oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Azt áruld el nekem, hogy milyen szándékkal írtad azt, hogy "Hello 21. század! "? Abban... (2022.05.20. 10:40) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagy... (2022.05.20. 06:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Én nem tehetek róla, hogy egy kötözködő. mindig nagyot mondani akaró valaki vagy. Össze... (2022.05.19. 22:24) A varázslatos Szicília
  • Arthamyr: @fhdgy: Inkább veled akadnak problémák: "abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből élte... (2022.05.19. 22:07) A varázslatos Szicília
  • fhdgy: @Arthamyr: Még mindig nem tudsz olvasni! Kifejezetten Krk-ről írtam. Hogy kerül oda Monaco meg Ne... (2022.05.19. 21:53) A varázslatos Szicília
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. január 25. 06:30,  Költözés külföldön váratlan nehézségekkel 161 komment

2022. január 25. 06:30 Határátkelő

Költözés külföldön váratlan nehézségekkel

Amikor az ember már külföldön él, egy fokkal könnyebb dolga van, ha új lakásba költözne, ám még ilyenkor is érhetik váratlan és nem feltétlenül kellemes meglepetések. Ilyenekkel szembesült a Prágában élő Karel is (aki legutóbb a nagy pogácsa-rejtélyről írt).

csehorszag_praga_lakas.jpg

„Úgy alakult az életünk, hogy új lakást kezdtünk keresni magunknak. (Nem feltétlenül jókedvünkből, de hát előfordul az ilyesmi.) Különösebben nem hajtott a tatár, volt rá majdnem 3 hónapunk.

Azt sejtettük, hogy nem lesz egyszerű, főleg azért nem, mert a cseh nyelvvel finoman szólva is hadilábon állunk, tehát az ki volt zárva, hogy saját magunk végig tudjunk vinni egy ilyen folyamatot, aminek ráadásul a vége egy szerződés aláírása. Akad ugyan cseh ismerősünk, de úgy gondoltuk, túl nagy szívesség lenne, ha állandóan jönne velünk lakást nézni és fordítani.

Ej, ráértek arra még

Kerítettünk hát egy angolul is beszélő közvetítőt, aki azzal kezdte, hogy gyorsan lehűtötte a lelkesedésünk. Megkérdezte, mikor akarunk költözni, mondtuk, hogy jó 2,5 hónappal később, mire közölte, hogy akkor hagyjuk is egyelőre az egészet, mert a prágai ingatlanpiac annyira pörög, hogy felesleges az utolsó hónap kezdete előtt elkezdeni keresgélni.

Ezt azért kissé kétkedve fogadtuk, pláne, hogy az utolsó hónap december volt, karácsonnyal, szilveszterrel, azaz a hónap (második) fele eleve kilőve.

Mindenesetre előkaptuk a legnagyobb cseh ingatlanközvetítő oldalt, a sreality.cz-t és elkezdtünk keresgélni. A feladat nem volt egyszerű: négy fős családként meglehetősen feszes költségvetéssel kellett találni megfelelő méretű lakást megfelelő áron a város „budai” oldalán (mert nem akartunk naponta kétszer 1 órát oda-vissza tömegközlekedtetni a kiskorúakat).

Terepfelmérés

A lakáskeresés (ja, természetesen bérlésről beszélünk, ha nem mondtam volna) óvatosan indult. Az ingatlanos tanácsát figyelembe véve az első 2-3 hétben inkább csak nézelődtünk, felmértük a terepet.

A látványnál volt már szívderítőbb: a cseh fővárosban olyan árak vannak, hogy (pestiesen szólva) a fal adja a másikat. Normális környéken normális lakást kétgyerekes családnak havi 20 ezer korona (plusz rezsi, de erről később) alatt nem talál az ember. Ugyan a posztokat olvasva már megtanultam, hogy nem váltunk át forintra, így csak csendben jegyzem meg, hogy 1 korona 14 forint.

A 20 ezer koronával azonban nagyon-nagyon jóindulatú voltam, a valóságban mi 25 ezer korona környékén láttunk már olyan lakásokat, amire (a képek alapján, jegyzem meg, amik ugye a valósággal nem mindig vannak köszönőviszonyban) azt mondja az ember, hogy el tudja képzelni, hogy ott lakjon.

Próbáltunk hinni a már emlegetett közvetítőnek, de félúton (ami a mi esetünkben nagyjából 6 héttel a tervezett költözés előtti időpontot jelenti) már úgy gondoltuk, ideje elkezdeni komolyan nekilátni, megnézni egy-két lakást, stb.

Angolul? Az macerás

Itt jött az első komoly sokk. Az sreality.cz-n irtózatos mennyiségű lakás van, mindenki itt hirdet (vagy itt is) és mivel itt nem jellemzőek a kizárólagos szerződések, ezért egy lakás háromszor vagy négyszer is fent van az oldalon. (Láttunk olyat is, hogy eltérő áron, ami elég vicces.)

Szóval nekiálltunk írogatni a közvetítőknek és ekkor derült ki, hogy a feladat nehezebb lesz, mint gondoltuk, azon egyszerű oknál fogva, hogy az ingatlanosok egy része egyszerűen nem is válaszolt az angol nyelvű megkeresésre, vagy ha igen, akkor csehül.

Ami a Google Translate korában persze nem áthidalhatatlan probléma, de azért Google Translate-tal lakást nézni menni, ne adj Isten szerződést kötni erős határeset. Vagy mi legalábbis annak éreztük.

Az „inkább nem fárasztom magam az angol nyelvű kommunikációval” meglepő módon egészen nagy ingatlancégeknél is előfordult. Láttunk például egy lakást a Hradcanska környékén, amit az az ingatlaniroda hirdetett, ahol ez a bizonyos ismerős közvetítő is dolgozik.

Írtunk neki, hogy szeretnénk megnézni, mondta, hogy nem ő az ügynök, de ráír arra, aki foglalkozik vele, és majd ő felveszi velünk a kapcsolatot. Nos, nem vette. Kétszer futottunk neki, de odáig sem jutottunk el, hogy egyáltalán megnézzük a lakást, mert a nő egyszerűen nem volt hajlandó szóba állni velünk (biztos, hogy a másik írt neki, mert minket is cc-zett az emailre).

Másik alkalom, másik lakás. Írok az ügynöknek, hogy szeretnénk megnézni. Semmi. Másnap írok megint, akkor már jön válasz, hogy vidéken van (ez szerda magasságában volt), de a jövő hét elején Prágában lesz, írjak neki megint és akkor meg tudjuk nézni.

Hétfőn reggel azzal indítottam a hetet, hogy írtam neki sms-t, hogy akkor mi van a lakással. Semmi válasz. Kedd reggel megint ráírtam, hogy remélem minden OK, és szívesen megnéznénk a lakást. Délután jött a válasz: már nem aktuális, valaki lefoglalózta, de ha visszalép, akkor jelentkezik. Anyád.

A legszebb azonban az az eset volt, amikor angol nyelvű érdeklődésünkre (és megint egy nagy irodáról van szó) visszaírtak csehül, hogy majd a jövő héten lehet megnézni a lakást, de csehül írjunk nekik, mert na.

Mindez azért (is) lehetséges, mert a már többször emlegetett közvetítőnek igaza volt abban, hogy a prágai ingatlanpiac iszonyatosan pörög. A nem teljesen elárazott ingatlanokat kivéve a legtöbb pár héten belül bérlőre talál, de láttam olyat is, hogy két nap alatt eltűnt az oldalról a lakás.

Hogy jót is mondjak, vannak nagyon jó közvetítők is, készségesek, jól beszélnek angolul és takkra leszerveznek mindent. Végül mi egy ilyen segítségével találtunk lakást és tényleg le a kalappal, mert az egy havi közvetítői díj fejében tényleg mindent elintézett, szerződést, az összes létező papírt, lakás átadás-átvételt, stb. Csúcsszolgáltatást nyújtott, na.

Rezsi + áram

Az elején még ígértem, hogy kitérek a rezsire. Nos, a rendszer az, hogy minden hónapban meghatározott összeget el kell utalni a tulajdonosnak, aki ebből fizeti a rezsit. Ezt vagy fejenként határozzák meg, de gyakoribb, hogy teljesen fix összegről van szó. A mi esetünkben ez havi 5000 korona (ugye 14-gyel szorozzon, aki akar).

A brutális drágulást mutatja, hogy a rezsi egyre több helyen nem tartalmazza az áramot, amit ilyenkor a bérlő nevére írnak és azt külön kell fizetni. Általában átalányfizetés van (nekünk havi 2000 korona), ami azt jelenti, hogy mondjuk egy 25 ezer koronás lakásra még fixen rá kell számolni havonta 7000 koronát. A 32 ezer korona pedig már elég izmos összeg (euróban olyan 1300, ami erősen nyugati árszínvonal).

Szóval ha valaki úgy érzi, mindenképpen Prágába szeretne költözni (ami szuper hely, jegyzem meg), akkor jó, ha felkészül minderre.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8816823358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2022.01.27. 17:57:39

@SzZoole: Lesz ez még máshogy is.

SzZoole 2022.01.27. 18:27:43

@Arthamyr: végülis, olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy :-))

Amúgy gyüjcsünk neked egy tévére :-))

Vicc volt

SzZoole 2022.01.27. 18:34:51

Na már Hófehérke is a változtassukmegavilágot generáció áldozatává esett……..

Mikor lesz már vége?!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 18:45:19

@Csodabogár: Amerikaban van "kozszolgalati (ez alatt allami adot ertesz, gondolom) tv"? Radiorol meg csak tudok (NPR) de tv ado? Azert van annyi reklam (szvsz) mert ezek NEM allami tv-k, ergo reklam bevetekebol elnek.
De javitsatok ki, ha tevedek. Tanulni az okosabbtol mindig jo :)

SzZoole 2022.01.27. 18:46:29

@Zsuzsi65: az elő szereplős változatot basztatják, a törpék miatt……

apple.news/AxIjg5hFsQV6la-IsEzB-2Q

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 18:54:11

@SzZoole: haha, hat szegeny "dwarf" mindig ilyen szerepeket kap, haha :))
Eszembe jutott az Elf film :)) www.youtube.com/watch?v=cQ_dL_IMPP4

P.Elliot 2022.01.27. 19:03:59

@Csodabogár: Engem nem zavarnak a reklamok a teveben.
Valamibol fennt kell tartani az adot, profitot is termelni mert ingyen nem szorakoztat senki senkit, ado, kifizetesek, fizetesek, biztositasok mashonnan atvett fizetos musorok, mindezt nem fogja es tudja megfizetni a csak a nezo!

Egyebkent meg szeretem is. A megszakitott adas kozben, fozok egy kavet magamnak, ki es beengedem a macskat, kajat keresek, a wc-re is el lehet menni, elvegzek egy-ket apro haztartasi dolgot amit csak a musor utan lehetne ha nem lenne reklam, szoval szepen beosztom.
Azok koze tartozok akik igazan nem orulnenek annak ha nem lenne reklam mert nehez lenne siman vegignezni egy 1-2 oras musort ugy hogy az embert ne zavarjak valamivel, a kisgyerekesekrol nem is beszelve.

Arthamyr 2022.01.27. 19:19:19

@SzZoole: Csak nyugodtan, mint már az esküvős topicon írtam, számomra nem sértő. :)

SzZoole 2022.01.27. 19:29:34

@Arthamyr: számomra sem, híd el, én veled vagyok :-))

blackhairlady 2022.01.27. 19:47:14

@Nagy Kámpics: Eddig ahol voltunk nem angol nyelvu orszagban, volt mindenhol :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 19:51:44

@Zsuzsi65: haha, es Notthebee-nek is ugyanaz az Elf jelenet jutott eszebe! :))))
Notthebee olyan lap, ami valos hireket tesz fel, amelyek annyira a mai "upside-down" vilagot mutatjak be, hogy elmennenek szatirikus/ironikus "fake news-nak (The Bee eredeteileg egy olyan lap, mint pl az Onion es tarsai, akik szatirikus lapok).

notthebee.com/

blackhairlady 2022.01.27. 19:53:19

@Zsuzsi65: Van tv csatorna is,a PBS. Szeretem, mert sok britt sorozat megy rajta amiket kimondottan kedvelek :)

En szeretem a TV-s sorozatokat, de sosem nezem oket az igazi idoben, felveszem oket, es amikor van idom visszanezem, a reklamoknal elore porgetve :)

SzZoole 2022.01.27. 20:36:36

@Zsuzsi65: ja, azt majd elfelejtettem említeni, hogy az is gond, hogy az új Hókefélke latina leányzó :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 20:47:11

@SzZoole: haha, igen, errol is bezzelnek a videobam, amit linkeltem
Egyebkent a lany a West Side Story uj verziojaban nagyon jo volt, azt lattam. Most felkaptak ot, es a "diversity" neveben muszaj az "industry"-nak black/ "Latinx"/ Asian stb stb alkalmazni...Holywood izzadsagszagu woke erolkodesei...persze ezeknek a szineszeknek jo, semmi bajom azzal, hogy tobbet szerepelhetnek...

SzZoole 2022.01.27. 20:51:31

@Zsuzsi65: az új James Bond meg Jean Bond mi? :-))

Hogy hova lesz ez a világ……..:-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 21:49:38

@blackhairlady: oh, igaz! latod, ezt elfelejtettem, ebbol latszik, mennyit nezek (cabel) tv-t (semennyit:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.27. 22:11:49

@blackhairlady: ha jol emlekszem, jo par evvel ezelott PBS-en ment a Durrells in Corfu. Az egy nagyon aranyos sorozat vol, azt ott neztem :)

FutureFry 2022.01.27. 22:33:34

@Csodabogár: “…  aztán megnézem a műsorban, van-e valami érdekes. …”
Sohase értettem, hogy (mióta lehet “on-demand” módon nézni azt amit szeretne valaki), miért alkalmazkodik bárki is a “TV műsorhoz” és nem fordítva (hacsak nem unatkozik esetleg és “bármi jöhet” alapon nézi-kapcsolgatja a csatornákat?). Jó van egy kevés dolog (sport, hírek) ami _esetleg_ élőben jobb, de azért ez (számomra) ritka dolog.

“… Csak szólok az amerikaiaknak, hogy a németeknél a közszolgálati tv-ben csak a műsor szünetekeben van reklám. …”
Egyrészt errefelé is van ilyen csatorna (pl. a @blackhairlady: által említett PBS), másrészt “on demand” jellegű nézésnél (ahogy ő is említi) ez sem szokott gond lenni (pl. a TiVo egyenesen automatikusan át tudja ugrani a reklámokat). Én talán utoljára talán 15-20 éve láttam (nem direkt megnézni kívánt) reklámot. Mondjuk az igaz, hogy egzotikus országokban előfordult már, hogy kíváncsiságból én is bekapcsoltam a TV-t a hotelszobában pár percre, de - kis túlzással - volt, hogy azt sem tudtam megmondani, hogy éppen reklám vagy valami más megy-e rajta :)

Csodabogár 2022.01.27. 23:46:36

@Arthamyr: Tulajdonképen bosszant, hogy rászoktam arra, hogy este 8-10 között nézem a tv-t. Többnyire, na meg ha ugyis itthon vagyok. Híreket szeretem megnézni. A többi sokszor csak a lustaság, hogy felálljak és elmenjek a másik szobába.
Mielőtt disszidáltam nálunk otthon nem volt tv. Miután távoztam anyám rábeszélte apámat a tv-re. Mondtam is anno, hogy helyettem vettetek egy tv-t.:-)
Sorozatokat még soha nem néztem és nálam nincs olyan, hogy egész nap megy a tv. Mindig is nagy népbutitónak tartottam a tv-t.

Csodabogár 2022.01.27. 23:50:07

@Zsuzsi65: Nekünk csak a közönséges volt. Nem tudom van-e Amerikában állami tv. Ami jött a házi antennán, az nézhetetlen volt, de egész jól elvoltam nélküle. Ember amúgy se néz soha tv-t. Megnéztem a német híreket és kész.

Csodabogár 2022.01.27. 23:54:11

@P.Elliot: Ezt szoktad meg, ezt szereted. Én csak a német tv-t nézem. Egyébként nincs ingyen, havi díjat kell fizetni érte. Attól ha örökké kettészakítják a filmet, attól a falra mászok. Ha jó a film, max. másfél órát tart, simán végig lehet ülni. Ha nem annyira jó én is felállok és teszek ezt-azt. Kirámolom a mosogatógépet meg ilyesmit.

Congeria 2022.01.28. 01:32:19

@Csodabogár:
@blackhairlady:
@FutureFry:
Olyan sok hasonló ízlés találkozik itt, ez a jó benne. Veletek hasonlóan, de főleg Csodabogárral , talán a korunk miatt is, nem sok türelmem van a tv-hez. Minden műsort, ami érdekel, rögzítek és a nem érdekes részeket átpörgetve nézem. Még a hírekben is. Hirdetés különben is csak abban van, a PBS-n talált műsorokat nézem, ha nézek valamit meg néha a demand-t.

Nem csak népbutitónak, de a családi élet megölőjének is tekintem a tv-t.

blackhairlady 2022.01.28. 02:52:42

@Zsuzsi65: Igen, tobbekkozott az is :) En nagyon szeretem ezeket a brittt sorozatokat, annyira mas a kepi vilaguk, az emberek, a kornyezet ;)
Az utobbi miatt (is) a Poldark volt az egyik kedvencem, de pl a Doc Martin vagy az angol krimi sorozatok is jok szerintem.

Arthamyr 2022.01.28. 07:24:10

@Csodabogár: "Mindig is nagy népbutitónak tartottam a tv-t." - Igen, ebben is a konzervatív (és kissé sznob?) vonalat képviseled. :)

P.Elliot 2022.01.28. 12:52:23

@Congeria: A csaladi eletet szerintem nem a teve olte meg hanem a szemelyi telefonocskak amiket szinte mindenki a kezeben tart mintha feltett gyereke lenne, allandoan belemelyedve, minden szabad percukben, kisse tulozva persze de igy van.

Ettermekben huledezve nezem hogy ott ul a par vagy a csalad es beszelgetes helyett uzeneteket kuldozgetnek masnak. Es masutt is.

Ez az igazi csaladolo nem a televizio.

Csodabogár 2022.01.28. 13:24:26

@Congeria: Nem vitás. Azelőtt esténként ültünk és beszélgettünk vagy olvastunk, Sokszor voltak vendégek is akik csak beszélgetni jöttek. A témák érdekesebbek voltak mint bármely tv. Az elolvasott könyvekről, a megnézett szindarabokról vagy meghallgatott hangversenyekről cseréltünk ki véleményt, gondolatokat.
Most csak ül az ember bambán és néz. Ritkán látni valami tényleg érdekeset és tanulságosat.
De kár is erről beszélni. Manapság az olyan élet mint mi éltünk fiatalon, elképzelhetetlen. Minden esetre én örülök. Emberrel ha eszünkbe jut valami órákig tudunk beszélgetni, vitatkozni. Ezt jobban élvezem mint a tv műsort. De nem állítom, hogy ez a jobb. Nekem ez, de a fiataloknak én csak egy megkövesedett ókonzervativ öregasszony vagyok, amit boldogan vállalok.:-)

Arthamyr 2022.01.28. 13:24:43

@P.Elliot: Az igazi családölő a munka, az iskola, az óvoda meg a hasonlók, és ezek már évszázadok (ezredek) óta velünk vannak sajnos. :) Nem elég, hogy több időt töltenek velük az emberek, mint akár a "személyi telefonocskákkal", akár a tv-vel, még arra is rákényszerítik őket, hogy a családjukat elhagyják (ok, már van otthoni munka, de azért még nem ez a jellemző, otthoni iskola, óvoda meg még ritkább, szóval ezek szinte elhanyagolhatóak).
És míg mind a "személyi telefonocskákat", mind a tv-t önszántából használja az ember (sőt, még venni sem kell ilyesmit), és bármikor abbahagyhatja, a legtöbb ember nem feltétlenül önszántából dolgozik, vagy megy bölcsibe, oviba, suliba.
Arról nem is beszélve, hogy a tv-t teljesen simán lehet többen is nézni, így közös, családi szórakozássá válhat, ahogy a telefonból is simán kinyerhető családi interakciót serkentő dolog.

Golf2 2022.01.28. 15:07:35

Off Annyi bűnöző és csaló szerzett magyar útlevelet, hogy sorra dobja vissza az USA a beutazási kérelmeket...orbáncnak hála.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.01.28. 17:48:42

@Golf2: a kulfoldon szuletett magyar allampolgarokra vonatkozik ez...

P.Elliot 2022.01.28. 18:39:09

@Csodabogár:

Nalunk is igy volt nagyjabol. estenkent korbeultuk az ebedloasztalt, radioztunk, teve nem volt, apam irogalt valamit, anyam olvasott vagy horgolt, mi gyerekek rajzolgattunk, olvastunk, beszelgettunk a felnottekkel meg egymassal.
Nagyon sokat lehetett tanulni abbol amit a szulok, legfokeppen az apam meselt, mindig ismertette hogy mit olvas es mi a velemenye ezzel kapcsolatban es miert.
Ez jo volt mert felnott koromban jottem ra hogy eleg sokban eltero velemenyem volt/ gyerekfejjel, gyerekszemmel/, de azt is megtanultam hogy lehet eltero velemenyem, nem teritettek el rola hogy en hogy gondolom csak kiigazitottak, illetve rakerdeztek hogy miert gondolom maskeppen ezt vagy azt es miert?
Megtanitottak gondolkodni a dolgokon.
Nagyon jo hangulatu estek voltak, tudom mirol beszelsz, ma ez mar nem divat.

A vendegekkel mas volt a helyzet, volt olyan vendeg hogy nem engedtek hogy zavarjuk a felnotteket meg gondolom a tema is olyan volt.
Volt olyan hogy mi is ott voltunk de beleszolni a tarsalgasba joforman csak akkor ha kerdeztek...
Nem volt rossz. Ha a gyerekkoromra gondolok vissza mindig az esti osszeulesek jutnak eszembe meg hogy milyen jo volt.

sZulamith 2022.01.28. 19:18:16

Brno-ban voltam már legszebb városnak tartom. Egy külföldön élő magyar azt mondta, hogy Prága szebb mint Budapest. Jó Lenne meggyőződni róla.:)

P.Elliot 2022.01.28. 21:10:20

@dikusz.: Igen, maskeppen szep, jol meghataroztad.
Nem lehet osszehasonlitani.

shak tee 2022.01.28. 22:16:06

@Zsuzsi65: Minden magyarra vonatkozik, én úgy tudom.

shak tee 2022.01.28. 22:16:08

@Congeria: Én támogatom a PBS-t pár dollárral, mert egy csodálatos adó, hatalmas választékkal, Ken Burns, brit shows, American Masters, Antique Roadshows…

shak tee 2022.01.28. 22:16:10

@Zsuzsi65: Ismétlik néha, nagyon kedves, ahogy a könyv is az.

Congeria 2022.01.29. 00:59:07

@shak tee:
"Én támogatom a PBS-t..." ... én is. Mindig élvezem a Viking videóban a gyönyörű Budapestet is.

" A rádiót se feledd..." Az volt a jó ebben, hogy ez nem vette el a figyelmet az egyéb tevékenységektől, lehetett tanulni, főzni, bármit csinálni a háttér zene vagy más műsor élvezete mellett.

Congeria 2022.01.29. 01:18:53

@Csodabogár:
Nem érzem magam megkövesedettnek, bár a konzervativ öregasszonyságot vállalom én is, de nyitva vagyok a modern eszmék és élet felé gyermekeim révén is, csak nem szeretem azt amit látok. Mi már csak a kihalóban lévő mammutok vagyunk.
Sajnálom az ifjabb generációt, a multat nem ismerik, elvetik a kultúrájával együtt.

élhetetlen 2022.01.29. 05:52:41

@Congeria: Ez nagyon egyéni. Van egy angoltanárnő barátnőm, vele történt. Egyszerű társas úton voltak Írországban, és valami whisky gyártó kolostornál álltak meg, mint a program része. Valaki viszi körbe őket, magyaráz, de pár perc után a magyar idegenvezető feladta, bevallotta a csoportnak, hogy egy szót sem ért abból, amit az öreg mond. Akkor jelentkezett a barátnőm, hogy átveszi a tolmácsolást.
A vicc, ő magyar. Amíg volt az „ö”-zés, addig tiszta volt, hogy a kiföstöttem a konyhát azt jelenti, hogy én csináltam, meg, a kiföstettem azt, hogy mással csináltattam. Az ö ilyen funkcióban majdnem eltűnt, van a nyitott és zárt „e”, már ahol. Na, ezt ő nem hallja. Akkor másképp van írva. Nem, ugyanúgy van írva, egy fél estét elszórakoztunk, mert az ír angolt értette, de magyarul ezt nem.

élhetetlen 2022.01.29. 06:50:15

@DorotkaB: Le kellett volna fekünöm aludni, de itt ragadtam, és már mindenről egy hülye szitu jut eszembe. A habitus. Angol, céges buli, alapozás itthon, középfok alatt, és három hét London, Pitman. Szabadidőmben futkostam, mint a mérgezett egér, Bath-tól Doverig, és időnként mellém csapódott egy kolléga, aki egyedül nem mert elindulni. Ez nem volt nagy út Hampton Courtba mentünk, és kifele felszíni közlekedéssel, hogy lássunk is valamit. Magyarul beszélgettünk a villamoson, és mikor szálltunk volna le, egy úr, két kapaszkodót fogva, megkérdezte, hogy milyen nyelven beszéltünk. A habitus. Én elég gátlásos voltam beszélni, a kolléga meg semmit nem értett meg pontosan, ezt a kérdést sem, és lazán közölte az úrral, hogy English of course. A pasas elengedte az egyik rudat, hogy leszállhassunk, de azt hiszem, azt nem tudta helyretenni, hogy mi történt.

élhetetlen 2022.01.29. 07:31:02

@shak tee: Nem minden magyarra vonatkozik, csak a külföldön születettekre. Mellékszál, most hoztak egy törvényt, nem pontosan tudom, és már késő van utána nézni, hogy bármelyik külföldön született magyar, bejelentkezhet álladó lakosnak, akár százan egy lakásba, és így teljes jogú választópolgárok lesznek. Ez így, a választás előtt. Azt hiszem, ez tűnt fel Amerikának, hogy túl sok a magyarul nem beszélő, soha itt nem járt a magyarítása előtti „magyar”, akikről semmit nem tudnak.

ferry999 2022.01.29. 11:08:20

@P.Elliot: Hát ez már meg milyen dolog volt! A család egyik fele beszélgetni akart, de a másik fele inkább ki se dugta az orrát a könyvből. Mennyivel jobb volt régen, mikor még nem tudtak olvasni.

shak tee 2022.01.29. 11:08:22

@Zsuzsi65: 444 általában megbízható.

Congeria 2022.01.29. 11:33:29

@élhetetlen:
A választást sokkféle trükkel el lehet csalni, ide-oda. Egy újabb javaslat szerint hamis lakcím bemondása is jó ötlet, nem is kell a bejelentkezéssel vacakolni

Az angol nyelv proper megtanulása, nem az angol beszéd megértése volt a megjegyzésem témája .

Csodabogár 2022.01.29. 11:45:52

@Congeria: Pont ma reggel beszélgettünk valahogy erről Emberemmel. Szerinte a mai fiatalság nem jó. Mondtam, hogy ezt nem merném állítani, bár nekem is sok minden nem tetszik. Az viszont biztos, hogy nagyon mások mint mi voltunk. Nekem az emberekkel szembeni tisztelet hiányzik. Én nem várom el, hogy engem tiszteljenek, mert miért is. De rossz nézni, hogy mennyire nem tisztelik a szüleiket, a tanárokat, senkit. Nincs bennük semmi alázat.
Ahogy ezek az ultrazöld leánykák kiállnak és beszélnek, nekem kinyílik a nemlétező bicska a zsebemben.

Csodabogár 2022.01.29. 11:50:41

@élhetetlen: De ez már mindig így volt. Emlékezetem szerint a mult választásnál is írták, hogy 100 ukrán egy házban meg ilyesmik. Ez csak egy eset volt, ami véletlenül kiderült, persze minden következmény nélkül. Ezért vagyok pesszimista.:-(

Csodabogár 2022.01.29. 11:53:35

@Congeria: Hamis lakcím azt hiszem nem működik. Csak megadott helyen lehet voksolni. Ott van egy lista és amig nem találnak meg a listán, nem szavazhatsz. Persze kell személyi igazolvány és lakcím kártya is.
Persze biztos van más ezer trükk.

P.Elliot 2022.01.29. 14:34:24

@shak tee: Ja, igen a radio. Hat azt reggel bekapcsoltak aztan ment egesz nap affele hatter zenenek, dumanak, fel se tunt, hehehe...

Itt nekem szinten be van mar reggel kapcsolva de oszinten szolva nem igazan hallgatom csak van, a papagalyok el sem tudjak kepzelni a napot ha nem szol.
Ha valamiert lekapcsolom akkor eloszor olyan egymast kerdo csipogasokkal beszelik meg hogy mi tortent? Ha nem kapcsolom sokaig vissza akkor mar eleg nagy hangon rikacsolnak utana hogy hol van a radio?

Muszaj bekapcsolni.
Neha a vendegek szoktak vele szorakozni hogy kapcsoljam ki meg be, mulatsagosnak tartjak a madarak reakciojat es koveteleset!

P.Elliot 2022.01.29. 14:49:35

@Csodabogár:
Idotlen ido ota az van hogy a fiatal generacio mas, nem tisztel senkit, lablabla.

Masok, persze, de mi is masok voltunk a szulok es nagyszulok szemeben akik azt szerettek volna ha mi teljesen atvesszuk gyakran asatag nezeteiket, nem idotallo sot hamis megyozodeseiket amit mi elutasitottunk.

Most a mai generacio minket biral felul, ami nekunk jo azt nekik nem.
Szerintem termeszetes dolog, ez mindig igy volt, osidok ota, mindenki maskeppen el.

A mai fiatalnak is vannak ertekei , de mennyire vannak!
En elfogado vagyok mert latom az elonyeit a szamukra, annak dacara hogy az enyemet megtartom magamnak es nagyon sokban nem engedek valtoztani mert nekem meg maskeppen jo.

SzZoole 2022.01.29. 14:54:12

@élhetetlen: “ Szabadidőmben futkostam, mint a mérgezett egér, Bath-tól Doverig, és időnként mellém csapódott egy kolléga, aki egyedül nem mert elindulni. Ez nem volt nagy út Hampton Courtba mentünk, és kifele felszíni közlekedéssel, hogy lássunk is valamit. Magyarul beszélgettünk a villamoson, és mikor szálltunk volna le, egy úr, két kapaszkodót fogva, megkérdezte, hogy milyen nyelven beszéltünk. ”

Ezt nem nagyon értem. Úgy érted, hogy Bath-tól Doverig nem nagy az út? Csupán 200 mérföld és 3-4 óra, forgalomtól függően.

Tudomásom szerint Hampton Court-ban nem megy villamos (tram). Villamos dél Londonban van, Beckenham -Croydon-Wimbledon.

P.Elliot 2022.01.29. 15:03:54

Gyonyoru ho esett nalunk, ez kellett volna karacsonykor.

Nem vizes, nem tapad, por ho, jo vastag de konnyen eltakaritja a gep.
Ma sokat fogok setalni a kertben es elvezni...meg a deli kavemat is kiviszem ott akkor fogom megiszogatni setalva.

SzZoole 2022.01.29. 15:18:21

@P.Elliot: itt 13-14 fok van, hol napos, hol borús, egy kicsit szeles :-)

P.Elliot 2022.01.29. 15:22:32

@SzZoole: En most orulok a honak de holnapra mar el tudnam kepzelni a ti idojarasotokat.

SzZoole 2022.01.29. 16:23:57

@P.Elliot: és eksztrém idő esetére pánik szobád van?
Az enyém ilyen :-)))

i.ibb.co/D918Nc3/8-C12461-A-914-A-4-D8-A-B2-C9-5-BF111-E52903.jpg

P.Elliot 2022.01.29. 16:40:13

@SzZoole: Mi a fenet izgatod itt az embert!!!

Miota nem lattam mar ilyen sokfele finom dolgot,
a kolbasz, szalamik annyira nem erdekelnek de az az egyszeru fustolt szalonna nagyonis, vagy 30 eve nem ettem ilyet, na meg a sonkak!
Sonkabol en az egyszeru izeket szeretem nem olyan mindenfele dologgal fuszerezett dolgokat!

Azt elhiszem hogy ellennel veluk, jomagam is!

Az ital az nem erdekel kulonosebben, abbol van itthon is eleg, nem issza senki, foleg amiota vendeg sincs.

shak shak 2022.01.29. 16:43:11

@P.Elliot: :)

Jó volt az, mutter kötögetett, grószmutter pucolta a krumpli, ment a kabaré, a szabó család, szabad európa…

S szólt a rádió :)

Ma meg?

Munkában egész nap megy a Klubrádió, s néha magyarul válaszolok ha a kollégák szólnak hozzám :)

SzZoole 2022.01.29. 16:50:45

@P.Elliot: elhiszed, hogy el lennék velük, viccelsz, ezek mind a hűtőmben vannak :-))

ibb.co/t2p6Qsm
ibb.co/vJc9pWn
ibb.co/1Mrj9c3

P.Elliot 2022.01.29. 16:56:22

@SzZoole:
Azon tunodok hogy hol lehetne tegedet feljelenteni izgatasert!

A rendorok kimennenek es elvinnek a targyi dolgokat bizonyiteknak es akkor latnad oket utoljara.
Marmint a targyi dolgokat!
A rendorok latogatasa azert biztonsag kedveert ismetlodne nehanyszor.

SzZoole 2022.01.29. 16:58:53

@P.Elliot: ezek mind házi készítésűek. A disznót szúrják és perzselik (nem forrázzák). A bőre vaj puha és nem rágós. A szalonnát/sonkát hetekig fateknőben forgatják sóban és akácfa fűrészpor fölött füstölik. :-)

P.Elliot 2022.01.29. 17:01:07

@shak shak: Ez jo volt hogy magyarul szolsz hozzajuk, hehehe...

A Szabo Csaladot fiatal vagy gyerekkoromban hallottam emlegetni de en soha nem hallottam egyetlen eloadast sem azt sem tudom mirol szol, valoszinuleg a csaladrol termeszetesen.
Majd ha sok idom lesz, most nem akkor belenezek a youtube-ba hogy potoljam ezt a hianyossagot. Csak hogy korulbelul fogalmam legyen rola hogy mi volt az.

SzZoole 2022.01.29. 17:06:42

@P.Elliot: jaj a rendőröket azt ne, hosszú éveken keresztül volt bajom velük, mindenféle dolgot rám akartak kenni………

Jövő hét pénteken megint repülők Magyarországra, a rendelés már le van adva :-))

El tudod képzelni, hogy milyen finom tepertő fog szülni ebből a toka szalonnából? :-))

ibb.co/qngCXsN

Na és a hurka-kolbászt szereted?

ibb.co/cvnrqFy
ibb.co/W6Cb9sJ

P.Elliot 2022.01.29. 17:07:02

@SzZoole: Arra emlekszek hogy a perzselt bornek milyen mas ize van.
Anyam amikor kocsonyat csinalt telidoben mindig vett a piacon bort hozza, olyan nagyobb osszetekert darabok voltak/ es mindig megkerdezte hogy perzseltek-e a disznot mert szerinte csak ugy volt jo a kocsonya.
En utaltam minden formaban de o ragaszkodott hogy borke is legyen benne, fogalmam sincs hogy miert, odahaza naluk igy csinaltak.
Valoszinu hogy lehetett benne valami mert sok arusnal arultak a bort is, masra nem hiszem hogy tudtak volna hasznalni ha nincs rajta szalonna resz.

P.Elliot 2022.01.29. 17:08:35

@SzZoole: Toportyu? Hurka-kolbasz?

Tenyleg fel foglak jelenteni!!!!!!!!!!!!

dikusz. 2022.01.29. 17:34:40

@SzZoole: "...jaj a rendőröket azt ne, hosszú éveken keresztül volt bajom velük, mindenféle dolgot rám akartak kenni…"
Természetesen minden alap nélkül:)))

SzZoole 2022.01.29. 17:46:53

@P.Elliot: “ Arra emlekszek hogy a perzselt bornek milyen mas ize van.”

Bizony más! Gyerekkorom óta nagyon sok disznó ölesen részt vettem. Perzselés és tisztítás után elsőként ettem a füléből-farkából és a zsenge vékony bőrből :-)

SzZoole 2022.01.29. 17:50:19

@dikusz.: te Magdianyus, tán csak nem feltételezed rólam, hogy bűnöző életmódot folytattam volna…….:-))

dikusz. 2022.01.29. 17:56:12

@SzZoole: Egyáltalán nem, álmomban sem!:)

SzZoole 2022.01.29. 18:00:20

@dikusz.: na azért, mert nehogy véletlenül megálljon a házatok előtt ott az OTP környéken egy fekete lesötétített mercédes kopasz tetovált emberrel :-)))

élhetetlen 2022.01.29. 20:38:49

@SzZoole: Bocs, kicsit tömörítettem a szöveget, Hampton Courtig nem nagy az út. („Ez nem volt nagy út Hampton Courtba mentünk”). Több átszállással mentünk ki, és ez több mint 30 éve volt. Lehet, hogy nem villamos volt, hanem busz, csak arra emlékszem, hogy két kapaszkodó rudat fogott át előttünk az úr, mert kíváncsi volt, hogy milyen nyelven beszéltünk. Magyarul beszéltünk, de a kolléga azt válaszolta, hogy angolul, mert nem értette pontosan a kérdést, és aztán azt sem értette, hogy miért röhögök. Csak ezt a poént akartam leírni.
A másik a távolságok. „Úgy érted, hogy Bath-tól Doverig nem nagy az út? Csupán 200 mérföld és 3-4 óra, forgalomtól függően.”. A nem nagy utat most magyaráztam, hogy értettem. Ami neked 3-4 óra, az nekem egy teljes nap volt Doverig. Busz, Canterburyben leszálltam, katedrális, városnézés, aztán egy következő busz Doverig, pár óra, aztán vissza Londonba. Bath már egy másik nap, turista busszal, mert Stonehenge is benne volt a programban. „Szabadidőmben futkostam, mint a mérgezett egér” meg annyi, hogy délelőtt suli, délutánra feladat, olyanok, mint adott múzeumban keressük meg Gingert, tehát kérdeznünk, beszélnünk kelljen, mert ez nincs kiírva, ez a homokban mumifikálódott tetem, aztán szabad városnézés és hétvégén mentem „vidékre”. Harmincan voltunk kinn, én azért mentem általában egyedül, (néha egy ember jöhetett velem), mert nekem nem ment az, amit a többiek csináltak, hogy 15 ember várost néz, egy bemegy egy ajándékboltba, a többiek várnak, aztán vett valamit, ja ilyen nekem is kell, és megint várnak, míg ő is vesz.
Bocs, ez hosszú lett, de így talán érthetőbb.

élhetetlen 2022.01.29. 20:53:32

@Csodabogár: Így van, eddig is volt ilyen, de annak lehetett volna következménye, ha … . Most legalizálták, már nem lehet következménye, nem lehet szóvátenni sem. A pesszimizmusunk jogos.

gabors 2022.01.29. 21:01:26

@FutureFry: mar megint ... mi az hogy "haz" meg "haz arak"

az valoban igaz hogy a hely a legfontosabb de van egy emeletes ket emeletes 1100 sqf meg 6000 sqf meg 15,0000 sqf haz is

gabors 2022.01.29. 21:08:16

@Csodabogár: "Nem tudom van-e Amerikában állami tv. "

Nincs allami TV olyan van hogy kotelezoen adnak "tererot" las CSPAN vagy PBS (radio eseten NPR) utobbiakban van egy kis allami piiiz is kb 5-10% de nem tobb ..

Kulfoldre viszon igen is nyomnak propagandat legismertebb pelda a "szabad europa radio" volt amit bizony teljesen kozpenzbol nyomtak persze nem a sajat allampolgaroknak (ez a mai napig igy van )

gabors 2022.01.29. 21:13:04

@Csodabogár: valami felreertes van tovabbra is csak a bejelentett lakcim szerinti szavazo korzetben lehet szavazni nem "hamis" cimen

ami valtozott jogilag hogy akkor is bejelentkezhet valaki egy "cimre" ha nem lakik eletvitelszeruen ott eddig ez "jogellenes" volt es igy szavazni alapbol valasztasi csalasnak minosult (amit az allam es a helyi jegyzo ako bejegyzi oldozhette volna)......

Ez nem is a valasztasokkal kapcsolatban lesz durva az csak egy mellekhatas de pl korhazi beutalo, iskola egy csomo mas szocialis ellatas ja meg zsakos krumpli meg tuzifa es hasonlok ...

Az hogy negyevente eppen ott szavaz az mar csak hab a tortan.

élhetetlen 2022.01.29. 21:15:19

@Congeria: „Az angol nyelv proper megtanulása, nem az angol beszéd megértése volt a megjegyzésem témája.”. Értettem, a poén az lett volna, hogy a barátnőm még az ír öregúr szövegét is értette, de a magyar nyílt vagy zárt „e”-t nem. Itt született, itt nőtt fel, mégsem tud mindent magyarul, ez jutott eszembe arról, amit egy nyelv megtanulásáról írtál. Sajnálom, hogy nem ment át.

gabors 2022.01.29. 22:08:14

@élhetetlen: nyelvet tanulni illetve megtanulni egy keszseg foleg a beszelt nyelv es a megertest ertem leginkabb.... erre sokan meg az anyanyelvuek (helyben elok) sem mindig kepesek

Az irott/olvasott nyelv kicsit mas azt lehet jobban tanulni....

gabors 2022.01.29. 22:32:06

@P.Elliot: "Gyonyoru ho esett nalunk, ez kellett volna karacsonykor."

valoban gyonyoru de ki f....sz fogja eltakaritani ... kezdek tul oregnek lenni ehhez mar ... itt epp most allt le (du 4 kb) de a szel meg mindig igencsak fuj... vagyis hiaba is takaritom le a lepcsot fel ora mulva ott van megint a "gyonyoru" ho....

Nalatok mennyi van ?

P.Elliot 2022.01.29. 22:53:42

@gabors: Hogy ki fogja eltakaritani? Te fogod oregem, te takaritod, ugy bizony, hehehe...
Most csak szorakozok, nem kinevetlek, persze konnyen jar a szam, a vejem takaritja es van hokotro is, raadasul itt legalabbis por ho, konnyen el lehet vele banni, lenne csak tapados mindjart mas lenne.

Ugyan ki mast lehetne felkerni ra, meg 3 -4 evvel ezelott jott egy csapat tizeneves kolyok holapattal a kezeben es igen jutanyos aron nekiestek es mentek a kovetkezo hazhoz.

Mara egy darabot nem latni beloluk, otthon ulnek es videojatekoznak, nem kell a penzkereset, majd apa ad ha kell extrat.

Nem tudom mennyi esett de van legalabb ket tenyernyi magas, fuj is a szel de nem nagyon.
Ha te szelfutta helyen laksz vagy nalatok erosebben fuj akkor minden reszvetem.
A teve mutatta hogy vannak olyan helyek hogy bokaig er a ho es kicsit ha odebbmesz akkor terdig.

Csak ma esett, holnap mar nem fog.
Mivel otthonrol dolgozol ne nagyon old magadat a hotakaritassal,
csak ahol muszaj, majd elolvad magatol, mi is csak a kritikus helyen csinaljuk.
Vidd ki a kutyat, legalabb segit kicsit letaposni.

gabors 2022.01.29. 23:58:19

@P.Elliot: "Mivel otthonrol dolgozol ne nagyon old magadat a hotakaritassal,"

nem ilyen egyszeru jonnek es buntetnek is ... ha a jarda nincs letakaritva ha jol tudom 24 ora van ra de hogy mikori is kezdodik azt mar nehez megmondani ... most NEM FOG elolvadni ...

nalunk szel nelkul kb 15-20 cm (6-8 inch) de lehet tobb nem tudom egyelore meg nagyon szeles az ido es mikor kicsit probaltam takaritani par perc mulva ott volt megint a "gyonyoru": ho

élhetetlen 2022.01.30. 00:12:23

@gabors: Így van. Én azért iratkoztam be estin az ELTE matek szakra, (nem a prog.mat., hanem az öt év), hogy legyen ürügyem, miért nem angolul tanulok. Más a logika, más a memória. Megőrültem magamtól, egy délután tízszer kellett kikeresnem a szótárból egy szót, mert megint elfelejtettem. Szakszöveget olvastam, (számítástechnika szakon szereztem az első diplomámat), de megszólalni, na, azt nem.
Az áttörést az hozta, hogy a cégnél volt egy angol tanfolyam, ahol volt egy beszélgető tanár, angol, nem tud magyarul, és elég hamar kiderült, hogy sok dologról egyformán gondolkodunk. Meséljünk magyar meséket. Mátyás király sztorik, stupid, nem ment át. Aztán valamelyik srác el akarta mesélni a Vörös Rébéket. Nem ment, de ez már szíven ütött, átvettem a szót is, de többet akartam, két éjszaka csináltam egy tükör szöveget, ez itt a magyar, ez ugye az angol, két hasáb egymás mellett, és odaadtam a Sinkovits kazettát, hogy ez meg a dallama. A srác (mert egy fiatal újságíró volt, aki kíváncsiságból jött ide), eltepert egy könyvesboltba, és megvette magyar nyelven az Arany balladákat. Előtte nap már látta a kötetemet, utána kijött, átnéztük, hogy az övében is benne van-e mindegyik. (Az enyém azért volt nagyobb, mert abban illusztrációk is voltak). És tudtunk beszélgetni. Ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy mindegy, milyen a tudásszintem, és kiejtésem, aki meg akar érteni, az megért.
Ez később elég volt arra, hogy egy dán cég igazgatójával, aki egész nap tárgyalt, hogy mit, hogyan oldjanak meg, közösen írjunk egy programot, (ez nehéz két programozónak általában), én írtam nappal, ő este folytatta, ő tudta, hogy mi kell, nekem meg kellett értenem, mert egy programnak azt kell csinálni, amit kell. Ha nem értettem, visszakérdeztem, átbeszéltük újra. Három évig zavartalan volt az kapcsolatunk.
Bocs, ez hosszú locsi-fecsi lett.

P.Elliot 2022.01.30. 01:04:03

@gabors: Nekem nincs jardam csak az uttest.

Elmeletben egy jardanak megfelelo szelessegi sav az a varos tulajdona, az lenne a jarda ha csinaltak volna/ igy a fuvem benotte/ de mivel itt nincs jarokelo, aki megis megy, setal vagy kutyat visz az az uttesten megy, rendkivul kicsi a forgalom.
Igy aztan nincs mit szamonkerni.
Nekem lenne hogy a hokotro hogy kepzeli hogy ide bevagja a havat amikor nehany meterrel odebb lerakhatna mert azt nem hasznalja senki, illetve nincs utban es szepen majd elolvadna idovel.

dikusz. 2022.01.30. 05:34:16

@SzZoole: Hűűűű, az de jó lenne, de még jobb lenne a Városháza elé. Jönne is a helyi tv, meg a pógiferi fogadni!:)))

SzZoole 2022.01.30. 09:23:38

@dikusz.: “ pógiferi”, az meg kiaz, az is kopasz tetovált feketemercis? :-))

SzZoole 2022.01.30. 10:03:31

@élhetetlen: igen így már jobban érthető :-)

Nekem a public transport a halálom, ha tehetem mindenhova autóval megyek, igaz, hogy környezet szennyező, de nem függök senkitől és semmitől és összességében olcsóbb is, szerintem :-)

Csodabogár 2022.01.30. 10:30:46

@gabors: Ilyenkor is előny, ha az ember nem családi házban lakik.:-)
Nagyobb ház, van szerződtetett takarító. Bár az idén még alig esett, de már jöttek söpörtek felszórtak amit kellett.

dikusz. 2022.01.30. 11:50:55

@SzZoole: Nem, a helyi polgármester.:)))

SzZoole 2022.01.30. 11:59:45

@dikusz.: az is bűnöző híd el nekem, csak szebben hívják őket, politikus :-)))

dikusz. 2022.01.30. 12:44:12

@SzZoole: Hát, ő inkább egy báb. Ha jól csinálná, nem érdekelne, hogy melyik párt embere. Nem csinálja jól.

SzZoole 2022.01.30. 12:54:00

@dikusz.: akkor egy kockáskabátos, ő viszi a balhét, míg Viktor a szajrét :-)))

gabors 2022.01.30. 15:18:06

@Csodabogár: "@gabors: Ilyenkor is előny, ha az ember nem családi házban lakik.:-)"

Az szabadon valasztott hogy csaladi hazban is magad takaritod a havat vagy fizetsz valakinek ugyanaz mint a funyiras vagy lakas takaritas...

Te megfizeted mint kozos koltseg, vannak akik itt is csaladihazban is igy csinaljak ...

Azert egy tarsashaznak boven vannak hatranyai (ha tulaj vagy ha berlo) mikor melled koltozik egy nyugat-afrikai csalad jobb ha szereted a fustolt hal szagat hetekig vagy es hasonlok.

Határátkelő 2022.01.30. 15:32:40

Kellemes vasárnap délutánt mindenkinek egy friss poszttal modern gyermeknevelésről, egy jóképű cowboyjal és egy titokzatos Oliviával. :)

hataratkelo.blog.hu/2022/01/30/amerikai_tukor_modern_gyermekneveles_es_a_titokzatos_olivia

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása