oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 22. 06:30,  Hol élném le az életem? 83 komment

2021. június 22. 06:30 Határátkelő

Hol élném le az életem?

A minap Steve egy posztjában feltette a kérdést: ha nem lennének előtted anyagi akadályok, hol töltenéd életed hátralévő részét? Nos, a kérdésre rengeteg reakció érkezett kommentben és a Facebookon is – és jött levélben, méghozzá Luke-tól.

(Írjátok meg ti is, hol és miért éppen ott töltenétek az életetek - ha a pénz nem lenne akadály!)

spanyolorszag_torremolinos_foto_pixabay_com.jpg

„Nemrég az egyik írás felvetette itt, hogy hol élném le szívesen az életem hátralévő részét, ha nem korlátoznának az anyagiak, szóval ha ott élhetnék, ahol a legjobban szeretnék.

Ha jól emlékszem, a szerző akkor a Comói-tó melletti egyik falut írta, mint álmai helyszínét.

Elgondolkoztam egy kicsit ezen és gondoltam, röviden, de én is megírom a saját válaszom.

Kezdjük azzal, hogy az „anyagiak nem korlátoznak” kitételt én úgy értelmezem, hogy kellemes, nyugodt színvonalon, de nem luxusban élnék. Tehát nem merült fel bennem mondjuk egy penthouse Miamiban vagy egy nagy villa a Seychelle-szigeteken, mert ennek a realitása nagyjából nulla (noha optimista embernek tartom magam).

Szóval az én alapállásom az, hogy egy olyan helyet kereshetek, ahol tudok bérelni egy kényelmes lakást / házat és noha nem fogok magamnak jachtot vagy magánrepülőt venni, de nem lesznek anyagi gondjaim sem, kellemes, nyugati középosztálybeli színvonalon meg tudok élni.

Az előbb azt írtam, hogy egy olyan helyet kereshetek és már rögtön javítani is kell magam, mert nem egy helyet keresnék. Nem szeretném magam ugyanis egyetlen helyre korlátozni (persze idősen ez alighanem elkerülhetetlen), inkább szeretnék egy-vagy két bázist, ahonnan lehetne utazgatni, ha az belefér a keretbe. Legyünk optimisták és induljunk ki abból, hogy belefér.

Szóval akkor hogyan is lenne ez az egész? Az én elképzelésem az, hogy kettéosztanám az évet: a teleket (mondjuk október végétől májusig) valahol délen tölteném.

Ha rajtam múlna, akkor ez lehetne Dél-Spanyolország, kb. Malaga környéke, ahol még januárban is lehet pólóban vagy maximum vékony pulóverben mászkálni, süt a nap (tudom, néha elég sokat esik is, de az kibírható), a nyelv megtanulható, de elég sokan beszélnek valamennyire angolul a sok brit nyugdíjas miatt (akik nem tudom, ott vannak-e még).

Ráadásul imádom a mediterrán kajákat, a mindenféle tengeri herkentyűket, úgyhogy az étkezés nem hogy nem lenne gond, hanem kifejezetten erős pozitívuma lenne az ottani életnek. (Tételezzük fel, hogy megengedhetném magamnak, hogy egy héten párszor étteremben egyek.)

Nyáron viszont nem szívesen lennék ott, valahogy nem vonz a 40 fok, még a tengerparton sem és még akkor sem, ha az a tengerpart viszonylag szeles. Szóval nyárra offolnék onnan.

A nyarakat inkább olyan helyen tölteném, ahol nincs hőség. Ez lehet Európa északi része, vagy mondjuk az osztrák hegyek, ilyesmi jár a fejemben, konkrét elképzelésem erre még nincs.

Amit viszont nem hagynék ki, az a téli két hét a hegyekben, lehetőleg jó sok hóval. Mert a nyár is jó, de sokkal pihentetőbb és nyugtatóbb valahol mondjuk az osztrák Alpokban mászkálni, forralt bort inni, apfelstrudelt enni és élvezni a klasszikus telet.

A legfontosabbat hagytam a végére: mindezen tervek csak akkor érvényesek, ha a gyermekeim és a majdani unokáim elérhető távolságban vannak. Mi az elérhető távolság: mondjuk az, hogy ha úgy hozza a kedvünk, akkor akár autóval egy nap alatt, akár repülővel egy-két óra alatt el tudjuk érni egymást.

Enélkül semmit nem ér az egész.

(Fotó: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116599304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.06.22. 08:18:41

Mondjatok egy helyet, ahol lehet fázni! Én most ott szeretnék élni.

Ha minden kötél szakad, egy nagy hűtőszekrény is megteszi, most olyan meleg van, erre Somogyországban.

Arthamyr 2021.06.22. 08:27:12

@fhdgy: Mi sem egyszerűbb, menj el az Antarktiszra, ott jó eséllyel fázni fogsz. Egyébként pl. a szegedi Metro hűtőkamrájában is ez várható, ha van feléd is, az egy közelebbi opció (a szegedi is). Az Antarktiszon persze hidegebb van, de a Metroban árulnak mindenféle húsokat.

Arthamyr 2021.06.22. 08:32:54

A poszthoz: amit a poszter ír, az igazából egy terv is lehet, mert reálisan megvalósítható. A kérdésben a múltkorinál pont az volt az érdekes, hogy valami akadályba ütközik, hogy a kiválasztott helyen éljünk.

Csodabogár 2021.06.22. 08:33:29

Nem tudom Luke töltött már-e egy telet Malagában. Nekem eszembe se jutna soha. Ugyanis tud kellemetlen idő lenni. A nedves szeles 15 fok, rosszabb mint egy igazi európai hideg. Nem is beszélve arról, hogy a negyven egynéhány év alatt nem találkoztam úgy megépített házzal, amiben rendes fűtés, szigetelt falak és normál ablakok lettek volna. Volt lakásom Marbellában, tudom miről beszélek. Ugyanez vonatkozik Floridára is, szintén saját lakás tapasztalat. Saját további tapasztalat nélkül is el merem mondani, hogy ez a jelenség minden déli országra vonatkozik.
De ki lehet próbálni, bérelni egy lakást néhány hónapra nem egy nagy dolog.

fhdgy 2021.06.22. 08:34:00

@Arthamyr: Az Antarktisz helyett talán jobb lenne Grönland. Az Antarktiszon lehet, hogy most csak fázni lehet, de azt állandóan, no, azt sem szeretném.

Úgy lenne jó, hogy ha fázom, akkor felveszek egy vékony pulóvert, ha melegem lenne, akkor levetem.

Szóval, ebből is kicsi, meg abból is kicsi. Mindegyiket mértékkel!

fhdgy 2021.06.22. 08:42:21

@Csodabogár: Ha Magyarországról nézzük, akkor nem is kell olyan messzire menni. Pl. Krk szigeten a bennszülöttek régebben épült házaiban nincs fűtés. Minek? Mondták ők. Azon a vidéken is tudnak nagy szelek lenni. Talán 2017-ben vagy 18-ban januárban 250 km/h sebességű szelet is mértek ott. Éppen akkor Horvátországban voltam Eszéken, néztük a TV-t. Ami nagyon megmaradt, hogy az egy helyben álló kamiont felborította a szél.

Ezzel csak egy dolgot szeretnék mondani: turistaként eljutunk szép helyekre, ahol a szebbik arcát mutatja a világ.

De milyen a nem szebbik arca?

Arthamyr 2021.06.22. 08:42:26

@Csodabogár: Én voltam olyan lakásban Spanyolországban, ahol a hőmérséklet "rendesen" szabályozható volt. Valószínű a többi déli országban is van ilyen, de ha nem is lenne, és az ember sajátban lakik, akkor olyan fűtésrendszert csináltat, amilyet csak akar.
A nedves 15 fok megszokható, aki rühelli a havat (pl. én), simán előnyben részesítheti a kontinentális téllel szemben.

@fhdgy: Most igen, aztán lehet, hogy novemberre megfordul... Egyébként csak azt írtad, hogy fázni akarsz, nem azt, hogy csak kicsit. Ha csak kicsit, akkor átruccansz az Alpokba, az tőled nincs is messze, ott simán van ilyen pulóveres idő. A hűtőkamra határeset pulóverben, ha nem vagy benn sokáig, az sem vészes.

fhdgy 2021.06.22. 08:57:12

@Arthamyr: Adtál egy ötletet, csak az a baj, hogy már öreg vagyok hozzá.

Valahol, valamikor olvastam, hogy Spanyolországban még ma is létezik a vándor legeltetés. Nyáron északon, télen délen. Közben vándorolnak vagy 1500 km-et. Biztos van benne cikk-cakk is, mert légvonalban nincs ott ekkora távolság.

Ha az Alpokba mennék, akkor vinnem kellene a kecskéimet vagy legalább is hajtani. Lehet, hogy élveznék, mert alpesi kecskék. Biztos elmekegnék örömükben, hogy "Endlich, wieder in Österreich!" ( Végre, megint Ausztriában )

Az Alpokban a nyáron fel a hegyre, télen le a völgybe a módi.

fhdgy 2021.06.22. 09:25:19

@Arthamyr: Nem, csak simán alpesi.

A Steinbock tudtommal vad kecskék. Az enyémek háziasítottak.

Lehet, hogy az őseik között van Steinbock is.

fhdgy 2021.06.22. 09:30:39

@Arthamyr: Rohadt meleg van, már most is. Az előbb felmentem a padlásra, lehoztam 8-10 kiló kolbászt, hogy mélyhűtőbe tegyem.

Még viszonylag nincs is olyan meleg, de ömlik rólam az izzadtság.

Mi lesz még később???

Csodabogár 2021.06.22. 10:59:26

@Arthamyr: Nem tudom merre költöztél, de Pesten az elmult 2-3 évben biztos nem volt hó.
Nyáron ez a pár nap hőség bőven kibirható ha az embernek nincs kültérben végzendő munkája.
Tavaly nyáron pl. hőség se volt, egész nyáron csak a konyhában kellett időnként bekapcsolni a klímát.

@fhdgy: Ilyen melegben inkább a pincébe kell menni nem a padlásra.:-)
Egyébként nem lesz semmi. Pár nap és elmúlik. Délnémetország már 2 napja úszik az esőben.

Arthamyr 2021.06.22. 11:09:05

@Csodabogár: Itt sem, nem panaszkodom, de gyakrabban előfordul, mint Spanyolország déli részén.
Engem a hőség/hideg nem zavar, mivel nem kell tömegközlekednem, sőt, kimenni is csak 2-4 alkalommal megyek hetente (+edzeni, de ugye az luxus/hobbi). Bár ugyanezen okból annyira a hó sem zavar már, csak ha esetleg sok/hirtelen esik, az okozhat ellátásbeli problémákat+egyéb kényelmetlenségeket.
A pince tényleg jó, majd lehet, hogy rakunk oda is valamit, de még nem találtuk ki, mi legyen benne. :)

@fhdgy: Passz, szerencsére engem nem zavar, nemsokára megyek is ki edzeni a finom napsütésre. :)

dikusz. 2021.06.22. 11:16:08

@fhdgy: A legközelebbi nagyáruház hűtőtárolója. Vagy ugyanennek az áruháznak a tej-tejtermékhűtői előtt fel-alá sétálni...
(viccvót)

dikusz. 2021.06.22. 11:21:51

@Arthamyr: Csinálj a pincédbe konditermet...:)))

fhdgy 2021.06.22. 11:22:54

@dikusz.: Nem is annyira volt vicc.

Reggel 9-től most 11-ig voltam kint. Végül is nem volt nehéz munka, de teljesen leizzadtam.

M. Péter 2021.06.22. 13:07:29

@fhdgy: A spanyol wikipedián van térkép az utakról, egyes utak északon León vagy Soria környékétől Extramadura déli részéig vagy Andalúziág mentek, ez oda-vissza megvan kb. 1500 km.

Olaszországban is létezik még egyes helyeken a vándor legeltetés, bár nem ekkora távolságon.

fhdgy 2021.06.22. 13:31:00

@M. Péter: köszönöm az infót. Az 1500 km. Megmaradt bennem, de arra nem emlékeztem, hogy ez oda-vissza együtt, azt gondoltam, hogy csak egy irányba.

dikusz. 2021.06.22. 14:17:47

@fhdgy: Ha mennél, Erdélyre nem gondoltál?

fhdgy 2021.06.22. 15:54:08

@dikusz.: Elvi szinten igen. Gyakorlatilag nem reális.

A kecskék nagyon sok mindent behatárolnak, meghatároznak.

Én már odáig jutottam, hogy kecskék nélkül ugyan lehet élni, de minek!

fhdgy 2021.06.22. 16:01:29

@fhdgy: A kecskéimmel van egy gond. Alpesi kecskék, és emiatt itt nyáron nagyon szenvednek a melegtől. Ha újra kezdeném a kecskézést, csak olyan fajtát választanék, amelyik már tökéletesen aklimatizálódott ehhez a vidékhez. Ez is már, ami van, adott. Utólag nem tudok változtatni rajta.

Volt egy döntésem 2017-18-ban, ami már sok mindent meghatároz, mert visszakozni nem akarok. Egyet tehetek, megyek előre!

Nem bántam meg semmit, de ha visszamehetnék 2017-ig, más utat választanék.

Hari Seldon 2 2021.06.22. 17:19:58

@Csodabogár:
"Nyáron ez a pár nap hőség bőven kibirható..."

pár nap? - permanens két HÓNAP az a pár nap.

- néhányszor esetleg lemegy pár napra (ebben van a pár nap kifejezés) 28 fok alá.

Tavaly "volt szerencsénék" kétszer is belefutni ebbe, de amikor skypolunk, a szülőktől mindig a 3x fok-okoat mondták.
Meg: most nem lehet kimenni... stb...

dikusz. 2021.06.22. 18:21:32

@fhdgy: Kecskékkel együtt gondoltam, hogy mennél.
Ott is felhajtják az állatokat a hegyre legelni, nem kell ahhoz Ausztriába menni.:))

fhdgy 2021.06.22. 18:26:51

@dikusz.: Azt azért érzed ugye, hogy nehéz eset lenne?

fhdgy 2021.06.22. 18:33:47

@dikusz.: Tudod, most belém vágtad az ideget ( de nem haragszom )!

Lenne, hangsúlyozom, hogy lenne egy ország, ahol szeretnék élni!

MAGYARORSZÁG!

Be szép lenne, ha Magyarország MAGYARORSZÁG lenne!

Érted, ugye???

dikusz. 2021.06.22. 19:09:57

@fhdgy: Nem volt szándékomban beléd vágni az ideget. De megmondom őszintén, nem értem, hogy miért lettél ideges.

Erdélyt csak azért említettem, mert az utóbbi pár évben volt szerencsém ahhoz (barátoknak köszönhetően), hogy bejárhassam azokat a részeit, ahová utazási iroda soha nem visz. Csodaszép, mesébe illő tájakon jártunk, és eszembe nem jutott volna az, hogy ezzel bárkit is felidegesítek.

fhdgy 2021.06.22. 19:13:16

@dikusz.: Nem, nem, messze nem erről van szó!

Ugye, írtam, hogy nem haragszom?

Csak felnyílott a szemem!

Miért akarnék én egy másik országban élni, ha nem vagyok hazátlan?

Csak annyit szeretnék, hogy a hazám a hazám lehessen, legyen!

Olyan nagy kérés ez?

Arthamyr 2021.06.22. 19:59:09

@dikusz.: Gondolkodtunk ezen, de felesleges pénzkidobás. A konditerem pár perc biciklivel, és délelőtt, amikor jártunk, nem szoktak sokan lenni. Elég sok felszerelés van (simán többmilliós tétel volna), és tisztességesen karban is tartják/fejlesztgetik, ha kell, plusz a táplálékkiegészítőket is beszerzik, és elég olcsó a bérlet.
Most is csak azért nem mentünk, mert eddig a korlátozások miatt zárva volt, és nemsokára a házfelújítás miatt mi nem tudtunk volna kényelmesen járni (fürdőszoba/konyha nélkül örül az ember, ha lyuk van a seggén, nem pont konditerembe akar járni), erre az 1-2 hónapra nincs sok értelme (mivel előtte volt fél év kényszerű kihagyás egyébként is).
Majd valamit kezdünk vele (pl. borospince, húsérlelő kamra stb.), olyat nem ismerek, hogy túl sok hely, csak ez nem prioritás most. :)

SzZoole 2021.06.22. 20:00:38

Szerintem meg a pokol a legjobb hely, mindig meleg van, nem lehet unatkozni és ha megpróbálsz kimászni akkor egy másik magyar úgyis visszahúz :-)))

Vicc volt

fhdgy 2021.06.22. 20:16:49

@SzZoole: Bill Gates felkerül isten ítélőszéke elé.

Mondja neki az úr, hogy édes fiam nem voltál se túl jó ember, se túl rossz, ezért megengedem neked, hogy válassz, hova akarsz jutni, pokolra vagy a menyországba.

Meg lehetne-e előbb nézni mindegyiket?

Persze, természetesen!

Bill nézi a menyországot, ott mindenki imádkozik, friss, jó a levegő.

Lemegy a pokolba, nézi, vannak számítógépek.

Visszamegy az úrhoz, mondja neki, hogy ő inkább a pokolba menne.

Puff, erre két ördög elkapja már viszi is.

Kis idő múlva rohan Bill vissza az úrhoz, de hát uram a gépeken nincs reset gomb!

No, azért az a pokol, édes fiam!

fhdgy 2021.06.22. 21:00:32

@SzZoole: A régebbi PC-éken volt egy gomb, arra szolgált, hogyha lefagy a DOS vagy windows, akkor könnyen újra lehessen indítani a gépet.

De a történet új variánsa:

Minden azonos, de lent a pokolban gyönyörű meztelen nők táncolnak.

Billi ezért oda akar menni, de rohan vissza, hogy de uram, a nőknek nincs p.ncija!

No, ettől pokol a pokol!

Csodabogár 2021.06.22. 22:43:24

@fhdgy: Csinálj a kecséknek légkondicionált istállót. Emberem Floridában a kutyaólat is hűtötte, mert a farkaskutya se arra az éghajlatra való.

Csodabogár 2021.06.22. 22:49:15

@Hari Seldon 2: Jelenleg hőség van. Ezért ma reggel 9-10 közt voltam vásárolni. Utána hűsölök bent a lakásban. Tegnap busszal kellett mennem, tökéletesen volt hűtve. A jelenlegi hőség már csak néhány napig fog tartani, aztán vége is lesz a nyárnak. Engem különben se nagyon zavar, hogy idősek ne menjenek, ne csinálják stb. Hétfőn tornázni voltam egy órát délben. A hely mérsékelten volt csak hűtve. Gyalog mentem oda vissza. Utána még vásároltam is.
Engem csak a sötét napok, november, december, tud kiborítani, mert a sötétséggel nincs mit tenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.06.22. 23:06:20

@Csodabogár: Del-Kaliforniaban most olyan az ido, mint otthon, de itt kellemesebb a paratartalom. Amikor kb 2 hete exasban voltunk, a kb. 60-65% paratartalom nekunk olyan volt, mint egy szauna :)

weather.com/weather/tenday/l/65093f5701841ef5f728830a37411e9da18b7ae88f18c8ef2526cc743a8f297f (Los Angeles kulvarosa, kb 40 merfoldre az oceantol)

weather.com/weather/tenday/l/b979f874d2f515646f37e2bb434a85cc04869c5a35c6bdf1c6fba26f659313f0 (Budapest)

fhdgy 2021.06.23. 06:27:42

@dikusz.: Tegnap más ok miatt is fel voltam turbózva, erre jött a kommented. Nem a kommented volt a hibás, hogy ideges lettem, csak a hatása váltott ki bennem egy felismerést. A felismerés miatt lettem ideges!!!

Most megpróbálom leírni.

Ugye ez a poszt rövid időn belül második a témában. Azon agyalunk, hogy hol is lenne szép élni. A kiinduló válasznak természetes lenne, ha azt mondom, hogy otthon, a hazámban.

Lehet, hogy vannak szép helyek a világban Magyarországon kívül is, de igazából nekünk sincs okunk sok panaszra. Mással van nekem gondom, orbanisztánnal. Minden lehetne szép és jó, még több pénzre sem vágyom, ha mégis, akkor csak annyit kérnék, hogy legyen még egy kis erőm, egészségem, a többit megoldom én magam.

Milyen ország az, ahonnét sok ember elvágyódik? Rossz! Nekünk kell(ene) elmenni, ahelyett, hogy a megrontóinkat zavarnánk el a búsba?!

Ezek után ne azt a kérdést tegyük fel, hogy hol élném le szívesen a maradék életemet, hanem azt, hogy a megrontókat hova kellene és hogyan elzavarni, hogy azt mondhassam, hogy ITT szeretnék élni, itt karok élni, mert itt jó.

Miért az ártatlanoknak kell eltakarodni, ha jót akarnak maguknak?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.06.23. 07:10:18

@Zsuzsi65: emlekszem, mindig imadtam a meleg nyari esteket a tucsok ciripelessel...ma este itthon Del-Kaliforniaban is ezt elvezzuk (meg meg egy darabig...a nyar hosszu nalunk :)
youtu.be/zOGxuXCaXCY

Arthamyr 2021.06.23. 07:11:51

@fhdgy: Ott a somogyi vadonban, jómódú nyugdíjasként a kecskék közt élve téged mit érdekel "orbanisztán"?
Amúgy szerintem olyan sok ember nem vágyódik el, bár erről nincs és nem is lesz semmiféle pontos adat, de nem gondolnám, hogy lényegesen magasabb szinten lenne az elvágyódóak aránya, mint az egyéb fejlett országokban átlagosan. Mindenhol lesznek boldogtalanok, elégedetlenek, és ezt leginkább fejben lehet kezelni.
Ha a kormányra gondolsz, mint megrontóra, akkor azt 4 évente lehetőséged van "elzavarni" (sőt, akár kormányra kerülni, ha megvannak hozzá a képességeid), de igazából mindenki önmaga megrontója leginkább, nyilván önmagát nem zavarhatja el, de azért fejlődhet, hogy kevésbé legyen önmaga megrontója. Az, hogy hol mennyire jó élnie valakinek, leginkább rajta múlik. És az is teljesen természetes, hogy időnként az a jó döntés, ha az ember elköltözik, szerencsére már nem kell ott leélni az életünket, ahol kiestünk anyánkból.
Eltakarodnia pedig szerencsére senkinek sem kell, és ez várhatóan még jó sokáig így lesz.

fhdgy 2021.06.23. 07:23:02

@Arthamyr: Igen, becsukhatnám a szemem, befoghatnám a szám és a fülem. Élhetnék boldog együgyűségben. Boldogok a lelki szegények, mert ...

Szerinted ez a boldogság titka?

Arthamyr 2021.06.23. 07:28:08

@fhdgy: Nem tudom, hogy miből sikerült levonni ezt a következtetést. Bár lehet, hogy ez is egy jó stratégia.
Mindenesetre én kiválóan látok és hallok, együgyű sem vagyok, mégis boldog vagyok. Talán abban keresendő az ok, hogy ha nem muszáj (és ritkán az), nem foglalkozok mások dolgaival, és főleg nem zavartatom magam miattuk?

fhdgy 2021.06.23. 07:56:14

@Arthamyr: Ha az embernek van szeme, amivel nemcsak néz, hanem lát is, ha van füle, amivel nemcsak zajokat hall, akkor sok mindent fel kell fognia a körülötte lévő világból.

Ha olyan világot érzékel maga körül, ami nem fér bele az értékrendjébe, akkor el kell gondolkodnia. Ha mégsem, akkor az az együgyűség.

Arthamyr 2021.06.23. 08:06:31

@fhdgy: Igen, és rövid gondolkodás után, ha megfelelően kezeli a helyzetét a világban, akkor pontosan átlátja, hogy melyik része érinti őt vagy azt, hogy melyik részét képes befolyásolni. És azzal foglalkozik leginkább, amelyik része érinti és képes befolyásolni, nem értelmetlenül lamentál azon, amelyik nem érinti és/vagy nem képes befolyásolni. Ha ezt kicsit is jól csinálja, viszonylag hamar eljut abba a helyzetbe, hogy nagyon kevés olyan dolog marad, ami jelentősen érinti, emellett reálisan lehetséges volna befolyásolni, csak ő valamiért nem tudja.

fhdgy 2021.06.23. 08:49:53

@Arthamyr: Hol a határ a belenyugvás és a közömbösség között?

Hari Seldon 2 2021.06.23. 09:50:19

@Arthamyr:
" Talán abban keresendő az ok, hogy ha nem muszáj (és ritkán az), nem foglalkozok mások dolgaival, és főleg nem zavartatom magam miattuk?"
OK, egy ideig műlödik a nem foglalkozok mások dolgaival. Csak sajnos van az úgy, hogy hirtelen azt veszed észre, hogy "mások foglakoznak" a te dolgaiddal. (Magyarul belepofáznak kb mindenbe.)

Arthamyr 2021.06.23. 10:54:29

@fhdgy: Határ? Hol a határ zúzódás és a lila közt? Ez két különböző dolog. Ha kapcsolatot akarsz létesíteni, a kapcsolat az, hogy az előbbi eredménye lehet az utóbbi.

@Hari Seldon 2: Nem igazán pofáznak bele "új" dolgokba. Többnyire ugyanazokba a dolgokba pofáznak bele, amibe a legtöbb egyéb helyen szintén belepofáznak (ráadásul ez rengetegszer nagyon is jó). Sok esetben évtizedek óta, szóval ezt nem hirtelen fogja észrevenni, aki nem egy kő alatt él...

fhdgy 2021.06.23. 11:05:19

@Arthamyr: Nem értem az okfejtésedet, légy szí fejtsd ki!

A zúzódás meg lila: jónak mondod. Már majdnem kettő hete, hogy a szomszéd bakkecskéje barátkozni akart velem. A jobb karomon még mindig féltenyérnyi lila folt van, mert őkelme ki akarta fejezni a barátságát, csak erősre sikeredett.

Én legalább nem haltam bele mint az a kettő ember, akiket egy merinói kos támadott meg a Veszprém megyei Szentgálon.

Arthamyr 2021.06.23. 11:09:26

@fhdgy: A belenyugvás és közömbösség kapcsolata hasonló, mint a zúzódás és a lila kapcsolata.

desw 2021.06.23. 11:19:46

@Arthamyr:

" Igen, és rövid gondolkodás után, ha megfelelően kezeli a helyzetét a világban, akkor pontosan átlátja, hogy melyik része érinti őt vagy azt, hogy melyik részét képes befolyásolni. És azzal foglalkozik leginkább, amelyik része érinti és képes befolyásolni, nem értelmetlenül lamentál azon, amelyik nem érinti és/vagy nem képes befolyásolni. Ha ezt kicsit is jól csinálja, viszonylag hamar eljut abba a helyzetbe, hogy nagyon kevés olyan dolog marad, ami jelentősen érinti, emellett reálisan lehetséges volna befolyásolni, csak ő valamiért nem tudja. "

Maximálisan egyetértek!

Egy átlagos egyén élete minimálisan függ csak a politikától, legyen mondjuk 5-10%, tehát igazából minden azon múlik, hogy ő mit és hogyan csinál a hétköznapokban. Persze ezt kurva kellemetlen lenne belátni, így inkább 4 évente megy a "Vácsuk le!", "Monggyon le!" mantra.

Nem mellesleg csak 1 vagyok a 8 millió magyar választópolgárból, szóval kb semmit sem ér a szavazatom. Akkor inkább érdemesebb lottózni, mert ugye pl a 4-es találatnak 1:100.000 az esélye.

desw 2021.06.23. 11:19:53

@fhdgy:

Tegyük fel, hogy Orbán eltakarodik a faszba '22-ben. Te mit fogsz máshogy csinálni attól a naptól?

Miért gondolod azt, hogy ha a mostani dolgok helyett az lenne, ami szerinted jó, akkor az valóban jobb is lenne az országnak?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.23. 11:20:06

@fhdgy: lehetsz eszt e-allampolgar, el se kell takarodnod. hogy alunk? :)

fhdgy 2021.06.23. 11:35:42

@desw: Ha valaki szeretné, akkor én szeretném, hogy eltakarodjon, de nem tudok hinni benne.

Ha valami csoda folytán még is eltakarodna, sem lenne érezhető változás nagyon hosszú ideig. A magyar társadalom annyira szétszakadt, hogy min. egy vagy kettő emberöltő kellene, hogy érdemi változás legyen.

Tetejében az ellenzékben sem tudok bízni. Ha nagyon kileng az inga egyik irányba, akkor szinte törvényszerű, hogy a másik irányba is kilengjen. A másik irányba való nagy kilengés megakadályozására nagyon nagy önfegyelemre lenne szükség. Félő, hogy az hiányozna. Bosszúból meg nem lehet nyugalmat teremteni.

Azt hiszem, hogy 2002-ben volt Németországban választás. Hétfőn kérdeztem a kollégát, hogy ki győzött. Azt mondta, hogy nem tudja és nem is érdekli. Kérdeztem, hogy nem is voltál szavazni? De voltam. Akkor miért nem érdekel?

Tudod, eddig is jó volt, ezután is jó lesz!

Szeretném megérni, hogy nálunk is így viszonyulhassanak az emberek a dolgokhoz.

Most nálunk inkább úgy állnak a dolgok, hogy nem érdekel, mert eddig is rossz volt, ezután se lesz jobb.

Óriási különbség!

Golf2 2021.06.23. 11:52:08

@Arthamyr: "ahol kiestünk anyánkból"ezt mered így mondani anyukádnak is?Mekkora bunkó duma ez! De passzol az egész fideszvédő dumádhoz.Mehetnél a szijgyártó mellé szóvivőnek ugyanaz a "stílus".

Golf2 2021.06.23. 11:53:07

@fhdgy: Nem fogod tudni meggyőzni őket kár minden percért!

fhdgy 2021.06.23. 11:55:18

@Golf2: Félő, hogy igazad van, de nem szabad feladni.

Golf2 2021.06.23. 12:02:03

@fhdgy: Hiaba takarodik el orbánc megvette lopott pénzből az egész országot,a rákosi+kádár összesen nem csinált ennyi jóvátehetetlen kárt az országnak.Pont.

fhdgy 2021.06.23. 12:34:11

@Golf2: Jó lenne, ha lehetne vitatkozni veled, de nem lehet.

fhdgy 2021.06.23. 12:39:50

@Golf2: Kádárról: van egy majd 80 éves barátom, aki nagy orbán rajongó.

Most azt írom, amit ő mondott többször is Kádárról. 1960-tól egyértelműen pozitív, amit csinált.

SzZoole 2021.06.23. 13:28:32

@Golf2: “ ahol kiestünk anyánkból" vagy ahol megszült az anyám, nem mindegy, hogy mondod, neked nem volt a nyakad közt pina gulfi? :-))

Arthamyr 2021.06.23. 13:34:56

@Golf2: Akár. Ha szükséges valamilyen cél elérésére.

Egyébként megint el vagy tájolva, én nem védem a Fideszt, viszont magamat már megvédtem tőlük, és javaslom másnak is, hogy tegyen így, függetlenítse magát tőlük, a meddő sírás-rívás helyett.

@desw: A négyessel nem sokkal lesz valaki beljebb. Mondjuk a kormányváltástól sem. Nem ilyen dolgokkal kell foglalkozni, kivéve persze, ha az illető politikus, vagy a Szerencsejáték Zrt. döntési pozícióban alkalmazottja, mert akkor ez a biznisz.

SzZoole 2021.06.23. 13:44:34

@Arthamyr: “ Egyébként megint el vagy tájolva, én nem védem a Fideszt, viszont magamat már megvédtem tőlük, és javaslom másnak is, hogy tegyen így, függetlenítse magát tőlük, a meddő sírás-rívás helyett.”

Most ugye viccelődtél, Magyarországon élve ez lehetetlen, mégha anyagilag függetleníted magad az egy dolog, de ha akarnak megtalálnak és találnak rajtad fogást higgy nekem, szerintem :-)

Arthamyr 2021.06.23. 13:47:11

@SzZoole: Ha te mondod... De mégis mi a bánatos bránerért pont engem akarnának megtalálni?

SzZoole 2021.06.23. 13:52:01

@Arthamyr: miért ne……csak…..mert nekik úgy teccik :-)))

Arthamyr 2021.06.23. 13:57:03

@SzZoole: Akkor most fossam tele a gatyám ebben a melegben? :) Inkább kihagyom. Komolytalan és értelmetlen lenne emiatt aggódni, ez is egy példa olyan dolgokra, amire nincs ráhatásom és nem is érint.

SzZoole 2021.06.23. 14:01:35

@Arthamyr: de mondok egy példát. Mint tudjuk Magyarországon sok a vamzer, neked van egy szép kis erdőszéli házikód, amit szépen puccba vágtál, neked is és az asszonykádnak is van egy-egy szép autó, jól öltöztök szepen éltek, de mondjuk ez egy falubelinek, akinek idegenek vagytok mit lát ebből az egészből? Azt, hogy biztos maffiózó vagy és biztos illegálisan szerezted a vagyonod, és mit csinál, jelenti. A szerv meg elindítja a vagyonosodási vizsgálatot.
De ez csak egy példa volt, ami sajnos életszerű a mai Magyarországon, sajnos :-(

Arthamyr 2021.06.23. 14:07:22

@SzZoole: És akkor mi lesz? Ez a "szerv" dolga, a miénk meg az, hogy betartsuk a szabályokat, amit természetesen meg is tettünk. A könyvelő mindent jelent és jelentett a megfelelő "szerv" felé, semmi újdonságot nem fognak találni.

SzZoole 2021.06.23. 14:10:23

@Arthamyr: és azt míg mind lezongorázod mennyi ideget fogsz lenyelni?

Ne így legyen, de mint mondtam életszerű, a 2000-es években is az volt, most sem más szerintem, sőt….,,

Arthamyr 2021.06.23. 14:14:03

@SzZoole: Semennyit, ez nem az én dolgom, ezzel a szervvel a könyvelő tartja a kapcsolatot, az ilyesmit ő intézi.
De mi nem csinál(t)unk semmi bonyolult trükközést, itt nem lehet meglepetés.
Egyébként egy szóval sem állítom, hogy senki sem tud rajtam fogást találni, biztos van, aki nyom nélkül el tud tüntetni akár holnapra, csak én nem ilyen emberekkel játszom egy homokozóban.

SzZoole 2021.06.23. 14:45:16

@Arthamyr: nem kell, hogy egy ligában jáccál bárkivel is, elég csak egy olyan “egyszerű” mint az itteni “barátod” :-)))

fhdgy 2021.06.23. 14:49:03

@SzZoole: Azt se felejtsük el, hogy jól menő számítástechnikai céget einstandoltak úgy, hogy a tulajt öngyilkosságba hajszolták!

SzZoole 2021.06.23. 14:52:21

@fhdgy: ezt ne nekem mond, én tudom, hogy játszották/játszák ezt Magyarországon, tudtam egy pár koncepciós eljárásról!

Arthamyr 2021.06.23. 15:00:40

@SzZoole: Az egyszerűek és a hatalmasok metszete elhanyagolhatóan kicsi... De az egyszerűekkel sem szükségszerű az ellentét.

SzZoole 2021.06.23. 15:07:47

@Arthamyr: jaj, már megint koczkán gondolkodsz :-)))

desw 2021.06.23. 17:46:52

@fhdgy:

Figyelek ám! A kérdéseimre nem válaszoltál!

"Te mit fogsz máshogy csinálni attól a naptól?" és "Miért gondolod azt, hogy ha a mostani dolgok helyett az lenne, ami szerinted jó, akkor az valóban jobb is lenne az országnak?"

" Óriási különbség! "

Bizony! Ha német módon akarunk élni, ahhoz német módon kell élnünk.

A feketézős, ügyeskedős, szoci - komcsi c. . ó életvitel eredménye a most látható Magyarország.

desw 2021.06.23. 17:46:57

@Golf2:

Te mit fogsz máshogy csinálni attól a naptól, amikor Orbán eltakarodik?

desw 2021.06.23. 17:47:11

@fhdgy:

"Most nálunk inkább úgy állnak a dolgok, hogy nem érdekel, mert eddig is rossz volt, ezután se lesz jobb."

Mi a rossz, mihez képest rossz és kinek rossz? Akinek rossz, annak a politika miatt rossz?

És ha valakinek most jobb mint 10-20 éve?

desw 2021.06.23. 17:47:26

@Golf2:

"Hiaba takarodik el orbánc megvette lopott pénzből az egész országot,a rákosi+kádár összesen nem csinált ennyi jóvátehetetlen kárt az országnak.Pont. "

Bedegüjön kí bere látt!

Te mér nem mész ki a bezzeg nyugatra? Tárt karokkal várnak! Ohh, wait . . .

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.23. 17:48:17

@SzZoole: magyarorszagon nem sok a vamzer, mas orszagokban sokkal nagyobb divat feljelentgetni a szomszedokat. megint mas orszagokban meg kevesbe. a navnal meg le van jelentve minden jovedelmet mert adokoteles igaz? tehat nem teged nyaggatnad hanem megnezik a kis nyilvantartasukat es hozzad se szolnak hanem lezarjak a vizsgalatot ha egyaltalan elkezdtek. nem kell zavarosban halaszni, aztan akkor nem fogsz "tudni" olyanokrol akik.

SzZoole 2021.06.23. 18:04:45

@droid_: nem tudom most mi helyzet, 2008 előttről beszéltem, de szerintem most sem sokkal jobb/rosszabb.

Azelőtt meg nem győztem válaszolni a feltett kérdésre; miből telik erre meg arra? Miből bameg, 8 éves korom óta lopni járok, meg zárás után nyitást csinálok….,..

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.24. 00:56:20

@SzZoole: ez nem tudom mire valasz, de te kb minden masodik posztban kihirdeted hogy kurvak, bunozok, politikusok neked elore koszonnek olyan jol ismersz mindenkit, legutobb pl a focisban. persze, tudom, ezeket osztani kell egy jo nagy szammal, meg is teszem, de ha csak toredeke igaz, akkor az meg is magyarazza hogy a kis szubkulturadban miert tapasztaltad azt amit, miert veled azok alapjan tudni azt amit. az atlagembernek meg van egy rendes munkaja, csaladja, hasonszoru ismeretsegi kore, nem talalkozik ilyenekkel, a vagyoni helyzetuk konnyen magyarazhato a legalis jovedelmukkel, nem is jelentgetik egymast sehova.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása