oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 04. 06:41,  Két magyar a világ körül 71 komment

2016. június 04. 06:41 Határátkelő

Két magyar a világ körül

Már amikor először felmerült, hogy poszt születhet törzskommentelőnk, Montroyal (és felesége) világ körüli útjából, elhatároztam, hogy nem leszek irigy. Nos, csúnyán elbuktam, hiszen ki ne álmodozna egy olyan útról, ami 115 napig tart, 24 országot és 41 kikötőt érint? Mint posztja végén írja is, ez egy életre szóló élmény, és ők, a feleségével megcsinálták. Mi pedig most hála neki(k), kis kóstolót kapunk belőle, rengeteg képpel.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva!

cim_68.jpg

„Előrebocsátom, hogy nem vagyok egy írózseni, de mivel a profi írók sem tudnak úgy autót javítani, mint én, nincs mit szégyellnem.

Röviden magamról: még az átkos utolsó éveiben hagytam el Magyarországot, amikor megkaptuk az ún. világútlevelet. Kétévi bécsi illegalitás után Kanadába kerültem, mint önszponzoros, landed immigrant.

Folytattam a Bécsben nagyon jól bejött – jég hátán is megélünk - magyar mentalitást, de már legálisan, és sokszor 2-3 állással. Pár hónap után egy háromszobás kertes házat vettem, és a ház melletti garázsban és az udvaron elkezdtem autókat javítani, persze okosba’.

Egy társulásféle után, saját műhelyemet immár hivatalosan megnyitottam. Elég forgalmas helyen volt, mégis évek kellettek, amíg sikerült normális profitot termelni, ami sokkal kényelmesebb életet biztosított, mintha alkalmazott lennék.

18 éve van meg a műhelyem és sokat dolgozom, hogy tudjak sokat utazni. Először, mint az itteniek, az olcsónak számító karibi helyeken teleltem (max. 2 hét), és amíg a szüleim éltek egyszer-kétszer Magyarországon töltöttem 1-1 hónapot.

Először bérelt kocsival, majd kényelmesen egy vidéki városi utazási irodával bejártam Európa országait, de Dél-Afrikába is elmentem velük. Nem találtam drágának a kanadai keresethez képest.

Hallottam az óceánjárós utakról is, de azt gondoltam, az az öregeknek való. Na, szépen belenőttem abba a korba. Először a nyugat-kanadai barangolásunk alkalmával Vancouverben, a kikötőben nézegettük a nagy óceánjárókat, és akkor megfogadtuk, a következő évben felszállunk egy ilyenre.

Otthon a feleségemmel (no.4) a Miért éppen Alaszka? sorozat részeit nézegettük hónapokig, és elhatároztuk szeretett filmhősünk, Dr. Fletcher nyomdokait követve Alaszkába látogatunk (tudom, nem is ott készült a film). A gyönyörű alaszkai utat egy karibi követte a következő évben, és mint mások, mi is a következő utakat terveztük.

A montreali magyar étterem teraszán ülve beszélgettünk egy hölggyel, aki elmondta, hogy nagy vágya egy világ körüli hajóút. Ilyen is van? Utánanéztünk, de elérhetetlen álomnak látszott, mind időben (100+ nap), mind anyagiakban...

A fejemben soha nem mondtam le róla. 2015 decemberében egy holiday cruise-t terveztünk, és én tudtam, hogy ugyanannak a hajónak a következő útja egy 115 napos világkörüli út lesz. Senkinek nem szóltam semmit, kivétel a lányom, akire rábíztam a műhelyem pénzügyeit. A nejem semmit sem sejtett.

A két alkalmazottamnak nem szóltam, mert azonnal pánikba esve otthagytak volna. Csak a 18 napos utat foglaltam le San Diego és Fort Lauderdale között, és az út folytatását egy nagy meglepetésnek szántam a nejemnek.

Ez részben sikerült, mert az én mailem nem működött, és az ő mailjével kellett foglalnunk az első út lejártának utolsó napján. Lehet a hajón is foglalni, de nem álltak szóba velem, mert nekik nem volt olyan kódjuk, amit nekem ajánlott a vállalatuk.

Az utolsó napon küldtek egy kódot a head officeból, és így maradhattunk kedvezményes áron. Tudni kell, hogy erre az útra nincs last minute jegy és árengedmény. Megtudtuk azért, mert nagy részben állandó utaskörük van a high socból, nem érdekük és nem is akarnak olcsó embereket.

Január 5-én elindultunk óriási bulival, ingyen italok (különben fizetni kell az alkoholért és a dobozos üdítőkért is) patakokban. Mindenki ismert mindenkit, úgy utasokat, mint személyzetet.

Az útról röviden nem lehet írni: 115 nap, 24 ország, 41 kikötő. Nagyon sok minden történt velünk, sok mindent láttunk, kb. 15.000 fotót, filmeket csináltunk (nem, mi sem láttuk mindet), akkor kezdem a lehető legrövidebben és képekkel, ami belefér.

Az útvonalunk: 

1_utvonal.jpg

Fort Lauderdale indulás

2_fort_lauderdale.jpg

fort_lauderdale.jpg

Costa Rica Beach és városi séta

3_costa_rica.jpg

Panama-csatorna – életre szóló élmény, de 10 napon belül oda-vissza…

3_panama-csatorna.jpg

3_panama-csatorna_2.jpg

Panama City - az ősi, a régi és a modern város kontrasztja

4_panama_city_2.jpg

4_panama_city.jpg

Nuku Hiva, Francia Polinézia - paradicsomi sziget, fűvel-fával beszélgetek franciául...

5_nuku_hiva_francia_polinezia.jpg

Rangiroa - először életemben egyedül búvárkodtam a cápáktól nyüzsgő vízben

6_rangiroa.jpg

Papeete, Tahiti - a nagyváros és a gyönyörű vidék, táj, történelem, botanikus kert

7_papeete_tahiti.jpg

7_papeete_tahiti_2.jpg

Moorea-sziget - túra, kilátás 2 öbölre, és a híres bungallows a vízen

8_moorea-sziget.jpg

Cook Islands - maradni akartam, amikor a bevándorlási irodát megláttam

9_cook_islands.jpg

Bay of Islands, Új-Zéland - lenyűgöző természet, szigetek, öblök, nyugalom

10_bay_of_islands_uj-zeland.jpg

Auckland, Új-Zéland - a nagyváros tiszta, nyugodt, sok fehér ember, hop on-hop off, kilátótorony

11_auckland.jpg

11_auckland_2.jpg

Picton, Új-Zéland - kisvárosi charm, csendes, virágos

12_picton.jpg

Melbourne, Ausztrália – Hop on-hop off sokat láttunk, mégis keveset, nagyváros, visszatérnénk

13_melbourne.jpg

13_melbourne_2.jpg

Sydney, Ausztrália - Operaház, Harbour-bridge napfelkeltével az érkezésünkkor, két nap egy éjjel (!), amit tudtunk bejártunk. HOLNAP KÖLTÖZNÉNK!

14_sydney_2.jpg

14_sydney.jpg

Townsville, először ilyen hajó a városban: körülöttünk a média, kisváros, gyönyörű, hosszú part (medúzaszezon) kiépített fürdőhelyek

15_townsville.jpg

Cairns - belvárosnál a kikötő, a kaszinó tetején, az állatkertben koala a kezünkben!! Strand.

16_cairns.jpg

Darwin, Ausztrália – Határátkelő-találkozó, köszönjük Erika és István a kalauzolást a városotokban, krokodilok, szuper nap

17_darwin.jpg

Bali, Indonézia – wow, buddhista sziget, építészet, templomok, kertek, magánházaknál gyönyörű családi templomok

18_bali_indonesia.jpg

Semarang, Java, Indonézia - szinte elnöknek kijáró fogadás, rendőri biztosítás a busznak, Borobudur csodálatos buddhista piramis (?) egyedülálló, látni kell...

19_semarang.jpg

Dzsakarta, Java tömeg, szegénység, de turistáknak látnivalók... OK ..láttuk.

Hongkong, Kína - 3 nap metrózás, szuper digitális infók a látnivalókról, modern és tradicionális, annyian vannak, mint a kínaiak. A lökdösődés, tolakodás mindennapos, mindenki a telefonjába mélyed. Elsőnek állok az ajtónál, de tizediknek szállok fel, templomok, botanikus kertek, Lantau Island óriás Buddha, Pick tram, és sok más

Danang, Vietnam - lepukkant város, tömeg, motorok, gyalogosan életveszélyes az átkelés, zöld lámpánál is. Ünnepre érkeztünk, a fényjáték a hidakon szuper, a járdákon mini műanyag gyerekszékeken tömegek ülnek, esznek, isznak… Hoi Ant látni kell! Tradicionális építészet, UNESCO védett városrész (2 nap), Buddha.

22_vietnam_danang.jpg

22_vietnam_danang_2.jpg

Saigon - buszos kirándulás - láttuk. Néhány turista látványosság, tömeg, szegénység, motorok, biciklik 

23_saigon.jpg

Sihanoukville, Kambodzsa – wow, káosz. Tuk-tuk támadás, néhány szép látványosság, de lerobbanva, kosz, szemét mindenhol. Ez nem járna a szegénységgel, olcsó élet, sor

24_sihanoukville.jpg

24_sihanoukville_2.jpg

Szingapúr - 3 nap - Csúcs!! Tisztaság, rendezettség, fegyelem, biztonság, kemény szabályok, de betartják, lottónyereménnyel odaköltöznék, No 1. turistáknak.

Phuket, Thaiföld - taxival körbe a szigeten szuper, Buddha, templomok, piac, tengerpartok, csúcs az elefántolás!!!

26_phuket.jpg

26_phuket_2.jpg

Hambantota, Sri Lanka - Yala Park szafari, állatok, Indiai-óceán, vidék, tea a taxi sofőr (angol tanár) családjával, templomok, majmok a fákon

27_hambantota.jpg

Colombo, Sri Lanka – taxi, a templomokban csodálatos díszítések, gazdagság, arany, elefántcsont szobrok, wow, tea. A második nap vidék, elefántolás, mosdatás a folyóban, ormányzuhany(!!)

Dubai, Egyesült Arab Emirátusok – nem akármilyen felhőkarcolók tömege, bevásárlóközpontok, a híres pálmasziget. Nincs emberi lépték, óriási, széles utak. Csak autó van, az utca túloldalára is azzal mennek, Burj Kalifa, Burj al Arab, Atlantis Creeck, piacok, gold souk, old souk – és vásárolni fogsz.Ami szuper volt, az az IGAZI arab éjszaka, a sivatagban terepjáró-verseny, tevegelés, hagyományos evés-ivás, dervis és hastánc.

Muscat, Omán  - az igazi arab világ, építészet, kultúra, hagyomány, abszolút monarchia, iszlám. A tengerpart üres, szállodák csak a hegyekben vannak, a bikinis turisták nem kellenek.

30_muscat.jpg

30_muscat_2.jpg

Salalah, Omán - felejthető... az arab taxisok zsarolnak, átvernek, lehúznak. Nincs sok látnivaló, teve- és kecskevásár (feleségcsere lehetséges).

31_salalah.jpg

Petra, Jordánia - a világ 7 csodája között!! Látni kell, ott lenni. Rengeteg szikla, minden hatalmas sziklákba, hegyekbe vájva, emellett sivatag és kecskék.

32_petra.jpg

Szuezi-csatorna – átmentünk rajta katonai kísérettel vízen és szárazon. Homok mindenhol, rejtett tankok, hadállások, óriási épülő (de még üres) város. Átértünk.

Haifa, Nazareth, Izrael – Galileai-tenger (vagy más néven Tiberias-tó), a Golán-fennsík, wow!! Hihetetlen, lélegzetelállító, hittől függetlenül. Jézus, Dávid király, a különböző szentek földjén járunk, megmerülünk a Jordán folyóban. Kibucban eszünk, szuper vendéglátás, minden zöld terület megművelt, rendezett agrárterület (ami az arab területeken homok és kő).

34_haifa.jpg

34_haifa_2.jpg

Jeruzsálem, Ashod, Izrael - kellemes csalódás, nyoma sincs feszültségnek, békés, tiszta, történelmi. Minden lépésnél sugárzik a földből a történelem, a legendák. Jól láthatóan megférnek egymás mellett a templomok, zsinagógák, mecsetek, az ezer éves városrészek, a Siratófal (csak itt láttunk fiatal, szimpatikus katonákat, akik csak a turistákkal fényképeszkedtek), utolsó vacsora terem, a Gecsemáné-kert, Jézus keresztre feszítésének és sírjának emléktemploma.

35_jeruzsalem_2.jpg

35_jeruzsalem.jpg

Pireusz, Athén, Görögország - csodálatos szép helyek, de az európai állomásokat nem részletezem, sokan ismerik, akik nem, azok feltétlenül látogassanak el ezekben a városokba.

36_pireusz.jpg

Katakolon, Olümpia, Görögország

36_pireusz.jpg

Róma, Olaszország

28_roma.jpg

Pisa

39_livorno.jpg

Monaco, Monte Carlo

40_monaco.jpg

Barcelona, Spanyolország

41_barcelona.jpg

41_barcelona_2.jpg

Cadiz, Sevilla, Spanyolország

Madeira, Funchal, Portugália 

43_madeira_2.jpg

43_madeira.jpg

Pár szó még a végére a hajóról, a személyzetről és az útitársakról. A hajón a programok, partik, dekorációk összehasonlíthatatlanok egy „átlagos” hajóúttal. Minden országnál, kikötőnél távozáskor partik, gyakran az alkohol is ingyenes.

Minden országnál az adott hely ételei, italai, ajándéktárgyai, a felszolgálók helyi népviseletbe öltözve. A személyzet szuper segítőkész, barátságos (pláne ha ennyi időt tölt velük az ember), az utastársak nagyrészt ismerik egymást, van, aki 2-3 ezer napot töltött már ennek a társaságnak a hajóin. Ha belegondolok, hogy ez ezen a szinten 3-4 millió dollár… Barátságosak, kedvesek, tanultak - remélem, tudunk még újra hajózni együtt.

Életre szóló élmény – és mi megcsináltuk!

HÍRMONDÓ

Megdöbbenő adat az angliai határátkelőkről

Folyamatosan azt hallani, olvasni a brit médiában (egy részében legalábbis), hogy a közép-európai bevándorlók elárasztják a szigetországot, rátelepednek a szociális ellátórendszerre, és egyáltalán. No de mit mond a statisztika? Létezik, hogy az elmúlt hónapokban csökkent a régiónkból a szigetországba érkezők száma? Ide kattintva kiderül.

Hazavágja az erdélyi kisvárosokat az elvándorlás

Ha már itt tartunk, az elvándorlás ugye nem csak Magyarországot sújtja, legalább annyira Romániát is, azon belül pedig az erdélyi területek sem maradnak ki. Ott is leginkább a kisebb települések esetében okoz gondot. A kontraszt hatalmas: Kolozsvár és Temesvár felkapott kertvárosi övezeteiben 60 millió forintnak megfelelő eurót is elkérhetnek a családi házakért. Eközben például Csíkszeredában már 6-8 millióért is lehet 60 négyzetméteres lakást venni, és hasonlóak az árak Sepsiszentgyörgyön is. További részleteket itt találtok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás világkörüli út

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr358776774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.04. 06:49:37

Szuper,gratulálok!

sellőlány 2016.06.04. 07:05:05

Ez aztán a poszt! Gratulálok, elképesztően jó útvonal volt, inspirált is néhány új úticélt illetően. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.06.04. 07:56:49

Hm... besárgultam...
:D
Nagyon jó fotók.
Köszönjük!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 08:23:23

Idefigyelj Don Corleone.
Az Isten basszon bele arccal a forró disznószarba, hát te TUDSZ ÍRNI. Nem is akárhogy. Jó humorral frappánsan gördülékenyen. Ha így javítod az autókat is akkor hozzád vinném az enyémet.
Bár nem tudom, a Chrisler-hez értesz? Láttál már olyat?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2016.06.04. 09:11:36

Ez jo volt... azt inkabb nem kerdezem meg, mennyibe fajt...
Meg nem voltam ilyen hajouton, sot semmilyen tarsasutazason, mert nem szeretek masokhoz alkalmazkodni es esetleg ugyanannak a hulyenek a szoveget hallgatni napokon, heteken at... de ez lehet, hogy csak az en kenyszerkepzetem.
Az ilyen hajon is ki kell oltozni a vacsorahoz, meg jattolni kell, vagy az bele van epitve az arba?
Gratulalok, fantasztikus elmeny!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.06.04. 09:24:24

Kérek contact-ot. Majd ha nyerünk a lottón, mi is belevágunk. :)
Szuper helyek,szuper képek, szuperül tálalva.

rumitom 2016.06.04. 09:43:48

ez egy meno kepesbeszamolo volt. Engem erdekelne volt e vmi vegso konkluzio, belso valtozas egy ilyen kiszakadok a hetkoznapokbol megjarom gyorsan a vilagot ut utan. Vagy ha nem is belso valtozas barmilyen felismeres.

tanato 2016.06.04. 10:01:00

Ez tényleg szuper volt az út is a képek is,ilyenre érdemes gyűjteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 10:55:55

Meghalt Muhammad Ali.
Nyugodjon békében.

Bredpitt Monika 2016.06.04. 12:50:26

Jaj, de vartam ezt. Este tudom elolvasni.
a kepeket latva mar most megesz a sarga irigyseg. Majd este meg hozzaszolok, ez nem fenyegetes.

Bredpitt Monika 2016.06.04. 12:59:32

Kedves HA, ezt hetkoznap kellett volna leadni szerintem.
Lehetnel formabonto. Esetleg add le meg egyszer.

Golf2 2016.06.04. 13:25:05

@Taxomükke (UK): Mennyibe fájt? Fizetèshez viszonyítva mondjuk 1 évi átlagfizetés,ami itthon pont elèg 1 hónap balcsira szállodában.

SzZoole 2016.06.04. 14:59:07

"Folytattam a Bécsben nagyon jól bejött – jég hátán is megélünk - magyar mentalitást, de már legálisan, és sokszor 2-3 állással. Pár hónap után egy háromszobás kertes házat vettem, és a ház melletti"

Meg amit Budapesten is csinaltal Becs elott,strici,uzsoras,penzbehajto es veroember voltal,azert tudtal par honap utan kerteshazat venni.A masok nyomoran es a kurvanenik faradsagos,izzadsagos munkajan tudtal meggazdagodni:)))
A 2 slave amig a muhelyben robotolt,addig Te jolerezted magad.
Ez is tipikusan magyaros,csicskazsiron eloskodsz:)))
CSAK VICC VOLT.

@diggerdriver: szerinted Ö irta?
Osszedobott egy takolmanyt,be kuldte,HA. meg szepen osszerakta faradsagos munkaval:)))
EZ IS CSAK VICC VOLT.

Amugy szep volt Zolibatyo:)))

SzZoole 2016.06.04. 15:00:32

@Bredpitt Monika: a feszbuk profiljan tobbszaz/ezer kepet tudsz megnezni:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.04. 15:07:25

Haha, király vagy, Monti bá, hogy kinyomtad ide is.
Majd megkereslek f@lloszbúkon is, és ezt vedd fenyegetésnek! :D
Igazából kéne ennek a rengeteg képnek egy faxa honlap.
Tudom, nem kis meló ennyi képet rendszerezni valahogy, de megéri,
mert 5 év után az ember elfelejti, melyik kép hol is készült.

Télleg, a hajón nem kezdtél el bádizni? :D
Most nem a human bodyra gondolok, hogy lemész a gyimbe kicsit súlyokat emelgetni; hanem hogy látsz valami
bádog felületet, ami be van horpadva és nekiállsz szépen kijavítani.
Nem volt ilyen?
:-))))))))))

Darwinban Adg eddig Balázs volt, hogy a faxba lett belőle István?
Vagy van ott sok más magyar is?
De majd biztos jön és megoldja a rejtélyt. :-)

Egy kérdés maradt csak bennem, nem volt ott mégiscsak
istenverte, q rohadt meleg?
Valszeg egy ilyen úton én beleszorulnék a medansziéba, aludnom is ott kéne... :D

De télleg csoda lehet, az árával együtt...Na majd ha mi leszünk 60 körüliek és elmegyünk előtte a bankba zárás után, akkor mi is megyünk!

A román helyzetről én talán épp tegnap olvastam, hogy olyan
rohamosan jön fel a romániai minimálbér,
hogy pár év múlva a magyarok oda is megindulnak melót
szerezni, ingázni, átköltözni; jó eséllyel.És ez lesz az igazán durva.
A cikk a bolgár minimálbért is említette, hogy erőst emelkedik,
de az kevéssé lesz a magyar munkapiacra hatással...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.04. 15:11:55

@geegee: " nem volt ott mégiscsak
istenverte, q rohadt meleg?"

Már nem Darwinban, hanem úgy en bloc (illetve bocsánat, unblock...) az egész hajóúton.Európában gondolom fagyoskodtatok, az látni a képeken, de a többi rész?

2016.06.04. 15:12:33

@Zoole[uk]: Remeljuk, a sajat erdekedben, hogy ertekeli a humorodat, maskulonben kezdhetsz bujkalni - CSAK VICC VOLT :)))

SzZoole 2016.06.04. 15:15:26

@Mirjam2: ertekeli es tudja is,hogy mirol beszelek

2016.06.04. 15:16:49

@Taxomükke (UK): Hat nem latod, hogy ingyen vittek oket, azzal a feltetellel hogy nemzetkozi forumokon promocionaljak a hajotarsasagot? Csak vicc volt :)

ezerno 2016.06.04. 15:25:28

a személyhajózási ipar a tömegturizmus egyik leggyorsabban növekvő szegmense. egyre divatosabb: míg 1980-ban még csak 1,4 millióan vették igénybe, számuk 2006-ra 15 millióra nőtt, idénre pedig 24 millió vendéget várnak.

sokan gondolják, hogy a hajózás kisebb környezetterheléssel jár, mint az autózás vagy főként, mint a repülés.
ennek az ellenkezője igaz: egy ilyen óriási bárka annyi károsanyagot bocsát ki, mint 5 millió (nem elírás!) autó (azonos távolságot megtéve). ennek oka, hogy üzemanyaga - mely a szárazföldön veszélyes hulladéknak minősülne - pl. háromezerötszázszor annyi ként tartalmaz, mint az autóké.

a kénszennyezés attól kiugró, hogy az általuk használt üzemanyagra és a kipufogógázok szűrésére sokkal alacsonyabb határértékek és megengedőbb sztenderdek vonatkoznak, mint a szárazföldi közlekedésre.

nem véletlen tiltakoznak a kikötővárosokban (pl. Southampton) egyre többen ellenük.
habár Southamptonnak alig van ipara, itt van európa legforgalmasabb cruiser-kikötője, s ezért a város levegője az egyesült királyságban a legszennyezettebbek közé tartozik.

www.theguardian.com/environment/2016/may/21/the-worlds-largest-cruise-ship-and-its-supersized-pollution-problem

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 15:27:51

@diggerdriver: Bár nem tudom, a Chrisler-hez értesz? Láttál már olyat?
nem lattam olyant ...Chyslert mar igen gondolom az olyanféle lehet :-)),
egyebkent Neked ingyen is megcsinalom, baratsagbol ... csak hozd el ide ...

2016.06.04. 15:27:55

@diggerdriver: +1000. Az eddigi egyik legjobban megirt poszt. Engem nem vonzanak az ilyen hajoutak de nagyon szivesen olvastam, tenyleg jo a szoveg is meg a kepek is. Tovabbi kellemes utazgatast a szerzonek es csaladjanak. Kulonosen tetszik az az otlet hogy titokban tartotta az egeszet a feleseg elott egeszen az indulasig. En altalaban nem szeretem a meglepeteseket, de ilyen esetben kivetelt tennek...

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 15:40:16

@Taxomükke (UK): nem erzed magad osszezarva akkora a hajo, mi allando asztalt kertunk es ketten, de vannak aki tarsasagot kér ... a dohanyosok es a reszegesek pl nagyon osszetudnak jonni ... a ferfiaknak a vacsorahoz normal polo v ing ,de mindig hosszu nadrag es nem papucs es vannak alkalmak amikor gala oltozet (nyakkendo ) kell .. borravalot kotelezoen a vegszamlahoz szamolnak ,kulon adni nem kell . de titokban elfogadnak. persze 1 $ rol beszelunk .. a service viszont egyforman super mindenkinek ..

2016.06.04. 15:44:23

Ami a hireket illeti, szerintem a romaniai ingatlanaraknak ilyen szempontbol semmi koze a kivandorlashoz, egyszeruen arrol van szo hogy vilagszerte nagyvarosokba koltoznek az emberek ahol felertekelodnek az ingatlanok, kisebb helyeken meg leertekelodnek. Ugyanigy, nem divat mar nyaralot venni, megint csak nem a kivandorlas hanem mas okok miatt. Anglia: hiaba keszul barmilyen statisztika, ha valakit valami zavar a sajat kornyezeteben, azon semmilyen 'megdobbento' statisztika nem fog valtoztatni. Egyebkent pont tegnap lattam valahol egy adatot hogy csak tavaly majdnem 300 ezer EU allampolgar vandorolt be UKbe, ez nem keves.

DieNanny CH 2016.06.04. 15:47:16

Én lottó-nyereményből azt (is) terveztem el, hogy ugyanolyan világ körüli utat csinálni, mint Willy Fogg.
Tehát ahol ő vonattal ment, ott vonattal, ahol tevével, ott tevével... stb.

Nagyon irigyellek titeket, Monty, és igazad van, hogy erre költöd a pénzed.
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.04. 15:59:00

Csodás lehetett, de ezt már írtam a múltkor. Mennyi szép táj!

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:09:02

@rumitom: bizony volt sok .. pl milyen jo annak akinek van penze es igy él (x time cruise) a masik, hogy elnek sokkal rosszabbul is a vilagon, tehat oruljunk annak amink van ... egy nagy megelégedes, hogy sok mindent lattunk , de mindig folytatni szeretnenk .. meg hogy milyen nagy a vilag ... es milyen kis porszemek vagyunk . stb

nalam ez ugy jott le hogy arulom a condomat es jo lesz berelni .. nem akarok a penzen ulni probalok profitalni amig tudok ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:11:25

@FeketeMacska73: amit a FB irtam
az az atkozott pénz ..:-)) szoval itt a honlap a jovo evi utazassal .. a tax fel van tuntetve de a fejenkent naponta 12,5 US$ nincs szoval hozza jon es a kirandulasok 100-200$ + szemelyenkent de meg lehet oldani magan uton is ami sokkal kevesebb es neha jobb is mert a kirandulasok sokszor egy bizonyos temara helyre oszpontositanak mig magadnak ugy szervezed ahogy akarod a legjobb a hopon -hopoff buszok ahol van . az alkohol nincs benne egyeseknel nagy koltseg meg ha pacaget vasz akkor is spa (apolas fodrasz) veszelyes lehet foleg a noknek de en sem osztam meg a hajvagasokat ( azt is a kikotokben olcsobb szoval az alap ar+ minimum 2xre szamolni kell ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:20:52

@Zoole[uk]: valami igazad van.. de ennyire nem mentem bele .. mondjuk ugy fekete kereskedelem, de mindenki csinalta es erre volt piac .. es tenyleg corrigalva lett foleg az idegen kifejezesek ..
maaagyaar mar nem beszelni.. angol még nem beszelni ..
koszi

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:29:59

@geegee: lemész a gyimbe kicsit súlyokat emelgetni; hanem hogy látsz valami
ezt a nejem is megjegyezte , valami veletlen folytan akkor voltam a gymbe amikor a tancosnok ,enekesnok is ott voltak ..

Igen ADG rol beszelek nagyon kedves par sajnalom ha felfedtem az incognitojukat ..

meleg az volt .. az egyenlitonel max 23-30 fokra voltunk legmesszebb . de a hajon hideg volt az idosek ki sem mozdultak mi meg utaltuk a hideget.. a szobaban be lehet allitani .. hm technology..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:33:37

@Mirjam2: ingyen ut ? az nem vicc. sokan voltak 50? u.n. cruise specialiste , akiknek sok minden volt szervezve, akik nagy utazasi irodak kepviseloi voltak, es mint jutalmul az eladott helyekert voltak ott kedvezmenyesen v ingyen nem tudom ...

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 16:40:43

koszi akinek tettszett kivanom mindenki lathatna .. perszekinek mi a prioritasa .. képek meg akinek van FB akinek nincs nezze meg a gyerekeinek a Fb jérol ..A305 kepes osszefoglalo de vannak kulon albumok is es meg nincs befejezve

www.facebook.com/zoltan.torok.12327/photos_albums

SzZoole 2016.06.04. 16:44:18

@montroyal ( CAN qc): mondom en,aki csibeszkent elte az eletet,az csibeszkent is fog meghalni.Hiaba mentél at legalba,akkor is csibeszkent gondolkodsz,tudom en,ismerem a fajtádat

Golf2 2016.06.04. 16:55:14

@montroyal ( CAN qc): Jól írtam az életszínvonal különbséget? Hogy hasonló időtartamú hasonló munkáért itt 4 hét balcsi jó szállodában kajával jött volna ki.

2016.06.04. 16:56:02

@montroyal ( CAN qc): Ez igen, ilyen munkat kene szerezni valahonnan... Koszi a linket az albumokhoz, el fog tartani egy ideig amig vegignezem :)

kardio1 2016.06.04. 16:56:38

Szép képek!
Bàr ezen helyek némelyike csak turistaként annyira vonzo, hogy mindenki oda vàgyik. Van ismerôsöm Papeeteben, Tahitin. Ott élve nem olyan happy az a hely sem. (szegénység, munkanélküliség)
OFF:
A mai napon illik megemlékezni a màig legnagyobb mérvû magyar hatàrtàkelésrôl, még akkor is, ha ott nem az emberek keltek àt a hatàron, hanem az ôrajtuk. Ma 96 éve irtàk alà a trianoni békeszerzôdést :((
ON

Taxomükke (UK) 2016.06.04. 17:09:30

@montroyal ( CAN qc): "olcsobb szoval az alap ar+ minimum 2xre szamolni kell"
Tehat a listaar haromszorosa kb. a teljes koltseg?

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 17:12:33

@Zoole[uk]: nem voltam soha csibesz ,de allandoan csibeszek kozott forogtam es mivel kepessegem megvolt sok emberre raszoltam, hogy finom legyek .. a Taskaradio riportban megkerdezte mit csinalunk ha balhe van verekszunk? azt mondtam - nem azt nem lehet .. csak szigoruan ranézunk ...:-)))
@Golf2: nem tudom az arakat a Balatonon de a hirekbol , valahogy ugy , persze azert itt is jo fizetes kell egy ilyen uthoz es en sem egy ev alatt szedtem ossze ..
@Mirjam2:
gyanitom nem az utolso kis administratorok ,salesmanek voltak a vallalatnal .

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 17:15:57

@Taxomükke (UK): nem tettem egy vesszot kb 2x alapar.. a minimumnal de egy 80-100K site valoszinuleg olcsobban megussza mint a ketszerese ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 17:26:20

@Taxomükke (UK): akkor elkezdhetsz gyujteni ...
mint én pl a masodik millio dollaromat kezdem gyujtogetni ..

ugye az elso az nem sikerult ,arrol lemondtam kezdem a masodikkal ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 18:45:37

@kardio1: Papeeteben, Tahitin.

igen a busszal kifelé a varosbol sok badogvarost lattunk ..

kardio1 2016.06.04. 19:08:36

@montroyal ( CAN qc): azért én is szívesen elmennék Polineziaba. De nem ott dolgozni. Egy itteni orvos ismerősöm elment 1-2 évre egy szigetre, ahol ő volt az egyetlen orvos. A sziget kerülete 25 km volt mindössze....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 19:25:30

@ezerno:
Na ezt se tudtam. Mindig tanul az ember valamit....

TX7AW 2016.06.04. 19:55:49

klassz képek, köszi! :)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 20:24:29

persze azt eszrevettetek hogy Athen es Olympia azert egy kicsit kulombozik ... csak a kepeken nem ..:-)))

Bredpitt Monika 2016.06.04. 20:52:15

@Zoole[uk]: igen, mar nezegettem, amikor bejelentkezett innen onnan,

Bredpitt Monika 2016.06.04. 20:56:03

Nagyon tetszett a poszt. Meg mindig megesz az irigyseg.
az kulon tetszik hogy mindezt hajoval lehet megtenni.
szo volt arrol, hogy feleseget kecskere lehet cserelni, arra kivancsi lennek, hogy feleseggel vagy kecskekkel ertel e haza, koszonjuk a beszamolot, egy baj volt vele, tul rovid, udv

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.04. 21:04:01

@Zoole[uk]: Te meg a sofőrködés...
Múltkor ültem melletted. Úgy vezettél hogy a GPS már a miatyánkot mondta az útvonal helyett.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Csak vicc volt.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 21:26:35

@Bredpitt Monika: nem , nem probaltam ki a kecskét ..:-)))

SzZoole 2016.06.04. 21:52:26

@diggerdriver: a Te vezetesi tudasod hagyjuk,ha csak fele olyan jol tudnal vezetni ,akkor tudnad,hogy egy 4 savos korforgalmban ha ki akarsz menni az 5. kijaraton,akkor melyik savba sorolsz be:)))

SzZoole 2016.06.04. 21:56:39

@montroyal ( CAN qc): "nem , nem probaltam ki a kecskét ..:-)))"

Miert nem,mindig kiugrik alolad?:)))

Az esti swinger partykrol nem beszelsz....:)))

2016.06.04. 22:33:13

@montroyal ( CAN qc): Hűha, ez nagy élmény lehetett, a képek pedig nagyon klasszak !

tanato 2016.06.04. 22:53:28

@kardio1: Egyszer voltam még 2009-ben egy hetes karibi hajóúton,kérdeztem mi a feltétele hogy valaki hajóorvos lehessen egy ilyen bazi nagy hajón.Minimum 5 év kanadai vagy USA-beli általános orvosi gyakorlat szükségeltetik./Holland-America Line/.
Minden évben egyszer el is viheti az orvos a családját egy hetes körre bónuszként ingyen.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 23:19:13

@Zoole[uk]: ja meg gyorsabban is fut nalam ..

swingwer party 80 evesekkel ... szo se rola , voltak csinos holgyek hala a kozmetika iparnak ...

@Turchi: koszi , a 2018 world voyage utvonalat nekunk bemutattak erdekes lesz , addig szorgalmasan lottozunk ..( bar a lakasomat is arulom ..)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 23:30:25

@tanato:@kardio1: az atlag életkor az utasoknal igen magas volt ,ezert az orvosi brigadnak volt dolga ... csak egy rovid ideig kovettuk a hireket vagy veletlenul meglattuk(egy folyoson voltunk) .. 3 utast tettek ki zsakszeru csomagolasban .. az ebedlo es a lift keresztezodeseben, pedig egy trafic lampat kellett volna kitenni, mikor, melyik iranybol mehetnek a jarokeretesekes ,a tolokocsisok ...
es van amelyikuk a kovetkezo 2 évre is lefoglalta az utat ..
azt mar commentelni sem tudtam ,amikor azt mondta egyikuk nincs jobb , mint olvasni egy jo konyvet a bibliotekban(kikotoben) ...

montroyal ( CAN qc) 2016.06.04. 23:33:41

de regen lattuk a filmet ... most akkor a mai esti program Dirty dancing a szinhazban
placedesarts.com/shows/17415/dirty-dancing.en.html

SzZoole 2016.06.04. 23:38:38

@montroyal ( CAN qc): pedig könnyű meg ugrani;
A két hátsó lábat beszurod a csizmad szaraba,meg fogod a két szarvat es beloksz neki.
A kecske elkezd veled szaladni a város irányába es latja ezt az öreg Caroline néni,aki kicsit rosszul lat.
Ahogy meglát teged,hogy a kecskét toszod,bekiabal a férjének;
Johni gyere mar mert ilyet meg nem lattal,ez a Zolifiu tegnap meg egy rossz robogóval járt,ma meg egy hófehér Harly Davidsonal szaladgál:)))
Vicc volt.

puhacica 2016.06.05. 00:30:58

@montroyal ( CAN qc): ez az az utazas, amire nincsenek szavak. csak vagyakozas. :) bar a hajokazas maga nem vonz, csak az a sok latnivalo. gratulalok! :)

ismeroseink is uton vannak, oktoberben indultak innen Londonbol Friscoba, legutobb Kambodzsabol jelentkeztek be, kozben jartak Del-Amerikaban, Ausztraliaban, Uj-Zelandon es meg egy csomo fantasztikus helyen. ok a masik vegletet, a hatizsakos-fapados stilust valasztottak, lassan veget er a nagy utazasuk. azt gondolom, hogy egy vilagkoruli ut egy eletre megvaltoztat, jo iranyba persze. :)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 06:16:43

@puhacica: a hatizsakos biztos jobb fiataloknak

belegondolni abba, hogy 50000 km-t megtenni, minden helyrol megszervezni a helyvaltoztatast vonat ,repulo, kierni becsekkolni varakozni , az utazas ,a megerkezes, taxi, szallaskereses latnivalok, programok , tovabb allni ... nem biztos, hogy sokkal olcsobb benzinbe szamolni ,,vezetni ... kenyelem szempontjabol nem cserelnem el minden megszervezve szorakozas, programok kaja es amig alszunk , a hajo halad , reggelre egy uj helyre erkezunk ..sokkal kenyelmesebbnek talalom
a hajon egy location guide mindenre felkeszit, minden tudnivalot elmond az orszagrol ,varosrol, mit latogas, mit vegyel, egyél ,mire vigyazz ,szoval alaposan felkeszitenek akkor is ha egyenileg oldod meg a kirandulast .. én mar nem szeretnem szervezkedni , megoldani mind azt ,amit készen elém tesznek a hajon @Zoole[uk]: nem rossz de motorozni se tudok ..

DieNanny CH 2016.06.05. 08:27:17

@montroyal ( CAN qc):

Húha!

Te, ők egyáltalán tisztában voltak azzal, hogy hajón vannak???

puhacica 2016.06.05. 10:03:13

@montroyal ( CAN qc): nekem se valo az a sok macera, en a ket veglet kozotti utazo vagyok. :)

Bredpitt Monika 2016.06.05. 10:18:41

@montroyal ( CAN qc): a kecske azért praktikusabb, nekik nem kell öltözködésre pénz....nagyon csinos a feleséged

a képeket nézegetem tovább, ha becsukod a szemed melyik hely jelenik meg az utazásból?

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 16:48:13

@Bredpitt Monika: a csucs Singapore es Hoi An(acient)
koszi legalabb egy legyen csinos a csaladbol

kulomben is kiegeszitjuk egymast amennyire o csinos én annyira nem ..
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat 90 folott ... de tavaly is voltak meg jovore is mennek ott a helyuk ... nem komolyan, egy kis gonoszsaggal arra gondoltam ,ezert van problema a fold tulnepesedesevel ... nem az afrikai gyerekekkel akik tomegevel szuletnek ... es eheznek ... hanem akik itt szazezreket koltenek el de minek .. na jo lehetnenek az én szuleim is azt megértem ..

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 22:08:27

tényleg jók a képek, meg örülök, hog yösszejött, d eén se irigykedek, én megőrülnék attól, hogy mindenen végigszaladni. Bali minimum egy hét, de inkább két hónap, stb :-)
nem olyan nehéz azért megszervezni egy hátizsákos utat ;-) találkoztam nyolcvan éves nénivel is, aki így nyomta ! persze email nélkül. és persze mindig volt pár fiatal, akinek nagyon megtetszett a stílusa, és mindig mindenhol mindenki triplán segített neki. fiatal korában commercial lobster diver is volt, és úgy snorkelezett le 2-3 méter mélyre összeszedni valamit (lobstert sajnos nem tudott fogni), hogy csak úgy pislogtam :-) alapból a Holland antillákon élt asszem és az év felében utazgatott. ja, Indonézia valami agyon elhagyatott csücskében találkoztam vele.
szóval tényleg mindenféle lehetséges. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása