oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 17. 06:30,  Hol töltenéd életed hátralévő részét? 48 komment

2021. június 17. 06:30 Határátkelő

Hol töltenéd életed hátralévő részét?

A kérdés nagyszerű és elgondolkodásra késztető, és már csak azért is érdekes, mert nemrégiben ugyanez merült fel a baráti társaságban. Szóval Steve kérdésfelvetése úgy szól: ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben? Az ő válasza kissé meglepő, de a magunk részéről nagyon szimpatikusnak találjuk.

comoi-to.jpg

„A minap elgondolkoztam. Ha nem lenne semmi akadálya, hova települnék le a nagyvilágban? Hol tölteném életem hátralevő részét? Gondolataim Olaszországra tértek vissza, és az ottani bőséges választék közül, az olasz tavakra. Rám a legnagyobb hatást a Comói-tó tette.

Nevezd ezt amolyan céltalan ábrándozásnak. Persze itt, ahol élünk, Ottawában, Kanadában, sokan elköltöznek a városukból nyugdíjba menés után. Kisebb, nyugisabb városba. Mások nyugatra, Vancouver-Victoria környékére mennek, ahol a tél nem olyan kemény. Az emigránsok egy része visszatér szülőhazájukba. Ezt is megtehetnénk.

Más országba telepedés esetén az itt járó nagyszerű betegbiztosítást fel kell adnod, mert az külföldön csak fél évig érvényes. Ez nagy hátrány. Kell venni magánbiztosítást, avagy szülőhazád ingyenes szolgáltatásait élvezheted, ha van állampolgárságod.

A betegbiztosítás problémája miatt sokan csak fél évre mennek el, a téli időkre. Legnépszerűbb: Florida, Arizona. Az így cselekedőknek nevet is adtak: „snow birds”, azaz hómadaraknak hívják őket. Ezek télre bérelnek valamit, és az itthoni lakásuk üres lesz. Mivel az esetleges orvosi ellátás az Egyesült Államokban jóval drágább, mint itt, Kanadában, biztosítást kell venni a különbséget fedezendő.

Az én képzeletbeli választásom eredménye Bellagio városa. Az olasz-svájci határhoz van közel, Lombardia tartományban. Kb. 2 órára kocsival Milánóból. Vagy 15 éve jártunk erre és két napot itt töltöttünk.

Engedtessék, meg hogy bemutassam azoknak, akik nem ismerik, és nem jártak erre.

1_277.jpg

Milánótól és Veronától északra hamar eléred az olasz tavakat. Ezek keletről nyugatra: a Garda-tó, a Comói-tó, a Luganói-tó és a Maggiore-tó. A tavak mellett még télen is enyhe, mediterrán az idő. Rengeteg pálmafa található. Nyáron meg kellemes, kánikula nincsen.

A jó Isten megáldotta ezt a vidéket, elsősorban természeti szépséggel, de találsz itt gyönyörű városkákat (várakkal, kastélyokkal), elsőrangú borokat, ételeket, és nem utolsó sorban havas hegyeket, ahol télen síelni, nyáron kirándulni lehet. Ugyan nyáron a tavakban lehet fürdeni, de a vizük a Balatonnál jóval hidegebb.

2_234.jpg

A Comói-tó Y alakú és a legmélyebb (400 méter) a négy közül. Como város, a tó névadója, a tó végénél található, közel Milánóhoz. Bellagio a tó közepénél egy nagyon kis település. Alig 3000 ember lakik itt, de turista, főleg nyáron, akad bőven. Egy félszigeten van és északra, nagy havas hegyekre néz. A vízen vele szemben fekvő Varenna nevű városka szintén nagyon szép, de ott nem jártam.

Legegyszerűbb, ha van időd, Comóból hajóval ide feljönni, a túra nagyon szép lehet. Mi egy bérelt kocsival a déli (keleti?) oldalon jöttünk, ami egy hajmeresztő, sziklába vágott, keskeny, kanyargó, hegyi út.
A magasban, a tó és a parti települések felett vezet. Kevésbé jó idegzetűeknek nem ajánlom. Sofőrként a látványt nem fogod élvezni, szemedet állandóan az útra kell szegezned. Visszafele a tó másik oldalán jöttünk. Komppal Bellagiónál át lehet menni. Ez az út normális.

3_208.jpg

Bellagio egy domboldalba épült. A tó felől induló utcák sokja lépcsőssé válik. Itt és ott, főleg a part mentén, luxushoteleket lehet látni, amelyek legtöbbje a századfordulón épült. Új építkezés, szerintem bölcsen, be van tiltva.

Lent a tó partján van a kikötő és a komp. Ha a tó partját követed, szép parkokon sétálsz keresztül, amíg nemsokára a nevezetes Villa Melzi d’Erilhez érsz. Ez a kastély 1815-ben készült el. Napóleon egyik kedvenc emberének építették, aki az olasz helytartó helyettese volt ezekben az időkben.

A villa, az azt körülvevő angol kert, egy más világot mutat be. A vagyoni különbség a gazdagok és szegények között ezen időkben is jelentősek voltak.

A városkán túl a táj kissé laposabb lesz, ha rövid időre is. Itt zöld földek között járhatsz, biciklizhetsz, amíg el nem fáradsz és akkor valamelyik kis helybéli kocsmát meglátogathatod.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916595946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.06.17. 06:43:04

A Dalmát tengerpart is megérne egy misét.

Állítólag, annak idején az Úr összehívta a világ népeit és elosztotta nekik a Földet. Amikor már minden elosztásra került, jelentkeztek a dalmátok és reklamáltak, hogy őket meg sem hívták, akkor most nekik nem lesz semmi?

Az Úr elkomorodott és hümmögött, hát igen, igen, ez az én hibám, elfeledkeztem rólatok. Egy dolgot nem adtam még oda senkinek, mert az olyan gyönyörű, hogy magamnak akartam megtartani. Most nem tehetek mást, mint nektek adom. Nos, az a terület Dalmácia.

Arthamyr 2021.06.17. 07:17:02

Ha nem lenne semmilyen akadálya, én több helyen élnék. Ami még így is tervben van (sőt, lényegében már most is ez van), hogy azért bőven van "gát".

arncht 2021.06.17. 08:01:08

hat igen... az eszakolasz tovidek szuper. viszont lehet atkoltoznek a hatar masik oldalara, svajcba :) vagy oda kellene jarni dolgozni. nem egy zurich, jo kompromisszum..

arncht 2021.06.17. 08:02:23

jah igen... gyerek, iskola nagy akadaly. nem tud rendesen szocializalodni, nem alakul ki az a hatter, ami minden felnottnek megvan, mire felno, ha folyamatosan koltozik a szulo.

Arthamyr 2021.06.17. 08:17:48

@arncht: Az, hogy "nem lenne semmilyen gátja", szerintem feltételezi, hogy nincs olyan gátló tényező, hogy dolgozni _kell_ _járni_.

arncht 2021.06.17. 08:22:56

@Arthamyr: ha az ember onzo, es csak magara gondol, valoban nincs. en is dolgozhatnek elvileg akarhol. gyakorlatilag nem.

Arthamyr 2021.06.17. 08:25:23

@arncht: Szerintem a felvetés nem gyakorlati dolgokról szól, hanem pont a hipotetikus szituációról, amikor nincs megkötés.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.06.17. 08:30:19

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem azért hosszabb ott tartózkodás kell ahhoz hogy eldöntsem az adott helyen akarok élni. Így jelen ismereteim szerint az otthonom az Kanadában lenne, de tuti át járnánk az Államokba hosszabb kiruccanásokra és nem csak télen.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.06.17. 08:32:33

Ha meg csak úgy hagyjuk elgurulni a gyógyszert alapon akkor jelenleg Hawaii lenne a nyertes. :)

dikusz. 2021.06.17. 08:39:56

@fhdgy: Az Úr e cselekedetét akkor mesélte el nekünk az idegenvezető, amikor a Kotori-öbölben jártunk.

arncht 2021.06.17. 08:41:21

@Arthamyr: abrandozni lehet :) nyugdijas milliomos, sajat hajoval bejarnam a foldkozi tengert.

Hari Seldon 2 2021.06.17. 09:22:41

Kàr, hogy hirtelen vége szakadt a szovegnek.

SzZoole 2021.06.17. 09:50:17

Láttam egy pár műsort arról a vidékről, úgy gondolom tudnék ott élni. Az egyedüli dél európai ország ahol nem “cigány” körülmények vannak a többihez képest, gondolok Spanyol/Portugál vagy a Görög részekre és persze Olaszország déli részére, szerintem.

SzZoole 2021.06.17. 09:51:29

@ChristineK: megtehetted volna, nem?

Tudom tudom a körülmények másképpen alakultak :-)

Din Serpahis 2021.06.17. 10:00:02

Svájc, Ticino kanton,m a szomszédban nem rossz. Kár, hogy pusztán egy telek 2 millió CHF :)

dikusz. 2021.06.17. 10:25:54

@Hari Seldon 2: Majd holnap jön a folytatás.
Hiába jók Steve útleírásai, ha nem írta volna, hogy hol élne szívesen nyugdíjas éveiben, ez alatt a poszt alatt se lenne öt kommentnél több...
Ha egy posztban benne van a "nyugdíjas" szó, ráadásként kikerül a címlapra is, az varázsszó szokott lenni...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2021.06.17. 10:33:02

@SzZoole: Hát ez az, hogy mivel a körülmények másképp alakultak, pont ezért nem tehettem meg. Családdal/gyerekkel nem kívántunk illegális bevándorlók lenni.

Csodabogár 2021.06.17. 10:46:58

Több helyen élni, lakni, fiatalabb korban nagyon vonzó és nagy élvezet. Volt is próba Zürich, Marbella, Pest. Később Pest Florida, de hosszú távon nagyon fárasztó lett. Most örülök, hogy csak Pesten, illetve Budán élek és élni nem is mennék már sehova. Máshol lévő lakásokról gondoskodni meg pláne nem szeretnék.Most már sokkal kellemesebb elutazni valahova egy jó szállodába és gond nélkül éldegélni egy kis időt. Aztán elég hamar unalmas lesz és lehet jönni haza, ahol tökéletes a kényelem.

tanato 2021.06.17. 11:34:57

Nem mindegy hogy gyerekekkel vagy már nyugdíjasként kívánnánk élni valahol.Gyermekekkel valamely jó éghajlatú nagyváros zöldövezetében az iskolák,munkalehetőségek miatt/NIzza,Florida Los ANgeles pl./Nyugdíjaskorban meg fontos az orvos elérhetősége,kórház közelsége és a jó meleg/de nem trópusi/éghajlat pl.dél EUrópa tengerpartjai,florida,Kaifornia ausztrál tengerpart vagy Új zéland.MO: belül meg valamely gyógyfürdő közelében:Hévíz,SZoboszló,Gyula,Zalakaros stb.Gyerekekkel meg valamely megyszékhely kertvárosi része egyértelműen.

négyzet 2021.06.17. 12:01:32

Ha semmi nem számítana, akkor talán fél év Svédország, fél év valami mediterrán lenne a választásom. Akkor egy kiegyenlített mérsékelt melegben tölteném majdnem az egész időm :D

SzZoole 2021.06.17. 12:19:54

@ChristineK: nem voltatok elég “cigányok” :-))

fhdgy 2021.06.17. 12:41:34

Szerintem a kérdést nagyon is konkretizálni kellene, különböző variánsokra bontani.

Nem mindegy, hogy pl. milyen jövedelmi kategóriáról van szó.

Nem mindegy az illető életkora.

Nem mindegy. hogy milyen anyanyelvű az illető és milyen többségi nyelvű ország a célország.

És nagyon nem mindegy, hogy milyen rasszhoz tartozik az illető.

Arthamyr 2021.06.17. 13:28:12

@fhdgy: "nem lenne semmilyen gátja", amiket meg sorolsz, az mind az, tehát mindegy, mindegy, mindegy és nagyon mindegy. :)

fhdgy 2021.06.17. 13:45:29

@Arthamyr: Biztos, hogy nekem akartál válaszolni? Ha ige, akkor nem értem.

Arthamyr 2021.06.17. 13:48:05

@fhdgy: Igen, az idézet a posztból származik, a sok mindegy meg a te "nem mindegyeidre" a reakció, mindegyikre jut egy (ha nem basztam el).

fhdgy 2021.06.17. 13:56:59

@Arthamyr: Akkor nem értetted a pontjaimat.

Mi a gát abban, ha mondjuk van havi kettő-háromezer euró havi passzív jövedelmem? Ekkor sok mindent választhatnék, de mondjuk Monakót nem lenne célszerű.

Ha van havi 1 milla euróm, akkor már választhatom Monakót, de nem biztos, hogy négerként.

Ha van szintén 2-3 ezer euró havi jövedelmem, nem biztos, hogy merném Dél-Afrikát választani, bármennyire is tetszene, ha nem néger vagyok.

Ezek nem gátak, csak körülmények, amiket nem árt figyelembe venni.

SzZoole 2021.06.17. 14:12:37

@ChristineK: több időt kellet volna a napon tölteni, hogy barnábbak legyetek :-)))

Viccet félretéve ismerek olyanokat, akik a 2000-es évek elején úgy mentek ki, hogy politikai üldözöttek voltak (cigányok) fehérek voltak mint a hó

fhdgy 2021.06.17. 14:33:27

@Arthamyr: "ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben?", akkor rossz a kérdésfeltevés. Nincs és nem is lehet rá a körülményektől függetlenül válaszolni.

Egyébként, meg az az érzésem, hogy a "gát" túlságosan le van egyszerűsítve az anyagi feltételekre. Hát igen, azok a piszkos anyagiak szokták mindjárt az első gátat jelenteni.

Arthamyr 2021.06.17. 16:42:21

@fhdgy: Ez sok embert érint, és viszonylag általánosan elfogadott, egyéb dolgoktól függetlenül, hogy a több az előnyösebb. Míg mondjuk arról, hogy melyik bőrszín az előnyösebb, már nem ennyire egyértelmű és egységes a vélemény, és mint a példád is mutatja, pl. helytől sem független. És azért volt itt említve más is.

fhdgy 2021.06.17. 17:25:43

@Arthamyr: Jó, volt más is. Mi az a más? 15 éves emlékek felidézése. Tulajdonképpen egy turista szemével, gondolataival. Szerintem ez alapján nem lehet dönteni. Mennyi ideig is volt ott? Kettő napig.

Én 1997-ben három hetet voltam Krk-ön, Baskában. Az első időben azt mondtam, hogy szép, szép, de nem akarnék itt lakni. Aztán jött az érzés, hogy lakni sem lenne itt rossz. Eltűntek a turisták, maradt a csend, a nyugalom. Azóta azt mondom, ha valaki az Adria még szebb arcát akarja látni, ha teheti szeptember közepétől menjen oda. Az idő jó, nem dög meleg, fürdeni lehet, nincs a sok turista. Nyárra, június közepétől szeptember közepéig eljönnék onnét. Utána vissza.

Szóval, a turista szemüvege egy egészen más optika.

kobold63 2021.06.17. 17:40:13

@Csodabogár: Így szerettem volna, ahogy te csinálod. A fél életünket barangolással töltöttük, amint meglett a kanadai útlevél, évente , néha gyakrabban látogattunk haza 6-8 hétre. Amikor feldolgozod, hogy ez volt az utolsó utazás, az baromian fájdalmas. A család és a kor/öregség ideköt a csodálatos, zöld, esős Vancouverbe.

Arthamyr 2021.06.17. 17:47:26

@fhdgy: Pl. a posztban egészségügyi ellátás vagy a kommentekben a család.

Der Piefke 2021.06.18. 10:07:12

"En Sisilia!" - mint a kiérdemesült amerikai maffiózók!:)))

Egyébként: mi Luganoban tervezzük.

Treff Bubi 2021.06.18. 15:55:01

Ha én költöznék, azt leginkább klimatikus okokból tenném - utálom a forró nyarakat. Egészen északra azért nem mennék a tartós sötét időszakok miatt, talán Lengyelország északi felében érezném jól a leginkább magam.

Öngerjesztő Erg 2021.06.18. 15:55:16

Én ha Ottawában élnék nem nagyon vágynék máshova..

De mivel nem ott élek én Madeirát mondom. Esteleg nyaranta Norvégia

pkovaks 2021.06.18. 15:55:22

@négyzet: Svedorszag ? ! ? ! Manapsag ? ! ? ! Nagon nagyon nem vagy kepben...

midnight coder 2021.06.18. 15:55:29

Ha a pénz nem lenne akadály, akkor valahol az osztrákoknál az alpesi vidéken. Valami olyan helyen, ahol nem süt sokat a nap, és nincs meleg, viszont szép havas telek vannak.

Nzoltan 2021.06.18. 15:55:38

@fhdgy: Volt az a magyar páros, amelyik bejárta a világot. Csináltak is egy riportot Fokvárosban, hogy minden milyen f.sza, nem is olyan veszélyes hely az. De azért a riport elején elmondták hogy őrájuk a helyi maffia vigyáz.

mojoking77 2021.06.18. 16:09:28

"nem lenne semmilyen gátja" Sydney - Manhattan, mondjuk évenkénti váltásban. Haza max nyaralni járnék 2-3 évente....

Der Piefke 2021.06.19. 12:53:32

@Burgermeister: Az egyik egy mocskos és bizonytalan ázsiai ország - a másikban meg már nincs meg szegény Augusto...

tavasz21 2021.06.19. 14:36:40

Bellagio nem jó ötlet. Ha reumás vagy tolókocsis leszel nem fogsz tudni közlekedni ilyen meredek utcájú helyeken. Sokat esik az eső, azért ilyen zöld minden. Drága.
Vannak ettől jobb helyek.

zsu80 2021.06.19. 23:17:46

Én se laknék Bellagioban, jártam ott párszor kirándulni, nem messze laktam Lombardiaban évekig. Nekem túl elszigetelt falu, van egy fura légkör, és nem tudnék a hegyek árnyékában élni. Lombardia már nem biztonságos hely, Como főleg. De erre akkor jön rá valaki ha arra lakik és tapasztalja vagy olvas híreket (nem magyarul nyilván). Toszkána régió jobb, de nem a városok mint Pisa vagy Firenze. Nem választanék mást mint jelenlegi olasz kisfalumat, bár nem tökéletes és nem tudom hogy milyen lesz ha 10 éve itt leszek, vannak hiányossagai es neha dögunalom de most erre van szükségem.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2021.06.20. 22:30:13

Nekem ez nem kérdés, hanem az "öregségi programom" része: amint édesanyám lehunyja a szemét visszamegyek Izraelbe. Azzal együtt, hogy Magyarországon születtem, és az utóbbi évtizedet is itt töltöttem, az otthonom ott van. Úgy gondolom, hogy nemcsak a táj szépsége fontos ahhoz, hogy valahol jól érezzük magunkat. Elengedhetetlen a közösséghez való kapcsolat minősége is. Az izraeliek hangosak, sokszor túl közvetlenek, szemtelenek is, de ha rájuk mosolyogsz, akkor visszamosolyognak, tudnak örülni az életnek, talán mert tudják, hogy bármikor meghalhatnak. Tel-Aviv a városom, ahol ott a tenger, a városias közeg, kis területen bejárható nagyváros. A Hangversenyterem, Operaház, színházak, a kávéházak és jobbnál jobb éttermek, de a legfőbb vonzereje az országnak a lakossága. A sokszínűség, a közel-keleti közvetlenség, az együvé tartozás mentalitása.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása