oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 25. 06:43,  Egy csodás konyhadűne 361 komment

2014. április 25. 06:43 Határátkelő

Egy csodás konyhadűne

Hollandia sok mindenről nevezetes, ma az ország egy speciális szegletét mutatjuk be Evain segítségével. Ő jó fél évvel ezelőtt írt már részletesen is Hollandiáról (aki akkor nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja), a kommentekben kapott kérdéseket jelenlegi lakhelyéről Keukenhofról. A mai poszt kicsit talán kilóg a határátkelős írások sorából, de remélem, tetszik majd nektek!

cím_Szivarvany rozsa.jpgSzivárvány rózsa

„No, Keukenhofot kértetek, Keukenhofot kaptok. Aki nincs oda a virágos témáért, vagy nem bírja a stílusom, annak nem akarom az idejét rabolni. :)

Hol is kezdjem… A korábbi posztomban nem sokat írtam róla, pedig érdemes. Érdekes, elkezdtem kutakodni, de igazából elég sok időbe telt összerakni az idővonalat, csak töredékinformációt leltem, azokat mazsoláztam össze nektek egy kerekebb történetté. :)

Keukenhof és a környező terület eredetileg a 13. században épült Teylingen kastélyhoz tartozott. A kastély eredetileg a Haarlembe tartó utat illetve a gátat volt hivatott védeni.

A Teylingen család kihalásával a kastély a holland grófság kezébe került, és innentől az eredeti védelmi funkcióval ellentétben vadászlakként szolgált. A kastély romjai megtalálhatóak a mai Sassenheim területén.

Bevallom, meglepődtem, mindenre számítottam a szomszédságunkban, csak egy középkori várra nem. Itt még nem jártam, ezért be kell érnetek gugli fotóval. :)

Teylingen-Rutgrink.jpgTeylingen-Rutgrink

A konyhakert és a flottakapitány

A 15. század során a mai Keukenhof környékéről vadászták a kastély konyhájába a vadat, illetve gyűjtötték az egyéb hozzávalókat. Innen az eredeti „konyhakert” elnevezés.

Maga a Keukenhof kastély (mert az is van ám!) 1642-ben épült, a kerttel átellenben található. A kastély története összefonódik a Holland Kelet-Indiai Társaságéval, ugyanis az építtető Adriaen Maertensz Block volt, aki 12-13 hajóból álló kereskedelmi flotta kapitánya (parancsnoka?) volt. Egy ideig a Maluki-szigetek is az ő fennhatósága alá tartoztak.

Miután két hajóját elvesztette egy viharban Wight szigeténél, ahol semmi keresnivalója nem volt ugye, a társaság erős fejcsóválás közepette korán nyugalmazta, ezért megvásárolta a „keukenduin” azaz konyhadűne névre hallgató területet, azzal a céllal, hogy az itt épített rezidencián töltse nyugdíjas éveit. Maluki-szigetek? Keukenhof? Volt ízlése. :)

Bevallom, még ezt sem sikerült megnézni, mivel a nyitvatartása elég rapszodikus, de erről is gugliztam egy fotót.

Kasteel_keukenhof.jpg

A történelmi leírások szerint több generáción keresztül a család kezében maradt a kastély és a hozzá tartozó terület tulajdonjoga, és idővel a környék legnagyobb földbirtokává vált.

Nyári laktól a kulturális központig

1809-ben Johan Steengracht van Oostcapelle vásárolta meg a birtokot. Innentől számos tulajdonosa volt a területnek, ami ekkorra érte el a legnagyobb méretét, közel 230 hektárt. Az ő nevét azért említem meg, mert a családja igen nagy és értékes gyűjteménnyel rendelkezett festményekből.

A földterület halmozása egyébként megszokott volt akkoriban, igyekeztek minél nagyobbra növelni a birtokot, mielőtt továbbadták a következő generációnak. Bár a 230 hektár semminek tűnik a több ezer hektáros magyar nagybirtokokhoz képest, de ne feledjük, Hollandiában a művelhető földterület értéke teljesen más dimenziókban mozgott, révén nagy erőfeszítéseket tettek a művelhetőség érdekében, ami ugye többől állt, mint az erdő kiirtása, vagy láp feltöltése. :)

Amarillis.jpg

Orgona.jpg

Mar elfelejtettem milyen bokor, de szep.jpg

A kastély körül található erdő is telepített. Hollandiában egyedül a magasabban fekvő területeken található eredeti erdőség. A kastély akkoriban a birtokos család nyári lakjaként szolgált, manapság időszakos kiállításokat, koncerteket tartanak benne.

Magát a kertet 1857-ben an David Zocher és a fia, Louis Paul Zocher tervezték újra angol mintára az akkori birtokos megrendelésére. Ez stílus képezi a mostani kert alapját is. Ugyanez a két kertépítő mérnök tervezte az amszterdami Vondelparkot is. Az angol stílus mellett természetesen más kultúra stílusa is megjelenik a parkban.

garden map.jpg

A világhírű virágkiállítás

1949-ben Lisse polgármestere (Lisse a kertnek ma otthont adó település) összefogott a környékbeli virághagyma termelőkkel, és megszervezte az első virágkiállítást, amiből hamarosan évente ismétlődő rendezvény lett, és időközben világhírűvé vált.

A kert nem csak kiállítási célokat szolgál, hanem helyszínt biztosít a nem kis befolyással bíró holland virágkereskedelem számára is, és komoly lehetőséget nyújt a kereskedőknek üzleti kapcsolatok építésére. Mondanom sem kell, nagyon komoly presztízs ide bekerülni.

Maga a kert csak a központi látványossága a környék számos virágültetvényének, nem véletlenül hívják a régiót dűne és virághagyma régiónak. Helyileg ugyan elsőre nehezen megközelíthetőnek tűnik, ellenben a Schipol reptérről is indul közvetlen járat, ráadásul tényleg nincs messze.

A kert általában március közepétől május közepéig tart nyitva, ezért értelemszerűen a tavaszi virágok dominálnak a látványban.

Küldtem fotókat, és a neten is rengeteg, az enyémnél sokkal profibb fotó található, de ez smafu. Az általam kérdezettek egyöntetű véleménye ez volt: ezt nem lehet elmesélni, ezt látni kell!

2014 viragkepe.jpg2014 virágképe

Hollandia és a virágok

A környéken természetesen más formában is hódolnak a virágoknak. Szintén tavasszal rendezik a virágkorzót. Ez hasonlít a magyar Debreceni virágkiállítás felvonulásához. Idén április 30 és május 4 között rendezik, témája az energia. Idén 67. alkalommal rendezik meg.

Nordwijkból indul a felvonulás, és egészen Haarlemig mennek, végig a 208-as főút mentén, keresztülhaladva minden településen. Kíváncsian várom, erre minden évben ki szoktunk menni, mivel a mi kisvárosunkon is keresztülhalad a karaván.

Keukenhof map.png

A holland királyi család minden évben ajándékot küld Ottawába, hálául a második világháborúban nyújtott menedékért. Az ajándék pedig nem más, mint 10.000 tulipánhagyma.

A történet szerint a világháború elől a királyi család Ottawába menekült, Juliana holland királynő itt adott életet harmadik lányának, Margrietnek. Szintén érdekesség, hogy a nevét az ellenállás által szimbolikusan használt margarétáról kapta.

Hogy kerül a tulipán a képbe?

Bár a tulipán eredetileg az oszmán birodalomból származott, és csak a 16. században került Hollandiába, a 17. században státusszimbólummá vált a műveltek és gazdagok körében.

Tekintve a rövid virágzását, ritka és drága növénynek számított. A hollandoknál különösen elterjedt ez a fajta nagyzási hóbort, a „tulipánmánia” vagy negyven évig tartotta magát, és a virághagymák ára sokszor egy ház árát is meghaladta. Nem túl meglepő módon ez az eredete a holland jelképnek. :)

Sok tulipan2.jpg

Sok tulipan1.jpg

A világ legnagyobb virágtőzsdéje

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel Aalsmeer, ugyanis itt található a világ legnagyobb virágtőzsdéje, a FloraHolland. Közel húszmillió virágos és egyéb növény cserél gazdát - naponta.

Szeretném kategorikusan kijelenteni, hogy kritikán alul gyenge fotós vagyok, nem is szeretek fényképezni, ráadásul kénytelen voltam az arcokat kitakarni, fene akar egy jó kis pert a hátsójába egy fotó miatt. Aki profi virágfotókat szeretne látni, annak gugli a legjobb barátja. :) De azért a hangulatot, remélem, sikerült visszaadni!”

Keukenhof legjellemzobb poza.jpgKeukenhof legjellemzőbb póza

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: virág Hollandia Keukenhof

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr106080526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2014.04.25. 18:22:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha latnad milyen hazak epulnek itt korulottem, to is van torony is van, szpoval mar beindult a business:))))
adg majd statikailag kiszmolja, hogy a hid elbir-e 1-nel tobb kiralyfit nyuszigonosznak:)))))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 18:25:28

@DieNanny [SZ,CH]: Ewing ranch draga Nanny, Ewing ranch:))))
En jartam ott am, bebeee:DDDDDDDDD
Sokkal kisebb mint amit a tvben lattunk, nagyon meglepett.

nyuszigonosz 2014.04.25. 18:25:57

@blackhair-lady: Dehogy. Nem is szoktam álmodni. Ilyen rózsaszín-könyvtárasat meg nem is szeretnék álmodni sem. :-)

Az egész várat laknám, nem csak egy tornyocskában ücsörögnék várakozva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 18:26:51

@Mr Long: Az biztos! :)

@blackhair-lady: Szuper es a vararokba a sarkanyt honnan fogjatok importalni? Kinabol?

SzZoole 2014.04.25. 18:30:31

@Babette_: en meg ket Babette-et ismerek az egyik 12 eves korul van a masik 25-30 kozt lehet,mindketto nyiregyhazi:)
Frusztralt,most lyao irtam?:)

DieNanny CH 2014.04.25. 18:35:52

@blackhair-lady:

Nem, nem. Fonetikusan asszem "szószfork" -ranch. De lehet, keverem valamivel.
Azért kisebb, mert a belső jeleneteket nem ott vették fel. Amúgy anno mindent elolvastam róla.
De azért jó neked! :-)

DieNanny CH 2014.04.25. 18:39:18

@QUERCUS(a favágó):

Majd megkérdezem a sógoromat, mi igaz ebből. Ő ugyanis mentős.

2014.04.25. 18:41:35

Na, ha már ma növényes nap van:
9gag.com/gag/aQqB7eq

2014.04.25. 18:54:43

@Mr Long: 'Annyi szamomra giccses dolgot es szint ritkan latni, mint arab kecokban!'

Hat hogy ebben mennyire igazad van! En vagyok az egyetlen nyugati az egesz lakoparkunkban aki imadja a belso dekoraciot. Elenk szinu falak aranydiszitessel!!! A kedvencem! Van egy angol szomszednonk aki kovetelte hogy fessek at a falat es csereljek ki a szonyegeket, mert o fejfajast kap a szinektol / mintaktol a lakasban.

klappol 2014.04.25. 19:00:29

@DieNanny [SZ,CH]: Én már gyerekkoromban nyugdíjjas akartam lenni. :D:D:D de nem volt annyi pénzük a szüleimnek. A szép házak szépek, az álmodozás az élet megrontója, de...............nagyon klassz. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 19:03:19

@zöldeketbeszélek: @blackhair-lady: glialka utan is barmi kino,gondolom, a magokbol.

2014.04.25. 19:19:59

@Babette_: Van az az órabér ;))))))

SzZoole 2014.04.25. 19:29:11

@33621: hat en erre nem lennek annyira buszke,bohocok mindenhol vannak:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 19:40:03

@Babette_:
A Gialka csak a zöldön keresztül hat.
De azon keresztül nagyon. Ha jól tudom kétleveles állapotúnak kell lenni hogy hasson.
Sokáig tart mire újból kinő.
A Hungazin volt valamikor nagyon erős talajon keresztül ható szer de ha jól emlékszem csak a kétszíkűeket irtotta.
Azért nyomták kukorica alá.

SzZoole 2014.04.25. 19:41:13

@Pink Petsch: mennyi az annyi kicsillag?:)))))))

blackhairlady 2014.04.25. 19:49:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem. Majd kolcson veszunk egy hisztis not, o lesz a hazi sarkany:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 19:49:18

@Mr Long:
Ilyen Budapesten is van a Vezér úton.

https://www.google.com/maps/@47.514123,19.135715,3a,75y,256.43h,101.2t/data=!3m4!1e1!3m2!1sAwWx5QW0EtQrqpvy-f7xlw!2e0

blackhairlady 2014.04.25. 19:51:17

@DieNanny [SZ,CH]: Na igen, a Ewing (Juing) az a csalad neve, a rancs az Szo(u)szfork rancs:)

2014.04.25. 19:52:14

@Zoole[uk]: Mnaaa, nektek is sárkánytalan a várárkotok? ;)))).

blackhairlady 2014.04.25. 19:52:51

@Babette_: Minden viragom elszarad vagy kirohad allandoan, de a gazt nem tudom kiirtani sehonnan:)

blackhairlady 2014.04.25. 19:53:58

@diggerdriver: Ja, a kukoricat mindig hungazinoztak, erre emlekszem. Hogy en mennyire utalom a mezogazdasagi munkat:(((

blackhairlady 2014.04.25. 19:55:03

@nyuszigonosz(D): Pedig almodozni jo, neha rozsaszint is:)

2014.04.25. 20:01:08

@33621: Ha igaz ez a hir, akkor valoszinuleg a rendorok 'megtamadasa' miatt iteltek el, nem a vezetes miatt (utobbit neha meg lehet uszni annyival hogy alairsz egy papirt amiben megigered, tobbet nem fogsz vezetni). Errefele nem nagyon ertekelik a hatosag elleni eroszakot. Szegeny no.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 20:05:13

Na szóval...

kepkezelo.com/images/c2yg342gfd0iziwsooyy.jpg

A mai egy specifikus poszt volt, a virágokra kihegyezve.
Nem szeretem a virágokat.
Mondhatnám hogy szeretem de miért mondjam ha nem igaz.
A feleségem rajong értük.
Nekem meg csak úgy vannak oszt jól van.
Nélkülük is ellennék velük sem jobb.
Hangsúlyoznám hogy ez az én véleményem.
Viszont ez semmit nem von le a remekül megírt poszt kiválóságából.
Remek írás remek fotók pozitív kommentek azt hiszem mindenki elégedett lehet.

DieNanny CH 2014.04.25. 20:29:12

@blackhair-lady:

Egyik kedvenc váram:
www.google.ch/search?q=burg+liechtenstein&num=50&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-ahaU-iwAouM7AabhoDwBw&ved=0CCYQsAQ&biw=1264&bih=647
Mire rájöttem, hogy alig 5 km-re lakom tőle, addigra veszélyesnek nyilvánították, és bezárták a nagyközönség előtt... :-((((

klappol 2014.04.25. 20:39:24

@Mr Long: Mi? amit írt, vagy a kép??:D:D:D:D

SzZoole 2014.04.25. 20:53:24

@Pink Petsch: a vararok az igen,de a hazban lakik egy:)))))

Chamroe 2014.04.25. 21:00:09

Imádom a középkori várakat, és a tulipánokat is.
Evain, köszi a posztot!

OFF:
Tegnap éjjel hívtak erről a számról:
+54759475531
Valahogy szeretném megtudni, ki hívott, de a nemzetközi tudakozókkal nem sikerült.
Ötlet?
Senkit sem ismerek Argentínában egyébként..
ON

tanato 2014.04.25. 21:04:02

@rumitom: Igen,sokszor és egyre többször megy az idős nyugdíjas szülő a gyerekek után akár külföldre is ,azért irányul egyre több nyugdíj kifelé.Minek is maradna,ha már itthon nincs közeli családja.

blackhairlady 2014.04.25. 21:06:29

@DieNanny [SZ,CH]: De kar, pedig ennek meg igaza toronyszobaja is van:)

2014.04.25. 21:07:46

@Zoole[uk]: És remélhetőleg nem olvassa a blogot ;))))

2014.04.25. 21:09:12

@Chamroe: Argentin tudakozó?

33621 2014.04.25. 21:12:26

@DieNanny [SZ,CH]: Egy párszor már láttam azokat a házakat, érdemes megnézni azt a megalománián ízléstelenségről árulkodó építményeket. Kevés belőlük az ami valójában lakott is, általában üresek vagy csak félig készek. Kívülről meg vannak csinálva de belül még sok hiányos és lakatlan, olyan indiai stílus ez!

Chamroe 2014.04.25. 21:13:13

@Pink Petsch: Próbáltam, de a 759-es körzetszámot nem találta (annyit írt, hogy talán mobil szám).

SzZoole 2014.04.25. 21:13:54

@Pink Petsch: de olvasa,itt ul melletem es pulcsit kot a leanyunknak,amugy az en sarkanyom egy nagyon kedves sarkany,meg magamra is tetovaltattam:)))

2014.04.25. 21:18:19

@Chamroe: Attól tartok, akkor felejtős .... valszeg, csak félretárcsázott.

2014.04.25. 21:19:18

@Zoole[uk]: Ahham, hát ha mellettem is ülne egy, én is csak szuperlatívuszokban beszélnék ... ;))))

klappol 2014.04.25. 21:20:00

@Chamroe: nem írtál el egy számot???

SzZoole 2014.04.25. 21:30:20

@Pink Petsch: nem,en a hata mogott sem tudok rosszat mondani rol,ezt komolyan mondom.

**mimi** 2014.04.25. 21:32:11

@33621:
hibecsúúúúf....
én még nem láttam, hallottam a Bánffyhunyadról, de ez most sokkolt...

2014.04.25. 21:35:52

@Zoole[uk]: Elhiszem :)

@**mimi**: Azok cigányházak, illetve "paloták".

**mimi** 2014.04.25. 21:42:36

@Pink Petsch:
háááááá...olvastam
még mindig nem tértem magamhoz.

2014.04.25. 21:47:24

@**mimi**: Bádogoscigányok ... egy élmény átautózni a városon ;))))

Papagály (törölt) 2014.04.25. 21:56:45

lapszemle

Százezrével hagyják el Spanyolországot a bevándorlók
2014. április 25. 18:15

Több mint félmillió külföldi hagyhatta el Spanyolországot egy év alatt - derül ki a spanyol statisztikai hivatal friss népesedési adataiból. Még így is 5 millió a külföldiek száma, ami az ország népességének közel 11%-a.

Spanyolország népessége 2014 januárjában 46,7 millió fő volt, ebből ötmillió külföldi. A külföldiek száma 2011-ben volt a legmagasabb, 5,8 millió fő, a válság, majd az eurózóna adósságválságának kirobbanása óta azonban évről évre csökken. Hiszen eközben a munkanélküliség Spanyolországban 26%-ra emelkedett.

Az országban élő ötmillió külföldi közül kétmillió az Európai Unió országaiból származik. Közel 800 ezren vannak Romániából, 770 ezren Marokkóból, 300 ezren az Egyesült Királyságból.

2013-ról 2014-re legnagyobb számban britek (-88 ezer) és románok (-75 ezer) hagyták el Spanyolországot a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerint. Egyedül a kínaiak száma nőtt kissé.

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön
2014. április 25., péntek 5:28 Pénzcentrum.hu

Már 30 ezernél is több idős költi el külföldön magyar nyugdíját. A legtöbben Németországban vannak, a külföldi utalások harmada oda érkezik. Viszont aki például Kanadába kéri az ellátás utalását, az borsos árat fizethet érte.
...
Németország, Ausztria és Svédország nem csak a magyar nyugdíjasok kedvenc célországai. Egy közelmúltban készült felmérés alapján ez a három állam is bekerült a tíz legjobb olyan ország közé, ahol a legjobb nyugdíjasként élni. Ausztria a harmadik, Svédország a negyedik, Németország pedig a hetedik helyen végzett ezen a listán 2014-ben. A magyarok által kedvelt Amerikai Egyesült Államok csak a 19. helyet tudta ugyanakkor megszerezni.
www.penzcentrum.hu/karrier/exportnyugdijasok_tizezrei_elnek_a_magyar_kasszabol_kulfoldon.1040136.html

Chikán: gyenge és romlik a magyar gazdaság versenyképessége
MTI, 2014. április 25. 20:18

Magyarország versenyképessége gyenge, és romlik - jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben.

Chikán Attila emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63. helyen vagyunk, s szinte folyamatos a leszakadásunk.

klappol 2014.04.25. 22:03:43

@Chamroe: nagy nehezen, annyit lehet tudni a telszámodról, hogy Bahía Blanca a cím. nem tudom ezzel mit kezdesz.. többet nem nézem, már belediliztem :D:D:D

klappol 2014.04.25. 22:05:57

@Pink Petsch: kuksi az emiledbe :))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 22:11:46

@blackhair-lady: Én akár mehetek is ha gondoljátok! /vállat von ! :-DDD

33621 2014.04.25. 22:16:07

Egy másik érdekes magyar-magyar találkozó!

Visszakettőpadlógáz nick nevű lommentekőtől idézek aki ha jól tudom az USA-ba él.

,,a legszurrealisabb random "magyar-magyar" talalkozo amirol hallottam az az volt mikor egy eszkimo igloba belepve egy ismerosom bevagta a fejet, karomkodott, erre elobujt a homalybol ket magyar egyetemista ( ott nyomtak 3 honapig osztondijjal, kozben kiheverhetetlen csapast mertek az ott levo izlandi halaszok italkeszletere ) es a ValoVilag irant erdeklodtek hogy ki nyerte''

Chamroe 2014.04.25. 22:20:05

@klappol: Kösziiii! :-D
Próbálok akkor ezen a vonalon tovább menni.

@Pink Petsch: Egyszer hívtak egy ausztráliai számról. Addíg túrtam a netet, amíg meglett a gazdája, akiről kiderült, hogy apám egyik másod unokatestvére. Nem is tudtunk róla előtte semmit.

Nekem már csak ilyen bulldog természetem van :-D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 22:34:58

@33621: ",,a legszurrealisabb random "magyar-magyar" talalkozo amirol hallottam az az volt mikor egy eszkimo igloba belepve egy ismerosom bevagta a fejet, karomkodott, erre elobujt a homalybol ket magyar egyetemista ( ott nyomtak 3 honapig osztondijjal, kozben kiheverhetetlen csapast mertek az ott levo izlandi halaszok italkeszletere ) es a ValoVilag irant erdeklodtek hogy ki nyerte''"

Az se rossz. Nekem egyik kollegam meselte hogy Eszak-Sziberiaban voltak egy mai napig zart varosban atomeromuvet telepiteni par evvel ezelott. Amikor az isten hata mogotti jegmezon foldet ert a legcsavaros repulo es kiszallt az 5 mernok a -30 fokba, akkor egy fogadoember volt, aki kiment elejuk a terepjaroval.
A sracnak ekker esett le, hogy a fogadoember az o kozepiskolai haverja volt, akivel kb. 15 eve nem talalkozott. Ennyire kicsi a vilag. :)

2014.04.25. 22:40:41

@Chamroe: Hát akkor jó kutakodást ;)))))
Én, biztos, hagynám a fenébe. Ha félretárcsázott, akkor ugye, nem érdekes. Ha meg valamit valaki nagyon akar tőlem, megtalál úgyis. A rokon is biztos próbálkozott volna még.

SzZoole 2014.04.25. 22:48:57

Ez erdekes nekem is volt ma egy furcsa hivasom a kovetkezo szamrol,azt gondolom,USA vagy Canada
+1 442036974623
Tengerentuliak van valami tippetek?

SzZoole 2014.04.25. 23:03:12

@Pink Petsch: mar korabban probaltam ezt az oldalt nem sok mindenre mentem vele:(
De azert koszonom a figyelmesseged:))))

SzZoole 2014.04.25. 23:04:26

@morsels: ugy erted,hogy onnan kereshetett valaki?

2014.04.25. 23:07:12

@Zoole[uk]: Hát nah ...csak egy tipp volt ...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:14:49

@Sütemény1975: itt ma 14 fok volt és egész nap ömlött mintha dézsából öntötték volna, állt a víz mindenfelé, de az biztos, hogy bár már most is minden gyönyörű zöldbe borult, de ennyi esőtől meg végképp elképesztő gyönyörű lesz a vidéki Anglia.
Holnap már dolgozom, remélem, ugyanígy fog zuhogni! .-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.25. 23:18:33

@QUERCUS(a favágó): Ez bullshit! :-)
A törvény amugy mär 2013 ota "él". Fokozatosan vezetnek be ujabb és ujabb dolgokat egészen 2015-ig. Gyorshajtäsnäl "csak" jogsi ugrik (idöaränyosan) és pénzbirsäg van (jövedelemaränyosan).
Itt 1cikk ahol börtön volt a vége: kriminalitaetschweiz.wordpress.com/2013/09/05/bremgarten-ag-betrunken-und-zu-schnell-unterwegs-4-jahre-knast-ohne-pardon/
(Aki nem beszél németül: A vezetö erösen alkohol és drog befolyäs alatt volt, masszivan tullépte a megengedett sebességet, és egy enyhe balos kanyarban probälta megelözni a läthatoan ingatag teherautot... nem sikerült neki. :-( Mellette még nem volt bekapcsolva a biztonsägi öve, nem elöször vezetett jogsi nélkül, és ugye vétett a käbitoszertörvény ellen. :-) )
Asszem az ilyenért jogosan jär a böri.
@DieNanny [SZ,CH]: OFF
Räd gondoltam, amikor ma meglättam: www.zweifel.ch/de/produkte/chips-snacks/limited-editions-world-champion-chips/world-champion-chips-aelplermagronen/
ON

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:18:55

@petrasp: Használd nyugodtan, én régóta ezzel küldöm haza . Jelenleg ennél most nincs jobb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.25. 23:20:43

@nyuszigonosz(D): És a fütésszämläjät is szivesen fizetnéd? :-)))

nyuszigonosz 2014.04.25. 23:22:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Na ez az. Ezért nincs még. :-))
Fütés, meg villanyt, meleg vizet bevezetni meg ilyen dolgok miatt.

SzZoole 2014.04.25. 23:38:35

@morsels: fogalmam sincs,hogy ki lehetet es mit akart.
Koszi:)

Muscari 2014.04.25. 23:46:54

@Babette_: Na akkor roviden. Jokat ajanlott Zoldi, annyit tennek hozza, hogy a nagy meteng az jobban birja a napot mint a kicsi, en lattam total napos helyre kiultetve. Javasolnam meg az illatos golyaorrot, nagyon szep fodros levelei vannak, de az is inkabb felarnyekot szeret.
A talajjal gondban vagyok, merte te pont Magyarorszag azon pici kis szegleteben elsz, ahol savas a talaj, de a metenggel szerintem nem lesz gond. Raadasul gyonyoru, mikor tavasszal viragzik. Ha csak lagyszaru johet szoba es cserjek ala akarod ultetni, szerintem ez a legjobb.
A celod gondolom tobbek kozott az, hogy ne kelljen kuzdeni a gyomokkal

BTW, termesztesz afonyat? Es Rhododendronod van-e? Ez a ket noveny csak savanyu talajon el meg, en biztosan kihasznalnam a lehetoseget, mert az egyik nagyon finom, a masik meg gyonyoruen viragzik. Messze laksz Jelitol? Jartal mar ott?

morsels (törölt) 2014.04.25. 23:47:20

@Zoole[uk]:
Ja hogy mit akart, azt nem tudom en sem. Legkozelebb kerdezd meg tole :-)

Muscari 2014.04.25. 23:51:32

@blackhair-lady: akkor most mi van a cserjek kozt a talajon? Meg mindig folia? Vagy a csupasz fold? Valahogy nem tudom elkepzelni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:05:00

@nyuszigonosz(D): :-))))
OFF
Az ORF 2-n megy most az Universum History. Ilyenkor sajnälom, hogy nincs TV adäsunk, mert csak a szüneteimben, ha hagynak (nem szoktak, most se nagyon) akkor tudok tvzni. Imädom az ehhez hasonlo müsorokat.
ON

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:11:46

@blackhair-lady: Nemääää!!! Az idei amerikai turät felétek tervezzük, és titkos tervem volt a Dallas beli farm megtekintése is. És különben is, geico utän tudjuk, hogy everything is big in Texas... :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:24:37

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor neked Bellinzonäban a helyed! :-))))
Én anno, mikor elöször lättam, eldöntöttem, hogy itt lesz majd a nagy lagzi: www.google.ch/search?q=burg+mesocco&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=q99aU_ONMvP44QS-hoCQAQ&ved=0CDsQsAQ&biw=1920&bih=939
aztän durcäsan, de belementem a frauenfeldi häzassägkötö terembe... :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 01:01:22

@QUERCUS(a favágó): Igaz, ez mär régi, anno szenzäcio volt, (mert itt nem történik semmi ) és megtalältam: www.20min.ch/news/kreuz_und_quer/story/27960984
(Németül nem tudoknak: 3 olasz gyorshajtott (versenyeztek), és elkaptäk öket. Több, mint 230 km/h-val mentek. CHF 7000 kauciot kellett letenniük 3uknak, és azonnali nem vezethetnek többet sväjci földön-t kaptak. A többiröl a biro dönt(ött) - ezt sajnos mär nem talältam meg)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.26. 03:56:23

nekem az volt szürreális, amikor majdnem belémjött motorral egy állat, és én leanyáztam, ő meg vissza magyarul. thaifölön.
de most meg Bali televan magyarral, nem tudom, mi van itt, majd mindennap hallok magyarul beszélni valakit (nem ugyanazokat).
mibe hogy rá fognak szállni ezekre a külföldre utalt magyar nyugdíjakba.
mondjuk mintha hallottam volna Angliáról, hogy ott nem utalják át a teljes nyugdíjat, ha valaki külföldön él, vagy akarták, csak az EU alapelvei miatt (szabad mozgás) nem tudták? de most lusta vagyok utánanézni.
Western Union volt feljebb, vagy tegnap? tőlem horror összegeket húzott le, amikor muszáj volt. szerencse, hogy nem kell rendszeresen utalnom senkinek semmit. mondjuk a mai világban ez is nonszensz, ittmaradt csökevény, mint a roaming díj, kb mintha még mindig a kelet-holland gyarmatokról próbálna az ember pénzt küldeni Európába, abban a rendszerben megérti az ember a magas kezelési meg admin költségeket.

Sütemény1975 2014.04.26. 07:08:38

@sodalisO [eng]: bradfordban is esett. jol el is aztam este rakodasnal ;)

Sütemény1975 2014.04.26. 07:11:15

@Zoole[uk]: nagy ugy! legfeljebb elfoglalok par kocsibejarot! :)))) szomszedok orulnenek nekem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 08:04:21

@Chang Yai:
Ilyen van Svedorszagban is.
Ha kulfoldre kered a nyugdijadat, akkor talan 300 korona ugrik, ha kapsz mashonnan is nyugdijat, akkor 100 ugrik.

Szerintem mindketto kivedheto es nem is tartom korrekt dolognak, hisz a nyugdijert egyszer mar megdolgoztam.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 09:18:22

@Papagály: Hát nem tudom, a magyar nyugdíjak Svédországban kábé a hideg vízre sem elegek.Azonkívül a személyes iratok, nyelvtudás, lakhatás triót hogy a p.csába oldják meg?
Magukhoz veszi őket a család?Azért az hosszútávon nem olyan jó buli, én már csak tudom... :-/

River_Of_No_Return 2014.04.26. 09:18:53

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Everything is BIGGER in Texas. – így van a mondás helyesen.
A Southfork Ranch pedig tényleg elég kicsi, ahogy már korábban említették, csak a külső felvételeket forgatták ott. Amikor egy szereplő kilépett az házból a teraszra a filmben, akkor a két jelenet között hónapok teltek el a valóságban. Miután az eredeti tulajdonos eladta a farmot, és kialakították a látogatható “múzeumot”, akkor rendeztek be a szobákat a most látható módon. Én emiatt biztos nem mennék Dallasba. De pl. az én anyukám nagyon boldog, hogy le van fotózva Jockey medencéjénél, szóval ha ez számít, akkor talán megéri.

Papagály (törölt) 2014.04.26. 13:15:52

@geegee.: a hatterben az lehet, hogy aki ezt kéri, az dolgozott pár évet-évtizedet magyaro.-n, majd pár évet-évtizedet svédországban, így jogosulttá vált némi magyar nyugdíjra is, de nyilván eleget kap svédországból ahhoz, hogy ott nyugdíjaskodjon.
@Kövérmadár [swe]: ez a 100-300 korona lehet, hogy adminisztrációs költség. mindenesetre nem hangzik túl nagy összegű levonásnak.
@Chang Yai: szerintem ezek a külföldre utalt nyugdíjak a normál, európai nyugdíjrendszer szabályai szerinti törvényes, hétköznapi eljárások. persze, bármi lehet, holnaptól államosíthatják az összes vállalkozást, ingatlanok, és zárolhatják a bankszámlákat. az európai nyugdíjszabályok felrúgása se lenne sokkal kisebb ügy, kvázi az eu-ból való kilépéssel ekvivalens.
más. nem western union, hanem transfer wise került szóba. a reklámját fent bal oldalon megtalálod, érdekes kezdeményezés.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:41:34

@Muscari: köszönöm:)
tervezem az áfonyát és a rododenrdront is.
4 km-re:D
voltam már, de lánykoromban, mióta itt vagyok, nem érek rá:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:43:48

@Kövérmadár [swe]: tegnap mondta valaki, hogy hollandiába költözött valakije, és ottani nyugdíjat kért.
a kérdésemre nem kaptam választ, hogy ezt hogyan.

Papagály (törölt) 2014.04.26. 17:20:53

@Babette_: ausztriában is működött ez a dolog, amíg be nem zárták a kaput. úgy tudom, ma már nem megy. lehet, hogy hollandiában még nem lépték meg.
www.jokortv.hu/hirek/futotuzkent_terjed_a_hir_felkerekednek_a_nyugdijasok

DieNanny CH 2014.04.26. 20:43:15

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Räd gondoltam, amikor ma meglättam:"

Pont ma láttam, vagy a Migros-ban, vagy a Coop-ban (mindkettőben voltam ma); Kicsit felhúztam a szemöldököm, mert furának tartottam; lehet, kellett volna vennem egy zacskóval? Te már ettél?

DieNanny CH 2014.04.26. 20:51:23

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Akkor neked Bellinzonäban a helyed!"

Az én városomon is áthaladnak az oda közlekedő vonatok...
Húsvét hétfőn jöttem vissza, Pesten felszállt egy nyugat-svájci társaság, aztán kiderült, elvesztették a 25 főre szóló csoportos jegyüket, így Tatabányán miattuk álltunk rengeteget, mert kellett a rendőrség a leszállításukhoz.
Szóval, másfél órás késéssel értünk Zürichbe, de pont elértem a milánói vonatot (az is jó nekem) - hát dugig volt!!! tele volt olaszokkal! Minek jönnek fel onnan a melegből húsvétkor Zürichbe a nyirkos-nyálkás locspocsba?????

Amúgy Bellinzona tervben van, a Swiss.miniatur-ben (Melidében) már láttam a várat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 23:26:13

@kalandortexasi: Köszi a kiigazitäst! Még 2011-ben lättam a reklämot, youtube meg itt nincs, ezért nem sikerült pontosan idézni...
Sejtettem, hogy a Southfork Ranch is kb olyan, mint a Jobarätok kävézoja. De tudod, az ember addig nem hiszi el, amig nem lätja. ;-)
Az ut még nincs lefixälva, annyi biztos csak, hogy Pensacola-ba el kell menni a repülös muzeumba. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Fogyokura van, ugyhogy csak augenfüttern volt. :-)
3 sätoros ünnep van, amikor nem ajänlatos itt sehovä sem menni: husvét, pünkösd, és karäcsony +/- 3nap. Ilyenkor meglodul az orszäg minden iränyban. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása