oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 21. 06:43,  Hollandia fél év után 141 komment

2016. január 21. 06:43 Határátkelő

Hollandia fél év után

Tavaly augusztus végén jelent meg egy poszt Hollandiából, ami egy segítségkérő levélre adott válaszból született. Most az, aki akkor segítséget kért, mert éppen dolgozni kezdett Hágában, megírta, hol is tart közel fél év után. Jöjjön tehát Europass8 írása, ami nekem azért volt különösen érdekes, mert nagyon jól látszik benne, hogy éppen a kultúrsokk melyik fázisában jár a szerző. :)

Írd meg, hogyan telik egy napod, készíthetsz fotókat, akár videót is! Azt gondolod, az életed nem annyira érdekes, hogy megérjen egy posztot? Nagyon tévedsz! A sorozat korábbi darabjait itt találod. Az írást a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted el. Köszi!

hollandia_haga_foto_pixabay_com.jpg

„Küldenék egy kb. féléves helyzetjelentést arról, mi a helyzet itt Hollandiában. Alapvetően Magyarországon is egy multinál dolgoztam és ez Hágában se változott. Ugyanúgy excel táblák tömkelege, meetingek sora adja a napi ritmust.

A havi zárások alkalmából itt is van túlóra igaz itt max. 9 órát dolgozok, míg otthon néha simán megvolt a 10+ is. Itt a túlórát a menedzserem figyeli és általában péntekenként szokott is szólni, hogy akkor 2-3 felé menjek feltöltődni (go enjoy the weekend and get some chicks -))).

Otthon is megvolt a csúsztatás intézménye, bár a vége felé hajlamosak voltak elfelejteni ill. az volt az érzésem hogy +2 óra munka mellé adtak +1 óra csúsztatást. No, mindegy, dolgozni kell, ez a lényeg.

A laptop-ügy

A munkaidő itt is 9-5-ig van, és ami érdekes, hogy bár mindenki laptopon dolgozik senki (!!) nem viszi haza. Az irodában van mindenkinek egy kulccsal zárható szekrénye, oda kell bepakolni.

Egyszer kint felejtettem az asztalomon, és mikor másnap jöttem be, nem volt ott. Ráadásul ez az első hetekben történt, gondolhatjátok, hogy levert a víz. :) Aztán az első döbbenet után megpillantottam a billentyűzetemen egy cetlit, amin az állt, hogy a biztonsági szolgálat tette magáévá és menjek le a d2-re átvenni.

OK, lementem, ott állt egy klasszikus 2 méteres holland idős kolléga. Bemutatkozok, mutatom a papírt, hogy ezért jöttem, mondom neki, sorry, niet spreken Nederland spreek jij Engels?, de angolul nem nagyon válaszolt.

Szerencsére ott volt a kollégája, akit talán egy török / marokkói srác volt, ő adta végül vissza, ja, és ő beszélt angolul… legalább a probléma megoldódott.

A hétvége itt a pihenésé

Amíg otthon a telefonomra hétvégén is záporoztak az emailek a főnökömtől, itt ilyen nincs. Az elején ez furcsa is volt, aztán októberben rákérdeztem a főnökömnél, hogy pikkel-e rám, hogy nem kapok hétvégén emaileket?

Mondta, hogy kérdezzem meg a többieket, ők kapnak-e? Megkérdeztem, senki sem kap semmit. -))) Aztan rá pár hétre a főnököm is megkérdezte tőlem, miért tettem fel ezt a kérdést? Mondtam neki, otthon viszonylag átlagos volt, hogy a főnök küldözgeti a feladatokat hétvégén is. Erre csak mosolygott, és mondta, hogy itt más a kultúra, a hétvége azért van, hogy feltöltődjenek az emberek. Mondtam OK, elfogadom érvelésként…

Ez csak azért furcsa számomra, mert Magyarországon egy német központú multi magyar leányvállalatánál dolgoztam, míg most ugyanannak a német központú multi holland leányvállalatának dolgozom.

Magyarországon akármikor feltettük a főnökömnek a kérdést, miért kell hétvégén dolgozni, a válasz az volt, hogy azért, mert a németeknek most kell az infó. Érdekes, a németek a hollandokat nem dolgoztatják a hétvégén…

A feladat is teljesen ugyanaz, mint otthon volt, viszont a bérem az otthoni kb. háromszorosa (!) (nettó). Ezért kicsit szomorú vagyok, hisz otthon se végeztem kevesebb, egyszerűbb munkát, mint itt.

Ha már a fizetés: nem tudom, általános-e, de én a havi fizetésemet mindig tárgyhónap 25-26 körül megkapom. És nem a tört havit, hanem a teljes havit.

Szóval pont az ellentéte van annak, mint otthon, ahol adott hónap +10.-éig kell megkapnom, itt az adott hónap -5-6. nap kapom meg.

Mikor rákérdeztem az okára, azt mondták, azért, hogy a hónap első napján esedékes jelzálog és egyéb rezsiköltséget ki tudjam fizetni. Mennyivel élhetőbb és logikusabb, nem?

(Munka)kulturális különbségek

Ráadásul a holland kollégákban is csalódtam. Például a zárás során én felelős vagyok egy folyamatért, és mivel minden hónapban van zárás, nem is volt még olyan, hogy a szabadságomat a hónap első hetére időzítettem volna. Itt simán elmennek szabira, amikor zárás van azzal, hogy majd megcsinálja valaki.

A másik pedig, hogy előfordult, megbeszéltem a kollégámmal hétfőn, hogy kedden átbeszéljük ezt a folyamatot / riportot / feladatot. Erre másnapra nem beteg lesz?

Ráadásul olyan beteg, hogy szerdán már jött dolgozni, és amikor rákérdezek, hogy akkor mikor beszéljük át a témát, mondja, hogy hát majd kedden. Na, nem, barátom, most fogjuk, mivel nem vagy beteg.

Ezt az egynapos betegséget simán eljátszották más társosztályon dolgozó kollégák is, ami azért volt mókás, mert határidőre tőlük vártam inputot. Természetesen a határidő utolsó napján lett beteg. De itt jön a szerencse, mert általában a főnök képben van mindennel, mindenki pótolható, simán szólt a másik beosztottjának, és elküldte az inputot.

Nincs olyan, mint otthon, hogy van egy exceltábla, amit 10 éve mindig így használtak és csak egyvalaki ért hozzá, és ha nem úgy töltődik ki, ahogy az a valaki kitalálta, akkor összeomlik az egész.

Otthon az volt az érzésem, hogy be kell magam építeni a multihoz, és két kézzel kell kapaszkodnom a pörgős székemben, míg itt minden munkafolyamat úgy van kialakítva, hogy más is el tudja végezni (és ezáltal bármikor kirúgható / pótolható vagy), mindenkinek van egy backupja, nehogy az legyen, hogy elkezded zsarolni a céget a több fizuért.

Magyarország: cirill betűk és 10 óra repülés?

Az elején még volt olyan holland kollégám, aki megkérdezte, hogy nehéz volt-e megtanulni angolul írni?? Az elején nem értettem, aztán később kifejtette, olvasta valahol, hogy Magyarországot meghódították az oroszok a világháború után. Én nem értettem még ekkor se, hogy jön a kettő össze, de kifejtette, hogy arra gondolt, ciril betűkkel írok-e.

Egy másik meg teljesen meglepődött, hogy kétórás repülőúttal otthon vagyok, azt hitte, legalább tíz. Ekkor rákérdeztem, hogy szerinte melyik Európai Uniós országba tart 10 óráig a repülőút Amszterdamból? Ekkor megszólalt, hogy nem is tudta, hogy Magyarország EU-tag.

A legdurvább az volt, aki azt hitte, a Macska-jaj című filmet Magyarországon forgatták. Ez csak azért meglepő számomra, mert a kollégáim mindegyikének van diplomája, tanult, okos ember…

De volt ellenpélda is, volt olyan kollégám, aki volt már a Balatonnál egy fesztiválon, ami szerinte tök olyan, mint Ibiza, csak olcsóbb, illetve volt egy-kettő, aki tudott mondani pár magyar focistát, akik Hollandiában légióskodtak.

De amúgy a hollandok is ugyanolyan zárt közösség, mint az angolok, nagyon jól elvannak az X ezer eurós fizetésükkel, a cangájukkal, a számomra borzasztó konyhai tudományukkal.

Kétkezi munkát nem nagyon végeznek, én például simán megmondom, a héten hollandok tisztították-e az ablakokat, vagy sem. Az irodát takarítók mind indiaiak és az IT-rendszert is ők tartják karban.

A tél és a zsebkendő (hiánya)

Ami még meglepő számomra, hogy a hollandok a papírzsebkendőt nem ismerik. Itt ül mellettem Steven, egy két kisgyerekes családapa, de orrot fújni nem tud. Egyszer-kétszer megkérdeztem, beteg-e, hogy ennyire szívja az taknyát, de nem, azt mondta télen ez itt normális.

És tényleg, lassan egy hónapja minden nap úgy ül le, hogy reggel szív egy nagyot, és ez azért durva, mert nemcsak ő csinálja ezt, hanem nagyrészt mindenki. Ma a liftben például egy terhes anyuka szívott egyet, mielőtt kiszállt.

Ez is számomra a hihetetlen kategória, ha valaki meséli, nem hiszem el, hogy felnőtt, ráadásul gyerekes szülők az orrukat nem tudják kifújni. Én még bicajozás közben is néha megállok orrot fújni (bár tekertem már akkora szélben, hogy a szellő kifújta az orrom :)), de a hollandok nem.

A lakásbérlés, mint lottóötös

A megélhetés százalékos arányban szerintem nem drágább, mint otthon. Ha egy ingatlant szeretnél megvásárolni, ugyanúgy 10-20 éves jelzálogot kell felvenned, mint otthon. Szóval bérből és fizetésből élve itt is ugyanúgy hosszú évek spórolása után lehet saját ingatlant venni.

Viszont egy jó ingatlant bérelni Hágában felér egy lottónyereménnyel. Én még nem találtam meg az igazi helyemet. Jelenleg egy szobár bérlek, és egy orosz lánnyal és egy fülöp-szigeteki sráccal osztozunk.

Szerencsére ők is egy nagy cégnél dolgoznak, hétköznap nem is nagyon látom őket, hétvégén meg vagy ők mennek el valahova a haverjaikkal, vagy én nem vagyok otthon.

Nem hangoskodnak, rendet tartanak maguk után, szóval annyira nem vészes, bár a bejárati ajtót szeretik csapkodni. Próbáltam egy kis studiót bérelni és volt is egy-két ígéretes, de vagy az orrom elől vitték el, vagy az ingatlanügynökség talált ki olyan feltételeket, hogy ihaj. Például két havi kaució (depozit) + 1 havi bérleti díj + 1 havi bérleti díj az ingatlanosnak, mint jutalék. Any@d.

Nemrég megnéztem egy magánszemély által hirdetett studiót, jó környék, és az ár se volt se túl magas, se túl alacsony. Mielőtt mentem, direkt rákérdeztem, hogy az ablak double glazed (dupla üvegezésű)-e. Mondta, hogy persze. OK, megyek, az első, amit kiszúrtam az, hogy a fürdőszoba sarkai penészesek – ez már nem jó jel.

A másik, hogy amikor álltam a szobában, nem értettem, mi ez a légmozgás, mirt mozog a függöny. Tulajtól kérdezem, hogy nyitva az ablak? Mondja, hogy nem, ez normális, legalább cserélődik a levegő és mindig friss. Ja, persze, a kinti hideg bejön, a meleg meg kimegy.

Jobban megnéztem az ablakot, és tényleg zárva volt és dupla üvegezésű. Viszont az ablak alapvetően egy ősrégi darab lehetett, amit úgy újítottak fel, hogy a szimpla üveg helyett rakták bele a duplát.

Hiába volt becsukva az ablak, ha tenyérrel kicsit nekitámaszkodtam / benyomtam alul, felül simán kiláttam. Cseles volt az öreg, mert az üveg tényleg dupla volt, de az ablak így összességében véve nem. Itt se kötöttünk üzletet.

Ráadásul itt Hágában annyi az ősrégi épület, hogy az hihetetlen. Újépítésűt alig találni, a tetők nagy része lapostető, és simán van úgy, hogy beázik egy nagyobb esőnél, de inkább hívnak minden nyáron egy lengyel brigádot, amelyik X euróért kifesti, mint hogy az okot szüntessék meg. (A szomszéd frissházasok csinálják így, és ha meséli valaki, nem hiszem el.)

Kiadások

A boltban az élelmiszerek alapvetően 20-30 százalékkal drágábbak, mint otthon, bár azt hozzá kell tennem, hogy a minőségük is jobbnak tűnik. Itt például a pék nem spórolja ki a teljes kiőrlésű lisztet a kenyérből, és a zsömlét se levegővel fújják fel, mint otthon a madaras francia multinál (bár zsömlét pont nem kapni, de legyen akkor kifli). A helyi Ah-ban olyan fiatal pénztárosok vannak, hogy az hihetetlen, az átlagéletkor szerintem bőven 20 év körül van.

Ami nagyon nem tetszik, hogy itt a nettó fizudból kell a TB-biztosítást fizetni. Idáig kifizettem egy rakat pénzt, de mivel nem voltam beteg – még -, semmilyen szolgáltatást nem vettem igénybe.

Nekem a lakásbérlés, kaja után a harmadik legnagyobb kiadásom a TB, amit nem is használok. Ha erre van valami tuti tippetek, azt megoszthatnátok. :)

Vannak itt jó dolgok is. Például tömegközlekedésre csak akkor költök, ha a reptérre megyek, a hétköznapi közlekedés simán megoldható biciklivel, ami az elején jó volt, de most küzdök, mert nem bírok rendesen felöltözni. Vagy fázok, vagy mire beérek a melóhelyre, szétizzadom magam.

A mai napig ha bicikliúton mentem, mindig megadták az elsőbbséget, sőt, kilométerekről lassítottak, ma viszont egy zöld Suzuki majdnem elcsapott. Meg is lepődtem, hogy nem állt meg, aztán megpillantottam a rendszámát, és megvilágosodtam. Volt rajta egy H betű és a piros-fehér-zöld zászló szimbólum. :)

Mielőtt kijöttem, az volt a tervem, hogy örökre itt ragadok nyugaton, ez azóta megváltozott. Lehet, hogy azért, mert nem sikerült még olyan emberi kapcsolatokra szert tennem, min otthon (és még nem sikerült becsajoznom…), nem tudom.

Most az a tervem, hogy lehúzok 7-8 évet, amíg kapom a 30% ruling-ot, aztán lépek. Vagy haza, vagy előtte még beiktatok egy olyan határátkelést pár évig, ahol mindig nyár van, legyen az Florida, Ausztrália, Szingapúr, vagy San Francisco.

Röviden összefoglalva a féléves kalandom eddigi mérlegét: a fizetés tetszik, a munka tök ugyanaz, a család és a barátok hiányoznak.”

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, Hollandiáról pedig itt olvashatsz még több történetet, hírt, érdekességet.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr838297676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.21. 06:52:28

Jo poszt, tetszett! :)

Golf2 2016.01.21. 06:54:01

Nem semmi hogy némely holland diplomásnak fogalma nincs Magyarországròl...

2016.01.21. 06:55:30

OFF
Sopron tersegeben es Ausztria keleti reszen is havazik. Reggel az osztrak hatartol Becsig tobb hokotrot lattam, mint az elmult ket telen Magyarorszagon osszesen... Nem tudom, hogy ez-e az oka, vagy, hogy mas minosegu ho esik esetleg Ausztriaban, de erdekes, hogy Magyarorszagon vastagon all a ho az utakon, viszont ahogy atleped a hatart, egybol elotunik a szep fekete aszfalt. Tovabbi erdekes, hogy ahogy elertem a Becs tablaig, onnantol ismet elfogott az edes otthon erzes, gyakorlatilag meg a foutvonalak is alig voltak letakaritva, mindehol all a ho az utakon. Habar lehet, hogy ez is a ho minosegevel lehet osszefuggesben, lehet hogy annyi magyar el mar Becsben, hogy mar itt is magyar ho esik... :)))

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.21. 08:03:09

"melyik Európai Uniós országba tart 10 óráig a repülőút Amszterdamból?"

Több ilyen is van, pl. Amszterdamból Papeetébe még több is az út.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.21. 08:03:33

"Ez csak azért furcsa számomra, mert Magyarországon egy német központú multi magyar leányvállalatánál dolgoztam, míg most ugyanannak a német központú multi holland leányvállalatának dolgozom."

A multicég igyekszik a legjobban kizsigerelni az embereket. Viszont ami megtehető a félperiférián, az nem megy a centrumban. Ahogy a periféria is sokkal durvább a félperifériánál.

Dolgoztam cégnél, melynek volt irodája a centrumban (Angliában), a félperiférián (BG-ban) és a periférián (Indiában). Ugyanaz a cég, háromféle munkafeltételek.

Pl. Indiában heti 44 óra volt a munkaidő, de a valóságban 50, mert ebédidőben is dolgozni kellett. S a túlórát nem fizették, sőt kitüntetésnek számított, ha a dolgozót felkérik túlórára - ez azt jelentette, megbecsülik őt. BG-ban meg csak 40 óra volt a munkaidő, s a túlórát fizették. Angliában meg 37 óra volt a munkaidő és túlóra nem létezett.

A fizetésbeli különbség ugyanazért a munkáért pedig kb. 1:3:10.

HardPötty 2016.01.21. 08:04:21

"Nekem a lakásbérlés, kaja után a harmadik legnagyobb kiadásom a TB, amit nem is használok. Ha erre van valami tuti tippetek, azt megoszthatnátok. :)"
Erre mit lehet mondani?

HardPötty 2016.01.21. 08:06:07

@HardPötty: * nem nincs valami hanem van valami...

tableno 2016.01.21. 08:10:49

Annyit megjegyeznék, ha a posztoló örök nyárra vágyik, akkor San Francisco-t inkább kerülje el. Az inkább örök ősz...

adg 2016.01.21. 08:19:30

"hogy bár mindenki laptopon dolgozik senki (!!) nem viszi haza. Az irodában van mindenkinek egy kulccsal zárható szekrénye, oda kell bepakolni."
Mi van? El kell pakolni a cuccot estere? Ellopjak? Mi is laptopon dolgozunk, soha nem rajtam el. Meg ilyet...

"A feladat is teljesen ugyanaz, mint otthon volt, viszont a bérem az otthoni kb. háromszorosa (!) (nettó). Ezért kicsit szomorú vagyok, hisz otthon se végeztem kevesebb, egyszerűbb munkát, mint itt."

Hat ilyen van, vannak ennel joval nagyobb szorzok is. Hogy allnak a kiadasok? Ugy erdemes osszehasonlitani.

©________ 2016.01.21. 08:22:18

Joez
Nekem szimpatikus hollandia
Lehet, h megorulnek, de tavolrol szimpatikus:-)

©________ 2016.01.21. 08:23:13

@adg:

Lehet, hogy clean desk policy van.
Azt meg sokan ijedtseg aran tanuljak meg ;))))))

HardPötty 2016.01.21. 08:56:20

@adg: nem ellopják (bár mièrt ne) hanem a takarítas miatt tetetik el. Dolgoztam olyan officba mint takarító, ahol azt mondták hogy csakhoz az asztalhoz nyúlhatunk ahol el van pakolva. Plusz az embrek még mindig hajlamosak elfelejteni hogy milyen fontos az adatvèdelem es milyen könnyű az ipari kèmkedés ilyen esetben. ☺

LittleG (uk) 2016.01.21. 09:11:58

@adg: Nekunk meg haza kell vinni minden nap. Allitolag igy biztonsagossbb, ha valaki betorne a ceghez, ne talaljon egy helyen annyi laptopot. Szerintem ez bullshit. Ha mindenki bezarna kulcsos fiokba, eltartana egy darabig, mig kiramolnak oket...

HardPötty 2016.01.21. 09:18:31

Ehhez a számítógèpes dologhoz van story-m is. Amikora Tesco-nak dolgoztam, mint biztonsági osztàlyvezető akkor a munkakörömhöz tartozott a külső- és belső lopások megelőzése ill. felderítése. Az igazgatóknak és az ov-nak volt a belső rendszerhez olyan jogosultságuk, amivel az árakat lehetett módosítani. Mindig "ütöttem" őket, ha felállnak a gèptől zárjàk le. Így történt meg hogy egy 250.000 tv eladasra került 25.000 ért. Valaki úgyhagyta a gèpét és egy másik ov kihasználta. Sokan repültek akkor. A visszaélő bűncselekményt követett el... különösen nagyèrtèk ugye 200e felett. A másik ov a gondatlansága miatt a kasszás a figyelmetlensége miatt repült, ill fenn állt az összejátszás gyanuja is. Pedig annak aki úgyhagyta a gèpét mindig volt egy büntije. A gépéről emailt küldtem az igazgatónak hogy hívja be magához ès lezàrtam a gèpet. De nem tanultak

adg 2016.01.21. 09:47:54

@HardPötty: Senki nem takaritja le az asztalomat. Azt sem tudom hol van, bar itt kell lennie valahol a papirok kozt. Most kb 40 kg rajz van 15 cm vastagon elteritve az L alaku asztalomon, ami kb 2x2 meter, a belso oldalan. Van nehany polcom, meg irattarto marhasagom, ott is kb ez a helyzet.
Karacsonykor amugy kidobtam a cucc nagy reszet, de hamar ujratermelodik.Ha el akarnek pakolni, egy napom ramenne. :)

@LittleG (uk): Ezt ertem, ha olyan a munka, akkor ok. Nalunk a szervereken van minden, a laptopokon szinte semmi. Ha kellene, akkor tudnek otthonrol is dolgozni, ezert a laptop. Nem sokszor volt meg olyan. A rajzoloknak pl rendes gepuk van, ok nyilvan nem viszik haza, meg azok komolyabb gepek.

@Praliné.: Clean desk policy... Ha itt bevezetnek, masnap felmondanek szerintem. :D

HardPötty 2016.01.21. 10:00:10

@adg: nem minden munkakörben tárolnak ennyi cuccot az asztalon. :) Egy biztos hogy aki átlátja a saját káoszát tuti agyvèrzést kap ha valaki belenyul az asztalon levő kupacba. ☺

Bal 2016.01.21. 10:08:05

Jó poszt. Kezd rájönni, hogy ugyanaz a munka pontosan ugyanazt az életminőséget és kilátásokat biztosítja kint is mint otthon, csak mínusz család és barátok. Ja és barátnő is problémás lesz, mert helyi nő várhatóan nem áll szóba veled, legfeljebb másik bevándorló. Csak úgy ér valamit a fizetési különbség, ha idővel hazaköltözöl.

Én a dupla üvegezést nem erőltetném ezekben a nedves országokban szellőztetőrendszer nélkül. A jól szigetelt ablakokhoz elengedhetetlen, csak hát a lakástulajdonosok esze ott is csak addig ér, hogy ami olcsóbb megcsináljuk, lakást meg nem verjük szét csövezéssel. Nem véletlen vannak ujjnyi lyukak: itt Angliában laktam lakásban ahol egyrétegűt cserélték klassz kétrétegűre, egy év múlva szekrény mögött padlótól plafonig állt a penész a falon. Folyamatos szellőztetés nélkül nem működik, és akkor meg ugye mit ér a jól szigetelő ablak ...

Hari Seldon 2 2016.01.21. 10:08:58

„A legdurvább az volt, aki azt hitte, a Macska-jaj című filmet Magyarországon forgatták. Ez csak azért meglepő számomra, mert a kollégáim mindegyikének van diplomája, tanult, okos ember…”

A fenébe, mi az a Macska-jaj? Gáz van, mert van diplomám, és gőzöm sincs mi az. Mondjuk az enyhítő körülmény, hogy én meg a kép alapján mielőtt láttam volna az írást tudtam, hogy Hágában készült? (Az Escher múzeum kedvéért mentünk oda.)

Macska-jaj-ra tippem:
valami balkáni művészfilm lehet... - De lehet, hogy olasz, esetleg lengyel. Ja és még a spanyolok is adnak ilyen hülye neveket.
(nem vagyok egy művészfilm kedvelő)

Herr Géza 2016.01.21. 10:15:32

@adg: Írtam már itt róla, német cégnél (na jó, francia tulajdonú multi itteni leányvállalata) is értem már meg olyat, hogy szabályosan le volt tiltva a céges mobilok elvitele szabadsagoláskor, ill. külön tiltva ugyan nem volt, de munkaidő után senki nem vitte magával, hanem kikapcsolva szépen az asztalon hagyta az irodában. Azt hittem szarrágóskodnak a franciák, hogy nehogy priviben használd, de kiderült, hogy az a háttér, hogy ha a cég kapuján kilépsz, akkor tényleg nagyon vége van a munkaidőnek és az a dolgod, hogy regenerálódj. Dicséretes hozzáállás.
Egyébként itteni pályafutásom alatt, soha nem kaptam hívást, vagy mailt a főnökeimtől hétvégén vagy szabadság alatt. Bezzeg amikor magyar cégnek dolgoztam: elindultam nyaralni, még egy órát sem mentünk, már csörgött a telefon, amikor kint döglöttünk a tengerparton egész nap és nem vittem magammal a telefont, akkor estére már x üzenet és y mail várt, hogy mi a farokért nem veszem fel a telefont. Amikor szolídan jeleztem, hogy azért, mert nyaralok, akkor a főnököm példaként (?) elmondta, hogy amikor őt infarktussal kórházba vitték, eszmélése után az első dolga az volt, hogy keresett egy faxot az osztályon, ahonnan viheti tovább a bizniszt...:)))

Sanyi9 2016.01.21. 10:16:16

Mi az a "30% ruling"?

2016.01.21. 10:34:41

@Golf2: Ez szerintem visszafele is működik.

HardPötty 2016.01.21. 10:39:51

@Herr Géza: a hülye! Az nem esett le neki mi, hogy miért van kórházba infarktussal? Vigyed a bizniszt apàm... de meddig?

Karma17 2016.01.21. 10:39:55

Nalunk is kotelezo hazahordani a notebookot. Az elejen kicsit fostam is miatta, de nem is csodalom tulajdonkeppen, mert ha nem hordjuk haza, akkor van a cegnel egy helyen 50 retina macbook pro meg 100 I7-es Dell :) Azert mar erdemes betorni :)

Mikor hazautaztunk Magyarorszagra, egy 2 napos levelezes volt, hogy mi legyen az en gepemmel, ki es hova zarja el, mert nem akartam 2 hetre az ures hazban hagyni :)

adg 2016.01.21. 10:42:16

@Herr Géza: emlekeztem a telefonos tortenetre, teljesen rendben van. Nalunk az a gond, hogy a kivitelezok nem a mi beosztasunk szerint dolgoznak, ezert van neha munkaidon kivuli hivasom is, kora reggel, vagy hetvegen. Ha epp nincs hozza kedvem, akkor mondjuk nem veszem fel, de ha tudom, hogy fontos lehet, akkor muszaj, nem tarthatom fel oket.
De nem kell allandoan ugyeletben lennem, ha elmeegyunk pl kirandulni, akkor nem ernek utol, mert nincs terero. Olyankor kenytelenek mast hivni, esetleg gondolkodni, vagy ha minden kotel szakad, akkor legvegso esetben megnezni a terveket. :)

Amugy az elozo munkahelyemen engem sem hivott a fonokom soha, ott voltam munkaidoben, azon kivul meg nem dolgozom.
Mostani fonokom kicsit elvarazsolt, neha fogalma sincs, mennyi ido van vagy ilyesmi. Volt mar, hogy reggel talaltam a postaladakban egy imelt, amit hajnal 2-kor irt, hogy nezzek meg valamit, majd 5-kor egy masikat is kuldott, hogy megvan-e mar. :)
Es ontenyleg igy is el, ha elkapja a gepszij, akkor napokig dolgozik megallas nelkul, aztan ket hetre eltunik fishingelni. :)

De munkaidon kivul nem nagyon hiv o sem, parszor fordult csak elo, ha nagyon fontos, akkor sms vagy imel.

Karma17 2016.01.21. 10:47:10

@Bal: "Kezd rájönni, hogy ugyanaz a munka pontosan ugyanazt az életminőséget és kilátásokat biztosítja kint is mint otthon, csak mínusz család és barátok."

Igazad van, Hoppa, megse. Ugyanaz a munka, fele terhelessel ugyanazt biztositja neki, mint otthon... Akkor nem ugyanaz a munka. En 44 evesen jottem ra, hogy szep szep a jo kereset Magyarorszagon, de ha 50-60 oras munkahettel parosul, azt nem fogom sokaig birni. Ezert kijottam "ugyanazert az eletminosegert" fele annyit dolgozni... (37,5 a hivatalos munkahet, hetvegen es munkaidon tul nem foglalkozom munkaval)

Karma17 2016.01.21. 10:47:41

@diggerdriver: Yep, szerb film, az egyik kedvencem, hatalmas karakterek vannak benne :)

Bal 2016.01.21. 11:12:11

@Karma17: fele terhelés? Azt írja, hogy +1 órával volt több Mo-on. Meg a főnök hétvégén is levelezett vele, ami a főnökön múlik. Meg azzal zárja, hogy a munka tök ugyanaz. Ha zavarná, panaszkodna.

És ki lehet fogni ilyet is, olyat is, akár ugyanazon a cégen belül is. Nekem itt Angliában is simán megvan az 50 óra, meg időnként a hétvégéből is, és elég sok ismerősöm van ugyanígy. És ezek abszolút top melók, IT, mérnök. Én speciel épp kevesebb munkában reménykedem egy hazaköltözésnél.

M. Péter 2016.01.21. 11:16:38

@HardPötty: Minden jelszó vagy egyéb nélkül módosíthatta az árakat akárki, aki hozzáfért a számítógéphez?

HardPötty 2016.01.21. 11:24:15

@M. Péter: ha otthagyta a futó programot akkor gyakorlatilag ár átír enter volt csak. A jelszó addig kellett mèg belèpett a gépbe illetve a programba. Kèrleltem őket sokszor hogy legalàbb a programot zárja be. De a legszebb az volt mikor egy sima dolgozóval ütteték le az àrat. Az osztàlyvezető betanította neki, megadta a jelszavát és míg ő a dolgàt végezte a dolgozó "segített" neki. A helyzet akkor javult amikor új áruház igazgató jött és tudta hogy ez irtó gáz.

MagyarJoe 2016.01.21. 11:28:39

erdekes a poszt, a posztolo meg inkabb :) HA ez talan meg a kultursokk elso fazisa?

Cheap Charli 2016.01.21. 11:29:07

@M. Péter: Gondolom meg a rendszerbe is be volt jelentkezve.

mernok-ur 2016.01.21. 11:29:08

@adg: Tudsz olyat mondani, ahol nagyobb a bevétel oldalat ? Mármint ország ! :-)

Herr Géza 2016.01.21. 11:30:47

@HardPötty: Azóta már elköltözött. Az örök bizniszmezőkre.... ;)

Herr Géza 2016.01.21. 11:39:07

@adg: Na Ja, a kivitelezők, alvállalkozók, üzemeltetők az más tészta. Ők hívtak már szenteste is.... :))) A saját embereimnek éjszaka is felveszem a telefont (vagy kikapcsolom.... :D). De ők nem is azért hívnak (na jó, általában), hogy olyasmit beszéljünk meg, ami másnap is ráérne. Idomítás kérdése az egész. Igaz a mobiltelefonok előtti világban ezért utáltam az otthoni (igaz telken belül szeparált) munkahelyet, mert este meló után, hétvégén gyakran bedöngölt valaki az életembe, sáros bakancsban, enyhén mólésan akár, hogy "főnök, csak egy pillanatra zavarok, de....." :)))))

jewel79bp 2016.01.21. 11:53:21

@Sanyi9: 30 százalék adókedvezmény hiányszakmákban külföldieknek.

esban 2016.01.21. 11:59:27

Az orrfujos resz kikeszitett. Hogy lehet egy kulturalis kulonbseget igy leirni?

"Ez is számomra a hihetetlen kategória, ha valaki meséli, nem hiszem el, hogy felnőtt, ráadásul gyerekes szülők az orrukat nem tudják kifújni."

Ebbol latszik, hogy a posztolo meg nem erett mas kulturak befogadasara, azt javasolnam szingapurt kerülje inkabb el.

Pernilla 2016.01.21. 12:03:16

@esban: na ez nagy +1. (pedig nem partolom az orrszivast, de mondjuk eszre kene venni, hogy szerintük meg a masok elött papirba turhazas gusztustalan. kulturalis különbsegek.)

Cheap Charli 2016.01.21. 12:05:26

@HardPötty: Ezt mondjuk annyira nem ertem, a fonok kiadta a useret. Attol meg a rendszer loggolni fogja, hogy ki modositotta milyen userrel. Vagy megis mivel magyarazta?

adg 2016.01.21. 12:21:18

@mernok-ur: azt hiszem, ezt most nem teljesen ertem, kicsit keson van mar. :)

adg 2016.01.21. 12:24:56

@btiborc: latszolag a fonok valtoztatott arat, de o nem volt ott, van alibije.
Latszolag csak azert lesz hibas, mert otthagyta a gepet. Az meg csak kis felelotlenseg, nem lopas. :)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.01.21. 12:26:22

TB: nincs igazán tutitipp. Holland nettóból havi 80-90€ nem összeg, szóval a magyaros trükközős megoldást el kell felejteni. Cserébe megkapod Európa (ha nem a világ) legjobb egészségügyi rendszerét, ha véletlen szükséged lesz rá.

PZS az valami hágai dolog lesz, mert Rotterdamban ismerik.

Hétvége: az én főnököm simán küld maileket hétvégén, illetve este 9-10 körül, néha meg reggel 6-kor. De ő munkamániás, és nem várja el, hogy azonnal válaszoljak (ha éppen tudok, mert nem kell hozzá a munkahelyi gépen lévő infó, akkor azért szoktam válaszolni). Dolgozni jönni hétvégén viszont nem kellett. Fizetést én 21-én kapok.

Sofőrök: én a belga rendszámú autóktól, és a marokkói sofőröktől parázok. Főleg a hijabos (fejkendős) nőket kell szemmel tartanom, perifériás látásuk semmi, és sok közülük alig hall, mert a hijabot használja headsetként. Kreatív, de veszélyes. Meg persze a BMW-sektől, de ez egy univerzális konstans.

Ja, és:

"Szerencsére ők is egy nagy cégnél dolgoznak, hétköznap nem is nagyon látom őket, hétvégén meg vagy ők mennek el valahova a haverjaikkal, vagy én nem vagyok otthon."

vs.

"Lehet, hogy azért, mert nem sikerült még olyan emberi kapcsolatokra szert tennem, min otthon"

Csak én érzem a disszonanciát?

Egyébként meg be kell iratkozni nyelvtanfolyamra, ártani biztos nem fog, és ott is meg lehet ismerkedni emberekkel. A kollégák nem fognak munkaidőn kívül haverkodni, itt nem az a szokás. Munkaidőben és céges rendezvényeken persze, de ezeken kívül szerintem direkt próbálják elválasztani a professzionális- és magánéletüket (amit egyébként teljes mértékben meg tudok érteni, kollégákkal előbb-utóbb a munkára terelődne a szó, abból meg nekik elég a 8 óra).

HardPötty 2016.01.21. 12:29:28

@btiborc: ok. Az egész onnan indult, hogy az operátor talàlt egy gyanús tv eladást. Visszanézte felvételről hogy ki ès mikor vette meg. 1 fickó volt és csak a tv-t vette. Ekkor megnéztük mikor változott utóljára tv ár, mert az eladáskor 25k volt de az esti ellenőrzéskor 250k Ft. Kiderült hogy vásárlás előtt 15 percel lement az ár ès rà 5 percre vissza. Ekkor lekèrtem egy riportot hogy ki módosított árat. A friisárú ov volt ügyeletben, de a ripot idején nem az irodában tartózkodott a felvételek szerint hanem az eladóterben. Ekkor néztem meg a folyosó felvételeit ahol a műszaki ov ment be az irodába telefonnal a fülén majd ki. Utána később be és ki. Bekértem őt azzal az indokkal hogy gáz van a telóval hozza be az irodámba megnézzük mi a baj. Volt venne külső hívás. Ekkor ráültem az ügyre egy kis időre. A közvetlen felettesem tudta hogy kivárok. Azt vizsgáltuk csal e még. Pár napra rá központ megküldte a céges telefon hívásnaplóját benne a számmal. A vevőszolgálattal felhivattam a számot és kértük az illetőt hogy értékelje 1-10 skálán a kasszást akinél tv-t vette. Mivel nem értetlenkedett egyèrtelmű volt hogy ő vette a tv-t. Minden bizonyítékot az ov elé tártunk és elismerte a tettèt. Az egész onnan jött hogy tudta hogy a másik nyitva hagyja a programot és hogy le illetve fel tudja módosítani az árat. 1 tv pedig nem tűnik fel, valamint nem az ő profiljába ütötték az árat. Feltűnt, mert az operàtorok jó képzést kaptak, hogy mit kell ellenőrizni. A kamràról meg megfeledkezett a folyosón..

2016.01.21. 12:35:10

@Bal: Kevés közhelyet írtál.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.21. 12:44:02

@BircaHang Média: szerinted ha nem tudják Magyarországról, hogy mi fán terem, akkor mennyire vannak képben az ilyen érdekes dolgokkal, mint a délamerikai/óceániai EU darabkák? :) Sőt úgy rémlik valahol Madagaszkár mellett is van egy EU régió, szintén a Franciák kezében.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.21. 12:46:06

@Praliné.: nálunk is az van de a lezáratlan laptopokat nem a security "lopja" el (mivel az nincs) hanem a helyi főnök. Hozzá kell bemenni égni :D Milyen jó, hogy eddig megúsztam.

HardPötty 2016.01.21. 12:46:39

@HardPötty: ja a lejobban az lepett meg, hogy a vásárló meg se kérdezte, hogy honnan tudjuk a számát.

DieNanny CH 2016.01.21. 12:48:20

Tetszett!

A TB-probléma itt Svájcban is megvan. Átlagban 200 frank havonta, amit az elmúlt lassan 4 évben befizettem és még egyszer sem voltam beteg...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.01.21. 12:48:42

@Herr Géza: durva lenne ha nem vihetném magammal a céges mobilt, mert akkor vennem kéne egy sajátot és fizetni a beszélgetésekért. Hát az már milyen dolog lenne? :P

Golf2 2016.01.21. 13:08:48

@Herr Géza: Idomítani az állatokat szokták nem a "saját" kollegákat...

Herr Géza 2016.01.21. 13:11:02

@Golf2: De bizony, vannak emberek, akiket kell...

Herr Géza 2016.01.21. 13:11:37

@Zka: Bizony, az szar ügy.... :)))))

Bal 2016.01.21. 13:15:42

TB-vel nem érdemes trükközni, még ha lehetne is. Egyszer leszel rákos vagy ér súlyos baleset, és biztosítás nélkül a) tönkremész b) meghalsz c) tönkremész és meghalsz.

Nem is fair elkerülni, Európában azért fizetsz be fiatalon többet, hogy idős korodban többet vehess ki belőle.

Ha az európai rendszer nem tetszik, az USA-ba lehet költözni ahol el lehet kerülni a fizetést. És simán meg is lehet halni fiatalon.

Cheap Charli 2016.01.21. 13:48:13

@esban: Nekem is forog a gyomrom sokszor amikor melettem szipognak, de ugy isten igazabol. Cserebe legalabb nekik is amikor en meg zsebkendot hasznalok. :D

Volt is errol egy cikk regebben, hogy a kulfoldiek mit furcsallanak Mo-n. A top haromba volt az allando trombitalas zsebkendobe, minnel hangosabban. :D

pinkunicorn (UK) 2016.01.21. 13:48:19

Az orrszivas is gusztustalan, de nekem az egyik munkatarsam csamcsog. Es mindig az asztalanal ulve muszaj ebedelnie, ami nyilvan az enyemmel szemben van :D

Cheap Charli 2016.01.21. 13:48:27

@HardPötty: Ez asztan szep tortenet. Bar szep resek vannak/voltak akkor ott az IT security-ben.

Volt oktatas a vezetoknek? A gep 10 perc inaktivitas utan miert nem zarolta onmagat? A program miert nem loggol ki par perc inaktivitas utan? Barmifele workflow nelkul modosithat arat egy ov?

mernok-ur 2016.01.21. 13:48:32

@adg: Írta a posztoló, hogy ugyan annyi munkával mint itthon kint többet keres. Erre írtad, hogy van ahol nagyobb a szorzó mint a holland-magyar 3:1-es szorzó. Erre vagyok kíváncsi, hogy mire gondoltál.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.21. 13:48:38

@Zka:

Ez azért nem pontosan van így, én is direkt eltúloztam.

Az EU-jog szempontjából nem minden tagország minden területe egyben az EU területe is.

Pl. a brit területek közül csak maga az Egyesült Királyság + Gibraltár és Akrotíri-Dekélia számít EU-területnek, a többi NEM.

Ugyanígy Francia Polinézia sem EU-terület, szóval eltúloztam. A jó az lette volna, hogy Cayenne vagy valami ilyesmi, pl. az általad is említett Réunion. Az Európán kívüli francia területek közül csak 5 számít EU-területnek: Guadeloupe, Guyana, Martinique, Réunion, Saint Martin.

Az EU-jog szerint létezik olyan, hogy "EU tengerentúli területe" - ez olyan területeket jelent, melyek nem részei az EU-nak, de különleges kapcsolatok miatt (=egy tagállamhoz tartoznak) élvezhetik részben az EU-jogot, viszont a kötelezettségek sem vonatkoznak rájuk.

Pl. Saint Pierre és Miquelon korábban normál EU-terület volt, de direkt lett "tengerentúli", mert így korlátozhatja, sőt tilthatja a szabad bevándorlást az EU-tagállamokból. Ugaynezt tette Grönland is: normál területből "tengerentúli" lett, hogy ne kelljen beengedni területére az úniós halászokat.

Egyébként az "EU tengerentúli területeken" is lehet szavazni az EP-választásokon.

Viszont nem kötelező választani ezt az "EU tengerentúli területe" státuszt se senkinek, ki lehet lépni belőle teljesen. S akkor egyáltalán nincsenek EU-jogok. Van 5 terület, mely ezt választotta: Bermuda, Feröer-szk, s a 3 brit európai kis szigetecske: Guernsey, Jersey, Man. Szóval pl. Guernsey-n nem lehet az EP-választásokon szavazni, s szabad mozgás sincs, ami persze a valóságban csak egyirányban működik, hiszen az ottani állampolgár simán mehet bárhová az EU-ban, mert brit útlevele van.

Főgebra 2016.01.21. 13:48:42

@Hari Seldon 2:
Nehogy így maradj! :-)
Amit zanzásítva érdemes tudni róla (Macska-jaj), az itt olvasható:

mozicsillag.cc/film/macska-jaj-1998-online

Amennyiben meg is néznéd, az pedig itt nézhető onlineban:

mozicsillag.net/watch-embed-458235-1392

HardPötty 2016.01.21. 14:02:10

@btiborc: ez màr nem egy mai story csak bízoni tudok abban, hogy kiküszöbölték a hibákat. Oktatàs volt persze, de szxrtak bele sokszor... mint a fickó akinek el lett mondva hogy làncos kesztyűbe fűrészelje gépen szét a húst... egy ujja bànta mert azt hitte ügyes ő a nèlkül is. Az àruhàzon nem volt felelőség. Az oktatàst aláírta. Az ovknak mindig is volt jogosultságuk àrat módosítani, mert követniük kellett a központi árváltozást. Pl a fissáru ára sokszor változik napközbe vagy ha egy termék beragad elkezdik leakciózni stb. A rendszer nyitva volt a csàvo tudta mikor kell menni. A riportokban meg ott volt mindennek a nyoma de ugye nem az ő nevèvel... egy több szàz soros ripotba azt gondolhatta nem tűnik majd fel 1db tétel. Az említett hiányosságok miatt bele sem merek gondolni hogy mennyi olyan visszaélés volt amire ra se jöttünk. De elbírta a költségvetés... sokat benyelt a Tesco mint hiàny a profitnak meg se kottyant. De azért most màr küzd az egész cèg a talponmaradásért. Szép hiányt hoztak össze a részvènyesek meg pislognak. Ilyen rendszer mellett nem csoda..

DieNanny CH 2016.01.21. 14:25:13

@Bal:

"Nem is fair elkerülni, Európában azért fizetsz be fiatalon többet, hogy idős korodban többet vehess ki belőle."

A TB-t hogy vehetném ki idősen? Nem értelek. A TB az orvosi ellátásra van. Ha most, 4 év után lenne egy százezres orvosi számlám, pontosan annyit fedeznének belőle, mint annak, aki 30 éve fizet be folyamatosan.

DieNanny CH 2016.01.21. 14:31:28

Off Münchenbe készülőknek: gfx.sueddeutsche.de/apps/569f5edc608905e92d3a8a8c/www/data/assets/maps_0_imageUrl.jpg

Szerintem nagyon praktikus!
A furcsa, hogy itt nálam még nem jöttem rá, mitől változik a bérleti díj.
Mert egy vadiúj, márványmosogatós, 5-6 szobás lakás minden tömegközlekedéstől távol ugyanúgy megvan 2000-2500 Fr/hó, mint egy ugyanilyen egy állomás mellett, legfeljebb pár évvel öregebb...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.21. 14:37:44

@mernok-ur:
Például az en szakmámban is nagyobb a szorzó.

Pernilla 2016.01.21. 14:38:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szerintem ugy erti, hogy idös korodban valoszinüleg sokkal többször veszel igenybe orvosi ellatast, mint fiatalon. Mondjuk ez azert nem törvenyszerü...

Bal 2016.01.21. 14:43:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ahogy öregebb vagy, annál többe kerülsz a TB-nek: nagyobb eséllyel betegszel meg súlyosan, és főleg szedsz óriási mennyiségű gyógyszert. Átlagban egy idősebb ember sokkal többe kerül mint amit befizet, és ezt csak úgy lehetséges fenntartani, hogy egy fiatal meg többet fizet be mint amit kivesz. De mivel minden fiatalabb idővel lesz öreg is, ez fair. De az is következik belőle, hogy ha elkerülöd a TB fizetést fiatalon, akkor potyáztál.

Nem véletlen nyújtanak a privát eü biztosítók öregkorban csak akkor ellátást, ha valaki előtte évtizedeken át tag volt. Különben mindenki hatvanévesen akarna csak csatlakozni.

Taxomükke (UK) 2016.01.21. 14:50:44

@adg: "kenytelenek mast hivni, esetleg gondolkodni, vagy ha minden kotel szakad, akkor legvegso esetben megnezni a terveket. :)"
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

skye8 2016.01.21. 14:50:49

mi is elzarjuk a laptopot az iroasztalunkba mielott hazamennenk, aki akarja hazaviheti ha dolgozni tamadna kedve hetvegen :P fonok soha nem kerte hogy tulorazzak, egyszer egy ugyfel miatt kivetelesen bementem szombaton, a fonok es a HR jovahagyasaval, dupla szabadnapot kaptam erte. hetvegen kuldhet mailt barki, egyszeruen nem nezem meg.
szerintem rengeteg nyugat-europai nem tud semmit es nem is erdekli semmi Magyarorszagrol, nem ertem poszter min csodalkozik. legfeljebb eddig nem mondtak a szemebe. tolem a skot lakotarsam kerdezte, hogy Romania Europaban van-e, mert o ugy emlekezett Magyarorszag utan mar Azsia kovetkezik.

Csodabogár 2016.01.21. 14:51:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akinek szerencséje van annak az életben nem lesz szüksége a betegbiztosításra. Másnak meg igen. A betegbiztosítás mindenütt a szolidaritás elvére van építve. Persze spec. Svájcban megkötheted a legolcsóbb biztosítást, aztán ha többre lesz szükséged, majd fizetsz zsebből. Aki igazán gazdag ott, az így csinálja. Privátkórházban könyveltem, ismerem ezeket a dolgokat.

Taxomükke (UK) 2016.01.21. 14:57:51

@btiborc: Angliában pisilés után nem divat a kézmosás. Elegáns, drága öltönyös palik is csak kirázzák a brét, aztán már mennek is ki a vécéből...

Cheap Charli 2016.01.21. 15:23:45

@HardPötty: Sok megoldas letezik erre a problemara. Peldaul lehet, hogy nagy %-os arvaltozasok eseten azonnal indit egy jovahagyasi folyamatot, vagy egy review-t, de akar azonnal jelezhet a biztonsagi osztalynak is, hogy gyanus tevekenyseget eszlelt.
Sokan enm is gondoljak, de egy jo szoftverrel eleg sok mindent lehet detektalni. Gondolom azert sok mindent javitottak mar azota a rendszeren igazodva az uj piacokhoz. :D

Cheap Charli 2016.01.21. 15:23:48

@Taxomükke (UK): Igen talalkoztam ezzel a jelenseggel is itt az irodaban. Ja es nem csak pisiles utan....

Cheap Charli 2016.01.21. 15:23:51

@Taxomükke (UK): Bar azert ez a ritkabb inkabb itt nalunk.

Herr Géza 2016.01.21. 15:45:30

@HardPötty: Hát bizony nem ártott volna a rendszerbe egy jól megfizetett, azaz gondolkozni is képes pénztáros is, aki azért egy kicsit gyanút fog, hogy hogy a tökömbe kerülhet egy böszme nagy dobozba csomagolt, high-tech márkás TV 25 rupóba a szokványos 100-300 helyett....
Mert hogy nem tünik fel neki, ha a kiló banán 300 helyett egyszer csak 100 forint, az még oké is.

Herr Géza 2016.01.21. 15:49:03

@Csodabogár: Apropó biztosítás: egy rokonom dolgozott biztosítási matematikusként, hát nem semmi hogyan számolják ki a rizikófaktorokból egy biztosítás díját például... Nem vagyok gyenge matekból, de amit ott papíron láttam egyenletként az nekem akár kínai írás is lehetett volna. :))))

adg 2016.01.21. 15:59:43

@mernok-ur: pl magamra. Joval magasabb a szorzo, de egy fabatkat sem er a kiadasok nelkul meregetni a fizetesek forintertekenek kulonbseget. Nyilvan jobban kijovunk, mint otthon, de ha a mostani fizetesemet otthon kapnam, az igen csak jo eletszinvonalat biztositana. Pedig csak egy kb atlagos fizetesem van. Ahogy otthon is kb az volt.

mernok-ur 2016.01.21. 16:19:25

@diggerdriver: Ja, az lehet. És az élet/lakhatás is drágább egy kicsivel nem ?

Érdekes lenne egy Hollandia, Anglia, Svájc összehasonlítás.

adg 2016.01.21. 16:23:41

@HardPötty: ez erdekes volt, jo hogy leirtad.

Lehet, hogy a kapzsisag is benne volt a lebukasban. Ha mondjuk 150 ezerre viszi le, lehet, az eletben nem tunik fel senkinek.
Mekkora lett volna mar, ha valaki mas is vesz egy olyat, pont abban a 20 percben veletlenul.
Gezanak is igaza van, a penztarosnak is jart volna egy fules. :)

Muscari 2016.01.21. 16:38:02

@HardPötty: hát az úgy van, hogy a tébét az ember fiatal felnőtt korában veszi igénybe a legkevésbé. Gyerekként többet beteg, majd 50-60 fölött kezdődik csak igazán a móka. A nyolcvanas éveikben járók meg nem szégyellnek egy csomó gyógyszert beszedni és sokat járni orvoshoz! :-)

zsuzsanka1949 2016.01.21. 16:45:29

@Golf2: Lányom és unokám 3 éve élnek Hollandiában. Az első iskolahéten a gyerekek megkérdezték a szőke, kékszemű, fehérbőrű unokámtól, Hogy te kínai vagy?. Gőzük nem volt róla, hogy 2 órányira tőlük Európa közepén van Magyarország. De mivel ez egy amerikaik által fenntartott holland iskola, az amerikai srácok se tudtak semmit Magyarországról. Azért csak van valami jó ebben a sokat szídott magyar iskolarendszerben, mert igaz hogy túlterheltek a gyerekek, de mindent megtnulnak más n ációkról-

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.21. 16:52:50

@mernok-ur:
Ha jelenlegi életszinvonalamat nézem akkor a 3as szorzó a valós.
Ha csak tisztán a pénzt akkor a négy ötszörös.

Golf2 2016.01.21. 16:58:57

@zsuzsanka1949: Gyerekeknél ok. na de diplomások...Azok olyan okosak nem?

HardPötty 2016.01.21. 17:21:47

@Herr Géza: repült a kasszás is. Mivel fenn állt a gyanu hogy összejátszanak... bizonyítani nem tudtuk, de az már egy másik sztori, hogy a cég milyen módon vette rá hogy felmondjon és ne kirúgni kelljen..

HardPötty 2016.01.21. 17:31:29

@Muscari: ok elfogadom. Nem en írtam amúgy amire vàlaszolsz szerintem

HardPötty 2016.01.21. 17:35:02

HA! A 08:24-kor írt kommentem meg lett cenzúrázva? Ha igen akkor bocs ha sértőnek tűnt valami, de nem annak szántam.

SzZoole 2016.01.21. 17:45:33

2008-ban eltem Hagaban,egy darabig,mintha kis Nyiregyhazan lettem volna.Ismeros arcok mindenhol,az alberletben,a munkahelyen az utcan az uzletekben a display soron,mindenhol.
Strigok,qurvak,uzsorasok,benzbehajtok,veroemberek,mind drogos bunozok,buntetes/borton elol bujkalok.fujjjj.

SzZoole 2016.01.21. 17:56:21

@diggerdriver: most miert?
Tenyleg eltem Hagaban,kerdezd meg Juditot

M. Péter 2016.01.21. 18:01:41

@BircaHang Média: A Man-sziget és a Csatorna-szigetek lakosai nem választhatnak Europai Parlament-i képviselőket. Az útlevelekben pedig ez a bejegyzés van: "holder is not entitled to benefit from European Community Provisions relating to employment or establishment", kivéve ha az illető legalább 5 évet az Egyesült Királyságban élt, vagy ő maga vagy valamelyik szülője vagy nagyszülője ott született.

©________ 2016.01.21. 18:11:04

@Zka: nalunk en voltam a fonok....
Voltak neha ijedelmek....:-D

©________ 2016.01.21. 18:14:38

@Taxomükke (UK): hat tulajdonkeppen elotte fontosabb.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.21. 18:51:14

@M. Péter:

Igen, pontosan így van.

Viszont az EP-szavazás kérdése alapvetően nem az EU-ben belüli státusz függvénye, hanem a belső, nemzeti választási szabályoké.

Azaz: ha egy adott terület a belső nemzeti jog szerint az adott ország részének számít, akkor alapesetben van EP-szavazás. Azaz pl. Francia Polinéziában van, mert az a francia alkotmányjog szerint Franciao. szerves része. Kivétel: Feröer-szk. és Grönland. S persze kivétel még Észak-Ciprus, de az inkább gyakorlati kérdés, hiszen bár az EU szerint az Ciprus része, a valóságban nem az.

Míg ha ha egy adott terület a belső nemzeti jog szerint nem számít az adott ország részének, akkor alapesetben nincs EP-szavazás. Kivétel: Gibraltár. Anglia az 1973-as belépésekor kikötötte, hogy Gibraltárral együtt lép be. (Az összes többi brit külső területen nincs EP-szavazás.)

Cheap Charli 2016.01.21. 18:51:16

@Herr Géza: Csak egy kis rancfelvarras az arculatban. Igazondni kell a kor elvarasaihoz. :D

DieNanny CH 2016.01.21. 19:20:29

@Bal:

Ezt értem, hogy egy öregebb többe kerül, mert többször jár orvoshoz. De, mint írtam, mindegy, hány éve fizeted. Amint elkezdesz befizetni, azonosak a jogaid bármelyik befizetővel.
Hiszen, ha valaki 50 évesen megy Svájcba dolgozni, és akkor kezdi a TB-t fizetni, ugyanolyan jogai vannak, mint egy svájci 50 évesnek, aki 18 éves korától fizet.

Szerintem te kevered a nyugdíjjal.

DieNanny CH 2016.01.21. 19:21:50

@Bal:

Ja, és Svájcban csak privát eü. biztosítók vannak.

Csodabogár 2016.01.21. 19:34:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Rég volt, nem biztos, hogy jól emlékszem, de tudtommal számított a belépési kor is. Ha 20 évesen kezdtél fizetni, akkor kevesebb volt, mint aki 50 évesen kezdte. Na és a nők "természetesen" többet fizettek.

Köldök_szösz 2016.01.21. 19:40:02

Megéri ilyen helyekre kimenni csak úgy keményebb végzettség meg tapasztalat nélkül? Vagy csak a infósmérnőkbankár mesterdipós jár jól?

2016.01.21. 19:40:59

Nem értem... 3X annyi fizetésből
miért jó egy lyukban nyomorogni,
ráadásul idegenekkel közösködve?!

Ez lenne az álomélet nyugaton?

FutureFry 2016.01.21. 19:54:25

@tableno: ""The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco." (Mark Twain-nek szokás ezt a mondást tulajdonítani, bár bizonyíték rá tudtommal nincs).

Bal 2016.01.21. 20:24:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: megnéztem neked a svejci helyzetet. Ez nem egy tiszta magánbiztosítás, hanem egy hibrid rendszer, ahol apróra leszabályozott állami előírások köteleznek mindenkit az életkor-semlegességre. Így ebből a szempontól pontosan olyan, mint a magyar vagy az angol: az állam arra kényszeríti a biztosítókat, hogy osszák el a generációs kockázatokat - akik ezt nyilván úgy oldják meg, hogy a fiatalabbakkal fizettetik ki az öregek ellátását.

Ma már nem nagyon van olyan ország, ahol ebbe ne szólna bele az állam. A wiki azt írja, hogy az USA-ban a Medicare előtt a 65 éven felüliek háromszor annyit fizettek a privát biztosításért - na ilyen lenne egy nem szabályozott piac.

Az állam azért tudja az életkor-semlegességet előírni, mert joggal számít arra, hogy aki fiatal volt egy országban, az ott is fog megöregedni, így a költségei kiegyenlítődnek. De ebből az is következik, hogy a fiatalkorban fizetett többleted szerves része az egész életpályád költségének. Ha meg akarod úszni a fiatalkori részét, nem járulsz hozzá igazságosan. És ha ezt a rendszer kiskapui engedik, az mit sem változtat azon, hogy erkölcstelen.

2016.01.21. 20:39:31

Nem kaptam kedvet Hollandiához.

tlantos 2016.01.21. 20:39:31

@adg: Evente egyszer szoktam latni az asztalom szinet :)

tlantos 2016.01.21. 20:39:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ennel nem kicsit tobb tb-t fizetunk itthon is.

tlantos 2016.01.21. 20:39:43

A nyaralas alatti munka nekemalap. Elegge egyszemelyes ugyosztaly vagyok. De igy szeretem.
Hajnal, keso este, barmikor szoktam melozni, mert amikor 6-8 ora idoeltolodas van a tuloldalon, es nekem surgos, akkor ez kell.
De nem zavar.

vuvuvu2 2016.01.21. 20:39:53

@Herr Géza: te még mindig itt tartasz hogy csak 1 mobilod van? 10+ éve vezettem be hogy a céges mobil mellett van sajátom. és a cégeshez hozzá se nyúlok hétvégén, és szabadságra/nyaralni sem viszem. innentől kezdve kereshet aki akar :-)

még egy: a mai világban abban sem lehetsz biztos hogy a cég nem hallgatja le a céges mobilodat. ezért jobb minden privát ügyet a sajáton intézni.

Sequoyah 2016.01.21. 20:40:26

A TB-vel kapcsolatban:
Mielott nagyon meg akarnal szabadulni tole, szamold ki hogy mibe faj ha nincs, de megis dokihoz kell menned? Zsebbol fizetni a dokit sehol sem olcso, sok helyen pedig azonnali csod egy havi fizubol elonek.

Amugy nem ertem ezt a kifogast, hogy "meg nem kellett hasznalni", ezert folosleges. Ez egy biztositas, addig orulj amig foloslegesen fizeted. Vagy nem tudod hogy mukodik a biztositas?
Raadasul a TB az az egeszsegedrol szol, ami egyreszt az eleted, masreszt elobbutobb garantaltan hasznalni fogod.

Sequoyah 2016.01.21. 20:40:33

Erdekes, ha a hollandok (legalabbis a munkatarsaid) ennyire nem ismerik a kulvilagot. A lesajnalt USA-ban a legtobben ismerik hazankat, meg a parkban focizo fekete fiatal srac is tudta, hogy nagyjabol merre van:)

orient 2016.01.21. 20:40:49

Par komment: Van diplomaja, tanult <> hogy okos es muvelt is. Hany diplomassal talalkoztam aki sotet volt mint az ejjszaka (foleg multiknal...)

17 eve multiknal dolgozom es ez a MO minden rossz NL ben minden fantasztikus, elegge egyoldalu. Ez sokkal inkabb ceg fuggo, sot azon belul is fonok, es munkakor...stb.

En kulfoldon multinal is jol elvagyok, es MO-n is.
Volt olyan, hogy en MO-n a multinal 8 orat dolgoztam maximum, jol fizetve, a kinti angol kollegak meg 10 oraztak az anyacegnel mert nem vettek fel soem elegendo embert. Ezert irtam nem lehet altalanositani, hogy nyugaton mindig minden jobb...

Tapasztalatom szerint akik itthon vannak altalaban tapasztalat nelkul barmilyen keves penzert elvallajak a munkat, es ahogy van 2-3 ev tapasztalatuk kimennek ha tudnak es ott mar egy tapasztaltabb fizetest tudnak kapni es ez egy oriasi javulas eletszinvonalban amitol minden szebbnek tunik. De ha mondjuk itthon valtana ceget sok ember es egy jo atlag feletti bert alkudna ki akkor itt is megvan a jelentosen jobb erzes. Persze hulye fonok es munkarend mindenhol van, lehet MO-n kicsit tobb, de oriasi kulonbsegeket nem lattam.

Herr Géza 2016.01.21. 21:10:08

@vuvuvu2: Haha, volt idő, amikor négy mobilom volt: céges német, maszek német, céges magyar, maszek magyar, és mivel ebben a konstrukcióban éppen svájci melón dolgoztam, a magyar maszek dual-SIM-es volt, benne másodikként egy svájci kártyával....:D
Na persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy mind a négy teló állandóan rajtam lógott, de legalábbis a táskában benne volt. Mint az afrikai csecsebecseárusok a tengerparton. :D Tele is volt a tököm a telefonlogisztikával.
Újabban itt már egyre kevésbé divat a céges telefon, mert általában a legtöbb előfizetéses buli havi 30-40€-ért korlátlan hívást ad az összes hálózatba akár + 3-5 giga netet, szóval max. kapsz pl. egy húszas költségtérítést és ámen. Ha ragaszkodsz a külön céges telefonszámhoz, akkor kapsz egy kártyát meg egy alaptelefont és szevasz. Magyarul lassan megszűnik a céges csúcsteló, mint státusszimbólum ill. vállalati juttatás.

33621 2016.01.21. 21:27:14

@diggerdriver: Kicsit uncsi a zene, nagyon ismétlik azt a pár taktust egymás után különböző hangszíneken.

nazuna 2016.01.21. 21:43:44

"A legdurvább az volt, aki azt hitte, a Macska-jaj című filmet Magyarországon forgatták. "

- Most döbbentem rá, hogy én is azt gondoltam volna, igaz, hogy nem láttam :-)

Ha már San Francisco szóba jött, meleget szeretőknek nem a legkedvezőbb, viszont San Diego már csak egy ugrásra van és egy álom - időjárásilag is meg kulturálisan is. Van egy rettenetesen nagy baja, hogy aztán a zember nem nagyon akarja otthagyni ...

2016.01.21. 21:44:22

@btiborc:

Palinta!

Érdemi válaszra nem tellett?

bandigyerek 2016.01.21. 21:44:43

@skye8: "..nem értem a poszter min csodálkozik." Talán az általános műveltség hiányán. Engem kurvára nem érdekel pl. Belorusszia, mégis tudom hol van.

Shanarey 2016.01.21. 21:56:56

Hollandia, egy élhető ország, ám túl sokan vannak egy kis területen, nekem ez így felejtős.
:-)

Laptop, és az elpakolása:
Az első szempont, nehogy valaki bele szeressen (ellopja)
Jobb helyeken a takarítószemélyzet, nem piszkálhatja a számítógépeket, vagyis ha ott hagyják zavarja a takarítást.
A nem utolsó szempont, az adatlopás, avagy a gép megfertőzése, mert haragszik valaki valakire, mert utálja a céget, mert levélszemét gyártásból él, stb.

Hétvégi hívások, na ez a céges és vállalkozós korszakommal megszűnt, és nem is hiányzik. Volt ebből pár vicces, kevésbé vicces eset. Amikor a kollégám és amúgy barátom felhívott hogy a Solo névre hallgató szirénát hogyan kell csak villogtatni, erre válaszoltam én netán olvasd el a használati utasítást.
Erre ő:
Nem kell nekem mindent tudnom, elég ha tudom a te telefonszámodat.

A másik ami kevésbé vicces volt, az a nyaralásom kellős közepén volt, Balatonon, épp nagyban végeztem a semmittevést, amikor felhívott a cég akiknek akkor még az alkalmazottja voltam, hogy behalt a távfelügyeleti számítógép, és hogy ezt én egyszer már megoldottam. Na akkor kocsiba be vissza Budapestre, és 5 perc alatt végeztem a probléma megoldással, s mehettem vissza.

@Herr Géza:

Azt kihagytad a felsorolásból, hogy amikor egyszerre csörög két mobil az milyen tuti dolog. Engem ezért mindig körbe röhögtek, mert volt hogy két telefon két kézben a füleimen, és kétfelé próbáltam beszélni.

Ja a két telefon, itt Angliában többen érdeklődtek hogy drog árus vagyok e? Én néztem bután, mert az igaz hogy a külsőm alapján nem vagyok az az aktatologató tipus, de drog árus sem vagyok, erre kiderült hogy Angliában akinek több telefonja van az többnyire nem rendes ember, hanem drog árus.

M. Péter 2016.01.21. 22:02:47

@Herr Géza: A biztosítási matematikus nem rossz szakma annak, aki szereti a valószínűségszámítást, és bírja az unalmat. A jelölés és az angol terminológia 19. századi, viszont az átlagos kezdőfizetés évi 30000 körül van.

Cheap Charli 2016.01.21. 22:41:38

@nonolet: Nem vagyok érintett a kérdésben.

Megint sikerült beszivárogni? :D

DieNanny CH 2016.01.21. 22:42:36

@tlantos:

A magyar TB kereset-függő. Úgy tudom, 10%. Otthon nekem 150 ezer lenne a bruttóm, tehát a TB-m 15 ezer. Persze a számokat csak kb írtam.
Az itteni TB keresetfüggetlen.

mernok-ur 2016.01.21. 22:43:15

@adg: Azt elhiszem. Itthon összerak egy család havi 400-500e ft-ot, akkor az már bőven a középosztály, és úgy már szerintem nagyon jól lehet élni Magyarországon.

@diggerdriver: Jól tetted, hogy kimentél, de a legjobbat akkor tetted, mikor kivitted a családodat is !

skye8 2016.01.21. 23:48:05

@bandigyerek: ja es kivulrol tudod az osszes afrikai fovaros nevet...hagyjuk....

Limbovi 2016.01.21. 23:53:05

Szerencsére Hollandia nem ilyen és a hollandokat félévi itt tartózkodás és holland nyelvtudás nélkül nem lehet megismerni. Ahogy a magyarok sem egyformák, úgy a hollandok sem.
24 éve élek itt, mindig elszomorít és felháborít, ahogy a frissen érkezettek lenézik a házigazdákat. Szinte csak hibát találnak bennük: buták, lusták, rendetlenek, piszkosak, gusztustalanok stb. Rettentően szeretnék belehallgatni a holland kollégák beszélgetésébe, mikor a kedves magyar munkaerő kimegy egy kicsit, vajon mi lehet a véleményük rola :) Szoktam olvasgatni a Magyarországon élő hollandok fórumát, meg kell mondanom, náluk elvétve akad csak ilyen szöveg.

Muscari 2016.01.22. 00:44:43

@HardPötty: valóban nem te írtad, hanem te is csak reagáltál. Látom, jól ki lett aztán vesézve a téma.

qwertzu 2016.01.22. 08:06:44

A takony témában az a helyzet, hogy a világ egyik fele fújja, a másik szívja, és mindenki nagyon undorítónak találja a másik felét.

Szóval nyugodj meg, a holland kollégáid szerint undorító amikor fújod.

DieNanny CH 2016.01.22. 08:24:11

@Limbovi:

Én Mo-on élő svájciak/németek fórumába szoktam néha beleolvasni. Ott sincsenek ilyen megnyilvánulások, úgyhogy megértelek...

Evain 2016.01.22. 08:38:13

@Limbovi: Nekem nagy mázlim volt, a magasságom és a szőke hajam miatt alapvetően hollandnak néztek, megérkezésemtől kezdve. :D
Sőt, mostanában a férjemet kezdték el szekálni, hogy miért nem beszél még magyarul, főleg mivel a család 5 tagjából 4 magyarul kommunikál egymással :D

Evain 2016.01.22. 08:41:10

@Limbovi: engem a szervezettségük és hatékonyságuk a mai napig el tud képeszteni. Pl mostanában mínuszok voltak, és reggelente, mikor sportolni mentem, többször haladt el mellettem a bicikliúton a sószóró. Reggel 6 és 7 között. Minden nap.

Attilajukkaja 2016.01.22. 10:46:30

@qwertzu: Pontosan! A kinaiak/koreaiak szerint az az undorito, hogy a nyugati ember belefujja a taknyat egy papirba es aztan zsebre dugva horodozza magaval akar egesz nap. ;o)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.22. 11:20:29

@mernok-ur:
Na ha 4-500ezer forintot kerestem volna akkor nem jöttem volna ki. Meg a felét sem kerestem.

Nagyjából egyszerre jöttünk.

shred 2016.01.22. 11:24:20

@adg: A laptop zárása cégfüggő, a korábbi munkahelyemen be kellett zárni az asztalfiókba, a mostani helyen maradhat.

adg 2016.01.22. 11:41:45

@shred: ja, elmeseltek mar fentebb. En meg nem hallottam rola, de siman megertem, hogy ez lehet fontos mas munkahelyeken. Nalunk ra van kotve egy csomo szar, bill, eger, masik monitor, hardverkulcsok, nem szivesen szedegetnem szet estenkent. Szerencsere az uj gephez van dokkolo, az ugy egyszerubb.

Na mindegy, orulok neki, hogy nem kell elrakni. Van biztositasunk, ha ellopodik, majd kifizetik. Az adatok meg a szerveren vannak, meg masik irodaban szerteszet az orszagban. Nagy tragedia nem tortenne.

pizo 2016.01.22. 12:02:23

@adg: Három német multicégnél dolgoztam Mo-n. Meg egy koreainál. Mindent itthagyunk az asztalon, van hogy értéket is (telefon, pénz) még soha nem tűnt el semmi...

Laptopot én sem viszem haza, van otthon, másrészt minden felhőben van, akárhonnan hozzáférek.

Zoli

Gitaros 2016.01.22. 13:43:51

Hello,
ha tutira veszed, hogy nem leszel beteg a zorgverzekeringben feltolhatod az eigen risico-t 385-rol 885 eurora.

Igy nagyjabol 20 euroval lehet csokkenteni a havi biztositasi dijat. Ez annyit jelent, hogy ha korhazba kell menned, mondjuk, hogy kivegyek a vakbeled, vagy mert elcsap egy suzuki, akkor ezt ki kell fizetni eloszor, es a biztosito csak a 885 euro folotti reszt fizeti. A korhazi napidij 500 euro korul van. Mivel 385 euro onresz mindenkinek van, a 885 euro onresszel 500 eurot kockaztatsz. Viszont nagyjabol evi 12*20 = 240 eurot sporolsz. Tehat ha nem mesz korhazba 2 evig, utana mar csak nyerhetsz rajta.

Sok cegnek van valamilyen kollektiv szerzodese biztositokkal. Ezt erdemes megkerdezni a cegnel, mert erre is van kedvezmeny, jellemzoen 5-10% koruli osszeg. Ha van szerzodes a cegnel megmondjak, hogy mi a colletivitet kod es azt ervenyesitheted a biztositonal.

Ja es ne add fel. Keress uj baratokat, de legy turelmes. Ez otthon se megy tul gyorsan, persze embere valogatja. Hosszu tavon tutira jobb itt (mi Zoetermeerben lakunk) kulonosen ha csaldod lesz, gyerekkel. Az orrszivas meg hat, kulturalis kulonbseg gondolom. Ha az o szemukkel nezed magad mit latsz? A barbar magyar egy darab papirba fujja a turhat utana meg zsebre teszi...

Udv.

martineden 2016.01.22. 15:09:41

,,ugyanúgy 10-20 éves jelzálogot kell felvenned, mint otthon. Szóval bérből és fizetésből élve itt is ugyanúgy hosszú évek spórolása után lehet saját ingatlant venni.".........Azelso resze igaz,marmint a jelzalog,a masodik netto hazugsag posztolo,ugyanis egy azaz egy fillerft sem kell sporolnod,ha allando munkaszerzodesed van egy filler eloleg nelkul vehetsz lakast,sot meg az atirasra is kapsz penzt es hasznalt lakas eseten 10%felujitasi penz is jar es ami a legszebb elso lakas eseten.10 evig a havi torlesztoreszlet 40%at visszakapod minden honapban.Szoval ne irj hulyesegeket baratom.

martineden 2016.01.22. 15:09:45

,,Ami nagyon nem tetszik, hogy itt a nettó fizudból kell a TB-biztosítást fizetni. Idáig kifizettem egy rakat pénzt, "...Megint loditasz kis baratom. Biztositast 100-220 euro kozotti savban kothetsz,a sajat belatasod szerint,A 220-asra mar kulon szobat ,kulon aszisztenst stb kapsz.Ha a kereseted minimalber koruli az az 1470 euro akkor a b iztositasra fizetett penz 90%at vissza kapod.Magyarorszagon a minimalberbol vonnak kb 100 euronyi TB.et,Szoval jobb ha nem irsz hulyesegeket.

kardio1 2016.01.22. 17:27:30

@qwertzu: egészségügyi szempontból a fújás vsz. jobb, mint a szívás.

bandigyerek 2016.01.29. 09:15:29

@skye8: Nem az összeset, de úgy a felét biztos. Az európaiakat viszont egytől-egyig, ez egy fejlett európai ország tanult polgárától a minimum. De tényleg hagyjuk.

europass8 2016.02.03. 15:49:41

@martineden: bocs nekem a bankba oneros konstrukciot javasoltak... de ha irnal errol tobbet, vagy linket azt megkoszonnem. mert ez szepen hangzik de ha az onero hianya miatt tobbet kell visszefizetni akkor megint ott vagy ahol a part szakad.

europass8 2016.02.03. 15:49:48

@martineden: nem ebben a fizetesi savban mozgok igy errol nem tudok nyilatkozni, ill ez nem valtoztat azon a tenyen hogy idaig kifizettem kb 6*100EUR Tb dijat a netto fizumbol de korhazba/orvoshoz meg nem kellett mennem..

bandigyerek 2016.02.18. 22:00:04

@BircaHang Média: Papeete nem európai uniós ország.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása