oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 18. 06:43,  Egy kényelmes ország 552 komment

2014. február 18. 06:43 Határátkelő

Egy kényelmes ország

Nem merném állítani, hogy Tajvan egyike lenne a leggyakoribb célországoknak, úgyhogy a mai poszt különleges lesz. Írója, Blanka, egy ösztöndíjnak köszönhetően több mint két éve került ki oda, most pedig írt egy nagyon élvezetes és alapos beszámolót, amihez képeket is küldött.

cím_7.JPG

„Én az utóbbi időben kattantam rá a blogra és hamar feltűnt, hogy Tajvan csak a statisztikák erejéig szerepel. Pedig szerintem egy nagyon kényelmes ország és megérdemel legalább egy bejegyzést.

Csak hogy az alapfogalmakat tisztázzam, Tajvan nem egyenlő Thaifölddel, hanem egy külön kis sziget a szárazföldi Kínától délkeletre, a Csendes óceánban. Arról, hogy Kínához tartozik-e, mindenki mást mond, ez eléggé kényes téma.

Olyan picike, hogy Magyarország felénél is kisebb, ellenben több mint kétszer annyi ember lakik itt, szóval a népsűrűség világrekordokat dönget. Az elektronikai iparban dolgozók valószínűleg hallottak róla, a félvezető-ipara a fél világot ellátja, illetve innen származik az Asus, Acer, HTC csak hogy pár nevet említsek. Bár mostanában lassul a gazdasági fejlődés, panaszkodnak is hogy már nem kétszámjegyű az évi GDP növekedés…

Szerény személyem két és fél évvel ezelőtt került ki ide, egy ösztöndíjnak köszönhetően. Egy szót sem beszéltem kínaiul, de az angolom egész jó volt (angol/amerikai sorozatokat felirat nélkül nézve 60-70%-ot értettem, most már ez olyan 90% fölé fejlődött.) Az ösztöndíj keretében egy évig tanultam kínaiul, utána a mesterképzést kezdtem el.

Ha egy szóval szeretném jellemezni az országot, akkor az a kényelmes lenne. Egyrészt a technikai fejlettségnek köszönhetően, másrészt az emberek attitűdje miatt.

De kezdjük az elején! Mielőtt kijöttem, igyekeztem minden fellelhető információt felkutatni, olvastam Wikipédiát, hivatalos közleményeket, itt élő magyarok blogját.

Amit nem gondolnál róla

Az első dolog, ami feltűnik ugye egy kis sziget, szubtrópusi éghajlattal, szóval előre láttam magam, ahogy a tengerparton süttetem majd magam. Ez a kép sajnos több módon is meghiúsult, ugyanis:

1, Tajvan ugyan sziget, ennek ellenére a lakosság 50%-a nem tud úszni!!! Így a strandolás az kb. abból áll, hogy nyakig felöltözve, vagy az itteni szó szerinti fürdőruhákban (értsd: az együttes közelebb áll egy póló - szoknya / kisnadrág kombinációhoz, mint bikinihez) álldogálnak a parton és hagyják, hogy a hullámok nyaldossák a lábukat, esetleg az elkerített (!) kacsaúsztatóban üldögélnek / fröcskölnek. Ezek az elkerített részek úszásra alkalmatlanok, viszont ha szörfdeszka nélkül mennél bele a „rendes” óceánba, akkor az úszómesterek már sípolnak.

2, Mint kiderült, Hófehérke egyenes ági leszármazottja lehetek, így már attól is leégek, ha az utcán sétálok, nemhogy még az árnyék nélküli tengerparton süttessem magam.

óceánpart.JPG

3, Tajvan számomra, mint trópusi ország elbukott a vizsgán, mivel a tél az itt kegyetlen. Még szerencse, hogy hallgattam anno a blogokra és a családom és barátaim röhögésének közepette bepasszíroztam a csomagomba egy télikabátot.

Megértem, hogy otthonról a minimum 10-15 fok nem tűnik annyira vészesnek, de rá kellett jönnöm, hogy a páratartalom +/-5 fokot rájátszik a hőmérsékletre –rossz irányba. Vagyis a nyári 35 fokot 40-nek érzed, a 10-et meg 5-nek.

Mivel a házak nélkülöznek mindennemű szigetelést, így kívül-belül ugyanannyi a hőmérséklet és 5 fokban ülni egész nap nem kellemes. A forró zuhany a nap fénypontja, és ha nincs egy kis fűtőberendezésed, akkor csak a forró teák/levesek melegítenek át. (Az én párom akkor még otthon volt, így az utolsó opció kiesett számomra). Igaz, a hideg csak két-három hónapig tart és utána emberi a hőmérséklet, én életemben nem fáztam úgy otthon, mint itt.

Egyszerűen nem szép

Amit előre el lehetett intézni, azt elintéztem, az iskola és szállás már várt, mire landoltam a géppel. Google Earth-ön megnéztem, milyen házban fogok lakni, hogy néz ki a város, és be kell valljam, nem tetszett. Őszinte leszek, élőben sem jobb.

Én a fővárosban, Tajpejben lakom, szóval van egy-két város, ahol jobb a helyzet, de Tajpej utcaképe egyszerűen nem szép. Annak ellenére, hogy tiszta, nincs szemét.

Egyrészt mivel magas a páratartalom minden penészedik, így a régebbi házak mind szürkések. Másrészt, mivel a második világháború után pármillió kínai átköltözött Tajvanra és el kellett őket szállásolni valahol, hirtelen és sok házat húztak fel és kisebb gondjuk is nagyobb volt a dizájnnál. Sokan ma is ezekben a házakban laknak.

Persze a külcsín csalóka lehet, én is régi házban a lakom, de a lakás szépen fel van újítva. A gazdagabb negyedekben meg az újabb házak már nagyon szépek, de a gazdag negyed mindenütt szép.

város messziről.JPG

Első kultúrsokk a mellékhelyiségben ért, még a reptéren. Itt kétféle WC-t használnak. Az egyik az általunk megszokott ülős WC, a másik pedig egy guggolós típus. Továbbá itt nem szokás a WC-papírt a csészébe dobni, hanem a szemetesbe.

Ráadásul a vízcsapok is ezerfélék, néha azt sem tudom, hogyan tudok kezet mosni: van ahol nem tekerősnek kinéző csapot felfelé húzni kell a vízért, van, ahol egy pöcköt kell benyomni ott, ahol a víz is jön, meg persze a legmodernebb mozgásérzékelők, ahol thai-chizhatok, hogy vízhez jussak.

ARC-ot kaptam

Az első napokban turistáskodtam és ügyeket intéztem. A bürokrácia itt is elég körülményes, bár nekem egyszerűbb dolgom volt, mert az iskola meg az ösztöndíj bizottság megadta a szükséges papírokat.

Jó tanács, hogy legyen nálad minden létező papírod (orvosi vizsgálatoktól az útleveleden át az iskolai végzettséget igazoló papírok) és annak a fénymásolata, bár mindent le tudsz ott helyben is fénymásolni és igazolvány képet is készíteni.

A vízummal megkaptam a voltaképpen itteni személyimet, amit Alien Resident Certificate-nek, röviden ARC-nak hívunk. A kártya (és a vízum) érvényessége általában egy év, az éves díjról a piszkos anyagiakban.

Sajnos nem tudom a munkavállalóknak pontosan milyen papírok kellenek az ARC-hoz, feltételezem nem egyszerű, mivel sokan egy kiskaput használnak: Tajvan területén vízummentesen maximum 90 napot tartózkodat az ember, viszont ha elhagyja a sziget területét (szóval akárcsak „elugrik” Honkongba vagy Shanghaiba) akkor újraindul a számláló. Így sokan nem bajlódnak a kártyával és háromhavonta átruccannak a környező országokba kirándulni.

A tömegközlekedésről

Ami még itteni életem e korai szakaszában feltűnt, az a tajpeji tömegközlekedés modern és tiszta volta. Itt nincs bérlet, hanem van egy Easy Card nevű kártyád, amire pénz tölthetsz fel és az elektromos be/kiléptető rendszer az utad hossza alapján vonja le az összeget.

A buszon és vonatokon is lehet használni, illetve folyamatosan növelik az elfogadóhelyek számát, már egye boltokban is elfogadják fizetőeszközként. (Itt annyira nem divatos a bankkártya használata, szinte mindig készpénzzel fizetnek.)

Ha nincs kártyád, akkor minden metróállomáson egy automatából kiválasztod, hogy milyen hosszan szeretnél menni, azért mennyi a díj és ennek fejében kapsz egy kis műanyag érmét, amit kilépéskor be kell dobni a kiléptető automatába. A buszon meg a sofőr melletti kis perselybe bedobod az összeget. (Amúgy ez a rendszer már vagy 20 éve létezik itt, szóval itt nem ez számít modernnek.)

Mióta kijöttem 2 metróvonalat adtak át, így most összesen 5 van és mind nagyon modern és tiszta (nem csak az újak, MIND). A tisztaságra egyébként nagyon vigyáznak, a rendszeres tisztítás mellett, súlyos pénzbüntetés elé néz, aki enni vagy inni merészel a metrón.

Tudom, hogy ez otthon sem szokás, de itt plakátok formájában minden állomáson többször közlik veled, meg néha a hangosbemondó is bemondja+ a platformokon lévő tv-kben is rendszeresen közölnek egy metró-etikett reklámot. Így itt sokkal inkább feltűnő, meg azért otthon nem fognak többezres büntetés kiszabni, mert beleittál az üvegedbe. Itt igen.

Ingyen mosdó minden állomáson

Minden állomáson van ingyen használható mosdó, ami már csak turisztikai szempontból is nagyon hasznos, ráadásul teljesen tisztán vannak tartva. A nagyobb állomásokon a bejáratnál még egy kis led-es panel is van, ami jelzi, hogy épp melyik WC foglalt / szabad / takarítják.

Ami érdekes, hogy nincs bejárati ajtó, hanem csak függöny, ennek higiéniai oka van: kézmosás után ne kelljen megfognod egy nyilvános WC kilincsét. Amúgy egyáltalán nem látni be, okosan van megcsinálva, de ameddig nem tisztázódott bennem, hogy mennyire koszos tud lenni egy kilincs (bakteriális szinten) addig nem tudtam mire vélni a dolgot.

árus.JPG

Mindenkinek segítenek

Az akadálymentesítésre is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. Egyrészt mindenhol van lift vagy rámpa, a látáskárosultaknak a földön „vezetőcsík” (nem tudom a pontos nevét, de bordázott talaj felület, szóval bottal lehet érzékelni), illetve minden állomásnak a személyzete bármikor készen áll, hogy segítsen a vak / mozgáskorlátozott / Down-szindrómás utasokon.

A fent említett tv-kben is vannak külön számukra vetített biztonsági kisfilmek, pl. hogy tolószékkel hátrafelé kell felszállni, az elektromos tolószékesek feltölthetik a kocsijukat az állomáson, stb. Véleményem szerint itt sokkal jobban elfogadják és segítik a fogyatékkal élőket, ha valamit haza tudnék vinni innen, ez lenne az első.

Rengeteg busz van és a legtöbb buszmegállóban van kijelző, ami mutatja, mikor jönnek a buszok. Metrón és buszon is kínaiul és angolul is bemondják a megállók nevét, így nem tévedsz el akkor sem, ha nem beszélsz kínaiul. Igaz, ez esetben a buszozás nagyobb kaland, mert ott nincs kiírva angolul a megállók neve.

Ugyan nincsenek éjszakai járatok, de sok taxi van és viszonylag olcsók. Ami pedig a legjobb, hogy van egy applikáció bármilyen telefonra, amelyik megmondja neked, hogy melyik busz hol jár és mikor ér a hozzád legközelebbi megállóba.

Sok helyen járda sincs

Ezzel szemben maga a közlekedési kultúra elég gyatra. Rengetegen járnak robogóval. RENGETEGEN. Ők össze-vissza cikáznak az autók között, bár nem tudom mennyi a baleset, mert az autósok figyelnek rájuk.

Emiatt nem tudom megállapítani, hogy a buszsofőrök tényleg rosszul vezetnek vagy a kamikaze robogósok miatt kénytelenek percenként hirtelen fékezni. De azt be kell ismerni, hogy a robogó a legpraktikusabb itt, mivel az egyik leggyorsabb és legolcsóbb közlekedési eszköz.

Na jó, nem a legolcsóbb, mert habár a benzin elég kedvező árú, azért a biciklizésnél semmi nem olcsóbb! Ami bicikliút ki van építve (elsősorban a folyók mellett) az nagyon szép és jó, nagy távolságokat lehet gyorsan megtenni.

utca.JPG

Viszont bicikliút nélkül kicsit neccesebb a helyzet, amit még tetéz az a tény, hogy sok helyen még járda sincs! Persze ezek kisebb utcák, kevés forgalommal, és mint említettem az itteni autósok nagyon figyelmesek, a gyalogosok az igazi kihívás.

Egyrészt ők nagyon szeretnek lassan sétálni az út / járda közepén, és ha csengetsz is, akkor sem szoktak nagyon kitérni, hanem hagyják, hogy te szlalomozz. Ennek ellenére és biciklivel jártam a suliba egészen addig, amíg a mostani helyemre nem költöztem, ami egészen pontosan 10 perc sétára van a sulitól.

Lakás – akár 6 négyzetméteren is

Költözéskor szembesültem az itteni lakáskultúrával, mivel előtte még otthon egy magyar lány segítségével szereztem albérletet. Itt alapvetően máshogy állnak a lakáskérdéshez. Mivel itt az ingatlan nagyon drága, van, aki élete végéig bérlő és olykor generációk élnek együtt, mert a fiataloknak nincs pénze kiköltözni.

Sok lakásnak nincs konyhája, mivel van milliónyi pici kifőzde és olcsó és kényelmes kint enni ugyebár. (A tajvaniak roppant kényelmes emberek.) Sok helyen mosógép sincs, hanem mosodába járnak az emberek. Vannak önkiszolgáló mosodák szárítógépekkel, olcsó és rögtön viheted is haza a tiszta, száraz ruhát. Akinek azonban van erkélye, az ott tartja a mosógépet és ott tereget.

Itt nincs meghatározva, hogy mennyire lehet kicsi egy lakás, így 6 négyzetméteres szobákat is kiadnak lakásként, amihez jó esetben tartozik egy akkora fürdőszoba, hogy a vécén ülve zuhanyozhatsz. Persze ezek egyszemélyes ki lakások, de én nem szeretném őket kipróbálni. A legtöbb lakásban padlócsempe van, a fapadló itt valami úri dolognak számít.

Az egyik barátosném a következő aranyszabályt tanította: Egy lakás lehet meghatározói:
1, jó lakás (nem túl öreg / lepukkant)
2, jó környék (=közel a sulihoz)
3, olcsó

VÁLASSZ KETTŐT!

Nekem fontos volt a saját konyha és az anyagiakban sem bővelkedek, így a város szélén lévő 3 hálószobás, 2 fürdőszobás, nappalis konyhás lakásban bérelek egy szobát.

Szerencsére az egyetemem pont a szomszédban van. így nekem ideális a hely, de aki aktívabb szociális életre vágyik (ami nem merül ki a házibulikkal, hanem aktívan eljár), annak kicsit kieső lehet ez a lakás.

A lakásokról összességében még annyit érdemes tudni, hogy a falak elég vékonyak, így az utcáról szinte minden behallatszik (NE LAKJ TEMPLOM KÖZELÉBEN!) és a lakás minőségétől függően a szomszédjaid életének is tanúja lehetsz.

Ez a „hallod a tv-jüket” és „hallod, hogy szomszédék tologatják a bútorokat” skálán elég sokféle lehet. Másrészt nincsenek leszigetelve, ami nem is probléma olyan januárig, amikor nagyon lehűl a levegő és irgalmatlanul tudsz fázni ebben a csodás szubtrópusi országban.

Fort San Domingo.JPG

Az időjárásról

A már említett szubtrópusi éghajlat hosszú meleg, nyarat és rövid, „enyhe”(én ezzel a szóval vitatkoznék) telet jelent. Sajnos most épp hideg időszak van, ezért panaszkodom ennyit a hidegre, pedig amikor decemberben volt 24 fok, virultam ám!

A csapadékmennyiség nagyon magas, egyrészt mert nyáron van egypár tájfun, amikor egy nap alatt leesik Magyarország egész évi csapadéka, másrészt télen vannak napokig (hetekig) tartó záporok.

Azonban Tajpejen kívül is van élet, márpedig nem is akármilyen: délebbre jóval barátságosabb a klíma, nem olyan „zord” (ezzel a szóval ti vitatkoztok) a tél és kevesebbet esik.

Hogy miért pont Tajpej a főváros mikor annak a legpocsékabb az időjárása? Ezt a korábbi japán uralomnak köszönthetjük, akik a korábbi déli fővárost áthelyezték északra, hogy közelebb legyen az anyaországhoz. De nézzük a jó oldalát: legalább itt nincsen nagy földrengés és a tájfunokat is megússzuk egy „szimpla” zuhéval.

A klímának köszönhetően rengeteg gyümölcs van itt. Valószínűleg otthon is megtalálhatóak, de én sosem kóvályogtam túl sokat a „Trópusi gyümölcsök” pult körül, így engem sok meglepetés ért. Csillaggyümölcs, mangó, pomelo, guava, durian, maracuja (passió gyümölcs)... csak hogy pár olyat említsek, aminek a nevét is tudom. Ami vicces, hogy az alma itt prémium gyümölcsnek számít, és horror ára van.

Az étkezés közösségi élmény

Mint már említettem, rengeteget esznek kint, így mind a három étkezésre szakosodott éttermek vannak. Amúgy a reggeliző-helyek nagyjából egyforma dolgok (szendvicsek, hamburgerek, egyéb helyi tojásos specialitások illetve délben tészták) kaphatóak, rendes éttermek rendkívül változatosak.

utcai kaja.JPG

A kínai mellett sok az indiai, olasz, thai, vietnami, japán étterem és persze itt is megtalálhatóak az amerikai gyorsétterem-láncok. Sok a „Hot Pot” hely, ami azt takarja, hogy az asztalokon van egy gáztűzhely, és arra raknak neked egy kondért, amibe szépen belerámolhatsz és megfőzhetsz magadnak dolgokat.

Aztán ezeket a dolgokat szépen kiszeded egy kupac rizsre és azzal eszed meg, itt ugyanis a rizs számít a fő ételnek, minden más (hús, zöldségek) csak a köret. Ennek az all-you-can-eat verziója, amikor az asztal közepébe van besüllyesztve egy nagyobb kondér és abba dobálja bele mindenki a neki tetsző hozzávalókat.

Emellett sok kerekasztalos hely van, mikor sok különböző fogást rendeltek, mindent leraknak középre egy forgó részre és mindenki vehet, amiből csak szeretne, a készlet erejéig! Ebből látható, hogy itt az étkezés inkább közösségi élmény.

Nagyon sok olyan étel van, amire ránézve meg nem mondom, hogy micsoda, illetve aminek más íze van, mint az európai ember várná. Például a virsli és a kenyér itt édes. Viszont a vörösbab és a hús az desszertek egyik legfőbb alapanyaga.

leves.JPG

Na jó, kicsit ferdítek, ezek a tradicionális desszertek, lehet itt rendes sütit is kapni, de annak elég halovány íze van és elég olajosak. Ezt nem tudom, hogy érik el, de itt szinte mindent olajban sütnek ki, szóval végül is annyira nem furcsa, hogy a süti is olajos.

A 7Eleven

Ha pedig az ember épp nem tudja eldönteni, hogy mit egyen / nem akar túl messzire sétálni, bármikor betérhet a 7Elevenbe. Ez a bolt kvázi minden sarkon megtalálható és az itteni élet alfája és omegája.

A név egy eredetileg Amerikából származó „convenience store” –t takar, kvázi a régi közért megfelelője modern technikával. Szóval itt a szendvicsektől és innivalóktól keresztül a hajsamponon és egyszer-használatos alsóneműkön keresztül az írószerek és magazinokig mindent megtalálsz.

Van többféle mikrós kaja, amit ott rögtön megmelegítenek neked és persze szék és asztal is van, ahol ezt elfogyaszthatod. Emellett itt tudod befizetni a számláidat, feladni a postát, koncertjegyet venni, vagyis szinte mindent el tudsz intézni helyben. Természetesen 24 órás nyitva tartás és még az ünnepnapokon is nyitva tart. Az lesz az apokalipszis első jele, mikor itt bezár egy 7eleven.

Persze a 7eleven egy picit drágább, mintha rendes boltban vásárolnál, de mégis nagyon sikeres üzletek itt. Mivel a tajvani egy nagyon kényelmes emberfajta. Meg benyomásom szerint valami személyes ellenszenvük van a sétálással szemben. Ha valami 2 buszmegállónyira van (10 perc séta) akkor már mondják, hogy az nagyon messzi, és buszra kell szállni.

Amit mondanak, az úgy van

De alapvetően egy nagyon kedves és segítőkész nép. Nagyrészt buddhisták és konfuciánusok. Mielőtt kijöttem, a barátaim meg voltak róla győződve, hogy én vagyok a naivitás szobra, de be kell valljam: fasorban sem vagyok a tajvaniakhoz képest.

Lehet, hogy ezért is szeretek itt ennyire: amit mondanak, az úgy van, nem vernek át, biztonság van, a rendőrök legfőbb elfoglaltsága az éjszakai hangoskodók lehalkítása.

Van egy két furcsa dolguk az igaz, például van, hogy vadidegenek kérnek meg, hogy fotózkodjanak velem. Vannak külföldiek, akik ezt nem szeretik, de engem nem zavar, őket meg boldoggá teszi. (Ez amúgy az itteniek Amerika-mániájára vezethető vissza: ha fehér vagy, akkor tuti amerikai, ami pedig amerikai, az menő és nagyszerű, pl.: 7Eleven).

Meki.JPG

Sokan akár az első találkozás után hozzáadnak a Facebook-jukhoz, de utána nem nagyon veszik fel a kapcsolatot. Nehéz őket jobban megismerni, mert bár nagyon tisztelettudóak és segítőkészek, azért megtartják a 3 lépés távolságot. Persze vannak kivételek, nem is kevesen.

Mivel kiskoruk óta nagyon keményen nyomatják nekik az angolt, legtöbben megértenek, még akkor is, ha a világ minden kincséért meg nem szólalnának előtted angolul. El lehet boldogulni tehát kínai nélkül is, de hogy igazán megismerd őket, nem árt az a nyelvismeret.

Külföldiek közt kétféle ember van: akinek rendes munkája, vízuma van, illetve akik elsősorban angol nyelvterületről angolt tanítani jöttek ide. Általában az utóbbiak, akik 90 naponta meglátogatják a környező országokat, de akiket ismerek angoltanárokat, mind nagyon kedves, nyitott emberek.

Az angoltanítás eléggé egy szürke zóna, pedig a tajvaniak alapvetően védik a hazai munkaerőpiacukat. Kezdésként a külföldieknek külön minimálbére van, ami a helyiek minimálbérének a másfélszerese.

Ezzel a képzetlen munkaerő bevándorlását akadályozzák, mivel így egy cég kétszer is meggondolja, hogy alkalmazzon-e egy külföldit és vállalja az ezzel együtt járó plusz költségeket és adminisztrációt. De ha valaki itt kap rendes melót, akkor biztosan nem kell aggódnia az anyagiak miatt!

Az anyagiakról

Legvégül a piszkos anyagiak. A békesség kedvéért külön taglalom az jövedelmeket/árakat. Akit nem érdekel ez a rész, az ugorjon, aki viszont kíváncsi, olvassa nyugodt szívvel. Nem mondom, hogy olcsóbb Magyarországnál, de meg lehet élni.

A fentebb említett külföldi minimálbér jelenleg 28 ezer valamennyi új tajvani dollár (továbbiakban NTD). 1 NTD olyan 7,5 forintnak felel meg. Tehát a minimálbér 210 ezer forint. Az adót nem tudom, hogy alakul, tudtommal nem magas, akit érdekel a Tajvani Kormány nagyon sok informatív honlapot tart fent.

utca este.JPG

A költségek

Lakás+rezsi

A külvárosban, öreg házban egy cipősdoboz-lakást már 4.000 NTD-ért tudsz bérelni, ez a legalja, a felső határ a csillagos ég. Külvárosban, normális lakás: 13.500 NTD-ért 2 hálószobával, nappalival, konyhával, fürdőszobával és erkéllyel.

Belvárosban 5000 NTD-ért béreltem szobát egy öreg házban (és mivel szobák nagyságától függően más volt az ár, nem tudom az egész lakás mennyi volt, én a legkisebb szobán laktam), 4 emberrel osztoztam 2 fürdőn, egy konyhán és nappalin.

Általában 1 hónap a kaució. A rezsi ebben nincs benne, az áram- és vízszámla kéthavonta érkezik. Előbbi egy főre kb olyan 400 NTD, bár ezzel vigyázni kell, nyáron a légkondi a triplájára emelheti. A víz legutóbb 75NTD volt, szintén egy főre leosztva.

Étel

Az egzotikus gyümölcsök itt szerintem olcsóbbak (egy gránátalma 39NTD, friss ananász, meghámozva (70NTD), viszont az almát darabonként árulják és elég drága. A pékáruk és a tejtermékek (1 liter tej 60 NTD) általában drágábbak, ráadásul az itteni sajtok elég kis satnyák.

ebéd.JPG

Az emberek általában kint esznek, egy ebédet 50 NTD-ért már kapsz, de ha drágább helyre mész sem költesz egy fogásra többet, mint 250NTD. Az átlag olyan 70-150 NTD között mozog. Ez alól csak az all-you-can-eat éttermek a kivételek, azok olyan 400-700 NTD között vannak. A reggeli valamivel olcsóbb, egy szendvics 15 NTD.

Utazás

Itt nem bérlet van, hanem egy kártya, az Easy Card, amire pénz töltesz és a megtett távolság alapján fizetsz. Ez metrón 20-50 NTD között mozog, a busz 12NTD egy körzeten belül.

Taxi 40 (+30 NTD az esti pótlék), ezt is tudod a kártyáddal (Easy Card) fizetni. A városon kívüli közlekedésből a gyorsvasút a legdrágább (viszont több mint 200km/h hasít és van business class is), ezen kívül van a rendes vonat és busz, eddig a legtöbb 750NTD volt, amit egy jegyért fizettem, ekkor délre mentem le.

Orvos

Ha van biztosításod (kb. 800 NTD havonta), akkor nagyon olcsó vagy ingyenes. Nem akarok leírni minden tételt, aki kíváncsi, kérdezzen.

Néhány érdekesség

Állítólag ha esőben nem takarod a fejed búbját, hamar megkopaszodsz (ezt a levegőszennyezettségre vezetik vissza.)

A kutyákat babakocsiban tolják vagy kézben hordják és csak a legritkább esetben engedik sétálni a saját lábán. Igaz, amilyen kis szőnyegalattjárók vannak itt divatban, jogos a félelem hogy a nagyobb tömegben valaki nem venné észre és rájuk lép.

Nincsenek szemetesek az utcán. Így a szemeted általában hazáig cipelheted. Csak a gazdagabb házaknak van közös szeméttárolója, amúgy meg van adva, hogy mikor jön a szemetes kocsi, fogod a kis cókmókod és szépen lesétálsz hozzá.

Egész társasági élmény az utcán a szomszédokkal együtt a szemeteskocsira várni. Ami amúgy egy fagyiskocsi dallamát játssza, első időkben picit megtévesztő.

Nincs közvetlenül szemétadó, mivel ha megfelelően szelektíven gyűjtesz, akkor ingyenes. Ha nem, akkor vehetsz egy kék szatyrot, amibe minden beledobhatsz. Viszont ha nem szelektíven gyűjtöd a szemetet és nem a kék szatyorban van, akkor nem fogja a szemeteskocsis átvenni.

óceánpart homoszobor.JPG

A páratartalom miatt minden duplán-triplán van becsomagolva. Nem meglepő, ha a nápolyis dobozban, minden egyes nápolyi még egyesével be van csomagolva!

A csótány repül!

A busz csak akkor áll meg a megállóban, ha integetsz neki. Egyénként, ha senki nem akar leszállni, te pedig csak álldogálsz, akkor simán elmegy melletted. A buszsofőr minden egyes alkalommal megköszöni, hogy vele utaztál.

Nyáron irreális félelem van a légkondicionáló kikapcsolásával kapcsolatban, ezért folyamatosan megy. Akkor is, hogyha már 15 fok különbség van a kinti és benti hőmérséklet között, és a diákok NYÁRON! pulóverben ülnek a termekben.”

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Tajvan

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755819240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.02.18. 07:31:06

Még mindenki alszik? :-)
Jó kis poszt volt ez, még olvastam volna!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 07:41:54

Csatlakozom. Jó írás, egy érdekes országról.
Ahogy a számokat nézem, nem pont "ócó".
Minimálbérből nem nagyon lehet ugrabugrálni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 07:54:30

"Arról, hogy Kínához tartozik-e, mindenki mást mond, ez eléggé kényes téma."

Ez így nem igaz. Mindenki szerint Kínához tartozik, a kérdés, hogy melyik Kínához.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.02.18. 07:55:30

@ChristineK: Aha, délutáni csendes pihenő. :-)
Végre egy jó poszt a szomszédból!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 08:01:34

Egyébként szép cikk. Éppen a napokban láttam a www.imdb.com/title/tt0284066/ filmet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 08:48:47

"Tajvan nem egyenlő Thaifölddel"

Viszont sokáig szinte egyenlő volt zászlótéren Mianmarral. Lásd a pekingi olimpiát, ahol eleve tiltva volt a tajvani zászló, így sok tajvani a mianmari zászlót lengette.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.18. 08:50:04

Jó post. Mondjuk a pottyantós vécék és a vödörbe papírozás bármilyen jó helytől vissza tudnának tartani azt hiszem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 09:04:14

"A forró zuhany a nap fénypontja, és ha nincs egy kis fűtőberendezésed, akkor csak a forró teák/levesek melegítenek át. (Az én párom akkor még otthon volt, így az utolsó opció kiesett számomra"

mert csak a párod tud teát meg levest főzni, vagymi?

Evain 2014.02.18. 09:09:01

@Babette_: nem, de a pasas a legjobb forróvizes palack a paplan alá. :)

Chamroe 2014.02.18. 09:09:15

Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb posztja, nekem nagyon tetszik!
Na jó... A csótányokat leszámítva :))

**mimi** 2014.02.18. 09:11:33

jó kis írás, én is szívesen olvastam volna még:)))
nekem szipatikusak lettek a tajvaniak..

**mimi** 2014.02.18. 09:12:10

@Babette_:
sztem az utolsó opciót nem nevezte meg :))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 09:20:59

@**mimi**: ó, valóban, ez nem is jutott eszembe:)

Mr Long 2014.02.18. 09:30:47

@Zka: Vodorbe papirozas van gorogorszagban is, legalabbis ahol egyszer nyaraltam.

VHB 2014.02.18. 09:31:09

Egyrészt jó írás, másrészt NAGYON JÓ írás. :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.18. 09:32:48

Üdv Blanka, ezt jó volt olvasni.
Szerencse, hogy "rövid" lett, mert dolgozni is kellene :D :D :D

Gondolom az asztal alatt a virágos ruhában a Te lábad van :) Elnézve a helyieket és a Te árnyalatodat, nem csodálom, hogy megkapott a nap :)

A parketta szerintem azért nem menő arrafelé, mert magas a páratartalom.
Laktunk egy olyan lakásban, ami alatt társasházi pince volt, az ereszcsatorna rendszer levezetve a földbe, az meg elrohadt (vajon miért :D ), és szépen visszafolyt a lábazatra a hektó esővíz...
Na, ott a penészt kiírtani lehetetlenség volt. A parketta az ablak irányából már kezdett érdekes formákat felvenni...
Ebből a szempontból praktikusabb a kőlap.

Végig együtt fáztam Veled :D
Jól írsz, izgalmas helyen vagy, jól fotózol, ugye írsz még?
Blogot is olvasnék...
:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.18. 09:34:14

@**mimi**: Az olvasó fantáziájára bízta, és nem lőtt mellé vele...
:D

@Mr Long: 90-es évek elején az osztrák határnál is hasonló volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 09:37:48

Ma en leszek a gonosz :)

"Tajvan nem egyenlő Thaifölddel, hanem egy külön kis sziget"
- Ennek igazan orulok. Brazilia sem egyenlo Belize-zel, Portugalia sem Magyarorszaggal, de meg az Egyesult Kiralysag sem Panamaval. Magat a feltetelezest sem ertem, honnan jott ez a megallapitas?

"Az elektronikai iparban dolgozók valószínűleg hallottak róla,"
- Ha nem ott dolgozom, de hallottam rola, akkor kapok sutit? Es ha a zaszlojat is ismerem az feler egy vaniliafagylaltos brownieval?

Egyebkent tenyleg nagyon jo es erdekes poszt volt, csak ezeken fennakadtam az elejen...

@maxval a gondolkodó birca:
Te max, tudtad, hogy Tajvan nem Thaifold? Es azt, hogy raadasul egy sziget?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 09:40:01

Nagyon-nagyon jo iras volt! Halas a tema is, de a posztolo stilusa is sokat emelt a szinvonalon.

Utolag pedig nyiltan is elnezest kerek a teljes BKV-tol. 5 even at, amig Budapesten eltem, rendszeresen ettem Fornettis peksutiket a metron. Mostanaig nem tudtam hogy azt nem szabad. Bocsanat! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 09:40:57

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudtam. Eddig azt hittem, Tajvan Afrikában van, Suriname-mal határos és egy hatalmas félsziget.

:-)))

Hari Seldon 2 2014.02.18. 09:46:02

@Zka:
Görögország is ilyen. Legalábbis én ezen a helyen jártam, ahol ez megy.
Meg a másik találmány a wc papír "szelektív" gyűjtögetése.

morgo1229 2014.02.18. 09:47:22

Tegnapihoz visszaterve…. Itt van a 3 oligarcha megmondoember.
Shakti, Max es Digger
Nos Shakti posztkommunista leven allandoan picsogni kezd, ha valaki neki ellentmond es jo komcsi modjara ki akarja tetetni a blogrol, meg feljelenteni. Tegnapi HA-hoz valo konyorges nagyon meghato volt.

Max – te siman leféregezted tegnap a poszterinat. Vagy ki akart lenni a féreg ? London ? Mindenki szo nelkul elment mellette.(” Egy féreglyuk beszippantotta és Londoban tette le”)
Mert egy Maxnak nem lehet szolni ? Bar az is igaz, neha tenyleg olyan, mintha valaki ellopta volna a nickedet.

Aztan ott van digger, aki azt kerte szamon az elozo posztolon, hogy nem eleg spontan, hogy a konyhaasztalon csinalja.
Most komolyan.
Ha mar megmondoemberek vagytok akkor felelossegetek is van milyen iranyban hullamzik itt a blogon az elet.
Jol van mar hallom elore, hogy el lehet huzni, ha nem tetszik.

TilosazA (UK) 2014.02.18. 09:48:01

@Kövérmadár [swe]: :) Nagyon okos vagy. Én bevallom, alig halvány lövésem volt róla merre keressem Tajvant. Meg is néztem a google mapon. Hamu fejemre... Én akkor minusz egy csokis brownival indulok? :)

TilosazA (UK) 2014.02.18. 09:51:56

@morgo1229: Izé. Én lemaradtam erről a féreglyukas beszólásról, de ugye tudod hogy az nem az a lyuk amit férgek használnak közlekedésre?

bpetya75 2014.02.18. 09:54:40

@morgo1229:

A féregjárat (vagy féreglyuk) vékony, csőszerű képződmény, ami az Univerzum (vagy más univerzumok) két távoli, görbületmentes területét köti össze.

bpetya75 2014.02.18. 09:55:13

@bpetya75:

Lemaradt a forrás megjelölés. Wikipédia

morgo1229 2014.02.18. 09:58:02

@bpetya75: @TilosazA (En/Mum): igazatok van, keres nelkul nyaljuk tovabb max segget. Kenjuk el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 10:05:21

ez érdekes volt, nekem Taiwan volt az első határátkelésem, 2002-ben, 12 hónapra, pl sikerült ott "túlélni" a sars-járványt és az ehhez kötődő többhónapos hisztériát. ja és azóta se vágyom vissza egyáltalán....
ja és ha annyi ezresem lenne, mint ahányszor el kellett magyarázni a Thaiföld és a Taiwan közti különbséget embereknek, háááát.... nem magadból kell kiindulni, Madár, nem mindenki térképzseni :-)
sehol életemben nem fáztam még ennyit és ekkorákat. mert ugye ha 10 fok van, akkor éjjel a lakásban is annyi. a közeli uszodában volt forró gyömbértea fürdő, ott lógtunk amennyit csak tudtunk, meg a kiscsoportosoknak beraktak egy hősugárzót, arra is jól rá lehetett tapadni.
érdekes az árakat olvasni. akkoriban mi piszok sokat spóroltunk, de az iskola olcsóért adta a lakást, meg kaja is volt.
akkoriban mi még mind illegálisan dolgoztunk, százezerszám, diákvízummal, állandó para volt immigration-ön, hogy mikor kérdeznek kínaiul. de valaki nagyon jól megélhetett a korrupcióból, mert iszonyú áruk volt a kamu nyelviskolai papíroknak. ráadásul mi vidéken laktunk (ahol senki nem is beszélt angolul a diákjainkon kívül, még a főnök se nagyon), minden hivatal egy rémálom.
hű de nagyon régen volt minden.

Evain 2014.02.18. 10:06:57

@bpetya75: most miért mondtad meg neki? Ezen a beszóláson rötyögök vagy öt perce. :)
Mintha állatvédők tiltakoznának a vadászgépek dogfightja ellen. :)

Ja, tényleg, a poszt. Szóval jó volt ez így egy borongós kedd reggelen. Nekem jobban bejönnek a több év helyi lakosként eltöltött idő összefoglalása típusú írások mint a rácsodálkozós pár hetes friss benyomásos.

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:07:20

@morgo1229: Tedd azt, ha jónak látod. Engem annyira nem érdekel, hogy okoskodik. De igazad van, engem is zavarnak a beszólásaik néha szóvá is teszem, pl. diggernek is az említett eset után. Rajtam kívül viszont senkit nem zavart, szóval tudomásul vettem, hogy vagy az én készülékemben van a hiba, vagy csak senkit nem érdekel. Túlléptem rajta.

bpetya75 2014.02.18. 10:08:39

@morgo1229:

Tényleg annyira sötét vagy, hogy képtelen vagy észrevenni, hogy ostobaságot írtál, vagyis hogy Max nem férgezte le a posztolót? Vagy esetleg Max unatkozik?

Evain 2014.02.18. 10:08:45

@morgo1229: de bakker, Maxnak lehet egy csomó mindent felróni, ezt pont nem. :) Pl én sose keverednék vele vallási vitába. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 10:11:51

@tilmir (ch): Istenem...itt egy teljesen jó poszt és kötelező valakinek beírni hogy nahát ez se svájc, ahol több ezer dollárnak megfelelő pénzt raknak félre havonta a takarítók is... meg nem élnek jobban a csövesek se mint a magyar középosztály.

Nagyon informatív egyébként és szimpatikus! Jó lenne ilyeneket még olvasgatni sok más "egzotikus" országról. Én pl kedvet kaptam az írás alapján hozzá, ha nem is élni, de turistáskodni mindenképpen.

bpetya75 2014.02.18. 10:13:46

@Evain:

Mert én nem vagyok olyan gonosz, mint egyesek, akikre nem akarok ujjal mutogatni. :-P

morgo1229 2014.02.18. 10:15:35

@bpetya75: igen sotet vagyok. Lecci magyarazd el. @Evain: de mit nem lehet felroni ? hogy Max szerint Norit egy fereglyuk beszippantotta es Londonban tette le ?
Segitsetek tenyleg megerteni, hogy mit ertettem felre.

morgo1229 2014.02.18. 10:17:08

@Zka: bocs, nem tudok linkeket random nyitogatni. Nem olyan a munkahelyem. Csak vilagositsatok fel, aztan huztam el.

morgo1229 2014.02.18. 10:17:47

@TilosazA (En/Mum): koszi. Nem, nincs hiba a keszulekedben.

Evain 2014.02.18. 10:18:39

@morgo1229: azt, hogy Maxval egy vicces megjegyzéssel reagált egy felvetésre, hogy hogyan került Nóri Londonba. Ennyire egyszerű. :)

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:19:04

@morgo1229: Fel lehet róni Maxnak, hogy miközben írta, nem tartotta fel a "szarkazmus" táblát. Max, légyszíves ezek után mindig tedd meg, hátha valakinek nincs hozzá érzéke.

Evain 2014.02.18. 10:19:47

@morgo1229: de írhatta volna azt is, hogy teleportált. Ha így neked jobb. A viccnek tényleg köze nincs a férgekhez.

bpetya75 2014.02.18. 10:20:17

@morgo1229:

Az elmúlt 5 percben azt próbáltam kideríteni, hogy nem Max trollnickje vagy e. Arra jutottam, hogy nem.

Ha komolyan érdekel, hogy mit értettél félre nála, akkor olvasd már el, amit Zka belinkelt, vagy én beírtam. A lényeg röviden annyi, hogy nem férgezte le.

Evain 2014.02.18. 10:20:43

@TilosazA (En/Mum): jah, ezzel már nekem is volt gondom. Azóta inkább utánaírom, hogy éééééérted?

Mr Long 2014.02.18. 10:22:07

@házelőtthinta: Nyugi mar! Most minek kotsz bele mindenkibe?

morgo1229 2014.02.18. 10:22:30

@Evain: Errol beszeltem. Keretlenul nyalod a segget. Lehet, hogy nem is viccelt a nagyhatalmu ur.

Evain 2014.02.18. 10:22:46

Jut eszembe, ha már sci-fi, reggel elütött a gondolatvonat, aminek az volt a vége, hogy még nem láttam Mihchael Douglast scifiben. Lehet olyannyira nem kedveli a műfajt, hogy nem vállalt el soha ilyen szerepet?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 10:23:59

@házelőtthinta: Kezdem azt hinni, hogy nem magyarul írok.
Hol szóltam én be az írónak????

Tettem egy megállapítást, ami az országra vonatkozott.
Te beteg vagy, fordulj orvoshoz.

morgo1229 2014.02.18. 10:26:47

Ez igy zajlott:
charlieharper (NY, US of A)2014.02.17. 13:03:31

probalok nagyon finom lenni a kritikammal a posztrol, mert meg fiatal a poszterina. Kozhely parade.
Ez a legjobb benne "Most Angliába tévedtem, ide hozott a sors." Mi az hogy idehozott a sors? Nem vettel egy repulo vagy buszjegyet? Este lefekudtel es Wimbledonban ebredtel fel?

maxval a gondolkodó birca · maxval.co.nr2014.02.17. 13:06:01

@charlieharper (NY, US of A):

Én időviharra gyanakszom. Egy féreglyuk beszippantotta és Londoban tette le.

De tovabbra csak vedjetek, ami nem vedheto. Leptem.

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:27:13

:) Úgy tűnik ma mindenkinek "bad hair day"-e van. Valami van a levegőben, vagy mi?

bpetya75 2014.02.18. 10:27:27

@morgo1229: @TilosazA (En/Mum):

Tény, hogy DD időnként elveti a sulykot. Ez nyilván egyéni érzékenységtől függően ítéltetik meg. Nem olvasok mindig mindent, ami durvábbat eddig láttam tőle, az nálam még elmegy kategória volt. Szerintem ezek nem szándékosak nála, ha többen jelzik neki, hogy gáz, akkor gondolom visszafogja magát kicsit jobban.

Shakti meg csak simán furcsa. De még morselsszel se csak szidni tudják egymást, pedig nem épp kebelbarátok.

Evain 2014.02.18. 10:28:54

@morgo1229: Értem. Kínosnak érzed, hogy félreértelmezted a féregjárat jelentését, és egyszerűbb engem leseggnyalózni.

Rendben, legyen akkor úgy. :)

Chamroe 2014.02.18. 10:29:27

@morgo1229: Te nem nézted régebben a Sliders című sorozatot?
Ott is valami féreglyuk szerű járatok voltak, amin utazni tudtak a párhuzamos univerzumok között :))
Semmi köze nincs a férgekhez...

morgo1229 2014.02.18. 10:29:59

@TilosazA (En/Mum): van erzekem a szarkazmushoz. Nincs bajom vele. De epp a poszterina intellektusat boncolgattak amikor maxnak eszebe jutott a fereglyuk. Szoval nem volt itt semmifele induendo.

bpetya75 2014.02.18. 10:31:51

@morgo1229:

Istenek az Égben!!!

Tényleg nem érted? Az idővihar miatt is haragszol rá? Vagy azt hogy értelmezed?

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:31:59

@bpetya75: Én próbálom mindig a nagy képet nézni. Egy-egy beszólás van hogy durva, és néha úgy érzem hogy szóvá is kell tennem mások védelmében, de alapjában véve bírom őket. Shaktit viszont egyszerűen nem tudom értelmezni sokszor. :) Úgy értem, nem értem.

Chamroe 2014.02.18. 10:32:56

@morgo1229: Lelépsz... persze, nagyon elegáns elballagni.
Nehogy már beismerd, ha te voltál a balf@sz..

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:33:19

@Chamroe: jaj de imádtam azt a sorozatot... :) Ahhoz is fiatalnak kellett lenni, pár év múlva megint elkezdtem nézni, de akkor már nem tetszett annyira.

Mr Long 2014.02.18. 10:33:38

@TilosazA (En/Mum): Lattad volna reggel a hajam... Most meg morgonal es hintanal is rosszabbnak kellene lennem....

morgo1229 2014.02.18. 10:33:43

@Evain: tul vagyok egy ket dolgon az eletben. Hidd el siman beismerem, ha beneztem valamit vagy elcsesztem valamit.
Nincs most igazad. We agree to disagree.

morgo1229 2014.02.18. 10:35:05

@Chamroe: balfasz vagyok. Nem tudom, hogy miert. Nem problema.

Chamroe 2014.02.18. 10:35:28

@TilosazA (En/Mum): Háháááá, ezzel akkor nem vagyok egyedül :)
Shakti kommentjeinek a 70%-a olyan számomra, mintha szanszkritül íródott volna :D
A maradék 30%-ban roma gádzsó imitátor, attól meg szimplán égnek áll a hajam...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 10:35:55

egyébként én most egy korrepetáláson ülök, mindenki elvan mint a befőtt, én meg gépelek. miután a tajvani hatodikos befejezte a dolgait, benyomtam neki ezt a posztot google translate-be, hogy olvassa el, azt mondja, nagyon nyomi, ami kijön belőle persze a "robotból", de azért érthető, és tetszett neki :-)

(most látom csak itt az anyázást közben, eddig nem olvastam, különben bottal se piszkálnám meg a kommenteket :-( )

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:36:37

@Mr Long: Eddig azt hittem hogy én vagyok a grumpy cat ma reggel, de most szívesen átadom a címet morgonak és hintának. (Lehet avatart választani) És iszom még egy kávét.:)

Mr Long 2014.02.18. 10:38:53

@TilosazA (En/Mum): Varj! Veled tartok egy kavera! :)

bpetya75 2014.02.18. 10:40:42

@TilosazA (En/Mum):

Őt sokszor én sem. Ismerek egy efféle fazont személyesen is, a minta alapján nem lehet egyszerű eset. Viszont az a zene, amit tegnap linkelt nekem a Kowalskyra válaszul, az annak ellenére is nagyon tetszett, hogy nem vagyok jazz rajongó.

@Chang Yai:

jajjmá! Nincs is anyázás. Csak megmerevedtek a frontok, de mustárgázt senki sem használ. Szerencsére ;-)

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:41:57

@Chang Yai: Egyszer azt írtad, hogy felmondtál. Az tényleg úgy volt, vagy valamit félreértettem...

**mimi** 2014.02.18. 10:42:19

@Mr Long:
Görögországban mindenütt vödörbe papírozás van,keskenyek a szennyvízcsövek, eldugulnak a papírtól...nagyon fura.de azért én jól éreztem ott magam :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 10:45:22

@morgo1229: cicafiú, te tudod, mi az a féreglyuk?

Mr Long 2014.02.18. 10:46:30

@Babette_: Ne tepd szet, csak kinozgasd! ;)

TilosazA (UK) 2014.02.18. 10:46:55

@Mr Long: Yopp. De nekem csak nescafem van, szóval csak ezzel szolgálhatok. Küld-fény-post. Nyisd ki az ablakot. :) Egészségedre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 10:47:14

@morgo1229:
Maxval vedelmeben: ird be a google-be: "Einstein-Rosen híd"
Senkit sem nevezett feregnek, te vagy bizonyos, nem alapveto ismeretek hianyaban!

A tobbiben (sajnos) igazad van...

@TilosazA (En/Mum):
Okos azert vagyok, mert tudom azt is, hogy a csiszolovaszon nem nyalok es a majomsegg sem ibolya.
Tajvan miatt maximum terkepbuzi lehetnek ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 10:48:21

@Chamroe: és akkor a csillagkapuról nem is beszéltünk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 10:48:23

@Mr Long: mert idegesít hogy neki minden drága, meg rossz, csak Svájc az ékszeresdoboz. az EUra is fújt, olvastam a bejegyzéseit.."EUs országba köszi nem..." van Európában keményen két mérvadó ország ami nem EUs. oké, több is, de ők ugye nem mennek a harmadik világba szerbiába meg hasonló helyekre. ha nem sikerült volna bejutni az ígéret földjére ugyanúgy jó lenne neki Németo. is, így meg mindig kinyilatkozza hogy Svájc az etalon a többi pedig igyekszik afelé tartani... oké, burkoltan nyilatkozza ki, de én így érzem.

egyébként elárulnád hogy mi drága a leírtak alapján? mert az 50 t dollárért enni kint! nekem közel sem drága, a minimálbérhez képest. ez az arány szerintem a világmezőnyben is kiemelkedő lenne. svájcban is 1 frankért eszel ugye étteremben? a minimálbér feléért pedig lakásokat veszel ki. ezen is mi a drága? ez kb nyugat európai bérlési szint, ott vannak ilyen arányok. zum beispiel ausztria : kiveszel egy kisebb lakást 500 eurért, ami nagyjából a mimimallohn fele. és nincs ez másképp az ígéret földjén, svájcban sem. oké, ott biztos nem a feléért veszel mert ugye az az ígéret földje, ott biztos csak az 1/5 e. és maradnak a milliók a takarítók zsebében. tehát mi is a drága a számok alapján?

LaoHu 2014.02.18. 10:48:33

Szerintem is nagyon jo hely Tajvan, bar en elfogult vagyok mivel tajvani baratnom van. Negyszer voltam egy-egy honapot es eleg sok helyen megfordultam de csak jokat mondhatok.
Igaz, ha egy helybelivel vagy akkor mindig mas(az igazi?) arcat latod egy orszagnak.
Vegetarianusoknak idealis hely. Mondjuk az "illatos tofu" az brutalis, azt en nem tudom megszokni :-)

LaoHu 2014.02.18. 10:48:48

Ja, es szeretnek "rendes" kommentelo lenni.

bpetya75 2014.02.18. 10:49:56

@Mr Long:

Most aztán kibújt belőled az állat! Végig néznéd, ahogy Babette kicakkozza szegény morgót? Tán még élveznéd is, mi?! Te kis perverz!

**mimi** 2014.02.18. 10:51:39

valami egyezményes szarkazmus jelölést be kéne vezetni, hogy ne legyenek félre értések...

pl. ilyet hogy: " Kapjátok be" vagy hasonló...:)))))

na ez most tutira vicc volt, remélem senki sem érti félre!!!!!

Evain 2014.02.18. 10:53:22

@morgo1229: Az egyértelmű, hogy nem értünk egyet. Maxvalnak voltak sokkal durvább beszólásai más posztoknál. Pont rossz példát ragadtál ki, ami öngól lett.
Függetlenül attól, hogy abban igazad van, hogy a törzskommentelők hozzáállása meghatározza a beszélgetések irányát. Viszont ez jóval több, mint az általad említett hármas.
De túlragoztam, úgyhogy téma részemről lezárva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 10:54:33

@bpetya75:
Majd csinalunk egy kvizt csunya szavakbol es sertesekbol. Olyanok lesznek benne, mint: gravitron (ezt a foldhozragadtakra mondjak, csunya sertes); bozon (ez a meleg fizikusok sertese), kvark (ez a mindenkivel lefekvo tudos nok neve)... szornyu vilagban elunk, szegyellem magam, hogy nem utasitottam rendre maxot tegnap!

@morgo1229:
Tul vagy egy ket dolgon az eletben, de azok nem tudomanyos irasok voltak, annyi szent ;)

Mr Long 2014.02.18. 10:54:44

@bpetya75: azaz!
@Babette_: AZAZ!
En mar csak egy kavet kerek! :DDDD
@TilosazA (En/Mum): Cheers!

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.18. 10:55:58

Ez ma nekem nagyon tetszett, végre egy rendes határátkelős poszt! Olvastam még volna tovább!
De hogy itt ma milyen sokan keltek bal lábbal?!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 10:59:55

@maxval a gondolkodó birca:
Na Suriname az kakukktojas, mert a hangzasa alapjan siman DK Azsia is lehetne :) akar Tajvannal hatarosan is ;)

bpetya75 2014.02.18. 11:01:16

@Evain:

Én egyszer olvastam Maxtól igazán erőset a posztolóval kapcsolatban, amikor az USA-ból hazatérő diákigazolványos hölgyet lekutyázta. De azt meg tudtam érteni ;-)

@Kövérmadár [swe]:

Kiváló felvetés! Bár azzal kicsit elbizonytalanítottál, hogy a földhözragadtakat csúnya sertésnek nevezed. Ez szerintem elég durva.

@Mr Long:

Legalább bátran vállalod. Ahogy kedvenc kollégám szokta mondani egy-egy őszintébb böffentés után: "Mondta a büszke ork!"

morgo1229 2014.02.18. 11:02:54

@Evain: jol van szerintem is tulvedtetek keretlenul.
Nem erzem tovabbra sem ongolnak. Ez nem egy ilyen science blog, hogy hogyan kozlekednek a rovarok vagy bogarak vagy mi a f@sz.

Mr Long 2014.02.18. 11:03:05

@bpetya75: A bofirol csak annyit, hogy inkabb kint, mint bent es inkabb fent, mint lent.

Mr Long 2014.02.18. 11:03:58

@morgo1229: Te akasztaskor direkt rugod ki magad alol a szeket?

TilosazA (UK) 2014.02.18. 11:05:29

@morgo1229: :D ezen hangosan felnevettem. Tök jó, köszi. Made my day.

nyuszigonosz 2014.02.18. 11:06:02

Egy exotikus hely ez a Tajwan. Tudtam hol van, pedig nem vagyok müszaki szakember. :-)
Érdekes volt olvasni róla.

bpetya75 2014.02.18. 11:15:59

@Mr Long:

Jogos. Így még nem hallottam, nagyon jó :-D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 11:16:11

@házelőtthinta:
Te tényleg beteg vagy...
:D
Ezen már csak röhögni lehet.
Hol tettem én összehasonlítást Svájccal?
Egyedül azt írtam le, hogy nem lehet minimálbérből fényesen élni ott sem.
Megjegyzem, itt sem.
Most megnyugodtál?
:D
OMG
Drága! Szakadj már le rólam!!! Uncsi vagy...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 11:18:12

@bpetya75:
Pont, mint a fereglyuk ;)

@nyuszigonosz/D/:
Akkor biztos foldrajztanar vagy :)

@morgo1229:
Tyu, a mindenit! :D

A mult het elejen jottunk haza egy hajoturarol... tobbek kozott voltunk a Langerhans-szigeteken is. Ehhez mit szolsz?

Evain 2014.02.18. 11:18:28

@bpetya75: ott csak az elején voltam jelen, a közepétől nem követtem, az túl sok hsz volt visszaolvasni. :)

Mr Long 2014.02.18. 11:19:13

@tilmir (ch): Az tenyleg ugy van, hogy svajcban mindenki extra gazdag? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 11:21:43

@Kövérmadár [swe]: persze hogy kakukktojás, hiszen az nem egy ország, hanem egy hamis rákhús.
még ezt se tudod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 11:23:29

@Kövérmadár [swe]: béta sejtekkel találkoztatok? vagy csak ültetek a parton?

bpetya75 2014.02.18. 11:25:17

@Kövérmadár [swe]:

A Nyugalom tengerében fürödtél már? Állítólag nagyon jót tesz az egészségnek.

@Evain:

Jól csináltad. Iszonyatosan fárasztó volt a hölgy.

TilosazA (UK) 2014.02.18. 11:25:44

@tilmir (ch): Én azt hallottam, hogy akkor szoktak nagyobb házat venni Svájcban, mikor már nem fér be az újabb talicska pénz amit hazahordanak. Meg azt is, hogy emiatt sokat költenek a tűzoltóságra, mert könnyen begyullad a pénzhalom alja, és eléggé tűzveszélyes. Ez tényleg így van? ;)

nyuszigonosz 2014.02.18. 11:26:47

@Kövérmadár [swe]: Dehogy vagyok földrajztanár. :-))
Szoktam itt-ott térképeket bámulni, meg dokumentum filmeket nézni, meg sok müszaki dolgon rajta volt hogy Made in Taiwan már régebben is...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 11:27:56

@TilosazA (En/Mum): aki tanév közben mond fel, az egy utolsóelőtti féreg szerintem (hacsak nem emergency tényleg). még van 13 nap suli, természetesen ez azutánra vonatkozik.

ööö, mondjuk nem szeretnék belemászni a ki hogy él témába, de ami nekem lejött, Taiwanon igen szép stabil középosztály van, nincs mélyszegénység, a vidék vidékén sem, és bizony sokkal jobban élnek, mint Kelet-Európa.... miközben iszonyú mennyiségű munkával tényleg a béka segge alól érték ezt el (ahogyan Japán, Korea, Szingapúr, Malajzia is.....)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 11:29:38

@TilosazA (En/Mum): :D
Naná....
Ha már tűz. Sok a "véletlen" tűzeset.
Adott egy régi ház, aminek a lebontása sokba kerülne...
De! Ugye biztosítást mindenki fizet...
Mi következik ebből?
Pontosan.
Egyszer csak véletlenül kigyullad és leég...
:)

bpetya75 2014.02.18. 11:30:03

@nyuszigonosz/D/:

Pár napja csodálkoztam rá egy új országra. Made in PRC. Aztán leesett, hogy ez nem új ország és láttam már PRoC-ként is.

Evain 2014.02.18. 11:30:04

@bpetya75: volt annyira fárasztó, mint a rajzoló lányka anyukája? :D

Mr Long 2014.02.18. 11:30:12

@nyuszigonosz/D/: Egy ismerosom munkatarsai oltonyt vasarolni jartak oda. Amikor mentek tagyalni a szigetre mindig hoztak haza parat. Allitolag megerte.

TilosazA (UK) 2014.02.18. 11:30:20

@Chang Yai: És mit fogsz csinálni utána? Úgy értem, ha kiutazgattad magad, meg minden. Leszel még itt a HÁ-n?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 11:30:56

@morgo1229:
Ez nagyot ütött.
Ez a férgezés.
Te figyelj haver hallottál már a kukactengelyröl?
Motorkerékpárok sebességváltójában használják.
Olyan tengely amit SZÚbogarak rágtak meg.
Idomított SZÚbogarak.
Csak arra kell vigyázni hogy keményfaSZÚ bogarak helyett nehogy puhafaSZÚ bogarakat használjanak.
A közhiedelemmel ellentétben a puhafaSZÚ az nem alfaja keményfaSZÚnak hanem az idösebb példányok közismertebb neve.
Végkövetkeztetés hogy aki motorozik az mind féreg.

bpetya75 2014.02.18. 11:31:08

@tilmir (ch):

Ez most komoly? És ha igen, akkor a helyiek csinálják vagy az "okos" bevándorlók?

morgo1229 2014.02.18. 11:32:33

@Babette_: nem is vagyok cica se meg fiu se. Se szoke.

bpetya75 2014.02.18. 11:33:09

@Evain:

Kéz a kézben. Szerintem egy kaliber. A blog eddigi történetének két legfárasztóbb figurája volt ez a két nőszemély.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 11:34:37

@tilmir (ch):
Majd ha mar lesz olyan joban veled is, mint velem, meg fogjakerdezni, hogy sok frankod van-e mar... O igy baratkozik.

Szerintem csak az bant, hogy tildy tetszik neki es nem te! Lanyok, mar itt is errol szol minden? ;)

bpetya75 2014.02.18. 11:35:00

@morgo1229:

Na most már tessék bevallani, hogy mi közöd van Maxhoz! Ami fogadatlan prókátorkodást kiváltottál itt a népekből, az nem semmi. Meg van zuhanva lelkileg és kellett neki egy kis pozitív megerősítés? :-P

TilosazA (UK) 2014.02.18. 11:35:32

@tilmir (ch): De ilyenkor nem tudják megállapítani, hogy nem véletlen volt? A tűzszerészek, tudod. Okés én csak filmben láttam, de úgy gondolom azért azt meg lehet mondani, hogy elektromos, vagy valaki bedobott egy benzines kannát... És ilyenkor biztos vagyok hogy a biztosító nem fizetne.

Evain 2014.02.18. 11:36:32

@bpetya75: speciel azt sajnáltam, hogy a lánya nem írt, az pont érdekelt volna. :)

nyuszigonosz 2014.02.18. 11:37:04

@bpetya75: Amikor elöször láttam ilyet, én se tudtam ez mi.
Aztán utánanéztem. :-)

nyuszigonosz 2014.02.18. 11:39:08

@Mr Long: Biztosan jó minöségü anyag és összehasonlítva a megfelelöbb ár miatt.

bpetya75 2014.02.18. 11:39:25

@Evain:

Azt én is. De elég hamar eldőlt, hogy a leányka nem írhat egy ilyen blogra, ahol ennyi sötét, műveletlen és rosszindulatú ember tobzódik ;-)

@TilosazA (En/Mum):

Szerintem zárlatot elő lehet idézni úgy, hogy ne lehessen megállapítani a szándékosságot. Olyankor csak a levegő buktathatja le a csalót, ami a száján át jön ki beszéd közben. ;-)

morgo1229 2014.02.18. 11:42:33

@bpetya75: :-) Az lett amit josoltam. Megvedte mindenki a megmondoembert. De ne bants, mert foldim vagy. Es mikor elhuzok az nem azert van, mert ongolt rugtam, hanem mert dolgoznom kell.(ene)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 11:42:57

@Babette_:
Nem talalkoztunk beta sejtekkel. Azt mondtak a kikotoben, hogy vigyunk magunkkal beta blokkolot, mert kihagytuk a reggelit partraszallas elott.
Talalkoztunk viszont egy aranyos, neger kilannyal, Gammaglobulinnak hivtak, de dolga volt, igy nem ert rank.
Zomeben a parton ultunk, igen.

@morgo1229:
Nem fontos ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 11:44:06

@bpetya75: Helyiek... :)
@Kövérmadár [swe]: Mondasz valamit... :)
@TilosazA (En/Mum): Nem vagyok specialista, nem tudom, hogy mi a trükk. Ezek általában régi faházak. Ha a biztosító nem is fizet, bontani akkor sem kell. :)
A bontás itt nem épp olcsó.

bpetya75 2014.02.18. 11:45:17

@morgo1229:

Nem bírok szabadulni a gondolattól, hogy valójában egy sötétben bujkáló ellenforradalmár vagy. ;-)

Mármint hogy somogyi vagy, kaposi, vagy bárdi?

bpetya75 2014.02.18. 11:50:28

@tilmir (ch):

Ezek szerint Svájc olyan ügyesen védte magát a bevándorlóktól, hogy hiányzik az a réteg, amelyik a faanyagért elbontaná azokat a házakat?

Ezek szerint akkor az őslakosok sem feltétlenül azok a talpig becsületes úriemberek, ha bepróbálkoznak a biztosítóval.

bpetya75 2014.02.18. 11:51:33

@morgo1229:

Akkor tényleg nagyon földik vagyunk. Csak az a féreglyuk, csak azt tudnám feledni :-P

Latcho Rom 2014.02.18. 11:53:28

@Mr Long: :-) uj homeroje van a blognak, rectális :-)

Biztos azert van mert nem ertek hozza, s reg nem elek magyarorszagon, de nem az a posztkomcsi aki mindent allamositani akar?

morgo1229 2014.02.18. 11:53:39

@bpetya75: keptelen vagy meggyozni pedig van affinitasom :-) Apam is erdomernok.

2014.02.18. 11:54:01

Maxval uzeni, hogy majd jon. Bordakozi fajdalmai vannak a rohogogorcstol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 11:54:12

@TilosazA (En/Mum): @TilosazA (En/Mum): internetfüggő vagyok (ez is taiwanon kezdődött, ott volt életemben először netem, meg egy régi kolléga nekemadta a laptopját, a csupa kínai karakteres billentyűzettel), szóval szerintem esélyes :-)
nem tudom még, mennyit és pontosan hogyan az utazás, lehet, hogy pár hónap múlva elegem lesz, és mondjuk olvasom a facebookon, hogy lelépett egy tanár (minden évben lelép valaki), és gyorsan kell helyettes, és jövök vissza. bár.... kinyír engem ez a város, és hiába nagyon jó iskola, meg meló.... kicsit le vagyok darálva. persze a jó helyekre akar menni mindenki és ott lehet a legnehezebben jó állást találni, nehéz megtalálni az egyensúlyt.
ha minden teljesen rajtam múlna, szerintem Balira költöznék, de ott aztán egészen reménytelen állást találni szerintem.
szóval most 3 hét múlva hazacuccolok Chiang Maiba, ott vannak pl a könyveim, ha még nem ették meg a termeszek, aztán minden más majd lesz valahogy :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 11:56:35

@morgo1229: Szerintem szimplán mindenki erre a féreglyukra gondolt (semmi köze a férgekhez.):

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9regj%C3%A1rat

Herr Géza 2014.02.18. 11:57:31

@házelőtthinta: Arról nem beszélve, hogy olyan következtetést adsz tilmir szájába, amire szerintem nem is gondolt (ld. az ö válaszát is) én is mondhatom, hogy na itt egy jó poszt, erre megjött hinta-palinta és megint kezdi szórni a hülyeségeit...
Apropó:
"Én pl kedvet kaptam az írás alapján hozzá, ha nem is élni, de turistáskodni mindenképpen."
És ez hogy fog összejönni a "leszarom a pénzt" mentalitásoddal?? Ferihegyen odaszaladsz a pilóta-bácsihoz, és sírsz-rísz, hogy ugyan vigyen már el pusziért Tajvanra ?? WTF...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 11:57:42

@Mr Long:
Nem tudom, hogy te surnad-e, nekem van sajat Surnameom :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 11:58:07

@Don Kartasch: Ne a bkv-tól, hanem az utazóközönség jólneveltebb részétől ;)!

bpetya75 2014.02.18. 11:59:00

@morgo1229:

Akkor még az is lehet, hogy ismerjük egymást? Ha így lenne és összefutunk, akkor azért légy szíves szólj, hogy vegyem le a szemüvegem, mielőtt felpofozol. Kicsit már viharvert, de pár hónapig még bírnia kéne ;-)

Mr Long 2014.02.18. 11:59:10

@Herr Géza: " vigyen már el pusziért Tajvanra"
Attol fugg. Ha jo helyre adja a puszit lehet elviszik ;)

Evain 2014.02.18. 12:00:53

@zöldeketbeszélek: hát ezt eddig 10 különböző kommentben mondták meg neki, de nem hiszi el.
Ééééérteeeed, ilyen állat márpedig nincs! :)

Mr Long 2014.02.18. 12:01:59

Oszinten nem ertem a felhaborodast, miutan kiszabtak a tenyleges eletfogytiglant Lee Rugby gyilkosaira. Az utcan szemtanuk elott kovettek el a gyilkossagot, mit kellene felulvizsgalni a kiengedhetosegukon. Az eljaras soran meg hibazni sem hibazhatott a hatosag, hisz nem kellett kikovetkeztetniuk mi tortent, hanem latta mindenki, meg felvetel is keszult a csavokrol.

bpetya75 2014.02.18. 12:03:23

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):

Együttérzésem. Nekem egyszer rekeszizomlázam lett tőle. Szerencsére gyorsan elmúlt.

@tilmir (ch):

Kéne csinálni egy céget erre. Te szervezed a bontásra érett házakat én meg a helyi értelmiségi bontókat ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:07:37

@Evain: Közben én is eljutottam eddig, de sorban haladtam a kommentekkel. Tuti leesik majd neki is.

bpetya75 2014.02.18. 12:07:59

@zöldeketbeszélek:

Alsóban csináltuk azt, hogy meghúzkodtuk annak a lánynak a haját, amelyik tetszett. Később már ez nem volt jellemző ;-)

Mr Long 2014.02.18. 12:08:04

@zöldeketbeszélek: Mint a kisfiuk az oviban meghuzzak a nekik tetszo kislany hajat...

Mr Long 2014.02.18. 12:10:34

@bpetya75: Utana is huzogatjuk a lanyok hajat, csak mas okbol :DDDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:12:52

A poszthoz. Nekem nagyon tetszik, bár jó lenne tudni, hogy milyen ösztöndíjjal ment oda Blanka, a kínain kívül mit tanul ott. Tetszik, hogy a tömegközlekedési eszközökön nem lehet enni, visszataszító, ahogy mások csámcsogását kell hallgatni és persze a mindenféle ételek szagát szagolni (ha a többi nem lenne elég, ugye). A padlón nem csodálkozom, ilyen nagy páratartalom mellett nem luxus, hanem botorság a parketta. De ezt a szigetésmentes építkezést, nem fűtést egyszerűen nem értem. A helyieknek mindegy, hogy az év két-három hónapját végigvacogják? Annyira megdrágítaná az építkezést a szigetelés, hogy nem érné meg? Nem itt olvasom ezt először, angol posztokban is láttam már és az olaszok sem azok a tűzrerakós fajták, pedig ott nem 10-15 fok van télen...

Mr Long 2014.02.18. 12:15:43

@zöldeketbeszélek: A megoldas, hogy feloltoznek. Mi is csak este kapcsoljuk be a futest sokszor, mert szeretek egyszal pizsiben a takaro tetejen fekudni es nem betakarozva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 12:16:21

@bpetya75: Megbeszéljük. :)
@zöldeketbeszélek:
Még jó, hogy rövid a hajam, nem tudja meghúzni.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 12:16:48

@Herr Géza:
Mivel fizet??? Hat hazaszeretettel!!!

Ha a Lufthansa nem fogadja el, akkor majd Solyom szarnyan szall vagy Turulon utazik.

Latcho Rom 2014.02.18. 12:18:09

@bpetya75: fura hogyan petár, had tanuljak mar egy kicsit?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:21:21

@Mr Long: Hát ez nekem nem jön be, próbáltam. A gond akkor van, ha mondjuk írnom kell, mert úgy megdermed a kezem, hogy egészen merev lesz és nem tudok gépelni.

Mr Long 2014.02.18. 12:22:38

@zöldeketbeszélek: Jah, nalunk azert nincs annyira hideg. Egesz jopofa a szigetelesunk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:23:15

@tilmir (ch): De virtuálisan folyton húzgálja, igaz ;)? A benzines posztod miatt szeretett beléd és most már nem tudod magadból kiábrándítani :))...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:23:44

@Mr Long: Hogy érted, hogy jópofa? Speciális anyagból van?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 12:24:16

@zöldeketbeszélek: ráadásul a szigetelésnek az se mindegy, hogy a légkondiból a hideg mennyire megy kifele.
én se értem miért, de teljesen immunisak a témára mindenhol a (szub)trópusokon, ahol eddig jártam, de Portugália is minősített eset.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 12:26:11

@Herr Géza:úgy fog menni hogy odamegyek és kifizetem az utat. meglepő mi ?:D én csak annyit írtam hogy engem nem motivál annyira a pénz, ami nem azt jelenti hogy csupasz a seggem. Mival anyukám csecsét szopdosom még, ki vagyok én is tömve mint ti!!!

egyébként tildy tényleg tetszik. szerintem ő itt a legnormálisabb lány....talán egyszer összebarátkozhatunk...

bpetya75 2014.02.18. 12:27:42

@Mr Long:

Én olyat nem csinálok :-D

@shakti_rom:

Francokat! Még a végén túl okos leszel.

Tegnap nem írtam, de tetszett a zene, amit küldtél, pedig nem vagyok oda a jazzért. Frankón nem értem, hogy egy fadoboz, amin három húr van, hogy lehet ilyen jó "kis" hangszer. Na jó, persze a pengetőn is sok múlik, tudom én...

Mr Long 2014.02.18. 12:27:57

@zöldeketbeszélek: Ja nem, csak hatasos aranylag. Asszonykam fazosabb termeszet, de o is kibirja. Bar reggel jol esik a puha kontosombe belebujni, de altalaban nem a hideg elol, csak kenyelmes viselet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:29:59

@Chang Yai: Hát ez nekünk, magyaroknak furcsa, de hát helyben muszáj hozzászokni (vagy meg kell szökni). Én még soha annyit nem szenvedtem a hidegtől, mint Dél-Olaszországban télen és Írországban nyáron :))!

adg 2014.02.18. 12:31:12

Na akkor elmondom. Van egy bazi nagy féreg, ennek a fara két irányba is szelel, hun ki meg hun be, meg hunmegbe meg hunmegki. Aztán a megfelelő embereket beszippantja, elférgíti, és a világ meghatározott pontján kidobja. Déllondonban. Így esett, hogy Nóri oda került. De max rájött a turpisságra.

Vannak még ilyen dolgok. A féregjáraton pl férgek utaznak? Ne használjuk metróra.
Vagy a hernyótalpas? Digger? Lehet, hogy rád is vonatkozik. (Lányom szerint kukackerekű)
Ezek nem olyan szavak, mint pl. a tyúkeszű. Az tényleg sértő...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:31:38

@Mr Long: Mondjuk az sem normális, hogy itt a paneleket simán 24-26 fokra is fűtik. És még nincs külön szigetelés, nem csoda, hogy katasztrófa a fűtésszámla. Ráadásul totál puhánnyá nevelődik ezekben a melegházakban az ember :(.

2014.02.18. 12:31:40

@Herr Géza: te Geza, nagyot ut az avatarod.
Gondoltam, hogy irok par szot Tajvanrol, de teljesen lekotott a blog elete. Ma megtudtuk, hogy Morgonak nem hobbyja az elmelet fizika se az asztrofizika (jol irtam?).
Azt is tudjuk, hogy Hinta es Tilmir BFF.

Es Tajvanrol. Sok singaporei importal onnan feleseget. Leginkabb azert, mert katonasag alatt odahelyezik oket.
Zoldseges csajnak, azon a reszen nem hasznalnak szigetelest. Se Sing, se Tajvan, se a tobbi resz. Mashogy epitkeznek a magas paratartalom miatt. Sing-ben vezetekes gaz sincs nagyon (fozes celra), futeni is csak villannyal tudnal, he kene.
Pici helyek, oriasi populacioval, habar vannak csaladi hazak, ezek nem jellemzoek a mereg draga lakasarak miatt (ugye nincs elegendo fold).
Igen, legtobben kint vacsoraznak, mert gyakorlatilag ugyanannyiba kerul a vacsora beulve valahova, mintha otthon foznel a csaladnak.

bpetya75 2014.02.18. 12:34:55

@adg [AU]:

"Ezek nem olyan szavak, mint pl. a tyúkeszű. Az tényleg sértő... "

Ahhoz, hogy ezt a szót el tudja helyezni az ember a sértések között, érdemes megfigyelni egy baromfi udvart. 1 órányi álmatag nézelődés után kábé mindenkinek le fog esni, hogy ez a legdurvább sértések egyike.

Mr Long 2014.02.18. 12:36:22

@zöldeketbeszélek: Igen, elozo telen meg parszor ejszaka is fel kellett kelnem szelloztetni, mert nem birtam aludni.
Ezen a telen sokkal jobban alszom, valoszinu a huvosebb ido miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.18. 12:37:02

@adg [AU]:
Annak, aki szerint a fereglyuk/feregjarat a bogarak otthona, a tyukeszu egy kifejezetten elismero jelzo ;)

SzZoole 2014.02.18. 12:40:18

@tilmir (ch): latod,latod,ha felvetted volna a manageri pozicioba a hintat,most nem szivna a vered:)))
Egyebkent van egy tuzolto baratom aki megsugott nekem egy tokeletes receptet(3 osszetevoje van es a boltokbol konnyen beszerezheto)amivel a gyujtogatasbol a szakemberek nem tudjak megallapitani,hogy szandekos vagy baleset volt e.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:41:53

@Zoole[uk]: Nemrég néztem valamelyik amcsi krimit, ott is remek receptet lehetett kapni a gyújtogatáshoz. Csak remélem, valamit azért 'elrontottak' benne, hogy a kísérletező kedvűeknek nehezebb dolga legyen...

2014.02.18. 12:43:47

@Mr Long: jo vetel volt, de az FTt meg nem probaltam. Azt majd otthon a vonaton.
Tukon ulok, varom Maxvalt, hogyy fejtse ki a fereglyuku gondolatait

SzZoole 2014.02.18. 12:46:04

@házelőtthinta: biztos,hogy csak a csecset szopdosod?
Ha mar mindenaron angol baratnot akarsz akkor tudok ajanlani neked egyet ugy hivjak hogy Kezi,tudod az ot combu asszony,az valo neked nem a Tildy.

Evain 2014.02.18. 12:48:26

@bpetya75: apropó tyúk, láttam a minap egy zseniális autóreklámot. Semmi extra történés nem volt benne, csak mozgattak pár tyúkot a testüknél fogva, és forgatták őket mindenfelé. A fejük meg ugye, ahogy a madaraknak szokás, egy helyben maradt. Szinkonban mozgatva a zene ritmusára vagy 6-8 tyúk.
Zse-ni-á-lis! :)

@zöldeketbeszélek: aham, ezt én is a saját bőrömön tapasztaltam, a túlfűtés tényleg jellemző kis hazánkra.

Viszont a fázást nagyon át tudom érezni. A cégemnél hétvégén nincs fűtés, ergo hétfőn 16 fokba ül be az ember az irodában. Namost 16 fok ülőmunkához finoman fogalmazva nem ideális. :s

adg 2014.02.18. 12:49:44

@zöldeketbeszélek: "A padlón nem csodálkozom, ilyen nagy páratartalom mellett nem luxus, hanem botorság a parketta."
Vannak olyan rendkívül ellenálló fafajok, amik nem rohadnak el párás környezetben sem, ha amúgy tud szellőzni. A mi padlónk pl yarra fából van, kb 30 éves, és nem rothadt. Szintén trópus. A padló úgy néz ki, hogy egy réteg deszka, és alatta csak a gerendák vannak, majd levegő. Megvan a technológiája, úgy nem lehet lerakni, mint normális klíma mellett, mert 10 perc alatt tönkremegy. De azzal egyetértek, hogy a kő a legkellemesebb ilyen helyre. A legnagyobb öngől meg a szőnyegpadló. Nem ritka. Folyton penészes, ha nem 7/24 klímázol. Általában az elrothadt ocska fapadlót takarják le vele, kerülni kell a régi, szőnyegpadlós házakat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:49:45

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Köszi! Azért furcsa, hogy mondjuk üveg-vagy kőzetgyapot táblákat sem használnak, az nem rohad be a párától és könnyű is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:51:33

@Evain: A vicces az, hogy ha a MT blogon valaki erre panaszkodik, azt úgy leosztják a kommentelők, mint a huzat.

SzZoole 2014.02.18. 12:52:02

@zöldeketbeszélek: hat,en nem tartom valoszinunek,hogy egy filmben elmondanak a jo receptet,bar ki tudja...
En nem mernem itt ki irni,nehogy valaki kedvet kapjon hozza:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:54:38

@adg [AU]: Én itthon is futottam már bele érdekes dologba. Egyszer megnéztünk egy régi vegyes falazatú (vályog és tégla) házat, hátha érdemes megvenni. A tulaj, hogy eladhatóbb legyen, gyorsan kifestette kívül-belül és rátett egy réteg laminált padlót a szigetelés nélkül leöntött betonra...Aztán csodálkozott, hogy miért kérdezősködünk az alapról meg egyebekről...ez kb. három éve volt, azóta sem tudta eladni, a falon már végig van repedve a festék...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 12:55:29

@Zoole[uk]: Ne is, ahogy elnézem ezt az oldalt is letöltötték már egypáran, ki tudja, lehet olyan is, aki szeret a tűzzel játszani :).

wuaaa 2014.02.18. 12:58:24

@Kövérmadár [swe]:
"...akkor majd Solyom szarnyan szall..."

Apropó, tudja valaki mi a helyzet a Sólyom Hungarian Airways-szel ? Valahogy túl nagy a csend..

Latcho Rom 2014.02.18. 13:01:18

@bpetya75: nem tudom melyikre gondolsz, linkeltem par zenet tegnap...3 huros?

Plusz 4-t josoltak mara, ehelyett -18 van..jaja fura az ember, plane amikor marciusban is ezt a kibaszott hideget szagolja..

Ha van a kozeledben egy pogi kuggyed a kavemhoz, ramferne :-)

Evain 2014.02.18. 13:01:22

@zöldeketbeszélek: pedig ja, az tényleg normális télen panelban nyitott ablaknál aludni, annyira nem lehet levenni a fűtést... :s
Ahogy az sem, hogy nyáron szétvetett tagokkal pihegni, mert éjfélkor se megy 31 fok alá a hőmérséklet.
Na ebből a klímából megszokni a tajvani 5 fokot fűtés nélkül tényleg kihívás. De utálok fázni, szal megértem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 13:01:23

@zöldeketbeszélek: Jobban képben vagy, mint én...
:)
@Zoole[uk]:
Biztos, hogy van valami "okosság"...
:)
@bpetya75: Egyébként az (is) tévhit, hogy itt az emberek nem trükköznek. Max. nem olyan leleményesek...

SzZoole 2014.02.18. 13:03:44

@wuaaa [nor]: a napoban olvastam az index oldalan,hogy a tulaj egy gepel is elinditana.
Egyebkent a tulajt az uzlettarsai jopar millaval lehuztak,van egy regebbi riport vele az indexen,ha visszakeresed eltudod olvasni a kalvariajat.

SzZoole 2014.02.18. 13:06:46

@tilmir (ch): en jo tippeket tudnek adni nekik,soha nem derulne ki a szandekossag,persze ha jol megfizetik:)))

adg 2014.02.18. 13:07:13

@zöldeketbeszélek: A frissen festett eladó ház olyan, mint a friss motormosás a kocsinál. Nem őszinte. Jól döntöttetek.
Szoktam javasolni ismerősöknek, hogy vigyenek magukkal egy statikust, vagy építészt házvásárláshoz. Ahogy a kinézett kocsit is sokan elviszik átnézetni. Aztán szokták mondani, hogy hogy át lettek verve, itt reped, ott reped, nem lehet kivenni a falat mégsem, stb. Én meg sajnálom.
Engem egyszer kért meg egy távolabbi ismerős, hogy nézzem meg a kiszemelt házat. Az szerkezetileg jó volt, de később kiderült, hogy végrehajtás alatt volt. :) Nem vették meg...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 13:11:42

@Zoole[uk]: Hm. Apróhirdetés?
"Nyom nélkül akarja eltüntetni házát, lakását?
Hívja az 1-2-3-4-5-6-7 számot.
Garantáltan nem kell bontani és a biztosító is fizet...
Jutalék 50 % "

:D
Így gondoltad?

Mr Long 2014.02.18. 13:15:16

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Nalatok altalaban mekkora kerites van az udvarok korul? A projectem kapcsan sok legifotot es helyszini fenykepeket nezegetek es sok udvar korul 2-3 meteres teliberakott fal (mar nem is kerites) van. Pedig a hazak, udvarok, kocsik alapjan jobb kornyekeknek kellene lenniuk.

bpetya75 2014.02.18. 13:17:39

@shakti_rom:

" shakti_rom 2014.02.17. 13:21:48
@bpetya75: innen is jokat

m.youtube.com/watch?v=brmpMTugqJ0&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DbrmpMTugqJ0 "

Erre gondoltam. Felétek nem van pogácsa? Nem lehetsz annyira a világ végén.

@tilmir (ch):

Én is így vélem, de tapasztalni ti tapasztalhatjátok ;-)

2014.02.18. 13:18:12

@wuaaa [nor]: hat ezt a lajomizsei szamocafarmertol kellene megkerdezni, de o mostanaban radio silence. O volt MALEV-os es tudja a belso pletykat. Azt is megmondta elore, hogy a Solyom nem repul majd sehova.

SzZoole 2014.02.18. 13:18:44

@tilmir (ch): persze,hogy nem igy gondoltam az egeszet csak viccnek szantam, mielot barki felre ertene.
Nincs az a penz amiert en be mennek a gugolosba!!!(bortonbe)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.18. 13:22:08

@Zoole[uk]: Jóvanna, én is vicceltem csak!!!
:)
Azért megnézném a fejeket, ha ilyet olvasnának...
:)

SzZoole 2014.02.18. 13:26:43

@tilmir (ch): mar banom,hogy ilyeneket irkaltam,majd jonnek a palinta meg a morgo felek es jol kiforgatjak az egeszet egy osszeeskuves elmeletel,hogy a tilmir es a zoole terrorista akciot terveznek:)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 13:28:35

@Zoole[uk]: barátnőt szeretnék igen. talán túl sokat várok az élettől? mekis húsforgatóknak nem is lehet nőjük?

wuaaa 2014.02.18. 13:28:41

@Zoole[uk]:
Szerintem nem lesz ebből több, mint legfeljebb szezonban charter. Talán nem is baj, nem lesz akkora a pofára esés. Magyarország nem piac, flottás társaságoknak konkurálni meg nem lehet egy géppel, főleg nem rendszeres járatokat üzemeltetve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 13:30:52

@adg [AU]: Vittünk is, még a padlásra is felmásztunk vele. Mondta is a tulaj, hogy úgy látszik, a mi anyánk is mosónő volt :). Nem tetszett neki a dolog, hisz tudta, mit látunk majd fenn. És jó is, hogy építésszel voltunk, mert egyébként tetszett a kis ház, szőlővel, gyümölcsfákkal beültetett kert, szóval már egy kicsit elfogultak voltunk, ami ugye ilyenkor nem kedvez a tisztánlátásnak.

SzZoole 2014.02.18. 13:35:32

@Mr Long: a mi kornyekunkon egy kerites sincs sehol,pedig itt az embereknek van mit a tejbe apritaniuk egy csaladban 2-3auto is elofordul es nem a kiskategorias fajtabol.A tejesember egy heten 3x jar hajnalban es mindig ott talalod a tejet az ajtodba,senki nem nyul hozza,vagy ha egy idegen ember 2x elmegy az utcan 10 percen belul a rendor jaror rovid idon belul megjelenik,de sorolhatnam meg.

adg 2014.02.18. 13:36:57

Ez egy nagyon jó poszt volt. A vége mintha lemaradt volna, de nagyon tetszett. Köszi!

SzZoole 2014.02.18. 13:40:03

@wuaaa [nor]: keresd vissza az index archivumabol a tulajal valo riportot,eleg erdekes elmondja,hogy a Magyar uzlet tarsai hogy huztak le.

Evain 2014.02.18. 13:41:22

@Zoole[uk]: szerintem nem az előkertre gondolt, hanem a hátsó udvarra. Előkerthez felén sem dívik a kerítés, pedig gyerekbringákat, kerti bútort, stb. simán ott tárolnak az ajtó előtt.

SzZoole 2014.02.18. 13:43:07

@házelőtthinta: lehet,csak neked mindig a masera faj a fogad,egy rosszindulatu,tipikus magyar felfogasu irigy ember vagy!!!

Latcho Rom 2014.02.18. 13:48:37

@bpetya75: van de nem az igázi :-)

linket itt nem tudok nezni, majd otthonrol..

gday 2 you

SzZoole 2014.02.18. 13:50:37

@Evain: hat,en a hatso keriteseket sem neveznem keritesnek,nincs egy meteres sem,csak valami jelkepes valami:)
Ismerem a holland rendszert,eltem egy kis idot Hagaban is meg a kornyeken,meg egy baratunk Nuth-ban lakik.

wuaaa 2014.02.18. 13:51:33

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
"Azt is megmondta elore, hogy a Solyom nem repul majd sehova."

Hát, ebben az irányban nekem is elég erős a gyanúm az elejétől kezdve.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 13:51:38

egyébként tildy mióta angol? vagy honnan jött ez hogy én angol barátnőt akarok? te is angol vagy?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.18. 13:57:57

@Zoole[uk]: thaiföldön az utcánkban hétfőn dél körül járt az ivóvizes, mindenki kinthagyta az üres palackokat a járdán / ház előtt + ráakasztva kis zacsiban a pénzt a következő adag vízre (20 liter 1 dollár), valahogy soha senki nem aratta le az egész utcát....

SzZoole 2014.02.18. 13:58:47

@házelőtthinta: felig angol mar,mint ahogy en is,de kerdezd meg a Tildytol,ha akarja o elmagyarazza.Tudod ez mit jelent?
PERSONA NON GRATA.

SzZoole 2014.02.18. 14:01:13

@Chang Yai: szerintem ez a normalis,nekem eleinte nagyon furcsa volt ez a rendszer,de hat ugye jot konnyu megszokni:)))

2014.02.18. 14:02:24

@Mr Long: a mienk es az egyik szomszedeke eleg magas, 2m felett. Van halasto (pici) es nem akarom, hogy a macskak bejojjenek lakmarozni. A kert hatrafele erdofele nez es sok a roka, ezert is kell a kerites. Aztan a volt ir szomszedok erre meg ratettek. Azota nalunk mindenkinek van. Az onkormanyzat meg kiasatott egy jo nagy arkot, hogy ne tudjak legkozelebb odavinni a lakokocsikat.

Mr Long 2014.02.18. 14:05:58

@Zoole[uk]: Me', hogy vagyol te angol?! :)
Igen, a hatso kertre gondoltam. Vagy ott delen divik a nudi a kerben?

Evain 2014.02.18. 14:08:06

@Zoole[uk]: aham, utolérhetetlen az a nyugalom, amikor eszedbe jut, hogy nem zártad be a hátsó ajtót (ergo kilinccsel nyitható), mikor elmentél otthonról a közértbe, és mennyire nem érdekel. :)

Mr Long 2014.02.18. 14:08:29

@Zoole[uk]: Jo, hat en is voltam olyan helyen a Nyoc'ban, ahol nem voltak a BMW/Merci/Audik-k bezarva :) Nem is loptak oket.

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Aha. Milyen halakat tartasz benne? Koi ponty?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 14:13:15

@Evain: Nekem az utolsó ilyen élményem, hogy tizenévesen Békésben még simán otthagytam a bolt előtt a bringát, senki nem nyúlt hozzá, amíg vásároltam...és nem csak a kis faluban, hanem a kisvárosban sem.

2014.02.18. 14:13:45

@Mr Long: ponty. Egyik evben a szemet golya beloluk csemegezett. Utobbi 2-3 evben szerencsere nem. Kellett vennem ra azt a halo feleseget es buvot epiteni.
Vettem mar ki belole osszeallt bekanyalat is. Nem tudom az honnan kerult bele!
Egyik ismeros egy vodorben (!) tartotta a halat. Odaadta, mert rajott, hogy ez mar kinzas. Szegeny hal megfordulni se tudott a vodorben. Biztos csodalkozott, amikor honapok utan eloszor bekerult egy toba es meg tudott vegre fordulni.
Masik szomszed kiasott az uveghazatol a toig egy csatorna rendszert a halainak es afelett szokott sorrel uldogelni

2014.02.18. 14:15:22

@Evain: nekem alig van olyan ismerosom, akihez nem tortek meg be vagy nem probalkoztak volna UK-ban. Az allitolagos elit negyedekben.
Nalunk a shed-et nyomtak fel

Mr Long 2014.02.18. 14:15:52

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Nem tudom mennyire jo ismerosod az elso, igy nem f@szozom le. A masodik viszont jo arcnak tunik :)

tableno 2014.02.18. 14:30:10

Nekem nagyon tetszett a poszt, kár hogy a kommentek 95 százaléka off... Tajvanban sok minden emlékeztet Japánra, ami persze történelmileg teljesen érthető is. Ami nekem érdekes volt, hogy míg a legtöbb kínai enyhén szólva nem kedveli a japókat (történelmileg szintén érthető), a tajvaniak nagyon is Japán-pártiak, még a gyarmatosítást is inkább pozitívan látják (különösen az "őshonos" tajvaniak, akik nem a Csang-Kaj Sek féle menekültekkel telepedtek be. A japánok is nagyon szeretnek oda járni, főleg bevásárolni és jókat enni. Sokak szerint Tajvanon található a legjobb kínai kaja.

2014.02.18. 14:39:44

Huuuuuuu Tajvan! <3 Erdekes, hogy brutalis a tel, nem gondoltam volna..... de csak magazinokbol ismerem az orszagot amiket nalam szerencsesebbek kuldtek nekem.....nademajdegyszer..... :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 14:45:52

@bpetya75: azért ezt így nem jelenteném ki egyértelműen, főleg, hogy sokat figyelem őket. kifejezetten tetszik például, hogy ha a kakas kaját fedez fel, akkor speciális hangot ad ki, majd a kaját fel-felveszi a csőrével és le-ledobja, és szinte mindig a tyúkok után eszik.
az állítólag okosabb kecskéknél meg a bak simán elveri még a vemhes anyákat is a kajától, hogy mellette éhen halhatnának, ha csak annyi kaja lenne.

puhacica 2014.02.18. 14:46:51

@morgo1229: :D szerinted mi a féreglyuk? a giliszta seggelika??? :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 14:56:06

@Zoole[uk]: és megmondanád hogy mégis mitől lett félig angol? meg te is mitől lettél félig angol? én ezt nem értem. bár lehet túl buta vagyok az ilyen dolgok megértéséhez.

Miben nyilvánul meg hogy ő félig angol? x idő múlva már teljesen angol lesz? utána már magyarul se fog érteni?

SzZoole 2014.02.18. 15:02:05

@Mr Long: mivel hogy igazoltan itt elunk tobb mint 4eve es harom ev utan,megcsinalhatod az allampolgarsagi tesztet az £50 volt,ha az sikerult akkor 5 ev utan allando itt lakonak szamitasz hat ev utan pedig ha leteszed az eskut es £950-ot +£65 utlevel,nagyjabol igy vagyok felig angol,persze egy csomo utanna jaras es papir munka jar vele.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 15:04:38

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): Ez érdekes, hogyan kerülnek vízinövények egy mesterséges tóba...pld. úgy, hogy veszel konténeres vízinövényt, beülteted, ha azon csak egy-két szál zöldalga volt, máris biztos lehetsz benne, hogy lesz ott majd több is.
Nálunk még ennél is meghökkentőbb volt, amikor a házunk udvarán felállított kis pancsolómedencében egyszer csak két molnárka jelent meg. Még légvonalban is messze a legközelebbi tótól vagy pataktól. Azóta sem jöttem rá (és ez nem most volt:)), hogy ez miként lehetséges.

Mr Long 2014.02.18. 15:04:46

@Zoole[uk]: jaaaaaaa! :) BRIT VAGY TE, NEM ANGOL OREG! :DDDD

SzZoole 2014.02.18. 15:10:27

@házelőtthinta: ne legy demagog,semmi olyasmit nem irtam,hogy elfelejt magyarul,latod mar megint csak a rosszt latod mindenben es csak ki probalod forgatni a szavakat,fel huzod a masok agyat es ha valami sertot irnak akkor meg duzogsz
A Babette is az elob irta,hogy nem elegans amit irok neked,de ha ki huzod a fejed a segedbol es szetnezel egy kicsit a vilagban,akkor mindenki elegans lesz veled.

SzZoole 2014.02.18. 15:13:34

@Mr Long: ertsd jol,ne ereszkedj le a palinta szintjere,ha mindent hivatalos formaban irnek le akkor nem mindenki ertene meg,you get it?:))))

Hari Seldon 2 2014.02.18. 15:14:33

@zöldeketbeszélek:
Amennyire tudom Japánban sincs fűtés és szigetelés. És Tokióban a hőmérséklet simán lemegy 5 fok alá télen.

SzZoole 2014.02.18. 15:15:51

@Babette_: tudom,hogy nem volt elegans,de azt gondoltam,hogy igy meg erti,de ebbol sem ert es tovabb fesziti a hurt.

Mr Long 2014.02.18. 15:16:00

@Zoole[uk]: ok :) de akkor skotta valnal, ha a hatartol eszakra toltotted volna az elmult 4 evet? Vagy mi van akkor, ha menet kozben koltoztel mondjuk az orszagok kozt? :DDDDDDDDDDDD

bpetya75 2014.02.18. 15:16:34

@Babette_:

Az emberiség megfigyelése során (hadd arcoskodjak kicsit :-P) arra a következtetésre jutottam, hogy az egyéni érdek csoportérdek elé helyezése az értelem jele. Korlátolt értelemé, szó se róla...

SzZoole 2014.02.18. 15:20:19

@Mr Long: hajlektalan?
Nem tudom kerdezd meg Charliet o mar 21 eve itt van,neki nagyobb a ralatasa.

Latcho Rom 2014.02.18. 15:32:54

@puhacica: mindig a szex, mindig :-)

Latcho Rom 2014.02.18. 15:34:03

@Zoole[uk]: chuck 21 eve csovezik?? s mi van a bejaronovel, silver spoonal? :-))

SzZoole 2014.02.18. 15:34:25

@Mr Long: Te kerdeszted hogy mi lennek ha menet kozben orszagot valtanek,arra irtam,hogy hajlektalan vagy hontalan,de szerintem a skotoknak nem fog ossze jonni ez a levallas a UK- rol a nagy szazalekuk nem akarja.

SzZoole 2014.02.18. 15:39:11

@shakti_rom: mar megint kodolva beszelsz,nem lehet hogy anno Te III/III-as voltal?
Lehet most is csak azert vagy itt hogy kemkedj,Te gadzso,hogy a Devla vigyen el:)))))))))))))

Mr Long 2014.02.18. 15:43:41

@Zoole[uk]: Mondjuk ha Skociabol atkoltozol Angliaba nem hinnem, hogy hajlektalan lennel. Max erthetobb angolt hallanal az utcan.

wuaaa 2014.02.18. 15:48:35

@tableno:
"...kár hogy a kommentek 95 százaléka off..."

Igen, de ez nem újdonság, minden nap csetté fajulnak a kommentek, ha jó volt a poszt, ha nem. Majd este jönnek a menetrend szerinti szokásos politikai linkek is a negyven éve emigráltaktól. Attól lejjebb meg már nincs. Ez van. Ezért a pár ezer rendszeres olvasóból 40-50 az, aki életben tartja a kommenteket.

SzZoole 2014.02.18. 15:49:28

@Mr Long: persze hogy nem,csak viccbol irtam
Huh ne is mond egy elmeny egy skotal beszelgetni,kb.mint a Shakti kommentjeit megerteni,csak gondokodsz,hogy mit is akar mondani:)))

Latcho Rom 2014.02.18. 15:50:49

@Zoole[uk]: hm, majd a charlie dekodolja arany komam.

Latcho Rom 2014.02.18. 15:51:58

@Zoole[uk]: silver spoon a nem ertheto?

SzZoole 2014.02.18. 15:56:19

@shakti_rom: a silver spoont ertheted szo szerint is mert van itt egy kristaly cukor es porcukor marka az is silver spoon arra is erthetem,de mit akarsz a bejaronovel kapcsolatban?

SzZoole 2014.02.18. 15:59:52

@Mr Long: nem mesz este a mecsre a city jatszik a barcelonaval,bisztos jo meccs lesz.

tanato 2014.02.18. 16:02:47

@maxval a gondolkodó birca: Egy kis off nékedwww.profession.hu/cikk/20140218/ahonnan-menekulnek-a-fiatalok/3935
Egyebekben csatlakozom a postot dícsérőkhöz,ilyen cikk kéne ide sok.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.18. 16:04:40

@Kövérmadár [swe]: nem tudom miert vagytok fennakadva .. nekem pl nagyon hasznos info volt ... nem fogok rossz repulore felulni ... és a taxisok sem tudnak most mar atverni ... DDD

blackhairlady 2014.02.18. 16:05:04

Nagyon tetszett a poszt, erdekes lehet ott elni hosszabb ideig, nem csak turistaskodni.
Blanka, milyen osztondijjal mentel ki? Te valasztottad a helyet vagy "a sors hozta igy":), es a fereglyukon keresztul atteleportaltad magad?
ezt a "fazni a szubtropusi orszagban" mar Chiang maitol is olvastam, en spec. el tudom kepzelni. Houston csupan "csak" paras, nem szubtropusi, de itt is a meleg sokkal melegebb, a huvos pedig sokkal huvosebb erzest kelt.
Szumma mszumamrum, en mindig nagy erdeklodessel olvsok a nekem egzotikusnak tuno helyekrol, koszi a posztot:)

Latcho Rom 2014.02.18. 16:07:10

@Zoole[uk]: csarli irta par napja hogy nem kell takaritania, hisz a keco bejaronovel jon.

Neha a kezed gyorsabban jar mint az agyad, de nincs harag.

Mr Long 2014.02.18. 16:10:18

@Zoole[uk]: Katalan kollegam egesz nap Barca salban szaladgal (hulyen nez ki az oltonnyel), a spanylok meg mely megvetessel nezik :)
Keves dolog van, amit annyira utalok, mint az europai focit. Sakk merkozest is elobb nezek meg.
Shakti azon "parodizal", hogy charlie anyujanak bejaronoje/ takaritonoje van/volt, plusz kicsapta nala a biztositekot, hogy charlie tegnap coming out-olt es kijelentette, hogy nem ismer ciganyokat/romakat (nem kivant resz torlendo).

Latcho Rom 2014.02.18. 16:10:38

@puhacica: nem merem most megnezni :-) kuggyed emailben :-)

Mr Long 2014.02.18. 16:11:03

@shakti_rom: jah, hogy a ny-i keco? arrol lemaradtam.

Latcho Rom 2014.02.18. 16:11:38

@Mr Long: csapta a lufaszt hosszupuska, csak erdekelt mi merre s hany ora :-)

Latcho Rom 2014.02.18. 16:13:20

@Mr Long: roviden, kivantam neki sabbath, erre o, nem ortodox, + irta hogy mondjart gyun a csalad, erre en akkor takarits, erro o : van bejarono.

Mata Hari
:-)

Mr Long 2014.02.18. 16:15:45

@shakti_rom: kellemetlen lehet neki ilyen korulmenyek koze emigralni....

SzZoole 2014.02.18. 16:24:54

@shakti_rom: most ertem,osszeraktam:)))
Szoval lehulyeztel,na varj,jon meg kutyara kamion:)))

SzZoole 2014.02.18. 16:29:09

@Mr Long:
@shakti_rom:
He sracok nem irigykedni,utanna csinalni:))))))
Hajra Charlie,csak igy tovabb:)))

Mr Long 2014.02.18. 16:31:05

@Zoole[uk]: En nem irigykedek, szeretek otthon porszivozni. Felmosni kevesbe mondjuk.

SzZoole 2014.02.18. 16:49:08

@Mr Long: biztos,hogy nem szeretnel,ha egy akkora hazad lenne,mint nekunk:)))
En inkabb fozni es mosogatni szeretek:)))

morgo1229 2014.02.18. 16:53:03

@puhacica: most meg mindig ezen rugozol. Vedd ugy, hogy en ilyen impresszonista vagyok. Nekem ha valaki azt mondja, hogy beszivott egy fereglyuk akkor jol el kuldom a p-ba. Magyarazzatok bele amit akartok. Ha sotet vagyok hat let me be.
I rest my case.

Latcho Rom 2014.02.18. 16:55:07

@Mr Long: en irigykedek, bejaronore, kecora 3 kontinensen, hajokra, cuzammen :-))

Johetsz hozzam port szinni, azt is utalok.

Latcho Rom 2014.02.18. 16:57:02

@morgo1229: wassup féreg ferentz, feldugtak a gilisztának s most picsogsz itten? :-))

2014.02.18. 17:05:16

A CSOTANY OTT REPUL???

Koszonom, nincs tobb kerdesem.

2014.02.18. 17:08:11

@morgo1229: baszki reggel 9-kor csak beneztem ide es azon rohogtem, hogy mit porogsz a fereglyuk-teman.

Most visszapillantok, es meg mindig ezen rugozol? :D

Herr Géza 2014.02.18. 17:19:19

@házelőtthinta: Na most akkor panel-szoba-konyha-made-in-Hungary , vagy ereszd-el-a-hajam Tajvanon ? A kedves anyuka mit szól ehhez?

A @tildy-nek szóló szerelmi vallomásod 2. felvonását miért nekem címezted?

Mellesleg: szegény @tildy....

morgo1229 2014.02.18. 17:29:57

@Whave: nem tehetek rola. Anyam mindig azt mondta, ha kerdeznek akkor valaszolj kislanyom. Most valaki irt igy valaszoltam. Bocs.

morgo1229 2014.02.18. 17:32:23

@shakti_rom: féreg ferentz - ez lennek en ? Toled dicseret a bantas.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 17:32:53

@Zoole[uk]: Szoval akkor ajtotol ajtoig 6 ev a UK allampolgarsag? Es mitol szamitjak amugy ezt a 6 evet? NI meglete?

Mi alapvetoen nem UK-ban tervezzuk leelni az eletet, de nagyon jol johet meg a jovoben mert... hogy is fogalmazzak finoman... ahogy jelenleg Mo. apolja a diplomaciai kapcsolatait az EU-val szemben, az hagy nemi kivannivalot maga utan...

Herr Géza 2014.02.18. 17:38:48

@Don Kartasch: Na ez tényleg finoman lett fogalmazva... :DD De majd mehetünk személyivel Putyin bácsihoz ! Alig várom! Éppen ezért én is megkértem már a német állampolgárságot... (Mit kapok ezért hinta-palintától ?) :DDD

Herr Géza 2014.02.18. 17:41:59

@Herr Géza: Majd legfeljebb felveszem a Hazaffy nevet is !

puhacica 2014.02.18. 17:45:04

@morgo1229: nem, az orakkal ezelott volt. ;)

2014.02.18. 17:46:20

Nagyon jo poszt, jo volt olvasni. Ha esetleg megjelenik a posztolo, engem is erdekelne hogy milyen osztondijjal jutott ki illetve tervez-e munkat keresni ott. Az is erdekelne hogy milyen a tajvani kinaiak mentalitasa a 'mainland' kinaiakehoz illetve szingapuriakehoz kepest, ha esetleg van valakinek tapasztalata errol (munkahoz valo hozzaallas, ilyesmi).

Ami a 'tropusi' hideget illeti, en is megerosithetem, hogy az un. 'meleg' orszagokban ahol nincs futes / szigeteles nagyon hideg tud lenni telen. Ezt a kozponti futeshez szokott nyugati ember nem tudja elkepzelni addig amig meg nem tapasztalja. Pl. reggel es este meg most is telikabatban jarok itt Szaudiban, pedig mar kezd felmelegedni az ido.

2014.02.18. 17:47:34

Nagyon jó poszt, köszi Blanka! Nekem mindig szimpatikus amikor valaki elmegy egy teljesen más kultúrájú országba, és amikor mesél róla, egyszerüen felsorolja a tapasztalatait, vagy esetleg leirja hogy neki ez meg az fura volt, de ezen túl nem itélkezik felette. Irjál máskor is, amúgy meg sok sikert!

Eszembe jutott egy régi barátnőm, aki Taipei-ből települt Kanadába a családjával. Jómódú emberek voltak, a férj valami katonatiszt volt, ő tanárnő, de a családi hátterük miatt felső középosztályba tartoztak. Szóval ő mesélte hogy Taipei-ben az volt a hagyomány hogy az ifjú pár a férji anyjával költözött össze. Egy nagy luxus lakásban éltek, házvezetőnővel, nanny-vel, stb. Az anyós hozta a döntéseket, az ifjú feleségnek egy szava se lehetett, a férj meg mindig az anyja pártját fogta. Beleszólt anyós olyasmibe is hogy hogyan lássa el vagy nevelje a gyerekeket. Nem csoda hogy itt Kanadában ez a házasság idővel felbomlott. Ez a hölgy is konfuciánus volt - igazi humanista, békés és jólelkü természet. A fürdőruci téma tényleg igy volt - itt is combot és nyakat is betakaró fürdőruhát viselt. :)

Ezek a kisebb méretü kedvenceket szállitó "babakocsik" ide is eljutottak. A minap láttam egyet - egy nagy morcos képü kandúr ült benne. :)

Repülő óriás trópusi csótányok Hawaii-ban is vannak, sajnos. B52 bombázóknak hivják őket, joggal. De ez csak addig probléma amig nem hallasz a 30 cm-es csipő óriás százlábúról - ezért én soha nem vennék ki olyan szobát ami a földszinten van és kertkapcsolatos.

Latcho Rom 2014.02.18. 17:47:47

@morgo1229: mimozak is vogymunk? ez lepkefing ahhoz kepest amit az arokasotol kaptal :-)

2014.02.18. 17:48:44

@Don Kartasch: es ha az UK elobb int be az EU-nak, mint Magyarorszag? :D Egy jo UKIP-megerosodes...

Amugy ja, kb NI kezdetetol szamoljak, es fontos, hogy a 6 ev alatt vegig legyen munkaviszonyod, max 1 honapos (munkakeresesi) megszakitas(ok) lehet(nek) benne ugytudom, abban nem vagyok biztos hogy hanyszor egy honap.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 17:51:12

@Herr Géza: "Majd legfeljebb felveszem a Hazaffy nevet is !"

Az se rossz, de pont a napokban olvastam egy cikket a tarsadalmi mobilitas lehetosegeirol (hogy mennyit tud egy atlag ember felfele kapaszkodni a szamarletran). Igaz az US-rol szolt, de lehet mashol is igy van. Ami vicces volt hogy a felmeresbol kiderult milyen fontos a nev. Legalabbis a nagy presztizsu helyekre erezhetoen konnyebb allitolag bekerulni egy adott orszagra jellemzo nemesi csaladnevvel.

Szoval lehet erdemes lenne elkezdeni gondolkozni inkabb vmi Schonburg, Lowenstein, Hohenlohe nev felvetelen. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 17:55:08

@Whave: "es ha az UK elobb int be az EU-nak, mint Magyarorszag? :D"

Hat, ha kiesik az egyik oszlopos tag (akar UK, akar nemet, akar francia), akkor onnantol erzesem szerint meg vannak szamlalva az EU napjai. De azert a brit utlevel meg mindig egesz jo. :)

"Amugy ja, kb NI kezdetetol szamoljak, es fontos, hogy a 6 ev alatt vegig legyen munkaviszonyod, max 1 honapos (munkakeresesi) megszakitas(ok) lehet(nek) benne ugytudom, abban nem vagyok biztos hogy hanyszor egy honap."

Ertem, koszonom az infot!

Quercus a favágó 2014.02.18. 18:00:14

Blanka. Jó volt a poszt. Kérnék azért Tőled valamit. Mond meg a Tajvaniaknak, ne várjanak. Egyrészt nehezen viselem, ha látótávolságon belül két embernél több van körülöttem(erdész betegség), másrészt útálom a rizst.

De. Most komolyan. Tényleg. Nem tudom hanyadik poszt volt ez a világ civilizált részéről, ami arról szólt, hogy a házak szarok, nincsenek szigetelve, és az emberek meg akarnak fagyni.
NOOOORMÁLIS????
A hülye elmaradott magyar meg téglából építkezik, szigeteli a házát, meg FŰT!!!! Akár milyen szegény.

Ja, jut eszembe. A féreglyuk olyan mint a segglyuk, csak annyi a különbség, hogy a segglyukban lehet féreg, a féreglyukba viszont nem fér bele egy segg.

Kezd olyan érzésem lenni, hogy csak mi vagyunk emberek, a világ többi részén meg pingvinek élnek, csak embernek álcázzák magukat.

Bolan 2014.02.18. 18:03:21

Kedves Kommentelok!

Koszonom szepen a pozitiv fogadtatast. Bar igyekeztem ovatosan fogalmazni, igy is lett egy-ket felreertes, megjegyzes, ezekre igyekszem reagalni:

Max: Valoban leegyszerusitettem Tajvan es Kina viszonyat, de nem akartam politikai szinezettel inditani a posztot. De nagyon jol megfogalmaztad a lenyeget. Koszoonom a zaszlos infot.

Babette: ahogy tobb kommentelo is irta, az utolso opciot nem fejtettem ki, a kepzeloerore biztam. Azonban biztosithatlak: tea- es levesfozo kepessegeim paratlanok.

Nezzazegfele: Jol kiszurtad, az valoban az en labam. Sajnos igazabol nem vagyok tul jo fotos. Hataratkelonek koszonhetem,hogy megis igy tunik, O a vele megosztott tonnanyi kepeimbol kivalasztotta azt a parat, ami felvallalhato nagykozonseg elott... Anno volt egy blogom, d sajnos a lustasagom miatt abbamaradt, pedig szeretek irni. Ha van ra igeny, ide is szivesen irok meg.

Kovermadar:Azert tartottam tisztazni Tajvan mibenletet, mert nagyon sok tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek azt sem tudjak, hogy eszik-e vagy isszak Tajvant. Eletkortol es iskolai vegzettsegtol fuggetlenul. Gondoltam, aki tudja, az atsiklik a dolog felett, aki pedig nem, az orul a tisztazasnak. Ugyanilyen alapon irtam az elektrotechnikai dolgozokat, mivel ok a munkajuk soran nagyobb valoszinuleggel talalkoztak mar a Taiwan nevvel. Persze nem hiszem, h minden ezen iparban dolgozo belovi a vakterkepen, illetve hogz ezen iparag dolgozoin kivul soha senki nem hallott a helyrol...

Tilmir, Hayelotthinta: tudom h a vita elsosorban nem a posztrol szol, de azt fontosnak tartom tisztazni, hogy a az emlitett minimalber egy kenyelmes megelhetest biztosit. Nem fog minden nap partizni es otcsillagos etteremben enni, de az alap eletvitelre eleg.

Zoldeket beszelek: Igazabol ket osztondijrol beszelunk, csak nem akartam felvagosnak tunni: az elsot Huayu Enrichment programnak nevezik es egy eves intenziv kinai kurzust jelent. A masodik a nagyon fantaziadus nevu Taiwan scholarship, amit egyetemi kepzesreadnak meg, en jelenleg ennek kereteben vagyok Technologia es innovacio menedzsment mester szakon (de furan nez ki igy magyarul leirva). A szigeteles hianyat en sem ertem, de ugy hallom a szarazfoldi Kina olyan reszein is hanyagoljak, ahol erosen ö fele tendal a homerseklet....

Blackhair Lady: Az, hogy hogyan lett meg az osztondij egy kulon tortenet. Repulovel jottem, nem feregjaraton :D

Remelem sikerult minden eszrevetelre, kerdesre reagalnom. Meg egyszer koszonom a pozitiv fogadtatast.

Az kimaradt, de Magyarorszaghoz kepest itt 7 oraval korabban van, szoval:
Jo ejszakat!

SzZoole 2014.02.18. 18:06:55

@Don Kartasch: igen,kb.6 hat ev,sok minden kell a leigazolasahoz az NI kezdesnek jo,de leginkabb a payslipeket,P 45-os,P60-nyomtatvanyok szamitanak nekik,szoval a folyamatos munkaviszony.
Eleg finoman fogalmaztal Mo.-rol,mi is ugrodeszkanak szanjuk a UK utlevelet,mert azzal konnyebb tovabb lepni,mint egy Magyar utlevelel akar New Zealand, Australia vagy Canada a vegallomas egy angolal sokkal konnyebb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 18:07:42

@Bolan: Köszi a választ, akkor, ha jól látom, valami nagyon reálos mérnökképzésre jársz? Csak mert nekem ez kínai - bocs, tajvani...
Egyébként nekem minden, másnak esetleg alapnak számító infó jól jött, mert nagyjából semmit sem tudok erről a helyről.

2014.02.18. 18:08:07

@puhacica: Aaah, te jó ég, a könnyem csorog a röhögéstől!! :)) Annak a bizonyos delikvensnek már hátra állt mindkét füle és valami olyasmit mondott a tekintete, hogy "ne közelits, mert harapok". :) Valszeg közrejátszott az hogy az összes sétáltatott kutya odanyomult és megszimatolta a babakocsi utast (ez olyan fedett tetejü járgány volt).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 18:10:08

@Hari Seldon 2: Hát én ezt soha nem fogom megérteni. Pedig ott a pénz sem hiányzik hozzá, gondolom. Ők tudják...

Latcho Rom 2014.02.18. 18:16:04

@cougarcat: ha gyujjon ki aminek ki kell gyunnie :-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 18:21:20

@bpetya75: csak nem mindig szolgálja a túlélést. lsd a citált eset.

blackhairlady 2014.02.18. 18:22:33

@Bolan: Koszi a valaszt. Azert ha van kedved akkor irjal arrol az osztondij dologrol, hatha valaki kedve kap, hogy megpalyazzon egy hasonlot.
Es meg egy dolog. Azt irtad, hogy akkor meg nem volt ott a parod (amikor nagyon hideged volt:), ebbol kovetkezoen most mar igen?:)

SzZoole 2014.02.18. 18:24:51

@Babette_: nem,neki teljesen mas a stilusa,sajnalom ha csalodast okoztam,de en egyszeruen csak Zoltan vagyok:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 18:25:42

@Babette_: Az kizárt. Nem kekeckedik annyit és rosszabb a helyesírása :)...

2014.02.18. 18:26:38

@Don Kartasch: ezek azert masodkezes infok, ne erre tedd fel a jovodet. Es asszem 800 es 1000 font kozott van valahol az egesz procedura, nem occso a jo brit paszport. Egyszer mar utananeztem MINDENNEK, de olyan tavol van meg a 6 ev hogy el is felejtettem azota mindent, raerek ezzel... :)

Latcho Rom 2014.02.18. 18:33:52

@cougarcat: konnyek, frusztra...
nem az en napom ez, hiaba, na..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 18:36:13

@Whave: Semmi gond, elkezdtem mar nyomozni. :)

www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/naturalisation/standardrequirements/

Bar 5 ev meg nekem is hatra van a 6-bol. :D Csak gondoltam utananezek kivancsisagbol. :)

Latcho Rom 2014.02.18. 18:39:19

@zöldeketbeszélek: lathato eloben is, facebookon is. Baratfule a nagy talány, bar lehet hogy jol teszi :-)

Foz is jokat!~ :-)

Latcho Rom 2014.02.18. 18:44:59

Kivalo a poszt, megjobb kepek!

VHB 2014.02.18. 18:48:49

Végigolvastam a mai kommenteket és a tegnapiakat is. A tegnapi időpocsékolás volt (Shakti zenéit leszámítva), de a mai féreglyuk kárpótolt mindenért. Látod madár, hogy nem lehet (könnyen) eldönteni, hogy milyen alacsony legyen a léc?

A kedvedért:
mapsengine.google.com/map/edit?mid=zXL_jiOWnHdw.keRxvuklwcDI

puhacica 2014.02.18. 18:55:42

@cougarcat: halalos. :D Tajvanon meg megertem, ne tapossak agyon a mutyurkeket, de nalatok... :) ilyet szeretnek, de Europaban nem forgalmazzak, illetve ahogy elnezem, mar sehol sem.

2014.02.18. 19:06:56

@puhacica: Van pet psychologist (tulajdonképpen ide illene a pszichomókus) is, aki depressziv kandúrokkal, illetve rosszalkodó kutyákkal dolgozik, akkor már a babakocsi nem is tünik olyan különcségnek! :) Az egyik cicámat el tudom képzelni ilyen szituációan mert nagyon nyugodt, de a másik neurotikus, nem lenne semmi feladat. A bolhairtó cseppet is csak dupla múmia stilusban tudom ráadni (kétszer belecsavarod nagy fürdőlepedőbe, hogy csak a feje látsszon ki, hogy ne tudja magát rángatni). :)) A macskahordozó is úgy müködik, hogy fenékkel befelé tesszük, igy magátol belehátrál, de az állatorvosnál szabály szerüen fejjel lefelé kell forditani, mert csak a gravitáció ereje képes kicsalogatni szegénykémet.

SzZoole 2014.02.18. 19:12:30

@zöldeketbeszélek: mi az hogy nem kekeckedik annyit,egyatalan nem kekeckedek senkivel,a helyesirasal kapcsolatban Te vagy a masodik aki megszolja,szerintem masoknak rosszabb,bar ez szamomra nem mentseg,de egyszer mar leirtam hogy egy komoly balesetem volt es agy muteten is tul vagyok,ja es nekem nincs bealitva az auto corrector masokal ellentetbe.

Quercus a favágó 2014.02.18. 19:14:42

@cougarcat:

Mikor készül el a poszt Kanadáról hölgyem? Kezdek türelmetlen lenni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 19:21:26

@Zoole[uk]: Bocsi, én ezekről az infókról lemaradtam, igazán nem akartalak megsérteni! Egyébként láttad, hogy vicceltem?

2014.02.18. 19:21:50

@QUERCUS: Hü b.... most lebuktam, azt reméltem hogy már rég elfelejtettétek. :) A következő a problémám: már olyan régóta vagyok itt, hogy nem tudom miről kéne irni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 19:22:15

@QUERCUS: Nekem is úgy rémlik, hogy többen is kértük :)!

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 19:23:18

@VHB: csak akkor kattintok rá, ha féreglyuk van rajta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 19:23:30

@cougarcat: A blog népe nem felejt!!! Engem pld. érdekel, hogy miért éppen ez a relatíve hideg és igencsak távoli ország volt a választásod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 19:25:07

@cougarcat: hogyan mentél ki, mikor, mit csináltál az elején, közepén, végén, hogyan találtad fel magad, szóval az egész történet az életedről.

SzZoole 2014.02.18. 19:25:15

@zöldeketbeszélek: nem sertodtem meg,nincs harag:)))

2014.02.18. 19:25:27

@zöldeketbeszélek: Ja, és én még azt hittem, hogy elmászkálhatok itt a radar alatt észrevétlenül! :) Milyen téma érdekelne konkrétan például? Ezt csak kiváncsiságból kérdezem. :)

SzZoole 2014.02.18. 19:28:10

@shakti_rom: sejted,hogy hova tunt Baratusz,vagy tudod is?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 19:29:04

@cougarcat: Kanada óriási, hogy választottad ki a jelenlegi lakóhelyed? Sokat kellett költöznöd? Mennyire befogadó a településed? Tényleg vannak durva motoros bandák, amelyek a drogot és a prostitúciót 'ellenőrzik'? Mennyire nehéz az itthoniakkal élő kapcsolatot fenntartani? (nem a netre gondolok) Gondolsz arra, hogy esetleg visszaköltözöl? :))

2014.02.18. 19:29:32

@Babette_: Köszi Babette. És pont ezzel van probléma. Nem szivesen irok a múltamról. Elég kacskaringós, néhol szomorú történet, mai szemmel talán nehéz lenne megérteni. De ha csak a jelenről irok akkor meg nincs sok értelme.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 19:31:11

@Zoole[uk]: Én úgy látom, hogy a zizi raktárossrác posztja óta nem kommentelt sehol ezen a nicken...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 19:31:52

@cougarcat: engem pedig nagyon érdekelne.
akkor közelítsd onnan, hogy milyen most az életed, milyen úgy ott élni, hogy ilyen régen mentél ki, és most mit csinálsz.

kanadáról nekem az első emlékem, hogy anyukám barátnőjének a kanadai barátnője 81-ben hazalátogatott, és elmentünk a Balatonra, és BOROTVÁLT VOLT A LÁBA MEG A HÓNALJA.

SzZoole 2014.02.18. 19:35:44

UK-ban elok,most van Chanel Five-on egy erdekes musor a bevandorlokrol.

Quercus a favágó 2014.02.18. 19:38:31

@cougarcat:

Elmondom, figyelj.
Nekem itt az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy Ti ott egy más világban éltek. Jó értelemben. Az nem újdonság,hogy Magyarországhoz képest, de az igen(legalábbis számomra), hogy Nyugat-Európához képest is. Sokszor rácsodálkozol arra, ami pl. Angliában történik. Én meg rácsodálkozom arra, hogy Zopolite kolléga, vagy shakti "öreg" fejjel simán talál munkát.
Gyakorlatilag semmit nem tudunk Kanadáról(bár nekem kanadai a szomszédom, de már évekkel ezelőtt családostól visszamentek).
Hogyan lehet oda bevándorolni? Hogyan lehet munkát vállalni? Milyen az eü. ellátás? Milyen az oktatás? Hogyan lehet megélni a fizetésből.? Mik a hiányszakmák?
Folytassam?

Latcho Rom 2014.02.18. 19:40:51

@Babette_: ezer kis posztban irta, irja, mit szeretnel meg ezen felul, quercus mester ditto?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 19:41:06

Na szóval...

kepkezelo.com/images/rddvcao2vspteff5ot1b.jpg

Remek poszt volt. Így kell ezt csinálni.
Ugye hogy képes ez a társaság dicsérni is?
Mert van mit.
Mert jó a poszt.
Most kéne elgondolkodni azoknak akik hezitálnak hogy írjanak ide vagy nem hogy igenis érdemes vállalni a megmérettetést.
Gratulálok csak így tovább.

Max ha megkérlek kifejtenéd nekem hogy mit értesz azon hogy melyik Kínához tartozik?

blackhairlady 2014.02.18. 19:42:29

@zöldeketbeszélek: Szo szerint en is ezt akartam irni, de inkabb hagytam, mert nem akartam Zolit megserteni, engem kevesbe zavar a helyesiras milyensege mint a stilus, ami nala viszont teljesen rendben van:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.18. 19:43:50

@shakti_rom: hát nem tudom, milyen posztokra gondolsz, egyet se írt, és semmit sem tudok róla.

blackhairlady 2014.02.18. 19:44:17

@cougarcat: Hat ettol kesz vagyk. Tenyleg ilyen babakocsikban tologatjak a hazikedvenceket? Azt hittem csak vicceltek:)))

bpetya75 2014.02.18. 19:45:33

@Babette_:

Az emberiség ténykedése mennyire szolgálja a saját túlélését?

Latcho Rom 2014.02.18. 19:47:00

@QUERCUS: Sima az enyhe tulzas, de aki igazan keres, az talál.

Most jo vagyok egy evre, az hogy a pension pizzel egyutt jol keresek, ezt lehuzza az hogy igen nehez europai szabira menni - ha igen akkor ket szerzodes kozott kell megoldanom, mert nem szeretik a munkaltatok ha szerzodott melosok 1 hetnel tobbet vesznek ki.

IT szakma hianyos, ahogy irtam a Zolinak most nagyon keresnek kamionsoforoket, CNC is nagyon megy, epitoipari szakmak is nagyon keresettek - ott tanulni kell a masfele metodusok miatt..s azert is hogy be tudj lepni a szakszervezetbe, anelkul csak asztal alatt dolgozhatsz sz@r penzert.

Latcho Rom 2014.02.18. 19:48:55

@Babette_: Olvass utana a keresoben angyalom.

Majd minden masodik posztja kanadarol, az eletunkrol szol, ahogy az enyemek is - remelem.

De jo lenne ha irna EGY hosszut is, szivesen olvasnam..

Latcho Rom 2014.02.18. 19:50:06

@QUERCUS: Erdesz vagy, jol emlekszem?

2014.02.18. 19:53:53

OK köszi a kérdésket! Most hogy nyilvánvaló vált, hogy olyanok vagytok mint a fehér elefánt, aki vagy nem tud, vagy nem hajlandó felejteni, megpróbálom összeszedni magam! :) Addig is ha bárkinek van gyakorlati kérdése, hát irjatok a blog értesitőn, hátha tudok válaszolni.

@blackhair-lady: Az biztos hogy valaki egészen a "bankig röhög" ezzel a találmánnyal! :))

blackhairlady 2014.02.18. 19:58:59

@cougarcat: Ugy szeretnek mar egyszer en is feltalalni valamit. De ami eszembe jut, arrol kiderul, hogy mar reg feltalalta valaki mas:((((((())))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.18. 19:59:58

@QUERCUS: Nyugat Európában van jelenleg a világon a legmagasabb életszínvonal. Ha nektek nem jó nyugat európában akkor nem érdemes máshová menni mert ennél egyszerűen nincs jobb a bolygón. ezt nem én okoskodom ki élből hanem ez tény. olvassgass utána hogy miért.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.18. 20:07:35

@shakti_rom: Nem a kommentekre gondolsz? Posztot még nem írt.

2014.02.18. 20:09:19

@QUERCUS: teljesen igazad van. Most nincs idom kifejteni, de remeljuk mamma cougar kifejti a kulonbsegeket Europa vs Canada kozott.
Az egeszsegugyben es sok minden mas "province"-onkent (forditsd allam vagy tartomanynak) kulonbozo, nem federal. Peldaul, amikor mi vandoroltunk ki Ontarioban csak 3 honap utan kaptal ingyen egeszsegugyi ellatast, ellentetben ha Albertaba mentel ez mar az elso naptol jart.
UK es Canada kozotti egeszsegugyi ellatas eg es fold, Canada javara.
Kajara es minden masra is fizettel tartomanyi adot es federal adot (USA-ban is igy van).
A volt gyarmat feltort, mint a talajviz. Az atlag angol kis romantikaval gondol Canadara.

SzZoole 2014.02.18. 20:11:56

@blackhair-lady: koszonom,most hiztam 2 kilot,tobbnyire en szoktam bokolni a holgyeknek,de ez most jol esett egy igazi holgytol:)))

2014.02.18. 20:13:07

Tajvanra visszaterve, eszembejutott, mikor Shanghaiba mentunk tajvani kollegaval. Adtuk az utleveleket es a shanghai munkahelyi recepcios (ahova be kellett elore jelentkezni) visszadobta a tajvani utlevelet azzal a szoveggel "ne add ide nekem ezt a szemetet". Kenytelen volt a vegen elfogadni, de jol mutatta egy par evvel ezelotti Kina-Tajvan viszonyat.

Tajvan nem igazan szereti, hogy a kinai tengeri hadgyakorlat pont veletlenul Tajvan partainal van rendszerint es veletlenul a kinai flotta jellemzoen ott vonul fel. Neha belesertve a tajvani tengeri teruletekbe

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 20:22:52

@QUERCUS: British Columbiaban olyan erdok vannak hogy rogton magadhoz nyulsz, de sajna ezzel egyutt a legmagasabbak a megelhetesi koltsegek is. Ahogy kanadai rokonoktol hallottam Vancouver peldaul irgalmatlan draga, cserebe viszont Eszak-Amerikai legszebb regiojaban laksz. :)

Quercus a favágó 2014.02.18. 20:26:17

@házelőtthinta:

Nézőpont kérdése. Ha fiatal lennék, egész biztos nem maradnék Európában.
NZ, Kanada, Azori szigetek, Chile, Uruguay igen. Ott a jövő.

Latcho Rom 2014.02.18. 20:26:56

@zöldeketbeszélek: De a kommentekre, osszerakod oket s ott egy poszt.

Latcho Rom 2014.02.18. 20:29:45

@Don Kartasch: Az biztos, s a magyar erdeszeknek igen jo hire van ott az 56-ok miatt, amit szinten ezerszer megirt kugar mutti es en is.
Erdeszek + nem laknak bent vancouverben, multkor hasonlitottunk kugarral hazarakat ottawa versus nainamo kozott, ott olcsobb az ingatlan.

Latcho Rom 2014.02.18. 20:30:37

@QUERCUS: Angolod jo? 50 alatt vagy? Uccu s gyere :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 20:30:58

@cougarcat: Engem az erdekelne hogy nagyon sok helyrol hallottam (meg kanadai szuletesu rokonoktol is) hogy a mai napig egy vegtelenul elfogado es tolerans orszag. Igazabol a legtoleransabb talan az osszes angolszasz orszag + Nyugat-Europa kozott. Ezt te hogy latod szemely szerint?

Quercus a favágó 2014.02.18. 20:34:49

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): @Don Kartasch:

Az igazat megvallva, nekem Zopolite kolléga életfelfogása a szimpatikus. Én már nem akarok versenyezni senkivel, nem akarok elvárásoknak megfelelni, nem akarok jópofizni, segget nyalni szar munkáért, egyszerűen csak dolgozni akarok, és normálisan élni.
Ezt Magyarországon, de szerintem Európában sem lehet.
Ahogy látom, Kanadában igen. Na ezért volt ez az ország mindig is a kedvencem.

Quercus a favágó 2014.02.18. 20:36:30

@shakti_rom:

Nem beszélek angolul, és 55 vagyok.
Maradok. A cél Ausztria.

Latcho Rom 2014.02.18. 20:40:09

@cougarcat: Valoban ..mibol el vancouverben az a tenger kinai akik ugy felvertek az ingatlanarakat?

Gondolom IT, export-import, szolgaltatoipar, nem kerestem a statscan szajton, talan tul pc meg most is hogy etnikumra levezessek a foglalkozasokat?

Quercus a favágó 2014.02.18. 20:40:54

@shakti_rom:

De azért egy percre elképzeltem magam,mint kanadai erdész. Jó volt.

Latcho Rom 2014.02.18. 20:42:08

@QUERCUS: ...kár. Szeretjuk a jo humoru embereket is :-)

2014.02.18. 20:57:39

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk): @shakti_rom: Ti is fiaim, Brutuszok? :)) (cougarcat nem felejt, csaxólok!)

@Don Kartasch: Ez egy nagyon jó kérdés. A kanadai identitás az hogy "toleránsak és segitőkészek" vagyunk. Nagyjából ez igy is csapódik le, de ha megvakarod a felszint akkor előkerülnek dolgok. Kanadában az átlagpolgár lehet toleráns, mert a diszkrimináció nem nyilt, hanem intézményesitve van. Vagyis én beszélhetek neked estig arról, hogy mennyire elfogadom pl. a szinesbőrü bevándorlókat, ha a domináns rendszer kvótákkal, meg mindenféle átláthatatlan rendelkezésekkel, és leginkább szubjektiv döntéshozási hatalommal kontrollálja őket. Leginkább azt mondanám hogy erkölcsileg nem állnak, állunk mások felett, de hozzá vagyunk szokva, hogy ide jönnek emberek máshonnan. Ez a rendszer viszonylag jól müködik, igy az átlagember leginkább közömbös, nem szól bele a témába. Aztán itt eléggé elvárt a PC beszéd, igy nehéz kibogozni hogy valójában mit is gondolnak az emberek. Pl. én inkább levágnám a fél karomat mint hogy megjegyzést tegyek az őslakosokra - de ezt nem toleranciából teszem, hanem azért mert káros következménye lehetne az állásomra nézve. :) Összehasonlitás nehéz, mert nincs más országban tapasztalatom. Az USA-ban a beolvadást ösztönzik, itt a multikultit és ez hasonló pl. Új Zélandon. Szerintem a UK is eléggé befogadó, ahhoz képest hogy náluk teljesen más a bevándorlás, hiszen sok esetben nincs pontrendszer.

puhacica 2014.02.18. 20:58:24

@cougarcat: en peldaul arra is kivancsi lennek, hogyan lettel allatvedo es ez mivel jar a gyakorlatban. meg hogy az onkenteskedes Kanadaban is annyira "kotelezo" mint az USAban?

a masik temahoz: most azon filozok, hogy kitanuljam-e a kutyakozmetikus szakmat. es vegul egy video, de ezzel be is fejezem, mert meg a vegen nagyon elviszem a beszelgetest masfele. :)

www.youtube.com/watch?v=CjB_oVeq8Lo&feature=youtube_gdata_player

2014.02.18. 21:03:28

@shakti_rom: Az igazán gazdagok már megcsinálták a vagyonukat Hong Kong-ban, ők multinacionálisak, több országban is termelhetnek pénzt. Ingatlan, vállalkozás, befektetések, stb. A gyerekeik szigorúan a legjobb egyetemekre járnak és nagyon okosak. Náluk menő a "tiger mom" nevelési stratégia - ebből buta kölök nem tud kikerekedni, igaz, különösen boldog sem. :)

Muscari 2014.02.18. 21:06:21

Nagyon jo poszt, gratulalok, igazan erdekes volt olvasni.

Valoban, en sem tudok tul sokat Tajvantol, azon kivul, hogy az egy "masik Kina".
Ezek szerint az eletszinvonal meglehetosen magas, biztosan jo lehet ott elni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.18. 21:08:24

@Babette_: :D

@Bolan: Én igénylem, hogy írj még, egyrészt remekül írsz, másrészt olyan hangulatot csináltál a posztoddal a kommentek között, hogy teljesen úgy éreztem magamat, mintha a fősulis koleszben ültem volna a társalgóban a talajtan könyvemmel, miközben körülöttem jönnek-mennek, fetrengenek a földön, az asztalon, valaki kiront az egyik szobából egy szál törölközőben, ordítva, másvalaki egy szénné égett palacsintasütőt lóbál, egy meg a tűzgombot nyomja, mert lángol a mikró...
:D

@Zoole[uk]: Mit mondtak benne?

@blackhair-lady: Az vígasztaljon, hogy vannak emberek, akik nemhogy nem találnak fel olyat, ami más számára találmány, de még gondolkodni sem képesek... :D

morsels (törölt) 2014.02.18. 21:09:43

@cougarcat:
Ezzel azert vitatkoznek.
Szerintem tudjak jol, hogy a tarsadalom 'felvevokepessegenek' van egy hatara, azon tul feszultseget okoz. Kulonbozo rendeletektol, torvenyektol, szabalyoktol fuggetlenul.
Igy pont azt probaljak szabalyozni, hogy meg a kritikus hataron belul maradjon az, amit a tarsadalom elvisel, nem okoz feszultsegeket, hanem egyszeruen a bevandorlok be tudnak epulni.

**mimi** 2014.02.18. 21:10:01

@shakti_rom:

hááát igen...nagyon szép:)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.18. 21:13:25

@Zoole[uk]: Egyáltalán nem látszik meg rajtad :D

@QUERCUS: Ebből a szögből egy perccel sem nézel ki többnek 40-nél... :)

**mimi** 2014.02.18. 21:13:58

@puhacica:

nekem könnybe lábadt....

2014.02.18. 21:18:21

@puhacica: Ó, én már úgy születtem, hogy már kisgyerek koromban állatvédő voltam. :)
Igen elvárt a "közösségnek visszaadni" ,nem kötelező persze, de ezt látod körülötted. Én is rengeteget önkénteskedtem itt-ott-amott de megmondom őszintén emiatt én elég sok mindent is kaptam vissza. Pl. ez is munkatapasztalatnak számitott, nemcsak a fizetett munka. Most semmi időm vagy energiám erre, az SPCA-nek havi összeget adok ami leginkább segiti őket, mert a rendszeres adományokból tudnak költségvetést késziteni.

2014.02.18. 21:21:25

@puhacica: @**mimi**: Ez a videó szuper, köszi!

2014.02.18. 21:27:52

@morsels: Igazad van, bizonyos szabályozás kell. De a másik oldalon ez mégiscsak diszkriminációként csapódhat le. Nem akarnak kiállni és elmondani azt világosan, amit te leirtál, ezért inkább az "asztal alatt" intézik el. És igy igaz, itt talán kevesebb a feszültség mint másutt.

tableno 2014.02.18. 21:42:05

@diggerdriver: gyakorlatilag arról van szó, hogy Tajvan mint ország hivatalosan nem létezik, hanem Kína része. És itt jön a csavar: nem a Kínai Népköztársaság, hanem a Kínai Köztársaság része, ami fizikailag ugyanazt a területet fedi le (Kínát) mégis teljesen más állam. A megoldás a következő: a II VH után Kínában polgárháború dúlt a nacionalista-kapitalista Kuomintang Párt és a kommunisták között az ország feletti ellenőrzésért. Mint tudjuk, Maoék győztek, és a Kuomintang kormány Csang Kaj-sek vezetésével Tajvanra menekült, és ott továbbra is hivatalosan a Kínai Köztársaság kormányaként léteztek. Gyakorlatilag mint a pekingi, mind a tajvani kormány magát tekinti egész Kína legitim kormánynak.

morsels (törölt) 2014.02.18. 21:44:47

@cougarcat:
Ja ertem, szoval ugy ertetted, hogy kifele nyitottnak mutatjak magukat, de azert erosen szabalyozzak a 'bearamlast'.

Lehet, hogy igazad van, marmint hogy ez diszkriminaciokent csapodhat le, de szerintem (meghat egy csomo pelda van ra plane europai orszagokban) nem tarna ki senki az ajtot.
Az egy mas dolog, hogy azon mindig megy a vita, hogy kiknek es mennyire kene kitarni, ez igaz.

morsels (törölt) 2014.02.18. 21:50:21

@morsels:
Ugy ertettem, hogy lathatjuk az eredmenyet europai orszagokban hogy mi tortenik, ha tarva van az ajto.
Na :-)

puhacica 2014.02.18. 21:52:40

@**mimi**: nekem is :)
@cougarcat: mennyivel egeszsegesebbnek tunik egy olyan tarsadalom, amiben az onkentesseg, a "visszaadni" alapveto! nem ugy mint pl. a magyar "dogoljon meg a szomszed tehene is" mentalitas...

2014.02.18. 21:53:13

@morsels: Igen, arra utaltam, hogy az állampolgárnak nincs szüksége arra, hogy kiengedje a "gőzt" (ha van), mert ezt a szerepet az állam sutyiban felvállalja. Persze jobb ez igy. Az én agyam néha szétdurran egyébként a PC elvárások miatt (leginkább munka révén) - de ez magánügy, végül is mégiscsak jó olyan helyen élni, ahol befogják az emberek a szájukat és megtartják maguknak a sztereotipiákra épült negativ véleményüket. Persze ha már odáig fajul a dolog, hogy egy valós problémát se lehet felhozni azért, hogy nehogy a tyúkszemére lépjünk valakinek, ott már előfordulhatnak gondok (és ezért megy fel a pumpám néha).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 21:54:27

@tableno:
Ok.
Köszi.
Kinek adóznak? Van parlamentjük?
Külügyeket ki intézi?
Hadügy?
Vagy nem tárgyalnak egymással?

SzZoole 2014.02.18. 21:55:43

@nezzazegfele: nem igazan a kelet europaikra volt kielezve a lengyelekrol volt par szo,hogy milyen sokan vannak itt,de inkabb a muszlimokrol volt szo a beilleszkedesi problemakrol a vallasuk szabadon gyakorlasa a benefitek kihasznalasa az egeszsegugy kihasznalasa a kozosbe nem igazan adnak be,csak kivesznek stb...
A legjobban az tetszett amikor a Sun ujsagiroja elmondta,hogy a jatszoteren egy anyuka elkiabalja magat,hogy Mohamed akkor 100 gyerek figyel oda:)))

tableno 2014.02.18. 21:56:24

@diggerdriver: hivatalosan máig is hadban állnak.

blackhairlady 2014.02.18. 21:56:39

@nezzazegfele: @Zoole[uk]: Szivesen:) Amugy nem olyan szornyu a helyesirasod, en leginkabb csak a dupla massalhangzokat hianyolom neha, de odagondolok meg egy t-t vagy b-t, es mar ki is jott a helyes eredmeny:)

blackhairlady 2014.02.18. 21:58:46

@nezzazegfele: De ha egy lepest jobbra (balra?) lepsz, akkor mar latszanak a szarkalabjai, azert igy mar akar 41-nek is kinez:))

Muscari 2014.02.18. 21:59:31

@cougarcat: en is nagyon szeretnem, ha irnal meg Kanadarol, az itt kibontakozo kep nagyon pozitiv :-)
Nalam mar nem jatszik, de a lanyomnal meg szoba johet, mert egyelore ugy nez ki, nem akar a UK-ben maradni orokre. Az egyetlen negativum az idojaras, de ahogy a te elmondasodbol kiderult, Vancouverben az sem olyan rossz.
Szoval meg, meg, meg!
Pliiiiiz!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:00:40

Egy találós kérdés: melyik a világ egyetlen városa, ahol működik mind a Kínai Köztársaságnak, mind a Kínai Népköztársaságnak követsége?

Nem kereskedelmi képviselet, nem nem-hivatalos képviselet, hanem hivatalos diplomáciai képviselet.

Kicsit csavaros a kérdés, de rá lehet jönni.

Kiváncsi vagyok tudni fogja-e valaki. Ha nemtalálja kisenki, holnap beírom a választ.

_Toto_ 2014.02.18. 22:03:06

Valszeg a hozzászólások tomegeben elvész, de gratulálok a poszt írójának! Olvasmányos, humoros írás, nem csak kedvet csinál egy tajvani túrára, de betekintést is ad a turisták számára nem hozzáférhető, hosszú távon megtapasztalhato finomsagokba. Köszönet érte, és sok szép élményt kívánok a további kint tartózkodáshoz! (és némi p.ck szalámit és turo rudit is
:-) )

River_Of_No_Return 2014.02.18. 22:03:15

@cougarcat:
Miért gondoljátok, hogy az USA-ban a beolvadást ösztönzik, vagy hogy jobban ösztönöznék, mint pl. Kanadában? Gondolkodtam ezen már korábban is, amikor egy másik, szintén kanadai kommentelő ezt említette. Mi még eddig nem kerültünk soha olyan helyzetbe, ahol ez elvárás lett volna vagy ahol ösztönözték volna valamilyen formában, hogy mi váljunk amerikaivá. Ha mi egyszer meg is szerezzük az állampolgáságot, én akkor is magyarnak fogom tartani magam.

sophie.a87 · http://sophiewrites.wordpress.com 2014.02.18. 22:03:25

Annyira jó volt olvasni ezt a cikket!! :) 2011-ben én is eltöltöttem két hónapot Tajvanban egy helyi családnál lakva, és most rengeteg szép emlékemet elevenítetted fel! Az elmondottak nagy részével egyet tudok érteni, én is ezeket tapasztaltam.
Ha esetleg valakit érdekel még Tajvan, én is blogoltam annak idején végig:
sophiewrites.wordpress.com/tag/tajvan/

nyuszigonosz 2014.02.18. 22:03:31

@maxval a gondolkodó birca: Most írd ide a válasz, mert én nemtudom.

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:04:25

@cougarcat:
Ez igy mar megint nem stimmel, legalabbis nekem :-)
Az allam arra van elvileg, hogy ne legyen goz, amit ki kell engedni.
Ennek egy 'hozama' a PC terjedese, ami viszont pont azert van, hogy a tarsadalom ne feszultsegben eljen.
A kulfoldi bevandorlasok merteke elerhet olyan pontot, amikor mar ez is keves es az a bizonyos goz bizony leveri a fedot.

Az aranyok helyes megtalalasa az, ami egyreszt nem konnyu (a PC-tol fuggetlenul), masreszt nemigen lehet azt hangoztatni, hogy milyen befogado egy orszag, tart karokkal var barkit, ha huz egy hatart. Igen, ez szerintem is ellentmondas, viszont szerintem is kell hatart huzni.

tableno 2014.02.18. 22:04:39

@diggerdriver: kicsit bővebben: Tajvan de facto önálló országként működik, de nem tagja az ENSZ-nek, a legtöbb államnak nincsenek velük hivatalosan diplomáciai kapcsolatai, és alig néhány ország ismeri el a kormányukat. Kína egyszerűen lázadó tartománynak tekinti őket, és csak azért nem annektálja erőszakkal, mert az USA védelmét érvezik. De hosszú távon valószínűleg egyesülni fognak az anyaországgal, olyasmi speciális státust kapva, mint Hong Kong.

2014.02.18. 22:04:46

@puhacica: Itt se volt ez mindig igy, de a gazdasági válság a 30-as években eléggé súlyosan érintette őket, innen indult ki ennek a gondolata. Nagybátyám mesélte hogy akkoriban ő tizenéves gyerek volt, de dolgozott farmokon, csak szállásért és kajáért, fizetés nem volt. Ebben az időszakban jött vissza a nagymamám Magyarországra az öccsével, mert a dédszüleim annyira szegények voltak, teljesen tönkrementek.

Az önkénteskedésnek van egy rossz oldala - a kormány számit rá és kevesebb programra ad pénzt. De az az igazság hogy nincs is korlátlanul pénz - érdekes hogy sok kanadai meg van győződve arról, hogy milyen gazdagok vagyunk, de ha azt nézzük hogy milyen növekvő terhek adódnak pl. az egészségügyben vagy oktatásban, akkor mindjárt másként tünik a dolog.

SzZoole 2014.02.18. 22:04:51

@blackhair-lady: sokszor ossze is zavarodok,mert itt nem csak a beszed tanulasara alltam ra hanem a helyes olvasasra es irasra is,es ez sokszor osszezavar,bar ez valoban nem mentseg szamomra:)))

blackhairlady 2014.02.18. 22:07:01

@puhacica: A lanyom, aki most 14 eves, mar egy eve egy idosek otthonaban onkenteskedik. Szombatonkent megy, bingozik veluk, segiti kifesteni a kormuket, farsangkor, Karacsonykor es egyeb unnepekkor segit a kaja felszolgalasaban, a latogatokat eliranyitja a megfeleo helyre, neha delutanonkent segit a novereknek takaritani, meg ezer mas reszortja van. Nem sokara peig egy allatmenhelyre fog menni, itt nem lehet 14 ev alatt onkenteskedni.
Es mind ez be fog kerulni az oneletrajzaba ami majd a college felvetelinel nagyon sokat fog szamitani. (Arrol nem is beszelve, hogy a mentalis fejlodeseben mennyit segit ez neki)

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:07:50

@kalandortexasi:
A beolvadas nem azt jelenti, hogy allampolgar legyel. Szerintem integraciorol van szo, a tarsadalom egy resze... ez mellett valahogy szinte automatikus, hogy idovel ugyis allampolgar leszel, de ez nem fugg ossze a 'beolvadassal'.
Ami meg a 'konnyebbseget' illeti, szerintem egyszeruen csak arrol van szo, hogy nagyobb tomegbe konnyebben 'szivodnak fel' a bevandorlok.

2014.02.18. 22:12:31

@kalandortexasi: Csak onnan, hogy itt azt halljuk, hogy nálatok van a "melting pot", nálunk meg multikulturalizmus. De gondolom elég sok az átfedés a kettő között. Nekem egyik stratégia sem negativ. Én sem érzem úgy, hogy kényszerités van, csak más kifelé a retorika.

@morsels: Szerintem eléggé hasonló az álláspontunk. :)

blackhairlady 2014.02.18. 22:13:32

@Zoole[uk]: Ne foglalkozz vele, inkabb maradj meg olyannak amilyen vagy. A tobbire ott van a Visa kartya:)))))))))

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:14:13

@cougarcat:
Szerintem is, csak valoszinuleg te PC komfortosan probalod leirni :-)

2014.02.18. 22:15:06

@blackhair-lady: Szerintem is rengeteget fog ez adni neki....

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:17:11

@cougarcat:
Attol fugg, hogy mi akar lenni.
Ha mondjuk asztrofizikus, akkor nem hiszem, hogy sokat szamit, persze ebben tevedhetek :-)

SzZoole 2014.02.18. 22:20:51

@blackhair-lady: tudod nagyon nehez,mert a balestem utan mindent ujjra kellet tanulnom,a jarastol kezdve a beszedig mindent az amneziamrol nem is beszelve,de mindig on magam adom es a visa kartyamal sincs baj,jo vastag szerencsere:)))

tableno 2014.02.18. 22:22:56

@QUERCUS: na az biztos hogy nem, bár Torgyán doktor annak idején nagyon eröltette a tajvani kapcsolatok erősítését...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 22:24:04

@maxval a gondolkodó birca:
Én inkább arra lennék kíváncsi hogy a nemlétező Kínai Köztársaság követségét ki tartja fenn?
Ki fizeti?

blackhairlady 2014.02.18. 22:24:22

@morsels: En mentalisan ertettem, nem tudasban. A gondolkodasmodot alapjaiban valtoztathatja meg egy ilyen onkenteskedes.
a foiskolara pedig nem mint pontszam szamit be (arra ott van aszuper jo iskolaja, halistennek,), hanem a teny, hogy vegzett onkentes munkat.
Ha egyaltalan ezzel kapcsolatban valaszoltal cougarnak:)))))

nyuszigonosz 2014.02.18. 22:25:35

@diggerdriver: Digger, miért nincs ma na szóval?
Ideér az ember estére, hogy elolvassa, aztán meg nincs mit.

Latcho Rom 2014.02.18. 22:25:58

@cougarcat:

Sose feledem azt a kommentart egy kolleganomtol, amikor az air india lezuhant ketszazvalahany indiai/kanadaival, igy mondta vigyorogva:

" Some people say that they were just pakis, not canadians".

Some, jah. Az egyik orvos, akinek az egesz csaladja.. mindenki odaveszett Order Of Canadat kapott azota, tobbek kozott azert is mert indiaban korhazakat epitett a szegenyeknek.

Amugyilag jofej csaj volt, meg egy macskat is kaptunk tole.

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:26:05

@Zoole[uk]:
Tenyleg nem kotozkodeskent, csak kivancsisagbol kerdezem, hogy amennyiben (legalabbis ahogy irtad) soforkent hogyan lehet ilyen vastag visa kartyat csinalni?
Ezt is csak azert kerdezem, mert mar irtad tobbszor azt, hogy milyen jol elvagy. Az auto, haz, mindez 5 ev alatt.
Szoval hogyan csinaltad? Nem akarsz egy posztot irni, hatha masnak is hasznos lenne?

blackhairlady 2014.02.18. 22:26:05

@Zoole[uk]: Az en visam vekonyka, konnyen belefer a penztarcamban:)))))0 (Ertem am, hogy mire gondoltal)
Remelem mar teljesen onmagad vagy!!!

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:28:07

@blackhair-lady:
Ja ertem.
Igen, ezzel kapcsolatban irtam azt, amit.

2014.02.18. 22:33:55

@shakti_rom: Az első főnököm, egy vállalkozás tulajdonosa, mindig arról beszélt hogy ő árvaházat akar létesiteni egy fejlődő országban. Mindig azt hittem hogy csak duma, bs. Pár éve meghalt, és amikor néztem a bio-ját, hát nem ott van, árvaházat alapitott Burundiban.
www.legacy.com/obituaries/edmontonjournal/obituary.aspx?pid=154655702

Hozzám is nagyon jó volt, RIP.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:35:03

@diggerdriver:

Nagyon is létezik a Kínai Köztársaság. S a külügyminisztériuma tartja el a követségeket.

Latcho Rom 2014.02.18. 22:35:16

@bpetya75: 4 huron nyomat a Pege. nagyszeru bogos es ember volt.

Vegulis nem a hurok szaman, a pengeton all a dolog, mind belulrol jon..eszkozok csak. Tizenvalahany eve elhataroztam hogy megtanulok bendzsozni..talan emiatt a nota miatt?

www.youtube.com/watch?v=ByYSkRGrMqw

Elso ket evben allandoan uj pengetokkel, borokkel, mindennel varialtam, hiaba persze mert a kezben van az egesz meg a sziveben.

Es hat egy hur, nezd meg a tengeribeteg pistat, egy huron nyomja, de hogyan! :-) vagy ketton

www.youtube.com/watch?v=EhN0kEL9Epk

jatszol valamin?

Latcho Rom 2014.02.18. 22:35:52

@cougarcat: Link van ehhez a kis tortenethez?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:36:25

@QUERCUS:

Budapesten nincs tajvani követség. Mo. a Népköztársaságot ismeri el.

Quercus a favágó 2014.02.18. 22:36:49

@tableno:

Úgy hívják a nagykövetüket, hogy: Marietta Kao Liau.
Ugyan is egy hölgy.

SzZoole 2014.02.18. 22:39:23

@morsels: nem akarok posztot irni,en nem adom ki magam teljes egeszben,csak mint a Te nickneved morzsakat,apro falatokat csepegtetek,annyi is eleg.
A soforkodes az nem egy egyszeru soforkodes,luxus autoval gazdag business embereket A-bol B-be,van ra igeny.
A hazat egyenlore csak berlem,varok meg ket evet,ha meg lessz az angol allampolgarsag,akkor szeretnek venni,de addig barmi tortenhet.
Lehet azt gondolni hogy onzo vagyok,igen az vagyok,mert csak igy lehet igazan ervenyesulni,legalabb is nekem bejott.

2014.02.18. 22:43:19

@shakti_rom:

edmonton.ctvnews.ca/dying-man-hopes-to-keep-orphanage-open-1.432213

@kalandortexasi: Miért nem jössz gyakrabban? És mikor lesz poszt az új helyetekről (költözés után)? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:44:43

@tableno:

Panamában csak tajvani követség van, Panama nem ismeri el a Népköztársaságot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 22:45:26

@nyuszigonosz/D/:
Miért? Kitörölte valaki?
Azért mert nem fél oldal még létezhet.

nyuszigonosz 2014.02.18. 22:46:48

@diggerdriver: Ha van, akkor elnézést, de átgurigáztam a hozzászólásokat és nem találtam.
Nos, most megnézem mégegyszer.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:48:13

@diggerdriver:

De iure egész Kína, de facto meg Tajvan és pár kisebb sziget.

morsels (törölt) 2014.02.18. 22:48:31

@Zoole[uk]:
Es eza a luxus soforkodes hogy kezdodott?

Quercus a favágó 2014.02.18. 22:51:46

@maxval a gondolkodó birca:

Jogos. Csak képviselet van.
Pozsonynak van diplomáciai kapcsolata Tajvannal is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:51:51

@QUERCUS:

Nem valódi nagykövet, hiszen nincs akreditálva. S a bécsi szerződés hatálya sem terjed ki rá. Ez olyan mint az észak-ciprusi képviselet Londonban, nincs diplomáciai státusza, mivel Anglia nem ismeri el Észak-Ciprust.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 22:52:03

@maxval a gondolkodó birca:
Ok. Akkor hol van a Kínai Népköztársaság?
Területe? Népessége? GDP?
Értem én hogy villanymotor de mi hajtja?
A kasszakulcs kinél van?

nyuszigonosz 2014.02.18. 22:52:21

@diggerdriver: Megtaláltam. :-) Érdekes, mert megtörténik, hogy nem az összes hozzászólás mászik elö. Fene tudja miért is.
De ez most meglett. :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:55:34

@QUERCUS:

Pozsonynak sincs,Szlovákia csak a Népköztársaságot ismeri el.

Egyetlen európai ország van, mely elismeri a Köztársaságot.

Quercus a favágó 2014.02.18. 22:58:40

@maxval a gondolkodó birca:

A Vatikán. De nekik tudtommal nincs diplomáciai kapcsolatuk a Népköztársasággal.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 22:59:56

@diggerdriver:

Két kormány van egy országon belül, a pekingi ellenőrzi a terület 99 %-át, a tajpeji meg az 1 %-át.

Mint Mo-n 1944 végétől pár hónapig, volt a nyilas kormány Budapesten, s a szovjet ellenőrzés alatti debreceni kormány.Kínában ezígy maradt 1945 óta.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 23:01:23

@QUERCUS:

Nagyon közel jársz a találós kérdés megoldásához!

______________ (törölt) 2014.02.18. 23:02:02

@házelőtthinta:
Hinta Úr, Önnek kellene a leginkább tudnia, hogy az életszínvonal nem pusztán a digitális jelekből birtokolt mennyiségből áll. Ha valakinek például az érintetlen természet fontos, azt aligha fogja megtalálni Nyugat-Európában. Kanadának nagy részén viszont épp ellenkezőleg: az embert kell nagyítóval keresni. (Szerencsére!) Nem véletlen, hogy a németek, a legnomádabb európai nép kedvence: Kanada. Nem láttam statisztikákat, de nem csodálkoznék, ha a németek körében a number 1 lenne a nem-európai kivándorlási célpontok listáján.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 23:06:19

@maxval a gondolkodó birca:
Na várjá kezdem kapisgálni.
Van a Kínai Népköztársaság ami Kína egész területét ellenőrzi.
Van a Kínai Köztársaság ami Tajvan.
Ez utóbbit van aki elismeri van aki nem.
Ráadásul a Tajvani kormány magáénak tudja egész Kínát bár gyakorlatilag köze nincs hozzá.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 23:07:58

@sorsolo: Eszak-Europai orszagok jok meg ebbol a szempontbol (Norvegia, Svedorszag, Finnorszag, Izland), csak azzal kapcsolatban szerintem sokakat taszit hogy az igazi beilleszkedeshez meg kell tanulni egy ilyen fura nyelvet is. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.18. 23:10:26

@Zoole[uk]: "nem akarok posztot irni,en nem adom ki magam teljes egeszben,csak mint a Te nickneved morzsakat,apro falatokat csepegtetek,annyi is eleg.
A soforkodes az nem egy egyszeru soforkodes,luxus autoval gazdag business embereket A-bol B-be,van ra igeny."

Anelkul hogy kiadnalak teljes egeszeben, par evvel ezelott egy mainstream magyar kereskedelmi TV egyik esti feloras musoraban volt egy par mondatos interju egy pont ilyen Angliaban elo magyarral. Az te voltal? :)

SzZoole 2014.02.18. 23:10:46

@morsels: jokor voltam jo helyen jo idoben:)
Sokat koszonhetek annak a nepcsoportnak,akit a vilagon nagyon sokan gyulolnek anelkul,hogy egyet is ismernenek kozuluk.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.18. 23:14:06

@diggerdriver:

Mind a két kormány saját magát egész Kína egyetlen törvényes kormányának tekinti, s az egész területet követeli. A pekingi kormány pl. Tajvan-szigetet követeli, a tajoeji kormány meg az egész szárazföldet.

22 ország a tajpeji kormányt ismeri el, s 172 meg a pekingit. Van aki időnként vált a 2 között - ez jól jövedelmező üzlet, egyes miniállamok csinálják.

SzZoole 2014.02.18. 23:19:36

@Don Kartasch: nem,de van egy-ket magyar aki ezt csinalja rajtam kivul,csak nem mindegyik a sajat autojaval csinalja,aki a sajatjaval csinalja az tobbet tud szakitani.

SzZoole 2014.02.18. 23:25:03

@blackhair-lady: hat igen,ti nok masban szeretitek a vastagat:)))
Egy vicc:Miert van a nok laba kozt az a repedes?
Hogy lehuzak a ferfiak bankkartyajat:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.18. 23:26:53

@Zoole[uk]:
...és miért hosszában van a repedés miért nem keresztben?
Mert lépés közben csattogna.
:))))))))))))

2014.02.18. 23:34:18

@QUERCUS:
Roma az a varos Kollega!!!:) Mindket Kinanak van nagykovetsege ott.

2014.02.18. 23:36:47

@Cascabel:
Formosanak is es Pekingnek is.

2014.02.18. 23:39:11

@morsels:
Nem tudtam megallni, hogy bele ne szoljak, pedig megfogadtam, hogy egy ideig nem kommentelek:)

Latcho Rom 2014.02.18. 23:40:13

@Cascabel: az elveszett gyermek, a kalandor, a filozofus hobo, spanyol nunak ertoje, filosz es fulorvos.

Merre bitangoltal te bitang? :)))

2014.02.18. 23:51:07

@shakti_rom:
Sehol, meg csak a lakasbol sem mozdultam ki napokig, illegalitasba vonultam:) Manic depression ( magyarul menekulok a munkatol)
A filozofus talalo, epp Taiwannal kapcsolatban. Del-Kelet Azsia megertesehez a konfucianizmus ismerte elengedethetetlen. Ettol fuggetlenul nem szeretem oket, de a hindukat sem.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 00:01:38

@cougarcat:
Erre gondoltam pont, hogy vajon, amikor ezt mondjátok ez tapasztalati megfigyelés, vagy mindenki ezt mondja, és ezért ez “tényként” el van fogadva. Kíváncsi lettem volna, hogy szerinted pl. mi egy konkrét példa arra, hogy Kanada nem “melting pot”, USA viszont igen. Még nem jártam soha Kanadában, csak azt látom, hogy itt is meg tartják bizonyos közösségek a saját identitásukat, vannak rendezvényeik, nyelviskolájuk, éttermek, városrészek, ahol egy adott közösség lakik, stb. Sok ember pl. írnek vagy németnek is tartja/mondja magát, amellett hogy amerikainak is, még akkor is, ha már nem is beszéli az adott nyelvet. Szóval, én nem érzem, hogy itt a beolvasztásra való ösztönzés olyan erős lenne, ezért kérdeztem, hogy vajon miben lehet ez más Kanadában. Én sem tartom egyiket sem negatívnak, csak szerettem volna tudni, mi a különbség gyakorlatban.
A kérdésre válaszolva: én szinte mindennap itt vagyok, csak nem szoktam hozzászólni. Az új helyről írást már kicsit feladtam, mert nincs kedvem a negatív kommentekhez.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 00:01:38

@morsels:
Nem gondoltam, hogy az állampolgárság megszerzése lenne a beolvadás, csak azt akartam mondani, hogy azok is, akik már meg is szerezték az állampolgárságot, ami ugye itt nem olyan egyszerű, sokszor nem tartják magukat amerikainak, hanem csak állampolgárnak. Azt gondoltam, hogy ha USA nagyon beolvadásra ösztönző lenne, akkor szerintem ezeknek az embereknek mind amerikainak kéne tartaniuk magukat, mert ez lenne a társadalmi elvárás. Én viszont úgy tapasztaltam, hogy nem az, és még az újabb, itt született generációnak is fontos, hogy honnan jöttek a szülők, és az identitásuk része a bevándorló szülők nemzetisége.
Egyébként nem olyan lényeges ez az egész, csak nem tudom elképelni a különbséget. Hogy pl. miben más egy Kanadába bevándorolt magyar és leszármazottainak a gondolkozása erről a témáról egy USA-ban élőtől.

2014.02.19. 00:09:20

@wuaaa [nor]:
" Majd este jönnek a menetrend szerinti szokásos politikai linkek is a negyven éve emigráltaktól. Attól lejjebb meg már nincs. Ez van "
Te tucc valamit:)

Latcho Rom 2014.02.19. 00:15:04

@Cascabel: Legkozelebbi depis epizododnal nem fogunk aggodni erted.
S mi van mamasita nunakkal?

Latcho Rom 2014.02.19. 00:17:47

@zöldeketbeszélek: na meselj, mennyi pattanasa van a kis titokzatosnak? :)

2014.02.19. 00:26:06

@shakti_rom:
Szerencsere elertem egy olyan kort, amiben a mamacitaknak mar nincs jelentoseguk:)

Latcho Rom 2014.02.19. 00:36:33

@Cascabel: Baloney! hanyas vagy bakker?

2014.02.19. 00:44:50

@kalandortexasi: Példa a USA melting pot-ra - hát Hagyma! :))) Na jó ez csak vicc. Hogy hogyan müködik, vagy hogy egyáltalán müködik-e a melting pot, azt nem tudhatom. És ha nem az, vagyis nincs asszimiláció akkor van-e ott törvénybe foglalt multikulturalizmus?

Itt a multikulturalizmus nemcsak a bevándorlókra vonatkozik, hanem a francia kisebbségre és az őslakosokra is - illetve az egész innen indult ki, a kétnyelvüség joga és őslakos jogok. Van multikulturális törvény és költségvetés - beletartozik a kultúrák ápolása, az identitás szabad kifejezése, meg egyenlő jogok is.

Pl. a "multicultural societies", ami Kanada szerte sok helyen van állami pénzen fenntartva, próbálja az egyes kultúrákat egymással megismertetni. Az angolszászt, őslakost a bevándorlókéval, vagy forditva, illetve a bevándorlókét egymással.

Latcho Rom 2014.02.19. 00:57:59

@cougarcat: beg to differ kugar, elobb volt a multikulti, aztan az elso referendum, az FLQ, aztan kezdte el Trudeau apank, vagy kicsit elobb az FLQ elott a ketnyelvuseget, Valoban..fed officokban, s akkor hagyta el quebecet sok milliard dollar, torontoba vonulva. Multikulti nem a frencsit nyomatta..talan eppen forditva..

Latcho Rom 2014.02.19. 01:45:09

@kalandortexasi: mennyi ideje elsz amerikaban?

Latcho Rom 2014.02.19. 02:26:34

@cougarcat: ez meg az air indias ember - tevedtem, valaki mas kapott order of canadat humanitarius alapom..

en.wikipedia.org/wiki/Sankurathri_Foundation#Awards_and_recognitions

Latcho Rom 2014.02.19. 03:08:25

@maxval a gondolkodó birca: Kiev up im smoke, 14 dead today.
Putyin nem tud lepni amig tart az olimpia. Mi lesz ebbol max, europa?

rt.com/on-air/ukraine-central-kiev-protest/

2014.02.19. 04:25:00

@cougarcat:
Van errol az idoszakrol egy rendkivul jo konyv, az egyik legnagyszerubb kanadai iro, Pierre Berton irta. Cime: The Great Depression. Hihetetlen dolgokat tudhat meg belole az ember.

2014.02.19. 04:46:24

@Cascabel: Köszönöm, megkeresem a könyvtárban. Erről az időszakról kevés infó van a családban, sötét korszak volt az.

Arra tippeltem Mexikóban kókuszozol :) Nem kéne megint egy kis utazás, feltöltődés, áztatás valahol?

@shakti_rom: Forditva tudom, de ezen nem veszünk össze.

2014.02.19. 04:57:42

@shakti_rom:
Egyszer talalkoztam az egyik szikh meronylovel Vancouverben, akire nem tudtak rabizonyitani a bunosseget. Kapott egy csomo penzt karpotlasul, a bortonben toltott evekert. Ingatlanokat vett tobbek kozott belole, pl. a Yaletownban, ahol epp dolgoztam pont 4 eve, az olimpia idejen. Jott a hapsi a rentert, ki volt oltozve, es a kiscsaj - akinek az uzletet csinaltam - mondta utana, hogy ki volt az a ven diszpaki:( Elfog meg ma is az ideg, ha visszagondolok ra. Az uzletben erdekelt volt egy biker is, korrektul fizetett. Most olvasom, hogy par honapja kaptak el Ausztraliaban. Kb. 2 eve ralottek, a haverjat talaltak el. Hogy mik vannak:(

2014.02.19. 05:21:18

@cougarcat:
Hidd el, erdemes elolvasni azt a Berton konyvet. Azt hiszem, en is elolvasom ujra (kb 15 eve olvastam)
Erdekesseg: az Air Canada Flight 182 felrobbantasahoz Duncan-ben vettek az idozito szerkezetet:(
Sajnos nem jott ossze Mexiko eddig, hibat hibara halmoztam az elmult masfel honapban:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.19. 06:25:04

@Cascabel:
Szia Zopilote!

Mi ujsag? Reg jartal erre! Minden OK?

2014.02.19. 06:45:43

@Cascabel: Tényleg,most nézem, Duncan-ben csinálta valaki a bombát. :(

Cabin fever is bejátszik sztem, de most már csak vége lesz a télnek is.

River_Of_No_Return 2014.02.19. 07:00:24

@cougarcat:
Van egy olyan érzésem, hogy hagyma bármelyik országba ment volna, hasonlóan viselkedett volna. Én nem találkoztam más hozzá hasonló elhivatott új amerikaival, de talán csak kicsi a mintám.
Ez egy érdekes téma, jó lenne megismerni a véleményét és a tapasztalatait valakinek, aki mindkét országban élt. De úgy érzem, hogy ez Kanadában egy nagyon hangsúlyos dolog lehet, én itt még soha nem kerültem olyan helyzetbe, ahol bárki erről a különbségről beszélt volna a két ország között, ti meg már itt is többször említettétek.

Quercus a favágó 2014.02.19. 07:09:01

@Cascabel:

Bíztam benne, hogy valahogy előcsallak.

2014.02.19. 07:23:18

@Kövérmadár [swe]:
Ha nem is minden OK, de azert elek:) Es ez a lenyeg!!:)
El I felejtettem koszonni, most potolom: Szia!! Amugy itt jarok en minden nap, csak nem szolok:)
@cougarcat:
Igen, a tel is kozrejatszott, meg sok minden. Szerencsere most "jo" ido van, csak -3C:) Kb 2 hetig -25C volt, az elvette a kedvemet. Meg egy hideghullam jon a heten, -15C korul, de utana remelem vege. Ennyi ho 100 eve nem volt a kornyeken.
@QUERCUS:
Sikerult elocsalnod:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:35:44

@shakti_rom:

Hülyeség. Nem volt sok jó lépése Orbánnak, de a keleti nyitás biztosan az volt. A ballib kormány UGYANEZT tette volna egyébként.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:36:43

@shakti_rom:

A nyugati alapítványok és kémközpontok által fizetett fasiszta csőcselék polgárháborút és vérontást akar. Reméljük Janukovics bátran odacsap.

Bolan 2014.02.19. 07:39:29

@cougarcat: Ilyen "anyos beleszol a gyereknevelesbe is" sztorit en is hallottam, sajnos itt eleg magas a valasok aranya... A furdoruhat valszeg azer orizte meg Kanadaban is, mivel szamukra a feher bor a szep, emiatt sokan kerulnek mindenfele kontaktust a nappal,ennek egyik eszkoze a sokat takaro furdoruha. Oh, en is szivesen olvasnek Kanadarol. Sok pozitiv sztereotipia van (kedvesek, mindenert bocsanatot kernek, mindenhez juharfaszirupot adnak, stb), en kivancsi lennek mennyire igaz ez, Ha nem akarod, nem kell belevonni a maganeleted, h bemutass egy orszagot. Meg most kaptal egy tonnanyi kerdest az erdeklodoktol amugyis :)

@QUERCUS: Megmondom nekik, pedig itt is vannak szep erdok, bar teny, hogy emberek mindenutt vannak. A rizst en sem szerettem otthon, de itt mas az alapanyag es a keszites modja is, megszerettem vegul... bar annyira meg mindig nem vagyok elvetemult, h magaban egyem. A szigeteles hianyanak pedig tortenelmi eredete van, egyszeruen itt olyan az epitkezesi kultura. Korabban nem is voltak ennyire hidegek a telek, de hat a globalis felmelegedes ugye... Itt is lehet futeni, mint emlitettem vannak kis elektromos futoberendezesek. Viszont ezeket egy evben ket honapig hasznalod, ellenben a legkondival amit egy evben olyan 9-10 honapig. Az minden hazba be van epitve. Akarmilyen szegeny is. Ennyi erovel azt is kerdezhetnem, h otthon miert nincs minden lakasban legkondi a nyari hoguta ellenere? Mert ott van a ventillator. Ettol nem leszunk sem rosszabbak sem jobbak senkinel.

@zöldeketbeszélek: Inkabb uzleti kepzes, ami hangsulyt fektet arra, hogy mi az egyes iparagak specialis jellemzoi, az ott dolgozo mernokok problemai.

@blackhair-lady: En szivesen bemutatom a programot, bar ahogy olvasom a lanyod meg fiatal ehhez, de vannak kifejezetten kozepiskolasoknak szolo csereprogramok is. Mindenesetre anyukak szamara olyan szempontbol hasznos ez az orszag, h nagyon biztonsagos, igy legalabb a testi epsegeert nem kell aggodni a gyereknek :)

@nezzazegfele: koszonom, bar ugy erzem, a kommentozon nem az en erdemem, inkabb a felreertes adta komikumnak (no meg nemi makacssagnak, h nem akartak ejteni a temat). En annak orulok, h Kovermadaron kivul senki nem talalt negativat a posztban, es hogy meg Digger driver is elismeroen szolt rola.( Nem tudom miert pont az o (meg Maxval) velemenye miatt aggodtam, de igy volt... Talan mert az o nevuk ugrik be a kritikus hozzaszolasok kapcsan )

bpetya75 2014.02.19. 07:45:07

@shakti_rom:

Sajnos nem játszom semmilyen hangszeren. Gyerekkoromban valószínűleg nem lettem volna oda érte, de felnőtt fejjel már bánom, hogy annak idején nem tanultam meg legalább jól énekelni. Hangom lenne hozzá, de most már ezer és egy okkal tudom magyarázni a lustaságomat, hogy miért is nem tanulok egy kis zenét...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 07:47:18

@Cascabel:

Igen, ez a helyes válasz, gratulálok.

Kevesen szoktak rájönni, mert mindenki abból indul ki, hogy egy országnak nem lehet egyszerre diplomáciai kapcsolata Pekinggel és Tajpejjel. Ez igaz is.

Viszont a Vatikán Tajpejt ismeti el, Olaszország meg Pekinget. S a Vatikánhoz akreditált követségek meg Rómában vannak, azaz a Vatikánon kívül, így van az a helyzet, hogy Rómában mindkét Kínának van követsége.

Hasonló vicces dolog, hogy Rómában működik olasz követség is, ez az egyetlen eset, hogy egy követség a SAJÁT országban van, ugyanis ez a Vatikánhoz akreditált olasz követség.

morgo1229 2014.02.19. 07:59:26

@shakti_rom: apam ult szepen a vonaton a tobbiekkel Sopronban, es jott oregapam somogybol es leszedte a vonatrol. Szegeny apam meg maig Kanadaba vagyik. Ez ugye 56-ban volt, elsos volt 19 eves. Oregapam meg akkor igy latta jobbnak.
Ti mikor mentetek el ?

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:29:56

@bpetya75: az emberiség tudatosabban viselkedik, mint egy csirke meg kecske evésnél.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:33:13

@QUERCUS: a vizualizáció sokat segít a cél elérésében.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.19. 08:36:27

@puhacica:
tessék elkezdeni kicsiben, az sokat segít a változásban.

2014.02.19. 08:47:34

@maxval a gondolkodó birca:
Ugy latom, te is olvasod a Counterpunch-ot:) Ok is hasonloan velekednek az ukrajnai esemenyekrol (en is) :)

www.counterpunch.org/2014/01/29/ukraine-and-the-rebirth-of-fascism/
www.counterpunch.org/2013/12/20/what-really-happened-in-ukraine/
www.counterpunch.org/2014/02/06/solidarity-ukraine-style/

Off, ill regebbi kommenteddel kapcsolatban emlitettel vkit, akit lecsuktak kemkedesert. Csak nem H. Zoltan volt a csalad ismerose?:) Azert kerdem, mert az utobbi hetekben nagy raeresemben rakattantam a del-amerikai magyarsagra es megragadta a figyelmemet egy magyar nev, aki tobbet tett Del-Amerika "szabadsagharcaert", mint Csege Vera:) Nem az emlitett H. Zoltanra gondolok, hanem vki masra, az 50-es evekbol. Te bizonyara tobbet tudsz rola:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 08:59:21

@puhacica: Nagyon sokan önkénteskednek itthon is (pld. én most fogok önkéntes alapon kertészeti előadásokat tartani a helyi művházban, ha minden jól megy), több ezren járnak mesét olvasni kórházban fekvő gyerekekhez, sokan önkéntes állatvédők és még sorolhatnám. Ez a dögöljön meg a szomszéd tehene is dolog már túlhaladott, szerintem. (negatív ember mindenhol van)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 09:03:13

@Cascabel:

Gyerek voltam, nem emlékszem. 11-12 éves lehetettem, amikor a szüleimmel vendégségben voltunk az illető kémnél. Én legjobban a kutyájára emlékszem... :-)

Emlékszem, hogy amikor lebukott, meg is kérdeztem mi lesz most a kutyával. Azt mondták, a nagyszülőkhöz került.

De azt hiszem, az volt, akit említesz. Meg kellene kérdeznem apámat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.19. 09:04:03

@Cascabel:

Igen, jó a cikk. Talán láttam is már régebben ezt a honlapot, de nem vagyok állandó olvasójuk.

bpetya75 2014.02.19. 09:08:14

@Babette_:

Vitatom. Sok esetben az egyes ember szintjén is, de fajszinten mindenképpen.

A legfrissebb élményem ezzel kapcsolatban ez az akácos petíció. Biztos mazochista vagyok, mert három napja beleolvasgatok a hozzászólásokba, meg próbálom elmagyarázni a sok tudatlannak, hogy mi a pálya, de teljesen esélytelen a dolog. A tudatlanság az egy dolog. Az ahhoz való megrögzött ragaszkodás viszont már abban erősít meg, hogy faji szinten nem vagyunk értelmesebbek az éhes kecskebakodnál.

Herr Géza 2014.02.19. 09:33:09

@Don Kartasch: Köszi, a tipp jó, megfontolom. Mivel a hivatalos nevem két keresztnévböl áll, fel sem tünne senkinek.... :DD

Mr Long 2014.02.19. 09:36:29

@Don Kartasch: F@sza... Dedapam meg talalomra valasztott csaladnevet nekunk a telefonkonyvbol a deportalas ellen :)

puhacica 2014.02.19. 10:00:06

@cougarcat: érdekes, amit írsz, ebből a szemszögből eszembe se jutott még az önkénteskedés.

@blackhair-lady: @zöldeketbeszélek: épp a napokban olvastam, hogy itthon a gimnazistáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, különben nem mehetnek érettségizni. és sok diák panaszkodott, hogy csak lökdösik őket jobbra-balra, nem kapnak pl. olyan jellegű feladatokat, amiket lady gyerkőce igen. és persze tudom, hogy mindenhol vannak negatívumok, de nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban. azt pedig be kell látnunk, hogy az USAban és Kanadában az önkénteskedés a mindennapok része, nálunk pedig majd valamikor talán az lesz.

@Babette_: igen. idő híján én "csak" pénzzel támogatok egy cicamentő alapítványt, ami egyébként csak önkéntesekkel működik. iszonyú energiát fektetnek a mentésbe, minden elismerésem az övék.

SemBoga 2014.02.19. 10:08:40

tök jó volt a cikk, már kezdtem is megszeretni a helyet, mígnem az összefoglaló részben meg nem láttam a repülő csótányos kitételt...

atomot nekik, most :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.02.19. 10:08:49

Ugy tunik Tajpej sem jobb Pekingnel :)))

Latcho Rom 2014.02.19. 10:15:57

@Cascabel:

www.counterpunch.org/2014/02/14/the-anti-pete-seeger/

:) olvastam a jesse j cikket is, erdekes.

ukran ugyben...miert lenne nekunk az az erdekunk hogy az orosz dominalja ukrajnat, vagy magyarorszagot? Marmint eszak amerikaiknak? Erdekesek a cikkek amugy.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 11:34:54

@shakti_rom: Nagyon unatkozol, Shakti? Mivel te nyomod a bennfentes szövegeket, neked jobban kellene tudnod, kinek hány pattanása van, vagy nincs...:P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 11:40:14

@puhacica: " épp a napokban olvastam, hogy itthon a gimnazistáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni, különben nem mehetnek érettségizni. és sok diák panaszkodott, hogy csak lökdösik őket jobbra-balra, nem kapnak pl. olyan jellegű feladatokat, amiket lady gyerkőce igen. és persze tudom, hogy mindenhol vannak negatívumok, de nagyon nem mindegy, hogy milyen arányban. azt pedig be kell látnunk, hogy az USAban és Kanadában az önkénteskedés a mindennapok része, nálunk pedig majd valamikor talán az lesz. "

Igen, ez tényleg így van. Azért az is a probléma része, hogy mégis mit lehet rábízni ezekre a gyerekre, akikből biztos van olyan is, aki kedvvel megy önkénteskedni, meg olyanok is, akik a hátuk közepére kívánják az egészet?
Biztos, hogy jó az önkénteskedést kötelezővé tenni? Biztos, hogy mindenki alkalmas erre? Lehet, hogy nagyobb kárt tud tenni valaki a hanyagságával, nemtörődömségével, belső ellenkezésével, mint amennyi hasznot hoz a munkája. Én nem tenném az önkénteskedést kötelezővé sehol, de mindenhol lehetőséget adnék rá.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:01:50

@shakti_rom: Cougarcat írta, hogy Kanadában nem kötelező, de elvárt. Itt meg sajnos kötelező. Én egyiket sem tartom olyan hű, de jónak, de legkevésbé a kötelezőt. Szerintem az önkénteskedésnek belső indíttatásból kell fakadnia, nem társadalmi elvárásból vagy kötelezettségből. Különösen, ha az önkéntes munka kiszolgáltatott emberekkel való foglalkozásból áll.

elhinchaviola 2014.02.19. 12:09:38

Modoros bejegyzes...erdekes orszag

Latcho Rom 2014.02.19. 12:18:06

@zöldeketbeszélek: Elvart? Nem igy fogalmaznam, inkabb belso inditattas, ahogy regebben irtuk itt kanada az onkentes mozgalmat a britektol vette at..gyerekek ezt latjak, resze az eletnek.

Latcho Rom 2014.02.19. 12:23:24

@maxval a gondolkodó birca: CBC hireket halgattam par perce, az oroszok ugyanezekkel a szavakkal tiltakoznak a nyugati beleszolas ellen amiket te is hasznalsz..

Mennivel kevesebb magyar halt volna meg, mennyivel kevesebbet vegeztek volna ki, hagytak volna el az orrszagot a Szabad Europa adasok nelkul..nem tudjuk.
En ugy erzem csak egy elenyeszo reszuk adta az eletet a propaganda miatt, ami kitartasra, harcra buzditotta az embereket..minden alap nelkul. Sz@rban hagytak minket.

Van itt parhuzam? Szerintem boven...

**mimi** 2014.02.19. 12:31:44

@zöldeketbeszélek:
akkor ez valami új rendszer,mert a lányom 2 éve érettségizett, és nekik még nem volt ilyen...az elgondolás nem rossz, csak nem ilyen kötelező jelleggel kellene csinálni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 12:35:13

@shakti_rom: Cougarcat fogalmazott úgy, hogy elvárt. Sőt, hogy a kormány számít is erre, így kevesebb pénzt kell kiadnia a programokra. Feketehajú hölgy szerint pedig: "Es mind ez be fog kerulni az oneletrajzaba ami majd a college felvetelinel nagyon sokat fog szamitani."
Tehát, ha nem önkénteskedsz, az még hátránnyal is járhat számodra, ha viszont igen, az kézzelfogható előnyökkel jár. Nem is magyarázom tovább.

Kacorlakk 2014.02.19. 13:07:26

@Cascabel: Nagyon örülök, hogy megkerültél, már aggódtam érted.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 13:14:48

@**mimi**: Nekem most két-három hete mondták a művházban, hogy jönnek majd az önkéntes középiskolások, kötelező 'önkéntes' munkát végezni. Komolyan mondom, aki kitalálta, valamikor a kommunista szombatok idején lehetett középiskolás.

Latcho Rom 2014.02.19. 13:20:54

@zöldeketbeszélek: Tobbfele korcsoport van az onkentesek kozott, azt hiszem en nem a diakok lehetosegeirol irtam.

Valoban jo pont ha az onkentes munka rajta van a resumen.., de korantsem kizaro ok a hianya ha munkat keresel.
Munkaado felhivhatja az onkentes szervezetet, szemelyisegedrol, moralodrol, kepzettsegedrol kerdezhet, - ha mas job experience nincs a fiatalnak a resumen. Mindenki jol jar.

Just common sense zoldike :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 13:33:42

@shakti_rom: Értelek én, de két vágányon vagyunk úgy tűnik, mert én a diákokról írtam, ahogy Feketehajú hölgy is. Lehet, hogy rossz a logikám, de ha egy gimnáziumi vagy főiskolai felvételinél az önéletrajzba írt önkéntes munka plusz pontokat ér, akkor ez tulajdonképpen pozitív diszkrimináció velük szemben. Pedig, ha az önkéntesség kvázi hallgatólagosan elvárt, ez még nem jelenti azt, hogy a jelölt jellemét, szociális tulajdonságait tekintve jobb, mint az, aki mondjuk nem végzett önkéntes munkát - vagy nem szervezetben, papíron végezte azt.

Latcho Rom 2014.02.19. 13:44:11

@zöldeketbeszélek: Nem feltetlenul neveznem diszkriminacionak

A diak erdeke hogy legyen valamilyen referenciaja. Legyen az kanadaban, magyarorszagon, vagy pakisztanban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 14:06:20

@shakti_rom: Hát persze. Pld. gyakornoki munka.
Az önkéntesség sokszor érint olyan embereket, akik érzelmileg, anyagilag vagy fizikailag kiszolgáltatottak. Nekem az a véleményem, hogy a velük kapcsolatos önkéntes munkára nem helyes, ha azért jelenkezik valaki, mert ez majd jól mutat az önéletrajzában vagy plusz pontot ér a felvételin. De még rosszabb lenne, ha esetleg kötelezően kellene ilyen önkéntességet vállalni (mondjuk ezt azért nem hiszem, hogy előfordulna).

Latcho Rom 2014.02.19. 14:33:29

@zöldeketbeszélek: Ndem mondom hogy ez mindig fair.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.02.19. 14:41:06

@Zoole[uk]: Köszi az összefoglalót. :) Örülök, hogy jobban vagy. Remélhetőleg a rossz emlékek törlődtek teljesen és a jókat mind elő tudod hívni. :)

@blackhair-lady: A félhomály mindenki szarkalábaira jótékony hatással van :D

@sophie.a87: Köszi, én biztosan ránézek :)

@Bolan: Az alaphangban azért volt részed :)

blackhairlady 2014.02.19. 15:00:52

@kalandortexasi: En sem tapasztaltam meg egyszer sem a 4 ev alatt ezt a beolvadast, de nekem is nagyon kicsi a mintam. Viszont azt latom ahogy autozok a varosban, hogy van kinai, japan, spanyol, zsido negyed. Gondolom ok orzik az eredeti identitasukat.

blackhairlady 2014.02.19. 15:05:34

@Bolan: Nem speciel magamra gondoltam, hanem a sok sok olvasora akik nem vagy ritkan kommentelnek, biztos akad koztuk akik ebben a korban vannak. Amugy van nekem egy 23 es egy 25 evesem is, nekik akar hasznos is lehet:)

blackhairlady 2014.02.19. 15:12:47

@puhacica: Ezt az 50 orat en nem is hallottam, pedig elegge kepben vagyok az otthoni tortenesekrol. Mikortol kotolezo?
Errol az jutott eszembe, hogy amikor en a Kozgazba jartam az oskorban, akkor kotelezo volt talan 2-3 het szakmai gyakorlat. Persze ahelyett, hogy tanitgattak volna bennunket a konyveles es egyeb finomsagok rejtelmeire, milyen munkat kaptunk? Rakjuk sorrendbe a szamlakat (meg nem volt szamitogep), vagy takaritsuk ki az irodat, aztan csinaljunk amit akarunk. Hiaba kertunk szakmai melot, nem adtak, mert az idobe telt volna amig elmagyarazzak.

blackhairlady 2014.02.19. 15:16:26

@zöldeketbeszélek: En meg inkabb egy szeles listat tennek kozze, amibol szinte mindenki tudna valasztani. van aki az allatokat szereti, van aki az embereket, van aki a novenyeket. Olyan szeles a valasztek, mindenkit boldogga lehetne tenni.

blackhairlady 2014.02.19. 15:22:20

@zöldeketbeszélek: Itt sem kotelezo mindenkinek, de a lanyom tagja lett a National Junior Honor Societynek, aminel elvaras az onkenteskedes, igy kezdodott az egesz. aztan beepult a mindennapokba.

blackhairlady 2014.02.19. 15:24:52

@zöldeketbeszélek: Ha hatrannyal nem is, de elonnyel biztos, ha olyan egyetemet palyaz meg a gyerek ahova nehez bekerulni.

puhacica 2014.02.19. 15:25:44

@zöldeketbeszélek: egyetértünk. kötelezővé tenni az önkénteskedést... fából vaskarika esete. :)
@blackhair-lady: eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/4/18/Kozossegi_munka_erettsegi_2016_Z2KPPE
a szakmai gyakorlatot anno én is úgy végeztem, hogy azt se tudtam, mit csináljak, hogy úgy tűnjön, csinálok valamit, mert semmi épkézláb feladatot nem adtak. :)

Latcho Rom 2014.02.19. 15:29:17

@bpetya75: sose keso, 45 folott tanultam meg mandolinozni, bendzsot is..hegedu ellen fellazadt a csalad, macska is, azt ritkan cincegtetem :-)

blackhairlady 2014.02.19. 15:30:14

@nezzazegfele: Errol az jut eszembe amikor a lanyom kiszivarogtatta, hogy a ferjem olyan nagyon nagyitos tukrot keszul venni nekem valamilyen alkalomra. Azonnal leallitottam, nem eleg, hogy percenkent jonnek elo az uj szarkalabok, akkor meg premier planba is nezegessem oket, na nem:)))))))))) Pedig o csak ugy gondolta szegeny, hogy konnyebb a sminkeles, szemoldokgondozas, stb egy ilyen tukorben:))))))))))

blackhairlady 2014.02.19. 15:35:25

@puhacica: Koszi, errol nem hallottam, sot felhaborodott forumokat sem olvastom sehol:)
Jol lehetne ebbol is kijonni, csak tenyleg hozzaertok segitseget kene kerni.
Otthon is vannak idosek otthona, allatmenhelyek, de akar konyvtarba is lehetne menni a konyveket visszapakolni, muvelodesi hazakban a jatszohazakban segiteni, korhazakban a nem szakmai munkaban segiteni, korlatlan a lehetosegek tarhaza. Az onkentesseget nem szabad osszekeverni a szakmai munkaval. Tehat egy (hogy az en peldamnal maradjak) kozgazban jaro gyereknek nem feltetlenul kellene mennie irodai onkentesnek.

Bolan 2014.02.19. 16:11:44

@blackhair-lady: Én szívesen megírom, inkább Határátkelőn múlik, h igényt tart e a dologra.

2014.02.19. 16:33:30

@zöldeketbeszélek: Belső indittatás találkozik egy társadalmi elvárással. Valóban, mint bevándorlónak, hátrányom származhatott volna, ha ezt kihagyom, hiszen kevesebb lett volna a kanadai "munka" tapasztalatom, és a szükséges referenciák. De ezen kivül az önkénteskedés nekem jóval többet adott - pl. ebben az időszakban egyedül voltam, de igy szereztem barátokat, kapcsolatokat, tanultam érdekes dolgokat és közben hasznosnak éreztem magam, ami emelte az önbizalmam. Az is hozzátartozik ehhez, hogy mondjuk egy szomszéd hajlandó ezt azt segiteni az idős szomszéd néninek. Nálunk nyáron volt egy "utca buli", ahol összejöttünk a szomszédokkal és pont erről volt szó, hogy figyeljünk oda másokra. Vagy egy másik példa a "block parent", vagyis a "az utca szülője", aki ügyeletet vállal és odafigyel az szemhatáron felbukkanó kölkökre. Nem rossz dolgok ezek - Magyarországgal nem érdemes összehasonlitani, inkább önmagában kell nézni, hogy ilyen is van, és hogy ez jó dolog.

(sajnos mennem kell dolgozni, jó csevegést)

2014.02.19. 16:36:35

@blackhair-lady: Nagyitós tükör tilos! :)) Lassan már a tükörbe nézés is, bár ezt szerencsére kompenzálja az a tény hogy közelre egyre rosszabbul látunk. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:31:35

@blackhair-lady: Igen, egy ilyen lista tényleg hasznos lehetne. Most nézegettem a hazai lehetőségeket :www.onkentescentrumok.hu/

Azt a típust, ahol még neked kell komoly pénzeket fizetni, hogy önkéntes munkát végezhess valahol, ahol bármikor HepatitisC-t vagy maláriát kaphatsz, a szimpla lehúzás kategórába sorolom.

Valaki pár hete kommentelte egyébként, hogy az jótékonysági szervezeteknek juttatott adományok igen kis hányada hasznosul csak magára a programokra, a többi a szervezet fenntartására megy el. Valahol érthető, valahol szomorú ez.

A hátrányt egyébként úgy értelmezem, mint az előny ellentétpárját. Tehát ha ketten pályáznak egy helyre és előnyben van az, aki végzett valamilyen önkéntes munkát, nyilván a másik, aki nem végzett, hátrányba kerül emiatt. Pedig pár hónap önkénteskedéstől senki sem lesz sem jobb fizikus, sem jobb történész és még Teréz anya reinkarnációja sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.19. 17:34:32

@cougarcat: Itthon van egy szép hagyomány, amit pár helyen (lehet, hogy több helyen, mint gondolnánk) már felélesztettek, mégpedig a komatál intézménye. A kismama kap néhány hétig ilyen módon segítséget más, családos nőktől. A segítség persze szépen körbejár.

Egyébként meggyőződésem, hogy sokkal többen önkénteskednek itthon, mint hisszük, csak ez nincs kitéve a kirakatba, nincs körülötte felhajtás.

Latcho Rom 2014.02.19. 18:00:26

@cougarcat: Kugarka,

csekkoltam par idosebb kollegaval - egyik se tori szakos tanar - az az altalanos nezet logikusan, hogy elobb nyomtak a multikultit, s utana a hivatalos ketnyelvuseget.

blackhairlady 2014.02.19. 19:01:52

@Bolan: Ok, akkor ezennel felkerjuk Hataratkelot, hogy jelentesse meg.

Sot, jobb otletem tamadt. Lehetne olyan tematikus nap is, amikor a kulonbozo osztondijakrol, vagy nem a szo szoros ertelmeben vett hataratkelesrol szolo posztok jelennenek meg. Szerintem sokakat erdekelne.

blackhairlady 2014.02.19. 19:03:19

@cougarcat: Bizony, en vakon, szemuveg nelkul is tokeletesen sminkelem magam minden reggel:)

blackhairlady 2014.02.19. 19:07:21

@zöldeketbeszélek: Mindig nagy orom ilyet olvasni, gratulalok en is a dijhoz!

Latcho Rom 2014.02.19. 23:01:34

@Zoole[uk]: veletlenul kerultel oda, de hatha erdekel teged is..
szorri

SzZoole 2014.02.19. 23:07:28

@shakti_rom: szomoru,de mit tehetunk,remelem a nyugat baratok jonnek ki belole jol

Latcho Rom 2014.02.19. 23:40:01

@Zoole[uk]: Hogy erted ezt? nem ertelek...

puhacica 2014.02.20. 16:21:51

@blackhair-lady: @zöldeketbeszélek: ezt pedig most találtam: index.hu/video/2014/02/20/bagazs/
és amennyire pozitív, annyira negatív is egyben, mert olyan problémákra mutat rá, amilyeneknek nem szabadna létezniük. :(

Rudolf Németh · https://www.facebook.com/rudolf.photo.art 2018.04.10. 14:43:36

Négy év elteltével a helyzet nem sokat változott :-)

Facebook oldalamon rendszeresen fotókat videókat infókat rakok ki...ha, valakit valami csoda folytán érdekelne Taiwan :-)

Üdv.Rudolf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása