oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 30. 06:49,  Hétköznap is földönkívüliként 434 komment

2013. október 30. 06:49 Határátkelő

Hétköznap is földönkívüliként

Az embert akkor is éri kultúrsokk, ha évek óta készül arra, hogy külföldre költözik, hiszen kiderül, mégsem akkora buli idegenekkel együtt lakni; hogy Hollandiában is élhet az ember Japánban, és persze az is, hogy mi a jólét ára. Nekem nagyon tetszett Feri írása, remélem, ti is így lesztek vele!

cím_72.jpg

„Éveken át készültem külföldre költözni. Viszonylag könnyen hozok döntéseket, váltani is tudok, de van néhány dolog, ami biztonságot nyújt számomra, és ezekből nem szívesen engedek. A távozás feltétele számomra az volt, hogy legyen egy normális munkaszerződés a kezemben.

Két szakmám van: alkalmazott grafikus és 3D grafikus, mindkét területen jelentős tapasztalattal bírok, remekül beszélek angolul, szóval úgy gondoltam, csakhamar kapok egy ajánlatot, aztán már csak csomagolni kell.

Persze mindig történik valami, az ember szerelmes lesz, akkor most ezért nem megyünk külföldre, aztán kap egy igen jó állást Pesten, akkor azért nem, aztán beüt a válság és hirtelen már nem is annyira egyszerű az egész. De ha már egyszer eldöntöttem, akkor végigcsinálom, úgyhogy azért végül csak elkezdtem küldözgetni a jelentkezéseket. Angliába, Németországba, Izlandra, Finnországba, Olaszországba, Amerikába.

Mivel az ajánlatok nemigen jöttek, fél év után úgy döntöttem, kicsit lejjebb állítom a mércét, és ha semmi nem jön be, akkor következő januárban (három hónappal később) Londonba költözöm, és megpróbálok ott helyben elhelyezkedni.

Ha nem London, Amszterdam is jó

Aztán egy reggel, épp állok a trolimegállóban, csúcsforgalom van, alig-alig, de hallom, hogy csörög a telefonom. Felveszem, de mivel elég nagy a zaj, nemigen értek semmit, azon felül, hogy az illető angolul beszél. Kérdezi, hogy ha megkapnám az állást, akkor nem volna-e probléma odaköltöznöm. Mondom, dehogy, amúgy is tervezem, hogy januárban Angliába költözöm.

Furcsán hosszú csend után mondja a női hang, hogy az jó, de ez az állás Amszterdamban van. Remek, gondolom, nem is emlékszem, hogy jelentkeztem Hollandiába, de hát annyi helyre küldtem CV-t, hogy a fene tudja. Mondom, sebaj, Amszterdam pont olyan jó, mint London.

Oké, akkor meséljek kicsit az előző munkahelyemről. Én meg előadom a zseniális 3D grafikust, meg a vezetői tapasztalatomat, meg hogy mindemellett tanítok is, a lány türelmesen végighallgat, majd tájékoztat, hogy én egy kiadványszerkesztői állásra jelentkeztem, és ő csak azt tudja ajánlani. Mondom, sebaj, én abban is igen jó vagyok, és nagyon érdekel.

Aztán még feltesz néhány kérdést, majd megígéri, hogy két héten belül visszahív az eredménnyel. Na, mondom, ezt elcsesztem, gyorsan hazamegyek, visszakeresem a jelentkezésemet, kiderítem az e-mail címet, és írok egy szívhezszóló levelet, hogy én mennyire sok helyre jelentkeztem, és nem hallottam a cég nevét, satöbbi, satöbbi.

Summa summarum, visszahívtak, volt hosszú Skype-interjú, néhány hétre rá személyes interjú Amszterdamban, aztán felvettek, én pedig december végén, csaknem negyvenévesen, két bőrönddel a kezemben és uszkve háromezer euróval a zsebemben megérkeztem Hollandiába.

Kultúrsokk és szálláskeresés

A kultúrsokk (ami szerintem a lehető legfontosabb dolog, amire komolyan fel kell készülni, és amiről általában elég keveset hall az ember) három különböző irányból ért: Amszterdam nyüzsgése varázslatos és a híres holland liberalizmustól az ember lélegzete is eláll néha.

Ugyanekkor, mivel ez Pestről gyakorlatilag kivitelezhetetlen, napok alatt kellett találnom szállást, úgyhogy beköltöztem az első szobába, amit találtam, egy indiai, egy francia és egy olasz srác mellé, mindhárom legalább 15 évvel fiatalabb, mint én, ráadásul egyedül az indiai beszélt értékelhetően angolul. Két nappal később pedig megjelentem a japán munkahelyemen.

A közismert első fázis, az eufória, amikor az ember mindent jobbnak és szebbnek lát tehát nem tartott túl sokáig. A holland bürokrácia keservesen hosszú útvesztője, a lakáson való osztozkodás a spórolásból éjfélkor lekapcsolt fűtéssel a szigetelést soha nem látott, üvegfalú szobában és a japán cégnél elnyert „kezdő" pozíció feldolgozása tök egyedül egy olyan helyen, ahol közel s távol nem ismertem senkit nem életem legkönnyebb időszakát hozta magával, viszont borzasztó fontos leckékhez és felismerésekhez vezetett.

Életem egyik legrosszabb élménye

Először is, mivel az átlagos magyar negyvenéves férfiakhoz képest sokkal élettelibbnek, nyitottabbnak, fiatalosabbnak hiszem magam, azt gondoltam, könnyedén vissza tudok majd lépni a saját lakás és a független egzisztencia kényelméből egy olyan helyzetbe, ahol idegenekkel együtt bérelek lakást.

Mivel az első szobát csak két hónapra adták ki, március elején egy új helyen találtam magam, négy frissen megismert pasival, egy 150 négyzetméteres, két szintes hodályban. A három hónap, amit velük töltöttem, életem egyik legrosszabb élménye lett.

szoba.JPG

Rá kellett jönnöm, hogy nekem nemhogy nem hiányzik a mindennapi bulizás, az otthonomban egyenesen képtelen vagyok tolerálni azt. Az illúzió, hogy ha négy másik expattel költözöm össze, akkor életviteli szempontból harmonikus lesz a helyzet, csakhamar szertefoszlott.

A csaknem folyamatos zaj, bűz és kosz, és a temérdek idegen, akivel az ember a nap bármely szakában összefuthatott a konyhában vagy a nappaliban nagyon kellemetlen konfliktusokhoz vezetett, egészen addig a pontig, hogy amikor bejelentettem, hogy elköltözöm, a lakótársaim fantasztikusan ostoba indokokkal megpróbálták megtartani a szobáért letett kaucióm jelentős részét.

Szerencsére végül győzött a józan ész, és nem buktam túl sokat (eltekintve persze az újabb költözés kétségbeejtő költségeitől). Azóta sikerült szert tennem egy nagyon pici, de önálló albérletre, barátságos szomszédokkal, amit ki tudok fizetni egyedül is.

Albérleti iszonyok

Csak, hogy tiszta legyen: Amszterdamban a garzonlakások bérleti díja 1000-1200 euró+rezsi körül mozog kéthavi kaucióval és egyhavi lakbérnek megfelelő közvetítési díjjal, ez utóbbi nem jár vissza. A szobáért fizettem 650 eurót havonta.

Tekintve, hogy Európa egyik legdrágább országáról beszélünk, nagyon kevés ember engedheti meg magának azt a luxust, hogy egyedül lakjon. Én kivételes szerencsével találtam elfogadható áron „lakást" Amszterdam mellett, ami tulajdonképpen egy alig 20 négyzetméteres, konyhával egybeépített szoba, a lépcsőházból nyíló saját zuhanyfülkével és WC-vel.

Hollandiában is Japánban

Másodszor, hiába lakom Hollandiában, egy japán cégnél dolgozni azt jelenti, hogy Japánban dolgozom. Ez alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy napi tizenhat órát kell bent lennem, inkább azt, hogy a kínosan hosszadalmas udvariaskodáson túl igazi értékként azt veszik, ha az ember 100%-osan beáll a sorba, nem fejezi ki a saját gondolatait és kérdés nélkül teszi, amit mondanak neki.

Mivel én egész eddigi életemben kreatív szakmákban dolgoztam, ráadásul én vagyok az egyetlen a részlegen belül, aki nem ennél a cégnél „tanulta a szakmát", hanem valós képesítése van, ez sokszor nagyon nehéz, és nem is sikerül mindig.

Sajnos a japán cégeknél általában huszadrangú, hogy az ember milyen tudást és tapasztalatot hoz magával, ez valahogy náluk nem értékes és támogatandó ügy. Ettől egyébként csaknem az összes nem japán kollégám szenved valamelyest, főleg, amikor a féléves értékelésre kerül sor, ami az én esetemben például megközelítőleg öt mondatban jelezte, hogy szakmailag nincs velem semmi baj, majd két oldalon át taglalta, hogy milyen problémás a magaviseletem, mert például felveszem a telefont, ha valaki felhív, ahelyett, hogy minden esetben kinyomnám, és nem kizárólag akkor beszélek a kollégáimhoz, amikor fontos szakmai ügyről van szó, ami nagyon udvariatlan a többiekre nézve.

Szerencsére idővel ez kicsit enyhülni látszik, és kezdik azt is értékelni, hogy hoztam magammal némi szakmai tudást, de ha önálló ötletem van, még mindig leginkább pánikba esnek (és most nem túlzok, egyszerű, ám a kollégáim számára azidáig ismeretlen szakmai metódusok hallatán az egyik munkatársam közel került a hiperventilláláshoz, majd összehívott egy egyórás meetinget, hogy ezt megvitassák, amire engem természetesen nem hívtak el, hiszen ennél a cégnél én még csak kezdő vagyok, a közel húszéves tapasztalatom ellenére is).

A nyugat-európaiság ára

Harmadszor pedig, szembe kell néznem azzal, hogy negyvenévnyi kelet-európaiság után a nyugat messze nem olyan vonzó, mint ahogy azt gondoltam. Az anyagi biztonságnak és a kiszámítható jövőnek ugyanis igen magas ára van (és itt nem a Magyarországon általánosan vizionált holnaptól milliomos leszek nevű marhaságot értem anyagi biztonság alatt).

Tény, hogy az életem soha nem volt ennyire nyugodt, a fizetésem percre pontosan érkezik, a buszon nem feltételezik, hogy hamis a bérletem és a boltban nem kell megköszönnöm a pénztáros néninek, hogy ezúttal sem ütött meg, amiért nála vásároltam.

Azt viszont nehéz megszokni (és főleg elfogadni), hogy az itteniek milyen könnyedén tévesztik össze a toleranciát az ignoranciával (és persze most erősen átlagolok és egyszerűsítek).

A könnyedén, minimális erőfeszítéssel fenntartható „nyugati életszínvonal" ugyanis javarészt úgy működik, hogy az ember nagyon erősen lefarag az igényeiből, mind anyagi, mind intellektuális értelemben, és szépen, mint mindenki más, beletesped a mindennapok kényelmes rutinjába.

Az itteni átlagemberek pont ugyanolyanok, mint a magyar átlagemberek; lehet, hogy jobb autójuk van és nem okoz nekik problémát néhány évente új bútort venni, de ettől eltekintve ugyanazt a rettenetet bámulják a tévében, harmadosztályú ételt vesznek a boltban, és másfél hónapig járnak a UPC nyakára, mire bekötik nekik az internetet.

Mivel azonban a nagy többség nagyjából ugyanazon a színvonalon él, nem nagyon irigykednek egymásra, nem akarják, hogy a szomszéd tehene megdögöljön, és nem jelentgetik fel a szomszédot, ha hangosan hallgatja a zenét - de nem azért, mert jobb emberek, sokkal inkább, mert a nemtörődöm hozzáállás jár a legkevesebb kényelmetlenséggel.

Elképesztő kompromisszumok

Számomra elképesztő dolog látni, hogy mekkora kompromisszumokat kötnek itt azért, hogy ez a látszat-jólét és konfliktusmentesség fennmaradjon. Itt nincs elnyomás, senki sem diktál, a szabályok egyszerűek és betarthatók, és ha képes vagy jóérzéssel beállni a sorba, akkor a boldog élet számodra garantált.

Mindez persze - sajnálatos módon - magasfokú szellemi tunyasággal és a problémamegoldó készség ijesztő mértékű hiányával társul. Német, portugál, holland kollégák meggyőződésesen tolnak elém cirill betűs anyagokat, hiszen Magyarországon az orosz a hivatalos nyelv.

A kommunista éráról halvány elképzelésük sincs, pedig ők is itt voltak Európában. Erdélyt nem csupán a Van Helsingben helyezik el Magyarországhoz képest északra, hanem néhány itteni fejben is. Amikor kiderült, hogy szenvedélyes színházba járó vagyok, többen úgy néztek rám, mintha a legsötétebb szexuális perverzióimat bocsájtottam volna közszemlére.

Így aztán hosszú távon a kiköltözés legnehezebb részének olyan szellemi partnerek megtalálása bizonyult, akikkel a beszélgetés csúcspontját nem az időjárás megtárgyalása jelentené.

A kreativitás hiánya

Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy itt mindenki sötét, mint az éjszaka, pusztán azt, hogy a jóval kevesebb probléma, amivel itt szembenéz az ember a mindennapokban, lényegesen kevésbé kreatív elméket eredményez.

A szendvicsbárban, amely jó néhány irodaházat kiszolgál, nem lehet megoldani, hogy a tojásos szendvicsbe két szelet szalámi is belekerüljön (természetesen felárért), mert a szendvicset (a benne lévő omlettel együtt) előre elkészítve, csomagolva kapják, és helyben csupán felmelegítik.

A zöldségessel nem lehet megbeszélni, hogy ne dobja ki a petrezselyemgyökeret (amit ebben az országban lehetetlen beszerezni), mert a zöldségek vágottan, előre csomagolva érkeznek hozzá.

A biohentesnél a pultban a csirkemellfilé egyenként fóliába csomagolva üldögél, és a kérek-fél-kiló-darált-disznóhúst hallatán konkrétan kiröhögtek, majd közölték, hogy ez itt Hollandia, itt ilyen nincs (hozzáteszem: van, csak a hentesek többségét erről elfelejtették tájékoztatni).

Persze, hiszen minden országban vannak sajátos szokások, és az ezektől eltérő igényeket nem egyszerű kielégíteni, de amikor ezzel az ez-itt-Hollandiával találkozom, mindig erős nosztalgiát érzek az István utcai zöldséges néni iránt, akinek egyáltalán nem jelentett problémát, ha azt mondtam, hogy a hétvégén kéne egy darab gyömbér, mert hozatott; ugyanígy a hentessel és a pékkel is meg lehetett beszélni, ha valami olyasmire volt szükségem, amit nem árulnak mindennap.

Ezt a szellemiséget itt az angol teaház brit tulajdonosnőjétől vagy az amerikai könyvesbolt eladóitól látja csak az ember, ami persze biztosítja, hogy a leghétköznapibb helyzetekben is földönkívülinek érezze magát (természetesen mindez a turistákra épülő amszterdami belvárosra nem igaz, de ott az ember általában csak akkor lakik és vásárol, ha legfeljebb egy hétre jön).

Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb ilyen szituáció sokkal keservesebbnek hat így írott formában, mint amilyen valójában. Tegnapelőtt könnyesre nevettem magam a közértben, amikor megkérdeztem a kenyeres pultnál, hogy hol találok zsemlemorzsát, és az eladó készségesen elővette a vágógép alól a morzsával teli fiókot és megkérdezte, hogy hoztam-e hozzá zacskót.

Nem költöznék vissza Magyarországra

Kelet-európaiként nyugatra költözni hatalmas kompromisszum tehát, és minél később szánja el magát valaki a lépésre, annál jobban érzékeli a kulturális különbségeket. Mindezek ellenére a világ minden kincséért nem költöznék vissza Magyarországra - a nehézségek és az újfajta problémák remek tanulási és fejlődési lehetőséget jelentenek, és ez (szerintem) a legtöbb középkorú embernek csakis a hasznára válhat.

A kultúrsokk nem zajlik le pár hónap alatt, ez egy nagyon intenzív, megterhelő folyamat, ami ki kell bírni és a lehető legtöbb tapasztalatot hasznosítani belőle: így válik az arra vágyó egyfajta világpolgárrá, így tanulja meg, hogyan eressze el a begyöpösödött rutint és váljék nyitottabbá és talán kicsit értelmesebbé.

Nyilvánvaló, hogy ennek az útnak én még nem tartok a végén, néha kicsit kétségbeesem, sokszor nevetek az egészen, de nagyon nem panaszkodhatok, hiszen tudtam jól, hogy a költözés azt jelenti: elölről kezdem az életemet. Meglátjuk, mi lesz belőle."

Aki kedvet kapott Feri más írását is elolvasni, az ne habozzon, hanem látogasson el a blogjára!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr475605514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 07:38:41

"A könnyedén, minimális erőfeszítéssel fenntartható „nyugati életszínvonal" ugyanis javarészt úgy működik, hogy az ember nagyon erősen lefarag az igényeiből, mind anyagi, mind intellektuális értelemben, és szépen, mint mindenki más, beletesped a mindennapok kényelmes rutinjába."
Ezt valaki kifejtene?
Hat a zsemlemorzsahoz meg facepalm... Itt sem talalunk azokban a boltokban, ahova jarunk. Megoldas pedig az, hogy daralok es lesz, vagy nem hasznalunk es mast fozunk. Pirosarany sincs mindenhol, igy megszoksz, vagy megszoksz!

bpetya75 2013.10.30. 07:39:30

Érdekes sztori. A Max-féle döglődő nyugat vonalat erősítő történet. Kíváncsi vagyok, mennyi oltást kap majd Feri "ha nem teccik, húzzá haza" stílben.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 07:50:47

Igényes írás, vitathatatlan.

"A kommunista éráról halvány elképzelésük sincs, pedig ők is itt voltak Európában. Erdélyt nem csupán a Van Helsingben helyezik el Magyarországhoz képest északra, hanem néhány itteni fejben is."

Ehhez hasonló megjegyzés már több írásban is megjelent. Biztos, hogy mi magyarok tisztában vagyunk x,y,z ország történelmével, szokásaival?
Miért kellene Magyarországról mindent tudni egy külföldinek?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 07:56:12

Na, ez a legjobb írás, amit hosszú ideje olvastam itt!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 08:00:12

@tilmir:

Nem kellene mindent tudni, de az alapokat azért érdemes lenne. Márpedig a közelmúlt történelme alap. Nem az volt az elvárás a hollandok felé, hogy mondják el a magyar választási rendszert, sorolják fel az utolsó 5 kormányfőt, vagy mondják el melyek a megyei jogú városok, csak annak tudása, hogy mi a hivatalos nyelv az országban és hogy fél Európában volt kommunizmus 40-45 évig,

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 08:00:50

@tilmir: B@szki, az alapmuveltseg resze, hogy azt az orszagot es a tortenelmet ismerjek, ahol a Fold - mint bolygo - alapitoi szarmaznak!
De mar hallottam olyat is, hogy miert nem unneplik itt az '56-os forradalmat... Meg megkerdeztek meg nyaron tolem, hogy aug. 20 az munkaszuneti nap itt is?

Chamroe 2013.10.30. 08:01:07

Jó írás, tetszett. Az utolsó blogbejegyzését volt időm még csak elolvasni, az is klassz. Érdekelne, hogy a munkahely váltást még csak tervezi, vagy már tesz is érte? Remélem megjelenik ma a posztoló is.

2013.10.30. 08:04:25

Szerintem is jó poszt, és külön tetszik, hogy nincs elbagatellizálva meg elhurráoptimistáskodva ez a kultúrsokk dolog. Jó.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 08:05:21

@VHB: Kosz, multkor kerestem a nagytecsoban es ott nem volt! Egyszer lattam az aldiban (persze nem vettem, mert nem kellett), na azota nincs! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 08:08:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A kérdésem az, hogy mi vajon tudjuk?
Én nem vagyok biztos benne...

Mondjuk "rossztól" kérdezném, de nem vagyok biztos benne, hogy mindenki tudja, mi pl. Montenegró hivatalos nyelve (nem ér guglizni)

Kissé úgy érzem ezt a témát, hogy bagoly mondja verébnek...
(itt nem az íróra gondolok, természetesen)

@Mr. Long [wannabe Briton]: :)

ffüttyfürütty 2013.10.30. 08:12:36

De jó poszt volt, remélem máskor is ír a "tollgazda", jól szórakoztam köszi. Még a japánokról olvastam volna többet. :)

ffüttyfürütty 2013.10.30. 08:15:16

@tilmir: én gugli nélkül szerbre tippelek, ha hülyeséget írtam bocs

bpetya75 2013.10.30. 08:15:20

@tilmir:

Nem feltétlenül azon van a hangsúly, hogy tudja-e, mi a hivatalos nyelv, én sem tudom, hogy a vallon hivatalos nyelv-e Hollandiában. De tisztában vagyok vele, hogy van nekik saját nyelvük. Csatlakozom Ferihez és Maxhoz, annyi minimális ismeret elvárható, hogy Kelet-Európában az oroszon kívül van még egy csomó nemzeti nyelv.

bpetya75 2013.10.30. 08:16:13

@ffüttyfürütty:

Kíváncsi vagyok, lesz e hozzáfűzni valója tablenonak ahhoz a részhez ;-)

ffüttyfürütty 2013.10.30. 08:16:20

Gugli szerint van hivatalos montenegrói nyelv. Nahát.

ffüttyfürütty 2013.10.30. 08:17:48

@bpetya75: Nekem eddig a japánok tűnnek a legföldönkívülibbnek, ezért általában mosolyogva olvasok róluk. :)

bpetya75 2013.10.30. 08:18:29

@ffüttyfürütty:

A wiki szerint kétséges, hogy a montenegrói nyelvet külön lehetne venni a szerbtől, szóval nem írtál hülyeséget. Majd Max megszakérti.

VHB 2013.10.30. 08:21:51

@Mr. Long [wannabe Briton]: ha ufo kaja kell, akkor a Cheetam Hill Tesco Extra a barátod. Még tarhonya (kosher sor) és kovászos uborka (lengyel sor) is van.

Vagy rendelj házhozszállítással.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 08:29:40

"Az itteni átlagemberek pont ugyanolyanok, mint a magyar átlagemberek; lehet, hogy jobb autójuk van és nem okoz nekik problémát néhány évente új bútort venni, de ettől eltekintve ugyanazt a rettenetet bámulják a tévében, harmadosztályú ételt vesznek a boltban, és másfél hónapig járnak a UPC nyakára, mire bekötik nekik az internetet."

Na ne maaaar! Bassz, pedig en azt hittem hogy Nyugat-Europaban az emberek nem dolgoznak. Egyszeruen csak hazatoljak talicskaval a keszpenzt es otthon vasvillaval forgatjak hogy be ne rohadjon az alja. Meg azt hittem hogy a hollandok szabadidejukben mind konyvet irnak, vitorlat festenek, tulipant szednek a mezokon es fapapucsokat faragnak. Meg azt hittem dusitott urant esznek vacsorara es hogy naluk a szolgaltato az, aki sorszamot tep es varakozik a lepcsohazadban hogy mikor engeded be a lakasba vegre. Egyszeruen hihhhetetlen mik mennek arrafele...

@Mr. Long [wannabe Briton]: Tescoban keressetek. Kek hengeres dobozban van, Paxo a markaja, "natural breadcrumbs" van rairva. Fontos hogy natural legyen mert a golden az a sargas szinu, amibe ok belegyomoszolik a fish&chips-et. :)

ffüttyfürütty 2013.10.30. 08:32:19

@Don Kartasch: Kifelejtetted a csatornákon korcsolyázást télen. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 08:32:29

@bpetya75: Hát nem tudom, hogy ez megáll-e a valóságban.
Nekem picit az az érzésem, hogy nagyobbak az elvárásaink, mint kellene, vagy amit egy fordított helyzetebn mi magunk tudunk, ismerünk egy-egy nemzetről.
:)

Ha már az oroszt hozted fel: a negyvenen felülieknek nem olyan ördögtől való dolognak kellene lennie.
Múltkoriban beszélgettem egy svájcival, aki ismerte valamelyest a történelmet. Neki evidens volt, hogy akik a keleti blokkban élnek, azok beszélik az oroszt. Tulajdonképp nem tévedett nagyott.
Amit ki akarok hozni az egészből, nem kéne ezt a témát ennyire lesarkítani.
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 08:32:41

@tilmir:

Igen, engem ne kérdezz, mert nekem a politikai földrajz az egyik hobbim. :-)

De az átlagmagyar tudja az összes európai ország hivatalos nyelvét, apróbb hibákkal. Pl. senki sem hiszi, hogy Spanyolországban az angol a hivatalos nyelv.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 08:35:44

@ffüttyfürütty:

Pedig nem hülyeség. HIvatalosan a montenegrói a hivatalos nyelv, ami azonban a szerb helyi neve valójában. Ez alapvetően politikai kérdés.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 08:39:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ok, nem erre akartam kilyukadni...
Ha már Montenegrót írtam, akkor egy odavalósi is elvárhatja, hogy tudjam mi a hivatalos nyelv ott.

Vagy egy svájci is elvárhatja, hogy tudják, mi a főváros...
(Mi felháborodunk a Budapest-Bukarest cserén.)
Ezzel szemben sok magyar sem tudja, hogy a Zürich-Genf-Bern hármasból mi a főváros...

Bebbi 2013.10.30. 08:41:32

Nekem is tetszett a poszt, jo volt olvasni. A japanokrol en is olvastam volna meg hosszabban, szinte hihetetlen, hogy ennyire mashogyan gondolkoznak, mint mi.

@tilmir: Jogos... :-) Egyebkent Montenegrorol jut eszembe, hogy meg egyetlen itteni uj vagy regi kollegam sem hallott a magyar vizilabdarol vagy ugy a vizilabdarol. A nemetek valamit hallottak mar a magyar kajakosokrol, de kb. ennyi. Ottusarol szinten fogalmuk sincs. Csak amiatt irom ezeket, hogy vannak dolgok, amik nekunk szamitanak fontosnak (talan azert, mert sikeresek vagyunk bennuk), masoknak meg mas dolgok szamitanak.

nyuszigonosz 2013.10.30. 08:42:24

Ez egy nagyon jó írás! Végre !

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 08:43:30

@Bebbi: Köszi, pont erre gondoltam. :) Csak belekeverdtem a mondandómba, mint hülye gyerek a hózentrógerba.
:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 08:44:25

ja, továbbolvastam a blogot, már tudom, miért ilyen normális pasi;)

cristallo 2013.10.30. 08:51:55

@Babette_: szerintem ez mâr a posztból is levehető volt. Csak Max meg ne tudja....:)

bpetya75 2013.10.30. 08:54:28

@tilmir:

Azért a Zürich-Genf-Bern hármasból legalább mindhárom svájci város. Sydney-Canberra, Berlin-Bonn, Isztambul-Ankara dettó. (Mármint, hogy legalább országon belül vannak)

Abban persze igazad van, hogy nem kell késhegyre menő vitát folytatni azon, hogy kellene e ezt tudni, vagy sem. De eszmét cserélni azért lehet ;-)

tableno 2013.10.30. 08:54:58

Hát én most szembemegyek a közvélekedéssel, és kijelentem: nekem nem tetszett a poszt. Egyrészt tele van önellentmondással (pl. hogy a nyugatiak igénytelenebbek a magyaroknál, majd ugyanott hogy ugyanazokat a szarokat nézik a tévében, mint az átlagmagyar). Szerintem a fő gond itt az, hogy a posztoló otthon egy viszonylag magas szinten élt (ha nem is feltétlenül anyagilag, de kulturálisan), kint meg egy szinttel lejjebb kényszerült, olyan emberek közé, akik koruknál és műveltségüknél fogva nem az ő világa. Hollandiában is sok művelt, széleslátókörű ember van, csak azokkal ő nem biztos, hogy találkozik, mert nem állnak szóba vele. Amit a japánokról írt, az viszont tetszett, csak hát ott is az a helyzet, hogy meg kell tanulni, hogyan "működnek", és akkor jól ki lehet jönni velük.

skye8 2013.10.30. 08:55:19

nagyon tetszik Feri irasa, van benne onironia, humor, ami kifejezetten erdekes olvasmannya teszi es ami sajnos a legtobb eddigi posztbol hianyzott. tetszik a dolgokra valo ralatasa, hogy nem adja fel onmagat de kozben alkalmazkodik is.uj eletet kezdeni 40 evesen nagy batorsagra vall, tisztelet erte!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.30. 08:56:16

Olvasom ennek jóembernek a blogját hát kurva drága város az.
Brutál árak vannak Londonhoz képest.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 08:59:32

@ffüttyfürütty: @bpetya75:

Abszolút politikai ügy ez.

Valójában egy nyelv van: a szerbhorvát (vagy horvátszerb), illetve új nevén bosnyákhorvátmontenegróiszerb (angol rövidítése: BCMS vagy BCS, mert a legtöbben a montenegrói részt nem veszik komolyan). Ez mind UGYANAZON a nyelvjáráson alapszik, tehát még nyelvjárási különbség sincs!

Az egész alapja csak politikai, mivel a nyelv 4 különböző nép anyanyelve, így a 4 nép igyekezett magának "saját" nyelvet csinálni. A montenegróiaknál még a "külön nép" státusz is kérdéses, mert a montegróiak egy jelentős része magát egyszerre tekinti montenegróianak és szerbnek, azaz náluk a montenegrói az a szerb regionális alcsoportja csak.

A másik a vallási kérdés, ami elválaszt. Itt "kötelező" vallás van. Azaz a bosnyák kötelezően muzulmán, a szerb és a montenegrói kötelezően ortodox, a horvát meg kötelezően katolikus. Aki átveszi a másik vallását, azt a környezet átsorolja előbb-utóbb a másik néphez is.

Az írás is politikai kérdés. A horvátot és a bosnyákot csak latin betűkkel írják (a szerbhorvát latin ábécével) írják, a szerbet és a montenegróit meg latinnal és cirillel (a szerbhorvát cirill ábécével) is - a latin jobban el van terjedve, de a cirill számít az "ünnepélyesebbnek"és "nemzetibbnek". S egy időben a mai bosnyákok ősei az arab írást is használták. (Azért írom így, mert a bosnyák nép kb. 40 éve létezik csak, így akkor még nem léteztek.)

Marha viccesek a bosznia-hercegovinai hivatalos honlapok. Mivel 3 hivatalos nyelv van (bosnyák, horvát, szerb), mindenből van 3 verzió, s szépen le van írva gyakorlatilag tök ugyanaz 3.szor! Erre nagyon ügyelnek, mert ha esetleg kimaradna a 3-ból egy, abból komoly etnikai zavargások lehetnének. Lásd pl. az elnökség honlapját www.predsjednistvobih.ba/ - természetesen az elnökségnek is 3 tagja van www.predsjednistvobih.ba/biogr/?cid=8148,1,1 egy bosnyák, egy horvát és egy szerb és váltják egymást időnként,

bpetya75 2013.10.30. 09:00:36

@Babette_: @cristallo:

Nem olvastam még a blogját, de jól értem, hogy arra utaltok, hogy Feri azért normális, mert meleg? Mi ez a heterofóbia kérem!? :-D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 09:04:41

@tilmir:

Ismerve azonban a részleteket, ez nem igaz. Romániában az orosz eleve nem volt kötelező iskolai tárgy a kommunizmus alatt (helyette a latint, franciát, stb. nyomták), azaz ott nemigen van így. A szláv kommunista államokban meg az emberekkel nem azért lehet oroszul kommunikálni, mert iskolai tárgy volt, hanem mert közeli rokonnyelv.

Mo. a kakukktojás: kötelező tárgy volt, mégsem tanulta meg senki. :-)

cristallo 2013.10.30. 09:06:18

@bpetya75: én csak arra utaltam, hogy levehető a szóhasználatából a nemi identitása:) ez számomra nem egyenlő a normâlis pasi fogalmával. Semmi bajom a melegekkel.:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 09:09:47

@Bebbi:
Ez igy van.
A nemetek a foci hallatan rogton tudjak, mi a dorges. A magyaroknak meg meselheted, sosem fogjak megerteni.
A spanyolok, portugalok es olaszok meg keverik a szinjatszassal a kettot, ki ert miert :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:10:41

@tilmir: Várjál csak, mindhárom Svájcban van. Na de Budapest és Bukarest két különböző országban, még ha szomszédosak is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 09:11:29

Tisztelettel kerdezem, az elso kepen az a nagy fekete dementor-formaju valami, az mi? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.30. 09:12:09

@tilmir: azert Europan belul illik tudni elhelyezni az orszagokat. Te sem gondolod, hogy pl Finnorszag Romania kozpontja.

Amugy szerintem jo iras:D Kicsit ki is figurazza oket, de csak ugy lightosan, hogy ne legyen meg serto :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 09:14:03

@tableno: "Hát én most szembemegyek a közvélekedéssel, és kijelentem: nekem nem tetszett a poszt."

Melletted vagyok. Nagyon nem szimpatikus a poszt. Biztos velem van a gubanc, de nekem tetszik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 09:14:07

@cristallo:

Önmagában nem gond, ha valaki homokos. Ez olyan, mintha valaki cukorbeteg lenne. Mindig hagsúlyoztam, hogy a homofób szónak 2 jelentése van, s én csak az egyik szerint vagyok az. Cukorbetegségfób is vagyok, de ez nem jelenti, hogy pl. utálom saját magamat meg a többi cukorbeteget.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:14:21

Nekem nagyon tetszett a poszt. Metrós jelenet egy burleszkben is megállná a helyét :).
Mondjuk lehet, hogy én már rég eltipliztem volna onnan, mondjuk Angliába, ha már Magyarországra nem akarnék visszajönni.

ffüttyfürütty 2013.10.30. 09:19:13

@Don Kartasch: Szerintem az az élet értelme (kulabácsi) :)

bpetya75 2013.10.30. 09:19:36

@zöldeketbeszélek:

Most zöldeket beszélsz, vagy én vagyok figyelmetlen? Milyen metrós jelenet?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:22:37

@bpetya75: Bocs, trolimegálló, de a lényegen nem változtat :).

"Aztán egy reggel, épp állok a trolimegállóban, csúcsforgalom van, alig-alig, de hallom, hogy csörög a telefonom. Felveszem, de mivel elég nagy a zaj, nemigen értek semmit, azon felül, hogy az illető angolul beszél. Kérdezi, hogy ha megkapnám az állást, akkor nem volna-e probléma odaköltöznöm. Mondom, dehogy, amúgy is tervezem, hogy januárban Angliába költözöm...."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:25:57

@tableno: Szerintem ez nem ellentmondás. Az egyik az életmódra vonatkozik, a másik a gondolkodásra, az élet dolgaihoz való hozzáállásra.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 09:26:55

@ffüttyfürütty: "Kifelejtetted a csatornákon korcsolyázást télen. :)"

Latom erzed! :)

"Szerintem az az élet értelme (kulabácsi) :)"

Ezt viszont en nem erzem... hmm? :D

Bebbi 2013.10.30. 09:29:51

@cristallo: Akkor egy ujabb eset, hogy nekem ezek a dolgok nem esnek le. A volt munkahelyemen is volt a mondjuk 50-60 kollega kozott 3, aki a sajat nemehez vonzodott. Nekem igazabol egyikuknel sem tunt fel semmi, max annyi, hogy nagyon nem volt kozos temank.

Masreszrol meg talan jobb is igy, mert igy tutira nem kezelem oket egypicit sem maskeppen, mint a tobbi kollegat. Egyebkent ez kifejezetten egy olyan kerdes, amiben eszrevettem magamon, hogy a svajci elet sokkal toleransabba tett es ennek orulok. Sok magyar beidegzodest sikerult mar levetkozni, persze nyilvan van meg tennivalo boven. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 09:44:09

@bpetya75: én beismerten pozitívan diszkriminálom a melegeket, ugyanis még eggyel sem találkoztam, amelyik idióta lett volna, márpedig ismerek jó párat.

bpetya75 2013.10.30. 09:49:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Köszi az infót. valami ilyesmit gyanítottam én is.

@zöldeketbeszélek:

Na persze! Én meg érezzem magam hülyének, mert nem tudom miről beszélsz?! ;-)

@Babette_:

Mégis mennyi az a jó pár? 5-10-50? 10-ből 10 normális még mindig nem túl szignifikáns. Mondjuk 50-ből 50 az már inkább.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 09:51:19

@bpetya75: nagyságrendileg(!) inkább 50 (de nem számolom össze), mint 5.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:51:24

Beleolvastam a blogba. Hát esküszöm, én egy másik országban élek, vagy egy párhuzamos dimenzióban...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:52:20

@Babette_: Én csak eggyel találkoztam, az jól kicseszett velem. Most utáljam mindet? :)

Bebbi 2013.10.30. 09:52:52

@Babette_: Es volt mar mondjuk olyan, hogy tevedtel? Mert talan az a kellemetlenebb, ha valakirol tevesen gondolod azt, hogy meleg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 09:53:02

@bpetya75: Persze. Nem mondtam, hogy szándékos megtévesztés volt??? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 09:57:32

@Bebbi: ezen sosem gondolkodtam, de most, hogy kérdezed,nem, még nem volt.

tableno 2013.10.30. 09:57:42

@zöldeketbeszélek: szerintem meg az. Ráadásul én a posztolóval ellentétben valóban a nyugati középosztályban élek, és tanusíthatom, hogy műveltségben semmivel sem maradnak el a magyaroktól (legfeljebb a 19-dik századi helyett a kortárs irodalmat kedvelik), széles látókörben és világismeretben pedig köröket vernek rá a magyar értelmiségre.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 09:58:32

@zöldeketbeszélek: azt csinálsz, amit akarsz ;)
én csak magamról beszélek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 10:01:44

@Babette_: Költői kérdés volt. Ennyire korlátolt még én sem vagyok :).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:02:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az '56-ot komolyan megkerdeztek. Az aug. 20-at is, bar ket masodperc mulva hozzatette, hogy az csak magyar unnep valoszinuleg...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:04:20

@bpetya75: Ez van. Mi nem lehetunk normalis pasik, mert novel csapatjuk!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:05:08

@cristallo: Mert hasznalja a szupcsi szot? /Bele kellene olvasnom a blogba./

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 10:07:29

@tableno: Biztosan igazad van, én nem élek a nyugati középosztályban, gyanítom a posztoló sem.

A posztból nekem az jött le, hogy a holland átlagember a mindennapjaiban éppen úgy él, mint egy magyar, ugyanakkor - "Mindez persze - sajnálatos módon - magasfokú szellemi tunyasággal és a problémamegoldó készség ijesztő mértékű hiányával társul."
A kettő kizárná egymást?

Ha ellentmondásokat akarsz olvasni a posztolótól, javaslom a blogját...igazából egy útkereső embert látok benne, akiben még nem tisztult le semmi, nem rakta helyre sem a magyar, sem a kozmopolita énjét.

tableno 2013.10.30. 10:09:30

@tableno: amúgy egy világlátott embernek néha hihetetlen, hogy a "művelt" magyar értelmiségiek mennyire fogalmatlanok arról, ami a Kárpát-medencén (ne adj' isten Európán) kívül történik. A legjobb esetben is húsz éve elavultak az ismereteik. A magyar egy befelé forduló, köldöknéző kultúra, ezért is akkora sokk a tőbbségnek a kivándorlás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:11:20

Koszonom mindenkinek a morzsa tippeket!

bpetya75 2013.10.30. 10:11:51

@zöldeketbeszélek:

Ehhh! Nők :-D

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Azt hiszem ezt azért továbbra is bevállalom. Maradok ilyen konzervatív ;-)

@Babette_:

Hogy lehet ez? Én egyetlen egyet ismerek, akiről biztosan tudom. Na jó, kettőt, mert a partnerét is ismerem szegről-végről. Meg látok néhányat a városban (2-3) oszt slussz. Honnan van neked 40-50 homoszexuális ismerősöd?

tableno 2013.10.30. 10:12:09

@zöldeketbeszélek: mert az átlagmagyar akkora szellemóriás és problémamegoldó? Nekem nagyon nem úgy tűnik (ne felejtsd el: ÁTLAG!)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:18:51

@Mr. Long [wannabe Briton]: Barcsak a szupcsit hasznalna! Kar volt beleolvasnom.
Az atlagmagyar, atlagkozmopolita, atlagosmuveltseg, atlagospasi, atlagosminden...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 10:23:28

@zöldeketbeszélek: "Az egy nagy, fekete dementor."

Aha, akkor jol sejtettem. Ez mondjuk megmagyarazza hogy miert ilyen a poszt. Valoszinuleg a dementor kiszivott egy jo adag eleterot az iromanybol. :)

@ffüttyfürütty: "Egy South Park-os utalás volt. :)"

Ezt sejtettem (a kulabacsibol), csak nem vagyok kepben a SP-al, de igy mar vilagos! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 10:25:18

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én ennek a fordított verzióját is ismerem.

Magyar ember külföldön teljes komolysággal megjegyezte: ünneplik itt is a Húsvétet, furcsa, hogy ők is ismerik ezt a magyar ünnepet...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 10:27:20

@tableno: A magyarok imádnak 'problémamegoldani', mindenről van véleményük és mindenhez értenek. Ezt még nem tudtad? ;)

(Aztán hogy a megvalósításban az ÁTLAG hogyan jeleskedik, az más kérdés. De ötletekért nem kell a szomszédba menni.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 10:29:32

@bpetya75: szerintem ezt majd priviben elmesélem, ne itt vigyük el a témát, korán van még:)

Bebbi 2013.10.30. 10:31:46

@Mr. Long [wannabe Briton]: az meg mi? mert o-val meg csak-csak van ertelme, de u-val? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:32:03

@bpetya75: "Honnan van neked 40-50 homoszexuális ismerősöd?" Vaqn aki belyegeket gyujt, van aki konyveket, van aki homoszexualis ismerosoket. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 10:36:46

@Don Kartasch: Szerintem jó írás, nem amolyan hazavagdalkozós, kolbászkerítéses, túrórudis, rabszolgamunkás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 10:37:09

@Bebbi: szuper -> szupcsi kislanyok hasznaljak, meg kisfiuk, akik kislanynak pkepzelik magukat es a noi taskat a konyokhajlatban cipelik...

Bebbi 2013.10.30. 10:39:53

@Mr. Long [wannabe Briton]: Minden nap tanul valamit az ember...

TWerkzeug (törölt) 2013.10.30. 10:40:31

Nagyon teszett az írás!

A boltos rész különösen tetszett! Én is alig várom hogy el tudjak úgy menni vásárolni egy boltba hogy nem néznek rám úgy mint egy véres rongyra, vagy mivel helyből letagadhatok 7évet, egy kaparos sorsjegyért is személyit kérnének, mindezt egy angol telivér nyergéből. :D

pamut 2013.10.30. 10:50:34

Jó poszt.

Ez elég riasztó: "hosszú távon a kiköltözés legnehezebb részének olyan szellemi partnerek megtalálása bizonyult, akikkel a beszélgetés csúcspontját nem az időjárás megtárgyalása jelentené."
Szar dolog az intellektuális magány.

Érdekes lenne hogy Hollandiában hogy elégíti ki a szerző a színház-mániáját (ami egyébként dicséretes), mert a színházhoz, annak teljes élvezéséhez, megértéséhez, bárhol is van az ember, minimum felsőfokú nyelvtudás kell (de inkább még magasabb), és Hollandiában gondolom hollandul adják elő a darabokat. Persze be lehet ülni úgy is hogy nem ért meg mindent, de hát az olyan is.

Albérlet: Ezzel szerintem kár volt terhelni a posztot, sokkal izgalmasabb, valóban hollandus témáktól vette el a helyet. Ez a szál inkább azt bizonyítja, hogy a szerző Mo-n sem élt albérletben, és most nagyot csodálkozott, hogy jé, (idegen?) emberekkel milyen nehéz együtt élni, meg büdösek, nahát. Mindezt a világ ezer helyén átélhette volna albérletben, ez nem holland specialitás. Én éltem albérletben, sokat, sok emberrel, ami még akkor sem könnyű, ha az ember maga válogatja kiket vesz maga mellé.

cristallo 2013.10.30. 10:54:51

@Bebbi: Nekem nagyon erzekeny a radarom, leginkabb a szohasznalatbol veszem eszre, ha valaki mas. De erdekes modon csak a ferfiaknal. A leszbi nokon abszolut nem veszek eszre semmit.
Viszont volt nekem is kollegam, akinek minden mozdulata azt sugallta, hogy meleg. De nem volt az. Legalabbis eroteljesen tagadta:) Ebben az esetben nagyon felemasak voltak az erzeseim, nem tudtam, hogyan viselkedjek vele, mert a testbeszede teljesen mast mondott, mint a szaja. Ezert voltunk zavarban, nem az esetleges nemi identitasa miatt.:))

Nigro notanda lapillo 2013.10.30. 10:54:54

@tableno: Ráadásul én a posztolóval ellentétben valóban a nyugati középosztályban élek, és tanusíthatom, hogy műveltségben semmivel sem maradnak el a magyaroktól (legfeljebb a 19-dik századi helyett a kortárs irodalmat kedvelik), széles látókörben és világismeretben pedig köröket vernek rá a magyar értelmiségre.
+1 ezt én is tapasztalom

pamut 2013.10.30. 10:57:08

Nekem nincs időm egész nap itt ülni, szóval nem tudom ez a hír eljutott-e már ide (mondjuk szinte biztos):

hvg.hu/karrier/20131028_Kulfoldi_munka_uzent_a_keleteuropaiaknak

"Külföldi munka: üzent a kelet-európaiaknak a brit kormányfő
Nagy-Britanniának meg kell tanulnia nemet mondani a külföldi munkavállalóknak és az oktatási és szociális rendszerek átalakításával elérhetővé kell tenni a helyi állásokat a brit fiataloknak – mondta egy autógyárban tartott beszédében David Cameron brit kormányfő."

Ez önmagában is érdekes, ki tudja mi lesz ebből, de ez is érdekes: "A brit fiatalok nem képesek felvenni a versenyt a keményen dolgozó kelet-európai bevándorlókkal, mert nincsenek meg az alapvető képességeik és képzettségük"

Ismerve a magyar munkamorált - amivel naponta a küszködök az engem állandóan feltartó kollégáim miatt :(( - el sem tudom képzelni, hogy mire utalhat Cameron. Lehet innen csak az megy el, és képes ott megragadni, aki tényleg tud és akar dolgozni, azaz a jól dolgozó magyarok már kint vannak, itt meg marad a resztli.

dradix [freibürger] 2013.10.30. 10:57:18

Jó volt.
Kiutazott az ismeretlenbe. Nem írja, hogy kísérték volna többen a Keletibe (Nyugatiba, Délibe, Ferihegyre, akárhova), nem is sírt induláskor. Kiment, elkezdte a munkát, amit elvállalt. Menet közben nehézségekkel találkozott, realizálta, megpróbálta feldolgozni, megoldani. Írásában nem említi, hogy többször sírt volna (érthetetlen a tegnapi írás után). Igyekszik beilleszkedni, bár elmondja, hogy ez nem könnyű, mert a megszokottól gyökeresen eltérő (japán) közegbe csöppent. Ergo, tudja, hogy nem otthon van, ő a jövevény, neki kell igazodnia.

Így kell ezt. Nem mindent jól megköpdösni, hogy ez is meg az is mekkora sz@r itt, bezzeg otthon, dehát a pénz ugye...

Gratulálok a poszternek, és kívánom, hogy megtalálja önmagát akárhol is fog lehorgonyozni végül.

cristallo 2013.10.30. 10:57:24

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem, ebbol a mondatbol jott le nekem:
" március elején egy új helyen találtam magam, négy frissen megismert pasival"
A ferfiak csak a legritkabban hasznaljak a "pasi" szot. Ez amolyan csajos duma:))

pamut 2013.10.30. 11:01:48

Ami kihagytam a posztra való reagálásból: Erdély hollétét miért is kéne ismernie egy hollandnak vagy németnek? Egy országrész Romániában, nekünk nyilván sokkal fontosabb, de nyugati szemmel csak ennyi.
Mi magyarok mennyire ismerjük a holland-portugál vagy svéd országrészeket, régiókat? Hány magyar tudja pontosan hol van Lettország vagy Grúzia? Ki tud felsorolni akár csak egy olasz régiót, vagy az 50 amerikai államból legalább ötöt?

Akik itt kommentelnek, azok biztos mind nagyon okosak és tudtok válaszolni,de egy átlag magyar ezeken elbukna. Irreális elvárás egy nyugatitól elvárni, hogy tudja hol van Erdély.

cristallo 2013.10.30. 11:02:35

Na es akkor a poszthoz. Nekem nagyon tetszik, szimpatikus az iroja, az elethez valo hozzaallasa, az onironiaja. Eletrevalo emberke, tisztan latja a dolgok jo es rossz oldalat, de nem kizarolag fekete-feherben. Mindenkeppen megerdemli, hogy megtalalja vegre a helyet a vilagban es elegedetten eldegeljen.
Amit meg melysegesen megertek: milyen erzes az, amikor az ember magas poziciobol kell, hogy teljesen ujrakezdjen, legalul. Ez meg a legnyugisabb ember idegeit es onerzetet is probara teszi, szerintem ez a legnehezebb az expat eletben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:02:57

@cristallo: Miert kellene mashogy beszelni vele? Max nem mondunk buzi vicceket.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.30. 11:04:08

Jó post! A japánok meg nem normálisak és nem is értem, hogy tudtak nemhogy gazdag, egy úgy egyáltalán bármilyen működő gazdaságot létrehozni, ha a munkavégzésük ennyire rugalmatlan és felesleges sallangokkal teli.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:12:10

@pamut: Na ez nagyon érdekes. Mert ugye a képzettség csak idő kérdése, de a képességeket hogyan akarják a britt fiatalokban beleszuggerálni? Az vagy van, vagy nincs. Ha van, akkor nyilván fejleszthető, de ha nincs...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:13:47

@Mr. Long [wannabe Briton]: Akkor máris máshogy beszélsz vele. Az egyforma bánásmód az lenne, hogy nyugodtan elmondod az ő jelenlétében is a buzi vicceket. (meg a rendőrőset, szőke nőset, ügyvédeset etc.)

tableno 2013.10.30. 11:14:21

@Zka: én sem értem, hogy ha a magyarok ekkora zsenik, akkor miért nem gazdagabbak a hülye japánoknál...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:15:39

@TWerkzeug: Halál komolyan egy angol telivérrel jársz vásárolni??? Hű, én már egy hucullal is boldog lennék :))).

cristallo 2013.10.30. 11:16:04

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem mashogy beszeltunk vele, hanem egyszeruen abszolut skizofren erzest keltett bennunk, hogy a gesztusai teljesen meleg hajlamra(?) mutattak. Olyan nevethetnekunk volt tole, mert ahogy a kezet tartotta, mar csak egy retikul hianyzott belole. Furcsa volt. Nem az, hogy esetleg meleg, hanem mindig az ellenkezojet mondta, igy nevetsegesnek hatott szegenykem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:16:41

@tableno: A posztolo irja, hogy 16 orat (khmmm...) dolgozik a japoknal. A magyar a 8 orat is sokalja (en is, ezert dolgozom csak 7.5-et).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.30. 11:17:21

@tableno: de a magyarok nem zsenik, inkább balfaszok... a japánok viszont tényleg körülményesek és rugalmatlanok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:18:30

@cristallo: A Dr. Szosziben volt, hogy a csaj a birosagon valami noi cuccal kapcsolatos keresztkerdest tett fel a faqzonnak es azzal bizonyitottak, hogy langyi. egy probat meger! ;)

bpetya75 2013.10.30. 11:19:01

@Babette_:

Oké

@Mr. Long [wannabe Briton]:

:-D

@cristallo:

Várj csak! Tegnap andaluzkutya nem így hivatkozott magára az egyik kommentjében?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 11:22:24

@pamut: "Ismerve a magyar munkamorált - amivel naponta a küszködök az engem állandóan feltartó kollégáim miatt :(( - el sem tudom képzelni, hogy mire utalhat Cameron. Lehet innen csak az megy el, és képes ott megragadni, aki tényleg tud és akar dolgozni, azaz a jól dolgozó magyarok már kint vannak, itt meg marad a resztli."

így-így...

bpetya75 2013.10.30. 11:23:53

@pamut:

Vagy az angol fiatalok a nullánál is kevesebbek? ;-)

bpetya75 2013.10.30. 11:28:11

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Hádefigyelmetlen itt valaki!

"Ez alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy napi tizenhat órát kell bent lennem"

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:28:12

@tilmir: A resztli német eredetű szó, jelentése maradék, maradvány. Akkor most ezzel nagyot mondtatok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:32:02

@bpetya75: Jogos, szoval a japok dolgoznak 16 orat, a magyarok 8-at sem akarnak. A japok fejlettek, gazdagok, Mo. meg nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:32:11

@tilmir: A resztli német eredetű szó, jelentése maradék, maradvány. Na most ezzel akkor nagyot mondtatok.

ffüttyfürütty 2013.10.30. 11:35:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A videó alapján még gyanús lesz, hogy esetleg Mr. Garrison magyar. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]: Nem akartam melegviccelni, de az is jó hogy a Dr. Szöszit emlegeted. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:38:16

@Mr. Long [wannabe Briton]: @Zka: @tableno:

hetek.hu/hatter/201203/keleti_fiatalok_nyugati_bajok

Egy idézet:

"2011-ben több mint 30 ezer ember vetett önkezével véget az életének Japánban, ahol történelmi és kulturális hagyományai vannak az öngyilkosságnak (gondoljunk csak a harakirit elkövető szamurájokra vagy a második világháború kamikáze pilótáira). A legtöbb japán szerint a rendkívül magas statisztikáknak a túlórák, a munkanélküliség és az iskolai zaklatás, a „bullying” a fő oka. 2008-ban az elkövetett öngyilkosságok 47 százalékát munkahelyi kimerülés miatt követték el. A japán munkamorál a zen buddhizmus felfogásából származik: a munkavállalóknak úgy kell bizonyítaniuk munkaadóik iránti lojalitásukat, hogy személyes áldozatokat hoznak. Egy kimerültség következtében elhalálozó munkavállalót a főnök példaképként állít a többiek elé. A fiatal japán munkavállalóknak legalább naplementéig bent kell maradniuk munkahelyükön, ezt gyakran a „kapcsolatok erősítését” célzó partik követik a munkatársakkal. A társainál hatékonyabban teljesítő és a munkaidő lejártával távozó dolgozót a többiek lustának tartják. A mun­kaszerződések sokszor „élethosszig” tartanak, rengeteg juttatással (például lakhatással), így ha valaki mégis elveszíti a munkáját, akkor búcsút mondhat otthonának is. Ha talál is új munkát, teljesen alulról kell kezdenie. "

Na most ezzel összehasonlítva miért is vagyunk balfaszok? Egy egészséges arany középút nem lenne előnyösebb minden nációnak?

VHB 2013.10.30. 11:38:49

@pamut: Bár a szövegben valami k-eur üzenet van, ez csak részben igaz. Az üzenet az övéiknek szólt, lévén közeleg a választás. Megjegyzem sikeresen az egekbe emelték a minimálbért és versenyképesség nagyot csökkent emiatt. Ugye a duma eddig az volt, hogy a k-eur munkás megcsinálja olcsóbban. Most már ez nem igaz és mégis preferelják a bevándorlókat. Saját melóhelyemen is úgy van, ha a kezdéshez képest mondjuk négy órával később jössz meg, az csak késés. És nem fognak kirúgni emiatt.

cristallo 2013.10.30. 11:39:14

@Mr. Long [wannabe Briton]: igen, igy van:)) olyan kerdes volt, amilyenre mi nok sem feltetlenul tudjuk a valaszt, tehat, ha egy ferfi ismeri a valaszt, akkor az csak meleg lehet:)))

cristallo 2013.10.30. 11:42:25

@bpetya75: ez a pasi dolog csak akkor hat igy, ha egyik ferfi a masikra hasznalja. Sajat magara hasznalva nem ervenyes:)) Long ur is hasznalta itt az egyik kommentben, de magara ertette o is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 11:46:43

@zöldeketbeszélek:
Dehogynem!

@Don Kartasch:
Biztos igyan azt olvastuk? Te nem a tegnapi posztra reagaltal? ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 11:48:04

@tilmir: "@pamut: "Ismerve a magyar munkamorált - amivel naponta a küszködök az engem állandóan feltartó kollégáim miatt :(( - el sem tudom képzelni, hogy mire utalhat Cameron. Lehet innen csak az megy el, és képes ott megragadni, aki tényleg tud és akar dolgozni, azaz a jól dolgozó magyarok már kint vannak, itt meg marad a resztli."

így-így... "

A lusta disznók, a dolgozni nem tudók, a maradék meg ittmaradt. Mi a baj a sértő általánosítással?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:49:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Igen. Mondjuk mentsegere legyen mondva egy zart kornyeken nott fel a koma, neki a kozeli nagyobb varosba (40km) is olyan az keszulodes, mint Norinak (vagy mi a tegnapi csaj neve) Ausztriaba...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 11:51:27

@cristallo: Igy igaz, mi csak magunkra hasznaljuk es a "pasis dolog" kifejezesben. Mast mar csak hapsikent emlegetunk. Na es ezt a nyelvet tanulja meg egy kulfoldi :DDD

bpetya75 2013.10.30. 12:00:23

@cristallo:

Aha! Értem már.

@Mr. Long [wannabe Briton]:

"Mast mar csak hapsikent emlegetunk." Kapcsolatfüggő. Baráti viszony esetén a "barom", "idióta" és ezek szinonimái is előfordulhatnak.

jewel79bp 2013.10.30. 12:03:44

Teljesen egyetértek az írással. Sokat gondolkodtam már ezen a "kultúrsokkon", hogy miért érezzük, hogy nem elég igényesek a velünk egy szinten élő/dolgozó emberek pl. Hollandiában. Szerintem azért, mert ugye magasabb szintű az átlag életszínvonal. Ezért a külsőségek megtévesztenek. Látunk egy hollandot szép, igényes ruhában, jó autóval, és azt hisszük, hogy ha ilyen színvonalon él, akkor biztos színházba jár, szépirodalmat olvas és tájékozott - pedig dehogy. Azokkal meg, akik tényleg igényesek és tényleg nyugati szemmel nézve is magas életszínvonalon élnek - na velük valóban nem találkozunk a hétköznapokban. Az is nagyon igaz, hogy szinte lehetetlen különlegesebb dolgokat beszerezni. Magyarországon a boltos valóban beszerzi, amire szükségünk van, Hollandiában ez ismeretlen. Pl. egy ismerősöm négyzet alakú fotókat akart nagyíttatni. Kb. A 10. boltban sikerült ezt nagynehezen elintézni, mert még a fotós szakboltokban is képtelenek voltak erre, és még tanácsot se tudtak adni, hogy hová forduljunk. Merthogy ilyet nem szokott kérni senki, ezért megoldhatatlan...

négyzet 2013.10.30. 12:06:10

Nagyon jó volt olvasni, köszi.

Ami meg az átlagmagyar vs átlaghollandozást illeti --- szerintem itt a posztoló arra gondolt, hogy az átlag holland közel sem azon az életszínvonalon él, mint az átlag magyar, hanem sokkal jobban. De ez az életszínvonal mégis úgy kulminálódik, hogy nem lesz az embereknek érdekesebb, tartalmasabb élete, csak magasabb hőfokon tolják a barátok közt. Szóval a gazdagabb országban sem lesz feltétlenül szélesebb értelmiségi réteg, ha úgy tetszik.

Azok a felismerések, amik a posztolót érték, nálunk is megvoltak egy másik nyugati állam társadalmában. Csak a mi kedvünket egy kicsit el is vette azért. Nem mondom, biztos túl lehet lépni rajta, de nálunk nem úgy alakult, hogy ennek esélyt adjunk, úh majd next time, talán majd mi is 40-hez közel :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 12:08:04

@zöldeketbeszélek: " Szerintem jó írás, nem amolyan hazavagdalkozós, kolbászkerítéses, túrórudis, rabszolgamunkás."

De szerencsere nem vagyunk mind egyformak. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Biztos igyan azt olvastuk? Te nem a tegnapi posztra reagaltal? ;)"

Bizisten erre irtam. :) De a legelso kommentemben irtam is hogy mi miatt nem begyere. De nincs ezzel semmi baj, nem egyforma az izlesunk. :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.10.30. 12:08:09

Fura, én eddig sehol nem találkoztam Nyugat-Európában egyetlen olyan emberrel sem, aki ne tudta volna, hogy Magyarországon magyarul beszélnek.

Szóval ezt a dumát én tisztelettel, de nem hiszem el. Főleg a hollandok esetében, akik többnyire beszélnek minimum három nyelvet, de angolul biztosan, mert a tévében még a legigénytelenebb amerikai sorozat is feliratosan megy.

Maximum olyan volt, aki azt hitte, hogy a komcsi időkben ránk kényszerítették az oroszt, és ezért tudunk oroszul IS, ami persze félig-meddig igaz is. Vagy erre gondoltak, vagy az is elképzelhető, hogy a kollégák humorizáltak és a szerző nem értette.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:08:53

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Most olvastam a blogodon, hogy '71-ota nem vernek uj 2 koronasokat. Mennyire gyakoriak ezek a 40 evnel idosebb ermek a mindennapokban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:12:19

@jewel79bp: A szepirodalom miert kivetelezett? A fantasy nem tartalmaz ertekes darabokat?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:13:45

@bpetya75: Itt arra akartam utalni, hogy nem hasznaljuk a pasi kifejezest, csak a "hasonlo" hapsi szot.

jewel79bp 2013.10.30. 12:18:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: mert ez jutott eszembe példaként ;) meg mert valóban nem gyakori, hogy szépirodalmat olvasnának. Szerintem Magyarországon sokkan többen olvasnak, járnak színházba, operába olyanok is, akiknek ez anyagilag megterhelő. Míg sok holland anyagilag megtehetné, de mégsem érdekli. Amúgy itt is megvan a Jóban-rosszban ("goede tijden slechte tijden"), na az a népszerűbb. Meg ugyanúgy van egy mulatós-Lagzi Lajcsi vonal a zenében, ami tényleg népszerű.

Pernilla 2013.10.30. 12:23:14

@jewel79bp: Amit a kommented első felében írsz, azzal teljesen egyetértek. Viszont én pont emiatt nem értek egyet az írással.

Pernilla 2013.10.30. 12:29:16

Mert úgy állítja be, hogy a hollandoknak nincs igénye a kulturális szórakozásra (színház, irodalom, stb). Én meg úgy érzem, ahogy te írtad: valószínűleg csak ő nem nem találkozik ezzel a réteggel.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.10.30. 12:29:27

@jewel79bp: Nagyvárosokban talán nem annyira jellemző ez, de kisebb településeken a család és a közösség általában sokkal fontosabb, mint az alapvetően introvertált könyvbújás. Ezért nem látnak túl nagy perspektívát abban, hogy a szórakozáson kívül bármi másért könyvet olvassanak.

Lehet persze, hogy van ebben egy kis "bízd az ilyesmit az okosabbra" is.

bpetya75 2013.10.30. 12:31:10

@Mr. Long [wannabe Briton]:

A fantasy-ben szerintem elég sok a szemét. Nyáron megismerkedtem egy író sráccal, valami alapítványnak is tagja, amelyik minden évben elismeri a legjobb elsőkönyves fantasy írót Magyarországon. 2012-ben nem díjaztak senkit, olyan gyenge volt a felhozatal. Ettől függetlenül kedvelem a stílust, és én is osztom, hogy nem csak a szépirodalomnak nevezett írások képviselnek értéket.

bpetya75 2013.10.30. 12:33:18

@Pernilla:

Leírta, hogy átlagol és egyszerűsít. Vagyis tisztában van vele, hogy nem látja a társadalom minden szegmensét.

Shanarey 2013.10.30. 12:33:23

@Mr. Long [wannabe Briton]:

A Biblia is egy fantasy szöveggyüjtemény.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 12:34:35

@pamut:

Én ismertem embert aki Budapesten színházba járt és közepes szinten tudott csak magyarul. Egyszerűen érdekelte ez a műfaj, s igyekezett megérteni a darabot. A furcsa szavakat megjegyezte és előadás után megnézte a szótárban. Így is fejlesztette tudását magyarból. Külön jó ez, ha olyan darabot néz, melyet már ismer.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 12:35:37

@Babette_:

Szerintem nem homokos a szerző. Ha az lenne, akkor balettre járna, nem színházba...

:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:41:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te mint balkani leggings szakerto! Asszony szornyulkodve mutatta nekem multkor a M&S-ben, hogy lehet kapni valami cordings, vagy mi a franc nevu "nadragot". Ujan, mint egy cicanadrag, csak kord anyagbol. Ez kaphato feletek is, vagy az angol csajokra van kitalalva?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 12:50:21

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Ennél jobb egy amerikai vígjátékban volt.

Ott az egyik emberkét mindig homokosnak nézik, ezért órákat vesz férfiasságból. Egy kazettáról mond vissza férfias mondatokat. S ott van egy olyan mondat, hogy bemegyünk a kocsmába és szólunk a tulajnak "hé, Dzsoni, nagyon szép az új függönyöd az ablakon", az ember elismétli, majd szól az oktató "ez beugratás volt, jegyezd meg igazi férfi SOSEM figyel fel a függönyre, ilyet csak buzik mondanak".

S ez egyébként nem vicc.

Anyámnak volt egy kolléganője. Amikor vendégség volt, egy idő után természetes, hogy két beszélgetés alakul ki, egy a férfiaknak és egy a nőknek. A nők csevegnek abroszokról, függönyökről, asztrológiáról, mennyasszonyi ruhákról és más csacsi dolgokról, mí a férfiak meg pénzről, politikáról, nőkről, kocsikról és egyéb komoly témákat vetnek fel.

Szóval, a nő fia mindig a női társasághoz ült. S nem hogy odaült, csak úgy kivábcsiságból, de tevlkenyen részt is vett a beszélgetésben, pl. az ágytakarók mintázatáról értekezett. Ez egy buzi, mondtam. Mire magyarázták nekem: "dehát hogy lehetne, nézd milyen férfias, sportos, elegáns fiatalember, az összes csaj szerelmes belé, nézd meg magadat, te kifejezetten puha, nőies vagy hozzá képest".

Pár év múlva akkor hallottam róla ismét, amikor megtudtam halálosan beteg (AIDS, aztán meg is halt 28 évesen) és mondták: kőkemény homokos volt.

Északifény74 2013.10.30. 12:51:23

Kimondottan jó poszt, úgy mutatja be a külföldre költözést és a kultúrsokkot, ahogy az tényleg van és létezik.

Az is lényeges, hogy ebben az életkorban sokkal nehezebb már alkalmazkodni, újra kezdeni az életet, egy totálisam idegen, más értékrendeken alapuló társadalomban.

Picit láttam magamat benne, érdekes szituációk, magas árak..akárcsak Osloban...

Munkahelyen: gyűlést hívnak össze, projectet indítanak arra, hogy kitalálják, hogy egy bizonyos munkakört betöltő alkalmazottnak, mi a feladata egy bizonyos időszakban egy munkahelyen. Ahelyett, hogy a főnök elővenné a munaköri leírást és közölné, hogy ez a dolgod, erre meg jöhetnek még extra-feladatok és kész. Nem, dehogy, ehelyett fél éven keresztül mítingelnek, kétheti rendszerességgel, majd 6 hónap után értékelik, hogy mi az előrelépés, fejlődés, hogy mindnekinek megfelel-e, persze ezalatt az a bizonyos munka nincs elvégezve, vagy mások kénytelen lecsípni az idejükből (ami a saját munka rovására megy), hogy ezt is elvégezzék. Elég idegölő....

Na de ilyen írásokat szívesen olvasok:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 12:52:54

@jewel79bp:

"Magyarországon a boltos valóban beszerzi, amire szükségünk van, Hollandiában ez ismeretlen."

Szerintem ez kelet-európai dolog lehet, mert Ausztriáról is meséltek, hogy lehet dolgokat "hozatni" a boltossal. Viszont Németországban már nincs ez. Szóval az Orient még elhatott Bécsig, de nyugatabbra már nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 12:53:05

@zöldeketbeszélek: Most erre írjam azt a hasonló okosságot, hogy akinek nem inge... ?
Sajnos, mint munkaadó ezt tapasztalom. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:53:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tehat legyunk puhak es noiesek, mert akor nem leszunk buzik...

jewel79bp 2013.10.30. 12:53:40

@Püspök utcai gombaszedő: hm, lehet. Én vidéken élek, és ugye innen van tapasztalatom. De Magyarországon pl. Székesfehérváron jártam főiskolára, és ott a színházba mindenféle réteg járt. Az iskolai barátaim is sokszor a legkisebb falvakból jöttek, és többet olvastak, mint én budapestiként. Egészen fura dolog ez. Alapvetően budapesti vagyok. Volt bennem jó adag sznobizmus a magyar vidékkel szemben. A fehérvári főiskolai évek alatt ezt szerencsésen levetkőztem, meggyőztek, hogy semmi különbség vidéki és pesti ember között. Erre idekerültem Hollandiába vidékre, ahol meg újra arról kezdek meggyőződni, hogy óriási a különbség a vidéki Hollandia és a nagyvárosi pl. amszterdami élet között... Nos, most már végképp nem tudom, hogy akkor hogy is van ez :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 12:55:37

@Északifény74: Nekem sincs munkakori leirasom, de szerintem masnak sem a csapatbol. Igy azt csinaljuk, amit a fonok rank biz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 12:58:44

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Semennyire :)
Tudsz venni a traderan, nekem van egy talan 50% ezus 2kr-asom.
5kr-ast valamelyik nap kaptam, az 1987-es. Ez mindennapos.

@zöldeketbeszélek:
Azt mar nem tudom. De egyetertettunk, csak az szamit ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az utolso mondatodat lattam meg eloszor, egyertelmu volt belole, hogy te irtad :)

2013.10.30. 13:00:24

@jewel79bp: jopar eve volt egy 50-es holland kollegam. O meselte, hogy ha utazol Hollandian belul, es egyre tavolodsz a nagyvarosoktol, a kis falvak fele, ugy lehet egyre kevesbe erteni a videki emberek akcentusat, dialektusat. O pl az anyosabol gyakorlatilag egy szot sem ertett, a felesege forditott kozottuk. Pedig nem is egy nagy orszag... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:01:23

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én személyesen még nem láttam, de logikus. Hiszen ha van jeggings, akkor miért ne lehetne ez is. www.jeanleggings.net/

kacce 2013.10.30. 13:02:19

Zsemlemorzsát találsz bármilyen közértben paneermeel néven, már ha panírozni akarsz. Arra bőven jó lesz :)

És keress másik szendvicsbárt vagy pékséget, nagyon sok van, ahol olyan szendvicset készítenek neked, amilyet csak szeretnél. Zöldséges dettó. Nem egy ismerősöm van, aki szerzett kint zsírt vagy pacalnak valót. Meg tudta beszélni a hentessel (persze furán néztek rá :))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 13:03:11

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ez már kapható mindenféle anyagból. Farmerből is van.. :)

BTBTBT 2013.10.30. 13:04:06

@cristallo:
"A ferfiak csak a legritkabban hasznaljak a "pasi" szot. Ez amolyan csajos duma:)) "
Ebben azért nem lennék annyira biztos.
Nem nagyképűségből, de "ladies' man"-ként csak magamból kiindulva is használom a "pasi"-t, különösen, ha egy bármilyen jellegű beszélgetés során minőségi különbséget teszek egy férfi és egy pasi között. :)

jewel79bp 2013.10.30. 13:05:56

@Whave: ez igaz! :) nekem van egy brabanti-holland szótáram, ami tök komoly, szépen leírják benne, hogy ha "normál" hollandul akarsz egy hivatalos levelet írni, a brabanti szavak közül melyikeket kell "lefordítanod" igazi hollandra :) Nekem pont a brabantit sikerült elsajátítanom, az lett az alap hollandom ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:07:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Nehéz ezt így megmondani. A homokosok sokfélék, nincs egységes típus.

Egy angol vígjátékban volt egy ilyen vicces szerelmi háromszög. Az esetlen, puhány fickó szerelmes volt a pakisztáni-angol szexis csajba, a csaj a kőkemény, bőrnadrágos férfiba, a kőkemény fickó meg a puhány fickóba. S egymás érzéseiről nem tudtak semmit... :-) Az egyik jelenetben a puhány mondja a kőkeménynek "te nem tudod azt, milyen reményetlenül szerelmesnek lenni, úgy, hogy tudod, semmi esélyed!", mire a kőkemény "de, tudom".

bpetya75 2013.10.30. 13:08:32

@kacce:

Ahoy! De rég láttalak. Mi van veletek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 13:09:13

@tilmir: Tudod, Tilmir, annyi jobb sorsra érdemes, szorgalmas és normális ember vesz körül, hogy kifejezetten sértőnek találtam az általánosítást. Mert még azt sem pöttyentette oda Pamut (meg te sem), hogy tisztelet a kivételnek.

kacce 2013.10.30. 13:10:20

@bpetya75: Szia! Itthon vagyunk már vagy 1,5 hónapja.

BTBTBT 2013.10.30. 13:10:21

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"Nekem sincs munkakori leirasom"
Angliában? Hú, de laza valaki (-nek a munkáltatója)! :)

2013.10.30. 13:10:25

A poszttal meg az "alapmuveltseget" tekintve nem tudok egyeterteni.

Rengeteg "atlagos" magyar is van, akik nem tudjak
-hol van Wales, mi a fovarosa
-mi a kulonbseg Belfast es Dublin kozott
-milyen nyelven beszelnek Belgiumban
-mi Svajcban a hivatalos nyelv(ek), hol vannak a kantonok
-hol van Luxemburg vagy Liechtenstein
-hol van Katalonia, es hogy sajat nyelvuk van

De Erdely terkepen valo elhelyezeset, meg a hivatalos nyelvunk felismereset azert mindenkitol elvarjuk... :)

Nem hiszem, hogy akar nyugatrol, akar keletrol beszelunk, annyira masok lennenek a muvelt es a muveletlen emberek aranyai a populaciora levetitve. Nyilvan tobb embernel jobban feltunik a sok suttyo. Ezen kivul az alapmuveltseg mindenkinel mast jelent.

bpetya75 2013.10.30. 13:10:39

@Barátusz:

Én is úgy érzem, hogy a pasi, meg a férfi között minőségi különbség van. GYK: a férfi javára.

bpetya75 2013.10.30. 13:12:29

@kacce:

Ésésés? Fordított kultúrsokkos poszt? ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 13:12:59

@zöldeketbeszélek: hm...Nem akartam senkit megbántani, de az én tapasztalatom sajnos ez.
Az általánosítás hiba volt, megkövetlek.

BTBTBT 2013.10.30. 13:13:52

@bpetya75:
Én is pontosan ilyen értelemben használom.

@Whave:
Mi a különbség Belfast és Dublin között?
(Csak vicc volt. :D )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 13:15:23

@tilmir: Na várjunk csak, akkor itt valamit nem értek:

"@zöldeketbeszélek: Most erre írjam azt a hasonló okosságot, hogy akinek nem inge... ?
Sajnos, mint munkaadó ezt tapasztalom. :( "

Te ugye svájcban élsz. Ott adsz munkát magyaroknak? Ha igen, akkor dől az elmélet, hiszen ők kivándoroltak, tehát ők a tökös legények, nem a resztli. Vagy Magyarországon foglalkoztatsz embereket? Ebben az esetben érthető a mondatod. Csak furcsa lenne így a szitu.

2013.10.30. 13:16:11

@Barátusz: :)

Eszembejutott meg egy, nemreg ki kellett utaznom a ceg ugyfelehez Gibraltarba. Meglepoen sokan hittek mind a magyar, mind a kulfoldi ismeroseim kozul, hogy az egy sziget :)

kacce 2013.10.30. 13:18:06

@bpetya75: Tervezem, de szerintem még korai lenne. Olyan félév hazai élet után gondoltam írni valamit, hogy mik a tapasztalatok :)

Világpolgár2012 2013.10.30. 13:18:08

@Babette_: @Mr. Long [wannabe Briton]:
Panko morzsa is van, a Sainsburys-ben egy pár hónapja lehet kapni. Egyébként én is itthon darálom, van is egy doboz tele most, mert alig használom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 13:19:51

@zöldeketbeszélek: Kettő között az igazság. :)
Svájcban vagyok, ide keresek otthonról embereket. Az első próbálkozás negatív tapasztalattal zárult.
Én úgy látom, hogy a talpraesett, élelmes szakemberek már rég elhúztak valahova.... (ez a megállapítás kizárólag az én szakmámra értendő.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 13:20:34

@Barátusz: Most ez ironia? :) Kellene lennie? Bevallom, galad modon nem neztem utana a jogi dolgoknak munkavallalas elott.

négyzet 2013.10.30. 13:21:29

Amúgy meg Mo-n miért nincs normális(!) crumpets és tescós mogyorós joghurt, eh! :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.30. 13:23:21

@négyzethálós: nekem itthon a mogyoróvajas dolgok hiányoznak, de nagyon. Szerintem teljesen kompatibilis a magyar ízléssel, nem értem miért nincs tele vele a piac.

bpetya75 2013.10.30. 13:25:01

@Whave:

Nagy meglepetést lehet okozni embereknek azzal, hogy Nagy-Britannia és Spanyolország határosak egymással Európában szárazföldön.

Pernilla 2013.10.30. 13:26:02

@bpetya75: Ebben igazad van. Csak valószínűleg Magyarországon sem az "átlagemberek" (értsd: a tévében szennyet nézők, színházat kerülők stb.) közül kerültek ki a barátai, akkor itt sem köztük kell keresni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 13:27:12

@tilmir: Erdélyből, Felvidékről próbáltál már magyarokat keresni? Esetleg nagyobb sikered lenne.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30. 13:27:42

Óóó, de jó poszt volt, olvasom is a blogot délután :)

A szellemi magány nekem is ismerős, csak nekem még otthonról...
Kellett egy kis idő, hogy ne mindenhol az 'átlagembertől' várjam az időjárás aktuális állapotán túlmutató társalgási szintet.

2013.10.30. 13:28:25

@bpetya75: mondjuk bevallom, nekem ugyanekkora meglepetest okozott, amikor (nem is olyan reg) eloszor hallottam a Falkland-szigetekrol :) Nem is ertettem eleinte, mi baja lehet a briteknek az argentinokkal :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 13:29:05

@Zka: Lehet itthon akár a Lidl-ben mogyoróvajat kapni, simát és darabosat is. Talán az a baj, hogy magában kifejezetten 'fojtós' és kevesen tudják, hogy mibe lehet tenni. Én használom, ha nem is gyakran.

BTBTBT 2013.10.30. 13:31:10

@Whave:
De hát Gibraltár sziget, nem? :D

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Igen, irónia rád nézve. A cégedre már nem annyira. Igen, kéne, hogy legyen. A munkaszerződésed tartalmazza. Ja, hogy az sincs? :)

@négyzethálós:
Tavaly meg tavalyelőtt volt egy tesco-s saját termék, egy joghurt, kétféle változatban: puffasztott rizses és mazsolás, mindkettő csokival bevonva.
Persze hogy kivonták a forgalomból. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:31:52

@jewel79bp:

Ez nagyon érdekes amit írsz, én csak a limburgiról hallottam eddig, de az gyakorlatilag amolyan német-holland keverék.

négyzet 2013.10.30. 13:32:28

@Zka: volt egy Ausztráliából hazamigrált kollégám egyszer, aki a rokonaival küldette ide a mogyoróvajat, mert akkoriban tényleg egyáltalán nem lehetett kapni. Próbáltam magam csinálni régebben, de nem az igazi, még crunchynak sem ment el :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.30. 13:34:27

@zöldeketbeszélek: nem is magában akarom, hanem hogy legyenek ilyen édességek a boltokban, cukrászdákban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:34:36

@Whave:

Van pár ilyen széles körben elterjedt tévhit. Nem csak földrajzban, de azok a legérdekesebbek. Pl. nagyon sokan azt hiszik, hogy Szt. Ilona sziget a Földközi-tengerben van. Persze ismert az oka: Napoleon kapcsán keverik Elba szigetével.

Taxomükke (UK) 2013.10.30. 13:37:52

@cristallo: "Faszi"-t akart írni, csak tartott tőle, hogy kimoderálják. Sőt, lehet, hogy azt is írt, csak HÁ-nak nem tetszett. ;)

négyzet 2013.10.30. 13:39:32

@Barátusz: na jó, most már kell valami édes, off a boltba :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 13:40:08

@Zka: Talán tartanak az allergiától? Csak tipp.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:41:02

@Barátusz:

"De hát Gibraltár sziget, nem?"

Az bizony! S a székelyek lakják, akik oroszul beszélnek. :-)

cristallo 2013.10.30. 13:41:58

@Barátusz: figyu, ebbe a témába már nem mélyednék jobban bele, nem vagyok szakértő, csak a saját megfigyelésemet írtam le, azt is csak Babette-nek válaszolva:))
Aztán hirtelen azon vettem észre magam, hogy mindenki engem kérdez, mintha a téma mindentudója lennék..:))) És különben is, tudod ebben a témában sem lehet általánosítani..., kivételek mindig vannak.

Taxomükke (UK) 2013.10.30. 13:42:28

@Mr. Long [wannabe Briton]: Van Angliában prézli: breadcrumbs néven keresd pl. a Tescóban.

Nekem amúgy tetszett az írás, sok meglátással egyetértek, sok problámával én is szembesülök. Kiábrándító itt Angliában is megtapasztalni, hogy a telefonszolgáltatóknál, egyéb irodákban milyen együgyű munkavállalók dolgoznak, és követnek el szerintem butaságokat és hibákat - gyakorlatilag következmények nélkül.

cristallo 2013.10.30. 13:44:48

@tilmir: mire kerestek embert? Ha jól emlékszem, építőiparosok vagytok. Én ismerek jó, megbízható szakembereket, akik tervezik, hogy mostanában lépnek.

cristallo 2013.10.30. 13:46:02

@Taxomükke: hát igen, a lehetőségek sora végtelen, vagy aközeli:))

Taxomükke (UK) 2013.10.30. 13:46:07

@bpetya75: Az a baj, hogy annak idején Nyugaton is ezerrel nyomták a "kommunista" országokról szóló hazug propagandát, pont, mint Keleten a nyugatiakról szólót. És nem vagyok biztos benne, hogy nem hazudtak nagyobbakat.

BTBTBT 2013.10.30. 13:46:09

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]:
"ne mindenhol az 'átlagembertől' várjam az időjárás aktuális állapotán túlmutató társalgási szintet."
Hát ne is, mert akkor csalódnunk kell.

@négyzethálós:
Jó étvágyat!

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Oroszul? Eddig úgy tudtam, hogy albánul. :)

@cristallo:
De hát a téma mindentudója vagy, nem? :)))
Nyilván mindannyian le tudnánk írni a tapasztalatunkat, de az nagyon elvinné a beszélgetés fonalát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 13:47:32

@Whave: @bpetya75: Es milyen mokas volt amikor par honappal ezelott picit cibaltak egymas bajszat majd elkezdtek kinek nagyobb a homokozolapatja jatekot tolni a hadihajoikkal. :)

Ha Cameronnak lenne egy kis humorerzeke, akkor meguzente volna nyilt levelben Spanyolorszagnak hogy el a kezekkel Gibraltartol mert kulonben hazakuldjuk nektek az osszes spanyolt! :DDD

cristallo 2013.10.30. 13:48:24

@Barátusz: a francokat! Ha bármiben is mindentudó lennék, akkor nyilván nem itt tartanék..:))))
Csak szerény véleményemet leheltem ide:))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 13:50:36

Jo, akkor szerintem nyugodtan atnevezhetjuk a mai posztot "Keressunk Mr. Long-nak zsemlemorzsat a kodos Albionban"-ra. :DD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:52:05

@Don Kartasch:

Nagyon sok ember szarban van ott. A volt munakadóm gibraltári volt, s a legtöbb kolléga a gibraltári irodában Spanyolországban bérelt lakást, s minden nap átjárt a határon (sokkal olcsóbb így). Aztán amikor hirtelen órákig kellett várni a határ átlépéséhez, elég kellemetlen lett a helyzet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 13:56:54

@Taxomükke:

Alapvetően más helyzet. Egy dolog, ha az összes média ugyanazt harsogja, más dolog, hogy a különböző médiák mást-mást mondanak.

Nem mindegy, hogy Kádár alatt az össze lap, rádió, técé ugyanazt mondta, míg pl. Ausztriában nyilván mást írt a komcsi párt lapja, mást a szocdem lap, mást a néppárti lap. Nyilván ott is volt hazug propaganda, de választani lehetett.

BTBTBT 2013.10.30. 13:58:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem még mindig az a "kedvencem", hogy 25 éve is összekeverték a nyugatiak Magyarország fővárosát Bukaresttel, de még manapság is sokkal akadok össze, aki ennek a "tudásnak" van a birtokában.
Persze azért sokkal, de sokkal több, aki arra kérdésre adott válaszomra, hogy "Magyarországról jöttem", azt feleli felvillanyozódott arccal: "Oh, Budapest? I've been there. A beautiful city indeed."

@cristallo:
Dehogynem lennél itt mindentudóként, véleménylehető! Mi is ezért vagyunk itt! :)

@Don Kartasch:
Keressen magának Mr Long! Bármelyik hipermarketben kapható, de ha neki - vagy másnak - egyik sem jó, az off licence-ekben árulnak jókat. :))

2013.10.30. 13:58:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezt ugyan csak megerositeni tudom, ettol fuggetlenul azt mondom, igy is ezerszer jobban jarnak britkent, mintha rajuktelepednenek a spanyolok, a remekbeszabott gazdasagukkal :) nem veletlenul szavazott anno 99% a "gyarmat-letre", a spanyol felszabaditokkal szemben :)

Amugy pont ottvoltam szeptember tizediken is, amikor a nemzeti unnepuk volt. Mindenki pirosban nyomult, mindenhol brit zaszlok logtak, az egyik nagyobb teren a szinpad folott "Self-determination is our right" molino, blabla... eleg buszkek ra, hogy nem spanyolok :)

2013.10.30. 14:00:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem szoktam nyelvtanozni, de "mediak", olyan nincs :)

BTBTBT 2013.10.30. 14:00:28

értelmetlen a "kérdésre adott", helyesen: "aki arra a válaszomra"

tanato 2013.10.30. 14:04:20

@kacce: Én is nagyon örülök hogy újra itt vagy a blogon,annak idején törzstag voltál még a régi időkben itt.Tkp. ti most a fővárosban vagy vidéken laktok?

Taxomükke (UK) 2013.10.30. 14:05:13

@Whave: Nna, te is jóba kötsz bele nyelvi kérdésben!

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30. 14:05:25

@Don Kartasch: magyar bolt? De különben nem értem ezt a problémát a beszerezhetetlen magyar különlegességekkel kapcsolatban, én csomagküldő szolgálattal oldom meg (mindenhova mennek amúgy egész Európában). 10 kiló házi paprika, lekvár, zsemlemorzsa stb kb 3 havonta, simán belefér... :)

bpetya75 2013.10.30. 14:08:35

@Pernilla:

Gondolom dolgozik rajta, de kétlem, hogy olyan egyszerű lenne hasonló kasztba kerülnie, mint itthon volt. Abban egyetértek veled, hogy ez lehet a kiút a szellemi nyomorból.

@Whave:

Pedig nem is volt olyan rég az a háború. Mondjuk nem tartott sokáig. A gurkák hamar megtörték az argentinok morálját.

@Taxomükke:

Van egy olyan érzésem, hogy annak a többé-kevésbé hazug propagandának elég sok közel lehetett a nyugati munkásosztály helyzetének jelentős javulásában.

bpetya75 2013.10.30. 14:09:43

@Taxomükke:

De igaza van. Én is meglepődtem, mivel régebben még Max fejtegette a média többesszámával kapcsolatban, hogy a médiák értelmetlen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:10:27

@Whave:

Amikor a brit kormány pár éve felvetette, hogy esetleg be lehetne vezetni közös brit-spanyol irányítást, a felháborodott gibraltáriak népszavazást szerveztek, s kikövetelték a jogaikat.

Az új gibraltári alkotmányban benne van, hogy a brit uralkodónak és kormánynak nincs joga Gibraltár alkotmányos státuszán változtatni a gibraltári polgárok megkérdezése nélkül. S persze Londondban kénytelenek voltak rábólintani az alkotmányra, bár nem voltak igazán lelkesen e fejlemények miatt, szóval kormány és királynő aláírták. Azóta a helyzet tiszta, Londonban a gibraltári nép akaratára hivatkoznak a spanyolok előtt, hogy "hát, mi talán szeretnénk engedni, de a gibraltáriak nem engedik nekünk".

Az egyik gibraltári politikus megjegyezte: Gibraltár akkor fog megszűnni britnek lenni, ha előbb megszűnik London mint brit terület.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 14:11:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De ez leginkabb augusztus tajan volt problema. Aztan lemeccseltek egymast kozt az angolos es spanyolok es minden megy tovabb a regi kerekvagasban, nem?
A hirekben legalabbis nem hallani azota az kotekedos spanyol hatarorokrol.

@Barátusz: Nah, a segito szandeko joakaro! :D

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]: Amennyire en tudom, ot ugyanugy hidegen hagyjak a magyar termekek mint engem. Csak felhozta szegeny peldakeppen reggel es azota 18 ezer valaszt kapott ra hogy hol vegyen. Ezert ugratom ezzel. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:11:45

@Whave:

Láttam, hogy leírtam, tehát van. Média - egy média. Médiák = több média. Az utóbbi évben e blogban most merül fel a téma harmadszor.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:13:11

@Don Kartasch:

Igen, már normális a helyzet. A spanyol vállalkozók is örülnek ennek, ugyanis a spanyol adóhivatal elől megspórolt pénzeket szeretik gibraltári bankokban tartani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 14:13:28

@Barátusz: Az van, ragazkodom hozza, mert abban van a fizum, meg a szabadsagom rogzitve :)
Nevre szolo munkakori, vagy nem nevre szolo nincs a szerzodesemben, csak besorolasom. Lehet a belso halozaton rajta vannak, csak a megfelelo kategoriat ki kellene keresnem.

BTBTBT 2013.10.30. 14:13:48

@Don Kartasch:
Mr Longot egyáltalán nem tartom egy élhetetlen személynek.
Ebből következően úgy érzem, hogy prézli-ügyben nincs szüksége a mi segítségünkre. :)

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]:
Kiktől szoktál rendelni ilyen ipari mennyiséget?

2013.10.30. 14:15:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Etimológia. A média szó eredete a latin medium, és a közvetítő eszközre utal, amellyel egy üzenetet vagy hírt továbbítani lehet. Mivel a média nyelvtanilag többes számot fejez ki, a szó többes számú alakjának használata ('médiák') helytelen.

Ugyanakkor arrol is lattam cikket, hogy magyarban a mediumok is elfogadhato, nem csak a media. "Mediak"-at sehol sem lattam elfogadhatonak itelve.

De nekem aztan tokmindegy :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 14:16:38

@Don Kartasch: En kezdem magam kellemetlenul erezni (na jon, mert az egom nem engedi)! Btw csak megjegyeztem, de van otthon aprito, meg kenyer es mindig van handcraft zsemlemorzsam, ha kell. Igazabol csak fasirtba szokott asszony rakni.
Koszonom mindenkinek a segitseget! Ezek szerint mindenhol van, csak azokban a boltokban nincs, ahol mi kerestunk...

kacce 2013.10.30. 14:18:06

@tanato: Köszönöm :) Vidéken vagyunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:18:55

@Whave:

Ez egy amolyan argentín mánia, hogy övék a Falkland-szigetek és ez kulcskérdés az argentín sors szempontjából. Ugyanis Argentína az Antarktisz egy részét is magáénak mondja egészen a déli sarkig.

Viccesek a hivatalos argentín térképek: www.argentina.gob.ar/advf/documentos/4e5d2b7bd1d3f.pdf

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:21:24

@négyzethálós:

Annak idején a Mo-ra és BG-ba kiküldött amerikai mormon misszionáriusoknak 2 fő panasza volt, ez nem vicc:
- hol lehet rendes mogyoróvajat kapni?
- sehol nincs gyümölcszselé!

tanato 2013.10.30. 14:22:40

@kacce: Várom én is a következő írásodat fél év múlva.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:31:15

@Whave:

Azt hiszem kelleni fog e témáról cikket írnom, mert sokszor feljön... :-)

médium - médiumok
média - médiák

Mint a médium, mind a média szó több jelentéssel bír.

Egyébként a vita csak civilek között van, e kérdésben tökéletes egyeszség van a nyelvészek között. A két nagy magyar nyelvészeti iskola (a pozitivisták és a nyelvművelők) sok ügyben utálják egymást, de a "médiák" kérdésben egy a vélemény: ez egy teljesen helyes, szabályos magyar alak.

Ha kell, keresek neked cikket, mind a két táborból.

2013.10.30. 14:34:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erdekelne a cikk, mert nagyon belenkvertek anno, hogy a media az gyakorlatilag mediumok, es akkor a mediak az nem lehet mediumokok :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:34:55

@Whave:

"Mivel a média nyelvtanilag többes számot fejez ki, a szó többes számú alakjának használata ('médiák') helytelen."

S ilyen szabály természetesen nincs. Egy rakás magyar szó van, mely más nyelvben eredetileg többes szám, de a magyarban egyes számot jelent.

Hibás szerinted a "noteszek", "fóliák", "operák" szó? Mert az eredeti nyelvben a "notesz", a "fólia", az "opera" többes szám.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 14:36:32

@Whave:

Igen, tudom, ez egy nagyon erős nyelvi téveszme. Sok más is van. Laikusok kitalálnak valamit és elterjesztik, pedig semmi alapja. Mindjárt keresek cikket ismert nyelvészeti fórumokról.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 14:39:59

érdekes, nekem magyarul is úgy jön a média a nyelvemre teljesen, mint angolul, nincs neki többesszáma egyszerűen, vagyis egyesszáma nincs, ha már nyelvtörténetileg (egyszerűen media, média, kész, a média szerint ezmegaz, és ebben az összes média benne van).
de hát én nem otthon szocializálódtam nyelvileg ez elmúlt 12 évből 10-ben.
(juteszembe, Halloween, vagyis ma/holnap évforduló! 8 éve jöttem el, és 7 éve nem voltam látogatóban.)

uluk4i 2013.10.30. 14:46:48

@tableno: nem tudom, van-e olyan kitelepülő, akinek sikerül ugyanolyan kultúrális közeget találni, mint amit otthon hagyott (mondjuk a kőművesek kivételével, talán...). És ez baj, mert amikor egy negyvenéves értelmiségi hirtelen kezdő állásban találja magát, arra nem lehet egyszerűen felkészülni. Se a tapló expatokra, se arra, hogy Bp-ig kell visszamenni, ha színházba akar menni.

uluk4i 2013.10.30. 14:46:54

Nagyon jó! A kultúrsokkról sokan elfelejtik, hogy azért is tud annyira szédítő lenni, mert külföldön egyszerűen nem jut (ill. nem egyszerűen jut) a magyar ember kultúrához.
London azért nem olyan ám, mint Amszterdam... :)

BTBTBT 2013.10.30. 14:47:11

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Pedig nem ártana, ha le lenne írva, hogy mi tartozik a munkakörödbe és milyen felelősséggel tartozol dolgokért.

"mindig van handcraft zsemlemorzsam, ha kell. Igazabol csak fasirtba szokott asszony rakni."
Ti a fasírtba nem áztatott zsömle/kenyérdarabokat tesztek a hús meg a fűszerek mellé, hanem prézlit?

@Chang Yai:
A legjobbakat az évforduló alkalmából!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 14:51:17

@uluk4i: Na az mondjuk van a boltban (ellentetben a zsemlemorzsaval...)!

@Barátusz: Nem. Husz, tojas, dijoni mustar, zoldfuszerek, zsemlemorzsa. Anyam kenyeret tesz bele, de mi nem. Es nem is forgatjuk bele a vegen a morzsaba, van aki ugy csinalja.

Chamroe 2013.10.30. 14:53:34

@tilmir: A bátyámnak melósként pedig a munkaadókkal van állandóan gondja. Többször próbált már Ausztriába kijutni, de szerencsére mindíg idejében rájött, hogy átverés.
Amikor a saját cégünkkel volt kint Bécsben, jók voltak a tapasztalatai a fővállalkozóval, és ők is elégedettek voltak vele.
Az építőiparban sajnos bele lehet nyúlni könnyen a rosszba :(

Itthon most nagyon nagy mélyrepülés van az ép. iparban, így nehezen talál állást. Télen megint csak kijelentik, marad a maszek meló, az a kevés, ami mostanában van.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.30. 14:53:59

@Barátusz: ja mármint összesen 10 kiló a csomag, és van benne mindenféle jó... :D

BTBTBT 2013.10.30. 14:56:58

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ahány ház, annyi szokás...

Milyen zöldfűszerek?
Édes piros paprikát nem is?
És reszelt fokhagymát?
Én is teszek bele egy kevés kenyeret - és aztán vagy normál panírba (liszt, tojás, prézli) megy az egész, vagy csak zsemlemorzsába, attól függően, hogy milyen kedvem van.

Indul az angliai főzőcske klub. :)

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]:
Akkor értem. Durva lett volna, ha negyedévenként elhasználnál 10 kiló pirospaprikát. :)

tableno 2013.10.30. 14:58:58

@uluk4i: ez így van. És éppen ezért csúsztatás ebből azt a következtetést levonni, hogy a fogadó ország kulturális sivatag, a helyiek pedig lelkileg eltunyult suttyók.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 15:01:49

@Barátusz: köszi, optimista nagyon ez a legjobbakat, én már azzal is beérem, ha nem a legrosszabb :-)

juteszembe, én meg azt a feltételezést nem szoktam szeretni, hogy nekem mint értelmiséginek (hopp, vagy ugye itt estem ki múltkor a kategóriából, bele a munkásosztályba!) színházba, kiállításra stb kéne járnom. pedig én csak olvasni szoktam, ennyi. a sznínházban mindenki kiabál és affektál, mű az egész. a balett röhejes, az opera meg fizikailag fáj az agyamban, klasszikus zene unalmas, modrn zene érdekelne, de bepánikolok a tömegben, múzumok egyáltalán nem kötnek le, kivételek voltak a tajvani Imperial Museum meg a British M. Londonban.
nekem bőven elég kultúrának a könyv meg a mindenféle ünnepek és fesztiválok, kollégákkal elcsevegünk a Bones vagy a Grey's anatomy legújabb (izé, mondjuk legújabban sikeresen letöltött) részéről, vagy a legújabb paperbackekről (nem ponyva, ugye nem ponyva minden, ami paperback, de akkor mik a legújabb írók, akik nem olvashatatlanul modernül nagyon komolyak, de nem is a legalja szemét?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 15:04:32

@Barátusz: köszi, optimista nagyon ez a legjobbakat, én már azzal is beérem, ha nem a legrosszabb :-)

juteszembe, én meg azt a feltételezést nem szoktam szeretni, hogy nekem mint értelmiséginek (hopp, vagy ugye itt estem ki múltkor a kategóriából, bele a munkásosztályba!) színházba, kiállításra stb kéne járnom. pedig én csak olvasni szoktam, ennyi. a sznínházban mindenki kiabál és affektál, mű az egész. a balett röhejes, az opera meg fizikailag fáj az agyamban, klasszikus zene unalmas, modrn zene érdekelne, de bepánikolok a tömegben, múzumok egyáltalán nem kötnek le, kivételek voltak a tajvani Imperial Museum meg a British M. Londonban.
nekem bőven elég kultúrának a könyv meg a mindenféle ünnepek és fesztiválok, kollégákkal elcsevegünk a Bones vagy a Grey's anatomy legújabb (izé, mondjuk legújabban sikeresen letöltött) részéről, vagy a legújabb paperbackekről (nem ponyva, ugye nem ponyva minden, ami paperback, de akkor mik a legújabb írók, akik nem olvashatatlanul modernül nagyon komolyak, de nem is a legalja szemét?)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 15:04:35

@Chang Yai:

Mert ez nyelvi mítosz. A nyelvi mítosz jelentősége éppen az, hogy széles körben elterjed, pedig alaptalan.

Más jelenség: sokan nem mernek magyarul melléknévi igeneveket használni (pl. "be van fejezve", "meg van csinálva", stb.), mert félnek, hogy ez hibás, "magyartalan". Kb. 100 éve valami marha kitalálta, hogy ez idegen, német hatás a magyarban és ezért kerülendő a "szép" beszédben. Pedig semmi alapja: nem német hatás, s ez ősi dolog a magyarban.

De még sok ilyen példa van. A "nincs médiák, mert ez a többes szám többes számban" című mítosz csak a legújjabb köztük. Én még emlékszem is, valamikor 1992-ben kezdte elterjeszteni egy újságíró, ha jól emlékszem Torgyánnal kapcsolatban, hogy "mekkorra bunkó ez a Torgyán, azt mondta a parlamentben, hogy médiák, pedig ez hibás". S hiába mondták azóta 100-szor nyelvészek, hogy ez ökörség, szépen elterjedt, sőt hallottam esetet, ahol szakdolgozatban az ellenőrző pirossal aláhúzta a "médiák" szót, hogy ez súlyos hiba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 15:05:06

@Barátusz: Az igazat megvalva zoldfuszer keverek, ilyen gyari, dobozos. :)
Asszony egyszer olvasta ezt a receptet, kiprobaltuk es azota ezt esszuk. Kb 3 eve.
Amikor sul nagyon jo mustaros illata van, persze ez megmarad utana is.
Anyu csinalja a hagyomanyos MAGYAROS valtozatos orolt pffyros paprikaval :)
Szerintem egy probar meger.
fel kilo daralt coca, ket egyesz tojas, egy evokanal dijoni mustar (neha tobbet teszek bele, mert szeretem) es annyi morzsa, hogy osszefogja, altalaban 4-5 kis szelet (400g-os csomagbol valo) warbuttons (talan igy hivjak) kenyerszeletet piritok meg es daralom le kihules utan. Ertelem szeruen a nagyobb kiszerelesu kenyerbol keveseb szelettel csinalom.

tableno 2013.10.30. 15:05:52

@uluk4i: jó példa Izland a jelenségre. A statisztikák szerint a világ legtöbbet olvasó országa, egy kitelepült magyar a blogjában pedig rendszeresen "pingvineknek" nevezte őket, mert hogy szerinte annyira primitívek és ostobák.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 15:07:08

@Chang Yai: Udv a klubban es sok sikert az evfordulodhoz!

négyzet 2013.10.30. 15:10:48

@Chang Yai: 7 év, nem semmi. de jössz, nem? mintha írtad volna korábban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 15:12:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Más jelenség: sokan nem mernek magyarul melléknévi igeneveket használni (pl. "be van fejezve", "meg van csinálva", stb.), mert félnek, hogy ez hibás, "magyartalan". Kb. 100 éve valami marha kitalálta, hogy ez idegen, német hatás a magyarban és ezért kerülendő a "szép" beszédben. Pedig semmi alapja: nem német hatás, s ez ősi dolog a magyarban. "
Aha, el kellene olvasni egy miuszaki leirast egy tervdokumentacioban. Ilyenekkel irjuk tele. Egyszer a titkarno beleolvasott az egyik "muvembe" kepes volt pirossal kijavitani az egeszet, mert magyartalan... Kenytelen voltam ujra kinyomtatni az eredetit :D

bpetya75 2013.10.30. 15:14:12

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Husz tojás? Abból rántotta lesz, nem fasírt! ;-)

@Chang Yai:

Boldog évfordulót!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 15:14:38

@cristallo: magasépítés, azon belül vasasok jöhetnek szóba.
@Chamroe: ilyen is van. sajnos. van egy csávó, kb egy éve jött, és rögtön vállalkozásba kezdett. olyan áron vállalt melót, amiért mi fel sem kelünk. kicsábított otthonról embereket, nem jelentette be őket, és az előre megbeszélt lóvét nem fizeti ki... :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 15:14:51

grrrrrrrrrr azért az sok egy napra az idegeimnek, hogy az én netem is alapból szar (de van, egész délelőtt nem ment már megint), ÉS a blogmotor is gyengélkedik.

Birca: nem vagyok preskriptivista, csak az elmúlt 23 évben többet beszéltem / olvastam / gondolkoztam angolul, mint magyarul. nekem mindig furcsa, ha egy eredetileg angol szó (mert a media nekem az, túúúúdom, hogy latin) kicsit másféle jelentéssel kerül át a magyarba. olyan picit skizó állapot. a médiával is valszeg ezt csinálta az agyam, mivel nincs mindennapos magyar szövegelés a fülemben, ami átírja a programot.
(ma magyarul kellett vola beszélnem a gyerekekkel, mert ilyen nemzetközi hét van, mindenki tanítgatja a többieket kicsit a saját nyelvén. mivel senkivel nem beszélek magyarul hónapszámra, az iskola meg angol angol angol az én agyamban, hát nagyon nehezen ment.... ezvan. nem vagyok nagyon jó kétnyelvű, van, ami csak egy nyelven megy, és ha muszáj választani, akkor az az angol lesz.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 15:18:26

@bpetya75: Igen, hus :D biztam benne, hogy nem veszitek eszre az elutest. Ma kifejezetten nem talalom el a billentyuket.

BTBTBT 2013.10.30. 15:19:56

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Érdekes recept.
Anyámtól tanultam főzni, úgyhogy viszonylag hasonlóan készítem a kajákat. Persze kisérletezem is, mert az jó.
A dijonit is szeretem, de csak módjával. Inkább szendvicsbe.

Egyszer volt egy ismerősöm. Semmi vallási háttérrel nem rendelkezik, de nem akart enni a fasírtomból, mert hogy "a disznó koszos állat". És ezt ott a többi vendég előtt kijelentette. Hát, b+! :)

@Chang Yai:
Csak nem kívánok már sok boldogságot?
Írhattam volna "sok sikert" is, de nem tudom, mihez kívánnám.
De lehetek pesszimista is, ha azt szeretnéd. :)

Van egy kollégám, az minden - szülinapos, temetéses, munkából kilépő - kártyájára azt írja, hogy "lots of love, John". És működik a dolog! :)

Az operát én sem bírom. Nekem az csak vernyákolás, különösen, hogy még csak nem is értem, mit énekelnek.
A komolyzene hallgatása csak otthon esik jól. Már attól feszengek, hogy ki kell öltözni egy alkalomra, hogy egy klasszikust meghallgassak a Royal Albert Hall-ban vagy bárhol máshol.
Koncerteken ülőhely is van. Ott is bepánikolsz?
A mozival mi a helyzet? Nem angol felirattal nyomják a filmeket?

Ízlések és pofonok... Nekem jobban bejön a Természettudományi Múzeum Londonban, bár a British-ben is van látnivaló bőven. 19. századi giccs is!

Legújabb jó írók? Próbáltad már Paul Austert, J. M. Coetzee-t, és (a már elhunyt, de felettébb ismert) Kurt Vonnegutot meg Charles Bukowskit?

Bár színházba nem nagyon szeretek járni, de azért legalább a Globe-ba időnként érdemes (lenne) elmennem, hogy a kedvenc Shakespeare-darabjaimat élő interpretációban, angolul is lássam.

Chamroe 2013.10.30. 15:25:45

@tilmir: rengeteg ilyen eset van Ausztriában, és Németországban is.
A bátyám szerencsére nem hülye, nem húzzák könnyen csőbe.

1996 óta volt vállalkozásunk, magasépítés.
Ő már a szakmunkás mellett minden nyarat ott dolgozott végig.
Először családi házakat, aztán társasházakat, a vége felé pedig főleg ipari épületeket (gabonatároló, péküzem, borászat) készítettünk generál kivitelezésben.

Épp a napokban gondoltam rá, hogy hány leckét írtam meg cementes raklapok tetején :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 15:25:59

@Barátusz: Van amikor dijonit kenek a szendvicsembe, olyan vaj szeruen :D
Ezt a konyvet ismered? www.waterstones.com/waterstonesweb/products/philip+pullman/grimm+tales/9578596/ Eleg beteg feldolgozasok vannak benne, vagyis inkabb bosszantoak. Asszony olvassa en meg rohogok, mert minden tortenet utan leb@ssza a konyvet az agyra, hogy ekkora hulyeseget! :DDDDDD

BTBTBT 2013.10.30. 15:31:34

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ismerem, de nem olvastam. Tetszik a borítója.
Akkor az asszonyod úgy van vele, mint én voltam Bettelheim tündérmeséket (félre)magyarázó könyvével.
Minden fejezet után ki akartam b@szni, akkora baromság volt, a barátnőm meg szakadt a röhögéstől, mert neki jobban tetszett. :)

cristallo 2013.10.30. 15:35:12

@tilmir: hát, vasasokkal pont nem szolgálhatok:))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 15:40:43

bocs, válasz gombok kimaradtak, attól ma elszáll az oldal.

köszi a jókívánságokat mindenkinek.

igen, megyek, egyrészt majdnem ingyen van, viszont a pénzt nem adják oda kp-ben (ezzel indítottam), de közben a nagyszüleim sincsenek valami jól, szóval alighanem mindenképpen mennék. dec 24 még meló, utána esti géppel Bangkok, rögtön két szoros átszállás, hát nem lesz egy fáklyásmenet.
nem kicsit vagyok betojva.
de ha olyanom van, akkor majd tettetem jól, hogy angol turista vagyok.

juteszembe: ha ti nyaraltok valahol, és megkérdezik tőletek, where are you from? akkor Mo a válasz, vagy az új otthon, vagy attól függ, mennyire akartok leállni beszélgetni stb?

Barátusz de hát nem azt mondtad, hogy sok boldogságot, hanem hogy a legjobbakat, és belegondoltam szó szerint, hogy hűűűű az mekkora lenne, mindenből a legjobb : -)

Az operával kapcsolatban azt utálom, hogy ha ezt elmondja az ember, hogy nekem fizikailag fáj a nyivákolás, akkor lebunkóznak (sokan). Pedig szerintem az emberek nagy része nem szereti az operát, de ezt bevallani alacsony értelmi színvonalra vall vagymi. Pedig lehet, hogy csak kicsit másképp fogja az agyam azokat a frekvenciákat. Vagy egyszerűen nem tetszik, és kész, de attól még értelmes ember vagyok....? Nyilván ha muszáj lenne menni, akkor nem farmerban jelennék meg, és nem állnék neki sikítani. (valszeg.)
Gondolhatod, milyen sikerem volt ált. isk énekórán, mikor befogtam a fülem :- D
Nem voltam még ülőhelyes koncerten, a tömeg mindenféle megnyilvánulása pánik. metró stb sok év alatt hozzászoktam azért.
A Termtud is nagyon jó volt!
Természetesen Shakespeare és a Globe kedvéért mindenképpen kivételt tennék, azért az tényleg más kategória, mint mondjuk az a nyomorult Cseresznyéskert, amire elvonszolt a magyartanár (az volt a legrosszabb).
Vonnegut nem jött be, a többi ok, de nem nagy kedvencek. Mostanság az ázsiaiakra kattantam rá kicsit jobban, Amitav Ghosh összesen rágom át magam, és várom, mikor ír már megint valamit Tan Twan Eng, ők a két kedvenc.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.30. 15:40:56

@tableno: "jó példa Izland a jelenségre. A statisztikák szerint a világ legtöbbet olvasó országa, egy kitelepült magyar a blogjában pedig rendszeresen "pingvineknek" nevezte őket, mert hogy szerinte annyira primitívek és ostobák. "

Az IQ vilagranglistakon igen elokelo helyeken vegeznek az izlandiak. Abbol ne vonj le messzemeno kovetkeztetest hogy egy kinti magyarnak nem sikerult beilleszkednie kozejuk es ezert - of course - csakis az izlandiak lehetnek a primitivek. :)

bpetya75 2013.10.30. 15:42:11

@Chang Yai: @Barátusz:

Minap autóztam, közben kapcsolgattam a rádiót. kereskedelmi, Petőfi, Kossuth, egy kaposvári adó, egy horvát, Bartók. Épp akkor totál hallgathatatlan volt mindegyik. Csak a Bartókon volt valami hegedűverseny, az viszont szinte simogatta a kis lelkemet. Pedig nem szoktam komolyzenét hallgatni, inkább metálos vagyok ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 15:45:23

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Röhejes ez teljesen. S kitalálta valaki, hogy a mellléknévi igeneveket igékkel kell cserélni, azaz nem "be van fejezve", hanem "befejezték". Na, ez tényleg a nyelv elszényesítése.

A nyelvészek ezt a jelenséget "tötő nyelvnek" hívják. Láss erről egy rövid, de jó cikket: korrektor.blog.hu/2010/02/19/lavem_halman_ol

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.10.30. 15:52:36

Tetszik. Pláne az elmúlt jó pár poszt után.

BTBTBT 2013.10.30. 15:59:39

@Chang Yai:
Ha nyaraláskor megkérdezik, honnan vagyok? Akkor Mo.-ot mondom, mert ez a kérdés inkább a származásra vonatkozik. Azt mégsem mondhatom, hogy angol lennék. :)

Nem sok olyan emberről tudok, aki szereti az operát. Pedig már vannak olyan művek is, amikhez írtak angol szöveget, és úgy adják elő.
Az emberi hülyeség mellett kevés dolog tud az agyamra menni, de az a kornyikálás igen. Engem nem érdekel, hogy mások mit gondolnak arról, hogy a hideg kiráz az "opera" szó hallatán is. Az értelmesség úgysem akkor jön elő, ha valaki sznoboskodik.

A "Shantaram"-ot olvastad Roberts-től?
És a "Disgrace"-t Coetzee-től?
Nekem Vonnegut nagy kedvenc. Genyó jó humora van.

A Globe-ot közelebbről - előadásügyileg - is jobban szemügyre kéne vennem, mert az ismerőseim közé keveredett egy srác, akinek a nagymamája ott önkénteskedik jegyszedőként, és bár ingyen jegyre éppen nem ácsingózom, de tőle idejekorán megtudhatom, mikor adják a Titus Andronicust.

Viszont akkor ezek szerint neked nem a színházbajárással van gondod, hanem a Cseresznyéskerttel kapcsolatos negatív élménnyel, nem?

Akkor még egyszer: mindenből a legjobbat! :)

@bpetya75:
Zenei mindenevő vagyok. (Nyilvan nem ismerem a világ összes zenei stílusát.) Legalábbis mindenből egy kicsit - három kivétellel: R & B, rap és keresztény pop/rock.

A Metala koncerfilm/zenéje mellett most a "legújabb" (tavalyi) DCD-re vagyok rákattanva -

www.youtube.com/watch?v=paB-P07HpeI

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 16:04:16

@Chang Yai:

Én az operával úgy vagyok, hogy az ének zavarnak tűnik nekem benne. Azaz - kevés kivétellel - nem szeretem az operákat. Oké, van pár szép ária, de alapból az énekhang nekem zavaró tényező, mely megzavarja a szép zenét. A balettet meg egyenesen utálom: az ugrabugrálás elvonja az ember figyelmét a zenéről.

Éppen most akarok venni sok pénzért egy rendes zsinórnélküli fejhallgatót, mert tűrhetetlen a jelenlegi helyzetem. Én elsősorban a barokk zene kedvelője vagyok és szenvedek az utcán a közepesen drága fejhallgatóval. Egyszerűen valami nem kóser, nem jön ki minden ahogy kell. Persze, könnyűzenénél meg hangoskönyvnél oké, oda szuper ez, de a barokk zene az más szint és "nem jön át" az érzés, nem is tudom megmagyarázni, mert nem értek a műszaki részletekhez.

Szóval ahogy nézem, 250 euró alatti nekem nem felel meg... szóval valami ilyen lesz www.amazon.com/Sennheiser-MM-550-X-Bluetooth-Headphones/dp/B0076NA716/ vagy hasonló.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 16:06:42

@bpetya75: óóó ennek örülök, ezekszerint vannak ennyi éven átívelő konstansok, mint pl a hallgathatatlan rádiók :-)
juteszembe, nagyon szeretem mindenhol a helyi rádiókat hallgatni a helyi popzene miatt utazás közben, ha nem tetszik, akkor is nagyon érdekes. szerencsére persze minden ázsiai buszsofőr stb teljes hangerővel nyomatja a kedvenc adóját, és soha egyik sem viseli el a pofázást. vannak egészen érdekes stílusok, mint a thai tradicionális zenére építő morlam vagy luktung (érdemes rákeresni az élményre), vagy a ki tudja melyik gyarmatosító után maradt amboni popzene.
juteszembe, memory sticknek mi lett a magyar neve? az USB-be dughatónak. teljesen üres az agyam fellapozva a mentális szótárt ezen az oldalon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:08:06

@Chang Yai: Nem vagy egyedül, én sem vagyok oda az operáért, pedig anyukám még kisgyerekkoromban próbálta velem megszerettetni. Aztán, amikor a Hattyúk tava első öt percén már elaludtam, feladta. :). A színház nekem is művi (tudom, hogy ez természetes, de mégis), az operett még rosszabb. Ja, és a cirkuszt is rühellem, remélem a lányom majd másvalakit rángat oda.
Esetleg kortárs szépirodalomnak lehetne nevezni az általad emlegetett modern de nem ponyva irodalmat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.30. 16:09:24

@Chang Yai: "memory sticknek mi lett a magyar neve? "

Nem röhög! én okoskának hívom...
:D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:18:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Röhejes ez teljesen. S kitalálta valaki, hogy a mellléknévi igeneveket igékkel kell cserélni, azaz nem "be van fejezve", hanem "befejezték". Na, ez tényleg a nyelv elszényesítése.

A nyelvészek ezt a jelenséget "tötő nyelvnek" hívják. Láss erről egy rövid, de jó cikket: korrektor.blog.hu/2010/02/19/lavem_halman_ol "

Elolvastam a cikket és nem a vita kedvéért, csak mert érdekel, az jutott az eszembe, hogy én ezt inkább múltidejű melléknévi igenévvel (talán még jól emlékszem a szófajra) írnám: nem be van fejezve, hanem befejezett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 16:22:04

Pont azért írtam angolul, hogy where are you from? mert szerintem ez pont az jelenti érzésre, hogy honnan jöttél, nem azt, hogy milyen nemzetiségű vagy. Nekem. A főnököm, aki ugye angol, de Dél-Amerikában nőtt fel, egyetemre USÁban járt, felnőtt élete nagy részében Spanyolországban élt, a legutóbbit szokta mondani erre, vagyis, I’m from Spain. Nemtom, miért, mert 10 éve eljött, azóta volt még 3 országa legalább, de ezekszerint ehhez ragaszkodik érzelmileg. De ez nem üti azt, hogy I’m British. (én erre azt szoktam, hogy I’m European / I live in Yangon, régebben I’m from Chiang Mai, attól függően, mennyire akarok beszélgetni, Mo ha nem muszáj, nem, illetve más kelet-európaiak felé igen, az más.)
Szóval nem kell azt mondani, hogy I’m British, de az nem ugyanaz, mint hogy I’m from London / Britain, nem? Ezért kérdeztem : -)
Shantaram szerintem a Shakespeare összes után a legvastagabb könyvem : -) kicsit húzós volt. Továbbra se vágyom Indiába, de olvasni érdekes.
A Cseresznyéskert a mélypont volt, szerintem azóta nem voltam színházban, vagy legalábbis jótékonyan nem emlékszem rá. Előtte se bírtam az affektálást meg a suttogva kiabálást. Pár Rockopera befigyelt, egyszer be is másztunk az István a királyra a Margitszigeten, én meg belerúgtam a bztonsági őrbe, aki elkapott és kidobott minket :- )
Zöldeketbeszélek – köszi, ezt a szót kerestem volna....

Tilmir: mér röhögnék, szeretek én is nyelvújítani, csak az a baj, hogy nem mindig érti mindenki, hogy én mit kreatívkodtam :-)
az előző főnököm hívta a nagy nemtomhány terabájtosat buffalonak, eltanultam, de azóta mindenki néééééz, hogy mivan, mondjuk amikor bemegyek a harmadikba és közlöm hogy bakker otthonfelejtettem a bölényemet, ma se lesz rajzfilm.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:22:32

@tilmir: Hordozható memória magyarul, de az okoska sokkal jobb! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:26:03

@Chang Yai: Az egyik tanárom következetesen fütyinek hívta a pendrive-ot...Ehhez mit szóltak volna a harmadikosaid :)?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 16:30:03

@zöldeketbeszélek:

A kettő nem ugyanazt jelenti. Természetesen van, amikor az igés alak a jó. A tütőzés az, amikor mindig az igés alakot erőltetjük, akkor is, amikor nem kellene.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:33:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Oké, értem. Egyébként ezen a kérdésen szerintem még száz évig vitatkozni fognak, bár a végén úgyis a 'népnyelv' győz majd.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 16:37:44

Ja, és a cirkusz, tejóég!! Ráadásul azt hittem, velem van a baj, hogy a bohócoktól rosszul vagyok. Akkor jöttem rá, hogy talán mégsem, amikor a Bones-ban a Booth lepuffantotta a bohócot, aki nem kussolt el : -)

Jó, de ezt tényleg hordozható memómiéznek mondják az emberek a hétköznapokban? Ez olyan, mint a személygépjármű. Ha keresed a memory sticked, mert nemtod, melyik gépbe dugva hagytad az irodában, akkor hogyan keresed?

Zöldeketbeszélek: találó, nagyon :- ) egyszer mikor egy értekezleten kifakadtam, hogy már megint nem megy az intranet, és mindenki dugdossa mindenhova az izéit, és összeszed minden vírust, ez pont olyan, mint egy populáció, ahol mindenki dug mindenkivel, és összeszedi a szifiliszt, hát azonnali kuss lett, és elég hamar meg lett javítva az az intranet, órákon belül jött egy szaki :- ) szerintem a főnököm nem akarta, hogy mégegyszer nyilvánosan reklamáljak.
(ja és ezek a harmadikosok még nem jöttek rá, hogyan lesz a gyerek, meg hogy mire jó a fütyi. Nagyon ki fognak borulni, annyira utálják a lányokat,ilyet még nem láttam szinten. Nagyon nagyon röhögni fogok rajtuk, szegényeken.)

nyelvváltozás: képzelem, a latinok mit szólnának, ha látnák a mai portugált, franciát stb, mit műveltek az ő gyönyörű agyonragozott nyelvükkel a barbár népek fattyai :-D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 16:39:51

"

Így aztán hosszú távon a kiköltözés legnehezebb részének olyan szellemi partnerek megtalálása bizonyult, akikkel a beszélgetés csúcspontját nem az időjárás megtárgyalása jelentené.

Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy itt mindenki sötét, mint az éjszaka, pusztán azt, hogy a jóval kevesebb probléma, amivel itt szembenéz az ember a mindennapokban, lényegesen kevésbé kreatív elméket eredményez."

Istenem, de igaz!!! Legjobb mondatok, amelyek eddig a blogon elhangzottak. Köszönöm, Feri!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 16:43:56

@zöldeketbeszélek:

Mindig a nép győz, a nyelv a világ legdemokratikusabb dolga. Pont ezért hülyeség a "nyelvművelés".

Világpolgár2012 2013.10.30. 16:46:47

@Chang Yai:
Ha utazunk, akkor a "Where are you from?"-ra én is azt mondom, hogy I'm from London. Ha nem akarok angolnak látszani (mondjuk Franciaországban), akkor hozzáteszem, hogy I'm Hungarian. Sőt Franciao.-ban kifejezettem szeretem a magyar útlevelemet használni, mert anélkül rögtön angolnak titulálnak az akcentus miatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:47:45

@Chang Yai: Teljesen normális, a kilenc éves srácok a világon mindenhol utálják a lányokat :)))! Aztán majd jön a megvilágosodás...

Én nem értem, hogy mi a szórakoztató a bohócokon. Szerintem kifejezetten félelmetes a hacukájuk, arcfestésük. Tuti nem véletlen, hogy Stephen King Az című könyvében a gyilkos egy bohóc alakját ölti magára...ki tudja, az írónak milyen gyerekkori traumája fűződik a bohócokhoz. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 16:50:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért ez nem teljesen igaz, pláne nem egy olyan nyelv esetében, mint a magyar, amit ugye a művelt közönség még a XIX. század elején sem beszélt széleskörűen. Aztán ott van ugye a nyelvújítás - most csak középiskolás emlékeimre támaszkodom, bocsánat a pontatlanságokért - ami egy csomó frappáns új szót hozott a szókincsünkbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 17:04:12

@Chang Yai:
Én is utálom a bohócokat :)

@Réka ‎:
Én meg úgy élvezem, hogy itt kevesebb a probléma és nem kell állandóan gyötörni magam. A kollégákkal a társalgás pedig nem megerőltető, ál-intellektuális, hanem... naponta 3 helyről kapok időjárás előrejelzést.
Kimeríthetetlen beszédtéma :)

2013.10.30. 17:06:04

@Réka ‎: meglep, hogy csomoan ezt ragadjak ki a posztbol.

Meg is lehetne ezt forditani, ugymint: sokkal tobb kreativ elmet tud kitermelni egy olyan tarsadalom, ahol nincsen az egyen mar kisgyerekkoratol kezdve poroszos, tulzottan is teljesitmenyelvu magolasra kenyszeritve tanulas cimszo alatt. Sokkal jobban ki tud teljesedni az elme, ha foglalkozhat a zenevel, muveszettel, vagy barmilyen ot erdeklo dologgal ahelyett, hogy tizevesen kovalens kotesekrol kell egesz bekezdeseket bevagnia. Sokkal kiegyensulyozottabb lesz az, aki nem erzi 8 eves koratol ugy, hogy nem tud megfelelni (az amugy teljesen haszontalanra kitalalt es agyonbonyolitott) elvarasoknak, mert mondjuk keson ero tipus es csak harmasokat kap.

Szoval azert ket oldala van ennek az eremnek is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 17:06:10

@zöldeketbeszélek:

Ez oké, de itt is a nyelvi közösség döntötte el, hogy mit fogad be és mit nem.

2013.10.30. 17:08:45

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: pontosan. Annyi tehetseges ismerosom szenved szinte koros onbizalomhianyban a kocsog komcsi-maradvany tekintelyelvu iskolarendszerunknek koszonhetoen, hogy rossz nezni.

Nem tagadom, hogy van elonye az ilyen rendszernek is, es hogy sok szemszogbol felkeszit az eletre, ugyanakkor a haszontalansaga vetekszik a nehezsegevel, es ez elkeserito.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:10:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez igaz, de a labdát mégis fel kellett dobni nekik...és milyen jó, hogy voltak emberek, akik komolyan vették akkor a nyelvművelést.

Még ez jutott eszembe: a levél elküldetett, a feladat elvégeztetett stb. Ez ugye a szenvedő szerkezet nagyon régies formában? Ezt tudnám a macska fel van mászva a fára típusú szerkezet helyett elképzelni még. Persze, már szinte kihalt forma, csak irodalmi alkotásokban lehet vele találkozni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:11:47

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
(gyűlölöm ezeket a vicceskedő zárójeles nicktoldalékokat)

Azt én is élvezem, az idegeskedés nélküli élet nem zárja ki, hogy az árnyoldalakat is észrevegyem. Persze messze több a jó, mint a rossz. :)
@Whave: Amiről te beszélsz, az az arany középút - a svédek átestek a ló túloldalára és megvalósították a teljesen követelmények nélküli társadalmat. Itt országos botrány kerekedik abból, ha a balettiskolában megmondják a növendéknek, hogy túl vaskos és/vagy nem elég tehetséges a baletthez. Nemhogy irreális, de lassan semmilyen elvárás nincs, gyanakvásom szerint rengeteg tehetség sikkad el ily módon. Ráadásul elég technokrata társadalom, a pénzkeresésen és anyagi sikereken túl nagyon sok embert semmi nem mozgat meg.

2013.10.30. 17:16:10

@Réka ‎: persze, a lo tuloldala sem jo nyilvan, amikor mindent szabad mindenkinek, es mindenki ugyanolyan jo es tehetseges mindenben - papiron, nehogy megsertodjon valamelyik kis tunderkiralyfi/kiralylany. De ettol fuggetlenul akkor sem hiszem, hogy a problemakkal kibelelt elet egyenes uton vezet a kreativitasig meg az alapmuveltseg feletti szintekig.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:16:16

@Whave: ja meg a másik: nem feltétlenül a poroszos iskolarendszerben látom a különbségek okait. Hanem inkább abban, hogy a nehézségek között felnőtt ember inkább lesz kreatív, mélyebb lelkivilágú, mint az, aki ezüstkanállal a szájában született és soha semmi küzdelem nem volt az életében. Az utóbbiak tudnak borzalmasan fantáziátlan és langyos (nem szexuális indentitásként értve) emberek lenni.

2013.10.30. 17:19:22

@Réka ‎: vagy epp ellenkezoleg, ha szar korulmenyek jutnak neked es allando nehezsegek, hiaba vagy vilagraszolo tehetseg egy hangszeren vagy az ecsettel, mert a napi betevoert gurizel napi 9 oraban egy raktarban, a maradek idodben pedig a hitelen es a szamlakon torod a fejed. Se idod, se penzed az amugy veledszuletett kreativitasod kiaknazasara. Ez utobbiak tudnak a borzalmasan fantaziatlan, panaszkodo, depresszios szurke emberek lenni - hiaba lenne tobb bennuk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 17:19:32

@zöldeketbeszélek: ez a társaság tényleg külön szintre fejlesztette a lányok utálását, ráadásul a lányok olyan mulyák (muják??), hogy hagyják, grrrrr. általában más szokott lenni a dinamika.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
mit kell az időjáráson megbeszélni, hideg van meg esik az eső minden nap, nem? ;-)
juteszembe, itt megőrülünk attól, hogy nem akar elállni az eső. már el kellett volna neki. szerencsére nincsenek nagy árvizek.
(mert ugye az időjárás akkor más dimenziót ölt, ha a szomszéd kertjébe beköltözik az egyébként kilométerre folydogáló folyó, mint 2010ben Chiang Maiban, seperc alatt, reggel még iskolába mentünk, aztán jött a víz :-/ még 20 centi, és engem is kimosott volna, így csak 3 nap szobafogság, mert az utca végén derékig ért, szerencsére végig volt áram és net :-) )

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 17:24:01

@zöldeketbeszélek:

Az eredeti szenvedő alak a magyarból gyakorlatilag teljesen kihalt. Ami maradt, azt pedig a mai magyarok nem érzik szenvedő alaknak, pl. a születik szó ilyen. Ki gondolná, hogy ez valójában a szül szó szenvedő alakja?

Viszont részben kialakultak új szenvedő alakok, pl. csináltatik helyett csinálódik, de ezek használata is erősen korlátozott, a mai magyar nyelv nem szereti a szenvedő alakokat.

Az "a macska fel van mászva a fára" meg hülyeség. Semmi köze az "a levél meg van írva" típusú mondatokhoz. Nem kell hozzá nyelvésznek lenni, hogy ezt megértsd, próbálad cselekvő alakká alakítani és meglátod:
"a levél meg van írva" = "a levelet megírták" - értelmes mondat,
"a macska fel van mászva a fára" = "a macskát felmászták a fára" - semmi értelme,
tudományosan: az egyik tranzitív, a másik intranzitív.

BTBTBT 2013.10.30. 17:26:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egy Sennheiserrel nem járhatsz rosszul, az biztos.

@Chang Yai:
" where are you from? mert szerintem ez pont az jelenti érzésre, hogy honnan jöttél, nem azt, hogy milyen nemzetiségű vagy."
A honnan jöttél az nem a "where did you come from?"
Bár kontinensenként is eltérő, hogy az emberek pontosan mit értenek rajta, de a "where are you from" inkább a nemzetiségre utal.
A "where were you born" meg tényleg arra, hogy melyik országban születtél.
Ki hogyan értelmezi...

Vastagnak vastag, de mennyi munkája volt vele a szerzőnek? Roberts többször is megírta a "Shataram"-ot, mert a börtönben elszedték tőle a kéziratot.
A kétkötetes, bőrős Shakespeare-em tényleg vastagabb az S.-nél.
Mi a helyzet a "The wasp factory"-vel? Hallottál róla? Olvastad?

"a bohócoktól rosszul vagyok."
Szóval akkor álmatlanságot okozna neked Ledger Jokere?
King bohócáról nem is beszélve.

Amíg nem ismertem meg úgy Angliában, hogy "memory stick" meg USB, régebben, még otthon "pen drive"-nak hívtuk, mert még nem volt magyar neve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 17:26:45

@zöldeketbeszélek:

"de a labdát mégis fel kellett dobni nekik...és milyen jó, hogy voltak emberek, akik komolyan vették akkor a nyelvművelést"

Ez tény, de valójában ezt a labdát minden nyelvhasználó folyamatosan feldobja, ezért élő nyelv a magyar ma is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:29:08

@Whave: igen, így igaz. Erre szoktam mondani, hogy Magyarországon az emberek, csakúgy, mint a helyzetek, szélsőségesebbek. Erősebbek az érzelmek, az élmények, mindkét irányban. És ki mire hajlamos, affelé változik, fejlődik.

2013.10.30. 17:29:56

@zöldeketbeszélek: ezert is emlegettuk mindketten az arany kozeputat :)

es pontosan ezek miatt nem ertek egyet Ferivel ebben a kerdesben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:31:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem tudom, olvastad-e valaha a Modoros blogot. Mielőtt elkezdett volna saját maga paródiájává válni és az egyik állandó posztoló sértődése miatt megszűnt volna a kommentelés, nagyon jó kis nyelvészkedés folyt ott, főleg a kommentfolyamban. Ott is sok szó esett ma már nem használt szerkezetekről, szókincsből kikopott szavakról és arról, hogy hogyan lehetne magyarítani a sok angol jövevényszót.

négyzet 2013.10.30. 17:32:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: AKG-kat nézted? ez mondjuk utazáshoz nem jó, mert nagyon kihallatszik belőle a zene, de ezek stúdióminőségű cuccok, és még olcsóbb is. én mondjuk egy olcsóbb Sennheiserrel is jól elvagyok, a többi hangfalon.
www.amazon.com/AKG-Signature-Reference-Class-Premium-Headphones/dp/B004444OFK/ref=sr_1_2?s=musical-instruments&ie=UTF8&qid=1383150549&sr=1-2&keywords=akg+headphone

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 17:32:50

@Barátusz:

Egyébként a magyar nyelv ebben is nagyon leleményes. 30 éve alatt egy rakás idegen szó helyére magyar szó jött az informatikában. Pl. 30 éve szinte csak kompjúter vagy kompúter volt, ma meg szinte csak számítógép.

Pl. a bolgár sokkal jobban tűri az idegen szavakat, kevesebb bolgár informatikai szó van, mint magyar. Persze a bolgár is időnként leleményes, a "memory stick" annak idején mint "flash drive" terjedt el, s ebből lett bolgárosítva a флашка (flaska) szó, azaz flash + kicsinyítőképző. Ma már mindenki így hívja.

BTBTBT 2013.10.30. 17:35:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Meglepődnék, ha csalódnál benne.
Nekem is van Sennheiserem, bár alacsonyabb árfekvésben. Utcán nem nagyon szeretek zenét hallgatni.

@zöldeketbeszélek:
"Stephen King Az című könyvében a gyilkos egy bohóc alakját ölti magára...ki tudja, az írónak milyen gyerekkori traumája fűződik a bohócokhoz."
King már elég sok traumájáról beszélt nyilvánosan, de ezzel kapcsolatosan nem rémlik semmi.
Ellenben a legtöbb gyerek (aki nem néz horrort), szereti a bohócokat, és mekkora sokk az már egy realista történetben, hogy egy bohóc éppen ezt kihasználva öldököl?

@Whave:
@Réka ‎:
"a jóval kevesebb probléma, amivel itt szembenéz az ember a mindennapokban, lényegesen kevésbé kreatív elméket eredményez."

Azért itt rendesen össze lett keverve a kreativitás és a műveltség/okosság.
Ráadásul nem a problémák számától lesz valaki kevésbé vagy jobban kreatívabb/műveltebb/okosabb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 17:37:23

@négyzethálós:

Nekem a kulcselem, hogy legyen bluetooth-os a kapcsolat és ne infravörös. Ugyanis elsősorban útközben hallgatok zenét, a telefonról. Ráteszem a zenéket flac-ban és aztán minden a fejhallgatón múlik már.

Tavasszal letorrenteztem Bach össze művét flacban, kb. 20+ GB volt.

A mostani telefonommal kissé gond, hogy még nem támogatja a flac-ot, csak akkor ha a fájlok cloud-ban vannak. De állítólag ez meg lesz oldva.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:38:27

@Barátusz: nem is a problémák száma a lényeg, hanem a gondtalan, illetve a kihívásokkal tarkított élet befolyása az elmére.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 17:41:19

@Réka ‎: ez nem vicc, mi komolyan gondoljuk a zarojelejet.

kulonben eleg hulyen nezne ki, ha odafordulnek a mellettem allo emberhez a buszmegalloban es megkerdeznem, hogy mi a velemenye a legfrissebb ..... szepirodalmi murol. meg jobban erdekel, hogy elazom, vagy nem. de tudom magamrol, hogy sekelyes vagyok.

BTBTBT 2013.10.30. 17:43:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Vicces, amikor néha megkérdezi tőlem valaki angol, hogy mi hogy mondjuk/fordítjuk a "computer"-t magyarul. És van mosolygás, amikor előadom, hogy a "computing" és a "machine" szavak magyar megfelelőjéből képezzük.

Mondjuk az USB-t még mindig nem tudom, hogyan mondják/nevezik Mo.-on.

@négyzethálós:
Jól néz ki.
Max nem azt mondta, hogy mindenképpen vezeték nélkülit akar? Vagy én értettem félre?

@Réka ‎:
A kreativitásnak nem sok köze van a kihívásokhoz vagy azok hiányához. Kérdezz meg egy sikeres alkotót.
De a műveltség még mindig nem kreativitás.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:43:55

@Mr. Long [wannabe Briton]: én úgy értelmeztem a posztban leírt mondatokat, hogy nem feltétlenül a buszmegállós idegenekről, hanem inkább a szűkebb-tágabb ismeretségi körről van szó, legalábbis az én esetemben ez érvényes. És ismerősökkel szerintem nem volna hülyeség a legújabb könyveket, színdarabokat megtárgyalni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.10.30. 17:44:44

@Barátusz: saját szubjektív tapasztalatokra alapozom, amit írok. Más biztosan másképp látja, megint más meg egyetért velem.

purple ragdoll 2013.10.30. 17:45:29

Napok óta a legjobb poszt, nekem tetszett. :) Bár biztos vagyok benne, hogy csiszolódik majd még Feri véleménye az országról és az emberekről.

@Mr. Long [wannabe Briton]: Tetszetős kis recept, majd egyszer kipróbálom. :)

2013.10.30. 17:46:37

@Barátusz: a muveltseg / kreativitas kerdese ebbol a szempontbol most epp mindegy. Szepirodalmat olvasni, tortenelmet bongeszni ugyanugy nincs idod, ha 7/24 szopatnak, mint ahogy muvesz-zsenive valni sincs. Amugy egyetertek; a problemak fejlesztenek bizonyos keszsegeket, megerositenek, tapasztalatot adnak, de okvetlenul ettol leszel jobb ember - es bura alatt sem szabad elni.

Ennel jobban mar nem lehet tulmagyarazni az arany kozeputat, asszem :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:47:20

@Whave: Olvasd el a blogját is (még nincs rajta sok poszt), eléggé árnyalja a hozzáállását.

BTBTBT 2013.10.30. 17:47:45

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A buszmegállóban inkább azt a témát domb fel, hogy "Ki látta az X-faktor tegnapi adását?". Nem leszel sikertelen. :)

@Réka ‎:
Oké.

2013.10.30. 17:48:59

@zöldeketbeszélek: azert annyi idom nincs, ez a blog is epp eleg nekem, mast meg nem is nagyon olvasok :) de hiszek neked :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:49:28

@Barátusz: Csak itt a blogon ketten 'vallottuk be', hogy nem szeretjük a bohócokat - én gyerekkoromban is utáltam őket.
Láttam egy Ronald McDonald fejlődési sort, hát az első verziót simán betettem volna bármely horrorba. És az is bohóc, mégpedig jótékonykodó bohóc.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 17:52:59

@Barátusz:
nemtom, nekem a Where are you from? kifejezetten azt jelenti, honnan jöttem, az meg nem azt kérdezi, ki vagyok, hanem honnan jöttem / hol vagyok otthon.
where did you come from? az nekem inkább az, hogy ma honnan jöttél ("All the way from Rantepao", mondjuk.)
nyilván ha Angliában kérdezel valakit, aki szintén ott lakik, akkkor nem arról van szó, hogy a Hampstead High Streetről, hanem hogy eredetileg a családja. vagy ha tőlem a suliban kérdezi egy szülő, akkor is, hogy eredetileg honnan.
de hát én már csak ilyen vagyok, csűröm-csavarom a dolgokat állandóan :-)
kifejezetten sérelmezem, hogy a facebook megkavarja ezeket a dolgokat, akétféle tartózkodási hely helyett három kellene: hometown, lives in, current location, ehelyett ami egyszer "current location" alatt megy a kitöltéskor, mondjuk Bali nyaralást írnám inkább ide ugye, az utána úgy jelenik meg az adatok között, hogy "lives in....", hát wtf, akkor hova írjam, hogy éppen hol vagyok? amikor elköltöztem Chiang Maiból, feladtam, mert originally I'm from Budapest, Chiang Mai is my hometown, currently I live in Yangon, and at the moment I'm staying in Bali (mondjuk), ez túl sok, Chiang Mai hometown megmaradt, mert oda van honvágyam, living in Yangon, többivel nem szórakozok.
(még jó, hogy ennyire fontos problémáim vannak!!)
Wasp factory egyáltalán nem ismerős, rákeresek majd.
semmiféle thrillert nem olvasok vagy nézek, kivéve ezeket a Bones-féle bűnügyieket.
először én is pendrive-nak tanultam a kollégáktól Chiang Maiban, de itt senki nem értette, itt csak memory stick. de valszeg ez kb egy-két emberre mehet vissza összességében, mert a burmai kollégáink itt tanultak angolul meg számítógépül, soha nem jártak külföldön.

2013.10.30. 17:53:23

@zöldeketbeszélek: a vilagon senkit nem ismerek, aki szeretne a bohocokat. En pl nem utalom oket, de kiskoromtol kezdve hidegen hagytak, egyszeruen nem ertettem a jelenseget, hogy mire is jo ez az egesz... :)

BTBTBT 2013.10.30. 17:54:02

@Whave:
A fentebbi idézetben kreativitásról írt a poszter, nem a művelt emberek hiányáról.

Eszméletlen mennyiségű kreativitás eredménye lett egy csomó alkotás a világban, úgyhogy ez éppenséggel fordítva aránylik a 24/7-ben szopatáshoz meg a gondokhoz.

Egy rossz ember, ha problémákkal kerül szembe, hogyan fejlődik, és hogyan lesz jobb ember?
A "jóság" vagy "rosszaság" inkább beállítódás. Erkölccsel megtámogatott vagy csak szimplán eredendő (tehát: ilyen vagyok, és kész).

@zöldeketbeszélek:
Azt írtam, hogy a LEGTÖBB gyerek szereti a bohócokat. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:55:21

@Chang Yai: "@zöldeketbeszélek: ez a társaság tényleg külön szintre fejlesztette a lányok utálását, ráadásul a lányok olyan mulyák (muják??), hogy hagyják, grrrrr. általában más szokott lenni a dinamika. "

Hát ez fura. Esetleg egy hangadó hatása?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 17:56:57

@Réka ‎: ha olyan kozegben mozogsz. a barataim evente 2-3 alkalommal mennek szinhazba, konyvbol meg nem a legfrissebbeket olvassuk, hanem ami megtetszik.
ellenben az uj tankcsapda cd-ket mindig meghallatuk egyutt es kielemeztuk. meg van akivel reszegen szoktam konyveket elezni,de inkabb a mas konyvek beli vilagokkal osszehasonlitasa, mint "a szerzo ezzel a mondattal azt a gondolatot akarta kifejezni, hogy..." ezt meghagyom a "muelemzoknek"

2013.10.30. 17:57:42

@Barátusz: ezert akartam irni, hogy NEM okvetlenul ettol leszel jobb ember, de kimaradt a "nem" :D szoval egyetertunk, tovabbra is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:58:11

@Barátusz: Na, Whave jelentkezésével már három antibohóc van a blogon. Alakul ez! :)))

BTBTBT 2013.10.30. 18:09:00

Most tűnt csak fel: volt olyan ágyam - csak egyszemélyesben - , mint a 2. képen szereplő. Mintha IKEÁs lenne.

@Chang Yai:
Éppen ezért írtam, hogy "kontinensenként is eltérő, hogy az emberek pontosan mit értenek rajta,"
Magadnak csűröd-csavarod a dolgokat. Nem baj. Legalább megmarad nekem az, hogy "simplicity is the best"

"(még jó, hogy ennyire fontos problémáim vannak!!)"
Na, hallod! Ezért irigyellek. :)))

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Lehengerlő" magyarítás.

@Whave:
Oké, így már érthető.

@zöldeketbeszélek:
Whave azt mondta, hogy őt hidegen hagyják. :)))
De akkor számoljuk ide azokat, akiket ismer, mert ők nem szeretik a bohócokat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 18:15:07

@Barátusz:

Megnéztem, így hívják. Ez van. Nekem sem tetszik a név egyébként.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:18:05

@Barátusz: Megint szavakon lovagolunk. :) Úgy látszik, ezt hozom ki belőled...;)

BTBTBT 2013.10.30. 18:20:17

@bpetya75:
A tegnapi posztban volt egy elejtett megjegyzésed, de most meg nem keresem.
Ki volt a géptan tanárod?

@Whave:
Már leakadtam a témáról, de ez a mondatom korábban nem sikerült a legértelmesebbre.

"Eszméletlen mennyiségű SZENVEDÉS HATÁSÁRA A kreativitás eredménye lett egy csomó alkotás a világban, úgyhogy ez éppenséggel fordítva aránylik a 24/7-ben szopatáshoz meg a gondokhoz."

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Elhiszem, hogy így hívják. De attól hülyén hangzik.

@zöldeketbeszélek:
Ez egyáltalán nem rossz védekezési stratégia tőled. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:20:50

@Barátusz: Ez egyébként jó ötlet (mármint az x faktor mint beszédtéma), biztos van valami helyi Mónika-show vagy hasonló, amin lehet kollektíve szörnyűlködni vagy dícsérni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:24:01

@Barátusz: Hát ha az, akkor önkéntelen. Biztosan valami ősi beidegződés, :)

kutya vacsorája 2013.10.30. 18:28:13

jaj de szeretem, ha valaki saját magán is tud tréfálkozni, igazán jó írás. mondjuk engem ezért nem vonz a nyugat, túl egyenesen áll a fű, ha érthető így. viszont az állásváltoztatás javasolt poszternek, ez így, ahogy írja kibírhatatlan valszeg.
@Whave: magyarul a médium/médimok mást jelent(enek) mint a média/médiák. az egyik az (azok), aki(k) beszélget(nek) a halottakkal, a másik pedig a tömegtájékoztató eszköz(ök).

BTBTBT 2013.10.30. 18:28:35

@zöldeketbeszélek:
Az X-faktorral mint témával felsülnék, az biztos. Olyan "maradi" vagyok, hogy nem tévézek (vagy tévézeM?), mert csak időpocsékolás lenne azokat a "színvonalas" műsorokat bámulni.

Nem vettem magamra, és te se tedd azt most, de ez az "azért viselkedem így, mert te hozod ki belőlem" kicsit emlékeztet a legrosszabb angol "blame culture"-re, ahol mindig más a hibás. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:33:44

@Barátusz: Megint tanultam valamit :). Egyébként a szavakon lovaglás egyik oka a kommentelés mint kommunikációs forma lehet. Ha csak egy kicsit másként fogalmazol, ha kihagysz egy 'általában', 'legtöbbször', 'kivétel,' 'főként' kitételt, máris futhatsz még egy-két kört, mire a mondanivalódat pontosítod.

BTBTBT 2013.10.30. 18:36:41

@zöldeketbeszélek:
Éppen ezért igyekszem nem kihagyni az ilyen szavakat, meg kijavítani magamat, ha észreveszem. Nincs kedvem fölösleges köröket futni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 18:40:42

@Whave:
Megérne egy-két misét a magyar oktatási rendszer.

Most kezdtem el méginkább belelátni az itteniek lelkébe ezen a téren. Mióta én (is) írkálom a programokat a gépekre, sokkal "stresszesebb" az életem. Újra előjött az a régi, gyűlölt "Tejóégmileszhogyha?!" érzés.
A kollégák, a főnököm meg csak röhög, hogy semmi. Aki dolgozik, az hibázik is, majd kijavítjuk. Ha meg nem, hát csinálunk másikat.

Hogy erről hogyan fogok leszokni, nem tudom...

@Barátusz: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Biztos én vagyok a hülye, de tudtommal az USB egy csatlakozó (universal serial port), míg a maxval féle "pendrájv" egy adathordozó. :)

@Chang Yai:
Nem esik :)
A kollégával, akivel doglozni járok pl. a helyi állatvilágról is szoktunk beszélgetni. Túrázásról, golfról és hasonló semleges témákról. Nekem ez jobban fekszik, mint más témák.
Volt (nem svéd), aki mindenáron műveltkedni akart és irodalommal próbálkozott. Ezzel két gond van: baromira nem érdkel, illetve kurv@ra nem érdekel :)
A szépirodalomnál még a körömgomba is jobban feldob :)

@Réka ‎:
Nem vagy elég toleráns ;)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
kepfeltoltes.hu/131030/photo__2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezeket ma kaptam vissza a boltban. A nagyobbik, 5kr-ás annyi idős, mint én (1984-es). A kisebbik, 1kr-ás1977-ből való.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 18:44:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az USB-t hívják pendrivenak???
Ezt hol nézted meg? Ne legyél már birca! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:46:56

@kutya vacsorája: A kommentedről eszembe jutott Evain posztja, ő írja hogy: "A zsúfoltságnak más ára is van. Mégpedig az, hogy minden egyes négyzetcentimétert hasznosítottak. Ez abból a szempontból jó, hogy nagyon rendezettnek néz ki, és még a gátak oldalán is nyírva van a gyep, viszont pont emiatt kicsit túlgondozott benyomása van az egésznek. Nekem néha hiányzik a vadregényes táj."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:47:59

@Barátusz: Az is elég, ha más írásában elkerüli a figyelmedet...

bpetya75 2013.10.30. 18:58:50

@Barátusz:

Ha a fogalmazásgátlósra gondolsz, őt dr. Pirkhoffer Jánosnak hívták. Ismersz oktatókat Sopronból? ;-)

eagles 2013.10.30. 19:06:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"Újra előjött az a régi, gyűlölt "Tejóégmileszhogyha?!" érzés."

Megint egy Einstein:

"Aki még sosem követett el hibát, valószínűleg még sosem próbált semmi új dolgot."

bpetya75 2013.10.30. 19:12:11

@Réka ‎:

"(gyűlölöm ezeket a vicceskedő zárójeles nicktoldalékokat)"

Micsoda pazarlás! A gyűlölet az egyik leginspirálóbb, legőszintébb emberi érzés. Erre ilyesmire pocsékolod...

DieNanny CH 2013.10.30. 19:29:05

Nagyon tetszik a poszt! Az a zsemlemorzsás történet jópofa!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.30. 20:06:34

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131030/2012-04-06_074006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit mondhatnék erre a posztra?
Minden a helyén van. Nincs túlhangsúlyozva semmi, mindenből mutat egy keveset. Persze, mindenbe bele lehet kötni de miért tenném? Bár sok ilyent olvashatnánk.

A poszt elején szóba került az írójának a nemi hovatartozása.
Itt ragadnám meg az alkalmat hogy mélységesen elhatárolódjak az oldal egyre inkább hímsoviniszta irányba történő eltolódásától.
Felháborít hogy egyesek szexista megnyilvánulásokkal a női test tárgyként való bemutatásával ledegradálják a gyengébbik nemet.
Mivel eléggé el nem ítélhető módon a bloggazda szemet huny eme erkölcsi fertő fölött kénytelen voltam én szót emelni. A pőre női test látványa képes bűnös gerjedelmeket ébreszteni arra fogékony embertársainkban.
A már-már pornográf tartalomba hajló hozzászólások a meztelenség naturalisztikus ábrázolása alkalmat adhat horribile dictu bűnös kapcsolatok szövődésére.
Felkérem az itt publikáló kommentelőket hogy a jövőben tartózkodjanak keresztényi tanításoktól idegen vulgáris tevékenységtől.
Köszönöm.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 20:08:20

@Quercus58:
A világ legokosabb embere könnyen dobálózhatott ilyen igazsággal :)

De én nem támaszkodhatok a relativitáselméletre, ha elveszítem a munkahelyem :)

Nehéz mit kezdeni azzal, hogy itt nem vagyok eldobható játékszer a vállalat szemében. Vagy legalábbis szeretném ezt hinni :)

@bpetya75:
:D

eagles 2013.10.30. 20:23:28

@diggerdriver:

"A szexuálisan szabad ember szerető és gyöngéd; vele teljesen lehetetlen háborúzni. De amíg a szex nem válik szabaddá, a háború soha nem fog eltűnni a Föld színéről."

Osho

Ma ilyen idézgetős kedvembe vagyok

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 20:25:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Isten vagy! Na jo, nem! Mert nem hinnel akkor magadban :D Koszi!

33621 2013.10.30. 20:25:50

Egy kis ,,emberiesség'' határátkelésen innen a Nagy nyugat-magyar országon!
www.origo.hu/itthon/20131030-reszegnek-gondoltak-ezert-hagytak-meghalni.html?sec-3

2013.10.30. 20:27:46

huh ez nagyon vicces volt, en is nevettem ^^

ez a szellemi tunyasag meg a decikiaszinhazbajaras ezt enis megfigyeltem mar nyugaton (legalabbis egy bizonyos szinten igy van ez valoban a kenyelem miatt).... de, kreativnak lenni mindenhol szar, de legalabbis kihivas, legfokeppen a kreativ szakmaban mohehe... :D szerencses az aki ezt 20 ev alatt se allapitotta meg magaban :D

az fura, hogy szerinte a japanok ugy altalaban ne ertekelnek a kreativitast viszont. szerintem az egyik leginnovativabb emberek a vilagon, csak nagyon nagyon NAGYON ragaszkodnak a minoseghez, es talan ezert korulmenyesebb barmifele innovacioba belekezdeni. talan.

a holland + japan kombo azert huuu de izgi viszont nagyon egy kreativ embernek.... en pont ezt a ket orszagot tartom a hagyomanyos nagyhatalomnak mindenfele "arts+crafts" teren, a praktikus kezmuvesseg, innovacio, vizualis kultura es egyebek dologban ok a kedvenceim, irjal meg nekunk Feri :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 20:29:09

@zöldeketbeszélek: Annal a viztarozonal, ahol voltam hetvegen a gat fuvesitett. Kb 60-65 fokos meredeksegu es frankon nyirt, apolt gyeppel. A magassaga kb 50-60 meter es van vagy 150 m szeles. Azert azt sem egyszeru nyirni es nem belebolondulni...

33621 2013.10.30. 20:29:29

@diggerdriver: Te sem leszel már tökéletes! -:)

BTBTBT 2013.10.30. 20:36:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"tudtommal az USB egy csatlakozó"
Nem vagy hülye, de Angliában "USB stick"-nek vagy "memory stick"-nek hívják azt az adathordozót, amit Mo.-on "pendrive"-nak.

@zöldeketbeszélek:
De azért kicsit segít, ha kijavítom, és más számára is érthető lesz.

@bpetya75:
Nem, nem Sopron. Pest. :)

33621 2013.10.30. 20:52:44

Legyen nemzetiségi az ország! Orosz példa animációban.
oroszok.postr.hu/nepmesekbol-szott-orszag

eagles 2013.10.30. 20:53:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Egy dolgot tanulj meg fiatal barátom. Nincs tökéletes ember.
Például belőlem is hiányzik a hiba.

BTBTBT 2013.10.30. 20:55:18

@Chang Yai:
"mit kell az időjáráson megbeszélni, hideg van meg esik az eső minden nap, nem? ;-)"
Angliában például ez egy semleges téma: beszélsz valami semleges témáról a kollégákkal/ismerősökkel, de nem valami személyesről.
Azt simán lehet megbeszélni az időjárással kapcsolatban, hogy "milyen jó, hogy ma melegebb/kevésbé szeles/kevésbé esős idő van, mint tegnap/múlthéten/egy éve. :)

"jött a víz :-/ még 20 centi, és engem is kimosott volna"
Most Yangonban laksz a harmadikon, vagy Chiang Mai-ban laktál ott?
Csak mert lejthet is az az utca.

nyuszigonosz 2013.10.30. 21:10:29

@Barátusz: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Igen itt Németországban is USB Stick vagy Memory Stick.
Én egy ideig nem is tudtam, hogy mi az a pendrive.
Az ilyen dolgok korát, azt már itt éltem/élem meg. :-))

Muscari 2013.10.30. 21:11:55

Vegre megint egy nagyon jo poszt, koszonjuk szepen, Feri!
Elolvastam nehany posztot Feri blogjan is, mar, hogy ilyen ritkan ir csak, mert nagyon tetszik az is. Kar, hogy itt most nem jelentkezett.

Valaki emlitette fentebb a szellemi magany kifejezest, ami nagyon talalo szerintem. Sajnos nagyon is ertem, hogy mit takar a kifejezes, bar en nem szenvedek tole annyira.
Eloszor is mi ketten vagyunk, pontosabban gyerekestul harman egymasnak, tehat beszelgeteni van kivel, legalabb is itthon.

Aztan en szerencses vagyok a munkahelyemmel, ami ugyan csak egy kavezo, de elegge kulturalt emberekkel vagyok korulveve, beszelgettunk mar politikatol elkezdve az egeszsegig meg a sajat nyelvunk nyelvtanaig sok mindenrol.
Ferjem azonban nem ilyen szerencses, neki kijutott nehany sotet kollega es ez rettentoen frusztralja. Nem tud ertelmes dolgokrol beszelgetni senkivel a munkahelyen.

Az itteni magyarokkal se volt eddig szerencsenk, egy baratra sikerult eddig szert tennunk, akinek a baratsagat az ember ertekelte, de az illeto mar tovabbalt egy masik orszagba.

Nagyon is aterzem Feri "maganyossagat", plane hogy egy korosztaly vagyunk.
Amikor az ember egy tarsadalmi osztallyal lejjebrol kezdi ujra, de termeszetesen a szellemi igenyeibol nem akar lejjebb adni. Ez is a kulturalis sokk resze, amit mondjuk a szerencsesek, akik a szakmajukban dolgoznak, az otthonihoz hasonlo kozegben, nem tapasztalnak meg, vagy csak alig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.30. 21:18:52

@Muscari:
Tegnap elfelejtettem mondani hogy szombaton mi is kint voltunk a piacon, akár találkozhattunk volna is.
Csak fél piac volt, jobb időben kétszer annyi eladó van.

Muscari 2013.10.30. 21:26:27

@diggerdriver: Na majd legkozelebb egyeztetunk. Lattam magyarokat, ezsembe is jutottal, de egyik pasi sem a te korosztalyod volt ( kiveve a ferjemet, de rola tudom, hogy nem te vagy ;-))

2013.10.30. 21:39:25

amugy nem biztos, hogy azert intellektualisan maganyos az illeto, mert "lejjebb" van ahhoz kepest ahol volt, bar vannak akik osztaly-kerdest csinalnak a kulturabol es vannak helyek ahol ez erosebb.... szerintem inkabb ugy van ez, legalabbis a kreativ elmekkel, hogy nyugaton a fogyasztoi tarsadalom okozza a bortont, keleten pedig a szellemi szabadsag hianya, es ehhez kepest lehet valasztani. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 21:40:58

@Barátusz:
USB minne a neve (USB memória), de hallottam már USB stick-nek is (sokmindenre használnak angol kifejezést).

@nyuszigonosz:
Én ehhez még nem élek elég régen külföldön :) 2,5 év alatt nem sok változás történt.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ebbe egészen belepirultam :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 21:41:01

@Bebbi: igen, de nincs összefüggésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 21:42:09

@Quercus58:
:)
Tökéletességünknél már csak a szerénységünk nagyobb? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 22:14:52

@tilmir: megtennéd, hogy megírod nekem privibe, milyen embereket keresel, milyen munkára és mennyiért?

BTBTBT 2013.10.30. 22:48:44

@nyuszigonosz:
A pendrive-ot még otthon éltem meg. 124 MB-os "nagyságú" volt a legelsőm. Még megvan, és időnként átkelt fél Európán.
Az USB-s neveket itt hallottam először. Értették a "pendrive" szót, de a környezetemben senki sem használta rajtam kívül.
Azóta persze már "flash drive"-nak hívják őket a technológia miatt.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Például ez -

www.google.co.uk/search?q=usb+memory+stick&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=iH1xUqC9Eurb0QXR8YDIDQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954#facrc=_&imgdii=_&imgrc=UgiVE1md6Q12iM%3A%3B-scimH1uh1IjYM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.usb2u.co.uk%252Farticles%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F08%252FLego-USB-Stick1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.usb2u.co.uk%252Farticles%252F2011%252F08%252Fwe-make-cool-usb-flash-drives%252F%3B500%3B375

Shanarey 2013.10.30. 23:07:33

@Chang Yai:

Sok sikert, sok 8 évet valahol ahol jó te szeretnéd.
A magyarországi látogatásod izgalmas lesz az biztos.

Opera.
Operát én csak akkor szeretem ha egy filmben van benne, és nem maga a film az opera. Szinházban pedig: Az operaház fantomja. (Megvan filmen is)

BTBTBT 2013.10.30. 23:14:54

@Shanarey:
Tegnap vártunk.
Meg tudod mondani, hogy Angliában mióta használják a 3 villás hálózati dugókat?
1934-ig találtunk adatokat a neten, de gondoltam, téged, a szakértőt érdemes megkérdezni.

onewayticket 2013.10.30. 23:19:08

"Másodszor, hiába lakom Hollandiában, egy japán cégnél dolgozni azt jelenti, hogy Japánban dolgozom. Ez alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy napi tizenhat órát kell bent lennem, inkább azt, hogy a kínosan hosszadalmas udvariaskodáson túl igazi értékként azt veszik, ha az ember 100%-osan beáll a sorba, nem fejezi ki a saját gondolatait és kérdés nélkül teszi, amit mondanak neki."

Hát ezért, barátom, nem kell(ett volna) sem Hollandiába, sem Japánba utaznod! Budapesten is tudok neked egy ilyen munkahelyet. :D
Más szakma, az igaz, de hát ott úgysem a tudás számított, úgyhogy mindegy. Szólj, ha megadhatom a volt főnököm telefonszámát!
Ja, és ott a napi 16 óra is megvan (heti átlagban).

Shanarey 2013.10.30. 23:34:44

@Barátusz:

Halvány fogalmam sincs.
Nem is igazán értem, mi a rosseb tartja vissza a világ nagyobbik részét hogy ezt az ökörséget, miszerint van az angol, van az amerikai, van az átlag európai verzió, és még a fene tudja milyen.

Volt szerencsém látni a német és az angol telefoncsatlakozónak nevezett vackot, na az is egy szép baleset, és pazarló technológia.
Ha a kábel végén a csatlakozónál kontakt hiba lép fel akkor új kábel kell, mindkét végén megfelelő csatlakozóval, az adott hossz méretben. magyarországon, a csatlakozót lenyisszantják, és tesznek fel helyette egy másikat.

Shanarey 2013.10.30. 23:36:28

Nem is igazán értem, mi a rosseb tartja vissza a világ nagyobbik részét hogy ezt az ökörséget, miszerint van az angol, van az amerikai, van az átlag európai verzió, és még a fene tudja milyen. megszüntesse.

BTBTBT 2013.10.30. 23:46:43

@Shanarey:
Talán az, hogy mindenki (már az országok) ragaszkodik a számára megszokotthoz?
Meg így például differenciáltan lehet árulni ugyanazt az iMac-et vagy akármelyik kütyüt.

Nem tudom, hogy melyik telefoncsatlakozóról beszélsz.

Shanarey 2013.10.31. 00:08:39

@Barátusz:

Arról, amelyiket Digger is belinkelte a jó múltkor.
www.image-share.com/ijpg-2322-145.html

luqe 2013.10.31. 00:08:45

@tilmir: Genf, Zürich és Bern is Svájcban van. Bukarest nincs Magyarországon. Szerintem az ilyen és ehhez hasonló baklövések a tudatlanság ékes példái. Senki sem két lábon járó lexikon, egy amerikaitól nem is várjuk el, hogy bármit tudjon az államokon kívül (sokan azt se tudják, két állammal arrébb mi van...), de Európában azért elvárás lenne. Ráadásul Hollandia <1500km-re van innen. Nem egy fél kontinens...

Egyébként a posztírónak abszolút igaza lehet, mert valószínűleg a totál érdektelenség és a zombi életmód az elfogadott, mert az internet világában egyszerűen ilyen alap dolgokat nem tudni... Szörfölés közben kizárt, hogy ne akadna előbb-utóbb ilyen infókba az ember. Én egyáltalán nem követem pl. a felhozott Montenegró meg Szerbia sorsát időnként mégis belevetődök egy pár mondatos cikkbe (félévente), ami legalább minimális infót ad róluk. Szóval szerintem (is) gáz ez. A másik meg, ha valamit nem tudunk akkor legalább ne reklámozzuk. A Bukarest-Budapest, meg a magyar vagy akkor olvass oroszt tipikus bunkó viselkedés.

Shanarey 2013.10.31. 00:27:58

@Barátusz:

Nos USB csatlakozóból létezik minimum 8 verzió. Értem én hogy az eszközök mérete is számít mikor mely csatlakozó kell, de nem lenne ebből elég 3 db? Ugyanis a 8 db csatlakozó fajtából 5 db nem igazán tér el méretben. Iphone, a telefon alján található szörnyűség, ugyanúgy 5 voltot használ, mint a többi USB egyéb, vagyis sok értelme nincs annak hogy az Apple különcködjön. Főleg azért nem mert a Kínaiak azonnal legyártják a másolatokat is az eredetivel együtt, de ha mégsem akkor is lemásolják pár nap alatt.

Ezekkel az eltérő csatlakozásokkal, az USA esetében az eltérő hálózati feszültség rendszerekkel, akadnak vicces és elszomorító történetek is. Ezen anomáliák szabványosításával, rengeteg pénzt és egyebet lehetne megtakarítani.

BTBTBT 2013.10.31. 00:29:24

@Shanarey:
De az az ADSL filterbe megy be. Legalábbis nekem. Ha elromlik, akkor az egészet cserélni kell, de ez néhány fontba kerül. Még ha számodra pocsékolásnak is tűnik, ez itt nem pénz.

És aztán a filterbe lehet csatlakoztatni külön a routeres kábelt meg a telefonvonalét.

BTBTBT 2013.10.31. 00:33:42

@Shanarey:
USB-ből nyolcféle csatlakozós? Még csak 2.0-ásat meg 3.0-sat láttam.

De itt éppen nem a vásárló számára való pénzmegtakarítás a cél. Különösen nem a túlárazott Apple-termékek esetében.

Mellesleg gondold el, mibe kerülne az USÁ-nak átállni az európai szabványra. Na, nem sajnálom őket, de biztosan nem két fillérjükbe fájna. Meg hát ők az USA, miért is állnának át?

Shanarey 2013.10.31. 00:38:19

@Barátusz:

A fali csatlakozó előbb volt mint az ADSL

Magyarországon, a hagyományos 3 érintkezős telefon csatlakozó után jött az a bizonyos RJ11, és utána mikor jött az ISDN, és később az ADSL, nem volt gond vele. A telefon akkor is csak két vezeték, ha ADSL is fut rajta. Azért kell a splitter, de erre a förmedvényre nincs szükség, ide is jó az a bizonyos RJ 11

Bár lehet hogy az volt a cél hogy a hülyék se tudják nagyon összekeverni, nem tudom.

BTBTBT 2013.10.31. 00:52:15

@Shanarey:
A magyar viszonyokról nincs fogalmam, de itt Angliában a filter arra kell, hogy a telefon meg a net is azon keresztül menjen a fali dobozban lévő telefonvonalba. Valamit nem értek?

Egyébként amikor nekem bekötötték, rémlik valami, hogy korábban gondok voltak abból, hogy az emberek valahogy csaltak azzal, hogy nem ezeket az elosztókat használták.

www.google.co.uk/search?q=adsl+filter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dJdxUqnhBOaX1AWzzoCgDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954#facrc=_&imgdii=_&imgrc=-O8k9sDKRJJZQM%3A%3BcLR6M0S0LTRiBM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.cable-trader.co.uk%252Fimages%252Fitems%252Fpremium_adsl_filter.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.cable-trader.co.uk%252Fitems%252Fprofessional-adsl-filter-splitter%3B300%3B300

Shanarey 2013.10.31. 00:54:12

@Barátusz:

A megtakarítás sokkal több lenne mint amibe kerül, hiszen most is gyártanak effélét az USA ban is ami európába megy vagyis azt a szabványt is ismerik és van technológiájuk a gyártáshoz.

USB és egyéb állatfajták:
www.image-share.com/ijpg-2322-157.html

Shanarey 2013.10.31. 00:55:31

Így hirtelen ennyit szedtem össze.

Shanarey 2013.10.31. 00:59:16

@Barátusz:

A net kapcsolatot, a központban ráteszik a telefonvonalra, a splitter, pedig a lakásodban ezeket külön választja.

Shanarey 2013.10.31. 01:03:04

Nem tudom hogy lehetne ezzel csalni, mert az a doboz, amiből neked a net megy (SKY, vagy egyéb szolgáltató logójával az oldalán) annak a doboznak egyedi azonosítója van ( MAC adress)
Ez másolható, de hiába, ha a központ nem engedélyezte a rendszerben ezt a bizonyos MAC adress-t, akkor ott nem lesz ingyen net.

BTBTBT 2013.10.31. 01:09:08

@Shanarey:
Csodálnám is, ha éppen te nem tudnál ennyit összeszedni. :)
Látom, balra ott van a 2.0/3.0-ás is, amit említettem. A fehér meg iPod-os?

Te is tudod, hogy egy fogyasztói társadalomban nem az a lényeg, hogy mennyit lehetne megtakarítani. A józan ész meg az üzleti érdek nem járnak kéz a kézben.

Értem, hogy jön be a lakásba a cucc.
Viszont azt nem tudom, hogy leheTETT ezzel csalni - nyilván másféle cuccot használtak korábban -, csak rémlik valami külön erre vonatkozó figyelmeztetés tavalyról. Vagy tényleg csak a hülyék miatt volt ott a figyelmeztetés? Ki tudja?

Shanarey 2013.10.31. 01:19:56

@Barátusz:

Naná hogy össze tudok ennyit szedni, szerinted a vámosok miért néztek rám igen furán(Mint gyujtogató a vizes szénára) De azért nem volt gond. Mindenesetre ott és akkor örültem volna egy Google szemüvegnek hogy megörökítsem azt az arcot.
:-))

A fehér az Iphone 3gs
Két lapos fekete az telefon csatlakozo, a nagyobb fekete fehér belsővel, az főleg a printereknél és a hordozható HDD-nél divat, a többi meg minden egyéb vacaknál, a telefontól a fényképezőgépekig. Az a szép csillag alakú, az mindent visz :-)

A csalás, biztos létezett, de más volt a technológia az biztos.
1997 ben amikor elindult a Freemail szolgáltatása, az első két hétben nem csak leveleket lehetett küldeni és fogadni, hanem netezni is lehetett, amíg észre nem vették, jaj de rég is volt.

Shanarey 2013.10.31. 01:27:39

2.0-3.0 külsőre ugyanaz, csak más színnel jelölik
www.image-share.com/ijpg-2322-161.html

Shanarey 2013.10.31. 01:30:24

A 3.0-ás csatlakozón nagyobb adatsebesség érhető el, és nagyobb áramerősség, mert az újabb kütyük több áramot akarnak mint amit a régi USB 1.0-2.0 adni tudott(1 Amper) A feszültség továbbra is 5 volt, tehát ha valaki összecseréli, nem gond, max. nem tudja kihasználni a 3.0-ás tudását.

2013.10.31. 06:02:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha van jo minosegu vezetekes fejhallgatod, vehetsz hozza Bluetooth receivert, pl. ilyet:
www.xtremecables.net/universalmini3.5mmbluetoothaudioreceiver.aspx
Nekem porosodik a cuccaim kozott egy ilyen. Sot, van Bluetooth audio adom is, hordozhato ( Sony) es fix telepitesu ( Motorola ) 5-6 eve vettem oket, amikor megtetszett a Bluetooth hangatvitel. A Bluetooth 4 pl mar egesz jo hangatvitelt biztosit, 100 m - ig. En meg otthon is Bluetooth fejhallgatokat hasznalok, mert sokszor elfeledkeztem, hogy fejhallgato van a fejemen, es ugy indultam a konyhaba. Szakadt minden, neha a laptop is a padlon kotott ki:)

Behajtó70 2013.10.31. 07:05:56

"a világ minden kincséért nem költöznék vissza Magyarországra"

Fura mondat, de aztán megértettem a többi részletből:
- 40 éves
- család nélkül
- 3000 euro megtakarítás
- gyakorlatilag csicskaként dolgozik
- akármit elvállal bármilyen országban
- bármit lenyel másoktól
- most 20 négyzetméteren lakik
(bocs, de ez szerintem egy looser karrier)

emellett profi 3D programozó meg mégprofibb grafikus, meg vezető volt, meg kivaló angolos

Valami hiba van ebben haver! Sánta ez úgy ahogy van!

VHB 2013.10.31. 07:49:20

@Behajtó70: Nagy igazságot mondtál, jól lebuktattad a posztert. Bravó!

VHB 2013.10.31. 07:58:29

@Babette_: Pár perce kint volt egy halloweenes interjús poszt, most én sem látom.

rumitom 2013.10.31. 08:30:37

@tableno: en is igy gondolom, de ettol meg ez egy ertelmes ember ertelmes gondolatait zsenialisan jo stilusban megirt poszt, szerintem. mi tobb, sok tekintetben egyet is ertek a posztban megfogalmazotakkal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.31. 09:17:45

@Behajtó70:
Miert fura a mondat?
En sem koltoznek vissza soha. Nincsen ebben semmi. Ukrajnaba sem koltoznek soha... van ilyen, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.31. 10:19:15

@zöldeketbeszélek: csupa fiú osztály voltak nagycsoportban, így alakult, így jöttek át elsőbe, ahol kaptak két nagyon csendes kislányt, és a feje tetejére állt a kollégám, de akkor is kiszekálták őket. most 5 lány és 9 fiú, a fiúk mind alfahímek kb, egymást nem bántják, de mindenki mást, tanárokat is, elég csúnyán megpróbálják darabokra szedni. bele nem akarok gondolni abba, mi lesz itt később. szerencsére viszont nagyon okos mind és az a peer pressure, hogy olvasunk, tanulunk, megcsinálunk mindent rendesen.

szerintem az a kulcs az ilyen szívás melókkal, hogy az ember ónek van reménye feljebb, otthon meg általában nincs meg ez a remény.

BTBTBT 2013.10.31. 10:29:50

@Shanarey:
El tudom képzelni, hogy a vámosok sem láttak annyifélét életükben.

Nekem egyben van a 2.0-ás/3.0-ás csatlakozó, és az megy egy "portable drive"-ba. A kábel másik vége normál USB, az meg a gépbe.

1998-ban volt egy kérészéletű freemail-fiókom. Irtó szar és lassú volt. Valamikor idén ránéztem az oldalra. Nemcsak hogy létezik, hanem ugyanolyan szar és lassú is. :)

@DieNanny:
Nem semmi! :)
Próbáltam keresni neked milkateheneset, de nem találtam. Csak telefonfedelet.

2013.10.31. 12:06:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ettol fuggetlen azert nem ok nelkul ker akkora penzt a Sennheiser, tudhatnak olyat, amit mas nem. Talan a bluetoothjuk specializalt, jobban figyelembe veszik a szinkronizalast a ket sztereo csatorna kozott. Erdekes, keson kapcsolodtak be a Bluetooth buliba, a Motorolanak mar 7 eve volt BT stereo fejhallgatoja. A Sennheisrnek is volt, de nem BT szisztemara epult. Szerintem ki kell probalni egy portable BT audio receivert a meglevo fejhallgatoval. Szerintem nem lehet akkorra hallhato kulonbseg.

2013.10.31. 12:16:03

@kék madár: ennek a blognak a specialis nyelvezete. Losert jelent

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.31. 15:18:17

@Cascabel:

Most néztem egy összehasonlítást, A Sony fejhallgatóját jobbnak hozza ki, mint a Sennheisert,,,

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Azaz - kevés kivétellel - nem szeretem az operákat. Oké, van pár szép ária, de alapból az énekhang nekem zavaró tényező, mely megzavarja a szép zenét."

n. b. figyelmedbe ajánlom, hogy vannak ám barokk operák is. p.l. a. vivaldi vagy 19-et írt belölük. (valóban az a baj velük, hogy sok a recitativo, nadee az áriát valaminek meg kell ugye elözni, nem jöhet out of the blue ;) )

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:44

@Behajtó70:
"most 20 négyzetméteren lakik"

nem feltétlenül lOser.
Szvsz én sem voltam az, amig NL-ben laktam, annak ellenére, hogy végig 20-35m^2s studiókat béreltem.
Méghozzá azért, mert a legutolsó lakásomban ( nem osztottam meg a WC-t senkivel meg mielött kérdezed ;) ) a lakbér EUR420 volt ( ez is EUR 360ról ment fel ) gázzal + villannyal + fütéssel együtt. [azt azt megelözöt pedig eur 395-ért béreltem]

Mintegy 40.000 eur-t spóroltam csak ezzel, hogy nem laktam ú.m. "a helyzetemhez illö" lakásban ;).
Ja igen, nem a mekiben kentem a szendvicseket ;)

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:51

@jewel79bp:

Houdoe, babants ? Het wordt door Theo Kocken [in Rotterdam - tuurlijk] op prijs gesteld ;)

yooli 2014.01.16. 14:37:17

Ugyanez a problémám,mint a posztírónak,csak angliában...Iszonyú nehéz olyan embereket találni,akik nem a borzalmas angol sorozatokról és az időjárásról akarnak beszélni,amiről nem tudom,mi beszélnivaló van mert egy szóval ki lehet fejezni: SZAR. Ugyanez igaz a sorozatokra is:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása