oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. február 18. 17:19,  Egy bajor kisváros Amerikában 233 komment

2023. február 18. 17:19 Határátkelő

Egy bajor kisváros Amerikában

Azt már egy ideje tudjuk, hogy Amerikában nagyjából minden (és mindennek az ellenkezője is) van. Például egy bajor kisváros is, ami persze nem annak indult, csak aztán jött egy ötlet... Meg egy látogatás Susanéktól sok képpel.

8_ci_m.jpg

„Előfordult már veletek, hogy egy-egy művészien fotózott tájkép vagy videó láttán arra gondoltatok, milyen jó lenne az adott helyet meglátogatni? Nos, pontosan ez történt velünk.

Hálaadás környékén, november végén Dél-Kaliforniában még a meleg ősz utolsó napjait élveztük, de az üzletekben és mindenhol már Karácsonyra hangolódott mindenki. Bár az évek során hozzászoktunk az itteni klímához, a fehér Karácsonyok gyermekkori nosztalgiája megmarad az emberben.

A YouTube-on „szörfölgetve” álmodoztunk a lányommal, amikor egy videóban egy szinte mesebeli, gyönyörű kisváros főutcájának égősorokkal gazdagon díszitett hófödte házai, és a hóesésben boldogan szánkózó gyerekek látványa ragadta meg a figyelmünket.

Ide el kell mennünk! – szinte egyszerre szaladt ki a szánkon, és a lányom számára - aki kiskorától kezdve be lett „oltva” az utazás, más tájak, kulturák felfedezésének szeretetével – nem volt kérdéses, hogy ezt a spontán ötletet valahogy meg fogjuk valósítani. A potenciális utazás lázában máris elővettük a Google térképet, és Washington államban találtunk rá Leavenworth-re.

Miért ne lehetne bajor kisváros?

Ha hiszitek, ha nem, ez a település nem volt mindig ilyen mesebeli, autentikus bajor hangulatot árasztó kisváros. Az 1800-as évek végén, az aranyláz idején települt erre a vidékre sok szerencsét próbáló ember és prémvadász.

A bevételek jó részét azonban leginkább a fakitermelés adta egészen addig, amíg a városon átvezető vasút útvonalát megváltoztatták. Leavenworth szinte szellemvárossá vált, és több évtizedig a teljes elnéptelenedés fenyegette.

Csak a 20. század második felében jött a városvezetők ötlete, hogy valamivel a településre kellene csalogatni a látogatókat! A táj, amely a maga fenséges hegycsúcsaival a bajor Alpok „ikertestvére” lehetne, szinte kínálta a lehetőséget: alakítsák át a település arculatát, és legyen belőle egy bajor kisváros!

Az ötletet tettek követték. A teljes belváros renoválása mellett egy sor fesztivál - többek között a legnépszerűbb karácsonyi fények fesztiválja - is hozzájárult, hogy ma Leavenworth az első számú „winter wonderland” az USA-ban, és a Pacific Northwest (az USA északnyugati partvidékének összefoglaló neve) kedvelt turista desztinációja.

Autó vagy repülő?

Na de vissza az úti terveinkhez! A Google térkép tanulmányozása után jött a második kérdés: autó vagy repülő? Köztudott, hogy az USA-ban nagy távolságok léteznek, és bizony ez a mi esetünkben sem volt másképp: Los Angeles és Leavenworth között a távolság 1,128 mérföld (kb. 1,815 km).

Ha kocsival akarunk menni, át kell vezetnünk egész Kalifornián és Oregonon. Ha szerencsénk van, és Washington államban sem ragadunk a hóba, ez minimum két teljes nap. A téli időjárási viszonyok Washington államban (ami, ne feledjük, már Kanadával határos) kicsit megingattak abban, hogy bevállaljuk a hosszú kocsikázást.

Igy aztán kizárásos alapon maradt a repülő. Sikerült egy diszkont légitársaság (Avelo) járatára foglalni, amely Pascóba repült, a kiválasztott Airbnb  szálláshelyünktől kb. 2.5 órányira.

Washington állam keleti része, ahova érkeztünk, a mi dél-kaliforniai hegyekhez szokott szemünknek nagyon laposnak, szinte kietlennek tűnt. A téli hangulatot itt még csak a kopasz fák, és a jóval alacsonyabb hőmérséklet (kb. 4-6 c) biztosították.

1_295.jpg

Ahogy haladtunk nyugat felé, a táj változni kezdett. A Columbia folyó mentén autózva először dombok, majd havas hegyoldalak váltották fel az alföldi tájat. A Columbia egyébként az USA északnyugati vidékének legjelentősebb folyója, amely a kanadai Sziklás-hegységben ered, és vízgyűjtő területe mintegy 7 államot foglal magában. Rendkívül népszerű a lazac- és egyéb halfajtákra horgászók körében.

2_249.jpg

Majdnem olyan, mint „otthon"

A decemberi rövid nappal után már szinte sötétben érkeztünk a szállásunkra, de a látvány már ekkor megragadott. Az átlag dél-kaliforniai, zsebkendőnyi telkekhez szokott szemünknek hatalmasnak tűnt a házat körülvevő, most hóval borított kert, amelynek végében egy patak is csörgedezett. Napokkal később az egész területet bejártuk.

Szilveszter előestéjének napja Leavenworth felfedezésével telt. A belvárosban ünnepi forgatag fogadott minket – később rájöttünk, hogy ha a tömeget el akarjuk kerülni, érdemes az ünnepek után turistáskodni.

A városka valóban autentikus német hangulatot áraszt, ehhez nemcsak az épületek dekorációja, hanem a számtalan, jellegzetes bajor ételeket kínáló étterem is hozzájárul.

7_57.JPG

9_64.jpg

10_55.jpg

A képeslapra kívánkozó, remek fotóanyagot biztosító belvárosi séta után este szinte „otthon” (Európában, Magyarországon) éreztük magunkat, amikor a finom „wiener schnietzel” és savanyú káposzta után egy Feketeerdő-tortával zártuk a vacsoránkat az egyik vendéglőben .

11_48.jpg

12_41.jpg

Az év utolsó napját hótalpon kezdtük. A snowshoeing magyar fordítására rá kellett keresnem, mert fogalmam sem volt, mi ennek a megfelelője.  Aki még nem próbálta ezt a téli sportot, annak csak ajánlani tudom!

A mi lábunkon is most volt először, és hatalmas élmény volt a friss hóban gyalogolni a gyönyörű, napsütéses időben a szállásunk közelében levő parkban. Ez a program annyira tetszett, hogy még egyszer megismételtük pár nap múlva egy másik helyszínen, Lake Wenatchee festői elhelyezkedésű parkjában.

A Szilveszterünk viszonylag csendesen telt, lévén hogy nem egy New York-i Times Square – méretű és atmoszférájú helyen, hanem egy kisváros annál is kisebb “plaza”-jában (aminek hétköznapokon amolyan beltéri piac/bevásárló központ szerepe van) töltöttük, több helyi lakossal együtt. A hangulatot élő zenekar, és több helyen árult finom ételek alapozták meg.

Évindítás egy rénszarvas-farmon

2023-at egy nagyon érdekesnek igérkező programmal kezdtük, amikor ellátogattunk egy rénszarvas-farmra. Nem igazán tudtuk, mire számítsunk, de roppant kellemesen csalódtunk, mert a nagyon informatív idegenvezetésnek köszönhetően rengeteget tudtunk meg magáról a farmról és ezekről a fantasztikus állatokról, sőt még testközelből is megcsodálhattuk őket. A családi vállalkozást 2016-ban hozta létre egy norvég származású házaspár. Van egy gyanúm, hogy az állatszeretetük mellett a hazájuk iránti nosztalgia is közrejátszhatott a döntésükben.

Ahogy megtudtuk, a rénszarvas a vadon élő karibu háziasított változata, és több északi országban régóta az ember segítőtársa. A család terve az volt, hogy Alaszkából szállíttatja le a kiszemelt 6 rénszarvast a Washington állambeli farmra – amely egyébként ugyanazon a szélességi körön van, és hasonló klímával rendelkezik, mint a legegészségesebb karibu csordáknak otthont adó mongol sztyeppék.

A vállalkozás első kihívást jelentő feladata rögtön a szállítás megszervezésével indult, ugyanis egyetlen légitársaság sem vállalta, hogy rénszarvasokat fuvarozzon a raktérben. Igy maradt a hajóút! Az állatok szerencsésen megérkeztek a farmra, ahol rögtön az első évben borjak is születtek! Azóta minden évben tavasszal ez az egyik legizgalmasabb időszak, amikor is a látogatók akár szemtanúi lehetnek 1-1 borjú születésének (mint ahogy ez meg is történt pár évvel ezelőtt).  

Azt is megtudtuk, hogy a rénszarvasok esetén – rokonaiktól eltérően – mind a nőstény, mind a hím állatok növesztenek agancsot, amit minden évben elhullajtanak, és évről évre nagyobb, súlyosabb koronát növesztenek ismét.

A népszerű karácsonyi gyermekdal, up on the housetop click click click  egy valós megfigyelésre épül! A rénszarvasok lába (térde) valóban ilyen kopogó hangot ad ki télen, ugyanis ez segíti őket, hogy hóviharok idején is együtt maradjon a csorda.

A rénszarvasok patája az időjárás függvényében változik: télen kisebb és keményebb, ami a hóban és jégen való járáshoz alkalmazkodik. Ezzel szemben tavasszal és nyáron puhább és jobban szétterül, ami a süppedős, esetleg sáros talajon való könnyebb járást teszi lehetővé.

A rénszarvasoknak sok egyéb fantasztikus, egyedi tulajdonságairól is hallottunk. Aki kíváncsi rájuk, egyébként itt is olvashat róluk.

18_22.jpg

Téli kalandunk a vége felé közeledett, ezért az utolsó két napot szerettük volna még alaposan kiélvezni. Ez pedig egy 2 órás síleckét jelentett a család ifjabb tagjai számára (akik számára ez életük első alkalma volt). A közeli kisebb síközpont kiváló terepnek bizonyult, és a lecke végére már egészen belejött mindenki.

19_5.JPG

20_19.jpg

Minden jó, ha a vége jó, ahogy mondani szokták. A spontán téli „kiruccanásunk” valóban nagyszerűen sikerült, és az élményekkel teli rövid hét után feltöltődve indult számunkra az új év. Reméljük, hogy 2023 tartogat még pár ilyen „meglepetést”! 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618052670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.02.18. 17:56:08

Ez a poszt olyan Zsuzsisra sikeredett, ismét jó lett :-)

2023.02.18. 18:08:14

Gratulálok, igazán szép élmény volt ez számotokra, Rudolf és barátai amikor ezrével kóborolnak körülötted az fantasztikus.
Zsuzsi, úgy gondolom téged egy láthatalan szál kezd norvegiaval összekötni.:)))
A hó talpakon való vándorlás csak az elején követel egy kissé furcsa mozdulat sort, minden nappal egyszerűbb.
Köszi a be helyezett linkeket.

nyuszigonosz 2023.02.18. 18:09:41

Klassz poszt, jó képek.

2023.02.18. 18:25:12

Megmutattam a videót a feleségemnek, nem kellett volna, rögtön indulni akar :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.18. 18:35:46

Most kaptam az emailt Hataratkelotol, hogy kint van a poszt :) Mondjuk mar nem eppen aktualis, inkabb tavaszi kepek johetnenek, de azert legalabb egy kis tema valtas :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.18. 18:37:21

@Mr.Tellinghovon: mondjuk azert inkabb tavasz, nyar a preferenciam, de egy kis ideig a tel is elvezetes! :) Tenyleg elvezetes volt!

Csodabogár 2023.02.18. 19:19:29

Nagyon érdekes poszt, bár a hótól enyhe hideglelésem van. De jók a képek és a rénszarvasok igen érdekes állatok. Észak Svédországban és Norvégiában, a lappok még mindig nomád életet élnek a rénszarvasokkal, amik megjelölik, hogy mikor hova kell menniük ősszel és tavasszal.

blackhairlady 2023.02.18. 22:48:10

Tenyleg nagyon kis cuki varos, tokeletes valasztas volt az unnepekre :)
A havas kepek nagyon jok, de en is ugy velekedem min te, par nap hideg es ho johet aztan rogton legyen 20+ C :))

2023.02.19. 09:50:48

Nemcsak a rénszarvasok tudnak hatalmas távolságot megtenni, hanem egy fiatal svájci hímnemű farkas kiváncsi lett a tüzes magyar farkas lányokra

telex.hu/kulfold/2023/02/18/farkas-m237-svajc-magyarorszag-vandorlas-tobb-mint-700-kilometer-legvonal

2023.02.19. 10:08:09

@blackhairlady:

Dőlj hatra és hunyd be a szemed: képzeld el fenn állsz egy emelkedő tetején sileccel a lábadon és elindulsz hangtalanul lefelé a lejtőn, a szél és a felkavart ho penge élesen vágódik minden méter után egy erősödhet az arcodba, a körülötted levő világ homályossá válik elveszti jelentőséget. Csak egyre koncentrálsz, hogy te maradj ura a lábadon levő leceknek, suhansz, szinte a súlytalanság állapotába kerülve, az egyensúly és manőverező készségedet a semmiből feltűnő fenyők erősen próbára teszik. És lassan csökken a száguldás irama, leértél. Itt egy rövid magába zárkózas pillanata jön szamba véve minden vegtagod meglétét. A nap fénypontja pedig az amikor leveheted végre a sí cipőt. Ekkor majdnem a mennyországban érzed magad

blackhairlady 2023.02.19. 20:41:50

@Mr.Tellinghovon: Becsuktam. Akkorat estem az elso 3 meteren mar, hogy inkabb visszanyitottam a szemeimet :))))
A teli sportok nem az en cup of teaim :D

2023.02.19. 21:33:34

@blackhairlady:

Tudod a motorosok között van egy mondás: ha nem buktál meg akkor nem adtál mindent bele.:))

Tényleg nem tudom veled a teli sportokat megszerettetni?
Pedig a legjobb az úgynevezett apres ski! ( síelés után ), itt pedig látok potenciált benned.:)) persze ahhoz egy picit szenvedni kell!:))

A vendégek fogadókban (síkunyhókban), napernyős bárokban vagy diszkókban ünnepelnek, amelyek közül néhány közvetlenül a sípályákon található, általában sok alkoholt fogyasztanak, és lemezlovasok szórakoztatják őket tipikus après-ski zenével. A Ballermann zenéhez hasonló, après-ski zenét fülbemászó dallamok jellemzik, amelyek az együtténeklésre ösztönzik az embereket. Gyakran használják a schlagert és a táncot. A "hiteles" háttér közvetítése érdekében az après-ski helyszínek házigazdái szívesen fogadnak helyi zenekarokat is. Az egyik legismertebb après-ski dala Wolfgang Ambros osztrák énekes Schifoan (1976; dt. "Skiing") című száma.

youtu.be/3WC7LZVoTZg

blackhairlady 2023.02.19. 22:09:55

@Mr.Tellinghovon: Ezt az apres skielest lehet sieles nelkul is uzni? :)

2023.02.19. 22:37:18

@blackhairlady:

Naná, és ez a legjobb benne:))))

2023.02.19. 22:38:04

@Zsuzsi65:

Felkerült a posztod az index fő oldalára

P.Elliot 2023.02.20. 02:27:00

Nagyon jo poszt Zsuzsi, szep hely lehet.

A sielest nem nekem talaltak ki, nem tul jo az egyensulyerzekem, az elso probalkozas utan egyszeruen hanyattestem, hehehe...

A szankozast viszont elveztem gyerekkoromban, meg azt a sok havat ami akkoriban volt.

Gyalogolni szeretek a hoban...

Itt mar szinte tel sincs, iden nemhogy nem esett meg ho egyaltalan hanem nyilik a hovirag/ ez azert csoda mert csak marcius vege fele szokott/, bimboban a narcisz, a jacint, rugyeznek a fak es ez meg csak februar kozepe.
Valamelyik nap 70 farenheit fok volt de minden nap meleg van, napsutes, talan ma ejszakara lesz fagypont bar eddig nem ugy erzem.

Szoval, jolesik elnezegetni a fotokat, lehetseges hogy ezentul az emberek telelni mennek a nyaralas helyett?

fhdgy 2023.02.20. 07:02:23

@Mr.Tellinghovon: "A nap fénypontja pedig az amikor leveheted végre a sí cipőt. Ekkor majdnem a mennyországban érzed magad", ha ez így van, én elhiszem, akkor csak egy kérdésem van:

Miért kell egyáltalán felhúzni???

2023.02.20. 08:58:23

@P.Elliot: “ lehetseges hogy ezentul az emberek telelni mennek a nyaralas helyett”

Hát ez megtörténhet:)))
persze a természet mindennel bölcsebb és az inga újra irányt változtat pár ezer év alatt. A következő generációk pedig jég virágokat fognak gondozni:))). Nálunk is a kertben majdnem minden az életre kelés jegyeit mutatja, a mandula fa, amely tavasszal rózsaszín ruhaba öltözik, bimbozik. Ugyan így az almafa is. Reméljük nem fognak elfagyni egy esetleges hideg hullámnál.
Tegnap farsangi karnevál volt nálunk, búcsúztattuk a telet, a gyerekek óriásira élvezték, mindenki be volt öltözve, jót szorakoztunk. A hagyományt tartani kell:)))

Nekem kifejezetten hiányzik a tel, mint a negyedik évszak, a tiszta levegojevel, amikor a hideg csípi arcodat, a ropogós hóval a lábad alatt, a békés csöndességével, a fehér szmokingban öltözött fákkal.
A síelési, szankozast a forró kakaót a meleg kandalló egyszerűen a teli világ hangulatát nem lehet pótolni.

az arab országokban ma is vannak nagy fedett stadionok ahol a tél szépségeit lehet élvezni, dehát persze ez nem ugyanaz.

SzZoole 2023.02.20. 10:00:17

@fhdgy: nem rosszabb viselni a sí bakancsot, mint egy surranót, sőt kényelmesebb is, csak egy kicsit merevebb, mivel jobban fogja a bokádat.

fhdgy 2023.02.20. 10:57:43

@SzZoole: Más nézőpontból közelítettem.

Ha alig várod, hogy lehúzhatsad, ha sikerül, maga a mennyország, akkor én ilyen valamit nem akarok felhúzni, kivéve, ha pl. pisztolyt tartottak a fejemhez. Önszántamból, örömmel biztos nem!

P.Elliot 2023.02.20. 16:35:07

@Mr.Tellinghovon:

Varjal csak, azt a telet amit leirtal, csikorgo ho a lab alatt, feherek a fak a ratapado hotol en is elfogadnam mivel az az igazi tel. 93-ban emlekszem utoljara igazi telre, azota ha van is ho ha feherek is a fak, csak nehany napig, illetve egy esetleg 2 hoviharszeru egesz telen aztan kesz.

En igazabol szeretem a telet, a tropusoknal sokkal tovabb tudom elturni es alkalmazkodnia hozza csakhogy nincs..

Ami most van azt nem lehet szeretni mert ugyan tavaszias, ez oke is lenne talan de soha nem tudni mikor jon egy nagy fagy es elintezi a nyilni szereto viragokat.

Most eppen hideg van odakinnt de fagypont felett, holnaptol 3 napos eso...

P.Elliot 2023.02.20. 16:44:52

@fhdgy: Valahogy mostanaban kifutok az idobol de probalok majd gyakrabban jonni.

Uszodat valtoztattam egy nagyon kozeli helyre jarok, csodaszep, kenyelmes es mint ilyen naponta jarok oda kora reggel, eleve ugy ebredek hogy szinte erzem a vizet a boromon, igy aztan gyerunk mihelyt lehet.
Az enyhe ido hozza magaval a kerteszkedest, mar annyira elorejarok hogy minden ultetesre kesz, minden falevel felszedve, cserepek, ulteto dezsak kikeszitve, folddel toltve, ilyen evem meg nem is volt.

Az afonyak gyonyoru egeszsegesnek latszanak es azok a rozsaszines micsodak, level vagy bimbo?/ kepzodmenyekkel mindegyik tele van, majd kiderul hogy micsodak.
A fu is kezd noni....
Nem tudom milyen lesz a nyar ezek utan....

Mar megmetszettem a kiwit is, mire eszreveszem magamat este van...
A masik posztba irtad hogy 2 kiskecsked szuletett, ilyen koran? Mindig azt hittem hogy aprilis korul szoktak szuletni...

Otthon is ilyen tavaszias ido van? Hogy vagytok?

SzZoole 2023.02.20. 17:22:29

@fhdgy: nekem nem volt olyan problémám a sí bakanccsal, hogy alig várnám, hogy lehúzzam, korcsolyával sem, minden pillanatát élveztem mindkettőnek, mondjuk elég régen volt már :-)

Az igazság az, hogy a kisváros ahol élünk 5-10 percre van mindkettő, sí és korcsolya pálya is.

Most, hogy szóba került el is gondolkodtam, hogy elmegyek :-)

fhdgy 2023.02.20. 18:52:58

@P.Elliot: A kiskecskék a fogantatástól számítva ( hivatalosan ) 150 napra születnek.

A fő párzási időszak az alpesi kecskéknél ( nekem ilyenek vannak ) és az itteni klíma alapján, kb. aug. közepétől indul, az időjárástól függően.

Mivel ( hivatalosan ) törzstenyésztő vagyok, ebben is szabályok vannak, nem lehet, akármikor pároztatni. Normál körülmények között úgy szoktam rendezni a dolgokat, hogy február végén, március elején induljon az ellési szezon.

Idén történt egy kis baleset. Egyszer kitörtek a bakok, és idő előtt lett eredmény. Ezek szerelem gyerekek. A szerelem gyerekek állítólag szépek. Ez most igazolódni látszik, mert tényleg szépek.

A hivatalos ellések majd ez után jönnek. Ezek, sajnos, pedigré szempontjából értékelhetetlenek, de remélem, hogy jó tejelők lesznek. Ha már adta őket a sors, akkor legyünk boldogok!

fhdgy 2023.02.20. 18:57:20

@SzZoole: Jó, semmi gond sincs ezzel. Én csak azt próbáltam magyarázni, a saját szempontomból, hogy ha lehet, nem kezdek valamit, amitől jól esik megválni.

Persze, ember tervez, isten végez. Sokszor van, hogy elkezdek valamit, aztán a normál ügymenethez képest szinte rémálom lesz. Ilyenkor az ember kézzel-lábbal igyekszik szabadulni.

Ez belefér.

Csodabogár 2023.02.20. 19:57:36

@Mr.Tellinghovon: Nekem még soha egy pillanatig nem hiányzott se a téli hideg se a hó. Bőven elegem volt belőle fiatal koromban még itthon, aztán Stockholmban na meg Zürichben is bőven kiélvezhettem, de egy cseppet sem élveztem soha.:-(

2023.02.20. 20:15:12

@SzZoole: „ minden pillanatát élveztem mindkettőnek“

Régebben sokkal aktivabbak voltunk, télen sokszor mentünk a gyerekekkel síelni szankozni. Az utóbbi években inkább a nyugalmasabb sifutast űzzűk, de meg mindig lelkesedten.

Az említett legszebb pillanat, szólásmondás természetesen egyfajta humoros formában próbálja visszaadni az egész napos fizikai erőfeszítések utána állapotot. Amikor kielegulten egy teljes napi öröm után mintegy méltó befejezéseként lehuzod a csizmát.

Aki soha nem csinálta nem értheti meg
Ezt az elégedettséget biztosan átélted.

SzZoole 2023.02.20. 20:33:43

@Mr.Tellinghovon: persze, hogy átéltem, éveken/évtizedeken keresztül, kisgyerek korom óta :-)

Azt élveztem a legjobban, amikor nyáron 30+ fokban egy szál fürdő gatyában korcsolyáztam Tiszaújvárosban :-)

2023.02.20. 20:41:38

@fhdgy: más nézőpont?

“ A nap fénypontja pedig az amikor leveheted végre a sí cipőt. Ekkor majdnem a mennyországban érzed magad”

Ezt írtam! Hogyan jutottál ebből kenyszeritesre?

Ha egész nap kint vagy a szabadban, olyat csinálsz ami örömet és kielégültséget okoz, este leveszed a nehéz munka cipőt, nem érzed magad teljesen felszabadultnak?
Nehéz eset vagy :)))

fhdgy 2023.02.20. 20:42:38

@SzZoole: Mit próbáljak ki? Azt, hogy félre megy valami?

Valamikor 2016-ban, decemberben kimentem a birtokra. Úttalan utak, sár, meg hasonlók. Nem baj, mondtam, szép lesz.

Gumicsizma, minden, ami kell. Gondoltam, megnézem a szántást! Szép volt, tetszett, aztán egyszer csak elsüllyedtem, a csizmaszáron folyt be a sár. Próbáltam kihúzni az egyik lábam, de a másik mélyebb süllyedt, majd fordítva. Telefonáljak segítségért? Azt a szégyen azért mégse!

Ráfeküdtem a sárra, csizma nélkül húztam ki a lábaim, aztán már hason a csizmákat is kiráncigáltam.

Mire kikecmeregtem a sárból, a dagonyázó disznó sehol sem lett volna hozzám.

Úgy, sárosan ( hadd ne írjam meddig ) vagy kettő km. caplatás az autóig.

Szép volt? Jó volt? Nem tudom, de emlékezetes volt, bár ismételni nem lenne kedvem.

2023.02.20. 20:44:47

@SzZoole: “ Azt élveztem a legjobban, amikor nyáron 30+ fokban egy szál fürdő gatyában korcsolyáztam Tiszaújvárosban :-)”

Zoooooooooooooooleeeeeee:)))))))

fhdgy 2023.02.20. 20:45:37

@Mr.Tellinghovon: Hol vagyok én nehéz eset?

Csak nem akarok olyat kezdeni, aminek alig várom a végét.

Lásd az éppen előbbi hozzászólásomat. Eltervez az ember szépet, jót, aztán mégis félre megy. Akkor miért tervezzek olyat, ami a végén eleve nem lesz jó?

Persze, ha jól meggondolom, értem, én nem vagyok mazochista!

SzZoole 2023.02.20. 20:59:44

@fhdgy: :-)))) Gyanús vagy te nekem,
mint a krematorium büféiében a
hamuban sült pogácsa :-))))

Tulajdonképpen azt akartad írni, hogy részegen mentél haza a korcsmábúl és beleragadtál a sárba mint egy disznó, és alig bírtál kikecmeregni belőle :-))))

Csak vicc volt!!!

fhdgy 2023.02.20. 21:09:10

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: Ma, bár nem akartam, egy kissé nehéz napom volt.

Még pénteken, szóltak a kecsketenyésztők szövetségétől, hogy jönnek és megmérik, hogy hány kilósak a kecskéim.

Nem az összeset kellett megmérni, csak kb. 18-at.

Ha nekem, egyedül kellene mérni, akkor semmi gond.

Gyere Aranyoskám, állj ide erre a kis magaslatra ( a kecske imádja, hacsak 5 cm-mel is magasabbra állhat ). De nem, mások, idegenek is szemtanúk akartak lenni. Ettől a kecskék bevágták a dúrcit. Tudnotok kell, hogy egy kecskében élősúlyra vetítve kettőször annyi erő van, mint egy átlagos kondiban levő férfiban.

Szerencse, hogy nem videózott senki, de volt akkora esésem, mint egy nagykabát meg egy ólajtó együtt. Megfogtam egy kecskét, ő meg úgy döntött, hogy megmutatja, hogy ki az erősebb. Ő győzött. A műsor az idegeneknek szólt.

Ha egymás közt vagyunk? Akkor béke és szeretet!

Higgyétek el, ők is szeretnek engem, én is szeretem őket. Ha nincsenek idegenek, akik zavart képeznek az erőtérben, akkor minden rendben.

Viszont, alig vártam, hogy vége legyen! Az idegenek menjenek el, majd mi békében, szeretetben, egymás között!

fhdgy 2023.02.20. 21:14:02

@SzZoole: Nem egészen! Túl vagyok bőven az egy milla km. vezetésen, de kettő alkalom volt, hogy piásan vezettem ( nem vagyok büszke ). A legutolsó majdnem harminc éve volt.

Szóval. a kettő esetet leszámítva, vagy iszom vagy vezetek, a kettő együtt nem megy!

SzZoole 2023.02.20. 21:17:17

@fhdgy: rakoncátlan kekeckedő showman kecskék :-))

SzZoole 2023.02.20. 21:20:15

@fhdgy: “ Túl vagyok bőven az egy milla km. vezetésen”.

Én mérföldben is bőven túl vagyok az egy millán :-))

Nem ittas vezetésre gondoltam, hanem gyalog mentél haza a helyi pub-ból :-)))

fhdgy 2023.02.20. 21:21:04

@SzZoole: Ahogy mondod!

Lassan kettő hónapja, ahogy az időjárás, a segítségem, az erőm engedi, erősítem a karámokat, mert a bombabiztos karám, még nem kecskebiztos.

Mondom az instruktornak, hogy mi mindent csinálok. Az meg csak somolyog, hogy ja, a kecskék mindenre képesek.

De nem baj, inkább legyenek gazemberek, mint betegek!

fhdgy 2023.02.20. 21:27:53

@SzZoole: Bőven egy milla km. az lehet egy milla mérföld is, de ezen ne vitatkozzunk.

Egyet viszont ne felejts! Ez itt a magyar puszta! Itt nincs holmi vacak pub(i), itt rendes kocsmák vannak! Mikor is voltam utoljára ilyenben, 6-8 éve? Akkor is csak azért, mert meghívtam egy barátom Ázsiából ( a Duna másik oldaláról, az Alföldről ), hogy megmutassam neki, hogy milyen Európa!

fhdgy 2023.02.20. 21:39:02

@SzZoole: Egyébként, meg nem ( csak ) a km. számít.

Ha emlékeim nem csalnak, 2017-ben Albániában voltam. Haza felé az első 10 órában a 40 km/h-ás átlagot sem értem el!

Azt hiszed, hogy szüttyögtem? Nem, bizonyítékom van róla, hogy nem, mert megbüntettek 150 Kunára ( akkor kb. 6 ezer HUF ) , mert eszeveszett 60 km/h-val száguldoztam!

P.Elliot 2023.02.21. 01:37:44

@fhdgy: Nem lehetett volna lenyugtatni azokat a kecskeket nehany repa felmutatasaval?

A kaja mindig nagy lecsendesito!

Golfi 2023.02.21. 06:09:18

@SzZoole: golf2 kinnrekedt kénytelen Golfi lettem:(

fhdgy 2023.02.21. 07:44:10

@P.Elliot: No, akkor lett volna rettenetes zűrzavar.

dikusz. 2023.02.21. 08:37:26

@Golfi: Működött volna úgy is, ha egy pontot teszel a régi nicked végére.
Pár éve nekem is ezt kellett csinálni. Nem tudtam kideríteni, mi volt az oka.

2023.02.21. 16:22:53

@SzZoole:

Azok a boldog békeidők: ibb.co/n3nB6fY

Itt este tényleg örültem ha lerughattam a lábamról:))))

SzZoole 2023.02.21. 16:25:24

@Mr.Tellinghovon: már abban az időben is makszot kellet hordani? :-)))

2023.02.21. 16:49:37

@SzZoole:

Igen büdös volt a szolgálat:)))

SzZoole 2023.02.21. 16:56:50

@Mr.Tellinghovon: én nem voltam katona, szerencsére :-)

Ötször voltam sorozáson, négyszer kaptam I betűt, ötödszörre E, azt mondták, hogy Elmebeteg, én meg úgy értettem, hogy Elmehetek, így nem voltam :-)))

(Meg ugye a kapcsolatok )

2023.02.21. 17:37:18

@SzZoole: “ Meg ugye a kapcsolatok”

Akkor itt jó helyed lenne, svajc a b vitamin országa.

Én voltam katona, hamar túl akartam lenni rajta. A varsói szerződés egyesített haderejenek büszke katonája. Cuki kis ajándékot is kaptam.: ibb.co/cvr07nP
ibb.co/KKPcMzB
ibb.co/Wc98ZYk

SzZoole 2023.02.21. 17:42:39

@Mr.Tellinghovon: sose vágytam ilyen és hasonló emlék tárgyakra :-) a kecskéket terelő katonabácsinak is biztos van sok ilyen, szerintem :-)

dikusz. 2023.02.21. 18:13:22

@Mr.Tellinghovon: Azt hittem, a szolgálat után levetett bakancs volt az...:)))

Csodabogár 2023.02.21. 18:39:05

Svájcban nem lettél katona? Férjemnek menni kellett majdnem minden évben 2-3 hétre. Fegyver persze otthon a gardróbban, de szerencsére sikerült rábeszélni, hogy cserélje le a puskát egy pisztolyra, nem volt annyira útban mint a puska. No meg lőgyakorlatra se kellett menni.

2023.02.21. 20:07:26

@Csodabogár: “ Svájcban nem lettél katona”

Lehetett választani, én a zivilschutz-nal maradtam. Fegyver volt sokáig egy páncélszekrényben zárva, amíg le nem kellett adni. De lőni szoktunk a vejemmel, tagok vagyunk a helyi Schützenverein-ban, de ez saját fegyverrel történik.

2023.02.21. 20:08:36

@dikusz.:

Azt inkább nem hoztam volna el :)))))

SzZoole 2023.02.21. 21:50:46

@fhdgy: a surranót elhozhattad volna, nem ragadt volna a sárba a gomicsimmád :-)))

fhdgy 2023.02.21. 22:05:32

@SzZoole: holnap írj rám, majd válaszolok erre! Már csicsicsikálni szeretnék! Ma hirtelen meleg lett, szinte rám szakadt minden.

fhdgy 2023.02.21. 22:14:23

@SzZoole: vagy még rosszabb. Aludni szeretnék, de ha folyton rám csörögsz, nem megy! -:(

blackhairlady 2023.02.21. 22:51:51

@fhdgy: Szerintem itt a kolto nem arra gondolt, hogy a sieles kellemetlen dolog, hanem az a megjobb dolog ami utana kovetkezik
amikor mar kelloen kifaradtal :)
Mintha eltoltenel egy klassz kis napot a kecskekkel, de valljuk be, a szepsege mellett faraszto is, es azert mar nagyon varod a haz meleget, a kis "teat" (behelyettesitheto barmivel :D ) es a jol megerdemelt pihenest :))
Amolyan koltoi kep.

fhdgy 2023.02.21. 22:57:05

@blackhairlady: könyörgöm! Hagyjátok már aludni! Holnap! Könyörgöm, holnap!

dikusz. 2023.02.21. 23:07:55

@Mr.Tellinghovon: Óóóó, de szép kis dobozka! Ha szabad lenne megkérdeznem, mi volt benne?

A túracsapatunkban két társunk szolgálta határőrként a hazát Hétforrásnál. Olyan történeteket meséltek, hogy dőltünk a nevetéstől. Sosem tudtam megunni, százszor is meghallgattam őket. Van egy blogjuk, bár már nem aktív, ott jó néhány sztorit leírtak, néha beleolvasok., szórakoztató.:)))

P.Elliot 2023.02.22. 02:20:37

@fhdgy: Van benne valami, a kecske orokke rag ha van mit, valoban meg lehet kajaval vaditani.

Meddig fogod birni erovel a gondozasukat? Vagy eppen ez a testedzes?

Engem semmi se tudna jobban megremiteni mint haszonallatokat tartani. Levagni sajnalnam, enni belole meg plane nem ha ismertem es az a kotottseg az agyamra menne.

Meg a macskaim is rengeteg idot elvesznek.

Megszaporodtak, befogadtam egy kobor voros macskat, egyelore meg nem mer bejonni csak az ajtoig viszont bekoltozott a kertbe es nem hajlando tavozni, ezt nem banom.
1 het alatt be fogom szoktatni annyira hogy el tudjuk vinni az allatorvoshoz vizsgalatra, vedooltasra, ivartalanitasra/ fiu/, nevet mar kapott, Loui .
Meg egy masik van a lathataron, egy fekete-feher fiu, ez felenkebb es oreg cica, otet is tart karokkal varom de tobb ne jojjon amig ezek elnek, van egy hatar.....

P.Elliot 2023.02.22. 02:22:06

@Mr.Tellinghovon: Szep kis dobozka!

Gondolom sok emlektargyad lehet.
Mi a legkedvesebb?

2023.02.22. 03:34:16

@blackhairlady:

Kisasszony, a lelkemböl beszélt :)))) a költő szavaival élve

2023.02.22. 06:29:26

@dikusz.: “ Ha szabad lenne megkérdeznem, mi volt benne?”

Hogyan is válaszoljak? Ha szarkasztikusan akkor amit benne látsz ,volt a határtalan köszönet a haza védelméért.:)))
Ha ironikusan: az meghiúsult álmaim vannak benne
Ha humorosan: a katonai idő jó gegjei, történetei.

2023.02.22. 06:59:33

Ma reggel korán keltem, hajnali fel négykor, évvel beelőztem a szomszéd kakasát. Úgy kellet felráznom a lusta szarnyast, meg hetedhét határra durmolt. Az oka a koránkelesnek: mehettem a dolgozoba.

2023.02.22. 07:28:23

@dikusz.:

Legalább egy bakancs lehetett volna a dobozkaban:)))

2023.02.22. 07:59:26

@P.Elliot: “ Gondolom sok emlektargyad lehet.
Mi a legkedvesebb?”

Sok nincsen, de ami van az mind személyhez kötődő. Nagyapám zseb rádiója, apám bicskája meg hasonlók. Ha a kezembe veszem őket, mindig egy jó érzés tolt el. Egy lelki kapcsolat…

Egyébként nem ragaszkodom a tárgyakhoz, el tudom engedni dolgokat.

SzZoole 2023.02.22. 15:18:07

@Mr.Tellinghovon: “ Az oka a koránkelesnek: ”

Prosztata? :-)))

2023.02.22. 15:38:34

@SzZoole: “ Prosztata? :-)))”

Miért meg akarsz vizsgálni?:))))

SzZoole 2023.02.22. 16:03:26

@Mr.Tellinghovon: na az nem fog megtörténni, nyíltan rasszista homofób vagyok, nem tudtad? :-)))

2023.02.22. 16:38:51

@dikusz.: “ Olyan történeteket meséltek, hogy dőltünk a nevetéstől”

Én a legvedelemnel voltam az ss20 rakéta bázison. Mivel ezek atom robbanó fejjel voltak töltve, nagyon nagy éberséggel kellet rájuk vigyázni. A laktanya takarosan be volt kerítve, őr kutyák futó láncon és posztoló örök mindenhol, szerintem azért, hogy az ebek ne unatkozzanak.
Egy a sokcsillagosok közül úgy gondolta, hogy ezt fel kellene turbozni őrtoronyokkal. Mi szorgos kis Méhecskék módjára döntöttük a fát, kérgeztunk furtunk faragtunk. És egy nap szép magasan büszkélkedett hat őrtorony.
Persze ez megnövekedett létszámot is követelt, és it jöttünk mi a képbe. 24 órás szolgálat, 3 óra őrtorony,3 óra készültség,3 óra pihenő. Tel volt, ho esett és jött a szibériai hideg. Fűtés mint ilyen nuku a toronyban. Ehelyett kaptunk szép nemez csizmát, a surranora kellett felhúzni, igaz így a mozgású k eleg szaggatott lett. Meg kaptunk egy őr bundát, egy igazi Juhász bundát! Meleg volt nagyon csak istentelen ül nehéz. 3 órát ebben és a csizmában mászkálni? Nanem. Kitaláltuk, hogy fel akasztják egy szegre, neki dőlünk jól betakarozunk, a géppisztolyt hátunk mögé dugva, hogy egy esetleges ellenőrzésnél, ha netalántan elaludnal ne lehessen elvenni tőled. És kezdődhetett az alvás. Nemcsak a lovak tudnak állva aludni, őr katonák dito. Életbe nem aludtam olyan jókat.
Egyszer le akasztottam a bundát, mozogni akartam, beálltam a torony nyitott ajtajaba, csak a gravitáció és és az álmosság kényszerítő erejét becsultem alá. Azon vettem észre magam, hogy fekszem a frissen esett mely hóban. Probléma csak az volt nem tudtam a súlyától felállni, így szégyenszemre meg kellett várnom a váltó társakat, hogy kiszabadítsanak. Meg ma is remeg a belsőm, ha rá gondolok.

2023.02.22. 16:39:38

@SzZoole: “ nyíltan rasszista homofób”

Bújtatott?:))))

SzZoole 2023.02.22. 16:59:17

@Mr.Tellinghovon: “ Bújtatott?:))))”

Nem dugott :-))

fhdgy 2023.02.22. 20:37:01

@fhdgy: Bocs, ne haragudj, de tegnap egy kissé magamon kívül voltam.

Tegnap hirtelen meleg lett, ami fáradtsághoz, levertséghez és főleg ingerültséghez vezetett.

Ma is elfáradtam, mert sokat gyalogoltam, de ez csak kis fizikai fáradtság.

Hogy mit gondolt a költő? Azt nem tudom, csak azt tudom, hogy én semmi többet nem akartam, csak egy kicsit froclizni a dolgot. Tehát, nem volt komoly a dolog részemről.

fhdgy 2023.02.22. 20:38:35

@blackhairlady: Az előbbit, ami végül is magamnak, neked szándékoztam küldeni.

fhdgy 2023.02.22. 20:43:16

@SzZoole: Ugye tisztként szereltem le, így a surranó természetesen az enyém maradt.

Egyszer kölcsönkérték, úgy tönkretették, hogy inkább nem kértem vissza.

2018-ban vettem surranó szerű bakancsot. Állítólag bivalybőrből van. Kényelmes, könnyű csak az a baj vele, hogy már nagyon nehezemre esik befűzni. Hiába, egyre messzebb van a föld.

2023.02.22. 20:49:47

@P.Elliot:

Vigyázz a kóbor macskák között híre futott, hogy nálad jó dolguk lesz:-))) nagyon rafinált állatok.

fhdgy 2023.02.22. 20:54:37

@P.Elliot: Hogy meddig bírom a kecskék gondozását? Úgy gondolom, hogy amíg élek. Vagy majdnem addig.

Ha már nem leszek rá képes, akkor onnét szerintem nagyon gyors lesz a végkifejlet.

Tavaly ősz elején erősen foglalkoztatott a gondolat, hogy pár kecskére kell csökkenteni a létszámot. Ne essen nehezemre, de legyenek is kecskéim.

Aztán ősz közepén fordult a kocka. Most arra hajtok, hogy sok kecske legyen. Remélem, hogy idén elérem az 50-es létszámot, már csak 16 kellene.

A fordulat oka, hogy találtam egy házaspárt, akik kecskesajtot és kecskeszappant akarnak készíteni.

Ősz közepe óta adom is a tejet, készült sajt is, szappan is. Eddig promóciós céllal osztogattuk is, pozitívak a visszajelzések.

Így a cél előtt nem dobom be a törölközőt, nem adom fel. Ők is, én is, bizakodóak vagyunk, tehát hajrá!

P.Elliot 2023.02.22. 21:07:12

@Mr.Tellinghovon:

Nem kell elterjeszteni, a macskak tudjak rolam!
50 eve tartok macskakat tudom mifele nepseg de azt is tudom hogy az is egy elet, ha segiteni tudok rajtuk akkor miert ne?

Nincs sok kobor a kornyeken es ha en nem tudom befogadni akkor keresek gazdat neki vagy beviszem a helyi allatmenhelyre itt nem altatjak el a senkinek nem kello allatokat, keresnek gazdat nekik.

Van amikor nem sikerul de akkor tartjak. Egy ilyen macskara bukkantam egyszer ammikor meghalt az egyik macskam es tarsasagot akartam a masiknak.

Kismacskat kerestem de nem volt eppen nekik mutattak egy 5 eves voros macskat aki naluk volt mar 3 eve, egy vegtelenul szomoru szemu cicat aki amikor odanyujtottam az ujjamat, korbe hizelgett, elhoztuk.

Konyvet tudnek irni csak ennek a macskanak a dolgairol, csak fele aranyban pozitiv, majdnem birosag ele is kerultem mert csunyan megharapott valakit.

Megis, amikor meghalt 18 eves koraban ugy sirtunk a ferjemmel egyutt ahogy talan soha/ o nem volt egy siros alkat bar en sem/, soha macskat igy nem szerettunk es soha macska igy nem szeretett bennunket mint ez!

Az allatok, legyen barmilyen nagyon sok szeretetet tudnak adni ha mi is ugy kezeljuk oket.
Allat nelkul az elet nem komplett. Nekem legalabbis!
Gyerek nelkul sem.

P.Elliot 2023.02.22. 21:09:37

@fhdgy: Gratulalok!

Ez igy most akkor nagyon jo neked, nem kell torni a fejedet hogy mit keszitsel belole, illetve kevesebb munka.
Anyagilag jobban megeri eladni a tejet mint magadnak feldolgozni?

P.Elliot 2023.02.22. 21:11:37

@Mr.Tellinghovon: Hogy neked milyen jo sztoriaid vannak!
Nem gondoltal ra hogy konyvben is erdekes lehetne az embereknek?

2023.02.22. 21:39:18

@P.Elliot: “ Megis, amikor meghalt 18 eves koraban ugy sirtunk a ferjemmel egyutt ahogy talan soha/ o nem volt egy siros alkat bar en sem/, soha macskat igy nem szerettunk es soha macska igy nem szeretett bennunket mint ez!”

Több macskánk is volt idáig általában nőstények, hoztak is kis cicákat, az én kivansagomra csak az első alom után ivartalanittattuk őket. Akartam, hogy átéljék egyszer az anyaságot, és lanyunknak is egy élmény volt minden szülés. Aztán egyszer a macskapenzios ismerősünk szólt, hogy van egy hófehér török angora cica fiúra. Szegénykém olyan gizda volt, valahonnan dél-olaszországi menhelyrol menekítettek. Elhoztuk, rendbe jött es 18 éven keresztül megtalálta a törődést. Egy igaz társ volt, ha nem voltam itthon a helyemen aludt, különben mindig az agyam mellett mint egy jó testőr. Olyan volt nekem mint egy gyerek. Egy rövid de súlyos vese leállás után ment el. Eletem egy legnehezebb döntése volt. Hazahoztuk és a kedvenc napozó helyen temettük el. Azóta van rajta egy kis szobor is. Így az unokák is tudják ,hogy ott papa cicaja alszik. Nincs olyan nap hogy ne jutna eszembe

fhdgy 2023.02.22. 21:40:44

@P.Elliot: Nyilván, minél feldolgozottabb állapotban ad el valamit az ember, annál nagyobb a haszon, meg persze a munka is.

Nekem sem affinitásom, sem időm, sem erőm nincs arra, hogy pl. sajtot csináljak.

Nekem a kecskék jelentik a lényeget. Velük szeretek foglalkozni, minden más nyűg. Most van kettő újabb fiatal kecske, akik leírhatatlanul szelídek és nagyon ragaszkodóak. Pl. ha megyek hozzájuk, még nem látnak, de hallják, hogy megyek és hangosan mekegnek. Ha kinyitom az ajtajukat, rohannak hozzám. Értik a nevüket, ha hívom őket jönnek hozzám. Hacsak a nevét mondom valamelyiknek, akkor mekegve válaszol, hogy itt vagyok!

Az egyik az, amelyikkel tavaly sok bajom volt, mert kicsi volt, nyeszlett volt, szopni sem tudott, cumisüvegből szoptattam. Amikor kb. egy hónapos lett, azt mondtam neki, hogy qrva sok bajom lesz veled. Bejött!

Pöttömke a neve, de már vastagon rászolgált, egy új névre: Houdini! Akárhogy igyekszem, olyan nincs, hogy egy ajtón hamarabb jussak át, mint ő. Kész szabadulóművész.

Egyik nap is pár percre ott kellett hagynom a kecskéket. Egy kivételével sikerült is. Pöttömke természetesen hamarabb ért ki az utcára. Jó, mondtam beletörődve, akkor gyere. És mentünk az utcán. Volt olyan, hogy ismerősök mentek autóval, megláttak bennünket, megálltak dudáltak, és mondták, hogy nem hinnék el, ha nem látnák.

Ma este a tavalyi, fiatal kecskék kerge kecskék voltak. Nagyon nehezen tudtam őket a helyükre terelni. Általában elég, ha előre megyek és jönnek utánam. Ma nem, egyet behajtottam, kettő közben kijött. Már arra gondoltam, hogy becsapom őket, nem befelé, hanem kifelé hajtom őket, akkor mire egyet kihajtok, kettő bemegy! -:) Csak elfogynak kint!

2023.02.22. 21:58:12

@P.Elliot: “ Nem gondoltal ra hogy konyvben is erdekes lehetne az embereknek?”

Van meg egypár, az évtizedek felturbositott utazási időszakában sűrűn történtek meglepő, esetleg bosszantó vagy megnevettető dolgok. Gondolj bele, jöttem haza Európa legészakibb pontjáról és a következő utam Marokkó volt, vagy Lisszabon utáni út Oroszország Moszkva vagy Szentpétervár volt. Egy turbulens kulturális kavalkád, a nehézkes nyelvi kommunikációval a helyi lakosokkal, csak úgy szülte a érdekes helyzeteket.

Tegnap írtam egy posztot, a Facebookra egy svájci magyar csoportba. Nem volt hosszú szinte csak egy szosszenet. A témája a gyökerek ápolásának szükségessége az emigrációban, mert csak akkor lehet jövőd ha ismered a múltat tudod, hogy honnan jössz.
Estig 265 komment. 1/3 szidalmaz, 1/3 harmad kapisgalja de nem érti, 1/3 aki nagyjából érti, és csak egy házaspár ismerte fel mi is a mondanivaló lényege.

Hogy tudd miről van szó, idemásolom a szosszenetet:

“Amikor fiatal vagy az anyagi gyarapodás, az egzisztencia megteremtése áll a középpontban. Ez a legfőbb oka, olvasva a kommenteket az idegen földre való távozásnak. Következnek a dolgos évek, az új élmények a horizont tágulása adta lehetőségek kihasználása. Eközben lassan szinte észrevétlenül távolodsz el attól amit egykor hazád gazdagított téged. Kezdve az óvodai mondokaktol, az iskolai vers mondástol, a magyar irodalom képző es zenemuveszetetol. A nagyszülők meséi az elmúlt generációról, az elmúlt időkről, az ősőkrol. Amíg egy nap arra ébredsz, hogy valami kíméletlenül hiányzik, annak ellenére hogy sikeres integrálódott élet áll mögötted. Itt először tudatosul benned, a veszteség mértéke. Igaz uj gyökereket hajtottal a földbe, de hogyan hasonlítható össze a több nemzedéki gyökerekkel amelyek minden vihart kibírnak.”

Így valahogy könyvet sincs kedvem írni

2023.02.22. 22:13:41

@SzZoole:

Hallottál te is valami zorejt éjszaka, és kimentel megnézni?:))))))

P.Elliot 2023.02.22. 23:42:32

@Mr.Tellinghovon:

Akkor tudod mirol beszelek ami a macskakat illeti.
Minden macskat a kertben temettunk el, emlekmuvet nem allitottam nekik pusztan azert nem/ pedig gondoltam ra/ mert tartottam tole hogy ha egyszer netan eladjuk a hazat akkor kiassak es talan a szemetre dobjak, igy olyan helyen vannak ahol nem latni, nem tudni, jarolap alatt is van egy, nagy fa toveben es ilyesmi.

En azert tudom hogy hol vannak, mas meg ne haborgassa oket.

Beszelgettem a neten itt egy novel aki Kanadaban elt, ok a szeretett macskajukat elhamvasztottak, az urnat a kertben elastak de mivel koltoztek nbehanyszor, mindig kiszedtek es vittek magukkal, a vegso helye majd ott lesz veluk a hamvaikkal....

Hat igen, lehet macska nelkul elni de nem erdemes.

P.Elliot 2023.02.22. 23:50:16

@fhdgy:

En nem talalok benne semmi furcsat hogy a kecske ment veled mint egy kutya. Nagy lehet benne az egymashoz tartozas erzese, semmi furcsat nem lat abban hogy megy veled amerre mesz.

Ugy erzi hogy egymashoz tartoztok.
Nagyon kicsi kortol lehet ezt rogziteni egy allatban, legyen az barmifele allat...
Persze hogy megbamulnak....
Szinten a neten irta valaki hogy minden este setalni indulnak a felesegevel es a macskaval. A macska vezette be hogy egyutt kell menni, hol elottuk baktat, hol mogottuk de megy, mindezt Londonban az utcan, hehehe....
Amikor megall szemlelodni akkor persze ok is megallnak, ha nem veszik eszre az sem baj a macska utoleri oket.

Nem a belvarosi reszen de rendes jarokelos utcaban....
Hat megbamuljak oket ott is!

P.Elliot 2023.02.23. 00:34:06

@Mr.Tellinghovon:
Erdekes amit irsz a gyokerek apolasarol.

Nem tudok ehhez hozzaszolni, kiveve olyan szempontbol hogy az elet felepitese valoban ugy van kulfoldon ahogy irtad.
Anyagi dolgok megalapozasa, egzisztencia megteremtese, tavolodas a hazai dolgoktol.
Ez az utolso az amit nem tudok igazabol. En nem tavoltodtam el az orszagtol, en ma is szeretem de azt a korszakot inkabb amit otthagytam, a fiatalsagom idejet, a gyerekkort, az akkori embereket. Keves volt amink volt de volt allando munka, olyan bekes volt az elet meg ugy is hogy nagyon kevesre telt.
Ami most van az nekem jobbjara idegen, neha talalkozok otthoni magyarokkal, alig lehet veluk barmirol beszelni mert omlik beloluk a panasz, irigyseg es vad , szidalom , a rendszer miatt, az emberek miatt az eletmod miatt azonkivul a beszelgetes meg foleg arrol szol hogy turkalnanak a zsebemben ha hagynam, aprolekosan atvizsgalnak tetotol talpig, megjegyzeseket tesznek, vegul kijelentik hogy konnyu nekem, csak tudnam hogy miert.

Megdolgoztunk azert amink van....

A neten jobban szeretek beszelgetni otthoniakkal, van nehany ember aki igazan olyan mint a 70-es evekben voltak. Nem valtoztak, oket erzem magamhoz igazan kozel...

Eltavolodas a gyokerektol igen, igen, de ne felejtsd el hogy uj gyokereket is novesztettunk hozza itt, nem tudom europai orszagban hogy van de itt bele lehet olvadni az orszagba, eleted vege fele meg plane ugy erzed hogy itt vagy mar itthon igazabol es ugyanolyan erdeklodessel nezed az orszagot, a tortenelmi dolgokat meg mindent mint odahaza, most itt van a haza. Igy erezhettek a nemet oseim is amikor Magyarorszagra kerultek es tudtak hogy az utodaik ott fognak gyokeret noveszteni es erezni hogy ott vannak otthon.

Ha most atkoltoznek mondjuk Japanba, ott is erdeklodessel es lelkesen fogadnam az uj dolgokat es kezdenek olyan tipusu gyokereket ereszteni.

Valahogy ugy erzem hogy nem orszagfuggo igazabol , nekem legalabbis.
Az is igaz hogy fiatalon kerultem ide es ide is beolvadtam...

Eleg zavarosan irtam mostahogy atolvasom, mar nem torlom ki, ki sem egeszitem, meg sem magyarazom jobban mert orult almos vagyok, nem is mukodik az agyam emiatt rendesen.. Reggel koran kelek mert a fogaszhoz megyek csak tisztitas es ellenorzesre de 8-kor mar ott kell lennem , kicsit messzebb van es esot-havat mondanak, nagyon koran fogok kelni.

Megegyszer, en szeretem Magyarorszagot, soha rosszat nem mondtam es irtam rola sehol....

2023.02.23. 06:57:32

@P.Elliot: macskák

Az egyik macskánk annyira ragaszkodó volt a lanyunkhoz, hogy együtt aludtak, elkísérte az iskolába és ment a suli elé érte, később a buszmegallohoz kísérte és várta ott.
Jött velünk sétálni is a hóban télen , időről időre megállt és közölte ennyi volt de ha hivtuk jött tovább.

Volt kutyánk is de a macska egy külön világ a misztériumával együtt.

2023.02.23. 07:49:54

@P.Elliot: gyökerek.

Nem specifikusan Magyarországról volt szó hanem a gyokerekrol.

Az alapok építése a mi időnkben egészen más volt mint a mostani generációknak. Egész mások voltak az indítékok és az előfeltételek. A mostani haza elhagyók, diplomával és nyelvismerettel vágnak neki a világnak és az új hazával szemben tartott elvárásaik is mások szerintem meg nagyobbak is. Ezért egy közös level megtalálása nehéz velük.

“ alig lehet veluk barmirol beszelni mert omlik beloluk a panasz, irigyseg es vad , szidalom , a rendszer miatt, az emberek miatt az eletmod miatt azonkivul a beszelgetes meg foleg arrol szol hogy turkalnanak a zsebemben ha hagynam, aprolekosan atvizsgalnak tetotol talpig, megjegyzeseket tesznek, vegul kijelentik hogy konnyu nekem, csak tudnam hogy miert.

Megdolgoztunk azért amink van....”

Igen borzasztó nagy a negatív beállítottság. Ezerszer hallom otthon, hogy könnyű nekem. Persze most! de a kezdeti idővel amikor tányért mosogattam senki sem kívánna cserélni. A zsebben turkálás az tipikus, nekem is sokan mondjak, hogy ok mire adnának ki pénzt a helyemben.

A mindennapok alatti eltávolodás a gyökerektol teljesen természetes folyamat. Az új élet az új benyomások meghatározók . Az új gyökerek eresztese is nagyon fontos.
Amit én jelezni akartam, fontos a bennünk hordozott örökség tisztelete, ápolása hiszen ha nem tudod ki vagy honnan jöttél, nem is tudod hova akarsz jutni. A multadat a gyerekkort az emlékeket, nem lehet mint sokan teszik, egyszerűen lerázni mint egy sáros cipőt, ha mégis akkor leszel egy olyan fa aminek csak egyoldalú gyökerei vannak. A múltat, a jelent a megérdemelt helyére kell tenni és a sérelmeket le kell zárni, a lelki béke miatt, mert csak így lehet egy kielegult életed.

2023.02.23. 07:54:10

@P.Elliot: “ Hat igen, lehet macska nelkul elni de nem erdemes.”

Az ajtonk előtt van egy tábla: az otthon macska nélkül csak egy ház

fhdgy 2023.02.23. 10:41:06

@Mr.Tellinghovon: Ahogy öregszik ember, a múlt felértékelődik, a jövő kezd beszűkülni arra a kérdésre, hogy van-e még egy évem.

Amikor ez ember még fiatal, lenne kit kérdezni, de akkor még nem érdekli a dolog. Mire már érdekelné, nincs kit kérdezni.

2023.02.23. 12:07:04

@fhdgy:

Amikor fiatal vagy jelenet és jövőd van, ha idős vagy csak jelenünk és múltunk.

Én fel állítottam az üzleti tervet 85-ig, ami az felett jön az úgyis ajándék. Nem foglalkozom avval, mennyi van hátra, a carpe diem alapján teszek azért, hogy minden nap felmutassak valamit, hogy értelmesen telt el a nap. Részemről megteszek mindent, hogy a kapott alkatreszeim is a lehető legjobb állapotban legyenek. Ez is egy formában a gyökerek ápolása csak nem mentálisan hanem fizikailag. Így vagyunk egyensúlyba…:))))

fhdgy 2023.02.23. 13:21:18

@Mr.Tellinghovon: "85-ig"' nem értem pontosan. 2085-ig vagy nyolcvanöt éves korodig?

SzZoole 2023.02.23. 15:16:15

@Mr.Tellinghovon: a mi macskánk idő előtt hirtelen felindulásból történt balesetben el kellet pusztulnia :-)))

ibb.co/6PdhLnV

2023.02.23. 17:25:52

@fhdgy: “ 2085-ben leszel 85 éves?”

De jó is lenne:))))

2023.02.23. 17:28:28

@SzZoole:

Most már értem miért olyan magas a hangod????

2023.02.23. 17:37:01

@fhdgy: “ 2085-ben leszel 85 éves?”

Akkor pont a130. Szüli napomat ünnepeljük :))))
Pont úgy fogok lenézni mint kőbűki a mézga családból

SzZoole 2023.02.23. 17:47:11

@Mr.Tellinghovon: te is kinyomnád a magas cét ha egy gyalogszőrös tiki-takizna a golyóiddal, szerintem :-)))

fhdgy 2023.02.23. 18:17:04

@Mr.Tellinghovon: Én szívből kívánom, hogy úgy legyen! Erőben, egészségben! Ha ez a kettő megvan, akkor a számok nem számítanak.

fhdgy 2023.02.23. 18:24:18

@SzZoole: Sok macskám van, sokkal több a kelleténél. Kedvesek, aranyosak, szelidek. A többség legalább is. Az egyik, ha ülök a kecskéknél a sámlin, előszeretettel felül a vàllamra. Kb. Kettő hete mondtam neki, hogy leszállás.

Becsületére legyen mondva, szót fogadott. Igen, csak leszállás közben az orromba kapaszkodott!

SzZoole 2023.02.23. 18:26:15

@fhdgy: szóval a macskával borotválkozol :-))

fhdgy 2023.02.23. 18:50:06

@SzZoole: Hát, azt mindennek nevezném, csak nem borotválkozásnak.

Az orr boronálása vagy barázdálása jobban visszaadná a lényeget.

SzZoole 2023.02.23. 18:54:27

@fhdgy: persze, hogy nem, de azért viccnek elmegy, nem? :-))

fhdgy 2023.02.23. 18:57:06

@SzZoole: Elmegy! Természetesen. Még akkor is, ha Te pontosan tudod, hogy nem vagyok az a borotválkozó típus.

Legszívesebben a kecskékkel legeltetném! Ez is elmegy egy kis suta viccnek???

2023.02.23. 19:01:00

@fhdgy:
Akkor egy egész különleges designer orrod lett:)))

Én csak egyszer próbáltam a kandúrt megfurdetni, mert csupa olaj volt amikor hazajött. Akkor megismertem a macska karmokat:)))))

SzZoole 2023.02.23. 19:01:21

@fhdgy: szokás kérdése, de elmegy, szerintem :-)

SzZoole 2023.02.23. 19:08:03

@Mr.Tellinghovon: Egy indiai tanító szerint: Ha egy macska megsebesít, akkor az a karma :-)))

fhdgy 2023.02.23. 19:29:06

@Mr.Tellinghovon: Megboronálta, megboronálta, de nem szántotta szét!

SzZoole 2023.02.23. 20:56:46

@Mr.Tellinghovon: nem ismered? A ‘80-as évek tiltott játékszere :-))

ibb.co/KXhWkdM

fhdgy 2023.02.23. 21:07:46

@Mr.Tellinghovon: Két golyó, összekötve, Ha ügyesen rángattad, akkor a golyók egymást ütötték és szépen pattogtak, zenéltek.

Ha bénán csináltad, akkor a csuklódat szétverték.

Mire megtanultad ( én is ), a csuklók kék-zöld volt és qrvára fájt, de a büszkeség, hogy megtanultam, kárpótolt.

Valami hasonló érzés, mint levetni a síbakancsot a nap végén.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.23. 21:19:00

Meanwhile...Del-Kaliforniaba is meg(vissza)erkezett a tel...Big Bear egy kedvelt sikozpont LA-tol kb. 2 oranyira keletre a San Bernardino hegyekben.

www.youtube.com/watch?v=Kn4IAs67hNo

Mara Los Angeles megyere is havazas figyelmeztetest adtak ki...ritkasag, hogy ilyen hosszan tarto teli idojaras van nalunk.
Jovo heten itt, ahol en lakom (kb. 400 m magasan a hegyek labanal), nap kozben is csak 8-10c, reggel talajmenti fagy is lehet.
weather.com/weather/tenday/l/838a286479df5527fdd5b890cfeaf45ad91f6c0238c69268bf9247215ce69064

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.23. 21:19:40

@Zsuzsi65: szoval a washingtoni posztom nem is annyira irrelevans :))

blackhairlady 2023.02.23. 21:25:05

@fhdgy: "Valami hasonló érzés, mint levetni a síbakancsot a nap végén"

:))))))

P.Elliot 2023.02.24. 01:22:13

@Mr.Tellinghovon: Na ez nagyon tetszett hogy macska nelkul az otthon csak egy haz!
Milyen igaz!

P.Elliot 2023.02.24. 01:37:09

@fhdgy: Kar szamolgatni az eveket hogy mennyi van hatra.
80 ev utan lehet rajta tunodni.
Ha az ember mertekletes, mozgekony es aranylag egeszseges eletet el akkor altalaban a 80 elerheto, utana mar ajandek.

Betegen nem szeretnek ajandek eveket.

Jo eletem volt, marmint nyugodt, kellemes, vidam, 80 utan ki tudja hogy mive valik az ember.

Itt a kornyekemen nagyok sok nagyon oreg van, agyon se lehet oket utni. Az is igaz hogy reggelente sok oreg gyalogol es nemcsak a kutyasok, en sajnos tul lusta vagyok hozza de az uszas potolja a mozgast.
Amiota az uj helyre jarok, 5x megyek egy heten, csak a hetveget hagyom ki.

Itt nagy hirveres es biztatas van hogy az emberek sportoljanak hogy egeszsegesebbek legyenek , elegge el is van terjedve. Hogy Ugy mondjam divat lett hogy gyerunk a gymbe...
Oregek kozott is...

En a 80 evvel meg lennek elegedve, tobbet nem is kivannek.
Van egy hatar amikor az ember ugy erzi hogy faradt mar elni, akkor is ha nincs igazan baja...

2023.02.24. 05:17:13

@Mr.Tellinghovon: “ Mi az a tiki-taki?”

Ha tudnád, hányszor volt kék-zöld a csuklom tőle.

En azt hittem, ismerve téged, valami egészen kreatív magyarázat jön:)))

2023.02.24. 05:23:39

@SzZoole: “ Egy indiai tanító szerint: Ha egy macska megsebesít, akkor az a karma :-)))

Ohhhh mester! Bölcsessége határtalan, tanits meg bennünket :))))

De a mondás jó :)))

2023.02.24. 05:24:49

@SzZoole:

Ma is korán negyed négykor keltem, valami zorejt hallottam:)))

2023.02.24. 05:25:43

@blackhairlady: “ Valami hasonló érzés, mint levetni a síbakancsot a nap végén"”

Látod főhadnagy úr is kreatívan tud gondolkodni:)))

2023.02.24. 07:10:08

@blackhairlady: “ Jol sikerult a koltoi kep :))”

Gondolod, hogy a jövőben egy szonátával is számolhatunk? :))))

2023.02.24. 07:14:48

@Zsuzsi65: “ szoval a washingtoni posztom nem is annyira irrelevans :))”

Nekem meg három poszt van a várólistán: egy norway nyáron, egy USA Indian sumér, és egy Olaszország nyáron ami elhozza nektek a napsütést

2023.02.24. 08:45:20

@P.Elliot:

Volt egy nőstény kutyánk egy husky. Na az volt egy nagy primadonna, kényes mindenre. Jó macska lehetett volna belőle, mert bennünket csak alattvalóknak tekintett. A királyi felség:)))

Csak pórázon lehetett vele sétálni, mert olyan nagy volt a Vadász ösztön, minden után rohant ami mozgott. Gondolom a mezei nyulak sokat nevettek rajta, állandóan a bolondját járatták vele

2023.02.24. 09:58:07

@SzZoole:

Erre a képre mit reagálsz?

ibb.co/ZS32wb2

SzZoole 2023.02.24. 14:43:50

@Mr.Tellinghovon: svájci rendszámú busz, sok gyerek matricával, mit kellene hozzá szólnom??

Ez a helyi pedobusz?

2023.02.24. 15:25:33

@SzZoole:

Több megoldás van: az itt fogamzott gyerekek nevei, vagy a sofőr gyerekei?

Óvodának csinál reklámot, látod milyen Humánus ország vagyunk:))

SzZoole 2023.02.24. 15:31:25

@Mr.Tellinghovon: humánus humánus, csak én nem mehetek oda :-))

2023.02.24. 16:16:59

@SzZoole:

Mutass egy jó kövér bankszámlát, legyél diktátor vagy drogbaro és nyitva állnak a kapuk

SzZoole 2023.02.24. 16:45:29

@Mr.Tellinghovon: és te is úgy kerültél oda? :-))

P.Elliot 2023.02.24. 18:44:52

@Mr.Tellinghovon:
Mar megkerestem az interneten es meg ma fogok ilyen tablat rendelni, en a kertembe teszem...
Koszi az otletet....

P.Elliot 2023.02.24. 18:54:49

@Mr.Tellinghovon:
A busz nemetnek nez ki de a gyerekek nevei kevertek, sot alig van benne nemet.
Talan a jovo generaciot mutatja hogy mennyire keveredtek a nemetekkel.

Masodik talalgatasnak egy ovoda reklamja, harmadiknak egy nagyszulo buszkesege a leszarmazottaikbol vagy csak a rokonsag gyerekeibol...

P.Elliot 2023.02.24. 18:57:31

@Mr.Tellinghovon:

Kutyam sosem volt es mar nem is lesz, eppen elegek a macskak.
Nem is mernek hozni mar a korom miatt sem mert en minden allatot nagyon el tudok rontani es annak a kutyanak nagy szomorusagot okoznek ha eltunnek az eletebol.

P.Elliot 2023.02.24. 19:02:10

@Mr.Tellinghovon: A tiki-taki valamilyen golyok voltak eros madzagon amit egymashoz kellett utogetni felkezzel ha az amit en gondolok. 70-es evek koruli vagy elotte, emlek. Az is hogy elso probalkozas utan hogy megutottem vele a kezemet, ettol aztan el is ment a kedvem tole. Volt Pesten egy idoszak amikor ha jol emlekszem a Parlamentben is szo volt rola hogy be kell tiltani csendhaboritas miatt mert ejszaka is volt hogy csorgettek, Pesten legalabbis...nem egy-ket csorgetes volt hanem neha csapatokban jottek foleg a fiatalok es felvertek a csendet...

dikusz. 2023.02.24. 20:20:40

@P.Elliot: Igen, az volt. Nekem is csupa kék-zöld volt a kezem tőle, és a hangossága miatt idegesíteni lehetett vele a felnőtteket.

2023.02.24. 21:56:59

@P.Elliot: „ busz nemetnek nez ki de a gyerekek nevei kevertek, sot alig van benne nemet.
Talan a jovo generaciot mutatja hogy mennyire keveredtek a nemetekkel.”

A busz svájci, jobban mondva zürichi. A helyi közlekedési vállalat akarja mutatni, hogy a jövő nemzedékre alapoz. Az erős bevándorlás ( a lakosságra számítva 20%) nemcsak svájci nemet neveket eredményez. Az országban 4 hivatalos nyelv van, a nemet, francia és olasz plusz rätoroman, ez hasonló a beszélt latin nyelvhez, így a keresztnevek okoznak kavarodast.

2023.02.24. 22:00:07

@P.Elliot: “ kutyanak nagy szomorusagot okoznek ha eltunnek az eletebol.”

Van is erről egy híres film, hachiko, Richard Gere főszereplésével

2023.02.24. 22:07:58

@SzZoole: “ és te is úgy kerültél oda? :-))”

Olaszországban voltam latina menekülttáborban, és jöttek a svájciak és térden állva konyorogtek. Én sokáig allhatatos voltam mert mindenképp az USA-ba akartam menni. De meggyoztek….

A sors fintora: mert kicsi a világ. Vacsorázunk a Yosemite Valley melletti városka, argentin éttermében. Termeszetesen marhahús steak a menü, közben magyar szavakat hallok a háttérből. Keresem, hogy honnan jön. Egy távolabbi asztaltól. Meg szólítom őket, kiderül egy időben voltunk a táborban, ok Európában akartak maradni és az USA-ba jutottak. Nálam pont fordítva volt. Jót beszélgettünk és nevettünk a sors komikus fintorán.

SzZoole 2023.02.24. 22:10:19

@Mr.Tellinghovon: jól tetted, hogy itt maradtál és nem abba a kulturáltan lator államba mentél, szerintem :-)))

2023.02.24. 22:11:58

@P.Elliot: tiki-taki

A legjobbak fekete bakelitböl voltak, kemények és nagyon csattogtak. Szeretném tudni ki volt az az idióta aki kitalálta? :)))
Látod minden kornak megvan a maga hülyesége :)))

2023.02.24. 22:14:10

@dikusz.: “ hangossága miatt idegesíteni lehetett vele a felnőtteket.”

Rossz kislány voltál?

2023.02.24. 22:17:43

@SzZoole: “ jól tetted, hogy itt maradtál és nem abba a kulturáltan lator államba mentél, szerintem :-)))”

Én is azt gondolom, csak a távolság miatt is. A relatíve közelség tette lehetővé, hogy apam utolsó három hetében mellette lehettem.
A tengerentúlról biztosan nehezebb lett volna.

SzZoole 2023.02.24. 22:28:13

@Mr.Tellinghovon: nem a hangossága miatt tiltották, hanem azért mert fegyverként is kiválóan funkcionált :-)

dikusz. 2023.02.25. 00:09:09

@Mr.Tellinghovon: Nem könnyítettem meg a szüleim dolgát.:)

Drukkoljatok nekem, hogy sikerüljön bekönyörögnöm magam vasárnap az egyik programra az Idegenvezetők világnapjára. Megint a Csikágóban lesz a séta, csak még közelebb a szülőföldemhez, mint a tavalyi. Ha sikerül bejutnom, Isten bizony megírom a posztot, amit az egy évvel ezelőtti látogatásnál elkezdtem.
De ez csak budapesti utazás, nem világjárós.

blackhairlady 2023.02.25. 01:19:30

@Mr.Tellinghovon: Az nem jonne at olyan jol mint a koltoi kep, nehez a dallamokat lejatszani ezen a blogon :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 02:08:54

help! Mi tortent a napos Kaliforniaval? :)) napok ota megszakitasokkal, tegnap este ota egyfolytaban esik...Emellett fagyoskodunk...brrr...ez a heti elorejelzes :(
Tudom, ez a teli vihar atmegy az egesz orszagon, de nekunk itt Del-Kaliforniaban, ha par napig nincs napsutes, itt a vilagvege :))
kb. egy hete vettunk egy to rozsat, hogy elultetjuk a kertben, de egyelore itt varakozik a konyhaban, jobb idore varva...

ibb.co/Fnt06FV
www.youtube.com/watch?v=OJbx_e2znEg

De remelhetoleg a vihar elmultaval olyan szep havas hegyeket elvezhetunk itt LA kornyeken, mint a posztomban Washington allamban :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 02:12:59

@Zsuzsi65: A fenti homersekletek celsiusban, gondolva ay europai olvasokra, haha :)

SzZoole 2023.02.25. 19:11:51

@fhdgy: mit hallottam katonabácsi!

Az az orbáncos dagadt malac tényleg államosítani akarja a tüzéptelepeket, mi jön még???

Még jó hogy neked kecskéid vannak, mert ha bárányaid lennének, akkor azok is mennének bééé a közösbe……

fhdgy 2023.02.25. 19:21:10

@SzZoole: Félek, hogy jön még az это колхо́з, это falhoz!

Latin betűkkel: eta kolhoz,, eta falhoz!

SzZoole 2023.02.25. 19:27:45

@fhdgy: de tényleg van róla szó?

fhdgy 2023.02.25. 19:33:06

@SzZoole: Most őszintén?! Minek nézel? Nem vagyok én minden titkok tudója!

Honnét tudhatnám, hogy egy eszét vesztett vadbarom fejében mi jár?

A hatalma megvan hozzá. Hogy ebből mi lesz, tényleg nem tudhatom. Lehet eső, lehet hó! Meg колхо́з is!

SzZoole 2023.02.25. 19:40:40

@fhdgy: te laksz Magyarországon, szóval azt gondoltam te hallottál/olvastál róla.

De a zindekszes cikket olvasva már érteni vélem.

fhdgy 2023.02.25. 19:42:10

@SzZoole: tudod, az a barom mondta, hogy ne azt nézzék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz!

Ezek még csak a szavak!

fhdgy 2023.02.25. 19:47:31

@SzZoole: Megvallom őszintén, nekem ilyenekhez nincs türelmem. Amit mondanak, azzal lényegében egyetértek, de ahogy, hát az kiveri nálam a biztosítékot.

A fejükhöz kellene kapni és rádöbbenni, hogy entellektuális ( sic ! ) nyekergéssel nem jutunk sehova.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.25. 20:27:51

Hat ha ezek utan az LA varos/ CA allami vezetes panaszkodik, hogy aszalyos idoszakban vagyunk, akkor ott valami nagy baj van a fejekben ;)

www.youtube.com/watch?v=KzVPKigwX1g
www.youtube.com/watch?v=g1iiZ5if8ew

(Grapevine egy kb. 1000-1300 m magasan atvezeto hago autopalya, ami Del-Kaliforniat koti ossze a kozponti reszekkel es Eszak-Kaliforniaval...Ott nem ritka a ho telen, de most meg a szokasosnal is tobb ho esett.

dikusz. 2023.02.25. 20:36:43

@Mr.Tellinghovon: Ma a Veli bej fürdőben volt a séta, érdekes volt.

A holnapitól sokat várok, a szervezők nem reagáltak a kérésemre, majd valamit kitalálok a helyszínen.

fhdgy 2023.02.25. 20:51:16

@Zsuzsi65: Tudod, az valahogy úgy van, hogy a meteorológusok azt mondják, hogy globális felmelegedés, ami bizonyos helyeken fórróssággal, szárazsággal jár, más helyeken meg hideggel és sok csapadékkal, árvizekkel.

A kettő közül valamelyik csak be jön!

A klímakutatók meg azt mondanak, amit akarnak. 50-100 évre előre jósolnak. Ki fogja tudni rajtuk számon kérni???

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.26. 05:44:49

Szoval megerkeztek az elso havas kepek a (jelenleg nem) napos Del-Kaliforniabol :)
Rz a kepfeltolto nem tudja elforgatni a fuggoleges kepeket, igy a hazunk elott fotozott kephez kicsit ki kell tekerni a nyakat , haha :)
Alig varom, hogy szerdatol kisusson a nap, hogy meg tobb es jobb fotot csinalhassak ;)

ibb.co/nLGqK00
ibb.co/SBvwh0r
ibb.co/vdPYctB

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.26. 05:46:20

@Zsuzsi65: nahat, megiscsak megforditotta a fuggoleges kepet :) akkor csak a website-on latszik rosszul :)

2023.02.26. 07:27:44

@dikusz.: véli bej fürdő

Nem is tudtam, hogy ilyen van! Látod mennyi titkot rejteget Budapest!

2023.02.26. 07:29:20

@fhdgy: “ A klímakutatók meg azt mondanak, amit akarnak. 50-100 évre előre jósolnak. Ki fogja tudni rajtuk számon kérni???”

Amióta itt kommunikálnunk egymással, meg nem hallottam tőled nagyobb igazságot

2023.02.26. 07:40:23

@fhdgy: “ az a barom mondta, hogy ne azt nézzék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz!”

A Rodolfo volt aki mindig azt mondta, csak a kezemet nézzek?

@SzZoole: De, uraim Önök hazánk törvényesen megválasztott miniszterelnökről beszélnek. Kicsit több tiszteletet!

Vicc volt

fhdgy 2023.02.26. 07:41:15

@Mr.Tellinghovon: Ritkán nézek TV-ét, ha mégis, leginkább az ausztrál aranyvadászokat.

Sokszor elhangzik olyan szöveg egy szinte kopár sivatagra, hogy ez itt egy kb. ennyi meg annyi tízmillió éve kiszáradt folyómeder. Ebben sok aranynak kell lennie.

Láss csodát, van is benne.

A kérdésem ezek után, már tízmillió évekkel ezelőtt is volt globális felmelegedés? Kik, a kenguruk autóztak túl sokat?

Másik: 14.-19. században volt a kis jégkorszak. Szerintem az történt, hogy az akkori királyok, császárok összefogtak, kötöttek egy nagy klíma egyezményt a föld megmentésére, csak túllőttek a célon.

Szóval, nem tagadva, hogy melegszünk, szeretnék látni egy olyan klímamodellt, amelyik legalább a múlt változásait elfogadható pontossággal leírja.

Amíg ilyen nincs, addig csak duma van, tudás semmi.

Azt én is érzem, hogy pl. a telek egyre melegebbek.

A különbség csak az, hogy ezt hiába harsognám, egy fityinget sem kapnék érte.

Ők miért kapnak?

fhdgy 2023.02.26. 07:45:23

@Mr.Tellinghovon: Remélem is, hogy csak vicc volt.

Rodolfo esetében a lényeget lehagytad! Csak a kezemét nézzék, mert csalok. Egészen pontosan ( az internet szerint ) „Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!”

Ennek akkor és most úgy kellene hangzania, hogy „Csak a kezemet figyeljék, mert lopok!”

fhdgy 2023.02.26. 08:00:37

@Mr.Tellinghovon: "Szóval, nem tagadva, hogy melegszünk, szeretnék látni egy olyan klímamodellt, amelyik legalább a múlt változásait elfogadható pontossággal leírja."

Ha ez meglenne, akkor azt mondanám, hogy van egy elfogadható klímamodell és azt felhasználva, lehetne extrapolálni.

Persze, maga az extrapoláció is felvet bizonytalanságokat. Itt abból indulok ki, hogy matematikában az interpoláció általában megbízhatóbb, mint az extrapoláció.

"Amióta itt kommunikálnunk egymással, meg nem hallottam tőled nagyobb igazságot", hallhattál volna, ha a hülyéskedésbe csomagolt ökörködéseimet lecsupaszítod és a mögöttes, indirekt dolgokat ( is ) nézted volna.

2023.02.26. 08:01:02

@fhdgy: “ Remélem is, hogy csak vicc volt.”

Tőlem úgy nevezitek, ahogy akarjátok. A probléma, ott van, hogy a nagy ellenlábasa legalább akkora tolvaj, csak nem volt lehetősége tovább lopni mert elqurta.

Rodolfo, igazad van nem emlékeztem a pontos mondására

Klíma: csak nézd meg pl. a doveri fehér sziklákat, az mind elmúlt tengeri állatok maradványainak tömege. Akkor miről beszélnek a kutatók?

Ausztrália. Mikor órákon át repültunk Melbourne-be át az ország felett, nézve a vörös földet, csak egy gondolat volt bennem: istenem hova jutottam. Nem is csoda, hogy a fegyenceket vittek oda.
Ami engem nagyon zavart, a legyek tömege, és a pókok és kígyók veszélyessége az outback -ben

2023.02.26. 08:02:57

@fhdgy: “ hallhattál volna, ha a hülyéskedésbe csomagolt ökörködéseimet lecsupaszítod és a mögöttes, indirekt dolgokat ( is ) nézted volna.”

Ennyire azért nem akartam volna a meztelen igazságot, néha jobb tudatlannak lenni

fhdgy 2023.02.26. 08:04:50

@Mr.Tellinghovon: "Nem is csoda, hogy a fegyenceket vittek oda."

A fegyenceknek nagy valószínűséggel kegyetlen volt, de a leszármazottaik, azt hiszem, hogy rájöttek, hogy milyen jó helyen vannak.

Lehet, hogy ők a saját fegyenceiket a ködös Albionba zavarnák, büntetés képpen?

fhdgy 2023.02.26. 08:05:29

@Mr.Tellinghovon: "néha jobb tudatlannak lenni", de csak mértékkel!!!

fhdgy 2023.02.26. 08:09:25

@Mr.Tellinghovon: Egyébként az exem azt szokta mondani, hogyha eljátszod a kicsi vagyok, hülye vagyok szerepet, akkor az emberek szívesebben, jobban segítenek.

Szerintem igaz!

2023.02.26. 08:16:18

@fhdgy:

Azért Somogy országnak is lehetne jobb klímája, csak kitekintettem az ablakon és a késztetésem kimenni elég padló közeli

Látod meg néha az ex is tud jót mondani:))))

2023.02.26. 08:20:38

@fhdgy:

Az ország összeségében nem valami mely nyomot hagyó valami, a tengerpart részek elhetok, Melbourne klímája katasztrófa nagyon szélsőséges, Sydney az élhető város, csak építészetileg nagyon unalmas. Új zeland sokkal szebb, csak ott szeretnéd kell a birkákat!

2023.02.26. 08:22:07

@fhdgy:
Balatonmariafürdö, van itt egy nyaralónk, jöttem nézni vajon mi cserélt gazdát a telen

fhdgy 2023.02.26. 08:22:44

@Mr.Tellinghovon: Én hozzászoktam a birkákhoz. Itt is sok van!

fhdgy 2023.02.26. 08:23:24

@fhdgy: Nem tudnánk összehozni egy találkozót?!

2023.02.26. 08:36:03

@fhdgy:
Ma valószínűleg nem megy, édesanyám teljes egészében lefoglal, fel kell vinnem Pestre, de valószínűleg úgy kilencedikén újra itt vágyó pár napig.

2023.02.26. 08:37:33

@fhdgy: “ Én hozzászoktam a birkákhoz. Itt is sok van!”

Ezek más nyelven begetnek, és küzdenek a nyitás ellen, nem szívesen adják le a meleg bundát

2023.02.26. 08:38:20

Nyirás nem nyitás

fhdgy 2023.02.26. 08:38:58

@Mr.Tellinghovon: Jó, tartsuk evidenciában!

Nagyon szeretnélek személyesen is megismerni. Nekem szinte minden nap jó, csak előre kell tudnom.

Legkorábban 9-10-kor tudok indulni, legkésőbb ötre haza kell érnem a kecskék miatt. Az út kevesebb mint egy óra Máriafüdőre.

2023.02.26. 08:40:41

Egyszer követtem el hibát, a csatorna rendszer rezbol volt, egy telet sem volt a házon, a kisebbség saját elbírálás alavette

fhdgy 2023.02.26. 08:42:38

@Mr.Tellinghovon: A szegedi dómról is lelopták. Nem vagy egyedül!

2023.02.26. 08:44:02

@fhdgy: “ Nagyon szeretnélek személyesen is megismerni.”

És ha csalódást okozók, felvallalod? :)))))

Autóval vagyok, egy kirándulás nekem is belefér, talán ki tudnám gazdálkodni a benzinárat:))

Vicc volt

fhdgy 2023.02.26. 08:49:53

@Mr.Tellinghovon: Ami a csalódást illeti, szerintem kvittek lennénk! Ahol falu van, ott temető is!

Én is szívesen elmegyek. Viszont, ha Te jönnél, akkor megmutathatnám a birtokot és a kecskéimet is. Láthatnád, hogy miért rajongok értük!

fhdgy 2023.02.26. 08:55:52

@Mr.Tellinghovon: Most megyek a kecskéimhez rajongani!

2023.02.26. 08:59:09

@fhdgy:

Jó rajongast, megyek Pestre

2023.02.26. 21:00:06

@dikusz.:

Mesélj, mi volt a mai meglepetés ?

dikusz. 2023.02.26. 21:30:43

@Mr.Tellinghovon: Az eredeti séta, amire jelentkeztem az villamosozás lett volna a 6-os villamossal a Móricztól a Moszkva térig.

Amire lecseréltem az a Csikágói séta volt, nem bántam meg. Nekem az a "szülőhazám", életem első harmadát ott töltöttem. A többi majd posztban, mert ha itt leírom nem lesz mit elmesélnem.

A villamosozást azért nem bántam meg, hogy kihagytam, mert azt az útvonalat már kismilliószor láttam, nem sok újat tudott volna mondani az idegenvezető. Ha pedig mégis, akkorra már rég elhaladtunk az épület előtt.
Tavaly vettem részt először ezen a programsorozaton, jó lett volna, ha előbb tudok róla.:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.27. 00:03:46

@Mr.Tellinghovon: Haha, ma reggel elobujt a nap :) meg 2 napot kell kibirni, most jon meg egy kisebb front, aztan szerdatol napsutes :) alig varom, hogy felmehessunk a hegyekbe korulnezni. Ma is voltunk, de az utak egy resze meg le van zarva. A vicces a nagy nepvandorlas volt, kocsik hosszu sorokban mentek fel a kozeli hegyekbe :) Sok kisebb, 3-4 eves gyerek eleteben eloszor lat havat, szoval ertheto a felhajtas :)

ibb.co/Kh8Y0nM

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.02.27. 00:07:41

Most fedeztem fel ezt az app-et. Ismeritek? tok jo! vannak hasonlo, utvonalat felvevo app-ek, nekem tetszik, hogy otvozi a kepekkel, amit menet kozben csinalsz :)

ez volt a ma delutani kiruccanasunk a hegyekbe, a nap mar a felhok moge bujt, de azert igy is nagyon klassz volt! :)

www.relive.cc/view/vNOP42D5DYO

2023.02.27. 09:15:40

@Zsuzsi65: “ Most fedeztem fel ezt az app-et. Ismeritek”

Ismerem az app-ot, a szomszédaim használják, meg vannak elégedve vele, de mint minden jó a világon, ez is fizetős szolgáltatás.
Itt is ma reggel (Budapest) kisütött a napocska, remelem a hőmérő higanyszála is celsiusban mérve emelkedő ágba kerül. Itt lesznek egy hétig az unokák, és a szabadban történő aktivitást részesítik előnyben.
Múltkor láttam egy filmet, magyar nőkről akik Castro Kubájaba mentek férjhez. Az egyik lánya avval dicsekedett az iskolában, anyukám olyan országból jött ahol van ho. Olyan izgatott borzongassal teli hangon mondta, mert ez olyan különleges volt.

2023.02.27. 09:24:15

@dikusz.: “ Csikágói séta”

Örülök hogy sikerül rajtad keresztül megint egy kicsit jobban megismerni a várost és annak múltját. A megelőző évszázadokban volt egy pár híres rész, aminek létezése létrejötte igazán izgalmas.
Szerencsés, hogy sikerült a hatos villamost ( amely megáll a nemzetinel ) egy számodra sokkal vonzóbb és érdekesebb helyre cserélni. Volt benne egy kis kapcsolat tőke? Ismertek már múlt évről?

2023.02.27. 09:26:57

@dikusz.: “ Moszkva térig. ”

Nekünk mindig Moszkva tér marad, mint a Lenin körút, :)))))

fhdgy 2023.02.27. 10:02:05

@Mr.Tellinghovon: Ha még valami rendes emberről nevezték volna el, de valami széltoló kálmánról kapta a nevét.

Így maradok a Moszkva térnél.

dikusz. 2023.02.27. 10:47:27

@Mr.Tellinghovon: Nem kapcsolati tőke, az idegenvezető volt rendes. Szerencsém is volt, mert nem jött el annyi ember, amennyi feliratkozott.

Pest melyik részén (nem pontos címet kérek, elég a kerület) vagy most?

dikusz. 2023.02.27. 11:06:23

@Mr.Tellinghovon: A Moszkva térnek volt egy másik neve, én nem ismertem, valószínű a környéken élők nevezték el "Kalef"-nek. Ahogy a régi kerületemben lakóknak is Gorkij fasor marad a Városligeti fasor.

Vannak azért olyan átnevezések is, amiket átvettünk, a régi helyett. Ilyen az Andrássy út(Népköztársaság útja), vagy a Ferenciek tere/Felszabadulás(Felszab) tér. Ezeknél egyszerűbb kimondani az új nevet, mint a régit.
Itt a kerületben a Városház tér(volt Varga Jenő tér), vagy a mi utcánk régen Rózsa Richárd, most Mária Terézia utca nevet kapta. Felmerült az átnevezéskor, hogy Klebersberg Kuno lesz az utca neve, de nem őt választották valamiért.

2023.02.27. 11:16:41

@dikusz.:

Mind a kettő Buda és Pest első és tizenöt

2023.02.27. 11:22:10

@dikusz.: kalef nevet ismertem, de ahogy említetted, kivancsi lettem az elnevezés eredetére.

“ A tér 1929 előtt névtelen közterület volt. Gödör néven emlegették, amit az itt lévő agyagbányáról kapott. 1929-ben nevezték el Széll Kálmán térnek az egykori magyar miniszterelnökről. 1951-ben a szovjetbarát állam városvezetése a tér nevét Moszkva térre változtatta. A rendszerváltás után felmerült a tér átnevezése Antall József térre, de ez a lépés nem történt meg. Végül 2011. május 12-től a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a teret ismét Széll Kálmán térnek hívják.

Kalef[szerkesztés]
"Kalef", ritkábban "Széllkalef" volt a tér kedvelt elnevezése az 1950-es és az 1970-es évek között.[8] A „Kalef” a Kálmán férfinév egyik becéző formája. Berta Zsolt azonos című regénye a kalefaktor szóból eredezteti a tér elnevezését. A második világháború előtt a kalefaktor a fűtő szakmát jelölte, a Széll Kálmán tér pedig az alkalmi munkából élő fűtőinasok piaca volt. A Budai Várnegyedben és környéken lévő háztartások számára reggelente itt bízták meg a fűtőinasokat, hogy kihamuzzák és megrakják a fa- vagy széntüzelésű kandallójukat.[9]

A Moszkva téri ücsörgést, nézelődést és randevúzást a Kádár-korszak szlengjében "kalefozásnak" is nevezték.[10] A „kalefozzunk” jelentése: találkozzunk a Moszkva téri óra alatt.[11] Az 1980-as években ez átalakult „az óra alatt!”-tá. Az 1990-es évekre teljesen kikopott ez a kifejezés.”

dikusz. 2023.02.27. 18:52:02

@Mr.Tellinghovon: A XV.kerület az általam legkevésbé ismert kerületek egyike, nem sok dolgom volt arrafelé.

dikusz. 2023.02.27. 18:54:43

@Mr.Tellinghovon: A "találkozzunk az óra alatt"-ot még mai nap is használjuk, bár az óra már nem ugyanaz.
Ha túrát írtunk ki, akkor is az órát írtuk találkozóhelynek.

SzZoole 2023.02.28. 22:29:00

Na ma is jól ki beszélgettünk magunkat :-)

Fog az átok :-)))

dikusz. 2023.03.01. 07:49:18

@Mr.Tellinghovon: Budapesten belül talán ez a három kerület van legmesszebb tőlünk. Nem sokat fordultam elő a környéken eddigi életemben.
A XVII.-ben mostanában csak azért, mert egyik barátnőm 10+ éve Pécelre költözött.

Sok híres ember lakott a mi környékünkön is, lehetne sorolni őket.:)

fhdgy 2023.03.01. 12:05:59

@Mr.Tellinghovon: Szerintem, tegnap nem volt ott időjárás, így az angliusoknak nem volt miről beszélni.

dikusz. 2023.03.01. 13:31:40

@Mr.Tellinghovon: Úgy látszik minden kerületben másképp működik a labor.

Itt nálunk évek óta úgy, hogy időpontot kell kérni, nincs lehetőség csak úgy bemenni a vizsgálatra. Lehet online időpontot foglalni, vagy sorba állni az SZTK-kapuja előtt. Általában 2-3 nappal később kerül sorra a beteg, 7:00-9:00-ig veszi le adott nap a labor a vért még akkor is, ha a háziorvos ráírja a beutalóra, hogy "S" (sürgős). Kivételes esetben -és ez tényleg sürgős- van délután is vérvétel.

A másik lehetőség -de ezt nem szokták nagydobra verni sehol-, hogy a háziorvos veszi le a vért, vagy a nővér.

Még egy: ha jól tudom(tévedhetek is) a laborvizsgálatokat külsős cégek végzik, és itt is meg van adva, egy nap alatt hány beteget fogadhatnak.

Golf2 2023.03.01. 15:07:37

@SzZoole: Visszaülhetek a régi autómba.

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

@SzZoole: nem jutott eszembe.ugrott a white lista.

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Lenullázná a Magyar Orvosi Kamarát a kurmány.Eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná...Kqrmánypártiaknak grat...

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

EZ ALAPJÁN TEHÁT A KORMÁNY EGYETLEN NAP ALATT LEZAVARJAA KÖTELEZŐ KAMARAI TAGSÁG MEGSZÜNTETÉSÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLAT ELFOGADÁSÁT, ÉS A MAGYAR ORVOSI KAMARA SZEREPÉNEK MEGGYENGÍTÉSÉT CÉLZÓ EGYÉB INTÉZKEDÉSEIT....50es évek...

Golfi 2023.03.01. 15:42:51

Napokig tart mire felkerül 1 komment?

Golfi 2023.03.01. 15:42:56

Kb.12 éve írogatok ide.Pár napja írtam,még nem ment át.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása