járda, amin végig lehet menni úgy, hogy nem esek be sehova! buszmenetrend, térképpel! stb stb
nem tudom, jártál-e Kínába, elkezdtek mindenkit hazazavarni, hogy kérjen otthon vízumot. összes backpacker, aki mondjuk egy évig úton van, és mindig a következő vízummal foglalkozik csak (egy évre előre úgyse lehet kérni semmit, ugye), itt szív. nekem egy kollégám megpróbálta Yangonban a kapcsolatai révén elintézni, de még úgy is reménytelen, hogy ázsiai munkavállaló vízumokkal van tele az útlevelem. nem, menjek haza. Bangkok ugyanez. anyátok. agent senki nem vállalja, nem is vállalhatja. valamiért nem kellenek a kínaiaknak a turisták, foglalmam sincs, miért. ez van.
azt a tippet kaptam, hogy Hongkongból esetleg el lehet intézni, de ez most jegelve van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 05:01:04

@Kövérmadár [swe]: mi számít a környéknek?
mert akkor Melaka, Penang, Kuala Lumpur.
de nekem is persze mindaz jutott eszembe, amit thai kolléga felsorolt :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 05:09:50

@Kövérmadár [swe]: na közben látom, felmerült már a Singapore-Kuala Lumpur fapados. és ezek tisztességes légitársaságok, nem olyan, hogy várjál a sátorban a betonon meg hasonló aljasságok. csak fizetni kell plusz a csomagért, kajáért.

@Naschkatze (Mostindien / CH):
ez milyen szarrágás ezekkel a szabadnapokkal. és ha munkaszüneti nap van, azzal is elkezdenek vacakolni, hogy de hát nem dolgoztál?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 05:21:19

@Naschkatze (Mostindien / CH): @Chang Yai: @morsels:
Igen, multi stop jegyet neztem. Lehet ptt a hiba, mert kihagyja a fapsdost es a KUL-SIN is sima repulo.

Korulnezunk, Norit mar raizgattam a dologra :)

bpetya75 2014.07.10. 06:56:50

@pappito:

Mi az a polbuzzvörd?

@geegee:

Csóró halászokból nagyon rövid idő alatt olajmilliárdosok lettek. És nem szálltak el. Ezt a nemelszállást azért lehetne tanulmányozni, hátha olaj nélkül is a hasznunkra fordíthatnánk. Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.10. 06:58:46

@bpetya75: adósságspirál
gonosz bank
keleti nyitás
jobban teljesít
stb

bpetya75 2014.07.10. 07:09:34

@pappito:

Valami hasonlót sejtettem, de az adósságspirál miért lenne hazugság? Nem csak felelőtlen túlhitelezéssel lehetett bebukni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.10. 08:10:24

@Kövérmadár [swe]:
Két székely barchobazik.
-Pöndörödik?
-Igen.
-Söndörödik?
-Igen.
-Rákérdezhetek?
-Igen.
-Dezoxiribonukleinsav

DieNanny CH 2014.07.10. 08:23:37

@QUERCUS:

Na, de várjál. A finnek ezt az unióban alkalmazták. Ha minden egyébtől eltekintünk - nagyon sok mindentől - akkor ez miért lenne megvalósíthatatlan Mo-on?
Amúgy, a következőt nem értem. Hogy lehet, hogy ők, akik szintén szovjet elnyomás alatt voltak, mégis ennyit ugrottak előre? Mert ez nemcsak az olaj hatása - gondolom én. Szóval nem csak pénz kell hozzá, hanem emberi, okos gondolkodás. Hogyhogy ilyen Mo-on nincs?

DieNanny CH 2014.07.10. 08:35:59

@nezzazegfele:

Hasonlóan jártam én is, mikor otthon ovis állást kerestem. Volt egy német nemzetiségi ovi. Jelentkeztem. Ovivezető mondta, mivel sajnos nem német nemzetiségi főiskolán diplomáztam, ezért nem tud felvenni... Az semmi, hogy van középfokúm, és 11 éve német nyelvterületen élek...

A magyar bürokráciát én is úúúgy szeretem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 08:37:23

@DieNanny [SZ,CH]:
Az en meglatasom az, hogy '89-ben egy olyan politikai elit alakult ki, amelyik egyetlen celja a sajat zsebenek megtomese. Amikor megalakult a fidesz, gyakorlatilag nullkilometeres gyerekek kerultek a tuz kozelebe.

Nem voltak nagy oregek, akiktol tanulni lehetett volna. Akik megis ott voltak, szamuzottek lettek vagy a regi iskolat vittek volna tovabb.

A masolashoz talan tul buszkek voltak, nem tudom.

Ha valaki hulye, akkor a vilag osszes olajkincse sem eleg. Nezz meg par arab orszagot. Ha vege az plajnak, mehetnek vissza tevet fejni a sivatagba. Ez a norvegokkal nem fog elofordulni.

Az en generaciom mar eleg idos ahhoz, hogy vezessen egy orszagot. Ugy, mint a jelenlegiek csinaljak, biztosan menne is (nem nekem! ).
Egyetertek azzal, aki azt mondta:
1) ki kell soporni mindenkit, aki ma a tuz mellett ul;
2) fel kell tolteni a helyeket olyanokkal, akik kulfoldon tanultak ES dolgoztak.

Olyanokat, akik meg soha nem dolgoztak versenyszferaban tobbe a tuz kozelebe sem szabad engedni. Jogaszokat meg vegkepp :)

nyuszigonosz 2014.07.10. 08:47:26

@DieNanny [SZ,CH]: Csak megjegyzem, hogy Finnország nem volt soha szovjet elnyomás alatt.

Tény, hogy majd 100 évig Oroszország része volt, ( elötte Svéd uralom alatt) de ez már 1917-töl nem így volt. Azóta független ország Finnország.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.10. 08:49:55

@pappito:

Pedig igaza van. Az egész bankvilág csalások sorozatával van fenntartva. Már arisztotelész is megmondta hogy bűnös dolog pl kamatot szedni. Mégis megteszik. Nem is akármilyen mértékben. Remélem összedől ez a velejéig romlott rendszer egy szép napon.

Herr Géza 2014.07.10. 08:56:17

@Kövérmadár [swe]: Sorry, mintha valahol októbert olvastam volna.... Majd megnézem januárra is. Októberre a Quatar-nak volt STO-SIN jegye Doha-i átszállással fejenként 480.-€-ért oda-vissza. Az azért nem tünik rossznak....

DieNanny CH 2014.07.10. 08:56:47

@Chang Yai:

Mo-on úgy 10-15 éve jött az ötlet, hogy mivel a tanárok nyáron 2 hónapot úgysem dolgoznak, így csak szept.1-től jún. 31-ig legyen szerződésük, mert ez így sokkal olcsóbb... Nem igazán figyeltem a dologra, mert nem érintett. Csodálom, hogy most nem szedték elő megint.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 08:57:45

@házelőtthinta:
Bunos dolog a kamat, mint a hitel ara? :)))

Neked megint az ingyenebed kellene?

Mondok en valamit neked. Amolyan eletbolcsesseg fele: azert, mert az emberek jelentos resze fogalmatlan hulye (mindenhol, ld. agyonterhelt amerikai ingatlanok) es nem ert a penzugyekhez, meg nem a bankok lesznek a hibasak.
Kevesebb Baratok Kozt, tobb penzugyi alapismeretek es akkor nincs pofaraeses.

Tobb hitelem is van parhuzamosan, esszel csinalom es ennek a vege az, hogy minimalis koltseggel (kamat) sokkal jobb a cashflow-m, mint annak, aki sirankozik.

Quercus a favágó 2014.07.10. 09:34:08

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem, amikor beléptek az unióba, az összes piacvédő előírást meg kellett szüntetni(mint a svédeknek, és mindenki másnak). Akkorra viszont már rendelkeztek egy magas hozzáadott értéket előállító iparral, és egy tudásalapú társadalommal, így a piacnyitás már az ő érdekük is volt.
Egyébként a finneknek tudomásom szerint nincs olajuk(a norvégoknak van), és nem volt szovjet elnyomás, bár mondhatjuk különleges kapcsolatot ápoltak a Szovjetunióval.

Ami bennünket illett, röviden, alapvető hibát követtünk el a gengszterváltáskor azzal, hogy a neoliberális gazdaságmodellt választottuk. Ez egyértelműen az akkori liberálisok, az SZDSZ bűne.
Lett volna más lehetőségünk is. Pl. az északi-, a rajnai-, vagy a koreai modell.
Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 10:21:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ez semmivel nem jobb az itthoni folyamatos munkarendnél... Köszönöm, hogy részletezted.
Nincs valami jobb munkahely? Vagy köt a szerződésed?

@pappito: :D Miután sokat gyógyítja távban anyós gépét, így az ilyen IT terminus technikus-ok megragadnak, mint fogódzók a nem szakemberek számára :D
Egyszer gemkapocs vagy mi volt, anyós meg nem találta a helyet... :D Facepalm. :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 10:25:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): Este mutattam a férjemnek, helyből vágta, hogy a másokban biztosan mozgásérzékelő van. Valami hasonló rendszert szereltek.

@geegee: Azért vicces lehet egy olyan helyzet. Biztosan rögtön lentebb megy az ár. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 10:36:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): :D

@Chang Yai: Készülnek valamire?

@diggerdriver: A férjem egyik kedvenc vicce :)
Az megvan, amikor megy a székely a szekéren és csapkod a villám?
Lecsap mellé a fába, megszólal: naaaa!
Belecsap a saroglyába: naaaa!
Belevág az asszonyba: na azé'!

@DieNanny [SZ,CH]: Mennyivel tisztessségesebb lenne azt mondaniuk, hogy megvan már, akit majd felvesznek,és bocsi...
Egyetlen ilyenbe futottam bele, amikor be merték vállalni a valós indokot.

2014.07.10. 10:53:52

@Kövérmadár [swe]: Tudod az a fura, hogy meg az olajbol hirtelen meggazdagodott kozel-keleti orszagokban is sokkal jobb a helyzet mint Mo.on abban az ertelemben hogy az elit legalabb az emberekre kolti a penz nagy reszet, ingyenes az oktatas sot osztondijakat adnak, ingyenes orvosi ellatas, szocialis halo, infrastruktura feljesztese ezerrel stb.

Ha O.V. es csapata hirtelen felfedeznenek egy kis olajat a Hortobagyon, hat nem tudom mi lenne de valahogy van egy olyan erzesem hogy nem feltetlenul polgartarsaikra vagy az orszag felviragoztatasara koltenek az 'extraprofitot'... Ezt egyszeruen nem ertem. Maximum azzal tudom magyarazni hogy az itteni kiralyi csaladok paraznak hogy ha a nepnek nem tetszik valami, kitor a lazadas, mig a magyar politikai elit ugy erzi hogy barmit csinalhatnak kovetkezmenyek nelkul. Es tenyleg...

Herr Géza 2014.07.10. 11:05:15

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom, mennyire kötöttek vagytok az idöponttal januárban, de itt is turkálhatsz kedvedre. Januárra így elsö kukkra 583/fö-ért találtam Szingapúrt nektek.

govolode.travelagency.travel/suchmaschine/flug_ergebnis_2.html?navid=90adebe2-84be-48e7-9a5c-b48207130762&idpart=943309

Herr Géza 2014.07.10. 11:10:18

@Kövérmadár [swe]: @Herr Géza: Csak a "Suchen"-ra kattints (és írd be a dátumot, ha van konkrét idöablak). A nagyobbikk betüvel szedett ár per 2fö, oda-vissza értendö... :)))
Ha kell online tolmács, csak szólj.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 11:12:16

@Kövérmadár [swe]: szerinted normális, hogy ha te kapsz tőlük pénzt, akkor is fizetsz, meg ha te adsz nekik pénzt, hogy forgathassák, akkor is te fizetsz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.10. 11:37:29

@morsels: egy full új gépet kapott, a régi gépről ő intézte az atmasolast. Segítünk vasárnaptól, addig korlatozott neteleresunk van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 11:46:32

@Babette.:
Elobbi teljesen.
Utobbi mar hatareset. Ha azt nezem, hogy mit kapok erte, akkor tulajdonkeppen egy szolgaltatast veszek igenybe. Egy szolgaltatast, hogy nem kell otthon tartanom a megtakaritasomat. Egy szolgaltatast, hogy ha utazom, nem kell egy borondnyi penzt cipelnem, eleg egy relativ biztonsagosan hasznalhato plasztiklapot. Fizetek a masodpercre pontos adminisztracioert, a 7/24 ugyfelszolgalatert, a vilagon majd mindenhol hasznalhato valutaert (kartya formajaban) stb.

Ez a penz ott van es ott is lesz. Hiaba hitelezi tovabb a bank, hiaba forgatja meg maganak, ha ma bemegyek es kikerem az egeszet, megkapom.

Ezert fizetek havi 39 koronat (kb. 1300 ft). Ez 3/4 doboz cigi vagy a villanyszamlam 13%-a.

Ha ezekre nem tartok igenyt, akkor be is fektethetem a penzemet, akkor "nem huz le" a bank.

A kerdesed picit olyan, mintha a fogorvosnak nem szeretnek fizetni, hiszen megtarthatja a kihuzott fogat.

@Herr Géza:
Koszonjuk!
Holnap utanajarok a dolognak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 12:15:15

@nezzazegfele:
Szep tortenet!

De en nem erre gondoltam a hivatkozott valaszban.
Menet kozben a kamaton valtoztatni nem tudom miert torvenyes. A tegnap vett kenyerert sem kell bevinni meg 15 forintot holnap, ha ma emeltek az arat. Hogy ezt az allam miert engedte? Ez az o saruk is.

Miert nem volt forinthitel? Nem adtak vagy nagyon draga volt? Mi 99ben vettuk a hazunkat, forinthitelre, dorgedelmes kamattal.

Devizahitel arfolyamkockazata viszont az adost terheli, ez a kockazat benne volt. Hogy miert utana ugrottak az arfolyamok? Jo kerdes... talan 2008? Ilyen szintu spekulacioban nem tudok hinni...
Egyebkent a valutaarfolyamok mindig ugraltak. Itt van pl. Az USD: hu.m.wikipedia.org/wiki/Amerikai_doll%C3%A1r

szonár 2014.07.10. 12:33:33

@Mirjam2: Marika, durva baromság összevetni a magyar helyzetet azzal a sötét középkori abszolutizmussal, ami az olajmonarchiákban van. Nem beszélve, hogy egyébként csak töredékét adják vissza a népnek az olajpénznek, a maradékból hihetetlen jólétben élnek.

2014.07.10. 12:45:29

@Chang Yai:

"persze hogy jó Szingapúr, de szerintem az a fő vonzereje, hogy ha az ember már nagyon régen DK-ázsiai körülmények között van, akkor ki tudja élvezni a civilizáció minden előnyét."

Igen, ez biztosan benne van. A járda például tényleg állati nagy találmány, ott a helye a tűz, a kerék meg az internet mellett, és az egyik első utam szingapúrban az imax moziba vezetett -- ami elég üresfejű dolog, de valóban tud lenni civilizácóelvonása az embernek.

Viszont (és nem tudom, ez az év minden részére igaz-e, én októberben voltam) fantasztikusan üdítő volt a klíma thaiföldhöz képest, óceáni szellővel meg virágillattal(!). Szép nagy zöldterületek, brutál csinos kínai jellegű hölgyek, viszonylagos csótány- és patkánymentesség, szóval tényleg, bangkok például szingapúrhoz képest a pokol hetedik bugyra (szerintem).

Kínával kapcsolatban nincsenek saját tapasztalataim. Egy ismerősöm hong kongon keresztül szokott odajárni (évek óta dk-ázsiai lakos), állítása szerint minden további nélkül szokott kapni éves vízumot. Igaz, jó egy éve beszéltem vele erről, úh ha ez a turista-hazazavarás egy új policy, akkor nem szóltam.

@Kövérmadár [swe]:

Kuala Lumpurról nem tudok nyilatkozni, ott még nem jártam.
Szingapúrral kapcsolatban meg az van, hogy igazán nem tudom, mit szerettek csinálni. A botanikus kert meg gardens by the bay szerintem állati jó, a singapore flyer óriáskerék is, nagyot lehet sétálni/zabálni/sörözni a marina bay körül, érdemes megint csak enni egy jót a kínai negyedben meg az indiai negyedben, meg lehet nézni a changi börtönmúzeumot is... ha meg shoppingolni szerettek, plázázni ott az orchard road.

Ha jól értem 3+3 nap miatt utaznátok ennyit? Engem mindig kikészít a jet lag, szóval én tuti nem csinálnám, és vannak euróbában is érdekes helyek azért, de ti tudjátok.:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.10. 12:49:25

@Kövérmadár [swe]: en a GBP-n lepodtem meg. 2001-2002-ben 450Ft, 2009-ben 290Ft.

Amúgy engem ki fog kárpótolni, hogy pár százezret buktam az ertekpapirjaimon? ( csak viccelek, tényleg buktam, de ez benne volt a pakliban....)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.10. 12:53:04

@Kövérmadár [swe]: Ezt hogy érted? Várjak, míg a lányom 10 éves lesz? Vagy 10 évet várjak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 13:07:07

@zöldeketbeszélek:
Ugy altalaban 10 evre gondoltam.
De miert akadaly a lanyod? Keress munkat a neten, hatha. Aztan ha beesik valami, lehet cuccolni. Masok is csinaltak.

@tildy[UK]:
Ugye?
Itt mondjuk ha veszitek reszvenyen/epn, akkor az csokkenti az adoalapomat. :)

@Th's child:
Jol erted :)
Abba az iranyba minket kevesbe visel meg a dolog. Sajnos Norinak igy van szabadsaga iden :(
Nekem meg van 35 napom :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 13:33:19

@Kövérmadár [swe]:
egy bizonyos aspektusból igazad van
"Egy szolgaltatast, hogy nem kell otthon tartanom a megtakaritasomat."
aha. ha nem lenne "kötelező", még egyet is értenék vele.

DieNanny CH 2014.07.10. 13:48:11

@Babette.:

Itt ezt úgy oldotta meg egy mezei bank - az itteni postabank -, hogy az éves kamat 0,05%, viszont amint a 7500-as határt átugorja a pénz rajta, nincs havidíj. Addig meg asszem 4 frank. A kártyahasználat, minden ingyenes, sőt, neten is tudok vele vásárolni.

(Tudom, Svájc más, mert sok a pénzük, még a náci időkből is, meg a zsidóktól - ez már nem neked szól, csak ha otthon elkezdek mesélni bármilyen praktikus pénzkezelési módot, mindig ezzel tromfolnak... :-((( )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 13:55:41

@Babette.:
Kotelezo? Miert?

De megteheted azt is, hogy fizetes utani nap bemesz es felveszed kp az egeszet. Ezzel a kartyadijat mar meg is sporoltad.

@DieNanny [SZ,CH]:
Ez azert van, mert nem mi vagyunk a hulyek, hanem masok tisztessegtelenek ;)

pilezi 2014.07.10. 14:06:06

@geegee: persze, fizetni kell. A hivatalos szemeteszsákért is fizetni kell, abban lehet csak kidobni a konténerekbe a háztartási szemetet. Itt így szedik a díjat. Egyébként a város minden évben kiküldi az éves szemétszállítási naptárat postán (háztartási, bio, papír, karton és ruha-->ehhez előtte héten dobnak be speckó zsákot ruhának és cipőnek), és azzal együtt minden háztartás kap 4 db 100 kg-os ingyenes kupont a szemétégetőbe. Elég nagyvonalúan veszik amúgy, azt hiszem, a költözés és az itteni bútorvásárlás után 145 kg körül vittünk, és csak egy kupont vettek el.

pilezi 2014.07.10. 14:06:07

@firg_firg: Tavaly a férjem váltott a Sunrise-tól az Orange-hoz. X napon éjfélkor kellett SIM kártyát cserélni. Persze nem működött, sőt olyannyira nem, hogy ha jól emlékszem, másfél hétig egy átmeneti SIM-et adtak neki egy másik telefonszámmal, mire tudták aktiválni a saját számát. Nekem már akkor furcsa volt, de a mostani esettel vagyok csak igazán meglepődve. Mégiscsak Svájcban vagyunk :) Vagy azzal kellene magyarázni, hogy francia cég?
Neked sok sikert a számhordozáshoz!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 14:43:43

@Kövérmadár [swe]: juteszembe, lehet, hogy érdemes rákeresni a Stockholm-Bangkok jegyekre is, és onnan nagyon olcsón le lehet repülni Singaporeba vagy Kuala Lumpurba. nagyon olcsón = én most hatvan dollárt fizettem egy KL-Bangkok jegyért, csomaggal kajával ablak melletti üléssel együtt, igaz, nem januárban, de rövid határidővel.
ok, ha szorít az idő, akkor szivacs, nem érdemes ezzel vesztegetni az időt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 14:51:10

@DieNanny [SZ,CH]: nekem is ilyen szerződésem volt Mo-n, az első években senki nem ad "kinevezést" kezdő tanárnak. egy kanyi nap fizetett szabadságot nem kaptam végül. szerintem ezt még mindig csinálják.
egyébként a burmai iskolám is ezt csinálja (év közben van 3 hét fizetett szabadság), de ott volt rendes fizetés. a thai iskola adott 8 hét fizetett szabit azoknak, akik maradtak következő évben is. egyébként csak 4 vagy 5 hét, ahogy kijött a naptárban a hó vége. a tajvaniaknál meg dögölj meg rendszer van, szabadságot úgy lehet kapni, hgy felmondasz és utána keresel másik iskolát, ha beteg vagy, akkor is húzzák a szájukat és kiabálnak, hogy vegyél be amfetamin tartalmú gyógyszert, és menjél dolgozni. a megaszívás, hogy a gyerekeknek egyáltalán nincs nyári szünet, ők nem tudnak felmondani. mondjuk legalább valamit elértek ezzel a terrorizmussal, azért elég nagy szarból kellett kivakarni az országot 50 éve, és így sikerült.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 14:52:22

@Kövérmadár [swe]: miért? mert a fizetésedhez kell, azért.
én nemigen használom a számlámat, kb havi egy tranzakció, a legolcsóbbat választottam, mégis párezret mindig emel róla a bank.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.10. 14:53:47

@Babette.:
Az mar egy valoban ravasz kerdes, hogy mig en nyugati fizetesbol fizetek 1300 ftot, addig te magyarbol miert parezret?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 14:55:24

@Mirjam2: Venezuela ugye, ahol iszonyú nagy olajtartalékok vannak, de az elit lenyúlja az összes profitot, a nép meg majdnem ugyanúgy nyomorog, mint korábban.

2014.07.10. 14:55:48

@szonár: Jozsikam, teged honnan szalajtottak?? :)

2014.07.10. 14:59:31

@Chang Yai: Igen tudom, meg Nigeria stb. Azert irtam a kommentet mert Madar a kozel-keleti olajban gazdag allamokkal peldalozott, hogy rajtuk az olaj sem sokat segitett (ami bizonyos ertelemben teljesen igaz egyebkent), erre mondtam hogy meg ok is sokkal ertelmesebben hasznaljak fel a penzt mint ahogy Mo.on felhasznalnak. Nyilvan vannak negativ peldak, olyan helyek ahol tenyleg van olaj es egy szuk elit megtartja maganak a penzt. A kozel-keleti orszagok pont nem ilyenek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 15:04:39

@Th's child: én márciusban voltam Szingapúrban, akkor mindenhol meleg van :-)
lehet, hogy a haverod se véletlen Hongkongon keresztül jár Kínába?

@Mirjam: értem, miért írtad, erről jutott eszembe Venezuela, mert valszeg Magyarországon is valami hasonló hatása lenne a nagy hortobágyi olajmezőnek.
Brunei érdekes még, emlékeim szerint ott is keményen a tökére kellett lépni a királyi család egyik tagjának, aki nagyon szórta a pénzt.

2014.07.10. 15:08:22

@DieNanny [SZ,CH]: Hat nem tudom kik kevertek neked ebbe bele a nacikat, de a britek mint tudjuk az ellenkezo oldalon harcoltak es megis ingyenes a bankszamla (extra szolgaltatasokert lehet fizetni ha szeretnel), ingyenes a kartya-hasznalat, nincs kartyadij meg egyeb ilyen extra dijak.

Ha pedig valaki barhol a vilagon nem akar bankszamlat, bankkolcsont, lakaskolcsont, mert utalja a bankokat, akkor ne legyen szamlaja, ne legyen kolcsone es tartsa otthon a parnaja alatt a penzet ha van neki. Nem ertem egyeseknek mivel van itt a problemaja...

2014.07.10. 15:10:25

@Chang Yai: Ja ertem, igen vannak pozitiv peldak mint Norvegia, Kozel-Kelet, illetve negativ peldak mint Venezuela stb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 15:13:49

@Kövérmadár [swe]: kérdezd meg tőlük....(költői)
nem tudom. én 200 forintos számlát nyitottam. a minap mégis levontak pl 2000-et. a netbankban nem látszik, hogy milyen alapon. utánajáráshoz pillanatnyilag nincs lelkierőm, túl sok mindent intéztem mostanában.

@Mirjam2: gyakorlatilag a fizetésedet a munkáltató csak számlára hajlandó utalni....

2014.07.10. 15:20:31

@tildy[UK]: Ezt nem ertem az egesz devizahiteles tortenetben, hogy miert csodalkoznak emberek hogy megvaltozott a torlesztoreszlet. De nem akarok beleszolni mert tudom hogy sokakat erzekenyen erint es en igazabol nem ertem hogy mirol szol ez az egesz. Azt tudom hogy mikor mi lakashitelt akartunk felvenni UK-ben, kiszamoltuk egy nagyon egyszeru kalkulator segitsegevel hogy most nagyon alacsony az alapkamat vagy mi tehat most ennyi lenne a havi torleszto, viszont ha pl. igy meg igy valtozik akkor lehet hogy a duplaja lenne vagy tobb, es vegiggondoltuk hogy akkor mi lenne, ez mennyire valoszinu stb. Azt gondolnam hogy ezt mindenki vegiggondolja mielott lakashitelt vesz fel 20 evre pl.

Herr Géza 2014.07.10. 15:33:06

@Mirjam2: "Ha pedig valaki barhol a vilagon nem akar bankszamlat,..." Gyakorlatilag már kivitelezhetetlen a civilizált világban....
N.o. pl.: készpénzes/csekkes bérfizetés rendes állásban nincs/megszünt. A szolgáltatók jó része nem köt veled szerzödést, ha annak a díját nem ö veheti le a számládról (számla nélkül meg végképp nem), de pl. egy autót nem tudsz a nevedre íratni, mert a helyi NAV úgyszintén csak a díjleemeléses gépjármüadó-fizetést fogadja el. Adóvisszatérítést csak saját számlára utalnak, akármilyen adónemröl van szó, és így tovább....

2014.07.10. 15:44:04

@Babette.: @Herr Géza: Oke meggyoztetek, de akkor is lehet a legolcsobb szamlat valasztani es nem felvenni kolcsont vagy hitelt ha valaki nem akar es csalasnak tartja az egeszet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 15:51:02

@Mirjam2: 200 forintosnál mi olcsóbb? tudom, az axa netszámlája nulla, de annak nincs itt fiókja, ahol pénzt lehet betenni.

a hiteles téma hosszabb volna.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 15:55:36

@Kövérmadár [swe]: Látod ezt nem tudom, nem kötötték az orrunkra. Csak a frankot nyomták elénk, hiába kértük, hogy forintban vennénk fel és számolja ki úgy.
Mivel OTP-s ingatlanhitelesek voltak, és mert az eladó hozta az ügyintézőt, válogatni sem tudtunk.
Más ház meg nem volt ilyen "olcsón". Híg lett a leve. Isszuk.

@tildy[UK]: Az is elég gáz...

@pilezi: Mennyivel értelmesebb lenne egy ilyen rendszer itthon is.
A telken 10 éve nem termeltünk egy darab zsebkendőt sem a szemétbe, mégis megállapítják rá a féléves díjat.

@Chang Yai: Egész évben tanulnak a gyerekek, pihenés nélkül?

@Mirjam2: Ja, hát kalkulációkat nekünk is mutattak... Mi is megkértük, hogy számolja ki pl. 10 % kamat mellett és nem engedte neki a program. A gépet is oda fordította, mert nem akartuk elhinni...
Pedig 13% is volt a kamat, amit fizetni kellett.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 15:57:20

@Mirjam2: Bejelentett állásban itthon nem kapunk munkát, ha nem bankszámlára utaltatunk.
Diákhitelt csak bankszámláról lehetséges törleszteni.
Lakáshitelfelvételkor kértük, hogy ne utalással, hanem csekken fizessünk, nem volt rá lehetőségünk.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.10. 15:58:44

@Mirjam2: A közelben a 650 Ft-os számla volt elérhető. Ehhez képest a teljes számlaköltség (semmi extra utalgatás, vagy ilyesmi) 1500-3000 Ft/hó.
Feltettük, rázzuk.

2014.07.10. 16:04:08

@nezzazegfele: Nem akarok ebbe belemenni mert tudom hogy erre vegkepp semmi szukseged nincs es nem segit, de maradjunk abban hogy mi magunknak szamoltuk ki.

2014.07.10. 16:11:33

@nezzazegfele: Igen, mar maskor is megbeszeltuk itt hogy Mo.on nevetsegesen dragak az egyszeru banki szolgaltatasok, reszben amiatt hogy a kormany mindenfele extra adokat vet ki a szektorra.

DieNanny CH 2014.07.10. 17:36:28

@Chang Yai:

Tajvanban nincs nyári szünet??? Pénteken harmadikos, hétfőn meg már negyedikes?

DieNanny CH 2014.07.10. 17:40:06

@Mirjam2:

Azért keverték bele a nácikat, merthogy a 2. vh idején sok náci Svájcba menekítette a pénzét, majd őt felakasztották, a számlán meg itt maradt pár milliárd, ami így az államra szállt. Ezért gazdag S. (Mondják mások...)

DieNanny CH 2014.07.10. 17:42:24

@Mirjam2: Mo-on ez a kalkulálás nem működne, mert itt évente változnak a törvények.
Bankszámlával azért van gond, mert nagyon drága a fenntartása.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.10. 17:52:57

@DieNanny [SZ,CH]: papíron van szünet, de gyakorlatilag egytől egyig mindenki jár nyári iskolába is, kisiskolások, óvodások is, max egyenruha nincsen olyankor. egyébként is este 8-ig, 9-ig iskolában ülnek a kicsi gyerekek is, egytől egyig mind plusz órákra jár, vagy sakkozni, kalligráfiára, angolra, matekra, rosszabb esetben egész szombaton is. kínai újévkor van egy hét szünet, annyi.

2014.07.10. 18:00:25

@DieNanny [SZ,CH]: Igen de az orszag gazdagsaganak szerintem nincs semmi koze ahhoz hogy ingyenes-e a bankszamla es egyeb banki szolgaltatasok.

2014.07.10. 18:04:55

@DieNanny [SZ,CH]: Az emberek a bankkal kotottek kolcsonszerzodest, nem az allammal, igy a torlesztoreszleteknek a valtozo torvenyekhez semmi koze. Mashol is valtozhatnak es valtoznak is drasztikusan a torlesztoreszletek, kiveve ha olyan konstrukcioban veszel fel hitelt hogy bizonyos idore fixalva van a pontos osszeg. Aki nem ezt valasztotta, annak bizony szamolnia kell azzal hogy adott esetben akar duplajara vagy meg tobbre nohetnek a torlesztoreszletek es vegig kell gondolnia hogy ezt hogyan tudna fizetni, mielott felveszi a hitelt.

Az mas kerdes hogy Mo.on nem letezik a magancsod intezmenye, tehat nagyon nagy kockazat ha nem tudja valaki a hitelt fizetni, en mar csak ezert sem vennek fel lakashitelt Mo.on.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 18:06:00

@Mirjam2: akkor mivel magyarazod, hogyy nemwtorszagban 1,5%a jelzaloghitel, itthon meg 8?

DieNanny CH 2014.07.10. 18:13:22

@Mirjam2:

Én ezt tudom. De a magyar fejekben az van: akinek sok a pénze, az ne akarjon nekünk tanácsot adni!

2014.07.10. 18:14:03

@Babette.: Jelenleg 1.5% mert alacsony a 'base rate' (alapkamat?), de ez regen sokkal magasabb volt es barmikor felmehet ujra. UK-ben is ez a helyzet, jelenleg viszonylag kedvezo aron lehet lakashitelt kapni mert a base rate tortenelmi melyponton van, es pont ezt szamolgattuk ki a kalkulatorunkkal hogy mi lenne ha sokkal magasabban lenne, illetve megneztuk a base rate valtozasait az elmult 20 evben kb.

Ha deviza-alapu hitelt vagy mit terveztem volna felvenni, akkor megneztem volna az arfolyam alakulasat az elmult evtizedekben, es kiszamoltam volna mennyi lenne a torlesztom ha szamomra hatranyos modon valtozna az arfolyam. Azt veszem ki az itt olvasottakbol hogy akkor vettek fel sokan hitelt amikor az arfolyam nagyon kedvezo volt, de nem ertem miert gondoltak hogy ez mindig kedvezo lesz.

DieNanny CH 2014.07.10. 18:17:16

@Mirjam2:

Azért gondoltuk, mert előtte 20 évig nagyon kedvező volt...

2014.07.10. 18:20:01

@DieNanny [SZ,CH]: Igen, most megneztem es latom hogy volt egy drasztikus valtozas 2008 utan: www.xe.com/currencycharts/?from=CHF&to=HUF&view=10Y

2014.07.10. 18:25:05

Oke, nem akarok beleszolni ebbe a devizahitel-dologba mert nem voltam ott, egyetlen kozeli ismerosom sem erintett es tenyleg fogalmam sincs mi tortent igazabol, kivulallokent meg nem akarok okoskodni. Elegge nagy rizikonak tunik, de ertem hogy senki nem akart maganak rosszat es amikor felvettek, ez tunt a legjobb dontesnek. Egyebkent egyszer en is felvettem fiatalon egy kolcsont amire szo szerint elegge rafizettem, azota ovatosabb vagyok.

DieNanny CH 2014.07.10. 18:27:25

@Mirjam2:

De jó oldalt találtál!

Quercus a favágó 2014.07.10. 18:28:33

@Mirjam2:

Ezt az egész "deviza hiteles" dolgot már régen lelelhetett volna zárni, ha a hatályos jogszabályok szerint járnak el. Ez persze azt jelentené, hogy a bankok menedzsmentje már régen sitten ülne.
Na ezért játszanak a félmegoldások.
Azt persze hozzá kell tenni legalább olyan sárosak a politikusok, az MNB, és PSZÁF is.
Az is biztos, hogy ezt a most elfogadott törvényt egyetlen liberális kormány sem hozta volna meg.

@Kövérmadár [swe]:

Az árfolyam kockázat az ügyfelet terheli? Húsz év alatt a svájci frank 800%-al erősödött a forinthoz képest. Vagyis egyértelmű volt hogy tovább fog erősödni. Ezt ugye az adósnak tudnia kellett volna. És a banknak? Nem ismerték a saját árfolyamaikat? Ha ismerték a tendenciát,hogyan fogadhatták el fedezetként a felajánlott ingatlant 20 évre? Ha a tendencia azt mutatta, hogy a frank a nyolcszorosára erősödik 20 év alatt, úgy gondolták, majd az ingatlan is? A bankok lehettek naivak, az ügyfél nem?

Mocskos átverés volt ez testvér, hidd el.

DieNanny CH 2014.07.10. 18:30:17

@Mirjam2:

Én nem veszem okoskodásnak. Most már én is okosabb vagyok, már nem húzom fel magam rajta. Ez van, ezt kell túlélni. :-)))

(2007 júliusában 152-vel vettem fel a hitelt, most 255-ön áll.)

2014.07.10. 18:39:40

@DieNanny [SZ,CH]: :( Oszinte reszvetem. Utolag mindig konnyu okosnak lenni, de biztos vagyok benne hogy velem is meg a legtobb emberrel elofordulhatott volna. De valami jo is szarmazott belole ha emiatt vagtal neki a vilagnak es most jol erzed magad Svajcban, mar ezert megerte :)

Quercus a favágó 2014.07.10. 18:40:19

@DieNanny [SZ,CH]:

Még az sem volt véletlen, hogy svájci frankban nyomták a kölcsönt.

M. Péter 2014.07.10. 19:18:52

@QUERCUS: Persze hogy nem, mert annak volt a legalacsonyabb kamatja (esetleg a japán jentől eltekintve).

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 19:56:22

@Mirjam2: az emberek pontosan így tettek, még ha tudatosan nem is. előtte sosem volt ilyen mértékű kiugrás árfolyamban, sem pedig ilyen mértékű kamatemelés (most azt hagyjuk, amikor az állami 3%-ról piacira váltottak).

és hát hiába alapelv, hogy múltbéli teljesítmény nem garancia a jövőbelire, de mi másból induljon ki az ember?
ki gondol arra, hogy mr. Kósa elhányja magát Debrecenben és 30 (vagy mennyi százalékot ugrik az árfolyam...??

mert én nem. és sok sok közgazdász, aki devizahitelt vett fel, az sem.
én leginkább arra gondoltam, hogy eurósat kell felvenni, az pár év múlva klassz lesz, ha belépünk a monetáris unióba.
hát áldom az eszemet, hogy nem találtam lakást, most itt állnánk két devizahitellel a nyakunkon.

Quercus a favágó 2014.07.10. 21:05:02

@M. Péter:

Hát nem egészen így van Petya. Az euró, és a frank kamata között, ha jól emlékszem átlag 1% különbség volt. Ha a bankok tisztességesen akartak volna eljárni, akkor euróban ajánlják a kölcsönt, mert arról volt szó, hogy rövidesen mi is bevezetjük az ejurót. Akkor miért a frankot nyomatták. Nos azért, mert ha bevezettük volna az ejurót, a tartozásunk akkor is frankban lett volna nyilvántartva. Tehát a törlesztéseket át kellett volna váltani ejuróról frankra. Vagyis továbbra is alkalmazni lehetett volna az eladási-vételi árfolyam trükköt, továbbá föl lehetett volna számolni a konverziós díjat. És még valami. A svájci frank menekülő valuta. Ha bazdmeg van a világgazdaságban, a töke oda menekül. Ez azt jelenti, hogy frank erősödik még az ejuróval szemben is. Tehát + árfolyamnyereség.

Ki volt ez találva, hidd el. Főleg úgy, hogy semmilyen svájci frankról nem volt szó.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.10. 21:24:47

@Kövérmadár [swe]: nezz meg egy bNkszamla koltseg osszehasonlito oldalt, meglatod...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.10. 21:26:07

@geegee: Ezek ilyen Recycling centerek, amit nem tudsz a häzi szemétbe belerakni (Pl régi szekrény). Mindennek megvan hogy mennyi kg-ja. Nem talältam jobb képet, de kb igy kell elképzelni.
pad1.whstatic.com/images/thumb/d/dd/Be-sure-how-you-weight-your-car-Step-4.jpg/670px-Be-sure-how-you-weight-your-car-Step-4.jpg
Amugy igen, itt is vannak akik otthon lecserélik a gumikat, és kib@sszäk az erdö szélére a régit...holott pär frankért el lehet(ne) vinni egy ilyen centerbe.
@pappito:
Itt is ugyanez van. :-) Annyi különbséggel, hogy vannak "kisebb" dolgok (matrac, szék, si) amit ki lehet(ett régebben, mert nälunk ez megszünt) ällitani a kuka mellé is. Mindennek meg van az ära, hogy mennyibe kerül. Vannak szemétmatricäk és a megfelelö mennyiséget rä kell ragasztani, hogy elvigyék. Lomtalanitäsnäl is ez van, ott is matricäzni kell, hogy elvigyék.
@nezzazegfele: @Chang Yai: Hät ez van, ezt kell szeretni. :-) Mivel kb nem ismerek mäst nem gäz. Hozzä lehet szokni, hogy nincs ünnepnap, hétvége.
@DieNanny [SZ,CH]: Nagyon sokan igy dolgoznak mostanäban (is). :-(
@pilezi: Én 2002 ota vagyok Sunrise-os, soha semmi bajom nem volt velük. Pedig anno azt mondtäk, hogy az a legsz@rabb.
@Babette.: @Mirjam2: Sväjcban pl a 80-as években a kormäny szällt rä a bankokra, és keményen beszabälyozta öket. Mert elötte itt is kb uzsorakamatokkal dolgoztak.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 00:52:44

@Mirjam2: Ez szép lett volna - ha teljesül.
Nekünk táblázatunk volt a pontos törlesztőkről, és már a legelső 15e helyett 2x volt (talán 22-27).
---
2008 körül pl. nekünk felment 13%-ra a kamat...
Egyszer, ha túl leszek az egészen, előszedem az összes papírt és átnézem.

@DieNanny [SZ,CH]: Szó szerint ezzel érvelt az ügynök is.

@Babette.: Az eurósra mi is gondoltunk, ugyanezért, de ezt sem ajánlották.

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Meddig fogod ezt a fajta műszakozást bírni?

Morgo1229 2014.07.11. 07:30:19

En azt nem birom, hogy a javak nem egyenloen vannak elosztva. Milliardokert megmentegetik a devizahiteleseket, milliardokert van panelprogram. De azok, akik csak addig nyujtozkodtak, amig a takarojuk er, nem laknak panelban azok soha nem reszesulnek loszarba se.

Morgo1229 2014.07.11. 07:37:02

Az ismerosok kozott van devizahiteles. Gyonyoru haza van konyhai gepei. Penzuk persze nincs. De megkinaltak dobozos uditovel a nagy hatalmas kertben csak fuvet gondoznak. Anyam hazafele megszolal, hogy neki hatvaneves korara lett mosogatogepe. A mi generacionknak meg egybol minden kell. Es nem jar. Ennyi nem jar, ezt keptelenek belatni az emberek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.11. 07:55:44

@pappito: Nagyon helyes.Én mondjuk semmit sem dobok el,m szóval az én büntetéseim befizetésére várhatnak... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.11. 07:58:00

@bpetya75: Na ezzel egyetértek.Máig nem értem, hogy az hogy lehet, ha egy politikus hozzáfér valamilyen összegkerethez, felhalmozott pénzhez, akkor azt nem lopja el... :-o
Ez egyszerűen értelmezhetetlen számomra a 34 évnyi magyar tapasztalatok alapján...
:-((

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 08:14:55

@Morgo1229: én azt mondom, több sorsot kéne megismerned, mielőtt ítélkezel fölöttük...

tanato 2014.07.11. 08:17:47

@Morgo1229: Nekem csak a bankom /Orgovány takarék /bukott be,így nem tudom kifizetni az alkalmazottakat,magamat,meg a Nav számlákat.Most várok a jó szerencsére.
Egyébként te most hol élsz melyik országban?Arra emlékezem ,hogy írtad hogy a nagy au-pair mozgalom idején a múlt század 90-es évek elején kint éltél.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.11. 08:18:57

@pilezi: Értem, kösz.Én mondjuk csak az ilyen extra dolgokra gondoltam a lerakóhelyen, amit pappitóval meg is beszéltünk, hogy lyukas matrac, törött kanapé, leégett tévé, stb. A sima napi kommunális hulladék az oké, persze ,hogy fizetni kell érte.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.11. 08:24:59

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ezt én értem, itt is ilyen a rendszer.De én tök ingyen bemegyek akárhányszor, kiborítom a sok sz@rt a megfelelő konténerekbe és csókolom.Nem mér senki semmit sehol, igaz pénzforgalom sincs sehol.

Morgo1229 2014.07.11. 09:25:10

@Babette.: eleg szeles a skala, amit megelek hidd el. Brusszelbol, Hagabol hazamegyek a kisfaluba ahonnan kihalt a nagymamam de a hazat megtartottuk. Es irtam mar, hogy a szomszedok boltban veszik a tojast. Persze ezt is megtorpedoztad, azt mondtad, hogy telen nem tojnak. Egyebkent meg nem hiszem, hogy itelkeztem.

Morgo1229 2014.07.11. 09:27:37

@tanato: Van remelem ez a bigyo... bankgarancia ugye ? Csak a kerdes, hogy mikor kapod meg a penzedet ugye ?! Nagyon drukkolok, hogy idoben legyen megoldas.

2014.07.11. 10:04:56

@Morgo1229: Hat pedig elegge egy itelkezo stilusod van, engem is olyan stilusban szolitottal meg hogy 'muszaj' volt szerinted az en au pair csaladomnak engednie hogy nyelviskolaba jarjak, meg 'mit csinaltam az au pair penzemmel' (mit csinaltam volna vele egyebkent, elittam meg iPadre koltottem a rengeteg penzt), meg te 'mother's helppe' leptel elo (huha! erre en is nagyon buszke lennek...) es rengeteget dolgoztal de megis jartal nyelviskolaba stb.; tenyleg olyan stilusban beszelsz emberekkel hogy nekem ezutan pl. semmi kedvem neked valaszolni.

M. Péter 2014.07.11. 10:11:47

@Mirjam2: Az bizony a szabályok közt van, hogy az au pair-nek elég szabad időt kell adni arra, hogy nyelvisklába járjon. Barátaim, akiknke au pair-je volt, még a tandíjat is fizették.

Morgo1229 2014.07.11. 10:11:55

@Mirjam2:

@Mirjam2: en a nyelvsulit ki tudtam fizetni az aupairsegbol. En is sok orat dolgoztam de a suliba elengedtek. Muszaj nekik nem ? Kesobb mothers help lettem es akkor is elengedtek heti ketszer. Mire ment el az aupaires penzed ?Mondjuk en a mult szazadban voltam au-pair.

Ebben mi volt serto ? Olvastad rendesen ? En tok birlak teged nem ertem mivel bantottalak meg. Pont irtam, hogy a multszazadban eleg volt a penz a sulira, arra gondoltam, ezert irtam, hogy anno igy volt, lehet, hogy most mar nem eleg semmire az a kis au-paires penz.

Morgo1229 2014.07.11. 10:26:53

@Mirjam2: bocs, Te is irtad, hogy sokat dologoztal azert a kis penzert. En csak egyetertettem, hogy sokat dolgoztam en is. Fizikai melot is es plusz nannykent is helytalltam. Vegulis akkor mar volt diplomam (tanito). Negy emeletes csaladi haz volt, ket pici gyerekkel. Suliba elengedtek, nyaron a Marbellai hazukba nyaralni" mentunk. Ott aztan besokalltam, mert a baba ejjel felsirt mindig tobbszor es nekem kellett bemennem, nappal meg full megint szolgalat es ott akkor mondtam nekik, hogy ezt mar nem birom sokaig. (persze most anyakent tudom, hogy birni kell) Aztan haza is jottem a spanyol nyaralas utan.

2014.07.11. 10:32:34

@M. Péter: De jo hogy te mindig ilyen okos vagy es ismered a szabalyokat, es meg van 1db baratod is aki kifizette az o au pairjenek a tandijat. Viszont mikor fogod mar vegre azt megerteni, hogy azert mert te olvastal egy szabalyrol meg ismersz egy embert, azert lehet hogy a valo eletben nem mindig minden a szabalyok szerint tortenik es nem minden ember olyan mint az az 1 akit te ismersz.

Morgo1229 2014.07.11. 10:34:42

@Mirjam2: buszke is vagyok a mothers helpes melomra. Az akkor 120 font volt hetente, plusz ugye ott laktam es ettem es volt szep nagy szobam tevevel.
Es abbol a penzbol vettem Magyarorszagon lakast.
Miert ne lennek buszke ?

2014.07.11. 10:45:42

@Morgo1229: Oke, nezd en tobbszor is ugy ereztem - nem csak velem kapcsolatban - hogy szuksegtelenul agressziv, szamonkero stilusban teszel fel embereknek kerdeseket, de siman lehet hogy ez csak az en percepciom volt. Nem akartalak megbantani, lehet hogy az en keszulekemben van a hiba.

Nem akarom az elettortenetemet elmeselni itt, maradjunk annyiban hogy nyilvanvalo volt nekem a kerdesedbol: neked volt hova 'hazamenned' mikor au pair voltal, szamodra ez csak egy opcio volt. Nekem mas volt a helyzetem, nem volt diplomam, nagyon fiatal es mindenfele szempontbol kiszolgaltatott helyzetben levo ember voltam az elso par evben Angliaban, es ezt a csaladok is tudtak es kihasznaltak.

Hiaba mondanam el neked a reszleteket, tudom hogy mindenre lenne valaszod, hogy miert nem csinaltam ezt meg azt... Ez ugyanolyan mint a bantalmazott nok helyzete, kivulallok mindig nagyon okosak es kerdezik hogy miert nem hivtad a rendorseget, miert mentel vissza hozza stb. A legtobb ember nem teljesen hulye, nem veletlen hogy visszamegy stb., csak kivulallokent ezt sokan nem ertik meg.

Pl. szerinted nagy dolog hogy neha felkeltel ejjel a babahoz; en ket babara is vigyaztam ujszulott kortol au pairkent / nannykent ugy hogy ejjel is rendszeresen en keltem fel hozzajuk. Ez nem volt uj nekem, mivel mar gyerekkent is vigyaztam ujszulott kisbabara a sajat csaladomban. Tudom hogy ezt az au pairnek elvileg nem kene csinalnia, de megvoltak ra az okaim hogy en miert csinaltam. Ezt most itt nem fogom elmagyarazni, aki volt mar ilyen helyzetben, megerti.

Penz: nekem semmilyen anyagi hatterem nem volt, nem volt hova 'hazamennem' es senkire nem szamithattam, igy penzt kellett gyujtenem a sajat biztonsagom erdekeben. Az elso csaladomnal 45 fontot kaptam hetente es ugy emlekszem a nyelviskola majdnem ugyanannyiba kerult volna, es akkor honnan lett volna barmi masra penzem ha az egesz fizetesemet nyelviskolara koltom? Meg ha el is engedett volna a csalad...

2014.07.11. 10:50:06

@Morgo1229: A heti 120 fontbol vettel Mo.on lakast? Biztos ez? Egyebkent engem hivatalosan 'baby nanny'-nek hivtak es a vege fele, mikor mar megtanultam angolul es jobbak voltak az erdekervenyesito kepessegeim, nekem is 120 fontot fizettek hetente a heti 6 nap munkaert. De azert nem igazan vagyok buszke erre... Ne haragudj de ez szerintem nem teljesitmeny, sem anyagilag, sem emberileg. Ennek a penznek a nagy reszet egyebkent a londoni egyetemista let elso par honapjara tettem felre.

tanato 2014.07.11. 11:02:57

@Morgo1229: Ígéretek vannak,meg határidők a kártalanításra,a bank előtt meg óriási sorok mindennap,információért.

Morgo1229 2014.07.11. 11:48:45

@Mirjam2: Anyagilag es emberileg is nagy teljesitmeny szerintem. We agree to disagree. Ez 20 eve volt. Ha mondjuk ugyanazt csinalnam most is, az talan mar nem lenne teljesitmeny. Akkor nem volt EU. Kabe au-pair lehettel legalisan aztan annyi. Par ev mulva tesom elment egy szendvicsboltba dolgozni, de egy nap jott az idegenrendeszet es aznap feltettek egy budapesti repulore. De tok jo, mert legalabb hazajott es eleteben eloszor ult repulon.

2014.07.11. 11:55:55

@Morgo1229: Igen, termeszetesen velem is az EU elott tortent mindez. 2004 szeptemberben mar egyetemista voltam Londonban es egy irodaban dolgoztam ejjelente hogy fenntartsam magam.

Morgo1229 2014.07.11. 12:09:43

@Mirjam2: Ne gondolj budai lakasra. Ez egy videki varos, lakotelepi lakasa volt. 3/4 volt az anglias penz, 1/4 jott a szuloktol. Nem volt egy butorom sem aztan valami muanyag asztal lett es szulok unszolasara elkezdtem angolt tanitani. De vakvagany volt, mert utaltam es nem is ertettem hozza. Aztan gyorsan le is leptem a fojtasbol mert megjottek az amerikaiak Taszarra beketfenntartani. Fel is ultem a buszra aztan delelott mar sorbaalltam a munkafelvetelen tolmacsnak.

Morgo1229 2014.07.11. 12:16:12

@Mirjam2: Ertem. Nekem mas volt. Nekem az fel sem merult, hogy ott is lehet maradni a UK-ben. Biztos azert is mert vartak haza. Szulok, nagymamak, baratok. Meg nekem honvagyam is volt. De miert is maradtam volna, en akkor nem tudtam, hogy barmi lehetek kulfoldon. En azt hittem, hogy csak cseled lehetek. Most mar persze tudom, hogy ez nem igy van.

2014.07.11. 12:20:13

@Morgo1229: Ja igy mar ertem, kosz hogy elmagyaraztad. En magambol kiindulva, rogton 100% onerobol vett pesti lakasra gondoltam... Azert igy is szep teljesitmeny hogy ennyi penzt osszegyujtottel, es meg nyelviskolaba is jartal, ezt minden ironia nelkul mondom.

2014.07.11. 12:29:47

@Morgo1229: En sem gondoltam az elso evekben hogy barmi mas lehetek mint 'cseled', de Mo.on is az voltam es az maradtam volna, igy nem volt kerdeses hogy a ket hely kozul melyiket valasztom. Raadasul Mo.ot nagyon utaltam kulonbozo okoknal fogva, Angliaban pedig az elso fel ora utan orokre otthon ereztem magam, igy szamomra nem volt visszaut. Mindenkinek a tortenete mas, de most mar sokkal jobban megertem a te allaspontodat is, illetve hogy miert irtad amit eredetileg irtal.

Morgo1229 2014.07.11. 12:46:17

@Mirjam2: akkor most megsimogattad ? a buksimat mert mar nem birok veled is haragban lenni. Sok energeimat elvitte ez a ma reggel.

Nem ereztem egybol otthon magam Angliaban. Nagyon nem. Csinaltam egy-ket felelotlen dolgot, de hat forrofeju voltam. Leleptem egy-ket csaladtol csak ugy. Hid alatt nem kellett aludnom, de azert eleg bator voltam, hogy masok joindulatara alapoztam egy egy ilyen kiruccanaskor. De aztan a valtasok utan jott ez a bizonyos tuti jo hely. Normalis emberek, penz.
Egyik helyen pl azert leptem le mert mar megrendeltek nekem a uniformist olyan fityulaval a fejen cuccot, en mondtam, hogy nem veszem fel, de szerintem azt hittek viccelek. Es bar nagyon klassz hely volt es tenyleg jo emberek voltak, mire megjottek a hetvegerol leleceltem. Ez mar olyan nagyvarosi legenda, hogy a csalad ket kislanya napokig utanam sirt. (az a ket gazdam ismerte egymast, mint kiderult)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:03:34

@Morgo1229: Hm, a teljes kert minden talpalatnyi része bevetve. Albérlet.
Devizás dülöngélő sárkunyhó lakatlan, mióta felszólítottak bennünket a kiköltözésre.
Van egy konyhai robotgépem, elismerem, nászajándékba kaptam 10 éve.
Nyaralni soha nem voltunk, leszámítva az ajándékba kapott 2 éjszakás nászutat.
Dobozos üdítőt a gyerekeknek szoktam venni, 129 Ft/l áron, amikor biciklizünk két falun át, ügyet intézni.

Én sem bírom, hogy a javak nem egyenlően vannak elosztva.
Ezért nyelvet tanulok és lehet, hogy elhelyezkedek egy olyan szakmában, aminek itthon a tanulására sem kaptam esélyt.
Külföldön.

Nem kell bevenni a maszlagot.
Hogy mennyire mentettek meg minden devizahitelest, arra az én blogom is jó példákat hoz.

Ezerszer elomdtam már, és ha kell, még ennyiszer elmondom: nem megmenteni kell. Munka kell. Nekem munka kell.

Azokon kívül, más devizást ismersz?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:16:05

@tanato: Valamelyik nap írtam, hogy jött egy sajtóanyag, hogy az orgoványisoknak határidőt módosít a nav aug. 31-ig, azt láttad?
1-3 napon belül írtam valahogy.
Remélem jól jössz ki a dologból.

@Morgo1229:
Boltból a tojást téma:
tavaly télen a tyúkok felettek 20eFt értékű gabonát havonta.
A róka, a szomszéd kutyák és a tolvajok elintézték, hogy idénre megmaradt hét.
Egész télen ha volt 10 tojás.
Tavasszal tojtak, rögtön el is kotlottak, majd ott hagyták a tojásokat.
Most kezdtek tojni megint, hogy tartósan 35 fok fölé mentünk, kettő a 40 fokban el is kotlott. Talán a harmadik is el fog.
Egy katasztrófa.
Szomszéd ide akarta adni a lekaszált tarackját.
Mi látjuk el zöldséggel...
Köszöntem, nem kérjük, befejeztük a csirkézést.
Ha kikel, kikel, ha megmarad, adandó alkalommal levágjuk.
Ilyen árak mellett nem éri meg tartani.
Áttérünk a libára.
Az legalább megeszi a tarackot is.
Feltéve, hogy még itt leszünk.

2014.07.11. 13:27:57

@Morgo1229: Persze, ne legyunk mar itt virtualisan haragban, van eleg baja mindenkinek a valo eletben! :) Nem ismerjuk egymast, konnyu felreerteni a dolgokat igy interneten. En elegge specialis helyzetben voltam, Mo.ot egyszeruen utaltam, mindegy hogy miert de lenyeg az hogy igy van, Angliaban meg az elso kb. fel oraban eldontottem hogy ezt a helyet nekem teremtettek, nekem itt kell maradnom, lesz ami lesz. Azt mindig is tudtam hogy Mo.rol el akarok jonni es eredetileg Nemetorszagba terveztem menni ahol egyetemre is jarhattam volna sokkal korabban mint Angliaban, de az angliai kitero utan nekem mar nem volt visszaut. Az elso fel oraban eldontottem hogy inkabb leszek itt cseled, illegalis, stb., mint barmi mas Mo.on vagy mashol Europaban.

Morgo1229 2014.07.11. 13:28:28

@nezzazegfele: persze, hogy ismerek. De en nagyon hitelellenes vagyok.
Lattam, hogy milyen korulmenyek kozott eltek a nagyszuleim. Pedig nem voltak szegenyek. Viszont szerenyek, alazatosak, szorgalmasak, takarekosak voltak. Oreganyam az ures lisztes zacskot 100 fele keppen ujrahasznositotta.
A devizas csalad akirol beszeltem fentebb olyan hazban lakik amilyen nekem sose lesz.
En fejben keszulok a szegenysegre. Mi lesz majd ha nem lesz melom. Van egy csomo szenario a fejemben. Egyszer voltam mar szegeny de nem tartott sokaig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.11. 13:36:01

@Morgo1229: Én is paneles vagyok, szinte amióta az eszemet tudom, rövid intermezzokat leszámítva. Elárulom neked, hogy a panelprogramban részt venni egyenlő a ház kemény eladósodásával. Nem is vállalják be mindenhol...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 13:37:23

@nezzazegfele: idén keltettem 80 kettőshasznú csirkét, szándékoztam belőle eladni levágva kb 60-at. bejött volna belőle 100-120ezer forint. 5 nap alatt elvitt belőle a patkány 40-et.
meguntam a reggeli halottszemlét, a maradékot inkább elajándékoztam.
most majd vehetek felnőtt, kitojt tojót, ami húsra nem lesz jó és ki van már használva, hogy mégse a boltban vegyem a tojást.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:38:52

@Morgo1229: Érdekes, hogy mégis egy mondattal minden devizást egy kalap alá veszel.
Ne ragadjunk le nálam.
Én több olyat is ismerek, mert velük dolgoztam jobbára, aki a beteg, általában rákos vagy autista, gyereke miatt vett fel hitelt házra.
Ki vásárlásra, ki korszerűsítésre.
Akiktől elvették volna a gyereket, ha ezt nem lépi meg.
Ez van.
Nem annyira kirívó esetek, hogy azt lehetne mondani, hogy perse, persze, ilyen is van, de...
Amerre én járok, arra ez a jellemzőbb.
Természetesen itt is vannak kacsalábon forgó paloták, de azok gazdáira nem jellemző, ami a mi nagyszüleinkre.
Pl. a lisztes zacskóba szoktam tenni az sk. készített száraztésztákat.
Akkor én most értékesebb ember vagyok?
Értékesebb, mint aki a boltban veszi a tojást, nem tart tyúkot, és devizát fizet?
Neki meg lehet, hogy van valami krónikus betegsége, ami miatt a fűnyírás is fájdalmas, ezért nem művel kertet.
Mint pl. a devizás házunk szomszédja a devizás autójával, a 70 felé közeledve.
Persze látom a felördülésedet, minek neki autó.
Azért kérlek szépen, mert a beteg feleségét azzal hordja orvosi vizsgálatra.
Abba most ne menjünk bele, hogy miért nem várnak a betegszállítóra.
Szerintem nincs több mondanivalóm, ha képtelen vagy megérteni, hogy a világ nem fekete-fehér, hogy nem minden okozat oka ugyanaz - az emberi felelőtlenség.
Örülj a szerencsédnek, és tanítás közben is jusson eszedbe, hogy nem minden fekete és fehér.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.11. 13:39:07

@Morgo1229: Az én apai nagyszüleim is nagyon takarékosak voltak. A nagymamám a tejeszacskókból horgolt bevásárlószatyrokat, lábtörlőket. A kertben minden zöldség megtermett. Soha nem lett saját házuk, még lakásuk sem...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 13:39:26

@Morgo1229: de nem eleget...
csak egy példa, én nem vettem fel devizahitelt, mégis szopok egy devizahitellel.
de biztos csak magamra vethetek, hogy hozzámentem egyhez....

Morgo1229 2014.07.11. 13:39:42

@zöldeketbeszélek: persze, tudom kell az onresz. Kaposvar eleg szepen megujult pedig. Akkor azok mind eladosodtak ?! Majd megkerdem, arrol nincs inform, hogy mennyire.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.11. 13:42:28

@Babette.: Mi nyulásztunk (meg fejős kecske is volt, gidákkal), soha sem volt gond a patkánnyal, nyesttel, rókával stb. Pedig a bekerítetlen kert mögött már lucernatábla volt, gyümölcsös és erdő.
Viszont apámnál a nyúlállományt valami kínai vírus pár hét alatt teljesen lenullázta. Az az egy nyúl maradt meg, amit hazavittem és kikúráltam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.11. 13:44:10

@Morgo1229: Kaposvár melletti kis faluban ismerős faiskolás szép sztorikat mesélt arról, hogy is működnek ott a dolgok, mire költ és nem költ a polgi...
Nem tudom, miben van igaza, én pesti vagyok. A mi házunk nem vállalta fel a hitelt, ami az önrészhez kellett volna. Ahol sok a közös költség tartozás, ott szerintem ez fel sem merülhet, hiszen a hitelt a ház abból törleszti.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:44:39

@Babette.: Nagyon vigyázz a kitojtakkal. Tavaly megszívtuk, mind tetves volt, lefertőzték az állományt, pedig el voltak különítve.
Kitojtat akkor veszek majd én is, ha az összeset levágtam, és a libák is elfogytak. Akkor nem bánthat senkit. :)
Itt 560-650 darabja. Ott mennyiért megy?

Ami nagyon bejött, az az előnevelt csirke, de nem a 3-4 hetes, hanem a nagyobbak, akiket nem tápoztak agyon.
A méretük 3-4 hetesnek felel meg, korban nagyobbak ugyan, de árban a 350-400-at kell fizetni értük.
Nem akarok hülyeséget mondani, de talán Hevesből hozzák őket kéthetente, és országosan szállítottak tavaly.

Ezeket elzártuk a nagyok elől, de nagy kifutójuk volt, mégis értékelhető méretük lett. Ezeket vitte el a kutya, amikor kb. 1,5 kilósak voltak, épp vágás előtt voltunk egy héttel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 13:50:06

@nezzazegfele:
kitojtakkal kezdtem évekkel ezelőtt. most nincs állomány. egy se. BOLTBAN veszem a tojást.
nem veszek előneveltet, pont azt a méretet hordta el a patkány. fajtatiszta australorp állományomból:(
most lebetonoztuk a tyúkudvart, hátha segít, meg nagy tyúkok jönnek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:51:00

@zöldeketbeszélek: Itt is felmerült a nyúltartás.
Amíg a kinézett helyen ki nem pusztultak, csak addig.
Volt amelyiket a patkány szedte ki a ketrecből.
Még mielőtt valaki...
Egy pedagógus családtól vettük volna.
A dögök nem nézik, hogy ki ki fia borja, szegénynek sem kell lenni, hogy pusztítson.

Kecske volt a szomszédban 4 vagy 5, tavaly. Tavasszal kirakták őket legelni. Már másnap hallottam, hogy a kisgyerek megy befelé kiabálva, hogy elpusztult egy kiskecske. Másnap megint egy. Aztán levágták őket, egy maradt, a legöregebb, dísznek.

Ők a libával sem jártak jobban, felettek vasakat nekik az udvaron, meg elloptak belőle, aztán inkább azt is levágták.
Így most csak karámos állataik vannak.

Szép az élet vidéken, hajjj... :)

**mimi** 2014.07.11. 13:54:56

de mi az a kitojtak??? :)))
bocsi...tényleg nem tudom...

Amúgy a devizásokat tényleg nem kéne egy kalap alá venni, sokan nem kapzsiságból, dőzsi-mőzsiből vették fel a hiteleket...
A fiatalabb barátaim is vettek fel svájci frankos hitelt, többször beszélgettünk is róla, hogy kifizet 40 ezer Ft-ot albérletre, annyi lesz a törlesztése, miért ne vágnának bele, aztán most szegények mind bajban vannak.

Morgo1229 2014.07.11. 13:55:53

@nezzazegfele: ne haragudj, de mar minden fegyvert bevetettel. Volt kronikus beteg, rakos, autista, tartor betegallomanyban levo a par sorban amit irtal. Erre mit tudok mondani ? Mintha en okoztam volna barmelyik bajt is.
Tudom, hogy Nalatok sem mindenki egeszseges.

En csak leirtam, hogy nem szeretnek hitelt felvenni. Soha. Es a nagyszuleink is elvoltak hitel nelkul.
Es most mar 3-4 eve folyamatosan az megy, hogy mentsuk meg a devizahiteleseket. Jol van mentsek meg, fizessek ki helyettuk az egeszet aztan mozduljunk tovabb, mert masrol mar szo sem esik. Pedig biztos lennenek mas elorevezeto dologok is az orszag sorsaval kapcsolatban. Talaljak meg a felelosoket, akik ezt a hibas termeket eladtak aztan buntessek meg oket es aztan haladjunk elore.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 13:58:28

@Babette.: Szomszéd szerint is segít a betonozás. Amikor ide jöttünk, akkor undorodva nyújtogatta a nyakát az itt található tyúkól felé, hogy biztosan innen jön a patkány, mert ennek a belső tere is földes.
Na kérem szépen, neki láttunk kivakarni a szart lapáttal.
Úgy 15 centinél a férjem megakadt valamiben, nézzem már, mi lehet. Mondom neki, szerintem egy betontörmelék, mert volt ott cifrább cucc is.
Én kint lapátoltam, én meg téglába akadtam, mondom neki, hogy itt meg tégla van 20 centinél.
Hát le volt betonozva, a járda meg kirakva téglával.
Mióta nem volt az takarítva??? Atyaég...
Na, mondom, a szomszéd mellé lőtt, innen nem jöhetett a patkány.
Módszeresen körbe néztünk mindent, találtunk egyetlen lyukat, ami a kert felé nézett, egy kisebb fajtát. Betömtük. Más semmi.
Megyünk körbe, hát a házuk oldalánál eltakarítottunk egy ecetfát, ott hiányzott egy tégla, benn meg üreg.
Belevilágítottam, férjem bedugta a fényképezőt, lőttünk egy képet. Hatalmas üreg, nagy járat. Bele raktam egy téglát.
A fal előtt fúrt fel legközelebb.
Most már fárad, mert a kert vége felé fúr és lassan a faluk tövét kikövezem törmelékkel, jól haladunk... Van, amelyikben egy egész tégla eltűnt.
Mutattuk neki, azt mondta, hogy nem az ő dolga, a mi oldalunkon van.
Vazze...
Jó szomszédi iszony.
:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 14:01:15

@**mimi**: Általában fél-egy évet nyomatják tojótáppal őket, fényt ritkán látnak, a tolluk hullik, elég randácskák, rőt-fehér színben pompáznak és úgy néznek ki, mint akik be vannak narkózva.
Kajálni csak akkor hajlandóak, ha eltaláltad az ízlésüket, igen ritkán esznek meg akármit, de azt is inkább darálva.
Az itatót sem ismerik, szopókából ittak általában, de ha a fejét belerakod a vízbe, akkor ráérez.
Remélem kimerítő voltam... :D

Morgo1229 2014.07.11. 14:05:51

@zöldeketbeszélek: na mire kolt a pogi, meselj ! :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 14:07:14

@Morgo1229: Értem, szóval unod a témát.
Nem is tudom, hogy ki hozta fel.
Én is unom, a másik is unja.
Sajnos csak egy családot ismerek, aki egészséges és devizás, de ők sem sírnak. Nem kérik, hogy mentsék meg őket. Pedig jó lett volna. Akkor talán nem váltak volna el.

Minden fegyvert bevetettem, azt mondod?

Nem, ezek nem fegyverek.

Az életem, a munkám volt, hogy ezekkel az emberekkel foglalkozzak, és a szakmám által segítsek nekik.
Örültem, ha egy mosoly ott volt az arcán valakinek, mert elértük közösen, amit akartak.
Soha, egyikük sem látta rajtam, hogy nekem sem sokkal jobb az életem, mint nekik.
Csak akkor még volt egészségem, ennyivel tényleg jobb volt.

Én nem unom, én csak belefáradtam, hogy folyton azt vágják a devizások fejéhez, hogy kuss, mert meg lettél mentve.
Szét kellene nézni.

Morgo1229 2014.07.11. 14:19:10

@Babette.: hozzamentel ?! :-)
Jo ember legyen, az a lenyeg.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 14:32:04

@**mimi**: Örülök :))) Most már nyugodtan hajtom nyugovóra a fejemet. ;)

Quercus a favágó 2014.07.11. 14:33:11

@Morgo1229:

A dolog nem égészen a mezei "deviza hitelesek" megmentéséről szól. Illetve nem csak.

-Szól a forinthitelesekről is, mert a törvény rájuk is vonatkozik.
-Szól a parlamentben hűsölő/melegedő képviselőkről, mert egyes számítások szerint 200 millió forintot találtak maguknak ezzel a törvénnyel.
-Szól az önkormányzatokról, mert jelentős részük szintén így adósodott el. Márpedig ez mindenkit érint. Azokat is, akiknek semmilyen hitelük nincs. Bár az önk. adósságát átvállalta az állam.Tehát a dolog minden állampolgárt érint. Az igaz, hogy ez a törvény csak a fogyasztói kölcsönökre vonatkozik, de kétségem nincs afelől, hogy ezt is rendezik. Másképpen nem lehet kivezetni a piacról a "deviza hitelt."
-Szól a magyar gazdaságról. Nem kicsit nagyon. A magyar gazdaság helyben járásának egyik oka, az erős forint.Igen, még a 310 Ft-os euró is erős. Az ideális a 360 Ft körüli árfolyam lenne. Amíg azonban ez a devizás buli él, ezt nem lehet meglépni. Utána igen. Persze a gyenge forint nem lest előnyös mindenkinek, de összességében nézve szerintem több lesz az előnye mint a hátránya.

Szóval ahogyan mondva volt, nem minden fekete, vagy fehér.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 14:33:51

@**mimi**: baromfitelepen kifejezett tojótyúkokat tartanak.tolják őket tojótáppal, így szinte naponta tojnak. és amikor már nem, vagyis nem éri meg őket tartani, eladják őket. ez nincs egy év.
kizsigereltek, fáradtak, csapzottak, köröm- és csőrvágottak.
olyanok ilyenkor, mintha egy ember 9 havonta szülne egy gyereket.
de házhoz még jók, miután kicsit összeszedik magukat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 14:34:59

@Morgo1229: a nagy bankimentés után éppen ideje volt azokra is figyelni, akik kvázi a bankok irreális profitéhségének lettel "áldozatai".

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 14:35:43

@nezzazegfele: nekünk is a szomszédoktól jön....

@Morgo1229: a nagy bankmentés után éppen ideje volt azokra is figyelni, akik kvázi a bankok irreális profitéhségének lettel "áldozatai".

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 14:37:59

@QUERCUS: ne feledjük, hogy ez a program nem az árfolyam hatásainak kiküszöbölése miatt lesz sikeres, hanem az egyoldalú kamatemelés miatt
az sokkal többet dobott a kölcsönösszegeken...

Morgo1229 2014.07.11. 14:38:30

@nezzazegfele: nem en hoztam fel a devizahitel temat.
Ilyet nem mondtam, hogy kuss.
Annyit mondtam, hogy a javak legyenek elosztva egyenlobben. Akkor legyen valyoghaz megmento, meg teglahazmegmento program is ha mar egyszer van panelprogram.
Nem beszelve a gazartamogatasrol mert az is csak a varosiknak jar.
Meg azt, hogy legyen felelos, meg megoldas a deviza ugyre aztan haladjunk tovabb.

2014.07.11. 14:59:39

Na most nem akarom hirtelen ismeretlenul vedelmembe venni Morgot, meg tudja o vedeni magat ha akarja, de azert annyit megjegyeznek hogy kivulallokent sokan nem ertettuk / nem ertjuk a devizahitel temat. En pl. meg tegnap is valami ilyen egyszeru dolgot gondoltam hogy miert nem gondoltak bele az emberek abba hogy mi lesz ha megvaltozik az arfolyam es felmegy a torlesztoreszlet. Aztan mikor itt paran elkezdtetek elmagyarazni, rajottem hogy egyaltalan nem ilyen egyszeru ahogyan en ezt elkepzeltem. Most mar csak szimplan aldom a jo sorsomat hogy nem en kerultem ilyen helyzetbe, rajottem hogy akar velem is megtortenhetett volna. De tegnapig meg en sem igy gondolkodtam.

Morgo1229 2014.07.11. 15:09:00

@Babette.: a bankmentes kiverte a biztositekot nalam is, de ha itt lenne Charlie (mert ert hozza) akkor megmagyarazna lehet, hogy azt is mi szivtuk volna meg, ha nem mentik meg a k. bankokat.

Quercus a favágó 2014.07.11. 15:12:04

@Babette.:

A törlesztőrészletek növekedésében 40-60%-ban volt szerepe az árfolyam növekedésnek, a többi a kamat, és az egyéb költségek.

Quercus a favágó 2014.07.11. 15:15:24

@QUERCUS:

Persze a kölcsönök forintosítása után az a kockázat is megszűnik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.11. 15:20:37

@QUERCUS: az arányokat nem tudom, és nem vagyok matematikus fajta. de az árfolyam nem lett a kétszeresénél több, a kamat meg a négyszerese.

Quercus a favágó 2014.07.11. 15:38:08

@Babette.:

Én is puskáztam Róna Pétertől.D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 15:38:24

@Mirjam2: Respect.

@Morgo1229: Ahogyan az sem volna jó, ha eltűnnének a bankok itthonról és csak a helyiek maradnának meg.
De ez is érdekes, hogy hogyan dőlnek be sorra a takarékok, pont most.

@QUERCUS: Próféta szóljon belőled.

2014.07.11. 15:38:26

A hitel-temat lezarando (reszemrol): a magyar kormany mar evekkel ezelott megoldhatta volna a problemat azzal ha megszavaztak volna a magancsod bevezeteset, ha jol tudom targyaltak rola de elvetettek. Persze akkor nem uldozhetnek a vegtelensegig halalba az embereket koztartozasok miatt, igy nem vallaltak be, mennyivel egyszerubb a csunya kapitalista (szabadkomuves / zsido / balliberalis / nyugati) bankokat hibaztatni.

Biztosan a bankok is hibasak, de civilizalt orszagokban mint pl. Anglia nincs ilyen hogy egyszer felvettel egy osszeget egy hazra es most mar nincs meg a haz de te meg mindig az osszegnek a sokszorosaval tartozol amit realisan eleted vegeig nincs lehetoseged torleszteni. Ha par havi atlagjovedelemnel nagyobb osszeggel tartozol es nincs semmi tartalekod vagy vagyonod, akkor magancsodot jelenthetsz, leirjak a tartozast, annyi a hatrany szamodra hogy par evig nem kapsz semmilyen uj hitelt / kolcsont. Ennek szerintem mindenhol igy kene lennie, ez az egyetlen humanus megoldas.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 15:39:55

@Morgo1229: Mi az, hogy OTF495?

(Kétszer frissítve sem megy át, megint leáll a motor? Most javították...)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 15:43:40

@Mirjam2: Igen, ez jó lett volna itt is. Csak amikor megszellőztették is olyan feltétellista volt, hogy csak pislogtunk. Sajnos részletekre már nem emlékszem, és most nem is keresgetem.

Láttam egyszer egy filmet, egy egyedülálló (?) anyáról szólt, és megragadt bennem egy jelenet, ahogyan a kocsiban olvasott egy levelet, a gyerek hátul, az eső zuhog, és sír, hogy magáncsődöt kell jelentenie.
Akkor még a kanyarban sem volt hasonló, és a világlátott ismerősök sem hallottak hasonlóról.
Amerikai volt a film, ha minden igaz.

Morgo1229 2014.07.11. 15:52:05

@nezzazegfele: @Babette.: riado, nem latszanak a szivecskek !!!
Azok szivecskek . Mas se latja ? Csak a Babette meg en ?
Mirjam, Te se latod ?

Lehet, ez olyan, mint a kiraly ruhaja. Csak a jok latjak !! :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 15:59:53

@Morgo1229: Te figyu, az én gépem olyan szar, hogy két billentyű is hiányzik róla. Tiszta szerencse, hogy 9 ujjal vakon gépelek. :D
Ne várjunk csodákat ezeréves masináktól. :)
Jó vagyok. Jó nagy.
:D

2014.07.11. 16:08:24

@nezzazegfele: Megertem a magyar kormanyt, mert hiszen az angol meg az amerikai gazdasag is milyen szarul all miota bevezettek a magancsodot :). Nem akarjak a hanyatlo Nyugatot majmolni.

2014.07.11. 16:09:06

@Morgo1229: En negyzeteket latok, ez nem tudom mit jelent...

2014.07.11. 16:23:34

@Morgo1229: Irtam neked egy e-mailt.

Morgo1229 2014.07.11. 16:33:58

@Babette.: @Mirjam2: Majd megnezem otthoni gepemen.
En gepen vagyok itt a melohelyen es latszik, szoval nem csak okostelon.

Szoval szivecskek azok.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 16:38:59

@Morgo1229: Centire, vagy kilóra? :D
Én széltében voltam ekkora... :D
De jó, hogy már vége van...

Morgo1229 2014.07.11. 16:59:01

@nezzazegfele: ne is mondd...nem vagyok vekony. Hogy lett vege ? Mi volt a modszer ?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 17:41:20

@Morgo1229:
Még nincs vége. Doki szerint kellene még -20.
Az első 30 lement a devizával, a másik 20 meg szerintem lemegy a külföldi munkavállalással.

nezzazegfele.blog.hu/2014/07/06/fogyasom_tortenete#more6477207

Muscari 2014.07.11. 19:05:49

@QUERCUS: kedves Tolgy, mikor mi felvettuk a hitelt meg ugy volt, hogy par even belul euronk lesz. Oke, nem CHF, de megis sokkal stabilabb, mint a forint. Mi ugy gondoltuk, hogy akkor mar nem lehet nagy baj. Hogy mekkorat tevedtunk :-(

Muscari 2014.07.11. 19:09:45

@DieNanny [SZ,CH]: Atyagatya, ez nem semmi. Mi 48-cal kezdtunk, most 90 lenne, arfolyamgattal csak 58-at fizetunk. Minden elismeresem, hogy tudod fizetni

DieNanny CH 2014.07.11. 19:44:07

@Morgo1229:

"Nem beszelve a gazartamogatasrol mert az is csak a varosiknak jar.
"

Hát, nem tudom, de nagymamám falun lakik, és neki is jár...

tanato 2014.07.11. 20:12:21

@nezzazegfele: Igen most aug 31 a tervezett határidő,nekem sajnos eléggé késő,de nem tudok mit tenni.

Quercus a favágó 2014.07.11. 20:35:51

@Muscari:

Én nem vagyok sem jogász, sem közgazdász, viszont érdekelt ez a "deviza hitel" dolog. Valamennyire én is érintett vagyok, bár én 3 éve rövidre zártam a dolgot, egyszerűen közöltem, nem fizetek tovább, míg nem tisztázzuk, milyen kölcsön is volt ez. Persze én könnyen ugráltam, mert nem jelzálog hitelem volt. Sok mindent elolvastam, meghallgattam pro- és kontra. Számomra egyértelmű, ez egy folytatólagosan, üzletszerűen, különösen jelentős értékben elkövetett csalás. Bűnszervezetben, A vádlottak padjára kellene ültetni az érintett bankok menedzsmentén túl, az érintett miniszterelnököket, pénzügyminisztereket, MNB, PSZÁF elnököt, mint tettestárs.

Már egy ideje megcsináltam a blogomat, hogy majd ott leírom, amit erről gondolok, de valahogy nincs hozzá kedvem. Majd egyszer.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.11. 21:21:07

@nezzazegfele: Nem mondom, hogy életem végéig, de remélem még sokäig. :-) Amugy pl a korhäzi dolgozok is müszakoznak, ott sincs hétvége / ünnepnap, näluk valahogy mégsem akad ki senki. :-) Itt is szoktak sajnälni, hogy szegény, dolgoznod kell ekkor-akkor. Volt hogy visszakérdeztem, hogy nem sajnäljäk-e a rendöröket, vagy pl az éttermi dolgozokat? Hät kamilläztak rendesen...nem vevök a humoromra. :-)
@tanato: Uhhh ez milyen gäz! :-(

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.11. 22:01:59

@DieNanny [SZ,CH]: Nekünk a palackos gázra és a fafűtésre nem jár.

@tanato: :(

@Naschkatze (Mostindien / CH): Ott elvileg emberhiány van, de azt sem tartom jó megoldásnak természetesen. Férjem volt folyamatos műszakban, az nem embernek való. Természetesen csak a dolgozók voltak műszakban, a főnökök max. 2-ban. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.12. 07:06:59

@Mirjam2: valszeg naiv kérdés, ezzel a magáncsőddel nem lehet visszaélni? ok, persze, senki nem szeretne odajutni, hogy a hitellel felvett háza elúszott, és mégis ott vannak még a milliók a nyakán. nem is tudom pontosan, hogy képzelem el a sunyizást vele. leellenőrzik ilyenkor az embert, hogy nem vitte külföldre a milliókat, mit vett a hitelből, hogyan úszott el igazán?

2014.07.12. 10:07:13

@Dragonlady (ex Chang): Mindennel vissza lehet elni, de a magancsodnek olyan negativ kovetkezmenyei vannak hogy pont ha pl. uzletember vagy, nagyon nem eri meg, legalabb 5 evig semmilyen kolcsont nem kaphatsz ugy tudom, meg hitelkartyat sem. A credit ratinged meghal, meg azt is el tudom kepzelni hogy akar egy sima mobiltelefon elofizetes is problema lehet evekig. A kapitalizmusban ha nem tudsz hitelt felvenni, rossz a credit ratinged, az paria lettel egyenlo.

Ellenorzes is van, bar nem 'allambacsi' ellenorzi a jelentkezot ugy tudom, de ha nem arrol a klasszikus esetrol van szo hogy lakashitelt vett fel es nem tudta fizetni (ilyen esetekben a bank egyszeruen elarverezi a lakast es ezzel vege a tortenetnek), hanem kolcsonoket vett fel, maganembereknek vagy cegeknek tartozik (utobbiak lehetnek bankok is), akkor ugy tudom ezek a magancsodtol fuggetlenul perlik az illetot hiszen vissza akarjak kapni a penzuket, es szerintem feljelenthetnek pl. ha azt felteteleznek hogy rosszhiszemuen felvett egy csomo penzt es most a Bahamakon akar elni belole. A magancsod alapvetoen arra van kitalalva hogy ha tenyleg nem tud az illeto fizetni, ne zaklathassak feleslegesen.

Termeszetesen biztosan volt mar a tortenelemben valaki aki visszaelt vele. Ezzel ugy vagyok mint a benefit-rendszerrel: igen, vissza lehet vele elni, de szerintem egy normalis tarsadalomban inkabb legyen par szazalek aki visszael a benefit-rendszerrel mint hogy allati sorban elo, viskokban tengodo hajlektalanok legyenek az utcan mint Mo.on. Inkabb legyen par ember aki dolgozhatna de helyette cigizik, TV-t nez egesz nap es rohog azokon akik dolgoznak, 'it's his loss', engem nem erdekel.

Ugyanigy, inkabb legyen magancsod meg akkor is ha nehanyan visszaelnek vele, mint hogy csaladok millioi keruljenek lehetetlen helyzetbe egy rossz dontes miatt, mint most Mo.on. Ez utobbi azert is jo mert pl. batrabban mernek az emberek vallalkozni, nem rettegnek attol hogy ha nem sikerul, egesz eletukben fizethetik vissza az adossagot. Igy tobb vallalkozas van es termeszetesen ezek kozul sok sikeres, igy munkahelyeket teremtenek stb. Es a bankok sem adnak annyira felelotlenul kolcsont ha tudjak: nem fogja az ugyfel a haz eredeti aranak sokszorosat visszafizetni pl., ha ugy valtoznak a feltetelek hogy mar nagyon nem eri meg neki, inkabb visszaadja a hazat. Ha a bank ugy iteli meg hogy a haz nem er meg egy bizonyos osszeget, akkor milyen alapon koveteli a penzt az ugyfeltol? Adjak el ok a hazat es amennyi penzt kapnak, az az ovek. Nem lehet meg 20 evig uldozni az ugyfelet, eppen eleg baj az illetonek hogy elvesztette a hazat es a belefektetett toket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.12. 10:19:23

@Mirjam2: értem, egyetértek. akkor ezekszerint nincs olyan, hogy nagyszabású visszaélések.
nonszensz, amilyen sztorikat olvasni, hogy már visszafizetett annyit, mint amit felvett, a ház már nincs meg, de még kétszerannyival tartozik.
egyébként egyetértek fentebb azzal, hogy ha ez nem rablás és bűncselekmény (a bankok részéről, és az állam részéről, aki hagyta, és asszisztált hozzá), akkor mi a rablás?
aki visszadobja a lakáskulcsot (Mo-n) és elmenekül Angliába mondjuk, azt hány évig üldözhetik egyébként, utánamehetnek, vagy előszedik, mikor hazalátogat, vagy mik a kilátások?

2014.07.12. 10:19:43

@Mirjam2: Egyebkent ez altalanossagban igaz hogy Angliaban hatekonyabban vedik az ados erdekeit a kolcsonadoval szemben mint Mo.on. Angliaban nem fordulhatna elo az a szituacio mint Mo.on, hogy egesz falvakat tartanak rettegesben uzsorakamatbol elo csaladok. Es nem azert nem mert Angliaban nincsenek szegenyek. Ott is vannak szegeny es / vagy felelotlen emberek es sokan kozuluk un. 'payday loan'-okat, rovid tavu, nagyon magas kamatu kolcsonoket vesznek fel hogy ki tudjak huzni a kovetkezo fizetesig / benefitig. De ha egy bizonyos osszeget eler a tartozas, es magancsodot jelent pl. az ugyfel, akkor nem zaklathatjak a cegek akiknek tartozik, inkabb az az altalanos hozzaallas hogy miert adott neki a ceg felelotlenul kolcsont, miert nem ellenoriztek hogy vissza tudja-e fizetni stb. Es ez igy van rendjen szerintem, mivel minden orszagban vannak sajnos olyan cegek / csaladok akik megprobalnak kiszolgaltatott helyzetben levo embereket kihasznalni. Az allamnak elsosorban a kiszolgaltatott helyzetben levoket kene vedeni, nem azokat akik nyereszkedni probalnak rajtuk.

2014.07.12. 10:29:49

@Dragonlady (ex Chang): Alapvetoen Angliaban (es Nemetorszagban is ugyanezt tapasztaltam, lehet hogy altalanos nyugati vonas?) johiszemuen allnak hozzad a hatosagok, es azt feltetelezik hogy te is johiszemuen allsz hozzajuk, nem egy csalo vagy aki at akarja vagni oket. Partnerkent kezelik az allampolgarokat, es eddig ez ugy tunik bevalt nekik :).

Ami a devizahiteles tortenetet illeti, en nagyon keveset tudok rola, kimaradtam belole szerencsere es nem ismerek senkit aki erintett. Kivulallokent felfoghatatlannak tunik az egesz. Ez olyan kb. mintha fel Anglia azon gondolkodna hogy most muszaj azonnal Dubaiba menniuk dolgozni mert kulonben eletuk vegeig milliokkal fognak tartozni egy banknak, vagy mi? Ne mar.

Mondjuk a masik veglet a Kozel-Kelet ahol szo szerint bortonbe zarnak (megpedig nem luxusbortonbe!) ha nem tudod fizetni az adossagodat, es soha nem engedik el. En mondjuk extra ovatos ember vagyok, pl. ennek kovetkezteben semmilyen hitelt nem vagyok hajlando felvenni itt, pl. kredit-kartyara sem jelentkeztem pedig nagyon kedvezo lett volna nekem, de nem akarok azon idegeskedni hogy mi lesz ha tartozas lesz rajta. Ugyanigy megkertem a ferjemet hogy ne vegyunk autot reszletre, bar nagyon elterjedt itt, szinte mindenki ezt csinalja. Angliaban sem mentunk bele vegul a lakaskolcsonbe, miutan vegiggondoltam a kockazatot, maskepp oldottuk meg, de ez egy hosszu tortenet.

2014.07.12. 10:46:17

@Mirjam2: Errol eszembe jutott, azert Angliaban is meg lehet szivni, van itt egy kolleganom aki mar 4 eve itt van, ugy kerult ide hogy van Londonban egy lakasa amire meg mindig fizeti a hitelt, es kozben van egy munkanelkuli alkoholista pasija aki hasznalta a neven levo hitelkartyakat (???) es tobb tizezer font adossagot halmozott fel, ami mind a kolleganom neven van.

Magancsodot csak akkor lehet jelenteni ha mar semmid nincs, tehat ha ezzel az opcioval akart volna elni, eloszor el kellett volna adni a felig kifizetett lakast stb. Ezt nyilvan nem akarta, tehat inkabb idejott es az elso 2 evben csak azert dolgozott hogy az adossagokat fizesse ki, ja kozben a lakasbol nincsen semmi jovedelme mert az alkesz pasija lakik benne, azota meg azert dolgozik hogy a hitelt fizesse, a pasit tamogassa anyagilag es egyebkent is jobb neki ha o itt van a pasi meg ott, mert legalabb addig sem veszekednek. Ez az o verzioja. Hogy esetleg a pasit is ott lehetne hagyni? A, azt nem, szegeny beteg es nem tehet rola stb. stb....

A masik pelda arra hogy nem mennek bele csak ugy poenbol magancsodbe: volt egy fiatal angol kolleganom mikor ejjel dolgoztam, o megprobalt ejjel is es nappal is dolgozni 2 kulonbozo munkahelyen, allandoan Red Bullal lotte magat, tiszta idegroncs volt. Elmondta hogy felelotlenul egy csomo adossagot halmozott fel, es vissza akarja fizetni hogy jo legyen a kredit ratingje mert kulonben kesobb nem fog tudni lakaskolcsont felvenni stb. Tehat a legtobb hetkoznapi ember mindent megtesz hogy vissza tudja fizetni az adossagot, a magancsod csak vegso lepes.

Mondjuk olyan sztorit is lattam mar az ujsagban hogy egyedulallo benefitbol elo anyuka tobbezer fontot felvett payday loan formajaban kulonbozo cegektol, mivel minden gyerekenek kulon biciklit, TV-t, szamitogepet es Playstationt akart venni karacsonyra. Ebben az esetben azt mondom hogy az a sok ceg volt a hulye aki a benefitbol elo, lathatoan 5 eves gyerek szintjen gondolkodo nonek egy fillert is kolcsonadott, nem erdemlik meg a cegek hogy visszakapjak a penzuket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.13. 05:31:51

@Mirjam2: értem, köszi. na ennek tényleg lenne akkor értelme, úgy tűnik.

i got my (törölt) 2014.07.16. 06:30:53

@zöldeketbeszélek:
"Hiszen alapvetően mindenki azért megy el, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse... "

Más szavakkal: az megy, aki nem él-hal a vágytól, hogy bruttó kétezer Ft-ért 5 helyett 7-8 órát dolgozhasson és jófejségből a zsebpénzéből javíttassa az állami járműparkot (postásbicikli).
Vagy úgy is fogalmazhatunk: az megy el, aki nem nyújtja örömmel a másik orcáját az újabb pofonokért, amit a jelenlegi politikai vezetést visszatapsoló többség számára is ismételten megrendelt a következő néhány évre.
Persze, tudom, látom, sokan élvezik, hogy fát vágnak a hátukon. De a jelek szerint a BDSM-klub tagjai fogyóban vannak, egyre többen választanak szórakoztatóbb szabadidős tevékenységet maguknak.

i got my (törölt) 2014.07.16. 06:31:02

@Evain: Remek ötlet! A spanyol fiatal munkanélküliek kapjanak magyar segélyt, a magyarok meg spanyolt... Miből gondolod, hogy ha elcseréljük a fiatalokat, akkor kevésbé lesznek munkanélküliek? Miért kapkodnának egy spanyolul alig vagy sehogy sem gagyogó magyar gyerekért a spanyol cégek, ha a saját fiaikat-lányaikat se tudják munkához juttatni?

i got my (törölt) 2014.07.17. 00:22:46

@Lex D'Arquebus:
Hogy érzed magad a kollégákkal? Jól kijöttök? Egyenlő partnerként kezelnek?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása