oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 25. 06:43,  Egy csodás konyhadűne 361 komment

2014. április 25. 06:43 Határátkelő

Egy csodás konyhadűne

Hollandia sok mindenről nevezetes, ma az ország egy speciális szegletét mutatjuk be Evain segítségével. Ő jó fél évvel ezelőtt írt már részletesen is Hollandiáról (aki akkor nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja), a kommentekben kapott kérdéseket jelenlegi lakhelyéről Keukenhofról. A mai poszt kicsit talán kilóg a határátkelős írások sorából, de remélem, tetszik majd nektek!

cím_Szivarvany rozsa.jpgSzivárvány rózsa

„No, Keukenhofot kértetek, Keukenhofot kaptok. Aki nincs oda a virágos témáért, vagy nem bírja a stílusom, annak nem akarom az idejét rabolni. :)

Hol is kezdjem… A korábbi posztomban nem sokat írtam róla, pedig érdemes. Érdekes, elkezdtem kutakodni, de igazából elég sok időbe telt összerakni az idővonalat, csak töredékinformációt leltem, azokat mazsoláztam össze nektek egy kerekebb történetté. :)

Keukenhof és a környező terület eredetileg a 13. században épült Teylingen kastélyhoz tartozott. A kastély eredetileg a Haarlembe tartó utat illetve a gátat volt hivatott védeni.

A Teylingen család kihalásával a kastély a holland grófság kezébe került, és innentől az eredeti védelmi funkcióval ellentétben vadászlakként szolgált. A kastély romjai megtalálhatóak a mai Sassenheim területén.

Bevallom, meglepődtem, mindenre számítottam a szomszédságunkban, csak egy középkori várra nem. Itt még nem jártam, ezért be kell érnetek gugli fotóval. :)

Teylingen-Rutgrink.jpgTeylingen-Rutgrink

A konyhakert és a flottakapitány

A 15. század során a mai Keukenhof környékéről vadászták a kastély konyhájába a vadat, illetve gyűjtötték az egyéb hozzávalókat. Innen az eredeti „konyhakert” elnevezés.

Maga a Keukenhof kastély (mert az is van ám!) 1642-ben épült, a kerttel átellenben található. A kastély története összefonódik a Holland Kelet-Indiai Társaságéval, ugyanis az építtető Adriaen Maertensz Block volt, aki 12-13 hajóból álló kereskedelmi flotta kapitánya (parancsnoka?) volt. Egy ideig a Maluki-szigetek is az ő fennhatósága alá tartoztak.

Miután két hajóját elvesztette egy viharban Wight szigeténél, ahol semmi keresnivalója nem volt ugye, a társaság erős fejcsóválás közepette korán nyugalmazta, ezért megvásárolta a „keukenduin” azaz konyhadűne névre hallgató területet, azzal a céllal, hogy az itt épített rezidencián töltse nyugdíjas éveit. Maluki-szigetek? Keukenhof? Volt ízlése. :)

Bevallom, még ezt sem sikerült megnézni, mivel a nyitvatartása elég rapszodikus, de erről is gugliztam egy fotót.

Kasteel_keukenhof.jpg

A történelmi leírások szerint több generáción keresztül a család kezében maradt a kastély és a hozzá tartozó terület tulajdonjoga, és idővel a környék legnagyobb földbirtokává vált.

Nyári laktól a kulturális központig

1809-ben Johan Steengracht van Oostcapelle vásárolta meg a birtokot. Innentől számos tulajdonosa volt a területnek, ami ekkorra érte el a legnagyobb méretét, közel 230 hektárt. Az ő nevét azért említem meg, mert a családja igen nagy és értékes gyűjteménnyel rendelkezett festményekből.

A földterület halmozása egyébként megszokott volt akkoriban, igyekeztek minél nagyobbra növelni a birtokot, mielőtt továbbadták a következő generációnak. Bár a 230 hektár semminek tűnik a több ezer hektáros magyar nagybirtokokhoz képest, de ne feledjük, Hollandiában a művelhető földterület értéke teljesen más dimenziókban mozgott, révén nagy erőfeszítéseket tettek a művelhetőség érdekében, ami ugye többől állt, mint az erdő kiirtása, vagy láp feltöltése. :)

Amarillis.jpg

Orgona.jpg

Mar elfelejtettem milyen bokor, de szep.jpg

A kastély körül található erdő is telepített. Hollandiában egyedül a magasabban fekvő területeken található eredeti erdőség. A kastély akkoriban a birtokos család nyári lakjaként szolgált, manapság időszakos kiállításokat, koncerteket tartanak benne.

Magát a kertet 1857-ben an David Zocher és a fia, Louis Paul Zocher tervezték újra angol mintára az akkori birtokos megrendelésére. Ez stílus képezi a mostani kert alapját is. Ugyanez a két kertépítő mérnök tervezte az amszterdami Vondelparkot is. Az angol stílus mellett természetesen más kultúra stílusa is megjelenik a parkban.

garden map.jpg

A világhírű virágkiállítás

1949-ben Lisse polgármestere (Lisse a kertnek ma otthont adó település) összefogott a környékbeli virághagyma termelőkkel, és megszervezte az első virágkiállítást, amiből hamarosan évente ismétlődő rendezvény lett, és időközben világhírűvé vált.

A kert nem csak kiállítási célokat szolgál, hanem helyszínt biztosít a nem kis befolyással bíró holland virágkereskedelem számára is, és komoly lehetőséget nyújt a kereskedőknek üzleti kapcsolatok építésére. Mondanom sem kell, nagyon komoly presztízs ide bekerülni.

Maga a kert csak a központi látványossága a környék számos virágültetvényének, nem véletlenül hívják a régiót dűne és virághagyma régiónak. Helyileg ugyan elsőre nehezen megközelíthetőnek tűnik, ellenben a Schipol reptérről is indul közvetlen járat, ráadásul tényleg nincs messze.

A kert általában március közepétől május közepéig tart nyitva, ezért értelemszerűen a tavaszi virágok dominálnak a látványban.

Küldtem fotókat, és a neten is rengeteg, az enyémnél sokkal profibb fotó található, de ez smafu. Az általam kérdezettek egyöntetű véleménye ez volt: ezt nem lehet elmesélni, ezt látni kell!

2014 viragkepe.jpg2014 virágképe

Hollandia és a virágok

A környéken természetesen más formában is hódolnak a virágoknak. Szintén tavasszal rendezik a virágkorzót. Ez hasonlít a magyar Debreceni virágkiállítás felvonulásához. Idén április 30 és május 4 között rendezik, témája az energia. Idén 67. alkalommal rendezik meg.

Nordwijkból indul a felvonulás, és egészen Haarlemig mennek, végig a 208-as főút mentén, keresztülhaladva minden településen. Kíváncsian várom, erre minden évben ki szoktunk menni, mivel a mi kisvárosunkon is keresztülhalad a karaván.

Keukenhof map.png

A holland királyi család minden évben ajándékot küld Ottawába, hálául a második világháborúban nyújtott menedékért. Az ajándék pedig nem más, mint 10.000 tulipánhagyma.

A történet szerint a világháború elől a királyi család Ottawába menekült, Juliana holland királynő itt adott életet harmadik lányának, Margrietnek. Szintén érdekesség, hogy a nevét az ellenállás által szimbolikusan használt margarétáról kapta.

Hogy kerül a tulipán a képbe?

Bár a tulipán eredetileg az oszmán birodalomból származott, és csak a 16. században került Hollandiába, a 17. században státusszimbólummá vált a műveltek és gazdagok körében.

Tekintve a rövid virágzását, ritka és drága növénynek számított. A hollandoknál különösen elterjedt ez a fajta nagyzási hóbort, a „tulipánmánia” vagy negyven évig tartotta magát, és a virághagymák ára sokszor egy ház árát is meghaladta. Nem túl meglepő módon ez az eredete a holland jelképnek. :)

Sok tulipan2.jpg

Sok tulipan1.jpg

A világ legnagyobb virágtőzsdéje

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel Aalsmeer, ugyanis itt található a világ legnagyobb virágtőzsdéje, a FloraHolland. Közel húszmillió virágos és egyéb növény cserél gazdát - naponta.

Szeretném kategorikusan kijelenteni, hogy kritikán alul gyenge fotós vagyok, nem is szeretek fényképezni, ráadásul kénytelen voltam az arcokat kitakarni, fene akar egy jó kis pert a hátsójába egy fotó miatt. Aki profi virágfotókat szeretne látni, annak gugli a legjobb barátja. :) De azért a hangulatot, remélem, sikerült visszaadni!”

Keukenhof legjellemzobb poza.jpgKeukenhof legjellemzőbb póza

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: virág Hollandia Keukenhof

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr96080526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.25. 08:01:40

Nagyon szépek a képek, ne aggódj!!! El tudom képzelni hogy milyen gyönyörű lehet ez előben is! Köszönöm a történetet.

puhacica 2014.04.25. 08:17:46

Anyukam kedvenc viraga a tulipan. regebben minden anyak napjara kapott egy kazallal. :) egyszer jo lenne eljutni vele ide.

tanato 2014.04.25. 08:26:28

Köszönjük a cikket meg a képeket,aki a virágot szereti rossz ember nem lehet.Én ugyan csak egyszer jártam Hollandiában de az amszterdami virágpiacon férfi létemre órákig nézelődtem annyira szépen elrendezett,na meg persze nagy kiterjedésű volt.

Evain 2014.04.25. 08:41:09

@puhacica: Detto anyukámmal mentem, szándékosan úgy szerveztük idén a látogatását, hogy a nyitvatartás idejére essen (máskor korábban szokott jönni). :) De brutál volt, vagy 4 órát sétáltunk, és szeritnem még így se láttunk mindent.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.25. 08:53:57

Koszonjuk, remek poszt volt!
Mostanaban el vagyunk kenyeztetve :)

A Keukenhofhoz volt szerencsenk, himnemu letemre nagyon tetszett, kulonosen az apro kertek, murvazal, patakokkal.

A varakat sajnos nem lattunk, majd legkozelebb!
Tervezek a nyarra egy-ket kastelynezos kirandulast Svedorszagban, ha van ra igeny, irok rola szivesen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 08:57:16

Nem Maliki-, hanem Maluku-szigetek. Ez egy, a mai Indonéziában található szigetcsoport.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 09:02:50

- Nemzeti szinuk a visszafogott es elegans narancssarga...
- Abbol a keves fabol, ami van nekik, papucsot faragnak...
- Bekoltoznek tengerszint ala... a tenger mellett...
- Gabona vagy kukorica helyett pedig tulipant termesztenek...

Nem tudom, lehet megis vannak karos szovodmenyei a hosszutavu fu fogyasztasnak? :DDD

(Csak viccelek, birom a hollandokkat. Olyan viccesen furak. :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.25. 09:09:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Most meg fura, de mire jon az olvadas, nekik mar uszonyaik lesznek ;)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.25. 09:15:28

Ha innen vinnék virágot a lánynak, talán még én is becsajoznék.

Muscari 2014.04.25. 09:27:30

Szepek ezek a fotok, ne aggodj! Imadom a viragokat, olyan jo volt ezt a sok kepet nezegetni.

Sajnos meg Hollandianan nem jartam. Az egyik kolleganom megy a jovo heten, most mar piszkosul irigykedek ra, nyilvan nem veleten, hogy eppen most megy (most kapott szabit, hehe)

A fekete blezeres holgy a kepeken az anyukad? Mert ha jol szamolom, harom kepen is rajta van :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 09:27:33

Virágról bármikor, bármennyit!!! Főleg ha tulipán az illető!!! :-DD
Az első tulipán megjelenésekor tavasszal nálam mindig kerül a vázába egy csokor. Általában egy hétig bírják is és akkor jön az újabb friss csokor! Meghatározhatatlan , ahogy átvarázsolja a lakás belsőt számomra. Egyszerűen imádom! És nem tudom megfogalmazni, miért pont a tulipán....:-) Nekem a virágok királynője! .-)
Jó cikk, rövid, de tartalmas és klasszul ismertető. Köszi.
Egyébként meg el sem tudom képzelni, hogy milyen rendszerrel termelnek ennyi bődületes mennyiségű virágot?! Melegházakban? Szabadföldön? Ennyire tökéletes és ideális a klima virágtermeléshez?

Muscari 2014.04.25. 09:39:18

@sodalisO [eng]: Szabadfoldon a hagymatermesztes megy, vagott viragnak novenyhazakban termesztenek.
Olyan technologiak vannak, hogy pontosan lehet idoziteni, hogy mikor melyik es mennyi tulipan viragozzon., szoval tudnak igazodni a piaci igenyekhez. Sajnos a reszleteket mar elfelejtettem, pedig csak 4-5 eve, hogy tanultam :-( Elo kene venni a konyveimet, de azok a szuleimnel vannak.

Igen, a klima kivalo a tulipan es meg sok mas termeszeshez.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 09:41:32

@Kövérmadár [swe]: Folosleges nekik az uszony. Tekintve hogy mindegyikojuk megno legalabb 223 cm magasra, ugyis mindig kilog a fejuk a vizbol. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 09:48:15

@Muscari: De jó neked, hogy erről többet tudsz, érdekesek lehetnek a részletek.
Azt persze gondoltam, hogy felsőfokon van a termelési technológia, persze, nem is lehet más, hiszen ilyen minőségű, és mennyiségű virágot csak felsőfokú profizmussal lehet termeszteni.

Evain 2014.04.25. 10:04:00

@Muscari: kösz, nem aggódtam, de tudom, milyen egy profi fotó, és tényleg elképesztően jó fotókat csináltak a kertről - mások. Az én fotóim egyszerű amatőr fotók, ennyi :)

@sodalisO [eng]: a legtöbb szabadföldi termesztésű. Keukenhof környékén a földeket nem tehenek és birkák lepik, hanem tulipán, jácint, muscari (heh), nárcisz. Trágyázás idején mondjuk annyira nem vicces, de valami elképesztően gyönyörű. Ráadásul északi ország révén már sokáig világos van este, imádok ilyenkor biciklizni a környéken.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez fenomenális volt, továbbítom a férjemnek, a legjobb poénoknak mindig van igazságtartalma :D

@Kövérmadár [swe]: én pontonra szavazok. Kinézem belőlük. ^^ Mit ezeknek úszó szélturbina? :D

Evain 2014.04.25. 10:06:59

Ja, még egy előnye van a környéknek. Minden pénteken délután fiatal srácok (10-14 évesek) járják a környéket tolikocsival, és virágcsokrokat árulnak, becsöngetnek mindenhová. Nem olcsóbb, mint ha a közértben venném, de ha már megdolgozott érte, akkor inkább töle veszem meg. :)

Egyszer szemtanuja voltam egy territórium harcnak, két páros összeveszett azon, hogy ez az ő környékük, tünés innen! :D

Sütemény1975 2014.04.25. 10:08:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: kompon szoktam megilletodve figyelni a holland kamionsoforoket. en sem vagyok pici (190 cm, 130 kg), de nemelyik mellett eltorpulok :)

Sütemény1975 2014.04.25. 10:09:55

@házelőtthinta: szerintem otthonival is sikerulne :)

Sütemény1975 2014.04.25. 10:11:16

Egyebkent Cannock, Uk, 10 fok es borus.

Quercus a favágó 2014.04.25. 10:13:17

@házelőtthinta:

Csináltass magadnak egy pólót a következő felirattal:
Szép lányok, ha mellémértek,lassítsatok!

Evain 2014.04.25. 10:14:34

@Sütemény1975: Egen, külföldi utazásaink során férjem után rendszeresen ordítják, hogy hey, hollander! :D

Az mondjuk kevésbé vicces, hogy a szabvány ajtókeretek alacsonyak neki... :s

De japánba úúúúgyis elmegyünk egyszer!

Quercus a favágó 2014.04.25. 10:19:40

@Evain:

"Az mondjuk kevésbé vicces, hogy a szabvány ajtókeretek alacsonyak neki"

Akkor ezért kék minden holland kandúrnak a hámloka. Én meg azt hittem, hogy beszürcsölnek, aztán ütik egymást mint állat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 10:29:51

@tanato:

Nemigen van ellenkező statisztika. Ha egy magyarországi nyugdíjas nyugdíjt kap külföldről,annak nincs nyoma a magyar hivatalnál. Azaz nem tudható, hogy pozitív vagy negatív az egyenleg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 10:30:13

@Sütemény1975: Igen, a Foldon a hollandok a legmagasabbak. Majdnem 185 cm a ferfi atlagmagassag naluk. Nem tudom mi lehet az oka, lehet a sok nyujtozkodas miatt van, hogy kilassanak a "godorbol". :D

Lehet ott konnyen tudnek asszimilalodni a 198 cm-emmel. :)

Evain 2014.04.25. 10:39:02

@QUERCUS(a favágó): dehogy, verekedni max azért szoktak, mert leszállítják őket a vidámparkban az eszközökről, mert nem tudják rájukcsukni a biztonsági rácsot (megtörtént eset, rofl). :D

Apropó, még az áradásra visszatérve, ugyan meddig tartana nekik a sok bringát vizibiciklivé alakítani? :D:D:D

klappol 2014.04.25. 10:48:27

Jó reggelt.

Szép képes poszt, köszi.

Tegnap a columbiai emberekkel egy időben mantem aludni, de nem keltem korán. :D

@sodalisO [eng]: kösz ezt kipróbálom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 10:50:25

@Muscari: @sodalisO [eng]: Ez már nem a kertészetről szól, a maga klasszikus értelmében, ez már csak gyár. Virággyár.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 10:51:53

@Evain: Szia! Most irigykedtem egy kicsit - a kert miatt, a növényházi termesztés nagyon távol áll tőlem - és közben elterveztem, hogy - 2-3 éven belül én is elmegyek oda :).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 10:52:20

Off.
Évek óta először fordul elő, hogy egy filmre 100 pontból 100-at adjak: www.imdb.com/title/tt1845838/ - ajánlom mindenkinek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 10:53:50

Hogy a viragok mellett a ferfiaknak is kedvezzunk.

Azt hozza kell tenni, hogy vizepitesben zsenialisak. Elkepeszto dolgokat tudnak csinalni, hogy ha csatornakrol, gatakrol es zsilipekrol van szo. Szoval en nem feltem oket a viz miatt egy percig sem. :)

Peldaul a rotterdami kikoto hullamtoroi valami hihetetlen szerkezetek. Ebben van a vilag 2 legnagyobb csapagya. tobb mint 600 tonnasak es 10m atmerojuek!

www.gizmodo.com.au/2013/10/these-gargantuan-gates-keep-europes-largest-port-from-drowning/

Hari Seldon 2 2014.04.25. 10:56:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne túlozz, az az átlagmagasság!
Láttam már 210 centi alacsonyat is. :-)

**mimi** 2014.04.25. 10:58:37

Nagyon érdekes poszt volt, köszi:))
a virágok meg egyszerűen gyönyörűek!
Én sem jártam még Hollandiában, egyszer el kéne jutni oda is.

Evain 2014.04.25. 11:00:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: tudod mit filóztam, hogy belilnkeljem ezt a képet, akárhányszor az áradás szóba került? :D

Egyébként minden hónap első hétfőjén tesztelik a riasztórendszer szirénáit. Ha egyébként nem tűnne fel, na ilyenkor leesik, hogy aham, új hónapot keztünk.

Hari Seldon 2 2014.04.25. 11:06:19

Kétszer voltam Hollandiában. nagyon tetszett, de egyszer sem sikerült megnézni a Keukenhof-ot. Talán jövőre már el tudunk menni a gyerekekkel. Egyszer, pont elmentünk mellette, az Amszterdam Hága vonaton.
Ha jól sejtem, van is megállója ott. Evain, így van? Mert ebben az esetben azért egyszerűbb lesz. Amit leírtál az első posztban, azok után nincs kedvem Hollandiában sokat autózni.
Lerakom a kocsit valahol Hága környékén.
Úgyis el kell mennem megint az Escher múzeumba... :-)
(Szerintem azt még a kicsik is élveznék)

Evain 2014.04.25. 11:14:07

@Hari Seldon 2: Pont nincs ott megállója annak a vonalnak, de van Keukenhof express (busz) Schipolról és Leidenből. Na, ha délről jöttök, ott a legtöbb vonat megáll, azzal célszerűbb menni, mint a vasútállomástól begyalogolni.

De ha tényleg terveztek egyszer jönni, akkor írj, küldök kimondottan kisgyereke családos szállás és egyéb tippeket. Autózás nem változott, sőt romlott a helyzet, mivel a navigációs rendszerek nem tudják követni az állandó átépítéseket. A mi alig két éves renszerünk állandóan az autópálya közepén akar minket visszafordítani. :)

Latcho Rom 2014.04.25. 11:20:22

@Evain: Megpróbálom az idei ottawai Tulipánfesztivált megörökíteni, a királynőtől kapott 10.000 tulipánnal.
Szép poszt, köszönet!

Sütemény1975 2014.04.25. 11:27:15

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: amikor rotterdambol/ba hajozok mindig lenyugoz az europoort. fantasztikus mernoki munka!

Hari Seldon 2 2014.04.25. 11:43:52

@Evain:
Mindenképpen megyünk a jövőben, de még a gyerekkel idén biztos hogy nem, jó lenne jövőre. Addigra a legkisebb is lesz 2,5 éves.
Meg idén még rengeteg dolog van, amit el kell intéznünk, rendszám átírás stb...)

Van egy ideiglenes címem, amit meg szoktam adni a temporaryseldon gmail-es cím. (ha van kedved ide megírhatod a tiédet)
Időnként megnézem, de persze lehet, hogy csak hetek múlva...
:-(
(megadtam már a saarbrückeni írás után is, és akkor pár napig néztem aztán meg jó ideig nem)
Miután ha megyünk, mi Luxemburgon keresztül jönnénk ezért gondoltam, hogy elég megállni Hágában. De most utánanézve talán egyszerűbb nekünk Utrecht-ig menni. Amúgy is az az egyik kedvenc helyem Hollandiában.

Hari Seldon 2 2014.04.25. 11:45:07

@shakti_rom:
Ott an wan tulipánfesztivál?
(Bocs a szóviccért)

Evain 2014.04.25. 11:54:05

@Hari Seldon 2: oks, dobok egy emlékeztető mailt, aztán ha aktuális lesz az utazás (akár jövőre is), akkor egyeztetünk. :)

Ugye érthető okokból kisgyerekes témában otthon vagyok, tuti tudok használható ötleteket adni. :)
Pl a gyerektandem a világ legjobb találmánya! :D
www.janvanvlieland.nl/content/uploads/2013-08-01-15.28.21.jpg
Egy pontosan ilyen példányt béreltünk hétfőn a 3,5 éves fiamnak, aki 2 órát végigtekert rajta. Pihenés nélkül. :)
A 2,5 évest meg betettem egy ilyenbe:
http://www.veiligheid.nl/csi/veiligheidnl.nsf/0/D7A729ED8DE9DF99C12579DE0065B218/$file/fietszitjevoorop_iStock_9255821_500px_230px.jpg

Na de ez már nagyon off.

Mr Long 2014.04.25. 11:57:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Kövérmadár [swe]: Sracok, nem ertetek hozza!!!
Mibol epitettek korabban a hajokat? Hat fabol! Mibol van a fapapucs? Hat fabol. Mjad abban elhajozgatnak a szarazfoldre.
Nem hiszem el, hogy ezt ket muszakinak kell elmagyaraznom!!!

Evain 2014.04.25. 12:00:42

@Mr Long: szerinted miért ez a frízek nemzeti sportja?
en.wikipedia.org/wiki/Fierljeppen

:D miiiindent megmagyaráz! :D

Hari Seldon 2 2014.04.25. 12:02:05

@Evain:
Ez a gyerektandem szuper jó!
Nálunk is alapvető szempont, hogy legyenek jó gyerekes programok.
És ahogy látom az életkor is hasonló mint nálatok. (itt 4-4-1,5 a leosztás)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 12:12:48

@Hari Seldon 2:

Na igen, Escher arra példa, hogy jó dolgok is származnak Hollandiából. A másik jó Hieronymus Bosch.

Bosch már 500 évvel ezelőtt megérezte a nyugat eljövendp hanyatlását. Ami hatalmas teljesítmény, tekintve, hogy az ő korában éppen a nyugat virágzása kezdődött.

Mr Long 2014.04.25. 12:17:02

@maxval a gondolkodó birca: "Bosch már 500 évvel ezelőtt megérezte a nyugat eljövendp hanyatlását. Ami hatalmas teljesítmény, tekintve, hogy az ő korában éppen a nyugat virágzása kezdődött."
Ezt fejtsed ki, kerlek.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.25. 12:20:18

@**mimi**: szia, nem biztos, hogy az én esetem ugyanez, de gyanús....! 1500 fontot küldtem haza, a húgom számlájára ( otp) és ő csak 1409 fontot kapott meg. Természetesen az utazási költséget én fizettem meg itt (25 font), szóval nem jártam jól :-( . De ennek utána nézek!!! Köszönöm!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 12:21:06

@Mr Long: "Ezt fejtsed ki, kerlek."

Nemaaaaar, most ezt miert kellett? Azt hittem egy csonakban evezunk. Fuuu de megverlek ezert ha errefele jarsz. :D

wuaaa 2014.04.25. 12:23:56

Akik komolyan tervezik megnézni keukenhofot, azoknak egy tipp : a nagyobb vasútállomásokon lehet biciklit bérelni és a tulipánföldek mentén elkerekezni ide, hogy jobban átjöjjön a holland feeling. Leiden megfelelő kiindulópont ehhez. Én holnap megyek másodszor, aztán Amsterdam és Kings Daaaay ! ;)

Mr Long 2014.04.25. 12:24:25

@petrasp: Oda-vissza valtjak es csipkedik mellette ketszer is a valtasi koltseget.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mert rohadtul nem ertem a festo hogy latta az otszaz ev mulvai hanyatlast.
Mellesleg neha ugy erzem Max olyan, mint Sheldon Cooper, csak nem ert a fizikahoz, de kizart , hogy valami ne ugy legyen, ahogy elkepzeli...
Masreszt ne onnan kemenykedj, tudod hol az irodam gyere eslerendezzuk! :D
Koncert utani hetfo meg bank holiday. Dolgoznak az egyetemen egyaltalan, vagy csak kibuvo??? :DDDD

Muscari 2014.04.25. 12:26:42

@zöldeketbeszélek: ez igy igaz. A fo vezerelv a koltseghatekonysag. A leheto legkevesebb ido alatt, minel kisebb koltseggel a leheto legtobb arut eloallitani. Nekem sem tetszik, de ez van.

El tudod kepzelni, hogy mi mehet mondjuk egy kenyai rozsatermesztonel? En bele sem merek gondolni, hogy ott milyen korulmenyek kozott dolgozhatnak az emberek

2014.04.25. 12:27:22

@Mr Long: Ezt most miért kellett? De komolyan ...

Mna, ez nem Zolee napja ;). A poszt persze érdekes.

tanato 2014.04.25. 12:27:24

@maxval a gondolkodó birca: 500 éve 1514-ben Dózsa lázadás.
Akkor sokan úgy érezték, vége a nyugatnak nem teljesen alaptalanul.6 év múlva került trónra Szulejmán aki az addigi Perzsia ellen hadakozó Oszmán Birodalmat nyugat felé irányította katonailag. 12év múlva Mohácsnál megszűnt Magyarország mint önálló állam, rá 3 évre Szulejmán Bécset ostromolta.Nem rajta hanem a rossz esős időjáráson múlott hogy nem sikerült neki.Ha sikerül megy tovább.Tehát 500 éve ez tényleg hihető forgatókönyvnek tűnt a nyugati hanyatlás.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 12:30:31

@Mr Long:

Megérezte, hogy a jövőbeli irány a korában sikeresnek tűnik, de hosszú távon tarthatatlan.

tanato 2014.04.25. 12:30:46

@shakti_rom: Köszi ez tényleg jó indiai zene.Cserébe küldök egy Angolából induló táncot divatos most.nemrégen kaptam facebookon.www.youtube.com/watch?v=dm_TzKprOls

Aye aye 2014.04.25. 12:31:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
az imént felmentem a NoW-ra, s egy leugró csíkban azt írták ki, hogy lövöldözések voltak nemrég az NTNU Dragvoll, Sports Centre-nél... :(
www.ntnu.no/alert
www.norgesnytt.net/3290/video-innsatsleder-om-dragvoll-dramaet/

Mr Long 2014.04.25. 12:32:03

@tanato: "Tehát 500 éve ez tényleg hihető forgatókönyvnek tűnt a nyugati hanyatlás."
Es a tortenelem megismetli onmagat! Ja, az Max, aki ismetelget... :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 12:33:21

@tanato:

Igen, ez egy értelmes magyarázat. Talán azonban a kor embere számára inkább Konstantinápoly eleste lehetett a fő megrázó élmény, ez Bosch gyerekkorában történt, A festő meghalt még a mohácsi vész és persze így, Bécs ostroma előtt.

Muscari 2014.04.25. 12:34:30

@**mimi**: nem erdemes bankon keresztul hazakuldeni penzt, ez mar tobbszor elhangzott itt is. Mi mondjuk ritkan kuldunk, eddig Western Uniont hasznaltuk, de tobben irtak, hogy a Transferwise a legjobb.

2014.04.25. 12:36:05

@Muscari: Az tényleg jobb. A WU nagyon sokba kerül a feladónak. Igaz, a címzett legalább hiánytalanul megkapja.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 12:37:10

@Mr Long: "Mellesleg neha ugy erzem Max olyan, mint Sheldon Cooper, csak nem ert a fizikahoz, de kizart , hogy valami ne ugy legyen, ahogy elkepzeli..."

Latod, ez egy kivalo hasonlat volt. Es akkor maradjunk is ennel. Mint tanit Leonard evek ota Penny-nek? Hogy nem szabad visszakerdezni! Mert csak rosszabb lesz! :D

"Koncert utani hetfo meg bank holiday. Dolgoznak az egyetemen egyaltalan, vagy csak kibuvo??? :DDDD"

Shit! Igazad van, elneztem a naptarat. 6-an lesz a vizsga.

"Sracok, nem ertetek hozza!!!
Mibol epitettek korabban a hajokat? Hat fabol! Mibol van a fapapucs? Hat fabol. Mjad abban elhajozgatnak a szarazfoldre.
Nem hiszem el, hogy ezt ket muszakinak kell elmagyaraznom!!!"

Ezzel az elmelettel viszont nem tudok vitatkozni. :)

@Aye aye: Fasza! :(

tanato 2014.04.25. 12:40:58

@maxval a gondolkodó birca: Biztos hogy az iszlám katonai nyomulás nyugat felé sokakban aggodalmat keltett,lehet ha Bosch még él 15 évet, még sötétebben látja a jövőt.Akkor a kelet tényleg feljövőben volt a Török Birodalom erősödése miatt.

Mr Long 2014.04.25. 12:42:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Shit! Igazad van, elneztem a naptarat. 6-an lesz a vizsga." Hol lesz a vizsga? Otthon a gep elott, vagy valahova menned kell?

eddie1977 2014.04.25. 12:42:56

Kedves Határátkelő!

Mivel a korábbi magánleveleimet válaszra sem méltattad, így ezúton kérlek meg egy szívességre.

A 2014. április 23-án megjelent Norvégia, ahol van jövőkép című írás alatt egy bizonyos Herr Géza névre hallgató felhasználó írt egy hozzászólást.

A hozzászólás pontos időpontja: 2014.04.24. 00:46:04

A hozzászólás bizonyos részei engem emberi méltóságomban sértenek, így megkérlek arra, hogy ezt a hozzászólást a blog felületéről törölni szíveskedjél!

Valamint – amennyiben módodban áll – azokat a rám vonatkozó hozzászólásokat is töröld, amelyben elhangzik a „nyelvtannáci” szó, ugyanis én ezt úgy értelmezem, hogy a hozzászólók engem kapcsolatba hoznak a náci Németországgal, amely sok millió ember halálát okozta.

Ha elfoglaltságaid ezt nem engedik, akkor kérlek, hogy hívd fel a hozzászólók figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak a hasonló magatartás gyakorlásától.

Nem szeretném az eseteket jogi útra terelni, hiszen úgy érzem, hogy van békés megoldás is.

Én már több alkalommal elnézést kértem a blogod közönségétől, s bár úgy érzem, hogy ők is tartoznak nekem egy bocsánatkéréssel, ettől ebben az esetben eltekintek.

Ezt a kérésemet magánlevélként és hozzászólásként egyaránt elküldöm neked.

Remélem, hogy segítő együttműködéseddel lehetővé teszed, hogy a kialakult vita ne fajulhasson tovább!

Tisztelettel,
eddie1977

Latcho Rom 2014.04.25. 12:43:03

@Hari Seldon 2: Wan bizony.

Nem tudni hogy az én tulipánjaim túlélték-e a késői fagyokat, ők is a holland királynőtől származnak. Hamarosan kiderül..

tulipfestival.ca

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.25. 12:46:09

@tanato:
De igy nem lehet mibe belemagyarazni a nyugat bukasat :)

Kriszta D 2014.04.25. 12:50:08

Köszi a posztot!
Mi most voltunk Keukenhofban.

Ahogy megjósolható volt, húsvét vasárnap + rendkívül szép idő (20+C, napsütés...) = tömegnyomor...

Mi a reptérről majdnem visszafordultunk, mert rettenetes kilóméteres sorok álltak a buszoknál. De aztán jól tettük, hogy mégis kitartottunk - olyan olajozottan minden, hogy 10 percen belül már a buszon ültünk! (non-stop jöttek-mentek a járatok. Visszafelé ugyanez.).

Odaérve pár száz méterrel a bejárat előtt lekéretőztünk a buszról mert a parkolóknál kialakult dugó miatt már csak araszolgatott...

A parkban természetesen egymillióan voltak, de így is csudaszép napot töltöttünk ott. Mi vittünk magunkkal csomagolt kaját, úgyhogy az éttermi sorokról nem tudok nyilatkozni. Sajnos vizet nem vittünk eleget pedig kellett volna, mivel €3-ért lehetett fél liter bubimenteset venni ott az árusoktól...

Kutyával nyugodtan lehet menni, nem kell neki külön jegy a buszra (a vonatra igen,ha valaki azzal megy a reptérig, €3 egész napra). A kutya nem mehet be a pavilonokba meg az éttermekbe, de amúgy mindenhol máshol lehet vele sétálni és az éttermek teraszára is le lehet vele ülni.

Na ennyit a közérdekű részéről, amúgy mindenkinek csak ajánlani tudom, tényleg csudagyönyörű, még nem virág-fanoknak is tetszeni fog!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 12:50:37

@Mr Long: Coventry-be megyek vizsgazni.

Amugy ha nem haragszol meg tenyleg kibujnek a koncert alol. A helyzet az hogy szeretnek alaposan felkeszulni, masreszt nem vagyok az a kimondott koncertrejaros tipus. :P

Mr Long 2014.04.25. 12:51:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: OK, en sem megyek kulonben. :D
Hogy zajlik a vizsga? Ki felugyel a teremben, hol van a terem, stb?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.25. 12:52:35

@eddie1977:
Milyen kis onerzetes lettel... bezzeg amikor masokat kellett lehordani, mindenfele mondvacsinalt indokkal + az ireket fikazni fokyamatosan, az rendben volt.

A bocsanatkeres arra jo, hogy bo nyallal sikositsd, majd felhelyezd magadnak.

Szanalmas vagy ;)

(megadom a cimem, perelhetsz, meg a birosagon is ki fognak teged rohogni :) teeee, nyelvtannadrag ;) )

Evain 2014.04.25. 12:55:00

@Pink Petsch: lehet abbahagyom a posztok írását, sose lesz egyik se kommentgenerátor :D

Muscari 2014.04.25. 12:55:39

@petrasp: szia, mar miminek irtam, hogy a transferwise-t kell hasznalni, nem bank transfert. Nagy lehuzas megy ott...

Mr Long 2014.04.25. 13:04:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mellesleg vizsgaztam mar angolul, igaz nem egyetemei volt, de mindegy. Hat ugyan olyan szar, mint magyarul...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:07:42

@Muscari: Igen, az emberi tényező is fontos. De én igazából arra gondoltam, hogy a mai technológiával már teljesen mindegy, hogy tulipánt termesztesz-e, vagy csavaranyát gyártasz. A mikroszaporítással maga a növényi anyag is egy genetikailag egyöntetű massza, klónok tömege. A beállított fény, milliméterre pontosan adagolt tápanyagok és a többi minden mozzanatát gépiessé teszik a termesztésnek. Tudom, megvan ennek is a haszna...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.25. 13:08:11

@Muscari: köszönöm, Te használtad már? Milyen tapasztalataid vannak?? Én minden hónapban utalok haza, a Western nagyon rossz árfolyamon utal olcsón, a bank meg egy lehúzás ezek szerint.....

Muscari 2014.04.25. 13:08:41

@eddie1977: "Nem szeretném az eseteket jogi útra terelni"
Ez most fenyegetes volt????

Mondd, miert nem huzol el innen mint a vadlibak, V alakban delnek? Semmi mast nem csinalsz az utobbi idoben, mint kotekszel.

klappol 2014.04.25. 13:09:10

@Evain: Mi az a generátor? nem ismerem ezeket a szakszavakat.

**mimi** 2014.04.25. 13:09:48

@petrasp:
szívesen:)
ezért osztottam meg, gondoltam, hogy itt is lehetnek érintettek!

2014.04.25. 13:11:41

@Evain: ne hagyd abba, ugyan.. tényleg érdekes volt, én például nem is hallottam eddig a helyről. A nép meg egyébként is elvan itt, poszttól függetlenül ;)

klappol 2014.04.25. 13:12:54

Mi az a Kommentgenerátor, valaki???

Muscari 2014.04.25. 13:13:54

@zöldeketbeszélek: ertem, szoval te a technologiara goldoltal. Igazad van ebben is, nekem ugyanakkor a mikroszaporitas is tetszik, de lehet, hogy azert, mert valaha regen vegyesznek tanultam es a laboratoriumok vilaga is kozel all hozzam:-)

Engem lenyugoz, hogy neheny sejtbol mit lehet letrehozni, erdekel a klonozas is.

@petrasp: sajnos nem hasznaltam, a regi, tapasztalt hataratkelok ajanlottak itt, talan Tucano vagy Tableno, nem emlekszem pontosan. Azt mondtak, hogy sokkal kedvezobb, mint a WU.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:18:04

@Muscari: Nekem is van némi közöm a vegyiparhoz, ezért döntöttem el, hogy inkább hanyagolnám a továbbiakban ;). A klónozás persze, ha tudományos szemszögből nézzük, tényleg roppant érdekes (mi is csináltuk kicsiben, merisztéma szövettenyésztéssel), de ha környezeti szempontból nézzük, egy sérülékeny életközösséget hoz létre, éppen a genetikai változatosság hiánya miatt. Persze szigorúan szabályozott környezetben - mint egy modern, jól felszerelt növényház - ez nem akkora probléma.

Mr Long 2014.04.25. 13:18:13

@klappol: Ami sok kommentet general. Sok hozzaszolas szuletik a bejegyzes kapcsan, elsosorban a temahoz kapcsolodona, de lehet meg tema a nyugati rabszolgasag, a nyugat hanyatlasa, a nyugat elzollese, a nyugattal kapcsolatos barmi, ami rossz es fuj-fuj.

Mr Long 2014.04.25. 13:19:38

@zöldeketbeszélek: @Muscari: Jo is, hogy itt vagytok! Angliaba milyen szobanovenyt javasoltok, aminek nincs magas fenigenye, de szep? Nem lenyeg a szines virag, nekem a sima zold is jo.

**mimi** 2014.04.25. 13:20:11

@petrasp:
azért a bankodnál egy érdeklődést megér szerintem, mint a cikk is említi, a kinti bank rádörrentett az itteni bankra, és érdekes ...visszajár neki a hiányzó pénz

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 13:20:40

@Mr Long: Ugy mukodik a rendszer hogy barhol is vagy a vilagban, keritesz egy egyetemet vagy British Councilt, ami relative kozel van hozzad. Megkered oket szepen kis boci szemekkel, hogy ugyan segitsenek mar neked levizsgazni es biztositsanak egy termet meg felugyelotanart, nemi fejpenz elleneben.

Ha megvan az intezmeny, aki rabolint a kivereztetesedre, akkor atkuldod az adatokat az egyetemnek es ok a tobbit lebeszelik egymas kozott. A megfelelo idoben kipostazzak nekik a vizsgaanyagot. Te meg odamesz, lenyomod a vizsgat, kifizeted a termet es a tanart es mesz a dolgodra.

Irasbeli lesz szerencsere. :)

klappol 2014.04.25. 13:20:49

@Mr Long: Köszi, hasonlóra tippeltem, de mi generáljuk az egészet, vagy nem?

A számláló pedig, hogy hányszor lett az oldal frissítve, jól értem?

Muscari 2014.04.25. 13:22:53

@zöldeketbeszélek: sajnos tenyleg minden a haszonrol szol, a profitmaximalizalasrol. Elavult technologiaval nem vagy versenykepes.

Az okologiai termeszes mondjuk pont az az agazat, ahova a modern technologia kevesse hangsulyos, sok a kezi munka, ami a legnagyobb koltseg tenyezo mindenhol,de szerencsere azert akad fizetokepes kereslet.

Radics tanar ur mondta egyszer, hogy onnan ismered meg, hogy egy oko farmon jarsz, hogy tiz mocskos kisgyerek rohan feled, amikor megerkezel. Mert az egy eletforma, egy eletfilozofia is egyben.

Evain 2014.04.25. 13:25:19

@Kövérmadár [swe]: tükörfordítás. Olyan, mint a mother ticket :D

@klappol: kommentgenerátor: sok hozzászólást generál. Netes szleng. :)

@Pink Petsch: annyi témám sajna nincs. :) De tényleg szeretem az országot, ahol élek, ezért mesélek szívesen róla. :)

klappol 2014.04.25. 13:26:04

@Mr Long: Adhatok pár ötletet virág téren??

Liliaceae liliomfélék
Araceae - kontyvirágfélék
Guzman-bromélia
Hálóslevél

klappol 2014.04.25. 13:27:43

@Evain: Köszi, akkor az Amazonos posztomra generált 1 csomót :D:D, na nem azért mert olyan szuper volt, épp az ellenkezője :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.25. 13:29:19

@Mr Long: Kihagytam a Nebáncsvirágot. ezeknek nem kell sok fény se trópusi klíma, eccerű növények és olcsók is,

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 13:31:43

@zöldeketbeszélek: @Muscari: @Mr Long: "Jo is, hogy itt vagytok! Angliaba milyen szobanovenyt javasoltok, aminek nincs magas fenigenye, de szep? Nem lenyeg a szines virag, nekem a sima zold is jo."

Ugyanezt akartam kerdezni! Szeretnek a nappaliba valami zoldet.Tobbet is. Valami ilyen mini-bokrot, pafranyt vagy palmafat vagy a franc tudja. :D Mit javasoltok?

A lenyeg az hogy sajnos neha elfelejtkezunk a locsolasrol. :( Lehet valami mexikoi kaktuszban kene gondolkodni? :)

Viszonylag vilagos a nappali. Nem mondom hogy egy sziciliai terasz, de angol viszonyokhoz kepest napos es vilagos. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:32:53

@Mr Long: Ha meleg, de nem száraz levegőjű a szoba, akkor mondjuk a vénuszhajat (Adianthum raddianum), különböző filodendronokat (Philodendron 'burgundi', Ph. scandens)flamingóvirágot (Anthurium scherzerianum), szobaaszparáguszt (Asparagus sp.), madárfészek páfrányt (Asplenium nidus), szobapáfrányt (Nephrolepis exaltata) begóniát - levéldísz (Begonia rex-cultorum), kaládiumot (caladium hortulanum), nyílgyökeret (Calathea makoyana), 'pöttyöst' (Diffenbachia exotica), fikuszokat (Ficus benjamina, F. elastica), hálóslevelet (Fittonia ) stb. Ha gyerek is van a háznál, akkor vigyázzatok a filodendronokkal, a flamingóvirággal, az aszparágusszal, a kaládiummal, a fikuszokkal, nyílgyökérrel és a pöttyössel. (mérgezőek vagy irritatívak)

SzZoole 2014.04.25. 13:34:13

@Pink Petsch: miert mondod ezt,nem ertem:)))
En eltem Hollandiaban(Haga)sok parkban setaltam nagyon szepek voltam es az a illat kavalkad,soha nem felejtem el.
Ebben a formaban szeretem a viragokat nekem a vagott viragal van gondom csak.Na meg a nyers zold szagaval azt nagyon nem szeretem az a Madarnak valo hely:)))

2014.04.25. 13:34:23

@Evain: Na ládd, az pont jó :)

**mimi** 2014.04.25. 13:34:36

@klappol:
most mit vágsz má föl ennyire...:)))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:35:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Akkor nektek a kukoricalevelet ajánlom (Aspidistra elatior), az anyósnyelvet (Sansevieria) és a zámiát (Zamioculcas zamiifolia) így hirtelen, ezeket csak szándékosan lehet kinyírni, mégsem kaktuszok. Ja, a kaktuszt könnyebb kicsinálni mint gondolnád, elég egyszer-kétszer túlöntözni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:36:20

@Muscari: A zámia nekem is az egyik kedvencem :). Itt a panelban is tökéletes növény.

2014.04.25. 13:36:47

@Zoole[uk]: Mert neked minden zöld :))) Én imádom a vágott fű illatát, igaz a lakásban nem nagyon tartok vágott virágot, meg cserepest se nagyon, mert nálam a kaktusz is képes kidögleni. Szegény ...

Muscari 2014.04.25. 13:39:59

@klappol: a bromeliak is jok, de elegge vizigenyesek, mondjuk a legnagyobb gond reszemrol, hogy nekem nem tetszenek.

A konyvirag-felek, na az mas, abbol johet minden. Longnak linkltem egy csokorra valot

@zöldeketbeszélek: Hu, ezek mind jok. Nekem mar nincs tobb idom sajnos, megyek dolgozni es meg meg kell kostolnom a friss hagymas kenyeremet is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 13:44:51

@Muscari: Voltak a tanár úrnak jó meglátásai, de ez egy baromság :))))!

SzZoole 2014.04.25. 13:46:01

@Pink Petsch: Te,nekem van elo es hatso kertem is 2 hetente nyirom a fuvet annak a funek az illatat en is szeretem.A masik fajta nyers zold illatat nem szeretem(marihonaalja),igy mar erted?:)))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 13:49:28

@zöldeketbeszélek: Nagyon koszonom a tippeket. Megnezem ezeket is meg amikot Longnak javasoltal. Keresunk majd 1-2 szimpatikus peldanyt. :)

klappol 2014.04.25. 13:54:07

@**mimi**: Hehe :D:D:)))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.25. 14:05:16

@Zoole[uk]: Ó, b+! Ez k.rva lassan esett le! Szerintem odáig hallatszott a koppanás ;))). Na nem, azt én sem.

Mr Long 2014.04.25. 14:08:36

Mindenkinek koszi a valaszt!

SzZoole 2014.04.25. 14:12:16

@Pink Petsch: meg johogy akkora lokharitoid vannak:))))))))

Mr Long 2014.04.25. 14:20:04

@Zoole[uk]: Mi nem Madar vagyunk! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 14:20:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nincs mit, remélem találtok valami szépet :). Ha vesztek valamit, egy-két hónapon belül ültességek át egy valamivel nagyobb cserépbe, a növénynek megfelelő típusú virágföldbe, mert az a tőzeges cucc, amiben vannak, plusz a kis cserép nem kedvez a növekedésüknek. Főleg azokra érvényes ez, amelyek szeretnek tőről szaporodni.

2014.04.25. 14:29:32

@Kövérmadár [swe]: Vedd mar komolyan, barmelyik pillanatban kopogtathatnak az ajtodon a sved rendorok! En is halalra parazom magam most, szerintem mar feljelentett (netuddki!) a szaudiaknal es csak napok kerdese hogy felelossegre vonjanak. Azt tanacsolom hogy menekulj amig nem keso. En azt fontolgatom hogy beoltozok beduin nonek es elrejtozom valamilyen sivatagi torzs tagjai kozott.

Sütemény1975 2014.04.25. 14:30:53

@Zoole[uk]: haz ele nem tudok beparkolni? :)))

SzZoole 2014.04.25. 14:33:09

@Sütemény1975: ide sajnos nem,kertvarosi ovezetben lakunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.25. 14:34:13

@Mirjam2:
A rosszindulat mindig kiakaszt. Kulonosen, ha szorgalommal parosul. Talan 2-3 ilyen kommentelo van, szerencsere nen surun lengeti meg a szel a pofajukat.

Aggodok is... onjelolt kis hajupeter ;)

rumitom 2014.04.25. 14:34:47

@tanato: hamar hollandia es nyugdíj, anyám barátnője most ment nyugdíjba magyarországon, de úgy döntott holandiaban lesz nyugdíjas az unokája közelében. Kapott meglepően rövid várakozás után jó árú es minőségű önkormányzati lakást vmint a nyugdíjat kiegészítik 1200 euro korulre, gondolom a holland minimal nyugdíj...

2014.04.25. 14:37:00

Nagyon jo poszt - en arra lennek kivancsi hogy hogyan erik el a mesterseges szineket, mint pl. az elso kepen lathato rozsak? Probaltam Google-on utananezni de nem talaltam magyarazatot. Tudom hogy nem felel meg az europai izlesnek, de nekem nagyon tetszenek az ilyen elenk szinu viragok.

SzZoole 2014.04.25. 14:37:40

@Mirjam2: szerintem meg a kommentet is kar ra pocsekolni.
Ebben az emberben akkora merteku flusztracio van,hogy az hihetetlen vagy kissebbsegi komplexusban szenved nem tudom,de orvosi eset az biztos.

rumitom 2014.04.25. 14:38:09

A floriade nemzetközi viragkiallitast nem 10 évente rendezik meg hollandiában? Én egyszer voltam es lejártam a lábam akkora területen volt.

SzZoole 2014.04.25. 14:39:32

@Kövérmadár [swe]: ne szivd mellre madar,tudod a jo fu szarnyakat ad:))))

SzZoole 2014.04.25. 14:41:16

@Mr Long: pedig annak a viragatol,mindig vidamsag lenne a hazban:)))

Muscari 2014.04.25. 14:43:02

@Mr Long: szivesen. Most meg gondolom a boseg zavaraval kuzdesz :-)

@rumitom: aztapaszta! Szerintem ez biztos valami kisvarosban tortent, itt Londonban legalabb is hosszu eveket kell varni meg gyetekkel is, szerintem Hollandiaban sem lehet olyan nagy lakasboseg.

Evain 2014.04.25. 14:43:54

@Mirjam2: csak tippelni tudok, de majd a hozzáértők cáfolnak/megerősítenek. Ugyanúgy, ahogy a kék meg piros kiscsibéket. Oltják őket szinezőanyaggal. ^^

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 14:44:22

@Muscari:
Na hogyha már te is ilyen hangot ütsz meg az tényleg a vég.
:)))))))))))))))))))

Muscari 2014.04.25. 14:47:25

@Mirjam2:lehet, hogy GMO, ilyet meg en sem lattam. Nekem annyira nem jon be, kicsit konzervativ az izlesem. Emlekszem, te egyszer bevallottad, hogy a muviragot is szereted ;-)

Muscari 2014.04.25. 14:48:54

@diggerdriver: feluztam magam rajta, de latom kar volt ra pazarolni a karakteteket :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 14:57:49

@Muscari:
Azt azért még megvárnám míg anyázni kezdesz.
:))))))))))))))))))))))))

Evain 2014.04.25. 15:01:16

@Muscari: ja, erre nem is válaszoltam. Igen, ő az :)

blackhairlady 2014.04.25. 15:11:17

@Evain: Nagyon jo poszt es a kepekkel sincs semmi baj, jol sikerultek:) (Milyen ciki, hogy allandoan vedekezni kell valami miatt, hogy be ne szoljanak:(()

Az en nagyobbik lanyom semmi mast nem kert Husvetra csak tulipant:) Kapott cserepeset, sajnos gyorsan nyilnak:( Majd lefenykepezem milyen szep cirmos szinu.

A kisebbik lanyom pedig egy gyonyoru tulipancsokrot vazaban festett nekem rajzoran anyaknapjara. Szerintem csodasan sikerult, majd azt is lefenykepezem, emrt en szeretek dicsekedni a kolkeimmel:DDDDDDDDD

azokat a varakat majd nezd meg szerintem, olyan buli ilyenekben setalni, en var es kastely manias vagyok:)))))

Koszi a posztot, jo volt olvasni:)

blackhairlady 2014.04.25. 15:12:58

@Kövérmadár [swe]: Engem nagyon erdekelne, ahogy mar fentebb irtam, varmanias vagyok:)

blackhairlady 2014.04.25. 15:15:57

@Evain: Ez aranyos, nem a drog territoriumon vitatkoznk (halaisten), hanem a viragen:)))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 15:18:38

@Sütemény1975: USA, Houston (Katy), reggel 8.17, es 76 F (26 C), paras es borult.

Muscari 2014.04.25. 15:18:51

@diggerdriver: oke, arra varhatsz! Akkor szoktam csk karomkodni, ha senki sem hall :-)
@Evain:
gondoltam, emlitetted, hogy egyutt voltatok. Ugy irigyellek, egyszer en is szeretnem latni a tulipanfoldeket.

2014.04.25. 15:19:40

@Evain: Bocs de nagyon tajekozatlan vagyok a temaban - ugy erted hogy van egy mas szinu tulipan, es abba belefecskendeznek valamilyen festeket?

2014.04.25. 15:21:28

@Muscari: Hu de jo memoriad van :). Igen, imadom a muviragot, de ezeket a muanyag-szinu igazi viragokat meg jobban!

blackhairlady 2014.04.25. 15:23:19

@zöldeketbeszélek: Miert all toled tavol a novenyhazi termesztes? Szerintem nem lehetne kiszolgalni olyan sok embert csak sima kerteszkedessel, es igy azoknak is oromet lehet okozni akik maskepp nem jutnanak ilyen szepsegekhez.
Tudom, hogy te szakember vagy, es biztosan van ra szakmai magyarazatod, de en mit laikus viragimado maskepp godolom. (Pont mint a nagyuzemi allattartas, de ebbe most nem megyek bele:)

Muscari 2014.04.25. 15:27:46

@blackhair-lady: London 11 fok es csepeg az eso :-(
Nem cserelunk? ;-)

klappol 2014.04.25. 15:28:44

@diggerdriver: Az én anyósom már nincs :(

Muscari 2014.04.25. 15:29:11

@Mirjam2: a tulipan cirmossagat egy virus okozza. Gondoltad volna?

klappol 2014.04.25. 15:30:05

@Mirjam2: Hallottam 1 szer, hogy a vizen keresztűl felszivatják a szinező anyagot. ??? nem tudom igaz e

Evain 2014.04.25. 15:30:47

@Mirjam2: jaj nem, azt hittem a rózsát krédezted! A szín és formaváltozatokat simán válogatással. Megjelenik pl egy színmutáció egy fajtán, és ha megtetszik, akkor azt kezdi szaporítani. Van pl törpetulipán is, kimondottan rövid szárral. Ha pl többféle tulipánt ültetsz a kertedbe, akkor pár évvel később kereszteződni fognak, és másféle lesz a szaporulat eredménye. :)

Itt úgy szaporítanak, hogy mikor elvirágzik a fajta, akkor leszedik a szirmát porzóstul, és beterítik a sorok közé, hogy ugyanaz a fajta porozza be. Látványra se semmi. :)

klappol 2014.04.25. 15:31:14

@Mirjam2: Művirág?????????????? nem valami sokatmondó cucc :)))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 15:32:13

@petrasp: A WU olcsobb mint abank, legalabbis innen Houstonbol. 100$-ra 30$-t kellett volna fizetnem a banki atutalasnal, a WU-nal pedig ez 5$ volt.

klappol 2014.04.25. 15:32:19

@Evain: De csak üvegházban nem????

Evain 2014.04.25. 15:33:58

@klappol: nem. szabadföldön is. Ezért váltogatják a virágokat. Pl tulipán, jácint, nárcisz, vagy nem egyidőben nyíló fajtákat ültetnek egymás mellé.

klappol 2014.04.25. 15:39:46

@Evain: Értem, akkor az nem stimmel a felszivatással??

2014.04.25. 15:40:30

@Evain: Bocs, hulyen fejeztem ki magam - igen, a neon-szinu rozsat kerdeztem!

klappol 2014.04.25. 15:41:12

A kis kertészszakkör:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 15:42:07

@Kriszta D: Hu, ez nagyon hasznos volt, koszi, biztos sokaknak segitettel! Ezek azok az infok amelyeket nem lehet megszerezni a Googlerol.

Evain 2014.04.25. 15:44:32

@klappol: Nem, a kettőnek nincs köze egymáshoz. :) Az egyik esetben genetikailag ilyen a színe, a másik esetben mesterségesen.

@Mirjam2: hát, ahogy korábban is mondtam, csak tipp a részemről, mivel ez egy genetikát nem érintő beavatkozás, míg a többi sima fajnemesítés.
Tippem szerint így (itt vannak fotók is)
www.wikihow.com/Make-a-Rainbow-Rose

Evain 2014.04.25. 15:48:27

@Mirjam2: a vicces az, hogy nem tudtam, hogy rainbow rose a hivatalos neve, és otthon is lehet ilyet gyártani, poénból adtam a szivárvány rózsa címet a képnek. :D

Na ma is tanultam akkor valamit. :D

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.25. 15:49:27

@blackhair-lady: kösz, próbáltam ezt is, azt is. A WU rosszul vált olcsón, a bank jobban vált drágán, kipróbálom ezt az újat is, és majd meglátom. De nem voltam biztos benne,viszont így, hogy más is ajánlja....ki tudja mi lesz a jobb?

blackhairlady 2014.04.25. 15:49:56

@zöldeketbeszélek: Ezt tanusithatom, sajnos sok kaktusz lelte mar halalat a csaladunkban, nyugodjanak bekeben:(()))

blackhairlady 2014.04.25. 15:52:20

@Mirjam2: Mar beoltoztel, nem?:)))) Vagy az masfajta nepviselet?:))))))

DieNanny CH 2014.04.25. 15:52:31

@Kövérmadár [swe]:

Én nagyon szeretem a kastélyokat, várakat, felőlem jöhet minden mennyiségben!

blackhairlady 2014.04.25. 15:56:39

@Muscari: En is szeretem a muviragot, mufat, van is itthon. A vendegeinknek multkor meg kellett tapizniuk, hogy elhiggyek, nem igazi:) A mostani muvirag mar nem az a murozsa amit a bucsuba vettunk sok eve.
Az az igazsag, hogy mi nem vagyunk jo gazdag, amennyire gondjat viselem a gyerekeimnek, csaladomnak, annyira nem tudok vigyazni a novenyekre, allatokra. Igy megoldaskent marad a muvirag es a pluss allat:DDD

Evain 2014.04.25. 15:59:53

@Kövérmadár [swe]: +1, váras/kastélyos poszt engem is érdekel!

@blackhair-lady: ide is +1, én is képtelen vagyok vegetációt életben tartani házon belül. :D A kertben meg locsolja az eső. :D

blackhairlady 2014.04.25. 15:59:58

@Muscari: De, egy hetre cserelhetunk, eppen terveztem emgnezni a par eve ido hianyaban kihagyott nevezetessegeket:) 1 ora korul mar kozel 30 fok lesz az elkovetkezendo hetekben is a josok szerint:))

2014.04.25. 16:02:32

@Evain: Koszonom, ez teljesen uj nekem! Es en sem hallottam meg hogy 'rainbow rose'.

blackhairlady 2014.04.25. 16:02:50

@petrasp: Szerintem amikor utalsz, akkor menj el a bankba is es a WU-hoz is, es kerdezz ra konkretan az osszeget mondva, hogy mennyi az annyi, es akkor el tudod donteni, hogy melyikkel jarsz jobban.

blackhairlady 2014.04.25. 16:05:09

@Evain: Nekem a kerteben is krohadt, szerintem sok volt neki az ontozes amit az ontozorendszerbol kapot:)) Viszont a palma szepen birja, hozza az ujabb leveleit.

Kriszta D 2014.04.25. 16:06:47

@blackhair-lady: Azt elfelejtettem írni, hogy mi a neten vettünk előre kombi jegyet (busz plusz belépő).

Nagyon ajánlott mindenhova, ahova csak lehet neten előre megvenni a belépőket, eddig mi mindig jó kis sorbanállást úsztunk meg így!

Evain 2014.04.25. 16:08:31

@blackhair-lady: naja, de ugye a hollandoknál a kerti öntözőrendszer annyira nem elterjedt, köszönhetően az időjárásnak :D

De most hazabékávézom, mert csak jövő szerdára lesz meg az a nyomorult robogóm. Irgumburgum. :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 16:13:48

Tulajdonkeppen a rovidke, nem reprezentativ kozvelemeny-kutatasom (es szemeleyes velemenyem) vegeredmenye, hogy szinte mindenki imadja a kastelyokat es varakat! :)

Ugy erzem ez egy kinalkozo piaci res a vallalkozo kedvu epitesi vallalkozoknak. :)

Kicsinyitett, csaladi haz meretu kastelyokat es varakat kell epiteni. :)
Javaslom a csapohid es a vizesarok legyen felaras. A kellemetlen Jehova tanui miatt ugyis mindenki be fogja ikszelni az extra-listan. Valamint erdemes lenne megfontolni az opcionalis bastyak epiteset is. Izles szerint gorogtuzzel es/vagy forro szurokkal az idegesito, szomszedban levo BBQ partik vegett, amire nem akart meghivni az a szemet allatja! Pedig mindig lenyirom az o utcafrontjan is a fuvet...

Herr Géza 2014.04.25. 16:25:53

@eddie1977: Ó de nagy az isten állatkertje....
Kedves "Barátom", áruld már el nekem, hogy abban a kommentben én mivel sértettem meg a méltóságodat ?? Hidd el, hogy már magamat moderáltam, anélkül sokkal durvább is lehetett volna. Körülbelül olyan, mint amiket te írtál Svájcisapka blogjára (csak hogy ismét ezzel példálózzak...).
Ha perelni akarsz, csak szólj, megadom a paramétereimet.
Nagyon vicces gyerek vagy!

Mr Long 2014.04.25. 16:26:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Van ahol, mar hasonloban gondoloznak, bar a palota "kozelebb all" a stilushoz:
cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/forumkep/220/B2199014.jpg

blackhairlady 2014.04.25. 16:38:49

@Kriszta D: Ezt en is megerosithetem, mi is ha lehet ott veszunk meg minden belepot.

blackhairlady 2014.04.25. 16:40:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hogy ez mekkora otlet, ha ma este nyerek a lotton beinditom a vallalkozasomat:)) Johetsz tervezonek es otletgazdanak, persze csak feketen, zsebbe kapod a heti lovet:DDD

DieNanny CH 2014.04.25. 16:46:39

@shakti_rom:

De fura, igazából nevetni kellene a képen, ahogy az anyóka fogja, de nekem valahogy elszorult tőle a szívem, meg megborzongtam... Szomorú lettem tőle, na!

2014.04.25. 16:57:03

@Herr Géza: Mit foglalkozol vele? Inkább mesélj ... Mi van a rokonnal?

Quercus a favágó 2014.04.25. 16:58:48

Személyhez fűződő jog megsértésére alapított kártérítési perben szerény díjazás ellenében tanácsadást vállalok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:01:06

@blackhair-lady: Nem mondanám, hogy nagyon szakmai az ellenszenvem...fentebb már írtam, hogy a növényházi termesztést - főként olyan dimenziókban, ahogy a hollandok csinálják - nem tekintem kertészetnek a klasszikus értelemben, inkább amolyan növénygyárnak, ahol szabályozott körülmények között, a munkafolyamatok egy részét automatizálva gyári munka folyik...
Hogy sok ember hozzájuthat így a virágokhoz, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, azt nem vitatom. De az is biztos, hogy lassan teljesen elvész a szezonalitás varázsa.

Eszembe jutott még a tömegtermesztésről egy mese, már nem is tudom, hol olvastam. Egy szultánnak csodálatos rózsakertet készítettek a kertészei. A szultán sétálni indult a rózsák között, de a rengeteg gyönyörű virág között egyet sem talált, ami jobban tetszett volna, mint a többi. Amikor elhagyta a rózsakertet, meglátott egy magányos rózsatövet a fűben. Felkiáltott, hogy még soha nem látott ehhez fogható virágot. A kísérői csodálkoztak, hiszen a csodálatos rózsakert tele volt ugyanezzel a rózsafajtával. De a szultán a tömegben nem láthatta ezt a szépséget...

A monokultúrával - amikor nagy felületen egyazon fajt termesztik - nem minden esetben van bajom. Vannak növények, melyeknek az ősei maguktól is amolyan monokultúrában tenyésztek, pld. a gabonák, amelyek tulajdonképpen fűfélék. Hogy a tulipánoknál maradjunk, ott is természetes az egy fajból álló telepek kialakulása, hiszen a tulipán természetes körülmények között fiókhagymákkal szaporodik leginkább. Viszont sok más virág a természetben változatos életközösségben él, nem pedig saját fajtársaival - sőt, genetikailag egyező klónjaival - egy tömegben.

A művirágról meg az a véleményem, hogy azt a célt, amiért a szobanövényeket tartjuk, még halvány nyomokban sem tudja beteljesíteni. A szobanövényeket eredetileg azért kezdték el tartani, mert a természet szépségét akarták a lakásokba vinni és a tavasztól őszig tartó zöld időszakot kitolni a segítségével. Emellett a szobanövények javítják a lakás klímáját és a legújabb kutatások szerint nagy mennyiéségű káros anyagot képesek megkötni és lebontani. A művirág gyakorlatilag csak porfogó, függetlenül attól, hogy meghökkentően élethű műnövények is vannak már. Ezzel az erővel inkább egy szép tájképet vagy virágcsendéletet vagy egy növényfotót tennék a falra, mint művirágot. Persze ez csak az én személyes véleményem a témáról. (És hogy magamnak ellentmondjak, tavaly határoztuk el, hogy idén már műfenyő lesz a karácsonyfánk...)

SzZoole 2014.04.25. 17:04:42

@Herr Géza: Te itt vagy,mar azt hittem,hogy bevittek az avosok:))))

Mr Long 2014.04.25. 17:09:34

@Babette_: Te is meg akarsz verni?!
En beperelek mindenkit fenyegetesert!!!
@QUERCUS(a favágó): Ebben is tanacsadoskodsz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:10:22

@Mr Long: pereljél, most nyertem meg egyet, te kisnadrág:PD

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:13:14

@zöldeketbeszélek: te ilyen tanácsokat is adsz?:) akkor tanácsoljál nekem egy talajtakarót, ami elnyomja a gyomokat, és kva gyorsan terjed:) és még szép is. köszi

klappol 2014.04.25. 17:14:16

@Herr Géza: Ismered ezt, halgatni arany, nyelj 1-et oszt kész. Ne herrgelld magad. Nincs értelme vitázni :D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:15:55

@rumitom: ööö, ezt csak így? eldöntötte? (úgy, hogy nem is dolgozott ott?)

Mr Long 2014.04.25. 17:16:15

@Babette_: C10-es beton! Kotesgyorsitoval! :DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:16:47

@Zoole[uk]: (egyetlen egy zolit ismertem, aki rendszeresen fLusztrációnak írta...)

DieNanny CH 2014.04.25. 17:16:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én már keresek egy ideje vár/kastély alaprajzokat a neten, de nagyon nehéz találni. Amúgy eladó kastélyok is vannak, sőt, egy eladó vár is! :-D
urbanista.blog.hu/2010/07/30/elado_egy_kozepkori_magyar_var_na_de_ki_fog_adni_140_milliot_egy_romos_falszakaszert

Mr Long 2014.04.25. 17:17:52

@Mr Long: es legyen keplekeny, mert akkor tenyleg gyorsan lehet teriteni!

DieNanny CH 2014.04.25. 17:19:26

@Mr Long:

Fúj!!! A tervezőjét be kellene zárni, a szobája 4 falára meg feltenni ezt a fotót tapétaként...

Mr Long 2014.04.25. 17:21:27

@DieNanny [SZ,CH]: Es ezek igy utcakat toltenek meg...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:21:37

@Babette_: :)))

Napra, árnyékba, félárnyékba? Ha a talaj árnyékos akkor üde vagy árnyékos és száraz? Könnyű talaj vagy kötött? Meszes vagy savanyú? A talajtakaróra rá is akarsz lépni, vagy elég, ha a gyom nem nő tőle?

Mr Long 2014.04.25. 17:24:01

@Babette_: Akkor legyen gyongykavics :DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:24:15

@zöldeketbeszélek:
napos, félnapos
csóró bokorkezdemények alá
inkább száraz mint nedves (a talaj!)
savanyú (kékek a hortenziák)
ha rendesen nől, akkor nem akarok rálépkedni (de ha nem rendesen, akkor meg fogom taposni a hanyag fejét)

2014.04.25. 17:27:17

@shakti_rom: Huha. Lehet hogy ez az oreglany lakik mogottunk. Viccen kivul, valaki neha gepfegyverrel lovoldoz kozvetlenul a lakoparkunk falan kivul ejszakankent, tegnap ejjel meg valami hosszadalmas uldozes volt rendorautokkal. Kar hogy sohasem fogjuk megtudni miert... Kivancsi lennek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:29:02

@Babette_: Próbálkoztál a kis meténggel? Talajjal szemben közömbös, bírja a szárazságot is, ha nagyon muszáj és kifejezetten jól takar egy idő után (a nagy meténg is jó).

2014.04.25. 17:31:01

@zöldeketbeszélek: Mufenyo - imadom a mufenyoket! Foleg a szineseket, mint pl. sotetlila, fekete, Barbie-rozsaszin. Lehet hogy tenyleg nem stimmel valami az izlesemmel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:31:48

@zöldeketbeszélek: semmivel nem próbálkoztam, illetve kaptam valami gazot, azt ledugtam, de úgy maradt.
a meténg-család kapható csak így? hány családtaggal kezdjek? és milyen eloszlásban ültessem? egy oldalról támadnak, vagy összevissza?

eddie1977 2014.04.25. 17:33:54

Itt mindenki elvesztette a humorérzékét? Vagy netán nem voltam humoros? :-)

Olyan irtó könnyű az emberi érzelmeket manipulálni, hogy azt el sem tudom mondani. Én mindenesetre élvezem.

Na, fel a fejjel! Az élet szép! Ti pedig tök aranyosak vagytok! Legalábbis azt hiszitek magatokról, és az majdnem ugyanaz. De csak majdnem.

Béke legyen veletek!

Latcho Rom 2014.04.25. 17:33:54

@DieNanny [SZ,CH]: Azt hiszem csecsen a néni.., de lehet kozel-keleti is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:37:13

@eddie1977:
nem voltál.
érzelem nélkül mondom: olvastakor azt gondoltam, végképp megbolondultál, és én eddig valójában nem értettelek.
aztán ugrottam tovább.

klappol 2014.04.25. 17:37:35

@eddie1977: Hehe, te. Jó a blogod:)))))))))))))))))))))))))). Nem érdemes itt valakivel is párbajozni, elég értelmes vagy. Értjük a viccet ne aggódj :D:D

Mr Long 2014.04.25. 17:42:11

@Mirjam2: Ha geci akarnek lenni mondanam, hogy passzol az arab kulturkorhoz, amiben vagy. Annyi szamomra giccses dolgot es szint ritkan latni, mint arab kecokban!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:44:24

@Babette_: Azt szokták javasolni, hogy az ilyen alacsony évelőkből egy négyzetméterre 6-8 tövet is ültethetünk, ráadásul a meténg szára legyökerezik úgyhogy sokkal nagyobb helyet képes betakarni, mint amit gondolnánk róla. A félárnyékot jobban szereti, mint a napot. Egyébként nem könnyű a megoldás, mert eleve a száraz talaj nem valami könnyű, de száraz, kötött és még savanyú is...
Esetleg Muscarinak van jobb tippje is, ami most eszembe jut, mind meszes talajra való és árnyékba...

klappol 2014.04.25. 17:45:56

@Mr Long: Ha at az 1 szót kihagynád, szebb lenne. Az nem szép szó, tudod mellik?? :)))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:47:45

@Mirjam2: Na ezeknek megvan az a jó tulajdonságuk, hogy meg sem próbálnak igazinak látszani :). Én valójában ki nem állhatom a műfenyőket, de abból is elegem van, hogy a 26 fokos panelban egy hetet sem bír a karácsonyfa, csak a gond van vele, az illata is csak két-három napig érezhető, mert teljesen elpárolog annyi idő alatt, ahogy zörgősre szárad, akkor is, ha adunk neki vizet. Cserepeset meg pláne nem érdemes venni, mert azt ugyanúgy kinyírja a meleg, csak még drágább is.

nyuszigonosz 2014.04.25. 17:48:57

Poszt és képek tetszenek.
Hollandia is tetszett, mikor ott voltam.
Virágpiacok, tulipánföldek, meg úgy minden.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Várban szivesen laknék.
Amíg nincs saját váram, addig szivesen nézem a mások várait, kastélyait. :-)

DieNanny CH 2014.04.25. 17:49:53

@klappol:

Hű, de ügyes vagy! Én meg nem találtam... Na, akkor csemegézek kicsit. Köszi!

klappol 2014.04.25. 17:51:22

@DieNanny [SZ,CH]: Nagyon szívesen:)))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 17:51:36

@Babette_: Csak lágyszárú lehet? Eszembe jutott a madárbirs, az valami gyönyörű, amikor szépen elfoglalja a maga helyét és olyan sűrű, hogy ha megerősödött, már elnyomja a gyomokat.

disznoveny.uni-corvinus.hu/index.php?id=p1101920

nyuszigonosz 2014.04.25. 17:51:50

@zöldeketbeszélek: Te most tényleg 26 fokra fütöd a lakást télen???
Szegény fenyö, hát az meg nem ahhoz szokott. :-(

klappol 2014.04.25. 17:52:04

@DieNanny [SZ,CH]: Mond csak te ezeket veszed?, már a kastélyokat?? vagy építed?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 17:57:14

@zöldeketbeszélek: csak. mondom, csóri "bokrok" alá kéne.
meg nem is szeretem ezeket a terülő izéket, azok alatt bármi rejtőzhet, még akár pók is.

blackhairlady 2014.04.25. 17:59:00

@Babette_: lehet, hogy rosszul ertelmezem a kerdesedet, de mi amikor bokrokat ultettunk, akkor elotte valami gyomirtoval lespricceltek a talajt, majd bizonyos ido utan ezt egy zold haloval lefedtuk, a halot ott kilyuggaltuk ahova a bozot kerult. azota sem nott gaz ott, es a csrjeim mar lassan fa meretet oltenek.
Ha nem ez volt a kerdes akkor bocsi a belevakkantas miatt:))

2014.04.25. 17:59:56

@zöldeketbeszélek: Igen, az meg vegkepp gaz mikor karacsony utan tele vannak a kozteruletek kidobott fakkal.

nyuszigonosz 2014.04.25. 18:00:03

@zöldeketbeszélek: Aha, így értem.
Mert nekem távfütés van, igaz nem panel, de a távfütés szabályozható.

Quercus a favágó 2014.04.25. 18:00:16

@eddie1977:

Akkor csakúgy viccből. Nick névnek nincs személyiségi joga.

"A személyiség, a test és a szellem elválaszthatatlan egysége, amely kifejezésre juttatja az egyén viselkedését és gondolkodását, ez a viselkedés és gondolkodás jelenti a személyiség értékminőségét, azt, amiben a személyiség különbözik mástól és ami lehetővé teszi, hogy más legyen, mint a többi. A személyiségi jog az általánosan jellemző értékminőséget védi. A személyiségi jogok ennek érdekében
- egyfelől megteremtik az ember önmegvalósításának feltételeit (elsősorban az egyén autonóm szférájának körülhatárolásával),
- másfelől biztosítják, hogy e feltételeket - a magánszférát - senki jogtalan külső beavatkozással meg ne sérthesse" (Dr. Petrik Ferenc: A személyiség jogi védelme, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1992). "

Egy nick név csak akkor élvez jogvédelmet, ha egyértelműen beazonosítható a mögötte álló személyiség.

blackhairlady 2014.04.25. 18:00:45

@zöldeketbeszélek: Ertem es koszi a valaszt. Nem ertunk mindenben egyet, de nem baj az:)
Nekem a noveny esztetikai, mondhatni dekoracio a hazban. Van festmeny is a falon (most majd felkerulnek a lanyom altal festett tulipanok is), de egy szep meretes fuzfautanzat igen jol mutat a sarokban:) Oxigennek meg ott van a legkondi:)))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 18:01:16

@Babette_: @blackhair-lady: Ennek egy sokkal kellemesebb változata lehetne a fenyőkéreg-mulcs. Mi 5 cm vastagon terítettük málna és ribizlibokrok alá és amellett, hogy tényleg nem nőtt át rajta a gyom, remekül tartotta a talaj nedvességtartalmát. Ha jól emlékszem, olyan kb. 2 év múlva kellett megújítani.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 18:02:12

@blackhair-lady: én zöldet akarok alá
gondolom, ti valami kavicsot tettek?

@zöldeketbeszélek: csak attól vagyok rosszul

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 18:02:56

@blackhair-lady: Nem az oxigén a lényeg, hanem a CO2 megkötése valamint egyéb, a bútorokból, padlószőnyegből stb. felszabaduló illékony anyagok megkötése és lebontása. Erre csak az élő növények képesek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 18:04:32

@zöldeketbeszélek: próbáltam (mondjuk nem a bokorkezdemények alá). vékonyan szart se ér, vastagon meg kurva drága.
bokrok alá ződ, mögéje a szomszéd ronda kerítésére meg trombita.

blackhairlady 2014.04.25. 18:04:37

@nyuszigonosz(D): "Amíg nincs saját váram, addig szivesen nézem a mások várait, kastélyait"

Az en hazam az en varam!
Ez most csak ugy eszembe jutott, olyan jol illik a mondatodra:)))))

DieNanny CH 2014.04.25. 18:05:44

@shakti_rom:

Az mindegy. A kép hangulata szomorú.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.25. 18:06:53

@Babette_: Akkor próbáld a bokrok árnyékába a meténget, napra meg mondjuk a fehér herét (ha nem szélsőségesen savanyú a talaj).

blackhairlady 2014.04.25. 18:07:23

@zöldeketbeszélek: A mulchnal kijon a gaz ha nincs lekezelve alatta. En is teritettem minden evben, de gyomlalnom is kellett, pedig vastag volt. az a hulye szuros gaz jott ki allandoan, olyan vastag a gyokere hogy csak kivesni lehet.

nyuszigonosz 2014.04.25. 18:07:28

@blackhair-lady: Igazi várat gondoltam, tornyokkal, vizesárokkal, felhúzható híddal. :-)

blackhairlady 2014.04.25. 18:09:34

@Babette_: Nem tettunk ala semmit, a fu kinott a a halon keresztul is, csak a gazt nyomta el. Olyan igenytelen fuvet (most gondolkodom a neven) szortunk ala.

blackhairlady 2014.04.25. 18:10:18

@Babette_: na eszembe jutott, porcfu a neve. Olyan kis kunkori kinezetu.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 18:11:29

@Mr Long: Erdely?

@blackhair-lady: Amennyire buknak az amerikaik az ilyen extravagans megaloman dolgokra, meg el is tudom kepzelni hogy jol menne a bolt. :)

De szerintem jobban jarsz ha adg-t szerzodteted a kenguruk kozul mert en nem ertek az epitoiparhoz. Meg nem szivesen adom a nevem a szomszed "le-gorogtuzezesehez". Nem mutatna jol az oneletrajzomba. :)

@DieNanny [SZ,CH]: De latod pont ez a baj. A mar meglevo varak tul dragak. Amit texasi baratned felhuz neked meg megvan par tizenmillio HUF-bol. :)

blackhairlady 2014.04.25. 18:11:31

@zöldeketbeszélek: Pedig nalam nem lesz elo noveny, mert nem vagyok szadista:)

DieNanny CH 2014.04.25. 18:15:12

@klappol:

De szép is lenne! (sóhaj...)
Á, csak álmodozom, meg gyönyörködöm. Már ált.iskolában is házakat, kastélyokat terveztem pl a törikönyvembe. (Óvodásként meg a wc falára királylányokat rajzoltam...)
Építészmérnöknek készültem álmaimban, ugyanis fizikához nem fog az agyam. Matek, rajz jól ment, de amúgy nem nagyon szerettem tanulni. Így maradt az álmodozás, régen a könyvtárból hordtam kiloszámra a lakáskultúrákat meg hasonlókat, most meg a neten nézelődök. Pl itt:
koos.hu/2008/05/10/szephazak-megmutatom-a-hazam/

Emlékszem, egy Családiház újságban felkértek egy tervezőt, tervezze meg a (hú, nem jut eszembe, milyen ranch-ot), ahol Jockey lakott a Dallasból. Na, az az újság még mindig meg van.

Mr Long 2014.04.25. 18:16:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: AZAZ! Na ezt kellett volna a roman ellenes angoloknak mutatni :D Meg a kifutopaJara is kialltak volna, hogy ne tudjanak a gepek leszallni! :DD

blackhairlady 2014.04.25. 18:19:45

@nyuszigonosz(D): Es a kiralyfival aki jon erted a tornyocskadba; Es akkor csorgott az ebresztoora:)))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 18:22:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha latnad milyen hazak epulnek itt korulottem, to is van torony is van, szpoval mar beindult a business:))))
adg majd statikailag kiszmolja, hogy a hid elbir-e 1-nel tobb kiralyfit nyuszigonosznak:)))))))))))

blackhairlady 2014.04.25. 18:25:28

@DieNanny [SZ,CH]: Ewing ranch draga Nanny, Ewing ranch:))))
En jartam ott am, bebeee:DDDDDDDDD
Sokkal kisebb mint amit a tvben lattunk, nagyon meglepett.

nyuszigonosz 2014.04.25. 18:25:57

@blackhair-lady: Dehogy. Nem is szoktam álmodni. Ilyen rózsaszín-könyvtárasat meg nem is szeretnék álmodni sem. :-)

Az egész várat laknám, nem csak egy tornyocskában ücsörögnék várakozva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 18:26:51

@Mr Long: Az biztos! :)

@blackhair-lady: Szuper es a vararokba a sarkanyt honnan fogjatok importalni? Kinabol?

SzZoole 2014.04.25. 18:30:31

@Babette_: en meg ket Babette-et ismerek az egyik 12 eves korul van a masik 25-30 kozt lehet,mindketto nyiregyhazi:)
Frusztralt,most lyao irtam?:)

DieNanny CH 2014.04.25. 18:35:52

@blackhair-lady:

Nem, nem. Fonetikusan asszem "szószfork" -ranch. De lehet, keverem valamivel.
Azért kisebb, mert a belső jeleneteket nem ott vették fel. Amúgy anno mindent elolvastam róla.
De azért jó neked! :-)

DieNanny CH 2014.04.25. 18:39:18

@QUERCUS(a favágó):

Majd megkérdezem a sógoromat, mi igaz ebből. Ő ugyanis mentős.

2014.04.25. 18:41:35

Na, ha már ma növényes nap van:
9gag.com/gag/aQqB7eq

2014.04.25. 18:54:43

@Mr Long: 'Annyi szamomra giccses dolgot es szint ritkan latni, mint arab kecokban!'

Hat hogy ebben mennyire igazad van! En vagyok az egyetlen nyugati az egesz lakoparkunkban aki imadja a belso dekoraciot. Elenk szinu falak aranydiszitessel!!! A kedvencem! Van egy angol szomszednonk aki kovetelte hogy fessek at a falat es csereljek ki a szonyegeket, mert o fejfajast kap a szinektol / mintaktol a lakasban.

klappol 2014.04.25. 19:00:29

@DieNanny [SZ,CH]: Én már gyerekkoromban nyugdíjjas akartam lenni. :D:D:D de nem volt annyi pénzük a szüleimnek. A szép házak szépek, az álmodozás az élet megrontója, de...............nagyon klassz. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.25. 19:03:19

@zöldeketbeszélek: @blackhair-lady: glialka utan is barmi kino,gondolom, a magokbol.

2014.04.25. 19:19:59

@Babette_: Van az az órabér ;))))))

SzZoole 2014.04.25. 19:29:11

@33621: hat en erre nem lennek annyira buszke,bohocok mindenhol vannak:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 19:40:03

@Babette_:
A Gialka csak a zöldön keresztül hat.
De azon keresztül nagyon. Ha jól tudom kétleveles állapotúnak kell lenni hogy hasson.
Sokáig tart mire újból kinő.
A Hungazin volt valamikor nagyon erős talajon keresztül ható szer de ha jól emlékszem csak a kétszíkűeket irtotta.
Azért nyomták kukorica alá.

SzZoole 2014.04.25. 19:41:13

@Pink Petsch: mennyi az annyi kicsillag?:)))))))

blackhairlady 2014.04.25. 19:49:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem. Majd kolcson veszunk egy hisztis not, o lesz a hazi sarkany:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 19:49:18

@Mr Long:
Ilyen Budapesten is van a Vezér úton.

https://www.google.com/maps/@47.514123,19.135715,3a,75y,256.43h,101.2t/data=!3m4!1e1!3m2!1sAwWx5QW0EtQrqpvy-f7xlw!2e0

blackhairlady 2014.04.25. 19:51:17

@DieNanny [SZ,CH]: Na igen, a Ewing (Juing) az a csalad neve, a rancs az Szo(u)szfork rancs:)

2014.04.25. 19:52:14

@Zoole[uk]: Mnaaa, nektek is sárkánytalan a várárkotok? ;)))).

blackhairlady 2014.04.25. 19:52:51

@Babette_: Minden viragom elszarad vagy kirohad allandoan, de a gazt nem tudom kiirtani sehonnan:)

blackhairlady 2014.04.25. 19:53:58

@diggerdriver: Ja, a kukoricat mindig hungazinoztak, erre emlekszem. Hogy en mennyire utalom a mezogazdasagi munkat:(((

blackhairlady 2014.04.25. 19:55:03

@nyuszigonosz(D): Pedig almodozni jo, neha rozsaszint is:)

2014.04.25. 20:01:08

@33621: Ha igaz ez a hir, akkor valoszinuleg a rendorok 'megtamadasa' miatt iteltek el, nem a vezetes miatt (utobbit neha meg lehet uszni annyival hogy alairsz egy papirt amiben megigered, tobbet nem fogsz vezetni). Errefele nem nagyon ertekelik a hatosag elleni eroszakot. Szegeny no.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.25. 20:05:13

Na szóval...

kepkezelo.com/images/c2yg342gfd0iziwsooyy.jpg

A mai egy specifikus poszt volt, a virágokra kihegyezve.
Nem szeretem a virágokat.
Mondhatnám hogy szeretem de miért mondjam ha nem igaz.
A feleségem rajong értük.
Nekem meg csak úgy vannak oszt jól van.
Nélkülük is ellennék velük sem jobb.
Hangsúlyoznám hogy ez az én véleményem.
Viszont ez semmit nem von le a remekül megírt poszt kiválóságából.
Remek írás remek fotók pozitív kommentek azt hiszem mindenki elégedett lehet.

DieNanny CH 2014.04.25. 20:29:12

@blackhair-lady:

Egyik kedvenc váram:
www.google.ch/search?q=burg+liechtenstein&num=50&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-ahaU-iwAouM7AabhoDwBw&ved=0CCYQsAQ&biw=1264&bih=647
Mire rájöttem, hogy alig 5 km-re lakom tőle, addigra veszélyesnek nyilvánították, és bezárták a nagyközönség előtt... :-((((

klappol 2014.04.25. 20:39:24

@Mr Long: Mi? amit írt, vagy a kép??:D:D:D:D

SzZoole 2014.04.25. 20:53:24

@Pink Petsch: a vararok az igen,de a hazban lakik egy:)))))

Chamroe 2014.04.25. 21:00:09

Imádom a középkori várakat, és a tulipánokat is.
Evain, köszi a posztot!

OFF:
Tegnap éjjel hívtak erről a számról:
+54759475531
Valahogy szeretném megtudni, ki hívott, de a nemzetközi tudakozókkal nem sikerült.
Ötlet?
Senkit sem ismerek Argentínában egyébként..
ON

tanato 2014.04.25. 21:04:02

@rumitom: Igen,sokszor és egyre többször megy az idős nyugdíjas szülő a gyerekek után akár külföldre is ,azért irányul egyre több nyugdíj kifelé.Minek is maradna,ha már itthon nincs közeli családja.

blackhairlady 2014.04.25. 21:06:29

@DieNanny [SZ,CH]: De kar, pedig ennek meg igaza toronyszobaja is van:)

2014.04.25. 21:07:46

@Zoole[uk]: És remélhetőleg nem olvassa a blogot ;))))

2014.04.25. 21:09:12

@Chamroe: Argentin tudakozó?

33621 2014.04.25. 21:12:26

@DieNanny [SZ,CH]: Egy párszor már láttam azokat a házakat, érdemes megnézni azt a megalománián ízléstelenségről árulkodó építményeket. Kevés belőlük az ami valójában lakott is, általában üresek vagy csak félig készek. Kívülről meg vannak csinálva de belül még sok hiányos és lakatlan, olyan indiai stílus ez!

Chamroe 2014.04.25. 21:13:13

@Pink Petsch: Próbáltam, de a 759-es körzetszámot nem találta (annyit írt, hogy talán mobil szám).

SzZoole 2014.04.25. 21:13:54

@Pink Petsch: de olvasa,itt ul melletem es pulcsit kot a leanyunknak,amugy az en sarkanyom egy nagyon kedves sarkany,meg magamra is tetovaltattam:)))

2014.04.25. 21:18:19

@Chamroe: Attól tartok, akkor felejtős .... valszeg, csak félretárcsázott.

2014.04.25. 21:19:18

@Zoole[uk]: Ahham, hát ha mellettem is ülne egy, én is csak szuperlatívuszokban beszélnék ... ;))))

klappol 2014.04.25. 21:20:00

@Chamroe: nem írtál el egy számot???

SzZoole 2014.04.25. 21:30:20

@Pink Petsch: nem,en a hata mogott sem tudok rosszat mondani rol,ezt komolyan mondom.

**mimi** 2014.04.25. 21:32:11

@33621:
hibecsúúúúf....
én még nem láttam, hallottam a Bánffyhunyadról, de ez most sokkolt...

2014.04.25. 21:35:52

@Zoole[uk]: Elhiszem :)

@**mimi**: Azok cigányházak, illetve "paloták".

**mimi** 2014.04.25. 21:42:36

@Pink Petsch:
háááááá...olvastam
még mindig nem tértem magamhoz.

2014.04.25. 21:47:24

@**mimi**: Bádogoscigányok ... egy élmény átautózni a városon ;))))

Papagály (törölt) 2014.04.25. 21:56:45

lapszemle

Százezrével hagyják el Spanyolországot a bevándorlók
2014. április 25. 18:15

Több mint félmillió külföldi hagyhatta el Spanyolországot egy év alatt - derül ki a spanyol statisztikai hivatal friss népesedési adataiból. Még így is 5 millió a külföldiek száma, ami az ország népességének közel 11%-a.

Spanyolország népessége 2014 januárjában 46,7 millió fő volt, ebből ötmillió külföldi. A külföldiek száma 2011-ben volt a legmagasabb, 5,8 millió fő, a válság, majd az eurózóna adósságválságának kirobbanása óta azonban évről évre csökken. Hiszen eközben a munkanélküliség Spanyolországban 26%-ra emelkedett.

Az országban élő ötmillió külföldi közül kétmillió az Európai Unió országaiból származik. Közel 800 ezren vannak Romániából, 770 ezren Marokkóból, 300 ezren az Egyesült Királyságból.

2013-ról 2014-re legnagyobb számban britek (-88 ezer) és románok (-75 ezer) hagyták el Spanyolországot a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerint. Egyedül a kínaiak száma nőtt kissé.

Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön
2014. április 25., péntek 5:28 Pénzcentrum.hu

Már 30 ezernél is több idős költi el külföldön magyar nyugdíját. A legtöbben Németországban vannak, a külföldi utalások harmada oda érkezik. Viszont aki például Kanadába kéri az ellátás utalását, az borsos árat fizethet érte.
...
Németország, Ausztria és Svédország nem csak a magyar nyugdíjasok kedvenc célországai. Egy közelmúltban készült felmérés alapján ez a három állam is bekerült a tíz legjobb olyan ország közé, ahol a legjobb nyugdíjasként élni. Ausztria a harmadik, Svédország a negyedik, Németország pedig a hetedik helyen végzett ezen a listán 2014-ben. A magyarok által kedvelt Amerikai Egyesült Államok csak a 19. helyet tudta ugyanakkor megszerezni.
www.penzcentrum.hu/karrier/exportnyugdijasok_tizezrei_elnek_a_magyar_kasszabol_kulfoldon.1040136.html

Chikán: gyenge és romlik a magyar gazdaság versenyképessége
MTI, 2014. április 25. 20:18

Magyarország versenyképessége gyenge, és romlik - jelentette ki Chikán Attila professzor pénteken Debrecenben.

Chikán Attila emlékeztetett rá, hogy Magyarország 148 országot tekintve 2001-ben versenyképességi szempontból a 29. helyen volt, ma a 63. helyen vagyunk, s szinte folyamatos a leszakadásunk.

klappol 2014.04.25. 22:03:43

@Chamroe: nagy nehezen, annyit lehet tudni a telszámodról, hogy Bahía Blanca a cím. nem tudom ezzel mit kezdesz.. többet nem nézem, már belediliztem :D:D:D

klappol 2014.04.25. 22:05:57

@Pink Petsch: kuksi az emiledbe :))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 22:11:46

@blackhair-lady: Én akár mehetek is ha gondoljátok! /vállat von ! :-DDD

33621 2014.04.25. 22:16:07

Egy másik érdekes magyar-magyar találkozó!

Visszakettőpadlógáz nick nevű lommentekőtől idézek aki ha jól tudom az USA-ba él.

,,a legszurrealisabb random "magyar-magyar" talalkozo amirol hallottam az az volt mikor egy eszkimo igloba belepve egy ismerosom bevagta a fejet, karomkodott, erre elobujt a homalybol ket magyar egyetemista ( ott nyomtak 3 honapig osztondijjal, kozben kiheverhetetlen csapast mertek az ott levo izlandi halaszok italkeszletere ) es a ValoVilag irant erdeklodtek hogy ki nyerte''

Chamroe 2014.04.25. 22:20:05

@klappol: Kösziiii! :-D
Próbálok akkor ezen a vonalon tovább menni.

@Pink Petsch: Egyszer hívtak egy ausztráliai számról. Addíg túrtam a netet, amíg meglett a gazdája, akiről kiderült, hogy apám egyik másod unokatestvére. Nem is tudtunk róla előtte semmit.

Nekem már csak ilyen bulldog természetem van :-D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.25. 22:34:58

@33621: ",,a legszurrealisabb random "magyar-magyar" talalkozo amirol hallottam az az volt mikor egy eszkimo igloba belepve egy ismerosom bevagta a fejet, karomkodott, erre elobujt a homalybol ket magyar egyetemista ( ott nyomtak 3 honapig osztondijjal, kozben kiheverhetetlen csapast mertek az ott levo izlandi halaszok italkeszletere ) es a ValoVilag irant erdeklodtek hogy ki nyerte''"

Az se rossz. Nekem egyik kollegam meselte hogy Eszak-Sziberiaban voltak egy mai napig zart varosban atomeromuvet telepiteni par evvel ezelott. Amikor az isten hata mogotti jegmezon foldet ert a legcsavaros repulo es kiszallt az 5 mernok a -30 fokba, akkor egy fogadoember volt, aki kiment elejuk a terepjaroval.
A sracnak ekker esett le, hogy a fogadoember az o kozepiskolai haverja volt, akivel kb. 15 eve nem talalkozott. Ennyire kicsi a vilag. :)

2014.04.25. 22:40:41

@Chamroe: Hát akkor jó kutakodást ;)))))
Én, biztos, hagynám a fenébe. Ha félretárcsázott, akkor ugye, nem érdekes. Ha meg valamit valaki nagyon akar tőlem, megtalál úgyis. A rokon is biztos próbálkozott volna még.

SzZoole 2014.04.25. 22:48:57

Ez erdekes nekem is volt ma egy furcsa hivasom a kovetkezo szamrol,azt gondolom,USA vagy Canada
+1 442036974623
Tengerentuliak van valami tippetek?

SzZoole 2014.04.25. 23:03:12

@Pink Petsch: mar korabban probaltam ezt az oldalt nem sok mindenre mentem vele:(
De azert koszonom a figyelmesseged:))))

SzZoole 2014.04.25. 23:04:26

@morsels: ugy erted,hogy onnan kereshetett valaki?

2014.04.25. 23:07:12

@Zoole[uk]: Hát nah ...csak egy tipp volt ...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:14:49

@Sütemény1975: itt ma 14 fok volt és egész nap ömlött mintha dézsából öntötték volna, állt a víz mindenfelé, de az biztos, hogy bár már most is minden gyönyörű zöldbe borult, de ennyi esőtől meg végképp elképesztő gyönyörű lesz a vidéki Anglia.
Holnap már dolgozom, remélem, ugyanígy fog zuhogni! .-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.25. 23:18:33

@QUERCUS(a favágó): Ez bullshit! :-)
A törvény amugy mär 2013 ota "él". Fokozatosan vezetnek be ujabb és ujabb dolgokat egészen 2015-ig. Gyorshajtäsnäl "csak" jogsi ugrik (idöaränyosan) és pénzbirsäg van (jövedelemaränyosan).
Itt 1cikk ahol börtön volt a vége: kriminalitaetschweiz.wordpress.com/2013/09/05/bremgarten-ag-betrunken-und-zu-schnell-unterwegs-4-jahre-knast-ohne-pardon/
(Aki nem beszél németül: A vezetö erösen alkohol és drog befolyäs alatt volt, masszivan tullépte a megengedett sebességet, és egy enyhe balos kanyarban probälta megelözni a läthatoan ingatag teherautot... nem sikerült neki. :-( Mellette még nem volt bekapcsolva a biztonsägi öve, nem elöször vezetett jogsi nélkül, és ugye vétett a käbitoszertörvény ellen. :-) )
Asszem az ilyenért jogosan jär a böri.
@DieNanny [SZ,CH]: OFF
Räd gondoltam, amikor ma meglättam: www.zweifel.ch/de/produkte/chips-snacks/limited-editions-world-champion-chips/world-champion-chips-aelplermagronen/
ON

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:18:55

@petrasp: Használd nyugodtan, én régóta ezzel küldöm haza . Jelenleg ennél most nincs jobb.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.25. 23:20:43

@nyuszigonosz(D): És a fütésszämläjät is szivesen fizetnéd? :-)))

nyuszigonosz 2014.04.25. 23:22:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): Na ez az. Ezért nincs még. :-))
Fütés, meg villanyt, meleg vizet bevezetni meg ilyen dolgok miatt.

SzZoole 2014.04.25. 23:38:35

@morsels: fogalmam sincs,hogy ki lehetet es mit akart.
Koszi:)

Muscari 2014.04.25. 23:46:54

@Babette_: Na akkor roviden. Jokat ajanlott Zoldi, annyit tennek hozza, hogy a nagy meteng az jobban birja a napot mint a kicsi, en lattam total napos helyre kiultetve. Javasolnam meg az illatos golyaorrot, nagyon szep fodros levelei vannak, de az is inkabb felarnyekot szeret.
A talajjal gondban vagyok, merte te pont Magyarorszag azon pici kis szegleteben elsz, ahol savas a talaj, de a metenggel szerintem nem lesz gond. Raadasul gyonyoru, mikor tavasszal viragzik. Ha csak lagyszaru johet szoba es cserjek ala akarod ultetni, szerintem ez a legjobb.
A celod gondolom tobbek kozott az, hogy ne kelljen kuzdeni a gyomokkal

BTW, termesztesz afonyat? Es Rhododendronod van-e? Ez a ket noveny csak savanyu talajon el meg, en biztosan kihasznalnam a lehetoseget, mert az egyik nagyon finom, a masik meg gyonyoruen viragzik. Messze laksz Jelitol? Jartal mar ott?

morsels (törölt) 2014.04.25. 23:47:20

@Zoole[uk]:
Ja hogy mit akart, azt nem tudom en sem. Legkozelebb kerdezd meg tole :-)

Muscari 2014.04.25. 23:51:32

@blackhair-lady: akkor most mi van a cserjek kozt a talajon? Meg mindig folia? Vagy a csupasz fold? Valahogy nem tudom elkepzelni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:05:00

@nyuszigonosz(D): :-))))
OFF
Az ORF 2-n megy most az Universum History. Ilyenkor sajnälom, hogy nincs TV adäsunk, mert csak a szüneteimben, ha hagynak (nem szoktak, most se nagyon) akkor tudok tvzni. Imädom az ehhez hasonlo müsorokat.
ON

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:11:46

@blackhair-lady: Nemääää!!! Az idei amerikai turät felétek tervezzük, és titkos tervem volt a Dallas beli farm megtekintése is. És különben is, geico utän tudjuk, hogy everything is big in Texas... :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 00:24:37

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor neked Bellinzonäban a helyed! :-))))
Én anno, mikor elöször lättam, eldöntöttem, hogy itt lesz majd a nagy lagzi: www.google.ch/search?q=burg+mesocco&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=q99aU_ONMvP44QS-hoCQAQ&ved=0CDsQsAQ&biw=1920&bih=939
aztän durcäsan, de belementem a frauenfeldi häzassägkötö terembe... :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 01:01:22

@QUERCUS(a favágó): Igaz, ez mär régi, anno szenzäcio volt, (mert itt nem történik semmi ) és megtalältam: www.20min.ch/news/kreuz_und_quer/story/27960984
(Németül nem tudoknak: 3 olasz gyorshajtott (versenyeztek), és elkaptäk öket. Több, mint 230 km/h-val mentek. CHF 7000 kauciot kellett letenniük 3uknak, és azonnali nem vezethetnek többet sväjci földön-t kaptak. A többiröl a biro dönt(ött) - ezt sajnos mär nem talältam meg)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.26. 03:56:23

nekem az volt szürreális, amikor majdnem belémjött motorral egy állat, és én leanyáztam, ő meg vissza magyarul. thaifölön.
de most meg Bali televan magyarral, nem tudom, mi van itt, majd mindennap hallok magyarul beszélni valakit (nem ugyanazokat).
mibe hogy rá fognak szállni ezekre a külföldre utalt magyar nyugdíjakba.
mondjuk mintha hallottam volna Angliáról, hogy ott nem utalják át a teljes nyugdíjat, ha valaki külföldön él, vagy akarták, csak az EU alapelvei miatt (szabad mozgás) nem tudták? de most lusta vagyok utánanézni.
Western Union volt feljebb, vagy tegnap? tőlem horror összegeket húzott le, amikor muszáj volt. szerencse, hogy nem kell rendszeresen utalnom senkinek semmit. mondjuk a mai világban ez is nonszensz, ittmaradt csökevény, mint a roaming díj, kb mintha még mindig a kelet-holland gyarmatokról próbálna az ember pénzt küldeni Európába, abban a rendszerben megérti az ember a magas kezelési meg admin költségeket.

Sütemény1975 2014.04.26. 07:08:38

@sodalisO [eng]: bradfordban is esett. jol el is aztam este rakodasnal ;)

Sütemény1975 2014.04.26. 07:11:15

@Zoole[uk]: nagy ugy! legfeljebb elfoglalok par kocsibejarot! :)))) szomszedok orulnenek nekem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.26. 08:04:21

@Chang Yai:
Ilyen van Svedorszagban is.
Ha kulfoldre kered a nyugdijadat, akkor talan 300 korona ugrik, ha kapsz mashonnan is nyugdijat, akkor 100 ugrik.

Szerintem mindketto kivedheto es nem is tartom korrekt dolognak, hisz a nyugdijert egyszer mar megdolgoztam.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.26. 09:18:22

@Papagály: Hát nem tudom, a magyar nyugdíjak Svédországban kábé a hideg vízre sem elegek.Azonkívül a személyes iratok, nyelvtudás, lakhatás triót hogy a p.csába oldják meg?
Magukhoz veszi őket a család?Azért az hosszútávon nem olyan jó buli, én már csak tudom... :-/

River_Of_No_Return 2014.04.26. 09:18:53

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Everything is BIGGER in Texas. – így van a mondás helyesen.
A Southfork Ranch pedig tényleg elég kicsi, ahogy már korábban említették, csak a külső felvételeket forgatták ott. Amikor egy szereplő kilépett az házból a teraszra a filmben, akkor a két jelenet között hónapok teltek el a valóságban. Miután az eredeti tulajdonos eladta a farmot, és kialakították a látogatható “múzeumot”, akkor rendeztek be a szobákat a most látható módon. Én emiatt biztos nem mennék Dallasba. De pl. az én anyukám nagyon boldog, hogy le van fotózva Jockey medencéjénél, szóval ha ez számít, akkor talán megéri.

Papagály (törölt) 2014.04.26. 13:15:52

@geegee.: a hatterben az lehet, hogy aki ezt kéri, az dolgozott pár évet-évtizedet magyaro.-n, majd pár évet-évtizedet svédországban, így jogosulttá vált némi magyar nyugdíjra is, de nyilván eleget kap svédországból ahhoz, hogy ott nyugdíjaskodjon.
@Kövérmadár [swe]: ez a 100-300 korona lehet, hogy adminisztrációs költség. mindenesetre nem hangzik túl nagy összegű levonásnak.
@Chang Yai: szerintem ezek a külföldre utalt nyugdíjak a normál, európai nyugdíjrendszer szabályai szerinti törvényes, hétköznapi eljárások. persze, bármi lehet, holnaptól államosíthatják az összes vállalkozást, ingatlanok, és zárolhatják a bankszámlákat. az európai nyugdíjszabályok felrúgása se lenne sokkal kisebb ügy, kvázi az eu-ból való kilépéssel ekvivalens.
más. nem western union, hanem transfer wise került szóba. a reklámját fent bal oldalon megtalálod, érdekes kezdeményezés.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:41:34

@Muscari: köszönöm:)
tervezem az áfonyát és a rododenrdront is.
4 km-re:D
voltam már, de lánykoromban, mióta itt vagyok, nem érek rá:DDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.26. 15:43:48

@Kövérmadár [swe]: tegnap mondta valaki, hogy hollandiába költözött valakije, és ottani nyugdíjat kért.
a kérdésemre nem kaptam választ, hogy ezt hogyan.

Papagály (törölt) 2014.04.26. 17:20:53

@Babette_: ausztriában is működött ez a dolog, amíg be nem zárták a kaput. úgy tudom, ma már nem megy. lehet, hogy hollandiában még nem lépték meg.
www.jokortv.hu/hirek/futotuzkent_terjed_a_hir_felkerekednek_a_nyugdijasok

DieNanny CH 2014.04.26. 20:43:15

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Räd gondoltam, amikor ma meglättam:"

Pont ma láttam, vagy a Migros-ban, vagy a Coop-ban (mindkettőben voltam ma); Kicsit felhúztam a szemöldököm, mert furának tartottam; lehet, kellett volna vennem egy zacskóval? Te már ettél?

DieNanny CH 2014.04.26. 20:51:23

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"Akkor neked Bellinzonäban a helyed!"

Az én városomon is áthaladnak az oda közlekedő vonatok...
Húsvét hétfőn jöttem vissza, Pesten felszállt egy nyugat-svájci társaság, aztán kiderült, elvesztették a 25 főre szóló csoportos jegyüket, így Tatabányán miattuk álltunk rengeteget, mert kellett a rendőrség a leszállításukhoz.
Szóval, másfél órás késéssel értünk Zürichbe, de pont elértem a milánói vonatot (az is jó nekem) - hát dugig volt!!! tele volt olaszokkal! Minek jönnek fel onnan a melegből húsvétkor Zürichbe a nyirkos-nyálkás locspocsba?????

Amúgy Bellinzona tervben van, a Swiss.miniatur-ben (Melidében) már láttam a várat.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.04.26. 23:26:13

@kalandortexasi: Köszi a kiigazitäst! Még 2011-ben lättam a reklämot, youtube meg itt nincs, ezért nem sikerült pontosan idézni...
Sejtettem, hogy a Southfork Ranch is kb olyan, mint a Jobarätok kävézoja. De tudod, az ember addig nem hiszi el, amig nem lätja. ;-)
Az ut még nincs lefixälva, annyi biztos csak, hogy Pensacola-ba el kell menni a repülös muzeumba. :-)
@DieNanny [SZ,CH]: Fogyokura van, ugyhogy csak augenfüttern volt. :-)
3 sätoros ünnep van, amikor nem ajänlatos itt sehovä sem menni: husvét, pünkösd, és karäcsony +/- 3nap. Ilyenkor meglodul az orszäg minden iränyban. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása