oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 29. 06:43,  Férfiaknak tilos a bemenet 489 komment

2014. november 29. 06:43 Határátkelő

Férfiaknak tilos a bemenet

A mai „Az én városom” egy a legtöbbünk számára kevéssé ismert világba, Szaúd-Arábiába, Al-Khobar városába kalauzol el minket, nem csak képekben. Érdekes bennfentes, az általában létező sztereotípiáinknak éppen ellentmondó, információkat is megtudunk ott élő szerzőnktől. Ha esetleg valaki még kedvet érez városa bemutatására, az eddigiekhez hasonló módon, a további posztokat is szívesen látom a hataratkelo@hotmail.com címre.

31 - Utcak ejjel 7.JPG

„A blog rendszeres olvasói már tudják, hogy férjem és én második éve élünk és dolgozunk Szaúd-Arábiában. A jelenlegi lakhelyünk Al-Khobar, az ország egyik jelentős üzleti és kereskedelmi központja. Eredetileg halászfalu volt – egyik szaúdi barátunk idős édesanyja szerint az ő nemzedéke még sátrakban lakott a sivatagban, életük állandó küzdelem volt a birkanyájakra leselkedő farkasok ellen. Az olaj felfedezése után gyökeresen megváltozott a helyzet: ma a város lakosainak jelentős része a világ legnagyobb olajcégének az alkalmazottja.

Folyamatosan építkeznek, az egész település leginkább egy hatalmas építési területre hasonlít. A városközpont tele van szállodákkal és bevásárlóközpontokkal, ahol minden nemzetközi cég képviselteti magát.

Megpróbálom néhány képben bemutatni a várost illetve a mi környékünket.
Biztosan észre fogjátok venni, hogy nem vagyok profi fotós: a képek a város hétköznapi arcát mutatják, egy hétköznapi ember lencséjén keresztül.

Al-Khobar a tengerparton helyezkedik el, az itt lakók egyik kedvelt időtöltése a tengerparti séta vagy piknik. A nyári hónapokban napközben 50 fokig is felmegy a hőmérséklet, ezért csak éjjel érdemes kijönni – sokan délután alszanak, majd hajnalig ébren vannak, így jobban ki tudják használni a hűvösebb esti órákat.

Ilyenkor novemberben már kellemes meleg van napközben, 25-30 fok között, igy hétvégén tele van a tengerpart családokkal. Természetesen nem lehet bikiniben napozó hölgyeket látni: nőknek közterületen kötelező az egész testet takaró vékony fekete ‘köpenyt’, ún. abayát viselni. A helyi nők a hajukat és legtöbb esetben az arcukat is fekete kendővel takarják nyilvános helyeken.

Szaúd-Arábiában nagyon népszerűek a bevásárlóközpontok, ahová nem csak vásárolni járnak az emberek. Főleg a nőkre jellemző, hogy közösségi térként kezelik ezeket a helyeket, hiszen biztonságosak és kényelmesek – légkondicionáltak, rengeteg kávézóval, étteremmel, mecsettel, gyerekeknek játszóházzal felszerelve.

Jellemző hogy férfiakat gyakran csak nők kíséretében engednek be, ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy egyedülálló férfiak zaklassák a női látogatókat (ráadásul női ruhaboltok ajtaján gyakran ‘family only’ tábla jelzi hogy férfiakat csak női családtagokkal együtt látnak szívesen). A mi lakásunk közvetlen közelében két hatalmas bevásárlóközpont és egy óriási IKEA helyezkedik el.

A képen az ország legnagyobb bevásárlóközpontja, a Rashid Mall egyik bejárata látható; húsz éve nyitották meg és összesen több mint 650 üzlet található benne. Ez a házunktól két percre van autóval, így ha bármikor kedvem támadna a havi fizetésemet egy pár Prada cipőre költeni, nem kéne messzire mennem…

Természetesen ez nem szokott előfordulni; mint a legtöbben, mi is csak egy kávéra szoktunk benézni leginkább. Van egy teljesen nők számára elkülönített rész is a központon belül ahova férfiak nem léphetnek be – ez jobb is így, mert rögtön elájulnának a mindent elborító rózsaszín dekorációtól, én is majdnem kifordultam mikor először megláttam! De érdemes volt bent maradni, mivel egész kellemes hely – le lehet adni a fekete lepleket a ruhatárban, és van fodrászat, kozmetika, cukrászda és egyéb, nők számára létfontosságúnak ítélt üzletek.

Természetesen a boltokba nem lehet csak úgy akárhogyan bemenni, itt van például a Rashid Mall tiltólistája – amint látjátok, különösen nem kedvelik a szokatlan hajviseleteket:

13 - Poszter 1.JPG

14 - Poszter 2.JPG

Khobarban kedvelt szabadidős tevékenység az étterembe vagy kávézóba járás családdal, barátokkal. Nők vagy családok csak olyan éttermet illetve kávézót használhatnak, ahol kialakítottak számukra egy elkülönített részt; ennek általában külön bejárata van és ‘family section’ (‘családi részleg’) név alatt fut, míg a másik rész a ‘single section’ (‘egyedülálló részleg’). Férfiak általában beléphetnek a női családtagjaikkal együtt a családi részbe, de nők nem mehetnek a férfi részbe, itt az ‘egyedülálló’ kizárólag egyedülálló férfit jelent (egy átlagos helyi lakos számára az egyedülálló nő nemlétező fogalom, mivel nők ritkán vagy soha nem hagyják el a házat férfikíséret nélkül).

A képen a mi kedvenc kávézónk családi részlege látható. Természetesen szigorúan tilos lett volna fényképezni, ha női vendégek is jelen vannak, a képeket egy péntek reggel csináltam, mikor mindenki más a mecsetben volt rajtunk kívül. A ‘family section’ bejárata diszkréten a főépület mögött helyezkedik el. Nincsenek ablakok, hogy véletlenül se láthassa a nőket senki, és elkülönített helyiségek vannak, ahol egy család magára zárhatja az ajtót így a többi család férfi tagjai sem látják őket. Ez a helyi nők számára fontos mivel csak a saját családjuk körében vehetik le az arcukat takaró kendőt (azt pedig gondolom kitaláltátok, hogy a kendő jelentősen akadályozná az evést, ivást). A pult mellett összehajtva egy imaszőnyeg látható: fontos kellék, hiszen naponta többször bezár kb. fél órára minden bolt, étterem és hivatal hogy az alkalmazottak imádkozni tudjanak.

15 - Kavezo 1.JPG

17 - Kavezo 3.JPG

A legtöbb helyi lakost kevéssé érdekli az egészséges táplálkozás; a kávézók mellett nagy népszerűségnek örvendenek a gyorséttermek. Majdnem minden sarkon van egy McDonald’s, de akár a házat sem kell elhagyni, ha egy McArabia Chickenre vágyik valaki, mivel házhoz szállítást is vállalnak.

18 - McD.JPG

Természetesen egészséges ételek is kaphatóak. Az ország egyik legfontosabb terméke – az olaj mellett – a datolya, ebből rengeteg fajtát lehet kapni. Az alábbi fotón a helyi szupermarket datolyarészlege látható. Ha kíváncsiak vagytok az ‘arab számokra’, kattintsatok a következő képre, amelyen nyugati / európai és keleti arab számokkal is ki vannak írva az árak.

19 - Bolt 1.JPG

20 - Bolt 2.JPG

A lakásbérleti díjak nyugati nagyvárosokhoz képest nem magasak. Mi kb. havi 800 eurót fizetünk egy egyszoba-hallos lakásért a belvárosban, ez egy ún. ‘serviced apartment’, tehát inkább hotel, mint lakás, teljesen berendezve, a földszinten recepcióval, a közüzemi számláktól a takarításig minden benne van az árban és csak egy hónapot kellett előre fizetnünk, nem kértek kauciót.

Bútorozatlan lakásokat sokkal olcsóbban is lehet bérelni, de ezeket általában csak hosszú távra adják ki (előre kell fizetni akár egy évet is) és a bútorozatlant úgy kell érteni, hogy semmi nincs benne, tehát pl. még légkondicionáló berendezéseket is venni kell, amik elég drágák.

A legtöbb nyugati ‘expat’ fallal körülvett lakóparkokban lakik, ezek néha nagyon nagy területet foglalnak el és gyakorlatilag nyugati kisvárosok, ahol a nők bikiniben használhatják az úszómedencét, vezethetnek, saját iskoláik, boltjaik vannak a lakóknak. Mi is ilyenben laktunk tavaly, de idén úgy döntöttünk, hogy inkább egy átlagos lakásba költözünk, mivel a lakópark sokkal drágább és nem éri meg nekünk, hiszen alapvetően szívesen lakunk a helyiek között.

Csináltam néhány képet a környező utcákról; a környékünkön építési területek és lakóházak váltakoznak, ez nagyjából az egész országra jellemző. A házak előtti ‘napernyők’ az erős napfénytől védik a parkoló autókat.

Nagyon szeretek kora este sétálni a környéken, mivel gyönyörű az ég naplemente idején, és a házak egy részét is kivilágítják. Az utolsó kép az éjjeli kilátást mutatja a házunk tetejéről.

Hogy ez se maradjon ki a beszámolóból, elmondom, hogy van bőven az utcákon szemét, de kukák is vannak és lényegesen jobb a helyzet köztisztasági szempontból, mint Indiában. Ez nem igazán a helyieken múlik, akik többnyire bármit, bárhol, bármikor eldobnak, ha már nincs rá szükségük. Ironikus módon a legtöbb szerencsétlen sorsú ember, akik éhbérért takarítják tűző napon a közterületeket, indiai vagy legalábbis ázsiai vendégmunkás.

32 - Szemet.JPG

Diggernek rengeteg munkája lenne itt (kár hogy a ‘melósokat’ nem fizetik túl, általában a világ legszegényebb részeiről importálják őket).

33 - Digger1.JPG

34 - Digger2.JPG

Ilyen konténerekben lakik a ‘melósok’ nagy része – ez a kép a házunk előtt készült, a ‘személyzet’ lakik itt, ami egy csapat egyedülálló ázsiai férfit jelent, akik takarítanak, portáskodnak, a lakók csomagjait cipelik stb. A konténer nem a legideálisabb lakóhely nyáron, mikor 50 fok körül van a hőmérséklet nappal, vagy télen, amikor 10 fok alatt van éjjel.

Ez látszólag nem jelent problémát a személyzet számára: felfedeztük, hogy a nap nagy részét a hotel tetején berendezett ‘viskójukban’ töltik, ami azért is jó ötlet, mert itt nem találjuk meg őket mi, vagy a főnök, ha azt szeretnénk, hogy takarítsanak vagy egyéb, elvileg a munkakörükbe tartozó tevékenységet végezzenek. Viszont gyakran lemerészkednek unalmukban a földszinti lobbiba ahol a szófán ülve tévét néznek, és ilyenkor óvatlanul le lehet csapni rájuk és megpróbálni tiszta ágyneműt szerezni tőlük például.

35 - Kontener.JPG

Ez egy melós autója. Na jó, csak vicceltem - illetve nem tudom kinek az autója de elég sok ilyet látni itt és feltételezem, hogy nem a fizikai munkát végző vendégmunkásoké. Ez a példány a környékbeli szupermarket előtt állt. Különösen a helyi fiatal férfiak számára kedvelt hobbi a sportkocsikkal való versengés a városban, ami nagyon gyakran vezet balesetekhez. Egyébként Szaúd-Arábia az egyik legveszélyesebb ország a világon közlekedési balesetek szempontjából. Hihetetlenül felelőtlenek vezetés közben, szinte semmilyen közlekedési szabályt nem tartanak be. Csak férfiak vezethetnek, elvileg 18 éves kor felett, de gyakorlatilag nem szokatlan 12 év körüli fiúkat látni, akik autót vezetnek (sokszor terepjárókat). Autodidakta módon tanulnak vezetni, ez meg is látszik a vezetési stílusukon.

A kormány az utóbbi időben próbál szigorú büntetéseket bevezetni a közlekedési szabályok megsértéséért, például sebességmérő kamerákat helyeztek el mindenhol – a sivatagi utakat is beleértve – és viszonylag sokat kell fizetni, ha átlépi valaki a sebességkorlátot vagy áthajt a piros lámpán stb. Ennek csak mérsékelt visszatartó ereje van, mivel sok helyi lakos könnyedén kifizeti a büntetést. A rendszer áldozatai a kis keresetű ázsiai vagy afrikai vezetők, akik gyakran kisebb vétségekért is kénytelenek egy vagy több napot börtönben tölteni.

36 - Auto.JPG

A nők nem száguldozhatnak sportkocsikkal, maradnak számukra a békésebb foglalatosságok, mint például gyereknevelés. Ez elég népszerű ‘hobbi’ a szaúdi nők körében, nem szokatlan hogy egy nőnek 5-10 gyereke legyen (és sok családban több mint egy feleség van, így egy férfinak könnyen lehet akár 10-20 gyereke is).

Szerencsére nem kell egész nap a négy fal között maradni a gyerekekkel, városszerte rengeteg játszótér van és ezek majdnem mindig tele vannak családokkal. A képen egy óriási ‘napernyő’ alatt elhelyezett játszótér látható, ez nagyon praktikus megoldás a tűző napon. A második kép a házunk mögötti játszótérről készült (nem akartam közelről fényképezni, hiszen rengeteg nő volt a téren, és nőket fényképezni tabunak számít). A bevásárlóközpontokban is mindig rengeteg játék áll a gyerekek rendelkezésére – a harmadik képen játékautók láthatóak, amikben a szülők körbetolhatják a gyerekeket a helyi szupermarketben, a negyediken pedig a híres Hamley’s játékbolt helyi üzlete.

Végül, de nem utolsó sorban, egyik kedvenc helyem Khobarban: egy hatalmas könyvesbolt, ahol többek között angol nyelvű könyveket lehet kapni. A helyi szupermarketben angol nyelvű napilapok és magazinok is vannak, tehát nem vagyok teljesen elvágva a külvilágtól. Természetesen egyébként sem lennék, hiszen mindenhol elérhető az internet, így tudom nyomon követni a Határátkelőt is. Remélem, hogy a beszámoló valamennyire érdekes volt számotokra, ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel bátran a kommentekben – igyekszem válaszolni.”

40 - Konyvesbolt.JPG

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Szaúd-Arábia Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr376941557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.11.29. 06:52:04

Demjen Rozsi nem mehet boltba?

Tok jo iras, tetszik. De meg varok kicsit, meg nem erett meg az elhatarozas, hogy ide koltozzek.

Miert fekete az abaya, van valami oka, vagy csak igy alakult ki?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 07:09:37

nagyon tetszett, pont ez hiányzott eddig innen nekem, köszönöm szépen!

2014.11.29. 07:53:15

@Dragonlady (now in Indonesia): Koszi - na hat toled el is varom hogy pozitiv legyel, 'or else' :))) A fenyegetes arra vonatkozik, hogy ha felidegesitesz, jol odamegyek Balira aztan meg a vegen ott maradok a nyakadon :)

puhacica 2014.11.29. 07:53:50

@adg [Au, Darwin]: :D de bolond vagy! :D

nagyon erdekes poszt! gondolom kulfoldi nokent neked ugyanugy be kell tartani a szabalyokat mint a helyieknek. Szaud-Arabia nem az en orszagom, de jo volt bepillantani az ottani hetkoznapokba.

2014.11.29. 07:59:14

@adg [Au, Darwin]: Koszonom a biztatast... Ja, szegeny Demjen Rozsit egyertelmuen diszkriminalnak, nem erdekli oket a PC. Miert fekete az abaya? Jo kerdes, a valasz 'csak'... Illetve komolyan nincs logikus magyarazat, annyit tudok hogy minden ellenkezo hiresztelessel ellentetben a gonc nem 'tradicionalis', a mostani idos nok meg nem hordtak fiatal korukban, es a diakjaim azt mondtak hogy kis falvakban, ahova nem jut el a vallasi rendorseg, most sem hordjak. Tradicionalisan egy hosszu ruhat hordtak, ami nagyon hasonlo a ferfiak ruhajahoz, regi kepeken lathato hogy a ferfiake altalaban inkabb vilagos szinu volt a noke pedig sotet, de nem feltetlenul feher es fekete mint ma. A noi ruha ezen kivul himzett volt es kis tukrokkel, egyebekkel diszitett. Ma is latni ezeket a himzett, tradicionalis ruhakat boltokban illetve idos nokon; fiatal nokon nagyon ritkan, csak kulonleges alkalmakkor, pl. eskuvo.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 08:03:15

ennek a posztnak most orulok, klassz

rezsöatya 2014.11.29. 08:13:17

@adg [Au, Darwin]:

osztas.com/wp-content/uploads/2013/04/vazze.jpg

@Mirjam2:
A family only-nal gyerek is kell? Mert akkor Kovermadar is bajban lesz...

2014.11.29. 08:18:53

@puhacica: Igen, ugyanazok a szabalyok vonatkoznak a kulfoldiekre mint a helyiekre, sot szeretik a kulfoldieket direkt szivatni es meg jobban betartatni veluk a szabalyokat mint a helyiekkel. Ugy vannak vele, es ezt barmikor meg is mondjak neked minden tovabbi nelkul, hogy te jottel ide, ha nem tetszik, el lehet menni. Ez termeszetesen eles kontrasztban all a nyugati 'multikulti' hozzaallassal.

Ugyanakkor, ha kontextusban nezzuk, valamilyen szinten erheto: az itteni tarsadalom egy nagyon zart tarsadalom volt evszazadokon keresztul, majd hirtelen egyik naprol a masikra szo szerint elozonlottek oket a kulfoldiek az olaj miatt. Ma a szaudi lakossag kb. 30%-a (igen, kb. egyharmada) kulfoldi. Ez egy hatalmas sokk lehetett a szamukra, amire ugy reagaltak hogy meg jobban bezarkoztak. Pl. allitolag ezert kezdtek el hordani az abayat, illetve masokra is rakenyszeriteni, mert sokkolta oket ahogy a kulfoldi nok oltozkodtek. Nekem az egesszel kapcsolatban az az erzesem hogy kulonosen a szaudi ferfiak panikolnak tudatalatti szinten hogy ha nem vigyaznak, elveszitik a kontrollt - a nok felett, a penz felett, az orszaguk felett, stb.

Ami a kulfoldieket illeti, bar nyilvanos helyeken be kell tartani a helyi szabalyokat, a vilagon szinte egyedulallo modon a nyugati lakoparkok / lakonegyedek (compound) falain belul szinte azt csinal mindenki amit akar. Ez kb. annak a megfeleloje mintha pl. Budapesten lenne egy holland lakopark ahol a lakok nyiltan fuvezhetnek, mig mindenki masnak tilos a falakon kivul.

Ez a hozzaallas nagyjabol megfelel az altalanos szaudi mentalitasnak: az a lenyeg hogy nyilvanosan, szo szerint a falakon kivul, minden kontrollalt legyen. A falakon belul, privat szferaban, majdnem azt csinalnak az emberek amit akarnak, amig ezzel nem hivjak fel magukra a figyelmet. Ez vonatkozik helyiekre es kulfoldiekre egyarant. Kis dolgokon is megfigyeltem hogy tudattalanul is megprobalnak 'beolvadni' az emberek nyilvanos tereken, pl. szinte mindenki ugyanolyan szinu ruhat hord, az autok is ugyanolyan szinuek altalaban (feher, kremszinu), a helyi nok pedig teljesen eltakarjak magukat - az arcukat, sokszor szemuket is, beleertve. Ilyen 'rejtozkodo', nagyon zart kultura, a privat szfera nagyon fontos nekik es nem szivesen biznak meg idegenekben - pl. sokan tovabbra is csak a torzson belul, sot csaladon belul hazasodnak (unokatestverek kozotti hazassag gyakori).

2014.11.29. 08:20:57

@rezsöatya: Nem, az o olvasatukban a 'family' azt jelenti hogy 'no', a 'single' azt jelenti hogy 'ferfi'. De egyebkent a nok / gyerekek hatar elegge osszemosodik itt, jogilag is, tarsadalmi megiteles szerint is.

2014.11.29. 08:23:39

@Babette .: Orulok hogy tetszett, komolyan :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 08:24:04

@rezsöatya: ja, Madár meg én alig várjuk, hogy ellátogathassunk ide :D
Nagyon érdekes poszt volt, köszönet érte - de egyes részeknél a fizikai rosszullét környékezett. Részben a nyílt apartheid miatt, részben pedig azért, ahogy ezt egy nyugati ember magától értetődőként, szervilisen elfogadja. Emberileg és erkölcsileg soha nem tudnék rábólintani.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 08:27:30

@Mirjam2: najó, akkor kérdezek is.
vannak pl csak női fitnesztermek, uszodák, vagy egyáltalán nem foglalkoznak sportokkal? úgy emlékszem, azt mondtad régebben, hogy egyáltalán nem téma az egészséges életmód.
a gyerekeket milyen korban kezdik szegregálni egymástól? a kislányok is hordanak kendőt? mikortól kell nekik abayát?
az ismerőseid, tanítványaid, kollégáid közül mennyien jártak már külföldön? mit gondolnak, akik megjárták Londont stb?
arra emlékszem, meséltem neked korábban, hogy Langkawin (Malajzia) nagyon sok fiatal pár / nászutas, de kisgyerekesek is, vannak az öbölből, és nagyon sokan ott is takarják az arcukat, pedig nem kötelező, ott van mellettük a beachen a bikinis ausztrál stb. persze aki teljesen leveti a kendőt, vagy színesen öltözik, azt meg én nem szúrom ki, hogy öbölbeli, úgyhogy simán lehet, hogy nem mindenki ragaszkodik a feketéhez. az iráni lányokról tudom, hogy külföldön kb egyikük se hord kendőt, annyira mások a hagyományok és szokások. ja és persze a kedvencem, amikor abayában parasailingeznek, jetskiznek, bowlingoznak, stb, elég mókás.

rezsöatya 2014.11.29. 08:35:09

@Mirjam2: na, akkor tovabbkerdezek:
Ferfi gyerekekkel az family? Bemehet?

Herr Géza 2014.11.29. 08:36:53

Azt mondanám, hogy nincs az a pénz, amiért...., de tudom, hogy van.... :D De az azért megnyugtatóan sok. :))))))

2014.11.29. 08:37:30

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Neked ugy hangzik hogy en 'szervilisen' elfogadom? Nem ismersz te engem :))). Egyebkent meg en a havat meg a sotetseget nem birnam elfogadni, ez van. Szo szerint fizikai rosszullet kornyekez ha havat latok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 08:41:11

@Mirjam2: igen, ez volt a határozott benyomásom.
A hó nem tesz zárja ki a nőket az életből.

2014.11.29. 08:44:44

@rezsöatya: Ferfi gyerekekkel, no nelkul? Jo kerdes, meg soha nem gondoltam ra. Nem hiszem, de ki kene probalni. Legkozelebb megkerem a ferjemet hogy ragadjon meg egy gyereket (nem lesz nehez, mindig ossze-vissza rohangalnak es a szulok rajuk sem hederitenek) es probaljon meg bemenni nelkulem :))). Szerintem gyakorlatban az mukodne ha a gyerekkel probalkozo ferfi ramutatna egy nore es azt hazudna hogy a felesege, ezt valoszinuleg elhinnek.

Altalaban azt nem szeretik ha egyedulallo fiatal ferfiak csoportosan probalnak meg bemenni a bevasarlokozpontba, mert ezek majdnem mindig a noket probaljak zaklatni es nem vasarolni. De egyenkent is kitilthatnak embereket, pl. a ferjem a multkor elsodrodott tolem a tomegben es nem engedtek be nelkulem, pedig egyedul volt es elmult 20 eves (egy kicsivel...). Persze mindent meg lehet oldani, vannak nok akik a bevasarlokozpontok korul olalkodnak es felajanljak egyedulallo ferfiaknak hogy 50 riyalert bekiserik oket! Ezt nem lattam csak hallottam...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 08:47:45

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: akkor ki Magyarországon él, az is emberileg és erkölcsileg megkérdőjelezhető, mert "szervilisen elfogadja" az állami korrupciót, a szegregálást, diszkriminációt?
egyébként ha lenne egy nagyon erős kapcsolatom, akivel együtt végig tudnánk csinálni az egészet, és mondjuk egy kifizetetlen és bedőlő lakáshitelem, nekem se lennének erkölcsi aggályaim, hogy egy év alatt össze tudnánk annyit gereblyézni, hogy ne kelljen aztán 20 évig szenvedni.
ja, és ráadásul szerintem aki ilyen helyre megy lányokat, nőket angolul tanítani, és egy kicsit kinyitni nekik a világot, az kicsit többet tesz a világ előrehaladása érdekében, mint aki csak sápítozik.
bocs.

2014.11.29. 08:49:52

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Nezd, nem akarok szemelyeskedni, de nem tudom mennyire zavar hogy neked mi a benyomasod :))). En halat adok a sorsnak hogy nem kell egy hideg orszagban elnem ahol allando szenvedes lenne az eletem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 08:51:45

@Dragonlady (now in Indonesia): nem, az nem szervilis. De aki önként odamegy egy ilyen helyre és ennyire kritikátlanul, szinte tapsikolva ír az apartheidről, cuki egzotikumnak beállítva azt, annak az erkölcse az én szememben roppant megkérdőjelezhető. Én vállalhatatlannak tartom, te meg ő nem. Nem vagyunk egyformák.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.29. 08:53:10

@Mirjam2: Nagyon érdekeseket írsz. Ezek azok a dolgok, amiket csakis úgy tudsz meglátni, hogy ott élsz közöttük, nem pedig egy "hozzáértő" újságcikk alapján, aminek az írója összeollózta valahonnan az anyagot. Még mi is ezzel szembesülünk sokszor, pedig ez azért már egy "nyitott" ország" jó ideje, hogy de hát A. muszlim ország, mégis isznak rakit meg esznek sertéshúst? Persze, mert a hátteret nem tudja, ezért egy mondat alapján általánosít, mert azt olvasta valahol. Ott nálatok is így van, sokkal árnyaltabb a kép, ha beszélgetsz a helyiekkel, ismered a kultúrát. Köszi a posztot, további szép napokat ott Nektek!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 08:53:38

@Mirjam2: nem azért írtam le, hogy bántsalak, hanem mert úgy gondoltam, az én világnézetem is elfér a kommentek között - szóval kimondottan örülök, hogy nem zavar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 08:56:07

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: ööö, hol volt itt tapsikolás? leírja, hogy mi van. ha ott él az ember, akkor muszáj ezzel együttélni és így vannak a dolgok. a kiakadás, felháborodás, lenézés, elítélés nem segítene a helyzeten, senkinek.

2014.11.29. 08:59:47

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Nem bantottal, de az hogy en szerinted 'szervilisen elfogadom', az nem 'vilagnezet', bocs. Az egy szemelyeskedo megjegyzes. Vannak olyan emberek akik egyutt tudnak elni valamivel es kepesek objektiven, kivulrol szemlelni, anelkul hogy egyetertenenek vele. En egyebkent tarsadalomtudomanyt tanultam az egyetemen es evekig ezen a teruleten dolgoztam, amit nem tudtam volna megtenni ha ugy allnek hozza kulonbozo kulturakhoz hogy folyton azt probalom eldonteni, 'jok' vagy 'rosszak'. A jo es rossz elegge szubjektiv.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 09:02:02

@Dragonlady (now in Indonesia): "a kiakadás, felháborodás, lenézés, elítélés nem segítene a helyzeten, senkinek."
Ebben teljesen igazad van, ezért írtam azt, hogy számomra az egyetlen erkölcsileg vállalható alternatíva, hogy nem megyek oda. :)
Mirjam odament, egészségére, én meg leírtam, mit gondolok erről. Többet ne csócsáljuk ezt a szálat.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.29. 09:04:09

@puhacica:

Mivel ezek nem vallási szabályok, hanem államiak, mindenkinek kötelezőek.

Ami kifejezetten vallási szabály, az nem kötelező nem muszlimoknak. Pl. a böjt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 09:10:14

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: majd én kitalálom, hogy mkor szeretném abbahagyni a csócsálást, jó?
nekem meg az nem tetszik, ha valakinek a világnézetébe belefér, hogy így megkérdőjelezi valakinek az erkölcseit, csak azért, mert elmegy egy másik országba, ott tanít (értelmes, épító jellegű munkát végez), és betartja a szabályokat, amiket előre tudott. ettől még nem kell érzelmileg azonosulni a szabályokkal, áttérni más hitre, vagy saját magának is bántalmazóvá / bántalmazottá válnia.
és én most hagyom abba, köszönöm szépen.

tableno 2014.11.29. 09:11:02

Hát Irán ehhez képest a hanyatló nyugati liberalizmus fellegvára...

2014.11.29. 09:20:26

@Dragonlady (now in Indonesia): Huha, jo sok kerdes :), probalok sorban valaszolni:

'vannak pl csak női fitnesztermek, uszodák, vagy egyáltalán nem foglalkoznak sportokkal? úgy emlékszem, azt mondtad régebben, hogy egyáltalán nem téma az egészséges életmód.'

Nem arrol van szo hogy nem tema az egeszseges eletmod, pl. ferfiaknak nagyon nepszeru a sport, rengeteg ferfi fitnesz-terem van. Noi fitnesz-termek is vannak, de ezekbol sokkal kevesebb van es tobb mint ketszer annyiba kerulnek mint a ferfiaknak, pl. a hozzank kozel levo ezer riyal havonta (200 euro) es taxival kene mennem oda amiert szinten fizetnem kene... Kulturalisan nem elfogadott hogy nok sportoljanak, pl. iskolakban nem lehet testnevelesora lanyoknak, csak nemreg engedelyeztek maganiskolakban. A legutobbi olimpiarol majdnem kitiltottak az orszagot mert nem kuldtek noi sportolokat, erre az utolso pillanatban beallitottak valakit hogy megis legyenek kepviselve nok.

'a gyerekeket milyen korban kezdik szegregálni egymástól? a kislányok is hordanak kendőt? mikortól kell nekik abayát?'

Altalanos iskolaban lehetnek meg egy epuletben de kezdettol fogva kulon osztalyok vannak. A kislanyok nem hordanak kendot altalaban, de ez a csaladtol fugg. Abayat serdulokortol kell hordani, tehat amikor noiesnek kezd kinezni valaki. Kendot is csak ekkortol szoktak.

'az ismerőseid, tanítványaid, kollégáid közül mennyien jártak már külföldön? mit gondolnak, akik megjárták Londont stb?'

Aki jart mar Londonban, Knightsbridge kornyeken nyaron, az tudja hogy kb. fel Szaudi Arabia ott tolti a nyarat :). Sokan rendszeresen jarnak kulfoldre, de ez inkabb a helyi elitre jellemzo. A helyi kozeposztaly inkabb a tersegen belul utazik, pl. Dubaiba. A tanitvanyaim kozul a legtobben nem jartak meg kulfoldon, sot a kisvarosban ahol tavaly dolgoztunk az volt a jellemzo hogy meg a varoson kivul sem jartak. Akik voltak / eltek kulfoldon azoknak vegyesek az elmenyeik; volt aki imadta es most kulfoldon akar elni, volt aki utalta - pl. Manchesterben lakott az egyik volt tanitvanyom ket evig a ferje miatt, o azt mondta hogy nagyon hideg volt, bunkok voltak az emberek, nem akar visszamenni. Az egyentol fugg hogy mennyire jon be nekik.'

arra emlékszem, meséltem neked korábban, hogy Langkawin (Malajzia) nagyon sok fiatal pár / nászutas, de kisgyerekesek is, vannak az öbölből, és nagyon sokan ott is takarják az arcukat, pedig nem kötelező, ott van mellettük a beachen a bikinis ausztrál stb. persze aki teljesen leveti a kendőt, vagy színesen öltözik, azt meg én nem szúrom ki, hogy öbölbeli, úgyhogy simán lehet, hogy nem mindenki ragaszkodik a feketéhez. az iráni lányokról tudom, hogy külföldön kb egyikük se hord kendőt, annyira mások a hagyományok és szokások. ja és persze a kedvencem, amikor abayában parasailingeznek, jetskiznek, bowlingoznak, stb, elég mókás.'

Nem mindenki eli meg a takarast kenyszerkent, van aki szereti, van aki nem. A csalad viszont elvarja sok notol, Szaudin belul mindenkeppen elvarjak, es van hogy Szaudin kivul is. Nem nagyon erdekli oket hogy a no maga mit gondol errol. Sokan buszkek ra hogy ok maguk, illetve a szaudi nok altalaban, teljesen takarva vannak; ez egyfajta felsobbrenduseg-tudatot kolcsonoz nekik, hogy ok jobbak, 'tisztabbak' mas noknel. Persze vannak akik nem hordanak abayat ha nem kotelezo, tehat pl. otthon sem, akkor sem ha ferfi latogatoi vannak a csaladnak. De ez inkabb egy 'kozmopolita' kisebbsegre jellemzo szerintem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 09:22:54

@Dragonlady (now in Indonesia): természetesen addig csócsálod, amíg jólesik, elnézést, hogy - reakciódból ítélve - ennyire durván belegázoltam az önérzetedbe :))) távol álljon tőlem, hogy megmondjam, mit csinálj.

2014.11.29. 09:26:16

@tableno: Ez a terseg messze a legliberalisabb Szaudin belul. Tavaly egy konzervativ helyen voltunk, ahhoz kepest olyan mintha masik orszagban lennenk itt. Ott egyaltalan nem kockaztattam volna hogy fenykepezek peldaul; az egyik kolleganom bajba kerult mert meglattak hogy kivulrol lefenykepezte az egyetemet ahol dolgoztunk. Khobar kozelebb all kulturalisan az Emiratusokhoz mint az orszag tobbi reszehez. Hihetetlenul nagy tuljelentkezes volt a noi egyetemre ahol dolgozom; rengeteg fiatal no szeretne idekoltozni mert annyira liberalisnak szamit a kozeg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 09:27:48

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: neked akkor meg további kellemes ítélkezést. kellemes lehet nagyon így élni, hgy az ember állandóan azt nézi, hol és hogyan nézhet le másokat, hol és hogyan felsőbbrendű ő maga és a saját kis élete.

2014.11.29. 09:30:14

@maxval birca hozzászóló: Tok jo hogy te mindent tudsz, de pl. itt az a torveny hogy deportalnak ha meglatjak hogy nyilvanos helyen eszel vagy iszol Ramadan alatt, nem erdekli oket hogy muszlim vagy-e. Privatban mindenki ehet vagy ihat ha akar, muszlimok is. A lelkiismeretukre van bizva, illetve attol fugg hogy a csaladjuk mit var el. De nyilvanos helyen szigoruan tilos barkinek enni vagy inni Ramadan alatt, vallastol fuggetlenul.

2014.11.29. 09:33:12

@VPBA: Koszi, nektek is szep napokat :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 09:45:44

@Dragonlady (now in Indonesia): hmm, nem tudom, hogy honnan vetted, hogy én állandóan valami lenézni valót keresek, pláne nem abból a célból, hogy a saját kis életemet felsőbbrendűbbnek lássam, de ebből a posztból ezt a következtetést levonni elég meredek dolog, bár lehet, hogy hosszabb idő alatt alakult ki benned ez a vélemény és csak most tálalsz ki, amit persze sajnálok, mert kedvellek - de természetesen ez sem fog eltántorítani attól, hogy az iszlámot egy kártékony, fasiszta halálkultusznak tartsam és saját erkölcsi mércém mentén elutasítsam a kritikátlan behódolást. Nem tiszta számomra, hogy az én kis életem ettől hogyan lesz felsőbbrendű, de gyanítom, ez amolyan sértőnek szánt visszavágás volt a részedről. Ha nem, akkor szívesen veszek egy magyarázatot, mert tényleg kíváncsi vagyok a logikára.
Tényleg senkit nem akartam megbántani a kommentjeimmel, bár azzal is tisztában vagyok, hogy nem esik jól egy ilyen éles kritika. Ha túl sarkosan fogalmaztam, elnézést, a véleményem lényegét természetesen ugyanúgy vállalom továbbra is.

tableno 2014.11.29. 09:49:39

@Mirjam2: A próféta szakállára! EZ ott a liberális? Akkor Irán már nem is a hanyatló Nyugat, hanem a dekadens Róma... Ott pl a nők egyedül vezetnek, járnak étterembe, simán leszólítanak egy férfit az utcán, házibuliba járnak, ahol kendő nélkül táncolnak fiúkkal, stb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 09:50:22

Na meg jo, hogy nem megyunk oda, meg a vegen szegeny vikingem kinnmaradna az uzletbol .

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 09:50:35

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Belepofázok egy kicsit én is.
Az iszlám semmivel nem kártékonyabb, mint a kereszténység szerintem.
Mindkettőben csak a szélsőségek kártékonyak.
Az európai ember gyakran elfelejtkezik a keresztes háborúkról, az inkvizícióról, meg arról is, hogy az angol nyelvterületen olyan gyakran használt "fuck" szó hogyan is alakult ki, vagyis minek a rövidítése, stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 09:51:37

Köszi a sok képért, télleg kicsit belelátni a mindennapokba.
A felfogásuk viszont, európai szemmel ultragáz, ez a nemek közti megkülönböztetés, kitiltás a boltokban, rettenetes lehet.Meg ez a jajjistenem, meglát egy férfi egy nőt teletubbi jelmez nélkül, mindezt a XXI. században, atyavilág...

Egy kérdés, ezek az arabok gondolkodnak kicsit előre a z olaj utáni időszakra, például?Nekem nagyon tetszik a norvégiai gyakorlat, az olajalap megoldása, jó eséllyel ők már sosem fognak szegények lenni még egyszer.Viszont ezek a homokozós államok lehet, hogy 100 év múlva, mikor esetleg az olaj elértéktelenedik valamiért, ismét Mátészalka-külső szinten fognak vegetálni.Nagy visszalépés lesz, jó eséllyel...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 09:56:29

@Jani haverja: "Mindkettőben csak a szélsőségek kártékonyak." - egyetértek. Az iszlám világ nagy része viszont jócskán szélsőséges, fundamentalista, ennek megfelelően nyomorban és háborúban él. Nem véletlen, hogy muszlimok vándorolnak milliószám Nyugatra és nem fordítva.
A keresztes háborúk csaknem ezer éve voltak, az inkvizíció ötszáz. Azóta lett nekünk egy felvilágosodás, ipari és tudományos forradalom és egyéb csekélységek.
A "fuck" eredete, a rövidítést tekintve, pedig urban legend.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 09:57:58

@Mirjam2: En spec annak orulnek ha oltozkodesi szabalyt bevezetnek itt is, oltozzenek az itteni szabaly szerint: le az arcot takaro kendokkel! Romaban mint a romaiak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 09:59:38

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Kis kiegészítés egy magánvéleménnyel:
Szerintem minden vallásnak van egy fejlődési útja. Az iszlám kb. 600 évvel fiatalabb a kereszténységnél. Nézzük meg, hogy milyen "szép" dolgokat is csináltak a kereszténység nevében 600 évvel ezelőtt...

tableno 2014.11.29. 09:59:54

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: A legdurvább helyeken (Afganisztán, Pakisztán, Szaúdi) a nők elnyomása nem az iszlámból ered elsősorban, hanem a helyi törzsi kultúrából. Az Al-Kaida vagy IS féle őrültek pedig kifejezetten modern torzulás, olyasmi mint Európában a nácizmus.

tableno 2014.11.29. 10:00:39

@tildy[UK]: Franciaországban van is ilyen törvény.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.29. 10:01:50

Újabb hely ahová még sok pénzért se....
De attól még érdekes írás volt, köszönet érte. A képeket nézve fura hogy egy beruházás keretében milliós értékű épületeket húznak fel, de a körülötte lévő közvetlen környezetet totálisan elhanyagolják és finoman szólva úgy néz ki az egész mintha egy szemétdombon építenének palotát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 10:03:16

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Én ezt a logikát esetlegesen megfordítanám elméletben: Nem lehet az, hogy a szegény ember a vallásba menekül? Persze aztán kialakulnak azok a tisztességtelen vallási vezetők, akik ezt kihasználják. Régi mondás: Ahol lósz@r van, ott veréb is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 10:08:33

Egyebkent az orszaghoz abszolut nem jott meg a kedvem, remelem ez az abaya ugyanugy le fog kerulni roluk, mint anno Magyarorszagon a fejkendo a nokrol. Par 10 ev, es talan emberibb hely lesz. Geegee es Reka allaspontjan vagyok.

"Sokan buszkek ra hogy ok maguk, illetve a szaudi nok altalaban, teljesen takarva vannak; ez egyfajta felsobbrenduseg-tudatot kolcsonoz nekik, hogy ok jobbak, 'tisztabbak' mas noknel. "

Hat ezzela szememben nagyon nem azok, de gondolom tesznek a velemenyemre.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.29. 10:10:40

@tildy[UK]: Ennek én is örülnék. Mikor anno a fiam sulijában a tanárok fele ilyen "ninja" volt lényegében gőzöm se volt róla hogy melyikük is az én fiam tanára. Semmiféle kommunikációt nem tudtam kezdeményezni vele, ha ő nem jött oda hozzám és hajolt be az arcomba, mert a sok bebagyulált nő közül nem tudtam melyik is ő. És a gyerekek sem. Szóval én a magam részéről nem bánnám ha törvénybe hoznák hogy igenis legyen látható az arcuk, ha már egyszer itt élnek. Az hogy milyen ruhát hord az nem érdekel, de számomra nonszensz hogy nem látom kivel beszélek mikor előttem áll és arcból-arcba csevegnénk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 10:10:57

Illetve még két dolog.
Mi az hogy nincs egyedülálló nő?Akkor hogy hivják azt a csitri-bestella korosztályt, amelyik mondjuk 16-20 év körüli, még nincs manusza, mert akármiért, de már felnőtt, vagy legalább is annak gondolja magát?Ezek hogy közlekednek pl?Mindig kell valaki férfi a családból melléjük?Nem rühellik ezt a helyzetet?

Illetve:

Ezek az arabok hogy a méteres-kékeresbe tudnak Európában, mégtovább szűkítve a skandináv országokba kivándorolni, meglenni?Mikor itt a plusz 50 fok helyett minusz 50 van, homok helyett hó, továbbá erkölcsi fertő és dekadencia, mert egy nő nyáron simán mutatkozhat akár sortban meg haspólóban is, ha akar.Szóval hogy fér ez nekik bele külföldön és hogy nem belföldön?Egyszerűen csak van az a pénz, amiért nagy duzzogva "elviselik"?Nagyon furcsa ez nekem...

Az itteni szomálokra is kérdezném ugyanezt, de ahhoz kell majd egy másik poszt, remélem küld majd onnan is valaki... :-)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 10:12:11

@Jani haverja: ez bizonyára így van, de a végeredmény szempontjából mindegy.
A fejlődést tekintve is igazad van. De ez is egy olyan dolog, hogy mindegy, miért, de ez a helyzet; ennélfogva az iszlám - a mai egyre radikalizálódó formájában - nagyon nehezen fér meg a nyugati világban. Nagyon nem kellene keverni a kettőt. Nem szólok bele, hogy a saját országukban mit csinálnak - bár magamban elítélem -, de ide ne hozzanak belőle. De ez már eléggé off :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 10:12:25

@tableno: Nem szeretem a franciakat, de ezzel 100%osan egyetertek.

Nyugat-Europaban kozteruleten - ha csak nem vedelmi funkcio, las bukosisak, ha motoron ulsz, vagy sal-sapka, ha hideg van - NE takarja az ember az arcat. Ha akarja, nem tiszteli meg a masikat azzal, hogy tudja ki van az alarc mogott, hogy tudja, kivel targyal, beszel , stb. Ha nekem le kell vetnia bankban a bukosisakot, legyen nekik is kotelezo levenni a fatylat. Biztonsagi okokbol is, nem meghatarozhato ket - netan szemuveggel takart szemparbol- minden mast eltakarva a valos szemelyazonossag.

Pont emiatt nincs problemam az afrikaiak jo reszevel. Lehet szines a ruhajuk, es fejukon is hornak valamit, de az arcuk nincs elrejtve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 10:13:00

@Jani haverja: @Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: mi a szó eredete, most már ne hagyjatok itt minket, kétségek között? :D

tableno 2014.11.29. 10:13:13

@geegee: A válaszok: Igen, igen, igen, igen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 10:13:20

@ChristineK: Na, pontosan errol beszelek. Hogy milyen ruha van rajta, nem erdekel. De az arc legyen lathato.

adg 2014.11.29. 10:14:37

@Jani haverja: meg tovabb forditanam. Az ennyire szelsoseges nezeteknek kinal remek taptalajt a rendkivul szegeny es feszultsegekkel teli kornyezet. Ki kell mutatni a bajok forrasat, ez lehet a szomszed torzs, a mas vallasu, etnikumu kissbbseg vagy a mocskos erkolcstelen nyugat.
Erdekes, hogy gazdag arab tersegekben nem annyira divat a hiperradikalis eszmek terjedese. Kiveve bin laden, csak hogy ne legyen olyan szep az elmeletem, bar o sem otthon toborozta a hiveket.

adg 2014.11.29. 10:22:50

@geegee: "Akkor hogy hivják azt a csitri-bestella korosztályt, amelyik mondjuk 16-20 év körüli, még nincs manusza, mert akármiért, de már felnőtt, vagy legalább is annak gondolja magát?"
Ugy hivjak, hogy kislanyom. Aztan majd apa szerez egy ferjet, es akkor a felugyeleti jog atruhazodik. Vita nincs.
Talan - nem biztos - pont Mirjam irta, hogy sok lany ezt egyszerubbnek es kenyelmesebbnek, jobbnak is gondolja. Nem kell bajlodni az ismerkedessel, meg apa nyilvan jol valaszt, hiszen nem aka rosszat.
Hat, mas vilag egy picit.
De ha nekik jo, engem miert zavarjon.

pasztasuta 2014.11.29. 10:25:55

tetszett, ahogy bemutattad a helyet ahol élsz Mirjam! :) nem hiszem, hogy tudnék ott élni, de ettől függetlenül nagyon érdekesnek találtam a posztot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 10:29:13

@Réka ‎[Swe, INFJ, 35]: Hogy hova vihetnek a saját (szélsőséges) nézeteikből, arról csak és kizárólag az adott ország politikusai, és népe tehet.
Csak egy példa: Albánia elvileg 70%-ban muszlim ország. De ide szélsőséges nem fogja SOHA betenni a lábát (nagyon hamar kidobják innen)! Itt is van egy csomó afgán, egyiptomi, pakisztáni menekült, de ők csak úgy tudtak ide letelepedni, hogy az állam a régi királyi birtokokból adott nekik földet, és ott gazdálkodnak. Ott azt csinálnak majdnem, amit akarnak, de ha kiteszik a lábukat onnan, akkor az itteni szokásokat kell felvenniük. Városban lepelbe burkolt fejkendős nőt csak koszovói, meg arab turistát lehet látni néhányat, helyi lakos nem jár fejkendőben, főleg nem lepelben. Persze az idős falusi öregasszonyok fejkendőben járnak, de ilyen van Magyarországon is, meg Erdélyben is pl.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 10:32:04

@geegee: www.urbanlegends.hu/2006/01/a-fuck-eredete/
Elvileg urban legend, de azért minden városi legendának szokott lenni valami valós alapja is, még ha nem is teljesen igaz.

pasztasuta 2014.11.29. 10:32:22

@tildy[UK]: @tableno: októberben olvastam róla egy cikket, hogy egy elfátyolozott nőnek el kellett hagynia a párizsi operát:
www.corriere.it/esteri/14_ottobre_20/spettatrice-velata-prima-fila-fatta-uscire-parigi-d0aa3d66-587a-11e4-9d12-161d65536dad.shtml
a cikk végén említik, hogy nem csak Franciaországban hanem Belgiumban, Barcelonában, Svájcban Ticino kantonban is van ilyen törvény, és hogy úgy néz ki UK és Ausztrália is szeretné bevezetni.

SzZoole 2014.11.29. 10:33:23

@geegee:
Fornication Under Consent of the King,vagy
Fornication Under Command of the King,vagy
For Unlawful Carnal Knowledge.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.29. 10:34:06

@Mirjam2:

Ezek szerint szigorodott. 20 éve nem így volt.

kék madár 2014.11.29. 10:34:06

@tildy[UK]:rendszeresen lenezel embereket, orszagokat, allasokat, olyasmit aminek mas elorelepes, siker a sajat eleteben, leszolod, es lesajnalod. Es kicsit olyan vagy ezzel az egesz muszlim kerdessel, mint hinta a kicsit tobb penzzel, nem tudsz leszallni a temarol. De en sem vagyok tokeletes. :) Nem szemetkedni akartam, a kepeid meg a nem leszolos nem arabozos hozzaszolasaidat ertekelem.

kék madár 2014.11.29. 10:34:06

ezt elkattintottam, nem tildynek Rekanak akart menni

2014.11.29. 10:35:35

@Réka ‎: Nem tudom feltunt-e, de nem vagyok erzelmileg erzekeny tipus :). Nem bantottal meg, inkabb, ha lehetek oszinte, kicsit gyerekesnek tartom a hozzaallasodat. Szerinted mit kene csinalnom, alljak ki az ut kozepere miniszoknyaban egy bannerrel hogy 'szabadsagot a szaudi noknek'? :)

2014.11.29. 10:37:22

@tableno: Igen, ez itt nagyon liberalis. Mindannyian akik eltunk mashol es aztan idekoltoztunk, nehezen hisszuk el hogy van ilyen hely Szaudin belul. Tenyleg olyan mintha masik orszagban lennel.

tableno 2014.11.29. 10:37:25

@Mirjam2: Hát ha híres akarsz lenni, itt a remek alkalom!

2014.11.29. 10:39:29

@geegee: Abszolut gondolnak ra, a vezetes nagyon is elorelato. Peldaul oriasi penzeket invesztalnak az oktatasba, ezert vagyok itt en is peldaul.

2014.11.29. 10:41:24

@tableno: Meg hires se lennek, perceken belul elvinnenek es senki nem tudna meg soha hova kerultem :(. Itt 100%-ig cenzurazott a sajto. De lehet hogy megis megerne, legalabb nem ereznem magam szervilisnek kb. fel percig :)

adg 2014.11.29. 10:45:19

@Mirjam2: szerintem ki kellene probalnod. Ne aggodj, majd inditunk egy online peticiot erted. Valoszinuleg.

2014.11.29. 10:45:28

@tildy[UK]: En meg annak orulok hogy Europaban nem irjak elo a noknek hogy mit kell hordaniuk, hanem felnottkent kezelik oket akik el tudjak donteni hogy miben szeretnenek az utcara menni. Bar az arc eltakarasaval Nyugaton en sem ertek egyet, annak ellenere hogy szemelyes jo baratnom regen takarta az arcat Londonban (a ferje beszelte le rola vegul).

2014.11.29. 10:47:00

@adg [Au, Darwin]: Ja, koszi, akkor megnyugodtam. Mar csinalom is a bannert, szerintem ilyen jo nagy lesz, korbekeritem vele a tetoteraszt es kivilagitom :)))

tableno 2014.11.29. 10:50:57

@Mirjam2: Ne haragudj, de ebben nagyon nincs igazad. Az arc eltakarásat ugyanis általában a család előírja a nőknek, különösen Európában. Tehát a tiltással igazából a nők jogait védik Nyugaton.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 10:52:05

@Dragonlady (now in Indonesia): nekem is van abayas csoporttarsam. egy szurket egy egy barnat valtogat. kedves lany, tobbet nem tudok rola.

2014.11.29. 10:53:03

Csajok minek veszekedni, amikor lehet iszapbirkózást is csinálni? :D

Szexista voltam? :)

tableno 2014.11.29. 10:55:07

@Philosoraptor: De csakis fekete iszapban! Mégiscsak adni kell az erkölcsökre!

2014.11.29. 10:56:26

@geegee: Ugyanugy ahogy europai emberek tudnak itt elni, ugy arabok is tudnak elni ott, nincs ebben semmi kulonos szerintem. Nyilvan mindenkinek megvan a maganvelemenye, sokan elitelik a miniruhas noket, ugyanugy ahogy az itt kommentelok pl. az abayat itelik el.

Nok itt egyedul nem nagyon kozlekednek, ahol regen laktunk ott egyaltalan nem, itt elofordul de nem gyakori. A nok ugyanolyannak szamitanak mint a gyerekek, Nyugaton sem latsz egyedul kozlekedo gyerekeket, vagy csak ritkan es kis tavolsagokon belul (lemegy a boltba stb.), itt ugyanez van a nokkel. Technikailag is nehezen megoldhato az egyedul maszkalas mivel mindenhova csak autoval lehet menni es nok nem vezethetnek. Torveny szerint minden nonek van egy ferfi 'guardian'-ja, es csak az o irasos beleegyezesevel hagyhatja el a hazat. Ha meg nem ferjezett a no, akkor az apa a 'guardian'. De sokszor fiatalon mennek ferjhez, 16-20 eves mar hazasulando kor, gyakran gyerekeik is vannak mar ebben a korban.

adg 2014.11.29. 11:01:26

@pasztasuta: en meg nem lattam eltakart arcu not nalunk. Nem tudom, hogy van-e erre torveny, vagy csak igy alakult. De ket ev alatt eleg sok becsomatolt csajt lattam, de mind szabad arccal. Altalaban egesz helyes arcuk van.
Aztan persze lehet, hogy mondjuk Sydneyben vannak teljesen kimaszkolt lanyok is, nemtom.

Vicces tortenet, felesegem szerzett maganak egy ellenseget. A tanfolyamra ahova jart, jott egy muszlim lanyka, es pont melle ult. basic beszelgetes indult, es hat nagy nyelvtudor volt mindketto, es feleseg megkerdezte, hogy ki a keresztneved. Ezt ugye ha jol tudom, nem nagyon kerdezzuk christian name-kent, de hat igy sikerult. A csajnak egesz megvaltozott a kepe, szemevel dofott, annyitt sziszegett, hogy o nem kereszteny, es onnantol ugy nezett a paromra, mint egy veres szarra, es soha egy szot nem szolt hozza tobbet.
Szoval igen, elvarta a toleranciat. :)

2014.11.29. 11:02:28

@adg [Au, Darwin]: A 'tinedzserkor' egy modern nyugati koncepcio. Ezt komolyan mondom, teny, nezzetek utana. Mas kulturakban nem ismert ez a fogalom hogy van egy idoszak amikor mar vannak jogaid de kotelessegeid meg nincsenek, es regen a nyugati kulturaban sem volt ilyen. Itt most sincs. Vagy gyerek vagy es a szuleiddel elsz, vagy felnott vagy es sajat csaladod van - nincs a ketto kozott egy atmeneti idoszak. Nem mondom hogy ez jo vagy rossz, csak elmondom hogy igy van.

adg 2014.11.29. 11:06:39

@adg [Au, Darwin]: marmint "MI a kerrsztneved" termeszetesen. :)

2014.11.29. 11:08:28

@maxval birca hozzászóló: Konnyen lehet. Akik regen itt elnek, azt mondjak hogy folyamatosan szigorodnak ezek a szabalyok. Minel nagyobb a nyomas kivulrol (sot belulrol is az ifjusag reszerol) a valtozas iranyaba, annal jobban bepanikolnak es beszigoritanak (kicsit Europaban is ezt lehet eszrevenni, a masik iranyban, pl. mecsetek es arckendok tervezett betiltasa).

tableno 2014.11.29. 11:09:28

@adg [Au, Darwin]: Kiengesztelésül meghívhatnátok vendégségbe egy kis magyaros vacsorára. Csabai kolbász, csülök pékné módra, házipálesz!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.29. 11:12:47

@adg [Au, Darwin]: Hát igen, ebből is látszik, hogy idegenekkel szemben ajánlatos megválogatni a szavainkat, mert sosem tudhatjuk kivel állunk/ülünk szemben. :))

2014.11.29. 11:15:07

@adg [Au, Darwin]: Hat igen, ilyen korlatolt emberek, mint a feleseged osztalytarsa, sajnos mindenhol vannak :(. Nekem napi szinten van problemam nem is a 'Christian name'-mel, hanem a 'family name'-mel; ugyanis itt mindenkinek 3 csaladneve van, de en azt szeretnem ha a diakok az utolsot irnak a papirra, mivel az alapjan lehet legkonnyebben megkulonboztetni oket. Igy mindig elkezdem a mondatot hogy 'write your family n...' aztan megvaltoztatom hogy 'last name' :). Ebbe majdnem minden nap sikerul belekeverednem.

2014.11.29. 11:19:43

@adg [Au, Darwin]: Raadasul angolul sem tudott rendesen a feleseged osztalytarsa, mivel a 'Christian name' angolul annyit jelent hogy 'szemelynev', nem csak a kereszteleskor adott nev. Termeszetesen az angol nyelv kereszteny kulturkorben alakult ki, igy ilyen kifejezesek vannak benne. A nyelvet nem szo szerint kell ertelmezni, hanem az egesz kepett kell nezni, sok szonak atvitt ertelme van. Akinek ez nem tetszik, az ne tanuljon nyelvet szerintem, es maradjon otthon egyebkent is. De ez csak az en maganvelemenyem...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 11:19:46

@kék madár: Nem tudom, hogy honnet veszed, hogy rendszeresen lenezek embereket, orszagokat, es legfokepp allasokat/szakmakat ( utobbit nem is ertem honnet vetted) .

Nem nezem le oket, ellentetben igen, vannak dolgok, foleg emberi viselkedesben, amiket kevesbe tudok toleralni. A lepel ilyen, az utcan szemeteles es kopkodes szinten.

adg 2014.11.29. 11:20:26

@tableno: :D ezt nagyon osszeszedted. :DD

2014.11.29. 11:22:54

@tableno: Ne haragudj, de hany not ismersz akik takarjak az arcukat Europaban? En sokat, sok egyetemi osztalytarsam takarta az arcat es az egyik legjobb baratnom is. Mindannyian a sajat szabad akaratukbol csinaltak, sokszor a csalad kerte oket hogy ne csinaljak mert feltettek oket a beszolasoktol es megis. A baratnomet evekig kerlelte a ferje - ennek tobbszor tanuja voltam - hogy ne takarja az arcat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 11:23:36

@kék madár: Abban igazad van, hogy nehezen akadok le errol a temarol, egyszeruen emberi meltosagban annyira sertonek erzem a nokre nezve, hogy ez elmondhatatlan. Ne haragudj, de ezt tenyleg nem fogom tudni sosem megerteni, ha egy ferfi a noket a tulajdonakent kezeli, es ha ugy kivanja, elrejti masok elol, ahogy a "szep kocsikat szokas betakarni" (ezt nem en mondtam, tobbfeleseges muszlimok. ( Elobb pontatlan voltam, a lepelen elobb a nikabot ertettem)

2014.11.29. 11:25:43

@Babette .: Abayat hord Mo.on? Nem zaklatjak vajon emiatt? Magyar?

tableno 2014.11.29. 11:27:00

@adg [Au, Darwin]: Kihagytam a közös filmnézést vacsora után: először "Lányom nélkül soha", utána "Hegedűs a háztetőn", végül "Emmanuelle".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 11:28:46

@kék madár: "olyasmit aminek mas elorelepes, siker a sajat eleteben, leszolod, es lesajnalod" -na erre tenyleg kerlek, hozz peldat. HA csak hintaval kapcsolatos szavaimat tudod hozni, az nem megfelelo, elore szolok:)

Btw, en orulok annak ,aha az ember boldog, ha az ember tesz azert, hogy a maga modja szerint boldoguljon, akar diggerkent, akar mekiskent, akar barmi maskent. Azt hiszem ez eleg masfajta elorelepes, vagy siker, mint amit a sajatomban annak tartok.

Amit viszont rendszeresen mondok, hogy nem komaloma panaszkodast. HA nem tetszik, menjen, valtoztasson, neki is jobb, meg a kornyezeteben levo embereknek is. Merje megvalositani az almait!

adg 2014.11.29. 11:28:56

@tildy[UK]: nem neked irta, csak mellekattintott. Lasd a kovetkezo bejegyzeset.

@Mirjam2: ez egy angol tanfolyam volt, egyikuk sem igazan tudott angolul. Persze nemi tolerancia ilyenkor beleferne, hiszen varhato, hogy nemm tudja a masik sem eleg szabatosan kifejezni magat, meg en sem biztos, hogy pontosan ertem a masikat. Ezert tanuljuk a nyelvet. Mindegy, szoktunk neha rajta rohogni.

2014.11.29. 11:29:35

@tildy[UK]: Ha jol ertettem, Rekanak akart 'beszolni', nem neked. En teljesen egyetertek veled mind az arceltakarassal, mind a kopkodessel kapcsolatban. Sot szemelyesen azt gondolom hogy az egesz test / haj eltakarasa egyertelmuen elnyomo a nokre nezve, ez a szemelyes velemenyem, ettol fuggetlenul nem maszkalnek itt miniszoknyaban akkor sem ha lehetne mert tudom hogy az emberek tobbsege eliteli; ugyanigy szerintem a muszlim noktol is udvariatlansag niqabot hordani Nyugaton, ezt meg is mondtam a baratnomnek.

2014.11.29. 11:31:27

@adg [Au, Darwin]: Igen, az a jo ha viccesen tudja felfogni az ember... Ettol fuggetlenul tudatlansag volt az illeto reszerol, es nem a feleseged reszerol, szerintem. A nyelvet nem lehet izolaltan megtanulni, egy nyelv mindig egy kultura resze. Ha teljesen elutasitja valaki a kulturat, a nyelvet sincs ertelme tanulni.

rezsöatya 2014.11.29. 11:31:57

@pasztasuta: "októberben olvastam róla egy cikket, hogy egy elfátyolozott nőnek el kellett hagynia a párizsi operát"

Aztan kiderult, hogy csak az Operahaz fantomja cimu eloadas foszereploje volt...

Levette a fatylat, de miutan lattak, milyen ronda, inkabb visszatetették...

:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 11:31:59

@Mirjam2: amugy a kulfoldi nok sem vezethetnek autot ott?

Ahh, oke, akkor felreertettem csak, elegge magamra vettem.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 11:32:45

@kék madár: "olyasmit aminek mas elorelepes, siker a sajat eleteben, leszolod, es lesajnalod" - teljesen biztos vagyok benne, hogy valakivel nagyon keversz, ilyet soha nem tettem, nem tennék.

tableno 2014.11.29. 11:34:57

@Mirjam2: Képtelen vagyok elképzelni, hogy egy épelméjű nő ezt önként csinálja.

2014.11.29. 11:35:07

@tableno: :)))

Az a vicces hogy az itteniek nem hiszik el hogy nem minden nyugati egyforma; pl. mondtam nekik (mivel kerdeztek) hogy mi nem iszunk alkoholt, ezt egyszeruen nem akartak elhinni, nekik is legalabb annyira rogzult sztereotipiaik vannak a nyugatiakrol mint forditva.

NIKI LAURA 2014.11.29. 11:36:02

Off
Digger,Rezso papa,van- e valami tapasztalatotok itt Uk- ba?
..arra gondolok,hogy kihoznam a UPC belterit,foldobnak egy lavort(lavrot hehe), jonne rajta minden elofizetett magyar ado?

2014.11.29. 11:40:02

@tildy[UK]: Nem vezethetnek nok autot, mindegy hogy kulfoldiek vagy nem. Viszont compound-on belul azt csinalsz amit akarsz, es vannak nagy compoundok ahol vezetnek nok rendszeresen. Ehhez hasonloan vannak gazdag szaudi csaladok akiknek nagy farmjaik vannak, es ott is vezetnek a nok ha 'felvilagosult' csaladrol van szo - amig maganteruleten vannak, beken hagyjak oket. Allitolag videken is vezetnek, ha eleg kis hely ahhoz hogy ne legyen vallasi rendorseg. Sot neha varosban is vezetnek a nok, peldaul ferfinak oltozve, vagy ejjel ha nem latja oket senki, de ezt nem tolem hallottatok :)))

rezsöatya 2014.11.29. 11:41:48

@NIKI LAURA: a magam neveben nyilatkozhatom csak:
- igen, van tapasztalotom. :-)
- lavort csak mosakodashoz...
- egyaltalan nem nezek TV-t... magyart sem.

pasztasuta 2014.11.29. 11:43:23

@rezsöatya: :))) ajaj, akkor rosszkor volt rossz helyen mert épp a Traviata-t adták (megjegyzem, jól beleválasztottak..)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 11:43:29

@Mirjam2: mondjuk mi tortenne, ha en beulnek autot vezetni ott, nem zart helyen?

2014.11.29. 11:54:20

@tableno: Pedig de. Ez megfelel a passziv nokrol kialakitott sztereotipianak hogy a nok el vannak nyomva es kenyszeritve vannak (persze van is benne igazsag de nem ilyen egyszeru).

Regen a fej / arc / test elfedese privilegiumnak szamitott pl. Indiaban, es ugy tudom az iszlam kulturaban is: a rabszolganoknek nem volt szabad takarni magukat, ez a megalazasuk resze volt, hogy minden ferfi lathatta es 'hasznalhatta' oket, mig a magasabb tarsadalmi statuszu nok privilegiumai koze tartozott hogy vedhettek a privat szferajukat, csak a sajat ferfi csaladtagjaiknak volt joga ahhoz hogy lassak oket.

Minel magasabb statuszu volt a no, annal kevesebben lathattak es annal kevesebbet lathattak belole, pl. arisztokrata nok eseteben ez extrem volt, ok gyakran soha nem hagytak el a palotat. Minel szegenyebb egy no, annal valoszinubb hogy dolgoznia kell, ami termeszetesen nem lehetseges teljesen eltakarva. Nem sokan engedhetik meg maguknak hogy elzarva eljenek, lepleket hordjanak.

Viszont mivel a szaudi lakossag hirtelen annyira gazdag lett, most mindenki megengedheti maganak hogy elzarjak a noket. Hogy ez jo vagy rossz az nezopont kerdese - igen, szerintem is rossz, de nem mindenki szerint. A mai szaudi nok pl. 'kiralynokent' tekintenek magukra, ezt a szot hasznaljak a sajat nyelvukon. Ugy erzik hogy ok kulonlegesek mas nokhoz kepest, egyedul ok engedhetik meg maguknak hogy soha ne lassak oket ferfiak, mindenhova kiserettel menjenek, soforrel, stb. Van akinek tetszik ez, es volt olyan kolleganom aki rettenetesen utalta ezt a helyzetet es gunyosan, keseruen beszelt a 'kiralynokrol'.

A nagy kulonbseg Nyugat es Szaudi kozott hogy itt nincs valasztasi lehetoseg, a tarsadalom / csalad valoban kenyszeriti a noket hogy egyfajta ruhat hordjanak, egyfajta eletmodot eljenek. Nyugaton az en tapasztalatom szerint altalaban nincs jelen ez a kenyszer, es igen, vannak akik onkent hordanak pl. niqabot, egyeseknek ez egyfajta lazadas a tobbsegi tarsadalom ellen, 'polgarpukkasztas'. En nem ertek vele egyet.

2014.11.29. 11:57:37

@tildy[UK]: @tableno: Igen, hivna valaki a rendorseget es letartoztatnanak - itt percek alatt megjelennek a rendorok ha valami gond van, igazi 'rendorallam'. Aztan ha kulfoldi vagy akkor valoszinuleg azonnal deportalnanak. A szaudi noknek behivnak a ferfi 'guardian'-jet, es rajuk hagynak a buntetest, illetve alairatnanak veluk egy papirt hogy megbantak a tettuket es nem fog tobbet elofordulni. Ha megis elofordulna ujra akkor valoszinuleg bortonbuntetest kapnanak. Bortonbuntetes mar elsore is lehetseges lenne ha nem mukodnenek egyutt a hatosaggal, nem irnak ala a papirt peldaul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 12:17:23

@Mirjam2: most néztem meg a térképen, hol vagytok, látom, egészen közel Bahrainhoz, Katarhoz, illetve, a térképen egészen közelnek tűnik :-) átjárható a határ, érdemes átmenni pl hétvégére? vagy legalább a szünetekben a külföldre utazást megkönnyíti ez a pozíció?

Mme Seldon 2014.11.29. 12:18:11

Nekem is érdekes volt a poszt, köszönöm.
Ott élni nem szeretnék, de még van egy pár ilyen hely a világon :)

tableno 2014.11.29. 12:19:00

@Mirjam2: Na ja, a fiúk meg úgy lázadnak, hogy elmennek Szíriába dzsihádozni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 12:19:34

@Mirjam2: na akkor nem megyek oda, az biztos:)

Thor vagyok 2014.11.29. 12:22:56

@Mirjam2: Ezek szerint Al Khobarban egesz mas, en Jeddahban voltam most fel evet, boven sokat jartam egyedul az utcan, bevasarlokozpontban, akarhol szinglikent (no vagyok) es senki sem bantott, nem szolt be, nem volt szemtelen, sot. Es soha de soha olyat nem tapasztaltam, hogy kulfoldieket jobban szivatnanak a szabalybetartassal, en pl kendot sem hordtam, csak abayat, pedig olyan tepett voros hajam van, hogy aki egyszer latott mar mind ismert. Ha bementem a mecsetbe, akkor mondjuk rettenetesen jol elszorakoztak a helyi csajok azzal, hogy segitsenek ramtekergetni olyan tornyosra a kendot, kozben bemutatkoztak, kerdezgettek, csacsogtak, en Szaudiban minimum kiralylany voltam, soha sehol annyira mint ott.

Thor vagyok 2014.11.29. 12:22:56

@ChristineK: Bocs, de en eltem a UK-ben is (es ott se mosogatni voltam) Szaudiban is, ezerszer inkabb Szaudi mint a UK. Tudom, hogy kell mindenkinek a kapaszkodo, hogy jajdejo a muszlim orszagokat mindig le lehet nezni nehany sztereotipia alapjan, de ezerszer tobb kozunk van hozzajuk, mint a poffeszkedo, gyarmatosito nemzetekhez. Ami meg a szemetdombra epitett palotakat illeti, javaslom, hogy kapaszkodjatok, mert meg par ev, es mar csak a palotak maradnak. Mikozben nyugodtan korulnezhettek kicsit Eszak London atlagos utcaiban is, ahol a szemetdombbol keves egyeb latszik ki, ha el birtok tekinteni a hiszterias vaksagtol, mely szerint Anglia a mennyorszag.

Thor vagyok 2014.11.29. 12:22:56

@geegee: Kurva sokat gondolkodnak elore, pl naluk zajlik a vilagon a kutatasok zome a megujulo energiakrol es a napenergia tarolasrol. En is egy ilyen kutatast folytato intezmenyben voltam. Raadasul napenergiabol is sok jut oda, eleg megdobbento volt szamomra egy eloadason hallani, hogy a Fold jelenlegi teljes energiaszuksegletet fedezni lehetne egy 900 negyzetkilometeres szolar parkkal. Ebben a pillanatban amerikai, angol, nemet vezeto kutatok verekednek azert, hogy reszt vehessenek ott ezekben a kutatasokban, nert az arab olajpenzbol olyan felszerelest es lehetosegeket kapnak minden otletukhoz, amirol a vilag "fejlett" reszein max almodnak.

Keleti Szél 2014.11.29. 12:22:56

@Mirjam2:
"Nekem az egesszel kapcsolatban az az erzesem hogy kulonosen a szaudi ferfiak panikolnak tudatalatti szinten hogy ha nem vigyaznak, elveszitik a kontrollt - a nok felett, a penz felett, az orszaguk felett, stb."

Azt nem tudom, hogy a szaúdi nők szépek-e, de a másik két dimenzióban nem tűnik alaptalannak a pánikba hajló félelmük...

Keleti Szél 2014.11.29. 12:22:56

@Réka ‎:
"egy nyugati ember magától értetődőként, szervilisen elfogadja. Emberileg és erkölcsileg soha nem tudnék rábólintani."

Nem vagyunk egyformák, van akinek "Amerika", van akinek az iszlám, van akinek a nyugati multikulti, van akinek az istenhit annyira elfogadhatatlan, hogy rosszul lesz tőle.

Szerintem más országokkal kapcsolatban a helyes magatartás a teljes elfogadás. Nem hiteles és nem kívánatos, ha Amerika Irakban akar rendet csinálni a demokrácia nevében és a "nép" érdekében, se az, ha az iszlám fanatikusok Albionban kívánják bevezetni a Shariát.
Ha valaki nem fogadja el az adott ország rendjét, szokásait, kultúráját, tartsa magát távol tőle.
Nem gondolom, hogy egy nyugati forradalmárnak kéne felforgatni a Arábia társadalmi rendjét.

Keleti Szél 2014.11.29. 12:22:56

@Dragonlady (now in Indonesia):
"vannak pl csak női fitnesztermek, uszodák, vagy egyáltalán nem foglalkoznak sportokkal? úgy emlékszem, azt mondtad régebben, hogy egyáltalán nem téma az egészséges életmód."

Sporttal nem az egészséges életmódról szóló közkeletű babona kedvéért tölti az idejét a 'zember, hanem az élményért. ;)

Giddy Lamb 2014.11.29. 12:22:56

@tableno: "Képtelen vagyok elképzelni, hogy egy épelméjű nő ezt önként csinálja."

Kissé hím soviniszta vagy, nem gondolod?
Az épelméjű férfiak és nők aránya nem mutat szignifikáns különbséget egyik társadalomban sem.
Nézd meg a HÁ-n kommentelőket pld.
Az agyhalottak aránya megegyezik a férfi és női kommentelőknél.
Na jó, elfogadom, hogy a mai bejegyzésnél torzul az arány, de ez a torzulás a témaválasztás és a szerző neme miatt van:)

Keleti Szél 2014.11.29. 12:22:56

@Réka ‎: Van az a hó, ami még a férfiakat is kizárja az életből... :)

Nourah 2014.11.29. 12:22:56

Kedves Mirjam2!
Oh nagyon tetszik, ahogy bemutattad Szaudi ezen részét! Csodálva néztem a képeket is és olvastam a szokásokról, amiket nagyjából tudtam, de még lenne pár kérdésem hozzád szaudi ˝dolgokkal˝ kapcsolatban, mert 6 éve elég szoros kapcsolat fűz egy szaúdi fiúhoz és házasságkötés ügyben is és azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled, hogy hogyan tudnék kimenni hozzá? Mi az elintézési módja ott ennek? Ugyanis nekem mindenki mást mondd ezzel kapcsolatban és nemtudok dönteni, hogy mi igaz és mi nem.

Keleti Szél 2014.11.29. 12:22:56

@Mirjam2:
"Altalaban azt nem szeretik ha egyedulallo fiatal ferfiak csoportosan probalnak meg bemenni a bevasarlokozpontba, mert ezek majdnem mindig a noket probaljak zaklatni es nem vasarolni."

Csak a helyi férfiak ilyen zaklatósak? Mitől / mikor lettek ilyenek? Az abaya-kor (kór?) változtatta őket ilyenné?

Hogyan vásárolnak a férfiak a barátnőiknek / feleségeiknek ajándékot (ruhát)? Ha a nőnek is jelen kell lenni, akkor meglepetésről nem nagyon lehet szó. Vagy a meglepetés-ajándék is ismeretlen, modern, nyugati találmány?
***

Köszi a beszámolót, nagyon érdekes volt! Örülök, hogy sikerült rávenned magad, a számos ellenérv dacára. :)

Muscari 2014.11.29. 12:26:58

De jó, hogy megírtad Mirjam, köszi szépen. Azért most sem jött meg a kedvem, hogy odaköltözzek :-)

2014.11.29. 12:27:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Kb. fel ora a lakasunktol Bahrain kocsival, kiveve hetvegen, mikor akar 4 ora is lehet egy iranyba mivel az osszes szaudi odatolong, ki tudja miert :). Mi nem megyunk, mivel nem iszunk alkoholt, nem akarunk csajozni es engem nem zavar az abaya*, szoval szamunkra nincs ertelme - Bahrainben semmi erdekes nincs, annyi a kulonbseg Szaudihoz kepest hogy lehet alkoholt inni, nozni es nem kell abayat hordani. Na most talald ki hogy miert hajlando sok szaz szaudi ferfi 3-4 orat varni a hidon hetvegen egy iranyba hogy Bahrainbe jusson :))). Egyebkent annyira kozel van hogy vannak akik ott laknak es naponta atjarnak ide dolgozni.

*Meg mielott kiakad valaki, felreerteseket elkerulendo, megjegyzem hogy ideologiai szinten zavar, eletemet es veremet aldozom a sisterhood-ert stb., csak praktikusan messze nem zavar annyira hogy atmenjek egy masik orszagba azert hogy par orara le tudjam venni.

2014.11.29. 12:29:34

@Muscari: Ez nagyon kedves toled, koszonom! Oszinten szolva meglep hogy milyen pozitivan reagal a tobbseg, azt hittem hogy csak negativ hozzaszolasok lesznek. Kar hogy nem jossz ide mert szivesen vendegul latnank :). De persze megertem, mi sem innen tervezunk nyugdijba menni.

Keleti Szél 2014.11.29. 12:30:35

@geegee:
"Az itteni szomálokra is kérdezném ugyanezt, de ahhoz kell majd egy másik poszt, remélem küld majd onnan is valaki... :-))) "

Rád gondoltunk. Vagy Kövérmadárra. Hiszen mindketten közismerten értői és tisztelői vagytok az ezeréves szomáli kultúrának. Remélem, a blog olvasótábora nevében tolmácsolt kérésem nyitott fülekre talál nálatok. Csak néhány évről lenne szó, az alapján már remek beszámolót tudnátok írni! Előre is köszönjük!
;))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 12:34:13

@Keleti Szél: természetesen nem arra gondoltam, hogy fel kellene forgatni. Nem vagyok a beavatkozás híve, maguk között csináljanak, amit akarnak.

2014.11.29. 12:34:13

@tableno: Naja... Kulonben itt pl. nagyon szigoruan veszik a dzsihadozast, a britek tanulhatnanak toluk. Ha szaudi vagy es elmesz Sziriaba harcolgatni, jobban teszed ha nem jossz vissza mert azonnal bortonbe zarnak ahol megkinoznak stb., nem nagyon kerulsz ki onnan elve. Itt a kormanynak gyakorlatilag az az allaspontja hogy adunk neked egy csomo penzt, cserebe csinald amit mondunk, ne lazadozz, ne robbantgass, ne harcolj, koszi. Es a nagy tobbseg ezt minden tovabbi nelkul el is fogadja.

Muscari 2014.11.29. 12:36:38

@Nourah: én a helyedben azért meggondolnám az odamenetelt.

SzZoole 2014.11.29. 12:37:08

@Mirjam2: @tildy[UK]:
Central Londonban en lattam oket vezetni,marmint ninja ruhaban,es meg cigiztek is vezetes kozben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 12:37:11

@Mirjam2: köszi - nem is gondoltam, hogy a nőzés vagy az alkohol miatt, csak egyáltalán, hogy kicsit mást csináljon az ember, mint máskor, mittomén, beach, csúszdapark, hindu templom.
de inkább nem bosszantalak, tudom, hogy minden szabadidődben tanulsz, alighanem ez ideális hely is ehhez, nincs túl sok figyelemelterelő tényező :-)

2014.11.29. 12:40:10

@Thor vagyok: Persze hogy lehet egyedul jarni Khobarban, en is jarok, de tudom a diakjaimtol hogy ok peldaul nem. A legtobb no aki egyedul jar kulfoldi. Itt Khobarban viszonylag ritkan szolnak be, bar egyertelmuen elofordult. Tavaly egy nagyon konzervativ, kis helyen laktunk es ott folyamatosan kovettek es beszoltak, akkor is ha az arcom teljesen el volt takarva, a szemeim is. En fejkendo nelkul altalaban nem jarok, de latom hogy vannak kulfoldiek akik igen. En szoke vagyok, elofordult pl. itt Khobarban hogy a hazunk elott szalltam ki az autonkbol, es jott a muttawa aki szolt a ferjemnek hogy szoljon nekem hogy takarjam el a hajamat. Nekem ez nem hianyzik, inkabb eltakarom magamtol, nem akarok idegesiteni embereket meg azt is utalom ha bamulnak. De ez mindenkinek az egyeni valasztasa. Ahol azelott voltunk ott azert is orditozott a muttawa kulfoldi nokkel ha nem volt eltakarva az arcuk.

2014.11.29. 12:41:34

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem bosszantasz, csak engem tenyleg nem erdekel Bahrain, vagyis nem jobban mint Szaudi :)

2014.11.29. 12:44:07

/@tildy[UK]: Az abaya? Igen, kotelezo, persze. Hajat / arcot eltakarni nem kotelezo, de en legalabb a hajamat mindig eltakarom mert nem akarom felhivni magamra a figyelmet es / vagy a vallasi rendorseggel vitatkozni.

2014.11.29. 12:47:12

@Thor vagyok: 'ezerszer inkabb Szaudi mint a UK'

Hat, ezzel kb. 15 ev UK es masfel ev szaudi tapasztalat utan en nem igy vagyok, de persze mindenki mas, igy szep az elet :). En minden ejjel arrol almodok hogy vagy Londonban vagyok, vagy Indiaban. Ma reggel is felebresztett a ferjem mikozben almomban a Sohoban maszkaltam es azon gondolkodtam melyik buszra szalljak fel hazafele...

2014.11.29. 12:56:47

@Keleti Szél: Na ez az, ezzel teljesen egyetertek. En voltam az egyik a kb. 1 millio ember kozul akik az iraki haboru ellen tuntettek Londonban; sajnos nem hallgattak rank.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 13:01:22

iskolai egyenruhák vannak a kisebbeknek? milyenek? vagy egyáltalán miben járnak általában a gyerekek?

ja és ez azért is jutott eszembe, fentebb is, hogy mikortól hordanak kendőt, mert Indonéziában és Malajziában habár a felnőtt nők egy része nem hord kendőt, és sok régióban nem szigorúak az öltözködési szabályok, arcot senki sehol nem takar el, de a kisiskolás lányok a kezdettől hordják a kendőt, csak iskolába a többségük, amíg nagyon fiatal, mert egyszerűen ez a szabály, + persze hosszú szoknya, hosszú ujjú blúz. ja persze iskolába együtt járnak a fiúkkal, és sehol nincs szegregáció (boltok, hivatalok, stb), lehet, hogy ezért is kezdik el korábban.

tableno 2014.11.29. 13:02:32

@Giddy Lamb: Igen, én kurvára hímsoviniszta vagyok, amiért nem tartom normálisnak, hogy egy nő önként Batman-jelmezben flangáljon az utcán...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 13:04:40

@Mirjam2: Nagyon nehez megertenem, hogy mi visz ra felvilagosult noket arra, hogy ezt bevallaljak. Kaptam anni kozel-keleti IT-s ajanlatot is, de akarmennyi penzt fizetnenek, erre nekem nincs szuksegem.

2014.11.29. 13:08:20

@Nourah: Szia Nourah, koszi a kerdesedet. Ha gondolod, kuldj privat uzenetet es folytathatjuk e-mailben a beszelgetest. Nyilvanosan annyit mondok - es ez nem fog tetszeni neked tudom, ne haragudj - hogy en nem csinalnam. Csak akkor johetsz ide ha osszehazasodtok, akkor fogsz tudni kapni hazastarsi vizumot. Ez sokaig tarthat, mivel a szaudi kormanynak hozza kell jarulnia hogy szaudi allampolgar kulfoldivel hazasodjon, de ezt az engedelyt altalaban megadjak, kulonosen ferfiaknak.

Viszont miutan itt vagy, a ferjed lenne hivatalosan a 'guardian'-ed, mahramod. A beleegyezese nelkul SEMMIT nem csinalhatnal. Nem hagyhatnad el az orszagot peldaul, es senki nem tudna neked segiteni ha el akarnal menni es o nem egyezne bele. Ha gyerekeitek lennenek, soha nem engedne el veled a gyerekeket ha megromlik a kapcsolat. Lehetne tobb felesege - lehet hogy mar van is neki - es semmit nem tudnal csinalni, akkor is ha utalod a masik feleseget peldaul.

Nem hagyhatnad el a hazat, nem kaphatnal gyogyszert, nem talalkozhatnal a baratnoiddel, nem mehetnel vasarolni stb. a beleegyezese nelkul; lehet hogy meg a hazatok erkelyere sem mehetnel ki peldaul. Tudom hogy extrem pelda, csak probalom erzekeltetni hogy mirol van szo. Olyan lenne a helyzeted mint egy kisgyereke, es aki nem ebben nott fel annak ezt nehez vagy lehetetlen megszokni. Persze lehet hogy nagyon liberalis ferfirol van szo akivel nagyon jol kijonnetek, csak a kockazat oriasi. Peldaul nem dolgozhatnal a beleegyezese nelkul, meg akkor sem ha talalnal munkat, es ha megis dolgozol, o rendelkezne a kereseted felett.

Vegig kell gondolnod hogy ez mind megeri-e neked. Attol is sok fugg hogy az orszag melyik reszere koltoznetek es hogy milyen a ferfi csaladja, mennyire fogadnanak el teged. Arabul beszelsz? Ha nem, mindenkeppen meg kene majd tanulnod, az angollal maganeletben nem sokra lehet jutni.

kardio1 2014.11.29. 13:09:33

@Mirjam2: Ez a vàros, ha jol nézem, egészen közel van Bahreinhez. ott a siitàk a többségiek, ugye?

kardio1 2014.11.29. 13:13:24

@Jani haverja: Csak az iszlàm szélsôséges értelmezése kicsit elterjedtebb. Ôk most élik a keresztes hàborùk koràt.

2014.11.29. 13:15:26

@tildy[UK]: Mar sokszor elmondtam, mindenki mas, mindenkinek mas elfogadhato. Engem az egesz szaudi dolog nem zavar, egy csomo szempontbol szeretek itt lenni. Ha ugyanennyit fizetnenek pl. Skandinaviaban, akkor sem mennek oda, maximum ha pl. 50%-kal tobbet fizetnenek mint itt es akkor is erosen meggondolnam. Ezek nagyon szubjektiv dolgok hogy ki mit miert vallal el.

Keleti Szél 2014.11.29. 13:17:49

@Mirjam2:
"A 'tinedzserkor' egy modern nyugati koncepcio. Ezt komolyan mondom, teny, nezzetek utana. Mas kulturakban nem ismert ez a fogalom hogy van egy idoszak amikor mar vannak jogaid de kotelessegeid meg nincsenek,"

A zsidó fiúknál a felnőtté avatás (bár micva) 13 éves korban van. Azonban ekkor még aligha alapítanak családot.

While the occasion of becoming bar/bat mitzvah was thus formalized only in later times, it is obvious from various sources that the status of obligation for boys of 13 was assumed in early times. According to Eleazar b. Simeon (second century C.E.), a father was responsible for the deeds of his son until the age of 13. For example the vows of a boy 13 and a day old are considered valid vows (Nid. 5:6). From then on a person can perform acts having legal implications, such as being a member of a bet din, being reckoned as part of a minyan, and buying and selling property. Yet there are notable exceptions, e.g., the testimony of a 13-year-old is not valid regarding real estate because he is "not knowledgeable about buying and selling" (Maim. Yad, Edut, 9:8).

Keleti Szél 2014.11.29. 13:17:49

@tableno:
Szerintem onnantól kezdve felvennék a szokásaik közé a vendettát is. ;)

Keleti Szél 2014.11.29. 13:17:49

@tildy[UK]: Be kéne újra vezetni a köpőcsészéket. Miért szűntek meg egyáltalán? Valamelyik aktuális "megszorítás" vitte el őket? Azóta nem lehet kulturáltan köpködni!

Thor vagyok 2014.11.29. 13:17:49

@Mirjam2: Hát én őszintén rühelltem a Sohót, főleg péntek délután, az Oxford Streeten meg konkrétan megtörtént, hogy megálltam a fal mellett majdnem sírva, befogni a fülemet és összeszedni az erőmet, hogy kivergődjek abból a borzalomból mielőtt eltaposnak és megfulladok.
Szaúdiban kifejezett élvezettel töltött el, hogy nem érhet senki hozzám, nincs tülekedés, lökdösődés, nem akad fenn kétpercenként valaki a táskámon és nem üvölt a fejem fölött a mobiljába.
OK, mondták többen, hogy Jeddah környéke a legliberálisabb rész, én mondjuk külföldi, fehér nőt kendőben nem láttam, senki se tette fel max ha fázott a légkondiban. Nekem soha senki nem szólt be, max megjegyezték, hogy "I like your hair" azt is főleg nők, távolról és kedvesen. Vallási rendőrt fél év alatt egyszer sem láttam.
Mondták, hogy Rijádban szigorúbb lesz (ott csak egy kétnapos kiránduláson voltam), de ott se volt semmi. Azt leszámítva, hogy cuki kis csajok meg komplett családok néha leszólítottak, hogy hadd csináljanak egy fotót velem (üljetek szépen a fehér lady mellé gyerekek) :)

Keleti Szél 2014.11.29. 13:17:49

@Mirjam2:
"A nyelvet nem lehet izolaltan megtanulni, egy nyelv mindig egy kultura resze. Ha teljesen elutasitja valaki a kulturat, a nyelvet sincs ertelme tanulni."

Általában igaz, de a lingua franca-k esetében pont nem. Angolul az angol / amerikai / satöbbi kultúra teljes elutasítása esetén IS érdemes tanulni.
Hasonlóképp minden olyan nyelven érdemes tanulni, ami közvetítő szerepet tölt be (azaz sokan beszélik nem anyanyelvükként).

Keleti Szél 2014.11.29. 13:17:49

@Mirjam2:
"Sot neha varosban is vezetnek a nok, peldaul ferfinak oltozve, vagy ejjel ha nem latja oket senki, de ezt nem tolem hallottatok :))) "

Csak nem ismersz te is ilyen megátalkodottakat??? ;)

2014.11.29. 13:19:01

@kardio1: Bahrainben vagy Khobarban? Szaudiban ugy tudom sehol nincsenek a siitak tobbsegben de itt sokan vannak, a lakossagnak eleg magas szazaleka.

2014.11.29. 13:22:05

@Keleti Szél: En dehogy!!! Nehogy mar ram hivd a hatosagot, igy is elegge paranoid vagyok! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 13:27:19

@Mirjam2: Ertem en, hogy neked elfogadhato, csak ennyire nem tudom belelatni magam mas fejebe, hogy tenyleg nem ertem, mi viszra egy not arra, hogy ilyen helyre koltozzon, ahol ennyire korlatozzak a szabadsagat. Tenyleg oszinten es korrekten kerdeztem, kar hogy a valaszod inkabb tereles volt, mint valos valasz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 13:27:49

@Mirjam2: de akkor ezek szerint a penz, meg hogy nincs hideg. Oke, ertem.

2014.11.29. 13:29:06

@Thor vagyok: Hat, nem tudom. En ezt az egeszet nem igazan igy elem meg, marmint sem Londont sem Szaudit, de pont ez az amit mindig mondok, hogy mindenki mas. Azt mar tobbszor megbeszeltuk itt a blogon hogy vannak akiknek beszolnak, vannak akiknek nem, engem Mo.on es itt is rengeteg zaklatas ert ferfiak reszerol utcan, Dragonlady szerint ez reszben azert van mert pici vagyok, ebben lehet valami. Nyugati nok valoban jarnak itt Khobarban is fejkendo nelkul, bar nem mindenki. En szemely szerint ritkan jarok igy, maximum ha ki- vagy beszallok a kocsibol.

2014.11.29. 13:29:48

Hat Mirjam, ez jo kis poszt.
Az epiteszet kellemes csalodas, kiveve az a lila haz. Jo, hogy nincsenek a dubai-fele uvegtornyok ott

nekem nincs ilyen dilemmam, hogy mennyi penzert mennek/nem mennek. Zsidokat be sem engednek.

Latom Maxval megint beegett

morsels (törölt) 2014.11.29. 13:32:12

Erdekes volt, nekem tetszett.

Azt tudtatok, hogy meg a 70-es evekben is Kanadaban (legalabbis Ontarioban) elkulonitettek a ferfiakat es a noket a tavernekben? Volt egy helyseg a csaladoknak, ahova a nok is bemehettek es egy masik nagy terem, ahova csak a ferfiak :-).

2014.11.29. 13:33:49

@tildy[UK]: Engem egyszeruen nem zavar ez ilyen szinten mint sokan masokat, ezek szerint. En a fejemben vagyok szabad. A nok szabadsagat minden tarsadalom korlatozza, a nyugati is, sokkal kisebb mertekben ugyan, de mindenkeppen korlatozza. En ezzel mar fiatalon megtanultam egyutt elni. Ez nem azt jelenti hogy egyetertek a rendszerrel, sot ellenkezoleg, de akkor most mi van, mit csinaljak? Attol hogy en latom vagy nem latom, nem lesz mas a helyzet. Ez olyan mint hogy sokan azt mondjak, nem mennenek Indiaba mert sok a szegeny ember. Miert, ha nem latod oket, gazdagabbak lesznek? En orulok neki hogy nem en vagyok szegeny, meg annak is orulok hogy nem en vagyok szaudi no mert nagyon nem szeretnek az lenni; szerencsem van, ennyi. Ezen tul valoban leginkabb az erdekel hogy meleg legyen, stb.

2014.11.29. 13:37:14

@charlieharper: Nem kell megmondani hogy zsido vagy, nem kerdezik :). Mondjuk kipaban eselyes hogy nem engednenek be.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 13:37:51

nagyon szép képeket találtam egy Szaudiban élő finn nő blogján
www.blueabaya.com/images-of-saudi

2014.11.29. 13:39:27

@morsels: Orulok hogy tetszett; ezt nem tudtam a tantermekrol, eleg megdobbento. Ez csak egyetemen volt, vagy iskolaban?

kardio1 2014.11.29. 13:41:18

@Mirjam2: Bahreinre gondoltam. Ott a vezetô réteg szunnita, a többség meg siita, ha jol tudom.

Muscari 2014.11.29. 13:42:01

@Mirjam2: en ezt nem mertem igy leirni neki, jo, hogy te megtetted.

2014.11.29. 13:42:15

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, ismerem ezt a blogot, nagyon sok jo es hasznos informacio van rajta.

2014.11.29. 13:45:05

@Dragonlady (now in Indonesia): @morsels: Ja ezert nem ertettem hogy mit beszel a csaladokrol? Azt hittem tanterem :))). Hat akkor haladoak voltak, ugy tudom Mo.on meg mindig nem latnak noket szivesen a kocsmaban, vagy mar megvaltozott a helyzet? Lehet hogy most mar van sajat szobajuk ahol magukban iszogathatnak :)))

Muscari 2014.11.29. 13:46:35

@Jani haverja: azert nezzuk mar meg, hogy manapsag hogy aranylik egymashoz a szelsoseges muszlimok es a szelsoseges keresztenyek szama.

2014.11.29. 13:49:59

@Mmj Drtmmj: Nem. Dolgozom! Eleg sokat, munkanapokon tobb mint 8 orat ott kell lennem plusz meg otthonrol munka, es emellett online egy MA-kepzest is csinalok. Hetvegen / este viszont sok idot toltok / vesztegetek el az interneten is, amint itt is lathato :)

2014.11.29. 13:55:37

@Keleti Szél: Hat igen, meglepeteskent itt nem nagyon tud egy pasi pl. fehernemut venni, de vannak virag- es csokoladeboltok ahova bemehetnek ferfiak egyedul is - csak egy tipp :). Nem csak a helyi ferfiakra vonatkozik a tilalom, a ferjem pl. feher es ot sem engedik be egyedul. A zaklatas feltetelezem hogy a nokkel szemben tanusitott tisztelet hianyahoz kapcsolodik, illetve ahhoz hogy a nok el vannak zarva a ferfiaktol, ezert az utobbiak nem tanulnak meg normalisan viszonyulni hozzajuk.

morsels (törölt) 2014.11.29. 13:59:40

@Zoole[uk]:
Ez kb. annyira lehet igaz, mint a NAV roviditese, miszerint "Nincs Amerikai Vizum".

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 13:59:40

@Mirjam2: juteszembe, pár éve volt valami olyasmi, hogy engedélyezn iakarják, hogy pl a fehérneműüzletekben nők is dolgozzanak. mert hogy az (volt?) a nonszensz állapot, hogy férfi eladók vannak csak, és velük kell megtárgyalni a melltartóméretet, stb. ezzel kapcsolatban történt valami?

2014.11.29. 14:02:16

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, iskolai egyenruhak vannak. A gyerekek nyugati ruhakban jarnak. (A nok is, csak ok abayat hordanak a nyugati ruhak felett nyilvanos helyeken.)

morsels (törölt) 2014.11.29. 14:03:54

@Mirjam2:
Nem tanterem, tavern :-)
A tavern egy specialis vendeglato egyseg volt, mert a liquor license nagyon szigoru volt a kulonboz 'megyekben' (allitolag ez meg az amerikai prohibition-ig nyulik vissza).
Szoval gyakorlatilag csak szallodak ettermeben arulhattak alkoholt, de azt is csak akkor, ha valaki ebedhez, vacsorahoz rendelte.
(Errol hallottam jo torteneteket, peldaul ha rendeltel egy hot dogot, akkor kaphattal sort... namost mivel a hot dog nem kellett senkinek, gyakorlatilag ugyanazt szolgaltak fel mindenkinek :-))
Szoval a tavern az gyakorlatilag egy specialis engedely volt, ahova pialni lehetett menni... de oda meg nok nem mehetettek be, meg kiserovel sem.

2014.11.29. 14:06:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, kb. 2 evvel ezelottig csak ferfi eladok voltak fehernemuboltokban (is). Ez egeszen uj fejlemeny hogy nok bolti eladokent dolgoznak; ezert is fontos hogy egyedulallo ferfiak ne lepjenek be az uzletbe, hogy ne zaklassak az eladonot. Pl. a szupermarketben kulon sorok vannak a ferfi es noi kasszasnal; ha no van a kasszaban, akkor egyedulallo ferfiak nem fizethetnek ott, csak noi csaladtaggal egyutt. A bevasarlokozpontokban sok fehernemuboltban vannak noi eladok, en csak ilyen helyen vasarolok. A hagyomanyos, kisebb boltokban (souq-ban) tovabbra is csak ferfi eladok vannak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 14:07:09

@rezsöatya: köszi a linket, elég horror.
még jó, hogy autóm az nincs.....
juteszembe, ha valaki van itt, aki sok év önkényes kihagyás után rendezte a tb- státuszát otthon, légyszi jelentkezzen.... kérdéseim vannak :-(

Thor vagyok 2014.11.29. 14:08:04

@Mirjam2: Valószínűleg ronda vagyok :) és nagyon ronda, ha még az ötvenes, tehenoid, nagypofájú, közutálatnak örvendő kollégnőmet is érték (saját állítása szerint) atrocitások
Viccen kívül: asszem én feltűnően otthonosan éreztem magam, és ez nekik valahol lejött. Multikultiban dolgoztam, de legtöbb ott szerzett barátom arab. Egyszerűen velük éreztem magam jól, egymás humorát vettük, egymás kultúrája érdekelt, halálosan meghatódtak ha szót, kifejezést, szokást vagy az iszlámról kérdeztem, és roppant érdeklődőek voltak ők is hogy mi hogy van nálunk. Igaz nem mind szaúdi, volt köztük jordán és egyiptomi is. De utcán, padon ülve is leszólítottak csajok csak úgy beszélgetni, hogy honnan jöttem, merre tartok, és ők mit csinálnak.
Ja és fotóztam is annyit, amennyit csak akartam, emlékeim szerint összesen két aranyfogú bácsi meg egy nő utasította vissza, hogy a gyerekét lefényképezzem, mindenki más beleegyezett.

Thor vagyok 2014.11.29. 14:08:17

@Dragonlady (now in Indonesia): Gyönyörű ország, és minden van benne, hegyek, erdők, tavak is (nézd meg Jizan-t) ill az építészetet Najranban érdemes. Vagy keress rá Madain Saleh-re (van olyan mint Petra), a fekete-fehér vulkánra vagy a Wabaah kráterre. Itt nem sokat tudunk róla, mindenki csak a sivatagra asszociál.

Keleti Szél 2014.11.29. 14:09:15

@Mirjam2:
"A nagy kulonbseg Nyugat es Szaudi kozott hogy itt nincs valasztasi lehetoseg, a tarsadalom / csalad valoban kenyszeriti a noket hogy egyfajta ruhat hordjanak"

Igen, mivel ők nem az anómia állapotában élnek, mint a Nyugat, ezért náluk vannak kényszerek. Az individualista értékrend szerint persze szinte minden kényszer káros, kellemetlen, így bármely kényszert csak nagyon nyomós okkal képes tolerálni.

Ízlés dolga, hogy anómiás, értékhiányos, értékvesztett társadalomban akarunk-e élni, amiben majdnem mindent meg szabad tenni, de szinte semmit se érdemes. Mert a társadalmi kohézió szintje a zérushoz közelít, lényegében nincs körülöttünk társadalom, egymástól független entitások lebegnek az űrben (a zűrben? ;) ). S ebben az állapotban értelemszerűen a társadalmi cselekvés fogalma is értelmét veszti.
Vagy elfogadjuk, hogy több korláttal kell szembenéznünk, mint ami a másik egyén tyúkszemére lépés tilalmából következne, de ezért cserében kapunk egy gazdagon átszőtt vonatkoztatási rendszert, ami magunkon túlmutató értelemmel képes felruházni cselekedeteinket. Pontosabban szólva lehetővé teszi a nem pusztán önmaga körül forgó egyén létezését.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 14:09:26

@Mirjam2: köszi a válaszokat, remélem, nem vagyok túl fárasztó :-) (továbbra is szívesen vállalnék egy napi "bérkommentelést" cserébe ;-) )

2014.11.29. 14:10:28

@morsels: Huha. Drakoi szigor :)

morsels (törölt) 2014.11.29. 14:11:49

@Mirjam2:
Csak az USA-ban olyan 6-800 billion dollars Saudi investment van.
(persze csak becsleseket lehet talalni)
Befektetik a penzuket, nem kell felteni oket.

2014.11.29. 14:14:29

@Réka ‎: Engem az nem lep meg, hogy az élő fába is belekötsz. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 14:15:04

@Thor vagyok: köszi, igen, megnéztem pl a képeket abban a blogban, amit belinkeltem. nem valószínű, hogy valaha is arra fogok járni, ez tényleg csak rettenetes anyagi vészhelyzet esetén elképzelhető nálam :-)
akkor valszeg én még a kollégánál is rondább vagyok :-) nemtom, ok csak 6 hétig voltam Indiában pl, de nem találkoztam még senki mással eddig, aki megúszta volna, hogy legalább egyszer letaperolják vagy rondán beszóljanak. persze simán lehet ettől még, hogy a Közel-Keletet nem úsznám meg, nemtudom, még soha nem voltam. ja, és egyébként simán elhiszem, hogy jól érezted magad, és nem nézlek hülyének, hogy ilyen "elnyomó országba mentél dolgozni". mindenkinek más jön be :-)

SzZoole 2014.11.29. 14:15:26

@morsels: Esedezem bocsanatodert,elfelejtettem forrast belinkelni.

urbanlegends.about.com/library/bl-f-word.htm

Igy mar jo?

2014.11.29. 14:17:16

@Keleti Szél: Ez tok jol hangzik, de miert kell erdekes modon mindig csak a noket kenyszeriteni? Az miert van hogy ugyanebben a tarsadalomban a pasik azt hordanak amit akarnak - piros rovidnadrag, mintas polo, fekete vagy feher lepel, atletatriko, minden oke? Oda vezetsz ahova akarsz, amikor akarsz, teljesen individualistan, 12 evesen kivezeted a haverjaiddal a sivatagba a terepjarot, minden oke? Ha az anyad megprobal a sarki boltba vezetni, letartoztatjak? Szerinted ez tenyleg kovetendo pelda?

2014.11.29. 14:20:39

@rezsöatya: Ne akarjon visszajönni, így próbálják őket akadályozni. Vagy el se menjen, úgyis minden jó itt. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 14:21:14

@Keleti Szél: hm. ez érdekes volt.
vannak nyugatiak szép számmal, akik valami ilyesmi megfontolásokból tendálódnak a hagyományosabb társadalmak felé.
persze ez is már milyen jó kis paradoxon.
mert a nyugati kultúra szabadsága nélkül sokkal nehezebben tehetnék meg.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.11.29. 14:23:34

@Muscari: Pont az a 600 év a különbség. Bár szerintem ebben a korban az iszlámnak nem kell 600 év, hogy beérje a kereszténységet, merthogy a jelenlegi technika miatt egyre inkább eltűnnek a határok mind a fizikaiak, mind az információsak.

Keleti Szél 2014.11.29. 14:25:40

@Zoole[uk]:
"Central Londonban en lattam oket vezetni,marmint ninja ruhaban,es meg cigiztek is vezetes kozben."

Talán akkor Central Londonban (még mindig) alacsonyabb az egy főre jutó vallási rendőrök száma, mint Arábiában... ;)
Vagy a vallási törvénynek is van területi hatálya: Bahreinben, Londonban, stb. nem érvényes.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 14:27:05

@Philosoraptor: ha nem tudod kezelni a választ, ne tedd fel a kérdést ;)
@Mirjam2: aki egy üzletben zaklat egy eladónőt, csak azért, mert az nő, az nem férfi, hanem állat. Ennek mentén, a nők elzárása azzal az ürüggyel, hogy másképp zaklatnák a nőket, a teljes szaudi férfitársadalmat állatnak nyilvánítja. Ezzel nem is óhajtok vitatkozni, ez is egy olyan tény ezek szerint, ami a te lelkiismeretedet nem zavarja, csak suska legyen meg meleg. Lehet így is élni, gusztus dolga. Én személy szerint nagyon örülök, hogy másmilyen a gusztusom.

morsels (törölt) 2014.11.29. 14:28:23

@Mirjam2:
Hat ha belegondolsz, akkor a mostani fiatalsag igen nagy bajban lenne pentek-szombat este :-)

Egyebkent olvasom itt a kommenteket es az jutott eszembe, hogy nem is olyan reg meg divat volt a fatyol Europaban, vagy hogy egy uriholgy csak oldalt ulhetett a lovon... arrol is meg vagyok gyozodve, hogy az auto vezetese is eloszor csak a ferfiak privilegiuma volt, arrol nem is beszelve, hogy a nok sok Europai orszagban nem is olyan regota szavazhatnak.

Szoval persze, lehet ledorongolni itt Saudit, aztan meg azon rugozni, hogy Amerika miert akarja megvaltoztatni a tarsadalmi berendezkedeseket, mikozben nem is latjak azt, hogy sajat maguknak mondanak ellent.

Peldaul igen, vannak olyan nok, akik ugy nottek fel, hogy ha megtehetnek, akkor sem tennek le az abayat es nem azert, mert a ferjuk kenyszeriti. Egyszeruen igy nott fel

Mas meg a turorudito nelkul nem tud elni :-)

Ladislav 2014.11.29. 14:28:48

Jó írás volt! Köszönöm.
A folyamatosan lefátyolozott nők, feketében, 50 fokos hőmérsékletben, gondolom nem érzik magukat a legjobban.
Korábban azt hittem, hogy az Arab félszigeten sivatagon kívül más nincs is, de egy térképen nézegettem nem túl régen, hogy elvileg a délnyugati részén, nagyobb kiterjedésű, szavannaszerű füves-fás rész található. Ez természetes növényzet, vagy öntözött terület?

morsels (törölt) 2014.11.29. 14:29:27

@Zoole[uk]:
Szoval annyira igaz, mint a NAV roviditese, miszerint "Nincs Amerikai Vizum".

:-)

morsels (törölt) 2014.11.29. 14:31:39

@Keleti Szél:
A kopcsocsesze a dohanyragas miatt lett 'kitalalva'.
Egyreszt a dohany ragasa sok nyalt termel, masreszt annak lenyelese egyreszt kellemetlen, masreszt a nikotin ilyen mennyisegben mergezo.

A termeszetes modon kepzodott nyalat nem kell kikopni.

2014.11.29. 14:34:11

@Thor vagyok: Engem is le szoktak szolitani nok ugyanigy, ez gondolom ilyen helyi szokas. A multikulti kornyezet adott, gondolom minden itt elo megismerkedik kulonbozo orszagbol szarmazo arabokkal, kiveve ha soha nem hagyja el a hazat. Nem vettem eszre magamon hogy ne ereznem magam itt otthonosan, de ha ez valami ilyen verseny hogy ki erzi magat otthonosabban, akkor lehet hogy te nyertel, ezuton is fogadd elismeresemet :)

2014.11.29. 14:38:04

@Thor vagyok: Egyebkent nem hiszem hogy a helyi nok ne ereznek otthonosan magukat, de oket is rendszeresen zaklatjak ferfiak nyilvanos helyeken, annak ellenere hogy maximum a szemuk latszik ki. En azert ezen elgondolkodnek a helyedben.

2014.11.29. 14:51:23

@Réka ‎: Szuper, te sokkal jobb ember vagy mint en. Gratulalok! Engem csak a penz erdekel. Vannak ilyen ures lelku emberek mint en.

2014.11.29. 14:56:13

@kardio1: Errol nem tudok de utana fogok nezni. Szamomra nemreg egy vallasi unnep kapcsan derult ki hogy az osztalyom majdnem fele siita.

SzZoole 2014.11.29. 14:57:46

@Keleti Szél: Talan igen,talan nem:)
Par eve tortenhetett,hogy par "onkepzett vallasi rendesz"London egyik reszen kivertek a bulizo fiatalok kezebol az "uditos" uvegeket/dobozokat a miniruhas es mely dekoltazsalal rendelkezo lanyokat meg hangosan szidtak kurvaztak.
Az igazi rendorok beis gyujtottek oket,marmint a vallasi rendoroket.

SzZoole 2014.11.29. 14:58:47

@morsels: Marmint a felso magyar vezetesnek:)

eagles 2014.11.29. 15:08:36

@Dragonlady (now in Indonesia):

Kérelmet kell benyújtanod a NAV-hoz, hogy visszamenőleges hatállyal törölje a járulékfizetési kötelezettségedet. Ehhez hitelt érdemlően bizonyítanod kell, hogy huzamosabb ideje életvitel szerűen Magyarország területén kívül tartózkodsz, és igazolnod kell hogy a tartózkodási helyeden eü. biztosítással rendelkezel.

Mme Seldon 2014.11.29. 15:11:07

@tableno:
A törvény Franciaországban arra vonatkozik, hogy munkahelyen nem lehet vallási szimbólumot (pl fejkendőt) viselni. A forbachi bölcsődében dolgozott egy fiatal muzulmán nő, amint bért a bölcsődébe, levette a fejkendőt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 15:13:16

@eagles: köszi a válaszodat. a kívül tartózkodás igazolása nem lenne gond, le van pecsétekkel fedve, hogy 7 évig be se tettem a lábam az EU-ba, inkább az a baj, hogy nem hiszem, hogy a thai magánbiztosítás bármire is jó lenne. nem jeletkeztem ki soha, mert évekig nem tudtam róla, hogy kellene, amikor meg megtudtam, akkor nem foglalkoztam vele. az érdekelne, mennyit fognak rámverni (hány év járulékot + mennyi büntetést), ha most "lebukok". mostanság nem olvastam olyanról, aki ezt végigcsinálta volna, csak itt néhány éve.

Keleti Szél 2014.11.29. 15:13:41

@charlieharper:
"Latom Maxval megint beegett "

Nem beegett, hanem bégetett.

Thor vagyok 2014.11.29. 15:13:50

@Mirjam2: Hol mondtam ilyet? Én biztos nem versenyeztem, ez max kivetítés lehet. Szerintem már két lépéssel ezelőtt megegyeztünk abban, hogy nem ugyanazok a preferenciáink.
Vagy arra vagy érzékeny, hogy viszonyítok: a leírásodból úgy tűnik, Al-Khobar szigorúbb hely mint Jeddah, úh azt fontolgatom, hogy a köv útnakinduláskor ezt is figyelembe kell venni. OK, azt tudtam, hogy egységes Szaúd-Arbia csak a térképen létezik, de most le is írtál pár különbséget.

Keleti Szél 2014.11.29. 15:14:05

@Thor vagyok:
"két aranyfogú bácsi meg egy nő utasította vissza, hogy a gyerekét lefényképezzem, mindenki más beleegyezett. "

Sikerült azért végül aranyfogú bácsit fényképezni? A harmadik már megengedőbbnek bizonyult? ;)

Keleti Szél 2014.11.29. 15:14:14

@Mirjam2:
Nem gondolom követendő példának.
De a nyugati módit sem.

Keleti Szél 2014.11.29. 15:14:23

@Dragonlady (now in Indonesia):
Kétségkívül fontos érték a szabadság.
De az ember már csak ilyen faltól falig közlekedő lény: szereti megtapasztalni, hogy a másik szélsőség se vezet sehová... :)

Thor vagyok 2014.11.29. 15:14:31

@Zoole[uk]: A "Tehetsz róla! Tehetsz ellene!" kampány videóit elnézve, a magyar rendőrség is ezt tenné a piás, miniszoknyás lányokkal, szóval nem látom a fene kulturális különbséget. :)

SzZoole 2014.11.29. 15:23:50

@Thor vagyok: Nem ertem mit akarsz ezzel mondani,azt,hogy a magyar rendorseg is azt tenne,mint az onkentes vallas rendorok a londoni ejszakaban az angol fiatalokal?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.29. 15:26:24

Még mielött elolvasnäm a kommenteket. Mirjam qrva jo posztot irtäl (fényképeztél)! Ha csak ennyit tudnék az orszägrol, a beszämolod alapjän hétfön nem Floridäba repülnék, hanem Szaud-Aräbiäba! :-)))

pasztasuta 2014.11.29. 15:27:53

@Mme Seldon: nem kötekedni akarok, de én azt olvastam, hogy a törvény szerint "senki nem hordhat nyilvános helyen az arca eltakarására alkalmas ruhadarabot" (kivéve motorosok, járvány maszk, farsang, Mikulás :) ) vagy ez két külön törvény?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.29. 15:32:12

Nagyon tetszett ! Klassz volt olvasni testközeli, személyes tapasztalatokat fotókkal megspékelve. Nekem csak a TV-ből ismert terület. Sztem az is marad. Érdekes, különös, nekem idegen ugy alles globalice. A vallás , a tradíciók, a nemek jogainak nagyarányú különbözősége. Én meg mint a nagy öntudatos feminista hisztigép ugyebár, hááát...rohadt nagy bajban lennék ott kint asszem.
De épp ezért, kapitális elismerésem annak, aki európaiként ott él, eszik, alszik, dolgozik..és főleg, hogy még jól is érzi magát. Számomra egyértelműen azt bizonyítja a mai posztoló is, hogy igenis léteznek született világpolgárok, brutális rugalmassággal, toleranciával és nyitottsággal.
Kezdem azt hinni,tényleg nálam van a baj.......gyöpes vagyok, szűk látókörű, kirekesztő, nem elég nyitott, egyáltalán nem rugalmas.....
Többek között ezért is jó volt olvasni a mai posztot. Időnként én szeretek szembenézni a ferde tükrömmel és látni, hol vannak még javításra , fejlesztésre szoruló szektorok "ottanbentazzagyamban".
Köszi, ma ez nekem olyan volt mint egy jó Spektrumos ismeretterjesztő kisfilm.Szerettem.

morsels (törölt) 2014.11.29. 15:32:43

@Réka ‎:
Namost.... azert ez ket kulon dolog szerintem.
Nekem speciel semmi problemam nem lenne azzal, ha Saudiba kene mennem egy idore. Az az o kulturajuk, nem kell vele egyetertenem csak azert, mert ott dolgozok. A vilag sokszinu, vannak amik tetszenek, vannak amik nem, viszont en nem akarok megvaltoztatni semmit, amihez igazabol nem sok kozom van. Azt valtoztassak meg azok, akik ott elnek.

Ennyi erovel nem is ertem, hogy miert mennek sokan Europabol azsiai orszagokba nyaralni. Vagy Kubaba.

Nem lehet egy tarsadalmat csak ugy, elszigetelten nezni, hogy NEKEM mi tetszik, aztan ha az alol nagyon kilog, akkor azok barbarok. Ezzel a lendulettel irtottak ki a spanyolok az oslakossagot Kubaban, Mexikoban peldaul.

A masik meg az, hogy miert ne lehetne elni egy olyan orszagban, ami teljesen mas, mint amihez mi szoktunk? Hisz pont ugy lehet igazabol megismerni oket, nem pedig az ujsagokbol.

kardio1 2014.11.29. 15:44:51

@pasztasuta: Bizony ez két különbözô elôiràs. A Mme. Seldon àltal emlitett tény, hogy àllami (!) munkelyen megkülönböztetô vallàsi jelkép hasznàlata tilos az àllam deklaràltan laikus, szekularizàlt voltàval függ össze, és elég régi elôiràs. A niqab, burqa tilalma sokkal frissebb, mindössze pàr éves sztori.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 15:48:20

@morsels: hát a pokolnak is vannak szintjei, pont Szaudi az egyik olyan ország, ahova etikai okokból soha nem tenném be a lábam, Kambodzsa, É.Korea néhány másik, de Kuba is ott van a listán. Ehhez, ha tetszik, ha nem, szervesen hozzátartozik, hogy nem tudom megérteni azokat az embereket, akiknek ezzel nincs gondja. Nem lehet kettéválasztani a kettőt. Ez szigorúan a személyes véleményem, egyáltalán nem mérvadó a házam falain kívül és senkire nem akarom ráerőltetni, sőt nem képzelem magam jobb embernek általa, mert ezt a beállítottsságot nem választottam, nem tudatosan alakítottam ki, így vagyok bekötve és kész. Az én erkölcsi csomagomba ez nem fér bele. Más engem ítél el azért, mert szeretek állatprémet viselni, meg húst eszek, nekik meg ez nem fér bele és ez ellen semmi kifogásom nincs. Mindenki kövesse a szívét, eszét.

Egyébként vérbeli nyugati feminista ez a Mirjam: a csúnya európai szexista zaklatók zavarják, de önként dalolva buygyolálja magát a legszexistább, elnyomó ruhadarabba. Ezt csinálják az itteni feminácik is: kikelnek a reklámok meg a zeneklipek ellen, miközben a becsületgyilkosságokat és vallási alapú kényszer-gyerekházasságokat relativizálják - ez a csöpp anomália azért eszembe fog jutni legközelebb, amikor a HÁ kommentelők nőszemléletét, szexizmusát, rasszizmusa ellen háborog :))

Keleti Szél 2014.11.29. 15:54:55

@Dragonlady (now in Indonesia):
Mintha 5-6 éves elévülés lenne adóügyekben (persze, ha már korábban követelték, akkor más a helyzet).
Emlékeim szerint havi kb. 6eFt a TB-kötelezettség.
Ha mindkettő igaz, akkor is "csak" félmillió Ft körüli az összeg (kamatokkal). Ami nyilván nem öröm, de ha egy nap a kórházban 2000 USD-be kerül önköltségen, akkor ahhoz képest még mindig nem egy tragikus szám.
De talán egyezkedni is lehetne velük. Próbáld benyújtani hozzájuk a kérvényed a thai biztosításod fordításával. Aztán kiderül, mit és mennyit követelnek.

Thor vagyok 2014.11.29. 15:55:04

@Keleti Szél: Igen, csak az a baj ezzel az engedélykéréssel, hogy akkor egyúttal be is állnak, mosolyognak, és elvész pont az a zseniális pillanat, ami megtetszett.

adg 2014.11.29. 15:56:23

@Dragonlady (now in Indonesia): ha nincs magyarorszagon jovedelmed vagy ingatlanod, akkor nem sokra mennek veled. Vagy elfogadjak a magan eu biztositasodat, vagy nem, de ha nem akarsz fizetni, akkor nem fizetsz.
Ha kijelentkezel az orszagbol, akkor megszunik a tovabbi jarulekfizetesi kotelezettseged, az eddigi tartozasod meg idovel elevul.
Ez az en ertelmezesem...

Mme Seldon 2014.11.29. 16:00:27

@pasztasuta:
Nem tudom, ezt a tíz évvel ezelőtti cikket találtam:
www.origo.hu/nagyvilag/20040210elfogadtak.html

A National Geographic hasonló korú cikke:
www.ng.hu/Civilizacio/2003/12/Fejkendo_viseleti_dilemma_Franciaorszagban
ennek utolsó mondata:
"A kérdés körül két tábor alakult ki: az egyik törvényben akarja rögzíteni, hogy közintézményekben valamennyi, a magánügynek minősülő vallási meggyőződésre utaló szimbolikus jelzés - muzulmán fejkendő, kereszt, Dávid-csillag, stb. - viselése tilos, a másik oldalon állók viszont úgy vélik, a törvényi szabályozás visszaüthet. "

És a fejkendő nem takarja el az arcot, csak a hajat. Franciaországban fejkendősöket látok, de teljes arcot eltakaró viseletet nem.
De nem értek hozzá....

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 16:03:35

@Keleti Szél: @adg [Au, Darwin]: köszönöm. mivel 2002-ben tűntem el a rendszerből, valahogyan még nem találtak meg hivatalosan és nem követeltek semmit. jó eséllyel megúsznám. erre játszottam, hogy elévül majd. de közbejött valami, és perpill úgy tűnik, hogy nincs más választásom, mint visszamenni és valahogy visszakerülni a rendszerbe. :-(

pasztasuta 2014.11.29. 16:04:07

@kardio1: Köszi, most már vili. :) (ha jól értem az állami bölcsőde akkor mind a két törvénybe beleesik, mert ugye destinés à un service public, tudomtudom, nem így helyes, de az a lényeg, hogy érted :) )

eagles 2014.11.29. 16:08:56

@Dragonlady (now in Indonesia):

A tartózkodási hely jogszabályi előírásai szerint kell biztosítottnak lenned. Ezt mondja a törvény. A legegyszerűbb, ha mailben megkérdezed a NAV ügyfélszolgálatát. Válaszolniuk kell.
Ha nincs bejelentett lakcímed Magyarországon, nem kell biztosítást fizetned.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 16:10:21

@Mme Seldon: szerintem a 10 évvel ezelőtti törvény (nem lehet kipa, kereszt, kendő) a közintézményekben, iskolákban, hivatlban stb elvárt / megengedett viseletre vonatkozik csak, arra, hogy az utcán, parkban, plázában mit visel az ember, arra nem.
a nikábot / burkát / arc eltakarását közterületen betiltó törvény egy újabb, másik dolog, szerintem biztonsági okokból inkább, mint vallási, de lehet, hogy ez nem igaz. állítólag csak párszáz nő van Franciaországban, aki eltakarja az arcát, és akit ez érintett.

(egyébkét engem az érdekelne, hogy a katolikus apácákról is lerángatják-e a kendőt, vagy hogy pap reverendában vagy buddhista szerzetes sárga köpenyben bemehet-e az adóhivatalba / könyvtárba / stb.)

pasztasuta 2014.11.29. 16:11:32

@Mme Seldon: igen igen, kardio írt, hogy ez két külön törvény, amit én ismertem az 2010-es és a niqabra és a burqara vonatkozik.
index.hu/kulfold/2010/09/14/a_francia_szenatus_is_betiltotta_a_burkat/
hvg.hu/vilag/20140701_Strasbourgban_dontottek_nem_sert_jogot_a

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 16:13:35

@eagles: köszönöm. papíron soha nem jelentkeztem ki Magyarországról, megmaradt végig az állandó lakcímem. sajnos ez a lakás még mindig a családom birtokában van, hallottam olyat, hogy ráhúzták erre az ingatlanra jelzálognak a tb-tartozást. amikor megtudtam, hogy ki kellett volna jelentkezni, az 3 évvel a tb-s szabályok megváltoztatása után volt, akkor meg már nem akartam visszamenőleg fizetni, gondoltam, majdcsak megoldódik valahogy a prbléma. csak azt tudnám lepapírozni, hogy nem voltam Magyarországon mindezek ellenére :-(

Keleti Szél 2014.11.29. 16:26:53

@Réka ‎:
Nem látom ellentmondásnak, hogy valaki tudomásul veszi és tiszteletben tartja, ha külföldön más a gyakorlat, mint amit ő helyesnek tartana, ugyanakkor otthon, a saját hazájában nem toleránsan tűri és tiszteletben tartja, hanem felemeli ellene a szavát és / vagy aktívan tesz ellene.

Számomra ez nem hiteltelen, hanem kifejezetten kívánatos, elvárt magatartás.

Egyszerűen arról van szó, hogy a vendéggel szemben elvárt viselkedés felülír bizonyos dolgokat.
Te magad is azt írtad: nem helyeselnéd, ha egy nyugati forradalmár menne a közel-keletre rendszert dönteni.

Amivel a svéd "feminácikat" vádolod, az ettől különböző dolog: ők területen belül, saját országukban mérnek kettős mércével (már ha igaz az, amivel vádolod őket).
Csodálkozom, hogy jól érzed magad Svédo.-ban, mert ott a jelek szerint a te elképzeléseiddel erős ellentétben álló társadalompolitika érvényesül. Nem okoz ez meghasonlást benned? (Ezt most kicsit ironikusan kérdezem, mert lényegében ugyanezt kéred számon a mai bejegyzés szerzőjén.)

Keleti Szél 2014.11.29. 16:27:01

@Dragonlady (now in Indonesia):
"a lakás még mindig a családom birtokában van, hallottam olyat, hogy ráhúzták erre az ingatlanra jelzálognak a tb-tartozást."

A TB-tartozás köztartozás, adó módjára hajtják be. Azaz, ha van ingatlantulajdonod, és máshogy nem jutnak a pénzhez, akkor végső esetben ráterhelik az ingatlanodra.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingatlan forgalomképtelenné válik, addig lényegében nem tudod eladni, amíg ki nem fizetted a tartozást.
De olyan nincs, hogy a családod, rokonaid ingatlanára terhelik rá. Ha nincs a neveden semmi, akkor lényegében nem tudnak utolérni.

eagles 2014.11.29. 16:29:08

@Dragonlady (now in Indonesia):

Ha nincs a neveden az ingatlan, nem tuják behajtani a tartozást.
Egyébként nagy valószínűséggel még biztosított vagy. Ezt mondjuk a szüleid meg tudják kérdezni a háziorvostól.

morsels (törölt) 2014.11.29. 16:29:38

@Réka ‎:
Pokolnak szintjei?
De ahogy olvaso, csak kijon beloled az, ami igazan zavar :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 16:31:54

@Keleti Szél: köszönöm
@eagles: szintén, remélem, utána tudnak nézni ennek.
elnézést az OFFért, túl sokminden szakadt rám most így hirtelen, és kb azt se tudom, mit csináljak :-(
(de egyébként nincs nagy baj, nem vagyok rákos vagy ilyesmi, nem ezért kell hirtelen hazamennem.)

2014.11.29. 16:41:06

Ez egy nagyon erdekes poszt volt, eleg tavoli vilag, de nagyon erdekes :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 16:43:10

@Keleti Szél: igen, részben igazad van, "when in Rome" szaudiban is érvényes. De pl. nem tudnék Kambodzsában élni, egy gated community-ben, miközben tudnám, hogy a kerítés másik oldalán milyen módon tiporják az emberi jogokat... egy ismerősömnek ez belefért, én nem tudnám csinálni. Ugyanígy nem tudnék szaudiban sem élni, ahol a nőket így elnyomják. Nőként pláne nem, árulásnak fognám fel.
Szóval nem akarom én felborogatni a rendet, ezért nem marad más választásom a távolmaradásnál. És nem kérem számon senkitől, hogy "minekmegyoda, jöjjönhazaazonnal", csak megjegyzem, nekem ez lehetetlen, felfoghatatlan.
A svéd femináci helyzet is ellentmondásos. Magyarországon feministának számítok, Svédországban antifeministának :)) vannak itt is marhaságok, de amíg a feministák és az antifák többnyire rasszista-szexista csokipapírokon, rajzfilmfigurákon és holland mikulásokon akadnak ki és ebből próbálnak karriert kovácsolni, addig nem kell őket nagyon komolyan venni.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.29. 17:02:05

@Mirjam2: nagyon élveztem a posztod és a hozzaszokásaid is sok érdekes információkat tartalmaznak. Teljesen atjott mit akartál kifejezni.

Muscari 2014.11.29. 17:02:10

@ChristineK: te jó ég, ez melyik városban volt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 17:09:25

@Mirjam2: de tényleg. megláttam, hogy szaudi, na mondom, remélem, te írtad:D

most látom az épületeket is, gyönyörűek, különösen a rashid mall tetszik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 17:12:15

@Dragonlady (now in Indonesia): a helyzet az, hogy ha nem jelentkeztél is ki, DE! amikor bevezették az eü járulékot, akkor NEM jelentkeztél_BE_ a NAVNÁL papíron, akkor valószínűleg nem tartják neked nyilván.
kéne kérned egy folyószámla kivonatot (gondolom, ügyfélkapus netes hozzáférésed nincs)...

2014.11.29. 17:12:36

@Babette .: Nekem is tetszik, pont most jottunk vissza onnan. Mivel egesz nap a gep elott ultem es nem foztem, kenytelenek voltunk onnan szerezni kajat, de nem bantuk meg - friss humusz pitaval es salataval a perzsa etterembol :)

2014.11.29. 17:17:40

@Keleti Szél: Hat ebben van koztunk a kulonbseg, szerintem jobb ha nem diszkriminaljak nyiltan es durvan a lakossag felet. Nem hiszek ebben a 'minden relativ' elvben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.29. 17:18:31

@Mirjam2: én csak tepsis pizzát dobtam össze így szobafestés közben.
két jó dolog volt a pesten lakásban, az egyik, hogy ilyen esetekben kv jó pizzát tudtunk rendelni:D

2014.11.29. 17:20:21

@Réka ‎: Ez egy erdekes dolog, marmint a kommented elso resze, hogy vannak helyek, ahova elvbol nem utaznal, erre szeretnek reagalni, vagy kerdezni, vagynemtudom, csak elgondolkodtam :D

Nalam egyaltalan nincsenek ilyen helyek, csak oda nem mennek, ahol eletveszelyben ereznem magam, peldaul Hondurasba, vagy Afganisztanba, vagy Irakba, vagy az ebola-jarvanynak kitett afrikai orszagokba, de ha szupermega biztositast kapnek es lenne vedofelszerelesem es testorhadseregem, akkor lehet, hogy ezeket is mind meglatogatnam, persze nyilvan konnyen beszelek, hiszen en egy ilyen csoro megelhetesi senki vagyok, ezert nem fenyeget az a veszely sajnos, hogy az osszes helyre eljutnek ahova szeretnek :D De ez nem lenyeges most :D Csak azt akartam mondani, hogy ezt a reszt nem ertem, hogy ha jol ertem, te kerulsz olyan orszagokat, ahol a torvenyek ellenkeznek az ertekrendeddel? Ez eleg fura szamomra, vagyis, az orszag torvenyeit csak nehany ember hozza, de szerintem attol az orszagokban levo tobbi ember es az orszagokban levo ertekek szamomra egyaltalan nem vesztek el, hiszen Magyarorszagrol szarmazom, ahova sokszor visszamegyek, hogy az altalam kedvelt helyekre elmenjek es szeretett emberekkel talalkozzak, annak ellenere, hogy a vezetoi eppen maffiaallamot epitenek, amit viszont rettenetesen ellenzek. Oroszorszagba pedig egyenesen szerelmes vagyok annak ellenere, hogy a korrupcional jobban nem is tudom mit gyulolok. Szoval erted, hogy en mit nem ertek? :D Nem vitatkozni akarok amugy, csak szamomra ez egy erdekes, tolem tavol allo gondolkodas, de amugy tisztelem a nezeteidet, csak racsodalkoztam :D En nem ismerek egyetlen eszak-koreait sem, vagy szaudit, vagy kubait, de egeszen biztos vagyok benne, hogy az embereket ezeken a helyeken is elsosorban az erdekli, hogy a legszebb lannyal jojjenek ossze, meg hogy legyen a jo jegy az iskolaban, meg ne azzak el az esoben hazafele menet, szoval gondolom, hogy az elet az probal eppen folyni, annak ellenere, hogy neha tenyleg egeszen lelekolo torvenyeket kell betartani. De szerintem az a kulfoldi, aki odamegy es betartja az aktualis lelekolo torvenyt, nem biztos, hogy ettol meg a rezsim legitimizaloja, vagy akar kiszolgalojava valik, hanem eppen olyan, az elethez alkalmazkodni probalo szemely, mint aki ott lakik. Vagyishat, tudom, hogy az utazonak van valasztasa nem odamenni, az ottlakonak meg nincsen, de en nem ertek egyet azzal, hogy a torvenyeik miatt el kell szigetelni egy egesz orszagot, sot, szerintem azoknak a jelenlete az orszagban, akik mas ertekeket kepviselnek, akar kulfoldi munkavallalokent, akar turistakent inkabb segit. Meg forditva is, nem csak beviszi az erteket, hanem ki is hozza, es megismerteti a vilag tobbi reszevel, mint pl. a mai poszt, szerintem a nok elnyomasa nem von le az arab konyha ertekebol semmit, vagy a kommunizmus a kubai zenebol, vagy az eszak-koreai termeszetbol, es en orulok neki, hogy vannak ilyenek akik elhozzak nekem ezeket a dolgokat az interneten keresztul. Nem tudom, hogy igazam van-e, mindenesetre az utazassal en sose tudnek ilyen szigoru lenni, szerintem mindenhol van ertek es szepseg a vilagban, megha meg is probaljak eltakarni. Nem vagyok amugy befuvezve es Paolo Coelhot se olvastam, a legjobb lesz ha megyek mara :D Peace.

2014.11.29. 17:23:18

@Zoole[uk]: 'Az igazi rendorok beis gyujtottek oket,marmint a vallasi rendoroket.'

Ezt jol megfogalmaztad :). Kulonben itt is van neha konfliktus a vallasi es az 'igazi' rendorseg kozott, sajnos itt altalaban az elobbieknek adnak igazat vitas esetben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.29. 17:24:12

@Herr Géza: köszönöm, ha olvasol tovább, akkor lassan körvonalazódik a probléma / helyzet (bocs, hogy első nekifutásra nem magyaráztam el mindent, és úgy kell összeszedni)

@Babette .: köszönöm. ügyfélkapu.... naigen :-)

@Mirjam2: ha erre jársz, hozzál pitát légyszi (ha már ezzel fenyegettél). bár mintha láttam volna egy libanoni (?) éttermet valahol útközben.

én most legszívesebben grízes tésztát ennék forró tejjel leöntve. igen, tudom, ettől leázik róla a gríz és lemegy az aljára, de én szeretem :-)

Herr Géza 2014.11.29. 17:27:33

@Dragonlady (now in Indonesia): Látom már volt pár válasz...Ha EU-n kívüli országban voltál és otthon ezidő alatt semmilyen eü szolgáltatást nem vettél igénybe, akkor kis mázlival nem lesz gondod. Valószínűleg tényleg elvesztél a rendszerből.
Engem megtaláltak, de csak azért, mert egy rövid ideig fizettem az "önkéntes" TB-t és abból a fiókból nem kerültem ki (mielőtt kijöttem volt még utána rendes magyar TB-s munkaviszonyom is és én balga azt hittem, hogy ha a cég fizeti utánam, akkor az önkéntes státuszom automatikusan megszűnik. Lóf@szt, külön be kellett volna a változást jelentenem...).
Viszont amikor jött a többszázezres jelzálog, akkor kértem időpontot, bementem, elmondtam a helyzetet, semmi papírt, igazolást nem kértek, csak egy nyilatkozatot kellett kitöltenem, amiben leírtam, hogy ettől eddig az xy cég fizette a TB-met, majd x. év y. hónapja óta külföldön élek és ott fizetek biztosítást. Ennyi. Két nap alatt töröltek mindent visszamenőleg és kiadták a papírt a jelzálog törléséről. És megdöbbentően kedves, segítőkész volt a NAV-os hölgy...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.11.29. 17:29:31

@adg [Au, Darwin]: Az hagyjän, de Atze Schröder (német komikus) is nemkivänatos személy ott! :-)))
@Réka ‎: Énszerintem Mirjam nem tapsikolva ir. Nagyon is jol lätja, hogy mi van ott, de megvältoztatni azonnal az egészet nem tudja. Ahhoz, hogy a helyi länyok / asszonyok iskoläzottabbak legyenek, és a vältozäs a fejekben elinduljon, neki kökeményen be kell tartania bizonyos (szämunkra akär nem tetszhetö (jol irtam Babette?)) szabälyokat.
@Mirjam2: A Costa-s képen lehet lätni...fedetlen arccal. :-)))
@Jani haverja: +1
... Isten nevében vagy Allah nevében...
Nem olvastam egyébként a Koränt, nem tudom mi äll pontosan benne. De kb ugyan ugy, mint anno a Bibliänäl, mivel az olvasni tudo réteg csekély volt, ezért ök ugy értelmezték a benne irottat, ahogy ök szerették. Innentöl kezdve mindent bele lehet magyaräzni, hogy Isten / Allah akarata. Hogy a viharba tudnä azt egy iräs-olvasästudatlan megcäfoni?

@geegee: A teletubbi jelmez :-))) bärmily furcsa is a nöket védi... Bocsi, hogy ezt mondom, de neked férfiként kb fogalmad sincs, hogy milyen lehet a "mäsik oldalon".
@Philosoraptor:
Dehogy....
wowclicks.typepad.com/.a/6a010536421793970c01538ed1ffba970b-800wi
@tableno: :-)))))
@rezsöatya: :-))))

SzZoole 2014.11.29. 17:30:33

@Mirjam2: na itt nem adtak igazat nekik,ha jol emlékszem meg komoly büntetést is kaptak onbiraskodasert.

Herr Géza 2014.11.29. 17:33:05

@mojyo: Nagyon rendben vannak a nézeteid.:)))

2014.11.29. 17:33:17

@Thor vagyok: Megmondom oszinten - de nem akarok vitat kezdemenyezni! - engem az irritalt kicsit a hozzaszolasodban hogy az derult ki mintha valakinek a sajat hibaja lenne hogy molesztaljak, tehat ha pl. nem erzi magat eleg 'otthonosan' akkor fogjak molesztalni. Marpedig ez nagyon nyilvanvaloan nem igy van, de lehet hogy nem is ezt akartad mondani. Nezzunk szembe a tenyekkel: nem kell sok indok ahhoz hogy molesztaljanak Szaudi Arabiaban, eleg ha kimesz az utcara (vagy akar ulsz egy autoban), legalabbis nekem ez a tapasztalatom. Azon csodalkozom hogy te fel ev alatt egyszer sem talalkoztal vallasi rendorseggel, de konnyen lehet hogy jokor voltal jo helyen.

Jeddah nem hiszem hogy sokkal liberalisabb lenne mint Khobar, altalaban ezt a ket helyet tartjak kulonosen liberalisnak es nok szamara 'idealis' helynek a kiralysagon belul. Nekem ket kolleganom van akik Jeddahbol jottek es ok szeretnek itt lenni, szerintuk itt legalabb ugyanannyira beken hagyjak oket mint Jeddahban, ha nem jobban. Az biztos hogy az orszag tobbi resze sokkal konzervativabb, pl. eg es fold a kulonbseg akozott ahol tavaly voltunk es Khobar kozott.

Herr Géza 2014.11.29. 17:34:52

@Naschkatze (Mostindien / CH): Neked is az Atze jutott eszedbe??? Vazze én komolyan azt gondolom, hogy az ő képe volt a minta..... :))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 17:36:46

@adg [Au, Darwin]: Húú, télleg, volt valami ilyesmi valóban.Kösz.

Keleti Szél 2014.11.29. 17:38:05

@morsels:
"A vilag sokszinu"

Igen, az alvilág soxínű, nem mindenhol kerubok unalmas dicsőítő éneke hallik, mint egy-két emelettel feljebb. ;) Bármikor lehet úszni a Styxben, sőt akár Kháron ladikjába is bekéredzkedhetünk, mint rokonunk, a délkínai sós mocsarakban úszkáló hosszú orrú majom.

Keleti Szél 2014.11.29. 17:38:27

@Réka ‎:
"szaudiban is érvényes. De pl. nem tudnék Kambodzsában élni, egy gated community-ben, miközben tudnám, hogy a kerítés másik oldalán milyen módon tiporják az emberi jogokat... "

Szerintem értem mit akarsz mondani. Azt mondod, hogy azáltal, hogy valahová egy tudatos döntéssel költözünk, egyfajta megerősítést, dicséretet, pozitív visszacsatolást adunk az ország vezetőinek és az ott követett politikának.
Ez ugyan nevetséges elképzelés, de egyetértek vele. Nevetséges, mert a kambodzsai politikát aligha befolyásolja, hogy bojkottálod-e az országot és tüntetőleg távolmaradsz-e. A kerítés túloldalán ugyanúgy fogják a jogokat tiporni, függetlenül attól, hogy Stockholmban vagy Phnompenben laksz.

Szerintem manapság sok magyar van hasonló okból külföldön. A lábukkal szavaztak, ahogy mondani szokás. Amikor az ésszerű, demokratikusan vállalható lehetőségek kimerülnek, akkor efféle lépésre szánja rá magát az ember, bármilyen irracionális is. Hiába, a magunkról alkotott kép megőrzése érdekében, sok hülyeséget követünk el... ;) )

@Mirjam2:
Hát miben hiszel, az örök emberi értékekben?

2014.11.29. 17:38:34

@Zoole[uk]: Meg is erdemeltek a buntetest, nem tudom mit kepzelnek magukrol az ilyen emberek. Kulonben vicces, a hivatalos neve a vallasi rendorsegnek 'hajja', de a koznyelvben 'muttawa'-nak hivjak oket, ez azt jelenti hogy 'onkentes'. Ugyanis onkent jelentkeznek erre a tarsadalmi 'szolgalatra', mas szavakkal olyan emberek akik szeretnek belepofazni masok eletebe. Ilyen emberek sajnos minden tarsadalomban vannak, lasd Magyar Garda, mas kerdes hogy jo esetben a tarsadalom nem enged hivatalosan teret nekik.

2014.11.29. 17:43:33

@Keleti Szél: Nem. Konkretan ezzel kapcsolatban abban hiszek hogy a nyugati tarsadalom ilyen szempontbol sokkal jobb / felsobbrendu / elorehaladottabb stb. (nem kivant torlendo) mint a szaudi. Szerintem nem oke a tarsadalom egy reszet (felet) nyiltan elnyomni. Persze nemcsak a nyugati tarsadalom jobb ilyen szempontbol; a vilag nagy reszen nincs ilyen merteku nyilt diszkriminacio mint itt. Es ez szerintem jo dolog. Nem gondolom hogy minden relativ es minden oke. Ami itt tortenik a nokkel az nagyon nem oke peldaul.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 17:44:44

@Zoole[uk]: neked is kösz, egyre érdekesebb... ::D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 17:47:14

@Mirjam2: Nohát, akkor ez jó dolog.Durva lenne, ha bárhol is az adott kortárs politikai vezetőség fölözné le a hasznot.

M. Péter 2014.11.29. 17:48:16

Nagyon érdekes, különösen azért, mert valószínűleg soha nem fogok Szaúd-Arábiába menni.

Nemrég az volt a hírekben Szaúd-Arábiáról, hogy bizonyos éttermekbe nem engednek be nőket egyedül, mert vonzzák a férfiakat, akik flörtölnek velük. www.bbc.co.uk/news/blogs-news-from-elsewhere-30179407 Ilyen feliratot láttál?

Muscari 2014.11.29. 17:49:00

@NIKI LAURA: igen, sokan csinálják, még magyar szerelő is van Londonban, aki felteszi a lvórt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 17:50:33

@Mirjam2: Értem.És persze világos, egyik dolog következik a másikból.Nagyon fura ez, de ha télleg, nekik jó, akkor nekem is...
:-)

Thor vagyok 2014.11.29. 17:50:34

@Mirjam2: Ezt 100%-an te magyaráztad bele. Megértem, ha valaki itt posztol az 50edik kommenttől kezdve legkésőbb, beáll védekezésre. Többek közt ezért nem írtam én egyetlen posztot sem ide.
Elnézést, de ez meg az én tapasztalatom, és ha soha nem találkoztam ennyi idő alatt vallási rendőrséggel, és soha nem molesztáltak, akkor nem fogom azt írni, hogy de.
Vigasztalásul: volt ott magyar kolléganő, aki ott van már 3 éve, ő egyszer találkozott olyannal. És persze ha visszamegyek, érhet még engem is ilyesmi és akkor mindenki elégedett lehet.

2014.11.29. 17:54:37

@Keleti Szél: Ez egy erdekes dolog, es valamennyiben valaszol arra amit az elobbi wot-ban irtam, de azert maradt meg kerdes :D Szerintem annyira elbaszott a vilag, hogy lehetetlen ugy elni, hogy ne asszisztalj emberi jogsertesekhez, vagy a szervezett bunozeshez, ezert a lelkiismereti okokat az utazasra kiterjeszteni szerintem ertelmetlen. Ez nem jelenti azt, hogy immunis vagyok masok szenvedeseire, es perszehogy erdekel az embertarsaim sorsa, de nem tudom, az ertelmes hatarhuzas-e, ha azt mondom, Kambodzsaba semmikepp sem koltoznek, mert az embereket kinozzak a szomszed foldeken, Olaszorszagban viszont siman koltom a penzem olyan kavezokban, amiket a maffia hasznal arra, hogy a kisemmizett embereletekbol, peldaul prostituciobol es drogkereskedelembol szarmazo beveteleiket mosdatja tisztara.

Szerintem ezek alol a dolgok alol csak ugy tudod magad kivonni, ha nem is letezel. Persze lehet bojkottalni egy aruhazlancot is, ha kiderul, hogy adot csalnak vagy embertelen korulmenyek kozott tartjak a dolgozokat, de egesz orszagokat, foldrajzi helyeket en nem tudnek igy bojkottalni, mert allandoan ugy ereznem, hogy tobb ertekbol maradok ki, mint amennyit kozvetitenek vele. En legalabbis igy vagyok ezzel.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 17:57:07

@mojyo: ja turistaként szívesen mennék pl. Iránba, csupa jót hallottam a népről, a vendégszeretetről, meg a perzsa kultúrát is megnézném. Kambodzsa detto... de ott élni nem tudnék még 1-2 évig sem, aranykalitkába zárva, hosszabb ideig alávetve magam a rezsimnek, az elnyomókbak dolgozva... Nem tudom, sikerült-e elmagyaráznom az elvet. :)
De hallottam olyanról is, aki a Dominikai Köztársaságban nyaralt, aranykalitka volt az is... a kerítés másik felén pedig az utcagyerek nézte a luxusszálló lakóit. Ezt sem tudnám csinálni.
Persze nem csak gazdag helyre megyek nyaralni és nem hiszem azt, hogy a világ nyomora megszűnik attól, hogy nem látom.

2014.11.29. 18:00:48

@Babette .: Elkoltoztetek Pestrol? Mikor?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 18:02:25

@Mirjam2: Vajon Európában, vagy bárhol a hazájukon kívül, aki fölvesz maszkot, függönyt, kendőt, bármit, az miért teszi?
A vallás rákényszeríti, vagy a férj kényszeríti rá, vagy egyszerűen mexokta, netán tetszik neki?Ez még nagyon érdekelne.

2014.11.29. 18:06:10

@Réka ‎: Az nem zavar hogy Svedorszagban elve a vilag egyik aranykalitkajaban vagy? Vagy ott mar biztonsagos tavolsagban erzed magad a vilag ehezoitol? Van erre valami szabaly, hogy hany km tavolsagbol nem kell mar lelkiismeretfurdalast erezni a szenvedok irant, sot lehet azt is mondani hogy csak ide ne jojjenek segelyeket kerni, stb.?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 18:06:40

@NIKI LAURA: ha rálátsz a lavórral a műhódra (tudod, nagy foga és laos farka van és a Föld körül kering...) akkor simán.Semmi gondot nem okoz.Persze a júpíszínek ne mondd, hogy külföldről fogod az adást, csak fizesd a díját oszt hali.

2014.11.29. 18:07:37

@geegee: Az egyentol fugg, az altalad felsorolt okok mindegyike lehetseges.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 18:09:46

@Mirjam2: Bakker, erről a Brian élete jut eszembe, a kövezős jelenet.Mikor visítanak magas hangon, majd észbe kapnak és visítanak mélyebb hangon. Meg ez a nő volt, illetve bocsánat, ez a férfi volt...

:-)))))))))))))))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 18:10:47

@Mirjam2: nem zavar, mert a lakhelyem nem zárja ki, hogy úgy érzek, ahogy. Azzal semmi nem lenne jobb, ha belefeküdnék a kalkuttai koszba. Téged sem zavar az abaya, ami sokkal nagyobb árulás nőtársaiddal szemben. A nők elnyomásában szervesen segédkezel egy kis pénzért. De egy valamirevaló 21. századi feminista fejében ez nem okozhat syntax errort.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 18:12:52

@Mirjam2: sőt remek logikád mentén a Földön eleve a Naprendszer aranykalitkájában élünk, ez ne zavarjon :D

2014.11.29. 18:18:27

@M. Péter: Ez hir? :) Egy csomo etterembe nem engednek be noket, az a kellemes meglepetes ha igen. Ez van, sajnos. Vagy nincs csaladi resz, vagy zarva van, es sokszor meg a noi / csaladi reszben is csak ferfi csaladtaggal egyutt szolgalnak ki. De a szaudi noknek ez nagyreszt 'nem problema' mert ugysem mennenek egyedul.

2014.11.29. 18:20:59

@Réka ‎: Engem nem zavar, nem en emlegettem az aranykalitkat, hanem te. Pont arra probalok ramutatni hogy szerintem ertelmetlen fogalom ebben az esetben.

2014.11.29. 18:29:41

@Réka ‎: en megertem a logikadat. En sem szivesen mennek a nyiltan anti-zsido politikat folytato Svedorszagba. Zsidoveresek engedelyezese/nem kozbeavatkozasa, stb

2014.11.29. 18:30:51

@Réka ‎: Azt hiszem ertem, ahogy fentebb is irtam valaki masnak, ez vegulis olyan, mint a bojkott, en nem tudnam azt orszagokkal csinalni, de ez egy kicsit olyan, mintha Ronaldo lennel, es nem mennel el a katari vb-re, mert nem akarsz olyan tizmillios stadionban golt rugni, amit szazmilliora szamlaztak ki es kozben szazak meghaltak mikozben epitettek. Ez igy tiszta sor, es en se csinalnam, sot, ha Ronaldo lennek, felberelnem a vilag ledragabb konyveloit es korrupcio ellenes aktivizmusba kezdenek az egesz kurva FIFA ellen :D De nem vagyok Ronaldo, szoval mindegy is :D A lenyeg, hogy ertem az allaspontodat, es talaltam egy olyan hasonlatot, amivel sikerlult kozelebb hozni az enyemhez :)

2014.11.29. 18:31:02

@Réka ‎: Tenyleg, mekkora segitseg a nok elnyomasaban, hogy angolra es tarsadalomtudomanyokra tanitom oket; terkepet mutatok olyan noknek akik azelott soha nem lattak meg terkepet, nem tudjak elhelyezni rajta az elso oran a sajat orszagukat, aztan az ev vegere mar eloadasokat tartanak onalloan angolul kulonbozo orszagokrol amihez az en segitsegemmel ok vegeztek a kutatast interneten angolul. Kinyilik elottuk a vilag. Mekkora k*va nagy elnyomas, szegyellem is magam rendesen :))).

Ha te latnad azokat az arcokat, amikor eletukben eloszor ket csoportba rendezem oket, es az egyik csoportnak ervelni kell valami mellett (pl. az okostelefonok hasznosak), a masiknak meg ellene. Mikor eletukben eloszor kell 'szavazniuk' valamire, van ket opcio es azt fogjuk csinalni amire tobben szavaznak az osztalyban. Nyilvan tokre onzo vagyok, de szamomra megfizethetetlen elmeny, mikor leesik nekik hogy mirol van szo: valaki a velemenyuket kerdezi valamirol - eloszor a hitetlenkedes, aztan a csillogas a szemekben. 'Priceless'.

2014.11.29. 18:32:20

@Réka ‎: Van pár feminista a blogon, elhiheted, hogy a legkevésbé sem érdekel a véleményük, ezáltal a kérdésre adott válasz sem izgat.

2014.11.29. 18:33:41

@Mirjam2: mit szolnak a helyiek az extrem liberalis libanoniakhoz vagy algeriaikhoz? Mennyire zavarja oket a mas muszlim orszag liberalisabb ertekrendje, egyatalan mennyire fogjak fel, hogy ok a spektrum szele?

Nem felnek attok, hogy az oktatasba fektetett penz visszaut, ha a nok tanulnak? Elobb utobb lazonganak majd

Az Szaudiban volt, hogy azt mondta a vallasi vezeto, hogy a noknek elrohad a petefeszke, ha vezetnek? Mar nem emlekszem melyik orszagban volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 18:34:12

@Mirjam2: nem lep meg, hogy nem érted a különbséget Svédország és a szaudi aranykalitka között. Természetes olyan országban élni, amely megegyezik az értékrendemmel. A többi csak tipikus feminista összemosás a részedről. Ráadásul aki abayában hirdeti a feminizmust és szaudiból a toleranciát, annak 0 hitelessége van.

2014.11.29. 18:35:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): Koszi. Florida messze van, gyere ide! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 18:35:17

@charlieharper: hja, a malmöi zsidók erről sokat tudnának mesélni...

2014.11.29. 18:36:00

@mojyo: hogy mondhatsz ilyet? A vizsgalat szerint a FIFA nem korrupt es Katar is tiszta volt :)))))

2014.11.29. 18:37:22

@Réka ‎: tudom. Mar forabbit sem talalnak, importalni kellett a nemetektol

2014.11.29. 18:46:58

@charlieharper: A szaudiak elegge leegyszerusitettek ezt a kerdest: a szaudiak a legjobbak a vilagon, utanuk kovetkeznek mas Gulf-arabok, aztan a tobbi arab de azokat mar elegge lenezik, a tobbi neprol nem is beszelve. Tudjak hogy ok a legkonzervativabbak, es pont erre buszkek. Szerintem a maganembereket nem nagyon erdekli a kerdes, de a vallasi vezetoket nyilvan zavarja a 'liberalizmus' mas orszagokban, ezert koltenek nagy penzeket a szalafizmus terjesztesere kulfoldon.

Nok oktatasa: itt kulonvalik az elit es a kozember erdeke. A kozemberek kozul sokan elitelik a nok oktatasat, pl. mikor eloszor bevezettek iskolakat noknek (nem egyetemeket, csak iskolakat) nagy lazongasok voltak. De az elitnek meg elege van abbol hogy nem dolgoznak a nok es el kell tartani oket, pl. a helyi benefitek 70%-at nok kapjak akik munkanelkuliek. Orszagszerte a nok kb. 85%-a munkanelkuli, ez ugy tudom a legmagasabb arany a vilagon. Es a vezetok tudjak hogy nem lesz mindig olaj es kezdeni kell ezzel a helyzettel valamit. A lazadastol gondolom felnek, de oszinten szolva en el nem tudom kepzelni hogy ezek a nok lazadjanak, nagyon-nagyon messze vannak attol, a legtobbnek eszebe nem jutna a sarki boltba egyedul menni.

Igen, itt volt a petefeszkes eset; a pasi szerint a nyugati noknek keves gyerekuk van, mert autot vezetnek es az termeketlenne teszi oket. Az a legrosszabb hogy itt sokan elhiszik ezt, hiszen azt latjak hogy a nyugati noknek tenyleg sokkal kevesebb gyerekuk van mint nekik, es nem tudjak miert. Tolem sokszor kerdezik ezt mert nekem pl. nincs gyerekem ami elegge zavarja oket. Probaltam mondani nekik hogy nem szeretnek, de ez ertelmezhetetlen fogalom nekik.

2014.11.29. 18:50:11

@Réka ‎: Igen, teljesen hiteltelen vagyok, szerintem ne is foglalkozz velem :)

2014.11.29. 18:53:46

@geegee: Pont ezen a jeleneten rohogtunk egyszer, mikor beultem a ferfi buszba (!) a ferjemmel meg a munkatarsaival, azt mondtak hogy ha megallit bennunket valaki, probaljak mely hangon beszelni mint a Brian eleteben :). Mire az egyik pasi beszolt hogy szerinte inkabb ne szolaljak meg, majd meggyozi o a rendoroket hogy csak egy szemeteszsak van a sarokban...

2014.11.29. 18:58:19

@Thor vagyok: Ez erdekes, en tenyleg nem akarok vitatkozni, nyilvan nagy orszag es mindenkinek masok a tapasztalatai. Azert a vallasi rendorseg meglep: pl. itt a Rashid Mallban majdnem mindig van vallasi rendorseg, a regi helyunkon pedig mindenhol voltak, kulonosen imaidokor, ugyanigy Riyadhban is amikor ott voltam. Nalatok nem jartak korbe nagy szirenazo autokkal imaidokor? A molesztalas pedig tenyleges problema, kerdezz meg barkit. Nem veletlenul vannak ilyen szabalyok hogy ferfiakat be sem engednek egy csomo helyre kiseret nelkul.

morsels (törölt) 2014.11.29. 19:01:51

@petrasp:
"hozzaszokásaid"

Ez nagyon jo :-))

puhacica 2014.11.29. 19:03:24

@Mirjam2: hm. most elgondolkodtam valamin. ugye egyreszrol irtad, hogy regen nem takartak el magukat a nok, ez a kulfoldiek nagyaranyu bevandorlasa utan lett kotelezo. illetve masreszrol muszaj a noket es ferfiakat ilyen szinten is elszeparalni, mert a nok rendszeres zaklatasnak lennenek kiteve. namost. regen nem zaklattak a noket? ha nem, akkor mi valtoztatta meg a ferfiak viselkedeset ennyire? (lerakom a hajam attol, hogy egy ferfi es egy no nem talalkozhat mint elado es vasarlo, mert a no zaklatasnak lesz kiteve. nyilvanos helyen. milyen allatfajhoz tartoznak az ottani ferfiak??? a vallasi rendorseg miert nem ezek ellen lep fel valami hatasos modszerrel, ahelyett, hogy a hajukat szabadon hagyo noket baszkuraljak? borzaszto igazsagtalannak latom a rendszeruket. :( de amugy meg valahol azt hiszem ertem a noket, akik eltakarjak magukat. ha valakit ert mar inzultus a kinezete miatt mondjuk egy szorakozohelyen, az talan ertheti, miert gondolom ezt. csak az a baj, hogy Szaud-Arabiaban nem opcio, hogy hordjak az egesz testet eltakaro leplet vagy nem.)

amugy az egyik kepen latszodsz a tukrozodo feluleten. (bar ezt biztos te is tudod.) :)

tanitottam egyszer egy csoportot vagni, hatranyos helyzetueknek szervezett eu-s kepzes kereteben. volt egy ciganylany, o hordott ilyen ruhakat, altalaban feheret vagy valamilyen vilagos szinut. az arcat hagyta csak szabadon. karacsony elott aztan bejelentette, hogy nem jon a kovetkezo felevben, mert kiutazik Angliaba es ferjhez megy egy muszlim fiuhoz. neten estek szerelembe, a srac postan kuldott neki jeggyurut. nem tudom, mi lehet vele, csak eszembe jutott a tema miatt.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.29. 19:07:10

@Mirjam2: Azt írtad, hogy az internet mindenhol elérhető, és hogy pl. a te tanítványaid is használják. Akkor ez a fiatalabb generáció nem tájékozódik a világ dolgairól, és pl. mondja el otthon, hogy a nyugati nőknek nem azért van kevesebb gyerekük, mert vezetnek? Vagy cenzúrázva van az internet? Vagy ez csak csepp a tengeben?

puhacica 2014.11.29. 19:08:22

@Dragonlady (now in Indonesia): te vagy a masodik, akitol azt hallom, hogy tejet ont a tesztara. egyszer vendegsegben voltam es a tojasos nokedlire ontottek a tejet. azt hittem, kihanyom a belem. :D a grizesteszta mentsegere szoljon, hogy a forro tejtol gondolom megdagad a griz. na de ki akar tesztas tejbegrizt enni? :D

2014.11.29. 19:15:16

@puhacica: Biztos hogy regen is zaklattak oket, csakugy mint sajnos minden mas tarsadalomban... Regen nem szamitott akkora dolognak a szexualis zaklatas mint most. Gondolom hogy regen nem nagyon fordult elo hogy a csaladjuktol tavol dolgoztak volna, hiszen valoszinuleg annyi volt a munkajuk hogy pl. a csaladi mezogazdasagban vagy allatgondozasban segedkeztek, ma viszont egyedul vannak pl. eladokent a boltban, ahol nem tudjak megvedeni oket a ferfi csaladtagjaik. A rendszer persze hogy igazsagtalan, de sajnos a mai napig az a tendencia sok orszagban hogy a noket teszik felelosse a zaklatasert es toluk varjak el hogy ne oltozkodjenek 'kihivoan', nem elsosorban a ferfiaktol azt hogy ne zaklassak oket. Egyebkent a vallasi rendorseg a ferfiak ellen is fellep, pl. rendszeresen kidobjak oket a Rashid Mallbol ha nem megfeleloen viselkednek. Ennek tobbszor tanuja voltam mar, legutobb csutortok este mikor egy csapat tinedzser fiut utasitottak ki pont mikor mentunk befele.

2014.11.29. 19:18:58

Érdekes poszt volt. A kialakult vitával kapcsolatban ha valaki értéket visz oda az már jó. Ha ehhez fel kell vennie az ottani ruházatot, abban nincs semmi kivetnivaló. Nem lehet ajtóstul rohanni a házba. Fokozatosan lehet elhinteni a másfajta gondolkozásmódot. Miniszoknyában nem lehet oktatni. Amit csinál az nagyon hasznos. Több ilyen kéne mert akkor felgyorsítaná a fejlődési folyamatokat. Ez nem azt jelenti hogy aki ezt csinálja, azonosul az ottani rendszerrel, de legalább lesznek tanítványai akik már nem annyira fogják elfogadni az ottani rendszert és tovább fogják vinni a kapott infókat.

puhacica 2014.11.29. 19:25:01

@Mirjam2: na igen, 100 eve nem voltak arra bolti eladok. amugy kicsit az az erzesem, hogy ez a nagy tiltas vezet a nagy akarashoz. mert persze minden tarsadalomban elofordul, hogy zaklatjak a noket, de nalatok ez azert nem egy ritka esemeny. es persze hogy vonzo az, amit ennyire tiltanak. vagy rosszul logikazok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 19:43:27

@morsels:
Az autóvezetéssel kapcsolatban igazad van, de az igazsághoz az is hozzátartozik hogy a világ első belsőégésű benzinmotorjával szerelt, vagyis az első autót nő vezette.
Karl Benz felesége, a férje tudta nélkül. Bátor nő volt.

2014.11.29. 19:56:10

@puhacica: Szerintem is, de ez csak spekulacio a reszemrol, igazabol azok tudnanak erre hiteles valaszt adni akik zaklatjak a noket. Kerdeztem a ferjemet, de o sem erti mi a buli abban hogy egy fekete zsak utan futyulgetsz izgatottan :)

2014.11.29. 19:56:51

@diggerdriver: Tenyleg? Ezt nem is tudtam. Erdekes adalek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 19:59:40

@Dragonlady (now in Indonesia):
Pita nélkül ha akarna sem tudna meglátogatni:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.11.29. 20:03:00

@VPBA: Nem minden no hasznalhatja az internetet, sok csalad tiltja. Nekunk egy nagyon modern egyetemunk van es itt hasznalhatjak az egyetemi gepeken az internetet, termeszetesen felugyelet mellett. Bar sokan hasznaljak a szabadidejukben, ettol nem lesz sokkal jobb az altalanos muveltseguk mivel az oktatas altalaban nagyon gyenge szinvonalu altalanos- es kozepiskolaban, igy hianyoznak az alapok, kesobb pedig a legtobb ember mar nem nez utana a reproduktiv szervek mukodesenek, inkabb pl. sorozatokat tolt le online, egyebekben meg arra hagyatkozik amit a szuleitol, nagyszuleitol hallott peldaul. Itt pedig a nagyszulok generacioja nagyreszt irastudatlan, csak nemreg kezdtek el iskolaba jarni, pl. az orszag elso lanyiskolaja 1956-ban nyilt meg.

Keleti Szél 2014.11.29. 20:05:35

@mojyo:
"Szerintem annyira elbaszott a vilag, hogy lehetetlen ugy elni, hogy ne asszisztalj emberi jogsertesekhez, vagy a szervezett bunozeshez, ezert a lelkiismereti okokat az utazasra kiterjeszteni szerintem ertelmetlen. "

Lehetséges lelkiismeretesen élni, bár ez valóban inkább társadalom mellett élt élet lesz.

Álláspontod pragmatikus: nehéz lelkiismeretesen élni, ezért felejtsük el a lelkiismeretünket. Hazudjunk helyette valami kövéret magunknak, hogy ne legyen rossz az emésztésünk. Lehet ezt tenni, bár ez sem logikailag, sem erkölcsileg nem nevezhető következetes lépésnek. Viszont cserében viszonylag kellemes és kényelmes. :)

Őszintén szólva szerintem olyan elmebeteg a világ, hogy ép elméjű ember nem tud benne megmaradni. Van is erre egy klasszikus: "ha azt hiszed, érted, akkor megzavarodtál".

"Szerintem ezek alol a dolgok alol csak ugy tudod magad kivonni, ha nem is letezel."

Bingo! Majdnem. Igen, így van, a jelenlegi emberi társadalomban való létezés és az etikus magatartás egymást kizáró fogalmak.
A kérdés csak az, hogy ha az erkölcsi érzékünk a létünk feladását követeli, akkor arra mit lépünk. :)

Thor vagyok 2014.11.29. 20:05:56

@Mirjam2: Nem. Komolyan mondom. Ezt a szirénázó autó dolgot most hallom először. Én compoundon laktam, de nagyjából minden hétvégét bent töltöttem a városban, mert érdekelt. Amikor rájöttem, mi hol helyezkedik el egymáshoz képest, és hogy két célpontom negyedóra gyaloglás egymástól, nem muszáj taxizni, járkáltam elég sokat kinn az utcán, a lábamon, egyedül. A legtöbb ami történt, hogy folyton dudáltak és odahúztak a taxik mellém, hogy ugye nem komoly hogy jószántamból megyek gyalog.
Én tiszteletet tapasztaltam az arabok részéről, előreengedtek a sorban (kórházban), mert én voltam az egyedüli nő, aki ott állt a biztosító ablaknál, vagy odarohantak segíteni ha valamin tétováztam (soha nem érintettek meg).
Hallottam róla, csak pletykaszinten kollégáktól, hogy két évvel korábban a király ott letartóztattata a vallási rendőrség vezetőjét túlbuzgóságért, előtte azért más volt. Lehet, a te kolléganőid azelőtt voltak ott.

Thor vagyok 2014.11.29. 20:06:07

@Mirjam2: Ez nagyon jó :) tényleg nagy sikerélmény lehet.
Bocs, ne verj meg, én ilyenekkel sem találkoztam, egyetemen dolgoztam, az ottani csajok rettentő öntudatosak voltak a posztdoktori kutatásaikban, utazgattak külföldi laborokba (a férjük meg rendezte addig a gyerekeket), előadtak, semmi lapulás.
Rögtön az első szaúdi lányismerősöm boldogan sikkantott, amikor meghallotta, hogy Budapest, ő volt itt kétszer is, annyira megtetszett először. Főleg, hogy a Sziget fesztivállal kezdett. Ezt azért rágtam egy kicsit, rettentően nem bírtam fejben összehozni a szaúdi erkölcsökkel :)

De persze el tudom képzelni, hogy azok vannak többen, akiknek te mutatod meg, hogy lehet másképp. És biztosan nagy öröm.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 20:13:51

@Turchi: ebben van valami, elgondolkodtam rajta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 20:25:41

@Mirjam2:
Na figyelj ide Mirjam...
Egész nap nem tudtam bekapcsolódni csak most végeztem az egész visszaolvasásával.
Tudod hogy mi teljesen más világnézetet és teljesen más nőkel kapcsolatos álláspontot képviselünk.
Volt már több vitánk beszélgetésünk ebből kifolyólag.
Mindettől függetlenül egy fantasztikusan jó posztot írtál és még jobban álltad a sarat egész nap.
A legmélyebb fokú tiszteletem a tiéd.
Konfliktuskerülően, hárítva a vitákat mégis érvelve türelmesen elmagyarázva tartottad a frontot.
Megmondom őszintén messze nem néztem ki belőled ennyit most sokat nőtt az ázsiód nálam.
Soha nem fogunk egyetérteni de az egyik legnemesebb ellenfél vagy.
A poszt és a mai szereplésed példamutató a HA-n.
Szerintem.

2014.11.29. 20:27:58

@Thor vagyok: Erdekes, ugy tunik nem ugyanabban a Szaudi Arabiaban voltunk :). Sziget fesztival? Ritka nalam az olyan diak aki tudja hol van pontosan Europa, nem hogy Magyarorszag, hat meg Budapest vagy Sziget fesztival. Szirenazo auto: Riyadhban es mas varosokban a muttawa szirenazo autokkal jarkal korbe imaidokor, amirol hangosbemondon ismetlik hogy 'menjetek imadkozni'.

2014.11.29. 20:31:31

Figyelmetlen lennek? Nem lattam panasz tsunamit a szaudi melos es buriforgatok sorsarol?
Esetleg a HA megtartotta az igeretet es nem engedte be?

Thor vagyok 2014.11.29. 20:31:35

@Keleti Szél: Kár hogy nincs lájk gomb. Mélységesen egyetértek.

2014.11.29. 20:34:29

@diggerdriver: Huuuha - ha tudtam volna hogy ilyen pozitivan allsz hozza, tobb diggert fenykepezek :))). En reszemrol kellemesen csalodtam a HA kozonsegeben, sokkal de sokkal negativabb reakciokra szamitottam, ehelyett meg ilyen erdekes emberek is elobujtak itt a bokorbol mint Thor meg Noura (remelem jelentkeznek meg), mar ezert megerte.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.29. 20:35:04

@Mirjam2: Ertem, koszi. Akkor meg kell nehany ev/evtized, hogy valtozzon a helyzet. Egyebkent itt is csak 100 eves a kozoktatas, de itt Enver Hodzsa mindenkit megtanitott irni/olvasni. Legalabb volt valami jo is abban az eraban.

2014.11.29. 20:37:37

@Keleti Szél: "nehéz lelkiismeretesen élni, ezért felejtsük el a lelkiismeretünket. Hazudjunk helyette valami kövéret magunknak, hogy ne legyen rossz az emésztésünk."

Jezusmariaszentjozsef! NEM ezt mondtam, egyaltalan nem :D Kerdes volt, hogy ha igy elunk, es ezek alapjan hozok donteseket, akkor hol legyen a hatar? Hol legyen az a pont, amitol kezdve mar nyugodt a lelkiismeretem, es mikortol zavarjon, hogy mit csinalnak masokkal ott ahol en vagyok,? Reka mondta, nem menne Kambodzsaba, mert tiporjak az emberi jogokat. En meg erre mondtam, hogydehat itt mi magyarok vagyunk, aztan haza is megyunk neha, pedig Magyarorszagon is siralmas helyzetben el egy csomo ember es meg ennel is tobbeket lehetetlenitenek el nap mint nap ujabb es ujabb torvenyekkel. Es olyan szabad orszagban, mint Olaszorszag, is lehet asszisztalni egy csomo jogserteshez, a tudtodon kivul is, mint pl a maffia, es az o penzmosasuk. Nap mint nap. Ezekkel a dolgokkal amugy is egyutt kell elni, ott is, ahol mi vagyunk, ezert ennek alapjan nem talalom erdemesnek az "orszagbojkottot", foleg, ahogy mar irtam, akar segithetsz is az ottlevoknek a jelenleteddel es a kivulalloknak is megmutathatod az eletet, ahogy ez a poszt is csinalta. A felelosseg ettol meg nem felejtodik el, sot, igy lesz teljes igazan, hogy azzal egyutt elunk igy egyutt utazva meg egymassal erintkezve ezen a bolygon. Aztan Rekanak irtam kesobb, hogy a Ronaldos peldaval megertettem magam szamara is az o allaspontjat es elfogadom, ha valaki egy konkret helyzethez nem kivan asszisztalni, sot, ha valaki olyan gazdag es befolyasos mint Ronaldo, akkor erdemes is a jelenlegi helyzetenel nagyobb felelosseget vallalni. Ennyire felreertheto voltam, tejoeg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 20:46:18

@Mirjam2:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/m7ooy9v6n01jpa5mg1do.jpg

2014.11.29. 21:04:01

Hát érezzétek jól magatokat... Nekem egy ilyen helyen biztosan nem menne. Ennél még a magyar illiberális demokrácia is fényévekkel élhetőbb... Szerintem és számomra, természetesen.

SzZoole 2014.11.29. 21:06:56

@diggerdriver: Na most @Mirjam2: maja legalabb 2 gramot hizott ettol a dicseretol:)))

Thor vagyok 2014.11.29. 21:08:08

@Mirjam2: Olvasó vagyok kb három éve :) valamikor rég kommenteltem is. Csak aztán kb két és fél éve elegem lett a rosszindulatból, ami minden posztnál áradt, bármit is írt a szerző és eldöntöttem, hogy posztolni nem fogok. Blogot írtam, amíg Szaúdiban voltam, ha érdekel, átküldöm mailben.

Thor vagyok 2014.11.29. 21:08:25

@diggerdriver: @Mirjam2: abszolút egyetértek. Egyúttal az a fantasztikus első eset van, amikor diggerdrivernek helyeselek.
Mirjam, rettenetesen jól bírod a gyűrődést, jó a poszt, nagyon becsületesek a válaszaid, sajnálom, ha az én hozzászólásaim kekeckedésnek tűntek.

Ami meg a világmegváltó hajlamú Svédországban élőket illeti, a kommentjeimet kiszűrte a moderáció. Lényeg, hogy a fél közvetlen családom és terjedelmes rokonságom él ott huszon éve, elég sokat járok oda, sokmindent láttam. Az ő egyenlősdijükről kb azt tudnám mondani, hogy érdekes egyvelege az ótvar szemforgatásnak és az ostoba tehetetlenségnek. Ezerszer többet teszel te, mint akik messziről "bojkottálják" pl Szaúdit. Szaúdi meg gondolom, zokog, hogy Réka nem teszi oda a lábát. Nagymamám egyik mondása jut erről eszembe: "Haragszik a disznópásztor, de a falu nem tud róla."

Thor vagyok 2014.11.29. 21:08:29

@VPBA: Szerintem gyorsabb lesz. A mostani király 2006 óta 25 egyetemet alapított, nagyon nyomatja az oktatást, nincs az a pénz, amit sajnálna belőle. Bevezette munkaválallásban a női kvótát, a cégeket büntetik, ha nem alkalmaznak nőket. A mi egyetemünkön rengeteg tanult nő volt, nemcsak a kutatók meg az egyetemisták, de a staff nagy része is. Az én kedvenc IT supportom is arab lány volt. Olyannal alig találkoztam, aki ne Amerikában járt volna egyetemre/iskolába/dolgozni pár évet. Ezáltal a szemléletük is drámaian formálódik és borzasztó gyors a változás.
Találkoztam 15 éve ott élő svéd családdal - őszintén nem tudok elképzelni olyan projektet, amihez 15 évig kéne onnan gyűjteni a pénzt, megkérdeztem, és tényleg az volt a válasz: szeretnek ott élni. Mindhárom gyerekük ott született. A nő mesélte, hogy ezalatt akkora változásokat látott, hogy elmesélni is nehéz, akár onnan kezdve, hogy hogyan lazult az öltözködés, addig, hogy hogyan jelentek meg és harapództak el a nők a boltokban. Azt mesélte, 3 éve még nagy macera volt egy szempillaspirált venni, mert férfiak voltak az eladók és nem sokat tudtak segíteni. Tavaly pedig, az összes mall minden illatszerboltjában (és sok másikban) csupa nőt láttam, gyönyörűen sminkelve, teljesen amerikai módon pátyolgatni az ügyfelet. És ez csak egy morzsa, de minden téren változás van.

Azt hogy nők nem vezethetnek, férfiak szájából hallottam szidni. Többen mondták, hogy nevetséges, hogy arab pilótanő van, metróvezető van, az arab nők évszázadokon át megülték a tevét, csak pont autót nem vezethetnek. Nem adok ennek pár évet, hogy ez is megszűnik.

2014.11.29. 21:11:10

@charlieharper: Erdekes, en sem lattam, pedig direkt eldontottem hogy ma nem fogok szurni senkit. Mondjuk nem is baj - nem sokat tudtam volna mondani neki, nem vagyok kepben az itteni Mekis fizetesekkel.

2014.11.29. 21:16:43

@Thor vagyok: 'Olyannal alig találkoztam, aki ne Amerikában járt volna egyetemre/iskolába/dolgozni pár évet.'

Ja, igy mar ertem. Azert ez a kivetel, nem a tobbseg, az biztos. Nalunk az a gyakori hogy nem tudjak a lanyok Amerika Angliaban van-e vagy forditva, nem tudjak milyen nyelven beszelnek ott, stb. Persze van egy kozmopolita elit mint sok mas orszagban, de azert az atlagember mas. En olyan expattal sem nagyon talalkoztam meg aki szeretett volna itt lenni, gyakorlatilag mindenki akit ismerek a penzert van itt, meg a muszlimok is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 21:19:50

@Thor vagyok:
Mindezzel együtt, én borítékolom hogy egy pünkösdi királyság az arab jólét és tehetnek bármit vissza fognak süllyedni a kecskepásztor szinvonalra a városaikat meg belepi a homok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 21:19:57

@Mirjam2: Értem.Olvasva itt a kommenteket, leszűrtem, hogy mi a baj.Ha jól értem, a f@szik közt van egy tapló, türhő bugris réteg, amelyik, amelyek zaklatják a nőket.És gyakorlatilag innen indul ki az egész totális kontroll a nők felett, hogy ne járjanak ki, hogy ne vezessenek autót, hogy ne menjenek a plázában akárhová.Nem lenne egyszerűbb ezt a türhő réteget móresre tanítani/ böribe* vágni/deportálni, akármilyen módon megnevelni?És akkor mindjárt jöhetne ott mindenkinek egy szabadabb világ...Vagy nem jól látom?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 21:20:57

@Zoole[uk]:
...de legalább jó mája van:))))))))))))))))))))))))))))

2014.11.29. 21:21:26

@Thor vagyok: Kuldd at a blogot, koszi! Nagyon erdekelne. Lehet hogy Jeddahba megyunk legkozelebb, ha ekkora liberalizmus van arrafele :). Nem gondolom mar hogy kekeckedtel, felreertes volt. Tenyleg defenziv modba megy itt at az ember nagyon gyorsan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.29. 21:23:27

Ja, a csillag lemaradt.Szóval a böri az a börtön, a drágalátos Zalatnay Saci művésznő után szabadon. :D
Én még akkorát nem röhögtem asszem, mint mikor ez kitudódott, hogy így hívja.Illetve ennél már csak egy durvább volt, aki a tömegszerencsétlenséget is becézve írta, így: tömegszercsi.
Agyhalál.
Én csak a Stockholmot írom Stokinak, kérem, ezt az egyet nézze el nekem mindenki. :D

2014.11.29. 21:26:38

@diggerdriver: Szerintem is. Addig probaljuk osszeszedni a money-t ameddig lehet, aztan tolunk visszakovetelhet mindent a homok. Tudom hogy nem jol hangzik, de ez az igazsag. Az mar a helyi lakosokon mulik hogy addigra kepesek lesznek-e tulelni egyedul is, olaj es kulfoldi segitseg nelkul.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.11.29. 21:29:58

@morsels: hát mellé ment, van ilyen.. ;-), bár mondhatjuk hogy hozzászokott....

Keleti Szél 2014.11.29. 21:33:17

@mojyo:
"Szerintem annyira elbaszott a vilag, hogy lehetetlen ugy elni, hogy ne asszisztalj emberi jogsertesekhez, vagy a szervezett bunozeshez, ezert a lelkiismereti okokat az utazasra kiterjeszteni szerintem ertelmetlen. "

Értettem elsőre is, mit akartál mondani.
Ha kicsit alaposabban megnézed a mondatod, két lényeges állítást fogalmaz meg (amelyek közül a másodikat AKARTAD mondani, de mindkettőt te fogalmaztad meg):
- "lehetetlen ugy elni, hogy ne asszisztalj emberi jogsertesekhez"
-> ezért lelkiismereti okból ne korlátozzuk magunkat (választásainkat) útiélményeink beszerzésekor

A téma szempontjából a másodikra helyezted a hangsúlyt, de szerintem fontosabb az első, s én ezt gondoltam tovább.

(Hab a virtuális tortánkon, hogy nincs ok-okozati összefüggés a tagmondatok között. Hogy mégis miért így fogalmaztad meg? Szerintem azért, mert az a mögöttes gondolat járt a fejedben, hogy ha már egyszer lehetetlen gazemberként élni, legalább élvezzük: utazzunk bátran, korlátok nélkül, ne gördítsünk magunk elé felesleges akadályokat.
Hogy másként értelmezhető az a körülmény, hogy az "EZÉRT" szóval vezetted be a fő állításod / javaslatod?)

2014.11.29. 21:33:26

@geegee: De. Csak vilagszerte az a tendencia hogy az aldozatot hibaztatjak ilyen esetben. Volt egy felmeres tavaly a szaudi lakossag koreben, kerdes volt hogy miert zaklatjak a ferfiak a noket Szaudiban. Kb. 85% azt valaszolta hogy azert mert a nok kihivo szemsminket es koromlakkot viselnek. Nem vicc. Csak a szemuk es a kezuk lathato, de az emberek meg vannak gyozodve rola hogy megis az o hibajuk a zaklatas a kihivo oltozkodes miatt. Ezt megvitattuk a tanariban, ahol a fel tanari kar fiatal szaudi nokbol allt. Volt koztuk olyan no aki nem tagitott a velemenyetol hogy marpedig ez igaz, ha koromlakk van a non, akkor az o hibaja hogy megeroszakoljak mert feleslegesen felhivta magara a figyelmet. Mit lehet erre mondani...

nyuszigonosz 2014.11.29. 21:37:56

Érdekes posztot írtál Mirjam, egy olyan országról, amelyikröl az ember mindenfélét hall, dokumentumfilmekben lát is, de egészen más, közelibb, ha egy ott élö ír róla. És a képek is tetszenek.

Keleti Szél 2014.11.29. 21:44:20

@Keleti Szél:
helyesen:
...ha már egyszer lehetetlen MÁSKÉNT, MINT gazemberként élni...

Keleti Szél 2014.11.29. 21:44:28

@Mirjam2:
"marpedig ez igaz, ha koromlakk van a non, akkor az o hibaja hogy megeroszakoljak mert feleslegesen felhivta magara a figyelmet. Mit lehet erre mondani... "

Talán azt, hogy egész nyugodtan szippanthat bármennyit a körömlemosóból, az értelmi képességeire nem fog kedvezőtlen hatást gyakorolni... :)

2014.11.29. 21:46:49

@nyuszigonosz(D) ESTP: Koszonom, orulok hogy tetszett. Most sajnos le kell fekudnom, holnap munka - itt vasarnap kezdodik a het. Megprobalok meg valaszolni kerdesekre holnap ebedszunetben illetve este.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 21:52:58

@Thor vagyok:
Teljesen mindegy hogy én mit szeretnék.
Birodalmak jönnek, birodalmak mennek.
Az arab birodalom egyedülálló módon rajta kívülálló okból lett birodalom.
Gyakorlatilag semmit nem tettek a pénzért.
Megnyerték a lottó ötöst.
A befektetésekkel ideig óráig meghosszabbítják a jólétüket de az nem tartja őket sokáig életben.
Egyetlen dologban bízhatnak. Még sokáig elég az olajuk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.29. 22:03:29

@geegee: eskü, hirtelen úgy olvastam, hogy "türhő buris réteg" :DDD hiába, a buri illata belengi a blogot :))

2014.11.29. 22:17:45

@Keleti Szél: Tehat, eloszor szo szerint idezel tolem, majd elmondod, hogy Te azt hogy ertelmezted, es utana, hogy mi jart az en fejemben mikor azt irtam? :D Hat ehhez en csak gratulalni tudok :D

Reka irt olyasmit, hogy van egy listaja, ahova elvbol nem menne, en pedig ezen ertetlenkedtem, mivel ugy gondolom, hogy az elet minden teruleten jogserteshez asszisztal az ember, akkor is, ha bevasarol a boltban vagy megissza a napi kavejat, ezert nem ertettem, hogy a foldgolyo egesz szegleteit hogyan lehet ilyenfajta "tiltolistara" tenni? Elmagyaraztam mar egy hosszab posztban, hogy szerintem miert jo dolog nem elszigetelni magunkat a vilag egyes reszeitol, kurvara nem a sajat utielmenyeim beszerzese folott erzett lelkiismeretfurdalas miatt ertetlenedtem, mar elnezest a viragos nyelvezetert. Mindenki ertette amugy, csak Te "gondoltad tovabb"... Nem sikerult, semmi baj.

Thor vagyok 2014.11.29. 22:20:29

@Mirjam2: Magyarországon is ez van. Lehet, nem láttad, ha nem vagy itthon, ez borzolta fel a kedélyeket legutóbb:

www.szeretlekmagyarorszag.hu/te-vagy-a-hibas-ha-megeroszakolnak/

Thor vagyok 2014.11.29. 22:20:33

@diggerdriver: Nem olvastál figyelmesen :) de nem baj, nem diggerdriver kinyilatkoztatásai döntik el birodalmak sorsát.

tanato 2014.11.29. 22:20:47

@Mirjam2: Gratulálok,végre csak rászántad magad.

tanato 2014.11.29. 22:21:47

@Thor vagyok: 3 éve is ezen a néven kommenteltél?

tanato 2014.11.29. 22:25:52

@charlieharper: Ö célzottan csak akkor jön ha olyan a post ami kapcsán kifejthetii ezredszer ugyanazt.A Szaud-Arábiai post nem ebbe a kategóriába tartozik.Ő valójában nem szereti a blogot.

pasztasuta 2014.11.29. 22:27:57

@mojyo: múltkor mászkáltam fel-alá a városban és egyszer csak belefutottam a via maffia nevű utcába, nem vicc! csak azt nem tudom, hogy a város részéről ez most az önirónia vagy az őszinteségi roham kategóriájába tartozik.. :))

rezsöatya 2014.11.29. 22:30:23

@tanato: (tavollevorol vagy jot, vagy semmit...! pls!)

tanato 2014.11.29. 22:39:39

@rezsöatya: Igazad van,ez a post tényleg nem erről szól.de nem én idéztem meg,csak Charlie-nak válaszoltam.

Muscari 2014.11.29. 22:56:18

@Dragonlady (now in Indonesia): mi a baj, csajszi? Ennyire komoly ügy? Ha gondolod írd meg privátban.

Muscari 2014.11.29. 23:20:01

@diggerdriver: nem azt mondtad a múltkor, hogy vett3l tévét? Még probléma is volt a beállításával, ha jol rémlik.

rezsöatya 2014.11.29. 23:22:03

@Muscari: vett, de nem nezi...
Jo ha van. Jol mutatnak korulotte a fakacsak es az uj hobbi, a zsirzók...

tanato 2014.11.29. 23:32:37

@Thor vagyok: Mert már nem emlékeztem rád,de majd visszanézem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.29. 23:33:30

@Muscari:
Szóvívőm @rezsöatya: válaszolt helyettem.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

Muscari 2014.11.29. 23:38:39

@Thor vagyok: én emlékszem rád, de azt hittem pasi vagy. Olyan férfiasan hangzik, bár nem tudom hogy ki az a Thor :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 23:47:30

@mojyo: Ezzel meg ugy vagyok, hogy volt mar x millio ember aki nem tette be a labat eleteben soha se Szau-Arabiaba, se az Usaba, miert gond az, ha eggyel tobb van ( parom nem hajlando az Usaba menni, en meg a Kozel-Keletre) .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 23:53:46

@Turchi: Nem csak az a baj, hogy miniszoknyaban nem lehet, de tudomasom szerint farmerben vagy nadragban sem, ha no vagy.

M. Péter 2014.11.30. 00:49:36

@Mirjam2: Nekem a munkásőrök jutnak eszembe, akik 89-ben mentek volna az osztrák-magyar határt őrizni, hogy a keletnémetek ne tudjanak nyugatra menekülni.

Thor vagyok 2014.11.30. 00:56:10

@Muscari: Igazán hízelgő :) már az emlékezés, nem a pasiság.

M. Péter 2014.11.30. 01:02:56

@Mirjam2: Mi történik, ha egy nő megözvegyül, apja sem él már, akkor ki lesz a mahram?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.30. 02:22:32

@Thor vagyok: ja az osszes feminaci megmozdult , peticiozik .. viszont ha a Te lanyodrol van szo ugyanugy neveled ,veded ,tanacsokkal ellatod , ne kurvanak oltozzon ,ne fetrengjen hulla reszegen, ne a rosszfiuk tarsasagat keresse ... mint a rendorsegi tanacsok a filmben ... vagy a lanyodnak is joga van provokalni sot tanacsolod reszegeskedjen, meztelenkedjen, minden fiuval kezdjen ki ... mert a rendorseg dolga az elkovetoket kell oktatni megbuntetni ... sot ajanljuk mindenkinek tele fuxokkal tele penztarcaval ,csontreszegen, elhagyott utcan , lehetoleg szoljanak is be a romaknak a nyockerbe ... a rendorseg dolga az elkovetokkel foglalkozni ... barmit megtehetsz te nem vagy hibas, ha aldozatta valtal, senkit semmilyen korulmenyek kozott nem lehet megeroszakolni de kirabolni meglopni , megolni stb sem nem tetszenek a megelozesi tanacsok?...menjel selfizni az oroszlannal, vagy borsodba egy kocsmaba kerdezd meg ki ott a legerosebb..

2014.11.30. 03:43:15

@Mirjam2: Talán mert hasonló, de lazább helyen vagyok. Ide is elférne egy kis felvilágosító munka, ráadásul itt még a helyi ruhát sem kell felvenni.

2014.11.30. 03:44:56

@tildy[UK]: Nem lehet csak a helyi ruhában, ahogy írta, csak a nagyobb kontraszt kedvéért írtam :-)

2014.11.30. 03:49:04

@Réka ‎: Értem én amit írsz, talán már ismersz annyira hogy én bizony nem értek egyet és nem is fogok soha az itteni szabályokkal, igaz tenni sem teszek a változásért, mert éppen nem tudok mit, max. károgok mint a varjú. De nagyon nem tetszik, azt elhiheted. Pedig én nem vagyok olyan szigorú vallási környezetben, mégis háborgok sokszor.

2014.11.30. 05:23:41

@M. Péter: A mahram barmilyen ferfi csaladtag lehet, pl. nagybacsi, fiugyerek, fiu unoka. Igy all elo az a helyzet hogy pl. egy idos nonek egy kisfiutol (fiuunoka) kell engedelyt kernie ahhoz hogy megoperalhassak, utazhasson, stb. De vannak akiket nagyon hatranyosan erint ez a rendszer, pl. volt egy tanitvanyom aki evekig azert nem tudta elkezdeni az MA-t mert nem volt mahramja (ferjezetlen volt es csak ketten voltak az anyukajaval; raadasul ferjhez menni sem tudott mahram nelkul, 22-es csapdaja) es senki nem tudott neki engedelyt adni hogy tanulhasson. A vegen kapott valahogy allami engedelyt.

Azt hiszem vegso esetben, pl. arvak eseteben, van valami rendszer hogy az allam atvallalja a gondnoksagot de nem tudom ez hogy mukodik. A noi expatoknak a munkaadojuk a mahramjuk. Az a lenyege a rendszernek hogy muszaj egy nonek egy ferfihoz tartozni, onalloan semmit nem tud csinalni, a legegyszerubb dolgokat sem tudja elintezni. A kozelmultig sajat ID-kartyajuk sem volt, a mahramjuk ID-kartyajan szerepeltek csaladtagkent. Ma mar lehet nekik ID kartyajuk de sokuknak tovabbra sincs, a mahramet hasznaljak szukseg eseten azonositasra. Nem meglepo modon ennek tobbek kozott az a hatasa hogy sok no minden aron ragaszkodik pl. a hazassagahoz es / vagy elkenyezteti a fiugyerekeit, hiszen teljesen a mahramtol fugg a jolete.

2014.11.30. 05:32:11

@Mirjam2: Errol jut eszembe az a kolleganom, akinek szinten nem volt mahramja, es mikor megszuntettek az iskolabuszt, probalt felvenni egy sofort hogy munkaba tudjon jarni. Igen am, de ahhoz hogy ezt megtehesse, bizonyitania kellett hogy autoja van. De autot nem adtak el neki mivel no... Jarta egy ideig a koroket a hivatalok kozott, mig vegul valami ismeros reven sikerult szerezni autot es vegul vizumot a sofornek. Ugyanez a csaj evekig probalt maganak utlevelet szerezni hogy Dubaiba mehessen nyaralni, sehogy sem akartak megadni neki mivel nem volt mahram; a vegen sirt az oromtol mikor megkapta.

morsels (törölt) 2014.11.30. 05:44:43

@Mirjam2:
Ezek nagyon erdekes dolgok... ugy ertem, hogy ilyesmikrol nemigen hallani, olvasni.
Minden tarsadalmi berendezkedesnek megvan az alapja, aztan hogy hogyan valtozik, hogyan 'kezelik' a kulonbozo szituaciokat. Es ezeknek az alapoknak mindig van okuk.
Persze kivulallokent konnyu azt mondani, hogy marhasag, meg hat ez hogy lehet, de nekem nagyon erdekes.

FutureFry 2014.11.30. 06:43:51

Jó poszt. Kár, hogy Szaud Arábiában tényleg állami szinten van a "középkori" gondolkodásmód, pl. legutóbb az ateisták terroristának való minősítése:
www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-declares-all-atheists-are-terrorists-in-new-law-to-crack-down-on-political-dissidents-9228389.html
De szerintem jól teszed, hogy (amennyire lehet) "belülről bomlasztod" a rendszert (pl. a nők tanításával). Engem lehet kirugnának (jó esetben) mert esetleg egyes dolgokat nem tudnék megállni megjegyzés nélkül. De ezt egyszer már "megbeszéltük" (márhogy a férjed családja is aggódott ilyesmi miatt).

@Mirjam2: Én úgy tudtam, hogy a saudi vízum kérvényezésekor meg kell jelölni a vallásodat. Pl:
www.saudiembassy.net/files/PDF/VisaApp.pdf
Persze lehet, nem kell abba a rubrikába semmit beírni? Szóval Neked és/vagy Férjednek a munkavállaláshoz/belépéshez nem kellett megadnotok valamilyen formában, hogy milyen vallásúak vagytok?

2014.11.30. 07:05:49

@FutureFry: Igen, minden hivatalos iraton meg kell jelolni a vallast, de persze bemondasra megy, nem ellenorzik (nem is igazan lehetne). Ez azert fontos mert ha muszlim vagy, mas torvenyek vonatkoznak rad mint a nem muszlimokra. Peldaul ha imaido alatt megallit a rendorseg mert nem imadkozol, mondhatod nekik hogy nem vagy muszlim es megmutathatod az ID kartyadat amin fel van tuntetve a vallasod.

FutureFry 2014.11.30. 07:11:15

@Mirjam2: De mi történik ha valaki brírja, hogy ateista (mert az)? Gondolom nem tanácsos ha azt akarja, hogy beengedjék (ahhoz valószínű hazudnia kell).

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:17

@montroyal ( CAN qc): ha az en lanyomrol van szo, persze, az a dolgom. De nem a rendorsegnek! Az o dolguk az elkoveto "hibaztatasa" tudom, elkapasrol ne is almodjunk errefele.

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:34

@Mirjam2: ez olyan fura tenyleg. Nekem meg az jut eszembe, amikor a bevezeto treningen az elso heten mondtak, hogy aki szaudi lany bejott dolgozni a telepre, tanulhat vezetni, akkor az egyik kis huszoneves klinikai asszisztens csaj hogy felragyogott, hogy hudejo, akkor most majd vezethetem a kocsimat. Mondom, milyen kocsidat? Aszondja nezd meg, ilyen, mutatja a mobiljan. Kerdem, ezt most ki vezeti? Nez csodalkozva: hat a soforom! Akkor jottem ra, hogy tomegevel tartanak a csajok kocsit es hozza sofort. Ennek a lanynak pl az volt a fontos, ahogy dolgozni kezdett, hogy vegyen egy filippinot a sajat kocsijahoz, hogy ne kelljen osztozni a novereivel a csaladi soforon. Nem hazudott, neha kolcson is adta. Mastol is kaptam egyebkent kolcson kocsit soforrel ha volt valami surgos es busszal nem intezheto a varosban.

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:45

@FutureFry: nincs ilyen rovat, csak a sztenderdek felsorolasa utan az hogy "other". Es nem is boncolgatja veled senki tovabb.

pappito · http://pappito.com 2014.11.30. 08:48:32

@Mirjam2: szuper poszt volt, köszi szépen, az extra infókért a kommentekben meg pláne. Rég nem volt ilyen klassz a HÁ.

DieNanny CH 2014.11.30. 09:05:47

@Réka ‎:

Azért számomra elég fura vagy, tudod? Ha valaki ír a lakhelyéről, és minden második mondata annak kritizálása, vagy összehasonlítása bármelyik másik - akár Magyar - országgal, az ugyebár miért nem becsüli meg azt a helyet, ahol van, stb.
Mirjam leírta objektíven az ottani helyzetet, érdekességeket, semmilyen magánvéleményt nem fűzve hozzá, az szerinted tapsikolás, meg cuki egzotikum...
Fura, na!

@Mirjam2:

Nagyon tetszett a posztod, köszi! Amúgy, nők az utcán lehetnek egyedül? Csak, mert írod, a pláza környékén van néhány, akik férfihoz csapódnának, hogy bemehessenek.
Amúgy, ahova meg csak férfiak mehetnek be, oda kisgyerekkel be lehet menni? Akár kislánnyal is? (Most párhuzamot vontam az itteni nyilvános wc-kkel: Női wc-be bármilyen nemű gyereket bevihetek, és férfi wc-be egy férfi szintén bármilyen nemű gyereket bevihet.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 09:35:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: látod nekem meg az a fura, hogy a világ egyik legelnyomóbb országából ennyire kritikátlan leírás érkezik. Így szép kerek a világ :)

2014.11.30. 09:39:29

@FutureFry: 'De mi történik ha valaki brírja, hogy ateista'

Hulyenek neznek :). Viccet felreteve, az erdekli oket hogy muszlim vagy-e vagy nem. Ha nem vagy muszlim, akkor siman beirhatod pl. hogy kereszteny, ez a legegyszerubb megoldas.

Ennike (DK) 2014.11.30. 09:56:18

@Mirjam2: Csak most sikerult elolvasnom, sokmindenre valaszoltal, engem erdekelne peldaul, hogy a ferjed, o hogyan eli meg az ott letet, o is jar egyedul, vagy azert ketten jartok mindenhova, es mit csinaltok szabadidotokben? O kiket tanit? O is ugy birja a forrosagot mint te? Vannak-e ott barataitok, vagy csak munkatarsi kapcsolatokat apoltok es az internet adta lehetosegen keresztul tartjatok a kapcsolatot az otthoniakkal? Mennyi ideig szeretnetek maradni? Nyaron talalkoztam egy dan novel, aki egy evet ott tanitott, de oket kipateroltak, mert majdnem minden hetvegen buliztak alkohollal, es aztan elkaptak oket, nem volt mese haza kellett jonniuk, mondta, nagyon jo penzt kapott es meg egy evet szeretett volna maradni, de nem volt mese, kiutasitottak Szaudibol...Nos engem erdekelne a ferfi hozzaallas is, ha nem tul indiszkret.

2014.11.30. 09:58:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Koszi :). Lehetnek es vannak is egyedul nok az utcan, bar ez nagyban fugg attol hogy hol vagy, peldaul itt a varosban viszonylag sokan vannak. Azelott egy kis helyen laktunk es ott gyakorlatilag soha nem lattam egyedul not, maximum noket egyutt csoportban es azt is ritkan. Elvileg megallithatnak es megkerdezhetik hogy van-e engedelyed a ferjedtol / apadtol egyedul maszkalni; ez gyakorlatban ugy tudom ritkan fordul elo, es kulfoldiekkel szerintem egyaltalan nem. A helyi noknek elvileg irasos engedely kell az apatol / ferjtol arra hogy elhagyjak a hazat kiseret nelkul. A plaza kornyeken olalkodok szerintem foleg kulfoldi bevandorlok szegeny afrikai es azsiai orszagokbol, de ez csak feltetelezes a reszemrol, szemelyesen meg soha nem talalkoztam ilyennel.

Bemenni gyerekkel: errol irtam valahol az elejen mert kerdezte valaki, most nem talalom, de az volt a lenyeg hogy fogalmam sincs beengednek-e a pasit, valoszinuleg igen de nem tudom biztosan. A gyerek neme nem szamit. A tiltas lenyege nem az hogy a himnemueket kizarjak :), hanem hogy felnott ferfiak ne zaklassak a noi vasarlokat es eladokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.30. 10:01:47

@morsels: Aztán miért is?Magyarul nem mered leírni? :-(

2014.11.30. 10:05:35

@Thor vagyok: Persze hogy van autojuk es soforjuk - nincs is mas valasztasa a legtobb nonek mint hogy soforje legyen - de altalaban az auto a mahram neven van, a sofor szponzora is a mahram. Nyilvan jol hangzik hogy 'az en autom', de valojaban papiron az ove-e az auto? Ha no vagy, nem setalhatsz csak ugy be es vehetsz autot. Vagy lehet hogy ha nagyon gazdag vagy jo kapcsolatokkal akkor igen; az en kolleganom nem volt az.

Nekem ugy tunik hogy te felso-osztalybeli, elit emberekkel kerultel kapcsolatba akik lehet hogy kicsit felul voltak a szabalyokon, ez kulonosen Szaudiban eleg jellemzo, ha vannak osszekotteteseid, sok mindent el lehet intezni. A felszinen sok csillogas van, de azert ha kicsit megkapargatod a felszint, szerintem az atlagemberek, atlag nok elete Szaudiban nem igazan egy 'leanyalom'.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.30. 10:09:06

@Mirjam2: Atya isten...Erre már télleg nincs mit mondani.
Én is köszönöm az egész napos helytállást neked! :-)

tanato 2014.11.30. 10:12:51

@Mirjam2: Tényleg mi volna ha beírnád hogy zsidó vallású,beengednének?

2014.11.30. 10:16:29

@Ennike (DK): Koszonom a kerdeseket, probalok valaszolni parra mielott lejar az ebedszunetem...

'Csak most sikerult elolvasnom, sokmindenre valaszoltal, engem erdekelne peldaul, hogy a ferjed, o hogyan eli meg az ott letet, o is jar egyedul, vagy azert ketten jartok mindenhova, es mit csinaltok szabadidotokben? O kiket tanit? O is ugy birja a forrosagot mint te?'

A ferjem nem tud errol a posztrol :) es nem akarom a hata mogott 'kibeszelni', foleg mivel magyarul sem beszel, ez nem igazan lenne fair szerintem. Roviden: o is szereti a meleget, egyebkent az ev nagy reszeben nincs nagyon meleg, most pl. honapokig 20 fok korul lesz napkozben tehat kellemesen meleg mig Europaban hideg van. Jol erzi magat itt, minden nap eljar kulonbozo helyekre autoval munka utan, pl. fitneszterembe, sportolni. A benzin szinte ingyen van, ez mindenkeppen egy olyan aspektusa az orszagnak ami bejon neki :)

'Vannak-e ott barataitok, vagy csak munkatarsi kapcsolatokat apoltok es az internet adta lehetosegen keresztul tartjatok a kapcsolatot az otthoniakkal? Mennyi ideig szeretnetek maradni? Nyaron talalkoztam egy dan novel, aki egy evet ott tanitott, de oket kipateroltak, mert majdnem minden hetvegen buliztak alkohollal, es aztan elkaptak oket, nem volt mese haza kellett jonniuk, mondta, nagyon jo penzt kapott es meg egy evet szeretett volna maradni, de nem volt mese, kiutasitottak Szaudibol...'

Lehetne baratkozni a munkatarsi koron kivul is, de nekem jelenleg nincs idom illetve mivel nem tudom hogy meddig maradunk ebben a varosban, nem is probalok szoros kapcsolatokat kialakitani. Van eleg sok nyugati expat feleseg akik nem dolgoznak, ok szerveznek szabadidos programokat de meg nem volt idom ezekhez csatlakozni. Nem tudjuk meddig maradunk, valoszinuleg par ev meg, az is lehet hogy elmegyunk aztan visszajovunk pl. egy ev kihagyas utan. Az ivassal vigyazni kell az biztos... Mi nem iszunk alkoholt igy ez nem gond nekunk.

'Nos engem erdekelne a ferfi hozzaallas is, ha nem tul indiszkret.'

Szerintem akik inni vagy csajozni akarnak azoknak ertelemszeruen nem jon be :), masok viszont tobbe-kevesbe 'normalis' eletformat tudnak itt elni ferfikent es persze a nyugati expatok nagyon jo fizetest kapnak ha megfelelo a vegzettseguk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:18:25

@Ennike (DK): igazából az iszlám az, ami leginkább kihúzza nálam a gyufát, ez gondolom senkinek nem újdonság és a skandináv országokban élők át is érzik, hogy miért, akkor is, ha nem értenek vele egyet. Tudom, hogy ez az én személyes vesszőparipám, senkire nem akarom ráerőltetni, de nekem ez sok volt. Akkor is, ha nem comme il faut egy törzstagot így kritizálni.

Ennike (DK) 2014.11.30. 10:38:34

@Réka ‎: Arra jutottam, hogy nagyon erdekel az emberek viselkedese, motivacioja a cselekedeteik megvalositasahoz. Evek ota ezzel foglalkozom , hogy megertsem miert olyan valaki, amilyen. Arra jutottam ha megertem, aterzem a helyzetet, eltunik belolem az eloitelet, a rossz erzes, sot mitobb el kezdem szeretni, ugy erzem ez az egyetemes szeretet eloszobaja...

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:26

@Mirjam2: Lelomboztál :) most tényleg megfontolom, hogy visszamenjek-e, ha mondjuk Al-Khobarban nyílik lehetőség. Vagy legalábbis, előbb menjek férjhez :)

E-mailt blogcímmel kaptál-e? Nem túl határozott az itteni nicken át mailküldés visszaigazolása.

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:26

@Mirjam2: Amúgy volt hogy mondtam azt arab kollégának heccből, hogy "Hú de dögös a kocsid, vezethetem?" már lengette is a slusszkulcsot, hogy miért nem szóltam előbb, a húga is szokott, ha bejön a compoundra. OK, ez csak bent volt, csak azért számítottam egy kis zsigeri meghökkenésre vagy ellenállásra :)

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:42

@Réka ‎: Igazából pont az iszlám nem ír elő semmi olyasmit, amiken normális európai felháborodik. A meredek dolgok baromira nincsenek benne az iszlám tanaiban, sőt. A baj a hibás, hatalomőrült és bunkó adaptációból addik, amire azért a szépséges keresztény tanok alapján is volt példa a történelem során. Legalábbis én nem tudok róla, hogy a keresztényeknek elő lenne írva az inkvizíció, a keresztes háborúk vagy a boszorkányégetés, mégis a fene nagy kereszténységre hivatkozva történt az összes.

DieNanny CH 2014.11.30. 10:55:28

@puhacica:

Erről a zaklatás témáról eszembe jutott a Life on Mars című angol sorozat, ami '73-ban játszódik. Hát, ami ott folyt a férfiak szájából kifelé - rendőrökéből! - abból fejenként úgy 50 zaklatási pert lehetett volna indítani. Oké, lehet, kicsit eltúlozták a hatás kedvéért (a főhős 2006-ból került oda), de el tudom hinni, hogy 40 éve nálunk is nyíltan véleményezték a nők minden külső és belső négyzetcentiméterét, annak füle hallatára.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:59:57

@Ennike (DK): mindenképpen jó útnak tűnik :) bár szerintem olyan emberekkel/kultúrákkal toleránsnak lenni, amelyek nem toleránsak velünk, hosszú távon veszélyes lehet.
@Thor vagyok: igen, ez igaz. Ha jól tudom, nem is a Koránra, hanem a hadhtitokra és egyéb írásokra hivatkoznak a fundamentalisták (szalafisták stb), amikor az extrém dolgokat ideologizálják.

DieNanny CH 2014.11.30. 11:14:26

@Mirjam2:

Az operálásról jut eszembe: Ha nő a beteg, ilyenkor a műtőajtón kívül hagyják a vallási előírásokat? Hiszen a beteg, ha olyan helyen műtik, teljesen meztelen. Vannak női orvosok? Vagy hogy van ez?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 11:15:52

@Mirjam2: Néha már már irígyellek! Te egy fantasztikus és nagyon erős csaj lehetsz! / ölelés/
Majd ha egyszer lesz időd, mert már nagyon gazdag leszel és nem kell dolgoznod, légyszi adj nekem órákat, leckét arról, hogy lehetnék én is toleránsabb, elfogadóbb és nyitottabb!
Azt képzelem, hogy könnyebb lenne az életem sok területen, ha ezeket tudnám fejleszteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 11:22:14

@montroyal ( CAN qc):
Monty, teljesen egyetértek.
Ezt próbálom elmagyarázni a blogmon az esettel kapcsolatban.
Jónéhány példával alátámasztottam és megbeszéltük töviről hegyire.

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

Érdekes volt olvasni.
Azt olvastam az egyik arab újságban, hogy az Arab öböl "együttmöködés" ( az unió előzménye), úgy határozott, hogy munkások nem dolgozhatnak nappal, abban az esetben, ha a hőmérséklet 50 fok felett van, ilyenkor éjszaka dolgoznak. Amit tapasztaltam is pár évvel ezelőtt Ramadán környékén, este dolgoztak.
Akkor dolgoznak az ügyün...

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

@adg [Au, Darwin]: Miert fekete az abaya, van valami oka, vagy csak igy alakult ki?"

Nem tudom, hogy valaki válaszolt-e. Ha igen, átugrod
Én úgy gondolom, hogy ez a beduin kultúrára vezethető vissza, meg a kecskékre vagy valamilyen hasonló igénytelen jószág, gondolom ezt tenyésztettek. Ebből van fekete meg fehér. A férfiak mindig a külső világgal érintkeztek kereskedtek (hosszú út), legeltettek, ilyesmi, fontos volt, hogy ne főljenek meg a napon, ezért a fehér. A nők viszont a ház/ sátor körüli teendőket látták el, kevésbé voltak kitéve a napnak, ezért a fekete. Amellett náluk fontos volt, hogy meg különböztessék a két nemet.
Ha az Iszlámot is belemagyarázom, akkor a szunnita iszlám nem mondja meg, hogy milyen színt kellene viselni, csak azt mondja meg, hogy a két nemnek el kell különülnie öltözékben. Egy hagyomány szerint, a világ végét jelenti, ha a nők úgy viselkednek mint a férfiak (értsd úgy is viselkednek).

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

@Mirjam2: Ezeket, a ruhákat hordták az abája alatt.
Tény, a wahhabiták visszavezették a társadalmat az előző évszázadokba, de akkor is valószínűtlenek tartom, hogy egy törzsi társadalomban egy törzs asszonya díszed ruhában jelenjen meg egy másik törzs férfi tagja előtt.
Max. az arcukat nem kellett eltakarni.

mojoking77 2014.11.30. 12:39:54

@Mirjam2: Szia, jo post lett.
En fel evet birtam Kuwaitban, de meg oda sem tartom elkepzelhetonek, hogy felesegemet kivigyem, nem hogy Szaudit.
Te hogy birod?
Lehet csak en latom tul liberalisan a dolgot, de elmennenek a jo anyjukba, a vezetesi tilalommal, de kotelezo egesz testet takaro ruhaval, de a vallas rendorseggel, es tobbi idiotasaggal egyutt.
Es nem csak ezek, de maguk a helyiek is valami elborzasztoak. Az a gusztustalan felsobbrendusegi erzetuk (kuwait), amit ki is mutatnak mindenkivel, aki dolgozik nekik. Volt egy ket igen komoly vitam a helyiekkel, amikor elegge "unpolite" modon kellett elmagyaraznom nekik, hogy nem a seggukbol huztak elo, es ha nem kepesek megadni a tiszteletet, akkor pakolok, es huzok haza, ok eg szophatjak a f#$%t, mig talalnak mast, aki meg tudja oldani nekik...
Nem emlitetted, lehet nalatok nem egyertelmu, de Kuwaitban borzaszto mennyisegben vannak homo-es biszexualis ferfiak, epp azert mert lehetoseguk sem volt tini eveikben normalisan "becsajozni"..
En is egy aparthotelben laktam, a felettem levol lakasban egy orosz kurvaval.
Az egyik este meglatogatta a holgyet egy csapat helyi fiatal, nos az az este nekem sem tartozott az ott tartozkodasom fenypontjai koze, egesz ejszaka azt hallottam, hogy uvoltve szexelnek egymassal es a csajjal.... :(((
Egy dologra volt jo nekem a kintlet, sehol mashol nem tudtam annyit sporolni ,mint ott, mert gyakorlatilag semmire sem koltottem...
Mas. A kocsi amit belinkeltel egy Camaro, ami Amerkaban sem szamit igazi szuper autonak, kb $25 000 adoval, na mar most ado ugye Szaudiban nincs.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.30. 13:20:19

Na, nem kell Szaudiba menni, nálunk is létezik a jelenség. Fentebb volt szó a balul sikerült oktatóvideóról.

www.nlcafe.hu/ezvan/20141130/nemi-eroszak-kampanyfilm-rendorseg-tuntetes/

DieNanny CH 2014.11.30. 13:24:22

@Mirjam2:

Még egy olyan kérdés jutott eszembe, hogy ugye írtad, Szaúdiban nincsen posta. Van ugyebár net, meg mobil. Na, de mi volt 20 évvel ezelőtt? Hogyan üzentek egymásnak rokonok, barátok? Egy szolgát elszalajtani levéllel a szomszéd utcába oké, na de szomszéd városba? Erről tudnál írni?

kártékony 2014.11.30. 14:19:55

Jó a cikk, gratulálok, hogy van gyomrod ott élni. Nekem nem lenne.
Engem az érdekelne, hogy a hely nők szőrtelenítik-e magukat?

DieNanny CH 2014.11.30. 14:38:01

@VPBA:

Hát, nem tudom, otthon milyen az idő, de gondolom 5-10 fok kb. Elismerésem annak a nőnek, aki ilyen időben kihívóan felöltözik... Vagy, ott is van olyan agyament, akinek a szemceruza és körömlakk kihívás...?

**mimi** 2014.11.30. 14:38:54

Nagyon érdekes posztot írtál Mirjam, köszi :)

Imádom ezeket az "utazásokat"...:)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.30. 15:03:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Úgy nézem, Budapesten van vagy 2 fok. Arra én is kíváncsi vagyok, hogy lehet ilyen hidegben kihívóan öltözködni, talán télikabát alá bikini, vagy nemtom', a résztvevők biztos megoldják. Nehéz téma, mert erőszakra nincs mentség, de nyilván nem egy ilyen demonstráció fogja megoldani a problémát.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.30. 15:54:54

@mojoking77: csak a Camaro ... nem luxus de nalunk pl az Z typ 70K+... es nem mindenki tud USA-ba venni autot ahol pl joval olcsobb minden ( mert mashol dragabb)

configurator.autodata.gm.ca/GMCanada/buildYourVehicle.html?lang=fr

Deske1 2014.11.30. 16:25:29

Kedves Mirijam. Igazán örülök , h valós kepet festettél le városodról. Erről a térségről ritkán olvasható igaz történet...a médiából sohasem.
5 éve élünk Kuwaitban, vki szidta itt a hozzászólások között ;) - azt gondolom, h a világ minden részen tiszteletbe kell tartani a helyi kultúrát, vallást ...
S, nem a magunkéra formálni!
Mi szeretünk itt élni, kiszámítható , biztonságos.

mojoking77 2014.11.30. 16:46:49

@Deske1: En irtam rola negativumokat, mert van osszehasonlitasi alapom, plusz mert rengeteg dologban valtozhatnanak pozitiv iranyba, amihez semmi koze sincs a vallasnak.
A h meg a vok meg a vki-t muszaj igy irni? Tudom, mi kozom van hozza, nem kell elolvasni, de megis borzaszto trend, legalabb is szamomra.
Nekem is elt kint kollegam felesegevel 2011-tol kezdve par evig, de ok sem birtak 2 evnel tovabb. Persze, en is voltam a kovetsegen rendezett magyar bulik egyiken, ahol sokat beszelgettunk evtizedek ota ot elo magyarokkal, de mindegyiknek megvolt a baja a helyiekkel, ami nem csoda, hisz nap int nap erintkeznek veluk. A pancsolt borokrol palinkakrol meg foleg ne is beszeljunk, amit ok csinalnak otthon. Csak, hogy mennyire vegyuk tiszteletbe a vallast kulturat.
@montroyal ( CAN qc): Hmm.... $25 000-ert otthon egy job felszereltsegu Octaviat sem nagyon kapsz. Plusz a Z28-at Amerikaban sem nagyon veszik. Minek? Kell a fenenek a 7 literes dog..

2014.11.30. 17:12:42

@szép mezők szárnya: Nekem idos szaudi nok mondtak hogy lanykorukban nem volt abaya es ezeket a ruhakat hordtak, csak ugy minden abaya nelkul, de te biztosan jobban tudod.

Thor vagyok 2014.11.30. 17:57:33

@Mirjam2: Én is hallottam. Huszonéves fickó mondta, hogy a nagymamája még nem hordott abayát, csak valami hosszú felsős, buggyantott nadrágos ruhát mint a török viselet.
Egyébként én kedveltem a sajátomat, és olyan gyönyörűeket láttam, hogy ha tovább maradok, biztos vettem volna egy ilyet:

miujsagkleccsben.files.wordpress.com/2014/02/photo-1r.jpg

Színes abayák is voltak tömegével, de szaúdiakon ritkán láttam, max kéket meg barnát, inkább a külföldiek hordták:

image.made-in-china.com/2f0j00jKcTJSaRbIbY/2013-Fashion-High-Grade-Islamic-Arabic-for-Muslim-Women-Clothing-Kaftan-Abaya-Arab-Jalabiya-Jilbab-Arabic.jpg

vagy ezek is cukik: 3.bp.blogspot.com/-yA1DO-P8g24/UYOIbopjThI/AAAAAAAAA1E/tBPLMEG3oqk/s1600/IMG_1582.JPG

2014.11.30. 17:59:50

@Deske1: Orulok hogy tetszett, es hogy jol erzitek magatokat Kuwaitban!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 18:02:20

@szép mezők szárnya: a gyász színe fehér vagy fekete náluk?

2014.11.30. 18:04:43

@mojoking77: Sajnalom hogy nem jott be neked Kuwait :(. Ertem amiket mondasz, itt is nagyjabol ez a helyzet, nagykepuseg stb. Egy barati hazaspar akivel megismerkedtunk itt regen Kuwaitban dolgozott, azt mondjak nagyon hasonlo, csak itt persze konzervativabb. En, ahogy leirtam, jol birom, elegge szeretek itt lenni. Mindenkinek mas orszag / kornyezet toleralhato.

2014.11.30. 18:09:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oszinten szolva fogalmam sincs, az biztos hogy altalaban egymashoz kozel elnek a rokonok, baratok, hiszen torzsekre, nagycsaladra epulo tarsadalom. A kozelmultig szinte mindenki irastudatlan volt, igy nem nagyon irogattak leveleket egymasnak az emberek, arrol nem beszelve hogy fokent nomadok voltak es a sivatagban eltek satrakban, igy nehezen talalta volna meg oket a postas :). Letezik egyebkent posta, de ugy tudom nem hasznaljak lakossagi celokra, csak uzletileg. Legalabbis mikor feltettem a kerdest az osztalyomban hogy ki volt mar postan, senki nem jelentkezett (mondjuk ugyanezt az eredmenyt erte el az a kerdes is hogy ki volt mar vonatallomason, metron, buszon, stb. stb. mivel itt nincs tomegkozlekedes).

2014.11.30. 18:14:21

@sodalisO [eng]: Koszonom szepen az elismero szavakat :), de sajnos egyaltalan nem errol van szo, hanem en egyszeruen szeretek itt egy csomo dolgot, osszessegeben jol erzem magam itt, mig egy csomo masik helyen nem, es ott hiaba probalnam toleralni a dolgokat amiket nem szeretek, valoszinuleg nem menne. En is nagyon szeretnek toleranciat tanulni valakitol, bar minel idosebb leszek, annal inkabb ugy erzem hogy oreg vagyok mar a valtozashoz.

2014.11.30. 18:18:28

@szép mezők szárnya: Persze, mar minden oke, csak kb. 40-45 fokban dolgoznak napkozben. Marpedig akkor siman dolgoznak az epitkezeseken, sajat szememmel lattam a nyaron. Probald ki egyszer par orara... Hajnalban kezdenek, aztan delben tartanak par ora szunetet, aztan megint estig dolgoznak.

2014.11.30. 18:23:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Vannak noi orvosok is, de a legtobb orvos ferfi. Orvosi kezeles kb. az egyetlen terulet ahol kivetelt tesznek, tehat keveredhetnek ferfiak es nok, de itt is csak szigoru szabalyok szerint. Mindig jelen kell lenni legalabb egy harmadik felnek peldaul ha no a beteg es ferfi az orvos; idealis esetben a harmadik fel a no kozeli ferfi rokona. Tavaly be akartak vezetni egy szabalyt hogy kotelezo legyen ferfi rokonnak jelen lenni, de ez ellen mindenki tiltakozott es szerencsere ugy tudom elvetettek. Amikor engem vizsgalt ferfi orvos, akkor csak egy nover volt jelen mindig.

2014.11.30. 18:35:48

@Thor vagyok: Nyilvan ok is tudjak hogy mashol vezetnek a nok, illetve maguk a szaudi nok is vezetnek altalaban kulfoldon (sot belfoldon is ha tehetik, pl. compoundon belul), nem hinnem hogy ezen megbotrankozik valaki.

skye8 2014.11.30. 18:39:14

Tetszett az iras,nagyon pontos es osszeszedett.kicsit azert ijeszto volt olvasni hogy a noket mennyire elnyomjak. egy elegge elfajult vilagnak tunik ez.

2014.11.30. 18:49:37

@tanato: Nem tudom es nem szeretnem tesztelni :). Siman lehet hogy nem vennek eszre, foleg ha nem arabul toltod ki a papirokat.

tanato 2014.11.30. 19:32:05

@Mirjam2: Köszi az infót,ha már itt tartunk,egyszerű izraeli állampolgár/nem palesztin vagy drúz/beutazhat,munkát vállalhat Saudiban,Pl. ha olajmérnök?
Egyebekben mégegyszer gratula hogy írtál posztot,várom a többit is.sajnos még nem veséztem ki az egész írásodat,nem voltam itthon tanulmányi okokból.De majd pótolom.

2014.11.30. 19:37:48

@tanato: Nem tudom elkepzelni hogy izraelit beengednenek; izraeli pecsettel az utleveledben sem engednek be. Nem ismerik el az orszag letezeset. Pl. a vilagterkepeken amit itt arulnak feketevel be van mazolva Izrael helye hogy ne latszodjon. Az orszag nevet sem szabad hasznalni, azt kell helyette mondani hogy Palesztinia.

2014.11.30. 19:56:31

@tanato: Utananeztem - sajnos ugy tunik hogy meg az izraeli allampolgarsagu muszlimokat sem engedik be mekkai zarandoklatra... www.haaretz.com/news/middle-east/1.615855

tanato 2014.11.30. 20:14:39

@Mirjam2: Ez azért nagyon durva,még-hogy a zsidó államban élő muszlimokat sem engedjék be.Mondjuk anno az izraeli palesztin hallgatók sem használták soha az Izrael megnevezést,mindig Palesztínát mondtak.Néha még húztuk is őket/nem volt szép dolog tőlünk/hogy ti nem is létező államban éltek,mutassátok meg a térképen Palesztínát mint létező államot.És Jeruzsálemet sem a m i fogalmaink szerint osztották ketté/kelet és nyugat Jeruzsálem/hanem úgy mondták,zsidó és arab Jeruzsálem.

DieNanny CH 2014.11.30. 20:17:17

@Babette .:

A belinkelt cikkben volt arra felszólítás, hogy öltözzön mindenki kihívóan a tüntetésre. Amit nem tudok elképzelni a 2 fokos hidegben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 05:26:42

@puhacica: tojásos nokedlire én se öntenék tejet. csak a túrós meg a grízes tésztára szoktam néha. :-)
én is benéztem a blogodra Hinta kampánytevékenysége miatt.
nagyon drukkolok nektek, szerintem menni fog, nem lesz ebből örökre mosogatás, bármennyire is szeretné az ellendrukker-tábor. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 05:52:49

@kártékony: az iszlám tisztálkodási szabályok előírják a férfiaknak és a nőknek is a hónaljszőrzet és a nemi szervek körüli szőrzet eltávolítását. a többi testrészt nem tudom.

tanato 2014.12.01. 08:27:07

@Mirjam2: www.origo.hu/utazas/hirek/20141128-ozonlenek-a-muszlim-turistak-izraelbe.htm
Itt azt írja hogy szaúd -arábiai túristák viszont járnak Izraelbe.

2014.12.01. 09:43:48

@tanato: Palesztinaba, te! :))) Akkor megis megtalaltak a terkepen, a nagy fekete folt alatt...

puhacica 2014.12.01. 09:53:10

@Dragonlady (now in Indonesia): túrós tésztára???!!! :D
köszi a drukkot! majd meglátjuk, hogy alakul, reméljük úgy, ahogy nekünk a legjobb. :)

tanato 2014.12.01. 10:06:26

@Mirjam2: Én is megdöbbentem a cikken,nem gondoltam volna hogy ilyen sok muszlim turistájuk van.Hátha ez is elősegíti a békés közeledést.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 13:59:32

@Mirjam2: Én nem mondtam, hogy oké, hogy ilyen melegben dolgoznak, de úgy vélem, hogy a korábbiakhoz képest már az is előre lépés, hogy nem kell 50 fok felett dolgozni. Ezért írtam, hogy dolgoznak az ügyön.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 13:59:33

@Mirjam2: Nem kételkedem a szava hihetőségedben. Csak nem tudom elképzelni, de attól lehetséges.
Azért érdekes lenne tudni, hogy a forrásod (már mint a nő), honnan való pontosan, és tényleg szaudi-e nem beházasodott jemeni vagy egyiptomi. (beduin vagy városi, A Vörös-tenger menti partvidékről, vagy a jemeni határhoz közeli vagy az északi szomszédjaihoz közeli oázisból. Mert a Szaudiak előtt minden törzsnek megvolt a szokása, illetve nagyobb fokú diverzitást mutatnak.
Elnézést kérek a magyartalanságom miatt, évtizedek óta küzdök vele, pedig elméletileg az anyanyelvem.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 14:21:07

@Babette .: Az egyiptomiaknál úgy tudom fehér.
A gyász és a ruhához kapcsolódóan.
Ősi szokásnak mondható a Közel-Keleten, hogy amint kiderül, hogy elhunyt az illető, elkezdenek jajgatni a nők, és megszaggatják a ruhájukat, összekarmolják az arcukat. A ruhaszaggatás a kígyóra vezethető vissza, a kígyó levedli a bőrét, újra és újra megújul, ezért hallhatatlan ( a Gilgames legendája is ehhez kapcsolódik). Tehát, amikor elkezdik szaggatni a ruhájukat (mint a kígyó a vedlésnél), hogy új életet kezdjenek, és hátrahagyják a szenvedést.
A halottat lemossák, és fehér lepellel be tekerik, Mekka fele fordítva eltemetik, általában 24 órán belül.
Ha a szunnita muszlim jogot nézzük.
Akkor mindenki örököl, meghatározott, ki mennyit.
A feleségnek 3 hónapot várnia kell, mielőtt férjhez megy (hogy kiderüljön terhes-e), ezt az időd a férje házában kell tölteni. A vitatott, hogy a napalt is ott kell töltenie vagy sem. Egyiptomban az egyik női mufti azt mondta, hogy nem (természetesen alátámasztva a véleményét), hiszen dolgozni kell, eltartani magát.
Van ez az egyiptomi sorozat az idei Ramadánkor mutatták be, nagy sikert aratott az arab világban. Van benne valahol egy gyász jelenet. A sorozat címe: A nők börtöne
www.youtube.com/watch?v=a5c5Yr-_peQ

2014.12.01. 14:39:01

@szép mezők szárnya: Sohasem kellett 50 fok felett dolgozni, egyreszt mivel szinte soha nincs 50 fok felett, masreszt meg mindenki meghalna ha 50 fok felett fizikai munkat kene vegeznie a napon - probald ki. Sajnos 40-45 fokos melegben valo fizikai munkatol is meghalnak fiatal, eros ferfiak, olvasd csak el a hireket a nepali epitomunkasokrol. Ezeket az embereket trukkokkel csalogatjak be a kozel-keleti orszagok es amikor itt vannak, ugy kezelik oket mint a rabszolgakat. Ami nem is csoda, hiszen hivatalosan csak 1962-ben toroltek el pl. Szaudiban a rabszolgasagot es gyakorlatban meg mindig ugy tekintenek a vendegmunkasok egy reszere mint a rabszolgaikra.

2014.12.01. 14:50:51

@szép mezők szárnya: Nem akarok szemelyeskedni, tok jo hogy erdekel teged a tema es ennyit tanultal rola, mindenkinek megvan a maga hobbija. Ugyanakkor azt azert elfogadhatnad hogy nem minden van ugy a valo eletben mint a neprajzi konyvekben. Szerintem regen nem hordtak abayat, ez egy ujitas. Rengeteg bizonyitekot lattam erre, regi kepek, stb. Es nem egy no mondta nekem hogy regen nem hordtak, hanem sokan.

Nem is lehetett volna hordani, hiszen mielott minden legkondicionalva volt es mindenkinek dolgozni kellett, megfulladtak volna a nyari melegben a ket reteg ruhaban szerintem. Ezt az egesz takarast, elszigeteltseget ugy tudjak megoldani hogy rengeteg penzuk van, igy megengedhetik maguknak hogy a nok szinte soha ne hagyjak el a hazat, ne dolgozzanak, mindig minden legkondicionalva legyen stb. Nem olyan regen a vilag egyik legszegenyebb emberei voltak, satrakban elo nomadok, egyszeruen nem tudom elkepzelni hogy a nok tobb reteg ruhat hordtak volna, kiveve persze telen mikor hideg van. A tanitvanyaim azt mondjak hogy mikor meglatogatjak a nagyszuleiket kis falvakban, ott ma sem hordanak abayat mivel nincs vallasi rendorseg es a helyieket nem erdekli.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 15:44:20

@Mirjam2:
Amikor kint éltem (arab öböl menti ország) akkor igenis volt 50 fok felett. Főleg azért, mert minden be volt építve, és a beton többszörösen visszasugározta a hőt, a páratartalom tovább súlyosbította a helyzetet. Illetve eltűntek azok az újságok, amelyekben volt időjárás jelentés.
A hivatalok nyitvatartás ideje megváltozott, és alig lehetett embert látni az utcán (munkásokat se).
Szerencsére az év nagy részében 50 fok alatt volt a hőmérséklet.

Az abája nem vastag, már szinte áttetsző. Átereszti a levegőt. Csakúgy a hagyományos természetes anyagból készült ruha is lélegezni hagyja a bőrt, így kevésbé kellemtelen az izzadság.
Azon az éghajlaton fontos, hogy felöltözzön az ember, mert kis időn belül érezheti a Nap kártékony hatását. (ez saját tapasztalat).

Több idős őslakos emberrel beszélgettem, az egyik nevetve mesélte, hogy gyerek korában, sosem tudta, hogy az anyja, hogy volt képes megismerni a barátnőit a piacon, meg a többi nőt, hiszen dísztelen fekete burqa volt rajtuk, és a szemük is alig látszott ki. Ez egy élénk tengerparti kereskedő város volt. Az elbeszélések mellett a könyvekben is az olaj felfedezése előtt készült képeken nincs díszes ruhába öltözött nő, gyaníthatóan a mostani konzervatív helyzet miatt ki moderálták. Ennek ellenére továbbra is fenntartom a kételyeimet, hogy az általad leírt jelenség olyan általános lett volna. Egy kis közösségen belül elfogadható (a törzsi hagyományt tekintve, mindenki ismer mindenkit), de egy nagyobban nem.
Mindenesetre ahogy az arab mondás tartja neked megvan a saját véleményed, nekem meg a sajátom.

2014.12.01. 15:56:33

@szép mezők szárnya: Na jo, addig olvastam amig elkezdted nekem magyarazni hogy milyen az abaya... Itt van mellettem az enyem, szoval van egy kis fogalmam rola hogy milyen, de azert koszi az infot. Meghagylak abban a tudatban hogy te tobbet tudsz minden arabokkal es iszlammal kapcsolatos dologrol mint barki mas.

2014.12.01. 16:06:10

@szép mezők szárnya: Na jo, azert ezt nem birom szo nelkul hagyni:

'Az abája nem vastag, már szinte áttetsző. Átereszti a levegőt. Csakúgy a hagyományos természetes anyagból készült ruha is lélegezni hagyja a bőrt, így kevésbé kellemtelen az izzadság.'

Ez egy nagy marhasag, mar ne is haragudj. F*om ereszti at a levegot, hogy noietlenul fogalmazzak... Az 'abája' k*ra kenyelmetlen, foleg nyaron, es fel perc alatt teljesen beleizzadsz (pedig en nagyon sovany es pici vagyok, alapvetoen nem izzados tipus). Egyebkent ki mondta hogy 'abája'-nak kell ejteni a szot? Mert itt nem igy ejtik, de mindegy...

Tudod mit utalok a ferfiuralomban? Azt, amikor ilyen tudalekos, nagykepu stilusban probalja nekem kinyilatkoztatni egy ferfi hogy en mikor miben izzadok, mint peldaul te is. Ebbol a peldabol is latszik hogy ez nem feltetlenul kultura-fuggo; peldaul neked ez a stilusod pedig magyar vagy, nehany arab / szaudi ferfi pedig, akiket ismerek, odafigyel arra amit mondok es nem csak kinyilatkoztat magas lorol. En itt befejeztem a veled valo 'beszelgetest', vagyis a tevedhetetlen kinyilatkoztatasaid hallgatasat / olvasasat.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 16:32:44

@Mirjam2:
Sajnálom, hogy ilyen indulatokat váltottam ki belőled.
Egyáltalán nem kivagyiságból írtam.
(az arab világ nekem a hobbim, másnak a II. világ háborús repülőgépek rekonstruálása vagy autószerelés)
Az egyik kommentben nem véletlenül érdeklődtem a nyilatkozók származási helyéről (Arábia nagy), mert az sok mindent megmagyaráz.
Ami meg az abáját illeti, az emberek különbözőek. Én szerettem abáját hordani (nem volt kötelező), mert elegáns (és legalább nem kellett az alatta lévő ruhát vasalnom.)

szép mezők szárnya 2014.12.01. 16:54:01

@Mirjam2:
Annyit tennék hozzá, hogy nő vagyok.
Engem nem zavart az abája, mert
- alig voltam kint a levegőn (légkondícionált épületből/autóból/ ki majd be), mivel az épületeket túlhűtik kellett a plusz.
- ha kint voltam (pl. pikinikkel egybekötött vízipipázással a tengerparton) nem zavart: mert még mindig jobbnak tartottam, minthogy bőrrákot kapjak, vagy az amúgy is előnytelen bőrszínem tovább sötétedjen, másrészt a piacon, olcsón tudtam venni európai márkás parfümöket, amit ott pacsulinak tekintenek.
De mindenki más. De nem tudom, miért nem lehet felfogni, hogy valaki szereti hordani, mi ezen olyan nagy ügy.
Az abáját azért írtam abájánák, mert a többség így ismeri, Mo.-n. (nem akarok tudálékoskodni a nyelvjárásokról, és a különböző kifejezésekről)
Valóban apajogú társadalom, de a férfiak többsége is elfedi magát (disdása, illetve asztalkendő:)), a legrosszabb a tréning nadrág volt, amibe jöttek.
Én is befejeztem.

2014.12.01. 17:05:06

@szép mezők szárnya: Figyelj, tok jo hogy neked tetszik az arab kultura es tanulmanyoztad. Nekem peldaul az indiai kultura tetszik. Tobbek kozott majdnem mindig szarit hordok mikor Indiaban vagyok (sot neha mashol is), szamomra nagyon kenyelmes, rengeteg szarim van es imadom oket.

Ettol fuggetlenul ha India hirtelen egy nagyon gazdag orszag lenne, egy csomo kulfoldi no odamenne dolgozni es kenyszeritenek oket torvennyel hogy szarit hordjanak az utcan, es panaszkodnanak rola hogy kenyelmetlen, tutira nem kezdenem el nekik magyarazni hogy marpedig mennyire kenyelmes. Felfogom hogy a legtobb no szamara kenyelmetlen a szari, mar fiatal indiai nok sem hordjak a varosokban, az pedig sulyos igazsagtalansag lenne ha muszaj lenne hordani es foleg ha kulfoldieket is kenyszeritenenek a viselesere.

Az egy dolog hogy en imadom a szarit es nekem szemely szerint nagyon kenyelmes, de ettol fuggetlenul meg kepes vagyok masok szempontjait is figyelembe venni. Es ez mas dolgokkal kapcsolatban is igy van, a szari csak egy pelda volt.

2014.12.01. 17:15:29

@szép mezők szárnya: Fel lehet fogni hogy szereti valaki, szerintem pont te nem fogod fel hogy nem mindenki szereti, sot a legtobben nem - azt meg vegkepp nem sokan szeretik hogy letartoztatnak ha nem hordod. Nekem teljesen mindegy hogy te no vagy vagy ferfi, nem jon be nekem a kinyilatkoztato stilusod, ne haragudj. Nem muszaj egy muszalas fekete leplet hordani a ruhad felett ahhoz hogy ne kapj borrakot (igen, meg mielott kijavitasz, itt Szaudiban csak muszalas abayat lehet kapni pl., Angliabol hoztam magamnak normalis anyagbol keszultet). A ferfiak is csak egy reteget hordanak es gondolom nem kapnak ettol borrakot, ja es az arcukat sem takarjak el nyilvanos helyen - tudom hogy a Szaharaban igen, de az egy kulon tortenet. 'Abája': nem tudom hogy a tobbseg hogy ismeri a szot Mo.on, azt feltetelezem hogy leginkabb sehogy sem ismerik, de mindegy.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.01. 23:57:02

@kék madár: válaszolok még egyszer, hátha válaszra méltatsz. Nem szeretem, ha igazságtalanul megvádolnak és valótlanságot terjesztenek rólam. Van nekem hibám épp elég :) felvállalom őket, igyekszem fejlődni. Ha valakit megbántok, igyekszem elnézést kérni és őszintén is gondolom. Valóban lenézek egyes kultúrákat. Nem vagyok kultúrrelativista, nem tudom azt mondani, hogy mindegyik kultúra egyformán jó.
De soha senki sikerét vagy állását nem néztem le, nem sajnáltam le. Ez tőlem annyira idegen, mint az abaya, csak hogy témánál maradjunk. Rendszeresen az első kommentek között gratulálok az olyan posztolónak, akiről lerí, hogy javít a sorsán és megdolgozik a haladásért. Soha nem szempont, hogy mi a foglalkozása. Azt hiszem, aki visszaolvassa a kommentjeimet, annak ez hamar egyértelművé válik.
H*nta ellen kikelek néha, mint a törzskommentelők nagy része, de ez sem a társadalomban elfoglalt helyének, hanem a negatív és másokat ócsároló attitűdjének szól.
Korábban kifejtetted, hogy nem kedvelsz és ezzel semmi gond. De valótlanságot kérlek ne állíts rólam. Vagy ha fenntartod, akkor küldj példákat, hogy tanulhassak-javulhassak abból, amit eddig nem vettem észre.
Elnézést az offért, de ez két napja bennem volt. Jóccakát.

kék madár 2014.12.02. 07:39:08

@tildy[UK]: ne haragudj, nem neked irtam, Rekanak

kék madár 2014.12.02. 08:04:18

@Réka ‎: Bocs, de par napig nem jartam erre.
En szeretnek nem kotozkodni, mert alapvetoen birtam a torteneteid, a hozzaallasod, ezt bele is vettem, kiveve amit irtam. Lehet, hogy nem neztel masokat es en csak belelattam. Akkor elnezest.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 13:24:07

@kék madár: ok, semmi gond, kösz szépen, hogy válaszoltál és hogy tisztáztuk :))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása