oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 29. 06:43,  Férfiaknak tilos a bemenet 489 komment

2014. november 29. 06:43 Határátkelő

Férfiaknak tilos a bemenet

A mai „Az én városom” egy a legtöbbünk számára kevéssé ismert világba, Szaúd-Arábiába, Al-Khobar városába kalauzol el minket, nem csak képekben. Érdekes bennfentes, az általában létező sztereotípiáinknak éppen ellentmondó, információkat is megtudunk ott élő szerzőnktől. Ha esetleg valaki még kedvet érez városa bemutatására, az eddigiekhez hasonló módon, a további posztokat is szívesen látom a hataratkelo@hotmail.com címre.

31 - Utcak ejjel 7.JPG

„A blog rendszeres olvasói már tudják, hogy férjem és én második éve élünk és dolgozunk Szaúd-Arábiában. A jelenlegi lakhelyünk Al-Khobar, az ország egyik jelentős üzleti és kereskedelmi központja. Eredetileg halászfalu volt – egyik szaúdi barátunk idős édesanyja szerint az ő nemzedéke még sátrakban lakott a sivatagban, életük állandó küzdelem volt a birkanyájakra leselkedő farkasok ellen. Az olaj felfedezése után gyökeresen megváltozott a helyzet: ma a város lakosainak jelentős része a világ legnagyobb olajcégének az alkalmazottja.

Folyamatosan építkeznek, az egész település leginkább egy hatalmas építési területre hasonlít. A városközpont tele van szállodákkal és bevásárlóközpontokkal, ahol minden nemzetközi cég képviselteti magát.

Megpróbálom néhány képben bemutatni a várost illetve a mi környékünket.
Biztosan észre fogjátok venni, hogy nem vagyok profi fotós: a képek a város hétköznapi arcát mutatják, egy hétköznapi ember lencséjén keresztül.

Al-Khobar a tengerparton helyezkedik el, az itt lakók egyik kedvelt időtöltése a tengerparti séta vagy piknik. A nyári hónapokban napközben 50 fokig is felmegy a hőmérséklet, ezért csak éjjel érdemes kijönni – sokan délután alszanak, majd hajnalig ébren vannak, így jobban ki tudják használni a hűvösebb esti órákat.

Ilyenkor novemberben már kellemes meleg van napközben, 25-30 fok között, igy hétvégén tele van a tengerpart családokkal. Természetesen nem lehet bikiniben napozó hölgyeket látni: nőknek közterületen kötelező az egész testet takaró vékony fekete ‘köpenyt’, ún. abayát viselni. A helyi nők a hajukat és legtöbb esetben az arcukat is fekete kendővel takarják nyilvános helyeken.

Szaúd-Arábiában nagyon népszerűek a bevásárlóközpontok, ahová nem csak vásárolni járnak az emberek. Főleg a nőkre jellemző, hogy közösségi térként kezelik ezeket a helyeket, hiszen biztonságosak és kényelmesek – légkondicionáltak, rengeteg kávézóval, étteremmel, mecsettel, gyerekeknek játszóházzal felszerelve.

Jellemző hogy férfiakat gyakran csak nők kíséretében engednek be, ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy egyedülálló férfiak zaklassák a női látogatókat (ráadásul női ruhaboltok ajtaján gyakran ‘family only’ tábla jelzi hogy férfiakat csak női családtagokkal együtt látnak szívesen). A mi lakásunk közvetlen közelében két hatalmas bevásárlóközpont és egy óriási IKEA helyezkedik el.

A képen az ország legnagyobb bevásárlóközpontja, a Rashid Mall egyik bejárata látható; húsz éve nyitották meg és összesen több mint 650 üzlet található benne. Ez a házunktól két percre van autóval, így ha bármikor kedvem támadna a havi fizetésemet egy pár Prada cipőre költeni, nem kéne messzire mennem…

Természetesen ez nem szokott előfordulni; mint a legtöbben, mi is csak egy kávéra szoktunk benézni leginkább. Van egy teljesen nők számára elkülönített rész is a központon belül ahova férfiak nem léphetnek be – ez jobb is így, mert rögtön elájulnának a mindent elborító rózsaszín dekorációtól, én is majdnem kifordultam mikor először megláttam! De érdemes volt bent maradni, mivel egész kellemes hely – le lehet adni a fekete lepleket a ruhatárban, és van fodrászat, kozmetika, cukrászda és egyéb, nők számára létfontosságúnak ítélt üzletek.

Természetesen a boltokba nem lehet csak úgy akárhogyan bemenni, itt van például a Rashid Mall tiltólistája – amint látjátok, különösen nem kedvelik a szokatlan hajviseleteket:

13 - Poszter 1.JPG

14 - Poszter 2.JPG

Khobarban kedvelt szabadidős tevékenység az étterembe vagy kávézóba járás családdal, barátokkal. Nők vagy családok csak olyan éttermet illetve kávézót használhatnak, ahol kialakítottak számukra egy elkülönített részt; ennek általában külön bejárata van és ‘family section’ (‘családi részleg’) név alatt fut, míg a másik rész a ‘single section’ (‘egyedülálló részleg’). Férfiak általában beléphetnek a női családtagjaikkal együtt a családi részbe, de nők nem mehetnek a férfi részbe, itt az ‘egyedülálló’ kizárólag egyedülálló férfit jelent (egy átlagos helyi lakos számára az egyedülálló nő nemlétező fogalom, mivel nők ritkán vagy soha nem hagyják el a házat férfikíséret nélkül).

A képen a mi kedvenc kávézónk családi részlege látható. Természetesen szigorúan tilos lett volna fényképezni, ha női vendégek is jelen vannak, a képeket egy péntek reggel csináltam, mikor mindenki más a mecsetben volt rajtunk kívül. A ‘family section’ bejárata diszkréten a főépület mögött helyezkedik el. Nincsenek ablakok, hogy véletlenül se láthassa a nőket senki, és elkülönített helyiségek vannak, ahol egy család magára zárhatja az ajtót így a többi család férfi tagjai sem látják őket. Ez a helyi nők számára fontos mivel csak a saját családjuk körében vehetik le az arcukat takaró kendőt (azt pedig gondolom kitaláltátok, hogy a kendő jelentősen akadályozná az evést, ivást). A pult mellett összehajtva egy imaszőnyeg látható: fontos kellék, hiszen naponta többször bezár kb. fél órára minden bolt, étterem és hivatal hogy az alkalmazottak imádkozni tudjanak.

15 - Kavezo 1.JPG

17 - Kavezo 3.JPG

A legtöbb helyi lakost kevéssé érdekli az egészséges táplálkozás; a kávézók mellett nagy népszerűségnek örvendenek a gyorséttermek. Majdnem minden sarkon van egy McDonald’s, de akár a házat sem kell elhagyni, ha egy McArabia Chickenre vágyik valaki, mivel házhoz szállítást is vállalnak.

18 - McD.JPG

Természetesen egészséges ételek is kaphatóak. Az ország egyik legfontosabb terméke – az olaj mellett – a datolya, ebből rengeteg fajtát lehet kapni. Az alábbi fotón a helyi szupermarket datolyarészlege látható. Ha kíváncsiak vagytok az ‘arab számokra’, kattintsatok a következő képre, amelyen nyugati / európai és keleti arab számokkal is ki vannak írva az árak.

19 - Bolt 1.JPG

20 - Bolt 2.JPG

A lakásbérleti díjak nyugati nagyvárosokhoz képest nem magasak. Mi kb. havi 800 eurót fizetünk egy egyszoba-hallos lakásért a belvárosban, ez egy ún. ‘serviced apartment’, tehát inkább hotel, mint lakás, teljesen berendezve, a földszinten recepcióval, a közüzemi számláktól a takarításig minden benne van az árban és csak egy hónapot kellett előre fizetnünk, nem kértek kauciót.

Bútorozatlan lakásokat sokkal olcsóbban is lehet bérelni, de ezeket általában csak hosszú távra adják ki (előre kell fizetni akár egy évet is) és a bútorozatlant úgy kell érteni, hogy semmi nincs benne, tehát pl. még légkondicionáló berendezéseket is venni kell, amik elég drágák.

A legtöbb nyugati ‘expat’ fallal körülvett lakóparkokban lakik, ezek néha nagyon nagy területet foglalnak el és gyakorlatilag nyugati kisvárosok, ahol a nők bikiniben használhatják az úszómedencét, vezethetnek, saját iskoláik, boltjaik vannak a lakóknak. Mi is ilyenben laktunk tavaly, de idén úgy döntöttünk, hogy inkább egy átlagos lakásba költözünk, mivel a lakópark sokkal drágább és nem éri meg nekünk, hiszen alapvetően szívesen lakunk a helyiek között.

Csináltam néhány képet a környező utcákról; a környékünkön építési területek és lakóházak váltakoznak, ez nagyjából az egész országra jellemző. A házak előtti ‘napernyők’ az erős napfénytől védik a parkoló autókat.

Nagyon szeretek kora este sétálni a környéken, mivel gyönyörű az ég naplemente idején, és a házak egy részét is kivilágítják. Az utolsó kép az éjjeli kilátást mutatja a házunk tetejéről.

Hogy ez se maradjon ki a beszámolóból, elmondom, hogy van bőven az utcákon szemét, de kukák is vannak és lényegesen jobb a helyzet köztisztasági szempontból, mint Indiában. Ez nem igazán a helyieken múlik, akik többnyire bármit, bárhol, bármikor eldobnak, ha már nincs rá szükségük. Ironikus módon a legtöbb szerencsétlen sorsú ember, akik éhbérért takarítják tűző napon a közterületeket, indiai vagy legalábbis ázsiai vendégmunkás.

32 - Szemet.JPG

Diggernek rengeteg munkája lenne itt (kár hogy a ‘melósokat’ nem fizetik túl, általában a világ legszegényebb részeiről importálják őket).

33 - Digger1.JPG

34 - Digger2.JPG

Ilyen konténerekben lakik a ‘melósok’ nagy része – ez a kép a házunk előtt készült, a ‘személyzet’ lakik itt, ami egy csapat egyedülálló ázsiai férfit jelent, akik takarítanak, portáskodnak, a lakók csomagjait cipelik stb. A konténer nem a legideálisabb lakóhely nyáron, mikor 50 fok körül van a hőmérséklet nappal, vagy télen, amikor 10 fok alatt van éjjel.

Ez látszólag nem jelent problémát a személyzet számára: felfedeztük, hogy a nap nagy részét a hotel tetején berendezett ‘viskójukban’ töltik, ami azért is jó ötlet, mert itt nem találjuk meg őket mi, vagy a főnök, ha azt szeretnénk, hogy takarítsanak vagy egyéb, elvileg a munkakörükbe tartozó tevékenységet végezzenek. Viszont gyakran lemerészkednek unalmukban a földszinti lobbiba ahol a szófán ülve tévét néznek, és ilyenkor óvatlanul le lehet csapni rájuk és megpróbálni tiszta ágyneműt szerezni tőlük például.

35 - Kontener.JPG

Ez egy melós autója. Na jó, csak vicceltem - illetve nem tudom kinek az autója de elég sok ilyet látni itt és feltételezem, hogy nem a fizikai munkát végző vendégmunkásoké. Ez a példány a környékbeli szupermarket előtt állt. Különösen a helyi fiatal férfiak számára kedvelt hobbi a sportkocsikkal való versengés a városban, ami nagyon gyakran vezet balesetekhez. Egyébként Szaúd-Arábia az egyik legveszélyesebb ország a világon közlekedési balesetek szempontjából. Hihetetlenül felelőtlenek vezetés közben, szinte semmilyen közlekedési szabályt nem tartanak be. Csak férfiak vezethetnek, elvileg 18 éves kor felett, de gyakorlatilag nem szokatlan 12 év körüli fiúkat látni, akik autót vezetnek (sokszor terepjárókat). Autodidakta módon tanulnak vezetni, ez meg is látszik a vezetési stílusukon.

A kormány az utóbbi időben próbál szigorú büntetéseket bevezetni a közlekedési szabályok megsértéséért, például sebességmérő kamerákat helyeztek el mindenhol – a sivatagi utakat is beleértve – és viszonylag sokat kell fizetni, ha átlépi valaki a sebességkorlátot vagy áthajt a piros lámpán stb. Ennek csak mérsékelt visszatartó ereje van, mivel sok helyi lakos könnyedén kifizeti a büntetést. A rendszer áldozatai a kis keresetű ázsiai vagy afrikai vezetők, akik gyakran kisebb vétségekért is kénytelenek egy vagy több napot börtönben tölteni.

36 - Auto.JPG

A nők nem száguldozhatnak sportkocsikkal, maradnak számukra a békésebb foglalatosságok, mint például gyereknevelés. Ez elég népszerű ‘hobbi’ a szaúdi nők körében, nem szokatlan hogy egy nőnek 5-10 gyereke legyen (és sok családban több mint egy feleség van, így egy férfinak könnyen lehet akár 10-20 gyereke is).

Szerencsére nem kell egész nap a négy fal között maradni a gyerekekkel, városszerte rengeteg játszótér van és ezek majdnem mindig tele vannak családokkal. A képen egy óriási ‘napernyő’ alatt elhelyezett játszótér látható, ez nagyon praktikus megoldás a tűző napon. A második kép a házunk mögötti játszótérről készült (nem akartam közelről fényképezni, hiszen rengeteg nő volt a téren, és nőket fényképezni tabunak számít). A bevásárlóközpontokban is mindig rengeteg játék áll a gyerekek rendelkezésére – a harmadik képen játékautók láthatóak, amikben a szülők körbetolhatják a gyerekeket a helyi szupermarketben, a negyediken pedig a híres Hamley’s játékbolt helyi üzlete.

Végül, de nem utolsó sorban, egyik kedvenc helyem Khobarban: egy hatalmas könyvesbolt, ahol többek között angol nyelvű könyveket lehet kapni. A helyi szupermarketben angol nyelvű napilapok és magazinok is vannak, tehát nem vagyok teljesen elvágva a külvilágtól. Természetesen egyébként sem lennék, hiszen mindenhol elérhető az internet, így tudom nyomon követni a Határátkelőt is. Remélem, hogy a beszámoló valamennyire érdekes volt számotokra, ha bármi kérdésetek van, tegyétek fel bátran a kommentekben – igyekszem válaszolni.”

40 - Konyvesbolt.JPG

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Szaúd-Arábia Az én városom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr66941557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2014.11.29. 23:38:39

@Thor vagyok: én emlékszem rád, de azt hittem pasi vagy. Olyan férfiasan hangzik, bár nem tudom hogy ki az a Thor :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 23:47:30

@mojyo: Ezzel meg ugy vagyok, hogy volt mar x millio ember aki nem tette be a labat eleteben soha se Szau-Arabiaba, se az Usaba, miert gond az, ha eggyel tobb van ( parom nem hajlando az Usaba menni, en meg a Kozel-Keletre) .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.11.29. 23:53:46

@Turchi: Nem csak az a baj, hogy miniszoknyaban nem lehet, de tudomasom szerint farmerben vagy nadragban sem, ha no vagy.

M. Péter 2014.11.30. 00:49:36

@Mirjam2: Nekem a munkásőrök jutnak eszembe, akik 89-ben mentek volna az osztrák-magyar határt őrizni, hogy a keletnémetek ne tudjanak nyugatra menekülni.

Thor vagyok 2014.11.30. 00:56:10

@Muscari: Igazán hízelgő :) már az emlékezés, nem a pasiság.

M. Péter 2014.11.30. 01:02:56

@Mirjam2: Mi történik, ha egy nő megözvegyül, apja sem él már, akkor ki lesz a mahram?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.30. 02:22:32

@Thor vagyok: ja az osszes feminaci megmozdult , peticiozik .. viszont ha a Te lanyodrol van szo ugyanugy neveled ,veded ,tanacsokkal ellatod , ne kurvanak oltozzon ,ne fetrengjen hulla reszegen, ne a rosszfiuk tarsasagat keresse ... mint a rendorsegi tanacsok a filmben ... vagy a lanyodnak is joga van provokalni sot tanacsolod reszegeskedjen, meztelenkedjen, minden fiuval kezdjen ki ... mert a rendorseg dolga az elkovetoket kell oktatni megbuntetni ... sot ajanljuk mindenkinek tele fuxokkal tele penztarcaval ,csontreszegen, elhagyott utcan , lehetoleg szoljanak is be a romaknak a nyockerbe ... a rendorseg dolga az elkovetokkel foglalkozni ... barmit megtehetsz te nem vagy hibas, ha aldozatta valtal, senkit semmilyen korulmenyek kozott nem lehet megeroszakolni de kirabolni meglopni , megolni stb sem nem tetszenek a megelozesi tanacsok?...menjel selfizni az oroszlannal, vagy borsodba egy kocsmaba kerdezd meg ki ott a legerosebb..

2014.11.30. 03:43:15

@Mirjam2: Talán mert hasonló, de lazább helyen vagyok. Ide is elférne egy kis felvilágosító munka, ráadásul itt még a helyi ruhát sem kell felvenni.

2014.11.30. 03:44:56

@tildy[UK]: Nem lehet csak a helyi ruhában, ahogy írta, csak a nagyobb kontraszt kedvéért írtam :-)

2014.11.30. 03:49:04

@Réka ‎: Értem én amit írsz, talán már ismersz annyira hogy én bizony nem értek egyet és nem is fogok soha az itteni szabályokkal, igaz tenni sem teszek a változásért, mert éppen nem tudok mit, max. károgok mint a varjú. De nagyon nem tetszik, azt elhiheted. Pedig én nem vagyok olyan szigorú vallási környezetben, mégis háborgok sokszor.

2014.11.30. 05:23:41

@M. Péter: A mahram barmilyen ferfi csaladtag lehet, pl. nagybacsi, fiugyerek, fiu unoka. Igy all elo az a helyzet hogy pl. egy idos nonek egy kisfiutol (fiuunoka) kell engedelyt kernie ahhoz hogy megoperalhassak, utazhasson, stb. De vannak akiket nagyon hatranyosan erint ez a rendszer, pl. volt egy tanitvanyom aki evekig azert nem tudta elkezdeni az MA-t mert nem volt mahramja (ferjezetlen volt es csak ketten voltak az anyukajaval; raadasul ferjhez menni sem tudott mahram nelkul, 22-es csapdaja) es senki nem tudott neki engedelyt adni hogy tanulhasson. A vegen kapott valahogy allami engedelyt.

Azt hiszem vegso esetben, pl. arvak eseteben, van valami rendszer hogy az allam atvallalja a gondnoksagot de nem tudom ez hogy mukodik. A noi expatoknak a munkaadojuk a mahramjuk. Az a lenyege a rendszernek hogy muszaj egy nonek egy ferfihoz tartozni, onalloan semmit nem tud csinalni, a legegyszerubb dolgokat sem tudja elintezni. A kozelmultig sajat ID-kartyajuk sem volt, a mahramjuk ID-kartyajan szerepeltek csaladtagkent. Ma mar lehet nekik ID kartyajuk de sokuknak tovabbra sincs, a mahramet hasznaljak szukseg eseten azonositasra. Nem meglepo modon ennek tobbek kozott az a hatasa hogy sok no minden aron ragaszkodik pl. a hazassagahoz es / vagy elkenyezteti a fiugyerekeit, hiszen teljesen a mahramtol fugg a jolete.

2014.11.30. 05:32:11

@Mirjam2: Errol jut eszembe az a kolleganom, akinek szinten nem volt mahramja, es mikor megszuntettek az iskolabuszt, probalt felvenni egy sofort hogy munkaba tudjon jarni. Igen am, de ahhoz hogy ezt megtehesse, bizonyitania kellett hogy autoja van. De autot nem adtak el neki mivel no... Jarta egy ideig a koroket a hivatalok kozott, mig vegul valami ismeros reven sikerult szerezni autot es vegul vizumot a sofornek. Ugyanez a csaj evekig probalt maganak utlevelet szerezni hogy Dubaiba mehessen nyaralni, sehogy sem akartak megadni neki mivel nem volt mahram; a vegen sirt az oromtol mikor megkapta.

morsels (törölt) 2014.11.30. 05:44:43

@Mirjam2:
Ezek nagyon erdekes dolgok... ugy ertem, hogy ilyesmikrol nemigen hallani, olvasni.
Minden tarsadalmi berendezkedesnek megvan az alapja, aztan hogy hogyan valtozik, hogyan 'kezelik' a kulonbozo szituaciokat. Es ezeknek az alapoknak mindig van okuk.
Persze kivulallokent konnyu azt mondani, hogy marhasag, meg hat ez hogy lehet, de nekem nagyon erdekes.

FutureFry 2014.11.30. 06:43:51

Jó poszt. Kár, hogy Szaud Arábiában tényleg állami szinten van a "középkori" gondolkodásmód, pl. legutóbb az ateisták terroristának való minősítése:
www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-declares-all-atheists-are-terrorists-in-new-law-to-crack-down-on-political-dissidents-9228389.html
De szerintem jól teszed, hogy (amennyire lehet) "belülről bomlasztod" a rendszert (pl. a nők tanításával). Engem lehet kirugnának (jó esetben) mert esetleg egyes dolgokat nem tudnék megállni megjegyzés nélkül. De ezt egyszer már "megbeszéltük" (márhogy a férjed családja is aggódott ilyesmi miatt).

@Mirjam2: Én úgy tudtam, hogy a saudi vízum kérvényezésekor meg kell jelölni a vallásodat. Pl:
www.saudiembassy.net/files/PDF/VisaApp.pdf
Persze lehet, nem kell abba a rubrikába semmit beírni? Szóval Neked és/vagy Férjednek a munkavállaláshoz/belépéshez nem kellett megadnotok valamilyen formában, hogy milyen vallásúak vagytok?

2014.11.30. 07:05:49

@FutureFry: Igen, minden hivatalos iraton meg kell jelolni a vallast, de persze bemondasra megy, nem ellenorzik (nem is igazan lehetne). Ez azert fontos mert ha muszlim vagy, mas torvenyek vonatkoznak rad mint a nem muszlimokra. Peldaul ha imaido alatt megallit a rendorseg mert nem imadkozol, mondhatod nekik hogy nem vagy muszlim es megmutathatod az ID kartyadat amin fel van tuntetve a vallasod.

FutureFry 2014.11.30. 07:11:15

@Mirjam2: De mi történik ha valaki brírja, hogy ateista (mert az)? Gondolom nem tanácsos ha azt akarja, hogy beengedjék (ahhoz valószínű hazudnia kell).

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:17

@montroyal ( CAN qc): ha az en lanyomrol van szo, persze, az a dolgom. De nem a rendorsegnek! Az o dolguk az elkoveto "hibaztatasa" tudom, elkapasrol ne is almodjunk errefele.

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:34

@Mirjam2: ez olyan fura tenyleg. Nekem meg az jut eszembe, amikor a bevezeto treningen az elso heten mondtak, hogy aki szaudi lany bejott dolgozni a telepre, tanulhat vezetni, akkor az egyik kis huszoneves klinikai asszisztens csaj hogy felragyogott, hogy hudejo, akkor most majd vezethetem a kocsimat. Mondom, milyen kocsidat? Aszondja nezd meg, ilyen, mutatja a mobiljan. Kerdem, ezt most ki vezeti? Nez csodalkozva: hat a soforom! Akkor jottem ra, hogy tomegevel tartanak a csajok kocsit es hozza sofort. Ennek a lanynak pl az volt a fontos, ahogy dolgozni kezdett, hogy vegyen egy filippinot a sajat kocsijahoz, hogy ne kelljen osztozni a novereivel a csaladi soforon. Nem hazudott, neha kolcson is adta. Mastol is kaptam egyebkent kolcson kocsit soforrel ha volt valami surgos es busszal nem intezheto a varosban.

Thor vagyok 2014.11.30. 08:41:45

@FutureFry: nincs ilyen rovat, csak a sztenderdek felsorolasa utan az hogy "other". Es nem is boncolgatja veled senki tovabb.

pappito · http://pappito.com 2014.11.30. 08:48:32

@Mirjam2: szuper poszt volt, köszi szépen, az extra infókért a kommentekben meg pláne. Rég nem volt ilyen klassz a HÁ.

DieNanny CH 2014.11.30. 09:05:47

@Réka ‎:

Azért számomra elég fura vagy, tudod? Ha valaki ír a lakhelyéről, és minden második mondata annak kritizálása, vagy összehasonlítása bármelyik másik - akár Magyar - országgal, az ugyebár miért nem becsüli meg azt a helyet, ahol van, stb.
Mirjam leírta objektíven az ottani helyzetet, érdekességeket, semmilyen magánvéleményt nem fűzve hozzá, az szerinted tapsikolás, meg cuki egzotikum...
Fura, na!

@Mirjam2:

Nagyon tetszett a posztod, köszi! Amúgy, nők az utcán lehetnek egyedül? Csak, mert írod, a pláza környékén van néhány, akik férfihoz csapódnának, hogy bemehessenek.
Amúgy, ahova meg csak férfiak mehetnek be, oda kisgyerekkel be lehet menni? Akár kislánnyal is? (Most párhuzamot vontam az itteni nyilvános wc-kkel: Női wc-be bármilyen nemű gyereket bevihetek, és férfi wc-be egy férfi szintén bármilyen nemű gyereket bevihet.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 09:35:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: látod nekem meg az a fura, hogy a világ egyik legelnyomóbb országából ennyire kritikátlan leírás érkezik. Így szép kerek a világ :)

2014.11.30. 09:39:29

@FutureFry: 'De mi történik ha valaki brírja, hogy ateista'

Hulyenek neznek :). Viccet felreteve, az erdekli oket hogy muszlim vagy-e vagy nem. Ha nem vagy muszlim, akkor siman beirhatod pl. hogy kereszteny, ez a legegyszerubb megoldas.

Ennike (DK) 2014.11.30. 09:56:18

@Mirjam2: Csak most sikerult elolvasnom, sokmindenre valaszoltal, engem erdekelne peldaul, hogy a ferjed, o hogyan eli meg az ott letet, o is jar egyedul, vagy azert ketten jartok mindenhova, es mit csinaltok szabadidotokben? O kiket tanit? O is ugy birja a forrosagot mint te? Vannak-e ott barataitok, vagy csak munkatarsi kapcsolatokat apoltok es az internet adta lehetosegen keresztul tartjatok a kapcsolatot az otthoniakkal? Mennyi ideig szeretnetek maradni? Nyaron talalkoztam egy dan novel, aki egy evet ott tanitott, de oket kipateroltak, mert majdnem minden hetvegen buliztak alkohollal, es aztan elkaptak oket, nem volt mese haza kellett jonniuk, mondta, nagyon jo penzt kapott es meg egy evet szeretett volna maradni, de nem volt mese, kiutasitottak Szaudibol...Nos engem erdekelne a ferfi hozzaallas is, ha nem tul indiszkret.

2014.11.30. 09:58:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Koszi :). Lehetnek es vannak is egyedul nok az utcan, bar ez nagyban fugg attol hogy hol vagy, peldaul itt a varosban viszonylag sokan vannak. Azelott egy kis helyen laktunk es ott gyakorlatilag soha nem lattam egyedul not, maximum noket egyutt csoportban es azt is ritkan. Elvileg megallithatnak es megkerdezhetik hogy van-e engedelyed a ferjedtol / apadtol egyedul maszkalni; ez gyakorlatban ugy tudom ritkan fordul elo, es kulfoldiekkel szerintem egyaltalan nem. A helyi noknek elvileg irasos engedely kell az apatol / ferjtol arra hogy elhagyjak a hazat kiseret nelkul. A plaza kornyeken olalkodok szerintem foleg kulfoldi bevandorlok szegeny afrikai es azsiai orszagokbol, de ez csak feltetelezes a reszemrol, szemelyesen meg soha nem talalkoztam ilyennel.

Bemenni gyerekkel: errol irtam valahol az elejen mert kerdezte valaki, most nem talalom, de az volt a lenyeg hogy fogalmam sincs beengednek-e a pasit, valoszinuleg igen de nem tudom biztosan. A gyerek neme nem szamit. A tiltas lenyege nem az hogy a himnemueket kizarjak :), hanem hogy felnott ferfiak ne zaklassak a noi vasarlokat es eladokat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.30. 10:01:47

@morsels: Aztán miért is?Magyarul nem mered leírni? :-(

2014.11.30. 10:05:35

@Thor vagyok: Persze hogy van autojuk es soforjuk - nincs is mas valasztasa a legtobb nonek mint hogy soforje legyen - de altalaban az auto a mahram neven van, a sofor szponzora is a mahram. Nyilvan jol hangzik hogy 'az en autom', de valojaban papiron az ove-e az auto? Ha no vagy, nem setalhatsz csak ugy be es vehetsz autot. Vagy lehet hogy ha nagyon gazdag vagy jo kapcsolatokkal akkor igen; az en kolleganom nem volt az.

Nekem ugy tunik hogy te felso-osztalybeli, elit emberekkel kerultel kapcsolatba akik lehet hogy kicsit felul voltak a szabalyokon, ez kulonosen Szaudiban eleg jellemzo, ha vannak osszekotteteseid, sok mindent el lehet intezni. A felszinen sok csillogas van, de azert ha kicsit megkapargatod a felszint, szerintem az atlagemberek, atlag nok elete Szaudiban nem igazan egy 'leanyalom'.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.11.30. 10:09:06

@Mirjam2: Atya isten...Erre már télleg nincs mit mondani.
Én is köszönöm az egész napos helytállást neked! :-)

tanato 2014.11.30. 10:12:51

@Mirjam2: Tényleg mi volna ha beírnád hogy zsidó vallású,beengednének?

2014.11.30. 10:16:29

@Ennike (DK): Koszonom a kerdeseket, probalok valaszolni parra mielott lejar az ebedszunetem...

'Csak most sikerult elolvasnom, sokmindenre valaszoltal, engem erdekelne peldaul, hogy a ferjed, o hogyan eli meg az ott letet, o is jar egyedul, vagy azert ketten jartok mindenhova, es mit csinaltok szabadidotokben? O kiket tanit? O is ugy birja a forrosagot mint te?'

A ferjem nem tud errol a posztrol :) es nem akarom a hata mogott 'kibeszelni', foleg mivel magyarul sem beszel, ez nem igazan lenne fair szerintem. Roviden: o is szereti a meleget, egyebkent az ev nagy reszeben nincs nagyon meleg, most pl. honapokig 20 fok korul lesz napkozben tehat kellemesen meleg mig Europaban hideg van. Jol erzi magat itt, minden nap eljar kulonbozo helyekre autoval munka utan, pl. fitneszterembe, sportolni. A benzin szinte ingyen van, ez mindenkeppen egy olyan aspektusa az orszagnak ami bejon neki :)

'Vannak-e ott barataitok, vagy csak munkatarsi kapcsolatokat apoltok es az internet adta lehetosegen keresztul tartjatok a kapcsolatot az otthoniakkal? Mennyi ideig szeretnetek maradni? Nyaron talalkoztam egy dan novel, aki egy evet ott tanitott, de oket kipateroltak, mert majdnem minden hetvegen buliztak alkohollal, es aztan elkaptak oket, nem volt mese haza kellett jonniuk, mondta, nagyon jo penzt kapott es meg egy evet szeretett volna maradni, de nem volt mese, kiutasitottak Szaudibol...'

Lehetne baratkozni a munkatarsi koron kivul is, de nekem jelenleg nincs idom illetve mivel nem tudom hogy meddig maradunk ebben a varosban, nem is probalok szoros kapcsolatokat kialakitani. Van eleg sok nyugati expat feleseg akik nem dolgoznak, ok szerveznek szabadidos programokat de meg nem volt idom ezekhez csatlakozni. Nem tudjuk meddig maradunk, valoszinuleg par ev meg, az is lehet hogy elmegyunk aztan visszajovunk pl. egy ev kihagyas utan. Az ivassal vigyazni kell az biztos... Mi nem iszunk alkoholt igy ez nem gond nekunk.

'Nos engem erdekelne a ferfi hozzaallas is, ha nem tul indiszkret.'

Szerintem akik inni vagy csajozni akarnak azoknak ertelemszeruen nem jon be :), masok viszont tobbe-kevesbe 'normalis' eletformat tudnak itt elni ferfikent es persze a nyugati expatok nagyon jo fizetest kapnak ha megfelelo a vegzettseguk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:18:25

@Ennike (DK): igazából az iszlám az, ami leginkább kihúzza nálam a gyufát, ez gondolom senkinek nem újdonság és a skandináv országokban élők át is érzik, hogy miért, akkor is, ha nem értenek vele egyet. Tudom, hogy ez az én személyes vesszőparipám, senkire nem akarom ráerőltetni, de nekem ez sok volt. Akkor is, ha nem comme il faut egy törzstagot így kritizálni.

Ennike (DK) 2014.11.30. 10:38:34

@Réka ‎: Arra jutottam, hogy nagyon erdekel az emberek viselkedese, motivacioja a cselekedeteik megvalositasahoz. Evek ota ezzel foglalkozom , hogy megertsem miert olyan valaki, amilyen. Arra jutottam ha megertem, aterzem a helyzetet, eltunik belolem az eloitelet, a rossz erzes, sot mitobb el kezdem szeretni, ugy erzem ez az egyetemes szeretet eloszobaja...

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:26

@Mirjam2: Lelomboztál :) most tényleg megfontolom, hogy visszamenjek-e, ha mondjuk Al-Khobarban nyílik lehetőség. Vagy legalábbis, előbb menjek férjhez :)

E-mailt blogcímmel kaptál-e? Nem túl határozott az itteni nicken át mailküldés visszaigazolása.

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:26

@Mirjam2: Amúgy volt hogy mondtam azt arab kollégának heccből, hogy "Hú de dögös a kocsid, vezethetem?" már lengette is a slusszkulcsot, hogy miért nem szóltam előbb, a húga is szokott, ha bejön a compoundra. OK, ez csak bent volt, csak azért számítottam egy kis zsigeri meghökkenésre vagy ellenállásra :)

Thor vagyok 2014.11.30. 10:41:42

@Réka ‎: Igazából pont az iszlám nem ír elő semmi olyasmit, amiken normális európai felháborodik. A meredek dolgok baromira nincsenek benne az iszlám tanaiban, sőt. A baj a hibás, hatalomőrült és bunkó adaptációból addik, amire azért a szépséges keresztény tanok alapján is volt példa a történelem során. Legalábbis én nem tudok róla, hogy a keresztényeknek elő lenne írva az inkvizíció, a keresztes háborúk vagy a boszorkányégetés, mégis a fene nagy kereszténységre hivatkozva történt az összes.

DieNanny CH 2014.11.30. 10:55:28

@puhacica:

Erről a zaklatás témáról eszembe jutott a Life on Mars című angol sorozat, ami '73-ban játszódik. Hát, ami ott folyt a férfiak szájából kifelé - rendőrökéből! - abból fejenként úgy 50 zaklatási pert lehetett volna indítani. Oké, lehet, kicsit eltúlozták a hatás kedvéért (a főhős 2006-ból került oda), de el tudom hinni, hogy 40 éve nálunk is nyíltan véleményezték a nők minden külső és belső négyzetcentiméterét, annak füle hallatára.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.30. 10:59:57

@Ennike (DK): mindenképpen jó útnak tűnik :) bár szerintem olyan emberekkel/kultúrákkal toleránsnak lenni, amelyek nem toleránsak velünk, hosszú távon veszélyes lehet.
@Thor vagyok: igen, ez igaz. Ha jól tudom, nem is a Koránra, hanem a hadhtitokra és egyéb írásokra hivatkoznak a fundamentalisták (szalafisták stb), amikor az extrém dolgokat ideologizálják.

DieNanny CH 2014.11.30. 11:14:26

@Mirjam2:

Az operálásról jut eszembe: Ha nő a beteg, ilyenkor a műtőajtón kívül hagyják a vallási előírásokat? Hiszen a beteg, ha olyan helyen műtik, teljesen meztelen. Vannak női orvosok? Vagy hogy van ez?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.11.30. 11:15:52

@Mirjam2: Néha már már irígyellek! Te egy fantasztikus és nagyon erős csaj lehetsz! / ölelés/
Majd ha egyszer lesz időd, mert már nagyon gazdag leszel és nem kell dolgoznod, légyszi adj nekem órákat, leckét arról, hogy lehetnék én is toleránsabb, elfogadóbb és nyitottabb!
Azt képzelem, hogy könnyebb lenne az életem sok területen, ha ezeket tudnám fejleszteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.30. 11:22:14

@montroyal ( CAN qc):
Monty, teljesen egyetértek.
Ezt próbálom elmagyarázni a blogmon az esettel kapcsolatban.
Jónéhány példával alátámasztottam és megbeszéltük töviről hegyire.

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

Érdekes volt olvasni.
Azt olvastam az egyik arab újságban, hogy az Arab öböl "együttmöködés" ( az unió előzménye), úgy határozott, hogy munkások nem dolgozhatnak nappal, abban az esetben, ha a hőmérséklet 50 fok felett van, ilyenkor éjszaka dolgoznak. Amit tapasztaltam is pár évvel ezelőtt Ramadán környékén, este dolgoztak.
Akkor dolgoznak az ügyün...

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

@adg [Au, Darwin]: Miert fekete az abaya, van valami oka, vagy csak igy alakult ki?"

Nem tudom, hogy valaki válaszolt-e. Ha igen, átugrod
Én úgy gondolom, hogy ez a beduin kultúrára vezethető vissza, meg a kecskékre vagy valamilyen hasonló igénytelen jószág, gondolom ezt tenyésztettek. Ebből van fekete meg fehér. A férfiak mindig a külső világgal érintkeztek kereskedtek (hosszú út), legeltettek, ilyesmi, fontos volt, hogy ne főljenek meg a napon, ezért a fehér. A nők viszont a ház/ sátor körüli teendőket látták el, kevésbé voltak kitéve a napnak, ezért a fekete. Amellett náluk fontos volt, hogy meg különböztessék a két nemet.
Ha az Iszlámot is belemagyarázom, akkor a szunnita iszlám nem mondja meg, hogy milyen színt kellene viselni, csak azt mondja meg, hogy a két nemnek el kell különülnie öltözékben. Egy hagyomány szerint, a világ végét jelenti, ha a nők úgy viselkednek mint a férfiak (értsd úgy is viselkednek).

szép mezők szárnya 2014.11.30. 11:34:05

@Mirjam2: Ezeket, a ruhákat hordták az abája alatt.
Tény, a wahhabiták visszavezették a társadalmat az előző évszázadokba, de akkor is valószínűtlenek tartom, hogy egy törzsi társadalomban egy törzs asszonya díszed ruhában jelenjen meg egy másik törzs férfi tagja előtt.
Max. az arcukat nem kellett eltakarni.

mojoking77 2014.11.30. 12:39:54

@Mirjam2: Szia, jo post lett.
En fel evet birtam Kuwaitban, de meg oda sem tartom elkepzelhetonek, hogy felesegemet kivigyem, nem hogy Szaudit.
Te hogy birod?
Lehet csak en latom tul liberalisan a dolgot, de elmennenek a jo anyjukba, a vezetesi tilalommal, de kotelezo egesz testet takaro ruhaval, de a vallas rendorseggel, es tobbi idiotasaggal egyutt.
Es nem csak ezek, de maguk a helyiek is valami elborzasztoak. Az a gusztustalan felsobbrendusegi erzetuk (kuwait), amit ki is mutatnak mindenkivel, aki dolgozik nekik. Volt egy ket igen komoly vitam a helyiekkel, amikor elegge "unpolite" modon kellett elmagyaraznom nekik, hogy nem a seggukbol huztak elo, es ha nem kepesek megadni a tiszteletet, akkor pakolok, es huzok haza, ok eg szophatjak a f#$%t, mig talalnak mast, aki meg tudja oldani nekik...
Nem emlitetted, lehet nalatok nem egyertelmu, de Kuwaitban borzaszto mennyisegben vannak homo-es biszexualis ferfiak, epp azert mert lehetoseguk sem volt tini eveikben normalisan "becsajozni"..
En is egy aparthotelben laktam, a felettem levol lakasban egy orosz kurvaval.
Az egyik este meglatogatta a holgyet egy csapat helyi fiatal, nos az az este nekem sem tartozott az ott tartozkodasom fenypontjai koze, egesz ejszaka azt hallottam, hogy uvoltve szexelnek egymassal es a csajjal.... :(((
Egy dologra volt jo nekem a kintlet, sehol mashol nem tudtam annyit sporolni ,mint ott, mert gyakorlatilag semmire sem koltottem...
Mas. A kocsi amit belinkeltel egy Camaro, ami Amerkaban sem szamit igazi szuper autonak, kb $25 000 adoval, na mar most ado ugye Szaudiban nincs.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.30. 13:20:19

Na, nem kell Szaudiba menni, nálunk is létezik a jelenség. Fentebb volt szó a balul sikerült oktatóvideóról.

www.nlcafe.hu/ezvan/20141130/nemi-eroszak-kampanyfilm-rendorseg-tuntetes/

DieNanny CH 2014.11.30. 13:24:22

@Mirjam2:

Még egy olyan kérdés jutott eszembe, hogy ugye írtad, Szaúdiban nincsen posta. Van ugyebár net, meg mobil. Na, de mi volt 20 évvel ezelőtt? Hogyan üzentek egymásnak rokonok, barátok? Egy szolgát elszalajtani levéllel a szomszéd utcába oké, na de szomszéd városba? Erről tudnál írni?

kártékony 2014.11.30. 14:19:55

Jó a cikk, gratulálok, hogy van gyomrod ott élni. Nekem nem lenne.
Engem az érdekelne, hogy a hely nők szőrtelenítik-e magukat?

DieNanny CH 2014.11.30. 14:38:01

@VPBA:

Hát, nem tudom, otthon milyen az idő, de gondolom 5-10 fok kb. Elismerésem annak a nőnek, aki ilyen időben kihívóan felöltözik... Vagy, ott is van olyan agyament, akinek a szemceruza és körömlakk kihívás...?

**mimi** 2014.11.30. 14:38:54

Nagyon érdekes posztot írtál Mirjam, köszi :)

Imádom ezeket az "utazásokat"...:)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.30. 15:03:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Úgy nézem, Budapesten van vagy 2 fok. Arra én is kíváncsi vagyok, hogy lehet ilyen hidegben kihívóan öltözködni, talán télikabát alá bikini, vagy nemtom', a résztvevők biztos megoldják. Nehéz téma, mert erőszakra nincs mentség, de nyilván nem egy ilyen demonstráció fogja megoldani a problémát.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.30. 15:54:54

@mojoking77: csak a Camaro ... nem luxus de nalunk pl az Z typ 70K+... es nem mindenki tud USA-ba venni autot ahol pl joval olcsobb minden ( mert mashol dragabb)

configurator.autodata.gm.ca/GMCanada/buildYourVehicle.html?lang=fr

Deske1 2014.11.30. 16:25:29

Kedves Mirijam. Igazán örülök , h valós kepet festettél le városodról. Erről a térségről ritkán olvasható igaz történet...a médiából sohasem.
5 éve élünk Kuwaitban, vki szidta itt a hozzászólások között ;) - azt gondolom, h a világ minden részen tiszteletbe kell tartani a helyi kultúrát, vallást ...
S, nem a magunkéra formálni!
Mi szeretünk itt élni, kiszámítható , biztonságos.

mojoking77 2014.11.30. 16:46:49

@Deske1: En irtam rola negativumokat, mert van osszehasonlitasi alapom, plusz mert rengeteg dologban valtozhatnanak pozitiv iranyba, amihez semmi koze sincs a vallasnak.
A h meg a vok meg a vki-t muszaj igy irni? Tudom, mi kozom van hozza, nem kell elolvasni, de megis borzaszto trend, legalabb is szamomra.
Nekem is elt kint kollegam felesegevel 2011-tol kezdve par evig, de ok sem birtak 2 evnel tovabb. Persze, en is voltam a kovetsegen rendezett magyar bulik egyiken, ahol sokat beszelgettunk evtizedek ota ot elo magyarokkal, de mindegyiknek megvolt a baja a helyiekkel, ami nem csoda, hisz nap int nap erintkeznek veluk. A pancsolt borokrol palinkakrol meg foleg ne is beszeljunk, amit ok csinalnak otthon. Csak, hogy mennyire vegyuk tiszteletbe a vallast kulturat.
@montroyal ( CAN qc): Hmm.... $25 000-ert otthon egy job felszereltsegu Octaviat sem nagyon kapsz. Plusz a Z28-at Amerikaban sem nagyon veszik. Minek? Kell a fenenek a 7 literes dog..

2014.11.30. 17:12:42

@szép mezők szárnya: Nekem idos szaudi nok mondtak hogy lanykorukban nem volt abaya es ezeket a ruhakat hordtak, csak ugy minden abaya nelkul, de te biztosan jobban tudod.

Thor vagyok 2014.11.30. 17:57:33

@Mirjam2: Én is hallottam. Huszonéves fickó mondta, hogy a nagymamája még nem hordott abayát, csak valami hosszú felsős, buggyantott nadrágos ruhát mint a török viselet.
Egyébként én kedveltem a sajátomat, és olyan gyönyörűeket láttam, hogy ha tovább maradok, biztos vettem volna egy ilyet:

miujsagkleccsben.files.wordpress.com/2014/02/photo-1r.jpg

Színes abayák is voltak tömegével, de szaúdiakon ritkán láttam, max kéket meg barnát, inkább a külföldiek hordták:

image.made-in-china.com/2f0j00jKcTJSaRbIbY/2013-Fashion-High-Grade-Islamic-Arabic-for-Muslim-Women-Clothing-Kaftan-Abaya-Arab-Jalabiya-Jilbab-Arabic.jpg

vagy ezek is cukik: 3.bp.blogspot.com/-yA1DO-P8g24/UYOIbopjThI/AAAAAAAAA1E/tBPLMEG3oqk/s1600/IMG_1582.JPG

2014.11.30. 17:59:50

@Deske1: Orulok hogy tetszett, es hogy jol erzitek magatokat Kuwaitban!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.30. 18:02:20

@szép mezők szárnya: a gyász színe fehér vagy fekete náluk?

2014.11.30. 18:04:43

@mojoking77: Sajnalom hogy nem jott be neked Kuwait :(. Ertem amiket mondasz, itt is nagyjabol ez a helyzet, nagykepuseg stb. Egy barati hazaspar akivel megismerkedtunk itt regen Kuwaitban dolgozott, azt mondjak nagyon hasonlo, csak itt persze konzervativabb. En, ahogy leirtam, jol birom, elegge szeretek itt lenni. Mindenkinek mas orszag / kornyezet toleralhato.

2014.11.30. 18:09:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oszinten szolva fogalmam sincs, az biztos hogy altalaban egymashoz kozel elnek a rokonok, baratok, hiszen torzsekre, nagycsaladra epulo tarsadalom. A kozelmultig szinte mindenki irastudatlan volt, igy nem nagyon irogattak leveleket egymasnak az emberek, arrol nem beszelve hogy fokent nomadok voltak es a sivatagban eltek satrakban, igy nehezen talalta volna meg oket a postas :). Letezik egyebkent posta, de ugy tudom nem hasznaljak lakossagi celokra, csak uzletileg. Legalabbis mikor feltettem a kerdest az osztalyomban hogy ki volt mar postan, senki nem jelentkezett (mondjuk ugyanezt az eredmenyt erte el az a kerdes is hogy ki volt mar vonatallomason, metron, buszon, stb. stb. mivel itt nincs tomegkozlekedes).

2014.11.30. 18:14:21

@sodalisO [eng]: Koszonom szepen az elismero szavakat :), de sajnos egyaltalan nem errol van szo, hanem en egyszeruen szeretek itt egy csomo dolgot, osszessegeben jol erzem magam itt, mig egy csomo masik helyen nem, es ott hiaba probalnam toleralni a dolgokat amiket nem szeretek, valoszinuleg nem menne. En is nagyon szeretnek toleranciat tanulni valakitol, bar minel idosebb leszek, annal inkabb ugy erzem hogy oreg vagyok mar a valtozashoz.

2014.11.30. 18:18:28

@szép mezők szárnya: Persze, mar minden oke, csak kb. 40-45 fokban dolgoznak napkozben. Marpedig akkor siman dolgoznak az epitkezeseken, sajat szememmel lattam a nyaron. Probald ki egyszer par orara... Hajnalban kezdenek, aztan delben tartanak par ora szunetet, aztan megint estig dolgoznak.

2014.11.30. 18:23:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Vannak noi orvosok is, de a legtobb orvos ferfi. Orvosi kezeles kb. az egyetlen terulet ahol kivetelt tesznek, tehat keveredhetnek ferfiak es nok, de itt is csak szigoru szabalyok szerint. Mindig jelen kell lenni legalabb egy harmadik felnek peldaul ha no a beteg es ferfi az orvos; idealis esetben a harmadik fel a no kozeli ferfi rokona. Tavaly be akartak vezetni egy szabalyt hogy kotelezo legyen ferfi rokonnak jelen lenni, de ez ellen mindenki tiltakozott es szerencsere ugy tudom elvetettek. Amikor engem vizsgalt ferfi orvos, akkor csak egy nover volt jelen mindig.

2014.11.30. 18:35:48

@Thor vagyok: Nyilvan ok is tudjak hogy mashol vezetnek a nok, illetve maguk a szaudi nok is vezetnek altalaban kulfoldon (sot belfoldon is ha tehetik, pl. compoundon belul), nem hinnem hogy ezen megbotrankozik valaki.

skye8 2014.11.30. 18:39:14

Tetszett az iras,nagyon pontos es osszeszedett.kicsit azert ijeszto volt olvasni hogy a noket mennyire elnyomjak. egy elegge elfajult vilagnak tunik ez.

2014.11.30. 18:49:37

@tanato: Nem tudom es nem szeretnem tesztelni :). Siman lehet hogy nem vennek eszre, foleg ha nem arabul toltod ki a papirokat.

tanato 2014.11.30. 19:32:05

@Mirjam2: Köszi az infót,ha már itt tartunk,egyszerű izraeli állampolgár/nem palesztin vagy drúz/beutazhat,munkát vállalhat Saudiban,Pl. ha olajmérnök?
Egyebekben mégegyszer gratula hogy írtál posztot,várom a többit is.sajnos még nem veséztem ki az egész írásodat,nem voltam itthon tanulmányi okokból.De majd pótolom.

2014.11.30. 19:37:48

@tanato: Nem tudom elkepzelni hogy izraelit beengednenek; izraeli pecsettel az utleveledben sem engednek be. Nem ismerik el az orszag letezeset. Pl. a vilagterkepeken amit itt arulnak feketevel be van mazolva Izrael helye hogy ne latszodjon. Az orszag nevet sem szabad hasznalni, azt kell helyette mondani hogy Palesztinia.

2014.11.30. 19:56:31

@tanato: Utananeztem - sajnos ugy tunik hogy meg az izraeli allampolgarsagu muszlimokat sem engedik be mekkai zarandoklatra... www.haaretz.com/news/middle-east/1.615855

tanato 2014.11.30. 20:14:39

@Mirjam2: Ez azért nagyon durva,még-hogy a zsidó államban élő muszlimokat sem engedjék be.Mondjuk anno az izraeli palesztin hallgatók sem használták soha az Izrael megnevezést,mindig Palesztínát mondtak.Néha még húztuk is őket/nem volt szép dolog tőlünk/hogy ti nem is létező államban éltek,mutassátok meg a térképen Palesztínát mint létező államot.És Jeruzsálemet sem a m i fogalmaink szerint osztották ketté/kelet és nyugat Jeruzsálem/hanem úgy mondták,zsidó és arab Jeruzsálem.

DieNanny CH 2014.11.30. 20:17:17

@Babette .:

A belinkelt cikkben volt arra felszólítás, hogy öltözzön mindenki kihívóan a tüntetésre. Amit nem tudok elképzelni a 2 fokos hidegben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 05:26:42

@puhacica: tojásos nokedlire én se öntenék tejet. csak a túrós meg a grízes tésztára szoktam néha. :-)
én is benéztem a blogodra Hinta kampánytevékenysége miatt.
nagyon drukkolok nektek, szerintem menni fog, nem lesz ebből örökre mosogatás, bármennyire is szeretné az ellendrukker-tábor. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.01. 05:52:49

@kártékony: az iszlám tisztálkodási szabályok előírják a férfiaknak és a nőknek is a hónaljszőrzet és a nemi szervek körüli szőrzet eltávolítását. a többi testrészt nem tudom.

tanato 2014.12.01. 08:27:07

@Mirjam2: www.origo.hu/utazas/hirek/20141128-ozonlenek-a-muszlim-turistak-izraelbe.htm
Itt azt írja hogy szaúd -arábiai túristák viszont járnak Izraelbe.

2014.12.01. 09:43:48

@tanato: Palesztinaba, te! :))) Akkor megis megtalaltak a terkepen, a nagy fekete folt alatt...

puhacica 2014.12.01. 09:53:10

@Dragonlady (now in Indonesia): túrós tésztára???!!! :D
köszi a drukkot! majd meglátjuk, hogy alakul, reméljük úgy, ahogy nekünk a legjobb. :)

tanato 2014.12.01. 10:06:26

@Mirjam2: Én is megdöbbentem a cikken,nem gondoltam volna hogy ilyen sok muszlim turistájuk van.Hátha ez is elősegíti a békés közeledést.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 13:59:32

@Mirjam2: Én nem mondtam, hogy oké, hogy ilyen melegben dolgoznak, de úgy vélem, hogy a korábbiakhoz képest már az is előre lépés, hogy nem kell 50 fok felett dolgozni. Ezért írtam, hogy dolgoznak az ügyön.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 13:59:33

@Mirjam2: Nem kételkedem a szava hihetőségedben. Csak nem tudom elképzelni, de attól lehetséges.
Azért érdekes lenne tudni, hogy a forrásod (már mint a nő), honnan való pontosan, és tényleg szaudi-e nem beházasodott jemeni vagy egyiptomi. (beduin vagy városi, A Vörös-tenger menti partvidékről, vagy a jemeni határhoz közeli vagy az északi szomszédjaihoz közeli oázisból. Mert a Szaudiak előtt minden törzsnek megvolt a szokása, illetve nagyobb fokú diverzitást mutatnak.
Elnézést kérek a magyartalanságom miatt, évtizedek óta küzdök vele, pedig elméletileg az anyanyelvem.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 14:21:07

@Babette .: Az egyiptomiaknál úgy tudom fehér.
A gyász és a ruhához kapcsolódóan.
Ősi szokásnak mondható a Közel-Keleten, hogy amint kiderül, hogy elhunyt az illető, elkezdenek jajgatni a nők, és megszaggatják a ruhájukat, összekarmolják az arcukat. A ruhaszaggatás a kígyóra vezethető vissza, a kígyó levedli a bőrét, újra és újra megújul, ezért hallhatatlan ( a Gilgames legendája is ehhez kapcsolódik). Tehát, amikor elkezdik szaggatni a ruhájukat (mint a kígyó a vedlésnél), hogy új életet kezdjenek, és hátrahagyják a szenvedést.
A halottat lemossák, és fehér lepellel be tekerik, Mekka fele fordítva eltemetik, általában 24 órán belül.
Ha a szunnita muszlim jogot nézzük.
Akkor mindenki örököl, meghatározott, ki mennyit.
A feleségnek 3 hónapot várnia kell, mielőtt férjhez megy (hogy kiderüljön terhes-e), ezt az időd a férje házában kell tölteni. A vitatott, hogy a napalt is ott kell töltenie vagy sem. Egyiptomban az egyik női mufti azt mondta, hogy nem (természetesen alátámasztva a véleményét), hiszen dolgozni kell, eltartani magát.
Van ez az egyiptomi sorozat az idei Ramadánkor mutatták be, nagy sikert aratott az arab világban. Van benne valahol egy gyász jelenet. A sorozat címe: A nők börtöne
www.youtube.com/watch?v=a5c5Yr-_peQ

2014.12.01. 14:39:01

@szép mezők szárnya: Sohasem kellett 50 fok felett dolgozni, egyreszt mivel szinte soha nincs 50 fok felett, masreszt meg mindenki meghalna ha 50 fok felett fizikai munkat kene vegeznie a napon - probald ki. Sajnos 40-45 fokos melegben valo fizikai munkatol is meghalnak fiatal, eros ferfiak, olvasd csak el a hireket a nepali epitomunkasokrol. Ezeket az embereket trukkokkel csalogatjak be a kozel-keleti orszagok es amikor itt vannak, ugy kezelik oket mint a rabszolgakat. Ami nem is csoda, hiszen hivatalosan csak 1962-ben toroltek el pl. Szaudiban a rabszolgasagot es gyakorlatban meg mindig ugy tekintenek a vendegmunkasok egy reszere mint a rabszolgaikra.

2014.12.01. 14:50:51

@szép mezők szárnya: Nem akarok szemelyeskedni, tok jo hogy erdekel teged a tema es ennyit tanultal rola, mindenkinek megvan a maga hobbija. Ugyanakkor azt azert elfogadhatnad hogy nem minden van ugy a valo eletben mint a neprajzi konyvekben. Szerintem regen nem hordtak abayat, ez egy ujitas. Rengeteg bizonyitekot lattam erre, regi kepek, stb. Es nem egy no mondta nekem hogy regen nem hordtak, hanem sokan.

Nem is lehetett volna hordani, hiszen mielott minden legkondicionalva volt es mindenkinek dolgozni kellett, megfulladtak volna a nyari melegben a ket reteg ruhaban szerintem. Ezt az egesz takarast, elszigeteltseget ugy tudjak megoldani hogy rengeteg penzuk van, igy megengedhetik maguknak hogy a nok szinte soha ne hagyjak el a hazat, ne dolgozzanak, mindig minden legkondicionalva legyen stb. Nem olyan regen a vilag egyik legszegenyebb emberei voltak, satrakban elo nomadok, egyszeruen nem tudom elkepzelni hogy a nok tobb reteg ruhat hordtak volna, kiveve persze telen mikor hideg van. A tanitvanyaim azt mondjak hogy mikor meglatogatjak a nagyszuleiket kis falvakban, ott ma sem hordanak abayat mivel nincs vallasi rendorseg es a helyieket nem erdekli.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 15:44:20

@Mirjam2:
Amikor kint éltem (arab öböl menti ország) akkor igenis volt 50 fok felett. Főleg azért, mert minden be volt építve, és a beton többszörösen visszasugározta a hőt, a páratartalom tovább súlyosbította a helyzetet. Illetve eltűntek azok az újságok, amelyekben volt időjárás jelentés.
A hivatalok nyitvatartás ideje megváltozott, és alig lehetett embert látni az utcán (munkásokat se).
Szerencsére az év nagy részében 50 fok alatt volt a hőmérséklet.

Az abája nem vastag, már szinte áttetsző. Átereszti a levegőt. Csakúgy a hagyományos természetes anyagból készült ruha is lélegezni hagyja a bőrt, így kevésbé kellemtelen az izzadság.
Azon az éghajlaton fontos, hogy felöltözzön az ember, mert kis időn belül érezheti a Nap kártékony hatását. (ez saját tapasztalat).

Több idős őslakos emberrel beszélgettem, az egyik nevetve mesélte, hogy gyerek korában, sosem tudta, hogy az anyja, hogy volt képes megismerni a barátnőit a piacon, meg a többi nőt, hiszen dísztelen fekete burqa volt rajtuk, és a szemük is alig látszott ki. Ez egy élénk tengerparti kereskedő város volt. Az elbeszélések mellett a könyvekben is az olaj felfedezése előtt készült képeken nincs díszes ruhába öltözött nő, gyaníthatóan a mostani konzervatív helyzet miatt ki moderálták. Ennek ellenére továbbra is fenntartom a kételyeimet, hogy az általad leírt jelenség olyan általános lett volna. Egy kis közösségen belül elfogadható (a törzsi hagyományt tekintve, mindenki ismer mindenkit), de egy nagyobban nem.
Mindenesetre ahogy az arab mondás tartja neked megvan a saját véleményed, nekem meg a sajátom.

2014.12.01. 15:56:33

@szép mezők szárnya: Na jo, addig olvastam amig elkezdted nekem magyarazni hogy milyen az abaya... Itt van mellettem az enyem, szoval van egy kis fogalmam rola hogy milyen, de azert koszi az infot. Meghagylak abban a tudatban hogy te tobbet tudsz minden arabokkal es iszlammal kapcsolatos dologrol mint barki mas.

2014.12.01. 16:06:10

@szép mezők szárnya: Na jo, azert ezt nem birom szo nelkul hagyni:

'Az abája nem vastag, már szinte áttetsző. Átereszti a levegőt. Csakúgy a hagyományos természetes anyagból készült ruha is lélegezni hagyja a bőrt, így kevésbé kellemtelen az izzadság.'

Ez egy nagy marhasag, mar ne is haragudj. F*om ereszti at a levegot, hogy noietlenul fogalmazzak... Az 'abája' k*ra kenyelmetlen, foleg nyaron, es fel perc alatt teljesen beleizzadsz (pedig en nagyon sovany es pici vagyok, alapvetoen nem izzados tipus). Egyebkent ki mondta hogy 'abája'-nak kell ejteni a szot? Mert itt nem igy ejtik, de mindegy...

Tudod mit utalok a ferfiuralomban? Azt, amikor ilyen tudalekos, nagykepu stilusban probalja nekem kinyilatkoztatni egy ferfi hogy en mikor miben izzadok, mint peldaul te is. Ebbol a peldabol is latszik hogy ez nem feltetlenul kultura-fuggo; peldaul neked ez a stilusod pedig magyar vagy, nehany arab / szaudi ferfi pedig, akiket ismerek, odafigyel arra amit mondok es nem csak kinyilatkoztat magas lorol. En itt befejeztem a veled valo 'beszelgetest', vagyis a tevedhetetlen kinyilatkoztatasaid hallgatasat / olvasasat.

szép mezők szárnya 2014.12.01. 16:32:44

@Mirjam2:
Sajnálom, hogy ilyen indulatokat váltottam ki belőled.
Egyáltalán nem kivagyiságból írtam.
(az arab világ nekem a hobbim, másnak a II. világ háborús repülőgépek rekonstruálása vagy autószerelés)
Az egyik kommentben nem véletlenül érdeklődtem a nyilatkozók származási helyéről (Arábia nagy), mert az sok mindent megmagyaráz.
Ami meg az abáját illeti, az emberek különbözőek. Én szerettem abáját hordani (nem volt kötelező), mert elegáns (és legalább nem kellett az alatta lévő ruhát vasalnom.)

szép mezők szárnya 2014.12.01. 16:54:01

@Mirjam2:
Annyit tennék hozzá, hogy nő vagyok.
Engem nem zavart az abája, mert
- alig voltam kint a levegőn (légkondícionált épületből/autóból/ ki majd be), mivel az épületeket túlhűtik kellett a plusz.
- ha kint voltam (pl. pikinikkel egybekötött vízipipázással a tengerparton) nem zavart: mert még mindig jobbnak tartottam, minthogy bőrrákot kapjak, vagy az amúgy is előnytelen bőrszínem tovább sötétedjen, másrészt a piacon, olcsón tudtam venni európai márkás parfümöket, amit ott pacsulinak tekintenek.
De mindenki más. De nem tudom, miért nem lehet felfogni, hogy valaki szereti hordani, mi ezen olyan nagy ügy.
Az abáját azért írtam abájánák, mert a többség így ismeri, Mo.-n. (nem akarok tudálékoskodni a nyelvjárásokról, és a különböző kifejezésekről)
Valóban apajogú társadalom, de a férfiak többsége is elfedi magát (disdása, illetve asztalkendő:)), a legrosszabb a tréning nadrág volt, amibe jöttek.
Én is befejeztem.

2014.12.01. 17:05:06

@szép mezők szárnya: Figyelj, tok jo hogy neked tetszik az arab kultura es tanulmanyoztad. Nekem peldaul az indiai kultura tetszik. Tobbek kozott majdnem mindig szarit hordok mikor Indiaban vagyok (sot neha mashol is), szamomra nagyon kenyelmes, rengeteg szarim van es imadom oket.

Ettol fuggetlenul ha India hirtelen egy nagyon gazdag orszag lenne, egy csomo kulfoldi no odamenne dolgozni es kenyszeritenek oket torvennyel hogy szarit hordjanak az utcan, es panaszkodnanak rola hogy kenyelmetlen, tutira nem kezdenem el nekik magyarazni hogy marpedig mennyire kenyelmes. Felfogom hogy a legtobb no szamara kenyelmetlen a szari, mar fiatal indiai nok sem hordjak a varosokban, az pedig sulyos igazsagtalansag lenne ha muszaj lenne hordani es foleg ha kulfoldieket is kenyszeritenenek a viselesere.

Az egy dolog hogy en imadom a szarit es nekem szemely szerint nagyon kenyelmes, de ettol fuggetlenul meg kepes vagyok masok szempontjait is figyelembe venni. Es ez mas dolgokkal kapcsolatban is igy van, a szari csak egy pelda volt.

2014.12.01. 17:15:29

@szép mezők szárnya: Fel lehet fogni hogy szereti valaki, szerintem pont te nem fogod fel hogy nem mindenki szereti, sot a legtobben nem - azt meg vegkepp nem sokan szeretik hogy letartoztatnak ha nem hordod. Nekem teljesen mindegy hogy te no vagy vagy ferfi, nem jon be nekem a kinyilatkoztato stilusod, ne haragudj. Nem muszaj egy muszalas fekete leplet hordani a ruhad felett ahhoz hogy ne kapj borrakot (igen, meg mielott kijavitasz, itt Szaudiban csak muszalas abayat lehet kapni pl., Angliabol hoztam magamnak normalis anyagbol keszultet). A ferfiak is csak egy reteget hordanak es gondolom nem kapnak ettol borrakot, ja es az arcukat sem takarjak el nyilvanos helyen - tudom hogy a Szaharaban igen, de az egy kulon tortenet. 'Abája': nem tudom hogy a tobbseg hogy ismeri a szot Mo.on, azt feltetelezem hogy leginkabb sehogy sem ismerik, de mindegy.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.01. 23:57:02

@kék madár: válaszolok még egyszer, hátha válaszra méltatsz. Nem szeretem, ha igazságtalanul megvádolnak és valótlanságot terjesztenek rólam. Van nekem hibám épp elég :) felvállalom őket, igyekszem fejlődni. Ha valakit megbántok, igyekszem elnézést kérni és őszintén is gondolom. Valóban lenézek egyes kultúrákat. Nem vagyok kultúrrelativista, nem tudom azt mondani, hogy mindegyik kultúra egyformán jó.
De soha senki sikerét vagy állását nem néztem le, nem sajnáltam le. Ez tőlem annyira idegen, mint az abaya, csak hogy témánál maradjunk. Rendszeresen az első kommentek között gratulálok az olyan posztolónak, akiről lerí, hogy javít a sorsán és megdolgozik a haladásért. Soha nem szempont, hogy mi a foglalkozása. Azt hiszem, aki visszaolvassa a kommentjeimet, annak ez hamar egyértelművé válik.
H*nta ellen kikelek néha, mint a törzskommentelők nagy része, de ez sem a társadalomban elfoglalt helyének, hanem a negatív és másokat ócsároló attitűdjének szól.
Korábban kifejtetted, hogy nem kedvelsz és ezzel semmi gond. De valótlanságot kérlek ne állíts rólam. Vagy ha fenntartod, akkor küldj példákat, hogy tanulhassak-javulhassak abból, amit eddig nem vettem észre.
Elnézést az offért, de ez két napja bennem volt. Jóccakát.

kék madár 2014.12.02. 07:39:08

@tildy[UK]: ne haragudj, nem neked irtam, Rekanak

kék madár 2014.12.02. 08:04:18

@Réka ‎: Bocs, de par napig nem jartam erre.
En szeretnek nem kotozkodni, mert alapvetoen birtam a torteneteid, a hozzaallasod, ezt bele is vettem, kiveve amit irtam. Lehet, hogy nem neztel masokat es en csak belelattam. Akkor elnezest.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.02. 13:24:07

@kék madár: ok, semmi gond, kösz szépen, hogy válaszoltál és hogy tisztáztuk :))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása