oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 02. 06:40,  Magyarország 2.0 126 komment

2016. június 02. 06:40 Határátkelő

Magyarország 2.0

Magyarország mostanában döbben rá, hogy valami hiba van a kréta körül, hiszen egyre több területen van szakemberhiány, a gazdaság területén is érkeztek már jobb hírek, a határátkelés pedig a leginkább visszafogott felmérések szerint is minimum beállt egy állandó szintre. Eközben egyre többen élnek egyre hosszabb ideje már külföldön (jó és rossz) tapasztalatokat szerezve. E két dologból állt össze a Határátkelő most induló második pályázata, a Magyarország 2.0 ötlete.

budapest_latkep_sajat_2.jpg

Tavaly nagy sikerrel futott a Magyarország és én sorozat, amelyre több mint félszáz írás érkezett a szülőföldhöz fűződő kapcsolatról. (Egy összefoglaló jellegű posztot itt találhattok róla.) Már akkor is terveztem, hogy lesz egy második pályázat is, és nagyjából az is megvolt, hogy mi lenne a témája.

Magyarország újratervezése.

Nem csak és elsősorban azért, mert mostanában akadnak gondok a szakemberhiány, a gazdaság teljesítménye és az elvándorlás körül rendesen, sokkal inkább azért, mert úgy gondolom, immár eltelt annyi idő a határátkelés igazi beindulása óta (már a blog is 5 éves lesz nyáron), hogy sokan tudnak, tudtok leülepedett tapasztalatokat, jó és rossz gyakorlatokat megosztani.

Nagyon leegyszerűsítve tehát a Magyarország 2.0 arról szól, hogy mit hoznátok haza a jó külföldi tapasztalatok közül, legyen az oktatás, egészségügy, gazdaság, az emberek hozzáállása, a munkahelyi előrejutás, vagy akár a kultúra területe.

Mi az, ami jó példa, amit érdemes lenne meghonosítani Magyarországon? Min kellene változtatni az országban ahhoz, hogy előrébb jusson? Írhattok átfogó jellegű írásokat, de lehet szó akár egy-egy részterületről.

Nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni, lehet olyasmi is, amit könnyen és akár kevés pénzből meg lehetne valósítani Magyarországon is (hogy egy örökzöldet említsek: ügyintézés egyszerűsítése), csak éppen még senkinek nem jutott eszébe, vagy senki nem vágott bele.

Ami nagyon fontos: NEM érdekel a pártpolitika, NEM érdekel az, hogy ki tehet a kialakult helyzetről, kit kellene hova elzavarni (tehát nem politikai kinyilatkoztatásokat várok, ezeknek nem kívánok teret adni) – a jó gyakorlat érdekel, a hétköznapokat jobbá tévő ötletek.

Természetesen nem csak külföldön élők írhatnak, hanem olyanok is, akik Magyarországon élnek, de van ötletük a változtatásra.

Hiszek abban, hogy sok jó ötlet érkezik majd, és ezekből akár egy egész átfogó elképzeléssorozat is összeállhat a végén.

Tervezzük újra közösen Magyarországot!

A tudnivalók

Formai megkötés a tavalyi pályázathoz hasonlóan minimális van csak: a szöveg legyen minimum 500 szó (ez körülbelül másfél gépelt oldal), hosszabb természetesen lehet, és külön megköszönöm, ha tudtok képet is küldeni mellé, ami szerintetek jól illusztrálja a történetet.

Szintén a Magyarország és én pályázathoz hasonlóan most is két győztest hirdetünk, az egyik a közönségszavazás nyertese lesz, a másikról pedig teljesen önkényesen a Határátkelő dönt.

Szavazni a posztok alatt elhelyezett szavazómodulban és a Facebookon az írásoknál lájkokkal lehet majd.

A győztesek nyereményt is kapnak, azt azonban, hogy ez mi lesz, egyelőre nem árulnám el, ez maradjon még titok egy picit (a tavalyi nyereményről itt olvashattok egyébként, ha valakit ez motivál).

A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com, a tárgy mezőbe írjátok oda, hogy Magyarország 2.0.

Az írásokat közép-európai idő szerint június 19-én éjfélig várom, de az addig beérkező írások már elkezdenek megjelenni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr658769436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soad1221 2016.06.02. 10:50:55

@fhdgy: "Ha nem a politika, akkor mi vagyunk a lusták, az élhetetlenek, a szerencsétlenkedők. Lehet választani!"

Igen. Báőr nem így fogalmaznám meg, hanem úgy, hogy Mo-n nagyon kevesen dolgoznak hatékonyan. Eltöltjük a munkahelyen a 10-14 órát is, de annak jó része nem valódi munkával telik, elvégezhető lenne 6 óra alatt is.

Miért ne lehetne pártpolitika független dolgokat írni? Szerinted azért tart itt az ország, mert Mátyás király rosszul döntött? Vagy Trianon miatt?

Digger blogján egy beszélgetésben leírtam két olyan dolgot, ami teljesen politika független, a verseny szférából 2 példa.
Az egyik a korrupció, aminek semmi köze egyetlen párthoz sem. Mert ma nem hiszem , hogy létezne cég amelyik teljesen tisztán működne, legyen az a legkisebb egyéni vállalkozás, a több milliárdos cégig. A feketén adott fizetések, az elcsalt áfa, és egyéb trükközések. Ha az árbevétel 10%-át titkolja csak el egy vállalkozás, akkor nézd meg a vállalati szférában ez mekkora tételt jelentene. Ott is írtam, most csak azokról a cégekről beszélek, amik működnek, telephely és alkalmazott van, munkát végez, nem a kifejezetten csalásra alapított cégek.

Másik a dolog a hatékony munkavégzés. Digger munka erőhiányos posztjára volt reakció, az véleményem szerint pont ugyanaz a másik hibáztatása volt, a menedzser, a vállalkozó, stb...
Pedig nem ártana végig gondolni a munka folyamatát, hol lehetne hatékonyabban munkát végezni, és ez milyen spórolásokat eredményezne.

Egyik sem érintette a pártpolitikát. Az első is mindössze az adórendszer problémáit, de lássuk be, azért leginkább Kupa Mihályt lehetne szapulni :)

Shanarey 2016.06.02. 10:56:16

Ajajj. Ez majd akkor lesz releváns, ha majd a 3.0 lesz a verzió szám.

Off

A Bajoroknál most ép 16 fok körül van de errefelé a napsütés helyett árviz a menő,sajnos halottak is vannak már.

fhdgy 2016.06.02. 11:04:07

@soad1221: Szerinted a korrupciót lehetne csak egy kicsit is csökkenteni politikai akarat nélkül?

A hatékonyabb munkavégzés már érdekesebb terület. Az, hogy Józsi bácsi munkája hatékony-e vagy sem, nos ebben nem Józsi bácsi az alapvető tényező. Az a vezetés illetékessége. A cégek hatékony működése is ingoványos terület. Ha egy kis dörgölőzködéssel több pénzt lehet kapni, túlárazott közbeszerzéssel, ilyen-olyan vissza nem térítendő támogatásokkal stb., akkor mért gürcölni, ha könnyebben is megy? Ebben az esetben nem is a konkrét elcsalt összeg a legnagyobb kár, hanem az az öngerjesztő folyamat, amit ez elindít!

SzZoole 2016.06.02. 11:05:09

@soad1221: "
Az egyik a korrupció, aminek semmi köze egyetlen párthoz sem"

Biztos vagy benne?

SzZoole 2016.06.02. 11:17:00

@ChristineK: uj avatarod van?
Ismeros ez a fizimiska valahonnan

soad1221 2016.06.02. 11:19:14

@fhdgy: igen, lehetne. egy részét biztosan. Pl. ha én a cégem számára végzek beszerzést, és azt választom, aki felajánlotta, hogy visszaad 20%-ot, ha én elfogadom a 30%-al magasabb vételárat, és úgy oldjuk, meg, hogy az ajánlat kérés nem egyértelmű, a beérkezett ajánlatok sem egyértelműek, vagy a nem pontos leírás miatt minden másik cégé értelemszerűen túlárazott, míg a visszatérítést adóé egészen pontos, vag ya mi még durvább, nincs is verseny, mert a 3 ajánlatot adó cég között valódi verseny nincs, mindegyik hátterében ugyanaz a cég van, akkor marha nehéz ebben a témában párt politikát találni. De még csak politikai akaratot is az adócsökkentésre.

Nyilván nem lehet mindent politikától függetleníteni. De pártpolitikától igen. HÁ egyértelműen leírta, hogy mit szeretne elkerülni, ha egy adórendszer vázát írja le vki, az tökéletesen megfelel, sőt ezt várná. De az nem úgy kezdődik, hogy Orbánt és GYurcsányt, felakasztjuk.

A hatékonyabb munkavégzés bizony Józsi bácsin is pont annyira múlik, mint a vezetésen.
Mert ha Józsi bácsi midnet úgy csinál, mint az elmúlt 30 évben, mert ha akkor jó volt, jó lesz most is, akkor az biztosan nem lesz hatékony. Ha Józsibácsi befeszül, hogy mi a faszért kellett ezt a diplomás kis köcsögöt ide rakni, hogy okoskodjon, és csak azért sem fogja úgy csinálni, mint amit a friss diplomás nyekeg, az bizony rajta múlik. Ha a folyamat optimalizálást, algoritmusokat egy hókuszpókusznak tartja, és leszarja, akkor az bizony nagyon is rajta múlik. Pont neked magyarázzam a fentieket?

Hogy a cégvezetésen is múlik? Persze, nem csak Józsi bácsit tartom felelősnek ebben. Én szerencsére láttam olyan céget, ahol ezt a cégvezetés fontosnak tartja. És évekbe került, mire nagyrészt el lehetett fogadtatni a dolgozókkal. Nagyjából 5-6 évbe. Mire a problméa megkeresésétől a szabályokat sikerült a napi rutinba beültetni, hosszú évek teltek el. 2 év után ez komoly bérfejlesztést és eszközfejlesztést is tudott hozni.

Szóval nem múlik szerinted Józsi bácsin?

soad1221 2016.06.02. 11:21:06

@Zoole[uk]: nem azt írtam, hogy a pártoknak nincs köze a korrupcióhoz, hanem a mindennapokban jelenlévő korrupcióhoz nincs köze egyetlen pártnak sem.

vállalati szféra üzleteiről beszélek, aminek semmi köze sem önkormányzathoz, sem párthoz, semmilyen közbeszerzéshez...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.02. 11:22:22

@Zoole[uk]: Ideje volt a frissítésnek, már nem bújhatok el a hosszú hajam mögé. :)

soad1221 2016.06.02. 11:22:23

@fhdgy: "Ha egy kis dörgölőzködéssel több pénzt lehet kapni, túlárazott közbeszerzéssel, ilyen-olyan vissza nem térítendő támogatásokkal stb.,"

Azért van olyan cég, aki távolról kerüli ezeket a dolgokat. Tudom, láttam, tapasztaltam... :)

SzZoole 2016.06.02. 11:38:33

@soad1221: de meg menyire hogy van....

SzZoole 2016.06.02. 11:40:16

@ChristineK: lehet nekem is kellene,mar tobb "disz" van a hatamon:)))

fhdgy 2016.06.02. 11:52:23

@soad1221: Jó, de szerinted mik az arányok? Darabszámra és volumenre vetítve?

SzZoole 2016.06.02. 11:58:02

@ChristineK: nem tudom lefotozni a sajat hatam:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.02. 12:02:50

@Zoole[uk]: Hátszelfit készíteni tényleg nem könnyű, de azért csak akad ott valaki akinek a kezébe nyomhatod a kamerát/telefont. :)

SzZoole 2016.06.02. 12:05:41

@ChristineK: Meg a hatam bal also reszen van egy kis ures resz.Elobb azt is kiszineztetem es majd utanna:)

soad1221 2016.06.02. 12:13:45

@Zoole[uk]: már mint mi? az általam vázolt dolognak mondjuk az MSZP-hez? szerintem semmi...

@fhdgy: a vállalati szférában és az állami szférában lévő korrupció arányát kérdezed? fogalmam sincs, meg nem is lehet minden esetben külön választani, de abban biztos vagyok, hogy egyik sem "elhanyagolahtó"
Meg lényegtelen is abból a szempontból, hogy mit tehetsz Te. A kérdés onnan indult, hogy lehet pártpolitika mentesen írni erről.

Hát úgy, hogy nem Tocsikról és Mészáros Lőrincről, meg Nokiás dobozról írsz, hanem arról, amit én írtam.

SzZoole 2016.06.02. 12:19:25

@soad1221: teljesen mindegy melyik partrol beszelunk.
A problema forrasa toluk ered,lefele Meg csak szetagazik.

szakasz2 2016.06.02. 12:31:28

Tetszik a kezdeményezés, fogok is írni, mert egyébként is voltak már gondolataim, csak fórumot kerestem neki - köszönöm HÁ. Olyan mélybengyökerező törvényi/szabályozási/árazási butaságokról/igazságtalanságokról/hiányosságokról írok majd, amelyek sajnos komoly motivációs nyomást adnak, és általában rossz irányba.

Azt látom, hogy sokaknak a politikusok, a meleg éghajlat és az ezek közötti - jelenleg sajnos túl laza - kapcsolat jutnak eszükbe. Eszembe jutott egy érdekes eset Svájcból, ahol szerintem a kultúrált és intelligens politizálás/demokrácia magasfoka működik (félreértés ne essék, messze nem tökéletes, de az általam ismert legjobb rendszer van itt).
Szóval tavaly novemberben (egyébként épp a szövetségi parlamenti választások tájékán) jött az SBB (svájci szövetségi vasút) Tech4 nevű rendezvényére egy politikus, leendő képviselő, mellesleg jól menő középvállalkozó (igen, itt elég sok vállalkozó ül a parlamentben, mivel az sem fizetésben, sem időtöltésben nem számít főállásnak!). Nos ő mondta kb. a következőt az innovációról (pl. önvezető autók, vagy vonatok témában):
"Önök azt mondják, hogy a jelenlegi szabályok alapján nem lehet ilyen járműveket használni, így fejleszteni sem érdemes. Én azt mondom, felejtsék el a jelenlegi szabályozást és a politikusokat. Tartsák magukat minél távolabb tőlük! Próbálják meg, csinálják, fejlesszenek! A politikusok egyetlen dologban érdekeltek (valszeg szerte a világon): a múlt és a jelen (a status quo) fenntartásában és bebetonozásában. Azért mert a választások, a választók logikája alapján lehetőleg minél inkább ellen kell állni a változásoknak. Ha a fejlesztésekkel el jutnak arra a szintre, hogy az használható legyen, akkor jó eséllyel a politika is alkalmazkodni fog, addig nem."

Nos tehát, Svájcban sincs a politikusok alapbeállításában nagy különbség a magyarhoz képest. Ami különbség, az a "jó esély" (no meg a "kisebb korrupció", de ez utóbbinak társadalmi okai vannak).

Muscari 2016.06.02. 12:44:50

@Taxomükke (UK): Edgware, 11 fok, felhos. Sose lesz mar nyar :-(

soad1221 2016.06.02. 12:48:33

@Zoole[uk]: ezt egészen nyugodtan meg lehet fordítani. Az ő viselkedésük származik "Tőlünk", és csúcsosodik ki...

Épp ez az, hogy a probléma forrása nem ők. ők a következmény.

Muscari 2016.06.02. 12:49:52

A poszthoz: szerintem hatalmas az ellenallas otthon a kulfoldrol behozott tapasztalattal szemben, ezert ez egy szelmalomharc csak.

SzZoole 2016.06.02. 12:50:56

@soad1221: dehat a kicsik kitol tanuljanak ha nem a nagyoktol:)

soad1221 2016.06.02. 12:55:38

@Zoole[uk]: ők volnának a nagyok? :)

SzZoole 2016.06.02. 13:04:54

@soad1221: hat kik?:)
Irthatnek egy jo par peldat....

fhdgy 2016.06.02. 14:38:00

@soad1221: Ha cégvezetés ért a dolgához, akkor nem múlik Józsi bácsin. És nem is kell erről győzkődni Józsi bácsit. Teljesen nyugodtan, de érthetően meg kell kérdezni tőle, hogy itt akar-e dolgozni!!! Aztán majd Józsi bácsi eldönti, hogy mit szeretne.

Sanz 2016.06.02. 14:43:09

Nekem tetszik a kezdeményezés és fogok is írni valamit.
Azt sokan elfelejtik a politika kapcsán, hogy azért vannak olyan NGO-k (pl. TASZ és társai), akiket próbál ellehetetleníteni a kormány, de ezek a szervezetek pont a Magyarországról hiányzó modern gondolkodást próbálják erősíteni. Rajtuk keresztül folyamatos nyomásgyakorlást lehet kifejteni a kormány felé (kérdés, hogy ez mennyire sikeres, de ettől függetlenül a nyomás - akárcsak az EU-s intézmények részéről - létezik).

soad1221 2016.06.02. 14:49:21

@fhdgy: jól hangzik, de nem ilyen egyszerű ez. egyrészt, mert Józsi bácsi egy 4 gyerekes apa, vagy beteg a felesége, vagy még nem védett korú, de már közel áll a nyugdíjhoz, szóval van pár olyan emberi tényező, amit - szinte hihetetlen - de a cégvezetés figyelembe vesz.
Aztán ott van az is, hogy Józsi bácsi nem ennyire egyenesen közli, márpedig egy elbocsátást meg kell indokolni, egyelőre csak sejtem, hogy akadályozza a dolgot.
Na meg ott van az a körülmény, hogy Józsi bácsi az egyik legjobb szakember, rohadtul nem akarom én kirúgni, nem ez a célom hanem, hogy alkalmazkodjon.

Nagyon sok múlik Józsi bácsin. Mert Józsi bácsira felnéznek, és ha Józsi bácsit meggyőzted, akkor a rá felnéző melósokat is meggyőzted. Ha kirúgod, kereshetsz még 4 másik embert is. Fasza, kell egy lakatos, kell egy hegesztő, kell egy műszerész is..

Könnyű ezt mondani, de egy hozzáértő vezetés soha nem mondja, hogy el lehet menni. Egy hozzáértő vezetés partnert lát a munkavállalóban, csak van a munkavállalók igen nagy részében egy-két rossz beidegződés.

Hari Seldon 2 2016.06.02. 14:50:54

OFF:

Itt felén nagy árvizek vannak, a közlekedést is zavarja. Szerintem Gézáék felé is ez a helyzet

index.hu/kulfold/2016/06/02/tobben_meghaltak_arvizek_miatt_nemetorszagban/

ON.

Csodabogár 2016.06.02. 14:55:17

Nem könnyű a téma, de érdeklődéssel várom, különösen, hogy remélhetően ki lesznek rostálva a politikai megszólalások. Nekem csak egy rövid javaslatom lenne ebben a témában. Ne mondják rá itthon bármire, ami ujdonság, hogy "ezt itt nem lehet megcsinálni". Ez jön szemrebbenés nélkül bármilyen javaslatra. Egy másodpercig se gondolkoznak el rajta, hogy talán mégis és akkor hogyan. Ettől a mondattól falra tudnék mászni. Volt egy idő, mikor önkéntes alapon segítettem jótékonykodni külföldieknek, akik akkor itt éltek. Ők is ettől másztak a falra. Irtó nehéz ezzel a mentalitással szembe, bármit is elérni.

fhdgy 2016.06.02. 14:56:09

@soad1221: Ha Józsi bácsi nem partner, akkor miért kellene a cégnek annak lennie? Be kellene végre látni, hogy a munkahely nem jótékonysági intézmény!

soad1221 2016.06.02. 15:06:24

@fhdgy: igen, és továbbra is azt mondom, hogy könnyű ezt mondani. nem jótékonysági intézmény, de a cég érdeke akkor is lehet az, hogy Józsi bácsit meggyőzni akarom, nem elküldeni.
Mindenki pótolható persze, ezt tudjuk, csak nem mindegy, hogy mennyiért, mennyi idő alatt és milyen minőségű munkaerővel.

SzZoole 2016.06.02. 15:15:44

@Sanz: nyomast gyakorolni a kormany fele?Ez komoly?
Ha valami nem tetszik nekik abban a pillantban ellehetetlenitenek mindenben.

Regi barat meselte,aki Jonatan kommandos vot,most TEK-es,hogy leakar lepni a cegtol,mert rendkivul gusztustalan modszerel dolgoznak.Be kellet gyujteniuk egy idos megbecsult politologust(volt MTA-as dolgozo)mert biralni publikalni merte Ali babat es a tobbi rablot.
Hajnalban ratortek az ajtot,bevittek,rautalo magatartasal elbeszelgettek a kisoregel,hogy,hogy mi es hany meter,masnap ki engedtek es a nyilvanosag elott elnezest kertek tole,hogy nev tevesztes tortent.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.06.02. 15:19:38

@diggerdriver: Te azért írsz , mert egy hülye grafoman, mazochista egyszeru gépkezelő vagy...
De azért en is szeretlek...
:))))))

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2016.06.02. 15:23:48

@Határátkelő: Akkor a cim legyen
Működő ország 1.0
Vedd ki belőle a Magyarország megnevezest...

fhdgy 2016.06.02. 15:23:48

@soad1221: Nos, ez nekem magas mint tyúknak a kettes létra!

Józsi bácsit bazináljuk, hogy nem elég hatékony, de ha elküldenénk, akkor négy embert kellene helyette felvenni, meg különben is, nehezen pótolható! Meg jó szaki meg minden.

Akkor most Józsi bácsin múlik vagy sem, hogy a cég nem elég hatékony? Döntsük már el!

2016.06.02. 15:34:54

@Csodabogár: +1000, annyira igazad van... Vagy csak ugy altalaban, barmilyen javaslatra az az elso reakcio hogy 'de ezt nem lehet, mert...', mig sok mas helyen rogton azon gondolkodnanak hogy hogyan lehetne, nem azon hogy miert nem.

Muscari 2016.06.02. 15:57:42

@csoffadtkutya: wow, te is NZ-on vagy? Nem is tudtam, olyan ritkán szoktál kommentelni.

Shanarey 2016.06.02. 16:09:30

@Hari Seldon 2:

Fentebb már irtam, A bajor részen vagyok és itt épp árviz van és eső.

DieNanny CH 2016.06.02. 16:12:06

@Vityo641(AT):

Ez jó ötlet!

Emlékeztek, régiek? Már egy horvát szigetet is kinéztünk, amit mi, határátkelők megvettünk volna, hogy megalakítsuk a saját, utópisztikus államunkat!

:-DDD

DieNanny CH 2016.06.02. 16:14:39

@fhdgy:

Ha Józsi bácsi bunkó vagy beszólogató pl a fürdőszobafelújítást megrendelő házianyuval, akkor hiába kitűnő szakember a Józsibácsi, de a megrendelőknek eszük ágában sem lesz őt - és ezáltal a cégemet - továbbajánlani.

Én ezt vettem ki a beszélgetésből...

SzZoole 2016.06.02. 16:25:05

@Mirjam2: 1995-tol 2008-ig a koz es allamigazgatasban dolgoztam.
A kozvetlen fonokom a penzugyi es gazdasagi osztalyvezetom volt,akinek a fonoke a mindenkori penzugyi miniszter.
Kiszolgaltam Horn Gyulat,Viktorkat,Meggyesyt,Gyurcsanyt es Gordont is.
Az elso evekben mezei sofor voltam,egyszeru koztisztviseloket hoztam-vittem.
Aztan 2001-tol mar osztalyvezetoket,hivatalvezetoket,allamtitkarokat,miniszteriumi fo osztalyvezetoket es egy parszor Bajnai Gordon jobbkezet is furokaztam kulombozo autokal.
Lattam,hallotam es reszese voltam egy jopar dolognak.1-2 miniszteriumban allando latogato voltam.Nappal es ejjel egyarant.
Tudnek mit meselni meg.....

DieNanny CH 2016.06.02. 16:25:59

Teljesen friss videó:

www.facebook.com/100000228191322/videos/1384234814927445/

(Remélem, meg tudjátok nézni.)

Na itt kezdődne egy normális állam, hogy az állampolgárainak még csak eszébe sem jut ilyet csinálni!!!
Tényleg nem csak a vezéreket kell leváltani. Hanem jónéhány polgárt is eltüntetni.
Még csak azt sem értik meg, hogy ez LOPÁS!!!!

Shanarey 2016.06.02. 16:28:31

@Muscari:

Gondoltam szemrevételezem a Bajor migránshelyzetet, de egyet se láttam.
:-)
Vendégségben vagyok de holnap este tekerek is vissza Angliába.

fhdgy 2016.06.02. 16:30:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Valahogy úgy!

De igazából két különböző Józsi bácsiról ment a vita. Én arról a Józsi bácsiról beszéltem, aki miatt nem elég hatékony a cég. @soad1221 meg olyan Józsi bácsiról, aki négy ember helyett dolgozik. Ez utóbbi Józsi bácsit isten ments kirugni, mert én a másikról beszéltem.

Hari Seldon 2 2016.06.02. 16:36:44

@Shanarey:
Igen, láttam. Úgy látszik most Párizstól Münchenig nagy esők vannak.

DieNanny CH 2016.06.02. 16:39:43

@fhdgy:

Nem, az a 4 ember úgy került szóba, hogy van 4 ember, akik áhítattal tekintenek Józsibácsira, tehát ha Józsibá' engem, a főnököt le se sz*r, akkor az a 4 ember sem fog, tehát ha Jb-t elküldöm, lehet, az a 4 ember is odébbáll.
Hát így kell +4 embert is keresni.

fhdgy 2016.06.02. 16:44:33

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Ha kirúgod, kereshetsz még 4 másik embert is. Fasza, kell egy lakatos, kell egy hegesztő, kell egy műszerész is.." Ezt hogy érted? Én úgy értettem, hogy négy helyett dolgozott. Ha rosszul értettem, akkor még nagyobb a gond! Ha Józsi bácsi, nem hajlandó úgy dolgozni, ahogy a cég elvárja és még a többit is "lázítja", akkor végképp nem lehet helye a cégnél!

Golf2 2016.06.02. 16:53:40

@Zoole[uk]: Ki az az állat aki tekesnek áll...

DieNanny CH 2016.06.02. 17:02:02

@fhdgy:

Igen, de előtte ez állt:

"Nagyon sok múlik Józsi bácsin. Mert Józsi bácsira felnéznek, és ha Józsi bácsit meggyőzted, akkor a rá felnéző melósokat is meggyőzted. Ha kirúgod, kereshetsz még 4 másik embert is. Fasza, kell egy lakatos, kell egy hegesztő, kell egy műszerész is.."

Merthogy felnéznek rá.

Shanarey 2016.06.02. 17:04:00

@Hari Seldon 2:

Nemcsak München, Nürnbergben is szakad.

nyuszigonosz 2016.06.02. 17:06:07

@Hari Seldon 2: Nem tudom Gézánál mi van, de Bajorországban szakad az esö, árvíz van, utak és sínek víz alatt, viszont itt nálam éppen a nap süt. :-)

soad1221 2016.06.02. 17:33:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @fhdgy: nagyon beleszaladtatok egy elképzelt Józsi bácsi jellemébe, tevékenységébe...

Igen, mint minden munkahelyen, van egy papíron lévő és nem papíron lévő hierarchia.
Nem lázításról beszélünk, hanem tekintélyről, amit évek alatt szerez egy-egy ember. Ne csináljunk úgy, mintha nem ismernénk mindanniyan Józsi bácsit, a nagyon jó szakembert, aki 30 éve pontosan tudja, hová kell ütni, hogy a szög jól álljon bele, de az is tény, hogy ez a Józsi bá' nem túl rugalmas... megszokott valamit ő így csinálja és kész. De lehet Marika néni, aki csak faxot tud küldeni, emailt nem. Nem fogok konkrét személyek konkrét ilyen dolgait leírni, de a saját munkám során nem egy nagyon jó szakemberrel kellett és kell még most is megértetni, bizonyos dolgokat, ami neki kurvára feleslegesnek tűnik, de nem az. Igen, hallottam azt is, hogy nekem ne mondja meg a 30 éves nyikhaj, hogy mit és hogyan csináljak. Ha kirúgjuk kapásból, hogy a hatalmunkat fitoktassuk, akkor bebizonyítottam, hogy a papíron lévő hierarchia szerint ezt megtehetem, de azt is tudom, hogy követi még további pár ember, és akkor rohadtul nem fogunk tudni termelni semmit, nem hogy hatékonyan.
Ilyenkor a lényeg, hogy Józsi bácsi megértse miről van szó. Ez akkor működik, ha sikerül félretennie az egóját, és egy 33 éves "menedzser" szavait megfogadja. Csak azt a 2 dolgot, amit kérek.

Egy gyártási folyamat optimalizálás nem mindig magától értetődő egy szakmunkás számára, ezzel nem minősíteni akarom, neki az ismeretei másra terjednek ki, ahhoz meg én nem értek. Csak nagyon magasan van úgy általában véve az emberek egója. ha vezetőként ez általad javasolt, "lehet menni" mentalitással elküldöm, akkor hamar lehúzhatom a rolót. Ha több évet beleölünk, 1000 oldalról megközelítjük, hogy apró lépésekben vezetjük be amit kell, akkor ugyan sokkal több energiát vesz el tőlem a dolog, de elkezd hatékonyan működni.

És itt van az, hogy ha Józsibát a dolog mellé állítottam, és látja benne a jót, akkor a 4 másik követni fogja, nekem nem kell harcolnom újra. Ahol nem gépsorok vannak, hanem egyedi gyártások, ott emberekkel kell dolgozni, embereket kell rávenni számos dologra. És ez a "jól bevállt módszerek mellett" nem annyira könnyű. Az hogy 33 évesen elismerjen a nálam lényegesen idősebb szakmunkás gárda, azért elég sokat kell küzdeni. Az "el lehet menni" mentalitással viszont azonnal, és örökre vágtam volna el magam.

Erre mondom, hogy ez nem így megy, bár kétségtelenül jól hangzik...

SzZoole 2016.06.02. 17:37:44

@Golf2: nem sok vallasztasa volt,vagy atmegy vagy at szervezik egyszeru rendore

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 18:04:27

@Zoole[uk]: Mekkora defekt kell ahhoz hogy valaki csináltasson egy képet a hátára amit aztán soha nem lát eredetiben?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 18:11:32

@soad1221: Itt sem mondják soha hogy el lehet menni. Megmondják mi a munka és vagy elvégzed vagy nem. Ha nem akkor azt mondják hogy holnap nem kell jönni. Soha nem kívánnak lehetetlent és olyat sem amivel túlterheled magad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 18:13:53

@Vityo641(AT):
Egyem a püspökfalatodat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mme Seldon 2016.06.02. 18:14:47

Én sokáig reméltem, hogy lehet változtatni a dolgokon Magyarországon (kis lépésekkel kezdve), még most is bízom benne, nem vagyok olyan pesszimista/fatalista/érdektelen, mint Hari Seldon (van némi közünk egymáshoz :) )
A kezdeményezést jó ötletnek tartom, az más kérdés, hogy bármelyik felvetendő ötlet megvalósítható lesz-e vagy elvész a süllyesztőben.
Ha lesz időm és energiám, összeszedek egy pár dolgot, amin lehetne változtatni pártpolitikától (és pénztől) függetlenül.
A határidőt én is rövidnek tartom!

fhdgy 2016.06.02. 18:15:15

@soad1221: Dolgoztam pár évet Németországban. Ott nincs kiabálás, veszekedés a munkahelyen. Van egy főnök, aki megmondja, mit, hogy, aztán vagy úgy vagy sehogy, mert ha nem csinálod úgy, akkor nem kell sehogy. Mindezt csendes, udvarias, nem sértő stílusban.

Nem is ott tartanak, ahol mi.

A német pricizitás egyik alapja, hogy a beosztott úgy csinálja, ahogy a főnök mondja. Nincs okoskodás, nincs variálás. Munka van.

Golf2 2016.06.02. 18:17:52

@Zoole[uk]: Akkor is jobban járt volna ha leszerelés és kimegy sofőrnek vagy bodyguardnak gondolom megvan hozzá az alkata.

fhdgy 2016.06.02. 18:34:30

@diggerdriver: Tudod, "mi" magyarok, mindenkinél különbnek, okosabbnak tartjuk magunkat. Hozzánk képest mindenki csak egy kis hülye. Folyton okoskodunk, folyton variálunk. Meg is van az eredménye. Lásd unortodoxia!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 18:42:55

@soad1221: Nézd én aki megírta tegnapelőtt azt a vádbeszédet semmit sem rühellek jobban mint az ott felvázolt tahó viselkedést. Ugyanakkor elismerem hogy a Józsi bácsik ideje lejárt.
Itt kint teljesen mindegy hányéves a főnök amit mond meg kell csinálni. Fel se merül hogy az idősebb elismerje a fiatalabb főnök kompetenciáját. Ez nem kérdés.
Azért vagyok hogy a rámbízott munkát elvégezzem a legjobb tudásom szerint. Miért kéne nekem bármit is megkérdőjelezni?
Cserébe elvárom hogy normális hangnemben beszéljenek velem.
Ez ilyen egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 18:44:59

@Zoole[uk]:
Tudod volt egy hölgyismerősöm akinek hátul a derekánál egy kicsit lejjebb egy kolibri volt tetoválva.
Istenem hogy tudott az csapdosni a szárnyaival...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.06.02. 18:46:11

@Golf2: egyreszt a kommandosoknal 1 ev szolgalat 2 evnek szamoljak.
Masreszt megvan hozza az alkata,csak nem beszel angolul es itt egy discoportasnak is jol kell tudnia beszelni a nyelvet,egy buddy guardnak meg fluent nyelvtudas szukseges.

Golf2 2016.06.02. 18:52:14

@diggerdriver: Kellett neked kiengedni a kalitkábòl...

SzZoole 2016.06.02. 18:54:34

@diggerdriver: az aki most is nalatok van?:)))

tanato 2016.06.02. 19:01:08

@Hari Seldon 2: essonneinfo.fr/91-essonne-info/92971/campus-etudiant-de-paris-sud-evacue-barque/

Kiöntött a Szajna mellékága az Yvette folyócska is.
A lányom küldte át a cikket.A képen látható épületben van a kollégium ahol lakott amikor Erasmusos volt A Paris-Sud Universitén.Én is többször jártam ott vele.nagy esők lehettek ,az egy lábbal átjárható kis folyócska.

tsabus UAE 2016.06.02. 19:33:59

OK, definiáljuk az ötletbörze célját ! Hiszen, ha minden jól megy, lesz egy halom ötlet - de kinek is ?
A blog olvasóinak, akik (valószínűleg) külföldön vannak ? Nem ők fogják elkezdeni a reformokat otthon.
Azoknak az otthoniaknak akiket nem érdekel ? Azok el se olvassák.
Azoknak az otthoniaknak, akiket érdekel, de ha belegebednek se tudnak ezekből semmit megvalósítani ? Hiszen pénz és politikai akarat nélkül a fű se nő.
Az otthoni politikusoknak ? Ők olyan okosak, hogy nincs szükségük ötletekre. Saját kútfőből is szárnyal a gyorsnaszád.
Tehát, abban a pár hétben, amit otthon töltünk, kicsit többet mosolygunk, kicsit jobban odafigyelünk a környezetünkre és amikor sugárban hányunk a napi politikai hírektől, akkor visszajövünk - és megkönnyebbülünk. Hiába az ötletelés ! Azért jöttünk el, mert nem láttunk reményt. Az pedig most sincs. Akkor minek időt pazarolni rá ?

Hari Seldon 2 2016.06.02. 19:34:53

@tanato:
Igen, láttam a tv-ben. Eszméletlen nagy árvizek vannak a fővárosban. Essonne-t is kiemelték egy riportban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.02. 19:35:21

@Zoole[uk]: Nincs nálunk senki:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.06.02. 19:39:03

@tsabus [UK]:
Egyetértek. Természetesen hosszabb időtávon ahogy halad a világ ott is lesznek javulások. Viszont nem sok, és csak vontatottan követve a világ változásait.

kardio1 2016.06.02. 19:48:21

@Hari Seldon 2: felétek is árvíz van ? Nálunk csak esik, elég sokat.

2016.06.02. 21:15:55

Értelmetlen. Nem azért, mert nem hiszek benne, hanem azért, mert hiányzik bármi mögül is az a bizonyos, korábban már említett "kritikus tömeg". Talán azzal nem sértek meg senkit, ha leírom, hogy kb. kurvára mindegy, hogy ki mit ír, mert aki külföldön él, az még annyit sem tud tenni, mint aki itthon van. Aki itthon van, az meg próbál túlélni és teljes mértékben leszar mindent. Az a baj srácok, hogy a sok "ha"/"majd"/"esetleg"/"talán" nem hoz semmifajta eredményt. A vég nélküli szövegelés sem hoz semmifajta eredményt. Az, hogy kit mit csináljon, az sem hoz semmifajta eredményt. Miért nem fogadjuk el végre, hogy nem lesznek gyökeres változások Mo.-n, hiszen igény sincsen rá valójában? Nézzük meg a 2 év múlva esedékes választásokat, és hogy kik fognak nyerni. Van még kérdésetek? (Nem az baj, hogy a fidesz nyer, a probléma az, hogy hogyan teszi mindezt. Ha ennyi az értelmi szintje a választani is hajlandó állampolgárnak, akkor sajnos kijelenthetjük azt, hogy menthetetlen a helyzet.) Ez a mentsük meg a magyarok saját maguktól már kezd rögeszmévé válni. Nem kell őket megmenteni. Nem szoptak még eleget, nem élnek még elég szarul. Még mindig nem annyira rossz a helyzet, hogy felgyújtsák a Parlamentet a picsába.

CsakEgysrác 2016.06.02. 22:12:12

Üzenjünk Magyarországnak, hogy ők is értsék ! Same in English Ezzel a két mondattal el is mondtam szellemi kapacitás. Foci, foci, foci ez a jövö, tudomásul kell venni, nincs de :D

rumitom 2016.06.02. 23:07:47

@soad1221: tobb ilyen vezetot, es tobb valtozasra hajlando jozsi bacsit, es kevesebb mindenbe belekotnyeleskedo politikust, es maris kesz a recept a lassu, de biztos valtozasra, csak hagyni kell szepen hogy a produktiv es motivalt emberek tegyek a dolgukat maguktol

Mark yhennon · http://markyhennon.blog.hu 2016.06.02. 23:51:19

Amíg az emberek nem merik magukat szabadnak érezni, addig nem lesz semmi. Ha valamit kezdeni akarsz, akkor megbírságolnak. Emlékezetes, amikor Fábry Sándor saját pénzén megjavíttatta a háza előtt a járdát, és ezért megbüntették rongálásért.
Itt, Angliában, ha kezdesz valamit magaddal, a többiek lelkesen drukkolnak, s ha valaki megpróbál akadályozni vagy megakadályozni a sikeredben, akkor ők kiállnak melletted. Ha sérelem ér, összefut az utca, a városnegyed, a város, de akár a fél ország is, ha kell. Két perc alatt rágyújtják a Parlamentet a lordokra. Mert tudják, hogy ma értem állnak ki, de ha holnap őket éri sérelem, akkor is lesz, aki szót emeljen.
Nem mondom, hogy fenékig tejfel, mert sokszor az agyam eldobom a hülyéségeiktől, de ha betartod az élni és élni hagyni elvet, akkor meglepően jól és könnyen mennek a dolgok.

PannonBoy 2016.06.02. 23:55:43

Ez egy nagyon jó ötlet. Biztosan sok jó tapasztalat van, amit érdemes lenne átültetni a gyakorlatba Magyarországon is. Főleg azok az emberek lesznek fogékonyak a véghezvitelben, akik hosszabb ideig külföldön éltek, visszaköltöznek és van bennük vállalkozó szellem. Persze, ha van anyagi alátámasztás, az mindig jó.
Az egyik legégetőbb probléma Magyarországon a referral rendszer hiánya. Mindenki azt mond, amit akar. Ha lenne kidolgozott tanúsítási rendszer (pl. munkahely, albérlet), akkor az jobb mederbe terelné a dolgokat. Ehhez pedig először a szemléleten, gondolkodásmódon kell változtatni.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.03. 03:43:19

mit vinnék haza ? ha mar az elmeletnel tartunk - mit vitetnék haza

AZT a PENZT AMIT KI(EL)LOPTAK AZ ORSZAGBOL ES MARIS EGY RESZEBOL KI LEHETNE FIZETNI AZ ADOSAGOKAT A MARADEKBOL MEG KANAANT VARAZSOLNI A RASZORULOKNAK .

elméletnek ez se rosszabb ,mint barmi mas ,amit nem lehet ugyan ugy megvalositani

montroyal ( CAN qc) 2016.06.03. 03:56:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: miert lopni csak a vezéreknek lehet .. meg mas is lop , sot masok tobbet ... nincs igazuk : lopas az lopas( de igazuk van )..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.03. 04:04:16

@fhdgy: beosztott úgy csinálja, ahogy a főnök mondja. Nincs okoskodás, nincs variálás. Munka van.

na ez engem is erintett ,amikor koltoztetonel dolgoztam még az elején .. a fonok megmondta mit, hol ,hogyan ,fogjal meg es ugy kellet csinalni .. persze frissen erkezett magyar fejjel mindig azt gondoltam ,hulyeseget mond , de valoban nem megoldas ,hogy leulunk négyen és akkor vitassuk meg, kinek mi a velemenye javaslata ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.03. 04:15:59

na akkor bele lehet nézni a canadai zsebekbe.. marmint a statistika szerint , es provincikra bontva

www.mtlblog.com/2016/06/a-map-showing-exactly-how-much-you-can-get-paid-for-jobs-across-canada/#

fhdgy 2016.06.03. 04:54:07

@montroyal ( CAN qc): Én programozóként dolgoztam a németeknél. A német álláshírdetésekben mindig szerepel, hogy önállóság, kreativitás feltétel. Mindig beszélnek ezekről, de szerintem fogalmuk sincs róla, hogy mit jelentenek. Ők úgy dolgoznak, hogy mindig a legegyszerűbb megoldást választják. Csak akkor változtatnak, ha már nagyon kell. És mégis működik, és milyen jól.

Volt pl. egy program. Több mint tízezer sor volt. Módosítani benne rémálom volt, mert egy kis módosítás után is előfordult, hogy nem lehetett lefordítani, mert a fordító program megbolondult tőle. Ilyenkor kezdődött a játék, hogy strukturálisan egyszerűsíteni, amivel még elbír a fordító.

Könyörögtem a főnöknek, hogy vegyük ketté a programot, mert ez így bolondok háza. Nem engedte, mert azt mondta, hogy mindig csak annyit javítsak, ami feltétlen szükséges.

Ez a szemlélet, hogy mindig csak a legkevesebbet módosítsunk, más német cégnél is jellemző volt. És hangsúlyozom, hogy ilyen maradi, ósdi hozzáállás a jellemző és mégis eredményes.

Mindig azt mondtam kint, hogy olyan dolgokat kellett csinálnom programozóként, amit egy jól idomított vadászkutyának is meg kellett volna tudnia csinálni.

A pénzt, az életet szerettem Németországban. A napi munka viszont számomra rémálom volt, mert annyira kevés tudás kellett hozzá. Az elején azt gondoltam, hogy azért kapom az ilyen gyermeteg munkát, mert hülye külföldinek tartanak. Aztán, egy idő után rájöttem, hogy ha én oszthatnám magamnak a feladatokat, akkor sem tudnék számomra nagyobb kihívást jelentő munkákat magamnak adni.

Szerintem ezzel a felismeréssel jöttem rá a német munkavégzés lényegére:

A munkát úgy kell megszervezni, megtervezni, hogy a leghülyébb is jól meg tudja csinálni. Ja, és tök mindegy, hogy ki csinálja, akkor is jó legyen!!!

csoffadtkutya 2016.06.03. 08:53:02

De hogy ne csak destruktív véleményeket írjak, átmegyek konstruktívba. ... Olvastam valahol -hogy működik e vagy csak terv/ötlet volt nem tudom - egy olyan választási rendszerről, ahol amellett hogy ki lehet választani hogy kit akarsz látni a parlamentben, van egy kiegészítő kérdés, ahol be lehet ikszelni hogy kit NEM! ...
Na én ezt valosítanám meg. Pl ha a választás során az érvényes szavazatok legalább 2/3-a (! .. dej vu!) tartalmazza az adott párt nevét, akkor az automatikusan kiesne a választásról, és a mandátumokat a többi induló párt között. Vagy valami ilyesmi, biztosan ki lehetne erre alakitani egy rendszert. Szerintem ez csökkenthetné a megosztottságot a társadalomban, mert így senki nem játszhatna a "Divide et impera! elv alapján, és nem arra mennének ki a dolgok hogy az emberek marakodjanak 4 éven keresztül. (tuti a szavazó állampolgárok száma is megugrana jelentősen)
... vélemények? :) ...

fhdgy 2016.06.03. 09:51:10

@csoffadtkutya: Lenne egy sokkal egyszerűbb megoldás is! Ne legyen listás szavazás, csak egyéni kerületben lehessen indulni. Ha ott megválasztják, akkor megválasztották. Egy kiegészítő dologgal pedig szinte minden képviselői probléma elejét lehetne venni: A képviselő jelőlt kerületében lehessen indítani visszahívási szavazást.

Ha a leadott szavazatok 50 % + 1 a visszahívásról szól, akkor annyi meg egy bambi a képviselőnek. Itt sem szabadna érvényességi küszöböt felállítani, mint ahogy a normál szavazásnál sincs Mo.-on érvényességi küszöb.

soad1221 2016.06.03. 11:09:05

@diggerdriver: @fhdgy: teljesen egyetértek, No-ban és Angliában ilyen nincs.
viszont mindketten tudjátok, hogy itthon meg van, és még az is biztos, hogy nem teljesen alaptalan...

Megjegyezem pont német mintára vezettünk mi be sok mindent, és a módszerekben is számtalanszor "nyúltunk" német cégekhez.
Pont erről beszélek, hatékonyságot kell növelni. Csak ez nem vezényszóra megy, hanem el kell érni az embereknél.

fhdgy 2016.06.03. 11:34:18

@soad1221: Hány év kell még, hogy evidens dolgokat elérjünk az embereknél?

A rendszerváltás óta eltelt több mint negyed század, ha úgy tetszik, egy emberöltő és még sok dolog van, amiben szinte semmit sem végeztünk.

Úgy haladunk előre, hogy az inkább hártamenetnek tűnik?

Nos, az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt vagyok pesszimista Magyarország 2.0-al kapcsolatban.

Amiben nem tudunk cselekedni, arról szerintem nem érdemes tépni a szánkat.

Hari Seldon 2 2016.06.03. 12:00:42

@kardio1:
Itt most már nincs olyan nagy áradás, de voltak fennakadások.
Eső itt is elég sokat esik. Azért remélem az EB-re minden rendben lesz, az ár is levonul, sztrájkok sem lesznek, és egyéb erőszakos cselekmény sem okoz semmi bajt.

DieNanny CH 2016.06.04. 13:23:46

Különben, az jutott eszembe, hogy amiatt is feleseges ilyen országot kitalálni, mert minden ember más.
Pont az itteni posztokból olvasható ez.
Van, akinek a lazaság, a vendégségből akár 1 órát is késni lehet-mentalitás jön be, az elköltözik mondjuk dél-olaszba.
Akinek meg a pontosság, az Svájcba.
Aki jobban érzi magát ott, ahol egy kis borravaló fejében előnyökhöz jut, az keres hozzá egy országot.
Aki a mindent-lepapírozni! mentalitás híve, az szintén.

Szóval, ha csak 20 emberrel kellene megtervezni, már azok összekapnának némely dolgokon.
Persze, szívesen fogom olvasni a próbálkozásokat...

Irbisz 2016.06.05. 16:25:01

"Nagyon leegyszerűsítve tehát a Magyarország 2.0 arról szól, hogy mit hoznátok haza a jó külföldi tapasztalatok közül, legyen az oktatás, egészségügy, gazdaság, az emberek hozzáállása, a munkahelyi előrejutás, vagy akár a kultúra területe."

Ez leegyszerüsites? :)
Szerintem akinek nem megelhetesi gondjai vannak, azok pont ezek (nem megfelelö) müködese miatt mennek külföldre, es legyünk öszintek, ezek megreformalasa az allam kb. teljes, es a tarsadalom jelentös atstrukturalasat jelenti- beleertve az agyak es a gondolkodas tömeges atalakitasat (lasd az emberek hozzaallasa elnevezesü pontot, ami önmagaban több masik megvaltoztatasat hozna magaval)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:53:20

annyi lenne csak, hogy hagyják az embert legalább élni és boldogulni, ha már mindent kihúznak a zsebümkből.
azt nem lehet, hogy mindent leszabályoznak, korlátoznak, megmondanak, DE gondoskodjunk magunkról, ha betegek vagyunk vagy normális iskolát akarunk, ÉS ehhez még az összes pénzt is kihúzzák a zsebünkből. leszabályozáson azt értem, hogy pl ha az ember indítani szeretne egy kicsi kis vállalkozást. ha legalább hagynák az embereket megpróbálni ekkora fojtogatás és ekkora pénzügyi teher nélül, akkor lenne egy réteg, aki szépen tudna gondoskodni saját magáról. ez nekem baromira hiányzik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása