oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 30. 06:30,  Rossz leckét tanulunk a legboldogabb országoktól 37 komment

2021. június 30. 06:30 Határátkelő

Rossz leckét tanulunk a legboldogabb országoktól

Csak a hygge nem elég, magyarul ha csak egyes dolgokat veszünk át a világ legboldogabb országaitól, akkor nem leszünk mi is boldogabbak. Mi lehet a dánok, finnek titka és mi lenne az igazi lecke?

hygge_foto_pixabay_com_mitcharme.jpg

Jövőre lesz tíz éve, hogy a Föld lakosságát minden évben szembesítik azzal, hol is áll országa (és ezzel együtt nyilván valamennyire ő) a boldogsági rangsorban. Az ENSZ által kiadott World Happiness Report élén szinte kizárólag északi országok végeztek eddig (az egyetlen kivétel 2015-ben Svájc volt).

A finnek négyszer voltak a világ legboldogabb országa, Svájc mellett a többi elsőségen Dánia és Norvégia osztozott – hívta fel a figyelmet a The Atlantic.

Mi a titok?

Ahhoz, hogy megértsük az okokat, elsősorban érdemes megnézni, hogyan is áll össze a lista. A kérdés, amire válaszolni kell: ha egy tízfokozatú létrát veszel alapul, ahol a legalsó fok a legrosszabb életminőség, a legmagasabb pedig a legjobb, akkor melyik fokon állsz?

A boldogság tehát inkább elégedettség, mintsem állandó mosolygás, azaz a legboldogabb nemzetek sokkal inkább a legelégedettebbek. Ez viszont jóval többet jelent, mint a GDP emelkedésének mértéke.

Nem véletlen, hogy az elmúlt öt évben az ezt felismerő országok próbálnak intézményesen is tenni valamit a lelki jólét érdekében, a briteknél például van a magányosság elleni harcért felelős miniszter, az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanez, csak ott boldogságért felel, míg Új-Zélandon az egész költségvetést gondolták újra az emberek jóléte szempontjából.

A következtetésben semmi eget rengető nincs: az emberek annál elégedettebbek az életükkel, minél kényelmesebb színvonalon élnek, minél erősebb az őket támogató szociális háló, megfelelő az egészségük és úgy érzik, megbízhatnak a kormányban.

A legelégedettebb országokban jellemzően van mindenki számára elérhető egészségügy, megfelelő mennyiségű fizetett szabadság és a gyermeknevelés sem ró aránytalanul nagy terhet senkire.

Nem a leggazdagabbak a legboldogabbak

Kilenc év tapasztalata azt mutatja, nem a leggazdagabb országok a legboldogabbak. Az Egyesült Államokban például komoly probléma a társadalmi bizalom hiánya, a (például opiát)függőség és általában véve a kiegyensúlyozottság hiánya – jegyzi meg a The Atlantic.

Arról már kevésbé szól a fáma, mit tehet az egyes ember azért, hogy boldogabb legyen. A World Happiness Report adatai azt sugallják, ha valaki egy elégedettebb országba költözik, akkor maga is boldogabb lesz, más kérdés, hogy csak ezért valaki összepakol-e.

És itt érünk el a címben megfogalmazott állításig. Ugyanis megfelelő adatok és tanácsok híján marad a leegyszerűsítés, a „titok”, ami lehet a reggeli hideg zuhany, a hygge vagy a fahéjas zsemle.

Az ezzel foglalkozó cikkeket olvasva nehéz szabadulni attól a képtől, hogy egy-egy helyi szokás nélkülözhetetlen a boldogsághoz.

A hygge

Ezek közül is kiemelkedik a hygge, ami a dán kultúra és filozófia központi része, gyakorlatilag lazulást, pihenést jelent: valami finom kaja, barátok, esetleg egy jó könyv – szóval az élet értelme.

„Jellegzetes dán vonás az ún. „hygge" amikor csak otthon ülnek az emberek, teáznak gyertyafény mellett, beszélgetnek, könyvet olvasnak, szóval relaxálnak. Igazából a helyi kritikán aluli időjárás tekintetében nem véletlenül alakulhatott ez ki” – írta Marci egy korábbi posztban.

A hygge a 2010-es évek közepén (amikor Dánia az első négy World Happiness Reportsból háromszor az első helyen végzett) akkora divat lett, hogy egész kultusz alakult ki körülötte, egyre-másra születtek a könyvek és kb. mindenki meg volt győződve róla, hogy ez a dán boldogság kulcsa.

Beindult a marketinggépezet is, a pulóvertől a takarón át a gyertyáig mindent el lehetett adni a hygge szóval, még olyan fűszerek népszerűségét is megdobta, mint a fahéj vagy a kardamom.

Mások sem akartak lemaradni, a finnek például egész reklámkampányt építettek fel a „látogasson el a világ egyik legboldogabb országába” szlogenre, ráerősítve a leegyszerűsítésekre, hangsúlyozva, hogy a finnek napi rutinjai, mint egy rövid erdei séta, a jeges vízben úszás és társai milyen fontosak a boldogság szempontjából.

A Columbia Egyetem közgazdásza, a World Happiness Reports egyik szerzője, Jeffrey Sachs azt mondta, azért a hygge annyiban mégsem túlzás, hogy a társadalmi norma (az egyenlőség, a mindenkinek jutó prosperitás) leképeződése.

Az erdei séta, a szauna és társai persze nagyszerűen hangzanak, de ezek az egyéni aktivitások és szokások elviszik a fókuszt azokról a társadalmi struktúrákról, melyek az emberek igazi elégedettségét megalapozzák.

A The Atlantic újságírója megkérdezte a British Columbia Egyetem pszichológiaprofesszorát, vajon mennyivel lenne boldogabb, ha gyakorolná a hygge művészetét, amire a válasz: „valószínűleg semennyire”.

Feltétel a gazdagság?

Ehelyett érdemesebb egyfajta listaként végignézni a legelégedettebb országok szokásain és ezekből kiválogathatjuk magunknak a nekünk legjobban tetsző elfoglaltságokat – egy egész társadalmat nem lehet lemásolni, de új szokásokkal és tevékenységekkel érdemes próbálkozni.

Arról nem is beszélve, hogy a boldogság érdekes dolog, nem feltétlenül kell hozzá gazdagnak lenni. Egy szabadúszó, utazásokkal foglalkozó író, Sebastian Modak például úgy fogalmazott, bármerre is járt, mindenhol találkozott boldog emberekkel.

„Lógtam együtt egy sráccal Szibériában, aki minden estét egy nagy adag vodkával és egy fél pakli cigarettával fejezett be. Elég boldognak tűnt – akkor ez lenne a boldogság titka?” – tette fel a kérdést.

A lagom

A legjobban talán a michigani Wayne State University finn szociológia professzora, Jukka Savolainen foglalta össze a lényeget, amikor azt mondta, Skandináviában a boldogság lényegét egyetlen szó foglalja össze: ez a lagom.

A lagom életszemléletet talán úgy lehetne legjobban visszaadni, hogy az a skandináv visszafogottság, mértéktartás maga, az „éppen megfelelő mennyiség”.

A „Lagom är bäst” egy népszerű svéd mondás, körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy az „elég pont olyan jó, mint egy lakoma”, ami elég jól visszaadja a lényeget. A lagom tehát az elfogadott középút: a túl kevés vagy a túl sok egyaránt rossz.

Így aztán amikor megkérdezik a legközelebbi World Happiness Report adatfelvételekor, boldog vagy-e, akkor a lagomra gondolva könnyebben mond az ember igent. És alighanem ebben rejlik a titok.

(Fotó: pixabay.com/MitCharme)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116608548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.06.30. 08:07:03

Vehetünk át bármit,ennek az országnak annyi.

Arthamyr 2021.06.30. 08:29:20

"Arról már kevésbé szól a fáma, mit tehet az egyes ember azért, hogy boldogabb legyen." - Pedig elsősorban erről kéne szólnia, ugyanis ezt tudja befolyásolni.
A hygge, az erdei séta, a szauna és a társai mind jó, és lehetséges út/lépés a boldogsághoz/elégedettséghez, a puszta logika (valamint évizedes személyes tapasztalatom) is ezt diktálja, csak ezt valamiből finanszírozni is kell. A nagy adag vodka és a cigi is segíthet, de ezek hosszú távon elég egészségtelenek. Ezekben viszont az a közös, hogy ha egy amúgy szar életbe belerakjuk őket, attól még az szar fog maradni.

A mértéktartás szuper dolog, csak az emberek jelentős része sajnos a számára "mértéktartónak" ítélt mennyiségű munka elvégzésével nem tud számára "mértéktartóan" megélni.
És lehet hajtogatni, hogy a gazdagság nem számít, de valahogy csak az jött ki, hogy az összes top ország elég gazdag, és igazán szegények ritkán kerülnek előre. Én ezen sosem lepődtem meg valamiért.

fhdgy 2021.06.30. 08:49:34

Igazából már azt sem értem, hogy miről van szó. Először azt mondja, hogy boldogsági rangsor. Utána azt mondja, hogy a 10-es skálán az életminőség.

Van a kettőnek valami köze egymáshoz? Valamennyi biztos, de mennyi az annyi?

Lehetne pl. havi 100 milla nettó jövedelmem, olyan életminőséget csinálhatnék belőle magamnak, hogy az már csoda. Boldog lennék-e? Mondjuk közölnék velem, hogy van három hónapod aztán jön a kaszás.

Szélsőséges, de a legjobb életminőségű emberekkel is megesik, kivétel nélkül.

A másik véglet: élek valahol, mondjuk egy tanyán, távol a világ zajától, a lehető legkevesebbet tudva, hogy mi is van odakint.

Nem éhezem, nem szomjazom, nem fagyoskodom, nem idegesítem magam, nem stresszelek. Boldog vagyok, mert azt sem tudom, hogy mi a boldogtalanság.

Az életminőségem? Lehet. hogy a legtöbb ember szerint az 1-től 10-ig skálán, MÍNUSZ SZÁZ.

Akkor most magyarázza meg nekem valaki, hogy az életminőségből hogyan lehet összeállítani a boldogsági rangsort!

Csodabogár 2021.06.30. 12:13:34

Szerintem az ember életében vannak boldog percek, órák, esetleg napok. Kinek mi ez az nagyon különböző. Állandóan boldog nincs, csak állandóan elégedett. Az elégedettség sokkal fontosabb szerintem mint a boldogság.

A skandinávok teljesen más fajta emberek mint mi itt a kontinenesen, ahogy ők mondják. Nagy általánosságban kisebb igényüek mint mi. Olyan dolgok is boldoggá teszik őket, ami nekem pl. büntetése lenne. Futás az erdőben rossz időben is, ülni a szaunában, számomra a gondolat is elviselhetetlen.

littke 2021.06.30. 15:35:27

Boldogság az ha reggelente örülsz az elkövetkezendő napnak.

banita77 2021.06.30. 16:40:53

Boldogabb kiegyensúlyozottabb vagyok mióta Svájcban élünk a családommal.
Rengeteget számít hogy van előttem egy jövőkép.
Amikor a család a szeretteid boldogok, akkor az ráragad az emberekre.

Hórukk 2021.06.30. 16:41:14

@fhdgy: Az életminőség nem egyenlő a gazdagsággal, hanem egy komplex és viszonylag szubjektív dolog.
Egy része az, hogy hozzájutsz-e a számodra szükséges dolgokhoz, azokhoz, amire vágysz. De része a jó életminőségnek az elfogadható egészségi állapot, a magánélet boldogsága (vagy boldogtalansága), a jó szociális kapcsolati háló (barátok, tágabb család) és a kellő szabadidő hogy mindezeket élvezni tudd. Ezen kívül biztosan sok mindent fel lehet sorolni.
A saját életminőség megítélése nagyban függ a környezet életminőségétől: ha a tiédet jobbnak ítéled mint a környezetedét, akkor elégedettebb vagy. Ez az egyik oka annak, hogy jónak ítélhetik az életminőségüket a szegény országokban élő, nem különösebben gazdag emberek is.

midnight coder 2021.06.30. 16:41:19

Ahogy anno Rejtõ írta: a pénz nem boldogít, de a hiánya kifejezetten boldogtalanná tesz.

Hórukk 2021.06.30. 16:41:56

" a helyi kritikán aluli időjárás tekintetében nem véletlenül alakulhatott ez ki ".
Tegnap fürödtem a Balti tengerben, ami kb. 25 C fokos volt. A víz tiszta, alga semmi. Utána kifeküdtem a homokos dűnék közé a szikrázó napsütésben. Langyos délnyugati szél fújt, a levegő hőmérséklete 28 C lehetett. Sokan voltak a parton, de nem volt zsúfoltság. Mindez Skandinávia középső részén. Nemsokára megyünk haza, ahol a várhatóan 35-36 fokos kánikulákat zivatar és esetleg jégeső fogja átmenetileg hűsíteni. Mindegyik időjárásnak meg van a maga szépsége. Nyáron és ősszel többször jártam Dániában is, az időjárás nekem mindig megfelelt, igaz, több-kevesebb szél mindig fúj. 2 éve, amikor Koppenhágában jártam, kifejezetten kánikula volt, ideális a vízibuszos városnézéshez.

Remora 2021.06.30. 16:42:47

Esetleg ez megvan ? Talán ezen a környéken is lehet keresgélni az indokok között.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_antidepressant_consumption

Pl. a svédek 3x annyi antidepit tolnak mint a magyarok és a többi említett skandináv állam is az elsők között van a fogyasztásban.

Csodabogár 2021.06.30. 17:54:00

@Remora: Ez nagy mértékben köszönhető a hosszú sötét télnek. A téli sötétséget még felénk is nehéz elviselni, de ott az egy borzalom.

fhdgy 2021.06.30. 18:20:51

@Hórukk: "Ez az egyik oka annak, hogy jónak ítélhetik az életminőségüket a szegény országokban élő, nem különösebben gazdag emberek is." vagyis egy nagyon szubjektív, relatív dologgal állunk szemben. Ezek után érdemes-e összehasonlításokat tenni?

Én többször hallottam, hogy a boldogság nem állapot, csak érzés.

Lehet, hogy 100 %-ig nem igaz, de szerintem döntően igen.

Csak egy példa a relativitásra: a skandinávoknak az erdőben sétálni egy csodálatos dolog. Ezt magyarázd meg egy berbernek vagy egy eszkimónak, Még azt sem tudja, hogy mi az erdő!

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2021.06.30. 20:47:34

@fhdgy:
" Csak egy példa a relativitásra: a skandinávoknak az erdőben sétálni egy csodálatos dolog. Ezt magyarázd meg egy berbernek vagy egy eszkimónak, Még azt sem tudja, hogy mi az erdő! "

Mint nálunk a demkorácia, magyarázd el egy magyarnak hogy milyen lehet demokráciában élni.

Hórukk 2021.06.30. 20:47:39

@fhdgy: Az elégedettség mérése éppen ezért jó dolog, mert attól függetlenül lehet összehasonlítást tenni, hogy egy adott nép a futkározást, a sámlin ülve teázást vagy a fókabőr rágcsálását helyezi előtérbe.

fhdgy 2021.06.30. 21:03:03

@szociál: Köszönöm, ez jó volt. Tetszik!

fhdgy 2021.06.30. 21:07:34

@Hórukk: Összességében nem vitatom, amit írsz, de ennek is lehetnek vadhajtásai.

Még nem találkoztam a nickeddel itt, ha nem csal az emlékezetem, ezért mondom, hogy van egy kis indiai tapasztalatom.

Az ottani helyzet számomra értelmezhetetlen. Nem is tudom, hogy hogyan lehet úgy élni, de nem reklamálnak. Akkor most jó nekik?

Persze, a reinkarnáció! Majd a következő életükben.

2021.06.30. 23:51:32

@fhdgy: nem is olyan rég voltam a dominikai köztársaságban, nem turista helyen hanem hatorszagban. Jokedvuek és kedvesek voltak az emberek.összetákolt kunyhóban laknak,talán pár edenyük volt főzni. A tengerpart rendezvényen pedig olyan ragyogó fehér ruhában voltak ami meg ma is lenyűgöző. A lebensstandard nem egyenlő a lebens Qualität-tal. Az első csak pénz kérdése. Sokat voltam skandináv országokban is, a vőm félig finn, ha ott vagyunk hetekig egy mökki-ben az maga a mennyország.

2021.06.30. 23:51:32

@Csodabogár: igen a polarkreis felett van esélyed depresszívnek lenned, de délen meg télen is mutatkozik a nap úgy kb. Négy órára

élhetetlen 2021.07.01. 01:00:46

@fhdgy: Nehéz kérdés, elégedett akkor lehet az ember, ha el tudja fogadni a lehetőségei korlátját is. A boldogsághoz kell egy kis plusz, pl én 30 éven keresztül minden évben elmentem egyszer, kétszer a tengerhez, és nagyon boldog voltam, mikor karácsonykor fürödtem a Vörös tengerben. Ha tízszer annyi pénzem lenne, mint amennyi van, akkor mehetnék most is, fizetve a segítő személyzet költségét is, és boldogabb lennék, de elfogadom, ami van, és az elégedettségi szintemet a lehetőségemhez mérem. 50 éves korom után buktam a hosszú utazásokat, maradt a Balaton, ennyi. Aztán két éve megbukott az is, az elégedettséghez beérem azzal, hogy minden azaleám pompázott, és nyílnak a leánderek, bár gazosak, mert nem tudok kimászni gazolni.
És most a hülyeség, nem iszom szörpöket, de néha megunom a szuper ásványvizemet is, ilyenkor hülye módon, egy nagyon kevés almaecetet öntök bele. Miért azt? Mert a Tescoban csak az van. Aztán tegnap éjszaka körülnéztem gyümölcsecet ügyben, és találtam tíz félét, amiből 6 tetszett. Ez nem luxus, csak elégedettség, hogy nem kell egy órán keresztül döntögetnem, hogy melyiket kóstoljam meg, megveszem mind a hatot, aztán jövőre azokat veszem , amik ízlettek.
Nem tudom, mennyire voltam érthető.

Hari Seldon 2 2021.07.01. 08:13:15

@Team Vincent:
"nem is olyan rég voltam a dominikai köztársaságban, nem turista helyen hanem hatorszagban. Jokedvuek és kedvesek voltak az emberek.összetákolt kunyhóban laknak,talán pár edenyük volt főzni."

Szokásos közhely. Én is boldog vagyok, de ha a szomszédomba épülne egy két Hearst Castle, szolgákkal százával parkolnának a Lamborghini-k, már szarul érezném magam.

Ők nem látnak maguk körül mást, csak pálmafát, meg kókuszt (sarkítok) az az érzetük, hogy "jól elvannak".

Ami igaz a saját nézőpontjukból elmondhatják magukról, hogy boldogok.

Ettől még, akinek kicsit jobb lehetősége van (mondjuk itt az EU-ban), valahogy mégsem akar vele cserélni. - Nem furcsa?

dikusz. 2021.07.01. 08:50:24

@élhetetlen: Nagyonis érthető voltál.

2021.07.01. 09:16:34

@Hari Seldon 2: szokásos közhely? Ha valaki új hazádat soviniszta országnak tartja, az is közhely? Az eddigi életem során volt lehetőségem az összes európai kultúrát megismerni, szakmai okból több országban hosszabb rövidebb ideig élni. Ezalatt mindig erre törekedtem hogy ez a latokoromet és objektivitásomat növelje, evvel gazdagitson. Több országban sokkal elegedettebben élnek az emberek mint pont nálatok. Ez sohasem a Lamborghinik az anyagi gazdagság függvénye. Ahogy a nemet mondja: a kevesebb is lehet több. Ez az elégedett tartalmas élet titka.
Soraidbol ítélve más generációk vagyunk, ezért nem is várom hogy ezt megértsd,
Kevered sajnos a fogalmakat is, a jól elvan az más mint a boldog. A boldogsag érzet az mindig szubjektív. De neked ezt elmagyarázni olyan mint egy vaknak a színeket. Ezt megérteni tudni, ahhoz eloszor fel kell nőni, majd sokat átélni, tudni nyerni és veszíteni megtanulni lemondani, értékelni a meglévőt.

Nem az EU-bán lakom, azért annál jobban és azért lenne akivel szívesen cserélnek, mentesülne a ránk erőszakolt úgymond civilizáció egy részétől

Hari Seldon 2 2021.07.01. 10:47:52

@Team Vincent:
"Ha valaki új hazádat soviniszta országnak tartja, az is közhely?"
A mondat értelmetlen. Nem az országot tartják sovinisztának, hanem egy népet.
Egyébként meg nem zavar, ha annak tartják egyesek. Vannak akiknek egyszerűbb közhelyekkel élni.

"Több országban sokkal elegedettebben élnek az emberek mint pont nálatok."
Nem vitatom, a franciák szeretnek panaszkodni.
Ebben nagyon hasonlítanak a magyarokra. - Ja persze ez is általánosítás.

2021.07.01. 12:24:04

@szociál: "Mint nálunk a demkorácia, magyarázd el egy magyarnak hogy milyen lehet demokráciában élni."

Csakis illiberálisan. :-DDD

2021.07.01. 12:24:13

@Team Vincent: "Az eddigi életem során volt lehetőségem az összes európai kultúrát megismerni"

Ha te a dominikai szegénységben elégedett lakókat láttál, akkor max. találkoztál az európai kultúrával, nem megismerted.

zsu80 2021.07.01. 12:24:25

@banita77: én nem tudnék északi országban élni, még az anyagi biztonságért se. Anglia, Németország, Svédország, soha! Csodálkozom hogy Olaszország nincs a listán. Nekem a hygge nem adatik meg, kimegyunk a hegyoldalba sétálni, grillezünk barátokkal, sétálunk a tengerparton ahol neha januárban is vannak olyan meleg időszakok hogy napozni lehet. Szezonon kívül nincs sok munkalehetoseg, nem halmozunk fel vagyont, de van hol lakni és van mit enni, a többin mikor egy nyugodt napon a szabadban egy pálma alatt pihenünk, nem gondolkodunk.

Örömhernyó 2021.07.01. 12:24:43

@Golf2: A magyar ember egyre jobban él. Ez a boldogság egyik alapfeltétele. Nem csak a jólét, hanem annak a reménye, hogy a gyerekeid nálad jobban, könnyebben fognak majd megélni. Ez jelenleg elég jó halad Magyarországon. Részben a kormány, részben nemzetközi trendek miatt.

A másik feltétel az egyenlőség. Hogy ne legyen az emberek között nagy szakadék vagyon és társadalmi mobilitás szempontjából. Akik gazdagok, azok ne a munkás kiszipolyozásából éljenek, ne legyen az alsóbb társadalmi osztály kutyába véve. Tehát a nemzet valódi közösség legyen, ne csak egy áporodott szagú történelmi örökség. Ebben nem áll jó Magyarország.

A magyar ember általában nem akar osztrák bért keresni, ha Magyarországon dolgozik. Ha a magyar minimálbér elérné az osztrák felét (és minden szférában hasonlóan az osztrák bérek fele lenne az átlag), akkor már nagyon sokan nem panaszkodnának.

fhdgy 2021.07.01. 13:24:22

@élhetetlen: Semmi gondom az érthetőséggel. Fogtam az adást.

Értékeld, ami van, törekedj még jobbra. Ha van egy kis haladás, akkor van miért élni, dolgozni. Ja, és közben ne bazináljanak és legyen egy kis nyugalom.

fhdgy 2021.07.01. 14:20:51

@Team Vincent: Nem rosszindulatból írom, amit, csak próbálok gondolkodni.

Ilyen történetek esetén felteszem a kérdést, hogy hol a határ az elégedettség és az együgyűség között.

Meg ugye azt is mondják, hogy a sz*rnak is jó íze van, csak lelkesen kell rágni.

Végül is abból indulok ki, hogy van egy saját elképzelésem a világról. Ha valaki attól lényegesen rosszabb körülmények között is úgy viselkedik, mint aki boldog, akkor erősödik bennem az érzés, hogy esetleg csak együgyű.

Ha rosszabb, de nem bántó a másik helyzete és boldognak tudja mondani magát, akkor azt mondom, szerencsés ember.

Ha valaki nálamnál érezhetően jobb körülmények között él, ami persze nem nagy csoda, és mégis depressziós, meg hasonló, nos, ott szerintem baj van.

Ez így elmondva egyszerű, csak nehéz meghúzni a határokat és még nehezebb konkrét, egyedi esetekre helyesen alkalmazni.

arncht 2021.07.01. 19:37:06

A fenet nincs osszefugges a jomod es a hude boldog vagyok kozott… sokkal kevesebb stressz, tobb lehetoseg, jobb minosegu etelek, ellatas, stb.

fhdgy 2021.07.01. 22:46:49

@arncht: Van összefüggés, csak nem tudjuk milyen.

Hány esetet ismer a történelem, hogy pénz annyi mint a pelyva, de boldogság semmi.

Rudolf gazdag volt? Szerintem igen. Boldog volt? Ha az lett volna. nem lett volna öngyilkos ( állítólag ).

A Kádár rendszerben is, hány híresség volt, aki sikeres volt, az átlagnál több pénze is volt és mégis öngyilkos lett.

A világban is sok ilyen esetről tudunk. Vajon ez az, amikor azt mondhatjuk, hogy több pénze van mint esze?

Van ilyen? Van!!!

A normális emberek meg tudják érteni ezt?

Én csak azt tudom mondani, hogy a normális emberek nem mindig tudják megérteni az abnormálisokat.

De, ki a normális, ki az abnormális?

2021.07.01. 23:32:45

@Hari Seldon 2: A mondat értelmetlen. Nem az országot tartják sovinisztának, hanem egy népet.
Egyébként meg nem zavar, ha annak tartják egyesek. Vannak akiknek egyszerűbb közhelyekkel élni.

Tudom, tudom van még mit tanulnom, kérlek folytasd oktatásom, hogy felerjek a szellemi parnasszusra

2021.07.01. 23:33:23

@fhdgy: nem is feltételeztem rosszindulatot.

Kérdés mi kell a boldogsághoz? Biztosan nem az általunk és belénk beszélt anyagi javak tömege. Eddig ezt próbáltam megvilágítani.

Múltkor beszélgettem egy kb. Kilencvenöt év körüli nénivel egy Somogy kis falu temetőjében. Nem volt sűrűn kint a falujabol, nem szereti a tv-t, nem nagyon érdekelte a kitágult sarkaibol kifordult világ, biztosan nem érdekelte Monet ecsetvonasi technikája.
És mégis megdöbbenve álltam, a melyen tartalmas beszélgetés során olyan mely bolcsessegtol átitatott mondatokat hallottam,hogy szinte szólni nem tudtam.
Az egyszerűség nem jelenthet egyugyuseget. A dominikaiak vagy akar a te indiai szegényeid sem azok. Termeszetesen kisebb elvárásokat könnyebb teljesíteni, így elegedetteb is lehetsz

2021.07.01. 23:36:29

A közhely akkor nem általánosítás:-))))

Arthamyr 2021.07.02. 06:36:26

@fhdgy: Az pénz javítja az ember életét, minél kevesebb van, annál jobban. Pl. ha van egy ember, aki havi 200 ezerből él, és varázsütésre 400 ezerből teheti, sokkal jobban fog élni. Viszont ha feleződik az 200 ezer, és 100 ezer lesz belőle, az még ennél is nagyobb romlást fog eredményezni. Ha mondjuk 10 millióból él, és helyette havi 20 millióból élhet, akkor már nem lesz ekkora javulás az életminőségben (hát még akkor, ha a 10 millióból lesz 10 millió 200 ezer).
Nagyon sok ember ennek a görbének azon meredek részén van, ahol nagyon is jól hasznosul minden kis plusz.

fhdgy 2021.07.02. 08:23:24

@Arthamyr: Ez rendben is van.

Amit én feszeget, a dolog másik oldala, amikor a pénz megnyomorít.

Sok-sok példát lehet rá hozni, amikor a siker, a fény, a csillogás, eszméletlen sok pénz mind megvan. Aztán mi az eredmény? Tönkrement, kisiklott életek. Jellemzően ezek akkor fordulnak elő, amikor felkapott művészekről, sportolókról, stb. van szó. Mondhatjuk azt, hogy túl sok, túl könnyen jött siker, de kevés ész?

Ha ezeket kicsiben nézzük, akkor elég hétköznapi emberekkel is megtörténnek hasonlók. Boldog családi idill, a környezetük irigylik őket, aztán kiderül, hogy minden csak látszat, csalóka látszat volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása