oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 18. 06:43,  Egy kényelmes ország 552 komment

2014. február 18. 06:43 Határátkelő

Egy kényelmes ország

Nem merném állítani, hogy Tajvan egyike lenne a leggyakoribb célországoknak, úgyhogy a mai poszt különleges lesz. Írója, Blanka, egy ösztöndíjnak köszönhetően több mint két éve került ki oda, most pedig írt egy nagyon élvezetes és alapos beszámolót, amihez képeket is küldött.

cím_7.JPG

„Én az utóbbi időben kattantam rá a blogra és hamar feltűnt, hogy Tajvan csak a statisztikák erejéig szerepel. Pedig szerintem egy nagyon kényelmes ország és megérdemel legalább egy bejegyzést.

Csak hogy az alapfogalmakat tisztázzam, Tajvan nem egyenlő Thaifölddel, hanem egy külön kis sziget a szárazföldi Kínától délkeletre, a Csendes óceánban. Arról, hogy Kínához tartozik-e, mindenki mást mond, ez eléggé kényes téma.

Olyan picike, hogy Magyarország felénél is kisebb, ellenben több mint kétszer annyi ember lakik itt, szóval a népsűrűség világrekordokat dönget. Az elektronikai iparban dolgozók valószínűleg hallottak róla, a félvezető-ipara a fél világot ellátja, illetve innen származik az Asus, Acer, HTC csak hogy pár nevet említsek. Bár mostanában lassul a gazdasági fejlődés, panaszkodnak is hogy már nem kétszámjegyű az évi GDP növekedés…

Szerény személyem két és fél évvel ezelőtt került ki ide, egy ösztöndíjnak köszönhetően. Egy szót sem beszéltem kínaiul, de az angolom egész jó volt (angol/amerikai sorozatokat felirat nélkül nézve 60-70%-ot értettem, most már ez olyan 90% fölé fejlődött.) Az ösztöndíj keretében egy évig tanultam kínaiul, utána a mesterképzést kezdtem el.

Ha egy szóval szeretném jellemezni az országot, akkor az a kényelmes lenne. Egyrészt a technikai fejlettségnek köszönhetően, másrészt az emberek attitűdje miatt.

De kezdjük az elején! Mielőtt kijöttem, igyekeztem minden fellelhető információt felkutatni, olvastam Wikipédiát, hivatalos közleményeket, itt élő magyarok blogját.

Amit nem gondolnál róla

Az első dolog, ami feltűnik ugye egy kis sziget, szubtrópusi éghajlattal, szóval előre láttam magam, ahogy a tengerparton süttetem majd magam. Ez a kép sajnos több módon is meghiúsult, ugyanis:

1, Tajvan ugyan sziget, ennek ellenére a lakosság 50%-a nem tud úszni!!! Így a strandolás az kb. abból áll, hogy nyakig felöltözve, vagy az itteni szó szerinti fürdőruhákban (értsd: az együttes közelebb áll egy póló - szoknya / kisnadrág kombinációhoz, mint bikinihez) álldogálnak a parton és hagyják, hogy a hullámok nyaldossák a lábukat, esetleg az elkerített (!) kacsaúsztatóban üldögélnek / fröcskölnek. Ezek az elkerített részek úszásra alkalmatlanok, viszont ha szörfdeszka nélkül mennél bele a „rendes” óceánba, akkor az úszómesterek már sípolnak.

2, Mint kiderült, Hófehérke egyenes ági leszármazottja lehetek, így már attól is leégek, ha az utcán sétálok, nemhogy még az árnyék nélküli tengerparton süttessem magam.

óceánpart.JPG

3, Tajvan számomra, mint trópusi ország elbukott a vizsgán, mivel a tél az itt kegyetlen. Még szerencse, hogy hallgattam anno a blogokra és a családom és barátaim röhögésének közepette bepasszíroztam a csomagomba egy télikabátot.

Megértem, hogy otthonról a minimum 10-15 fok nem tűnik annyira vészesnek, de rá kellett jönnöm, hogy a páratartalom +/-5 fokot rájátszik a hőmérsékletre –rossz irányba. Vagyis a nyári 35 fokot 40-nek érzed, a 10-et meg 5-nek.

Mivel a házak nélkülöznek mindennemű szigetelést, így kívül-belül ugyanannyi a hőmérséklet és 5 fokban ülni egész nap nem kellemes. A forró zuhany a nap fénypontja, és ha nincs egy kis fűtőberendezésed, akkor csak a forró teák/levesek melegítenek át. (Az én párom akkor még otthon volt, így az utolsó opció kiesett számomra). Igaz, a hideg csak két-három hónapig tart és utána emberi a hőmérséklet, én életemben nem fáztam úgy otthon, mint itt.

Egyszerűen nem szép

Amit előre el lehetett intézni, azt elintéztem, az iskola és szállás már várt, mire landoltam a géppel. Google Earth-ön megnéztem, milyen házban fogok lakni, hogy néz ki a város, és be kell valljam, nem tetszett. Őszinte leszek, élőben sem jobb.

Én a fővárosban, Tajpejben lakom, szóval van egy-két város, ahol jobb a helyzet, de Tajpej utcaképe egyszerűen nem szép. Annak ellenére, hogy tiszta, nincs szemét.

Egyrészt mivel magas a páratartalom minden penészedik, így a régebbi házak mind szürkések. Másrészt, mivel a második világháború után pármillió kínai átköltözött Tajvanra és el kellett őket szállásolni valahol, hirtelen és sok házat húztak fel és kisebb gondjuk is nagyobb volt a dizájnnál. Sokan ma is ezekben a házakban laknak.

Persze a külcsín csalóka lehet, én is régi házban a lakom, de a lakás szépen fel van újítva. A gazdagabb negyedekben meg az újabb házak már nagyon szépek, de a gazdag negyed mindenütt szép.

város messziről.JPG

Első kultúrsokk a mellékhelyiségben ért, még a reptéren. Itt kétféle WC-t használnak. Az egyik az általunk megszokott ülős WC, a másik pedig egy guggolós típus. Továbbá itt nem szokás a WC-papírt a csészébe dobni, hanem a szemetesbe.

Ráadásul a vízcsapok is ezerfélék, néha azt sem tudom, hogyan tudok kezet mosni: van ahol nem tekerősnek kinéző csapot felfelé húzni kell a vízért, van, ahol egy pöcköt kell benyomni ott, ahol a víz is jön, meg persze a legmodernebb mozgásérzékelők, ahol thai-chizhatok, hogy vízhez jussak.

ARC-ot kaptam

Az első napokban turistáskodtam és ügyeket intéztem. A bürokrácia itt is elég körülményes, bár nekem egyszerűbb dolgom volt, mert az iskola meg az ösztöndíj bizottság megadta a szükséges papírokat.

Jó tanács, hogy legyen nálad minden létező papírod (orvosi vizsgálatoktól az útleveleden át az iskolai végzettséget igazoló papírok) és annak a fénymásolata, bár mindent le tudsz ott helyben is fénymásolni és igazolvány képet is készíteni.

A vízummal megkaptam a voltaképpen itteni személyimet, amit Alien Resident Certificate-nek, röviden ARC-nak hívunk. A kártya (és a vízum) érvényessége általában egy év, az éves díjról a piszkos anyagiakban.

Sajnos nem tudom a munkavállalóknak pontosan milyen papírok kellenek az ARC-hoz, feltételezem nem egyszerű, mivel sokan egy kiskaput használnak: Tajvan területén vízummentesen maximum 90 napot tartózkodat az ember, viszont ha elhagyja a sziget területét (szóval akárcsak „elugrik” Honkongba vagy Shanghaiba) akkor újraindul a számláló. Így sokan nem bajlódnak a kártyával és háromhavonta átruccannak a környező országokba kirándulni.

A tömegközlekedésről

Ami még itteni életem e korai szakaszában feltűnt, az a tajpeji tömegközlekedés modern és tiszta volta. Itt nincs bérlet, hanem van egy Easy Card nevű kártyád, amire pénz tölthetsz fel és az elektromos be/kiléptető rendszer az utad hossza alapján vonja le az összeget.

A buszon és vonatokon is lehet használni, illetve folyamatosan növelik az elfogadóhelyek számát, már egye boltokban is elfogadják fizetőeszközként. (Itt annyira nem divatos a bankkártya használata, szinte mindig készpénzzel fizetnek.)

Ha nincs kártyád, akkor minden metróállomáson egy automatából kiválasztod, hogy milyen hosszan szeretnél menni, azért mennyi a díj és ennek fejében kapsz egy kis műanyag érmét, amit kilépéskor be kell dobni a kiléptető automatába. A buszon meg a sofőr melletti kis perselybe bedobod az összeget. (Amúgy ez a rendszer már vagy 20 éve létezik itt, szóval itt nem ez számít modernnek.)

Mióta kijöttem 2 metróvonalat adtak át, így most összesen 5 van és mind nagyon modern és tiszta (nem csak az újak, MIND). A tisztaságra egyébként nagyon vigyáznak, a rendszeres tisztítás mellett, súlyos pénzbüntetés elé néz, aki enni vagy inni merészel a metrón.

Tudom, hogy ez otthon sem szokás, de itt plakátok formájában minden állomáson többször közlik veled, meg néha a hangosbemondó is bemondja+ a platformokon lévő tv-kben is rendszeresen közölnek egy metró-etikett reklámot. Így itt sokkal inkább feltűnő, meg azért otthon nem fognak többezres büntetés kiszabni, mert beleittál az üvegedbe. Itt igen.

Ingyen mosdó minden állomáson

Minden állomáson van ingyen használható mosdó, ami már csak turisztikai szempontból is nagyon hasznos, ráadásul teljesen tisztán vannak tartva. A nagyobb állomásokon a bejáratnál még egy kis led-es panel is van, ami jelzi, hogy épp melyik WC foglalt / szabad / takarítják.

Ami érdekes, hogy nincs bejárati ajtó, hanem csak függöny, ennek higiéniai oka van: kézmosás után ne kelljen megfognod egy nyilvános WC kilincsét. Amúgy egyáltalán nem látni be, okosan van megcsinálva, de ameddig nem tisztázódott bennem, hogy mennyire koszos tud lenni egy kilincs (bakteriális szinten) addig nem tudtam mire vélni a dolgot.

árus.JPG

Mindenkinek segítenek

Az akadálymentesítésre is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. Egyrészt mindenhol van lift vagy rámpa, a látáskárosultaknak a földön „vezetőcsík” (nem tudom a pontos nevét, de bordázott talaj felület, szóval bottal lehet érzékelni), illetve minden állomásnak a személyzete bármikor készen áll, hogy segítsen a vak / mozgáskorlátozott / Down-szindrómás utasokon.

A fent említett tv-kben is vannak külön számukra vetített biztonsági kisfilmek, pl. hogy tolószékkel hátrafelé kell felszállni, az elektromos tolószékesek feltölthetik a kocsijukat az állomáson, stb. Véleményem szerint itt sokkal jobban elfogadják és segítik a fogyatékkal élőket, ha valamit haza tudnék vinni innen, ez lenne az első.

Rengeteg busz van és a legtöbb buszmegállóban van kijelző, ami mutatja, mikor jönnek a buszok. Metrón és buszon is kínaiul és angolul is bemondják a megállók nevét, így nem tévedsz el akkor sem, ha nem beszélsz kínaiul. Igaz, ez esetben a buszozás nagyobb kaland, mert ott nincs kiírva angolul a megállók neve.

Ugyan nincsenek éjszakai járatok, de sok taxi van és viszonylag olcsók. Ami pedig a legjobb, hogy van egy applikáció bármilyen telefonra, amelyik megmondja neked, hogy melyik busz hol jár és mikor ér a hozzád legközelebbi megállóba.

Sok helyen járda sincs

Ezzel szemben maga a közlekedési kultúra elég gyatra. Rengetegen járnak robogóval. RENGETEGEN. Ők össze-vissza cikáznak az autók között, bár nem tudom mennyi a baleset, mert az autósok figyelnek rájuk.

Emiatt nem tudom megállapítani, hogy a buszsofőrök tényleg rosszul vezetnek vagy a kamikaze robogósok miatt kénytelenek percenként hirtelen fékezni. De azt be kell ismerni, hogy a robogó a legpraktikusabb itt, mivel az egyik leggyorsabb és legolcsóbb közlekedési eszköz.

Na jó, nem a legolcsóbb, mert habár a benzin elég kedvező árú, azért a biciklizésnél semmi nem olcsóbb! Ami bicikliút ki van építve (elsősorban a folyók mellett) az nagyon szép és jó, nagy távolságokat lehet gyorsan megtenni.

utca.JPG

Viszont bicikliút nélkül kicsit neccesebb a helyzet, amit még tetéz az a tény, hogy sok helyen még járda sincs! Persze ezek kisebb utcák, kevés forgalommal, és mint említettem az itteni autósok nagyon figyelmesek, a gyalogosok az igazi kihívás.

Egyrészt ők nagyon szeretnek lassan sétálni az út / járda közepén, és ha csengetsz is, akkor sem szoktak nagyon kitérni, hanem hagyják, hogy te szlalomozz. Ennek ellenére és biciklivel jártam a suliba egészen addig, amíg a mostani helyemre nem költöztem, ami egészen pontosan 10 perc sétára van a sulitól.

Lakás – akár 6 négyzetméteren is

Költözéskor szembesültem az itteni lakáskultúrával, mivel előtte még otthon egy magyar lány segítségével szereztem albérletet. Itt alapvetően máshogy állnak a lakáskérdéshez. Mivel itt az ingatlan nagyon drága, van, aki élete végéig bérlő és olykor generációk élnek együtt, mert a fiataloknak nincs pénze kiköltözni.

Sok lakásnak nincs konyhája, mivel van milliónyi pici kifőzde és olcsó és kényelmes kint enni ugyebár. (A tajvaniak roppant kényelmes emberek.) Sok helyen mosógép sincs, hanem mosodába járnak az emberek. Vannak önkiszolgáló mosodák szárítógépekkel, olcsó és rögtön viheted is haza a tiszta, száraz ruhát. Akinek azonban van erkélye, az ott tartja a mosógépet és ott tereget.

Itt nincs meghatározva, hogy mennyire lehet kicsi egy lakás, így 6 négyzetméteres szobákat is kiadnak lakásként, amihez jó esetben tartozik egy akkora fürdőszoba, hogy a vécén ülve zuhanyozhatsz. Persze ezek egyszemélyes ki lakások, de én nem szeretném őket kipróbálni. A legtöbb lakásban padlócsempe van, a fapadló itt valami úri dolognak számít.

Az egyik barátosném a következő aranyszabályt tanította: Egy lakás lehet meghatározói:
1, jó lakás (nem túl öreg / lepukkant)
2, jó környék (=közel a sulihoz)
3, olcsó

VÁLASSZ KETTŐT!

Nekem fontos volt a saját konyha és az anyagiakban sem bővelkedek, így a város szélén lévő 3 hálószobás, 2 fürdőszobás, nappalis konyhás lakásban bérelek egy szobát.

Szerencsére az egyetemem pont a szomszédban van. így nekem ideális a hely, de aki aktívabb szociális életre vágyik (ami nem merül ki a házibulikkal, hanem aktívan eljár), annak kicsit kieső lehet ez a lakás.

A lakásokról összességében még annyit érdemes tudni, hogy a falak elég vékonyak, így az utcáról szinte minden behallatszik (NE LAKJ TEMPLOM KÖZELÉBEN!) és a lakás minőségétől függően a szomszédjaid életének is tanúja lehetsz.

Ez a „hallod a tv-jüket” és „hallod, hogy szomszédék tologatják a bútorokat” skálán elég sokféle lehet. Másrészt nincsenek leszigetelve, ami nem is probléma olyan januárig, amikor nagyon lehűl a levegő és irgalmatlanul tudsz fázni ebben a csodás szubtrópusi országban.

Fort San Domingo.JPG

Az időjárásról

A már említett szubtrópusi éghajlat hosszú meleg, nyarat és rövid, „enyhe”(én ezzel a szóval vitatkoznék) telet jelent. Sajnos most épp hideg időszak van, ezért panaszkodom ennyit a hidegre, pedig amikor decemberben volt 24 fok, virultam ám!

A csapadékmennyiség nagyon magas, egyrészt mert nyáron van egypár tájfun, amikor egy nap alatt leesik Magyarország egész évi csapadéka, másrészt télen vannak napokig (hetekig) tartó záporok.

Azonban Tajpejen kívül is van élet, márpedig nem is akármilyen: délebbre jóval barátságosabb a klíma, nem olyan „zord” (ezzel a szóval ti vitatkoztok) a tél és kevesebbet esik.

Hogy miért pont Tajpej a főváros mikor annak a legpocsékabb az időjárása? Ezt a korábbi japán uralomnak köszönthetjük, akik a korábbi déli fővárost áthelyezték északra, hogy közelebb legyen az anyaországhoz. De nézzük a jó oldalát: legalább itt nincsen nagy földrengés és a tájfunokat is megússzuk egy „szimpla” zuhéval.

A klímának köszönhetően rengeteg gyümölcs van itt. Valószínűleg otthon is megtalálhatóak, de én sosem kóvályogtam túl sokat a „Trópusi gyümölcsök” pult körül, így engem sok meglepetés ért. Csillaggyümölcs, mangó, pomelo, guava, durian, maracuja (passió gyümölcs)... csak hogy pár olyat említsek, aminek a nevét is tudom. Ami vicces, hogy az alma itt prémium gyümölcsnek számít, és horror ára van.

Az étkezés közösségi élmény

Mint már említettem, rengeteget esznek kint, így mind a három étkezésre szakosodott éttermek vannak. Amúgy a reggeliző-helyek nagyjából egyforma dolgok (szendvicsek, hamburgerek, egyéb helyi tojásos specialitások illetve délben tészták) kaphatóak, rendes éttermek rendkívül változatosak.

utcai kaja.JPG

A kínai mellett sok az indiai, olasz, thai, vietnami, japán étterem és persze itt is megtalálhatóak az amerikai gyorsétterem-láncok. Sok a „Hot Pot” hely, ami azt takarja, hogy az asztalokon van egy gáztűzhely, és arra raknak neked egy kondért, amibe szépen belerámolhatsz és megfőzhetsz magadnak dolgokat.

Aztán ezeket a dolgokat szépen kiszeded egy kupac rizsre és azzal eszed meg, itt ugyanis a rizs számít a fő ételnek, minden más (hús, zöldségek) csak a köret. Ennek az all-you-can-eat verziója, amikor az asztal közepébe van besüllyesztve egy nagyobb kondér és abba dobálja bele mindenki a neki tetsző hozzávalókat.

Emellett sok kerekasztalos hely van, mikor sok különböző fogást rendeltek, mindent leraknak középre egy forgó részre és mindenki vehet, amiből csak szeretne, a készlet erejéig! Ebből látható, hogy itt az étkezés inkább közösségi élmény.

Nagyon sok olyan étel van, amire ránézve meg nem mondom, hogy micsoda, illetve aminek más íze van, mint az európai ember várná. Például a virsli és a kenyér itt édes. Viszont a vörösbab és a hús az desszertek egyik legfőbb alapanyaga.

leves.JPG

Na jó, kicsit ferdítek, ezek a tradicionális desszertek, lehet itt rendes sütit is kapni, de annak elég halovány íze van és elég olajosak. Ezt nem tudom, hogy érik el, de itt szinte mindent olajban sütnek ki, szóval végül is annyira nem furcsa, hogy a süti is olajos.

A 7Eleven

Ha pedig az ember épp nem tudja eldönteni, hogy mit egyen / nem akar túl messzire sétálni, bármikor betérhet a 7Elevenbe. Ez a bolt kvázi minden sarkon megtalálható és az itteni élet alfája és omegája.

A név egy eredetileg Amerikából származó „convenience store” –t takar, kvázi a régi közért megfelelője modern technikával. Szóval itt a szendvicsektől és innivalóktól keresztül a hajsamponon és egyszer-használatos alsóneműkön keresztül az írószerek és magazinokig mindent megtalálsz.

Van többféle mikrós kaja, amit ott rögtön megmelegítenek neked és persze szék és asztal is van, ahol ezt elfogyaszthatod. Emellett itt tudod befizetni a számláidat, feladni a postát, koncertjegyet venni, vagyis szinte mindent el tudsz intézni helyben. Természetesen 24 órás nyitva tartás és még az ünnepnapokon is nyitva tart. Az lesz az apokalipszis első jele, mikor itt bezár egy 7eleven.

Persze a 7eleven egy picit drágább, mintha rendes boltban vásárolnál, de mégis nagyon sikeres üzletek itt. Mivel a tajvani egy nagyon kényelmes emberfajta. Meg benyomásom szerint valami személyes ellenszenvük van a sétálással szemben. Ha valami 2 buszmegállónyira van (10 perc séta) akkor már mondják, hogy az nagyon messzi, és buszra kell szállni.

Amit mondanak, az úgy van

De alapvetően egy nagyon kedves és segítőkész nép. Nagyrészt buddhisták és konfuciánusok. Mielőtt kijöttem, a barátaim meg voltak róla győződve, hogy én vagyok a naivitás szobra, de be kell valljam: fasorban sem vagyok a tajvaniakhoz képest.

Lehet, hogy ezért is szeretek itt ennyire: amit mondanak, az úgy van, nem vernek át, biztonság van, a rendőrök legfőbb elfoglaltsága az éjszakai hangoskodók lehalkítása.

Van egy két furcsa dolguk az igaz, például van, hogy vadidegenek kérnek meg, hogy fotózkodjanak velem. Vannak külföldiek, akik ezt nem szeretik, de engem nem zavar, őket meg boldoggá teszi. (Ez amúgy az itteniek Amerika-mániájára vezethető vissza: ha fehér vagy, akkor tuti amerikai, ami pedig amerikai, az menő és nagyszerű, pl.: 7Eleven).

Meki.JPG

Sokan akár az első találkozás után hozzáadnak a Facebook-jukhoz, de utána nem nagyon veszik fel a kapcsolatot. Nehéz őket jobban megismerni, mert bár nagyon tisztelettudóak és segítőkészek, azért megtartják a 3 lépés távolságot. Persze vannak kivételek, nem is kevesen.

Mivel kiskoruk óta nagyon keményen nyomatják nekik az angolt, legtöbben megértenek, még akkor is, ha a világ minden kincséért meg nem szólalnának előtted angolul. El lehet boldogulni tehát kínai nélkül is, de hogy igazán megismerd őket, nem árt az a nyelvismeret.

Külföldiek közt kétféle ember van: akinek rendes munkája, vízuma van, illetve akik elsősorban angol nyelvterületről angolt tanítani jöttek ide. Általában az utóbbiak, akik 90 naponta meglátogatják a környező országokat, de akiket ismerek angoltanárokat, mind nagyon kedves, nyitott emberek.

Az angoltanítás eléggé egy szürke zóna, pedig a tajvaniak alapvetően védik a hazai munkaerőpiacukat. Kezdésként a külföldieknek külön minimálbére van, ami a helyiek minimálbérének a másfélszerese.

Ezzel a képzetlen munkaerő bevándorlását akadályozzák, mivel így egy cég kétszer is meggondolja, hogy alkalmazzon-e egy külföldit és vállalja az ezzel együtt járó plusz költségeket és adminisztrációt. De ha valaki itt kap rendes melót, akkor biztosan nem kell aggódnia az anyagiak miatt!

Az anyagiakról

Legvégül a piszkos anyagiak. A békesség kedvéért külön taglalom az jövedelmeket/árakat. Akit nem érdekel ez a rész, az ugorjon, aki viszont kíváncsi, olvassa nyugodt szívvel. Nem mondom, hogy olcsóbb Magyarországnál, de meg lehet élni.

A fentebb említett külföldi minimálbér jelenleg 28 ezer valamennyi új tajvani dollár (továbbiakban NTD). 1 NTD olyan 7,5 forintnak felel meg. Tehát a minimálbér 210 ezer forint. Az adót nem tudom, hogy alakul, tudtommal nem magas, akit érdekel a Tajvani Kormány nagyon sok informatív honlapot tart fent.

utca este.JPG

A költségek

Lakás+rezsi

A külvárosban, öreg házban egy cipősdoboz-lakást már 4.000 NTD-ért tudsz bérelni, ez a legalja, a felső határ a csillagos ég. Külvárosban, normális lakás: 13.500 NTD-ért 2 hálószobával, nappalival, konyhával, fürdőszobával és erkéllyel.

Belvárosban 5000 NTD-ért béreltem szobát egy öreg házban (és mivel szobák nagyságától függően más volt az ár, nem tudom az egész lakás mennyi volt, én a legkisebb szobán laktam), 4 emberrel osztoztam 2 fürdőn, egy konyhán és nappalin.

Általában 1 hónap a kaució. A rezsi ebben nincs benne, az áram- és vízszámla kéthavonta érkezik. Előbbi egy főre kb olyan 400 NTD, bár ezzel vigyázni kell, nyáron a légkondi a triplájára emelheti. A víz legutóbb 75NTD volt, szintén egy főre leosztva.

Étel

Az egzotikus gyümölcsök itt szerintem olcsóbbak (egy gránátalma 39NTD, friss ananász, meghámozva (70NTD), viszont az almát darabonként árulják és elég drága. A pékáruk és a tejtermékek (1 liter tej 60 NTD) általában drágábbak, ráadásul az itteni sajtok elég kis satnyák.

ebéd.JPG

Az emberek általában kint esznek, egy ebédet 50 NTD-ért már kapsz, de ha drágább helyre mész sem költesz egy fogásra többet, mint 250NTD. Az átlag olyan 70-150 NTD között mozog. Ez alól csak az all-you-can-eat éttermek a kivételek, azok olyan 400-700 NTD között vannak. A reggeli valamivel olcsóbb, egy szendvics 15 NTD.

Utazás

Itt nem bérlet van, hanem egy kártya, az Easy Card, amire pénz töltesz és a megtett távolság alapján fizetsz. Ez metrón 20-50 NTD között mozog, a busz 12NTD egy körzeten belül.

Taxi 40 (+30 NTD az esti pótlék), ezt is tudod a kártyáddal (Easy Card) fizetni. A városon kívüli közlekedésből a gyorsvasút a legdrágább (viszont több mint 200km/h hasít és van business class is), ezen kívül van a rendes vonat és busz, eddig a legtöbb 750NTD volt, amit egy jegyért fizettem, ekkor délre mentem le.

Orvos

Ha van biztosításod (kb. 800 NTD havonta), akkor nagyon olcsó vagy ingyenes. Nem akarok leírni minden tételt, aki kíváncsi, kérdezzen.

Néhány érdekesség

Állítólag ha esőben nem takarod a fejed búbját, hamar megkopaszodsz (ezt a levegőszennyezettségre vezetik vissza.)

A kutyákat babakocsiban tolják vagy kézben hordják és csak a legritkább esetben engedik sétálni a saját lábán. Igaz, amilyen kis szőnyegalattjárók vannak itt divatban, jogos a félelem hogy a nagyobb tömegben valaki nem venné észre és rájuk lép.

Nincsenek szemetesek az utcán. Így a szemeted általában hazáig cipelheted. Csak a gazdagabb házaknak van közös szeméttárolója, amúgy meg van adva, hogy mikor jön a szemetes kocsi, fogod a kis cókmókod és szépen lesétálsz hozzá.

Egész társasági élmény az utcán a szomszédokkal együtt a szemeteskocsira várni. Ami amúgy egy fagyiskocsi dallamát játssza, első időkben picit megtévesztő.

Nincs közvetlenül szemétadó, mivel ha megfelelően szelektíven gyűjtesz, akkor ingyenes. Ha nem, akkor vehetsz egy kék szatyrot, amibe minden beledobhatsz. Viszont ha nem szelektíven gyűjtöd a szemetet és nem a kék szatyorban van, akkor nem fogja a szemeteskocsis átvenni.

óceánpart homoszobor.JPG

A páratartalom miatt minden duplán-triplán van becsomagolva. Nem meglepő, ha a nápolyis dobozban, minden egyes nápolyi még egyesével be van csomagolva!

A csótány repül!

A busz csak akkor áll meg a megállóban, ha integetsz neki. Egyénként, ha senki nem akar leszállni, te pedig csak álldogálsz, akkor simán elmegy melletted. A buszsofőr minden egyes alkalommal megköszöni, hogy vele utaztál.

Nyáron irreális félelem van a légkondicionáló kikapcsolásával kapcsolatban, ezért folyamatosan megy. Akkor is, hogyha már 15 fok különbség van a kinti és benti hőmérséklet között, és a diákok NYÁRON! pulóverben ülnek a termekben.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Tajvan

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr685819240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.18. 23:36:47

@Cascabel:
Formosanak is es Pekingnek is.

2014.02.18. 23:39:11

@morsels:
Nem tudtam megallni, hogy bele ne szoljak, pedig megfogadtam, hogy egy ideig nem kommentelek:)

Latcho Rom 2014.02.18. 23:40:13

@Cascabel: az elveszett gyermek, a kalandor, a filozofus hobo, spanyol nunak ertoje, filosz es fulorvos.

Merre bitangoltal te bitang? :)))

2014.02.18. 23:51:07

@shakti_rom:
Sehol, meg csak a lakasbol sem mozdultam ki napokig, illegalitasba vonultam:) Manic depression ( magyarul menekulok a munkatol)
A filozofus talalo, epp Taiwannal kapcsolatban. Del-Kelet Azsia megertesehez a konfucianizmus ismerte elengedethetetlen. Ettol fuggetlenul nem szeretem oket, de a hindukat sem.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 00:01:38

@cougarcat:
Erre gondoltam pont, hogy vajon, amikor ezt mondjátok ez tapasztalati megfigyelés, vagy mindenki ezt mondja, és ezért ez “tényként” el van fogadva. Kíváncsi lettem volna, hogy szerinted pl. mi egy konkrét példa arra, hogy Kanada nem “melting pot”, USA viszont igen. Még nem jártam soha Kanadában, csak azt látom, hogy itt is meg tartják bizonyos közösségek a saját identitásukat, vannak rendezvényeik, nyelviskolájuk, éttermek, városrészek, ahol egy adott közösség lakik, stb. Sok ember pl. írnek vagy németnek is tartja/mondja magát, amellett hogy amerikainak is, még akkor is, ha már nem is beszéli az adott nyelvet. Szóval, én nem érzem, hogy itt a beolvasztásra való ösztönzés olyan erős lenne, ezért kérdeztem, hogy vajon miben lehet ez más Kanadában. Én sem tartom egyiket sem negatívnak, csak szerettem volna tudni, mi a különbség gyakorlatban.
A kérdésre válaszolva: én szinte mindennap itt vagyok, csak nem szoktam hozzászólni. Az új helyről írást már kicsit feladtam, mert nincs kedvem a negatív kommentekhez.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 00:01:38

@morsels:
Nem gondoltam, hogy az állampolgárság megszerzése lenne a beolvadás, csak azt akartam mondani, hogy azok is, akik már meg is szerezték az állampolgárságot, ami ugye itt nem olyan egyszerű, sokszor nem tartják magukat amerikainak, hanem csak állampolgárnak. Azt gondoltam, hogy ha USA nagyon beolvadásra ösztönző lenne, akkor szerintem ezeknek az embereknek mind amerikainak kéne tartaniuk magukat, mert ez lenne a társadalmi elvárás. Én viszont úgy tapasztaltam, hogy nem az, és még az újabb, itt született generációnak is fontos, hogy honnan jöttek a szülők, és az identitásuk része a bevándorló szülők nemzetisége.
Egyébként nem olyan lényeges ez az egész, csak nem tudom elképelni a különbséget. Hogy pl. miben más egy Kanadába bevándorolt magyar és leszármazottainak a gondolkozása erről a témáról egy USA-ban élőtől.

2014.02.19. 00:09:20

@wuaaa [nor]:
" Majd este jönnek a menetrend szerinti szokásos politikai linkek is a negyven éve emigráltaktól. Attól lejjebb meg már nincs. Ez van "
Te tucc valamit:)

Latcho Rom 2014.02.19. 00:15:04

@Cascabel: Legkozelebbi depis epizododnal nem fogunk aggodni erted.
S mi van mamasita nunakkal?

Latcho Rom 2014.02.19. 00:17:47

@zöldeketbeszélek: na meselj, mennyi pattanasa van a kis titokzatosnak? :)

2014.02.19. 00:26:06

@shakti_rom:
Szerencsere elertem egy olyan kort, amiben a mamacitaknak mar nincs jelentoseguk:)

Latcho Rom 2014.02.19. 00:36:33

@Cascabel: Baloney! hanyas vagy bakker?

2014.02.19. 00:44:50

@kalandortexasi: Példa a USA melting pot-ra - hát Hagyma! :))) Na jó ez csak vicc. Hogy hogyan müködik, vagy hogy egyáltalán müködik-e a melting pot, azt nem tudhatom. És ha nem az, vagyis nincs asszimiláció akkor van-e ott törvénybe foglalt multikulturalizmus?

Itt a multikulturalizmus nemcsak a bevándorlókra vonatkozik, hanem a francia kisebbségre és az őslakosokra is - illetve az egész innen indult ki, a kétnyelvüség joga és őslakos jogok. Van multikulturális törvény és költségvetés - beletartozik a kultúrák ápolása, az identitás szabad kifejezése, meg egyenlő jogok is.

Pl. a "multicultural societies", ami Kanada szerte sok helyen van állami pénzen fenntartva, próbálja az egyes kultúrákat egymással megismertetni. Az angolszászt, őslakost a bevándorlókéval, vagy forditva, illetve a bevándorlókét egymással.

Latcho Rom 2014.02.19. 00:57:59

@cougarcat: beg to differ kugar, elobb volt a multikulti, aztan az elso referendum, az FLQ, aztan kezdte el Trudeau apank, vagy kicsit elobb az FLQ elott a ketnyelvuseget, Valoban..fed officokban, s akkor hagyta el quebecet sok milliard dollar, torontoba vonulva. Multikulti nem a frencsit nyomatta..talan eppen forditva..

Latcho Rom 2014.02.19. 01:45:09

@kalandortexasi: mennyi ideje elsz amerikaban?

Latcho Rom 2014.02.19. 02:26:34

@cougarcat: ez meg az air indias ember - tevedtem, valaki mas kapott order of canadat humanitarius alapom..

en.wikipedia.org/wiki/Sankurathri_Foundation#Awards_and_recognitions

Latcho Rom 2014.02.19. 03:08:25

@maxval a gondolkodó birca: Kiev up im smoke, 14 dead today.
Putyin nem tud lepni amig tart az olimpia. Mi lesz ebbol max, europa?

rt.com/on-air/ukraine-central-kiev-protest/

2014.02.19. 04:25:00

@cougarcat:
Van errol az idoszakrol egy rendkivul jo konyv, az egyik legnagyszerubb kanadai iro, Pierre Berton irta. Cime: The Great Depression. Hihetetlen dolgokat tudhat meg belole az ember.

2014.02.19. 04:46:24

@Cascabel: Köszönöm, megkeresem a könyvtárban. Erről az időszakról kevés infó van a családban, sötét korszak volt az.

Arra tippeltem Mexikóban kókuszozol :) Nem kéne megint egy kis utazás, feltöltődés, áztatás valahol?

@shakti_rom: Forditva tudom, de ezen nem veszünk össze.

2014.02.19. 04:57:42

@shakti_rom:
Egyszer talalkoztam az egyik szikh meronylovel Vancouverben, akire nem tudtak rabizonyitani a bunosseget. Kapott egy csomo penzt karpotlasul, a bortonben toltott evekert. Ingatlanokat vett tobbek kozott belole, pl. a Yaletownban, ahol epp dolgoztam pont 4 eve, az olimpia idejen. Jott a hapsi a rentert, ki volt oltozve, es a kiscsaj - akinek az uzletet csinaltam - mondta utana, hogy ki volt az a ven diszpaki:( Elfog meg ma is az ideg, ha visszagondolok ra. Az uzletben erdekelt volt egy biker is, korrektul fizetett. Most olvasom, hogy par honapja kaptak el Ausztraliaban. Kb. 2 eve ralottek, a haverjat talaltak el. Hogy mik vannak:(

2014.02.19. 05:21:18

@cougarcat:
Hidd el, erdemes elolvasni azt a Berton konyvet. Azt hiszem, en is elolvasom ujra (kb 15 eve olvastam)
Erdekesseg: az Air Canada Flight 182 felrobbantasahoz Duncan-ben vettek az idozito szerkezetet:(
Sajnos nem jott ossze Mexiko eddig, hibat hibara halmoztam az elmult masfel honapban:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 06:25:04

@Cascabel:
Szia Zopilote!

Mi ujsag? Reg jartal erre! Minden OK?

2014.02.19. 06:45:43

@Cascabel: Tényleg,most nézem, Duncan-ben csinálta valaki a bombát. :(

Cabin fever is bejátszik sztem, de most már csak vége lesz a télnek is.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 07:00:24

@cougarcat:
Van egy olyan érzésem, hogy hagyma bármelyik országba ment volna, hasonlóan viselkedett volna. Én nem találkoztam más hozzá hasonló elhivatott új amerikaival, de talán csak kicsi a mintám.
Ez egy érdekes téma, jó lenne megismerni a véleményét és a tapasztalatait valakinek, aki mindkét országban élt. De úgy érzem, hogy ez Kanadában egy nagyon hangsúlyos dolog lehet, én itt még soha nem kerültem olyan helyzetbe, ahol bárki erről a különbségről beszélt volna a két ország között, ti meg már itt is többször említettétek.

Quercus a favágó 2014.02.19. 07:09:01

@Cascabel:

Bíztam benne, hogy valahogy előcsallak.

2014.02.19. 07:23:18

@Kövérmadár [swe]:
Ha nem is minden OK, de azert elek:) Es ez a lenyeg!!:)
El I felejtettem koszonni, most potolom: Szia!! Amugy itt jarok en minden nap, csak nem szolok:)
@cougarcat:
Igen, a tel is kozrejatszott, meg sok minden. Szerencsere most "jo" ido van, csak -3C:) Kb 2 hetig -25C volt, az elvette a kedvemet. Meg egy hideghullam jon a heten, -15C korul, de utana remelem vege. Ennyi ho 100 eve nem volt a kornyeken.
@QUERCUS:
Sikerult elocsalnod:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:35:44

@shakti_rom:

Hülyeség. Nem volt sok jó lépése Orbánnak, de a keleti nyitás biztosan az volt. A ballib kormány UGYANEZT tette volna egyébként.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:36:43

@shakti_rom:

A nyugati alapítványok és kémközpontok által fizetett fasiszta csőcselék polgárháborút és vérontást akar. Reméljük Janukovics bátran odacsap.

Bolan 2014.02.19. 07:39:29

@cougarcat: Ilyen "anyos beleszol a gyereknevelesbe is" sztorit en is hallottam, sajnos itt eleg magas a valasok aranya... A furdoruhat valszeg azer orizte meg Kanadaban is, mivel szamukra a feher bor a szep, emiatt sokan kerulnek mindenfele kontaktust a nappal,ennek egyik eszkoze a sokat takaro furdoruha. Oh, en is szivesen olvasnek Kanadarol. Sok pozitiv sztereotipia van (kedvesek, mindenert bocsanatot kernek, mindenhez juharfaszirupot adnak, stb), en kivancsi lennek mennyire igaz ez, Ha nem akarod, nem kell belevonni a maganeleted, h bemutass egy orszagot. Meg most kaptal egy tonnanyi kerdest az erdeklodoktol amugyis :)

@QUERCUS: Megmondom nekik, pedig itt is vannak szep erdok, bar teny, hogy emberek mindenutt vannak. A rizst en sem szerettem otthon, de itt mas az alapanyag es a keszites modja is, megszerettem vegul... bar annyira meg mindig nem vagyok elvetemult, h magaban egyem. A szigeteles hianyanak pedig tortenelmi eredete van, egyszeruen itt olyan az epitkezesi kultura. Korabban nem is voltak ennyire hidegek a telek, de hat a globalis felmelegedes ugye... Itt is lehet futeni, mint emlitettem vannak kis elektromos futoberendezesek. Viszont ezeket egy evben ket honapig hasznalod, ellenben a legkondival amit egy evben olyan 9-10 honapig. Az minden hazba be van epitve. Akarmilyen szegeny is. Ennyi erovel azt is kerdezhetnem, h otthon miert nincs minden lakasban legkondi a nyari hoguta ellenere? Mert ott van a ventillator. Ettol nem leszunk sem rosszabbak sem jobbak senkinel.

@zöldeketbeszélek: Inkabb uzleti kepzes, ami hangsulyt fektet arra, hogy mi az egyes iparagak specialis jellemzoi, az ott dolgozo mernokok problemai.

@blackhair-lady: En szivesen bemutatom a programot, bar ahogy olvasom a lanyod meg fiatal ehhez, de vannak kifejezetten kozepiskolasoknak szolo csereprogramok is. Mindenesetre anyukak szamara olyan szempontbol hasznos ez az orszag, h nagyon biztonsagos, igy legalabb a testi epsegeert nem kell aggodni a gyereknek :)

@nezzazegfele: koszonom, bar ugy erzem, a kommentozon nem az en erdemem, inkabb a felreertes adta komikumnak (no meg nemi makacssagnak, h nem akartak ejteni a temat). En annak orulok, h Kovermadaron kivul senki nem talalt negativat a posztban, es hogy meg Digger driver is elismeroen szolt rola.( Nem tudom miert pont az o (meg Maxval) velemenye miatt aggodtam, de igy volt... Talan mert az o nevuk ugrik be a kritikus hozzaszolasok kapcsan )

bpetya75 2014.02.19. 07:45:07

@shakti_rom:

Sajnos nem játszom semmilyen hangszeren. Gyerekkoromban valószínűleg nem lettem volna oda érte, de felnőtt fejjel már bánom, hogy annak idején nem tanultam meg legalább jól énekelni. Hangom lenne hozzá, de most már ezer és egy okkal tudom magyarázni a lustaságomat, hogy miért is nem tanulok egy kis zenét...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:47:18

@Cascabel:

Igen, ez a helyes válasz, gratulálok.

Kevesen szoktak rájönni, mert mindenki abból indul ki, hogy egy országnak nem lehet egyszerre diplomáciai kapcsolata Pekinggel és Tajpejjel. Ez igaz is.

Viszont a Vatikán Tajpejt ismeti el, Olaszország meg Pekinget. S a Vatikánhoz akreditált követségek meg Rómában vannak, azaz a Vatikánon kívül, így van az a helyzet, hogy Rómában mindkét Kínának van követsége.

Hasonló vicces dolog, hogy Rómában működik olasz követség is, ez az egyetlen eset, hogy egy követség a SAJÁT országban van, ugyanis ez a Vatikánhoz akreditált olasz követség.

morgo1229 2014.02.19. 07:59:26

@shakti_rom: apam ult szepen a vonaton a tobbiekkel Sopronban, es jott oregapam somogybol es leszedte a vonatrol. Szegeny apam meg maig Kanadaba vagyik. Ez ugye 56-ban volt, elsos volt 19 eves. Oregapam meg akkor igy latta jobbnak.
Ti mikor mentetek el ?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:29:56

@bpetya75: az emberiség tudatosabban viselkedik, mint egy csirke meg kecske evésnél.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:33:13

@QUERCUS: a vizualizáció sokat segít a cél elérésében.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:36:27

@puhacica:
tessék elkezdeni kicsiben, az sokat segít a változásban.

2014.02.19. 08:47:34

@maxval a gondolkodó birca:
Ugy latom, te is olvasod a Counterpunch-ot:) Ok is hasonloan velekednek az ukrajnai esemenyekrol (en is) :)

www.counterpunch.org/2014/01/29/ukraine-and-the-rebirth-of-fascism/
www.counterpunch.org/2013/12/20/what-really-happened-in-ukraine/
www.counterpunch.org/2014/02/06/solidarity-ukraine-style/

Off, ill regebbi kommenteddel kapcsolatban emlitettel vkit, akit lecsuktak kemkedesert. Csak nem H. Zoltan volt a csalad ismerose?:) Azert kerdem, mert az utobbi hetekben nagy raeresemben rakattantam a del-amerikai magyarsagra es megragadta a figyelmemet egy magyar nev, aki tobbet tett Del-Amerika "szabadsagharcaert", mint Csege Vera:) Nem az emlitett H. Zoltanra gondolok, hanem vki masra, az 50-es evekbol. Te bizonyara tobbet tudsz rola:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 08:59:21

@puhacica: Nagyon sokan önkénteskednek itthon is (pld. én most fogok önkéntes alapon kertészeti előadásokat tartani a helyi művházban, ha minden jól megy), több ezren járnak mesét olvasni kórházban fekvő gyerekekhez, sokan önkéntes állatvédők és még sorolhatnám. Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene is dolog már túlhaladott, szerintem. (negatív ember mindenhol van)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 09:03:13

@Cascabel:

Gyerek voltam, nem emlékszem. 11-12 éves lehetettem, amikor a szüleimmel vendégségben voltunk az illető kémnél. Én legjobban a kutyájára emlékszem... :-)

Emlékszem, hogy amikor lebukott, meg is kérdeztem mi lesz most a kutyával. Azt mondták, a nagyszülőkhöz került.

De azt hiszem, az volt, akit említesz. Meg kellene kérdeznem apámat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 09:04:03

@Cascabel:

Igen, jó a cikk. Talán láttam is már régebben ezt a honlapot, de nem vagyok állandó olvasójuk.

bpetya75 2014.02.19. 09:08:14

@Babette_:

Vitatom. Sok esetben az egyes ember szintjén is, de fajszinten mindenképpen.

A legfrissebb élményem ezzel kapcsolatban ez az akácos petíció. Biztos mazochista vagyok, mert három napja beleolvasgatok a hozzászólásokba, meg próbálom elmagyarázni a sok tudatlannak, hogy mi a pálya, de teljesen esélytelen a dolog. A tudatlanság az egy dolog. Az ahhoz való megrögzött ragaszkodás viszont már abban erősít meg, hogy faji szinten nem vagyunk értelmesebbek az éhes kecskebakodnál.

Herr Géza 2014.02.19. 09:33:09

@Don Kartasch: Köszi, a tipp jó, megfontolom. Mivel a hivatalos nevem két keresztnévböl áll, fel sem tünne senkinek.... :DD

Mr Long 2014.02.19. 09:36:29

@Don Kartasch: F@sza... Dedapam meg talalomra valasztott csaladnevet nekunk a telefonkonyvbol a deportalas ellen :)

puhacica 2014.02.19. 10:00:06

@cougarcat: érdekes, amit írsz, ebből a szemszögből eszembe se jutott még az önkénteskedés.

@blackhair-lady: @zöldeketbeszélek: épp a napokban olvastam, hogy itthon a gimnazistáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, különben nem mehetnek érettségizni. és sok diák panaszkodott, hogy csak lökdösik őket jobbra-balra, nem kapnak pl. olyan jellegű feladatokat, amiket lady gyerkőce igen. és persze tudom, hogy mindenhol vannak negatívumok, de nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban. azt pedig be kell látnunk, hogy az USAban és Kanadában az önkénteskedés a mindennapok része, nálunk pedig majd valamikor talán az lesz.

@Babette_: igen. idő híján én "csak" pénzzel támogatok egy cicamentő alapítványt, ami egyébként csak önkéntesekkel működik. iszonyú energiát fektetnek a mentésbe, minden elismerésem az övék.

SemBoga 2014.02.19. 10:08:40

tök jó volt a cikk, már kezdtem is megszeretni a helyet, mígnem az összefoglaló részben meg nem láttam a repülő csótányos kitételt...

atomot nekik, most :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.02.19. 10:08:49

Ugy tunik Tajpej sem jobb Pekingnel :)))

Latcho Rom 2014.02.19. 10:15:57

@Cascabel:

www.counterpunch.org/2014/02/14/the-anti-pete-seeger/

:) olvastam a jesse j cikket is, erdekes.

ukran ugyben...miert lenne nekunk az az erdekunk hogy az orosz dominalja ukrajnat, vagy magyarorszagot? Marmint eszak amerikaiknak? Erdekesek a cikkek amugy.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 11:34:54

@shakti_rom: Nagyon unatkozol, Shakti? Mivel te nyomod a bennfentes szövegeket, neked jobban kellene tudnod, kinek hány pattanása van, vagy nincs...:P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 11:40:14

@puhacica: " épp a napokban olvastam, hogy itthon a gimnazistáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, különben nem mehetnek érettségizni. és sok diák panaszkodott, hogy csak lökdösik őket jobbra-balra, nem kapnak pl. olyan jellegű feladatokat, amiket lady gyerkőce igen. és persze tudom, hogy mindenhol vannak negatívumok, de nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban. azt pedig be kell látnunk, hogy az USAban és Kanadában az önkénteskedés a mindennapok része, nálunk pedig majd valamikor talán az lesz. "

Igen, ez tényleg így van. Azért az is a probléma része, hogy mégis mit lehet rábízni ezekre a gyerekre, akikből biztos van olyan is, aki kedvvel megy önkénteskedni, meg olyanok is, akik a hátuk közepére kívánják az egészet?
Biztos, hogy jó az önkénteskedést kötelezővé tenni? Biztos, hogy mindenki alkalmas erre? Lehet, hogy nagyobb kárt tud tenni valaki a hanyagságával, nemtörődömségével, belső ellenkezésével, mint amennyi hasznot hoz a munkája. Én nem tenném az önkénteskedést kötelezővé sehol, de mindenhol lehetőséget adnék rá.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:01:50

@shakti_rom: Cougarcat írta, hogy Kanadában nem kötelező, de elvárt. Itt meg sajnos kötelező. Én egyiket sem tartom olyan hű, de jónak, de legkevésbé a kötelezőt. Szerintem az önkénteskedésnek belső indíttatásból kell fakadnia, nem társadalmi elvárásból vagy kötelezettségből. Különösen, ha az önkéntes munka kiszolgáltatott emberekkel való foglalkozásból áll.

elhinchaviola 2014.02.19. 12:09:38

Modoros bejegyzes...erdekes orszag

Latcho Rom 2014.02.19. 12:18:06

@zöldeketbeszélek: Elvart? Nem igy fogalmaznam, inkabb belso inditattas, ahogy regebben irtuk itt kanada az onkentes mozgalmat a britektol vette at..gyerekek ezt latjak, resze az eletnek.

Latcho Rom 2014.02.19. 12:23:24

@maxval a gondolkodó birca: CBC hireket halgattam par perce, az oroszok ugyanezekkel a szavakkal tiltakoznak a nyugati beleszolas ellen amiket te is hasznalsz..

Mennivel kevesebb magyar halt volna meg, mennyivel kevesebbet vegeztek volna ki, hagytak volna el az orrszagot a Szabad Europa adasok nelkul..nem tudjuk.
En ugy erzem csak egy elenyeszo reszuk adta az eletet a propaganda miatt, ami kitartasra, harcra buzditotta az embereket..minden alap nelkul. Sz@rban hagytak minket.

Van itt parhuzam? Szerintem boven...

**mimi** 2014.02.19. 12:31:44

@zöldeketbeszélek:
akkor ez valami új rendszer,mert a lányom 2 éve érettségizett, és nekik még nem volt ilyen...az elgondolás nem rossz, csak nem ilyen kötelező jelleggel kellene csinálni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:35:13

@shakti_rom: Cougarcat fogalmazott úgy, hogy elvárt. Sőt, hogy a kormány számít is erre, így kevesebb pénzt kell kiadnia a programokra. Feketehajú hölgy szerint pedig: "Es mind ez be fog kerulni az oneletrajzaba ami majd a college felvetelinel nagyon sokat fog szamitani."
Tehát, ha nem önkénteskedsz, az még hátránnyal is járhat számodra, ha viszont igen, az kézzelfogható előnyökkel jár. Nem is magyarázom tovább.

Kacorlakk 2014.02.19. 13:07:26

@Cascabel: Nagyon örülök, hogy megkerültél, már aggódtam érted.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 13:14:48

@**mimi**: Nekem most két-három hete mondták a művházban, hogy jönnek majd az önkéntes középiskolások, kötelező 'önkéntes' munkát végezni. Komolyan mondom, aki kitalálta, valamikor a kommunista szombatok idején lehetett középiskolás.

Latcho Rom 2014.02.19. 13:20:54

@zöldeketbeszélek: Tobbfele korcsoport van az onkentesek kozott, azt hiszem en nem a diakok lehetosegeirol irtam.

Valoban jo pont ha az onkentes munka rajta van a resumen.., de korantsem kizaro ok a hianya ha munkat keresel.
Munkaado felhivhatja az onkentes szervezetet, szemelyisegedrol, moralodrol, kepzettsegedrol kerdezhet, - ha mas job experience nincs a fiatalnak a resumen. Mindenki jol jar.

Just common sense zoldike :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 13:33:42

@shakti_rom: Értelek én, de két vágányon vagyunk úgy tűnik, mert én a diákokról írtam, ahogy Feketehajú hölgy is. Lehet, hogy rossz a logikám, de ha egy gimnáziumi vagy főiskolai felvételinél az önéletrajzba írt önkéntes munka plusz pontokat ér, akkor ez tulajdonképpen pozitív diszkrimináció velük szemben. Pedig, ha az önkéntesség kvázi hallgatólagosan elvárt, ez még nem jelenti azt, hogy a jelölt jellemét, szociális tulajdonságait tekintve jobb, mint az, aki mondjuk nem végzett önkéntes munkát - vagy nem szervezetben, papíron végezte azt.

Latcho Rom 2014.02.19. 13:44:11

@zöldeketbeszélek: Nem feltetlenul neveznem diszkriminacionak

A diak erdeke hogy legyen valamilyen referenciaja. Legyen az kanadaban, magyarorszagon, vagy pakisztanban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 14:06:20

@shakti_rom: Hát persze. Pld. gyakornoki munka.
Az önkéntesség sokszor érint olyan embereket, akik érzelmileg, anyagilag vagy fizikailag kiszolgáltatottak. Nekem az a véleményem, hogy a velük kapcsolatos önkéntes munkára nem helyes, ha azért jelenkezik valaki, mert ez majd jól mutat az önéletrajzában vagy plusz pontot ér a felvételin. De még rosszabb lenne, ha esetleg kötelezően kellene ilyen önkéntességet vállalni (mondjuk ezt azért nem hiszem, hogy előfordulna).

Latcho Rom 2014.02.19. 14:33:29

@zöldeketbeszélek: Ndem mondom hogy ez mindig fair.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 14:41:06

@Zoole[uk]: Köszi az összefoglalót. :) Örülök, hogy jobban vagy. Remélhetőleg a rossz emlékek törlődtek teljesen és a jókat mind elő tudod hívni. :)

@blackhair-lady: A félhomály mindenki szarkalábaira jótékony hatással van :D

@sophie.a87: Köszi, én biztosan ránézek :)

@Bolan: Az alaphangban azért volt részed :)

blackhairlady 2014.02.19. 15:00:52

@kalandortexasi: En sem tapasztaltam meg egyszer sem a 4 ev alatt ezt a beolvadast, de nekem is nagyon kicsi a mintam. Viszont azt latom ahogy autozok a varosban, hogy van kinai, japan, spanyol, zsido negyed. Gondolom ok orzik az eredeti identitasukat.

blackhairlady 2014.02.19. 15:05:34

@Bolan: Nem speciel magamra gondoltam, hanem a sok sok olvasora akik nem vagy ritkan kommentelnek, biztos akad koztuk akik ebben a korban vannak. Amugy van nekem egy 23 es egy 25 evesem is, nekik akar hasznos is lehet:)

blackhairlady 2014.02.19. 15:12:47

@puhacica: Ezt az 50 orat en nem is hallottam, pedig elegge kepben vagyok az otthoni tortenesekrol. Mikortol kotolezo?
Errol az jutott eszembe, hogy amikor en a Kozgazba jartam az oskorban, akkor kotelezo volt talan 2-3 het szakmai gyakorlat. Persze ahelyett, hogy tanitgattak volna bennunket a konyveles es egyeb finomsagok rejtelmeire, milyen munkat kaptunk? Rakjuk sorrendbe a szamlakat (meg nem volt szamitogep), vagy takaritsuk ki az irodat, aztan csinaljunk amit akarunk. Hiaba kertunk szakmai melot, nem adtak, mert az idobe telt volna amig elmagyarazzak.

blackhairlady 2014.02.19. 15:16:26

@zöldeketbeszélek: En meg inkabb egy szeles listat tennek kozze, amibol szinte mindenki tudna valasztani. van aki az allatokat szereti, van aki az embereket, van aki a novenyeket. Olyan szeles a valasztek, mindenkit boldogga lehetne tenni.

blackhairlady 2014.02.19. 15:22:20

@zöldeketbeszélek: Itt sem kotelezo mindenkinek, de a lanyom tagja lett a National Junior Honor Societynek, aminel elvaras az onkenteskedes, igy kezdodott az egesz. aztan beepult a mindennapokba.

blackhairlady 2014.02.19. 15:24:52

@zöldeketbeszélek: Ha hatrannyal nem is, de elonnyel biztos, ha olyan egyetemet palyaz meg a gyerek ahova nehez bekerulni.

puhacica 2014.02.19. 15:25:44

@zöldeketbeszélek: egyetértünk. kötelezővé tenni az önkénteskedést... fából vaskarika esete. :)
@blackhair-lady: eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/4/18/Kozossegi_munka_erettsegi_2016_Z2KPPE
a szakmai gyakorlatot anno én is úgy végeztem, hogy azt se tudtam, mit csináljak, hogy úgy tűnjön, csinálok valamit, mert semmi épkézláb feladatot nem adtak. :)

Latcho Rom 2014.02.19. 15:29:17

@bpetya75: sose keso, 45 folott tanultam meg mandolinozni, bendzsot is..hegedu ellen fellazadt a csalad, macska is, azt ritkan cincegtetem :-)

blackhairlady 2014.02.19. 15:30:14

@nezzazegfele: Errol az jut eszembe amikor a lanyom kiszivarogtatta, hogy a ferjem olyan nagyon nagyitos tukrot keszul venni nekem valamilyen alkalomra. Azonnal leallitottam, nem eleg, hogy percenkent jonnek elo az uj szarkalabok, akkor meg premier planba is nezegessem oket, na nem:)))))))))) Pedig o csak ugy gondolta szegeny, hogy konnyebb a sminkeles, szemoldokgondozas, stb egy ilyen tukorben:))))))))))

blackhairlady 2014.02.19. 15:35:25

@puhacica: Koszi, errol nem hallottam, sot felhaborodott forumokat sem olvastom sehol:)
Jol lehetne ebbol is kijonni, csak tenyleg hozzaertok segitseget kene kerni.
Otthon is vannak idosek otthona, allatmenhelyek, de akar konyvtarba is lehetne menni a konyveket visszapakolni, muvelodesi hazakban a jatszohazakban segiteni, korhazakban a nem szakmai munkaban segiteni, korlatlan a lehetosegek tarhaza. Az onkentesseget nem szabad osszekeverni a szakmai munkaval. Tehat egy (hogy az en peldamnal maradjak) kozgazban jaro gyereknek nem feltetlenul kellene mennie irodai onkentesnek.

Bolan 2014.02.19. 16:11:44

@blackhair-lady: Én szívesen megírom, inkább Határátkelőn múlik, h igényt tart e a dologra.

2014.02.19. 16:33:30

@zöldeketbeszélek: Belső indittatás találkozik egy társadalmi elvárással. Valóban, mint bevándorlónak, hátrányom származhatott volna, ha ezt kihagyom, hiszen kevesebb lett volna a kanadai "munka" tapasztalatom, és a szükséges referenciák. De ezen kivül az önkénteskedés nekem jóval többet adott - pl. ebben az időszakban egyedül voltam, de igy szereztem barátokat, kapcsolatokat, tanultam érdekes dolgokat és közben hasznosnak éreztem magam, ami emelte az önbizalmam. Az is hozzátartozik ehhez, hogy mondjuk egy szomszéd hajlandó ezt azt segiteni az idős szomszéd néninek. Nálunk nyáron volt egy "utca buli", ahol összejöttünk a szomszédokkal és pont erről volt szó, hogy figyeljünk oda másokra. Vagy egy másik példa a "block parent", vagyis a "az utca szülője", aki ügyeletet vállal és odafigyel az szemhatáron felbukkanó kölkökre. Nem rossz dolgok ezek - Magyarországgal nem érdemes összehasonlitani, inkább önmagában kell nézni, hogy ilyen is van, és hogy ez jó dolog.

(sajnos mennem kell dolgozni, jó csevegést)

2014.02.19. 16:36:35

@blackhair-lady: Nagyitós tükör tilos! :)) Lassan már a tükörbe nézés is, bár ezt szerencsére kompenzálja az a tény hogy közelre egyre rosszabbul látunk. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:31:35

@blackhair-lady: Igen, egy ilyen lista tényleg hasznos lehetne. Most nézegettem a hazai lehetőségeket :www.onkentescentrumok.hu/

Azt a típust, ahol még neked kell komoly pénzeket fizetni, hogy önkéntes munkát végezhess valahol, ahol bármikor HepatitisC-t vagy maláriát kaphatsz, a szimpla lehúzás kategórába sorolom.

Valaki pár hete kommentelte egyébként, hogy az jótékonysági szervezeteknek juttatott adományok igen kis hányada hasznosul csak magára a programokra, a többi a szervezet fenntartására megy el. Valahol érthető, valahol szomorú ez.

A hátrányt egyébként úgy értelmezem, mint az előny ellentétpárját. Tehát ha ketten pályáznak egy helyre és előnyben van az, aki végzett valamilyen önkéntes munkát, nyilván a másik, aki nem végzett, hátrányba kerül emiatt. Pedig pár hónap önkénteskedéstől senki sem lesz sem jobb fizikus, sem jobb történész és még Teréz anya reinkarnációja sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:34:32

@cougarcat: Itthon van egy szép hagyomány, amit pár helyen (lehet, hogy több helyen, mint gondolnánk) már felélesztettek, mégpedig a komatál intézménye. A kismama kap néhány hétig ilyen módon segítséget más, családos nőktől. A segítség persze szépen körbejár.

Egyébként meggyőződésem, hogy sokkal többen önkénteskednek itthon, mint hisszük, csak ez nincs kitéve a kirakatba, nincs körülötte felhajtás.

Latcho Rom 2014.02.19. 18:00:26

@cougarcat: Kugarka,

csekkoltam par idosebb kollegaval - egyik se tori szakos tanar - az az altalanos nezet logikusan, hogy elobb nyomtak a multikultit, s utana a hivatalos ketnyelvuseget.

blackhairlady 2014.02.19. 19:01:52

@Bolan: Ok, akkor ezennel felkerjuk Hataratkelot, hogy jelentesse meg.

Sot, jobb otletem tamadt. Lehetne olyan tematikus nap is, amikor a kulonbozo osztondijakrol, vagy nem a szo szoros ertelmeben vett hataratkelesrol szolo posztok jelennenek meg. Szerintem sokakat erdekelne.

blackhairlady 2014.02.19. 19:03:19

@cougarcat: Bizony, en vakon, szemuveg nelkul is tokeletesen sminkelem magam minden reggel:)

blackhairlady 2014.02.19. 19:07:21

@zöldeketbeszélek: Mindig nagy orom ilyet olvasni, gratulalok en is a dijhoz!

Latcho Rom 2014.02.19. 23:01:34

@Zoole[uk]: veletlenul kerultel oda, de hatha erdekel teged is..
szorri

SzZoole 2014.02.19. 23:07:28

@shakti_rom: szomoru,de mit tehetunk,remelem a nyugat baratok jonnek ki belole jol

Latcho Rom 2014.02.19. 23:40:01

@Zoole[uk]: Hogy erted ezt? nem ertelek...

puhacica 2014.02.20. 16:21:51

@blackhair-lady: @zöldeketbeszélek: ezt pedig most találtam: index.hu/video/2014/02/20/bagazs/
és amennyire pozitív, annyira negatív is egyben, mert olyan problémákra mutat rá, amilyeneknek nem szabadna létezniük. :(

Rudolf Németh · https://www.facebook.com/rudolf.photo.art 2018.04.10. 14:43:36

Négy év elteltével a helyzet nem sokat változott :-)

Facebook oldalamon rendszeresen fotókat videókat infókat rakok ki...ha, valakit valami csoda folytán érdekelne Taiwan :-)

Üdv.Rudolf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása