oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. december 05. 06:30,  A Nagy Pogácsa-rejtély 109 komment

2021. december 05. 06:30 Határátkelő

A Nagy Pogácsa-rejtély

A pogácsa egyike a nagy magyar kedvenceknek (én legalábbis nagyon szeretem), és őszintén szólva fel nem merült volna bennem, hogy egy régiós országban nem ismerjék. A helyzet ráadásul (mint Karel posztjából kiderül) még ennél is furcsább.

pogacsa_foto_pixabay_com.jpg

„Régóta olvasom a blogot, bevallom, nagyon szeretem a gasztro témájú írásokat (meg a hasamat...). Egy ideje feltűnt valami, gondoltam, megosztom veletek, hátha nektek is van hasonló tapasztalatotok.

Pár éve költöztem Prágába, a város szuper, nagyon szeretem, a helyiek éppenséggel lehetnének néha kicsit kevésbé mufurcak, de egy nagyon élhető hely.

Amikor kiköltöztem, az volt bennem, hogy egyrészt nem leszek messze Magyarországtól, a családtól, másrészt azért kulturálisan elég hasonló hely (amiről aztán kiderült, hogy azért nem teljesen igaz), és a kajában sem lesz olyan nagy különbség.

Fagyival töltött kürtőskalács

Utóbbi igaz is, meg nem is. Igaz, mert gyakorlatilag mindent lehet kapni, amit Magyarországon (jó, Túró Rudi nincs, hogy a blog egyik régi klasszikus toposzát hozzam fel, de az eredeti orosz változat igen), ami persze a mindenhol jelen lévő élelmiszerláncok korában nem akkora szám, amit meg nem, azt az ember elhozza Magyarországról, ha annyira hiányzik neki, és amikor arra jár.

Itt például kifejezetten népszerű a kürtőskalács, lehet kapni üresen is, de sok helyen (például a Károly híd tövében) kapható fagyival töltött változat, ami finom, de nagyjából egyheti kalóriabevitelt garantál.

Sütemények terén sincs ok panaszra, elég jó a színvonal, bár az ízvilág érzésre egészen kicsit eltér a magyartól, de nagyon jó dolgokat is lehet kapni – nagyon drágán.

Most akkor van pogácsa vagy nincs pogácsa?

Ami viszont nem fér a fejembe (és voltaképpen ezért írok most) az a pogácsa. Az ugyanis gyakorlatilag nem létező műfaj, még olyan cukrászdában sincs, ahol egyébként a Szlovákiából származó, apai ágon félig magyar hölgy visz és ahol rendszeresen elő-előfordulnak magyar (felvidéki) ételek – merthogy naponta két-három fél ebédet is készít.

Szóval a pozsonyi kiflitől a bejgli(szerű) süteményig elég sokféle édes és sós süteményt és pékárut készít, de pogácsát nem. Azért nem, mert nyilván nincs rá igény.

Cafka vagy salak?

Ez még nem lenne akkora rejtély, volt már ilyen a gasztrotörténelemben, csakhogy például a Tescóban lehet kapni pogácsát. Minit Škvarkový pagáč néven fut és gyakorlatilag tepertős pogácsának felel meg.

Itt muszáj vagyok egy kis kitérőt tenni, ugyanis (szégyen vagy sem) a cseh nyelvvel egyelőre eléggé hadilábon állok, a “Škvarkový” pedig egyáltalán nem része a szókincsemnek.

Ellenben rákerestem a fordítóban és elég meglepő eredményre jutottam. Eszerint a Škvarkový magyarul “salak”. Salakpogácsa. Mondjuk annak elég jó.

Semmivel nem jobb a helyzet – sőt -, ha angolra fordítja az ember, mert akkor “slag”, ami a salak mellett cafka jelentéssel is bír. Szóval salak- vagy cafkapogácsa. Tessék választani…

Termelői „pogácsa”

Szóval azt nem értem, hogy egy Tesco méretű szupermarketlánc viszonylag ritkán árul olyan terméket, amire nincs kereslet. Ezek szerint a pogácsára van. Viszont máshol mégsem lehet kapni, olyannyira, hogy egyáltalán nem emlékszem olyanra, hogy pékségben, cukrászdában vagy a helyi illetőségű legnagyobb láncnál, az Albertnél láttam volna.

(Kivétel az egyik hétvégi termelői piac, ahol egyszer belebotlottam egy pogácsának kinéző valamibe, finom is volt, de nem az a klasszikus, magyar értelemben vett pogácsa volt.)

Mi több, a Kifli anyavállalatánál, a Rohliknál (ami tapasztalatom szerint a legnépszerűbb, élelmiszert házhoz szállító cég Csehországban és ugye Magyarország mellett Ausztriában és Németországban is jelen van) sem lehet pogácsát kapni.

Nem akarom túlragozni a dolgot, plane nem akarok nagy feneket keríteni a pogácsának (…), csak érdekesnek tartom ezt a kettősséget. Mert ha nem árulná senki, az is érthető lenne, így viszont kicsit furcsa.

De az is lehet, hogy találtam egy piaci rést és nekiállok pogácsát gyártani Prágában…”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216773820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2021.12.05. 10:40:06

@fhdgy: A Minit a gyártó. Dunaszerdahelyi.

MINIT SLOVAKIA, spol. s r. o.. Múzejná 208/1 929 01 Dunajská Streda Slovenská republika ...

fhdgy 2021.12.05. 10:46:42

@nyuszigonosz: Ízlések, akarom mondani, Illések meg pofonok különbözőek.

Ami az egyik embernek ízlik, a másiknak maga az óborzalom.

Vegyünk csak egy egyszerű példát: túrós tészta, van, aki töpörtyűvel vagy sült szalonnával eszi, van, aki cukorral. Az egyik fúj a másikra, hogy hogyan szabad ezzel vagy azzal elrontani.

Persze, ettől még lehet, hogy peched volt és tényleg elfuseráltat kaptál.

fhdgy 2021.12.05. 10:50:13

@nyuszigonosz: Egyre érdekesebb a dolog!

Azon a linken, amit küldtél az szerepel, hogy mini.

vissza akarok menni a linkre, de most nem tudok, csak malmozik. Majd folytatom.

nyuszigonosz 2021.12.05. 10:52:11

@fhdgy:
Az akkor nem csak nekem nem izlett. Anyám vette nekünk, hogy ezt meg kell kóstolni, egy ez finomság.
Hát, no. :-) Anyámnak sem izlett meg senkinek a családban. :-)

Ettöl függetlenül van finom kürtös kalács is, ezért is írtam: mind minden ilyesmit, sok félét lehet venni, nem mindegyik finom.

nyuszigonosz 2021.12.05. 10:59:33

@fhdgy: Mert azon a linken más a gyártó, és mini pogácsákat lehet tölük a neten rendelni, fagyasztott áru. Vandermoortele Europe NV német cég csehországi leányvállata a gyártó de lehethogy csak a forgalmazó.

A posztban említett Minit Škvarkový pagáč amelyik a poszt írója szerint a csehországi Tescóban kapható, na az meg a dunaszerdahelyi vállalkozás terméke.

fhdgy 2021.12.05. 11:01:02

@nyuszigonosz: A folytatástól nem lettem okosabb,

Azóta csak kétségek között hányódom. Nem tudom el dönteni, azért vette fel a cég a Minit nevet, mert minit akart gyártani vagy csak azért tud minit gyártani, mert Minit a neve? -:)

fhdgy 2021.12.05. 11:04:43

@nyuszigonosz: Gondolta a rosseb, hogy egy kicsi vagy Minit pogácsa körül ekkora kavarodást lehet okozni a kobakomban.

Szerintem, rendesen csak akkor tudnék megnyugodni, ha ehetnék belőle. -:)

Csodabogár 2021.12.05. 12:50:06

Ajánlom a poszt írójának, hogy gyártson pogácsát. Van sok féle, de egyik se nagy kunszt. MOndjuk én ha hirtelen pogácsa kell, nem tepertőset csinálok, mert azzal, ahhoz hogy jó legyen, azért kelle gy kicsit dolgozni. A többi gyorsan megy és elrontani se lehet. Miután a cseheknél, Szlovákiából gondolom, biztos van mindig kapható juhtúró, én azzal kezdeném.

fhdgy 2021.12.05. 14:13:38

@Csodabogár: "...hogy gyártson pogácsát...", szóval ne süssön, hanem gyártson?

Ez azt jelenti, hogy üzleti lehetőséget látsz a pogácsa gyártásban?

Szerintem, végül is van benne. Már többször felmerült bennem a kérdés, hogy pl. Németországban miért nincs lángos, főtt kukorica? Az esetleges szórványosan megjelentektől eltekintve?

Elég sok német nyaralt már a Balatonnál az idők folyamán, így a "termékbevezetéssel" sem kellene sokat bíbelődni, csak egyszerűen piacra dobni.

Tényleg, miért nem működik? Pl. Németországban annyi pizzázó, kebapos, döneres, giroszos van. Mi miért nem tudunk betörni?

Arthamyr 2021.12.05. 14:45:37

@Csodabogár: A juhtúró elég karakteres izű, van benne kockázat. Persze ha valaki előre tudja, hogy szereti, az más.
És igen, pogácsát csinálni érdemes. Mi is szoktunk, venni csak nagyon ritkán. Még az is többször fordult elő, hogy valami ismerős vett, és aztán adott párat...

Csodabogár 2021.12.05. 16:03:58

Nem csak juhturó van benne, nem dominál az íze, de nagyon finom a texturája. Régen sokat sütöttem, mármint pogácsát, mert mindig jöttek vendégek. Ennek vége, már nem él senki, vagy ha mégis, nem mozdul el otthonról sehova.:-(

Csodabogár 2021.12.05. 16:07:48

@fhdgy: Nem tudom. Én az ilyen utcán sült és árult ételeket nemigen kedvelem, így nekem még soha sehol nem hiányzott. Főtt kukorica itthon sincs már régen, legalább is Pesten, mint ahogy sok minden más is eltünt. Néha megjelennek gesztenye sütők, de nincs benne köszönet. Darabra adják és 10 darabból 6 ehetetlen, rossz, férges. Nagyon szeretem és kint soha nem fordult elő ilyesmi. .

P.Elliot 2021.12.05. 16:38:03

Istenem, nem ettem toportyus pogacsat legalabb 20 eve.
Toportyuvel talalkoztam a magyar hentestnel amig mukodott, kopedelem volt, a melyhutobol huzta elo, egy ragacsod, vizes vacak.

Itt zsirszalonnat nem arulnak, kesziteni nem lehet , ujabban arulnak hasa alja szalonnat, egy-egy ujjnyi vastag csik dragabb mint a belszin, ki tudja miert, amiota rengeteg a fozesi musor ezeket a regen nem evett dolgokat arany arert aruljak, beleertve a veloscsontot de meg a velotlent is amit azelott ingyen adtak a hushoz.

Imadtam a toportyus pogacsat valaha, foleg azokat amik kicsik voltak, jo morzsalodo, szaraz, finoman roppant az ember foga alatt.

Voltam 71-ben Pragaban, de szep varos!
Rettento jo dolgokat ettunk, fozni azt nagyon izesen tudnak.
Soroztunk is rendesen!

P.Elliot 2021.12.05. 16:40:50

Etvagygerjeszto poszt mindenesetre!

Eddig nem tudtam de most igen hogy valamifele pogacsat en is fogok sutni karacsonyra.

fhdgy 2021.12.05. 17:39:32

@Csodabogár: A gesztenyéről: itt, ahol születtem, lakom, valamikor sok gesztenye volt. Aztán el kezdtek férgesedni, kiszáradni, mára alig maradt néhány fa.

Még gimis, egyetemista koromban, kettő-három nagy zsákkal termett a szüleimnek. Mi nem szemre ettük. A főtt gesztenye sem volt rossz, de az a sült gesztenye volt az igazi, amit én sütöttem.

Egy minimum 2-3 méteres horganyzott drótra felfűztem annyi gesztenyét, amennyi csak felfért. Utána az egészet összehajtogattam kb. olyanra mint a perec. Száraz szőlő venyigéből rakott tűznek a parazsába, hamujába raktam, úgy sütöttem.

Ez ma már hiú ábránd!!! Se gesztenye, se szőlő, se szőlő venyige.

Csak az emlékek.

dikusz. 2021.12.05. 19:51:25

@nyuszigonosz: Van összehasonlítási alapom a kürtőskalácsokkal kapcsolatban. 2004-ben egy buszos túrán (nem utazási iroda szervezte szerencsére) voltam Erdélyben.
Ott az egyik napon háznál vettünk (sajnos nem emlékszem a falu nevére) igazi kürtőskalácsot. Készültek ránk, és nem kereskedők voltak, akik futószalagon gyártják a kalácsot.
Soha, sehol nem sikerült felülmúlni azt a csodát, amit ott ehettünk. Foszlós volt, a tésztája nem tapadt úgy össze, és vastagabb is volt, mint amit a későbbiek során akár Erdélyben, akár itthon vettünk.:)

dikusz. 2021.12.05. 20:03:05

@P.Elliot: Töpörtyűnek való zsírszalonnát már évek óta nem lehet kapni Budapesten. Max. annak nevezik, de sosem vastagabb 1-2 centinél. Ennek az lehet az oka, hogy már itthon is inkább hússertést nevelnek, nem zsírsertést. Lehet rosszul gondolom, nem értek hozzá.
Viszont ha ráéhezünk jó töpörtyűre, akkor ismerős hentestől veszünk, aki maga vágja, pár éve (még maga is nevelte) a disznókat. Szépre sült, de nem szénné égetett porhanyós töpiket árul.:)))

Congeria 2021.12.05. 20:11:50

Édesanyám fantasztikus töpörtős pogácsát sütött. Omlós-leveles, repült, könnyű volt. Sose tudtam utánozni, igaz, itt igazi töpörtőt sem lehet csinálni, hus disznókat tenyésztenek,alig van zsírjuk. A kinai henteseknél mindent lehet kapni, ott szoktam venni "nyesedéket", amit lefaragnak a hus előkészítésénél. Abból jó ennivaló töpörtőt lehet csinálni, de túl száraz a pogácsához.

A balatonfüredi Bergmann cukrászdában nagyon finom töpörtős és medvehagymás pogácsát lehet kapni, ha arra jártok, érdemes kipróbálni.

A juhtúrós pogácsát otthon csináltam csak, itt nem lehet kapni juhtúrót.

Nagyon tudom ajánlani a leveles tésztából (saját vagy bolti) a kis pogácsákat, amiknek a tetejére egy szem tisztított mandulát teszek, megsózom, úgy sütöm.

A krumplis pogácsa külön klasszis, nagyon lehet variálni, sajttal, túróval, mind finom.

P.Elliot 2021.12.05. 23:52:28

@fhdgy: Ugyes otlet ez a drotra fuzott gesztenye.

négyzet 2021.12.06. 08:51:18

A svédeket teljesen ki lehet akasztani a pogácsával, itt ugyanis nincs semmiféle sós péksütemény, édesre számítanak, és hát... a pogácsa akkor jó, ha nagyon sós. Aki sütött már, tudja. Érdekes módon a svédek kajában elég konzervatívak és talán sznobok. Nem menő érdekességeket elvétve kóstolnak meg egyáltalán. Mákos karácsonyi sütemények és az említett pogácsa pl. nem aratnak sikert / hozzá sem nyúlnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.12.06. 09:09:37

@P.Elliot: boldogult friss bevandorlo koromban kivantam meg a velos csontot, mentem a faluban a henteshez, ingyen vagta hozzam, kerdezve, hogy a kutyanak lesz, ugye? Fel evvel kesobb nekem mar nem jutott, s ha van is, penzert adta volna, mert egy kozeli faluban a vendeglo uj szakacsa (nemet), elvitte az osszeset, amikor volt.

S ott mindig volt/van rendes gulyas a menun :-) egyszer csoportot vittem oda, teljesen odaig voltak, h van gulyas.

S meg kellett tanulnom, h maskepp bontjak a husokat, s ugy kell vadaszni az erdekes reszeket vagy baratkozni a hentessel, vagy a kesobben megjeleno lengyel boltok valasztekaban kutakodni.

Csodabogár 2021.12.06. 09:14:14

@dikusz.: Nem vagyok szakértő, mert soha nem eszem se zsírt se töpörtyűt. Viszont mostanában nagy divat a mangalica sertés hús. Azt viszont gyerekkoromban azért szerették, mert sok volt a zsírja. Miután akkoriban még kizárólag zsírral főztek, ez lényeges szempont volt a disznóvágásnál. Persze lehet, hogy rosszúl emlékszem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.12.06. 09:15:54

@dikusz.: :-) meg nagyanyamnal volt minden evben program a zsirszalonna olvasztas. Emlekszem azokra a vaskos darabokra a fazekban... a hulo zsirra, ahogy szep opalosra, aztan feherre dermedt... utana pedig a pogacsara!

Most sogornomnel szolgal a zsiros bodon, piros, kopott mar, de megorizte, csak nem zsirnak. En pedig nagyanyam nyujtofajat hoztam el, a falon fugg. Onnan tart szemmel :-) o sosem lathatta/tudhatta, miket sutok, legalabb igy legyen jelen.

Mik beugranak emlekkent egy ilyen poszt kapcsan...

Csodabogár 2021.12.06. 09:19:15

@négyzet: Nálam régen újév napján úgy ették a lencsefőzeléket, bennefőtt füstölt hússal meg kolbásszal, mint kacsa a nokedlit. Pedig biztos sós volt, állítólag én amúgy is elég sósan főzök.
Mákossal nem próbálkoztam náluk, annál is inkább mert mákot akkoriban még tényleg nemigen árultak sehol.

Congeria 2021.12.06. 09:34:54

@Csodabogár: A mangalica különleges fajta, próbálják vissza hozni, mert rájöttek, hogy a zsírja nagyon egészséges. A növényi olajok, kivéve az olive, avocadó, kókusz agyon vannak kezelve, adalékokkal tele. Az a felfogás, hogy a természetes zsírok egészségesek, kacsa-liba zsír, vaj, a sertésnél a mangalica zsír. Itt csak néhány drága étteremben lehet mangalicához jutni, vagy a szomszéd province-ból, Albertából rendelni egy farmról, nagyon drágán, ha egyáltalán kapsz.

Muscari 2021.12.06. 10:51:11

Itt Angliában nem esznek semmiféle sós sütemények, a pékáruk között sem nagyon akad, talán a cheese twist az egyetlen, de azt se mindenhol lehet kapni.
Szerencsére én megtanultam pogácsát sütni, most is van a hűtőben töpörtyű, amiből hamarosan pogácsa lesz.

Muscari 2021.12.06. 10:58:51

@Congeria: én részemről a változatosságra szavazok. Nagyon sokat főzök vajjal, szerintem semmi sem múlja felül az ízét. A másik, amit imádok, az az extra szűz olívaolaj, de azt csak hidegen, főzés nélkül.
Húst sütni elsősorban kacsa -vagy libazsírban szoktam. Én valahogy nem szeretem a sertészsír ízét.

Kellemetlen emlékem, amikor a volt anyósom palacsintát sütött sertészsíron, hát abból nem tudtam enni.

négyzet 2021.12.06. 11:55:22

@Csodabogár:
Péksüteményben számítanak édesre. Csak bulle bulléval (egyfajta csiga, de szinte kizárólag fahéjjal és kardamommal), számomra már unalmas.
Meglepődnél talán, az új svéd generáció mennyire másként étkezik. A vegánság megy ezerrel, szinte az összes velünk egy korú (30-40 körüli), svéd szülő vegetáriánus, kerülik az alkoholt, alapvetően abszolút nem kíváncsiak a közép-kelet-európai konyhára. Hamarabb van három pizzéria egy faluban (meg kebab vele együtt), mint svéd kajálda. Ezen kívül még sushi és thai kajáldák vannak.
Hát karácsonykor előfordul nálunk a mákos bejgli, de nem csak ahhoz nem nyúlnak hozzá, de semmi olyasmihoz sem, ami nem úgy néz ki, amit megszoktak, illetve házi süti. Mert borzasztóan germofób népség is lettek. Munkahelyre sem érdemes házit vinni, inkább venni kell a boltban valamit a kollégáknak, ha az ember adni akar valamit.

Mi voltunk a legjobban meglepődve, amikor a gyerekünk újdonsült barátjának szülei gond nélkül és örömmel ették a gulyást nálunk (mondjuk arról már hallottak, könnyebb) és a túrótöltelékes palacsintát és még a vörösborból is kértek. Más bevándorlókkal egyetértésben ez a nyitottság manapság nem igazán jellemző a svédekre.

négyzet 2021.12.06. 12:09:40

@négyzet: " szinte az összes velünk egy korú (30-40 körüli), svéd szülő vegetáriánus, kerülik az alkoholt,"
Persze azok, akiket mi ismerünk, zömében stockholmi középosztálybeliek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.12.06. 15:15:17

@négyzet: Mákos beiglihez azért nem nyúl a svéd, mert - egyes források, vagy hiedelem szerint - egy esetleges drog vizsgálatkor a mák ugyanazt a reakciót mutatja, mint az ópium származékok. (A Seinfeld sorozat egyik epizódusában Elein-t egy mákkal meghintett bagel miatt rúgják ki.)

Svéd és svéd között nagy a különbség. Ismerek olyant, aki a szalonnasütés után lázasan keresi a megmaradt pörcöket, és olyant is, aki dió/glutén/laktóz allergiával kérkedik, és semmi esetre sem bocsátkozik kulináris kalandba. Az idősek normálisabbak - ha manapság meg lehet határozni a normális fogalmat -, ők még a szeget is megeszik, ha ingyen van. :-))

Nincs sok vegán de a nagy hangon hírdetett fenntarthatóságra/környezettudatosságra való törekvés megköveteli azt, hogy a munkahelyen vegán/vegetáriánus szerepében tetszelegj. (Én csak jobban érzem magam, ha nem eszem húst. Ha nincs más választás, akkor megeszem.) Kivételt a nyugdíj előtt állók - azoknak úgyis mindegy - és a bevándorlók képeznek, ez utóbbiak a hazájukban alaposan kikoplalták magukat.

Inni pedig mindenki iszik, aki nem akar kimaradni a csoportból. Az említett középosztály kedvenc időtöltése az AW (After Work), azaz a munkaidő után testületileg a közeli PUB-ba vonulnak egy-két pohár sörre.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.12.06. 16:24:08

@kisrumpf: Régen a velőscsontot Fergus Hendersonnak, a londoni St John étterem séfjének sütőben grillezett módszerével készítettem:

hobbiszakacs.blog.hu/2016/10/31/velos_piritos_ejfeii_salataval

Csodabogár 2021.12.06. 16:30:32

@Congeria: Nálunk van mindenütt, a szomszéd hentes is árulja. Én a disznózsírtól halódom, mert kevés a gyomorsavam. De ha az elmúlt 45 évben nem haltam meg az egészségtelen olajoktól, akkor már nekem nem árt. Rendszerint repce (raps) olajat használok néha még kukoricát is. Az olivát csak simán nem szeretem.

Csodabogár 2021.12.06. 16:38:41

@négyzet: Szerintem régen se voltak túlzottan nyitottak. De én az egytemen dolgoztam (KTH) ott talán lezserebbek voltak mint a köznép. A prof. kifejezetten bohém volt, imádott külföldre járni előadni. Szóval az a tanszék nem volt annyira tipikus svéd, mint az átlag.
A vegánságot el tudom képzelni, mert mindig is nagyon egészség tudatosak voltak, iszonyt ronda időben is mentek futni az erdőbe meg ilyesmi. Az én kollégáim ilyet soha nem csináltak. Szerencsém volt, jó helyre kerültem.
Pár éve, mikor fent voltam, csak csodálkoztam, hogy mennyi és milyen jó vendéglő van, a belvárosban persze. Az én időmben semmi nem volt. Akkoriban nyitott az első pizzéria, aminek rögtön óriási sikere lett.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.12.06. 17:51:16

@Hobbiszakács: elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem a képeidet... a fenébe is :-D

Golf2 2021.12.06. 17:51:27

@dikusz.: Most olvasom hogy felléptek Felcsuton is,ki is lépett emiatt az eggyik alapító.Erre a kis időre kár volt elrontani a nimbuszt...

fhdgy 2021.12.06. 18:49:42

@P.Elliot: Nekem olyan tizenéves koromban tanította meg a keresztapám.

Gondolkodom, hogy kellene venni egy kiló gesztenyét ( egyszer élünk ) és megint kipróbálni. Igaz, szőlővenyige nincs, de talán valamivel pótolható.

A szőlővenyige azért jó, mert sok hamuja van, de kevés és nem túl forró parazsa, így nem ég meg benne a gesztenye.

Csodabogár 2021.12.06. 18:54:52

@fhdgy: Nem vagyok finnyás. Zürichben az utcán közönséges faszénen sütötték, akár csak régen Pesten is, és nagyon finom volt mindig.Persze nem direkt a faszénparázsba rakták be a gesztenyét, hanem felé.

Vibi 2021.12.06. 18:55:24

@P.Elliot: effele dolgokat sokszor itt is a kinai boltban kell beszerezni, ott van mindenfele allat laba, feje, bore stb amit csak szeretnel. Mondjuk elony ha van rokon/ismeros aki el is tudja olvasni hogy mi van rairva, ha nem jossz ra a latvany alapjan hogy mi van a csomagban

A poszthoz hozzaszolva, nekem az elso talalat az internetes keresoben hogy a skvarkovy az pork rind usakul vagy cracklings british angolul

Vibi 2021.12.06. 19:00:46

@Hobbiszakács: uk-ban arulnak olyan kenyeret ami tobbek kozott mákkal is meg van szorva. Volt egy musor a BBC-n ahol annak mentek utana, hogy tenyleg lehetseges -e elbukni egy opium tesztet ha az ember reggelire ilyen kenyerbol kesziti a piritosat. Az eredmeny az volt hogy igen. Az opiumra pozitivat fog mutatni a teszt.

Benikuty 2021.12.06. 19:02:42

@Hobbiszakács: A beigli mákos, és kész! :D

fhdgy 2021.12.06. 19:29:01

@Csodabogár: Nem gondolom, hogy ez finnyásság kérdése lenne.

A forró hamu, parázs amúgy is fertőtlenít. Nem próbáltam még soha faszén felett sütni. A hamuban, parázsban sült krumpli, gesztenye, ha jól van eltalálva, nagyon finom. A héja ebben az esetben mind a kettőnek szépen megszenesedik, megég, de a belseje nem. No, ekkor nagyon finom.

P.Elliot 2021.12.06. 19:31:40

@Vibi: Mar kerestem de zsirszalonna nem volt nekik, illetve regen volt de ma nincs.

A pork rind illetve a cracklings az a diszo borebol keszul, alatta semmi vagy olyan vekony a szalonna resz hogy azt toportyunek egyszereuen nem lehet nevezni.

Neha veszek, ez inkabb csipszkent van elterjedve, ragcsalnivalo, foleg gondolom italhoz.

P.Elliot 2021.12.06. 19:36:45

@fhdgy: New Yorkban az utcan aruljak a sult gesztenyet, igazi parazson de sokszor meg is van kicsit egve.
Utoljara 6 szemet kaptam ugy remlik 4 dollarert, kicsik voltak, valoszinu aranybol volt csak en nem tudtam.

En a sutoben szoktam sutni a tepsiben, kicsit megszurom, kicsi vizpemetet szorok ra es foliaval lefedem mert ha nem teszem kipukkad, / egyszer szemhejon lott, pont akkor nyitottam ki az ajtot/,, szoval ez minden csak nem parazsonsult gesztenye de ha jobb nincs?

fhdgy 2021.12.06. 19:59:56

@P.Elliot: Hogy is mondtad? "ha jobb nincs?", így?

Hát, igen, a kényszer nagy úr! Nekünk legalább vannak emlékeink.

No, most már punktum! Ha törik, ha szakad, a legközelebbi alkalommal veszek gesztenyét és hamuban fogom megsütni! Ha holnap lesz Kaposváron az Intersparban, akkor ... eljött a pillanat!

Most jut eszembe! Lehet, hogy a császárfa jól tudja helyettesíteni a szőlővenyigét. Hirtelen ég, sok hamuja van, talán jó lesz. Van sok száraz ág belőle.

Egyébként, ma volt császárfa kivágás. Kb. 100 db. lett kivágva, abból a 198-ból, amiket 2017-ben ültettettem. Nem mind, de jó pár comb vastagságú is volt benne.

P.Elliot 2021.12.06. 20:12:22

@fhdgy: Mar nem emlekszem hogy mondtad-e vagy nem, miert akarod kivagni azokat a fakat?
Kell a hely? Csak csak eltuzelni?

Hamuban sult gesztenye, pogacsa, te, az a pogacsa hogy sult hamuban?

Itt a cowboyok szoktak regen meg a szekeren utazok valaha, Csinaltak tuzet, mikor csak a parazs es hamu volt akkor a kozepere tettek egy vaslabost, bele a hirtelenul osszekevert pogacsa tesztat szepen kiszaggatva, lefedtek a vaslabos fedojevel es arra is izzo parazsat raktak.

Affele sutonek hasznaltak es szepen meg is sult benne.

Congeria 2021.12.06. 20:21:55

@fhdgy:
Miért vágattad ki és mire használják? Érdekel.

fhdgy 2021.12.06. 20:35:32

@P.Elliot: Azért kellett kivágni, mert sűrű volt. Annak idején 2X2-es rácsba ültettettem őket. Ez egy variáció, arra, hogy négy év után ( az első év nem számít, mert egy éves korukban földig vissza kellett őket vágni, tehát igazából 2018 tavaszától számít a dolog ) sakktábla szerűen kell őket kivágni. Ami marad, az újabb négy év után vágható, de akkor azok már jó vastagok. Ami ki lett vágva, újra csapzik. Így négy évente folyamatosan vágható, de az első vágást nem számítva, már mindig nyolc éves korukban. Állítólag 3-4-szer újra csapzik.

A hamuban sült pogácsa, gesztenye, krumpli témához:

Ha raksz a szabadban egy tüzet, hogy sok hamu és parázs legyen, akkor a tűz közepét szét kell húzni, oda rakni a sütni valót ( már, akinek van ), ráhúzni a hamut, majd a hamu fölé a parazsat.

Pogácsát még nem sütöttem így, de krumplit, gesztenyét igen, talán egyszer kukoricát is. A héjuk megpirul, kicsit meg is ég, de a héj alatt tökéletesen tiszta. A gesztenyének, krumplinak szerintem így sokkal jobb íze van, mint pl. remben. Nálunk a rem a sparheltek sütője. Gáztűzhely sütője erre nem jó, még a remnél is rosszabb.

P.Elliot 2021.12.06. 20:41:11

@fhdgy: Gaztuzhelyem van.

Csak legyen benne gesztenye mert valamelyik evben minden uzletbol olyat vettem hogy dohos es izetlen volt, abban az evben nem is ettunk nehany szemnel tobbet.

Azota tapogatasbol meg tudom mondani hogy melyik lesz az eheto.

Kozeleg a karacsony es meg nem is neztem utana. Eddig egy helyen lattam, a hej elvalt a hustol vagyis ki volt szaradva, ereztem, ezt egyek meg maguk.

fhdgy 2021.12.06. 20:44:36

@Congeria: A most kivágottak nagy része tűzifa lesz. A vastagabbakból adok kettő asztalos barátomnak, hogy nézzék meg, milyen fa, asztalos szemmel. Ha azt mondák, hogy jó, akkor a vastagok nem kerülnek tűzre. Amikor már nyolc éves korukban kerülnek vágásra, akkor elvileg csak a hulladék kerül tűzre.

Azt mondják, hogy kiváló faanyag, pl. bútornak. Hiszem, ha látom vagy az asztalos barátaim is megerősítik. Annak idején sok jót olvastam a császárfáról. Az, hogy gyorsan nő, tökéletesen bejött, igaz, tanúsíthatom. Az, hogy mennyire jól használható, még nem tudom. Remélem, hogy nem sokára megtudom.

Én kísérletként vágtam bele. Annyi jót olvastam, hogy szinte hihetetlen. Nem sokára kiderül. A puding próbája az evés!

fhdgy 2021.12.06. 20:55:33

@P.Elliot: Szerintem a gáztűzhely sütőjével az a baj, hogy túl sok gőz is keletkezik benne, így a gesztenye félig sül, félig fő.

Én egyszer csináltam olyat, hogy rossz, eldobandó lábosban sütöttem, fent a lángon, egy szintén rossz fedővel. Persze, folyamatosan rázogatni kell, hogy ne égjen oda. Véleményem szerint ez is sokkal jobb, mint a sütőben.

A gesztenyének igazából kettő héja van. A külső, amit látsz és vastag, alatta pedig egy vékonyabb. Ha gesztenye még teljesen friss, akkor ez a belső héj nehezen válik el, macerás leszedni, ami meg marad keserű, ez főleg a főtt gesztenyénél gond. Ha sütést jól eltalálja az ember, akkor ez a belső héj is szépen és jól lejön.

Ha csak kicsit száradt ki a gesztenye, akkor ez nem gond. Ha nagyon, az persze egy másik kategória. Ha a gesztenyének rossz íze van, akkor az nem ettől van, hanem férges volt.

Manapság már ott tartunk, hogy a dió is, a gesztenye is férgesedik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2021.12.07. 07:06:52

@Vibi: Valószínű, hogy a teszt ugyanazokra az anyagokra reagál, amelyek az érett mákban is megvannak. Erről jut eszembe, hogy baracklekvár főzés után rengeteg kajszibarack mag maradt. Megtörtük, és a mandulaízű belsejét megettük. Nem tudtuk, hogy az illata a mérgező ciánsavnak tulajdontható. Valahogy megúsztuk azt is.

@P.Elliot: @fhdgy: A hamuba sütésnek norvég változatát egy "kőkorszaki étteremben” láttam: a gyermekfej nagyságú, majdnemhogy izzó köveket hosszúnyelű fogókkal kiemelték a tűzhelyből, és egy gödörbe rakták. Az eredeti fakéreg helyett alufóliába csomagolt rénszarvascombot helyeztek rájuk, és azzal együtt elföldelték. Két-három óra múlva kész volt a vacsora.

fhdgy 2021.12.07. 10:43:26

@P.Elliot: Sikerült gesztenyét vennem

Holnap gesztenyesütés!

fhdgy 2021.12.07. 10:45:57

@Hobbiszakács: Ezek szerint sok módja van a régi sütésnek.

Hallottam pl. olyat is, hogy a szalonkát kibelezik, majd tollastól agyagba csomagolják és úgy sütik meg parázsban.

Vibi 2021.12.07. 12:42:02

@Hobbiszakács: csak azert irtam le mert Mo-n az az info insert hogy az etkezesi makban nincs opium. Ezt nem tudom, de itt nalunk ha olyan a munkakorod hogy kerhetek negative drogtesztet akkor a makosetelektol tartozkodni kell.
A barackmagot en is kostoltam gyerekkent de volt egy kellemetlen utoize igy nem ettem egy-kettonel tobbet

fhdgy 2021.12.07. 13:22:00

@Vibi: Nem minden fajta baracknak jó a magja. Van olyan, amelyik keserű, mert állítólag ciánt tartalmaz.

Van olyan is, amelyik esetében le kell húzni csonthéj és mag közötti barnás-vöröses burkot.

P.Elliot 2021.12.07. 14:14:35

@fhdgy:

Mi is eszegettunk sargabarack magot gyerekkorunkban es nem emlekszem hogy barmi bajunk lett volna tole. A keserut persze nem de mindig erdekes volt megenni a barackot ugy hogy utana feltortuk a magot hogy vajon nem-e keseru?

Valamelyik regesregi szakacskonyvemben meg olyan receptet is lattam amihez kellett a barackmag. Valoszinu hogy valami haborus recept lehetett es valoszinu hogy a mandula potlasra szolgalt.

P.Elliot 2021.12.07. 14:19:27

@Vibi: Itt Usaban ha makot eszel akkor tanacsos bejelenteni ha drogtesztet csinaltatnak valamiert, / megallit a rendor es ugy gondolja hogy drogoztal/, szoval kimutatja.

Ezt sokaig nem tudtam, meg jo hogy nem keveredtem olyasmibe hogy almelkodni es haborogni kelljen hogy a drogteszt pozitiv .

Ezt a radioban hallottam eloszor amikor szo volt rola hogy valakinek miert volt pozitiv es csak igen nehezen talaltak ki hogy reggel evett egy makkal hintett bagelt.

P.Elliot 2021.12.07. 14:21:56

@fhdgy: Ez szerintem undorito lehet, a toll szaga talan ize is belemegy a szalonkaba sutes kozben, meg nem ennem. Elhiszem hogy vajpuha lehet de minek?

P.Elliot 2021.12.07. 14:23:42

@Hobbiszakács: Valahogy ezeket a godorben suteseket sem annyira szeretem.

Congeria 2021.12.07. 15:10:29

@P.Elliot:
Személyes tapasztalattal is tudom igazolni a mákos bagel hatását. Fiam új munkahelyén a felvételnél megkövetelt drug test pozitiv lett a reggeli bagel miatt. 2 hét alatt elmúlt.

Valószínüleg különböző testek vannak, van ami erre a nagyon kevés mákra is reagál, amennyi egy bagelre ráfér.

fhdgy 2021.12.07. 15:32:13

@P.Elliot: Ha emlékeim nem csalnak, akkor a rózsabarack magja nem volt keserű. A rózsabarack fája szinte teljesen olyan, mint a sárgáé, a gyümölcse egy kicsit pirosas.

fhdgy 2021.12.07. 15:34:32

@P.Elliot: Ki kellene próbálni, mondjuk csirkével. Szerintem, ha elég vastag az agyag, akkor a toll nem ég meg.

Tényleg csak egy próbával lehet eldönteni a kérdést.

fhdgy 2021.12.07. 15:37:08

@fhdgy: Már nem emlékszem pontosan, de emlékeim szerint volt olyan barack is, ami ha a héját feltörték, kesernyés volt, de ha leszedtük a héj alatti burkot, akkor már nem. Csak már nem emlékszem melyik.

bízwax 2021.12.07. 19:17:05

Annyit gesztenyéztetek hogy vettem két tucatot, este sütöm is :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.12.07. 19:27:46

@Congeria: honnan tudod, hogy a bagel miatt? :P

Bocs, ekkora labdat nem lehetett nem leutni :)) Egyebkent ez tenyleg eleg hihetetlennek hangzik, mivel egy bagelen (legalabbis amiket en szoktam venni) azert nincs olyan sok mak :))

bízwax 2021.12.07. 20:10:31

@Zsuzsi65: én is tudok hasonló esetről..

fhdgy 2021.12.07. 21:54:38

@bízwax: Én egy kilót vettem ma!

Holnap lesz a sütés!

dikusz. 2021.12.07. 23:02:20

@fhdgy: Szerintem rózsabarackmag volt.

P.Elliot 2021.12.07. 23:27:55

@Zsuzsi65: Azt hallottam a radioban hogy eleg ha meg van hintve makkal a bagel vagy mas.
Most akkor te is tudod.
Azert eleg vicces nem?

P.Elliot 2021.12.07. 23:30:06

@fhdgy: En meg nem lattam szemrevalo gesztenyet de ideje nekem is utana neznem.

Kar hogy most nem grillezunk, na ott talan meg lehetett volna sutni, a racson.

FutureFry 2021.12.08. 00:36:20

@P.Elliot: “ … tt a cowboyok szoktak regen meg a szekeren utazok valaha, Csinaltak tuzet, mikor csak a parazs es hamu volt akkor a kozepere tettek egy vaslabost, bele a hirtelenul osszekevert pogacsa tesztat szepen kiszaggatva, lefedtek a vaslabos fedojevel es arra is izzo parazsat raktak. Affele sutonek hasznaltak es szepen meg is sult benne.…”

Ez a műfaj továbbra is létezik, “dutch oven” a neve, “gourmet túrázók” egyik kedvence. Az “igazi” öntöttvasból készül, de ahhoz tényleg fanatizmus kell, hogy valaki egy hátizsákos backcountry túrán olyat cipeljen. Oda valami könnyebb - pl. alumínium - változat ésszerűbb. Viszont ha “car-camping”, lovas- vagy esetleg kenutúráról van szó akkor oda azért beférhet a nehezebb (és sokak szerint jobb) öntöttvas változat is.
www.voyageurtripper.com/best-dutch-ovens-for-camping/

Congeria 2021.12.08. 01:05:42

@Zsuzsi65:

Na, ezt most alaposan mellé ütötted! A hasamra ütöttem, gondoltad?

Akik csinálták a vizsgálatot, alaposan kikérdezték, ők mondták, hogy attól van. Nyilván értenek hozzá. Két hét múlva megismételve negativ volt.

Congeria 2021.12.08. 01:18:15

@P.Elliot:

Errefelé kétféle gesztenyét lehet kapni, az olasz árukat tartó boltokban az olasz eredetűt, nagyon drága, de elég jó a mindenütt kapható kinai is, az negyede árban.
Vagy 25 éve változtattak a csomagoláson. Addig juta zsákokban érkezett, levegőzött, kicsit ki is száradt. A változás : a juta mintájú plasztik zsákokban a hosszú út alatt mind befülledt, megpenészedett, azért sok vásárlót becsaptak, árulták tovább folyamatosan.

P.Elliot 2021.12.08. 02:03:53

@FutureFry:
A fene aki megette, kinek van kedve olyan nehez vackokat cipelni turazni?

Viszi a kenyeret vagy a pogacsat es kesz bar igazan erdekes lehet ott allitani ossze valamit es megsutni, kiprobalni hogy mit tudunk a vadonban osszehozni.
Jokat szorakozni rajta.

Aluminiumbol nem jo mert az konnyen forrosodik fel es megeg benne minden ha sutokent hasznaljuk.

Van ilyen duch oven-em, jo benne fozni csak nem szeretem emelgetni. Sutoben is hasznalom persze.

P.Elliot 2021.12.08. 02:06:56

@Congeria: Sajnos itt is ugy van. Az izetlen kinai ami neha dohos bar omlesztve arujak es gyorsan ki lehet szurni ha nem jo.

Olasz gesztenye is van csak jol utana kellene nezni mert keves helyen aruljak.
Igen, nagyon draga.

Tavaly mar 8 es 9 dollar korul volt fontja az olasz gesztenyenek.

Ultetni kellene fat csak az a baj hogy a mokusok meg eretlenul leszednek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.12.08. 02:43:39

@P.Elliot: hat tenyleg vicces :) Akkor senki ne egyen makos tesztat, mielott drog tesztre megy :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.12.08. 02:45:08

@Congeria: ok, ne vedd annyira a szivedre, vicc volt :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.12.08. 02:53:30

@Congeria: Egyebkent valoban hozzaerto elemzore van szukseg, hogy egy drog tesz eredmenyet helyesen tudjak ertekelni:

"...Although there is no definitive, reliable test to differentiate PS from other opioids, knowledge of expected findings in PS use may aid the clinician in diagnosis. In our case, considering that the urine morphine concentration was 376 times the cutoff value and the hydromorphone concentration was greater than 2.5% that of morphine, the concomitant use of PS with other opioids was the most likely explanation for the abnormal UDS results."

PS = poppy seed
(a cikkben opium tearol van szo, amit makbol foznek, es persze ennek sokkal nagyobb az opium tartalma.
www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00672-2/fulltext

P.Elliot 2021.12.08. 03:03:12

@Zsuzsi65: Termeszetes hogy ne egyen.

Meg jo hogy tudjuk!

Ha meg valaki drogos az tartson maganal egy makos bagelt es mutogassa, hehehe...

bízwax 2021.12.08. 06:51:20

@fhdgy: megkereszteltem őket a tirpák bicskammal,áztattam, oket kicst, alufoliába egyenként, most sülnek :)

Congeria 2021.12.08. 07:29:12

@Zsuzsi65:

Ennél sokkal komolyabb dolognak kell lenni, hogy én szívre vegyem, nyugodj bele.
Az internet meg mindent elbír, leírnak valami, attól már nagy szakértők. Én részemről ennyit törődök a sok szeméttel, ami ott kering.

fhdgy 2021.12.08. 10:11:10

@P.Elliot: A szelídgesztenye nagyon szúrós fondorban van, ha onnét is kiszedi a mókus, akkor meg is érdemli! -:)

Hogy kiszedi-e vagy sem nem tudom. Szerintem nem biztos, de lehet, hogy csak lebecsülöm a mókusok képességeit.

Emlékszem, gyerekkoromban nyáron mezítláb futkostunk. A nagy rohangászásban előfordult, hogy gesztenyefa alá keveredtünk. Ez előző évi fondortól is olyan lett a talpunk, mint a sündisznó. Kellemetlen volt, mert égett is, szúrt is, kiszedni is nehéz volt, mert egy kicsit kampós a vége.

Annyit beszéltünk a gesztenyéről, hogy hajlok arra, hogy ültetni kellene. Amit tudok, hogy magányosan ültetett gesztenye nem terem rendesen, tehát minimum kettőt kell ültetni. Akkor inkább már 3-at, négyet, mert mi van, ha nem ered meg.

Néztem a csemete árakat, gyakorlatilag kettőezertől tizenötezerig vannak az árak, Nem látom, hogy mi a különbség az olcsó és a drága között. Legoptimistább leírás szerint a konténeres egész évben ültethető és három-hat év után terem. Ezt én túl optimistának veszem. A legnagyobb baj, az hogy alig van csemete. Sok helyütt már csak 2022 őszére ( !!! ) vesznek fel megrendelést.

fhdgy 2021.12.08. 10:14:34

@bízwax: Tegnap még esküdöztem, hogy ma gesztenyét sütök. Lehet, hogy elmarad holnapra, mert egy kissé fáradtnak érzem magam hozzá. Másik oldalról, igyekszem magam összekapni, mert oka van, hogy ma szeretnék sültgesztenyét enni és nem holnap. Max. holnap IS!

fhdgy 2021.12.08. 11:32:11

@fhdgy: Egy életem, egy halálom, neki veselkedem a gesztenyesütésnek!

P.Elliot 2021.12.08. 14:52:46

@fhdgy: Gondolod hogy ultethetnek?

Persze tobb fa kellene mint irtad de hova a fenebe? Nincs helyem. Ezek a gesztenyefak egymast porozzak vagy hogy van?

Nagyon magasra no? Nincs torpe valtozata?Azert utana fogok nezni az interneten.

Na milyen lett a gesztenye?

Havat varunk ezert nem megyek sehova de en is be fogom szerezni minel hamarabb a gesztenyemet, abbol felreteszem a karacsonyit hatha utana nem talalok ehetot.

Azert milyen szerencses vagy azzal a foldeddel. Barmit ultethetsz.

P.Elliot 2021.12.08. 17:09:40

@dikusz.: Remelem ad belole nekunk...

Congeria 2021.12.08. 17:10:35

@P.Elliot: @fhdgy:

Canada és az US keleti részén a gesztenyefa volt a legelterjedtebb faj az erdőkben. Építkezésre, bútor készítésre, táplálkozásra használták. A "chestnut blight" Japánból érkezett vírus fertőzés az 1800-as évektől 1950-ig kiölte az összes native gesztenyefát.

P.Elliot 2021.12.08. 17:24:14

@Congeria:
Errol nem tudtam, igen nagy kar.
Lattam Virginiaban egyszer egy hatalmas gesztenyefat, tele aprocska kis gesztenyevel, meg csodalkoztam is rajta hogy mifele lehet, hiszen tobb rajta a hej mint a bele.

fhdgy 2021.12.08. 19:02:53

Most végeztem a gesztenye evéssel.

Ha tudtam volna, neki se állok!

Kb. dél óta csináltam, fél hat környéken lett meg, hogy enni is tudjak belőle. Ráadásul nem is volt az igazi. Olyan, olyan, de mégsem!

Kb. kettő órát áztattam vízben. mert kőkemény volt. Az íze csak nyomokban.

Ami jó volt benne, a várakozás. Tüzeltem, tüzeltem, hogy legyen parázs, meg hamu, teljesen átfagytam, de nem érdekelt. Azt hittem jó lesz. Aztán nem igazán, csak nyomokban.

Ami jó volt, az az Egri Bikavér! Mert, ugye sült gesztenyéhez vörös bor való.

Csodabogár 2021.12.08. 19:27:50

@fhdgy: Volt gyanum, hogy csalódás lesz, Majd ha lesz egy kis járvány szünet, ugorj ki Bécsben. Nagyon finom amit az utcán sütnek és árulnak. Megvenni, megenni, semeddig se tart.:-)

fhdgy 2021.12.08. 19:35:19

@Csodabogár: Ami döbbenet volt, hogy ha bekötik a szemem és úgy adnak egy falat nyers gesztenyét, nem jöttem volna rá. hogy gesztenye.

Pedig fiatal koromban a nyers gesztenyét is szerettem.

Bécsi gesztenye? Talán Münchenben ettem utoljára. Az sem az igazi. Az igazi, ha te csinálod, benne van a munka, a várakozás, minden.

Ma csak a végeredmény volt a fals. Addig legalább bíztam!

Ha élek és el nem felejtem, akkor jövőre ráhajtok helyi gesztenyére! Nem sok van, de akad!

fhdgy 2021.12.08. 19:44:08

@Csodabogár: Még annyit: hamuban, parázsban nem lehet tökéletesen sütni. Lesz, ami nem sül meg eléggé, és lesz ami túlságosan is. Szerintem az arány nem volt rossz. Volt, ami egy kissé vagy nagyon is megégett, volt, aminek még sülnie kellett volna, de kb. fele ránéztéből pont jó volt. De csak ránéztéből.

bízwax 2021.12.08. 19:53:29

@P.Elliot: azért jobb az utcai sütés..de benyomtam mind.

P.Elliot 2021.12.08. 21:17:58

@bízwax: Igaz ami igaz en sem szoktam otthagyni pedig nekem is csak egyszeru tepsiben sult van, foliaval letakarva, jobban hasonlit a fott gesztebyere mint a sultre.

Nincs mar semmi valodi dolog...

P.Elliot 2021.12.08. 21:20:57

@fhdgy: Nagyon sok minden van manapsag aminek nincs ize. Novenynel talan a tapso, allati husoknal a takarmany amirol jobb ha nem is tudjuk hogy mit tartalmazott.

Igy aztan a regi izekre csak emlekezunk.

FutureFry 2021.12.09. 04:03:27

@fhdgy: @Congeria: @P.Elliot:
Szezonban errefelé előbb-utóbb mindig befut a helyi boltba a friss Amerikában termesztett gesztenye (pl. Kaliforniából vagy Washington államból, esetenként talán még a keleti partról is): most is van éppen (~$7/lb, ha - ritkábban - van organic, akkor az persze drágább). Egyébként tapasztalatom szerint a gesztenye (legalább is az itt vett) teljesen jól megsüthető finomra-hámozhatóra gázsütőben is úgy 20 perc alatt (mondjuk nem szoktam letakarni, és persze gyakran a bevágás ellenére “felrobban” egy-kettő).

P.Elliot 2021.12.09. 04:14:17

@FutureFry: Na, megprobalom ujra takaras nelkul sutni, egyszer ugyanis kis hijan szemen lott, a homlokomat rendesen meg is egette a felrobbant gesztenye.
Annyit beszeltunk rola hogy holnap megyek venni.

Golf2 2021.12.09. 07:50:26

Végre mindenki jóllakott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása