oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. március 04. 06:47,  Vakker, Vennlig, Vagal 440 komment

2014. március 04. 06:47 Határátkelő

Vakker, Vennlig, Vagal

A mai történet Norvégiába visz minket (igaz, némi ázsiai kunkorral), és kiderül, hogyan lehet önkéntesként elindulni, milyen gyermeket várni az északi országban, milyenek az emberek, és szeretnek-e dolgozni a norvég fiatalok. A képeket is a szerző, Kata küldte, amiért köszönet neki.

cím_91.jpg

„Egy mesebeli történetet szeretnék megosztani az olvasókkal. Mindig látom az intelmeket, hogy Norvégiába nehogy elinduljatok terv, pénz, vagy munkaszerződés nélkül.

Pénzünk nagyon minimális volt. Norvég nyelvtudásunk szinte semmi, csak angol. Tervünk pedig: itt akarunk és fogunk élni. Be is jött, szép lassú döcögős kezdés után.

A lengyel párom nélkülem már próbálkozott Trondheimben munkát találni; közben sátrazott parkban, erdőben és temetőben. Ez volt a kezdet: 2012 nyara, másfél éve. Most pedig egy gyönyörű lakásban lakunk a 4 hónapos kisfiunkkal az álomszép Kvinesdalban. Merészek voltunk, és szerencsések!

Ázsiában kezdődött

Kezdjük az elején a regényes sztorit. Vagy még annál is régebben: 2010 őszén otthagytam a kényelmes munkáséletemet Budapesten, és nekivágtam Ázsiának hátizsákos turistaként. Innentől mintha újjászülettem volna.

A hercegem 3 hónap után Kínában várt rám, és azóta Daniellel osztjuk meg a mindennapokat. Két évig bejártuk a fél világot fillérekből, és közben hihetetlen dolgok estek meg velünk.

A karácsonyt kórházban fekve töltöttem Laoszban (másnap ki is engedtek). Laktunk egy hónapig egy elhagyatott épületben a világ egyik legdrágább városában, Sydneyben.

Dolgoztunk egy fél évet egy ismerősnek Kanadában. Majd átbicikliztük fél Argentínát, és megnéztünk még pár országot Dél-Amerikában. Ekkor már tudtuk a következő lépés: a családalapítás.

Önkéntesként egy farmon

Sose voltunk eleresztve anyagilag az utazások alatt, ha tehettük, kerestük a kapcsolatot a helyiekkel, és elkerültük a zsúfolt turistacélpontokat. Így nemcsak rengeteget lehet spórolni, de sokkal jobban megismerni az egyes népeket. No, sose gondoltam, hogy ez lesz a hideg skandinávok között is!

lindesnes.jpg

Miután Daniel sikertelenül járt a nyári hónapok alatt, jött egy ötlet, hogy máshogy próbálkozzunk. Találtunk egy családot az interneten keresztül, akik fogadnak önkénteseket a farmjukon (workaway). Ilyenkor pár óra munkáért cserébe az ember kaphat kosztot, kvártélyt.

Így kerültünk a délen lévő Kvinesdalba (kb. pont félúton Kristiansand és Stavanger között). Náluk laktunk két hétig, és nem lett volna rossz kezdet. De sajnos nem a legkedvesebb norvégokat fogtuk ki, akik kiraktak minket és végül az egyetlen új ismerősnél kötöttünk ki inkább. (Ő egyedül lakik az erdőben a kutyáival egy folyóvíz és áram nélküli házban. Véletlen ismertük meg egy erdei sétánk során.)

Ez október közepén történt, és épp leesett az első hó. Így aztán főleg vadregényes volt a pár lakókocsiban töltött éjszaka az erdei ház mellett. Az új barátunk elvitt a szüleihez is, akik nagyon kedvesen, az elejétől bizalommal fogadtak. Náluk is aludtunk párszor a nagy hideg beköszönte miatt.

Azóta kiderült, hogy a legjobb embereket ismertük meg a környéken, már együtt karácsonyozunk velük, és a srác nővére az egyik jó barátnőm lett. (A farmos család pedig nem a legjobb hírnek örvend az egész faluban…)

Autó nélkül nem megy

Novemberben elugrottunk Gdanskba (ahova Daniel valósi), hogy vegyünk egy kicsi kocsit kölcsönpénzből (ezer hála emiatt az illető nagyon közeli barátomnak!). Itt ugyanis semmit nem lehet kezdeni autó nélkül. Ezt nehéz otthon elképzelni, de így van!

jeg auto.jpg

Minden családban alap, hogy két kocsi áll a ház előtt (plusz egy lakóautó is sokszor). Az újdonsült barátunk pedig leszervezett egy másik sráchoz szállást nekünk pár hónapra ingyen. Illetve a fizetség az volt, hogy Daniel befejezi a tetőtér leszigetelését (ő ugyanis ács / asztalos). Így a telet egy egyedülálló, 150 nm-en lakó (azóta) havernál töltöttük.

Kerestük a munkát, tanulgattuk a nyelvet, és élveztük a havat. Gyorsan felvettük a jó norvég szokást: ki a szabadba minden nap, ha esik, ha fúj! Azóta még 3 helyen laktunk, és mindegyiknél 2 méterre a háztól indul egy ösvény az erdőbe. Nekem ez volt az álmom valaha, hiszen Pestről is milyen bonyolult volt kikerülni a természetbe.

Munkakeresés

Munkát találni tényleg nagyon nehéz itt, nekem is végül az új barátnőm segített. (Danielnek később kapcsolatok nélkül, a NAV honlapján keresztül lett állása) Ez a takarítósdi decemberben bukkant fel, de csak márciusban kezdtem el dolgozni.

A főnököm ragaszkodott hozzá, hogy nem csinálhatok semmit a rendőrségi engedély nélkül. Azóta már tudom, hogy nem így van. Ráadásul innen 100 km Kristiansand, ahova menni kell ilyen ügyekben, és általában kb. egy hónapot várni kell, hogy bemehessen az ember. Kétszer feleslegesen megjártam az utat, mert nem megfelelő papírt kaptam az alkalmazómtól. Érdemes mindennek rendesen utánajárni…

szeeep.jpg

Nem mindenhol annyira drága

És hogy folytatódjon a mese, amint beálltam a takarítós bizniszbe, kiderült, hogy terhes vagyok. Egy ideig nem mondtuk persze el, de szerencsére pont jól jöttünk ki, hiszen meglett a kötelező 6 hónap munkaviszonyom.

Közben költöznünk is kellett, és nem hagyott el minket Fortuna istenasszony: ismét ingyen lakhattunk egy házban pár hónapig. Egy újabb haver ment el külföldre egy időre, és szívesen vigyáztunk az otthonára meg a kutyáira.

Azóta már saját lakásban lakunk, itt 5000 koronáért mesés kilátás és 72 m2 áll rendelkezésünkre. Úgyhogy nem mindenhol annyira drága Norvégia, és meg lehet okosan is oldani a kajálást is.

Most fél éve az én gyesemből és Daniel napi 3 órás munkájából vígan éldegélünk. Amúgy is ebben az országban nagyon támogatják az embert. Nekem az első vizsgálattól a szülésig minden ingyen volt! Azt hiszem nem meglepő, hogy csodálatos élmény volt világra hozni a gyerekem. Egyáltalán nem éreztem magam kórházban; inkább családi hangulattal, szeretettel, segítséggel vettek körül a nővérkék…

Az állam egy évre támogatja az anyukákat; választhatsz 48 hétig a fizud 100%-t, vagy 58 hétig 80%-ot kapsz. Ezután pedig barátságos mini óvodák várják a gyereket, ahol 3 felnőtt vigyáz mondjuk 6-7 gyerekre. (A pelenka pl. olcsóbb, mint otthon).

Kényelmes élethez szokva

A norvégok szeretnek amúgy panaszkodni például a magas adók miatt (36%-ot vonnak le az ember bruttójából, de szerintem kapunk is vissza érte sok mindent), vagy mert a benzin sokba kerül.

Az üzemanyag 14-15 korona körül mozog, ami tényleg több mint otthon (majdnem 600 Ft), de az órabérekhez viszonyítva meg szerintem nem olyan durva.

Egyébként az látszik még nagyon feltűnően, hogy milyen kényelmes élethez vannak szokva a norvégok, és a pénznek más az értéke, mint nálunk. A fiatalok elég könnyen szórják, és alapnak veszik, hogy mindig van elég. Ráadásul nem szeretnek annyira dolgozni, és a magas munkanélküli segély miatt sokan távol tartják magukat a pénzkereséstől.

Gyönyörű, barátságos, merész

Ez a falusi élet nekünk nagyon bejött. Kvinesdal 6000 fős lakossággal rendelkezik, és a következő jelmondattal: Vakker, Vennlig, Vagal. Azaz gyönyörű, barátságos, merész. Hírhedtek is az itteni lakosok a környéken. Tavaly télen volt szerencsénk nekünk is kipróbálni például a jégen vezetést, pedig az nem is számít igazán őrültségnek.

nyar to.jpg

Egyébként mindig is úgy képzeltem, hogy majd előbb lesznek lengyel meg egyéb bevándorló barátaink, mert a norvégok hírhedten hidegek idegenekkel. Fél év után már ismertünk több mint egy tucat vikinget, és egyetlen másmilyen nemzetiségbelit sem! Meg kell mondjam, nem ismerem a norvég nagyvárosokat, de itt vidéken jó fejek az emberek. Ez volt a tapasztalatunk amúgy a világ minden táján…

Közben szerencsére összeismerkedtünk egy tucat magyarral a szomszéd faluból, és nekem ez sokat számít, hogy nem csak van, akivel az anyanyelvemen tudok beszélni, de értjük ugyanazokat a poénokat, meg problémákat (a lengyelekkel is elég sok a közös…)

Norvégia csodálatos hely, azóta is csak ámulom a hegyeket, fjordokat, és nehéz elhinni, hogy itt élünk. De semmi sem lehetetlen! Mindenkinek üzenem, fő, hogy legyünk pozitívak!

(Mi már elképzelni se tudjuk, hogy a rendszer rabjai legyünk örökre. Tervben van a következő pár éves utazás a gyerekekkel…)”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr925841993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.03.04. 07:04:35

Kaland az elet, tetszik nagyon. Koszi, es sok sikert tovabbra is!

(Bar azt az idot el nem tudnam kepzelni korulottem :) )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 07:06:41

Ketten csövezni, nulla jövőképpel rendben van.
De gyerekekkel?
Majd az állam eltart?
Háááát...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.03.04. 07:29:43

Reklám a modernkori hippiknek. :-)) Érdekes nem mondom, de ez a szemlélet tőlem már 30 éve is távol állt.

DieNanny CH 2014.03.04. 07:34:24

Hát, ez tényleg mesebeli történet. A képek csodaszépek!

@svájci sapka (ch):

Szerintem nem csövezésre gondolt gyerekkel, hanem világlátásra. Pár éve olvastam már nem emlékszem magyar, vagy német nyelven egy házaspártól, hogy ők a 6 hónapos gyerekükkel lakókocsiban bejárták Alaszkát. Irigyeltem őket!
(...szerintem magyar volt... megpróbálom megkeresni a blogot!)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 07:39:38

@DieNanny [SZ,CH]: Tudod, ilyenkor értem meg a svájciakat és az angolokat...
"Most fél éve az én gyesemből és Daniel napi 3 órás munkájából vígan éldegélünk. Amúgy is ebben az országban nagyon támogatják az embert. Nekem az első vizsgálattól a szülésig minden ingyen volt!"
"Az állam egy évre támogatja az anyukákat; választhatsz 48 hétig a fizud 100%-t, vagy 58 hétig 80%-ot kapsz."

Ezt az alapot nem a szél hordja össze, amiből ők "vígan" élnek.

2014.03.04. 07:48:18

@svájci sapka (ch): a Fold mindenkie. Az olaj a foldbol jon, tehat az olaj es gaz jovedelem mindenkie, de legalabbis azoke, akik ott vannak

tanato 2014.03.04. 07:51:07

@svájci sapka (ch): Svájc meg főleg Anglia megpróbálja azokat kiszűrni kelet-Európából akik elsősorban nem dolgozni hanem a nagyvonalú szociális támogatásokat próbálják igény bevenni.Természetesen azért lehet mindkettőt is egyszerre,tisztességesen dolgozni is ,meg kihasználni a jóléti államok szociális és gyermektámogatási rendszerét is.A gond akkor van ha sokan tényleg csak a másodikra utaznak.Attól függetlenül nem rossz dolog bejárni a világot fiatalon.Kérdés az eddigi utakat miből finanszírozta a fiatal pár,mert eljutni egyik kontinensről a másikra azért nem két fillér.Kisgyerekkel ugyanezt meglépni az nem biztos hogy a gyerek érdekeit szolgálja.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 08:01:48

@charlieharper: Azért gondolom ott is fizetnek járulékot az emberek, vagy nem? És ha igen, akkor nem mindegy mennyit.
Én pl. kifejezetten nem örülök, hogy megemelték a munkanélküli járulékot, mert több embert kell ellátni (nem azért mert nincs munka).

@tanato: Erre gondoltam.

2014.03.04. 08:08:44

@svájci sapka (ch): vicc volt. Mindenkinek jobb, ha nem kommentelek errol

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 08:13:04

Ahhhh, Norvegia, szerelem... :)
A posztolot (jot vagy semmit alapon) most hagyjuk...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 08:15:00

@charlieharper: Félre ne érts. Nekem nincs bajom az életmóddal, mindenki úgy él, ahogy akar, ahogy tetszik neki, amire igénye van. Nem vagyunk egyformák.

De! Teremtse meg a feltételeit, és ne az aktuális állam/az ott élők nyakán élősködjön.

VHB 2014.03.04. 08:18:30

A rendszer rabjai duma talán nem kellett volna a végére. Elvégre a gyes is a rendszertől jön, meg a kórház, meg az orvosok bére stb. Számomra ezért nem hippi kalandorok, hanem potyautasok.

Hari Seldon 2 2014.03.04. 08:18:41

@svájci sapka (ch):
A megoldás: mindenki menjen Norvégiába!

Digger örülhet, ez az írás tele volt spontán dolgokkal.

2014.03.04. 08:19:04

Tegnapi szemetelos temahoz, ma reggeli foto a vonat allomasrol, vagany/peron mellett ez lathato a teljes hosszaban, 12 kicsis vonat hosszusagban
kepfeltoltes.hu/view/140304/1238740873image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amikor M.Peti azt feszegette, hogy Anglia tiszta, akkor egyertelmuve valt, hogy nem UKban lakik

Blackhair lady, neked ment ez

2014.03.04. 08:26:04

@svájci sapka (ch): majd nyomtatok papirokat az essexi es cambridgeshire lakokocsis ireknek, hogy Norvegiaban mit kapnak szules utan. Hatha vegre elhagyjak a UKt

Herr Géza 2014.03.04. 08:43:43

@VHB: Nagyon igaz !!Valahogy én sem tudnék arra "büszke" lenni, hogy egy fél éves takarítói állás után egy évig kapott gyesböl, meg a párom három órás állásából a "rendszer rabjaként", de milyen királyul élünk... És ezt még oda is szúrja a norvégokról:
"Ráadásul nem szeretnek annyira dolgozni, és a magas munkanélküli segély miatt sokan távol tartják magukat a pénzkereséstől."
Arra is kíváncsi lennék, hogy mit csinál a "tucatnyi magyar a szomszéd faluból" ? Ök is a gyesre repültek rá ??

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 08:53:11

Trondheim tutiság:)
jé, a NAV hirdet norvég állásokat?

andaluzkutya 2014.03.04. 08:53:15

Azért a gyesből és napi 3 óra munkából vígan megélni csak egy bizonyos szinten lehet. Ha majd pl. bejön az óvoda, ott már fizetni kell, kb. 2500 NOK-ot havonta, ami mellett azért nem árt dolgozni...
A "nem szeretnek dolgozni" mellett nem felejtsük el, hogy kb. 3% a munkanélküliség, igaz, hogy rengetegen nem 100%-ban dolgoznak. És alapvetően nem néznek hülyén arra, aki dolgozik, és nem tekintik az élet császárának azt, aki megtanulja lenyúlni a rendszert.
Amúgy én is ismertem egy párt, akik azt csinálták, hogy fél évet dolgoztak valamit, mellette spóroltak ezerrel, utána meg kb. egy évet utaztak mindenfelé. De ezt még gyerek nélkül, ill. nem segélyekért sorba állva.

@charlieharper: amit szülés után kap az ember az az itteni árak mellett arra elég, hogy a gyerekvállalás ne legyen anyagi csőd, de azért abből meggazdagodni nem igazán lehet...

2014.03.04. 08:57:37

@andaluzkutya: binjour doki,
Ha lakokocsiban (iletve a rendszer nem rabjakent termalvizes barlangban laksz), akkor mar eleg a GYES

andaluzkutya 2014.03.04. 08:59:37

@charlieharper: mondjuk az is igaz, hogy szerintem gyessel és napi három óra munkával + gyerekkel azért nem lehet dőzsölni, de van aki megoldja. Biztos nekem nagyok az igényeim:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 09:02:09

@svájci sapka (ch): @VHB: Maximalisan egyet ertek.

@Babette_: "jé, a NAV hirdet norvég állásokat?"

Tudom vicc volt, de az amugy az ottani hivatalos munkaugyi kozpont. :)

Trondheim amugy tenyleg az egyik legjobb norveg varos! ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 09:03:33

@andaluzkutya: "Biztos nekem nagyok az igényeim:)"

Eltel mar lakokocsiban vagy satorban honapokon at? Nem? Akkor bizony irrealisan magasak az elvarasaid! Sajnalom, de jobb ha tolem tudod meg... :)

Evain 2014.03.04. 09:07:27

@svájci sapka (ch): Hát mi vaskalaposak ezt nem érthetjük. Száklátókörűek vagyunk, és nem értékeljük a spontaneitás ilyen szintjét. Először csak azt gondoltam, hogy szeretnek utazni, de @ChristineK: aztán leírta a lényeget.

Evvan. Nem jöhet be minden poszt. ^^

LyukasBogrács 2014.03.04. 09:09:20

"Ráadásul nem szeretnek annyira dolgozni, és a magas munkanélküli segély miatt sokan távol tartják magukat a pénzkereséstől."

Bagoly mondja verébnek???

Evain 2014.03.04. 09:09:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Anno elég sokat néztem a Grand Designs sorozatot. Na ott mindig kiakadtam azon, amikor a pár sokszor gyerekkel együtt akár éveken át lakókocsiban lakott az építkezés területén. Angliában. Fázok, ha csak nézem. :s

nyuszigonosz 2014.03.04. 09:10:40

@Herr Géza: Ez maradt a posztból bennem is.
Itt ingyen lakni, de rosszak a népek, mindenhol ingyen lakni, aztán meg lehúzni a norvégokat. Hát...no.

DieNanny CH 2014.03.04. 09:12:38

@charlieharper:

Emlékszem, '92-ben voltam a kórusommal Lorschban (Ném.o.). Mikor a házigazdáimmal mentem az utcán, megláttak egy halom kutyasz@rt. Percekig ott nézték és problémáztam felette, hogy micsoda dolog ez...
Bár, ők már zárták a házukat.
'87, Werl (N.o.), szintén kórus: előbb szálltunk ki az autóból, mint a háziak, és várakoztunk a bejárati ajtó előtt. Ők meg csodálkozva megkerültek bennünket - és benyitottak. Ugyanis nem volt bezárva az ajtó... Pedig egész nap úton voltunk.

andaluzkutya 2014.03.04. 09:13:10

És hogy meglovagoljam a közhangulatot:
Én hülye, meg fizetem a rengeteg adót, meg a toppskattot...
:)
Amúgy szerintem megéri még így is dolgozni, de alighanem a vágyaink ill. a hosszabb távú terveink nem egyeznek a posztolóéval:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 09:13:26

Trondheimről és Norvágiáról egy regény, lenyűgöző:
people.inf.elte.hu/feduaai/beadando/jeghegyek.html#home

érdemes elolvasni
(ha valaki előbb talál róla e-bookot, szóljon nekem is, mert a könyvem a padláson van)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 09:17:57

Akkor en unnepelyesen bemondom, amit gondolok.
Magam is eltem Norvegiaban igy talan nem a levegobe beszelek.

A posztolo nagyjabol azt a tipust kepviseli amiert a norvegok nem szeretik a bevandorlokat.

Kesz kijott, sajnalom, de megkonnyebbultem.

DieNanny CH 2014.03.04. 09:21:08

@Babette_:

Pdf-ben van, azt meg át lehet konvertálni .mobi-ba, vagy ami kell neked.
forum.swz.hu/index.php?/topic/417011-a-jeghegyek-nepe/
De amúgy gugliban lehet keresni így .pdf-fájlokat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 09:22:36

@DieNanny [SZ,CH]: itt csak regisztrálás után vannak linkek, azt pedig nem fogok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 09:28:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szerintem, ezt sehol sem szeretik.
Egyébként, pont tegnap egyeztettem a könyvelőmmel. Egy-egy járuléknál megjegyezte, hogy ez is több, mint régen, meg az is.
Vajon miért? Mert az ex-yugok is szeretik kerülni a munkát, vagy épp leszázalékoltatni magukat.
Ez lett az eredmény. Aki melózik többet fizet, mert el kell őket is tartani. :(
Hurrá!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 09:41:34

@DieNanny [SZ,CH]:
oké, megtaláltam, .doc-ban és .prc-ben,
ha valakinek kell, át tudom küldeni

Herr Géza 2014.03.04. 09:49:16

@nyuszigonosz/D/: Ja,j ezt úgy imádom egyébként is: mi mindenhol elmeséljük, hogy a benszülöttek ilyen lusták, ilyen hülyék, annyira nem értenek semmihez, büdös nekik a munka stb. (persze nyilván van ország, amire akár igaz is - jellemzöen azokat is könnyebb hátulról kezdve megtalálni a GDP rangsorban)), de valahogy mégis lecsúsztunk a gazdasági csúcsországok dobogójáról... :XD Persze tudom: az elmúttnyolcév, meg a társai.... / snitt by cenzor

DieNanny CH 2014.03.04. 09:52:42

@svájci sapka (ch):

(Teljesen off, merthogy még korán van... Az lenne a kérdésem, hogy a Mo-on kiváltott nemzetközi jogosítványt is be kell cserélni svájcira, ha itt lakom? Ugyanis most járt le a magyar jogsim, és a nemzetközi alig valamivel drágább. Lakcímem meg van, bár még itt sosem vezettem, de ha mégis hirtelen kellene, nehogy megbüntessenek, vagy ilyesmi. Néztem a blogodat, de ott nem találtam róla infót. Köszi a választ!)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 09:55:53

@DieNanny [SZ,CH]: Jó kérdés. Én nem tudom mit jelent az, hogy "nemzetközi" a jogsi.
:)
Egyébként ami miatt jobban jársz a helyivel: az soha nem jár le, végtelenített. :)
(Az nem érdekes, hogy van-e otthoni címed.)

2014.03.04. 09:56:03

Hol van mar Hinta, hogy adjon egy kis perspektivat? Bevasarol alkoholt es cigit a valsagra?
Nem hiszem, hogy a benefiten elest Hinta elteti

Singaporeban gyakorlatilag alig van benefit. Vagy dolgozol vagy ehenhalsz mentalitas van. Csodak csodajara az emberek nem halnak ehen, vannak ugyan "soup kitchen"-ek, ahol leggyakrabban kulfoldiek allnak sorban

La Pantera 2014.03.04. 10:03:12

Nem nagyon értem, hogy lehet 3 órás munkával + takarítónői munka után kapott gyes-ből vígan megélni.
Én biztos nem mernék kicsi gyerekkel messzire utazgatni, már csak az esetleges fertőzések miatt se, lehet, hogy egy dél-amerikai, afrikai országban lévő kaja se jön be a gyereknek, ráadásul a gyerekek szeretik az állandóságot, a megszokott dolgokat, biztos nem rángatnám ide-oda.
De lehet, hogy a gyerkőc majd később örül, hogy ilyen vagányak a szülei, én menthetetlenül biztonságkereső vagyok.

Mr Long 2014.03.04. 10:05:38

@charlieharper: Charlie as social volunteer. :D

Herr Géza 2014.03.04. 10:13:38

@DieNanny [SZ,CH]: Ha én is belepofázhatok: tudtommal ma a "nemzetközi jogosítvány" gyakorlatilag csak egy egységesített "igazolás" arról, hogy neked van magyar jogosítványod, ami az "x", "y", "z" kategóriákra érvényes (gyakorlatilag a roppant elítélhetö módon magyarul nem tudó, nem EU-külföldi rendörök életét könnyebbíti meg :D). Ergo ahhoz, hogy ilyet kapjál, meg kell hosszabítanod a magyart. Jobban jársz (ld @svájci sapka (ch):), ha rögtön svájcit csináltatsz a lejárt magyar alapján, mert azt legalább nem kell x-évente orvosival hosszabbítgatni (idö+pénz). Otthon az ugyanúgy érvényes, nemzetközi csak akkor kell, ha valami "egzotikus" országba mész és azt a helyi KRESZ elöírja.

Liping 2014.03.04. 10:15:30

Háááát...

Érdekes személyiség a posztoló. Nem elég, hogy az állam nyakán él, de még büszke is rá. Én csendben hallgatnék róla.

@andaluzkutya: mire jön az ovi, már mennek a gyerekkel pár évig csövezni, ha jól értettem. Úgyhogy arra nem lesz gondjuk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 10:23:11

@Herr Géza: Köszi, ezt a nemzetközi dolgot nem tudtam. Egyébként itt egy év után le KELL cserélni. Nincs semmi faxni, egy optikus mengnézi a szemet, aztán egy adatlappal és fényképpel, meg a magyarral be kell menni a Gemeindébe, és ők intézik tovább. Nekem két nap múlva a postaládában volt a svájci, meg egy levél, miszerint a magyart visszaküldték az otthoni hatóságnak.

Sütemény1975 2014.03.04. 10:27:00

@Babette_: van e-book verziója, 43 MB., akár gmailen is át tudom küldeni

Mr Long 2014.03.04. 10:33:10

@svájci sapka (ch): Mondtam mar, hogy jol nez ki kivulrol a svajci utlevel? Mint valami orvosi kiskonyv azzal a voros szinnel :D

Herr Géza 2014.03.04. 10:38:55

@DieNanny [SZ,CH]: @svájci sapka (ch): Ha már "osztom az észt" utána is néztem legalább utólag:

de.wikipedia.org/wiki/Internationaler_F%C3%BChrerschein

Szóval nemzetközi jogsid tényleg csak egy érvényes nemzeti birtokában lehet. Nem tudom Svájcban hogy megy, de nálunk (N.o.) max. egy év itttartózkodás (bejelentett lakcím) után be kell cserélnünk a magyar jogsit németre (pl. azért, mert külföldi jogsira nem tudják könyvelni az itt hírhedt "flensburgi" büntetöpontokat és azt nehezebb is bevonni). Egyébként a csere csak adminisztratív aktus, itt kb. 35 € és ca. 4-6 hét (ellenörzik a magyar hatóságnál, hogy nincs-e a jogsid "bevonva"...). Addig a régi magyarral, vagy ha lejárt, egy igazolással vígan furikázhatsz tovább. Gondolom Svájcban is hasonló a szabvány ??

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 10:38:57

@Mr Long: Na, igen. A '30-as években még barna volt. :)

Herr Géza 2014.03.04. 10:40:42

@svájci sapka (ch): Látom, "elkerültük" egymást. :DD Ott két nap ?? Alle Achtung !! :DD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 10:40:52

@Herr Géza: Pont így, fentebb írtam. :)

Én gyorsan lecseréltem annó, mert a magyarral kellett volna mennem orvoshoz.
Itt meg ugye nem kell. :)

andaluzkutya 2014.03.04. 10:43:27

@Herr Géza: Egy itteni (norvégiai) mérnők házaspártól hallottam gyakran lesajnálni a norvég oktatást, merthogy általános iskolában nem tanulnak meg annyi mindent, mint ammenyit pl. Magyarországon tanítanak, más kérdés, hogy mennyit tanul meg abból a gyermek. Most meg hülledeznek, hogy a középiskolában meg mennyivel erősebb az anyag, legalábbis ami a matematikát, meg az egyéb természettudományokat illeti.
A munkavégzés is olyan, hogy bár tény, hogy nem szeretnek 45 évesen infarktusban meghalni a nagy hajtásban, de nekem még nem volt olyan élményem, hogy egy szakembernek lövése se lett volna a szakmájáról, vagy hogy ne végezte volna el a rábízott munkát... Még ha kicsit ráérősen is:)

andaluzkutya 2014.03.04. 10:45:06

@svájci sapka (ch): Norvégiában is 100 éves koromig érvényes a jogosítványom... Ha valami olyan bajom lesz, ami miatt nem tudok vezetni, akkor az orvos felelőssége jelenteni ezt a rendőrségnek. Így megspórolnak egy csomó orvosi vizsgálatot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 10:50:17

@andaluzkutya: Itt is.
Elég egy optikusnak megnézni a szemet, Ha ott valami nem stimmel, akkor kell szemorvos.
Gyerekeim most voltak, 10 perc, 15 frank, pecsét, aláírás. Ennyi.

DieNanny CH 2014.03.04. 10:59:37

@svájci sapka (ch):

@Herr Géza:

Köszi mindkettőtöknek! A legnagyobb poén, hogy már egy éve lejárt jogsival autókázom... Azért, mert az elejét néztem, amin 2016 van, míg a B-re 2013 - ráadásul fordított sorrendben: 15.03.13. !!!
Vagyis nap-hó-év!
Szóval, most vettem észre, legközelebb, mikor hazamegyek, szándékozom megcsináltatni. Utána meg gondolkodom, mennyi az esély, hogy én itt autót vezetek.
Vagy, olyanok a közúti rendőrök, hogy ha odaadom a magyar jogsimat, akkor leellenőrzik vajon a nyilvántartásukban, hogy van-e svájci címem? Ha mondjuk magyar autót vezetek...

Amúgy a svájcihoz 2 évente szemészeti vizsgálat kell, de ennyi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 11:01:30

@DieNanny [SZ,CH]: Ellenőrizhetik.
:(
"Amúgy a svájcihoz 2 évente szemészeti vizsgálat kell, de ennyi."
Ez biztos, hogy nem így van.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 11:07:04

@DieNanny [SZ,CH]: Bocs, de rosszul értelmezed.
:)
Egyrészt a látásvizsgálathoz elég az optikus (felesleges az orvosnak fizetni csillió frankot, az optikus 15-20 -ért megcsinálja), másrészt, ha rányomja a papírra a pecsétet, az érvényes két évig. :)
Most csináltatjuk a gyerekek jogsiját, rákérdeztünk a dologra.

:)

Herr Géza 2014.03.04. 11:13:36

@andaluzkutya:
"...akkor az orvos felelőssége jelenteni ezt a rendőrségnek."
Nu kak ? Ott nincs adatvédelmi ombudsmanus ??? Egyébként eddig N.o.-ban is melléd temették a 18 évesen megszerzett jogsit, de nemrég változott a rendszer. Feltünöen megszaporodott ugyanis a 80+ évesek által okozott súlyos balesetek száma (jellemzöen forgalommal szemben menni az autópályán, járdán haladó gyalogosokat gázolni, mert "összetévesztettem a gázpedált a fékkel", stb.) És milyen jellemzöen light-os az új rendszer ? Tavaly óta már "csak" 15 évig érvényes a jogsi, hivatalosan a szükséges hamisítás- és fényképtechnikai update, na meg az állítólagos EU-konformitás miatt. Orvosi és egyéb hókuszpókusz itt továbbra sem lesz, de titokban azt remélik, hogy egy ilyen aktív közremüködést igénylö aktusnál az öregek jobban elgondolkodnak, hogy tényleg meg kéne-e hosszabbítani még azt a jogsit...

DieNanny CH 2014.03.04. 11:14:42

@svájci sapka (ch):

Igen, így értettem: szemészeti vizsgálat. Ami vagy orvos, vagy optikus, az mindegy. De két évente kell. Ugyanezt írtam.

andaluzkutya 2014.03.04. 11:18:25

@DieNanny [SZ,CH]: svájci sapka úgy értette, hogy ha megvan az igazolásod, azt két évig lehet felhasználni ahhoz, hogy pl. megkapd a jogosítványt. Szerintem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 11:19:23

@DieNanny [SZ,CH]: Nem, nem kell ismételni. :)
Az aláírt papír érvényes két évig!!!!
;)

@Herr Géza: Itt saját felelősség is. Ha már vén szar az ember, és úgy okoz balesetet (saját hibából), olyan kártérítést vernek rá, hogy rámegy a nyugdíja.
:)

andaluzkutya 2014.03.04. 11:22:51

@Herr Géza: Amúgy rosszul írtam, nem a rendőrségnek jelent az orvos, hanem a megyei főmuftihoz (fylkesmannen - nem tudom, mi a magyar megfelelője), aki tájékozatja a beteget, hogy fáradjon be a rendőrsége hogy ott átadja a jogosítványát, vagy amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a rendőrség x időn belül megkeresi és úgy is átadhatja.
Tehát nem a helyi újság kis színes rovatában jelenik meg, hogy ki nem alkalmas a vezetésre, így nem aggályos adatvédelmi szempontból:) És persze az összes lépésről tájékoztatni kell a beteget.

andaluzkutya 2014.03.04. 11:24:52

@svájci sapka (ch):
"Ha már vén szar az ember" - hát ha ettől nem, akkor tényleg semmitől nem fogok pozitívan gondolni az eljövendő öregkoromra :))

Herr Géza 2014.03.04. 11:25:32

@svájci sapka (ch): @DieNanny [SZ,CH]: A link alapján csak az van elöírva, hogy a jogosítványátíráshoz (ill. az elsö jogsi kiváltásához) a szemészeti vizsgálat nem lehet két évnél régebbi !! Ez nem azt jelenti, hogy ilyet két évente kéne csináltatni ... :DD (Deutsche Amtssprache, schwere Sprache...)
És igen, ott van egyértelmüen: "schweizer Augenarzt/Optiker".

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 11:29:07

@Sütemény1975: köszönöm, a doc kielégít, bármikor tudok belőle pdf-et csinálni, amit bír a readerem.

Herr Géza 2014.03.04. 11:34:38

@svájci sapka (ch): Nana, azért ne örülj olyan nagyon... Ha megnézed @DieNanny [SZ,CH]: linkjét, ott azt is megtalálod, hogy 70 fölött már nálatok is kell (két évente !!) orvosi... Bibííí.... :XD

A kártérítés meg a felelösség az rendben is van, de ez nem segít sajna az öregek hibája által elhalálozottakon. Még mielött valaki lelö: tudom, hogy nem csak az öregek okoznak súlyos baleseteket, söt... De ha már egy nagyon rizikós csoportot meg tudunk szürni, már beljebb vagyunk. Csak a rend kedvéért.

dr28bor 2014.03.04. 11:45:07

Nos. Én Svájcban , Ticino kantonban. Szerencsére Svájc nem a szociális kánaán. Pl a szülési szabadság 96 nap és a fizud 80%, de megvan határozva a minimum ( a maximum nincs) . Miért mondtam, hogy szerencsére? Azért , mert Olaszból naponta 60.000 emeber jár át dolgozni legálisan és feketén. Igen fekete munkások ( kertészek, takarítók, festők stb.) Na már most aki itt dolgozik Olasz nő és jobb esetben legálisan előszeretettel csinlják úgy , hogy már a terhesség 6. hónapjában elmennek orvoshoz kiíratni magukat ( ha jól tudom a terhesség alatti táppénz 100% vay 80%) és az orvos és a kórház teljesen ingyenes Svájcban ( magán klinikán is) azaz a biztosító fizeti feltéve ha 1 éve már dolgoztál svájcban és rendesen fizetted a biztosítást. Mi lenne ha itt is 1 évig lubickolna állami támogatásból az ember. Ticino kantoban egyébként én még nem találkoztam 100% svájcival. Vagy az apja vagy a nagyapja Olasz,Spanyol, Portugál, Francia, de van Ausztráliából érkezett azóta már állampolgár svájcival. Ticinoban a svájci állampolgároknak nem a L,B vagy C vízummal rendelkező bevándorlókkal van a gondja, mert Ők fizetnek biztosítást, adót, itt költik el a pénzt ( albérlet, rendszám stb.) , hanem a G tipusú vízummal rendelkező Olaszokkal, akik naponta 60.000 jönnek be. itt dolgoznak és elviszik a pénzt innen. Nem fizetnek itt biztosítást ( nekik nem kötelező ) nekik 1 év után nem kötelező lecerélni a rendszámot az autón, nem itt vásárolnak be , hanem Olaszban ….egyedül itt tankolnak és ennyi. Tehát Ticinoban a svájciaknak ezzel a 60.000 emberrel van problémájuk és a szavazánál is ami nemrég volt nem tudták eldönteni, hogy nemmel vagy igennel szavazzanak, mert valamilyen szinten Ők is ( svájciak Ticinoban) bevándolroltak valamikor, de az Olaszokat MEG AKARJÁK ÁLLÍTANI! Ahol én dolgozom 200 fős cégből 8-an élnek Svájcban. Igen 192-en ingáznak csak az én munkahelyemnél. Melletünk lévő irodaház ( Bsource) 200 dolgoznak és a Bsource svájci cég ( az enyém Amerikai) csak úgy veszi fel most már az Olasz munkavállalókat ha ide költöznek Svájcba. Egyébként érezhetően több a vám és a rendőrségi ellenőrzés a határon és az utakon Ticinoban. Olasz rendszámosokat ellenőrzik. munkatársaim eddig nagy nehezen a határ miatt beértek 9:10 9:20 között az irodába . mostanában a szavazás után jobb esetbe 10re. Sok Olasz kikelt magából, de kérdem én átlag irodás bér itt Ticinoban ( nem manager) 60.000 - 80.000 CHF brutto ,amiből Ők kiskirályként élnek Olaszban..közben a svájci kénytelen egyre olcsóbbért dolgozni, mert az Olasz lenyomja az átlag bért. Nincs könnyű helyztben Svájc a szavazás után!! Picit hosszúra sikeredet! Gyorsan írtam, mert munkahelyemen vagyok így ha sok a hiba és néha fél mondatokat írtam elnézést érte. Közben dolgozom. :)

iqfighter 2014.03.04. 11:45:25

Na, akkor udv Trondheimbol!

Annak ellenere, hogy tokeletesen ellentetes a tortenetunk a posztoloeval ("hippi" <-> "konzervativ", meglatom mi lesz <-> 2 elore egyeztetett allas), nem gondolom, hogy megvetendo az, amit csinalnak. Ha az embernek vandormadar lelke van, akkor nem lehet bezarni, mert csak szenvedni fog. Nem okoznak akkora problemat a norveg tarsadalomnak a foreldrepenger-rel (gyes), es az is kiderult, hogy mindig csinlatak valami hasznosat: tetoszigeteles, hazra/kutyara vigyazas, takaritas. Tehat nem ingyenelok, cserebe tehetosek sem lesznek - de ugy tunik ez nem cel.

Szinten friss szulokent egeszseget es boldogsagot kivanok a posztolonak es csaladjanak. Live long and prosper.

Amugy meg teljesen passzol, amit a norveg fiatalokrol irtak: egyezik az en megfigyelesemmel. Szerintem irigylesre melto az a gondtalansag, amivel megkozelitik az eletet. Sohasem nelkuloztem eletemben, megsem tudom ezt utanuk csinalni. Pedig szerintem ezert magas az atlageletkor errefele, a szombat esti hullareszegseg ellenere.

Azoknak, akik keptelenek mas szemszogebol nezni a dolgokat, pedig ezt uzennem: leulhetsz, egyes.

Herr Géza 2014.03.04. 11:45:55

@andaluzkutya: (Na nem is a helyi lapban való megjelenésre gondoltam... :D) Itt ugyanis "át vagyunk esve" a ló túloldalára. Nekem x példányos elöregyártott nyilatkozatban kellett mint gondviselö kijelentenem, hogy hozzájárulok a gyermekem (13 éves) fényképének az iskolai évkönyvben való megjelenéséhez... :XDD Képzeld el, mit kaptam volna a kölöktöl, ha azt mondom, hogy adatvédelem és a személyiségi jogának "védelme" miatt nem járulok hozzá... A legutóbb meg ö tromfolt azzal, hogy ö igenis pontosan ismeri a személyiségi jogait (vmi hülyeséget müvelt éppen, én meg viccböl azt mondtam, hogy lefotózom és a képet felnyomom a FB-ra, hadd lássák a haverjai is). Nem is merem ideírni a nevét, mert rámküldi az ombudsmanust... :DD

dr28bor 2014.03.04. 11:46:11

@DieNanny [SZ,CH]: :)
Én két hete csináltattam meg Ticinoban a Svájci jogsimat. Kérdeztem, hogy mikor kell legközelebb menni szemészetre és csak néztek rám és közölték ha rosszul látok. Bár ez Olasz kanton …:)

dr28bor 2014.03.04. 11:46:11

@svájci sapka (ch): Ráadásul az igénylőlapon is rajta van, hogy az optikus a vizsgálatért mennyit kérhet el. Ticinoban 18 CHF

Khepa 2014.03.04. 11:46:11

@Liping: nagyon igazad van
Gáz ez az írás.

Zalina 2014.03.04. 11:46:11

@Babette_: Tényleg nagyon jó sorozat, pdf-ben is érdekel?

adg 2014.03.04. 11:46:21

Apu 3 órás munkaidejét keveslem kicsit a megélhetéshez (bár lehet, hogy tud valamit, és ezzel is eleget keres :D), de én valahogy nem látom olyan nagyon borzasztónak az írást.
- Először egyedül, aztán ketten bejárták a világot. Nem szociális hálóban laktak, hanem ebből-abból épp megéltek, és olcsó helyeken laktak, ettek.
- Norvégiában sem segéllyel indultak, hanem szállásért dolgoztak, aztán apránként, mások segítségével lett rendes munkájuk is. Az sem túl nagy probléma, hogy valaki elment külföldre, és addig ott laktak az üres házban. A gyeshez meg teljesítette a fél év munkaviszonyt. Nem úgy estek be, mint az angliai problémások, hogy megérkezik, és tartja a markát segélyért. Azt nem mondta, hogy direkt a kötelező fél év volt-e a cél a munkával, vagy ez véletlen alakult így.
De valahogy fizetik a bérelt lakást, és a helyiek is befogadták őket, látszólag.

Jó, az "a norvégok nem szeretnek dolgozni" egy elég hülye beszólás volt, akárcsak a rendszer rabjai, ez tény.
Utazni meg addig fog tudni igazán, ameddig a gyerek nem lesz iskolás, meg amikor már nem lesz az. Ha lesz rá keret, vagy jó nekik a szint ami van, kinek ártanak vele.

Lehet, hogy csak velem van a baj, vagy félreértek valamit...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 11:46:40

@Herr Géza: Igen, valóban akkor már kell. Megjegyzem, én szigorítanám a dolgot. :)
Hetven felett egészség ide, vagy oda, már nem olyanok a reflexek.
:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.04. 11:47:15

Nem értem mit vagytok kiakadva...dolgozott a nő is, aztán most gyesen van a kisgyerekkel.mi ezen a vérlázító? Otthon is ugyanúgy otthon vannak a kölykökkel az anyukák. Aki gyereket vállal azt kell a leginkább támogatni. mert demográfiai katasztrófa van így is egész Európában, nem szülnek a nők, a folyamat pedig csak durvul és gyorsul. Úgyhogy én egy gyereket vállaló nőt se neveznék benefit huszárnak mert otthon van és nevelgeti a gyerekét! Nem is értem mire gondoltok...mi a vérlázító azon hogy otthon van a gyerekével? Az apja dolgozik, ti meg úgy beszéltek mintha évek óta tengődnének a segílykén. az hogy simán meg lehet élni belőle úgy hogy az apuka is alig dolgozik? Üdv, Norvégiában, a világ leggazdagabb országában, lehet irigykedni, kedves angolok, németek, svájciak, franciák és mindenki. Üdv, Norvégiában. Én mindig jókat röhögök azokon akik észreveszik hogy nem az ő országuk a leggazdagabb és máshol könnyebben is mehet :D Javaslom hogy mindenki menjen Norvégiába fagyoskodni!

Egyszóval nem az fáj itt atöbbségnek hogy ők élősködnek??...hanem az hogy van olyan ország ahol így is lehet élni. egyszerű életszínvonal irigység. Ausztriában ez pl scifi lenne...3 óra munka apuka részéről anyuak gyesen és vígan élés. De szerintem a legtöbb helyen ugyanúgy scifi. Szerintem nem volt rossz poszt

Ha arról szólna a fáma hogy mindkét fél törtet és harácsolja a koronát, akkor mindenki tapsolni itt nekik, most arról szól a dolog hogy gyereket vállaltak, így mindenki fujjog. Tessék elgondolkodni rajta hogy miért is vagyunk morális válságban mi illetve az egész világ! Az szidjuk ami maga az élet. Az élet ellen prédikálunk. Egy percig se sajnálom a rájuk költött koronatömegeket, amit a norvég melósok termelnek ki. Aki hajlandó gyereket vállalni azt támogatni kell, nincs apelláta! Nem is értem mi ezzel a bajotok..vagy a gyerekvállalás csak a gazdagok privilégiuma kéne hogy legyen?

Herr Géza 2014.03.04. 11:53:48

@házelőtthinta: "Egy percig se sajnálom a rájuk költött koronatömegeket, amit a norvég melósok termelnek ki."
Azt én sem... :DD
Hallottad már azt, hogy könnyü a más f@szával verni a csalánt ??

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 11:58:39

@házelőtthinta: Ha holnaptól neked x % helyett x plusz n százalékot vonnak le a fizetésedből, és kevesebbet kapsz y euróval, mert mondjuk a sok bevándorló miatt szakadozik a szociális háló, akkor nem bosszankodsz rajta...
Aham, na ne már..
Vicces vagy...
Megjegyzem itt mindenkinek van 1,2, sok gyereke, senki sem a gyerek ellen szólt.
Ha olvastad a hozzászólásokat...

Mr Long 2014.03.04. 12:04:08

@svájci sapka (ch): "Megjegyzem itt mindenkinek van 1,2, sok gyereke," Pontosabban 0, 1, 2, sok... :) De nem a gyerek ellen szol!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 12:07:17

@Mr Long: Bocsánat. Először "sokunknak" akart lenni.
:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 12:14:21

@házelőtthinta: "Egyszóval nem az fáj itt atöbbségnek hogy ők élősködnek??...hanem az hogy van olyan ország ahol így is lehet élni. egyszerű életszínvonal irigység. Ausztriában ez pl scifi lenne...3 óra munka apuka részéről anyuak gyesen és vígan élés. De szerintem a legtöbb helyen ugyanúgy scifi. Szerintem nem volt rossz poszt"

Tevedsz hinta, dolgoztam Norvegiaban es ott sem lehet normalisan megelni napi 3 ora munkabol.
Es irigy sem vagyok mert en szeretem a munkam, mondhatni a hobbim, szoval szivesen jovok be reggel es nem erdekelne az opcio hogy csak napi 3 orat dolgozzak mert szivesen csinalom napi 7-8 oraban.

Ami zavar az az hogy 3-4 ev mulva szeretnek visszakoltozni Norvegiaba viszont a posztolohoz hasonlo szemelyek miatt evrol-evre egyre szkeptikusabbak a skandinavok az emigransokkal kapcsolatban ami igy kozvetve erinti az en helyzetem is. Attol azert nem felek egy pillanatig sem hogy nem fogok tudni naluk elhelyezkedni (amit tanulok arra hatalmas kereslet van arrafele), de jobban orulnek ha nem ez a kep alakulna ki rolunk arrafele... mindossze ennyi zavar. Amugy azt csinal tolem a posztolo amit akar, ugy eli az eletet ahogy neki tetszik, csak ne vigye rossz hirunket hogy a magyarok megerkezni szeretnek majd a minimum ido rogton gyes-re valtani. Ha azsiabol erkezo bevandorlo lenne egy pillanatig nem erdekelne az egesz dolog.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 12:15:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"nem erdekelne az opcio hogy csak napi 3 orat dolgozzak mert szivesen csinalom napi 7-8 oraban."

ez csak egyet jelenthet: még fiatal vagy:)

andaluzkutya 2014.03.04. 12:19:01

@házelőtthinta: szerintem Norvégiában is sci-fi, hogy fél év takarítói munka után, ha apuka dolgozik napi három órát, akkor a család vígan él. Persze lehetnek vígak, de nagyon szilárd anyagi bázisuk biztosan nincs.
Amúgy az meg relatív, hogy mennyire támogatják itt a gyerekvállalást. Attól nem kell félni, hogy a gyerek éhenhal, vagy hogy nem tud felöltözni, de meggazdagodni se lehet belőle. Tény, hogy a gyes (vagy gyed?) a nőknél úgy van, ahogy a szerző leírta, továbbá az apának is jár 10, vagy 12 hét fizetett szabadság. A családi pótlék 970 NOK, nem egy egetverő összeg. Mint írtam, az óvodáért fizetni kell, igaz, jár érte némi adókedvezmény. A napköziért is fizetni kell, amit ha a szülők dolgoznak, jó eséllyel igénybe vesznek. Az iskola maga ingyenes (khm, adók), a könyvek is, minden, csak a ruhát, táskát kell megvenni. Tehát a gyerek kb. 10 éves, mire megszabadul a szülő egy csomó kötelező tehertől, akkor viszont jön a kamaszkor, és borul ismét a jólét:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 12:19:19

@Babette_: "ez csak egyet jelenthet: még fiatal vagy:)"

Ez igy is van. :) Most meg tele vagyok energiaval, tervekkel es optimizmussal. Majd 10-20 ev mulva (meglatjuk hogy birom) en is atkapcsolok Zopilote/Cascabel uzemmodra. :DDD

adg 2014.03.04. 12:19:33

@iqfighter: "Ha az embernek vandormadar lelke van, akkor nem lehet bezarni, mert csak szenvedni fog. Nem okoznak akkora problemat a norveg tarsadalomnak a foreldrepenger-rel (gyes), es az is kiderult, hogy mindig csinlatak valami hasznosat: tetoszigeteles, hazra/kutyara vigyazas, takaritas. Tehat nem ingyenelok, cserebe tehetosek sem lesznek - de ugy tunik ez nem cel."
Basszus, már azt hittem egyedül vagyok, hogy ezt gondolom. :D

DieNanny CH 2014.03.04. 12:40:44

@svájci sapka (ch):

Oké, kezdem kapisgálni: Tehát, megcsinálom a vizsgálatot '14 márciusában, és azzal mehetek jogsit csináltatni '16 januárjában?

Mert a szöveg: "Auf dem Gesuchsformular ist das Sehvermögen durch einen Arzt/Optiker (in der Schweiz) zu bestätigen. Der Sehtest ist zwei Jahre gültig."

Evain 2014.03.04. 12:43:30

@adg [AU]: Nekem semmi bajom velük, de attól még távol áll tőlem ez az életforma. :)
Nálam azért ez még nem az a kategória, amikor a teljes pereputtyát beköltözteti a kécóba a bevándorló, aztán a társaság fele finoman fogalmazva helyi bűnözésből él meg, a segélyeket nem is említve. A szemetelést meg pláne. Mikor bemegy a bankba a babakocsival a nőci, hogy kihozzon két pohár ingyen kávét az automatából, aztán a padra leülve a cukrospapírt szélnek eressze úgy, hogy a kuka a pad végében van. Had okuljon az a kölök!
Akkor ezerszer inkább egy ilyen szabadmadár páros legyen a szomszédom, akire mondjuk rábízom a kutyámat, ha elutazom. Függetlenül attól, hogy én képtelen lennék így élni.

Aye aye 2014.03.04. 12:43:46

Hát nem tudom. ..Én nagyon kellemetlenül érezném magam, ha 0 nyelvutdással érkeznék és egyből gyereket szülnék segélyre, amint épp befogadtak a helyiek. (a norvégok amúgy természetesen mosolyognak mindenkire, akár van velük problémájuk akár nincs. Abszolút konfliktuskerülő nép. mint én is..) Ezért inkább még várunk, tanuljuk a nyelvet, és a gyerekek is nőnek, tanulnak ők, is és majd az iskolát ott kezdik. Mindenesetre a sztori tanulságos, hogy hogyan ne csináljuk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 12:44:58

@DieNanny [SZ,CH]: Így van. Nekünk is furcsa volt, ezért kérdeztük meg. Ugyanígy van az egészségügyi vizsgával is (mondjuk az csak azokra vonatkozik akik első jogsira mennek).
Kicsit svájci a megfogalmazás.
:)

Aye aye 2014.03.04. 12:46:01

Hozzáteszem, azt régebben eldöntöttem, hogy ha kiköltözünk még az alanyi jogon a gyerekek után járó támogatásokat sem fogom igényelni, hogy a látszatát is elkerüljem az élősködésnek.

andaluzkutya 2014.03.04. 12:51:18

@Aye aye: Az alanyi jogon járó gyerekek utáni támogatás az a már említett 970 korona/gyerek, azt senki sem tekinti élősködésnek, főleg ha mellette dolgoztok, vagy munkát kerestek. Olyat még nem hallottam, hogy valaki arra panaszkodott volna, hogy a sok bevándorló felveszi a családi pótlékot:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 12:52:26

@andaluzkutya: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
+1

Utalok azert adot fizetni, hogy abbol masok alkohol / cigaretta / nepszaporulat jellegu szorakozasat tamogassak.
Nekem is vannak vagyaim, megis lesz@rja az allam... :(

DieNanny CH 2014.03.04. 12:56:38

@svájci sapka (ch):

Igen. Jobb lett volna inkább úgy, ahogy itt valamelyikünk mondta: "A szemvizsgálat nem lehet 2 évnél régebbi."
Köszi a válaszokat!

Herr Géza 2014.03.04. 12:59:06

@DieNanny [SZ,CH]: Így igaz. (Már csak, hogy csekélységem is leokézza, mint önképzös gyorstalpalót végzett svájci-jogsi-szakértö, bár közöm nem volt eddig az ottani jogsiügyi hivatalhoz.. ;XDDD)

Herr Géza 2014.03.04. 13:01:43

@DieNanny [SZ,CH]: Az én voltam. De hát az nagyon no-go lett volna a hivatali nyelvben.

andaluzkutya 2014.03.04. 13:03:33

@Herr Géza: Ilyen nálunk is van, minden évben alá kell írni újra meg újra, hogy pl. hol jelenhet meg a gyerek képe, vagy hogy pl. csinálhatnak róla jegyzeteket, amin nyomon követik a fejlődését, stb.
Most az egyik gyermekemnek van egy olyan osztálytársa, akinél év elején felhívták a figyelmet, hogy semmilyen képen nem szerepelhet, továbbá a neve sem fog szerepelni semmilyen listában. Ez nyilván mindenkit megnyugtatott :)

DieNanny CH 2014.03.04. 13:05:49

Egy ideje gondolkodom ezen a segély/támogatás dolgon. Nem lehetne ezt úgy csinálni, hogy az ember annak megfelelő helyi valutában kapná ezt, mint az otthoni összeg?
Tehát Mo-on mondjuk 60ezer a munkanélküli, akkor 200 eurót kap mondjuk Ném.o-ban? Tehát ahol befizetett, onnan kapná.
Aztán a Mo-i helyi törvények meg eldöntik, hogy aki még életében nem dolgozott Mucsaröcsögén, és ott él, az mit kapjon.
Így aki külföldre megy, az nem pereputtyal menne, hanem először állást keresne, így később az otthonról jövő családi pótlék már csak ráadás lenne.
Tudom, sokan felhördülnek, merthogy jogtiprás - csakhogy a külföldieknek is joguk van a hazájukban megélni.
Sok mindent nem gondoltam végig az ötletemben, ez csak egy gondolat...

SzZoole 2014.03.04. 13:09:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: mit tanulsz amire hatalmas kereslet van norvegiaban,ha nem titok,hatha nekem is tanulni tamad kedvem:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 13:20:56

@Kövérmadár [swe]: "Utalok azert adot fizetni, hogy abbol masok alkohol / cigaretta / nepszaporulat jellegu szorakozasat tamogassak.
Nekem is vannak vagyaim, megis lesz@rja az allam... :( "

Eskuszom tenyleg nem az anyagiak zavarnak. Sosem erdekelt hogy mas hozzam kepest tobbet vagy kevesebbet dolgozik, mennyi adot fizet vagy az adombol milyen szocialis ellatasra koltenek. Ezt nalam okosabb emberek majd eldontik meg merlegelik.

Tenyleg csak azt szeretnem ha a bevandorlokrol kialakulo kep pozitiv lenne Norvegiaban es emiatt nem durciznanak be ok is ugy mint Svajc tette nem reg.

@Zoole[uk]: "mit tanulsz amire hatalmas kereslet van norvegiaban,ha nem titok,hatha nekem is tanulni tamad kedvem:))) "

Nem titok persze, MSc Offshore Oil and Gas Engineering. :)

szaszo71(D) 2014.03.04. 13:21:25

@Aye aye: Akkor csak magaddal szúrsz ki. Mert az ok, hogy nem kérsz családi pótlékot, de kit fog érdekelni? Vagy felragasztod a homlokodra, hogy "Én nem veszem fel, ami jár nekem?"

DieNanny CH 2014.03.04. 13:23:55

@szaszo71:

Viszont jót tesz a lelkiismeretének.

Herr Géza 2014.03.04. 13:26:01

OFF.
Imádom az "okos" gépeket. A cégnél új high-tech kávégépet állítottak üzembe. Megyek oda az elöbb, aláteszem a bögrémet, még meg sem nyomtam semmit, a gép kiírja, hogy öblít, majd miután "kifosott" egy-két köbcenti trutyis vizet megjelenik a kijelzön, hogy "Auf Wiedersehen!" és lekapcsol. Kész. Ráförmedtem, hogy "anyád!", de nem is válaszolt. A kis hülye, még magyarul sem tud... :XDDD
ON.

Herr Géza 2014.03.04. 13:28:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Nem titok persze, MSc Offshore Oil and Gas Engineering. :)"

WTF?? És erre van ott kereslet ??? :-)))) Mik vannak...

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 13:32:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Tenyleg csak azt szeretnem ha a bevandorlokrol kialakulo kep pozitiv lenne Norvegiaban es emiatt nem durciznanak be ok is ugy mint Svajc tette nem reg"

miért, ez milyen hatással van rád?

szaszo71(D) 2014.03.04. 13:32:39

@Herr Géza: Na csak vigyázz ezzel, egyre többen tudnak itt is magyarul:))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 13:35:35

@Babette_: "miért, ez milyen hatással van rád? "

Hat ha Svajcba akarnek 4 ev mulva letelepedni akkor nyilvan a mindenfele kvotarendszerrel (amirol szo volt hogy visszahozhatjak) nehezebb lenne, ha nem is lehetetlen, de mindenkeppen komplikaltabb.

@Herr Géza: "Mik vannak..."

Ugye? Most mond meg! :)

Herr Géza 2014.03.04. 13:36:15

@svájci sapka (ch): Nem, nem svájci (azt hiszem). Melitta Caffeo CI.

Herr Géza 2014.03.04. 13:43:53

@szaszo71: :DD Ne is mondd. Kedvenc heppem (és a családom hülyét is kap tölem rendesen), hogy üzletbe belépve hangos "csókolom"-mal köszönök (természetesen magyarul). Imádom nézni a "hát-ez-meg-mi-a-sz@rt-akar" típusú bambára meredt pofákat, tudom "perverz" vagyok. Viszont nem kevés meglepetésben is volt részem, amikor jött az ugyanolyan hangos "jó napot kívánok". Na ez mondjuk errefelé tényleg nem nagy szám, :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 13:45:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Addig a pontig, hogy az adomat mire koltik engem sem erdekel. Utana viszont igen, mert az altalam feleslegesnek itelt dolgok helyett az a penz maradhatna nalam is vagy kolthetnek ertelmesebb dolgokra (oktatas, kozbiztonsag, egeszsegugy).

Herr Géza 2014.03.04. 13:48:43

@svájci sapka (ch): Jaj, beugrott, miért mozdultál rá a márkára: nem, nem Franke. Schöne Grüße nach Schwytz. Grüzi!

mrsmihaly 2014.03.04. 13:49:08

@andaluzkutya: Svedorszagban a trafikverketnek szolnek be az orvos, es ök vonjak be a jogsit

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 13:49:25

@DieNanny [SZ,CH]:
A sved rendszer szerencsere okyan, hogy ha nincs munkat, semmit sem kapsz. Ha van, akkor meg azert nem :)

Ha dolgoztak min. 1 evet, akkor jar normalis munkanelkuli.

Aki nem dolgozik es soha nem is dolgozott megis milyen alapon kapna barmit is? Kulonosen kulfoldon?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 13:51:22

@Herr Géza: Ok. Gondoltam, hátha tud segíteni. Vagy legalább tudja, hol kell belerúgni.
:D

Herr Géza 2014.03.04. 13:54:09

@svájci sapka (ch): Jut eszembe: jövö hétvégén megyek a fiammal Genfbe, az autószalonra. Majd integetek.

Kenta úr 2014.03.04. 13:55:22

Hat a kedves kommentelök jo resze igazan megmutatta, mitöl döglik a magyar. A lelke mejen piszkosul irigyli a cikk irojatol amit elert, hogy latta a vilagot, most meg boldogan eldegel a fenti eszakon, es egyaltalan nem kopik fel az alla. Es meg csak nem is kell belehalni a a munkaba.
Na pontosan ez az, ami otthon a többseg szemet szurni szokta. Ha valaki jobban el / boldogabb mint en. Dögöljön meg a szomszed tehene is, ne legyen mar neki se jo. Aki meg ki merte tenni a labad a 92000 km2-böl, na az meg föleg dögöljön meg.
Amugy nem olyan könnyü am egy masik orszagban munkat talani, es ök kerestek es talaltak - na es akkor mi van, ha csak takaritanak es alkalmi melot vallalnak? Jövö kep? Miert, ezzel a hozzaallassal egesz pontosan hol van ma Mo. jövökepe?

Szoval lehet utanuk csinalni. Nem kell irigykedni.

fizikusmanó 2014.03.04. 13:55:22

Jellemző egynémely kommentelő hozzáállása. Szégyen! Ezek az emberek még nem láttak gyereket szenvedni, éhezni, és büszkék, h egy aranyos kölyökállat láttán könnybe lábad a szemük, de egy gyerek az már nem olyan nagy kunszt ugye? ....
A kisgyerek megérdemel mindent! Mint minden egyes kisgyerek! És ember!
Olvassátok el a LÉT honlapján az ember élethez való jogait, a születési jogon járó alapellátást.
Én szurkolok, hogy mindenütt csak a jót lássátok, de ehhez az is kell, hogy errefelé, M.ország ne nagyon gyertek!
Egyébként a fujjogók figyelmébe: az amerikai hippi korszak fiataljainak több mint a 90%-a beállt a rendszerbe, és azóta is termelte a pénzt, profitot, stb...

Latcho Rom 2014.03.04. 13:55:22

@házelőtthinta: Fucking A kedves libikoka, irigykednek itt a szittya travellers :-)

wuaaa 2014.03.04. 13:55:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Gyere bátran, előítéletek vannak ugyan (jogosan) , de azt is nagyon jól tudják, hogy attól, ha egy norvégot alkalmaznak, még nem jelenti automatikusan azt, hogy tuti munkaerőt találtak. Sőt. Nem ok nélküli a 6 hónapos próbaidő. Miután "leteszel valamit az asztalra" a sajátjukként fognak kezelni és soha nem fognak semmi negatívat éreztetni veled származásod miatt.

Ahatis [DE] 2014.03.04. 13:55:22

Egy ács/asztalos nem kap munkát Norvégiában? o_O

Latcho Rom 2014.03.04. 13:55:22

www.youtube.com/watch?v=92xpYWiJ1Pg&feature=youtu.be

hinta, igazad van, a szittya travellerek csak irigykednek :P

Latcho Rom 2014.03.04. 13:55:22

Akit érdekel: a Libri.hu elfogadta a rendelesem, postazas.. azt hiszem kicsit dragabb mintha valaki kikuldene,

Peter Huncik Hatareset konyve 3.600 ft volt, szalitassal 36 CDN.

Latcho Rom 2014.03.04. 13:55:22

babetta szivem, ipad nem szeret konyveket rendelni :-)

Herr Géza 2014.03.04. 13:57:42

@svájci sapka (ch): Ja, ez azért nem olyan böszme nagy kütyü. Ha ebbe belerúg akár a lányod, akkor örökre azt mondja, hogy Auf Wiedersehen.. :XD

Muscari 2014.03.04. 14:00:00

@iqfighter: @adg [AU]: +1
Hadd vegyem en is egy kicsit vedelmembe a posztolot. Bar az en eletfelfogasom gyokeresen ellentetes az ovekkel, szeretek tervezni (Digger :p), de nem mondanam elitelendonek, amit csinalnak.
Ne felejtsetek el, veletlenul lett terhes, nem tervezett baba volt. Most akkor vetette volna el? A gyessel meg szerencseje volt, nem szamitasbol alakult ugy ahogy.

Norvegiaban nincs egy ev a gyes, Magyarorszagon 3. Az senkinek sem piszkalja a csoret, hogy otthon az anyukak harom evet vannak otthon? (En osszesen hatot voltam, meg mielott...) Ha lehetoseg volt ra, miert ne?

Az apuka 3 orajat en is furcsallom, de hatha van ra magyarazat es csinal valami mellekest is, mint azelott.

Azt remelem azert, hogy igy gyerekkel majd ujra atgondoljak a vilagcsavargast, hiszen mar oerte is felelosek.

SzZoole 2014.03.04. 14:00:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: es ez irodai munka vagy a platformon kell dolgoznod?

Herr Géza 2014.03.04. 14:01:57

@shakti_rom: "...azt hiszem kicsit dragabb mintha valaki kikuldene,"
Gondolod ? Nekünk legutóbb egy kétezer-néhányszáz forintos könyv lett összesen 9.800 HUF, mire ideért N.o.-ba (!).Persze nem tudom mit müvelt a keresztlányunk, de esküdözött, hogy a postán azt mondták ez a legolcsóbb mód...

mrsmihaly 2014.03.04. 14:04:08

@Kövérmadár [swe]: nem jo a böröd szine. Több tamogatast kapnal, es apolnak a lelki vilagodat ha a szined sötheten lenne. Ez van, tudomasul kell venni, mert ök az elnyomottak.

2014.03.04. 14:13:34

Eljatszottam a gondolattal hogy a posztiro tanacsat kovetve pozitiv leszek, szakitok a 'rendszerrel', es nem megyek vissza a delutani muszakomra... Ott akadtam meg, hogy akkor mi a csudabol lesz penz a bankszamlamon ho vegen. Tutira en csinalok valamit rosszul. Sajnos most nincs idom rajonni hogy mit, mert menni kell dolgozni. Ha rajottok a delutan folyaman hogy mi az alternativa, lecci irjatok mar le nekem, ha nem leszek nagyon faradt este, elolvasom. Elore is koszi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 14:13:42

@Herr Géza: Kár. Mi most megyünk. :(

@Muscari: Hogy lehet véletlenül teherbe esni?
:)

Mr Long 2014.03.04. 14:24:47

@Mirjam2: Egyszeru! Veszel egy farmot es a tartott allatokat, nevelt novenyeket eszed, a folosleget elcsererel/eladod. Van itt olyan aki tud tanacsot adni a kivitelezesben, hisz o maga is erre keszul. Azt ne kerdezzed meg honnan lesz penzed a farmra...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 14:42:17

@Babette_:
Akkor 50évesen én is fiatal vagyok?
Még mindig minden percét élvezem a munkámnak.
32év után is.
Lehet hogy valami különleges állatfajta vagyok?

Bebbi 2014.03.04. 14:45:10

@Herr Géza: Most itt "hangosan" mosolygok az irodaban. :-) Mindig az jut eszembe, amikor nalunk volt egy nemet kollega es az en gepemrol akart irni egy e-mailt, csak eppen nalunk ugye nincsen Scharfes-S. O meg teljesen lefagyott, nem tudta mit csinaljon, hogyan ijra le, hogy Grüsse. :-) Aztan megmutattuk neki, hogy mi a svajci modi: ss. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 14:45:18

@wuaaa [nor]:
Ezt en is tanusithatom, tenyleg igy van (a szomszedban).

@mrsmihaly:
Szegenykek, mar majdnem megsajnaltam oket :)
Kulturalisan es intellektualisan elmaradottak Europahoz kepest... (99%).

@fizikusmanó:
Egy ember eloallitasahoz 9 honap kell csupan. Kvazi a semmibol jon letre, minimalis eloallitasi koltseggel (virag, csoki, ekszer, ennivalo).
Egy auto eloallitasa nagysagrendekkel komplexebb feladat, nem beszelve a koltsegekrol.

Szulni minden hulye tud... de tervezomernok kevesebb van. ;)

Latcho Rom 2014.03.04. 15:07:07

@Herr Géza: Utalok mar embereket postara kuldeni,
20 dollarbol kijott a multkor egy Ungvari kotet, postaval..pedig ide tobb a posta mint hozzad..

trópusi ebihal 2014.03.04. 15:07:08

Na, elnyelt a moderátor. Akkor disztingválva: szerintem az a gáz ebben, hogy arra büszke honfitársunk, hogyan él segélyből (össz-vissz fél év munka után) és mások szívességéből, pláne hogyan mer így gyereket vállalni... Mi lesz a gyerekből, ha azt látja, hogy a szülei ingyenélők, másokon élősködnek. Vagy most az lesz a következő, hogy a gyerek után milyen segélyeket lehet majd igényelni, s így még kevesebbet kell majd dolgozni.

Latcho Rom 2014.03.04. 15:07:08

@Kövérmadár [swe]: Visszateszi a penzt a kasszaba, ha dolgozott valaha, ha nem. Kajat vesz, lakik.. gyerekek..penz mozog Muffinka, érted? :-)

**mimi** 2014.03.04. 15:10:44

@Babette_:

Olvastam az összeset...:)))
Nagyon érdekes volt, sajnos nekem dobozban vannak a önyveim költözés miatt, én s e férek hozzá, pedig szívesen olvasnám újra.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.04. 15:13:15

@svájci sapka (ch): Teremtse meg a feltételeit, és ne az aktuális állam/az ott élők nyakán élősködjön.

nem olvastam a commenteket de nekem egy igazi parazita , majd masokon eloskodunk eletmodnak tunik ... nagyon konnyu megszokni ,hogy majd lesz valahogy ,majd segit valaki , ingyen lakas kaja ... vagy az allam ,masok adoja .... megtalalni ezeket a lehetosegeket segito szemelyeket, ehhez kell bizonyos talent de bele is lehet jonni, megszokni szamitani ra ... ezt nem mindenki tudna utanuk csinalni ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 15:22:01

@shakti_rom:
Ugyanazt a penzt en is mozgathatnam ;)
Ha megigerem, hogy elkoltom, megkapom?

@trópusi ebihal:
Egyetertek :)

peacefroggg 2014.03.04. 15:22:22

@Kövérmadár [swe]: a tervezőmérnök viszont az autó elkészülte után nem foglalkozik még vele évtizedekig
nem is hiszem hogy a két dolgot össze lehetne hasonlítani

Muscari 2014.03.04. 15:25:26

@svájci sapka (ch): konkretan nem tudom, nekem mindket gyerek tervezett volt (oh, mar megint tervezes :-)), de elfogadom, hogy elofordulhatnak "balesetek". Peldaul hasmenes miatt nem fejtette ki hatasat a tabletta, vagy mittomen. Na. Erted. Nekem egy jopar ismerosom van, akiknel csak ugy besikerult a gyerek, van akinek harom is. Eleg gyakran elofordul.

andaluzkutya 2014.03.04. 15:28:09

Na ezt még régebben írtam (mármint ma) de közben elszált a rendszer, talán még aktuális:

Ezt azoknak írom, akik fanyalognak azon, hogy sok kommentelő fanyalog:
Szerintem sok kommentelőt zavar, hogy a posztoló azt írta, hogy:
"Mi már elképzelni se tudjuk, hogy a rendszer rabjai legyünk örökre." - miközben korábban azt fejtegette, hogy milyen jól meg lehet élni a rendszer adta lehetőségekből.
Érdemes lenne tisztázni olyan kérdéseket, mint hogy ha egy rendszer része az ember, akkor egyből rab is; ha lehúzza a rendszert, akkor vajh független-e tőle, ha nem tetszik a rendszer, akkor minek van ott és miért villog az előnyeivel, stb. stb.
Zavaró az is, hogy azt a hamis képet sugallja, hogy egy takarítói gyesből ill. az apuka 3 órás munkájából bárki vidáman megél itt. Alighanem ügyesen bánnak a pénzzel és alighanem egész más igényeik lehetnek sok téren (vagy más módon oldják meg a dolgaikat) mint az emberek többsége. Az se kizárt, hogy remek kapcsolatépítő képességeik vannak és bárkit három percen belül kenyérre kennek. Talán még engem is... Ez nem bűn:) De ezért ne induljon mindenki Norvégiába :)

Latcho Rom 2014.03.04. 15:36:34

@Kövérmadár [swe]: Sure.
Ha nem nyulakat de gyerekeket csinálnál! :D

Latcho Rom 2014.03.04. 15:36:34

@andaluzkutya: pedig már majdnem toltam oda kubik talicskámat! :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 15:39:53

@peacefroggg:
Sok szulo sem...

A kommentem arrol szolt, hogy nem vagyok elajulva a emberi fajtol. Nem tartom csodanak az eletet, sem egy uj elet letrejottet. Nincs benne semmi kulonleges, csak az ember szereti azt hinni, mert keptelen feldolgozni, hogy mennyire jelentektelen valami.

@andaluzkutya:
Igen, itt van a kutya (ha nem is az andaluz) elasva. Vagy elunk a rendszeren kivul es nem tartjuk a markunkat sem vagy elunk a rendszerben es belepunk az adok-kapok korbe.

Azt viszont nem tudom ertekelni, mikor valaki csak kapni szeret... van ilyen reteg Mon is, Soban is... gondolom mindenhol mashol is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 15:41:59

@Zoole[uk]: "es ez irodai munka vagy a platformon kell dolgoznod?"

Alapvetoen a vegzettseg meg nem determinalja a pontos munkakort. Abba az iranyba mesz, amerre csak szeretnel.
De en mindenkeppen platformon szeretnek majd dolgozni. Emiatt csinalom az egeszet. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 15:42:02

@shakti_rom:
A gyerek fenntartasi koltsege magas, gazdasagossag szempontjabol nem eri meg ;)

2014.03.04. 15:47:04

Nekem ez nagyon tetszik, azzal egyutt, hogy en kikerem magamnak ezt a rendszerrabjazast, szerintem a "rendszer" (jelentsenezbarmitis) reszekent is lehet szabadon elni, erezni es tapasztalni, es maga a "rendszer" (akarmitisjelentez) szamara vegzett munka is lehet onmegvalosito, kreativ, es lehet utazassal, tapasztalassal egyutt is csinalni "csaxolok" (kopirajt... jajjkinekisvoltezaszavajarasa? elfelejtettem) :D Napersze ez csak az en velemenyem. Csakigyzarojelbenvagyhogy. ^^

Ezzel egyutt megpukkadok az okkerzold irigysegtol, hogy ilyen sok helyen jartak raadasul most epp a vilag negyedik legszebb orszagaban allomasoznak (a vilag otodik legkiralyabb kulturalis oroksegevel egyutt) :D Szoval jo sztori az ilyen, en szivesen olvasom ezeket, johet meg ilyenek.

2014.03.04. 15:50:25

@andaluzkutya:

Eztjolmegirtad, enis valami hasonlot akartam kifejezni.

Evain 2014.03.04. 15:50:51

@andaluzkutya: Mi találkoztunk egyszer egy ilyen párossal. Eltöltöttünk velük egy napot. Teljesen normálisak voltak, lehetett velük egy-két dologról beszélgetni, és egyértelműen jók voltak kapcsolatteremtésben. Viszont az is látszott, hogy teljesen máshogy állnak dolgokhoz mint mi, és egy idő után nem volt közös témánk.
Képzelj el egy ilyen habitusú párost pl Hari Seldonékkal csevegni. :) Na ez így nagyjából leképezi a mi napunkat is. :D

Más: Digger hivatalosan is a spontaneitás valamint a tervezéselelnesség jelképe lett? :D

blackhairlady 2014.03.04. 15:54:20

@charlieharper: Koszi. Na ilyet itt Houistonban nem latsz, az biztos. Talan csak a nagyon lepukkant reszen, ott nem jartam. Itt meg a keregeto homelessek is udvariasak:D
Szomoru:(

nyuszigonosz 2014.03.04. 15:54:42

@andaluzkutya: Pontosan. Ez a zavaró a mai posztban és nekem ezért nem szimpatikus az írója.

peacefroggg 2014.03.04. 15:59:27

@Kövérmadár [swe]: na, hát ezt éppen nem láttam bele a kommentedbe... :)
az hogy mennyire jelentéktelen valami szerintem attól függ, hogy mekkora rendszerben vizsgálod

blackhairlady 2014.03.04. 15:59:48

@Babette_: Convertald at Calibrevel MOBIba vagy amit az e-olvasod hasznal.

DieNanny CH 2014.03.04. 16:04:15

@Herr Géza:

Az Schwyz. "t" nélkül. De miért oda küldöd az üdvözlést? Tilmir nem ott van.

DieNanny CH 2014.03.04. 16:06:40

@Kövérmadár [swe]:

"Aki nem dolgozik es soha nem is dolgozott megis milyen alapon kapna barmit is? "

Na, ez jó kérdés. Mo-on miért kapja 1 millió ember? - és most azokra gondolok, akik több, mint 10 éve állástalanok.

blackhairlady 2014.03.04. 16:21:43

@adg [AU]: Bennem is pont ilyen erzesekjet keltett a poszt, szerintem sem ingyen eltek, hanem mindig segitettek a lakhatast biztosito csaladnak. Tulajdonkeppen nem penzzel hanem munkaval fizettek a berletert. Nekem szimpatikusak, na:) A gyerekkel valo utazast meg majd meggondoljak a zelso ut utan, miutan megtapasztaltak, mennyire maceras is az.

Evain 2014.03.04. 16:24:12

@blackhair-lady: Nem biztos. :) 1-2 éve olvastam pont egy cikket, valami újságíró páros volt, vagy ilyesmi. Imádtak utazni, és a gyerek születése után folytatták. Hátizsákkal, stb. Mondjuk a cikk idején még kiskorúak voltak, nem tudom iskoláskorúval ezt hogy tervezték megoldani. :)

trópusi ebihal 2014.03.04. 16:26:10

Én is ismerek ilyen csöves világjárót. Hazajön, aztán nem tud mit kezdeni magával, végigjárja a rokonokat,barátokat, lóg rajtuk egész nap, akkor is ingyen él persze, mert van hol aludni, kap kaját satöbbi. És persze ömleng a világról, hogy ő miket lát és hall és milyen hülye az, aki itthon van és egész nap melózik. Pénzt amúgy a szüleitől kap, akik nem hagyják, hogy éhen haljon, ha már felnevelték egyszer.

megtürt személy 2014.03.04. 16:26:10

Mielőtt elásnátok a posztolót, amiért a norvégok véres verejtékkel összerakott szociális hálójában héderezik, jusson eszetekbe, hogy annak a pénznek a nagy része abból származik, hogy a jóisten pont oda tette az olajat.

www.origo.hu/gazdasag/20130911-norvegia-nem-tudja-eldonteni-hogyan-koltse-el-az-olajbol-szarmazo-penzet-az-uj-kormany-valtoztatna.html

"A norvég olajalap időközben a világ legnagyobb független befektetési portfóliójává duzzadt, értéke jelenleg 570 milliárd euró körül áll."

Egyébként meg vegyétek úgy, hogy az én és a haverok által fizetett jelentősen túlárazott norvég szolgáltatások árában ez is benne volt.
(Vazze, egy út menti csehóban 5300 Ft volt egy hamburger menü.)

--------------------------------------------------
Visszatartott, cenzurázott stb.
Márc. 4. 16:14

SzZoole 2014.03.04. 16:26:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: bator vagy es egyben irigyelek is egy kicsit erte:)))
Ha legalabb 20 evel fiatalabb lennek es a mai eszemel gondolkodnek,valoszinu hogy ott dolgoznek a mai napig is,1999-ben ajanlottak egy platformon munkat havi 800 ezerert,nagyon mehetnekem volt,csak akkor a lanyom 3.eves volt a fiam meg akkor szuletett,a penz nagyon csabito lett volna,csak valoszinu hogy a csaladom ra ment volna az meg semmi penzt nem er:)))

blackhairlady 2014.03.04. 16:27:03

@DieNanny [SZ,CH]: Nem beszelek nemetul, beraktam a goggle forditoba, es ezt adta ki:
A jelentkezési lap, a látás az orvos / látszerész (Svájcban) gombot. A szem teszt két évig érvényes.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 16:39:24

@peacefroggg:
Minimum Tejutrendszer szinten ;)

@DieNanny [SZ,CH]:
Magyarorszagon sem a segelyeket kellene nyomni, hanem munkahelyeket teremteni.

Mindenhol vannak olyanok, akik onhibajukon kivul nem dolgoznak.

De az megiscsak vicc kategoria, amikor megerkezik valahonnan egy jottment es mar kapja is a tamogatast. A masok altal megkeresett penzt odaadni csak azert, mert van hihetetlen igazsagtalan dolognak tartom a dokgozokkal szemben.

Lehetne a rendszer olyan, hogy aki dolgozik vagy nyugdijas az csak fele AFAt fizet, mert vegsosoron o tartja el a tarsadalom tobbi reszet.
"Koszonom hogy azert is dolgozol, hogy nekem legyen mit ennem" - na ez nagyon hianyzik az emberekbol.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.04. 16:40:38

@andaluzkutya: hogy egy takarítói gyesből ill. az apuka 3 órás munkájából bárki vidáman megél itt. Alighanem ügyesen bánnak a pénzzel ..
ezen sokan fenn akadtak pedig valszeg azt jelenti hogy csak ugy mint azelott ,nem a Hiltonba laktak es nem pezsgos vacsoraztak , ilyen tarhalos eletmodnal kicsivel be kell erni ahoz kepest a segely kanaan .es ha mindig talalnak aki a jointot is megossza , meg kulomben is a segelynapjan unnep 3 napig ...

blackhairlady 2014.03.04. 16:41:53

@Aye aye: Szerintem ez butasag. A csaladi potlek a gyerekednek jar, akkor miert mondanal le rola? Tudni fogja azt valaki rajtad kivul, hogy te nem veszed fel? Ezzel nem fogod megvaltoztatni a velemenyeket a bevandorlokrol. Szerintem.

blackhairlady 2014.03.04. 16:42:48

@szaszo71: Oh, szinte szorol szora ugyanezt irtam, de meg nem olvastam a te hozzaszolasodat:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 16:43:43

@Zoole[uk]: Nalam ez ilyen bekattanas. :) Nem tudnam megfogalmazni hogy pontosan miert, de rettenetesen vonz a dolog. Ugy kepzelem hogy a pilotak kb. ilyen szinten vannak belezugava repulesbe. Amolyan gyerekkori alom, szoval elobb-utobb ugyis ott fogok kikotni ha a kutya kovaszba szarik is. :) De mig par evvel ezelott ez csak egy nagyon tavoli alom volt, most mar azert - a sulinak koszonhetoen - belathato idon belul realis tervve valt. :)

blackhairlady 2014.03.04. 16:49:32

@Herr Géza: Es nagyon jol mondta. Mi mar nem kuldunk semmit postan, es nekunk sem ide, mert szinte mindig tobbe kerul a postakoltseg mint az ajandek. Ha megyunk haza viszunk ezt azt, illetve penz a iamnak alkalmakra.

SzZoole 2014.03.04. 16:57:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ha nem lenne csaladom en sem gondolkodnek rajta egy percet sem,meg igy 40 evesen sem.
Sok szerencset:)))
Csak nehogy Te legyel a kovetkezo Norbi:))))))))

Evain 2014.03.04. 17:02:47

@33621: Én belenéztem párszor ebbe a sorozatba, de nem vagyok annyira hasraesve tőle. Nekem marhára megrendezett az egész. De a hollandok valamiért odavannak ezekért a "reality oknyomozó" sorozatokért. Van pl gyorshajtók kergetése és igazoltatása. Meg most gengszerek kergetése is. Meg reptéri vámos ellenőrzés (bár ez utóbbi ausztrál).
Gondolom az igazságérzetük kielégítésére jó ez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 17:04:41

@blackhair-lady:
Dehogynem az!
De ez nem jogosit fel arra, hogy tamogatast vagy segelyt kapjak miatta (mint masok a gyerekuk miatt).

kutya vacsorája 2014.03.04. 17:06:06

rokonszenvesnek gondoltam a posztot, egészen a féléves munkaviszony idejére eltitkolt terhességig. az ilyen esetek miatt nem vesznek fel a rafkósabb munkáltatók fiatal nőket, azokat sem, akik tisztességesen járnának el.
kiváncsi lennék, a workaway-es gazda miért rúgta ki őket. a workaway-en posztolgatnak, visszajeleznek a volt dolgozók, ha valaki alapból gyökér, az azért jó eséllyel kiderül, és akkor nyilván poszterék sem hozzá kéredzkednek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 17:22:10

@Zoole[uk]: "Csak nehogy Te legyel a kovetkezo Norbi:))))))))"

Marmint hogy ne vegyek Volvot, hogy ne tudjak kovaszos uborkat kesziteni a platformon vagy hogy ne irjak kamu posztokat? :)

Herr Géza 2014.03.04. 17:23:49

@DieNanny [SZ,CH]: Bocs a "t" jogos, mindig rááll a kezem, pedig már egy párszor megnéztem, hogy hogy van helyesen.
Az "integetést" Tilmirnek meg Zürich mellett elzúgva gondoltam (arra megyek Stuttgart felöl). Te Genfben vagy ? Akkor Neked is integetek szívesen... XD

LyukasBogrács 2014.03.04. 17:25:46

@peacefroggg:
"a tervezőmérnök viszont az autó elkészülte után nem foglalkozik még vele évtizedekig"

Sokszor a tulajdoson sem... Meg is látszik a használtautó felhozatalon, 15-16 éves korukra már leamortizált, szétgyepált, csapágyasra hajtott modelleket lehet csak találni, amiben már kalimpálnak a dugattyúk.

Tisztelet a kivételnek!

wuaaa 2014.03.04. 17:25:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Platform-meló miatt nem kell ideköltoznöd, ha csak ez nem az álom része. Kapsz egy 2/3/2/4 turnust és oda jársz haza ahová akarsz. Sokan ezt csinálják, ez normális, ezért van a reptér közvetlen közelében 3 szálloda és lassan épülőben a negyedik. Heli behoz, alszol egyet, másnap repülsz haza. Vissza ugyanez. Sima ügy.
Múlt héten láttam legutóbb, amikor hullazsákot hozott a Super Puma. Sajnos nem üreset. Szomorú látvány mindig, elképzelelni, hogy mikor valaki már azt hitte, hogy benne van a tutiban, egyszercsak vége...

2014.03.04. 17:27:19

@Evain: "Meg reptéri vámos ellenőrzés (bár ez utóbbi ausztrál).
Gondolom az igazságérzetük kielégítésére jó ez."

Olyat enis lattam, azt hiszem az inkabb annak a reklamja, hogy mennyire g*cik az ozzik a hataron :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 17:32:11

@shakti_rom:
Te így gondolod, én pedig másként. Ennyi...
Momentán a világ abba az irányba tart, hogy a dolgozó ember az utolsó senki, akit sz@rba sem vesznek, míg az ingyenélő, tenyészállatok megkapnak mindent, mert mégiscsak a tündibündiébdibédihúscafatka...

Herr Géza 2014.03.04. 17:44:10

@Bebbi: Már mi is csak hébe-hóba tudjuk használni. A nyelvápolók itt sem pihennek, és a legutóbbi akciójuknál ez volt a legnagyobb gondjuk... Így még a mai napig nem tetszik, ha a "daß" helyett azt kell írnom, hogy "dass". Nekem rohadtul idétlenül néz ki, meg most már a helyesírásellenörzö is állandóan aláhúzza... Mindig az jut eszembe, hogy annak idején mennyi energiába telt, mire megtanultam, hogy mikor melyik jó. Bár ahogy hallom, otthon is erre a sorsra jut lassan az "ly".

DieNanny CH 2014.03.04. 17:52:51

@Herr Géza:

" Te Genfben vagy ? Akkor Neked is integetek szívesen... XD"

Nem, én Schwyz-ben vagyok... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.04. 17:53:31

@megtürt személy: Köszönöm a cikket, elolvastam.Bakker, ezért mondom én, hogy az összes magyar politikust, akinek köze volt az ország vezetéséhez, 1990-óta (az azelőttieket meg méginkább...) felakasztanám, 1 7 fejlövésre ítélném, vagyonelkoboznám, aki még ezt is túléli, azt meg kőfejtőbe zárnám.És a helyükre norvég politikusokat igazoltatnék.Hogy a p!csába lehet az, hogy ott náluk meg se fordul a fejükben, hogy elprivatizálják, nokiásdobozozzák ezt a fantasztikus vagyont?Megfordítva a kérdést: Magyarországon hogy-hogy nem bír születni egy megbízható politikus se, már évtizedek óta?

DieNanny CH 2014.03.04. 17:58:19

@geegee:
"Magyarországon hogy-hogy nem bír születni egy megbízható politikus se, már évtizedek óta?"

Ha született is, ahogy beleült a bársonyszékbe, rögtön meghülyült. Mindegyik.
(A la Legényanya, Bélafalva (Rátót)...)

Herr Géza 2014.03.04. 18:01:55

@DieNanny [SZ,CH]: Majd legfeljebb folyamatosan integetek. Végülis olyan kicsi az a Svájc/Schwyz. Ha meg vki visszainteget, akkor tudni fogom, hogy Te vagy az... (Nézd má', mennyi Nanny van itt :-))))

cougarcat 2014.03.04. 18:09:40

Gondolom sejteni lehetett, hogy nálam nem jött be a posztoló mentalitása. :) Odáig jó volt, hogy utazgattak, világot láttak, de aztán....

Nem az a baj hogy gyesen és napi 3 óra munkából élnek. Az, hogy ez eleve megtörténhet, a norvég törvényekből adódik. Mindenkinek joga van olyan alacsonyra tenni a mércét amilyenre óhajtja, vagyis ha nekik ez elég, és ha a gyereket normálisan ellátják, akkor jó.

A problémám azzal a téveszmével van, hogy valaki laza lébecolással, itt-ott munkára és a segélyrendszerre támaszkodva is hasznos tagja lenne egy társadalomnak. Majd a gyerekekkel zsaroljuk a többieket, aztán lesz ami lesz. Persze nyugodtan megteheti, hiszen a jelenlegi törvények megengedik, de azért ne várja el a tapsvihart.

Van egy nagyon jó barátom Norvégiában. Igaz svéd, de mégiscsak skandináv - az olajiparban dolgozik Oslo-ban mint geológus fiatal kora óta. Nagyon kedves srác de igazolhatom, hogy nem kedveli a posztolóhoz hasonló bevándorlókat. A felesége bolgár, szóval nem arról van szó, hogy már eleve elitél nem skandináv népeket. Azokat itéli el, akik nem képesek elfogadni és értékelni a kultúrájukat, amihez az is hozzá tartozik, hogy mindenki felelősséget vállal magáért és húzza a belét ahogy tudja. A poszt is mutatja, hogy nemcsak arról van szó, hogy az idegennek más a mentalitása - hanem ezt tetézve, még fikázza is azokat, akik otthont, megélhetést nyújtanak nekik. Na ez már erősen visszatetsző és ne csodálkozzon senki, ha ezért elutasitják, vagy megvetik.

Nálunk is élnek olyan emberek, akik itt-ott dolgoznak, közben a segélyrendszer támogatja őket (tipikusan nem bevándorlók). Az én felfogásom szerint, ezek az emberek félig-meddig kicsekkoltak a társadalomból, és többnyire csak akkor kapcsolódnak vissza, ha valamire szükségük van. Az ilyen emberek miatt a segély és munkanélküli biztositás rendszert alaposan megnyirbálták az utóbbi tiz évben. Lassan oda jutunk majd, hogy akinek tényleg kellene és járna segitség, nem lesz miből, és ez nem jó dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.04. 18:11:24

@geegee: És egy q jó komment a cikk után:

"Egyedüli hátránya az országnak, hogy kétféle növény terem meg, az egyik a fenyő, másik a jégvirág. Nemzeti gyümölcs a fenyőtoboz, és mindent hiltivel ültetnek a fagyott földbe."

:-))))))))))))

megtürt személy 2014.03.04. 18:17:24

@Kövérmadár [swe]:
látszik hogy sosem volt gyereked. Nem írnál ilyen hülyeségeket, ha belekóstoltál volna a gyereknevelésbe, eltartásba.
Az egész gyerek témában meglehetősen korlátolt a véleményed, gondolkozásod.

Ah, mit is magyaráznék annak, aki szerint a gyerek összehozás összehasonlítható az autótervezéssel...

-----------------------------------------------
Visszatartott, stb. 17:40

2014.03.04. 18:17:24

Bírom ezeket a "fillérekből beutaztuk a világot" írásokat, amiben eleve úgy kezdi, hogy úgy kezdődött, hogy Kínában találkoztak. Biztos bliccelt a repülőn, meg bogyókon élt az erdőben utána.

....jelenleg én meg egy BKV bérletet sem tudok megvenni :)

Latcho Rom 2014.03.04. 18:17:24

Mirjam2: Már megint bántja a csunya western média az indiai riksákat!

www.cnn.com/2014/03/04/world/asia/india-american-killing/index.html?hpt=hp_t2

Olyanokrol tudok hogy amerikai nok eletfogytos fegyencekbe szeretnek bele, mennek hozzajuk felesegul, ez az elso riksa_szerelem. Volt.

Latcho Rom 2014.03.04. 18:22:38

@cougarcat: Majd Justin, oleg volt a Tory nyirbalasokbol.

cougarcat 2014.03.04. 18:25:40

A fanyalgókra fanyalgóknak annyit - értem a jószándékot és tudom csak jót akartok. :) A probléma az, hogy nincs az az ellátó rendszer amely képes hosszútávon fennmaradni akkor, ha a polgárok többet vesznek ki mint amit betesznek a közösbe. Ha ez az egyensúly felbomlik, akkor összeomlik a rendszer is. A skandináv országokban különösen fontos a munka etika, mert náluk az ellátó rendszer nagylelkübb, mint máshol. Szóval jog szerint a posztolóék nem csináltak semmi rosszat, de a mentalitással problémák vannak, persze nem az ő szempontjukból. Pénzfa meg nincs, ha lenne, itt bimbózna a kertemben. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 18:28:34

@wuaaa [nor]: "Platform-meló miatt nem kell ideköltoznöd, ha csak ez nem az álom része. Kapsz egy 2/3/2/4 turnust és oda jársz haza ahová akarsz. Sokan ezt csinálják, ez normális, ezért van a reptér közvetlen közelében 3 szálloda és lassan épülőben a negyedik. Heli behoz, alszol egyet, másnap repülsz haza. Vissza ugyanez. Sima ügy."

Persze, tudom en is. Ismerek sracot aki Londonba lakik, de a Mexikoi-obolben dolgozik. A helyzet az hogy en imadom Norvegiat. Mindig is tetszett, de miota mar eltem is ott, azota plane visszavagyom. :)

Ti mit csinalsz amugy, merrefele vagy?

cougarcat 2014.03.04. 18:34:38

@shakti_rom: Nem fog tudni Justin osztogatni a henyélőknek, mert nincs miből. A gazdaságba fog pénzt nyomni, ezenkivül az eü. rendszer, felsőoktatás és nyugdijak viszik el majd a pénzt, ha kinyitják a pénzcsapokat. Alapvetően a társadalom nem értékeli az ingyenélőket, kétlem hogy ezek nevében kampányolnának. Esetleg behoznak olyan szabályokat, amelyek a munkaképeseket visszaszoritják a munka világába, hogy az elesetteken igy segiteni lehessen. Ezt pl. támogatnám.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.04. 19:00:25

@shakti_rom: miert cserelnek le az amcsik a huseges kutyusukat ..

wuaaa 2014.03.04. 19:01:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Én az olaj-városban, ha éltél itt és olajos leszel, akkor valószínűleg tudod melyik az :) , sőt, nem kicsi az esélye, hogy a jövőben jársz majd erre (szokott lenni job-expo, ahol értelemszerűen az olajcégek viszik a prímet, talán érdemes lenne eljönnöd). Állami cégnél dolgozok a helyi reptéren.

Latcho Rom 2014.03.04. 19:01:54

@cougarcat: Csak te beszelsz henyelokrol.

En tudomanyokrol, veteranokrol, tisztes szoc-pol befektetesekrol beszelek , azokrol a dolgokrol amit Harper szetb@szott, modszeresen.
Az akutt welfares(ingyenelo) esetek is lejjebb fognak menni ha mas dolgokat orvosolnak. Ugy kell nektek is Justin mint egy falat kenyér.

blackhairlady 2014.03.04. 19:09:29

@Kövérmadár [swe]: Tudom en, csak arra probaltam viccesen reagalni, hogy az emberi faj nem kulonleges:)

cougarcat 2014.03.04. 19:09:47

@shakti_rom: Nem, nem csak én beszélek henyélőkről.

"En tudomanyokrol, veteranokrol, tisztes szoc-pol befektetesekrol beszelek , azokrol a dolgokrol amit Harper szetb@szott, modszeresen"

Ennek semmi köze ahhoz, amit én irtam. Szavazz úgy ahogy jól esik.

SzZoole 2014.03.04. 19:13:17

Eszembe jutott egy gyerekkori haverom(baratomnak nem neveznem)akivel ket eve beszelgettem es O mondta,hogy akkor jott haza Irorszagbol jo par honap hajlektalansag utan,kerdeztem,hogy az miert volt jo neki,mire o mondta,hogy ott jo hajlektalanak lenni,mert nem hagynak senkit az utcan,kapnak szallast ennivalot es neha munkat is,hogy legyen zsebbpenzuk,mert valamikor regen tortent valami baj ir orszagban ahol sok ember meghalt az utcan,azota senkit nem hagynak ott.A kovetkezo cel orszag norvegia lett volna,mert ott meg jobb dolguk van a hajlektalanoknak meg tobb el latast kapott volna mint ir orszagban.
A posztot vissza olvasva a posztolo "karrierjuk"is igy kezdodott,satrazas az erdoben,3-4 jo indulatu ember segitsege,mezes mazas szavakal megsajnaltattak magukat stb.
Eleg erdekes karrier epites a masok joindulatanak kihasznalasa,de hat ilyennek is lenni kell.
Nem lehet mindenki Londonban mosogato:)))

blackhairlady 2014.03.04. 19:23:10

@Herr Géza: "erre a sorsra jut lassan az "ly"."
Es az ikes igek is. Mar nem lehet ezek utan megszolni aki eszek-et ir eszem helyett:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.04. 19:30:01

@Herr Géza: Itt vagyunk a pálya mellett, gyertek be egy kávéra. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 19:31:16

@wuaaa [nor]: Igen, bar meg nem jartam arrafele, de a Sverd i fjell-t egyszer latnom kell az eletben. :) Az a baj csak Stavangerrel hogy irgalmatlanul felmentek a lakasarak. Meg norveg viszonylatban is.
Amugy nem rossz otlet az allasborze. Bar most - mivel kimondottan ilyen offshore olajos egyetemet csinalok - remenyeim szerint mar a diplomamunka iras soran bedolgozom magam egy ceghez, de ahhoz is kell partnert talalni szoval majd utananezek a lehetosegeknek. Bar a diplomamunkamig is van meg 1-2 evem. :)

Latcho Rom 2014.03.04. 19:40:08

@montroyal ( CAN qc): Faterja is eleg jol birta, pedig ot a CIA is figyelte, argus szemekkel...

Nem szoktal szavazni, amerikai pogar vagy?..vagy mi a fenet irsz?? :-))

Latcho Rom 2014.03.04. 19:40:08

@cougarcat: You bet honey.

"eü. rendszer, és nyugdijak "

ez miota nem szoc-pol?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.04. 19:43:17

zöldiről tudtok valamit? napok óta nem láttam...

2014.03.04. 19:45:25

@QUERCUS: tudom, de attol meg ok is a rendszer rabjai. Ok is a Matrixban vannak

cougarcat 2014.03.04. 19:47:17

@shakti_rom: Nem érted miről irtam, úgyhogy felesleges ezen a vita. Az is jó ha cougarcat-nek szólitasz, vagy egyáltalán sehogy, a "honey"-t hagyjuk légyszives, mert olyan személyeskedőnek hat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.04. 19:47:40

én irigykedek mindenkire, aki ennyire laza, hogy ezt így ki a kisujjából (ahogy öregszem, egyre nehezebb műfaj nekem ez a csavargás). nekem nincs meg hozzá a személyiségem.
viszont lesülne a kép a bőrömről, ha arra rendezkednék be, hogy majd egy olyan állam, ahol én előtte nem toltam a szekeret, segít nekem, mikor szükségem van rá :-( csak végszükség esetén. mittomén, súlyos betegség. amikor az ember bárkin átgyalogolna, hogy megmentse a gyerekét.
ezekszerint én is a rendszer rabja lettem :-)
(még három nap iskola :-) )

DieNanny CH 2014.03.04. 19:48:46

@Mr Long:

Hűha! Nem irigylem a sofőrt - már ha benne ült.

DieNanny CH 2014.03.04. 19:52:13

Azért hiányolom a posztolót köreinkből.Hiszen nem dolgozik, a kicsi meg még legalább 4 órát alszik napközben...

blackhairlady 2014.03.04. 19:53:25

A lanyom focicsapataba most jott egy norveg lany. Nagyon kedves, mosolygos, a szulei pedig olyan baratsagosak, es jo humoruak, hogy csuda. A kinezetuk olyan igazi "norvegos", de sehol sincs az az allitolagos eszki ridegseg, zarkozottsag bennuk.
Egy masik csalad is Norvegiabol koltozott, de ok vissza, mert houstoniak. Elotte Dubaiban, elotte pedig Del- Afrikaban laktak. Azt mondta az anyuka, hogy a norveg idojarast nem tudtak megszokni, de a taj valami mesebeli.
A kedvenceim viszont a Londonbol ide koltozo csalad. Annyira elvezem az igazi brit akcentusukat. Az apuka a segededzo, es mar jo nehanyszor hallottam amikor az edzo visszakerdezett, emrt nem ertette:))) Pedig mindketten angol anyanyelvuek:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.04. 19:55:31

izé, bőr a képemről, na. :-)

cougarcat 2014.03.04. 19:59:06

@blackhair-lady: "Azt mondta az anyuka, hogy a norveg idojarast nem tudtak megszokni, de a taj valami mesebeli."

Az időjárásról a barátom is panaszkodik télen, szinte minden levélben. :) De nemrég vettek egy nyaraló apartmant Alicante-ban, oda menekülnek időnként, napsugárral feltöltődni. Oslo előtt Stavenger-ben laktak - hát az tényleg egy gyönyörü vidék. Az olajiparban dolgozva meg bejárja a világot - Houston, Indonézia, Sakhalin sziget, stb. Charmed life! :)

SzZoole 2014.03.04. 20:02:17

@shakti_rom: ez ketto eve volt,legutobb januarban voltam otthon akkor is epp a kocsmaban talalkoztunk,en kaveztam,o meg borozot es a penzt gyujtotte a repjegyre:)))

wuaaa 2014.03.04. 20:03:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Lakásárak - ja, 15 év alatt a tízszeresére, igen. Kemény, de a te jövőbeli fizuddal nem nagy ügy.
Sverd i fjell - hát, az a legjobb, mikor nyáron ezrével hordják oda a cruise turistákat, azok meg fényképezik ezerrel, mert mindenki úgy gondolja, hogy azt oda a vikingek faragták ki.. :)
Van egy olyan vonal, hogy a cégek áthelyezkednek északra, de lényeges változás nem lesz, itt a Statoil főhadiszállás, a Shell, a GdF, az Oljedirektorat, stb., szóval lesz itt munka neked is... ;)

cougarcat 2014.03.04. 20:04:02

@charlieharper: OFF - Ma abbahagytam a bunker ásását, szépen korrigált a piac. Ezek szerint manapság már a kristálygömbök se a régiek, a fenébe. De bármikor megragadom megint az ásót, figyelem ám a piac szakértőt :)

2014.03.04. 20:04:36

@Babette_: osszerugta a port a Mirjammal. Nem, nem a nemetes nezetein

2014.03.04. 20:08:34

@Chang Yai: Igen ezzel egyetertek enis :) A bevallalossagra irigykedem, es azokra az elmenyekre amikhez igy jutottak, de szamomra semmitsem ernek ezek ha nem tudnam utana a munkamban masok szamara ertekke konvertalni ezt a sok tapasztalatot, vilagszemleletet.

blackhairlady 2014.03.04. 20:08:53

@cougarcat: Igen, aki ebben a bizniszben van az sok helyre eljuthat ha elelmes. A ferjem is jart nagyon sok helyen, de most mar lenyugodott (ertsd: megoregedett:DDD)

2014.03.04. 20:10:21

@cougarcat: nekem a bunker a solar flare miatt van feltoltve :)
A google mapsen kineztem Norvegiaban egy takaros barlangot folyo mellett, ahol majd megbujunk, ha valsag lesz.koszt (hal a folyobol es asszony majd gyujtget) es kvartely igy megoldva. Lesz meg nehany gyerek, igy a gyesbol atveszeljuk majd a valsagot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 20:16:20

Na szóval...

kepkezelo.com/images/v4rd6p1d8s7onkfucqy3.jpg

El nem tudom mondani hogy mennyire távol áll tőlem ez az életforma.
El nem tudom mondani mennyire irigylem a posztolót hogy van bátorsága így élni.
Semmi sem lehet nagyobb kaland az életben mint a világunkból minél többet megismerni.
Nem pénzzel kitömve hanem hátizsákos turistaként Ázsiában vagy biciklis túrázóként Dél Amerikában.
Elkerülve a turistahülyítő gagyi folklórt
megismerni az országok igazi arcát.
Persze. biztos vannak negatívumok is de utólag úgyis csak a szépre emlékeznek.
Olyan életet élnek amit szeretnének és ennél semmi sem kell több.
Hűű de nagy paláver lett abból hogy kihasználják a segélyezési rendszert.
Tudnék mondani néhány millió embert akiktől sokkal jobban sajnálom mint tőlük.
Nekem valahogy a negatív kommentekből a "savanyú a szőlő találjunk valamit amibe bele lehet kötni"
életérzés jön le.
A posztoló és párja boldog ember és igenis céljaik vannak igenis terveznek.
Kívánom nekik hogy minden álmukat meg tudják valósítani.
A "rendszer rabjai" mondatot meg totálisan félreértelmezte mindenki.
Arra vonatkozott hogy ők megállapodott konszolidált életformában rabnak érzik magukat. Egy országban letelepedve annak az országnak annak a rendszernek a rabjai nem akarnak lenni.
Semmi degradáló nincs ebben a kijelentésben csak el kell olvasni az utána jövő mondatot.

Semmi kifogásom nincs az előre tervezés ellen. Én is tervek mentén élem az életem.
Csak nem hagyom rátelepedni a mindennapjaimra.
A spontaneitásnak és némi őrültségnek is kell teret adni.
Nem lehet úgy élni hogy odasúgom az asszony fülébe "drágám most betolom 100%-ig de elég ha csak 30%-ot húzom vissza vagy elmerészkedhetek akár 60%-ig is?
(Bocs Hari Sheldon 2)
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.03.04. 20:16:44

@cougarcat: Az idojarasra visszaterve. It Houstonban 1 het alatt lejatszodott a 4 evszak. A mult het kozepen kellemes tavaszi ido volt, majd jott egy hirtelen (masfel ora alatt 20 fok) lehules, eso, amolyan oszi ido. Szombaton rovidgatyaban es bikini felsoben mostam az automat a haz elott. Teganap fagypont ala ment a homerseklet, egesz ejjel oriasi dorges, villamlas, ma reggel pedig forro vizzel mostam a szelvedot meg az ablakokat, hogy el tudjunk indulni az iskolaba. Pechemre en ertem haza legkesobb es elhappoltak a garazst elolem:( A fak agai letorve, a vezetekek sok helyen leszakadva, mert a jeges eso 20 centis jegcsapokat kepzett rajtuk. Komolyan mondom, nem hiszem el, hogy ilyen van . 80F-rol 25-re 2 nap alatt lemenni, az nem semmi.
www.khou.com/news/slideshows/Photos-Fountains-freeze-over-in-the-Houston-area-239090091.html

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.04. 20:18:23

@charlieharper: Akkor mar inkabb Izland, ott legalabb a forro gejzir melegiti a hatsom, nem kell allandoan rakni a tuzre... :) Barlang meg hal van ott is dogivel. :)

blackhairlady 2014.03.04. 20:21:47

@cougarcat: Az o cege benne van az olaj szakmaban is, de a kormany projektekre is sokat palyaznak, igy az amerikai hadsereg logisztikajat is csinaljak kulfoldon, sok nagyvolumenu epitkezesben is benne vannak, szoval olyan multifunkcios ceg, mindenhez ertenek, mindenhol ott vanna, minden kontinensen. A ferjem megjarta a rangletrat, volt tankhajon, a Digger gepeit javitotta Haitin, aztan az egyetem elvegzese utan szepen lepegetett elore. Most mar nem sok letrafok van hatra:)

2014.03.04. 20:21:49

@diggerdriver: a loteri kutya nem beszelt itt az utazgatas eliteleserol.
Az meg, hogy masik X millio mit csinal ebben a kontextusban lenyegtelen

Andaluzkutya mar leirta a lenyeget

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 20:24:13

@Mr Long:
Ahogy szokták mondani, anyagi kár jelentős.
Olyan 400tonnás darura saccolom.
Rácsos hosszabbító van a gém végén gondolom magasra kellett emelni.
Olyan nagy súlyt nem tud felemelni amitől felborul mert a komputer letilt.
A talpalással lehettek problémák.

cougarcat 2014.03.04. 20:25:12

@blackhair-lady: Hüha, nem semmi, nem gondoltam volna, hogy ilyen lehetséges. :) Ezzel egy időben itt is szokatlanul vacak az időjárás. Egy hete jött egy hóvihar olyan nehéz, vizes hóval, hogy letörte az ágakat, vezetékeket és nálunk egy hatalmas fa kidőlt. Várjuk az esőt hogy elmossa a felgyülemlett jeges, feketés, ronda havat.

@charlieharper: Valamikor mindig úgy gondoltam, hogyha itt nem sikerül bebiztositani magam, akkor visszaköltözöm Magyarországra, és tulajdonképpen minden további nélkül ezt megtenném a jövőben ha arról lenne szó, hogy itt nem tudnék megélni. Mondjuk most már nyugdijas évekre gondolok, mivel ez nekem már nincsen olyan messze...

cougarcat 2014.03.04. 20:28:37

@blackhair-lady: Jól hangzik, én nagyon tudom értékelni az ilyen lehetőségeket, még akkor is, ha nekem ez nem adatott meg.

Latcho Rom 2014.03.04. 20:29:07

@cougarcat: Jovan, de velem ne poroszkodjá mert alakitom a klabbot a mirjammal.
:DDD

Latcho Rom 2014.03.04. 20:29:11

@Babette_: vizsgakra keszul, s veled te van a f@sza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 20:34:15

@charlieharper:
Semmi olyat nem tettek ami törvénybe ütköző.
De még morálisan sem elítélendő hogy felveszi ami a gyereke után jár.
Ne felejtsük el hogy minden juttatás a gyerek érdekit szolgálja.
Ha valaki visszautasítja például a családi pótlékot az a gyereke pénzét utasítja vissza.

blackhairlady 2014.03.04. 20:35:07

@cougarcat: Igen, en is nagyon szivesen eltem volna igy, de hat az a vonat mar elment. De a nyugdijas eveinket egy RV-ban utazgatva akarjuk leelni, ezt mar eldontottuk:)))) Talan az majd karpotol az eddiggiekert:D

2014.03.04. 20:38:00

@diggerdriver: csak ismetelni tudom, a doki mar leirta, hogy mi csapta ki a biztositekot
Nem az utazgatas

2014.03.04. 20:38:40

@shakti_rom: Nem akarok vitatkozni, de nem ertem ez miert kulonleges Indiaval kapcsolatos hir. Vilagszerte gyilkossagok aldozatainak nagy resze no, akit a ferfi partnere gyilkol meg. Nezz utana a statisztikaknak, ez altalaban minden orszagban igy van. Ha a hireket nezzuk, pl.: www.dailymail.co.uk/news/article-563934/Husband-murdered-wife-killing-confessed-Facebook-leaving-him.html

Pasi megolte a feleseget mert feltekeny volt ra, majd ongyilkossagot kovetett el. Az elkoveto tisztes (feltehetoen feher) angol mernok csaladapa. Mindennapi hir, sajnos.

Egyebkent tenyleg nem ertem mit akarsz az indiai ferfiakkal kapcsolatban bizonyitani. Nekem szemely szerint nem erdemes bizonygatni semmit, mivel van annyi szemelyes tapasztalatom indiai ferfiakkal, hogy nem ujsagcikkek alapjan fogom megitelni oket. (Jut eszembe - ma is, mint majdnem minden este, egy indiai ferfi hozott haza munkabol es nem probalt megolni vagy megeroszakolni :))) - de gondolom nem is arra akartal kilyukadni hogy minden indiai ferfi noket gyilkolaszik).

2014.03.04. 20:38:50

@cougarcat: szerintem a legtobbunkben ez felvetodott. En szeretnek egy oriasit vitorlazni majd

cougarcat 2014.03.04. 20:39:37

@shakti_rom: Szürjél, az sokkal jobb megoldás mint a provokáció és beszólogatások. Köszönöm.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.04. 20:40:51

@shakti_rom: csak azt hogy olyan kormanyt enged az USA canadaban ami neki megfelelo .. persze mi szavazzuk meg de elotte bevetik az agymosast ... Harper az amcsik huseges kutyusa az megfelelnekik... hallottad hogy ugatot az oroszokra meg a G8 bol is kiugatna oket .. szoval nem fogadnek Justinre de mi arra szavazunk ..

SzZoole 2014.03.04. 20:43:18

@shakti_rom: pedig elhiheted bratyokam nem ihatok alkoholt.
Egy vicc;
Milyen a ciganyvampir?
Kilopja a vasat a veredbol:)))

Quercus a favágó 2014.03.04. 20:51:39

@tanato:

Doki, elő lesztek léptetve:

"A Hr. a következő 11/A. §-sal egészül ki:
„11/A. § Az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult.”

Igaz, még csak tervezet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 20:55:13

@QUERCUS:
Kik lesznek a következők?
Címzetes, tekintetes, méltóságos, nagyságos?
Hejj de szép világ jön Magyarországra.

SzZoole 2014.03.04. 20:55:19

@diggerdriver: meg de.-t irta es teljesen igaza van.

nyuszigonosz 2014.03.04. 20:56:21

@QUERCUS: Aztán majd úgy kell szólítani, hogy : Címzetes föorvos úr? A nejet meg majd: Címzetes föorvosné asszony?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 20:56:26

@QUERCUS:
Csak nekem visszataszítóak ezek az új elnevezések?
Kúria... címzetes ökö... izé főorvos...
Lesz majd törvény arról is, hogy nagyságos asszonynak és urambátyámnak, esetleg méltóságos úrnak kell majd szólítani a hivatali dolgozókat?
Olyan jobbágyrendszer szagú az egész.

nyuszigonosz 2014.03.04. 20:58:15

@diggerdriver: Ugyanerre gondoltam, most, hogy olvastam.....hááá´t, ritka dolog, de egyelöre nem jutok szóhoz.

Sütemény1975 2014.03.04. 21:09:31

@Kövérmadár [swe]: Azért a népszaporulat annyira nem rossz, mint az első kettő :)

______________ (törölt) 2014.03.04. 21:10:20

a szerzőnek gratulálok, jól csináljátok, nekem tetszik!

talán csak egy hibát követett el: hogy elküldte a határátkelő blogra a történetét. sajnos, egyre inkább szinonim lesz az itt megosztott történet azzal, hogy az írója házhoz megy a pofonért.
itt megtudhatja, hogy ingyenélő, semmirekellő, élősködő, stb.

a gond az, hogy az úri - nyárspolgári - közönség kényes ízlésének csak az igen unalmas típusú határátkelések felelnek meg. bármely okból meg nem felelés esetén jönnek a szerzőre a díszítő jelzők.

nem irigylem a blog gazdáját se. :(

nem gondolom, hogy élénken kell bólogatni, ha valami nem tetszik. sőt, azt se, hogy feltétlen el kell hallgatni, ha nem egyezik a véleményünkkel. de úgy érzem, itt (a hozzászólásokban) a szerzőkkel szembeni minimális tisztelet is elmarad. ami pedig már csak annak okán is megilletné őket, hogy megosztották velünk a történetüket.

Latcho Rom 2014.03.04. 21:11:00

@Zoole[uk]: A baleset elott se ihattal tesvirem?

:-) viccre.

Latcho Rom 2014.03.04. 21:11:03

@montroyal ( CAN qc): Nemigen figyeltem a Harperi reakciokat ezugyben...

Latcho Rom 2014.03.04. 21:11:12

@Mirjam2: Azt hiszem csak a ferfi tarsadalmi statusza miatt lett hir a CNN-n, s nekem is azon akadt meg a szemem.
Lehetett volna német is, akár :-)

______________ (törölt) 2014.03.04. 21:15:44

OFF
ha valakinek esetleg hiányzik a neve elől a doktor, professzor vagy egyéb cím, itt akciósan, sőt a hirdetés szerint legálisan megvásárolhatja (!): :)
www.doktortitel24.de/

SzZoole 2014.03.04. 21:26:18

@shakti_rom: elotte sem volt jellemzo,jozanon is tudok bolond lenni:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 21:29:30

@sorsolo:
Minden szavad igaz.
Még akkor is ha rám is találó.
Igen én is elragadtatom magam olykor.
Ettől még igaz amit írtál.

Mr Long 2014.03.04. 21:30:10

@diggerdriver: Mi az a kriteriumrendszer, ami alapjan lehet sajnalni a rendszer potyautasaitol az ellatast?

Beleolvastam a posztba. Hajra nekik, en szeretem az allandosagot, de nem az unalmat.
Pestrol meg tokre nem nehez kijutnia teeszetbe, csak jo busz

Quercus a favágó 2014.03.04. 21:33:18

@diggerdriver: @nyuszigonosz/D/: @Kövérmadár [swe]:

Nem hiszem, hogy sok háziorvost vesznek meg ezzel. A praxisjoguk védelmét kellene egyértelműen garantálni. A történet ugyan is lassan 15 éve arról szól, hogy egy hatelemis egyenáramú idióta polgármester kisemmizheti őket, ha úri kedve úgy tartja. Mert nem az a lényeg, hogy megfelel-é a háziorvos a betegeknek, hanem az, megfelel.é a polgármesternek.

tanato 2014.03.04. 21:38:52

@QUERCUS: Igen ha már pénzt nem tudnak adni,adnak címeket,Volt már ilyen nemrégen, a gyógyszerészeknek szintén pénz helyett megadták a doktori címet.Kérdezték is az ismerőseim,miből doktorált a feleségem,.meg hogy nem vagyok-e rá féltékeny vagy nincs-e kisebbrendűségi komplexusom hogy ő is doktor lett.
Egyébként 93 ban kezdtem a háziorvoskodást én is címzetes főnök leszek,így én leszek saját magam főnöke és saját magam beosztottja is egyszerre.Faramuci helyzet
Így nálunk a főorvosi cím nem azt fogja jelenteni ki milyen okos hanem, hogy ki milyen vén.

tanato 2014.03.04. 21:41:24

@nyuszigonosz/D/: Érdekesség a címekkel kapcsolatban hiogy nálunk reformátusoknál a lelkész feleségét nagytiszteletű asszonynak szólítjuk hivatalosan.legyen akár 22 éves is mint pl. nálunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 21:52:40

@Mr Long:
Nézd, lehet hogy egyedül vagyok vele de a segélyen élést önmagában nem tartom bűnnek.
Ezer oka lehet annak hogy valaki segélyen él nem tisztem eldönteni hogy jár neki vagy nem. Erre vannak törvények, szabályozások és kijelölt felhatalmazott emberek.
Engem ennél sokkal jobban felháborít a segélyen élő emberek, társadalmi együttélés szabályait semmibe vevő viselkedése.
A harsány ordenáré megbotránkoztató viselkedés a békés emberek molesztálása a köztulajdon rongálása a magántulajdon ellopása.
Mielőtt még félreértés esne ezekben az ügyekben nem teszek különbséget a szomál menekült, az ír traveller, a magyar cigány, vagy bármilyen nemzetiségű fehér ember között.
A fentebb felsorolt kihágások elfogadhatatlanok olyantól is aki dolgozik de teljesen nonszensz azoktól akik a mások által megdolgozott pénzből élnek és azoknak okoznak kellemetlenséget akiknek a pénzéből élnek.
Márpedig amiket említettem bizony elsősorban a segélyből élőkre jellemző.
Ide lőjetek.

______________ (törölt) 2014.03.04. 21:54:09

@tanato:
nem irigylésreméltő a kezdő osztrák orvosok helyzete sem.
ezt jelzi, hogy Ausztriában 1380 végzős orvostanhallgatóból 600-an nem az országban kezdenek orvosként dolgozni.
van egy érdekes infografika a cikkben a kezdő orvosi minimumfizetésekről (amikor még nem kész szakorvosok).
kurier.at/politik/inland/jungaerzte-fluechten-ins-ausland/54.010.578

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.04. 21:55:12

@tanato:
Te, és ezért a címzetes ökörségért hány kiló kenyeret adnak a boltban?
:))))))))))))))))

blackhairlady 2014.03.04. 21:57:36

@diggerdriver: Egyet sem, de azt foldig hajolva:))

tanato 2014.03.04. 22:00:27

@nyuszigonosz/D/: Persze a civil életben Szia Enikő hogy vagy,de pl. presbiteri gyűléseken/presbiter vagyok én is/ ha én vagyok a levezető konferanszié akkor:Kérem a nagytiszteletű asszonyt ismertesse a helyi református nőszövetségben dolgozó asszonytestvérek/ez is ref.kifejezés/tavaly évben végzett munkáját

tanato 2014.03.04. 22:01:14

@diggerdriver: Ha kenyér nincs,.van cirkusz.

2014.03.04. 22:02:10

@sorsolo: ez a kritika meg gyakorlatilag kozhelyekbol allt ossze. Unalmas hataratkeles magaban oxymoron
Az uruguayi poszt gyakorlatilag mindenkinek tetszett, mind2, a lany a nemet baratjaval es 4 gyerekes csalad is. Az sem volt mindennapi
Volt meg sok masik poszt is, tajvani, sot a francia is tetszett a legtobb embernek (-Digger, de o messze kisebbsegben volt, ugyhogy mondhatjuk altalanossagban, hogy a kozonsegnek tetszett).

2014.03.04. 22:04:17

@QUERCUS: bocs a kerdesert, de mi koze a polgarmesternek a haziorvoshoz?

nyuszigonosz 2014.03.04. 22:04:19

@tanato: Köszönöm, hogy leírtad. Nem tudtam erröl.

2014.03.04. 22:06:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem szeretem a belterjes tarsasagot

tanato 2014.03.04. 22:07:44

@sorsolo: Legfrissebb OL/Magyar Orvosi Kamara lapja/ hirdetés:Osztrák kórházak részére keresünk rezeidenseket/Turnusarzt/ és szakorvosokat/elsősorban intenzív .-anaesztheziológusokat/Rezidens 2500 EUr+ ügyeleti díj,szakorvos 6000 Eur+ügyeleti díj./hó minimum egy éves munkavégzésre.
DOctors Abroad Kft.

tanato 2014.03.04. 22:09:24

@nyuszigonosz/D/: Igen így megy kissé régies nyelvezettel.

Mr Long 2014.03.04. 22:13:20

@charlieharper: Kosz, csak iras kozben ranyomtam a telomon a kuldesre, utana meg lefagyott... (Android)

2014.03.04. 22:15:44

@Mr Long: fontos kerdes, mikorra idozited a Range vasarlast?
Ha lehozod meg juliusig, akkor athjuk a Diggert a Nissannal es Zoleet az S-veles csinalunk egy Top Gear Specialt a 4 autoval
En meg viszem a lovas autot

Mr Long 2014.03.04. 22:16:50

@tanato: Egy csomo dolgot vensegre adnak :) Lasd a sok gitt egylet (mernokkamara es tarsai). Oda nem tesznek fiatalokat, mert meg megvaltoztatnak valamit...
En ezeket a doktori cimeket (marmint a foglalkozasiakat) kamunak tartom. Pl jogasz doktorok, mert elvegeztek egy egyetemet? Pont mint a bolcseszek, mernokok, kozgazdaszok.

tanato 2014.03.04. 22:21:11

@Mr Long: Jogos, az igazi doktori címért /az ún.nagydoktori/kemény vizsgákat kell tenni,megvédeni stb. Ennek ellenére a legtöbb országban van néhány végzettség amihez aut. adnak dr.-t /jogász orvos,állatorvos,néhányban gyógyszerész/

Mr Long 2014.03.04. 22:21:11

@charlieharper: Melyik julius? :) Az amit szeretnek, majd valamit meg veszek...

Ismered a Flying Scotsmant? London - Edinburgh kozt jart. Volt egy kulonkiadas a Top Gear-ben, ahol osszemertek ezt a tavot a gozos vonat, egy veteran motor es egy veteran auto kozt. Az utobbi kettonek az A1-et kellett hasznalnia.

Mr Long 2014.03.04. 22:22:40

@tanato: De amikor egy pocs friss jogasz (talalkoztam nem is egy ilyennel) felhaborodik, hogy nincs kiirva a doktori cime, akkor kapok agyverzest.

Quercus a favágó 2014.03.04. 22:22:48

@charlieharper:

A praxisjog csak addig ér valamit, amíg az önkormányzat vagy közalkalmazotti vagy szerződéses jogviszonyban foglalkoztat. Ha fölmondja a szerződést 6 hónap áll a jogtulajdonos rendelkezésére, hogy a vagyoni érték jogát értékesítse. Tehát nem az a lényeg, hogy a háziorvos munkájával meg vannak-é elégedve a betegek, hanem az, hogy meg van-é elégedve vele a képviselő testület,élén a polgármesterrel. Ráadásul, ha az orvos talál vevőt a praxisjogra, a vevőnek először előszerződést kell kötnie az önkormányzattal. Ha eztaz önkormányzat megtagadja, akkor eltelik a 6 hónap, és a praxisjog tulajdonosának nincs több lehetősége az értékesítésre. Ehhez hozzá kell gondolni, hogy van aki a jogot több millió forintért vette.

morsels (törölt) 2014.03.04. 22:24:31

@charlieharper:
Na most mar mutass egy fotot arrol a lovas autorol :-)

morsels (törölt) 2014.03.04. 22:28:33

@QUERCUS:
Azt a mindenit.
Ezt hogy sikerult igy kitalalni?

En a naiv fejemmel azt hittem, hogy ugye van az orvos, amit az orszagban elismernek, tagja az orvosi kamaranak, vagy mit tudom en, aztan az alapjan ott nyit praxist, ahol o jonak latja azt.

Es a fizeteset sem az allamtol kapja, hanem ugy mukodik a dolog, hogy adott vizsgalat, vagy ora, vagy mit tudom en (legalabbis mifelenk ez igy mukodik) ara rogzitve van allami szinten, az orvos meg elkuldii a biztositonak (magyarorszagi esetben a TB-nek) hogy mit csinalt, azok meg atutaljak a penzt.

puhacica 2014.03.04. 22:31:34

magyarazza mar el nekem valaki, hogyan lehet fillerekbol korbeutazni a vilagot???!!! azt most tapasztalom, hogy Europan belul barhonnan olcsobban es egyszerubben el lehet repulni egy csomo orszagba mint Lisztferihegyrol, de azert meg igy is 100ezrekrol beszelunk! ok, olcso kaja, sator, kanapeszorf... de a repjegy n a g y o n d r a g a !

pappito · http://pappito.com 2014.03.04. 22:32:04

@sorsolo: "a szerzőkkel szembeni minimális tisztelet is elmarad. ami pedig már csak annak okán is megilletné őket, hogy megosztották velünk a történetüket"

a tisztelet az nem _jár_, hanem ki kell érdemelni. Az, hgy körbehiénázom a fél világot az még önmagában nem tiszteletreméltó, még ha kétségtelenül jó móka is átélni.

Egyébként érdekes látni, hogy csomó határátkelő, aki azért ment el Mo-ról, (többek között) mert finanszírozhatatlan a potyautasok fenttartása és nem élt meg az elvonások utáni maradék pénzéből, amiért megdolgozott, most tapsoljon, hogy valaki egy másik országban potyautas?

Persze lehet, hogy én csak egy rendszerrabja nyárspolgár vagyok... dolgozom meg adózom és azt gondolom, hogy az adómat olyanokra kell költeni akik rászorulnak és nem képesek áthidalni egy, önhibájukon kívül előállott nehéz szakaszt az életükben, nem bedig álhippi csavargókra akik szívességből, érzelmi zsarolásból és a mélyen megvetett rendszer piócázásából kívánnak éldegélni.

Egyébként a csecseművel utazás nem azért tök hülyeség, mert macera (bár a gyerek amíg kicsi igényli a rendszert az életében, azért sima ügy) hanem azért, mert a gyerek lófaszt se lát a világból, aztán majd tizenéves korában jön a "kösz apu, hogy elvittetek norvégiába is, semmire nem emlékszem" :)

Persze, ha nem a világlátás a cél, hanem a további csavargás, akkor minden oké. Majd lesz a gyereknek szívességből oltás meg pelenka meg fűtött váróterem.

Na mindegy, nem az én gyerekem és nem is én finanszírozom anyus "véletlen" terhességét, csak pont annyira látom ezt sikeres életformának, mint az újgazdag hülyegyerekét akinek a szülei hibridautót vesznek, aztán azt magyarázza, hgoy ő mennyire óvja a környezetet.

Gondolom hősnőnk jól képzett szakember, amúgy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 22:38:32

@Sütemény1975:
Attól függ, hogy ki és miért követi el... jellemzően nem azoknak van 4-6-8 gyereke, akik alkalmasak arra, hogy értelmes és értékes embereket neveljenek fel (jellemzően, kivétel azért akad).

Quercus a favágó 2014.03.04. 22:40:57

@morsels:

Hát ez egy elég hosszú, és bonyolult történet. Röviden nem nagyon lehet elmondani. A lényeg az, hogy 2000-ben hoztak egy törvényt az önálló orvosi tevékenységről. Akik akkor háziorvosok voltak (szerintem a Doki is) ex lege, a törvény erejénél fogva kaptak működtetési jogot. Ebből lett 2012-től praxisjog. A vita azóta is arról szól, hogy ezen jog gyakorlásának feltétele-é egy adott körzetben az önkormányzattal kötött szerződés. A hatóságok, bíróságok, alkotmánybíróság szerint igen. A háziorvosok szerint nem.
Nem nehéz eldönteni, melyik az erősebb kutya.

______________ (törölt) 2014.03.04. 22:44:11

@puhacica: akkor keveset kell közben repülni! :)
akkor számolsz helyesen, ha levonod az otthoni lakásbérleti díjat, rezsit, kajára kiadott összegeket az utazás közben felmerült költségekből.
havi 100 ezret akkor is kiadsz, ha kőbánya-kispesten a hatodik emeletről figyeled az eseményeket.
ha egy fél évről beszélünk, kapásból 600 rugónál járunk, esélyes, hogy hátizsákos szinten thaiföldön ebből a repjeggyel együtt is könnyen ki tudsz jönni egy szalmakunyhót bérelve és naponta három órát meditálva a néptelen tengerparton.

morsels (törölt) 2014.03.04. 22:46:05

@QUERCUS:
Ennyi erovel minden valalkozonak (legyen az villanyszerelo, vizes, komuves, acs, vagy barmi) az onkormanyzattal kene szerzodest kotnie. Vagy ok is igy vannak?

De jo, ertem en, hogy nem ertem, csak meglepett, szerintem feleslegesen komplikalt. De mar el is dugultam :-).

2014.03.04. 22:48:51

@morsels: majd privatban, keresni kell egyet, amin a csalad nincs az autoban. Ne varj nagy durranast, mar majdnem 7 eves

2014.03.04. 22:50:28

@QUERCUS: en meg mindig nem ertem. Mi koze a polgarmesteri hivatalnak az egeszsegugyhoz? Ok, aggregaltan ugyanabbol a zsebbol fizetem, de akkor is....

2014.03.04. 22:51:03

@charlieharper: marmint ertem,,amit mondasz, de az elvet nem ertem

tanato 2014.03.04. 22:51:48

@morsels: Amit leírtál az a nyugati országok jó részében így működik.de nálunk a Quercus által leírtak szerint mennek a dolgok,a helyi önkormányzat eü.bizottsága kis helyeken a polgármester dönt és tényleg ki tudja csinálni az akár több milláért vett praxis tulajdonosát is.

Quercus a favágó 2014.03.04. 22:51:59

@morsels:

Magyarországon minden jogszabály fölöslegesen komplikált, és legalább 99 féle képen értelmezhető. Direkte. Ezért van benne az alkotmányban, hogy a bírák értelmezhetik a jogszabályokat. Ki így, ki úgy. Neked mint állampolgárnak, annyi a dolgod, hogy imádkozz. Úgy értelmezze, hogy te jól gyere ki a dologból.

MagyarJoe 2014.03.04. 22:53:45

Tisztelt Hataratkelo az ilyen posztok nagyon erdekesek de nem kellene sikersztorikent eladni.... ennek nagyon csoves ize van :)
Kifejtem...

A posztolotol kerdem: nem lat-e osszeegyezhetetlen ellentmondast a bemutatott ket vilag kozott :
1) szabadon bejarni az egesz vilagot anyagi fuggoseg nelkul... a rendszeren kivul elni
2) sajat lakasban elvezni a norveg gyes tehennek a boseget mert csak napi harom munka is eleg

Most mar csoves hipik vagyunk vagy nem?

Kommenteket nem olvastam

pappito · http://pappito.com 2014.03.04. 22:55:15

@sorsolo: persze, csak ezt a lóvét előre fel kell halmozni, azt meg az egyszerű rendszerrabja begyöpösödött idióták un. munkával oldják meg.

Nem az a kérdés, hogy a pénzed mire költöd (albérletre vagy repjegyre), hanem, hogy honnan van. Mármint persze ez is csak saját teljesítmény szempontból érdekes. Hiéna-nemhiéna.

tanato 2014.03.04. 22:55:31

@tanato: Mivel a praxisjog nem ér semmit a tényleges körzet nélkül.A településeken meg a polgármester az úr.nagyon sok konfliktus van ebből főleg az egyorvosos kis településeken.

______________ (törölt) 2014.03.04. 22:59:38

@puhacica: szerintem az európai fapados repjegyek inkább az ezres-tízezres kategóriában vannak, száz-kétszázért már kontinensugrás érhető el. háromszázért meg nagyjából bárhova a világban.

2014.03.04. 23:02:16

@pappito: ezt piocanak hivom, de ugyanazt jelenti

Quercus a favágó 2014.03.04. 23:05:27

@charlieharper:

Az 1990-ben jegyzett önkormányzati törvény kötelező feladatául rendelte az önkormányzatoknak az alapellátást. Vagyis ellátási kötelezettségük van. -Megjegyzem, az új, 2011-es önk. törvényben ez már nincs benne.- Ők biztosítják pl.az ellátáshoz a rendelőt, és az esetek többségében a felszerelést. Ezt a kötelezettséget a bíróságok is ügy értelmezik, hogy az önkormányzat eldöntheti, hogy az ellátási kötelezettségének mely háziorvossal tesz eleget, kivel köt szerződést. A betegeknek ebbe nem sok beleszólásuk van.

pappito · http://pappito.com 2014.03.04. 23:08:15

@sorsolo:
- hátizsákos turista ázsiában (odajutni drága, és ázsia sem a $1/nap ma már)
- Sydney
- két évig világjárás

aztán norvég adófizetők lehúzása.

Nekem az is megfelelne amúgy, ha a drága szerző idefárad és közli, hogy nyert a lottón, gazdagok a szülei akik ezt finanszírozták, stb. Ez mind valid, no problem. Ők dolgoztak 8 évet a mangánbányákban/fúrótornyon, minden fillért élére raktak, stb - elköltötték utazgatásra: tök valid, np.

______________ (törölt) 2014.03.04. 23:10:49

@QUERCUS: "Neked mint állampolgárnak, annyi a dolgod, hogy imádkozz."

hát ha valaki ennyire félreérti a magyar állampolgár szerepét a rendszerben, akkor nem csoda, hogy ott tart, ahol. ;)
imádkozással valóban addig lehet jutni.

persze, ha valaki tudja, hogy milyen felelős személyt kell megkörnyékezni, akkor nyilván azt keresi meg - az égi hatalmak felesleges vegzálása helyett.
a közelmúlt magyar belpolitikája tele van jó példával, tessék figyelmesen tanulmányozni! pártállástól függetlenül rengeteg tehetséges magyar honfitársunk tette le névjegyét az érvényesülés magyar útjának képzeletbeli asztalára.

Quercus a favágó 2014.03.04. 23:11:11

@charlieharper:

Mert ha a jogszabályok világosak, egyértelműek, és érthetőek lennének, akkor miből élnének az ügyvédek?
Továbbá, hogyan tudná a rendszer sakkban tartani az egyszerű állampolgárokat?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.04. 23:12:48

@pappito: stoppolni is lehet. melózni is lehet útközben meleg ételért és italért. az emberi kreativitás határtalan. csak ti hiszitek azt hogy mindent csak teli zsebbel lehet megoldani. van másik út is. én is irigylem azokat akik tudnak így hosszú távon élni! sokkal sokkal életképesebbek mint mi láncravert robotemberek. nem bírjuk átlépni a korlátjainkat...nem értem miért kell mindig lesajnálni azokat akik mernek máshogy élni.

morsels (törölt) 2014.03.04. 23:14:39

@charlieharper:
Nem azt akartad mondani, hogy meg CSAK 7 eves? :-)

SzZoole 2014.03.04. 23:15:18

@tanato: de ugye a haziorvosoknak nem kell 20%-ot vissza osztani a polgarmesreknek,hogy meg tartsak a praxisukat:))))

pappito · http://pappito.com 2014.03.04. 23:17:28

@házelőtthinta: "csak ti hiszitek"

ki az a ti?

btw nem lesajnálom, csak nem szeretem őket eltartani. Meg amúgy is miért sajnálnám vagy irigyelném valaki más céljait? Van nekem sajátom. Csak jár hozzá felelősség is.

Az a kettősség zavar, hogy én iparkodok mindent megtenni, nehogy olyan helyzetbe kerüljek, hogy ezekre a "mernek másképp élni" arcokra szoruljak. Mert tőlük lófaszra se számíthatok. nekik viszont az a céljuk, hogy más tartsa el őket és erre rendezték be az életüket.

ha akarod érted, ha nem, nem

2014.03.04. 23:18:01

@házelőtthinta: ne haragudj, de lemaradtam. Kirugtak most tenyleg a Mekibol vagy meg mindig hambit csomagolsz?

tanato 2014.03.04. 23:21:08

@Zoole[uk]: Szerencsére nem,de csak azért mert kevesen vagyunk,hiányszakma,különben más volna a helyzet.

______________ (törölt) 2014.03.04. 23:25:09

@házelőtthinta: nekem csak annyi a kérdésem a grafikához, hogy tudod-e, mi a medián, illetve hogy mi a szegénység abszolút és relatív kategóriái között a különbség?
ha nem, szívesen leírom, de gondoltam, jobb ha tisztázzuk, mielőtt elkezded a kanadaiakat sajnálni.

SzZoole 2014.03.04. 23:27:09

@tanato: ha elegen lennetek akkor elkepzelheto lenne?

MagyarJoe 2014.03.04. 23:30:36

@házelőtthinta: epp itt a gond.... nem lepte at a korlatjait

Jelentkezett mar a posztolo?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.04. 23:39:06

@pappito:
Nem érti, de én igen, pontosan ez a bajom nekem is ezzel az egésszel.
Lehet hedonistának lenni, "törvényen kívül" létezni, faházban zülleni áram és víz nélkül, de előbb vagy utóbb szükségük lesz a társadalomra és mi fogjuk megfizetni azt, hogy ők ilyen "faszányosan" éltek.

Mi is szeretünk utazni, jól élni, carpe diem, csak a különbség, hogy ezt két főállással teremtjük meg, miközben adunk a közösbe is. Nem pedig lebabázunk bevándorlóként a semmire (tudom, elbírja a norvég állam... most még. Vagy a gazdagtól lopni nem bűn? Elég gáz hozzáállás szerintem)

@sorsolo:
Ha tudná, akkor szerinted egy Mekiben csomagolná a hambit és hülyeségeket beszélne napi 24 órában? :)

@charlieharper:
Képzeld el azt a munkaerőt, aki még a Mekibe sem kell... aki még bölcsésznek sem jó :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.05. 00:06:17

@charlieharper: nem tudom hogy elküldenek e. valószínűleg igen. sokat vagyok beteg. majd kiderül. ha igen, akkor megcélzom a burger kinget :D De szerintem hazamenetel lesz belőle hosszabb távon. Majd megírom :)

@sorsolo: tudom mi az hogy medián jövedelem. A számok pedig magukért beszélnek. Nem azt mondom hogy nagyobb szegénység van Kanadában mint nálunk mert ez nyilván nem igaz, hanem azt hogy sok a szegénységben felnőtt gyerek. A nyugati országokban is. Ennyi az egész.

kövérmadár te most örülsz más nyomorának?

holl gold 2014.03.05. 01:24:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A posztolo nagyjabol azt a tipust kepviseli amiert a norvegok nem szeretik a bevandorlokat.

Ugyanezert nem szeretik sem Daniaban, Svedorszagban sem ezt a tipust...Sajnos en is ismerek ilyet (magyar hazaspar) aki meg egy szalmaszalat sem tett keresztbe de kihasznalta mar a rendszer ÖSSZES elönyet es meg log az allamnak egy valag penzzel (amit soha nem tudnak rajta behajtani mert nem fog dolgozni soha a budös eletbe es nincs a neven SEMMI, minden az elvalt feleseg neven van, meg a ket kocsija is)...ugyanugy jarni fog a nyugdij neki is (letminimum, mint aki valoban de keveset dolgozott, f@szom-eszem megall)...rendesen benyalta az allam ezt a trukköt...

adg 2014.03.05. 01:25:35

@puhacica: pl igy: 360fokbringa.hu/hu/rolunk
Ezek korbebringazzak par ev alatt az egesz Foldet. Voltak nalunk is egy vacsorara, akkor jartak pont feluton. Most uj zelandon nyomjak, aztan del amerika, eszak, es haza, kesz.
Ok konkretan masok kedvessegebol elnek ez az ido alatt, meg nemi aprobb bevetelekbol. Azert kell venni idonkent ezt azt, de szallast/kajat igyekeznek megoldani ingyen, amennyire lehet.

De hat ezt csak ilyen fiatalon lehet. En megdoglenek hamar. :)

adg 2014.03.05. 01:37:05

@sorsolo: Es meditalas kozben is jon a szazezer?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.05. 01:43:05

@Mr Long: Fhuh, bakker, ez meleg pite lehetett... :D Meg a visszaállítás is az lesz.Megnéztem volna a góré arcát... :D

pappito · http://pappito.com 2014.03.05. 02:00:03

@adg [AU]: ez azért más helyzet, mint amiben a poszttoló van

Ráadásul ezek a bringások csinálnak merchandisinget meg support site-ot, szereztek szponzorokat, kommunikálnak szépen (és remélhetően közben remekül érzik magukat) ez szinte szüges ellentéte annak amit a szerző csinál most.

skye8 2014.03.05. 03:35:17

az iromany olvasasa kozben mar tudtam hogy poszter darabokra lesz szedve. a sztori fele szerintem fikcio, vagy sok mindent elhallgat az iroja. el nem tudom kepzelni hogy ilyen 'munkamorallal' mibol volt penze utazni pioca csaladnak.

adg 2014.03.05. 03:53:19

@pappito: Ez erre a kerdesre vonatkozott:"magyarazza mar el nekem valaki, hogyan lehet fillerekbol korbeutazni a vilagot???!!!" Pl igy is lehet.

Es amiket irtal, azok az aprobb bevetelek. Maguk mondtak, hogy rendesen deficitesek lennenek, ha mindenhol szallast meg kajat kene fizetniuk.

--------------------------
A poszthoz vissza, ok ketten megjartak azsiat, ausztraliat es kanadat, meg mittudomenmit meg. Barmiben mernek fogadni, hogy nem a szocialis ellatorendszereken csungtek. Azsiaban tuti, ausztraliaban szinten, mivel nem alkalmas ra az utleveluk :), es szerintem kanadaban sem csinalhattak azt. Az elso adobol finanszirozott beveteluk a gyes a gyereknek. Tovabbra is ugy gondolom - bar ez nyilvan semmit sem jelent - hogy nem ingyenelok meg eloskodok voltak, hanem alkalmi munkabol eltek. Munkaert cserebe kajat meg lakhatast kaptak. Ezt eleg sokan csinaljak. Es nem rogton gyereket szultek a segelyre, ahogy itt fent irta valaki. Nem segely. Es ott elnek mar egy rovidke ideje. Tanuljak a nyelvet is. Minek, ha csak a segely kell, aztan mennek tovabb?
Ez nem az a segelymigracio, amit ukben lehet latni, meg kanadaban. Persze nyilvan nem beloluk fog megvastagodni a norveg allamhaztartas. Nem irja, hogy barmikor barmilyen segelyt kertek volna. Lehet, hogy az alkalmi munka utan meg adoztak is, fizettek afat, stb.
Jut eszembe, mikor szuletett a legnagyobb lanyom, meg eppen egyetemista voltam. A felesegem mar dolgozott majd egy eve. Ezek utan kaptunk csaladi potlekot, gyedet, szuletesi penzt, nem tudommit evekig. Akkor mi is netto ingyenelo segelyert szulok voltunk, merthogy addig kb semmit sem tettunk be a kasszaba? Aztan beletettuk, mostmeg megint nem. De ez masik sztori.

Nagyon nem csodalkozom, hogy nem jott a posztolo, szerintem utoljara lattuk...

cougarcat 2014.03.05. 04:34:26

@adg [AU]:

Kanadában nagy valószinüséggel illegálisan dolgoztak, vagyis csaltak. Mert ha nem, akkor ahhoz komoly tervezés és várakozás kellett volna, munkavállalási vizum, szakképzett munkakör, labour market opinion, stb. De ehhez túl lazák voltak, sőt büszkék arra, hogy minden tervezés nélkül nekiindultak a világnak.

De @skye8: nak is igaza lehet, ez valóban "mesebeli történet", vagyis fikció :)

adg 2014.03.05. 05:15:42

@cougarcat: Ez mondjuk eleg valoszinu. Oz-ban szinten.

Mr Long 2014.03.05. 06:42:55

Szova elmondhatjuk, hogy Norbi elhagyta a furotornyot es korbeutazta a vilagot?

2014.03.05. 07:00:00

@házelőtthinta: komolyan azert elkuldhetnek, mert sokat vagy beteg? Ha akarsz ne valaszolj, van valami folyamatos betegseged, ami folyamatos kezelesre szorul?
@Kövérmadár [swe]: nezd, Hinta dolgozik, anyukajaval el, nem a sultgalambot varja. Meg ha ki is rugnak, megoldja. Irta, hogy jart egyetemre (nem tudom mit tanult), beszel angolul es gondolom valamennyire nemetul. Szerintem inkabb o el a rendszeren kivul, mint a fenti par es a sajat akaratabol.

tanato 2014.03.05. 07:13:48

@Zoole[uk]: Igen,mivel a ho.-ügyeleteket ,megpályázó cégek is visszajuttatnak általában az illetékeseknek.

SzZoole 2014.03.05. 08:15:20

@tanato: de szepen fogalmaztal:)))
En ettol cifrab ban,szokimondobban,irtam volna le,de azert igy is meg ertettem,koszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 08:23:50

@adg [AU]:
Hüü de nagyon egyetértek.
Az itt negatívan megnyilvánulók többsége egy árva fillérrel sem finanszírozta posztoló életét de elmondja mindennek.
Tán csak nem magyarok?

puhacica 2014.03.05. 08:25:01

@sorsolo: de a 100e nem jon havonta magatol. a posztolo szemelyisege meg nem olyannak tunik, hogy dolgozott latastol vakulasig a kesobbi utazgatasert. a fapados arakkal annyiban tevedsz, hogy egy fovel szamolsz, de pl. kettonknek "Europa" minimum 120-150e, a Kanari-szigetek meg a duplaja, pedig az is ide tartozik. minden mas 2-300e/fo. es mivel a forint minden esemenyre reagal, de meg arra is, ha a pok pukizik a sarokban, egyik naprol a masikra dragulnak meg az utazas koltsegei. tegnap 317-ert valtottam eurot. igaz, ez annak mindegy, aki a vilagot jarja epp.
@pappito: azt nem tudom, milyen. hallottam mar rola, de meg nem tapasztaltam...
@adg [AU]: de az oceant nem lehet atbiciklizni! mondom, egyedul a thaifold-ausztralia-del-amerika viszonylat elvisz million feluli osszeget ket fore csak a repjegyre.
hinta, te meg stoppolj le egy boinget...

2014.03.05. 08:28:04

@diggerdriver: de. Mindenki aki barmilyen kritikat megfogalmaz, barmirol az nyilvan magyar.
Nyitottal mar ki mondjuk angol nyelvu blogokat es a kommenteket?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 08:29:53

@házelőtthinta:
Hazudnek, ha azt mondanam, hogy nem szorakoztat az, ahogy visszanyal a fagyi neked... ;)

Osztod itt az eszt, megmondod a frankot, ismered az osszes osszeeskuvest es betartasz a "hatterhatalomnak"... A bolcsek kove nalad van, te csinalod jol, Mester!

Charlie, digger es a tobbiek meg mind a rendszernek bologato rabszolgak! Oh igen!
A sok loser, ugysem jutnak semmire sem! 8)

Latod mar, hogy miert bukas az, amit te itt folyamatosan hirdetsz? A gazdasagi katasztrofa a sajat mikrovilagodban egy onbeteljesito joslat... nem azert, mert az arabok / zsidok / csilliardos iparmagmasok akarjak, hanem onmagad miatt.

pappito · http://pappito.com 2014.03.05. 08:30:32

@diggerdriver: az nem magyarnaklevés kérdése, ha nem bírja valaki, ha hülyének nézik

2014.03.05. 08:31:23

@puhacica: az oceanos dologot helyesbitem
A vitorlas communityben bizony atstoppolod :)
Gyakran kell plussz egy par kez a vitorlasokon es cserebe elviszik az illetot a kovetkezo kikotoig
Termeszetesen a "stopposnak" tudnia kell vitorlazni es navigalni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 08:32:04

@diggerdriver:
Finanszirozom helyette a fekakat... ettol aztan sokkal jobb nekem :)

Dehat ha nem mondhatok velemenyt, akkor inkabb csendben maradok... majd te elbeszelgetsz a feltoltott kepeiddel ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 08:40:35

@charlieharper: @pappito: @Kövérmadár [swe]:
Ha minden embernek hozzátok hasonló hozzáállása lenne a akkor Kolumbusz soha nem fedezi fel Amerikát.
Miért baj az hogy valaki nem nyárspolgár hogy nem akar beállni a sorba hogy nem akar oppurtunistán bepunnyadni a munka világába?

pappito · http://pappito.com 2014.03.05. 08:42:22

@diggerdriver: az nem baj. minden fasza.

ntm akár el is olvashatnád amit mások kommentelnek és akkor nem arra válaszolnál amire gondolsz, hogy más gondol

pappito · http://pappito.com 2014.03.05. 08:44:06

upsz, hiba, olyan ritkán járok ide, hogy elfelejtem kit kell olvasás előtt kibannolni a francba a képernyőmről...

over and out

andaluzkutya 2014.03.05. 08:44:58

@diggerdriver: Az nem baj, de ne mondja azt, hogy a többiek a rendszer rabjai, míg ők szabadok. Mivel ők is alapvetően függnek attól, hogy a többiek megtermelik azokat a dolgokat, amikkel aztán kalandozhatnak.
Felőlem kalandozhatnak, de írja azt, hogy "én nem tudok tartósan egy helyen lakni, de köszönöm azoknak akik lehetővé tették, hogy az állandóságra való igényükkel lehetővé tették, hogy nekem legyen hova mennem" :) Vagy valami hasonlót:)

andaluzkutya 2014.03.05. 08:47:52

@diggerdriver: tud valaki arról, hogy Kolumbusz negatívan nyilatkozott azokról, akik nem voltak felfedezők?
Gondolj bele, Kolumbusz beszól, hogy ti hülye rabszolgák, mért nem kerekedtek fel, aztán mire visszamegy meghozni a jóhírt, hogy felfedeztem Amerikát, addigre senki sincs ott és nekiállhat felszántani a földet, hogy legyen mit enni:)

négyzet 2014.03.05. 08:58:57

Na, este már nem jutottam ide, de még azt akartam írni, hogy

akik azzal jönnek, hogy de hát Norvégia csak abból gazdag, amit az istenke adott, vagyis az olajból, azok gondolkozzanak el azon, hogy miért nem hasonló ország akkor például Venezuela vagy Nigéria vagy miért nem Szaúd-Arábiába mennek a segélyvadász bevándorlók. Norvégia annak köszönheti, hogy gazdag, hogy a szemlélet eleve adott volt ahhoz, hogy okosan használják fel, amit kaptak, és ne csak néhány kiskirályt gazdagítson az olajvagyon.

Miközben a posztban leírtak szerint a norvégok elég gondtalanul élhetnek, Venezuelában hiánygazdaság van, meg mostanában ez: 444.hu/2014/03/04/nyugdijas-tabornok-kezdett-egyszemelyes-ellenallasba-venezuelaban/

pappito · http://pappito.com 2014.03.05. 08:59:15

@andaluzkutya: a jó öreg Christóbal melózott nem csak úgy kirándulgatott, fizetésért hajókázott, személyzettel, katonasággal... és még így se találta el amit keresett, pedig kiokoskodta fejben, hogy mi merre. Minden volt, csak hátizsákos csavargó nem. Plusz vagy tíz évig melózott (kereskedőként) aztán beházasodott az éppen vadul gyarmatosító és tengeri hatalommá váló portugália nemességébe, körbehaknizta fél európát az indiás ötletével, de éppen nem jókor, leégett, mint a franc, aztán elment az államot szolgálni, kinevezték admirálisnak és a spanyol királynő finanszírozta az expedícióját. A másodikra egyenesen hivatalt csináltak (mint lázárnak minisztériumot, hehe) annyira állami kaland volt.

(és akkor nem említettünk ezer más okot, hogy miért határtalan baromság példaként felhozni őt ehelyt)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 09:09:03

@diggerdriver:
Segitek, rendben?!

Elhet ugy, ahogy szeretne, nem kell dolgoznia sem. Utazhat, ahogy jolesik, tamaszkodhat masok joindulatara. Ezzel semmi baj nincsen!

De!

Ha onszantabol nem dolgozik es onszantabol nem akar beallni a sorba, akkor:
- Ne fogadja el a tarsadalomtol (bologato birkaktol) a gyest!
- Ne jarjon orvos es a gyereket se vigye oda, ha beteg!
- Ne kerjen tamogatast es ugy altalaban ne legyen koze az allamhoz.

Aki nem veszi ki a reszet a kozteherviselesbol az ne is tartsa a markat...

Tudod, hogy mi a tipikusan balkani mentalitas? Lelakni a rendszert es kozben semmit sem visszaadni.

@andaluzkutya:
Pl...

2014.03.05. 09:11:36

@pappito: az analogia az volt, hogy allami penzbol utazgat = gyereket nevel. Igy forditottam, lehet, hogy rosszul

megamedve 2014.03.05. 09:12:28

Na ez pont egy olyan történet volt, amitől kirázott a hideg. Elég lett volna csak egyszer nem "szerencsésnek" lenni, vagy belefutni valami bűnözőbe, esetleg szexuális baromba, aki kihasználja a tájékozatlan idegeneket, és a "mesebeli történet"-ből modern horrorsztory lett volna.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.05. 09:12:46

Ez egy tipikusan olyan sztori, amiben kivilaglik, hogy mennyire nagy a jolet Norvegiaban. Ott meg csovezni, meg potyautaskodni is erdemes. Jo a poszt, nyilvan a tobbseg nem igy vagna neki egy hataratkelesnek, de nekik bejott. Nekik nincs is mas celjuk, mint a rendszert kihasznalva viszonylag jol elni a legminimalisabb munkabol. A rendszer szidalmazasa azert vicces annak tukreben, hogy ok is a rendszer bokezusegebol elnek, huznak hasznot.

Sajnos nagyon keves ilyen igazan felhotlen joleti allam van mar a vilagon, Norvegia ezek szerint meg ilyen.

En azt mondom csinalja, akinek ez kell, amig megteheti. Tenyleg van akinek ez az idealis elet.

micsoda? 2014.03.05. 09:12:54

Nekem a poszt eleje kevésbé érthető, de bizonyára az én hibám. Szerintem ami még szükséges Norvégiához, hogy az ember gyereke bírja a klímát. Nekem nem jönne be:)

négyzet 2014.03.05. 09:16:31

@puhacica: "de a repjegy n a g y o n d r a g a !"

jogos a kérdés. nekem van ismerősöm, aki t-keletre ment x hónapra csavarogni, csak előtte néhány évet informatikuskodott mo-n, és volt pár milliója repkedni ide-oda.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.05. 09:45:51

@Mr Long: ha tudnád, hogy a kis pöcs mennyit tanult a két betűért, megértenéd ...

nyuszigonosz 2014.03.05. 09:50:10

@adg [AU]: Viszont érdekes módon egy olyan országot kerestek a gyerek születéséhez, ahol nem nekik kellett fizetniük a kórházi ellátásért és gondolom a baba miatt kapták a lakást is.
Ilyen világlátóknál meggyözöbb lett volna a "véletlen" terhesség és szülés pl. a kínai fal tövében vagy a sivatagban.. érted?
Mert ha már terhesség,és amiatt éppen nem a világot szaladják össze, nagyon átgondolták azért, hogy hol kapnak ebben az esetben a legtöbbet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.05. 09:52:57

@charlieharper: Persze hogy el. Egy mekiről van szó még mindig, miért ne raknák ki azt aki sokat beteg. 5 perc alatt van a helyére más.Mi a meglepődés oka? De nincs szerencsétek, úgy néz ki, megmaradok.

@Kövérmadár [swe]: Örülök hogy jól szórakozol a sorsomon. Szerencsére félni nem kell, netre és kajára úgy is telni fog hogy nem forgatok burikat, úgyhogy nagy baj nem lesz, félnetek nem kell!

Én nem tartok be semmiféle hatalomnak ugyanis nem tudok neki betartani. Az hogy rabszolgák vagyunk mindannyian, az nem tudom miért meglepő tény bárkinek is. A nyugati ebek kicsit jobban vannak jelenleg tartva, így kevésbé zajosak.

A gazdasági összeomlás mantrázása pedig nem más mint lelki felkészülés. Lehet nem fog összeomlani semmi. De ha igen, én előnyben leszek a többséggel szemben mert egyáltalán nem leszek meglepődve.

azok a balkánon ragadt balkáni mentalitású emberek meg ugyanúgy dolgoznak mint te, csak kevesebbért. te meg őket szidod folyamat hogy milyen visszamaradottak. Elmenekülni biztos sokkal nemesebb dolog mint otthon maradni és küzdeni.

2014.03.05. 10:02:21

@shakti_rom: Igen, nem akarom kritizalni az aldozatot, de szegeny nagyon nem tudta hogy mit csinal, szerintem, mikor hozzament a pasihoz. Egyebkent a volt ferj nem riksa-vezeto, hanem auto(riksa)-vezeto - nagy kulonbseg! :) Autovezetoknek sokkal magasabb a tarsadalmi statusza a riksa-vezetokhoz kepest. Ettol fuggetlenul csodalkozom hogy egyaltalan regisztraltak a hazassagot. Altalaban nehez meggyozni a hatosagokat hogy regisztraljanak helyiek es kulfoldiek kozotti hazassagot ha ugy gondoljak valami nincs rendben; siman elkuldhetnek, azt mondhatjak hogy szerezz beleegyezest a szuleidtol, gyere vissza par honappal kesobb, stb. Pl. volt nyugati no ismerosom akit felrehivott az anyakonyvvezeto es kikerdezte hogy honnan ismeri a pasit, ismeri-e a csaladjat, biztos-e benne hogy hozza akar menni, stb. stb.; probalta meggyozni hogy szerinte a pasi nem hozza valo, penzt / utlevelet akar tole stb. Ez nyilvan nem torvenyes, de en azt szeretem Indiaban hogy a common sense-et reszesitik elonyben a szabalyokkal szemben :)

Persze lehet hogy a nonek mindezt elmondtak es megis eroskodott hogy hozza akar menni a pasihoz. 'Grave error of judgement', szegeny. Szerintem a ferfi is aldozat, valoszinuleg fogalma sem volt hogy mibe keveredett mikor felesegul kerte a csajt; nem ertette az egesz helyzetet, utana meg mar keso volt, ugy erezte hogy minden kontrollt elvesztett a szituacio felett es a vegsokig elment hogy ezt visszaszerezze.

Mr Long 2014.03.05. 10:04:41

@Babette_: Kb mint egy mernok, matematikus, kemikus vagy fizikus.

Mr Long 2014.03.05. 10:07:19

@házelőtthinta: " A gazdasági összeomlás mantrázása pedig nem más mint lelki felkészülés. Lehet nem fog összeomlani semmi. De ha igen, én előnyben leszek a többséggel szemben mert egyáltalán nem leszek meglepődve."
Ha autot vezetek barmikor belemhajthat a szembejovo. Inkabb nem vezetek es akkor nem johet belem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 10:08:58

@micsoda?:
A klima a legkevesebb, hidd el :)

@házelőtthinta:
"Nemes" dolgot cselekedni biztosan jopofa, de nem az en vilagom. Egyetlen eletem van, tervem es vagyam annal tobb. Nem pazarolom az idomet talanokra, majdokra es esetlegekre.
A "nemesnek levest" nem fizeti meg senki, sem anyagi, sem semmilyen ertelemben...

Nem vagyok bunozo, nem keresem a kiskapukat, beadom a kozosbe amit kell, kiveszem, amit kell. A csaladomnak megadok mindent, amit csak tudok; nekem ennyi eleg, a maszlag nem erdekel.

nyuszigonosz 2014.03.05. 10:20:52

@házelőtthinta: Ne írjál butaságot, nem tudom ki örülne neki, ha téged kidobnának a munkahelyedröl.
Ha ez mégis valami miatt megtörténne, munkabíróságra kell adni a dolgot.

andaluzkutya 2014.03.05. 10:34:12

@házelőtthinta: "A gazdasági összeomlás mantrázása pedig nem más mint lelki felkészülés. Lehet nem fog összeomlani semmi. De ha igen, én előnyben leszek a többséggel szemben mert egyáltalán nem leszek meglepődve."

Nem értek egyet. Ha nem omlik össze semmi, akkor ahelyett, hogy most jól érezted volna magad, végigrettegtél egy csomó évet fölöslegesen. Ha összeomlik sokminden, annak te annak az évekig tartó rettegés miatt már megtörve, lelkileg sérülten vágsz neki, így sokkal rosszabb esélyekkel. Az előnyt én nem látom. Nyilván tisztában kell lenni azzal, hogy semmi sem biztos, pl. bármikor a fejemre eshet egy meteorit/zongora/repülő/dinoszaurusz/kövérmadár/stb, de ha az időmet azzal töltöm, hogy ezektől rettegek, vagy arról beszélek folyamatosan, hogy mennyire veszélyes is minden, mert előbb-utóbb ez bekövetkezik, akkor nagyon elcseszem a mindennapjaimat...

vojti 2014.03.05. 10:51:45

A reagálást halogattam egy ideig, mert nem látom értelmét. Részben már kamutörténetnek látják sokan a dolgot.
(Rengeteg ilyen sztori van a világon, szomorú, hogy nem hiszik el egyesek..)
Másrészt az egész blog szerintem a szórakoztatásról (+ némi információ közlésről) szólna.
A mi történetünkkel csak azt mutattam volna meg, hogy így is lehet csinálni. Mert tudom hogy kilógunk a sorból.
És ez hiányzik a legtöbb emberből: az ELFOGADÁS a más iránt.
De örülök hogy páran megértették a lényeget, és nem anyáztak..

A költségei egy ilyen utazásnak sokszor elképzelhetetlenül alacsonyak. Az óceánon át kell repülni, de hadd osszam meg a hírt, hogy Ázsiába szárazföldi közlekedés is van!
A transszibériai vasúton 3. osztályú jeggyel eljutottam Moszkvából Pekingbe 50eFtért (közben pár megállóval).
De mi sehol a világon nem HIÉNÁSKODUNK! Nem kuncsorgunk kajáért, szállásért. Én se hittem volna el régen, de tényleg rengeteg ember segít szívesen bármiben; és magától! Ezt nekünk magyaroknak különösen nehéz elhinni, mert nincs bizalom egymás iránt az emberekben. Példának elég ha megnézzük a couchsurfing jól működő szervezetét, ott muszáj megbízzon az ember az illetőben, ha beengedi a lakásába..
Bármilyen helyzetben, ha nem segített senki, mi csendben meghúzódtunk a sátrunkban, ha esett, ha fújt.

Az ÉLŐSKÖDÉSt is megint csak kikérném magunknak. Nem tudom, hogy egyesek nem olvasták el rendesen a cikket, vagy elnézést, ha valami kimaradt.
A megélhetésről pedig annyit, hogy ketten kb 20e koronát keresünk most havonta. 6ezer az albink, árammal. Egy kocsink van, de nem kell sokat használni. A gyerek egyelőre anyatejen él, a pelenka meg olcsó.
Mivel szerintem a húsoknak itt nem túl jó az íze, nem veszünk sok állati eredetű ételt. Nincs tévénk se, arra se kell költeni. Más az értékrendszerünk, ez van.
Magyarországon dolgoztam több éven át, ment az adófizetés rendesen. És itt ugyanez. Legális állásban voltunk/ vagyunk mind a ketten, nem tudom miért húzzuk le akkor az itteni államot??
Rengeteg olyan norvégról hallani, akik a jólét miatt mindenféle drogok függői, ők is a segélyből élnek munka nélkül (és talán sose dolgoztak). Most akkor melyik a jobb vagy rosszabb? Mi vagy az ilyen helyi fiatalok? Szerintem egyik se. Nem kéne elítélni egymást.

De jól szórakozom a sok kommenten azért, vicceshány ember milyen gondolatokkal ment tegnap aludni. Akit sikerült pozitívan inspirálni, hajrá!

andaluzkutya 2014.03.05. 11:02:50

@vojti: Nekem konkrétan annyi bajom volt, hogy a többieket a "rendszer rabjai"-nak nevezted, ami azért nehezen nevezhető pozitívnak. Valóban rengeteg segítőkész ember van mindenfelé, de gondolj, bele, ha ők nem lennének szerinted a "rendszer rabjai", akkor a sátratokat couchsurfing-eznétek körbe, vagy hol laktatok volna? Akkor is ilyen élmény lett volna az egész túra, ha nem vagytok ráutalva a "rabok"-ra?
Némi szkepticizmussal fogadtam, hogy gyesből és 3 órás munkából lehet annyit keresni, amennyi elég. Nem fogok turkálni a zsebetekben, hogy a 20ezer hogy jön össze, de ha annyi van, abból meg lehet hárman élni, ilyen lakbér mellett.
Én amúgy jókedvűen, kellemes gondolatokkal feküdtem le, ezek ritkán függenek a napi poszttól:)

nyuszigonosz 2014.03.05. 11:02:59

@vojti: " Rengeteg olyan norvégról hallani, akik a jólét miatt mindenféle drogok függői, ők is a segélyből élnek munka nélkül (és talán sose dolgoztak). Most akkor melyik a jobb vagy rosszabb? Mi vagy az ilyen helyi fiatalok? Szerintem egyik se. Nem kéne elítélni egymást."

Te viszont elitéled a szintén segélyböl élöket. Hol a te toleranciád?

2014.03.05. 11:08:03

@vojti: Aki ide posztot ír, annak a negatív kritikát is el kell fogadni. Ne kérd ki magadnak. Leírták a véleményüket. Volt aki finomabban, volt aki keményebben. Ez egyébként mindig így megy, lehet rá számítani ha már olvastál itt más posztokat. Én a gyerek résznél elakadtam, kritika nélkül csak azt mondanám hogy merész, de a ti életetek, ti dolgotok.

andaluzkutya 2014.03.05. 11:24:54

@házelőtthinta: "Én nem tartok be semmiféle hatalomnak ugyanis nem tudok neki betartani. Az hogy rabszolgák vagyunk mindannyian, az nem tudom miért meglepő tény bárkinek is. A nyugati ebek kicsit jobban vannak jelenleg tartva, így kevésbé zajosak."

Érdemes lenne tisztázni, hogy a rabszolga definíciója. Az, hogy az ember függ rengeteg más embertől, vagy más emberek döntésétől, még nem rabszolgaság. A nyugati ebek meg valóban olyan jól vannak tartva, de még a magyar ebek is, hogy kellő elszántsággal és képességekkel az lesz belőle, ami csak akar lenni. Vagy úgy érted, hogy azért szolga, mert a tevékenysége másnak is hasznos? Vagy mindenki a "háttérhatalmat" szolgálja ki?:)

trópusi ebihal 2014.03.05. 11:25:09

vojtiéknak lehet, hogy az a nagy ebben a sztoriban, hogy végülis csöves, hajléktalan életmódból visszakerültek a normális emberi körülmények közé (amiről mondjuk más indul alapból). Ráadásul ezért alig melóztak/melóznak. Ami érdekes, és elég ellentmondásos, hogy pont azt kritizálja, amire most büszke: lakás, pénz (ami nem sok, de az ő mércéjükkel az). Szóval, elég személyiségzavaros a sztori.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 11:42:05

@pappito:
Pontosan azért hoztam fel ötnert neki is a dolgozó emberek teremtették meg a pénzt a felfedezéséhez.
Jaa hogy a Királynő adta?
Annak meg a fán termett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 11:48:07

Akkor osszuk újra a lapokat.
Ezek ax emberek nem loptak nem csaltak.
Törvényes juttatást kapnak ami mögött munka van.
Egyetlen bünük van hogy nem élik a mi nyárspolgári életünket.
Megérdemlik hogy megfeszítsék öket.
Kilógnak a sorból.
A történelem során ezért már meghaltak néhány millióan.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 11:52:24

@vojti:
Drukkolok nektek.
Minden álmotok váljon valóra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 11:59:28

@diggerdriver:
Nem erdekel, hogy milyen eletet elnek.
Nem erdekel, hogy kilognak-e a sorbol.
Nem erdekel, hogy ezt torvenyes keretek kozott teszik-e.

Az egyetlen dolog, ami erdekel, hogy ki finanszirozza mindezt, illetve kiveszik-e a reszuket a kozosbol. Semmi mas!
Ha beleteszik, amit kell a kozosbe, akkor egeszsegukre... ha nem, akkor elitelem az eletviteluket.

Ennyire egyszeru a dolog.

andaluzkutya 2014.03.05. 12:02:50

@diggerdriver:
Azért elég komoly kiszúrás valakinek azt kívánni, hogy minden álma váljon valóra... Nem hallottál még rémálmokról? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 12:07:20

@andaluzkutya:
Annyit biztos nem hallgattam végig mint te:))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.05. 12:10:54

@vojti: nekem nagyon tetszett a történet, sok ilyen emberrel találkozom én is itt Ázsiában, aki hasonlóképp tolja. én is csinálnám, tetszene, ha elég jók lennének hozzá a social skilljeim, meg nem bírom a stresszt, inkább a guesthouse, mint a bizonytalanság meg a trópusokon sátor :-) (valami nagyon jó beach kedvéért simán elvagyok egy függőágyban egy hétig.)
ez a rendszer rabjai kiszólás, ezt nem kellett volna, szerintem, és akkor teljesen mások lettek volna a reakciók.
jó utat!

(egyébként nagyon jó áron lehet levadászni repjegyeket, ha az ember észnél van és tervez, meg nincs fix időpontja.)

(még két nap iskola.... és vége a "rabságnak" :-) )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.05. 12:52:53

@andaluzkutya: pontosan. mindenki őket szolgálja ki így úgy. azt nekem senki nem hintse el hogy nem központusol sehová a rengeteg munka lenyomata mert egyszerűen nem hiszem el! ha évmilliókon át nem volt képes úgy működni az emberiség hogy ne lett volna mindig ilyen, akkor miért pont most működne nem úgy? Tudom hogy akinek van egy viszonylag stabil, jó élete (vagy legalábbis stabilnak érzi) az magasról te erre és jól is teszi mert minek olyanon pörögni amin nem igazán tudunk változtazni.. a jóléti társadalmak is csak azért alakultak ki mert rájöttek hogy nem lehet úgy tartani az emberket hogy egyik napról a másikra élnek és nem telik nekik a kicsinyes dolgaikra pénz. csak most meg már elszaladt kicsit a ló, túlságosan meghízott a viszonylag jólétben tespedők száma, így most a birkanyírás fázisnál tartunk, ezért zuhan a nyugati életszínvonal...semmi köze ennek a gazdasági válsághoz, ami egyébként egy kitaláció..komolyan ki veszi komolyan ezt az egészet...számokat országokkal meg adósággokkal..odaírnak valamit és megtesznek valamit. Én meg végrehajtom és elhiszem hogy ezért volt.

mentegetik a pénzintézeteket mert őket meg kell menteni hogy mi élhessünk. engem ki ment meg? én nyugodtan csődbe mehetek a goldman sachs viszont nem mert ő fontos. én nem vagyok fontos. és utálom azt hogy a világ így működik. hogy aki fontos annak mindig meg lesz mentve a bőre. Hol van itt a szabad és tiszta verseny mikor egyes játékosakat megmentek engem meg hagynak megdögleni a futópálya szélén? Erre adjon nekem valami egy kézzelfogható magyarázatot...de ők nem magyarázatot adnak nekem, kisembernek hanem bűntudatot. mantrázzák a képembe hogy túl sokat fogyasztok és a nem csillapodó éhségem a gazdaságot is mérgezi. Mindennek a tetejébe nekem ezt szeretnem kell. Na ezért sütögetek én húst egy mekiben. Nem fogok beállni versenyezni nálam tízszer nagyobb vadakkal. Semmi értelme. Az első körben szétszednének. Inkább próbálok elpillegni a perempályákon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 13:35:11

@házelőtthinta:
Tyuha... :D

Mentsd meg sajat magad! Mi is azt tesszuk.
Nem varjuk el mastol, hogy vigyazzon rank, megvedjen, jajjdevizahitel... tanultunk, dolgoztunk, gondolkoztunk. Ennek van eredmenye es nem azzak, hogy a nagytestrrszt felvaltva hibaztatjuk vagy varjuk tole a kenyerunket.

DieNanny CH 2014.03.05. 13:42:16

@házelőtthinta:

"mantrázzák a képembe hogy túl sokat fogyasztok és a nem csillapodó éhségem a gazdaságot is mérgezi."

Nem furcsa neked, hogy te is ugyanezt mantrázod - nekünk?!
Másról sem szól minden kommented, mint hogy megvetsz minket, akik a pénzt hajkurásszuk, mert csilivili palotákat akarunk építeni, meg csodaautókat venni, és százezres telefont.
Te pontosan ugyanazt csinálod, mint az általad megvetett felső tízezer.

Latcho Rom 2014.03.05. 14:23:28

@Kövérmadár [swe]: ??

"nagytestrrszt " nagytestrészt? nagy testvért?, mi akart ez lenni pulya? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 14:41:18

@andaluzkutya:
Miért kell belemagyarázni dolgokat.
Hol írta hogy a TÖBBIEK a rendszer rabjai?
Azt írta ö nem akar a rendszer rabja lenni.
Nyilván mert annak érzi magát.
Hol van szó a TÖBBIEKRÖL?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.05. 14:41:27

@shakti_rom:
Telefonrol kinlodva gepelek :)

Nagytestrész ;)

@DieNanny [SZ,CH]:
Annyi kiegeszitesem lenne, hogy mivel minden "hatterjatekos" profitbol el es minden profit fogyasztason alapszik, ezert kotve hiszem, hogy barkinek is az lenne az erdeke, hogy ne fogyasszak.

A gazdasag is az elfogyasztott javak alapjan no/csokken, igy az allamot sem karositom (a gazdasag egyeb szereploi az elozo pontban mar szerepeltek).

Aztan az is lehet, hogy az az Exxon erdeke, hogy ne vegyek uzemanyagot, az MB-e pedig, hogy ne vegyek toluk autot. A legitarsasagok is akkor jarnak jol, ha nem utazom veluk...

Az a szomoru hirem, hogy hinta baratunk olyan szinten csokott es sotet, hogy rajta mar csak a jegcsakany segit, mint Trockij-on :)

andaluzkutya 2014.03.05. 15:20:06

@diggerdriver: Ez nem belemagyarázás. Ebben a mondatban benne van a megvetés az "átlagember" életformája felé. Írhatta volna azt is, hogy "Mi már elképzelni se tudjuk, hogy egy helyen/országban/kontinensen/munkahelyen/stb. éljünk örökre." Ez teljesen oké lett volna, mivel nem minősíti az egyéb életviteleket.
Példa:
Gyermekemmel beszélgetek a továbbtanulásról. Azt mondom neki, hogy "Fiam/lányom, én el nem tudom képzelni, hogy az én gyerekem földmunkagép-kezelőként dolgozzon". Nem mondok semmit a földmunkagép-kezelőkről, de joggal gondolhatja azt, aki ezt hallja, hogy az én szememben ennél megalázóbb dolog nem történhet senkivel, mivel az én szememben ez egy "aljamunka". Nem?
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek:)

andaluzkutya 2014.03.05. 15:22:49

@diggerdriver: persze lehet, hogy eszébe jutott, hogy mintha lettek volna történelemkönyvben emberek, akik a rendszer rabjai voltak és ennek a mondatnak semmi aktualitása nem volt:)
Amúgy már csak azért pörgök a témán, mert éppen nincs jobb dolgom:))

négyzet 2014.03.05. 15:24:09

@vojti: te írtad a posztban, hogy épphogy elkezdtél Norvégiában dolgozni, máris terhes lettél, és épphogy kijött a minimum 6 hónapos idő. Igazából szerencsétek van, hogy elég 6 hónap, ráadásul a világ talán egyik legbőkezűbb államába mentetek, ahol a szülés is a legjobb körülmények között ingyen van, nem Chilében jött a gyerek például - ezt látták a kommentelők tervezett segélyvadászatnak, ha szabad így fogalmaznom az egyszerűség kedvéért.

Érdemes amúgy a dolgokat jobban kifejteni, itt különösen a tervezés lépései és gyakorlati dolgok érdeklik az embereket, az érzelmi rész kevésbé szerintem, illetve az is fontos, de előbbi nélkül nem nagyon áll meg, különben jönnek a kérdések, mint ez a miből is utaztátok végig a világot, ami nem csak zsebben turkálás, lehet, hogy valakit tényleg érdekelne, ötletadónak vagy bármi.

Az önkéntes farmos tapasztalatok részletes leírása például engem spec érdekelt volna, mert akartam ilyet, csak végül nem tudtam menni. Rá is kerestem a farmra, így a blogodon végül megtaláltam a részleteket.

Latcho Rom 2014.03.05. 15:44:00

@Kövérmadár [swe]: addict :-)
de legalább nem razza a segged a gep, mint a digsiét amikor ide irkál :-)

puhacica 2014.03.05. 18:54:06

@charlieharper: ez a megoldas mondjuk valoban nem jutott eszembe. viszont nagyon jo lehetoseg, ha valaki ert a hajozashoz. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.05. 19:01:21

@andaluzkutya:
Elég jól levezetted a példa is jó csak azért nem állja meg a helyét mert csak a kiragadott mondatot minősíted és egy szó sem esik arról hogy ez egy zárójeles bekezdés volt egy másik mondat követte.
A két mondatot együtt kell értelmezni pláne hogy hangsúlyozva volt zárójelekkel.
A két mondat egy egész és mindenki csak az első mondatot véleményezi.
Miért?
Számtalanszor beszéltünk már róla hogy nem elegáns mondatokat kiragadni szövegkörnyezetükből.
Olvasd el a két mondatot együtt és úgy értelmezd.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.05. 19:35:54

@vojti: Na ez a transszibériai vasút marhára érdekelne.Milyen körülmények vannak, hány nap, mit lehet közben látni, csinálni, aludni hogyan, stb...Most néztem a guglimapszon, hát csak légvonalban is van vagy 10 e kilométer...földfelszínen lehet , másfélszer, kétszer annyi is...odab@sz... :-O

Nem anyázkodtak volna ennyien, ha télleg egy picit máshogy, más szavakkal fejezed be a poszt.
Sok sikert a továbbiakban.

______________ (törölt) 2014.03.05. 20:47:29

@házelőtthinta:
"Nem azt mondom hogy nagyobb szegénység van Kanadában mint nálunk mert ez nyilván nem igaz, hanem azt hogy sok a szegénységben felnőtt gyerek. A nyugati országokban is. "

és az is világos, hogy az ottani "szegények" egy jó része jobban él, mint a magyar középosztály? ha igen, akkor nem értelek... vagy a magyar középosztályt is sajnálni kell, mert "szegények"?

itt a blogon neked kéne a legjobban értened, hogy attól, hogy cad 2000-nél kevesebb havi pénzből kell megélniük, még nem biztos, hogy sínylődnek.

DieNanny CH 2014.03.05. 20:49:52

@geegee:

A transzszibériairól olvastam egyszer régen egy riportot. Az maradt meg bennem, hogy az állomásokon elég sokat áll a vonat, az ablakon keresztül lehet vizet, meg pirogot venni.
A vonaton van zuhanyzó is, és az egyik riportalany pont akkor szappanozta be magát, mielőtt állomásra értek, így azt a fél órát szappanosan kellett töltenie, ugyanis állomáson nem működik a zuhanyzó. Arra már nem emlékszem, hogy mert ez tilos, vagy mert olyankor nincs áram.
Ennyi maradt meg bennem, talán a Nők Lapjában olvashattam úgy 10 éve...

nyuszigonosz 2014.03.05. 21:01:21

@geegee: Transzszibériai vasútról láttam pár dokumentumfilmet. Érdekesek voltak.
Én egyszer utaztam Bratislava-Kijev vonalon vonaton. ( 12 napos utazás többi része csupa város és aztán repülögép - város - repülögép....)
Hálokocsis volt, tea egyfolytában ingyen, étterem volt, zuhany szintén, és 3 nap nem volt mást mit nézni, mint a nyírfákat.
Szépek a nyírfák. :-)

Mondjuk egy következö utazás az Budapest-Kijev kezdetü, na az repülögéppel volt, hát összehasonlíthatatlan: nem voltak nyírfák. :-)

______________ (törölt) 2014.03.05. 21:21:44

@házelőtthinta:
"A gazdasági összeomlás mantrázása pedig nem más mint lelki felkészülés. Lehet nem fog összeomlani semmi. De ha igen, én előnyben leszek a többséggel szemben mert egyáltalán nem leszek meglepődve."

ez kicsit úgy hangzik, mint amikor arisztid cipel egy hatalmas követ a sivatagban, hogy ha majd jön az oroszlán, azt eldobva gyorsabban tudjon futni...

egyet nem értek. miért nem értelmesen készülsz, ha már egyszer az összeomlásban hiszel? pl. értelmes lenne, ha a permakultúrát tanulmányoznád. meg ha nem egy panelra spórolnál, hanem mondjuk helyette egy faluban vennél 1 millióért egy kis, lerobbant házat, amit 1-2 M-ból helyrepofozhatnál. önellátás! annak lenne értelme. de cigire spórolni, hogy majd annak jó lesz az árfolyama... :((( ne haragudj, de ez több, mint rövidlátás.

mikulenko 2014.03.05. 21:27:24

A posztoló mit ért ezen a (workaway), önkéntes munkán?
Sosem hallottam róla. Ez mit takar, és hol lehet iylet találni, ami megbízható forrásból származik?
:)

Köszi!

______________ (törölt) 2014.03.05. 21:43:19

@házelőtthinta:

"de ők nem magyarázatot adnak nekem, kisembernek hanem bűntudatot. mantrázzák a képembe hogy túl sokat fogyasztok és a nem csillapodó éhségem a gazdaságot is mérgezi."

ellenkezőleg: akkor vagy jó polgár, ha jó (sokat) fogyasztó vagy.

"sütögetek én húst egy mekiben. Nem fogok beállni versenyezni nálam tízszer nagyobb vadakkal. Semmi értelme. Az első körben szétszednének. Inkább próbálok elpillegni a perempályákon. "

ha úgy "nem versenyzel", hogy a legrosszabb pályán versenyzel (ahol a legkisebb a verseny), akkor eléggé elcseszed. senki se 7 md. emberrel versenyez, mindenki egy részpályát választ magának, ahol sok nagyságrenddel kisebb a verseny.
te döntöd el, hogy mit akarsz, mivel töltöd az időd, csak jelzem: van néhány egyéb választási lehetőség is a csúcs és a mcdonalds között - ami akár még számodra kedvezőbb, érdekesebb is lehet, mint a végletek.

2014.03.05. 21:49:38

@mikulenko: www.workaway.info/ (kb. egy masodpercig erolkodtem mire megtalaltam)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.05. 21:54:53

@sorsolo: én már ajánlottam neki a Kachin vagy Shan vagy valamelyik távoli állam kis hegyi falujait itt, mert ott olyan körülmények vannak, elvileg, hogy ha bedőlne a világ, ott akkor se tűnne fel senkinek :-( tehát semmi megrázkódtatás.
(csak persze külföldiek be se mehetnek ezekre a területekre már megint egy ideje, pedig mennék pl én is nagyon két hétre, több tanítványom a határvidékekről jött, és mindig hívnak.)

cougarcat 2014.03.05. 21:55:00

@vojti: Amikor Kanadában dolgoztatok, volt hivatalos munkavállalási engedélyetek? Ha igen, hogyan szereztétek meg? Csak érdeklődöm mert nemrég panaszkodott itt egy IT-s nekem egy régebbi posztnál hogy ő se kapta meg. Milyen munkára kaptátok az engedélyt? Itt vannak akik szeretnének ide munkavállalási engedélyt kapni, talán te adhatnál valami információt, hogy hogyan intézted el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.05. 21:58:46

@Mirjam2: nem tudom, ezt ismered-e, amikor különösen aljas hangulatban vagyok, ezt szoktam :-) "Let me google that for you" (workaway csak demó hozzá)

lmgtfy.com/?q=workaway

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.06. 00:02:56

@Babette_: Csak olvasok. Vizsgára készülök, senkivel sem vesztem össze, csak nincs időm nagyon kommentelgetni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.06. 00:06:06

@charlieharper: Beszóltam Mirjamnak, ő vissza, én küldtem neki kenyérreceptet, ő megköszönte. Hát, ha ez neked már összeveszés, nagyon nyugodt életed lehet :))!

skye8 2014.03.06. 03:42:53

@cougarcat: ez megvalaszolatlan kerdes marad....:)

2014.03.06. 11:19:53

@zöldeketbeszélek: Semmilyen osszeveszesrol nem volt szo, a kenyer jo lett, bar legkozelebb jobban oda kell figyelnem mikor az altalad belinkelt, dagasztasrol keszult kepeket probalom kovetni, mert nem kelt meg rendesen a teszta. Sok sikert a vizsgara!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.06. 11:51:06

@DieNanny [SZ,CH]: Hahh, most hogy írod ezt a szappanos dolgot, rémlik valami nekem is, hogy olvastam.Igen, valszeg nyomtatásban, még az internet előtti időkből... :D

@nyuszigonosz/D/: Köszi neked is.

Amit még mocskosul kipróbálnék, az a svájci vonat.A legvaddisznóbb hegyek oldalába vágva, 2-3000 méter magasan, na az kegyetlen lehet.Volt erről valami sorozat is, láttam pár epizódot, nagyon odavert.Csak az a baj, hogy valszeg kell hozzá egy ottani bank aranykészlete... :-/

cougarcat 2014.03.06. 19:50:58

@skye8: Úgy látszik igazad lesz, pedig a következő kérdésem ez lett volna: "és adót fizettetek?" :))

mikulenko 2014.03.06. 20:01:33

@Mirjam2: Köszi.
Igen, ezt természetesen megtaláltam. De valóban létezik a workaway dolog?
Nehéz elhinnem....@_@

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.07. 10:55:43

@Mirjam2: Hát én is ezt írtam :). Ami a kenyeret illeti, szerintem a legfontosabb az élesztő minősége, azután pedig a kelesztés helyének hőmérséklete. Végül pedig, hogy legyen némi pára a sütőben- ez egyébként minden kelt tésztánál jót tesz.

bpetya75 2014.03.07. 12:17:40

@zöldeketbeszélek:

Akkor kéz- és lábtörést! Vagy jószerencsét, ha az jobban tetszik. ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.07. 20:38:00

@shakti_rom: @bpetya75: Köszi, még holnap délelőtt is nyomom, aztán végre nyugtom lesz :).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása