oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 20. 06:30,  Egyre nehezebb lesz osztrák állampolgárrá válni 86 komment

2021. július 20. 06:30 Határátkelő

Egyre nehezebb lesz osztrák állampolgárrá válni

A tendencia azt mutatja, a jövőben még nehezebb lesz megszerezni az osztrák állampolgárságot - állítja egy, a témában jártas ügyvéd. Esztegár Balázs ügyvédként nyolc éve foglalkozik a kérdéssel, tapasztalata szerint Bécsben kifejezetten nehézkes a folyamat.

becs_belvaros_nyar_4.jpg

A szakember szerint sokan nem érzelmi, hanem teljesen racionális alapon vágnak bele az osztrák állampolgárság megszerzésébe, azaz úgy érzik, sok év ottani élet után megérett rá az idő.

„Azt szoktam mondani, az állampolgárság nem érzelmi kérdés. Annak, hogy valaki a szívében magyar, holland, német vagy éppen osztrák, teljesen függetlennek kellene lennie az állampolgárságtól. Annak racionális döntésnek kellene lennie, felmérve, mi visz tovább, nyújt több lehetőséget egy adott élethelyzetben” – fogalmazott Esztegár Balázs a Világjárók Klubja videójában.

Az ügyvéd szerint miközben az Európai Unió ismer egyfajta uniós állampolgárságot, hiszen a tagállamok állampolgáraként megilletnek minket bizonyos jogok az EU-n belül, ugyanakkor a teljes uniós állampolgárság jelen pillanatban aligha tűnik valószínűnek.

„Bár ez szerintem kívánatos lenne, hiszen ha azt mondjuk, ez egy közös Európa, akkor logikus lenne az egységes és nem nemzeti alapú magyar, nemzeti alapú osztrák vagy nemzeti alapú német állampolgárság is” – vélte az ügyvéd.

Bécs, a nehézkes

Visszatérve Ausztriába, az állampolgár megszerzése meglehetősen hosszú és sok bürokratikus akadály leküzdésével járó folyamat.

Ugyan egész Ausztriára ugyanaz a törvény vonatkozik, az állampolgárság odaítélése a tartományok illetékességébe tartozik, azaz mindenhol az adott hatóság jár el – és ilyen szempontból Bécs például Balázs tapasztalata szerint nagyon nehézkes és lassú.

Minden más tartományban akár hat hónapon belül le lehet zárni az eljárást, ugyanez a fővárosban akár másfél évet is igénybe vehet. Elsősorban azért, mert az átlagosnál sokkal több ügy jut egyetlen ügyintézőre.

A leggyakoribb hiányosságok

A helyzetet tovább nehezítheti, ha valaki a megfelelő információk hiányában vág bele. A négy leggyakoribb probléma: a hiányzó német nyelvtudás; a nem elegendő tartózkodási idő; a nem elegendő jövedelem és esetleges büntetett előélet.

„A legfontosabb az, hogy az ember a folyamat elején tisztában legyen azzal: tényleg szeretné-e felvenni az osztrák állampolgárságot és ennek megfelelően (lévén kötelező követelmény) lemondani a meglévőről” – kezdte Esztegár Balázs.

„A következő szükséges lépés az információk összegyűjtése, azaz annak felmérése, hogy teljesíti-e az állampolgárság megszerzéséhez szükséges követelményeket. Ennek az interneten is utána lehet nézni, de érdemes vigyázni például a Facebookkal, mert az nem feltétlenül a megfelelő fórum a hiteles és aktuális információk megszerzéséhez” – hívta fel a figyelmet.

Egyre nehezebb lesz

Az ügyvéd szerint az elmúlt tíz évben bevezették a német nyelvvizsga kötelezettségét (ami nemrég kapott egy integrációs részt is), az állampolgársági vizsgát – egyéb jelentős változás nem volt, de a tendencia inkább az, hogy egyre nehezebb lesz megszerezni az állampolgárságot.

„Azt persze nem lehet előre látni, mi történik majd a következő években, de nekem most úgy tűnik, egyre összetettebb és nehezebb lesz az eljárás” – mondta Esztegár Balázs.

„A hatóság gyakran olyan információkat, dokumentumokat, adatokat is kér, melynek valójában semmilyen befolyása nincs az állampolgárságra. Teljesen érthetetlen például, miért kell mondjuk a gyerek oltási igazolványát bemutatni a kérelmezőnek” – hozott egy példát.

A két beszélgetést itt tekinthetitek meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516633038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.07.20. 07:12:58

"A szakember szerint sokan nem érzelmi, hanem teljesen racionális alapon vágnak bele az osztrák állampolgárság megszerzésébe, azaz úgy érzik, sok év ottani élet után megérett rá az idő." - Valóban, a megérett rá az idő a racionalitás csimborasszója.

"A négy leggyakoribb probléma: a hiányzó német nyelvtudás; a nem elegendő tartózkodási idő; a nem elegendő jövedelem és esetleges büntetett előélet." - Ez erős, ha így van. Mind egy pontosan definiált kritérium, nem valami olyasmi, amit szubjektíven többféleképpen meg lehet ítélni.

"A következő szükséges lépés az információk összegyűjtése, azaz annak felmérése, hogy teljesíti-e az állampolgárság megszerzéséhez szükséges követelményeket. Ennek az interneten is utána lehet nézni, de érdemes vigyázni például a Facebookkal, mert az nem feltétlenül a megfelelő fórum a hiteles és aktuális információk megszerzéséhez" - Nem vigyázni kell a Facebookkal, hanem, mivel ahogy írva vagyon, az nem megfelelő ehhez, nem azt kell használni.

"Teljesen érthetetlen például, miért kell mondjuk a gyerek oltási igazolványát bemutatni a kérelmezőnek." - Szerintem ez teljesen rendben van, lehet vele szűrni, és akik emiatt kipontozódnak (pl. oltásellenesek, lepukkant családok), azok talán jobb is, ha nem lesznek állampolgárok.

_z_ 2021.07.20. 07:24:39

@Arthamyr: Az oltasi igazolvany azert eleg fura, mivel Ausztriaban semmilyen oltas nem kotelezo...

Golf2 2021.07.20. 07:47:18

Azért kiváncsi lennék hány bevándorlóból lett állampolgár nem tud rendesen németül...

Arthamyr 2021.07.20. 08:06:28

@_z_: Na az érdekes (bár nem tudom, pl. Magyarországon most mi kötelező).
És amúgy így mit várnak el? :D

Csodabogár 2021.07.20. 11:32:28

Szerintem az újszülötteket elég hamar beoltják a jelenleg elérhető vakcinákkal. Sajnos a himlőn kívűl, szinte egyetlen gyerekbetegség se tünt el végleg. Tavaly valahol felütött a fejét pl. a kanyaró, de ki akarná, hogy a gyerek bárányhimlős vagy szamárköhögéses legyen. A BCG oltás is fontos, mert a TBC se tünt még el, akár csak a polio.
Aki gyerek korában végig csinálta ezeket a teljesen normális gyerekbetegségeket, az biztos beoltatja a gyerekét ha lehet.

Azért a szakértő elárulhatná, hogy milyen előnyökkel jár ha valaki osztrák állampolgár. Van ennek a napi életre valami kihatása?

Vrancisco 2021.07.20. 12:49:34

Kettős állampolgárság még játszana, az csak jobb lehet. A magyarról sosem mondanék le teljesen, és nagyon nem valamiféle über-(ál)hazafias, narancsos ideológia miatt, hanem mert akárhogy is alakul az életünk, nehogymár egy napon vízummal meg korlátok között kelljen hazalátogatnom a saját hazámba a családjainkhoz, barátainkhoz. Na meg, ha egy szép napon esetleg haza esz minket a fene végleg, mert miért ne...

svajcineger 2021.07.20. 13:11:38

Az osztrák állampolgárság felvételének az a nagy hátránya, hogy egyúttal a magyarról le kell mondani.

négyzet 2021.07.20. 13:23:44

Hát én sem mondanék le a magyar állampolgárságról, ez tényleg nagy hátrány. A némettel is így van?

svajcineger 2021.07.20. 13:45:32

@négyzet:
Nem, a németek nem tiltják a kettős állampolgárságot.

nyuszigonosz 2021.07.20. 13:54:14

@négyzet: Már nincs így.

@Csodabogár: Egy EU országból lévönek nem jár annyira nagy elönyökkel, viszont aki ott tervezi a további egész életét és szavazójogot is akar, avagy politikai karriert Ausztriában, akkor kell. Gondolom vannak azok az állami munkahelyek ahol szintén.

Vrancisco 2021.07.20. 14:07:31

@négyzet: Eddig úgy tudtam, hogy Németországban működik a kettős állampolgárság. Most utánanézve viszont azt találtam, hogy csak kivételes esetekben tarható meg az eredeti állampolgárság... Hogy ez mit takarhat pontosan...? pfff...

Hari Seldon 2 2021.07.20. 15:29:49

@Arthamyr:
Pontrol pontra jol osszefoglatad.

nyuszigonosz 2021.07.20. 15:31:37

@Arthamyr: Szerintem is jól összefoglaltad.

nyuszigonosz 2021.07.20. 15:35:07

@Vrancisco: Müködik a kettös állampolgárság Németországban.
Van az az állampolgárság, amit meg kell szüntetni, mielött a németet megkaphatja valaki, de az, hogy csak kivételes esetben lehet egyáltalán kettös állampolgárság, az valamikor volt így.

Eleve a a legtöbb EU-s állampolgárság mellett meg lehet szerezni a németet, abban az esetben, ha a meglévö állampolgárság ezt nem zárja ki.

Vrancisco 2021.07.20. 15:45:54

@nyuszigonosz: Na, akkor visszatérhetek az eddigi meggyőződésemhez etekintetben, köszike! :P :D
Ha véglet itt maradunk, jó tudni ezt is. Ha nem, akkor meg mindegy úgyis...

2021.07.20. 16:01:09

@svajcineger: nem csak a magyarról hanem minden másról is. Ausztria szerint csak egy állampolgárságod lehet

2021.07.20. 16:01:14

@nyuszigonosz: az állampolgárság megszerzése nem csak előnnyel járhat, hanem kötelezettség vállalásával is, pl. Svájcban katonai szolgálatot is kell teljesíteni

Csodabogár 2021.07.20. 16:32:46

@Team Vincent: Bizony, bizony. Aztán meg u.n. civil szolgálatot (civildienst). No meg a megszerzés is elég komplikált tud lenni és sokba kerül.

nyuszigonosz 2021.07.20. 16:42:31

@Team Vincent: Egy állampolgárság sosem csak elönyökkel jár, természetes, hogy kötelezettségek vállalásával is. Aki a jövöjét a katonaságnál/rendörségnél/vámnál látja, annak ez a kötelezettség kimondottan elöny.

Ezt mind át kell gondolni mielött valaki így dönt, hogy egy állampolgárságot meg szeretni szerezni.

Nem tetszik a "felvenni" szó erre, felvenni a leesett tárgyat szokta az ember vagy a kabátot.

Visceroid 2021.07.20. 16:49:22

Magyarként miért akarna bárki is más állam állampolgára lenni? Nem jó neki a magyar? Sőt, minek megy külföldre, nem jó neki itt? Hiszen Orbán annyi mindent ad! Most a családok soha nem látott mennyiségű támogatásban részesülnek, erre ezek meg még mindig Ausztriába ácsingóznak. Hálátlan egy népség!

gabors 2021.07.20. 17:16:30

csak kerdezem ez most reklam ? ????? reg voltam erre ilyet azelott nem lattam

gabors 2021.07.20. 17:18:25

@Visceroid: most akkor itt trollkodsz ??? ez vicc ugye csak kifelejtetted a smile-t a vegerol ...

dikusz. 2021.07.20. 17:45:48

@gabors: Szerintem kifelejtette a szmájlit. :)))

2021.07.20. 18:08:22

Hogy is van? Az alap 12 év Svájcban éles ebből Öt évig egyhelyben kell lakni, hogy egyáltalán a kérelmet beadhassad. Majd pl. a falu lakossága szavaz erről, a pozitív döntés után megy a kanton kormanyzatahoz, innen tovább az allamszovetseghez. Mivel isten malmai lassan őrölnek, kb. egy évre rá megjön a válasz a határozattal. Persze a befizetési csekk nem maradhat ki, ez pedig kétszer egyszer a falunak egyszer az állam szövetségnek. Nálunk a 80 évek végén CHF 15 ezer volt.
Ma egyszerűbb és olcsóbb lett valamivel, annak idején meg svájci németből is vizsgaznom kellet

Örömhernyó 2021.07.20. 18:08:45

@Visceroid: Első mondatodnál még lehurrogtalak volna, hogy már miért ne akarna valaki egy másik európai országban állampolgár lenni. Aztán kiütközött az iróniád.

Én olyan országban nem nagyon akarnék állampolgár lenni, ahol le kell mondanom a magyar állampolgárságomról. Nem azért, mert akkor vadmagyar vagyok, inkább csak mert praktikus okokból venném fel a második állampolgságot, de pont így praktikumból tartanám meg a magyart is.

2021.07.20. 18:08:52

@nyuszigonosz: Nem tetszik a "felvenni" szó erre, felvenni a leesett tárgyat szokta az ember vagy a kabátot.

Használtam ezt a kifejezést?

Egyébként a nemet nyelv is ennek a szónak ertelmi fordítását használja. Pl. Staatsbürgerschaft annehmen

2021.07.20. 18:09:03

@Visceroid: Hálátlan egy népség!
Bizony, bizony a jóból soha nem elég. Meg lehet sok városban multi kulturálisan élni, meg szélesedik a látókorod, a nyelvismeret megnő az étkezés uj dimenziókba emelkedik. Ha szerencséd van újra át tudod élni a kulturális különbségböl adódó zab szem helyzeteket.
Halleluja

taga20 2021.07.20. 18:09:20

@gabors: aki ezt a kommentet nem érti szmájli nélkül, az menthetetlen.

;)

Matyika Ápolója 2021.07.20. 18:09:24

@Visceroid: nyilván kell egy jóképességű ide is, aki nekiáll orbánozni, nem is lenne teljes ez a blog ezek nélkül

nyuszigonosz 2021.07.20. 18:32:38

@Team Vincent:
Nem, nem te használtad.

Ez már nem is neked ment, sajnos nem külön írtam erröl és a neked írt válaszom egy részévé vált.

Ez azthiszem az írott fenti poszt szövegben volt, most nem nézek utána, de mivel meghallgattam a felvételt is, hát ott a kérdezö ( amúgy egy tényleg kellemetlen hangú ember )is használta ezt így és talán ezért sajnos íz interjúalany is.
Szerintem nem mindig elönyös a német szó szerinti fordítást használni - én magyartalannak találom, bár sajnos teret nyer.

Arthamyr 2021.07.20. 18:36:55

@nyuszigonosz: Csak kíváncsiságból: mi a "legigényesebb" magyar szó az állampolgárság megszerzésére?
Én annyira nem akadok fenn az ilyesmin, hogy felvenni az állampolgárságot, ha egyébként a tartalom minőségi.

nyuszigonosz 2021.07.20. 18:47:16

@Arthamyr: Nem tudom mi a "legigényesebb" kifejezés erre. :-)

Állampolgárság megszerzése szerintem kifejezöbb és jobb, mint a felvétele, de lehethogy a "felvenni az..." állampolgárságot, oltást, istenharagját.... ez nem tetszik, hogy olyan hanyagul/sehogyan hangzik. :-)

De akkor konkrétan: nekem nem tetszik. Ez ugyan senkit nem fog visszatartani a használattól. Legközelebb nem veszem figyelembe és kész.
:-)

2021.07.20. 19:24:52

@nyuszigonosz: igazad van, nekem olyan idegen mikor otthon azt mondjak nekem: legyen egy szép napod

2021.07.20. 19:24:55

@Arthamyr: elnyerése? Megszerzése?

Arthamyr 2021.07.20. 19:54:20

@Team Vincent: Nekem az elnyerése kevésbé tetszik, az biztos...

svajcineger 2021.07.20. 21:08:59

@Team Vincent:
Ennél ma már egyszerűbb és kevesebbe is kerül. Pl. 10 év elég, és kb. 2000 CHF / Kopf.

Vittore. 2021.07.20. 21:30:00

Mi azért vennénk fel (majd) az osztrák állampolgárságot, mert az állam a saját állampolgárát nem b.ssza ki az országból. Ki tudja, mit hoz a jövő, ha már Ausztriában él, dolgozik, adózik az ember, akkor miért ne lenne osztrák állampolgár? Mi hátránya lenne, ha csak osztrák állampolgárságunk lenne, a magyart meg le kellene tenni?

Itt 50-70 éve még diktatúrák voltak, ki mondja, hogy 10-20-40 év múlva nem lesz olyan populista osztrák politikai erő, amely azt mondja, hogy a magyarok csak menjenek haza a fenébe? A népet mindig könnyen be lehet hülyíteni, a politika meg mindig nagy görény.

2021.07.20. 22:27:33

@svajcineger: Köszönöm az információt

2021.07.20. 22:27:45

@Vittore.: mert az állam a saját állampolgárát nem b.ssza ki az országból

igazad van, ez egy elég erős érv. Nálam is anno dazumal szerepet játszott. Igaz akkor én hontalan voltam mert Magyarország a disszidálás miatt megfosztott a magyar állampolgárságtól. Ezt csak a kilencvenes évek elején kaptam vissza, szavazati jog nélkül.

Csodabogár 2021.07.20. 22:32:24

@Team Vincent: Annehmen az nem aufnehmen!
Sajnos a magyarba befészkelte magát ez a kifejezés. Itt már az oltás felvételére szólogatják az embereket.:-(

gabors 2021.07.20. 22:33:35

@Arthamyr: Nem tudom szerintem az allampolgarsagot eloszor is kerelmezni kell es az adott allam vagy megadja vagy nem bizonyos szabalyok alapjan plusz az adott burokrata aznapi dontese alapjan.

SZO NINCS rola hogy felveszem az inkabb arra utal mintha csak csak tolem fuggene a dolog, holott NEM ... (a legtobb helyen). Mint a peldakbol lathato van ahol komolyabb az akadalypalya mashol nem annyira.

Az mas hogy fidesztanban kitalalatak egy csoportot aki valoban siman felvette mint az aprot a foldrol.

Vagy CSAK fizetett Roganeknak es valoban csak felvette az ugyvedjenel ... ugy is lehetett.

gabors 2021.07.20. 22:36:35

@Team Vincent: "Ezt csak a kilencvenes évek elején kaptam vissza, szavazati jog nélkül." ilyen szerintem nincs az orszagos listara minden magyar allampolgar szavazhat legalabb levelben persze regisztralni azt kell.

Csodabogár 2021.07.20. 22:37:48

@Team Vincent: Disszidálás miatt nem fosztottak meg a magyar állampolgárságtól senkit, legfeljebb elitélték másfél év börtönre. Svédek, az én időmben, okkal, megkövetelték a lemondást, mielőtt megadták a svédet. Hivatalosan a magyar követségen kellett beadni a lemondási kérelmet. Rendszerváltás után simán vissza is kaptam. Igaz megint kérelmezni kellett.Szavazni is lehet, meg is teszem mindig.

gabors 2021.07.20. 23:33:05

@Csodabogár: szerintem rosszul tudod az igaz hogy a disszidalas maga nem automatikusan fosztotta meg az egyent az allampolgarsagtol de eleg sok embernek akit tavolleteben eliteltek bizony ez is benne volt az iteletben mint halmazati buntetes vagy mi (nem mindenkinek de sokaknak foleg kozvetlenul 56 utan) ...

olyan is volt akit el sem iteltek ... vagyis szeles volt a skala ...

gabors 2021.07.20. 23:36:24

@Csodabogár: Es NEM KELLETT a rendszervaltozasig varni mar joval elotte vissza lehetett szerezni ha mast nem az utlevelet pl akikre a 1963-as (az evszam nem biztos) amnesztia vonatkozott pl

Persze jo sok utannajarassal ....

FutureFry 2021.07.20. 23:39:36

@_z_: @Arthamyr:
Az amerikai zöldkártyához (ami ugye az állampolgárság előfeltétele) is kell mindenféle oltásról igazolás (pedig alapvetően semmilyen oltás nem kötelező, bár iskolába (public school) járáshoz mindegyik állam megköveteli a gyerektől). Kell még egy (a bevándorlási hivatal által “akkreditált” amerikai orvos által elvégzett) személyes (és elég alapos) eü. vizsgálat is (ahol pl. beadják azokat az oltásokat - legalább is az első adagot - amit a kérelmező nem tudott megfelelően igazolni). Anno még AIDS (HIV) tesztet is csináltak (aminek ha pozitív volt az eredménye az - kevés kivételtől eltekintve - kizáró ok volt).
www.uscis.gov/tools/designated-civil-surgeons/vaccination-requirements

FutureFry 2021.07.20. 23:54:52

@Vrancisco: @négyzet: @Örömhernyó:
Ha nem is mond le valaki a magyar állampolgárságról, ha hagyja az igazolványait (magyar útlevél, személyi) lejárni több mint egy évig akkor igencsak körülményesnek (és hosszan tartónak) tűnik azt “visszaszerezni” (pl. egy érvényes magyar útlevélhez) egy “állampolgárság igazolása” iránti kérelemmel, még ha a magyar állampolgársága technikailag mindig is megvolt a delikvensnek (amit pl. egy régi útlevéllel tudna is igazolni):
munchen.mfa.gov.hu/page/allampolgarsag-igazolasa-iranti-kerelem
konzuliszolgalat.kormany.hu/download/6/69/70000/AP%20ig%20kerelem.pdf

Ebben olyan kérdések vannak, mint pl.: “Szülei (nagyszülei) melyik országba távoztak és mely országokban éltek” vagy “… nagyszülei házasságkötésének helye és ideje” meg személyes kérdések a (volt) házastársról (?!), ami egy lejárt magyar útlevéllel rendelkező kérelmező esetében szerintem teljesen felesleges/inkvizitív (és esetleg nem is tudja a választ a delikvens).

(Egy új amerikai útlevél kérelmezéséhez kb. elég az előző útlevél, akkor is ha az már nagyon régen lejárt).

dikusz. 2021.07.21. 00:15:50

@Team Vincent: "legyen egy szép napod" ezt ilyen formában még sosem hallottam.
Szép napot, szép estét - így(is) köszönnek inkább.

Arthamyr 2021.07.21. 03:47:12

@FutureFry: Meg kell újítani az útlevelet 10 évente. Elég kevés embernek lehet valid indoka, hogy valami megakadályozta abban, hogy bemenjen egy konzulátusra kb. 10 évente egyszer (nem tudom, hogy ma már esetleg van-e e-ügyintézés erre), és kifizessen kb. egy kemény 100 euronyi összeget.
Ha meg nem vette rá a fáradtságot, mire kell neki 10+ év után egy magyar útlevél/egyéb igazolvány, amit korábban nem láthatott előre?

J.W. Booth 2021.07.21. 07:16:23

Azért sokan másképp gondolkodnának a dologról, ha Magyarországot kib@sznák az EU-ból.
Az állampárt prominens elvtársai sokat tesznek a dologért, bár az EU-s pénzek vonzásának nem tudnak még ellenállni.

Eljöhet az idő, amikor tömegek folyamodnak majd osztrák állampolárságért.

Függetlenül ettől, ha osztrák útlevele is van már az embernek, attól még magyar marad, mert ott született.
És magyarnak lenni, sajnos, nagyon ciki mostanában.

Örömhernyó 2021.07.21. 07:16:23

@Csodabogár: Gyerekkorom óta az oltás felvételét hallom, volt pár orvos és más egészségügyis a családban.
Az oltás felvétele tehát nem új szókapcsolat.
Amitől ökölbe szorul a kezem, az az oltakozás. Ezt régen senki nem mondta, csak a koronavírus járvány kapcsán terjedt el. Sajnos.

@Team Vincent: Az állampolgárságot régen megszerezték, nem felvették. Megszerezték, mint egy vágyott nőt, zsákmányt, pult alatt árult kívánatos hiánycikket. Ma már csak lazán felveszik.

Örömhernyó 2021.07.21. 07:16:23

@Arthamyr: Mióta az eszemet tudom az állampolgárságot megszerzik. Felvenni csak újabban szokták.

2021.07.21. 07:16:23

@gabors: igen most, de akkor meg nem volt így, a rendszerváltás időről van szó

2021.07.21. 07:16:23

@Csodabogár: Disszidálás miatt nem fosztottak meg a magyar állampolgárságtól senkit, legfeljebb elitélték másfél év börtönre.

Sajnos igen, megvan az akkori határozat, meg öt év börtönre is ítéltek.

2021.07.21. 07:16:23

@dikusz.: legyen egy szép napod" ezt ilyen formában még sosem hallottam.

Most júniusban Budapesten, többször is

2021.07.21. 07:16:23

@Csodabogár: ich habe bewusst annehmen und nicht aufnehmen geschrieben

dikusz. 2021.07.21. 07:35:52

@Team Vincent: Lehet, hogy ugyanattól a személytől? :)))

Nem vontam kétségbe a szavaid, bizonyára így volt. Nekem ez túl sok már, a szép estét/napot még elmegy.

SzZoole 2021.07.21. 08:14:15

@dikusz.: felénk is használták/használják elköszönéskor, további szép napot/estét/szórakozást :-)

gabors 2021.07.21. 08:49:22

@FutureFry: "Kell még egy (a bevándorlási hivatal által “akkreditált” amerikai orvos által elvégzett) személyes (és elég alapos) eü. vizsgálat is"

na azert ez nem volt komoly (ugyved tudta melyik orvoshoz kell menni) csak kifizettem a kert dijat es semmilyen vizsgalat nem volt tbc tesztet csinalt (az bor ala akarmi) es talan egy oltas volt ami nalam hianyzott. Vert vett meg tobbek kozott valoban az HIV teszt de azt hiszem mas STD-kre IS teszteltek a mintat. Utanna csak telefonon bemondtam hogy igen bepirosodott ... annyi. Es talan 10 nap mulva jott is a jelentes lezert boritekban amit ugy is kellett talan csatolni.

gabors 2021.07.21. 09:01:05

@FutureFry: "
(Egy új amerikai útlevél kérelmezéséhez kb. elég az előző útlevél, akkor is ha az már nagyon régen lejárt)."

de sima szuletesi anyakonyvi kivonat (persze amerikaiknak) amit nem igazan nehez kerni... es persze allampolgrsagot igazolo honositasi papir (azt is lehet kerni ha elveszett kicsi maceras)

De amit irsz teljesen igaz nagybatyamnak volt magyar utlevele mit disszidenskent is viszza kapott nem nagy ugyintezessel 80-es evekben meg amikor kellett vizum hazautazasnal. Aztan mivel mehettet az usa utlevellel is nem foglalkozott vele lejart par evvel kesobb mar az UJ rendszerben akkora melo volt ujra utlevelet kapni hogy nem igaz a szulofalujaba a templobol sikerult csak anyakonyvi kivonatot kapni mert "eltuntek" a papirok nem volt benne a "kozponti" nyilvantartoban.. stb

gabors 2021.07.21. 09:11:29

@Arthamyr: nincs es csak szemelyesn lehet intezni mert ott csinaljak a "biometric" bullshit-ot (sokan inkabb otthon csinaljak meg rasszanak egy napot )

Azert egy nagyobb orszagban nem biztos hogy olyan egyszeru volt ido mikor az USA-ban negy konzulatus es egy nagykovetseg volt osszesen most mar van tobb mert szijgyarto baratjanak is kellet a hely igy van Maimiban is (bar csak alkonzul van ).

gabors 2021.07.21. 09:15:08

@Team Vincent: "Sajnos igen, megvan az akkori határozat, meg öt év börtönre is ítéltek."

igen ez halmazati bunteskent fordult elo .. DE MINDENKIT iteltek el ez olyan pelda statualas volt. Ha valaki ismertebb volt pl focista muvesz zenesz azokat nagy nyilvanossagal eliteltek valoban.

Arthamyr 2021.07.21. 09:38:30

@gabors: Az amerikai útlevélhez nincs "biometric bullshit"? Ami gondolom az ujjlenyomat, mert más biometrikus azonosítót nem rögzítenek...

"egy nagyobb orszagban nem biztos hogy olyan egyszeru", de nem is az élet nagy, megoldhatatlan problémáinak egyike 10 évente egyszer megcsináltatni, még akkor sem volna az, ha esetleg csak Magyarországon lehetne.

Vibi 2021.07.21. 12:09:59

@Team Vincent: ha az usaba akarsz utazni ezt te ilyenkor bevallod?

svajcineger 2021.07.21. 15:12:16

@SzZoole:
Téged is megfosztottak a magyar állampolgárságtól? :)

SzZoole 2021.07.21. 15:29:47

@svajcineger: nem, engem valami teljesen mástól akartak megfosztani :-)))

SzZoole 2021.07.21. 15:40:06

@svajcineger: nem a templonyban vagy :-)))

2021.07.21. 16:23:42

@SzZoole: tudod mi volt a legnagyobb vicc? Amikor a 2000 években vettem egy lakást, be akartam jelentkezni és személyi igazolványt is szerettem volna, hogy szavazhassak. Megjelentem az önkormányzatnál a nagy paksaméta mindenféle kitöltött nyomtatvannyal, a hölgy nézi a komputerben az adatokat és egyszerre azt mondja: de hiszen maga nem is disszidált, a belügyminisztérium adatbázisa alapján. Kaptam szép új személyit minden probléma nélkül, mert szerintük csak a régit kell meghosszabbítani.
Hogyan is szól a mondás? A slamposság enyhíti a diktatúrát ;-))))

2021.07.21. 16:23:47

@Vibi: voltam többször is soha nem volt probléma. Ok nem kérdeztek én pedig nem mondtam. Egyébként a svajcival utazom mindenhova praktikus okokból

gabors 2021.07.21. 17:07:59

@gabors: Az amerikai útlevélhez nincs "biometric bullshit"? Ami gondolom az ujjlenyomat, mert más biometrikus azonosítót nem rögzítenek..."

most (egyelore) csak a digitalis fenykepet rogzitik a chipben de van hely meg ujlenyomatnak es iris-scannak is (ha jol tudom) de ezek meg nincsenek benne NEM IS KELL szemelyesen intezni illetve de a postakon amibol azert ven eleg... Vannak specialis utlevel "intezo" helyek ahol par nap alatt meg van egy kis "extra" dijert. De nekem 7 nap alatt megjott sima postai intezessel (persze ez joval a pandemic elott volt most azt hallottam hogy akar 12 het is lehet) semmi extra ez most $110 dollar 10 evre valami postai koltseg van $20 talan oda vissza ajanlott level ....

FutureFry 2021.07.21. 17:53:46

@gabors: @Arthamyr:
Igen, jelenleg az amerikai útlevélben az RFID chip-ben csak az van tárolva ami az útlevél fényképes oldalán is megtalálható (fénykép, név, útlevélszám, stb.). Azaz _nincs_ benne az ujjlenyomat.
Mondjuk akinek zöldkártyája volt előtte annak meg van az amerikai hatóságoknak az ujjlenyomata, tehát elvileg akár bele is tehetnék “automatikusan”. Mindenesetre csak a legelső alkalomkor (azaz ha sosem volt még valakinek útlevele) akkor kell személyesen kérni de - ahogy @gabors: mondta - a legtöbb postahivatalban lehet).

Egyébként az RFID-n tárolt adat könnyen kiolvasható megfelelő HW+SW segítségével (pl. egy nem túl régi iPhone-nal és egy App-pal). A biztonság érdekében (hogy valaki pl. “zsebből” (vagy távolabbról) ne tudja kiolvasni) az RFID-val való kommunikációhoz kell a(z elvileg) csak nyomtatott formában az útlevélben lévő kód (a “Machine Readable Zone” (általában sok “<<<” jellel: ez az amit gyakran az útlevélellenőrzéskor “lehúz” a határőr).

Arthamyr 2021.07.21. 18:32:18

@gabors: @FutureFry: Ebben nincs semmi meglepő, nyilván amerikai útlevelet Amerikában könnyen lehet csináltatni. Nincs ez másképp Magyarországon a magyar útlevéllel sem. Azt nem tudom, hogy ügyfélkapun keresztül lehet-e megújítani, még nem próbáltam, majd 2028-ban kipróbálom, remélem akkor már lehet, ha most még nem is. :)

Emlékeim szerint Írországban is 130 euro körül volt a magyar (!) útlevelem 9.5 évre (kitalálták ezt a hülyeséget, hogy az okmányok lejárnak a születésnapon, ez remek azzal együtt, hogy pár országba nem lehet beutazni fél éven belül lejáró útlevéllel), mondjuk a konzuli irodába kb. 2 hónappal későbbre adtak csak időpontot.

SzZoole 2021.07.21. 19:02:57

@Team Vincent: tőlem a szavazás jogát is elvették, évekre eltiltottak a közügyek gyakorlásától :-))

svajcineger 2021.07.21. 19:33:44

@SzZoole: De nem disszidálásért. :)

SzZoole 2021.07.21. 19:35:16

@svajcineger: arra meg rákényszeritettek :-)))

2021.07.21. 20:28:34

@SzZoole: én ugy kényszerültem, hogy kirúgtak a főiskoláról és egzisztenciálisan lehetetlenné tettek, mert nem voltak közösek a nézeteink a vélemény és szólás szabadság terén

2021.07.21. 20:28:38

@SzZoole: tőlem a szavazás jogát is elvették, évekre eltiltottak a közügyek gyakorlásától :-))

Igen ez mint mellékbüntetés, hab volt a tortán,

De talán ennek így kellett lenni :-))))

SzZoole 2021.07.21. 20:54:22

@Team Vincent: engem is akartak, de nem tudtak, mert édesapám abban az iskolában volt műszaki oktató és tanár évek óta, szóval bármennyire szerettek volna kirúgni, lehetetlen volt, pedig volt olyan tanár akivel szembenéznem az órán, természetesen az osztály társaim nekem drukkoltak és, iskolán kívül megoldottam :-)))

SzZoole 2021.07.21. 20:57:35

@Team Vincent: “ De talán ennek így kellett lenni ”

Jaja, én vittem a szajlét más meg balhét :-)))

gabors 2021.07.21. 21:41:05

@Arthamyr: hmm en csak arra probaltam valaszolni hogy milyen biometric van benne es kelle szemelyesen intezni ...

magyart megujitani is csak szemelyesen lehetett a konzulatuson olyan mar nincs hogy bekuldod a fenykepet es minden mast ...

usa-ban levelben bekulod az eredeti iratokat egy fenykeppel es kesz ha volt mar utleveled akkor azt ha nem akkor eredeti honositasi papirt (en ezt tettem) ha meg ott szuletett vagy akkor eredeti szuletesi kivonat... plusz valami dij + check most eppen $110 vagy valami es megjon az utlevel es visszakuldik az eredeti papirokat (kulon kulon) ... es nem voltam meglepve hogy az egeretek szerint meg is erkezett minden utlevel elobb es par nappal kesobb az EREDETI honositasi papirom is.

gabors 2021.07.21. 21:56:55

@FutureFry: "Mondjuk akinek zöldkártyája volt előtte annak meg van az amerikai hatóságoknak az ujjlenyomata, tehát elvileg akár bele is tehetnék “automatikusan”. "

de gondolom tudod hogy az nem ugy van az ujlenyomatot CSAK arra lehet felhasznalni amire azt levettek vagyis ha valaki nem bunonzokent adott barmi masert ujjlenyomatot az nem lehet csak ugy tarolni es barmi masra felhasznalni...

latom jartas vagy ebben szoval nyilvan tudod hogy ebbol adodik hogy immigracios eljaras alatt "gyakran" lejar az ujlenyomat MERT 6 honapig lehet tarolni ilyen esetben ... es ha a "check" meg nem tortent meg akkor ujra be kell menni-e a paciensnek es adni egy ujat akkor is ha az elso alkalomkor minden rendben volt vagyis nem csak arrol van szo hogy kovetett-e el barmit azota hanem hogy a hatosag most nem is tudom talan INS NEM tarolhatja az ujjlenyomatot ... igy az az utlevel kiadaskor sem elerheto csak ugy ... (emiatt nincs es talan nem is lesz benne soha az utlevelben) van itt meg 4th and 5th amendment azert

0dzsud0 2021.07.21. 23:01:38

@J.W. Booth: "ha Magyarországot kib@sznák az EU-ból."

Felesleges álmodozni.

"És magyarnak lenni, sajnos, nagyon ciki mostanában."

Thank you, Mr. Gyarmat! Nem, ezt szerencsére csak néhány nagyon-nagyon buta ember gondolja így.

FutureFry 2021.07.22. 01:50:59

@gabors: “ …  ha valaki nem bunonzokent adott barmi masert ujjlenyomatot az nem lehet csak ugy tarolni es barmi masra felhasznalni.. …”

Pedig, a (mondjuk az országba való belépéskor vagy egy bevándorlási folyamat során adott) ujjlenyomatot (mióta létezik) a DHS és (amikor “rákérdeznek” az FBI-nál, pl. a criminal/background check keretében) akkor az FBI is (tudtommal időkorlát nélkül) megőrizheti, és azt a törvények/rendelkezések/szabályozások szerint használhatja (ami valószínű a “biztonságra” hivatkozva elég tág keretek között értelmezhető).

www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=b40fc1dc366fd382c9206aa9d75dcf08&mc=true&node=pt8.1.103&rgn=div5#se8.1.103_116
“ … DHS may collect and store for present or future use, by electronic or other means, the biometric information submitted by an individual. DHS may use this biometric information to conduct background and security checks, adjudicate immigration and naturalization benefits, and perform other functions related to administering and enforcing the immigration and naturalization laws. …”

www.fbi.gov/file-repository/privacy-act-statement-9-9-13.pdf
“… The FBI may retain your fingerprints and associated information/biometrics in NGI after the completion of this application and, while retained, your fingerprints may continue to be compared against other fingerprints submitted to or retained by NGI. …”

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása