oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. január 13. 06:30,  Amerika, ahol nem lepődnek meg semmin 538 komment

2023. január 13. 06:30 Határátkelő

Amerika, ahol nem lepődnek meg semmin

Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk

gone_with_the_wind.jpeg

„Tegnap este ágyból néztem a tévében a Furcsa mániák című műsort. Az első szereplő egy 55 év körüli férfi volt, hasas, ijesztő képű alak, olyan sunyi, beteges nézésű, vele a feleség, afféle proli kinézetű, lepusztult típusú fejbólogató nő. Babákat gyűjtöttek. Szexbabákat. Volt belőlük vagy 200, felnőtt méretű, szép alakú, furcsa arcú szilikon bőrű nők, de ha csak nő lett volna!

Ezeknek gyerekféle arcuk volt, a gyerekkorból szinte még ki sem növő lányarcok, nem mosolygósak, volt riadt arcú, volt szenvedő, volt elgondolkodó, szinte valamennyi magába húzódó arc, olyan, mint amikor egy gyereket elkapnak, gyötrik, szexelnek vele, kínozzák!

A babák szépen felöltöztetve ültek a lakásban mindenhol, egy szenvedő vagy kiszenvedett arcút koporsóba fektettek, mondván, csak ott jutott hely (dehogy, dehogy, így akarták). A feleség mondta, a babákkal férjuram szexel is, egy-egy baba 5 ezer dollár körül kezdődik, határ a csillagos ég, attól függően, hogy mit tud.

Mutatták egy vásárlását az Ebayen vagy hol, kérdezte, szűz-e a baba, mondták, hogy nem, néhányszor volt már használva, azt hittem, elhányom magam. A pasas angol akcentussal beszélt, mutatták, hogy baloldalon vezettek az úton, sejtem, hogy Angliában valahol (a műsor elejét sajnos nem néztem), és volt pofája jelentkezni külföldről és ezzel a showra.

Ez a pasas gyerekekkel akart szexelni, sőt, kínozni őket, és mindezt a babákon élte ki, ez világosan látszott. Ha ez itt, Amerikában történik, az FBI azonnal rászáll és titokban rettenetesen átfésüli a házaspár múltját, minden gyereket számba vesznek, aki valaha eltűnt, de még azokat is, akiktől ez az alak vásárolt. Emellett tuti, hogy a filmezés ürügyén viszik be hozzájuk a lehallgatásra használt poloskákat, és napi szinten, éveken át ellenőrzik. Valószínű, hogy az angol kollégákkal is váltottak pár szót.

Nagyon remélem, hogy a pasas valóban csak a babáival foglalkozott. A felesége is micsoda ember lehetett. Nem igaz, milyen emberek vannak a Földön! A tiszta hányinger mellett talán az volt jó a filmben, hogy valami ötletet adott a gyerekmegrontóknak, hogy inkább babákat vegyenek, bár inkább le kellett volna vágni a micsodájukat. Tudom, nem igazán tehetnek róla, mert beteg emberek, bár az a fickó inkább olyan ravasz képű volt. Gondolom, azért jelentkezett a showra, mert a kapott pénzből új babát vesz majd.

Aztán jött a reklám, a következő szereplő egy saját vizeletét rendszeresen ivó nő volt, cuppogva itta, minden cseppjét, még fogat is azzal mosott. Karikás szemű, beteges arcú nő volt ez is. Vajon miért nem áldozunk eleget a mentális betegségek kutatására, itt a példa, miért lenne fontos!

Nem tudom, mit szóltak a szomszédai, munkatársai, a rokonai valószínűleg egy korty vizet sem mertek nála meginni többet. A pszichológus nő mondta neki, hogy tele van a szervezete mereggel.

Elfújta a szél

Az Elfújta a szél egy rendkívül jó könyv volt, nem happy end-es, se a vége, se a közepe, még az eleje sem. Viszonylag reális volt (kivéve a rabszolgák jómódjának bemutatását, bár azért ott sem volt minden rabszolgatartó gazember), bemutatta, mi az, hogy háború, mire vezet, ki az, aki túléli, miért és milyen következményekkel jár, járhat. Ki képes fennmaradni, ki az, aki lesüllyed.

Scarlett a maga önfejűsége, butasága, a környezete véleményének semmibe vétele miatt lett boldogtalan, mint ahogy a könyv írja, a boldogság szépen elment mellette. Én nem voltam meghatva Rhett Butlertől sem, ő is csak kihasználta, magából semmit sem adott. A híres bátor ember, csak kapni akart, őszinte szerelmet, csak tudnám, miért?

Hogyan szerethetne bele bárki egy ilyen fickóba, aki csak gúnyolódik, a nő fejére olvas dolgokat és hangoztatja, hogy nem szereti. Nem szerelemért, mióta jár a szerelem? Mit kell egy ilyen pasiban megszeretni? Maximum a pénzét, de mennyi ilyen szaladgál manapság is!

Scarlettben sok igazán szép tulajdonság volt, a ragaszkodás ahhoz a férfihoz, akit igazán szeretett (na, az volt a másik kihasználó alak), mindent elviselt érte, a családot sem hagyta, összefogta őket, mindent megtett értük, hogy együtt maradhassanak, még szeretőnek is elment volna, hogy megmentse Tarát, ahol éltek. Nem sok negatívumot láttam benne, egy nő volt csupán, és nem is a legrosszabb fajta.

Az olvastam valahol, hogy az írónő a saját egykori ültetvényes őseit vette példának a regényéhez, a modora feltűnően hasonlított a főhőshöz. Tarán voltam, jobban mondva a házban, amiről a regényt mintázta. Írtam is itt valahol róla egy nagyon hosszú hozzászólást.

Pasas az uszodában

Ma az uszodában volt egy 60 körüli pasas, sportos alak, kivéve a jócskán előre álló hasát, leterített a kőre egy törülközőt és gyakorlatozott rajta, mindenféle nehéz feladatot. Valóban úgy tekergette magát, hogy azt vártam, mikor csúszik el és veri be az orrát.

Lefeküdt a törülközőre és úgy is tornázott, térdelve előre-hátra hajladozva, úgy festett, mintha otthon lenne az ágyban bizonyos szituációban. Mellettem egy fekete lány a nevetéstől fulladozva fújta a vizet, a pasas időnként körülnézett, hogy látják-e őt, milyen sportos.

A végén bejött a vízbe, a mellettem lévő sávba, ahol ketten már voltak (volt üres sáv is), a végén az úszónő belefejelt a fenekébe, ahogy nagy karcsapásokkal jött a víz alatt. Nem tudta, hogy áll ott valaki, az az ő sávja volt és szabad. Be is gurult kellőképp, noha itt igen udvariasan szokták egymással közölni a nemtetszésüket. Kioktatta a pasast, hogy amíg szabad a sáv, addig nincs joga bejönni a foglaltba, főleg nem olyanba harmadiknak, ahol már ketten vannak egymás mellett. A pasas tudomásul vette, átment az üresbe, 5 percet vacakolt, aztán eltűnt...

Valami érdekesség mindig akad, hogy ne unja magát az ember. Igazából a nagy edzőterem szórakoztató, illetve a futógépek, mert onnan az üvegfalak miatt mindegyik másik terembe belátni. Az aerobic ott van szemben (ahol én szoktam lenni), mellette a bicikliterem, oldalt a súlyemelők, másik oldalon a talajtornások és a többi mindenféle gép, a kosárlabdások és a squash.

Na, majd lesz valami. Az úszás szép feszessé teszi a bőrt, hátat egyenesít, oldalt karcsúbbra húzódik a derék, egye meg a fene, ha nincs más, akkor ennyi is elég, illetve ez is valami. Ja megöregedtünk, akkor már az étel sem jár, hehehe...

Ezt nem én mondtam, hanem a férjem jött ezzel ma, amikor megpillantotta az ebédjét. Fűszerezett, grillezett portobello gomba, két nagy fej, a teljes kiőrlésű lisztből készült zsemle kettévágva, kis vajon megpirítva a vágott fele, utána fűszerezett, reszelt sajtos majonézzel megkenve, bele a gomba, vele párolt hagymával, nagyon vékony sovány sajt, rá friss hagymakarikák, paradicsom, aprított saláta, és a sült gomba. Hozzá 2 szép nagy kiwi.

Dacára annak, hogy leszólta (mert nem volt benne hús), jóízűen megette, ízlett neki.

Tél

A decemberi hó gyorsan olvadt, egészen rendesek az utak, el tudtunk menni arra az előadásra is. A férjem már régóta nyekeregte, hogy szeretne látni egy afféle pásztorjáték szerű valamit és csodák csodája rábukkantam egyre, nem túl messze az egyik gimnázium színpadán volt egy előadás. Valami független színészcsoport, aminek a vezetője, egy olasz nő, meg néhány tagja elment Olaszországba felkutatni nagyon régi, az 1500-as évekből származó karácsonyi énekeket, szokásokat, kis színdarabokat. Aztán modern feldolgozásban adták elő, meg úgy is, ahogyan a régit elképzelték.

Először is megint leültem, hogy micsoda modern, szép, kárpitos széksorok, jó nagy színpad volt, túlzásnak tartom egy gimnáziumban, nem színészeket nevelnek, csak szakkör van. Volt egy 5 tagú zenekar, dobos, fuvolás, gitáros, hegedűs, meg még valaki egy furcsa, lapos, sosem látott hangszerrel. Nagyon jól játszottak, nekem egyedül csak ők tetszettek.

Maga a pásztorjáték... a színészegyesület alapítója játszotta Máriát. Az előadás után elmesélte, hogy a 80-as években alapította a csoportot, akkoriban legalább 25 lehetett, és ennek már vagy 35 éve, szóval egy 60 éves, sötéthajú, öregebb nő volt, úgy viselkedett, mint egy kiöregedett k..., kacérkodva, magát kellette (modern elképzelés szerint), vajon ki lehetett az a hibbant rendező?

A ruhája nagyjából megfelelt az elképzelésnek, valami balettiskolát is végezhetett (mind az összes), mert nem lépkedett, hanem lebegett szinte. Volt egy angyal, a rendezési elképzelés gólyalábakat adott rá, amit eltakart a ruhája, angyalszárnyai voltak, de a mellkasán testőrpáncél, fején testőrsisak, hehehe... kardja is volt és az ördöggel verekedett, hahaha...

Egy kis történetet is bemutattak, addig Mária aludt egy székben, József sehol, Jézuska sem, az egész sztoriból szinte nem értettem semmit, egyrészt, mert a fele olaszul volt, ráadásul végigénekelték az egészet. Na, ezek az énekek nagyon szépen voltak, de nem sok mai olasz stílus volt benne.

Őszintén szólva halálosan untatott az egész, a férjemnek tetszett. A zene és az énekek nagyon jók voltak, de a többinél úgy éreztem, mint aki büntetésből ül itt. Már az első szünet után meg akartam lógni, de a férjem nem volt rá hajlandó.

Egyébként a végén Jézuska csak előkerült egy takaróban, de József sehol. Talán a modern elveket valló rendező úgy gondolta, úgysem az ő fia, mit keressen itt, hehehe...

Nyár

Szabadtéri, közelünkben lévő parkban ingyenes előadás.

Kiderült, hogy hazafias indulókat és hasonló „harci” (nem túlságosan közismert) zeneműveket játszó program, mind nagyon régi, főleg az 1700-1800 közötti amerikai időkből.

A műsorvezető minden egyes darabot felkonferált, beszélt arról, ki írta, milyen alkalomból, hol játszották, milyen történetek fűződnek hozzá. Nagyon szeretem, amikor ezeket elmagyarázzák. Mindössze három dobos és öt fuvolás volt, nagyon kevés ahhoz képest, hogy megszoktuk a minimum 20 személyt. Be voltak öltözve a függetlenségi háború egyenruhájába, ami szerintem nagyon szép.

Már elég sokan voltak, amikor odaértünk, rögtön mosolyra húzódott a szám, amikor megpillantottam az előadásra leginkább felkészülteket, két 70-80 közötti idős hölgyet, akik egy fa alatt tanyáztak, közel a színpadhoz.

A székeik közé asztalt hoztak, csavart lábú kovácsoltvas asztalka, üveg lappal, kicsike, rátéve egy kis terítő, de nem takarta be az egészet. Azon egy porcelán tál, rajta egy fürt gyönyörű zöld, nagyszemű szőlő, egymással szemben két teáscsésze, szintén szép porcelán, volt is benne valami teaszerű dolog és egy kis üvegtányéron négy sütemény.

Úgy elkapott a nevetés, hogy ezek mennyire felkészültek, mintha egy előkelő operaház páholyában lennének, ahol ilyen téren is kiszolgálják őket, ha fontos személyek. Nem rosszindulatból nevettem, inkább tetszett, hogy egy park ingyenes, egyszerűbb koncertjét is megrendezik maguknak, átalakítják a maguk ízlése szerint.

Ez itt Amerika, ahol nem lepődnek meg semmin, nem kritizálnak senkit, főleg nem nevetik ki, szeretik a hibbant alakokat is. Mosoly az volt innen-onnan, de inkább álmélkodó, tetsző, nevetgélő, hogy ezek itt hogy’ kipakoltak. A többi nézőnél legfeljebb kempingszék és kóla volt, esetleg poharas kávé (nálam), az asztal a fű volt a talpunk alatt.

A koncert maga egész jó volt, bár a dobosok és a fuvolások inkább akkor mutatnak zeneileg jól indulókban, ha menetelnek, nem csak álldogálnak egy színpadon. A kedvencem közöttük rögtön egy fuvolás lett, jó, ha 140 centi magas, vékony kis körszakállas emberke (35 körüli), aki a kifelé fordított lábfejű cipőjében, szép egyenruhájában, játék utáni állandó széles mosolyával úgy festett, mint egy kis porcelán figura egy polcról. Nemcsak nekem tetszhetett, hanem másoknak is, őt bámulta mindenki.

Számomra abszolút ismeretlen szerzők művei voltak, kivéve egyet. Nem állítom, hogy olyan vérpezsdítőek, illetve harcba hívő szerzemények lettek volna, akadt köztük, ami inkább táncra invitált, de azért jó volt hallani, hogy a washingtoni időkben miféle zenéket szereztek. Volt köztük olyan is, hogy annál még én is jobbat írtam volna...

Próbálták érzékeltetni a szokásokat is, meg felhívni a figyelmet a tényleg szép egyenruhára, illetve annak tartozékaira. Például mindenki oldalán-vállán volt egy-egy hosszú szíjon lógó lapos fém palack, amit minden induló után más-más húzott meg (nyilván a sajátját). Gondolom, ez a bátorság fokozásához kellett, hogy a katona ne hátrafelé szaladjon az első puskalövés után. A végén árultak egy CD-t is az előadásról, elég sokan vették, főleg férfiak, ki más.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1818024954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.01.21. 19:54:47

@fhdgy: akkor lassabban mondom. K é t h é t m ú l v a l e s z e k m a g y a r o r s z á g o n :-))

A Gruyére és sajt szakértő Vincebá, őt kérdezd sajt úgyben, én csak az élvezője vagyok :-))

Arthamyr 2023.01.21. 19:57:38

@SzZoole: Én is múlt héten vettem 10kg ribeye-t, az teljesen jó. :) Mondjuk az sajnos nem wagyu (bár a tied sem A5-nek tűnik :)), de marblingban hasonló. Elég zsíros, sok benne a kalória, de simán befér az étrendbe. Amúgy sincs tiltólistás kajám (csak amit nem szeretek), csak legyen rendben a kalóriabevitel (meg persze az edzésmunka), a fehérje/szénhidrát/zsír arányra már annyira nem is figyelek, hogy gramra kiszámoljam/mérjem.

SzZoole 2023.01.21. 19:59:54

@Arthamyr: 10 kiló ribeye, az jó sokáig elég, lefagyasztod?

2023.01.21. 20:02:16

@SzZoole: “ A számba :-))”

Azt hittem Fondue Bourguignonne formában töltsd arcod közepébe.:-)))

fhdgy 2023.01.21. 20:03:19

@Arthamyr: L a s s a b b a n m á r é r t e m!

Azt gyanítottam, hogy a kérhét újmagyarul azt jelenti, hogy kettő hét.

Azt nem értettem, hogy Vicebának ( szegénynek ) mi köze ahhoz, hogy Te kérhét múlva ( ugye tanulékony vagyok, lásd tök képben vagyok azzal is, hogy tahi ) orbanisztánban leszel.

Így már kezd összeállni a kép.

Vincebá kecskesajt szakértő is?

Arthamyr 2023.01.21. 20:05:27

@SzZoole: Igen, kiporcióztam, lefagyasztottam (illetve már ettünk belőle 3x). Sajnos itt nem nagyon lehet kapni (a Lidlben néha van, de nagyon vékonyra vágják, drágább és rosszabb is), ezt is a Metroból hoztuk, de oda meg nem fogok lemenni, ha épp steaket szeretnék enni.
Mellesleg szerintem argentinából is fagyasztva hozzák át vagy az is lehet, hogy a hajon dolgozzák fel és érlelik, nem tudom, de az előbbit tartom valószínűnek az ára miatt. Mindenesetre elégedettek voltunk vele, majd remélem kiolvasztás után is jó lesz, de ez a jövő héten, vagy legkésőbb az utána következőn ki fog derülni. Ehetetlenül rossz biztos nem lesz.

Arthamyr 2023.01.21. 20:06:15

@fhdgy: Ez gondolom @SzZoole: -nak ment. Amúgy jól néztek ki a sajtjaid. :)

2023.01.21. 20:08:28

@fhdgy: “” Kíváncsi lennék, hogy mi lenne a füstölt kecskesajtból 15 hónap után!”

Kiszárad és élvezhetetlen lesz.

2023.01.21. 20:10:48

@fhdgy: “ Vincebá kecskesajt szakértő is?”

Nem igazán, Svájcban tehentej alapú sajtok vannak. A kecske sajt inkább Franciaországban van, meg itt francia Svájcban.

fhdgy 2023.01.21. 20:17:06

@Arthamyr: Bocs, tényleg mellé ment!

2023.01.21. 20:17:57

@SzZoole: “ K é t h é t m ú l v a l e s z e k m a g y a r o r s z á g o n :-))”

Nem leszel egyedül, megyünk mi is de Budapestre meg Balatonra.
Mondjuk Nyíregyházán meg nem voltam, csak ujfehertoig jutottam el.

fhdgy 2023.01.21. 20:20:10

@Mr.Tellinghovon: Hogy készül az a sajt, aminek kívülről szinte héja van, belül viszont krém szerű?

fhdgy 2023.01.21. 20:27:42

@SzZoole: @Mr.Tellinghovon: Kecskesajt ügyben most nem sok mindent tudok ígérni.

Az a helyzet, hogy elapasztásai fázisban vannak a kecskék, már csak reggel fejek, meg diétán is vannak, hogy egyre kevesebb tej legyen. Készülni kell a következő ellési szezonra. Így most napi kb. 4 liter tej van összesen. Abból fél liter egy kis kecskéé, marad kb. 3,5 liter, abból kb. 30-35 deka sajt van. És ez egyre kevesebb. Remélem, még pár nap és nem kell már fejni.

Majd, ha újra indul a szezon, akkor várható 30+ liter tej naponta, kb. 3 kg. sajt.

Addig várni kell, hogy valamit is ígérhessek!

2023.01.21. 20:46:42

@fhdgy:

Egyes sajtfajtákat frissen fogyasztják, míg másokat érlelnek.Az érés a sajt finomítási folyamata. Csak ebben a szakaszban alakul ki a sajt jellegzetes aromája és végső állaga. Ebben az utolsó fázisban a sajtokat rácsokra helyezik, és kézzel forgatják. Szárítóhelyiségekben vagy pincékben tartják őket, ahol pontosan kiszámítják a páratartalmat, a hőmérsékletet és a szellőzést. Tudtad, hogy a környező levegő jelentős hatással van a sajtok ízére?

Ebben a lépésben vékony fehér, sárga, barna vagy kékes kéreg képződik a túrón. Fokozatosan jellegzetes állagú, ízű és illatú sajtpéppé válik. Az érlelési idő a recepttől függ, de az biztos, hogy minél tovább tart az érlelés, és minél keményebb, szárazabb lesz a massza, annál hangsúlyosabb lesz a sajt íze, és ennek függvénye a kéreg vastagsága.
De fogalmam sincs a kecske tejből készült sajtokrol.

fhdgy 2023.01.21. 21:01:19

@Mr.Tellinghovon: A friss kecsketúrót kifejezetten szeretem. A friss kecskesajtokat "sírás" nélkül megeszem, de nagyon nem vagyok oda értük.

Nem tudom, emlékszel-e még a Tihany és Bakony camembert sajtra? No, azok ízlenek, bár tudom, hogy tehéntejből vannak. Valami hasonlót tudnék szeretni kecsketejből.

A másik sajt, amit szeretek a mozarella.

Az igazi mozarella bivalytejből van, de hol van ma már olyan ( talán a mesében )?

Mozarella kecsketejből, no, arra kíváncsi lennék!

fhdgy 2023.01.21. 21:06:13

@Mr.Tellinghovon: A levegő sok mindenre hatással van, hisz tudjuk, hogy egy jó levegőváltozás milyen jótékony tud lenni.

A páratartalom, a hőmérséklet, a légmozgás, meg a ... a mit tudom én még mi, minden mindenre hatással van. Sajt, kolbász, sonka érlelés, bor erjesztés, stb., stb. mind a megfelelő levegőtől függ. Csak honnét tudnék én olyat csinálni??? -:)

Ötlet? Tipp?

fhdgy 2023.01.21. 21:21:37

@fhdgy: Nekem most támadt egy ötletem. Elteszem magam holnapra, hátha holnap jobb levegő lesz! -:)

2023.01.21. 22:04:18

@fhdgy:

Olaszországban több helyen készül a mozzarella, Abruzzo, Basilicata, Calabria, Marche, Molise és Apulia tartományban. A legismertebb a Mozzarella di Bufala Campana" - ez az egy amely kizárólag vízibivalytejből készült mozzarella, Campaniábol.
Ez termeszetesen védett brunch, míg a mozzarella nem, emiatt azt mindenhol meg Olaszországon kívül is gyartjak.

Mi sok sajtot eszünk, de szeretjük Burrata-t is paradicsommal es bazsalikommal, rá pár csepp aceto di Modena és olíva olaj.
A burrata hasonló mint a mozzarella csak tehentej alapu és kisebb. Belül nagyon krémes és zamatos.

2023.01.21. 22:11:54

@fhdgy: “ Elteszem magam holnapra, hátha holnap jobb levegő lesz! -:)”

Ezt teszem én is, elfáradtunk, le gyalogoltunk 7.5 kilométert az ismerős paraszt gazdasághoz tojasert és husert. Jött az egyik unokank is de visszafelé feltámadt a szél és a mínusz 4 fokot egyből hidegebbnek éreztük. A kicsi is elkezdett fazni, és emiatt a karomban nyakamban ülve vittem hazáig. Pozitív hozadék az, hogy holnap nem kell mennem treningezni. :-)))

2023.01.21. 22:16:23

Mai hír:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022 májusában számolt be arról, hogy a felnőtt lakosság 59 százaléka túlsúlyos vagy elhízott Európában. Szakemberek szerint kijelenthető, hogy Magyarországon is népbetegségnek számít az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még inkább rontott ezen a statisztikán, a magyarok testsúlya két év alatt átlagosan 4-5 kilóval gyarapodott.

2023.01.21. 23:34:20

@Arthamyr: “ Mindenesetre elégedettek voltunk vele, majd remélem kiolvasztás után is jó lesz, de ez a jövő héten, vagy legkésőbb az utána következőn ki fog derülni. Ehetetlenül rossz biztos nem lesz.”

Ha a kiolvasztas után rögtön sütése kerül nem probléma, ha vársz par napot vele akkor kiszárad és rágós lesz.
a sutesen van a hangsúly kis hőfokon, lassan, forgatva és ne sokáig süsd.

taga20 2023.01.21. 23:41:50

@SzZoole:

haver, te mé puncsolsz permanensen a vincebának?

te régen jobb fej votá:)))

taga20 2023.01.21. 23:42:14

az mekkora, hogy én itt élek, de nem szólhatok csak úgy hozzá a témákhoz, mert én itt élek és!

beszarás, és semmi.

taga20 2023.01.21. 23:42:17

olyan van itt, hogy valaki kívülről jön?

és nem lesz elnyomva?

2023.01.22. 09:10:20

Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince

Január 22e Szent Vince napja, mikor is a szőlőtermelő vidékeken hagyományosan a gazdák megáldják ültetvényeiket, majd pedig megkezdik a metszést.
Szent Vince elsősorban ünnepének dátuma miatt lett népszerű, mint úgynevezett időmeghatározó szent: ebbéli minőségében különösen a szőlősgazdák tisztelik. Máig sok nyelven használatos a mondás: „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. Ebben valószínűleg szerepet játszott nevének népies etimológiája: Vin-Cent annyi, mint százszoros bor.
A szőlőtermesztő falvakban sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés.

SzZoole 2023.01.22. 09:58:21

@Arthamyr: nem tudom milyen lesz a steak fagyasztás után. Olvastam valahol vagy a tévében láttam, hogy a hús állaga/textúrája megváltozik fagyasztás után, és a sütés alkalmával nem azt a minőséget adja, mintha a friss húst sütnéd.

Ebben az esetben, is, szerencsés vagyok, a falusi hentes 5 perc sétára lakik :-)

Én a steak-et minimum 2-3 cm vastagon szoktam sütni. 2 perc az egyik oldal másfél perc a másik oldal, előre felhevített edényben, közepes erős lángon :-)

SzZoole 2023.01.22. 10:00:40

@Mr.Tellinghovon: Taji egy köpésre van Nyírigyháztúl :-)

SzZoole 2023.01.22. 10:05:54

@taga20: nem puncsolok én senkinek taga. Vincebá egy kellemes/jellemes világot látott intelligens úriember, velem és veled ellentétbe.

Egy aluliskolázott hat elemis suttyónak mint te meg én, egy élvezett beszélgetni ilyen emberekkel, szerintem, nem? :-)))

SzZoole 2023.01.22. 10:14:31

@Mr.Tellinghovon: “ Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”

Mennyit hallottam én ezt……….

40+ évet töltöttem ezzel tavasztól-őszig :-)

Arthamyr 2023.01.22. 10:17:05

@SzZoole: Én kb. dupláját (magamnak :)), de vágtam vékonyabb szeleteket is, ha valakinek elég az. Nem tudom, mennyi ideig sütöm, hőmérővel mérem, és attól függ a célhőmérséklet, hogy ki milyen készülségi fokon szereti kéri/szereti. Sokszor vettem már fagyasztva steaket, teljesen jó volt, de az szeletelt volt, és nekem nincs itthon eszközöm, amivel jól tudom vágni a fagyasztott húst. Meg így pont akkora szeleteket vágok, olyan adagokat fagyasztok, amire szükségünk van, nincs felesleges csomagolás, és még olcsóbb is.

Itt kipróbálták milyen többször fagyasztani a steaket:
youtu.be/QY2UnV1DKDU?t=395

2023.01.22. 10:28:24

Mennyi a hópehely súlya?

"Tél volt. Havazott mindenhol. Egy vadgalamb ült egy faágon az erdőben.

Ekkor egy vidám széncinege felrepült a galambhoz, és leült mellé. – Helló – mondta a széncinege. – Üdvözlöm – válaszolta a vadgalamb. „Mi újság az erdőben?” „Az egész világon havazik” – mondta a széncinege.

„A legfurcsább gondolatok és kérdések merülnek fel ebben az időben. Mit gondolsz, vadgalamb, mennyit nyom egy hópehely?” A vadgalamb felnézett a levegőbe, és nézte egyik hópelyhet a másik után, ahogy lassan és csendesen a földre zuhannak. – A hópehely olyan könnyű, hogy nem nyom semmit – válaszolta. – Én is így gondoltam – mondta a széncinege. "De ez nem igaz. Hallgassa meg azt a csodálatos történetet, amelyet a minap tapasztaltam:

Egy lucfenyő ágán ültem, közel a törzshöz, amikor elkezdett esni a hó. Nem esett különösebben a hó, ahogy most is. A hópelyhek hangtalanul és minden nehézség nélkül hullottak a földre. Megszámoltam a pelyheket, amelyek az ág gallyaira, tűire hullottak és megakadtak. Több mint hárommillió hópehely volt.

Ahogy a hárommillió-hatszázhetvennyolcezer-négyszázötvenharmadik hópehely lehullott – nem több, mint a semmi –, az ág is letört. Mert a hó teher túl nehéz lett számára.

Ezzel ismét elrepült a széncinege. A vadgalambnak most volt min gondolkodnia. "Ez egy nagyszerű történet" - gondolta. És mivel okos madár volt, olyan állat, akit az emberek a béke madarának nyilvánítottak, azonnal megértette, mit jelent ez a történet. – Talán csak egyetlen ember hangja hiányzik a világ békéjéhez – mondta a vadgalamb. „Minden egyes ember és a hangja fontos, hogy a világon egyetértés és béke legyen.” A vadgalamb pedig örült az üzenetnek, amit a széncinege hozott neki.

2023.01.22. 10:32:56

@SzZoole: “ 40+ évet töltöttem ezzel tavasztól-őszig :-)”

Volt a családnak szőlője?

SzZoole 2023.01.22. 10:37:21

@Arthamyr: a dupláját??? Nem túl vastag az, a tomahawk sincs olyan vastag vagy T-bone (ettem mindkettőt) :-)

Én mindig szobahőmérsékleten készítem, 1 órával az elkészítés előtt a konyha pulton hagyom.

Blue rare vagy rare a preferenciáim :-))

Kb így, T-bone, magamnak sütöttem forró láva kövön egy steak house-ban :-)

ibb.co/8Mg9Dwk
ibb.co/BLPKpvc
ibb.co/d0bXR5Q

SzZoole 2023.01.22. 10:39:15

@Mr.Tellinghovon: vooooltttttt e, még mindig van :-))

Te azt gondoltad, hogy csóró családból származok, neeeeemmmm :-)))

2023.01.22. 10:50:11

@SzZoole: “ vooooltttttt e, még mindig van :-))

Te azt gondoltad, hogy csóró családból származok, neeeeemmmm :-)))”

Akkor ma lent lenne a helyed gondos gazdakent :-)))))

Melyik szőlőfajta?

SzZoole 2023.01.22. 10:57:47

@Mr.Tellinghovon: többféle van, fehér és piros is.

Rizling főleg, de van othello, delaware/delavári, Izabella, zala gyöngye és csemege szőlő is :-)

2023.01.22. 11:00:31

@SzZoole:

Jól néznek ki a húsok.

ha rare -kent kérem a húst egy átlagos balaton környéki ( néha budapesti) étteremben, úgy néznek rám mint a véres rongyra. Amit pedig kihoznak változó, médium rare- well done. Múltkor egy motoros fűrész kellett volna a szeleteleshez.

SzZoole 2023.01.22. 11:04:15

@Mr.Tellinghovon: én vissza küldeném és megkérném, hogy olyant hozzon, mint amit rendeletem :-)

Itt az ellenkezője van, ha well-done steak-t kérsz, a szakács téged rak a grillre :-))

2023.01.22. 11:04:33

@SzZoole: “ többféle van, fehér és piros is.”

Nekünk Balaton déli partja, cabernet és merlot van telepitve, csendes társ vagyok egy családi pincészetben.

SzZoole 2023.01.22. 11:07:32

@Mr.Tellinghovon: én még anno, Tokaj, Tarcal, Mád, Bodrogkeresztúr környéken voltam “érdekelt” :-)))

2023.01.22. 11:08:02

@SzZoole: “ én vissza küldeném és megkérném, hogy olyant hozzon, mint amit rendeletem :-)”

Meggondolandó:-))))
egy Szakács baratom mesélte mi történik a második hússal mielőtt sütésre kerül, ha a kedves vendég reklamált. Tudod egy Szakács nem követ el hibát

2023.01.22. 11:11:44

@SzZoole: “ én még anno, Tokaj, Tarcal, Mád, Bodrogkeresztúr környéken voltam “érdekelt” :-)))”

A “rendszerváltás” idején nekünk is szoba jött, voltunk is többször ott személyesen, de a nagy tőkeerős cégek lesoportek bennunket.
Meg egyébként is vörösbor parti vagyok.

SzZoole 2023.01.22. 11:40:06

@Mr.Tellinghovon: “ Meggondolandó:-))))”

Csak megszokott helyre járok, ahol ismernek, nem okoztak eddig csalódást, évtizedes kapcsolatok :-))

SzZoole 2023.01.22. 11:43:42

@Mr.Tellinghovon: “ A “rendszerváltás” idején nekünk is szoba jött, voltunk is többször ott személyesen, de a nagy tőkeerős cégek lesoportek bennunket.”

Miért nem kerestél meg, jó kapcsolatom van/volt sok emberrel a környéken, sőt, a Degenfeld tulajdonos körével kimondottan jó kapcsolatom volt anno :-)))

Én is száraz vörösbor parti vagyok, már ha iszok :-))

fhdgy 2023.01.22. 11:47:20

@SzZoole: és ha nem iszol, akkor mégis mit iszol?

SzZoole 2023.01.22. 11:50:19

@fhdgy: csapvizet, másra nem telik :-)))

Arthamyr 2023.01.22. 11:58:07

@SzZoole: mindegyik akkora, amekkorát vág(at)sz magadnak (bizonyos határok közt, pl. ha túl vastag T-bone-t vág(at)sz, abban két csont lesz :)). A tiednél jobban meg szoktam pirítani a külsejét, akárhogy is készítem.

2023.01.22. 11:59:15

@SzZoole: “ Én is száraz vörösbor parti vagyok, már ha iszok :-))”

Most az apuliai primitivo ( első szüretelés) bort kedvelem, a Cabernet Sauvignon (Sangiovese) marad az örök szerelem.

Tokaj: ha akkor ismertelek volna:-)))))

SzZoole 2023.01.22. 12:00:03

@Arthamyr: ez igaz :-)

Akkor te magasabb hőfokon kezded.

SzZoole 2023.01.22. 12:04:38

@Mr.Tellinghovon: “ Tokaj: ha akkor ismertelek volna:-)))))”

Nem akartál volna ismerni akkor :-)))

Arthamyr 2023.01.22. 12:09:40

@SzZoole: Attól függ, hogy milyen készültségi fokra kell csinálni. Odaégne, ha medium well olyan hőfokon készülne, mint a rare. Én az enyémet 47-48 fokos maghőmérsékletnél szoktam kivenni pihenni, ebből rare/medium rare jellegű lesz.

fhdgy 2023.01.22. 12:11:03

@SzZoole: oh, szegény, hogy birnálak sajnálni, de most nincs időm.

SzZoole 2023.01.22. 12:14:19

@Arthamyr: én nem használok ilyen modern eszközöket, tapasztalatból készítem :-))

SzZoole 2023.01.22. 12:15:23

@fhdgy: szerinted is sajnálatra szorulok? :-)))

fhdgy 2023.01.22. 12:42:00

@SzZoole: hát, akinek hidegvízre futja csak ...

SzZoole 2023.01.22. 12:45:20

@fhdgy: hát ja, csak arra, de abból is csak két fél pohárral szoktam inni. Tudod miért, mert egy pohárral nem bírok meginni egyszerre :-)))

dikusz. 2023.01.22. 13:50:35

@Mr.Tellinghovon: "A szőlőtermesztő falvakban sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés."

Nagybátyám szőlőtermesztő faluban lakott (nem messze Tokajtól), ő igencsak vallotta ezt a szokást, de nem csak Vince napján tartotta...

2023.01.22. 14:14:44

@dikusz.: „ ő igencsak vallotta ezt a szokást, de nem csak Vince napján tartotta...“

Gondolom:-)))) Azért is kell inni, hogy ebed ( marha disznó szárnyas) nehogy azt higgye hogy kutya ette meg

2023.01.22. 14:17:17

@SzZoole: “ mert egy pohárral nem bírok meginni egyszerre :-)))”

youtu.be/U2ST6uApZ7k

SzZoole 2023.01.22. 16:31:39

@Mr.Tellinghovon: ez már régi, de jó :-))

Amikor még otthon éltünk, már akkor elsütöttük ezt a viccet.

Rendeltünk pizzát, egy 34 centis átmérőjűt, pizzás kérdezte, hogy hány szeletbe vágja, nyolc vagy tizenkettő, mondtam 8 mert 12 szeletet nem bírok megenni :-)))

taga20 2023.01.22. 19:29:48

@dikusz.: budafokon nem jártál még?

az 50-es busz, 50 éve ott megy el a szőlők mellett;)

taga20 2023.01.22. 19:29:52

@SzZoole: "egy 34 centis átmérőjűt,"

haver, ezt úgy mondtuk magyarban, hogy 32 centi átmérőjű:)))

SzZoole 2023.01.22. 19:59:07

@taga20: nebazmá taga, tényleg úgy mongyák :-)))

2023.01.22. 21:17:06

@SzZoole: “ nebazmá taga, tényleg úgy mongyák :-)))”

Tanulni nem késő:-))))

taga20 2023.01.22. 21:54:02

@fhdgy: evitte a kecske vagy a cica!

látom megragadtad a szarva közt a tőgyét:)))

fhdgy 2023.01.22. 23:03:24

@taga20: A szarva közt a lényeg, hogyha kritizálsz, akkor légy pontos, precíz! Rosszat ne javíts ki egy másik rosszal! Bonyolult?

fhdgy 2023.01.22. 23:05:26

@taga20: Nekem is van egy kismacska, amelyik ugrásnál gyakran elméri vagy a magasságot vagy a távolságot.

SzZoole 2023.01.23. 17:20:56

@taga20: bagoj mongya csurinak, hogy nagyfelyű :-)))

fhdgy 2023.01.23. 19:11:14

Mindenki punnyad???

SzZoole 2023.01.23. 19:28:51

@fhdgy: belefáradtunk a nyelvészkedésbe :-))

fhdgy 2023.01.23. 19:36:39

@SzZoole: Most speciel nem nyelvészkedtem!

Csak szóvá tettem, hogyha valaki kritizál, akkor az legyen teljesen helyénvaló!

2023.01.23. 22:08:41

Kissé mintha beszűkült volna a társalgás:-)))

SzZoole 2023.01.23. 22:14:31

@Mr.Tellinghovon: mert szűklátókörűek vagyunk :-)))

Csak vicc volt

taga20 2023.01.24. 09:21:09

@SzZoole: pedig a madzsarnyelv nagyon szép:)))

coub.com/view/2nwck1

Golf2 2023.01.24. 17:39:51

@fhdgy: Egész jó oldalt találtam: Külföldre költöző-külföldön élő magyarok. ( nyilvános csoport,facebook)

SzZoole 2023.01.24. 19:33:47

@Golf2: tényleg jó oldal, hasznos, szerintem :-))

kék madár 2023.01.24. 20:21:37

itt az ideje a viagras vicceknek, ugratasnak fiuk, az mindig feldob par hozzaszolot :)

2023.01.25. 11:00:09

@kék madár:

Miért, hogy utána újra hím sovinisztanak nevezz bennünket?

SzZoole 2023.01.25. 12:32:01

@kék madár: nagyon csúnya nő sétál a parkban a gyerekeivel, az egyik másfél éves a másik pár hónapos a baba kocsiban.

Arra megy Zoole kicsit kapatosan és mondja; De szép ikreid vannak!

Mire a nagyon csúnya mondja; Uram nem látja, hogy több mint egy év kor különbség van a két gyerek közt?

Mire Zoole; Az ok, hogy egyszer megkufircolták magácskát, na de kétszer? :-)))))))))

Lehet botránkozni Pimpike :-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.25. 17:23:11

Ugy tunik, HA szabadsagon, es nem nezi az emailjeit :) ott varnak az ujabb posztok, jo lenne felrakni egyet ;)

SzZoole 2023.01.25. 17:47:22

@Zsuzsi65: mi történik felétek Zsuzsi!

Láttam a híradóban, hogy a csinkik nyírják a saját fajtájukat!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.25. 18:26:24

@SzZoole: haha, a humorod a regi. Igen, ez valami Covid utohatas lehet :))))

SzZoole 2023.01.25. 18:28:39

@Zsuzsi65: nahát, hogy erre a covidra mi mindent rá lehet fogni :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.25. 18:48:25

@SzZoole: Ugye? Ki tudja, lehet hogy ezert volt az egesz?? LOL

SzZoole 2023.01.25. 19:05:00

@Mr.Tellinghovon: jaj de fekete humora van a Vincebának :-)))

DieNanny CH 2023.01.25. 19:08:43

@Mr.Tellinghovon:

Nem volt ott egy parancsnokod, akit Csepelszigetinek hívtak?
(Nem viccelek, tényleg volt egy ilyen nevű parancsnok, horvátról magyarította a nevét.)

kék madár 2023.01.25. 20:03:30

@SzZoole: "tragedy + time = comedy"
varhattal volna egy hetet :(

SzZoole 2023.01.25. 20:27:23

@kék madár: miért kellet volna várnom egy hetet?

kék madár 2023.01.25. 20:29:21

@SzZoole: mert meg el se temettek oket, vagy valami ilyesmi, ha nem erted, hagyjuk. En nem rohogtem magam hulyere, megiscsak meghalt 11 artatlan ember.

SzZoole 2023.01.25. 20:37:42

@kék madár: na és melyik kommentemben vélted felfedezni a viccet, mert szerintem egyikben sem vicceskedtem, szerintem.

kék madár 2023.01.26. 04:01:41

@SzZoole:
ja, akkor ezt felreertettem?

"Láttam a híradóban, hogy a csinkik nyírják a saját fajtájukat!"

SzZoole 2023.01.26. 09:42:43

@kék madár: most sem értem, mit láttál abban a kommentben viccnek, nem viccnek szántam, mert ezt láttam a híradóban, hogy az amerikai rendőrök előállítanak egy öreg baseball sapkás kínait, aki gyanúsított a gyilkossággal,hogy ő ölte meg a többi kínait, ennyike.

kék madár 2023.01.26. 19:22:27

@SzZoole:
fedezzuk fel a ket mondat kozott a kulonbseget: ( :-) )

"Láttam a híradóban, hogy a csinkik nyírják a saját fajtájukat!"

"előállítanak egy öreg baseball sapkás kínait, aki gyanúsított a gyilkossággal,hogy ő ölte meg a többi kínait"

SzZoole 2023.01.26. 19:24:13

@kék madár: a második egy sorral hosszabb?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása