oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. január 03. 06:30,  A norvégok megértése és használata 326 komment

2023. január 03. 06:30 Határátkelő

A norvégok megértése és használata

Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt.

norve_gia_aker_brygge.jpegAz oslói Aker Brygge

Norvég beszélgetések (vannak ilyenek?)

Néhány különleges helyzettől eltekintve a norvég természeténél fogva néma. Norvégiában ezért a csendet az okossággal társítják. A norvég kultúrában számos, ezt idéző idióma létezik: „A beszéd ezüst, a csend arany”, „A legmélyebb talajban van legcsendesebb víz", „Az üres kukák adják a legtöbb zajt”, stb.

A norvégok hallgatásának, a beszélgetésekkel, pletykákkal szemben mutatott bizalmatlanságának (mint a legtöbb nemzeti sajátosságnak) történelmi, földrajzi, éghajlati háttere van.

8000 évig minden norvég a saját barlangjában élt, saját fjord vagy önálló vízesés mellett, a magas fennsíkon (fjell) csak a családjával körülvéve. Más szóval: 8000 évig a norvégnak a közeli rokonokon kívül nem volt senkije, akivel beszélhetett volna. Kérdés persze, hogy velük miről társaloghatott, amikor 8000 éve éjjelt és nappalt együtt töltöttek.

Ezért a norvég 8000 évig teljesen néma volt. Ez idő alatt azonban természetesen nem volt mentes egy bizonyos belső kényszertől, hogy véleményét a többiek tudomására hozza. Amikor ez a szükséglet túl erőssé vált, kiment és keresett egy lapos követ, majd üzenetet faragott bele.

Az akkori felszereléssel elég unalmas és időigényes lehetett betűket, rúnákat vésni a kőbe. Az üzenetek ezért viszonylag rövidek voltak: „Én, Thor, felemeltem ezt a sziklát, vagy „én, Thor” vagy csak „én”. Vagy valami hasonló.

8000 év után a norvég először látott más embereket (szomszédokat), ezt azonban nagyon messziről - más fjellen vagy a fjord túloldalán. 

Elkezdett kiabálás útján kapcsolatot teremteni velük, bár a nagyobb távolság miatta a mondandót elég röviden kellett összefoglalni: „Tűnj el innen”. De például nem kiáltotta ki, hogy „szeretlek”, mert a félénk emberek ezt nem kiáltják

Eközben a norvégnak akkoriban más lehetőségei is voltak érzelmei kimutatására. Haragját vagy dühét ki tudta fejezni avval, hogy kiment, és kivágott egy fát, vagy nagy köveket dobott a vízbe. Ha szeretetet akart kifejezni, elmehetett az erdőbe, találhatott egy jávorszarvast vagy medvét, hogy megölje, az állatot a hátán hazavigye és szerető kedvese ölébe tegye.

Ez azt jelentette: „Szeretlek, meg foglak védeni, óvni és biztosítom gyermekeinknek az élelmet jó és rossz időkben a végsőkig.” (És ha lehetséges, anélkül, hogy Norvégia az EU tagja legyen.:-)))

A mai korban a norvégoknak nincsenek ilyen lehetőségei. Ma erdővel kell rendelkezned, hogy kivághasd a fákat, a medve pedig védelem alatt áll, míg a szerelem az év bármely szakában váratlanul lecsaphat.

A ma élő átlag norvégnak sajnos nincs lehetősége arra, hogy Grönlandon sílécen átkelve vagy szalmakosárban áthajózza az Atlanti-óceánt, érzéseit ezen úton kommunikálva. Különben is: a 8000 éves kommunikációs szokás rögződött, üzenetek kőbe vésve vagy a széllel szemben ordítva nagy távolságra nem erősítették benne azt a késztetést es képességet hogy szeretne hosszú beszélgetéseket folytatni.

Ráadásul Norvégiában hideg van. -20 fokban nem ül sokáig az ember járdára kihelyezett kávézókban, és nem folytat hosszú, kimerítő beszélgetéseket a művészetről, az ételekről, a sajtokról, a futballról, az éves szőlőszüret, szerelem vagy „az élet értelméről”.

Ha a norvég ilyesmiről akarja kifejezni a véleményét, megteszi otthon. Nem beszél róla, hanem könyvet vagy levelet ír és elküldi ezt a levelet a helyi újságnak. Nem csoda, hogy lakosságarányosan a világon Norvégiában van a legtöbb szerző és újság.

A norvég és az alkohol

Mivel a norvég magányosan élt a barlangjában 8000 évig, akkoriban nem volt a környéken piaca a kereskedelmi pálinkagyártásnak. A norvégnak tehát saját magát kellett menedzselnie ezen a területen. Otthon, barlangjában (később a farmján) készítette el az alkoholos italokat.

Üveget és palackot azonban nem tanult meg készíteni, Emiatt a késztermék tartósítása gondot okozott számára. A norvég úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy egyszerre megitta. Utána, amikor bement az erdőbe, boldog volt, elégedett és az egész világ felé barátságos.

Ha egy ilyen napon találkozott egy jávorszarvassal, medvével vagy valami hasonlóval, gyakran meleg szavakat mondva közeledett feléjük, például: „Remek fickó vagy”, és előkészületeket tett, hogy megsimogassa az állat fejét.

A tökéletesen józan állat úgy érezte, a kedvesség csak álca, és fenyegetésként értékelte, egyes esetekben megölve vagy megharapva a norvégot, eltávolítva egy vagy több karját, esetleg lábát.

Ezek a tapasztalatok, együttesen az üres palackok hagyományos hiányával együtt, ahhoz vezettek, hogy a norvég nagyon tiszteli a részeg állapotot, tudván, hogy az félreértésekhez és kellemetlenségekhez vezethet az erdőben, azért iszik meg ma mindent, mert nem tudja, hogy holnap él-e még.

Statisztikailag a norvég alkoholfogyasztás összehasonlítva más országokkal, viszonylag alacsony. A statisztikák szerint

- a dán egy év alatt 11 liter bort, 116 liter sört és 1,7 liter tömény szeszesitalt iszik meg.

- a franciáknál: 101, 45,2 és 3,5;

- az angolnál: 5,7, 118 és 4,1;

- a németeknél: 22, 148 és 4,1.

Ezzel szemben a norvég csak 3,2 liter bort, 45,1 liter sört és 1,2 liter töményt nyakal be.

Tehát bár a norvég alkoholfogyasztás az egyik legalacsonyabb Európában, néha úgy tűnhet és hangozhat, mintha ez nem így lenne. Ez azért van, mert a dánok, angolok, franciák stb. minden nap isznak egy keveset a teljes statisztikai időszak alatt.

A norvégok ellenben a fent említett okok miatt gyakran az összes statisztikát egyszerre kapják (és isszák) meg. Ez gyakran a Dániába vagy más országokba tartó kompokon utazva történik. Szóval pusztán statisztikailag többnek tűnik a pálinka, mint amennyi valójában.

Miként régen, amikor részegen ment be az erdőbe, és kedvesen beszélt a medvével és a jávorszarvassal, a norvég ma is valami hasonlót akar csinálni. Akár a kompon van úton Dániába, akár más ország másik városában: az éves statisztikák megivása után boldog, elégedett és barátságos.

Aztán néha a táncparkettre lép vagy kimegy az utcára, mindenkit köszönt, akivel találkozik („Halló, halló!") és megpróbálja megsimogatni a fejét vagy megölelgetni. Ezt sok külföldi félreérti (emlékszünk a jávorszarvasra és a medvékre?) és fenyegetőnek érzi a norvégot, ezért ráüvöltve elhallgattatja vagy ellökdösi.

Ezután a norvég szomorú lesz, és elkezdi a csalódástól puszta tehetetlenségből levegőbe dobálni a karjait, roppant kínosan viselkedve, a pincért vagy valami és valaki mást esetlenül fellökve.

Ittasan a norvég néha beszédes lesz. Ebben az állapotban hirtelen birtokolja több idegen nyelv (francia, olasz, orosz stb.), ismeretét anélkül, hogy valamelyiket is tanulta volna. Emellett az este folyamán megoldja a világ legtöbb problémáját. Ha az amerikai elnök, az ENSZ főtitkára vagy más, a világ jövőjét befolyásoló hatalmasság a részeg norvégre hallgatna és tanulna tőle, a Föld egészen másképp nézhetne ki.”

Mr.Tellinghovon posztja Odd Børretzen “Wie man ein Norweger versteht“ könyvén alapul.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9218016816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2023.01.03. 08:49:45

Szomorúan konstatáltam, hogy nincs elég humorérzékem!

Csodabogár 2023.01.03. 13:51:10

Nekem ismerős a dolog, mert a svédek kb. ugyanezt csinálják. Külföldön minden svéd vidám, ismerkedős, viccelődős, de mikor Koppenhágában átszállnak a stockholmi gépre, egyből savanyú uborka lesz belőlük.:-)

@fhdgy: Katonaságnál ez nem is követelmény, mármint a humorérzék.:-)

fhdgy 2023.01.03. 14:28:44

Wie man ein Norweger versteht

Itt megint csípi a szemem az ein. Humorérzék vagy sem, de nem hiszem, hogy az összes Norweger herélt lenne.

nyuszigonosz 2023.01.03. 14:53:24

@fhdgy: na mert egész egyszerüen rosszul van írva.

Wie man einen Norweger versteht.

fhdgy 2023.01.03. 14:54:29

@nyuszigonosz: Rosszul van írva? Hát azért csípi a szemem!

fhdgy 2023.01.03. 15:05:59

@nyuszigonosz: A helyzet egy bizonyos szempontból egyszerű. Többször írtam, hogy öreg kutyával nem lehet már új kunsztokat tanítani. Én pedig majdnem ötven voltam, amikor kimentem Németországba dolgozni. Ennyi idős korban tényleg nem egyszerű már nyelvet tanulni. Nagyon ráfeküdtem a szabályokra, mert a német egy viszonylag, hangsúlyozom, viszonylag szabályos nyelv.

Akkor most kérdezem, érdemes megtanulni a grammatikát???

P.Elliot 2023.01.03. 15:12:44

Hat nem sokat tudok a norvegokrol sot arra sem emlekszem hogy olvastam-e barmifele ottani irotol konyvet, ha igen akkor is mar elfelejtettem, valoszinu hogy nem kotott le.

Az egyetlen aki nem iro es olvastam az a Thor Heyerdalh/ nem tudom jol irom-e a nevet, az utikonyv volt es nagyon tetszett de abbol nem sok jott le hogy milyenek a norvegok.

Nem lehetnek rossz emberek, a HA-ra irt valaki ketszer is posztot onnan hogy egeszsegi problemaval szuletett kisfia milyen jol el van ott latva, mennyire gondoskodnak peldaul a gyerekekrol.
A masodik posztnal meg a kisfiut irta le aki mindig integetett a kamionosnak, igy mar biztosan jobban emlekeztek ra.

Nagyon rendes orszag az, nagyon rendes emberekkel, jo egeszsegugyi es mas ellatasokkal es egyszeruen gyonyoru ahogy a fotokat lattam rola.

A humort azt nem tudom, nem nagyon vonzodom a holtkomoly emberekhez, egyszeruen unalmasak, a tul humorosok meg farasztanak de ertekelem az elenk eszjarast, a konnyu humort, magam is annak az oldalarol nezem az eletet...

A poszt maga erdekes hogy ilyen is van.
Vajon melyik orszag a leghumorosabb es melyik a leghumortalanabb?
A magyar vajon hol helyezkedik el ilyen teren?

fhdgy 2023.01.03. 15:18:18

No, akkor megint segítsetek, megint nyelvtan, de már magyar!

"...hatalmasság a részeg norvégre hallgatna..."

Nekem szaggassa(!!!) a fülemet a norvégre! Miért nem norvégra???

Norvégra, norvégról, stb.

Keresgéltem a neten, találtam példát bőven arra, hogy magas és bőven arra is, hogy mély hangrendű ragok járulnak a norvég szóhoz.

Hogy van ez? Hirtelen nem jut eszembe másik szó, amelyik így viselkedne!

fhdgy 2023.01.03. 15:45:52

@fhdgy: a szlovén szó is ilyen. Hogy mik vannak!

2023.01.03. 17:42:26

@Csodabogár: “ Nekem ismerős a dolog, mert a svédek kb. ugyanezt csinálják”

Termeszetesen a norvég szót belehetne helyettesíteni svéd vagy dán szóval is. Az Odd Børreztzen által, tipikus norvég humor egyfajta használati utasításként szolgál a skandináv államokra.
Sőt meg Finnországra is jellemző. Amikor az észt fővárosban Tallinnban jártam, ha befutott egy komp Helsinki felől, az észtek nevetve jegyeztek meg: na, megjöttek a négylábúak. Az út alatt ugyanis úgy be rúgtak, hogy csak négykézláb tudtak mászni.

2023.01.03. 17:50:58

@fhdgy:

Igen rosszul van írva, helyesen einen, lásd az eredeti Kóny borítót.
ibb.co/p4npBdX

“norvégre vagy norvégra”

Az első leiratban tökéletes volt csak egy kicsit rontani akartam rajta. De azért örülök, hogy 40 év külföld után csak ennyi hibát találsz a postban.

holl gold 2023.01.03. 18:06:41

A norveg is meg a finn is (de a sved ugyszinten) MEGISSZAK MEG AZ ARVAK KÖNNYET IS...es a finn az meg kreativ is mert az asztal lababol is tud palinkat fözni. A 6 es 12 ora hosszu orszagok közötti hajouton csodalatosan be tudnak rugni (igaz aranyaron) de legalabb a szomszed nem latja ahogyan relaxal es kiengedi a felgyulemlett gözt. Többször lehet latni amikor a hajon kusznak-masznak mert ugy berugnak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.03. 18:44:49

Vájmi-PinkPatch felbukkant a Zindekszen az ausztriás "határátkelős" posztok egyikében...
:D
index.hu/kulfold/2023/01/02/ausztia-tirol-magyarok-munkavallalok-palira-veszik-andrea-/

2023.01.03. 18:47:00

@geegee:

Akkor mégsem minden olyan rózsás

SzZoole 2023.01.03. 19:10:27

@nyuszigonosz: igen, ő lenne az, bAndi :-))

SzZoole 2023.01.03. 19:12:22

@Mr.Tellinghovon: asztat meglehet kérdezni, hogy norvég leányzók strumangolás közben is ennyire csendesek, vagy olyankor azért adnak ki valamennyi hangocskát :-)))

Csodabogár 2023.01.03. 19:26:05

@fhdgy: Nem érdemes megtanulni a grammatikát és apró hibákon nem érdemes fennakadni! Milyen lassan olvashatsz te, ha mindent pontosan kiértékelsz nyelvtanilag?
Szerintem olvass inkább újságot, krimit, szépirodalmat németül és élvezd! Ne a hibákat keresd.:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.03. 19:27:19

@SzZoole: Épp csak egy "mnah" hiányzott a cikkből... :-)

SzZoole 2023.01.03. 19:28:38

@geegee: nem mnah, hanem mnaa :-))

Csodabogár 2023.01.03. 19:34:03

@Mr.Tellinghovon: Egyszer voltam Helsinkiben egy hétvégére. Este 9 körül mentem vissza a szállodába és azt tapasztaltam, hogy akik szembe jöttek mind részegek voltak. Olyan volt mint Stockholm midommarkor. Kérdeztem is a szálloda portást, hogy milyen ünnep van? Semmilyen, normál péntek este. Stockholmban aztán meséltem egy haveromnak, aki fél évet tudományoskodott Helsinkiben, hogy ő is tapasztalt ilyet. Hát persze, sőt ő még azt is megleste, hogy hajnalban 3-4 közt szokták az alkohol hullákat össze szedni a belvárosban.
Szerintem nem véletlen mondják, hogy a dánok Skandinávia olaszai. Ott ilyesmit nem tapasztaltam és általában sokkal oldottabbak mint a svédek.

fhdgy 2023.01.03. 19:40:02

@Csodabogár: Keresi a rossebb, csak megtalálom!

Egyik nap olvasom, hogy X dolog, amit nem tudott Benedek pápáról.

No, jó akkor lássuk. Mindjárt a felvezetésben három hiba.

Nem 2003-tól 2015-ig volt pápa, hanem 2005-től 2013-ig. 2015-2003 nem nyolc, "csak" 12.

Azt, hogy 2015-2003 nem nyolc, ezt egy alsó tagozatosnak is ki kell szúrni. Azt határozottan tudtam, hogy nem 2003-tól, hanem 2005-től volt pápa. A 2013 akkor derült ki, amikor az egésznek utána néztem, azt nem tudtam.

Most, akkor hülye vagyok, hogy minden vagy majdnem minden hülyeséget észreveszek?

SzZoole 2023.01.03. 19:42:22

@Csodabogár: míg taxiztam London down town is ugyanaz volt péntek éjszakánként, egy fertő, Szodoma és Gomora…….

fhdgy 2023.01.03. 19:54:22

@Csodabogár: Olvastam a hírt, hogy Horvátországban 26,000 négyzetkilométeren ég az erdő. Abban a pillanatban állj, ez fél Horvátország! Nem lehet igaz!

Olvasom a hírt, hogy Dubrovnyik mellett 400 cm kaliberű középkori ágyút találtak a tengerben. Állj! Ez baromság! A mai legnagyobb hajóágyúk is kisebb kaliberűek. Aztán kiderül, előkeresve az eredeti cikket, hogy 40 mm-esről volt szó. A hülye fordítónak 40 mm vagy 400 cm egyre megy, de nekem ágyúk esetén nem.

fhdgy 2023.01.03. 20:47:57

@Csodabogár: Egyébként, tényleg lassan olvasok. Kb. 60 oldal/óra.

Egyszer általános dolgokról beszélgettem a német főnökömmel. Egy idő után megkérdezte, hogy ugye sokat olvasok? Mondom, nem, csak alaposan és megválogatom, hogy mit.

Csodabogár 2023.01.03. 22:56:15

@fhdgy: Én gyorsan olvasok sokat és felületesen, de a lényeget azért tudom. Ha nagyon odafigyelve olvasnék, unnám a dolfot. Nálam mindennek mindig gyorsan kell történnie. Nyelvtant magyarul pl. az ikes igék helytelen használata böki a szemem, pedig állítólag már az iskolában is elfogadott. Van néhány más dolog is, de soha nem szólok sehol érte. Felnőtt embereket már úgyse fogok átnevelni, az meg, hogy egy ágyú milyen, nekem tök mindegy. Természetesen nem tudom, hogy hány nm Horvátország, így tőlem ilyesmikben azt írnak amit akarnak. Azt hiszem sokkal lezserebben veszem az életet mint te és ez jó nekem.
Nem akarlak bántani, de egy ilyen pasival mint te, feltehetően egy félnapot se tudnék együtt lenni.:-)))

littke 2023.01.04. 03:18:15

A skandinavok, de mas europai naciok is nemigen fogadjak be az idegeneket. Ez nem azt jelenti hogy nem bannak veluk korrektul, de erzetik veluk, hogy idegenek.

blackhairlady 2023.01.04. 04:47:45

@geegee: Ahogy olvastam, hogy Andrea, egybol ora gondoltam :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.04. 07:29:26

Jópofa kis írás volt. Mivel Odd Børretzen norvég, vehetjük a beszámolót hitelesnek. (A dánok ugyanis gúnyolódni szoktak rajtuk, valamiért.) Aki a szabadságot és demokráciát úgy képzeli el, hogy Skandináviában végre csordultig tölthetné vele a lelkét, annak meglepően hathat, hogy Norvégiában este 6-ig lehet nyilvánosan alkoholt fogyasztani, vasárnap egyáltalán nem. Van néhány bár, amelynek engedélye van az ennél későbbi árusításra, de ezek drágák, ritkák és rájuk is vonatkoznak szabályok. A, ha jól emlékszem, 4,7%-osnál erősebb alkoholos italok normál boltban nem kaphatók, csak a Vinmonopolet nevű speciális boltban, csak elvitelre, amelyből még a nagy településeken is elég kevés van. A norvégok ezzel a szabályozással meg vannak elégedve. Kivételt képeznek a nemzetközi kompok, mert ott "külföldön" vannak, nincs adó az italokon, és úgy berúgnak, mint az állat.

Amikor egy norvég jól akarja érezni magát, és inni nem tud, hazamegy, és népdalokat énekel a családtagjaival. Egymáshoz nem járnak át, ezért ha feneketlen jókedvük támad, amelyben a szomszédaikat is részesíteni akarják, akkor elmennek együtt a közösségi házba, és ott énekelnek népdalokat. A fiatalok is így tesznek, bár néhány, a hanyatló nyugat által félrenevelt egyed popzenét is hallgat időnként. Kábítószerezni nem divat, az utcán verekedni sem, de otthon rendesen ki tudják engedni a gőzt, amiről aztán senkinek nem beszélnek. Emiatt fejlett családsegítő szolgálataik vannak, a szociális háló fenntartására rengeteg pénzt tudnak költeni, hiszen az átlagos norvég nem tudja, még mire tudna költekezni, viszont orvoshiánytól szenvednek. Mindenkinek van hyttéje, zsebkendőnyi telken, mindegyik előtt fel van vonva a norvég zászló, és csendesen szeretik a királyt. Idill.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.04. 07:29:32

@Mr.Tellinghovon: “norvégre vagy norvégra”

Mivel szabály nincs rá, mindenki a saját filhallása szerint választhat. Valószínűleg én sem mondom mindig egyformán. :-)

fhdgy 2023.01.04. 07:54:00

@Csodabogár: Mosat olvasom a Telexen, hogy orbán viktorka XVI. Benedek temetéséről haza fele beugrottak egy ebédre.

Könyörgöm a temetés holnap lesz!

A cikkben azt írja, hogy a carabinierik az olasz rendőrség egyik szárnya. Nem, a qrva életbe, de nem, ők csendőrök!!!

Egy ilyen fogalmatlan mit fírkál össze-vissza?

Golf2 2023.01.04. 08:00:11

@fhdgy: Van egy ország, ahol már szinte nincs készpénz, és nincs egyetlen bankrablás sem,Dánia.

Golf2 2023.01.04. 08:05:02

@SzZoole: Óriási meccsen nyerte meg a darts-vb-t az angol Michael Smith, mellesleg megdobva a torna egyetlen 9 nyilasát is...

Congeria 2023.01.04. 08:59:04

@fhdgy:

Akkor a Telex ferdített, én azt olvastam, hogy a ravatalnál volt. Ez megelőzi a temetést. Ez nem tűnt fel a mindent tudó eszednek?

2023.01.04. 09:36:57

@fhdgy: Carabinieri

Habár a hadügyminisztérium rendszerébe tartozik a Carabinieri önálló szervezetként, általános rendőri szolgálatot lát el a Belügyminisztérium utasításai szerint.

fhdgy 2023.01.04. 09:38:43

@Congeria: sajnos, az eszem nem mindent tudó, jó lenne, de. nem az.

2023.01.04. 10:18:44

@Androsz: Odd Børretzen

Egy kicsit meg fogva az orrát, ironikusan figurázta ki saját népet, mutatva, hogyan nevethetsz magadon is.

“ A dánok ugyanis gúnyolódni szoktak rajtuk, valamiért”

A norvégok meg a svédeket gunyoljak:

-Vet you hvorfor den stakkars svensken døde da han drakk melk?
-Nem.
-Kua óriási seg.

-Tudod miért halt meg szegény svéd tejivás közben?
-Nem.
-A tehén leült.

“ Mindenkinek van hyttéje”

Nagyon szeretem Norvégiát, nemcsak a csodalatos természet , hanem az emberekből kiáradó nyugalom miatt is. Rengeteget voltam náluk nemcsak délen hanem északon is, imádom a Trondheim feletti részeket. Napokat vándoroltunk a fjell-en, körülöttünk rénszarvasok ezreivel, kihasználva nyilvános hozzáférés jogat. Kevesen tudják elképzelni, hogy milyen meleg is tud lenni a golf áramlat miatt part közelben. Legutóbb le is fényképeztem a lakobuszunk képernyőjét. Sokan gondoljak észak egyértelműen hideg:-))) ibb.co/HqgsZxn
Persze a családi kapcsolatok miatt most többet Finnországban vagyunk Turku alatt az apró szigetek világában (schäreninseln), itt is járja a mondás, vagy egy szigeted vagy egy mökki-je van mindenkinek. És a Mökki nem csak egy ház négyfallal és tetővel - a Mökki egy életfilozófia.

Idill

2023.01.04. 10:38:16

@Androsz:
Liv Ullman a "Wandlungen" című könyvében leírja a Hardangerfjordot alábbiak szerint:
„Idén nagyon korán jött a tavasz, meleg és vidám lesz vékony blúzokkal köszöntött, mintha már itt lenne a nyár.
Hardangeren keresztül vezetünk.
Olyan szép a táj, hogy bent szinte fáj. Egészen új módon élem meg szülőföldemet: hegyek, amelyek benyúlnak békés, csillogó fjordok - sugárzóvá egyesülő hegyek, emelkedő égbolt. Itt-ott egy árnyékos lejtőn még havazik.
Az út különböző évszakokon átívelő utazás.
Ami egykor gyümölcs volt, az most gyönyörű virágok. Lágy, finom színek.
A lejtőket kék és piros és sárga réti virágok tarkítják, amelyek itt soha nem láttam; és az alma bódító illata (és látni a cseresznyevirágzást,) mielőtt kinyitjuk az ablakot, ránk ömlik elhagy. Egy ideig a magasban vagyunk, havas hegyekkel körülvéve akik nem tudnak arról a tavaszról, amelyen éppen elhagytunk.
Szűk kanyargós utak – A hátsó kerekek szinte a szakadék fölött lógnak, hogy továbbmenjenek. vízesések, a vadul habozva lefelé zuhog ám a hegy lejtőin, mintha maguk mellett lennének az örömtől
A jég olvadásáról szikrazo fényben - milliárd gyémántkent úton a tenger felé.
Ó, ez a Norvégia, megértem, hogy az ember egy kicsit szenvedhet érted.

2023.01.04. 10:46:12

@fhdgy: “de nem rendőrség”

Mit is idéztél? A cikkben azt írja, hogy a carabinierik az olasz rendőrség egyik szárnya.

Mivel önálló szervként rendőrségi feladatot lát el, értelemszerűen lehet mondani, hogy a rendőrség mint összefoglaló fogalom egyik szárnya.

Azt hiszen én sem bírnak ki veled egy fel napnál többet ha nő lennék :-))))

dikusz. 2023.01.04. 11:47:37

@Mr.Tellinghovon: Nagyon régen olvastam egy könyvet, az volt a címe "Egy asszony a Spitzbergákon" (Liv Balstad) - ismered?

2023.01.04. 12:22:05

@dikusz.: “ Egy asszony a Spitzbergákon" (Liv Balstad)”

Egy csodalatos könyv arról, hogy mit is jelent ott a messzi északon a hideg sötét teleken az élet, és mindez egy nő szemszögéből.

Kötelező olvasmány kellene, hogy legyen

Egyszer megcsinaltattam a DNA analizisemet. 70% északi lett az eredmény. Akkor értettem meg a belső vonzódásomat.

Amikor feleségem először volt fenn velem, elmentünk egy kutyaszánutazásra, először nem akart beülni, mert ez állatkínzás, két nap múlva hátul állva kigyúlt arccal kiabálta a kutyáknak: futás fiúk!! Ha több napot vagy velük és este őket látod el először kialakul egy kapcsolat köztetek. Az öröm amit a mozgás jelent nekik az leirhatlan, a suhanas izgalmas szépsége a mely csendben, csodálja a természet csodáit, a behavazott fákat amelyek milliónyi csillogó gyemantkent szórják a fényt, gyönyörű kék éggel. Valahogy így képzelem el a paradicsomot, ha van.:-))))

ibb.co/yNZK128
ibb.co/gSkZVNf
ibb.co/d6Tm0wM

P.Elliot 2023.01.04. 13:59:09

@Mr.Tellinghovon:
Ezt hogy ki mit bir ki egy ferfivel, noi szemmel nezve egy nagyon valtozo.

Apam egy tanarember szinten kijavitott mindenkit ha nem jol mondott valamit vagy rosszul tudta. normalisan, kedvesen de helyesbitette..
Meg minket gyerekeket is. Olyan nalunk sosem volt hogy plafon, sparhelt, spajz es tarsai.
Apan azonnal kijavitott hogy van ennek magyar megfeleloje, mennyezet, tuzhely es kamra, nem hagyta hogy ne tisztan magyarul beszeljunk.

Ebbol soha nem volt problemaja, elfogadtuk es igy beszeltunk, nem ereztuk sertonek hogy kijavitott vagy valamire felhivta a figyelmet.
Tanar tipusu emberek ilyenek, / marmint ha komolyan azok/ mi ebben a problema? Anyam sosem erzett benne semmi sertest ha kijavitotta barmiben amit az nem tudott, sot mint mondta, most is gyarapodott valamivel..
Nagyon jo hazassagot eltek.

Kijavitasat rogton meg is magyarazta, oktatott de nem sertoen/ tudtommal topiktarsunk se sertegetos/,
en azt hittem hogy csak megbeszelitek itt a problemat vagy hogy esetleg nem ugy van es miert nem ugy, erre kiirjatok hogy nem birnatok vele elni pusztan emiatt.

Gyerekkorom nagy elmenye o volt, az orokos beszelgetesekkel, magyarazatokkal, meg vitatkozni is szoktunk hogy mi miert van, delutani egeszsegugyi setait ki nem hagytam volna ha kerdezte hogy el-e akarom kiserni.
Rengeteget meselt is, elfogadta ha valamit maskeppen lattam, es kerte hogy magyarazzam meg, / en a 8-10-12 eves gyerek/, volt hohgy igazat adott es rogton elmondta hogy miert, az ellenkezoje is volt, ott is elemtarta hogy miert nem, fantasztikus apa volt es ujra csak azt tudom mondani hogy semmi de semmi rossz nincs abban ha valaki "kioktat" ha jobban tudja, ezert nem kell meg rasutni azt hogy milyen borzaszto lehet vele elni.

Anyam nem igy erezte es mi gyerekek sem...

P.Elliot 2023.01.04. 14:01:30

@Mr.Tellinghovon: De gyonyoru fotok!
Azok a holepte fenyok meg ugy az egesz!
Nem, nem allatkinzas a kutyaszan, a futtatok azok igen egy hataron tul mert a tulaj gyozni akar es nem erdekli az allat egeszsege, elete.

Tura futtatok egeszen masok!

2023.01.04. 14:15:44

@P.Elliot: „ erre kiirjatok hogy nem birnatok vele elni pusztan emiatt.“

Ne vedd ezt annyira komolyan, mindketten kedveljük és értékeljük a topik társat nem szándékozunk öt megsérteni, ezt inkább humoros oldaláról vedd.

fhdgy 2023.01.04. 14:31:05

@Mr.Tellinghovon: az ein einen esetben valami herélést pedzegettem, hogy semleges nem legyen. Nyilván viccnek szántam.

A temetés kontra ravatal az más eset, nem is ezt a topikot érinti. Az bosszantott. Egy újságíró selejtet gyártott.

Felháborodik, mert hülye a tanár, félrekezeli az orvos, stb.

Mindenki hülye, csak ö nem, pedig sz.arul végzi a munkáját.

Folytassam vagy értitek, hogy mindenkinek a maga területén kellene ...

fhdgy 2023.01.04. 14:54:56

@fhdgy: megnéztem a Telex ominózus cikkét.

Valaki más is reklamálhatott, én náluk nem, mert átírták. Már nem temetés után költötték el az ebédet, hanem a kegyelet lerovása után. A csendőrök is már nem rendőrök, hanem egy rendvédelmi szervezet.

Alakul!!?

2023.01.04. 15:03:40

@P.Elliot:

Egy ilyen jármű vezetését meg kell érteni. Nem olyan egyszerű siklani a csillogó havon. Általában nem egyedül mész hanem 1-4 csapatban. Ha a szánod túl gyors és megközelíted az előtted haladót, akkor egy műanyag szőnyegre állsz, amely egy gumizsinóron lóg a hátul lévő futók között. Ezzel benyomód a szaggatott alsó felületet a hóba és ez lassítja az állatok rohanását. Persze ez a kutyáknak nem igazán tetszik. Némelyik vissza-vissza néz megrovó tekintettel, szemében kérdéssel; mit szórakozól, nem érted,? rohanni akarok!
És köztük is vannak különbségek. Vannak munkások, akik keményen dolgoznak miközben egy “csibész” rájön, hogy az elég csak úgy tenni mintha aktívan húzna, így egy kis laza pihenőt szerezve magának. Ő a fekete fehér az egyik képen.

ibb.co/FWQzy74
ibb.co/DkD9Hky
ibb.co/m0VrxSs
ibb.co/xs9t5MF
ibb.co/p4vPL8W
ibb.co/pbXvzpQ
ibb.co/yNZK128
ibb.co/d6Tm0wM
ibb.co/mNNxj6s
ibb.co/7kqz08T
ibb.co/gSkZVNf

Kedvenc pillanatom az indulás előtt van, Egy óriási vonitás kavalkád aminek hangereje párhuzamosan no a türelmetlenségűkkel, és csak akkor halkul el amikor elindulsz.

SzZoole 2023.01.04. 15:15:41

@fhdgy: alakul-alakul, mint púpos gyerek a prés alatt :-)))

Biztos azért írtak át a cikket, mert olvassák a határátkelő komment folyamatát, szerintem :-)))

SzZoole 2023.01.04. 15:25:07

@Mr.Tellinghovon: de jó képek ezek, hogy hol nem jártál te odvas? :-))

Én is mennék ilyen helyekre, csak mint gazdasági migráncsnak nemigen telik rá :-))

Én sosem csináltattam ilyen dzsenetikailag honnét gyüttem humbukkot, mert nem igazán hiszek benne, szerintem csak biznyic az egyszerűek lehúzasára, de szerintem én is északi típus vagyok, mert a hideget jobban tolerálom, mint a meleget, most is 12-13 fok van és rövid-ujjú ingben szaladgálok, oszt az angolok hülyén néznek rám :-)))

fhdgy 2023.01.04. 15:36:56

@Congeria: De, feltűnt, nagyon feltűnt, azért írtam, amit írtam. Azt gondoltam, hogy érhető lesz!

fhdgy 2023.01.04. 15:40:29

@SzZoole: Felmerült bennem is!

De félretéve a viccet! Legközelebb rutinosabb leszek, az aktuális állapotot elmentem. Ha a reggeli nyavalygásomat, meg a mostani állapotában olvasván a cikket, jogos, hogy hülyének néznek.

2023.01.04. 16:08:15

@SzZoole: “ Biztos azért írtak át a cikket, mert olvassák a határátkelő komment folyamatát, szerintem :-)))”

Igeeeeeeeeen, biztosan

fhdgy 2023.01.04. 16:45:20

@Mr.Tellinghovon: véresen komoly dolgokat nem kellene elbagatellizálni!

2023.01.04. 17:00:40

@SzZoole: “ hogy hol nem jártál te odvas? :-”

Időnként kisegítettem a Santa Claus post office-ban:-))))

Az egyik legszürreálisabb élményünk -16°C-on neoprén öltönyben úszni a jeges tengerben.
A finn Kemi kikötőjében áll a Sampo nevű jégtörő, mivel az idők folyamán a hajóknak akiknek azelőtt utat csinált nagyobbak lettek, öt kimustráltak és csak turista utakat végez. Lehet vele útra is menni, de ahhoz igencsak erős gyomorral kell bírni, mert több méteres kilengések vannak amikor fel futva a jégre, azt töri. Az szélesítés miatt szinten több métert mozog oldal irányban is.

ibb.co/DtxmCbS
ibb.co/wr91c6n
ibb.co/G3qgpMB

2023.01.04. 17:01:25

@fhdgy: “ véresen komoly dolgokat nem kellene elbagatellizálni!”

Most mit tettem????

2023.01.04. 17:04:34

Elégedett vagyok!!!

Jövőhéten nem is takarítok.

Most volt nálam a Rendőrség és azt kiabálták: Konyha tiszta, nappali tiszta, fürdőszoba tiszta!!!

fhdgy 2023.01.04. 17:25:38

@Mr.Tellinghovon: Igeeeeeeeeen, ez olyan irónikus! Kéretik komolyan venni!

2023.01.04. 17:56:07

@SzZoole: “ Én sosem csináltattam ilyen dzsenetikailag honnét gyüttem humbukkot”

Én többször csinaltattam, más név alatt, az eredmény megegyező volt. Alapból az apai oldal génjei-t határolják be, az anyai részt külön kell kérni.

2023.01.04. 18:17:41

Most olvastam egy jó posztot svajcrol, illene a hataratkelore.
divany.hu/eletem/magyar-no-svajc/

Golf2 2023.01.04. 19:53:37

@SzZoole: Óriási meccsen nyerte meg a darts-vb-t az angol Michael Smith, mellesleg megdobva a torna egyetlen 9 nyilasát is...nem láttad? Youtube

Golf2 2023.01.04. 20:05:06

@P.Elliot: Mit szerencsétlenkednek a republikánusok, már negyedszer bukik a menő benőjük...

SzZoole 2023.01.04. 20:33:56

@Golf2: nem értek az íjászathoz

SzZoole 2023.01.04. 20:36:04

@Mr.Tellinghovon: én neoprén nélkül szoktam úszkálni a tengerben, igaz plusz 16 fokos :-)

SzZoole 2023.01.04. 20:37:44

@Mr.Tellinghovon: “ Alapból az apai oldal génjei-t határolják be, az anyai részt külön kell kérni.”

Én úgy tudtam, hogy az anya az mindig biztos, az apa az nem mindig biztos az apa :-)))

2023.01.04. 21:27:17

@SzZoole: “ Én úgy tudtam, hogy az anya az mindig biztos, az apa az nem mindig biztos az apa :-)))”

Vigyázz az ironikus humorral:-))))

Csodabogár 2023.01.04. 22:17:13

@Mr.Tellinghovon: Nem hinném,ogy lenne annyi pénz, amiért én északabbra mentem volna Oslonál vagy Stockholmnál. Engem a DNA nem érdekelt, de az biztos, hogy egy szemernyi északi vér sincs bennem. Hihetetlenül útálom, rosszul viselem.a telet és a sötétséget. Meg van a skandinávoknak minden okuk az ivásra. Szimpatikus, hogy otthon isznak, így nyugodtak az utcák éjszaka.
A svédeknél igen komoly gondokat okozott és okoz is a narkotika. Csodálnám, ha ez a norvégoknál nem lenne probléma.

gabors 2023.01.04. 23:31:18

@Golf2: "@P.Elliot: Mit szerencsétlenkednek a republikánusok, már negyedszer bukik a menő benőjük..."

a republikanus part "mi hazankja" MAGA most elesiti a kormet mi lesz meg ebbol amikor madj torvenyeket kell alkotni ...

imadjak a zembereket kepviselni de semmi bajuk hogy 10%-a frakcionak szabotlja a 90%-ot ...

de hat a demokraci az bizony egy komplikalt es eleg piszkos dolog...

nem akarom reszletesen elemezni de ez a 20 "mi hazankos/Trumpists" tobb hatalamat akar olyasmit hog bizottsagi helyeket abbol is tobbet vannak mas dologok is ami meg tovabb novelni a torpe kisebbseg hatalamat ... na ezert is eddig nem engedett a republikanusok hatalamas tobbsege ...

ez elorevetite hogy semmit nem fog tudni csinalni a Kongresszus a kovetkezo 2 evben foleg nem a demokratak nelkul.

2023.01.04. 23:39:59

@Csodabogár: narkotikum

Szerintem ez mindenhol probléma, a storting (parlament) tavaly óta változtatott a nulla tolerancia törvényen. Sokkal megengedőbbek lettek. Nem hiszem, hogy ha nem tudok úrra lenne egy problémán akkor engedélyezném sikeres lesz.

A sötétség egy probléma amikor hosszú hónapokig nem jön fel igazán a nap, depressziót okozva. Nekem személy szerint a nyár volt kellemetlen, amikor a téllel ellentétben nem bukik le a horizont alá. Nem tudtam sokáig elaludni, az egész bioritmus meg van zavarva. Pozitív hozadék, hogy az egész nap rendelkezésedre áll, például éjjel kettőkor autót mostam bodø városában (a Sarkkör felett) a szálloda parkolójában, mert olyan világos volt.

ibb.co/xJbDmxW

dikusz. 2023.01.05. 00:02:19

@Mr.Tellinghovon: Hűha!!! A kutyaszánozást én is szívesen kipróbálnám, még most is.

Nem sok tv-műsort nézek, de a kedvenceim egyike a TLC-n futó sorozat, az "Élet a fagypont alatt". Sokadszorra is szeretem megnézni. Itt látom, hogy mennyit jelentenek az ott élőknek ezek a kutyák.

P.Elliot 2023.01.05. 00:38:20

@gabors:

"nem akarom reszletesen elemezni de ez a 20 "mi hazankos/Trumpists" tobb hatalamat akar olyasmit hog bizottsagi helyeket abbol is tobbet vannak mas dologok is ami meg tovabb novelni a torpe kisebbseg hatalamat ... na ezert is eddig nem engedett a republikanusok hatalamas tobbsege ..."

Tokeletesen meghataroztad!

P.Elliot 2023.01.05. 00:54:59

@SzZoole:

Pedig ez a DNA teszt igencsak erdekes dolog, reszemrol van bennem nemet, francia, angol, olasz,es finn is! Masfelek is. A magyarok is rendesen keveredtek. Sokfelekbol tevodok ossze.

Szeretem ezt a keveredest, jot tesz a szervezetnek. Ha megfigyelted hogy barmi faluban, telepulesen akik egymassal hazasodnak alig talalsz szep formas arcokat, mind hasonlit egymasra es nem igazan elonyosen. Elkorcsosodnak.
A nemetet tudtam hogy onnan jottek az anyai osok.

Itt Amerikaban van a legnagyobb keveredes, a sok bevandorolo jol megkeverte egymast, nem valt a hatranyukra.

Azert mert te szereted a hideget az nem jelenti azt hogy eszaki ver van benned.
Lattam rolad fotot, nem olyannak nezel ki de csinaltasd meg a tesztet, rettento erdekes, mindjart rokonokat is kapsz, illetve jelzik hogy kik tartoznak hozzad akik szinten megcsinaltattak es milyen szazalekban.

P.Elliot 2023.01.05. 01:29:30

@Mr.Tellinghovon:
Mondjuk azt en sem szeretnem ha nem lenne ejszaka, mindig vilagos lenne, nem is tudom hogy tudnek hozzaszokni bar valoszinu hogy csak ido kerdese es vannak elonyei is mint irtad!

Golf2 2023.01.05. 07:41:52

@fhdgy: Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága alá tartozik a MH Bocskai István 11. Páncélozott HAJDÚdandár (Debrecen), a MH Klapka György 1. Páncélosdandár (Tata), a MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott GYALOGdandár (Hódmezővásárhely), a MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred (Debrecen), a MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred (Szentes), a MH Sodró László 102. VEGYIHARC Ezred (Székesfehérvár), valamint a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred (Budapest)....

Golf2 2023.01.05. 07:45:47

@fhdgy: Páncélozott gyalogdandár...

Golf2 2023.01.05. 08:01:30

Hamarosan csak vízummal lehet Magyarországra belépni 63 ország polgárainak...vasfüggöny előzetes?

fhdgy 2023.01.05. 08:04:23

@Golf2: olvastam. Ez a sok csodálatos elnevezés úgy megkeveri az ellenség agyát, hogy puskalövés nélkül megnyerünk minden háborút.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.05. 08:20:17

@Mr.Tellinghovon: Szépek a képek, amiket mutattál. Szenvedélyesen szereted azt a vidéket, azt látom, én is jártam az Osterfjordon, utaztam a Bergensbanenen, így igazán megértem. :-)

"A norvégok meg a svédeket gunyoljak."

És viszont, ahogy az szomszédoknál ősi szokás. A Monty Python csapat készített egy filmet egy Jézus korában Jeruzsálemben szerencsétlenkedő fiatalemberről, Brian élete címmel, kigúnyolva a messiásokban hívőket. Nagyon jó film, remekül lehet rajta szórakozni, de mivel közvetve Jézust is érinti, a norvégok elég sokáig tiltották a bemutatását. A svédek úgy reklámozták a filmet, hogy "Ez a film olyan mulatságos, hogy a norvégok betiltották." :-D

2023.01.05. 08:34:21

@Golf2: vasfüggöny?

Vegigolvastad a cikket? Nem csak hazánk vezeti be ezt az amerikaihoz hasonló rendszert!

“ Novembertől a nem uniós országok állampolgárai csak ETIAS-engedéllyel léphetnek be Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lengyelország Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia területére.”

Golf2 2023.01.05. 08:48:29

@fhdgy: Már csak 1 ellenség kéne,de az nincs.

2023.01.05. 08:53:26

@Androsz: “ Szenvedélyesen szereted azt a vidéket,”

Igen de Baltikum főleg Észtország és az USA nemzeti parkok a nyugati partvidéken is erős versenyben vannak.

“Berganbahn”

A 866 Meter magasan fekvő Myrdal állomáson érdemes kiszállni, a flambahn-nal lemenni az auerlandfjordhoz ami tengerszinten van. Az egyórás út a mérnöki mester munka kézzel fogható bizonyítéka.

“ A svédek úgy reklámozták a filmet, hogy "Ez a film olyan mulatságos, hogy a norvégok betiltották." :-D”

Az osztrákok pedig gunyoljak a humortalan svájciakat, szerintük egy osztrák temetőben több humor van mint egy svajciban.

Mi magyarok is szívesen nevetünk a szomszédokon.

Régebben a jereváni rádió volt nagyon mulatságos
“Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. "A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak."

2023.01.05. 09:04:01

Többé-kevésbé reprezentatív példák a Jereván Rádió vicceire:
Lehetséges-e bevezetni a szocializmust egy erősen iparosodott országban?
– Elvileg igen, de kár lenne az ipar számára.
Elkerülhető lett volna a csernobili katasztrófa?
– Elvileg igen, ha a svédek nem fecsegtek volna el mindent.
Igaz, hogy a kapitalizmus a küszöbön áll?
– Elvileg igen, de máris egy lépéssel előrébb vagyunk.
Sajtócenzúra van a Szovjetunióban?
- Alapvetően nem. Sajnos ebbe a kérdésbe nem tudunk részletesebben belemenni.
Egy orosz autó tud 120 km/h-val haladni az orosz utakon?
- Általában igen. De csak egyszer.
Igaz, hogy a házassági ágyban a nő mindig a jobb oldalán alszik?
- Általában igen. Hallottunk azonban olyan párttisztviselőktől, akik figyelmen kívül hagyták a feleségüket.
Igaz, hogy egyes városokban kifogy a vécépapír?
– Elvileg nem, de a Pravda példányszámát lehetne növelni.

Golf2 2023.01.05. 09:04:19

@Golf2: Megnézte a halott pápát, aztán nyers halat, kagylót és homárt evett Orbán, Anikó asszony viszont a lábasfejűekre szavazott...

Golf2 2023.01.05. 09:09:03

@Golf2: Pont akkor járt Rómában a kormányzati luxusgép, amikor Orbán és a felesége...

fhdgy 2023.01.05. 10:14:51

@Mr.Tellinghovon: a szovjet tv-nek annakidején volt egy betelefonálós műsora.

Másenka néni betelefonál és kérdezi, hogy kik taltàk ki a szocializmust.

Természetesen a politikusok.

Mindjárt gondoltam, a tudósok előbb kipróbálták volna kutyákon

Csodabogár 2023.01.05. 10:29:20

@Mr.Tellinghovon: Ha jól emlékszem a tronörökös, vagy már király lett? Felesége is narkózott ifjabb korában, no meg volt már egy gyereke is abból az időszakból. Szóval elég megengedőek. Bezeg a svéd királynak meg kellett várni, mig meghalt a nagypapa, mert az soha nem engedélyezte volna egy polgári nővel a házasságot.:-(

A svéd nyári éjszakák gyönyörűek. Éjfél körül lesz sötét, ez nekem nagyon megfelelt, mert mindig akkor tájt szoktam lefeküdni. Akkor gondoskodni kellett valami sötétítésről, mert pl, egy észak keleti fekvésű szobában, hajnali kettőkor már a hasadra sütött a nap, már amikor sütött.
Az én időmben rendszerint esett az eső egész nyáron, sőt előfordult halvaseső is júniusban!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.05. 12:51:15

@Mr.Tellinghovon: Mese-csoda fényképek!Még jöjjön vagy ezer!
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.01.05. 13:02:17

@Androsz: Az egy bibliamagyarázó dokumentumfilm!!
:-))

fhdgy 2023.01.05. 13:02:22

@Csodabogár: jó, jó, de mi az a halvaseső?

fhdgy 2023.01.05. 13:04:24

@Csodabogár: bocs, azt hiszem leesett, havas eső lehet. Azt hittem, hogy valami speciális, ottani eső.

2023.01.05. 18:50:51

@geegee: „ Mese-csoda fényképek!Még jöjjön vagy ezer!
:D“

Szenvedelyesen fényképeztem, sajnos akkor a felbontás meg a Nikon tükör reflex géppel sem volt az mint ma.

2023.01.05. 18:55:47

@Csodabogár:

Ahogyan V. Harald király is egy polgári származású lányba szeretett bele, úgy fia, Haakon herceg sem egy előkelő család leszármazottját vezette az oltár elé. Mette-Maritot vette feleségül, aki korábban felszolgálóként dolgozott. A királyi párnak két közös gyermeke van: Ingrid Alexandra hercegnő és Sverre Magnus herceg. Érdekesség, hogy az öröklési törvény megváltoztatása miatt Haakon után már nem az elsőszülött fiú, hanem az elsőszülött gyermek - Ingrid Alexandra - örökli majd a trónt.
Bár az európai uralkodók ma már ceremoniális funkciókat töltenek be, Harald király nem habozik, ha véleményét kell kifejeznie: sokszor kiállt a különböző kisebbségek jogai mellett, valamint a rasszizmus és a vallási intolerancia ellen. 2016-ban tartott elhíresült beszédében elmondta, hogy a modern Norvégiában mindenkinek helye van, függetlenül származásától, vallási meggyőződésétől, nemi irányultságától, sőt, zenei ízlésétől. Szerinte ugyanúgy lehet norvég az, aki bevándorolt a világ másik részéről, ahogy az ő nagyszülei tették ezt 110 évvel ezelőtt Dániából ill. Angliából.

Csodabogár 2023.01.05. 19:32:19

@Mr.Tellinghovon: Természetesen ez a hivatalos álláspont a svédeknél is. De ha úgy igazán köztük élsz, akkor azért hallod itt-ott, hogy "jävla utlänning" Perszenem kell ezzel törődni. Ők egymást se nagyon szeretik, legjobban magukban érzik csak jól magukat, lehetőleg egyedül egy szigeten.:-)

2023.01.05. 20:29:17

@Csodabogár:

A budapesti szomszédom Svédországból települt haza, sokat mesélt, beszélgetünk hogy az ország sok helyen már nem élhető. Voltam én is többször fent, de az én benyomásaim csak felületesek a tiétek, akik ott éltetek mellett.

2023.01.05. 20:47:41

@Csodabogár:

Göteborgi eset:

Az idegenvezetőnk Anna egy képeskönyv szépség szőke kék szemű karcsúság volt.

minden okunk megvan hogy mérgesek legyünk mondta, szeme inkább huncutan mint sértetten csillogott. De nem vagyunk azok, mint jó lokálpatrióta másokhoz hasonlóan is úgy hitte, hogy a szülővárosa nem kapja meg a megérdemelt elismerést, mert mindenki úgy csak Stockholmról beszél, mintha ő városuk nem is számítana"
Én pedig nem győztem minden alkalommal elégszer bizonygatni, hogy Göteborg sokkal szebb.:-))))

blackhairlady 2023.01.05. 21:59:42

@Mr.Tellinghovon: Ezt gyonyoruen leirtad. A kepek meg mesebe illoek. Utalom a telet de ezt gondolkodas nelkul kiprobalnam.

2023.01.05. 22:25:36

@blackhairlady: “ Ezt gyonyoruen leirtad.”

Köszönöm, igyekszem:-))))

2023.01.05. 22:29:46

@Csodabogár: “ jävla utlänning”

inte ett sofistikerat uttryck

kék madár 2023.01.06. 00:09:34

akkor ez egy sima forditas volt?

P.Elliot 2023.01.06. 01:14:53

@blackhairlady:
Nekem az jutott eszembe hogy micsoda reklamot csinalt Norvegianak ezekkel a kepekkel!

Marmint nekunk akik olvassak a posztot.

Ezeknek a fotoknak az utazasi irodakban lenne a helyuk es igazan sikeruk.

blackhairlady 2023.01.06. 01:59:37

@P.Elliot: Igen, ha ilyen leirast es kepeket latnek, valoszinuleg konnyebben meggyoznenek, hogy menjek fagyoskodni onkent :))

fhdgy 2023.01.06. 07:32:37

@SzZoole: Itt van Vízkereszt!

Ma még reggel lustálkodik nap, Budapesten 07:30-kor méltóztatik neki felkelni, de holnap már 07:29-kor riadó!

Innét már reggelente is egyre hamarabb lesz világos.

2023.01.06. 07:35:06

@blackhairlady: “ menjek fagyoskodni onkent :))”

Ez egy száraz hideg, emiatt hiába van erős mínusz, “kellemesnek” érzékeled mint az valójában. Sok helyen láttam télen sifuto hölgyeket bikiniben síelni. A nép bölcsesség szerint: nincs rossz idő,csak elégtelen ruházat

fhdgy 2023.01.06. 08:04:49

@Mr.Tellinghovon: Igen! Ha nincs -40 fok, akkor a finn hadsereg a nagy melegre való tekintettel elhalasztja a téli hadgyakorlatot.

2023.01.06. 08:12:04

@blackhairlady:

ibb.co/V27vdGx
ibb.co/ncW8T0W

Valami ilyesmi formában. Érdekesség az öszvér jármű, félig busz, félig teherautó.

fhdgy 2023.01.06. 08:22:01

@Mr.Tellinghovon: Az első képen az a fehérség nem liszt vagy hungarocell?

2023.01.06. 08:23:24

@fhdgy: finn hadsereg

A poszt Norvégiárol szól, a képek Sjusjøen helységben Lillehammer felett készültek.

fhdgy 2023.01.06. 08:39:16

@Mr.Tellinghovon: ezt értem, csak én finn mondásként tudom, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltöztél.

2023.01.06. 08:51:52

@fhdgy:

Ez azt hiszem hogy egy nemzetközi mondás, ismerik a németek osztrákok és a svájciak is.

2023.01.06. 08:56:00

@fhdgy: “ Az első képen az a fehérség nem liszt vagy hungarocell?”

A legtisztább porhó, recseg ropog a talpad alatt, ha beljebb merészkedsz érdemes a hó talpakat felvenni, mert könnyen átszakad a fagyott felső réteg, és akkor derékig állsz a hóban.:-)))

fhdgy 2023.01.06. 09:20:56

@Mr.Tellinghovon: az, hogy ki mondja, másodlagos, hogy kitől indult, no az a lényeg.

A németek ebben a kérdésben nem hiszem, hogy autentikusak. Különben nem fagyott volna meg annyi német katona a keleti fronton.

A téli háborúban a finnek bebizonyították, hogy fagytűrésben még a szibériai Iván sem jobb.

2023.01.06. 12:02:47

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!*

Es gibt kein schlechtes Wetter, nur schlechte Kleidung! – Dieses norwegische Sprichwort spiegelt sehr gut die direkte Art wider, mit der die Norweger den Herausforderungen ihres Landes begegnen

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.01.06. 13:20:16

Húsz évvel ezelőtt jártam először Norvégiában, ahova azóta többször visszatértem. A Morokulien nevet viselő mikroállamnak büszke állampolgára vagyok. :-)
hobbiszakacs.blog.hu/2017/02/24/morokulien_a_skandinav_mikroallam

Kedvenc helyeim a nehézvízéról és a II. Világháború egyik fontos partizánakciójáról híres Rjukan a Hardangervidda tövében, ahol télen "mű Nap" süt a Főtérre.

hobbiszakacs.blog.hu/2017/01/18/norveg_utakon_rjukan_es_kornyeke

Ahova még el szeretnék jutni, az a Rjukan melletti hegycsúcs, a Gaustatoppen melyre nemcsak gyalog, hanem a hegy belsejében járó kisvonattal, majd lifttel lehet feljutni. (Néhány évvel ezelőtt még hadi titokként tartották számon.)

Az utóbbi években az alkeszokon kívül nem látni részeg embert. Nem sikk berúgni. Amióta annyi szeszesitalt vásárolsz, amennyit csak akarsz, azóta sokat változott a skandinávoknak a szeszhez való viszonyulása. A szeszboltokban kedvedre bogarászhatsz a legtávolibb vidékekről származó butéliák között. Az Ålandra járó vámmentes komp szeszesital boltjában leadod a rendelést, és a láda sör-bor-pálinka az autódban köt ki. Ha pedig gyalog vagy, akkor szekeret bérelsz, azzal cipeled haza a szerzeményed.

Ami a nemzeti sajátosságot illeti, a svédek előszeretettel derülnek a szomszédaik rovására.

A „hegyes sipkás hegylakó" norvég a svéd viccek szenvedő figurája. Svédek szerint az egyedüli okos emberek Norvégiában a turisták. A norvég zsebre dugott kézzel jár, mert szégyelli, hogy az ujjai nem egyformák. Amikor villámlik, kiöltözik, mert azt hiszi, hogy fényképezik. Az út közepén jár, mert fél a vadvirágoktól. (Ugyanezt mesélik a norvégok a svédekről.)

Csodabogár 2023.01.06. 14:21:55

@Hobbiszakács: Miután én született városi ember vagyok, ha fiatalabb lennék elmennék még egyszer Oslóba. Ahogy olvastam itt-ott csodálatos új épületek kerültek a belvárosba a vízpartra.
Mikor nagyon sok éve ott jártunk, elég silány kis város volt Oslo. Egyedül a nagy park, a nagyon szép szobrokkal, ragadt meg az emlékezetemben.

Akkoriban azt mondták a svédek, hogy a sirályok Oslo felett a hátunkon repülnek. Nem bírják nézni azt a ronda várost.:-)

SzZoole 2023.01.06. 14:55:24

@fhdgy: ez egy rendkívül jó hír, szerintem, közeledik tavasz :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2023.01.06. 15:14:02

@Csodabogár: Igen, a Vigeland szoborpark megér egy misét/utat. Hanem ami engem a legjobban érdekelt, az a Kon-Tiki múzeum volt, benne Thor Hererdahlék tutajával, amellyel 1947-ben átkeltek a Csendes-óceánon. A hajónaplóról nem szólva.

hobbiszakacs.blog.hu/2021/12/03/tutajos_poszt_latogatas_a_kon-tiki_muzeumban

A Lofoten szigetekről már csak azért sem szólok, nehogy Elliot otthagyjon csapot papot, és Norvégiába utazzon. :-)

SzZoole 2023.01.06. 15:23:48

@fhdgy: azon gondolkodom, hogy a tavasz megint kimarad, vagy 2-3 hét, és egyből nyár lesz?

fhdgy 2023.01.06. 15:37:40

@SzZoole: Ezt nem lehet előre tudni. Akár hosszú, akár rövid tavasz lesz, annyiban más lehet a mostani, hogy a késő ősz, december erre meglehetősen csapadékos volt. Így nem kezdünk egyből jelentős csapadékhiánnyal.

Majd, ha jövő ilyenkor megkérdezed, hogy no, milyen volt, akkor talán biztosabbat mondhatok. -:)

E tavalyi év sokaknak nagyon pocsék volt. Nekem nagyon nagy szerencsém volt, hogy lucernám volt/van, az keményen dacolt a szárassággal és nem panaszkodhatok a termésre.

2023.01.06. 16:17:16

@Hobbiszakács: “ A Lofoten szigetekről már csak azért sem szólok, nehogy Elliot otthagyjon csapot papot, és Norvégiába utazzon. :-)”

Pedig most állítottam össze egy beszámolót lofoten-rol. Akkor óvatosnak kell lennem a megjelentetessel.:-))))
Egyszer bodo városából a wideroe kis repülővel mentem át. Kb.20 személy fér bele, leszáll majdnem minden szigeten, egy fantasztikus élmény volt.

A vigeland park-ot nem mindenki szereti, túl monumentális az a szobrok. Nekem tetszik.

Uslu, pedig nagy változáson ment keresztül, a régi raktarhazakat lebontottak helyükre loftokat és irodákat építettek. Az egész akar brygge megváltozott előnyére. Össze sem lehet hasonlítani az előzővel. Olyanokat is kitaláltak, hogy a kis tér közepén szökőkút, de ha áthalad fölötte a villamos, leáll a víz és amint elhalad újra indul. A felszíni átmenő közlekedést levitték a föld alá, amivel majdnem a teljes belváros gyalogosbarat lett. És meg sorolhatnám!
Csodabogár végy egy repülőjegyet :-)))))

fhdgy 2023.01.06. 17:06:55

@Mr.Tellinghovon: emlékszel a reklámra?

Mozijegyet egyet vegyek?

Vegyél kettőt veled megyek!

2023.01.06. 17:20:50

Nagyon jellegzetesek a piros színű házak, nem divatból kaptak ezt a festést, a magyarázat nagyon prózai. Ez volt abban az időben amikor az ország szegény volt, a legolcsóbb szín. A legdrágább pedig a fehér. Színben is tudtak mutatni hogy a hierarchia mely pontján áll a ház tulajdonosa.

P.Elliot 2023.01.06. 17:34:53

@Mr.Tellinghovon:
Meg fogom nezni csak kesobb, az utobbi 2 napban nagyon el vagyok foglalva, netezesre nem jut idom.

Te vagy itt egy elo utazasi iroda tele csodas fotokkal. Kerunk uj posztokat toled , amerre jartal, lehetoleg minel ismeretlenebb, jobban mondva nem tul kozismert vagy latogatott helyekrol.

Jovok majd, meg este csak most nem erek ra....

fhdgy 2023.01.06. 17:48:23

@Mr.Tellinghovon: cápariadó vagy mi a rossebb volt?

Egy fürdőzőt sem látok a vízben? -:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.06. 17:56:47

Tegnap erkeztunk haza egy szuper "winter wonderland" evvegi egy hetes telelesbol. Del-kaliforniai tajakhoz es klimahoz szokva nagy elmeny volt a gyonyoru havas taj latvanya :)
A teli rovid napok (kb 8 koruli napfelkelte, 4 koruli napnyugta) adta az otletet, hogy rakeressek erre a weboldalra, ahol az USA kulonbozo varosainak szelessegi korokon valo elhelyezkedeset lehet osszehasonlitani Europaval. Nagyon erdekes!
matadornetwork.com/read/mapped-united-states-canada-latitudes-europe/

Golf2 2023.01.06. 19:20:35

@SzZoole: Több mint 1,3 millió ember határozza meg magát leszbikusként, melegként vagy biszexuálisként Angliában és Walesben...

2023.01.06. 19:21:43

@Zsuzsi65:

Akkor jöhet egy winter wonderland poszt :-))))

SzZoole 2023.01.06. 19:31:14

@Golf2: bazmeg gulfi, te mindig ra érzel dolgokra :-)

Ép most nézem a híradót, pont erről beszéltek 3.7% ,meg valami buziparádé tartanak most Londonban, valami dragrace, egy csomó kikent-kifent buzikurvát mutogatnak, akikről megsem lehet mondani, hogy mik :-)))

taga20 2023.01.06. 22:01:44

@Zsuzsi65: "Tegnap erkeztunk haza egy szuper "winter wonderland" evvegi egy hetes telelesbol"

döbbenet, hogy mit tolsz rendszeresen itt!

te akkor is elmennél velnesz hétvégére, ha már a kanyarba lenne az armageddon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.07. 00:03:38

@taga20: ?? ezt a kommentedet nem igazan tudtam dekodolni :)) te mitol felsz ennyire? LOL

P.Elliot 2023.01.07. 01:16:14

@Zsuzsi65:
Kuldjed csak azt a posztot, ugyis itt belemerultunk a telbe a topikon!

New Jerseyben ugyan inkabb tavaszfele van/ nem sokaig/, jolesik egy kis havat latni ugy hogy nem nekunk kell eltakaritani.

Jol esett egy kis havat latni a kaliforniai meleg utan ugye?

P.Elliot 2023.01.07. 01:21:52

@Golf2: Teged zavar?
Engem nem, ha masnak szulettek akkor eljenek ugy ahogy nekik jobb.

Nekem semmi kifogasom a homoszexualisok ellen, mindossze azt nem szeretem ha felvonulva tulzasokba esnek, felfujhato leggombszeru himvesszokkel meg hasonlo cuccokal, nem lehet egyszeruen csak kezenfogva a masikkal felvonulni?

Sokkal szimpatikusabbak lennenek mindenki szamara szerintem es jobban el is fogadnak oket.

2023.01.07. 10:50:59

Történelmileg elhúzódó hatalmi harc után a lehető legkisebb szavazatszámmal a republikánus McCarthyt választották meg az Egyesült Államok Képviselőházának új elnökévé. Az eljárás 1859 óta nem tartott olyan sokáig. Ezek szerint a republikánusok sem egységesek. Nagy feladat lesz egységes nevezőre hozni őket. Mi itt Európában nem ismerjük, ki ő?

2023.01.07. 11:38:39

@Hobbiszakács:

Bygdoy otthont ad több múzeumnak is, mi egy egész napot szánnunk rá:
- a Fram polár hajó amit Nansen és Amundsen használt az Antarktisz expedíciónál
- a hajózási múzeum, a múlt hajózási szokásairól Amundsen első gjöa nevű hajojaval
- a néprajzi és szabadtéri múzeum, 150 történelmi épülettel, termeszetesen egy 13 századi fatemplom és egyes utcák a 18. Századi utcák hangulatát idézik.
-a kedvencem : viking hajók múzeuma.
és ha már a múzeumok, érdekes a 15 percnyire levő sí múzeum a holmenkollen síugró sancnal, itt rendeztek 1952-ben a teli olimpia lesiklasait. Ha van kedved, a szimulátoron te is megprobalhatod a lesiklas borzongató élményét.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.07. 17:31:42

@Mr.Tellinghovon:
A konzervativok egy resze ugy gondolja, McArthy nem kepviselne eleg hatarozottan a konzervativok allaspontjat, nem harcolna eleg hatarozottan az o erdekeikert.
"The 20 Republicans opposing McCarthy want to see their conservative viewpoints more prominently reflected in the chamber’s agenda. Many are members of the House Freedom Caucus, an outgrowth of the Tea Party, which has a long history of feuding with GOP leaders including Eric Cantor, John Boehner and Paul Ryan. Some of the most vocal McCarthy detractors, including Representatives Scott Perry of Pennsylvania, Matt Gaetz of Florida and Lauren Boebert of Colorado, say McCarthy hasn’t listened to them and isn’t giving conservative voices enough of a platform in the House. "

Golf2 2023.01.07. 17:37:59

@P.Elliot: Nem zavarnak,csak érdekesség. Csak eszembe jutatta életem nagy,de egyoldalú szerelmét aki leszbi lett és Londonban él 10 éve.

Csodabogár 2023.01.07. 19:40:41

@Mr.Tellinghovon: Ő a republikánusok mérsékelt szárnyához tartozik. A párt totál szét van zilálva. Van egy kemény erősen szélsőjobb mag, azok szavazták mindig le. Ma nem hallottam még híreket, de biztos valami nagyon fontos dolgot sikerült megígértetniük vele. Már tegnap is mondták, hogy lassan a csillagos eget is megígéri nekik. Mellesleg Trump is kampányolt a pasi mellett, de ez se segített az első 10 körben.
Örüljünk, hogy messze vagyunk.

manu ciaó 2023.01.07. 20:38:01

@Zsuzsi65: Gaetz miért nincs börtönben??

2023.01.07. 21:00:11

@Csodabogár:

Koszonom a magyarázatot.

2023.01.07. 21:10:13

Történt egyszer hogy egy farmer vásárolt egy Mercedes Benz autó, de nagyon bosszankodott a hosszú felár listán. Kicsit később az igazgatóság egyik tagja vásárolt ettől a gazdától egy tehenet a mezőgazdasági vállalkozása részére.
A gazda a következő számlát állítja össze:
1 tehén (standard változat) Alapár 5000
Kéttónusú színezék (fekete-fehér) Felár 300
Marhabőr bőrhuzat 200
Tejtartály nyári és téli használatra 4 csappal 50
2 db.lökhárító Fly kefe ( félautomata) 50
Trágya elosztó (BIO) 100
Időjárás álló futómű 150
kétkörös fékrendszer (első és hátsó lábak) 300
polifonikus jeladó 150
zárható halogén szemek 200
többkomponensű takarmányprocesszor 2500
Komplett tehén az Ön által választott kivitelben 9500 euró

P.Elliot 2023.01.08. 01:39:44

@Golf2: Akkor azert haragszol a lesbikre!

Nincs miert haragudni rad, azert lepett le toled mert rajott hogy mas iranyban erdeklodik. Nincs ebben semmi rossz, az lett volna igazabol ha akkor jon ra erre ha mar a ferje vagy.
Gondolj bele hogy milyen kellemetlen lett volna a sztori a szamodra.
Plane ha gyerek is van mar!

Hogy van a kisfiad? Nezte a foci VB-t?
Irtad hogy szeret futballozni.

P.Elliot 2023.01.08. 01:44:51

@Mr.Tellinghovon: Igazabol a tehenet is ellatjak nem trefas de hasznos ismertetovel, mennyi tejet ad, mekkora, milyen az alakja, egeszseges-e mindene, milyen kinezete van es a tobbi amit irtal, az nem eleg hogy itt van egy tehen. Jol korul van az jarva hogy megvan-e mindene es mukodik-e.

Amugy humoros amit irtal....

P.Elliot 2023.01.08. 01:49:19

@Mr.Tellinghovon: Imadom a muzeumokat, minden temakorben, nem is szoktam kihagyni oket meg akkor sem ha kicsik/ utazas kozben/, mindben van valami erdekesseg, el tudok bennuk melyedni.
Szeretek visszanezni a multba...

Golf2 2023.01.08. 06:47:39

@P.Elliot: Köszi a gyerek jól van.Nem haragszom a leszbikre,az ő dolguk.

Golf2 2023.01.08. 06:51:29

Angliában már negyedik hónapja csökkenek az ingatlanárak, erre utoljára a 2008-as válság során volt példa. A csökkenő tendenciának köszönhetően most 262 068 angol font,az átlagár...

P.Elliot 2023.01.08. 15:01:56

@Golf2: De nem London kornyeken ugye?

Neha benezek egy angol topikba ahol a magyarok tele vannak panasszal hogy hazat venni egyszeruen lehetetlen....

manu ciaó 2023.01.08. 15:49:06

@Csodabogár: Azonnal benyalt Trumpnak ahogy megkapta a speaker állást.

2023.01.08. 16:21:02

@manu ciaó: “ Azonnal benyalt Trumpnak ahogy megkapta a speaker állást”

Gondolom rá van utalva a támogatására.

Csodabogár 2023.01.08. 16:52:32

@manu ciaó: Ha csak akkor az még elmegy. Trump melegen ajánlotta, hogy válasszák meg. A baj az, hogy már előtte, majdnem mindent megígért nekik, a szavazatukért.:-((

2023.01.08. 17:29:49

@Zsuzsi65: “ szelessegi korokon valo elhelyezkedeset lehet osszehasonlitani Europaval. ”

Érdekes de biztos a helyi természeti körülmények mint pl. tengerszint feletti magasság is belejátszik.
Barátom mondta egyszer (british Columbia ) az egyik kezével a havat lapátolta, a másikkal a medveket hessegeti el, pedig az összehasonlítás alapján nincsenek olyan északon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.08. 18:41:40

@Mr.Tellinghovon: igen, termeszetesen a helyi adottsagok nagyban befolyasoljak az adott hely klimajat. Nalunk (California) pl rengeteg mikro klima alakult ki, ezert van az pl hogy januarban itt LA kornyeken reggel sielhetsz a hegyekben, utana lemehetsz a partra szorfozni :)
Mondjuk most eppen mindenhol eleg "hideg" van, nap kozben is csak kb 13-14c.
Az eso jol jon, de tobb ho kell a hegyekben, ami CA vizellatasanak egy reszet biztositja.

2023.01.08. 20:13:05

@Zsuzsi65: “ California”

Az örök szerelmem marad!

SAN Francisco az egyes úton lefelé SAN diegoig Santa monican keresztül. A17 Mile drive, a big sur beleégett a lelkembe.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.08. 20:47:30

@Mr.Tellinghovon: igen, az egy eletre szolo elmeny! Sokszor megtettuk ezt az utvonalat, de soha nem tudom megunni! CA annyi termeszeri szepseggel van tele, hogy egy elet nem eleg felfedezni :)

2023.01.08. 20:50:04

@Zsuzsi65:

Ha van ujja születés akkor van meg remény

Ezek a mi hegyeink: ibb.co/xj1xLWN

2023.01.08. 21:33:28

Milyen érdekes! Nem is olyan reg meg az volt a probléma, hogy a szlovákok Magyarországra jönnek tankolni.
Most pedig mi megyünk a horvatokhoz?

index.hu/kulfold/2023/01/08/kulfoldon-tankolnak-a-magyarok-benzinarstop-feloldasa-horvatorszag/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.08. 22:09:13

@Mr.Tellinghovon: igen, a svajci hegyek is gyonyoruek! Svajc termeszeti szepsegei miatt a bakancs listankon van :) en inkabb csak atutazoban voltam arra, es egy rovid hetig a francia reszen, de mindenkepp szeretnek visszamenni!
A svajci Alpok a mi Sierra Nevada hegyeinkre emlekeztet engem :)

dikusz. 2023.01.08. 22:39:36

@Mr.Tellinghovon: Mentünk mi már az idők folyamán az összes szomszédunkhoz tankolni. Aztán egy rövid ideig (tavaly) ők jöttek hozzánk, de már elmúlt...

kék madár 2023.01.08. 23:59:08

@Csodabogár:
"Örüljünk, hogy messze vagyunk."
Ezt a gazdad, orbanviki se mondhatta volna szebben,

Congeria 2023.01.09. 00:17:15

@Mr.Tellinghovon:

BC egészen különleges microclimájú. A tengerparton jóval enyhébb, de már 200-300 km-rel befelé teljesen szárazföldi az éghajlat.

Én majdnem az US határon lakom, sízni, szörfölni és golfozni egy nap lehet annak, aki erre vágyik.

A fekete medvék nagyon elszaporodtak, a lakóházak egyre inkább nyomulnak fel az ő birodalmukba, a hegyekbe, a vadonba, kiszorítva őket. Rájárnak a szemétre és a madáretetőkre. Mi egy nagy, u.n. városi erdő mellett lakunk, az erdő szélén végig feketeszeder nő, arra járnak rá, de ha az nincs, ledöntik a mi madáretetőnket, próbálják a kukákat.

Jegesmedvéért valóban északabbra kell menni. Sokkal.

P.Elliot 2023.01.09. 00:17:49

@kék madár: Itt most 3.25-ert tankoltam gallonjat, egesz jo, egy jo ido ota visszament az ara es all.
Vajon meddig?

FutureFry 2023.01.09. 04:13:04

@Zsuzsi65: “… ezert van az pl hogy januarban itt LA kornyeken reggel sielhetsz a hegyekben, utana lemehetsz a partra szorfozni :) …”
@Congeria: … sízni, szörfölni és golfozni egy nap lehet annak, aki erre vágyik….”

Mondjuk LA-ban (de még SD-ben is) a Január általában nem igazi “beach weather”: hideg a víz és elkell a wetsuit a szörfözéshez (igazából gyakran nyáron is, északabbra pedig méginkább/mindig). Az igazi kontraszt (és ezt már talán említettem itt régebben) Hawaii ahol a “Big Island”-on előfordul, hogy valaki azzal szórakozik, hogy a pickup hátuljába a hegytetőn havat lapátol, majd leszáguld a strandra vele, hogy abból hóembert építsen, pl.:
www.paradiseinhawaii.com/building-a-snowman-hawaiian-style/

2023.01.09. 06:01:19

@Csodabogár: “ Ezt a gazdad, orbanviki se mondhatta volna szebben”

Szerinted el fog jönni az az idő, amikor az elkötelezettség bélyegét, nem csak egyszerűen rá sütik az emberre?

2023.01.09. 06:04:18

@Zsuzsi65:

Van egy svájci grand canyon is ibb.co/gFqzmrY

taga20 2023.01.09. 09:37:18

@Zsuzsi65: "te mitol felsz ennyire? LOL "

ezt a kommentedet nem igazán tudtam dekódolni :))

ja és! ökológiai lábnyomról hallottál már? így tudod dekódolni?:)))

uploads.disquscdn.com/images/408cd485e6bb92e248d04d53adec87f575d81f18f5f66c3ed30e1c0bc671b76b.jpg?w=800&h=597

manu ciaó 2023.01.09. 09:37:25

@Csodabogár: két héttel jan 6 után is ott volt a trumpnál nyalni.

Gazember a fickó, mint majd az összes GOP hivő. Liz Chaney kivétel, s még néhányan.

Zulu4321 2023.01.09. 12:42:39

@Zsuzsi65: Csak mert elhiszi az armageddont hehe. Kritikai gondolkodas mar reg kiment az ablakon, ha volt egyaltalan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.09. 17:17:30

@taga20: :))))) az en okologiai labnyomom joval kisebb, mint a maganrepulokon utazgato lelkes "kornyezetvedoke" :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.09. 17:23:36

@taga20: rendben, te maradj otthon, hogy kevesebb labnyom legyen, igy biztosan megmentjuk a Foldet! :))))

SzZoole 2023.01.09. 18:15:11

@Zsuzsi65: azon én is sokszor el tűnődtem, hogy IQnuku Gretike és társai hogy/mivel utazgatnak egy-egy konferenciára vagy akcióra, gyalog, biciklivel vagy mivel? Nehéz kérdések ezek…….:-))

Zulu4321 2023.01.09. 18:30:12

@Zsuzsi65:
Csak a proliknak nem szabad proliferalni:-DD

"If hypocrisy were a type of fuel, the 20,000 attendees at Cop26 in Glasgow would have solved the climate crisis at a stroke.
Yesterday, Amazon owner Jeff Bezos flew in to Glasgow in his £4 8million Gulfstream jet, leading a 400-strong parade of private aircraft transporting billionaires to the climate conference.
The jets, which included one carrying Prince Charles and his entourage from Rome, will disgorge more carbon into the atmosphere in a few days than 1600 Scots burn through in a year.
And the reason these plutocrats are flying in to Glasgow, of course, is to wag their fingers at ordinary people, insisting we reduce our carbon emissions or face the wrath of the next generation.
“It’s one minute to midnight,” Boris Johnson warned, neglecting to mention that he has taken more than 20 private flights since becoming Prime Minister.
I would say this means irony is dead, but climate change hypocrisy is a bit like the Black Knight in Monty Python And The Holy Grail. Every time you think these rich and powerful do-gooders have inflicted a mortal wound on their moral credibility, they carry on as if nothing has happened.
Perhaps the ultimate example of these double standards is Sky chief executive Dana Strong. The broadcaster is one of the main sponsors of Cop26 and Ms Strong has not been shy about lecturing her rivals for not doing enough to promote the green agenda.
So is she leading by example? Not exactly.
For the first six months of her term as chief executive, Dana Strong ‘commuted’ to Sky’s London headquarters from her home in Philadelphia via private jet. That meant she completed the 7,000-mile round trip multiple times before she relocated to London in June."
www.mailplus.co.uk/edition/comment/121254/you-could-power-cop26-on-virtue-signalling-and-hypocrisy-alone

2023.01.09. 20:27:42

@Zulu4321: “ I would say this means irony is dead, but climate change hypocrisy is a bit like the Black Knight in Monty Python And The Holy Grail”

A legjobb mondat:-))))

dikusz. 2023.01.09. 23:07:29

@Mr.Tellinghovon: Nem semmi! Különleges csajszi, szívesen hallgatnám/olvasnám a történeteit.

Volt vele apró nézeteltérésem itt, de nekem hiányzik.

kék madár 2023.01.10. 00:04:48

@P.Elliot:
hosszu tavon at kell allni hibrid vagy elektromos autora, persze konnyebb ezt leirni mint megvalositani

kék madár 2023.01.10. 00:06:41

@FutureFry:
senki nem mondta, hogy a szorfozes = beach weather
de ugy altalaban nem ertem a hozzaszolasod

kék madár 2023.01.10. 00:07:31

@Mr.Tellinghovon: latom kotozkodsz megint, szerettem volna jol viselkedni, de nem hagyod

kék madár 2023.01.10. 00:24:43

@Zsuzsi65: ez a Greta link annyira primitiv, gusztustalan es hazugsagoktol hemzseg hogy ez meg toled is meglepo :(
dehat mindennel van lejjebb.

kék madár 2023.01.10. 00:27:43

@SzZoole: " azon én is sokszor el tűnődtem, hogy IQnuku Gretike "
ne tunodj rajta, hasznald a google-t meg fogod talalni. Nem ul repulore, nem utazik, ha nem muszaj, otthonrol zoomol. Teljesen kovetkezetes, aszerint el amit hirdet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 00:46:35

@kék madár: Greta annyira sziven viseli a kornyezet sorsat, hogy - ha hinni lehet wikipedianak - bar tudjuk, ez nem hiteles forras ;) - meg wc-t vagy zuhanyt sem hasznal! :)
Good for you,Greta! LOL

Climate activist Greta Thunberg made a double crossing of the Atlantic Ocean in 2019 to attend climate conferences in New York City and, until it was moved, Santiago, Chile. She sailed from Plymouth, UK, to New York, United States aboard the racing yacht Malizia II, returning from Hampton, Virginia, to Lisbon on the catamaran La Vagabonde. Thunberg refuses to fly because of the carbon emissions of the airline industry[1] and the trip was announced as carbon neutral. As a racing sailboat, the Malizia II has no toilet, fixed shower, cooking facilities or proper beds.[2]
...The 3500 nautical mile journey lasted 15 days...

Ez igen! 15 napig nem zuhanyozni, nem hasznalni a wc-t mar szep teljesitmeny! :)) Mennyi ekologiai labnyomot sporolt meg vele! LOL

en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Voyages_of_Greta_Thunberg#:~:text=Thunberg%20refuses%20to%20fly%20because,cooking%20facilities%20or%20proper%20beds.

P.Elliot 2023.01.10. 01:47:33

@Mr.Tellinghovon: Elolvastam, tudom is hogy ki ez a no, marmint hogy milyen neven szerepelt itt amikor meg hozzaszolt a topikokhoz.

Igen, meselt erdekes dolgokat errol de ami nekem visszatetszo volt az a durva, mosdatlan beszede neha, abbol is latszott hogy atvette az ottani nyelvezetet a 6-7 ev alatt.

Normalisan is lehet beszelni, sosem ertettem azokat akik kitartoan mocskos szavakat hasznalnak, attol nem lesznek erdekesebb emberek, sot!

Az ettermekben az a hajtas nem neki valo volt szerintem, jol kihasznaltak, agyondolgoztattak/ msasokat is/, valami egeszen mas helyen kellett volna neki dolgozni , kicsi helyen vagy privat szakacskent, ami megjobb, egy kis bisztrot nyitni ahol a maga gazdaja vagy felesben valakivel.
Amugy nekem nagyon szimpatikus volt....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 04:12:40

Only in California :)
www.youtube.com/shorts/-7YoIrXFyYI

A szomoru viszont, hogy ennek a rengeteg viznek a nagy resze megy egyenesen az oceanba, mert viztarozok epitese helyett mindenfele masra koltottek/koltik a penzt(pl. bullet train, ami tobb milliobol epult a semmi kozepen gyakorlatilag - LA es SF kozti kozlekedesre tervezve).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 05:59:59

@Mr.Tellinghovon: Mivel emlitetted a PCH-t :) Ez egy szuper jo video, ha vegignezed, nosztalgiazhatsz :)
Nekem is elvezet volt, annal is inkabb, mert ezeknek a helyeknek legalabb a 90%-at mi is bejartuk (tobbszor is). Half Moon Bay Sam's Chower House csaladi kedvenc, mivel eveken keresztul rendszeresen toltottuk a Halaadast vagy a husveti szunetet Half Moon Bay-ben. A ferjem csaladja Cupertinoban el, ami kb. 1-15. ora Half Moon Bay-tol es Santa Cruz-tol.
A felsorolt beah-ek, varosok, turaosvenyek mind-mind ismeroskent koszontek vissza, en is jot nosztalgiaztam :)
www.youtube.com/watch?v=i0fA2STL0DE

2023.01.10. 08:28:46

@kék madár: “ latom kotozkodsz megint, szerettem volna jol viselkedni, de nem hagyod”

Wow, tükörbe néztél már? Amit a szememre vetsz pontosan azt csinálod,

fhdgy 2023.01.10. 09:09:58

Nagyon pocsék idő van. Plusz 5 °C, de tegnap reggel óta vígasztalanul esik az eső és térdig érő szél. 60-70 km/h-ás szél.

Utálom és a kecskék is. Még estig ilyen lesz

Zulu4321 2023.01.10. 09:56:27

@Mr.Tellinghovon: "Tis but a scratch" :))

@Zsuzsi65: A Disney meme...LOL...

Mindekozben Winchesterben meg szobrot is kap
walkwinchester.co.uk/west-downs-west-hill
You couldn't make it up...

Golf2 2023.01.10. 11:25:15

A kormány intézkedett: nem vizsgálhatja a Versenyhivatal a Vodafone-vásárlást...

Golf2 2023.01.10. 11:28:53

@SzZoole: Tavaly rekordszámú a Rolls-Royce luxusautót adott el annak gyártója. Az értékesített járművek átlagára 534 ezer dollár (197,3 millió forint) volt.35% az USÁ-ba ment.

2023.01.10. 13:20:32

@Zulu4321:

fiatal rebellis mindent megkérdőjelez, már a kérdésfelvetése érdekes “ hogyan merítek a földdel ezt tenni!

A kérdésre pedig egyszerű a valasz: mert a föld nem egyszerűen egyik napról a másikra lett így, hanem évszázadok alatt vált olyanná mint most amilyen, a negatív tulajdonságaival együtt.!!!

Elismerést érdemel hogy harsogó stílusával, ami nem tudok magamévá tenni, felhívja a környezet problémáira a figyelmet, de isten ments attól amit gyógymódnak elképzel. Csak a helyi kisipari előállításhoz való visszatérés nem tudna ellátni 3milliard embernél többet, mi lenne a többi 4 milliárddal? Hogyan közlekedjünk, mindenhova gyalog vagy kerékpárral?
Egy modern világban élünk és ennek problémáival kell szembenéznünk és nem visszatérni az oskozessegi társadalomhoz. Mi itt nyugat euróban őrült összegeket adunk ki, de amíg Kína India,pakisztáni Brazília USA károsanyag kibocsátása ilyen magas addig a mi erőfeszítéseinek értelme nincs. Kínanak önmagában több barna szén banyaja van és nyit meg mint mi itt összesen.

fhdgy 2023.01.10. 13:25:59

@Mr.Tellinghovon: Mi lesz a többi öt milliárddal? Ugyanis már 8 milliárdan vagyunk!

fhdgy 2023.01.10. 13:27:17

@Mr.Tellinghovon: Hogyan közlekedjünk? Hát lovon! Az volt a szép világ, amikor még a ló volt a leggyorsabb közlekedési eszköz.

Vagy mégsem?

2023.01.10. 13:29:06

@Golf2:

Piaci verseny? Nyugat erre alapoz. De nincsen ellenükre ha egy adott országban mint otthon egy vállalkozás dominál, kihasználja a piaci erejét. Ilyen a nemet telekom, ami mellesleg kiviszi a profitot amit az adott állam és polgárai termelnek meg számára mindennap. Az orbáni politika lényege, hogy ez a profit országon belül maradjon ill. Őket akar át tett formában is gyarapítsa. Ezentúl az állami cégeken keresztül kitömi megbizasokkal és így erősen gazdaságos lesz. Mi ebben a hír?

business of usually

2023.01.10. 13:29:53

@fhdgy:

Okay, nem számoltam meg mindenkit:-)))))

fhdgy 2023.01.10. 13:41:52

@Mr.Tellinghovon: Egy hiányzott, mert engem kihagytál?

fhdgy 2023.01.10. 13:52:29

@Mr.Tellinghovon: Jól felépítették. Gondolom, a család előtte sem volt csóró. A család, a szülők mindent megtettek, hogy ...

Mi lehet a cél? A lányukból akár még hercegnő is, sőt királyné is lehet. Miniszterelnök, miniszter, lehet, hogy ez kevés, de végszükség esetén elmegy.

2023.01.10. 14:16:49

@fhdgy: “ Egy hiányzott, mert engem kihagytál”

Bocsi, ígérem a jövőben jobban fogok figyelni:-))))

fhdgy 2023.01.10. 14:19:42

@Mr.Tellinghovon: Egyébként, én már/még emlékszem arra, hogy az volt a nagy szám, hogy hárommilliárdan lettünk. Aztán az én életem egy része csak az idő és már plusz ötmilliárd?

2023.01.10. 14:22:23

@fhdgy:

“Nyolc évesen tanult először az éghajlatváltozásról az iskolában; utána egyre többet kezdett olvasni róla. Depressziós lett, és 12 évesen Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Későbbi klímamunkája segített neki legyőzni az étkezési zavarokat és a depressziót. “

Akkor a bele vetés a klíma gondokba csak egy terápia?

2023.01.10. 14:27:02

@fhdgy: “ Aztán az én életem egy része csak az idő és már plusz ötmilliárd?”

Mivel majdnem egy idősek vagyunk, emlékszem erre én is. És meg leszünk többen is.

A történelemben mindig voltak időszakok, háborúk, pestis, spanyol nátha éhínség stb. amíg valahogyan szabalyoztak a nepesedest. Most tovább is élünk és egyre egészségesebbek vagyunk.

fhdgy 2023.01.10. 14:43:52

@Mr.Tellinghovon: "egyre egészségesebbek vagyunk" hogyan mondhatsz ilyet? Esszük a sok mérgező, egészségtelen vackot.

Vagy mérgező, mérgező, de a fogyasztása mellett elélhetünk 100 évig is?!

2023.01.10. 15:19:19

@fhdgy: “ Vagy mérgező, mérgező, de a fogyasztása mellett elélhetünk 100 évig is?!”

Sok alkatrész javítható, csere darab is van és a mérgező anyagokhoz idővel hozzászokik a szervezetünk. A McDonald’s csak a krumplihoz 17 anyagot kever hogy olyan csuda finom legyen:-)))

Zulu4321 2023.01.10. 17:54:37

@Mr.Tellinghovon:
The road to hell is paved with green intentions...

www.netzerowatch.com/net-zero-is-a-disaster-waiting-to-happen/

Remenykedem, hogy igaza van a cikk szerzojenek, hogy a valtozas szele erzodik, es egyre tobben merik megkerdojelezni a rendkivul veszelyes es abszolut hamis klima-katasztrofa elmeletet.

Csodabogár 2023.01.10. 18:45:06

@fhdgy: Én nem hiszek ezekben a mérgező teóriákban. Emlékszem még, mikor én fiatal voltam, ami azért nem 100 éve volt, a hatvan év már egy szép kor volt. Manapság meg? Vígan élünk 80-100 éves korig.

fhdgy 2023.01.10. 18:46:31

@Zulu4321: A klíma katasztrófát értelmetlen megkérdőjelezni.

Az előjelén lehet gondolkodni. A pluszok miatt halunk meg, mert olyan meleg lesz, ez az egyik eset. Ha ez nem jönne be, akkor marad a fagyhalál, mivel a Napunk előbb-utóbb megun melegíteni minket.

Csodabogár 2023.01.10. 18:52:01

@Mr.Tellinghovon: Teljesen egyetértek veled.
Másrészt én sok német tv-t nézek/hallgatok. Szeretem a beszélgetős műsorokat. Nos amit ott hallok ezektől a fiatal gréta követőktől az borzalom. Mert félnek, hogy mi lesz. Némelyik nekem már psychiátriai esetnek tűnik. Ha az én gyerekem lenne, biztos orvoshoz vinném. Rettenetes lehet ilyen állandó aggodalomban és félelmek közt élni, már ha tényleg komoly amit előadnak.
Szerintem nem megváltoztatni kellene a klímát, hanem megtanulni a jelenlegi klímával éni. Bizonyára évezredek óta ezt tették az akkor élő emberek.

fhdgy 2023.01.10. 18:57:32

@Csodabogár: Hogy kinek mennyi adatik, előre nem tudhatjuk.

Én pl. itt vagyok és nem érzem a hálál közelségét ( persze tévedhetek ), de ma olvasom a neten, hogy 70 éves korában meghalt egy volt sorkatona-társam. Annyi idős volt, mint én.

Az, hogy hány évesek az emberek egy adott pillanatban, csalóka is lehet. A szüleink korosztálya, ha nem is halt meg a háborúban, de sokan utána annak a következtében. Aztán sokkal emberpróbálóbb körülmények közt dolgoztak a régiek, a munkába rokkantak bele nagyon sokan. Meg ne felejtsük el, sok olyan betegség van, ami ma már semmiség, de 50-60 évvel ezelőtt még halálos volt, ma viszont tökéletes a gyógyulás.

Érdekes, bár félek, hogy csak teoretikus, kérdés, hogy mi lenne, ha normális élet- és munkakörülmények között ennénk egészségesnek mondott élelmiszereket.

2023.01.10. 18:58:32

@fhdgy: “ A klíma katasztrófát értelmetlen megkérdőjelezni”

Senki se tudja biztosan, hogy ez egy katasztrófa-e. A tudományos kutatásokra, a fúrások eredményeire tudnánk támaszkodni. Meglehet, hogy ez is periodikusan következő állandó változás amiben most vagyunk. Állítólag most egy kisebb jégkorszak visszaesése történik.
Én személyesen nem vagyok hajlandó pánikba esni, csak az én életemben mennyi minden volt ami az emberiség véget jövendölte meg. Volt a savanyú eső, ozon lyuk, AIDS, marha kor, stb….
És meg mindig forog a föld tovább

2023.01.10. 19:01:26

@Csodabogár: “ Rettenetes lehet ilyen állandó aggodalomban és félelmek közt élni”

Ez az, a társadalmat állandó félelemben kell tartani, igy lesz belőle egy irányítható “ birka” nyáj.

fhdgy 2023.01.10. 19:04:21

@Csodabogár: "megtanulni a jelenlegi klímával élni".

2008-ban vagy 9-ben Nagyfaluban ( Bp. ) volt dolgom. Fontos volt, hogy ne késsek, ezért korán mentem, így volt időm a Mamutban nézegelődni. A galérián volt egy kiállítás, pl. mi másból, mint mamutokból. Ott feketén-fehéren írva vagyon, hogy a jégkorszakban is voltak időszakok, amikor a mai Magyarország területén melegebbek voltak, mint napjainkban. Akkor most mi van???

fhdgy 2023.01.10. 19:08:20

@Mr.Tellinghovon: A Föld forog tovább! A kérdés csak egy apróság. Velünk vagy nélkülünk?

Amikor a Nap majd kihűl, mi már régen kihaltunk, de a Föld ettől még forog tovább!

Csodabogár 2023.01.10. 19:14:01

Jómagam a klíma katasztrófában nem hiszek csak a változásban, amihez majd szépen hozzá idomul az emberiség.
Félelem nélkül élni jó és ebből én nem engedek! Covid alatt is mindig azt hangoztattam, hogy a félelem árt az immunrendszernek. Ezt csak úgy magamtól mondogattam a rettegő ismerősöknek. Aztán nem rég olvastam, hogy valaki bebizonyította azt amit én csak úgy mondogattam.:-)

fhdgy 2023.01.10. 19:33:10

@Csodabogár: Régészeti leletek bizonyítják, hogy több ezer évre visszamenőleg is voltak klímaváltozások, amibe kultúrák is belebuktak.

Lenne egy javaslatom: a régészek írjanak össze ezek közül néhányat ( mondjuk egy tucatot ). Hely, idő, hatás, stb.

A klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.

Ha a magyarázatokat el lehet fogadni hitelesnek, akkor az alapján magyarázzák meg, hogy mi történik napjainkban. Ha ezen is túl vagyunk, akkor jöhet az extrapoláció!

Addig pedig riogatás nélkül mars a dolgozószobába!

SzZoole 2023.01.10. 19:39:43

@fhdgy: “ A klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.”

Sokan voltak az állatok, mamutok, bölények meg dinók akik tele böfögték meg tele finogták a levegőt oszt attól változotott a levegő :-)))

2023.01.10. 19:43:13

@fhdgy: “ klímakutatók magyarázzák meg ezeket, hogy miért következtek be. Sok autó, repülő, meg hasonlók nem játszanak, nem játszhatnak, mert ugye nem voltak.”

Tudod érdekes módon Angliában az ipari forradalom idején, amikor meg nem voltak mindenfajta szűrők, meg az emberiség sem volt ennyire tudatos, volt a legkisebb károsanyag kibocsátás.

2023.01.10. 19:45:47

@SzZoole: “ Sokan voltak az állatok, mamutok, bölények meg dinók akik tele böfögték meg tele finogták a levegőt oszt attól változotott a levegő :-)))”

Ezért részesítem előnyben a marhahúst, ha sikerül felennem őket akkor hozzájárulok hogy kevesebb metán kerüljön a légkörbe.

fhdgy 2023.01.10. 19:59:15

@Mr.Tellinghovon: Abszolút értékben vagy fajlagosan?

fhdgy 2023.01.10. 20:00:44

@Mr.Tellinghovon: Ez nem biztos, hogy így van.

Babgulyás marhahússal, hát itt nagyon összeadódnak a szinergiák!

fhdgy 2023.01.10. 20:03:35

@SzZoole: Ezt kéretik egy tudományos dolgozatban prezentálni. Még az is lehet, hogy elismerésül meghívást kapsz, mint kitüntetett, Stockholmba és Jancsi Karcsi társaságában még Grétikével is elbeszélgethetsz!

DE: szagmintát vigyél!

fhdgy 2023.01.10. 20:12:50

@SzZoole: Bocs, nem Jancsi Karcsi, hanem Karcsi Guszti!

Még annyit tennék hozzá, hogy a szagminta inhaláltatásával egy újabb találkozót, mondjuk egy év múlva, eszközölhetnél ki.

Csak fel kellene tenned egy reprezentatív kutatás keretében, ott a helyszínen a kérdést, hogy akkor most a bölények, mamutok, dínók biogáza a kellemesebb illatú vagy a más elven működő szerkezetek kipufogóinak gáza?

Mert ugye, mindegyik kipufogógáz.

2023.01.10. 22:11:34

@SzZoole: “ Pinky bAndi megint címlapos :-)))”

Tudjuk tegnapi hír:-))))
Mondjuk én nem ismertem, de érdekes figura lehetett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 22:44:34

Na, ilyenkor egy nagy face palm lebeg a szemem elott...a sok climate change fear mongering ember sopankodik, hogyan is lehetne a katasztrofakat megelozni...Ehhez kepest olyan - egy jozan esszel rendelkezo ember szamara is- orult otlettel alltak elo evekkel ezelott itt LA-ban, hogy az LA river (ami inkabb a hegyekbol lezudulo csapadek oceanba vezetesere hivatott) medret kibetonoztak (!)...Persze, hogy ez azt is megakadalyozza, hogy a foldbe szivarogjon a sok csapadek. Igy most nem csoda, hogy sok helyen helyi aradasokat okoz itt a varosaban.

Ok, ertem, hogy a sarcsuszamlasok megakadalyozasara (is) talaltak ki ezt a modszert, de meg egy olyan laikus, mint en, is latja, hogy ez mekkora hulyeseg volt...

FutureFry 2023.01.10. 22:55:22

@Mr.Tellinghovon: "Tudod érdekes módon Angliában az ipari forradalom idején, amikor meg nem voltak mindenfajta szűrők, meg az emberiség sem volt ennyire tudatos, volt a legkisebb károsanyag kibocsátás.”

Ez a kijelentés nekem nem igazán tűnik tényszerűnek, legalább is pl. a londoni légszennyezés esetében:
ourworldindata.org/london-air-pollution

“As we see, from 1700 on, London experienced a worsening of air pollution decade after decade. Over the course of two centuries the suspended particulate matter in London’s air doubled. But at the very end of the 19th century the concentration reached a peak and then began a steep decline so that today’s levels are almost 40-times lower than at that peak.”

FutureFry 2023.01.10. 22:59:45

@Zsuzsi65: “... orult otlettel alltak elo evekkel ezelott itt LA-ban, hogy az LA river (ami inkabb a hegyekbol lezudulo csapadek oceanba vezetesere hivatott) medret kibetonoztak (!) ...”
Mondjuk tudtommal azt 1938-ban betonozták ki [1], akkoriban a “climate change” szerintem nem volt igazán szempont….
[1] la.curbed.com/2015/8/19/9936922/la-river-history-before-concrete-after-photos

2023.01.10. 23:00:55

@Zsuzsi65: “ medret kibetonoztak”

Nálunk most állítják vissza a természet által kialakított eredeti állapotot.

2023.01.10. 23:03:42

@FutureFry:

i mentioned england and not london. As is well known, the capital has a special situation

FutureFry 2023.01.10. 23:05:17

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole: @fhdgy:
Bizonyos becslések/mérések alapján az állattényésztés kérődző állatai (főleg szarvasmarha) által kibocsátott metángáz (magyarul tehénfing :), ami erős üvegházhatású) nem nagy, de talán nem is elhanyagolható mennyiséggel jár hozzá az ilyen típusú károsanyag-kibocsátáshoz:

www.ccacoalition.org/en/file/1756/download?token=A9F9q0xV

“…
• Globally, ruminant livestock produce about 2.7 Gt CO2 eq. of enteric methane annually, or about 5.5% of total global greenhouse gas emissions from human activities.
• Cattle account for 77% of these emissions (2.1 Gt), buffalo for 14% (0.37 Gt) and small ruminants (sheep and goats) for the remainder (0.26 Gt). 

...”

FutureFry 2023.01.10. 23:06:31

@Mr.Tellinghovon: “,,, Although London was arguably one of the worst polluted cities during this time (and often referred to as the “Big Smoke”), many other industrial cities across Great Britain (and indeed across other nations) experienced similar air pollution problems.  ..”

2023.01.10. 23:25:43

@FutureFry:

Lehetséges. Valamikor egy tudományos folyóiratban olvastam az iparosodás ártalmairól, amit írtam. Magas korom ellenére, nem voltam ott, hogy személyes tapasztalatom legyen. :-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.10. 23:26:24

@FutureFry: akkor meg nem, de miota elkezdtek vele riogatni, nem gondoltak arra, hogy a beton nem igazan a legjobb megoldas? ;) egy csomo helyen azt latjuk, hogy a problema effektiv megoldasa helyett csak a sirankozas megy, hogy a klima valtozas mekkora katasztrofakat idez elo...akkor rajta, tessek megoldast keresni:
az arviz veszelyes helyekre nem adni ki epitesi engedelyt; magasabb gatakat epiteni; atgondoltabb erdogazdalkodas...stb stb...Tudom, az allami burokracia malmai lassan orolnek mindenhol. De ha igazan meg akarnak oldani ezeket a problemakat, lenne ra lehetoseg...

2023.01.10. 23:29:04

@FutureFry:

Ha el gondolom hogy Diesel autókhoz való adalék adBlue is szarvasmarhahoz köthető, a következő energia forrás lehetne metán is

FutureFry 2023.01.10. 23:47:15

@Zsuzsi65: Azért van terv kicsit visszaalakítani az LA river-t [1]. Persze nem tudom, hogy most éppen hol tart (meg ez csak egy kis szakasz), és persze a bürokrácia gyakran a “zöld” megoldásokat is lassítja [2], de azért azt nem mondanám, hogy “csak a sirankozas megy”. Pl. Az Elwha folyó esetében személyesen is láttam, hogy milyen most, hogy a viaszalakítás keretében kivett gát (“the largest dam removal in U.S. history”) után a természet “visszaveszi ami az övé” [3]. Igaz a vízenergia még mindig zöldebb mint sok más megoldás, szóval ez számomra egy kicsit ambivalens is…

[1] spectrumnews1.com/ca/la-west/environment/2022/01/19/los-angeles-river-restoration-project
[2] trueskyenergy.com/bill-mahers-trouble-with-solar/
[3] www.nps.gov/olym/learn/nature/elwha-ecosystem-restoration.htm

Zulu4321 2023.01.11. 00:22:38

@fhdgy: Nem lennek ennyire biztos. Halistennek egyre inkabb teret kapnak azok (tudosok, hangsulyozom), akik meg merik fogalmazni az ellenvelemenyt, es szamon merik kerni a fals elemeket a narrativaban. Erdemes tajekozodni, nem csupan elfogadni, es tovabbtulkolni, amit megprobalnak lenyomni a torkunkon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 00:46:25

@FutureFry: Terv az van, de hogy abbol valaha lesz-e valami, ketlem ;) Egyelore a hajlektalanok uraljak a terepet ;(

www.youtube.com/watch?v=b5h1TgAIBn8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 00:59:46

@Zulu4321: CA elen jar ebben a "net zero" oruletben...:( egy kicsit belulrol latva (CA Air Resourves Board-nal dolgozom) tudom, hogy pl. a kozossegi forumokon (egy bevezetendo torvenyt kotelezoen ki kell adni public opinion meghallgatasra), rengeteg kamionos es szallitasi vallalkozo mondta/mondja, hogy ezek a torvenyek ellehetetlenitik a csaladi vallalkozasokat, mert olyan draga technologiat akarnak kotelezove tenni, amit nem tudnak ezek a vallalkozasok finanszirozni.

Es persze ne is beszeljunk a mara mar elegge ismert - es persze a kornyezetvedok altal szonyeg ala soport - problemakrol, mint pl. gyerekmunka alkalmazas az elektromos autok elemeihez szukseges litium banyaszatban stb stb.

www.theguardian.com/environment/2021/jan/03/child-labour-toxic-leaks-the-price-we-could-pay-for-a-greener-future

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 02:31:59

A blog (eredeti) temajaba vago, nagyon erdekes mini sorozat Friderikusztol. A bp-i repteren szolit meg embereket, varakozokat, vagy erkezoket. Sok erdekes emberi sors, tortenet.

www.youtube.com/watch?v=CrtksGaLLqA
www.youtube.com/watch?v=g3Sw5Eah_4A

fhdgy 2023.01.11. 07:48:40

@Zulu4321: A megsülünk vagy megfagyunk közül az egyik biztos bejön.

A nap energiája előbb-utóbb kimerül ( hány milliárd év ? ).

fhdgy 2023.01.11. 07:54:03

@FutureFry: A Föld él! Még!

Ha túl sok metán lenne a levegőben, akkor a Föld kitenyésztene olyan élőlényeket, mechanizmusokat, amik abból élnének. Semmi nem veszne kárba.

A kérdés csak az, hogy tudnánk-e örülni ennek vagy bakker, egy még nagyobb megoldandó probléma.

Egy dolgot tudomásul kellene venni: a Föld a saját tengelye körül forog és nem körülöttünk.

Tetszik, nem tetszik? Egyre megy!

2023.01.11. 10:26:04

@Zsuzsi65:

Megnéztem az első részt, érdekes sorsok, jópár igazság elhangzik mondhatnám úgy, első látásra hétköznapi emberektől.

Soha nem lehet tudni, hogy ki mögött milyen élettörténet van ezért kell óvakodnia egy másik személy felületes megítéléséről. Több alázat és tisztelet kellene, nemcsak egymás hanem a természet iránt is. Jót tenne a klimanak!

2023.01.11. 10:31:24

@Zsuzsi65: “ problemakrol, mint pl. gyerekmunka alkalmazas az elektromos autok elemeihez szukseges litium banyaszatban”

Ezért szemforgató a fanatikus öko társaság. Nekem az az állítás tetszik legjobban, hogy ne vállaljanak gyermeket mert az az öko szisztéma túlterhelése. Hogyan lehet jövőről beszélni következő nemzedék nélkül?

fhdgy 2023.01.11. 11:19:07

@Mr.Tellinghovon: Jó lenne tudni, hogy mennyi lehetne a Föld népességeltartó képessége.

A jelenlegi technológiával, de egy jobb elosztási rendszerrel?

Másik oldalról, meddig fejleszthető még a technológia?

Ha ezekre nem tudunk megfelelően reagálni, akkor mit lehet mondani a következő nemzedékről???

Halva született ötlet? Jó, ez még odébb van, de tényleg és mennyivel???

Zulu4321 2023.01.11. 14:43:49

@Mr.Tellinghovon: Kedvelem BL-t, regebben rendszeresen hallgattam az Egy Bogar Naplojat, ismered? www.youtube.com/@egybogarnaploja/videos
@Zsuzsi65: Igen, pontosan, vannak a moralis vetuletek is, de a tudomanyos ervek is rendkivul egyoldaluak, nagy elhallgatasok mennek az osszkepet illetoen. Erdekes a magyar NASA tudos sztorija is, biztos ismered (talan Miskolczi?).
Fridi uj musorabol lattam vmelyik nap reszletet, nem kedveltem ot sose, de udito latni, hogy mennyire hatterben tud maradni es alazattal kerdezni. Nem volt mindig igy:)

Golf2 2023.01.11. 15:07:13

@fhdgy: 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam. Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak fideszes politikusokkal, többek között miniszterekkel és államtitkárokkal...emiatt most minden eu-s forrást elvettek tőlük...

dikusz. 2023.01.11. 15:18:15

@Golf2: Az Erasmus+diákcsere program támogatását függesztette fel ideiglenesen Brüsszel.

Érdekes lesz megtudni, erre mit lépnek itthon...

2023.01.11. 15:26:21

@Zulu4321:

Tegnap olvastam tole az alábbi cikket: magyarhirlap.hu/velemeny/20230108-narrativak-haboruja

A Friderikuszt mindig egy beképzelt majomnak tartottam meg fiatal srác koromban is, de itt visszafogott volt. Lehet, hogy öregszik és észrevette, nem neki kell a központban lenni.

2023.01.11. 15:28:34

@dikusz.: “ Érdekes lesz megtudni, erre mit lépnek itthon...”

Amíg azt sem tudod mi a probléma amiatt felfüggesztettek nem tudsz rá reagálni.

Szégyenteljes zsarolás amit az EU csinál. Így soha nem lesz megbékélés, és Orbán legközelebb megint vétózni fog.

2023.01.11. 15:30:09

@Golf2: “ 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül szinte mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam. Az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak politikusokkal, “

És ez máshol miért nem probléma?

2023.01.11. 15:35:36

@fhdgy: “ Jó lenne tudni, hogy mennyi lehetne a Föld népességeltartó képessége.”

A föld biztosan többet tudna a jelenlegi helyzetnél eltartani. Persze ehhez kellene egy összes kontinensre kiterjedő globális gazdálkodás. De amíg csak kizsakmonyoljuk a világ egyik részét a nagyobb profit reményében addig nem lesz változás.

Tavaly lent voltunk Ugandában, az egyik unokaöcsém IRK színeiben évek óta ott dolgozik. Ott láthatsz és hallgatsz érdekes dolgokat, mikor kezded szégyellni fejlett nyugati mivoltodat.

fhdgy 2023.01.11. 15:54:11

@Mr.Tellinghovon: Kicsit részletesebben lehet? Ilyen dolgok ( is ) érdekelnének!

fhdgy 2023.01.11. 15:54:46

@Golf2: Követem a dolgokat.

fhdgy 2023.01.11. 15:57:27

@Mr.Tellinghovon: Szégyenteljes viselkedésre szégyenteljes reakció!

Pl. egy miniszternek mennyi ideje marad egy kuratóriumban effektív dolgozni?

Vagy csak a kapcsolatrendszerét adja el? Ez a jog szerint bűncselekmény, befolyással való üzérkedés!

fhdgy 2023.01.11. 15:59:13

@Mr.Tellinghovon: Ha még egyszer vétózna, én úgy t.kön rúgnám, hogy felcsúszna neki csokornyakkendőnek! Be szép lenne!

2023.01.11. 16:21:22

@fhdgy: “ Vagy csak a kapcsolatrendszerét adja el? Ez a jog szerint bűncselekmény, befolyással való üzérkedés!”

Miért szerinted mit csinálnak a politikusok az egész világon? A lobby tevékenység biztosan nem ismeretlen fogalom számodra.

2023.01.11. 16:23:22

@fhdgy: “ Kicsit részletesebben lehet? Ilyen dolgok ( is ) érdekelnének!”

Az több órát és üveg vörösbort venne igénybe.:-))))

Ha legközelebb Somogyban vagyok, megejthetjuk:-)))

fhdgy 2023.01.11. 16:42:30

@Mr.Tellinghovon: állom a vörösbort. Csak időben szólj!

fhdgy 2023.01.11. 16:44:37

@Mr.Tellinghovon: nem ismeretlen, de Pl. Tudom, hogy USA-ban szigorú szabályai vannak

2023.01.11. 17:33:52

@Zsuzsi65: “ Mivel emlitetted a PCH-t :) Ez egy szuper jo video, ha vegignezed, nosztalgiazhatsz :) ”

Ez volt az egyik utunk

ibb.co/Xpz8666

2023.01.11. 18:48:48

@fhdgy: “ állom a vörösbort. Csak időben szólj!”

Az unokaöcsémet saját kívánságára áthelyeztek Ruandába. Azt mondja elege volt a borzalmakból, itt viszonylag rendezettebbek a körülmények.
De emiatt több mesélni való is lehet, talán meg meg is tudom látogatni, habár az mindig nehézkes, kell hozza “b” vitamin ( IKRK ) ajánló levél.

fhdgy 2023.01.11. 18:50:10

@Mr.Tellinghovon: B vitamin, mint barackpálinka?

2023.01.11. 20:09:01

@fhdgy: “ B vitamin, mint barackpálinka”

Lehetne így is értelmezni, de csak kecskeméti :-)))

Nálunk a B egyenlő Beziehung, tudod amikor ismersz valakit, aki valakit ismer

fhdgy 2023.01.11. 20:10:30

@Mr.Tellinghovon: Magyarul szocialista összeköttetés!

2023.01.11. 20:16:26

@fhdgy:

Tudod ez ember emlékezet óta így működik :-)))))))
Nem szocialistak privilégiuma

fhdgy 2023.01.11. 20:18:11

@Mr.Tellinghovon: Már az ókori rómaiak azt mondták, mánusz mánum matat a lavórban!

2023.01.11. 20:52:55

@fhdgy:

Ez dél római kiejtése vall :-)))))

Zulu4321 2023.01.11. 20:54:39

@Mr.Tellinghovon: Igen, a korabbi BL cikket beidezo kommentedre reagaltam:)

Zulu4321 2023.01.11. 20:54:40

@fhdgy: Amit szigoruan be is tartanak... ROFL.

taga20 2023.01.11. 20:54:47

@Mr.Tellinghovon: "Amíg azt sem tudod mi a probléma amiatt felfüggesztettek nem tudsz rá reagálni.

Szégyenteljes zsarolás amit az EU csinál. Így soha nem lesz megbékélés, és Orbán legközelebb megint vétózni fog. "

te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál.

íme:
hvg.hu/gazdasag/20230111_Brusszel_tobbszor_jelezte_hogy_nem_jo_otlet_fideszes_politikusokkal_teletomni_az_egyetemi_kuratoriumokat

Golf2 2023.01.11. 21:15:05

@fhdgy: úgy t.kön rúgnám...+1

Golf2 2023.01.11. 21:15:51

@taga20: te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál...+1

2023.01.11. 21:26:54

@taga20: “ te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál”

Mindig nagyra értékeltem ezt a közvetlen, együtt őriztunk birka nyájat stílusodat.
El kell, hogy szomorítsalak. Habár vannak minden bizonnyal negatív tulajdonságain,( türelmetlen vagyok, szeretek mindent gyorsan és pragmatikusan intézni, ki nem allhatom a Pató Pal ur stílust,) de a hazugság definitiv nem tartozik közéjük. Meg szoktam tájékozódni is.

Azok akik más hírekből tájékozódnak, ne adj isten más országbeli média, mint a HVG azok tisztában vannak avval, hogy ezek az állítólagos jelzések hivatalos formában nem történtek meg. Az pedig, hogy más országokban is politikusok vesznek részt lobby tevékenység miatt a kuratóriumban, azon már túl vagyunk.

Megjegyzés gyanánt, mert egyszerűen hazugnak nevezel.
nálunk van egy mondás : Schulbildung ist kostenlos, in manchen Fällen aber auch umsonst . Nálad biztosan umsonst.

2023.01.11. 21:28:06

@Golf2: “ te most vagy hazudsz, vagy nem tájékozódtál...+1”

Cimbire találtál? De jó lett neked

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.11. 22:43:46

@Zulu4321: Igen, Friderikusz podcastjei - a mufajuk miatt - eleve jobbak, hiszen nem o van a kozpontban hanem a beszelgeto partnerei. Es gondolom, hogy a par evtized alatt azert o is valtozott. A showman mar a multe, most mar kicsit intellektualisabb lett :)

Voltak nagyon erdekes beszelgetesei, erdemes belenezni par podcastjebe...(Legutobb Gesztit neztem :) Geszti foiskolai evfolyamtarsam volt anno, ez adta az apropot :) Furcsa latni Gesztit igy "oregen", haha. Na jo, egykoruak vagyunk, szoval nem mondhatom, hogy "oreg" :))))

www.youtube.com/@FriderikuszPodcast

Zulu4321 2023.01.12. 10:55:15

@Zsuzsi65: En vmiert nem latok kommenteket (?)
Geszti P-t Aladarkent csiptem legjobban, esetleg Jazz+Az:)) Hallgattam vele vmi beszelgetest (nem hiszem h Fridi lett volna), es keresztbe allt a szemem a gyerekeivel kapcsolatos, meg egy-ket egyeb nyilatkozatatol. Kicsit ugy erzem, nagyobb totumfaktumkent allitjak be (vagy o vallal nagyobbat), mint ami...

2023.01.12. 12:13:46

@Zulu4321: “ En vmiert nem latok kommenteket (?)”

Valószínűleg érdektelenség miatt nincs komment vagy megint problémák vannak a bejutassal. :-((((

SzZoole 2023.01.12. 17:33:12

@Mr.Tellinghovon: a bejelentkezéssel van a gond, többször kidob, mint be enged, így hamar rá un az ember :-(

fhdgy 2023.01.12. 17:48:37

@SzZoole: milyen op. Rendszered van és milyen böngészőt hasznàlsz?

Zulu4321 2023.01.12. 18:09:21

@Mr.Tellinghovon: Ja, bocsi, a Zsuzsi altal linkelt cikkre irtam, hogy nem latom a kommenteket, pedig kivancsiva tett:)

@SzZoole: Jaj, ne...

taga20 2023.01.12. 18:09:42

@Mr.Tellinghovon:

"Mindig nagyra értékeltem ezt a közvetlen, együtt őriztunk birka nyájat stílusodat."

ne tegezz! :)))

ja és ne csak a pravdát olvasd, me hazudnak.

"Bizottsági javaslatra még tavaly december 15-én döntöttek az Európai Unió Tanácsában ülő nemzeti miniszterek bizonyos magyar támogatások visszatartásáról a 27-ből 25 tagállam igen szavazatával."

százszónakisegyavége, szerintem el kéne engedned ezt papa svájcból, me beégtél.

u.i.: itt nálunk magyarban is van egy dakota közmondás:

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!

SzZoole 2023.01.12. 18:17:37

@fhdgy: iPhone-t használok csak, mármint úgy értem, hogy csak arról olvasok/írok, többnyire Safari, de néha Chrome, szerintem mindkettő a Google-t használja kereső motorként.

SzZoole 2023.01.12. 18:20:42

@Zulu4321: nem érted a viccet, ne komolykodjál már ennyire, még mindig olyan merev vagy, mint 8-9 évvel ezelőtt, is :-)))

SzZoole 2023.01.12. 18:26:46

@taga20: nebáncsdmá Vincebát, bele egyedül több inteligenca szorult, mind kettőnkbe :-)))

fhdgy 2023.01.12. 18:29:30

@SzZoole: én androidról, Chrommal, de csak ritkán, mert nem szeretem nyomkorászni. Itt soha nincs gondom.

Inkább windows alól. Ott a Firefox gyakorlatilag nem enged kommentelni. Azóta Avast böngészőt használok, azzal semmi gond.

SzZoole 2023.01.12. 18:31:03

@fhdgy: az avast az nem vírus irtó?

taga20 2023.01.12. 18:56:27

@SzZoole: dehogy bántom az öregcsókát, csak nagyon utálom, ha valaki kamuzik, vagy a csutiékat próbálja mentegetni.

ha én olyan intelligens lennék, mint ő, ako én elengedném a témát a helyében;)

jut eszembe, henriherceg könyvét megvetted má?:)))

SzZoole 2023.01.12. 19:07:30

@taga20: ne idegeld magad, rágcsájá egy kis makukát az nyugtatja az idegeidet :-)))

Hogy kinek a könyvét?

Golf2 2023.01.12. 19:10:31

@SzZoole: OV22 a rendszáma a Ferrarinak, ami mellett az újabban fideszes Gáspár Győző énekel..

2023.01.12. 19:15:24

@taga20: “ szerintem el kéne engedned ezt papa svájcból”

Kedves uram!
Moldova György írta valamikor az egyik könyvében: nem mindegy ha a gyerek neki támaszkodik a falnak, egy tégla vagy egy könyv esik a fejére. Nem tehetek róla, hogy olyan környezetben nőttem fel, ahol egy földrengés esetén is, csak az irodalom nagy klasszikusai (amik elég nehezek) potyoghattak volna le rám.

Pravda nem tartozik a napi olvasmányaim köze, ahhoz magasabb szinten kellene az orosz nyelvi tudást birtokolnom, de a szélesebb látókörű tájékozódás jegyében a russia today szoktam követni.
Egy dakota közmondás szerint az igazságnak sok árnyalata van, ennek megismerésére kell törekedni.

Termeszetesen nem áll ellenemre önnel a jövőben a magazodas formájában kommunikálni.

taga20 2023.01.12. 19:21:52

@SzZoole: a Tartaléknak.

én azt hittem, hogy egész éjszaka sorba álltál:)))

fhdgy 2023.01.12. 19:26:25

@SzZoole: Alapból igen, de van böngészőjük is!

SzZoole 2023.01.12. 19:26:28

@taga20: nem tudom kiről beszélsz……

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 19:35:13

@Mr.Tellinghovon: Taga lett az uj (?) troll a blogon :) szerintem elvezi...de hat igy szines a vilag, es mi meg legalabb kicsit gyakoroljuk a magyart itt a hanyatlo nyugaton, mikor valaszolunk neki, nem igaz? :)

SzZoole 2023.01.12. 19:45:18

@Zsuzsi65: just a harmless half-wit:-)))

SzZoole 2023.01.12. 20:01:33

@Zsuzsi65: most nézem a híradót, éppen Bájdenbácsit baszogatják, neki is vannak titkos dokumentjei, titkos háza és egy titkos garázsban egy titkos Corvette, vajon ki lehet a háttérben……

SzZoole 2023.01.12. 20:13:13

@Mr.Tellinghovon: persze, hogy nem, csak bohózkodik, pógártpukkaszt :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 20:45:32

@Mr.Tellinghovon: most kepzeld el, ha feltennek par meme-et Biden-rol, mindjart jonne Kekmadar, hogy ez mekkora hazugsag, es ennel mar nincs lejjebb...;)))) Humorerzeket lehet tanulni, vagy az genetikatol fugg vajon? LOL

taga20 2023.01.12. 20:49:32

@Zsuzsi65: csókolom, de ha meg nem sértem, én régi troll vagyok:)))

egyébként, abban mi a trollkodás, ha alapvető hazugságokra világítok rá?

SzZoole 2023.01.12. 21:42:54

@taga20: “ ne bassz haver, te hol élsz?:)))

A realitás talaján :-)))

A kutya sem foglakozik a kis hazudós, figyelemhiányos veressel…….. vagyis egyvalaki igen, a tálibok nagyon kíváncsiak rá a sakkfigurás megjegyzésért :-))

Az összes üzlet tele volt a könyvével, már az első napon féláron, az újságírókon kívül senki nem állt sorba :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.01.12. 22:29:17

@taga20: ha a Telex mellett (ami a magyar CNN ;) mas forrast is olvasnal, akkor kicsit realisabb kepet kapnal Harry-rol, aki egy pszichologiai allatorvosi lo kezdve a feldolgozatlan gyasz/mami issue-val, testver rivalizalas es egyebekkel. Neki egy JO terapeutara lenne szuksege...
youtu.be/i6IqpPdKre8

Zulu4321 2023.01.12. 22:33:25

@SzZoole: Ertem a viccet, de valoszinuleg kulonbozik az izlesunk;-) A bizalmaskodas se all hozzam kozel. Ja, tudom, merev vagyok:-DD

P.Elliot 2023.01.13. 02:39:07

@Mr.Tellinghovon: Szerintem humorerzekkel szuletni kell elsosorban de talan el lehet tanulni mastol aki nagy hatassal van az emberre de az nem lesz olyan termeszetes.

Reszemrol nagyon szeretem a finom humoru embereket, magam is a vidamsagon keresztul szemlelem az etelet, embereket, szituaciokat.

Lazan, felszabadultan elni, igen, ez nagyon fontos az elethez es az emberi kapcsolatokhoz is.

Ebben sem csalodtam.

Egyebkent nagyon faraszto lehet allandoan piszkalodni, ismerek ilyen alakot is, az egyik baratnom meg mindenben a rosszat latja, hazassaga nem sikerult, a 4 gyereket o nevelte, turelmetlenul es kritizalva, nala nem sok humor akadt, a 4 lany elnezo szeretettel viszonyul hozza, kicsit meg is ertik de az apjukkal jobban kijonnek mert az mas tipus.

Mindig mondom neki hogy nem kell annyira mellre szivnod mindent, lazits...
Probalkozik neha de nemigazan megy.

Talan ha a hazassaga sikerult volna akkor mas lett volna o is, a fene tudja. En mar ugy ismertem meg hogy el volt valva, nem tudom milyen volt amikor meg otthon volt a ferje akit jo ha ketszer lattam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása