oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 25. 06:43,  Most vagyok félúton 106 komment

2016. január 25. 06:43 Határátkelő

Most vagyok félúton

Dóra nem is olyan régen írt arról, milyen is Hollandiában egyetemistának lenni és mivel a kommentekben is elég sok kérdés felmerült, most írt egy posztot arról, hogyan is telnek a napjai és merre tovább. Mint a cím is mutatja, úgy érzi, körülbelül félúton jár, és az is kiderül a végére, miért tűnik igazi csapdának a gyakornoki rendszer. (A nyitókép az egyetem oldaláról származik.)

Te is külföldön tanulsz? Megírnád a történeted, a tapasztalataid? Ne habozz, írd meg és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_tillburg_egyetem.jpg

„Ahogy a kommentekben már megválaszoltam, közgazdaságtant tanulok a Tilburgi Egyetemen. A későbbiekben development economics, azaz fejlesztési közgazdaságtanra szeretnék szakosodni, munkám során fejlődő országokkal foglalkozni.

Fő érdekeltségi irányaim jelenleg a nemzetközi segélykoordináció és a mikrofinanciális hitelek. Szégyen – nem szégyen, magyarul kicsit nehezebben beszélek erről, mint angolul, mivel egyrészt otthon a gazdaság ezen ágának nincs túl nagy múltja (talán ne menjünk bele miért), másrészt meg mert a közgázt én elejétől kezdve angolul tanultam.

Magyarországon lakva panaszkodtam én is a Tesco 12 órás diákmunka műszakok után, az alulfizetés miatt, meg mert a gimnáziumomban nem volt fűtés december közepéig.

Viszont mindig volt tető a fejem fölött, volt mit enni és lyukas cipőben sem kellett iskolába mennem. Anyukámnak volt egy híres mondata, ha valamit nem akartam én vagy a húgom megenni vacsorára: „egy afrikai éhező örömtáncot járna ezért”.

Így hát hogy, hogy nem fejembe vettem a fejlődő országokat, és mostanra igencsak szerencsésnek érzem magam, hogy Magyarországon születtem: nem kellett éheznem szerencsére és mindenféle vízum vagy munkavállalási engedély nélkül ingázhatok 28 európai ország között.

Munka és egyetem

Sokan kérdezik, hogyan egyeztetem össze a munkát és az egyetemet. A szerződésem hivatalosan heti minimum 15 órát ír, gyakorlatban valahol 15 és 20 óra között dolgozok.

Nincs fix munkaidő, hanem zárás után mikor hogy végzünk a takarítással. Heti 3 napon megyek, péntek, szombat, vasárnap, délután 2 vagy 5-től, este fél 10 – 11-ig.

Egyetemen minden órára bejárok (itt amúgy 1-2 trógeren kívül, akik ki is buknak pár félév után, majdnem mindenki mindenre bejár), kivéve, ha a tanár annyira gyorsan magyaráz, hogy előadás közben elvesztem a fonalat.

Akkor inkább szünetben távozok és a könyvtárban egyedül dolgozom fel az anyagot tankönyvből. Hétköznap igyekszem az összes házit, beadandót, stb.-t megírni, péntek reggel még beszaladok órára, ha van, aztán a hétvége a munkáé. Vizsgaidőszak előtt hétvégén reggelente is fel kell kelni mondjuk, hogy pár óra tanulás még bezsúfolható legyen munka előtt.

A közgazdaságtanban mindig megkülönböztetünk hosszú- és rövidtávú következményeket. A heti 7 nap hajtás, nulla szabadnap hosszú távon (remélem) diplomát, zéró diákhitelt és baromi jó időkezelő készséget eredményez.

campusatnight.jpg(Fotó: Dóra)

Viszont ahogy a gazdaságban is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, rövid távon van, hogy én is falhoz vágok pár könyvet, elsírom magam egy-egy beadandón, ami már a 5. beletett óra után sem sikerül, vagy mert nem tudok elmenni ennek vagy annak a házibulijára, mert dolgoznom kell. Szóval nem szeretnék senkit áltatni, nincs 24/7 elégedett mosoly az arcomon, de hát kinek van?

Egyetemi mentalitás

A szakom 70 fővel indult, az első év után 48-an maradtunk. Ebből 14 holland, 9 kínai, 4 kolumbiai, 3 görög, 3 angol, 3 arubai, 2 bolgár, 2 litván, 2 magyar, valamint 1-1 albán, szlovák, román, egyiptomi, indiai, illetve tajvani.

Nem titkoltan a cél az volt a felvételnél, hogy 1/3 holland - 2/3 nemzetközi diák legyen az összetétel. Az oktatás nyelve az angol, tankönyveink, vizsgák, tanárokkal való kommunikáció angolul zajlik.

A professzorok is vegyes társaság amúgy, a hollandok mellett volt már török analízistanárnőm, olasz játékelmélet-előadóm, argentin mikroökonómia gyakorlatvezetőm, és még sorolni lehetne.

Rengeteg kultúra, nézőpont, nyelv és persze angol akcentus koncentrálódik itt egy helyen, ami szerencsére jól felkészít a nemzetközi közegben való munkavállalásra.

Félévente 5 tantárgyam van, heti 1 előadás és 1 gyakorlat (mindkettő 2x45 perc) mindenből. A gyakorlatokra 3-4 fős csoportokat kell formálni (amiben nem lehet mindenki azonos nemzetiségű) és együtt elkészíteni a feladatokat.

Órán akit random felszólítanak, az egész csoport nevében kell a választ prezentálnia, ezt osztályozzák, és mindannyian ugyanazt a pontot kapjuk. Így persze van motiváció, hogy egymásnak magyarázzunk dolgokat, mivel ha egyvalaki nem tud valamit, és pont őt hívják ki, mindannyiunkat lepontoznak.

Általában ezek a csoportmunkák 20-30%-át teszik ki az év végi jegynek. Ezen kívül vannak év végi projektek (5-15 oldalas kutatási munka), meg persze a vizsga. Tetszik, hogy kicsit jobban eloszlik itt az év végi jegy súlya és nincs annyira „a vizsgán múlik minden” érzése az embernek, még ha a jegy 2/3-át teszi is ki.

egyetem_1.jpg(Fotó: az egyetem Facebook-oldala)

(Mivel Hollandiában a napos napok száma elég kicsi, így ha süt a nap, azt értékelni kell – tanterem helyett pl. szabadtéri előadással.)

Hollandián belül a legjobbra értékelt közgáz szak vagyunk, az egyetem pedig tudatosan igyekszik ezt a rangot megtartani: a félévek végén kérdőívet kell kitöltenünk mennyire voltunk elégedettek az egyes kurzusokkal, milyen a professzor, mit változtatnánk stb.

Ezen kívül a szakvezető kb. másfél-kéthavonta összeül a szak néhány képviselőjével (Sounding Board), akik visszajelzést adnak, hogy halad a félév. Az aktuális problémák megvitatása mellett persze pozitívan is értékelünk, folyamatosan megy a kísérletezés új könyvekkel, módszerekkel, programokkal, és ha valami jó, megtartják.

A nagy ivászatos – füvezős (igen, itt legális) társaságban én nem vagyok benne, egyrészt időm nem engedi, másrészt azért 2-3 évvel idősebb vagyok az átlagnál, és ez a frissen a gimiből jött, anyu-apu finanszíroz mindent 18-19 évesekkel néha kicsit megnehezíti a kommunikációt (tisztelet a kivételnek). Barátaim amúgy főleg a szintén idősebbek, így például a kínai másoddiplomázók vagy az éttermi kollégák.

Hogyan tovább?

Másfél év múlva végzek, így mondhatni most vagyok félúton. Az egyetlen dolog, ami zavar egy kicsit, hogy a közgáz diploma mellett csupán 2 év éttermi (azaz teljesen irreleváns) munkatapasztalat lesz feltüntetve az önéletrajzomon.

Szerettem volna gyakornoki pozíciót, viszont nem engedhetem meg, hogy ingyen vagy jelképes összegért dolgozzak. Márpedig a legtöbb gyakornoki pozíció fizetetlen (azaz óraszámot sem ad a támogatáshoz – az adózott munkaórák után jár), vagy havi 2-300 euró körül fizet.

Ilyen szempontból gusztustalanul feltétellé teszik a tehetősebb pénzügyi hátteret: hacsak nem tud a család közben pénzelni, akkor hát sok sikert a karriered beindításához. Márpedig igazi, fizetett pozíciókba nem vesznek fel gyakornokság nélkül.

Próbálok gyűjteni, hogy legalább fél évet tudjak valahol gyakornokoskodni, bár őszintén szólva nem túlságosan motivál a tudat, hogy most dolgozzam szét magam azért, hogy később ingyen dolgozhassam szét magam máshol. De hát ez már a kapitalizmus tragédiája.

Mindenesetre nem bántam meg a döntést, hogy ide jöttem tanulni, egyelőre élvezem még, amennyire lehet a diákéveket, aztán hogy diplomaosztó után mi lesz, az még a jövő zenéje.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr88308446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.01.25. 09:26:22

@FeketeMacska73: "Egy mernok nem fog tudni ceget vezetni"
Ez bztos?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.01.25. 09:30:26

@adg: fog tudni, de egyetem alatt max 1-2 kozgazos vezetes/tervezes oraja van mig kozgazosnak joval tobb. A mernok abban jo. hogy megtervezze a kozgazos meg hogy jol menedzselje, eladja. Egy mernoki agyat menedzsment problemakkal terhelni 'pazarlas' :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.01.25. 09:32:11

illetve aki segelyszervezetnel akar dolgozni, az ne tervezzen zsiros fizetessel... sajnos ez van... nem ott termelodik a profit (kiveve ha jollakott gyermek mosolyat profitnak tekintjuk es ezt elfogadjuk fizetseg keppen) szoval nincs mibol jo fizura...

©________ 2016.01.25. 09:43:12

"2-3 évvel idősebb vagyok az átlagnál, és ez a frissen a gimiből jött, anyu-apu finanszíroz mindent 18-19 évesekkel néha kicsit megnehezíti a kommunikációt "

Azert ebbe nem kene belehalni....koztem es a nappalisok kozott ennek tobbszorose volt, es semmi problema nem volt a kommunikacionkkal..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.25. 09:50:05

@Praliné.:
Na jó de te 18nak nézel ki.
És ez most nem tiszteletkör volt. A többieknek mondom akik meg nem látták Pralinet hogy nála megállt az idő.
Valami egészen elképesztő…

Csodabogár 2016.01.25. 09:53:12

Ismételetn csak gratulálni tudok a posztolónak és hihetetlenül tisztelem a hozzáállását az élethez. Ez a mondata különösen tetszik, mert ez az amit olyan kevesen ismernek fel, különös tekintettel a szabad mozgásra: "szerencsésnek érzem magam, hogy Magyarországon születtem: nem kellett éheznem szerencsére és mindenféle vízum vagy munkavállalási engedély nélkül ingázhatok 28 európai ország között."
Feltehetően csak az én korsztályom tudja már csak értékelni a szabad mozgást.
Amilyen ügyes és talpraesett, biztos ha végez is meg fogja találni az utat a gyakornoksághoz és majdan a kiszemelt munkahelyhez.

Hari Seldon 2 2016.01.25. 09:54:44

„és mostanra igencsak szerencsésnek érzem magam, hogy Magyarországon születtem: nem kellett éheznem szerencsére és mindenféle vízum vagy munkavállalási engedély nélkül ingázhatok 28 európai ország között.”

Tegyünk hozzá kicsit rosszmájúan: … Egyenlőre…

Egyébként tényleg keményen nyomod. Bár fiatalon ha valakinek egyenlőre nincs se kutyája se macskája az ki tudja bírni pár évig.

Csodabogár 2016.01.25. 09:56:22

@Praliné.: Szvsz nem a külleme miatt van a különbség, hanem a gondolkozásmódjuk közt. Posztoló egy érett céltudatos egyén aki nem tud mit kezdeni a fiatalabb kevésbé céltudatos ifjusággal.

Evain 2016.01.25. 09:57:05

Poszterinának: szerintem folyamatosan nézelődj gyakornoki állás ügyben. 2-300 eurónál is lehet több gyakornoki fizetést kapni. Ennél még mi is többet fizettünk a gyakornokunknak, pedig nem vagyunk nagy cég. A multik eleve hajlamosabbak többet adni.

Palazeti 2016.01.25. 10:00:16

Szia., a Te esetedben az irány egyértelmű, pályázz meg egy gyakornoki helyet a DG DEVCO-ban (EU Bizottság), az legalább fizet havi 1100 euro zsebpénzt, amiből úgy ahogy ki lehet jönni, plusz részt vehetsz a gyakornokok számára szervezett állásbörzén ahol mindig akadnak érdekes lehetőségek. Egyébként ha jól tudom Amszterdamban is akadnak fejlesztési együttműködéssel foglalkozó NGO-k, anno én is jelentkeztem egyhez (afrikai országokban hajtanak végre főleg egyészségügyi projekteket), de sajnos aztán nem lett belőle semmi...az persze más kérdées, hogy fizetnek-e. Ja és persze jelentkezhetsz aUNDP-hez is, valamint az ENSZ önkéntes programjára, ami a nevével ellentétben szintén fizetős

2016.01.25. 10:40:08

@FeketeMacska73: A magasabb szinten levo allasok elismert segelyszervezeteknel nagyon is jol fizetnek. Bekerulni viszont nehez, vagy nagyon jo kapcsolatok kellenek, vagy sokaig ingyen kell eloszor dolgozni, ahogy a posztolo is leirta. De ha egyszer bejutottal a 'belso korbe', akkor nagyon jol meg lehet elni belole.

2016.01.25. 10:43:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem EUs allampolgar barmennyi orat dolgozhat, legalabbis UKben igy van. Nem korlatozhatjak a munkavallalasi jogodat csak azert mert diak vagy. Az EUn kivuli allampolgarokkal mas a helyzet: toluk elvarjak, es a vizumra jelentkezeskor bizonyitani is kell, hogy legyen annyi penzuk amibol meg tudnak elni munka nelkul (a tandijon felul). Ez azert van igy, mert meg igy is sokan kijatsszak a rendszert es valojaban nem tanulni, hanem dolgozni mennek diakvizummal Nyugat-Europaba. (Megertem oket, a helyukben en is ezt csinalnam.)

2016.01.25. 10:49:15

Ez az ingyenes internship-elvaras Angliaban is nagy problema. Gyakorlatilag azt jelenti hogy akinek nincsenek kozeposztalybeli szulei akik eltartjak es lehetoleg kapcsolatokkal is tamogatjak, annak hiaba van jo diplomaja, nehezen tud bizonyos teruleteken elhelyezkedni. Nekem pl. volt olyan kollegam aki full time ejszakai muszakban dolgozott, nappal pedig full time internshipet csinalt kb. egy evig, igy inditotta el a karrierjet, es azota nagyon sikeres lett szakmailag, most egy magas pozicioban dolgozik egy charity-nel Londonban. De ilyesmire nagyon kevesen kepesek, fizikailag vagy lelkileg.

2016.01.25. 10:56:00

Egyebkent ez nem csak a cegek 'hibaja' hogy igy alakult az internship rendszerrel. Az a helyzet hogy oriasi kinalat van friss diplomasokbol akik kepesek es hajlandoak ilyet elvallalni, a cegek meg hulyek lennenek nem kihasznalni ezt. Peldaul amikor sikerult a human diplomammal kutatasi teruleten vegre egy igazi, fizetett allast talalnom, rendszeresen kapott a reszlegunk oneletrajzokat es motivacios leveleket (nem hirdettunk, ezek mind spekulativ jelentkezesek voltak) jo nevu egyetemeken vegzett, tobb nyelven beszelo stb. fiataloktol akik szivesen elvallaltak volna az en, es masok munkajat ingyen, csak hogy munkatapasztalathoz jussanak.

esban 2016.01.25. 10:56:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az elozo posztban irta, hogy megfelelo oraszam mellett (minimum heti 12) jar egy tetemesebb jellegu allami tamogatas, ez a kettö egyutt böven kitesz egy jobb fizetest. Ez daniaban is igy van(en ott tanulok), ha van heti 10 orarol szolo munkaszerzödesed, akkor kapsz 5000dkk-t a dan allamtol a fizetesed melle, ami megint csak 5000dkk körül lesz egy honapban. Ebböl böven ki lehet jönni, es meg felretenni is siman lehet.

esban 2016.01.25. 11:00:28

A poszterinanak pedig ezt az alapitvanyt ajanlom: www.giz.de/en/html/jobs.html

Egy ismerosom ugyan azt tanulja, mint a o, ennel az alapitvanynal volt gyakornok, most meg foallasu munkatars Ghanaban. (Vegig jol fizettek.)

©________ 2016.01.25. 11:03:33

@diggerdriver:

Hozzateszem: nem agyilag erti!!!! :-):-):-):-):-)

fhdgy 2016.01.25. 11:04:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Jó, akkor azt is próbáld megtudni, hogy Mo.-on hogyan tud valaki megélni 180-200 óra havi munkaidőből, ha ezért "csillagászati" 300-400 EUR-nak megfelelő összeget kap!

Előre mondom, hogy válaszként nem fogadok el olyat, hogy Mo.-on olcsóbb a megélhetés. Azt tudom, hogy olcsóbb, itt élek, de nekem ne mondja senki, hogy 90-100 ezerből emberhez méltóan lehet élni!

©________ 2016.01.25. 11:04:50

@Hari Seldon 2:

Nem rosszmájúan jav.: Egyelőre

©________ 2016.01.25. 11:05:36

@Csodabogár: "szvsz" pont ezert nem eleg erett.

mernok-ur 2016.01.25. 11:07:08

@FeketeMacska73: Jézusom, ezeket a sztereotípiákat felejtsd már el kérlek. Nekem eddig 2ből 2 gyárvezetőm mérnök volt.

De ez egy végtelen vita, ne menjünk bele. Ilyen alapon se egy ügyvéd, se egy orvos, se egy szakképesített ember nem tudna életképesen vezetni egy céget sem, csak a valóság nem ezt mutatja.

Palazeti 2016.01.25. 11:07:13

@Mirjam2: Ez ellen max. csak a törvényhozás szintjén lehetne felvenni a harcot, azaz jogszabályban előírni minumum juttatást gyakornoki munkavégzés esetén

adg 2016.01.25. 11:14:47

@FeketeMacska73: en ahany mernoki tevekenyseget vegzo ceget ismerek, beleertve azokat is, ahol eddig dolgoztam, mindet mernokok vezettek, vezetik. A nagyobbaknal jellemzoen van valami cegvezeteshez jobban passzolo kepzettseg is. De kisebb cegeknek nem jellemzo, csak a ceget alapito mernok a fonok, azt' jo napot.
Egesz nagy cegeknel mar nyilvan indokolt, hogy valaki olyan vezesse, akinek szakiranyu kepzettsege van.

Ugye egy kis cegnel a fonok meg megmaradhat nagyobb reszt a mernoki tevekenysegnel, es ahogy no a ceg, ugy tolodik el a cegvezeto tevekenysege is a gazdasagi iranyba.

Amugy rengeteg gyakorlati elonye van, ha a vezeto mernok (is). Targyalasokon nagyon jol jon, ha szakmai oldalrol is latja a dolgokat.

fhdgy 2016.01.25. 11:16:31

@mernok-ur: vicc, akinek nem inge, ne vegye magára:

Miért teremtette az isten a közgazdászokat?

Hogy a meteorológusok szavahihetőbbnek tűnhessenek!

2016.01.25. 11:58:44

@zalap: Igy van, kulonosen annak a fenyeben hogy a legtobb internt azzal hitegetik hogy ha jol dolgozik, akkor 3-6-12 stb. honap utan felveszik fizetett munkakorbe. Az intern kiteszi a lelket, kozben meg a managementnek eszuk agaban sincs felvenni, hanem amikor lejart az ideje, johet a kovetkezo ingyen munkas.

Dorie02 2016.01.25. 12:02:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ajánlom az előző posztomat (Mennyi az annyi hollandiai diákként?"), ott részletesen leírtam hogyan lehet itt megélni ennyi munkával. Állami támogatások (tanulásra, egészségbiztosításra, lakhatásra) - fizetés 50-50%-ban fedezik a megélhetést. Biztosíthatlak, itt a tanuláshoz nem gazdag családi háttér kell hanem motiváció és 120%-os munkakészség. Amúgy EU-s állampolgároknak nincs szabályozva a dolgozható órák száma Hollandiában.

@mernok-ur: Köszönöm! :)

@Csodabogár: Ezt a szabad ingázást akkor kezdtem el értékelni mikor osztálytársaim vízumügyintézéséről halgattam sztorikat, meg hogy mennyi a nemzetközi (nem EU-s) tandíj...

@Hari Seldon 2: Ahogy a posztban is írtam, vannak nekem is rossz napjaim, amikor szidom az életet meg hogy miért nem születhettem hollandnak vagy legalább nyugat-európainak normális keresetű családba, stb. Viszont még mindig úgy vagyok vele, hogy egy ghánainak vagy laoszinak még ennyi sincs!

@Praliné.: Pontosan amit Csodabogár mondott, akik azért tanulnak közgázt mert apa/anya is ezt tanulta vagy mert "gazdaságban a pénz" azokkal annyira nincs közös hang.
Na meg az egész önfenntartó életmód, amit nem ért az akinek havonta 1000-1500 euró csak úgy megjelenik a számláján a szülőktől. Az első év elején voltak ilyen nézeteltérések pl hogy "Jaj mert miért nem tudsz elkéredzkedni munkából a bulira? És mi van ha csak úgy nem mész be? Mit tudnak csinálni?" ... mit, kirúgnak azt, aztán mehetek haza Magyarországra. Nem értették. Meg hogy miért nem megyek vásárolgatni a H&M-be szombatonként mikor a lakbért próbáltam kigazdálkodni.

@zalap: Köszi, megnézem!

@esban: Jól hangzik, megnézem ezt is! Én sajnos eddig csak fizetetleneket találtam, főleg development economics témában, consulting talán fizet (bár van ismerősőm aki fillérekért gyakornokoskodott a Deloitte-nál) viszont azt nem szeretném...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.01.25. 12:10:47

A holland szakmai gyakorlatban az a legmocskosabb, hogy az ottani munkaórák NEM számítanak bele az ösztöndíjhoz szükséges munkaórákba. Ha úgy lenne 300€ havonta, hogy ehhez még hozzájönne az 550€, úgy még elmenne a dolog...

Szerencsére amikor én csináltam a szakmai gyakorlatot, volt mellette egy másik elég jól fizető melóm is (iPadre fejlesztés az egyetemnek), és miután beszereztem otthonra egy Apple-gépet, tudtam hétvégén és este is csinálni. Szakmai gyakorlat után pedig felvettek ahhoz a céghez, először (amíg egyetemre jártam) részmunkaidőben, aztán teljes munkaidőben, azóta is ott dolgozok.

Én Maastrichtban csináltam mesterszakot egy magyar BSc után. Itt nem félévek voltak, hanem minden félévben három blokk (2-2-1 hónap). Az első két blokkban blokkonként volt két tárgy, plusz egy három blokkon átívelő csoportos projekt (a harmadik blokk ennek a tökéletesítéséről szólt). Legalábbis az első évben. Második évben a bukott tárgyak (mindkettő ugyanannál a tanárnál, mily meglepő...) ismétlésén kívül az első félévben szakmai gyakorlat vagy külföldi félév közül lehetett választani, a másodikban pedig szakdolgozat volt.

De ezek szerint a blokkos rendszer nem általános az országban.

Ja igen, az osztályzás meg 1 és 10 között van, de 5-ig bukta. Tehát nem csak azt mondják meg, hogy megbuktál, hanem azt is, hogy mennyire.

Mrs. Clayton 2016.01.25. 12:17:48

@zalap: erre jellemzoen hoztak is torvenyt. Sem magyarorszagon sem ukban nem lehet fizetseg nelkul munkat vegeztetni. A munkaltato csak akkor nem koteles fizetni ha az intern csak ugy ott van es nezelodik. Kulonben munkaugyi birsagot kaphat. Persze az egy mas kerdes h ki jelentgeti fel a csalo munkaadot ha abban bizik az illeto h majd kap fizetett allast is. Viszont ingyen dolgoztatni ettol meg nem legalis meg akkor sem ha sokan allnak ilyenert sorba.

Dorie02 2016.01.25. 12:28:06

@FeketeMacska73: Én nem is várok semmilyen busás fizetést és hasonlókat, csak egy normális megélhetést fedező összeget, gyakornoki pozícióba legalább minimàlbért!

@Gerusz: Szaktòl függ hogy féléves vagy blokkos a rendszer. Van egy barátnőm szintén itt Tilburgban az egyetemen csak másik kar, másik szak és neki blokkjai vannak.
Amúgy a havi 300 + 550 ösztöndíjjal én is kibékülnék, max kiköltöznék a stúdióbòl valami kis 250 eurós szobába meg pár extràbb kiadást akkor megszüntetni és simán csinálhatò lenne.
Egyetemnek "dolgozok" én is, Sounding Board meg Education Committee tagként, jelképes összeg, órát nem ad viszont valami. Sajnos az egyéb munkákra nagyon nehéz bekerülni...

©________ 2016.01.25. 13:20:55

@Dorie02:
" akik azért tanulnak közgázt mert apa/anya is ezt tanulta vagy mert "gazdaságban a pénz" azokkal annyira nincs közös hang. "

De ez nem eletkor-fuggo.

esban 2016.01.25. 13:32:57

@Dorie02: Egyébként, a szakmai gyakorlat szerzesenek legegyszerubb modja, ha nem fejezed be a sulit 3 év alatt, hanem egy vagy két tárgyat hagysz egy 7. félévre, tehát direkt megbuksz, vagy csak nem mész el vizsgázni. Így nem is biztos hogy be kell járnod, és dolgozhatsz 20 órában gyakornokként, mellette tudod csinálni a rendes munkádat is. Vagy csinálsz egy félév erasmus szakmai gyakorlatot külföldön, ahol valamennyi támogatást is kapsz, és ha akarsz még dolgozhatsz is mellette. Vagy úgy ahogy én is csináltam, egy teljes évet csúsztatsz, amíg gyakornokoskodsz. Én egy így egy évig voltam Angliában és nagyon jól megfizettek. Az én tapasztalataim szerint sokkal jobb ha 4 év alatt csinálod meg a BA-t, mint ha időben befejezed, de nincs gyakorlatod. Ha jó cégnél sikerül elhelyezkedned, még szerencséd is lehet, és MA alatt tudsz már szakmában dolgozni részmunkaidősként. Rossz hír, hogy a te szakmádban való érvényesüléshez általában elvárás az MA végzettség.

esban 2016.01.25. 13:42:30

@Dorie02: Plusz egyáltalán ne csüggedj el az anyuci apuci mindent megad emberektől, amíg ők szórakoznak és pénz költenek, te szert teszel a legnagyobb tudásra amire az élethez szükséged van, hogy hogyan kell bármilyen körülmények között pénzt "csinálni". Ez többet ér, mint bármilyen szülői segítség, és ezt úgy mondom, hogy én is inkább az anyuci csoportba tartoztam világ életemben.

2016.01.25. 14:00:31

@Mrs. Clayton: Ebben lehet valami! En meg nagyon regen jelentkeztem egy hirdetesre Londonban, azt irtak hogy 'jo fizetes' vagy valami hasonlot es kellett hozza diploma meg relevans munkatapasztalat. Visszairtak hogy ez egy internship (nem volt benne a hirdetesben) es a napi dij x osszeg, nem tudom mennyi volt, de a minimalbernel kevesebb. Jelentettem a Gumtreenak ahol megjelent a hirdetes, es rogton levettek. Azt irtak hogy ha internship, akkor sem fizethetnek minimalbernel kevesebbet. Kozben meg tudom hogy vannak akik ingyen dolgoznak, nem tudom mi a jogi hattere ennek az egesznek.

2016.01.25. 14:03:12

@esban: Bocsi de ezt nem ertem. Szerintem teljesen mindegy hogy a diploma elott vagy utan szerzed meg a szakmai gyakorlatot. A problema az hogy akinek nincs penze az nem tud ingyen dolgozni, de a diplomazas elott, se utana.

2016.01.25. 14:16:02

@Mirjam2: Ja hogy arrol van szo hogy tovabbra is kiegesziti az allam a jovedelmedet mert hivatalosan meg diak vagy? Igy mar ertheto, es nagyon jo otletnek tunik.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.01.25. 14:21:41

@Dorie02: mindenki boldog lenne egy 3-4 ezer euros netto fizetessel, emberek 90 szazaleka elfogadna egybol :)

Mrs. Clayton 2016.01.25. 14:36:59

@Mirjam2: azt nem tudom h a diplomas gyakornoksagre is ugyanazok vonatkoznak-e mint az apprenticekre, de szerintem egy tisztesseges ceg nem trukkozik par szaz vagy ezer fontokkal, csak hirtelen raneztem az acas oldalara es ott egyertelmuen az van, h kell fizetni ha valaki munkat vegez, vagy olyan celbol van ott h betanul es annak a vegen munkat fog kapni, ertelem szeruen nem kell fizetni az onkentesnek, de ha en munkaugyi ellenor lennek mondjuk egy bankban nem hinnem el, hogy a penztaros kislany mondjuk onkentes vagy mar egy eve csak betanul

a masik resze ha egy ceg mar az elejen ki akar annyira hasznalni h nem fizet egy fontot sem de elvarja h munkat vegezzek, abban en nem biznek egy percig sem, h majd kesobb tisztesseges berert tisztesseges feltetelekkel alkalmaz

a lanyomnak a sulija mindig kuldozget gyakornoki helyekre ajanlatokat, de ami 1 honapnal hosszabb, ott mindig fizetik az eloirt bert, en meg olyat nem is hallottam, mondjuk nem is igen nezeggettem, h komoly cegek honapokra vagy evekre keresnenek gyakornokot es semmit sem fizetnek, ez sztem nagyon rizikos mindket felnek, eleve mi tart honapokig egy munka betanitasan?

esban 2016.01.25. 14:44:03

@Mirjam2: Nem teljesen mindegy, mert a legtöbb cégnél a szakmai gyakorlat feltétele a nappali tanulói jogviszony. Kivéve persze, ahol nem fizetnek, ott nyilván nincs feltétel.

33621 2016.01.25. 14:51:49

@diggerdriver: Ha tényleg ilyen csinos Praliné, ahogyan mondod, akkor csak meg kellene már szemlélnem nekem is! :-)

Mrs. Clayton 2016.01.25. 14:55:14

@esban: ez rendben, de normalis cegek szakmai gyakorlatot mondjuk nyarra teszik, a masik resze h milyen szakmai gyakorlati hely az, ahol diploma nelkul kell egy evet dolgozni diplomas pozicioban? azert vannak a junior poziciok h oda azokat felvegyek akik a tanulmanyaik alatt nyaron mar eljartak szakmai gyakorlatra igy tudjak h mi var rajuk ha teljes munkaidoben dolgoznak
mint fent is irtam szerintem az a ceg aki ugy akar penzt sporolni, h vegzettseg hianyaban felvesz egyetemistakat teljes munkaidos allasra es ezt szakmai gyakorlatnak hivja az csalo
tessek eldonteni akkor h egy poziciora kell-e diploma vagy nem, ha nem akkor nyilvan egy honap alatt be lehet az illetot tanitani es lehet neki bert fizetni

esban 2016.01.25. 14:58:27

@Mrs. Clayton: Igazad van, de ezek többsége nem teljes diplomás pozíció, hanem 15-25 órás részmunkaidős, iskola mellett végezhető munkák.

Muscari 2016.01.25. 15:03:01

@Praliné.: ugyanaz. Én kb 15 évvel voltam idősebb az évfolyamtársaimnál, , mégis van, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot. Tök jól elvoltunk.

Mrs. Clayton 2016.01.25. 15:05:49

@esban: igy tisztessegesen hangzik

verkagrafomanka 2016.01.25. 15:29:36

@zalap: Én is pont ezt akartam javasolni poszterinának, hogy ha nem ragaszkodik a versenyszférához, akkor az EU-nál nagyon jó gyakornoki lehetőségek vannak (én már csak tudom :-)), jóval több pénzzel, és nagyon messzire se kell érte menni Hollandiától :-)

Dorie02 2016.01.25. 15:34:29

@Praliné.: Valóban nem, de szerintem hagyjuk már a témát, a lényeg hogy az összes barátom az idősebb kategóriából való, persze megeshet hogy ez csak véletlen egybeesés, én viszont nem így gondolom. Gimnáziumból frissen kiesve nekem is hasonló volt a gondolkodásom, pár év külföld után viszont más.

@esban: Ezen a csúsztatáson én is gondolkodtam, csak ugye akkor a tandíjat is fizetni kell azért az 1 nyitva hagyott tárgyért amit kicsit sajnálnék. Erasmus még egy opció lehet viszont :)

@FeketeMacska73: Ki beszél 3-4 ezer eurós fizetésről? Én a mostani 1390 eurómból is normálisan megélek. Véletlenül amúgy pont ennyi a minimálbér itt (talán kicsit több, 1400-valahány euró havi körül mozog 23 év fölött). Én már azzal is boldog lennék gyarkonokság alatt.

Amúgy a cégek a szerződésben "önkéntesnek" vesznek fel, és konkrétan aláírod, hogy beleegyezel, hogy nem kapsz semmilyen juttatást a munkádért. A legjobb az egészben hogy nagy szervezetek is mint pl az ENSZ, nem fizeti a gyakornokait... bocsánat önkénteseit. haha
Volt tavaly egy balhé, hogy egy ausztrál srác Genevában egy sátorban lakott a gyakornoksága ideje alatt (2 hét után felmondott amúgy). Tiszta kirekesztés az egész, de nem is nekem a legjobban, én még mondjuk fogcsikorgatva összegyűjtöm a pénzt aztán fuck it, de mondjuk egy indiainak vagy afrikainak aki 1 hónap alatt keres annyit mint én itt 1 hét alatt. Na abból spóroljon valaki össze egy fél éves ENSZ gyakorlatra.

Herr Géza 2016.01.25. 15:37:06

@adg: Csatlakozom. Hosszú pályafutásom alatt egy darab főnököm volt, aki nem mérnök volt. Ő volt az üdítő kivétel. Igaz ő középvezető volt. A menedzsmentnek mindig mérnök főnöke volt, a csúcson jellemzően mérnök-közgazdász végzettséggel.
Btw. az a mérnök, aki a vegzettségétől függetlenül nem tud közgazdász fejjel is gondolkozni, az hamar elesik a fronton. És ez nem csak a projektmenedzserekre igaz, hanem a vegytiszta tervezői tevékenységre is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.25. 15:41:09

@33621:
Hajrá. Ugyis olyan közel laktok egymáshoz…
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.25. 15:44:40

@Muscari:
Jó hát te 30 évvel idősebbek nézel ki tőlük így ott az anyakomplexus is bejátszik
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Csak vicc volt

Mrs. Clayton 2016.01.25. 15:45:56

@Dorie02: attol h te lemondasz a jogodrol a munkaugyi felugyelo rohogve bunteti meg a ceget, kotve hiszem, h Hollandiaban csak ugy ingyen lehetne barkit legalisan foglalkoztatni

vicces is lenne az elet, ha csak igy alairna mindenki h ez a jog nekem nem kell, ettol persze vannak olyan jogok amirol le lehet mondani de jellemzoen ezek is olyanok amik inkabb elonyt biztositanak a gyengebb felnek nem hatranyt

33621 2016.01.25. 15:48:58

Autó kedvelők figyelem! Egy V8-as motornak milyen jó hangja van!
És egy papírból készült V8-nak amelyik egy kinder kapszulába belefér?

www.origo.hu/auto/20160125-papirbol-epitettek-mukodo-v8-as-motort.html

33621 2016.01.25. 15:51:39

@diggerdriver: Igen közel lakunk egymáshoz Pralinéval! Majd estefele átugrok hozzá, megnézem már magamnak, hogy mégis milyen szemrevaló teremtés a lelkem! :-)

©________ 2016.01.25. 16:00:24

@33621: mit neked az az 540 kilometer:-)

2016.01.25. 16:17:00

@esban: Ertem - Angliaban ez is maskepp van ezek szerint, illetve en meg nem hallottam ilyenrol hogy a hallgatoi jogviszony osszefuggene a szakmai gyakorlattal.

esban 2016.01.25. 16:24:57

@Mirjam2: Azert mert a legtobb orszagban a tanulo foglalkoztatasa kedvezmenyesebb adozast es 0 TB fizetest igenyel. Angliaban ugyanolyan NI illetve ado kotelezettsege van annak is aki tanulokent dolgozik. De a nagyobb cegek, akik 1 evre fogadnak 2. es 3. egyetemi evuk kozott egy evre diakot, azok is eloirjak altalaban. En is egy evig voltam gyakornok tavaly Angliaban, es elo volt irva a hallgatoi jogviszony. De valoban mas egy kicsit Angliaban.

2016.01.25. 16:28:37

@Dorie02: Nyugi, ezt olyan indiaiak csinaljak akik tele vannak penzzel. A szegeny indiaiak el se jutnak ilyennek a kozelebe, viszont van nagyon sok gazdag indiai csalad, akik lazan kifizetik a gyerek tandijat es teljes ellatasat Londonban, es utana dolgozhat meg ingyen akarmeddig. Sokkal tobb gazdag indiai csalad van mint pl. gazdag magyar csalad, szoval nem kell oket rogton sajnalni azert mert indiaiak (gondolom az afrikaiakkal is igy van) :).

2016.01.25. 16:31:37

@esban: En full time diakkent vegig full time dolgoztam, semmilyen elonye nem szarmazott a munkaltatomnak (vagy nekem) abbol hogy diak is voltam. Ez Angliaban volt, mas orszagban nem tudom mi a helyzet.

2016.01.25. 16:36:20

@Mrs. Clayton: Igen, ez nem betanitas hanem valojaban ingyen dolgoztatas. Egyebkent pl. MPk is hasznalnak ilyen 'rabszolgamunkas' interneket a brit parlamentben. Teljesen egyetertek mindennel amit irtal, de sajnos a gyakorlatban ez megy.

Mrs. Clayton 2016.01.25. 16:50:05

@Mirjam2: akik ilyeneket hirdetnek azok mind csalok, nem is lehetsz UK-ban apprentice ha full time kepzesben veszel reszt
szerintem a cegek akik nem akarnak fizetni a gyakornoki kepzesert igy fedezik magukat h kikotik h legyen ervenyes tanuloi szerzodese, mert igy a munkaugyi ellenor talan beveszi h ezert van ott ingyen, mert csak ismerkedik a kornyezettel, meg nezi h a munkasok hogyan dolgoznak

@esban: ez nem igy van, csak akkor nem fizetsz adot ha a fizud nem er el egy bizonyos osszeget, de azt akkor sem fizeted ha normal munkavallalo vagy, ugyanez van az NI-vel is

Mrs. Clayton 2016.01.25. 16:52:06

@Mirjam2: nyilvan mindig talalni olyan naiv fiatalt, aki elhiszi h nincs mas alternativa, aztan ezek kozul paran lehetnek is olyan szerencsesek, h vegul jo referenciakkal meg kaphatnak nagyon jolfizeto allast, csak szerintem oda ingyen munka nelkul is el lehet jutni

2016.01.25. 16:56:51

@Mrs. Clayton: Igen, szerintem igazad van. En sem dolgoztam soha ingyen, foleg azert mert egesz egyszeruen nem engedhettem meg magamnak. Illetve heti par orat dolgoztam egy charitynel onkenteskent, de meg ott is fizettek az utazasi koltsegemet, es hasznos referenciat adtak.

33621 2016.01.25. 17:08:17

Dolgozz Kínában angoltanárként, és gazdag lehetsz!

index.hu/index2/#bloghu/xiongyali/2016/01/25/pekingi_melo

fhdgy 2016.01.25. 18:44:19

Világra szóló siker: Már 57 fiatalt hozott haza a kormány

index.hu/gazdasag/2016/01/25/mar_57_fiatalt_hozott_haza_a_kormany/

2016.01.25. 19:01:08

Jaj ne is mondjatok, az ingyendolgozas, ez a halalom. Ez a gyakornoksag is gaz, amirol irtok, de a kreativoknal meg letezik a "crowdsourcing" nevu formedveny is, a "csinaljatok mind valamit, es amelyik tetszik nekunk, azt fizetjuk ki, aki nem nyert, az pedig beragaszthatja a matricas albumaba" na szevasz.

Szoval igen, vannak kifejezetten elkeserito jelensegek a mai kapitalizmusban :/ Cserebe te viszont legalabb kozgazt tanulsz, ugyhogy kezedben a lehetoseg, hogy megreformald a kapitalizmust. Hajra. :D

2016.01.25. 19:16:42

@Csodabogár: 18 évesen az emberek 99%-a semennyire sem céltudatos. Ez szimplán ilyen egyszerű. És nem azért, mert alkalmatlanok az életre. Szimplán még fiatalok, és csak papíron felnőttek.

2016.01.25. 19:17:50

@esban: Aha. Köszönöm. :)

2016.01.25. 19:19:13

@fhdgy: Mi a "megélni" definiálása nálad? Mert mindenkinek mást jelent.

2016.01.25. 19:26:25

@Dorie02: Azért kérdeztem, mert Mo.-n -sok esetben- főállásból sem lehet megélni. A kinti rendszerek nálunk elképzelhetetlenek. Kb. sci-fi kategória.

fhdgy 2016.01.25. 19:33:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A megélni önmagában nem jelent semmit. Én azt kérdeztem, hogy emberhez méltóan megélni!

Ha ezt el kellene neked magyarázni, hogy mit jelent, akkor tudod, mit, inkább hagyjuk. Fölösleges és nem éri meg.

2016.01.25. 19:58:37

@fhdgy: Alapból sem értettem, hogy az én kérdésemhez hogy jön az, amit te kérdeztél, de gondoltam, tegyünk egy próbát. Arról nem én tehetek, hogy Mo.-n szarok a fizetések. Akinek nem tetszik, az menjen külföldre, vagy tanuljon olyan szakmát, amit megfizetnek itthon is. Esetlegesen maradhat az örökzöld és favorit rinyálás is. Habár az senkit sem visz előrébb az életben.

"Ha ezt el kellene neked magyarázni, hogy mit jelent, akkor tudod, mit, inkább hagyjuk. Fölösleges és nem éri meg."

Napi durcizás legalább kipipálva. Ha már Orbánozni nem tudtál ma. :)))

Shanarey 2016.01.25. 20:07:06

@fhdgy:

Én, ez ügyben majd arra leszek kíváncsi, 3 év múlva ebből az 57-ből hányan lesznek még Magyarországon?

2016.01.25. 20:37:12

@Shanarey: Ez a "program" pont arra jó, hogy lássátok parasztok, mi aztán törődünk a fiatalokkal... Kac-kac. :)

olvaso_sg 2016.01.25. 20:42:46

@Dorie02:
szia, sztem nezz utana de tavaly elvileg volt egy torvenymodositas pont arra hogy a cegek ne tudjak kihasznalni az interneseket. a contractorokra is vonatkozik allitolag hogy ha a szerzodes lejarta utan nem ajanlanak rendes permes munkaszerzodest akkor ki kell fizetniuk 2 teljes havi bert

Mrs. Clayton 2016.01.25. 22:24:29

@mojyo: az nem tudom mi amit tobb ismerosom csinal, de ok Morol dolgoznak leginkabb amerikai megrendeloknek, konyboritot, meg logot meg ilyeneket terveznek, aztan ha az ove a befuto akkor megkapja a penzt, amit a megrendelo elozoleg felajanlott

o azt mondja, h nem banja ha neha ingyen csinalja, mert legalabb gyakorol, meg adozatlan zsebpenzre is szert tesz neha

fhdgy 2016.01.25. 22:25:15

@Shanarey: Teoretikus a kérdés, soha nem tudjuk meg a választ, mert ezer évre titkosítva lesz! :-)

kardio1 2016.01.25. 23:42:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Orbánozni mindennap lehet :-), nem kell ahhoz apropó!

M. Péter 2016.01.26. 00:43:41

@Mrs. Clayton: @Mirjam2: Film, tv, divat területén hallottam sok fizetetlen gyakornoki állásról. Van sok emberke, akinek nagy álmai vannak, hogy híres lesz, és azt reméli, hogy a fizetetlen gyakornoki állással tapasztalatot és kapcsolatokat szerez. Ezzel szemben bankárok vagy vegyészmérnökök nem dolgoznak ingyen.

Stefi Schneider 2016.01.26. 07:08:21

Ilyen mentalitással előbb utobb sikerre vagy ítélve. En is Hollandiában végeztem igaz mar vagy tíz evvel ezelőtt, itt is maradtam. A gyakornoksag eszméletlen lehúzásnak tűnt, nem is csináltam. Nehany évfolyamtársam beleragadt ebbe évekre. En eldöntöttem hogy ingyen nem dolgozok, inkább asszisztensi állást pályáztam meg, normál fizetéssel, ahonnan fel év után sikerült is továbblépni egy rendes állásba. Szóval lehet ezt, illetve akkor nekem sikerült, talan manapság se kell eladni magad rabszolgának rögtön a pályád elején!

Muscari 2016.01.26. 07:39:09

@Mirjam2: mi ismertünk ilyeneket. Be se jártak szinte az egyetemre és jellemzően elég rosszul beszéltek angolul. Nagyon kilógott a lóláb.

2016.01.26. 11:09:53

@Mrs. Clayton: Valjek az ismerosod kedves egeszsegere! :D

Gyakorolni, zsebpenzre szert tenni korrekt palyazatok utjan is lehet, amit egyszer-ketszer egy evben megeri csinalni, akkor meg egy dij is csilloghat a CV-ben, de nem kene hozzaszoktatni a cegeket ahhoz, hogy valami zsebpenz remenyeben egy csomo rendes szakember fog versenyezni egy csomo hobbi photosopistaval, hogy nekik csinalhassanak valamit, hogy ok egy csomo ingyenmunka kozott valogathassanak. :D Szerintem ez tenyleg nem jo otlet. :D

Holland Birodalmi Hivatalnok 2016.01.26. 11:10:13

Nezz korul hogy EU allampolgarnak hogy lehet osztondijhoz vagy kolcsonhoz jutni. Beutod hogy miota vagy Hollandiaban, mennyit dolgozol, es milyen szerzodesed van.

Itt a link:

duo.nl/particulier/student-hbo-of-universiteit/studiefinanciering/weten-hoe-het-werkt.jsp

Elso ranezesre lehet hogy 6 honapot kapsz, annyi meg boven eleg egy gyakornoksagra. De a szemelyes szituaciodtol fugg.

Mrs. Clayton 2016.01.26. 14:45:44

@mojyo: ezeket vegfelhasznalok ha ugy tetszik a fogyasztok hirdetik, pl amirol egyszer nekem meselt, egy szolarium le akarta cserelni a logojat de nem volt annyi penzuk, h egy arculattervezessel foglalkozo ugynokseget megfizessenek/vagy sajnaltak a penzt, aztan volt vmi irono, aki a konyvehez keresett borito tevet, gondolom o meg nem talalt kiadot igy maga adta ki a maga megrendelt boritoval
en mondjuk ezt sem csinalnam, ez legalabb szarul, de fizetett munka mar ha nyersz a palyazaton, jogilag/etikailag ebben en nem latok kivetnivalot
@M. Péter: azt tovabbra sem ertem, h hogy a francba nem tart a munkaado egy ellenorzestol, amikor esetleg egy elegedetlen rabszolga feljelenti, de ez legyen az o bajuk...

2016.01.26. 15:00:53

@Mrs. Clayton: A szolarium nem fogyaszto, hanem rendes megrendelo, keressen olcso nyomdat, es az o ajanlatai kozul valogasson, ok nem ingyen dolgoznak, mert raforditott ido alapjan szamlaznak, ettol meg nem kell draga ugynokseghez fordulni, vagy ha ennyire sajnalja a penzt, akkor ne rendeljen egyaltalan :D
A konyves szinten, sot, egy jobb olcso nyomda az egesz konyvet megcsinalja neki, bekoti meg minden.

Ha csak akkor fizetnek ki, ha tenyleg a tied nyer, akkor ez egyaltalan nem fair, hiszen azok is dolgoztak vele, akiket nem valasztottak ki, csak ok ingyen... ha meg az ilyen oldalak meg szavaztatnak is Facebookon peldaul, akkor raadasul nem is a legjobb terv nyer, hanem akinek tobb baratja van. Szerintem ez irtozatos.

adg 2016.01.26. 16:08:00

@mojyo: mindkettot siman el tudnam fogadni ugy, hogy nem teljesen kidolgozott, kesz muveket kell leadni, hanem tervezetet, elkepzelest. Mint pl szoborpalyazatokhoz szoktak. Vagy epuleteknel is teljesen altalanos, hogy tenderterveket adunk le palyazaton. Igen komoly munka van bennuk sokszor, es senki nem fizet erte egy fillert sem. Ha nem nyersz, az netto bukta. De ezek a teljes tervhez kepest nyilvan joval korlatozottabb tartalmu muvek, de van, hogy a megrendelo ilyan szintu tenderterveket ker, amibol szinte meg lehet epiteni az adott epuletet.
Volt olyan munkank otthon, amin az egesz iroda hetekig dolgozott. Szerencsere megnyertuk, de ha nem, az nagy bukta lett volna.

De abban igazad van teljesen, hogy ha kesz cuccot kell leadni, aminek tobbsege a kukaban landol, az bunkosag. Hogy ez egy konyvboritonal hogy oldhato meg, meg egyaltalan hogy kell konyvboritot tervezni, hat arrol nekem a vilagon semmi fogalmam sincs. :))

2016.01.26. 16:44:46

@adg: Hat a tender rendszer sem feltetlenul igazsagos, de valahol ertheto, hiszen meg kell rola gyozodni, mielott megrendelunk egy epuletet, hogy ertenek-e hozza. :D Na de egy logo, konyvborito, stb, az mar majdnem kesz van, ha a netre felkerul, mint benyujtott palyamunka.

jewel79bp 2016.01.26. 18:53:59

@Mrs. Clayton: pedig nagyon is van önkéntesség. Én is önkéntes vagyok Hollandiában, semmit nem fizetnek, bár tök más területen, de a lényeg ugyanaz: később majd beírhatom az önéletrajzomba munkatapasztalatként. Önkéntesnek felvettek, fizetésért nem alkalmaztak volna...

Herr Géza 2016.01.26. 19:36:09

@adg: @mojyo: Bizony. Az a legszebb az egészben, hogy sokszor pontosan tudjuk, hagy az ajánlati pályázaton labdába se fogunk rúgni, mert pl. indult rajta Hírhedten Olcsó János is, de muszáj ajánlatot adnunk, mert ha kétszer-háromszor lemondjuk a felkérést, akkor kikerülünk a fazékból és legközelebb már fel sem kérnek, pedig néha az OlcsóBennfentes Művek is besokall, vagy már nem is olyan olcsó/bennfentes. Azaz tudjuk előre, hogy a kukának dolgozunk. Ilyenkor persze kisebb szintű a precizitás, valamivel kevesebb időt is fordítunk rá, de ez néha még így is egy csapat akár két-háromhetes munkáját is jelentheti egy-egy nagyobb projektnél. Nálunk kb. minden 15.-20. ajánlatra jut egy megbízás. Ezekben persze vannak kis vackok is, ahol mondjuk fél óra az ajánlat elkészítése.
És nagy kedvenceink az oroszok, akik nulla elképzeléssel és előtervekkel kezdenek el ajánlatot kérni, kihasználva azt, hogy náluk mindig minden gigászi méretű, így a projektköltségvetés is 10-50-100 millió dollárokról indul, amire persze sokan csak a volumen miatt is ráharapnak. 10-20 konzultáció keretében gyakorlatilag megterveztetik a palimadárral a projektet, majd a tervek és az ajánlat leadása után közlik, hogy Szergej Szergejevics a minisztériumban meggondolta magát, most mégsem lesz rá keret, de majd jelentkeznek, mert jövőre tutibiztos... Majd csönd, és egy-két év múlva megtudod, hogy az üzem köszöni jól van, felépült, persze a tervek egy kicsit módosultak, de a műszaki koncepciód bárki másnak is eszébe juthatott akár. Képesek arra, hogy az ajánlatodból az árakat és a fejlécet kitipp-exezzék és másnak egy az egyben odaadják beárazni. Mi már csak úgy csinálunk nekik ajánlatot, hogy fizetnek érte, és ha miénk a munka, akkor az árát beszámítjuk. Vagy olyan ajánlatot kapnak, hogy az " 1 db megbeszéléseinknek megfelelő xy rendszer/berendezés ára 11.234.567.- $, amit megrendelés esetén szívesen részletezünk tételesen". :))))))

2016.01.26. 19:50:23

@Herr Géza: Huh, akkor nem is szoltam, ez meg durvabb, mint gondoltam :D

Nem ertek hozza, de az ilyen bazi nagy millios projekteken nem lehetne kifizetni a nem nyerteket is valamifele vigaszdijjal? Nem sokkal, csak amennyi meg jelkepesnek szamit az 500 milliohoz kepest :D Es csak azokat, amelyikek megfeleltek minden korulmenynek, hogy kiszurjek az amatoroket akik eleve a vigaszdijra mennek. Vagy nem tudom, mondom, hogy nem ertek hozza.

Herr Géza 2016.01.26. 20:33:06

@mojyo: Hát ebben a brancsban nincsenek amatőrök (mármint ilyen volumenű munkáknál) :))) Sajnos a piaci verseny elkapatta a beruházókat, így alapvetően ők diktálnak. Európa civilizáltabb felében ez nem is téma. Itt a beruházó jellemzően fizet a tervekért és a tenderdoksiért egy cégnek, mérnökirodának, majd ezt a doksit osztja ki az ajánlattevőknek, akik azt beárazzák, esetlegesen kidolgoznak alternatív műszaki megoldásokat is, stb. Ez így benne van a pakliban, az ilyen munkák ára/költsége benne van a cég általános költségeiben, azaz majd valahol a papíron pl. 10-20 %-os nyereséget fogja csökkenteni.

2016.01.26. 21:22:34

@Herr Géza: Ja ertem, akkor jo, ha a vilag civilizaltabb feleben ennek megvan a rendszere, akkor OK. :D

Akkor ennek fenyeben viszont pont azert aggaszto a "crowdsourcing", (ami a konyvboritos-logos beszelgetest indukalta), hogy az a vilag civilizaltabb feleben indult :D Az egyetlen ilyen platform amiben en is erintve vagyok peldaul pont nemet szekhelyu (es pont nem kezdo szolarium meg hobbi irok veszi igenybe, hanem elismert cegek. :D)

Herr Géza 2016.01.26. 21:59:25

@mojyo: Rákerestem erre a crowdsourcing-ra. Hááát, nekem ez akkora (de ügyes..) humbug, hogy úúújaj. Már a definíciója is megér egy misét... :)))) Tényleg az a lényege, hogy vérprofik helyett a "specialistává összeálló laikus massza" a profik helyett elvégezze a munkát, még véletlenül sem pénzért, hanem az "alkotási folyamatban, a csapatmunkában való részvétel öröméért" . Blablabla.... Szóval ha valakinek is fizetnek egyáltalán, az már eleve kitüntetés.... :)))))

2016.01.26. 22:04:26

@Herr Géza: Hat ezt magyarazom en is. :D Ezert mondom, nem kene, hogy raszokjanak a cegek...

adg 2016.01.26. 22:30:04

@Herr Géza: @mojyo: van a tendereztetesnek meg erdekesebb valtozata. Nem tul ritka, hogy FIZETNED KELL a tenderkiirasert. Vagyis meg kell venned a palyazati csomagot, ezzel szurik ki a koklereket, akik minden szarra adnak be valami 2 perc alatt osszeutott muvet.
Szoval megveszed a csomagot, kidolgozod, beadod, aztan ha nem nyersz, akkor annyi.

Allami szinten is megy ez, nem ritka egyaltalan. Magyarorszagon legalabbis, mashol nem latok bele ebbe. Altalaban csak jelkepes osszeg, es neha visszaadjak ervenyes ajanlat eseten, csak a tendercsomag arat fedezi inkabb, ilyen 50-100 ezer forintokra emlekszem a mi eseteinkben. De egy autopalya tender eseten ez nyilvan joval tobb, holott elore lehet tudni a nyertest. :)

De meg itt is adunk tenderterveket neha, azok is ingyen keszulnek. Csak a cegunk profilja mas kicsit, szoval nem szeretjuk ezeket, mert nem nagyon van rajta eselyunk. Tul dragak vagyunk, igy a mi strategiank, hogy a fonok odamegy, es lyukat beszel belejuk, addig abba sem fejezi, amig nem a mienk a munka.
Ehhez persze az is kell, hogy alaposan ala tudja tamasztani, hogy a mi dragabb ajanlatunk eseten a kivitelezes soran mennyit fog sporolni, ellenben az olcsobb ajanlat kivitelezesi koltsegeivel. Ezzel egy sima tenderen nem sok eselyunk van, mert a boritekbontas utan azonnal a kuka kovetkezik. :)
Itt ion kepbe amugy a par nappal ezelotti tema, hogy miert jo, ha mernok vezeti a mernoki tevekenyseget vezeto ceget. :)

adg 2016.01.26. 23:02:32

Marmint vegzo ceget...

Dorie02 2016.01.27. 17:28:37

@Holland Birodalmi Hivatalnok: Studiefinancieringet már évek óta kapok, de csak akkor jár ha full-time diákként a suli mellett még minimum havi 56 órát dolgozok. A fizetetlen gyakornokság pedig óraszámot se ad sajnos, szóval esélytelen.

Holland Birodalmi Hivatalnok 2016.01.28. 23:00:35

@Dorie02: kozen elolvastnam az elso postodat, tenyleg nem egyszeru.

Viszont utananeztem egy kicsit. Az 56 ora nincs kobe vesve, kulonleges esetekben van kivetel. Tehat erdemes fellebbezni, ha ala csuszol. Az EU birosag kimondta, hogy az 56 ora nem lehet egyeduli kriterium.

A migrans munkavalloi statuszodat viszont meg kell tartanod, gyakornoksagra akkor van penz ha ez a kepzes resze.

En 20 kreditet is osszeszedtem igy mesterszakon, igaz az reg volt. Az eleg volt hogy elhiggyek hogy tudod dolgozni, es a fonokom jo referenciat adott.

Megoldas 1: Olyan mesterszakon valasztassz, ahol van kotelezo gyakorlat.

Ha surgosebb, akkor is az egyetem aldasa kell hozza. Ez egy kicsit razosabb verzio.

Kell legyen valami tanulmanyi felugyelod, coach , mentor vagy valami hasonlo aki vigyaz a diakok mentalis egeszsegere, meg megoldja a tanulmanyokkal kapcsolatos gondokat.

Egy ilyenek kene valami konkret tervvel eloallni, hogy te nagyon szeretnel pl. a Ghanai oktatassal foglalkozik, van egy lehetoseg itt es itt, szukseged van ra a szemelyes fejlodesedhez, csak nehezen kombinalod a tanorakkal a munka miatt. Sot, neked nem eleg a kotelezo gyakorlat, neked ennek tobb kell, es konkretan megmondod mi es miert.
Es kene valami papir amiben benne van, hogy ez a tanulmanyaidhoz kapcsolodik, megha nem is kotelezo, es elviekben tamogatjak hogy csinalod. Ezt valami bachelor- koordinatorral ala kell Iratni.

A lenyeg, hogy valaki segitsen. Ha van konkret terved, ennek sokkal nagyobb az eselye, foleg ha emiatt nem tolodik ki a diplomad. Motivalt diakra altalaban szakitanak idot az akademiai eletben, tapasztalatbol mondom, ritka kincs..... Es ha megis elvennek a stufi-t, akkor konnyebben tudsz fellebbezni egy papirral, mondvan hogy resze a tanulmanyaidnak.

Sikert nem garantal, viszont szeretnel kb. ilyesmi a megoldasi irany, hasznaldd a diaksegito rendszert, nekik gyakran meg jobb otleteik vannak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása