oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 22. 06:38,  Németországban a páciens az első 251 komment

2014. december 22. 06:38 Határátkelő

Németországban a páciens az első

Manó korábban már beszámolt munkakezdéséről és tapasztalatairól a német idősgondozási rendszerben. Ma ezeket a tapasztalatokat részletezi a betegekkel való bánásmódról, az éjszakai műszakról, a németországi és a magyar elvárások különbözőségéről.

idosgondozas.jpg

"Ma felfedező útra indultam, vásárlás terén. Ahogy már korábban beszámoltam róla, Németországban egy idősotthonban dolgozom. Na, nem oda indultam vásárolni, természetesen. Egy nőnek, ha baja van, (unatkozik, sérelme van, bármi lelki baj gyötri), akkor legjobb, ha elmegy vásárolni, ha netalántán még némi pénz is lapul a zsebében, akkor az már kész Hawaii.

A vásárlás egy kemény éjszakai műszak után történt - piszok nehéz 40 egynéhány demenssel, akik nem alszanak éjszaka, hanem jönnek-mennek egyik szobából a másikba és azt sem hagyják aludni, aki lefeküdt a SAJÁT ágyába és végre elszenderedett.

Egyedül vagy éjszaka, nagy felelősség hárul rád ilyenkor, az egyik emeleten nekieshetnek egymásnak, miközben te a másik emeleten nem is tudsz róla semmit. Tízpercenként ezért mindig emeletet váltottam, nehogy gubanc legyen. Annyit lépcsőztem, hogy nagyon elegem volt reggelre.

Fontos, hogy a SAJÁT ágyába, mert ugyan majdnem mindenkinek egyágyas szobája van, de mivel nem zárhatjuk be a szobákat, ezért ők kóvályognak. (Apropó nem zárhatjuk be a szobákat: bizony előfordul, hogy eltűnnek dolgok, akkor mindent, mindenkiét át kell néznünk, gyakran cipőt, fogsort keresünk. Benne van a pakliban, hogy a protézist lehúzza a WC-n előfordult már, ami nem olcsó ott sem. Sőt a hallókészülékek szintén egy vagyonba kerülnek, mindennap esténként a nővérszobába kerülnek be megőrzésre. Minden szobában van amúgy széf is pl.: elektromos borotvának.)

A szobák nem egyformák, nem mindegy, hogy melyik fal mentén van a páciens ágya, tudjuk magunkról, hogy nehéz hozzászokni, hogy melyik lábbal kelünk ki az ágyból, melyik oldalra esik a fal stb. Időnként a másik ágya szimpatikusabb nekik és ott alszanak el, vagy a folyosón lévő pamlagok egyikén. Ha a kanapén aludt el, akkor kerítesz egy plédet és betakarod. Ez az "előírás" és közben drukkolsz, hogy ne keltse fel senki. Sok pamlag van kitéve a folyosón, remélhetőleg nem az kell a másiknak is, remélhetőleg mondom, gyakran pont az kell, már miért is ne!!!!

A páciens igényei az elsők

Itt semmiben nem korlátozhatod a beteget. Megtörtént, hogy elveszi a szemben ülő kajáját, neked mosolyogni kell, és akitől elvette, annak adsz annak, akitől elvette egy újabb adagot. A hűtő roskadásig van pudinggal és joghurttal, a gyümölcs halomban áll, hol van ilyen Magyarországon?

Meg kell kérdezned reggel, hogy melyik ruháját szeretné felvenni ebédkor. Hogy a 2 fajta kajából ő melyiket kéri, ugyanez minden étkezéskor. Ha könnyen kiesik az ágyából, akkor nem az ágyrácsot húzod fel, - jól lebaszkuráltak érte többször is engem -, hanem teljesen leengeded az ágyat, és egy matracot teszel oda, de az sem mindegy, hogy a matrac melyik oldala van felül!!!! A csúszós vagy a másik. A páciens lábára csúszásgátló zoknit húzol, hogy lehetőleg akkor se essen el, ha nem vesz fel papucsot.

Sok jó dolog van, de van, ami nagy butaság. Teljesen más a szemlélet. Például: ha visszautasítja az innivalót, akkor a doki infúziót rendelhet el, de azt nem köthetjük vénába, csak subcutan (bőr alatti), az meg ugye feldagad, roncsolja a szöveteket, a kiszáradás szempontjából meg fele annyit sem ér, mintha vénába kötöttük volna.

A nénike mocorog, az infúzió kijön - nem biztosíthatod ki a kezét, annyit tehetsz, hogy ott ülsz mellette, simogathatod, elterelheted a figyelmét -, de akkor ki foglalkozik a többi pácienssel?

Sokszor idióta dolgokat kell csinálnod, teljesen másképp, mint Magyarországon. Itt gyakran kell jegyzőkönyvet írnod valamilyen sebről, amit nem tudsz, hogy mikor, hogyan keletkezett, de dokumentálnod kell mindent, mert amit nem írsz le, azt nem is csináltad meg. Ez mondjuk otthonról is ismerős dolog.

Éjszaka egy óra szabad

Visszatérve az éjszakára: 11 órát vagy benn, ebből 1 óra szabad (szünet pontosan megadva, hogy mettől meddig, ezt nem fizetik, de ott kell lenned). Hogy is van ez? Napközben is van ilyen, akkor félórás csak ez a pihenő. A betegnek mondod, hogy most szünetet tartasz és ő elfogadja. Kimész cigizni, vagy bármi másért, és ők elfogadják. Teljesen más mentalitás!!!!! Én nem cigizek, de a főnökasszony leültet és punktum.

Viszont van olyan műszakbeosztás, amiben nincs szünet, előfordult, hogy a főnök beszólt, hogy nem tarthatsz szünetet, mert nincs benne a leírásban. Ha benne van, akkor ki kell venned, de ha nincs, akkor dolgozz folyamatosan. Vannak furcsaságok, hozzá kell szokni.

Amúgy is a külföldre költözés arról szól, hogy mennyire tudod átvenni az adott nép szemléletét, ritmusát, magyarul mennyire alkalmazkodsz. Ha ez sikerül, akkor jó, ha nem, akkor nem fogod jól érezni magad. Pénzem ugyan nincs sok, de hamarosan itt a fizu, tehát semmi gáz, valahogy elleszek addig, nem kell izgulni!!!! (Ne gyűjtsetek, mint Isaurának!!)

Magyarországon mások a szabályok, más az élet

Aki ismeri az időseket az tudja, hogy éjszaka általában aktívabbak, mint nappal. Míg Magyarországon akár kórházban, akár otthonban ad / adhat az éjszakás altatót, itt ilyen nincs (Bezzeg a csecsemőiket benyugtatózzák az anyukák éjszakára!) Itt pontosan ki vannak számolva a gyógyszerek, nincs egy szemmel sem több. Van olyan gyógyszer, ami szükség esetén adható, de ez nem altató, hanem fájdalomcsillapító például, de erről pontos listát kell vezetni, nem egyszerű a dolog. Ráadásul mindenki másképp reagál minden gyógyszerre, nem részletezem, nem adunk semmit és kész.

Dolgoztam Magyarországon idősotthonban és kórházban is, van némi rálátásom az otthoni dolgokra, de itt teljesen más minden. Valahogy úgy tűnik, hogy sokkal több a demens, mint odahaza.

A 92 éves szülinapját a napokban ünneplő nénike például olyan 75-nek néz ki. Ő nem demens, csak azért lakik nálunk, mert senkije nincs, se gyerek, se férj, senki. Ha így halad, akkor még a 110-t is megéli. Állandóan tévézik, olvasgat, keresztrejtvényt fejt, naponta kétszer sétát tesz a városban, viszi a madaraknak a napraforgót. Úszni is jár. Meglátja az élet szépségeit, bírom a hölgyet nagyon.

Vannak persze szimpatikus betegek és kevésbé szimpatikusak, de nem szabad kivételezni. Egymás között a nappalos műszakban megbeszéljük, hogy ki melyik betegről gondoskodik, szoktunk néha csereberélni is, merthogy mégiscsak működik ez a szimpátiadolog.

Visszatérve a vásárlásra. Nekem csak egy egyszerű rotring ceruzára és belevaló hegyre lett volna szükségem, de jó néhány órát sikerült eltöltenem a nézelődéssel, miközben azért cerkát is vettem, majdnem 4 euróért, ami magyar viszonylatban horrorár (1200 Ft), de itt ez nem olyan vészes.

Ha az átlagórabér 8 euró, akkor nem olyan sok 1 cerka + a belevaló grafit ennyiért. Muszáj így számolni, nem pedig forintra váltani az árakat, mert akkor meghülyülünk. Megfogadtam, hogy mindig csak az itteni órabérekhez viszonyítok majd, ezt mindenkinek ajánlom.

Más az élet itt, mint Magyarországon. Jobb, nyugisabb, még egy ilyen éjszaka után is ezt mondom. A szabályokat itt be kell tartani, nem arra vannak, mint otthon (az a szóbeszéd járta odahaza ugyanis, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket!) Itt addig nyaggatnak, míg be nem tartod vagy kündigung... gyorsan felmondanak, ha nagy hibát csinálsz vagy direkt ellentmondasz.

Mindannyian nagyon más mentalitással rendelkezünk

Magyarországon is rengeteg olyan ember él, aki a mediterrán stílus hirdetője. Nekem az nem jön be. Az olyan országba menjen, ahol hasonló az életvitel. Aki a tengeri herkentyűket kedveli, az menjen dolgozni és élni olyan területre, ahol azt eszik. Én egy krumplizabáló Németországban aránylag jól érzem magam.

Így Karácsony közeledtével remélhetőleg bejglit is lehet itt vásárolni, de ha nem, akkor megsütöm. Mák, dió az van, azt már felfedeztem. Ami nincs, azt pedig meghozom Magyarországról. A tapasztalataim alapján kolbászt kell otthonról hoznom, mert az itt nagyon ízetlen, legalábbis nekem, amúgy elvagyok.

A kajákról majd egy másik posztban, addig legalább gyűlik a tapasztalat.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz, ha pedig arra vagy kíváncsi, mivel ünneplünk mi, akkor kattints ide!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország idősápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr367003309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wuaaa 2014.12.22. 23:41:48

@Muscari: Hát, nem tudom mekkora sztár lehet ha nem ismerem... :))))

@nyuszigonosz(D) ESTP: Szerintem se.

@Jess G: Az oktatókon és néhány profin kívül mindenkit meg lehetne buktatni egy kresz vizsgán, saját hazájában is 1-2-5 évvel azután hogy sikeresen levizsgázott. Tele lehet a tökük a k-európaiakkal, de ha olyan helyzet lenne a munkaerőpiacon, hogy nagyon hiány lenne belőlük, akkor mindenki jó lenne, akinek keze-lába van és még mosolyognának is nekik.

Muscari 2014.12.22. 23:42:36

@Keleti Szél: ezek nagyon szep gondolatok, koszi.

wuaaa 2014.12.22. 23:44:23

@Taxomükke: Egy amerikai jogosítvány nem ugyanaz mint egy uniós jogosítvány. Itt lesz a kutya elásva.

nyuszigonosz 2014.12.22. 23:45:29

@Muscari: Nahát!
Nekem azok a régi zenekarok akkor szoktak eszembe jutni, ha valahol hallom öket.
Csak így a semmiböl felsorolni, hát azthiszem nem tudnám. .

Lovali 2014.12.22. 23:51:46

@Muscari: Köszönöm a választ! :) igen, kamionozok már 8 éve annak ellenére, hogy lány vagyok, járom Európa útjait. Most Angliában próbálkoznék.

Lovali 2014.12.22. 23:51:46

@Taxomükke: én erről nem tudok, de kamiont Angliában most is vezetek, sok fuvar van a munkahelyemről oda.

Muscari 2014.12.22. 23:52:17

@wuaaa [nor]: bocsanat, hogy belekotty, de az amerikaiak meg a kanadaiak a valto miatt szivnak, nekik ugy tudom ujra is kell vizsgazni.

A minap lattam egy kepet azzal a cimmel, hogy a legjobb lopasgatlo Amerikaban, es egy manualis valto volt a kepen. Sajnos most nem talalom.

Muscari 2014.12.22. 23:54:45

@Lovali: wow, nem semmi, gratulalok.

wuaaa 2014.12.23. 00:00:39

@Muscari: Semmi gond hogy belekotty, de ugyanúgy mint európai jogsit sem cseréltethetsz csak úgy be egy másik kontinensen ottanira, ugyanúgy egy ottanit se egy ittenire. Míg európán belül azért ez könnyebben megy. Nem váltó kérdése.

@Lovali: Miért pont ott akarsz vezetni?

Mrs. Clayton 2014.12.23. 00:09:23

@wuaaa [nor]: persze h meg lehetne, azert csinaljak, mert ahhoz toketlenek, h azt mondjak, h nem kellesz, ezert bevisznek a legszukebb utcaba, ahol nana lesz egy korforgalom, ha felmesz a padkara megbuktal, ha felmesz a korforgalom pupjara megbuktal, ha megsem, akkor jonnek az olyan kerdesek, h mit jelent szaggatott zarovonalak kozott szaggatott vonalak, es miert van a szaggatas hol tavolabb hol kozelebb egymashoz, ha nem olvasod el a kresz konyvet ugyse tudod mert ilyen jel Mo-n nincs

wuaaa 2014.12.23. 00:14:56

@Jess G: ..már az előző hozzászólásod alapján is pont így képzeltem el...

2014.12.23. 02:41:51

@Keleti Szél:
Tavaly osszel, amikor otthon voltam, megvettem az emlitett konyvet es az iroval is talalkoztam, egy jot beszelgettunk. Volt temank, hiszen a kornyeken nottem fel, az apja volt annak a busznak a soforje, amivel altalanosba es kozepiskolaba jartam. Nekem is sok rokonom - koztuk uknagyapam es a testverei is - kivandoroltak a szazadfordulon Amerikaba. Raadasul magam is kivandorlo lettem, bejartam Kanadat, az USA-t, Mexikot, igy at tudtam erezni a konyvet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 03:32:39

@Muscari: rosszul fogalmaztam, vagy valahogy nehezen jött át az érzés. nekem is jó kollégáim voltak, és tényleg sajnálták, hogy elmegyek. de abból a sok törődésből, együtt vacsorából, stb jó lett volna akkor is egy adag, amikor még csak szimplán ottvoltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 03:41:35

@Muscari: ja, és erre nem válaszoltam, bocs, perpill elvagyok a hazamenetel gondolatával, és próbálok nem túl sok bunkóságo vizualizálni előre, de viszont tényleg előjöttek olyan régebbi emlékek, amik nagyon rég nem. évekbe telt annó leszokni arról, hogy az ember állandóan a háta mögé néz, hogy ki vág bele egy kést vagy szimplán egy aljas, l'art pour l'art sértegetést. még nincs jegyem, nem tudom, mikor megyek, Thaiföldre megpróbálok ha négykézláb is de visszakúszni (most sikerült szabadulnom 3 nap kórház után), mielőtt itt lejár a vízumom megint, aztán onnan ketyeg az óra megint.

2014.12.23. 03:48:56

@Cascabel:
Nehany erdekes idezet a konyvkritikakbol:
"Meglepően aktuális Oravecz Imre új regényének témája. A huszadik század fordulóján Amerikába emigráló magyarok és más közép-európai népek sorstörténete napjainkban, a huszonegyedik század elején mintha megismétlődni látszana. Magyarország ma lassan ugyanolyan élhetetlen hely lesz, mint volt száz évvel ezelőtt és egyelőre a leghalványabb remény sem mutatkozik a gazdasági felemelkedésre. Nincstelen, képzetlen, hajléktalan, munkanélküli tömegek nemzete lettünk az elmúlt évtizedben. Aki nem rendelkezik alaptőkével, vagy nem képes alkalmazni a munkaerőpiacon az agresszív és etikailag sokszor megkérdőjelezhető túlélési stratégiákat, egyetlen utat láthat maga előtt: a biztosabb megélhetést kínáló nyugati országokat. Nem csoda, hogy minden diák külföldön szeretne tanulni és dolgozni, és majdnem ugyanolyan kivándorlási hullám kezdődött, mint egy évszázada."
"A Kaliforniai fürj véleményem szerint nagyon fontos, hiánypótló alkotás, aminek üzenete, mondanivalója ma is aktuális, hisz hála a nyitott határoknak és a vonzó külföldi fizetéseknek, napjainkban is nagyon sokan döntenek a kivándorlás mellett, de valószínűleg nem gondolnak bele, hogy hosszútávon ők, vagy még inkább a gyerekeik, ezzel mit veszíthetnek: a magyarságukat, az identitásukat; pontosan azt, ami meghatároz és felépít egy embert. Nekik (is) ajánlom ezt a művet."
"A hunky elnevezés nemcsak a magyarokat jelentette, hanem általában a kelet-európai munkásokat, akik hajlandók voltak kevés pénzért, sztrájktörőként is dolgozni. És akiket barbároknak tartottak az amerikaiak. Egy magyar, horvát, szlovák munkás nem lépett be a szakszervezetbe, nem lakott négyszobás családi házban. Egyedül élt általában, a családja vagy egyáltalán nem ment vele, vagy csak később csatlakozott hozzá. Borzasztóan spóroltak, nem költöttek mozira, színházra, ruhára. Enni szerettek, de nem azt, amit az amerikaiak szerint kellett volna. A szállásuk, az ún. burd (intézmény kiadó szobákkal) állítólag maga volt az erkölcsi fertő, rossz hírű nőkkel, ágyra járó munkásokkal. Egy angolszász nő nem állt szóba a szerencsétlen kelet-európaiakkal. És volt még egy borzasztó tulajdonsága a magyaroknak: ittak, sőt vedeltek, a bor túl drága volt, ezért rákaptak az olcsó sörre és a viszkire, a kocsmából hazafelé énekeltek és vizeltek az utcán."
"Hiszen bárhogy próbálunk elszakadni gyökereinktől, a legnagyobb trauma mégis az, ha többé nem élhetünk a hazánkban. Ebből a szempontból a Kaliforniai fürj szomorú kérdésekkel szembesít minket.Miért kell elmennünk szülőföldünkről ahhoz, hogy emberi körülményeket teremtsünk a családunknak? Lesújtó, hogy alig száz évvel később pontosan ugyanezt a kérdést kell feltenni és Oravecz regénye legalább annyira századfordulós történelmi tabló, mint az ezredforduló keserű tükre."
Ismeros erzesek, temak a HA blog olvasoinak, ugye? :)))

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 04:28:53

@wuaaa [nor]: " de ugyanúgy mint európai jogsit sem cseréltethetsz csak úgy be egy másik kontinensen ottanira, ugyanúgy egy ottanit se egy ittenire."

hát izé, ha mondjuk van egy brit vagy finn vagy német jogsid, akkor besétálsz az erre alkalmas kirendeltségre és némi pénzmag ellenében kapsz helyit ugyanazokra a kategóriákra. (van valami feltétel, hogy két évnél régebbi kell legyen az eredeti jogsid) Visszafelé nem tudom hogy működik. A magyar jogsit viszont nem cserélik egyből, vizsgázni kell. Szóval hol így, hol úgy.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 04:38:00

@33621: miután nem stoppos, coachsurfer kirándulók vagyunk a karácsonyunk se ilyen lesz, de öröm nézni, hogy jól érezték magukat a srácok. QT pedig nagyon szép hely. Olyan szép, hogy az már nem is fair.

adg 2014.12.23. 04:39:04

@wuaaa [nor]: Itt szo nelkul cserelik meg a magyart is helyire. Teherjogsiknal van nemi megkotes, mert kulonbozoek a kategoriak is. Van amit cserelnek, van amit gyengebbre, vagy csak vizsga utan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 04:45:48

@33621: ez nagyon jó kis buli lehetett. :-) irigylem mindig azokat, akik ennyire le tudnak lazulni nagyrészt ismeretlenekkel is.
azt mondja itt a magyar ismerősöm/barátnőm, hogy össze szoktak jönni a magyarok karácsonyozni itt (Balin), csak idén valahogy nem volt, aki megszervezze.
(nekem meg továbbra is csak az lenne az ünnep, ha nem hánynám ki a nagy erőfeszítésekkel megevett dolgok mondjuk felét.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 05:06:33

@adg [Au, Darwin]: akkor olyat lehet, hogy a magyart lecserélni ausztálra, és aztán az ausztált új-zélandira, vizsgázás nélkül? :-)

juteszembe adg, ezt direkt neked fényképeztem, kérem a magyarsági /hazaárulási kvóciensem újrakalkulálását :-)
kepkezelo.com/images/xv753jhkvk6t8mz95yw.jpg
további juteszembe, hogy sokszor azon kapom magam, hogy a gyerekkezdeményhez angolul beszélek, gondolom, ez további negatív pontokat von maga után :-)

@Cascabel:
szóval nekem továbbra is értelmezhetetlen ez a magyarságvesztés meg identitásvesztés, mi az, hogy ez épít fel meg határoz meg egy embert? akinek ez fontos, tőlem érezzen így, de nem szeretem az általánosításokat. speciel ami engem felépít és meghatároz, az az emberségem, az olyan értékek, amik kb minden kultúrában hasonlítanak vagy megegyeznek.
(nem veled vitatkozom, tudom, csak hoztál/hoztatok idézeteket. egyébként érdekes lehet az a könyv, elolvasnám, nálunk is voltak amerikás rokonok, olyanok is, akik visszamentek végül, és semmit nem tudok a témáról.)

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 05:11:30

@Dragonlady (now in Indonesia): szerintem is jó buli lehetett. amúgy rengetegen csavarognak itt, főleg fiatalok, de van nem annyira fiatal is, ügyesen megtalálják egymást csavargás közben, aztán össze-összefutnak ittott, szerintem ez király dolog. Meg persze itt jobbára biztonságos a stoppolás is, meg nincs valami komoly szigor, a hátizsákos turistának is örülünk nem csak annak aki luxusjachttal jön :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 05:12:54

@adg [Au, Darwin]: " Itt szo nelkul cserelik meg a magyart is helyire"

ja, hát Au fenn van a magyar diplomácia és a külügy térképein, mi csak akkor látszunk, ha a bajuszkirály vagy valamelyik samesza idetolja a bringát nyaralni :) csak hobbikonzuljaink vannak :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 05:21:00

@Keleti Szél: "Ha valaki elveszíti a hazáját, úgy értem, azt a közeget, amelyben felnőtt, eszmélkedett, mindegy, hol van és milyen az a közeg, az örökké fájni fog, viszont ezt a fájdalmat el kell viselni. A magyar irodalomra különösen jellemző, hogy a hazát mitikus fogalomként kezeli"

hát ezt szerintem öngólnak hívják :)

az a közeg amiben az elber felnőtt, eszmélkedett az elveszik* mindig a gyerekkorral, ennek szerintem nem sok köze van ahoz, hogy ez azért történik, mert egy kapualjjal, várossal, országgal vagy kontinenssel arréb megy az ember. Lehet siránkozni a gyerekkori falaveleken meg lehet nosztalgiázni. Utóbbi ártalmatlan, sőt néha kifejezetten jóleső dolog, de úgy élni, hogy a múltat, gyerekkort, emlékeket sirat az ember, az szerintem marhaság. Ahogy a szerző mitikus fogalomként kezeli az ő saját haza-képét. De ma már nagyon sokminden megváltozott, mégsem siratjuk, hogy kézzel körmölt, ritka levelekben kommunikálhatott az elmenő és a maradó, ma me felveszed a telefont és bugi.
Itt a blogon is számtalanszor elhangzott a kommentekben, hogy a kivándorló többet beszél a családdal, barátokkal, mint amíg egy országban laktak.
A szerző megöregedett és egyedül van (messze a fia) de erről nem mi tehetünk.

*: megváltozik, nem marad meg, de ettől még megtörtént, megéltük, stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 05:46:31

@pappito: nemrég jártam én is itt a "hobbikonzulnál", meglepődtem, mennyire sokmindent el tud intézni. persze pl a Schengen vízumot (na ez se nekem kell, szerencsére), azt nem, ahhoz lehet menni szépen Jakartába.

hát tényleg nagyon más lehetett az egész kivándorlás-élmény, amikor még csak levelezni se nagyon lehetett, vagy épphogy, nemhogy skype stb. ja meg persze bizonyos korszakokban a tudat, hogy ha akar se mehet vissza az ember. nyilván jobban bele lehet süppedni az emlékekbe meg a nosztalgiázásba meg a honvágyba, ha nem kézzelfogható (kb ha akarja az ember, ha nem) az Orbán/ Gyurcsány összes aktuális baromsága, és az összes többi mindennapos esemény (amiktől kb csak örül az ember a szerencséjének, hogy minél messzebb került). nem kell teljesen elszakadni a nyelvtől, a könyvektől, kultúrától, ha valakinek erre van igénye. stb stb.
de hát preaching to the choir, tudom :-)

adg 2014.12.23. 05:58:22

@Dragonlady (now in Indonesia): Lehet olyat. Itt kellene laknod igazolhatoan egy ausztral cimen. Ez nem nagy kunszt, de kell a helyi jogsihoz.
Aztan meg NZ-on is kellene laknod szerintem, hogy atcsereljek kiwisre. Szerintem egyszerubb vizsgazni. :)
Regebben sokan bohockodtak vele, hogy angol jogsit csinaltassanak, mert azt csereltek ausztralra, a magyart meg nem. Es akkor kerestek valami angol ismerost, annak a cimere igenyeltek meg a brit jogsit, aztan itt meg valtottak helyire. Csomo kinlodas a semmiert...

A masik kerdesed. Szoval Bali kb 11100 km pesttol, de szerintem, ha a ket legkozelebbi pontot is vesszuk, szerintem akkor is 10000 km felett van, szoval benned nem maradt mar egy fikarcnyi magyarsag sem, sajnalom.
Apropo, mennyi egy fikarc?
Igazabol meg kellene kerdezni a golfot, hogy mi ujsag a kicsivel, neki meg lehet remeny, de gondolom ez tobb mindentol is fugg, pl tud-e majd tobb osi tajszolasban magyarul, libaboros lesz-e a szivcsakra kozeleben, lesz-e turultollas kodmone, bore arnyalata is fontos lehet, meg ilyen aprosagok. Az biztato, hogy apanak nincs az oregujjan jelentosebb szorpamacs.
Azt hiszem, maxvalt sem hagyhatjuk ki, a kepen ugyanis jelentos homok menyiseg szerepel, ez az o szagterulete.
Szoval neked mar mindegy, de a kicsit nem tudom megmerni kello pontossaggal.

Amugy koszonom, hogy amikor kettesben vagytok, akkor is en jutok eszedbe. :-DDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 06:23:37

@adg [Au, Darwin]: @adg [Au, Darwin]:
óóóó nagyon röhögök, köszi, tényleg :-)
nem túl macerás vizsgázni? ja mondjuk ha megvan fél nap alatt az egész, akkor visszavonom, csak valamiért az volt bennem, hogy akkor biztos kell kurzusra is járni.
nekem mindjárt lejár a thai jogsim, és nem fogom tudni meghosszabbítani, mert turistavízummal nem hajlandóak, munkavállalásim meg már nincs :-( és ilyenkor mocsok a rendszer, hogy ezen pont nem segít harminc dollár a pult alatt :-(
szívcsakra GPS koordinátáit kérem sürgősséggel. turultollas izé van a vaterán? megpróbálok megtenni minden tőlem telhetőt. legalább a látszat kedvéért :-)

2014.12.23. 06:38:07

@Dragonlady (now in Indonesia):
Mar regeben meg akartam kerdezni toled - miutan tobbszor irtad, hogy dehydration, infuzio, korhaz, stb - hogy nem ajanlottak meg a coconut water (a zold kokuszban levo atlatszo folyadek) gyakoribb fogyasztasat?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 06:41:40

@Cascabel: jó, hogy mondod, pár hete nem ittam, nem szeretem különösebben, de miért is ne lehetne próbálkozni.
meg persze sok gyömbér, kicsit az is jó.
köszönöm :-)

FutureFry 2014.12.23. 07:01:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Philosoraptor:
Amerikában manapság nem megy ritkaságszámba, hogy csak olyan munkavállalókat alkalmaz egy cég, akik nem dohányoznak (_sehol_). Lásd pl.:
usatoday30.usatoday.com/money/industries/health/story/2012-01-03/health-care-jobs-no-smoking/52394782/1
"More job-seekers are facing an added requirement: no smoking — at work or anytime."

Én is láttam olyan munkaszabályzatot ahol kerek-perec le volt írva, hogy "A mi cégünk nem alkalmaz dohányosokat" (pedig nem egészségügyi intézményről volt szó). Az már más kérdés, hogy tudták (tudták volna) ezt betertani (betartattni).

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.23. 08:45:39

@puhacica: o igen aznagyon bosszanto, ha vki feluton van az m es l kozott. annal csak az bosszantobb, ha az s es m kozott van feluton.
de a legbosszantobb, ha rentanak nincs feles ruhaja

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.23. 08:47:15

@nyuszigonosz(D) ESTP: pontosan!!
es azt akkor meg kell venni. mert amikor keresel, tuti nem lesz

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.23. 08:48:51

@Mirjam2: hat nagyon kevesen vagytok

sose hallottad a 8 es fel hires dalat
you can leave your hat on..

puhacica 2014.12.23. 08:50:57

@wuaaa [nor]: ugye-ugye, azok a franya eloiteletek. :) Jude Law nem egy tipikus szepfiu, raadasul kiemelkedoen jo szinesz. az Ellenseg a kapuknal cimu haborus filmjet ajanlom figyelmedbe, mar ha szereted az ilyesmit.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 09:06:17

@Dragonlady (now in Indonesia): ja, én is csak viccelődök a hobbikonzulsággal, mindenesetre a külügy nem kényezteti őket, miközben ők tesznek szívességet igazándiból

Keleti Szél 2014.12.23. 09:11:55

@pappito:
A magyarság szerintem önmagában öngól. Ehhez igazából ki se kell vándorolni. :)
Na de ezzel éppannyira nem tud rendes ember mit kezdeni, mint azzal, hogy az apja egy léhűtő, az anyja meg egy kurva. Nyel egyet, tudomásul veszi, aztán továbblép. Any other option?
Ha léhűtő az apánk, akkor nem kell szeretnünk? Sőt talán inkább a kérdés: lehetőségünk van-e rá, hogy ne szeressük?
Na jó, korán van a filozófáláshoz, inkább bedobok néhány felest, hogy felébredjek; mindenki jobban jár. ;)

@adg [Au, Darwin]: @Cascabel: @Dragonlady (now in Indonesia):
Némi szociográfiai háttér. Különös figyelmetekbe ajánlom a Duna-parti mongolokról szóló bekezdést. :)

'A regény két fő helyszíne közül az első Toledo, annak is a külvárosa, „sínen túli vidék”, kis Birming­hamnek is nevezték, kohók és gyárak működtek itt. Többnyire magyarok lakták, akiknek rossz hírük volt – ebből a szempontból fontos a könyv hatodik fejezete, amely a magyarok helyzetéről szól. Keményen dolgoztak, de sokat ittak, hiszen a férfiak többsége a családját otthon hagyta, és éveken át spórolt, hogy egyszer majd hazatérhessen a megtakarításával. Az ivás másik oka lehetett, hogy parasztemberből ipari munkássá kellett átképezniük magukat, ráadásul az angolt sem tanulták meg, hiszen nem szándékoztak sokáig maradni. Az amerikai vendégmunkásság legtöbbször hosszú éveket tett ki, a férfiak, családok sok esetben nem is tértek haza. Ennek okai között szerepelt, hogy a családosok Amerikában született gyermekei, még ha beszélték is anyanyelvüket, nem akartak szüleikkel visszatérni az óhazába; előfordult olyan is, hogy a szülők elveszítették valamely gyermeküket, és képtelenek voltak a sírjától örökre elszakadni; Trianon következtében, az elcsatolt országrészek miatt pedig sokaknak már nem is volt hová hazamenniük.

Az amerikaiak lenézték a magyarokat, általában a kelet-európaiakat is. „A Wisconsini Egyetem politikai gazdaságtan professzora, bizonyos R. C. Commons pedig odáig ment, hogy egyenesen Duna-parti mongoloknak titulálta a magyarokat, akik szerinte a földtekét megkerülve most újra őshazájuk felé tartanak, és Amerikában találkoznak rokonaikkal, az ugyanolyan igénytelen ázsiai bevándorlókkal.” '

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 09:15:07

@Babette .: az is vacak, ha az ember egyik lába egy számmal nagyobb, mint a másik. ráadásul olyan méretben, amire női cipőt véletlen se. mondjuk annyira nem hiányzik, és már megszoktam, hogy az egyik cipő nagyobb. flipflopban meg szandálban még kisebb a probléma :-)

@pappito: kapnak fizetést, vagy legalább megtarthatják a beszedett díjakat? (ja azt nem, mondta a nő, hogy sajnos euróban kell küldenie Jakartába, szerezzek mindenképpen.) egyébként nagyon-nagyon szimpatikus volt, és érdekes, hogy olyan régóta van itt, hogy indonéz állampolgár (az exférje jogán, másképp nehéz), de ehhez le kellett mondania a magyarról.
(egyébként szerintem röhej, hogy pl a Fülöp-szigeteken és Malajziában sincs követség, az utóbbit pár éve zárták be, az előbbiben nem tudom, volt-e korábban. ja, és az is röhej, hogy az észtországit is bezárták nemrég. gondolom, bár ki tudja, hogy Azerbajdzsánnal nincs ilyen probléma.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 09:18:36

@Keleti Szél: pedig jó kérdések, feles előtt vagy után.

2014.12.23. 10:10:04

@Cascabel: "Miért kell elmennünk szülőföldünkről ahhoz, hogy emberi körülményeket teremtsünk a családunknak?"

Ezen kellene gondolkodni. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.23. 10:25:56

@Muscari: Az ő neve télleg azt jelenti hogy Zsidó Törvény?
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.23. 10:32:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: Sarah Connor nálam a Terminátor filmek szereplője, John Connor anyja...Vagy le vagyok maradva?
:-)))

Igaz Barát 2014.12.23. 10:51:41

@Lovali:
Szia, én annyit olvastam róla FB-s szakmai csoportban :), hogy ki kell cserélni a jogsit angolra, és akkor már dolgozhatsz. Keress valami nagyobb céget, pl. a Stobart, ők jó eséllyel segíteni fognak benne.
Személyes tapasztalatom nincs, mert én nem azt az irányt céloztam meg.

nyuszigonosz 2014.12.23. 10:55:26

@Babette .: Mondom én is. Ha keresel valamit, az nincs.
Akkor van, amikor nem azt keresed. :-)

2014.12.23. 10:56:20

@Muscari: Ja hat miert nem ezzel kezdtek, hogy Summer in the City. Ezt persze hogy ismerem (mondjuk nem szeretem de az mas kerdes), koszonom hogy megvilagositottal! :)

pasztasuta 2014.12.23. 10:58:09

@Muscari: egy kis Jude Lawt ide is küldhetsz!! :)))

2014.12.23. 11:01:36

@wuaaa [nor]: @nyuszigonosz(D) ESTP: Nem tudom ki volt az Udo. A David Furnisht azt azert tudom mert az Elton John pasija es meg en is tudom ki Elton John! (Sot a Beatlesrol is hallottam!!)

2014.12.23. 11:07:00

@Babette .: Tegnap este hallottam eloszor ezt a nevet. Nem tudom mi az a 8 es fel.

nyuszigonosz 2014.12.23. 11:07:20

@Mirjam2: Azért tettem fel azt a videófelvételt, hogy hátha láttad- hallottad már. Meg nem lehet minden elöadót ismerni.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 11:14:18

@Dragonlady (now in Indonesia): tudtommal fizetést nem kapnak, a beszedett díjakat is el kell utalniuk (legalábbis régen így volt) és pár éve még költségtérítést se kaptak, ezt tényleg csak szeretetből lehet csinálni, nem jár vele semmi csak a szégyen :)

2014.12.23. 11:28:58

@nyuszigonosz(D) ESTP: Oke, koszi! Sajnos teljesen analfabeta vagyok modern zenek tekinteteben, de eppen most olvasom Joe Cocker eletrajzat a Wikipedian, mert teljesen kiakasztottam a ferjemet tegnap, azt tervezem hogy ma munka utan varatlanul elejtek par megjegyzest amibol kiderul hogy valojaban kepben vagyok ezzel a pasival kapcsolatban :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 11:30:10

@pappito: hát ez nagyon jó :-( akkor kb semmit nem fizetnek neki azért, hogy bérel egy picike irodát (magyar zászló a sarokban, parlament a falon), és kocsival kb 20 perc alatt ér oda otthonról? viszont övé a felelősség pl egy rakás kitöltött papírral kapcsolatban? hát a ......-ját annak, aki ezt így kitalálta, néhány emberen spórolni szerte a világban, akik pedig nagyon fontosak? mennyi jön ki abból, amit spórolnak, egy fél sípcsontvédő a focicsapatnak? (természetesen közbeszerzési áron számolva).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 11:33:50

@Mirjam2: @Mirjam2: modern zenék? ezek nem húszéves cuccok? :-) vagy ilyen öregek vagyunk, hogy már a Beatles is modern zene meg zörej, mint a nagyszüleimnek? :-D
szóval tényleg, mit szeretsz hallgatni egyébként?

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 11:42:57

@Dragonlady (now in Indonesia): itt az egyik konzulnak a saját házának a garazsában volt kialakítva egy kis iroda, most meg valami irodaházban van tudtommal. szerintem azt térítik, de csak tippelek, nem tudom. leginkább lószart se törődnek velük, csak utasítgatják őket.

mondjuk kérdés, hogy hányezer magyarka után járna valami külképviselet?

wuaaa 2014.12.23. 11:49:27

@Taxomükke: @pappito: @adg [Au, Darwin]: Kamionos munka és ismerős révén indultunk el ezen a szálon, ergo erről volt szó, nem a személyautó kat.-ról.
Megnézném azért, hogy melyik európai országban cserélnek ki pikk-pakk pl. egy ausztrál vagy us jogsit egy helyire, akár személyautó kategórián belül úgy, hogy azelőtt az adott európai országban soha nem volt jogosítványod..

www.gov.uk/driving-nongb-licence

www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 11:55:36

@wuaaa [nor]: "de ugyanúgy mint európai jogsit sem cseréltethetsz csak úgy be egy másik kontinensen ottanira, ugyanúgy egy ottanit se egy ittenire."

ez a mondat (te írtad, idéztem szó szerint) nem igaz.

leírtam miért. end of story

2014.12.23. 11:58:44

@Dragonlady (now in Indonesia): Az en szempontombol modern zene. Europai zenebol csak klasszikusat hallgattam regen, illetve nepzenet, Sebestyen Marta stb., de mar azt sem nagyon. Indiai zenet hallgatok (klasszikus, vallasos vagy filmzene), abbol is keveset.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 12:01:31

@pappito: mondjuk nemcsak a magyarok miatt kellene külképviselek (ok, a konzul az igen), hanem a turisták, a két ország közti kapcsolatok, az ország jelentősége/nagyság miatt.
vagy akkor legyen rendesen elintézhető minden vagy majdnem minden postán/emailben.
nyilván nem teljes munkaidős állás tiszteletbeli konzulnak lenni Balin/ Új-Zélandon /Manilában, de ha hetente egyszer kell valakinek segítség, vagy valami hivatalos papír, akkor legyen már rá pénz, pár fillérke, ja főleg mert azt ugye lehúzzák rólam. akkor tarthassa meg azt a nyomorult 35 vagy 65 eurót legalább.
azt tán meséltem, hogy 2 éve megkérdeztem poénból a bangkoki követségen, hogy mi van, ha Burmában szülök (mert volt egy nagyobb huzavona az új útlevelem miatt, neeem, postával azt nem lehet átküldeni bakker mondjuk a német követségre, akik Yangonban minket képviselnének elvileg, mehettem át Bangkokba csak ezért). erre csak azt tudták mondani, hogy NEEEE, mert nem lehet lepapírozni. akkor gondolom, ugyanez a helyzet Malajziában vagy a Fülöp-szigeteken is.
jó, persze, tudom, szarnak ezek mindenre és mindenkire, főleg ránk.
na mindegy, egyszerűen csak eszembe jutott ez az egész téma, bocs a túltengésért. (remélem, nektek csupa jó tapasztalataitok vannak.... habár élénken emlékszem az útlevéllel kapcsolato skalandjaitokra kb 5 évvel ezelőttről.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 12:05:30

@wuaaa [nor]: ha az ember kiváltja a nemzetközit először, akkor azt becserélik aztán más országban? mintha ilyet hallottam volna, de nagyon nm emlékszem a kontextusra/részletekre.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 12:08:02

"mondjuk nemcsak a magyarok miatt kellene külképviselek (ok, a konzul az igen), hanem a turisták, a két ország közti kapcsolatok, az ország jelentősége/nagyság miatt."

amúgy egyetértünk de a két ország közti kapcsolatok? ugyan már, NZ-nek semmi jelentősége, nincs rajta a diplomáciai térképeken, nem is menő hely, nem lehet nyaralót építeni és oda szaladgálni és korrupció sincs, szóval mi értelme lenne a magyar külügynek nz-vel foglalkozni? ez amúgy nem feltétlenül baj.

az útlevél kálvária amúgy pont nem az ozzi konzulátus meg az itteni tiszteletbeli konzul sara volt, sőt. itt a végeken mindenki tök segítőkész volt, a rendszer szarik rá, hogy mi van veled, oldd meg. ja, de azért négyszeres árat hagyják kifizetni :)

wuaaa 2014.12.23. 12:09:39

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem hiszem, bár ausztráliában és új-zélandon semmi sem tűnik lehetetlennek.

pappito · http://pappito.com 2014.12.23. 12:10:11

@Dragonlady (now in Indonesia): a nemzetközit (a lapozóst) én még sehol nem láttam működni :)
ettől függetlenül minden ország kibocsájtja, amelyik része annak az egyezménynek, de nem adnak érte helyit tudtommal sehol

Muscari 2014.12.23. 12:43:23

@geegee: nem, te lökött, akkor Jew lenne, a Jude az egy rendes név :-)

adg 2014.12.23. 12:56:55

@wuaaa [nor]: valoban teherautotol indultunk, de en ugy ertelmeztem, hogy kiterjesztettuk szemelyautora a kerdeskort. Irtam is, hogy tehernel masok a kategiriak, ott nem jatszik a csere bere.
Amugy a jogsicsereles kolcsonos egyezmenyeken alapul, igy biztosra veheted, hogy amely orszagok jogsijat becserelik ausztralra, azok az orszagok szinten becserelik az ausztralt a sajatjukra. Akkor is, ha soha nem laktal ott.
Ha vegigcsinalod az altalad linkelt oldalon a fel perces kerdessort, akkor ez az eredmeny az ozi jogsira:
"You can exchange your driving licence up to 5 years after becoming resident in the UK so long as your licence remains valid. The fee is £50."

Azert cserelik egymas jogsijat, vagy azert nem, mert a felek errol megallapodtak, vagy nem.
Az amerikait nem azert nem cserelik, mert ott benak elnek akik nem tudnak valtani, hanem mert a ket orszag nem allapodott meg errol. De a us jogsidat barmelyik eu orszagban hasznalhatod egy x ideig es forditva. Es a Zimbabwei jogsit meg becserelik britre, nem gondolom, hogy sokkal jobban vezetnenek.
Ha jol emlekszem, nem te hoztad fel oknak az automata valtot. Mindenesetre nem az az ok. Nalunk is alap az automata, sokkal tobb van belole. Ez varosi legenda lehet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 13:01:47

@pappito: hát Thaiföldön meg itt Indonéziában verik az asztalt, hogy kell a nemzetközi (is). (pedig az én thai jogsim itt érvényes kéne hogy legyen, az összes ASEAN ország el kéne hogy fogadja egymás jogosítványait, csak erről a rendőrök nem tudnak, persze kell nekik a 10 dollár zsebbe és akkor már rendben van.)
ja, és Thaiföldön csinálnak helyi jogsit a nemzetköziből, csak sorban kell állni. mivel nekem nem volt motorra még máshonnan, ott kellett levizsgáznom. nem nagy kaland, csak a sorbanállás.... az fél nappal kevesebb lett volna, ha van egy nemzetközim.

@Muscari: németül Jude a zsidó, ez kavarhatott be fentebb. de amikor először láttam pár éve a fickó nevét, nekem is ez jutott eszembe, hogy bakker nem normálisak a szülei..... :-/
habár a minap 2 napig röhögtem, amikor M. a Baltazár nevet javasolta, ha fiú lenne a gyerek :-D állítólag ez valami normális katolikus név. ha Azerbajdzsánba akarnék emigrálni, még jól is jönne :-)

adg 2014.12.23. 13:06:48

@Dragonlady (now in Indonesia): Nincs koze hozza. A nemzetkozi nem baj ha van, de az ugye csak egy kvazi forditas a jogsidhoz. Egy sima hivatalos forditas is megteszi, ha egyaltalan kell. A csere szimplan azon mulik, hogy az adott ket orszag megegyezett-e egymassal errol.

@wuaaa [nor]: Es ami itt nem lehetelen, az pont olyan lehetseges az euban is. :) Kuldok neked egy uveg Vegemite-ot, vagy egy krokodiab kulcstartot, ha norvegiaban nem cserelik be az ausztral jogsit. :) All az alku?
Mert itt azt is cserelik. Szemelyauto kategoria.

wuaaa 2014.12.23. 13:19:19

@adg [Au, Darwin]: Le kell vizsgáznod ahhoz, hogy kapj egy ittenit, szóval nem tudom mennyire helyénvaló így úgy mondani, hogy "becserélik"... :)
www.vegvesen.no/en/Driving+licences/About+Driving+licences/Foreign+driving+licences+in+Norway/Issued+outside+the+EU+EEA/Exchange+your+driving+licence

adg 2014.12.23. 13:34:51

@wuaaa [nor]: Hmmm, ezek a norvegok rafkos egy nepek. A becsereles ugy kellene, mint a britek vagy az ausztralok. Valojaban nem is csere, mert megtartom a regit is. Szoval odaallitok, fizetek, megmutatom a magyar jogsit es ideadjak az ittenit. Fel ora a varakozassal es a fenykepezessel egyutt.
Vegemite vagy kulcstarto? (En az utobbit javasolnam, nem torik ossze es sokan utaljak a vegemiteot. Ha esetleg meg nem ettel volna es nem tudnad, milyen)
Privatban johet a cimed. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 13:37:40

@adg [Au, Darwin]: ez a kulcstartó engem is érdekelne :-)

wuaaa 2014.12.23. 13:38:29

@adg [Au, Darwin]: Karácsony van, talán majd legközelebb ! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 13:41:10

@adg [Au, Darwin]: volt egy haverom haverja, aki Thaiföldön szerzett jogsit, abból csinált egy nemzetközit, és azt becserélte egy magyarra. de az volt a baj, hogy lenyúlták az eredeti thai jogosítványát, másképp nem akartak neki magyart adni.
az biztos, hogy bármi országpárnál lehetnek előre nem látható bonyodalmak....

adg 2014.12.23. 13:51:54

@wuaaa [nor]: Nem kell egy igazi darwini krokodillab kulcstarto?? :) Nem felnott krokie, akkora, mint egy nagyobb gyik laba. Mondjuk nem tudom mire jo, most lattuk a krokodilos allatkertben, vagy mijaz.

@Dragonlady (now in Indonesia): Kuldj egy cimet, karacsony van. De aztan nem hazamenni egy het mulva! Vagy otthoni cimet akkor. :)

wuaaa 2014.12.23. 13:57:25

@adg [Au, Darwin]: Úgy érzem nincs igazán meg az alapja annak, hogy ilyen úton jussak hozzá bármihez, én se írok csupa igazságokat mindig. Én is megtudtam valami újat, te is. 1:1 :)
...amúgy sem jönne át a vámon a krokiláb.. :))

adg 2014.12.23. 14:27:12

@wuaaa [nor]: Hat jo, ahogy gondolod. :)
Bar szerintem atmenne a vamon, mert altalaban adnak hozza kis tanusitvanyt, hogy nem vadorzasbol van.

Minden esetre jo kor volt. :)
Jo ejt!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 14:38:32

@adg [Au, Darwin]: hűűű, rágugliztam, hogy mi ez, hogy néz ki.... NAGYON MENŐ! :-) de tényleg 25 dollárba kerül? :-/
(a krokodilherés sörnyitók se semmik.....)

Lovali 2014.12.23. 14:43:25

@wuaaa [nor]: Most egy holland-magyar cégnél dolgozom, ahol alap angol kellett a felvételkor. Az angolomat könnyebben fejlesztem, mint egy új nyelvet tanuljak.

wuaaa 2014.12.23. 14:57:13

@Lovali: Te tudod... :) Mindenesetre sok sikert, remélem sikerül !

Lovali 2014.12.23. 16:09:44

@wuaaa [nor]: köszönöm, én is remélem. :)

Lovali 2014.12.23. 16:10:15

HA, légyszives engedd be a kommentjeimet moderáció nélkül. Ígérem és betartom, hogy jó kislány vagyok.

Határátkelő 2014.12.23. 16:12:56

@Lovali: Szia!

Semmi akadálya, csak egy kis ismerkedési időt kérnék még, ahogyan ez szokás, amikor olyasvalaki jön, aki eddig nem nagyon kommentelt. Ebben semmi személyes nincs, egyszerűen csak arról van szó, hogy meg kell ismernünk egymást. :)

Addig is nyugodtan gyere, beszélgess, általában gyakran figyelem a kommenteket.

Kellemes ünnepeket!

Muscari 2014.12.23. 16:48:01

@Dragonlady (now in Indonesia): "Baltazar inkabb meghal, de nem alkuszik!" Emlekszel erre a szalloigeve lett mondatra? Amugy nem tudom, hogy ki volt az a baltazar, de en is rohogtem volna ket napig a helyedben :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.23. 17:01:02

@Muscari: fogalmam sincs, ez mi és honnan van, de majdnem jól hangzik, kivéve azt a meghalós részt :-)

Keleti Szél 2014.12.23. 17:44:50

@Mirjam2: engem az lep meg, hogy a férjed x év után meglepődik. a harmadik randin még érteném... :)

2014.12.23. 19:25:01

@Keleti Szél: Pont azon akadt ki, hogy evek ota probal beavatni a modern zenek vilagaba, folyton klipeket mutogat nekem a Youtube-on es magyarazza hogy ki kicsoda. Peldaul innen tudom hogy az Echo and the Bunnymen nagyon fontos allomas a modern zene torteneteben. Az a baj hogy csak az azokat jegyzem meg amiknek olyan nevuk van mint Echo and the Bunnymen, vagy legalabb The Pretenders! Joe es Cocker, hat ez nem ragadott meg annyira.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.23. 23:41:04

@Mirjam2: Szerintem az a 9 és fél 7 lesz, egy filmcím, amit az egészséges heteró férfiember bizonyos Kim Basinger kivillanó genitáliája miatt jegyzett meg... :-o :P

Abban is szólt a vetkőzéskor Joe Cocker Spániel dala...Nem a Szamár a városban, hanem a 'Hat on.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.24. 00:08:42

@Muscari: Na, most akkor vitatkozol az internettel???

36.media.tumblr.com/tumblr_m7tekutc4E1rcpqhlo1_400.jpg

:-))))))))))))))))))))))))))))

Amúgy a mesterien jó fákkjeetótisz tumlerről van, a rengeteg kiváló gyöngyszem mellett, ajánlom mindenkinek... :D

fuckyeahtoteas.tumblr.com/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.24. 00:26:54

@Dragonlady (now in Indonesia): "10 dollár zsebbe és akkor már rendben van"

Nem kell ehhez Tahiföld, Indonézia, stb...

CImborám mesélte, még régebben történt, Magyarországon, hogy autóval zsernyák lestoppolta.Kérte a papírokat.Mikor a haver odaadta, akkor jutott eszébe, hogy a személyijében van egy ötezres belehajtva.Akkor még a könyv alakú személyi volt forgalomban.Meglátta a rendőr, kivete az ötezrest, elrakta, majd mondta hogy rendben, viszont látásra... :D Pedig nem csinált semmi szabálytalant a cimbora, sima közúti ellenőrzés volt.

A rohadék...Mertél volna neki beszólni?

"@Muscari: németül Jude a zsidó, ez kavarhatott be fentebb. de amikor először láttam pár éve a fickó nevét, nekem is ez jutott eszembe, hogy bakker nem normálisak a szülei..... :-/ "

Hahaha, hát igen.Neked is ajánlom a fákkjetótisz tumblert, feljebb linkeltem... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.24. 00:32:01

@Muscari: Én is csak annyit tudok, hogy Döbrögi, izé Bodrogi játszotta a karaktert, valami idióta bohóczat volt...

adg 2014.12.24. 04:01:54

@Dragonlady (now in Indonesia): Mit gugliztal ki? Ez ilyen eleg kicsi, nem olyan tenyerszeru, csak inkabb, mint egy nagyobb gyik laba. Vagy 10 centi volt az egesz, szerintem nem lehet 25 dollar, bar nem neztem. Meg pici gyerekkroki labiko. :)

@geegee: A vegemite az egy kenyerre kenheto cucc. Szerintem ez az egyetlen igazi ozi kaja. Az ausztralok fo fetishe. Tulajdonkeppen nem olyan rossz.
Eleszto kivonat, es lehelet vekonyan kell a kenyerre kenni. Akkor kicsit olyasmi ize van, mint a sult hus zsirjanak. Jo sos. A kenyer meg ugy nez ki, mintha szaros lenne.
Nem romlik meg soha semmilyen korulmenyek kozt sem, es tele van B vitaminnal, elvileg egeszseges.
A nem ausztralok ott rontjak el, hogy jo vastagon megkenik a kenyeret vele, mintha lekvar lenne. Na igy undorito, es garantalt, hogy soha nem kostolod meg ujra.
De vekonyan kenve eheto.
Arra jo, hogy legyen egy uveggel itthon, es ha atomtamadas es hurrikan miatt nem nyitnak ki a boltok, csak a pekseg, akkor lesz mit enni.
cdn.offtrackplanet.com/legacy/uploads/2010/12/what-is-vegemite.png

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.24. 04:15:37

@geegee: amikor legutóbb lekaszáltak, hogy nincs meg a biztosítás a motoromra (ami csak kölcsönbe volt nálam....), egészen kiakadtam, hogy a rendőr nem volt hajlandó elvenni a pénzt, hanem elszedte a jogosítványom és kitöltötte a papírokat, mehettem sorbanülni a rendőrségre, hogy visszakapjam, rohamléptekben péntek délután, hogy ne maradjak jogsi nélkül a 3 napos hétvégére.

@adg [Au, Darwin]: hát azt, hogy "crocodile foot keyring", vannak egészen brutál méretűek is :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása