oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 28. 06:30,  Amszterdam, ahol minden olyan furcsa 13 komment

2020. június 28. 06:30 Határátkelő

Amszterdam, ahol minden olyan furcsa

„Hollandia nem Amszterdam, mint ahogyan Amszterdam nem Hollandia” – tartja a mondás a városról, amelyben mostanában minden olyan furcsa, ami persze nem véletlen.

amszterdam_4.jpg

A rendkívül egyedi, jellegzetes, 860 ezer fős (agglomerációval 2,4 milliós) város különleges helyet foglal el Hollandiában, és világban is a Huisje, boompje, beestje szerint.

„Az amszterdami megyeközpont: Haarlem, a kormányközpont pedig: Hága. Ez is erősen mentesíti a várost, tipikusan holland elgondolás szerint (igyekeznek a decentralizálással megóvni bennünket a mamutoktól). Ez valójában az erre vonatkozó ismét történelmi holland észjárást megismervén teljesen logikusnak tűnik. (...)

Nyilván nem vitatjuk, hogy mára a város egyértelműen a turisztikából él. Hotelek, éttermek, kávézók, múzeumok, hajós-, buszos városnézés, kereskedelem, ajándékboltok, kávéboltok (fűboltok)… piros lámpás negyed, melegfesztivál, király napja. Mindez épül egy hatalmas vendégmunkás bázisra.

Mi tagadás, nehéz elviselni a turistaszezont, gyakorlatilag a belváros ilyenkor tele van, kerülgetni kell az elvarázsolt csodálkozókat, ügyeletes bámészkodókat, bérelt biciklivel mulatozókat.

Minden teli van, nehezen ülsz le enni, kávézni. Évente 5-10 millió látogató. Most olvastam valahol, hogy 2020-ra rekordot dönteni szándékoztak 20 millióhoz közeli számmal. Ha jól belegondolunk, akkor nem is kérdéses, hogy a gyeplő az évek során túl lett engedve.

Szoktuk persze mondani mindig: Pszt, ebből élünk! Én is, te is, mindenki, az egész város. Kellenek ők ide, mert különben felkopik az állunk…

A mérleg másik serpenyőjében ott van a város tisztaságának megoldása napról- napra. A köztisztasági kiadások tetemes részét viszik el a költségvetésnek. A kanális-iszap feldolgozása is komoly problémákat okoz.

Azontúl az elmúlt években a lakáshoz jutás lehetősége hihetetlen mértékben beszűkült. Ez vonatkozik úgy a vételre, mint a bérlésre is. Szigorodtak a feltételek, kilométeres várólisták vannak, magas bevételt, állandó munkaszerződést kell produkálni.

Vagy marad a magánembertől bérlés, szerződésben lefektetett, nem feltétlenül a bérlő számára előnyös feltételekkel, és nyilván drágábban. Természetesen épülnek lakások magas négyzetméter árakon, mert aki teheti, az megveszi, mivel a lakásárak oly mértékben növekednek, hogy minden bizonnyal ez egy kiváló befektetés.

Gombamód épülnek az új szállodák is, hatalmas irodaházak is, egyelőre ez sem állt meg. (...)

Minden olyan furcsa. Az áruházak, ahol dolgozom, az előző években ilyenkor a turistaszezonban annyira voltak csúcsra járatva, mint karácsonykor. Most meg eltörölgetünk, elfertőtlenítgetünk, vásárló alig van.

Beszélgetünk a munkatársakkal, vásárlókkal, mert idő az van bőven, s mert minden rosszban van valami jó, az idő is így gyorsabban telik, meg nyelviskolának is remek.

Azután kimegyünk az utcára, és nincs tömeg. Nyitnak a teraszok. Virágos a város. Nincs turista, csak a helyiek. Nem mennek a sétahajók a kanálisokon. Van ellenben sok kacsa, vadliba, hattyú, gém, szárcsa, szarka, rigó, varjú, holló, sirály, papagájok és mindenféle énekes madárkák, olyan helyeken is, ahova eddig nem merészkedtek. Mi tagadás, szokni kell az érzést.”

A teljes posztot itt találjátok.

Nagy norvég kaki teszt

Ha már a világjárvány és következményei, a Norvég életünk szerint az északi ország eddig elég jól megúszta a megúszhatatlant, még akkor is, ha például az olajár összeomlása nem tett jót a koronának és a külföldről érkező turizmus is megállt. Ám ezeken felül nem lehetett túl nagy kétségbeesést látni a norvég arcokon.

norvegia_3.jpg

„Nagyjából úgy kell elképzelni, mint volt régen az osztrák határ túloldalán lévő bevásárlóközpontok. Ahová jártak át a magyarok tömegével.

Ez itt még mindig létezik, hiszen a norvég édesség és alkohol áraknál a svéd jóval barátibb, ezért már érdemes útnak indulni, gondolja elég sok norvég. Szóval a határ menti svéd kisvárosok erősen építenek erre. Na ez most így beállt.

Ami a svédeknél káoszt szült, annak most a határ innenső oldalán lévő üzletek örülnek. És jól látszik mennyi az annyi. Közben milyen érdekes, hogy édességgel és alkohollal próbálta az ember túlélni a négy fal között. Pedig itt azért nem voltak olyan nagyon kijárási korlátozások, bár Osloról nem tudok nyilatkozni. (...)

Az említett üzletben az édesség forgalma 89%-al nőtt. Sör 33%, csoki 38%, cigi 44, snus 55%, bacon 57%. Úgy számolják, hogy májusig kb. 1,7 milliárd koronával maradt több az országban ezen oknál fogva, és ez mínusz leginkább a határ menti svéd városkáknak fájhat.

Ezen svéd bevásárlóközpontok 90%-os forgalom kiesést tapasztaltak.
Nem csoda, hogy a határ norvég oldalán a boltosok reménykednek a minél hosszabb ideig tartó határzárban.

És ez érvényes lesz a nyári szünet alatt is, hiszen Norvégia nem nyit Svédország felé, viszont Dánia felé igen. Illetve Götland szigetekre lehet menni nyaralni, erre pedig a szintén határ közeli svéd kempingek panaszkodnak, mert ők meg nagyrészt a norvég nyaralókra, kempingezőkre (lakókocsis, lakóautós) alapoznak (én arra gondolnék az olcsó bebaszás a fő vonzerő leginkább, hiszen nem szebb mint Norvégia).

Ennek idén lőttek. A panasz tárgya pedig, hogy Götland szigetek is tele lesz stockholmi nyaralókkal, akkor mi a ráció a norvég óvatosságban?

Itt bukik ki egyébként, hogy Norvégiában nem igazán vannak családi üdülőparkok és ilyesfélék. Ezért is mennek annyian Dániába, Svédországba. Gyerekkel főleg fontos tud ez lenni, hogy anyukának, apukának nyugta legyen.

Én akkor sem értem hogyan lehet a fantasztikus norvég természetből a kopár Dániára vagy Svédországra vágyni. Ez ilyen norvég muri, mint télen a Kanári-szigetek.

Most már nagyon közelítünk a cím megfejtéséhez, aminek köze van ahhoz, hogy Norvégia nem nyitja meg határait úgy néz ki, vagy gondolom azért a dánok, németek jöhetnek csere alapon.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Fekete vár a semmi közepén

A törökországi Afyonkarahisar történelme bőven az ember megjelenése előttre nyúlik vissza, ekkor alakult ki egy 225 magas szikla lett az 1034 méteren lévő fennsíkon – írja CyberMacs.

torok_2.jpg

„Aztán itt egy Afyonkarahisar nevű város lett. Jelentése: Fekete (kara) Vár (hisar). Mégpedig az ópium vidék (afyon) közepén. Így ő az Ópium-Feketekastély. Afyonkarahisar valóban az ópium fellegvára volt évszázadokon keresztül.

Afyonkarahisar nagyjából Nyugat-Anatólia közepén fekszik, egy 1000 m-nél magasabb fennsíkon. Bár ez nem teljesen sík, bőségesen vannak hegyek a közelben, nemcsak az az egy szikla, amire a várat építették.

Minden fontosabb dolog, város, tengerpart, stb… légvonalban kb. 200 km-re van: Ankara, Bursa, Antalya, Konya, stb. Így elmondhatjuk, hogy Afyonkarahisar valóban a dolgok közepén fekszik. Leginkább a semmi közepén. És ennek köszönhetően Nyugat-Anatóliának a központja. (...)

Afyonkarahisar kétségen kívül a lazulás központja. És ehhez még mák sem kell. A városhoz közel található Gazlıgöl (Boborékosluk), ami a hőforrásokról és a termálfürdőkről híres. Öt főforrás mellett számtalan kisebb forrás van, köszönhetően a geotermikus aktivitásnak.

Sajnos nagyon kevés utalást találni, hogy a történelemben mennyire használták ki az itteni hőforrásokat. A törökök, a rómaiak, de még a hettiták is kedvelték a forró fürdőket. Mégse találunk erről semmilyen leírást, nyomot. Egyedül egy homályos mitológia van Midász királlyal kapcsolatban, aki a termálvízben mosta le a füleit. Ma Gazlıgöl tele van termálhotellel.

A legismertebb ásványviz, amit a Kızılay (Vörös Hold, a Vöröskereszthez hasonló) forgalmaz, innen származik 1926 óta.

És ha Törökország, akkor mindenképpen eszünk valamit. Afyonkarahisar a legjobb marhatenyésztők között van. Szinten minden sarkon árulnak kolbászt. E mellett a lokum ajánlott.

Afyonkarahisar első még tojástermelésben. 12 millió tyúk naponta 6 millió tojással látja el azokat, akik reggelire tojást és kolbászt szeretnének enni.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Gibraltár �: Ivette #gibraltar #uk

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Norvégia Hollandia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5315970308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.06.28. 07:31:04

"nehéz elviselni a turistaszezont"... sajnos kezd beindulni,nem bírnak a seggükön maradni...

sörm 2020.06.28. 08:30:30

Frissítés: már Gotlandra sem jöhetnek a norvégok, túl rizikós.

Mi épp a svéd nyugati parton nyaralunk, ami egy álomvilág, a norvégok általában özönlenek ide. Oslo 2 óra hajóval, a kis városban ahol épp vagyunk szezonban naponta szoktak jönni az egynapos hajótúrák. Most fantasztikus, szinte üres minden. A gazdasàgnak persze szívás.

Ugyanakkor aranyos a svéd nacionalizmus. A vendéglátónk dacosan azt mondta mikor becsekkoltunk: ha a norvégok ennyire diszkriminálnak minket maradjanak ahol vannak, nem kell a pénzük! Egy 40 szobás panzióban rajtunk kívül még egy pár van... Nagyon érdekes ez a kognitív disszonancia, sokan egyszerűen nem tudják elfogadni hogy gyerekek, ezt a járványkezelést most mocskosul elcsxsztük. Mi svédek mindent a legjobban csinálunk és a gonosz többi ország diszkriminál minket, meg a WHO nem tudja jól olvasni a statisztikákat. ;)

Ha nem volt még poszt a svéd Västkustenről valaki írjon egyet a határátkelőre, tényleg álomvilág, megéri bemutatni. Én voltam többször de biztosan van itt más aki sokkal jobban ismeri, esetleg itt él.

Csodabogár 2020.06.28. 10:00:09

@sörm: Letelt a Dagens Nyheter ingyenes akciós olvasásom, de mintha már a svédeknél is lecsengett volna a járvány, vagy nem?
Aztán majd az éves átlagokat kell megnézni. Nem biztos, hogy annyira elcsesztétek. Már önmagában az nagy dolog, hogy nem csináltatok olyan tökéletes lockdownt, mit felénk, amivel teljesen hazavágták a kiskereskedelmet és a gasztronomiát. Nos majd meglátjuk, vagy nem.:-)

Occam beretvája 2020.06.28. 11:43:27

@sörm: "svéd nacionalizmus" Jézus Mária.
Azt lehet e tudni hogy svédsvéd ,magyarsvéd esetleg a szomálisvédek nacionalistábbak. :-)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2020.06.28. 11:54:11

@Csodabogár: "mintha már a svédeknél is lecsengett volna a járvány, vagy nem?"

Folyton cseng és csilingel.

Köztudott, hogy a hatóság fölötte áll a szakmai tudásnak. A svéd orvosok/virológusok egy szakadár csoportja kezdettől fogva kritizálta a válságkezelést. Csakhogy a gazdaság megmentésére - és az elszigetelődés okozta lelki traumák elkerülésére - gondoló hatóságot tisztelő istenadta népnek hiába beszéltek.

A svéd, akinek a távolságtartás természetes, legfeljebb a szokásos távolság felére csökkentésén csodálkozott.

Megismétlődik a nyolcvan évvel ezelőtti "történet". Akkor is külön utat választottak, és mi volt az eredmény?

A WHO pedig osztja az észt: hol ezt, hol azt ajánlja, amit szinte azonnal visszavon. A listát elnézve - amely Svédországot kivéve labdába nem rúgó, kis országokat sorol fel - az első gondolatom az volt, hogy holnaptól kereshetnek új szponzort.

Csodabogár 2020.06.28. 16:48:14

Nos a WHO elég sok mindent mesélt, de a kiváló amerikai elnök, nem azért akar kilépni onnan is.
Általában elég sok ellentétes vélemény volt, a németeknél is, amiről én az ottani média alapján a legjobban vagyok tájékozódva.
Elég rebellis természetem van, így eleve nem aggasztottam magam semmivel. Nem volt nálunk kötelező karantén igy én vígan mászkáltam ahova kellett vagy kedvem volt. Nincs fogalmad milyen klassz volt a belváros emberek nélkül.
Minden ország gazdasági helyzete igencsak aggasztott, a szerintem, esztelen lockdown miatt. Nincsenek se gyerekeim se unokáim, de akinek van azok nyögni fogják a hatásos intézkedések következményeit.
A mai poszt nagyon meghozta a kedvem egy amszterdammi kiránduláshoz, amitől most már kizárólag hajlott korom tart vissza.:-(

Shanarey 2020.06.28. 18:33:07

Bezzeg Magyarisztánban minden jobb, ja mégsem.

Itt egy újabb döntés amellyel a hülye tyúk bizonyítja, mennyire nem érti a helyzetet.

444.hu/2020/06/27/ha-az-nnk-utolag-feleslegesnek-iteli-a-korhazra-terheli-a-virusteszt-arat

Platonica 2020.06.28. 18:45:59

@Csodabogár: Jol is tetted, hogy nem aggasztottad vagy zartad be magad, sajnos altalanossagban nagyon jol sikerult a virusos agymosas meg a doom-mongering vilagszerte. Itt me'g mindig tart a dilihaz:-( Ehhez kepest otthon tok normalisak a viszonyok.

Taxomükke (UK) 2020.06.28. 19:39:51

@Platonica: A vilag legnagyobb atverese... hihetetlen, mit meg nem kajalnak az emberek.

Csodabogár 2020.06.28. 22:06:09

@Hobbiszakács: Kösz. eddig is egy ingyenes akciós volt, de az lejárt. Csinálok újat.

négyzet 2020.06.29. 10:02:50

@sörm: A diszkrimináció tök érthető, bár mi csináltattunk tesztet, és hát nem sikerült elkapni, pedig napi közlekedés, gyerek oviban, egyszerűen voltunk mindenhol a patikától a kórházon át a könyvtárig, stranding, étteremig..

És most mindenki tesztel, úgyhogy azt tényleg benézte a WHO.
Persze nehéz értékelni, ha az ember megszokta az ilyesmit, hogy itt ingyen, és különösebb akadékoskodás nélkül, taxival kihozták a tesztet. Ismerősöm, aki fuldokolva köhög Magyarországon hetek óta, se normális orvosi ellátást nem kapott, se tesztet. Ha nem patkol el, az nem a magyar eü / járványkészültség érdeme lesz.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása