oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. február 18. 17:19,  Egy bajor kisváros Amerikában 233 komment

2023. február 18. 17:19 Határátkelő

Egy bajor kisváros Amerikában

Azt már egy ideje tudjuk, hogy Amerikában nagyjából minden (és mindennek az ellenkezője is) van. Például egy bajor kisváros is, ami persze nem annak indult, csak aztán jött egy ötlet... Meg egy látogatás Susanéktól sok képpel.

8_ci_m.jpg

„Előfordult már veletek, hogy egy-egy művészien fotózott tájkép vagy videó láttán arra gondoltatok, milyen jó lenne az adott helyet meglátogatni? Nos, pontosan ez történt velünk.

Hálaadás környékén, november végén Dél-Kaliforniában még a meleg ősz utolsó napjait élveztük, de az üzletekben és mindenhol már Karácsonyra hangolódott mindenki. Bár az évek során hozzászoktunk az itteni klímához, a fehér Karácsonyok gyermekkori nosztalgiája megmarad az emberben.

A YouTube-on „szörfölgetve” álmodoztunk a lányommal, amikor egy videóban egy szinte mesebeli, gyönyörű kisváros főutcájának égősorokkal gazdagon díszitett hófödte házai, és a hóesésben boldogan szánkózó gyerekek látványa ragadta meg a figyelmünket.

Ide el kell mennünk! – szinte egyszerre szaladt ki a szánkon, és a lányom számára - aki kiskorától kezdve be lett „oltva” az utazás, más tájak, kulturák felfedezésének szeretetével – nem volt kérdéses, hogy ezt a spontán ötletet valahogy meg fogjuk valósítani. A potenciális utazás lázában máris elővettük a Google térképet, és Washington államban találtunk rá Leavenworth-re.

Miért ne lehetne bajor kisváros?

Ha hiszitek, ha nem, ez a település nem volt mindig ilyen mesebeli, autentikus bajor hangulatot árasztó kisváros. Az 1800-as évek végén, az aranyláz idején települt erre a vidékre sok szerencsét próbáló ember és prémvadász.

A bevételek jó részét azonban leginkább a fakitermelés adta egészen addig, amíg a városon átvezető vasút útvonalát megváltoztatták. Leavenworth szinte szellemvárossá vált, és több évtizedig a teljes elnéptelenedés fenyegette.

Csak a 20. század második felében jött a városvezetők ötlete, hogy valamivel a településre kellene csalogatni a látogatókat! A táj, amely a maga fenséges hegycsúcsaival a bajor Alpok „ikertestvére” lehetne, szinte kínálta a lehetőséget: alakítsák át a település arculatát, és legyen belőle egy bajor kisváros!

Az ötletet tettek követték. A teljes belváros renoválása mellett egy sor fesztivál - többek között a legnépszerűbb karácsonyi fények fesztiválja - is hozzájárult, hogy ma Leavenworth az első számú „winter wonderland” az USA-ban, és a Pacific Northwest (az USA északnyugati partvidékének összefoglaló neve) kedvelt turista desztinációja.

Autó vagy repülő?

Na de vissza az úti terveinkhez! A Google térkép tanulmányozása után jött a második kérdés: autó vagy repülő? Köztudott, hogy az USA-ban nagy távolságok léteznek, és bizony ez a mi esetünkben sem volt másképp: Los Angeles és Leavenworth között a távolság 1,128 mérföld (kb. 1,815 km).

Ha kocsival akarunk menni, át kell vezetnünk egész Kalifornián és Oregonon. Ha szerencsénk van, és Washington államban sem ragadunk a hóba, ez minimum két teljes nap. A téli időjárási viszonyok Washington államban (ami, ne feledjük, már Kanadával határos) kicsit megingattak abban, hogy bevállaljuk a hosszú kocsikázást.

Igy aztán kizárásos alapon maradt a repülő. Sikerült egy diszkont légitársaság (Avelo) járatára foglalni, amely Pascóba repült, a kiválasztott Airbnb  szálláshelyünktől kb. 2.5 órányira.

Washington állam keleti része, ahova érkeztünk, a mi dél-kaliforniai hegyekhez szokott szemünknek nagyon laposnak, szinte kietlennek tűnt. A téli hangulatot itt még csak a kopasz fák, és a jóval alacsonyabb hőmérséklet (kb. 4-6 c) biztosították.

1_295.jpg

Ahogy haladtunk nyugat felé, a táj változni kezdett. A Columbia folyó mentén autózva először dombok, majd havas hegyoldalak váltották fel az alföldi tájat. A Columbia egyébként az USA északnyugati vidékének legjelentősebb folyója, amely a kanadai Sziklás-hegységben ered, és vízgyűjtő területe mintegy 7 államot foglal magában. Rendkívül népszerű a lazac- és egyéb halfajtákra horgászók körében.

2_249.jpg

Majdnem olyan, mint „otthon"

A decemberi rövid nappal után már szinte sötétben érkeztünk a szállásunkra, de a látvány már ekkor megragadott. Az átlag dél-kaliforniai, zsebkendőnyi telkekhez szokott szemünknek hatalmasnak tűnt a házat körülvevő, most hóval borított kert, amelynek végében egy patak is csörgedezett. Napokkal később az egész területet bejártuk.

Szilveszter előestéjének napja Leavenworth felfedezésével telt. A belvárosban ünnepi forgatag fogadott minket – később rájöttünk, hogy ha a tömeget el akarjuk kerülni, érdemes az ünnepek után turistáskodni.

A városka valóban autentikus német hangulatot áraszt, ehhez nemcsak az épületek dekorációja, hanem a számtalan, jellegzetes bajor ételeket kínáló étterem is hozzájárul.

7_57.JPG

9_64.jpg

10_55.jpg

A képeslapra kívánkozó, remek fotóanyagot biztosító belvárosi séta után este szinte „otthon” (Európában, Magyarországon) éreztük magunkat, amikor a finom „wiener schnietzel” és savanyú káposzta után egy Feketeerdő-tortával zártuk a vacsoránkat az egyik vendéglőben .

11_48.jpg

12_41.jpg

Az év utolsó napját hótalpon kezdtük. A snowshoeing magyar fordítására rá kellett keresnem, mert fogalmam sem volt, mi ennek a megfelelője.  Aki még nem próbálta ezt a téli sportot, annak csak ajánlani tudom!

A mi lábunkon is most volt először, és hatalmas élmény volt a friss hóban gyalogolni a gyönyörű, napsütéses időben a szállásunk közelében levő parkban. Ez a program annyira tetszett, hogy még egyszer megismételtük pár nap múlva egy másik helyszínen, Lake Wenatchee festői elhelyezkedésű parkjában.

A Szilveszterünk viszonylag csendesen telt, lévén hogy nem egy New York-i Times Square – méretű és atmoszférájú helyen, hanem egy kisváros annál is kisebb “plaza”-jában (aminek hétköznapokon amolyan beltéri piac/bevásárló központ szerepe van) töltöttük, több helyi lakossal együtt. A hangulatot élő zenekar, és több helyen árult finom ételek alapozták meg.

Évindítás egy rénszarvas-farmon

2023-at egy nagyon érdekesnek igérkező programmal kezdtük, amikor ellátogattunk egy rénszarvas-farmra. Nem igazán tudtuk, mire számítsunk, de roppant kellemesen csalódtunk, mert a nagyon informatív idegenvezetésnek köszönhetően rengeteget tudtunk meg magáról a farmról és ezekről a fantasztikus állatokról, sőt még testközelből is megcsodálhattuk őket. A családi vállalkozást 2016-ban hozta létre egy norvég származású házaspár. Van egy gyanúm, hogy az állatszeretetük mellett a hazájuk iránti nosztalgia is közrejátszhatott a döntésükben.

Ahogy megtudtuk, a rénszarvas a vadon élő karibu háziasított változata, és több északi országban régóta az ember segítőtársa. A család terve az volt, hogy Alaszkából szállíttatja le a kiszemelt 6 rénszarvast a Washington állambeli farmra – amely egyébként ugyanazon a szélességi körön van, és hasonló klímával rendelkezik, mint a legegészségesebb karibu csordáknak otthont adó mongol sztyeppék.

A vállalkozás első kihívást jelentő feladata rögtön a szállítás megszervezésével indult, ugyanis egyetlen légitársaság sem vállalta, hogy rénszarvasokat fuvarozzon a raktérben. Igy maradt a hajóút! Az állatok szerencsésen megérkeztek a farmra, ahol rögtön az első évben borjak is születtek! Azóta minden évben tavasszal ez az egyik legizgalmasabb időszak, amikor is a látogatók akár szemtanúi lehetnek 1-1 borjú születésének (mint ahogy ez meg is történt pár évvel ezelőtt).  

Azt is megtudtuk, hogy a rénszarvasok esetén – rokonaiktól eltérően – mind a nőstény, mind a hím állatok növesztenek agancsot, amit minden évben elhullajtanak, és évről évre nagyobb, súlyosabb koronát növesztenek ismét.

A népszerű karácsonyi gyermekdal, up on the housetop click click click  egy valós megfigyelésre épül! A rénszarvasok lába (térde) valóban ilyen kopogó hangot ad ki télen, ugyanis ez segíti őket, hogy hóviharok idején is együtt maradjon a csorda.

A rénszarvasok patája az időjárás függvényében változik: télen kisebb és keményebb, ami a hóban és jégen való járáshoz alkalmazkodik. Ezzel szemben tavasszal és nyáron puhább és jobban szétterül, ami a süppedős, esetleg sáros talajon való könnyebb járást teszi lehetővé.

A rénszarvasoknak sok egyéb fantasztikus, egyedi tulajdonságairól is hallottunk. Aki kíváncsi rájuk, egyébként itt is olvashat róluk.

18_22.jpg

Téli kalandunk a vége felé közeledett, ezért az utolsó két napot szerettük volna még alaposan kiélvezni. Ez pedig egy 2 órás síleckét jelentett a család ifjabb tagjai számára (akik számára ez életük első alkalma volt). A közeli kisebb síközpont kiváló terepnek bizonyult, és a lecke végére már egészen belejött mindenki.

19_5.JPG

20_19.jpg

Minden jó, ha a vége jó, ahogy mondani szokták. A spontán téli „kiruccanásunk” valóban nagyszerűen sikerült, és az élményekkel teli rövid hét után feltöltődve indult számunkra az új év. Reméljük, hogy 2023 tartogat még pár ilyen „meglepetést”! 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr218052670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.02.24. 05:25:43

@blackhairlady: “ Valami hasonló érzés, mint levetni a síbakancsot a nap végén"”

Látod főhadnagy úr is kreatívan tud gondolkodni:)))

2023.02.24. 07:10:08

@blackhairlady: “ Jol sikerult a koltoi kep :))”

Gondolod, hogy a jövőben egy szonátával is számolhatunk? :))))

2023.02.24. 07:14:48

@Zsuzsi65: “ szoval a washingtoni posztom nem is annyira irrelevans :))”

Nekem meg három poszt van a várólistán: egy norway nyáron, egy USA Indian sumér, és egy Olaszország nyáron ami elhozza nektek a napsütést

2023.02.24. 08:45:20

@P.Elliot:

Volt egy nőstény kutyánk egy husky. Na az volt egy nagy primadonna, kényes mindenre. Jó macska lehetett volna belőle, mert bennünket csak alattvalóknak tekintett. A királyi felség:)))

Csak pórázon lehetett vele sétálni, mert olyan nagy volt a Vadász ösztön, minden után rohant ami mozgott. Gondolom a mezei nyulak sokat nevettek rajta, állandóan a bolondját járatták vele

2023.02.24. 09:58:07

@SzZoole:

Erre a képre mit reagálsz?

ibb.co/ZS32wb2

SzZoole 2023.02.24. 14:43:50

@Mr.Tellinghovon: svájci rendszámú busz, sok gyerek matricával, mit kellene hozzá szólnom??

Ez a helyi pedobusz?

2023.02.24. 15:25:33

@SzZoole:

Több megoldás van: az itt fogamzott gyerekek nevei, vagy a sofőr gyerekei?

Óvodának csinál reklámot, látod milyen Humánus ország vagyunk:))

SzZoole 2023.02.24. 15:31:25

@Mr.Tellinghovon: humánus humánus, csak én nem mehetek oda :-))

2023.02.24. 16:16:59

@SzZoole:

Mutass egy jó kövér bankszámlát, legyél diktátor vagy drogbaro és nyitva állnak a kapuk

SzZoole 2023.02.24. 16:45:29

@Mr.Tellinghovon: és te is úgy kerültél oda? :-))

P.Elliot 2023.02.24. 18:44:52

@Mr.Tellinghovon:
Mar megkerestem az interneten es meg ma fogok ilyen tablat rendelni, en a kertembe teszem...
Koszi az otletet....

P.Elliot 2023.02.24. 18:54:49

@Mr.Tellinghovon:
A busz nemetnek nez ki de a gyerekek nevei kevertek, sot alig van benne nemet.
Talan a jovo generaciot mutatja hogy mennyire keveredtek a nemetekkel.

Masodik talalgatasnak egy ovoda reklamja, harmadiknak egy nagyszulo buszkesege a leszarmazottaikbol vagy csak a rokonsag gyerekeibol...

P.Elliot 2023.02.24. 18:57:31

@Mr.Tellinghovon:

Kutyam sosem volt es mar nem is lesz, eppen elegek a macskak.
Nem is mernek hozni mar a korom miatt sem mert en minden allatot nagyon el tudok rontani es annak a kutyanak nagy szomorusagot okoznek ha eltunnek az eletebol.

P.Elliot 2023.02.24. 19:02:10

@Mr.Tellinghovon: A tiki-taki valamilyen golyok voltak eros madzagon amit egymashoz kellett utogetni felkezzel ha az amit en gondolok. 70-es evek koruli vagy elotte, emlek. Az is hogy elso probalkozas utan hogy megutottem vele a kezemet, ettol aztan el is ment a kedvem tole. Volt Pesten egy idoszak amikor ha jol emlekszem a Parlamentben is szo volt rola hogy be kell tiltani csendhaboritas miatt mert ejszaka is volt hogy csorgettek, Pesten legalabbis...nem egy-ket csorgetes volt hanem neha csapatokban jottek foleg a fiatalok es felvertek a csendet...

dikusz. 2023.02.24. 20:20:40

@P.Elliot: Igen, az volt. Nekem is csupa kék-zöld volt a kezem tőle, és a hangossága miatt idegesíteni lehetett vele a felnőtteket.

2023.02.24. 21:56:59

@P.Elliot: „ busz nemetnek nez ki de a gyerekek nevei kevertek, sot alig van benne nemet.
Talan a jovo generaciot mutatja hogy mennyire keveredtek a nemetekkel.”

A busz svájci, jobban mondva zürichi. A helyi közlekedési vállalat akarja mutatni, hogy a jövő nemzedékre alapoz. Az erős bevándorlás ( a lakosságra számítva 20%) nemcsak svájci nemet neveket eredményez. Az országban 4 hivatalos nyelv van, a nemet, francia és olasz plusz rätoroman, ez hasonló a beszélt latin nyelvhez, így a keresztnevek okoznak kavarodast.

2023.02.24. 22:00:07

@P.Elliot: “ kutyanak nagy szomorusagot okoznek ha eltunnek az eletebol.”

Van is erről egy híres film, hachiko, Richard Gere főszereplésével

2023.02.24. 22:07:58

@SzZoole: “ és te is úgy kerültél oda? :-))”

Olaszországban voltam latina menekülttáborban, és jöttek a svájciak és térden állva konyorogtek. Én sokáig allhatatos voltam mert mindenképp az USA-ba akartam menni. De meggyoztek….

A sors fintora: mert kicsi a világ. Vacsorázunk a Yosemite Valley melletti városka, argentin éttermében. Termeszetesen marhahús steak a menü, közben magyar szavakat hallok a háttérből. Keresem, hogy honnan jön. Egy távolabbi asztaltól. Meg szólítom őket, kiderül egy időben voltunk a táborban, ok Európában akartak maradni és az USA-ba jutottak. Nálam pont fordítva volt. Jót beszélgettünk és nevettünk a sors komikus fintorán.

SzZoole 2023.02.24. 22:10:19

@Mr.Tellinghovon: jól tetted, hogy itt maradtál és nem abba a kulturáltan lator államba mentél, szerintem :-)))

2023.02.24. 22:11:58

@P.Elliot: tiki-taki

A legjobbak fekete bakelitböl voltak, kemények és nagyon csattogtak. Szeretném tudni ki volt az az idióta aki kitalálta? :)))
Látod minden kornak megvan a maga hülyesége :)))

2023.02.24. 22:14:10

@dikusz.: “ hangossága miatt idegesíteni lehetett vele a felnőtteket.”

Rossz kislány voltál?

2023.02.24. 22:17:43

@SzZoole: “ jól tetted, hogy itt maradtál és nem abba a kulturáltan lator államba mentél, szerintem :-)))”

Én is azt gondolom, csak a távolság miatt is. A relatíve közelség tette lehetővé, hogy apam utolsó három hetében mellette lehettem.
A tengerentúlról biztosan nehezebb lett volna.

SzZoole 2023.02.24. 22:28:13

@Mr.Tellinghovon: nem a hangossága miatt tiltották, hanem azért mert fegyverként is kiválóan funkcionált :-)

dikusz. 2023.02.25. 00:09:09

@Mr.Tellinghovon: Nem könnyítettem meg a szüleim dolgát.:)

Drukkoljatok nekem, hogy sikerüljön bekönyörögnöm magam vasárnap az egyik programra az Idegenvezetők világnapjára. Megint a Csikágóban lesz a séta, csak még közelebb a szülőföldemhez, mint a tavalyi. Ha sikerül bejutnom, Isten bizony megírom a posztot, amit az egy évvel ezelőtti látogatásnál elkezdtem.
De ez csak budapesti utazás, nem világjárós.

blackhairlady 2023.02.25. 01:19:30

@Mr.Tellinghovon: Az nem jonne at olyan jol mint a koltoi kep, nehez a dallamokat lejatszani ezen a blogon :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 02:08:54

help! Mi tortent a napos Kaliforniaval? :)) napok ota megszakitasokkal, tegnap este ota egyfolytaban esik...Emellett fagyoskodunk...brrr...ez a heti elorejelzes :(
Tudom, ez a teli vihar atmegy az egesz orszagon, de nekunk itt Del-Kaliforniaban, ha par napig nincs napsutes, itt a vilagvege :))
kb. egy hete vettunk egy to rozsat, hogy elultetjuk a kertben, de egyelore itt varakozik a konyhaban, jobb idore varva...

ibb.co/Fnt06FV
www.youtube.com/watch?v=OJbx_e2znEg

De remelhetoleg a vihar elmultaval olyan szep havas hegyeket elvezhetunk itt LA kornyeken, mint a posztomban Washington allamban :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 02:12:59

@Zsuzsi65: A fenti homersekletek celsiusban, gondolva ay europai olvasokra, haha :)

SzZoole 2023.02.25. 19:11:51

@fhdgy: mit hallottam katonabácsi!

Az az orbáncos dagadt malac tényleg államosítani akarja a tüzéptelepeket, mi jön még???

Még jó hogy neked kecskéid vannak, mert ha bárányaid lennének, akkor azok is mennének bééé a közösbe……

fhdgy 2023.02.25. 19:21:10

@SzZoole: Félek, hogy jön még az это колхо́з, это falhoz!

Latin betűkkel: eta kolhoz,, eta falhoz!

SzZoole 2023.02.25. 19:27:45

@fhdgy: de tényleg van róla szó?

fhdgy 2023.02.25. 19:33:06

@SzZoole: Most őszintén?! Minek nézel? Nem vagyok én minden titkok tudója!

Honnét tudhatnám, hogy egy eszét vesztett vadbarom fejében mi jár?

A hatalma megvan hozzá. Hogy ebből mi lesz, tényleg nem tudhatom. Lehet eső, lehet hó! Meg колхо́з is!

SzZoole 2023.02.25. 19:40:40

@fhdgy: te laksz Magyarországon, szóval azt gondoltam te hallottál/olvastál róla.

De a zindekszes cikket olvasva már érteni vélem.

fhdgy 2023.02.25. 19:42:10

@SzZoole: tudod, az a barom mondta, hogy ne azt nézzék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz!

Ezek még csak a szavak!

fhdgy 2023.02.25. 19:47:31

@SzZoole: Megvallom őszintén, nekem ilyenekhez nincs türelmem. Amit mondanak, azzal lényegében egyetértek, de ahogy, hát az kiveri nálam a biztosítékot.

A fejükhöz kellene kapni és rádöbbenni, hogy entellektuális ( sic ! ) nyekergéssel nem jutunk sehova.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 20:27:51

Hat ha ezek utan az LA varos/ CA allami vezetes panaszkodik, hogy aszalyos idoszakban vagyunk, akkor ott valami nagy baj van a fejekben ;)

www.youtube.com/watch?v=KzVPKigwX1g
www.youtube.com/watch?v=g1iiZ5if8ew

(Grapevine egy kb. 1000-1300 m magasan atvezeto hago autopalya, ami Del-Kaliforniat koti ossze a kozponti reszekkel es Eszak-Kaliforniaval...Ott nem ritka a ho telen, de most meg a szokasosnal is tobb ho esett.

dikusz. 2023.02.25. 20:36:43

@Mr.Tellinghovon: Ma a Veli bej fürdőben volt a séta, érdekes volt.

A holnapitól sokat várok, a szervezők nem reagáltak a kérésemre, majd valamit kitalálok a helyszínen.

fhdgy 2023.02.25. 20:51:16

@Zsuzsi65: Tudod, az valahogy úgy van, hogy a meteorológusok azt mondják, hogy globális felmelegedés, ami bizonyos helyeken fórróssággal, szárazsággal jár, más helyeken meg hideggel és sok csapadékkal, árvizekkel.

A kettő közül valamelyik csak be jön!

A klímakutatók meg azt mondanak, amit akarnak. 50-100 évre előre jósolnak. Ki fogja tudni rajtuk számon kérni???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.26. 05:44:49

Szoval megerkeztek az elso havas kepek a (jelenleg nem) napos Del-Kaliforniabol :)
Rz a kepfeltolto nem tudja elforgatni a fuggoleges kepeket, igy a hazunk elott fotozott kephez kicsit ki kell tekerni a nyakat , haha :)
Alig varom, hogy szerdatol kisusson a nap, hogy meg tobb es jobb fotot csinalhassak ;)

ibb.co/nLGqK00
ibb.co/SBvwh0r
ibb.co/vdPYctB

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.26. 05:46:20

@Zsuzsi65: nahat, megiscsak megforditotta a fuggoleges kepet :) akkor csak a website-on latszik rosszul :)

2023.02.26. 07:27:44

@dikusz.: véli bej fürdő

Nem is tudtam, hogy ilyen van! Látod mennyi titkot rejteget Budapest!

2023.02.26. 07:29:20

@fhdgy: “ A klímakutatók meg azt mondanak, amit akarnak. 50-100 évre előre jósolnak. Ki fogja tudni rajtuk számon kérni???”

Amióta itt kommunikálnunk egymással, meg nem hallottam tőled nagyobb igazságot

2023.02.26. 07:40:23

@fhdgy: “ az a barom mondta, hogy ne azt nézzék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz!”

A Rodolfo volt aki mindig azt mondta, csak a kezemet nézzek?

@SzZoole: De, uraim Önök hazánk törvényesen megválasztott miniszterelnökről beszélnek. Kicsit több tiszteletet!

Vicc volt

fhdgy 2023.02.26. 07:41:15

@Mr.Tellinghovon: Ritkán nézek TV-ét, ha mégis, leginkább az ausztrál aranyvadászokat.

Sokszor elhangzik olyan szöveg egy szinte kopár sivatagra, hogy ez itt egy kb. ennyi meg annyi tízmillió éve kiszáradt folyómeder. Ebben sok aranynak kell lennie.

Láss csodát, van is benne.

A kérdésem ezek után, már tízmillió évekkel ezelőtt is volt globális felmelegedés? Kik, a kenguruk autóztak túl sokat?

Másik: 14.-19. században volt a kis jégkorszak. Szerintem az történt, hogy az akkori királyok, császárok összefogtak, kötöttek egy nagy klíma egyezményt a föld megmentésére, csak túllőttek a célon.

Szóval, nem tagadva, hogy melegszünk, szeretnék látni egy olyan klímamodellt, amelyik legalább a múlt változásait elfogadható pontossággal leírja.

Amíg ilyen nincs, addig csak duma van, tudás semmi.

Azt én is érzem, hogy pl. a telek egyre melegebbek.

A különbség csak az, hogy ezt hiába harsognám, egy fityinget sem kapnék érte.

Ők miért kapnak?

fhdgy 2023.02.26. 07:45:23

@Mr.Tellinghovon: Remélem is, hogy csak vicc volt.

Rodolfo esetében a lényeget lehagytad! Csak a kezemét nézzék, mert csalok. Egészen pontosan ( az internet szerint ) „Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!”

Ennek akkor és most úgy kellene hangzania, hogy „Csak a kezemet figyeljék, mert lopok!”

fhdgy 2023.02.26. 08:00:37

@Mr.Tellinghovon: "Szóval, nem tagadva, hogy melegszünk, szeretnék látni egy olyan klímamodellt, amelyik legalább a múlt változásait elfogadható pontossággal leírja."

Ha ez meglenne, akkor azt mondanám, hogy van egy elfogadható klímamodell és azt felhasználva, lehetne extrapolálni.

Persze, maga az extrapoláció is felvet bizonytalanságokat. Itt abból indulok ki, hogy matematikában az interpoláció általában megbízhatóbb, mint az extrapoláció.

"Amióta itt kommunikálnunk egymással, meg nem hallottam tőled nagyobb igazságot", hallhattál volna, ha a hülyéskedésbe csomagolt ökörködéseimet lecsupaszítod és a mögöttes, indirekt dolgokat ( is ) nézted volna.

2023.02.26. 08:01:02

@fhdgy: “ Remélem is, hogy csak vicc volt.”

Tőlem úgy nevezitek, ahogy akarjátok. A probléma, ott van, hogy a nagy ellenlábasa legalább akkora tolvaj, csak nem volt lehetősége tovább lopni mert elqurta.

Rodolfo, igazad van nem emlékeztem a pontos mondására

Klíma: csak nézd meg pl. a doveri fehér sziklákat, az mind elmúlt tengeri állatok maradványainak tömege. Akkor miről beszélnek a kutatók?

Ausztrália. Mikor órákon át repültunk Melbourne-be át az ország felett, nézve a vörös földet, csak egy gondolat volt bennem: istenem hova jutottam. Nem is csoda, hogy a fegyenceket vittek oda.
Ami engem nagyon zavart, a legyek tömege, és a pókok és kígyók veszélyessége az outback -ben

2023.02.26. 08:02:57

@fhdgy: “ hallhattál volna, ha a hülyéskedésbe csomagolt ökörködéseimet lecsupaszítod és a mögöttes, indirekt dolgokat ( is ) nézted volna.”

Ennyire azért nem akartam volna a meztelen igazságot, néha jobb tudatlannak lenni

fhdgy 2023.02.26. 08:04:50

@Mr.Tellinghovon: "Nem is csoda, hogy a fegyenceket vittek oda."

A fegyenceknek nagy valószínűséggel kegyetlen volt, de a leszármazottaik, azt hiszem, hogy rájöttek, hogy milyen jó helyen vannak.

Lehet, hogy ők a saját fegyenceiket a ködös Albionba zavarnák, büntetés képpen?

fhdgy 2023.02.26. 08:05:29

@Mr.Tellinghovon: "néha jobb tudatlannak lenni", de csak mértékkel!!!

fhdgy 2023.02.26. 08:09:25

@Mr.Tellinghovon: Egyébként az exem azt szokta mondani, hogyha eljátszod a kicsi vagyok, hülye vagyok szerepet, akkor az emberek szívesebben, jobban segítenek.

Szerintem igaz!

2023.02.26. 08:16:18

@fhdgy:

Azért Somogy országnak is lehetne jobb klímája, csak kitekintettem az ablakon és a késztetésem kimenni elég padló közeli

Látod meg néha az ex is tud jót mondani:))))

2023.02.26. 08:20:38

@fhdgy:

Az ország összeségében nem valami mely nyomot hagyó valami, a tengerpart részek elhetok, Melbourne klímája katasztrófa nagyon szélsőséges, Sydney az élhető város, csak építészetileg nagyon unalmas. Új zeland sokkal szebb, csak ott szeretnéd kell a birkákat!

2023.02.26. 08:22:07

@fhdgy:
Balatonmariafürdö, van itt egy nyaralónk, jöttem nézni vajon mi cserélt gazdát a telen

fhdgy 2023.02.26. 08:22:44

@Mr.Tellinghovon: Én hozzászoktam a birkákhoz. Itt is sok van!

fhdgy 2023.02.26. 08:23:24

@fhdgy: Nem tudnánk összehozni egy találkozót?!

2023.02.26. 08:36:03

@fhdgy:
Ma valószínűleg nem megy, édesanyám teljes egészében lefoglal, fel kell vinnem Pestre, de valószínűleg úgy kilencedikén újra itt vágyó pár napig.

2023.02.26. 08:37:33

@fhdgy: “ Én hozzászoktam a birkákhoz. Itt is sok van!”

Ezek más nyelven begetnek, és küzdenek a nyitás ellen, nem szívesen adják le a meleg bundát

2023.02.26. 08:38:20

Nyirás nem nyitás

fhdgy 2023.02.26. 08:38:58

@Mr.Tellinghovon: Jó, tartsuk evidenciában!

Nagyon szeretnélek személyesen is megismerni. Nekem szinte minden nap jó, csak előre kell tudnom.

Legkorábban 9-10-kor tudok indulni, legkésőbb ötre haza kell érnem a kecskék miatt. Az út kevesebb mint egy óra Máriafüdőre.

2023.02.26. 08:40:41

Egyszer követtem el hibát, a csatorna rendszer rezbol volt, egy telet sem volt a házon, a kisebbség saját elbírálás alavette

fhdgy 2023.02.26. 08:42:38

@Mr.Tellinghovon: A szegedi dómról is lelopták. Nem vagy egyedül!

2023.02.26. 08:44:02

@fhdgy: “ Nagyon szeretnélek személyesen is megismerni.”

És ha csalódást okozók, felvallalod? :)))))

Autóval vagyok, egy kirándulás nekem is belefér, talán ki tudnám gazdálkodni a benzinárat:))

Vicc volt

fhdgy 2023.02.26. 08:49:53

@Mr.Tellinghovon: Ami a csalódást illeti, szerintem kvittek lennénk! Ahol falu van, ott temető is!

Én is szívesen elmegyek. Viszont, ha Te jönnél, akkor megmutathatnám a birtokot és a kecskéimet is. Láthatnád, hogy miért rajongok értük!

fhdgy 2023.02.26. 08:55:52

@Mr.Tellinghovon: Most megyek a kecskéimhez rajongani!

2023.02.26. 08:59:09

@fhdgy:

Jó rajongast, megyek Pestre

2023.02.26. 21:00:06

@dikusz.:

Mesélj, mi volt a mai meglepetés ?

dikusz. 2023.02.26. 21:30:43

@Mr.Tellinghovon: Az eredeti séta, amire jelentkeztem az villamosozás lett volna a 6-os villamossal a Móricztól a Moszkva térig.

Amire lecseréltem az a Csikágói séta volt, nem bántam meg. Nekem az a "szülőhazám", életem első harmadát ott töltöttem. A többi majd posztban, mert ha itt leírom nem lesz mit elmesélnem.

A villamosozást azért nem bántam meg, hogy kihagytam, mert azt az útvonalat már kismilliószor láttam, nem sok újat tudott volna mondani az idegenvezető. Ha pedig mégis, akkorra már rég elhaladtunk az épület előtt.
Tavaly vettem részt először ezen a programsorozaton, jó lett volna, ha előbb tudok róla.:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.27. 00:03:46

@Mr.Tellinghovon: Haha, ma reggel elobujt a nap :) meg 2 napot kell kibirni, most jon meg egy kisebb front, aztan szerdatol napsutes :) alig varom, hogy felmehessunk a hegyekbe korulnezni. Ma is voltunk, de az utak egy resze meg le van zarva. A vicces a nagy nepvandorlas volt, kocsik hosszu sorokban mentek fel a kozeli hegyekbe :) Sok kisebb, 3-4 eves gyerek eleteben eloszor lat havat, szoval ertheto a felhajtas :)

ibb.co/Kh8Y0nM

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.27. 00:07:41

Most fedeztem fel ezt az app-et. Ismeritek? tok jo! vannak hasonlo, utvonalat felvevo app-ek, nekem tetszik, hogy otvozi a kepekkel, amit menet kozben csinalsz :)

ez volt a ma delutani kiruccanasunk a hegyekbe, a nap mar a felhok moge bujt, de azert igy is nagyon klassz volt! :)

www.relive.cc/view/vNOP42D5DYO

2023.02.27. 09:15:40

@Zsuzsi65: “ Most fedeztem fel ezt az app-et. Ismeritek”

Ismerem az app-ot, a szomszédaim használják, meg vannak elégedve vele, de mint minden jó a világon, ez is fizetős szolgáltatás.
Itt is ma reggel (Budapest) kisütött a napocska, remelem a hőmérő higanyszála is celsiusban mérve emelkedő ágba kerül. Itt lesznek egy hétig az unokák, és a szabadban történő aktivitást részesítik előnyben.
Múltkor láttam egy filmet, magyar nőkről akik Castro Kubájaba mentek férjhez. Az egyik lánya avval dicsekedett az iskolában, anyukám olyan országból jött ahol van ho. Olyan izgatott borzongassal teli hangon mondta, mert ez olyan különleges volt.

2023.02.27. 09:24:15

@dikusz.: “ Csikágói séta”

Örülök hogy sikerül rajtad keresztül megint egy kicsit jobban megismerni a várost és annak múltját. A megelőző évszázadokban volt egy pár híres rész, aminek létezése létrejötte igazán izgalmas.
Szerencsés, hogy sikerült a hatos villamost ( amely megáll a nemzetinel ) egy számodra sokkal vonzóbb és érdekesebb helyre cserélni. Volt benne egy kis kapcsolat tőke? Ismertek már múlt évről?

2023.02.27. 09:26:57

@dikusz.: “ Moszkva térig. ”

Nekünk mindig Moszkva tér marad, mint a Lenin körút, :)))))

fhdgy 2023.02.27. 10:02:05

@Mr.Tellinghovon: Ha még valami rendes emberről nevezték volna el, de valami széltoló kálmánról kapta a nevét.

Így maradok a Moszkva térnél.

dikusz. 2023.02.27. 10:47:27

@Mr.Tellinghovon: Nem kapcsolati tőke, az idegenvezető volt rendes. Szerencsém is volt, mert nem jött el annyi ember, amennyi feliratkozott.

Pest melyik részén (nem pontos címet kérek, elég a kerület) vagy most?

dikusz. 2023.02.27. 11:06:23

@Mr.Tellinghovon: A Moszkva térnek volt egy másik neve, én nem ismertem, valószínű a környéken élők nevezték el "Kalef"-nek. Ahogy a régi kerületemben lakóknak is Gorkij fasor marad a Városligeti fasor.

Vannak azért olyan átnevezések is, amiket átvettünk, a régi helyett. Ilyen az Andrássy út(Népköztársaság útja), vagy a Ferenciek tere/Felszabadulás(Felszab) tér. Ezeknél egyszerűbb kimondani az új nevet, mint a régit.
Itt a kerületben a Városház tér(volt Varga Jenő tér), vagy a mi utcánk régen Rózsa Richárd, most Mária Terézia utca nevet kapta. Felmerült az átnevezéskor, hogy Klebersberg Kuno lesz az utca neve, de nem őt választották valamiért.

2023.02.27. 11:16:41

@dikusz.:

Mind a kettő Buda és Pest első és tizenöt

2023.02.27. 11:22:10

@dikusz.: kalef nevet ismertem, de ahogy említetted, kivancsi lettem az elnevezés eredetére.

“ A tér 1929 előtt névtelen közterület volt. Gödör néven emlegették, amit az itt lévő agyagbányáról kapott. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek az egykori magyar miniszterelnökről. 1951-ben a szovjetbarát állam városvezetése a tér nevét Moszkva térre változtatta. A rendszerváltás után felmerült a tér átnevezése Antall József térre, de ez a lépés nem történt meg. Végül 2011. május 12-től a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a teret ismét Széll Kálmán térnek hívják.

Kalef[szerkesztés]
"Kalef", ritkábban "Széllkalef" volt a tér kedvelt elnevezése az 1950-es és az 1970-es évek között.[8] A „Kalef” a Kálmán férfinév egyik becéző formája. Berta Zsolt azonos című regénye a kalefaktor szóból eredezteti a tér elnevezését. A második világháború előtt a kalefaktor a fűtő szakmát jelölte, a Széll Kálmán tér pedig az alkalmi munkából élő fűtőinasok piaca volt. A Budai Várnegyedben és környéken lévő háztartások számára reggelente itt bízták meg a fűtőinasokat, hogy kihamuzzák és megrakják a fa- vagy széntüzelésű kandallójukat.[9]

A Moszkva téri ücsörgést, nézelődést és randevúzást a Kádár-korszak szlengjében "kalefozásnak" is nevezték.[10] A „kalefozzunk” jelentése: találkozzunk a Moszkva téri óra alatt.[11] Az 1980-as években ez átalakult „az óra alatt!”-tá. Az 1990-es évekre teljesen kikopott ez a kifejezés.”

dikusz. 2023.02.27. 18:52:02

@Mr.Tellinghovon: A XV.kerület az általam legkevésbé ismert kerületek egyike, nem sok dolgom volt arrafelé.

dikusz. 2023.02.27. 18:54:43

@Mr.Tellinghovon: A "találkozzunk az óra alatt"-ot még mai nap is használjuk, bár az óra már nem ugyanaz.
Ha túrát írtunk ki, akkor is az órát írtuk találkozóhelynek.

SzZoole 2023.02.28. 22:29:00

Na ma is jól ki beszélgettünk magunkat :-)

Fog az átok :-)))

dikusz. 2023.03.01. 07:49:18

@Mr.Tellinghovon: Budapesten belül talán ez a három kerület van legmesszebb tőlünk. Nem sokat fordultam elő a környéken eddigi életemben.
A XVII.-ben mostanában csak azért, mert egyik barátnőm 10+ éve Pécelre költözött.

Sok híres ember lakott a mi környékünkön is, lehetne sorolni őket.:)

fhdgy 2023.03.01. 12:05:59

@Mr.Tellinghovon: Szerintem, tegnap nem volt ott időjárás, így az angliusoknak nem volt miről beszélni.

dikusz. 2023.03.01. 13:31:40

@Mr.Tellinghovon: Úgy látszik minden kerületben másképp működik a labor.

Itt nálunk évek óta úgy, hogy időpontot kell kérni, nincs lehetőség csak úgy bemenni a vizsgálatra. Lehet online időpontot foglalni, vagy sorba állni az SZTK-kapuja előtt. Általában 2-3 nappal később kerül sorra a beteg, 7:00-9:00-ig veszi le adott nap a labor a vért még akkor is, ha a háziorvos ráírja a beutalóra, hogy "S" (sürgős). Kivételes esetben -és ez tényleg sürgős- van délután is vérvétel.

A másik lehetőség -de ezt nem szokták nagydobra verni sehol-, hogy a háziorvos veszi le a vért, vagy a nővér.

Még egy: ha jól tudom(tévedhetek is) a laborvizsgálatokat külsős cégek végzik, és itt is meg van adva, egy nap alatt hány beteget fogadhatnak.

Golf2 2023.03.01. 15:07:37

@SzZoole: Visszaülhetek a régi autómba.

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

@SzZoole: nem jutott eszembe.ugrott a white lista.

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Lenullázná a Magyar Orvosi Kamarát a kurmány.Eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná...Kqrmánypártiaknak grat...

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

EZ ALAPJÁN TEHÁT A KORMÁNY EGYETLEN NAP ALATT LEZAVARJAA KÖTELEZŐ KAMARAI TAGSÁG MEGSZÜNTETÉSÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLAT ELFOGADÁSÁT, ÉS A MAGYAR ORVOSI KAMARA SZEREPÉNEK MEGGYENGÍTÉSÉT CÉLZÓ EGYÉB INTÉZKEDÉSEIT....50es évek...

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Napokig tart mire felkerül 1 komment?

Golfi 2023.03.01. 15:42:56

Kb.12 éve írogatok ide.Pár napja írtam,még nem ment át.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása