oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 30. 06:49,  Hétköznap is földönkívüliként 434 komment

2013. október 30. 06:49 Határátkelő

Hétköznap is földönkívüliként

Az embert akkor is éri kultúrsokk, ha évek óta készül arra, hogy külföldre költözik, hiszen kiderül, mégsem akkora buli idegenekkel együtt lakni; hogy Hollandiában is élhet az ember Japánban, és persze az is, hogy mi a jólét ára. Nekem nagyon tetszett Feri írása, remélem, ti is így lesztek vele!

cím_72.jpg

„Éveken át készültem külföldre költözni. Viszonylag könnyen hozok döntéseket, váltani is tudok, de van néhány dolog, ami biztonságot nyújt számomra, és ezekből nem szívesen engedek. A távozás feltétele számomra az volt, hogy legyen egy normális munkaszerződés a kezemben.

Két szakmám van: alkalmazott grafikus és 3D grafikus, mindkét területen jelentős tapasztalattal bírok, remekül beszélek angolul, szóval úgy gondoltam, csakhamar kapok egy ajánlatot, aztán már csak csomagolni kell.

Persze mindig történik valami, az ember szerelmes lesz, akkor most ezért nem megyünk külföldre, aztán kap egy igen jó állást Pesten, akkor azért nem, aztán beüt a válság és hirtelen már nem is annyira egyszerű az egész. De ha már egyszer eldöntöttem, akkor végigcsinálom, úgyhogy azért végül csak elkezdtem küldözgetni a jelentkezéseket. Angliába, Németországba, Izlandra, Finnországba, Olaszországba, Amerikába.

Mivel az ajánlatok nemigen jöttek, fél év után úgy döntöttem, kicsit lejjebb állítom a mércét, és ha semmi nem jön be, akkor következő januárban (három hónappal később) Londonba költözöm, és megpróbálok ott helyben elhelyezkedni.

Ha nem London, Amszterdam is jó

Aztán egy reggel, épp állok a trolimegállóban, csúcsforgalom van, alig-alig, de hallom, hogy csörög a telefonom. Felveszem, de mivel elég nagy a zaj, nemigen értek semmit, azon felül, hogy az illető angolul beszél. Kérdezi, hogy ha megkapnám az állást, akkor nem volna-e probléma odaköltöznöm. Mondom, dehogy, amúgy is tervezem, hogy januárban Angliába költözöm.

Furcsán hosszú csend után mondja a női hang, hogy az jó, de ez az állás Amszterdamban van. Remek, gondolom, nem is emlékszem, hogy jelentkeztem Hollandiába, de hát annyi helyre küldtem CV-t, hogy a fene tudja. Mondom, sebaj, Amszterdam pont olyan jó, mint London.

Oké, akkor meséljek kicsit az előző munkahelyemről. Én meg előadom a zseniális 3D grafikust, meg a vezetői tapasztalatomat, meg hogy mindemellett tanítok is, a lány türelmesen végighallgat, majd tájékoztat, hogy én egy kiadványszerkesztői állásra jelentkeztem, és ő csak azt tudja ajánlani. Mondom, sebaj, én abban is igen jó vagyok, és nagyon érdekel.

Aztán még feltesz néhány kérdést, majd megígéri, hogy két héten belül visszahív az eredménnyel. Na, mondom, ezt elcsesztem, gyorsan hazamegyek, visszakeresem a jelentkezésemet, kiderítem az e-mail címet, és írok egy szívhezszóló levelet, hogy én mennyire sok helyre jelentkeztem, és nem hallottam a cég nevét, satöbbi, satöbbi.

Summa summarum, visszahívtak, volt hosszú Skype-interjú, néhány hétre rá személyes interjú Amszterdamban, aztán felvettek, én pedig december végén, csaknem negyvenévesen, két bőrönddel a kezemben és uszkve háromezer euróval a zsebemben megérkeztem Hollandiába.

Kultúrsokk és szálláskeresés

A kultúrsokk (ami szerintem a lehető legfontosabb dolog, amire komolyan fel kell készülni, és amiről általában elég keveset hall az ember) három különböző irányból ért: Amszterdam nyüzsgése varázslatos és a híres holland liberalizmustól az ember lélegzete is eláll néha.

Ugyanekkor, mivel ez Pestről gyakorlatilag kivitelezhetetlen, napok alatt kellett találnom szállást, úgyhogy beköltöztem az első szobába, amit találtam, egy indiai, egy francia és egy olasz srác mellé, mindhárom legalább 15 évvel fiatalabb, mint én, ráadásul egyedül az indiai beszélt értékelhetően angolul. Két nappal később pedig megjelentem a japán munkahelyemen.

A közismert első fázis, az eufória, amikor az ember mindent jobbnak és szebbnek lát tehát nem tartott túl sokáig. A holland bürokrácia keservesen hosszú útvesztője, a lakáson való osztozkodás a spórolásból éjfélkor lekapcsolt fűtéssel a szigetelést soha nem látott, üvegfalú szobában és a japán cégnél elnyert „kezdő" pozíció feldolgozása tök egyedül egy olyan helyen, ahol közel s távol nem ismertem senkit nem életem legkönnyebb időszakát hozta magával, viszont borzasztó fontos leckékhez és felismerésekhez vezetett.

Életem egyik legrosszabb élménye

Először is, mivel az átlagos magyar negyvenéves férfiakhoz képest sokkal élettelibbnek, nyitottabbnak, fiatalosabbnak hiszem magam, azt gondoltam, könnyedén vissza tudok majd lépni a saját lakás és a független egzisztencia kényelméből egy olyan helyzetbe, ahol idegenekkel együtt bérelek lakást.

Mivel az első szobát csak két hónapra adták ki, március elején egy új helyen találtam magam, négy frissen megismert pasival, egy 150 négyzetméteres, két szintes hodályban. A három hónap, amit velük töltöttem, életem egyik legrosszabb élménye lett.

szoba.JPG

Rá kellett jönnöm, hogy nekem nemhogy nem hiányzik a mindennapi bulizás, az otthonomban egyenesen képtelen vagyok tolerálni azt. Az illúzió, hogy ha négy másik expattel költözöm össze, akkor életviteli szempontból harmonikus lesz a helyzet, csakhamar szertefoszlott.

A csaknem folyamatos zaj, bűz és kosz, és a temérdek idegen, akivel az ember a nap bármely szakában összefuthatott a konyhában vagy a nappaliban nagyon kellemetlen konfliktusokhoz vezetett, egészen addig a pontig, hogy amikor bejelentettem, hogy elköltözöm, a lakótársaim fantasztikusan ostoba indokokkal megpróbálták megtartani a szobáért letett kaucióm jelentős részét.

Szerencsére végül győzött a józan ész, és nem buktam túl sokat (eltekintve persze az újabb költözés kétségbeejtő költségeitől). Azóta sikerült szert tennem egy nagyon pici, de önálló albérletre, barátságos szomszédokkal, amit ki tudok fizetni egyedül is.

Albérleti iszonyok

Csak, hogy tiszta legyen: Amszterdamban a garzonlakások bérleti díja 1000-1200 euró+rezsi körül mozog kéthavi kaucióval és egyhavi lakbérnek megfelelő közvetítési díjjal, ez utóbbi nem jár vissza. A szobáért fizettem 650 eurót havonta.

Tekintve, hogy Európa egyik legdrágább országáról beszélünk, nagyon kevés ember engedheti meg magának azt a luxust, hogy egyedül lakjon. Én kivételes szerencsével találtam elfogadható áron „lakást" Amszterdam mellett, ami tulajdonképpen egy alig 20 négyzetméteres, konyhával egybeépített szoba, a lépcsőházból nyíló saját zuhanyfülkével és WC-vel.

Hollandiában is Japánban

Másodszor, hiába lakom Hollandiában, egy japán cégnél dolgozni azt jelenti, hogy Japánban dolgozom. Ez alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy napi tizenhat órát kell bent lennem, inkább azt, hogy a kínosan hosszadalmas udvariaskodáson túl igazi értékként azt veszik, ha az ember 100%-osan beáll a sorba, nem fejezi ki a saját gondolatait és kérdés nélkül teszi, amit mondanak neki.

Mivel én egész eddigi életemben kreatív szakmákban dolgoztam, ráadásul én vagyok az egyetlen a részlegen belül, aki nem ennél a cégnél „tanulta a szakmát", hanem valós képesítése van, ez sokszor nagyon nehéz, és nem is sikerül mindig.

Sajnos a japán cégeknél általában huszadrangú, hogy az ember milyen tudást és tapasztalatot hoz magával, ez valahogy náluk nem értékes és támogatandó ügy. Ettől egyébként csaknem az összes nem japán kollégám szenved valamelyest, főleg, amikor a féléves értékelésre kerül sor, ami az én esetemben például megközelítőleg öt mondatban jelezte, hogy szakmailag nincs velem semmi baj, majd két oldalon át taglalta, hogy milyen problémás a magaviseletem, mert például felveszem a telefont, ha valaki felhív, ahelyett, hogy minden esetben kinyomnám, és nem kizárólag akkor beszélek a kollégáimhoz, amikor fontos szakmai ügyről van szó, ami nagyon udvariatlan a többiekre nézve.

Szerencsére idővel ez kicsit enyhülni látszik, és kezdik azt is értékelni, hogy hoztam magammal némi szakmai tudást, de ha önálló ötletem van, még mindig leginkább pánikba esnek (és most nem túlzok, egyszerű, ám a kollégáim számára azidáig ismeretlen szakmai metódusok hallatán az egyik munkatársam közel került a hiperventilláláshoz, majd összehívott egy egyórás meetinget, hogy ezt megvitassák, amire engem természetesen nem hívtak el, hiszen ennél a cégnél én még csak kezdő vagyok, a közel húszéves tapasztalatom ellenére is).

A nyugat-európaiság ára

Harmadszor pedig, szembe kell néznem azzal, hogy negyvenévnyi kelet-európaiság után a nyugat messze nem olyan vonzó, mint ahogy azt gondoltam. Az anyagi biztonságnak és a kiszámítható jövőnek ugyanis igen magas ára van (és itt nem a Magyarországon általánosan vizionált holnaptól milliomos leszek nevű marhaságot értem anyagi biztonság alatt).

Tény, hogy az életem soha nem volt ennyire nyugodt, a fizetésem percre pontosan érkezik, a buszon nem feltételezik, hogy hamis a bérletem és a boltban nem kell megköszönnöm a pénztáros néninek, hogy ezúttal sem ütött meg, amiért nála vásároltam.

Azt viszont nehéz megszokni (és főleg elfogadni), hogy az itteniek milyen könnyedén tévesztik össze a toleranciát az ignoranciával (és persze most erősen átlagolok és egyszerűsítek).

A könnyedén, minimális erőfeszítéssel fenntartható „nyugati életszínvonal" ugyanis javarészt úgy működik, hogy az ember nagyon erősen lefarag az igényeiből, mind anyagi, mind intellektuális értelemben, és szépen, mint mindenki más, beletesped a mindennapok kényelmes rutinjába.

Az itteni átlagemberek pont ugyanolyanok, mint a magyar átlagemberek; lehet, hogy jobb autójuk van és nem okoz nekik problémát néhány évente új bútort venni, de ettől eltekintve ugyanazt a rettenetet bámulják a tévében, harmadosztályú ételt vesznek a boltban, és másfél hónapig járnak a UPC nyakára, mire bekötik nekik az internetet.

Mivel azonban a nagy többség nagyjából ugyanazon a színvonalon él, nem nagyon irigykednek egymásra, nem akarják, hogy a szomszéd tehene megdögöljön, és nem jelentgetik fel a szomszédot, ha hangosan hallgatja a zenét - de nem azért, mert jobb emberek, sokkal inkább, mert a nemtörődöm hozzáállás jár a legkevesebb kényelmetlenséggel.

Elképesztő kompromisszumok

Számomra elképesztő dolog látni, hogy mekkora kompromisszumokat kötnek itt azért, hogy ez a látszat-jólét és konfliktusmentesség fennmaradjon. Itt nincs elnyomás, senki sem diktál, a szabályok egyszerűek és betarthatók, és ha képes vagy jóérzéssel beállni a sorba, akkor a boldog élet számodra garantált.

Mindez persze - sajnálatos módon - magasfokú szellemi tunyasággal és a problémamegoldó készség ijesztő mértékű hiányával társul. Német, portugál, holland kollégák meggyőződésesen tolnak elém cirill betűs anyagokat, hiszen Magyarországon az orosz a hivatalos nyelv.

A kommunista éráról halvány elképzelésük sincs, pedig ők is itt voltak Európában. Erdélyt nem csupán a Van Helsingben helyezik el Magyarországhoz képest északra, hanem néhány itteni fejben is. Amikor kiderült, hogy szenvedélyes színházba járó vagyok, többen úgy néztek rám, mintha a legsötétebb szexuális perverzióimat bocsájtottam volna közszemlére.

Így aztán hosszú távon a kiköltözés legnehezebb részének olyan szellemi partnerek megtalálása bizonyult, akikkel a beszélgetés csúcspontját nem az időjárás megtárgyalása jelentené.

A kreativitás hiánya

Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy itt mindenki sötét, mint az éjszaka, pusztán azt, hogy a jóval kevesebb probléma, amivel itt szembenéz az ember a mindennapokban, lényegesen kevésbé kreatív elméket eredményez.

A szendvicsbárban, amely jó néhány irodaházat kiszolgál, nem lehet megoldani, hogy a tojásos szendvicsbe két szelet szalámi is belekerüljön (természetesen felárért), mert a szendvicset (a benne lévő omlettel együtt) előre elkészítve, csomagolva kapják, és helyben csupán felmelegítik.

A zöldségessel nem lehet megbeszélni, hogy ne dobja ki a petrezselyemgyökeret (amit ebben az országban lehetetlen beszerezni), mert a zöldségek vágottan, előre csomagolva érkeznek hozzá.

A biohentesnél a pultban a csirkemellfilé egyenként fóliába csomagolva üldögél, és a kérek-fél-kiló-darált-disznóhúst hallatán konkrétan kiröhögtek, majd közölték, hogy ez itt Hollandia, itt ilyen nincs (hozzáteszem: van, csak a hentesek többségét erről elfelejtették tájékoztatni).

Persze, hiszen minden országban vannak sajátos szokások, és az ezektől eltérő igényeket nem egyszerű kielégíteni, de amikor ezzel az ez-itt-Hollandiával találkozom, mindig erős nosztalgiát érzek az István utcai zöldséges néni iránt, akinek egyáltalán nem jelentett problémát, ha azt mondtam, hogy a hétvégén kéne egy darab gyömbér, mert hozatott; ugyanígy a hentessel és a pékkel is meg lehetett beszélni, ha valami olyasmire volt szükségem, amit nem árulnak mindennap.

Ezt a szellemiséget itt az angol teaház brit tulajdonosnőjétől vagy az amerikai könyvesbolt eladóitól látja csak az ember, ami persze biztosítja, hogy a leghétköznapibb helyzetekben is földönkívülinek érezze magát (természetesen mindez a turistákra épülő amszterdami belvárosra nem igaz, de ott az ember általában csak akkor lakik és vásárol, ha legfeljebb egy hétre jön).

Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb ilyen szituáció sokkal keservesebbnek hat így írott formában, mint amilyen valójában. Tegnapelőtt könnyesre nevettem magam a közértben, amikor megkérdeztem a kenyeres pultnál, hogy hol találok zsemlemorzsát, és az eladó készségesen elővette a vágógép alól a morzsával teli fiókot és megkérdezte, hogy hoztam-e hozzá zacskót.

Nem költöznék vissza Magyarországra

Kelet-európaiként nyugatra költözni hatalmas kompromisszum tehát, és minél később szánja el magát valaki a lépésre, annál jobban érzékeli a kulturális különbségeket. Mindezek ellenére a világ minden kincséért nem költöznék vissza Magyarországra - a nehézségek és az újfajta problémák remek tanulási és fejlődési lehetőséget jelentenek, és ez (szerintem) a legtöbb középkorú embernek csakis a hasznára válhat.

A kultúrsokk nem zajlik le pár hónap alatt, ez egy nagyon intenzív, megterhelő folyamat, ami ki kell bírni és a lehető legtöbb tapasztalatot hasznosítani belőle: így válik az arra vágyó egyfajta világpolgárrá, így tanulja meg, hogyan eressze el a begyöpösödött rutint és váljék nyitottabbá és talán kicsit értelmesebbé.

Nyilvánvaló, hogy ennek az útnak én még nem tartok a végén, néha kicsit kétségbeesem, sokszor nevetek az egészen, de nagyon nem panaszkodhatok, hiszen tudtam jól, hogy a költözés azt jelenti: elölről kezdem az életemet. Meglátjuk, mi lesz belőle."

Aki kedvet kapott Feri más írását is elolvasni, az ne habozzon, hanem látogasson el a blogjára!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr105605514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.30. 17:48:59

@zöldeketbeszélek: azert annyi idom nincs, ez a blog is epp eleg nekem, mast meg nem is nagyon olvasok :) de hiszek neked :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:49:28

@Barátusz: Csak itt a blogon ketten 'vallottuk be', hogy nem szeretjük a bohócokat - én gyerekkoromban is utáltam őket.
Láttam egy Ronald McDonald fejlődési sort, hát az első verziót simán betettem volna bármely horrorba. És az is bohóc, mégpedig jótékonykodó bohóc.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.30. 17:52:59

@Barátusz:
nemtom, nekem a Where are you from? kifejezetten azt jelenti, honnan jöttem, az meg nem azt kérdezi, ki vagyok, hanem honnan jöttem / hol vagyok otthon.
where did you come from? az nekem inkább az, hogy ma honnan jöttél ("All the way from Rantepao", mondjuk.)
nyilván ha Angliában kérdezel valakit, aki szintén ott lakik, akkkor nem arról van szó, hogy a Hampstead High Streetről, hanem hogy eredetileg a családja. vagy ha tőlem a suliban kérdezi egy szülő, akkor is, hogy eredetileg honnan.
de hát én már csak ilyen vagyok, csűröm-csavarom a dolgokat állandóan :-)
kifejezetten sérelmezem, hogy a facebook megkavarja ezeket a dolgokat, akétféle tartózkodási hely helyett három kellene: hometown, lives in, current location, ehelyett ami egyszer "current location" alatt megy a kitöltéskor, mondjuk Bali nyaralást írnám inkább ide ugye, az utána úgy jelenik meg az adatok között, hogy "lives in....", hát wtf, akkor hova írjam, hogy éppen hol vagyok? amikor elköltöztem Chiang Maiból, feladtam, mert originally I'm from Budapest, Chiang Mai is my hometown, currently I live in Yangon, and at the moment I'm staying in Bali (mondjuk), ez túl sok, Chiang Mai hometown megmaradt, mert oda van honvágyam, living in Yangon, többivel nem szórakozok.
(még jó, hogy ennyire fontos problémáim vannak!!)
Wasp factory egyáltalán nem ismerős, rákeresek majd.
semmiféle thrillert nem olvasok vagy nézek, kivéve ezeket a Bones-féle bűnügyieket.
először én is pendrive-nak tanultam a kollégáktól Chiang Maiban, de itt senki nem értette, itt csak memory stick. de valszeg ez kb egy-két emberre mehet vissza összességében, mert a burmai kollégáink itt tanultak angolul meg számítógépül, soha nem jártak külföldön.

2013.10.30. 17:53:23

@zöldeketbeszélek: a vilagon senkit nem ismerek, aki szeretne a bohocokat. En pl nem utalom oket, de kiskoromtol kezdve hidegen hagytak, egyszeruen nem ertettem a jelenseget, hogy mire is jo ez az egesz... :)

BTBTBT 2013.10.30. 17:54:02

@Whave:
A fentebbi idézetben kreativitásról írt a poszter, nem a művelt emberek hiányáról.

Eszméletlen mennyiségű kreativitás eredménye lett egy csomó alkotás a világban, úgyhogy ez éppenséggel fordítva aránylik a 24/7-ben szopatáshoz meg a gondokhoz.

Egy rossz ember, ha problémákkal kerül szembe, hogyan fejlődik, és hogyan lesz jobb ember?
A "jóság" vagy "rosszaság" inkább beállítódás. Erkölccsel megtámogatott vagy csak szimplán eredendő (tehát: ilyen vagyok, és kész).

@zöldeketbeszélek:
Azt írtam, hogy a LEGTÖBB gyerek szereti a bohócokat. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:55:21

@Chang Yai: "@zöldeketbeszélek: ez a társaság tényleg külön szintre fejlesztette a lányok utálását, ráadásul a lányok olyan mulyák (muják??), hogy hagyják, grrrrr. általában más szokott lenni a dinamika. "

Hát ez fura. Esetleg egy hangadó hatása?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 17:56:57

@Réka ‎: ha olyan kozegben mozogsz. a barataim evente 2-3 alkalommal mennek szinhazba, konyvbol meg nem a legfrissebbeket olvassuk, hanem ami megtetszik.
ellenben az uj tankcsapda cd-ket mindig meghallatuk egyutt es kielemeztuk. meg van akivel reszegen szoktam konyveket elezni,de inkabb a mas konyvek beli vilagokkal osszehasonlitasa, mint "a szerzo ezzel a mondattal azt a gondolatot akarta kifejezni, hogy..." ezt meghagyom a "muelemzoknek"

2013.10.30. 17:57:42

@Barátusz: ezert akartam irni, hogy NEM okvetlenul ettol leszel jobb ember, de kimaradt a "nem" :D szoval egyetertunk, tovabbra is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 17:58:11

@Barátusz: Na, Whave jelentkezésével már három antibohóc van a blogon. Alakul ez! :)))

BTBTBT 2013.10.30. 18:09:00

Most tűnt csak fel: volt olyan ágyam - csak egyszemélyesben - , mint a 2. képen szereplő. Mintha IKEÁs lenne.

@Chang Yai:
Éppen ezért írtam, hogy "kontinensenként is eltérő, hogy az emberek pontosan mit értenek rajta,"
Magadnak csűröd-csavarod a dolgokat. Nem baj. Legalább megmarad nekem az, hogy "simplicity is the best"

"(még jó, hogy ennyire fontos problémáim vannak!!)"
Na, hallod! Ezért irigyellek. :)))

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Lehengerlő" magyarítás.

@Whave:
Oké, így már érthető.

@zöldeketbeszélek:
Whave azt mondta, hogy őt hidegen hagyják. :)))
De akkor számoljuk ide azokat, akiket ismer, mert ők nem szeretik a bohócokat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.30. 18:15:07

@Barátusz:

Megnéztem, így hívják. Ez van. Nekem sem tetszik a név egyébként.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:18:05

@Barátusz: Megint szavakon lovagolunk. :) Úgy látszik, ezt hozom ki belőled...;)

BTBTBT 2013.10.30. 18:20:17

@bpetya75:
A tegnapi posztban volt egy elejtett megjegyzésed, de most meg nem keresem.
Ki volt a géptan tanárod?

@Whave:
Már leakadtam a témáról, de ez a mondatom korábban nem sikerült a legértelmesebbre.

"Eszméletlen mennyiségű SZENVEDÉS HATÁSÁRA A kreativitás eredménye lett egy csomó alkotás a világban, úgyhogy ez éppenséggel fordítva aránylik a 24/7-ben szopatáshoz meg a gondokhoz."

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Elhiszem, hogy így hívják. De attól hülyén hangzik.

@zöldeketbeszélek:
Ez egyáltalán nem rossz védekezési stratégia tőled. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:20:50

@Barátusz: Ez egyébként jó ötlet (mármint az x faktor mint beszédtéma), biztos van valami helyi Mónika-show vagy hasonló, amin lehet kollektíve szörnyűlködni vagy dícsérni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:24:01

@Barátusz: Hát ha az, akkor önkéntelen. Biztosan valami ősi beidegződés, :)

kutya vacsorája 2013.10.30. 18:28:13

jaj de szeretem, ha valaki saját magán is tud tréfálkozni, igazán jó írás. mondjuk engem ezért nem vonz a nyugat, túl egyenesen áll a fű, ha érthető így. viszont az állásváltoztatás javasolt poszternek, ez így, ahogy írja kibírhatatlan valszeg.
@Whave: magyarul a médium/médimok mást jelent(enek) mint a média/médiák. az egyik az (azok), aki(k) beszélget(nek) a halottakkal, a másik pedig a tömegtájékoztató eszköz(ök).

BTBTBT 2013.10.30. 18:28:35

@zöldeketbeszélek:
Az X-faktorral mint témával felsülnék, az biztos. Olyan "maradi" vagyok, hogy nem tévézek (vagy tévézeM?), mert csak időpocsékolás lenne azokat a "színvonalas" műsorokat bámulni.

Nem vettem magamra, és te se tedd azt most, de ez az "azért viselkedem így, mert te hozod ki belőlem" kicsit emlékeztet a legrosszabb angol "blame culture"-re, ahol mindig más a hibás. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:33:44

@Barátusz: Megint tanultam valamit :). Egyébként a szavakon lovaglás egyik oka a kommentelés mint kommunikációs forma lehet. Ha csak egy kicsit másként fogalmazol, ha kihagysz egy 'általában', 'legtöbbször', 'kivétel,' 'főként' kitételt, máris futhatsz még egy-két kört, mire a mondanivalódat pontosítod.

BTBTBT 2013.10.30. 18:36:41

@zöldeketbeszélek:
Éppen ezért igyekszem nem kihagyni az ilyen szavakat, meg kijavítani magamat, ha észreveszem. Nincs kedvem fölösleges köröket futni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 18:40:42

@Whave:
Megérne egy-két misét a magyar oktatási rendszer.

Most kezdtem el méginkább belelátni az itteniek lelkébe ezen a téren. Mióta én (is) írkálom a programokat a gépekre, sokkal "stresszesebb" az életem. Újra előjött az a régi, gyűlölt "Tejóégmileszhogyha?!" érzés.
A kollégák, a főnököm meg csak röhög, hogy semmi. Aki dolgozik, az hibázik is, majd kijavítjuk. Ha meg nem, hát csinálunk másikat.

Hogy erről hogyan fogok leszokni, nem tudom...

@Barátusz: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Biztos én vagyok a hülye, de tudtommal az USB egy csatlakozó (universal serial port), míg a maxval féle "pendrájv" egy adathordozó. :)

@Chang Yai:
Nem esik :)
A kollégával, akivel doglozni járok pl. a helyi állatvilágról is szoktunk beszélgetni. Túrázásról, golfról és hasonló semleges témákról. Nekem ez jobban fekszik, mint más témák.
Volt (nem svéd), aki mindenáron műveltkedni akart és irodalommal próbálkozott. Ezzel két gond van: baromira nem érdkel, illetve kurv@ra nem érdekel :)
A szépirodalomnál még a körömgomba is jobban feldob :)

@Réka ‎:
Nem vagy elég toleráns ;)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
kepfeltoltes.hu/131030/photo__2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezeket ma kaptam vissza a boltban. A nagyobbik, 5kr-ás annyi idős, mint én (1984-es). A kisebbik, 1kr-ás1977-ből való.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 18:44:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az USB-t hívják pendrivenak???
Ezt hol nézted meg? Ne legyél már birca! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:46:56

@kutya vacsorája: A kommentedről eszembe jutott Evain posztja, ő írja hogy: "A zsúfoltságnak más ára is van. Mégpedig az, hogy minden egyes négyzetcentimétert hasznosítottak. Ez abból a szempontból jó, hogy nagyon rendezettnek néz ki, és még a gátak oldalán is nyírva van a gyep, viszont pont emiatt kicsit túlgondozott benyomása van az egésznek. Nekem néha hiányzik a vadregényes táj."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.30. 18:47:59

@Barátusz: Az is elég, ha más írásában elkerüli a figyelmedet...

bpetya75 2013.10.30. 18:58:50

@Barátusz:

Ha a fogalmazásgátlósra gondolsz, őt dr. Pirkhoffer Jánosnak hívták. Ismersz oktatókat Sopronból? ;-)

eagles 2013.10.30. 19:06:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"Újra előjött az a régi, gyűlölt "Tejóégmileszhogyha?!" érzés."

Megint egy Einstein:

"Aki még sosem követett el hibát, valószínűleg még sosem próbált semmi új dolgot."

bpetya75 2013.10.30. 19:12:11

@Réka ‎:

"(gyűlölöm ezeket a vicceskedő zárójeles nicktoldalékokat)"

Micsoda pazarlás! A gyűlölet az egyik leginspirálóbb, legőszintébb emberi érzés. Erre ilyesmire pocsékolod...

DieNanny CH 2013.10.30. 19:29:05

Nagyon tetszik a poszt! Az a zsemlemorzsás történet jópofa!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.30. 20:06:34

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131030/2012-04-06_074006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit mondhatnék erre a posztra?
Minden a helyén van. Nincs túlhangsúlyozva semmi, mindenből mutat egy keveset. Persze, mindenbe bele lehet kötni de miért tenném? Bár sok ilyent olvashatnánk.

A poszt elején szóba került az írójának a nemi hovatartozása.
Itt ragadnám meg az alkalmat hogy mélységesen elhatárolódjak az oldal egyre inkább hímsoviniszta irányba történő eltolódásától.
Felháborít hogy egyesek szexista megnyilvánulásokkal a női test tárgyként való bemutatásával ledegradálják a gyengébbik nemet.
Mivel eléggé el nem ítélhető módon a bloggazda szemet huny eme erkölcsi fertő fölött kénytelen voltam én szót emelni. A pőre női test látványa képes bűnös gerjedelmeket ébreszteni arra fogékony embertársainkban.
A már-már pornográf tartalomba hajló hozzászólások a meztelenség naturalisztikus ábrázolása alkalmat adhat horribile dictu bűnös kapcsolatok szövődésére.
Felkérem az itt publikáló kommentelőket hogy a jövőben tartózkodjanak keresztényi tanításoktól idegen vulgáris tevékenységtől.
Köszönöm.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 20:08:20

@Quercus58:
A világ legokosabb embere könnyen dobálózhatott ilyen igazsággal :)

De én nem támaszkodhatok a relativitáselméletre, ha elveszítem a munkahelyem :)

Nehéz mit kezdeni azzal, hogy itt nem vagyok eldobható játékszer a vállalat szemében. Vagy legalábbis szeretném ezt hinni :)

@bpetya75:
:D

eagles 2013.10.30. 20:23:28

@diggerdriver:

"A szexuálisan szabad ember szerető és gyöngéd; vele teljesen lehetetlen háborúzni. De amíg a szex nem válik szabaddá, a háború soha nem fog eltűnni a Föld színéről."

Osho

Ma ilyen idézgetős kedvembe vagyok

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 20:25:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Isten vagy! Na jo, nem! Mert nem hinnel akkor magadban :D Koszi!

33621 2013.10.30. 20:25:50

Egy kis ,,emberiesség'' határátkelésen innen a Nagy nyugat-magyar országon!
www.origo.hu/itthon/20131030-reszegnek-gondoltak-ezert-hagytak-meghalni.html?sec-3

2013.10.30. 20:27:46

huh ez nagyon vicces volt, en is nevettem ^^

ez a szellemi tunyasag meg a decikiaszinhazbajaras ezt enis megfigyeltem mar nyugaton (legalabbis egy bizonyos szinten igy van ez valoban a kenyelem miatt).... de, kreativnak lenni mindenhol szar, de legalabbis kihivas, legfokeppen a kreativ szakmaban mohehe... :D szerencses az aki ezt 20 ev alatt se allapitotta meg magaban :D

az fura, hogy szerinte a japanok ugy altalaban ne ertekelnek a kreativitast viszont. szerintem az egyik leginnovativabb emberek a vilagon, csak nagyon nagyon NAGYON ragaszkodnak a minoseghez, es talan ezert korulmenyesebb barmifele innovacioba belekezdeni. talan.

a holland + japan kombo azert huuu de izgi viszont nagyon egy kreativ embernek.... en pont ezt a ket orszagot tartom a hagyomanyos nagyhatalomnak mindenfele "arts+crafts" teren, a praktikus kezmuvesseg, innovacio, vizualis kultura es egyebek dologban ok a kedvenceim, irjal meg nekunk Feri :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.30. 20:29:09

@zöldeketbeszélek: Annal a viztarozonal, ahol voltam hetvegen a gat fuvesitett. Kb 60-65 fokos meredeksegu es frankon nyirt, apolt gyeppel. A magassaga kb 50-60 meter es van vagy 150 m szeles. Azert azt sem egyszeru nyirni es nem belebolondulni...

33621 2013.10.30. 20:29:29

@diggerdriver: Te sem leszel már tökéletes! -:)

BTBTBT 2013.10.30. 20:36:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"tudtommal az USB egy csatlakozó"
Nem vagy hülye, de Angliában "USB stick"-nek vagy "memory stick"-nek hívják azt az adathordozót, amit Mo.-on "pendrive"-nak.

@zöldeketbeszélek:
De azért kicsit segít, ha kijavítom, és más számára is érthető lesz.

@bpetya75:
Nem, nem Sopron. Pest. :)

33621 2013.10.30. 20:52:44

Legyen nemzetiségi az ország! Orosz példa animációban.
oroszok.postr.hu/nepmesekbol-szott-orszag

eagles 2013.10.30. 20:53:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Egy dolgot tanulj meg fiatal barátom. Nincs tökéletes ember.
Például belőlem is hiányzik a hiba.

BTBTBT 2013.10.30. 20:55:18

@Chang Yai:
"mit kell az időjáráson megbeszélni, hideg van meg esik az eső minden nap, nem? ;-)"
Angliában például ez egy semleges téma: beszélsz valami semleges témáról a kollégákkal/ismerősökkel, de nem valami személyesről.
Azt simán lehet megbeszélni az időjárással kapcsolatban, hogy "milyen jó, hogy ma melegebb/kevésbé szeles/kevésbé esős idő van, mint tegnap/múlthéten/egy éve. :)

"jött a víz :-/ még 20 centi, és engem is kimosott volna"
Most Yangonban laksz a harmadikon, vagy Chiang Mai-ban laktál ott?
Csak mert lejthet is az az utca.

nyuszigonosz 2013.10.30. 21:10:29

@Barátusz: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Igen itt Németországban is USB Stick vagy Memory Stick.
Én egy ideig nem is tudtam, hogy mi az a pendrive.
Az ilyen dolgok korát, azt már itt éltem/élem meg. :-))

Muscari 2013.10.30. 21:11:55

Vegre megint egy nagyon jo poszt, koszonjuk szepen, Feri!
Elolvastam nehany posztot Feri blogjan is, mar, hogy ilyen ritkan ir csak, mert nagyon tetszik az is. Kar, hogy itt most nem jelentkezett.

Valaki emlitette fentebb a szellemi magany kifejezest, ami nagyon talalo szerintem. Sajnos nagyon is ertem, hogy mit takar a kifejezes, bar en nem szenvedek tole annyira.
Eloszor is mi ketten vagyunk, pontosabban gyerekestul harman egymasnak, tehat beszelgeteni van kivel, legalabb is itthon.

Aztan en szerencses vagyok a munkahelyemmel, ami ugyan csak egy kavezo, de elegge kulturalt emberekkel vagyok korulveve, beszelgettunk mar politikatol elkezdve az egeszsegig meg a sajat nyelvunk nyelvtanaig sok mindenrol.
Ferjem azonban nem ilyen szerencses, neki kijutott nehany sotet kollega es ez rettentoen frusztralja. Nem tud ertelmes dolgokrol beszelgetni senkivel a munkahelyen.

Az itteni magyarokkal se volt eddig szerencsenk, egy baratra sikerult eddig szert tennunk, akinek a baratsagat az ember ertekelte, de az illeto mar tovabbalt egy masik orszagba.

Nagyon is aterzem Feri "maganyossagat", plane hogy egy korosztaly vagyunk.
Amikor az ember egy tarsadalmi osztallyal lejjebrol kezdi ujra, de termeszetesen a szellemi igenyeibol nem akar lejjebb adni. Ez is a kulturalis sokk resze, amit mondjuk a szerencsesek, akik a szakmajukban dolgoznak, az otthonihoz hasonlo kozegben, nem tapasztalnak meg, vagy csak alig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.30. 21:18:52

@Muscari:
Tegnap elfelejtettem mondani hogy szombaton mi is kint voltunk a piacon, akár találkozhattunk volna is.
Csak fél piac volt, jobb időben kétszer annyi eladó van.

Muscari 2013.10.30. 21:26:27

@diggerdriver: Na majd legkozelebb egyeztetunk. Lattam magyarokat, ezsembe is jutottal, de egyik pasi sem a te korosztalyod volt ( kiveve a ferjemet, de rola tudom, hogy nem te vagy ;-))

2013.10.30. 21:39:25

amugy nem biztos, hogy azert intellektualisan maganyos az illeto, mert "lejjebb" van ahhoz kepest ahol volt, bar vannak akik osztaly-kerdest csinalnak a kulturabol es vannak helyek ahol ez erosebb.... szerintem inkabb ugy van ez, legalabbis a kreativ elmekkel, hogy nyugaton a fogyasztoi tarsadalom okozza a bortont, keleten pedig a szellemi szabadsag hianya, es ehhez kepest lehet valasztani. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 21:40:58

@Barátusz:
USB minne a neve (USB memória), de hallottam már USB stick-nek is (sokmindenre használnak angol kifejezést).

@nyuszigonosz:
Én ehhez még nem élek elég régen külföldön :) 2,5 év alatt nem sok változás történt.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ebbe egészen belepirultam :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 21:41:01

@Bebbi: igen, de nincs összefüggésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.30. 21:42:09

@Quercus58:
:)
Tökéletességünknél már csak a szerénységünk nagyobb? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 22:14:52

@tilmir: megtennéd, hogy megírod nekem privibe, milyen embereket keresel, milyen munkára és mennyiért?

BTBTBT 2013.10.30. 22:48:44

@nyuszigonosz:
A pendrive-ot még otthon éltem meg. 124 MB-os "nagyságú" volt a legelsőm. Még megvan, és időnként átkelt fél Európán.
Az USB-s neveket itt hallottam először. Értették a "pendrive" szót, de a környezetemben senki sem használta rajtam kívül.
Azóta persze már "flash drive"-nak hívják őket a technológia miatt.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Például ez -

www.google.co.uk/search?q=usb+memory+stick&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=iH1xUqC9Eurb0QXR8YDIDQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954#facrc=_&imgdii=_&imgrc=UgiVE1md6Q12iM%3A%3B-scimH1uh1IjYM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.usb2u.co.uk%252Farticles%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F08%252FLego-USB-Stick1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.usb2u.co.uk%252Farticles%252F2011%252F08%252Fwe-make-cool-usb-flash-drives%252F%3B500%3B375

Shanarey 2013.10.30. 23:07:33

@Chang Yai:

Sok sikert, sok 8 évet valahol ahol jó te szeretnéd.
A magyarországi látogatásod izgalmas lesz az biztos.

Opera.
Operát én csak akkor szeretem ha egy filmben van benne, és nem maga a film az opera. Szinházban pedig: Az operaház fantomja. (Megvan filmen is)

BTBTBT 2013.10.30. 23:14:54

@Shanarey:
Tegnap vártunk.
Meg tudod mondani, hogy Angliában mióta használják a 3 villás hálózati dugókat?
1934-ig találtunk adatokat a neten, de gondoltam, téged, a szakértőt érdemes megkérdezni.

onewayticket 2013.10.30. 23:19:08

"Másodszor, hiába lakom Hollandiában, egy japán cégnél dolgozni azt jelenti, hogy Japánban dolgozom. Ez alatt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy napi tizenhat órát kell bent lennem, inkább azt, hogy a kínosan hosszadalmas udvariaskodáson túl igazi értékként azt veszik, ha az ember 100%-osan beáll a sorba, nem fejezi ki a saját gondolatait és kérdés nélkül teszi, amit mondanak neki."

Hát ezért, barátom, nem kell(ett volna) sem Hollandiába, sem Japánba utaznod! Budapesten is tudok neked egy ilyen munkahelyet. :D
Más szakma, az igaz, de hát ott úgysem a tudás számított, úgyhogy mindegy. Szólj, ha megadhatom a volt főnököm telefonszámát!
Ja, és ott a napi 16 óra is megvan (heti átlagban).

Shanarey 2013.10.30. 23:34:44

@Barátusz:

Halvány fogalmam sincs.
Nem is igazán értem, mi a rosseb tartja vissza a világ nagyobbik részét hogy ezt az ökörséget, miszerint van az angol, van az amerikai, van az átlag európai verzió, és még a fene tudja milyen.

Volt szerencsém látni a német és az angol telefoncsatlakozónak nevezett vackot, na az is egy szép baleset, és pazarló technológia.
Ha a kábel végén a csatlakozónál kontakt hiba lép fel akkor új kábel kell, mindkét végén megfelelő csatlakozóval, az adott hossz méretben. magyarországon, a csatlakozót lenyisszantják, és tesznek fel helyette egy másikat.

Shanarey 2013.10.30. 23:36:28

Nem is igazán értem, mi a rosseb tartja vissza a világ nagyobbik részét hogy ezt az ökörséget, miszerint van az angol, van az amerikai, van az átlag európai verzió, és még a fene tudja milyen. megszüntesse.

BTBTBT 2013.10.30. 23:46:43

@Shanarey:
Talán az, hogy mindenki (már az országok) ragaszkodik a számára megszokotthoz?
Meg így például differenciáltan lehet árulni ugyanazt az iMac-et vagy akármelyik kütyüt.

Nem tudom, hogy melyik telefoncsatlakozóról beszélsz.

Shanarey 2013.10.31. 00:08:39

@Barátusz:

Arról, amelyiket Digger is belinkelte a jó múltkor.
www.image-share.com/ijpg-2322-145.html

luqe 2013.10.31. 00:08:45

@tilmir: Genf, Zürich és Bern is Svájcban van. Bukarest nincs Magyarországon. Szerintem az ilyen és ehhez hasonló baklövések a tudatlanság ékes példái. Senki sem két lábon járó lexikon, egy amerikaitól nem is várjuk el, hogy bármit tudjon az államokon kívül (sokan azt se tudják, két állammal arrébb mi van...), de Európában azért elvárás lenne. Ráadásul Hollandia <1500km-re van innen. Nem egy fél kontinens...

Egyébként a posztírónak abszolút igaza lehet, mert valószínűleg a totál érdektelenség és a zombi életmód az elfogadott, mert az internet világában egyszerűen ilyen alap dolgokat nem tudni... Szörfölés közben kizárt, hogy ne akadna előbb-utóbb ilyen infókba az ember. Én egyáltalán nem követem pl. a felhozott Montenegró meg Szerbia sorsát időnként mégis belevetődök egy pár mondatos cikkbe (félévente), ami legalább minimális infót ad róluk. Szóval szerintem (is) gáz ez. A másik meg, ha valamit nem tudunk akkor legalább ne reklámozzuk. A Bukarest-Budapest, meg a magyar vagy akkor olvass oroszt tipikus bunkó viselkedés.

Shanarey 2013.10.31. 00:27:58

@Barátusz:

Nos USB csatlakozóból létezik minimum 8 verzió. Értem én hogy az eszközök mérete is számít mikor mely csatlakozó kell, de nem lenne ebből elég 3 db? Ugyanis a 8 db csatlakozó fajtából 5 db nem igazán tér el méretben. Iphone, a telefon alján található szörnyűség, ugyanúgy 5 voltot használ, mint a többi USB egyéb, vagyis sok értelme nincs annak hogy az Apple különcködjön. Főleg azért nem mert a Kínaiak azonnal legyártják a másolatokat is az eredetivel együtt, de ha mégsem akkor is lemásolják pár nap alatt.

Ezekkel az eltérő csatlakozásokkal, az USA esetében az eltérő hálózati feszültség rendszerekkel, akadnak vicces és elszomorító történetek is. Ezen anomáliák szabványosításával, rengeteg pénzt és egyebet lehetne megtakarítani.

BTBTBT 2013.10.31. 00:29:24

@Shanarey:
De az az ADSL filterbe megy be. Legalábbis nekem. Ha elromlik, akkor az egészet cserélni kell, de ez néhány fontba kerül. Még ha számodra pocsékolásnak is tűnik, ez itt nem pénz.

És aztán a filterbe lehet csatlakoztatni külön a routeres kábelt meg a telefonvonalét.

BTBTBT 2013.10.31. 00:33:42

@Shanarey:
USB-ből nyolcféle csatlakozós? Még csak 2.0-ásat meg 3.0-sat láttam.

De itt éppen nem a vásárló számára való pénzmegtakarítás a cél. Különösen nem a túlárazott Apple-termékek esetében.

Mellesleg gondold el, mibe kerülne az USÁ-nak átállni az európai szabványra. Na, nem sajnálom őket, de biztosan nem két fillérjükbe fájna. Meg hát ők az USA, miért is állnának át?

Shanarey 2013.10.31. 00:38:19

@Barátusz:

A fali csatlakozó előbb volt mint az ADSL

Magyarországon, a hagyományos 3 érintkezős telefon csatlakozó után jött az a bizonyos RJ11, és utána mikor jött az ISDN, és később az ADSL, nem volt gond vele. A telefon akkor is csak két vezeték, ha ADSL is fut rajta. Azért kell a splitter, de erre a förmedvényre nincs szükség, ide is jó az a bizonyos RJ 11

Bár lehet hogy az volt a cél hogy a hülyék se tudják nagyon összekeverni, nem tudom.

BTBTBT 2013.10.31. 00:52:15

@Shanarey:
A magyar viszonyokról nincs fogalmam, de itt Angliában a filter arra kell, hogy a telefon meg a net is azon keresztül menjen a fali dobozban lévő telefonvonalba. Valamit nem értek?

Egyébként amikor nekem bekötötték, rémlik valami, hogy korábban gondok voltak abból, hogy az emberek valahogy csaltak azzal, hogy nem ezeket az elosztókat használták.

www.google.co.uk/search?q=adsl+filter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dJdxUqnhBOaX1AWzzoCgDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954#facrc=_&imgdii=_&imgrc=-O8k9sDKRJJZQM%3A%3BcLR6M0S0LTRiBM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.cable-trader.co.uk%252Fimages%252Fitems%252Fpremium_adsl_filter.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.cable-trader.co.uk%252Fitems%252Fprofessional-adsl-filter-splitter%3B300%3B300

Shanarey 2013.10.31. 00:54:12

@Barátusz:

A megtakarítás sokkal több lenne mint amibe kerül, hiszen most is gyártanak effélét az USA ban is ami európába megy vagyis azt a szabványt is ismerik és van technológiájuk a gyártáshoz.

USB és egyéb állatfajták:
www.image-share.com/ijpg-2322-157.html

Shanarey 2013.10.31. 00:55:31

Így hirtelen ennyit szedtem össze.

Shanarey 2013.10.31. 00:59:16

@Barátusz:

A net kapcsolatot, a központban ráteszik a telefonvonalra, a splitter, pedig a lakásodban ezeket külön választja.

Shanarey 2013.10.31. 01:03:04

Nem tudom hogy lehetne ezzel csalni, mert az a doboz, amiből neked a net megy (SKY, vagy egyéb szolgáltató logójával az oldalán) annak a doboznak egyedi azonosítója van ( MAC adress)
Ez másolható, de hiába, ha a központ nem engedélyezte a rendszerben ezt a bizonyos MAC adress-t, akkor ott nem lesz ingyen net.

BTBTBT 2013.10.31. 01:09:08

@Shanarey:
Csodálnám is, ha éppen te nem tudnál ennyit összeszedni. :)
Látom, balra ott van a 2.0/3.0-ás is, amit említettem. A fehér meg iPod-os?

Te is tudod, hogy egy fogyasztói társadalomban nem az a lényeg, hogy mennyit lehetne megtakarítani. A józan ész meg az üzleti érdek nem járnak kéz a kézben.

Értem, hogy jön be a lakásba a cucc.
Viszont azt nem tudom, hogy leheTETT ezzel csalni - nyilván másféle cuccot használtak korábban -, csak rémlik valami külön erre vonatkozó figyelmeztetés tavalyról. Vagy tényleg csak a hülyék miatt volt ott a figyelmeztetés? Ki tudja?

Shanarey 2013.10.31. 01:19:56

@Barátusz:

Naná hogy össze tudok ennyit szedni, szerinted a vámosok miért néztek rám igen furán(Mint gyujtogató a vizes szénára) De azért nem volt gond. Mindenesetre ott és akkor örültem volna egy Google szemüvegnek hogy megörökítsem azt az arcot.
:-))

A fehér az Iphone 3gs
Két lapos fekete az telefon csatlakozo, a nagyobb fekete fehér belsővel, az főleg a printereknél és a hordozható HDD-nél divat, a többi meg minden egyéb vacaknál, a telefontól a fényképezőgépekig. Az a szép csillag alakú, az mindent visz :-)

A csalás, biztos létezett, de más volt a technológia az biztos.
1997 ben amikor elindult a Freemail szolgáltatása, az első két hétben nem csak leveleket lehetett küldeni és fogadni, hanem netezni is lehetett, amíg észre nem vették, jaj de rég is volt.

Shanarey 2013.10.31. 01:27:39

2.0-3.0 külsőre ugyanaz, csak más színnel jelölik
www.image-share.com/ijpg-2322-161.html

Shanarey 2013.10.31. 01:30:24

A 3.0-ás csatlakozón nagyobb adatsebesség érhető el, és nagyobb áramerősség, mert az újabb kütyük több áramot akarnak mint amit a régi USB 1.0-2.0 adni tudott(1 Amper) A feszültség továbbra is 5 volt, tehát ha valaki összecseréli, nem gond, max. nem tudja kihasználni a 3.0-ás tudását.

2013.10.31. 06:02:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha van jo minosegu vezetekes fejhallgatod, vehetsz hozza Bluetooth receivert, pl. ilyet:
www.xtremecables.net/universalmini3.5mmbluetoothaudioreceiver.aspx
Nekem porosodik a cuccaim kozott egy ilyen. Sot, van Bluetooth audio adom is, hordozhato ( Sony) es fix telepitesu ( Motorola ) 5-6 eve vettem oket, amikor megtetszett a Bluetooth hangatvitel. A Bluetooth 4 pl mar egesz jo hangatvitelt biztosit, 100 m - ig. En meg otthon is Bluetooth fejhallgatokat hasznalok, mert sokszor elfeledkeztem, hogy fejhallgato van a fejemen, es ugy indultam a konyhaba. Szakadt minden, neha a laptop is a padlon kotott ki:)

Behajtó70 2013.10.31. 07:05:56

"a világ minden kincséért nem költöznék vissza Magyarországra"

Fura mondat, de aztán megértettem a többi részletből:
- 40 éves
- család nélkül
- 3000 euro megtakarítás
- gyakorlatilag csicskaként dolgozik
- akármit elvállal bármilyen országban
- bármit lenyel másoktól
- most 20 négyzetméteren lakik
(bocs, de ez szerintem egy looser karrier)

emellett profi 3D programozó meg mégprofibb grafikus, meg vezető volt, meg kivaló angolos

Valami hiba van ebben haver! Sánta ez úgy ahogy van!

VHB 2013.10.31. 07:49:20

@Behajtó70: Nagy igazságot mondtál, jól lebuktattad a posztert. Bravó!

VHB 2013.10.31. 07:58:29

@Babette_: Pár perce kint volt egy halloweenes interjús poszt, most én sem látom.

rumitom 2013.10.31. 08:30:37

@tableno: en is igy gondolom, de ettol meg ez egy ertelmes ember ertelmes gondolatait zsenialisan jo stilusban megirt poszt, szerintem. mi tobb, sok tekintetben egyet is ertek a posztban megfogalmazotakkal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.31. 09:17:45

@Behajtó70:
Miert fura a mondat?
En sem koltoznek vissza soha. Nincsen ebben semmi. Ukrajnaba sem koltoznek soha... van ilyen, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.31. 10:19:15

@zöldeketbeszélek: csupa fiú osztály voltak nagycsoportban, így alakult, így jöttek át elsőbe, ahol kaptak két nagyon csendes kislányt, és a feje tetejére állt a kollégám, de akkor is kiszekálták őket. most 5 lány és 9 fiú, a fiúk mind alfahímek kb, egymást nem bántják, de mindenki mást, tanárokat is, elég csúnyán megpróbálják darabokra szedni. bele nem akarok gondolni abba, mi lesz itt később. szerencsére viszont nagyon okos mind és az a peer pressure, hogy olvasunk, tanulunk, megcsinálunk mindent rendesen.

szerintem az a kulcs az ilyen szívás melókkal, hogy az ember ónek van reménye feljebb, otthon meg általában nincs meg ez a remény.

BTBTBT 2013.10.31. 10:29:50

@Shanarey:
El tudom képzelni, hogy a vámosok sem láttak annyifélét életükben.

Nekem egyben van a 2.0-ás/3.0-ás csatlakozó, és az megy egy "portable drive"-ba. A kábel másik vége normál USB, az meg a gépbe.

1998-ban volt egy kérészéletű freemail-fiókom. Irtó szar és lassú volt. Valamikor idén ránéztem az oldalra. Nemcsak hogy létezik, hanem ugyanolyan szar és lassú is. :)

@DieNanny:
Nem semmi! :)
Próbáltam keresni neked milkateheneset, de nem találtam. Csak telefonfedelet.

2013.10.31. 12:06:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ettol fuggetlen azert nem ok nelkul ker akkora penzt a Sennheiser, tudhatnak olyat, amit mas nem. Talan a bluetoothjuk specializalt, jobban figyelembe veszik a szinkronizalast a ket sztereo csatorna kozott. Erdekes, keson kapcsolodtak be a Bluetooth buliba, a Motorolanak mar 7 eve volt BT stereo fejhallgatoja. A Sennheisrnek is volt, de nem BT szisztemara epult. Szerintem ki kell probalni egy portable BT audio receivert a meglevo fejhallgatoval. Szerintem nem lehet akkorra hallhato kulonbseg.

2013.10.31. 12:16:03

@kék madár: ennek a blognak a specialis nyelvezete. Losert jelent

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.31. 15:18:17

@Cascabel:

Most néztem egy összehasonlítást, A Sony fejhallgatóját jobbnak hozza ki, mint a Sennheisert,,,

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Azaz - kevés kivétellel - nem szeretem az operákat. Oké, van pár szép ária, de alapból az énekhang nekem zavaró tényező, mely megzavarja a szép zenét."

n. b. figyelmedbe ajánlom, hogy vannak ám barokk operák is. p.l. a. vivaldi vagy 19-et írt belölük. (valóban az a baj velük, hogy sok a recitativo, nadee az áriát valaminek meg kell ugye elözni, nem jöhet out of the blue ;) )

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:44

@Behajtó70:
"most 20 négyzetméteren lakik"

nem feltétlenül lOser.
Szvsz én sem voltam az, amig NL-ben laktam, annak ellenére, hogy végig 20-35m^2s studiókat béreltem.
Méghozzá azért, mert a legutolsó lakásomban ( nem osztottam meg a WC-t senkivel meg mielött kérdezed ;) ) a lakbér EUR420 volt ( ez is EUR 360ról ment fel ) gázzal + villannyal + fütéssel együtt. [azt azt megelözöt pedig eur 395-ért béreltem]

Mintegy 40.000 eur-t spóroltam csak ezzel, hogy nem laktam ú.m. "a helyzetemhez illö" lakásban ;).
Ja igen, nem a mekiben kentem a szendvicseket ;)

Fekete Pestis 2013.10.31. 22:43:51

@jewel79bp:

Houdoe, babants ? Het wordt door Theo Kocken [in Rotterdam - tuurlijk] op prijs gesteld ;)

yooli 2014.01.16. 14:37:17

Ugyanez a problémám,mint a posztírónak,csak angliában...Iszonyú nehéz olyan embereket találni,akik nem a borzalmas angol sorozatokról és az időjárásról akarnak beszélni,amiről nem tudom,mi beszélnivaló van mert egy szóval ki lehet fejezni: SZAR. Ugyanez igaz a sorozatokra is:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása